Centre Court nr 1 - 2021

Page 1

centre court JAARGANG 32 – editie 01 – juni 2021

Samen sterker! Een florerende vereniging is het fundament voor successen van het bestuur, maar ook van de tennisleraar

Expect the unexpected

“Padel is verrassend spectaculair, verrassend verbindend, verrassend strategisch én verrassend makkelijk te leren”

Jeugdtennis: van ledenwerving tot talentherkenning

“Samenwerking, zicht op talent en het bieden van optimale ondersteuning – dat is het belangrijkste”

Rolstoeltennis als volwaardig onderdeel van de tennisvereniging “Geef als vereniging het signaal dat iedereen welkom is en dat je een inclusieve vereniging bent”


JOUW IDEALE TRAININGSPARTNER!

In samenwerking met

webshop.dunlopsports.eu


Voorwoord

Beste tennis- en padelvrienden, Door de recente versoepelingen mag er weer meer op onze verenigingen. De parken beginnen te leven, de terrassen mogen weer open en met de zomer voor de boeg is dat een prettige constatering. Ik ben positief gestemd. Jij ook?

te maken, met alle originele ideeën en creativiteit die daar bij horen. Iedereen is welkom om mee te werken. Dat creëert ongekende samenhorigheid bij alle vrijwilligers en is de basis voor een geweldig toernooi. Heel inspirerend om te lezen!

We kunnen ons steeds meer richten op waar we zo graag mee bezig zijn: tennis en padel. En dát doen we in deze editie van Centre Court Magazine. Vorig jaar zagen we, mede door het geweldige succes van de Zomer Challenge, een flinke stijging van het aantal leden, maar nu kijken we weer vooruit. Want hoe houden we de nieuwe leden vast?

De samenwerking tussen het verenigingsbestuur en de leraar was begin dit jaar hét centrale thema tijdens de KNLTB Digitale Congresweek. Om die reden werd er ook één prijs uitgereikt aan de Vereniging & Leraar van het Jaar. Die ging naar TV Barendrecht en hoofdtrainer Bart van der Ploeg. In Barendrecht trekken het bestuur en tennisschool Sports Team Tennis in vrijwel alles samen op. Hun gezamenlijke initiatieven leidden in het moeilijke jaar 2020 tot maar liefst 230 nieuwe leden. In deze editie van Centre Court Magazine vertellen ze hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

Leden enthousiasmeren, binden en veel plezier laten beleven kan bijvoorbeeld met een geslaagd toernooi. In dit magazine legt de organisatie van het Merletten Open, de recente winnaar van de titel Toernooi van het Jaar, uit hoe zij dat doet. De vrijwilligers van LTV De Merletten werken elk jaar keihard om van het toernooi een ware belevenis

Ook komt de samenwerking tussen een tennisschool en verenigingen in West-Brabant

aan bod. In een pilot werken negen verenigingen samen met dezelfde tennisschool en is er vanuit de school iemand belast met het contact en de coördinatie richting de verenigingen. En Eindhoven is het decor van goed doordachte samenwerking tussen verschillende verenigingen en de gemeente. Daar heeft een aantal verenigingen samen een tennisvisie ontwikkeld en zijn ze op die manier een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente. Ten slotte is er aandacht voor de jeugd. Als jeugdleden meteen vanaf het begin enthousiast zijn, uitgedaagd worden en plezier in onze sport houden, dan is dat goed voor de verenigingen en creëren we tevens een grotere vijver van talenten. En deze talenten kunnen weer met elkaar trainen tijdens de vorig jaar gestarte instroomtrainingen. In deze editie een stand van zaken: Waar staan we met ons jeugdbeleid en waar willen we naartoe? Met elkaar maken we ondanks een lastige periode grote stappen in tennis- en padelland. Bedankt voor alle extra uren die je de afgelopen maanden hebt geïnvesteerd – en waarschijnlijk ook deze zomer weer gaat investeren – in onze mooie sport! Ik wens je een leuke en sportieve zomer!

Roger Davids Voorzitter KNLTB

3


4

centre court

Inhoud

centre court

JAARGANG 32 – editie 01 – juni 2021

8

Samenwerking in overtreffende trap

Tijdens de KNLTB Digitale Congresweek werden begin dit jaar TV Barendrecht en hoofdtrainer Bart van der Ploeg uitgeroepen tot Vereniging & Leraar van het Jaar. Eén prijs voor de vereniging en leraar, juist om het belang van de onderlinge samenwerking te benadrukken. Bij TV Barendrecht is die samenwerking vanzelfsprekend. Een mooie, florerende vereniging is het fundament voor successen van het bestuur, maar ook van de tennisleraar. Na een samenwerking van elf jaar kan de hoofdtrainer zich dan ook niet voorstellen dat hij zich niet met ziel en zaligheid zou inzetten voor de vereniging. “Doelen bereik je alleen maar als vereniging én leraar er honderd procent voor gaan.”

