Haslund Ølst kirkeblad foråret-sommer 2023

Page 1

KIRKEBLADET

For Haslund og Ølst

April - august 2023 www.haslund-olst-kirke.dk
kirker

Store badedag

Dansk er ikke verdens nemmeste sprog synes jeg. Da jeg som udlænding fik mit første embede som præst, morede det kirkegængere ret meget, at jeg konsekvent begyndte gudstjenesten med ordene: ”Herren være med jer. Lad os alle bade”!

Der var åbenbart nogle nuancer i det danske sprog, jeg ikke helt havde gennemskuet endnu. Men jeg fik hurtigt klar besked: Fjerde fredag i maj er altså Stor Bededag og ikke stor badedag. Eller rettere: det var det engang. For i mine femten år som præst har jeg kun været med til en enkelt bededagsgudstjeneste. Alle de andre gange blev det til den store konfirmationsdag. Jeg er altså ikke den eneste, som nytolker de danske vokaler: Danskere foretrækker at feste frem for at faste!

Nu er det store bedeslag udkæmpet. Helligdagen er sløjfet. Økonomien skal jo hænge sammen, og de øgede forsvarsudgifter skal finansieres. Det forstår jeg godt.

Sagsforløbet har dog været ret uheldigt, vil jeg mene, for nu at sige det pænt. Bevares: Lovforslaget blev vedtaget på demokratisk vis og med klart flertal. Men ærlig talt: Beslutnin-

gen har ikke gjort det lettere for mig at gennemskue det særligt danske ved den danske arbejdsmarkedsmodel eller at kunne få øje på forskellen mellem en folkekirke og en statskirke. Også heromkring er der åbenbart nogle nuancer, jeg ikke helt havde gennemskuet endnu.

Vi kan sagtens klare os uden Stor Bededag. Kirkeligt set gjorde vi det jo på en måde allerede. Men lad os for alt i verden blive ved med at unde konfirmanderne deres store dag. Det har de brug for! Konfirmanderne fortjener en dag, hvor vores fokus ikke ligger på alt det, de skal og bør. En festdag, som netop ikke står i ansvarlighedens og samfundsøkonomiens tegn. De har brug for at høre, hvor meget vi glæder os over, at de er til. Og de – ligesom vi – har faktisk også godt af at vide, at Gud er med os, når vi nu skal kaste os ud i livets bølgegang.

Herren være med jer!

Lad os alle bade!

Påskeægjagt i Haslund

Påskeægsjagt og familiegudstjeneste

Søndag den 26. marts kl. 15:00 i Haslund Kirke og Sognegårdshave

Denne søndag byder på en minigudstjeneste for børn og barnlige sjæle. Påskeevangeliet vil blive forkyndt i børnehøjde med fortælling, fagter og sang.

Efter gudstjenesten vil vi finde påskeharens æg i Sognegårdens have lige overfor kirken. Der vil både være et område for de mindste børn og et for de større, så alle har mulighed for at finde lækre påskeæg. Til de voksne er der mulighed for en god kop kaffe/te, lidt chokolade og ikke mindst en snak med de andre forældre.

Påskeugen

I påskeugen følger vi Jesus og hører hans budskab om kærligheden som det største, der er at sige om Gud og dermed om et menneskes liv. Palmesøndag bliver Jesus salvet før sin død, og han rider som en konge ind i Jerusalem. Skærtorsdag vil vi høre om Jesus, der udfører det, der blev set som slavearbejde.

Som et tegn – et symbol – vasker han disciplenes støvede fødder og siger, at vi skal elske og tjene vores næste, ligesom han. Langfredag dør han på korset, og mørket sænker sig over jorden. Og Påskedag vil vi fejre, at lyset skinner fra den åbne grav og forkynder, at Gud i sin kærlighed er stærkere end selv døden.

Palmesøndag den 2. april kl. 10:00 i
Skærtorsdag den 6. april kl. 10.00 i Ølst
Påskedag
9. april kl. 10:00 Haslund
Haslund Kirke – kirkekaffe
Kirke – kirkekaffe
den
Kirke – kirkekaffe

Kreativt Værksted

Onsdag den 29. marts og 26. april, begge dage kl. 14.30 i Sognegården

I Det Kreative Værksted strikkes dåbsservietter til kirkerne og strømper og andet til salg til støtte for Kirkens Korshær. Samtidigt er værkstedet en mulighed for at mødes. Der er altid hyggeligt, og der er plads til gode samtaler hen over kaffe/te og strikkepinde. Kom endeligt og vær med!

