Page 1

B. Braun Medical Oy:n sidosryhmälehti

3

2021

POTILASTURVALLISUUS Uuden lastensairaalan potilasturvallisuutta parannettiin

HELSINKI LIVE -KURSSIT Pioneerityö jätti mittavan perinnön

VASTUULLISUUSRAPORTTI Henkilöstön hyvinvointi on toiminnan ydin


PÄÄKIRJOITUS

Kehityksen kärjessä

B. Braun Suomen

Helsingistä on tullut yksi maailman neurokirurgisen huippuosaamisen polttopisteistä. Kansainvälisesti arvostettu Helsinki Live -kurssi toi kaupunkiin kahden vuosikymmenen varrella yli tuhat osallistujaa yli 30 maasta. Samalla HUS Neurokirurgia ja Töölön sairaala ovat saaneet korkeatasoisesta työstään ansaitsemaansa tunnustusta. Helsinki Live -kurssi jättää alansa pioneerina merkittävän perinnön. B. Braunin koulutusorganisaatiolla Aesculap Academylla on ollut kunnia vastata kurssin käytännön järjestelyistä (sivut 12–13).

kanssa

Nykymaailmassa tieto liikkuu ja elää nopeammin kuin koskaan ennen. Inspiraatio, oivallukset ja menetelmät leviävät tehokkaasti ympäri maailman. Verkossa tapahtuvat koulutukset muuttuvat yhä tarkoituksenmukaisemmiksi, mutta paikan päällä tapahtuvaa koulutusta ei voi niilläkään täysin korvata. B. Braunin asiantuntijat vierailevat tänäkin syksynä Suomen sairaanhoitopiireissä ja oppilaitoksissa ja toimittavat ­koulutusmateriaaleja oppimisen tueksi. Paikan päällä tapahtuvia koulutuspyyntöjä tulee nyt runsaasti, ja koronan synnyttämää koulutusvajetta on jo päästy kuromaan kiinni (s. 10–11). B. Braunilla kaiken työn johtoajatuksena on käyttäjien ja potilaiden turvallisuus. Koulutuksen lisäksi turvallisuutta ­kohennetaan esimerkiksi selkeällä pakkaussuunnittelulla. Yksityiskohdat ratkaisevat: etiketeissämme on selkeät värit ja muodot, joilla tuotteet erottaa helposti toisistaan. B. Braunin pakkaukset on palkittu suunnittelustaan. EU:n tasolla potilasturvallisuutta vahvistetaan MDR-asetuksella (s. 7). Potilasturvallisuutta parannetaan myös B. Braunin ja Uuden lastensairaalan mittavalla yhteishankkeella. Jokaiseen sairaalan 700 infuusiolaitteeseen on asennettu lääkevalikko. Hankkeen avulla iskemme kansainvälisesti tunnistettuun lääkeprosessin riskikohtaan, infuusiopumpuilla annettavien lääkkeiden manuaaliseen ohjelmointiin (s. 8–9). Uusien innovaatioiden määrä ja laatu on hengästyttävän korkea. Tässä numerossa kerromme kolmesta sellaisesta. Jaana Rönkä yllättyi iloisesti, kun Askina® Scar Repair -sidos kesti paikallaan hikisellä hiihtovaelluksellakin. Ihoon laastarin lailla liimattava silikonisidos auttaa sektio- ja leikkausarpien sekä palovammojen kiristäviin, punoittaviin ja kutiseviin arpiin. Se tekee arvesta huomaamattomamman ja ehkäisee hypertrofisen arven tai keloidin muodostumista (s. 5–6). Tiina Arponen havahtui virtsankarkailuun jo vähän päälle kolmekymppisenä. Apu löytyi B. Braunin suunnit­ telemasta, kertakäyttöisestä Diveen-laitteesta. Trampoliinille meneminen jännitti, mutta niin vain siitäkin selvittiin (s.4). Kirurgiselle savunpoistolle on vuosien myötä kehittynyt kova tarve. B. Braunin Aesculap® Flow50 -insuflaattori­ poistaa savun erillistä letkua pitkin ja suodattaa samalla virukset. Kirurgi näkee leikattavalle alueelle, ja savunpoistosta hyötyy koko henkilöstö leikkaussalissa (s. 5). B. Braun Suomen uutena toimitusjohtajana haluan kiittää ja onnitella edeltäjääni Voitto Pajulehtoa upeasta työurastaan. Perheyhtiö B. Braun kulkee kehityksen ja turvallisuuden kärjessä kohti tulevaisuutta. Mukavaa joulun ja uuden vuoden odotusta kaikille! Mia Eklund toimitusjohtaja

2

| pääkirjoitus


SISÄLLYS

06

04 KONTINENSSIHOITO ”Oloni on nyt itsevarmempi”

05 INSUFLAATTORI

Kirurgisen savun poisto lisää leikkausturvallisuutta

HAAVAN SULKU Antibakteeriset ommelaineet vähentävät haavainfektion riskiä

12

08 14 HELSINKI LIVE

Kurssit nostivat HUS Neurokirurgian ja Töölön sairaalan maailman kartalle

LÄÄKEKIRJASTO HUS Lastensairaalan 700 infuusiopumpussa on nyt lääkekirjasto

10

VASTUULLISUUS

Vastuullisuus on aina lukeutunut B. Braunin ydinarvoihin. Työntekijöiden hyvinvointi on eteenpäin vievä voima.

KOULUTUSVAJE

Pandemia-ajan koulutusvelkaa maksetaan nyt

Sisällys |

3


KONTINENSSIHOITO

TIINA SAI VIRTSANKARKAILUN KURIIN

”Oloni itsevarmempi” ON NYT

Tahaton virtsankarkailu on monen naisen vaiettu vaiva. Ja huoleton tokaisu ”naurattaa niin, että menee pissat housuun” totisinta totta. Somevaikuttaja Tiina Arponen sai vaivaan helpotusta itsehoitotuote Diveenistä.