44 20

Expect the unexpected Oftewel: verwacht het onverwachte. Het is de slogan die hoort bij de nieuwe strategie vanuit de KNLTB om de grote populariteit van padel ten volle te benutten en de sport alleen nog maar groter te maken. Daarbij kiest de KNLTB er heel bewust voor om padel als een sport op zich te positioneren, met een eigen stijl, uitstraling en taal, veelal gericht op jongere doelgroepen. Maar dat padel tennisverenigingen veel kan brengen, ligt voor de hand. Het is een aantrekkelijke aanvulling op het aanbod voor bestaande leden en een uitstekende manier om nieuwe doelgroepen te bereiken. Steeds meer verenigingen ondervinden het: “Padel is verrassend spectaculair, verrassend verbindend, verrassend strategisch én verrassend makkelijk te leren.”

Partners KNLTB

Jeugdtennis: van ledenwerving tot talentherkenning De jeugd heeft de toekomst. En daarom gebeurt er veel op het gebied van jeugdtennis bij de KNLTB. Iedere vereniging kent inmiddels Tenniskids en Menzis Tenniskids@school, en ook Tennis Alles-in-1 wint in rap tempo aan populariteit. Stuk voor stuk zijn het middelen om tennis leuker te maken en de relatief hoge uitstroom onder jeugdleden een halt toe te roepen. Meer jeugdleden, die bovendien langer lid blijven, doet het potentieel aan talenten groeien. Om vanuit de breedtesport de overstap richting topsport te maken, is vorig jaar gestart met cluboverstijgende instroomtrainingen voor jeugdleden van 7 tot en met 10 jaar. “Samenwerking, zicht op talent en het bieden van optimale ondersteuning – dat is het belangrijkste.” De koers van werving naar behoud en talentontwikkeling lijkt zijn eerste vruchten af te werpen.


Colofon Centre Court is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond en Arko Sports Media en verschijnt dit jaar tweemaal in gedrukte vorm en driemaal als E-Zine.

Hoofdredactie Robert Barreveld E-mail: robert.barreveld@sportsmedia.nl Lalique Stoutjesdijk E-mail: l.stoutjesdijk@knltb.nl

Eindredactie Janeke de Zeeuw

Met redactionele bijdragen van Barbara Barend, Robert Barreveld, Roger Davids, Luc Keersmaekers, Steffan Kok, Pieter van der Meer, Vivian van Niekerk, Erik Poel en Edward Swier

Fotografie Henk Koster Fotografie, OrangePictures, Shutterstock.com, Bert Treep

Uitgever Michel van Troost E-mail: michel.van.troost@sportsmedia.nl

En verder... 06 26 28 32 34 38 50 56 64

Tennis in beeld: Vriendjesmaand groot succes Social Wall: Zo leuk is padel! Bij LTV De Merletten werkt iedereen mee aan het open toernooi: “We organiseren niet, we creëren iets” Infographic: Vriendjesmaand blijkt katalysator van groei Zo voldoe je als vereniging aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen Voor een vitale vereniging: van baantrainer naar verenigingsleraar Rolstoeltennis als volwaardig onderdeel van de tennisvereniging Gezamenlijke Tennisvisie in Eindhoven komt alle verenigingen ten goede Partner in beeld: VLC & Partners

Redactieadres Arko Sports Media Wiersedreef 7 3433 ZX Nieuwegein Tel. 030 707 30 00 E-mail: info@sportsmedia.nl

Vormgeving en prepress www.pageturner.design

Ontwerp Home of the Brave, Vlaardingen

Drukwerk PreVision, Eindhoven

Abonnement

Columns 17 Barbara Barend 66 Erik Poel

Centre Court wordt gratis toegezonden aan functionarissen die binnen de KNLTB en zijn regio's en verenigingen bestuurlijk actief zijn en aan tennisleraren met een geldige licentie.

