Bergen kirkeautunnale - program 2018

Page 1

P E

C E BERGEN KIRKEAUTUNNALE FESTIVAL FOR KIRKEKUNST OG MUSIKK 24.–28. OKTOBER 2018 1


Onsdag 24. oktober

Søndag 28. oktober

På troen løs Eyvind Skeie og biskop Halvor Nordhaug 19.00 – Litteraturhuset – 80/50

Jazzmesse i Nykirken Vigsling av kantor 13.00 – Nykirken

Åpningskonsert Christian Grøvlen Goldbergvariasjoner 21.00 – Tårnsalen, KODE 4 – 250/150

Stabat Mater Sankta Sunniva Kammerkor 14.00 – Bergen domkirke – Gratis entré

Torsdag 25. oktober

Gloria, vi bærer lyset Barnemusikal 17.00 – St. Jakob kirke – 100 (Barn u/15 gratis)

Sakral torsdagskonsert Haydn og Gubaidulina Bergen Filharmoniske Orkester, kor og solister 19.30 – Bergen domkirke – 400/300

Fredag 26. oktober Ortodoks munkesang møter norsk mannskor 19.00 – Birkeland kirke – Gratis entré (kollekt)

Cantiones Sacrae Edvard Grieg Kor 16.00 – Mariakirken – 200/100

Avslutningskonsert Ole Paus og Bækkalokket På troen løs Ole Paus og biskopen 19.30 – Bergen domkirke – 400/300 JAKOBmesse Messe for mennesker i bevegelse 21.00 – St. Jakob kirke

Memorabilia Mats Eilertsen Trio + Trio Mediæval 19.30 – Mariakirken – 300/200

Lørdag 27. oktober Åpen dag i Domen Spurv i øyet m.m. 12–16 – Gratis entré Åpen dag i Mariakirken Kammermusikk 12–16 – Gratis entré

Tolvslagskonserter fra Johanneskirkens tårn Torsdag, fredag og lørdag kl 12

Misatango av Martin Palmeri 18.00 – Johanneskirken – 300/200

Fotoutstilling: What does PEACE look like? Alle kirker, alle dager. Utstillingsåpning 7. oktober kl 13.00 i Domkirken

Urfremføring Bogoluchie BIT20 med munkekor fra Serbia 19.30 – Nykirken – 250/150

Fagdager for kantorer og prester Onsdag 24. og torsdag 25. oktober

Nordisk salmejazz fra Brorsons 21.00 – St. Jakob kirke – 200/100

Gudstjenester Søndag 28. oktober, 11.00 – Bergen domkirke og Johanneskirken, 18.00 – Mariakirken


FE AR HA TE W R P AI N DE AT H 3


Kjetil Almenning – Foto: Tuva Åserud

4


HVA ØNSKER DU DEG TIL JUL? – SPØR JEG MAMMA. SVARET ER ALLTID DET SAMME:

FRED PÅ JORD – OG SNILLE BARN.

11. november er det 100 år siden første verdenskrig tok slutt, men årets festival­ overskrift kunne selvsagt vært brukt hvilket som helst år, uavhengig av historiske ­markeringer. Ordet fred, innholdet, og ikke minst det som ligger bakenfor, er alltid aktuelt. Fred er motsatsen til mye av det verdensbildet vi lever i, nå som før.

Årets Kirkeautunnale byr på musikk skrevet i krigstid, undertrykte komponister, fjerne minner, nye samarbeid, fengselsfugler, barne­musikal, visesang, og en fotoutstilling med overskriften What does peace look like? Kunsten snakker der vi ellers ikke finner ord. Kulturen bygger broer og heier på fred. Og vi kan alle gjøre som min mor, ønske oss fred på jord – og være snille barn. Ikke bare til jul, men hver dag, hele året.

Kunst har til alle tider blitt skapt på grunn av, og ikke minst på tross av, ulike former for konflikt. Kunstnere finner kraft og inspirasjon i det dramatiske; voldsomme krigs­herjinger, storslagne bibelhistorier eller stormfull kjærlighet.

