Page 1

KIRKEBLADET

www.haslund-olst-kirke.dk

Haslund Ølst Hvis nogen vil følge efter mig, skal han fornægte sig selv og tage sit kors op og følge mig (Matt 16,24)

HASLUND KIRKE

ØLST KIRKE

Septemper - november 2021


PRÆSTEN SKRIVER Konfirmanderne er svære ikke at holde af! Konfirmationer den 5. september og opstart af nyt hold ugen efter… Og hvorfor skulle man egentlig lade være med at holde af dem, kunne man med rette spørge? Vi har 16 konfirmander, der skal konfirmeres nu i sensommeren. De er vidt forskellige: De har meget forskellige interesser, talenter, temperamenter og livssituationer, og samtidigt har de alle en nysgerrighed på livet. Det har været en stor fornøjelse at lære hver eneste af dem at kende, og jeg ville bare ønske, at vi havde haft mere tid sammen, end et år med CoVid19 har gjort muligt. Jeg ville gerne have fortalt dem mere og have hørt meget mere om deres tanker om livet. Sørg endeligt for at tale med de børn og unge mennesker, der er omkring jer, for det er så givende for begge parter! En dygtig, pensioneret præst har lige udgivet en lille bog, der hedder ”Arvegods”. Han er nemlig nået til et sted i livet, hvor det er gået op for ham, hvor vigtigt det er at få det, der er væsentligt, givet videre til de næste generationer. Sådan lidt skævt siger han, at hvis bare hans børnebørn får lært Fadervor og kender ”Klodshans” og ”Prinsessen fra Benzintanken”, så skal det nok gå! Med de to sidstnævnte følger nemlig en fornemmelse for, at det jordnære og det umiddelbart værdiløse kan give adgang til det dybeste i livet – i modsætning til den stress og overfladiskhed, der så nemt følger med en stræben efter at nå det højeste. Ja, vi kan jo helt glemme at samle det allervigtigste op i vores liv hernede på jorden…

Det glemte Klodshans’ brødre i hvert fald! Og med fadervor, ja, så løfter vi blikket og ser det vigtige, Kristendommen fortæller os: At der er en del af verden, der hører til vores magtområde, og et der hører til Guds. Vi kan og vi skal meget i forhold til at tjene vores medmenneske, men der er også meget, vi ikke kan. Den grænse er god at kende – og måske er den særligt vigtig i vores tid! Ligesom vi måske endnu mere end før har brug for at kende til Guds kærlighed. Vide at vi er elsket betingelsesløst som dem, vi er – og ikke som dem, vi kunne være, hvis vi arbejdede hårdere, vejede mindre, var sjovere eller hvad, der nu præger lige præcist vores tanker! Jeg håber, at vores konfirmander den 5. september får en dag fyldt med glæde og kærlighed. En dag, der i deres rygsæk må være et stykke værdifuldt arvegods, der kan tages frem igen og igen. Kærlighed er jo et stort ord, men det er den, dagen handler om. Vores konfirmander skal høre det, de fik at vide i dåben: At de er Guds elskede børn, og de skal opleve, at mennesker, der holder af dem, slår ring omkring dem og fejrer, at lige præcist de er her med alt det, der er dem! Vi skal vise dem, at vi holder af dem! At vi har tillid til dem, og at vi ser dem som de mennesker, de lige præcist er Louise Raahede Sognepræst Konfirmanderne har malet deres selvvalgte konfirmandord på sten.


FRILUFTSGUDSTJENESTE Med Søndermarkens Blæseorkester Det er ved at blive en tradition – og en meget god tradition – at vi i august fejrer gudstjeneste i Sognegårdens have sammen med Søndermarkens Blæseorkester. Efter gudstjenesten sørger menighedsrådet for kaffe og brød i det fri, og Blæseorkestret giver en lille koncert.

Søndag den 29. august kl. 10 ved Sognegården i Haslund

KONFIRMATIONER I HASLUND Konfirmationer den 5. september og opstart af nyt hold ugen efter. Desværre kun adgang for inviterede. 16 skønne, unge mennesker skal konfirmeres den første søndag i september. Endeligt er dagen kommet! Kl. 9.30

Kl. 11:00

Andrea Sørensen Rolle Clarie Krogh Madsen Julie Skriver Katrine Marie Bang Jensen Ludvig Villum Nørgaard Mia Greve Rasmussen Viktor Grøn Oliver Solveit Laursen

Christian Kajhøj Mogensen Christoffer Allermann Laursen Sarah Kirstine Vitting Christensen Sarah Louise Andresen Simon Nygaard Hesselberg Lilja Birkemose Jakobsen Marie Schou Lassen Nanna Myrthue

OPSTART FOR NYE KONFIRMANDER Nye konfirmander fra Haslund og Ølst Sogne skal møde op den 22. september kl. 8 i Sognegården. Se hjemmesiden www.haslund-olst-kirke.dk for mere information og oplysninger om indskrivning til konfirmation og konfirmationsforberedelse senest den 30. august.


