Centre Court Editie 1 2018

Page 1

EDITIE 1 • JAARGANG 28 • FEBRUARI 2018

VOORMALIG TOPTENNISSTER KRISTIE BOOGERT LAAT HAAR LICHT SCHIJNEN OVER TENNIS

“HET IS HEEL BELANGRIJK OM ALS CLUBS VAN ELKAAR TE LEREN. IEDEREEN HEEFT MET DEZELFDE UITDAGINGEN TE MAKEN”


Winnen doe je niet alleen

Fans, sporters, bonden en partners, samen zijn we TeamNL. Steun jouw favoriete topsporters het hele jaar door! Via de sociale media van TeamNL krijg je alles mee. TeamNLTweets

EchtTeamNL

@teamnlinsta


3

Samen aan de slag We staan voor grote uitdagingen om mensen meer te laten tennissen en onze leden verder aan de verenigingen te binden. Een goede samenwerking tussen het Bondsbestuur, de medewerkers van het Bondsbureau en de vrijwilligers en trainers van de verenigingen is cruciaal om dit gezamenlijke doel te bereiken. Op jonge leeftijd was ik al actief lid van de jeugdcommissie en zag ik hoe belangrijk het is om goed samen te werken met de trainers en de betrokken ouders. Juiste keuzes maken en zorgen voor draagvlak is cruciaal voor het behalen van successen. Als nieuwe voorzitter van de KNLTB wil ik graag mijn ervaringen inzetten om tennis in Nederland sterker op de kaart te zetten. Ik ga daarbij heel graag de samenwerking aan met de clubs en met u als vrijwilliger in het bijzonder. Verenigingen weten als geen ander wat er speelt op de clubs en onder de leden. De KNLTB kan vervolgens als aanjager en verbinder in de tennissport de clubs ondersteunen en adviseren. Als ondernemer en oprichter van TennisNetwerk Haarlem, waarin ik tennisverenigingen, tennisleraren, tennisscholen en de gemeente bij elkaar heb gebracht, weet ik dat je door samen te werken met een duidelijke koers voor ogen vaak verder komt, dan als je het als vereniging of als tennisbond alleen wilt doen. Ik zeg altijd: “Alleen gaat sneller, maar samen kom je verder.� In deze editie komen allerlei vrijwilligers aan het woord, die ons inspireren om op de club aan de slag te gaan. Daarnaast geeft voormalig toptennisster Kristie Boogert aan dat het belangrijk is om onze ex-toppers meer te betrekken bij het Nederlandse toptennis. Ook vertelt een tennisleraar waarom hij het belangrijk vindt dat tennisleraren zich blijven ontwikkelen. En hoe ze zorgen voor meer binding van de leden met de vereniging. Voor meer succesvolle voorbeelden en inspiratie verwijs ik u graag naar Centrecourt.nl, een website die ik als voorzitter van een tennisvereniging regelmatig heb bezocht op zoek naar praktische voorbeelden om de vereniging beter te laten functioneren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen, als KNLTB-organisatie, bestuurders en vrijwilligers, de komende jaren goede stappen kunnen maken. Als voorzitter wil ik ervoor zorgen dat we allemaal voor hetzelfde belang staan en daaraan samen richting gaan geven. Meer mensen meer laten tennissen – de KNLTB wil doorpakken om dit te bereiken, maar zal dit altijd doen samen met verenigingen en andere stakeholders. Want zoals ik zei: samen kom je verder. Ik zie uit naar een goede samenwerking, waarin we nog meer mensen enthousiast maken voor onze fantastische tennissport! Roger Davids Voorzitter KNLTB


4

INHOUD

EDITIE 1 • JAARGANG 28 • FEBRUARI 2018

8 KNLTB-congressen groot succes Sinds ze als kind verliefd werd op het spelletje, speelt tennis de hoofdrol in haar leven. Tot op de dag van vandaag, als televisiecommentator, als dagvoorzitter op congressen en als parttime coach. Kristie Boogert, dagvoorzitter op de KNLTB-congressen, laat haar licht schijnen over tennis in de top en in de breedte. “In het tennis moet je leren verliezen.”

20 Op de vereniging

Vereniging van het Jaar T.C. Domstad De KNLTB bestaat bij de gratie van de vele verenigingen die ons land telt. En die zijn er in allerlei vormen en maten – dé tennisvereniging bestaat niet. Centre Court bezoekt clubs met een bijzonder verhaal en een onderscheidend profiel en neemt je mee op reis door tennissend Nederland. Deze editie bezoeken we Vereniging van het Jaar T.C. Domstad, dat er alles aan doet om het leden naar de zin te maken. Een club met een bloeiend verenigingsleven, met tennis als verbindende factor.

26

, TV t Slotje zet in op actieve wervingsacties

Het nieuwe tennisseizoen staat op het punt van beginnen en voor veel verenigingen staat de open dag voor de deur. De tijd dat leden als vanzelf naar je club kwamen, ligt echter al even achter ons. Tijd dus voor clubs om activiteiten op touw te zetten om vers bloed naar het tennispark te trekken. “Meeliften is niet genoeg, je moet als vereniging écht iets neerzetten.”

Partners KNLTB


COLOFON

Centre Court is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond en Arko Sports Media en verschijnt drie keer per jaar. HOOFDREDACTIE Friso Schotanus E-mail: friso@hetsportbureau.nl Bernice Treep E-mail: b.treep@knltb.nl EINDREDACTIE Janeke de Zeeuw KORTE BERICHTEN Sonny Sier MET REDACTIONELE BIJDRAGEN VAN Robert Barreveld, Roger Davids, Jeroen Haarsma, Mark van der Heijden, Marcella Mesker, Erik Poel, Erik Riemens, Edward Swier, Nick Tol en Roelof Jan Vochteloo FOTOGRAFIE Mathilde Dusol, Henk Koster Fotografie, Ugur Ozdemir, Bert Treep, TC Cash en T.C. Domstad UITGEVER Michel van Troost E-mail: michel.van.troost@sportsmedia.nl ADRESWIJZIGINGEN Verhuisd of geen functie meer binnen de club? Geef dit door aan de ledenadministrateur van jouw club. Hij/zij wijzigt jouw gegevens. REDACTIEADRES/LEZERSSERVICE Arko Sports Media Wiersedreef 7 3433 ZX Nieuwegein Tel. 030 707 30 00 E-mail: info@sportsmedia.nl

En verder… 6

Tennis in beeld

VORMGEVING EN PREPRESS Pencilpoint | online & offline design, Woerden DRUKWERK PreVision, Eindhoven

48 Fair play: LTC Festina geeft ongewenst gedrag geen kans

ABONNEMENT Centre Court wordt driemaal per jaar gratis toegezonden aan functionarissen die binnen de KNLTB en zijn districten en verenigingen bestuurlijk actief zijn en aan tennisleraren met een geldige licentie. Andere geïnteresseerden kunnen een jaarabonnement bestellen voor € 19,95. Een los nummer kost € 7,95. De prijzen zijn inclusief 6% btw. Voor abonnees in het buitenland geldt een toeslag van 50%.

52 Tenniskids Alles-in-1 maakt bij TV De IJpelaar van tennis een teamsport

Coverfoto: Henk Koster Fotografie

15 Infographic: Verenigings- en Ledenmonitor 34 Social wall: #Evenementen 36 LTC Startbaan, Hercules en TV Merlenhove enthousiast over nieuwe competitievormen 42 De digitale revolutie bij pionier TC Cash

58 Permanente Ontwikkeling: een leven lang leren 64 Flitsend voor de dag met K-Swiss

Columns 33 Marcella Mesker 66 Erik Poel

©2018 ARKO SPORTS MEDIA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, in fotokopie of anderszins gereproduceerd door middel van boekdruk, foto-offset, fotokopie, microfilm of welke andere methode dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


6

TENNIS IN BEELD


CENTRE COURT

Het KNLTB Trainerscongres (15 december) en het KNLTB Jaarcongres (16 december) waren een groot succes! Maar liefst 1.250 tennisleraren en 600 bestuurders waren in Rotterdam aanwezig om inspiratie op te doen in verschillende kennissessies. Voormalig topspeelster Kristie Boogert was beide dagen gespreksleider en niemand minder dan Toon Gerbrands (Algemeen Directeur PSV) en Mark Koevermans (Commercieel Directeur Feyenoord) sloten de dagen af. Ben jij er volgend jaar ook (weer) bij?

7


8

KRISTIE BOOGERT

Kristie Boogert:

geen dag zonder


9

Sinds ze als kind verliefd werd op het spelletje, speelt tennis de hoofdrol in haar leven. Tot op de dag van vandaag, als televisiecommentator, als dagvoorzitter op congressen en als parttime coach. Ze vertelt over de essentie van deskundig commentaar en laat haar licht schijnen over tennis in de top en in de breedte. “In het tennis moet je leren verliezen.”

Door: Friso Schotanus

Het zijn drukke tijden voor Kristie Boogert. De Australian Open is as we speak in volle gang en dat betekent dat zij bij nacht en ontij haar shifts maakt op het Mediapark in Hilversum, waar een van haar werkgevers, Eurosport, huist. “Na een maand Australian Open ben ik helemaal op. Ik ben ook heel voorzichtig met het plannen van afspraken, omdat je gewoon niet weet hoe je uit die nachtdiensten komt.”

EXTRA OPTIE

tennis

Boogert werkt ook al jaren voor Ziggo Sport en de voorlopers daarvan. Dat maakt dat haar leven sinds de beëindiging van haar actieve tenniscarrière nog altijd helemaal in het teken staat van haar geliefde sport. Die jas past Boogert uitstekend, maar deze carrièrewending had ze zelf niet helemaal zien aankomen. In september 2003 moest zij geopereerd worden aan haar elleboog, er was een gat in het kraakbeen ontstaan. Daarna zou ze terugkeren op de baan, maar tijdens de operatie bleken de problemen groter dan gedacht. Tijdens het revalideren koos Boogert ervoor te starten met een studie commerciële economie aan de Randstad Topsport Academie (de inmiddels opgeheven hbo-opleiding speciaal voor topsporters). “Ik kreeg in een eerder stadium al drie keer een baan aangeboden bij bedrijven, allemaal op het terrein van pr en marketing. Ik dacht: Ik kies voor een studie die daarmee in lijn is, dan houd ik een extra optie. Mocht het revalideren tegenvallen, dan sta ik niet met lege handen.”

“Een topspeler begeleiden vraagt veel van je. Je kunt niet een beetje coach zijn” Kristie Boogert


10

KRISTIE BOOGERT

Een verstandige keuze, zo bleek, want een terugkeer naar het tennis bleek inderdaad niet mogelijk. “Bij de eerste test, met volledige krachtsinspanning, ging het al fout. Toen kwam het besef: Dit gaat misschien echt niet meer lukken.” Het definitieve besluit kwam in 2005. “Ik vond het verschrikkelijk dat ik op deze wijze moest stoppen. Ineens was mijn carrière zomaar voorbij en kon ik niet zelf het moment bepalen waarop ik zou stoppen. Van de andere kant: Hoeveel spelers kunnen wél hun moment kiezen? Stop je op je top? Maar hoe weet je wanneer je op je hoogtepunt bent?”

VRIJWILLIGER EN VERENIGING VAN HET JAAR Tijdens het KNLTB Trainerscongres en KNLTB Jaarcongres op 15 en 16 december jongstleden in Rotterdam, met Kristie Boogert als presentator, zijn de winnaars uitgeroepen van de verkiezingen van de KNLTB Vereniging van het Jaar, de Verenigingsvrijwilliger van het Jaar en de Tennisleraar van het Jaar.

KEES JANSMA

Intussen studeerde Boogert af aan de Topsport Academie en haalde ze haar didactische bevoegdheid, zodat ze studenten commerciële economie van de Hogeschool Rotterdam les en stagebegeleiding kon geven. Boogert was toen al benaderd door Kees Jansma, destijds baas van de voorloper van Ziggo Sport, dat de rechten van het mannentennis had verworven. Jansma kende Boogert, omdat zij weleens aanschoof als cocommentator tijdens toernooien, als ze zelf uitgeschakeld was. Deze overgang van actieve tennisser naar commentator zorgde voor een zachte

• •

Anton Dijkhuis, voorzitter van de Edese Tennis Club (ETC), is verkozen tot Verenigingsvrijwilliger van het Jaar; T.C. Domstad werd verkozen tot Vereniging van het Jaar. Meer over T.C. Domstad lees je in het uitgebreide portret van de club in dit magazine; Michel van der Meijden van de Brielse tennisclub E ’68 werd gekroond tot Tennisleraar van het Jaar.

landing, toen bleek dat doorgaan met tennissen inderdaad geen optie meer was. “Tennis was vanaf mijn negende, tiende jaar mijn hobby en passie. En dat moest ik ineens laten gaan. Ik was bang dat ik nooit meer iets zou kunnen vinden wat ik net zo leuk zou vinden, dat ik in het beroemde zwarte gat van topsporters zou vallen. Want waar bereik je dezelfde hoogte- en dieptepunten, voel je de passie, krijg je dezelfde adrenaline? Ik vond dat toch een beetje terug in televisie. Want het gaat om tennis, dat is mijn passie. Natuurlijk vanuit een andere beleving, je bent meer tactisch en technisch bezig, met analyseren. Als je een goede tennisser bent geweest, betekent dat niet automatisch dat je ook een goede commentator bent; je moet het wel kunnen overbrengen. Want iedereen ziet dat het een mooie bal langs de lijn is. De uitdaging is om te kunnen aangeven waarom een wedstrijd kantelt. Zie je in fysiek opzicht een hapering bij een speler? Is er sprake van een tactische wijziging? Ik zie het als een groot voordeel als je zelf op hoog niveau een sport hebt bedreven. Dan kan je zo’n kantelpunt aanvoelen. Dat zit ’m niet altijd bij 30-30 op 5-5 in een set. Nee, zo’n moment kan zich ook al eerder aandienen. Als een speler bijvoorbeeld een bal mist die hij normaal gesproken pakt. Dat kan zijn omdat hij het te spectaculair wil doen. Psychologie speelt een grote rol. Ik heb het zelf uiteraard ook ervaren dat ik in een partij de totale underdog was, maar dat het als een tierelier ging. Ik stond een set en een break voor. En opeens dacht ik: O jee, ik kan dit gaan winnen. En toen verloor ik. Want op het moment dat je gaat nadenken over wat je aan het doen bent, dan gaat het mis. Dat is op dat moment heel vervelend, maar je leert er enorm van. Daardoor weet ik dat je talenten niet te snel de hemel in moet prijzen als ze een bliksemstart maken. Want er komt zo veel meer bij kijken om de top te halen als je jong bent.” Boogert praat gepassioneerd over haar sport. Tegelijkertijd beseft ze dat er meer is in het leven dan tennis alleen. “Wat dat betreft ben ik ook wel een beetje zoekende. Anderzijds: ik vind het superleuk wat ik doe en ben ook echt een vrij leven gewend. Ook als tennisser ben je eigen baas, heb je je eigen onderneminkje.


11

“Als het gaat om de breedtesport,

Tijdens mijn carrière had ik het 9-tot-5-bestaan heel erg geïdealiseerd; dan kon ik eindelijk alles plannen. En dan gewoon naar iemands verjaardag gaan, wat er voorheen nooit van kwam omdat ik bijna altijd in het buitenland zat. Ik had al zo veel moeten missen. Maar toen ik tijdens mijn studie stage liep, kwam ik erachter: hetzelfde werk, op vaste tijden, in dienst van een baas… dat is het echt niet voor mij. Dat regelmatige leven was ik ontwend.”

is het heel belangrijk van elkaar te leren. De problematiek is op veel plaatsen hetzelfde” Kristie Boogert

COACHEN

Toen Robin Haase op zoek moest naar een nieuwe coach (zijn voormalige coach Mark de J. is veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op zakenman Koen Everink), kwam hij onder andere terecht bij Kristie Boogert. Zij begeleidde hem een paar weken, onder meer rond Roland Garros en het grasseizoen met Wimbledon. “Toen ik Robin begeleidde, zat hij in een heel moeilijke, onzekere periode. Hij heeft mensen opgezocht die hij kende en vertrouwde, en daar was ik er één van. Hij is uiteindelijk met Raymond Knaap als vaste coach in zee gegaan. En dat vind ik een heel goede keuze. We hebben afgesproken dat ik achtervang kan zijn: mocht het nodig zijn, dan kan hij bij mij terecht.” Mede omdat het coachen zo goed beviel, is Boogert gestart met de C-opleiding, de coachopleiding die de KNLTB aanbiedt en sinds dit jaar ook speciaal voor spelers die een bepaalde ranking hebben bereikt (wereldranglijst top honderd single, top vijftig dubbel). Boogert weet wat het inhoudt en waar ze aan begint. “Een topspeler begeleiden vraagt veel van je. Je bent weer veel onderweg. En als je het doet, moet je het goed doen. Je kunt niet een beetje coach zijn. Dat was voor mij de reden om direct na afloop van mijn actieve loopbaan niet voor het coachvak te kiezen. Maar nu denk ik: Het kan geen kwaad om dingen te leren en wie weet komt het nog een keer van pas.”

Mark Koevermans, Commercieel Directeur van Feyenoord, vertelde op het KNLTB Jaarcongres over zijn werkzaamheden bij de Rotterdamse club en maakte hierbij de vertaalslag met concrete tips richting de tennisvereniging.

JIJ BENT ALS PRESENTATOR BIJ ZOWEL HET TRAINERSCONGRES ALS HET BESTUURDERSCONGRES VAN DE KNLTB AANWEZIG GEWEEST. WAT IS JOUW INDRUK VAN DE NEDERLANDSE TENNISWERELD?

“Om te beginnen vond ik dat er heel veel trainers aanwezig waren. Natuurlijk, ze hebben de opleidingspunten nodig, maar dan nog: 1.250 trainers, dat is nogal wat! Ik zag in Rotterdam dat er ook

ERELID ’T SLAG IN ZUID-BEIJERLAND Zelf tennissen, het komt er nog maar weinig van voor Kristie Boogert. “Aan de passie en de wil ligt het niet, maar na mijn revalidatie merkte ik dat ik zelfs op amateurniveau niet goed kon meekomen. Dat was frustrerend. Toen ik Robin Haase [in Nice en tijdens Roland Garros, red.] begeleidde, heb ik weer meer op de baan gestaan. Toen ging het al wat beter, waarschijnlijk omdat er heel veel littekenweefsel op zit. Ik ben erelid van ’t Slag, het clubje in Zuid-Beijerland, waar ik ben opgegroeid. En ik ben lid van TVO, de club in de plaats waar ik nu woon, in Oud-Beijerland. Ik kan het beste tegen goede spelers tennissen. Want alles wat gecontroleerd gaat is goed, maar onverwachte ballen slaan, dat gaat fout. Ik kan niet overstrekken. Tijdens clinics ging ik toch vaak weer over mijn grenzen. ‘Hoe hard serveer je?’, werd me dan gevraagd. En daar ging ik weer. Koud serveren. En dan kon ik weer een week niks.”


