Page 1

ETT AFFÄRSMAGASIN från BNI Sverige

affärsnät VERKAREN

Isabella Löwengrip

VÅGA FRÅGA © Foto: Magnus Hartman

ditt nätverk

BRANSCH-FOKUS

Bilar och offentlig verksamhet

2sid• 4Affärsnät verkaren nr 2

NÄTVERK INOM IDROTTEN

GENEROSITET

sid 8

sid 10 Affärsnät verkaren

Skapar utrymme och möjligheter

Möt stuntmannen som skapar förändring nr 2 •

2


Att ge med hjärtat Har du provat att ge något till någon utan att själv förvänta dig något tillbaka? Det är en alldeles speciell känsla som skänker glädje både åt den som ger och den som får. Att bjuda på något, hjälpa till att förmedla kontakter, skapa affärsmöjligheter för andra, ge någon en liten stund av sin tid eller kanske skänka pengar till något välgörande ändamål är aktiviteter som känns bra att få vara del i. Det känns extra bra att göra det från hjärtat, utan baktanke, utan girighet och utan att förvänta sig något tillbaka. Inom vårt affärsnätverk jobbar vi med ett uttryck som förmedlar detta och som även betonar den häftigaste effekten av att ge med hjärtat; Givers Gain, den som ger får också tillbaka. Och det börjar alltid med att ge. I det här numret av Affärsnätverkaren tittar vi närmare på begreppet generositet, vi presenterar även Årets Affärsnätverkare och frågar oss bland annat hur representanter från den offentliga sektorn nätverkar.

Trevlig läsning! Gunnar Selheden VD, BNI Norden

Affärsnät verkaren 2 •2 Affärsnät verkaren nr 2 •

DET VANLIGASTE (OCH BÄSTA) SÄTTET ATT GÖRA AFFÄRER BNI är en professionell marknadsföringsorganisation som hjälper företag att göra affärer genom personliga rekommendationer. MEDLEMSKAPET BYGGER PÅ att skapa tillit och förtroende för din produkt eller tjänst samt för dig och ditt företag. Du skapar kontakter, inte bara bland medlemmarna i ditt team utan även med personer i deras nätverk. Det är ett kraftfullt sätt att sprida kännedomen om ditt företag och ett utmärkt sätt att skapa affärer.

En av de viktigaste hörnstenarna i ett medlemskap är att ge varandra referenser och varje medlem i gruppen blir en del i ditt personliga säljteam. Det får dessutom bara finnas ett företag representerat från varje bransch vilket gör att du som medlem i en grupp stänger dörren för tänkbara konkurrenter. Du ökar exponeringen av dig och ditt företag för många andra företag och verksamheter. Affärsnätverket är uppbyggt av team på 20 till 50 medlemmar från olika branscher som träffas en gång i veckan. I Sverige finns idag mer än 120 team, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Förutom referenserna och de intäkter de leder till, lär du dig också mycket om referensmarknadsföring via olika utbildningsinsatser och får en god inblick i andra branscher samt goda möjligheter att utvidga ditt personliga nätverk. Referensmarknadsföring är det allra vanligaste sättet att göra affärer och ändå är det fortsatt rätt ovanligt med utbildningar och fungerande nätverk där arbetet verkligen resulterar i affärer. BNI måste upplevas. Vi rekommenderar dig därför att ta det första steget och besöka ett affärsmöte nära dig. Du betalar endast din egen frukost/lunch och får chansen att träffa massor med företagare och potentiella kunder. Tag med många visitkort, så du kan dela ut dessa till teamets alla medlemmar. Du får även tillfälle att under mötet kort presentera dig och ditt företag. För mer info, se www.bni.nu


Visst är det roligt att träffa nya människor! Det är inte alltid vi kopplar ihop det roliga med att skapa affärer till företaget. Tänk om vi gjorde det lite oftare, resonerar Referensakademins VD Richard Cederquist.

Nätverkar du för skojs skull? JAG HÖRDE EN GÅNG en framgångsrik person säga att ”jag tycker det är skoj att arbeta med det jag gör, men jag arbetar inte för skojs skull”. Jag tror att det är en bra fundering för de flesta av oss att göra kring vårt eget nätverkande. Om du nätverkar aktivt tycker du säkert att det är ganska skoj att vara ute och träffa nya intressanta människor, men stannar det där? Får du det resultat du behöver?

Med resultat menar jag nya affärsmöjligheter, möten med potentiella kunder och fler affärer, eller – om jag ska vara helt krass; ett ökat resultat på sista raden.

Kostnadseffektivt Ett aktivt nätverkande är utan tvekan det mest kostnadseffektiva sättet att marknadsföra en verksamhet och skaffa nya kunder. Statistiken visar tydligt att säljmöten som initierats via personliga kontakter (nätverket) betydligt oftare leder till affärer, jämfört med möten genererade via till exempel telefonbokning.

oss till andra är en riktigt bra anledning till att lägga ner lite mer energi på att nätverka seriöst i syfte att generera nya affärer. Att det sedan är skoj också är ju en trevlig bonus – eller hur? Med vänlig hälsning Richard Cederquist

Samma undersökning visar också att de kunder vi rekryterat via vårt nätverk vågar handla mer av oss redan under första året och förblir våra trogna kunder under en avsevärt längre tid. Det tillsammans med att de är mer benägna att rekommendera Richard Cederquist är VD för Referensakademin och en flitigt anlitad föredragshållare och Referensstrateg som hjälper företag och individer att utveckla sitt nätverkande.

Favorit i bokhyllan

IDÉVIRUSMARKNADSFÖRING

Nys dig till framgång! Sprid dina idéer, produkter och tjänster så som en förkyld sprider sitt influensavirus! ”Nysare” är ett begrepp som myntas i boken ”Unleashing the Ideavirus” av Seth Godin. En nysare är en person med stort kontaktnät som genom att rekommendera dig till sina kontakter inom sociala medier på nätet hjälper till att marknadsföra det du säljer.

