Islandsk Hest Februar / Marts 2021

Page 1

DYRLÆGENS VINKEL: AVLSDYR TESTES FOR CEM FØR BEDÆKNING SIDE 6 POLSKE STUTTERI PUNKTUR JERNER DERUDAF SIDE 12 SIG GODDAG TIL DEN NYE FORMAND - SUS ULBÆK SIDE 26 7 TRÆNINGSTIP FRA TOPRYTTER ANNE SOFIE NIELSEN SIDE 50

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


Foråret kommer!

Eksem halsdel Vejl. udsalg 395 kr.

Eksemdækken Vejl. udsalg 995 kr. Eksemmasker Vejl. udsalg 245 kr.

Nyhed! Björk ride-BH Vejl. udsalg 295 kr.

Nyhed! Björk ridetrusser Vejl. udsalg 145 kr.

Behageligt mundbind i høj kvalitet. Vejl. udsalg 50 kr.

Find din nærmeste forhandler:

karlslundriding.com 2. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

KARLSLUND


VELKOMMEN TIL

eMAGASINET ISLANDSK HEST FEBRUAR / MARTS 2021

På vej mod lysere tider Foråret spirer! Samtidig stiger optimismen og troen på, at nu bliver det bedre.

Udgiver BJ Media Tinggårdsvej 4, Valore 4130 Viby Sjælland tlf.: +45 2789 5471 info@islandskhest.com www.islandskhest.com Forsidefoto: © SashArts Layout / Editing: Jes Lassen Annoncer: +45 2789 5471 Redaktion: info@islandskhest.com +45 2789 5471 Eftertryk er kun tilladt med redaktionens samtykke og med tydelig kildeangivelse. Der tages forbehold for trykfejl og mangler. BJ Media kan ikke holdes ansvarlig for fejl og mangler.

du læse om alt det praktiske ved import af heste fra Island. Men hvad så, når hesten er landet i Danmark? Hvordan skal den fodres, rides etc. Det fortæller den tredobbelte verdensmester, Julie Christiansen, om i dette nummer.

Restriktionerne lempes, og håbet om en kommende stævnesæson - med et VM i Herning i august - vokser.

Endnu en toprytter, Anne Sofie Nielsen, deler syv gode tips til, hvordan du når dine mål.

I dette nummer af eMagasinet Islandsk Hest kan du blandt andet læse om følgende:

Vi har også besøgt ungdomstalentet 19-årige Amalie Reiche, der drømmer om en plads på landsholdet.

I artiklen ”Håbefulde VM-arrangører – satser på en kæmpe hestefest” fortæller VM-komiteen alt om, hvor langt de er med forberedelserne.

Hun sprudler af optimisme. Det gør eMagasinet Islandsk Hest også. Tro på det – nu bliver det bedre!

Vi har også fokus på avlen og specifikt CEM-problematikken. Det kan du læse om i ”Dyrlægens vinkel” og i artikler om forebyggelse af sygdommen og om screening for CEM. Du får også en spændende artikel om det polske Stutteri Punktur, der er et helt særegent islænder-stutteri.

Godt forår fyldt med hestevrinsk og livsglæde.

De bedste hestehilsner

Britt Søby

Vi siger desuden goddag til den nyvalgte formand for Dansk Islandshesteforening, Sus Ulbæk. I sidste nummer af magasinet kunne

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

3.


Optimal 10 - Icelandic Nature Koncentreret fiberholdigt foder til islandske heste og andre nøjsomme heste/ponyer i vedligehold og let arbejde. Icelandic Nature er en koncentreret, fiberholdig müsliblanding beregnet til udvoksede Islandske heste og andre nøjsomme heste/ponyer i vedligehold eller let arbejde. Består af råvarer rige på essentielle næringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler samt fibre, som bidrager til en god og naturlig fordøjelse.

Icelandic Nature har et lavt energiindhold (kalorieindhold) og et højt indhold af vitaminer og mineraler. Icelandic Nature er dækkende ved en lille daglig mængde, og kan bruges som eneste foder ved siden af græs eller hø/wrap, og er derfor ideel til heste, som skal begrænse kalorie- eller sukker/stivelsesindtaget. Læs mere på www.brogaarden.eu

4. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


INDHOLD eMagasinet Islandsk Hest februar / marts 2021

Dyrlægens vinkel avlsdyr testes for CEM før bedækning

" AET R. M E "T TTE N NE I DESKER

N MOS SVE C ÅER

SL

!!

6 7

Polske Stutteri Punktur jerner derudaf

12 10

Stævnefotografen Sasha Nellemose er rykket til aalborg

12 18

SSI screening for smitsom livmoderbetaendelse CEM i heste

20 21

VM-arrangører håber på at være klar til en kæmpe fest 1. august '21

22 25

Sig goddag til den nye formand - Sus Ulbæk

26 30

Sådan giver du din importerede hest en god start i Danmark

34 36

Amalies drøm om en plads på Landsholdet

42 38

Sådan kan CEM smitte forhindres

44

7 Træningstip fra toprytter Anne Sofie Nielsen

50

Spørg os om noget - Haleorm

54

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

5.


6. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


DYRLÆGENS

VINKEL

AVLSDYR TESTES

FØR BEDÆKNING ! Dyrlægens vinkel med Mette Christoffersen, lektor, dyrlæge, PhD fra Københavns Universitet Som det nu nok er de fleste islandshesteejere bekendt, så blev den islandske hest i DK i sommeren 2020 ramt af et af de største udbrud af CEM i Europa indenfor de sidste 10 år.

Af Shaila Ann Sigsgaard Foto: Privat

Det har naturligvis medført stor frustration, bekymring og økonomisk tab. Nu står vi overfor en ny avlssæson her i 2021. Det skulle tilsyneladende ikke være nok med Coronabekymringer, nu der så også CEM at tænke ind i hesteholdet. eMagasinet Islandsk Hest har taget fat i dyrlæge Mette Christoffersen fra Københavns Universitet om en kommentar til os hesteejere, så vi kan gå avlssæsonen i møde uden alt for meget forvirring og bekymring. EST ER T

ES N

U

EM C R FOI STOR STIL D

Mette Christoffersen har også fungeret som ekspertdyrlæge i udarbejdelsen af de retningslinjer Dansk Islandsheste Forening netop har offentliggjort - og som bliver revideret løbende. Først og fremmest kræves det at alle hingste, som skal bedække/tappes til insemination i 2021 skal have CEMtest. Kun CEM-negative hingste må opstarte bedækning/tapning til insemination. Den verificerende test skal bestå af 4 svabere fra hver hingst og analyseres som PCR-test.

Du skal indsende det negative testsvar eller kopi heraf til Stambogskontoret. ”Indtil vi har bedre styr på smitten, anbefales det, at alle hopper, der skal anvendes i avlen også testes før sæsonstart. Et forskningsprojekt (KU-mikrobiologi, Reproduktion, SSI og DI) er netop igangsat og skal klarlægge udbredelsen af smitten i Danmark; forsøge at optimere diagnosticeringsmetoder samt klarlægge eventuel indirekte smitte mellem dyr i en flok, herunder hopper på fold, i samme stald etc.” Hvad vil du anbefale en mindre besætning med avlsdyr i forhold til forebyggelse af CEM? Vi anbefaler, at ALLE hopper og hingste, der skal anvendes i avlen screenes for CEM bakterien (T. equigenitalis). Det er en meget smitsom bakterie, og vi ved, at den smitter direkte både ved naturlig bedækning, insemination med frisk-, køleog endda også frostsæd.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

7.


1K 0% lubra bat

Fordi islændere er noget helt specielt Hos Agria forsikrer vi alle slags heste – også de islandske, fordi alle heste har fortjent en god forsikring! Vi ved også godt, at der kan være flere dyrlægebesøg, når alderen begynder at trykke. Derfor er vores sygeforsikring livslang, og du får samme forsikringssum hele hestens liv. Har du ikke brug for en livsforsikring? Så behøver du selvfølgelig ikke at tegne den. Du kan tegne sygeforsikring uden liv allerede, når dit føl er to døgn gammelt. Og den gamle hest? Den forsikrer vi også!

Vil du vide mere? Ring på 70101065 eller tag et kig på agria.dk

Agria er specialister i dyreforsikringer. Vi har forsikret heste siden 1924.

TØLT A4 hest.indd 1

8. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

23-09-2020 11:06:10


DYRLÆGENS

VINKEL

“Mit bedste råd til islandshesteavlere i forhold til håndtering af CEM, er ovenstående: HJÆLP os med at få screenet så mange dyr som overhovedet muligt. Det er nødvendigt for, at vi kan komme smitten til livs”

Der ses desuden indirekte smitte via kontamineret vand til f.eks. afvask ning af hoppers/hingstes kønsorganer, instrumenter, brug af samme halebandage ved bedækning/ insemination, mangelfuld håndvask/ desinfektion af hænder ved håndtering af hopper/hingste ved bedækning/insemination.

Hvad er dit bedste dyrlægeråd til islandshesteejere?

Desuden muligvis mule til genital-kontakt herunder teasing, og evt. på fold, hvor en hoppe snuser til kønslæberne/ klitoris på en inficeret hoppe.

Som hoppeejer skal man vælge naturlig bedækning eller sæd fra en negativ hingst, og som hingsteholder skal man kræve, at hopper, der kommer til naturlig bedækning er testet negativ for CEM bakterien. DI giver økonomisk tilskud til screening.

Mit bedste råd til islandshesteavlere i forhold til håndtering af CEM, er ovenstående: HJÆLP os med at få screenet så mange dyr som overhovedet muligt. Det er nødvendigt for, at vi kan komme smitten til livs.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

9.


DYRLÆGENS

VINKEL

S TIL KURSU

RNE E K S N E SV RER SEMINØ HESTEINRSINKET FO OVID P.G.A. C

!!

