Page 1

ETT AFFÄRSMAGASIN från BNI Sverige

affärsnät

VERKAREN

Jonas Björkman

eSS ett på nätverkande PRIS: 39 SEK

© Foto: Arne Forsell

sid 10-11

BraNSch-FokuS

Försäkring

och Säkerhet sid 6-7 2 Affärsnät •

verkaren

GooGle & MolNet trendspaning irl sid 8-9

Nätverkarens sid 16-17 bästa egenskap Affärsnät 2 SerioSitet

verkaren •


Det vanligaste (och bästa) sättet att göra affärer BNI är en professionell marknadsföringsorganisation som hjälper företag att göra affärer genom personliga referenser. MEDLEMSKAPET BYGGER PÅ att skapa tillit och förtroende för din produkt eller tjänst samt för dig och ditt företag. Du skapar kontakter, inte bara bland medlemmarna i ditt team utan även med personer i deras nätverk. Det är ett kraftfullt sätt att sprida kännedomen om ditt företag och ett utmärkt sätt att skapa affärer.

en av de viktigaste hörnstenarna i ett medlemskap är att ge varandra referenser och varje medlem i gruppen blir en del i ditt personliga säljteam. Det får dessutom bara finnas ett företag representerat från varje bransch vilket gör att du som medlem i en grupp stänger dörren för tänkbara konkurrenter. Du ökar exponeringen av dig och ditt företag för många andra företag och verksamheter. affärsnätverket är uppbyggt av team på 20 till 50 medlemmar från olika branscher som träffas en gång i veckan. i Sverige finns idag mer än 120 team, från kiruna i norr till Malmö i söder. ANNONS

Förutom referenserna och de intäkter de leder till, lär du dig också mycket om referensmarknadsföring via olika utbildningsinsatser och får en god inblick i andra branscher samt goda möjligheter att utvidga ditt personliga nätverk. referensmarknadsföring är det allra vanligaste sättet att göra affärer och ändå är det fortsatt rätt ovanligt med utbildningar och fungerande nätverk där arbetet verkligen resulterar i affärer. BNi måste upplevas. Vi rekommenderar dig därför att ta det första steget och besöka ett affärsmöte nära dig. Du betalar endast din egen frukost/lunch och får chansen att träffa massor med företagare och potentiella kunder. tag med många visitkort, så du kan dela ut dessa till teamets alla medlemmar. Du får även tillfälle att under mötet kort presentera dig och ditt företag. För mer info, se www.bni.nu


6 Seriös satsning ger framgång!

10 INNEHÅLL

affärsnät

VERKAREN

4

utbildning i affärsnätverkande Referensakademins Richard Cederqvist om nätverkandets tre faser.

6-7

Branschtema Försäkring och Säkerhet Möt fyra företagare vars branscher har stora fördelar av att nätverka.

8-9

trendspaning Dags att driva företaget via smartphone, appar och molnet.

10-11 Nätverkandet blev ett serve-ess för svensk tennis När tidigare tennisproffsen Jonas Björkman och Thomas Johansson fick möjlighet att arrangera Stockholm Open tog de draghjälp av sitt stora nätverk av kontakter från tennisvärlden. Effekten blev fantastisk och tävlingen utsågs av spelarna till en av de bästa i världen.

12-15 att diversifiera sitt nätverk… Vad innebär det? Att exponera sig själv och företaget genom att gå med i ett nätverk kan vara bra för affärerna, men det finns många olika sorters nätverk. Här benar vi ut begreppen. En av många framgångsrika nätverkare som själv bidragit till att starta flera olika, är entreprenören Anna Omstedt Lindgren: – För mig är killar en stor inspirationskälla. De bygger relationer på helt andra sätt än tjejer.

16-17 en viktig ingrediens i samband med affärer är seriositet. En viktig ingrediens i samband med affärer och nätverkande är seriositet. Det är viktigt för alla branscher, om än i olika grad och på olika sätt. – I vårt fall betyder seriös att vara professionell och någon som man kan lita på, att vara ett stöd till företagaren, säger Johan Pauli, revisor på KPMG, ett av Sveriges ledande företag inom rådgivning, revision och skatt.

19 20

Smått och gott Slutord, sista raderna & redaktionsruta

Gunnar Selheden VD BNI Norden

För mig är begreppet ”seriös” synonymt med att vara professionell och är det någonstans du behöver visa att du är professionell så är det i affärsrelationer. Den organisation jag representerar har nu funnits drygt 12 år i Sverige och drygt 25 år i USA. Det hade aldrig gått att skapa en så framgångsrik plattform för affärsnätverkande utan alla de seriösa företagare vi kommit i kontakt med genom åren. Det är fantastiskt roligt att få vara med och skapa förutsättningar och platser för företagare att mötas och knyta nya kontakter. Vilka effekter dessa möten haft och har runt om i Sverige är det bara fantasin som sätter gränser för. Helt klart är att här knyts kontakter, görs affärer, tecknas samarbetsavtal och skapas relationer som leder till att företag växer och frodas. I det här numret av Affärsnätverkaren tittar vi lite närmare på just begreppet seriös. En som verkligen satsat seriöst är Jonas Björkman, framgångsrik tennisspelare, som tidigt bestämde sig för att aldrig förlora en match på grund av för lite träning. I dag jobbar han och kollegan Thomas Johansson med att utveckla tennisturneringen Stockholm Open. Tack vare ett stort nätverk från tennistiden får de världsstjärnorna att komma till Sverige. Vi bjuder även på erfarenheter från affärsnätverkande för olika branscher, hur du kan diversifiera ditt eget nätverk, trender och utbildning. Trevlig läsning! Gunnar Selheden Affärsnät verkaren

2


utbildning

Nätverkandets tre faser Vi som arbetar med affärsnätverkande dagligen märker allt som oftast att det som många klumpar ihop under rubriken ”nätverkande” egentligen är tre ganska olika företeelser – 3 olika faser – som alla kräver olika kunskaper och aktiviteter för att bli bra.

1

2

3

KONTAKTFASEN

UTVECKLINGSFASEN

AVKASTNINGSFASEN

Fas 1. Kontakt. Det är här vi skapar nya kontakter. Vi träffar nya intressanta människor på mingeltillfällen och liknande. Detta är den fas som de flesta talar om när de pratar om att nätverka. risken är dock att man inte inser att relationen behöver övergå i en annan fas för att komma vidare. Man kan, som min kollega Stefan säger, ” nätverka sig till döds” utan att få något för det. Fas 2. Utveckling om den första fasen handlade om att så frön som kan komma att växa till något, så handlar denna fas om att vattna och göda de lovande kontakter och relationerna samtidigt som det är viktigt att avlägsna ogräset. Vilket ogräs undrar du kanske – jo, de krävande kontakter och relationer som aldrig ger något tillbaka. De kostar helt enkelt mer än de smakar. Fas 3. Avkastning För att fortsätta liknelsen med odling så är detta helt enkelt skördetiden. Det är nu vi skördar frukten av det arbete vi lagt ner. Genom att vara en god bonde har vi sått många frön, vattnat och vårdat dem. Vi har tagit bort ogräs som hindrar de goda växterna att utvecklas.

Nu befinner vi oss på rätt ställe och kan i rätt tid, med rätt verktyg, skörda frukten under den tidsperiod den är mogen – men inte övermogen. Kunskaper och färdigheter Vilka kunskaper och färdigheter är det då vi behöver för att lyckas med de tre olika faserna? Som med allt annat i livet handlar det om att ha en tillräckligt teoretisk kunskap om vad de olika faserna handlar om och sedan tillräckligt med praktiska kunskaper och färdigheter för att klara av att göra det som behöver göras. och inte att förglömma – tillräcklig motivation och disciplin för att verkligen göra det!