PILGRIMSVANDRING PÅ LOKAL VINGÅRD & VINSMAGNING I Bibelen hører vi igen og igen om en vingård. Bibelen bruger billeder, som kommer fra Israel/Palæstinas hverdagsliv, for kun i billeder fra vores dagligliv kan Gud fortælle os om sit rige. Vingården er ofte et billede på Guds folk og/eller på Israel, men det er ikke kun på sydlige himmelstrøg, at man kan se en vingård. I Ølst Sogn ligger der faktisk en, og vi er så heldige, at vingårdsejeren sidder i menighedsrådet. Han har inviteret os på denne vandring, hvor vi skal høre om Bibelens billedunivers, og hvad det kan betyde for os, mens vi ser druerne hænge på vinstokkene. Til sidst vil JP Christiansen og hans kone Birgit lade os smage på vinen og fortælle om gården og om at være vinbønder i Kronjylland.

HØSTEN ER I HUS Høst er lig med en taknemmelighed over alt det, vi bliver givet. Hvad enten det drejer sig om en gudstjeneste for voksne eller børn, så skal vi have fokus på det skaberværk vi er sat i, og alle de gaver, vi hvert eneste dag modtager. Kom disse dage og vær med til at fejre livet og alt det, vi modtager. Se datoer på næste side.

Torsdag den 9. september kl. 18:30 på Eriksborgvej 8, 8940 Randers SV


HØSTGUDSTJENESTE FOR BØRN.. ..og traktorer etc. fra Haslundkær Maskinstation En gudstjeneste for de mindste – med fortælling, sange og fagter. Efter gudstjenesten kan børnene se/prøve Haslundkær Maskinstations mejetærsker og traktor, og mens børnene leger, kan de voksne hilse på hinanden og nyde en kage og en kop kaffe/te. Der er selvfølgeligt også kage og saft til børnene.

Tirsdag den 28. september kl. 16:00 i Sognegården

HØSTGUDSTJENESTER PRIMÆRT FOR VOKSNE Søndag den 12. september kl. 10 i Ølst kirke Søndag den 26. september kl. 10 i Haslund Kirke


LUTHER PÅ SPIL Randers Søndre Provsti har en stolt tradition for et rollespil om alt det, der skete på Luthers tid. De sidste år har spillet været aflyst pga. CoVid19, men nu skal vi igen træde ind i 1500-tallet og opleve katolske præster og munke, djævle, engle, bønder, markedsfolk, evangeliske prædikanter osv. Mere end 500 konfirmander kommer til at opleve denne rejse tilbage i tiden, og skulle nogle have lyst til at deltage som frivillige i 2022, kan man allerede nu kontakte sognenes præster.

Den 24. september ved Fussingø

NYHEDSMAIL Når du tilmelder dig vores nyhedsmail, bliver du opdateret hver gang, der sker noget i Haslund-Ølst. Du kan tilmelde dig ved at gå ind på vores hjemmeside www.haslund-olst-kirke. dk. Din mailadresse bliver IKKE videregivet, og du kan til enhver tid framelde dig nyhedsmailen igen.

KREATIVT VÆRKSTED Den sidste onsdag i måneden kl. 14:30 Vi mødes i Sognegården over en kop kaffe/te og strikkepinde. Tanken er først og fremmest at møde hinanden og tale sammen, men der bliver også lavet smukke dåbsservietter, karklude og sokker.

Dåbsservietterne bruger vi i kirkerne til vores mange dåbsbørn, der på den måde får et personligt minde med sig hjem. Sokkerne og karkludene sælger vi og donerer pengene til Kirkens Korshærs varmestuer. Vi giver også sokker til Korshæren, der deler dem ud til hjemløse i vintermånederne.


FYRAFTENSSANG Den sidste onsdag i måneden kl. 16:30 i Haslund Kirke Vi mødes i kirken og synger sammen. En lokal borger vælger et antal salmer/sange, som han eller hun fortæller om. Vi hører om, hvorfor netop de sange har fået en betydning og om, hvilke begivenheder eller steder, der måske knytter sig til dem.