Velkommen til festival, vi håper den vil by på både mer og mindre fredfulle opplevelser! Kjetil Almenning Domkantor og festivalsjef 5


ONS 24.OKT KL 21.00 TÅRNSALEN, KODE 4 KR 250/150

Christian Grøvlen – Foto: Cathrine Dokken

6


ÅPNINGSKONSERT

CHRISTIAN GRØVLEN JOHANN SEBASTIAN BACH – GOLDBERGVARIASJONER Goldbergvariasjonene av Bach er blant verdens største mesterverk innenfor musikken. Temaet er blant de vakreste jeg kjenner. Måten det utforskes gjennom hver enkelt variasjon er makeløst, og kan på mange måter oppleves som et levd liv som utspiller seg i løpet av den timen det tar å spille. Ved reisens slutt kommer temaet tilbake, og vi hører det på en helt ny måte – litt som å finne tilbake til seg selv. Verket kan fortelle oss noe om identitet, om tro og om å søke både i og utenfor seg selv. Jeg gleder meg stort til å spille denne konserten.

Christian Grøvlen (1990) begynte å spille piano som femåring, og studerte siden med prof. Jiri Hlinka. Grøvlen har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, hvor han debuterte fra Solist­ klassen høsten 2017. Vinteren 2019 reiser Grøvlen ut på sin første soloturné i flere europeiske storbyer og i februar debuterer han med Kringkastingsorkesteret.

Christian Grøvlen 7


TOR,FRE,LØR 25.–27.OKT KL 12.00 JOHANNES­ KIRKEN (GRATIS)

Johanneskirken Asbjørn Myksvoll

8


TOLVSLAGSKONSERTER KLOKKENIST LAURA MARIE RUESLÅTTEN SPILLER KLOKKESPILL FRA JOHANNESKIRKENS TÅRN. Johanneskirkens klokkespill ble innviet 17. mai 2014 og er bygget av Royal Eijsbouts klokkestøperi i Asten, Nederland. Instrumen­ tet består av 48 klokker med en totalvekt på 15 000 kilo. Den største veier 2 200 kilo, og den minste veier 8 kilo. Klokkene er dekorert med motiver fra Johanneskirkens interiør. Klokkespillet betjenes manuelt fra en spillepult i en spillekabin under klokkene. Åtte vinduer i tårnet åpnes automatisk slik at instrumentet kan klinge fritt. Av­ troppende kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll stod i bresjen for å få klokkespillet i Johannes­kirkens tårn realisert.

Laura Marie Rueslåtten (1984) er utdan­ net klokkenist i den 7-årige Solistklassen ved Den skandinaviske klokkenistskole i Løgumkloster i Sønderjylland, Danmark. Hun er klokkenist ved Oslo Rådhus og Uranien­ borg kirke. Rueslåtten har klassisk bakgrunn, men har samtidsmusikk og eksperimentelle konserter som hovedfokus. Hun komponerer musikk for performance og scenekunst og sam­arbeider med musikere og ensembler innen­for flere ulike genre. Rueslåtten vil spille tre ulike, 30-minutters programmer, disse tre dagene, som viser ulike stilarter for dette spesielle instrumentet.

9


TORS 25.OKT KL 19.30 BERGEN DOMKIRKE KR 400/300

Geir Draugsvoll – Foto: Britt Lindemann

10


SAKRAL TORSDAGSKONSERT I samarbeid med

JOSEPH HAYDNS «PAUKEMESSE» SIEBEN WORTE AV SOFIA GUBAIDULINA Missa in tempore belli (Messe i krigstid) for orkester, kor og fire solister er komponert i 1796, en urolig tid. Med sin utstrakte bruk av pauker kalles den også «Paukemessen», og er en av komponistens mest populære messer.

