Page 1

ANTAVIANA

5è-A

Curs 2017-2018

Núm. 22


VINYETES I PERSONATGES DE LA PORTADA I CONTRAPORTADA ESO 5A 1A I I 5B 1B

2A I 2B

4A, 4B I 4C

6A I 6B

PERSONAL P4 A I P4 B

P3A I P3B

3A I 3B

1B 1 A

P5A I P5B PERSONAL


Algunes pinzellades Antaviana compleix, enguany, vint-i-quatre cursos de trajectòria. El curs 2017-2018 hem esdevingut Institut Escola i hem iniciat l’etapa de l’educació secundària (ESO). Engeguem, així, un projecte educatiu de 3 a 16 anys que acabarà de desplegar-se del tot el curs 2020-2021, quan la primera promoció haurà arribat a quart d’ESO i comptarà amb dues línies per cada nivell. Un gran pas endavant que permetrà donar continuïtat a un projecte educatiu singular caracteritzat, especialment, per la inclusió de la diversitat, el treball en xarxa comunitari i la motivació de l’alumnat envers el coneixement i la formació a partir d’un aprenentatge d’enfocament competencial i experimental. Un projecte, també, que contempla treballar, des del currículum, la coeducació, els valors, el pensament crític i l’expressió en l’àmbit artístic per tal que els infants i joves adolescents esdevinguin persones formades, sensibles, respectuoses...

Com cada curs escolar, us obsequiem amb una revista que intenta copsar el dia a dia de la nostra comunitat educativa, els projectes i activitats que compartim plegats, les il·lusions i reptes educatius, la creativitat de l’alumnat, alguns aprenentatges assolits, sentiments, propòsits, valors... La lectura és un aliment molt saludable per a tothom. És divertida i amena, és profitosa, és un plaer i, sovint, també és una necessitat. La revista ANTAVIANA, a més a més, és el fruit del nostre treball i un gaudi que perdura en el temps. Llegim-la, doncs, amb afecte i atresorem-la. Amb el temps, encara tindrà més valor sentimental i humà. Finalment, compartim-la amb amigues i amics i familiars. Per acabar, per molts motius palesos darrerament, volem expressar, des d’aquestes quatre ratlles, l’estima dels professionals de l’Institut Escola Antaviana envers els infants i joves i també cap als valors democràtics que han de regir qualsevulla comunitat educativa que tingui com a objectiu principal

educar

en

valors

També

rebutgem,

des

d’aquestes

línies,

qualsevol

tipus

d’instrumentalització de la institució escolar amb finalitats polítiques de difícil justificació en una comunitat democràtica i respectuosa.

Institut Escola Antaviana. ALGUNES PINZELLADES

3


corrandaescola El Corrandaescola és un projecte que es fa a 5è, a l´àrea de català i música. Es tracta de la cançó improvisada. A Catalunya hi ha un ric cançoner tradicional format per diversos gèneres, algunes de les tonades que hem utilitzat per la improvisació de versos són: corrandes, “garrotins”, “jotes” o “nyacres”.

A l´escola li hem fet gran ús i ens inventarem uns versos per fer el pregó i el judici del Rei Carnestoltes.

El 20 de Febrer anàrem a fer l´últim acte a la sala Tradicionarius al barri de Gràcia amb altres escoles que hi participaven en aquest projecte.

Havíem de cantar amb la tonada de la Jota de l´Ebre una benvinguda i un comiat: BENVINGUDA

COMIAT

Som l´escola Antaviana, del barri de les Roquetes, l´alegria és la que mana quan mengem moltes galetes, i si encara tenim gana Preparem unes mongetes.

Ara marxa l´Antaviana, ho hem passat tots molt bé. Som una gent força sana. Som cinquè A i cinquè B, ja sentim tots la campana, vosaltres marxeu també.

Ens trobem a Barcelona, al districte de Nou Barris. Som una escola molt bona I no n´hi ha de xivarris. Aquí celebrem la mona i és millor que no corris

Hem acabat aquest acte i ens fa molt mal la gola. Ja ho hem deixat tot exacte. Aquesta trobada mola, ara farem un bon pacte. Que visqui el Corrandaescola!

Música i dansa.- . Programa: LA CORRANDAESCOLA

4


A l´acte també havíem d´improvisar amb la tonada de les “Nyacres” a través de tres proves: de dites i frases fetes, de diferents objectes i de discutir sobre un tema: uns que defensaven que el Carnaval durés més a l´escola i altres que era més que suficient.

Què puc dir? Ja ho tinc…

Quan arriba el Carnestoltes Tot és festa i alegria. I sabeu que més m´agrada? M´agrada la fantasia. Ai, quins nervis!

Ho diem junts.

Alguns comentaris i recomanacions de l´experiència: -

Irene: No vaig sortir a l´escenari però m´ho vaig passar molt bé. Iria: Ha estat una experiència única, inoblidable, a mida que anàvem sortint a l´escenari vaig perdre la vergonya, em va agradar molt. Thalaya : El Corrandaescola va ser increïble, em va encantar. Espero poder repetir. Iris i Ona: M´ho vaig passar molt bé i vaig aprendre que si t´equivoques no passa res. Sara: va ser una experiència única però quan havia de sortir a cantar estava dels nervis..! Ho recomano a tothom. Taha: Al principi tenia por però després se´m va passar i vaig cantar molt bé. És molt divertit!. Ayman: és molt divertit i cansat però ens agrada molt el Corrandaescola. Victor: ha estat una experiència molt bona , ho tornaria a repetir. Salma: hem après a no tenir vergonya, a fer rimes i a treballar en grup. Ens ho hem passat molt bé.... Qui hi vagi l´any que ve espero que li agradi i que ho gaudeixi. Daniel: Va ser molt divertit i genial. M´ho vaig passar molt bé.