Den tredje fasen är kanske den som flest upplever som svårast. här gäller det ju faktiskt att tala om för den man nätverkar med att jag skulle vilja ha din hjälp med något. här fungerar det precis som på banken; innan du egentligen kan ta ut något måste du ha gjort en insättning. hur sätter man då in goda relationer? Jo, genom att leva efter den lika enkla som svåra regeln ”Givers Gain”. Det vill säga; genom att vara en förebild, hjälpa till, bidra och underlätta för andra – det är så vi sätter in kapital i relationen och det är så vi kommer att ha ett bra saldo på kontot när det är dags att nå fas tre och skörda. Jag önskar dig en lyckad skördetid

i den första fasen handlar det om att träffa människor och kunna föra sig på ett någorlunda korrekt sätt. kanske kunna presentera sig på ett sätt som är tillräckligt intressant för att den man möter skall säga ” – intressant – hur gör du det?” istället för ett artigt men ointresserat: – trevligt…

Med vänlig hälsning richard cederquist

i den andra fasen behöver vi kunna föra relationen framåt genom att på ett trevligt sätt planera så att vi lär oss mer om varandra och våra respektive verksamheter. Richard Cederquist är VD för Referensakademin och en flitigt anlitad föredragshållare och Referensstrateg som hjälper företag och individer att utveckla sitt nätverkande.

4

Affärsnät verkaren


branschfokus

FÖRSÄKRING & SÄKERHET

trygga relationer viktiga inom försäkring och säkerhet

Både Larm- och försäkringsbranschen erbjuder känsliga produkter som man helst köper på rekommendation av någon man känner. – Personliga och långsiktiga relationer är viktigast, menar Johan Helin, rådgivare hos Söderberg & Partners. – Vi har märkt att merparten av kunderna helst handlar larmlösningar av någon de känner och har förtroende för, säger Kjell Svensson, från Monitor Larm & Bevakning som därför satsat på referensmarknadsföring för att få fler uppdrag.

Genom att vara med i ett affärsnätverk skapas möjligheter till djupare kontakter med andra företagare. Det finns tid, utrymme och möjlighet att bygga förtroende kring sig själv och sin produkt vilket i sin tur kan ge direkta och redan upparbetade ingångar till nya kunder och kontakter. Möt fyra företagare som använder sig av referensmarknadsföring.

Affärsnät verkaren

5


branschfokus

FÖRSÄKRING & SÄKERHET

KJELL SVENSSON

Monitor larm & Bevakning i Göteborg aB

MATS FALK

aktiv larmpartner Norrort aB

franchisetagare Securitas Direct, täby/Danderyd

– De uppdrag jag får kommer ofta på rekommendation från någon av mina befintliga kunder eller kontakter. Vi har märkt att merparten av kunderna helst handlar larmlösningar av någon de känner och har förtroende för. Och det är just det som gör att referensmarknadsföring fungerar så bra.

– Bäst resultat får jag egentligen när jag inte säljer! Flera gånger när jag har hållit presentation på något nätverksmöte och seriöst bara berättat – utan att sälja - om trygghet och larm så har det kommit fram personer efteråt och bett mig komma på besök för en kostnadsfri rådgivning och räkna på larmlösningar åt dem.

M

F

onitor jobbar främst mot små och medelstora företag, kontor och även mot stat och kommun. – utöver inbrottslarm säljer vi även brandlarm, kameraövervakning och passersystem. Vi har också en egen larmcentral och kan erbjuda våra kunder bevakning och larmutryckning. Det finns en del larmföretag som går runt och knackar dörr för att sälja larm. Det är inget effektivt alternativ för oss. Då är det bättre att vi nätverkar med andra företag och skapar kontakter via deras kontakter. Vi har nischat in oss på att erbjuda högre servicegrad snarare än ett lågt pris och det är ett bra koncept. i vår marknadsföringsstrategi är deltagande i nätverksgrupper en del i helheten. Vi annonserar inte, istället får vi våra kunder genom mun till munmarknadsföring på olika sätt. Bolaget startade 1994 och är nu så pass etablerat att det ringer hela tiden utan att vi behöver göra några kalla säljsamtal. Monitor har 15 anställda, varav 7 tekniker, och servar runt 2 000 kunder. – Vi har goda samarbeten med vaktbolag och andra som har anknytning till branschen vilket gör att vi kan erbjuda våra kunder ett helhetskoncept med utryckningar ifall larmet går och med snabb tillgång till låssmed om det behövs. Vi har ett och samma telefonnummer till alla tjänsterna så kunden vet alltid vilket nummer de når oss på. Målsättningen är att våra tjänster ska ge så stor besvärsfrihet som möjligt för kunden. ■

inessen med att träffas i nätverk är att ju mer medlemmarna lär känna varandra, desto lättare har de att rekommendera varandra till personer de känner – utanför gruppen. antalet potentiella affärer ökar och det kan bli riktigt bra för alla parter om du själv hjälper dina nätverkskollegor vidare i ditt eget kontaktnät. Det gäller att bygga trovärdighet och arbeta långsiktigt, det passar vår bransch. ibland träffar jag säljare i olika nätverk som för att uppnå snabba resultat istället fokuserar på att sälja direkt till medlemmarna i gruppen. Med den inställningen som fokus lämnar de ofta nätverket missnöjda med utfallet. Med ett franchisekoncept i ryggen har man mycket gratis, varumärket är känt och många känner till produkterna. – Även om vi har ett stort företag i bakgrunden så är det tack vare vårt engagemang i lokala företagsnätverk som vi blivit framgångsrika i just vårt område. i affärsnätverket har 60 procent av medlemmarna vårt larm. i dagsläget har vi installerat ett trådlöst hemlarm i vart sjunde hus i täby och Danderyd. totalt har vi cirka 1300 kunder. en annan fördel är att det finns kapacitet för produktutveckling och tack vare att produkterna kan tillverkas i stora volymer blir de konkurrenskraftiga i pris. – Nu jobbar vi mycket med en helt ny generation larm med fler smarta funktioner. Det bidrar bland annat till ökad brandsäkerhet. larmet överför bilder via GSM till larmcentralen som snabbt kan verifiera om det brinner och i så fall larma brandkåren. ■

Foto: Björn Westerlund, We Design, uppsala

6

Affärsnät verkaren


BJARNE JONSSON

JOHAN HELIN

länsförsäkringar Södermanland

Söderberg & Partners

– Jag jobbar med personförsäkringar för företagare och deras medarbetare i små och medelstora företag med upp till cirka 50 anställda. Det handlar till exempel om pensionsoch sjukförsäkringar, generationsskiften och kompanjonslösningar.

– Söderberg & Partners är en obunden rådgivare och förmedlar försäkringar och finansiella produkter. Jag jobbar med pensionsplaceringar och trygghetsförsäkringar vilket innebär långsiktiga förtroenden och goda kundrelationer. Att affärsnätverka fungerar bra för företag i vår bransch.

rådgivare

säljare personförsäkringar Företag

S

Som ny på jobbet var det viktigt att snabbt göra mig känd bland företagarna i eskilstuna som en bra kontakt när det gäller försäkringar. innan jag själv gick med i ett affärsnätverk kunde jag heja på en, kanske två personer i lunchrestaurangen. Nu hejar jag på tio personer under samma lunch. De vet vad jag gör och det är mitt namn som dyker upp när de själva börjar fundera på försäkringslösningar för sina medarbetare. Som konsument gör du helst affärer där du trivs och blir rätt omhändertagen. Det ska vara trevligt att göra affärer, oavsett om du köper mjölk, försäkring eller kanske en bil. För mig handlar det om personligt engagemang och att vara lyhörd för kundens önskemål så att vi hittar en lösning som är bäst för dem. När du ger ett professionellt intryck och det även stämmer överens med den service och det engagemang du visar din kund - då skapar du trovärdighet. Det är viktigt med trovärdighet, speciellt i så långsiktiga relationer som det ofta blir. Som försäkringssäljare måste jag kunna stå för mitt agerande och mina råd under lång tid framöver. trovärdighet gör även att dina kunder gärna rekommenderar dig vidare till andra. inom försäkringsbranschen är det ofta enklare att sälja sakförsäkring eftersom kunden ringer självmant in och vill försäkra sin nya utrustning. en av de allra bästa effekterna av mitt nätverkande är att nu ringer det faktiskt in, också på min avdelning. ■