FAKTA Senere på året er der planlagt et kursus til uddannelse af hesteinseminører. Der har, af gode grunde i år, været ekstra interesse fra især islænderavlere for at deltage og få autorisationen. Lige nu gør Covid-19 restriktionerne dog, at det har været umuligt at afholde kurset.

10. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

Lektor, Dyrlæge, PhD Mette Christoffersen Afd. For reproduktion. Københavns Universitet Institut for Klinisk Veterinærmedicin


eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

11.


12. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


POLSKE PUNKTUR

JERNER DERUDAF Baggrund:

Af Shaila Ann Sigsgaard Foto: Privat

Stutteri Punktur er et helt særegent islænder-stutteri. Det ligger i Polen, tæt på Tyskland, men har hollandske ejere. Men hvorfor ender man i Polen, når man i mange år har været en kendt og succesfuld avler i Holland? Hvad får en avler til at drive stutteri tusindvis af kilometer fra den såkaldte civiliserede islænderverden? Er der overhovedet et marked for islandske heste i Polen, som ikke engang er med i FEIF. Og hvordan startede det hele?

N HE

R

KT E F R E ER P ESTEAVL URE NAT TIL H

Vi ruller lige tiden lidt tilbage til 80’erne: Elselien og hendes daværende partner havde en succesfuld og mangeårig business i Holland, hvor de opdrættede islandske heste. De købte dengang en større gård i en lille landsby i det nordlige Holland, de Punt = deraf navnet Punktur. “Jeg gik på landbrugsskole, for at lære noget mere om opdræt, og det var faktisk her, jeg mødte min partner. Sammen begyndte vi at drive avl, salg og undervisning ved siden af vores jobs. I Holland havde Elselien og hendes partner nogenlunde samme stutteritype, som de har i dag i Polen. Opdræt med det mål at sælge og undervise heste og ryttere/gæster, fortæller hun. En dag modtog de et brev, at nu var der lukket for adgang til “deres” egen jord. Elselien forklarer, at det ofte er en kendsgerning i Holland, at det er naturbeskyttelsesorganisationer, som ejer jorden, der så udlejer den til landmænd.

pointerer hun. Man ønskede derfor at befolkningen fik større adgang til mere natur der også var rig på biodiversitet. Men pludselig stod vi så med 60 heste uden jord, fra den ene dag til den anden, husker Elselien tilbage tørt. Naturbeskyttelsesorganisationen skulle bruge jorden til at genskabe biologisk mangfoldighed. “Efter en del overvejelser tog vi en drastisk beslutning som skulle definere vores liv på en ny og måske også forfriskende måde. Vi valgte at sælge vores hollandske gård og flytte til forhutlede, barske og vanvittigt tilbagestående Polen - ja Polen af alle steder”, fortæller hun med et skævt smil.

Noget som skete i den omfattende naturhandlingsplan i 80’erne, hvor det stod lysende klart, at den hollandske natur var under hårdt pres, som følge af befolkningstæthed, fortæller Elselien. Man bor MEGET tæt i Holland,

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

13.


Elselien husker især, at Polen var utrolig fattigt, da de flyttede dertil. De vidste faktisk ingenting om Polen andet end det havde et enormt dårligt ry. Efter at Berlinmuren faldt og kommunismen i tilbagegang, kollapsede systemet i Polen totalt. Alt landbrugsjord lå bare ubrugt og ubenyttet hen. Og ventede på at nogle smøgede ærmerne op.

tyske rødder. De endte med at købe en forsømt gård på 80 ha land. 80 ha fuldstændig uspoleret og uberørt natur med kronvildt, vildsvin, grævlinge, bævere, oddere og ulve - samt masser af vild bevoksning, gamle træer og svampe, fortæller hun. Ifølge Elselien, er det lige, hvad man som hollænder (og dansker, red.) drømmer om som feriedestination.

Elselien og partner fik mange gode råd med på vejen af deres “sorte” polske maler, som arbejdede for stutteriet tilbage i Holland, husker hun.

”Vi er så vant til kultiverede landskaber. Og så er mindre regn, varme somre og rigtige vintre og ikke mindst bjerge, uberørte naturskove, kirker, paladser og slotte jo enormt eksotisk”.

Han anbefalede dem at kigge det sydvestlige Polen nærmere i sømmene. Også for Polen var dette en meget ussel og henglemt region med dybe

Men naturen er ikke kun oplagt for turisme, men perfekt for hesteavl. “Vi har store naturlige grønne bjergskråninger og bakker som udfordrer

14. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

hestene. Jorden er lækker, rig og lerholdig, og der er mange forskellige græstyper, urter, træer og buske for dyrene. Det er derfor let for hestene at finde et tørt leje, og de har direkte adgang til en rindende romantisk, lille bugtet kilde 24/7, som ligger ved foden af bjerget.” “Vi fik lynhurtigt masser af dedikerede gæster fra Holland. De kom igen år efter år. Folk som kendte os i forvejen. De søgte et anderledes ferieparadis, og kom for at købe heste og få undervisning.


Vi kunne også relativt nemt sælge heste til hjemlandet. Da Polen så endelig kom med i EU, og med internettets udbredelse, blev alting som en leg med hensyn til at leve her som udlænding. Hele processen med at eksportere heste, blev pærelet i takt med at al kommunikation til den store verden lå

lige for, husker Elselien tilbage.

Kunne man definere en køber-profil?

Tiden var nu moden til at Elselien og partner skulle til at kigge lidt indad.

Det stod hurtigt lysende klart, at nye købere er nye hestefolk, som ikke har en masse forkundskaber med heste, men som elsker udendørsliv i deres fritid, pointerer Elselien. De har måske gået på rideskole engang, og

“Vi gik fluks i gang med at få udviklet og perfektioneret vores eget koncept for det polske hjemmemarked.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

15.


er topmotiverede og modtagelige for undervisning, men har en komplet grøn baggrund med hensyn til hestekundskaber. “De drømmer om ridning i skønne grønne skove på ukomplicerede, flinke, stærke og modige gangartsheste, som ikke overfølsomme. Mange islandske heste har jo disse kvaliteter. Og måske endnu mere vigtigt, de er nemme at håndtere og lette at holde”. Det er dog, klart tølten som ofte overbeviser købere om, at det netop skal være en islandsk hest, smiler Elselien.

Med den “hjemmeopskrift” begyndte parret nu at sælge heste til Tyskland og en række andre europæiske lande herunder Sverige, Østrig, Belgien, og faktisk også Danmark, afslører hun. Elselien pointerer, at det polske marked lige nu buldrer derudaf med enorm efterspørgsel efter at have boet her i mere end 20 år. “Så jeg forudser, at indenfor en ganske nær fremtid, så har vi også en islandsk hesteforening her i Polen med vores egen stambog,” slutter hun.

16. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

”Vi er så vant til kultiverede landskaber. Og så er mindre regn, varme somre og rigtige vintre og ikke mindst bjerge, uberørte naturskove, kirker, paladser og slotte jo enormt eksotisk”


FAKTA Punktur v/ Elselien Klein Punktur ligger i Polen tæt på den tyske grænse 150 km øst for Dresden og 30 km nord for Jelenia Gora. Avl: Punktur bruger dels egne hingste, og dels hollandske unghingste, som ikke er fuldkåret i Holland endnu, men som er udstationeret hos Punktur. Det polske stambogskontor tjekker så eksteriør mv. og sørger for registrering og pasudstedelse. Hvert år skal Punktur have taget DNA fra føl, så ophav kan fastslås. Tidligere har Punktur blandt andet brugt Geisli frá Holabaki, Andvari fra Ey, Litli-Skjoni frá Hofi og Gustur frá Hóli, og har i dag avlshopper med disse gener. Stutteriet har også Visir frá Syðri-Grofi IS2000187495 efter Keilir frá Miðsitju. Han er i dag pensioneret og fungerer som legeonkel.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

17.


Magdalena Eiby på sin hest Snær fra Katulabo

©SashArts 18. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


STÆVNEFOTOGRAFEN ER RYKKET TIL AALBORG

Sasha Nellemoses studenterhue er blevet skiftet ud med en sergenthue

Foto: Privat og SashArts

forsiden af dette nummer af eMagasinet Islandsk Hest er faktisk taget af SashArts.

De fleste stævneryttere kender 20-årige Sasha Nellemose som SashArts.

-Jeg var hjemme i vinterferien, og så var jeg en tur i skoven med 17-årige Magdalena Eiby, der red på sin hest Snær fra Katulabo, som hun har haft i to år.

Det er nemlig navnet på hendes firma som fotograf, og hun har været næsten fast inventar på stævnebanerne på Sjælland.

-Der var bare sådan en fin tur. Både Magdalena og Snær var så glade, fortæller Sasha, der har kendt Magdalena i mange år.

-Nu skal jeg være i Aalborg de næste par år, og håber jeg også kan få tid til at fotografere.

Her har mange ryttere nydt godt af Sashas flotte fotos.

-Vi har begge haft hest på Fogedgården og har gået i samme skole. Jeg er fra ”Tisvildeflokken”, fortæller Sasha med et grin.

-Jeg håber også, jeg kan komme til at tage billeder til VM i Herning – jeg må forhandle lidt med min chef.

Sasha Nellemose er selvudlært fotograf. -Jeg fik mit første kamera, da jeg var 12 år, og så har jeg fotograferet siden.

-Når jeg kommer Sjælland for at besøge familien, vil jeg klart prioritere at ramme datoer for nogle stævner, så jeg kan levere billeder.

Af Helle Skram de Fries

Nu er den unge fotograf flyttet til Aalborg, hvor hun, efter hun i januar blev udlært som sergent i hæren, har fået job. Hun har sin kæreste, der også er sergent, med sig. Sasha Nellemose har heldigvis ikke lagt kameraet væk. Det flotte foto på

Sasha har selv haft islænder og taget rigtig mange billeder ved Dyrdilmyris stævner. Det er ifølge hende selv, forklaringen på, at hun er blevet så god til at fotografere heste og fange det rigtige moment i

ridningen. -Det har jeg øvet mig meget på, og jeg kan godt se forskel på mine første stævnebilleder, og så dem jeg tager nu. Til stævner har Sasha selv nået at ride 4.2 og blev som ungrytter klubmester i T.3 på den islænder, hun havde i tre år.