5


ELS AMBIENTS DE P3 QUÈ ÉS UN TREBALL PER AMBIENTS? Aquest curs els Gegants i Capgrossos hem iniciat un treball per ambients. Els ambients són una proposta metodològica que consisteix en la creació d’espais motivadors pels infants i amb unes intencions concretes. Cada espai és triat lliurement per cada infant i ell mateix es converteix en el protagonista del seu propi procés d’aprenentatge. QUÈ PRETENEM?  Promoure l’autonomia  Potenciar la creativitat i la creació pròpia  Fomentar les relacions entre els infants  Donar resposta als diferents interessos de cada infant. COM ENS ORGANITZEM?  Els grups de Gegants i Capgrossos es troben els dimarts a la tarda.  Cada alumne tria l’ambient on vol anar a jugar. Quan tothom ha triat començen els ambients simultàniament.  La sessió té una durada d’una hora aproximadament.En aquest temps hi ha una presentació de l’ambient al grup de nens i nenes, explicació de les normes que cal respectar pel bon funcionament, un temps d’activitat i un tancament on l’infant expressa com s’ha sentit.

EDUCACIÓ INFANTIL.- (Classes P3A I P3B “Gegants” i “Capgrossos”)

6


ELS NOSTRES AMBIENTS: AMBIENT DE JOC SIMBÒLIC I REPRESENTACIÓ. ACOMPANYAT PER PER LA CRISTINA: Aquest ambient és l'espai ideal per crear un clima idoni que afavoreix l'expressió oral i el llenguatge verbal, tot fomentant l'expressió d'emocions, sentiments i desitjos. De material disposen d’un escenari de metges, representant un hospital amb material real hospitalari i també d’un escenari de caseta amb cuineta, estris de cuina, ninos i menjar. En aquest ambient els infants poden representar accions que es porten a terme durant el dia a dia.

AMBIENT D’EXPERIMENTACIÓ. ACOMPANYAT PER LA MERITXELL Aquest ambient es idoni per deixar que els infants explorin elements naturals, en el qual se’ls deixa la llibertat de que puguin: barrejar, travessar, observar i descobrir els diferents materials.  Els materials proposats durant aquest trimestre han estat: farina, aigua, sal i sucre.  En aquest ambient facilitem als infants la manipulació i les diferents sensacions que perceben depenen dels elements amb els que juguen, també poden plantejar hipòtesis quan experimenten segons quins 7


elements i alhora també propiciem un espai de comunicació i diàleg entre els infants. I així manipulant i jugant, aprenem i desenvolupem el pensament lògic-matemàtic.

AMBIENT D’ECOSISTEMES: ACOMPANYAT PER LA MARTA En l’ambient d’ecosistemes deixem a l’abast del grup d’infants diferents animals i així es dona temps per a que ells els descobreixin tot jugant i puguin començar a fer-ne classificacions: segons l’hàbitat on viuen, segons les característiques del seu cos,... Els materials proposats, són els propis animals de joguina i diferents recipients amb aigua, herba, sorra i fustes naturals... Aquest ambient és ideal per a que els infants entrin en diàleg i poden muntar diferents escenaris amb diversitat d’animals: dinosaures, animals de granja, animals salvatges,...

EDUCACIÓ INFANTIL.- (Classes P3A I P3B “Gegants” i “Capgrossos”)

8


AMBIENT D’ART I EXPRESSIÓ ARTÍSTICA: ACOMPANYAT PER LA GLÒRIA I SILVIA L’ambient d’art és l’espai on els infants poden experimentar amb diferents tècniques artístiques, com la pintura, fang, material de rebuig i molts d’altres. I poden fer creacions pròpies o grupals. Creacions que de vegades son lliures o d’altres amb alguna consigna proposada per la mestra. En aquest cas, durant el segon trimestre hem fet una creació grupal, amb pintura de diferents colors i la tècnica de les cordes lligades als rodets. En aquest ambient facilitem que aflori la creativitat de l’infant sense cap tipus de meta, es respecta el ritme de cadascú i tota creació és vàlida.

9


P4 - XIULETS I COETS LES MATEMÀTIQUES ESTAN MOLT PRESENTS EN EL NOSTRE DIA A DIA, I SITUACIONS COL·LECTIVES COM EL CONTROL D'ASSISTÈNCIA DELS NENS I NENES, EL CALENDARI DE LA CLASSE, ELS ANIVERSARIS, LES VOTACIONS... ENS PERMETEN CONÈIXER I UTILITZAR ELS NÚMEROS D'UNA MANERA FUNCIONAL I SIGNIFICATIVA PELS INFANTS.

EDUCACIÓ INFANTIL.- (Classe P4A “Coets”)

10


AQUEST CURS, A MÉS, CONTINUEM POSANT EN MARXA UNS PETITS TALLERS A PARTIR D'ACTIVITATS LÚDIQUES I MANIPULATIVES, AMB TOT TIPUS DE MATERIAL, PER TREBALLAR ELS DIFERENTS CONTINGUTS MATEMÀTICS.

L'ORGANITZACIÓ PER TALLERS PERMET RESPECTAR LES NECESSITATS I RITMES INDIVIDUALS DE CADA INFANT, TOT PRESENTANT DIFERENTS PROPOSTES REPARTIDES PER L'AULA. CADA NEN I NENA TRIA L'ACTIVITAT I TREBALLA DE MANERA INDIVIDUAL O EN PETIT GRUP, AFAVORINT L'AUTONOMIA A L'HORA D'AFRONTAR LES DIFERENTS SITUACIONS SENSE LA PRESÈNCIA CONSTANT DE L'ADULT. AQUÍ US ENSENYEM UNA PETITA MOSTRA D'AQUESTS TALLERS.