12

KRISTIE BOOGERT

ontzettend veel energie wordt gestoken in de kennissessies. Er was een heel divers aanbod, van kennis op mentaal en fysiek vlak, en nog veel meer. Wat ik wel jammer vind, is dat de enquête door minder dan de helft van de aanwezigen werd ingevuld. Dat is juist zo belangrijk, want iedereen heeft er wat aan, zowel de bond als de deelnemers. Als het gaat om de breedtesport, dan denk ik dat het heel belangrijk is om van elkaar te leren. Dat gebeurt lang niet altijd, terwijl de problematiek op veel plaatsen hetzelfde is. Tijdens de congressen hebben we verschillende problemen en mogelijke oplossingen behandeld – hoe ga je vergrijzing tegen, hoe betrek je hele families bij de club? Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen dit meekrijgen en in hun eigen vereniging toepassen. Daarnaast denk ik dat elke vereniging erg afhankelijk is van goede vrijwilligers, mensen die bereid zijn om in de club te investeren. Hetzelfde geldt voor de coaches, die zijn zó belangrijk. Zij kunnen kinderen op jonge leeftijd enthousiasmeren voor tennis. Toen ik voor het eerst bij mijn tennisclub [TV ’t Slag in ZuidBeijerland, zie kader, red.] kwam, was er een wachtlijst om lid te worden. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Niet dat tennis nu opeens niet meer leuk is, of dat er geen belangstelling voor is. Maar er zijn tegenwoordig zo veel andere dingen die kinderen in hun vrije tijd kunnen doen. En dan heb je nog alle computerspelletjes. Het is heel moeilijk om de jeugd aan je te binden en ze op één

Toon Gerbrands, Algemeen Directeur van PSV, sloot het KNLTB Trainerscongres af met een inspirerende sessie over de maakbaarheid van succes.

“Waar bereik je dezelfde hoogte- en dieptepunten, voel je de passie, krijg je dezelfde adrenaline? Ik vond dat terug in televisie” Kristie Boogert

ding te laten focussen. Tennis is natuurlijk ook geen makkelijke sport, omdat je niet precies weet hoe lang een wedstrijd of een toernooi gaat duren. Voordat je het weet, ben je een hele zaterdag of een heel weekend bezig. Bij hockey of voetbal weet je precies wat de start- en eindtijd is.”

ER WORDT MEDE OM DEZE REDENEN MET SPEL- EN TOERNOOIVORMEN GEËXPERIMENTEERD. WAT VIND JE DAARVAN?

“Ik ben heel traditioneel ingesteld. Eigenlijk vind ik dat je van de regels moet afblijven. Sets tot de vier, dat gaat mij te ver. Aan de andere kant experimenteerden we in mijn jeugd ook al met sudden death bij deuce. Niks mis mee. Een tijdklok om tempo in het spel te houden lijkt me ook een leuke en goede toevoeging. Iets anders, padel: dat heb ik nog nooit gedaan, maar het lijkt mij zo leuk! Ik herinner mij dat oud-prof Ralph Kok, die op Gran Canaria woont, heel veel jaren geleden al zo’n baan naar Ahoy bracht tijdens het ABN AMRO-toernooi. Maar dat sloeg toen helemaal niet aan. En nu, zo veel jaren later, is het opeens booming.”

DE BOND IS OOK BEZIG OM OUD-TOPSPELERS VAKER BIJ ELKAAR TE BRENGEN. WAT ZIJN JOUW ERVARINGEN TOT NU TOE?

“We hebben nu één bijeenkomst gehad. We waren met flink wat mensen, zo’n veertig man. Jacco Eltingh, Technisch Directeur KNLTB, heeft verteld waar de tennisbond nu staat en wat de ambities zijn. Er is ons ook gevraagd naar onze ideeën over bijvoorbeeld het jeugdtennis. Het is in mijn ogen heel zinvol om op deze manier met elkaar te brainstormen en ik vind deze transparantie prettig. Bij buitenlandse bonden zag je al vaker dat oud-spelers bij de bond betrokken werden. Mij valt wel op dat nu vooral functies bekleed worden door mannelijke oud-profs. Ik zou graag zien dat de vrouwen ook wat meer in beeld komen. De ontwikkeling van jongens en meisjes van talent tot topspeler is bijvoorbeeld heel verschillend. Het zou niet verkeerd zijn als er voor de meisjes ook een klankbord is. Ik heb in mijn tijd alleen maar met mannelijke coaches gewerkt.”

DE ROL VAN OUDERS BIJ HET STIMULEREN VAN TENNIS IS OOK HEEL BELANGRIJK, WEET BOOGERT UIT ERVARING.

“Een moeilijke ook. Je wilt als ouders stimuleren en motiveren, maar niet pushen. Er bestaat geen leidraad of handboek voor het begeleiden van talenten. Ik denk dat mijn ouders het destijds heel fijn hadden gevonden als ze eens een gesprekje zouden hebben gehad met een oud-prof, die ze had verteld wat ze allemaal konden verwachten met hun dochter.” t


13

POSITIEVE VIBE OP DE KNLTB-CONGRESSEN Veel bezoekers van het KNLTB Jaarcongres hebben een positieve vibe op het congres ervaren, zo blijkt uit de reacties die in het Topsportcentrum Rotterdam werden opgetekend. Naast (voormalig) tenniskopstukken als Jacco Eltingh en Mark Koevermans kwam op het hoofdpodium ook een aantal verenigingen aan bod. Zij vertelden over hun best practices. Zo kwam de voorzitter van TC Venlo aan het woord over de wijze waarop de Venlose club door proactief beleid op vele fronten de ledendaling een halt toeriep. Clubvoorzitter Paul Rolink had een helder advies voor de toehoorders. “Ga niet het wiel opnieuw uitvinden, maar bekijk de vele voorbeelden die al op Centrecourt.nl staan en doe daar je voordeel mee.” Kennis vergaren en inspiratie opdoen, dat is het hoofddoel van het Jaarcongres. Bestuurslid Wim Benda van LTV Wijchen bezocht de kennissessie ‘Hoe betrek je nieuwe generaties bij je club?’. “Dit vond ik wel heel interessant! Het is namelijk heel moeilijk om de nieuwe generaties te bereiken, dat ervaren wij ook. En hier heb ik veel dingen gehoord die we kunnen gebruiken. Hier kwam bijvoorbeeld voorbij hoe je de huidige jongeren benadert, dat je dat heel anders moet aanpakken dan bij oudere generaties.”

wel heel leuk. Vooral omdat er heel veel voorbeelden werden gegeven die je direct in je eigen tennistraining kunt gebruiken. En Honzik Pavel bracht het ook heel leuk. De psychologie achter het tennis op zich en achter mensen, dat is heel interessant. Een goede tip die voorbij kwam, is het idee om tennissers zichzelf een cijfer te laten geven, zodat ze zichzelf moeten beoordelen. Daar krijgen ze zelfkennis van.” Jack Engelaar, tennisleraar van BTO Tennis in Bennekom en Tennisschool Engelaar in Tiel, benadrukte vooral het belang van het onderlinge contact tussen de coaches. “Dat kan bij alle bijeenkomsten en hier zeker. Soms leer je zelfs meer van elkaar dan van sprekers. Ik ben altijd weer geïnteresseerd in hoe het bij anderen op de club toegaat.”

Marilene Verver, bestuurslid van OLTC Oegstgeest, bezocht de kennissessie ‘Toekomst van Tennis’, over de technologische ontwikkelingen bij de KNLTB. “Het was bijzonder interessant, want ik heb heel leuke dingen gehoord. Of eigenlijk vooral hoopvolle dingen. De screenshots van de nieuwe IT-omgeving die ik vandaag voorbij zag komen, waren indrukwekkend. Het is een complex geheel natuurlijk, maar als het gaat werken zoals bedoeld, wordt het heel mooi.” Marilene was ook zeer te spreken over het congres als geheel. “Ik was hier vorig jaar voor het eerst. Toen vond ik de sfeer nog best wat voorzichtig, maar dit jaar heeft alles een heel positieve uitstraling.” Daar sloot Froukje Taconis van de Delftse TennisBond zich bij aan. “Er hangt een positieve spirit. Als bestuurder van een vereniging krijg je toch met veel lastige kwesties te maken. En hier gaat het vooral over verbinden, positieve veranderingen, iets teweegbrengen. Dat is heel fijn.”

Het congres werd afgesloten met een lezing van Toon Gerbrands, Algemeen Directeur van PSV. Hij noemde het congres “indrukwekkend”. “Vooral ook de grootte van het geheel. Ik was onlangs bij het Nationaal Coach Platform [van NOC*NSF, red.] en daar waren ze zeer tevreden met een opkomst van 600 à 700 man. Hier waren er 1.250, dat krijgen ze bij geen enkele andere bond voor elkaar.”

Coaches Een dag eerder, op 15 december, kwamen op dezelfde locatie maar liefst 1.250 tennistrainers bijeen om zich door de KNLTB te laten bijpraten over alle voor tennisleraren relevante ontwikkelingen. In kennissessies werd op een aantal specifieke thema’s in kleinere groepen dieper op de materie ingegaan. Annemarie Hoiting van Groene Hart Tennis en tennisleraar bij TV VEP in Woerden, toonde zich enthousiast over de kennissessie ‘Motivatie’. “Dit was

Centrecourt.nl”

“Ga niet het wiel opnieuw uitvinden, maar doe je voordeel met de vele voorbeelden op

Paul Rolink


sparen met SamenGezond uw steuntje in de rug Werken aan uw gezondheid is veel waard. Daarom is er Menzis SamenGezond. Met dit spaarprogramma ondersteunen we u bij een gezonde leefstijl. U verzamelt bijvoorbeeld punten met apps als Runkeeper en Strava. En zo spaart u voor sportoutfits, leuke uitjes of korting op uw aanvullende verzekering. Kijk snel hoe het werkt en begin met sparen!

samengezond.nl


VERENIGINGS- EN LEDENMONITOR

Verenigings- en Ledenmonitor De KNLTB probeert zijn diensten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen van de clubs en de tennissende leden. De jaarlijkse Verenigings- en Ledenmonitor helpen bij het inzichtelijk maken van de behoeften van alle betrokkenen. In de Verenigingsmonitor is de waardering van de clubs voor de dienstverlening van de KNLTB een grote blikvanger. Waar clubbestuurders diensten van de KNLTB in 2016 nog waardeerden met een 7,0, doen ze dat nu met een 7,4. Tennisleden zijn over het algemeen heel tevreden over de tennisvereniging waar ze lid zijn, ze waarderen hun vereniging met een 8,0.

Verenigingsmonitor

7,4

beoordeling ondersteuning

65%

heeft gebruikgemaakt van de ondersteuning van de KNLTB

7,6

deskundigheid

7,8

persoonlijk contact

7,6

bereikbaarheid

15


16

VERENIGINGS- EN LEDENMONITOR

Verenigingsmonitor Grootste uitdagingen binnen de vereniging:

60%

51%

op peil houden van het vrijwilligersbestand

werven en behouden van leden

Acties voor werving en behoud:

59%

organiseren van sportieve en sfeerverhogende activiteiten

64%

Tenniskids@School

51% open dagen


17

Ledenmonitor

76%

vindt de kwaliteit van de trainingen goed

8,0

87%

geeft aan dat de sfeer goed is

beoordeling leden van hun club

uitdragen van het verenigingsbeleid

Verbeterpunten clubs:

werven nieuwe vrijwilligers

informatievoorziening via de verenigingswebsite

algemene indruk van de KNLTB


18

KORTE BERICHTEN

Training gravel/gravel op afschot Een goede accommodatie is een basisvoorwaarde voor een gezonde tennisvereniging. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de tennisbanen. Tennisbanen zijn hĂŠt visitekaartje van de club richting leden en potentiĂŤle leden. Belangrijk dus dat de kwaliteit, bespeelbaarheid en veiligheid dik in orde zijn. Een goed onderhouden tennisbaan zorgt immers voor meer spelplezier, een optimale levensduur en wanneer het onderhoud planmatig wordt uitgevoerd kan dit ook leiden tot kostenreductie. Met een goed onderhouden tennisbaan kun je als club het verschil maken! Speciaal voor vrijwilligers die het onderhoud bij hun club verzorgen, organiseert IPC Groene Ruimte in samenwerking met de KNLTB op 17 maart 2018 in Barneveld

een training gravel/gravel op afschot. In deze training wordt ingegaan op algemene kennis van gravelbanen en specifiek het onderhoud. De training is praktisch van aard. Dit betekent dat de theorieles frequent afgewisseld wordt

met praktijklessen. Geen saaie en lange lesdag, maar actief aan de slag op de baan! Voor meer informatie kun je terecht op Centrecourt.nl/trainingbaanonderhoud.

Organiseer een Tenniskidstoernooitje op jouw club! Wedstrijden spelen maakt tennis leuk en aantrekkelijk voor kinderen. Natuurlijk zijn er de Tenniskids World Tour en de Groene competitie, maar er zijn ook veel momenten in het jaar dat er niet iets georganiseerd wordt voor deze doelgroep. Terwijl het juist zo belangrijk is dat kinderen met regelmaat op de baan staan, zodat ze plezier houden in tennis. Denk dan ook eens aan het organiseren van een Tenniskids-toernooitje! Het is belangrijk dat er bij zo veel mogelijk clubs Tenniskids-toernooitjes worden georganiseerd, zodat er voor iedereen altijd een toernooi in de buurt is. Je kunt al een toernooitje van een dag of een dagdeel organiseren. De KNLTB kan verenigingen die Tenniskids-toernooitjes willen organiseren ondersteunen. Na aanmelding van jouw toernooitje helpt de KNLTB bijvoorbeeld bij de promotie. Je toernooitje wordt opgenomen in een online toernooikalender en komt op de regionale toernooiposters te staan die de KNLTB verspreidt. Dat gebeurt onder meer via social mediacampagnes en nieuwsbrieven, waarmee zeker 45.000 ouders worden bereikt! Kijk voor meer informatie, stappenplannen en andere hulpmiddelen op Centrecourt.nl/toernooitjes.


19

Workshops 4 inzichten voor bestuurders Hoe kun je als bestuur van een tennisvereniging beter samenwerken? Hoe kun je de mensen om je heen op een goede manier betrekken? En hoe verdeel je de taken en houd je iedereen gemotiveerd? De workshop ‘4 inzichten voor bestuurders’ helpt je antwoord te geven op deze vragen en zo te groeien in je rol als bestuurder. Als bestuurder van een tennisvereniging heb je allerlei ambities. Zo wil je bijvoorbeeld een bepaald prestatieniveau behalen of een milieubewuste vereniging zijn. Je werkt hard om dit voor elkaar te krijgen, maar onderweg kom je dilemma’s tegen die je uit koers kunnen brengen. Om jou als bestuurder

hierin te ondersteunen, zijn er vier inzichten ontwikkeld: samen doen, meenemen, eigenaarschap en support. Als je je bewust bent van de samenhang van deze inzichten, kun je je tijd efficiënter inzetten en daarmee zorgen voor een betere en sterkere vereniging. Vanaf half mei worden de workshops georganiseerd door het gehele land. Je krijgt tijdens deze workshop een aantal handvatten mee waarmee je met je medebestuurders aan de slag kunt gaan en je een sfeer op de club creëert waarin iedereen met plezier kan sporten en zich optimaal kan ontwikkelen. Houd Centrecourt.nl in de gaten voor meer informatie.

Wijzigingen clubs NIEUWE VERENIGING

District: Oost-Brabant Vereniging: VDHT Verenigingsnummer: 49259 District: Oost-Brabant Vereniging: KPJ Tennis Venhorst Verenigingsnummer: 47910 District: Rotterdam Vereniging: Open Tennisvereniging Alexanderstad Verenigingsnummer: 73840

OPGEHEVEN VERENIGINGEN District: Overijssel Vereniging: T.V. ‘t Wubbenhof Nummer: 64675 Per: 1-11-2017

District: Oost-Brabant Vereniging: Bata T.C. Nummer: 44321 Per: 31-12-2017

District: Rotterdam Vereniging: T.V. Alexanderstad Nummer: 73841 Per: 31-12-2017 District: Zeeland Vereniging: L.T.V. De Splinter Nummer: 85241 Per: 31-12-2017 District: Limburg Vereniging: Game ‘70 Nummer: 40188 Per: 31-12-2017 District: Utrecht Vereniging: T.V. Centre Point Nummer: 78238 Per: 31-12-2017 District: Gelderland Vereniging: Tennis Deest Nummer: 12900 Per: 31-12-2017 District: Overijssel Vereniging: T.V. Woolderes Nummer: 67249 Per: 31-12-2017

District: West-Brabant Vereniging: L.T.C. Olympia Nummer: 43844 Per: 31-12-2017

NAAMSWIJZIGING

District: Centraal-Brabant Vereniging: TV Gryphons (53306) Nieuwe naam: T.C. De Groote Wielen District: Oost-Brabant Vereniging: H.T.C. Son 2000 (54163) Nieuwe naam: H.T.C. Son Tennis

Gratis incassoservice voor tennisverenigingen Heb je problemen met leden die hun betalingsverplichtingen niet nakomen? Dit is niet alleen vervelend vanwege het mislopen van contributie, het goed opstellen van een herinnering of aanmaning kan ook veel tijd en energie kosten. De KNLTB ondersteunt aangesloten tennisverenigingen daarom met een gratis incassoservice, aangeboden door Schuman Incasso & Gerechtsdeurwaarders. Meer informatie hierover vind je op Centrecourt.nl/incasso.


20

OP DE VERENIGING

“ Het is hier gezellig, maar dat is niet het enige” Vereniging van het Jaar T.C. Domstad maakt het alle leden naar de zin

T.C. Domstad werd eind december verkozen tot Vereniging van het Jaar 2017. Niet vreemd, de Utrechtse vereniging klinkt als hét voorbeeld van hoe sport en sociale activiteiten samen kunnen gaan. Voorzitter Sanne van Bruijnsvoort: “Hoe leuk is het om actief bezig te zijn en daarna samen een borrel te drinken. Dat verenigingsleven proberen we hier heel warm te houden.”