– Ihan ensimmäiseksi menin trampoliinille hyppimään. Jännittyneenä kuulostelin kehoani. Mikä parasta, pystyin hyppimään. Myös juokseminen sujui mallikkaasti. ”KÄYTÄN AINA TARVITTAESSA”

Somevaikuttaja Tiina Arponen, 41, havahtui virtsankarkailuun jo vähän päälle kolmekymppisenä.

Arposen kokemuksen mukaan kertakäyttöisen Diveenin käyttö on helppoa, eikä laitteen olemassaoloa edes muista. Hän aikoo jatkossa käyttää Diveeniä aina tarvittaessa.

– Muistan elävästi hetken, kun vuosia sitten otin muutaman juoksu­ askeleen lapseni perään, joka lähti yllättäen juoksemaan päiväkodilta kotia kohti. Tunsin lirahduksen ja muistan kauhunsekaiset ajatukseni, että mitä tämä tämmöinen on, Tiina Arponen muistelee.

– Oloni on itsevarmempi ja minun on helpompi olla ja toimia. On mahtavaa, että näitä pieniä, näkymättömiä apuvälineitä on tarjolla, Arponen kiittelee. Sen lisäksi hoidan itseäni myös muilla tavoilla, kuten jumppaamalla lantionpohjan lihaksia, Arponen kertoo.

Sittemmin riskitilanteet lisääntyivät ja arkipäiväistyivät. Kun aivastus oli tuloillaan, jalat oli ehdittävä ristiä vikkelästi. – Eräänkin kerran on pitänyt tehdä kesken kävelyn äkkipysähdys, jotta olen saanut jalat ristittyä ennen aivastusta. ”PYSTYIN HYPPIMÄÄN TRAMPOLIINILLA”

Tiina Arponen sai kokeiltavakseen virtsankarkailun ehkäisyyn suunnitellun B. Braunin Diveen-laitteen. Se asetetaan emättimeen tamponin tapaan. Laite tukee emättimen etuseinämää virtsarakon kaulan alla. Esimerkiksi yskiminen aiheuttaa äkillistä vatsansisäistä painetta, joka voi johtaa tahattomaan virtsankarkailuun. Diveenin ­ansiosta paine välittyy virtsarakon kautta suoraan laitteeseen, joka tukee virtsaputkea. Näin tahaton virtsan­karkailu vähenee. 4

| KONTINENSSIHOITO

Diveeniä myy sairaaloille B. Braun Medical Oy. Kuluttajat voivat ostaa tuotetta edis.fi-verkkokaupasta.


”SILIKONISIDOKSET

TUOTEUUTISET

paransivat arpia

nopeammin kuin osasin odottaa”

Sektioarvet, leikkausarvet ja palovammojen aiheuttamat arvet saattavat kiristää, punoittaa ja kutista. Tuntemuksista ei ole pakko kärsiä. Ihoon liimattava Askina® Scar Repair -silikonisidos tekee arvesta huomaamattomamman ja ennaltaehkäisee hypertrofisen arven tai keloidin muodostumista.

Somevaikuttaja Jaana Röngän 18-senttinen alavatsan arpi on peruja kahdesta keisarileikkauksesta vuosilta 2008 ja 2015. Kuusi vuotta vanha arpi punoittaa edelleen, vaikka onkin vuosien kuluessa jo hieman lähtötilanteesta vaalentunut. - Arpi ei ole mielestäni kovin siisti, ja lähdin innolla testaamaan Askina Scar Repairia, Jaana Rönkä kertoo. Silikonisidos on pehmeä ja ohut, ja liimautuu ihoon itsestään. Sen voi pestä ja kiinnittää uudelleen. – Sidos toimii laastarinkaltaisesti. Se oli helppo kiinnittää ja irrottaminenkin oli vaivatonta ja kivutonta. Iloinen yllätys oli sidoksen pysyminen paikoillaan vauhdikkaassakin menossa. Sidos kesti useita tunteja kestäneen hikisen hiihtovaelluksen.

Arpien ennalta­ ehkäisevässä hoidossa sidoksen käyttöaika on n. 2–6 kuukautta ja vanhan arven hoitoon kuluva aika on 3–12 kuukautta.

Neljässä käyttökuukaudessa Röngän arpi vaaleni hyvin lähelle ihon omaa sävyä. Epätasainen, aiemmin punoittava ja melko näkyvä arpi on siis kadonnut lähes näkymättömiin. – Ennen sidosten käyttöä tikkien reiät olivat selvästi näkyvillä, nyt vain, kun oikein tarkkaan katsoo läheltä. Samoin arven epätasainen pinta on tasoittunut selvästi, Jaana Rönkä kuvailee.

AESCULAP® FLOW50 -INSUFLAATTORI

poistaa savun

ja suodattaa

Laparoskooppisessa kirurgiassa käytetty B. Braunin insuflaattori mahdollistaa savunpoiston erillisen savunpoistoletkun ja suodattimen kautta. Samalla suodattuvat virukset.

virukset

leikattavalle alueelle. Lisäksi kirurgisesta savunpoistosta hyötyy koko leikkaussalihenkilöstö. Savu haisee, eikä ole hyväksi hengittää, B. Braunin mini-invasiivisten tuotteiden tuotepäällikkö Niko Rohleder sanoo.

Mini-invasiivisten toimenpiteiden määrä on vuosien myötä kasvanut ja insuflaattoreiden tarve sen myötä lisääntynyt.