11


EDUCACIÓ INFANTIL.- (Classe P4B “Xiulets”)

12


13


CONTE : LA LLEBRE I LA TORTUGA LA LLEBRE I LA TORTUGA ÉS UNA FAULA ANIMAL CLÀSSICA, ON UNA TORTUGA REPTA A UNA LLEBRE PER FER UNA CURSA. LA LLEBRE, CONVENÇUDA QUE GUANYARÀ, S’ATURA AL MIG DEL CAMÍ A FER LA MIGDIADA, PERÒ DORM MASSA I QUAN ES DESPERTA DESCOBREIX QUE LA TORTUGA, PASSA A PASSA, JA HA ARRIBAT A LA META.

EVELYN

MOUHAMED

JHARIEL

YERAY

USMAN

ALLYSON

MANUEL

EDUCACIÓ INFANTIL.- (Classe P5A “Timbalers”)

14


JUAN ANDRÉS GABRIEL

YOMARA

EVELYN ARLETH

MIGUEL

DYLAN

KAREN

DYLAN ROSA DYLAN

ABRIL

MARDY JANA FAUSTIN

ISRAEL

AYLEN JOEL

15


ALS NENS I NENES DE CASTELLERS ENS AGRADA MOLT ESCOLTAR, LLEGIR, DIBUIXAR... CONTES. AQUEST CONTE ÉS: EL LLEO DE LA BIBLIOTECA I L’HEM DIBUIXAT PER A TOTS VOSALTRES. UN DIA, UN LLEÓ VA ENTRAR EN UNA BIBLIOTECA.

LA SRA BRUNET VA DIR QUE NO HI HAVIA CAP NORMA QUE PARLÉS DE LLEONS A LA BIBLIOTECA..

JARA

EL SR. ABELLÀ VA ANAR A DIR-HO A LA BIBLIOTECÀRIA, LA SRA BRUNET. DANIEL

I EL VA DEIXAR QUEDAR. EL LLEÓ ES PASSEJAVA PER LA BIBLIOTECA.

MATIUS

AL COSTAT DELS NENS I NENES.

BLANCA

AL LLEÓ LI AGRADÀ MOLT QUAN VAN EXPLICAR CONTES.... MAI

ESTEBAN

BERTA FABIANA

PERÒ QUAN ES VA ACABAR L’HORA DEL CONTE, EL LLEÓ VA FER UN RUGIT MOLT FORT.

SI, VA CONTESTAR. I L’ENDEMÀ EL LLEÓ VA TORNAR A LA BIBLIOTECA.

AXEL

LA SRA BRUNET ES VA ENFADAR AMB EL LLEÓ UN NEN LI DEMANÀ: SI CALLA PODRÀ VENIR DEMÀ A ESCOLTAR MÉS CONTES?

CADA DIA TORNAVA A LA BIBLIOTECA. AJUDAVA A TREURE LA POLS DELS LLIBRES.

CHAIMAE

DEIXAVA QUÈ ELS NENS ES POSESSIN AL SEU COSTAT. ARAN

EDUCACIÓ INFANTIL.- (Classe P5B “Castellers”)

DEIXAVA QUE PUGESSIN AL SEU LLOM.

16


AJUDAVA A LA SRA BRUNET, FINS L’HORA DEL CONTE.

TOTHOM A LA BIBLIOTECA ESTAVA MOLT CONTENT AMB EL LLEÓ. PERÒ UN DIA LA SRA BRUNET...

PORTAVA ELS LLIBRES D’UN COSTAT A L’ALTRE. JUDIT

ALFREDO

VOLIA AGAFAR UN LLIBRE DE DALT DE LA PRESTATGERIA... I VA CAURE DEL TAMBORET.

TAHA

EL SR ABELLÀ VA ANAR A DIR-HO A LA SRA BRUNET I LA VA TROBAR A TERRA. S’HAVIA TRENCAT EL BRAÇ.

AINA

EL LLEÓ VA CÓRRER A BUSCAR EL SR ABELLÀ FENT EL RUGIT MÉS FORT QUE HAVIA FET MAI.

ALEJANDRO

EL SR ABELLÀ ENFADAT DIGUÉ: NO HAS OBEÏT LA NORMA. I EL LLEÓ MARXÀ DE LA BIBLIOTECA

BLESSING

I EL LLEÓ JA NO VA TORNAR. TOTHOM ESTAVA TRIST.

INDALECIO

TAN TRIST QUE EL SR ABELLÀ SORTÍ A BUSCAR EL LLEÓ.

EROS

L’ENDEMÀ EL LLEÓ TORNÀ A LA BIBLIOTECA. TOTHOM VA ESTAR MOLT CONTENT.

EL VA TROBAR I LI DIGUÉ:HI HA UNA NOVA NORMA QUE DIU “NO ES PERMET RUGIR A MENYS QUE HI HAGI UNA BONA RAÓ... COM AJUDAR A UNA PERSONA FERIDA.

FELIPE

FINS I TOT EL SR ABELLÀ. ÉS L’ÚNICA BIBLIOTECA QUE TÉ UN LLEÓ!

LOUBNA

17


Les classes de primer van quasi al complet a la piscina L’equip municipal d’ “Esport Inclou”, dins del programa “Janedo”, té un projecte fantàstic de monitoratge especialitzat que permet que

TOTS

gaudim de la

Tan aviat xapotegem …

piscina!!! com ens ho pensem …

Però sempre acabem a dins de l’aigua per sobreb tot…

jugar i aprendre!!! EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 1A “Invents”)

18


Aquest curs, a més, hem decidit el nom de la nostra promoció: som

L a c l a s s e d el s i nv ents .

Per això

hem buscat i descobert moltes coses sobre els invents i la seva evolució en el temps. Saber, per exemple, que els primers rellotges que es van inventar van ser els de sol ens ha obligat a parlar dels punts cardinals, per entendre per on surt el sol, el camí que fa i per on s’amaga, i ens ha calgut experimentar què passa amb les ombres.

Aprofitem temps de plàstica per dibuixar ombres d’objectes al pati i, per fer-ho, ens situem en relació al sol de manera que no ens fem ombra a nosaltres mateixos ni als altres.

