__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

KIRKEBLADET

www.haslund-olst-kirke.dk

“Den sten, bygmestrene vragede, er blevet hovedhjørnesten. Det er Herrens eget værk, det er underfuldt for vore øjne” (Salmernes Bog 118, v. 22)

Haslund Ølst

HASLUND KIRKE

ØLST KIRKE

April - august 2021


PRÆSTEN SKRIVER - Gi’ os lyset tilbage! En vinterdag i midten af februar. Jeg sidder i præstegårdens kontor og bladrer lidt i den nye højskolesangbog. 601 Sange, som ikke ønsker andet end at blive sunget. Men netop dette er svært i en nedlukningstid. Bogen sættes på hylden igen, og sangene forbliver tavse bogstaver på hvidt papir. Min kalender er fyldt med aflysninger, med møder og gudstjenester, der aldrig blev til noget. Det er, som om alle er gået i vinterhi. Konfirmationerne er udskudt, og det har været meget småt med barnedåb og bryllupper på det seneste. Ikke underligt. For de vigtigste, mest skælsættende øjeblikke i vores liv – øjeblikke, som gør os til de mennesker, vi nu er – dem vil vi gerne dele med andre. Dem kan vi faktisk ikke skabe alene. Ingen døber sig selv, ingen konfirmerer sig selv eller bliver gift med sig selv. Ja, heller ingen begraver sig selv. Vi er en del af et fællesskab – og netop igennem fællesskabet bliver vi til dem, vi er. Jeg længes efter lyset. Efter samvær med familie og venner. Efter fællessang. Efter alt det, som jeg ikke selv kan frembringe, men som jeg lever af. En vinterdag i midten af februar. Sneen er ikke helt forsvundet endnu, men der er allerede fuglefløjt i præstegårdshaven. Og med de første forårstegn begynder telefonopringningerne.

”Er det muligt at holde barnedåb i maj måned”? ”Vi planlægger et bryllup og vil gerne høre, om kirken er ledig i slutningen af august”? Selvfølgelig! I er mere end velkomne! I kirkerne er der altid plads til jer. For vi har brug for stor og vild opstandelse! Gi’ os lyset tilbage! Vi vender op på ethvert nederlag. Dørene åbne og smilene slidt. Sådan er landet, jeg gerne vil kalde for mit.

Bart – Præst i Haslund og Ølst


ET TILBUD OM PÅSKE OG LOKALHISTORIE.. ..til børn og alle os andre Finder sted i påskeferien, når man har tid og lyst! Vi ved ikke, hvordan restriktioner osv. ser ud til Påske, og derfor har vi præster ud over gudstjenesterne i kirken valgt en aktivitet, der finder sted udenfor og sammen med dem, der nu er i ens boble. Oplysninger om begge løb kan i ugen op til påskeferien og i selve ferien findes på sognenes hjemmeside www. haslund-olst-kirke.dk og på landsbyernes Facebooksider samt på Haslund Kirkes opslagstavle ved indgangen til kirkegården. Det er en god idé at have en app til at læse QR-koder på telefonen. De kan downloades gratis. Løb om påske og Haslunds lokalhistorie for børn og voksne fra omkring 11 år til 99 år:

Løb om Påske for de yngste – fra ca. 4-11 år:

Når man alligevel er ude at gå en tur, kan man tage på denne vandring rundt i Haslund. På ruten hører man både om Påskeugen – om ensomhed, bedrag, fællesskab og mørke, men også om fællesskab, lys og glæde – og om landsbyens historie. Ja, hvor ligger den gamle skole? Var der engang én, der satte ild til kirken? Osv. Kom med på en vandring rundt i byen, og se og hør, hvordan Bibelens fortællinger og landsbyens historie kæder sig sammen.

På denne tur hører I om Jesus og påskeugen i Jerusalem. Tøjdyret Snapper vil hjælpe med at fortælle, om dengang Gud sikrede, at Livet og Lyset vandt over død og mørke. På ruten vil der være fortælling og små opgaver, og mon ikke børnene til sidst kan få et påskeæg af deres forældre… Vi håber, at I forældre er med på det, så dette løb kan erstatte den børnegudstjeneste med påskeægsjagt, vi plejer at arrangere. Se nærmere oplysninger på hjemmesiden i midten af uge 12.


PALMESØNDAG Søndag den 28. marts. kl. 10 i Haslund Kirke Denne søndag tager vi hul på Påskens begivenheder: Efter tre års

vandringer i Israel-Palæstina kommer Jesus ridende ind i Jerusalem på et æsel, og han hyldes som den konge sendt fra Gud selv, der skal befri det jødiske folk.

