Page 1

ANTAVIANA

Cicle Mitjà (3A) –Sol Manzano

Curs 2013-20134

Núm. 18


Educació Infantil (P5B) Axel Corral

Anys i anys, per molts anys, a la una per molts anys. Anys i anys, per molts anys,

a les dues per molts anys. anys i anys, per molts anys, a les tres per molts anys.

20 anys d’escola

Educació Infantil (P5B) Yousra Behinda


PÒRTIC Aquest curs, l’escola Antaviana compleix el seu vintè aniversari. Queda lluny aquell curs 1994-1995..., quan les escoles Pla de Fornells i Ton i Guida es van fusionar i van iniciar un nou projecte educatiu. Durant aquests vint cursos s’han produït un munt d’esdeveniments tant socials com educatius. L’escola ha hagut d’adaptar-se als temps moderns sense renunciar, en cap cas, a continuar forjant una comunitat educativa inclusiva, activa i acollidora. Des del principi, l’escola pretén ser un laboratori d’idees, de projectes, d’accions educatives on l’alumne pugui:  Desenvolupar la seva imaginació, les seves hipòtesis i conclusions.  Ordenar el seu pensament a partir de la lògica, de la intuïció i deducció, entre altres.  Gaudir de l’aprenentatge en tots els seus àmbits i viure’l amb plena felicitat.  Aprendre a conviure amb i des de la diversitat i a ser tolerant i acollidor... D’eines i il·lusions, a l’escola Antaviana, no ens en falten: projectes de tot tipus, equip humà, mares i pares que confien en el projecte i hi col·laboren, mestres jubilats que dediquen una part del seu temps a l’escola, instal·lacions adequades, hort, aviram i galliner, jardineres... que fan encara més atractius els projectes sostenibles, sortides i colònies, celebració de les festes populars, menjador i cuina amb productes ecològics, activitats extraescolars a dojo i reforç extraescolar: projecte ÈXIT, “Save the Children”, Unió Romaní, etc. Tot plegat i ordenat configura la base de la motivació i il·lusió de la nostra comunitat educativa i una raó per la qual lluitar i reivindicar les millores que calguin. La revista que cada any us oferim forma part d’una expressió, d’un tarannà al qual no volem ni podem renunciar. Per cert, avui és possible veure i imprimir totes les revistes de l’escola Antaviana que trobareu al nostre web: escolantaviana.org (http://promocionsdantaviana.blogspot.com.es/). Us convidem a fer-hi una ullada.

Per molts anys! Escola Antaviana. PÒRTIC

3


HOLA ANTAVIANENCS!!!

SÓM ELS GEGANTS I SÓM NOUS A L'ESCOLA. US VOLEM ENSENYAR COM HEM FET ELS NOSTRES PROPIS GEGANTS QUE, A MÉS, FAN UNA PETITA REFERÈNCIA ALS 20 ANYS D'ANTAVIANA. PRIMER CALIA ESCOLLIR I ORGANITZAR ELS DIFERENTS MATERIALS... I DONAR FORMA AL PROJECTE.

JA POSATS D'ACORD EN COM HAVIEN DE SER ELS NOSTRES GEGANTS, VAM REPARTIR LES FEINES I ... VAM COMENÇAR A PINTAR!!!

Educació Infantil. P3-A (Classe “Gegants”)

4


UN COP JUNTES LES PECES PINTADES, S'HAVIEN DE FER ELS CABELLS I LA ROBA DELS GEGANTS.

FINALMENT, CALIA OMPLIR AMB FARCIMENT DE COIXÍ ELS BRAÇOS DELS GEGANTS.

PER ACABAR, VAM DECORAR LES LLETRES PER CONFEGIR EL CARTELL DE LA CLASSE...

...I AQUÍ ELS TENIU!!! 5


AQUESTA ÉS UNA PETITA HISTÒRIA D’UN GRUP D’INFANTS QUE VAM COMENÇAR L’ESCOLA PER PRIMERA VEGADA. ENS DIEM ELS CAPGROSSOS! UN DIA A L’ENTRAR A LA CLASSE ENS VAM TROBAR UNA GRAN SORPRESA!

VAM COMENÇAR A DESCOBRIR GRANS MATERIALS I PETITS DETALLS…

AMB AQUESTS ELEMENTS RECICLATS PENSÀVEM QUÈ EN PODRÍEM FER..., DÈIEM LA NOSTRA I ANÀVEM COMENTANT. AIXÍ QUE AMB LA NOSTRA IMAGINACIÓ VAM COMENÇAR A DONAR-LOS VIDA!

GUAU! LA CAPSA DE CARTRÓ PODRIA SER UN CAP, ELS TAPS UN NAS, AL FINAL….UNS CAPGROSSOS! MANS A L’OBRA! CAL FER FORATS, PINTAR, ENGANXAR…

Educació Infantil. P3-B (Classe “Capgrossos”)

6


NOMÉS ENS MANCA DONAR FORMA I DECIDIR QUÈ SERAN... JA HO TENIM! ELS CAPGROSSOS PALLASSOS! I UN D’ELLS PORTARÀ DE BARRET UN PASTÍS AMB UNA ESPELMA DEL NÚMERO 20. FELICITATS ANTAVIANA!

I AQUÍ TENIU EL RESULTAT D’UNES CAPSES DE CARTRONS I D’UNS NENS I UNES NENES QUE AMB LES SEVES MANS I EL SEU ENTUSIASME VAN CONSTRUIR 3 FANTÀSTICS PALLASSOS CAPGROSSOS!

TANTA FEINA MEREIXIA UNA CELEBRACIÓ. AIXÍ QUE TOTS PLEGATS VAM FER BALLAR ELS CAPSGROSSOS JUNTAMENT AMB ELS NOSTRES VEÏNS ELS GEGANTS. VISCA LA FESTA MAJOR!

7


P4: XIULETS I COETS Els nens i nenes de P4 estem aprenent al llarg d’aquest curs com és el nostre cos. Quines parts té el cos humà? Per a què serveixen? Tots som iguals per fora? Som iguals nens i nens? A partir d’aquí, estem fent cada mes una reproducció de nosaltres amb tècniques de plàstica diferents: ceres, retoladors, collage, guixos, plastilina, pintura,...