Adreswijzigingen/opzeggingen Verhuisd of geen functie meer binnen de club? Geef dit door aan de ledenadministrateur van jouw club. Hij/zij wijzigt jouw gegevens. Coverfoto: OrangePictures ©2021 ARKO SPORTS MEDIA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, in fotokopie of anderszins gereproduceerd door middel van boekdruk, foto-offset, fotokopie, microfilm of welke andere methode dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

5


6

Vriendjesmaand: een groot succes Nieuwe jeugdleden werven is voor verenigingen in tijden van corona niet altijd even gemakkelijk. Daarom heeft de KNLTB de maand april uitgeroepen tot Vriendjesmaand. Met deze simpele member-get-member-actie maak je op een laagdrempelige manier gebruik van het netwerk van bestaande jeugdleden. De leraar speelt een belangrijke rol bij deze actie. Hij of zij staat immers in direct contact met de jongste spelers van de club en kan in de lessen de meegekomen vriendjes als geen ander enthousiast maken voor tennis. De Vriendjesmaand blijkt een prima concept voor ledenwerving én -behoud, en zelfs een groot succes te zijn! Wil je meer weten over wat de Vriendjesmaand voor jouw vereniging kan betekenen? Bekijk dan de infographic op pagina 32-33.


tennis in beeld

7


8

Samenwerking op alle fronten Tennisvereniging & Leraar van het Jaar over hun gezamenlijke inzet voor de best mogelijke vereniging Hij is nog steeds zichtbaar trots dat ‘zijn’ TV Barendrecht en hoofdtrainer Bart van der Ploeg afgelopen maart tijdens de KNLTB Digitale Congresweek werden uitgeroepen tot Vereniging & Leraar van het Jaar. Voorzitter Leon van der Wilk heeft de Zwarte Tulp, de trofee die hoort bij de titel, inmiddels een prominente plek in het clubhuis gegeven. Eén prijs voor de vereniging en leraar, juist om het belang van de onderlinge samenwerking te benadrukken. Bij TV Barendrecht is die samenwerking vanzelfsprekend. Een mooie, florerende vereniging is het fundament voor successen van het bestuur, maar ook van de tennisleraar. Na een samenwerking van elf jaar kan de hoofdtrainer zich dan ook niet voorstellen dat hij zich niet met ziel en zaligheid zou inzetten voor de vereniging. “Doelen bereik je alleen maar als vereniging én leraar er honderd procent voor gaan.”

@ Robert Barreveld

OrangePictures

V

an der Wilk, inmiddels al veertien jaar onderdeel van het bestuur en nu ruim drie jaar voorzitter, had wel wat media-aandacht verwacht na het winnen van de prestigieuze prijs, maar dat hij de eerste tijd vrijwel dagelijks werd gebeld door kranten en omroepen, zag hij toch niet aankomen. “Twee weken lang heb ik zo ongeveer elke avond een interview gegeven aan lokale media”, blikt hij terug. “En er waren heel veel felicitaties. Van de wethouder, omliggende verenigingen, vrienden en bekenden, noem maar op. Daar ging veel tijd in zitten, maar het was vooral heel mooi.

Bovendien, ik ben niet iemand die graag nee zegt.”

Tweede thuis Van der Wilk vertelt vanuit het onlangs opnieuw ingerichte en gedecoreerde clubhuis, dat toevallig op de dag van het interview opnieuw wordt geopend. Het markeert een bijzonder jaar en niet alleen vanwege de Zwarte Tulp. TV Barendrecht viert dit jaar ook zijn 65-jarig jubileum. Een goede gelegenheid om het clubhuis de uitstraling te geven die past bij het beleidsplan dat de vereniging schreef, met de titel ‘TVB Als Tweede Huis’. “Bij ons wordt altijd wel iets georganiseerd, dat

wilden we uitstralen.” Verenigingslid en binnenhuisarchitect Marlous van Wijnen en een flink aantal vrijwilligers gingen ermee aan de slag. Even later neemt ook hoofdtrainer Bart van der Ploeg plaats aan tafel. Ondanks corona heeft TV Barendrecht geen slecht jaar achter de rug. Met de Zomer Challenge en enkele andere initiatieven om leden te werven, verwelkomde de vereniging uiteindelijk maar liefst 230 nieuwe leden. Toch hoopt Van der Wilk dat de facelift van het clubhuis het startpunt is van betere tijden, waarin alle initiatieven en evenementen die


INTERVIEW

“ Als een vereniging inzet verlangt die de leraar niet kan waarmaken, werkt het niet. En als een tennisschool er harder aan trekt dan de vereniging, kom je er ook niet” – Bart van der Ploeg TV Barendrecht op de kalender heeft staan, weer kunnen plaatsvinden. “Het was even geleden, maar we hebben recent voor het eerst weer een planning gemaakt waarin alles is meegenomen. Het open toernooi, de clubkampioenschappen, we hebben het allemaal ingedeeld. We hebben goede hoop.”