V

Vi har nätverkat aktivt i flera år och gör det fortsatt. Det är ett effektivt sätt att marknadsföra oss mot nya kundgrupper. att träffas, vara synlig och engagerad via nätverkandet gör att fler hör talas om och lär känna oss. På så sätt bygger vi trovärdighet och når nya kunder. För mig är det först och främst viktigt att hitta ett nätverk där jag själv känner att jag har något att bidra med till de övriga i nätverket. kan det leda till att vi lär känna varandra bättre och att andra kan tänka sig rekommendera mig och vårt företag vidare till sina kontakter, då är det ett tecken på att vi gör ett trovärdigt och gott intryck. att nätverka handlar också om att våga lite själv. Du måste våga ta första steget och bjuda på dig själv och dina egna kontakter innan du egentligen kan förvänta dig att någon annan ska ge dig nya affärer. har du ett nätverk där ni har täta regelbundna träffar så se till att verkligen gå dit och närvara så mycket du kan. Närvaro bygger relationer och bra relationer ökar dina möjligheter att få fler affärer. Det är bra att se långsiktigt på sitt nätverkande och även att utvärdera effekten av det. en gång om året funderar jag igenom hur det varit, har jag hjälpt mina nätverkskollegor, har jag varit tydlig och synlig, behöver jag göra något annorlunda för att få ett bättre resultat. Det är en bra övning. ■

Affärsnät verkaren

7


trendspaning – MÖTEN ÖVER INTERNET BRA MEN ”IRL” BÄST * Smarta lösningar hjälper företag nätverka

Driv företaget med hjälp av smartphone, appar och molnet Det pratas företagande och startas nya bolag i en fantastisk takt i Sverige just nu. Yngre generationer kommer, bland annat tack vare att entreprenörskap införs på schemat, att ha nya attityder till innovationer och företagande. Tillsammans med enkla och användarvänliga tekniska lösningar är det bäddat för ett nytt slags företagande, smartare och mer tidseffektivt än hur merparten av oss jobbar idag. TEXT: karina Sannefjordh MED NYA IT-TJÄNSTER kan du ha samarbetspartners och medarbetare över i stort sett hela världen. Du kan ha full tillgång till projekt medarbetarnas uppdaterade dokument, rapporter och kalendrar. tack vare allt fler specialanpassade applikationer till mobiltelefonerna har du lätt merparten av företaget i telefonen.

IT-stöd på distans it-tjänsterna handlar inte längre om att serva hårdvara och uppdatera programvara. it-lösningarna blir istället mer praktiska hjälpmedel för att bli mer effektiv på jobbet samtidigt som lagringen av företagets data sker via en molnettjänst på en server utanför företaget. ett nystartat företag behöver fokusera på sin kärnverksamhet och jobba för tillväxt och inte lägga tid på underhåll av it-system och uppdateringar så snart nya behov dyker upp. Det behövs kontinuerlig innovation och direkt tillgång till den senaste teknologin så snart den finns, utan att det ska behöva kosta för mycket. Med kostnadseffektiva molnbaserade tjänster kommer vi att lägga mer fokus på vad vi uträttar snarare än var vi fysiskt arbetar eftersom den nätbaserade teknologin gör att vi kan arbeta mer flexibelt och på distans. Med programvara via applikationer till mobilen behöver inte heller det lilla företaget betala en förmögenhet i programvara och dyra tjänster.

Appar för varje behov en applikation, eller app, är en programvara som laddas ner till mobiltelefonen. För att detta

ska fungera behöver telefonen vara en så kallad smartphone. i och med lanseringen av smartphones är mobilen både dator och mobiltelefon, försedd med ett enkelt blädder- och söksystem samt tydliga pekskärmar. Det finns mängder med appar tillgängliga och antalet ökar konstant. iPhone, som är ett av de mest vanliga operativsystemen har över 425 000 appar tillgängliga. android som är det andra mycket populära systemet har cirka 200 000 appar och antalet ökar stadigt. Med apparna gör du lätt om mobilen till ditt kontor. Du kopplar upp dig på nätet och har tillgång till mängder av olika specialanpassade appar. Vissa bolag har specialiserat sig på webbaserade lösningar för just företag, som till exempel Google apps. Där finns enkla, kommunikations- och samarbetsverktyg för små företag som sänker it-kostnaderna tack vare enkla installationer samt underlättar hanteringen tack vare ett minimalt behov av underhåll. Över tre miljoner företag använder sig av Google apps som bland annat har appar för att sköta kundhantering, dokumenthantering, projektledning och bokföring, ger tillgång till e-post och kalendrar samt gör det enkelt att spara data via molnet-tjänst, med mera. Fler nätverkar över nätet… i en studie om framtidens arbetsplats som Future Foundation i uSa gjort på uppdrag av Google enterprise tydliggörs kopplingen mellan samarbete och innovation. undersökningen, som gjorts bland drygt 3 500 personer i uSa, Japan, Storbritannien, Frankrike och tyskland, visar att ju större möjligheter människor har att

samarbeta, desto mer kreativa och innovativa kommer de att vara. i dag träffas vi i allt större utsträckning genom de sociala nätverken som Facebook och twitter. Samtidigt är det ännu inte riktigt rumsrent att använda de sociala nätverken på jobbet. De ses fortfarande som privata kanaler där man delar idéer och synpunkter samt ordnar och bjuder in till gemensamma aktiviteter. under 2010 mer än fördubblades andelen personer i åldrarna över 45 år som besöker sociala nätverk. Studien från Future Foundation visar att vi nog inom en relativt snar framtid kan se en förändring i hur Facebook och twitter används. … men det personliga mötet vinner Gränsen mellan arbete och privatliv kommer att suddas ut ytterligare under närmaste tio åren enligt 40 procent av de tillfrågade i studien. Sociala nätverk i företagsmiljö blir norm och många nya företagsnätverk kommer att byggas i takt med att samarbetskulturen över nätet accelererar. Samtidigt finns det ett mycket stort värde i att mötas ”in real life”, oavsett om det är privat eller i ett nätverk med kollegor. För hur bra det än är med sociala nätverk, tekniska innovationer och moln-tjänster, så finns det trots allt fortsatt stort behov av det personliga mötet. Mer än hälften av de tillfrågade i studien (57 procent) föredrar den sociala miljön på kontoret framför datorn. De uppger att de alltid kommer att vilja tillbringa åtminstone en del av sin tid tillsammans med kollegor. ■ *irl – förkortning för ”in real life” – i verkliga livet

8

Affärsnät verkaren


Människor har fått nya sätt att mötas och samarbeta. Det är något som flera bolag med IT-tjänster på internet har tagit fasta på. En av giganterna på området är Google. Där menar Nordenansvarige att Sverige mycket väl kan bli en föregångare internationellt sett när det gäller att ta steget från att samverka och samarbeta privat över nätet till att också samarbeta i företagsmiljö.

Webb-syjunta någon? NÄR MÄNNISKOR MÖTS KAN vad som helst hända. Det är genom möten med andra vi utvecklas. Vi inspireras och får nya idéer. ibland kan ett möte leda till nya uppdrag eller en ny anställning, ibland är mötet direkt livsavgörande, som när du träffar din livspartner. och om du tänker efter – visst har väl det mesta egentligen börjat med ett möte?