19


Ta mbé co nstruïm j o cs... Hem après que reciclar és molt important. Per això, hem decidit que si ens fem les nostres joguines , a més de sortirnos més barat, les fem al nostre gust i ens divertim a bans, durant i després, alhora que sempre, sempre aprenem. Què en dieu dels SPINNERS?

I dels TRES EN RATLLA i els LABERINTS DE BALES?

Fan patxoca, oi? EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 1B “Invents”)

20


...i unes bús ties que ens fa n v enir g a nes d’es criure i lleg ir Ara que ja anem dominant el codi d’escriptura, què millor que posar-lo en joc comunicant-nos amb els amics i les mestres a través de missatges secrets ! Hem creat unes bústies (amb material reciclat, és clar) perquè cadascú de nosaltres tingui el seu propi espai per rebre notes sorpresa.

21


Els nois i noies de 2n aquest any teníem moltes ganes de sortir a la revista de l’escola i que ens veiéssiu! Així que hem decidit gravar-nos i, com per art de màgia, explicar-vos el nostre dia a dia en aquestes pàgi nes... I com ens podeu veure? Doncs només cal que seguiu aquestes instruccions:

COM LLEGIR UN CODI QR?

Necessites una tauleta, un telèfon smart-phone (iPhone, Android, BlackBerry...) o un ordinador amb càmera, on hi puguis descarregar una aplicació per llegir aquest tipus de codis (QR Reader, QR Scanner, UpCode Reader, etc.).

És important que en el moment de llegir el codi QR, el dispositiu estigui connectat a internet, ja que el codi et redireccionarà a algun lloc de la xarxa.

Una vegada has instal·lat l’aplicació que llegirà el codi QR, segueix les instruccions. Normalment, et demana que apuntis amb la càmera al codi QR, com si li fessis una foto però sense prémer cap botó! Has d’encaixar el codi dins dels requadres que sortiran a la pantalla.

Llest! Un cop l’aplicació detecti el codi, et redireccionarà perquè puguis veure el contingut que s’amaga darrera del codi QR. Vols veure que s’amaga en els codis QR de la revista? Endavant!

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 2n “Astronautes”)

22


ELS PROJECTES DE TREBALL

ELS PATIS

LA PLÀSTICA EN ANGLÈS

LA MÚSICA

LA MOTXILLA VIATGERA

LES EXCURS IONS

23


LES MATEMÀTIQUES

LES FRANGES DE L. CATALANA

L’EDUCACIÓ FÍSICA

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 2n “Astronautes”)

L. CASTELLANA

LA CARPETA DE LA FAMÍLIA

ELS PUNTS DE FELICITACIÓ

24


ELS JOCS I JOGUINES D’AULA

LA INFORMÀTICA

ELS RACONS

LES NORMES DE CLASSE

EL PROJECTE D’EGIPTE DE 2A

EL PROJECTE D’EGIPTE DE 2B

25


Els indis d’Antaviana hem treballat el peix que mengem. Primer hem escoltat la cançó “Verdura i peix” del grup XIULA ... que ens ha encantat! És sobre un nen que no vol menjar peix i al final, un dia el tasta i li agrada! Dóna-li al lluç i al rap una oportunitat! Verdura i peix! Verdura i peix!

Hem visitat el CIP, Centre Interactiu del Peix, on ens han explicat el camí que fa el peix des que el pesquen fins que arriba a casa nostra... Hem après que hi ha diverses maneres de pescar. Ens ha agradat molt perquè hi havia moltes coses per mirar... També ens han pesat tots junts en una balança molt gran i cada classe pesa com 370 turbots! ... Increïble!

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 3r “Indis”)

26


PROJECTE JUNTS

La Cançó de les mentides és sobre un nen que diu mentides i així fa riure els seus companys... Machili jal ki rani he, ens parla dels peixos i de com viuen a l’aigua.

Aquest curs, amb el Projecte Junts intercanviem cançons amb una escola d’Islamabad. Nosaltres hem enviat “La cançó de les mentides” i ells ens han ensenyat “Machili jal ki rani he”. Ha vingut una mestra paquistanesa que es diu Komal i ens ha ajudat a pronunciar les paraules en urdú. Ha sigut molt divertit. També hem anat a cantar i a gravar aquesta cançó a l’Orfeó de Gràcia i ara l’enviarem a l’escola d’Islamabad perquè els nens i nenes d’allà ens puguin escoltar.

27


DIARI DE LES OLIVES Una cosa molt interessant que hem fet aquest any a 3r. és preparar les olives de l’hort perquè es puguin menjar. Vam collir les olives de l’hort i eren amargues! Massa per a poder-les menjar. llavors vam buscar informació sobre el tema... D’aquí va sortir el diari de les olives que hi ha al nostre àlbum de treballs on està tot detallat i per si algú ho vol fer, posem aquí les condicions per a que surtin boníssimes.

Primer han d’estar uns dies o setmanes en aigua, fins que perdin l’amargor... Cal canviar l’aigua cada dia i hi havia uns encarregats que ho feien. Després..., 3 dies en salmorra que és una barreja d’aigua i sal (250g./l. Això és molta sal, una barreja semblant a la del Mar Mort, que té 350g./l. que és el mar més salat de tots). Les olives suraven. Passats aquests dies, les vam rentar molt bé i llavors hi vàrem posar amaniments: pell de taronja i de llimona, all, farigola i sajolida, amb això van estar dues setmanes i les vam tastar: SUPERBONÍSSIMES!

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 3r “Indis”)

28


PLANTEM A L’HORT A la classe, hem obert les beines, per mirar com estaven posats els pèsols a dins, hem vist que estaven molt ben arrenglerats, un a cada costat i que encaixaven molt bé si tornàvem a tancar la beina. Hem fet un dibuix del que veiem. Després, hem tret els pèsols de les beines i els hem posat e n un pot amb aigua, esperant que germinessin...hem esperat 5 dies i sembla que alguns han germinat una mica. Hem anat a l’hort i els hem plantat amb la Isabel Ros, que és una mestra jubilada de l’escola que sap mol t de plantes i ens ha dit la distància entre pèsol i pèsol, que són dos pams, també ens ha ajudat a posar unes canyes perquè els pèsols surten d’una planta que li agrada enfilar-se, i per saber on són i poder anar a regar-los. Al final hem posat 3 pèsols a cada forat. Ara hem d’esperar a veure què passa...