-Der er heldigvis mange, der har udtrykt, at de gerne vil have billeder fra SashArts.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

19.


SCREENING FOR SMITSOM LIVMODERBETAENDELSE CEM I HESTE VETERINÆR DIAGNOSTIK ER ET SAMARBEJDE MELLEM KØBENHAVNS UNIVERSITET (KU) OG STATENS SERUM INSTITUT (SSI) Bakterien kan spredes fra inficerede dyr via bedækning, insemination eller indirekte kontakt. Parring er den primære smittevej og betydningen af indirekte kontakt er stadig ikke afklaret. Taylorella infektion kan i mange tilfælde forløbe uden specifikke kliniske symptomer. Brug af subklinisk inficerede dyr til avl er sandsynligvis hovedårsagen til smittespredning og en stor udfordring i forbindelse med bekæmpelse af sygdommen. Det sidste års udbrud af smitsom livmoderbetændelse (CEM) blandt islands-heste var det hidtil største registrerede udbrud af sygdommen i Danmark og et af de største udbrud i Europa i de sidste årtier.

af sygdommen gennem en kontrolleret, periodisk undersøgelse af dyr forud for begyndelsen af avlssæsonen. Derfor tilbyder SSI fra 2021 en ny screeningsundersøgelse for Taylorella equigenitalis.

Ikke alene har det været til besvær for mange hesteejere i hele landet, det har også vist, at der er behov for nye tiltag og en mere koordineret indsats for at sikre en bedre beskyttelse af den danske hestebestand mod denne sygdom i fremtiden.

Screeningsundersøgelsen benytter den samme analysemetode som anvendes til rutinediagnostisk påvisning af Taylorella bakterier (real-time PCR), men giver mulighed for at analysere op til tre prøver fra det samme dyr med en enkelt PCR-reaktion.

En effektiv måde på at bryde CEM smittekæder er at identificere subkliniske smittebærere og tage dem midlertidigt ud af avl, indtil de er blevet behandlet og fri for infektionen.

Prøverne indsendt til screeningsundersøgelse vil blive analyseret én gang om ugen, hvilket medfører lavere analyseomkostninger.

Et godt redskab til dette formål vil være en screening-undersøgelse af avlsdyr for infektion med Taylorella equigenitalis.

CEM-screeningsundersøgelsen tilbydes til en særdeles favorabel pris på 350,00 kr. pr. PCR-reaktion og vil være tilgængelig fra den 1. februar 2021.

Som nationalt reference laboratorium for CEM ønsker SSI at styrke bekæmpelse

CEM er en bakteriel infektion som forårsages af Taylorella equigenitalis.

20. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

Kontakt Øystein Angen, Seniorforsker, Bakterier, parasitter og svampe / Sekretariat T. 32688175 @. ysan@ssi.dk

BESØG SSI


Ifor Williams Trailers Sikkerhed, kvalitet og komfort i top

SE PAKKENS INDHOLD PÅ IFORWILLIAMS.DK Scan og læs mere

VI SAVNER DIG... OG ALLE DE SJOVE HESTEEVENTS I FORÅRET Selvom vi nu ikke ses derude, så har vi stadig en god overraskelse til dig.

-

VÆLG EN NY VALGFRI HESTETRAILER og få en stor gratis gave med i købet!

Forårskampagnen gælder fra 1. marts til 30. april 2021 På iforwilliams.dk kan du se alle vores aktuelle hestetrailer modeller, konfigurere disse efter dit behov, samt se og læse mere om kampagnen.

For henvisning til nærmeste autoriserede forhandler:

(+45) 59 50 50 35

Læs mere og se flere modeller online på vores hjemmeside:

www.iforwilliams.dk

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

21.


Hestar Event, der står bag VM 2021 er fra venstre: Stine Sandahl, Rasmus Møller 22. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


HÅBEFULDE VM-ARRANGØRER:

KÆMPE VI SATSER PÅ EN

HESTEFEST

Der er meget, der skal tilpasses, og tingene ændrer sig jo hele tiden. Vi ”asfalterer vejen, mens vi kører på den” - ligesom mange andre gør det lige nu.

Af Helle Skram de Fries Foto: Herning Kommune / Tobias Nørgaard Pedersen

Hestar Event, der arrangerer VM for islandske heste 2021, knokler for at være klar til at byde velkommen 1. august til et brag af en hestefest i Herning. Med corona-restriktionerne som en træls, ubunden gæst, som forhåbentlig snart er sendt på pension, så vi kan få det VM, som mange af os drømmer om? Arrangørerne tror på det, men tager naturligvis højde for, at VM kan blive nødt til at skulle afvikles på en alternativ måde. Hvor langt er I med planlægningen af VM 2021? Vi er heldigvis godt med. Inden corona’en tog sit indtog, havde vi alle store aftaler i orden: som tribuner, aftaler med Herning Kommune, banerne og indretningen af pladsen etc. Så alle de store streger var slået, men med corona og dermed usikkerheden, er vi hele tiden nødt til at afvente og ændre planerne for at tilpasse os regeringens udmeldinger og anvisninger.

Hvor sandsynligt er det, at I kan gennemføre som et almindeligt VM med publikum osv.? Overordnet følger vi regeringens udmeldinger. Men professionelle arrangementer har stort set været åbene hele tiden, og der har været afholdt VM indenfor andre sportsgrene. Som udgangspunkt tror vi og arbejder – sammen med FEIF – hårdt på, at det bliver et fantastisk event med flotte heste, dygtige ryttere og glade publikummer! Det bliver nok ikke et helt almindeligt VM, men et VM med en eller anden form for restriktioner på sidelinjen.

“Som udgangspunkt tror vi og arbejder – sammen med FEIF – hårdt på, at det bliver et fantastisk event med flotte heste, dygtige ryttere og glade publikummer! “

r Jensen, Ole Søgård og Lone Bertelsen. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

23.


Hvilke scenarier opererer I med? Vi arbejder ud fra tre mulige scenarier. Hvilket, vi ender med, kan først afgøres, når vi er tættere på og kender de danske myndigheders restriktioner.

hygge sig sammen med sine hestevenner. Der bliver desuden campingområder tæt på. Indretningsmæssigt er vi inspireret af VM i Holland, hvor event-sitet var ret komprimeret og meget hyggeligt.

Det første scenarie er et traditionelt VM gennemført med ca. 5.000-8.000 tilskuere. Gennemførelsen af det afhænger naturligvis af, hvilke restriktioner, der er gældende i Danmark til sommer. Her skal der ske en større lempelse af forsamlingsforbuddet i Danmark. Vi følger de danske musik-festivaller tæt for at blive inspireret af, hvordan de løser det.

I 2015, var det spredt ud over et stort område, nu har vi rykket banen op til den gamle, men fornyede VM bane fra 2003.

Det andet scenarie er et VM, der afholdes med et begrænset antal tilskuere omkring eller under 2.500 mennesker. Denne model forudsætter også en lempelse i restriktionerne og er derfor afhængig af, hvad den danske regering melder ud.

Med den nye inddeling af pladsen, bliver der naturligt en opdeling mellem publikum og official område. Officials, ryttere og heste får deres eget indhegnede område. Hestene bliver opstaldet i staldene bag. Der er ikke adgang til staldene for publikum, under VM.

Det tredje scenarie er et VM uden tilskuere, men tilgængeligt via livestream. Dette scenarie kræver tilladelse til, at omkring 500 personer kan samles.

Derved kommer det hele til at ligge meget tættere, med mindre gå-afstand. Og faciliteterne for ryttere, heste, officials og udstillere?

Har I nogle spændende events i ærmet?

Det er det, antal som arrangørgruppen og FEIF estimerer, at ryttere og grooms, dommere, teknikere og andet personale når op på. Også denne model kræver, at forsamlingsforbuddet er lempet.

Vi videreudvikler på de succesfulde DITalks i samarbejde med Dansk Islandshesteforening. DI-Talks havde en række spændende foredrag under Icehorse Festival, der trak fulde huse.

Hvordan ser det på nuværende tidspunkt ud med interessen?

Hvorfor er Herning det ideelle sted at afvikle et VM?

Den er stor. Der er er solgt mange bi lletter, og stort set alle udstillerpladser er solgt. Vi har fået støtte af vores rigtig gode sponsorer og har et super samarbejde med alle vores leverandører. Vi har hele tiden taget højde for at kunne tilbagebetale billetter og udstillerpladser i tilfælde af, at VM bliver reduceret i størrelse.

Landskuepladsen i Herning er perfekt med banerne, stalde, alt det praktiske og beliggenheden midt i Nordeuropa med god infrastruktur. Samtidig er MCH Messecenter en meget professionel samarbejdspartner og meget erfarne i at afholde store events.