Mötesplatsen förändras Nätverkande och kontaktskapande har alltid varit en viktig ingrediens i våra liv, både privat och affärsmässigt. Nu för tiden är många av de personliga möten som tidigare varit mer eller

mindre självskrivna, på väg att försvinna. hur många av oss är det som går på syjunta längre, engagerar oss i föreningar eller är med på spontana fotbollsmatcher på lokala fotbollsplanen? intresset för den typen av mötesplatser minskar. Men – kraften i det personliga mötet består. Det är bara mötesplatserna som ändras. Vi har blivit bättre på strukturerade nätverksträffar, inom branschföreningar och företagargrupper. Det kompletterar vi med att träffas över internet; i virtuella arbetsplatser, på webbseminarier, genom sociala medier, onlinespel och dejtingsajter till exempel. Flera bolag med tjänster inom it och internet

har tagit fasta på vårt nya sätt att mötas och tillhandahåller plattformar som gör att vi kan mötas på nya sätt. en av giganterna på området är Google. De erbjuder tjänster som effektiviserar och underlättar många processer samt skapar nya möjligheter, till exempel för en lokalt förankrad projektledare att vara involverad i projekt över hela landet. – Många svenska företag är långt framme när det gäller användandet av teknologi och de kulturella aspekterna som underlättar samarbete; det vill säga plattare organisationer och en arbetsmiljö som uppmuntrar innovation oberoende av nivå eller roll, säger Jesper Stormholt, territory Manager Nordic region, Google enterprise, i en kommentar. han ser också att steget, från privat samarbete på nätet, över till företagsmiljö kommer att vara betydligt kortare i Sverige än i många andra länder. ■

ANNONS

Affärsnät verkaren

9


Jonas Björkman

TEXT: karina Sannefjordh

Nätverkar för svensk tennis Före detta tennisproffsen Jonas Björkman och Thomas Johansson marknadsför svensk tennis och jobbar speciellt med att stärka varumärket Stockholm Open. Tack vare ett brett och väl etablerat nätverk inom tennisvärlden, i kombination med stor professionalitet och serviceanda har de skapat ett så stort intresse för tävlingen att spelare och sponsorer nu står på kö för att vara med vid nästa tävling. 10

Affärsnät verkaren

© FOTO: arne Forsell

OM Jonas Björkman Jobbar som: Marknadsdirektör för Swedish Open och Stockholm Open, driver bolaget ”JB to serve” Kollega med: Thomas Johansson, tenniskollega som är tävlingsdirektör för samma tävlingar. Gift: Med Petra sedan år 2000. Två barn: Max och Bianca Bor: I Saltsjöbaden, Stockholm Spelat tennis: Aktivt i 18 år, från 1990 till 2008 Största seger: Att få vara med och vinna Davis Cup samt att vinna Wimbledon Mest stolt över: Idrottsligt så är det just de tävlingarna, annars är det min familj. När jag blev pappa fick jag andra perspektiv. Det hjälpte mig mycket. Jag var perfektionist men Max, som reste med på tävlingarna redan som liten, hade ingen aning om jag förlorat eller vunnit. Han mötte mig varenda gång med världens största leende och det hjälpte mig att koppla av tennisen och glömma eventuella förluster mycket bättre än tidigare. Det var bara att gå in i hans värld och bli uppslukad av det han tyckte var viktigt istället.


under 1990-talet betraktades Båstad som något av en ”badortstävling” och Stockholm open, som var en så kallad kategori 1000tävling, var den riktigt fina tävlingen. Men efter att Pr event tog över Båstad år 2000 har den tävlingen de senaste nio åren röstats fram av spelarna som bästa tävling. istället har Stockholm opens popularitet dalat. – När vi fick uppdraget att jobba med Stockholm open 2010 såg vi möjligheten att använda många av de kontakter vi redan hade från vår aktiva tid inom tennisen. Vi hade en vision om hur vi ville att det skulle se ut, med leD-skärmar runt omkring tennisbanan och sky-boxar på kortsidorna där våra sponsorer kunde stå med sina gäster och titta på tennis. Med det framgångsrika konceptet från Båstad i ryggen kändes detta som rätt lösning även om inget av det fanns på plats just då och vi var tvungna att klara införsäljningen av nya sponsoravtal enbart på de visioner vi hade. Vi kopplade samman vårt nätverk med potentiella sponsorer. Det öppnade dörrar till nya kontakter. Vi erbjöd tennis till frukost eller lunch och på så sätt fick vi möjlighet att presentera våra visioner kring hur vi ville utveckla Stockholm open. Mental inställning viktigt Jonas Björkman ser klarar paralleller mellan att göra affärer och att tävla i tennis. – Det gäller att hitta vägar för hur du ska vinna. Det är väldigt lätt att gå in och sälja någonting om du sålt tio gånger på raken och fått ett avslut. om du inte fått avslut på tio gånger måste du ändå gå in med samma pondus och samma tro på att du ska kunna leverera. här tror jag att idrott och affärer är väldigt lika. i tennisen hade jag ett rykte om mig att vara väldigt vältränad och jag försökte alltid vara mer tränad än de andra, jag ville aldrig förlora på fysiken. Samtidigt är tennis ett mentalt spel och jag kunde utnyttja det där ryktet till min fördel. De andra var säkert lika bra tränade som jag men när vi hamnade i riktigt långa matcher, över flera timmar, räckte det med att ▼

– På den nivå vi spelat är alla så bra att det oftast är den mentala inställningen som avgör hur det ska gå, säger Jonas Björkman som gärna använde ryktet om att han var väldigt vältränad som en mental fördel i sina matcher.

jag hoppade och såg pigg ut på min sida av nätet för att motspelaren skulle få mentala tvivel. När han såg ”glöm inte att det är jag som vinner de här matcherna oftast-blicken” i mitt ansikte så visste han att han skulle förlora. På den nivå vi spelat är alla så bra att det oftast är den mentala inställningen som avgör hur det ska gå. Det ligger mycket seriositet bakom thomas Johanssons och Jonas Björkmans satsning på tennisens framtid. – Vi kommer från en idrottsvärld där man hatar att förlora och älskar att vinna. Nu när vi inte spelar tennis längre handlar det istället om att leverera ett bra evenemang, det blir vårt nya sätt att vinna. Vi vill inte stå där uppe och ha misslyckats. Vi var enorma perfektionister båda två inför tävling och träning. Det finns ingen större frustration än att du åker på en förlust för att du slarvat med förberedelserna. Våra olika bakgrunder till trots, allt handlade om att vi lyckades förbereda oss så bra som möjligt. thomas var tidigt en otroligt lovande junior, bäst i Sverige. Jag var bra men låg inte i toppen. Min målsättning; att alltid maximera det jag gör, har hjälpt mig. Jag kan bara göra det bästa jag kan den dagen och när jag lämnade banan var det den känslan jag måste ha, att jag

gav allt. Det bara går inte att lämna något åt slumpen. Vi är seriösa i vår satsning men vi är inte perfekta på något vis. Förra året var vi nybörjare på att arrangera tävlingar och gick runt med anteckningsblock och skrev ner förbättringsområden. Jag tror aldrig man blir fullärd i någonting egentligen, men målsättningen är alltid att finslipa och göra det ännu lite bättre nästa gång. Ger mycket tillbaka Genom att hela tiden ge mervärde tillbaka har relationen med sponsorerna stärkts. – Vi kallar hellre våra sponsorer för partners. i partnerskap diskuterar man olika lösningar för att tillsammans skapa ett så bra evenemang som möjligt för alla involverade. Vi möter våra partners kunder i olika evenemang och har involverat våra gamla kollegor inom tennisen. i Sverige har vi fantastiskt många tennisspelare som varit hur bra som helst och dem försöker vi ha med så att de också får något roligt ut av detta. Det ska kännas bra att stödja Stockholm open hela året, även om tävlingarna bara går under tio dagar i oktober. Vi jobbar för att maximera partnerskapet så mycket som möjligt. i en tennisturnering är ett bra startfält grunden och här har alla kontakter och nätverket inom tennisvärlden kommit till nytta. Förra året kom både Sveriges i särklass bäste tennisspelare i dagsläget, robin Söderling, och roger Federer; den kanske störste idrottsmannen genom tiderna och framför allt den främste tennisspelaren genom tiderna. – Federer är en av våra gamla kollegor och en bra kompis. han kom hit och presterade makalös tennis samtidigt som han bjöd enormt mycket på sig själv. Det är normalt väldigt svårt att komma nära flera av världens bästa idrottspersoner. När roger Federer kom och visade sig både lättillgänglig och road av att prata med media så fick tävlingen, och allt runt omkring den, väldigt stor och positiv uppmärksamhet.

