revista ANTAVIANA 2019

Page 1

ANTAVIANA

Portada: Conte Antaviana a càrrec d’alumnes d’escola Antaviana (19941995)

Curs 2018-2019

Núm. 23


INSTITUT ESCOLA ANTAVIANA (2018-2019)


PÒRTIC Al mes de setembre de l’any 1994 es posava en marxa un projecte singular, l’escola Antaviana, fruit de la fusió de dos centres educatius arrelats al barri de Roquetes des dels anys seixanta: Pla de Fornells i Ton i Guida. Això esdevenia fa vint-i-cinc anys! Començàvem un viatge apassionant. Era el principi d’una història col·lectiva fantàstica i plena de reptes. Iniciàvem un conte meravellós amb molts personatges i molts trajectes... Durant el transcurs d’aquest quart de segle hem estat molts i diversos els qui hem compartit el viatge: infants, noies i nois, familiars, professorat, personal, monitoratge, personal de cuina, membres de l’AMPA, etc. Totes i tots a una, treballant en xarxa i amb el noble propòsit de construir un gran projecte, cohesionador i engrescador, obert al territori i amb ànima inclusiva i fidel als principis bàsics de convivència. Hem assolit molts reptes malgrat que encara n’hi ha molts a l’abast que caldrà anar reivindicant o pels quals caldrà treballar i lluitar. A destacar, la conversió de l’escola d’infantil i de primària en institut escola a partir del curs 2017-2018. La materialització d’un afany de tota la comunitat educativa del barri de Roquetes que ha causat molta il·lusió i alegria entre els seus membres i el veïnat. Antaviana és espai d’acollida, de respecte, d’il·lusió, d’amistat... Antaviana, ja d’origen, és un mot màgic. I Antaviana, abans, ara i sempre és una realitat que palesa un somni fet realitat.

Els somnis es fan realitat quan tenim la convicció interna per a guiar-nos, la passió per a emocionar-nos i la disciplina per a executar les accions precises. Takumi

Institut Escola Antaviana. Pòrtic

3


JUGAR A APRENDRE PER AMBIENTS Ara ja fa un any que vam iniciar un projecte conjunt amb l’escola bressol Pla de Fornells. L’objectiu principal d’aquest és dissenyar una mateixa línia de treball entre les dues etapes per tal de crear una

coherència

pedagogia

i

propiciar

espais

d’aprenentatge conjunt. La primera experiència va ser tant enriquidora que les mestres d’ infantil d’Antaviana i les de Pla de Fornells ens seguim trobant cada mes per organitzar les diferents trobades pedagògiques. Els protagonistes són els Gegants i els Capgrossos d’Antaviana i Garbí i Ponent del Pla de Fornells.

QUÈ SÓN ELS AMBIENTS? Els ambients són diferents espais d’aprenentatge, de relació i comunicació, on a partir de diferents propostes els infants poden ACTUAR, OBSERVAR, EXPERIMENTAR, CONSTRUIR, INVENTAR, IMAGINAR, COMPARTIR, RELACIONAR-SE, EMOCIONAR-SE... INTERACTUAR AMB ELS ALTRES. Els infants disposen d’un temps d’experiència activa, construïda per l’adult, però reconstruïda per ells/es mateixos, on es reuneixen per explorar diverses possibilitats de joc i de materials.

COM ENS ORGANITZEM? La classe dels Capgrossos interactua amb una classe de Pla de Fornells i la classe dels Gegants amb una altra. Es troben durant quatre sessions, dues a Antaviana i dues a Pla de Fornells. Les sessions s’estructuren de la següent manera:

-

Conversa inicial per fer els grups i presentarlos el referent Desenvolupament en els ambients: joc lliure

-

durant 20 minuts per ambient Tancament de la sessió

-

Educació Infantil.- Classes P3A i P3B “Gegants” i “Capgrossos”

4


AMBIENT D’EXPERIMENTACIÓ En aquest ambient els infants hi troben diferents safates amb materials diversos, tals com macarrons, galets gegants, llenties, pa ratllat, bicarbonat, farina, espaguetis, cafè, entre d’altres. Oferim també diferents estris

perquè

puguin manipular, traspassar, enfilar, ordenar, classificar, simbolitzar, com ara embuts, coladors, culleres i cullerots, petits recipients, canyetes, etc.

5


AMBIENT: LLUM I OMBRA Aquest és un espai enfosquit on els infants hi troben diferents elements de llum per interactuar, com ara taules de llum, llanternes, caixes folrades amb paper de cel·lofana, pilotes de llum, construccions translúcides, etc.

Educació Infantil.- Classes P3A i P3B “Gegants” i “Capgrossos”

6


AMBIENT: MINIMONS En aquest espai els infants poden imaginar i crear diferents ambients. Per una banda, s’ofereixen peces soltes de material no estructurat, com per exemple pinces, nins de fusta, còdols de riu, escorça d’arbre etc, que els permet crear els seus minimons. Per altra banda, material definit, com ara animals de granja, marins i de la sabana. Amb aquets últims poden jugar a recrear el seu ecosistema