Educació Infantil. P4-A (Classe “Coets”)

8


Hem agafat un company o companya i hem resseguit la seva silueta. Hem anat anomenant les parts del cos i així hem anat elaborant l’esquema corporal.

9


Els nens i nenes de Xiulets ens hem dibuixat amb guixos!

Educació Infantil. P4-B (Classe “Xiulets”)

10


Els nens i nenes de Coets hem fet el nostre cos amb collage!

11


 UNA MICA D’HISTÒRIA: L’ORIGEN DEL BALL DE BASTONS ES REMONTA AL SEGLE XII A LES NOCES DEL COMTE RAMON BERENGUER IV. DIA QUE ES VA FER UN BALL

DE

BASTONS DURANT EL SEU CONVIT. ELS PRIMERS BASTONS ES VAN FER

AMB ELS RADIS DE LES RODES DELS

CARROS. ACTUALMENT, LA MAJORIA, ESTAN FETS AMB FUSTA D’ALZINA. LA

COMPOSICIÓ

BÀSICA

PER

FER

UN

BALL

DE

BASTONS

SÓN

8

BASTONERS/ES COL.LOCATS EN DUES FILES DE 4, QUE S’ANOMENEN QUADRES O QUARTERES. TOTS/ES PORTEN BASTONS MENYS EL CAP DE COLLA QUÈ DIRIGEIX EL GRUP I HABITUALMENT FA D’ABANDERAT O BANDERER. LA MÚSICA QUE ACOMPANYA A LA COLLA ESTÀ INTERPRETADA PER GRALLES, FLABIOLS I TABALS O ALTRES INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ COM LES CAIXES I EL TAMBORÍ.

Educació Infantil. P5-A (Classe “Bastoners”)

12


CANÇÓ BASTONERS: SOM LA CLASSE DELS BASTONERS I LES FESTES VOLEM ALEGRAR, SEGUINT LA MÚSICA DE LA DANSA PICANT AMB UN BASTÓ A CADA MÀ

M. DOLORS CASADEVALL

13


ELS CASTELLERS SÓN UNA FORMA DE FESTA CATALANA TRADICIONAL AMB UN ORIGEN MOLT ANTIC QUE AVUI DIA ES VIU AMB MÉS FORÇA QUE MAI. CONSISTEIX EN LA CONSTRUCCIÓ DE TORRES HUMANES QUE SIMBOLITZARIEN ALTES EDIFICACIONS O CASTELLS. ELS PARTICIPANTS CASTELLERS ES VAN COL·LOCANT A SOBRE DE LES ESPATLLES DELS ALTRES FINS A UNA DETERMINADA ALÇADA. ELS CASTELLERS S’ORGANITZEN EN COLLES. LA MÚSICA QUE ELS ACOMPANYA LA TOQUEN ELS GRALLERS, AL MENYS HI HA 2 GRALLES I 1 TIMBAL. SOM DE LA CLASSE DELS CASTELLERS COM L’ENXANETA VOLEM PUJAR, SI ENS ESFORCEM I TOTS JUNTS FEM PINYA SEGUR QUE AL CIM PODREM ARRIBAR M. DOLORS CASADEVALL

Educació Infantil. P5-B (Classe “Castellers”)

14


FORÇA, EQUILIBRI, VALOR, SENY.

15


EL NOM DE LA CLASSE ELS TIMBALERS: P-5C. Al parlar dels timbalers, en primer lloc hem de fer referència a la llegenda del “Timbaler del Bruc”, és la història formada a partir dels fets ocorreguts el 1808 (guerra del francès), quan l’exèrcit napoleònic s’enfronta a la seva derrota provocada per un jove que amb la reverberació del repic del seu timbal va espantar els francesos creient que l’exèrcit català era molt superior al seu.

Què fan els timbalers?

Són a les festes majors Toquen el timbal.

Porten samarretes del mateix color.

Ajuden els castellers Acompanyen el so de les gralles.

Educació Infantil. P5-C (Classe “Timbalers”)

16


Can莽贸 de la classe SOM LA CLASSE DELS TIMBALERS TOTS APRENDREM A TOCAR EL TIMBAL, ACOMPANYANT EL SO DE LES GRALLES FAREM QUE PUGI EL CASTELL FINS DALT.

17


Us volem explicar i ensenyar algunes activitats que estem fent aquest any a l'Aula de Colors: Quan arribem al matí, després de posar la data en el calendari, l’encarregat reparteix uns emociómetres... Emoció... Què? Doncs, ara us ho expliquem. David: Serveix per saber com ens trobem. Si estàs enfadat ho expliques i la resta de companys intenten animar-te. Els dilluns expliquem el cap de setmana i com ens hem sentit i així ens ajudem. Moisés: Poses si estàs bé, malament. Quan estàs content assenyales a l’emociómetre. Intentem posarnos contents. Ángel: Ens serveix per explicar com estem i com estan els demés. Carol: Si, ho posem i així sabem com estem tots. Pol: Quan ens passa una cosa que ens preocupa ho podem dir i escoltem a tots. Josefa: Ens serveix per saber com estàs.

També estem fent un taller de cuina. A la cuina primer rentem mans. Apuntem els ingredients, els estris a la pissarra i en un paper. Després llegim la recepta. Comencem a cuinar! Tots els plats els fem junts: un llegeix, un altre trenca els ous, alguns treballen la massa, també triturem amb la batedora, tallem els ingredients que necessitem i a vegades ho posem al microones.

Quins plats heu cuinat? Hem fet creps, bunyols, minipizzes, madalenes, flam, pa de pessic, gelatina de taronja, torradetes de Santa Teresa, magrana amb suc de taronja, magrana amb escarola, brotxetes de fruita, bikini... i moltes coses més.

