REVISTA INSTITUT ESCOLA ANTAVIANA 2020-2021

Page 1

ANTAVIANA

Sol Manzano 4t ESO

Curs 2019-2020 Curs 2020-2021

Núm. 24 Núm. 25


ANTAVIANA, UN REFUGI CLIMÀTIC ANTAVIANA, Història de l’hort i del galliner

Vídeo: històric de l’hort d’Antaviana

Benvolguda Claustre, La teva jubilació, més que un adéu, és un gràcies. Has estat i ets algú que sap transmetre confiança i, per això, ens costa assimilar que deixem de treballar plegats. Ens has deixat una marca molt profunda. Moltes gràcies per fer que puguem créixer. I no deixis que els teus records tinguin més força que els teus somnis.


 P “Ningú pot xiular una simfonia. Es necessita una orquestra completa” (H. E. Luccokc). I a l’Institut Escola Antaviana hem estat una “orquestra” completa a l’hora de teixir un nou projecte, el d’Antaviana, que aquest curs 2020-2021 es completa íntegrament, des de P3 d’infantil fins a 4t d’ESO. Durant vint-i-set cursos, la “música” de “l’orquestra” ha sonat cada cop més i millor fins a assolir tot un seguit d’èxits. Ho diu en Ted Sundquist quan manifesta: “Els bons equips incorporen el treball en equip a la seva cultura, creant maons per a construir l'èxit”. Els “maons” emprats per a la construcció del projecte: lideratge, motivació, il·lusió, tossuderia, idees clares, treball en xarxa, coherència, acollida, diversitat, creativitat, imaginació, perseverança... han ajudat a edificar-lo, arrelar-lo al territori i harmonitzar-lo des de totes les perspectives possibles: famílies, entitats i institucions, professionals, infants i adolescents, etc. Una realitat, l’actual, que ens fa sentir orgullosos a totes i a tots, tant d’Antaviana com de la seva gent. El sentit de pertinença millora la nostra autoestima i ens ajuda a créixer, a estimar i a deixar-nos estimar. Volem el millor per als nostres infants i joves i que se sentin orgullosos de la seva escola, del seu barri, de la seva ciutat, Barcelona, i del seu país, Catalunya. Desitgem que l’equitat sigui un dels eixos transversals d’un projecte que ja és nostre i que cal anar madurant i millorant amb el pas del temps i a partir de l’expertesa acumulada. Segons Takumi “Els somnis es fan realitat quan tenim la convicció interna per a guiar-nos, la passió per a emocionar-nos i la disciplina per a executar les accions precises”. Antaviana és i ha estat un somni d’una comunitat educativa que l’ha fet realitat amb gran convicció interna i apassionadament. Una reivindicació i un repte que palesen la dita: “Per educar un infant cal tot un poble”. Antaviana, doncs, és un projecte educatiu integrador, cohesionador..., a l’abast del territori i al servei del país. Un element important del projecte “Antaviana” és l’edició anual d’aquesta revista que, dissortadament, el curs passat, 2019-2020, no es va poder editar degut al llarg confinament ocasionat per la pandèmia de la Covid-19. Esperem que es tracti d’una excepcionalitat i que recuperem, amb aquesta vint-i-quatrena i vinti-cinquena edició, la normalitat. Una normalitat necessària i desitjada per la població que, de tot cor, desitgem es faci efectiva el més aviat possible. Una llibertat que, en gran mesura, depèn de la derrota de la pandèmia a tots els efectes i d’un retorn a la quotidianitat. Però també de la tossuderia en recuperar-la després de vèncer les dificultats amb gosadia i enginy.

“Qui vol fer una cosa troba sempre un mitjà, qui no vol fer res troba sempre una excusa” Proverbi àrab

Institut Escola Antaviana. PÒRTIC

3


 Aquest projecte s’inicia a les aules arrel d’una conversa sobre l’hivern. A partir d’aquesta conversa ens sorgeixen molts dubtes:                   

Quin temps fa a l’hivern ? Quina roba portem? Quins són els tons de l’hivern ? Com podem aconseguir aquests colors? Què hi ha en els paisatges d’hivern? Què li passa a l’aigua amb el fred? Què és un iglú? I Qui el construeix? Com es fa un iglú i qui hi viu? Qui i com es pot viure amb un fred extrem? Com viuen els inuits? Què necessitem perquè es congeli l’aigua? Què són els pingüins? Com són els pingüins? Tenen braços? per què fan servir les aletes? Com és la seva pell per poder llençar-se per la neu? Què mengen? Com és la família dels pingüins? Com són les potes dels pingüins? Qui són els seus depredadors?

Per poder investigar i entendre totes les nostres preguntes, decidim fer un projecte que englobi totes les àrees curriculars: llengua, música, matemàtiques, psicomotricitat, joc simbòlic, entre d’altres. A partir d’aquí demanem ajuda a les famílies per fer la recerca d’informació i, des de l’aula, també busquem informació a través de la pantalla digital, els contes, etc.

Educació Infantil. Classes P3A i P3B (Gegants i Capgrossos)

4


A partir de varies activitats, comencem a trobar resposta a algunes de les nostres preguntes.

Classifiquem la roba d’hivern i la roba d’estiu. També adquirim nou vocabulari.

Mirem molts paisatges d’hivern i observem quins són els colors propis de l’estació: blau fort, blau fluix, blanc, gris, lila....

Al parlar de l’hivern i del fred, han sorgit preguntes al voltant dels estats de l’aigua. Fem hipòtesis: què necessita l’aigua per congelar-se? Quina forma adquireix? I què necessita per descongelar-se?

5


Arrel de les converses descobrim que hi ha animals que viuen en climes freds: com el pingüí, l’ós polar, la morsa, la foca, alguns llops, gossos, entre d’altres.

CREEM UN MINIMON

A PSICOMOTRICTAT CONTRUÏM UN INGLÚ

Arriba Carnaval i decidim disfressar-nos d’algun animal que visqui als Pols. Fem una conversa i posteriorment votem per decidir l’animal. HA SORTIT EL PINGÜÍ !!!!!

Educació Infantil. Classes P3A i P3B (Gegants i Capgrossos)

6


FEM UNA DISFRESSA I CAMINEM COM PINGÜINS

SORTIM A DESFILAR !!!!

A partir d’aquí, fem una cerca d’informació sobre els pingüins i demanem la col·laboració de les famílies! Entre tots i totes descobrim moltes coses d’aquets animals. A LA WEB DE L’ESCOLA, PODREU TROBAR UN VIDEO ON ELS GEGANTS/ES I ELS CAPGROSSOS US EXPLIQUEM TOT EL QUE HEM APRÉS FENT AQUEST PROJECTE!

ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ !!!!

7


P4- «SOM IGUALS, SOM DIFERENTS» Tot va començar amb unes fulles de la tardor que hi havia al pati. Observant-les, vam veure que tenen diferents formes, mides, colors... son tant diferents com les persones! Llavors, la imaginació els va portar a jugar a identificar-se amb elles tenint en compte les característiques de cadascú. Arrel d’aquesta situació i la curiositat que mostren envers el món que ens envolta i les persones que en ell vivim, aquest curs les Àligues i els Dracs i les Dragones han començat un projecte on estem parlant de com som, quines coses ens identifiquen, el nostre aspecte físic, els nostres gustos... Aspectes que ens fan a totes les persones úniques, potenciant així, els valors i la riquesa de la igualtat i les diferències.