7


L’ART A P4 ACTUALMENT VIVIM IMMERSOS EN LA CULTURA DE LA IMATGE I LA RAPIDESA, I EN LA VALORACIÓ DE L’ESTÈTICA I DEL RESULTAT EN COMPTES DE DONAR IMPORTÀNCIA AL PROCÉS I A LA SATISFACCIÓ QUE AQUEST ENS PROPORCIONA. AQUEST ANY, A P4 HEM VOLGUT CANVIAR AQUESTA PERSPECTIVA DONANT ESPAI ALS PROCESSOS I, PER TANT, DES DE PRINCIPI DE CURS, HEM ATORGAT A L’ART UN LLOC IMPORTANT DINS (I FORA) DE LES NOSTRES AULES. EL LLENGUATGE PLÀSTIC AJUDA ALS INFANTS A DESENVOLUPAR LA CREATIVITAT, A EXPRESSAR I RESPECTAR ELS DESITJOS I SENTIMENTS PROPIS I DELS ALTRES, A DESENVOLUPAR EL SENTIT ESTÈTIC, A COMUNICAR-SE I COMPRENDRE EL MÓN, I A APRENDRE ELS UNS DELS ALTRES. AL LLARG DE TOT EL CURS, DONCS, HEM ANAT TREBALLANT PROPOSTES ARTÍSTIQUES I MOLT DIFERENTS, DE MANERA QUE ELS INFANTS HAN ANAT EXPERIMENTANT AMB DIFERENTS TÈCNIQUES I DESENVOLUPANT LES SEVES HABILITATS I CAPACITATS. US DEIXEM AMB UN RECULL D’IMATGES QUE HO IL·LUSTREN. MIREU, MIREU COM HEM GAUDIT!

Educació Infantil.- Classes P4A i P4B “Dracs i Dragones” i “Àligues”

8


9


Educació Infantil.- Classes P4A i P4B “Dracs i Dragones” i “Àligues”

10


11


L'AUTORETRAT A PARTIR DE LA SORTIDA AL MACBA, ON UNA DE LES OBRES ERA "SELF PORTRAIT" DE L'ARTISTA JEAN-MICHEL BASQUIAT, PERÒ SOBRETOT ARREL DEL TREBALL QUE VAM FER A CLASSE DE LA FRIDA KHALO, DECIDIM FER EL NOSTRE AUTORETRAT TOT MIRANT-NOS AL MIRALL.

“NO ÉS TAL COM SOM SINÒ COM ENS VEIEM”

Educació Infantil.- Classes P5 “Castellers” i “Bastoners”

12


13


GRAN PART DE L'OBRA DE LA FRIDA KHALO ES CENTRA EN LA SEVA PRÒPIA IMATGE I AL LLARG DE LA SEVA CARRERA COM A PINTORA SON MOLTS ELS AUTORETRATS QUE VA PODER REALITZAR. MENTRE ES RECUPERAVA D'UN GREU ACCIDENT, LA ÚNICA IMATGE QUE PODIA VEURE VA SER LA SEVA, REFLECTIDA EN UN MIRALL.

A PARTIR D'UN RETRAT DE LA FRIDA KHALO, HEM FET AQUESTA RECREACIÓ AMB LA PARTICIPACIÓ DE TOTA LA CLASSE.

Educació Infantil.- Classes P5 “Castellers” i “Bastoners”

14


15


Espectacle de titelles: DENTS SANES, Sí El dia 29 d’octubre, a la sala multiusos, els nens/es de primer de l´Institut-Escola Antaviana vam gaudir de l´espectacle DENTS SANES,SÍ a càrrec de l´associació de titellaires de Roquetes i concretament de la companyia l´Estenedor de teatre. Aquesta activitat té per finalitat promoure el RASPALLAT dental per tal de reduir les càries i altres problemes bucodentals. El conte tracta d´una nena, la Neus, que té sis anys , que no vol rentar-se les dents i a qui li agrada molt menjar llaminadures. El seu amic Rachid de l´escola li recorda els consells de la mestra però la Neus no fa cas ni a la mestra, ni al seu amic, ni al seu pare i fa el que vol. Llavors surt en escena el personatge del bacteri Ramon que li omple la boca de bacteris. Tot seguit i per sort apareix el personatge del RASPALL que fa que la Neus entri en raó i s´adoni de com és d’important raspallar-se les dentsñ i de fer una bona alimentació. Al llarg de tot l´espectacle els/les nens/es van poder participar activament de les cançons amenes i divertides. Van gaudir molt de l’espectacle ja que estava molt ben escenificat i en un llenguatge molt entenedor. Educació Primària.- Classes 1rA i 1rB “La Mar”

16


Aquesta primera activitat de l´espectacle de titelles és molt transversal ja que va lligada al programa de salut i d´higiene dental i es fa conjuntament amb el CAP de Roquetes i té continuïtat amb activitats que es fan a l´aula a dins de l´àrea de medi natural i social.

La segona sessió del PROGRAMA DENTS SANES també es realitza a l’escola, concretament a l´aula de primer. Assisteixen les infermeres del CAP a l’escola i l’activitat consisteix en una xerrada participativa amb els nens/es a través d´unes imatges i unes cançons molt animades sobre els hàbits alimentaris saludables. A més, ensenyen als nens la tècnica per rentar-se bé les dents. I es distribueix a cada alumne, un estoig que inclou un raspall i un tub de pasta de dents. L’última activitat és una visita al CAP on els hi posen un vídeos educatius de SALUT i són visitats, un per un, per l´odontòleg, dentista del CAP que els hi farà un informe individual.

17


Sortida al CRAM Els/les nens/es de 1r A i 1r B, us volem presentar el nostre projecte del nom de la classe, LA MAR. Aquest és el nom de les nostres classes que vam escollir entre tots per votació. El nostre projecte es va iniciar amb la sortida al CRAM (que és una fundació dedicada a la conservació i recuperació d’animals marins). La missió principal és la protecció de la biodiversitat marina davant d´amenaces globals.

D’entre les diferents tasques que s´hi realitzen al CRAM hi ha l´aula CRAM amb un programa educatiu per a les escoles. L´activitat escollida va ser UN MAR D’ESPERANÇA, una activitat molt complerta i que s´ajustava molt bé als nostres interessos pel nostre projecte.