SOM AKTIVA ÄGNADE tennisproffsen Jonas Björkman och thomas Johansson många flygresor mellan olika tävlingar åt att prata om hur de själva skulle göra om de någon gång fick möjligheten att arrangera en tävling. under 2005 blev de involverade av kollegorna thomas Wallén och christer hult från Pr event för att jobba med Swedish open i Båstad. under 2010 fick sedan Jonas Björkman och thomas Johansson möjlighet att ta över evenemanget kring den svenska tennisturneringen Stockholm open.

Jonas Björkman och Thomas Johansson marknadsför numera Stockholm Open. Tillsammans med många andra stora tennisspelare från samma generation arbetar de även för tillväxt inom svensk tennis. De är bland annat engagerade i "If SO On Tour" som på ett roligt sätt inspirerar barn i 6-10 års åldern att leka och spela tennis i tävlingar där alla vinner, innan man som 10-åring kan börja tävla på riktigt. – Vi vet vilken betydelse det hade för oss att ha spelare som Mats Wilander och Stefan Edberg framför oss. Nu är målsättningen att ge tillbaka något av all den kunskap, erfarenhet och de kontakter vi fått, till nya generationer.

Framgångsrik satsning Såväl Stockholm open 2010 som Sweden open i Båstad blev två mycket framgångsrika och omtalade tävlingar. Varje år röstar spelarna fram ”Bästa tävlingen” bland de 42 tävlingar som spelas på touren och Båstad blev återigen bästa tävlingen. – Men det allra mest positiva var att Stockholm open kom tvåa i tävlingen. Så bra har den aldrig kommit tidigare. Så från att vi hade en vision som vi nästan började tvivla på, eftersom vi aldrig tyckte att vi fick några avslut, så vet vi nu att vi verkligen levererade. inför årets tävling har vi fullt och kan inte heller ta in fler partners. Det är fantastiskt. ■

Affärsnät verkaren

11


NÄtVerk

att nätverka är oslagbart! Nätverka mera! ”Vill du öka dina möjligheter till mer affärer? Gå med i ett nätverk!” Visst har du hört den formuleringen någon gång och visst kan det vara ett mycket gott råd. Men vilket nätverk är bäst och vad ska du tänka på när du väljer? Tidningen Affärsnätverkaren bjuder på konkreta tips för att skapa en bra mix i ditt nätverkande.

MÄNNISKAN ÄR i grunden en social varelse och vi växer genom möten med andra. När vi dessutom blandar in affärer i våra möten så växer även företag. Det har bland annat entreprenören anna omstedt lindgren upplevt. läs gärna artikeln på nästa uppslag om hennes sätt att skapa och bygga nätverk.

Men vad väljer du då – och hur väljer du - när det finns oanade mängder av träffar att springa på samtidigt som jobbet, familjen och livet också vill ha sin beskärda del av dig och din vakna tid? Skaffa dig en strategi, låt inte slumpen avgöra. tänk igenom vilket nätverk som skulle passa dig bäst och undvik att lägga alla ägg i samma korg; en enda sorts organisation tillfredsställer troligen inte alla dina behov. Gör ett medvetet val och kombinera gärna med ett antal olika organisationer. oavsett om du är egenföretagare eller jobbar åt någon annan bör du leta efter nätverksgrupper som ger dig nya affärer. Att välja nätverksgrupper Det finns minst sex olika typer av nätverk du bör överväga att vara med i; • Nätverk för mer ytliga kontakter • Nätverk för mer starka kontakter • Samhällsnyttiga serviceklubbar • Branschorganisationer • Sociala nätverk • könsspecifika nätverk; manliga och kvinnliga nätverk

De nätverksgrupper du väljer att delta i kan komma att få direkt inverkan på dina referensbaserade affärer. Följande fem aktiviteter kan hjälpa dig att komma igång snabbt med ditt nätverkande. 1. Bestäm vilka sorters nätverk du vill eller behöver gå med i. Se till att ha en bra blandning; till exempel ett ytligt, ett starkt och ett socialt. Delta i åtminstone tre olika grupper, men gå inte med i mer än en av varje sort. 2. utvärdera de möjliga nätverksgrupper i din region som passar din profil. Besök några av dem. 3. Ställ checkfrågor; hur länge har gruppen funnits, vilken är organisationens grundläggande filosofi, hur många medlemmar har den, vilken kvalitet är det på medlemskapet, vad kostar det jämfört med andra sorters marknadsföring, hur ofta träffas man, vad tycker de andra medlemmarna om gruppen och fundera även på vad ditt allmänna intryck av gruppen är. 4. Prata med medlemmarna i de nätverk du besöker om hur det har fungerat för dem. 5. Gå på återbesök. en gång räcker kanske inte (förutom i starka kontaktnätverk som kanske råkar ha en branschplats ledig för dig just då, och i så fall bör du kanske gå med innan någon annan tar platsen).

Nätverk för mer ytliga kontakter hit räknas mingel, kortare utbildningar, seminarier och träffar med många människor från mängder av branscher. Det kan till exempel vara ett möte med den lokala handelskammaren. Det finns inga begränsningar för hur många från varje bransch som kan vara med och de mer regelbundna träffarna sker ofta månadsvis och erbjuder mingel kombinerat med olika presentationer av gästtalare, kortare seminarier eller informationsmöten. handelskamrarna i Sverige är regionalt baserade näringslivsorganisationer, öppna för alla företag. Mer information finns på www.cci.se Nätverk för mer starka kontakter Starka kontaktnätverk fokuserar på att skapa relationer i en yrkesmässigt professionell miljö. hit räknas bland annat BNi, världens största affärsnätverk. Varje grupp välkomnar en medlem per bransch eller yrkeskategori och varje möte följer en tydlig struktur med en fast agenda. Mötet omfattar både mingel, företagspresentationer och tid för medlemmarna att byta affärsreferenser och rekommendationer. Medlemmarna i nätverket lär känna varandra och rekommenderar varandra inom sina respektive kontaktnät, så kallad word-of-mouth eller referensmarknadsföring. här krävs ett högre engagemang av medlemmarna än i många andra nätverk. Det skapas långsiktiga relationer och medlemmarna bär med sig dina visitkort och rekommenderar dig så snart de

ANNONS

Vill ditt företag synas i tidningen? Ta chansen att annonsera i Affärsnätverkaren och nå ut till mer än 10 000 företag över hela landet. FÖR MER INFORMATION kontakta Patrik Wilén på 031-778 35 88 eller patrik.wilen@bni.nu 14

Affärsnät verkaren


NÄtVerk

hör någon som är i behov av just det du gör. På www.bni.nu hittar du kontaktinformation och kan anmäla dig för att besöka ett lokalt BNi-team.

Branschorganisationen för revisorer och rådgivare, Svenska försäkringsförmedlares förening, Sveriges Marknadsförbund och Sveriges advokatsamfund.

Samhällsnyttiga serviceklubbar här hittar man många av de ursprungliga nätverken och hit räknas organisationer som till exempel rotary och lions. klubbarna kan vara en ganska bra källa till referensbaserade affärer trots att deras huvudsakliga syfte egentligen är att tjäna det allmänt goda. i klubbarna brukar många representanter från det lokala näringslivet ingå. Vill du veta mer om rotary, se www.rotary.se Mer fakta om lions finns på: www.lions.se

Sociala nätverk De flesta nätverk där du har personliga kontakter är sociala nätverk. hit räknas till exempel singelklubbar och olika träffar där du kombinerar nytta med nöje. Samtidigt börjar begreppet sociala nätverk användas allt mer när det gäller sociala medier via internet. att nätverka privat via sociala medier är vanligt. Många har Facebook-konto, håller kontakt med gamla klasskamrater via Stayfriends, uppdaterar kollegor och vänner med snabba twitterinlägg och reflekterar över livet via en blogg. ett nätverk som linkedin, där det också är möjligt att bli rekommenderad av andra, söka uppdrag och nya jobb, är bra för att bland annat hålla kontakt med tidigare kollegor och bli exponerad för nya. www.linkedin.com

