Nya Projekt Industri & Tillverkning 004/2022

Page 1

Nya Projekt

Augusti 2022

004 Nya Projekt

Infrastruktur & Kommunikation


Nya Projekt

Maj 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

 T‐headed bars

 CE‐marked T‐headed bars (ETA‐08/0035)

 Rebar couplers

 Environmental Product Declara�on (EPD)

 Steel‐to‐concrete connec�ons ...also in stainless material

 BIM tools (Tekla, Revit, Allplan)

High Performance Reinforcement Products

HRC Europe NL BV NL-8211 AD Lelystad The Netherlands +31 320 727030

HRC Europe AS N-3426 Lierstranda Norway +47 32 24 04 70

www.hrc-europe.com


Nu är Förbifarten ännu säkrare - med 7000 kvm Vector Wall stödmurar Förbifart Stockholm är en trafiksatsning som knappast gått någon förbi. Men en viktig detalj som kanske många har missat är arbetet med att säkra trafikplats Häggvik och trafikplats Akalla med hjälp av stödmurar. Totalt har nästan 7000 kvm av stödmurssystemet Vector Wall från BG Byggros levererats, en lösning som ska hjälpa till att förhöja utsmyckningen av trafikplatserna, ta upp höjdskillnader och hålla jordmassor på plats. Arbetet med Förbifart Stockholm är inne på sitt sjunde år sedan byggstart. Men en del av arbetet som redan har gått in i slutfasen är installationen av stödmurarna på de nya trafikplatserna i Akalla och Häggvik. När stödmuren i Akalla står klar kommer den att vara cirka 600 meter lång, medan man i Häggvik har satsat på en cirka 500 meter lång stödmur som varierar i höjd.

Fler alternativ med Vector Wall

Stödmurssystemet har tagits fram av BG Byggros och kallas Vector Wall®. Muren har en unik förmåga att integreras i landskapet, vilket har gjort det till den perfekta lösningen till att ge liv åt de framtida högtrafikerade trafikplatserna.

Vector Wall Trämur är en stödmur med vacker fasadbeklädnad i trä, och stödmurssystemet Vector Wall Grön är ett grönt alternativ där en svart UV-stabiliserad geotextil eller biologisk växtmatta placeras på insidan av frontnätet, istället för stenkross. Plantering kan därmed göras direkt in i väggen.

Sten och metallnät - mer estetiskt än vad man kan tro

Vector Wall stödmurssystem består av välkända material av bästa kvalitet. Fasaden består vanligtvis av ett stålnät, vars främsta funktion är att säkerställa en slät yta på den färdiga väggen. Muren fylls sedan med sten. Det låter kanske inte så estetiskt tilltalande, men frågar man Jonas Määttä, konsult på BG Byggros, så erbjuder Vector Wall faktiskt flera estetiska fördelar. Han berättar: ”Till skillnad från en vanlig betongmur, får man ett mjukt synintryck som passar landskapet med Vector Wall, där stenkrosset och metalldetaljerna ger liv åt muren. Och den är väldigt anpassningsbar, vilket gör att man kan få precis den rätta lösningen för projektet”.

För trafikplatserna i Akalla och Häggvik valdes systemet Vector Wall Gabion, men till skillnad från andra stödmurssystem har Vector Wall fördelen att kunna anpassas och därmed integreras i många varianter och fasadbeklädnader. Bland annat finns varianterna Vector Wall Grön och Vector Wall Trämur.

Experter på stödmurar

Vill du veta mer om Vector Wall och dess fördelar? Hos BG Byggros hittar du ett team av experter med specialkunskap som kan hjälpa dig att hitta rätt lösning för just ditt projekt. Läs mer om Vector Wall här. https://www.byggros.com/se/vector-wall-ett-komplett-stodmursystem Kontakta Byggros här. https://www.byggros.com/se/vaart-forsaljningsteam

Jonas Määttä fortsätter:

- I Akalla börjar stödmuren lågt, sedan följer den berget upp. De smälter in i de sprängda passagerna genom bergsområden och ger en levande yta åt området. Men i Häggvik har berget en annorlunda form, vilket har gjort att muren följer bergväggen på ett väldigt dramatiskt sätt. Där varierar höjden på muren betydligt, från 1,4 meter upp till hela 12 meter, och det är en estetiskt snygg detalj som jag tror att även förbipasserande bilar kommer att lägga märke till.

BG Byggros AB Tel.: 0771 48 9000 www.byggros.com


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nya Projekt

Augusti 2022

Nr 004/2022

Utgivare: Nya Projekt ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Linnégatan 71, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lisa Hofberg, lisa.hofberg@storkom.se Försäljning: Lisa Hofberg, lisa.hofberg@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

5


Slamsugning & spolning Nya Projekt

Maj 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

• • • • • • • •

Torrsugning Dammbindning Slamsugning borrkax Högtryckspolning samt tv-inspektion Vattenleverans Spolning och tryckning borrade brunnar Rengöring dagvattenbrunnar samt ledningar Uthyrning avlopps- och vattentankar

Läs mer om slamsugning, spolning, med mera på vår hemsida

www.miljovision.se

08-570 300 14


Nya Projekt

Maj 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

Tillökning i PaceTellfamiljen Efter succén med ”Din Fart-skylten” PaceTell Original lanserar nu PaceTell i Kungsbacka ytterligare en innovativ produkt – ”Sakta Ner-skylten” PaceTell Mini. Att en hastighetsdisplay effektivt dämpar farten i trafiken har varit känt i decennier. Det nya med PaceTell Original, som kom ut på marknaden 2016, var att den baserades på den senaste tekniken som gjorde den lättare, mer energieffektiv och dessutom möjlig att producera till ett avsevärt lägre pris än de importerade varianter som fanns på svenska marknaden. Det visade sig vara en svårslagen kombination, och idag återfinns PaceTell Original över praktiskt taget hela Sverige. På kundlistan återfinns vägföreningar, kommuner och företag som Skanska, Peab och Akademiska Hus. Dessutom har både Saferoad, Saferoad Daluiso (Danmark), Lambertsson, Hyltebruksskylt och NextSign tagit in PaceTell Original i sina sortiment. Och nu är har alltså PaceTell-familjen fått tillökning. Som namnet antyder är PaceTell Mini en nättare variant av PaceTell Original: Den är bara 34 mm tjock och väger inte mer än två kilo. PaceTell Mini kan drivas med antingen fast inkoppling på elnätet eller batteridrift. Den är mycket enkel att sätta upp och alla inställningar görs med en speciellt utvecklad app.

Kvalitetsmässigt är det ingen som helst skillnad mellan PaceTell Mini och PaceTell Original. Båda är utvecklade och tillverkade i Sverige. Chassit – ett robust och slittåligt pulverlackerat aluminiumskåp – produceras av Nässjö Plåtprodukter och elektroniken tillverkas och monteras av Kungsbackaföretaget Propoint. För att hålla nere priset är PaceTell Mini lite enklare utrustad och har inte någon logg som gör det möjligt att få ut statistik över hastigheterna i trafikflödet. PaceTell Mini fungerar också lite annorlunda än både PaceTell Original. Man ställer in den på önskad hastighetsgräns, och när ett fordon överskrider gränsen visas texten “SAKTA NER” med blinkande, röda ljusstarka bokstäver. Tester har visat att den fartdämpande effekten är identisk med en traditionell ”Din fart-skylt”. Och tillsammans med ett attraktivt pris gör det PaceTell Mini till ett riktigt bra alternativ överallt där människor och fordon samsas om utrymmet – som fabriksområden, byggarbetsplatser, grustag, parkeringshus, varumottagningar, skolor och daghem, bensinstationer eller bostadsområden.


Nya Projekt

Augusti 2022

PIONJÄRER INOM MILJÖVÄNLIG FIBERUTBYGGNAD Tessta Connect ett helägt dotterbolag till Transtema Group är pionjärer i ett samarbetsprojekt tillsammans med Telenor Norge och Østre Toten kommun där en elektrisk grävmaskin används i ett fiberutbyggnadsprojekt i Østre Toten, Norge. Utbyggnad av fiber är oftast komplexa projekt och det är många aktörer som ska samverka. Stor del av fiberutbyggnaden sker i glesbygd där elfordonsladdning kan vara en utmaning och det är inte självklart att närhet till fungerande laddinfrastruktur finns. I det här projektet är lösningen en mobil laddpunkt som säkerställer att laddning kan ske på plats och på ett miljövänligt sätt. – Det är ett mycket spännande projekt som vi är glada över att få vara en del av. Vi lever hållbarhet i allt vi gör och vi vet att det krävs ett aktivt arbete varje dag, året om, för att nå de klimatmål vi beslutat om. Vi ställer tuffa krav på våra underleverantörer och samarbetspartners att ställa om till klimatneutralitet år 2030. Pågående test med elektrisk grävmaskin i Norge visar vi att vi är seriösa i vår satsning och tar hållbarhetsmålen steget längre för en mer klimatvänlig utbyggnad av

Foto: Martin Fjellanger

8

till exempel fiber och 5G, säger Henning Sveder, VD och koncernchef för Transtema . Transtema anslöt sig 2021 till Science Based Target Initiativ (SBTi) för att tydliggöra vad som krävs av oss som koncern för att nå målet för Parisavtalet om max 1,5°C uppvärmning. – Att både vi och vår kund Telenor har anslutit sig till SBTi gör det enklare att gemensamt arbeta för att nå våra högt ställda klimatmål. Vi kommer att dra viktiga lärdomar som vi kan dela med oss av till våra samarbetspartners och därigenom skynda på omställningen vilket gynnar alla i branschen, fortsätter Henning Sveder. – Tessta motiveras av att bli utmanade. Vi uppskattar att ha en kund som visar vägen i den gröna omställningen. För att nå våra egna och Telenors mål är vi helt beroende av att tänka nytt och aktivt utvärdera nya lösningar på traditionella arbetsuppgifter. Att få vara en del i detta pilotprojekt ger oss värdefullt lärande som gör att vi kan minska utsläppen i linje med målen. Grävarbeten står för en stor del av produktionen inom telekomutveckling och därför är det viktigt att titta på hur vi kan använda elektriska maskiner med en effektiv laddlösning, säger Roger Selmersen, daglig ledare för Tessta Connect AS.


Nya Projekt

48 Svensk Byggtidning

CONTAINER

Maj 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS Simon Grünewald, Grünewalds Bygg.

”FÖRLUSTEN VAR TOTAL LUFTEN GICK UR OSS”

Efter en totalstöld gjorde företaget slag i saken och hyrde säkerhetscontainer Efter en totalstöld gjorde företaget slag i saken och hyrde säkerhetscontainer från Containertjänst. Grünewalds Bygg vill gardera sig mot inbrott. Säkerhetcontainern är utrustad med gallerbur, lås i högsta skyddsklass, kamera och larm. AV KJELL-ARNE LARSSON GRÜNEWALDS HADE haft en rad inbrott i bilar och i containrar. En morgon blev måttet rågat. När Simon Grünewald och hans arbetslag kom på morgonen var en av containrarna uppbruten och alla verktyg borta. – Förlusten var total, säger Simon Grünewald. Alla verktyg som jag samlat på mig under de 15 år jag byggt upp min verksamhet var borta. Mina anställda som har sin egen uppsättning av de viktigaste verktygen blev också av med sitt. Förutom den materiella förlusten var det hela mycket personligt. Luften gick ur oss. Hur mycket tid och pengar Simon sedan la ner på att skaffa nya verktyg vågar han knappast tänka på. Samt att jobbet försinkades kraftigt och att skadeärendet och allt pappersarbete åt upp mycket tid. – Sedan tidigare hyrde vi containrar av Containertjänst så jag tog kontakt med dem, fortsätter Simon. De erbjöd sitt koncept säkerhetscontainer och jag föll direkt för den lösningen. Inom två dygn var en container med larm på plats. Säkerhetscontainern baseras på att en säkerhetsbur byggs in i containern. Denna har högsta skyddsklass. Den förses med en FerraPod-gallerbur, certifierad enligt SS-EN 1627 i skyddsklass 3-RC4 och med en certifierad låsbom i klass 5 och ASSA låshus i klass 5. Gallerburen består av rör, med rör i rören, så att den som försöker såga sig in möts av ett inre rör som bara snurrar. Värme, byggel och belysning är installerat. Containern är försedd med detektorer, larm och kameror. Vid inbrottsförsök kommunicerar dessa direkt med larmcentral. Larmet slås på och av med en app som byggföretaget hanterar. Containern är försedd med daglås som Simons anställa har nyckel till.