Hvad er p.t. jeres største udfordring? Corona-restriktionerne. Hvordan bliver faciliteterne for publikum? Hvis det går, som vi planlægger, så får vi et stort shopping-område og et stort cateringområde, hvor man kan spise og

Hvad bliver der af muligheder for mad og drikke som publikum? Som vi planlægger nu, bliver der et bredt og lækkert udvalg fra en masse forskellige madudbydere Har i planer om et brag af en rytterfest – hvis restriktionerne tillader det? Ja! Vi skal feste, hvis vi kan! Livet er jo en fest og ovenpå den her

24. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

corona-vinter, så trænger vi! Hvor mange kræfter er – slag på tasken – i gang for at arrangere og afvikle et arrangement af den her størrelse? Puha! Der ligger mange, mange timer i sådan et arrangement. Både for os i planlægningsteamet, men også for alle de frivillige. Når det så er sagt, så er der intet federe end at løfte i flok og sammen skabe noget helt særligt som et VM. Man får en gigantisk oplevelse og venner for livstid! Hvad er jeres motivation for at knokle for et VM 2021? Grundlæggende fordi vi elsker den islandske hest og fællesskabet omkring den. Desuden er et event som VM udviklende for branchen og de forskellige organisationer omkring vores hest. Hvad glæder I jer selv allermest til ved VM 2021? Vi glæder os til, at vi forhåbentligt kan holde en KÆMPE heste-fest for alle i det fællesskab, der er omkring vores stærke lille hest og se nogle smukke ekvipager på banerne. KORT OM VM Verdensmesterskabet for islandske heste, Danmark, finder sted på Landskuepladsen i Herning fra 1. -8. august 2021. Du kan bestille billetter og reservere din campingplads på www.vmdenmark.com WC (World Championship) 2021 arrangeres af Hestar Event i samarbejde med FEIF. Hestar Event drives af Lone Bertelsen, Stine Sandahl, Ole Søgård og Rasmus Møller Jensen, der også arrangerer den store indendørs WRL-event Icehorse Festival, www.icehorsefestival.com


R ER

IL T T S FØR LLE MØ BILL

ET TE

Skulle restriktionerne betyde, at der kun må lukkes et begrænset antal publikum ind, så har de, der på tidspunktet allerede købte billetter, fortrinsret. Sættes grænsen for det tilladte antal ved 2.500 er det altså de første 2.500, der har købt billet, der kommer med. De øvrige får naturligvis returneret billet eller udstillerplads – fratrukket et mindre administrationsbeløb. Det samme gælder, hvis eventet underlægges endnu strammere restriktioner end 2.500. Du kan sikre dig billet her:

JA TAK

UDTAGELSE TIL LANDSHOLDET Udtagelsen af ryttere til det danske landshold er i sagens natur også påvirket af corona-restriktionerne. DI’s sportskomité arbejder på højtryk for at få tingene endeligt på plads. Til eMagasinet Islandsk Hest oplyser Sportskomiteen følgende:

-Det bliver ved DM meldt ud, hvilke ryttere der - i samarbejde mellem Sportskomiteen og Eliteudvalget udtages til landsholdet. Når vi har de sidste ting på plads og det har vi snart - sender vi et nyhedsbrev ud. Følg med på eMagasinet Islandsk Hest, der skriver nyt, så snart situationen af udtagelsen til landsholdet er afklaret.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

25.


SIG GODDAG TIL DEN NYE FORMAND

SUS ULBÆK Af Helle Skram de Fries Foto: Privat

DI sikrer, at der er fælles regler i sporten og uddannede dommere, så vi også kan bruge vores hest til nationale og internationale konkurrencer. DI uddanner instruktører, og deltager i internationalt samarbejde om den islandske hest, så de regler, vi har her, er de samme som i andre lande.

Dansk Islandshesteforening har fået ny formand. Hun hedder Sus Ulbæk, og du kan møde hende her. Tillykke med valget. Hvad betyder det for dig, at du nu er ny formand for Dansk Islandshesteforening? Det er et stort ansvar. Forestil dig at Dansk Islandshesteforening ikke eksisterede. Hvem skulle så sikre at vores fantastiske hest bliver ved med at være en islandsk hest? Det sker kun, fordi der en forening, som værner om den islandske hests egenarter – dens gode sind, dens gangarter og dens robusthed. En forening, som sikrer racens beståen, afholder kåringer så kun de bedste hingste bruges i avlen og foretager registrering af avl. Derudover laver foreningen et kæmpearbejde for, at alle ryttere kan ride i stadigt flere skove og på strande. Et arbejde som er til gavn for alle islandshesteryttere.

I disse år kommer der flere og flere islands-hesteryttere til. De skal være så hjerteligt velkomne. For jeg forstår hver enkelt af dem i deres tilvalg af den islandske hest. Men det er mig lidt af en gåde, at medlemstallet i DI samtidigt stagnerer, at islandshesteryttere ikke synes. det er vigtigt at bakke op om Dansk Islandshesteforening. Det vil jeg gerne være med til at ændre på. Hvorfor vil du gerne være formand for DI? Jeg vil gerne være med til at udbrede kendskabet til den islandske hest, som er kommet til at betyde så enormt meget for mig og min familie. Det er vigtigt at blive ved med at udvikle foreningen, så den bliver endnu mere relevant for medlemmerne, og flere har lyst til at melde sig ind. For det er nu

26. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

engang sådant – at jo flere medlemmer, jo flere penge har foreningen at arbejde med. Der er mange områder, hvor DI kunne bakke mere op og bidrage til at flere kan være med f.eks. indenfor ungdomsarbejdet og elitearbejdet. Særligt uddannelsesområdet trænger til et løft igen. Jeg oplever, at folk virkelig gerne vil lære at ride deres islandske hest bedre. Det kræver flere og bedre uddannede instruktører.

"I disse år kommer der flere og flere islands-hesteryttere til. De skal være så hjerteligt velkomne. For jeg forstår hver enkelt af dem i deres tilvalg af den islandske hest”


eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

27.


KØB DIN BILLET TIL 8 DAGES ISHESTEFEST I 2021! Billetter kan købes på sporti.dk

Grafisk design og logo: Stine Sandahl. www.sandahls.net

Bliv

Frivillig

Mere info på vmdenmark.com

WWW.VMDENMARK.COM WORLD CHAMPIONSHIPS FOR ICELANDIC HORSES 1.– 8. AUGUST 2021 HERNING

28. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

@vmdenmark #vmdenmark facebook.com/vmdenmark


Hvordan kommer medlemmerne til at mærke, der sidder i ny person i formandsstolen? I de kommende måneder - vi er sådan set i gang - vil jeg og den øvrige bestyrelse være i dialog (virtuelt) med først og fremmest klubberne, men også andre ildsjæle, for at få deres syn på, hvad DI kan gøre mere og bedre end hidtil. Og lad mig lige her slå fast: Jeg overtager et velfungerende DI, takket være den konsolidering, der er sket de seneste år. Det er også derfor, jeg kan sætte mig i stolen og bare se fremad. Hvad påtænker du af eventuelle forandringer? Jeg har ideer indenfor nok alle områder, men nok størst ambitioner indenfor uddannelse. Men før jeg ruller frem, vil jeg gerne høre, hvad andre mener - gå i dialog for at høre, hvor de mange andre frivillige synes, at der er størst brug for udvikling af DI. Vi har jo ikke uanede ressourcer, og må nødvendigvis prioritere. Det værste for

en forening som vores er jo, hvis der kommer en formand ind, sætter en masse ting i gang, som ikke er forankret bredt eller kan finansieres, og som derfor ikke kan gennemføres, og så bliver fyret på næste generalforsamling. DI er en forening, der dækker meget bredt. Hvad brænder dit hestehjerte primært for? Det hele – natur, sport, avl og det sociale samvær som følger med vores fælles passion. Mest af alt elsker jeg at ride, at uddanne mig selv og min hest. Lykkefølelsen når samspillet bare fungerer, den perfekte overgang, tølt på en glad og smidig hest; jeg bliver helt glad bare ved at tænke på det. Hvad bliver din første, vigtigste opgave?

Den første er fortsat adgang til at ride i Naturnationalparker. Regeringen har fremsat forslag om Naturnationalparker/rewilding, samt ændring af dyrevelfærdsloven, hvor DI i samarbejde med Dansk Rideforbund, Friluftsrådet, Forum for Hestevelfærd og andre søger indflydelse for at sikre fortsat adgang til at ride i statsskovene og gå imod lempelser af dyrevelfærdsloven i statsskovene.

“Og lad mig lige her slå fast: Jeg overtager et velfungerende DI, takket være den konsolidering, der er sket de seneste år. Det er også derfor, jeg kan sætte mig i stolen og bare se fremad”

Der er to store opgaver lige nu for DI som er vigtige for alle som har islandsk hest – uanset om de er medlem af foreningen. Og hvor vi som forening arbejder for alle.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

29.


Forsikring er en tillidssag

WIEGAARDEN 164944

– både før og efter skaden er sket

HOVEDSPONSOR FOR

Dansk Hesteforsikring støtter både bredden og sporten i Dansk Islandshesteforening

Annonce 210x280mm Islandsk hest.indd 1

30. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

04/02/2020 08.50


Vi er helt enige i betydningen af at genoprette den pressede natur, men vi mener, det er muligt at iværksætte tiltag, der styrker biodiversiteten, som ikke behøver at indebærer begrænsninger i adgang til skovene, således som det er foreslået. Ude lokalt er der mange ryttere, der arbejder med samme mål, som DI samarbejder med. Det andet emne er CEM, og hvordan vi kan bidrage til at flest muligt får testet deres avlshingste og avlshopper, så vi i fællesskab kan bekæmpe sygdommen, hvor den findes, og få overblik over udbredelsen. Sker det ikke, vil det medføre større omkostninger ved at ifole hopper og færre føl. Så hvis du påtænker at avle en islandsk hest i år, så gå ind på DIs hjemmeside og se mere om CEM. Det er et krav, at alle hingsteholdere skal lade deres hingste teste for CEM, og at kun hingste, der tester negativt, må bedække. Ligeledes bør avlshopperne testes. Det er i hoppeejers egen interesse, da ifoling er vanskelig, hvis hoppen er inficeret, og skulle hoppen blive drægtig, er der stor risiko for at miste føllet.

Læs også artiklerne om CEM i dette nummer af eMagsinet Islandsk Hest. Hvad er - kort fortalt - dine forudsætninger for at bestride posten? Jeg har i mit voksenliv været engageret i den islandske hest siden 2002 – indenfor snart sagt alle områder. Jeg kommer til posten med en klar forståelse af bredden i anvendelsen af hesten og de mange forskellige slags mennesker, som beskæftiger sig med vores hest. Fra mit ”civile” liv bringer jeg viden om bestyrelsesarbejde, arbejde i politiske processer og internationalt samarbejde. Hvad glæder du dig mest til som formand? Sammen med alle jer andre frivillige, hvis passion er den islandske hest, at udvikle foreningen, sådan at endnu flere islandshesteryttere synes, det er vigtigt at være med og bakker op.