Educació Infantil. Classes P4A i P4B (Dracs / Dragones i Àligues)

8


Durant aquests dies, va sorgir l’interès per observar els diferents colors de pell dels companys i companyes. Així doncs, vam escoltar el conte «Els colors de la nostra pell» de Karen Katz, que parla de la diversitat de colors de pell, d’ulls i de cabell que tenim les persones. Experimentant, hem descobert que es poden barrejar diferents colors per aconseguir les diverses tonalitats de la nostra pell i vam plasmar aquests coneixements en la realització d’un autoretrat. Abans de començar-lo, ens vam aturar a mirar-nos al mirall per veure com és la nostra cara .

9


Com ja sabeu, a l’aula és busquen molts moments de conversa. En un d’ells, va sorgir parlar de quines coses sap fer cadascun de nosaltres, quines coses sabem fer millor i quines coses ens costen una mica més. Coses que ens fan únics/úniques i diferents. Així doncs, amb l’autoreflexió i l’ajuda dels nostres companys i companyes vam descobrir els nostres talents.

Educació Infantil. Classes P4A i P4B (Dracs / Dragones i Àligues)

10


Continuant amb aquesta descoberta, ens hem volgut fer unes fotos individuals per poder observar-nos com en un mirall i poder veure novament, com és la nostra cara, el nostre cos, la nostra alçada... i ser més conscients del nostre esquema corporal i de la diversitat dels nens i nenes de l’aula.

Aquest es un tastet del nostre projecte, però encara ens queden moltes coses per investigar i aprendre! 11


EL CONTE DELS BASTONERS I LES BASTONERES

UN DIA DE PRIMAVERA EN CUKI HACKER, QUE ERA UN GAT CONTENT I MOLT LLEST, ESTAVA JUGANT A PROP D'UNA FONT.

DANIEL, ALMA, JÚLIA, TRIANA

ALLÍ VA VEURE UNA PLANTA MOLT ESTRANYA. ERA GRAN I NEGRE I AMB UNES RATLLES GROGUES A LES SEVES FULLES. COM QUE EN CUKI ERA GOLÓS I MOLT CURIÓS, LI VA FER UNA MOSSEGADA PER PROVAR-LA.

AMBRA, TESTI, ANGELLY, NEIZAN

DE SOBTE, EN CUKI VA APARÈIXER EN UN GRAN CASTELL, ON HI VIVIA UN VAMPIR QUE PLORAVA I PLORAVA.   

QUÈ ET PASSA? PER QUÈ PLORES? - LI VA PREGUNTAR EN CUKI. HE PERDUT LES MEVES DENTS! I ARA NO PUC MENJAR CARN! - LI VA RESPONDRE EL VAMPIR. NO ET PREOCUPIS, JO ET PUC AJUDAR! JAN, LENA, MARIAM, MEHAK, JOSÉ

Ed. Infantil. Classes P5A i P5B (Bastoners/Bastoneres i Castellers/Castelleres)

12


EN CUKI I EL VAMPIR ES VAN POSAR D'ACORD PER BUSCAR-LES PER TOT EL CASTELL I, AL FINAL, LES VAN TROBAR A DINS DE LA PISCINA. ISABELLA, NAOMI, SAÚL, ADAM

EN CUKI ES VA TIRAR A LA PISCINA, LES VA AGAFAR AMB LES SEVES DENTS I SE LES VA DONAR AL VAMPIR, QUE RÀPIDAMENT SE LES VA POSAR. JOHNELE, AMIRA, ARMANDO

EL VAMPIR MOLT CONTENT LI VA DONAR LES GRÀCIES AL GAT I TOTS DOS VAN ANAR A LA CUINA I ES VAN MENJAR UN GROS TROS DE CARN. A L'ARMARI DE LES HERBES, EN CUKI VA VEURE LA PLANTA MÀGICA, VA TORNAR A FER UNA MOSSEGADA I VA PODER TORNAR A CASA. SHARLOTTE, SANTI, AROA, AYELETH

VET AQUÍ UN GOS, VET AQUÍ UN GAT... I AQUEST CONTE S'HA ACABAT!

13


EL CONTE DELS CASTELLERS I LES CASTELLERES

ANEM AL PLANETA VERMELL HI HAVIA UNA VEGADA UNS NENS I UNES NENES DE P5 DE L’INSTITUT-ESCOLA ANTAVIANA QUE ESTAVEN ESTUDIANT L’UNIVERS. UN DIA VAN TENIR UNA MOLT BON IDEA: VOLIEN ANAR AMB COET A INVESTIGAR ELS PLANETES. DYLAN, VALENTINA, PAULA, IRENE

UN NEN VA PENSAR: -

COM PODEM FER EL COET PER ANAR A L’UNIVERS?

I UNA NENA LI VA CONTESTAR QUE PODRIEN DEMANAR AJUDA AL SEU AVI ASTRONAUTA PERQUÈ TENIA MOLTA PINTURA, METALL, CARGOLS, VOLANTS I UN MARTELL PER PODER-LO CONSTRUIR.

EL DIA SEGÜENT VAN QUEDAR A CASA DE L’AVI ASTRONAUTA I TOTS JUNTS AMB MOLT D’ESFORÇ VAN CONSTRUIR EL COET.

RUBÍ, NEYZAN, JAN, JÚLIA

L’AVI ELS HI VA EXPLICAR QUE NECESSITARIEN UNS VESTITS DIFERENTS I ESPECIALS PER ANAR A L’UNIVERS. SEGUIDAMENT ELS NENS I LES NENES VAN ANAR A UNA BOTIGA A COMPRAR ELS VESTITS D’ASTRONAUTES.

GABRIEL, EMMA, MEHMET

Ed. Infantil. Classes P5A i P5B (Bastoners/Bastoneres i Castellers/Castelleres)

14


UN COP HO TENIEN TOT A PUNT, MOLT CONTENTS, VAN ANAR A BUSCAR EL COET. ESTAVEN MOLT FELIÇOS I JUNTS VAN COMENÇAR A CRIDAR: 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1…ANEM A L’AVENTURA!

MIRIAM, LUPE, SARAH

QUAN ESTAVEN AL COET, VAN PARLAR D’ON VOLIEN ANAR I ENTRE TOTS VAN DECIDIR ANAR A VISITAR EL PLANETA VERMELL. LEIA, LUCA, ABEL, SILVANA, BALTHASAR

ALLÀ ES VAN TROBAR QUATRE EXTRETERRESTRES DE COLOR VERD, TENIEN DUES ANTENES, TRES ULLS DE COLOR NEGRE, CINC CAMES LLARGUES, SET BRAÇOS CURTS I TRES DITS. -

HOLA, VOLEU CONÈIXER EL PLANETA? SÍIIIIIIIIIIIIII!

