Haslund Ølst kirke blad september - november

Page 1

KIRKEBLADET

For Haslund og Ølst kirker

September - november 2022

www.haslund-olst-kirke.dk


En gravsten uden dødsdato Tanker omkring Alle Helgen På en landsbykirkegård i det vestlige Belgien ligger min fars grav. Hans navn står på gravstenen, men underligt nok mangler der en dødsdato. Det er, fordi min far... slet ikke er død endnu. Han lever i bedste velgående i sit 87. år. I Belgien, hvor jeg kommer fra, vælger nogle familier ikke kun at skrive afdødes navn på en gravsten. Ofte vælger enken eller enkemanden faktisk i samme ombæring at tilføje sit eget navn. Da min far mistede sin første kone, i 1974, blev familiegravstedet oprettet. Og sidenhen har min far kunnet besøge og passe ikke blot sin første kones, men også sit eget gravsted. Jeg forestiller mig, at det kan føles som en lidt mærkelig tradition, set fra en dansk synsvinkel. Mærkeligt at man på den måde uophørligt bliver konfronteret med sin egen dødelighed. Men måske er tanken slet ikke så tosset… For nogle hundrede år siden, var det meget almindeligt i Danmark, at man i stuerne rundtomkring kunne finde et maleri eller en tegning med budskabet Memento mori – ”Husk at du skal dø”. Livet varer ikke evigt. Det handler om at turde gribe øjeblikket, om at prioritere det, der er vigtigt… Samtidigt, tænker jeg, så er min fars navn på stenen også et billede på det fællesskab, han havde med sin første kone. Et tegn på en kærlighed, der rækker hen over dødens grænse. På stenen er han hos hende.

Deres relation er ikke glemt. Hun er ikke glemt… Som der står i en af de nye sange i Højskolesangbogen, så lever de mennesker, vi har elsket, stadig et sted i os. Vi glemmer dem aldrig. Vi bærer vores døde med os i det liv, vi lever. De er en del af vores identitet. De har nemlig gjort os til dem, vi er. Biblen fortæller, at vores navn står skrevet i Guds hånd. Ligesom mødre og fædre, der får tatoveret deres børns navn på kroppen, er vi en del af Guds identitet. Uophørligt forbliver han hos os – og vi, vi er umistelige for ham. I hans hjerte har vi nemlig aldrig en dødsdato… Sognepræst Bart Vanden Auweele


Friluftsgudstjeneste

Søndag den 28. august kl. 10 i Haslund ved Sognegården

med Søndermarkens Blæseorkester

Det er ved at blive en tradition – og en meget god tradition – at vi i august fejrer gudstjeneste i Sognegårdens have sammen med Søndermarkens Blæseorkester. Efter gudstjenesten sørger menighedsrådet for kaffe og brød i det fri, og Blæseorkestret giver en lille koncert.

HØSTGUDSTJENESTE primært for voksne

Søndag den 4. september kl.

Høst er lig med taknemmelighed. 10.00 i Ølst Kirke og søndag den 11. Taknemmelighed for høsten fra marker september kl. 10.00 i Haslund Kirke og haver og taknemmelighed for alt det andet, vi modtager af Guds hånd. Både i Haslund og Ølst vil høstgudstjenesterne være en mulighed for at tænke efter og glædes.

HØSTGUDSTJENESTE for børn

Denne dag byder på to gudstjenester for børn. Om formiddagen besøger områdets dagplejere og deres børn sognegården, hvor de leger og deltager i en kravlegudstjeneste, og om eftermiddagen er der en gudstjeneste for alle børn. Haslundkær Maskinstation sætter denne dag maskiner og en container fyldt med sand på pladsen foran sognegården, så børnene kan lege og se en traktor indefra, mens mor og/eller far nyder en kop kaffe og måske en snak med de andre forældre. Tirsdag den 13. september kl. 16.00 i Haslund Kirke


FÆLLESSANG I HASLUND SOGNEGÅRD

er der tember p e s . 1 d.2 gnegård Onsdag lund So s a H i ng fællessa .15 6.30-17 1 l. k fra

Vi vil synge kendte sange og salmer fra den nye højskolesangbog og måske lære et par nye. Der bliver også mulighed for at foreslå en sang. Glæder mig til at synge sammen med jer. Mvh. Vibeke – organist i Haslund og Ølst Kirker.