Du er rytter, avler, stutteriejer m.v. Hvordan skal du få tid til at være formand for DI? Det skal der være tid til. Jeg arbejder jo mindre end jeg har gjort tidligere, så der er plads til at være en aktiv DI-formand. Hvad er - efter din mening - DI’s vigtigste formål? At bevare den islandske hest med dens helt særlige kendetegn og udbrede kendskabet til den - det er mægtig klart i DIs vedtægter. Hvornår sad du første gang på en islandsk hest? Jeg havde faktisk islandsk hest som barn. Min far købte to utilredne hopper direkte fra Island. Det lykkedes min søster og jeg at ride på den ene. Vi boede langt fra rideskoler og kom aldrig længere end til at ride rundt på markerne og i skovene i Vejle Ådalen – formentlig i en slags grisepas. Er det korrekt at antage, at hvis du var en islandsk hest ville du høre ind under kategorien ”vilje over middel, men styrbar”. Haha. Det er nok en meget præcis beskrivelse.

Det gælder uanset om man håndbedækker eller inseminerer. Test og behandling af avlshopper er afgørende vigtigt for hurtigt at få bugt med CEM. Dansk Islandshesteforening er gået sammen med Statens Seruminstitut (SSI) og Københavns Universitet om et forskningsprojekt, som skal kortlægge CEM. Der er derfor billige tests, hvis de indsendes til SSI. Din dyrlæge er informeret og kan hjælpe dig med at få det gjort. Der er kun billige tests i år – og gives til alle – uanset om du er medlem af Dansk Islandshesteforening. Det gør vi for at få så mange som muligt til at teste.

K: Æ B L U DEL SUS MID

VIL J

E OV

ER

MEN ST YR

BAR

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

31.


Divar från Lindnäs ...og Stutteri Agerholm i HelsingeNordsjælland byder velkommen til bedækningssæsonen 2021! Divar er hingsten lidt ud over det sædvanlige – imponerendealler udstråling, ekstraordinære og klart adskilte gangarter, stærke ben og hove, et vidunderligt og samarbejdsvilligt sind og charme der kan score os alle...

indehaver af verdens højeste kåring i 2015, fortsat blandt verdens absolut højest kårede hingste, unik og stærk afstamning med masser af flotte afkomskåringer! Divars afkom er virkelig smukke og elegante, meget velrejste og langbenede med flotte og adskilte gangarter og så tilmed med et elskeligt og samarbejdsvilligt sind! Tilbagemeldingerne på Divars afkom

Total: 8,78 Byg: 8,69 Rid: 8,83 9 for Tölt, Pas, Vilje&Sind, Form, Proportioner og Hårpragt 9,5 for Hove og Benkvalitet Mildt og samarbejdsvilligt sind. Glóbrunn – avler ofte cremegenet videre. Kontakt Henriette på tlf.: 51702874 eller post@divar.dk

15141_Stutteri Friis.indd 1

32. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

er virkelig positive, og flere ventes kåret i år ud af de relativt få afkom der er gamle nok! Vi tilbyder enefolde med læskur til hopperne og har en meget erfaren og dygtig reprodyrlæge til rådighed. Divar tilbyder inseminering på stutteriet i 2021. Læs mere om Divar på www.divar.dk og følg Divar og alle hans vidunderlige afkom på facebook.

Afkom efter Divar: Hrönn från Gröna Gången Kåret som 6 års med Total: 8,44 Rid: 8,67 Byg: 8,11 – bl.a. 9,5 for pas!

12/02/2020 14.18


HER ER DET NYE eMAGASIN

DER GI’R POTE TIL BÅDE LÆSERE, SKRIBENTER, HUNDE - OG ANNONCØRER

Det er et sprit nyt søster-magasin til “eMagasinet Islandsk Hest” nemlig “emagasinet Dig og Hund” med interviews, nye trends, faglige artikler, blogs, dyrlægebrevkasse, produktnyt og livsstil m. m. Vi tør dog godt interessere os for det usædvanlige, hvis det har kant, underholdnings- eller nyhedsværdi. eMagasinet Dig og Hund er nu lanceret og vil udkomme hver anden måned. Du kan tilmelde dig Magasinet herunder som betyder at du vil modtage nye numre når de udkommer.

Samarbejde og passion for pelsdyrene:

Historier?

Måske har du lige fået en ny uldtot i huset eller adopteret en voksen hund fra internatet? Har du en dygtig terapieller lydig servicehund? Træner du spor med din labrador? Eller måske er du hundetræner eller har anden faglig ekspertise? Så vil vi rigtig gerne høre fra dig - send os endelig en besked.

Er du god til at skrive fængslende med en pointe? Har du allerede en hundeinstagram account, så du ved hvad det vil sige, at skulle skabe meningsfuldt og engagerende indhold? Super fotos og nye vinkler? Vi vil rigtig gerne høre fra dig - send os endelig en besked på bs@bjmedia.dk

Klik lige over på Dig og Hund Facebook og giv os et like - det tager højst 3 sekunder. Vi er selvfølgelig også på instagram, nu vi er igang! Tusind tak!

HUSK AT DIG OG HUND ER GRATIS ONLINE MELD DIG TIL HER

JA TAK eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

33.


Julie Christiansen prøver hest på Island

34. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


GLEM OVERTRÆNING OG OVERFODRING

SÅDAN GIVER DU DIN IMPORTEREDE HEST EN GOD START I DANMARK

De fleste importerede heste har bedst af at komme i gang med det samme. Men man skal ikke forvente mirakler den første sæson, lyder det fra toprytteren Julie Christiansen.

“Vi prøver ikke at gøre for meget i begyndelsen. De får sko på inden for den første uge og får ordnet tænder, og så går jeg i gang med dem, men jeg forventer ikke så meget af dem. De er lidt stive efter turen, og hestene skal finde ind i deres nye omgivelser og til deres nye rytter. Generelt er det første halve år ikke så fantastisk,” siger Julie og indrømmer, at flere af hendes heste gik “hammerdårligt” i det første forår efter importen.

I sidste nummer af eMagasinet islandsk Hest kunne du læse om, hvordan man køber hest på Island og klarer alt det praktiske omkring eksporten.

I det tilfælde skal man tage det roligt, stole på sit system og give hesten tid - meget gerne i samarbejde med en dygtig træner.

Men hvad gør man, når hesten er landet i Danmark? Hvad man skal fodre den med, og hvordan man skal ride den i det første stykke tid er blot nogle af de spørgsmål, der kan trænge sig på.

“Man skal ikke forvente, at de går med benene oppe under næsen det første stykke tid. Jeg ser mange, der bliver utålmodige og ikke forstår, hvorfor hesten ikke præsterer, og så begynder de at overtræne hesten, så den går helt død. Det er lige så slemt som at lade hesten stå og hænge på en fold. De skal trænes let, og så skal det nok komme,” siger hun.

Af Berit Ertmann Foto: Privat

Verdensmesteren og træneren Julie Christiansen, der har importeret et stort antal heste fra Island, opfordrer nybagte hesteejere til en importhest til frem for alt at tage det roligt og lade være med at forvente for meget af hesten det første stykke tid.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

35.


Ikke som til VM

Den frygtede sommereksem

Fem gode råd:

Også den islandske toprytter Jakob Svavar Sigurðsson, der hvert år sælger mange heste til udlandet, er også tilhænger af at gå i gang med hesten med det samme efter importen, så den ikke går helt i stå.

Mange heste fra Island går rundt med tandspidser, så ifølge de erfarne trænere er det en god idé at få tænderne ordnet hurtigt efter importen. Noget, der kan gøre en stor forskel i forhold til, hvordan hesten accepterer biddet.

l Få ordnet hestens tænder, inden du påbegynder træningen

“Der er som regel ikke behov for en lang pause, efter at de er kommet. Kig på hesten - hvis den har det godt, så gå i gang og arbejd lige så stille med at lære den at kende,” siger han.

Derudover skal man holde sig for øje, at hovene ofte ændrer sig, bl.a. fordi mineralsammensætningen i det danske grovfoder er anderledes end i Island, og fordi langt de fleste heste bliver eksporteret uden sko og derfor har gået barfodet i et stykke tid.

l Tag det stille og roligt og accepter, at hesten har stivheder efter rejsen

Højsæsonen for eksport af heste fra Island er i efteråret og vinteren, og den sæson kan hjælpe nye hesteejere i Danmark med at lære deres nye hest at kende stille og roligt. De fleste heste er i den periode lidt trætte og ikke så “oppe på dupperne” som i foråret, hvilket giver mulighed for, at man kan arbejde sig sammen med hesten, uden at tingene bliver for spændende. Vinteren er eksempelvis et godt tidspunkt at lære hesten at acceptere tøjlekontakt, mens den stadig slapper af i skridten, fordi mange heste - især hingstene - kan glemme alt om at skridte, når foråret kommer, lyder rådet fra den islandske toptræner. Når det islandske landshold er afsted til VM, ser man mange heste levere præstationer på højt plan en uge efter eksporten. Det kunne give den tanke, at en flyvetur til det europæiske fastland ikke er en særlig voldsom ting for hestene. Men et VM kan ikke direkte sammenlignes med en eksport til en ny ejer i et ny land, mener Jakob. Under et VM bliver alle heste eksporteret med sko, grovfoderet består af importeret hø fra Island, og rytteren og udstyret er det samme. På trods af dét, er det stadig en hård omgang for hestene. Ved en “normal” eksport, skifter hesten alt det kendte ud, og det bør man som ny rytter og ejer tage hensyn til og respektere. Den tid, man bruger på at hjælpe hesten til at falde til og ikke kræve for meget, er godt givet ud, lyder rådet.