A través d´un conte animat, un mural interactiu i un joc participatiu a l´aire lliure vam conèixer diferents animals marins que viuen al mediterrani i les seves principals amenaces. Després vam fer una visita guiada per veure les instal·lacions i una part de la clínica on hi havia les piscines de les tortugues marines hospitalitzades. Educació Primària.- Classes 1rA i 1rB “La Mar”

18


Endevinalles: *Quin animal té 5 braços, no és un peix i també n´hi ha al cel ? *Causa les marees negres *Què és una cosa que sembla una medusa i no és cap animal? *És mou amb el vent i no és cap ocell!

ELS ANIMALS MARINS

BALENA POP

MEDUSA TAURÓ DOFÍ

TORTUGA

PEIX

19


ACTIVITATS I VIVÈNCIES Al mes d’octubre vam anar d’excursió al Castell de Torre Baró, Allà, ens van explicar la seva història i va ser un dia força interessant. També vam passejar per la muntanya i vam poder estar en contacte amb la natura. Hi vam anar a peu donada la proximitat amb l’escola. Una sortida que ens va agradar i on ens vam divertir.

Ja a l’escola vam esmorzar un entrepà de botifarra d’ou. Fou un dia molt agradable.

Educació Primària.- Classes 2A “Invents”

Per Carnaval hem fet diverses activitats. El dijous Gras hem anat al mercat i ens han acollit molt bé. A la parada de fruites ens van regalar una caixa de mandarines, a la xarcuteria una bossa d’olives per a tota la classe. També ens van regalar una bossa plena de caramels. Després d’observar diferents parades del marcat vam comprar la botifarra d’ous. A la peixateria ens va fer curiositat veure els diferents tipus de peixos i les seves boques obertes...

20


Durant la setmana de Carnaval també vam veure el pregó del carnestoltes el dilluns i el testament el divendres, dia que ens vam disfressar tots els nens i nenes de l’escola. A segon ens vam disfressar de personatges del circ. Abans de cremar el ninot del Carnestoltes vam fer una rua a la pista poliesportiva. Aquest curs també hem anat al teatre de la Zona nord a veure l´obra la Gallina dels Ous d´Or. Va fer un dia molt bonic i hi vam anar en metro. Ens va agradar molt.

21


EL PAISATGE. CONSTRUCCIÓ D’UNA MAQUETA DE PLASTILINA Estimades famílies. Aquest trimestre els alumnes de 2onB de primària, a l’assignatura de medi natural i social, hem treballat el paisatge mitjançant

la

construcció d’una maqueta de plastilina.

Vam estudiar els tres tipus de paisatge: muntanya, plana i costa. Desprès d’estudiar cada tipus de paisatge, amb el grup van dissenyar què hi volien posar a cada tipus de paisatge. Un cop ho tenien fet, van agafar plastilina i van construir el disseny que prèviament havien fet.

Ha estat un projecte molt interessant perquè a més a més d’aprendre els diferents tipus de paisatge hem hagut de treballar en grup, amb tot el què implica a l’hora de treballar i decidir les coses que volíem posar hi a la maqueta. A continuació veureu quin ha estat el resultat del nostre treball durant el trimestre.

Educació Primària.- Classes 2B “Invents”

22


23


DIA DE LA DONA, REFLEXIONEM I APRENEM! Estem vivim un moment històric de consciència de tota la societat a favor de la igualtat de drets i oportunitats de les dones. Com a escola no hem estat aliens i hem realitzat una sèrie de propostes per tal d’aprofundir i conèixer una mica millor el tema des de diferents vessants.

Les classes de tercer hem tingut l’oportunitat de conèixer diferents referents de dones que van aconseguir amb la seva tenacitat, valentia i força demostrar que malgrat els obstacles un pot arribar a aconseguir allò que es proposa. Les dones escollides pels nens i les nenes van ser “Les cholitas escaladores” de Bolívia, dones alpinistes i “l’Ashely Fiolek”, una jove campiona de motocròs malgrat la seva sordesa. Una de les activitats que vam realitzat va ser una enquesta que ens ajudés a reflexionar sobre el repartiment i la coresponsabilitat en les tasques domèstiques i de cura dels infants. Vam veure que en la majoria de les cases els homes i dones es repartien les obligacions i tasques però que encara queda un llarg camí per la total coresponsabilitat.

Resultat en diagrama de barres d’algunes de les preguntes de l’enquesta

Educació Primària.- Classes 3A “Astronautes”

24


SORTIDA AL BSC Barcelona Supercomputing Center També hem fer una sortida al BSC (Barcelona Supercomputing Center) per conèixer el superordinador “Mare Nostrum” de la mà de dues científiques que ens van explicar què és un superordinador, per a què serveix, qui el fa servir i els conceptes bàsics del món de la computació i és que la tecnologia és també cosa de dones encara que només un 28% dels investigadors/es STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) ho siguin.

25


PROJECTE JUNTS –ÍNDIA-

PRO

Els nens i les nenes de 3r. participem aquest any al Projecte Junts – India. Aquest projecte està organitzat pel Departament d’Innovació educativa (Consorci) i la Fundació ADSIS, i proposa activitats per tal que hi hagi un intercanvi cultural fort i enriquidor entre diferents escoles de Barcelona i diverses ciutats l’Índia. L’escola amb la que compartim treballs aquest curs és la Govt. Senior School Sakatpura-kota, al Rajasthan. Hem preparat un munt de coses, primerament vam fer una carta de presentació de l’escola, i vam enviar unes fotos nostres... Ens hem intercanviat un conte. Vam preparar des d’aquí “La Llegenda de Sant Jordi” i ells ens van enviar “Les Noces de Rata”. Hem treballat el seu conte, per tal de fer-ne les il.lustracions... Hem “vist” el conte en seqüències, o escenes... per tal de captar-ne el que més ens importava o agradava...a partir d’aquí ha estat un treball lliure, així hem fet dibuixos, pintats amb colors o amb roba, i un mural. Ho hem fet en petit grup o individualment... Mireu el blog, allà hi trobareu fotos del procés d’il.lustrar... http://juntsbcnindia.blogspot.com/