B. Braunin insuflaattori suodattaa 0,051 makroonin kokoisia partikkeleja 99,99-prosenttisesti. Esimerkiksi SARS-CoV-2-virus on kooltaan 0,06 makroonia. Kirurgisen savun poistaminen poistaakin erittäin ison osan savun kautta tapahtuvan tartunnan mahdollisuudesta.

– B. Braunin Aesculap Flow50 -insuflaattori pumppaa toisella letkulla hiilidioksidia sisään ja poistaa toisella letkulla savua, jotta kirurgi näkee

– Kansainväliset kirurgiyhdistykset ympäri maailmaa ovat suositelleet, että savu imetään pois, Rohleder kertoo. TUOTEUUTISET |

5


Antibakteeriset ommelaineet HAAVAN SULKU

VÄHENTÄVÄT INFEKTIORISKIÄ

Antibakteeriset ommelaineet tukevat aseptiikkaa ja vähentävät osaltaan haavainfektion riskiä. Siksi niiden käyttö on yleistynyt erityisesti leikkauksissa, joissa infektioriski on suuri. Lapin keskussairaala oli maailman ensimmäinen sairaala, jossa uudet Novosyn® CHD -ommelaineet otettiin käyttöön pari vuotta sitten.

Lapin keskussairaalan henkilökunnalta saatu palaute on ollut tuote­ kehitykselle arvokasta. Valikoimaa on kasvatettu noin sadasta tuotevaihtoehdosta pariin sataan. YHTENÄISET OHJEET SELKEYTTÄVÄT

Lapin keskussairaalassa kirurgien ja leikkaussalihoitajien työtä on helpotettu laatimalla yhtenäiset ohjeet siitä, mitä lankoja tietynlaisissa leikkauksissa käytetään. Novosyn CHD soveltuu käytettäväksi erityisesti leikkauksissa, joissa käsitellään pehmytkudoksia ja joissa infektion riski on suuri. Antibakteerisesta ommelaineesta on etua myös plastiikkakirurgisissa toimenpiteissä. – Gynekologian puolella antibakteeriset, punotut ommelaineet sopivat erityisen hyvin laskeumakirurgiaan ja sektioihin. Taipuisa, liukas lanka kulkee sujuvasti kudosten läpi, kertoo gynekologian ylilääkäri Eija Lampela. Kliinisten tutkimusten mukaan antibakteerisella aineella pinnoitettu ommelaine auttaa vähentämään infektioiden riskiä, haavan aukeamista, abskessin syntymistä ja potilaan leikkauksen jälkeen sairaalassa viettämää aikaa. – Esimerkiksi vierasesineet nostavat infektioriskiä. Siksi käytämme teko­ nivelleikkauksissa aina antibakteerista ommelainetta. Samalla tavalla hoidetaan suurin osa ortopedisistä leikkauksista, Kyösti Haataja lisää.

Ensimmäisten Novosyn CHD -tuotepakkausten luovutus Lapin keskus­sairaalassa. Kuvassa plastiikkakirurgian osaston ylilääkäri Anna-Leena Haataja, B. Braunin avainasiakaspäällikkö Pekka Kovalainen ja kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja.

Novosyn CHD -ommelaine on pinnoitettu antibakteerisella kloori­ heksidiinidiasetaatilla. Aineen vaikutusmekanismi perustuu siihen, että se vaurioittaa bakteerien solukalvon läpäisevyyttä johtaen bakteerien tuhoutumiseen. Novosyn CHD antaa suojaa yleisimpiä patogeenejä vastaan, jotka aiheuttavat leikkausalueen infektioita. Se ehkäisee muun muassa MRSA- ja MRSE-infektioita vähentämällä bakteerien kasvua haavan alueella.

Leikkausalueen infektiot ovat yleisin komplikaatio leikkauspotilailla. B. Braun on kehittänyt aseptiikan tueksi antibakteerisen Novosyn CHD -ommelaineen. Se auttaa ennaltaehkäisemään bakteerien aiheuttaman biofilmin muodostumista haavassa ja vähentää osaltaan haavainfektion riskiä. Suomi oli ensimmäinen maa, jossa uudet ommelaineet tuotiin myyntiin. Lapin keskussairaala Rovaniemellä oli ensimmäinen pilottikohde, jossa ne otettiin käyttöön noin kaksi vuotta sitten. Kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja kertoo, että Lapin keskussairaalassa oli jo aiemmin kokeiltu toisen valmistajan antibakteerisia ommelaineita. Se lisäsi kiinnostusta tietää, minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla. – Novosyn CHD -ommelaineet ovat meillä nyt käytössä kaikilla kirurgian aloilla. Niiden etuna on neulojen ja lankojen monipuolinen valikoima, Haataja mainitsee. 6

| Haavan sulku

Novosyn CHD on punottu resorboituva kirurginen ommelaine.


TURVALLISUUS

Turvallisuus MENEE KAIKEN EDELLE Tuotteet, potilaat, käyttäjät ja prosessit. Kaikkia näitä asioita yhdistää turvallisuusnäkökulma, jonka vaaliminen ja jatkuva kehittäminen toimii B. Braunilla kehitystyön punaisena lankana. Turvallisuutta tarkastellaan kokonaisvaltaisesti kaikki toimijat huomioon ottaen. Näin syntyy myös taloudellista lisäarvoa.

1. TUOTTEET

2. POTILAAT

Jatkuva ja intuitiivinen tuotekehitys ja tuotteisiin k­ ehitetyt luotettavat toiminnot tukevat käyttäjiä heidän päivittäisessä työssään.

B. Braunin tuotteet auttavat pienentämään hoidon riskejä ja komplikaatioita. Tämän ansiosta toipuminen on mahdollisimman nopeaa ja sairaalassaoloaika mahdollisimman lyhyt.