29


A 4RT HEM TREBALLAT LES PLANTES

Els nens de 4rt hem estat aprofundit amb el projecte en tots aquells aspectes relacionats amb les plantes. Ha sigut un projecte llarg i profitós ja que des de diferents metodologies em abastat un ampli ventall d’aspectes que engloben el món vegetal. Aquí en comentarem les més rellevants:

A partir de visionats de vídeos i documentant-nos amb internet, vam descobrir d’on provenien les primeres plantes. A partir d’aquí ens vam interessar per les plantes del nostre entorn, és a dir les plantes del clima mediterrani, i per això gràcies a una petita excursió que vam realitzar a la muntanya de la nostra escola, Collserola, vam poder recollir mostres te totes aquelles plantes que ens podem trobar al nostre clima.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 4A “Arbres”)

30


Gràcies a l’ajuda de les tablets i dels ordinadors, vam poder analitzar les nostres fulles i classificar-les en un herbari personal. Un dels punts forts i que més va engrescar els alumnes va ser la realització d’experiments a l’aula, una manera vivencial de veure en directe processos químics com la fotosíntesis i de descobrir com la feien les plantes. També ens va semblar productiu, veure els diferents tipus de reproducció de les plantes i la cura que havíem de tindre amb elles per a que germinessin. És per això que també vam decidir utilitzar l’hort de l’escola per plantar les nostres pròpies llavors. A més, ens semblava molt curt només estudiar les plantes que tenim al nostre clima, i els nostres alumnes volien anar més enllà, es per aquest motiu que no ens va quedar més remei que analitzar els climes de tot el mon a partir d’una maqueta a escala reduïda on vam representar tots els climes.

31


Projecte: Creixem Sans

Maqueta de l’aparell digestiu

A 4t B estem treballant, durant tot el segon trimestre el projecte de Creixem sans. Estem aprenent moltes coses sobre la nutrició, l’aparell digestiu, hàbits saludables, com és la piràmide dels aliments i un munt de coses més!!

Tot això ho hem fet mitjançant grups de 4 o 5 on cadascú tenia una tasca a fer dins del grup: un era el portaveu, l’altre el que organitzava el que havia de fer, un era el secretari i l’altre s’ocupava de l’ordre i de la neteja.

En aquestes fotos es pot veure com vam fer una súper maqueta de l’aparell digestiu. Primer portàvem de casa diferents materials reciclats. Al final, no vam utilitzar material reciclat i vam posar plastilina a les diferents parts, i va quedar més vistós. Després, per grups, posàvem els noms. Hem gaudit molt fent aquestes activitats i hem aprés moltíssimes coses!!

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 4B “Arbres”)

32


4RT al NATUPARK Com a tancament del primer trimestre els alumnes de 4rt de primària vam anar d’excursió el 20 de Desembre de 2017 al parc d’Aventura més gran d’Espanya que es troba a Cerdanyola del Vallès. En arribar allà, vam esmorzar i tot seguit vam conèixer a uns monitors molt simpàtics.

Primer de tot, ens van explicar i ensenyar el circuit de pràctiques, el qual havíem de fer obligatòriament abans de poder pujar a la resta de circuits per saber les normes i la manera de fer pel bon desenvolupament de l’activitat. Els circuits estaven diferenciats per colors segons l’alçada necessària a tenir per a poder pujar.

Per les nostres alçades vam poder pujar al circuit verd, al blau i al taronja en els que ens vam trobar tirolines, ponts tibetans, lianes, troncs oscil·lant... En acabar vam dinar i vam tenir una estoneta lliure per poder jugar i gaudir d’aquell espai tan bonic i ple de natura.

Va ser divertidíssim i vam gaudir-lo molt!!! 33


CREIXEM SANS Durant el 2n Trimestre, els alumnes de 4t C hem treballat l’alimentació a partir del projecte “Creixem Sans”. Tot i haver tingut poc temps, l’hem aprofitat al màxim i hem après noves coses sobre el nostre cos i com l’hem de cuidar a partir d’una bona alimentació. A continuació us presentem algunes de les activitats que vam dur a terme i que ens van ajudar a comprendre tot millor.

Una de les primeres coses que vàrem fer va ser endinsar-nos en el cos humà per entendre de quina manera funcionava i com aconseguia treure’n profit dels aliments. D’aquesta manera vam descobrir la digestió. Per poder comprendre-la millor vàrem fer un experiment en petits grups on reproduíem tot el procés: des del moment en que l’aliment entra a la nostra boca fins quan expulsem els residus. Va ser fastigós i divertit alhora i ens va ajudar a comprendre molt millor el funcionament de l’Aparell Digestiu. També vam construir una maqueta de l’Aparell Digestiu per conèixer i situar les seves parts així com les diferents funcions de cadascuna.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 4C “Arbres”)

34


Una vegada après com el cos transforma els aliments en nutrients ens vam interessar per l’origen dels aliments, la seva classificació en grups, la funció que tenia cadascun, etc. D’aquesta manera i fent servir envasos alimentaris i imatges vàrem construir la Piràmide de l’alimentació. Amb tota la info rmació obtinguda ens vam poder guiar per elaborar un menú setmanal variat, equilibrat i saludable.

També

vàrem

fer

una

sortida al Mercabarna on ens

van

explicar

la

importància de prendre 5 racions de fruita i verdura al dia.