FÆLLESSPISNING OG SOCIALT SAMVÆR FOR PENSIONISTER Onsdag den 28. september, 26. oktober og 23. november, hver gang fra kl. 12.00 til kl. 14.30

Team Frivillighed Randers Kommune og Haslund/Ølst Kirke indbyder til fællesspisning i cafeteriet på Ulvehøj. Konceptet er simpelt: Alle sidder sammen og spiser en varm ret, som bliver lavet i køkkenet. Der er rig mulighed for at snakke med andre fra lokalområdet. Vi slutter af med kaffe/te og småkager. Madlavning og opvask klarer vi. Man sørger som udgangspunkt selv for transport, men er det for problematisk, så kontakt os, og vi vil prøve

Nyhedsmail

at løse det. Fortæl os gerne hvis du kan have 1-2 med i bilen. Har du lyst til at hjælpe som frivillig med borddækning eller afrydning må du også meget gerne kontakte os. Tilmelding skal ske til en af Frivilligguiderne, senest en uge før pr. telefon, sms eller e-mail:

Det koster 40 kr. Der betales på dagen, og øl/sodavand kan købes. Når du tilmelder dig vores nyhedsmail, bliver du opdateret hver gang, der sker noget i Haslund-Ølst Pastorat . Du kan tilmelde dig ved at gå ind på vores hjemmeside www.haslund-olstkirke.dk. Din mailadresse bliver IKKE videregivet, og du kan til enhver tid framelde dig nyhedsmailen igen.


KR VÆ TI EAR VT

Den 28. sept., 26. okt. og 30. nov. mødes vi i Sognegården over en kop kaffe/te, lidt brød og strikkepinde. Alle er hjerteligt velkomne. Hvis man ikke kan strikke i forvejen, kan man sagtens lære det. Det vigtigste er samværet. Vi strikker primært dåbsservietter til alle de børn, der bliver døbt i vores to kirker, og så strikker vi også karklude og sokker, som sælges. Overskuddet giver vi til gode formål i Randers og omegn. Ofte Kirkens Korshær.

KS

TE

D

Hver sidste onsdag i måneden i Haslund Sognegård fra kl. 14.30 til kl. 16.00

FORFATTERFOREDRAG

VED CHRISTIAN DORPH – JEG SLOG MIN FAR IHJEL En aften med foredrag, oplæsning, samtale og fællessang med afsæt i Christian Dorphs seneste udgivelse ”Jeg slog min far ihjel” (Gyldendal 2021), og hans bidrag til den nye udgave af Højskolesangbogen, bl.a. sangen Natskygge, som også er et digt i Dorphs bog.

tilknyttet skrivelinjen på Testrup Højskole. Den seneste bog Jeg slog min far ihjel handler om forfatterens forhold til sin far og sorgen over ham. Aftenen er støttet af Statens Kunstfond.

Foredraget handler om sorg og erindring og vanskelige relationer og om de tabuer og dilemmaer, der knytter sig til kronisk sygdom og død. Er det i orden at forkorte sit eget liv, når det er hårdt og gør ondt? Eller vil livet os så meget, også til det sidste, at man bør man tage hele forestillingen med? Christian Dorph har skrevet både digtsamlinger og romaner – bl.a. en række krimier skrevet i partnerskab med forfatteren Simon Pasternak – og er Onsdag d. 5. oktober kl. 19.00 i Haslund Sognegård


FORFATTERFOREDRAG VED A.C.RIEBNITZSKY Denne sogneaften er udskudt to gange – først pga. Covid19 og senere sygdom hos forfatteren, men mon ikke tredje gang er lykkens gang. Anne-Cathrine Riebnitzskys foredrag tager sit udgangspunkt i bogen ”Smaragdsliberen”. Bogen rummer på én gang et møde mellem vidt forskellige mennesker og mellem de tre gamle monoteistiske religioner, Jødedom, Kristendom og Islam. Det er en utroligt smuk og livsklog bog. Aftenen er et fællesarrangement Torsdag den 27. oktober kl. 19.00 i mellem Kristrup, Vorup og Kristrup Sognegård Haslund-Ølst Sogne. Entré kr. 50.