LANGFREDAG Fredag den 2. april kl. 10:00 i Ølst Kirke Efter Palmesøndags hyldest, fulgte dage med uro og angst. Langfredag

skal vi følge Jesus op til korset, ligesom Han følger os gennem livets glæder og dets smerte – gennem fødsel og død.

PÅSKEDAG Søndag den 4. april kl. 10:00 i Haslund Kirke Kristendommens budskab er, at ”det ender godt”, for Gud viser netop Påskemorgen, at Han er stærkere end

død og mørke. Denne dag skal kirken pyntes smukt med påskeliljer, og Påskens smukkeste salmer skal bruse fra orglet. Påskemorgen er nemlig fyldt med GLÆDE!

PINSEDAG OG KAFFE I DET FRI Søndag den 23. maj kl. 10:00 i Ølst Kirke Pinse, forår og sommerfornemmelser hører sammen. Denne søndag fejrer vi, at Gud har sendt os sin Ånd, Helligånden, der vækker tro, håb og kærlighed i os.

Efter gudstjenesten vil vi nyde kaffe og morgenbrød ude på kirkegården og forhåbentligt mærke både forårets kriblen og det fællesskab, der er en vigtig del af kirken og af det at være menneske.


INDSÆTTELSE AF NY PRÆST OG JAZZ I HAVEN Søndag den 6. juni kl. 10:00 i haven ved Sognegården

Bart blev ansat allerede i november, men der har ikke kunnet være en indsættelsesgudstjeneste tidligere pga. risikoen for coronasmitte. Det, håber vi, kan ske i begyndelsen af juni, hvor Provst Birgith Nørlund har lovet at komme. Under den forhåbentligt festlige indsættelses- og friluftsgudstjeneste sørger kirkens personale for at støtte fællessangen, og vi er også så heldige, at Rose Egeskjold og Venner bidrager med jazz under løvtræerne.

Vi har i en del tid haft to præster. Louise Raahede er gået ned på halv tid, da hun hjemmetræner sin datter, Silke, og Silkes far, Bart, er derfor også ansat i Haslund og Ølst på halv tid.

Efter gudstjenesten sørger menighedsrådet for et let traktement og en forfriskning.

PILGRIMAVANDRINGER I DET FRI Efter en dejlig aften sidste år i Tebbestrup og Tebbestrupkær vil vi i år byde på 3 meget forskellige vandringer. To af dem giver en mulighed for at lære smukke områder i vores 2 sogne at kende, og på den 3. vandring skal vi guides rundt ved Agri Bavnehøj på Mols af Anne Hanson, der nu er præst på Mols og tidligere var her i Haslund og Ølst. De 3 vandringer har hver deres tema, og vi vil se 3 meget forskellige landskaber med hver deres skønhed. Aftenerne vil alle byde på vandring, fællesskab, fortælling og sang, men hver vandring har også et særligt præg. Aftenerne sluttes alle af med en kop kaffe og lidt brød, som menighedsrådet sørger for.


VANDRING I ENGENE VED TEBBESTRUP KÆR Tirsdag den 15. juni kl. 18:30 fra Bålhytten At gå sammen en sommeraften er noget ganske særligt. Vi mødes ved bålhytten dér, hvor Kildehusvej bliver til Kærgade, og går sammen ned i engene. Gode støvler kan være en god idé, for nogle gange er der lidt vådt, men lad os håbe, at sommerens varme er slået igennem. Vi slutter af med en kop kaffe ved bålhytten. Man kan parkere langs områdets veje, og vi må også parkere hos Alice og Henning Sørensen, Kallehavevej 16.

VANDRING MED ANNE HANSON VED AGRI, MOLS BJERGE Torsdag den 12. august kl. 18:30 fra Agri Kirke

Sognenes tidligere præst leder os denne aften på en pilgrimsvandring i det smukke, kuperede område omkring Agri på Mols. Vi begynder i Agri Kirke og går en tur på 3-4 km. i området. Aftenen sluttes af med en kop kaffe ved sognegården. Hvis man ikke selv kan komme til Agri, er man velkommen til at kontakte menighedsrådet, der så vil prøve at arrangere fælleskørsel.

FREMTIDIGE KONFIRMATIONSDATOER Konfirmationen 2021 i Haslund Kirke bliver den 5. september. Konfirmationen 2022 i Haslund Kirke bliver den 13. maj. Konfirmationen 2023 i Haslund Kirke bliver den 5. maj.