Säkerhetscontainern baseras på att en säkerhetsbur byggs in i containern. Denna har högsta skyddsklass.

– Jag är otroligt imponerad av Containertjänst. De är lyhörda för kundernas behov och en verklig Game Changer i säkerhetsbranschen. Tack vare deras produkter blir det mycket svårt för tjuvarna. Säkerhetscontainern är värd varenda krona. Containertjänst levererar containrar med säkerhetsbur som täcker en fjärdedel, halva eller hela golvytan. Grünewalds Bygg valde den som täcker halva ytan. Då kan den övriga halvan inredas och disponeras fritt. Ett flexibelt alternativ med andra ord. Containertjänst kan dessutom anpassa sina säkerhetsburar till containrar av skilda storlekar. – Jag gillar företag som Containertjänst. De lyssnar på kundernas behov, säger Simon. – Vi kommer att hyra fler säkershetscontainrar. Målet är att ha sådana vid alla entreprenader och gardera oss överallt genom de lösningar som Containertjänst erbjuder. Vi vill inte ha de problem vi tidigare hade med stölder som förstörde så mycket för oss på många olika sätt, avslutar Simon Grünewald. *Fotnot Alla lås klarar minst den klass som försäkringsbolagen kräver. Containertjänst erbjuder även spårsändare och DNA-märkning av verktyg och annan utrustning.


Nya Projekt

Augusti 2022

PÅ BILDEN: Robert Brännström, universitetslektor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet. - FOTO: Luleå tekniska universitet

10


Nya Projekt

Augusti 2022

11

FORSKNINGSSATSNING

PÅ CYBERSÄKERHET >>>


Nya Projekt

Augusti 2022

FORSKNINGSSATSNING PÅ CYBERSÄKERHET I takt med att samhället blir alltmer digitaliserat ökar också hoten mot it-systemen. För att kunna bidra med ytterligare kompetens och fler lösningar på de här samhällsutmaningarna, satsar Luleå tekniska universitet på mer forskning inom området cybersäkerhet.

12

har blivit en avgörande del av ett fungerande samhälle, samtidigt som det råder stor brist på den kompetens som krävs för att skydda den mot angrepp. – För Skellefteå kommun har samarbetet med akademin länge varit en framgångsfaktor för att öka vår omställningsförmåga och cybersäkerhet har blivit ett allt viktigare område, säger Michael Carlberg Lax.

Allt fler funktioner kopplas upp mot internet. Den snabba teknikutvecklingen och den höga digitaliseringstakten innebär inte sällan sårbara system och antalet cyberattacker mot företag och myndigheter blir allt fler. En del attacker syftar till att störa tjänster eller förstöra information, andra syftar till att kontrollera ett system eller samla in känslig information. I princip finns det en risk för cyberattack för all information som kopplas upp mot ett nätverk. För att intensifiera forskningen inom området startar Luleå tekniska universitet ett nytt forskningsämne, cybersäkerhet. Forskningsfokus kommer att vara på metoder för att skydda olika typer av system som är uppkopplade till Internet. Dessa system kan spänna från små sensorer som skickar data över internet till storskaliga styrsystem för samhällets energiförsörjning samt tillhörande system för datalagring och databearbetning. – Vi måste tänka säkerhet runt alla våra system, från fysisk åtkomst till fysiska objekt med informations-och kommunikationsteknologi till våra back-end system, säger Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem och föreståndare för Centrum för säkerhet i samhälle och kritiska infrastrukturer. – Illasinnade personer kan nå de här systemen från vilken plats som helt i världen, de kan släcka ner elnät, låsa kommunala systemfunktioner och därmed stoppa samhällsfunktioner, störa produktionssystem inom industrin och stjäla information som kan vara skadlig för individ och samhälle. “CENTRALT MED NY KUNSKAP INOM CYBERSÄKERHET”

Luleå tekniska universitet driver sedan tidigare Centrum för säkerhet i samhälle och kritiska infrastrukturer. Inom ramen för den centrumbildningen har universitetet skapat viktiga kontaktytor gentemot myndigheter och företag i regionen. – Universitetet har redan idag utbildning och forskning inom informationssäkerhet och cybersäkerhet, det här blir ett naturligt steg för att ytterligare stärka dessa områden, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet. – Ett nytt ämne innebär nya rekryteringar av forskare och lärare och det ger goda möjligheter till samverkan såväl inom som utanför universitetet. Det är angeläget då vikten av ny kunskap och erfarenhet inom cybersäkerhet är centralt för fler och fler verksamheter och branscher. Michael Carlberg Lax, strategiskt digitaliseringsansvarig på Skellefteå kommun, konstaterar att den digitala infrastrukturen

PÅ BILDEN: Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet. FOTO: Johan Baggström


Nya Projekt

Augusti 2022

13

och meningsfullt liv. TRE INLEDER PROJEKT FÖR ATT HJÄLPA BYGGANDET AV EN SMART STADSDEL I BROBYHOLM Fastighetsbolaget S. Property Group har bildat ett strategiskt partnerskap inom smart urban infrastruktur, framförallt inom mobil uppkoppling och energi.

Tre ska bygga ett 5G-nätverk i stadsdelen, för att kunna leverera digitala upplevelser och möjliggöra uppkopplingen av smarta hem, där funktionaliteten i hemmet styrs med mobila enheter. Detta samtidigt som de boende kan spara både energi, tid och pengar samt minska sina klimatavtryck.

Under 2022 ska de tillsammans med Tre Sverige, Samsung Electronics och Vattenfall påbörja realiseringen av sitt första smarta infrastrukturprojekt.

Tre invigde tidigare i år sitt höghastighets-5G och efter en omfattande utbyggnad av det nya nätet är nästa steg nu att se vad den nya tekniken kan möjliggöra framåt.

Ambitionen är att bygga framtidens smarta och hållbara boendemiljöer i sörmländska Brobyholm, 38 minuter med tåg från Stockholm C. Tre Sverige ska ansvara för den mobila uppkopplingen via 5G.

Helt uppkopplade hem är en del av framtiden som Tre nu får vara med och undersöka och utveckla i och med byggandet av Brobyholm.

– Brobyholm är ett bra exempel på nytänkande och som utmanare är vi gärna en del av spännande framtidsprojekt som förenar teknik i framkant med hållbarhet. Vi ser fram emot att arbeta med S. Property Group och dess partners för att ge Brobyholm riktigt snabb mobil uppkoppling och bra användarupplevelse. 5G är nästa generation mobila nätverk som erbjuder uppkoppling i mycket höga hastigheter med låga svarstider, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige.

– Brobyholm ska visa hur smarta digitala lösningar kan förhöja människors livskvalitet samtidigt som de minskar belastningen på jordens dyrbara resurser. Men Brobyholm handlar inte enbart om högteknologi eller att skapa ett futuristiskt samhälle. Det handlar om livet som smarta lösningar möjliggör. Mer tid för familj, vänner och livet bortom det digitala. Det är vad Brobyholm kommer att erbjuda, allt inom ett kort pendlingsavstånd från centrala Stockholm, säger Keyvan Houshmand, vd på S. Property Group.

Målet med satsningen är att ge framtidens Brobyholmbor de tjänster och funktionalitet de behöver för att leva ett mer hållbart, bekvämt

Arbetet med den första fasen av projektet för smart infrastruktur i Brobyholm ska enligt planerna inledas under hösten 2022.


Nya Projekt

Augusti 2022

14

Therese Granath, SVÅ och Claes Jerveland, Volkswagen Group Sverige AB

VOLKSWAGEN-GRUPPEN DIGITALISERAR BILKÖPET FÖR KUNDEN När de flesta av oss vill göra allt mer av våra ärenden på nätet så är bilhandeln inget undantag. Därför kommer Volkswagen Personbilar, Skoda, Audi, SEAT, Cupra och Volkswagen Transportbilars försäljning av bland annat elbilar i Sverige omvandlas i riktning mot flera möjliga kanaler, med en agentmodell och samma erbjudande oavsett var man köper bilen. Tidigare behövde en kund göra flera besök i bilhallen innan beslutet om köp av ny bil fattades. Idag är det annorlunda. När kunden väl möter bilsäljaren har hen ofta kommit långt i processen. Förklaringen är förstås att mycket av kunskapsinhämtningen gjorts på nätet innan köpbeslutet tas. – Därför blir också kundomhändertagandet så oerhört viktigt

när kunden kommer in i bilhallen. Med dagens pålästa kunder har man bara en chans – i det man kallar ”moment of truth”. För säljaren handlar det ännu mer om att se till att möta kundens individuella behov. Vi ser att det ofta handlar om specifika frågor om utrustning, tillbehör och kringtjänster. Och så klart är det idag många frågor runt laddning, säger Claes Jerveland, VD för Volkswagen Group Sverige AB, som är Sveriges ledande bilorganisation. Den digitala revolutionen har påskyndats de senaste åren och en konsekvens av detta är att kunderna i dag i allt större utsträckning förväntar sig tydlig pristransparens, och en möjlighet att smidigt hantera delar av köpprocessen online, samtidigt som man erbjuds provkörning och personligt bemötande hos återförsäljaren när det är dags att beställa bilen. Undersökningar visar att själva prisförhandlingen är den aspekt av hela kundresan man känner sig minst bekväm med.


Nya Projekt

Augusti 2022

15

om kunden väljer att göra affären på nätet eller fysiskt så är det samma villkor och pris som gäller, oavsett var i Sverige man bor och för såväl kund som återförsäljare, säger Claes Jerveland som också framhåller återförsäljarnätet som en viktig faktor för fortsatt framgång. Att helt och hållet gå över till näthandel har aldrig varit aktuellt. – Ända sedan vår historia i Sverige inleddes 1948 så har vi haft en stark lokal närvaro. Den kommer att vara fortsatt viktig, eftersom vi vet att våra kunder uppskattar att ha lokala representanter att vända sig till. Det är därför vi satsar på en omnikanal-strategi med både bilhallar och näthandel, säger han. Det nya digitaliseringsprojektet som följer agentupplägget för elbilar startar i slutet av 2022 och gäller till att börja med Cupra Born och nya Volkswagen ID. Buzz och ID. Buzz Cargo. Därefter följer övriga märken och under 2023 kommer den nya affärsmodellen att vara fullt implementerad för elbilarna. När det gäller företagskunderna startar den processen redan nu i sommar. Själva planeringsfasen har gjorts i nära samarbete med den svenska återförsäljarorganisationen SVÅ (Scania Volkswagen Återförsäljarna) – som också betonar att återförsäljare behövs även i framtiden, men att affären hela tiden förändras. – För oss återförsäljare är det avgörande att utveckla våra affärsprocesser inom såväl bilförsäljning som servicemarknad kontinuerligt, så att vi hela tiden svarar upp mot kundernas framtida förväntningar. Kunden är numera i första hand digital och online, då måste det också vara utgångspunkt för hur vi jobbar – vi behöver ställa om. Här passar en agentmodell bra in. Dessutom gör vi återförsäljare just nu omfattande investeringar i digital utveckling för att stärka upp oss inför framtiden. Med vår stabila och lokalt etablerade infrastruktur har vi dessutom allt som krävs för en rikstäckande och uthållig mobilitetssatsning in i framtiden, säger Therese Granath, som är ansvarig för Personbilar på SVÅ. Agentmodellen är något som planeras införas i flera europeiska länder där Volkswagen-gruppen har helägda importörer. Modellen innebär inte att återförsäljarna blir agenter i juridisk mening, utan att de ändrar sina arbetsrutiner i den inriktningen. Det här är en utveckling som gör att Volkswagen Group Sverige, med sina varumärken Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Audi, Skoda, SEAT och Cupra, tillsammans med sina återförsäljare nu förbereder organisationen för att bland annat ändra den traditionella bilsäljarrollen till ett agentupplägg där alltså Volkswagen Group Sverige står som säljare. Detta kommer att gälla för märkenas elbilar samt för större och medelstora företagskunder. – I praktiken innebär det att man precis som idag får hjälp med val och beställning av bilen hos sin lokala återförsäljare. Det innebär konkret att man kan göra precis så mycket man själv önskar online på nätet eller i bilhallen. Precis som idag levereras bilen hos den lokala återförsäljaren, men till skillnad från idag med en faktura direkt från Volkswagen Group Sverige. Återförsäljarens roll blir också fortsatt att ge en upplevelse av bilen, ta hand om kunden, föreslå kringtjänster och sköta leverans av den beställda bilen – säljarna blir våra ombud. Och oavsett

Sverige är tillsammans med Frankrike först ut på banan med att anamma modellen för elbilar. Även mobilitetstjänster står på agendan framöver. – Sverige är ett av de länder som ligger längst fram i Europa när det gäller försäljning av elbilar. Under årets första fem månader har ungefär hälften av våra beställda personbilar varit eldrivna. Samtidigt har vi svenskar en stor vana av att göra det mesta på nätet. Vi kan bara se vinnare med detta upplägg och framförallt tror jag att våra kunder kommer att kunna se fram emot en ännu mer transparent och smidig bilaffär. I framtiden vill vi också bredda våra erbjudanden in i mobilitetsområdet, då är det digitala en förutsättning, samtidigt som återförsäljarna har all infrastruktur. Det blir kunden som avgör om det blir köp eller hyra. Vårt mål är att kombinera fördelarna med personlig service hos våra starka lokala återförsäljare samtidigt som vi tillsammans erbjuder en smidig onlineaffär, säger Claes Jerveland.