Missa inte boken ”Mun till Mun, marknadsföring via referenser” av Ivan R. Misner.

Det är effektfullt; en rekommendation från en kund till en annan anses ofta mer trovärdig än ett reklambudskap från ett företag till en kund. Det går fort och når även dem som tröttnat på att höra det senaste via traditionell marknadsföring. Det är kostnadseffektivt; det som krävs är att du är aktiv i sociala medier och har folk i nätverket som gärna vill berätta om dig för andra.

Den är skriven för dig som vill sälja mer, bli rekommenderad till nya kunder och veta mer om referensmarknadsföring. Går att beställa via www.bokus.com

Mingla dig runt i Sverige Vill du veta var närmaste nätverksevent äger rum? Gör ett besök på webbsidan www.sverigemingel.se

Affärsnät verkaren

3


BRANSCHFOKUS BIL/OFFENTLIG VERKSAMHET

Full fart på nätverkandet De två områden som vi belyser extra i det här numret av Affärsnätverkaren är bilbranschen och offentlig verksamhet. Deras behov av att synas och få uppmärksamhet ökar i en omvärld där konkurrensen om intressenterna hela tiden hårdnar. Det finns mängder med bilhandlare runt om i landet och det krävs förmåga att se utanför sin egen bilhall för att attrahera fler kunder än de som redan är märkestrogna. För näringslivskontoret på kommunen är bra kontakt med det lokala näringslivet till stor fördel och för en offentlig verksamhet som Arbetsförmedlingen är konkurrensen från privata bemanningsoch rekryteringsföretag stor. Det gäller att våga samverka och nätverka med andra, för att nå ut.

UPPLANDS MOTOR

– Ju bättre relationer, desto bättre affärer Upplands Motor i Uppsala skapar relationer genom att göra företaget synligt på många olika ställen utanför den egna bilhallen. – GODA RELATIONER skapar goda affärer. Vi satsar

på att vara aktiva i flera affärsnätverk, vi stöder och sponsrar lokal idrott och syns på olika evenemang ute i samhället. Ju mer vi deltar och ju mer vi själva delar med oss av våra kontakter och skapar förtroende för oss som företag desto fler nöjda kunder får vi. Vi har ord om oss att ge bra och engagerad service till både bilar och kunder och det är vi stolta över. Alla som kommer in i bilhall eller verkstad behandlas som vi själva skulle vilja bli behandlade, med respekt och intresse, säger försäljningschef Janis Zarins, från Upplands Motor i Uppsala. Vid anläggningen servas och säljs bilmärkena Ford, Volvo, Renault, Dacia och Jaguar. – Det ger en bra bredd, vi säljer säkra och praktiska lösningar för familjen, bra arbetsredskap för företagaren och drömmar för den som vill unna sig något extra. Verkstadskunderna erbjuder vi till exempel gratis lunch medan man väntar på sin bil. Det ger ytterligare tillfällen att bygga relationen med kunden. Affärsnätverkandet är en del i strategin för att synas. Medarbetarna är med i tre olika nätverksgrupper i Uppsala och på väg in i en fjärde. – Jag själv är med i ett nätverk med 22 medlemmar. Vid en snabb kalkyl kan andra kanske undra över affärsnyttan; kan jag ens sälja en bil per person i en sådan grupp? Men då glömmer man att var och en av dessa medlemmar i sin tur har varsitt stort nätverk av kontakter. Utan att ha sålt en enda bil inom min nätverksgrupp kan jag när året är slut ändå ha sålt bilar till 17 av medlemmarnas kontakter utanför nätverket, för att inte tala om hur många jag kan ha lockat att prova våra verkstäder. Janis Zarins och hans kollegor på Upplands Motor träffar cirka 60 -70 företagare i veckan genom sina olika nätverksgrupper. – Det är helt unikt och vi skulle aldrig kunna nå så många företagare varje vecka genom att bara vara på plats på vår anläggning.

4

Affärsnät verkaren


BRANSCHFOKUS BIL/OFFENTLIG VERKSAMHET APPELSKOGS BIL AB

Våga vidga vyerna Lågkonjunkturen slog hårt mot bilbranschen. – I ett sådant läge är ett upparbetat kontaktnät extra viktigt. Du får inte heller vara rädd för att vidga vyerna, säger Mikael Isaksson, från Appelskogs Bil AB i Linköping.

ESKILSTUNA KOMMUN ETT SÄTT FÖR Mikael Isaksson att skapa nya kontakter har varit att gå med i ett lokalt nätverk med andra företagare från orten.

– I mitt nätverk finns en spännande bredd av företag från flera olika branscher. Det är intressant och ger nya infallsvinklar. Kontaktnätet har ökat och det är bra för jobbet. Istället för att sitta på mitt kontor och ringa på en lista med namn på företagare som eventuellt skulle kunna vara intresserade av leasingavtal så kan jag fråga kollegorna i affärsnätverket efter kontakter. Att ringa till ett företag där mitt samtal är väntat tack vare att en nätverkskollega rekommenderat mig är väldigt mycket enklare.

I många fall kan jag träffa nya företag som har några månader kvar innan deras ordinarie leasingavtal går ut, det ger mig och mitt bolag en bra position när företagaren senare ska teckna nya avtal. Appelskogs Bil är återförsäljare av Peugeot och säljer en hel del företags- och transportbilar. – Förutom nätverkandet engagerar vi oss även i sponsring, bland annat av ungdomslagen i fotboll och handboll här i Linköping. Vi är även med när det är rallytävlingar här och ställer bland annat upp med funktionärsbilar. Det är bra att synas i olika sammanhang och det gör att vi får ett bredare kontaktnät, säger Mikael Isaksson.