HALLOWEEN Mandag d. 31. oktober i Haslund Kirke fra kl.16.30

Halloween er på en underlig måde fyldt med både hygge og uhygge, og sådan vil det også være i kirken denne sene eftermiddag. Vi skal nemlig høre en fortælling i børnehøjde om både død og opstandelse. Før børnene kan tage af sted ud i byen og rasle ved dørene, sætter vi lys på kirkegårdens grave. Det er både lidt uhyggeligt i november-mørket, men også rart, fordi det viser vores tro på, at både de døde og vi er i Guds levende hænder. Kig ind på Facebooksiden ”Haslund Nyt”, når tiden nærmer sig, så I kan finde Halloween-kortet over byen. Det er et kort, som områdets børn kan bruge til at finde alle de huse, hvor man gerne tager imod, og hvor man har lidt slik til dem. Mie Nybroe vil som i de forgangne år lave kortet over byen, så tilmeld jer endeligt til hende, hvis jeres hus skal med! Hvis I gerne vil have et pølsehorn og en juicebrik med på turen ud i byen, så I ikke bliver for sultne, skal I sende en mail eller SMS til LRAA@KM.DK eller 23981644 senest den 25. oktober. Husk at skrive, hvor mange I er!


Alle Helgen Gudstjenester

Søndag den 6. novembe r kl. 17.00 Ølst Kirke og i kl. 19.00 i H aslund Kirke

På denne aften mindes vi dem, vi har mistet. Vi kan ikke nå dem mere, og det vækker sorgen i os, og samtidigt er det som Dy Plambech skriver så fint i en af de nye sange i Højskolesangbogen: Alle de mennesker jeg har elsket befinder sig stadig et sted i mig. Vi har brug for at mindes, og vi har brug for budskabet om, at dem, vi har mistet, er i Guds hænder.

MORTENSAFTEN Fællesspisning, hygge og sang

Sidste år fejrede vi sammen Mortens Aften i Sognegården, og det blev en festlig aften med god mad, historier om Morten Bisp, fællessang og masser af snak. Torsdag den 10. november kl. 18.00 i Haslund Sognegård

Få kirkebladet Også hvis du forlader sognet

Flere tideligere sognebørn får i dag tilsendt kirkebladet til deres nye adresse, så de kan følge med i kirkernes aktiviteter i Haslund og Ølst. Ønsker man i forbindelse med fraflytning fra sognene at fortsætte med at modtage kirkebladet, kontakter

Der var deltagere fra begge sogne, og vi håber, at endnu flere vil være med til at gøre dette til en tradition her hos os. Maden, der kommer fra Restaurant Tronborg koster 200 kr. pr. person, og man kan købe drikkevarer til rimelige priser. Tilmelding til Mortens aften: Senest den 2. november pr. mail eller sms til Bart på BAAU@KM.DK /40417973 skriv gerne navn og hvor mange i kommer. man blot menighedsrådsformand Finn Sørensen på telefon 4020 7403 eller mail fas@pc.dk, og kirkebladet vil blive fremsendt til den nye adresse, så lang tid dette ønskes.


LUCIAOPTOG

i Haslund - Ølst sogne. Kom og vær med Alle piger (Luciapiger) og drenge (Luciasvende) fra 0. klasse og opefter kan deltage. Vi øver i Haslund Kirke tre gange: Onsdag den 23. nov. kl. 16.00 –16.45 Torsdag den 1. dec. kl. 16.00 – 16.45 Fredag den 9. dec. kl. 16.00 – 17.15 (kjoler udleveres).

Vi deltager derefter med Luciaoptoget ved gudstjenesten i Ølst Kirke søndag den 11. dec. kl. 16.00 Vi mødes i graverbygningen i Ølst i kl. 15.40. Vil du være med i Luciaoptoget, skal du møde mindst to øvegange. Piger ældre end 7. kl. og som har været vant til at deltage i optoget,

er meget velkomne til at deltage søndag i egne hvide kjoler. (Vil du låne, så kom gerne sidste øvegang for at få en kjole). Vibeke Hansen, organist, og Knud Wieland, kirkesanger i Haslund og Ølst Kirker (24 67 51 98 / knud@kwieland.dk)

Øverst: Frederik, Noah, Silas, Alfred, præst Bart Nederst: Signe, Sara, Mie, Lina, Astrid