Educació Primària.- Classes 3B “Astronautes”

26


A part de la feina sobre el conte, també hem tingut una sessió d’Skype per parlar amb l’escola de l’India, vam preparar les preguntes i vam poder veure’ls com si estiguessin a la classe. Parlar amb l’Skype és una idea molt bona per a l’intercanvi i la conversa entre escoles. Per a la sessió d’Skype ens ha visitat la Deepti Golani, el nostre “enllaç” amb l’Índia, que també ens ha ensenyat un munt de trucs matemàtics! I, tot buscant, sabem moltes coses de l’Índia, fins i tot sabem com es posa un saree. Ha estat molt divertit! Ara preparem l’acte de cloenda del projecte. Serà a l’Auditori Axa. Us hi esperem!

27


COMENÇA UNA NOVA AVENTURA A 4t A El banyador ja hem guardat, i a l’escola hem tornat

La castanyada ja és aquí, una festa per gaudir

Codony, sucre i amor, la millor recepta del món

El porró estava molt bo i amb castanyes molt millor

Santa Llúcia visitem, i tornem molt contents

Aprendre és més divertit, treballant en equip

Educació Primària.- Classe 4A “Indis”

28


El seguici popular, ens agrada visitar

Visitem el Port Vell, i en vaixell pugem

Amb els chromebooks treballem, i una obra de teatre fem

Sopa, sopeta, d’all i cebeta, acabaràs a les nostres panxetes

A l’Edat Antiga viatjarem, i romans ens trobarem

La història de la humanitat, ningú l’oblidarà

L’Ajuntament és molt gran, i les gàrgoles ens estan mirant

A la guerra civil no volem tornar, perquè molt malament ho van passar

29


LES DIMÒNIES HEAVYS “M’ha agradat l’obra de teatre, em va fer vergonya i em va fer molta gràcia” (Marwua)

“M’ha agradat molt, però van faltar alguns personatges els dies de la representació. Ho podríem haver fet millor” (Lidia) “Em vaig sentir bé, em va agradar molt fer l’obra i quan parlava la gent” (Naiara) “M’ha agradat molt. Va costar molt però al final vam poder fer-la. Tots teníem una mica de pànic però se´ns va anar” (Ruth) “Em va fer molta vergonya” (José) “M’ha agradat molt fer l’obra i em va agradar que hi hagués molta gent de públic” (Rocio) “Em va agradar molt el meu personatge” (Josué) “L’obra per mi ha estat una experiència divertida i m’ha agradat representar-la. Però també vaig tenir una sensació de molts nervis” (Aisha)

“A mi m’ha agradat molt i també he tingut molta vergonya i moltes emocions” (Eugenio) “ Va ser molt difícil aprendre’s els guions, però quan van venir els pares va ser molt divertit” (Zoe) “Em va agradar molt i tenia molta vergonya” (Fefi) “L’obra de teatre ens va costar molt i teníen molta vergonya, però finalment va ser tot un èxit” (Erik) “ Vaig estar molt nerviós però m’ho vaig passar molt bé” (Adrian) “ Em va agradar molt la cançó final i quan van venir els pares” (Samuel) “ Em va agradar molt, perquè el meu personatge deia moltes coses” (Daniel) “ Per mi l’obra va ser una experiència única, tenia molta vergonya però al final va sortir bé” (Lucas)

“ Al principi va ser una mica complicat però al final va ser divertit, van aprendre moltes coses noves i lliçons” (Mayteé)

“ Em va agradar molt el teatre perquè parlava molt” (Aitor)

“Vaig passar molta vergonya” (Dylan) “ M ‘ha agradat molt i tenia molta vergonya” (Johann) “Estava molt content i nerviós” (Saül)

“Va ser molt difícil assajar, però em va agradar molt” (Albert) “A mi em va agradar l’obra perquè van escollir un tema molt original, al principi no m’agradava però em vaig acostumar” (Aleix) “Em va agradar molt el meu personatge” (Toni) “ Ens va costar força fer l’obra” (Hassiel)

Educació Primària.- Classe 4B “Indis”

30


“NI ROSA, NI BLAU” A partir dels catàlegs de joguines que tots teníem per Nadal vam començar una lluita contra els estereotips de les joguines i de la roba per a nens. No sempre el rosa és per les nenes, ni el blau pels nens. Amb aquesta idea, primer de forma individual i després en petit grup, vam dissenyar les nostres samarretes, fins arribar a una producció final, en que tant els nens com les nenes van participar en la seva elaboració, de manera que era una samarreta de tots i per tots.

CREIXEM SANS - MERCABARNA

MUSEU MARÍTIM

Al primer trimestre van treballar el projecte CREIXEM SANS de l'Agència de Salut Pública de Barcelona en el qual havien de fer recerques sobre l’alimentació i els hàbits saludables, el creixement i la digestió. Per aprendre més sobre els aliments vam fer una visita al Mercabarna on vam poder millorar els coneixements i les propietats de les diferents famílies de fruites i hortalisses, a més de conèixer l’activitat comercial que es desenvolupa a la nostra ciutat. Una de les activitats que vam fer allà, va ser la de fer un tastet a cegues de diferents fruites més comunes.