MDR VAHVISTAA LAITETURVALLISUUTTA

MDR eli European Medical Device ­Regulation on EU:n ­asetus lääkinnällisistä laitteista. MDR täsmentää ja osittain tiukentaa alalla olevien taloudellisten toimijoiden velvoitteita. Asetuksen soveltaminen alkoi keväällä 2020 ja siirtymäaika päättyy 2024. Siirtymäaikana markkinoilla saa olla rinnakkain edeltävän direktiivin ja u ­ uden asetuksen perusteella sertifioituja lääkinnällisiä laitteita. – Uuden asetuksen päämääränä on parantaa potilasturvallisuutta. Laitevalmistuksessa maakohtaiset tulkinnat olivat ennen mahdollisia. Nyt liikkumatila vähenee ja laitteiden laatu paranee, B. Braunin lääketukkukaupan vastuunalainen johtaja Peik Jansson sanoo.

3. KÄYTTÄJÄT

Seuraavilta sivuilta voit lukea lisää turvallisuuden eri näkökulmista.

Suomessa terveysteknologian valvonta siirtyi Valvirasta Fimeaan 1.1.2020. MDR:n myötä alan taloudelliset toimijat Suomessa rekisteröityvät Fimealle. Fimea seuraa myös entistä tarkemmin markkinoilla olevia lääkinnällisiä laitteita. – B. Braunilla uuden regulaation alla on noin 5000 tuotetta. Meille valmistajana tämä on ollut melkoinen urakka. Isona, vakaana toimijana olemme olleet tässä etupainotteisesti liikkeellä, Jansson sanoo.

Tuotteet ja palvelut on suunniteltu käyttäjäturvallisiksi. Ne pienentävät riskiä ja suojaavat terveydenhuollon ammattilaisia loukkaantumisilta ja estävät kontaktin vaikuttaviin aineisiin ja taudinaiheuttajiin. Laitteiden käytössä suurin riski on niitä käyttävät ihmiset. Jos laitteita ei osata käyttää ja niitä käytetään väärin, saattaa syntyä riskitilanteita. Pandemia-aikana kertynyttä koulutusvajetta kurotaan nyt kiinni. Vaikka virtuaalikoulutuksia on kehitetty, ne eivät koskaan voi täysin korvata paikan päällä tapahtuvaa hands on -koulutusta.

4. PROSESSIT Prosessit ja työrutiinit on suunniteltu niin, että työvaiheita on mahdollisimman vähän ja, että ne ovat mahdollisimman yksinkertaisia. Näin säästyy myös kustannuksia

turvallisuus |

7


NESTEHOITO

LASTENSAIRAALAN 700:N INFUUSIOLAITTEEN

Lääkevalikolla TORJUTAAN LÄÄKEPROSESSIN Jokaiseen Uuden lastensairaalan 700 infuusiolaitteeseen on asennettu lääkevalikko. Mittava hanke parantaa potilasturvallisuutta ja käyttömukavuutta. Laitteita voidaan turvallisesti kierrättää eri osastoilla ja niiden päivittäminen helpottuu.

Klinikkaproviisori Sini Kuitusen työn alla olevan väitöskirjan aihe on laskimonsisäisen lääkehoidon turvallisuus. – Siitä, että olin tutkimukseni kautta perehtynyt aiheeseen, oli hyötyä myös tässä projektissa. 8

| Nestehoito


UUSI AIKAKAUSI

riskit

Uusi lastensairaala on edelläkävijä myös uuden teknologian hyödyntämisessä.

Infuusiopumppujen kautta annettavien lääkkeiden antonopeuden manuaalinen ohjelmointi on kansainvälisesti tunnistettu lääkeprosessin riskikohdaksi. B. Braunin ja Uuden lastensairaalan yhteishankkeessa infuusiolaitteiden lääkevalikko on luotu poistamaan tätä ongelmaa. Ohjelmisto, jolla lääkevalikko luotiin ja ladattiin laitteille, on nimeltään B. Braun OnlineSuite. – Potilasturvallisuus onkin Uuden lasten­ sairaalan infuusiopumppuihin laaditun lääkevalikon tärkein hyöty, kertoo klinikkaproviisori Sini Kuitunen HUS Apteekista. TURVARAJAT TYÖN ALLA

Lääkevalikon vastavalmistuneessa ensimmäisessä vaiheessa infuusiopumppuihin on syötetty Uudessa lastensairaalassa käytössä olevat, infuusioina annosteltavat, lääkkeet ja nesteet. – Uudessa lastensairaalassa se tarkoittaa noin 240 lääkenimikettä. Meillä on nyt yksi valikko, jota sairaala-apteekki ylläpitää. Koska valikko on identtinen kaikille laitteille, pumppuja voi vaihtaa turvallisesti yksiköstä toiseen. Hankkeen toisessa vaiheessa pumppuihin syötetään lääkeaineiden annostelun turvarajat, jolloin esimerkiksi inhimillisen ohjelmointi­ virheen aiheuttama liian suuren lääkeannoksen mahdollisuus häviää.

PÄIVITTÄMINEN HELPOTTUU

– Lääkevalikoiden yleistyessä potilasturvallisuus paranee ja infuusiolaitteista saadaan enemmän irti. Digitalisaation myötä infuusiolaitteita liitetään entistä enemmän sairaalan verkkoon ja sitä kautta lääkevalikot saadaan helpommin pidettyä ajan tasalla, B. Braunin infuusiolaiteliiketoimintayksikön päällikkö Jukka Sinisalo sanoo.

Lääkevalikkojen määrä kasvaa nopeasti. Myös muualla HUSissa on tarkoitus tuoda lääkevalikkoja uusiin yksiköihin.