Bergen Filharmoniske Orkester Geir Draugsvoll – bajan Øyvind Gimse – cello Beate Mordal – sopran Lydia Bryngelsson – alt Ole Morten Velde – tenor Halvor Festervoll Melien – bass Bergen Domkor Ole Bull Kammerkor Jon Flydal Blichfeldt – kormester Kjetil Almenning – dirigent

Sieben Worte fra 1982 for cello, bajan og strykeorkester er komponert rundt Jesu siste syv ord på korset. Mange komponister har skapt musikk med disse tradisjonelle ­tekstene, også Haydn. Gubaidulina lar imidler­tid verket være instrumentalt, uten ord, men med sterk symbolbruk.

11


FRE 26.OKT KL 19.30 MARIAKIRKEN KR 300/200

Memorabilia – Foto: Thor Egil Leirtrø

12


MATS EILERTSEN TRIO TRIO MEDIÆVAL

MEMORABILIA

Tor Ulven

Memorabilia ble skrevet i 2016 av jazzbassist og komponist Mats Eilertsen, og er et verk for to trioer: Mats Eilertsen trio, en pianotrio i jazz-segmentet, og vokalensemblet Trio Mediæval. Musikken forener de to trioene i et sakralt, lyrisk uttrykk, som også gir piano­ trioen rom til å improvisere. Tekstene er en blanding av tradisjonelle messeledd og dikt av den norske lyrikeren Tor Ulven. Mørke og drama­tikk møter fine betraktninger og skrå­ blikk på livet. Om tro, tvil, tid. Og løsøre.

Flygel levert av Bergen Pianoforretning

Konserten spilles akustisk, og det er duket for en svært stemningsfull kveld i Bergens eldste kirkerom.

Hvilke minner sitter vi igjen med etter hvert som tiden går? Hvilke episoder og opplevelser er ­minne­verdige, og hva fester seg? Minutter, kanskje timer, av din egen eksistens. Som du har glemt, men som jeg husker. Du lever et hemmelig liv i en annens minne.

13


FRE 26.OKT KL 19.00 BIRKELAND KIRKE GRATIS ENTRÉ (KOLLEKT)

Munkene fra Den hellige erkeengels kloster i Kovilj, Serbia Bysantinsk notasjon – www.earlymusicamerica.org

14


ØST I NORD ORTODOKSE MUNKER MØTER NORSK MANNSKOR I BIRKELAND KIRKE Munkene fra Den hellige erkeengels kloster i Kovilj, Serbia kommer til Norge i for­bindelse med urfremførelsen av Bogoluchie av Djuro Zivkovic, med BIT20 og dirigent Christian Karlsen (se lørdagens program).

Frikirkens Mannskor er både et kor og et kristent evangelisk mannsfellesskap som ble dannet i 1996. Repertoaret er bredt, med vekt på klassiske mannskorsanger, kjente evangeliske sanger og negro-­ spirituals. Koret har 12 medlemmer og dirigeres av Jan Røshol.

Koret er blant de ytterst få som holder den gammel-serbiske ortodokse sangtradisjonen i live. På denne konserten vil de fremføre hymner, salmer og andre liturgiske vers fra 1200- til 1700-tallet, i hovedsak sunget på kirkeslavisk. All musikken er nedskrevet ved bruk av tradisjonell bysantinsk notasjon.

Denne konserten blir et kulturmøte mellom munkene og deres eldgamle tradisjon, og det norske kirkekormiljøets varierte repertoar. Fanasolistene står for vertskapet i Birkeland kirke.

15


Småfugl bygger reder i øyenhulene på menneskekranier i krypten i gamle St. Leonards kirke i den vakre lille byen Hythe i grevskapet Kent i England. [...] Ingen vet med sikkerhet hvor hodeskallene kommer fra, men det hevdes at mange kan ha vært gravd opp og forflyttet til krypten i Hythe fra glemte, nedlagte gravplasser i omegnen. Det regnes for sikkert at det også må være kranier her av mennesker som i sin tid ble gravlagt utenfor kirkemuren fordi de ikke ble funnet verdige til å hvile i vigslet jord: forbrytere, opprørere, politiske fanger, krypskyttere, trubadurer, skuespillere, skjøger, kvinner som hadde født utenfor ekteskap, udøpte barn, etc. I en mildere tid fikk folk medynk med disse og overførte deres levninger til hellig grunn i St. Leonards krypt.