Nya Projekt

Augusti 2022

UPPGRADERINGEN AV SJS X2000 ÖVERGÅR I SERIEPRODUKTION Nyligen rullade det tredje helt uppgraderade X2000-tåget ut i trafik på den svenska järnvägen. Samtidigt går uppgraderingsarbetet över från utvecklingsfas till serieproduktion. 2014 gav SJ uppdraget att uppgradera hela X2000-flottan till ABB. I uppdraget ingick bland annat design och teknisk utveckling, samt produktionsarbete inklusive ABBs energieffektiva strömriktare. ABB har nu levererat de första helt tekniskt och komfortmässigt uppgraderade tågsätten i samarbete med underleverantören Stadler. I och med att uppgraderingsarbetet övergår i serieproduktion har de tre parterna kommit överens om att avtalet med SJ övergår från ABB till Stadler. ABB kommer fortsätta delta i arbetet, men som underleverantör till Stadler. – Det här kommer att göra det fortsatta uppgraderingsarbetet mer effektivt nu när vi går över i serieproduktion genom att vi tar vara på våra leverantörers kärnkompetenser på ett mer ändamålsenligt sätt, och det gör att vi kan snabba på det fortsatta arbetet med att få allt fler helt uppgraderade X2000-tåg i trafik. Det är en viktig leverans från oss på SJ till våra kunder som efterfrågar allt fler bekväma och klimatsmarta resor, säger SJs fordonsdirektör Arvid Fredman. Arbetet med teknisk och komfortmässig uppgradering av X2000tågen görs hos Stadler i Tillberga, Västerås.

16


Nya Projekt

Augusti 2022

17


Nya Projekt

Augusti 2022

18

vd för DB Schenker. DB SCHENKER STÄRKER SIN POSITION I NORDAMERIKA VILL BLI NUMMER ETT I USA

DB Schenker, en av världens ledande leverantörer av logistiktjänster, och USA Truck (NASDAQ: USAK), en av Amerikas ledande transportleverantörer, har ingått avtal där DB Schenker förvärvar alla utestående aktier i bolaget för 31,72 dollar per aktie i kontanter. En affär som värderar USA Truck till cirka 435 miljoner dollar, inklusive övertagna kontanter och skulder. Sammanslagningen främjar DB Schenkers och USA Trucks gemensamma vision att bli störst i Nordamerika. Och med affären vill DB Schenker både stärka och utöka USA Trucks närvaro i landet. Samtidigt vill DB Schenker tillgängliggöra sin kompetens och sina tjänster inom flyg- och sjöfrakt för USA Trucks befintliga kunder. Genom att bygga vidare på USA Trucks nätverk i USA och Mexiko vill DB Schenker även utöka sina egna logistiktjänster för land-, flygoch sjötransporter samt hanteringen av globala leveranskedjor. ”STÄRKER VÅR POSITION SOM EN LEDANDE GLOBAL LOGISTIKLEVERANTÖR”

USA Truck grundades 1983 och erbjuder omfattande kapacitetslösningar för sin regionala och nationella nordamerikanska kundkrets, där fler än 20 procent är så kallade FORTUNE 100-företag. USA Truck har en lastbilsflotta på cirka 1 900 fordon, 2 100 anställda, partnerskap med mer än 36 000 aktiva kontraktsföretag, ett strategiskt nätverk av terminaler över den östra halvan av USA, samt rikstäckande lösningar för tredjepartslogistik. – USA Truck passar perfekt in i DB Schenkers strategiska ambition att utöka vårt nätverk i Nordamerika och stärka vår position som en ledande global logistikleverantör. Under vårt 150-årsjubileumsår är vi glada att välkomna en av de ledande lastbils- och logistikleverantörerna till DB Schenker. Tillsammans kommer vi att förbättra vårt gemensamma erbjudande och investera i spännande tillväxtmöjligheter och hållbara logistiklösningar för nya och befintliga kunder, säger Jochen Thewes,

– Vi är mycket glada över att ha hittat en partner som uppskattar USA Trucks rika historia, och som är i nära samklang med vårt uppdrag och våra värderingar. Det här tillför ytterligare resurser som vi tror gör det möjligt för oss att bygga vidare på vårt nästan 40-åriga arv som branschledande. Affären ger USA Trucks aktieägare ett omedelbart och betydande värde, erbjuder breddade karriärmöjligheter för våra anställda och ökad kapacitet och serviceutbud för att stödja våra kunder. Detta placerar vårt företag i framkant när det kommer till att förverkliga vår långsiktiga vision att bli den främsta leverantören av transportlösningar i Nordamerika, säger James Reed, USA Trucks vd och koncernchef. – Affären är ett erkännande av den kultur av excellens som James, hans team och alla våra hängivna medarbetare har skapat och lever varje dag på USA Truck. Den belönar våra aktieägare för deras orubbliga stöd under utmanande tider och genom en pandemi. Det här ger våra kunder ytterligare möjligheter att dra nytta av USA Trucks styrkor genom att kunna använda resurserna och räckvidden hos ett av världens ledande bolag inom logistiktjänster, säger Alexander Greene, styrelseordförande för USA Truck. GODA MÖJLIGHETER ATT VÄXA

Joe Jaska, Exekutive Vice President för DB Schenker Land Transport, Americas Region, säger såhär i en kommentar: – USA Trucks framgång har drivits av deras imponerande medarbetare – som alla är avgörande för den framtida tillväxten – och vi ser fram emot att välkomna dem som en integrerad del av vårt team. Som en del av en större organisation med DB Schenker kommer USA Trucks anställda ha tillgång till karriärmöjligheter på både lokal och global nivå. Vi ser den här affären som en möjlighet för tillväxt och genom att kombinera våra organisationer kommer vi att kraftigt öka vår närvaro inom landtransporter i Nordamerika.


Nya Projekt

Augusti 2022

19

FOTO: BENGT BERGHOLM

NORRKÖPING BLIR EUROPEISKT NAV FÖR FRAMTIDENS FLYG Norrköping blir knutpunkt för upprättandet av en europeisk digital innovationshubb (EDIH) inom framtidens flyg och flygsystem. Finansieringen, som förväntas uppgå till cirka 30 miljoner kronor, fördelas över en treårsperiod och ska bidra till en ökad användning av digitala teknologier inom flyget för ett mer hållbart och effektivt transportsystem för såväl gods- och persontrafik som andra tillämpningar. – Vi på Norrköping Airport vill vara delaktiga i den innovation som pågår inom framtidens flyg och inte enbart vara en charterflygplats. Det är väldigt mycket som händer i flygbranschen just nu och Norrköping och flygplatsen blir en viktig spelare i Sverige och Europa i och med det här beskedet, säger Peter Jansson, tf VD, Norrköping Airport. EU-kommissionen har sedan tidigare beslutat att investera i ett stort antal europeiska digitala innovationshubbar (EDIH) som ett sätt att stödja företag och den offentliga sektorn i deras digitala transformation. Nu har besluten om vilka som tilldelas medel börjat offentliggöras och ett av projekten, Aero EDIH, landar i Norrköping. – Det är hedrande för Norrköping och regionen att få ett så stort förtroende av EU. Vi har byggt upp ett starkt samarbete på nationell nivå med partners inom många olika discipliner. Kärnan i detta är just samarbete, och vi ser fram emot att axla ansvaret och förtroendet tillsammans med våra partners, säger Jonas Nilson, VD på Norrköping Science Park. – Det här är naturligtvis väldigt positivt för Norrköping som

stad där vi får ännu en möjlighet att synas och verka i en internationell kontext, attrahera kompetens och få fler företag att etablera sig här. För ett halvår sedan ökade vi kraftigt anslaget till Norrköping Science Park. Att nu nås av detta besked visar att vi var rätt ute och att Norrköping kommer ha en betydande roll för samhällets teknikutveckling även i framtiden, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköpings kommun. Aero EDIH kommer att ge små och medelstora företag, regionala flygplatser och offentlig verksamhet tillgång till testanläggningar, utbildning och investerarnätverk som i sin tur skapar tillväxt och ökad konkurrenskraft bland företagen, miljönytta och positiv samhällsutveckling i regionen, i Sverige och i Europa. – När vi för första gången 2019 presenterade för kommunen och näringslivet i Norrköping hur ett Centre of Excellence för morgondagens fossilfria mobilitet kan vara en nyckel till flygplatsens framtid var vi själva bara i startgroparna i vår egen etablering i Norrköping. I och med detta besked med ett Aero EDIH har vi äntligen gått från plan till verklighet och skapar bättre förutsättningar för andra bolags nyetableringar inom vår sektor i framtiden, säger Jesper Low VD vid IBG Advanced Air Mobility Services. Målet för Aero EDIH är att bygga en plattform för att förstå, experimentera med och tillämpa möjligheterna med digital teknologi som till exempel artificiell intelligens (AI), cybersäkerhet, högpresterande datoranvändning (HPC), 5G, IoT och visualisering inom morgondagens flyg. Bakom projektet står Norrköping Science Park, Linköpings universitet, forskningsinstitutet RISE och Norrköpingsföretaget Independent Business Group.


SAMMANKOPPLAR JÄRNVÄGSINDUSTRIN Snabbkopplingslösningar för järnvägsfordon VÄRMEREGLERING

HÖGTRYCKSHYDRAULIK

SPECIALLÖSNINGAR

TRYCKLUFT

www.cejn.se Railway annons.indd 1

2021-12-20 13:51:56


Vi är proffs på skjutgrindar!


Nya Projekt

Augusti 2022

NYTT INNOVATIONSPROJEKT SKA LÖSA

FRAMTIDENS LASTBILSLADDNING >>>

22


Nya Projekt

Augusti 2022

23


Nya Projekt

Augusti 2022

NYTT INNOVATIONSPROJEKT SKA LÖSA FRAMTIDENS LASTBILSLADDNING Elektrifieringen av transporter är en avgörande pusselbit för att minska koldioxidutsläppen och en brännande fråga för klimatet. En förutsättning för elektrifierade godstransporter är god tillgång till hållbara, effektiva och smarta laddplatser, därför deltar Greenfood i ett nytt innovationsprojekt som ska ta fram och installera ett skalbart koncept för laddning av tunga fordon. Projektet har precis fått finansiering från Vinnova och drivs av Greenfood, Elonroad, Öresundskraft och Lunds tekniska högskola. I Sverige står transporter för hela 33 procent av utsläppen av växthusgaser. Därför är det ett område där det finns stora möjligheter att minska klimatpåverkan. För livsmedelsindustrin är transporter särskilt viktiga, speciellt hantering av färska livsmedel kräver snabba och effektiva leveranser. Detta ställer höga krav på smart och klimatvänlig laddinfrastruktur som möjliggör tidseffektiva transporter och hög utnyttjandegrad av fordonsflottan. – För att livsmedelsbranschen ska kunna minska utsläppen från transporter krävs ett effektiv laddkoncept som kan installeras på logistikterminaler. Det första steget är att testa och

24

utvärdera Elonroads laddkoncept. Det kommer ske på vår nya livsmedelsanläggning i Helsingborg, där bygger vi just nu framtidens livsmedels- och logistikcenter med fokus på modern teknik och hållbarhet, säger Anna Klenell, projektansvarig och hållbarhetschef på Greenfood Fresh Produce. I innovationsprojektet ingår Greenfood, Elonroad, Öresundskraft och Lunds tekniska högskola. Målet är att projektet ska öka kunskapen om hur laddning av tunga transporter vid logistikterminaler kan utformas. Sedan ska konceptet kunna rullas ut till Greenfoods olika anläggningar i landet, samt till andra logistikterminaler. – Branschöverskridande samarbeten möjliggör en ännu högre innovationstakt för oss, där våra laddskenor är ett viktigt komplement för att transportsektorn ska kunna ställa om snabbare, utan att ge avkall på vare sig upptid eller lastkapacitet, säger Karin Ebbinghaus, vd på Elonroad. Elonroad utvecklar och tillverkar elvägssystem som möjliggör automatisk laddning både stillastående vid exempelvis terminaler men även under färd. Systemet möjliggör längre räckvidd, lägre effektuttag, lastbalansering samt behov av mindre batterier i elfordonen. – Det här är ännu ett steg i omställningen till ett hållbart transportsystem. Tillsammans ska vi ta fram ett kostnadseffektivt och smidigt sätt att ladda lastbilarna, ett sätt som passar förarna och åkerierna, åkeriernas kunder samt elnätsägarna, säger Håkan Zaar, projektledare vid Öresundskraft.