Monivuotisessa hankkeessa toimiva yhteistyö on ollut avainasemassa.

– Annosten turvarajoja on alustavasti testattu simulaatiotyyppisesti vastasyntyneiden teho-­ osastolla. Simulaation tulokset ovat olleet hyviä ja käyttöönotto onkin nyt työn alla, Kuitunen kertoo.

– Tiimiin on kuulunut ihmisiä muun muassa sairaala-apteekista, IT:stä, laitehuollosta, hoitotyöstä ja B. Braunilta. Kaikki on mennyt todella hyvin. Olemme saaneet B. Braunilta apua prosessin jokaisessa vaiheessa, Sini Kuitunen kiittää.

Nestehoito |

9


KOULUTUS

KORONAN SYNNYTTÄMÄÄ Aluepäällikkö Mikko Juvonen kouluttamassa laskimokanyloinnin saloihin Päiväkirurgisilla opintopäivillä syyskuussa.

Koulutus ON kriittinen osa TOIMINNAN LAATUA

Hyvin toteutettu tuotekoulutus on osa käyttäjäturvallisuutta, toiminnan laatua ja yhteistyötä. Kriittiset koulutukset on pystytty hoitamaan myös pandemia-aikana, mutta muilta osin koulutuksia on jouduttu siirtämään verkkoon. Verkkokoulutus ei kuitenkaan koskaan täysin korvaa hands-on-koulutusta. Tänä syksynä koulutusvajetta on jo päästy kirimään kiinni.

10

| KOULUTUS


KOULUTUSVELKAA PURETAAN NYT A. VIRTUAALISUUS ERIARVOISTAA

B. MYÖS PERUSKOULUTUSTA

B. Braunilla koulutusvastuuseen suhtaudutaan vakavasti. Korona-ajan paikan päällä tehtävien koulutusten koulutusvajetta tilkitsemään on luotu monipuolisia virtuaalisia ratkaisuja ja kehitetty verkossa jaettavaa koulutusmateriaalia. Se on asettanut sairaanhoitoyksiköitä eriarvoiseen asemaan, sillä kaikilla ei ole ­samanveroisia teknisiä valmiuksia ottaa vastaan etäkoulutuksia. – Virtuaalinen koulutus ei muutenkaan koskaan täysin korvaa paikan päällä tapahtuvaa koulutusta. On tärkeää päästä testaamaan laitteita ja tarvikkeita, sekä keskustella esiin nousevista seikoista saman tien, liiketoimintayksikön päällikkö Vesa Mäkilä sanoo. Demotilanteessa tuotteiden käyttöä pääsee hyvin testaamaan ennen potilaskäyttöä. Tähän tarkoitukseen on kehitetty demotilanteisiin sopivia tarvikkeita kuten esimerkiksi kanyylilautoja. – Vaikka laskimokanyyliä osaisikin käyttää, valmistajien tuotteissa on aina eroja. Esimerkiksi laskimokanyylien pisto-ominaisuuksissa ja erityisesti neulan kärjen muotoilussa on eroja. Nykyään myös toiminnallisissakin ominaisuuksissa on huomattavia eroja, kun verettömät, suljetut kanyylit ovat tulleet markkinoille, muun muassa laskimokanyylikoulutuksista vastaava Mäkilä sanoo.

TARVITAAN Koulutus on erityisen tärkeää tuoteryhmissä, joita löytyy vain B. Braunin valikoimista. – Esimerkiksi Endo-SPONGE®-imuhoitojärjestelmä on B. Braunin uniikki tuote. Sitä käytetään muun muassa peräsuolisyöpäleikkauksissa mahdollisten saumavuotojen aiheuttamien lekaasien hoidossa. Toisaalta koulutuksella on arvonsa myös perustuotteissa, joiden oikeaoppisessa käytössä tarvitaan jatkuvaa kertausta, liiketoimintayksikön päällikkö Kaj Nummelin sanoo. Nummelin korostaa B. Braunin ja hoitohenkilöstön yhteistyön merkitystä. – Teemme yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. He ovat hoitotyön eksperttejä, me tuotteiden, Nummelin sanoo.

C. KOULUTUKSESTA TURVAA Infuusiolaiteliiketoimintayksikön päällikkö Jukka Sinisalo korostaa koulutuksen merkitystä potilasturvallisuudelle. Säännöllisellä koulutuksella varmistetaan laitteiden turvallinen ja asianmukainen käyttö, jolloin myös potilasturvallisuus luonnollisesti lisääntyy. – Kun tuomme meidän ammattitaitomme paikan päälle, saamme aikaan sujuvamman dialogin laitteiden käyttäjien kanssa ja näin ollen lopputulos on parempi. Laitteisiin tutustuminenkin käy tehokkaammin, jos niitä pääsee itse kokeilemaan, Sinisalo sanoo. Positiivista on, että viime aikoina paikan päällä tapahtuvia koulutuspyyntöjä on alkanut tulla aiempaa runsaammin. Tärkeintä on päästä kouluttamaan sairaanhoitohenkilökuntaa sairaanhoitopiireissä. Tämän lisäksi B. Braunin edustajat vierailevat oppilaitoksissa ja toimittavat koulutusmateriaaleja oppimisen tueksi.

B. Braunin järjestämät hands-on-koulutukset ovat keskeinen osa potilasturvallisuutta ja toiminnan laadun varmistamista.

– Toimitamme oppilaitoksille tuotenäytteitä demokappaleiksi. Sairaaloille ja kotihoidon hoitajille järjestämissämme koulutuksissa käytössä on avannekoulutukseen tarvittavia tekomahatorsoja. Koulutukset tehdään yhteistyössä avannehoitajien kanssa. Näitä koulutuksia on vuodessa kymmeniä, divisioonapäällikkö Janita Lundahl kertoo.