Krypten i St. Leonard, England Ragnhild Gudbrandsen – Foto: Fredrik Arff

LØR 27.OKT KL 12–16 BERGEN DOMKIRKE GRATIS ENTRÉ 16


åPEN DAG

12.00 Orgelimpro Per Inge Hove improviserer over religiøse folketoner på Rieger-orgelet i Domkirken.

I

13.00 Spurv i øyet Skuespiller Ragnhild Gudbrandsen og Bergen Barokk fremfører Spurv i Øyet, diktsamling av Erik Bye viet kirkens utstøtte, i kobling med komponert og improvisert musikk.

DOMEN

I samarbeid med Bergen Barokk

14.00 Peace Melina Mandozzi (fiolin), Hege Sellevåg (engelsk horn), og Sigurd Melvær Øgaard (orgel) spiller Øgaards egne komposisjoner og verker av Bach.

AUDIOVISUELL LØRDAG I tillegg til å bli berørt av musikken i Dom­ kirken denne lørdagen vil du også kunne oppleve sterke visuelle inntrykk. 7. oktober åpner fotoutstillingen What does peace look like? Bildene vil være utstilt i sideskipet og langs veggene i kirkerommet. Les mer om utstillingen og The Alfred Fried Photography Award på side 41.

15.00 Bergen Mikrobarokk Siri Hilmen og Hans Knut Sveen fremfører og eksperimenterer med materiale fra barokken for cello og cembalo, i duo eller solo. 17


LØR 27.OKT KL 12–16 MARIAKIRKEN GRATIS ENTRÉ

Piano – Foto: Olav Vlam Altertavlen i Mariakirken

18


ÅPEN DAG I MARIAKIRKEN

Mariakirken ligger bak Bryggen i Bergen og er byens eldste soknekirke, og samtidig Bergens eldste bevarte bygning. Kirken er bygget en gang på 1100-tallet, mest sann­ synlig mellom 1130 og 1170. Kirken har gjennom lange tider også båret navnet Tyskekirken, da den fra 1408 til 1766 ble brukt av de tyske kjøpmennene på Bryggen. Helt frem til 1906 ble det holdt gudstjenester på tysk i Mariakirken. Mariakirken har et praktfullt inventar, som også gjør kirken til en severdighet og turistmagnet. Kirken rommer blant annet et forgylt alterskap, en prekestol fra barokken, foruten annen kirkekunst fra ulike perioder.

KAMMERMUSIKK MED UNGE TALENTER Velkommen innom denne lørdags­ ettermiddagen, nyt ett eller flere innslag fra dagens varierte musikalske meny, og benytt anledningen til å vandre rundt og se nærmere på Mariakirkens vakre kunst og utsmykninger. Konsertprogram annonseres etterhvert, følg med på autunnale.no eller på Facebook.

I samarbeid med Griegakademiet, KMD, UiB

19


LØR 27.OKT KL 18.00 JOHANNES­ KIRKEN KR 300/200

Åsbjørg Ryeng Martín Palmeri

20


MISATANGO/ MISA A BUENOS AIRES AV MARTÍN PALMERI Misatango fra 1996, skrevet for mezzo-­ sopran, kor, bandoneon, klaver og strykere, kombinerer argentinske rytmer i stilen Tango Nuevo med strukturen til den klassiske latinske messen.

Martín Palmeri – dirigent Maija Skille – mezzosopran Åsbjørg Ryeng – bandoneon Anne Nitter Sandvik – klaver Strykekvintett fra BFO Prosjektkor fra Norges Korforbund Årstad Kantori (dirigent Tanja Johansen) Bergen Kammerkor (dirigent Annlaug Hus)

Velkommen til et spennende møte med et nytt og ukjent verk, og med den argentinske komponisten og dirigenten Martín Palmeri. For første gang i Norge.

Konserten produseres av Norges Korforbund Hordaland, i samarbeid med Bergen Kirkeautunnale og Norges Korforbund Sør-Trøndelag.