VANDRING PÅ LOKAL VINGÅRD SAMT VINSMAGNING Torsdag den 9. september kl. 18:30 på Eriksborgvej 8 I Bibelen hører vi igen og igen om en vingård. Bibelen bruger billeder, som kom fra Israel/Palæstinas hverdagsliv, for kun i billeder fra vores dagligliv kan Gud fortælle os om sit rige. Vingården er ofte et billede på Guds folk og/eller på Israel, men det er ikke kun på sydlige himmelstrøg, at man kan se en vingård.

Til sidst vil JP Christiansen og hans kone Birgit lade os smage på vinen og fortælle om gården og om at være vinbønder i Kronjylland. Vi slutter som altid med en kop kaffe.

I Ølst Sogn ligger der faktisk en vingård, og vi er så heldige, at vingårdsejeren sidder i menighedsrådet. Han har inviteret os på denne vandring, hvor vi skal høre om Bibelens billedunivers, og hvad det kan betyde for os, mens vi ser druerne hænge på vinstokkene.

GUDSTJENESTE VED THOMAS BAU OG BART AUWEELE Søndag den 4. juli kl. 10 i Haslund og søndag 25. juli kl. 10 i Johanneskirken Præsterne i Johanneskirken i Vorup og præsterne i Haslund og Ølst sørger for i et samarbejde at dække hinandens ferier og fridage. På den første søndag i juli kommer Thomas Bau til Haslund. Efter gudstjenesten er der smurte rundstykker på kirkegården.

Den sidste søndag har en af vores præster gudstjenesten i Vorup, og vi håber, at I vil se det som en god mulighed for at komme på besøg i Vorup og hilse på kirkegængerne i vores nabosogn.


FRILUFTSGUDSTJENESTE Med Søndermarkens Blæseorkester

Søndag den 29. august kl. 10 i Haslund ved Sognegården

Det er ved at blive en tradition – og en meget god tradition – at vi i august fejrer gudstjeneste i Sognegårdens have sammen med Søndermarkens Blæseorkester. Efter gudstjenesten sørger menighedsrådet for kaffe og brød i det fri, og Blæseorkestret giver en lille koncert.

FÅ KIRKEBLADET, HVIS DU FORLADER SOGNET Flere tideligere sognebørn får i dag tilsendt kirkebladet til deres nye adresse, så de kan følge med i kirkernes aktiviteter i Haslund og Ølst. Ønsker man i forbindelse med fraflytning fra sognene at fortsætte med at modtage kirkebladet, kontakter man blot menighedsrådsformand Finn Sørensen på telefon 4020 7403 eller mail fas@pc.dk, og kirkebladet vil blive fremsendt til den nye adresse, så lang tid dette ønskes.

DET

aldrig jeres vil holde tro på livsfortællinop med at , e.dkg og sa fortælle lige så at lig irkne -ke mtidi top din lstge me g fortæ nd-o llinge t værd so fortællin tør haslu r. g m all e andr er Når es vi en velke dnu ndte en ga dage ord, ng hø …” ”og det sk rer de at vi , så ved all vi, at ete i om Je e er en det er de su de jul, og l af fødse om lys for l, for di de tællingen get vi , varme n ha og alle ha r brug hjerterum ndler Glæd for og – VI SY kan givno- til jer elig jul! NGER Og go e. alle. JULE dt ny tår N IN Tirs. D MED d. Haslu 2. dec. HADS /Ann 20 nd Ki TEN e Ha rke og 14 kl. 19 nson BLAN .00 Præs DEDE tegå genn KOR. rd em ko skær Tradit et af rsang, fæ ionen le ka syng ”fred tro er vi n slyse llessang sænk begynd t” ind sa og i jul lig e at en e sig e så lad . he Hads mmen me sti ten d de d for at gå Herefter e julefred lbl. og de er en n ni læ Kor ka og syng med over der mu ger. lig e ffen Vi sta sninog de videre, mei præstegå kirke rter fra friskba rns SOGN fan,ling hvorrdeni . Arran gte kle vi nyde r geme vi EEFTgik en be le ve jner. velko ntet ER g i he var mne. er gra der ud MID To tis, og , at rs. d. lketællin DA Gus 2). fo dage 111. de s Kvirini – KO alle er Haslu e NF 2, de ld i en EK ho nd Pr m c. 20 (Luk e T TI 14 æste t sket L RA om at tælling, gård kl. 14.0 NDER ”Og de Augustus te foIlke disse 0 S AR syn til REST kejser r den førs n”’kirkens tider tales . Anne indkøb. so der Ko Det va lder i Syrie viteres all ciale arbejd mege send Hanson på ntakt so e, de hygg e’. De t om gnep r ha 86 44 eli statho mand en mail ræst rfor stegå g sognee r tid og 50 inan ag d. lys rden fte Hu t, 8 dec. h@km.dk 52 eller rmidd . He til en de ca sk: r ag i . sene kirke At der alt præjulen 45 indsa laver vi st bil id ko tte ba er mu mente til og Menig g tremm , der sk nfekt til fra lig r (se al tilb heds er og bage kirkens hed for ringe marci rådet lukke rst i pan blade arrangemm. sørger for de døre. v. ka t). ffe og og indkø Tilme æbles er desu b af E lding den kiv RK væ KI er nø er. ST rt dven dig ØL af he n-

