BRÖD 9 2023

Page 1

UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar

PROFILEN:

JOSEFINE PAGANDER TAR

RODRET MOT KONDITOR-EM

I PARIS

DEBATT: ”SÄNK ARBETSGIVARAVGIFTEN MED 6 PROCENTENHETER”

SMARTA AFFÄRER: ETT BRA KREDITBETYG KAN GE LÄGRE KOSTNADER FÖR

FINANSIERINGEN

Psst!

Kommer svenska folket att spräcka 10-miljonersvallen för kanelbullar på årets Kanelbullens dag?

”För mig är dialogen med kunderna något av det viktigaste av allt, jag vill att man ska känna sig sedd och välkommen”

Kanelbullen en svensk historia

Men med tydliga europeiska kopplingar. Sveriges bagare & konditorer vill ge kanelbullen ursprungsskydd i EU för att säkra den svenska kanelbullens särart.

Bara fördig som ärmedl em >25
FÖRMÅNER
#09 september 2023 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

BESÖK OSS PÅ IBA

Som vi har längtat! 22 - 26 oktober är det äntligen dags för iba i München för första gången sedan 2018. Den största mässan för bageribranschen, som samlar besökare från hela världen. Självklart finns vi från Sveba Dahlen på plats under hela mässan.

Sveba Dahlen ställer ut tillsammans med Middleby, och vi visar upp stora delar av vårt sortiment inom bageri. Vår säljkår finns på plats - boka gärna in ett personligt möte redan nu!

Missa inte våra nyheter som visas upp för första gången i Europa:

Bread Line 600 med kapacitet upp till 6 000 degbitar/timme. Driftsäker produktion, flexibel degvikt, hög degviktsnoggrannhet och reglerbar vilotid. Producerar flera typer av slutprodukter. Består av maskiner i robusta, hygieniska material med enkel rengöring.

Artista Deli - prisvinnande, fossilfri tunnelugn nominerad till Best in Baking vid IBIE 2022. Modulär om 1 - 3 sektioner, perfekt för växande verksamheter. Utrustad med stenhärdsband och levererar jämnt gräddade brödprodukter och stenugnsbakad pizza i temperaturer upp till 450°C. Byt ugnsband och anpassa för olika produktioner. Energieffektiv, fossilfri och tillverkad i Sverige. Med Artista Deli kan du öka effektiviteten, minimera arbetskraften och få konsekvent, högkvalitativt bakresultat varje dag.

Maskiner i vår monter:

Sveba Dahlen

• Tunnelugn med stenband och 1 modul, Artista Deli AD1

• Roterande Stickugn (elektrisk), C-Serien C250

• Roterande Stickugn (gas), V-Serien V42

• Kombinationsugn - Ministick, Däckugn, Jässkåp S-Serien SRDP20

• Kombinationsugn - Ministick, Jässkåp S-Serien SRP120

• Däckugn med 2 däck, D-Serien D22

• Däckugn med 4 däck, D-Serien D42E med avsättare

• Jäs-Kyl-Frysskåp, F-Serien F500

Glimek

• Degavvägare SD180

• Degavvägare SD300

• Konisk Rundrivare CR400

• Brödlinje Bread Line 600 bestående av: Degavvägare SD600, Konisk Rundrivare CR600 Vilskåp IPP 12/72, 2 x Långrullare MO881

besök oss i monter

B1-150

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00 Let’s go social:

För kanelbullens ära och skydd

När höstmörkret börjar lägga sig och kylan kommer, då vet vi att det snart är dags för Kanelbullens dag. Den 4 oktober är en speciell dag som av många kallas bageribranschens andra nationaldag. Kanelbullen är i sin enkelhet ett av de mest älskade bakverken i vårt land och är inte bara en njutning för våra smaklökar utan också en symbol för svensk bageritradition. För hur mycket vårt baklandskap än förändras och hur många nya trender och bakverk som än dyker upp, står kanelbullen kvar, oumbärlig i svensk tradition. Svenskarnas kärlek till kanelbullen blir allt starkare. Trots en värld fylld av kakor, bakelser och nya gastronomiska upplevelser, åt förra året fler än någonsin kanelbullar på Kanelbullens dag. Fantastiska 58 procent av svenskarna njöt av minst en bulle under dagen. Med tanke på kanelbullens självklara roll vid varje fikapaus och i varje hem förtjänar den mer än bara en dag i rampljuset. Politiker och myndigheter har under lång tid framhållit vikten av att uppmärksamma och skydda våra inhemska skatter och klagat på att svenska organisationer är för dåliga på att ansöka om skydd inom EU. Sveriges bagare & konditorer (SBK) har tagit initiativ genom en EU-varumärkesansökan för ursprungsbeteckning för kanelbullen.

Detta steg, taget för att säkra den svenska kanelbullens särart, skulle ge kanelbullen den

uppmärksamhet och respekt den förtjänar på europeisk nivå.

Men, till vår besvikelse, i stället för att mötas av stöd, har Livsmedelsverket motsatt sig detta initiativ. En byråkratisk kamp har inletts, där vi nu tvingas överklaga för att försvara vår nationella stolthet.

Jag skickade nyligen ut ett mail till alla våra medlemmar för att be om hjälp i denna kamp. Svaret var överväldigande. Tack till alla er som hörde av er. Engagemanget, passionen och viljan att stå upp för kanelbullen var hjärtevärmande. Det bevisar än en gång hur djupt rotad kanelbullen är i den svenska själen och hur viktig den är för oss alla.

Med hopp och beslutsamhet går vi vidare i denna kamp. För kanelbullen, för traditionen och för att framtida generationer av svenskar ska kunna njuta av denna underbara skapelse med stolthet.

Må kanelbullen segra och låt Kanelbullens dag återigen bli en fantastisk dag för landets bagerier!

Att komma tvåa. För andra året av de senaste tre kom Brödinstitutet (som är en del av SBKs verksamhet) på andra plats när utmärkelsen Livsmedelspriset delades ut nyligen. Det visar vilken stark spjutspets Brödinstitutet är i debatten med att lyfta bröd och dess hälsoaspekter på ett både vetenskapligt och vasst sätt!

MARTIN LUNDELL VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Tidningen BRÖD

Post: Box 3546

103 69 Stockholm

Besöksadress: Sveavägen 25

111 34 Stockholm

Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB

Chefredaktör, ansvarig utgivare

Johan Hård

08-762 67 82

johan@bageri.se

Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Annonser Per Hansson

070-747 42 82

E-post: per@bageri.se

Utgivning

Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter.

Prenumerationspriser

Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar.

Postgiro 415 65 01-1 OCR

Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110

kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25

Tryck

Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag SBK

Illustrationer Anna Windborne-Brown

Att komma tvåa. Tvåa är ju som bekant första förloraren…, men nä, jag är inte bitter! Samtidigt känns det så klart lite snopet att missa förstaplatsen. Igen. Vem vet, kanske vi kan bli nominerade nästa år också – tredje gången gillt!

LEDARE SEPTEMBER
+ _ PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or

INNEHÅLL

september ~ nummer 9 2023

Sid 10

Sänk arbetsgivaravgiften

Sveriges bagare & konditorers ordförande, Stefan Fritzdorf vill tillsammans med ett antal andra näringslivsföreträdare, att arbetsgivaravgiften ska sänkas.

Sid 13

Dags för Kanelbullens dag

Givetvis hoppas vi på rekordförsäljning. Men konstaterar också att det är knepigt att ursprungsskydda den svenska kanelbullen i EU.

Sid 30 Extra allt på iba

Snart slås portarna upp till den stora bagerimässan iba i München. Många utställare laddar för fullt!

Sid 36 Bageriguld

Svenska Bagarlandslaget tog hem guldmedaljen när Nordiska Mästerskapen – Nordic Bakery Cup – avgjordes nyligen.

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare

sid 6_ Nybakat

sid 8_ Nyhetssvepet

sid 40_ Hemma hos

sid 48_ Marias krönika

sid 50_ Fråga juristen

sid 52_ Landet Runt

sid 54_ Medlemsförmån

4 _ BRÖD
14 40 12
24 52 51

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Skogaholm i ny form

FAZER BAGERI lanserar

Skogaholmslimpan i nytt format – Skogaholmsruta. Fazer skriver i ett pressmeddelande att det nya formatet erbjuder ”lagom stora portionsbitar, perfekt för hela familjen till frukost, mellis eller att ta med på utflykt.”

Skogaholmsruta är ett mjukt ljust bröd bakat på vete och siktat rågmjöl som bas. I varje förpackning finns sex portionsbitar, totalt 420 gram. Brödet finns till försäljning på de flesta matvarubutiker från och med vecka 36. Skogaholmslimpan har funnits sedan 1926.

Spannmålskonkurrens

STORA DELAR av årets skörd som skulle ha blivit mjöl har blivit nedklassad till fodervara. Det betyder att konkurrensen om mjölråvara ökar, vilket i sin tur kan påverka matpriserna, spår Berte Qvarn i Slöinge.

Eftersom Berte Qvarn bara jobbar med svenskt spannmål har de inga planer på att importera. Normalt sett köper de in en knapp tredjedel av råvaran i skörd. Resten köper de in löpande från lager, men det kan bli svårare i år då skörden är sämre i hela landet.

Växtbaserad latte, jodå!

KAFFEMASKINSTILLVERKAREN Sage lanserar en espressomaskin med en ny patenterad mjölkskummare som skummar både komjölk och växtbaserad mjölk. Auto MilQ, som systemet kallas, skummar alla typer av mjölk som havre-, mandel-, soja- eller komjölk.

Maskinen Sage Barista Touch Impress har, förutom den nya mjölkskummaren, även funktioner som bland annat ”assisted tamping” som garanterar ett exakt 10 kilotryck i portafiltret. Maskinen skötes med en touchskärm och har en Baratza-kvarn med 30 inställningar.

Den har även funktionen Barista Touch Impress med smart dosering med kvarnminne vilket innebär att rätt mängd kaffe i portafiltret beräknas automatiskt baserat på den senaste malningen. Maskinen visar korrekt nivå och signalerar om man behöver justera något (till exempel om man använder nya eller andra typer av kaffebönor). Inställningen sparas automatiskt till nästa kopp kaffe.

Hela Sverige bakar i gång igen

EN NY SÄSONG av Hela Sverige bakar är här. 10 nya bakentusiaster har tagit plats i tävlingstältet för att ta reda på vem som har vad som krävs för att ta hem titeln Sveriges hemmabagare 2023.

Programmet hade säsongspremiär den 27 september på TV4 Play och TV4.

Nytt för årets säsong är att man flyttat tävlingstältet till Ulriksdals slott i Solna och att programmet även får ett kungligt tema.

Men annars är allt sig likt. Deltagarna ställs varje vecka inför nya utmaningar där de ska presentera bakverk med teknisk finess och kreativa smaker.

Juryn består som vanligt av prisbelönta bagarmästaren Johan Sörberg och konditorn Elisabeth Johansson. Programledare är Tina Nordström och skådespelaren Johan Östling.

Matgeek blir choklad-vd

YOUTUBEINFLUERAREN Johan ”Matgeek” Hedberg, med över 300 000 följare, är ny vd för chokladgrossisten Åsö. Efter tio år vill han, enligt honom själv, undvika att bli en ”Youtube-farfar”… Även om hans konto är ett av de största i Sverige och klippen totalt har spelats över 138 miljoner gånger, enligt Youtubes statistik.

Åsö är en av Sveriges största specialgrossister som säljer choklad till konditorer, bagerier, restauranger och privatpersoner. Förra året omsatte bolaget 44 miljoner kronor med en nettomarginal på 23 procent.

Hjälp med regelkrångel

TROTS MÅNGÅRIGA politiska löften om regelförenklingar drabbas många svenska livsmedelsproducenter av felaktiga beslut från kommuner och statliga myndigheter. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen gör därför en särskild satsning under ett års tid och erbjuder medlemsföretagen ekonomisk stöttning och rådgivning i förvaltningsrättsliga ärenden. Det kan till exempel handla om ärenden som resulterat i överklagbara beslut eller avgiftsförelägganden enligt livsmedelslagstiftningen och/eller arbetsmiljölagen.

6 _ BRÖD

Tips till bageriets bokhylla

PRINSESSTÅRTA ÄR titeln på en ny barnbok för åldrarna 3-6 år. I boken träffar vi Clara som är en nyfiken upptäckare. Hon bor med sin pappa och lillebror på landet och lever nära naturen. Men en dag ska hon få hälsa på farmor och farfar som bor i stan. Där börjar Clara och farmor titta i en ”väldigt gammal” kokbok som heter Prinsessornas nya kokbok. Och så klart hittar Clara en sida med en prinsesstårta. Farmor och Clara pratar om prinsesstårtan och hur den kom till. Sen kommer pappa och lillebror, och dom går till ett bageri i stan. Gissa vad Clara väljer?

Knuffar för nyttigare bröd

FÖRSÄLJNINGEN AV nyttigare

bröd ökade rejält när Coop testade så kallad nudging (knuffning)

i tre av sina butiker. Nu planerar man för en större satsning.

I ett experiment som Coop

gjorde tillsammans med Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden undersökte man om man

kunde påverka kunderna att göra hälsosammare val i brödhyllan.

Resultat blev att försäljningen

ökade med 198 procent när man

både framhävde och gav rabatt

på nyttigare bröd och att placera varor för att hjälpa konsumenten att välja just de varorna kallas nudging.

Fullkorn från Polarbröd

POLARBRÖD LANSERAR två nyheter med fokus på fullkorn –Vardagskaka och Rågkaka Plus Fullkorn.

Efterfrågan på sund och näringsrik mat ökar, skriver Polarbröd i ett pressmeddelande, och fler konsumenter uppmärksammar fullkornets alla fördelar. Samtidigt konsumerar vi i Sverige minst fullkorn i hela Norden – 9 av 10 svenskar äter för lite fullkorn, enligt Brödinstitutet. Polarbröd vill vara med på resan mot ett mer hållbart matsystem. Med dessa två produktnyheter breddar Polarbröd sortimentet och kombinerar god smak med sunda mervärden.

Rågkaka Plus Fullkorn riktar sig till alla som gillar den mjuka Rågkakan men som vill få i sig mer fullkorn. Vardagskaka är ett saftigt havrebröd rikt på fullkorn, men med en mindre grov känsla än många andra fullkornsbröd.

Båda bröden kommer i förpackningar om 12 bitar vardera och finns i butik från vecka 36.

Polarbröd blir pilsner

EN VÄLDIG MASSA polarbröd ligger på jäsning i Berlin. För att bli pilsner! Det är hantverksbryggeriet This Is How Brewery, med basen i Piteå, som via ett samarbete med tyska bryggeriet Straßenbräu i Berlin, kokat ihop en brygd baserad på tunnbröd från Polarbröd. Tanken är att ölet ska serveras på ölmässan Beer & Taste som kommer att anordnas i Piteå och i Umeå.

Målet för samarbetet med Straßenbräu var att skapa nåt nytt med unik karaktär, och då tänkte This Is How att det kunde vara kul att göra ett öl baserat på tunnbröd från Polarbröd. Det blev en sats på 2000 liter polarbrödsöl som kommer att levereras hem till Piteå innan mässan. Den särskilda norrlandskaraktären står Polarknäcke original för.

Än så länge är polarbrödsölen tänkt som en engångsöl. Det blir de här 2000 litrarna och sen är det slut.

Till Sverige kommer ölen på fat, så den som vill prova kommer inte hitta den på Systembolaget.

Lyxigt från Malmö

Chokladfabrik

MALMÖ CHOKLADFABRIK satsar sig ur lågkonjunkturen, lanserar sin lyxigaste chokladkollektion hittills, och öppnar egen webbshop.

Den nya Craft-serien från Malmö Chokladfabrik är den mest exklu siva choklad de någonsin gjort. Det gäller såväl smak som design, där hela insidan av förpackningen är en snygg berättelse om odlingen och olika steg i tillverkningsprocessen, uppger företaget.

Art.nr Namn Antal/ förp 701121 Orange bakformar 50x25 mm 1000 701120 Orange mini bakformar 35x27 mm 1000 z683882 Orange brickor dia 9.5 cm , beställningsvara 50 z683597 Svart brickor dia 9.5 cm 50 701473 Mix Tulip svart och natural 50x50/65mm 1000 Följ oss på Instagram, Facebook och Linked In. @siluettofsweden www.siluett.se

Stabil verksamhet ger god kreditvärdighet

Ingen har väl undgått att bankernas räntor rusat i höjden den senaste tiden. Inflationen har drivit på Riksbankens, och andra centralbankers, behov av att försöka bromsa inflationen genom rejält höjda styrräntor. Vilket i sin tur lett till att det blivit bra mycket dyrare att låna pengar för både företag och privatpersoner.

För vissa företag kan det bli snudd på oöverstigligt dyrt att finansiera sin verksamhet. Och den som bedöms ha en sämre kreditvärdighet, och därmed får ett lågt kreditbetyg, kan få betala fem gånger så hög ränta som den med bra betyg!

Mindre företag kan få det extra tufft. Den som behöver ta lån riskerar att få stå för bankernas ökade upplåningskostnader samtidigt som kreditgivarna tar betalt för den ökade risken när

konjunkturen viker.

Tyvärr är en företagare ganska maktlös när det gäller dessa yttre faktorer. Däremot går det att påverka det egna kreditbetyget. Betalningsanmärkningar och obetalda skulder kan göra att det blir tvärnit hos banken. Det behöver inte alltid bero på slarv utan kan vara ren otur, till exempel om en medarbetare blir sjuk eller att pengarna inte kommer in i tid från kunderna. Här är småföretagen extra sårbara eftersom de har färre medarbetare och ekonomifunktionen kanske står och faller med en person.

Då är det viktigt att ta tag i problemen och inte stoppa huvudet i sanden. Ta dialogen med både leverantörer och kunder direkt! Betalningsproblem kan vara känsliga att följa upp och det finns risk att man reagerar lite för sent. Statistiken visar att 80 procent av betalningsproblemen kommer från befintliga kunder.

8 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER AFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

Du kan påverka flera saker själv

• Det är bra att ha en stabil verksamhet. En jämn och helst växande omsättning bör synas i företagets räkenskaper. Det gäller även vinstnivån. Tvära kast mellan åren i försäljningssiffror och resultat är inte bra.

• Få förändringar i styrelsen och bibehållen inriktning på verksamheten. Om flera styrelseledamöter hoppar av kan det vara ett illavarslande tecken på att det inte står rätt till i företaget.

• Företrädarnas ekonomi är en annan faktor som påverkar bedömningen. Om styrelseledamöterna eller företagsledningen har betalningsanmärkningar kan betyget sänkas.

• Samma sak gäller om företaget flaggar för en ny inriktning genom att byta verksamhetskod hos Bolagsverket.

• Företagets ålder är också betydelsefull. De bolag som har bäst kreditvärdighet har funnits ett tag. Har företaget överlevt i 10 år ökar sannolikheten för att det kommer att fortsätta överleva. För ett nystartat bolag är risken högre, vilket kan dra ner kreditbetyget.

• Räkningarna ska vara betalda och årsredovisningarna måste ha lämnats in i tid. God ordning i företaget väger tungt hos kreditgivarna.

• Och helt avgörande är att hålla sig borta från Kronofogden!

Utnyttja kreditupplysningsföretagen

UC, Creditsafe, Dun & Bradstreet och Syna är några stora aktörer inom kreditupplysning i Sverige.

På UC:s hemsida finns en lista över faktorer som påverkar bedömningen av ett företag. Antalet kreditupplysningar som tagits på företaget är en av punkterna på listan. Måttet kan medföra ökad risk men används bara i kombination med andra parametrar, enligt UC.

Hos Creditsafe vägs antalet förfrågningar inte in.

Kreditupplysningsföretagens betyg är helt datorberäknade utifrån offentliga data hos olika myndigheter. Att ringa och försöka påverka kreditbetyget är alltså meningslöst.

Kreditbetyg kostar inget för det bedömda företaget. Hos exempelvis Creditsafe kan du ta en gratis kreditupplysning på ditt eget företag. Vill du däremot kolla kunder, leverantörer eller konkurrenter får du betala för tjänsten.

Både Creditsafe och UC betygsätter företagen enligt en femgradig skala som sträcker sig från ”Mycket hög risk” till ”Mycket låg risk”.

Det kan vara värt att ta en kreditupplysning på det egna företag för att få koll på kreditbetyget och vilka faktorer som påverkar det.

Källa: Tidningen Företagaren

Illustration: Anna Windborne-Brown

dig någon revisorskommentar i räkenskaperna. Lämna in årsredovisningen i tid till Bolagsverket.

3. Se till att bolagets företrädare har ordning i ekonomin. Betalningsproblem hos styrelseledamöter och personerna i bolagsledningen riskerar att sänka betyget.

10 tips för ett kreditbetyg i topp

1. Betala i tid. Att undvika betalningsanmärkningar och obetalda skulder hos Kronofogden är A och O för kreditvärdigheten.

2. Ha god ordning. Dra inte på

4. Ha en stabil verksamhet. Stadiga intäkter och en uthållig vinstnivå är bra. Undvik svängningar i omsättning och resultat.

5. Var lönsam. Om verksamheten skapar överskott minskar risken hos kreditgivaren.

6. Se till att ha god likviditet. En skral kassa ökar risken för betalningsproblem även om verksamheten över tid är lönsam.

7. Ha en sund finansiering. Är företaget redan högt belånat påverkas kreditvärdigheten.

8. Byt inte styrelseledamöter i onödan. För omfattande och täta förändringar utlöser en larmsignal hos kreditupplysarna.

9. Ändra inte branschkoden (SNI) hos bolaget om det inte är absolut nödvändigt. Ändringar ses som en ökad risk.

10. Handla inte mer än nödvändigt på kredit. Många förfrågningar kan dra ner betyget hos vissa kreditupplysare.

/Källor: Creditsafe, Froda och UC

BRÖD _ 9
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

DEBATT!

”Om denna reform införs skulle Sverige bli ett land där personer i arbete med normala inkomster kan behålla 60 procent av bruttolönen”

Det skriver Stefan Fritzdorf, ordförande för Sveriges bagare & konditorer, tillsammans med nio ytterligare företrädare för olika näringslivsorganisationer i Svenska Dagbladet i september. Med Sveriges beroende av internationell handel kan landet inte avvika kraftigt i hur arbete beskattas. I ett första steg bör arbetsgivaravgiften sänkas med 6 procentenheter. Det skulle innebära att landet tar steg mot en normalisering av arbetsgivaravgiften i relation till övriga länder inom EU.

Om denna reform införs skulle Sverige bli ett land där personer i arbete med normala inkomster kan behålla 60 procent av bruttolönen. I länder med liknande ekonomi behåller individer med normala inkomster 63 procent av bruttolönen om de är ensamstående. Till skillnad från Sverige finns i många andra länder särskilda skattelättnader för dem som har familj och barn. Många av dem kan behålla kring 68 procent av bruttolönen efter arbetsgivaravgiften och inkomstskatten.

Den föreslagna reformen innebär att Sverige närmar sig omvärlden när det handlar om kostnad och belöning för arbete. Under senare tid har skattekilen, kombinationen av arbetsgivaravgiften och skatt på arbete, sänkts i ett flertal ekonomier liknande den svenska. I

Sverige har dock reformviljan avstannat efter införandet av jobbskatteavdragen.

En sänkning av arbetsgivaravgiften skulle också leda till en rad andra positiva effekter.

För personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden främjar det förutsättningarna att komma in i arbete, vilket är särskilt relevant

för att minska utanförskapet bland utrikesfödda och unga. För dem som har en starkare ställning på arbetsmarknaden leder det på sikt till högre löner och därmed större drivkrafter till karriärutveckling. Utgifterna för kommuner och regioner minskar eftersom lönekostnader är en stor del av kostnadsmassan.

Tidigare studier har underskattat fördelen av sänkt arbetsgivaravgift för unga, då dessa bara beaktat substitutionseffekten, att unga anställs mer än andra om de har lägre arbetsgivaravgift. Det finns dock även en skaleffekt som går ut på att företagare blir benägna att anställa fler, oavsett ålder, i samband med att sänkt arbetsgivaravgift driver ned deras kostnader.

En långsiktig sänkning av arbetsgivaravgiften stärker drivkrafterna till företagande, då det leder till något tryggare inkomster för företagarna själva samt stärker företagens ekonomiska resultat, med ökad motståndskraft inför kriser som följd. Till sist skulle reformen verka inflationsdämpande, då lönekostnader är en viktig del av priset för olika varor och tjänster.

10 _ BRÖD NYHETSSVEPET / SEPTEMBER
”Sänk arbetsgivaravgiften med 6 procentenheter”
STEFAN FRITZDORF Ordförande Sveriges bagare & konditorer, SBK

Mustaschuppropet Tillsammans bakar vi för en god sak

Josefine Pagander, Årets Konditor 2022, förlorade sin morfar i prostatacancer. Med en fantastisk mustaschbakelse och en glänsande blåbärspralin vill Josefine nu inspirera alla Sveriges bagare och konditorer att baka blått i november. Målet är att samla in så mycket pengar som möjligt till Mustaschkampen och forskningen om prostatacancer. Arla stöttar de som registrerar sig till Mustaschuppropet med kampanjmaterial och Josefines recept för att öka försäljningen.

Läs mer och registrera dig här!

Nästan 10 miljoner!

Ja, så många kanelbullar klämde svenska folket i sig på Kanelbullens dag, den 4 oktober, förra året. Hur går det i år, sprängs 10-miljonersstrecket definitivt? Förutsättningarna finns!

Ett rekord slogs dock helt säkert under Kanelbullens dag 2022. Enligt mycket tillförlitliga, evidensbaserade och säkra källor så åt hela 58 procent av svenska folket minst en bulle. Det är det högsta resultatet sedan mätningarna startade. Och så många som 44 procent åt fler än en bulle.

-Det här visar att kanelbullen är djupt rotad i den svenska folksjälen, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Det märkte vi också inte minst under pandemin, när många som normalt får sin bulle på jobbet, i stället jobbade hemifrån. Folk vallfärdade till bagerierna som privatpersoner, något som höll i gång bagerierna, om än inte på samma nivåer som ett normalår utan pandemi.

Årets Kanelbullens dag infaller en onsdag, och de år dagen infaller en vardag brukar vara bra för försäljningen. Vanligtvis bjuds 30-40 procent av dem som arbetar på bulle av sin arbetsgivare.

-Jag hoppas att den trenden står sig, och att många arbetsgivare passar på tillfället i år att bjuda sina anställda, säger Martin Lundell. Och så klart att alla bagerier och konditorier verkligen ser till att ta vara på möjligheten med de här viktiga temadagarna vi har i branschen, det kan ge riktig skjuts åt försäljningen.

För bullar är både goda och gör mycket gott. För ett par år sedan räknade bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ut att Kanelbullens dag skapade skatteintäkter om drygt 40 miljoner kronor – bara på en dag! Det kan finansiera till exempel 33 000 undersköterskor i hemtjänsten, eller nästan 28 000 sjuksköterskor.

-Det visar att vår bransch är viktig både för branschen själv i och med alla arbetstillfällen som skapas, och för hela samhället genom de skatteintäkter som verksamheten

ger upphov till, som i sin tur kan användas för att finansiera olika välfärdstjänster, säger Martin Lundell.

Inget EU-skydd för kanelbullen

Sveriges bagare & konditorer, SBK, har ansökt om att få registrera kanelbulle som skyddad beteckning hos EU-kommissionen, vilket Livsmedelsverket avslagit.

SBK har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, där organisationen framfört att man vill fastställa vad som får kallas kanelbulle för att bevara det traditionella sättet att baka, och att konsumenterna ska veta vad de får när de köper bullen.

Förvaltningsrätten i Uppsala går dock på Livsmedelsverkets tidigare beslut och avslår SBK:s överklagande. Rätten motiverar det med att kanelbulle inte uppfyller EU:s krav för att kallas en särskild produkt, utan snarare är ”ett samlingsnamn för en variation av liknande produkter”. Domstolen pekar också på att liknande bakverk finns på andra håll i EU under vedertagna namn, det får därför anses röra

sig om en generisk beteckning, vilket också utgör hinder för skydd enligt förordningen.

Inom EU finns tre skyddade beteckningar för matvaror, med olika typer av krav kopplade till sig. Förutom skyddad ursprungsbeteckning finns även skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.

Visste du att…

• …ordet bulle har funnits i det svenska språket sedan 1600-talet. Det betyder ungefär ”något uppsvällt eller runt”.

• Kanelbullen kallas även kanelsnäcka och kanelsnurra.

• Kanel har i sin tur varit med redan i fornsvenskan, via tyskans ”Kaneel”, eller franskans ”canelle”. Dessa ord härstammar egentligen från latinets ”canna” som betyder rör, en slags beskrivning av kanelens utseende.

• Det latinska namnet på äkta kanel är Cinnamomum ceylanicum.

• Kanelbullar, som vi känner dem i dag, började bakas på bagerier i början av 1920-talet, då varor som ransonerats under första världskriget, som smör, socker, vetemjöl och kanel, dök upp i butikerna igen.

12 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Välkommen på

BAGERIKURS - MODERNA SVENSKA BRÖD

Lördag den 21 oktober arrangerar Sveriges bagare & konditorer, i samarbete med bagaren Tobias Jadberg, en bagerikurs på temat ”moderna svenska bröd”. Kursen fokuserar på moderna metoder som ska vara lätta att använda i alla bagerier, som att ”twista till” svenska brödklassiker, höghydrationsdegar och riktigt schyssta frallor. Givetvis ingår fullkorn!

Ur kursinnehållet:

• Vörtbröd

• Sirapslimpa bakad i ram

• ”Formfranska” i modern tappning

• Surdegsbröd 85+% hydration, jäst i korg

• Surdegsbröd 95+% hydration, bakad i form

• Surdegsfrallor 95+% hydration

• Mjuka surdegsfrallor

Plats: Kursen hålls i KåKås lokaler (Jästbolaget) i Rotebro, en bit norr om Stockholm.

Datum: Lördag den 21 oktober 2023 (heldag).

Kostnad: 3 200 kronor (inkl. moms).

Anmälan och frågor: Mejla Jesper Långström, utbildningsansvarig, SBK: jesper@bageri.se

”Driv, nyfikenhet och tålamod”

Hon är en erfaren tävlingskonditor och bagare, med segrar i både Årets Konditor och SM Unga Bagare i sjösäcken. Nu fokuserar Josefine Pagander, tillsammans med övriga Konditorlandslaget, mot Konditor-EM i Paris.

Hallå där Josefine, hur är läget och vad gör du just nu?

-Det är full fart på jobbet, jag är chefskonditor på Gothia Towers i Göteborg sedan december förra året, och ansvarar för kök med 6 konditorer. Vi bakar och producerar för våra olika restauranger och för event med mera.

Hur länge har du varit en del av Konditorlandslaget?

-Sedan 2021.

Vad har du för tidigare tävlingsmeriter?

-Jag har vunnit SM Unga Bagare 2020 och Årets Konditor 2022. Dessutom har jag varit medlem av Juniorbagarlandslaget.

Vad är roligast med att tävla i konditori?

-Utmaningen! Att vara med på resan från idéer fram till själva tävlingstillfället. Man får jobba fram något som fulländas till perfektion. Att vara en del av ett lag innebär också att man jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål, vilket tillför en ytterligare dimension.

Vilka egenskaper behöver en bra tävlingskonditor?

-Driv, nyfikenhet och tålamod.

Vad är du själv bra på – och mindre bra på?

-Driv, nyfikenhet och tålamod… Hahaha! Jag är bra på att fokusera

och jobba väldigt målinriktat. En styrka är att jag genomför det jag åtagit mig att göra. På minussidan är det väl kanske tålamodet då… Vad tycker du om den här upplagan av laget?

-Det här är en riktigt grym version av Konditorlandslaget! Vi lyfter och kompletterar varandra väldigt bra. Och även om vi är unga, så finns det massor med ambition och kunnande. Och vi har en suverän sammanhållning. Dessutom har vi oerhört bra coacher i laget med gedigen erfarenhet inom många områden.

Det närmaste tävlingsmålet nu är Coupe Europe (Konditor-EM) i Paris i januari nästa år – hur fokuserar ni mot det?

-Det är massor med träning förstås, det går alltid att träna lite mer... Vi har också bestämt att det blir jag och Lisa (Dagnäs) som tävlar då. Jag kommer att ansvara för chokladen och Lisa tar hand om socker. Övrigt får vi fördela så bra som möjligt mellan oss. Hur når man framgång i internationella konditortävlingar?

-Det gäller att kunna ta vara på sina styrkor, träna, vara förberedd och ha en bra lagsammanhållning. Och så gäller det att ha lite koll

på vad som kan gå hem hos olika jurygrupper. Nu i EM är exempelvis smakerna ganska lika det vi är vana vid här hemma i Sverige. Men när det blir VM får man kanske se upp mer vad man väljer, det är inte alltid så att exempelvis lakrits funkar i alla sammanhang.

Om du nån gång inte håller på med konditori och bakning, vad tycker du om att göra då?

-Jag gillar att träna. Jag har ju tidigare spelat ishockey på rätt hög nivå. Men det har jag lagt på hyllan nu, eller i alla fall på paus. Med både jobbet och satsningen på Konditorlandslaget finns det inte tid för hockey. Men gymmet försöker jag gå till. Och på sommaren gillar jag det mesta som rör sig på vattnet!

Kort om Josefine

Ålder: 25 år.

Gör: Chefskonditor, Gothia Towers, Göteborg.

Bor: Göteborg.

Familj: Två storebröder, mamma och pappa.

Inspireras av: Min morfar, kollegor, Instagram och naturen.

Favoritredskap: Liten vinkelpalett. Udda talang: Har fartygsbefälexamen klass VIII och får köra fartyg i yrkestrafik.

text > Johan Hård bild > SBK
PROFILEN JOSEFINE PAGANDER

Mowing bread forward

Danmatic är din partner när du automatiserar bakningen och sparar in på produktionskostnaderna. I mer än 30 år har Danmatic genomfört över 1.000 projekt. Minska arbetskostnaderna och materialförlusterna.

Minska arbetskostnaderna med upp till 75 procent vid hantering av tråg, panstraps och peelboards

Få oöverträffade kostnadsbesparingar på upp till 75 procent av arbetskostnaden samtidigt som du förbättrar arbetsmiljön med Danmatics automatiska lösningar. Säg adjö till ohälsosamma och smärtsamma arbetsställningar samt till tunga lyft. Danmatic tråghanteringssystem säkerställer automatisk hantering av tråg, panstraps och peelboards och hanterar utan problem upp till 1.100 tråg per timme.

Minska kostnaden för dekoration av bröd med upp till 30 procent

Spara upp till 30 procent på frön, toppingar och dekorationsmaterial. När du väljer Danmatic dekorationsutrustning väljer du den nya och innovativa Danmatic fuktvalstekniken som applicerar vätskor på degbitar endast i överkant av produkten, vilket ökar recirkulationen av toppingmaterial och minskar avfallet avsevärt.

Snabb och effektiv borrning av baguetter för fransk hot dog

Få exceptionell borrnings- och förpackningshastighet med möjlighet att hantera upp till 30.000 baguetter per timme. Få oöverträffad produktivitet med vår banbrytande borrteknik. Fransk hot dog är ett snabbt växande mellanmål när man är på språng i Europa. Ligg steget före trenden och utnyttja dess potential.

Träffa oss på IBA23 i München, Tyskland mellan 22 och 26 oktober 2023.

Hall 1

Monter 481

Besök www.danmatic.com eller skriv e-post till oss på danmatic@danmatic.dk för mer information

Inte så kul ekonomisk höst

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,8 procent under årets andra kvartal jämfört med kvartalet före. Nedgången beror i huvudsak på minskad varuexport och lagerinvesteringar, enligt Statistikmyndigheten SCB.

Men det var inte lika mycket som flera bedömare väntat. Bland analytiker trodde man på en BNP-minskning om 1,3 procent för andra kvartalet, skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Det kan också jämföras med en tillväxt på 0,6 procent i första kvartalet.

Jämfört med andra kvartalet 2022 blev det en BNP-nedgång på 1 procent, mot tillväxten på 0,8 procent i första kvartalet och förväntningar på minus 1,1 procent.

Nedgången beror på bland annat en svag nettoexport och minskade lagerinvesteringar. Hushållens konsumtionsutgifter minskade för fjärde kvartalet i rad.

Den ekonomiska hösten blir därmed inte så kul, men det handlar ändå om en relativt mild lågkonjunktur, även om Sverige bromsar in något mer än omvärlden. Och det väntas inte vända uppåt i närtid.

Dock ökade BNP med 0,5 procent i juli jämfört med månaden före, enligt SCB. Ekonomkåren hade i genomsnitt spått en tillväxt på 0,4 procent jämfört med månaden före, enligt Bloombergs sammanställning. Det var en vändning uppåt efter att junisiffran visat på ett BNP-fall på 0,5 procent, enligt reviderade siffror som först pekade på en nedgång med 1,4 procent.

På lite längre sikt, en bra bit in på 2024, kommer Sverige ha liten eller ingen tillväxt, samtidigt som arbetslösheten kommer att ticka uppåt.

Inflationen förväntas komma ner ganska ordentligt under andra halvåret.

I september beslutade Riksbanken om ytterligare en höjning av styrräntan, med 25 räntepunkter, till 4,0 procent. Höjningen var väntad och motiveras med att inflationen fortfarande är på en för hög nivå. Höjningen var den åttonde i raden. 4,0 procent är den högsta styrräntenivån sedan oktober 2008 Riksbankens prognos för styrräntan visar att den kan komma att höjas ytterligare. Nästa räntebesked från Riksbanken kommer i november.

Inflationen fortsätter nedåt

Inflationstakten sjönk till 4,7 procent i augusti enligt KPIF, jämfört med 6,4 procent i juli.

Statistikmyndigheten SCB skriver att matpriserna sjunker. Uppgifterna för augusti visar att prisnedgångarna var små, men omfattar många olika varor.

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt, enligt SCB. Priserna steg dock på sötsaker och glass.

Priserna fortsätter att stiga sett till årstakt, men enligt SCB börjar prisökningen sakta ned. Totalt har matpriserna stigit med 9 procent sedan augusti förra året.

Den underliggande inflationstakten, KPIF exklusive energi, minskade från 8,0 procent i juli till 7,2 procent i augusti.

16 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Nyttigt nordiskt utbyte

I september hölls det årliga nordiska mötet, där ordföranden och vd:ar i de nordiska bageriorganisationerna träffas för att diskutera och besluta i gemensamma frågor.

Denna gången var det Norges tur att stå värd för mötet, som arrangerades i Oslo. Frågor i fokus var bland annat de nordiska organisationernas gemensamma arbete i Europa och samarbetet med de båda europeiska bageriorganisationerna CEBP och UIBC.

-Det är viktigt för oss att göra den nordiska rösten hörd i de här sammanhangen, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer. CEBP arbetar främst med frågor kring lagstiftning, och genom att vara aktiva här kan vi tidigt få in ett nordiskt perspektiv. UIBC jobbar mycket med branschtävlingar, och även här vill vi lyfta fram det nordiska

perspektivet, så att våra önskemål speglas i tävlingsverksamheten.

Som ett led i att stärka den nordiska närvaron i det europeiska samarbetet beslutades att Norden ska ha en representant i de båda europeiska bageriorganisationernas styrelser. Ole John Berntsen, som även är ordförande i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), Norge, utsågs till nordisk representant. Han driver också ett hantverksbageri i Naustdal en bit norr om Bergen.

På mötet diskuterades även framtiden för tävlingarna Nordic Bakery Cup och Nordic Pastry Cup.

-De här mötena är bra och viktiga för erfarenhetsutbytet med våra nordiska grannar, bland annat kring olika nationella lagförslag, framhåller Martin Lundell. Vi fick också tillfälle att visa vad vi jobbar med i Sverige för att stärka konsumenternas syn på bröd.

Annonsera!

Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödansvariga hos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, konditori, dessert och choklad.

SM i tunnbrödsrulle är avgjort

Nyligen tävlades det i tunnbrödsrulle på Linköping motorstadion. Efter hård kamp lyckades juryn enas om tre vinnande bidrag i kategorierna årets klassiska rulle, innovativ rulle och den bästa bilrullen.

Samtliga tävlande imponerade stort på juryn med den variation och uppfinningsrikedom som visades upp.

Vinnarna i kategorierna klassisk rulle och mest innovativa rulle belönades, utöver äran, med en prissumma på 5 000 kronor var och vinnaren i bästa bilrullen kommer under november få äran att sälja sin rulle på Circle K-stationer över hela landet samt få 10 000 kronor i drivmedel.

Vinnare SM

• Klassiska rulle – vinnare Wictor Magnusson

• Mest innovativa rulle –vinnare Johan Gunnarsson

• Bästa bilrulle – vinnare Johan Lundberg

BRÖD _ 17
Anders Tegnell
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Gör en godsak för en god sak!

Konditorn Josefine Pagander, Årets Konditor 2022 och medlem i Konditorlandslaget, har engagerat sig i kampen mot prostatacancer, och har i samarbete med Arla Pro tagit fram två recept som ska inspirera till att ”baka blått” för att stödja Mustaschkampen i november.

Mustaschuppropet kallar Josefine och Arla Pro sin satsning, som går ut på att uppmana och uppmuntra branschen att baka och sälja bakverk under den traditionella kampanjmånaden november för att stödja arbetet mot prostatacancer.

Målet är att samla in så mycket pengar som möjligt till Mustaschkampen och forskningen om prostatacancer.

-Jag kände att jag ville göra något för att hedra min morfar som gick bort i prostatacancer, säger Josefine. Han var en stor förebild för mig, och jag ville göra något för att engagera och inspirera fler att stödja forskning och arbetet med prostatacancer.

De recept som Josefine tagit fram är dels en mustaschbakelse med blåbär, dels en blåbärspralin.

-Jag tycker man ska se recepten främst som idéer och inspiration, säger Josefine. Självklart kan man göra dom rätt av, men jag tycker också att man gärna får skapa egna bakverk med mina som

inspiration.

Bakelsen är fylld med blåbärskompott för att uppmärksamma mustaschkampens blåa färg. Botten är smaksatt med honung och på den ett krisp med kokos och bipollen. Allt binds ihop med ett lager av en mjuk färskostmousse.

Pralinen är färgad blå för att uppmärksamma mustaschkampens blåa färg. Grunden består av ett kokoskrisp med bipollen och fyllningens färskosttryffel är smaksatt med honung. I tryffeln gömmer sig en slät blåbärsmarmelad.

Arla stöttar med kampanjmaterial och Josefines recept för att öka försäljningen.

Även Föreningen Årets Konditor uppmanar sina medlemmar (tidigare vinnare i tävlingen) att baka blått i november för att samla in pengar till Mustaschkampen.

-Det är ett kanonbra initiativ att skapa ett upprop som uppmanar alla kollegor i branschen att göra något gott, säger Anders Oskarsson, Årets Konditor 2015. Forskningen kring prostatacancer är viktig och berör alla. Vår bransch är bred och når ut till många. Våra gäster får något gott samtidigt som deras pengar går till något gott. Nu kör vi!

18 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Så kan du engagera dig i Mustaschuppropet

Gå in på Arla Pros hemsida, www.kund.arla.se och registrera dig och få ett start-kit. Alla kaféer, bagerier och konditorier som registrerar sig till Mustaschuppropet får gratis kampanjmaterial från Arla.

Baka blått och inspireras av Josefines recept eller gör valfritt annat bakverk, till exempel en blåbärsbulle, dammsugare, eller en prinsessbakelse.

När november är här, är det dags att sätta upp skyltmaterialet och aktivera era sociala medier mot era kunder.

Pengarna som ni vill skänka sätter ni in på Mustaschkampens insamlingssida. Arla rekommenderar att ni sätter in pengarna en gång/vecka under november.

Detta är Mustaschkampen

Mustaschkampen är Prostatacancerförbundets årliga kampanj som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om prostatacancer, som är Sveriges vanligaste cancersjukdom.

Mustaschkampen hålls under november. Pengarna som samlas in går till Prostatacancerfonden.

BRÖD _ 19
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Backar upp bagerierna

It-företaget PCS lanserar digital körlista med backhantering. Nu kommer nya funktioner kopplade till affärssystemet PCS WinBag.

PCS har tagit fram en helt digital körlista som gör att chaufförer per automatik får upp sina körlistor i sina telefoner/plattor och dessutom på ett enkelt sätt kan rapportera in lämnade och hämtade backar för att kunna hålla koll på backsaldo hos respektive kund. Det här kan spara pengar för bagerierna eftersom backar är dyra.

PCS har lyssnat på önskemål från sina bagerikunder och tagit fram en lösning som ska göra det enklare och billigare för kunderna.

Den nya funktionen kan användas av alla som har systemet PCS WinBag, och oavsett om man använder PCS internetbeställning eller inte, så går det att hitta en fungerande lösning.

Funktionen innehåller exempelvis vägbeskrivningar direkt i mobilen. Och det går att få fram koordinater och bild på exakt leveransplats för nya chaufförer, och ta foton i mobilen på levererade bröd och tårtor. Informationen skickas direkt in på ordern i PCS WinBag så att ’kontoret’ kan se när kunden fått sin leverans och

eventuella foton på varorna.

PCS WinBag grundsystem är ett komplett affärssystem för bagerier som innehåller allt från råvara (priser kan läsas in från råvaruleverantörer), inventeringsunderlag, bokföringsunderlag, produktkalkyl, order, brödsvar inklusive degsättning, produktionsunderlag, övriga orderrapporter, fakturering och kundreskontra inklusive betalningspåminnelser och ränteberäkningar. Dessutom kan man skriva ut snygga produktblad med bilder samt beställningssedlar. PCS WinBag samverkar också naturligt med recept- och kalkylprogrammet Flavour Recept och Kalkyl.

Pssttt…

du vet väl att du som medlem i Sveriges bagare & konditorer (SBK) får rabatt på PCS produkter? Kolla mer på www.bageri.se SBK är även delägare i PCS och medverkar aktivt i bland annat produktutvecklingen via PCS Advisory Board.

20 _ BRÖD NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Han får Birgittas minnespris

Konditor Kalle Bengtsson får Birgitta Rasmussons minnespris för sina insatser för att lyfta Konditori Kampanilen i Göteborg till nya höjder.

Varje år utser Västra Gastronomiska

Akademin pristagare inom tre olika kategorier. Restaurang och konditori, Producent samt Forskning, utbildning och media. Och varje år delas det också ut ett pris till minne av Birgitta Rasmusson, kakboksförfattare, okrönt kakdrottning, tv-personlighet i Hela Sverige bakar och under flera år akademins preses.

I år går Birgitta Rasmussons minnespris till Kalle Bengtsson som förvandlat det slumrande Konditori Kampanilen i Göteborg till en lysande stjärna på den svenska konditorihimlen och säkert gett Birgitta Rasmusson ännu ett extra stopp på sin fikafärd genom Sverige för att njuta av både en mysig miljö och svenska bakverksklas-

siker som blandas med moderna upplevelser. Detta pris är ett nationellt pris. Så här motiverar juryn sitt val att ge priset till Kalle Bengtsson: ”På kort tid har Kalle Bengtsson förvandlat det slumrande Konditori Kampanilen till en lysande stjärna på den svenska konditorihimlen och säkert gett Birgitta Rasmusson ännu ett extra stopp på sin fikafärd genom Sverige för att njuta av både en mysig miljö och svenska bakverksklassiker som blandas med moderna upplevelser. Med ett kreativt sinne och ett tekniskt nytänk får Kalle Bengtsson till ett sortiment som tilltalar allt från den unga publiken, de mer erfarna och inspirerar de professionella.”

-Grattis Kalle till en resa vi misstänker bara har börjat och som vi gärna följer framåt, säger Urban Nyberg, ordförande i juryn och tillika ordförande i Västra Sveriges bagare & konditorer.

Efterlämnade en receptskatt

Genom åren sparade Birgitta Rasmusson på receptfavoriter från förr. Allt från mammans vaxduksböcker till lösa blad med handskrivna rader – recept som älskats av hennes egen familj eller vänner och bekanta.

I ”Birgittas bästa – Kakor vi minns” finns riktiga klassiker som Sachertårta, Sarah Bernhard och radiokaka, såväl som de mindre kända kakorna babas, knackers och spickulader.

Med varje recept presenteras också bakverkets historia, kakans egen bakgrundsberättelse. Dessutom får vi veta lite mer om hur vissa bakverk har blivit de klassiker vi idag känner igen dem som på kaféer både här i Sverige och runtom hela Europa.

BRÖD _ 21 NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Du har nyligen sålt ditt företag Vivels, till bageriföretaget Bake my day med basen i Huddinge, söder och Stockholm. Varför det?

-Det var dags! Jag är snart 62 år och min bror Peter har precis fyllt 66. Vi har båda jobbat extremt mycket i företaget under många år. Och de senaste fyra åren har varit, milt uttryckt, utmanande! Det var helt enkelt tid att börja med något av ”pensionstänk” för oss.

Hur känns det?

-Lite blandat får jag väl erkänna. Ungefär som när barnen flyttar hemifrån, både skönt, men samtidigt som att en ny fas i livet börjar. Både sött och salt. Hur länge har ni drivit Vivels?

-Företaget har funnits i familjen sedan 1961, då det ingick som något av ”portföljföretag” tillsammans med ett antal andra. Peter och jag tog över själva driften mer operativt 1984 och har hållit på sedan dess. Var det lätt att hitta rätt köpare?

-Vi hade tre huvudspår från början: att hitta någon dedikerad, mindre företagare som var villig att fortsätta driva det ungefär i nuvarande form. Alternativ två var att sälja

i delar, bageriet för sig och butikerna för sig. Och tredje alternativet att hitta en aktör som kunde ta över rubbet, personal och allt. Så småningom landade det i alternativ tre, och jag är övertygad om att Bake ny day på sikt kommer att kunna integrera Vivels på ett bra sätt i sin verksamhet.

Vad ska du göra nu, och framåt?

-Jag blir ju kvar i branschen, och driver Bageri Ekerö, i Ekerö centrum. Där basar min fru Evami. Och så har jag Bageri Passion i Sundbybergs centrum, som min son Erik ansvarar för. Med kanske lite mer tid över hoppas jag kunna vara mer på båda ställena och bidra i det dagliga arbetet, både som bagare och inspiratör. Jag fortsätter också tills vidare med några styrelseuppdrag, givetvis SBK. Men även Hantverkarna Stockholm och a-kassan för småföretagare, SMÅA. Privat hoppas jag få mer tid att fixa med huset, där finns alltid massor att göra, som kanske blivit en smula eftersatt… Och så ska jag försöka åka mer båt. Det är ju synd att den bara ligger still vid bryggan och skrattar åt mig, när jag lagt ned en hel del pengar på att fixa till den…

Vid SBK:s årsmöte valdes du som ordförande för ytterligare två år framåt. Hur ser du på ditt fortsatta engagemang efter det?

-Det kan inte jag svara på, det är medlemmarna som väljer sin styrelse! Men allt annat lika kan jag tänka mig att ställa upp för ytterligare en tvåårsperiod som jag känner det nu.

Till sist – kommer du att unna dig nåt ”litet extra” för att fira?

-Jag vill försöka resa mer, framför allt med fokus på dykning och skidåkning. Att dyka vid Mauritius skulle inte vara fel. Och på det lite skidor i Kanada!

SBK = TJÄNSTER SOM

I DIN

VILL DU TÄVLA PÅ INTERNATIONELL NIVÅ?

Och utvecklas tillsammans med vårt lag och samtidigt investera i dig själv?

Tveka inte att skicka in din intresseanmälan till Svenska Konditorlandslaget!

Skicka CV och personligt brev till: coach@konditorlandslaget.se

Du är också välkommen att kontakta lagledare: Beatrice Algra på telefon: 073-51910 76.

22 _ BRÖD
...Stefan Fritzdorf, ordförande för Sveriges bagare & konditorer, SBK.
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER
UNDERLÄTTAR
VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or
Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm

Den mest flexibla tekniken på marknaden för små och medelstora bagerier.

VEMAG Robot 500 är det perfekta verktyget för bagerier med ett brett produktsortiment och har utvecklats speciellt för små och medelstora bagerier.

Tekniken gör det möjligt att tillverka traditionellt bröd, men även kakor, kex och glutenfria produkter. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt i bageriet till olika arbetsstationer. Med ett snabbt byte av program och format kan en rad olika bageriprodukter tillverkas i en enda maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk standard.

... I exakta vikter

... smart fyllning

Helt flexibel

... även för bars och kex nemco@nemco.se | www.nemco.se

cbc.de
22.–26.10.2023 München
Träffa oss i München! Önskar ni biljetter, skriv til oss: nemco@nemco.se

Mjälloms 100 år

Sveriges äldsta tunnbrödsbageriMjälloms Tunnbröd i Ullånger - har fyllt jämnt. Närmare bestämt hela 100 år! Det firades rejält i september med öppet hus vid bageriet och med en hejdundrande jubileumsmiddag.

Det bjöds bland annat på rundvandringar i bageriet där den nya råvaruhanteringen visades upp. Rundturerna gick en gång i timmen mellan kl. 11 och 14, med intresserade besökare.

I butiken och restaurangen var det

uppdukat med massor av godsaker, och i delin bjöds provsmakning av delikatesser.

I restaurangen serverades så klart mat och dryck i olika kombinationer.

Totalt kom bortåt 500 besökare till öppet hus.

-Det var verkligen kul att så många dök upp och ville vara med och fira oss, säger Torbjörn Ullsten, ägare och vd på Mjälloms Tunnbröd.

Vinexperten Peter Vegh gästade också under dagen och berättar om dryckerna som serverades till tre olika smårätter.

Och för den lek- och tävlingssugne höll komikern, programledaren med mera, Jan Bylund, i några roliga utmaningar – och vinnarna fick så klart fina priser!

På kvällen vankades sedan en härlig jubileumsmiddag för 130 gäster på Hotell Höga Kusten i Hornö (alldeles intill den pampiga Högakustenbron).

-Nu tar vi sats för de kommande 100 åren, till att börja med, summerar Torbjörn Ullsten.

24 _ BRÖD
/ Foto: Ulrika Lundholm
BRÖD _ 25 Skanna QR-koden med din swish-app och ge ditt bidrag. Vi vill bli fler som inte skräpar ner. Vill du hjälpa till? Gå med i Sveriges största rörelse mot skräp eller swisha 90 02 817. läs mer på ra.org Godsaker för en god sak VÅR KAKAO ÄR RAINFOREST ALLIANCE CERTIFIERAD www.bakelssweden.se bakels.sweden bakels.sweden Högkvalitativa bageriprodukter producerade i Sverige

nÄr du BESTÄLLER varor! Titta efter mÄrket

Tvåa - igen

Nej det blev ingen fullträff i år heller. För andra gången de senaste tre åren kom Brödinstitutet på andra plats när det prestigefyllda Livsmedelspriset delades ut i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand nyligen.

Vinnare blev Axfoundation, med motiveringen: ”För att med förändringskraft och breda samarbeten med relevanta aktörer ständigt bidra till att driva branschen framåt. Genom att inkludera hela värdekedjan, från primärproducent till marknad, och alltid hand i hand med forskningen lyckas Axfoundation ta fram innovationer som verkligen gör skillnad för hållbar lönsamhet.”

Axfoundation är en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret för ett hållbart samhälle. En av deras satsningar är Framtidens mat, där man samlar representanter från hela livsmedelskedjan – primärproducenter, forskare, livsmedelsförädlare, kockar och entreprenörer – för att gemensamt hitta lösningar på komplexa problem.

På tredje plats landade KRAV.

-Det är ändå hedrande att bli nominerade till det här fina priset. Vi tar det som en bekräftelse på att det vi gör är viktigt och vi ser att vårt arbete lönar sig, säger Martin Lundell.

De senaste årens strategiska, långsiktiga och målmedvetna arbete har gett resultat.

Svenska råvaror passar till all världens bakverk och bröd, så titta efter ingredienser märkta med Från Sverige oavsett om du bakar kladdkakor, baklava eller surdegsbröd. Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

-I den förvrängda kolhydratdebatten där brödet har stått i skottlinjen, har vi blivit en vetenskapligt förankrad aktör som ger svar på tal. Vi gör skillnad för folkhälsan och klimatet genom att göra vetenskap eftertraktad och lättillgänglig i olika kanaler, säger Maria Sitell, dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet.

Vi ser tydliga positiva attityd- och kunskapsförändringar kring kolhydrater och fullkorn. Det vi har lyckats med är bra för hela livsmedelsbranschen, men framför allt för folkhälsan.

Blir det tredje gången gillt nästa år då?

-Det får vi väl se, om vi blir nominerade igen, säger Maria Sitell.

Läs

Livsmedelspriset delas ut av tidningen Livsmedel i fokus sedan 1964. Priset ska gå till personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för, att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling.

26 _ BRÖD
mer på frånsverige.se

TILLSAMMANS MED LANSERAR VI

Genom traditionell teknologi, men i modern process, skållas surdegen, och surdegsbrödet får naturligt längre hållbarhet, saftighet och rikare smak

Följ gärna oss:

Lesaffre Nordic lesaffre_nordic

De aromatiska & saftiga bröden gjorda av möter era kunders krav på naturliga ingredienser utan E-nr.

www.lesaffre.se

You are looking for authentic american style for your sweet pastries?

With our longterm roots in US, we are the experts for authentic american taste. Discover our wide range of ingredients to create sweet pastries with american indulgence.

www.dawnfoods.com/nordics

BRÖD _ 27
Som en global nyckelspelare inom fermentation, har Lesaffre producerat och marknadsfört innovativa produkter för bakning sedan 1853 Lesaffre Nordic AB

NORRLAND

Lyckad träff i Östersund

Norrlands bagare & konditorer arrangerade medlemsträff i Östersund i början av september som fick bra uppslutning med 18 deltagare.

Ett fullmatat program med många företagsbesök väntade deltagarna. Först ut var en fika på anrika Wedemarks Konditori, med snart 100 år på nacken, där ägaren Maria Ärnström berättade om företaget och dess historia. Det var här som smörgåstårtan skapades en gång i tiden! Självklart ingick provsmakning av det klassiska originalet.

sök med lunch på Jämtlands Gymnasium där framtidens bagare skolas.

Träffen uppmärksammades även av lokalpressen som bland annat skrev att ”bageribranschen har blivit trendig igen och nyckeln till det verkar vara att de återgått till riktiga råvaror i stället för halvfabrikat”

VÄSTRA SVERIGE Årsmötesdags…

…i alla fall om ett tag! Västra Sveriges bagare & konditorer håller sitt årsmöte söndag den 5 maj 2024, med två intressanta studiebesök, femkamp på Liseberg, middag och övernattning.

Håll utkik efter mer information, och kallelse så småningom!

...och studiebesök i Karlstad

Västra Sveriges bagare & konditorer arrangerar en studieresa till Karlstad tisdagen den 10 oktober. Samling på Artisan Bread kl. 12.30 för lunch, fika och studiebesök. Adress: Kasernhöjden 4, Karlstad. Här blir det presentation av verksamheten och visning av lokalerna där Arisan Bread huserar. Självklart blir det lunch och fika, samt tillfälle för dig och din personal att utbyta erfarenheter med kollegor från andra medlemsföretag.

Nästa stopp var hos Grädda Östersund och Jämtlands Gelato där det bjöds på kaffeskola med Löfbergs Lila men även bakning av glutenfria danska rågbröd, anslag och brownies med Ireks. Eftermiddagen avslutades med ölprovning tillsammans med Jämtlands Bryggeri.

På kvällen avnjöts en fantastisk måltid på Slaktar’n, då även Sara Karlsson, Årets Gesäll och skolad på Jämtlands Gymnasium hyllades. Medverkade gjorde också den engagerade läraren Leif Axelsson.

Morgonen efter besöktes Leif Aronsson på Frösöbageriet som visade sitt bageri och deltagarna fick baka och smaka bland annat glutenfritt formbröd och andra glutenfria produkter.

Nästa anhalt var Arlas mejeri där osttillverkningen, och även annan produktion, var i fokus. Sist på agendan stod ett studiebe-

Efter besöket på Artisan sker förflyttning för egen maskin till dagens andra studiebesök som äger rum kl. 15.00, på kafferosteriet Löfbergs, där det också blir kaffeskola. Adress: Tolagsgatan 1, Karlstad

Middag avnjuts klockan kl. 19.30 på restaurang i staden.

Västra Sveriges bagare & konditorer bjuder på lunch och middag (middag exklusive dryck) för två personer från varje medlemsföretag.

Passa på att inspirera dig, dina kollegor och din personal genom att delta i denna formidabla distriktsaktivitet!

Vill man övernatta i Karlstad så bokar och betalar man hotell själv. Rekommenderas Clarion Collection Hotell Bilan för övernattning.

För dem som övernattar rekommenderas varmt ett studie-

28 _ BRÖD NYHETSSVEPET / SEPTEMBER
Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Västra Sverige Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se)

besök på Lars Lerins konsthall Sandgrund, som öppnar kl. 11.00.

Anmälan till studiebesöket ska vara inne senast tisdag den 3 oktober per mejl till Jesper Långström, Sveriges bagare & konditorer, på: jesper@bageri.se

Varmt välkomna till detta tillfälle att träffas och inspireras önskar styrelsen!

DALA-HÄLSINGE-GÄSTRIKE Medlemsmöten i distriktet

Välkommen på medlemsmöte med Sveriges bagare & konditorer! Distrikt Dala-Hälsinge-Gästrike arrangerar, i samarbete med riksorganisationen, tre medlemsmöten inom distriktet.

Kom och träffa Stefan Fritzdorf, ordförande i riksorganisationen, Martin Lundell, vd vid kansliet, Anders Hansen, distriktsordförande – och förstås många kollegor i branschen.

Det blir fokus på medlemsfrågor, förmåner och nyttor. Men alla frågor om och kring branschen är förstås välkomna.

Utöver att träffas, umgås och prata bullar och bröd, kan det även dyka upp nån överraskning…

Dagar och tider:

• Måndag den 13 november, Hushagsgymnasiet, Utanforsvägen 3, Borlänge, kl. 16.00.

• Tisdag den 14 november, Tewes konditori, Köpmangatan 11, Söderhamn, kl. 16.00.

• Onsdag den 15 november, Elite Grand Hotel, Kyrkogatan 28, Gävle, kl. 16.00.

Håll utkik i alla kanaler efter mer information!

STOCKHOLM Lidingö Bröd kampade bäst

Det blev deltagarrekord! Närmare 90 personer och upp mot 15 lag från bagerifö-

retag i Stockholmsområdet mötte upp till den traditionella Bagarkampen i september, branschens absolut mest prestigefulla tävling! I alla fall i Stockholm…

-Jag tycker det blev en mycket bra och rolig upplaga i år, sa Ellinor Isaksson, Chokladfabriken i Stockholm, ordförande i arrangerande Stockholms bagare & konditorer – och ständig tävlingsgeneral. Många människor och extra kul att så många anställda är med, det här är verkligen ett event för alla.

Pâtisserie var årets vinnare.

-Jämnheten, och att alla verkligen försökte till hundra procent, där tror jag vårt vinnarkoncept satt, sa Tintin Larsson, till vardags bagare på Lidingö Bröd & Pâtisserie. Vi var taggade till tusen, ända sedan tävlingen förra året, även om vi tränat minimalt…

Tävlingen arrangerades vid Vinterviken, Gröndal, strax söder om Stockholm. Och sponsrades som tidigare år av leverantören Bageriprodukter, som stod för förfrisknin-

Trots envetna regnskurar kämpade lagen på i tuffa grenar som stafett med baguette, kast med finskt rågbröd, precisionskast med fralla, dofta rätt krydda och väga upp mjöl.

-Vi hade skruvat lite på grenarna den här gången, så genomförandet gick betydligt snabbare, sa Ellinor. Det är ju viktigt att alla hinner umgås också. Nu får vi fundera hur vi kan utveckla det här ytterligare, men jag ska i alla fall beställa fint väder till nästa år!

När resultaten räknats samman stod det klart att laget från Lidingö Bröd &

gar och god mat.

-Det här är väldigt uppskattat och jättekul att det kommer mer folk för varje år, sa Anders Jakobsson, vd på Bageriprodukter. Fantastisk stämning trots regnet. Tävlingen är här för att stanna, det är helt klart. Och vi räknar givetvis stenhårt med att vara tillbaka nästa år!

Resultat Bagarkampen 2023:

1. Lidingö Bröd & Pâtisserie

2. Mazarinerna, från Delicato

3. Åsnorna, från Bullar & Bröd

4. Wofflans Stenugnsbageri

Övriga lag placerades på delad 5:e plats.

BRÖD _ 29 NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Mycket att se åretspåiba

Mellan den 22 och 26 oktober öppnas återigen dörrarna till iba-mässan i München, världens ledande mässa för bageri- och konfektyrbranschen. Över 1 000 utställare från hela världen delar där med sig av aktuella trender och innovationer.

text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

För den som vill ta sig igenom hela utbudet på ibamässan gäller det att ställa in sig på ett maratonlopp. Med utställare från världens alla hörn är det lätt att bli överraskad av hur stor bageribranschen är och hur mycket olika brödsorter det konsumeras runt jorden.

Senast mässan begav sig var 2018, sedan kom en pandemi emellan och mässan har visserligen hållits digitalt vid ett tillfälle, men i övrigt har kontakten mellan leverantörer och kunder fått skötas på andra sätt. Nu börjar dock branschen att göra sig redo för att återigen mötas på mässgolvet i München, något som den vant sig vid att göra med jämna mellanrum sedan 1949 då den första mässan hölls. Inte mindre än 1027 företag från 46 länder, 70 procent internationella och resten tyska, erbjuder i år en upplevelse av att vara mitt i branschens mittpunkt.

Bland utställarna finns många företag som är välkända för svenska bagerier och konditorier. Bland annat är Sveba Dahlen på plats och visar bland annat Glimek brödlinje för industriell produktion, deras största och mest effektiva brödlinje någonsin. Den klarar degämnen om 100 till 1500 gram och kan köra upp till 6000 bitar per timme beroende på typ av deg och vikt.

–Med en brödlinje av den här typen möter vi efterfrågan från kunder som har hög volym av produkter som ska bakas av varje dag och som måste tänka på produktionskostnaden. Med en brödlinje kapas stora delar av humankapitalet samtidigt som bageriet blir

effektivare och mer uniformt, säger Niklas Alricsson, försäljningschef på Sveba Dahlen.

Sveba Dahlen visar även den innovativa stentunnelugnen Artista Deli som kan baka allt från bröd till pizza i temperatur upp till 450 grader. Den är också tre ugnar i en, då det går att byta ut det medföljande stenhärdbandet mot ett perforerat band eller massivt stålband den dagen man vill producera något annat.

Panea har inte mindre än 30 leverantörer på plats, varav de allra flesta har nyheter att visa upp. Bland annat kommer Sancassiano tillsammans med systerföretagen Oripan och Technology Unlimited visa Kryos degblandare med bottentömning och mantlad kittel, industriella vispmaskiner med planetväxel samt REVO blandningsmaskin för olika typer av fyllningar och massor samt degar utan gluten De kommer också presentera ett linjärrobotsystem som är en helautomatisk robotlösning för automatiserad degblandning.

I Rademakers monter premiärvisas flera nya och innovativa produktionslösningar som till exempel Radini brödlinje som är en vidareutveckling av Radini lamineringslinje för produktion av allt ifrån långjästa lösa degar till traditionella degar. Kapaciteten är mellan 400 och 1200 kilo i timmen. De visar också en uppdaterad

32 _ BRÖD
BRÖD _ 33

modulär uppslagslinje för formning av ett brett sortiment av produkter som utgår från kavlade degar samt en bullrivare och en fyllningsstation. Under mässdagarna kommer medlemmar av det holländska bagerilandslaget att visa hur man kan ge den slutliga ”touchen” på olika brödprodukter från Rademakers produktionslinjer.

Även Revent kommer att vara på plats och ha som fokus att skapa en mötesplats för att diskutera hur deras utrustning kan integreras i en hållbar bakprocess genom att till exempel baka flera olika typer av produkter samtidigt i samma ugn, så kallad Multibake. De kommer också att berätta om en helt ny serie frys-, kyl- och kyljäsrum med energisparande luftregulationsteknik, PID, samt hela serien av runda One ugnar med skjutdörr. 700-serien standardugnar samt en helt ny serie kyljäsrum.

Lillnord ska bland annat visa speci-

albyggda frysrum för konditorivaror med hög luftfuktighet och kylrum för deg med inbyggd hygrostat och fuktgenerator som kontrollerar luftfuktigheten i rummen.

I Rheons monter demonstreras VX-seriens surdegsavvägare som väger och formar förjästa degar med 85 procent degvätska exakt och skonsamt samt kompletta produktionslinjer för andra svåra degar. Dessutom visar de KN-maskiner och linjer för produkter med flera deglager och fyllningar.

Mono kommer vara på plats med bland annat den nya spritsmaskinen Universal 3DX som kan spritsa upp till tre olika

mixer samtidigt. De visar också en stenugn där varje ugnsrum har en inbyggd fläkt och som spar över 40 procent energi samt nya varmluftsugnar med inbyggt rengöringssystem.

Hos Bongard kommer en av Frankrikes mästerbagare visa hur man bakar surdegsbröd med det nya Paneaotradsystemet EVO som ersätter tre maskiner och de nya däckugnarna Soleo EVO samt Orion med nya smarta energisparfunktioner.

Hydroprocess demonstrerar en ny modell av konditorivattenskäraren Chefcut med enkla eller dubbla skärarmar för att snabbt och exakt skära ut mönster och former i till

34 _ BRÖD
”Med utställare från världens alla hörn är det lätt att bli överraskad av hur stor bageribranschen är”

exempel choklad, ganasch och tårtor.

I Pietrobertos monter får besökarna sig en titt på deras oljefria degavvägare med ny programmerbar styrpanel där alla inställningar av vikt, hastighet och antal bitar kan lagras i ett program så att inga manuella inställningar behövs.

Ireks presenterar bland annat "Vegrain green spelled snack”, en produkt baserad på grön dinkel och havreflingor som används för framställning av veganska produkter som exempelvis pålägg, fyllning eller dip.

Den kan även utgöra basen i hamburgare, biffar, chili con carne och vegansk bolognese.

Credin Sverige deltar också på mässan tillsammans med Credin Group, danska Dragsbaek och holländska Sonneveld, två systerföretag inom Orkla Food Ingredients. De visar upp sitt sortiment av fyllningar och toppingar för såväl matbröd som kaffebröd, muffins, pajer med mera.

Bland nyheterna märks: Sweet Oat Topping, en färdig topping för dekor av

söta bakverk och en salt karamellfyllning.

Under mottot "BÄKO Worlds of Ideas and Innovation" presenterar BÄKO en blandning av digitala och AI-stödda produkter för optimering av operativa processer, inspirerande innovationer inom råvaror, teknik och utrustning samt beprövade koncept och lösningar för bagerier. Under många live-presentationer, till exempel i "idébageriet” eller "snacksexpressen”, kan besökarna "titta över axeln" på BÄKO-experterna för att få värdefulla tips.

Lundvalls leverantörer, Formex, Dovaina och Escher, kommer också att finnas på plats på mässan. Formex kommer att bland annat visa en ny muffinsfyllare med kapacitet på upp till 95000 per dag och som kan hanteras av endast en person. Dovaina visar till exempel en helautomatisk brödslicer med packmaskin och en logistikenhet för att lägga produkter i brödbackar och Escher Mixers kommer att visa delar av sitt stora sortiment av vispmaskiner och degblandare, från de minsta till de största för industribageriet. Även CSC Sartori är på plats och visar förutom stora delar av sitt sortiment, en helautomatisk bullrivare och en komplett linje för pizzabottnar samt även en för hamburgerbröd.

Tre korta fakta om iba-mässan

• Mässan äger rum i München mellan den 22 och 26 oktober.

• Första gången den arrangerades var 1949.

• I år är det 1027 utställare från 46 länder på plats.

Tre korta fakta om München

• München är Tysklands tredje största stad med omkring 1 490 000 invånare.

• Den grundades år 1158.

• År 1632 intogs München av svenskarna under Gustav II Adolf.

BRÖD _ 35
”Inte mindre än 1027 företag från 46 länder, 70 procent internationella och resten tyska, deltar på mässan”

GULD!

Sverige är nordiska mästare i bageri! Svenska Bagarlandslaget knep förstaplatsen när Nordic Bakery Cup, NM i bageri, avgjordes nyligen i tyska staden Weinheim. För Sverige tävlade

Cassandra Persson och Rebecka Steen.

Ja, nordiska mästerskap med viss modifikation måste väl sägas. Det blev till slut bara Sverige och Island som kom till start den här gången. Såväl regerande mästarna från Norge, som grannarna från Danmark och Finland fick av olika skäl inte ihop några lag.

Och även det svenska laget blev i sent skede något decimerat, då en av lagmedlemmarna, Andrea Wiberg, inte kunde ställa upp av personliga skäl. Därför blev det till slut Cassandra Persson och Rebecka Steen som fick försvara de svenska färgerna.

Island, som visserligen hade fullt lag, tre bagare, visade sig mycket gentlemannamässiga genom att bara ställa upp i två

tävlingskategorier, söta/laminerade degar och skådebröd, precis som Sverige. Hade Island gått för fullt och även tävlat med matbröd hade dom automatiskt vunnit tävlingen.

Men tack vare deras sportslighet blev det en likvärdig tävling där svenskarna stod som slutsegrare. Med Island följaktligen på en hedrande andraplats. Förra gången Island var med var 2018, då tävlingen hölls i Danmark. Då landade laget på en fjärdeplats, så det här var två steg framåt! Nu satsar islänningarna för fullt mot VM i bageri som hålls i München i oktober.

Svenska Bagarlandslaget tog hem silvermedaljen vid tävlingen 2018.

Senast Nordic Bakery Cup hölls var 2019, då i Norge. Även den gången knep Sverige silvermedaljen, bakom Norge som vann och Danmark på bronsplats.

BRÖD _ 37
text > Johan Hård foto > Jesper Långström Tack vare islänningarnas sportslighet blev det en likvärdig tävling ...

Temat för årets tävling var ”Hope for the Future”, som lagen tolkade på olika sätt, kanske framför allt i skådebröden.

Svenska laget valde att utforma sitt skådebröd som en bikupa med tillhörande blommor och bin.

Islänningarnas variant var en jordglob krönt med sirliga slingor av bröd som sökte sig uppåt.

Som alltid på en ny tävlingsplats är förhållandena – utmanande! De tävlande lagen hade att kämpa med 33-gradig värme och en luftfuktighet på upp mot 70 procent. Förutom nya och okända maskiner, ugnar och annan utrustning, i det annars välutrustade tyska bageriförbundets fina lokaler.

Ett bra samarbete rakt igenom präglade svenska lagets arbete. Snabba manövrar och enkel, rak kommunikation.

Bara några få ord behöver utbytas för att man ska påbörja ett moment eller meddela var man är i processen med att ta fram alla de enligt regelverket önskade produkterna.

Men visst svajar det till också. Som att briocherna blev ”lite vilda” när de kom ut ur ugnen. Degen har inte riktigt fungerat som den ska och det syns sprickor här och var på både de små och de stora briocherna.

Cassandra, som ansvarar för de söta och laminerade degarna, mulnar ett ögonblick men biter genast ihop och fortsätter i ett något högre tempo med de laminerade degarna som hon har för händerna. Croissanter och pain au chocolat går mycket bättre.

Bygget av skådebrödet fortskrider, med ett och annat missöde. En av de stora blommorna faller ner. Rebecka svär till och tappar för ett ögonblick fokus. Hon får stå på tå för att fästa de sista detaljerna, och just då bränner hon sig på den heta isomalten. Utan att släppa delarna trots sin brännskada fortskrider bygget av skådebrödet.

Med bara nån minuts marginal lyckas laget få ihop det samt ställa upp övriga bakverk på det bord som domarna skall granska.

Fukten i luften gör det vanskligt för

just skådebröd och de båda tävlande tittar oroligt på varandra när små knakande ljud hörs från det nu färdigmonterade skådebrödet…

Men det höll, och efter att en stund svävat i ovisshet visade det sig till slut att det svenska laget lyckats bäst.

Både Cassandra och Rebecka summerar sin medverkan med att det var ett utmärkt tillfälle att få öva i skarpt läge, och båda har stärkt lusten att tävla vidare med laget i andra sammanhang.

Bagarlandslaget i Nordic Bakery Cup 2023

• Cassandra Persson, 24 år.

• Rebecka Steen, 23 år, arbetar till vardags på Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal. Svenska Bagarlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Laget sponsras av Nordic Paper, Nord Mills och Jästbolaget.

38 _ BRÖD
”Brioscherna blev lite vilda när de kom ut ur ugnen”
BRÖD _ 39 rego-herlitzius.com REGO® PM-SERIEN Robusta och rengöringsvänliga planet-, omrörnings- och degblandare med hög precision DGUVTest SÄKER ANVÄNDNING HÖJDJUSTERBAR SKÅL FRISTÅENDE MASKINFOT Din lokala återförsäljare: www.lundpac.se tel 0708-190830

HEMMA HOS

Hamilton är en rikt förgrenad skotsk adelssläkt, känd sedan 1200-talets slut. I Sverige finns två levande grenar av släkten: grevliga grenen Hamilton, introducerad på svenska Riddarhuset 1752, med nr 86 samt friherrliga grenen Hamilton af Hageby, introducerad 1693 med nr 99.

40 _ BRÖD HEMMA HOS / BAGERI HAMILTON

@ HAMILTON

Riktigt go hemmakänsla

Vi heter Hamilton, Bageri Hamilton! Nej, det är inte början på nån ny spionroman i bagerimiljö av Jan Guillou… Tidningen BRÖD hälsar på hos Bageri Hamilton i Vadstena, som drivs av Julia Karlsson.

BRÖD _ 41
text & foto > Johan Hård
HEMMA HOS / BAGERI HAMILTON

Det här är min lilla bebis, mitt livsverk, slår Julia Karlsson tydligt fast.

Hon startade Bageri Hamilton i Vadstena i maj 2022, och det går som tåget.

-Ja, det blev en rivstart som vi inte alls var beredda på, säger Julia. Det slog verkligen till direkt. Massor med kunder som ville handla. Förra sommaren vara det bara att baka på, det fanns inget stopp… När vi gjorde bokslut vid årsskiftet kunde vi konstatera att vi dubblat omsättningen mot vad vi hade antagit! I år har det varit lite lugnare, och vi har haft mer koll och planering, men det går jättebra.

Det handlar alltså om en ganska nystartad bageriverksamhet som ligger centralt i Vadstena, med ett kort stenkast till slottet och Vätterns strand.

-Det var nog lite av ödet som spelade in, jag hade bestämt mig för att starta ett bageri, men inte riktigt var, berättar Julia. Det fattades en bra lokal. Så dök det här upp. Här var det ett bageri tidigare, men dåvarande ägaren vill sälja.

Att det blev just Vadstena var heller inte självklart. Julia är från Motala, så det kunde även hamnat där.

-Men Vadstena är trevligare, så jag är väldigt glad att det blev här. Förra året flyttade jag också hit privat.

Julia har inte en traditionell bagarbakgrund. Hon gick gymnasiet med inriktning på ekonomi och juridik, och har alltså ingen formell yrkesutbildning i branschen.

-Nej, det stämmer, men jag har jobbat länge i branschen. Började redan när jag var 14 år, och jobbade mig sedan upp till att bli kaféchef. Drömmen om att starta eget hade jag levt med ganska länge. Jag älskar att skapa och här kan man få vara hur kreativ som helst.

Bageri Hamilton sysselsätter kring 8 personer, vara tre heltidstjänster.

-Jag har verkligen jätteduktiga bagare, och lite kul att vi bara är tjejer, säger Julia.

Omsättningen första året var cirka 4 miljoner kronor. De har öppet alla dagar utom måndagar, och bakar också varje dag. Serveringen har ungefär 25 sittplatser inomhus och fler platser både på gatan utanför och på bakgården.

Hamilton. Ett gammalt anrikt namn, med adliga vibbar och många kända profiler – både verkliga och påhittade. Varför Hamilton?

-Jag tycker det är ett så fint och mäktigt namn, menar Julia.

Konstaterar vid årsskiftet och första bokslutet att omsättningen ökat dubbelt upp mot prognos

2023 Statsminister Ulf Kristersson besöker bageriet i maj

42 _ BRÖD
HEMMA HOS / BAGERI HAMILTON VÅR
”Jag älskar att skapa och här kan man få vara hur kreativ som helst. Lite kul också att vi bara är kvinnliga bagare”
RESA 2022 Öppnar Bageri Hamilton den 7 maj 2022 Flyttar till Vadstena i november 2022/2023

Erbjud ett certifi erat tesortiment

Tekompaniet erbjuder ett brett sortiment av certifierade premiumteer. Life by Follis är ett omsorgsfullt producerat te med noggrant utvalda råvaror och låg miljöpåverkan.

Vi erbjuder en unik expertis och personlig service. Då varje verksamhet är unik skräddarsys alltid erbjudandet till verksamhetens specifika kundgrupp. Tekompaniet vill ge de bästa tänkbara förutsättningarna att erbjuda hållbart te som passar alla. Välkommen!

tekompaniet.se

BRÖD _ 43
EKOLOGISKT
Lidingö Bröd & Pâtisserie Bagarkampen 2023 Stort grattis till årets segrare Annons_BP_20230921.indd 1 2023-09-22 12:38:49
| FAIRTRADE | PREMIUM

HEMMA HOS / BAGERI HAMILTON

Någon annan koppling har jag inte till namnet, vad jag vet… Men visst vore det kul om det gick att hitta någon koppling via lite släktforskning.

Bageriet ska i alla fall förmedla en familjär hemmakänsla. Här ska alla vara välkomna, man ska kunna sitta en stund med datorn, och ta med hunden.

-För mig är dialogen med kunderna något av det viktigaste av allt, jag vill att man ska känna sig sedd och välkommen, framhåller Julia. Och vi får också massor med bra idéer och tips. Många vill så klart ha klassiker som kanelbullar och dammsugare, men det finns också utrymme att skruva på nyheter. Det gäller att känna av och ha rätt balans, att bara köra nya grejer här funkar inte. Men vi försöker vara lite moderna och nischade också. Till exempel är det här med surdeg lite nytt här, skapar lite wow-känsla! Vi försöker också prata mycket med kunderna och förklara –kanske i någon mån utbilda – om vad vi har i produkterna.

Kundunderlaget är blandat –äldre, familjer, yngre. Och på sommaren en hel del turister, Vadstena är en typisk sommarstad. Men stammisarna är också trogna.

-Och extra kul tycker jag när folk kommer åkandes en bit bort ifrån, som Mjölby eller Motala, för att dom hört talas om något vi har, säger Julia. Vi försöker vara aktiva på sociala medier och berätta vad vi gör. Att locka med tävlingar är också poppis. Men mycket går också via mun-till-mun.

Om man ska vikta mellan bageri och konditori så menar Julia att man lutar något mer åt bagerisidan.

-Vi är inte alls dåliga på konditori, vi har ju bullar och annat fikabröd, och gör tårtor på beställning, men kanske har vi något mer tyngdpunkten på brödet?

Danskt rågbröd, surdegsbröd, bröd med fyllningar av frukt och nötter – och den egna specialaren ”Östgöten” är sådant som återkommande dyker upp i hyllorna. De bakar olika bröd olika dagar efter ett givet schema. Alltid färskt, alla dagar.

-Östgöten är kanske något av ett signaturbröd för oss, säger Julia. Det är ett surdegsbröd på råg- och vetesurdeg, sötat

med honung. Men vi har en Hamiltonbakelse också, med browniebotten och bland annat smak av kaffe.

Konkurrensen i stan är kanske inte mördande. Hamilton är faktiskt det enda ”riktiga” bageriet i dagsläget. Det finns också några kaféer, men inte med samma inriktning som Hamilton.

-Vadstena var mer av en fikastad förr, säger Julia, men många har slagit igen på senare år. Kanske beror det på att kafékedjor tagit över till viss del?

Efter första årets rivstart har Julia,

tillsammans med sina medarbetare, styrt upp verksamheten lite mer. Idag finns en särskilt ansvarig för kafédelen, de har morgonmöten varje vecka, och ett längre personalmöte i månaden.

-Det ger verkligen jättemycket, konstaterar Julia. Det finns mer att prata om än man tror, de här mötena ger tillfälle att samla upp kundreaktioner och att alla medarbetare får komma till tals. Vi är ju ett företag, men kafé och bageri är ändå två avdelningar, och även om vi inte är så stora är det nödvändigt att kommunikation

44 _ BRÖD
”Vadstena var mer av en fikastad förr, men många har slagit igen på senare år”

mellan alla delar fungerar.

Att det finns driv i verksamheten går inte att tvivla på.

-För egen del tycker jag det är så kul att få vara en del av en sån här verksamhet där jag ser att medarbetarna trivs och utvecklas. Som när någon ställs inför en ny utmaning som först kan verka läskig, men som sen blir hur bra som helst. Då växer man.

Julia valde att gå med i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer nästan direkt när hon hade startat sitt företag.

-Jag tycker det är bra att finnas med i ett större sammanhang, en gemenskap, framhåller Julia. Det finns mycket man kan lära genom det, man är aldrig ensam och det finns alltid någon annan som är eller har varit i liknande situationer. Det går att få hjälp om man stöter på problem, och man får koll på vad som händer i branschen.

För visst har branschen utmaningar, menar Julia.

-Jag tror att konkurrensen kommer att bli en allt tuffare utmaning, vi som driver den här typen av kanske mer klassiska ställen utmanas av kedjor och nya koncept, där gäller det att vara på tå. En annan utmaning som jag ser är hälsotrenden – och då inte i negativ mening. Men när kunderna blir mer kunniga och pålästa gäller det för oss att kunna bemöta det och förklara. Och förstås ha produkter som matchar deras önskemål. Man kan heller inte komma ifrån personalfrågan. Jag har haft tur som har fantastiska medarbetare, men jag vet att det är en jätteviktig fråga för hela branschen.

Ambitioner framåt finns också.

-Det vore så klart jättekul att kunna starta något mer ställe, säger Julia. Men inte här då, utan på någon annan, kanske lite större, ort. Ett mål jag har här är att detta ska vara självgående, med ansvariga för bageri och kafé på plats, så att jag kan fokusera lite mer på affärsutveckling. Och så vill jag att vi ska dra igång näthandel, det tror jag kan bli ett bra komplement.

DET HÄR ÄR jAG

Julia Karlsson

Ålder: 24 år (fyller 25 senare i år).

Gör: Äger och driver Bageri Hamilton i Vadstena.

Bor: Vadstena.

Familj: Sambo, Alexander.

Bakgrund: Gymnasium med inriktning på ekonomi och juridik, jobb på kafé, kaféchef.

Inspireras av: Allt möjligt – miljöer, natur, människor, upplevelser, sociala medier…

Speciell talang: Jag är en jäkel på att veta var alla saker finns! Överallt. Alltid.

Du själv med tre ord: Driven, positiv, öppet sinne.

Här bor vi/Vadstena

Vadstena ligger vid Vätterns östra strand, sydväst om Motala. Centrala Vadstena har en utpräglat ålderdomlig karaktär med låg bebyggelse, härstammande från såväl medeltiden som 1700- och 1800-talen, med tillhörande smala gator. Mitt i centrum ligger Rådhustorget med rådhuset från 1400-talet, vilket därmed är Sveriges äldsta bevarade Den södra delen av stadens centrum domineras av Vadstena slott, byggt som försvarsanläggning av Gustav Vasa på 1500-talet. I mitten av 1200-talet uppfördes Bjälbopalatset av kung Valdemar Birgersson. Palatset skänktes 1346 av kung Magnus Eriksson till Heliga Birgitta som grundade Vadstena kloster. Vadstena fick stadsprivilegier 1400 och blev Sveriges största pilgrimsort. Folkmängden i tätorten uppgår till cirka 6000 invånare.

/Källa: Wikipedia

BRÖD _ 45
HEMMA HOS / BAGERI HAMILTON

RECEPTET

Baka blått

I samband med Mustaschuppropet har konditorn Josefine Pagander, i samarbete med Arla, tagit fram recept som ska inspirera till att baka för att stötta forskningen om prostatacancer. Här kommer det första receptet – Mustaschbakelsen!

Recept > Josefine Pagander foto > Arla
46 _ BRÖD

Mustaschbakelse med blåbär

Bakelsen är fylld med blåbärskompott för att uppmärksamma mustaschkampens blåa färg. Botten är smaksatt med honung och på den ett krisp med kokos och bipollen. Allt binds ihop med ett lager av en mjuk färskostmousse.

DET HÄR BEHÖVER DU:

HONUNGSBOTTEN:

80 g Arla Svenskt Smör

130 g rårörsocker

100 g honung

85 g ägg

65 g vetemjöl

45 g rostade kokosflingor

3 g bakpulver

2 g salt

KOKOSKRISP MED BIPOLLEN:

30 g Arla Svenskt Smör

30 g kaksmul, t ex kolakaka

60 g rostade kokosflingor

35 g bipollen (kan bytas mot kokosflingor)

100 g Dulcey choklad

15 g kakaosmör

2 g salt

BLÅBÄRSKOMPOTT:

500 g blåbärspuré

40 g citronsaft

1 st vaniljstång

120 g vatten

80 g strösocker

10 g agar agar

2 g citronsyra

FÄRSKOSTMOUSSE:

180 g strösocker

60 g vatten

90 g äggula

540 g Arla Pro Cream cheese

90 g citronsaft

8 g gelatinpulver

40 g vatten

540 g Arla Pro Vispgrädde 36%

HONUNGSGLAZE:

10 g gelatinpulver

54 g vatten

165 g honung

125 g strösocker

100 g vatten

125 g kondenserad mjölk

100 g Opalys vit choklad

100 g Dulcey choklad

35 g kakaosmör

200 g Absolu Cristal neutral glaze

20 g vatten

HONUNGSKOLA:

95 g Arla Pro Vispgrädde 36%

1 st vaniljstång

2 g salt

45 g strösocker

50 g honung

95 g Opalys vit choklad

75 g Arla Svenskt Smör

MONTERING OCH DEKOR:

band av mjölkchoklad och Dulcey choklad blåbär shisokrasse

GÖR SÅ HÄR:

HONUNGSBOTTEN:

Bryn smöret och låt svalna. Mixa allt utom smör i matberedare och melera sedan i smöret. Stryk ut smeten i en halvkapsel.

Baka av i ugn på 180 grader, ca 10 min. Låt svalna. Stansa ut bottnar i samma storlek som formarna som används till mousse och kompott.

KOKOSKRISP MED BIPOLLEN:

Bryn smöret. Mixa kaksmul, kokos och bipollen till ett fint pulver.

Smält choklad, kakaosmör och brynt smör och blanda ihop allt med slickepott. Låt svalna till 32 grader. (Används en Magic Temper så tillsätt 2% kakaosilk och mixa.)

Stryk ut tunt på plastark. När det börjar sätta sig, stansa ut i samma storlek som botten.

BLÅBÄRSKOMPOTT:

• Värm puré, citronsaft, vaniljfrön, stång och vatten till 40 grader.

• Blanda socker och agar-agar och vänd ner i purén. Koka ett par minuter tillsätt citronsyra utblandat med några droppar vatten, koka upp.

• Sila och gjut i silikonformar och frys.

FÄRSKOSTMOUSSE:

• Koka socker och vatten till 121 grader.

Vispa äggulan och tillsätt sockerlagen under vispning. Vispa kall.

• Blanda färskost och citronsaft och vänd ner äggblandningen.

• Blanda gelatinpulver och vatten och låt stå 5 min. Smält gelatinmassan.

• Blanda ner lite av färskostblandningen i gelatinet, vänd tillbaka i färskostblandningen och blanda tills det är homogent.

• Vispa grädden lätt och vänd ner i färskosten. Gjut i silikonformar och frys.

HONUNGSGLAZE:

• Blanda gelatinpulver och vatten och låt stå 5 min.

• Koka honung, socker och vatten till 104 grader.

• Tillsätt kondenserad mjölk och gelatinmassan. Häll blandningen över choklad och kakaosmör, låt smälta några minuter. Mixa till en emulsion med stavmixer.

• Tillsätt Absolu Cristal och vatten och mixa. Kontaktaplasta och glasera färskostmoussen när glazen är 35 grader.

HONUNGSKOLA:

• Koka upp grädde med vaniljfrön, stång och salt. Låt dra några timmar.

• Koka upp grädden igen.

• Karamellisera socker och honung till en ljus karamell. Släck med den varma grädden. Koka till 110 grader. Sila över chokladen och mixa till en emulsion.

• Tillsätt smöret och mixa slätt. Låt svalna över natten och lägg upp på spritspåse.

• Montering och dekor:

• Bygg bakelsen med botten, kokoskrisp, blåbärskompott och honungsglaserad färskostmousse.

• Klä med två chokladband och dekorera med blåbärskompott, honungskola, blåbär och shisokrasse.

BRÖD _ 47

Med respekt för det man inte vet

Att vara tvärsäker är rätt ute numera. En positiv sak som coronaepidemin bidrog med är att skillnaden mellan tyckare och kunniga blev tydligare. Men i samma andetag att olika kunniga grupper kunde tycka olika. Vem minns inte debattartikeln i en av de största dagstidningarna där 20 personer med den ena omständliga titeln efter den andra tydligt beskrev samtliga fel, identifierade av dem själva, som Folkhälsomyndigheten, läs Anders Tegnell hade gjort och skulle göra?

Om vi går tillbaka till första gruppen, tyckarna, hände något. Kritiken mot att tvärsäkert påstå utan rejält på fötterna blev över lag starkare. Vaccinmotståndare, månlandningsskeptiker, kolhydratmotståndare och alternativmedicinare ställdes till svars och konsekvenserna av deras handlande har framförts överallt. Det blev faktiskt lättare att agera för kolhydrater och fullkorn efter corona.

Nästa grupp, de kunniga (om uttrycket accepteras) i olika grupperingar, är mer trixig. Hur ska man kunna veta vilken grupp som har rätt? Var det de 20 kritiska underskrivarna eller var det Anders Tegnell & Co som hade rätt?

Ett är väl ganska säkert, att det kunde ingen veta när coronaepidemin var i full blom. Det blev lättare i efterhand. Och det är kanske just där vi ska stanna upp. Att ha respekt för det man inte

Vi söker bagare och konditorer till ICA Kvantum i Varberg

Upplev mer mat på ICA Kvantum i Varberg. Hos oss är matupplevelsen kärnan i vår verksamhet.

Just nu söker vi bagare och konditorer till vårt bageri, där vi varje dag bakar från grunden.

Vi söker dig som är driven, positiv och engagerad och som sätter kundmötet i fokus. Tidigare erfarenhet, eller att du studerar inom något av yrkena, är en fördel.

Du behöver vara minst 18 år och vi har kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund. Lön enligt avtal.

Maila ansökan till: sandra.edvinsson@kvantum.ica.se

Vid frågor, ring Sandra Edvinsson, 0340-66 67 43.

vet. Problemet med tvärsäkerhet är att det sällan stämmer när forskningen har utrett vad som verkligen gäller. Eller ännu mer tydligt vad som gäller, så här långt.

Ibland hörs påståenden om att matråd, bland många andra råd som till exempel diesel eller inte, solskydd eller inte, ändrar sig hela tiden. Min erfarenhet säger mig att det är inte riktigt rätt. Matråd ändrar sig inte ofta, de utvecklas. Däremot vill gärna de så kallade tyckarna gärna basunera ut tvärsäkra råd vilket gör det enormt svårt för forskarna att sedan berätta hur det hela egentligen ligger till, när rönen har kommit fram.

På 90-talet när jag som nyutexaminerad dietist hade vårdpersonal som tvärsäkert basunerade att ’fett ska man äta så lite som möjligt av’ var det lätt att vilja himla med ögonen. För att inte prata om skadan som det gjorde för patienterna avseende både matglädje och hälsa. Det var inte sant då, det är inte sant idag men utvecklingen har visat att vi behöver mer av en sorts fett, mindre av en annan. Som ett exempel på att man ska ha respekt för det man inte vet.

Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

48 _ BRÖD PMS 130 C PMS 294 Skuggen är tryckt i 30% och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. or ANNONSERA I BRÖD OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! MARIAS KRÖNIKA / SEPTEMBER

Prenumerera på:

...

OFFICIELL BRANSCHTIDNING FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORER

Tidningen BRÖD är en uppskattad och läsvärd tidning som sedan starten år 1900 har inspirerat bagare och konditorer att utveckla sitt företagande. Tidningen porträtterar bagare och konditorer och deras goda idéer, nosar upp nya trender, bevakar mässor och tävlingar, reder ut och

Branschens

dom noterar är ”Distance Dining” inom restaurangvärlden. Restauranger, kaféer och barer anpassar sig, till exempel med glesare placering av bord och stolar. Mindre moraliska exempel är trenden ”Covid Covert” med allt fler så kallade ”Covid Speakeasies”, hemliga barer, hemmafester och skogsrejver. Det viktigaste ordet för år är dock: hemmet. Vi lämnar det ogärna och lägger oss till med en hel del nya beteenden. Till exempel mer tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”. Maten som serveras på de väldukade borden är sådant som våra mor- och farföräldrar serverade oss som barn, ”comfort food”. Trenden handlar nu mer om att titta bakåt än framåt. Vi fortsätter att leta efter lokalt producerade livsmedel och bryr oss mer om varumärken igen vilket kan härledas till att man söker trygghet. Ett annat tydligt trendbrott, handlar om matsäkerhet. wMotståndet mot förpackningar har minskat med två tredjedelar under coronatiden. Den egna hälsan går nu helt enkelt före miljön!

förklarar nya regler och lagar, samt berättar om maskinerna och prylarna som en företagare inte kan klara sig utan. Upplagan ligger idag på 3000 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året.

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

svart och multiplicerat 100%.

Pris för medlemmar: 299 kr + moms

Pris för icke-medlemmar: 499 kr + moms

HÄNT EXTRA!

Grattis Centralbageriet… …i Gävle, som december förra året fick försäkringsbolaget Svedeas småföretagarstipendium! När coronapandemin tog fart under 2020 vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. De hade stora förväntningar början på 2020 ända tills covid-19 dök upp och förändrade förutsättningarna. När företagen omgivningen började

innehade drygt tio år. Vi minns Kenneth som en alla avseenden oerhört generös person. Han var alltid intresserad av människan bakom namnet och kände personligen många av de anställda på Delicato. När Kenneth inte jobbade, trivdes han allra bäst på familjens smultronställe Trosa. Där njöt han av tillvaron tillsammans med övriga familjemedlemmar och vänner, men även av att vistas naturen och att göra utflykter skärgården. Mikael Hellberg, Anders Hällström och Lars Högström för styrelsen och alla anställda Delicato och Mobergarna.

Ny vd till Berte Qvarn Fredrik Nilsson är sedan årsskiftet ny vd för halländska Berte Qvarn. Han har sedan 2016 varit råvaru- och marknadschef samt vice vd för företaget. Han har tidigare erfarenhet från bland annat Lantmännen och Krafft. Berte Qvarn har en 450-årig historia. Familjeägt sedan 1569 är det unikt landet. Men framtiden är också spännande, och idag är Berte Qvarn en av Europas modernaste kvarnar, som producerar mjöl med höga ambitioner såväl kvalitet som hållbarhet. Tidigare vd, Johan Bäcklund, kommer att arbeta som kvarnmästare och produktionschef med ansvar för bland annat att trimma produktionen kvarnen, jobba med utbildning och att vidareutbilda mjölnare samt Bertegruppens viktiga hållbarhetsarbete.

sin produktionskapacitet. Det nya bageriet ska invigas under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler Västra Frölunda Göteborg. Gylles utökar Till våren flyttar Gylles, en caféinstitution Karlskrona, till gågatan och Ronnebygatan. Den nya lokalen har tidigare huserat en klädbutik. Gylles produktion är uppbyggd för mycket större verksamhet än vad serveringsplatserna den tidigare lokalen möjliggjort. den nya blir det mellan 50 och 60 sittplatser.

växer Therese Vesterholm öppnade eget konditori och bageri på Åsgatan Falun våren 2018. Efter drygt två och ett halvt år har Falu Bröd & Patisserie vuxit ur lokalerna. Bland annat behövs mer sittplatser och större kök, för tanken är att utöka lunchserveringen. Omsättningen har också ökat vilket gör att konditoriet behöver mer anpassade lokaler. Nu står det klart att flyttlasset går en bit längre upp på Åsgatan, till gamla Hammars konditoris lokaler, som stått tomma en tid. Men nu ska ett konditori åter få husera vad som kan vara en av Sveriges äldsta konditoribyggnader. Falu Bröd & Patisserie kommer att fortsätta vara ett hantverksbageri och konditori som gör allt ekologiskt och från grunden.

Bagare Bengtsson bommar Efter ett tufft 2020 har Bagare Bengtsson, Bengt-Inge Bengtsson, Falköping bestämt sig för att stänga, bland annat efter en tids sjukdom. Tanken var att Bagare Bengtsson skulle öppna igen så fort han blev frisk. Men så blir det inte. Coronapandemin har också bidragit till sämre ekonomi som inte längre gjorde det möjligt att ha en anställd. Nu har han sålt

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

vi märker att kunderna gillar det.” Semlorna är här som ett ljus mörkret och en välbehövlig säljboost, skuggan av coronapandemin, osäkra tider och vårt långa vintermörker. God försäljning och stort lycka till!
viktiga livboj PLOCKAT MAJ JURISTEN / MAJ Klipp ur och spara! Kolla in... BOXinBAG CO. Pizzan blir klar på 60 sekunder och ugnen tar bara 15 minuter att värma upp. Ingår: Pizzaspade, överdrag SNYGGT ARRAT fat och lock gör du proffsiga blomsterarrangemang.Designad och framtagen av Malin Carrick Development. FINFINTPORSLIN SNÄCKSKALSLIK SERIE FRÅN Miljögården. Kommer flera olika delar – tallrikar, assietter, soppskålar, muggar och formar. Mikrovågs- och diskmaskinståliga. Finns färgerna blå, beige och grå. Vad sägs om det här nya linneförklädet av Inga-Lill Westman? Finns hos Almedahls Home, där du även kan RIKTIG KLASSIKER! VISSA MÖNSTER blir aldrig omoderna. Som till exempel Marianne Westmans ”Picknick” från 1956. Här tryckt på en bordstablett MDF/ kork. Finns hos Almedals Home. VERA VERA är förmodligen årets snyggaste kastrull. Finns hos Vargen & Thor hamrad koppar, rymmer 1,6L. BRÖD _ 19 18 _ BRÖD HEMMA HOS BAKE TO YOU HEMMA HOS Att jobba ihop mor och dotter är inget som bekymrar Anna-Karin och ut sig snabbt. Mest har de bara roligt på jobbet. Redan när Alma-Eleonora Sandberg var 16 år startade hon och hennes mamma Anna-Karin Sandberg eget företag. Nu är hon nyutbildad konditor och de håller tillsammans på att bygga upp en verksamhet som redan spräckt den nuvarande kostymen. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson Mor & dotter i perfekt symbios HEMMA HOS BAKE TO YOU @ BAKE TO YOU 36 _ BRÖD 3 000 000 Så många pepparkakor lyckades klassiska Göteborgs Pepparkaksbageri baka inför julen 2020. Trots att bageriet bytte ägare samtidigt som coronapandemin lamslog Sverige förra året. Nye ägaren Christian Jörgensen, bageriprofil Göteborg, berättar att en av framgångsfaktorerna är det gamla – och mycket hemliga – receptet på kakorna. Receptet, som varit oförändrat sedan starten 1924, har endast tre personer Christian beskriver receptöverlämningen som närmast en ritual där tidigare ägaren, Per Blomdell, lämnade över en sliten gammal träram med ett blyertsskrivet recept daterat till 2019 omsatte bolaget 4,4 miljoner kronor och Christian tror det landar på något liknande för 2020. Pepparkakorna Göteborgsbaserade Fria Bröd, som specialiserar sig på glutenfritt bröd, bygger nytt bageri Bårhult strax utanför Göteborg, det ska bli ett av Nordens mest moderna. Det nya bageriet är på 7000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria Bröd kan fördubbla
REGIONALT JANUARI
Bygger ut i Bredbyn Styrelsen Polarbröd beslutade november om ytterligare investeringar företagets bageri Bredbyn. Det handlar om 14,3 miljoner till för att förbättra processen på en av bagerilinjerna. 55 miljoner kronor är den totala summan som Polarbröd lägger på sin nya anläggning Bredbyn. En stor del av pengarna ska användas till en utbyggnad som kan vara klar redan sommar. Det blir bland annat en helt ny packhall som rymmer hela baklinjen, allt från ugn till frys. Den planerade lokalen blir över 700 kvadratmeter stor och rymmer 110 personer. Om bygglovet godkänns snabbt och allt annat går enligt plan är hallen
att tas bruk
2021. Falu Bröd
redo
redan början av juni
ställa in sina möten och skicka hem sina anställda att jobba hemifrån förlorade de en av sina största kundgrupper, och tvingades dra ner produktionen och minska öppettiderna. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor. Pengarna kommer främst att användas för att undvika permitteringar. Till minne av Kenneth Belvén Kenneth Belvén, Stockholm, huvudägare och styrelseledamot Delicato bakverk AB, Mobergarna Kalmar AB och Stiftelsen Einar Belvén gick bort slutet av 2020. Han blev 73 år. Närmast sörjande är hustrun Monica, barnen Ellinor och Robin, brodern Ronnie, övrig släkt och vänner samt anställda Delicato och Mobergarna. Kenneth föddes praktiskt taget som konditor. Både hans far Einar och hans farbror var konditorer. Einar Belvén grundade Delicato när Kenneth var två år gammal. Genom åren jobbade Kenneth många olika funktioner ”firman”, som han kallade Delicato. När Kenneth och brodern Ronnie förvärvade firman från Einar 1992, axlade Kenneth vd-rollen, som han
49 _ BRÖD
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt i 70% or Svart Svart

Att arbeta utöver sitt schema

Klockan närmar sig stängning men arbetet i bageriet är inte klart ännu. Ni har en stor beställning som måste bli klar under dagen och det är många timmar innan allt är färdigt. En stressad kund ringer flera gånger i timmen för att höra om beställningen är klar. Personalen vill inte arbeta en sekund till och tänker gå hem. Vad gör ni? Detta dilemma tar arbetsrättsjurist Alexander Iliev upp i det här numret.

Ja, det är en bra fråga och även om det inte alltid är lika dramatiskt som scenariot ovan så är det likväl en situation som kan uppkomma i alla typer av verksamheter. Frågan om arbete utöver

sitt schema. I det här numret tänkte jag reda ut vad som gäller och vad ni som arbetsgivare har rätt att kräva. Svaret blir dock väldigt beroende på om det är en heltidsanställd eller deltidsanställd arbetstagare varför dessa delats upp nedan.

Heltidsanställda

Utgångspunkten för en heltidsanställd är att denne är skyldig att arbeta övertid vid behov. I Livsmedelsavtalet finns dock en skrivning som innebär att den som omedelbart anmäler förhinder såsom personliga förhållanden, familj, hälsa och möjligheterna att ta sig till och från arbetsplatsen, bör befrias från övertidsarbete. Till exempel bör alltså inte en person som på grund av kollek-

tivtrafiken inte kan ta sig hem om denne måste arbeta övertid beordras att göra det. Ett annat exempel är en anställd som måste hämta på förskolan och inte har någon som kan göra det i dennes ställe.

Deltidsanställda

Vad gäller deltidsanställda är situationen en annan. De är som utgångspunkt inte skyldiga att arbeta mer än vad ni har kommit överens om, alltså det arbetstidsmått de är anställda på. Detta innebär givetvis inte något hinder att arbeta mer, utan bara att det måste ske på frivillig basis. Om en deltidsanställd arbetar mer än sin ordinarie arbetstid så är det inte fråga om övertid utan om mertid.

Ersättning och begränsningar

Vid arbete utöver ordinarie arbetstid har arbetstagare rätt till olika ersättningar i form av exempelvis övertidsersättning. Dessa är reglerade i våra olika kollektivavtal och skiljer sig därför åt beroende på vad man arbetar med. Jag kommer inte att gå igen om nivåerna här men för den intresserade finns all information om detta på vår hemsida, livsmedelsföretagen.se

Det finns även tak för hur mycket övertid eller mertid man får arbeta per månad och år. Detta är reglerat i arbetstidslagen.

50 _ BRÖD
tel:
mobil: 070-272
93 alexander.iliev@li.se JURISTEN / SEPTEMBER
Alexander Iliev arbetsrättsjurist
08-762 65 20
75
Klipp ur och spara!

GRYTOR FOR LIFE

LODGE CAST IRONS kundlöfte är att göra köksredskap som håller i generationer. Denna trippelinbrända Braiser med lock på 30 cm är gjuten i tunn, lätt design och skryter med en riktigt vass nonstick-finish.

PRESSA SNYGGT

GRILL ELLER PANINIPRESS – FINEX grillpress kommer i två olika varianter: Slät undersida och undersida med grillränder.

FLUFFIGT ÅGOTT!

FINA BRÖDFORMAR i gjutjärn. Med gjutjärnets förmåga att fördela värme blir bröden extra fluffiga och goda, enligt tillverkaren.

Kolla in...

FINEX 5QT Cast Iron Dutch Oven. Den åttkantiga formen gör det enkelt att hälla från grytan. ”Speed Cool” fjäderhandtag ska göra det lätt att lyfta grytan till bordet. Locket är även kompatibelt med 10” stekpanna. Så snygg alltså!

Få den ”rätta rökiga smaken” med den här rökpannan från Lodge. Du använder pannan genom att lägga ner rökflis eller rökchips, och sedan ställa pannan i grillen. De droppformade ventilationshålen släpper ut en perfekt mängd rök på din mat.

PLOCKAT / SEPTEMBER – TEMA GJUTJÄRN

Klassiskt fik blir kvar

Det klassiska fiket Bakgården på Storgatan i Sundsvall räddas kvar. Tidigare i sommar stängde ett av Sundsvalls mest etablerade konditorier. Några månader senare har Bakgården fått en ny ägare.

Förvärvet är det andra på kort tid. För en tid sedan tog samma konditor, Jose Chilo, över Pallas i Stenstan. Han driver även Eclair i Skönsmon tillsammans med sin pappa.

Namnet Bakgården behålls. Och exempelvis kommer matlådor att fortsätta säljas. De gamla recepten kommer att leva kvar, men även förnyas. Och en särskild satsning görs för att höja nivån på kaffet. Ägaren har rötterna i Peru och avser börja tillhandahålla kaffe på bönor från hemlandet.

Återinfört

kontantbetalning

Helsingborgskaféet Två Systrar på norr i Helsingborg har nyligen återinfört möjlighet att betala med kontanter. Kaféet hade varit kontantfritt under flera år, men när Kristofer Godevski och hans fru tog över verksamheten för en tid sedan valde de att också återinföra kontantbetalning. I dagsläget uppskattas att en dryg tiondel av omsättningen är kontanter, något som bedöms kommer öka. Trots att det i dag innebär mer arbete och merkostnader att hantera kontanter så anser Kristofer att det ändå är lönsamt, i och med att man erbjuder kunderna en service.

Åtgärden har uppmärksammats en hel del i medier.

I slutet av förra året konstaterade länsstyrelserna att andelen butiker och restauranger som har slutat att ta emot kontanter ökar. I samma rapport lyfts det även att det är viktigt för bland annat nyanlända, pensionärer och funktionsnedsatta att det finns olika betalningsmöjligheter. Detta faktum har varit ett avgörande skäl till varför kaféet valt att återinföra kontantbetalning.

Majoriteten av svenskarna uppger att de vill behålla kontanter som giltigt betalmedel. Dock är det få som nyttjar dem. Enligt SVT var det i juni i år endast 1,5 procent av alla cirkulerande pengar som utgjorde av kontanter. För 20 år sedan var den siffran 10,7 procent.

I dag finns ingen lag som säger att man som betalningsmottagare måste ta emot kontanter – med undantag för apotek som säljer receptbelagda mediciner. Man ska också kunna betala skatt kontant.

Andra bullar i Sälen

Bullans Bageri i Sälengallerian ska byggas om. I slutet av november planerar ägarna för nyöppning. Då med en utökad restaurangverksamhet och bar. Konditoriet blir kvar men nu kommer man även att kunna ha kvälls- och helgöppet med à la carte.

Bullans Bageri kommer att hålla stängt under cirka tre månader. En liten hörna kommer ändå att finnas kvar, Bullans Coffee shop, som kommer att vara öppen från morgonen fram till lunch och göra det möjligt för stammiskunderna att fortsätta med sin morgonfika.

Malmö får bagelbageri

Ett nytt bagelbageri öppnar på Friisgatan i Malmö. Bakom satsningen står ägarna till hamburgerbaren Casual Street Food. Tanken är att det nya bageriet ska försörja den egna verksamheten med bröd, men också för att ge fler Malmöbor chansen att äta klassiska amerikanska bagels. Friisgatan kommer att få cirka tjugo sittplatser för besökare som vill äta på plats.

Man ska kunna köpa sitt frukostbröd och en espresso på morgonen, men också äta en nykokt bagel med lax och cream cheese till lunch.

Det nya bageriet ska få ett namn som anger ett tydligt släktskap med Casual Street Food. Kanske nåt i stil med Casual Bakery eller Casual bageri? Planen är att kunna öppna i början av 2024.

Hansens firar 20

Hansens Café & Bageri i Sandviken är ett av de klassiska ställena på orten. Nu firar Hansens 20 år sedan de öppnade i centrum. Som företag har Hansens funnits i snart 35 år men de flyttade alltså ner på stan för 20 år sedan.

Efter några skakiga år med pandemin, krig och råvarubrist ser man till att fira ordentligt med en nyskapad bakelse, smörgås och tårtbuffé.

Firarbakelsen innehåller hasselnötsmousse med kola och chokladglasyr. De har även tagit fram en firarsmörgås för den som vill börja med nåt lite matigare. Den kommer med lufttorkad skinka, mozzarella, pesto och picklad rödlök som fyllning.

Jessans öppnar i Heby

Jessans Konditori är ett nystartat företag i Heby. Enligt verksamhetsbeskrivningen ska företaget bedriva ”konditoriverksamhet, catering och liknande livsmedelstjänster.” Registreringen av företaget gjordes den 11 september.

52 _ BRÖD REGIONALT / SEPTEMBER

Bröd och baggar

Som första butik i landet satsar Gårdshem i Umeå på lite annorlunda produkter. Livsmedel med insekter kommer att dyka upp på hyllorna under hösten och först ut är ett svenskproducerat fröknäcke som innehåller syrsmjöl (fint malda syrsor). Knäcket har tagits fram av matproducenten Eatem i samarbete med bageriet Olof Viktors på Österlen. Än så länge säljs det bara på bageriet och i Umeåbutiken.

Olika typer av insekter har pekats ut av både FN och EU som framtidens mat eftersom de är både proteinrika och kan odlas i stor skala med liten klimatpåverkan. I vissa delar av världen är det inget konstigt, i Europa däremot är inställningen mer tvekande, och även om det numera är tillåtet att sälja mat som innehåller vissa typer av insekter är det inte så att butikerna svämmar över av produkter.

Enligt Livsmedelsverket räknas insekter som nya livsmedel och måste godkännas för att få släppas ut på marknaden. Om ett livsmedel innehåller insekter ska det alltid framgå tydligt på förpackningen.

Gateau öppnar på Arlanda

I höst öppnar Fazer, genom nytt partnerskap med SSP Group, fyra Gateaukaféer på Arlanda flygplats. Kaféerna kommer finnas på Marknadsplatsen och F-piren på terminal 5, Sky City och terminal 2. Utbudet kommer att vara hantverksbakat bröd, kaffebröd och bakverk bakade på franskt vis samt en lättare lunchmeny, smörgåsar och sallader, kompletterat med Gateaus eget kaffe.

Mat & choklad i konkurs

Mat & choklad, i Malmö har gått i konkurs. Nu hoppas ägaren Joel Lindqvist att fler ska inse hur illa ställt det är för många verksamheter i dessa kristider. Det är framför allt sviter av pandemin och den därpå följande elkrisen med kraftigt höjda kostnader som ligger bakom konkursen.

Trots dåliga tider hade Joel valt att försöka satsa sig ur krisen och bygga ut verksamheten med både en restaurangdel och en bageridel.

Men under våren visade det sig att satsningen inte höll. Gäster som brukade komma flera gånger i veckan började bara komma en gång. Samma sak med de hotell och restauranger som man levererat

Inredningskonceptet går i linje med Gateaus övriga kaféer, med en blandning av marmor och mörkt trä. De nya kaféerna opereras av SSP Group under ett licensavtal. SSP driver restauranger, barer, kaféer, lounger och butiker främst på flygplatser och järnvägsstationer. Företaget är verksamt i 35 länder över hela världen och har en portfölj med mer än 550 internationella, nationella, lokala och skräddarsydda varumärken.

Mer våfflor i Örebro

Våffelstore Sweden AB är ett nystartar företag i Örebro. Enligt verksamhetsbeskrivningen ska företaget ”driva en verksamhet som består av att sälja bakverk, mat och dryck samt därmed förenlig verksamhet.”

Nyöppnat i Ludvika

Ludvikas Bageri & Konditori har öppnat – enligt den uppgjorda tidplanen, och efter cirka två månaders renoveringar.

Förutom att handla direkt i butiken har man även tagit fram en app som man kan beställa och betala med swish i. Matbröd och tårtor kan man beställa en dag innan. Annars är appen tillgänglig från kl. 6 på morgonen till kl. 18 på kvällen.

Nyinvigt i Sandviken

Konditori Marangoni i Sandviken har återinvigts med nya ägare. Mycket kommer att vara som förr, så kunderna ska känna igen sig, men det finns också visioner framåt – man vill bland annat ”återskapa den gamla konditorikulturen med det personliga mötet”.

till – de började också hålla igen. Bokslutet för förra året, som blev klart efter sommaren, visade på ett allt för stort underskott, starkt färgat av de höga eloch råvarupriserna under förra året.

Andra bullar på Grand Samarkand

Askelyckans kafé lämnar köpcentrumet Grand Samarkand i Växjö. Nu är det klart att det blir lokala Estvalls bageri & konditori som tar över lokalerna. Askelyckans kafé har funnits i köpcentrumet sedan invigningen 2011.

Estvalls bageri & konditori med verksamheter i Moheda och Alvesta

grundades i Moheda 1937.

Arne Bageri & Butik slår igen

Det började som ett pandemiprojekt. Men nu stänger FC Gruppens satsning Arne Bageri & Butik i köpcentrumet Asecs, Jönköping.

Det var i oktober 2021 som konceptet öppnade mittemot Stora Coop på Asecs. Arne Bageri & Butik har erbjudit såväl fika som mat, där allting har bakats och tillagats på Elmia, men även en butiksdel med varor från lokala producenter.

Tre tillsvidareanställda arbetar i butiken, och dessa kommer jobba vidare i FC-gruppens andra verksamheter.

BRÖD _ 53 REGIONALT / SEPTEMBER

Jessica Enqvist, ny ekonomiansvarig vid Sveriges bagare & konditorers kansli, sedan några veckor tillbaka.

Hur är läget?

-Det är bra tack, bara fint. Jag håller på för fullt med att installera mig på nya jobbet.

Tre ord som beskriver dig!

-Glad, driven, nyfiken!

Varför har du valt att börja jobba för Sveriges bagare & konditorer?

-Jag har vuxit upp i en entreprenörsfamilj, min pappa är egenföretagare och jobbar med programmering av specialeffekter för film, jag trivs i den miljön. Och så är jag nyfiken på den här branschen! Den känns väldigt tydlig och genuin. Att jobba för en branschorganisation som gör verklig nytta lockar också.

Vad ser du fram mot mest i ditt nya jobb?

-Att få lära mig en ny bransch. Men också våra tävlingar och resor. Och kanske

att lära mig baka lite mer själv!

Vad har du gjort tidigare?

-Närmast kommer jag från revisionsbolaget PwC, där jag jobbat med revison med inriktning på ägarledda bolag.

Vad är utmaningen/det roliga med ekonomi?

-Ekonomi griper in i alla delar i ett företags verksamhet, förstår man ekonomi så förstår man helheten. Det är också stimulerande att försöka sköta ekonomin så effektivt som möjligt.

Vad kommer du att fokusera på nu den första tiden?

-Oj, förstås att sätta mig in i allt och förstå hur den här organisationen fungerar. Det är många delar. Och jag är både förvånad och imponerad över att det görs så mycket med relativt få människor på kansliet.

Hur tror du att medlemmarna kommer att märka att du tagit vid i den här rollen?

-Jag hoppas dom känner att jag vill göra nytta och hjälpa till på bästa sätt, att

jag vill vara mån om dem. Jag vill också vara nyfiken och intresserad och absolut inte framstå som nån fyrkantig byråkrat.

Vilka är dina drivkrafter i jobbet?

-Att göra bra ifrån mig, maximera nyttan och bidra till bra resultat. Jag vill göra människor nöjda och få deras värld att fungera lite enklare.

Vad gör dig glad, arg?

-Jag är en extrovert person som blir glad av att prata med andra människor. Och så blir jag glad av mina två katter! Arg blir jag när någon är taskig, respektlös och behandlar andra illa!

När du inte jobbar, vad tycker du om att göra då?

-Träna på gym, mycket styrketräning. Umgås med min sambo och vänner. Jag gillar att gå ut och äta och gärna pröva nya ställen. Och fika, så klart.

Ett envist rykte säger att du siktar på att springa maraton, ser vi dig på start i Stockholm redan nästa år?

-Jag kan få lite såna ryck…, vem vet, jag kanske gör ett försök om ett år? Så småningom kommer jag att klara det! Och så den viktigaste frågan av alla – vilket är ditt favoritbakverk?

-Måste man välja ett? Jag är väldigt förtjust i Maple Pecan, som är både salt, söt och frasig. Allt med pistage funkar också. Och cheescake, för konsistensens skull.

Kort om Jessica

Aktuell som: Ny ekonomiansvarig på Sveriges bagare & konditorers kansli.

Ålder: 24 år.

Utbildning: Nationalekonomi med inriktning på statistik vid Stockholms universitet, 1 år företagsekonomi, Uppsala universitet.

Bor: Sollentuna.

Familj: Sambo, två katter.

Speciell talang: Spelar dataspel, RPG Open World, som är en sorts äventyrs- eller rollspel.

54 _ BRÖD DITT MEDLEMSKAP

Hjälp oss skydda kanelbullen

Gillar du kanelbullar lika mycket som champagne? I så fall tycker säkert du precis som Sveriges bagare & konditorer, SBK att kanelbullen ska skyddas och hedras.

SBK har gjort en EU-varumärkesansökan för ursprungsbeteckning för kanelbulle men har fått avslag med en motivering vi inte håller med om. Vi anser att Livsmedelsverkets argumentation inte håller. Fetaost (som är skyddat) kan säljas i stora bitar, i tärningar, i olja och på flera olika sätt. På samma sätt anser vi att en kanelbulle både kan vara en snäcka och knuten och fortfarande vara en kanelbulle.

I vår överklagan till högre instans skulle vi behöva visa att kanelbullerecept kan se ut på lite olika sätt, men att de ändå har stora likheter. Vi behöver därför kanelbullerecept från flera bagerier så vi kan bifoga i vår överklagan.

Vi efterlyser därför flera olika kanelbullerecept från bagerier. Vi bifogar det i överklagan tillsammans med företagets namn. Vill du inte att företagets namn ska synas skriver du bara det i ditt mejl.

Nu hoppas vi att många medlemsföretag vill dela med sig av sina kanelbullerecept.

Mejla i så vall direkt till SBK:s vd, Martin Lundell, på: martin@bageri.se

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag –och kanske framför-allt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare

Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna.

Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring

Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m

Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m

Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/ leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/ leverantör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/ leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer

försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem

Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt.

Partner/leverantör: PCS Flavour

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/ leverantör: MHM Consulting

Profilkläder

Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/ leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/ leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd

Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/ leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 55 DITT MEDLEMSKAP PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

BRANSCH

branschregister från A till Ö

ARBETSKLÄDER

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01

Hemsida: www.bakers.se

E-mail: info@bakers.se

BBAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796

www.dawnfoods.com

ALLTID TILL ER TJÄNST

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com

Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com

Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service.

Följ oss på Facebook och Instagram.

Stolthuvudsponsorav

www.femtorp.se 040-94 90 00

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

56 _ BRÖD
A
Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Bakels Sweden

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

VI

LUNDVALLS ABBageriservice

2E Ellgard Vattenblandare Silo System Råvaruhantering Meincke Industrilinjer Telme Krämkokare och Glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Dovaina Brödskärare och packmaskiner Formex Småbrödsmaskiner och muffinslinjer

Lundvalls i Borås AB Skaraborgsvägen 35c, 506 30 Borås Tel. 033-13 67 00, info@lundvalls.se www.lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

Blandningar Ingredienser Innovation

Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se

ROULETTE BAGERISYSTEM

Maskiner, service och automatiseringar till:

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier

Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

www.unox.com

Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen.

www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

BRÖD _ 57
08 -760 66 50 • 036 -18 77 82
www.nbt.se
HAR
BAGERTPRODUKTER I or dig som uppskauar ser111ce utover det vanltga BAGERIPRODUKTER AB BOX 48,147 21 TUMBA TEL 08-534 02 40 E-MAIL info@bageriprodukter.se www.bageriprodukter.se
ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!
Receptet
för bättre affärer.

MIWE • PC-DATA • WP KEMPER

Prægel & Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen

Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 e-mail: erik@praegel.dk www.praegel.dk

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

58 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or
info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se BAKFORMAR Totalleverantör av bagerimaskiner
och utrustning till bagerier och konditorier

CHOKLAD/PRALINER

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE DONUT-/MUNKMASKINER

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97.

Email: orderSE@barry-callebaut.com

Säljande förpackningar för bageri och konditori. Specialitet: Namntryck Stort sortiment av påsar, brickor, kartonger och bärkassar. Tel. 031-55 00 35 • info@lidbecks.com

www.lidbecks.com

ab@pcs.se. www.pcs.se

Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar

Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade

Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö

0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52

BRÖD _ 59 C
FG GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR
Tel.
GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN
E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se DISKMASKINER
maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862
FÖRPACKNINGAR

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

vi förverkligar dinar ideer

URBAN GUDMUNDSSON

Mobil: +46 730434010

u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

www.kipanel.se • Tel: 018-780 51 00

M

MJÖL

FÄRSK SVENSK JÄST

TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD...

K KARTONGER

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

Finns att beställa hos: KåKå AB

Tel: 010-484 99 00

JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

jastbolaget.se

HÖGPRESTERANDE

KYL- & FRYSUTRUSTNING FÖR DIG SOM ÄR PROFFS.

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn

www.lhv.se info@lhv.se 046-238832

www.labanskvarn.se

Tel: 0498-28 70 90

www.colia.se

Finns att beställa hos:

60 _ BRÖD
J
08-590 006 00 info@revent.se

042-29 51 50 order@abdonfood.se

BRÖD _ 61
ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE
BOKA
utveck lar
möjligheter
förbättra
TMer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102 Med mjöl som möjlighet S SILOS LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 TÅRTDEKORATIONER SOCKER 040-53 70 00 Socker och Sirap – naturliga råvaror SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD
Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi
också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig era
att
ditt bröd.
TRANSPORTBAND VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88 Mjöl till hela Sverige
I TIDNINGEN BRÖD PER HANSSON 0707 47 42 82 PER@BAGERI.SE NordMills_Baguette_Annons_55x80mm_Maj_2023_TK.indd 1 2023-05-15 07:07 PMS 130 C Skuggen är tryckt och multiplicerat PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. or

TÄVLING:

HÄR ÄR FINALISTERNA I MACK-SM

LANDSLAG:

SVENSKA KONDITORLANDSLAGET STUVAR OM

BRÖD #10

UTE I SLUTET AV OKTOBER

BRÖD _ 62 Glad Kanelbullens
dag!

Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer

VD

Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Utbildningsansvarig

Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Ekonomiansvarig

Jessica Enqvist

Tel: 08-762 67 92

E-post: jessica@bageri.se

Projektledare och eventansvarig.

Julia Forsberg

Vik. Projektledare och eventansvarig

(tom 30 september)

Anna Personne

E-post: anna@bageri.se

Marknadsassistent

Erica Bjerregaard

Tel: 072-206 27 62

E-post: erica@bageri.se

Dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet

Maria Sitell

Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD

Johan Hård

chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD

Sara Trus

formgivare

E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD

Annonsansvarig

Per Hansson

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Arbetsrättsjurist

Alexander Iliev

tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer

POST: Box 3546, 103 69 Stockholm

BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson

Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal

Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige Urban Nyberg

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Urban Nyberg

Steinbrenner & Nyberg, Göteborg urban@steinbrenner-nyberg.se

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart PMS 130 C PMS Skuggen är tryckt multiplicerat 100%. or BRÖD _ 63

Avsändare: Tidningen Bröd Box 3546 103 69 Stockholm

Vi på Panea önskar alla branschkollegor välkomna till IBA 2023 där de flesta av våra leverantörer finns på plats och som kommer att visa sina senaste nyheter. Panea kommer att vara representerade där söndag-torsdag, 22–26 oktober av Johan Olsson, 070 431 10 31, johan.olsson@panea.se

Johan Thunberg, 070 431 10 30, johan.thunberg@panea.se

Anders Blåhed, 070 431 10 34, anders.blahed@panea.se

Emilia Björnlund, 070 431 10 41, emilia.bjornlund@panea.se

Kontakta oss för mer information och boka ett möte på plats.

Paneas leverantörer på IBA mässan 2023:

Leverantör Hall/monter Exempel på vad som visas i montern

Revent A3 / 310 Världsledande stickugnar och mindre frys/kyl/jäsrum

Lillnord C2 / 280 Klimatrum, kyl, frys, jäs, Flexibaker, plug´n play jäsar

Rheon B3 / 410 Surdegsavvägare som hanterar förjästa degar med 80 % degvätska. KN maskiner, linjer med mera

Bongard A4 / 110 Energibesparande däckugnar, Paneotrad, blandare med mera

Rademaker C2 / 350 Produktionslinjer för Industri och leveransbageri

Sancassiano C2 / 250 Industriella degblandare och robotsystem

Pomati A2 / 100 Alla typer av utrustning för chokladtillverkning

Sigma A1 / 471 Degblandare, grytlyftar med mera

Sottoriva B2 / 450 Komplett leverantör av rundrivningslinjer och maskiner.

Mono A2 / 560 Spritsmaskiner, ugnar, fritöser med mera

Bertuetti A1 / 245 Linjer för kantiga eller runda produkter med förjästa degar

Treif A3 / 441 Skärmaskiner med inställbar klinga

Hydroprocess B2 / 260 Vattenskärningsutrustning för konditori

Fortuna A2 / 261 Rundrivningslinjer för industri- och leveransbageri

Döinghaus B1 / 331 Manuella och helautomatiska tårtsågar med ultraljudsteknik

BTF A1 / 381 Långrullare, vilskåp, konrundrivare för matbrödslinjer

Boyens A3 / 110

Sprayutrustning för gelé, oljor och choklad med mera

Sinmag A3 / 410 Ekonomiska blandare, kavlingsmaskiner, degdelare med mera

Ahlborn C2 / 150 Lyftar/avsättare för stenugsbakning

Leverantör Hall/monter Exempel på vad som visas i montern

Kaak/Benier A1 / 331 Kompletta linjer för matbrödstillverkning

Form & Frys B3 / 400 Automatiserade linjer för vikning, formning och fyllning

BM-TEC B3 / 420 Specialbyggda linjer och maskiner för hela brödbranschen

Turri B2 / 444 Linjer för hantverksbagaren, surdegsavvägare, med mera

Varimixer B1 / 150 Specialisten på vispmaskiner alla storlekar.

Nya Ergoserien med VL5-panelen.

Salva A2 / 441 Däckugnar, stickugnar och bagerisystem

Cepi C1 / 354 Silos och doseringsutrustning

Viscofood C2 / 441 Pumputrustning för råvaror, bageri och konditori

Beldos A2 / 551 Fyllningsmaskiner för det mindre bageriet

Kornfeil A4 / 120 Helautomatiserad däckugnsbakning

Teknostamap C2 / 244 Kavlingsmaskiner, vispmaskiner och uppslagslinjer

Hagesana A3 / 300 Gräddmaskiner som både vispar och blåser

Rollmatic A1 / 100 Brödsågar med utbytbara sågramar för olika skivtjocklekar

STM C2 / 341 Vattendosering, vattenkylning

Mech–Masz A1 / 490 Degblandare, krämkokare, lyftar etc.

Giotec A1 / 256 2-armsdegblandare

Artezen A2 / 240 Avvägare och bullautomater 2-radiga

Backtech Sam C2 / 139 Bullautomater, rundrivningslinjer

PietroBerto B2 / 510 Vår oljefria avvägare Omega, degblandare med mera

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.