Et prosjektkor på 80 sangere fra ulike kor i Norges Korforbund Hordaland, medvirker sammen med basiskorene Årstad kantori og Bergen Kammerkor. 21


LØR 27.OKT KL 19.30 NYKIRKEN KR 250/150

Djuro Zivkovic – Foto: Katarina Widell St. Simeon, Den Nye Teologen

22


BOGOLUCHIE DJURO ZIVKOVIC URFREMFØRING BIT20 ENSEMBLE MED MUNKEKOR FRA KOVILJ, SERBIA Den guddommelige konsertopplevelsen

En konsert du ikke bør gå glipp av, og en opplevelse du trolig ikke vil kunne få igjen.

Sansene skjerpes når BIT20 entrer scenen i Nykirken sammen med et serbisk munkekor, under ufremføringen av den svenske kom­ ponisten Djuro Zivkovic sitt verk Bogoluchie. I det 70 minutter lange verket har han latt seg inspirere av 58 hymner skrevet av den bysantinske munken Sankt Simeon, som levde på 1100-tallet.

BIT20 Ensemble Koret fra Den hellige erkeengels kloster i Kovilj Munk Lerotheos – kormester Christian Karlsen – dirigent Carina Vinke – alt Jacob Kellermann – gitar Aleksi Barrière – regi Anke Laerenbergh – scenografi og kostyme Djuro Zivkovic – musikk og tekster (etter St. Simeon, Den Nye Teologen)

I dette halv-sceniske verket omdannes munkenes ortodokse sangtradisjon til samtids­ musikk i et rituelt møte mellom gammelt og nytt, og mellom publikum og musikken.

I samarbeid med BIT20 Ensemble

23


LØR 27.OKT KL 21.00 ST. JAKOB KIRKE KR 200/100

Fra Brorsons Kirke Janne Mark – Foto: Kristoffer Juel

24


NORDISK SALMEJAZZ – FRA BRORSONS KIRKE I KØBENHAVN Kirken på Nørrebro Brorsons Kirke ligger på det indre Nørrebro. Vi ved godt, at der er mange her, som ikke er kristne. Men i stedet for at lukke os inde, vil vi gå i dialog med dem, som har en anden tro. Vi vil gerne arbejde på tværs af kulturer og religioner. Vi tror på, at der er meget, vi kan dele med hinanden, og det bedste udgangspunkt for dette er, at vi respekterer hinandens forskelligheder.

Janne Mark har etablert seg som en av de mest overbevisende salmediktere og komponister i hennes generasjon i Danmark og internasjonalt, og sammen med bassist, kapellmester og arrangør Esben Eyermann har de utviklet et nytt nordisk kirkemusikalsk uttrykk, basert på salmer, jazz og folketoner. Med seg til Bergen har de en av danmarks mest etterspurte jazzpianister, Henrik Gunde. Uendelig vakkert – Tor Hammerø om Janne marks plate Pilgrim, hvor hun har samarbeidet med den norske trompetisten Arve Henriksen.

Brorsons Kirke er Danmarks eneste folkekirke med en rytmisk musikkprofil. Fokus er på jazz, elektronika, rock og song­ writer-genren. 25


SØN 28.OKT KL 13.00 NYKIRKEN (GRATIS ENTRÉ)

Fra messe i Brorsons Kirke – Foto: Asbjørn Laurberg Eirik Breivik Minde – Foto: Olav Vlam

26


JAZZMESSE I NYKIRKEN TRADISJONELL MESSE I NY MUSIKALSK DRAKT, MED MUSIKERE FRA BRORSONS KIRKE I KØBENHAVN OG BISKOP HALVOR NORDHAUG. Gudstjenesten inkluderer en helt spesiell hendelse – vigslingen av menighetens barne- og ungdomskantor Eirik Breivik Minde.

Trio fra Brorsons kirke i København Janne Mark – vokal Esben Eyermann – bass Henrik Gunde – piano

Menigheten er stolte og glade over å feire denne særegne jazzmessen sammen med musikerne fra København. Trioen har i lang tid brukt jazzen som kirkemusikalsk uttrykk, og i etterkant av messen vil musikerne Janne og Esben fortelle om sitt arbeid med gudstjenestelivet i Brorsons kirke.

