iSandefjord 1-2019

Page 1

iSANDEFJORD Sandefjord Næringsforening

April 2019

Det gror godt i næringslivet i Sandefjord! Møt den spennende IT-bedriften, den nye rådmannen, den påtroppende Gründerietlederen og den ferske sandefjordingen – og mye mer.


Sa du «økte felleskostnader»? Gladys, oppgang B

Å sitte i et styre i et borettslag eller sameie er ikke alltid like lett Vi i Usbl hjelper alle typer borettslag og sameier med alt fra fellekostnader til vedlikehold. Dette gjør at styret får en hjelpende hånd til de enkle og de vanskelig oppgavene. På denne måten sikrer man at borettslaget eller sameiet får en stabil og god drift. Trenger du bistand? Da er du velkommen til vårt kontor i Rådhusgata 24 i Sandefjord. Du kan også ringe oss på telefon 22 98 38 00.

2 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Foto: Marte Haraldsen

INNHOLD

TENK NYTT, FOLKENS! Siden forrige utgave av iSandefjord har vi kommet over i et nytt år. Det er spennende ting på gang i Sandefjord denne våren, og du som holder dette magasinet i hendene har mye godt lesestoff å glede deg til. Selv har vi i Sandefjord Næringsforening hatt hendene fulle med storstilt oppussing på hjemmebane. Gründeriet har fått nye, store og freshe lokaler, og vi håper du får lyst til å svinge innom etter å ha lest om vårt tilbud til start-ups midt i Sandefjord sentrum. Nettopp nyetableringer er noe vi jobber hardt for. Kloke hoder og flinke folk kan vi ikke få nok av, derfor vil du møte flere av dem på de påfølgende sidene. Pål og Erik har flyttet fra Oslo til Sandefjord for spennende jobber i IT-bransjen, mens Eirik fulgte gründerdrømmen og startet eget øltapperi. Den nye daglige lederen på Gründeriet – Benedicte Eian Iversen – begynner 1. mai, og samme dag tiltrer Bjørn Gudbjørgsrud som rådmann i Sandefjord. Og apropos klokt hode med kontorplass på rådhuset; IT-sjef Sondre Andersen i Sandefjord kommune skal lage Norges smarteste gate – følg med! Sandefjord har mye bra å by på. Bostedsattraktivitetene er kjent nok, men med dette magasinet ønsker vi å øke kunnskapen om det lokale næringslivet. Sandefjord kan skilte med flest nye bedriftsetableringer i Vestfold de siste årene, og vi ser ingen grunn til å stoppe nå. Flinke folk ønsker å jobbe sammen med andre flinke folk, akkurat som et levende næringsliv tiltrekker seg flere spennende bedrifter. Vi i Sandefjord Næringsforening er ikke så rent lite stolte av alt det positive som skjer rundt oss, og vi skal fortsette å tenke stort om og med næringslivet i Sandefjord.

4

Gründeriet får ny daglig leder

8

Tenker stort om arbeidsplasser

11

Gjør ny busskampanje i Oslo

12

Digitaliserer gravferdsindustrien

14

Fosstech så lyset i helt ny bransje

16

Den moderne advokatrollen

18

Lade-gründere ved veiskille

21

Vurderer bildeling i Sandefjord

22

Norges smarteste gate

25

Møt den nye rådmannen

26

Gründerdrømmen i boks

28

SF-sjefen vil vinne byen

30

Mye bolig for pengene

33

Grønt lys for «Dronninga»

34

Boligkjempe pusser opp

38

Internasjonale streker på Framnes

42

IT-jobb fikk Erik til Sandefjord

45

Styreleder Morten Gran har ordet

48

Stor oversikt; alle medlemmene våre

50 Bli kjent med Sandefjord Næringsforening

Vi har lært mye nytt i arbeidet med magasinet, og det håper vi du også gjør! God fornøyelse!

Daglig leder Marit Sagen Gogstad Sandefjord Næringsforening

Utgiver Sandefjord Næringsforening www.sandefjordnaringsforening.no www.tenksandefjord.no Gründeriet Dronningens gate 5-7 3211 Sandefjord

Journalist og redaktør Henrik Sandvik henrik@sandefjordnaringsforening.no 990 23 031

Følg oss i sosiale medier! Du finner oss på Facebook, Snap, Instagram og LinkedIn.

Utgivelse 17. april 2019

Annonser Stein Ophus, stein@bk.no Kristin Larsen, kristin@bk.no

Forsidefoto Sandefjord Næringsforening

Neste utgivelse Oktober 2019

Produksjon og trykk BK Grafisk AS - www.bk.no

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I

3


– Stillingsannonsen var som skrevet spesielt for meg, sier Benedicte Eian Iversen (35), som gleder seg til å ønske velkommen til Gründeriet. Foto: Henrik Sandvik 4 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Går for fullt belegg på Gründeriet Benedicte Eian Iversen (35) tar med seg lang hotellerfaring til jobben som daglig leder for Gründeriet. – Det skal bli en selvfølge for gründere fra Sandefjord å leie plass på Gründeriet, sier hun. TEKST I HENRIK SANDVIK

18. desember 2018 sa kommunestyret i Sandefjord ja til å øke støtten til Gründeriet. Det ga rom til å ansette en daglig leder, og Finn-annonsen gikk ut tidlig neste morgen. 43 kandidater søkte på stillingen, og Benedicte Eian Iversen trakk det lengste strået. – Det første jeg tenkte var «den jobben står det mitt navn på». Det føltes som om annonsen var skrevet til meg, sier 35-åringen. Hun har studert i England og Sveits, og har 13 års fartstid på hoteller i inn- og utland. Først i Frankrike, Spania og USA, så de siste 10 årene på Farris Bad. Nå gleder hun seg til å begynne å jobbe i Sandefjord. – Sandefjordinger heier patriotisk på hverandre, og oppfattes som positive og uredde. Flere tør å tenke stort og bli best i det de driver med, og det virker som næringslivet har skjønt at det oppstår mange positive synergieffekter ved samarbeid. I januar åpnet nye Gründeriet. Med nyoppussede og dobbelt så store lokaler på det gamle Ole Olsen-hjørnet, er målet å styrke ryktet som gründerby ytterligere. – Det gjøres allerede veldig mye bra for gründere i Sandefjord. Det er for eksempel flott at kommunen har en egen næringslivskoordinator og et Start-nettverk som tilbyr oppstarteveiledning, sier Eian Iversen, og fortsetter: – Ikke minst har jeg naturligvis tro på det jeg nå selv blir en del av; nemlig å satse ytterligere på Gründeriet. Hun har ambisjonene i orden på vegne av sin nye arbeidsplass. – Vi skal bli så gode på det vi gjør at det skal være en selvfølge for sandefjordinger som starter for seg selv å være innom Gründeriet i etablerings- og oppskaleringsfasen. Jeg tenker at dette kommer til å bli så populært at vi vil ha ventelister i løpet av kort tid. Oppunder 20 bedrifter, samt Sandefjord Næringsforening selv, har i dag kontorplass på Gründeriet. For en rimelig penge (1.500 kroner i måneden for fast plass eller 500 kroner for 1-2 dager i uken) kan gründere i alle aldre og fra alle bransjer bli en del av fellesskapet.

GRÜNDERIET • Arbeidssted og kontorfellesskap for gründere. • Her kan gründere leie kontorplass for en rimelig husleie. • Holder til i Dronningens gate 5-7 i Sandefjord. • Drives av Sandefjord kommune og SNF. • Største samarbeidspartnere er Jotun, Sandefjord Bredbånd, Innowin og DNB. • I tillegg bidrar en rekke lokale bedrifter.

Inkludert i leieprisen er nett, møterom, strøm, kaffe, adgang på Gründeriet-og SNF-arrangementer, oppfølging og mentorordning – for å nevne noe. – Her kan gründere lære av hverandre og motiveres til å samarbeide, samtidig som de legger grunnlaget for videre drift og oppskalering, sier Eian Iversen. – Hva blir de viktigste oppgavene dine? – Å skape en møteplass og et gründersamfunn som på best mulig måte tilrettelegger for at gründerne skal lykkes. Det skal vi gjøre gjennom faglige kurs, nettverksbygging, mentorordning og veiledning. I tillegg skal vi selvfølgelig tilby kontorplasser med alle fasiliteter, og bonusen er at dette gjøres til en rimelig penge. Det er et velkjent faktum at mange oppstartsbedrifter ikke overlever veldig lenge, men det å være i et fellesskap med likesinnede kan bidra positivt. – Sannsynligheten for å lykkes som gründer øker betraktelig om man er en del av et slikt miljø, sier den påtroppende Gründeriet-lederen. Mange gründere er dyktige på faget sitt, men mangler kanskje kompetanse for at ideen skal realiseres. – En gründer trenger ofte støtte innen økonomi, bedriftsrådgivning, coaching eller entreprenørskap. De ønsker å bruke all sin tid på det de brenner for, og mindre tid på å administrere virksomheten, sette seg inn i lover og regler, regnskap og så videre, sier Eian Iversen, og fortsetter: – Ved hjelp av nettverket i SNF og Gründeriet, og med den bakgrunnen jeg selv har, er jeg sikker på at jeg kan være en god støtte for gründerne på Gründeriet. I hotellbransjen er «belegg» et sentralt begrep; nøkkelen er å leie ut så mange rom som mulig. Dette kan overføres direkte til gründerhuset i Sandefjord sentrum. – Det å få fylt opp de ledige plassene vi har, blir ett av de viktigste målene for oss. Vi skal også fokusere på å bygge opp et nettverk av eksperter rundt oppstartsbedriftene, og etablere en god inkubator og mentorordning, sier Eian Iversen. Hun har mammapermisjon frem til oppstarten 1. mai, men har begynt å gjøre seg kjent med gründerne på huset og kommende kolleger. Nå gleder hun seg til å ta fatt. – Det er inspirerende å se hvordan slike konsepter har slått an andre steder. I Oslo er det nå 40 inkubatorer, det har tatt helt av. En gründer beveger seg ofte ut i ukjent farvann, så det er godt å ha en inkubator som kan vise vei, sier Eian Iversen, og legger til: – Det krever knallhard jobbing å få det til som gründer. Og på et gründerhus blir det mindre ensomt, mer gøy og – forhåpentligvis – større sannsynlighet for å lykkes.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I

5


Nå vil alle rydde

Uansett om vi bor i en ti-roms villa eller en ett-roms leilighet på 30 kvadratmeter, så ser det ut til at vi alle lider av plassmangel. Smart oppbevaring og rydde-system som funker, er brennhett om dagen. Sandefjords-bedriften Elfa Norge mener nøkkelen til orden hjemme er god planlegging og et fleksibelt oppbevaringssystem. Elfa merker godt at smart oppbevaring har gått fra å være sekundært i folks prioriteringer til å bli brennhett. Ryddeeksperter serverer norske rotekopper bøker, blogger og TVprogram om hvordan du kan rydde deg til et lykkeligere liv. Prioriteringer i endring Hilde Børresen Istre i Elfa Norge synes det er gøy at kategorien oppbevaring er i vinden. - Det er en spennende tid for oss, og selv om Elfa har vært på markedet siden 1948 er produktene våre fortsatt like populære. Og det er fordi vi alltid jobber med å utvikle nye smarte produkter som kan hjelpe folk i hverdagen deres. Med pasjon for orden - Vi har de siste årene hatt en inspirasjonsblogg hvor vi

deler vår erfaring og passion for smart oppbevaring og denne har mange lesere, så det er definitivt en kategori folk har fått øynene opp for. En viktig del av interiøret Oppbevaring skal ikke lenger bare være praktisk, men er også en viktig del av stilen og interiøret i hjemmet. Flere og flere ser verdien i dette og hvordan livskvaliteten faktisk kan økes betraktelig med smarte oppbevaringsløsninger i god kvalitet. Langsiktige løsninger Nøkkelen er; velg fleksible løsninger som du kan bygge om. For en ting er helt sikkert, og det er at behovene dine endrer seg både med tid og sesong livet gjennom. Fleksible løsninger gir deg oppbevaring som forblir funksjonell – hele livet.

Populære løsninger til prosjektmarkedet I dagens byggeprosjekter er gode oppbevaringsløsninger med fra første plantegning. Uansett prosjekt; renovering eller nybygg, så er gode oppbevaringsløsninger en forutsetning for et godt resultat. Elfa ser en økt interesse fra aktører på prosjektmarkedet, og leverer oppbevaringsløsninger til gang, soverom og bod/ garasje til flere av de store byggeprosjektene i Vestfold og resten av landet. Elfa Norge AS

Leif Weldingsvei 14, 3208 Sandefjord Tlf. 33 48 93 00 E-post: kundeservice@elfa.com www.elfa.com www.elfabloggen.no 6 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


LO G O R G B

HK REGNSKAP S A N D E FJ O R D A S

E-post: kontakt@hkregnskap.no

FONTER SF Grandezza, medium Myiad, roman

FA R G E R Rød PMS 1945U

Tlf: 40 55 59 76 www.hkregnskap.no Grå

ASH

Urban Energi – levert av fornybar fjernvarme Statkraft Varme leverer fornybar varme til mange kunder i Sandefjord. Vi kutter utslipp og bidrar hver dag til et bedre klima og til å redusere belastningen på el-nettet. Visste du at: • Sandefjord kirke ble påkoblet fjernvarmenettet i januar, nå er det slutt på kalde gufs og frosne rumper på trebenkene i kirken!

SMYK 0 RGB 167 0 168 0 170 45 Web C3003F SMYK 0 RGB 195 100 0 56 63 19 Web A7A8AA

Til våre eksisterende kunder takker vi for tilliten og håper dere er fornøyde med leveransen.

Blir du vår neste kunde? Les mer på www.statkraftvarme.no eller kontakte kundeservice: 915 02 450

• Nytt byggepprosjekt på Kilen brygge har hatt fossilfri byggvarme fra Statkraft i vinter. • Komplett Arena ble påkoblet fjernvarme i vinter. • Ny idrettshall ved Sandefjord videregående skole ble påkoblet fjernvarme i vinter.

ARNE ANDRESEN AS

Følg peisdrømmen!

Hegnasletta 2, 3217 Sandefjord (vis a vis Meny Indre havn) Tlf: 33 42 00 20 | www.arne-andresen.no

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I

7


Tenker stort om nyetableringer Ikea-varehuset glapp, men Vestfold Tinghus, «Store Blå», datasenter og flere andre store nyetableringer kan komme hit. Og Sandefjord troner allerede øverst på etableringstoppen i fylket. TEKST I HENRIK SANDVIK

Mange ble skuffet da Ikea meldte at de ikke etablerer seg i Sandefjord likevel. Kortere vei til møbelvarehuset hadde vært vel og bra, men først og fremst var det trist at viktige arbeidsplasser glapp. Særlig mange unge og ufaglærte sandefjordinger går uten jobb, og for dem kunne Ikea vært en god mulighet. I stedet for et møbelvarehus fra Ikea blir det trolig storhandel på tomten, som ligger så godt som på E18. Det er flere andre store, potensielle nyetableringer på trappene i Sandefjord. Samlokaliseringen av Vestfold Tinghus kan komme hit, dette er noe kommunen og flere andre aktører jobber med. «Alle» har fått med seg diskusjonene om skyskraperen «Store blå», og det er liten tvil om at den kommunen som lander Verdenshavenes hovedkvarter vil få store ring­ virkninger. En delegasjon fra Vestfold og Telemark var i vinter på studietur til Luleå i Nord-Sverige for å lære om etableringen av digre data8 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

sentre. Her er det også snakk om høyere verdiskaping enn de fleste er klar over, og Sandefjords alternative tomt ligger på Sundland i gamle Stokke. I tillegg til disse potensielle storsatsingene, kommer en rekke mindre og ikke like spektakulære tilflyttinger og etableringer. Og her ligger Sandefjord et hestehode foran nabo­ kommunene. Ifølge en oversikt fra Brønnøysundregistrene ble 102 nye foretak etablert i Sandefjord i januar og februar 2019, og tall fra Statistisk sentralbyrå viser at ingen andre Vestfold-kommuner har fått så mange nyetablerte foretak de siste fire årene som Sandefjord (se tabell). Dette viser både at gründerånden lever i beste velgående og at flere foretak flytter hit. Å tiltrekke seg ny næring er et av hovedmålene i Tenk stort, tenk Sandefjord-prosjektet.