OG S ING N T S TEN A S L E F A N E J T E VÅdG s r e A f l a s t n i n g s - hjemmeplejen. i Ran

tjenesten tilbyder at støtte og aflaste pårørende, der passer langvarigt syge eller døende hjemme. Aflastningstjenesten giver den pårørende mulighed for at kunne koble fra nogle timer. Vågetjenesten tilbyder at yde støtte til døende og samtidig aflaste den pårørende. Ordningen skal ses som en støtte og et supplement til og i samarbejde med den professionelle hjælp. Aflastnings- og vågetjenesten ydes af modne og motiverede frivillige, som arbejder under tavshedspligt. Den frivillige er til stede og i nærvær med den svage, demente, syge og døende menneske, men der ydes ikke hjælp til plejeopgaver. Aflastnings- og Vågetjenesten kommer både i private hjem og på kommunens plejecentre. ALLE kan henvende sig og bede om hjælp – også

Tilbuddet gælder for alle borgere i Randers Kommune og er et supplement til den støtte det offentlige hjælpesystem tilbyder. Tilbud om aflastning eller vågetjeneste er gratis for brugerne.

Aflastnings- og Vågetjenesten ledes af en bestyrelse med bl.a. 4 repræsentanter fra menighedsrådene og understøttes økonomisk via en samarbejdsaftale af Randers Søndre Provsti. Det skal her nævnes, at menighedsrådsmedlem Grethe Brøgger, Haslund-Ølst Sogn, indgår i bestyrelsen. Yderligere oplysninger om Aflastnings- og Vågetjenesten kan fås ved henvendelse til formanden, sogne-og hospitalspræst Inger Lise Gram, tlf. 3066-6218/ilgr@km.dk. Tøv ikke med at henvende dig, hvis du har lyst til at virke som aflaster eller våger. Husk: Ingen skal dø alene!


Syng julen ind med Hadsten Blandede Kor

Onsdag d. 23. november kl. 19.00 i Haslund Kirke og derefter i Sognegården

Dette er en efterhånden gammel og rigtigt god tradition i sognene. Vi mødes i kirken, hvor vi hører de 9 læsninger fra Bibelen og hører koret synge. Lokale vil læse teksterne, og der vil selvfølgeligt også være mulighed for at synge nogle af de mest kendte advents- og julesalmer sammen.

Efter gudstjenesten er der kaffe, julebag og – spas i sognegården. Kirkesanger Knud Wieland står for denne mere uformelle del af programmet, hvor der er masser af plads til folkelige julesange og humor.

KONFIRMANDERNES ROLLESPIL: Fredag. d. 23. september LUTHERS NØGLE Hvert år har vi en fantastisk dag, hvor vi sætter et kæmpe rollespil op. Det handler om reformationen. Det foregår ved det smukke Fussingø, og de fleste konfirmander i Randers deltager. Der medvirker mere end 100 frivillige, så vi har hele tiden brug for nye. Har du mod på at slås med sværd, går du med en skuespiller i maven,

kl. 08.00 – ca. 16.00

eller vil du lave kaffe og mad til de frivillige, så skriv en SMS eller ring på 40 41 79 73 eller mail BAAU@ KM.DK og meld dig under fanerne. Det kunne være, at du selv har et barn, som deltager, eller også har du bare lyst til at dele denne fantastiske dag med glade børn og voksne.

Transport til og fra kirken Hvis du har et problem med at komme frem og tilbage i forbindelse med en gudstjeneste eller et af vores arrangementer i Sognegården eller i kirkerne, er du velkommen til at kontakte formand Finn Sørensen, eller et af de øvrige menighedsrådsmedlemmer for at få kørelejlighed. Der er også mulighed for at benytte kirkebil. Du bestiller en taxa ved Randers TAXA på telefon 87 11 30 30 og så er det kirken, som betaler.


KIRKELIG KONTAKT Sognepræster Bart Vanden Auweele Træffes efter aftale Tlf. 86 44 50 52 Tlf. 40 41 79 73 Fri hver mandag Mail: BAAU@km.dk Louise Raahede Orlov pga. hjemmetræning Tlf. 23 98 16 44 Mail: LRAA@km.dk Graver Louise Kjeldsen Tlf: 51 25 88 75 Mail: haslundgraver@mail.dk Fri hver mandag Kirkebil Randers TAXA - Tlf. 87113030 Kirkekontor Vorup Boulevard 29 8940 Randers SV Tlf. 86 41 30 99 Mail: Haslund.sogn@km.dk eller Oelst.sogn@km.dk Menighedsrådsformand Finn Arne Sørensen Tlf. 86 44 55 00 / 40 20 74 03 Mail: fas@pc.dk Kirkebladets redaktion Ellis Juul Finn Arne Sørensen Bart Vanden Auweele