Sangaften med Hadsten Blandede Kor

Onsdag den 29. marts kl. 19.00 i Haslund Kirke

Hadsten Blandede Kor indbyder til en festlig aften med masser af sang – både korsang og fællessang. Der vil være mulighed for at synge både kendte og nye sange og salmer og for at ønske den sang, man lige savner. Bemærk, at aftenen finder sted i Haslund Kirke.

Syng dig glad – fællessang ved fyraftenstid

Onsdag den 12. april og 10. maj kl. 17.00 i Sognegården

Vores organist Vibeke guider os igennem den nye højskolesangbog. Vi vil synge kendte sange og salmer og måske lære et par nye. Der bliver også mulighed for at foreslå en sang. Arrangementet varer blot tre kvarter, så man kan nå hjem til aftensmad.

Onsdag den 26. april, 24. maj, 21. juni og 23. august på Ulvehøj Cafeteria, hver gang fra kl. 12.00 til omkring kl. 14.15

Team Frivillighed og Haslund/Ølst Kirke indbyder til fællesspisning i cafeteriet på Ulvehøj.

Alle sidder sammen og spiser en varm ret, som bliver lavet i køkkenet. Der er rig mulighed for at snakke med andre fra lokalområdet. Vi slutter af med kaffe/te og småkager. Madlavning og opvask klarer vi. Frivillige er dog altid velkomne.

Man sørger som udgangspunkt selv for transport, men er det for problematisk, så kontakt os, og vi vil prøve at løse det. Fortæl os gerne, hvis du

kan have 1-2 med i bilen.

Tilmelding skal ske til en af Frivilligguiderne, senest en uge før pr. telefon, sms eller e-mail:

Vibeke (Vorup/Haslund) tlf. 20 49 98 59 / vibeke.ullits.rygaard@randers.dk Inge (Kristrup/Paderup) tlf. 20 47 64 73 / inge.schultz-knudsen@randers. dk

Det koster 45 kr., der betales på dagen, og øl/sodavand kan købes.

Befrielse, alsang og varme hveder

Denne aften begynder i sognegårdens have. Ligesom man under krigen mødtes til Alsang i protest mod besættelsen, vil vi stå sammen og synge om vores land og frihedens uvurderlige værdi.

Vi får besøg af KreAktiv-koret, som vil guide os igennem en aften med lovsang ord om frihed og fællessang.

Efter alsangen byder menighedsrådet på varme hveder i sognegården. Befrielsesaften i år er nemlig den sidste Stor Bededagsaften, og den skal markeres med manér!

Torsdag den 4. maj kl. 19.30 i Sognegårdens have og sognegården

Fællesspisning
pensionister
og socialt samvær for

Stor Bededag den 5. maj kl. 9.30 i Ølst Kirke og kl. 11.00 i Haslund Kirke

Konfirmation

I Ølst Kirke:

Laura Tjørnfelt Rasmussen

Lærke Folkenberg

Nadia Birkemose Jakobsen

I Haslund Kirke:

Alba Hennessy

Aviaya Kenley Lindorff

Julie Møller Damsgaard

Sofie Mønster

Zander Hindborg

Hejs gerne flaget for vores skønne konfirmander! Evt. gaver kan lægges i våbenhuset.

Pinsedag – Gudstjeneste, rundstykker og samvær Den 28. maj kl. 10:00 i Haslund Kirke

Pinsen kaldes for kirkens fødselsdag, for netop Pinsedag kom Helligånden til disciplene. De sad forskræmte bag låste døre, men Helligånden gav dem mod og frimodighed til at bringe det kristne budskab om Jesu opstandelse og Guds kærlighed ud til andre mennesker. Disciplene nåede vidt omkring. Peter døde i Rom. Andreas var helt i Spanien, og selv den dag i dag er der såkaldte Thomas-krist-

ne i Indien. Disciplen Thomas blev nemlig en apostel – et sendebud –der fortalte om alt det, han havde oplevet så langt væk som i Sydindien. Pinsen handler altså om et fællesskab, der fylder os med mod – fællesskabet mellem Gud og os og fællesskabet i kirken mellem mennesker.