Door: Mark van der Heijden

De lucht is grijs op deze zaterdagochtend, midden januari. De wind waait fris, de zon lijkt zich gedurende de dag niet meer te zullen vertonen. Het is dan ook rustig op het terrein van T.C. Domstad. Er staat slechts een enkele fiets op het pad van de ingang naar het clubhuis. Buiten wordt slechts op een van de zestien buitenbanen rondom getennist. De andere tennissers hebben de blaashal opgezocht. De begane grond van het clubhuis huisvest enkele kantoortjes – en er staat een tafelvoetbalspel in de hal. Een verdieping hoger is de ruime bar waarvandaan makkelijk over de banen kan worden uitgekeken. Het terras, dat over enkele banen en het daarnaast gelegen Amsterdam-Rijnkanaal uitkijkt, blijft vandaag dicht.

BANENDRUK

Voorzitter Sanne van Bruijnsvoort verontschuldigt zich binnen bijna voor de rust. Het is dan ook een beeld dat niet vaak wordt gezien bij de Utrechtse tennisvereniging. De banen zijn bij T.C. Domstad vaker wel dan niet bezet, om te mogen deelnemen aan de competitie wordt geloot en er is zelfs een wachtlijst voor nieuwe (volwassen) leden. “Onze grootste uitdaging is de banendruk”, zegt Van Bruijnsvoort. “Selectiespelers, jeugd, recreatieve spelers; het liefst wil iedereen aankomen en twee uur spelen. Dat is bij ons niet altijd mogelijk. Ons beleid is maximaal 1.120 voltijd leden, 75 leden per baan. Dat is lager dan waar de KNLTB mee rekent, maar dat komt omdat onze leden vaker tennissen. Als we negentig leden per baan aannemen, kun je de dranghekken klaarzetten.”


21


22

OP DE VERENIGING

T.C. Domstad ligt aan de westkant van Utrecht, ingeklemd tussen het Amsterdam-Rijnkanaal, de Leidsche Rijn en de Dominee Martin Luther Kinglaan, de kortste weg van de A2 naar het centrum van de stad. De vereniging is daar sinds 2000 gevestigd, toen de club voortkwam uit de fusie tussen de Utrechtse tennisverenigingen Wilskracht, Oudenrijn en ’t Sticht. De vereniging trekt jeugdleden vooral uit de nabijgelegen wijken Oog in Al en Lombok. De rest van de leden komt uit de gehele stad, en bestaat veelal uit oud-studenten die zijn teruggekeerd naar Utrecht – of juist daar zijn blijven hangen. “De selectie speelt eerste klasse, een prima niveau. Jeugdleden die op hun eigen club zijn uitgeleerd, kunnen hier doorstromen naar de hoofdselectie”, zegt Van Bruijnsvoort. “En we proberen ze allemaal op hun niveau en frequentie te bedienen.”

“We weten nu al dat we in 2022 de banen moeten vernieuwen. Dan moet je daar niet een jaar van tevoren naar gaan kijken” Sanne van Bruijnsvoort

VOORUITDENKEN

We kijken vanuit het clubhuis uit over de blaashal die van september tot en met maart vier banen overdekt. Van Bruijnsvoort vertelt dat de vereniging in september 2016 een beter geïsoleerde blaashal heeft kunnen plaatsen. Zoals in dat jaar ook zonnepanelen op het clubhuis zijn geplaatst en er sinds maart vorig jaar met led verlichte banen zijn. T.C. Domstad heeft voor die verbeteringen geld kunnen reserveren, doordat het in de begroting altijd vijf jaar vooruit plant. Van Bruijnsvoort: “We kijken per post of we verschuivingen zien: Welke worden duurder, welke zaken vallen misschien weer mee? Ook weten we nu al dat we in 2022 de banen moeten vernieuwen. Dan moet je daar niet een jaar van tevoren naar gaan kijken. We denken nu al na hoe dat te financieren, over de ondergrond en wat mogelijk is in de markt.”

LANGDURIGE VERBINDINGEN

Eenmalige investeringen als deze betaalt de vereniging uit sponsorgelden. “We proberen altijd langdurige verbindingen aan te gaan. En als we een

investering doen, proberen we er altijd een commercieel gesprek aan te verbinden. Dat lukt aardig goed. De leveranciers van de blaashal, ledverlichting en de plantenbakken zijn sponsor geworden. Daarbij maken we gebruik van het feit dat we een van de grootste verenigingen van Utrecht zijn. Veel mensen komen op dit park.” De tennisvereniging denkt daarbij met de bedrijven mee, vertelt Van Bruijnsvoort. “Niet altijd willen bedrijven geld betalen, vaak is het gunstiger dat zij hun product leveren. Zo geeft Polynet, de producent van de blaashal, ons na enkele jaren een nieuwe folie. Met Intersport hebben we afspraken gemaakt over de prijzen van ballen en kleding. Omdat het een eigen product is, is dit voor hen goedkoper maar is de waarde voor ons groter. Een win-winsituatie.” Waar mogelijk probeert T.C. Domstad de sponsoren te belonen. Het diner voor vrijwilligers organiseerde de vereniging bij de bowlingbaan die de vereniging sponsort. Van Bruijnsvoort: “Een van onze leden heeft een netwerkbedrijf. Met hem en andere tennisverenigingen zetten we ons netwerk in, zodat sponsoren elkaar kunnen ontmoeten. Voor de wat kleinere sponsoren in de regio is dat interessant.”

HULP

Van Bruijnsvoort, in het dagelijks leven consultant bij SAP-consultant Scheer Nederland, hoeft dit alles niet alleen op zich te nemen, integendeel zelfs. “Wat ik leuk vind aan mijn rol; we hebben 1.200 voltijdleden, ik hoef niet alles zelf te verzinnen. We wilden het pachtcontract van de horeca openbaar aanbesteden. Ik heb daar geen ervaring mee, maar dan staan er twee leden op en komt er een goed advies uit.” De club kan ook terugvallen op Vereniging Sport Utrecht, de belangenvereniging voor Utrechtse sportverenigingen. Die wees T.C. Domstad er bijvoorbeeld op dat de club rijkssubsidie kan aanvragen voor ledverlichting rond de banen. “Ik heb ook korte lijnen met de KNLTB, trends in de tenniswereld pikken we wel op.”

JONGEREN

Terwijl de barman ons iets te drinken voorzet, vertelt Van Bruijnsvoort dat de vereniging zich soms ook niet aan trends kan onttrekken. Ook bij T.C. Domstad zeggen veel jeugdleden hun lidmaatschap op zodra ze boven de veertien jaar zijn. De aanwas van de jongste jeugd verloopt echter prima. Van Bruijnsvoort: “We zijn heel actief op scholen. Trainers gaan langs en geven trainingen tijdens de gymles. Overdag wordt het clubhuis gebruikt door een buitenschoolse opvang. Ouders en kinderen zien de vereniging dus – al hebben we nooit studie


23


24

OP DE VERENIGING

gedaan naar het effect daarvan. En er wonen leden in de omliggende wijken. Als hun kinderen gaan tennissen, krijg je die er bijna zo bij.” Maar net als bij veel andere verenigingen het geval is, ziet T.C. Domstad veel van deze kinderen vertrekken als ze ouder worden. “Jongeren die in de selectie spelen, blijven vaak wel. Maar bij andere jongeren is het heel lastig. School en huiswerk geven hoge druk bij kinderen en vaak is tennis de tweede sport.” En die delft dus vaak het onderspit, bedoelt Van Bruijnsvoort. “Vroeger, in mijn jeugd, ging je gewoon spelen op de club, nu moeten we ze naar de club trekken. We proberen bijvoorbeeld wel tossen te organiseren, zodat de jongeren gewoon komen.” Uiteindelijk wordt het een vicieuze cirkel. “Een van de problemen met tienertennis is dat de verschillen zo groot worden. Als je op je twaalfde begint, word je door meer ervaren leeftijdsgenoten van de baan

“Onze grootste uitdaging is de banendruk. Selectiespelers, jeugd, recreatieve spelers; het liefst wil iedereen aankomen en twee uur spelen” Sanne van Bruijnsvoort

geslagen. Dan kun je wel op niveaus indelen, maar dan heb je weer massa nodig”, zegt hij berustend. “Dit is nu een onderdeel waarbij onze jeugdcommissie zit te zoeken naar leuke best practices.”

BRUISEND

De vereniging is erg populair bij de generatie daar­ boven. Het grootste deel van de leden is tussen de


25

De banen zijn bij T.C. Domstad vaker wel dan niet bezet, om te mogen deelnemen aan de competitie wordt geloot en er is zelfs een wachtlijst voor nieuwe (volwassen) leden

anderen komen naar de trainingen en zijn daarna weer weg”, zegt Van Bruijnsvoort. “Voor veel leden speelt hun sociale leven zich hier af. Hoe leuk is het om actief bezig te zijn en daarna samen een borrel te drinken?! Dat verenigingsleven proberen we hier heel warm te houden.”

VERENIGING VAN HET JAAR

25 en 45 jaar oud, bijzonder voor een tennisvereniging. De vereniging is dan ook bijzonder actief om het deze – en alle andere – leden naar de zin te maken.

De vereniging heeft het dus bijzonder goed voor elkaar – los van de moeite die ook T.C. Domstad heeft om jongeren vast te houden. Leden zijn bijzonder actief binnen de vereniging, de selectie speelt op een hoog niveau en de leiding heeft een duidelijk beeld van wat de vereniging nodig heeft en hoe dat te realiseren.

“Als je onze activiteitenkalender neemt, denk ik dat we bovengemiddeld veel activiteiten organiseren. Buiten de competities en toernooien om hebben we wel vijftien eendagstoernooien. Aan die activiteiten zit altijd een thema vast en we zorgen ervoor dat men na het tennissen hier lekker gaat borrelen. Sommige activiteiten monden uit in feesten tot in de late uurtjes”, zegt Van Bruijnsvoort.

Dat vond ook Van Bruijnsvoort, en om dat voor het voetlicht te brengen stelde hij voor T.C. Domstad aan te melden voor de verkiezing van Vereniging van het Jaar. “Sinds ik voorzitter ben, maak ik al elk jaar een filmpje met een compilatie van activiteiten. Ondanks de luxeproblemen die we hebben, vind ik het heel knap wat we elk jaar weer samen, met vrijwilligers, trainers en leden, voor elkaar krijgen.”

De activiteiten en feesten zijn het bindmiddel van de vereniging. “De voornaamste reden hiervoor is ledenbehoud. Zoals ik zei, is de banendruk ons grootste probleem. Daar moeten we iets tegenoverstellen. Tennis is de bindende factor, maar we zien dat iedereen op zijn eigen manier sociale activiteiten belangrijk vindt.”

Hij begint opnieuw te stralen als hij over de prijs vertelt. “Ik zie het primair als bedankje; niet alleen aan de vrijwilligers, ook aan de leden. Ik ben er onwijs trots op. Toevallig was er een eendagstoernooi op de dag van de uitreiking. Eenmaal terug in het clubhuis heb ik het rapport aan meer dan honderd man voorgelezen.” De uitverkiezing is voor hem geen eindpunt. “Het werkt voor mij supermotiverend. Ik ga niet achteroverleunen, maar met dezelfde energie nieuwe dingen verzinnen.” t

SERIEUS TENNIS

“Sommigen noemen onze vereniging bruisend; dat vind ik wat overdreven. Het is gezellig, maar dat is niet het enige”, verzekert Van Bruijnsvoort. “We spelen heel serieus tennis. Met een Brabantse vereniging hebben we het hoogste percentage leden dat deelneemt aan de competitie. Dit jaar spelen we opnieuw met twee teams in de eerste klasse. We willen ook dat de jeugd het naar zijn zin heeft.” “Maar de activiteiten horen er wel bij”, voegt hij daaraan toe. En dus vertrekt hij een dag na ons gesprek met 45 leden naar Oostenrijk om te skiën, speelde er op de nieuwjaarsborrel een uit leden bestaande coverband en reizen tachtig leden jaarlijks met bussen naar Zandvoort af om te gaan beachtennissen, met een barbecue na afloop. “Iedereen moet zelf bepalen hoe belangrijk tennis en deze vereniging zijn in hun leven. Sommigen zijn er bijna elke dag,


26

LEDEN WERVEN

Actieve wervingsacties zorgen bij TV ’t Slotje voor extra jeugdleden


27

In maart komen de tenniskriebels bij iedereen op de club weer naar boven. Het nieuwe seizoen staat op het punt van beginnen en voor veel verenigingen staat de traditionele open dag voor de deur. Een mooi startpunt voor een jaar vol activiteiten om ‘vers bloed’ naar het tennispark te trekken.

Door: Jeroen Haarsma

Bij dat werven kwamen de ervaring die Booy opdeed in de hockeywereld mooi van pas. “Ik was eerder voorzitter van de technische commissie van een hockeyclub. Daar zochten we de scholen op om jeugdleden te werven. Die tactiek besloot ik ook toe te passen bij de tennisvereniging.”

TENNISLERAAR

TV ’t Slotje uit het Brabantse Beek en Donk maakte angstige tijden mee. Zo’n zeven jaar geleden was het aantal jeugdleden gekelderd naar 68. Jeugdvoorzitter Mark Booy zag het met lede ogen aan. “Ik vind: een tennisvereniging zonder jeugd heeft geen toekomst.” Booy nam een kleine vijf jaar geleden het roer over als jeugdvoorzitter. Zijn voorganger was “een fantastische man”, zo benadrukt hij. “Maar ook iemand die niet aan vernieuwen deed. Hij had zoiets van: Als kinderen bij ons willen tennissen, komen ze vanzelf naar ons toe. Maar zo werkt het niet meer. Die filosofie was twintig jaar geleden misschien prima, maar nu moet je ‘van je plek af’. Actief werven!”

TV ’t Slotje zocht en vond contact met vijf basisscholen. Twee keer per jaar volgden de leerlingen van de groepen 4 tot en met 6 een tennisles. De gevolgen waren snel zichtbaar. “Per sessie hadden we al snel vijftien tot twintig kinderen die besloten een gratis tennisles te komen volgen bij ons op de vereniging. Die eerste les kregen ze dus cadeau. Vaak wisten we deze kinderen vast te houden en werden ze lid.’’ Zo klom het ledenaantal al snel weer richting een ‘gezond’ aantal van honderd. ’t Slotje is gezegend met een tennistrainer die lol heeft in het trainen van de jeugd. Dat is belangrijk, want een grote rol in de activiteiten gericht op nieuwe aanwas is weggelegd voor de tennisleraar, aldus Edwin Giethoorn. Hij is Accountmanager van de KNLTB in Westen Oost-Brabant en drukt verenigingen op het hart om trainers actief te betrekken bij de wervingsplannen. “Ga om tafel met die man of vrouw. De club en de trainer hebben hetzelfde belang: zo veel mogelijk leden op het park.”

TENNISFEESTJE OP SCHOOL

De trainer speelt een sleutelrol bij het project Tenniskids@school. Naast kennismaking met de tennissport biedt Tenniskids@school ook mogelijkheden om leden te werven. Het is een handige manier om de jeugd te bereiken in hun eigen omgeving, namelijk op school. “In een ideale situatie zorg je ervoor dat de tennisleraar een gymles overneemt. Op deze manier wordt de leraar al een ‘bekend gezicht’ voor de kinderen en zullen ze eerder enthousiast zijn om ook bij deze leraar te komen tennissen ná schooltijd”,

“Meeliften is niet genoeg. Je moet als vereniging ook écht iets neerzetten” Edwin Giethoorn

weet Giethoorn. Het gaat erom dat de trainer er in de eerste plaats voor zorgt dat deze les een feestje is en kinderen dolenthousiast raken. Het organiseren van de tennislessen op school is nog niet voldoende voor een geslaagde wervingscampagne. Om te zorgen dat kinderen ook écht lid worden van de tennisvereniging, is de follow-up erg belangrijk. Het vervolg op de club is29

hét moment om de kinderen en de ouders definitief te overtuigen van de waarde van een lidmaatschap. Hierbij kun je als vereniging gebruikmaken van diploma’s, vervolgactiviteiten zoals naschoolse tennislessen en aanbiedingen die ‘niet geweigerd kunnen worden’.

OUDERS

Tenniskids@school is in eerste instantie natuurlijk gericht op kinderen. Maar vergeet vooral de ouders niet, geeft Giethoorn als tip. “Betrek hen actief bij de lessen. Veel ouders van jonge kinderen zijn rond de dertig, veertig jaar oud en zijn misschien ook wel geïnteresseerd in een lidmaatschap.’’ Er zijn verschillende manieren om de ouders te betrekken bij de tennisactiviteiten van hun kroost. Dat kan door een brief mee te geven aan de kinderen, door middel van een digitale nieuwsbrief, door het inzetten van Facebook of door de ouders zelf aan te spreken op het schoolplein na de les. Ook de lokale media zijn een goede manier om ouders te informeren. Er zijn tennisverenigingen die hiermee fraaie successen wisten te boeken.

Zo ook ’t Slotje, de vereniging die hoopt binnenkort de 150 leden aan te tikken. “Dat gaan we redden. En niet alléén dankzij de jeugd. We zien dat ouders die met de jongste kinderen meedoen tijdens de les, soms minstens zo enthousiast raken. Vaak zijn het de moeders. En die worden dan zelf lid. De lessen voor de jeugd zijn dus ook goed voor ons seniorenbestand…’’ TV ’t Slotje vond daarnaast aansluiting bij het systeem van de Roefeldagen. Een aanrader voor alle verenigingen in deelnemende gemeenten, zegt Booy. “Bij het ‘roefelen’ kunnen ook scholieren uit omliggende dorpen terecht op onze vereniging, want dan gaan de vriendjes en

vriendinnetjes van ‘onze’ scholieren mee op pad. En dan zien zij wat voor faciliteiten wij te bieden hebben en raken ze hopelijk enthousiast.”

TENNISKIDS BLAUW

Twee jaar geleden sloot ’t Slotje zich aan bij het KNLTB-initiatief Tenniskids Blauw, waarbij er speciale tennislessen worden georganiseerd voor kinderen van vijf of zes jaar oud, oftewel de groepen 1 tot en met 3. “Ongelooflijk leuk”, vindt Booy. “Dan vragen we die kids: ‘Doe je al aan een andere sport?’ En dan zeggen ze: ’Schoolzwemmen’. Dat is ideaal voor ons; tennis is dan nog een eerste keus voor als het zwemmen stopt. Op latere leeftijd zie je vaak dat kinderen tennis ‘erbij doen’ en

“De filosofie van ‘Ze komen vanzelf wel naar ons toe’ was twintig jaar geleden misschien prima, maar nu moet je van je plek af. Actief werven!” Mark Booy


30

LEDEN WERVEN

“Ga om tafel met je trainer. De club en de trainer hebben hetzelfde belang: zo veel mogelijk leden op het park” Edwin Giethoorn

dat ze, net als hun vriendjes, al op voetbal zitten.” De KNLTB maakt het mogelijk dat de allerjongsten een jaar lang gratis lid zijn. “Op een speelse manier leren zij hoe je met een racket omgaat, hoe je een bal moet raken en dat soort zaken.” Inmiddels heeft ’t Slotje twaalf ‘kleintjes’ als lid. “Er zit nog een enorme groei in, dat weet ik zeker. Veel verenigingen, ook die van ons, richtten zich vooralsnog vooral op ouderen leden. Er moet een omslag komen, met de focus op de jeugd.”