ARBETSFÖRMEDLINGEN I NORRKÖPING

Bra kontakter sparar skattepengar – Här är vi är mycket positivt inställda till nätverkande av olika slag. Vi är med i flera nätverk och får tack vare det många bra möjligheter att träffa och knyta kontakter med företagare på orten, säger Christoffer Starkhammar Haagel, från Arbetsförmedlingen i Norrköping. –ATT VI ÄR SYNLIGA bland företagarna och kan berätta mer om vår verksamhet stärker varumärket och ger stor bredd i våra relationer.

då har vi inte räknat med vinsten för individen själv, med allt vad det innebär att få känna sig behövd och ha ett arbete att gå till.

Själv har han bland annat arbetat med jobb- och utvecklingsgarantin som riktar sig till personer som varit utanför arbetsmarknaden en längre tid. – Nätverkandet har gett goda kontakter och vi har fått till ett bra samspel av givande och tagande. Vi har fått ut flera personer i arbetslivet igen samtidigt som företagen fått den extra arbetskraft de saknat. De har tagit emot personer som traditionellt sett har liten chans att komma tillbaka in i arbetslivet igen. Det är mycket positivt; varje långtidsarbetslös person som vi kan sysselsätta innebär en samhällsvinst på cirka 300 000 kronor och

Christoffer Starkhammar Haagel ser många fördelar i att Arbetsförmedlingen är aktiva nätverkare. – Vi ska vara där våra kunder finns. Det är tidseffektivt att träffa många företagare på en och samma gång. Det är även lättare att få komma på besök till ett företag när de redan hört via sitt nätverk att vi är en bra samtalspartner. Vi lyssnar även efter vilka kontakter företagen är i behov av och kan ofta, tack vare bredden i vårt nätverk, bidra med bra personer att kontakta. Utan goda företagskontakter skulle det vara svårt för oss att förmedla några jobb alls.

Kommunen där nätverken frodas Nätverkandet är ett viktigt hjälpmedel för Eskilstuna kommun när det gäller att knyta kontakter med det lokala näringslivet. – Vi har många olika nätverk och företagsorganisationer i staden, säger Mikael Jonsson, näringslivsutvecklare på Eskilstuna kommun. – VI SER OSS gärna som en nätverkarvänlig stad. Här skapas samarbeten och kluster mellan de olika nätverken och över företagsgränserna.

I Eskilstuna finns många bra affärsnätverk, några är branschinriktade, till exempel Idea plant nätverk för företag inom design och kommunikation, Industriforum där företagarorganisationer, Mälardalens Högskola och Eskilstuna kommun samverkar för att stärka den tillverkande industrin på orten, Eskilstuna Logistiknätverk som samlar logistikrelaterade företag för att bara nämna några i den långa raden nätverk i Eskilstuna. Som näringslivsutvecklare har Mikael Jonsson och hans kollegor som mål att attrahera nya företag till kommunen. I den rollen är det bra att ha goda relationer med lokala företag. – Vi vet ju att det mesta bygger på goda kontakter. Det strukturerade nätverkandet för att skapa mer affärer för företagen tog rejäl fart när affärsnätverket BNI startade verksamhet här. Det blev på något sätt startskottet för ett mer ordnat och mer stödjande företagsklimat i hela staden. Det bor en enorm kraft i att företagare får möjlighet att träffas, lära känna varandra, ge varandra affärer och rekommendera varandra vidare till sina respektive kontakter. Kollegorna vid näringslivskontoret i Eskilstuna är involverade i flera av nätverken. – Egentligen är vi inte med för att göra affärer för egen vinning. Den stora behållningen för oss är att vi är synliga i näringslivskretsar och att det blir tydligt att vi stöttar det lokala företagandet. Vi gör vad vi kan för att bidra till utveckling och kopplar gärna samman företag med varandra, vi vill ju att våra företag på orten ska gå bra och att det ska gå att tjäna pengar på att driva företag här, Eskilstuna är en bra stad att göra affärer i, säger Mikael Jonsson.

Affärsnät verkaren

5


Isabella Löwengrip, Årets Affärsnätverkare 2010

– Underskatta inte kraften i ditt nätverk Isabella Löwengrip är kanske mer känd under namnet Blondinbella. Hon driver en av Sveriges mest kända bloggar och har genom den byggt en framgångsrik karriär som nätverkare och entreprenör. Som 20-åring äger hon i dag flera bolag, omsätter flera miljoner kronor och fortsätter att bygga på sin framtid, bland annat genom ett nätverk där hon hjälper unga tjejer att få fart på sina bloggföretag. TEXT: Karina Sannefjordh FOTO: Magnus Hartman

Selheden tillsammans med Bicky Chakraborty, VD Elite Hotels, Mia Törnblom, coach och författare, Olle Zetterberg, VD för Stockholm Business Region samt superentreprenören Therese Albrechtson. Motiveringen Juryns motivering till utmärkelsen trycker speciellt på Isabella Löwengrip som en viktig förebild för unga tjejer:

kelsen Årets Affärsnätverkare 2010. Jag ser den som en bekräftelse på att jag jobbar på rätt sätt och är på rätt väg med det jag gör. Samtidigt kände jag enorm respekt och ödmjukhet för de andra nominerade, mina insatser är små i jämförelse med vad de åstadkommit, säger hon.

Bland de nominerade fanns bland andra personer som Paolo Roberto, Sven Hagströmer, Tarmo Hietala och Anna Omstedt Lindgren. Efter en omröstning på Internet utsåg en namnkunnig jury vinnaren. I juryn satt initiativtagaren till Årets Affärsnätverkare, BNI:s VD i Norden Gunnar

– Jag hoppas verkligen att jag kan inspirera fler unga tjejer till att våga ta för sig mer, att tro på sina drömmar och våga starta egna företag om de vill det. När jag började mitt bloggande hade jag inget nätverk att fråga om råd, jag gjorde så gott jag kunde

– JAG BLEV VÄLDIGT GLAD över utmär-

6

”Denna kvinna är trots sin unga ålder redan en tung makthavare. Hon är en viktig förebild och inspirationskälla för unga tjejer, någonting som hon tar på stort allvar. Hon är en businesswoman ända ut i Āngerspetsarna, som vet hur man bygger och vårdar sitt varumärke och har målinriktat byggt ett imponerande nätverk och affärsverksamhet. Isabella Löwengrip kommer att gå långt!”