Marit Beate Kasin og hundene hennes kjempet i toppen i årets utgave av Finnmarksløpet. Foto: Vinterdans

Mange bedrifter etablerer seg i Sandefjord, og vekst i antallet arbeidsplasser er ett av hovedmålene for Tenk stort, tenk Sandefjord-prosjektet. Foto: Eirik C. Agledal

NYETABLERINGER I VESTFOLD Kommune

2015

2016

2017

2018

TOTALT

Sandefjord

652

699

686

651

2688

Tønsberg

545

565

639

618

2367

Larvik

487

452

526

468

1933

Horten

282

280

289

271

1122

131

110

147

171

559

Holmestrand

Nye foretak, pr. kvartal, unntatt offentlig forvaltning og primærnæringene. Justert for gjennomførte kommunesammenslåinger. Kilde: Statistisk sentralbyrå

Prosjektet drives av Sandefjord Næringsforening, og alle tilgjengelige kanaler tas i bruk for å markedsføre at Sandefjord er et bra sted å bo, jobbe og drive næringsvirk­ somhet. De fleste artiklene i dette magasinet vil for eksempel bli publisert på tenksandefjord.no og spredt via sosiale medier, slik at budskapet når ut til folk utenbys også. «Hjem til jul» ble arrangert for fjerde gang før jul i fjor – denne gang i Kurbadhagen – og det er kjent at flere allerede har fått jobb her etter et første møte den kvelden. Busskampanjen i Oslo i august i fjor var også vellykket. «Slik ser kø ut i Sandefjord»-plakatene ga enorm respons, og over påske er det booket nye visninger i hovedstaden (se mer på neste side). Næringsforeningen drifter altså prosjektet daglig, men finansieringen kommer fra spleiselaget der kommunen og vel 60 lokale bedrifter er med. Denne backingen er viktig også rent symbolsk; tenk stort – ikke først og fremst fysisk størrelse, men som i mangfold og bredde. Det at vi kan tilby gode jobber i spennende bedrifter i mange ulike bransjer, er kanskje den største styrken vi har.

Vinterdans for Sandefjord Investor og lokalpolitiker Erling F. Sørhaug har sørget for at et av Norges beste hundekjøringsspann har blitt Sandefjord-ambassadører. Hundekjøring er ikke det første man forbinder med Sandefjord, men Erling F. Sørhaug har blitt bitt av basillen etter å ha tilbrakt mye tid på sin fritidseiendom i Valdres. – Jeg ble oppmerksom på hundekjøreren Marit Beate Kasin og hennes team «Vinterdans», og ble så imponert at jeg tok kontakt med et ønske om å bidra med en skjerv, forteller Sørhaug. Partene etablerte den første samarbeidsavtalen i 2017, og fra sist årsskifte valgte Sørhaug å forlenge avtalen og doble bidraget – nå med Sandefjord-profilering. – Etter samtaler med administrasjonen i Sandefjord Næringsforening og Vinterdans-teamet, fikk næringsforeningen vederlagsfritt anledning til å eksponere seg med SNF- og Tenk stort, tenk Sandefjord-logo på transportutstyret til Vinterdans – rett og slett som en morsom gimmik langs landeveien, sier Sørhaug. Derfor har Sandefjord nylig vært med på en kraftan­ strengelse av de sjeldne – om enn svært så indirekte; Finnmarksløpet er Europas lengste hundeløp og gikk av stabelen i mars. Der oppnådde Kasin og hundene hennes en sterk 4. plass. – For femte gang har vi vært på en evighetsreise under nordlyset. Etter 120 krevende mil, er vi lykkelig over å komme i mål, selv om pallplassen glapp denne gangen, sier Marit Beate Kasin. – Det betyr mye å ha slike personer på laget. Han bidrar til at vi kan realisere drømmene om å konkurrere om seier i de lengste hundeløpene i verden, fortsetter hun. Sørhaugs avtale med hundekjørerne varer i første omgang ut 2021, og det jobbes også med å booke Vinterdans-teamet til et innslag på et SNF-arrangement i løpet av året.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I

9


sias-as.no

sias-as.no

MASKINERING PRODUKSJONsias-as.no

MASKINERING

CONSTRUCTION

PRODUKSJON MONTASJE ENGINEERING CONSTRUCTION MASKINERING MONTASJE PRODUKSJON

ENGINEERING

CONSTRUCTION MONTASJE

Fra beite til bord siden 1892

ENGINEERING

Vi er beite Norgestil største Fra bordprivate sidenkjøttbedrift. 1892

roll-up 150x270.indd 1

10.10.2018 13:28

Fatland Sandefjord lager prisvinnende Vi er Norges største private kjøttbedrift. kjøttprodukter. Fatland Salg utvikler Fatland Sandefjord lager prisvinnende Fra beite til bord siden 1892nye kjøttprodukter. Fatland for Salg utvikler nye alltid produkter sørger våre varer Vi er Norgesog største privateatkjøttbedrift. produkter og sørger for at våre varer alltid er å finne i butikkhyllene. Fatland Sandefjord lager prisvinnende er å finne i butikkhyllene. kjøttprodukter. Fatland Salg utvikler nye Klinestadmoen 13 produkter og sørger for at våreKlinestadmoen varer alltid 13 3241 Sandefjord er å finne i butikkhyllene. 3241 Sandefjord Tlf. 33 48 52 00 www.fatland.no

www.fatland.no

www.fatland.no roll-up 150x270.indd 1

10.10.2018 13:28

10 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Tlf. 33 48 52 00

Klinestadmoen 13 3241 Sandefjord Tlf. 33 48 52 00


Sandefjord-kampanjen på bussene i Oslo i august i fjor tok av. Nå kommer en ny runde. Foto: Clear Channel

Klar for ny busstur Busskampanjen i Oslo i fjor høst ga gode resultater. Nå kommer en ny runde med Tenk stort, tenk Sandefjord-reklame i hovedstaden. TEKST I MARIT SAGEN GOGSTAD

Med teksten «Slik ser kø ut i Sandefjord» og et bilde fra båt­ kortesjen på St. Hansaften, ble Sandefjord virkelig lagt merke til i august i fjor. 70 busser i Oslo hadde plakaten på baksiden i to uker, i tillegg kom mindre plakater med andre budskap inne på bussene. Også her var temaet «et enklere liv»; mer tid til viktige ting, litt mindre stress om morgenen etc. Kampanjen ble virkelig lagt merke til. – Vi snakker fortsatt om den på kontoret og jeg bruker den i alle salgspresentasjoner. Og flere kunder har bedt om «noe ala det Sandefjord hadde», forteller Hanna Boyson i Clear Channel, som drifter reklameflatene på Oslo-bussene. – Publikum likte den godt også. Vi analyserer alle kampanjer, og «Sånn ser kø ut i Sandefjord» scoret meget høyt både på liking og oppmerksomhet, fortsetter hun.

Ett av suksesskriteriene var timing. – Det var ikke tilfeldig at vi booket kampanjestart til første skoleuke etter ferien. Da var folk tilbake i hverdagen med tidsklemme og travle morgener, forteller prosjektleder Henrik Sandvik i Sandefjord Næringsforening. – Men vi traff enda bedre enn vi kunne håpe på. Det var jo en fantastisk sommer, og vi fikk nok mange til å drømme seg tilbake til ferien, fortsetter han. Sandvik forteller også om gode resultater; trafikken til tenksandefjord.no var 10-12 ganger høyere enn normalt. Minst like gledelig var engasjementet lokalt. – Sandefjordinger likte, delte og sendte bilder over en lav sko. Folk har hengt opp plakaten hjemme eller på kontoret, og flere har fortalt at de har flyttet hit – eller begynt å søke på bolig og jobb her – etter å ha sett kampanjen. Det tok litt av, sier Sandvik.

Nå har han booket en ny runde. Forrige gang var det Folkebadet som satte sammen tekst og bilde, nå er det Metro Branding som står for designet. – For oss som næringsforening er det viktig å kjøpe tjenester fra flere bedrifter, derfor bytter vi litt på. Det er mange kreative hoder i denne byen, sier Sandvik. Han vil ikke avsløre nøyaktig hva budskapet blir denne gangen. – Men det blir en ny runde med «Sånn ser … ut i Sandefjord». Budskapet dreier seg om noe mange av oss har et forhold til, og jeg er sikker på den vil slå bra an, sier Sandvik. Kampanjen vil rulle i Oslo-gatene i de tre ukene etter påske, så det er bare å følge med!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 11


Digitaliserer gravferden I 2018 hadde Adstates minnesider 9 millioner besøk. IT-selskapet vokser kraftig, og henter stadig nye ansatte til Sandefjord. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Her kan du se et fint eksempel, sier Pål Bredvei. Sandefjordingen henter opp et bilde på en storskjerm og scroller nedover en webside. – Tidligere i år var det en ung gutt som omkom i en tunnel­ ulykke, og familien opprettet en minneside. Så langt har over 18.000 mennesker skrevet et minneord eller tent et lys for ham, sier Bredvei. Minnesidene betyr mye for nære og fjerne pårørende, og Bredvei blir konstant minnet på at livet er skjørt. – Visjonen vår er å gjøre livet litt enklere for dem som mister noen de er glade i, og vi bidrar med bruk av ny teknologi, sier han, og fortsetter: – Slikt setter jo ting i perspektiv, og det er fint å vite at vi kan gjøre noe godt for andre. Adstate er markedsledende på digitale tjenester til gravferdsbransjen, og årsaken til etableringen var komplisert produksjon og distribusjon av dødsannonser. 12 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

– Korrekturer gikk frem og tilbake på faks eller mail mellom pårørende, begravelsesbyråer og lokalaviser. Dessuten hadde avisene ulike priser, formater og frister – det var kaotisk, sier Bredvei. Adstate har sørget for at mange av disse prosessene nå skjer digitalt. I 2015 etablerte selskapet så digitale minnesider. – Her kan pårørende legge ut og finne praktisk informasjon om selve seremonien, kjøpe blomster, gi en donasjon, skrive minneord og tenne lys. Det at disse tingene nå foregår enkelt og effektivt, er til god hjelp for mange som er i en sorgprosess, sier Bredvei. Adstate-lederen er åpen på at selskapet har funnet seg en rimelig smal nisje, men markedet er – av naturlige årsaker – enormt. – Vi hadde nesten 9 millioner besøkende på minnesidene våre i 2018 og har over 3 millioner besøkende så langt i år (pr. midten


Langt frem til drømmejobben Moldoviske Lumy fikk avslag på 100 jobbsøknader i den norske IT-bransjen før hun fikk napp hos Adstate i Sandefjord.

Daglig leder Pål Bredvei (nr. 2 fra høyre) i Adstate henter stadig flere nye medarbeidere til Sandefjord. Her sammen med IT-sjef Morten Høyseth (t.v), gründer Simon Hansen Elvestad og salgs- og markedssjef Peder Sunde (t.h.) . Foto: Heidi Marie Gøperød/ Heimar Design

av mars). Det er helt opplagt et marked for dette, og vi har betydelige ambisjoner, sier Bredvei. Han ser allerede betydelig oppgang i besøket i 2019. Selskapet er i kraftig vekst, og ser kontinuerlig etter flere medarbeidere. – Vi er et produktselskap og avhengige av å ha de beste hodene. For oss går det ikke å outsource alt vi utvikler, derfor bygger vi nå et ennå større kjerneteam der vi har kontroll på alt innen utvikling, IT-sikkerhet og innovasjon, sier Bredvei. Han har selv lang erfaring fra IT-bransjen i Oslo før turen gikk til Adstate. – Hele ledergruppen er tidligere pendlere, forteller Bredvei, som for øvrig tenker internasjonalt i rekrutteringen: – Vi har ansatte fra Romania, Sverige, India, Litauen, Iran og Nederland på kontoret i Sandefjord, og filosofien vår er at flinke folk vil jobbe sammen med andre flinke folk. Og aller helst er alle medarbeiderne dyktigere enn han selv. – Ledere bør ikke være så opptatt av å sitte øverst og skinne, sier Bredvei, og legger til: – Jeg hater hierarki og organisasjonskart, dette må jo være dynamisk. Ved å jobbe og rekruttere på denne måten, får vi en positiv spiral og et meget kompetent miljø. Strategien gir tydelige og positive resultater. Adstate vokser, og dobler nå lokalene i Storgata. Selskapet har overtatt etasjen under seg også, og gammel teglstein mikses med nye møbler, møterom og minglesoner. – For oss var det et bevisst valg å ha base i sentrum. Her får vi moderne, lyse og attraktive lokaler som er tilgjengelige og inspirerende. Kanskje vi til og med kan bidra til enda mer liv i byen!

For IT-selskapet midt i Sandefjord sentrum skjer alt inhouse. Utenlandske utviklere som man gjerne forbinder med IT-bransjen gjennom outsourcing, er i stedet ansatt på fulltid. Og for IT-analytiker Lumy fra Moldova markerte Adstate slutten på et langt søk. – Jeg lette etter jobb i omtrent et år, og forsto raskt at det å prøve å komme inn et sted faktisk er en fulltidsjobb i seg selv. Jeg fikk avslag på nærmere 100 søknader før jeg sendte en åpen søknad til Adstate, sier hun, og fortsetter: – De så forbi manglende erfaring og norskkunnskaper, og våget å satse på meg. Det er jeg utrolig glad for. Software-utvikleren Mahesh Kumar har en litt annerledes historie. – Jeg har jobbet i seks ulike IT-selskaper, og i Adstate har jeg aldri følt meg som en utlending. Kollegene mine har vært veldig bevisste på at Sandefjord er helt nytt for meg, sier han. Tidligere bodde Mahesh – som opprinnelig er fra indiske Hydrabad – i Bergen. – Der levde jeg i et miljø sammen med mange andre indere, men her er jeg alene. Nå gleder jeg meg imidlertid til å bli gjenforent med familien min, sier han. – Min kone og barn skal snart flytte hit til Sandefjord, og da kommer jeg til å bli den lykkeligste mannen i verden.