31


ANTAVIANA, 25 ANYS D’HISTÒRIA. ENTREVISTA A CINC MESTRES DE L’ESCOLA Jordi Terrés, Cap d’ Estudis de d’Antaviana. Quants anys fa que treballes a l’ Escola Antaviana? Fa vuit anys que treballo a l’ escola. Què feies a l’ escola abans de la feina que fas actualment.? Primer a l’ Aula de Colors i primàriaEns pots explicar una anècdota viscuda durant aquests anys ?Una vegada vaig anar amb uns nens a l’ hort a plantar patates , les vaig plantar malament i un pare de l ’ e scol a em va ensenyar a fer- ho correctament. Fa anys em deien un sobrenom uns nens molt simpàtics em deien “ George”, però hi havia molt bon ambient. Què t’agrada més i menys del teu treball? Doncs m’agrada molt fer classe amb les nenes i nens de l’ escola. No m’agrada gens la burocràcia administrativa. Francesc I. Antaviana.

Freixanet,

director de

l’escola

Quants anys fa que treballes a Antaviana? fa 25 anys (setembre de 1994) Què feies a l’escola abans de la feina que fas actualment? Era tutor de sisè. També vaig ser cap d’estudis dos anys. Ens pots explicar una anècdota viscuda durant els anys treballant a l’escola Antaviana? N’explicaré una negativa i una positiva. En unes colònies, fa molt de temps, estàvem fent un joc de nit, em vaig amagar i vaig caure per un precipici. Vaig perdre el coneixement i em vaig despertar a l’hospital de Girona. No recordava res del que havi a passat. I la positiva és que un dia, cap a les nou del matí, van néixer vuit gatets a l’escola. La mare, gata de carrer, va demanar entrar i es va instal·lar a la classe de sisè. Què és el què més t’agrada de l’escola? M’agrada treballar amb els nens i nenes. Per què l’Escola es diu Antaviana? Antaviana, de Dagoll Dagom, era una obra de teatre molt popular a les nostres escoles (Ton i Guida i Pl a de Fornells). Quan decidíem el nou nom era difícil posar-nos d’acord els dos claustres. Un dia, la Dolors Casadevall, ens va suggerir aquest nom d’Antaviana que va ser del grat de tothom.

Educació Primària.- Classe 5A “Arbres”

Mª Dolors Toledo Blasco. Quants anys fa que treballes a l’escola com a mestra voluntària? Fa uns vuit anys que vinc a l ‘ escola . Quina feina feies abans de la feina actual? Sempre he fet plàstica en aquesta escola. Explican’ s una anècdota que t’ hagi passat durant aquets anys a l´escola? A vegades, a les excursions, havíem d’acompanyar als infants. Un dia ens vam posar en una bassa molt profunda i sobretot molt bruta, amb algues i plantes. De sobte vam relliscar i em va costar treure a tots els nens.

32


Mª Dolors Toledo Blasco (Continuació) Què t’ agrada més del teu treball? Fer plàstica amb la nenes i nens, al cicle superior, enguany ho faig a sisè. Què t’ agrada menys del teu treball a l’ aula? Que els alumnes no m’escoltin amb atenció quan explico com s’ha de fer una tasca.

Maria Eulàlia Valeri, mestra i voluntària a la Biblioteca de l’escola Antaviana. Quants anys fa que treballes a l’escola Antaviana? Fa 25 anys que treballo a l’escola. Què feies a l’escola abans de la feina que fas actualment? Tenia la classe de parvulari de p4, durant 20 anys, també m’encarregava de la biblioteca de l’escola. També 5 anys vaig fer reforç a infantil. Ens pots explicar una anècdota viscuda durant els anys treballant a l’escola Antaviana? En unes colònies els alumnes de l’escola Antaviana respectaven molt als animals i respectaven el lloc. Un dia va arribar una altra escola i els infants no estaven ben educats, van obrir les gàbies dels porquets i dels conills i els nens i nenes van venir corrents a dir-m’ho i va costar molt agafar els animals.

Irene Vargas, mestra tutora de 5è A d’Antaviana. Quants anys fa que treballes a l’escola Antaviana? Des de que existeix Antaviana, des de fa 25 anys. Què feies a l’escola abans de la feina que fas actualment? Vaig fer 6è i 5è i venia de cicle inicial. Però al principi d’antaviana feia P3. Ens pots explicar una anècdota viscuda durant els anys treballant a l’escola Antaviana? A l’ hort de l’ escola, quan estava a 6è, em va picar el gall i em vaig defensar amb una escombra. Va venir la Raquel i el va apartat amb la cama; el gall va caure i es va quedar inconscient durant una estona. Ens vàrem espantar. Fa molts anys, a Ton i Guida, vàrem fer unes colònies al Pirineu de Lleida, a Aigüestortes. En tornar d’una excursió de tot el dia i es va fer l’hora de sopar es va posar a ploure a bots i barrals. No sabíem com fer-ho per sopar sense mullar- nos, perquè no teníem menjador, anàvem d’ acampada. Llavors se’ns va ocórrer de cridar per tendes des de la borda on cuinàvem, així que quan dèiem: Tenda número 1! Tots els d’aquella tenda portaven la carmanyola tapada i els posàvem els fideus per a sopar a dins de la tenda. A continuació cridàvem a les altres tendes i tothom s’ emportava el sopar i la fruita, però el més important és que va ser un sopar diferent.

33


CORRANDESCOLA Durant tot el curs, els i les alumnes de 5è hem tingut l’oportunitat de desenvolupar el projecte “Corrandescola”. Es tracta de crear petits poemes de quatre versos de set o vuit síl·labes, dels quals, el segon i el quart han de rimar. Tanmateix, sembla molt fàcil però aquestes corrandes s’han de cantar amb l’entonació adequada i s’han d’improvisar. D’aquesta manera, vam preparar uns poemes de Nadal per a la gravació final. A la dreta, podeu llegir dues corrandes nadalenques. També vam ser els encarregats i encarregades de preparar el Pregó, el Testament i les Consignes de la celebració del Carnaval. A continuació, podeu llegir més exemples:

Al sopar de la família, tenim sopa de galets i farem cagar el tió que no porta panellets. Quan anava a la botiga, vaig comprar-me uns canelons. Hi havia bona oferta si afegies uns bombons.