K

BLA IRKE

www.

nd Haslu Ølst

UND

HASL

15 s 20

Mart ar &

E

KIRK

ar, Janu

Febru


CORONA Evt. ændringer, gudstjenester på 30 minutter og andre restriktioner Vi kender alle til de forbehold, som hele coronatiden har gjort nødvendige, men alligevel vil vi igen gøre opmærksom på, at der sagtens kan komme ændringer i kalenderen. Tjek derfor altid lige på sognenes hjemmeside for at se, om gudstjenester og arrangementer løber af stablen som planlagt. Eller ring til os og spørg! Regler i Kirken Vi kan have kirkelige handlinger inkl. bisættelser/begravelser i kirkerne, og vi holder gudstjenester om søndagen. Der gælder dog nogle regler: Man skal have mundbind på, når man går ind og ud. Vi spritter hænderne. Vi sidder i bobler med dem fra ens husstand med min. 2 meters afstand til andre. Der er ingen fællessang. I Haslund må der være op til 20 personer og i Ølst op til 17 (afhængigt af, hvordan man

kan placere sig på bænkene, så vi også overholder afstandskravet). Og både kirkelige handlinger og gudstjenester må ikke vare mere end 30 minutter. Der er en særlig regel for bisættelser/begravelser, så man på kirkegården må være op til 50 personer. Alle disse regler er der naturligvis for at gøre det så sikkert som muligt at gå i kirke, og reglerne bliver selvfølgeligt lavet om igen. Vi regner med, at restriktionerne henover foråret – med flere vaccinerede og bedre vejr – kan lempes en del, og at mere kan lade sig gøre i kirkerne og ifm. gudstjenester i det fri. Kirkekaffen i det fri genoptager vi naturligvis så snart, det er muligt! Samtaler Noget, der også altid kan lade sig gøre, er at kontakte præsterne, hvis man trænger til en samtale. Vi kan både gå en tur og tale sammen eller tale over telefonen. Mange Hilsner Bart og Louise

TRANSPORT TIL OG FRA KIRKEN Hvis du har et problem med at komme frem og tilbage i forbindelse med en gudstjeneste eller et af vores arrangementer i Sognegården eller i kirkerne, er du velkommen til at kontakte formand Finn Sørensen, eller et af de øvrige menighedsrådsmedlemmer for at få kørelejlighed.

Der er også mulighed for at benytte kirkebil. Du bestiller en taxa ved Randers TAXA på telefon 87 11 30 30, og så er det kirken, som betaler.


VIELSER OG DÅB Pga. Covid19 har mange udsat dåb og bryllup, men forhåbentlig nærmer vi os en tid, hvor vi må samles flere både i kirken og til fester. Når vi kommer lidt tættere på sommeren, og flere er blevet vaccinerede, melder vi mere ud omkring lidt alternative muligheder for dåb. Vi påtænker at lave særlige gudstjenester i efteråret, hvor hovedtemaet er dåb. Det kan blive festlige lejligheder, hvor flere børn bliver døbt, og hvor vi gør noget helt særligt ud af det. Vi regner med at sende breve ud til alle forældre, der er medlemmer af Folkekirken, bor i sognene og har fået et barn i coronatiden. Men I må naturligvis også altid kontakte os! Husk endeligt, at både dåb og vielser kan være store begivenheder med mange mennesker, men det kan også foregå

NYHEDSMAIL Når du tilmelder dig vores nyhedsmail, bliver du opdateret hver gang, der sker noget i Haslund-Ølst. Du kan tilmelde dig ved at gå ind på vores hjemmeside www.haslund-olst-kirke.dk. Din mailadresse bliver IKKE videregivet, og du kan til enhver tid framelde dig nyhedsmailen igen.

i en mindre kreds. Man kan sagtens blive både gift og få ens barn døbt uden at være forpligtet på en stor fest, og vielse og dåb er altid højtidelige, smukke og meningsfulde begivenheder, hvad enten der er mange eller få gæster – eller slet ingen. Det afgørende er kærligheden – mellem os mennesker og mellem Gud selv og os! Kontakt gerne os præster for at høre nærmere…