ADSTATE • IT-selskap i Sandefjord etablert i år 2000 av Ellen og Simon Hansen Elvestad. • Begynte med å effektivisere og digitalisere produksjonen av dødsannonser. • I 2015 ble de første digitale minnesidene opprettet. Her kan pårørende kjøpe blomster, gi gaver, skrive minneord m.m. • Leverer også det nasjonale søket hvor man finner alle dødsfall i Norge. • Har 28 medarbeidere og ansetter stadig flere. • Har kunder i Norge, Sverige, Danmark, Nederland og Storbritannia. • Holder til i nyoppussede lokaler midt i Sandefjord, og utvider nå med en etasje til.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 13


Så lyset i ny bransje Fosstech på Borgeskogen slet tungt da oljemarkedet stupte. Nå sørger LED-lys langs E6 for at pilene ig jen peker oppover. TEKST I HENRIK SANDVIK

Gründer og daglig leder Steven Foss gleder seg over suksessen i et nytt marked. Foto: Henrik Sandvik

FOSSTECH • Teknologi- og elektronikkselskap på Borgeskogen i Sandefjord. • Etablert i 1997 som en maskineringsbedrift, men har dreid helt over mot elektromekanisk produksjon. • Har primært jobbet med utvikling og tilvirking av produkter for ekstreme miljøer som olje og gass, forsvar, vannkraft, havbruk og gruvedrift. • Søker nå mer og mer over mot nye anvendelsesmetoder og markeder. • Eid av Otterlei Group (40 prosent) og gründer og daglig leder Steven Foss (60 prosent).

Teknologi- og elektronikkselskapet Fosstech har en lang merittliste, og det er ikke noe nytt at betegnelser som innovativ og world class klistres opp ved selskapsnavnet. De siste årene har imidlertid gründer og daglig leder Steven Foss måttet snu seg rundt. – I toppårene hadde vi 70 ansatte og omsatte for 100 millioner, men vi fikk en brutal nedtur da oljemarkedet stupte i 2014. Vi måtte kutte kostnader og nedskalere kraftig, sier gründeren, og fortsetter: – Vi var nede i 40 mann og omsatte for 60 millioner. Men så skjedde det noe spesielt. Nærmest ved en tilfeldighet fikk selskapet – som har bygget seg opp på utvikling av subsea-komponenter – en henvendelse fra Statens Vegvesen. – Det vi egentlig kan er å lage robuste sensorer for tøffe miljøer. Vi hadde aldri jobbet med samferdsel før, men dette ga 14 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

oss muligheten til å tenke nytt, forteller Foss. Det viste seg at Vegvesenet hadde problemer med belysningen langs motorveiene. De ømfintlige elektroniske elementene er gjemt nede i betongkummer, og får juling dag ut og dag inn av sand, leire, saltvann og temperatursvingninger. – Alt en lampe ikke liker, finner du der nede, så vi satte i gang å produsere innstøpt elektronikk. Neste svake punkt var selve lampen, så vi har designet en hermetisk forseglet lampe. Den har vi nå testet med et trykk tilsvarende det du finner 6.000 meter under havoverflaten – for å være sikre, humrer Foss. Slike dybder finner man neppe langs E6 mellom Oslo og Minnesund, og Fosstech er nå i full sving med å levere pilotserien til strekningen. 660 LED-lamper er bestilt, og selskapet produserer cirka 30 enheter i døgnet. – Vi har tatt hele utviklingsløpet selv fra scratch til serie­ produksjon, og er de første i verden som støper inn LED-lys.


Fosstech skal levere LED-belysning til en E6-strekning nord for Oslo. Illustrasjonsfoto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Ingen andre har slike løsninger, sier Foss. For Vegvesenets del betyr dette 6 millioner i årlig innsparing på strømregningen. For Fosstech er ny energi sprøytet inn i organisasjonen. – Vi har fått forespørsler fra Drammen og Vestlandet, og er godt i gang med å se på nye anvendelsesmetoder. For eksempel har vi snakket med Torp Sandefjord lufthavn. Enn så lenge har vi beina godt plantet på bakken, men hvis vi lykkes her, er nok dette modent for en egen fabrikk, sier Foss. Nyvinningen har gitt et betydelig oppsving for Borgeskogen-selskapet. – Ved å gjøre dette på en smart måte, har vi brakt arbeidsplasser tilbake til Norge. Det er mye som ser bra ut nå – vi har for eksempel aldri hatt så høy ordrereserve. Budsjettert omsetning for 2019 er på 90 millioner kroner, og vi har ansatt 10 nye det siste året, forteller Foss.

Nøkkelen har altså vært å anvende eksisterende kunnskap i nye markeder. – Å flytte kunnskapen fra subsea til samferdsel, var tøft. Men dette med kompetanse er aldri lett. Det er inn døra den ene dagen og ut igjen den andre – ting går så fort! Du kan ha verdens beste produkt, men hvis du bommer på timingen, så er løpet kjørt. Foss minner også om at det er vanskelig å lykkes alene. – Jeg har et team med veldig flinke folk her, og det er utrolig viktig. I tillegg har vi et proft og dyktig styre, sier han, og fortsetter: – I starten satt jeg på begge sider av bordet og diskuterte med meg selv. Jeg er teknolog og vil helst bare teste ut nye verktøy og maskiner, men man må jo passe på tallene og holde retningen. Så det er nok lurt at en gründer holdes litt i ørene.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 15


Når gode råd er mer enn bare jus Veksten i næringslivet i Sandefjord krever advokater som kan være kommersielle rådgivere, mener Tenden som nå styrker tilstedeværelsen i Sandefjord. TEKST I SIGURD SKJEFSTAD

– Å være en god advokat handler om mye mer enn å løpe i retten eller kvalitetssjekke avtaler. Det gjelder å være i forkant på vegne av klienten, være en god rådgiver og kjenne virksomheten så godt at du kan identifisere både trusler og muligheter omtrent før de inntreffer, sier Eivin Johnsrud (37). Sandefjordingen forlot i fjor høst Advokatfirmaet CLP i Oslo for å flytte hjem og bli partner i Tenden. Som forretningsadvokat har han jobbet med nasjonale og internasjonale investorer så vel som industrielle aktører, og erfart hvor viktig det er å forstå mer enn det rent juridiske når klientene skal inngå kommersielle avtaler. – I stedet for å spørre «kan du sette opp en avtale som regulerer dette», fortell heller hva du egentlig vil oppnå – og diskuter med advokaten om hvordan dere kan få til det. Av og til handler det også om å ha med seg noen som «har ryggen din», uansett hvilke situasjoner som oppstår, sier Johnsrud. Da advokaten begynte å orientere seg mot Sandefjord igjen etter nesten 20 år i Oslo, ble han trigget av hvor differensiert nærings16 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

livet i byen og regionen er – og hvor langt fremme mange er både nasjonalt og ikke minst internasjonalt. – Enten du skal utvikle noe helt nytt i en oppstart, står foran en videreutvikling av eksisterende virksomhet eller er tvunget til endringer, må du ta stilling til en rekke mangefasetterte spørsmål det ikke alltid er så lett å vite svaret på, sier Johnsrud. Da kan det være fornuftig å bruke en rådgiver som kjenner de juridiske rammene, mener han. – Denne kan skreddersy løsninger innen alt fra hvordan du skal beskytte en idé og organisere selskapet til hvilke typer avtaler du bør ha med leverandører og ansatte, sier Johnsrud. Flere av advokatfirmaets kunder har benyttet seg av dette allerede. – Tendens advokater forstår virksomheten vår, med et tverrfaglig juridisk team som er dyktige til å se hvilke muligheter som finnes innenfor våre rammebetingelser. Betydelig operativ erfaring fra næringslivet gjør dem til en viktig sparringpartner, kommenterer daglig leder Pål Badski i Hjertnes Eiendom.


En moderne advokat er vel så mye en kommersiell rådgiver som en aktør som løper i retten og bistår kun med juridisk ekspertise, mener Odd Gleditsch d.y. og Eivin Johnsrud i Tenden. Foto: Ove Sandersen

– Jeg mener advokater som har vært gjennom lignende prosesser tidligere, kan utgjøre en forskjell som kommersielle rådgivere – også fordi man som ekstern får en litt annen avstand til driften. Men det krever at advokaten tør å ta initiativ, by på den kompetansen man har og selv vise hvilken merverdi det kan gi, sier Johnsrud. Og det er nettopp det Tenden vil gjøre gjennom ansettelsen av Johnsrud og et sterkere og fornyet fokus på Sandefjord. Odd Gleditsch d.y. varsler flere rekrutteringer der de legger vekt på nettopp god forretningsforståelse og viljen til være i forkant. – Et godt råd som skal skape verdier for klientene, forutsetter at advokaten ser helheten. Det gjelder både virksomheten og ytre faktorer som konkurransebildet og rammebetingelser. Da må du enten selv ha operativ erfaring fra ledergrupper eller styrerom, eller ha vært med som rådgiver, sier Gleditsch d.y. Tenden har de siste par årene rekruttert flere unge og dyktige advokater med bakgrunn fra toneangivende Oslo-advokatfirmaer som Wikborg Rein, Wiersholm og BAHR. Gleditsch d.y. mener

TENDEN • Advokatfirma med kontorer i Sandefjord og Tønsberg. • Er blant de største frittstående advokatfirmaene utenfor Oslo. • Utfører oppdrag over hele landet, og bistår også utenlandske klienter i Norge. • Har i dag 34 advokater og totalt 41 medarbeidere fordelt på de to kontorene.

dette er en bekreftelse ikke bare på Tendens konkurransedyktighet mot de store Oslo-firmaene, men for hele næringslivet i Sandefjord. – Det hjelper ikke for oss å fortelle om hvor fint det er å bo i Sandefjord eller jobbe for Tenden. De kandidatene vi ser etter, sitter gjerne på faglig spennende porteføljer der de er og vurderer først og fremst de profesjonelle mulighetene de kan få her. Og der leverer nå Sandefjord, sier Gleditsch d.y.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 17


Lade-gründere ved veiskille Billader AS slår seg opp på smarte elbilladere til store garasjeanlegg. Nå trenger Sandefjord-selskapet flere kloke hoder for å rykke opp en divisjon. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Det er her det skjer, sier Erik Z. Børresen. Han har hatt toppjobber i Coca-Cola, Colgate og Viasat, og er styreleder i selskapet som har utviklet den populære lydbok-tjenesten Fabel.no. Men nå er det en annen historie som fenger. Sandefjordingen viser rundt i kombinasjonslokalene på Pindsle. Her utvikles og testes avanserte ladesystemer og ladeanlegg for elbiler til borettslag, sameier, parkeringshus og kjøpesentre. Billader har flere anlegg med opp mot 100 ladepunkter i et dynamisk laststyrt system med avansert effektstyring. – I 2013 fattet daglig leder Roar Østby og jeg interesse for

Styreleder Erik Z. Børresen (t.v.) og applikasjonsingeniør Egil H. Kverum i selskapets lokaler på Pindsle. Foto: Henrik Sandvik

18 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

elbiler. Vi ante ikke hvordan det ville bli, men så at en helt ny industri var i ferd med å etablere seg, sier Børresen. Selskapet ble etablert senere samme år. – Siden har selskapet hatt en fin vekst, men nå står vi ved et veiskille. Vi har alle muligheter, men må få inn 4-5 dyktige folk på teknisk salg og utvikling, sier Børresen, som er selskapets styreleder. Forutsetningene kunne knapt vært bedre. – Norge er et helt unikt marked i elbil-sammenheng. Ingen andre steder i verden kan du kjøre inn i et parkeringshus og se


Sandefjord-selskapet Billader AS har blant annet levert ladepunkter til Tivolitomta i Sandefjord. Foto: Billader

100 elbiler ved siden av hverandre. Det er Utopia, sier Børresen. – Oslo er jo det mest nærliggende eksemplet. Der har man effektivt ryddet unna praktisk talt alle fossile biler, sier elbilgründeren. Stor-Oslo er selskapets største marked, men nå begynner det også å skje mye i Vestfold. Billader har levert ladepunkter både til Sandefjord, Larvik, Horten og Asker kommune - til «offentlig lading». – I Oslo-markedet er ladepunkter i kjelleren et like naturlig tilvalg som koketopper på kjøkkenet, og vi ser en klar holdningsendring også her hjemme, sier Børresen, og fortsetter: – Vi har vært runden med utbyggere i Sandefjord. Det er mange spørsmål og vurdereringer, og det ligger flere spennende prosjekter i pipeline som vi håper blir en realitet. Roar Østby leder den daglige driften av butikken, og han har med seg både et internt team og et utviklerteam på deltid/konsulentbasis. Han har bred erfaring fra avanserte reguleringstekniske utfordringer fra Albatross (Kongsberg Gruppen), samt salg til B2B-markedet. Børresen bruker tiden på dialog med utbyggere, borettslag og andre potensielle kunder. – Produktene Roar og «gutta» utvikler, er de mest avanserte som finnes, sier han. Billader har utviklet et effektivt og robust sky-basert service- og administrasjonsystem ved navn «Billader Service». Her kan selskapet følge ladesesjonene til samt­ lige ladepunkter samt overvåke effektbruken i de ulike anleggene.

BILLADER AS • Utvikler og leverer elbil-ladesystemer til sameier og borettslag. • Ble etablert i 2013 og holder til i Gneisveien 8 i Sandefjord. • Eies av Roar Østby og Zimm Holding AS. • Har fem fulltidsansatte og like mange på deltid. Er nå på jakt etter flere medarbeidere.

– Dette gjør at systemene er meget kostnadseffektive for de ulike sameiene og borettslagene, sier Børresen. «Billader service» driftes for øvrig gjennom TerraHost – et annet Sandefjord-selskap. Billader jobber for tiden med ladepunkter til sykehuset i Skien, ladestolper til Tønsberg kommune samt en rekke andre prosjekter. – Markedet er stort! I Buskerud alene er det 400 borettslag, for å sette det i perspektiv, men konkurransen begynner å stramme seg til. For å fortsette den gode veksten trenger vi flere dyktige medarbeidere som vil arbeide med fremtidens grønne teknologi, sier Børresen, og legger til: – Med andre ord er det ingen rekkeviddeangst her – fremtiden er elektrisk!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 19


Foto: Ole Eltvik

SELVRENSENDE

OVERLEGEN BESKYTTELSE EKSTREM FARGE- OG GLANSHOLDBARHET SUVERENE PÅFØRINGSEGENSKAPER

NYHET! VÅR SUVERENT BESTE NOENSINNE – HOLDER LENGST! Ny banebrytende teknologi gjør DRYGOLIN Nordic Extreme til Jotuns beste maling noensinne! Når været står på som verst, er det godt å vite at du har gitt huset den aller beste beskyttelsen. Vil du vite mer om hvordan vi tester og utvikler vår maling, besøk oss på jotun.no/drygolin

I DRYGOLINVÆR ER DET DRYGOLIN SOM HOLDER

20 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Ole Jakob Hansen i Sandefjord kommune utreder om det er marked for en bildelingsordning i Sandefjord sentrum. Foto: Sandefjord kommune

Vil dele på bilen En bildelingsordning kan være på vei til Sandefjord. Kommunen selv må trolig sette seg i førersetet, og ber næringslivet melde seg på! TEKST I HENRIK SANDVIK

Delingsøkonomi brer om seg – nå også på Rådhuset i Sandefjord. Ole Jakob Hansen er først og fremst kjent som kommunens sykkelgeneral, men nå leder han et bilprosjekt. – Mange biler står stille store deler av tiden, og bildeling blir mer og mer utbredt. Vi tror dette vil komme også til Sandefjord, og har nå satt i gang en utredning, sier Hansen. Det sies at én delebil kan erstatte cirka 10 biler, og hensikten med utredningen er å vurdere om en bil­delingsordning er liv laga i Sandefjord. – Løsningen kan være en ordning der næringslivet og det offentlige disponerer bilene på dagtid, mens privatpersoner kan bruke dem kvelder og helger, sier rådgiveren. Kommunen har engasjert analysebyrået Menon til utredningen, i første omgang for Sandefjord sentrum. Rapporten er ikke ferdig, men noen hovedtrekk er klare: • Bildeling er fortsatt et ukjent konsept for mange. • Det er ikke marked for en ordning kun for privatpersoner – ennå. • Ordningen vil trolig være økonomisk interessant for mange bedrifter.

Hansen tror bildelingsordningen kan bli en realitet, men det vil ta noe tid. – Menon har identifisert barrierer og sett på etterspørselspotensialet blant private, næringslivet og det offentlige. Det er god interesse, men mange er avventende. De færreste ønsker å være førstemann til å hoppe på en nysatsing som dette, sier Hansen. Pr. i dag ser det ut til at Hansen & Co må ta initiativet. Sandefjord kommune eier 280 biler, og selv om mange av dem brukes 24/7 – blant annet i helsesektoren – er det en god del som står parkert i Rådhus­ garasjen. – De er på veien nokså sporadisk, og står mye stille, forklarer Hansen, som legger til at én løsning kan være å avskaffe disse og kjøpe en bildelingstjeneste fra en leverandør. Ett eksempel er Halden; der er 50 biler tilgjengelig for kommunens medarbeidere på dagtid, mens privat­ personer disponerer dem kvelder og helger. – Jeg må imidlertid understreke at dette ikke foreløpig er diskutert i kommunen, hverken administrativt eller

av de folkevalgte. Nå skal vi få ferdigstilt rapporten og eventuelt gjøre noen flere vurderinger, så vil vi ta saken videre. Utgangspunktet er Sandefjord kommunes klima- og energiplan, der et viktig formål er å bidra til reduserte utslipp av klimagasser. Kommunen har søkt om midler fra Klimasats; statens tilskuddsordning for klimatiltak i kommunene. – Én av de største kildene til klimagassutslipp er personbiltrafikken, og her kan bildeling bidra positivt, sier Hansen. Han poengterer hvor viktig det er å rigge prosjektet riktig. – Målet er ikke at folk som egentlig ikke har bil nå får tilgang på en delebil. Da kan man jo ende opp med mer bilkjøring. Målet er det motsatte, og da er nullutslippsbiler viktig å vurdere. På sikt kan bildeling også sørge for at det blir produsert færre biler i verden. – Når vet vi om det blir bildeling i Sandefjord? – Nå skal vi ferdigstille rapporten og vurdere dette ytterligere. Det vil skje i nær fremtid, men om vi får dette opp til politisk vurdering før eller etter sommeren, er for tidlig å si.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 21


Næringssjef Jan Erik Hvidsten (fra venstre), IKT-sjef Sondre Andersen og ordfører Bjørn Ole Gleditsch gleder seg til oppgraderingen av Thor Dahls gate i sentrum. Foto: Eivinn Ueland

Skal lage Norges smarteste gate Når Thor Dahls gate g jenåpner i juni skal den være fri for biler, men proppfull av folk, liv og aktiviteter – og smarte sensorer. TEKST I HENRIK SANDVIK

Smartby-konseptet brer om seg. Ny teknologi åpner opp for innovative tjenester, og flere steder i Norge jobbes det på spreng for å bli landets smarteste by. Snart blir smartby-bølgen godt synlig i bybildet i Sandefjord også, og her får satsingen en egen vri. – Vi har brukt to år på å finne ut hva en smart by egentlig er, og nå har vi landet. I første omgang fokuserer vi ikke på at Sandefjord skal være Norges smarteste by – vi skal lage Norges smarteste gate, sier IKT-sjef Sondre Andersen i Sandefjord kommune. Den utvalgte veistumpen er Thor Dahls gate, som blir den nye og bilfrie koblingen mellom brygga og sentrum når den gjenåpner i juni. Kommunen har invitert lokale entreprenører og andre bidragsytere på dugnad, og Andersen er over seg av begeistring for at det også blir teknologifokus i gaten. – Ambisjonen er at Thor Dahls gate etter hvert skal teppelegges med sensorer i lykter, benker, trær og kumlokk; alt kan 22 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

kobles på nett og skaffe data. Det er egentlig bare fantasien som setter begrensningene, sier han. Sensorene kan programmeres til å måle trafikk, klima og menneskelige bevegelser, for å nevne noe. Funnene samles så i datasett som kan brukes til ulike apper og tjenester. – Her kan vi gjøre alt fra nyttige observasjoner om for eksempel luftkvalitet, temperaturer i vann og luft, bussavganger, køer eller «heat maps» som viser bevegelsesmønstre – til ute­lukkende underholdende ting som romantisk gatebelysning på Valentine´s Day, sier Andersen. Målet er at Thor Dahls gate skal bli et utstillingsvindu for hva man kan få til. – Det vi har startet på her, vil være banebrytende også i internasjonal målestokk. Andre kommuner har egne smartby-avdelinger med flere ansatte, men føler innbyggerne at de bor i en smartere by? Det viktigste er ikke å være en smart by i seg


Sandefjord på Arendalsuka I august skal Sandefjord kommune, Sandefjord Næringsforening og lokale bedrifter vise fram innovasjon og teknologi på Norges største politiske scene. TEKST I HENRIK SANDVIK

Thor Dahls gate blir det nye og attraktive bindeleddet mellom havna og sentrum. Illustrasjon: GG Landskap

selv, men å sørge for at de smarte løsningene gir nyttige tjenester for innbyggerne, sier Andersen. Kommunen er i ferd med å ferdigstille infrastrukturen – det vil si nettverket sensorene skal kommunisere over – i samarbeid med det kommunale eide Sandefjord Bredbånd. – Vi bygger en IoT-plattform og vil eie dataene, så nå er det bare opp til bedrifter og utviklere å lage apper og tjenester. Datasettene våre vil være åpne, så her er det bare å være kreative, sier Andersen som håper både gründere og etablerte selskaper ser dette som en gyllen mulighet til å utvikle og vise fram spennende løsninger. Den smarte gaten er en del av kommunens overordnede IKT-prosjekt «Proaktive innbyggertjenester». Ikke det mest spenstige navnet, men innholdet er spennende nok. I tillegg til gaten og appen, skal det settes opp to interaktive touch-skjermer der innbyggere og besøkende kan finne all slags informasjon; én på Hvaltorvet og én i Thor Dahls gate. Skjermene blir nå utviklet av Sandefjord-selskapet Fits Consulting. Og publikum vil merke den digitale storsatsingen på flere måter. – Vi var første kommune i Norge med egen chatbot, og Kommune-Kari har senere blitt implementert i flere titalls andre kommuner. Nå utvikler vi Kari videre, sier Andersen. Neste steg er en ny innbygger-app, der hver sande­ fjording med smarttelefon både kan finne og få varslinger – fra Kari – med informasjon som vil være tilpasset den enkleltes behov og interesser. – Appen skal gi deg all informasjon du trenger for hverdagen i Sandefjord. Den vil handle om alt fra barnehageplasser, skoletilbud og bussavganger til luftkvalitet og fritidsaktiviteter i nærområdet, forteller Andersen og føyer til at appen også utvik­les med fokus på god psykisk helse for alle innbyggere uansett alder og hvor i livsløpet de er. Han tror satsingen på mer innbyggerdialog vil gjøre Sandefjord enda mer attraktiv å bo i. – Målet er å gjøre det enklere å være innbygger i Sandefjord kommune. Det skal være kult å bo her, og enda flere skal få lyst til å flytte hit!

Arendalsuka har opparbeidet seg en sterk posisjon som «en nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møtes for debatt og utforming av politikk», som arrangøren selv beskriver det. De siste årene har cirka 70.000 deltakere kommet til sørlandsbyen i uke 33 for Arendalsuka, som høsten 2019 skjer for åttende gang. Dette blir første gang Sandefjord har eget arrangement, og tittelen er «Fra hvalfangst til datafangst». – Arendalsuka er den viktigste møteplassen i året for polit­ikere og lobbyister, og for bedriftsledere som er opptatt av rammebetingelser og næringspolitiske saker, sier daglig leder Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening (SNF). SNF står bak initiativet sammen med næringsseksjonen i kommunen. – Vi skal vise at Sandefjords næringsliv har mye spennende å by på, og tar med oss lokale bedrifter som blant andre GSGroup, som er markedsledende langt utover Norges grenser innen sitt felt, sier næringssjef Jan Erik Hvidsten. GSGroup har base på Kullerød og leverer «tjenester og systemer for mobile datafangst- og field service-løsninger». Det dreier seg om sporing, gjenfinning og kontroll ved bruk av avansert sensorteknologi, nærmere bestemt Internet of Things (IoT). Arrangementet vil inneholde foredrag og paneldebatt knyttet opp mot anvendelse av avansert teknologi. Representanter fra kommunen vil fortelle om sin Smart by-satsing, som har skutt fart i 2019. Innbygger-appen og «Norges smarteste gate» blir stikkordene her. – Ett av målene våre er å gjøre Sandefjord enda mer attraktiv å etablere seg i – både for privatpersoner og bedrifter. Et spennende og offensivt næringsliv trekker til seg flinke folk som satser og vil skape arbeidsplasser, og dette er noe vi jobber hardt for å få enda flere av i Sandefjord, avslutter Gogstad.

THOR DAHLS GATE • Gate i Sandefjord som skal oppgraderes og totalforvandles til en bilfri sone i sentrum. • Lokale entreprenører, leverandører og hånd­verkere er invitert til 48-timers fellesdugnad fra 20. til 22. juni. • Blir det nye og attraktive bindeleddet mellom havna og sentrum. • Her planlegges aktiviteter sommer som vinter; blant annet grøntarealer, fontener, vannspeil, lekeplass og kunstisbane.

Cirka 70.000 deltakere kommer til Arendalsuka i august for møter, stands, konferanser, paneldebatter og mingling. Foto: Arendalsuka

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 23


Foto: Getty Images

Jeg trodde vi skulle på søndagstur, ikke 71 grader nord Mer underholdning. Mer å dele.

VI LEVERER ALTIBOX

24 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Bjørn Gudbjørgsrud tar med seg positive erfaringer fra næringslivsutvikling på Hamar, og ser frem til å begynne i jobben som rådmann i Sandefjord. Foto: Hamar kommune

Offensiv rådmann på vei Påtroppende rådmann Bjørn Gudbjørgsrud har skapt gode resultater på Hamar. Nå skal han tenke stort i Sandefjord! TEKST I HENRIK SANDVIK

I vinter annonserte ordfører Bjørn Ole Gleditsch ansettelsen av ny rådmann i Sandefjord. Bjørn Gudbjørgsrud kommer fra samme stilling på Hamar, og starter 1. mai. Videreutvikling av næringslivet blir en sentral oppgave, og Gudbjørgsrud har satt seg godt inn i hva som venter. – Sandefjord har et rikt og variert næringsliv med høy aktivitet, det kan du se bare ved å besøke byen, sier han, og fortsetter: – Det er både et levende handels­ sentrum og mange etableringer langs E18, og flyplassen er naturligvis en viktig vekstmotor. Gudbjørgsrud peker på at Sandefjord er kjent for å være en næringsvennlig kommune. – Sysselsetting og arbeidsplasser er noe vi må jobbe med å forsterke ytterligere fremover, sier den påtroppende råd­ mannen, som har hatt samme fokus fram til nå. Blant annet har Hamar kommune satset mye på samarbeid med det lokale næringslivet de seneste årene – akkurat som vi ser i Sandefjord.

– Det har fungert godt, og mitt utgangspunkt er at kommunen bør strekke seg langt for å stimulere til næringsvekst. Det tar jeg selvsagt med meg til Sandefjord, og jeg gleder meg til å møte et offensivt og ambisiøst næringsliv her. Gudbjørgsrud er tilhenger av begrepet «næringsoffensiv», men man må prioritere. – Innbyggervekst og sysselsettingsvekst er kanskje de to viktigste indika­ torene på om en kommune lykkes i sitt utviklingsarbeid eller ikke. Da må kommunen gjøre hva den kan for å få til det, sier han. 51-åringen er kjent med at Sandefjord oppfattes som en jakommune. – Man skal ikke si ja til alt, men kommunen bør være opptatt av å finne løsninger og ikke si nei før ting er prøvd. Erfaringsmessig er næringslivet opptatt av at kommunen er forutsigbar, imøtekommende, tilgjengelig og har et visst tempo i saksbehandlingen. Dette må kommuneorganisasjonen levere på, fortsetter han. Gudbjørgsrud forlater en kommune i god form. Hamar er på topp 10-listen over

norske kommuner med best framtids­ utsikter, og noe av nøkkelen er å være attraktiv for nyetableringer. – De kloke hodene og gode bedriftene har mange steder å velge mellom, og noen ting bare må være på plass; som gode bomiljøer, skoler og barnehager, sier Gudbjørgsrud. Han mener kommunen må kommunisere sine attraksjoner godt, gjerne ved å fokusere på unike kvaliteter. I Sandefjord gjøres dette gjennom Tenk stort, tenk Sandefjord. – Mange og varierte arbeidsplasser er viktig, og noe familier som søker ut av Oslo-gryta ser etter. Samtidig er god kommunikasjon sentralt, og med egen flyplass, kort vei til alt og et utvidet Intercity-togtilbud på trappene, så har Sandefjord viktige fortrinn som ikke alle andre har. Man skal heller ikke undervurdere innbyggerne selv, mener Gudbjørgsrud. – De beste ambassadørene og markedsførerne for å få folk til å flytte til en kommune, er de som allerede bor der. Fornøyde og stolte innbyggere og næringslivsaktører, er antakeligvis den viktigste forutsetningen for å lykkes.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 25


Det har kostet blod, svette og tårer, men Eirik Solvåg og brødrene begynner å få god fart på familiebedriften Heidrun Tapperi. Foto: Heidrun Tapperi

Gründerdrømmen i boks Eirik Solvåg flyttet til Sandefjord og en jobb i gassindustrien. Nå reiser han Norge rundt og tapper dyrebare dråper på boks. TEKST I HENRIK SANDVIK

Mikrobryggerier har poppet opp over hele landet de seneste årene, men lille Heidrun Tapperi fra Sandefjord har brakt et helt nytt konsept på banen. Selskapet tapper drikkevarer på boks for små og mellomstore mikrobryggerier. – Vi samarbeider også med Fjordfolk Mikrobryggeri her i Sandefjord, men er mest utenfor bygrensene. Vi har kunder fra Stavanger i vest til Røros i nord, sier gründer og daglig leder Eirik Solvåg. 26 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Han jobbet først 16 år i gassindustrien, men fulgte grün­ derdrømmen ved å etablere Heidrun Tapperi i 2017. – Vi omsatte for 1 million det første året, så tok det litt av i 2018. En permanent tappelinje tar mye plass og koster mye penger, så der har vi løst en utfordring for mange bryggerier, sier Solvåg, og fortsetter: – Vi startet med mange små ordrer, men nå begynner vi å få stadig større bryggerier på kundelisten og dermed større


HEIDRUN TAPPERI • Familieselskap med base på Pindsle i Sandefjord. • Etablert i 2017 og drives av tre brødre. • Bruker sitt mobile tapperi til å tappe drikkevarer for mikrobryggerier. • Ifølge norrøn mytologi var Heidrun ei geit som forsynte einherjene i Valhall med mjød.

Med sitt mobile tapperi reiser Sandefjord-selskapet ut til mikrobryggerier i store deler av landet. Foto: Heidrun Tapperi

volumer. I 2018 omsatte vi for rundt 6,3 millioner. Vi har nå vår tredje tappelinje i produksjon, og satser på kraftig vekst i 2019. I mai flytter Heidrun Tapperi inn i nye og større lokaler på Pindsle. – I dag reiser vi ut til kunden, rigger oss til og tapper på vårt mobile tapperi. De store jobbene vil pågå på den måten, men vi jobber også med et konsept der vi kan hente produkter i mindre kvanta og både karbonere og tappe dette stasjonært, sier Solvåg. Det sistnevnte vil i starten sannsynligvis kun omfatte alkoholfrie drikkevarer, og de blir det stadig flere av. – Kundene utvikler seg fort i disse dager. I starten tappet vi kun øl, men nå tapper vi også brus, kaffe, eplemost og iste. Vi jobber også med å kunne tappe på såkalte slim-bokser, som brukes mye til cocktail og energidrikker, som vi har stadig flere forespørsler om, sier Solvåg, og legger til: – Det er stadig nye markeder som dukker opp. Og det er bra, for øl er en presset bransje og flere produkter gir både oss og bryggeriene flere ben å stå på, sier Solvåg.

– Det krever mye av et bryggeri å tappe produktet på boks, men vi gjør det enkelt for dem. Bryggeriet sender kun trykkfilen for designet til etiketten og boksen, så fikser vi resten. Å få produktene ut i butikk eller på Vinmonopolets lister, er den store drømmen for de fleste, men mange når aldri så langt. Flere mikrobryggerier har måttet gi opp de seneste årene, og Solvåg spår videre avskalling i bransjen. – Men de som kommer seg igjennom de neste par årene, vil trolig ha litt bedre vilkår og muligheter til å gjøre det bra, spår han. Det er krevende nok det gründeren selv driver med. Eirik startet opp sammen med broren Ørjan, og nå har den andre broren også kastet seg på. – Han flyttet nylig til Sandefjord fra Singapore med sin brasilianske samboer, og begge jobber nå i Heidrun. Så vi må vel kunne kalles et familieselskap nå, sier Solvåg. Familietid blir det imidlertid så som så med. – Det har vært ekstremt mye reising og lange arbeidsdager, og for å si det sånn; kona har vært nokså tydelig på at jeg ikke får lov til å starte på flere slike prosjekter.

Uansett kategori, er nøkkelen volum og fart. – Selvfølgelig i god sammenheng med høy kvalitet, poengterer Solvåg, og fortsetter:

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 27


Burvokteren vil vinne byen

Etter 21 sesonger som profesjonell fotballspiller, har daglig leder i Sandefjord Fotball Espen Bugge Pettersen nå først og fremst fokus på det som skjer utenfor banen. Foto: Sandefjord Fotball, Ann Kristin Heimstad

28 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


«Guttane» skal tilbake til Eliteserien på første forsøk, men for den nye daglige lederen i Sandefjord Fotball Espen Bugge Pettersen er det minst like viktig å vinne byen. TEKST I HENRIK SANDVIK

Espen Bugge Pettersen kjenner det på kroppen. Vår i været betyr grønt gress og snart seriestart. Men 38-åringen står ikke lenger mellom stengene. – Jeg hadde fotball som jobb i 21 sesonger, og var keeper på Eik Tønsberg, SF, Molde og Strømsgodset. Nå har jeg vært et par måneder i den nye rollen her i Sandefjord, og det har heldigvis vært utrolig hektisk. Hvis ikke, hadde jeg blitt bekymret, sier «Bugge». Han tok over daglig leder-rollen i Sandefjord Fotball i desember. Da gikk startskuddet på den travle forse­ songen. – Gjennom året varierer trykket for en fotballklubb veldig, og akkurat nå er det ekstra mye som skjer med tanke på at vi for­bereder oss til seriestart. Til informasjon ble dette intervjuet gjort tidlig i mars. Første seriekamp var fortsatt noen uker unna. – Så hva er målet for sesongen? – Vi skal selvfølgelig tilbake til Eliteserien på første forsøk. Det er imidlertid andre ting som er minst like viktig, mener Bugge Pettersen. – Både på kort og lang sikt må vi tenke på hvem vi er. Relasjonen til byen, innbyggerne og næringslivet er grunnmuren til en fotballklubb. Molde, Rosenborg, Brann og Godset er speilbilder av dette, og det må vi også bli i mye større grad, sier han. – Dette handler om mye mer enn 3 poeng hver søndag. Vi jobber med hvordan vi setter opp kamparrangementene, hvem vi besøker i hverdagen, hvordan vi fremstår i media og hvordan vi samarbeider med næringslivet og andre aktører. SF har lenge hatt parolen «Magiske øyeblikk». Den er nå skiftet ut. – Det har vært mye bra i det mottoet, men grunntanken da klubben ble etablert var at dette var noe alle i byen skulle samles om. Derfor går vi nå tilbake til «Sammen for Sandefjord» som fundamentet vårt, og det har vi stor tro på.

ESPEN BUGGE PETTERSEN (38) • Tidligere fotballspiller (keeper), kommer fra Tønsberg. • Startet karrieren i Tønsberg, og spilte for SF, Molde og Strømsgodset. • Har 2 seriegull og 3 NM-gull for Molde, og 7 A-landskamper for Norge. • Tiltrådte som daglig leder i Sandefjord Fotball i desember 2018.

Det har vært flere utskiftninger i administrasjonen i Sandefjord Fotball siden i fjor. Det er ikke så unaturlig, med tanke på at et nedrykk til en lavere divisjon også medfører nedrykk til et lavere budsjett. Men det må ikke være negativt, mener Bugge Pettersen. – Vi er ikke så mange mann på dekk, men vi som er her ser på dette som en kjempemulighet til å tenke nytt og få til positive ting, sier han. Andre klubber har også gjort endringer i styre og stell. «Bugge» er ikke den ivrigste når det gjelder fotball på TV, men det er nå litt spesielt i disse dager. – Jeg har aldri hatt Manchester United som mitt lag, men jeg følger selvfølgelig mye med på gamlesjefen min om dagen. Ole Gunnar Solskjær var treneren min i Molde, og det er utrolig stort at en nordmann leder en av verdens største klubber, sier han. Bugge Pettersen var i Molde da klubben fylte 100 år. De hadde «aldri» vunnet noe, så rasket de med seg alt som var med Solskjær ved roret. – Jeg føler meg heldig som har vært med på noe sånt, sier Bugge Pettersen. Etter dette intervjuet ble gjort, signerte Solskjær for øvrig fast kontrakt med storlaget og det var den gamle eleven ikke overrasket over. – Eierne satt med hendene bundet. Han har jo blitt allemannseie, og det er nesten sånn at ihuga Liverpool-fans synes det er litt stas. I hvert fall så lenge Liverpool leder ligaen.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 29


Mye bolig for pengene Boligmarkedet i Sandefjord har holdt god fart i vinter. Aktiviteten er høyere enn i fjor, men prisene er fortsatt lavere enn i sammenlignbare byer, ifølge DNB-meglerne. TEKST I HENRIK SANDVIK

Boligmarkedet har flere faste sykluser. Det er som regel prisvekst i årets første seks måneder før det flater ut i andre halvår, og juli og desember er alltid rolige måneder. Og 2019 har da også startet positivt. – Salget så langt i år er mye bedre enn i fjor, sier Aksel Holm i DNB Eiendom. – Det er 203 solgte boliger til nå kontra 150 boliger på samme tid i fjor, legger han til. Melodien er den samme i en by som Oslo. Der har det aldri blitt solgt så mange boliger i årets to første måneder som tilfellet har vært i 2019. – Omsetningen er der i høyeste grad, og det skyldes blant annet renten. I stedet for å varsle 3-4 rentehevinger, snakker 30 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

ekspertene nå om 1-2. Det merker ikke folk flest på lommeboka, så vi ser få tegn til bekymring blant dem vi møter på visning, sier Holm. Prismessig er det store forskjeller selv på små geografiske avstander. I Oslo har prisene klatret til nye rekordnivåer, og en gjennomsnittlig bolig koster nå over 5 millioner. – Blant dem under 30 år er det færre enn én av ti som kan kjøpe den typiske boligen i Oslo, sa sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic til Dagens Næringsliv i mars. I Sandefjord er situasjonen en ganske annen. Siste tilgjengelige månedsrapport fra meglerorganisasjonen Eiendom Norge viste en gjennomsnittlig boligpris på


– Sandefjord blir i større og større grad oppdaget som et attraktivt og sentralt sted å bo, ifølge DNB-megler Lill-Iren Barth. Foto: DNB

God etterspørsel på nye leiligheter Nye leiligheter slår an blant mange bolig­ kjøpere i Sandefjord. Nye Kilen Brygge er utsolgt nærmest sjøen.

Det har vært god aktivitet i boligmarkedet så langt i år. Denne eneboligen i Norneveien er blant eiendommene som har skiftet eier i vinter. Foto: DNB Eiendom

Det lokale boligmarkedet er sunt og stabilt, ifølge eiendomsmegler Aksel Holm. Foto: DNB

28.000 kroner pr. kvadratmeter i Sandefjord – mot 76.400 på Grünerløkka. – Man får definitivt mye bolig for pengene i Sandefjord, sammenlignet med Oslo og andre byer i nærheten. Vi sier gjerne at Tønsberg er 20 prosent dyrere enn Larvik. Sandefjord ligger omtrent midt i det intervallet, men nærmere Tønsberg, sier Holm. Eiendom Norge, meglerkjedene og andre markedsaktører forventer en prisvekst på cirka 4 prosent i Vestfold i 2019. – Prisene beveger seg sakte oppover, og det er trygt å kjøpe bolig i Sandefjord og Vestfold for øvrig, sier Holm. Han peker blant annet på at flere ulike kjøpergrupper holder aktiviteten oppe. – Vi har alt fra unge førstegangskjøpere til eldre mennesker som skal over i leilighet. Det er både tilflytning utenbysfra og boligbytter internt i kommunen, sier Holm. Enkelte ting har imidlertid forandret seg. – Da jeg begynte i bransjen for 20 år siden bodde folk gjennomsnittlig 14 år i hver bolig. Nå er snittet under 7 år, sier Holm, og fortsetter: – Par går fra hverandre, vi er ikke så stedbundne som før og mange ønsker å realisere verdier når de ser hva naboen får for huset sitt. I sum gir dette flere omsetninger.

Flere prosjekter med nye leiligheter har kommet ut i markedet de siste årene. – Interessen for nye leiligheter er god, og markedet er nokså stabilt. Utbyggerne har imidlertid bremset opp litt i det siste. Det har blitt lansert 65 prosent færre nye prosjekter hittil i år kontra samme tid i fjor, forteller Lill-Iren Barth i DNB Eiendom, avd. Nybygg Vestfold og Telemark. Likevel er det en rekke gode prosjekter på vei ut, og Barth advarer mot å tro at enhver tomt kan bli til lettsolgte leiligheter. – Hvis beliggenheten er god nok og man treffer ønsket kjøpegruppe, blir salget bra. Men vi ser fra tid til annen parallelle prosjekter, der ett blir revet bort og det andre ligger urørt, sier hun. Barth har megleroppdraget på Nye Kilen Brygge. Der er i skrivende stund 87 av 137 leiligheter solgt, og tre av byggene er utsolgt ett år før innflytning. – Her er alle de sjønære blokkene fulltegnet. Den ene toppleiligheten ble solgt for 97.000 kroner pr. kvadratmeter. Dersom beliggenhet og standard er god nok, så er betalingsviljen til stede, forteller megleren. Når siste byggetrinn nå lanseres, forventer hun at godt voksne kjøpere vil dominere også her. – Vi har noen unge som flytter hjem etter en periode utenbys, men kjøperne på leiligheter under oppføring er naturlig nok eldre enn i bruktmarkedet, sier Barth. Noen kommer utenbysfra. Av disse er det flere som forbereder pensjonisttilværelsen, og som bruker leiligheten som fritidsbolig frem til de går av med pensjon. – Sandefjord blir i større og større grad «oppdaget» som et attraktivt og sentralt sted å bo, og troen på en stigende prisvekst er til stede, sier Barth, og fortsetter: – Markedsføringsprosjektet «Tenk stort, tenk Sandefjord» og kampanjen «Slik ser kø ut» har blitt lagt merke til blant kjøpegruppen, og forhåpentligvis bidratt til at valget falt på brygga i Sandefjord. Enklere pendlervei er også en av grunnene til at Sandefjord i større grad står på ønskelisten, og nå nærmer seg «storebror» Tønsberg i priser.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 31


Lokalt tilstede for bedrifter i Sandefjord Som kunde av Handelsbanken vil bedriften din få skreddersydde løsninger fra deres egen lokale rådgiver. I Handelsbanken bestemmer vi det meste lokalt. Det er derfor Handelsbankens kunder år etter år er så fornøyde. Ta kontakt med oss, så finner vi ut om Handelsbanken er riktig også for bedriften din.

Lad elbilen sikkert og lovlig

Sandefjord Tlf: 33 44 67 70 sandefjord@handelsbanken.no

bilen Lad elbilen sikkert og lovlig lovlig og

Beskytt ditt hjem og elbil med fastmontert hjemmelader...

Beskytt ditt hjem og elbil med fastmontert hjemmelader...

lbil med fastmontert hjemmelader...

ENGINEERING

Senior ingeniører søkes På grunn av økt arbeidsmengde og gode markedsutsikter søker Allum Engineering AS etter ingeniører/sivilingeniører innenfor følgende kategorier/fagområder til vårt kontor i Sandefjord: • Piping engineer • Structural and Mechanical Engineer • Mechanical Designer, 3D modelling • Naval Architect

Elbillader inkludert Elbillader inkludert montering

montering

9 900,* 9 900,* *inkl 16A kurs, jordfeilbryter B, 10m kabel, monteres på vegg, kjøring 20 km. Forbehold om plass i eksisterende sikringsskap - og overspenningsvern.

*inkl 16A kurs, *inkl jordfeilbryter 10m kabel, monteres på vegg, kjøring 20 km. 16A kurs,B,jordfeilbryter B, 10m kabel, monteres påplass vegg, kjøring 20 km. Forbehold om plass i Forbehold om i eksisterende sikringsskap – og overspenningsvern. eksisterende sikringsskap - og overspenningsvern.

ontering

0,-*

abel, monteres plass i nningsvern.

32 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Ønsket bakgrunn er erfaring fra prosessindustri, marine og olje- og gass relatert virksomhet. Da vi fortløpende vurderer vår samlende kompetanse oppfordrer vi kandidater med kortere/annen erfaringsbakgrunn til å søke. Vi imøteser også kandidater til Allum People AS som forestår utleie av ingeniører til våre kunder i Norge.

Søknadsfrist: 05.mai 2019 Søknad med CV sendes til: stilling@allum.no Kontaktperson: Tor Martin Røed (tlf: 905 49 439 / e-post: tmr@allum.no) www.allum.no


Etter flere år med usikkerhet og naboklager, har boligprosjektet «Dronninga» i Helgerødveien kommet for salg i markedet. Illustrasjon: Bobygg

Nå kommer «Dronninga» Kuer, naboer og en fredet eik har satt boligprosjektet «Dronninga» på vent i 4 år. I sommer håper Terje Christensen i Bobygg å endelig stikke spaden i jorda. TEKST I HENRIK SANDVIK

Under en åsrygg halvveis mellom Gokstad­ haugen og Solløkka, er Terje Christensen i Sandefjord-selskapet Bobygg endelig i gang. Etter lang tid med usikkerhet har han fått grønt lys for boligprosjektet «Dronninga», med seks eneboliger og fem tomannsboliger. – Responsen er økende, og vi håper på mange hyggelige boligmøter fremover. Prisene går fra rett under 4 millioner for tomannsboligene og opp til 6,3 millioner kroner for den dyreste eneboligen, forteller Christensen. Interessentene som har meldt seg så langt bor i Oslo og Sandefjord. – Flere har bodd utenbys en periode, og nå vil de hjem igjen, sier entreprenøren. Han håper beslutningen om første spadestikk er tatt når dette magasinet går i trykken. – Vi må selge 40 prosent (seks enheter) før vi vedtar byggestart, og håper vi er der før påske. Gravingen kan starte før sommerferien og første innflytting kan være senhøsten 2020, fortalte Christensen da vi møtte ham sent i februar. Det har ikke vært gitt at «Dronninga» skulle se dagens lys. Christensen har gått mange og lange runder med ulike klageinstanser.

– Vegvesenet og kommunen har hatt innsigelser i forhold til buffersonen mellom landbruk og boligarealer, samt noe knyttet til adkomsten. Blant annet er det en fredet eik på området, så vi må anlegge vei rundt den. Men det er diskusjonene med naboene som har tatt mest tid, sier Christensen. Naboene har kort fortalt advart mot å kjøpe hus der. – Det har vært plakater med varsler om støy, lukt og kumøkk. De har pekt på antallet ulykker i landbruket og sendt inn flere klager. Vi har holdt på i snart 4 år med dette. Responsen fra markedet tyder imidlertid på at det er «gøy på landet». – Flere sier at det er nettopp de landlige kvalitetene som gjør prosjektet interessant. De som ikke liker sånt, finner seg jo bare et annet sted å bo. Det var ett konkret trekk som fikk prosjektet gjennom nåløyet til slutt. Sandefjord kommune ba Bobygg tinglyse en heftelse på eiendommen – den lyder «kjøperne må være forberedt på støy og lukt fra gårdsdriften». Dermed var markedet tilstrekkelig orientert, og det ble flertall hele veien. – Vi har et godt forhold til kommunen og jeg synes dette viser at de er løsnings­

orienterte og gjennomføringsdyktige. Det er veldig gledelig å komme i mål, sier Christensen. Gledelig er det også for dem som er ute etter ny bolig. Det er særlig barnefamilier på jakt etter større boenheter som tar kontakt med Bobygg. – Mange kjøpere har som sagt bodd utenbys. De tar med seg god likviditet derfra, og nå ønsker de seg større plass og et enklere liv, forklarer Christensen. Bobygg har flere prosjekter på trappene. Blant annet to på Vesterøya og ett på Gjekstad, samt flere tomteområder som ennå ikke har passert prosjekterings­ stadiet. – Noe går raskt, mens andre tar lang tid. I ett prosjekt kom én interessent på visning fra Kongsvinger og kjøpte på stedet, mens andre flotte boliger av uforståelige grunner blir liggende usolgt. Det er ikke alltid like lett å bli klok på dette markedet, sier Christensen. – Hvordan er tomtetilgangen? – Det er en rekke tomter i Sandefjord som kan reguleres til bolig og vi kommer stadig borti gode muligheter, men ikke alle forstår at eiendommen kan stykkes opp og skape store verdier, avslutter boligbyggeren. SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 33


Stadig flere ønsker ikke å eie egen bil, og i Oslo tester Usbl nå ut konseptet Biliblant sammen med Bertel O Steen. Foto-Katrine Lunke_Apeland

Friske takter fra traust boligkjempe Usbl er fortsatt store på forvaltning og boligutvikling, men nå rykker digitale tjenester og delingsøkonomi for alvor inn i planløsningen. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Vi er ikke så sidrompa som vi var før, ler Atle Nerlie. Han leder Vestfold-avdelingen til Usbl fra kontoret i Sandefjord. Boligforvaltningsselskapet har freshet opp imaget de siste årene, og er nå i oppstartsfase på flere nye områder. For boligsameier og borettslag handler det naturlig nok om å dele, og nå drar Usbl det lenger. – I dag er det flere og flere som ikke ønsker å eie alle ting selv. Man handler brukt, gir ting videre og kjøper mindre enn før, sier rådgiver Camilla Sandnes i Usbl i Sandefjord. Dette er ikke minst aktuelt når det gjelder bil. – Økonomi, parkeringsmuligheter og miljøfokus gjør at mange ikke lenge ønsker å eie sin egen bil, forklarer Nerlie. Derfor er Usbl sentralt nå i gang med å etablere bildelings­ tjenesten Biliblant. Det skjer i samarbeid med Bertel O. Steen, og på sikt er tanken at beboere i alle tilknyttede borettslag og sameier skal kunne dele på en portefølje med biler. 34 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Usbl gjennomfører nå en pilotperiode der Biliblant testes i utvalgte borettslag i Oslo. På sikt skal også Usbl-beboere i Sandefjord få glede av tilbudet, og tjenesten styres digitalt. – All booking og tilgangsstyring til bilene gjøres med en app på telefonen. Det er enkelt, – Biliblant er et viktig ledd i miljøsatsingen vår. I tillegg reduserer det behovet for parkeringsplasser, sier Sandnes. Et annet Usbl-konsept under oppseiling, er BUA. På sentralt plasserte lokasjoner kan beboere i tilknyttede borettslag og sameier låne utstyret de trenger for å komme seg ut i skogen, på ski eller på sjøen – gratis. Det er for tiden 2-3 BUA-pilotprosjekter på gang rundt om i Norge, og ett av dem er i Sandefjord. Poenget er å sørge for at mennesker kommer seg ut, i aktivitet og kanskje prøver noe nytt. Nå kan man låne og teste utstyr om man ikke har plass til lagring eller ønsker å kjøpe alt selv.


Delingsøkonomien har kommet til Usbl også; med konseptet BUA. Foto: Usbl

– Dessuten har mange nye boliger mindre lagringsplass. Sportsboden er ikke like stor som den en gang var. Samtidig tikker de tradisjonelle boligtjenestene videre i god fart. Usbl forvalter borettslag og sameier over hele Østlandet, og bidrar med alt fra etablering og seksjonering i nye selskaper til juridisk rådgivning, byggledelse og vedlikehold i eksisterende boligselskaper. Med det følger også en betydelig medlemsmasse, som nyter av fordeler innenfor områder som strøm, forsikring og bankbetingelser. Videre følger den rene utviklingsvirksomheten – den delen av Usbl som kjøper tomter og bygger nye boliger, enten alene eller sammen med partnere. – I Sandefjord har vi mange nye prosjekter på trappene. På Virik er vi med på å bygge en ny bydel med 800 enheter, mens

Mosserødkroken, Lystadhagen og Berganåsen er betydelig mindre med inntil 35 enheter hver, sier Nerlie, og fortsetter: – Boligmarkedet i vårt område er i stadig utvikling, tendensen er at markedet i stadig økende grad etterspør moderne og lettstelte boliger. Prisnivået er lavt sammenlignet med Drammen- og Oslo-området, noe som medfører at netto tilflytning til vår region er positiv. Usbl har 5.700 boliger i nesten 200 borettslag og sameier under bygging og forvaltning i Sandefjord. – I 2019 ferdigstiller Usbl 63 nye boliger fordelt på fire nye boligselskaper, og i tillegg legges det ut 87 nye boliger for salg. Vi skal også forvalte Nye Kilen Brygge, som vil legge ut for salg de siste 35 leilighetene i prosjektet som får totalt 133 leiligheter, sier Nerlie.

USBL • Boligforvaltningsselskap på Østlandet med over 100.000 medlemmer og 60.000 boliger under forvaltning totalt. • I Sandefjord har Usbl 5.700 boliger i nesten 200 borettslag og sameier under bygging og forvaltning. • Fylte 70 år i 2018 og har hovedkontor i Oslo. • Har til sammen 280 ansatte fordelt på 12 kontorer. • Hos Usbl i Sandefjord jobber 25 medar­beidere. Atle Nerlie og Camilla Sandnes på Usbl-kontoret i Sandefjord. Foto: Usbl

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 35


V EL KOM M E N T I L

SANDEFJORD SITT EGET APOTEK …din malermester!

• Andebu Apotek • Kilen Apotek • Pindsle Apotek

Nordre Kullerød 17c, 3241 Sandefjord Tlf.: 33 46 55 87 - post@mesterjensen.no www.mesterjensen.no

ELSYKLER FOR Forhandler av EVO Elsykler. Tyske Riese & Müller og nederlandske Urban Arrow er to av våre kvalitets­ merker med modeller til familier og bedrifter for transport av barn, utstyr, varer og verktøy. 36 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Riese & Müller ”Nevo”

Urban Arrow ”Shorty”

• Unisex familie- og firmasykkel med lavt innsteg. • Bosch krankmotor. Rekkevidde 60-90 km.

• Kompakt lastesykkel med stor varekasse. • Trinnløst navgir. Rekkevidde 40-70 km.


HR-Huset Fønix er Norges ledende bedrift på å hjelpe mennesker ut i jobb

1000 takk er ikke nok I 2018 hjalp vi 1200 mennesker ut i jobb. Dette hadde vi ikke klart uten det gode samarbeidet med NAV og det lokale næringslivet. Så derfor: 1200 ganger takk til dere!

FÆRD.NO

For mer informasjon: fonix.as

Fønix test3.indd 1

12.03.2019 08:47

Daglig leder eller styreleder? Ta pulsen på bedriften din med appen DNB Puls.

Send PULS til 04800 for mer info og lenke til nedlasting.

ENHVER LYST OG LAST Riese & Müller ”Packster 60” • Transportsykkel med lastevekt 100 kg. • Bosch krankmotor og batteri. 2 alternative girsystem.

Raveien 293 T: 482 18 216 www.rockyroad.no

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 37


Internasjonale streker på Framnes På 2,5 år har Point Arkitekter gått fra 0 til 8 ansatte i Sandefjord. Firmaet har hentet medarbeidere fra hele verden, og begynner å få fotfeste i det lokale markedet. TEKST I HENRIK SANDVIK

Det har vært god vekst for arkitektkontoret Point siden etableringen i Sandefjord høsten 2016. Da gründeren Bart Burgerhoudt flyttet fra Nederland til Norge, satset han først på Kristiansand og Drangedal. Han plantet et flagg i Sandefjord i 2016. Da fikk arkitekten høre om den gamle trafo-stasjonen på Framnes Mek. Verksted i Sandefjord, og kontor nummer tre ble satt opp. – Det tar tid å etablere seg et nytt sted, men nå begynner vi endelig å få fotfeste i det lokale markedet, sier daglig leder Janne Øya Burgerhoudt. Selskapet har flere prosjekter i Sandefjord nå. – Blant annet tegner vi 250 nye hybler for pilotskolen på Torp. Der hadde vi først én bolk, så kom en henvendelse om å lage dobbelt så mange. Vi jobber også en del for A/S Thor Dahl – som eier lokalene våre – og har flere mindre interiøroppdrag, sier hun.

Selskapet tegner blant annet på andre etappe på hybelhuset til Pilot Flight Academy ved Torp Sandefjord lufthavn, som får 250 nye hybler. Illustrasjon: Point Arkitekter 38 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Oppdragsmengden er imidlertid enda større utenbys. – Vi jobber mye i Telemark nå, og har prosjekter både i Porsgrunn, Skien og Rjukan. Ikke minst skjer det spennende ting i Drammen for øyeblikket, sier Øya Burgerhoudt. Der er Point nå i ferd med å bygge opp enda ett kontor. – Det vil ligge midt i kjernen av Drammen, og der ansetter vi nå to nye arkitekter; to spennende damer ved navn Sara og Safaa, sier hun. Det er bra variasjon i prosjektene også. Point-arkitektene jobbet for eksempel med Metro Lekeland, butikkutvikling i Sperrekvartalet, kontorutvikling for Coop Obs Fokserød, IHUB på Fokserød, byutvikling på Hovlandsbanen i Larvik og et hytteog boligområde i Mjøndalen. – Det er vanvittig travelt nå – skikkelig ketchup-effekt, ler Øya Burgerhoudt.


Rigger for vekst Ombruksselskapet dRig bygger seg opp fra basen i Sandefjord. Ledelsen er opptatt av å hjelpe mennesker tilbake til arbeidslivet, og har hentet flere ansatte fra Fønix.

Janne Øya Burgerhoudt og Bart Burgerhoudt (til venstre ved bordet) i Point Arkitekter har rekruttert flere nye medarbeidere. Blant dem er Pratchi og Nanna (lengst til høyre). Foto: Point Arkitekter

POINT ARKITEKTER • Arkitektkontor grunnlagt av nederlenderen Bart Burgerhoudt. • Ble først etablert i Drangedal og Kristiansand, så i Sandefjord. • Har gått fra 0 til 8 ansatte i den gamle trafostasjonen på tidligere Framnes Mek. Verksted. • Åpner nå enda et kontor, midt i Drammen sentrum.

Samtidig fortsetter selskapet å trekke nye ansatte til Sandefjord, mange av dem med internasjonal bakgrunn. – 1. mars flyttet indiske Prachi hit fra Oslo-gryta med familien sin, sier Øya Burgerhoudt, og fortsetter: – Vi har også ansatt Karolina fra Hvite-Russland, venezuelaneren David, Rida fra Syria, Nanna fra Danmark, Renate fra Norge, Paula fra Nederland og Hedi fra Iran. Hedi kom hit på grunn av søsteren sin, og har fått jobb hos oss. Det internasjonale miljøet er en stor styrke, mener Point-lederen. – Vi søker først og fremst etter riktig kompetanse når vi ser etter medarbeidere, men nå har vi fått en helt unik sammensetning med kreativitet og erfaringer. Det er fascinerende å se hvordan et team blir til underveis, sier Øya Burgerhoudt – Har dere nå de medarbeiderne dere trenger? – Vi begynner å nærme oss fulltallige i Sandefjord, det har blant annet med plass å gjøre, men det er jo ikke låst. Plutselig skjer det ting som gjør at vi må tenke nytt – for eksempel hvis det kommer inn flere store prosjekter – og da vil vi nok snu oss rundt ytterligere.

Daglig leder Stig Andersen i dRig bygger opp selskapet fra basen midt i Sandefjord sentrum. Foto: Henrik Sandvik

dRig er et av hovedselskapene i kontorfellesskapet dHub. Sentralt plassert i de gamle DNB-lokalene i Rådhusgata 15, har selskapet vokst pent siden starten for 4,5 år siden. – Oppbyggingsfasen er krevende, men vi har kommet opp på et godt nivå og vokser stadig, sier daglig leder Stig Andersen. Skiens-mannen kom inn i systemet for 2,5 år siden, og forteller at ambisjonene strekker seg langt utover Norge. – Vi bygger selskapet til å bli en europeisk aktør, forteller han. dRig driver med ombruk av IT-utstyr. Brukte deler, komponenter og hele maskiner som PC-er, telefoner og nettbrett blir kjøpt inn og klargjort for videresalg. – Produksjonsavdelingen vår på Fokserød sletter all informasjon og vasker og pakker utstyret, så selger vi det videre. Kundene er i hovedsak operatører i Europa og Asia, sier Andersen. Selskapet har 23 ansatte, og har ambisjoner om å doble omsetningen i 2019. – Vi er ikke på jakt etter flere folk nå, men på sikt håper vi å øke staben ytterligere. Ledelsen i dRig er opptatt av samfunnsansvar, og slo til da Fønix tok kontakt om et mulig samarbeid. Fønix hjelper mennesker som har vært utenfor arbeidslivet tilbake i jobb, og dRig har brukt systemet med hell. – Vi har hatt fem kandidater inne for testing, og tre har fått fast jobb her. Av 6-7 ansatte i produksjonsavdelingen, kommer halvparten fra Fønix, sier Andersen, og fortsetter: – I tillegg til å drive business, ønsker vi å gjøre nytte for oss. Det handler om å gi folk en mulighet til å jobbe, og hvis ikke vi som arbeidsgivere gjør det – hvem skal gjøre det da?

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 39


Henka Revisjon er et lokalt selskap som utfører revisjon og rådgivning i samsvar med norske standarder. Henka Revisjon bygger på kvalitet og kompetanse med fokus på forenklinger, effektivitet og engasjement i våre leveranser.

Se www.henka.no

Leif Weldings vei 20, 3208 Sandefjord Tlf: 982 07 340 E-post: henry@henka.no

SANDEFJORD - 958 96 000 www.fon.no

Din økonomiske rådgiver Enklere arbeidsdag – tilgang over alt

Raveien 191, 3242 SANDEFJORD, Tlf 45 95 19 30, epost sandefjord@sagarr.no Olavs gate 2, 3256 LARVIK, Tlf 45 95 19 00, epost larvik@sagarr.no

www.sagaservices.no/sandefjord 40 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Arvato fortsetter å vokse i Sandefjord!

Da Arvato Financial Solutions skulle åpne et nytt kontor utenfor Oslo falt valget på Sandefjord, og siden oppstarten i januar 2018 har vi ansatt 20 personer til virksomheten vår Kullerød. Arvato Financial Solutions er en global leverandør av finansielle tjenester med rundt 7,500 ansatte i Ar 17 land, og sterk tilstedeværelse i Europa, Brazil og USA. Selskapet leverer en komplett pakke av finansielle tjenester, med banebrytende løsninger som dekker alt fra risikovurdering, betaling og fakturering til inkasso. I Sandefjord hører de fleste av medarbeidere til i vårt kundesenter for finansielle tjenester. I år ble vi sertifisert Great Place To Work bedrift, og vi er stolte av det arbeidsmiljøet vi har skapt i se Sandefjord med våre fantastiske ansatte. Vi fortsetter å vokse, og kommer til å ønske flere nye dyktige og engasjerte mennesker velkommen i teamet vårt i løpet av 2019. Følg med dersom du tror det kunne passe for deg!

arvato.com/no-no.html

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 41


Helt i skyene i Eneri IT Erik Devold (46) ble spurt om å bli med på en nysatsning i Sandefjord. Den muligheten kunne han ikke si nei til. TEKST OG FOTO I LINN HOPE/METRO BRANDING

I juli i fjor kom Erik og datteren hans med flyttelass fra Oslo til Sandefjord. Bak seg la han en jobb innen kommunikasjonsløsninger. Nå hadde han fått tilbud om å bli med på å bygge opp en ny satsning, Eneri IT på Pindsle i Sandefjord. – Den sjansen kunne jeg ikke la gå fra meg, sier Devold, som nå er ansatt som IT-rådgiver/tekniker. – Kongstanken vår er å få kundene ut i skyen basert på Microsoft-produktene og andre relevante tjenester. Vi snakker om moderne IT. Kunder trenger for eksempel ikke lenger å ha en summende, lokal server stående i et hjørne. Bredbåndet har blitt så bra at serveren kan ligge i skyen, sier Devold. Fordelen er større fleksibilitet. I stedet for en kostbar server som krever både vedlikehold og oppgraderinger, betaler du heller for et abonnement tilpasset bedriftens behov i skyen. Eneri IT tilbyr tjenester innen telefoni og IT, og knytter til seg leverandører med spisskompetanse for de ulike fagområdene.

– I stedet for store leverandører som pusher varer uten å kunne så mye om det de selger, knytter vi til oss mindre leverandører med spisskompetanse på et område, som for eksempel lyd eller bilde, forklarer han. Erik er ikke i tvil om at Sandefjord er et godt sted å bo. – Det har vært så deilig! Her er det mindre bompenger, mindre mas, trafikk og kaos. Lufta er friskere og det er fine turområder her. I tillegg er det ikke lenger vanskelig å besøke en kunde hvis han skal ha med seg masse utstyr og trenger bil. I Oslo kunne det bli en utfordring med tanke på tilgjenge­ lige parkeringsplasser. Han gir også folka i byen et klapp på skuldra. – En typisk sandefjording er veldig hyggelig, vil jeg si. Jeg spurte også datteren min, hun hadde bare møtt én person som ikke var hyggelig. Ellers er vel ikke folk så forskjellige!

NYE SANDEFJORDINGER • Tenk stort, tenk Sandefjord viser frem livet og næringslivet i Sandefjord. • Våren 2019 kommer en ny serie med intervjuer av mennesker som har flyttet hit og fått jobb her, og Erik har hovedrollen i første episode. • Metro Branding produserer serien, som kan følges på tenksandefjord.no og i sosiale medier.

Erik Devold forteller at han har blitt tatt godt imot av sine nye kolleger og sandefjordinger forøvrig. Han nyter virkelig roen og friområdene i Sandefjord, i tillegg til jobben han ønsket seg. Dagene er varierte i en bedrift som Eneri IT. – Noen dager har jeg på arbeidsbukse og fyker rundt for å installere for eksempel wifi. Andre dager sitter jeg foran skjermen og jobber med en løsning, forteller IT-rådgiver og tekniker Erik Devold.

42 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 43


Ta gsdekninn sjekke

k ser en suveren forsikring ut.

Lokalbank søker bedriftskunder

dekker det du er redd for, og begrenser skaden økonomisk aktisk Andebu - for eksempel med fri leiebil i 10 dager. Sparebank har Vestfolds mest fornøyde kunder. Vi er små nok til å yte god service også til små og mellomstore bedrifter. Vi er store nok til å tilby alle tjenester innen bank og forsikring. Nå har vi styrket vårt bedriftsteam og søker små og mellomstore bedrifter

driver godt. dekkersom din bilforsikring?

Vil du ha besøk av en av våre bedriftsrådgivere for å høre hva vi kan gjøre for din virksomhet? Kontakt Steinar Holtskog (tlf 913 82 900/steinar@andebu-sparebank.no) eller Jon-Henrik Grindlia (tlf 412 62 943/jon.henrik@andebu-sparebank.no) Telefon 33 43 83 00 • www.andebu-sparebank.no

GOD SERVICE - GOD KJEMI Velkommen til flotte vaskehaller for personbil/bobil og utsalg på Nordre Kullerød 13

Fasade Nordic Brown

Boligventilasjon

Tekket med Derbigum color, fulle banelengder

Pindsleveien 5B - 3221 Sandefjord - Tlf 33 42 04 80 - E-mail: post@vkb.no - www.vkb.no 44 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Ledere og andre næringsdrivende er forpliktet til å sette seg inn i hvilke muligheter ny teknologi kan gi for virksomheten, skriver styreleder Morten Gran i Sandefjord Næringsforening. Foto: Grans Bryggeri

Hva vil vi i Sandefjord? Sandefjord er mulighetenes by i mulighetenes fylke. Vi har beliggenheten, menneskene og ressursene som kreves for å bli den mest attraktive regionen utenfor Stor-Oslo. Hvis vi vil. Men vil vi det nok? I Sandefjord Næringsforening (SNF) er vi opptatt av å skape vekst for hele næringslivet. Vi ønsker næringsvekst for å utvikle vår region til beste for både dagens innbyggere og nye sandefjordinger. Vi ønsker næringsvekst for å få enda flere arbeidsplasser, som igjen vil bety økte skatteinntekter og bedre kommunale tjenester. Vi ønsker oss enda flere bedriftsledere som kan sponse lokale lag og foreninger. Vi ønsker at folk i Sandefjord kan leve et godt liv. Det er derfor vi brenner for næringsvekst. Så enkelt er det. Næringsvekst begynner alltid med at noen våger å tenke stort, og Kjell Inge Røkkes prosjekt «Store Blå» er utvilsomt en av de største tankene som har vært tenkt i det siste. Mye tyder på at prosjektet vil bli realisert. Spørsmålet er bare hvor og når. I Bærum kommune vender politikerne tommelen ned, mens flere andre ønsker prosjektet velkommen. Vi i SNF heier selvsagt på Sandefjord som adresse for Verdenshavenes Hovedkvarter, og vi tenker i første rekke på mulighetene dette kan gi for oss alle. Her kan vi få flere tusen arbeidsplasser og enorme ringvirkninger for en hel region. Sånne sjanser kommer ikke hvert skuddår, og jeg vil derfor oppfordre alle til å se på mulighetene først. Betenkelighetene – de kan vi vurdere senere. IKEA tok for noen uker siden en beslutning om å ikke bygge det planlagte varehuset på Danebu. Det var nedslående – ikke minst for alle de som kunne fått jobb hos møbelgiganten. Avgjørelsen til IKEA får vi ikke gjort noe med; det vi kan gjøre er derimot å ønske andre aktører velkommen til å utvikle ny næringsvirksomhet på «IKEA-tomta». Tradisjonell handel blir i økende grad utfordret fra flere hold. Netthandel, grensehandel og nye aktører skaper utfordringer for etablerte butikker. Det er leit, men likevel en realitet styrt av ytre faktorer og endrede forbrukspreferanser.

Slike utviklingstrender er vanskelig å vende, og det er handels­ næringen selv som må gjøre størstedelen av jobben for å oppnå ny vekst. Det er krevende, men ikke umulig. Det er alltid noen som lykkes! I SNF heier vi på alle som vil skape ny næring eller utvikle eksisterende virksomhet. Det er like hyggelig om det blomstrer opp ny aktivitet midt i sentrum av Sandefjord eller langt nord i Andebus skoger. I utgangspunktet er det ikke noe forskjell på bransjer. Mangfold er bra! Men vi vil sette fingeren på ett bestemt område. Sandefjord må bli mer attraktiv for unge mennesker; vi trenger den vitaliteten 20-40-åringer kan tilføre kommunen. Vi bør derfor skape gode arenaer for «unge voksne». Kan vi etablere et høyskoletilbud eller en trainee-ordning for næringslivet? Synliggjøre enda tydeligere at vi faktisk har spennende jobber også for unge mennesker? Skal vi satse mer på næringsklynger – for eksempel innen teknologi og netthandel – og andre møteplasser med kloke hoder og innovative selskaper? Er det andre arenaer vi kan utvikle som vil få denne aldersgruppen til å søke seg til Sandefjord? Eller er det rett og slett bare urbane kvaliteter som enda flere kafeer, konserter og mennesker som mangler? Dette hadde vært et sårt tiltrengt gjennombrudd. Som nevnt; vi har beliggenheten, menneskene, og ressursene. Resten handler om å ville det nok! Takk for oppmerksomheten! Mvh Morten Gran Styreleder i Sandefjord Næringsforening

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 45


www.arneroed.no 46 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Gravearbeider Sjøarbeider Vann og avløp Hyttetomter

Dykkearbeider Bryggebygging Mudring


Fra venstre: André Willmann, Så Lett Data AS og André Horntvedt, Regnskapshuset

Vi hjelper deg så du kan styre din virksomhet enda bedre Vi tilbyr skreddersydde produkter tilpasset dine behov. Med digitale løsninger og en personlig konsulent for individuell oppfølging, skal vi bidra til økt verdiskapning for deg og din bedrift.

Rådgivning

Regnskap

Lønn

Digitale løsninger

Årsoppgjør

www.r1.no | Tlf. 32 21 35 70 | www.facebook.com/regnskapshusetbv

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 47


Medlemsbedrifter i Sandefjord Næringsforening A A/S Thor Dahl Aakerholt, Steen & Lund AS Accountor Sandefjord Ad ARMA Advokatfirma AS Adecco Norge AS Adstate AS Advokat Bratteng AS Advokatfirmaet Høivang Advokatfirmaet Skaun AS Advokatfirmaet Truber AS Advokathuset Sandefjord ANS Affair Air & Road Transport AS Airport Retail Norway AS AKB Lighting AS Aktiv Eiendomsmegling Vestfold AL Holding AS Alf Larsen AS All onboard Allegro Alles Miljø AS Allkopi Netprint Tønsberg ALSO AS Amiblu Technology AS Andebu Mekanikk AS Andebu Sparebank Anders Jahres Humanitære Stiftelse Andersen & Eftedal Eiendom AS Andersen Økonomisenter AS Andreas Stihl AS AQWA AS Arbetslivsresurs AS Arrow S-Tech Norway AS Arthur Strand AS Arvato Finance AS AS Ole Jørgen Smedsrud ASAS Sertifisering AS Atea Atenti AS Atlantic Selskapslokaler AS Auksjonen.no AS Axdata Azets Insight, avd. Sandefjord Azets People, avd. Sandefjord B Backe Vestfold Telemark BAHS Kapital AS Bakgården Cafe AS BASF AS Beacon Communications AS Bedriftsidretten i Vestfold Beist Burger & Bar as Bemanningsbyrået Vestfold Telemark AS BER AS Berendsen Tekstilservice AS Berg Allum Consulting AS Berg-Hansen Reisebureau Vestfold AS Bertel O. Steen Vestfold AS, avd. Larvik BEWA Kredittadministrasjon BFS Norway AS BHC Construction AS Billader AS Bil-Service Personbiler AS BK Dekorima AS BK Grafisk AS Bleken Data AS Block Watne AS - Vestfold Blush Drift AS Bobygg AS Boligbyggelaget Usbl Bouvet Norge AS Bravida Bridge IT Solutions AS Brygga 11 Brygghuset Sandar Brødrene Berggren AS Bygg og Tømrermester Torolf Stenersen Byggpartner AS ByPost as C Calora Subsea AS Camina Invest AS Carl C. Fon as Carlsen Fritzøe handel AS CatalystOne Solutions AS Centa Transmisjoner AS Clarion Collection Hotel Atlantic Color Line AS Color Line Marine CONCENT AS Connections AS Consilio Kommunikasjon

48 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Coop Vestfold og Telemark SA Core 10 AS CoreTrek AS Cornator Norge AS Cosmic Bygg AS Cosmos IT Crema Kaffebrenneri AS CSD AS Cultivar AS D Danske Bank Deloitte Advokatfirma AS Designa Det Gamle Røgeri AS Dialogic AS Diamondcare Coating AS DNB Eiendom AS Nybygg Vestfold DnB NOR Bank ASA Draaben Bar Dreamport Sandefjord AS DressMyKid AS E E. Christiansen AS e2 Helse e2 Trening Easy Door AS EasyWeb Norge Egencia Meetings & Events Eie Sandefjord Eiendomsmegler1 Næringsmegling Einar Abrahamsen AS Elart Metall AS Elfa Norge AS Elgesem Holding E-Link distribusjon AS Emagine AS Endress+Hauser AS Eneri IT as Enwa AS Erling Sørhaug AS Ernst & Young AS ET-Invest AS European Helicopter Center Evig Grønn AS Evjen Sønstebø AS EVRY Exactum AS Expoteket AS Extol AS F FAT og FE Fatland Sandefjord AS FGH Revisjon AS FinansRingen AS Fits Consulting AS Fjellsport AS Fjord Classics AS Fjordadvokatene Fjorden Elektro AS Fjordfolk Mikrobryggeri AS Fjordkraft Fjordline Fleet Complete AS Flåtnes Elektro-Mek AS Fogra Reklamefoto AS Fokus helse & trening AS Folkebadet Folkeuniversitetet Vestfold Fon Anlegg AS Forbo Flooring AS Format Eiendom AS Formuesforvaltning Aktiv Forvaltning ASA Forvaltningshuset AS Fosstech AS Fredrik Svensson AS Fruholmen Seafood Furu Egg AS Færder Begravelsesbyrå AS Færder Design AS Fønix AS G GLA Executive AS Gnist GNP Energy AS Gokstad Hus AS Gokstadapotekene AS Goliath Systemer AS Gran Canaria Ferieboliger AS Grans Bryggeri AS Grete Roede AS Grubbestad Eiendom AS

Gründeriet GSGroup AS Gullik Gulliksen AS Gunhildsbu Rådgivning Gurusoft AS Gustav Käser Training International AS H H. Skjelbred AS Hamre Ventilasjonsrens AS Handelsbanken Sandefjord Hans Gaarder Eiendom AS Hasås AS Health Workers AS Hegnabygg AS Heidrun Tapperi AS Heimar Design AS Helge Brattekværne Henka Revisjon AS Henry Hiis AS Heto AS HIRE Norway AS Hjertnes Eiendom AS Hk Regnskap Sandefjord AS HLO Revisjon & Rådgivning AS Holgers AS Hrassistanse HRG Nordic Sandefjord HTH Kjøkkenforum, Sandefjord Hurra Designbyrå AS Hurtigruta Carglass Hval Sjokoladefabrikk ASA Hvaltorvet Kjøpesenter Hyttetorget AS Høyde-Service Utleie AS Avd. Vestfold Håkonsen og Sukke Landskapsentreprenør AS I IDE House of Brands AS IL Runar Imap Norge AS IMEMO AS Incubeat AS Industri Mekanikk AS Infostation AS INNAFOR arkitekter & design AS Innowin AS Interactive Solutions AS Intertek Certification AS Into Design AS Inventum Kontor og Kaffe AS ITX Norge AS Ivo DaCapo J Jahrestranda Næringspark AS James Clark Jobblink AS JobLearn Jobzone Sandefjord Jotun A/S K K2 Kompetanse AS KA Selskap & Catering AS Kafka Sandefjord AS Karrieresenteret Vestfold Kinnarps AS Kirkens Bymisjon Vestfold Kiwi Kilgata Kjell Sletsjøe Consulting AS Kjemiexpressen AS Klavenes Consulting Klinestadmoen Eiendomsselskap AS KLM Koderiet Kokeriet Kokeriet Eiendom AS Komplett AS Komplett Elektro AS Kongsberg Maritime AS Konica Minolta Business Solutions Norway AS Kontorpartner Vestfold - Telemark AS Kopi Partner as KPMG AS Kredinor Krogsveen avd Sandefjord Krohnark AS KST AS Kultursupport AS Kumera AS Kurbadhagen Kvartal19 arkitektkontor


L Lady & Landstrykern Restauranthus AS Landskapskollektivet AS Larre Eiendom AS Lednor Lexus Vestfold Litex AS Living forsikring Lo i Sandefjord Lorents Gran AS Ly Forsikring AS Lystad Spesialinnredning AS Låsesmeden Sandefjord AS M M2 Næringsmegling AS Malermestrene Jensen Malme Eiendomsutvikling AS Manpower AS avd. Sandefjord Marin Partner as Marine Installasjon AS Marthinsen & Duvholt AS Master Regnskap MatBørsen AS Matlykke Maxitelt AS Mektronikk AS Mektronikk Eiendom AS Mesa Eiendom AS Mestermegling AS Metro Branding AS Metro Sandefjord AS Meum Frukt & Grønt AS Micasa AS Miki Regnskap AS Miljø-Service AS Mobile Larvik AS Moer Sandefjord AS Moland Gjerdeservice Mortens Rørinspeksjon AS Multicase Norge AS Myrhaug Rådgivningstjenester AS Møbelringen Sandefjord Møller Bil Sandefjord Mønsj Food Truck N NAV Sandefjord NEMUS Sandefjord Kiropraktikk AS Next Kapitalforvaltning NextCom Evolution AS Nokas AS Nor Selection AS Nordea Bank Norge ASA Nordic Change as Nordic Resources AS Norgeshus Birkelund og Sommerstad Norsk Gjenvinning AS Norsk SteinMiljø AS Norsk VVS-Merking AS Norstamp Etikett og Emballasje AS NORVA24 Septik & Miljøservice AS Norway Power Yoga AS Nytbyn AS O Office24 AS Ola Saltrøe Counseling Olivenlunden 1830 Sandefjord Online Regnskap AS Oppfølgingstjenesten Sandefjord Opthimal AS Oslofjord Convention Center AS P Parkmiljø Partner1 Bemanning Vestfold og Telemark AS PBT Eiendomsdrift AS Pck AS Pekama AS Peppes Pizza Sandefjord Per Abrahamsen AS Per`s Kjøkken AS Petrotest AS Pilar Regnskap SA Pilot Flyskole Plan A. design . arkitektur . interiør Point AS Polar Miljø AS Positiv Prosess AS Power Sandefjord Print Konsult Andebu AS Privatmegleren Sandefjord Profesjonell AS Proteinfabrikken AS

Storm Halvorsen AS Structor Vestfold AS Strøm-Normann Helse AS Support Service Partner AS SystemLink AS Så Lett Data AS

Protid Urmaker Næss AS ProWeb AS PwC Q Q4 Næringsmegling AS Q-brands AS Quality Hotel Tønsberg

T Tangen Logistics Tannklinikken Skeie Tapet & MalerCompaniet AS Target365 AS Team Security AS Technet Consulting AS Technomek AS Techstep Norway AS Teknisk Renhold Teknomed AS Tekstflyt AS Telefast AS Telt & Fritid AS - La Boutique Teltet AS Tenden Advokatfirma ANS Tenk Vekst AS TergoPower AS Terki AS Termoenergi Norge AS Tess Sør as, avd Sandefjord The Good Guys AS The Nuts Company AS The Thor Heyerdahl Institute Thorvalda Holding AS Torgers Skraphandel og Gjenvinning AS Torp Consulting AS Torp Hotel AS Torp IT AS Torp Konferansesenter AS Torp Sandefjord Lufthavn AS Torp Økonomi AS Transportsentralen Sandefjord AS Trygg Øknonomi AS Tundøren AS

R R8 Consulting Group Ragn-Sells AS Rallarservice AS Rambøll Norge Ramirent AS Randstad AS Reklameservice AS Resultat-Gruppen A.S RHO Consult AS RMP AS Rocks of Norway AS Rocky Road Sandefjord Ruby Elise Blomsterverksted AS Rød, Arne & Co. AS Rørleggerfirma Trond Clausen Rådhusgaten 15 AS S SafeUse AS Saga grafisk as Saga Regnskap Sandefjord AS Salesjobs Sandefjord Bredbånd KF Sandefjord Fotball Sandefjord Golf Sandefjord Høyre Sandefjord Håndball Sandefjord Kommunale Pensjonskasse Sandefjord Kunsforening Sandefjord Minigolfklubb Sandefjord Osteopatiske Klinikk Sandefjord Røde Kors Sandefjord Rørhandel AS Sandefjord Utvikling Sandefjords Blad SANDS Sanna Salgscoaching Saraswati AS SAS Elektro AS Scandic Park Hotel Sandefjord Schibsted Buskerud/Vestfold Schrøder Regnskap Seafront Logistics AS Securitas AS Seim Maskin AS Senab Eikeland BTV Sentrum Auto Sentrum Tannhelse DA Sergel SG Finans AS Sias AS Signo Grantoppen AS Signo Vivo Skagerak Consulting Skagerak Energi AS Skagerak International School SKILT design Sandefjord AS Skitt Fiske AS Skolmar 31 AS Skywlkr AS Smakstudio AS SMI Norge AS Soil Steam International AS Solve Forretningspartner AS Solvårs BlomsterGlede AS Sophia Brand AS Sparebank 1 BV Sparebank 1 Regnskapshuset BV Sparebanken Sør Speed Invest AS Speed Motorcenter AS Sperrekvartalet AS Spinn Kommunikasjon AS Spir arkitetkter AS Splæsh AS SPOT Business Controlling AS Stamina Helse AS Stamina Trening Stansefabrikken Products AS Start i Vestfold Statkraft Varme AS Steen-Firing Gestaltterapi Stella Polaris Opplevelser AS Sti for Øye Stokke Bygg AS

U UB Sandefjord Videregående Skole Ukjent Kunde AS Unik Interiør & Teppesenteret Unike Hoteller AS V VA Consult Sandefjord AS Vancowill Industrial Solutions AS Veidekke Entreprenør AS, distrikt Vestfold Veidekke Logistikkbygg AS Velle Gruppen Vera Tank AS Vestack Batterier AS Vestfold Audio AS Vestfold Kobber og Blikkenslagerverksted AS Vestfold Maritim AS Vestfold Maskin AS Vestfold Plastindustri AS Vestfoldmuseene IKS Vestvendt Bygg AS Vibeke D. Horn Konsulentjenester Vidum Systems AS VIEW Frilans AS Vintage Baby sosiale entreprenører Virik AS Vivian Bøe Invest AS W-Ø Waterloo AS Wenma Mobil & IT Wera AS Widerøe AS avd. Sandefjord Widforss 1729 Norge AS Wilhelmsen House Wood. X-Å Xllnc Norway AS Yrkeskompetanse i Vestfold Yxney Maritime AS Zafena AS ØkonomiPlus Øyans Bil Sandefjord AS ÅF Engineering AS

Sandefjord Næringsforening har ca. 520 medlemsbedrifter. Vil du og din bedrift også bli medlem? Bla om!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 49


Sandefjord Næringsforening driver Gründeriet midt i Sandefjord sentrum. Foreningen har også sine egne kontorer i hjørnelokalet der Ole Olsen tidligere holdt til. Foto: Henrik Sandvik

Aktiv møteplass – for alle! I løpet av 2019 kan de over 520 medlemsbedriftene i Sandefjord Næringsforening få med seg rundt 30 arrangementer og en rekke andre møter og aktiviteter. TEKST I HENRIK SANDVIK

Månedlige frokostmøter, 2-3 fagsamlinger i året, sommerfest for hele fylket, julebord, medlemslunsjer og ikke minst en heldagssamling hver høst; Torpkonferansen på Park hotell. Bredden er stor og aktivitetsnivået høyt i Sandefjord Næringsforening (SNF), og mye har endret seg siden forløperen ble etablert i 1972. Da oppsto Sandefjord Industriforening som et forum for toppledere i noen få, utvalgte bedrifter. • SNF er en møteplass for bedrifter i alle størrelser og bransjer. • SNF driver Tenk stort, tenk Sandefjord og Gründeriet. • SNF har en stemme inn mot det offentlige – på vegne av næringslivet. • Og ikke minst; døren er åpen for alle på arrangementene våre. Vel og merke alle med medlemskap og organisasjonsnummer. Gjennom året drar vi medlemmene våre med rundt om i hele storkommunen; for eksempel vil de seks første frokostmøtene i 2019 finne sted på seks forskjellige lokasjoner. Vi får stadig tilbakemeldinger om at det å komme rundt og bli kjent med nye steder, er et positivt trekk med møteaktiviteten vår. Mellom arrangementene har vi det siste halvåret fokusert mye på Gründeriet midt i sentrum. 50 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Vi har pusset opp og utvidet lokalene der vi selv holder til, og «Nye Gründeriet» har blitt et fint og levende tilholdssted med god synlighet i bybildet. Vi gleder oss til å fortsette å løfte frem start-ups i Sandefjord, og flere av arrangementene våre fremover vil skje i lokalene i Dronningens gate 5-7 – den gamle Ole Olsen-klesbutikken. Fra basen på Gründeriet planlegger SNF-administrasjonen små og store arrangementer, styrer prosjekter, snakker med medlemmer, går i utallige møter, drikker utallige kaffekopper, drifter websider og sosiale medier, skriver leserbrev, artikler og høringsuttalelser – enten det er om Intercity-trasevalg eller Sandefjord kommunes nye strategisk næringsplan. Det er imidlertid vanskelig å bli god alene og hvis det er ett stikkord vi ønsker å fremheve, så er det samarbeid. Uten gode samarbeidspartnere hadde vi for eksempel ikke fått Gründeriet og Tenk stort-prosjektet til å rulle, og vi hadde heller ikke greid å tilby så mange møteplasser og arrangementer for medlemmene våre. Vi samarbeider med mange av medlemmene våre, med de andre næringsforeningene, NHO og andre organisasjoner i fylket. I tillegg har vi jevnlige besøk hos Vestfoldbenken på Stortinget, og vi samarbeider spesielt tett med næringsseksjonen i kommunen.


Alle foto: Marte Haraldsen

MARIT SAGEN GOGSTAD Daglig leder 900 54 688 marit@sandefjordnaringsforening.no

MONA VISTED Administrasjonsmedarbeider 406 27 110 mona@sandefjordnaringsforening.no

HENRIK SANDVIK Markedsansvarlig 990 23 031 henrik@sandefjordnaringsforening.no

Samarbeid med andre aktører er helt nødvendig for å lykkes. Foto: SNF

VÅRE FOKUSOMRÅDER Vår visjon: Vekst for hele næringslivet! Våre strategiske satsingsområder: • Fremme næringsvekst • Bygge forretningsnettverk • Tilføre ny kunnskap

SLIK KOMMER DU I KONTAKT MED OSS

I høst var vi for eksempel i Borås for å lære om netthandelsklynger, i vinter var en delegasjon fra Sandefjord, Vestfold for øvrig og Telemark i Luleå for å lære om datasentre. Gründeriet er et samarbeidsprosjekt der Sandefjord kommune, SNF og flere lokale bedrifter bidrar. Spleiselag er en mye brukt prosjektform her i byen, og det andre store prosjektet vårt – Tenk stort, tenk Sandefjord – drives på samme måte. Når vi sier at vi tenker stort, handler det ikke ene og alene om fysisk størrelse. Derimot handler det blant annet om ambisjoner og mot – i Sandefjord er det lov å satse og prøve. Det handler også om mangfold. Våre medlemsbedrifter kommer som nevnt i alle størrelser, fra de fleste bransjer og spredt utover hele storkommunen – og denne bredden blir din bedrift en del av som medlem i Sandefjord Næringsforening. For vi håper jo at din bedrift også blir med! Vårt mål er å passere 550 medlems­bedrifter før året er omme – ikke bare for å nå et rundt tall, men for å få enda større bredde og mangfold i foreningen. For; jo flere medlemmer vi har, jo bedre jobb kan vi gjøre.

For å melde inn din bedrift, gå inn på: www.sandefjordnaringsforening.no Det går an å finne oss på www.tenksandefjord.no og www.grunderiet.no, eventuelt på våre sider på LinkedIn, Facebook, Snap og Instagram. Du er også velkommen til et besøk i våre nyoppussede lokaler på Gründeriet i Dronningens gate 5-7, 3211 Sandefjord.

5 KOMMENDE SNF-ARRANGEMENTER: • 25. april: Lunsj for nye medlemmer • 8. mai: Frokostmøte på Midtåsen • 6. juni: Sommerfest i Fon-teltet • 13. juni: Frokostmøte på Park • 20. juni: Smak av sommer!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 51


Bare en svipptur unna!

Roya l Dutc

h Airli ne

s

Tromsø Evenes

Nyhet!

Bodø

ien. RP til W O T a r f . Direkte t 28. oktober r a t s p Op Trondheim

Bergen Stavanger Riga København Gdansk

Vilnius

Szczecin Manchester London

Hamburg

Poznan

Amsterdam

Warszawa

Wroclaw Katowice

Lublin

Krakow

Wien Milano–Bergamo

Bucuresti Split Skopje

Mallorca Antalya

Alicante Malaga

Malta

Kreta

Rhodos

Tenerife Gran Canaria

Sharm el-Sheikh