Una de les coses més interessant que vam investigar amb el projecte va ser l’anàlisi de les etiquetes nutricionals de diferents productes que acostumem a consumir per poder esbrinar la quantitat de sucre i greixos que tenien. Sabíeu que una llauna de Coca-Cola té 9 cullerades de sucre? O que la meitat del bot de maionesa és greix? Ara sabem una mica més sobre la composició dels productes i la importància de saber el que mengem.

Els nens de 4t creixerem sans! 35


EL SUPORT D´AUDICIÓ I LLENGUATGE A L´INSTITUT ESCOLA ANTAVIANA Com ja sabeu, l’Institut Escola Antaviana dona suport a l’alumnat amb sordesa i amb dificultats en el desenvolupament del llenguatge i de les habilitats de comunicació, a través de les MALLs (Mestres d’Audició i Llenguatge), col·laborant, amb els diferents professionals docents i especialistes en el disseny i articulació de programes de treball. Tanmateix, realitzen una feina d’adaptació dels continguts d’aula a les necessitats de cada alumne i alumna, vetllant per la promoció i desenvolupament màxim de les seves capacitats, dins el marc educatiu inclusiu que constitueix el nostre Institut Escola.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Suport d’Audició i Llenguatge “MALL”

36


ESCOLTAR PER APRENDRE

A l´Escola Antaviana estem realitzant un programa de recerca del Mètode Tomatis mitjançant l´estimulació NEUROSENSORIAL AUDITIVA amb els alumnes de 2n de primària i amb la col·laboració de la Seu Central de LUXEMBURG amb la finalitat: D’OPTIMITZAR EL PROCÈS D´APRENENTATGE I MILLORAR EL RENDIMENT ACADÈMIC : •DESPERTANT CAPACITATS INNATES I OPTIMITZANT LES EXISTENTS. •INCREMENTANT LA CAPACITAT DE COMPRENSIÓ VERBAL I EXPRESSIÓ ORAL. •FACILITANT EL DESENVOLUPAMENT D´ESTRATÈGIES COMPENSATÒRIES EN L’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT FUNCIONAL. •DESENVOLUPANT LES HABILITATS MOTORES. •MILLORANT LA CAPACITAT D´ATENCIÓ I CONCENTRACIÓ.

37


PROJECTE D’INCUBACIÓ D’OUS A finals de gener vàrem començar el projecte d’incubació d’ous de gallina. El primer que vàrem fer va ser cercar informació sobre el model de la incubadora a internet. A la pàgina web de l’empresa fabricant només informaven dels diferents models i de preus dels mateixos. Tot seguit decidírem cercar més informació a través de vídeos tutorials al youtube i també altres fonts d’informació com llibres, les instruccions de la pròpia incubadora, etc. Així hem aprés que el període més generalitzat d’incubació en ovípars sol ser 21 dies. En el nostre cas era així perquè disposàvem d’ous de gallina i s’havia de calcular quan posar a incubar aquests ous i que als 21 dies després no fos ni dissabte ni diumenge, per així poder estar presents en el moment del naixement dels pollets. Una dada interessant: La temperatura constant a la que ha d’estar sotmès un ou de gallina és de 37.7graus, un ou d’oca a .37.5...graus i els ous de .................... I de ..................... a x graus.. Un cop esbrinat el temps d’incubació i la temperatura, vam afegir un tassó amb aigua per tal de mantenir un nivell d’humitat constant i evitar que l’ou es deshidratés. Hem investigat les característiques de l’ou com a tal. Bé, tant com a cèl·lula i també com a objecte de disseny de la natura: la seva forma, la resistència i força de la closca, la composició i la transformació quan esta sotmesa a altres elements químics, etc. Al descobrir que existeixen desenes d’experiments amb ous, molt fàcils i divertits, vam decidir portar-los a terme. Així doncs, vam transformar les propietats de la closca de l’ou submergint-lo en un medi àcid com és el vinagre. La closca dura es va transformar en elàstica i tova. Un ou bullit va poder entrar pel coll d’una ampolla on prèviament havíem encès uns llumins i els havíem llençat dintre l’ampolla. Si voleu veure l’experiment, el nostre company Pau hi té un canal d’experiments científics al youtube. Només heu de clicar EXPERIMENTS AMB EL PAU al youtube i podreu gaudir dels experiments explicats de manera genial pel Pau. Altres ovípars coven els ous de maneres diferents, com els cocodrils, que els enterren a sobre de fulles en descomposició, on la calor generada per aquesta descomposició els cova. Les tortugues fan la posta d’ous en un clot a la platja, i després ho tapen. Les serps deixen la seva posta d’ous i senzillament marxen i ja no en volen saber res més dels seus ous. Curiós es el cas del Cuco, l’únic ocell parasitari, que pon els ous en nius d’altres ocells perquè se’n facin càrrec. El pollet del cuco és el primer a néixer i es desfà de la resta d’ous i queda ell tot sol al niu.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 5A “Dofins”)

38


Hem descobert també una família d’animals ben curiosa: Els monotremes. Aquests animalons tècnicament no són ni mamífers ni ovípars, sinó una curiosa barreja d’ambdues formes reproductives.

Ponen ous però els guarden en una mena de bossa marsupial i allà quan surten de l’ou son molt petitons i beuen llet que la mare sua per la pell. (l’ equidna i l’ornitorinc son dos exemples de monotrema)

Per tal de ser conscients de la quantitat i la diversitat d’animals ovípars, aquests van manifestar-se per visualitzar la seva condició d’ovípars (mireu les fotos)-

39


Hola a tots i totes! Durant el segon trimestre, hem desenvolupat un projecte sobre la Prehistòria. Ara us explicarem una miqueta sobre aquest tema! La prehistòria està dividida en tres períodes: -

El Paleolític  Va durar 2,5 milions d’anys! I ara fa uns 9.000 anys aproximadament que va acabar. Les persones d’aquet període eren nòmades, és a dir, no vivien en un lloc fix. Feien la roba amb pell d’animal que caçaven i vivien en coves, en petits grups familiars. També recol·lectaven fruites i van descobrir el foc.