Efter gudstjenesten vil vi nyde netop hinandens fællesskab og en kop kaffe/te og et rundstykke.

SOGNETUR

Turen Hjerl Hede

Program:

Kl. 10.50 Afgang fra Ølst Kirke

Kl. 11.00 Afgang fra Haslund Kirke, vi kører over Skive. Undervejs får vi kaffe og frugt i det fri, som menighedsrådet har medbragt hjemme fra.

Kl. 13.00 Guidet tur på Hjerl Hede.

Kl. 15.30 Vi får kaffe og kage på Hjerl Hede.

Kl. 18.00 Forventes tilbage i Haslund.

Tilmelding sker (efter først til mølle-princippet) til: Finn Sørensen på 86 44 55 00 eller 40 20 74 03 senest tirsdag den 30 maj.

Max antal deltager er 52 personer. Prisen for turen er kr. 100,- (opkræves i bussen)

Gudstjeneste, sommer og rundstykker i Ølst

Søndag den 18. juni kl. 10 i Ølst Kirke

Sommerferien banker på døren, men før et par søndage uden gudstjeneste i pastoratet, vil vi nyde en udvidet kirkekaffe med rundstykker og lidt ekstra tid til gode snakke og samvær.

Sommersange i det fri

Onsdag den 28. juni og onsdag d. 9. august kl. 10 i Sognegårdens have Ligesom de forrige år byder menighedsrådet til to sangarrangementer i sommerens løb. Vi vil nyde kaffe/te, morgenbrød og fællessang i sognegårdens have. Vi regner med, at solen skinner, så vi kan sidde i skyggen under havens løvtræer, men skulle det regne eller blæse for meget, rykker vi indenfor.

Gudstjeneste i Johanneskirken

Vores præst, Bart, har denne søndag gudstjenesten i Vorup, da præsterne der har sommerferie. Der plejer at komme en lille gruppe fra vores sogne, og det er dejligt med denne mulighed for at hilse på kirkegængerne derinde og at se hinanden igen under et andet tag.

Søndag den 23. juli kl. 10:00

Pilgrimsvandring i Ølst og omegn

Onsdag den 16. august kl. 18.30

Årets pilgrimsvandring bliver i Ølst Sogn, så hvis du ikke kender den del af pastoratet så godt eller måske bare bor der, så kom med på opdagelse. Vi begynder vandringen på Karlsbergvej 95, hos Grethe og Henning Brøgger, som har gode parkeringsmuligheder. Helt hvad turen vil bringe, vil der stå mere om på sognenes hjemmeside og landsbyernes Facebooksider, når tiden nærmer sig, men sikkert er det, at turen vil rumme natur, samvær, refleksioner over livet og det at vandre. Vandringen er på 4-5 km., og vi slutter tilbage hos Grethe og Henning, der byder på kaffe i deres dejlige have.

Friluftsgudstjeneste med Søndermarkens Blæseorkester

En af årets dejlige traditioner i vores sogne er denne gudstjeneste under fri og forhåbentligt blå himmel. Blæseorkestret vil spille for os både under gudstjenesten og til kaffen bagefter.

Søndag den 27. august kl. 10.00

i Sognegårdens have

I Haslund-Ølst har vi i mange år haft tradition for at holde konfirmationer på Stor Bededag. Folketingets beslutning om at afskaffe helligdagen medfører, at vi er nødt til at ændre konfirmationsdato.

Fra 2024 og frem vil konfirmationen i Haslund – Ølst finde sted første søndag i maj. Beslutningen gælder i første omgang for 2024 og 2025, men vi vil løbende evaluere situationen.

Menighedsrådet er bevidst om, at den pludselige ændring i en planlagt konfirmationsdato kan være en udfordring for konfirmationsfamilierne. Kontakt derfor venligst præsterne, hvis ændringen skulle volde jer problemer, for så vil vi prøve at finde en individuel løsning.