Affärsnät verkaren

Bloggen blev tonårsprotest.

och skapade en blogg som från början nog egentligen var mer en tonårsprotest än något annat. Tonårsprotest Bloggen Blondinbella stack ut från mängden. Andra tonåringar färgar håret svart och blir emo-punkrockare, rymmer hemifrån eller skolkar från skolan för att spela dataspel, Isabella Löwengrip valde att provocera via bloggen istället. Här var partytjejen som shoppade, festade och levde livet samtidigt som hon aktivt argumenterade för Moderaternas ungdomsparti.


– Jag var 14 år och blev mobbad i skolan. Jag var trött på det och hade ett bekräftelsebehov. Bloggen blev en perfekt ventil där jag kunde låtsas vara någon jag egentligen inte var. På bloggen var jag värsta partytjejen men i verkligheten höll jag låg profil och höll mig mest hemma. Hon lyckades i vilket fall provocera läsarna vilket gjorde att allt fler blev nyfikna och läsarskaran ökade snabbt. När hon dessutom började tjäna pengar på sin blogg och bildade bolag började många kritisera henne och det kom kommentarer om att hon bara ”gjorde allt för att tjäna pengar”… Att hon är en person som skapar uppmärksamhet omkring sig, det märks även under intervjun. Vi pratar över en lunch på Tures, en restaurang på Stureplan i Stockholm och får många nyfikna blickar på oss och jag frågar henne om hon fortfarande medvetet är ute efter att provocera. – Jag har tonat ner provokationerna i mina texter på bloggen för länge sedan. Men det är väldigt lätt att vara provocerande i Sverige i dag. Det räcker bra med att bara vara blond, ha en rosa blogg och prata entreprenörskap!

Lätt att vara provocerande i Sverige.

Hon är engagerad och beskriver med inlevelse de projekt hon just nu jobbar med. Hon har precis blivit chefredaktör för en egen tidning, Egoboost Magazine, som blir ett inspirationsmagasin för unga tjejer med entreprenörsidéer.

Kommentarer I min efterforskning inför intervjun har jag läst många artiklar om henne, bland annat på Internet och förbluffat läst den ena elaka kommentaren från läsare efter den andra. Chockad funderar jag över hur någon kan orka med så mycket kritik utan att påverkas av den och hur människor så hårt kan kritisera någon de inte känner. Hur har hon klarat det? – Jag har fått lära mig att inte ta till mig sådant. Alla har sin åsikt. Jag släpper det och jobbar framåt. Det finns ingen anledning till att bli ledsen och försöka vara alla andra till lags. Det är bättre att jag är nöjd med mig själv och mår bra i det jag gör. Målbilder Det bor en häpnadsväckande glöd i Isabella Löwengrip, hon är driftig som få i hennes ålder och det är lätt att bli imponerad över hennes kraft. – Jag jobbar mycket med målbilder och klipper ut bilder på sådant jag vill nå och göra. Då blir målet tydligt och det blir

lättare att hålla fokus. Dessutom jobbar jag bara med sådant jag tycker är roligt. Annars försvinner kreativiteten. Håller jag på med något som är roligt så blir jag också bra på det. Hennes självklara sätt att nätverka bland annat via sociala medier är till hjälp i företagandet. Vid lanseringen av klädmärket Classified ville hon inte hamna med osålda kläder i lager.

FAKTA

– Lager kostar pengar. Då är det bättre att först ta reda på vilka plagg som kan fungera och satsa rätt från början. Jag lade upp bilder på olika plagg på min blogg i flera omgångar och frågade helt enkelt läsarna om de ville hjälpa mig att rösta på de plagg de tyckte bäst om. På så sätt finns bara de mest omtyckta plaggen med i sortimentet. Underskatta inte dina kontakter, varken ditt personliga kontaktnät eller det du har via sociala media på nätet, de är perfekta för att bolla idéer med. Våga lägg ut en fråga på Twitter, Facebook eller via din blogg. Du får snabbt feedback från dem som följer dig. Det går fortare än en traditionell marknadsundersökning och det är dessutom gratis. En annan fördel med nätet är att det går snabbt att få en dialog med kunderna och då kan du även direkt rätta till eventuella fel och svara på inlägg. Vill du nå dina mål och förverkliga dina idéer så handlar det om att våga fråga, menar Isabella Löwengrip, som är självlärd i sitt entreprenörskap och vant sig vid att fråga för att komma vidare. – I början var föräldrarna till hjälp som bollplank för min aldrig sinande ström av idéer, men jag har själv fått ta stort ansvar med att driva idéerna vidare. Det har inte varit någon rak och lätt resa och jag har lärt mig att framgång kommer av hårt arbete. I början, när ingen kände mig och när jag verkligen var nybörjare på det här med företagande och nätverkande var det väldigt pirrigt att ringa upp någon jag ville ha kontakt med för att föreslå en lunch, men det gick. Nu har jag byggt upp ett stort nätverk av personer som jag själv kan ta hjälp av när jag behöver och som jag gärna hjälper vidare till nya kontakter om jag kan. ■

Isabella Löwengrip

• Varumärket Blondinbella™ började ursprungligen som en blogg när hon var 14 år. I dag har bloggen cirka 300 000 unika läsare och är en av Sveriges största bloggar; www.blondinbella.se • Hade som 18-åring dagboksprogram på TV400 ”Blondinbellas TV-dagbok” • Grundat bloggnätverket Spotlife, bolaget Blondinbella AB samt Löwengrip Invest AB • Startade nätbutiken Bellme som nu har sålts vidare • Har skrivit boken Egoboost, en inspirerande överlevnadsguide för unga tjejer. • Är initiativtagare och chefredaktör på Egoboost Magazine, en ny tidning om företagande för unga tjejer • Föreläser om entreprenörskap och sociala medier i Sverige och utomlands • Grundat klädmärket Classified, som säljs i 23 butiker runt om i landet samt via flera nätbutiker • Medverkat i Let´s Dance på TV4 2009 • Medverkar i ungdomsfilmen Orion • Är handplockad elev på Lorange Institute of Business i Zürich och läser en MBA, Master of Business Administration, delvis på distans.