Samenwerking als overtuiging Van der Ploeg knikt instemmend. Als eigenaar van tennisschool Sports Team Tennis heeft hij vijf tennisleraren in dienst en fungeert hij zelf als hoofdtrainer van TV Barendrecht. De samenwerking waarom hij en de vereniging nu worden geroemd,

ligt wat Van der Ploeg betreft niet alleen voor de hand, het is een diepgewortelde overtuiging. Van der Ploeg benadrukt op zijn website ook dat hij zich dagelijks inzet om iedereen de kans te geven te genieten “van al het moois wat deze sport met zich mee brengt”. Het is een visie die hij deelt met Van der Wilk. Ook de voorzitter zoekt veel de samenwerking met scholen en andere lokale partijen om tennis voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Niet voor niets brengt Van der Wilk twee keer per jaar alle lokale partijen op het gebied van sport en bewegen samen in het Barendrechts Sportcafé en was

hij betrokken bij de totstandkoming van het lokale sportakkoord. Het Sportcafé bestaat sinds 2014 en kreeg in 2018 al eens aandacht in een artikel op Centrecourt. nl. Het blijkt dé manier voor Barendrechtse sportverenigingen om gedeelde uitdagingen te bespreken en van elkaar te leren. Ook afgevaardigden van andere gemeenten kwamen al eens een kijkje nemen bij dit succesvolle principe. Ook het beleidsplan van TV Barendrecht is helder over lokale samenwerking: “We zijn een club dus helpen we elkaar, we denken met elkaar mee en 9


10

“ Wij als bestuur zijn heel makkelijk aan te spreken, staan altijd open voor nieuwe ideeën, hebben de blik naar voren en denken in mogelijkheden” – Leon van der Wilk

versterken elkaar. En we helpen anderen: waar mogelijk fungeert TVB als maatschappelijke ontmoetingsplaats voor andere groepen in de samenleving, mede door lokale en regionale samenwerking.”

“Gaat het goed met de club, dan gaat het goed met de tennisschool” De gedeelde visie is een stevige basis voor samenwerking en

na elf jaar hebben de voorzitter en trainer zo ongeveer aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. “Maar dat is een proces geweest, dat is zo gegroeid”, zegt Van der Ploeg. “Toen ik hier begon, heb ik veel gesprekken gevoerd met de toenmalige voorzitter en hem gewoon gevraagd: ‘Wat wil je? Waar wil je met de vereniging naartoe?’ We waren het er al snel over eens dat de


INTERVIEW

vereniging een regionale functie moest hebben, maar ook moest uitstralen dat echt iedereen welkom is. Die uitgangspunten zijn door besturen daarna steeds verder uitgediept. Daarbij heb ik zelf altijd vastgehouden aan de filosofie: ‘Gaat het goed met de club, dan gaat het goed met de tennisschool.’ Zonder leden geen lessen, dan kun je niks. Voor succes moeten club én trainer zich inzetten, maar dan wel beide partijen voor de volle honderd procent. Dan is het belangrijk dat de vereniging de inzet en de mensen heeft om alle gewenste taken te vervullen. Doe je dat, dan motiveert dat de tennisleraar ook weer om zelf een stap extra te doen. En dat heb je nodig.”

bestuur, de vrijwilligers en de nieuweledencommissie. Dat kostte energie, maar tegelijkertijd beseften we allemaal dat we met iets heel bijzonders bezig waren. Dat motiveert toch ook om heel hard te werken.”

“Ondanks corona hebben we toch ook in 2020 zeker tachtig procent van onze plannen uit het beleidsplan kunnen uitvoeren”

Duidelijke afspraken Onder normale omstandigheden zet TV Barendrecht flink in op Tenniskids@school. Van der Ploeg en zijn collega’s maken veel uren op scholen om kinderen te interesseren voor tennis en wellicht ook voor een lidmaatschap. En toen er na succesvolle ledenwerving via de Zomer Challenge besloten werd alle nieuwkomers een clinic aan te bieden, stond Van der Ploeg vooraan. “Ik had tegen Bart gezegd: ‘Ik heb je even een zaterdagochtend nodig voor een paar clinics’ ”, aldus Van der Wilk. “Maar 150 nieuwe leden verwelkomen met een clinic is niet niks, dat werd dus een hele zaterdag vol met clinics, in aanwezigheid van onder anderen voormalig Nederlands kampioene Chayenne Ewijk. Dan moet je snel schakelen, met Bart, het