Eirik Breivik Minde – piano Mikael Chauvet Jørgensen – trommer Øivind Stømer – sax Koret Jadazz Kristin Bergsvik – dirigent Sogneprest Hans Jørgen Morvik Biskop Halvor Nordhaug

27


SØN 28.OKT KL 14.00 BERGEN DOMKIRKE GRATIS ENTRÉ Sankta Sunniva Kammerkor – Foto: Ingvild Eide

28


STABAT MATER PAUL MEALOR SANKTA SUNNIVA KAMMERKOR Stabat Mater er en katolsk hymne fra 1200-tallet. Maria sørger over sin sønn, den korsfestede Jesus Kristus.

I italieneren Gabriele Saros (1976) vakre tonespråk blir Maria stilt i lyset; hilset som den søte jomfru og himmelens herskerinne.

Waliseren Paul Mealor (1975), bosatt i Skott­land, er en av Storbritannias mest folkekjære komponister. Han skrev musikk til Military Wives Choirs, en stor korbevegelse i Storbritannia, som for alvor ble kjent gjennom BBC-programmet The Choir. Mealor skrev også bryllupsmotetten Ubi Caritas til Prince William og Kate Middleton sitt bryllup i 2011.

Vi får også høre musikk av Felix Mendelssohn. Sankta Sunniva Kammerkor er Bergen domkirke menighet sitt kor for unge sangere med interesse for god, klassisk korsang. I ­november reiser koret til Cambridge og London for å gi konserter. Sankta Sunniva Kammerkor Tore Kloster – dirigent Sigurd Melvær Øgaard – piano

Som en kontrast til Mealors sørgende Maria, fremføres Salve Regina og Ave Regina ­Caelorum. 29


SØN 28.OKT KL 16.00 MARIAKIRKEN KR 200/100

William Purefoy

30


CANTIONES SACRAE

I samarbeid med

MANNSKVINTETT FRA EDVARD GRIEG KOR MUSIKK AV THOMAS TALLIS OG WILLIAM BYRD William Purefoy – kontratenor Tyler Ray og Paul Robinson* – tenor Ørjan Hartveit og David Hansford – bass *musikalsk leder

tiske fraser, hvor teksten for det meste var ubegripelig, og nesten alltid på latin, måtte nå bli mer konsis, på engelsk og oftest med en stavelse for hver note. Henrik VIII og ­Elisabeth I foretrakk derimot den gamle stilen, så Tallis og Byrd kunne fortsette å komponere mer ekspansiv musikk på latin for Chapel Royal, monarkens private kapell. I 1575 ga dronning Elisabeth I Tallis og Byrd enerett til å trykke noter i England, og sammen publiserte de Cantiones Sacrae, en av de aller første engelske samlinger av kirkemusikk.

Cantiones Sacrae Thomas Tallis (1505-1585) og William Byrd (1543-1623) levde begge under en svært turbulent periode i Englands historie. Til sammen arbeidet de for fire monarker. Til tross for at de begge var katolikker overlevde de ved å komponere musikk tilpasset de hurtige endringene som på den tiden foregikk i den engelske kirken. Den gamle «katolske» stilen med lange melisma­

Blant titlene på programmet er Lamentations of Jeremiah av Thomas Tallis. 31


SØN 28.OKT KL 17.00 ST. JAKOB KIRKE KR 100 (BARN U/15 GRATIS)

Gloria, vi bærer lyset – Foto: Daniel Tveit

32


GLORIA, VI BÆRER LYSET HVA VIL DET SI Å BÆRE GUDS LYS PÅ JORDEN? EN KONSERTMUSIKAL AV, MED OG FOR BARN OG TWEENS. Gloria, vi bærer lyset samler barn og tweens fra hele regionen til en tøff, vakker og feng­ ende forestilling i St.Jakob kirke. Musikalen gjenspeiler KFUK-KFUMs ideologi om det hele mennesket med ånd, sjel og kropp. Den har et moderne preg og gjør bruk av et bredt musikalsk spekter med tekster som utforsker temaet Hva vil det si å bære Guds lys på jorden? Både i form og innhold løftes den utøvende kreativiteten og livsgleden, det å uttrykke seg gjennom sang og dans, frem som en viktig del av det kristne livet. Her er det bare å glede seg til solister, kor, dans og drama i samspill med noen av Bergens beste musikere i en profesjonell produksjon.