- Nois i noies de l'Aula de Colors

Aula de Colors escola Antaviana (USEE)

18


Ep! Hem començat un projecte: Hem plantat patates!! Primer vam pensar i explicar tot allò que sabíem de les patates: - Està al terra i creix i creix molt (Moisés) - És una aliment i mengem molt sovint. (Àngel) - Serveix per menjar i si les poses a la paella surten fregides. (Pol). - De la planta surt la flor, el fruit i les patates (David). * Després vam agafar dues torratxes. En una vàrem plantar una patata grillada sencera. A l’altra un trosset de patata grillada. Anem a pensar... Creixerà una patatera? - La patatera creixerà a la torratxa on hem plantat un trosset de patata (Ángel, David i Eloi). - La patatera creixerà a la torratxa on hem plantat una patata sencera ( Po, Moisés i Carol). Han crescut les dues patateres !!!

Un cop varen sortir les plantes ens n’anàrem a l’hort a trasplantar-les i a veure com creixen. Què passarà? - A dintre de la terra hi creixeran patates (Ángel). - La planta traurà flors i patates.

(Pol). - Quan surti la planta, la patata enterrada es podrirà i les altres patates estaran bones per menjar (David). Ara ja les tenim plantades, gràcies al David que s’encarrega de l’hort, a més, ens va ensenyar com es plantaven i com havíem de fer el rec. Ara hem de treure les males herbes, regar i a esperar... 19


AULA DELS

DIAMANTS

Hola a tothom!!!

Som els nens i nenes de l’aula dels Diamants, aquella aula que encara no tenia nom. Aquí ens ajuden, ens mimen..., treballem en un ambient més tranquil en petit grup.

Els alumnes de 4t hem fet un escrit molt bonic

sobre

l’hort,

esperem

que

us

agradi:

“Bon dia nens i nenes, a l’hort hi hem plantat patates, maduixes i bledes.

Per fer-ho vam buscar informació sobre

com es planten les fruites i hortalisses per no equivocar-nos.

Aula dels Diamants escola Antaviana (EE)

20


Un dia de febrer, amb les jaquetes posades i el barret d’hivern, i amb molta il·lusió, vam anar a l’hort a plantar.

Vam fer un forat, vàrem posar la patata grillada i el vam tapar. Un cop enterrada la vam regar.

Què

passarà

ara?,

creixerà? ...”

21


Aquest any els nens i nenes de primer hem triat el nom de la classe i som la promoció dels Dofins.

PRIMERS: ELS DOFINS

Els alumnes de 1r hem anat a veure l’obra de teatre: “La Lola Balla”. Ens ha agradat tant, que hem decidit portar-nos la Lola Balla al passadís de les nostres aules. I com ho hem fet? A la classe hem pensat i parlat sobre les aventures de La Lola Balla i hem aprofitat per ballar junts la dansa del carrer. Després, entre tots els alumnes de primer ens hem organitzat en grups de sis per crear amb paper de seda, foam i la nostra imaginació la Lola Balla. Aquí sota, la podeu veure esmorzant, jugant al carrer, ballant... Ah! Què ens veieu a nosaltres? Estem compartint escenari amb la Lola. I per últim, cada grup ha escrit una frase a sota de la seva escena perquè pugueu llegir la història de la Lola Balla. Nosaltres estem molt contents i contentes d’aquesta feina, que ens va costar molt de fer!

Educació Primària.- Cicle Inicial. 1A i 1B (Promoció “Dofins”)

22


23


Educació Primària.- Cicle Inicial. 1A i 1B (Promoció “Dofins”)

24


25


Educació Primària.- Cicle Inicial. 1A i 1B (Promoció “Dofins”)

26


Espai sostenible A l’escola Antaviana en tenim molts de projectes. Un pla o propòsit que cuidem molt és l’espai sostenible; hort, aviram, reciclatge, estalvi energètic... Us volem fer dentetes amb imatges inèdites d’aquest espai.

Pollets nascuts en una incubadora de 5è

Compostadora Plantada de fruiters

Espai d’arbres i vegetació Aviram

Plantada de fruiters Incubació artificial

Incubació artificial

Estudiant els pollets Visitant l’hort

Hort i espai sostenible

Estudiant els pollets

A l’espai sostenible de l’escola Antaviana hi conviuen plantes de jardineria, plantes aromàtiques i enfiladisses, arbres fruiters, hort escolar..., i també alguns animals de granja: gall, gallines, ànecs. Tot plegat és una raó per a motivar, engrescar, observar, experimentar, relaxar-se..., i un motiu de satisfacció el fet d’apropar aquests “ingredients” als nens i nenes de la comunitat educativa de l’escola Antaviana per ajudar-los a aprendre a aprendre. Espai sostenible (Agenda 21 BCN) Escola Antaviana

27


Un dia diferent.

És un mamífer. És un herbívor. És un vertebrat..

No li pots passar per darrere ni per sota

Hem de ser-hi afectius i tractarlos amb tendresa.

Ens hem de posar casc.

Hem pogut raspallar els ponis.

Nyam-Nyam!

Un dia genial! Hem tingut temps per jugar!

Educació Primària.- Cicle Inicial. 2A (Promoció “Músics”)

28


Les regnes per dirigir el poni, les posem a la boca.

Una cadira per no fer mal al poni o al cavall. Serveix per treure l’aigua del pèl, quan estan mullats.

Els cascs són els peus dels ponis i dels cavalls.

Serveix per : pentinar, raspallar i treure la pols als ponis i als cavalls.

Serveix per netejar els cascs i les ferradures.

FINS LA PROPERA!!!

29


SORTIDA AL PARC DE L’ORENETA LA SORTIDA Vam anar al Parc de l’Oreneta en autocar. A l’autocar estàvem tranquils i nerviosos alhora perquè anàvem a muntar en poni !!! El camí va ser curt, vam anar per la Ronda, vam entrar per l’entrada 2 de Roquetes i vam sortir a la nº 9, Can Caralleu. A l’entrar al parc havíem de seguir les indicacions, hi havia un dibuix d’un poni i fletxes i així vam trobar el camí. Mentre caminàvem vam veure molts arbres i plantes, vam trobar espàrrecs (no n’hi havia per fer una truita, però sí per mirar com són). Volem tenir un poni a l’escola, perquè és bonic cuidar-lo, i donar-li menjar a les quadres. Seria molt divertit !! Arturo, Cindy, Luís, Moisés, Sofía García i Zaira García.