OPEN DAG

Maart is al jaren een ideale wervingsmaand. Meer dan vijftig procent van de verenigingen houdt in deze maand een open dag, aldus Henk Schut, Manager Verenigingsondersteuning van de KNLTB. “Het seizoen begint weer, de banen gaan open, een mooi moment om te werven.” Niks mis mee, maar Schut plaatst wel een aandachtspunt. “In april start de competitie en richten veel leden en vrijwilligers zich dáárop. Aan de nieuw geworven leden wordt soms te weinig aandacht besteed. Dat zien we vaak fout gaan. Deze nieuwe

leden moeten het dan zelf maar een beetje uitzoeken en houden er na een jaartje weer mee op. Dat is natuurlijk zonde van alle moeite die je steekt in het werven. Zorg dat er bijvoorbeeld een commissie is binnen de vereniging die zich richt op het begeleiden van nieuwe leden”, adviseert Schut. Giethoorn wijst er ook op dat je goed moet nadenken over hoe je de open dag organiseert. “Hoe ga je mensen naar het park lokken? Een advertentie in de lokale krant of een uitnodiging in de brievenbus werkt minder goed. De kans is namelijk groot dat degene die dit leest, denkt: Ik ken daar niemand. Dus dan is de drempel te groot. Als je zorgt dat bestaande leden anderen uitnodigen, wordt het al snel een stuk vertrouwder voor iemand om mee te gaan naar een open dag. Zet je leden daar dus vooral op in.”

BEGINPUNT

Maart is een mooi startpunt voor de wervingscampagne. Een beginpunt van een


31

kalenderjaar vol activiteiten. Het is hét moment om in kaart te brengen waaraan de vereniging dit jaar allemaal meedoet. “Sluit je bij zo veel mogelijk initiatieven aan”, geeft Giethoorn de verenigingen mee. Zo is er de AH Sportactie. Weliswaar pas in september, maar iets om nu al over na te denken. Klanten van Albert Heijn met een volle spaarkaart mogen vijf keer gratis sporten bij deelnemende sportclubs naar keuze. Een unieke kans om de vereniging lokaal te promoten en om nieuwe leden te werven. Denk met andere enthousiaste organisatoren en trainers binnen de club alvast na over de kansen en mogelijke sportactiviteiten en wijs een coördinator aan. Specifiek voor tennisverenigingen staat een aantal aandachtspunten en voorbeelden van activiteiten op Centrecourt.nl/ledenwerving. Giethoorn wijst erop dat het voor verenigingen ook de moeite waard is om vast na te denken over de zomermaanden. “Met name de Zomer Challenge biedt kansen.

Dit programma is gericht op niet-tennissers in de leeftijdscategorie 18-45 jaar.’’ In de zomermaanden hebben veel teamsporten een zomerstop, zoals bij voetbal en hockey. Speciaal voor deze sporters (maar ook voor sporters die veel binnen sporten en nu wel naar buiten willen) is er de Zomer Challenge: een compact lidmaatschap van drie maanden. Spelers kunnen tijdens deze drie maanden vrij spelen, krijgen een aantal lessen of clinics en stomen zich zo klaar voor het afsluitende evenement: het Zomer Challengeeindtoernooi. De ideale mogelijkheid voor deze sporters om fit de zomer door te komen.

Tot slot geeft Giethoorn als tip mee om vooral de lokale initiatieven op de voet te volgen. “Elke gemeente heeft zo z’n eigen acties waarbij je je als vereniging kunt aansluiten. Iets als Sjors Sportief, van Cultuur- & Sportstimulering Nederland, bestaat in meer dan vijftig gemeenten. Zorg dat je daar als tennisvereniging bij bent.” Sjors Sportief brengt basisschoolkinderen met sport binnen de gemeente in aanraking. Maar waar je je als tennisvereniging ook bij aansluit: doe het goed. “Meeliften is niet genoeg”, aldus Giethoorn. “Je moet als vereniging ook écht iets neerzetten.” t

“Betrek ouders actief bij de lessen. Veel ouders van jonge kinderen zijn misschien ook wel geïnteresseerd in een lidmaatschap” Edwin GiethoornCOLUMN

Kom op Robin Haase! De pupillen verwijd, het gezicht knalrood en de mond wagenwijd open. Het gezicht van de Spanjaard Roberto Bautista Agut zegt veel. Na een bijna drie uur durend spektakel in de halve finale van het toernooi van Auckland verslaat hij Robin Haase in drie zenuwslopende tiebreaks. De enorme ontlading bij de Spanjaard zegt veel over het niveau van Haase. Het spel van de Nederlander wordt door zijn collega zeer gerespecteerd en ook bij de tennisfans is hij populair, want het publiek in Nieuw-Zeeland geeft Haase een staande ovatie. Het is niet de eerste keer dat hij de harten van de toeschouwers verovert. Weet u nog dat moment in Montreal, toen hij tegen Federer speelde. En verloor. Dat verlies werd geen thema, zijn grapje wel. “My name is Robin” riep hij tegen een man die “Come on Roger!” schreeuwde. Vanaf dat moment kreeg hij de fans op zijn hand, ging ontspannen spelen en maakte er een mooie wedstrijd van, ook al was Roger te goed. In Auckland wist hij het publiek ook op de banken te krijgen. In bijna veertig graden was het gevecht tegen de Spanjaard er een om je vingers bij af te likken. Twee counteraars, twee atleten, twee alleskunners en twee vechters die iedere hoek van de baan gebruikten om hun klasse te tonen. Dat leverde absurd goed tennis op. Als er punten uit een wedstrijd op Twitter worden gezet en er reacties komen uit de hele tenniswereld, dan weet je dat het een partij was waar je bij had willen zijn. Haase versus Bautista Agut was zo’n partij. Er waren lovende kritieken over het talent van de Nederlander: zijn met links geslagen forehand, zijn korte cross op een haast onhaalbaar dropshot of die onderhandse service van de dag daarvoor. Op Twitter: “It is Haase again”, want de tennisliefhebber begint door te krijgen hoe veelzijdig en spectaculair hij kan tennissen. Vorig jaar op het centercourt van het De tennisliefhebber begint door grastoernooi in Halle had Haase ook zo’n moment dat de tenniswereld in vervoering te krijgen hoe veelzijdig en bracht. Hij versloeg Richard Gasquet en sloeg daar een niet te beschrijven toverpunt dat spectaculair Haase kan tennissen nog steeds het internet over gaat. Zo heeft Robin Haase internationaal een mooie reputatie opgebouwd als goede en vooral aantrekkelijke speler om naar te kijken. Ook in Nederland lukt het Robin Haase steeds beter zijn imago op te poetsen en het respect af te dwingen dat hij verdient. Zijn intensiteit en zijn emoties werden vroeger niet altijd begrepen. Maar als kopman van het Nederlands Davis Cupteam die nooit verzaakt, heeft hij veel goodwill gekweekt. Topresultaten en een vaste positie in de top vijftig van de wereld ook. Hij staat in het begin van dit seizoen machtig te tennissen, dolt tegenstanders en wint veel wedstrijden. Nu alleen nog succes bij de grand slams. Hij heeft er nog drie te gaan. Kom op Robin! Marcella Mesker Tenniscommentator NOS en Ziggo Sport

33


34

SOCIAL WALL

#Evenementen

Beleving van tennis op het hoogste niveau! Tennis is een wedstrijdsport. Het plezier in tennis wordt bevorderd door het spelen van wedstrijden en het trainen voor wedstrijden. Ook het kijken naar tennis op het allerhoogste niveau is voor veel tennisliefhebbers een manier om te genieten van de tennissport. Elk jaar zijn er vele toernooien waaraan de Nederlandse tennistop deelneemt, zoals de Davis Cup, Fed Cup, grandslamtoernooien en de Doubles Masters voor rolstoeltennissers. Voor zowel spelers als fans zijn dit mooie momenten om te delen op social media!


35


36

VOORJAARSCOMPETITIE

“De 8&9-competitie is een heel mooie manier om meer mensen com

Spelen van competitietennis Competitie spelen loont. Want, zo blijkt uit onderzoek: competitiespelers blijven langer lid. Clubs doen dan ook van alles om meer spelers aan de competitie te laten deelnemen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een andere baanplanning. Ook bij de introductie van de Zomeravondcompetitie en de 8&9-competitie zien veel tennisverenigingen dat competitie spelen aan populariteit wint, zoals ook de invoering van verkort spelen in de competitie voor een stijging van het aantal competitieteams zal zorgen. LTC Startbaan, Hercules en TV Merlenhove delen hun enthousiaste ervaringen met de nieuwe competitievormen.

Door: Edward Swier

Het was een simpele aanpassing. Maar dankzij slim denkwerk beschikken competitieteams bij ULTV Rhijnauwen in Bunnik nu wel altijd over twee tennisbanen. Competitiedagen zijn daardoor aanzienlijk korter geworden. Verenigingscompetitieleider Lambert Beekhuis van ULTV Rhijnauwen besloot om de eerste wedstrijden met een halfuur te vervroegen en de middagshift een halfuur later te laten aanvangen. Dankzij het vrijgekomen uur kan er altijd op twee banen tegelijk worden gespeeld. Het is een mooi voorbeeld van hoe clubs ervoor kunnen zorgen dat ze aantrekkelijk blijven voor hun leden. Slimme oplossingen zijn een garantie voor de toekomst. Beekhuis: “De ochtend- en middagshifts lopen nu naadloos in elkaar over. Het bespaart zo veel onnodige wachttijd. De middaggroep begint wel later, maar die tijd haal je vanzelf weer in. Competitietennissers hebben behoefte aan een kortere wedstrijddag. Met deze aanpassing voorzien wij hierin. De verandering draagt positief bij aan het behoud van het huidige aantal competitietennissers. Daarnaast maakt het mijn werk als competitieleider ook een stuk gemakkelijker.”

PLANBAARHEID

Een goede planning is cruciaal, dat weet iedere club. Het liefst probeer je als vereniging de planning zo veel mogelijk te handhaven om te zorgen dat een competitiedag voorspoedig verloopt. De KNLTB denkt graag mee met de clubs. Om de competitie voor spelers en Verenigingscompetitieleiders

beter planbaar te maken – een wens die al sinds jaar en dag bestaat in tennisland – vallen met ingang van 2018 alle competitiedubbels onder de regels voor verkort spelen. Met andere woorden: bij een gelijke stand na twee sets (1-1) wordt, in plaats van een volledige derde set, een wedstrijdtiebreak tot en met tien punten gespeeld. Daar zo’n zeventig procent van alle competitieduels dubbelpartijen betreft, en met het verkort spelen de derde set niet meer zo lang duurt, gaan de extremen eruit. Dat maakt dat de planning voor verenigingen veel beter te handhaven is.

MEE MET DE TIJD

De Zomeravondcompetitie en de 8&9-competitie worden in 2018 compact aangeboden, dus niet alleen met een wedstrijdtiebreak in de derde set, maar ook met een beslissend punt bij een gamestand van 40-40. Bij TV Te Werve in Rijswijk is Leo Mentink, tennisschoolhouder en wedstrijd- en competitieleider, zeer te spreken over compact én verkort spelen. Hij noemt het een “te prijzen ontwikkeling die duidelijke voordelen heeft. Het maakt dat de wedstrijdduur veel regelmatiger wordt. Verkort spelen voorkomt bovendien dat toernooien en competitiedagen ontzettend uitlopen.” Het geeft minder problemen voor wat de baancapaciteit betreft, en bovendien zijn de wedstrijden voor spelers met een drukke agenda veel beter te plannen. Mentink vond dat zijn vereniging met de tijd mee moest gaan, dankzij een wijziging van de reglementen gebeurde


37

petitie te laten spelen en ze vast te houden”

wint aan populariteit

dat uiteindelijk. Nu hoef je bij toernooien van TV Te Werve niet meer pas na tien uur ’s avonds te beginnen en lopen de wachttijden niet langer extreem hoog op. Mentink: “Er waren twee heel duidelijke praktische problemen die zich regelmatig voordeden. Dat waren de te lange competitiedagen en de veel te lange wachttijden voor de wedstrijden bij toernooien, omdat enkele wedstrijden nu eenmaal uitlopen. Dat is heel vervelend en dat willen mensen niet meer, zo is dat nu eenmaal. Wil je als vereniging een beetje met de tijd mee, dan verander je dat.” Volgens Mentink went het verkort spelen snel. Een collega deed er zelfs een onderzoekje naar voor een proefschrift. “Bij dat onderzoek waren vrijwel alleen mensen betrokken die sceptisch stonden tegenover verkorte vormen van spelen.

“In een technische commissie heb je weleens de neiging je vooral te richten op de topteams. Maar we zijn er nu van overtuigd geraakt dat je ook die andere spelers voldoende aandacht moet geven” Rogier Beenders


38

VOORJAARSCOMPETITIE

DOORDEWEEKS

Rien Hogerwerf, Verenigingscompetitieleider bij Startbaan: “We zijn ermee begonnen omdat ook wij uiteindelijk willen dat meer leden, in welke vorm dan ook, kiezen voor competitietennis. In de weekenden zaten we echter al vol, er was maar weinig ruimte voor nieuwe spelers. Toen de kans zich voordeed, hebben we direct de Zomeravondcompetitie aangeboden! We waren heel blij met die mogelijkheid.” De drie teams van Startbaan die zich vorig jaar inschreven, bestonden geheel uit nieuwe competitiespelers. Willibrord Koot was één van hen. Hij kijkt met veel plezier terug op de Zomeravondcompetitie. “Het was mijn eerste kennismaking met competitietennis en ik vond het erg leuk! De sfeer was aangenaam, ook na de wedstrijden. We hebben eigenlijk altijd na de wedstrijden wel gezellig een drankje op het terras gedaan, het was over het algemeen ook prima weer.” Compact spelen viel in de smaak bij Koot. “Juist op zo’n doordeweekse avond wil je voorkomen dat je uiteindelijk tot half één op de baan staat. Het is fijn dat de wedstrijden er na een uur en een kwartier, hooguit anderhalf uur op zitten, ook als de score gelijk opgaat. Ik ben heel blij dat dit competitieaanbod er doordeweeks bij gekomen is. Dat is voor mij echt een uitkomst. Hopelijk doen er in 2018 nog meer teams mee!”

“Het is fijn dat in de Zomeravondcompetitie de wedstrijden er na hooguit anderhalf uur op zitten, ook als de score gelijk opgaat” Willibrord Koot

Ze zijn met de nieuwe regels gaan spelen en bijna allemaal waren ze achteraf veel minder negatief dan van tevoren.” Hij zou de sport nog verder willen moderniseren. “Zo vind ik persoonlijk doorspelen bij een netservice ook een goed idee. Kom op, het tennis moet sneller en dynamischer!”

LAAGDREMPELIG

Ook de 8&9-competitie blijkt in een behoefte te voorzien. Het is een prachtige gelegenheid om ongedwongen kennis te maken met competitietennis. Omdat je tegen mensen van je eigen niveau speelt, en de resultaten geen invloed hebben op je speelsterkte, is de drempel laag. Esther Hesp, Verenigingscompetitieleider bij Hercules in Utrecht: “Het is heel goed dat er nieuwe competitievormen zijn geïntroduceerd. De 8&9-competitie paste prima in ons aanbod. De doelgroep reageerde heel enthousiast! Ze vonden het geweldig dat er de mogelijkheid was om competitie op hun eigen niveau te spelen en daar ervaring in op te doen.”

LICHTE VREES NIEUWE COMPETITIEVORMEN

Verkort spelen geldt, als gezegd, in 2018 in de competitie voor alle dubbelpartijen. In de 8&9-competitie en de Zomeravondcompetitie geldt in 2018 compact spelen: het spelen van een beslissend punt bij een stand van 40-40 en in het geval van een derde set een beslissende wedstrijd­ tiebreak (tot en met tien punten, twee punten verschil). Veel verenigingen zijn – mede dankzij de beter planbare opzet – erg te spreken over de Zomeravondcompetitie en de 8&9-competitie. Bij LTC Startbaan in Amstelveen werd de Zomeravondcompetitie aangegrepen om meer mensen enthousiast te maken voor het spelen van competitie. Op de geijkte momenten, de tot dan gebruikelijke competitiedagen, waren de twaalf banen op het park echter al heel vol. En dus bood de Zomeravondcompetitie uitkomst.

Net als bij Hercules waren ze bij TV Merlenhove in Heemstede verrast over het animo. Rogier Beenders, voorzitter van de technische commissie: “Wij zien bij ons op de club ook wel de lichte vrees bij mensen om aan de competitie te beginnen en hebben ook al vaker gezien dat nieuwe leden die direct aan de reguliere competitie meedoen, teleurgesteld afhaakten. Het kan goed gebeuren dat je wordt weggeslagen door veel betere spelers en dat is geen prettige binnenkomer. Het kost veel moeite om die competitiespelers binnenboord te houden. Dus is de 8&9-competitie een heel mooie manier om meer mensen competitie te laten spelen en ze vast te houden. We hebben dertien banen en hadden dus ook wel de ruimte om meer mensen competitie te laten spelen.” Beenders vervolgt: “We hebben sowieso meer 8’jes en 9’tjes op de club dan ik dacht! Voor die bewustwording is het al


39

“Wil je als vereniging een beetje met de tijd mee, dan verander je” Leo Mentink

heel goed. In een technische commissie heb je weleens de neiging je vooral te richten op de topteams, er moet immers gepresteerd worden. Maar we zijn er nu van overtuigd geraakt dat je ook die andere spelers voldoende aandacht moet geven. We hebben het dan ook serieus aangepakt.” Deden vorig jaar, ondanks de onbekendheid ervan, al veel tennissers mee aan de Zomeravondcompetitie en de 8&9-competitie, de KNLTB rekent op de aanzuigende werking van de enthousiaste leden. Zo’n 200.000 tennissers spelen competitie in Nederland, de bond hoopt dat steeds meer clubs gaan inzien dat het spelen van de 8&9-competitie bijdraagt aan het behoud van leden.