Der vil også være mulighed for at ønske lige den sang, man kunne have lyst til at synge. Kirkesanger Knud Wieland og Præst Bart Vanden Auweele står sammen for disse stunder. Fyraftenssang tager omkring tre kvarter, så man kan efter en lille stund med fællesskab og sang være hjemme til at lave aftensmad.

P.H. – EN VISE OM DANMARK .. ..om kulturhåndværkeren og samfundsrevseren Poul Henningsen (1894-1967) Ved Poul Smedegaard Andersen I over et halvt århundrede satte Poul Henningsen sit umiskendelige aftryk på dansk kultur med sin nyskabende og igangsættende vitalitet. Han var multikunstner, og hans talent rakte langt. En provokerende, veludviklet skarpsindighed bragte ham ofte på kollisionskurs med de gængse økonomiske og politiske opfattelser. I foredraget skildres Poul Henningsens liv i al sin mangfoldighed. Man- Tirsdag den 12. oktober i Sognegårge af hans viser er blevet til elskede den eller Kirken klassikere, som vi skal synge flere af Pga. situationen omkring evt. coronai foredraget. restriktioner beslutter vi først senere Sig velkommen til en rejse i det om foredraget holdes i sognegården eller i kirken. Se hjemmesiden www. P.H.’ske univers. haslund-olst-kirke.dk for mere information.


HALLOWEEN I KIRKEN Som sidste år er der mulighed for at begynde Halloween-fejringen med en fælles oplevelse. Kom og hør en god Halloween-historie, før I går ud og rasler ved Haslunds døre. Som tidligere vil man på Haslund Nyt på Facebook kunne finde ruten rundt til de husstande, der gerne vil have et uhyggeligt besøg af hekse og skeletter. Hvis I gerne vil have et pølsehorn og en juicebrik før turen, bedes du skrive Søndag 31. oktober kl. 16.30 i Haslund en SMS til 23 98 16 44 eller en mail til Kirke LRAA@KM.DK senest den 26. oktober.

FÅ KIRKEBLADET, HVIS DU FORLADER SOGNET Flere tideligere sognebørn får i dag tilsendt kirkebladet til deres nye adresse, så de kan følge med i kirkernes aktiviteter i Haslund og Ølst. Ønsker man i forbindelse med fraflytning fra sognene at fortsætte med at modtage kirkebladet, kontakter man blot menighedsrådsformand Finn Sørensen på telefon 4020 7403 eller mail fas@pc.dk, og kirkebladet vil blive fremsendt til den nye adresse, så lang tid dette ønskes.

T

ADE

aldrig jeres vil holde tro på livsfortællinop med at , e.dkg og sa fortælle lige så at lig irkne -ke mtidi top din lstge me g fortæ nd-o llinge t værd so fortællin tør haslu r. g m all e andr er Når es vi en velke dnu ndte en ga dage ord, ng hø …” ”og det sk rer de at vi , så ved all vi, at ete i om Je e er en det er de jul, og om lys su fødse del af for l, for di de tællingen get vi , varme n ha og alle ha r brug hjerterum ndler Glæd for og – VI SY kan givno- til jer elig jul! NGER Og go e. alle. JULE dt ny tår N IN Tirs. D MED d. Haslu 2. dec. HADS /Ann 20 nd Ki TEN e Ha rke og 14 kl. 19 nson BLAN .00 Præs DEDE tegå genn KOR. rd em ko skær Tradit et af rsang, fæ ionen le ka syng ”fr lle edsly ssan tro er vi n g se sænk begynd ind sa julen e at t” lige så og i e sig mm lad en me . he Hads sti ten d de d for at gå Herefter e julefred lbl. og de er en n ni læ Kor ka og syng med over der mu ger. lig e ffen Vi sta sninog de videre, mei præstegå kirke rter fra friskba rns SOGN fan,ling hvorrdeni . Arran gte kle vi nyde r geme vi EEFTgik en be le ve jner. velko ntet i he r ud ERM gDA mne. er gra r ID de va llin To at tis tæ us , rs. d. lke G , og 2). dage 11. de s Kvirini – KO alle er Haslu e fo NFEK 2, 1holdnd c. 20 e i de men (Luk T TI Præs t sket L RA om at tælling, tegå 14 kl. 14 NDER rd ”Og de Augustus te foIlke .00 disse S AR syn til REST kejser r den førs n”’kirkens tider tales . Anne indkøb. so der Ko Det va lder i Syrie viteres all ciale arbejd mege send Hanson på ntakt so e, de hygg e’. De t om gnep en r har 86 elig statho mail mand ræst rfor 44 50 tid og sogn stegå inan ag d. ee lyst, rd Husk 8 dec. h@km.dk 52 eller til en de ca en. Her ftermidd : ag i . sene kirke At der alt præjulen 45 indsa laver vi st bil id er ko tte ba mente til og mulig Menig g tremm , der sk nfekt til fra r (se al tilb heds er og bage kirkens hed for ringe marci rådet lukke rst i pan blade arrangemm. sørger for de døre. v. ka t). ffe og og er ind kø Tilme æbles b af E desu lding den kiv væ KIrtRK er nø er. ST dven dig ØL af he n-