De grønne pigespejdere Anne Marie Baadsgaard (tlf. 86 41 16 19) ab@fc.randers-hf-vuc.dk

KIRKELIG VEJVISER Fødsel Jordmoderen anmelder automatisk fødslen til kirkekontoret, hvis du føder på hospitalet. Føder du derhjemme, skal du selv anmelde fødslen til kirkekontoret inden 14 dage (se vejledning på borger.dk). Er I ikke gift, kan ”Omsorgs- og Ansvarserklæring” (medfører fælles forældremyndighed) udfyldes med NemId på borger.dk Dåb Henvend dig til sognepræsten i god tid før dåben, og send barnets navn samt navn og adresse på fadderne til kirkekontoret Bryllup Kontakt sognepræsten for at reservere en dato for vielsen, og for at finde et tidspunkt for en samtale. Før vielsen skal I udfylde en ægteskabserklæring (se borger.dk), hvorefter I modtager en prøvelsesattest, som afleveres på kirkekontoret. Dødsfald Skal anmeldes af pårørende eller evt. bedemand via borger.dk senest 2 dage efter dødsfaldet. Tidspunkt for evt. bisættelse eller begravelse aftales med sognepræsten. Gravsted Skal du have anlagt eller repareret et gravsted, eller vil du lave en aftale om pasning eller lignende, så henvend dig til kirkegårdslederen (graveren).

KFUM-spejderne Niels Kragh, (tlf. 86 41 58 92)


GUDSTJENESTER OG ARRANGEMENTER I AUGUST

Søn. d. 28. aug. kl. 10.00 Sognegårdshaven Friluftsgudstjeneste med Søndermarkens Blæseorkester

GUDSTJENESTER OG ARRANGEMENTER I SEPTEMBER Søn. d. 04. sept. kl. 10.00 Ølst Kirke Høstgudstjeneste (+ kirkekaffe og rundstykker) Søn. d. 11. sept. kl. 10.00 Haslund Kirke Høstgudstjeneste (+ kirkekaffe og rundstykker) Tir. d. 13. sept. kl. 16.00 Haslund Kirke/ Høst for børn Sognegård Søn. d. 18. sept. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste Man. d. 19. sept. Kl. 18.30 Sognegården Menighedsrådsmøde. Ons. d. 21. sept kl. 16.30 Sognegården Fællessang Ons. d. 28. sept. kl. 12.00 Ulvehøj Cafeteria Fællesspisning Ons. d. 28 sept. kl. 14.30 Sognegården Kreativt værksted

GUDSTJENESTER OG ARRANGEMENTER I OKTOBER Ons. d. 05. okt. kl. 19.00 Sognegården Forfatterforedrag v/Christian Dorph Søn. d. 09. okt. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste Søn. d. 16. okt. kl. 10.00 Ølst Kirke Gudstjeneste Søn. d. 23. okt. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste Ons. d. 26. okt. kl. 12.00 Ulvehøj Cafeteria Fællesspisning Ons. d. 26 okt. kl. 14.30 Sognegården Kreativt værksted Tor. d. 27. okt. kl. 19.00 Kristrup Sognegård Forfatterforedrag v/A.C. Riebnitzsky Man. d. 31. okt kl. 16.30 Haslund Kirke Halloween arrangement

GUDSTJENESTER OG ARRANGEMENTER I NOVEMBER

GUDSTJENESTER OG ARRANGEMENTER I DECEMBER Søn. d. 4.dec. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste

ken ng i kir li m lp. a s d In Nødhjæ s n e k ir Folkek

Klip af og hæng op

Tor. d. 03. nov. kl. 18.30 Sognegården Menighedsrådsmøde Søn. d. 06. nov. kl. 17.00 Ølst Kirke Alle Helgen Gudstjeneste Søn. d. 06. nov. kl. 19.00 Haslund Kirke Alle Helgen Gudstjeneste Tor. d. 10. nov. kl. 18.00 Sognegården Mortensaften – arrangement Søn. d. 20. nov. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste Ons. d. 23. nov. kl. 12.00 Ulvehøj Cafeteria Fællesspisning Ons. d. 23. nov. kl. 19.00 Haslund Kirke/ Syng julen ind med Hadsten Bl. Kor Sognegård Tor. d. 24. nov. kl. 18.30 Sognegården Menighedsrådsmøde Søn. d. 27. nov. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste Ons. d. 30 nov. kl. 14.30 Sognegården Kreativt værksted