Hola gent de l’Antaviana ja ha arribat el Carnestoltes us direm quatre consignes que ganes en tenim moltes.

El dijous menjarem truita, el divendres la gran rua. Estarem molt tranquil·lets, respectant molt bé la cua.

El dilluns primera prova No farà molta calor Però heu de portar la roba Tota del mateix color.

Educació Primària.- Classe 5B “Arbres”

Ja no hi ha el rei Carnestoltes però se n’ha anat molt content perquè hem fet tots les consignes i ara es tanca el testament.

34


El dimecres 20 de març ho vam passar molt bé ja que vam anar al Centre Artesà Tradicionàrius del barri de Gràcia per participar en l’acte final del Corrandescola! A part de l’institut escola Antaviana, hi van anar altres 2 escoles: Tibidabo i Jacint Verdaguer. La trobada va començar amb la benvinguda de dos glosadors que acompanyaven els nens i nenes de les escoles que hem dit. Nosaltres van fer servir la Jota de l’Ebre per a la presentació i per al comiat.

Les proves en las que alguns companys i companyes van participar improvisant eren les següents: - Van repartir unes targetes amb una parella de paraules que rimaven. A partir d’aquí, s’havia de fer una corranda en forma de nyacra.

- Hi havia una capsa amb objectes que n’havies d’agafar per fer una corranda relacionada amb l’objecte escollit.

- L’última prova va ser defensar el fet de treure les porteries de futbol a l’escola o deixarles. Aquesta defensa també s’havia de fer amb glosa.

Els participants de la nostra escola ho van fer molt, molt bé i van ser els primers en sortir a l’escenari per cantar les corrandes que havien pensat en el moment. Finalment, podem dir que ha sigut una experiència molt divertida i ens ha agradat participar en aquest projecte. Si voleu veure com ho van fer, podeu mirar els vídeos penjats a la web de l’Antaviana. FINS AVIAT!

35


Els nens i nenes de 5è hem realitzat algunes sortides per acabar de consolidar els coneixements adquirits en els projectes treballats.

El passat 15 de gener tot 5è vam anar al Museu d’Arqueologia de Catalunya, a Barcelona. I això és el què vam descobrir de la Prehistòria:

Educació Primària.- Classe 5C “Arbres”

36


Després d’estar treballant l’Edat medieval, el passat 22 de març vam anar al museu d’història de Barcelona (MUHBA). Vam fer un passeig per la Barcelona medieval i això és el que vam descobrir:

37


Educació Primària.- Classe 6A “Dofins”

38


39


Educació Primària.- Classe 6B “Dofins”

40


41


L’Institut Escola Antaviana i el CREDA Pere Barnils L’institut Escola Antaviana és un centre dotat de SIAL, suport intensiu a l’audició i llenguatge. Actualment, a l’escola hi ha 12 alumnes sords que reben el suport de les logopedes del CREDA Pere Barnils i de les mestres d’audició i llenguatge.

Aquest curs els alumnes sords i les logopedes continuem treballant en la pel·lícula: Madagascar. Estem preparant el ball i hem fet pals de pluja per acompanyar el ritme de la cançó.

També realitzem activitats d’expressió escrita a partir de missatges que ens deixem els uns als altres en casetes que hem decorat.

Ens hem inventat un joc de taula i l’hem construït nosaltres.

ens encanta jugar!

L’IE Antaviana i el CREDA Pere Barnils. Els suports intensius a l’audició i llenguatge

42


C a minem a mb l ’art d e l a mà d e l es o ptatives a 1 r d ’eso TEATRE Per segon any consecutiu, creixent amb l’Institut, l’optativa de teatre de 1r d’ESO torna

a

posar-se les piles i s’endinsa en un nou projecte teatral amb una segona fornada d’alumnes. L’objectiu que ens proposem és mostrar i desenvolupar les capacitats creatives, expressives i interpretatives que tots portem a dins, sovint simplement adormides, i que només cal despertar pujant els tres esglaons màgics que separen el terra de la realitat de l’escenari de la ficció teatral, endinsant-nos en la màgia de la foscor de la sala, del teló, dels focus i, per descomptat, dels aplaudiments del públic. Amb la mirada posada en aquesta proposta, vam engegar l’optativa de teatre amb la il·lusió renovada del curs passat i esperonats pel mateix esperit d’aprendre, de diverti r-nos, de ficar -nos en la pell de personatges diferents, de pujar a l’escenari, superant les nostres pors i les nostres vergonyes, i brillar amb la llum de la interpretació en una obra coral en la qual tots col·laborem, aprenem -dels errors i dels encerts- i ens superem. Vam començar creant un personatge individual propi i escrivint una escena en que, per parelles, fèiem interactuar aquests personatges sobre l’escenari. Després vam treballar la improvisació a partir d’un objecte, una proposta molt valenta que vam assumir de manera creativa i decidida.

Vam continuar amb la preparació d’una escena d’obres seleccionades de l’Adelaida Frías, la mateixa autora que amb les representacions del curs passat ens va donar tantes alegries. I ara, en aquest moment del curs, treballem dues de les obres que vam tastar amb les escenes de l’Adelaida Frías, amb l’objectiu de representar-les en una gran estrena per a alumnat i famílies, a final de curs. Aquest tren ja no el para ningú!