VENIR A NOSTRA

ELS HI VAN ENSENYAR L’AIGUA CONGELADA, ELS VOLCANS, LES DUES LLUNES I FINS I TOT VAN PODER TREPITJAR UNES PETJADES DE ROBOTS I DELS PROPIS EXTRETERRESTRES.

QUAN ES VA FER DE NIT, VAN DECIDIR QUE HAVIEN DE TORNAR AL SEU PLANETA TERRA. S’HO HAVIEN PASSAT MOLT BÈ, I HAVIEN APRÈS MOLTES COSES NOVES. ELS EXTRETERRESTRES ELS HI VAN REGALAR UNA CARTA DE RECORD QUE POSAVA: “MOLTES GRÀCIES PER AQUESTA GRAN AVENTURA, ENS TORNAREM A VEURE AVIAT! BON VIATGE AMICS I AMIGUES”. ABRIL, ALFREDO, ALANIS, IVETTE

I CONTE CONTAT, AQUESTA AVENTURA S’HA ACABAT.

15


AULA DE COLORS (SIEI) PRIMÀRIA

Aquest ha estat un curs diferent, també a l’Aula de Colors. Però les ganes de jugar han estat més fortes i poderoses que totes les restriccions i bombolles

Juguem per socialitzar-nos

Juguem per aprendre

Juguem per compartir Juguem per expressar-nos

Juguem per passar-ho bé

Juguem per crear Juguem perquè hi tenim dret.

JUGUEM PER JUGAR

SIEI (Suport Intensiu per a l’Escolarització Intensiva) –Aula de Colors-

16


AULA DE COLORS (SIEI) SECUNDÀRIA

Aquest ha estat el primer any de l’Aula de Colors de Secundària. L’hort ha estat un dels nostres llocs preferits, i hem pogut estar amb galls, gallines i ànecs!

També hem pogut anar a comprar peixos per a la peixera que ens han cedit. En tenim set i els podeu venir a visitar!

Tenim veritables artistes a l’Aula de Colors. Aquí podeu veure alguna de les seves obres.

17


LA LLEGENDA DE L’INDI PINZELL Hi havia una vegada un Indi que no servia per combatre com tots els altres amics. Ell tenia una destresa especial: pintar amb coses de la Natura tot allò que vivia. Al principi, els altres es reien d’ell, però amb el temps va demostrar que ser diferent

li va permetre deixar la seva pròpia petjada.

Tothom el recordaria per explicar, a través de diferents pintures, totes les vivències del seu poble. Això ens va fer pensar: Nosaltres podríem pintar sense pinzells? Com?

Aprofitant el nostre projecte de classe: La Muntanya i els seus animals, vam decidir anar a la muntanya i recollir tot allò que ens ajudaria a pintar les nostres pròpies obres d’art. I aquí podeu veure els nostres estris. Creieu que és difícil? PROVEU I HO COMPROVAREU!

Per parelles, havien de decidir què volien pintar i quins dels estris seria més útil. Els estris més utilitzats van ser les fulles, les pinyes, els pals, entre d’altres. El resultat va ser magnífic i vam arribar a la conclusió, que tot el que ens proporciona la natura pot tenir un altre servei i que si no la cuidem, no podrem aprofitar tot allò que ens dóna.

Educació Primària.- Classes 1A i 1B (Explorem)

18


PROJECTE: ELS ANIMALS DE L’ESCOLA Als nens i les nenes de 1r de primària ens agrada molt explorar i hem decidit que volem observar els animals que tenim a l´hort de l´escola. Hem fet 4 grups per observar, alimentar i estudiar els animals: Grup 1 :el gall, la gallina i els pollets Grup 2: l´ànec, l´ànega i els aneguets Grup 3: els bitxos i els insectes Grup 4: els cargols També hem plantat i a la primavera, després de mimar la sembra, ja podrem recollir els fruits de la terra. A l´Institut Escola Antaviana volem eduquem envers un món més sostenible. Tot seguit us mostrem unes quantes fotos i un recull de l´entrevista que li hem fet al Francesc. GALLS I GALLINES On dormen els galls i les gallines? -Dormen on volen; són lliures d’escollir tot i que tenen un espai per a amagar-s’hi si ho volen. Per què no marxen volant? -Les gallines no volen. Poden fer algun salt i les més àgils poden volar una mica enlairant-se. Però poc més perquè pesen molt. Què mengen? -Són animals omnívors (mengen de tot), i a l’hort d’Antaviana troben verdures com ara enciam, cucs, etc. Nosaltres els proporcionem blat de moro. També hi agrada molt menjar cargols. La seva closca i la dels ous, a vegades les picotegen per tal d’aconseguir calci. Per a què serveix la cresta dels galls? -Els galls i les gallines tenen característiques físiques diferents com la cresta i la forma d ela cua.. D’aquesta manera, per exemple, podem distingir els mascles de les femelles. ÀNECS I ANEGUETS On dormen? -Dormen a l’aire lliure, sovint amagats a recer de les plantes o amagatalls. Tenen llibertat. Passen fred? -Els ànecs i ànegues tenen el seu cos recobert de plomes que escalfen molt. Per això molts cobrellits estan fets de plomes. Tenen polls o paràsits a les plomes? És clar que en tenen. Totes les aus en poden tenir., Per què els hi agrada tant l’aigua? Són animals d’aigua i s’hi passen moltes hores. Si senten frescos, còmodes i hi troben aliments com larves, algues... Poden volar? Poden volar perquè són aus migratòries; és a dir, canvien de lloc dues vegades a l’any en funció del clima. Perquè no s’escapin el veterinari, periòdicament, els hi talla dues o tres plomes que impedeixen que marxin. 19


APRENEM A LLEGIR I ESCRIURE ELS ALUMNES DE PRIMER FEM EL TREBALL DE LA LECTURA I L´ESCRIPTURA AMB JOCS COOPERATIUS : Els nens i les nenes de primer estem aprenent a llegir i a escriure d’una manera divertida i estem molt motivats. Per això dos cops per setmana fem jocs de consciència fonològica amb la pantalla interactiva o bé jocs didàctics per parelles o en grups. Així, mentre compartim moments, aprenem els uns dels altres. Aquí en teniu una mostra de fotos on podeu veure diferents jocs com llegir i relaciona el dibuix amb la imatge en lletra de pal i lligada, relacionar el so de la primera lletra de la paraula amb el dibuix corresponent, ordenar les lletres de la paraula amb la pantalla interactiva, el joc del Poti Poti on els alumnes treballen totes les competències bàsiques, entre d’altres. Esperem que us agradin.

Educació Primària.- Classes 1A i 1B (Explorem)

20


REIVINDIQUEM EL NOSTRE MÓN ç

Els alumnes de primer, aprofitant un dels projectes que vam realitzar en el segon trimestre, vam celebrar el Carnestoltes fent una crida als nostres companys i companyes de l’escola per cuidar el nostre planeta. Per grups cooperatius, vam decidir diferents lemes tenint en compte allò que ens preocupava. Per nosaltres, el nostra entorn és únic i l’hem de cuidar.