Med venlig hilsen

Bart Vanden Auweele

Sognepræst i Haslund-Ølst Pastorat

Tlf. 40 41 79 73 / mail: baau@km.dk

Hvis du har et problem med at komme frem og tilbage i forbindelse med en gudstjeneste eller et af vores arrangementer i Sognegården eller i kirkerne, er du velkommen til at kontakte formand Finn Sørensen, eller et af de øvrige menighedsrådsmedlemmer for at få kørelejlighed. Der er også mulighed for at benytte kirkebil. Du bestiller en taxa ved Randers TAXA på telefon 87 11 30 30, og så er det kirken, som betaler.

Fra Ølst sogn og Fra Haslund sogn

Forfattet af Karl A. Johansen

Kan forsat købes ved:

Karl A. Johansen, Karlsbergvej 48, Askildrup

Tlf. 21 18 48 34

Eller

Finn Sørensen

Møllevangsvej 14, Haslund

Tlf. 40 20 74 03

Vigtig information om konfirmationsdatoen
Bøgerne
Transport til og fra kirken

Haslund og Ølst Sogne er solskikkevenlige

Ikke alle handicap er synlige. Nogle er usynlige, fx ordblindhed, psykiske sygdomme, kroniske smerter, autisme, ADHD, demenssygdomme, synsnedsættelse eller hørehandicap. At leve med et usynligt handicap kan gøre hverdagen mere krævende, simpelthen fordi omverden ikke altid forstår eller tager højde for de særlige udfordringer, mennesker med et usynligt handicap (eller deres pårørende) kan have.

I Folkekirken skal der være plads til alle. Haslund og Ølst Kirker er sammen med de andre folkekirker i Randers Søndre Provsti blevet en del af Solsikkeprogrammet, som netop handler at give plads til mennesker med særlige udfordringer. Det skal være trygt at komme i kirken både til gudstjenester og til vores mange andre arrangementer.

Solsikkesymbolet giver mennesker med et usynligt handicap eller deres pårørende mulighed for frivilligt at vise omverdenen, at de kan have brug for lidt mere tålmodighed eller ekstra hjælp.

Solsikkesymbolet findes ikke kun i kirkerne, men også i en hel række andre organisationer og virksomheder, som f.eks. bibliotekerne, apotekerne, offentligt transport og en hel række dagligvarebutikker.

Når vores personale møder en bærer af solsikkesnoren, ved de, at bæreren kan have et ønske om lidt ekstra støtte. Medarbejderne har ikke fået en særlig uddannelse, som giver indblik i de mange udfordringer, hvert enkelt individ kan have, men de har forpligtet sig på at stå klar med en hjælpende hånd, venlighed, ro og tålmodighed.

Har du brug for en solsikkesnor for at synliggøre et usynligt handikap? Du kan få et gratis eksemplar hos vores medarbejdere.

KIRKELIG KONTAKT

Sognepræster

Bart Vanden Auweele

Træffes efter aftale

Tlf. 86 44 50 52

Tlf. 40 41 79 73

Fri hver mandag

Mail: BAAU@km.dk

Louise Raahede

Orlov pga. hjemmetræning

Tlf. 23 98 16 44

Mail: LRAA@km.dk

Graver

Louise Kjeldsen

Tlf: 51 25 88 75

Mail: haslundgraver@mail.dk

Fri hver mandag

Kirkebil

Randers TAXA - Tlf. 87113030

Kirkekontor

Vorup Boulevard 29

8940 Randers SV

Tlf. 86 41 30 99

Mail: Haslund.sogn@km.dk eller Oelst.sogn@km.dk

Menighedsrådsformand

Finn Arne Sørensen

Tlf. 86 44 55 00 / 40 20 74 03

Mail: fas@pc.dk

Kirkebladets redaktion

Ellis Juul

Finn Arne Sørensen

Bart Vanden Auweele

KIRKELIG VEJVISER

Fødsel

Jordmoderen anmelder automatisk fødslen til kirkekontoret, hvis du føder på hospitalet. Føder du derhjemme, skal du selv anmelde fødslen til kirkekontoret inden 14 dage (se vejledning på borger.dk). Er I ikke gift, kan ”Omsorgs- og Ansvarserklæring” (medfører fælles forældremyndighed) udfyldes med NemId på borger.dk

Dåb

Henvend dig til sognepræsten i god tid før dåben, og send barnets navn samt navn og adresse på fadderne til kirkekontoret

Bryllup

Kontakt sognepræsten for at reservere en dato for vielsen, og for at finde et tidspunkt for en samtale. Før vielsen skal I udfylde en ægteskabserklæring (se borger.dk), hvorefter I modtager en prøvelsesattest, som afleveres på kirkekontoret.