EL PASSEIG Alguns nens teníem una mica de por, pensaven que caurien ! però després vam veure que no i va ser molt bonic. Vam ser moltes sensacions, de vegades contràries: el poni volia que baixéssim, al poni li agradava portarnos…feia calor, però estàvem molt bé, i el poni se sentia bé amb nosaltres… primer teníem por, després NOOO !! Ningú volia baixar del poni quan va acabar el passeig… Volem tenir un poni, perquè és bonic muntar-lo i jugar amb ell, per treballar com cuidar-lo i com tractarlo, li parlaríem fluixet, li donaríem menjar i el pentinaríem, que no pot sol. Ibrahim, Magalí, Manel, Sofía H., nai i Zaira Guerrero.

Educació Primària.- Cicle Inicial. 2B (Promoció “Músics”)

30


LES QUADRES A les quadres ens van explicar que els ponis mengen palla i beuen només aigua (mai begudes de cola!) els agrada la fruita dolça, però no poden menjar plàtan, mandarina, taronja ni iogurt que no ho poden mastegar. Els hem de cuidar molt i raspallar-los perquè no poden solets. Són animals tranquils i bons. Els noms eren: Bombón, Carbón, Nala, Carretilla, Kitty, Bámbola, Taca, Blanquita i Caratrapo !!! Volem un poni per cuidar-lo molt, ens agrada raspallar-lo, donar-li menjar i passejar amb ell ! Cleo, Coral, Daniel, Jade, Jose i Rustam.

EL JOC Després del passeig en poni i del dinar, vam anar a tres parcs. Un tenia gronxadors, també vam jugar en un que tenia un pont de goma, que es movia quan hi pujàvem i alguns vam caure de cul a terra, però no ens vam fer mal perquè el pont era tou. Volem un poni perquè són molt bonics, pensem que serà feliç a l’hort amb les gallines. L’Antaviana hauria de ser una escola i una granja. Alí, Antonio, María, Nadia, Naiara i Omar.

Si ens voleu veure dalt d’un poni visiteu el web de l’escola: escolantaviana.org

31


PROJECTE JUNTS: BARCELONA – BACAU. PART II Els nens i nenes de 3r us volem explicar què estem fent aquest any al projecte Junts BarcelonaBacau.

A l’Octubre, vam presentar a l’Ateneu què havíem treballat a segon. Les nostres famílies ens van felicitar i va ser molt divertit!

Aquest any, enlloc d’il·lustrar contes populars, il·lustrem cançons. Abans de les vacances de Nadal vam enviar dues cançons a Romania: “Bon dia nostre pare” i “El monstre de Banyoles”.

Educació Primària.- Cicle Mitjà. 3A (Promoció “Àligues”)

32


Al tornar de vacances vam rebre les cançons que ens enviaven els nens i nenes de l’escola Săucești: “Meserie” i “Terceti batalione” i vam començar a il·lustrar-les.

Per il·lustrar la cançó “Terceti batalione” vam imaginar una persona a partir d’unes sabates; així crearíem molts personatges que formarien part d’un poble que unit defensava Romania.

La cançó “Meseria” la il·lustrarem a partir de fotografies nostres on representarem els oficis que apareixen a la cançó: fuster, pastisser, vidrer, pagès, metge, pintor, mecànic, xofer i el gandul!

També ens estem aprenent les cançons en romanès; és molt complicat! Aviat anirem a gravar les cançons a l’Orfeó Gracienc. Més endavant anirem a l’espai Jove la Fontana de Gràcia on presentarem a les famílies tot el que hem fet. Esteu tots convidats!

33


APRENEM FENT UN PROJECTE SOBRE ANIMALS!

Hola, som els nens i nenes de 3r i hem fet un projecte sobre animals. Hem preparat el projecte en grups de tres i de quatre persones. Cada grup s’ha posat d’acord per triar un animal. Hem buscat informació, amb molta il·lusió! Hem trobat respostes a les nostres preguntes en pàgines com la Viquipedia. Al principi ens va costar una mica però ho hem aconseguit! Hem après moltes coses dels animals i hem fet un mural escrivint la informació més important de l’animal que hem triat i també posant imatges. Finalment, hem explicat el que hem preparat als nostres companys de 3r B i 3r A.

“He après moltes coses... que treballar en equip és més divertit que treballar sol. He après a buscar informació i també he après coses dels animals que no sabia.”

“He après que la granota groga és la més verinosa. Que la pitó posa deu ous. Que l’àliga pot veure des del cel una formiga i que el mosquit quan surt de l’ou ja és gran.”

Educació Primària.- Cicle Mitjà. 3B (Promoció “Àligues”)

34


“He après que les granotes tenen respiració cutània i que poden posar més de 400 ous!!” “Hem triat el gat. Hem après moltes coses del gat: que són carnívors i mamífers, q neixen de la panxa de la mare.”

“He après que els amics et poden ajudar i pots aprendre molt d’ells.” “He après que els tigres s’estan extingint i que només en queden sis espècies.”

“He treballat en un equip genial i és molt divertit.” “He après que el diable de tasmania és una marsupial, significa que té una bossa a la panxa com els cangurs. És carnívor i viu al sud d’Austràlia. Pot tenir vint o trenta cries i és de la mida d’un gos petit. Corre molt!”

35 35


Prevenció de conflictes El maltractament no és una broma, ningú no es mereix ser maltractat, cal trobar altres maneres de resoldre conflictes. Els covards són els qui necessiten anar en grup per sentir-se forts. Anar-ho a dir al mestre no es “xivar-se”. Els nois i noies que són maltractats sovint estan tristos i sofreixen durant molt de temps .Quan algú es baralla més val no prendre partit. Castigar els nens i les nenes que fan mal als altres és una possibilitat, però no l’única. La víctima necessita ajuda, i també els nens i nenes que agredeixen. Hem de tenir clar quins són els nostres drets i les nostres responsabilitats. Abdelaziz, Nandi, Jean Paul i José.