Om utmärkelsen Årets Affärsnätverkare En bra nätverkare har många relationer, arbetar strukturerat, är van vid att vara generös med sina egna kontakter och tvekar inte att fråga nätverket efter de kontakter man själv behöver för att komma vidare. För att upp- märksamma värdet av nätverkande har affärsnätverket BNI tagit initiativ till utmärkelsen ”Årets Affärsnätverkare”. Utmärkelsen delas ut en gång om året till en affärsman/kvinna och entreprenör som använder nätverkandet som en viktig metod för att göra affärer. Årets Affärsnätverkare utses av en namnkunnig jury bestående av kända entreprenörer, stora inspiratörer och VD:ar från svenskt näringsliv. Juryns underlag för beslut kommer från en stor nomineringsprocess som sker via Internet, där den som vill har möjlighet att gå in och nominera den person de anser vara en framgångsrik nätverkare. Vem som helst kan gå in och rösta och samtliga motiveringar och nomineringar går att läsa på webbsidan www.affarsnatverkare.se Baserat på antal röster och nomineringskommentarer tar sedan juryn det slutgiltiga beslutet om vem som blir Årets Affärsnätverkare. Årets Affärsnätverkare 2008: Peter Wallentin 2009: David Lega 2010: Isabella Löwengrip

Affärsnät verkaren

7


Inom idrotten kan man det här med att nätverka. Sponsring är en viktig inkomstkälla för att verksamheten ska fungera. För att få många sponsorer krävs goda relationer med företag och organisationer. Affärsnätverkaren tittar närmare på två lagsporter, ishockey och innebandy. De har inte riktigt samma förutsättningar men nätverkar strukturerat för att skapa arenor för möten mellan företagare och idrotten.

Nätverk inom idrotten Skapar utrymme och möjligheter VÄXJÖ VIPERS, INNEBANDY

Stor sport, många spelare, små resurser Trots att innebandy är en minst lika bred sport som ishockey, med stor ungdomsverksamhet, skol- och företagsturneringar samt matcher i Korpen är sporten långt ifrån så kommersiell som ishockeyn. Laget Växjö Vipers är först bland lagen i Allsvenskan att ha en fast anställd marknadsansvarig för att hantera sponsorkontakter. VI HAR BESTÄMT oss för att göra vad vi

kan för att nå Svenska Superligan i innebandy och då krävs det att vi vågar satsa. Vi har ekonomin och organisationen bakom oss för att klara det och vi ligger bra till i Allsvenskan så vi har alla förutsättningar att lyckas, säger Magnus Hermansson marknadsansvarig för Växjö Vipers. Innebandyn delar inte ut några jättelöner och har inte heller de riktigt stora sponsorerna. – Det är inte någon kommersiell sport – än så länge. Men tack vare ett idogt nätverkande så har vi ändå en bred och fantastisk

8

Affärsnät verkaren

skara sponsorer som vi erbjuder marknadsföringsutrymme under våra matcher och som vi själva gärna gör reklam för när vi är ute på våra matchresor. Rekommenderar gärna Magnus Hermansson ser sig gärna som en representant för alla Växjö Vipers sponsorer när han är ute och träffar nya kontakter. – Vi har nära 100 sponsorer, från alla tänkbara branscher, som bidrar på alla möjliga sätt för att stötta oss. Utan dem hade vi inte kunnat satsa på samma sätt. Några sköter kiosken under matcherna, andra sponsrar spelarnas kläder, profilmaterialet och


LULEÅ HOCKEY

– Vi konkurrerar med allt som är underhållande Luleås stolta ishockeylag har björnen Isidor som sin maskot och en rytande björn på sina matchtröjor. Luleå Hockey har varit med i Elitserien sedan 1985 och aldrig varit i kvalserien, det är man ensam om. – Det är fantastiskt roligt att det gått så bra sportsligt för oss. Det gör också att fler vill satsa på reklam och på att vara synliga tillsammans med oss, säger Janne Dannberg, marknadsansvarig för Luleå Hockey som använder affärsnätverkande som ett sätt att skapa fler kontakter mellan företagen och hockeyn. ISHOCKEYN ÄR EN bred sport med stora

resurser, lagen som är med i Elitserien omsätter mellan 85 och 180 miljoner kronor per år vardera. Det är stora företag med egna marknadsavdelningar som fokuserat kan arbeta för att knyta avtal med sponsorer och att få fler besökare till hockeyarenan. – Det är hårt slit och vi kan aldrig ta något för givet, vår insats mäts match för match. Det vi kan ge i utbyte mot sponsring är bland annat uppmärksamhet för våra sponsorers varumärken på arenan, säger Janne Dannberg. Han nätverkar sedan flera år tillbaka aktivt bland företagen i Luleå med omnejd för att knyta nya kontakter och även bidra till att skapa nya möten mellan företagen och idrotten. Mötesplats för företag För att lagets sponsorer ska få bästa möjliga uppmärksamhet krävs också en allmänt tilltalande och välkomnande miljö i hallen. Helhetsintrycket ska vara snyggt, gamla buckliga plåtskyltarna har åkt ut till förmån för digitala reklamskyltar i sargen. – Det ger också större uppmärksamhet på

reklamen vilket är bra för våra annonsörer och sponsorer. Det är väldigt viktigt för oss att nätverka och skapa många företagskontakter och här kan vi även bidra med själva mötesplatsen. Vi har konferenslokaler och fantastiska utrymmen för event och underhållning för våra kunder.