Nya Projekt

Augusti 2022

ÖSTERSUNDS KOMMUN NÅR SINA MÅL TACK VARE FRENDS INTEGRATIONSPLATTFORM Östersunds kommun var i behov av en flexibel integrationsplattform som kunde stödja IT-strategin och påskynda den pågående digitala transformationen i organisationen. Med Frends har Östersunds kommun inte bara hittat en plattform som är säker, flexibel och lätt att hantera och överblicka – utan man har också kunnat dra ner på administrativa kostnader och öka kunskapsnivån inom kommunen. BAKGRUND OCH AFFÄRSMÅL

Mer än hälften av alla organisationer anser att integration av olika systemlösningar är ett av de största hindren för deras utveckling och framgång.

25

Vidare kommer vi kontinuerligt att arbeta med kompetensutveckling för att säkerställa att våra medarbetare kan lära sig mer om smarta integrationer, Frends-plattformen och alla funktioner den erbjuder, säger Jonathan Kennås. Per-Olof Öhman, kommunens systemadministratör, tillägger att eftersom plattformen erbjuder många visuellt presenterade insikter är det lättare att få med de personer eller anställda med mindre teknisk kunskap. – Vi uppskattar att Frends automatiseringsverktyg för arbetsflöde erbjuder enkla, visuella demonstrationer och förklaringar som gör att alla kan förstå sina arbetsflöden på ett bättre sätt, även för någon som ännu inte är bekant med integrationer. Det gör att vi kan inkludera andra med mindre teknisk kunskap för att samarbeta och undvika organisatoriska silos, säger Per-Olof Öhman. FRAMTIDSPLANERNA

Östersunds kommun är inget undantag. Som kommun har de många olika behov att ta hänsyn till. Kommunen har testat andra alternativ på marknaden som inte fullt ut motsvarade deras behov och förväntningar och skannade marknaden efter en lämplig lösning. Ambitionen var att hitta en plattform som inte bara skulle spara tid, utan också ge alla avdelningar en bra överblick över den pågående digitala transformationen. I alla sina samarbeten behöver Östersunds kommun se till att behov tillgodoses när det gäller säkerhet, tillförlitlighet och efterlevnad, och till slut var beslutet enkelt. – För att kunna nå våra mål behövde vi en plattform som var säker, flexibel och lätt att hantera, och allt det har vi hittat i Frends. Frends spelar en viktig roll i vår övergripande IT-strategi när det gäller att digitalisera och automatisera våra processer och arbetssätt. De guidar oss i rätt riktning och hjälper oss att göra viktiga förändringar på vägen, säger Marie Fryklöf, IT-chef på Östersunds kommun. RESULTATEN

Sedan förra året prenumererar kommunen på Frends integrationsplattform. Just nu arbetar ett team av utvecklare på Östersunds kommun i nära samarbete med Frends för att slutföra migreringen och enligt Jonathan Kennås, systemutvecklare på Östersunds kommun, ser de redan många positiva resultat. – Med våra tidigare lösningar har komplexa integrationer varit svåra att lösa men dessa är nu lättare att hantera tack vare Frends. Plattformen är lätt att förstå och ger en bra överblick över vår verksamhet. Vår ambition är att varje avdelning och förvaltning ska kunna överblicka sin organisation och utföra dagliga uppgifter enkelt, säger Jonathan Kennås. Han berättar vidare att istället för att behöva be sina utvecklare om hjälp när de ska hitta saknade filer eller skicka filer till varandra, så kan kommunens anställda nu göra det själva, oavsett kompetensnivå. – Samarbetet med Frends har inneburit att vi har kunnat höja allas kunskapsnivå när det kommer till integrationer och automation, vilket också är en viktig del av vår egen IT-strategi.

Östersunds kommun har idag cirka 57 processer med Frends och ytterligare 35 processer utvecklas just nu, berättar Jonathan Kennås. – Med Frends har vi lyckats spara 10 000 kronor bara den första månaden i administrationskostnader och det finns ytterligare besparingar att vänta. På sikt innebär det att vi kan fokusera ännu mer på de många intressanta funktioner som Frends erbjuder, och successivt rulla ut det inom kommunen. Avslutningsvis ser vi Frends som en långsiktig lösning som Östersunds kommun siktar på att arbeta med i många år framöver, avslutar Jonathan Kennås.


Nya Projekt

Augusti 2022

NY STUDIE VISAR: ANVÄNDANDET AV MICROSOFT 365 KAN BRYTA MOT LAGEN I en ny studie från Högskolan i Skövde har forskare undersökt hur enskilda myndigheter undersöker avtalsvillkor för den globala molnlösningen Microsoft 365 innan den tas i bruk. Resultaten visar betydande brister avseende efterlevnad av gällande rätt. Avtalsvillkoren för lösningen är till stora delar okända för respektive myndighet. Avtal för IT-lösningar, långa texter fulla med villkor och juridiska termer som är otillgängliga för många och endast kan förstås av ett fåtal specialister. Enskilda beslutsfattare accepterar ofta avtalsvillkor för IT-lösningar utan att ens ha tagit del av alla villkor. Hur ser det ut bland våra myndigheter? Forskare vid Högskolan i Skövde har granskat hur svenska myndigheter undersöker avtalsvillkoren för globalt tillhandahållna molnlösningar som erbjuder programvara som tjänst över internet. Ett känt exempel på en sådan molnlösning och föremål för

PÅ BILDEN: BJÖRN LUNDELL

26

studien är Microsoft 365 som används för att behandla myndighetens information. Genom lösningen tillhandahålls bland annat programmen Word, Excel och Outlook som tjänster. BETYDANDE BRISTER I EFTERLEVNADEN AV GÄLLANDE RÄTT

Resultat från studien visar att många myndigheter har stort förtroende för enskilda leverantörer, vilket i flera fall lett till ett starkt leverantörsberoende som hindrar en god förvaltning av myndighetens information. Studien visar att enskilda myndigheters leverantörsberoende i många fall orsakat ett olämpligt agerande och att enskilda myndigheter försummar sina plikter. Till exempel hade ingen av myndigheterna undersökt under vilka villkor olika format tillhandahålls innan användningen av Microsoft 365. De flesta förlitar sig på rekommendationer från leverantören. De saknar dokumentation från oberoende utredningar som analyserat om den egna myndigheten har möjlighet att fortsatt behandla och förvalta myndighetens handlingar, även efter avslutad användning


Nya Projekt

Augusti 2022

av Microsoft 365. Forskarna identifierade inga tecken på att någon representant för någon myndighet hade läst alla avtalsvillkor för Microsoft 365-lösningen innan de undertecknade kontraktet. – Det betyder att de använder lösningen under villkor som är okända för dem. Avtal som dessutom är tidsbegränsade och som ensidigt kan ändras med tiden, av leverantören, säger Björn Lundell, professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde och en av forskarna bakom studien. OROANDE SITUATION FÖR SVENSKA MYNDIGHETER

– Det tyder på betydande brister när det gäller myndigheternas förmåga att upprätthålla en god förvaltning och myndigheters efterlevnad av gällande rätt. Studien bekräftar tidigare forskning som visat att arbetspraxis bland många myndigheter är att de låter bli att analysera alla avtalsvillkor och underlåter att anskaffa alla nödvändiga licenser för flera använda format, vilket får en rad oönskade konsekvenser som orsakar hinder för laglig och lämplig behandling av

27

myndighetens information. – Det orsakar formatlåsning och andra typer av problematiska inlåsningseffekter, vilket leder till att myndigheten saknar möjlighet att upprätthålla en god förvaltning av myndighetens handlingar. Formatinlåsning orsakar också hinder för vidareutnyttjande och utbyte av myndighetens information med andra organisationer. Inlåsning orsakar även betydande hinder för konkurrensen och hämmar innovation, säger Björn Lundell. ÄVENTYRAR MYNDIGHETENS AUTONOMI OCH DATASUVERÄNITET

Genom olämpligt agerande har många myndigheter försummat gällande rätt när de gjort sig beroende av molnlösningar som äventyrar respektive myndighets upprätthållande av en god förvaltning. Ett agerande som äventyrar myndighetens autonomi och datasuveränitet. Forskarna undersökte också varför det ser ut som det gör. Det finns en rad olika anledningar till varför en myndighet låter bli att ta hänsyn till gällande rätt och inte analyserar alla villkor för en tilltänkt molnlösning innan den används inom myndigheten. I vissa fall litar myndighetens personal blint på råden från sin partner eller leverantör och väljer aktivt att inte genomföra någon egen analys. I andra fall har myndigheten försökt men inte lyckats få tag på alla relevanta avtalsvillkor för tilltänkt lösning eller inte haft tillgång till den kompetens som krävs för att analysera de villkor som myndigheten tagit del av. – När det gäller Microsoft 365-lösningen visar studien att det är extremt svårt, om alls möjligt, för en myndighet att identifiera och få tag i alla tillämpliga avtalsvillkor och även för specialister är det svårt att analysera alla identifierade avtalsvillkor, säger Björn Lundell. LAG ELLER FÖRESKRIFT KAN VARA EN LÖSNING

Svårigheterna att få tag på och tolka avtalsvillkoren ursäktar inte en myndighets underlåtenhet att agera enligt gällande rätt men det kan förklara hur och varför detta sker i stor skala menar Björn Lundell som ser en möjlig väg framåt. En tänkbar och potentiellt mycket effektiv policykonsekvens från studien som klargör ansvarsfördelningen för alla inblandade parter. – Det skulle vara att införa en lag eller föreskrift som innebär en skyldighet för varje leverantör som erbjuder tjänster till offentlig sektor. En skyldighet att inför anskaffning och förnyelse av kontrakt alltid tillhandahålla alla avtalsvillkor på en och samma gång i ett sammanhållet format, säger Björn Lundell. Han ser också framför sig en motsvarande skyldighet för varje myndighet som planerar anskaffa eller förnya kontrakt för användning av en IT-lösning. De skulle i så fall ha en skyldighet att dessförinnan anskaffa, analysera och förvalta alla relevanta handlingar som innehåller alla relevanta villkor som påverkar användningen av den tilltänkta lösningen.


Nya Projekt

Augusti 2022

POPULÄRT BETALSÄTT I KOLLEKTIVTRAFIKEN SKA VIDAREUTVECKLAS Allt fler blippar betalkortet för att köpa enkelbiljetter med SL. Nu är det bestämt att tjänsten ska utvecklas med ett pristak så att resenären, när den kommit upp i pristaket, inte debiteras för efterföljande blipp med betalkortet samma dag. I trafiknämnden den 21 juni beslutades det om att trafikförvaltningen ska vidareutveckla möjligheten att resa med betalkort i SL-trafiken. Det här sättet att betala för sin resa lanserades i februari 2021 och används redan av uppemot 100 000 unika resenärer varje dag. Nu är det bestämt att nästa steg blir att utveckla så kallad capping. Det innebär att man inför ett pristak så att den som köper flera enkelbiljetter med betalkort under en dag ska kunna veta på förhand vad den maximala kostnaden blir. Det betyder i praktiken att det inte dras någon kostnad för de efterföljande ”blipp” som görs under samma dag när pristaket uppnåtts.

28

BESLUT OM NIVÅN PÅ PRISTAKET TAS LÄNGRE FRAM

Utvecklingen av capping för resor under en dag startar tidigast under det andra kvartalet 2023 när SL:s nya biljettsystem helt kommer att ha ersatt det gamla Access-systemet. BAKGRUND

Trafikförvaltningen har som övergripande uppdrag att öka det kollektiva resandet i Region Stockholm efter pandemin. Kollektivtrafiken och biljettförsäljningen har återhämtat sig till goda nivåer men nya lösningar krävs för att stärka kollektivtrafikens konkurrenskraft och attraktivitet i en tid av digitalisering och ändrade resvanor efter pandemin. Med capping kan resenären blippa betalkortet och vara säker på att aldrig betala mer än pristaket för sina resor. Mindre tid kan läggas på att planera resandet och trösklarna sänks till att ställa bilen lite oftare och välja ett mer hållbart sätt att resa.