21


LES CLASSES DE 2n A i 2n B HEM FET EL PROJECTE DE “LES OLIVES I L’OLI” Aprofitant que a l’escola hi tenim un hort amb tres oliveres i que al començar el curs ja havien sortit les olives, les classes de 2n vam decidir collir-les.

Quan ja les teníem totes agafades, vam estar 15 dies canviant l’aigua per netejar-les bé. Ens va venir a visitar una ex mestra de l’escola que es diu Isabel Ros, ens va explicar el que havíem de posar per amanir les olives i ens va portar “sajolida”. Vam aprendre moltes coses del procés d’amanir.

MOLTES GRÀCIES ISABEL! Educació Primària.- Classes 2A i 2B (Arc de Sant Martí)

22


Què vam posar per amanir-les?  Aigua  Sal  Sajolida  All  Orenga  Llorer

Al llarg de tota l’elaboració d’agafar, rentar i amanir les olives, els nens i nenes de 2n vam anar registrant en un diari tots els passos de tot el procés. Finalment el procés d’elaboració que va començar al mes d’octubre amb la recollida

d’olives

va

finalitzar

al

desembre amb el seu tast.

Per finalitzar el projecte vam fer una sortida a Can Coll on vam descobrir el bosc. Allà hi havia moltes oliveres i també vam veure i conèixer molts més arbres.

Ens ho vam passar GENIAL!!

23


A Can Coll vam descobrir moltes coses que amagava el bosc. Vam fer moltes activitats i totes ens van agradar molt. Fins i tot vam poder fer una petjada d’un animal amb fang. Mireu les fotos que bé ens ho vam passar!

Educació Primària.- Classes 2A i 2B (Arc de Sant Martí)

24


A través d’un plànol vam trobar els diferents arbres que hi havia a Can Coll: l’olivera, la figuera, l’alzina, el roure, el garrofer, el xiprer, el cedre i el llorer. En grups cooperatius vam anar a fer aquesta recerca i ens ho vam passar d’allò més bé.

25


L’Univers i el Sistema Solar A principis de trimestre els nens i nenes de 3r vam decidir investigar sobre els planetes, ja que era un tema que ens agradava molt i també el tema que més preguntes plantejava. Així doncs vam fer un llistat sobre el que sabíem fins al moment: “Hi ha molts planetes”; “El Sol no és un planeta”; “Venus té un nom d’una antiga deessa grega”; “A la Lluna hi pots saltar molt alt”... Vam veure que hi havia temes on dubtàvem...“Quants planetes hi ha?”; “On estan els planetes?”; “Com es va crear la Terra?”; “Des de quan existeixen els planetes?”; “Quant mesura la Terra?”; “Els planetes són grans o petits?”; “Existeixen els extraterrestres?”...

Així doncs, a partir d’aquestes preguntes vam començar a investigar.

L’univers es va crear a partir d’una explosió, és més, en vam poder veure una recreació que havien fet des de la NASA, en 10 minuts ens explicaven com va succeir. Tot va sorgir d’una primera explosió anomenada Big Bang. Hi ha diferents tipus de galàxies, la que vivim nosaltres es diu Via Làctia. Però, el que ens va sorprendre més és que el Sol és una estrella i que totes les estrelles que veiem al cel són “sols” d’altres

galàxies.

Les

galàxies

poden

ser

el·líptiques, irregulars i espirals.

Educació Primària.- Classes 3A (Mar)

26


Va ser molt interessant veure com són de diferents els planetes del nostre Sistema solar. Tots tenen mides diferents. Així doncs, per entendre com podíem mesurar els

diferents

planetes,

vam

haver

d’aprendre què era el diàmetre. Vam buscar objectes per la classe que tinguessin forma esfèrica i a partir d’aquests vam mesurar-ne el seu diàmetre. També, vam experimentar els diferents moviments que feien els planetes al voltant del Sol, cal dir que aquell dia ens vam marejar una mica... Mercuri és el planeta més petit i més proper al sol. Venus és on fa més calor. A la Terra li diuen planeta blau perquè té el 70% d’aigua, a més té un satèl·lit que es la Lluna. Mart té el volcà més gran de l’Univers, es diu Monte Olimpo i fa com tres vegades l’Everest! Júpiter és el més gran i Saturn és el planeta que té més satèl·lits de tots, i té anells al seu voltant...

Va ser d’allò més oportú perquè just mentre estàvem desenvolupant el projecte des de la NASA enviaven a Mart el Perseverance, ens va animar tant que a la nit vam mirar les notícies per saber què havia passat i què hi buscaven. Vam mirar vídeos de com la nau aterrava a Mart i vam descobrir que hi havia anat per saber si hi havia les condicions necessàries perquè hi hagués vida a Mart, així com si hi havia hagut vida microbiana. Hem après moltíssimes coses i ara, per acabar el projecte, queda pendent la visita al Planetari de Barcelona! Ja us explicarem com ha anat! Segur que super bé!!!

27


PROJECTE: NOU BARRIS Hola a tots i a totes! Aquest any hem decidit estudiar el districte de Nou Barris de la ciutat de Barcelona i els seus 13 barris. Abans, ja sabíem que la nostra escola es troba al barri de les Roquetes. Tanmateix, volíem conèixer els altres barris que tenim al nostre voltant a partir d’unes sortides molt divertides. A continuació, us expliquem els barris que hem pogut visitar durant el primer trimestre d’escola:

CANYELLES Hi van veure l'estàtua anomenada «Alegrias» al parc Josep Serra Martí i una font amb dues roques molt grans!

TRINITAT NOVA Vam anar caminant fins a la Casa de les Aigües. Aquest edifici es diu així perquè, antigament, distribuïa aigua a diferents parts de la ciutat. Quan vam tornar a classe, vam dibuixar aquesta casa.

TORRE BARÓ Aprofitant la sortida de la tardor, vam anar caminant fins arribar al Castell de Torre Baró. Ens hi vam fer unes fotos i vam continuar fins al turó d’en Segarra. Vam jugar, vam gaudir de les vistes de Barcelona i vam comprovar que hi havia molts insectes! Vam arribar a l’escola molt cansats i cansades!

VERDUM I LA PROSPERITAT Durant aquesta sortida, vam passar pel lloc on es trobaven les antigues cases del Governador que eren súper petites i fetes de material poc resistent. També vam veure una placa que indica la vella localització del safareig públic del barri. Al final, vam acabar al parc d'Àngel Pestanya i hi vam esmorzar sobre unes escales de coloraines.