Det er derfor en god idé at alliere sig med en dygtig smed, som kan vurdere, hvordan hesten kan beskæres uden for store ændringer, og derudover må man sørge for, at hesten er dækket ind med vitaminer og mineraler, så hoven kan vokse sig stærk igen. Hvad angår fodringen, er det et kapitel for sig selv. Julie Christiansen er tilhænger af at importere hestene mellem den 1. oktober og den 1. marts og helst før den 1. januar - for at undgå sommereksem og give hestene de bedste betingelser for at falde godt til. Når de kommer til Danmark, giver hun en kur med OnlyGoodHorse, som er et tilskud med mælkesyrebakterier mod forstyrrelser i tarmen og modvirker fordøjelses- og hudproblemer. Spørger man andre erfarne trænere og ryttere, der har importeret heste, vælger de at give en vitamin- og mineralbooster. Alle påpeger de, at det er vigtigt at hjælpe hestens immunforsvar så meget som muligt i den første tid. Det minimerer risikoen for, at hesten bliver syg efter det voldsomme miljøskifte, og gør samtidig også risikoen for sommereksem mindre, lyder vurderingen. Julie Christiansen fortæller, at hun aldrig har haft en hest med sommereksem, på trods af at hun bor på det nordlige Djursland, hvor der er mange irriterende insekter om sommeren.

36. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

l Sørg for at få beskåret hovene og sko hesten nænsomt uden store forandringer på én gang

l De fleste heste har bedst af at komme i gang med at arbejde efter importen, hvis de ellers er sunde og raske l Giv gerne hestens immunfor svar og fordøjelse et boost, men husk, at alle foderændringer skal ske langsomt


eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

37.


I 2016 vandt Amalie DM sølv på hesten Snorri

38. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


DRØMMEN OM EN PLADS

PÅ LANDSHOLDET Af Helle Skram de Fries Foto: Privat

hopper rundt. Amalie ryger ud foran sadlen og videre ud på halsen af den forskrækkede hingst.

-Da jeg var ti år, fik jeg for alvor øjnene op for Sporten, og Tania Hoejvang Jensen var mit store idol.

Alberte Møller får hurtigt styr på hesten, og Amalie Reiche hopper af.

Amalie Reiches hidtil bedste resultat er sølvmedaljen ved DM i 2016. Hun glæder sig til igen at komme til at ride stævner og imens dygtiggør hun sig.

Hesten falder til ro og lidt efter er Amalie tilbage i sadlen og rider efterfølgende hovslaget rundt uden longe. Blev du ikke bange? Ungrytteren 19-årige Amalie Reiche arbejder hos Alberte Møller på Bækkegården i Helsinge. Her er hun både staldpige og assisterer med træning af unge heste i tilridning og heste, der er lidt længere i deres udvikling. Amalie Reiche er selv en dygtig ungrytter. Ved DM i 2016 vandt hun sølv i T.1på sin vallak Snorri fra Ganges Bro og var reserve på landsholdet. Hun har også været Sjællandsmester på Snorri. Drømmen om en plads på landsholdet lever helt klart, men Amalie Reiche er også ydmyg og erkender, at konkurrencen er hård og kravene høje.

-Nej, jeg koncentrerede mig om at forholde mig roligt og holde balancen. Det handler primært om ikke at gå i panik. Den kønne pige smiler og stryger anerkendende hingsten på halsen og sætter den tilbage på fold. Trods sin unge alder har Amalie allerede en hel del erfaring. -Jeg har redet siden, jeg var fire år. Sammen med min tvillingesøster. Da vi var fem, fik vi vores første islænder i familien. Amalie husker tilbage:

Til gengæld har hun også ambitioner og evner til at forfølge sin drøm.

-Det var min mor, Anne-Mette, der sørgede for, jeg holdt ridningen ved lige. Hun løb ved siden af, når jeg red i skoven og har altid været en kæmpe støtte.

Da eMagasinet Islandsk Hest besøger Bækkegården, er Amalie Reiche på ryggen af en fireårs hingst, der er i tilridning.

Amalie red sit første stævne, da hun var otte år. -Det var i gædingakeppni ungdomsflok. Jeg kom i finalen og blev nummer fem.

Alberte Møller står i midten og har hesten i longe.

Den første røde roset fik Amalie Reiche til et Hildingur stævne, hvor hun vandt børneklassen i konkurrenceformen, firmakeppni.

Pludselig bliver den forskrækket og

Arbejdet hos Alberte Møller lærer hende rigtig meget. -Jeg er superglad for det og får heldigvis mulighed for at ride mange heste. Det er fint nok at muge ud, men det er jo træningen med hestene, der udvikler mig. -Jeg har min egen hest, en 14 års vallak Biskup frá Akurgerði II, med og får undervisning på ham af Alberte. Biskup har Amalie haft siden efteråret 2019. Hendes tidligere vallak, Snorri, bor i dag hos en dame i Næstved og har det godt.

“Drømmen om en plads på landsholdet lever helt klart, men Amalie Reiche er også ydmyg og erkender, at konkurrencen er hård og kravene høje”

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

39.


Amalie Reiche og Biskup

40. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


Vejen til at blive ejer af Biskup indbefattede en tur til Island.

Biskups alder på 14 generer ikke unge Amalie.

I konfirmationsgave fik Amalie Reiche en tur til Island, hvor hun kom hun til at arbejde for Siggi Matt. I sommeren 2017 fandt hun Biskup.

-Nej, der er masser af gode år i ham. Han er en robust hest, og der er mange forskellige, der kan hjælpe mig. -Jeg tænker, Charlotte Cook er god til at hjælpe med pas. Jeg kan godt lide at have noget at arbejde med og selv udvikle mig sammen med hesten. -Og så har Biskup og jeg et specielt bånd.

-Jeg syntes, han var sjov at ride på. Jeg red ham blandt andet på en tur, hvor der var 80 løse heste med. Der lærte jeg ham rigtig godt at kende. -Han har en god pas og enormt meget vilje og tænding. I Island gik han næsten kun pas, men han har også gode grund-gangarter. -I efteråret 2019 fik jeg ham så hjem, og han har ændret sig meget siden. Han er kommet ned i gear og har fået fine adskilte gangarter. -Han er næsten blevet en hel dressurhest, griner Amalie. Jón Steníld, der i Berlin vandt VM-guld i femgang på Eilífur fra Teglborg i 2019, har hjulpet Amalie med Biskup. -Jeg havde Biskup med på kursus, og Jón var god til at lære hesten at slappe af. Nu hjælper Alberte mig med at gøre Biskup til en god femgangshest.

En plads på landsholdet med Biskup vil få Amalies drøm til at gå i opfyldelse. -Jeg håber, men det er også svært at håbe på. Der er mange gode heste og mange dygtige ryttere.

det også vigtigt, at rytteren er det. -Det giver styrke at arbejde med heste, og jeg går mange skridt hver dag. Men jeg laver også noget yoga og noget fysisk træning for at være smidig og forbygge skader. Hjemme hos forældrene, Anne-Mette og Troels i Valby ved Helsinge har familien også heste -Ja, syv islændere. Mine forældre rider lidt og avler også lidt føl. Passionen for de seje islændere fylder meget for det 19-årige talent. Meget, men ikke alt. -Jeg blev student i sommeren 2020, så jeg har også passet mit gymnasium og mine venner.

-Men det er godt med en målsætning. Jeg håber at komme med til DM, men kravene er høje. Man må konkurrere med sig selv og gøre sit optimale. Måske kan Biskups stærke pas skaffe ekvipagen en landsholdsplads. -Men jeg satser også på gode karakterer i de andre gangarter, lyder det fra Amalie Reiche, der har to år tilbage som ungrytter. Udover at holde hesten i topform, er eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

41.


Amalie og 4 års hingsten Frekur

Planen er, at Amalie vil læse videre. -Måske på CBS (Copenhagen Business School) eller en lang videregående uddannelse på universitetet. Min tvillingesøster er medicinstuderende. Så måske kunne Amalie tage en dyrlægeuddannelse – med heste som speciale? -Tanken om en berider uddannelse på University College Hólar i Island har da strejfet Amalie Reiche. -Foreløbig skal jeg være her hos Alberte indtil sommer – og måske længere. Det er jeg rigtig glad for. -Jeg lærer meget af at være her, og jeg føler virkelig, at Alberte går seriøst ind i, at jeg skal lære noget og engagerer sig i mig som rytter og som menneske.

42. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


▪ ▪ ▪

Hvis hesten selv kunne vælge Indtegning fra foster til 20 år Livslang dækning på alle forsikringer

KONGERIGET DANMARKS HESTEFORSIKRING g/s - FRA HESTEFOLK TIL HESTEFOLK

www.kdh.dk – tlf. 3315 3970 – kontakt@kdh.dk eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

43.


SÅDAN KAN

CEM·SMITTE FORHINDRES

Af Helle Skram de Fries Foto: Jørgen Søby

Sidste år viste det sig, at både hingste og hopper i islandshesteverdenen herhjemme var smittet med kønssygdommen CEM. En sygdom, der gør det vanskeligt at ifole hopper og samtidig giver øget risiko for, at hopperne kaster føl. Og en sygdom, det er i alles interesse at få stoppet udbredelsen af. Dansk Islandsforening gør derfor, hvad de kan for at udbrede dels kendskabet til sygdommen og viden om, hvordan man kan forhindre smitten i at brede sig og Dansk Islandshesteforening oplyser til eMagasinet Islandsk Hest, at de blandt andet har iværksat følgende: 1. februar udarbejdedes en handlingsplan med retningslinjer, der kan opspore og stoppe udbredelsen af sygdommen i Danmark.