EBL KIRK

www.

nd Haslu Ølst

UND

HASL

15 s 20

Mart ar &

E

KIRK

ar, Janu

Febru

ALLE HELGEN GUDSTJENESTER Søndag 7. november kl. 17.00 i Ølst Kirke og kl. 19.00 i Haslund Kirke Alle Helgen handler om at mindes dem, vi har mistet. Man skal ikke være så gammel, før man bærer mindet om

elskede mennesker med sig. Denne aften vil vi mindes dem, vi har mistet i løbet af det sidste år og nævne deres navne, og vi vil også mindes dem, som vi har mistet tidligere eller på andre steder.

Deres kærlighed og det, de betød i vores liv, er stadig hos os. Sognenes konfirmander vil ved gudstjenesterne bære lys ind i kirkens mørke – som et minde om dem, vi har mistet, og et tegn på det lys, vores afdøde nu lever i, hos Gud.


MORTENSAFTEN – FÆLLESSPISNING, HYGGE OG SANG Onsdag 10. november kl. 18.00 i Sognegården Tilbage i 300-tallet blev Martin af Tours begravet den 11. november. Han var biskop i ca. 16 år, men ifølge legenderne ville han slet ikke være det. Han gemte sig blandt gæssene, da den nye biskop skulle vælges, men gæssene forrådte ham – og derfor blev netop de en yndet spise på Mortens Aften.

Siden blev gåsen mærkeligt nok til en and, og det er da også netop and, vi skal spise denne aften. Vi håber, at mange har lyst til en aften med hygge og fællesskab. Prisen for mad og et glas vin eller øl/ vand er kr. 200,Man kan tilmelde sig via SMS til Bart på 40 41 79 73 eller til BAAU@KM.DK senest den 3. november. Husk at skrive antal personer.

SYNG JULEN IND MED HADSTEN BLANDEDE KOR Endelig kan vi igen synge julen ind sammen – og sammen med Hadsten Blandede Kor. Ved gudstjenesten i kirken læser lokale De Ni Læsninger, og vi både lytter til koret og synger fællessalmer.

Efter gudstjenesten er der kaffe, julebag, folkelige julesange og et højt humør i sognegården. Kirkesanger Knud Wieland står for aftenens sidste del

Onsdag 1. december kl. 19 i Haslund Kirke og efterfølgende i Sognegården


LUCIAOPTOG I HASLUND - ØLST SOGNE Alle piger (Luciapiger) og drenge (Luciasvende) fra 0. klasse og opefter kan deltage. Vi øver i Haslund Kirke tre gange Tirsdag den 16. nov. kl. 16.00 –16.45 Torsdag den 2. dec. kl. 16.00 – 16.45 Fredag den 10. dec. kl. 16.00 – 17.15 (kjoler udleveres) og deltager derefter med Luciaoptoget ved gudstjenesten i Haslund Kirke søndag den 12. dec. kl. 16.00 (vi mødes i konfirmandstuen i sognegården i kl. 15.40)

Vil du være med i Luciaoptoget, skal du møde mindst to øvegange. Piger ældre end 7. kl., og som har været vant til at deltage i optoget, er meget velkomne til at deltage søndag i egne hvide kjoler. (Vil du låne, så kom gerne sidste øvegang for at få en kjole). Bodil Marie Ester, organist Knud Wieland, kirkesanger i Haslund og Ølst Kirker 24 67 51 98 knud@kwieland.dk


KIRKELIG KONTAKT Sognepræster Louise Raahede Træffes efter aftale Tlf. 86 44 50 52 Fri hver fredag Mail: LRAA@km.dk Bart Vanden Auweele Træffes efter aftale Tlf. 40 41 79 73 Fri hver mandag Mail: BAAU@km.dk Graver Jette Mørk Tlf: 40 42 11 07 haslundgraver@mail.dk Fri hver mandag Kirkebil Randers TAXA - Tlf. 87113030 Kirkekontor Vorup Boulevard 29 8940 Randers SV Tlf. 86 41 30 99 Mail. Haslund.sogn@km.dk eller Oelst.sogn@km.dk Menighedsrådsformand Finn Arne Sørensen Tlf. 86 44 55 00 / 40 20 74 03 fas@pc.dk Kirkebladets redaktion Louise Krogh Raahede Finn Arne Sørensen Bart Vanden Auweele Ellis Juul De grønne pigespejdere Anne Marie Baadsgaard (tlf. 86 41 16 19) ab@fc.randers-hf-vuc.dk