KIRKELIG KONTAKT

KIRKELIG VEJVISER

Sognepræst Louise Raahede Træffes efter aftale Tlf. 86 44 50 52 Fri hver fredag Mail: LRAA@km.dk

Fødsel Jordmoderen anmelder automatisk fødslen til kirkekontoret, hvis du føder på hospitalet. Føder du derhjemme, skal du selv anmelde fødslen til kirkekontoret inden 14 dage (se vejledning på borger.dk). Er I ikke gift, kan ”Omsorgs- og Ansvarserklæring” (medfører fælles forældremyndighed) udfyldes med NemId på borger.dk

Bart Vanden Auweele Træffes efter aftale Tlf. 40 41 79 73 Fri hver mandag Mail: BAAU@km.dk Graver Jette Mørk Tlf: 40 42 11 07 haslundgraver@mail.dk Fri hver mandag Kirkebil Randers TAXA - Tlf. 87113030 Kirkekontor Vorup Boulevard 29 8940 Randers SV Tlf. 86 41 30 99 Mail. Haslund.sogn@km.dk eller Oelst.sogn@km.dk Menighedsrådsformand Finn Arne Sørensen Tlf. 86 44 55 00 / 40 20 74 03 fas@pc.dk Kirkebladets redaktion Louise Krogh Raahede Finn Arne Sørensen Bart Vanden Auweele Ellis Juul De grønne pigespejdere Anne Marie Baadsgaard (tlf. 86 41 16 19) ab@fc.randers-hf-vuc.dk

Dåb Henvend dig til sognepræsten i god tid før dåben, og send barnets navn samt navn og adresse på fadderne til kirkekontoret Bryllup Kontakt sognepræsten for at reservere en dato for vielsen, for at finde et tidspunkt for en samtale. Før vielsen skal I udfylde en ægteskabserklæring (se borger.dk), hvorefter I modtager en prøvelsesattest, som afleveres på kirkekontoret. Dødsfald Skal anmeldes af pårørende eller evt. bedemand via borger.dk senest 2 dage efter dødsfaldet. Tidspunkt for evt. bisættelse eller begravelse aftales med sognepræsten. Gravsted Skal du have anlagt eller repareret et gravsted, eller vil du lave en aftale om pasning eller lignende, så henvend dig til kirkegårdslederen (graveren).

KFUM-spejderne Niels Kragh, (tlf. 86 41 58 92)


GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I MARTS Søn. d. 28. kl. 10.00 Haslund Kirke v/ Bart

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I APRIL Fre. d. 02. kl. 10.00 Ølst Kirke Langfredag v/Bart Søn. d. 04. kl. 10.00 Haslund Kirke Påskedag v/ Louise Søn. d. 18. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/Bart Søn. d. 25. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/Bart

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I MAJ Søn. d. 02. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/Bart Søn. d. 09. kl. 10.00 Ølst Kirke Gudstjeneste v/Louise Tor. d. 13. kl. 10.00 Haslund Kirke Kr. Himmelfart v/Bart Søn. d. 23. kl. 10.00 Ølst Kirke Pinsedag v/Bart, med kirkekaffe og morgenbrød i det fri

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I JUNI Søn. d. 06. kl. 10.00 Indsættelsesgudstjeneste i det fri v/ Bart Tir. d. 15. kl. 18.30 Pilgrimsvandring i Tebbestrup og Tebbestrup Kær Mødested: Bålhytten ved Kærgade og Kildehusvej. Søn. d. 20. kl. 10.00 Ølst Kirke Gudstjeneste v/Ba rt Søn. d. 27. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/ Louise

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I JULI Søn. d. 04. kl. 09.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/ Thomas Bau Kirkekaffe med morgenbrød i det fri Søn. d. 25. kl. 10.00 Johanneskirken Vorup Gudstjeneste v/Bart

GUDSTJENESTER OG ARANGEMENTER I AUGUST

Indsamlinger i Kirken Kirkens Korshær

Klip af og hæng op

Søn. d. 08. kl. 10.00 Haslund Kirke Gudstjeneste v/Bart Tor. d. 12. kl. 18.30 Agri, Mols Mødested Agri Kirke. Se hele programmet inde i kirkebladet Søn. d. 15. kl. 10.00 Ølst Kirke Gudstjeneste v/ Bart Søn. d. 29. kl. 10.00 Haslund Sognegård Friluftsgudtjeneste med Søndermarkens Blæseorkester Kaffe og brød i det fri

Profile for Bruno Sørensen

Haslund Ølst kirke blad foråret 2021  

Haslund Ølst kirke blad foråret 2021  

Profile for bks0401
Advertisement