Contaminació acústica Hem comprovat que a l’escola cridar representen 125 Decibels (Db) de soroll. Això és més que una màquina de fer forats (120 Db). També hem comprovat que, si volem, podem fer fila o entrar a classe fent només 65 Db, podem moure cadires a 60 Db i parlar a 50 Db. La contaminació acústica es la que altera les condicions de so normal del medi ambient en una determinada zona. El terme fa referència al soroll (com a so excessiu i molest) provocat per les activitats humanes (trànsit, indústries, locals d’oci,...) i que produeix efectes negatius sobre la salut auditiva, física i mental de les persones. Si bé el soroll no s’acumula, trasllada o manté en el temps com les altres contaminacions, també pot causar grans danys en la qualitat de vida si no es controla. Carol, Manuel i Paula.

La Ventafocs El dijous 23 de gener de 2014els alumnes de 3r i 4t de l´Escola Antaviana, amb la mestra de música i altres mestres de suport, vam anar a veure l’òpera la Ventafocs a l’Auditori de Cornellà. Vam anar amb metro, vam agafar la línia groga fins a Maragall i després vam fer un transbordament a la línia blava fins al final, que és la parada de Cornellà. COMENTARIS: -Brian: A mi em va agradar molt perquè cantaven molt bé! -Lola: Em va agradar tot! En general. -Dani P: Com la meva companya, tot! -Daniel R: No hi vaig anar però segur que era molt bonic! Lola, Brian, Dani P, Daniel R.

Educació Primària.- Cicle Mitjà. 4A (Promoció “Pirates”)

36


Celebració del Dijous Gras Dijous 27 de febrer vam anar al Mercat de Montserrat a comprar 60 tomàquets i una ampolla d’oli per a fer l’entrepà que ens vam menjar a l’hora d’esmorzar per celebrar el dijous gras. Aquella era la setmana de Carnaval, al mercat ens van regalar una mandarina i una piruleta a cadascú de nosaltres. La consigna era portar una cosa al cap, la majoria de nens i nenes portàvem el cabell pintat. Quan vam arribar a l´ escola vam fer l´ entrepà. Estava molt bo! Helen, Sara i Avram.

El Cotxot MATERIAL: Un envàs de cartró buit (per exemple un bric), unes tisores (o un cúter), un llapis, pintura(o paper de seda), quatre taps d’ampolla, plastilina, pega/cola, filferro/canyetes. INSTRUCCIONS: 1. 2. 3. 4.

Agafa un envàs de cartró buit (net). Amb el llapis marca les finestres i el capó. Amb les tisores retalla les línies que has fet. Enganxa el paper de seda o pintura per tot el cotxot menys per dins. 5. Agafa un llapis, fes quatre forats a cada banda del cotxe. 6. Forada els taps, passa les canyetes (o filferro) pels forats. 7. Posa els taps a cada extrem de les canyetes/filferros Al tros de canyeta que sobresurt posa-li i plastilina i envernissar-la amb pega/cola. Tatan!! El cotxot està acabat !! Ja podeu arrencar motors!! Vigileu que passo!! Raúl, Marta, Hajar,Chiyére

37


Festa i concert de primavera El dilluns 10 de març vam celebrar la festa de primavera de l’escola. Els nens de 4t vam cantar la cançó: “Els tres pirates”. A continuació vam ballar la dansa “Maslienitsa” que vol dir “primavera”. També vam tocar la flauta , els xilòfons i els metal·lòfons.

Tallers de Carnaval El divendres 28 de febrer, un grupet de 4t B vam ajudar als nens de Cicle Inicial en els tallers de Papiroflèxia, Polseres i Maquillatge.

Els nens entenien de seguida el que havien de fer. Va ser agradable i tranquil estar amb els nens de Cicle Inicial.

Educació Primària.- Cicle Mitjà. 4B (Promoció “Pirates”)

38


Racó de la Poesia Els nens de 4t estem aprenent alguns poemes de la Joana Raspall. L’Eugènia i la Maria han organitzat el racó de poesia dedicat a la Joana Raspall. Hem après els poemes : “La pilota”, “Invitació”, “La melodia” i “L’alegria”. Els aprenem de memòria i els recitem a la classe.

Concert “privat” A la nostra classe, la Núria de la Rubia i l’Eloi de las Cuevas aprenen a tocar un instrument. La Núria toca la trompeta i l’Eloi el piano. Ens van fer un concert que ens va agradar molt.

39


LA DRAGONADA Aquest any, com ja va sent una tradició, els Alumnes de 5è de l’escola Antaviana hem participat ala XXI Dragonada. És un conjunt de proves atlètiques que tenen per objectiu entre d’altres apropar-nos a l’esport i com a pràctica saludable i per tots els valors que comporta. Heus aquí algunes impressions: He estat molt entretinguda també m ‘he divertit molt. El que mes m ‘agradat ha sigut els 800 metres 2 voltes a la pista . A molts nens els va agradar la prova de velocitat. ANAÏS I ANA

M´ho vaig passar molt bé, però vaig tenir un mal de cul terrible . Hi havia 7 proves com: salt d’alçada, relleus, salt de longitud... Joel I JONAY A la dragonada vam fer salt de longitud, tanques, també el relleu, 800 metres a la pista d’atletisme...ETC. El que més ens va agradar va ser els 800 metres i les tanques. Ens vam cansar una mica a la prova dels 800 metres. I ens vam divertir moltíssim. Guillem i Raúl La dragonada va ser molt divertida i bastant cansada. La prova més cansada va ser la de resistència, dues voltes a la pista d’atletisme, 800m. Les activitats eren: tanques, velocitat, llançament, salt de longitud, relleus, salt d’alçada i resistència. La que més ens va agradar va ser la de salt d’alçada, però en general ens van agradar totes les proves. Ens o vam passar molt bé. Sandra i Victor En la dragonada em sentia molt cansada perquè vam fer 800m. Després d’això vaig tenir moltes agulletes, també vam fer el salt de longitud, llançament, velocitat, les tanques i el salt d’alçada. El que més em va agradar va ser el salt d’alçada. ¡Ens ha agradat molt! Paola i Leire Fer la Dragonada ha sigut molt divertit. Tots estàvem molt cansats però totes les activitats eren molt divertides. El més cansat van ser els 800m. Les activitats de la Dragonada eren: salt de longitud, 800m, llançament, salt d´alçada, tanques, relleus i velocitat. Ens ha agradat molt la Dragonada. Mariana i Abigail