Branschorganisationer olika branscher har egna nätverksgrupper, de blir ett slags kunskapsnätverk där yrkesverksamma kan träffa andra från samma bransch och utbyta erfarenheter. här får du inspiration och goda råd kring hur du själv kan utveckla din verksamhet. Detta kan vara ett sätt att knyta kontakter med personer som både kan bli potentiella kunder och bra underleverantörer till dig. eller gå med i de branschnätverk där dina bästa kunder är med. Branschorganisationer finns för de flesta branscher, bland andra: Far

Kvinnliga nätverk ”Det bästa sättet att komma någon vart som kvinna är att gå med i ett manligt nätverk!” Det är ett icke allt för ovanligt råd en affärskvinna fortfarande kan få höra. Men faktum är att de kvinnliga affärsorganisationerna har haft stor

betydelse för utformningen av dagens nätverksorganisationer. under 1980-talet ökade det kvinnliga företagandet rejält, men kvinnor hade det svårt att komma in i många av de traditionellt manliga nätverken. Då började det skapas separata nätverk för kvinnor, såväl ytliga som starka nätverk och även branschspecifika sammanslutningar som till exempel hilda; advokatsamfundets nätverk för kvinnliga jurister. Manliga nätverk Nätverk som enbart tillåter män har funnits i urminnes tider. Själva uttrycket ”manligt nätverk” känns ovanligt att säga, kanske mest för att så många nätverk fortfarande är manliga. i dag förknippas begreppet även med män som arbetar för jämställdhet och för kvinnofrid, mot mäns våld mot kvinnor. ■

KOM IHÅG Att knyta värdefulla kontakter är en resa, inte ett mål. Det är inget man gör ett tag och sen slutar med; det är en process som du måste jobba med kontinuerligt.

ANNONS

Affärsnät verkaren

13


NÄtVerk – Läkare borde nätverka mer än vad de gör i dag, tyckte Anna Omstedt Lindgren, VD (t.h.) och grundade tillsammans med Anna Norin, vice VD (t.v.) ett professionellt och unikt nätverk för läkare över internet; MedUniverse, som i dag har över 2 000 medlemmar.

&

Bryter mönster skapar nytt – Det ligger en enorm kraft i att nätverka – Kraften i nätverkande är helt otrolig och att kunna få vara den som skapar forum för människor att mötas är så inspirerande. Det säger Anna Omstedt Lindgren, entreprenör och grundare samt VD för MedUniverse, ett webbaserat nätverk för läkare.

14

Affärsnät verkaren

TEXT: karina Sannefjordh FOTO: t Busch christensen

ANNA OMSTEDT LINDGREN berättar gärna om

den styrka och inspiration hon ser i olika nätverk. Själv har hon startat flera stycken. Som entreprenör är hon van att tänka i vidare banor och är inte rädd för att bryta mönster för att skapa nya sammanhang. Tasteline smakade mer under studietiden på handelshögskolan i Stockholm slog sig anna omstedt lindgren ihop med två andra studenter och började utveckla företagsidén tasteline, med recept på nätet.


NÄtVerk

– tanken var att vi skulle skicka ut information och recept till våra läsare. Men det händer något när man ger människor möjlighet att kommentera och själva bidra till innehållet. istället upptäckte vi att tasteline blev en bra kanal för att också skicka in information, till oss. Vi fick in nya recept och vi märkte också att den här typen av kontakt ibland kunde leda till att två personer helt okända för varandra fick kontakt och började diskutera mat. Några träffades till och med på riktigt, utanför nätet, tack vare att de i grunden delade ett intresse för mat. Vårt forum öppnade också för diskussioner av helt andra frågor än mat. Det låg en sådan enorm kraft i detta, att ha skapat ett forum där människor kunde mötas. Det var så inspirerande. tasteline lanserades tidigt under år 2000 och såldes till Svenska Dagbladet fem år senare, i dag är det en av Sveriges största webbsajter för mat och dryck.

Poker på schemat – under tastelinetiden gick jag med i ett nätverk med ett gäng entreprenörer som till 80 procent bestod av killar. Det var ett inspirerande och givande nätverk och jag lärde mig snabbt att killar nätverkar annorlunda än tjejer. killar nätverkar ofta runt en aktivitet av något slag. När det här nätverket utvecklades så började de spela poker med varandra och jag, som inte kunde spela poker, slutade att gå till träffarna. Det var frustrerande för jag kände ju att jag gick miste om en massa bra möjligheter bara på grund av att jag inte spelade poker, säger anna omstedt lindgren. Det var då hon drog igång Pokerface – ett nätverk för kvinnliga entreprenörer och företagsledare.

– Det var för att lära mig och andra kvinnliga entreprenörer att spela poker och att få en bra yta till närverkande med killarna. Pokerface har fått riktigt bra effekt. Det skapas nya affärer, knyts kontakter och det har även resulterat i helt nya företag. Det ligger ett enormt värde i ett nätverk som kan ge en sådan energi. Pokerface har också blivit ett starkt påverkansinstrument, det är bland annat dit media eller andra företagare vänder sig när de behöver åsikter och synpunkter från medlemmar i kvinnliga nätverk. Killar inspirerar – Det är ovanligt med kvinnor som nätverkar så som killarna gör. För mig är killar en stor inspirationskälla. De har en förmåga att kombinera nöje med nytta och de är duktiga på att bygga relationer på helt andra sätt än tjejer. När tjejer nätverkar sker det ofta genom att gå på seminarier, utbildningar och spa och så pratar man gärna om ämnen ur ett problemorienterat perspektiv. i nätverket Pokerface sitter det tävlingsinriktade personer, det är kvinnliga entreprenörer som är väldigt fokuserade på affärer, som gillar att förhandla, satsa och vinna. – Jag tror att fler tjejer skulle ha nytta av sådana nätverk. kanske inte nödvändigtvis poker men i alla fall mer aktivitetsinriktade träffar och jag tycker inte att spa är en tillräckligt bra aktivitet för att åstadkomma rätt effekt i det här fallet. När entreprenörer träffas och lär känna varandra sker också oväntade möten, precis som i fallet med tasteline. – När vi har lärt känna varandra och även träffas utanför nätverket så blir vi också allt mer tydliga för varandra. Vi lägger tid på vårt nätverkande och det medför rätt ofta att vi kan börja prata affärer mitt i en pokeromgång; ” hur var det nu, hade du kontakter med en distributör? Jag skulle behöva en bra kontakt” och liknande. Det är väldigt roligt och det blir återigen väldigt kraftfulla resultat av att personer från olika sammanhang träffas och plötsligt ser möjligheter för att göra affärer med varandra. Hjälper läkare nätverka en yrkeskategori som borde nätverka mer än vad de gör i dag, både för sin egen skull och för samhällets, är läkare. – Det förekommer inte så mycket kunskapsutbyten mellan olika sjukvårdsenheter och regioner som man kan tro. och samtidigt är det få grupper där ett nätverkande kan göra så stor nytta som just bland läkare. och hur var det nu – vad gör man om det saknas ett forum för att skapa kontakter och oväntade möten? Jo, man tar initiativet och startar

ett nätverk, vilket var precis vad anna omstedt lindgren gjorde. i dag jobbar hon full tid som VD för Meduniverse, Sveriges första professionella nätverk enbart för läkare. Nätverket är helt utan ägande av läkemedelsbolag, landsting eller fackförbund. här har läkarna ett neutralt forum för att hitta, hålla kontakt och samarbeta med kollegor över hela landet. De kan även diskutera ämnen som karriär, ledarskap och lön, forskning och medicinska frågor. – Genom Meduniverse har de ett forum där de kan hjälpa varandra. När två läkare med olika specialinriktningar träffas och plötsligt inser att deras patienter kunde ha nytta av bådas kunskaper, eller när man ser att man skulle kunna samarbeta för att skapa bättre och mer effektiva behandlingssätt, då har nätverkandet verkligen gett resultat. På flera sätt dessutom; dels genom att skapa oväntade och kraftfulla relationer läkare emellan, dels genom att skapa förutsättningar för bättre vård av patienterna. i Sverige är det ovanligt att läkare samarbetar över specialistområden. – läkare som grupp är styrda av såväl politiker som verksamhetschefer och står faktiskt relativt ensamma mot patienten. När jag kommer och pratar nätverkande är attityden först: ”Vem har lurat i dig att vi behöver det här?”. Men många av dem som är med i nätverket förstår snabbt nyttan i att dela erfarenheter med varandra. Nätverket består idag av över 2000 läkare där många ibland inte känner varandra trots att de jobbar på samma sjukhus. att vara med om att skapa både en fysisk och digital mötesplats för all den kraft som finns i detta är väldigt spännande. allt fler ser ett värde i att träffas på det här sättet, det ger ringar på vattnet och det finns ett mycket stort samhällsvärde i det. ■