OVERIGE WIJZIGINGEN

De versoepeling van de invallersregeling zal ook een impuls gaan betekenen voor het competitietennis. Vanaf 2018 mag een speler onbeperkt invallen zolang hij of zij maar rekening houdt met maximaal twee punten marge in de (door de KNLTB gepubliceerde) klassevolgorde. De verwachting is dat het aantal dispensatieaanvragen met negentig procent zal dalen, het wordt immers veel makkelijker om invallers te regelen. Ook voor Tenniskids Oranje zijn er, naar aanleiding van een enquête onder ouders, trainers en de Functionaris Tenniskids, enkele aanpassingen aangekondigd. Er is voor gekozen om de telling meer tennisspecifiek te maken en deze beter te laten aansluiten bij de telling in groen. In 2018 gaan de kinderen spelen om vier gewonnen games en wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij een stand van 40-40. Bij een 3-3-stand wordt een beslissende game gespeeld. In de toekomst blijft het belangrijk samen met clubs te zorgen voor een aantrekkelijke competitie, zodat er meer leden behouden blijven. Er wordt nagedacht over een betere spreiding van de competitievormen, harmonisatie van het aantal vormen, het compact aanbieden van aanvullende vormen en de garantie van twee banen per team. t

EEN MARKTPLAATS VOOR COMPETITIESPELERS De KNLTB komt de verenigingen tegemoet in hun zoektocht naar voldoende competitiespelers. Op de website KNLTB.nl/marktplaats kunnen teams advertenties plaatsen op de Competitie Marktplaats om bijvoorbeeld vervanging te zoeken voor een geblesseerde teamgenoot of om het team compleet te maken. Via de Competitie Marktplaats worden teams en spelers aan elkaar gekoppeld. Zo kun je als team en/of vereniging (Verenigingscompetitieleider) een advertentie plaatsen met daarin vermeld naar wat voor type competitiespeler je op zoek bent. Je kunt aangeven wat voor een competitie jullie spelen, op welke dag en in welke periode, maar ook wat voor speelsterkte en leeftijd de nieuwe teamgenoot moet hebben. En ten slotte kun je ook nog een persoonlijke tekst plaatsen voor meer uitleg.


40

KORTE BERICHTEN

World Team Cup in Apeldoorn Naast de Wheelchair Doubles Masters komt ook het grootste internationale rolstoeltennistoernooi naar Nederland! Met steun vanuit de provincie Gelderland zullen van 28 mei tot en met 3 juni 2018 de beste rolstoeltennissers in Apeldoorn hun opwachting maken voor de BNP Paribas World Team Cup, het wereldkampioenschap rolstoeltennis voor landenteams.

‘Veteranen’ vanaf nu ‘Senioren’ De naam ‘veteranentennis’ is gewijzigd in ‘seniorentennis’. Aanleiding hiervoor is dat de benaming ‘veteranen’ niet aansluit bij de leeftijdscategorie die de meeste mensen daarmee associëren. De bedoeling is om vanaf nu de doelgroep 35+-tennissers als ‘senioren’ beter te bedienen. Ook internationaal gezien sluit dit beter aan bij de praktijk, aangezien in het internationale circuit gesproken wordt over Young Seniors (35+), Seniors (50+) en Super Seniors (65+). In alle leeftijdscategorieën wordt hier dus gesproken over Seniors (senioren) en niet over Veterans (veteranen).

Het toernooi is te vergelijken met de Davis Cup en Fed Cup. T.C. Sprenkelaar en T.V. De Maten in Apeldoorn vormen in 2018 het decor voor het landentoernooi. Wil jij de beste rolstoeltennissers in actie zien? Houd dan Worldteamcup2018.com in de gaten.


41

Werf nieuwe jeugdleden met Tenniskids@ school!

Nieuwe functionaliteiten KNLTB ClubApp Maakt jouw club al gebruik van de KNLTB ClubApp? Dit is hĂŠt moment om in te stappen! In januari zijn er nieuwe functionaliteiten aan de app toegevoegd: pushberichten, het raadplegen van de ledenlijst en afhangen via het nieuwe KNLTB Afhangbord. En het mooiste komt er nog aan: op zeer korte termijn komen alle competitie-uitslagen, -standen en toernooi-informatie in de app. Een toegevoegde waarde voor iedere club en speler! Ruim 400Â clubs maken inmiddels gebruik van de KNLTB ClubApp. Wil je meer weten over de ClubApp? Ga dan naar www.knltb.club.

Ledenpas 2018

NLTennis Vereniging

Verenigingsnummer

Naam

Dit wordt de nieuwe Ledenpas in 2018!

Geboortedatum

Geslacht

Enkel cat.

Dubbel cat.

www.knltb.nl

Bondsnummer

Hoe kun je meer kinderen laten tennissen bij je vereniging? Met Tenniskids@school! Deze lesmethode van de KNLTB is ontwikkeld om de jongere jeugd in hun eigen omgeving te bereiken: op school of bij de buitenschoolse opvang (BSO). Behalve kennismaking met de tennissport is Tenniskids@ school bij uitstek geschikt om nieuwe jeugdleden te werven. Bij Tenniskids@school verzorgt een tennisleraar tijdens gymlessen of sportactiviteiten van een BSO kennismakingslessen. Kinderen kunnen zo op een laagdrempelige manier kennismaken met de tennissport. Kijk op Centrecourt.nl/ school voor een compleet stappenplan en concrete voorbeelden van andere verenigingen.


42

ICT-LANDSCHAP

De digitale revolutie bij pionier TC Cash “Het kwam precies op het goede moment” Voor TC Cash in Rijen was het zo klaar als een klontje: je leden moet je goed op de hoogte houden van alles wat er op de vereniging speelt. Of het nu om activiteiten, vergaderingen, competities, trainingen of feestjes gaat, het is van het grootste belang goed te communiceren. Vandaar dat de Brabantse tennisclub onder meer gebruikmaakt van de KNLTB ClubApp en binnenkort ook een via de bond gefaciliteerde website gaat gebruiken. Ondertussen draait het nieuwe Afhangbord, tot groot genoegen van de leden, al op volle toeren!

Door: Edward Swier


43

TC Cash omarmde de nieuwe initiatieven van de bond, zoals KNLTB.Club, het nieuwe Afhangbord en de KNLTB ClubApp, al in een vroegtijdig stadium. “We waren ons juist in die tijd aan het oriënteren op de markt. Toen de tennisbond de eigen ClubApp aankondigde, heb ik dat direct besproken. Het kwam precies op het goede moment wat ons betreft”, aldus Bert Vriens, voorzitter van de commissie Communicatie & PR van TC Cash.

OFFENSIEFJE

Zijn vereniging heeft, Bert Vriens draait er niet omheen, te maken met een teruglopend ledenaantal. De Brabantse tennisclub telt zo’n 600 leden. Om de teruggang te stoppen is de vereniging enkele jaren geleden al een offensiefje begonnen. De nieuwe Communicatie & PR-commissie speelde daarin een belangrijke rol. “Drie jaar geleden ben ik aangetreden als voorzitter van die commissie. Na een uitgebreide inventarisatie hebben we onze speerpunten bepaald”, aldus Vriens. Als eerste werd de website van de vereniging onder handen genomen. Die moest niet zozeer flitsend en ultramodern worden, maar wel “als een belangrijk communicatiemiddel” gaan fungeren. Facebook en Twitter werden (meer/weer) gebruikt en er kwam bovendien een nieuwsbrief. De site wordt nu telkens geüpdatet en is daardoor veel informatiever dan in het verleden.

PIONIEREN

Maar een revolutionaire verandering is aanstaande: binnenkort gaat TC Cash ook gebruikmaken van de door KNLTB.Club beschikbaar gestelde website. Verenigingen die voor de 2,50 euro-variant van het pakket kiezen, krijgen onder meer – naast alle functionaliteiten die bij de gratis en 1 euro-versie horen – een trainingsplanner, documentenbeheer en dus een volledig responsive website, inclusief e-mail, domein en hosting, tot hun beschikking. Afgelopen najaar al kreeg de vereniging het nieuwe Afhangbord. “We hoorden volgens mij zelfs bij de eerste drie in Nederland”, vertelt Vriens trots. “Vrijwel iedereen op de club kan er al mee overweg, het wijst zich vanzelf. We hebben via een filmpje op ons narrowcastingsysteem nog wel enige uitleg gegeven, maar eigenlijk snapt iedereen het direct. We merkten

bovendien dat de mensen elkaar de eerste weken hielpen. Echt, er waren totaal geen klachten.”

én daarnaast. Zo’n handige ClubApp, met al zijn toepassingen, op je telefoon is echt een waardevolle aanvulling. En die heb je dan ook nog eens vrijwel altijd bij de hand.”

GEEN SCEPSIS

TC Cash had weinig terughoudendheid of scepsis voor wat betreft de innovaties. De club wilde zich op het gebied van automatisering, ICT en communicatie open opstellen. “Vandaar ook dat we ons clubhuis beschikbaar hebben gesteld toen de KNLTB roadshows in het land hield. We hadden op papier al een beeld van de plannen, maar toen het allemaal zo tastbaar en zichtbaar werd, waren we pas echt laaiend enthousiast.” Met name het idee dat je met een ClubApp, beter dan in welke digitale omgeving ook, alle benodigde informatie “gewoonweg in je broekzak hebt, maakte ons vrolijk. We zijn bij onze vereniging druk met ledenbehoud. Dat is een belangrijk thema. Je doelen bereik je echter alleen maar als je de mensen iets kunt bieden. Op de baan

COMPLEET PAKKET

Vriens ontkent niet dat hij zich ten tijde van een eventuele overstap naar het KNLTB-pakket nadrukkelijk heeft ingelezen over wat er op de markt beschikbaar was. “We kwamen ook een app tegen die op dat moment misschien wel iets meer kon. Maar in de wetenschap dat de ClubApp steeds meer releases en updates zou krijgen, hebben we vol vertrouwen voor de aanbieding van de KNLTB gekozen. Helemaal omdat we ons met KNLTB.Club ervan verzekerd wisten dat we alles bij elkaar hadden, in één compleet pakket. Dat maakt het allemaal wel veel overzichtelijker.” Ook over het Afhangbord, dat bij TC Cash een plek in de gang van het clubgebouw heeft gekregen, is Vriens zeer te spreken.

NIEUWE AFHANGBORD LEUKER ÉN EENVOUDIGER Het nieuwe KNLTB Afhangbord – in een drietal varianten beschikbaar, namelijk gratis, voor 200 of 500 euro per jaar – is een belangrijke bouwsteen in de ambitie om leden en clubs met elkaar in verbinding te brengen. Het nieuwe KNLTB Afhangbord biedt allerlei voordelen: • • • •

maakt afhangen leuker en eenvoudiger; werkt met alle drie de varianten van het ledenadministratiepakket KNLTB.Club; maakt het mogelijk om, op afstand, af te hangen via de KNLTB ClubApp; geeft inzicht in waardevolle data, zoals het speelgedrag en de tennisactiviteiten van de leden; • is volledig naar wens van jouw vereniging in te stellen, aangezien elke vereniging andere wensen heeft als het gaat om afhangen. In de toekomst zal nog een aantal functionaliteiten worden toegevoegd. Daarbij kun je denken aan het managen van banen, omdat bijvoorbeeld een baan moet sluiten wegens onderhoud of slecht weer. Of het regelen van de verlichting: bij de starttijd van een reservering gaat de verlichting automatisch aan en zodra de speeltijd om is, gaan de lichten weer uit. Ook wordt het op termijn mogelijk om, indien gewenst, banen te delen met nabijgelegen clubs. Op die manier krijgen leden nog meer mogelijkheden om af te hangen en kan de bezettingsgraad omhoog. Benieuwd hoe het nieuwe Afhangbord van de KNLTB eruitziet? Of wil je meer informatie? Kijk dan op Centrecourt.nl/afhangbord.


Dagelijks op de hoogte blijven van Tennis in Nederland? Volg de KNLTB op social media!

Lees de laatste Tweets over tennis

Volg alle tennis Ins & Outs in Nederland

Twitter.com/ KNLTB

Facebook.com/ KNLTB

Bekijk de mooiste foto’s van de KNLTB

Bekijk actuele video’s over Nederlands toptennis

Instagram.com/ _KNLTB

KNLTB.nl/ tennistv

Lees al het nieuws van de KNLTB

KNLTB.nl


45

“We hebben voor de eerste tijd voor de gratis versie gekozen, maar de kans is aanwezig dat onze sponsorcommissie nog mogelijkheden ziet om lokale sponsors via het scherm te promoten. Dan nemen we mogelijk alsnog de betaalde versie.” Vriens vindt het Afhangbord, dat ook bij de Brabantse vereniging via het prachtige 22 inch-touchscreen wordt gebruikt, de investeringen hoe dan ook waard. “Waar we vooral zo blij mee waren, was dat het systeem zichzelf verklaarde. We hebben er echt geen briefje met gebruiksaanwijzing bij hoeven hangen. Als je de KNLTBledenpas in de paslezer doet, wijst alles zich vanzelf. Dan heb je met een paar handelingen een baan gereserveerd. Echt, een kind kan de was doen. We hadden hiervoor trouwens ook al een digitaal systeem, maar dit is echt veel overzichtelijker.”

SUCCES

Wat Vriens betreft mag het Afhangbord, zeker nu het zijn functionaliteit bewezen heeft en er ook de mogelijkheid is om via de ClubApp een baan af te hangen, nog wel een prominentere plek in de kantine krijgen. “Maar dan moeten we eerst nog wat maatregelen treffen. We hebben er nu een observatiecamera op gericht, omdat we schade willen voorkomen. Het is toch een waardevol apparaat, dat je – zo vinden wij – wel achter slot en grendel moet leggen. Hoe dan ook, de reacties van de leden zijn zeer enthousiast. Binnenkort sturen we nog een

“Je doelen bereik je alleen maar als je de leden iets kunt bieden. Op de baan én daarnaast” Bert Vriens

enquête uit om de meningen te peilen, maar we weten nu al dat het nieuwe Afhangbord een succes is. Echt, we zijn er zeer tevreden over.” Dat, en nieuws over andere ICTontwikkelingen, deelt Vriens graag met collega-verenigingen. Na de roadshow hield het contact met andere clubs niet op voor TC Cash. Vriens: “We hebben er veel energie in gestoken. Het zou zonde zijn als die kennis verloren zou gaan. Vandaar dat ik ook als vraagbaak fungeer voor een aantal verenigingen uit onze omgeving. Die mensen kunnen mij altijd bellen met vragen, ik kan ze naar eer en geweten adviseren.” Bovendien zit Vriens in de gebruikersgroep van de KNLTB. “Zodoende hoor ik ook van andere verenigingen waar ze eventueel tegenaan lopen, of wat ze graag verbeterd willen zien. Dat maakt dat we goed contact hebben met de bond, in een testomgeving op handen zijnde verbeteringen kunnen zien, en tijdig bericht krijgen als een update aanstaande is.” Sinds begin 2018 is er bovendien een virtueel platform, waarbinnen een kleine

groep appgebruikers nieuwe en oude functionaliteiten test en tips en ideeën met de appbouwers deelt. Overigens ging TC Cash niet over één nacht ijs bij de introductie van de ClubApp. Acht leden, onder wie Vriens zelf, werden binnen de vereniging aangesteld als ‘proefgebruiker’. “We hebben een aantal zaken uitgetest, informatie gedeeld en aangevuld.” Toen het kleine gezelschap wist hoe alles werkte, en vanuit de appbouwers steeds meer functionaliteiten waren toegevoegd, werd de ClubApp in brede kring geïntroduceerd. “We hebben posters opgehangen, er een stuk – met een uitgebreide handleiding – over op de site gezet en ieder lid een uitnodiging gestuurd om de app te gaan gebruiken.” Ook wordt sindsdien in alle uitingen van de club verwezen naar de app. “Zo van: ‘U had dit nieuws ook al kunnen lezen in onze ClubApp.’ ” Verenigingen die tot nu gewacht hebben met de introductie, kunnen allicht de testfase aanzienlijk verkorten. ‘Pionier’ Vriens: “Zij krijgen een product dat alweer zo veel beter is.”