Em vaig sentir molt bé quan vam fer la prova de resistència. Em va agradar molt. Quan vam fer la prova de el llançament pilotes i quan vaig tirar el coet em va agradar. Però quan vaig arribar a la prova de salt de longitud em vaig fer mal al cul però va estar molt bé i em va agradar tot molt. IZAN.RODRIGUEZ I DANI.CRILLO

Educació Primària.- Cicle Superior. 5A (Promoció “Asteroides”)

40


PLANTEM ARBRES FRUITERS A L’ESCOLA Els nens i nenes de 5è vam anar a plantar arbres a l´hort. Vam seguir aquestes passes: Tirar-hi una mica d´adob Plantar l´arbre Tirar-hi més adob i tapar-ho amb terra Regar-ho I això és el que s’ha de fer per plantar un arbre. Com que érem molts nens i nenes ens havíem d’anar canviant els càrrecs. D’aquí un temps ens podrem menjar els fruits dels arbres, que hem plantat. Va ser una experiència molt divertida. Els arbres que vam plantar aquell dia són:      

Dos cirerers Dues pomeres Un caqui Una noguera Un codonyer Un nesprer

Text: Martina i Laia Il·lustració: Izan

41


Aquest any el nens i nenes de 5è hem incubat ous de gallina, d'aquí n'han sortit uns preciosos pollets!!! I ara us explicarem com ho hem fet:

LA INCUBACIÓ Vam preparar la incubadora abans de posar-hi els ous. Uns de les nostres gallines i uns altres d’unes gallines d’un pare de l’escola. La vam posar a l'endoll vermell, perquè es el que esta encès dia i nit, ja que la incubadora necessita llum tot el dia. Desprès, vam posar-la a 37,7 ºc perquè els ous necessiten molta calor.

Passats uns dies, quan estava tot preparat, a la incubadora de la nostra classe hi vam posar 15 ous del galliner que hi ha a l’hort. Un era d'ànec però el vam portar a l’altra classe perquè havia de néixer una setmana desprès. Els vam col·locar a la incubadora sabent que havien d’estar vint-i-un dies amb aquella escalfor. Havíem de posar-hi aigua cada dia; això fa que el pollet no s'enganxi a la closca, i que la closca els últims dies es posi tova. Uns pollets van néixer quan feia 21 dies que s’incubaven i d’altres van trigar 22 dies.

Educació Primària.- Cicle Superior. 5B (Promoció “Asteroides”)

42


ECLOSIÓ I CREIXEMENT Nosaltres vam incubar 14 ous. D’aquets 14 ous només 5 van néixer sols. El primer pollet que va néixer, va ser molt emocionant, ja que quan vam arribar a l'escola ja havia començat a trencar la closca i el sentíem piular. Estàvem molt preocupats pel seu estat, però al llarg del matí el pollet va acabar de picar la closca i va sortir tot sol. El vam batejar amb el nom de "Plumitas", ja què obria molt les ales i les plomes eren d'un color diferent. Al deixar-lo dins la incubadora, quatre dels pollets es van animar i van sortir de la mateixa manera. Va ser molt emocionant veure tot això en directe. Al cap d'unes hores de néixer ja els posàvem a la gàbia d’acolliment, ja que allà teníem preparat el menjar, l'aigua, la làmpada (per donar escalfor), i la palla. Al dia següent el Francesc, el nostre director, ens va obrir els ous que quedaven perquè no es morissin ofegats. Dels ous que va obrir nomes 4 s’havien format, dos d'aquests van morir per falta d'oxigen. Al dia següent ens vam adonar, que dels 2 pollets que havien obert, 1 estava malalt. Aquest pollet tenia com un foradet entre el pit i el coll pel que respirava i piulava però com que no podia menjar ni beure es va morir. En total van quedar 6 pollets als que els hi vam posar nom: El primer es deia Plumitas ja us hem explicat per què..., el segon es deia PickiPicki perquè el nom ens agradava i a més era molt trapella, el tercer es deia Zacky perquè una companya nostra volia que es digues així, ja que li agrada molt aquest nom, el quart es deia Chick perquè en anglès chicken era pollet, el cinquè es deia Nata perquè vigilava molt, com la nostra mestra, i el sisè es deia Novita perquè ho vam escollir entre tots. Mentrestant tots els pollets estaven a la gàbia, els hi vam posar molt de menjar i molta aigua perquè tenien gana (el menjar dels pollets era blat triturat que semblava farina). Passaven els dies, i els pollets anaven creixent més i més i s’anaven engreixant i també anaven perdent el diamant (el diamant és una funda dura que tenen al bec i que els serveix per trencar l’ou). Era molt divertit mirar-los ja que es ficaven en el recipient del menjar, al de l'aigua, quan els intentàvem agafar corrien o saltaven de les mans, etc. Amb aquest experiment hem après a saber si eren mascles o femelles, ens sembla, i només un de tots aquests pollets és mascle, el Plumitas. També hem après aspectes sobre la fecundació de la gallina, com cuidar pollets, a estimar-los... Ha estat una experiència que ens ha agradat molt i de la que hem gaudit. Us animem a tots a seguir incubant ous, d'aquesta manera al galliner sempre hi haurà gallines o galls i podrem menjar ous que són molt bons i naturals.

43


AUCA DEL POETA SALVADOR ESPRIU

1.Un dia de Juliol va néixer un nadó i li van posar per nom Salvador.

2. Quan en Salvador arriba a Barcelona molts nens eren enfebrats, amb la cara plena de taques vermelles.

3. Als estius anava a Arenys, a la platja, jugava amb els seus amics i menjava entrepans de formatge.

4. En Salvador està trist, troba a faltar en Francesc. Tot el dia escrivia i no anava amb els seus amics.

5. Una carrera va estudiar, li agradava molt la història però es va fer advocat i va haver de fer molta memòria.

6. La seva primera novel·la va escriure en català, el 1936 la va publicar.

7. El van cridar per anar a la guerra aquest examen no el va superar i de professor es va quedar.

8. En Salvador era molt pacifista i les seves armes eren els papers i sobretot els seus pensaments.

9. La guerra va acabar el Salvador estava trist i enfadat la llengua que tant estimava s’havia censurat.

Educació Primària.- Cicle Superior. 6A (Promoció “Minairons”)

44


10. Quan vivia al Passeig de Gràcia va escriure “Antígona” li va dedicar molta estona i això sí li agradava per ell era una feina molt bona.