Educació Primària.- Classes 3B (Mar)

28


L’ÚLTIMA SORTIDA El dia 3 de novembre de 2020, vam fer una última sortida per diferents barris del Districte. Primer, vam agafar la línia groga del metro i vam baixar a l’estació Maragall. Des d’allà, vam caminar i vam visitar el centre cívic de la Torre Llobeta, les tres palmeres i ens vam fer unes fotos a l’escultura anomenada «La Flama». A continuació, vam anar al santuari de Santa Eulàlia de Vilapicina i el centre cívic Can Basté. Més tard, vam haver de caminar molt fins arribar al Turó de la Peira i hi vam esmorzar sota una creu molt gran. Després d’estar jugant una mica, vam baixar d’aquest turó, passant per les cases barates del barri de Can Peguera. Ens van agradar molt i vam veure una font per beure aigua al mig d’una rotonda! Caminant, caminant, vam arribar al Parc Central de Nou Barris i, abans de dinar, vam jugar dintre d’una estructura en forma de balena! A la tarda, encara ens quedava la visita d’un parc també molt important: el parc de la Guineueta. El seu nom es deu a l’escultura de ferro d’una guineu que hi van posar fa molts anys i ens van dir que, abans, estava ple de guineus!! El dia ja acabava per la qual cosa, vam agafar el metro i van tornar a l’escola. Ens va agradar moltíssim aquesta sortida i esperem tornar a visitar aquests llocs amb les nostres famílies!

FINS AVIAT!!

29


Projecte: La descoberta del món Els invents de 4tA durant el 2n trimestre hem estat investigant sobre els continents.

Vam descobrir que abans els continents estaven tots junts formant un únic continent anomenat Pangea. I amb el pas del temps i els moviments de les plaques tectòniques es va separar formant els continents com avui dia els coneixem. Vam

decidir

descobrir

primer

el

nostre

continent, Europa.

Abans el nostre continent estava unit a Àsia, formant Euràsia.

Vam estudiar alguns països europeus i les seves capitals, però vam triar cinc països per descobrir més. Els països que vam escollir van ser Espanya, Rússia, Itàlia, França i el Regne Unit. D’aquests països vam descobrir els monuments històrics, les banderes, la gastronomia, la vestimenta, llocs turístics… També vam jugar a diferents jocs interactius. Vam decidir disfressar-nos sobre aquest projecte. I vam fer 5 grups de 4 i cada grup representava a un país.

Educació Primària.- Classes 4A (Invents)

30


Durant fa dues setmanes estem descobrint el continent Asiàtic. És el continent més gran del món. Hem descobert com viuen, que mengen, quina és la vestimenta, i la bandera, de països com Japó, Israel, Xina i la Índia.

Amb aquest projecte també estem descobrint diversitat de cultures, tot veient les diferències i semblances.

I ara ens endinsarem a Àfrica. Tenim moltes ganes!!!

Classe dels Invents 4tA

31


aUn trimestre de CINE amb: “EL LLIBRE ESPaeCIAL”a Aquest curs, els de 4tB no hem pogut fer el projecte de teatre, perquè posaríem massa gent de públic, en una sala tancada, però vam tenir la idea de fer una pel·lícula! Primer vam començar fent proves, improvisacions i escenes inventades. Alhora, vam preguntar-los, als nens i nenes de cinquè, com els havia anat l’experiència del teatre i quins consells ens donaven. Després vam pensar com volíem que fos la nostra pel·lícula, quin seria el tema que tractaríem, el gènere i quin missatge volíem transmetre, i un cop vam acordar les idees principals, ens vam posar a escriure un conte, que després vam transformar en un storyboard amb vinyetes dibuixades. Finalment, amb el text del conte i les imatges de les vinyetes, vam poder començar a escriure el guió literari.

Aquest guió el vam crear treballant amb Chromebooks en parelles o trios de guionistes, i cada grup feia una seqüència diferent, de les més de 25 que composen tota la història. Vam llegir-los, enriquir-los treballant bé el diàleg i les acotacions, vam corregir-los canviant algunes paraules perquè s’entengués millor i, finalment, vam interpretar-los per acabar de veure si funcionaven o s’havien d’acabar de retocar. Per Nadal, un cop acabat el guió, ja vam poder començar a treballar el nostre personatge. Ens vam convertir en actrius i actors, i vam subratllar amb colors el nostre text per poder estudiar-lo i assajar millor. La Laia, el Pau, la Zinnia i en Josep Miquel, l’equip de mestres de català, ens van ajudar a preparar el guió tècnic, amb els efectes especials, els plans de càmera i les localitzacions necessàries per planificar el rodatge.

Educació Primària.- Classes 4B (Invents)

32


L’equip de rodatge ens el va deixar l’IE Trinitat Nova, i estava compost per: una càmera, una claqueta, dos micròfons inalàmbrics, amb el seu receptor, i uns auriculars. El Pau va fer de càmera i tècnic de so, mentre la Laia dirigia els actors i les actrius, amb el guió a la mà. Per fer el rodatge vam remenar vestuaris per l’escola i per casa nostra. També vam preparar decorats i vam buscar el llibre ESPeCIAL. Ens ho vam prendre molt seriosament i fins i tot vam signar un contracte perquè no ens canviéssim de pentinat ni de roba durant el rodatge! Les escenes es van rodar en espais i localitzacions molt diferents: carrers del voltant de l’escola, zones exteriors de dins l’escola, com per exemple: el pati, l’hort i la pista; però també per dins: passadissos, lavabos, menjador, sala de mestres, la nostra classe, l’aula del Josep Miquel, la sala de psicomotricitat i l’ aula de 6èA. Fins i tot vam crear un plató ESPaCIAL, a l’antiga sala de música i vam rodar algunes escenes a les nostres cases, amb l’ajuda de les famílies. L’edició, que sobretot la fa el Pau, ens ha fet conèixer d’altres coses importants com són els filtres d’imatge i els retocs d’efectes especials. I la banda sonora l’hem pactat entre tots i totes, amb el suport i la participació de la Carol, la nostra mestra de música. L’estrena es farà a l’Ateneu de Nou Barris, que van venir a conèixer el projecte, els va encantar i ens deixaran fer una exposició i una sessió de cine a la sala gran, amb públic. Convidarem a la classe de 4tA, que també rodaran la seva pel·lícula aviat, a tots i totes les mestres i potser, també, a les nostres famílies, però com que hi ha la COVID, encara no sabem si podrà ser així. Això sí, sabem que hi haurà aforament limitat i mascareta, és clar. Per això també la penjarem al YouTube, perquè tota l’escola, i tothom que vulgui, la pugui veure.

Ah! I també hi posarem subtítols, perquè alguns personatges parlen una llengua estranya, i perquè també la puguin gaudir les persones amb sordesa. El nom de la pel·lícula és de les últimes coses que hem decidit, i ja sabem que es dirà: EL LLIBRE ESPaeCIAL, però encara ens falta la portada i acabar d’editar i muntar el metratge. Ara mateix, ja tenim sis seqüències acabades, i ens està agradant molt el resultat! Hem intentat no fer-vos cap spoiler en aquest article, i per això no us avancem res sobre el tema i l’argument... Us animem a veure-la quan s’estreni, que està previst que sigui cap a mitjans del mes de juny.

aLLUMS... CÀMERA... ACCIÓ!a 33


BIOGRAFIES DE DONES DE LES NOSTRES VIDES ... La mare de la meva àvia l’abandonà i la meva àvia es va criar amb la seva àvia i els seus cosins...

...Va començar a treballar a una pesca salada on hi va estar fins que es va quedar embarassada de mi...