Altijd de

beste muziek altijd non-stop! Justin Bieber

Taylor Swift

Ed Sheeran

Adele

skyradio.nl


47

DUURZAME RELATIE

Vriens geeft aan dat bij TC Cash nog niet alle leden de ClubApp hebben geïnstalleerd. “Maar nu de nieuwste versie er is, met daarin dus ook de mogelijkheid tot afhangen via het nieuwe Afhangbord, gaan we een nieuw offensief beginnen.” Dat nu ook de mogelijkheid om pushberichten te versturen is toegevoegd, stemt Vriens helemaal vrolijk. “Daar ligt voor ons toch wel een grote prioriteit, daar verwachten we veel van. Met de mogelijkheid pushberichten te versturen kunnen we nog meer tamtam maken voor belangrijke zaken.” TC Cash denkt overigens niet dat – ook na de nieuwe interne informatiecampagne – alle leden de ClubApp zullen gaan gebruiken. Van de 600 leden behoren er zo’n 250 tot de categorie 55-plus. “Een aantal van hen zal de app zeker ook wel gaan gebruiken, maar een flink deel ervan allicht niet. Die mensen hebben hun vaste speelmomenten, overdag. Zij tennissen anderhalf uur en drinken daarna een kopje koffie; dat

is hun vaste stramien. Daar willen zij en ook wij niet zomaar wat aan veranderen. Ik denk ook niet dat zij per se onze doelgroep voor de ClubApp zijn. Deze mensen blijven toch wel tennissen, dat doen ze al zo lang.” Daarbij is het wel goed te weten dat de app voor deze doelgroep mogelijkheden biedt als spelers (noodgedwongen) stoppen met tennissen, bijvoorbeeld vanwege blessures. Via de app kan op zoek gegaan worden naar een ander maatje, zodat de groep intact blijft. En via de app blijven zij op de hoogte van al het clubnieuws. Vriens gelooft dat de ClubApp kan bijdragen tot een intensievere en meer duurzame relatie met (met name) de leden van 18 tot 55 jaar. In die categorie is er traditiegetrouw het meeste verloop. “Zulke leden kun je via berichten op de ClubApp toch enthousiasmeren voor een eendagstoernooi in deze periode, of voor een andere activiteit. Voor deze groep is met name ook de toepassing voor het zoeken naar een tennismaatje heel bruikbaar. Wij

gebruiken die trouwens ook voor de teams die in de competitieperiode een invaller zoeken.” Vriens prijst zich gelukkig dat de bond geholpen heeft bij de transitie van zijn vereniging. “De KNLTB moest vooruit, wij ook. Als we straks ook nog een nieuwe website en een goede nieuwsbrief hebben, dan ziet onze toekomst er op het gebied van communicatie alvast een stuk beter uit. Dat is echt een voorwaarde voor een mooie toekomst.” t

ÉÉN GROTE TENNISCOMMUNITY Overal is het ICT-landschap de laatste jaren ingrijpend veranderd, de Nederlandse tenniswereld vormt daarop geen uitzondering. Dankzij de recente inspanningen staan we inmiddels voor het moment waarop alle verenigingen én leden met elkaar in verbinding staan. Dat we straks met z’n allen één grote tenniscommunity zijn, mag voor zowel spelers, verenigingen als de KNLTB goed nieuws heten. Het is belangrijk als tennissend Nederland elkaar kan vinden, dat versterkt de band én de kansen. Het nieuwe ICT-landschap, met KNLTB.Club, de ClubApp, het Afhangbord en Racket (voor wedstrijdtennis) als pijlers, voorziet in alle wensen van clubs en spelers én is klaar voor de toekomst. Via de ClubApp zal de binding tussen leden en vereniging worden versterkt. Het Afhangbord maakt het dagelijks leven op de club zo veel aangenamer. Racket zorgt voor een veel betere afhandeling van zowel competities als toernooien. En KNLTB.Club maakt het verenigingsmanagement – met onder meer ledenadministratie, facturatie, communicatie, website, agendering en planning – vele malen makkelijker. De komende tijd komen ook hier telkens updates van, wat de gezamenlijke tennistoekomst alleen nog maar mooier maakt. Wie de statistieken bekijkt, kan daar overigens al niet meer omheen. De ontwikkelingen gaan snel, bijna dagelijks worden

Afhangborden geïnstalleerd. De introductie van het gebruiksvriendelijke KNLTB.Club en de KNLTB ClubApp heeft het nodige losgemaakt. Inmiddels maken ruim 1.300 verenigingen gebruik van KNLTB.Club. Clubbestuurders en leden kunnen via het systeem snel met elkaar communiceren en allerlei zaken efficiënt bespreken en afhandelen. Meer dan 400 clubs gebruiken inmiddels de KNLTB ClubApp. In de ClubApp is sinds begin 2018 het nieuwe Afhangbord geïntegreerd. Dit zal met name de betrokkenheid van leden bij de vereniging gaan versterken. En het mooiste komt er nog aan: op zeer korte termijn komen alle competitie-uitslagen, -standen en toernooi-informatie in de app. Een toegevoegde waarde voor iedere club en speler! Probeer de KNLTB ClubApp nu twee maanden gratis! Heeft jouw club nog niet gekozen voor de KNLTB ClubApp maar is je interesse wel gewekt? Probeer de app dan nu twee maanden gratis en vrijblijvend uit. Wil je na de periode van twee maanden de KNLTB ClubApp langer gebruiken, dan bedragen de kosten voor je vereniging vijftien euro per maand . Als je aan de slag wil, stuur dan een e-mail naar support@knltb.club. Kijk voor meer informatie op www.knltb.club of neem contact op met jouw KNLTB Accountmanager.


48

FAIR PLAY

“Het is onze verantwoordelijkheid dat iedereen zich prettig voelt op de club”

LTC Festina geeft ongewenst gedrag geen kans Op en naast de tennisbaan dient iedereen – van pure recreant tot toptennisser, tennisleraar, scheidsrechter, toeschouwer, ouder of bestuurder/vrijwilliger – zich eerlijk en sportief te gedragen. Dat klinkt een beetje als een open deur, maar op veel tennisverenigingen is beleid om dit te bewerkstelligen niet vanzelfsprekend. Bij de Amsterdamse club LTC Festina hakten ze nog niet zo lang geleden de knoop door om hiermee aan de slag te gaan.

Door: Robert Barreveld

LTC Festina zette de zo belangrijke eerste stappen om te zorgen dat ongewenst gedrag op de club zo min mogelijk kans krijgt. Op de website is inmiddels uitgebreid preventiebeleid en een gedragscode speciaal voor het jeugdtennis te vinden, tot stand gekomen in overleg met de KNLTB. En nu wil de vereniging doorpakken. Momenteel wordt gewerkt aan vergelijkbaar beleid voor alle andere leden. Daarnaast bekijkt de club hoe LTC Festina situaties waarbij wel sprake is van ongewenst gedrag gaat aanpakken.

“JE ZIET NIET ALLES”

Het is verleidelijk om te denken dat op jouw club grensoverschrijdend/ongewenst gedrag niet voorkomt. Mensen gaan op de vereniging goed met elkaar om, er heerst een positieve sfeer en ook gevoelige onderwerpen zijn bespreekbaar. In zo’n sfeer zouden incidenten op het gebied van seksuele intimidatie of andere excessen direct opvallen, zo is de redenering


49

vaak. “Maar als bestuur zie je niet alles”, weet Anne Marie Glasz, voorzitter van LTC Festina. “We hebben ruim 2.500 leden, in dat opzicht zijn we de grootste vereniging van Nederland. Natuurlijk gebeuren er dingen. Veelal ‘kleine’ incidenten, maar ze gebeuren wel en ze tasten de goede sfeer en de vrijheid en veiligheid van leden aan. Het is onze verantwoordelijkheid dat iedereen zich prettig voelt op de club en dat er voor alle leden een aangenaam en veilig sportklimaat heerst. En dat als iemand zich niet veilig voelt, er heldere procedures zijn om dat te melden.”

WIJS EEN VERANTWOORDELIJKE AAN

Als je eruit bent dat je dit op jouw club grondig wil regelen, waar begin je dan? Het lijkt moeilijker dan het is. Het is vooral zaak om iemand in het bestuur of een andere verantwoordelijke op de club aan te wijzen die dit thema oppakt. Je kunt ook een speciale commissie in het leven roepen die zich hierop toelegt. In het geval van het preventiebeleid en de gedragscode voor jeugdtennis bij Festina nam de clubmanager het heft in handen. “Zij heeft hierover nadrukkelijk overleg gevoerd met het bestuur”, licht Glasz toe. “Vervolgens is zij dit plan, met steun van de KNLTB, gaan opzetten.” En nu is het tijd om goed te gaan kijken naar beleid op dit terrein voor alle leden. Festina gebruikt onder meer de ‘gedragscode voor de verenigingsvrijwilligers’ van de KNLTB om dit verder uit te bouwen. Ook hiervoor heeft het bestuur binnen Festina inmiddels iemand aangewezen. Glasz: “Een lid binnen onze club heeft deze taak op zich genomen en gaat ook een zogenoemde vertrouwenscommissie opzetten. Zij heeft vanuit haar professie al met dit soort zaken te maken en lijkt hiervoor goed geschikt.” Die persoon heeft inmiddels ook de basis voor een reglement vertrouwenscommissie gereed. “Het is een protocol van hoe om te gaan met meldingen, dat we nu verder gaan invullen en uitbreiden. Na overleg met de expert van de KNLTB weet ik dat het belangrijk is om goede afspraken te maken met de vertrouwenscommissie.” De KNLTB heeft zelf een helder modeltuchtreglement voor verenigingen beschikbaar, speciaal ontworpen voor de aanpak van integriteitskwesties binnen de verenigingen. Dit document is te vinden op Centrecourt.nl/fairplay.

WEET WAT TE DOEN BIJ WANGEDRAG

Hoe groot je de zaken aanpakt of kunt aanpakken, hangt wel enigszins af van de grootte van de vereniging. Festina is een grote club en dus valt veel te zeggen voor een volledig tuchtreglement, maar voor kleinere verenigingen is het lang niet altijd even makkelijk om dat voor elkaar te krijgen. Die tennisclubs doen er goed aan in elk geval een protocol voor het melden van misstanden te maken en te werken met een vertrouwens(contact)persoon op de vereniging. Bij een vertrouwens(contact)persoon kan iedereen

“Je moet het zekere voor het onzekere nemen. Er kan altijd iets gebeuren en dat wil je zo veel mogelijk voorkomen” Anne Marie Glasz

terecht die over een misstand wil praten of op zoek is naar advies. Ook de KNLTB heeft een aantal vertrouwens(contact)personen beschikbaar. Op Centrecourt.nl/fairplay vind je wie dat zijn en hoe je contact met hen kunt leggen. Zorg in elk geval dat iemand die wangedrag wil melden, weet waar hij of zij terecht kan. En richt de organisatie zo in dat de lijnen kort zijn, zodat bij een concrete melding er vrij direct een bestuurslid wordt ingelicht over het incident. Die kan zo nodig overleg voeren met en advies inwinnen bij de KNLTB. Heb je op een rijtje welke maatregelen je als club wil nemen om wangedrag tegen te gaan, dan is het tijd om deze op een ledenvergadering voor te leggen aan je leden. Bij Festina wordt tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) in april nader over de plannen gesproken, maar in een nieuwjaarsspeech op de

COMMISSIE-DE VRIES Op 12 december van vorig jaar was het langverwachte moment daar. Een speciale commissie onder leiding van voormalig minister Klaas de Vries kwam na uitvoerig onderzoek naar seksueel misbruik en intimidatie in de sport met haar eindrapport. De conclusies logen er niet om. Eén op de acht sporters heeft als kind ten minste één ervaring gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bovendien moet de voorlichting, hulp en communicatie richting slachtoffers die aan de bel trekken veel beter, aldus de commissie. De ernst van de conclusies van de Commissie-De Vries behoeft geen toelichting. Het rapport als geheel benadrukt echter ook nog eens hoe groot de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag kunnen zijn en hoe belangrijk het is dat alle vormen van dit gedrag adequaat worden bestreden. Hoewel in de sport de gevoeligheid wellicht wat groter is, doet seksuele intimidatie zich overduidelijk in de gehele maatschappij voor. Het is in elk geval een risico dat elke tennisvereniging serieus moet nemen. De KNLTB heeft de afgelopen jaren met het programma Fair Play zelf hard gewerkt om het beleid op dit vlak goed te regelen. Want de bedreiging van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag voor de tennissport moet niet onderschat worden.


50

FAIR PLAY

club gaf Glasz al wel aan wat het bestuur wil doen. “Ik heb het gehad over veilig sportklimaat in het algemeen en over wat wij willen doen. Ik kreeg veel enthousiaste reacties! Er was zelfs iemand die zich direct wilde opgeven voor de vertrouwenscommissie. We werken nu vooral hard aan het reglement en proberen de juiste mensen voor de commissie bij elkaar te krijgen. En in april gaan we het voorleggen aan de ALV.”

VERKLARING OMTRENT GEDRAG

EVEN DE REGELS HERHALEN VÓÓR BEGIN WORLD TOUR – HET WERKT BIJ AD ASTRA Elke vereniging streeft ernaar dat tenniswedstrijden zo eerlijk mogelijk verlopen. Fair play draagt op elk niveau en op elke leeftijd bij aan meer tennisplezier. Het kennen van de spelregels is daarin een belangrijk onderdeel. Bij Ad Astra zijn ze daar serieus mee bezig. De Tenniskids-spelers krijgen voor elke speelronde van de World Tour een korte opfriscursus. Zo is de spelregelkennis voordat zij de baan betreden weer vers en is er gedurende de wedstrijd weinig ruimte voor discussies. Onnodige discussie Uiteraard besteedt de tennisleraar tijdens de Tenniskids-lessen ook aandacht aan de spelregels. Maar volgens Charissa Erkens, lid van de jeugdcommissie, is herhaling het sleutelwoord. “Veel kinderen zijn zo met hun wedstrijd bezig, dat zij de spelregels niet meer zo scherp hebben. Dat kan tijden de wedstrijd in sommige gevallen voor onnodige discussie zorgen. Daarom staan wij tijdens elke speelronde, vlak voordat zij beginnen aan hun wedstrijden, nog even stil bij de spelregels.” Grapje De basale regels als vanaf welke plek je serveert, het hardop tellen van punten en in welke gevallen een bal uit is, worden aangestipt. “Vaak met een grapje ertussen, anders wordt het voor de kids zo saai allemaal”, benadrukt Erkens. “Ik vraag bijvoorbeeld of een bal die op de lijn stuitert in of uit is. ‘In’, schreeuwen ze dan. Met die kennis gaan ze vervolgens de baan op.” Positief effect Erkens ziet tijdens wedstrijden geregeld dat de opfrissing een positief effect heeft. “Wanneer er tijdens een duel een situatie ontstaat waarbij er onduidelijkheid heerst, kunnen ze elkaar op de regels wijzen die zij even daarvoor gezamenlijk hebben doorgenomen. Dat gebeurt zo nu en dan. En als er iemand van de club aan te pas moet komen om te oordelen, dan accepteren zij sneller de beslissing als wij vertellen dat we het tijdens de herhaling nog behandeld hebben. Op die manier zie je dat herhaling van de regels echt nut heeft.”

Bij seksuele intimidatie en ander grensoverschrijdend gedrag geldt nog altijd dat voorkomen te allen tijde beter is dan achteraf mensen helpen. Een eerste preventieve maatregel is de VOG, de Verklaring Omtrent Gedrag. Door voor alle bestuursleden, tennisleraren en vrijwilligers die veel met leden in aanraking komen of andere verantwoordelijkheden van betekenis hebben, een VOG aan te vragen, heb je toch al enige zekerheid over goed gedrag van de mensen met wie je werkt. En denk ook aan een gedragscode. Door onder andere tennisleraren en jeugdbegeleiders zich aan een specifieke gedragscode te laten conformeren (die nog wat verder gaat dan een algemene gedragscode) door hen bijvoorbeeld een handtekening te laten zetten, maak je heel duidelijk wat de regels zijn en dat mensen zich daaraan moeten houden. In het uitgebreide reglement voor het jeugdtennis bij Festina wordt ook expliciet aangegeven dat voor elke jeugdbelegeider de gedragscode Jeugdbegeleiding geldt en dat voor elke begeleider een VOG wordt opgevraagd. Niet elke vereniging vindt het prettig om iemand een gedragscode voor te leggen of trouwe vrijwilligers om een VOG te vragen. Soms bestaat de angst dat het de zo nodige vrijwilligers afstoot. “Maar zo moet je er niet naar kijken”, weet Glasz. “Je moet het zekere voor het onzekere nemen. Er kan altijd iets gebeuren en dat wil je zo veel mogelijk voorkomen. Wellicht zijn er vrijwilligers die de vraag om een VOG persoonlijk opvatten, maar dat is het juist niet. Je doet het juist omdat je de club voor iedereen prettig en veilig wil hebben en houden.”

ERNSTIGE VERGRIJPEN? MELD HET DE KNLTB

De KNLTB wil de tennisverenigingen met hulp en advies zo veel mogelijk in staat stellen grensoverschrijdend en ongewenst gedrag zelf te bestrijden


51

“Wellicht zijn er vrijwilligers die de vraag om een VOG persoonlijk opvatten, maar je doet het omdat je de club voor iedereen prettig en veilig wil hebben en houden” Anne Marie Glasz en te voorkomen. Maar is werkelijk sprake van ernstige misdragingen, zoals seksuele intimidatie of fysiek geweld, dan is het verplicht en belangrijk dit door te geven aan de KNLTB, zodat de bond deze zaken kan afhandelen. Dergelijke zaken kunnen immers complex zijn en zeer onprettig om als vereniging alleen af te handelen. Al was het maar omdat zaken van dit kaliber mogelijk ook aan de politie moeten worden gemeld. Bovendien is bij afhandeling door de KNLTB zeker dat een eventuele straf landelijke dekking heeft. Een dader kan dan niet zomaar bij een andere KNLTB-vereniging ongestoord verder gaan. Melding maken bij de KNLTB kan via het KNLTB Meldpunt, bemand door de Compliance Officer, maar kan ook anoniem. Hoe deze procedure precies in zijn werk gaat, kun je terugvinden op Centrecourt.nl/fairplay. t

AAN DE SLAG! Wat kun je als vereniging zelf doen? Hieronder staat een aantal punten waarmee je aan de slag kunt op jouw club: •

• •

Stel een meldplicht in: iedereen die op de club kennis krijgt van een misdraging moet dit meteen melden bij het bestuur van de vereniging; Stel een tuchtreglement op voor jouw vereniging voor de afhandeling van meldingen die niet door de KNLTB afgehandeld moeten worden. Je kunt hiervoor het Model Tuchtreglement voor Verenigingen gebruiken, speciaal ontworpen voor de aanpak van integriteitskwesties binnen verenigingen; Stel gedragscodes/huisregels op voor de verschillende doelgroepen. Zorg dat iedereen op de club bekend is met deze geldende regels, door ze bijvoorbeeld via de ALV te laten goedkeuren. Betrek de doelgroepen eventueel bij het opstellen ervan, zodat het iets van de club wordt wat door iedereen wordt gedragen. Je kunt als voorbeeld de gedragscodes van de KNLTB gebruiken, te vinden op KNLTB.nl/regelgeving; Laat de gedragscodes voor vrijwilligers en trainers door hen ondertekenen voor extra bewustwording en commitment. Ook zonder ondertekening zijn deze doelgroepen aan de gedragscodes gebonden; Zorg dat informatie en gedragscodes makkelijk en eenvoudig vindbaar zijn, bijvoorbeeld op de website van de club; Werk met Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG). Zorg dat

• •

vrijwilligers en trainers een VOG aanleveren, zodat je weet wie je in huis haalt. Een VOG is niet zaligmakend, maar is wel zeer aan te bevelen. Voor vrijwilligers kun je bij NOC*NSF gratis een VOG aanvragen; Naast een VOG adviseert de KNLTB ook om vrijwilligers te screenen. Dit kun je doen door naar de organisatie te bellen waar hij/zij vrijwilligerswerk doet/deed en te informeren; Werk met een protocol voor begeleiding van minderjarigen/ jongvolwassenen en andere kwetsbare groepen. Daar kunnen afspraken in worden opgenomen om de leden te beschermen, zoals het nimmer alleen zijn van een volwassene met een kwetsbaar persoon (vierogenprincipe); Vergroot de betrokkenheid van leden en ouders door hen regelmatig te informeren – bijvoorbeeld op bijeenkomsten of per e-mail – over wat de vereniging probeert te realiseren en wat daarbij van hen verwacht wordt; Werk met vertrouwens(contact)personen. De vertrouwens(contact)persoon is een centraal aanspreekpunt op de club bij wie alle leden terecht kunnen met vragen of voor advies over een situatie op de club. Ook de KNLTB heeft een aantal vertrouwens(contact)personen; Bevorder een open cultuur in de vereniging waarin gedrag bespreekbaar is; Zorg ervoor dat het terrein en de gebouwen van de club zo veel als mogelijk open en vrij toegankelijk zijn, zodat er sociale controle kan plaatsvinden.