Medvirkende Barnekor og tweens-grupper fra Bergen og omegn Dansere og instruktør fra Askøy Kulturskole Profesjonelt husband under ledelse av Barne- og ungdomskantor Instruktører og frivillige fra deltagergrupper, menighetene og KFUK-KFUM Produksjonsteam fra Bergen domkirke menighet 33


SØN 28.OKT KL 19.30 BERGEN DOMKIRKE KR 400/300 Ole Paus – Foto: Nina Djærff Bækkalokket – Foto: Jon Tesdal

34


AVSLUTNINGSKONSERT

OLE PAUS OG BÆKKALOKKET LEVD LIV OG STERKE HISTORIER På troen løs Med utgangspunkt i festivalens tema vil Ole Paus og biskop Halvor Nordhaug ha en dialog ved innledningen til konserten. Biskopen vil her blant annet utfordre Paus til å si noe om hva troen betyr for ham. Har han funnet fred?

En mann En gitar En katedral Ole Paus Visekunstner, poet, gitarist og trubadur. Ole Paus har gjennom en årrekke vært en av Norges kjæreste artister, og avslutter årets festival under vignetten FRED.

Ole Paus Koret Bækkalokket Kristin Voll Tesdal – dirigent Band: Ragnar Tesdal, Jan Sævig, Erik Evja Eikill Biskop Halvor Nordhaug

Bækkalokket er et av tilbudene ved CRUX Kalfarhuset oppfølgingssenter. Medlemmene har ulike erfaringer og historier, noen har hatt utfordringer med rusavhengighet og krimi­ nalitet, men alle har felles glede i musikk. 35


SØN 28.OKT KL 21.00 ST. JAKOB KIRKE (GRATIS ENTRÉ)

JAKOBmesse

36


JAKOBMESSE MESSE FOR MENNESKER I BEVEGELSE Band: Eirik Minde, Jan Sævig, Gaute Ullestad Moen Sangere: Hilde Trætteberg Serkland, Anne Kristine Trelease

En eksistensiell og poetisk messe med utgangs­punkt i fortellingen om Jesus som stiller stormen. En bibeltekst møter en moderne tekst i rammer av lyd, lys og en gjennomarbeidet regi. En utradisjonell kveldsmesse, uten preken, med nattverd.

Trond Trætteberg Serkland – tekstlesing Erik Evja Eikill – musikkmeditasjon Thomas Nordvik – lyd Daniel Tveit – lys

JAKOBmessen ble opprinnelig skrevet for Kulturkirken Jakob i Oslo, og er nå inne i sin femte sesong i Bergen. Hilde Trætteberg Serkland, i samarbeid med Studentprestene, er ansvarlige for messen.

Musikk av Karoline Krüger Tekster av Erik Hillestad

Etter gudstjenesten blir det kirkekaffe og samtale i Jakobsalen. 37


Biskop Halvor Nordhaug – Foto: Bjørgvin bispedømekontor

38


PÅ TROEN LØS MED BISKOP HALVOR NORDHAUG _______

FAGDAGER FOR KANTORER OG PRESTER ____________

Onsdag 24. oktober kl 19.00 Litteraturhuset Billetter kr 80/50

Onsdag 24. og torsdag 25. oktober Centralkirken Mer himmel på jord – med kunst, kultur og musikk som sentrale virkemidler.

Prest, salmedikter og forfatter Eyvind Skeie og journalist Hilde Sandvik er gjester hos biskop Halvor Nordhaug. Det er duket for meningsutveksling innenfra og utenfra kirken rundt spørsmål som: • • • •

Bjørgvin bispedømme og Bergen kirkeau­ tunnale inviterer prester og kirkemusikere til en berikende og utfordrende samling om de veivalgene som ligger foran oss.