Aesculap Academyn kurssit jatkuvat tammikuussa 2022

KEVÄÄN KURSSIT: 1. Advanced Laparoscopic Colorectal Surgery 12.–14.1. Berliini 2. 2nd Fundamental Microneuro­surgery Techniques 2.–4.2. Kuopio 3. PCI-kurssi 28.–29.4. Berliini KOULUTUS |

11


LIVE-KURSSIEN

AESCULAP ACADEMY

pioneerilta kurssilla alkoivat leikata myös muut kutsuvieraat. Vierailevat neurokirurgit saivat luvan leikata Suomessa, kun heitä avusti suomalainen kollega.

SCIENTIFIC DIALOG

DIGITAL DIALOG

ION TRIBUTE TO HELSINKI LIVE DEMONSTRAT ERY SURG URO ONE COURSE IN OPERATIVE MICR Saturday 12th June 2021 10:00 AM - 20:00 PM (UTC/GMT +3 hours) ONLINE EVENT

– Koko henkilökunta, erityisesti hoitajat ja anestesialääkärit, antoivat tärkeän panoksensa kurssien onnistumiseen. Vierailevat kirurgit kiittelivät, kuinka leikkaussalissa oli aina turvallinen ja kannustava ilmapiiri. Se mahdollisti leikkaamisen paineisessa tilanteessa, satojen ihmisten katsoessa, kurssin luonut Hernesniemi muistelee. Ihastusta herätti suomalaisten leikkaussalien organisoitu ja nopea työskentelytapa. Samassa salissa ehdittiin tehdä useampi leikkaus saman päivän aikana. Tämä hämmästytti monia vieraita. APUA KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYIHIN

Endorsed by:

Helsinki Live -kurssi on tarjonnut neurokirurgeille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokoontua yhteen seuraamaan alan mestarien työskentelyä. Kuluneiden 20 vuoden aikana kurssille on osallistunut yli tuhat henkeä yli 30 maasta. Kansainvälistä mainetta kerännyt kurssi on nostanut HUS Neurokirurgian ja Töölön sairaalan maailman kartalle. Käytännön järjestelyistä on vastannut Aesculap Academy. Nyt päättyvää kurssia juhlistettiin tribuuttiwebinaarilla kesäkuussa. Kaikki lähti spontaanista ideasta vuosituhannen vaihteessa. HUS Neurokirurgian silloinen johtaja Juha Hernesniemi oli kutsunut oppi-isänsä, legendaarisen M. G. Yaşargilin luennoimaan Turkuun, jossa järjestettiin Pohjoismaiden Neurokirurgisen Yhdistyksen kokous. Sen jälkeen Yaşargil oli tulossa vierailulle HUS Töölön sairaalaan. Hernesniemi kutsui 15 pohjoismaista kollegaa mukaan seuraamaan huippukirurgin työskentelyä 12

| Aesculap Academy

leikkaussalissa. Joukkoon liittyi myös HUSin omia neurokirurgeja. Kun professori Yaşargil palasi seuraavana vuonna Suomeen, ensimmäistä virallista live-kurssia alettiin valmistella hyvissä ajoin etukäteen. Vuosina 2001–2003 hän leikkasi vuosittain kaksi viikkoa Töölön sairaalassa. Neurokirurgeja ympäri maailmaa kokoontui seuraamaan hänen työskentelyään. Hiljalleen

Nopeasti kiinnostusta herättäneen kurssin järjestelyihin tarvittiin pian apua. Mukaan pyydettiin liiketoimintayksikön päällikkö Outi Voipio-Airaksinen B. Braunilta. Muutaman vuoden jälkeen B. Braunin koulutus­ organisaatio Aesculap Academy alkoi hoitaa kurssijärjestelyjä. Tämä antoi HUS Neurokirurgian henkilökunnalle mahdollisuuden keskittyä kurssin sisältöön. Aesculap Academyn puolesta käytännön järjestelyissä oli mukana viimeisen kymmenen vuoden ajan markkinointipäällikkö Mia Pentinmikko. Vuosittain järjestetyn kurssin nimeksi annettiin Helsinki Live Demonstration Course in Operative Microneurosurgery. Vuodesta 2004 lähtien kurssin pituus oli kuusi päivää. Niiden aikana leikkauksia tehtiin kolmessa leikkaussalissa saman­aikaisesti. Kolme kertaa suosittu kurssi järjestettiin kahdesti samana vuonna, peräkkäisinä viikkoina. OPETUSTAPANA AVOIN KESKUSTELU

Kun osallistujamäärät kasvoivat, kaikki eivät mahtuneet leikkaussaliin. Osa seurasi videoitua leikkausta aula­tiloissa suorana lähetyksenä.


JÄÄ MERKITTÄVÄ PERINTÖ Aulassa suurta lisäarvoa toivat HUSin neurokirurgi Martin Leheckan ja vierailevan neurokirurgin Reza Dashtin antamat asiantuntevat ­selostukset. – Avoin keskustelu oli tärkeässä roolissa opetusmetodina. Ennen toimen­pidettä leikkaava kirurgi kertoi esimerkiksi, millaisia oireita potilaalla on ollut ja millaista leikkausreittiä hän aikoo käyttää. Jälkikäteen hän kertoi leikkauksen kulusta ja vastasi kysymyksiin. Keskustelemalla osallistujat oppivat toisiltaan, kertoo HUS Neurokirurgian linjajohtaja Mika Niemelä. Alusta lähtien mukana ollut Niemelä vastasi Helsinki Live -kurssin järjestämisestä vuodesta 2016 lähtien. Professori Hernesniemi jäi eläkkeelle loppuvuodesta 2015.