Der gennemføres desuden et forskningsprojekt, der screener for kønssygdommens udbredelse herhjemme. CEM er en meget bekostelig infektion at få ind i en population, da det kan føre til mistede/ tabte drægtigheder, diagnostik og behandling. Derfor er målet med Dansk Islandshesteforenings handleplan at forsøge at eliminere CEM-smitten i den danske population af islandske heste så hurtigt så muligt. I handlingsplanen indgår: Alle hingste, der skal bedække/ tappes skal være testet negativ for CEM. Det anbefales, at alle hopper som indgår i avlen, får udtaget en CEM test, og at hopper kun bedækkes, såfremt testen er negativ. Føl som fødes af CEM-positive hopper anbefales også testet.

Så hesteejere ved, hvordan de skal forholde sig, hvis de skal have ifolet en hoppe eller har en hingst, der skal bedække.

44. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

“CEM er en meget bekostelig infektion at få ind i en population, da det kan føre til mistede/tabte drægtigheder, diagnostik og behandling”


eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

45.


Du indsender CEM-prøven til States Serum Institut, hvor den indgår i et stort forskningsprojekt, der forhåbent-lig kan være med til at give viden om infektionens udbredelse og dermed hvor længe, retningslinjerne skal håndhæves. For at få flest mulige til at deltage er der via bidrag fra bl.a. Dansk Islandshesteforening indgået aftale med Statens Seruminstitut om særdeles fordelagtige testpriser for alle avlere. Forskningsprojekt skal understøtte avlskomiteens handleplan. Forskningsprojektet gennemføres i hele 2021 som et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Københavns Universitet.

FAKTA

Dansk Islandshesteforenings retningslinjer pr. 1. februar 2021 vedrørende CEM for alle avlere i 2021 1. Der kræves CEM-test af alle hingste, som skal bedække/tappes til insemination i 2021. Kun CEM-negative hingste må opstarte bedækning/tapning til insemination. Den verificerende test skal bestå af 4 svabere fra hver hingst og analyseres som PCR-test. HUSK! At indsende det negative testsvar eller kopi heraf til Stambogskontoret for islandske heste.

Statens Serum Institut står for at analysere alle de verificerende prøver for CEM i Danmark. Det var også Statens Serum Institut, der i sommeren 2020 udførte rigtig mange CEM-tests på islandske heste, da udbruddet startede.

2. Det anbefales, at alle hopper, som skal bedækkes/insemineres får taget en CEM-test. Kun CEM-negative hopper må bedækkes. Den verificerende test skal bestå af 3 svabere fra hver hoppe og analyseres som PCR-test.

Dansk Islandshesteforening yder økonomisk støtte til CEM-forskningsprojekt. Ved at være bidragsydende og aktive i forhold til forskningsprojektet, har Dansk Islandshesteforening nemlig mulighed for at følge med i, hvordan udbredelsen af CEM faktisk viser sig at være, og foreningen kan støtte op om avlerne i udgifterne til tests og opfølgende prøver hos positive individer.

3. Føl, som fødes af CEM-positive hopper, bør testes.

På nuværende tidspunkt ved ingen, hvor udbredt CEM-bakterien er i den islandske hestepopulation i Danmark. Det skulle den planlagte CEM-screening i forskningsprojektet gerne afdække i løbet af 2021, så man få mulighed for at komme sygdommen til livs og atter have CEM-frie islandske heste. Læs meget mere om CEM på Dansk Islandshesteforenings hjemmeside.

4. Der vil blive sanktioneret overfor hingsteejere, som benytter deres hingste til bedækning eller inseminering uden en forudgående negativ CEM-test, udført efter de anbefalede retningslinjer (4 prøver pr hingst og PCR-test) og inden start af bedækningssæson. Ligesom der også vil blive sanktioneret overfor tilfælde hvor CEM-positive hingste, får lov til at bedække/inseminere. Gebyret for manglende efterlevelse af retningslinjerne vil beløbe sig til 10.000, - kr. per hændelse. 5. I udgangspunktet vil ovenstående 4 punkter være gældende i de næste 5 år, altså frem til 1. januar 2026. Dette tidsrum er for at sikre fornøden tid til at den danske population af islandske heste kan blive helt fri for CEM-smitten. Kilde: Islandshest.dk Kilde:

ISLANDSHEST.DK

46. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


ES I ALL

SE S E R INTEEM FRI EN C RD TEVE HES

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

47.


KORT NYT Lempelse af forsamlingsforbud

Husk Rytterlicens

På tur med Guldhest

1. marts 2021 blev forsamlingsforbuddet i forbindelse med udendørs idræts- og foreningsaktiviteter hævet fra 5-25 personer.

Husk at få fornyet din rytterlicens, hvis du skal ride stævner i 2021. D-licens

Guldhest.dk er Feddets nye islændersted som åbnede 1. marts 2021.

Det betyder, at der nu kan være udendørs undervisning og afholdes små stævner.

- giver adgang til alle Sports- og Gædingakeppniklasser med D-status (Disse tæller ikke til Den Danske Rangliste (DRL), alle Alridsklasser udbudt ved klubstævner (dvs. ikke DM). BC-licens - giver adgang til DRL-klasser med Bstatus (T3, T4, 4.2, 5.2, pasklasser) og C-status (T8, T7, T6, T5, 4.5, 4.4, 4.3), samt alle Gædingakeppni klasser ved Gædingakeppni DRL stævner. A-licens - giver adgang til klasser med A-status (T1, T2, 4.1, 5.1, pasklasser, AL1 ved DM og Gædingakeppni ved DM). Husk det kræver medlemskab af DI. Med en A-licens kan du, naturligvis, også ride B, C og D-stævner.

48. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

De tilbyder turridning og rideferie på islandske heste i et stykke af Sydsjællands mest enestående natur, ligesom du kan ride ugentligt på en af de skønne islændere, eller have din private hest opstaldet i løsdrift. Booking: +45 40481060


Islandsk Hest / Februar 2019

Side 18. - Islandsk Hest / Februar 2019

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

49.


50. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


SYV TRÆNINGSTIP FRA TOPRYTTER ANNE SOFIE NIELSEN

Af Helle Skram de Fries

Når vi prøver noget nyt, som vi ENDNU ikke mestrer, er der risiko for fiasko.

Tip 1: Du skal tro på det

Foto: Mathilde Bøgh

Anne Sofie Nielsen, kaldet Fie i daglig tale, bød på de sociale medier velkommen til 2021 med syv tip til træningen af den islandske hest. ”I det nye år krydser jeg fingre for et godt helbred, mange gode oplevelser med heste og menneskene omkring dem, og masser af spændende ny læring.

Tro på det og tag ansvaret for din udvikling. Først og fremmest skal man virkelig tro på, at man kan forbedre sig. Det lyder jo meget logisk, men mange tvivler på, om de overhovedet kan udvikle sig og blive rigtig gode. Omgiv dig med mennesker, der tror på dig. Der er ikke noget mere ødelæggende for selvtilliden og motivationen, end at mærke andre tvivler på dig. Tror du ikke helhjertet på sagen, gør du heller ikke det, der skal til for at rykke.

Jeg har i noget tid nørdet lidt med, hvad der skal til for at blive en god rytter.

Alle kan, med de rigtige redskaber, udvikle sig og blive en bedre rytter. Så tro på det og tro på dig selv.

Hvorfor rykker nogle og ikke andre?

Tip nr. 2: Du skal udfordre dig selv

I syv punkter har jeg samlet viden fra kurser i mental-coaching, artikler og bøger om talentudvikling og egne erfaringer.

Udvikling og udfordringer følges ad. Udfordringer kan være ubehagelige. Du skal være parat til at møde ubehaget, acceptere det og stadig gøre det, du har planlagt.

Oprindeligt var de ment som ”note to self”, men måske kan andre også have glæde af dem.” De syv tip blev til stor glæde og inspiration for rigtig mange ryttere, og eMagasinet Islandsk Hes har fået lov til at dele Fies træningstips med vores læsere.

Er du utryg ved hesten, så få hjælp, så du får redet alligevel. Er du bange for at fejle og for, hvad de andre tænker, når du starter til stævne? Så vær modig, hold fast i årsagen til, at du ville starte stævne.

Måske dukker forstyrrende tanker op, og det føles ubehageligt. Prøv at acceptere dem alligevel. Fejl og fiasko er en del af pakken, når man skal lære nyt. Det sker for alle. Har du det svært med at lave fejl så tænk, at det kan være en mulighed for at få erfaring, i stedet for at se det som en fiasko. I processen finder vi ofte ud af, hvad der ikke virkede, eller hvad du endnu ikke mestrer. Netop det er vigtig information på din vej til at blive bedre. Derfor skal du være udholdende. Du skal have mental styrke til at prøve igen - med risiko for at fejle igen og igen. Indtil du mestrer det nye.

“I processen finder vi ofte ud af, hvad der ikke virkede, eller hvad du endnu ikke mestrer”

At springe fra er først en lettelse, men på den lange bane, er det jo frustrerende, hvis det bremser dig i det, du drømmer om.

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

51.


Tip nr.3: Du skal få overblik

Tip nr. 4: Du skal øve dig systemetisk

Der findes masser af metoder til at afdække mål og dele det ned i mindre, mere overskuelige bidder.

Du skal øve dig systematisk. Det kræver motivation og selvdisciplin at blive ved med at øve sig.

Bidderne trænes del for del og trin for trin, indtil du til sidst kan kombinere dem og nå dit mål.

Også når vejret er dårligt, kæresten kalder, eller hesten ikke forstår, hvad du vil og gør noget helt forkert.

En stor udfordring kan være at få overblik over, hvad det præcis er, der skal til for at komme i mål.

Øvelse og træning er vejen frem. Du er nødt til at investere tid på at øve dig, for det er sådan, du får erfaring.

Hvilke dele består succesen af? Hvilke krav er der til hesten? Hvad skal du kunne?

Jo flere heste du rider, jo mere får du øvet dig. Hvis du gerne vil optimere din træning af hesten så forsøg at gøre det mere systematisk.