Janne Dannberg pratar gärna om restaurangerna i Coop Norrbotten Arena i Luleå som kan erbjuda allt från den vanliga korven med bröd till en gourmetmåltid. – Du kan lugnt ta hit dina allra bästa kunder på en hockeymatch och samtidigt avnjuta en makalös middag på den i vårt tycke bästa restaurangen norr om Stockholm, Handelsbanken Bistro, högst upp i hallen. Live för bästa effekten För hockeylagen i elitserien är allt annat som är underhållande den största konkurrenten.

friidrott som innebandy och hockey. – I ett sådant läge är det bra med nätverk. Vi behöver köpa in mängder av material till arenan, allt från kyl- och frysanläggningar till stolar och bord. Detta har vi löst genom att fråga kollegorna i vårt nätverk efter rekommendationer på bra leverantörer. Bland de leverantörer vi fått kontakt med

liknande. Om någon behöver kontakt med en av de branscher som vi har i sponsorskaran så förmedlar jag kontakten och vill något annat lag ha goda råd om bra bussbolag så rekommenderar jag gärna Dacke Buss, som är det bussbolag vi anlitar och som även sponsrar oss. Våra sponsorer får en möjlighet att visa upp sitt varumärke under våra matcher, de kan också ta med sig kunder och får bra exponering.

– Vi är ju i underhållningsbranschen och vill så klart att folk ska komma till oss i vår hemma arena Coop Norrbotten Arena i Luleå istället för att sitta hemma och titta på TV, säger Janne Dannberg. Det är sällanbesökarna som är den största utmaningen och inom Hockeyligan jobbar man nu över hela landet för att höja live-upplevelsen. Att skapa bra upplevelser ”live” och att berätta om dem i marknadsföringen; i såväl affärsnätverken som via annonser i media gör att fler går och ser matchen på plats i arenan. – Ett besök på arenan ska vara bättre än att se en match hemma via TV:n. Samtliga 12 stora arenor jobbar med ”iceprojection”, där vi kan projicera bilder direkt på isen. Där kan vi visa statisk, snygga mål och all annan information som inte är reklam under periodvilan, precis som man gör på TV fast ”på riktigt”. Dessutom jobbar vi gärna med spektakulära inledningar av matcherna för att höja upplevelsen för åskådarna ytterligare. ■

är det många som sponsrar oss med det vi behöver. Vi tackar för hjälpen genom att exponera deras varumärke under matcherna till exempel. Innebandyn har OS-bekräftelse internationellt och skulle kunna bli en ny OS-gren.

– Den innebandy vi spelar i Norden är bland världens bästa. Finland har slagit oss och vunnit VM två år i rad, men Sverige ligger väldigt bra till. Om Växjö Vipers kan komma upp i Svenska Superligan och om innebandyn blir en OS-gren så skulle vi faktiskt kunna få se Växjö Vipers-spelare i OS. Det är en spännande målbild, säger Magnus Hermansson. ■

Skapar nytt Växjö är en stad som satsar mycket på sina idrottslag och man bygger bland annat en ny arena som ska rymma såväl fotboll och Affärsnät verkaren

9


10 •

Att ge för den goda sakens skull – JAG FICK SE rätt mycket elände under

min uppväxt. Till och med adressen vi bodde på kändes som ett problem; Diagnosvägen i Flemingsberg, en förort söder om Stockholm. Många som jag växte upp med hamnade sedan i fängelse och några blev utvisade. Det är händelser som har satt spår och till stor del format mig till den jag är i dag, berättar Tarmo Hietala.

– ”Någon borde göra Som vuxen började han jobba på ett något”. Den frasen gör behandlingshem för bråkiga killar i åldern mig ännu mer motiverad. 13 -19 år. Samtidigt utbildade han sig till och 2006 blev han engagerad Jag känner mig som den stuntman för att jobba med stuntscenerna i filmatidär ”Någon”, säger seringen av Jan Guillous böcker om Arn, Tarmo Hietala, stuntman tempelriddaren. Han tränade bland andra huvudrollsinnehavaren Joakim Nätterqvist och initiativtagare till i slagsmål med svärd. Filmen spelades utbildningsprogrammet delvis in i Marocko. ”När föräldrar sover”, – När jag kom hem fick jag höra att en som är en ståndpunkt 11-årig kille knarkat ihjäl sig i Norrköping. Det blev på något vis brytpunkten. Folk mot våld och droger beklagar sig över att polis, föräldrar och samt för förståelse och skola aldrig gör något. ”Någon borde göra något”. Den frasen gör mig ännu förändring. mer motiverad. Jag känner mig ofta som den där ”Någon”. Det är vår gemensamma framtid – barnen - det handlar om. Om bara några år är det deras tur att orka bära samhället framåt. Vårt uppdrag som vuxna är att ge dem bästa tänkbara förutsättningar för det, säger Tarmo Hietala. Ta tag i det! Han samlade ett team med engagerade personer och började intervjua före detta värstingar för att få veta mer. Till sist blev det ett manus till ungdomsfilmen ”När föräldrar sover”, som ska användas som

Winston Churchill

”We make a living by what we get But we make a life by what we give”

GENEROSITET

Svenskarna blir allt mer givmilda visar siffror från Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII). Det gäller såväl företag som privatpersoner. Det sociala engagemanget stärker företagens varumärke och ger oss konsumenter en valmöjlighet när vi vill stödja företag som visar att de är generösa. Många företag nätverkar och hjälper varandra till nya affärer, det är ett givande som även ger tillbaka, ofta i form av nya kontakter och mer affärer. Tarmo Hietala, stuntman från Norrköping, är generös på ett lite annorlunda sätt. Han lägger tid och sina pengar på att skapa bättre förutsättningar för dagens ungdomar.