De petita li agradava jugar a futbol amb els nens del barri (...) era l’única nena que jugava amb ells...

...Va anar poc temps a l’escola, fins als 10 anys. Després se’n va anar a un “cortijo” feia la feina de la casa i treballava al camp.

Treballava a una farmàcia de barri. Després d’un temps va decidir acompanyar a joves, com a professora, que volien fer farmàcia. La meva àvia no va poder

tornar a l’escola, havia

... La seva infància va ser molt dura, molta feina a fer: al camp, els animals i la casa (...) manca de temps lliure...

Va néixer en un poblat de Marroc. Quan tornava d’estudiar, ajudava a les feines domèstiques a la seva curta edat de 13 anys.

La seva infantesa està lligada

a

popular

catalana

(...) es va posar a treballar als 12 anys.

Quan tenia 8 anys va anar

a un col·legi intern perquè tingués una bona educació

(...) les monges l’obligaven a

netejar les habitacions de les nenes riques.

Quan tenia 19 anys va patir la Guerra Civil, ningú tenia gaire menjar. Amb 21 anys començà a treballar en una tintoreria. Vull destacar de la meva àvia, la seva superació davant les dificultats(...) així com l’afecte que té per nosaltres. Sabem que sempre podem comptar amb ella.

cultura (...)

ser una de les presidentes més joves de la Federació.

Quan era petita treballava molt. Havia de tallar llenya, netejar el terra de casa i cuidar al seu germà.

Va tenir un bar que es deia “Orrius”. Quan van tancar, se’n va anar a treballar, netejant col·legis fins a la seva jubilació. Als 8 anys se’n va anar a Extremadura. El seu pare treballava a una casa de

camp. Com no tenia joguines, jugava amb insectes, nius d’ocells i s’enfilava als arbres.

Un dia van decidir emigrar a Barcelona per un futur millor, passant per habitacions de lloguer i compartint habitatge. La sort va canviar, la mare va trobar treball... El 1939 esclatà la IIa. Guerra Mundial (...) de petita va haver d’amagar-se al bosc. El seu pare era sastre i es va veure obligat a cosir els uniformes dels nazis. El 2016, la meva mare va arribar a Espanya a casa de la meva tieta.

Li va donar un treball de cangur (...) porta treballant quatre anys.

L’àvia amb 51 anys emigrà a Barcelona, on ha treballat molt perquè els seus fills puguin viatjar i reunir-se com a una família.

Educació Primària.- Classes 5A (Astronautes)

la

fent teatre i sardanes. Va

d’encarregar-se de la casa quan els pares treballaven

5èA

La

meva

quan

àvia

tenia

19

anys va deixar

d’estudiar perquè la seva mare va tenir un accident amb el cotxe i se’n

va fer càrrec de la casa.

La meva mare va estudiar fins la ESO. Començà a treballar en una fruiteria . Va conèixer el meu pare als 18 anys (...) van treballar dur per tenir la seva llar.

34


35


BIOGRAFIES DE DONES DE LES NOSTRES VIDES ...al poc temps van posar a la presó a la seva mare per parlar al carrer amb una veïna...

...La meva tieta va néixer a Pakistan ... …Des de petita va aprendre a sortir endavant i a conseguir tot el que es proposava, va ser mare molt jove.

...Va començar a estudiar amb 3 anys al Col·legi Ton i Guida, als 9 anys va canviar a la Academia Avellaneda fins als 14 anys, després va anar al Institut Galileo Galilei fins als 17 anys.

… vam viatjar a Xile, Suècia, Canadà, França i per últim al 2015 vam viatjar a Xile per estar 5 mesos …

…quan va començar la postguerra no va poder anar a l’escola. Ara l’àvia està jubilada, li agrada sortir a conèixer nous llocs. Ella canta en una coral de Gospel, disfruta de la familia i

seva

primera vegada a Barcelona i 6 mesos després va conèixer

al meu pare i van començar a sortir junts.

més petites. Ella recorda que a la seva casa no tenien cadires perquè eren

d’ella i de la seva germana, la

… En 2005 va venir per

Va tenir 16 germans, va ser una de les

… Llavors la seva àvia cuidava mentres

... Un dia va agafar una malaltia que es diu Alzheimer, va haver d’anar a una residència ...

La meva àvia als 7 mesos va contreure la malaltia, la vacuna la va descobrir Jonas Salk al 1954.

sobretot dels seus 5 nets.

mare

molts, quan menjaven a taula s’asseien

es

en bancs tots junts.

dedicava a treballar. Va tenir

Va anar a treballar a un vaixell on finalment va conèixer al meu pare. Al març del 2020 va agafar Covid molt molt fort, va estar molts dies al hospital i no millorava, va començar a lluitar poc a poc i va

una bona infància jugant amb

Una cosa que no us he dit, és que li encanta el Michael Jackson, tant que quan va morir va anar a Los Angeles al seu funeral.

les seves amigues …

… a l’escola va estar 4 anys perquè havia de cuidar dels seus germans, també tenia molts amics. Li agradava fer moltes coses: cantar, jugar a la xerranca, saltar a la corda i moltes més coses.

5èB

… la seva vida li va donar un cop dur al diagnosticar-li un càncer de ronyò, el qual va superar amb molta fortalesa i amor de la seva familia.

Més tard va treballar al Mercat de Montserrat en una fruiteria, cap als anys 90, va deixar el mercat degut a que els seus pares van venir a viure al barri i ella els cuidava…

Als 18 anys es va trasladar novament a Guayaquil per començar l’enginyeria en ponts i aduanes, després de 5 anys es va mudar a Lancaster, California, per estudiar anglés.

tonar a casa, ara està molt bé… … gràcies a l’esport ha viatjat molt, hi ha conegut altres cultures. Del 2006 al 2013 va a conseguir ser Campiona d’Espanya, d’Europa, tant amateur com a profesional i sotscampiona del món…

... amb 13 anys va començar a treballar al negoci familiar que es deia Plàstics Ballester i que encara segueix, només que ara es diu “La Cuina de la Montse”...

Educació Primària.- Classes 5B (Astronautes)

36


37


Educació Primària.- Classes 6A (Indis)

38


39


Educació Primària.- Classes 6B (Indis)

40


41


LES OBRES D’AMPLIACIÓ I LES NOVES VISTES

Vistes panoràmiques

Interiors amplis

Comença a fer goig!