Èn måde at finde ud af det på er ved at tale med en, der har gået vejen før dig. En der har været igennem en tilsvarende proces og hvis erfaringer, du kan nyde godt af. En dygtig instruktør kan også hjælpe dig til at få overblik over opgaverne. Hvad skal du gøre? Hvordan skal du gøre det? Hvorfor skal du gøre det? Og hvornår? Drejer det sig om noget, du skal lære at mærke, når du rider, så hjælper det at prøve en hest, som allerede kan det, du gerne vil kunne med din egen hest.

Når du har afdækket, hvad der skal til for at nå̊ dit mål (se tip nr.3), kan du bruge punkterne til at lave en træningsplan. Hvad er det første, du og hesten skal kunne for at komme nærmere dit mål? Hvad skal I derefter? Med overblik over træningen, bliver udfordringerne mere overskuelige.

At forstå hvordan hesten skal føles, kan du hverken kan læse dig til, se andre udføre eller bare få forklaret.

“Øvelse og træning er vejen frem. Du er nødt til at investere tid på at øve dig, for det er sådan, du får erfaring”

Her er en god, veluddannet hest den bedste ridelærer.

Tip nr. 5: Du skal gøre dig umage Det er ikke kun, hvor meget du øver, der afgør, om du bliver god. Det er også måden, du træner på. Du er nødt til at have fuld opmærksomhed. Både på dig selv og på hesten, når du rider. Der er meget at holde styr på. Du skal lære at kontrollere både din egen og hestens krop.

52. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

Du skal kunne styre din egen psyke og registrere hestens sindstilstand. Alt efter hvad du mærker, skal du beslutte, hvilke signaler du skal give, hvilke øvelser du skal bruge, hvilket tempo du skal ride etc. Du prøver nye ting af. Mærkede du nogen forandring? Man kan opøve sin evne til at holde fokus og koncentration. Forskellige teknikker kan hjælpe din opmærksomhed tilbage på opgaven, hvis tanker og følelser har det med at rive dig væk. Efter hver træning, skal du huske, hvilke nye tiltag, der resulterede i hvilke forandringer. En træningsdagbog, hvor du noterer dine observationer, kan være en god hjælp til at huske det hele. På den måde går du fra hver eneste træning med mere erfaring. Skal du virkelig rykke, skal du træne fokuseret, struktureret og strategisk hver gang.


AT R E B HÅ JEG EVET

R BL RET E U D SPIRE IN GODNG NI TRÆ

Tip nr. 6: Du skal være tålmodig Fokuser på udviklingen og processen, mens du arbejder efter resultatet. T ræning af heste kræver tålmodighed, og resultaterne kan være længe undervejs. Derfor er det vigtigt også at glæde sig over små fremskridt. Små succeser gør det sjovt at træne. Glæd dig over, at du har mulighed for at være fuldstændig fokuseret, opslugt og engageret i noget, du virkelig brænder for. Nyd din passion og nyd, at ikke én dag til hest er den samme.

Tip nr. 7: Du skal holde dig i form Du skal kunne sidde afspændt og balanceret på hesten uden at forstyrre den. Ellers kan den ikke bevæge sig løsgjort og utvunget. Din krop er dit værktøj til kommunikation med hesten. Skal du kommunikere præcist, skal du have styr på din krop. Hvis dele af din krop konstant er i bevægelse, svarer det til en person, der snakker uafbrudt. Input non stop gør enten hesten stresset, eller også holder den bare op med at lytte. Din krop skal desuden opfatte, hvad hesten gør under dig. Det kræver kropsbevidsthed, god balance og kropskontrol at have overskud til at mærke hesten samtidigt med, den skal rides. Ud over at træne din opstilling og balance på hesten, kan det være givende at træne kroppen på andre måder. Det kan for eksempel være med pilates, yoga eller TRX for blot at nævne nogle få træningsmetoder. Opsummering De 7 tip: Tro på dig selv, vær ihærdig, øv dig, gør dig umage og giv dig selv udfordringer. Bliv ved til du lærer at mærke, hvordan hesten føles, når det er rigtigt, når det næsten er rigtigt, og når det er helt forkert. Snak med en, der har gået vejen før dig. Nyd hesten, nyd at blive fuldstændig opslugt af din passion og glæd dig med de mennesker, der tager rejsen sammen med dig. Jeg håber, du er blevet inspireret eller har fået øje på nogle ting, du kan gøre anderledes. Fortsat god træning!

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

53.


Af Kristina Christensen Fotos: Privat

54. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


SPØRG OS

SPØRG FAG EKSPERTEN

OM NOGET

HALEORM NÅR HESTEN KLØR SIG, KAN DET VÆRE

ud og skaller af. Disse tørre skaller har en kløende virkning og får hesten til at gnubbe sig op ad diverse objekter. Hej Brevkasse Min hoppe klør sin hale helt afsindigt selvom jeg har afleveret en gødningsprøve for nu et par måneder siden som så fin ud, altså ingen behandling. Kan det være haleorm? Hvornår skal de behandles? Hesten er 10 år. Venligst Karen Nielsen Hej Karen Der er mange mulige årsager til at en hest klør sig i haleregionen, men det er rigtigt at haleorm er en af dem. Haleorm kan ikke påvises i gødningsprøver af den simple årsag at ormene ikke lægger æg i gødningen, men derimod på huden lige uden for endetarmsåbningen. Her afsættes æggene i en proteinholdig masse, som tørrer

Herved spredes smitten ganske effektivt og andre heste kan blive inficeret. En effektiv metode til påvisning af haleorm er at tage et tapeaftryk af huden omkring endetarmsåbningen og derefter undersøge dette for haleormeæg under mikroskop. Der er ikke nogen udtalt sæson for haleorm og de kan således forekomme året rundt. Man havde tidligere opfattelsen at det først og fremmest var unge heste, der blev inficeret, men senere forskning tyder på at heste i alle aldre kan have parasitten. For nyligt er der påvist resistens mod det mest hyppigt brugte ormemiddel, ivermectin. Dette er påvist i flere lande, heriblandt Europa, så det kan altså sagtens forekomme i Danmark også.

hestens haleorm, men al tilgængelig viden tyder på at ormemidler tilhørende benzimidazol-klassen er det bedste bud på en effektiv behandling. Vi anbefaler ikke, at man fast skal behandle alle heste for haleorm på bestemte tidspunkter af året, da størstedelen af inficerede heste ikke har nogen gener af parasitten. Men en hest med symptomer, og hvor parasitten er påvist, skal naturligvis behandles. Her kan man også med fordel overveje at desinficere foderkrybbe og andre objekter, som hesten ofte klør sig op ad i dens miljø. Med venlig hilsen dyrlæge Martin Krarup Nielsen

Der er ikke foretaget meget forskning i

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

55.


MUST H

DIG OG D HORSEPRO FIBER MASH

HorsePro Fiber Mash er en fiberrig og kornfri mash med ekstremt lavt indhold af stivelse (0,5%) og kun 5,4% sukker. Mashen har et højt indhold af letfordøjelige fibre, der udnyttes godt af hesten, og som giver en langsomt frigivet energi. Den indeholder desuden også unikke urter: Rosmarin, bukkehorn, mynte, brændenælde samt presserester fra druer og oliven. Mashen bliver en utrolig lækker grød, når den blandes med vand - hestene elsker den! Den fås i 25 kg, 10 kg samt snart KØB DEN HER også i 3 kg spand.

NYHED TOP REITER Ridebukser til børn “NAUT” i softshell. De nye, meget savnede børneridebukser er i blødt og varmt softshell. De er åndbare, vand- og vindafvisende. Med silikoneprint som fungerer godt som Super-grip. KØB DEM HER

NYHED - LACTO PLUS 800G

Når et føl kommer til verden er det vores opgave at give det den allerbedste start på tilværelsen. Det gør vi B.la ved at passe godt på hoppen, og sørge for at hun har de optimale betingelser for at være en god mor, og give alle nødvendige næringsstoffer videre via mælken. For at understøtte en optimal start Lacto Plus er et tilskud der understøtter dannelsen af antistoffer i råmælken hos hopper. Antistofferne fra mælken er med til at udgøre det første immunforsvar hos det nyfødte føl, og det er derfor vigtigt at sikre at der er et højt indhold i hoppens mælk fra starten. Derudover kan indholdsstofferne i Lacto Plus også være med til at understøtte et stabilt miljø i tarmen hos den voksne hest. Vi anbefaler tilskud af Lacto Plus til den højdrægtige og diegivende hoppe, for optimering af råmælken. Lacto Plus kommer i en 800g pakke og rækker til ca. 66 dage til en stor hest. Vejl. Udsalgspris kr. 139,-

56. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

KØB DEN HER


HAVE TIL

DIN HEST “FROSTI” SERIE MED PANDEBÅND, HALSVARMER OG HJELMHUE

KØB DEN HER

KØB DEN HER

KØB DEN HER

SCHARF - SUIT FORING I 100% GENBRUGS PLASTFLASKER SCHARF Suit er vindtæt og vandafvisende med foring der sørger for at beskytte dig mod alt slags vejr og kolde temperaturer. KØB DET HER

eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

57.


Se alt udstyr på hjemmesiden: www.avant.dk

Hestepæreopsamler

Fingerklipper

Overfaldsgreb

Ridebaneplaner

Underhegnsklipper

Skubbekost

En økonomisk og effektiv arbejdshest til indendørs- og udendørs brug.

Perfekt til stalden og marken • Løftekapacitet fra 550kg - 2.000kg • Den bedste førerposition • Ergonomi i topklasse

Fra kun kr 158.000,Eksl. moms

8 Maskinserier +260 redskaber

Jylland/Fyn : 8695 7522 - Århusvej 12, 8670 Låsby Sjælland: 5965 6037 - Industrivej 17, 4534 Hørve

Se alt udstyr på hjemmesiden:

www.avant.dk

Foto: Kim Dang Trong 58. eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021


HUSK AT eMAGASINET

ISLANDSK HEST ER GRATIS ONLINE MELD DIG TIL HER

JA TAK eMAGASINET ISLANDSK HEST / FEBRUAR / MARTS 2021

59.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.