Vuosia Helsinki Live -kurssin vetäjänä toiminut Juha Hernesniemi hoitaa potilaita nykyään Kiinassa.

VÄITÖSTILAISUUDET KIINNOSTIVAT

Sopivia ei-kiireellisiä potilaita kartoitettiin kevään aikana. Kurssilla nähtiin paljon aivo­ aneurysmien klipsaamisia, aivojen verisuoni­ epämuodostumien (AVM) ja aivovaltimoiden ohitusleikkauksia, mutta myös kallonpohjan ja aivojen syvien osien kasvainten leikkauksia. Kurssilla tehdyt leikkaukset valittiin vierailevien kirurgien erityistaitojen ja sopivien potilaiden mukaan. Leikkausten lisäksi ohjelmassa oli luentoja, väitöstilaisuuksia ja yhteisiä illanviettoja. Tärkeässä roolissa oli verkostoituminen. Kurssilla solmittiin monia elinikäisiä ystävyyksiä. Vuosien aikana kurssille osallistui yli tuhat kirurgia yli 30 eri maasta. Mukana on ollut sekä kokeneita, uraansa aloittelevia että vasta erikoistuvia neurokirurgeja. Viikon päätteeksi perjantaina järjestetyillä väitöstilaisuuksilla haluttiin lisätä kurssin ­akateemisuutta. Kurssilla leikkaavat ulko­ maiset professorit toimivat vastaväittäjinä, mikä oli yleisölle erittäin kiinnostavaa. ­Samalla se oli väittelijälle erinomainen haaste, joka lisäsi yhteistyötä samaan aiheeseen

p­ erehtyneiden välillä. Jälkikäteen on järjestetty runsaasti molemminpuolisia vierailuja ympäri maa­ilmaa.

Samalla teknologian kehitys on tuonut tuhannet leikkausvideot kirurgien älypuhelinten ruuduille, professori Niemelä toteaa.

PIONEERITYÖSTÄ JÄÄ MITTAVA PERINTÖ

Tupakoinnin vähenemisen ansiosta vuotaneiden aneurysmien ja ­uusimpien havaintojen perusteella AVM:ien määrä ja koko ovat laskeneet suomalaisessa p­otilasjoukossa. Myöskään aivovaltimoiden ohitus­leikkauksille ei ole juurikaan tarvetta.

Helsinki Live -kurssi muutti monen neurokirurgin käsitystä pitkistä aivoleikkauksista kohti tehokkaampaa työskentelytapaa. Vuosien aikana professori Juha Hernesniemen oppi on levinnyt laajalle: Simple, clean, fast, and preserving normal anatomy. Viimeisen kerran Helsinki Live -kurssi järjestettiin vuonna 2019. Viime vuonna järjestelyt olivat jo pitkällä, kun kurssi jouduttiin perumaan koronatilanteen takia. Lauantaina 12.6.2021 pidettiin tribuuttiwebinaari, joka toi arvokkaan päätöksen kurssin 20-vuotiselle pioneerityölle. Luennon pitivät lähes kaikki mukana olleet huippukirurgit. – 20 vuoden aikana on tapahtunut paljon ­kehitystä ja muutoksia, niin hoitomuodoissa kuin sairauksissa. Suonensisäiset hoitomuodot ovat yleistyneet korvaten pitkälti kirurgiaa.

– Vaikka 20 vuotta on kulunut nopeasti, on se pitkä aika. Ajat ja tarpeet ovat muuttuneet. Helsinki Live -kurssi päättyy nyt. Mutta sen perintö ja syntyneet verkostot jatkavat omaa elämäänsä. Teimme varmasti ennätyksen tämän kurssin pituudessa ja kävijämäärässä, Niemelä lisää. Huippuhetkinä Niemelälle ovat jääneet mieleen alan mestarina tunnetun Yaşargilin ja eri maanosista mukaan saatujen kuuluisien neurokirurgien vierailut. Huippuhetkiin kuuluvat myös kurssilla muodostuneet elinikäiset ystävyydet ja jatkuva kansainvälinen yhteistyö. Aesculap Academy |

13


VASTUULLISUUS

VASTUULLISUUSRAPORTTI

Henkilöstön

hyvinvointi

ON TOIMINNAN YDIN

Tuore vastuullisuusraportti kuvastaa B. Braunin arvoja. Esiin nousevat muun muassa monimuotoisuus sekä työntekijöiden hyvinvointi.

Meillä on työntekijöitä

64

maassa.

Vastuullisuus on aina lukeutunut B. Braunin ydinarvoihin. Yksi osa vastuullisuutta on yhtiön liki koko konsernin laajuisen vastuullisuusraportin säännöllinen tuottaminen. Tuorein B. Braun -konsernin vastuullisuus­ raportti valmistui menneenä kesänä. – Tulevaisuudessa kasvun edellytykset ovat vain yrityksillä, jotka ­toteuttavat kestävää kehitystä. Siihen B. Braun uskoo konsernina vakaasti. Se tarkoittaa vastuun kantamista – muistaen niin nykyiset kuin tulevatkin sukupolvet. Siksi vastuullisuusraportit ovat ehdottoman tärkeitä, B. Braun Suomen toimitusjohtaja Mia Eklund sanoo. ETEENPÄIN VIEVÄ VOIMA