Affärsnät verkaren

TEXT: Karina Sannefjordh

pedagogiskt material och diskussionsunderlag i skolan för att skapa bättre dialog mellan ungdomar, lärare och föräldrar om våld, droger och möjliga sätt att förändra. – I dag 2011 finns det fortfarande individer som går i årskurs 6, och ibland ännu lägre, som har så dåliga förutsättningar att de kommer att få stora problem i senare ålder. Anledningen till det är enligt mig två saker, det första att skolan inte har de resurser som behövs för att kunna ge dessa individer det stöd de behöver. Det andra är att dessa individers vårdnadshavare inte har förmågan till att kunna stödja och hjälpa då det saknas resurser där också. Vi registrerar detta; vi måste också reagera! Det leder inte framåt att dra


ned på resurser i skolan, det är destruktivt för både individen och samhället. Vi måste ta tag i det tidigt och arbeta med en övergripande långsiktig planering där vi erbjuder arenor av samförstånd.

vanliga undervisningen, som livskunskap, med två lektioner i veckan under två terminer. Lärarna kan själva välja att plocka in de delar från filmen som de vill diskutera i de lektioner där det passar bäst.

Filmen handlar om fyra olika familjer från olika kulturer och baserar sig på verkliga händelser från de djupintervjuer som gjordes i början av projektet.

Ger kostnadsfri livskunskap – Vi vill kunna erbjuda materialet gratis till skolorna. Generositet har genomsyrat hela den här processen, från den första idén till den färdiga produktionen. Våra sponsorer har bidragit till att materialet kunnat tas fram, säger Tarmo Hietala. Att skapa ökat intresse för materialet runt om i landet kräver en hel del uppoffringar. Tarmo Hietala lägger till sina egna pengar och för att ha råd att åka ut i skolorna och föreläsa så ordnar han ibland stuntkurser i Norrköping där pengarna går till reskassan.

– Det här är fyra väldigt vanliga situationer, fyra öden som gör att ungdomar får problem hemma och hamnar snett. Var och en av situationerna finns med i diskussionsunderlaget. Vi kallar de olika modulerna för depåstopp. Det är verkligen dags för ett depåstopp, att stanna till, tänka, observera och planera. Materialet lämpar sig för att ingå i den

”När föräldrar sover” ska drivas som en ideell förening där man kan gå med som stödjande medlem. Projektet har också en egen webbsida; www.fyraoden.se – Visst, jag ger mycket av mig själv och min tid för detta men jag slåss för våra barns framtid och det är värt varenda stund, säger Tarmo Hietala ■

Skolorna i Norrköpings kommun, socialtjänsten, kuratorer och lärare är involverade. Svenska Kyrkans konfirmandgrupper i Norrköping kommer att arbeta med materialet. I samarbete med studieförbundet Sensus startar även studiecirklar kring ”När föräldrar sover” för att nå vuxna som vill utveckla sin föräldraroll. Rädda Barnen kommer också att använda materialet i sina intressegrupper.

Generositet är en personlig egenskap. Den generöse är frikostig i sitt givande till andra och ger utan förväntan om återgäldelse, även om det innebär en personlig uppoffring. Från Wikipedia

Hur värderar du generositet som egenskap i en affärsrelation? Går det att ha en generös framtoning i er verksamhet?

Ulrika Dieroff, Handelskammaren Skåne: – Jag tycker generositet är viktigt när det är ömsesidigt, det tror jag man gynnas av i längden. Ibland känns det helt OK att jobba för någon eller något utan att förvänta sig något tillbaka. Vi arbetar med generositet på olika sätt; vi skänker intäkterna från olika evenemang till välgörande ändamål, förra året skänkte vi och våra medlemmar pengar till Hand in Hand som stödjer kvinnligt nyföretagande i Indien. I vår dagliga verksamhet ger vi studenter och företagare som är nyfikna på något av våra arrangemang möjlighet att gratis prova på våra nätverksträffar eller företagsbesök till exempel. På så sätt bidrar vi med inspiration till företagare och når studenter som via Handelskammarens nätverk kan knyta nya kontakter.

Gunilla von Platen, VD och grundare av Xzakt Kundrelation, Skellefteå, Gävle samt Stockholm: – Det är extra viktigt i affärsrelationer. Det är ett givande och tagande i alla relationer men för mig är givandet det allra viktigaste. Vårt företag och våra medarbetare ger mycket i form av välgörenhet till olika organisationer samt bidrar med extra förmånliga priser på kundservice samt telefonservice till givarorganisationer. Vi tycker det är viktigt att ta ett socialt ansvar och gör det på olika sätt. Inte bara i pengar. Det kan också vara att ge en entreprenör möjlighet att utveckla sina idéer, att hjälpa någon med kontakter till ett jobb eller att koppla samman två personer i nätverket så att de tillsammans kan åstadkomma nya storheter, det är sådant jag gärna ägnar mig åt. Det kanske inte alltid ger något tillbaka men det görs med givarens glädje och det känns bra att ställa upp och bjuda på sig själv, såväl privat som affärsmässigt.

Anders Pålhed, Auktoriserad revisor, Ernst & Young AB, Örebro: – Generositet bör ingå i allas företag, oavsett bransch, så det finns även i vår verksamhet. Men vi måste samtidigt tänka på att det är en affärsmässig verksamhet vi bedriver. Vi ställer upp och håller föredrag, vi stödjer nystartade bolag och entreprenörsskolor samt hjälper studenter med intervjuer och projekt där vi kan. Det hoppas vi ska ge en positiv bild av oss själva. Man måste våga ge något först, innan man själv kan förvänta sig att få något tillbaka så på sätt och vis är vårt sätt att vara generösa en långsiktig investering eftersom vi på sikt hoppas att det ska skapa en positiv bild av oss och ge oss nya kunder. Vi ställer upp ideellt med vår kunskap i intresseföreningar och för branschorganisationer samt kan bidra till att skapa kontakt mellan olika personer i de affärsnätverk vi är med i.

Affärsnät verkaren

11


Dags för storstädning Sitter du också med gamla kontakter i adressboken till personer som både flyttat och bytt jobb flera gånger om sedan du uppdaterade registren senast? Ett väl omhändertaget kontaktnät kan bli din bästa marknadsföringsresurs så nu är det hög tid att storstäda i kontaktregistret! Här kommer några enkla råd på vägen till ett välstädat kontaktregister, fritt inspirerat från olika ”städtips” på www.entrepreneur.com

1

”Adressaten okänd, åter avsändaren!” En effektiv nätverkare inventerar sitt kontaktnät med jämna perioder. Det låter enkelt men tål att sägas om och om igen; A & O för att upprätthålla effektiva kundkontakter är att ha rätt uppgifter.