Dat is precies de honderd procent inzet die Van der Ploeg bedoelt. Maar al die clinics, open dagen, Tenniskids@school, aanwezigheid bij toernooien, evenementen en competitiewedstrijden – daar gaan veel uren in zitten. Het was een goede reden om bij de recente contractverlenging die beide heren ondertekenden, duidelijke afspraken te maken over de invulling en vergoeding van taakuren van de trainer. “Uiteindelijk is veel van wat ik doe gericht op het werven en binden van leden, voor ons beiden van groot belang. Daar steek ik veel energie in en van de club krijg ik daar de ruimte en de hulpmiddelen voor. Die energie staken wij er met de tennisschool op eigen initiatief toch wel in, maar het is heel prettig dat we er

– Leon van der Wilk nu duidelijke afspraken over hebben gemaakt. Dan weet je zeker dat je de steun hebt van het bestuur.” Een goede leraar kan een ware ambassadeur voor de vereniging zijn. Dat is een mooie ambitie die Van der Ploeg volledig onderschrijft, maar hij beseft ook goed dat bij TV Baren­ drecht de omstandigheden zijn gecreëerd voor een trainer om die rol te kunnen pakken. Er is voldoende inzet van vrijwilligers, er zijn duidelijke afspraken over de taakuren en Van der Ploeg en zijn collega’s van de tennisschool kunnen onderling het werk verdelen. “Nu werken we wel op verschillende parken, we kunnen ons niet op maar één 11INTERVIEW

“ Je moet breder denken dan alleen je eigen lessen. Leerlingen merken het als je er alleen staat voor jezelf, om je lessen af te draaien” – Bart van der Ploeg

vereniging richten, maar we hebben de taken goed verdeeld en afgebakend. Zo is er per vereniging iemand die zich richt op de scholen. Op deze manier heb ik de tijd om op de vereniging een belangrijke rol te vervullen. Op een club waar maar één leraar rondloopt, is dat moeilijker. Als een vereniging inzet verlangt die de leraar niet kan waarmaken, werkt het niet. En andersom geldt hetzelfde. Als een tennisschool er harder aan trekt dan de vereniging, kom je er ook niet. Die balans is heel belangrijk en dat is lang niet altijd makkelijk.”

“Je doet het voor de leden” Wat de omstandigheden op een vereniging ook zijn, het begint toch met de mindset van de leraar, benadrukt Van der Ploeg nog maar een keer. “Je moet breder denken dan alleen je eigen lessen. Trainers die vooral bang zijn dat ze niet voldoende lessen kunnen draaien, zouden die redenering eigenlijk moeten omdraaien: ‘Wat gebeurt

er als ik me niet inzet voor de vereniging?’ Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat leerlingen het merken als je er alleen staat voor jezelf, om je lessen af te draaien. Juist als je zo denkt, ontstaat er meestal veel verloop in de lessen, haken mensen af. Wij proberen ook in de lessen vooral in te spelen op hoe mensen tennis willen beleven. Je doet het voor hen. In onze lessen is maar weinig verloop en er is nieuwe aanwas, dus het wordt alleen maar drukker. De trainers die er vooral voor zichzelf staan, zijn meestal ook de trainers die minder gemotiveerd zijn om clinics te geven, naar scholen te gaan en evenementen van de club bij te wonen.” Regelmatig overleg, ook zo’n belangrijk element in een goede samenwerking tussen vereniging en leraar. Veel gesprekken en afstemming tussen het bestuur en de leraar vormden de basis voor de samenwerking in Barendrecht. Maar, zo geven Van der Wilk en Van der

Ploeg eerlijk toe, tegenwoordig verloopt veel contact vrij informeel. Van der Ploeg: “Heb ik bijvoorbeeld een idee, dan schiet ik Leon aan, bespreken we het kort en als hij mijn mening deelt, legt hij het voor aan het bestuur. Dan volgt er een gesprek of we zetten het op papier en horen later of we het kunnen uitvoeren. Maar zoiets is natuurlijk gegroeid, er is een vertrouwensband ontstaan. Begin je een samenwerking of wil je intensiever samenwerken, natuurlijk moet je dan structureel overleggen, plannen maken. Je moet weten wat je van elkaar kunt verwachten.” “Onze manier van werken raakt ook wel aan de cultuur van onze vereniging”, vult Van der Wilk aan. “Wij als bestuur zijn heel zichtbaar. We tennissen drie of vier keer per week op de vereniging en komen tussendoor nog wel langs voor een drankje. We zijn makkelijk aan te spreken. En we staan altijd open voor nieuwe ideeën, hebben de blik 13