B. Braunille vastuullisuuden kivijalkoja ovat työntekijöiden viihtyvyys ja työnantajan vastuunkanto.

14

| Vastuullisuus

Koska toiminta keskittyy terveydenhoidon palvelemiseen, jokainen braunilainen on osaltaan suojelemassa ja edistämässä ihmisten ­terveyttä. Työviihtyvyydessä tärkeää on ammatilliseen tavoitteellisuuteen kannustaminen. Sitä ovat arjessa turvalliset ja nykyaikaiset tilat ja välineet sekä tilaisuudet oman osaamisen kartuttamiseen. – Työntekijät ovat B. Braunia eteenpäin vievä voima. Heidän tieto­taitonsa, intohimonsa ja kykynsä ratkaisevat. Yhtiöllä ja sen työntekijöillä on oltava sama suunta. Kehitämme luottamukseen, vastuuntuntoon sekä monimuotoisuuteen perustuvaa kulttuuria. Uskomme joustavaan organisointiin, Eklund painottaa. B. Braunille monimuotoisuus tarkoittaa erilaisten näkökulmien, mieli­ piteiden, kokemusten ja elämäntapojen yhteiseloa ja yhdistämistä. Tärkeää on, että jokainen tietää voivansa olla kokonaisena oma itsensä. Turvallinen työympäristö antaa ammattilaisille tilan käyttää koko kyvykkyyttään – ilman ylimääräisiä stressitekijöitä. POIKKEUKSELLISEN PALJON NUORIA

B. Braunilla on kansainvälisesti poikkeuksellisen paljon nuoria työntekijöitä. Tällä hetkellä 21 prosenttia konsernin työntekijöistä on alle 30-vuotiaita. Sukupuolinen jakauma menee koko B. Braunilla likipitäen tasan. Konsernin työntekijöistä naisia on 51 prosenttia ja miehiä 49 prosenttia. Suomen B. Braunin työntekijöistä 59 prosenttia on naisia.

33,3 %

B. Braunin johtoryhmän jäsenistä on naisia.


Olemme perheyritys

Yksi konkreettinen keino palvella nuorta työvoimaa on oppisopimus­ koulutuksen mahdollisuus. B. Braunilla on globaalisti kaikkiaan 27 ammattia, joihin voi yhtiön eri osissa kouluttautua sisäisen oppi­ sopimuskoulutuksen kautta.

6. SUKUPOLVESSA

– B. Braun on tunnettu pitkistä työurista. Niistä Suomi on hyvä esimerkki. Suomen braunilaiset ovat tehneet poikkeuksellisen mittavia uria yhtiön ja terveydenhuollon tukemisen palveluksessa, Eklund muistuttaa. RAJOITE EI OLE ESTE

ja perhe jatkaa yrityksen johtamista.

Liikuntarajoitteisten työntekijöiden määrä B. Braunin konsernissa on yksi esimerkki henkilöstön arvostamisesta sekä vaihtelevista tarpeista huolehtimisesta. Viime vuonna heidän osuutensa koko henkilöstöstä oli globaalisti 3,2 prosenttia. Tilastossa eivät ole mukana Yhdistynyt Kuningaskunta ja Sveitsi, joiden luvut eivät ole saatavilla.

Tutustu B. Braunin globaalilta verkkosivustolta löytyvään vastuullisuusraporttiimme lukemalla oheinen QR-koodi. Lue lisää siitä, kuinka toteutamme kestävää kehitystä jokapäiväisessä toiminnassamme.

B. Braunin tuorein vastuullisuusraportti kattaa vuodet 2018–2020. Tästä eteenpäin yhtiö toteuttaa vastuullisuusraportin vuosikerto­muksen yhteydessä. Tuorein vastuullisuusraportti kattaa 15 maata ja noin 85 prosenttia koko konsernista.

B. BRAUN -KONSERNIN TYÖNTEKIJÄT / MONIMUOTOISUUS, VUOSI 2020 Ikä Alle 30vuotiaat 21 %

30–50 vuotta 55,3 %

Sukupuoli Yli 50vuotiaat 23,7 %

Mies 49,3 %

Nainen 50,7 %

Työtehtävä

Liikuntarajoitteiset*

Toimisto- Tuotantotyö työ 41,6 % 58,4 %

3,2 %

*Ei sisällä Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja Sveitsiä, joiden data ei ollut saatavilla

Vastuullisuus |

15


Spaceplus & OnlineSuiteplus -infuusiojärjestelmällä

lisää digitaalisuutta ja käyttäjäystävällisyyttä

POTILASTURVALLISUUS PARANEE JA TYÖAIKAA SÄÄSTYY B. Braunin lanseeraamassa uuden sukupolven infuusiojärjestelmässä on panostettu erityisesti digitaalisuuteen, langattomuuteen ja käyttäjäystävällisyyteen. Infuusiolaitteet voi liittää langattomasti sairaalan tietoverkkoon. Työaikaa säästyy, kun infuusiotiedot siirtyvät automaattisesti potilastietojärjestelmään. Myös potilasturvallisuus paranee,

kun pumppujen hälytykset ohjataan keskitetysti hälytysjärjes­ telmään. Spaceplus on enemmän kuin pelkkä infuusiopumppu. Yhdessä OnlineSuiteplus-ohjelmiston kanssa se muodostaa kokonaisvaltaisen ja nykyaikaisen järjestelmän monipuolisten infuusiohoitojen toteutukseen. Järjestelmä sisältää liitettävyyden ja tiedonhallinnan tuomat edut.

TOIMITUSTIEDOT JULKAISIJA VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA TOIMITUS JA TAITTO PAINO JAKELU OSOITTEENMUUTOKSET

B. Braun Medical Oy | Karvaamokuja 2b, 00380 Helsinki | puh. 020 1772 700 | www.bbraun.fi | sähköpostit: etunimi.sukunimi@bbraun.com Mia Eklund Rianno Communications Oy Newprint B. Braun Medical Oy:n asiakasrekisteri mia.pentinmikko@bbraun.com