KORT OM ANNA OMSTEDT LINDGREN Grundat: • TASTELINE – nätverk för matintresserade • POKERFACE – nätverk för kvinnliga entreprenörer • MEDUNIVERSE - nätverk för läkare. Blev en av tidningen Veckans Affärers 101 utvalda supertalanger 2009. Finalist till Årets Affärsnätverkare 2010. Motto: Ärlighet varar längst

Affärsnät verkaren

15


SerioSitet

I receptet för ett gott företagande och en framgångsrik affärsnätverkare bör definitivt ingrediensen ”seriös” ingå. Ordet är synonymt med många olika begrepp och kan stå för allt från allvarlig, strikt och korrekt till uppriktig, ärlig och professionell. Du kan vara långsiktig, förtroendeingivande samt målmedveten och allra bäst blir det om du kryddar det hela med seriositet.

revisorn är seriositeten

personifierad Att vara seriös i affärer är förhoppningsvis något som alla företagare strävar efter och det finns vissa yrken där seriositet är en absolut förutsättning. En yrkesgrupp som ofta uppfattas som extra seriös är revisorer. – I vårt fall betyder seriös att vara professionell och någon som man kan lita på, att vara ett stöd till företagaren, säger Johan Pauli, revisor på KPMG, ett av Sveriges ledande företag inom rådgivning, revision och skatt. TEXT: karina Sannefjordh ILLUSTRATION: Med enkla ord

En kvalitetsstämpel en revisor har till uppgift att kvalitetssäkra ett företags ekonomiska information till marknad och ägare. Genom att göra det bidrar revisorn till att stärka företagets förtroende vilket i sin tur kan leda till att fler vill göra affärer med företaget. – Vi blir ett slags kvalitetsstämpel för företaget. i vårt fall betyder seriös att vara professionell och någon som man kan lita på, som vet vilka lagar och regler som gäller, och som kan hjälpa företagaren att undvika problem.

Johan Pauli, revisor och rådgivare på KPMG i Göteborg skapar gärna långsiktiga och personliga relationer med sina kunder.

I AFFÄRSNÄTVERKANDE, och framför allt när du bygger en del av din marknadsföring på att få affärer genom goda rekommendationer och referenser, är det viktigt att du visar hur seriös du är i din yrkesroll. i nätverksgrupper pratas det ofta om värdet av att göra sig synlig för andra och att presentera sig själv och sin verksamhet på ett sätt som visar att man är professionell och seriös.

16

Affärsnät verkaren

För en revisor kan ordet ”seriös” stå för olika saker. – Jag ser framför allt två betydelser. Som revisor måste man ha ett seriöst intresse för företaget, man måste brinna för företagande och ha ett djupt engagemang för kundens frågor. Vi gör allt för att skapa långsiktiga och bra relationer. Vi måste också vara seriösa i lagens rätta bemärkelse. Vi visar vår seriositet genom att förklara vad som är rätt och fel i förhållande till lagar och regelverk. Det gäller i allt från hur vi utför vårt arbete till de råd vi ger. Rådgivande roll Som revisor måste man vara nyfiken och kunna se affärsmöjligheter och utveckla dessa. Vilket betyder att man inte bara granskar utan också vägleder och ger råd som kan utveckla företaget långsiktigt.

Som revisor får man inte heller vara rädd för att sätta gränser, här är tydligheten viktig. – Även om kunden har hittat en lösning som ser bra ut vid en snabb granskning så är det ju ändå inte alltid till det bästa för kunden på lång sikt. Genom att ta en diskussion om vilka konsekvenser det kan få hittar vi en bra lösning. Jag tycker att kunderna har bra förståelse för risk och möjligheter och vad som är rätt och fel. i sådana situationer är rådgivning en stor och viktig del i mitt arbete och det passar mig utmärkt. Jag vill bygga långsiktiga relationer med mina kunder och då behöver jag också ge seriösa råd som jag kan stå för, även senare.

att vara seriös behöver förhoppningsvis inte betyda att man är alltför tråkig.

att man är seriös behöver förhoppningsvis inte betyda att man är alltför tråkig, påpekar Johan Pauli. – Jag jobbar med ägarledda företag och entreprenörer. Personliga relationer är viktiga och jag vill inte gärna framstå som den ”motsträvige revisorn” men samtidigt är det nödvändigt att jag är seriös i min rådgivning. Det viktigaste är att vara tydlig och det handlar om att vara professionell och att ha rätt kunskaper. Det behöver också finnas ett genuint engagemang för människor. ■


Är du seriös eller!!? En titt i citatsamlingen visar att många väldigt seriösa källor genom åren fällt ett och annat fullkomligt seriöst uttalande – i alla fall ansågs de vara det då. Nu, med facit i hand ser vi kanske något annorlunda på saken.

Från en artikel i New York Times, 1939: ”TV kommer aldrig att bli någon seriös konkurrent till radio eftersom folk måste sitta och hålla ögonen klistrade på en skärm hela tiden; den genomsnittliga amerikanska familjen har inte tid för sånt.”

Från en av cheferna på skivbolaget Decca till medlemmarna i Beatles, 1962: ”Ni kommer aldrig att lyckas, fyrmannaband är ute. Åk hem till Liverpool.”

IBM:s grundare Thomas Watson påstås 1943 ha sagt: ”Jag tror det finns en världsmarknad för kanske fem datorer”

Ken Olsen, VD och grundare av Digital Equipment, 1977: ”Det finns inget skäl till att någon skulle vilja ha en dator i sitt hem”.

Ines Uusman, IT-ansvarig minister på 1990-talet: ”Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet”.

Och sist men inte minst ett citat från Niels Bohr, dansk fysiker, 1885-1962: ”Det finns saker som är så allvarliga att du måste skratta åt dem”

ANNONS

Affärsnät verkaren

17


Helt okej att känna sig lite trött… Svenska företagare är flitiga. Drygt 20 procent, eller omkring tio arbetsveckor, mer än en anställd – det är vad en genomsnittlig företagare arbetar under ett år. Tankesmedjan Captus har, i samarbete med Företagarna, tittat på statistik från Eurostat över arbetstid bland företagare i Sverige och andra länder. I internationell jämförelse sticker svenska företagare ut som speciellt arbetssamma. Vi jobbar i allmänhet färre timmar än vad man till exempel gör i Storbritannien och USA men företagarna i Sverige har den högsta arbetsbelastningen. Inte undra på att man känner sig lite trött ibland!

…och vi blir fler! Nyföretagandet ökar kraftigt i Sverige. Mest ökar kommuner med stark turism- och besöksnäring. En femtedel av alla nyregistrerade företag återfinns i Stockholm, men Jämtland, Värmland och Västernorrland kommer starkt. Källa: Nyföretagarcentrum

F-FAKTORN PÅVERKAR KONSUMENTEN

De engelska orden Friends, Fans and Followers utgör grunden i begreppet ”F-faktorn”.

F-faktorn påverkar konsumentens inköpsbeslut vilka i allt större utsträckning grundar sig på goda råd och rekommendationer från vänner och anhängare i sociala medier. Konsumentbeteendet är visserligen inte nytt, i alla tider har folk frågat varandra om råd inför större beslut men tack vare den tekniska utvecklingen har F-faktorn fått fler plattformar. Goda råd och synpunkter konsumenter emellan sprids allt snabbare. Källa: Keller Fay Group, konsultfirma i USA, specialiserad på fakta kring mun-till-mun marknadsföring online och offline.