11. Un dia, una obra es va inventar on sortien uns titelles als nens feia riure i cantar fent bromes i ballant.

12. Amb els seus poemes feia cançons protesta mira , Ja canta en Raimon tothom l` escolta , fa festa

13. Vaig escriure sense parar però sempre defensant la llibertat i recolzant els drets humans.

14. Quan volia jo descansar uns lladres i serens vaig imaginar i em van fer treballar.

15. Quan li van comunicar que nominat el Nobel estava es va quedar bocabadat, amb una rialla a la cara.

16. Fou fill predilecte , fill adoptat de Santa Coloma de Farners i Arenys de Mar

17. Va ser feliç salvant els mots, així fou com sortí del món.

18. La cadira i la taula són buides però la serà obra arriba a totes les oïdes.

45


SABORS, OLORS..., PER LLEPAR-SE’N ELS DITS! Els Minairons de 6è B hem estat aprenent a cuinar algunes receptes tradicionals de la cuina catalana de tardor. Hem après a fer codonyat, all i oli de codony i macedònia amb fruites tardor. Altres receptes, com la dels pastissos, ens ajuden a recaptar diners per a les colònies de final de curs, ja que cada dimecres venem pastissos que fem a casa amb la família. Us les expliquem a continuació, per a qui vulgui fer-les a casa! També us explicarem alguna anècdota que ens va passar…

CODONYAT Ingredients: 1 kg sucre morè per 1 kg de codonys (és la proporció), una mica d’aigua i molt de temps. Elaboració: 1r pelar tots els codonys i treure el cor. Trossejar-ho petit i col·locarho en una olla, juntament amb el sucre. Reposar tota la nit. L’endemà, començar a coure-ho a foc lent, i no deixar de remenar, unes 2-3 hores. Si s’enganxa molt, podem posar-hi raigs d’aigua de tant en tant. S’acaba quan ja té una textura homogènia i desfeta, i s’ha tornat de color més fosc. Cal provar-ho abans d’apagar el foc. Quan ja està fet s’ha de posar en un motlle i deixar-ho refredar.

ALL I OLI DE CODONY Ingredients: 1 codony 1-2 grans d’all, oli verge d’oliva, sal. Elaboració: Pelar el codony i treure el cor. Tallar-ho a trossos petits i posar-los a dins una olla amb aigua. Bullir-ho 10 minuts i escorre-ho. Deixar refredar i després, pelar els alls i xafarlos en un morter. Afegir un bon pessic de sal i començar a xafar el codony, fent una massa homogènia. Quan ja està tot ben triturat, afegir l’oli verge d’oliva, a poc a poc, sense deixar de remenar. No es tallarà mai, així que se’n pot afegir tant com es vulgui. MACEDÒNIA DE TARDOR Ingredients: pomes, peres, raïm, caquis, meló, taronges, mandarines. Elaboració: Pelar i trossejar totes les fruites, a la mida que agradi més. Barrejar-ho en un bol i deixar-ho reposar una hora com a mínim, abans de menjar-la.

Educació Primària.- Cicle Superior. 6B (Promoció “Minairons”)

46


SORPRESA INESPERADA! El dia que vam fer la macedònia (el 31 d’octubre de 2013), vam aprofitar les pells de totes les fruites per a fer un concurs d’olors! Ens ho vam passar molt bé intentant desxifrar quina era la fruita que oloràvem, ja que a vegades ens confoníem. També, el dia que vam aprendre aquesta amanida de fruites, vam començar a barrejar-les amb les nostres mans! N’hi havia tanta, que no ho podíem fer d’altra manera. Així és que, després, ens vam llepar els dits una bona estona. I bé que ens va agradar!

PASTÍS DE IOGURT I TARONJA Ingredients: 1 ½ tassa de farina de blat, ½ iogurt, ½ sobre llevat, 1 ½ tassa sucre de canya, 3 ous, pell d’una taronja ratllada, 1 tassa d’oli verge d’oliva, el suc de la taronja ratllada. Elaboració: Barrejar tots els ingredients en un bol gran, en l’ordre següent: sucre + oli + ous, ben batut. Seguir amb la farina, la taronja raspada, el suc de taronja i el iogurt, sense deixar de batre-ho. Acabar d’afegir el llevat, i quan estigui tot ben barrejat, posar-ho en una font preparada per anar al forn (podem sucar-la amb oli o mantega o posarhi paper especial de forn). Deixar-ho coure uns 40 minuts a 170º C. Amb un escuradents, comprovar que estigui cuit per dins. Si no és així, deixar-ho una estona més.

VALORACIONS Ens agrada acabar aquest article parlant de les emocions que hem sentit aprenent a cuinar aquestes receptes. Sentim alegria, il·lusió, dedicació (alguna recepta va ser llarga quan havíem de remenar tant!), inquietud per provar nous aliments, plaer de fer-ho i poder-ho menjar després, cohesió amb tots els companys de cicle superior…, i molta felicitat i agraïment perquè a l’escola Antaviana puguem fer totes aquestes activitats. GRÀCIES!

47


UNS MINAIRONS A PUNT DE SORTIR DEL CANUT És l'hora dels adéus I ens hem de dir: Adéu-siau! Germans, dem-nos les mans, Senyal d'amor, senyal de pau.

El nostre comiat diu: A reveure, si a Déu plau! I ens estrenyem ben fort, Mentre diem: Adéu-siau.

No és un adéu per sempre És sols l'adéu per un instant, El cercle refarem I fins potser serà més gran.

M I N A I R O N S

ón millor..., un vell desig que volem fer real, que és possible. que aquest desig ens marqui un nou destí, més ençà de la incertesa. o ens mancarà fermesa a l’hora de caminar a la seva recerca. quí i allà, els minairons direm: “què farem..., què direm...”, mentre fem camí. arreu del món, farem i direm cançons a base de projectes i d’il·lusions. es més maco que els esperits àvids d’aventura a la recerca dels bons principis. nes juganeres, ones rialleres, minairons feliços, el futur a les seves mans. o defallir és el propòsit, caminar endavant és el repte. er fidels als principis i respectar al proïsme. Caminar tots junts i estimar i deixar-vos estimar.