KIRKELIG VEJVISER Fødsel Jordmoderen anmelder automatisk fødslen til kirkekontoret, hvis du føder på hospitalet. Føder du derhjemme, skal du selv anmelde fødslen til kirkekontoret inden 14 dage (se vejledning på borger.dk). Er I ikke gift, kan ”Omsorgs- og Ansvarserklæring” (medfører fælles forældremyndighed) udfyldes med NemId på borger.dk Dåb Henvend dig til sognepræsten i god tid før dåben, og send barnets navn samt navn og adresse på fadderne til kirkekontoret Bryllup Kontakt sognepræsten for at reservere en dato for vielsen, for at finde et tidspunkt for en samtale. Før vielsen skal I udfylde en ægteskabserklæring (se borger.dk), hvorefter I modtager en prøvelsesattest, som afleveres på kirkekontoret. Dødsfald Skal anmeldes af pårørende eller evt. bedemand via borger.dk senest 2 dage efter dødsfaldet. Tidspunkt for evt. bisættelse eller begravelse aftales med sognepræsten. Gravsted Skal du have anlagt eller repareret et gravsted, eller vil du lave en aftale om pasning eller lignende, så henvend dig til kirkegårdslederen (graveren).

KFUM-spejderne Niels Kragh, (tlf. 86 41 58 92)


GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I AUGUST Søn. d. 29. kl. 10.00 v/Haslund Kirke Friluftsgudstjeneste m. Søndermarkens B læseorkester v/ Bart

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I SEPTEMBER Søn. d. 05. kl. 09.30 Haslund Kirke Konfirmation v/ Louise Søn. d. 05. kl. 11.00 Haslund Kirke Konfirmation v/ Louise Tor. d. 09. kl. 18.30 Vingård Pilgrimsvandring v /Louise Søn. d. 12. kl. 10.00 Ølst Kirke Høstgudstjeneste v/Bart Kirkekaffe og rundstykker Søn. d. 26. kl. 10.00 Haslund Kirke Høstgudstjeneste v/Bart Kirkekaffe og rundstykker Tir. d. 28. kl. 16.00 Haslund Kirke Høst for børn Ons. d. 29. kl. 14.30 Sognegården Kreativt værksted Ons. d. 29. kl. 16.30 Haslund Kirke Fyraftensang Tor. d. 30. kl. 18.30 Sognegården Menighedsrådsmøde

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I OKTOBER Søn. d. Søn. d. Tir. d. Søn. d. Ons. d. Ons. d. Tor. d. Søn. d.

03. kl. 10. kl. 12. kl. 17. kl. 27. kl. 27. kl. 28. kl. 31. kl.

10.00 Ølst Kirke Gudstjeneste v/ Bart 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/ Louise 19.00 Sognegården/Kirke Foredrag v/ Poul Smedegård Andersen 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/Bart 14.30 Sognegården Kreativt værksted 16.30 Haslund Kirke Fyraftenssang v/Bart 18.30 Sognegården Menighedsrådsmøde 16.30 Haslund Kirke Halloween-arrangement v/ Louise

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I NOVEMBER Søn. d. Søn. d. Ons. d. Søn. d. Ons. d. Ons d. Ons d.

07. kl. 07. kl. 10. kl. 14. kl. 24. kl. 24. kl. 28. kl.

17.00 Ølst Kirke Alle Helgen Gudstjeneste v/Bart 19.00 Haslund Kirke Alle Helgen Gudstjeneste v/Bart 18.00 Sognegården Mortensaften-arrangement 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/Louise 14.30 Sognegården Kreativt værksted 16.30 Haslund Kirke Fyraftensang v/Bart 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/Bart

Ons. d. 01. kl. 19.00 Haslund Kirke/Sognegård Syng julen ind med Hadsten Bl. Kor

Indsamlinger i Kirken Kirkens Korshær

Klip af og hæng op

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I DECEMBER

Profile for Bruno Sørensen

Haslund Ølst kirkeblad spetember - november 2021  

Haslund Ølst kirkeblad spetember - november 2021  

Profile for bks0401
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded