I FRILUFT 2.2023

Page 1

I FRILUFT

Medlemsblad for DNT Tønsberg og Omegn

• Om å redde skogen

• Nord-Norge i min favn

• Friluftsliv på blå resept

• Høstens turprogram

Nr. 2, 2023 35. årgang

LEDER

DNT sørger for at friluftsområder er tilgjengelige

Når dette skrives, ligger sommeren foran oss. Planene om hva vi skal bruke ferietida til er kanskje lagt for mange. Noen av dere skal helt sikkert til fjells, enten i telt med fluestanga i sekken, eller som svært mange andre gjør; går fra hytte til hytte i DNT sitt svært gode rutenett.

For oss i DNT Tønsberg og Omegn, er det en spennende tid i disse dager. Vi er omtrent på målstreken for å få til en avtale med Forsvarsbygg om å leie et par bygg til overnatting i DNT regi på Håøya ytterst i Vestfjorden, fra St.Hans og fram til 1. september. Vi har i noen år vært på jakt etter et overnattingssted i skjærgården. Nå ser det ut til at vi lykkes, og forhåpentligvis kan du nikke gjenkjennende og tilfreds når du leser dette, at DNTs satsing på Håøya sommeren 2023 ble en suksess.

Vi ser at arealer bygges ned og naturmangfoldet er under press

I fjor viste statistikken at det ble utført i rett i underkant av 15.000 dugnadstimer i foreningen. Det er formidabelt. Gjengen i Slagen, som 1. juni markerte 20-års jubileum for oppstart, merking og rydding av kulturstiene i Slagendalen, er et knakande godt eksempel på den årlige innsatsen som legges ned. Det er mange som bruker tid og krefter på å gjøre en innsats, uten annen «lønn» enn gleden ved å tilhøre et felleskap og gjøre noe for andre.

Men ting blir ikke til av seg sjøl. Jeg har ved flere anledninger vist til den store og betydningsfulle innsatsen våre frivillige gjør. Det tydelige avtrykket ser du ved at stier blir merka, rydda og gjort tilgjengelig. Hyttene våre holdes vedlike, vaflene stekes på Trollvann og Tjønneberget, og vi har aktiviteter gjennom hele uka, året gjennom, for forskjellige grupper.

Vi er skapt for å bevege oss. DNT sørger for at områder er tilgjengelige. Å bidra til å få folk ut og bli glad i friluftslivet og naturen, har i tillegg en klima og miljøeffekt. Som jeg har nevnt før, vil den som jevnlig ferdes ute, blir glad i nærmiljøet sitt, skogen, skjærgården og fjellet. Og det vi er glade i, tar vi vare på. Vi ser at arealer bygges ned og naturmangfoldet er under press, også i våre nærområder. DNT er ikke en politisk organisasjon, men det er både riktig og viktig at vi lar oss høre når naturen trenger beskyttelse. Vi har et felles ansvar for å ta vare på naturen, sånn at det vi leverer fra oss ikke er dårligere enn det vi fikk….

God høst og godt friluftsliv!

Foto: Christian Thaulow
2
Christian Thaulow Styreleder i DNT Tønsberg og Omegn

2 Leder

4 Nord-Norge i min favn

7 Velkommen, Elise!

8 Friluftsliv på blå resept?

10 FRA TOPP TIL TOPP i Søndre Slagen

13 Turprogram DNT Tønsberg og Omegn 2022

17 Nye gangbroer ved Askjemvannet

18 Turstiene jubilerer

19 Kystfriluftsdagen og kystprosjektet

20 Kan DNT være med på å redde skog og sikre artsmangfoldet?

22 Start opp en TURBOKLUBB

24 Leie eller låne utstyr? Forhåndsbestilling av sengeplass

27 UT - Hele Norges turplanlegger

DNT Tønsberg og Omegn

Utgiver:

DNT Tønsberg og Omegn

Post- og besøksadresse:

Nedre Langgate 36,

3126 Tønsberg

Tlf. 33 31 58 26

Bankgiro: 2420.22.02590

Mail: tonsberg@dnt.no

Web: tot.dnt.no

Facebook: facebook.com/tot.dnt

Administrasjonen:

Anne-Lene Stulen, daglig leder

- mobil 47 90 52 60

Ulf Rødvik - mobil 47 90 91 85

Mats Kneppen - mobil 97 17 34 97

Eivind Kjølsrød - mobil 91 80 83 69

Åpningstider:

Mandag, tirsdag, onsdag, fredag 10.00-16.00

Torsdag 10.00-17.00

I FRILUFT-redaksjonen:

Jan Petter Bergan, redaktør

Anne-Lene Stulen Mats Kneppen

Alle henvendelser til redaksjonen skjer til kontoret.

Foto fra turer mottas med takk i redaksjonen.

Layout og trykk: BK.no

Opplag: 4000

Trykket på svanemerket trykkeri

Neste utgave av I FRILUFT kommer i desember 2023.

Foto forside: Birgitta Lund

INNHOLD
Foto: Jan Petter Bergan
3

NORD-NORGE I MIN FAVN

Alle friluftsinteresserte burde unne seg minst et halvt år i nord. Ja, det er min påstand, og den står jeg fortsatt for.

Jeg er en voksen dame på 55 år og barna har flyttet ut, da er det min tur til å oppleve på egenhånd. I november 2022 kjørte jeg min lille campingbil i retning nordover. Målet var et lengre opphold i Finnmark og Nordland. Det var som å bo i et magisk eventyr av naturopplevelser og et minne for livet.

Et liv i friluft

Jeg ble tidlig i min barndom introdusert for friluftsliv og jeg hadde en opplevelse av at vi alltid var på tur. Mine foreldre var aktive i DNT Tønsberg og Omegn Turistforening og vi brukte nærområdet i Vestfold til faste søndagsturer, sommer som vinter. Hytte-tilhytte-turer i påsken og i sommerferien, på Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane m.m. var mine favoritter. Samt påskene på Sørmyrseter på Skrim, deilige dager i solveggen og toppturene til Styggemann. Jeg fortsatte å være aktiv i ungdomsårene, var med på å starte ungdomsgruppa i DNT TO. Ulike tillitsverv har vært en rød tråd i mitt voksne liv. Turgleden og gleden over naturen har jeg hatt med meg i ulik grad gjennom livet.

En ny jobb gjorde min reise nordover mulig. Jeg er så heldig å ha en fast stilling som seniorrådgiver i en statlig virksomhet, i hele min yrkeskarriere har jeg også vært tillitsvalgt. I 2022 ble jeg valgt som etatstillitsvalgt i min virksomhet, vi er en landsdekkende forening og jobben kan jeg utføre uansett hvor jeg bor. Jeg grep muligheten jeg hadde drømt om lenge, å bo inntil ett år i Nord-Norge. En rekke av tilfeldigheter førte meg nesten så langt nord og øst en kan komme i vårt langstrakte land, Vadsø på Varangerhalvøya. Litt ambivalent til å kjøre hele veien fra Tønsberg til Vadsø i vintermørket, falt valget på å kjøre til Trondheim og derfra seile videre med Hurtigruta til Vadsø.

En ønskedrøm

Min friluftsinteresse fikk et oppsving i en periode da min helse ikke var så god, jeg begynte med fotografering og utforsket nye måter å bruke naturen på. Jeg kjøpte hengekøye, denne blir flittig brukt hele året. Jeg elsker å sove ute med himmelen som tak. Drømmen om å bo i Nord-Norge har vokst på meg etter hvert. Jeg er selv halvt nordlending fra øya Vega, der kan jeg trekke pusten og føle meg hjemme. Selv om jeg nesten alltid har bodd i Tønsberg, trekkes jeg mot høye fjell og de store kontrastene i naturen.

Mitt hovedformål med reisen nordover var nye naturopplevelser, inspirasjon, fotografering, nordlys og midnattssol. Reisen og opplevelsen hadde allikevel flere dimensjoner og muligheter for egen selvutvikling. Jeg er vant til å bo på det sentrale Østlandet og har mange ganger tatt meg selv i å bli irritert når jeg må ta buss for tog. Når du innser at det ikke finnes hverken tog eller buss på den strekningen du skal reise og at fly er eneste alternativet for å komme fra A til B, da må du bare hengi deg til naturkreftene. Hvis flyet ikke kan ta av eller lande, nei da venter vi til neste dag, eller får et opphold på hotell. Nå trekker jeg pusten rolig, alt ordner seg. Jeg forstår også bedre hvorfor finnmarkingene er de mest tålmodige folka jeg har møtt.

Vinter i Finnmark

Vinter på vidda og mørketid ble til fargetid. En morgen tidlig i desember 22. ankom jeg Kirkenes med Hurtigruta. Spent som jeg var, kjørte jeg i land

4

i skumringen, fant veien fra Kirkenes til Vadsø og ankom byen rett før mørket senket seg igjen kl. 11.00. Jeg ble overrasket over hvor ulik naturen var på sør og nordsiden av Varangerfjorden, bratte høye fjell i sør og flate fine vidder i nord.

Jeg ble før reisen advart av de lokale om at skisesongen ikke startet før i mars måned. Januar og februar er mørke og kalde, og føret er trådt å gå på. Det ble også min egen erfaring, men jeg fikk noen fine skiturer både i februar og i mars måned. Det var vakkert å gå på ski innover de endeløse viddene på Varangerhalvøya, med utsikt over fjorden. Reinsdyr ble et fast syn og innslag på alle mine turer ute i Finnmark. Det er stor interesse for ski og langrenn i dette området av landet og frivillige løypemannskap kjører opp milevis med perfekte skiløyper.

Jeg har hørt mange si «alle i Finnmark har sin egen snøscooter» Ikke helt sant kanskje, men det er en viktig del av kulturen og med de avstandene vi snakker om så er det kanskje forståelig. Jeg fikk muligheten til å kjøre scooter da jeg ble invitert på hytta til en god kollega, det var artig!

En av de viktigste årsakene til at jeg valgte å bo i nord på vinterstid er fargespillet og nordlyset. Jeg fikk

endelig se det mest spektakulære nordlyset i mitt liv, rett over meg og i alle himmelretninger. Det ble noen kalde timer utendørs i mørket og kulda, men det var verdt frosne fingre på kamerahuset. Jeg fikk videreutviklet min fotokompetanse.

Med sola tilbake den 21. januar ble dagene lenger og vinterlyset helt magisk. Med et vindfullt og forblåst landskap uten trær er det også mulig å gå turer til fots på vinteren, Melkevarden og Torsvarden ble faste turer i Vadsø. Jeg har særlig lyst til å fremheve den nasjonale turistveien fra Vadsø til Vardø. Jeg kjørte der på dagen for solas tilbakekomst, lyset var magisk og veien er uendelig vakker. De små detaljene, tettstedene underveis med fargerike hus, geologien og fjellformasjonene, en stopp på Domen er verd et besøk, flott utsikt utover Barentshavet, øya Vardø og Russland kan skimtes på klare dager.

Vår og sommer i Lofoten.

I slutten av mars stilet jeg mot Lofoten, men på kjøreturen fikk jeg muligheten til å se litt mer av Finnmark og Troms. Reisen gikk fra Vadsø til Karasjok, videre til Lakselv og veien over Sennalandet til Alta, over Kvænangsfjellet videre sørover forbi Lyngseidet og de flotte Lyngsalpene i Troms. Jeg tok en liten omvei

5
Sola kommer tilbake 21. januar. Feires med salutt i Vardø. Forts.

via vakre Senja på veien ned, øya har vakker natur med stor variasjon. Jeg benyttet muligheten til en flott trugetur til toppen Skolpan. Jeg liker yttersida av Senja med sine dramatiske fjell, men Senja har også fine naturområder inne på øya, Ånderdalen Nasjonalpark står fortsatt på min ønskeliste.

Det er lett å finne hus til leie, og jeg fant en liten perle av et ombygd fjøs midt blant fjell på Sund, i nærheten av Leknes i Lofoten. Med våren kommer fuglene tilbake, det er fint å lytte til de kjente fuglelydene. Spover og bekkasiner lager en helt spesiell lyd som jeg kun forbinder med sommer i Nord-Norge. Ørn er også ofte å se her ute, det er så fint å bare være til stede og finne roen i naturen.

Da jeg kom til Lofoten palmesøndag var det forholdsvis mye snø, vi hadde noen fantastiske toppturer på truger i nydelig vær. Min gode turvenninne fra Drammen var på påskebesøk, hun introduserte meg for sine turvenner her, alltid kjekt å møte nye turentusiaster! Det har vært fine turer til toppene Mannen, Offersøykammen, Ytresandheia, Ballstadheia, Nesheia, Hornstinden, Steindalstinden mfl.

Den 26. mai slutter sola å gå ned i havet, da er det ingen natt, kun dag og sol hele døgnet. Dette har jeg gledet meg til. Jeg elsker de lyse sommernettene og det muliggjør turer i naturen døgnet rundt. Lurer på hvor mye jeg får sove… med så mange turplaner har jeg jo kun tiden og veien før mitt opphold i Lofoten tar slutt den 30. juni, og jeg setter kursen sørover. I juni bevilget jeg meg turer til de mer kjente turistturene Ryten på Flakstad og Reinebringen på Moskenes. Det er fare for å gå i kø, men utsikten er verdt det.

Jeg lever fortsatt i drømmen min når jeg skriver denne artikkelen og nyter våren og sommeren her i Lofoten, våren var kald, men i midten av juni ble det endelig sommer. Jeg føler meg heldig som er frisk og at jeg har en god jobb som gjør denne reisen mulig. Det er viktig å huske på at vi aldri blir for gamle for nye eventyr. Det var overraskende enkelt å bryte med gamle rutiner og åpne opp for nye impulser, mulig det er en fordel å være en trygg voksen da. Når bladet går i trykken er jeg tilbake i Tønsberg.

Jeg håper min opplevelse og mine erfaringer kan være til inspirasjon. God Tur!

Vakre Reine med utsikt fra Sakrisøya, umulig å ikke bli sjarmert av omgivelsene. Min favorittstrand er nok Uttakleiv, like vakker sommer som vinter.
6
Tekst:/Foto June Helen Berg

Jeg er 34 år og bor i Horten med samboer, to barn og en liten hund. I 2017 tok jeg en bachelorgrad i folkehelse og livsstilsendring ved Høyskolen Kristiania som endte i jobb med forebyggende helsearbeid i Horten kommune og etter hvert stilling som prosjektleder i Horten frivilligsentral.

De siste årene har jeg arbeidet mye med å utvikle nye aktivitetstilbud i Horten kommune, basert på frivillighet og initiativ fra innbyggerne. Dette har vært veldig spennende og lærerikt, samtidig som det har det har vist meg hvor viktig det er å legge til rette for at folk kan være aktive, spesielt ute i naturen!

Selv er jeg veldig interessert i friluftsliv og hvordan naturen påvirker oss mennesker i positiv retning. Tenk at bare utsikten til grøntområder på et sykehus gjør at pasientene blir fortere friske! Jeg er begeistret for det enkle friluftslivet, for teltovernattingen i skogen rett bak huset, for fisketuren på ettermiddagen, for helgeturen med venner på fjellet, for nærturene. Det er tilgjengelig for de fleste og det er overkommelig å få til i hverdagen - det er jo tross alt hverdager det er flest av!

Gjennom frivillig turleder av Barnas Turlag i Horten er det det enkle friluftslivet vi har mest fokus på. Men for all del, jeg takker ikke nei til en lengre tur i skog og mark dersom muligheten byr seg!

I 2015 dro jeg alene på tur i 6 måneder og utforsket mange av Norges flotte områder, fra Stabbursdalen i nord til Hardangervidda i vest, samt Dividalen, Narvikfjellene og Helgelandskysten, for å nevne noe. Det var en fantastisk opplevelse og disse turene har lagt mye av grunnlaget for det friluftslivet jeg bedriver i dag. Og det er nettopp derfor jeg søkte jobben i DNT Tønsberg og Omegn - jeg vil legge til rette for at flere kan få de gode naturopplevelsene! Det at prosjektet er rettet mot ungdom er ekstra spennende - tenk så gøy å få jobbe med så mye energi og initiativ som ligger i ungdommer! Jeg gleder meg veldig til å sette i gang, og ønsker både ungdom og frivillige turledere velkommen til det nye ungdomstilbudet!

Møt vår nyansatte prosjektleder, Elise Nilsen Strange, som er ansatt i et årsvikariat i 50 %.

Hennes hovedoppgave blir å lede prosjektet vi kaller for DNT junior –som handler om å skape aktivitet for ungdom i ungdomsskolealder.

Vi er blitt tildelt prosjektmidler fra Sparebankstiftelsen DNB til å skape turglede for ungdom fra 13-15 år. Dette er en viktig fase i livet å vise ungdommen alt det spennende friluftslivet kan by på, og kan legge grunnlaget for et videre langt liv i friluft – med alle de gode effektene dette har fysisk og psykisk.

Før fylte 13 år er tilbudet retning unge begrenset til Barnas Turlag, hvor alle barna har med sine egne foreldre på tur. Når de starter på ungdomsskolen er behovet for familien mindre, og behovet for å være med annen ungdom større og større for hvert år. Men de er fortsatt så unge at det bør være med en voksenperson eller to på turene.

Prosjektet handler derfor i stor grad om å finne, rekruttere og lære opp voksne som ønsker å tilrettelegge for ungdomsturglede, og være med de på tur som frivillig turleder. Dette er viktig for å skape trygghet for gruppa, ungdommen selv og de foresatte. De frivillige voksne kan være i mange ulike aldre, men det viktigste er at de ønsker friluftsliv for ungdom på de unges premisser.

Vi er spente på å se hva Elise får til – og håper at du som leser dette kan være interessert i å bidra eller kjenner noen som passer godt som turleder for de unge!

Kontakt oss på tonsberg@dnt.no

Tekst: Mats Kneppen/Foto: Jan Petter Bergan

7
Velkommen, Elise!

Friluftsliv på blå resept?

Torunn Grinvoll, pasient-og brukerombud i Vestfold, satte oss på en god idé. Hva med å trene på blå resept, eller sagt på vår måte i DNT TO – burde vi få til friluftsliv på blå resept? Ville en henvisning til turer med oss i turistforeningen være greit? Kanskje det kan ha bedre effekt enn piller? Kan turer i skog og mark og fysisk aktivitet redusere bruken av medikamenter?

8

Vi lurte litt og inviterte Torunn (64) opp til Månedammen på Solvang i Tønsberg. Det var helt stille i skogen fem minutter fra Speiderhuset og Byskogen skole. Rammene rundt var perfekt for en “blåtur” med et alvorlig tema i ryggsekken. Hunden “Mocca” fulgte nøye med. Hun tenkte kanskje at hunder er årsak til mange helsebringende turer i skogen.

– Alle veit at trening og fysisk aktivitet er godt for helsa, starter Torunn. Stillesitting er ikke bra, men jeg vil ikke moralisere. Alle må ta ansvar for eget liv og sette sin egen standard. Ikke alt kan løses med fysisk aktivitet. Mange har det vanskelig. Likevel vil jeg peke på at fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Fysisk aktivitet og trening kan forebygge sykdom, men er vel så viktig i behandling av sykdommer og tilstander som hjerte-karsykdommer, kreft, kols, diabetes type 2, overvekt og muskel-/skjelett-lidelser. Trening reduserer risikoen for tidlig død og nye sykehusinnleggelser for pasienter med hjerteinfarkt, agina eller hjertesvikt.

Torunn titter ned i det mørke vannet, og spør seg om vi har en uheldig utvikling i samfunnet?

Vi har kunnskap om livsstilsykdommer, men denne innsikten er ikke like bevisst hos alle. Vi vet at fysisk aktivitet er veldig bra for kropp og sjel, men smerter og plager av somatisk eller psykisk karakter kan gjøre “dørstokkmila” lang. Hvordan skal vi komme i gang med aktivitetene? Mange av oss vil ha behov for oppmuntring, oppfølging og støtte, tenker hun og reflekterer litt over samfunnsutviklingen.

– Bør vi ha muligheten til å få trening og friluftsliv på blå resept? Du har selv stilt spørsmålet tidligere har jeg sett.

– Dette kan nok være vanskelig overfor fastlegene. All behandling er jo i utgangspunktet frivillig, men dersom aktivitet (i friluft) og trening (utendørs) kunne integreres i ulike behandlingsløp, kan kanskje resultatene bli mer vellykket. Jeg spør også om henvisning fra fysioterapeut eller personlig trener kan være greit? Fastlege Ole Petter Hjelle i Åsgårdstrand tok ut pasientene på trening utendørs.

Han ble lei av å fortelle pasientene om noe de allerede vet, og ville gjøre noe med problemet, forteller Torunn videre. Han startet treningsgruppe og kan nå etterpå opplyse at pasientene har fjernet eller redusert bruk av medikamenter.

– Men, jeg vil også trekke fram forebyggende tiltak. Og da handler det om fysisk aktivitet i hverdagen, som sykling, turer i nærområdet, ja, at den enkelte mestrer og blir av den grunn mer happy, mener Torunn. Fysisk aktivitet bør i langt større grad inngå som ledd i konkrete behandlingsopplegg.

– Dra-hjelp til friluftsliv?

– Ja, det tror jeg er aktuelt i mange tilfeller. Men, som sagt, egen helse er et personlig ansvar. Hver enkelt må finne fram til de tilbud som finnes, og samfunnet legger til rette mange gode viktige tilbud.

Før vi tar farvel med benken ved Månedammen, har Torunn en klar oppfordring. – Vi må starte opp tidlig i livsløpet. Friluftsliv i barnehagen er meget bra. DNT her i Tønsberg har et bra fokus på barn med TURBO og mange turgrupper for barn og ungdom. Hun vil gjerne samarbeide mer med DNT TO slik at vi kanskje kan se friluftsliv i en større helsemessig sammenheng.

Mulighetene er som antall stier i området vi sitter i. Mange alternativer.

FAKTA

• Torunn Grinvoll (64)

• Tønsbergdame og bypatriot

• Jurist

• Pasient- og brukerombud i Vestfold

• Interesser:

Medlem av bokklubb

Medlem i Tønsberg Rotary

Trener i “Friskis og svettis”

Hunde-eier og turgåer

Tekst:/foto: Jan Petter Bergan 9
Vi vet at fysisk aktivitet er bra for kropp og sjel

Kjente fjelltopper som Gaustatoppen (1883), Galdhøpiggen (2469) og Snøhetta (2286) ligger i fjellheimen. Det går liksom et sus gjennom hodet når vi hører om disse kjente toppene. Men hva med helt lokale “fjelltopper”? Der vi bor. Som er tilgjengelige for alle, og som ikke forutsetter at du må å ha med tau, øks eller telt. Knapt nok en termos. Tenkte jeg, og tittet ut av vinduet hjemme.!

Topptur i Søndre Slagen? Alle topper er under 100 meter. Enkelt å bestige, ja. Knapt nok klatre, bare gå pent oppom. Men likevel en tur med kvalitet og utsikt. Toppene, eller la meg kalle det åsryggene eller koller, er viktige i et nærmiljø der det bor 15 000 mennesker. Åser, skog og fjell, som speiler seg i sjø ... (Nøtterøysangen) utgjør viktige områder for hverdagsfriluftslivet.

Utstyrt med sekk, termos og vannflaske, joggesko på beina og ekstra genser, er jeg klar for topptur. Jeg har meldt fra hvor jeg skal, men tar ikke med kart fordi jeg har UT.no på mobilen og det er dekning hele veien. Jeg har sjekket ut med kjentfolk om den del av turen som er krevende (haha), og har et blikk på fjellvettreglene. Jeg går 220 meter, så treffer jeg kjentfolk. Først til Råelåsen (55 moh). Rundtur der er merket,

og du kan finne god beskrivelse på DNT Tønsberg og Omegn. Kommer du med bil, kan jeg anbefale p-plass nedenfor Råelåsen barnehage, men jeg går opp fra Karlsebakken i sydøst og velger stien mot syd for å klatre til toppen. Stien er godt merket og en liten stigning, oijj, for en utsikt fra fjellhylla på toppen. En fin benk kan være sted for å hvile trette bein og derfra se langt sørover, vestover mot de dype skoger i indre Vestfold og inn til Tønsberg by. Herlig.

Turen går videre på gode stier nordover åsen, gjennom vakker edelløvskog og til Teigenveien. Jeg følger veien ned og tar en rask snarvei ned til kolonialbutikken på øvre Råel. Skal jeg kjøpe meg en pose boller? Kjekt med nødproviant i tilfelle væromslag fra sol til regn og storm. Nei, sola skinner og væromslag kommer raskere 1000 meter over havet.

Veien går videre på gangvei langs litt trafikkert vei retning Presterød. Mulighetene til å komme opp på neste topp er flere. Jeg velger å gå nedover Presterødbakken etter å ha stoppet trafikken i gangfeltet over riksvei 311. Nesten nederst i bakken går det en trapp opp i åsen, langs småbratte fjellpartier. Stien treffer Lyngveien og jeg tar til høyre og går fram til Grevinneveien, som er Tønsbergs lengste vei. Den går

FRA TOPP TIL TOPP i Søndre Slagen
10
Stien opp mot Råelåsen fra Karlsebakken Trapp fra Presterødbakken til Presterødåsen

fra Jarlsberg, over Solvang og Presterødåsen. Tidligere var den sammenhengende, men er nå todelt fordi Kilenområdet er utbygd.

Grevinneveien skal være anlagt på 1700-tallet av grevinne Sophie Rigborg Amalie Wedel-Jarlsberg. Hun tok ofte turen fra Jarlsberg hovedgård og til Vallø saltverk for å bade. Men vi skal til toppen. Åsen er tett bebygd, og det er jamt ikke lett å finne høyeste punkt. Likevel er det relativt god utsikt fra flere veier i åsen. Jeg går Lyngveien og tar til venstre opp Grevinneveien, mot toppen der det er et friområde som kan defineres som åsens høyeste punkt, 59 meter over havet. Etter å ha tittet på utsikten, tatt to slurker vann, så slår jeg inn på Barlindveien fram til Bokeveien, tar til høyre ned til Almeveien, til høyre og inn på flott sti mot neste topp, Sandeåsen.

Jeg passerer nord for det såkalte Døsserødområdet med mange nye bo-enheter. Sandeåsen er en ås som ble brukt som gravplass i jernalderen, og vi kan se spor etter gravhauger på nordre del av åsryggen. Sande gård ligger nord for åsen og var et gammelt klostergods underlagt St.Olavsklosteret i Tønsberg. I 1671 ble Sande gård underlagt Jarlsberg hovedgård, og rundt midten av 1750 ble området stykket opp og solgt til byens borgere. Jeg passerer Sandeåsen skole, tar til venstre bak barnehagen og går opp i åsen. Her er turens største klatreutfordring. Kanskje. Du kan riktignok gå veien langs blokkene til Fenris vei og derfra gå innover åsen. Jeg velger en liten klatreøvelse til toppen. Nok en flott utsikt, særlig sørover. Vi aner neste topp i horisonten. Nå har jeg vært på tur noen timer, så jeg stuper sulten ned i sekken og tar fram termos og matpakke. Tre skiver med flat goudaost ligger klar. Selv om jeg er midt i et ganske urbant område, er det ganske stille. Jeg hever kaffekoppen og tenker at det er utrolig viktig at noen åspartier her fortsatt er tilgjengelig for alle.

Men nå vet jeg at jeg må ut i tettbygde områder igjen, på asfalt. Ned av åsen på østsiden er ikke lett, så jeg går tilbake til Fenris vei og går ned til Sandeveien og følger den helt til Olsrød med mange butikker. Heller ikke nå nødvendig med

nødproviantering. Jeg går under riksvei 311 og følger Valløveien et lite stykke til Glitneveien til høyre. Nå vil jeg inn i skauen! Jeg passerer barnehager og tar inn gang-og sykkelveien til venstre. Glade barn koser seg i barnehagene. Jeg tar første gruset vei til høyre langs kraftledningene. Inn i den såkalte “Kirkeskogen” sør for Presterød ungdomsskole. Denne skogen strekker seg i alle fall litt sørover. Jeg går langs Skjerpeåsen og til “Bullowstua” og tar til venstre på gangveien langs jordene, og fram til en vakker merket sti på høyre hånd.

Snart går en sti opp til venstre og så til høyre langs fjellkanten og så opp til Rådyrveien i Husvikåsen. Følger veien til Øvre Vargvei, krysser Bjørneveien og tar til høyre sørover. Utsiktspunktet nærmer seg. Et friområde her med et fantastisk utsyn, langt ut i øyriket med Torgersøya, Bolærne og Husøy. Og så nærmere, ned mot den hyggelige bebyggelsen på Husvik. Utsiktspunktet har naturlig nok navnet “Kikkut”. Jeg tenker at det er tid for en kopp kaffe og litt tursjokolade sammen med utsikten. I fjellveggen mot Husvikkilen driver klatregruppa i DNT Tønsberg og Omegn sine aktiviteter.

Klatregruppa i DNT Tønsberg er ofte i aktivitet i denne fjellveggen 11
Forts.

Jeg går tilbake til Bjørneveien og går den hyggelige stien ned til Husvikkilen. Det er en liten åskolle til, som jeg ser fra kilen. Den kalles på folkemunne for “Oberståsen” - visstnok fordi det bodde to-tre oberster der da Bolærne Fort var i militær drift.

Åsen har et utsiktspunkt fra veien over toppen, men ikke noe friareal. Så jeg kan kanskje stoppe min topptur her innerst i Husvikkilen. Nei, ikke helt. Jeg må avslutte ved fyret ytterst på Jarlsø.

Topptur for en fyr som meg kan slutte av ved fyret ... Joda, jeg er en fyr som skuer innover innseilinga til Tønsberg

Tekst:/foto: Jan Petter Bergan
12
Oberståsen med Husvikkilen

Turprogram DNT Tønsberg og Omegn 2023

DNT Trilletur Tønsberg og Omegn

Tilbudet for våre aller yngste og deres foresatte fortsetter også i 2023. Gruppen er for mødre og fedre i permisjon med babyer i vogn eller bæresele som vil gå tur sammen. Turene går på dagtid, og varer i 1,5-2 timer inkl. en sittepause med noe å drikke og medbragt nistepakke.

DNT Barnas Turlag

Vi er avhengig av å komme i kontakt med småbarnsforeldre som ønsker dette tilbudet.

Ta kontakt med mats.kneppen@dnt.no og følg med på facebookgruppa DNT Trilletur Tønsberg.

Barnas Turlag er DNTs turer for barn opptil 12 år. Vi etablerer Barnas Turlag mye mer lokalt enn før – og flere steder og bydeler vil få sitt eget møtepunkt for barn og friluftsliv. Det som kjennetegner aktiviteten i Barnas Turlag er at familiene er på tur sammen, og foreldrene har ansvar for egne barn. Barna leker sammen – og foreldrene møter andre foreldre i nærområdet. Gleden blant barna er alltid stor – bli med oss på tur!

Barnas Turlag Tønsberg og Omegn:

3. sept Kom deg ut dagen høst

8.-10. sept Høstleir

Høstferie Friluftsskole

Barnas Turlag Re:

3. sept Høstetur, plukking og sanking av skogens skattkammer

5. nov Båltur til Fonshula med fakler

Barnas Turlag Nøtterøy:

16. aug Krabbefiske på Ulvøtangen - med besøk av Turbo

2. sept Natt i naturen i hengekøyer

22. okt Tur til Vardås, med grilling på Eventyrhytta

19. nov Båltur med matlaging

Hver av Barnas Turlag-gruppene har sin egen facebookgruppe hvor du enkelt får oversikt over turene og får opp påminnelser i feeden din. Meld deg inn her, og inviter andre foreldre du tenker er interessert. Gruppene heter:

Barnas Turlag Nøtterøy

Barnas Turlag Andebu

Barnas Turlag Sem

Barnas Turlag Re

Vi jobber med å starte flere lokale grupper og skulle du ønske det fantes et Barnas Turlag i ditt nærmiljø, eller lurer du på hva du kan bidra med?

Ta kontakt med administrasjonen og Mats Kneppen på mats.kneppen@dnt.no.

Vi starter flere Turboklubber i ulike lokalmiljø! Turboklubben er et fast fritidstilbud i friluft for barn fra 3-12 år. Barnet kommer med foresatt, og er påmeldt én sesong av gangen. Dette skaper en fast gruppe der barn og voksne blir kjent - og turglede får sin faste fortjente plass i familiens hverdag. Det er fokus på enkelt friluftsliv, naturmøte for barn, og sosial sunn aktivitet. Er dette noe for deg og dine barn? Kontakt prosjektleder Mats Kneppen, mats.kneppen@dnt.no.

DNT ung Tønsberg og Omegn

DNT ung er DNTs turtilbud for ungdom fra 13-25 år. Tilbudet/aktivitetene deles opp i forhold til alder, med bla. et eget tilbud for 13-15 år, DNT junior, og et for 16-25 år.

DATO TUR

9.-10. sept Hengekøyetur til Yxney

6.-8.okt Samling/camp på Trollsvann

16-25

16-25

Flere aktiviteter vil komme, følg med på nettside, facebook og instagram. Programmet for 16-25 år var ikke klart da dette bladet skulle i trykken, følg med på: www.tot.dnt.no. Facebook: DntUngTønsberg. Instagram: dntungtonsberg

Vi leter etter frivillige voksne som ønsker at ungdom i ungdomsskolealder kommer seg på tur og får naturopplevelser.

For mer info om oss, sjekk: www.tot.dnt.no. Facebook: DNT UNG Tønsberg. Instagram: dntungtonsberg

ALDER
13

DNT Aktiv Tønsberg og Omegn

AKTIV er en gjeng aktive og turglade medlemmer som har blitt for gamle for ungdomsgruppa og er for unge for seniorgruppa. Vi oppfordrer voksne i alle aldre til å være med. Alle turene blir å finne på hjemmesiden: www.tot.dnt.no og på Facebook: AKTIV, DNT Tønsberg og Omegn. Følg med for oppdateringer og nærmere beskrivelse av turene. Dags- og helgeturer har påmelding. På kveldsturene er det bare å møte opp!

DNT Aktiv Høsten 2023

Kveldsturene på er på ca 2 – 2 ½ timer, og med et tempo som gjør at vi blir svette på ryggen.

Kveldsturer

DATO TID STED

Onsdag 9. aug 18:00 Lønnskollen rundt

Onsdag 16. aug 18:00 Kronlia

Torsdag 24. aug 18:00 Dalsroa, Andebu

Tirsdag 30. aug 18:00 Hella-Glomstein, Nøtterøy

Onsdag 6. sept 18:00 Gretteåsen

Onsdag 13. sept 18:00 Hortensmarka nord

Tirsdag 19. sept 18:00 Tjøme

Mandag 25. sept 18:00 Råelåsen, Søndre Slagen

Torsdag 5. okt 18:00 Blåløypene i Våle

Onsdag 11. okt 18:00 Svelvik - Gon

Heldagsturer

DATO STED

Onsdag 18. okt 18:00 Bøåsene, Skjeggestadåsen

Torsdag 26. okt 18:00 Båltur, Nøtterøy

Torsdag 2. nov 18:00 Slagen

Torsdag 9. nov 18:00 Essoskogen

Tirsdag 14. nov 18:00 Venås/Vardås Nøtterøy

Torsdag 23. nov 18:00 Eik

Onsdag 29. nov 18:00 Vear

Onsdag 6. des 18:00 Slagen

Torsdag 14. des 18:00 wTjøme

TURLEDER/VEIVISER

Søndag 20. aug Ulfsbakktunnellen Chris Dimmock

Søndag 3. sept Eidsfoss Jan Ivar Pedersen

Søndag 10. sept Andersbonn, Kodal Siri Hauge Fevik

Søndag 17. sept Blefjell Svein Olav Moen

Søndag 8. okt Borrevannet rundt Lars Holme

Søndag 5. nov Botnemarka/Hvittingen Gro Eia

Overnattingsturer

Tors-søn 10. –13. aug: Trekanten Hardangervidda øst. Hytte til hytte med 3 overnattinger.

Rute: Imingfjell – Solheimstulen – Mårbu - Imingfjell. Turledere: Therese B. Martiniussen og Tom Martiniusse

Tors-søn 24. –27. aug: Topptur i Jotunheimen. Bor fast på Fondsbu. Turleder: Svein Olav Moen

Fre-søn 22. –24. sept: Hyttetur til Himingsjå på Lifjell. Turledere: Mona Skjæggestad, Brit Lønmo,Thorstein Amundsen

DNT Fjellsport Tønsberg og Omegn

Hvis du synes klatring, litt action og et teknisk element i tillegg til å være ute i naturen er spennende, er vi gruppa for deg. Du kan enten være erfaren eller nysgjerrig - og det finnes uansett en måte å inkludere deg på.

Fjellsportgruppa driver med friluftsaktivitet som appellerer til fjellet. Og da typisk det bratte fjellet med klatring, tinderangling, ferdsel på bre og bratt lende med ski på beina. I mangel på bre og høyfjell i Vestfold har gruppa klatreaktivitet på de utendørs klatrefeltene lokalt. Vi buldrer, klatrer sport og trad, arrangerer kurs og jobber for å ha et fint tur- og

fjellsportmiljø. Noen ganger i løpet av året drar vi på helgeturer med mer typisk høyfjellsaktivitet. Dette kan være 2k-topper, klatring på flere taulengder eller lange turer med flere elementer.

Når man driver denne type aktivitet er det stort fokus på sikkerhet, gode vurderinger og at gruppa er et risikofellesskap.

DATO

ARRANGEMENT

11.-13. aug Høyfjellstur til Hemsedal (e.l.)

24. aug Klatring på Husvik

14. sept Klatring på Hauaneåsen

Turprogram DNT Tønsberg og Omegn 2023
14

DNT Padling Tønsberg og Omegn

Padlegruppa driver med kajakkpadling fra april ut september, og består av en gjeng hyggelige og ivrige padlere. Alle er velkomne inn i vårt miljø og vi har fokus på å ha det sosialt sammen i naturen mens vi padler. Vi har utstyr som kan lånes for en billig penge (alt du trenger for 50,-) slik at du ikke trenger å eie egen

Kvelds- og dagsturer

DAG DATO TYPE TUR

Mandag 07. aug Kveldstur

Onsdag 16. aug Kveldstur

Søndag 20. aug Dagstur Vansjø

Tirsdag 22. aug Teknikk/Gøy på vannet

Tirsdag 29. aug Kveldstur

Mandag 04. sept Kveldstur

Tirsdag 12. sept Kveldstur

Onsdag 20. sept Teknikk/Gøy på vannet

Aktivitetsforklaring

PS! Du må ha grunnkurs for å være med på turer. Påmelding på www.padle-kajakk.no

DNT kveldstur

Vi padler ut til øyer og tar en pause underveis.

Ta med deg det du ønsker f.eks en matbit og kaffe.

Og kanskje ønsker du å ta et sommerbad?

Hele turen har en tidsramme på 3-3 ½ time.

Fremmøte kl. 17.30.

DNT Nærtur Tønsberg og Omegn

NÆRTURENE er turgruppa for deg som er ute etter å gå helt vanlig tur med fokus på det sosiale og på naturopplevelsene. Det er lagt opp til kveldsturer på 2-3 timer i vanlig gå-tempo på ca. 3 km/t. Her er det ikke om å gjøre å komme fort frem, men om å gjøre å ha det hyggelig sammen på tur.

Det finnes en egen facebook-gruppe for de som er interesserte i nærturene. Her legger vi ut påminnelser om turene, og det kan dukke opp bilder og referater fra turene. Vi ønsker oss mange medlemmer og du finner gruppa ved å søke: Nærtur, DNT Tønsberg og Omegn.

Du finner også turene på våre nettsider under “aktiviteter/grupper” - “Nærtur”.

Måneskinnstur - fredag 27.10.23 kl. 18.00

Ikke noe er som en tur i frisk høstluft med fullmånen som lyskilde og følgesvenn! Og for å skape enda litt mer stemning, er det fint med fakler og lommelykter på turen inn til Trollsvannstua, der barn og voksne kan slå seg ned rundt et av de mange bålene som tennes.

kajakk for å være med. Vi har dyktige og kvalifiserte turledere og instruktører - og sikkerheten er en stor prioritet hos oss i DNT. For å være med på tur må du ha vært gjennom et kajakkurs, noe vi arrangerer mange av. I 2023 har vi et stort program vi gleder oss til å ta fatt på!

Overnattingsturer

DATO HVOR

4.-6. aug Kalhovd, Hardangervidda

2.-3. sept #nattinaturen

Padlekurs våttkort

DATO TYPE KURS

12.-13. aug Grunnkurs 16 t, Fjærholmen

26.-27. aug Grunnkurs 16 t, Klopp

Gøy på vannet/Teknikktrening

Kveld hvor vi øver litt tekniske øvelser og redning. Avslutter med grilling og livlig prat rundt bordet.

Dagstur

Vi reiser til et mål hvor vi samles og bruker hele dagen på tur. Rolig padling hvor det sosiale er i fokus.

Overnattingstur

Vi reiser ut til et mål hvor vi etablerer leir. Overnatting normalt i telt. Du må ha med det du trenger på turen selv.

DAG DATO STED

Onsdag 09. aug Storås, Stokke

Torsdag 16. aug Vardås/Strengsdal

Tirsdag 22. aug NÆRTURLEDERKURS

Tirsdag 29. aug Andebu

Tirsdag 05. sept Nøtterøy golfbane

Onsdag 13. sept Trælsodden, kyststien

Onsdag 27. sept Andebu dagtid

Mandag 09. okt Pilegrimsleden mot Trondheim

Onsdag 25. okt Andebu dagtid

Søndag 12. nov Lønnskollen

Søndag 26. nov Kulturløype, Oseberg gapahuk

Turprogram DNT Tønsberg og Omegn 2023
15

Turprogram DNT Tønsberg og Omegn 2023

DNT Senior Tønsberg og Omegn

Seniorgruppa er åpen for alle som ønsker å komme seg ut på en lettere dagstur sammen med andre. Det er sosialt, du slipper å gå alene, og du opplever nye turområder.

Vi har faste onsdagsturer. I tillegg har vi vårtur, høsttur på fjellet og høstavslutning med bevertning. Onsdagsturene starter opp ved påsketider og går til slutten av juni, og deretter fra midten av august til november. Oppmøte på P-plassen til Greveskogen Idrettspark, med avreise til dagens turområde presis kl. 10.00. Bilene fylles opp for avreise til bestemmelsesstedet.

Turene er på 3-4 timer inkludert matpause (ta med mat og drikke), og de går i forskjellige områder hver gang, uansett vær. Lengden på turene er ca 6-9 km.

Det koster ingenting å delta på onsdagsturene, men vi oppfordrer de som benytter seg av våre tilbud, å melde seg inn i DNT Tønsberg og Omegn.

For ytterligere informasjon og spørsmål, kontakt Torun Landsrød på 416 79 324 eller Åshild Johansen på 986 33 231.

Onsdagsturene planlegges fortløpende, og legges ut på vår nettside etter hvert som de er klare.

Turer høst 2023 - Hver onsdag, dagstur i nærområdet

Ons 16. aug Moutmarka og Italienske Porten. Parkering og start fra øverste P-plass mot Mostranda.

Ons23. aug På stier i Slagen. Parkering og start fra Slagen Idrettspark ved Volden skole

Ons 30. aug Tømmerholt. Parkering og start fra Tømmerholt Idrettspark.

4.-7. sept Fjelltur til Kamben Høyfjellshotell på Golsfjellet.

1. nov Sesongavslutning og bespisning på Karlsvika Gård

Du finner mer om turene våre på nettsiden tot.dnt.no.

Turpass

Turpass-turene er en av de lengst levende klassikerne i foreningen vår! I mer enn 60 år har vi lagt til rette for at barn, ungdom, voksne og eldre kan gå søndagstur, trygt og sikkert i en merket løype, kanskje i områder de aldri har vært tidligere. Samtidig kan man la sin allmennkunnskap utfordres med naturstispørsmål. Turpass arrangeres i samarbeid med DNT Horten, og ved deltakelse på minimum fem av åtte turer mottar man en utmerkelse.

DATO ARRANGØR

27. aug Essoskogen (Tønsberg og Omegn)

10. sept Åsgårdstrand syd (Horten)

1. okt Arnadal (Tønsberg og Omegn)

15. okt Skoppum (Horten)

1. okt Arnadal (Tønsberg og Omegn)

15. okt Skoppum (Horten)

NB! Med forbehold om endrede datoer, følg med på våre nettsider!

FTU – Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede

I Vestfold er FTU et turtilbud for barn og unge med psykiske funksjonsnedsettelser. Gjennom vårt tilbud ønsker vi å gjøre friluftslivet tilgjengelig for målgruppen og skape en arena for fysisk utfoldelse, sosial stimulering og mestring i naturen. Vi mener at tur- og naturopplevelser skal være tilgjengelig for alle og vi tilbyr derfor en fullverdig friluftsopplevelse uten begrensninger.

Resten av turene i sept og okt kommer på nett fortløpende. DATO

Trygghet og trivsel har alltid høyeste prioritet på våre turer og vil tilbyr derfor mange ulike aktiviteter og lar deltagerne sette sine egne begrensninger. Våre turer er gratis og krever ikke påmelding eller medlemskap i DNT, men alle må ha med seg en ledsager.

Kurs

Vi satser stort på ulik opplæring i friluftsliv. I tillegg til nevnte kurs under vil vi tilby en rekke kurs i klatring og havkajakk som dukker opp via facebook og våre nettsider. På alle våre kurs møter du dyktige og kvalifiserte instruktører. DNT skal være landets største tilbyder av friluftskurs!

I vår aktivitetskalender på dnt.tot.no kan du lese mer om hva de ulike kursene innebærer.

DATO TYPE KURS

22. aug Nærturlederkurs

7. sept Kart- og kompasskurs

17. sept Dagskurs kano

19.+20. sept Nybegynnerkurs i friluftsliv

28. sept Kart- og kompasskurs

STED GRUPPE
Trollsvann FTU Vestfold Høstcamp
sept Osebergstien FTU Tønsberg 14. okt Tjønneberget FTU Tønsberg 18. nov Hella/Øra FTU Tønsberg 16. des Grøtfest FTU Tønsberg
25.-27. aug
16.
16

Nye gangbroer ved Askjemvannet

Gangbru over Storelva, ca. 100 meter sør for Askjemvannet, ble etablert våren 2015. Andebu kommune bekostet denne. Det ble da også inngått grunneieravtaler med de fleste grunneiere rundt vannet. I nordenden går det dyrket mark nesten helt ned til vannet. Det er kun et lite belte med rørskog / siv og bløte masser. Det har lenge vært et ønske om å kunne gå nær vannet også der.

I oktober 2022 fikk DNT Tønsberg og Omegn byggetillatelse for bygging av gangbane. På grunn av høy vannstand i høst og vinter kom arbeidet med bygging av den ca. 140 meter lange gangbanen først i gang i mai.

Det er utført ca 180 dugnadstimer på byggingen av gangbanen og tilretteleggingen av stien rundt vannet.5 mann har vært med på arbeidet, og Frisklivssentralen i Andebu har sponset mat og drikke til dugnadsgjengen.

Materialkostnader for gangbanen er på ca. 70 000 kroner.

Det er merket tursti fra Andebuparken i Andebu sentrum ned til Askjemvannet via Klokkeråsen og gården Tunheim. Her er det infotavle med kart.

Det er også mulig å parkere ved parkeringsplass ved Åsenstrand ved brua til Nesengen på vestsiden av vennet. Da kommer turgåere inn på turstien rundt vannet med en gang.

Dugnadsgjengen til DNT Tønsberg og Omegn har også bygd en liten gapahuk i nordenden av vannet, det blir et flott sted å nyte sin nistepakke.

Den ligger på kommunalt friområde med bademuligheter.

DNT Tønsberg og Omegn ga ut nytt turkart for Andebu i år, i målestokk 1:25.000. Det dekker Andebu sentrum med omkringliggende turområder.

Kartet kan kjøpes på vårt Tursenter.

Tekst: Gunnbjørn Tangen / Foto: Thore Sletvold
17

TURSTIENE JUBILERER

Turstikomitéen i Slagen inviterte mange gode samarbeidspartnere fra Tunsberg historielag, Tønsberg kommune, Vestfold og Telemark fylkeskommune, grunneiere og veteraner til 20-års jubileum i Osberghuken 1. juni.

Ildsjeler fra Tunsberg historielag, med god hjelp fra velvillige grunneiere, satte i gang arbeidet med å legge ut informasjon om de fantastiske kulturminnene i Slagendalen. Tønsberg kommune og DNT Tønsberg og Omegn kom med i samarbeidet. 1. juni i år er det 20 år siden turstiene ble “offisielt” åpnet. Turstikomitéen i DNT Tønsberg og Omegn har driftet stiene siden oppstarten. De ønsket å invitere til en vandring i Osebergskogen med bonden Svein Andersen som veiviser og forteller. Turen ble avsluttet i Oseberghuken med servering av pølser, kaffe og jubileumskake.

Ivar Olesen i Turstikomitéen kunne fortelle at løypene er i aktiv bruk av mange turgåere, og svært mange benytter Oseberghuken som et hyggelig spisested.

– Vi snakker nok om tusenvis av besøk der, forteller Ivar. Tjenesteleder Anders Nyaard i Tønsberg kommune understreker at kulturstier er viktige for helse og miljø. Derfor må dette arbeidet støttes økonomisk. Det er behov for oppdatering av kartet i området, noe DNT Tønsberg og Omegn vil ta initiativet til.

Turstiene i Slagen går forbi mange kulturminner og dermed blir disse mer synlige og tilgjengelige

Tekst: Helga Daler / Foto: Jan Petter Bergan
18
Gode samarbeidspartnere samlet for å markere at det er 20 år siden kulturstiene i Slagen ble etablert.

Måns Davidson

– Ansvarlig for kystfriluftsliv

Kystfriluftsdagen og kystprosjektet

DNT Tønsberg og Omegn arrangerte den første kystfriluftsdagen 7. mai i strålende vårvær. I år ble Hvasser valgt som base i kombinasjon med den tradisjonelle turpassturen.