PAÍS PETIT (Lletra i música: Lluís Llach) El meu país és tan petit que quan el sol se’n va a dormir mai no està prou segur d’haver-lo vist. Diuen les velles sàvies que és per això que torna. Potser sí que exageren, tant se val! és així com m’agrada a mi i no en sabria dir res més. Canto i sempre em sabré malalt d’amor pel meu país. El meu país és tan petit que des de dalt d’un campanar sempre es pot veure el campanar veí. Diuen que els poblets tenen por, tenen por de sentir-se sols, tenen por de ser massa grans,

Acomiadem la promoció “Minairons” (6è)

tant se val! és així com m’agrada a mi i no sabria dir res més. Canto i sempre em sabré malalt d’amor pel meu país. El meu país és tan petit que sempre cap dintre del cor si és que la vida et porta lluny d’aquí i ens fem contrabandistes, mentre no descobreixin detectors pels secrets del cor. I és així, és així com m’agrada a mi i no en sabria dir res més. Canto i sempre em sabré malalt d’amor pel meu país.

“Només protegim allò que estimem, només estimem allò que coneixem, només coneixem allò que ens ensenyen”. Babà Dioum (poeta senegalès)

El meu país és tan petit que quan el sol se’n va a adormir mai no està prou segur d’haver-lo vist.

48


FESTA DE PRIMAVERA P3A i P3B (classes “Gegants” i “Capgrossos”) Ball: Ecce Gratum

P4A i P4B (Classes “Coets” i “Xiulets”): Dansa africana (de l’espectacle Wimoweh)

P4

P3 Totes les classes van actuar o bé ballant, o bé cantant... I la veritat és que el públic s’ho va passar d’allò millor.

P5A (Classe “Bastoners”): Ball de bastons: virolet sant Pere... P5B (Classe “Castellers”): Ball de la núvia P5C (Classe “Timbalers”): Dansa dels amics

El dilluns dia 10 i el dimarts dia 11 de març de 2014, els alumnes de l’escola Antaviana van celebrar la festa de primavera al teatre de l’Ateneu Popular de Nou Barris. Va haver participació d’un nombrós públic que va omplir, ambdues tardes, el seu aforament. Les actuacions van agradar molt a tothom per variades, ben treballades i divertides. Les imatges d’aquesta pàgina en són una mostra.

1A i 1B (“Dofins”): Cançó: Kouate Dansa: Okudumda

L’ordre d’actuació fou: 4t 1r 6B 5è P5 P4 3r 2n P3 6è La presentació de la festa va anar a càrrec dels alumnes de sisè.

1r

P5

Quina festassa!

3A i 3B (“Àligues”): Cànon: Tumbai Dansa de cascavells

2A i 2B (“Músics”): Ball de la cançó de les mentides Rumba: Mig amic

I

tant!

2n 4A i 4B ) “Pirates”): Cançó: tres pirates (instrumentació: flauta i xilòfons)

3r Aquella tarda es va fer curta donada la qualitat de l’acte. Les famílies van riure i gaudir aplaudint fins al cansament.

4t

5A i 5B (“Asteroides”): Cançó: Tothom hi és comptat Cançó: Xocolatada infantil

Tot un èxit arran d’un treball excel·lent a càrrec dels infants i dels mestres. A destacar la tasca de la direcció musical i/o de dansa: Carol, Vicente, Elisenda...

6è (“Minairons”): Batukada

Darrers preparatius Escola Antaviana. Festa de primavera al teatre de l’Ateneu Popular de Nou Barris

49


LA INTEGRACIÓ DE L’ALUMNAT SORD L’escola Antaviana és una escola d’agrupament d’alumnat sord en modalitat oral. Al llarg d’aquest curs 2013-2014, un equip del CREDAC Pere Barnils (Centre de Recursos per a Deficients Auditius de Catalunya),juntament amb les mestres d’audició i llenguatge del centre, atenen a 11 alumnes amb dificultats auditives. Centrem la nostra intervenció en el suport a l’alumnat sord en els aprenentatges vinculats a les diferents àrees curriculars i atenció logopèdica específica o ambdues. Al llarg d’aquest curs, s’ha fet una feina molt important amb aquest alumnat. Podeu llegir les vivències de l’alumnat en una entrevista molt interessant que es va fer fa un parell de mesos. En aquest article podeu trobar el que suposa pels alumnes amb dificultats severes i greus d’oïda estudiar dins un centre ordinari. Les seves vivències i el que suposa ser un nen amb un problema auditiu sever o profund. També volem destacar que el 17 de març vàrem fer un dinar amb les famílies de l’alumnat sord. Va ser una trobada molt instructiva i enriquidora, on vam poder informar a les famílies d’alguns punts importants, segons l’edat evolutiva dels seus fills: hàbits, pautes, articles per reflexionar,...; i les experiències vivencials per part dels familiars. Vàrem tenir el privilegi de comptar amb la Marta Capdevila, una ex-alumna sorda de l’escola Ton i Guida, per explicar a les famílies com va ser la seva adolescència. Tots en aquesta trobada, vàrem gaudir de l’intercanvi entre pares, personal docent del centre i CREDAC que treballem amb els alumnes amb aquesta dificultat. Hi ha un objectiu comú: Afavorir al màxim la seva integració, dins la nostra societat, mitjançant la comunicació oral.

Escola Antaviana. Escola d’Agrupament d’alumnat sord, modalitat oral. CREDA (Centre de Recursos per a deficients auditius

50


Il路lustraci贸: Cicle Superior (6B) Juanito Flores

Il路lustraci贸: Cicle Superior (6B) Amaranda Coronado


Contraportada: Cicle Inicial Alumnes 2A

C./ Nou Barris núm.: 12 (Entrada pel passatge d’Antaviana) 08042 Barcelona

Tel. 933538793 http://www.escolantaviana.org

Per molts anys!

Revista antaviana nº 18 (2013 14)  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you