Nya Projekt

Augusti 2022

29

och kontroll i såväl planerings- som utförandefaserna. PINDELIVER LANSERAR NÄSTA GENERATIONS TMS-SYSTEM Sedan 2012 har pinDeliver varit en av marknadens ledande mjukvarubolag med fokus på last-mile-leveranser. Nu lanserar pinDeliver ett komplett logistikverktyg som samlar alla funktioner i transportkedjan i en lättanvänd och framtidssäkrad plattform. Helt molnbaserad. Dagens logistik-flöden är, som de flesta känner till, relativt komplexa och innefattar transporter mellan olika distributionshubbar, rangering, omlastningar och slutdistribution till alltmer krävande godsmottagare. Flera olika system är ofta involverade och det förutsätter mycket manuellt arbete med omfattande dokumenthantering och en stressig arbetsmiljö som följd där misstag snabbt kan få kostsamma konsekvenser. Jon Perslow arbetar som Produktchef och vice VD på pinDeliver AB som i dagarna lanserar en kraftfull vidareutveckling av sin populära leveransplattform, pinDeliver. – Hos många grossister och transportbolag finns manuella och personberoende arbetsprocesser med dålig överblick över logistikkedjan. Utan ett bra systemstöd löper man större risk för misstag och ineffektiva transporter med dyrbara problem på vägen som följd. Med ’Next Generation TMS’ har pinDeliver som ambition att ge grossister i olika branscher men även transportbolag med stora distributionsuppdrag ett välbehövligt, skalbart och lättanvänt stöd

- Vi på pinDeliver har under många år hjälpt stora som små kunder med ett kraftfullt stöd i last-mile delen av ett logistikuppdrag. Ruttoptimering, dynamisk ETA och en proaktiv, tydlig kommunikation med godsmottagarna har blivit viktiga grundbultar hos många produktsäljande bolag och logistikverksamheter. Med ’Next generation TMS’ tar vi ett tydligt steg mot att skapa samma stöd och spårbarhet under hela transportkedjan – från centrallager, via distributionshubbar och ut till godsmottagarna. Med den helt integrerade HubbAppen för skanning kan lagerpersonal och chaufförer enkelt ankomstregistrera, sortera och rangera kollin innan lastning. I Office-vyn har man full kontroll i realtid över var transportfordon och enskilda kollin befinner sig. Och oavsett hur många leverans- och upphämtningstopp samt tidspassningar man som chaufför måste hantera under en dag, så beräknar pinDeliver alltid den optimala rutten och hjälper till i samtliga moment, inklusive ’sign on screen’ och ’photo-POD’. Godsmottagarna kan i sin tur enkelt få löpande information om sina leveranser och beräknade ETA. Efter slutförda leveranser finns ett digitaliserat stöd för uppföljning, fakturering och avvikelsehantering. PinDeliver vill uppmana distributions- och grossistbolag med krävande leverans- och returflöden att titta närmare på den nyutvecklade TMS-plattformen. – Ta chansen att arbeta effektivare och erbjud era uppdragsgivare, er personal och godsmottagarna en upplevelse i världsklass, avslutar Jon.


Nya Projekt

Augusti 2022

SÅ KAN VI RÄDDA DAGENS BROAR Genom avancerade uträkningar och ny teknik kan vi förlänga livslängden på gamla brokonstruktioner och minska klimatpåverkan genom onödig nybyggnation. Det menar två av Norconsults experter på betongkonstruktioner. Gamla brokonstruktioner rivs ibland i onödan. Det konstaterar Mattias Blomfors och Samanta Robuschi som är specialister på äldre betongkonstruktioner på Norconsult. Genom förfinade beräkningar kan man avslöja kapacitet som inte kunnat påvisas tidigare.

30

som annars hade behövt förstärkas så där blev det en helt del vinster i form av tid, pengar, miljö och onödiga trafikstockningar, berättar han. Ett annat exempel handlar om en skadeutredning av en bro med sprickbildning. Kunden upptäckte sprickorna under ett pågående breddningsarbete. – De undrade om de kan fortsätta med åtgärden eller om de var tvungna att bygga en ny bro. Vi gjorde en förfinad beräkning och mätningar på plats och det visade att det fanns tillräcklig kapacitet. Så där sparade kunden ett tiotal miljoner, säger Mattias Blomfors. AVANCERAD TEKNIK STÄLLER HÖGRE KRAV

– Vid nykonstruktion och bärighetsberäkning används ofta snabba och lättillgängliga räknemodeller som inte alltid ger hela sanningen. Genom mer avancerade modeller kan vi få en bättre uppskattning av hur mycket belastning en bro faktiskt klarar. Vi kan alltså avslöja kapacitet som alltid funnits men som inte påvisats tidigare, säger Mattias Blomfors. INTE BYGGA NYTT I ONÖDAN

Dagens broar byggs vanligen för att hålla i över 100 år. Dessutom utformas brokonstruktionerna så att vissa delar ska kunna bytas ut vid behov. Samtidigt dras vi fortfarande med äldre broar som inte byggts på samma sätt. Om en del av konstruktionen uppvisar skador tas alltför ofta beslutet att riva och bygga en ny. – Vi ska inte bygga nytt eller förstärka broar i onödan – det är varken ekonomiskt eller klimatmässigt hållbart. Vi måste dock se till att broarna är säkra. Genom att tillämpa avancerade beräkningar kan vi både avslöja dold kapacitet och få större förståelse för skademekanismer, säger Mattias Blomfors. Han berättar om två färska exempel där han arbetat tillsammans med adj. professor Morgan Johansson, även han från Norconsult. Dels handlar det om en bågbro med hängstag där de genom förfinade beräkningar kunde undvika förstärkningsåtgärder. – Via en komplicerad beräkning kunde vi visa att den faktiska kapaciteten var tillräcklig för att förankra den största kraften som kunde uppkomma i hängstagen. Det handlade om 24 hängstag

Det största problemet med betongbroar är korrosion i armeringsstängerna. Ofta kan man se sprickor i betongkonstruktionen, vilket innebär att saltvatten riskerar att nå in till stängerna och orsaka korrosion. Men det är svårt att säga helt säkert eftersom vi inte kan se armeringsstängerna. – Ibland får man bara bestämma sig för att reparera eller bygga nytt utan att veta säkert hur mycket kapaciteten påverkas av korrosionsskador. Men genom bättre beräkningsmodeller och olika sensorer som läser av konstruktionen kan vi förstå mer av vad som faktiskt händer i bron, säger Samantha Robuschi. Sensorer kan numera gjutas in i brokonstruktionen redan när den byggs. Då får man information under hela brons livstid. Det kan också användas för äldre konstruktioner, till exempel användes ett sensorstyrt varningssystem för att notera plötsliga händelser hos Gamla Götaälvbron i Göteborg. Men mer avancerad teknik ställer också högre krav på ett ramverk som kan hantera all data. – En lockande tanke är att all relevant information ska kunna integreras i databaser så att olika scenarier kan simuleras, typ belastning från tunga fordon eller extremväder. Ju mer kunskap vi har desto större insikt får vi om konstruktionen och vilken belastning den tål. Så mätningar kommer bara bli allt viktigare, avslutar Mattias Blomfors.


Nya Projekt

Augusti 2022

31


»VÅRT ARBETE RÄDDAR STORA EKONOMISKA OCH KULTURELLA VÄRDEN«

HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET MED ETT SÄKERHETSARBETE I VÄRLDSKLASS Hyrex och Hyrex Industri går stolt i fronten för ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Med egen KMA-ingenjör, konstruktör och säkerhetsinspektör garanteras högsta säkerhet och maximal kompetens till alla projekt. Vi har vad som krävs för de avancerade och komplexa uppdrag vi dagligen utför. Ta ställning för säkerheten och anlita Hyrex för ert nästa projekt.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

BF9K-CERTIFIERADE • STIB-AUKTORISERADE • STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING SAMT BYGGFÖRETAGEN


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Nya Projekt

Augusti 2022

34


Nya Projekt

Augusti 2022

NY TILLVERKNINGSPROCESS HOS GOODYEAR SÄKERSTÄLLER BRANSCHLEDANDE SVARSTIDER >>>

35


Nya Projekt

Augusti 2022

NY TILLVERKNINGSPROCESS HOS GOODYEAR SÄKERSTÄLLER BRANSCHLEDANDE SVARSTIDER Produktionstiden för stora fälgdiametrar för personbilar blir fyra gånger snabbare med den nya processen. Goodyear Tire & Rubber Company har nu officiellt öppnat företagets nya produktionsanläggning i Dudelange, Luxemburg, efter en investering på 77 miljoner euro i deras Industry 4.0 digitala produktionsprocess. De nya anläggningarna är de första i sitt slag för Goodyear, och de kommer att säkerställa möjligheten att lära sig, testa och utveckla teknologier i takt med att produktionskapaciteten kontinuerligt ökar. Fabriken inrymmer en ny process, som är inriktad på tillverkning av små partier av fälgar med stor diameter för UHP (ultra-high performance)-däck och UUHP-däck (ultra-ultra-high performance). Fabriken tillåter Goodyear att producera fyra gånger snabbare än en standardproduktionscykel. Detta gör att företaget kan svara mycket snabbt och effektivt på kundernas efterfrågan. Processen utvecklades av Goodyears ingenjörer och förutser den ökande komplexiteten i däckindustrin. Det intensifierade fokuset på originalutrustningsdäck för stora fälgar, samt en enorm variation i bilmodeller och val för konsumenterna, skapar ett ökande behov av effektiv utveckling och tillverkning av premium UUHP-däck i mindre partier “on-demand” för eftermarknad och original utrustningskunder. ”– i var tvungna att designa en kombination av process och produkt som kunde hantera de förändrade behoven på marknaden. Genom att göra det etablerade vi en ny affärsmodell för att betjäna våra kunder och konsumenter i denna viktiga och allt mer komplexa del av marknaden, säger Chris Helsel, Senior Vice President, Global Operations and Chief Technology Officer. Den nya processen ger oss en konkurrensfördel eftersom den fokuserar på kvalitet och lyhördhet i världsklass. Den nya tekniken kräver ny kompetens och hittills har Goodyear anställt 90 anställda för att driva anläggningarna och under de närmaste månaderna kommer vi att rekrytera ytterligare 20 elektronikingenjörer. Goodyear har också investerat i utbildningsprogram för att förbättra kompetensen hos nuvarande anställda i förhållande till de nya och innovativa tillverkningsprocesserna. De nya anläggningarna har tagits i drift och den officiella invigningsceremonin, som hölls den 5 maj, var ett viktigt steg i en lång resa mot full kapacitet. Den officiella invigningsceremonin ägde rum i närvaro av Luxemburgs Son Altesse Royale le Grand-Duc, Franz Fayot, ekonomiminister och Dan Biancalana, Dudelanges vice borgmästare. Franz Fayot, Luxemburgs finansminister: – Som det första betydande amerikanska företaget som

36

etablerade sig i Luxemburg 1951, markerade Goodyear en ny början i Luxemburgs industrihistoria och landets ekonomiska mångfald. Sedan dess har relationen mellan Goodyear och Luxemburg alltid varit kännetecknas av ömsesidigt stöd och tillit. Företagets nya produktionsanläggningar i Dudelange bekräftar fördelarna med Storhertigdömet som hem för internationella företags investeringar i högteknologisk industri. VAD ÄR DEN NYA PROCESSEN?

Processen gör att Goodyear kan tillverka däck fyra gånger snabbare än en standardtillverkningsprocess genom design och användning av heta komponenter vid däckmonteringsmaskinen. Det här är med andra ord ett slags 3D-utskrift för däckindustrin. Produktionshastigheten beror på nya digitala processfunktioner med högautomatiserade, sammankopplade arbetsstationer som använder avancerad produktionsteknik. Processen effektiviserar industrialiseringsprocessen av nya produkter, som senare kommer att ingå i massproduktion tack vare den helautomatiserade högprecisionstillverkningsprocessen. Detta, i kombination med de nya virtuella faciliteter Goodyear installerar vid sitt innovationscenter i Colmar-Berg, Luxemburg, är ett viktigt steg mot att ytterligare minska produktutvecklingstiden, vilket är Goodyears mål att bli den föredragna leverantören av originalutrustning och att få den första godkännande av alla utvecklingsprodukter med endast en fysisk iteration.


Nya Projekt

Augusti 2022

37


Nya Projekt

Augusti 2022

38


Nya Projekt

Augusti 2022

39

ICA LANSERAR NY E-HANDELSLÖSNING FRAMTAGEN AV NEXER För att möta ICA Sveriges butikers behov av en framtidssäker, användarvänlig och kostnadseffektiv e-handelslösning för butiksinredning och utrustning valdes Nexer Unified Commerce som digital rådgivare och partner. Nexer Group, där Nexer Unified Commerce ingår, är experter på digitalisering inom strategi, teknik och kommunikation och erbjuder bland annat e-handelslösningen Storefront baserad på Umbraco Cloud som CMS och en kraftfull e-handelsmotor på Storm Commerce. ICA Sverige är tjänsteleverantör åt cirka 1300 handlarägda butiker och Nordens ledande aktör inom dagligvaruhandel. Tillsammans med Apotek Hjärtat, ICA Bank, ICA Försäkring och ICA Fastigheter bildar de ICA-gruppen. Butikerna har fram till idag använt en omodern och svårhanterlig e-handelslösning för beställning av allt från värmelampor till kundvagnar, vilket skapat onödig och kostsam handpåläggning hos inköpsansvariga. För att kunna hantera den viktiga kedjan och underlätta i alla led ville ICA byta till en mer framtidssäker, användarvänlig e-handelslösning och valet av partner föll på Nexer Unified Commerce som erbjuder tjänsten Storefront. Det är en komplett innehålls- och e-handelsplattform baserad på användarvänliga Umbraco Cloud som CMS och en kraftfull e-handelsmotor på Storm Commerce. Med Storefront kan man anpassa lösningen efter ICA:s unika integrations- och utvecklingsbehov. ERBJUDER DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

Storefront är en helt molnbaserad e-handelslösning som möjliggör det bästa av två världar; en lösning utrustad med best practice e-handelskomponenter som ger snabb time-to-market samtidigt som den är skalbar och flexibel. Med Storefront har man samlat de mest framgångsrika resultaten från över 100 implementerade projekt. All erfarenhet har paketerats i en kraftfull e-handelslösning som är förberedd att kombineras med andra plattformar, teknik och design till en modern och flexibel lösning – helt efter kundens unika behov. BYGGD FÖR FRAMTIDEN

ICA BIU:s systemkarta involverar flera externa system och med Storefront från Nexer har man gjort integrationer till såväl Order Management och Produktberikning som ICA:s ekonomisystem. Lösningen är skalbar och framtidssäkrad för att möta tillväxt och marknadens framtida krav, utan begränsningar, oavsett vilka system som adderas i framtiden.


Nya Projekt

Augusti 2022

40

fortsätter han. SCHNEIDER ELECTRIC LANSERAR IT-PARTNERPROGRAM - ACCELERERAR TILLVÄXTEN OCH MÖJLIGGÖR NYA SAMARBETEN Schneider Electric lanserar nu IT-partnerprogrammet mySchneider, som erbjuder en förenklad, innovativ och samarbetsinriktad strategi för partnertillväxt. Det uppdaterade programmet fokuserar på att möjliggöra nya och flexibla affärsmodeller. Programmet gör det möjligt för partners att differentiera sin verksamhet genom att bli strategiska rådgivare och marknadsexperter inom flera olika IT-kompetenser. IT-kanallandskapet är i ständig utveckling. Schneider Electrics uppdaterade IT-partnerprogram bygger på företagets prisbelönta historia inom IT. Genom att möjliggöra för partners att på lång sikt växa och differentiera sina verksamheter så anpassar sig programmet till dagens dynamiska IT-ekosystem. Programmet fokuserar på unika specialiseringar, vilket ger partnerna flexibilitet att certifiera sig i en eller flera av dem baserat på nuvarande kapacitet och framtida ambitioner. DETTA DIFFERENTIERAR PARTNERNA YTTERLIGARE OCH LYFTER FRAM DET VERKLIGA VÄRDET AV ETT KANALEKOSYSTEM GENOM ATT:

1. Möjliggöra utvecklingen av olika affärsmodeller 2. Förenkla och öka öppenheten när det gäller krav och fördelar. 3. Att ta till sig nya affärer genom marknadskännedom och konkurrensdifferentiering. 4. Stärka kanalcentrerad praxis. – Vårt partnerprogram har fått ett tydligt uppdrag, säger Paul Tyrer, Global IT Channels VP på Schneider Electric. I över tio år har våra partners inom IT-kanalprogrammet tagit del av betydande förmåner, bland annat rabatter, verktyg och innovativa erbjudanden från Schneider Electric och vårt flaggskeppsmärke APC. De partners som deltar i det uppdaterade programmet kommer fortsätta att vara flexibla i dagens föränderliga marknadstrender och samtidigt producera ungefär åtta gånger högre intäkter,

Specialiseringarna i programmet kommer stegvis att lanseras under de kommande 12–18 månaderna med hjälp av leverantörer av IT-lösningar, datacenterlösningar samt programvaror och tjänster. Den första specialiseringen, IT Solution Provider, är perfekt för IT-leverantörer som är experter på IT-infrastrukturlösningar inom distribuerade IT-miljöer och är tillgänglig redan nu. DESSA VIKTIGA FUNKTIONER ERBJUDS I SPECIALISERINGEN IT SOLUTIONS PROVIDER:

1. Data Driven Program Dashboard: Den digitala upplevelsen uppdaterats för att stödja nya värdebaserade och datainriktade krav, så att partners nu kan se affärsuppdateringar och data i realtid. Den nya dashboarden ger inte bara nya insikter, utan identifierar också centrala fokusområden som höjer nivån i programmet och ger större kompetens och fördelar. 2. Affärsspecifika verktyg: Certifierade partners får tillgång till de verktyg som behövs i dagens flexibla miljö, inklusive Local Edge Configurator, som har konfigurerat tiotusentals lösningar inom distribuerad IT världen över. 3. Ökad lönsamhet: Leverantörer av IT-lösningar som registrerar affärer får tillgång till unika rabatter som överstiger de som tidigare tillhandahölls genom Schneider Electrics Edge Opportunity Registration (ORP) Program. 4. Dedikerad support och kontotäckning: Kontotäckning för löpande försäljning ger stöd för affärsbyggnadsaktiviteter liksom stöd före och efter försäljning. – Den snabba digitaliseringen har förändrat hur vi betjänar våra kunder. Mer än någonsin tidigare vänder vi oss nu till våra partners för att utveckla program och plattformar som speglar den digitala omvandlingen, säger Andreas Luckfiel, chef för affärsutveckling på Buyitdirect som har deltagit i det nya programmet. mySchneider IT-partnerprogram är lätt att navigera och har en förenklad struktur som gör det möjligt för oss att vara mer flexibla, relevanta, lönsamma och redo för framtiden.


Nya Projekt

Augusti 2022

CATENA BYGGER BANBRYTANDE LOGISTIKANLÄGGNING FÖR ELGIGANTEN Catena har tecknat avtal med Elgiganten gällande byggnation och uthyrning av en ny logistikanläggning i Jönköping om totalt 86 600 kvm.

41

är en ökning om 17,6 procent mot föregående år. För att möjliggöra en bättre kundupplevelse, snabbare leveranser och en fortsatt hög tillväxttakt expanderar nu Elgiganten sin logistiska infrastruktur i samverkan med Catena. SAMMANFATTNING:

Byggnaden, som kan bli Sveriges första WELL-certifierade logistikanläggning, ska stå klar 2024 och den totala investeringen väntas uppgå till 813 Mkr.

Omfattar en ny logistikfastighet om 86 600 kvm med en tillbyggnadsoption om 28 300 som bland annat möjliggör framtida höglagerdel

Den nya anläggningen uppförs av Catena på fastigheten Hyltena 1:98 som förvärvades i december 2021. Markområdet omfattar cirka 200 000 kvm i anslutning till Torsvik Industriområde invid E4, i höjd med Hyltena trafikplats och granne med Elgigantens befintliga centrallager.

Den totala investeringen väntas uppgå till 813 Mkr

Jönköpingsregionen har sedan lång tid en stark ställning som ett optimalt logistikläge med goda förutsättningar att möjliggöra dagen-efter-leveranser till hela Norden.

Avtalstid 20 år

Både Catena och Elgiganten har högt ställda hållbarhetskrav och målsättningen är att den nya anläggningen certifieras enligt både BREEAM Excellent och WELL Core som är en internationell standard med syfte att främja hälsa och välmående för de som arbetar i byggnaden. En framtida WELL-certifiering skulle innebära att den kan bli den första logistikanläggningen i Sverige som svarar mot WELL-kraven och därmed sätta en ny standard för logistikfastigheter gällande social hållbarhet. Vidare planeras för bland annat solcellsanläggningar, sociala ytor på taket samt genomtänkta grönområden för att bevara och gynna den biologiska mångfalden. Elgiganten är en av Sveriges ledande hemelektronikdistributörer med eget butiksnät och omfattande e-handelsförsäljning. Under verksamhetsåret 2020/2021 omsatte Elgiganten 15,9 Mdkr vilket

Investeringen finansieras via egna medel och tillgängliga krediter Uppskattat driftnetto om cirka 45 Mkr

Målsättningen är certifiering enligt BREEAM Excellent, projektet är även registrerat för WELL-certifiering enligt WELL Core – Jag är oerhört stolt att Catena nu bygger en av de största logistikanläggningarna i Norden tillsammans med Elgiganten. Med projektet bryts ny mark inom hållbarhet och förhoppningsvis blir detta den första svenska WELL-certifierade logistikanläggningen. Genom detta projekt befäster vi vår position som det ledande logistikfastighetsbolaget, säger Jörgen Eriksson, VD Catena. – Nu bygger vi en ny toppmodern anläggning i Nordens bästa logistikläge. Från dag ett har vi och Catena haft ambitionen att bygga en långsiktig relation med fokus på en fastighet som är hållbar både för miljön och för vår personal. Detta är en väldigt viktig satsning för att vi på Elgiganten ska fortsätta att växa hållbart, säger Daniel Lundby som är VD för Elgiganten Logistik AB. Byggnationen inleds hösten 2022 med beräknad inflyttning för Elgiganten våren 2024.


Nya Projekt

Maj 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ?

www.slutagrav.se

info@slutagrav.se 010-110 34 02

Namnlöst-2 1

2019-10-16 09:02

ER KOMPLETTA LEVERANTÖR INOM JÄRNVÄGSINDUSTRIN

040 - 44 53 00 sales@safetrack.se www.safetrack.se

ISO 9001 Certifierad ISO 14001 Certifierad


Byt inte stolpar och master i onödan Roch-metoden ger optimal trafiksäkerhet och långsiktig ekonomi

Vi testar belysningsstolpar, trafiksignalstolpar, skyltstolpar och master med en unik och patenterad metod. För varje stolpe mäter vi stabilitet och hållfasthet. Vi identifierar vilka stolpar som är farliga och behöver bytas och vilka som kan stå kvar några år till. Med vår hjälp slipper ni byta ut stolpar i onödan och får en långsiktig, ekonomisk underhållsplan utan att kompromissa med trafiksäkerheten. Mer information hittar du på www.roch-services.se

GRUSKUNGEN Behöver du köpa maskin?

KONTAKTA OSS!

Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND

• TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR

• MATARE • TUNNELMATARE

Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK

WWW.GRUSKUNGEN.SE Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se


Nya Projekt

Augusti 2022

44

ABB-TEKNIK TILL VÄRLDENS FÖRSTA ÖPPNA INFRASTRUKTUR

FÖR TRANSPORT OCH LAGRING AV KOLDIOXID >>>


R

D

Nya Projekt

Augusti 2022

45


Nya Projekt

Augusti 2022

ABB-TEKNIK TILL VÄRLDENS FÖRSTA ÖPPNA INFRASTRUKTUR FÖR TRANSPORT OCH LAGRING AV KOLDIOXID ABB har kontrakterats av EPC-leverantören Aker Solutions (projektering, upphandling och konstruktion), ledare inom hållbara energilösningar, för att leverera automationssystem för elnät och säkerhet till det norska projektet Northern Lights, världens första öppna infrastruktur för transport och lagring av koldioxid. Northern Lights, ett samriskprojekt mellan Equinor, Shell och TotalEnergies, är det första projektet för industriell avskiljning och lagring av koldioxid i syfte att utveckla en öppen och flexibel infrastruktur för att på ett säkert sätt lagra koldioxid från industrier runt om i Europa. Den första fasen i projektet ska vara slutförd i mitten av 2024 och får kapacitet att permanent lagra upp till 1,5 miljoner ton koldioxid per år, med ambitionen att öka till över fem miljoner ton per år i en andra utvecklingsfas. ABB:s lösningar för automation, elektrifiering och digitala lösningar ska integreras i Northern Lights-projektet för att möjliggöra fjärrdrift av en ny terminal för koldioxidavskiljning och säkerställa att anläggningen drivs med optimal effektivitet. Genom att utnyttja det marknadsledande distribuerade styrsystemet ABB Ability™ System 800xA kommer operatörerna att få bättre insyn i driften av Northern Lights-terminalen, där ABB-systemet analyserar realtidsdata och historiska data och omedelbart visar anläggningens mätvärden och KPI:er. Därmed kommer operatörerna att kunna fatta mer precisa och bättre underbyggda beslut och granska olika alternativ för optimering av prestanda för tillgångar och processer.

46

– ABB är marknadsledande inom distribuerade styrsystem och en mångårig partner med en djup förståelse för verksamheten och har expertis inom både on- och offshoreprojekt liksom projekt under havsbotten”, säger Kristin Glenna, projektledare för Northern Lights vid Aker Solutions. ”Det var avgörande i vår beslutsprocess. – Förmågan att avskilja och lagra de industriella koldioxidutsläpp som i nuläget inte kan förhindras är avgörande om världen ska uppnå nettonoll-utsläpp per 2050 och det behövs en global kapacitet på 1,7 miljarder ton avskiljning av koldioxid per 2030[1]”, säger Per Erik Holsten, chef för ABB Energy Industries i Nordeuropa. ”Northern Lights är en viktig utveckling, inte bara för att hjälpa till att balansera koldioxidcykeln, utan också för engagemanget för innovationer. Vi är mycket glada över att delta i det här spännande projektet som kommer att bidra till en säkrare, smartare och mer hållbar framtid. Specialbyggda fartyg ska transportera avskild och kondenserad koldioxid från utsläppskällor till Northern Lights terminal Øygarden i västra Norge. Terminalen ska drivas på fjärrbasis från Equinors anläggning i Stureterminalen cirka 7 km bort. För att möjliggöra fjärrdrift bygger ABB en toppmodern Extended Operator Workstation i Northern Lights-terminalen som ska arbeta tillsammans med det centrala kontrollrummet i Stureterminalen. De kommer att kommunicera sömlöst med varandra för att minimera svarstiderna och får stöd för fjärrdrift dygnet runt. ABB-tekniken ska också strömförsörja hela projektet: förutom lösningen mellan fartyg och kajkant ska man implementera elnätssystemet via systemet för krafthantering och införliva hög- och lågspänningsställverk samt transformatorer.


Nya Projekt

Augusti 2022

DET VIKTIGASTE TECHFÖRETAGET SOM DU ALDRIG HÖRT TALAS OM De tillverkar världens enda maskiner för att producera avancerade halvledare. ASML beskrivs av många som det viktigaste techföretaget som du aldrig hört talas om. Med 32 000 medarbetare runt om i världen arbetar deras ITavdelning för högtryck med att stödja supportärenden från organisationen. Faktum är att deras 200 medarbetare på IT servicedesk varje dag hanterar runt 1000 supportärenden.

47

Violet är dessutom integrerad i Microsoft Teams, vilket underlättar hjälp vid exempelvis virtuella möten. – Vi har skapat en assistent som är professionell och effektiv samtidigt som den uppfattas som varm och vänlig. Det är viktigt för oss att det är någon som våra användare litar på att kunna lösa deras problem, säger Ramon de Bruijn på ASML. Den som istället vill prata med en Service Desk Engineer kan lätt välja det i verktyget och då sker nära 80 procent av uppkopplingarna inom en minut. Dessa använder dessutom ServiceNows Advance Work Assignement som matchar frågorna mot de serviceagenter som har bäst kompetens och möjlighet att svara.

Eller i alla fall till Violet kom in i bilden, hon som förändrade allt.

FÖRSTÅR INTENTIONEN

ASML har under lång tid fokuserat på att optimera organisationens IT-tjänster och support. ServiceNow har varit en viktig del i arbetet med olika lösningar för IT service management och självbetjäningsportaler.

ASML satsade på att Violet inledningsvis skulle få en mycket solid kunskapsbas i några få begränsade ämnen för att därefter successivt addera fler ämnen.

Men företaget kom till en punkt där det behövdes något mer, eller kanske man ska säga någon mer. ASML har nämligen börjat använda ServiceNows AI-byggda chatbot-teknik, som automatiserar hanteringen av många supportärenden. VIOLET FIXAR LÖSENORDSÅTERSTÄLLNINGEN

Violet svarar på nu dygnet runt på frågor från medarbetare runt om i världen och företagets 200 medarbetare inom first line support kan lägga mer tid på ärenden som skapar värde och bidrar med innovation till organisationen, snarare än lösenordsåterställning eller åtkomst till SAP, som kunde vara återkommande ärenden tidigare.

Den första versionen av chattboten var sökordsbaserad men senare versioner använde sofistikerad teknik kallad Natural Language Understanding, där AI används för att analysera och förstå en användares avsikt utifrån några få ord eller uttalanden i dialogen med Violet. Violet har uppnått imponerande resultat. Efter bara några veckor har 6000 medarbetare använt Violet och användarnöjdheten är över 80 procent. Violets förmåga att korrekt uppfatta användares frågor och hänvisa rätt utifrån några få ord, rankas också av användare till imponerande 90 procent lösningsgrad.

För att skapa Violet skapade ASML och ServiceNow ett multidisciplinärt team som representerade olika behov i företaget. 3 000 medarbetare var också inkluderade som testpersoner i utvecklingsfasen, där deras feedback kring användarupplevelsen användes för att finjustera utvecklingen och introducera nya funktioner.

FLER ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Utifrån användartesterna kunde ASML identifiera vilka de mest värdefulla användningsområdena var och vilka informationsglapp som fanns. Utifrån dessa insikter kunder användarupplevelsen strömlinjeformas och språket anpassas för alla, även de som inte kan så bra engelska.

Vid sidan av IT-ärenden kommer chattboten även kunna lösa allt från förfrågningar om föräldraledighet till bokningar av företagets lokaler med samma högkvalitativa användarupplevelse.

– Förr i tiden kändes chattbotar ofta som robotar och framstod som rätt ointelligenta, säger på Beau Chaitram på ASML. Det vi har nu med ServiceNow är något helt annorlunda, där användarupplevelsen håller hög kvalitet, boten förstår vad användaren behöver och svarar på ett sätt som man förstår, snarare än som en robot. VET SINA BEGRÄNSNINGAR

Namnet Violet kommer från det ultravioletta ljus som ASML använder i sin tillverkningsprocess av maskiner för halvledare. Företaget har satsat mycket på att bygga upp en persona som känns bra för användarna att möta. Det var också viktigt för ServiceNow att chattboten var medveten om vilka begränsningar som fanns och då hänvisar till andra kanaler när det är bäst lämpat.

ASML förutspår att Violet med dess AI-stödda automatisering kommer få en mycket viktig roll framöver när det gäller att lösa supportärenden från medarbetare.


Nya Projekt

Augusti 2022

48


Nya Projekt

Augusti 2022

49

SIEMENS MOBILITY ETABLERAR MODERN LOKVERKSTAD I HALLSBERG Siemens Mobility har tecknat ett 25-årigt hyresavtal med Train Alliance Sweden AB för att bygga en ny modern lokverkstad i Sverige. Train Alliance kommer att projektera och uppföra verkstadsanläggningen samt hantera uthyrning av verkstaden. Verkstaden etableras i Hallsberg på Rala-området. Det var länge sedan det byggdes en ny lokverkstad i Sverige och att den nya verkstaden placeras i Hallsberg i anslutning till Nordens största godsbangård är ingen slump då det strategiska läget är rätt. Siemens Mobility ser en ökad efterfrågan på moderna lokverkstäder, i takt med att lokflottan i Sverige moderniseras allt mer. Den nya generationens högpresterande lok kräver underhållsverkstäder med en helt ny förmåga som kan hantera det kvalificerade underhållet med rätt dimensioner i verkstaden för komponent- och modulbyten ur maskinrummen. Verkstaden kommer att bestyckas med den senaste produktionstekniken för att skapa optimala förutsättningar att leverera hela spektrumet av lätt och tungt underhåll av lok till våra kunder. – Uppförandet av denna verkstad ligger helt i linje med Siemens Mobilitys strategi att leverera modernt lokunderhåll med fokus på kvalitet, säkerhet och korta omloppstider. Med detta så positionerar vi oss som en av de marknadsledande leverantörerna inom modernt lokunderhåll. Verkstaden projekteras för att möjliggöra ett modernt digitalt underhåll enligt vårt underhållskoncept Railcover©. Vi ser framemot att välkomna inte bara våra Vectron-kunder utan även kunder med övriga moderna lok, säger Kristina Nyquist, vd för Siemens Mobility AB. Arbetet i verkstaden kommer att bedrivas helt i linje med de nyligen instiftade ECM-direktiven, där Siemens Mobility är certifierade för alla nivåer. – Det är extra roligt och tillfredställande att få förtroendet att leverera en modern lokverkstad till Siemens Mobility vilket kommer skapa mervärden i flera led. Nu inleder vi arbetet med att projektera och uppföra verkstadsanläggningen i nära samarbete. Ett styrkebesked är att hyreskontraktet är på hela 25 år vilket skapar goda möjligheter att utveckla anläggningen över tid. Inom ramen för detta uppdrag ingår även marksäkring under ett år i Train Alliance linjenät i Sverige för kommande möjliga etableringar, säger Joakim Weijmer, vd för Train Alliance Sweden AB.


EN TRYGG & PERSONLIG MASKINAFFÄR

GÖTEBORG

JÖNKÖPING

STOCKHOLM SYD

STOCKHOLM NORR

Rudanvägen 2

Solbackavägen 2

Växelgatan 4

S

136 50 JORDBRO

177 71 JÄRFÄLLA

442 40 KUNGÄLV

553 03 JÖNKÖPING

08-500 741 74

08-500 741 71

031-383 03 00

036-333 63 40

syd@kh-maskin.se

norr@kh-maskin.se

gbg@kh-maskin.se

jkpg@kh-maskin.se

4

kh-maskin.se


www.gunnarprefab.se

Inför bergschaktning är det viktigt att planera hur berguttaget ska ske Införsåbergschaktning viktigt att kostnad ochär tiddet kan prognostiatt planera hur berguttaget ska ske seras. Inför bergschaktning är det viktigt så att ochberguttaget tid kan prognostiattkostnad planera hur ska ske seras. Vid provsprängning bestäms bergets så att kostnad och tid kan prognostiöverföringsegenskaper, dvs hur vibseras. Vid provsprängning bestäms bergets berationer sprider sig i bergmassan Vid provsprängning bergets överföringsegenskaper, dvs hur vibroende på hur manbestäms spränger. Det överföringsegenskaper, dvs hur vibrationer sprider sigatt i bergmassan be- utblir då möjligt planera arbetet rationer sprider sigvibrationskrav i bergmassan be-samt ifrån roende påomgivande hur man spränger. Det roende på hur man spränger. Det att möjligt ta ettatt bättre beräkningsunblir blir då att planera arbetet utdåfram möjligt planera arbetet utderlag då projektet ska upphandlas. ifrånifrån omgivande vibrationskrav omgivande vibrationskrav samt samt Detta innebär normalt besparingar i att ta fram ettett bättre beräkningsunatt ta fram bättre beräkningsunbåde pengar. derlag då tid projektet ska derlag då och projektet skaupphandlas. upphandlas. Detta innebär normaltbesparingar besparingar ii Detta innebär normalt tid och pengar. Vid i Alingsås bådebåde tidOmformarstationen och pengar. bidrog Nitro Consult förutom med Vid Omformarstationen i Alingsås Figuren visar prognostiserad max samvarande laddning i provsprängning och uttagsprognoser Vid bidrog Omformarstationen i Alingsås Nitro Consult förutom med kg (via iso-linjer), vid omformarstationen i Alingsås samt även medConsult sprängteknisk uppföljning bidrog Nitro med Figuren visar prognostiserad max samvarande laddning i provsprängning ochförutom uttagsprognoser platser för prognostiserad devid mätpunkter som i projektet. på plats, och vibrat-kg Figuren visar maxanvändes samvarande laddning i provsprängning och uttagsprognoser (via iso-linjer), omformarstationen i Alingsås samt även med salvoptimering sprängteknisk uppföljning ionsmätning. kg (via iso-linjer), vid omformarstationen i Alingsås samt ävenpå med sprängteknisk uppföljning platser för de mätpunkter som användes i projektet. plats, salvoptimering och vibrationsmätning. platser för de mätpunkter som användes i projektet. på plats, salvoptimering och vibrationsmätning. För mer information kontakta Nitro Consult AB: För mer information kontakta Nitro Consult AB: Jonas.wetterberg@nitroconsult.se Jonas.wetterberg@nitroconsult.se Tel: 031-742 30 85 För Tel: mer031-742 information 30 85 kontakta Nitro Consult AB: Jonas.wetterberg@nitroconsult.se Tel: 031-742 30 85


Nya Projekt

Augusti 2022

CARJOY FÖRST UT MED BILSERVICE PÅ HJUL

– TAR IN MILJONBELOPP I INVESTERING >>>

52


Nya Projekt

Augusti 2022

53


Nya Projekt

Augusti 2022

54

PÅ BILDEN FRÅN VÄNSTER: Jonas Aronsson och Simon Ekstrand

CARJOY FÖRST UT MED BILSERVICE PÅ HJUL – TAR IN MILJONBELOPP I INVESTERING I april lanserade den västsvenska startupen Carjoy Sveriges första tjänst med mobila fordonstekniker som åker ut till kunden och servar bilen på plats. Körschemat blev snabbt fulltecknat och nu väljer Skaraborg Invest att investera en miljon kronor för att hjälpa bolaget växla upp. – Carjoy är ett mycket spännande utvecklingsbolag som både jobbar med service och miljösmarta alternativ. Vi tror att Carjoy kan komplettera befintlig marknad med sin flexibla service som bokas till fast pris. Med Carjoy kan vi bidra till att arbetstillfällen kan bibehållas i Skaraborg, närliggande områden och på sikt bli flera, summerar Christina Helenius, VD för Skaraborg Invest AB. Anne-Marie Kaufmann från Skaraborg Invest tar även plats i Carjoys styrelse. – I Skaraborg Invest får vi en seriös ägarpartner som vet vad det innebär att bygga framgångsrika bolag av idéer. Förutom det nödvändiga kapitalet får vi erfarenhet, lokalt nätverk och engagemang som blir viktiga tillskott för vår framgång, konstaterar Carjoys VD och medgrundare Simon Ekstrand. I början av april lanserades Carjoys tjänst via prisjämförelsejätten Autobutler och på bara några veckor skickades omkring 800 offerter ut, till ett sammanlagt värde av 2,4 miljoner kronor. Bokningarna trillade in och Carjoys fordonstekniker fick köra skytteltrafik mellan kunderna. I nuläget är tjänsten tillgänglig för kunder i Skövde, Vara, Lidköping, Göteborg, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg med omnejd men siktet är inställd på en snabb expansion. FÖRÄNDRAR VERKSTADSBRANSCHEN

Planen är att snart flytta över Carjoys tjänster till en egen mobil-

applikation. I appen ska kunderna kunna registrera sina fordon, göra bokningar och välja prisvärda alternativ med begagnade reservdelar. – Vi vill även erbjuda serviceavtal, som fungerar som en prenumeration, då kunderna betalar en lägre summa i månaden och slipper plötsliga stora utgifter. Tjänsten med mobila servicetekniker är redan etablerad utomlands och används av exempelvis Tesla. Carjoy hakar på en internationell trend, men utan att vara knuten till ett specifikt bilmärke – en allbilverkstad på hjul – vilket Simon spår snart kan bli det nya normala. – Vi förändrar en bransch, om än i liten skala nu, men på sikt kan det bli så här det går till när man ska serva och reparera bilen. VILL MINSKA MILJÖPÅVERKAN

Carjoy ska även på sikt kunna erbjuda cirkulära alternativ till sina kunder för att minska konsumtion och miljöpåverkan. I samarbete med demonteringsfirmor filar de på en teknisk lösning för att automatiskt kunna matcha begagnade reservdelar med kundernas bilar. – Idag erbjuder verkstäder ofta begagnat när det handlar om dyrare delar, så som en motor eller växellåda, men vi vill även ta vara på slitagedelar, så som bromsskivor och AC-kompressorer. Utvecklingen från idé till verklighet har gått i ett hisnande tempo. Med på färden har Simon barndomsvännen och IT-teknikern Jonas Aronsson, som står för de digitala lösningarna. I november i fjol kammade Carjoy hem en andraplats i affärsidétävlingen Innovatum Science Park Startup Challenge, och sedan januari 2022 har de varit en del av Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan.


Nya Projekt

Augusti 2022

MED FOKUS ATT FÖRENKLA VARDAGEN FÖR MÄNNISKOR Från den småländska skogen skickas dagligen specialdesignade maskinskydd, näthyllplan, rasskydd och förrådslösningar, ut till kunder över hela Europa. Garantell har som vision att – förenkla vardagen för människor – och Dachser finns med på vägen dit. – Vi har gått från att vara ett helt vanligt företag som producerar standardvaror till där vi är idag, med specialdesignade produkter helt skräddarsydda efter våra kunders önskemål, berättar Marcos Svensson, inköpare på Garantell. Det familjeägda företaget Garantell har sitt säte i Värnamo, några mil söder om Dachsers filial i Jönköping. Här utvecklas och produceras avancerade lösningar i metallnät som används i hela Europa. Men med produkter som i grunden är snarlika men som kommer i miljontals olika former, ställs det krav på logistikleverantören. – Genom att volymtaxera gods, trots att godset ej är stapelbart, erbjuder vi kunden ett fördelaktigt pris. Vi använder oss av växelflak med dubbelgolv, vilket maximerar fyllnadsgraden och minimerar skador på godset, förklarar Martin Ishak, Sales Manager vid Dachsers platskontor i Jönköping. FULLT INTEGRERAT IT-SYSTEM ÖVER HELA EUROPA

Från Värnamo i Sverige till Tyskland, Frankrike, Schweiz eller Ungern. Oavsett godsets slutdestination är en viktig del av transporten, möjligheten att spåra vart den är. Garantells kundbas består till stor del av systemintegratörer runt om i Europa. Genom Dachsers utbredda nätverk för vägtransport nås stora delar av marknaden på tre dagar och Garantell har full koll på vart och när. Dachsers fullt integrerade IT-system täcker hela Europa och består av högeffektiv transportstyrningssystem där alla logistikprocesser kartläggs längs leveranskedjan och ser till att transporterna är transparenta och säkra.

55

Genom systematisk streckkodsskanning i varje gränsyta (Tracking & Tracing) blir spårning av hela leveranskedjan enkel. – Vi har själva gjort en enorm resa inom digitalisering de senaste åren. För oss är det därför viktigt att samarbeta med en logistikleverantör som även de ligger långt fram inom IT-lösningar, säger Marcos. Dachsers IT-system erbjuder en enkelhet i allt från bokningar till full spårbarhet, där våra säljare kan spåra godset hela vägen tills det är levererat hos kunden. HELHETSLEVERANTÖR FÖR STYCKEGODSEXPORT

Enligt Marcos ställer Garantell de tre klassiska kraven på deras logistikleverantör – kvalité, leveranssäkerhet och pris – tre krav Dachser uppfyller. Samarbetet mellan de två företagen har därmed utvecklats med åren och under 2022 fick Dachser förtroendet att stegvis ta över större del av Garantells export och på så sätt bli företagets helhetsleverantör för styckegodsexport. – Det är dumt att ändra på ett vinnande koncept, där Dachser möter våra krav – med direkt respons, korta ledtider och lokal kundservice som alltid går till botten med våra frågor, avslutar Marcos.


Nya Projekt

Augusti 2022

56


Nya Projekt

Augusti 2022

57

CYBERKRIMINELLA KVAR ALLT LÄNGRE I ANGRIPNA NÄTVERK En ny rapport visar att tiden som cyberkriminella lyckats hålla sig kvar i företags nätverk har ökat med 36 procent mellan år 2020 och 2021 när mediantiden gick från 11 dagar till 15 dagar. Ökningen bedöms till stor del bero på att man lyckats utnyttja sårbarheterna i ProxyLogon och ProxyShell som används vid angrepp mot Microsoft Exchange. I den nya internationella studien ”Active Adversary Playbook 2022” som IT-säkerhetsföretaget Sophos gjort framgår också hur så kallade Initial Access Brokers (IAB) kan användas som en mellanhand genom att sälja åtkomsten till nätverk vidare till andra angripare. – Den cyberkriminella världen präglas av både mångfald och specialisering. Framväxten av IAB:er är ett tydligt exempel på det sistnämnda. De öppnar dörren för andra cyberkriminella genom att exempelvis installera en bakdörr och sedan sälja en nyckelfärdig åtkomst för ransomware-attacker eller andra typer av angrepp, kommenterar Revo Biglarian, ansvarig för Sophos i Sverige. MER BRÅTTOM I STORA ORGANISATIONER

I ”Active Adversary Playbook 2022” framgår även att angripare dröjer sig kvar längre i mindre organisationers IT-miljöer. I företag med upp till 250 medarbetare var den genomsnittliga tiden 51 dagar medan organisationer med 3 000 till 5 000 medarbetare utsattes för kortare angrepp – i genomsnitt cirka 20 dagar.

– Att tiden varierar så mycket beroende på organisationens storlek kan handla om att angripare ser ett högre potentiellt värde i större verksamheter. Det gör dem mer motiverade att snabbt ta sig in, göra vad som behövs och sedan lämna så snart de kan, fortsätter Revo Biglarian. ”Active Adversary Playbook 2022” bygger på analyser av 144 incidenter som inträffade under 2021. De drabbade organisationerna återfinns i 17 länder och representerar bland annat tillverkande industri, handel, sjukvård, IT, byggnadsindustrin och utbildningssektorn.


Nya Projekt

Augusti 2022

GÄVLE HAMN KLASSAT SOM SKYDDSOBJEKT Från och med nu är Gävle hamn klassad som skyddsobjekt. Syftet bakom den ansökan som Gävle Hamn AB lämnade till Länsstyrelsen Gävleborg var att förstärka och ge ökad juridiskt skydd mot sabotage, terrorism och spioneri. Gävle hamn utgör en strategiskt viktig hamn i och med sitt geografiska läge och hamnen fyller en samhällsviktig funktion. Som ett led i att stärka säkerheten och förstärka skyddet mot sabotage, terroristbrott, spioneri samt grovt rån har Länsstyrelsen Gävleborg fattat ett bifallsbeslut att Gävle hamn, Fredriksskanshamnen från och med nu är klassad som civilt skyddsobjekt. Beslutet om skyddsobjekt innebär att endast behöriga äger tillträde till skyddsobjektet. Inom anläggningarna som omfattas av sjöfartsskydd och inom områden som är civila skyddsobjekt tillämpas samma tillträdesregler. Markområdena är inhängande och skyltade. De skyddsvakter som är utsedda av Gävle hamn att utföra bevakningen har rätt att neka tillträde samt att kroppsvisitera personer som begär tillträde och även kontrollera utrustning och material som ska föras in. I och med Länsstyrelsens beslut om skyddsobjekt tillämpar Gävle hamn även striktare regler gällande inpassering av lastbilar och avseende anmälan av besökare/gäster.

58


Nya Projekt

Augusti 2022

59


Trött på tunga lyft och dyra betonginstallationer? Brunnarna och kanalerna från Melbye ger dig lösningen! I en bransch som länge har dominerats av dyra och tunga betongkonstruktioner kan Melbye erbjuda lösningar som eliminerar tunga lyft och lång installationstid. Ett exempel är Melbyes multikanaler! Unika fördelar:

Ersätter betongingjuten kanalisation

Samma styrka och hållfasthet som betong Lätta moduler som är enkla att hantera Snabb montering med klicksystem Släta innerväggar för en säker kabelhantering

Melbyes multikanal-serie är tillverkad i återvinningsbart material, väger lite och garanterar ett lättillgängligt kabelsystem utan behov för betongingjutna rör.

2° flexibilitet för att anpassas till böjningar

”Våra multikanaler är modulbyggda, lätta och flexibla i storlek. Resultatet ger dig en enklare, snabbare och en mer kostnadseffektiv installation, helt utan behov för betong.”

Multiblocksystem

- Alexander Palm, produktchef vid Melbye Skandinavia.

25% mer utrymme jämfört med traditionella kanaler Finns i fyra olika storlekar

Melbyes Multikanaler

Traditionella kanaler i betong

VS

Vill du veta mer om våra lösningar? Besök oss på: www.melbye.se!

JA

BETONGFRITT

NEJ

JA

MILJÖVÄNLIGT

NEJ

JA

SNABB INSTALLATIONSTID

NEJ

JA

PLATSEFFEKTIVA

NEJ