Kystfriluftsdagen er et årlig arrangement som skal være en arena der vi kan vise fram våre kystnære friluftsaktiviteter i DNT, for både nye og nåværende medlemmer. Her møter man venner og kjente med samme friluftsinteresser. Neste år ønsker vi å gjennomføre denne dagen sammen med andre organisasjoner som er aktive langs kysten og med felles interesser for å samarbeide om kystfriluftslivet, bl.a. Oslofjord Friluftsråd, sjøspeiderne og kystlaget Loggen.

DNT har også planer om å holde et seminar i tilknytting til kystfriluftsdagen for å kunne utvikle oss faglig og bygge et bredere nettverk. Her tenker vi at fylkeskommunen og kommunene vil være sentrale når det gjelder å knytte oss til offentlige instanser og satsinger, sammen med frivilligheten. Dette tenker vi er en del av prosjektet DNT Kyst Agder –Vestfold - Telemark (2023-2028). DNT TOT sitter i styringsgruppen for prosjektet som eies av regionens 13 DNT-foreninger og turlag.

Hvorfor dette prosjektet? DNT er opptatt av at allemannsretten holdes i hevd. Mange steder langs kysten er denne under sterkt press. Det særegne og attraktive kystlandskapet vårt er også utsatt for mange ulike typer nedbygginger, og i tillegg er motorfarkoster på sjøen en utfordring for myke trafikanter som for eksempel padlere og badende. Mer bruk øker dessuten behovet for forvaltning og vedlikehold, noe som igjen legger press på frivillige.

I denne virkeligheten trenger vi trenger mer samarbeid på tvers av organisasjoner og sektorer, større oppslutning om frivilligheten, mer involverende beslutningsprosesser i saker tilknyttet bruk og forvaltning av kystlandskapet, samt generelt en mer helhetlig tilnærming til de mulighetene kysten vår gir.

Parallelt med turpassturen som tradisjonelt starter på Fynsletta eller Lille Skagen, så hadde Barnas Turlag i år sitt arrangement på stranda med Oslofjorden som nærmeste nabo. På Fynsletta hadde padlegruppa stilt seg opp for å vise fram kajakker og padleutstyr til de som stakk innom. Det ble stilt mange nysgjerrige spørsmål til våre entusiastiske padlere, der noen også fikk muligheten å prøve kajakk for første gang i den langgrunne bukta.

Selvfølgelig var Tjønneberget åpen for servering og mange nøt den varme vårsola for første gang i år, med en vaffel eller pølse i hånden. Om ikke så veldig lenge kan hytta skilte med en ny lavvo på nordsiden med flott utsikt mot Østfold takket være våre frivillige.

På vei tilbake til fra Tjønneberget hadde turgruppa Aktiv rigget en stasjon med trekking av dekk for de som ønsket å utfordre seg selv med noe som var nytt for de fleste. Ikke overraskende var dette en aktivitet som spesielt lokket de yngre deltakerne. Trekking av dekk er en snill form for kondisjon og styrketrening for de som vil gjøre seg klar for sommeren og vinterens tøffere fjellturer.

Sommerens store begivenhet vil nok bli DNT TO’s nye hytte på Håøya. Vi setter stor pris på at Forsvarsbygg har gitt oss denne muligheten. Vi ses på tur. Og husk, kystfriluftslivet skal selvfølgelig være bærekraftig!

19

Kan DNT være med på å redde skog og sikre artsmangfoldet?

Hun kommer fra de dype skoger i Høyjord og er, nesten naturlig nok, opptatt av skog og skogvern. Trude Myhre (45) ser at økt hogst og brems i skogvernet er en alvorlig trussel mot natur og miljø. Det handler om vern av gammelskogen der unike arter og artsrikdom er truet, og om utilstrekkelig med penger til at naturavtalen kan oppfylles. Naturavtalen ble vedtatt i desember 2022 i Montreal i Canada, og den har som mål å stanse og reversere tap av natur, bla. skal 30 prosent av hav og land vernes innen 2030.

Med naturavtalen i tankene tok vi med, tok vi med Trude til Gullkronen naturreservat ved Jarlsberg hovedgård som en riktig arena for en prat om skog og skogvern. Store og lille Gullkronen ligger som oaser i åkerlandskapet, med vekstforhold som minner om edelløvskoger sør i Europa. Gullkronene har variasjon og frodighet som er sjelden i Norge.

Og vi hadde ikke kommet mange skritt inn i den fredede edelløvskogen før hun var i full gang med å argumentere tydelig for at alle gode krefter nå må redde skogen. – Vi vet at skogens verdi må vurderes ut fra et helhetsperspektiv, sier Trude der hun betrakter den vakre edelløvskogen denne fine dagen. Vi er inne i et fredet område, så akkurat her er ingen fare på ferde. Men mange andre steder i Norge hogges skog uten at konsekvensene er godt nok belyst. I Vestfold er skogene særlig utsatt og arealpåvirkninger er viktigste årsak. Skogbruk i ulike former er negativt for ca. 85% av de truede og nær truede artene som har tilknytning til skog, fortsetter Trude. Biomangfoldet går tapt. Det er rett og slett dramatisk. Nasjonale mål sier “at utryddingen av truede arter i skog skal være stanset og status for arter i nedgang skal være forbedret innen 2020.”

– Men hva sier grunneierne da?

– Mange grunneiere ønsker å bevare skogene sine, understreker Trude. – Frivillig skogvern går på at skogeier tilbyr skogareal for vern. Dersom området har gode nok naturfaglige kvaliteter, kan miljømyndighetene verne etter naturmangfoldloven. Skogeier vil få skattefri erstatning for området basert på verdien av å drive skogbruk i området. Skogeier er dermed med på verneprosessen.

– Det høres jo bra ut?

– Absolutt, dette er egentlig helt fantastisk, men mangel på penger har skapt en propp i skogvernsystemet. Det settes av for få penger over statsbudsjettet, og i fjor måtte miljømyndighetene derfor innføre en bråbrems i skogvernet. Dermed har mange skogeiere nå fått avslag på sine søknader om vern. Økte budsjetter vil derimot gi økt vern og vi trenger minimum en årlig norsk skogvernmilliard, understreker Trude, og stirrer alvorlig inn i vakre Gullkronen.

– På samme måte som regjeringen bevilger 3 milliarder til skogvern i sørlige strøk, må budsjettene økes her hjemme også. Mangel på skogvernpenger medfører økt hogst i de gamle naturskogene og derav økte konflikter mellom miljøvernorganisasjonene, skogseiere og skogbruksselskapene. Dagens statsbudsjett bringer oss ikke nærmere for å stanse natur- og klimautfordringene.

Kallet mitt er å bevare skog, særlig gammelskogen med et svært verdifullt artsmangfold. Artene er avhengig av gamle trær og verdien øker med alderen på skogen. Vi kan ikke hogge ned karbonlageret vårt. Dette er en kamp på mange nivåer. Miljøorganisasjonene tar kampen, og påvirker på mange måter.

20

Det holder nok ikke bare å snakke om å stanse naturkrisen.

Trude har nesten alltid vært miljøengasjert. Hun startet tidlig i Tønsberg Natur og Ungdom og er i dag seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond. Hun har en mastergrad i biologi fra Universitetet i Oslo og titulerer seg selv som skogbiolog. Hun fokuserer gjerne på eldgamle trær. Og ja, vi finner det i Gullkronen.

– Men kan DNT Tønsberg og Omegn gjøre noe her lokalt?

– Utvilsomt ja, oppfordrer Trude. DNT kan være aktive pådrivere for å bevare de små skogsområdene vi har igjen her i vårt område og særlig langs kysten. Turistforeningen kan presse på, få mediaoppmerksomhet og samarbeide med miljøorganisasjonene. Skog er viktig for friluftslivet og DNT kan med fordel si ifra overfor lokale myndigheter. Skogloven hjemler meldeplikt for hogst, men er avhengig av lokal bestemmelse. Det har ikke Tønsberg eller Færder kommuner. Ikke minst har skog og skogsarealer et folkehelseperspektiv. Skal vi lykkes i denne kampen, må oppmerksomheten om vern av de siste naturskogene øke, avslutter Trude Myhre.

På veien tilbake fra skogen, hørte Trude gjøken. Finner du treet den sitter i, så kan du ønske deg tre ting. Vi er ikke i tvil om hva hun ønsker seg innen 2030.