18

Affärsnät verkaren


Nio av tio trivs på jobbet! De fem främsta anledningarna till varför vi trivs på jobbet: 1 2 3 4 5

Tydlig kommunikation, mål och bra balans mellan ansvar och befogenheter Delaktighet och att få vara involverad ”Högt i tak” och tillåtande attityd Inflytande över sina arbetsuppgifter Uppmärksamhet och feedback

CITATET

”Entreprenörer är de som har förstått att det är en liten skillnad mellan problem och möjligheter och har förmågan att vända båda till sin fördel!” Niccolò Machiavelli, Författare, Florens 1469-1527)

Källa: En kartläggning av hälsotillståndet som Previa gjort bland 55 000 personer i Sverige, 2008 - 2010. www.Previa.se

Hemligheten bakom framgång På webbsidan entrepreneur.com delar den brittiske entreprenören och grundaren av Virgin Group, Richard Branson, med sig av några hemligheter för hur man skapar en framgångsrik verksamhet. 1. 2. 3. 4. 5.

Starta din verksamhet kring något du verkligen trivs med Skapa något som sticker ut, våga åstadkomma förändring Skapa något som alla du jobbar med kan känna sig stolta över Var en bra chef; lyssna och lär av medarbetarna, beröm dem och förstärk det positiva Var synlig. Ge dig ut och träffa andra företagare, kunder och medarbetare

Ett avslutande gott råd utanför listan är också att inte vara rädd för att misslyckas. Skulle du misslyckas så kom ihåg att du inte är ensam, många misslyckas och det bästa är att lära sig något av varje tillfälle. Tappa inte sugen, res dig och försök igen.

FAVORIT I BOKHYLLAN “Networking Like a Pro - Turning Contacts into Connections” Av Ivan Misner, David Alexander och Brian Hilliard:

Ta ditt minglande och nätverkande till nya nivåer. I boken slås bland annat fast att nätverkande handlar mindre om att möta nya människor och mer om att få dem du träffar att komma ihåg dig efteråt.

www.entrepreneur.com

ANNONS

Affärsnät verkaren

19


6 sätt för dina kontakter att marknadsföra ditt företag Visst har du också någon gång hört en kollega eller kundkontakt visa sin tacksamhet genom att säga: ”Säg bara till om det är något jag kan hjälpa dig med!” Hur ofta har du svarat: ”Ja, nu när du nämner det – det finns några saker du skulle kunna få göra”? Det händer inte så ofta, eller hur? Istället kanske du svarar: ”tack, det ska jag tänka på”. Låt inte tillfällen som dessa rinna ut i sanden. Varför inte vara lite beredd nästa gång? Dina kontakter kan mycket väl bli din bästa marknadsföringshjälp och på så vis bli en bra kanal till fler affärer. Dina kontakter kan;

1

Ge dig namnet på företag som behöver dina tjänster – och även ge andra företag ditt nummer så att de ringer dig

2

koppla samman och presentera dig för nya potentiella kunder

3

rekommendera dina produkter och tjänster för sina kontakter

4

Marknadsföra dina produkter och kanske sprida dina broschyrer och faktablad både hemma och på jobbet

5

hjälpa till att sprida din information bland andra företagare. Företagare längs med samma gata kan hjälpa varandra med marknadsföring – ett informationsblad eller erbjudande framme i kassan från företaget bredvid är ett bra sätt att hjälpas åt att locka fler kunder

6

hjälpa dig att bli publicerad, de kan skriva om dig i sina nyhetsbrev och bloggar, rekommendera dig på linkedin, nämna dig på Facebook och tipsa andra redaktörer om att skriva om dig och din verksamhet.

konsten är att matcha dina behov med de rätta kontakterna. och det häftigaste av allt; detta fungerar lika bra åt andra hållet. Genom att följa listan kan dina kontakter och kollegor bli dina bästa marknadsförare – och du deras! lycka till!

AFFÄRSNÄTVERKAREN, NR 4 Affärsnätverkaren är Sveriges enda affärsmagasin om referensmarknadsföring. Ansvarig utgivare: BNI Affärsnätverket, Gunnar Selheden, gunnar.selheden@bni.nu Redaktör och produktion: Karina Sannefjordh, Med enkla ord AB, karina.sannefjordh@bni.nu Grafisk form: Carina Wetterström, MW Reklambyrå AB Upplaga: cirka 10 000ex, 2ggr/år. Spridning: Når förutom 2 500 medlemsföretag ut till beslutsfattare, näringslivskontakter, affärsnätverk, näringslivskontor, företagarföreningar och handelskammare med flera, över hela landet. Delas även ut till besökare på BNI-möten. Annonsinformation: Patrik Wilén, 031-778 35 88, patrik.wilen@bni.nu Tryck: TORO/Götatryckeriet Citera gärna innehållet, kom ihåg att ange källa. För uppgift om närmaste BNI-team och kontakt med regionansvariga; se www.bni.nu Tidigare nummer av tidningen finns på http://www.issuu.com/bni-sverige/docs samt finns tillgängliga på de affärsmöten som hålls runt om i Sverige varje vecka. Trevlig läsning! BNI Affärsnätverket Vädursgatan 5, 412 50 Göteborg. Telefon: 031-778 06 20.

SISTA RADERNA ... … om att det första intrycket till och med kan ge affärer, flera år senare! – Varför tveka? Det är lika bra att skapa ett bra intryck redan från början! Det går så fort att skapa ett första intryck. Tänk bara på hur fort du själv skapar dig en bild av personen du möter – på ett fåtal sekunder har du både sett och uppfattat personen så pass att du skulle kunna lämna ett omdöme till och med. ”Ser ut att vara en positiv typ med ett öppet sinne”. Min gode vän ledarskapskonsulten pratar ofta om det där med det första intrycket och hur viktigt det är. – Stick ut, Karina, det är ingen idé att tveka. Säg något uppseendeväckande, ha en blomma i kavajen eller visa upp något roligt du producerat. Du har bara 6 sekunder, sen har folk en uppfattning av dig. Så tveka aldrig, det är lika bra att skapa ett bra intryck redan från början. Och det är ingen idé att vara nervös, alla andra är lika nervösa och tänker mest på sig själva så ingen märker något ändå.

Jag har haft svårt att tro honom. För några år sedan var jag gäst på en nätverksträff över frukost. Jag var nervös och hade förberett mig noga men ändå kom inte orden ut riktigt som jag tänkt. Hettan från den snabbt startade inre kris som uppstod spred sig i kroppen samtidigt som hjärnan helt enkelt gick på semester. Men plötsligt – som från ingenstans – fick jag stammande fram att: ”ja, precis så här svårt kan det vara för en chef som ska informera sina anställda om en förändring. Orden kommer liksom inte ut”. Jodå, jag kom igenom min presentation och klarade av mötet och något slags intryck måste jag ändå ha skapat för häromveckan ringde telefonen. – Jag vet inte om du minns mig men jag minns dig – vi var med på samma frukostmöte för två år sedan och jag minns fortfarande den inlevelse du hade när du berättade om företagare som du hjälpt med text. Nu undrar jag om du skulle kunna hjälpa oss, i vårt företag? ”Det första intrycket kan vara avgörande för din karriär” läser jag i en blogg om jobbcoachning på webben. Absolut, tänker jag, det stämmer - en stapplande presentation kan ju till och med ge uppdrag flera år senare. Varna hälsningar Karina Sannefjordh Redaktör Affärsnätverkaren

Affärsnätverkaren nr 4  

Fjärde numret av BNI:s affärsmagasin med fokus på nätverkande, referensmarknadsföring och skapandet av nya affärsmöjligheter. Numret innehål...

Affärsnätverkaren nr 4  

Fjärde numret av BNI:s affärsmagasin med fokus på nätverkande, referensmarknadsföring och skapandet av nya affärsmöjligheter. Numret innehål...

Advertisement