Er kirken kulturfiendtlig? Er kulturformidling et kirkelig oppdrag, og i så fall hvorfor? Har kulturen en egenverdi eller skal den være «oppbyggelig»? Hvor går grensen for hvilke kultur­ uttrykk kirken kan romme?

Medvirkende: Kristin Vold, Ragnhild Gudbrandsen, Henny Koppen, Bjørn Andor Drage, Hild Borchgrevink m.fl. Påmelding på kyrkja.no/bjorgvin Frist: 18. oktober

Samtalen er en del av Fagdager for kunst og musikk i Bjørgvin bispedømme.

GUDSTJENESTER _________ Søndag 28. oktober kl 11.00 Bergen domkirke og Johanneskirken

Søndag 28. oktober kl 19.30 Halvor Nordhaug i samtale med Ole Paus i Domkirken, som innledning til Autunnalens avslutningskonsert.

Søndag 28. oktober kl 18.00 Mariakirken 39


Taking a stand in Baton Rouge – Jonathan Bachman

friedaward.com


WHAT DOES PEACE LOOK LIKE?

FOTOUTSTILLING

Hvordan ser fred ut? Årets festival vil bli visuelt akkompagnert av vinnerbilder fra den internasjonale fotokonkurransen The Alfred Fried Photo­ graphy Award, som årlig kårer de beste fotografiene som svarer på nettopp dette spørsmålet. Konkurransen er åpen for alle, både profesjonelle og amatører, fra hele verden.

Lone activist Ieshia Evans stands her ground while offering her hands for arrest as riot police charge towards her during a protest against police brutality outside the Baton Rouge Police Department in Louisiana, U.S. on July 9, 2016. Evans, a 27-year-old Pennsylvania nurse and mother to a young boy, traveled to Baton Rouge to ­protest the shooting of Alton Sterling, a 37-year-black man and father of five, who was shot at close range while being held down by two white police officers. The shooting, captured on cell phone videos, aggravated the unrest that has coursed through the United States for two years over the use of excessive force by police, especially against black men.

Hovedutstilling i Bergen domkirke, med innslag også rundt i de andre kirkene hvor Autunnalen finner sted. Utstillingsåpning i domkirken Søndag 7. oktober kl 13.00 41


BERGEN KIRKEAUTUNNALE FESTIVAL FOR KIRKEKUNST OG MUSIKK Bergen kirkeautunnale ble startet 2012, og tilhører Bergen domkirke menighet. Festivalen løfter frem den mangfoldige kunst og kultur­ aktiviteten kirken rommer, med tradisjon og nye idéer side om side.

Autunnalens arbeidsutvalg Kjetil Almenning, domkantor og leder Erling Dahl jr., kunstnerisk konsulent Hans Knut Sveen, leder Bergen Barokk Sigurd Melvær Øgaard, domkantor Grete Line Simonsen, representant for Bergen domkirke menighetsråd Siv Mannsåker, produsent Kontakt oss Bergen domkirke menighet Bryggen 13, 5003 Bergen e-post: post@autunnale.no autunnale.no

Støttespillere Bergen domkirke menighet Bergen kirkelige fellesråd Bergen kommune Hordaland fylkeskommune Norsk kulturråd Kirkens arbeidsgiverorganisasjon Samarbeidspartnere Bergen Filharmoniske orkester BIT20 Ensemble Norges korforbund, Hordaland Bergen Barokk Bjørgvin bispedøme Griegakademiet – Universitetet i Bergen Fanasolistene

Billettinformasjon Det selges billetter til alle arrangementer på forhånd via autunnale.no, og på arena før arrangementsstart. Ingen setereservasjon. Festivalbillett Billettpris 750. Billetten gir adgang til alle åpne arrangementer på Bergen kirkeautunnale. Trykk: Molvik Grafisk Design: Siv Mannsåker
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.