Educació Secundària Obligatòria –ESO-.- Classes 1r

43


TOT DANSA L’alumnat de 1r d’ESO del curs 2018-2019 participa en el projecte de Tot Dansa, que lideren l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i el Mercat de les Flors. Cada dimecres a la tarda a l’optativa de dansa, ens endinsem en el món de la dansa contemporània i de l’expressió corporal. Els i les alumnes de 1r creen, gaudeixen, experimenten i enllacen moviments amb el seu cos que resulten en una coreografia única. El compromís i la pèrdua de la vergonya són fonamentals perquè el projecte rutlli i, ara mateix, els i les dansaires viuen el procés d’aprenentatge amb motivació i il·lusió. Amb el pas de les setmanes, l’alumnat es mostra més obert a l’hora de fer propostes de moviment a la Sònia Gómez, la coreògrafa que dirigeix el programa d’enguany. Es nota com tothom ha fet un esforç per treballar en equip, en un ambient molt dinàmic i engrescador. Aquest segon trimestre, hem tingut la sort de conèixer de prop coreògrafs professionals i és un fet que hem viscut amb intensitat. El dia 6 de juny tancarem aquest cicle amb l’espectacle al Mercat de les Flors, on posarem en escena tot el que hem après i experimentat. Aquell dia representarem la coreografia amb la resta d’instituts participants, una experiència que serà inoblidable.

Educació Secundària Obligatòria –ESO-.- Classes 1r

44


ESPAI A CREATIU Els dimecres a la tarda, les noies i nois de 1r d’ESO fem una optativa que es diu Espai Creatiu. L’Espai Creatiu és un espai d’experimentació artística i creativa, que beu de l’Artterà pia, on els nois, les noies i les necessitats del grup són les que marquen les propostes de creació. Dins l’espai creatiu hem tractat diferents temàtiques: “qui soc”, les emocions, sensacions, crítica social, resiliència, respecte, pensament creatiu, espai i volum… I ho hem anat fent a través de diferents materials i tècniques d'expressió visual i plàstica. Us deixem amb algunes imatges i testimonis de què és l’espai creatiu per a les diverses persones que el conformem: << Per mi l’espai creatiu és una zona de confort on normalment em relaxo i desconnecto del món real. He après a expressar-me més amb els materials plàstics i a desconnectar de la vida real >> Chantal << És un espai per relaxar-se i fer creacions, em va bé per alliberar els meus pensaments. He après a relacionar-me millor amb companys/es amb qui no em portava gaire bé >> S. << És un lloc tranquil a on estàs a gust i pots fer creacions artístiques, pots fer allò que tu sents. Em distreu de les coses “que me comen la cabeza”... Empatitzes amb la gent... Quan estàs nerviosa o enfadada et desfogues fent les creacions. A l’espai creatiu he après a estar més tranquil·la >>. Tabita

<< És un lloc on pots expressar sentiments dibuixant i on pots expressar el que tu vulguis. És un lloc per poder desconnectar una mica de l’escola, posar-te més en el teu interior i expressar-ho dibuixant, pintant o com tu vulguis. M’ha anat bé per fer amistats noves i gaudir amb els companys i companyes >> Adrià << L’Espai creatiu és una zona per a relaxar-se, per “despejarte” i per explicar els problemes que t’han passat. Fem creacions en grup i a vegades individuals >> Julián << És un espai per a divertir-se i “despejarse”, és un lloc lliure per poder fer el que vulguem, un lloc per estar amb els amics i amigues i aprendre noves coses. He après algunes paraules en català. M’ha ajudat a resoldre conflictes amb companys. Hem fet alguns jocs més sentimentals a través de dibuixos i imatges on he pogut parlar i explicar coses íntimes meves i fer-ho m’ha alliberat i m’ha tret un pes de sobre >> Óscar

45


C a minem a mb l ’art i a mb la na tura d e l a mà d e l es o ptatives a 2n d ’eso CIRC

L’optativa de circ, ANTACIRC, (nom escollit pels

mateixos alumnes), neix de l’aliança entre l’Ateneu Popular de Nou Barris i l’Institut Escola Antaviana. Aquesta aliança permet als alumnes de 2n d’ESO gaudir de la pràctica del circ social a les instal·lacions de l’Ateneu. Unes instal·lacions dotades de les condicions necessàries i el material suficient per a practicar totes les disciplines del circ. L’alumnat va cada dimarts a la tarda al gimnàs de l’Ateneu i practiquen, amb professionals del circ que els hi fan de monitors, equilibris, malabars, aeris, teatre, dansa i acrobàcies en un ambient d’espectacle, disciplina, riure, superació i solidaritat. Els objectius d’ANTACIRC són: 1- Fomentar la pràctica del circ social com a opció extraescolar i omplir el temps de lleure amb el circ i no amb el carrer sense control o les videoconsoles i telèfons mòbils. 2- Millorar l’autoestima l’alumnat a través de la superació i la millora en les pràctiques de les diferents disciplines trobant la que millor s’adapta a les seves capacitats. 3- Millorar les relacions socials, el respecte, l’atenció, la confiança en els companys i la seguretat i conseqüències dels actes a través de la pràctica de les diferents disciplines i dinàmiques. La rebuda per part de l’alumnat ha sigut extraordinària. L’alumnat està motivat, content i alegre de poder fer aquesta optativa que culminarà en un acte a final de curs, amb diferents escoles de la ciutat, i amb l’excusa de la inauguració del parc (NO SÉ COM ES DIU) en una mostra del treball que han fet al llarg del curs.