-

El Neolític  Van descobrir la ramaderia i la agricultura. Va començar a conrear cereals (sègol i blat). En aquest cas, eren sedentaris (no necessitaven canviar-se de lloc per viure). Feien objectes de ceràmica i van construir unes estructures anomenades megalítics.

-

Edat dels metalls  Van inventar estris nous més avançats, fets de metalls com el ferro, coure o estany. Els habitatges eren més segurs perquè començaven a construir muralles i van desenvolupar el comerç.

Amb el mamut del Parc de la Ciutadella

A part, hem fet moltes activitats relacionades amb la prehistòria com veure documentals, dissenyar cartells i preparar una exposició al passadís. Hem gaudit molt d’aquest projecte prehistòric!

EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 5B “Dofins”)

40


Desprès del projecte de la Prehistòria, vam començar el tema de l’Imperi Romà. De totes les activitats que vam fer, la que més ens va agradar va ser la visita a Barcino! El dijous 15 de març, vam anar al MUHBA (Museu d’Història de Barcelona). Ens van explicar moltes coses interessants sobre els romans quan van conquerir Barcelona. Per exemple, que feien servir aigua, calç, cendra i orina per netejar la roba i fixar el color. Fora del museu, van fer una visita a la porta principal de la ciutat romana de Barcino que es troba a prop de la catedral. Hi havia una reconstrucció d’una part de l’antic aqüeducte que portava l’aigua des de Montcada i Reixac, del riu Besós. Tanmateix, el que més ens va impressionar va ser la visita al Temple d’August, del que només queden quatre columnes. Va ser espectacular! Per últim, vam anar al parc de la Ciutadella per dinar i llegir a l’aire lliure. En aquesta sortida vam aprendre molt. Us la recomanem!

41


EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 6A “Músics”)

42


43


EDUCACIÓ PRIMÀRIA.- (Classe 6B “Músics”)

44


45


L’Institut Escola Antaviana i el CREDA Pere Barnils

L’institut Escola Antaviana és una centre d’agrupament d’alumnat sord en modalitat oral. Actualment, a l’escola hi ha 11 alumnes sords que reben el suport de les logopedes del CREDA Pere Barnils i de les mestres d’audició i llenguatge.

Aquest curs els alumnes sords i les logopedes estem preparant la pel·lícula: “Madagascar”.

Entre tots vam decidir quina pel·lícula faríem. Va ser complicat perquè a cadascú ens agradava una diferent, però després de parlar-ho i fer una votació va sortir guanyadora aquesta. Estem molts contents, perquè ens encanten els animals!

Serà una pel·lícula molt especial, hi haurà escenes on farem d’actors, escenes amb titelles, farem un stop motion... i acabarem fent un súper ball!

L’IE Antaviana i el CREDA Pere Barnils. Centre d’Agrupament d’Alumnat Sord, modalitat oral

46


Hem fet nosaltres els decorats: els hem dibuixat, hem pintat amb pintures i ceres i també hem fet papiroflèxia.

STOP MOTION Per fer l’stop motion, hem enregistrat àudios explicant les escenes. Després de dibuixar un vaixell, 4 capses, les onades, el sol i una platja, hem fet moltes fotos diferents movent els dibuixos de l’escena. Finalment, ho hem ajuntat tot amb un programa informàtic. Ja veureu què bé ens ha quedat!

Treballem tots junts i ens ajudem molt els uns als altres. No sabem si acabarem aquest curs la pel·lícula, però

ens ho estem

passant genial! 47


Ja som Institut Escola! Aquest curs 2017-2018 l’Escola Antaviana ha començat l’etapa de secundària i s’ha convertit en l’Institut Escola Antaviana. Hem iniciat aquesta nova etapa tan il·lusionant amb dos grups de 1r d’ESO, que han sortit de la barreja dels grups de 6è A i B de l’any passat i que es deien les Àligues, i alguns alumnes que han arribat de nou. A 1r d’ESO, ha estat el mateix alumnat que ha considerat que ja no els cal tenir nom de classe. De moment, aquest primer curs estem en uns mòduls, que ens agraden molt i s’hi treballa molt bé. El curs que ve, però, el mes de setembre, estrenarem l’edifici del nou institut. Tot el professorat i tutors/es de l’ESO som nous a Antaviana i aquests nois i noies seran la primera promoció de secundària del nou Institut Escola, el curs 2020-2021. És molt engrescador començar un projecte nou!

Primera promoció de secundària de l’IE Antaviana.

A la secundària, treballem per projectes i aquest quadrimestre hem “viatjat” fins a... Mart! A 1r d’ESO treballem per projectes globalitzats unes hores fixes a la setmana. El primer quadrimestre del curs ens hem imaginat una situació hipotètica: la humanitat no pot continuar vivint al planeta Terra i hem de buscar una alternativa per a la supervivència de la humanitat. Després de fer un estudi comparatiu, vam deduir que el planeta més semblant a la Terra i destí del nostre viatge podia ser Mart. L’alumnat es va organitzar per grups cooperatius i van començar a treballar en aquesta línia: per què es pot arribar a aquesta situació? Què és el canvi climàtic? Què és l’escalfament global del planeta? I el més important: encara hi som a temps per evitar les nefastes conseqüències que pot comportar per a la nostra supervivència? Per conscienciar-nos d’això i posar fil a l’agulla vam visitar el Planetari Municipal i l’exposició Després de la fi del món, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Els nois i noies de 1r d’ESO treballant al mateix CCCB.

EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA –ESO-.- (1r)

48


Per preparar aquest viatge, els nois i noies s’han plantejat algunes qüestions. Des de Matemàtiques: quin seria el dia més adequat per emprendre el viatge? Des d’Educació Física: quina taula d’exercicis haurien de fer per preparar el seu cos? Des de Música: quina playlist de tota la història de la música s’emportarien? Des de Socials: quina observació en farien i com tractarien la població habitant de Mart? A part d’això, cada grup va fer un mural de conscienciació, que vam exposar a l’Institut Escola. I, també per grups, i dins l’àmbit de Tecnologia, van construir el seu coet i van enregistrar-ne el llançament. Finalment, cada grup va fer la seva pàgina web i va deixar-hi documentat tot el procés de treball.