2

”Fyra adresser till samma person; undrar vilken som är aktuell?” Gå igenom adresserna i datorn, telefonen, kalendern och visitkortshögen. Stäm av de uppgifter du sparat med dem du fått i de senaste e-postmeddelandena från din kontakt och korrigera registret så att bara det senaste finns med.

3

”…fast just den här är ju kul att spara…” Nej,

4

inte alls! Släng gamla visitkort. Städa bort gamla adresser på dem som flyttat eller som du inte längre har kontakt med. Eller lägg åtminstone över dem på en gemensam lista över ”Gamla kontakter” om du av nostalgiska skäl vill komma ihåg vilka du jobbat med.

Vilka känner jag egentligen? Gå igenom de relationer som är aktuella och gruppera dem. Dem du känner väl flyttas till ”Goda kontakter”-listan. Dem du har kontakt med på mer tillfällig basis för du förslagsvis över till en ”Kontakter-att-utvecklamer”-lista. Se även till att skapa, eller uppdatera, en lista över personer du känner på annat sätt än via jobbet.

Rätt hanterade kan dina listor bli en potentiell guldgruva. För tänk efter; om du känner 200 personer och var och en av dem i sin tur också känner 200 personer så har du egentligen 40 000 potentiella kontakter i din närhet, för att inte tala om alla som de känner i sin tur… Fast det krävs så klart att de vet vad du gör också. Så – när städningen är klar: dags för utbildning!

1

”Vet du vad…?” Tala

2

”Absolut några jag rekommenderar!”

3

”Inga problem, så gärna så!” Genom att utgå från att ge mer än du själv ber om, så blir snabbt nätverket ett värdefullt marknadsföringsverktyg. Genom att du inspirerar till goda kontakter stärks förtroendet för dig och det kan hända att personerna i ditt nätverk börjar rekommendera dig vidare till sina kontakter. Så ta hand om ditt nätverk, sätt igång och städa!

om för ditt kontaktnät vad du gör utan att för den skull bli påträngande och säljande. Bjud på dina erfarenheter. Skicka ett mejl, berätta på Facebook eller nämn det i ditt nyhetsbrev; sprid dina goda erfarenheter av leverantörer och företagskontakter, det är till nytta för andra.

AFFÄRSNÄTVERKAREN, NR 3 Affärsnätverkaren är ett affärsmagasin från BNI Ansvarig utgivare: Gunnar Selheden, gunnar.selheden@bni.nu Redaktör och produktion: Karina Sannefjordh, Med enkla ord AB, karina.sannefjordh@bni.nu 2011 Citera gärna innehållet och kom ihåg att ange källa. För uppgift om närmaste BNI-team och kontakt med regionansvariga; gå in på www.bni.nu Trevlig läsning! BNI Affärsnätverket Engelbrektsgatan 26, 411 37 Göteborg, Telefon: 031-778 06 20, Fax: 031-92 40 08

SISTA RADERNA ... ... om glädjen av att få och den sköna känslan av att kunna ge. Som ny medlem i ett affärsnätverk gäller det att ha personliga möten med var och en av kollegorna så fort som möjligt för att lära känna varandra och varandras företag lite bättre. Nu satt jag på mitt allra första personliga affärsmöte med telefonsystemsäljaren i vårt gemensamma nätverk och fick nya insikter om vad ”nätverka” verkligen innebar. – Så – hur kan jag hjälpa dig? Han log och tittade uppmärksamt på mig. – Eh, vad då? frågade jag, som hela tiden trott att vårt möte skulle handla mest om hans telefonlösningar. Jag hade till och med mentalt förberett ett ”ja, det låter bra, men inte för mitt företag och inte just nu”-försvarstal. Och så satt han där och frågade hur han kunde hjälpa mig. – Vilken typ av kontakter söker du? Jag har ett brett nätverk och någon av alla dessa kanske kan vara rätt kontakt för dig, sa han och tog fram en visitkortspärm fylld med mängder av visitkort. Fast först får du berätta om dig själv och din verksamhet. Efter en halvtimmes möte hade han fortfarande inte sagt ett ljud om sina telefonsystem. Istället hade han intresserat lyssnat på mig och vad jag hade att erbjuda. Det kändes faktiskt konstigt att för första gången möta en person som generöst bjöd på sig själv och sina kontakter utan att han egentligen förväntade sig att jag skulle göra det samma. Ungefär som när man får en komplimang och inte riktigt bara kan säga ”Tack” och vara glad, utan lägger till ”äsch, den här gamla klänningen” eller ”ja, fast du är finare”. Jag blev förlägen över att inte ha någon bra kontakt att direkt kunna erbjuda honom för jag ville verkligen hjälpa till. Det här var en affärsmässig person som jag fått direkt respekt och förtroende för och jag ville inget hellre än att mötet skulle ta slut så att jag kunde komma tillbaka till kontoret för att kunna kolla med mina kunder och kontakter om inte någon av dem behövde ett nytt telefonsystem. Det här är några år sedan nu och jag har kommit in i nätverkandet ordentligt. Det är en häftig kick att hjälpa en person till en ny kundrelation. Det ger mig så mycket tillbaka, ofta i form av ett leende och ett överraskat och lite förläget ”Tack!” och ibland i form av att någon rekommenderar mig vidare i sitt nätverk. Varma hälsningar Karina Sannefjordh Redaktör Affärsnätverkaren

Affärsnätverkaren nr 3  

Tredje numret av BNI:s affärsmagasin med fokus på nätverkande, referensmarknadsföring och skapandet av affärsmöjligheter. Numret innehåller...

Affärsnätverkaren nr 3  

Tredje numret av BNI:s affärsmagasin med fokus på nätverkande, referensmarknadsföring och skapandet av affärsmöjligheter. Numret innehåller...

Advertisement