Educació Secundària Obligatòria –ESO-.- Classes 2n

46


CREADORS EN RESIDÈNCIA L'any 2009 l'Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona impulsen el projecte de Creadors EN RESIDÈNCIA, amb la col·laboració de l'associació A Bao A Qu. El nostre Institut participa en aquest projecte que, en el nostre cas, consisteix a incorporar la creació contemporània a l'alumnat de secundària. Les nostres creadores residents són la Nora Ancarola i la Marga Ximènez, especialitzades en la creació plàstica i audiovisual. Vam iniciar el projecte partint de tres eixos de treball. El primer que vam fer va ser endinsar-nos en els Heterònims. Vam comprendre que és un personatge amb identitat pròpia, ens permet expressar-nos des del punt de vista d'una altra persona i ens ajuda a afrontar situacions difícils de la vida, ja que et permet analitzar les teves angoixes. El segon eix, moments de Plom i Plata, és l'anàlisi de les teves situacions negatives (plom) i positives (plata) que ens aporten aprenentatges al llarg de la nostra vida. Aquestes ens poden ajudar a superar altres circumstàncies a les quals, posteriorment, ens enfrontem. És important arribar a trobar el sentit dels moments de plom per poder arribar a transformar-los en plata. El tercer eix són els itineraris. Consisteix a conèixer els nostres orígens i entendre quina concordança tenen amb el nostre ser. Un viatge al passat, trobant el sentit del nostre present. Per últim, actualment, estem treballant en la creació d'una peça final que ens portarà al Centre Cultural Arts Santa Mònica, ubicat al centre de Barcelona, el dia 21 de maig. Ens agradaria que fóssiu testimonis de la nostra creació. Fins aleshores, podeu seguir el nostre procés creatiu a http://blocsenresidencia.bcn.cat/antaviana 1819/

47


CULTURA CLÀSSICA Han passat milers d’anys, però l’empremta dels antics grecs i romans és encara ben present en el nostre món. Habitem els mateixos paisatges a la vora del Mediterrani i podem dir que, en molts aspectes, ens assemblem molt. Com a bons hereus dels clàssics, a l’ Antaviana ens agrada l’Art, el Circ, el Teatre i , si convé, practiquem esports Olímpics. Parlem dues llengües llatines i, a més, entenem l’argot dels metges quan ens parlen en grec. No adorem els deus de l’Olimp, però ens apassionen les seves històries i sempre estem a punt de fer celebracions on hi hagi menjar i danses. I, a més a més, ens agrada la política i que les decisions siguin democràtiques. No es pot negar que a l’Institut Escola Antaviana som descendents dels clàssics grecs i llatins i per això ens hem proposat conèixer més a fons la cultura dels nostres avantpassats. La seva vida quotidiana i els seus costums, la seva organització política, les seves cases i ciutats i, sobretot, els seus relats mitològics. Fins ara, podem dir que hem reeixit en el nostre objectiu; amb un equip petit però eficient de 5 alumnes, hem portat a terme diferents tallers, el primer sobre el Calendari Romà i l’últim, sobre la Indumentària. El més exitós ha estat el taller de Cuina Romana que vam fer a la cuina de l’escola i durant el qual vam preparar uns dàtils amb mel i la típica salsa romana de peix coneguda com Garum. Al tercer trimestre farem un segon taller de cuina amb plats més sofisticats dels receptari romà. A més, també hem fet i farem sortides. Al desembre vam anar al Teatre Nacional de Catalunya a veure una adaptació moderna i espectacular de la Ilíada i l’Odissea i aviat anirem al Parc del Laberint d’Horta a seguir les traces d’Ariadna quan fugia del Minotaure. Una altra història apassionant, com tot el que té a veure amb aquests nostres avantpassats tan genials!

Educació Secundària Obligatòria –ESO-.- Classes 2n

48


HORT

Aquest és el primer any que gaudim d’un espai reglat a l’hort. Els dimarts a la tarda ens dediquem a realitzar diverses tasques amb l’alumnat de 2n d’ESO que realitza aquesta optativa. Les feines que fem són diverses i estan planificades de manera conjunta amb els participants de l’optativa. Amb aquesta matèria pretenem promoure l’educació ambiental aconseguint així una millor relació amb l’entorn. Mitjançant aquesta activitat aconseguim adquirir hàbits i actituds saludables i sostenibles. A l’hort, realitzem treballs pràctics que ens ajuden a conèixer les diferents eines i el seu ús correcte a l’hora que anem adquirint coneixements del funcionament del propi espai i de la cura de les plantes i dels animals. En aquest espai és genera un clima de confiança on tothom treballa de manera coordinada i amb molt d’entusiasme. Les ganes d’aprendre i ajudar-nos mútuament es perceben intensament a cada sessió i l’alumnat que hi participa evoluciona molt ràpidament.

49


Elisenda, Ens has deixat una marca molt profunda. Moltes gràcies per fer que puguem créixer.

A tots els alumnes d’Antaviana, us vull donar les gràcies pels dibuixos tan bonics que m’heu fet. És el regal més valuós que m’emporto i el record de tots els anys que hem passat junts. Us portaré sempre al cor. Us estimo!! Elisenda

4 de juliol de 2017

Recordem la Eli (Elisenda Traver), una mestra i una amiga

50


ALGUNES REFLEXIONS SOBRE EL MÓN EDUCATIU "No hi ha espectacle més bonic que la mirada d'un nen que llegeix . " - Günter Grass

"L'art suprem del mestre és despertar el plaer de l'expressió creativa i el coneixement. " - Albert Einstein 1994-1995.- Neix Antaviana Il·lustració de Thalaya (6A)

Tu pots encara quan no ho sàpigues, només quan dius no puc...no pots. (Filosofia Ioga) Tot artista no és sinó un imitador de la natura. (Séneca)

51


Candela Garcia (1r ESO)

C./ Nou Barris núm.: 12 (Entrada pel passatge d’Antaviana) 08042 Barcelona

Tel. 933538793 // 933545391 a8075657@xrec.cat Institut Escola Antaviana http://www.escolantaviana.org