Ta,b

Productes finals que ha fet l’alumnat d’ESO dins el projecte globalitzat.

De Mart a Roquetes: projecte del segon quadrimestre Aquest segon quadrimestre fem un viatge de molta més proximitat: ens endinsem al barri de Roquetes! Un barri que té una història molt particular, que ha demostrat en nombroses ocasions la força de l’acció veïnal a l’hora d’aconseguir millores urbanístiques i progressar en drets. l’alumnat en en grups grups de detreball treballi i en grups d’experts. Hem creat quatre blocs de Hem organitzat l’alumnat treball: Feminisme, Problemes de creat Convivència, en grups d’especialistes. Hem quatre Parcs i Jardins i Incivisme. blocs temàtics: Feminisme, Problemes de Convivència, Parcs i Jardins i Incivisme. Ens proposem organitzar sortides d’observació cada dues setmanes per detectar problemes o mancances i dissenyar, en el grup de treball, accions reparadores o de conscienciació sobre el territori.

Roser Solà explica a l’alumnat d’ESO la contribució que les dones han fet a la progressió i millora del barri de Roquetes.

En relació a aquesta línia de treball, i aprofitant la setmana del 8 de març, que se celebrava el Dia de la Dona, ens va visitar la Roser Solà i ens va fer una explicació sobre la importància que han tingut les dones a la història del barri. Dones coratjoses que treballaven a casa i fora de casa i que van contribuir a la millora de Roquetes en tots els aspectes. Els testimonis d’aquestes dones del barri han quedat reflectits al projecte Invisibles, les dones que van fer i fan Roquetes.

49


A tota vela! Des de l’àmbit d’Educació Física, el mes de febrer, es va organitzar una sortida per fer navegació a vela durant tres matins amb el suport dels monitors i monitores de l’Escola Municipal de Vela. Els nois i noies de 1r d’ESO van aprendre les nocions bàsiques per poder tripular un raquero i una embarcació que es diu gamba, dues embarcacions de fibra molt lleugeres que si bufa el vent van molt de pressa. També vam aprendre a fer l’as de guia, un nus que pot suportar una gran tensió sense lliscar ni bloquejar-se; el més utilitzat en el món de la navegació a vela. L’últim dia, els monitors i monitores els van deixar sols i els nois i noies van governar l’embarcació amb molta seguretat.

Els nois i noies de 1r d’ESO navegant amb les embarcacions a vela.

Després, vam visitar la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB). Allà, la Natàlia Via Dufresne, guanyadora de dues medalles olímpiques, ens va fer una explicació sobre la Barcelona World Race i la fortalesa física i mental que requereix la navegació transoceànica a vela. Vam poder entrar en un veler de competició que ha fet en més d’una ocasió la Barcelona World Race i vam poder comprovar en quines condicions tan extremes viatgen els navegants que participen en aquest tipus de competició. La cursa dura aproximadament tres mesos; engegar el motor comporta la desqualificació immediata, els navegants no porten res més que l’imprescindible per no carregar el pes del vaixell i dormen en torns de tres hores. Tot un repte físic i mental. La propera edició de la Barcelona World Race està en suspens, però esperem que pugui reprendre’s i torni a passar pel punt més emblemàtic de la navegació transoceànica mundial: el cap d’Hornos.

Alumnat i professorat d’ESO a la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona amb la Natàlia Via-Dufresne, medallista olímpica.

EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA –ESO-.- (1r)

50


El Treball de Síntesi, a Loredo A 1r d’ESO és obligatori fer un Treball de Síntesi. És un treball sobre un tema des del qual es treballen activitats de tots els àmbits, dura una setmana, es fa en grup i es pot fer en qualsevol moment del curs. Nosaltres el farem l’última setmana del mes de maig. Aquest primer any de la secundària a l’IE Antaviana vam pensar que seria una bona idea fer el treball fora del centre i fora, fins i tot, de Catalunya. Això ens permetria de posar en pràctica una metodologia de treball sobre el territori: conèixer la geografia, el paisatge, la gastronomia, el patrimoni arquitectònic... I vam pensar que seria motivador combinar la part lúdica amb la part acadèmica. Després de mirar diferents opcions, el lloc que ens va agradar més i que encaixava en la nostra idea va ser Loredo, un poblet de 700 habitants de Cantàbria que toca el mar i és conegut per la seva tradició de surf. L’ubicació geogràfica de Loredo ens permetrà, també, fer una visita a la ciutat de Burgos, que es troba a 150 km. Podrem visitar la ciutat, la catedral i el jaciment i el Centre Arqueològic d’Atapuerca, d’aquesta manera el viatge tindrà el component natural, esportiu i de lleure, però també de patrimoni cultural que preteníem.

Vistes de la platja de Loredo, Burgos i el jaciment d’Atapuerca.

A part d’això, i durant dos matins, practicarem surf, ens estarem en un allotjament molt especial, La Curva Surf House, i l’última nit farem una barbacoa. I per tal que ens costi el menys possible, estem fent un munt d’activitats per a la recaptació de fons: pastissos, manualitats, xapes, samarretes... Aprofitem per donar les gràcies a tots i totes els que ens ajuden en la coordinació de totes les iniciatives i que col·laboren en el nostre viatge.

La Curva House Surf, allotjament a Loredo.

el

nostre

51


C./ Nou Barris núm.: 12 (Entrada pel passatge d’Antaviana) 08042 Barcelona

Tel. 933538793 // 933545391 a8047741@xtec.cat Escola Antaviana a8075657@xrec.cat Institut Escola Antaviana (2017-2018) http://www.escolantaviana.org

Revista complerta  
Revista complerta  
Advertisement