42


COVID ART MUSEUM ESO ANTAVIANA És innegable que aquest curs ens quedarà gravat a la memòria com el curs de la COVID. Una pandèmia que ens ha condicionat la vida i ens l’ha capgirat de dalt a baix. Ens hem hagut d’adaptar a viure d’una altra manera i les relacions personals i socials s’han vist afectades irremissiblement: distanciaments, mascaretes, gels hidroalcohòlics, proves PCR, d’antígens, confinaments preventius, grups bombolla, limitacions en les concentracions de persones, familiars i amics afectats... I a l’institut, l’impacte també s’ha deixat sentir amb contundència. És per això, perquè la nostra manera de viure ha canviat, que no podem obviar aquesta situació, i hem decidit convidar el nostre alumnat a reflexionar-hi a través de l’art, un llenguatge sempre balsàmic i que tant ens agrada. Ja fa temps que ens havíem fixat en un projecte anomenat THE COVID ART MUSEUM, una iniciativa sorgida de la ment inquieta de tres creatius publicitaris de Barcelona que es van reunir el març del 2020 per crear el primer museu digital que recopila obres d’art relacionades amb la pandèmia. Aquest esforç creatiu mostra el treball de futurs artistes, majoritàriament europeus, que tenen coses a dir, reflexionant amb creativitat, amb enginy i, també, amb ironia sobre com la societat està canviant davant dels nostres ulls. A partir d’aquesta finestra oberta, el nostre alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO ha tingut l’oportunitat d’aportar la seva imaginació al nostre propi COVID ART MUSEUM d’Antaviana. A continuació us presentem les seves propostes artístiques:

1r d’ESO

Lucas Anadón i Roger Segarra 1rB Benedicto Eneme 1rD

Iqra Imram i Ifeoma Tony 1rB

Juliette Yong i Nicolás Robles 1rB

Educació Secundària Obligatòria 1r d’ESO

Sergio Tuchak 1rB

Daren Calvet i Àxel Corral 1rB 43


Paula Gómez 1rC Enzo Cano 1rD

Diana Vázquez 1rB

Yousra Benhida 1rD Marc Querol i Jordi Burga 1rA

Yolanda Guiset 1rD

Yousra Benhida 1rD

Educació Secundària Obligatòria 1r d’ESO

Pablo Serra 1rB 44


Benedicto Eneme 1rD Nadia Roman i Nora Ruíz 1rA

Aitana de Haro 1rC

45


2n d’ESO

Cristian Ojeda 2nA

Karol Jarquín 2nA

Irene Marchan 2nA

Ayman Ouichou 2nB

Daniela Peña 2nB

Cristian Ojeda 2nA

Jonatan Litardo 2nA

Educació Secundària Obligatòria 2n d’ESO

Daniel Bauló 2nA

Julián Romero 2nA

46


Antonia Amaya 2nB

Usman Ahmed 2nB

José Cuenca 2nB

Taha Kafi 2nA

Fanny Cruz 2nA

Daniel Bauló 2nA

Delmer Valladares 2nB

Xavier Moya 2nB

47


3r d’ESO

Candela García 3rA

Chahd Rerhdas i Yaiza Manga 3rA

Ruben Chen 3rB

Sophia Hernández i Zaira García 3rB

Educació Secundària Obligatòria 3r d’ESO

Jade Bajo 3rA 48


Omar Raja 3rB

Gregorio Martínez i Cindy Munguía 3rA

Zaira Guerrero i Naomy Sánchez 3rA

Omar Raja 3rB

Manel Martínez 3rA

Zoe Cano i Magalí Segarra 3rA

Unai Calvet 3rA 49


Nayara Bajo 3rB Lola Anadón i Cleo Fàbregas 3rB

Nayara Bajo 3rB

Educació Secundària Obligatòria 3r d’ESO

José Cortés i Manuel Amaya 3rB

50


4t d’ESO primera promoció i llegat Aquest curs 2020-21 és, a més, l’any que hem completat l’etapa de secundària. Des d’aquell primer curs 2017-18 han passat moltes coses a Antaviana; però, sobretot, hem consolidat un projecte nou que dona continuïtat a les etapes d’infantil i primària. Aquest any, també, culmina el seu recorregut a Antaviana la primera promoció de secundària, després de quatre cursos plens d’il·lusió, d’aprenentatge mutu i descobriment per a tots. Per als qui vam sentir aquell curs la responsabilitat d’encarar aquest repte i d’engegar aquest projecte, ha estat un plaer fer-ho sentint la vostra complicitat, implicació i confiança. I us ho volem dir: gràcies. Per això volem que aquesta promoció de 4t que acaba aquest curs —els vostres fills i filles, alumnes nostres sempre— que han crescut i ara volaran encara més alt i més lluny, tinguin un espai destacat en aquestes pàgines. Hem convidat, doncs, l’alumnat de 4t a aportar les seves reflexions del que ha significat el seu pas per Antaviana, particularment en aquesta última etapa. Uns ho han fet en forma de record...

Educació Secundària Obligatòria 4t d’ESO

51


Educació Secundària Obligatòria 4t d’ESO

52


Mai oblidarem aquell 12 de setembre quan vam entrar a P3 i ens vam conèixer a la classe dels “Bambis”. Des d’aquell dia som inseparables, hem passat moltes coses a l’escola, són molts records els que ens acompanyen. Recordem la Maria a P3 amb els seus cabells com fils d’or. A l’Eugènia a 1r amb les seves ulleres llanterna. Al Manel el recordem sempre amb les seves frases icòniques mentre jugàvem al “mataconills”. A la Tole amb les seves classes de plàstica. A l’Eulàlia endreçant la biblioteca per a nosaltres. Al Francesc acompanyant-nos a l’hort... Hem viscut moltes experiències úniques a l’Antaviana: les festes, on jugàvem amb els amics i menjàvem gelats, quan vam criar pollets a la incubadora de classe, el dia de la truita, quan a Infantil fèiem la setmana de contes i anàvem a cantar nadales a la parròquia... Tot això són records que mai oblidarem i que guardem al nostre cor amb molta alegria i nostàlgia. Passats els anys vam arribar a l’ESO. Ara és tot una mica diferent, encara que nosaltres seguim sent amics. Amb l’arribada de l'adolescència tot s’ha complicat, ara els estudis són més difícils, els professors són més exigents i tenim menys temps per nosaltres, però ens seguim divertint com sempre. Els professors ens han acompanyat durant tota l’etapa, ens han educat de la millor manera i ens han fet créixer com a persones, estem molt agraïts. Guardem un molt bon record de l’ESO. Estarem sempre agraïts amb l’Antaviana perquè gràcies a ella ens hem convertit en les persones que som avui dia i això no s’aconsegueix a qualsevol escola, aconseguiu formar persones i fer que s’ho passin bé i tinguin ganes d’anar a classe a veure els amics. Moltes gràcies. Andrea Segura i Eric Benítez 4t d’ESO A

Ha estat maco aprendre aquí. Encara que he estat poc temps, ha resultat una experiència molt agradable. He après força coses i he conegut gent. Edgar Torres, 4t ESO A

53


D’aquesta escola tinc molts bons records. Porto tota la meva vida aquí i he vist com vénen i se'n van un munt de companys durant els meus anys a Antaviana. He tingut mestres meravellosos, fins i tot alguns són el meu exemple i inspiració des que els vaig conèixer, i a molts mai els oblidaré. Com en Vicente, un mestre que a més d’ensenyar-me valors, em va ensenyar a somriure. I amb les seves cançons amb la guitarra em va marcar tota la meva infància. Malauradament ja no està en aquesta escola, però tant de bo tornar a veure’l. A l’ESO també he conegut a un munt de professors i professores, amb els quals hem anat de viatge, un viatge inoblidable. Durant aquests anys a la ESO hi ha hagut molts riures, plors, aprenentatges i fotos amb les quals ets capaç de reviure aquell moment al teu cap cada vegada que les veus. Aquests mestres ens han vist créixer a poc a poc, ens han ensenyat a millorar com a persones i, personalment, jo crec que em marcaran per a tota la vida. La meva vida ha estat a Antaviana fins ara, i tant a la meva classe com a mi ens toca decidir el nostre futur. Ana Tortosa 4t ESO A

Educació Secundària Obligatòria 4t d’ESO

54


... d’altres, com 4t C, ho han fet en forma de llegat, carregat d’ironia, per a les promocions que els seguiran.