Dødsfald

Skal anmeldes af pårørende eller evt. bedemand via borger.dk senest 2 dage efter dødsfaldet. Tidspunkt for evt. bisættelse eller begravelse aftales med sognepræsten.

Gravsted

Skal du have anlagt eller repareret et gravsted, eller vil du lave en aftale om pasning eller lignende, så henvend dig til kirkegårdslederen (graveren).

De grønne pigespejdere

Anne Marie Baadsgaard (tlf. 86 41 16 19)

ab@fc.randers-hf-vuc.dk

KFUM-spejderne

Niels Kragh, (tlf. 86 41 58 92)

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I MARTS

Søn. d. 26 kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste

Søn. d. 26 kl. 15.00 Haslund Kirke Familiegudstj. / påskeæg jagt

Ons. d. 29 kl. 14.30 Sognegården Kreativt værksted

Ons. d. 29 kl. 19.00 Haslund Kirke ”Syng foråret ind”

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I APRIL

Søn. d. 02 kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste

Tor. d. 06 kl. 10.00 Ølst Kirke (skærtorsdag) Gudstjeneste

Søn. d. 09 kl. 10.00 Haslund Kirke (påskedag) Gudstjeneste

Ons. d. 12 kl. 17.00 Sognegården Fællessang

Søn. d. 23 kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste

Ons. d. 26 kl. 16.00 Ulvehøj Cafeteria Fællesspisning

Ons. d. 26 kl. 14.30 Haslund Sognegård Kreativt værksted

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I MAJ

Tor. d. 04 kl. 19.30 Sognegårdshaven Alsang + efterfølgende varme hveder i Sognegården

Frd. d. 05 kl. 09.30 Ølst Kirke

Frd. d. 05 kl. 11.00 Haslund Kirke

Konfirmationsgudstjeneste

Konfirmationsgudstjeneste

Søn. d. 07 kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste

Ons. d. 10 kl.17.00 Haslund Sognegård Fællessang

Tor. d. 18 kl. 10.00 Ølst Kirke

Ons. d. 24 kl. 12.00 Ulvehøj Cafeteria

Søn. d. 28 kl. 10.00 Haslund Kirke

Kristi Himmelfarts Gudstjeneste

Fællesspisning

Gudstjeneste Pinsedag

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I JUNI

Tor. d. 08 kl. 11.00 Sogneudflugt

Søn. d. 11 kl. 10.00 Haslund Kirke

Søn. d. 18 kl. 10.00 Ølst Kirke

Ons. d. 21 kl. 12.00 Ulvehøj Cafeteria

Søn. d. 25 kl. 10.00 Haslund Kirke

Ons. d. 28 kl. 10.00

Sognegårdshaven

Til Hjerl Hede

Gudstjeneste

Gudstjeneste med rundstykker

Fællesspisning

Gudstjeneste

Sommersang

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I JULI

Søn. d. 16 kl. 10.00 Haslund Kirke

Søn. d. 23. kl. 10.00 Johanneskirken

Gudstjeneste

Gudstjeneste v. Bart

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I AUGUST

Ons. d. 09 kl. 10.00

Sognegårdshaven

Søn. d. 13 kl. 10.00 Ølst Kirke

Ons. d. 16 kl. 18.30

Karlsbergvej 95

Søn. d. 20 kl. 10.00 Haslund Kirke

Ons. d. 23 kl. 12.00 Ulvehøj Cafeteria

Søn. d. 27 kl. 10.00

Sognegårdshaven

Indsamlinger i kirken

April – august

Sommersang

Gudstjeneste

Pilgrimsvandring i Ølst

Gudstjeneste

Fællesspisning

Friluftsgudstjeneste

Folkekirkens Nødhjælp, med støtte til Ukraine

Klip af og hæng op
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.