52

TENNISKIDS ALLES-IN-1

TV De IJpelaar slaat slag met nieuw programma Tenniskids Alles-in-1 “Wij maken van tennis een teamsport”


53

“Jeugd binnenhalen en behouden.” Zo luidt de beweegreden van Tennisvereniging De IJpelaar uit Breda om vol overgave in te zetten op Tenniskids Alles-in-1. Voorzitter Wim Franck (66) is na ruim een jaar nog steeds enthousiast, maar wat belangrijker is: zijn club telt inmiddels een kleine honderd jeugdleden.

Door: Erik Riemens

“De aanleiding om deel te nemen was dat we bijna geen jeugdleden meer hadden, ik denk nog zo’n twaalf, dertien. De vraag die we ons als bestuur toen stelden, was: Wat willen we nu? Willen we de kant op van een vereniging van oude mannetjes die op een gegeven moment het hek maar op slot moeten doen, omdat er bijna niemand meer over is? Of willen we van onderaf groeien? Het werd al snel duidelijk dat er wat moest gebeuren en we meer jeugd wilden. Want heb je geen aanwas, dan teken je in feite je doodvonnis als club.”

VOLLE BREEDTE

“We zijn toen begonnen met Tenniskids Alles-in-1 van de KNLTB, die ook zag dat het ledenaantal over de volle breedte terugliep en daarom jaren geleden startte met het programma Tenniskids om zo de jeugd enthousiast te maken voor de tennissport. En dat werkt nog steeds goed. Ik denk wel dat we als vereniging zelf iets hadden moeten ontwikkelen als dat er niet was geweest.”

“Willen we een vereniging zijn van oude mannetjes die op een gegeven moment het hek maar op slot moeten doen, omdat er bijna niemand meer over is? Of willen we van onderaf groeien?” Wim Franck

Tenniskids Alles-in-1, de naam zegt het al: trainen, tennislessen en wedstrijden in competitieverband. Alles in één, inclusief het jeugdlidmaatschap, wat veelal vrij tennissen inhoudt en dat voor één prijs. Dus niet meer een aparte opgave voor de lessen, competities of andere tennisactiviteiten. Bij voetbal of hockey bijvoorbeeld gaan kinderen automatisch ook wedstrijdjes spelen. Bij tennis was dit helaas nog niet vanzelfsprekend. Hierin wilde de KNLTB graag verandering brengen: in 2017 startte de tennisbond met het promoten van het Alles-in-1-pakket voor de jeugd. Ouders geven hun kinderen op voor Tenniskids Alles-in-1 Basis, waarmee de kinderen lid zijn van de club én direct competitie kunnen spelen in de World Tour of Groene competitie. Bij Tenniskids Alles-in-1 Plus zitten hier ook tennislessen bij. Tenniskids Alles-in-1 Top is nog completer, met onder meer deelname aan de activiteiten van de jeugdcommissie en de clubkampioenschappen. Met Tenniskids Alles-in-1 is alles voor de kinderen in één keer geregeld en weten ouders direct waar ze financieel aan toe zijn. Op deze manier wordt het vanzelfsprekend dat kinderen in het weekend ook competitie of andere wedstrijdjes spelen. De vereniging, de ouders en kinderen zijn hierbij gebaat, meent de KNLTB. Het aanbieden van een Alles-in-1-pakket zorgt ervoor dat meer kinderen meteen ook meedoen aan die World Tour en later de Groene competitie. Daardoor gaan ze frequenter tennissen en deelnemen aan verschillende activiteiten die met tennissen te maken hebben. Kinderen leren elkaar beter kennen, ervaren een groter teamgevoel en krijgen nog meer lol in tennis. Hierdoor blijven ze langer met plezier tennissen.

TOTAALPAKKET AANBIEDEN

“Het belangrijkste is dat we de jeugd een totaalpakket aanbieden. Doordat zij niet alleen trainen, maar ook wedstrijden spelen en kunnen meedoen aan clubevenementen, krijgen zij binding met de club. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een jeugdkamp, waarbij ook weer veel vrijwilligers betrokken zijn. We proberen van tennis op die manier een echte teamsport te maken”, vult Franck aan. Dat goede gevoel heeft de preses ook als hij kijkt naar het ledenbestand, dat inmiddels voor bijna één zesde bestaat uit jeugd. “De groei komt met name door de allerjongste jeugd. Dus kinderen van rond de vier, vijf jaar. Hoe jonger ze zijn, hoe beter ze een klik kunnen krijgen met het


54

TENNISKIDS ALLES-IN-1

tennissen. De trainer, die in dienst is bij de plaatselijke tennisschool, is daarin heel belangrijk. Het gaat niet alleen om de bal, het racket en het balgevoel, maar ook om hoe vrolijk en enthousiast je het als trainer weet over te brengen. Wat ik zie, is dat wij een goede trainer hebben, die de kinderen eerst even vrij laat spelen en daarna serieus met ze aan de slag gaat. Mooi om te zien hoor, en het werkt. Het heeft toch wel iets als je het tennispark oploopt en je de jeugd met

“Bij voetbal of hockey gaan kinderen automatisch ook wedstrijdjes spelen. Bij tennis was dit helaas nog niet vanzelfsprekend” Wim Franck

hun rackets ziet aankomen op de fiets om lekker plezier te gaan beleven aan tennis.”

MOOIE BIJVANGST

Franck, zelf nog fanatiek tennisser, benoemt nog een positief punt van Tenniskids Alles-in-1: de aanwas van ouders. “Je maakt het voor de ouders zo aantrekkelijk om ook deel te nemen, want ze zien dat hun kinderen worden vermaakt en tegelijkertijd geeft hen dat de mogelijkheid om zelf wat te gaan tennissen. Natuurlijk blijf je houden dat er kinderen zijn die bij de tennispoort worden afgezet en na een uurtje of twee weer worden opgehaald, maar er zijn ook ouders die besluiten om lid te worden en zich ook nog eens inzetten voor de vereniging. Ik noem dat een mooie bijvangst.” Die bijvangst of opbrengst moet er ook zijn als het gaat om de wat oudere jeugd. De IJpelaar kent aanwas aan de onderkant, een stijging bij de senioren, maar het aantal adolescenten blijft toch wat ondervertegenwoordigd. “Je


55

hoopt dat de jongere jeugd met Tenniskids Alles-in-1 de ‘doorstap’ op de wat langere termijn gaat maken. Wat dat betreft is het heel belangrijk dat je blijft investeren in het behoud van je eigen jeugdleden. Dus je moet als vereniging steeds bezig blijven, die jongeren voldoende ruimte geven en hen blijven uitdagen. Zeker als je het hebt over talenten”, aldus Franck. “Ik kijk dan ook heel erg naar andere verenigingen in de buurt. We moeten elkaar niet zien als concurrenten, maar als samenwerkingspartners. Dus als wij één of twee talenten hebben die steeds tegen dezelfde tegenstanders spelen, kunnen we beter navraag doen bij andere clubs of ze daar niet tegen anderen kunnen gaan spelen.” Franck is sowieso een warm pleitbezorger van een goede band met andere tennisverenigingen. In tijden van dalende ledenaantallen stonden clubs niet te springen om deel te nemen aan gezamenlijke acties, maar lag de focus veel meer op behoud van eigen tennisleden. “Om echt te werken met leeftijdscategorieën en bijvoorbeeld splitsing tussen jongens en meisjes, hebben we net te weinig jeugdleden. Wat dat betreft geldt: hoe groter je bent als club, hoe beter. Ik vind dat je daarvoor best naar andere verenigingen die ook meedoen met Tenniskids Alles-in1 kunt kijken, als daar die behoefte ook is.”

GOEDE UITSTRALING

De IJpelaar-preses is gunstig gestemd over Tenniskids Alles-in-1 en heeft nog geen geluiden gehoord van ouders die hun bedenkingen hadden over te veel activiteiten, ongelukkige planningen en te vroege tijdstippen van toernooien. “Ouders zijn juist blij dat er de nodige activiteiten zijn. Voorheen was de klacht dat er weinig tot niets werd georganiseerd.” Franck als ware ambassadeur van Tenniskids Alles-in-1 gaat wellicht wat te ver, maar dat hij graag zijn positieve ervaringen deelt, is een feit. Wel geeft hij aan dat je er als tennisvereniging echt het nodige voor moet doen, ook zonder het KNLTB-programma. “We zijn een gezonde vereniging die best veel organiseert, zoals een open dag, de sportactie met Albert Heijn en diverse toernooien. Ook zijn we met de gemeente in overleg over verlenging van de erfpacht, want we willen hier nog wel jaren zitten. In deze wijk zie je veel jonge gezinnen, die willen toch heel graag in de eigen buurt sporten. Dan moet je een goede uitstraling hebben en niet als oubollig bekend staan. We

“Je maakt het voor de ouders zo ook aantrekkelijk om deel te nemen: hun kinderen worden vermaakt en tegelijkertijd geeft hen dat de mogelijkheid om zelf wat te gaan tennissen” Wim Franck

hebben daarvoor al het nodige gedaan. Zo hebben we het clubgebouw gerenoveerd en willen we het tennispark wat kindvriendelijker maken. Dat heeft ook weer te maken met Tenniskids Alles-in-1, want jonge gezinnen met heel kleine kinderen moeten wel vermaakt worden als ze bij ons zijn. Dus we willen nog een speeltuintje aanleggen, in het clubgebouw is er inmiddels een jeugdhoek en het tennispark moet natuurlijk veilig zijn. Je moet je als vereniging blijven ontwikkelen, zeker als je dankzij Tenniskids Alles-in-1 blijft groeien.” t


56

KORTE BERICHTEN

Vloggende tennisleraar op YouTube Het aantrekken van jeugd blijft een grote uitdaging voor tennisverenigingen en tennisscholen. Tennisleraar Jermo Stoel begon daarom vorig jaar met vlogs op een eigen YouTube-kanaal, en dat slaat aan. Stoel probeert de kinderen tijdens de les te entertainen met spelletjes, maar sinds een jaar ook buiten de lessen met vlogs. Dat idee ontstond bij hem vrij spontaan, toen hij vanuit Tennis Organisatie Zuidwest (TOZ) aan de slag ging met Tenniskids@school en lessen gaf op basisscholen in het Zeeuwse Yerseke. “Ik ontdekte dat ik met mijn telefoon al een best leuke video van de les kon maken. De school promootte dat en de kinderen vonden het geweldig.” Vrienden spoorden hem daarna aan om te beginnen met een vlog. “Ik had toen gezegd: ‘Als ik meer dan 500 views haal op Facebook met de eerste video, dan begin ik een kanaal op YouTube.’ Die eerste video werd gelijk 2.000 keer bekeken.” Het doel van de video’s van de vloggende tennisleraar is om kinderen te laten zien hoe leuk tennis is. De kinderen uit zijn lessen reageren enthousiast op de vlogs van hun ‘meester Jermo’. “Ze vinden het echt vet en vragen vaak ‘Wanneer kom je bij ons vloggen?’ en ‘Kom ik nu ook op

YouTube?’. Ouders zien normaal gesproken niet wat hun kinderen doen, dus die vinden het ook leuk om terug te zien.” Zo zorgt Stoel dat hij de kinderen betrokken houdt bij zijn lessen, maar

ondertussen bereikt hij ook steeds meer nieuwe kinderen door zijn vlogs.’. De vlogs van Jermo Stoel zijn te bekijken op YouTube via het kanaal ‘Tennis is fun Jermo Stoel’.

Workshop Tenniskids Blauw ook in 2018 aangeboden Tennisleraren hadden in 2017 voor het eerst de mogelijkheid om de workshop Tenniskids Blauw te volgen. Inmiddels hebben 300 leraren ervaring opgedaan hoe je de beginselen van tennis bijbrengt aan kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar. Met recht kan gesproken worden van een succes en daarom wordt de workshop ook in 2018 aangeboden. Met Tenniskids Blauw komen kinderen op een speelse manier in aanraking met de tennissport. De handvatten hiervoor worden aangereikt bij de workshop Tenniskids Blauw. De deelnemende leraren beoordeelden de sessie in 2017 gemiddeld met een 8,2. “Het programma is perfect geschikt om de kinderen op een heel laagdrempelige manier de basis bij te brengen. Zo verloopt de overgang naar rood

heel soepel”, vertelt tennisleraar Marc IJzerman, die veel heeft opgestoken van de workshop. “Het is als leraar een hele omschakeling om te redeneren dat een kind nog écht niks weet van tennis. Daarnaast is de spanningsboog van een kind erg kort. Met deze workshop leer je om de kinderen geconcentreerd te houden en je te verplaatsen in hun belevingswereld.”

INSCHRIJVEN

Op 15 maart worden de eerstvolgende workshops Tenniskids Blauw gehouden. De sessie duurt van 8.30 tot 14.30 uur. De kosten van de workshop bedragen 48 euro (inclusief lunch). Deelname levert je vijf PO punten op. Schrijf je in via Centrecourt.nl/cursuszoeker.


57

Eerste tennisleraren krijgen certificaat padel De KNLTB organiseerde eind 2017 de eerste workshops Padel voor tennisleraren. Er bleek veel animo voor te zijn, want de workshops zaten snel vol. De deelnemers aan de cursus die aan het eind de proeve van bekwaamheid met goed gevolg aflegden, werden tijdens het KNLTB Trainerscongres officieel gecertificeerd om padelles te geven op KNLTBverenigingen. Aan de eerste cursussen deden tot nu toe in totaal 47 mensen mee. Zij waardeerden de bijscholing gemiddeld met een 7,9. De feedback wordt verwerkt, zodat de KNLTB de padelcursus nog beter kan afstemmen op de behoeften. In 2018 wordt de bijscholing padel uitgebreid naar twintig opleidingslocaties en met twee nieuwe docenten: topspelers Bram Meijer en Uriël Maarsen.

TennisLife beschikbaar voor alle clubs en tennisscholen De door de KNLTB gecertificeerde tennisscholen werken er al enige tijd mee en nu is het ook beschikbaar voor alle andere tennisscholen en de tennisverenigingen: TennisLife. Het spelervolgsysteem van de KNLTB is revolutionair te noemen voor de begeleiding, monitoring en ontwikkeling van spelers. Het kan van onschatbare waarde zijn voor alle tennisscholen en clubs. Met TennisLife kunnen alle gegevens over tennispupillen worden bijgehouden. De basisgegevens van een tennisser en persoonlijke informatie, de medische gesteldheid, trainingsvoortgang, beeldmateriaal van de speler – het wordt allemaal geregistreerd en opgeslagen in één systeem. En tot april is het met een geweldige aanbieding aan te schaffen! TennisLife is standaard beschikbaar voor een periode van drie jaar. De aanbieding houdt in dat je als club of tennisschool voor het eerste jaar 900 euro betaalt en voor het tweede en derde jaar een bedrag van 1.490 euro. Over de volledige periode betekent dat een besparing van maar liefst 2.360 euro. Bekijk alle voordelen en functionaliteiten van het systeem op Tennislife.nl, waar je ook de aanbieding vindt.

Tennisleraren Community is live Speciaal voor tennisleraren met een geldige licentie is er een Tennisleraren Community! Op dit digitale platform staat alle informatie die je als tennisleraar nodig hebt bij elkaar: je vindt er je gegevens, jouw aantal PO-punten, je kunt er vragen stellen aan de KNLTB, met andere tennisleraren in discussie gaan, tips vragen en geven en speciale aanbiedingen bekijken. Inloggen gaat via Centrecourt.nl/ tennisleraren-community


58

ROL VAN DE TENNISLERAAR


59

Tennisleraar Stefan Weeda:

“Een goede tennisleraar blijft altijd nieuwsgierig” De tennisleraar vervult een essentiële functie bij een tennisvereniging. Het is vaker benadrukt en het ligt ook wel een beetje voor de hand. De tennisleraar is immers dé persoon op de club die leden kan begeleiden naar een hoger spelniveau, waardoor ze alleen maar meer plezier gaan beleven aan de sport. Steeds vaker is de tennisleraar echter meer dan alleen een trainer. Het is de spil van de club, de man of vrouw die mensen motiveert, activiteiten organiseert, een luisterend oor biedt en de schakel is tussen de clubleiding en de leden. Dat biedt uitdagingen, maar vereist ook steeds meer competenties. Het belang van gelicenseerde tennisleraren die zich blijven ontwikkelen in hun vak is nu dan ook belangrijker dan ooit. Tennisleraar Stefan Weeda is het daar volmondig mee eens. “Je moet je ook willen ontwikkelen als tennisleraar. Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen.”

Door: Robert Barreveld De 37-jarige Weeda ondervindt bij zijn vereniging LTC Spijkenisse aan den lijve dat het vak van tennisleraar steeds meer inhoudt. Dat via Permanente Ontwikkeling (PO) de competenties van de leraar nu steeds worden bijgespijkerd en uitgebreid, vindt hij dan ook alleen maar

goed. “En ik vind het vooral heel leuk”, benadrukt hij. “Die lol in het leren van nieuwe dingen, dat heeft PO bij mij wel aangewakkerd. Ook omdat je door het bijwonen van PO-bijscholingen veel collega’s ontmoet en ervaringen uitwisselt. Wellicht ligt het voor tennisleraren op grotere verenigingen

anders, maar als je op een kleinere club werkt, is een zetje in de rug om meer kennis op te doen en in contact te komen met collega’s heel fijn. PO heeft mij dat zetje gegeven. Als tennisleraar – maar eigenlijk ook in elk ander beroep – kun je jezelf alleen continu verbeteren als je nieuwsgierig blijft.”