55


S’acosta el final d’una gran etapa i ja que la imaginació a l’hora de la creació és una cosa que a la nostra classe no ens manca, hem decidit que no pots ser de 4t C si no compleixes les següents consignes. Aquí us deixem les pautes per continuar el nostre llegat de 4t C: 1. Deixar els deures per a l'últim moment. 2. Copiar és de germans. 3. Ser afectuós. 4. Tenir molta imaginació (codis secrets). 5. Imitar als professors. 6. Diversitat 7. Solidaritat. 8. Que mai estem tots. 9. Domini del registre vulgar. 10. Ser el grup més confinat. 11. Tenir incapacitat d’estar assegut durant tota l’hora . 12. Jugar al fortnite o fifa. 13. Descansar mínim un trimestre. 14. Acceptar els defectes. 15. Tenir ganes de riure. 16. Entrar els primers i sortir els últims. 17. Veure a tothom sortir. 18. Preparar la pissarra al Nando García. 19. Tenir de tutora la Paula. 20. Tenir a professors joves. Esperem que compliu totes les normes que us hem donat 4tC

Educació Secundària Obligatòria 4t d’ESO

56


I per últim, algunes famílies —que ens han acompanyat i que van apostar per un projecte nou i desconegut, fent-nos costat sempre, amb confiança però també amb exigència— ens han escrit aquestes paraules. El pas per Antaviana ha estat com el bell viatge a Itaca, ple d'aventures i de coneixences. Els nois i noies han gaudit de la travessia amb mestres que els han fet anar més lluny. Han fet camí amb el pensament alt, tocats per una emoció escollida que els ha guiat l’ànima. I ara que arriben a destí sabran el que ha volgut dir el llarg viatge: Antaviana, una experiència de vida on poder créixer i aprendre que la utopia d’un món millor és possible. Infinitament agraïts, Anna i Ivan, mare i pare de la Sol de 4t A

Diuen que la cara és el reflex de l'ànima. Gràcies per retornar el somriure i la il·lusió de la nostra filla; per formar part dels seus, dels nostres futurs records. Us engresquem a continuar formant al jovent del nostre barri. Marta i Javi, mare i pare de l’Elsa de 4t A

Antaviana per mi és Amistat, compartir vida, projectes i somnis. És estimar, riure, discrepar, arribar a enteniments. És créixer, emocionar-te, sentir, formar part d'un tot, empènyer junts. Antaviana és casa nostra. Maria, mare del Quim de 4t B

Gracias Antaviana, segunda casa de nuestro hijo. Touria, mare de l’Adam de 4t B

El vostre ESO a l'Antaviana!! Quins quatre anys!! Quan estàveu a P3, qui ens hauria dit que després de sisè podríeu continuar a la mateixa escola. I qui hauria imaginat que seríeu les pioneres i els pioners de l'Institut Escola Antaviana. Heu crescut conjuntament amb el projecte. Heu fet camí aprenent coses noves, amb els treballs dels projectes ens els que us hem vist implicats, cadascú a la seva manera, amb uns resultats genials. Volem dir el del viatge a Mart, el del món medieval, ... amb sortides, excursions i dos viatges que segur no oblidareu. I moltes activitats, les optatives de teatre, dansa, circ, fotografia, En Residència, i ens en deixem. I heu viscut moltes altres coses que no són les activitats en sí, sinó allò que va més enllà, les coses que tenen a veure amb l'aprendre a créixer com a persones, a tenir ull crític. I també us ha tocat passar per la pandèmia, i els canvis que ha implicat a nivell organitzatiu, d'enfoc per als profes, les professionals de suport i l'equip directiu. I per a vosaltres. Adolescents a qui ha tocat confinar-se. Ja teniu mèrit, ja.

57


Pensem que us emportareu coses boniques, cadascú les seves, empremtes per al camí que continuareu fent a partir del 23 de juny. Amistats, bons moments, aprenentatges, somriures i riures, plors, enrabiades, de tot una mica, que d'això es tracta el camí. Hem volgut triar una imatge, és difícil, ens en venen moltes al cap, però potser triem el dia que vau tornar de Mallorca, i les vostres cares d'il·lusió, d'haver gaudit del viatge a fons. Bé, a banda, volem aprofitar aquest escrit per a donar les gràcies a tot l'equip docent, personal de suport i directiu, per l'acompanyament i implicació que heu tingut amb els nostres fills i filles. Kiko i Noe, pare i mare de l'Adrià de 4t C

Finalment, volem compartir-vos un poema de José Agustín Goytisolo, que fem nostre: Tú no puedes volver atrás porque la vida ya te empuja como un aullido interminable.

Otros esperan que resistas que les ayude tu alegría tu canción entre sus canciones.

Hija mía es mejor vivir con la alegría de los hombres que llorar ante el muro ciego.

Entonces siempre acuérdate de lo que un día yo escribí pensando en ti como ahora pienso.

Te sentirás acorralada te sentirás perdida o sola tal vez querrás no haber nacido. Yo sé muy bien que te dirán que la vida no tiene objeto que es un asunto desgraciado. Entonces siempre acuérdate de lo que un día yo escribí pensando en ti como ahora pienso. La vida es bella, ya verás como a pesar de los pesares tendrás amigos, tendrás amor. Un hombre solo, una mujer así tomados, de uno en uno son como polvo, no son nada.

Nunca te entregues ni te apartes junto al camino, nunca digas no puedo más y aquí me quedo. La vida es bella, tú verás como a pesar de los pesares tendrás amor, tendrás amigos. Por lo demás no hay elección y este mundo tal como es será todo tu patrimonio. Perdóname no sé decirte nada más pero tú comprende que yo aún estoy en el camino. Y siempre siempre acuérdate de lo que un día yo escribí pensando en ti como ahora pienso.

Pero yo cuando te hablo a ti cuando te escribo estas palabras pienso también en otra gente. Tu destino está en los demás tu futuro es tu propia vida tu dignidad es la de todos.

Educació Secundària Obligatòria 4t d’ESO

Palabras para Júlia

58


EXPOSICIÓ: “ L’ ART QUE ENS ENVOLTA” AL CENTRE CULTURAL TON I GUIDA -4t ESO-

Vídeo presentació l’art que ens envolta


Helena Pastrana -4t ESO

C./ Nou Barris núm.: 12 (Entrada pel passatge d’Antaviana) 08042 Barcelona

Tel. 933538793 // 933545391 a8075657@xrec.cat Institut Escola Antaviana http://www.escolantaviana.org