Vi kan ikke hogge ned karbonlageret vårt
21
Tekst: Jan Petter Bergan/ Foto: Jan Petter Bergan

Turboklubben er en regelmessig fritidsaktivitet i friluft der barnefamilier møtes på en fast tid annenhver uke i et lokalmiljø. Barn går der sammen med foresatte og er påmeldt et halvår av gangen – noe som skaper et fast, trygt og godt turfellesskap og bygger lokalmiljø. Tilbudet passer for barn fra 2-12 år, og kan aldersdifferensieres.

Start opp en TURBOKLUBB

I februar begynte planene. Vi bestemte oss for å ta satsingen på barnefamilier enda et steg, og sikre barns naturopplevelser. Vi så til andre foreninger som hadde lykkes med det samme og fikk servert oppskriften – “start en Turboklubb!”

Den største fordelen med Turboklubben er at “turen blir noe av”. De fleste barnefamilier kan kjenne seg igjen i at tempoet er høyt, og at blant alle må-gjøre-ting har hverdagsnærturen en tendens til å utsettes. Men om du er med i Turboklubben er tiden allerede fastsatt, turen er planlagt og det er bare å møte opp!

Etter en åpen facebook-post med beskrivelse av hva en Turboklubb er, og med spørsmål om dette er noe folket vil ha var responsen fra familiene der ute stor. Dette vil medlemmene våre ha mer av!

Særlig på Tolvsrød var interessen stor og etter et åpent infomøte sa to foreldrepar at de kunne ta ledelsen. Turboklubben har frivillige turledere som bestemmer sted og innhold for aktiviteten. For at det skal være kjekt og givende å være frivillig her har de administrasjonen i ryggen som håndterer påmelding, økonomi, utstyr og markedsføring. Så var Turboklubben Tolvsrød startet!

Turbolederne ble enige om at annenhver onsdag 17-1830 i nærområdet på Tolvsrød passer bra. Administrasjonen satt opp en påmelding med plass til 20 barn i alderen 2-8 år (i tillegg er søsken alltid velkomne) - og etter kun 24 timer var alle plassene revet bort!

19. april møttes klubben for første gang, og spente barn og voksne vandret inn til gapahuken i Karlsvika for det første møtet. Alle ble mottatt av smilende turledere, godt vær og en overraskelsespose. Senere ble det i ekte påskeånd arrangert eggjakt i området hvor barna fant egg med magiske steiner i.

Utover våren har gruppa møttes annenhver onsdag med ulike aktiviteter som fuglekassesafari, grilling, strandlek, naturbingo og skattejakt. Felles for hver samling er fokus på glede og lek i natur, enkelt friluftsliv og god stemning mellom både små og store. Gruppa er nå mer satt, meget harmonisk og preget av mye turglede.

DNT Tønsberg og Omegn ønsker å få til dette i mange flere nærmiljøer i vårt område. Det eneste vi trenger er 2-4 foreldre per klubb som sier at “dette ønsker vi å få til”. Derfra er veien veldig grei, og etterspørselen stor! Hele veien får man hjelp, støtte og veiledning fra vår administrasjon.

Hvis du er interessert i et lignende tilbud der du bor, ta kontakt med prosjektleder for Turboklubbene, Mats Kneppen: mats.kneppen@dnt.no, for en uforpliktende prat.

Tekst : /
Foto: Mats Kleppen
22
Turen starter hos oss! Som medlem i DNT Tønsberg og Omegn får du 20% på alle kjøp. Revetal Re-torvet Tlf.: 33 06 26 00 Tolvsrød Valløveien 80 Tlf.: 33 35 33 80 www.sport1.no Montér Tønsberg Måkeveien 1 A, 3112 Tønsberg Telefon: 48 07 30 00 www.monter.no Monter Revetal Regata 5-7, 3174 Revetal Telefon: 41 67 30 00 www.monter.no 23

LEIE eller LÅNE utstyr?

Skattkammeret Tønsberg er en sentral som ligger midt i sentrum med alt mulig av utstyr man måtte trenge for å komme seg ut. Her finnes blant annet telt, ski, hengekøyer, bekledning, stormkjøkken. Alt utstyret hos Skattkammeret Tønsberg er gratis å låne, og kan holdes av via nett.

DNT Tønsberg og Omegn leier ut følgende utstyr: Kanoer, kanohenger, kajakker, barnepulker, transportpulker, turskøyter, lavo og truger. Kontakt kontoret for å avtale leie. Info om priser m.m.: tot.dnt.no/utstyrsutleie/

GOD TUR!

Forhåndsbestilling av SENGEPLASS

Nå blir det mulig å forhåndsbestille sengeplass på hyttene Darrebu, Hoggerstua og Annekset på Trollsvann. Ca. 50% av sengeplassene på disse hyttene er satt av til forhåndsbestilling, og sengene dette gjelder er merket.

Hyttene er utstyrt med DNT standardlås. DNT nøkkel er forbeholdt medlemmer i DNT, derfor må minst én i reisefølge være medlem. For å forhåndsbestille, finner du ønsket hytte på UT.no og trykker på «Bestill overnatting»-knappen.

Antall

For alle DNT-medlemmer

-20%*

Avbestilling

Det er fri avbestilling for alle bestillinger inntil 5 dager før ankomst uten kostnad. Avbestilling gjort 0-4 dager før ankomst betales i sin helhet.

Gjester avbestiller selv ved å benytte avbestillingslenken de mottar i bekreftelseseposten.

For bestilling av våre hytter og alle andre hytter i DNT-systemet - gå inn på hyttebestilling.dnt.no

KJENNSKAP GIR KUNNSKAP ÅPNINGSTIDER: 10–17 MANDAG TIL FREDAG 10–15 LØRDAG BESØK OSS: TRAVVEIEN 4, 3170 SEM 33 37 05 40
*Gjelder ikke sykkel, kajakk og GPS -klokker.
sengeplasser per hytte Darrebu 8 sengeplasser 4 bestillingsbare og 4 frie Hoggerstua 11 sengeplasser 6 bestillingsbare og 5 frie Annekset på Trollsvann 8 sengeplasser 6 bestillingsbare og 2 frie Hannevold 4 sengeplasser bestilling av hele hytta Hundehotellet på Trollsvann 2 sengeplasser bestilling av hele rommet
24
Tlf. 33 01 94 40 | Semsbyveien 84, 3170 Sem | www.vvs-rorleggern.no En energieffektiv varmepumpe VÅR BESTSELGER! • Stilrent design med matt finish • Høyeste energiklasse A+++ • Avanserte komfort- og strømsparevalg • Høy varmeeffekt ved krevende forhold • Komfortabel kjøling OGSÅ I SORT! Kontakt oss for mer informasjon og pris GODE SOMMER PRISER Vi har biler på lager! Best i test i VG 23/4-21 4x4 inkl i prisen på valgfritt tur-utstyr til bilen ved kjøp av -50% NY SUZUKI PERIODE: 1 3 - 1 8 23 Vi er din merkeforhandler Suzuki, Isuzu og BYD i Tønsberg av 3 3 3 4 9 7 9 7 T O N S B E R G - A U T O . N O D Ø V L E V E I E N 3 7 , 3 1 7 0 S E M P O S T @ T O N S B E R G - A U T O . N O 25
26

Havnøy er et barnevernstiltak for barn og unge i alderen 0–18 år som bor i fosterhjem. Det blir gitt arbeidsgodtgjøring, utgiftsdekning og tett faglig oppfølging.

Send en henvendelse på e-post: post@havnoy.no, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat. Ring oss gjerne på tlf. 33 35 14 00 for mer informasjon.

www.havnoy.no

BLI FOSTERHJ EM!

Barn trenger tr ygge rammer hvor de blir hørt, sett og elsket.

156 x 70 mm

UT.no - Hele Norges turplanlegger - en gratis tjeneste fra Den Norske Turistforening

Uansett hvem du er eller hvor du bor, hjelper UT.no deg med informasjon, inspirasjon og planlegging av små og store turer over hele landet - på fjellet, i skogen og ved sjøen. Her finner du merkede ruter, turforslag, hytter og turmål, samt nyttige tjenester som gjør det enklere for flere å komme seg ut på tur.

12000 turforslag - 1200 Hytter - 20.000 kilometer merkede sommerruter - digitalt turkart.

Tjenesten er gratis å bruke, og er i stor grad laget på dugnad - av turfolk, for turfolk!

| post@hs-landskap.no | www.hs-landskap.no Telefon 97 78 40 00
27

Returadresse:

DNT Tønsberg og Omegn

Nedre Langgate 36

3126 Tønsberg

20% for DNT Tønsberg og Omegn medlemmer

Høyt Under Taket Tønsberg er klatring for alle.

Vi byr på spennende klatreopplevelser for hele familien!