LEUK EN LEERZAAM

Het behalen van PO-punten mag dan een verplichting zijn om de licentie te verlengen, voor Weeda is PO vooral een instrument om beter te worden in zijn vak. Bovendien stilt het zijn honger naar nieuwe kennis en ideeën. Die drang heeft hij altijd gehad, en die wil om verder te komen en betere resultaten te boeken leeft in het algemeen bij LTC Spijkenisse. Weeda, die samen met twee andere tennisleraren de tennisorganisatie Tennisconnect vertegenwoordigt, zag enkele jaren geleden al dat hij als tennisleraar meer moest bieden dan alleen de lesuren op de baan. Hij verdiepte zich met de club vooral in Tenniskids. Hij zag in dat een aantrekkelijk totaalpakket


KOM NAAR HET GROOTSTE

INTERNATIONALE ROLSTOELTENNIS TOERNOOI

28 MEI T/M 3 JUNI 2018 APELDOORN WORLDTEAMCUP2018.COM

#WTC2018

40 jaar


61

voor de kinderen met lessen, automatische deelname aan de World Tour, aan toernooitjes en een groot aantal extra activiteiten bij uitstek aantrekkingskracht heeft op potentiële nieuwe jeugdleden en grote betrokkenheid creëert, zowel onderling als met de club. De automatische deelname aan de World Tour en de vele activiteiten die de jeugdleden als groep ondernemen, leveren het teamgevoel en plezier op wat de jonge leden erg aanspreekt. En de tennisleraar met de juiste competenties kan daarbij een essentiële rol vervullen, zo weet Weeda. Nieuwe kennis opdoen, in het bijzonder op het gebied van Tenniskids, vond hij geweldig. “Ik heb binnen PO eigenlijk alles wat met Tenniskids te maken heeft als heel erg leuk ervaren”, kijkt Weeda terug op de bijscholingen die hij tot nu volgde. “Maar ik vond in het algemeen veel bijscholingen leuk. In een aantal gevallen mede door de manier waarop de docenten het aanpakten. Dat heb ik echt ervaren als een inspiratie. De meeste bijscholingen op het gebied van de jeugd en Tenniskids waren voor mij ook heel nieuw. Die stof moet je echt tot je nemen, dat heb je niet zomaar even in de vingers. Je moet je daarin blijven ontwikkelen. Natuurlijk zit er weleens een bijscholing tussen die wat minder interessant is, waar je wat minder van meeneemt. Maar een groot deel van de cursussen vond ik echt heel goed.”

“Zorg dat iemand die heel veel goed werk doet voor een club, dat vooral blijft doen en dus zijn of haar papieren haalt” Stefan Weeda

GOEDE CONTROLE

Nu PO een aantal jaren loopt en alle tennisleraren goed weten dat een geldige licentie alleen te verkrijgen is door het vergaren van voldoende PO-punten, werkt het systeem op de lange termijn eigenlijk alleen naar behoren bij goede controle. Heeft elke tennisvereniging straks werkelijk een tennisleraar met een geldige licentie op de baan staan? Dat is belangrijk vanuit kwaliteitsoogpunt, maar biedt tennisclubs ook de nodige zekerheid. Want mocht zich op de club een ongeval voordoen, dan wil je als vereniging wel zeker zijn dat de verzekeraar uitkeert. Is bij het incident een leraar zonder licentie betrokken, dan loop je in dat opzicht een risico. De KNLTB gaat tennisclubs in 2018 nadrukkelijker controleren op de aanwezigheid van een gelicenseerde tennisleraar.

Nu het gehele systeem van PO en verhogen van de kwaliteit van tennisleraren in het algemeen staat, vindt de KNLTB intensievere controle niet meer dan logisch. De vraag om strengere controle komt bovendien ook van leraren zelf. Nu PO een feit is, vinden velen het belangrijk dat ook echt elke trainer dezelfde energie steekt in zijn of haar ontwikkeling. Stefan Weeda snapt dat standpunt van tennisleraren wel, maar wil zelf niet te veel tijd spenderen aan de beoordeling van de werkwijze van zijn collega’s. “Als er tennisleraren zijn die PO niet belangrijk vinden, het links laten liggen en volledig hun eigen weg gaan, dan moet daar zeker goed op gecontroleerd worden”, stelt hij. “Maar ik kijk liever naar mezelf. Ik ben blij dat PO in

het leven is geroepen. Ik heb een tijdje met de betere jeugdtennissers van Nederland gewerkt en volgde in dat kader ook een cursus, maar verder had ik tot voor kort ook niet heel veel aan bijscholing gedaan. Nu doe ik dat wel, dus voor mij werkt PO alleen maar positief. Dat er ook minder gemotiveerde tennisleraren zijn, is jammer. Maar de invoering van PO lijkt mij een heel positieve ontwikkeling.”

HANDHAVING: NIET OM TE STRAFFEN, MAAR OM TE MOTIVEREN

Strengere controle gaat hand in hand met handhaving. Want blijkt een tennisvereniging te werken met een trainer zonder licentie, dan moet daar ook een sanctie op kunnen volgen. De KNLTB heeft


KNLTB ClubApp Tennismaatjes vinden • Afhangen Ledenlijst • Pushberichten Binnenkort: • Competitieuitslagen en -standen • Spelersprofielen en -uitslagen bekijken

Wil jouw club hem ook?

PROBEER 60 DAGEN GRATIS

Neem voor meer informatie contact op met KNLTB.Club via 088 - 130 26 00 of support@knltb.club


63

“Dat er ook minder gemotiveerde tennisleraren zijn, is jammer, maar voor mij werkt PO alleen maar positief” Stefan Weeda

in 2017 uitvoerig nagedacht over hoe dat aan te pakken. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de KNLTB in december in Rotterdam kreeg de bond goedkeuring voor een boetesysteem. Tennisverenigingen die blijken te werken met een ongelicenseerde tennisleraar, krijgen in eerste instantie hierover een brief met advies over hoe de situatie te veranderen. Volgt geen verbetering, dan krijgt de club een tweede brief met een officiële waarschuwing. Daarin wordt aangegeven dat als er geen beterschap wordt getoond, een boete volgt van maximaal 3.000 euro. Dat bedrag is niet zomaar gekozen. Er zit een constructieve gedachte achter, want in de meeste gevallen is de club voordeliger uit door voor de tennisleraar voldoende scholing en een geldige licentie te bekostigen. In veel gevallen is dat voor de vereniging een goede investering. Het kan immers goed zijn dat een tennisleraar heel veel dingen goed doet en ook goed ligt bij de leden, maar geen geldige licentie heeft. De KNLTB is er dan zeker niet op uit de leraar weg te krijgen, maar hoopt vooral dat hij of zij naast de getoonde kwaliteiten ook een geldige licentie bemachtigt. Overigens blijkt in zeker 75 procent van dit soort gevallen een eerste waarschuwing voldoende om een verandering teweeg te brengen.

MEER DAN EEN UURTJE LES

Weeda is blij dat het handhavingssysteem niet zozeer bedoeld is om te straffen, maar er op deze manier vooral op is gericht meer tennisleraren met een licentie op de baan te krijgen. “Met dat uitgangspunt ben ik het echt heel erg eens. Je kunt uitgaan van

het negatieve, van het feit dat iemand niet aan de eisen voldoet en daarvoor bestraft moet worden, maar ik zou zeggen: zorg dan dat iemand die heel veel goed werk doet voor een club, dat vooral blijft doen en dus zijn of haar papieren haalt. Juist als een club blij is met zijn leraar, is de belangrijkste vraag: Hoe kun je ervoor zorgen dat die leraar een licentie krijgt en kan blijven? Zo wordt een leraar die al heel veel goed doet, alleen maar beter!” Ten slotte benadrukt Weeda nogmaals dat tennisleraren vooral zelf moeten inzien hoe belangrijk hun rol op de club is. “Veel

dingen beginnen en eindigen bij jou als leraar of zijn in elk geval afhankelijk van wat jij doet. Je hebt het contact met heel veel leden, maar ook met de commissies, de ouders, het bestuur et cetera. Jij bent de spil van de club, dé verbindende factor. Als wij kijken naar de activiteiten voor kinderen die wij op de club organiseren naast reguliere lessen, dan zijn ze van grote waarde en werken ze eigenlijk alleen maar als de tennisleraar voor de groep staat, niet als een willekeurige vrijwilliger dat doet. De meerwaarde van de tennisleraar zit nu eenmaal in veel meer dan alleen dat uurtje les.” t

GOEDE TENNISLERAREN, BETERE TENNISSERS De rol van de tennisleraar wordt dus alleen maar belangrijker. Maar tot een aantal jaren geleden liet het waarborgen van de kwaliteit van de leraren in Nederland op zijn minst te wensen over. Tennisleraren konden hun licentie tegen betaling verlengen en hoefden geen enkele proeve van bekwaamheid af te leggen. Dat moest anders. Ten eerste omdat de moderne tennisleraar van vele markten thuis moet zijn om die bindende factor te zijn op de club. Een goede, enthousiaste tennisleraar kan leden werven en behouden en kan op die manier een grote meerwaarde zijn voor elke vereniging. Maar ook vanwege het simpele feit dat goede leraren goede tennissers opleiden. Het is voor het hele Nederlandse tennis belangrijk dat zo veel mogelijk tennisleden een hoog niveau bereiken, waardoor uiteindelijk ook zo veel mogelijk spelers kunnen doorgroeien naar de top. Om te zorgen dat zo veel mogelijk tennisleraren zich in alle facetten van hun vak blijven ontwikkelen, werd in 2016 gestart met Permanente Ontwikkeling. Tennisleraren moeten sindsdien met het volgen van bijscholingen, zoals workshops en cursussen, PO-punten verzamelen. Door in twee jaar 24 punten te vergaren, kun je je trainerslicentie verlengen.


64

PARTNER IN BEELD

Flitsend voor de dag met K-Swiss “Samenwerking kan voor beide partijen van grote waarde worden” K-Swiss, sinds 1 januari 2018 de nieuwe official supplier van kleding van de KNLTB, laat er geen gras over groeien. Er worden dit seizoen al ruim 6.500 items geleverd: van broekjes en shirtjes tot caps en schoenen. “Deze samenwerking is voor ons een prachtige manier om K-Swiss te promoten als kledingmerk”, zegt Elmar Gerth, marketingmanager bij moederbedrijf Dunlop International Europe Limited.

Door: Nick Tol


65

K-Swiss is de opvolger van Sjeng Sports en blijft minimaal drie jaar aan de tennisbond verbonden. Het van oorsprong Amerikaanse merk zorgt ervoor dat de nationale ploegen, technische staf, scheidsrechters, lijnrechters en ballenkinderen het gehele seizoen worden voorzien van kleding en schoenen. “Er worden in 2018 in totaal 6.631 items met K-Swiss-logo geleverd”, vertelt Dilano Meirmans, partner- en activatiemanager van de KNLTB. “Wat wij het meeste nodig hebben, zijn de broekjes en shirtjes waarin wordt getraind door de landenteams. Als je bijvoorbeeld een Davis Cup speelt, heb je als sporter in één week ongeveer vijftien trainingsshirts nodig. De aantallen lopen dus snel op. Op wedstrijddagen blijven tennissers als Robin Haase overigens in hun eigen kleding spelen, in verband met individuele sponsorcontracten.”

KLEDINGTAK

K-Swiss wordt gedistribueerd door Dunlop International Europe Limited. De dochter van het laatstgenoemde bedrijf heet Dunlop. En met dat merk heeft de KNLTB al ruim 55 jaar een succesvol partnerschap op het gebied van ballen, rackets en accessoires. Volgens Elmar Gerth, marketingmanager bij het moederbedrijf van Dunlop, was het een logische stap om K-Swiss aan de tennisbond te verbinden als officiële kledingsupplier. “We hebben al in eerdere stadia gekeken naar de mogelijkheden om ons partnerschap met de KNLTB uit te breiden”, aldus Gerth. “Toen Sjeng Sports besloot te stoppen, was het voor ons een ideaal moment om in te stappen met K-Swiss. Sinds dit jaar zijn wij met de regio CentraalEuropa namelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling, inkoop en distributie van de kledingtak van dit merk. Dat gedeelte was jarenlang in handen van de Verenigde Staten, maar hun focus lag de laatste jaren voor ongeveer negentig procent op schoenen. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat er veel meer uit het kledinggedeelte te halen valt, hebben wij die licentie overgenomen. K-Swiss was op het gebied van schoenen al bekend met tennis en wij kunnen dankzij de samenwerking met de KNLTB gebruikmaken van een grote achterban, die als een van onze belangrijkste doelgroepen geldt.”

K-Swiss is vanaf heden in beeld bij grote toernooien als de NK tennis, Davis Cup en Fed Cup, maar ook op veel andere (online)uitingen van de bond. Meirmans: “Via nieuwsbrieven, het Afhangbord en (online)campagnes kan K-Swiss direct in contact komen met onze leden. Vanzelfsprekend behoren zij tot hun doelgroep en dus kunnen wij veel voor onze nieuwe kledingsupplier betekenen. Daarnaast heeft K-Swiss ook recht op tickets voor tennisevenementen, logovermeldingen én wordt het meegenomen in unieke content. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tennisfoto’s en -video’s, waarop sporters en coaches steevast K-Swiss dragen.” Met andere woorden: “Wij zijn blij met K-Swiss en gaan ver om hen de juiste middelen te bieden om hun doelstellingen te halen. Alle middelen samen maken een partnership af en zorgen ervoor dat beide partijen op lange termijn de vruchten kunnen plukken van een samenwerking.”

WAARDE

Clubs kunnen via de retailkanalen, waaronder TennisDirect.nl, rekenen op aantrekkelijke aanbiedingen voor hun competitieteams en (jeugd)selecties. Naast de K-Swiss Performance-kledinglijn komt er ook een K-Swiss Heritage-lijn op de markt, met een aantal exclusieve kleurstellingen voor de KNLTB-staf en de nationale ploegen. “Met dit partnerschap hopen wij een verdere positieve bijdrage te kunnen leveren aan de KNLTB en daarmee de tennissport in het algemeen”, verzekert Gerth. “Anderzijds weten we door onze ervaring met Dunlop dat ook K-Swiss hierdoor een boost zal gaan krijgen. Ik hoop dat we mede dankzij deze samenwerking over een paar jaar bij de top vijf van spelers op kledinggebied zitten. En dat we net als Dunlop tot in lengte van vele seizoenen aan de KNLTB verbonden blijven als official partner. Dit is typisch zo’n samenwerking die voor beide partijen van grote waarde kan worden.” t

TEGENPRESTATIES

Beide partijen weten wat ze aan elkaar hebben, omdat ze via Dunlop al decennialang prettig met elkaar samenwerken. Bovendien is het partnerschap zowel voor K-Swiss als voor de tennisbond aantrekkelijk. “Voor de bond is het natuurlijk vooral financieel heel waardevol”, vertelt Meirmans. “Wij hebben gedurende het seizoen heel veel kleding nodig en dankzij dit partnerschap blijft ons een hoop kosten bespaard. Anderzijds kan K-Swiss zich dankzij deze samenwerking profileren met het merk KNLTB en dat zorgt voor een concurrentievoordeel, dat hebben partnerships uit het verleden wel bewezen. Dit is ook logisch: de KNLTB bestaat al bijna 120 jaar en heeft een sterke en betrouwbare reputatie opgebouwd.”

Erik Poel, Algemeen Directeur KNLTB, en Frans Swinkels, directeur van Dunlop International Europe Limited, bekrachtigen hun samenwerking met een handdruk.


66

COLUMN

Volle kracht vooruit! Het jaar 2018 is begonnen en dat betekent dat ook het tennisseizoen weer bijna van start gaat. We beginnen met de leukste periode van het jaar: de Voorjaarscompetitie. Competitie spelen is toch voor de meeste tennissers een belangrijke prikkel om veel te tennissen. Een mooie combinatie van prestatie, sportiviteit, teamspirit en gezelligheid, die zorgt voor binding met de club. Ik heb er zin in! Hoe is dat binnen jouw club? Welke verschillende groepen leden zijn er? Wanneer willen ze tennissen en met wie? Hoe kun je ze meer bij de club betrekken? Welk tennisaanbod is er en hoeveel leden doen mee in de competitie? Allemaal vragen waarover je als clubbestuurder moet nadenken, want we weten dat betrokken en actieve leden goed zijn voor een levendige en gezonde club. De KNLTB zet zich ook komend jaar in voor tennissers van alle leeftijden en niveaus door het steeds verder verbeteren van het tennisaanbod. Daarmee voldoen we aan de verschillende wensen en behoeftes van alle tennissers en proberen we te bereiken dat nog meer mensen met nog meer plezier tennissen. De KNLTB doet dat niet alleen, maar samen met de verenigingen. Met elkaar zetten we ons in om nieuwe leden voor jouw club te werven en de huidige leden te behouden. Voor elk wat wils, van open dagen, Tenniskids tot Tennis Fit (45+-leden) en het optimaliseren van competities en toernooien. In 2017 hebben we al grote stappen gezet. Zo werden er onder andere twee nieuwe competitievormen aan het aanbod toegevoegd (8&9- en Zomeravondcompetitie), is Tenniskids Blauw ingevoerd voor de jongste jeugd, deed de KNLTB ClubApp zijn intrede en zijn de eerste nieuwe Afhangborden geplaatst. Ook in 2018 gaan we volle kracht vooruit! Een van de eerste zichtbare vernieuwingen in 2018 is de aanpassing van het competitieaanbod. Je herkent het vast: leden die geen competitie spelen, omdat het niet past in hun drukke agenda’s en/of omdat ze de competitiedagen te lang vinden. Of leden die vrij willen spelen in de competitieperiode, maar wegens ruimtegebrek niet op de club terechtkunnen. Jammer, want dat vergroot de kans dat ze hun lidmaatschap opzeggen. Om het spelen van wedstrijden te stimuleren en meer ruimte te bieden aan recreanten gaan we in de Voorjaarscompetitie voor het eerst verkort spelen in alle dubbelpartijen. Kortere wedstrijden spelen maakt de competitie aantrekkelijker en beter planbaar. Daarnaast gaan we in 2018 verder met het doorontwikkelen van de KNLTB ClubApp, zodat het voor nog meer clubs en spelers interessant wordt hiervan gebruik te maken. Van het digitaal afhangen of inschrijven voor toernooien tot het vinden van een tennismaatje, clubnieuws en het bekijken van het competitieprogramma en uitslagen op je mobiele telefoon – niet eerder was alles zo makkelijk te regelen in één app. En als alle clubs en alle leden hieraan meedoen, creëren we met elkaar één grote online tenniscommunity waarin alle verenigingen en leden met elkaar zijn verbonden. Kortom, veel vernieuwingen waarmee we leden betrokken houden bij jouw club en meer mensen met plezier kunnen tennissen. Doet jouw club ook mee? Bekijk het volledige aanbod op Centrecourt.nl of neem contact op met de Accountmanager in jouw district. Erik Poel Algemeen Directeur KNLTB


De 5 voordelen van LED sportveldverlichting: Lage energiekosten Besparing tot wel 50% door het toepassen van LED verlichting. Geen warming-up nodig Direct inzetbaar Minder lichtverspilling Fors minder lichthinder voor de omgeving Flexibel Verlicht de velden naar behoefte (heel veld, half veld) en is gemakkelijk te dimmen Weinig onderhoud LED-verlichting heeft weinig onderhoud nodig en gaat lang mee (25 jaar versus 4 jaar t.o.v. conventionele verlichting)

Benieuwd naar de mogelijkheden van LED voor jouw vereniging? www.philips.nl/sportveldverlichting


SHOP ONLINE! 

VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS

TELEFONISCH ADVIES VAN ONZE TENNISSPECIALISTEN

GRATIS RETOURNEREN & OMRUILEN


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.