14

“Met recht de Vereniging & Leraar van het Jaar!” “TV Barendrecht is een vereniging waar sprake is van veel 'reuring'. Dat zit hem niet alleen in activiteiten als de Zomer Challenge en de samenwerking met scholen, maar ook in het vooruitkijken als organisatie. Bijvoorbeeld door tijdens een digitale vrijwilligersavond iedereen te betrekken bij nieuwe plannen omtrent padel en de nieuwe inrichting van het clubhuis. Hoofdtrainer Bart van der Ploeg is een echte ambassadeur van TV Barendrecht. Hij zorgt voor het warme welkom voor nieuwe leden na de jaarlijkse schooltennisperiode, is zeer betrokken bij de jeugdcommissie en is ook voor senioren een echte aanjager. Meer mensen meer laten tennissen, die missie is in goede handen bij TV Barendrecht. Met recht de Vereniging & Leraar van het Jaar!” Erik Poel, Algemeen Directeur KNLTB

“ Bepaal samen waar je heen wilt en zet dat op papier. En spreek elkaar er vooral op aan als taken blijven liggen” – Bart van der Ploeg

naar voren, denken in mogelijkheden. Eigenlijk zeggen we zelden nee.”

Niet té snel té veel Het gaat goed met TV Baren­ drecht, dat kun je rustig stellen. Met een stabiel ledenaantal van rond de 850, dankzij succesvolle ledenwervingsacties het afgelopen jaar, een vernieuwd clubhuis, een heldere visie en altijd nieuwe plannen, belooft ook de toekomst veel goeds. Met het beleidsplan als fundament. “Ondanks corona hebben we toch ook in 2020 veel van onze plannen uit het beleidsplan kunnen uitvoeren, zeker zo’n tachtig procent”, zegt Van der Wilk met gepaste trots. “Ons plan loopt officieel tot en met 2022, maar we hopen de uitgangspunten nog wel iets verder door te trekken. We willen van TV Barendrecht nóg meer een club van de leden maken,


INTERVIEW

“ Wacht niet te lang, begin gewoon. En onthoud: niet elk plan slaagt. Maar van mislukkingen kun je leren” – Leon van der Wilk

waar iedereen zich thuis voelt. En wellicht kunnen we nog iets groeien in aantal leden. Op veel vlakken is het vooral een kwestie van het optimaliseren van wat we nu al doen.” ‘Vooruitkijken’, je kunt het met recht een motto noemen van TV Barendrecht. Van der Wilk gebruikte het woord ook weer in zijn laatste update voor de leden op de website van de vereniging. Nu richt TV Baren­ drecht zich opnieuw volledig op de Zomer Challenge, is in een eerste vorm gestart met Tennis Alles-in-1 en worden voorbereidingen getroffen om vanuit het lokale sportakkoord jeugd uit armere gezinnen bij TV Baren­ drecht te laten tennissen. Ook worden de mogelijkheden voor padel momenteel onderzocht. “En zo is er altijd weer een nieuw project”, zegt Van der Wilk lachend. “Kinderen met minder financiële mogelijkheden een plek bieden

bij TV Barendrecht, dat past uitstekend bij ons uitgangspunt dat echt iedereen hier welkom is”, vult Van der Ploeg aan. “Als ook dat staat, hebben we voorlopig een heel compleet aanbod. Je moet ook niet té snel té veel willen, je kunt ook aan je eigen succes ten onder gaan. Ik heb het gezien bij andere verenigingen – heel wilde plannen, extreem snelle groei, maar het beleid was niet goed geborgd. Toen zich enkele wisselingen in het bestuur voordeden, viel het fundament weg.”

taken gaan verdelen. En spreek elkaar er vooral op aan als taken blijven liggen.” Van der Wilk sluit zich daar volledig bij aan. “Maar wacht niet te lang, begin wel gewoon. Beren op de weg zijn er altijd, laat dat je niet weerhouden. En niet elk plan slaagt, onthoud dat ook. Van mislukkingen kun je echter leren. Bij ons heerst altijd een positieve sfeer en dan lukt er veel.”

Begin met een helder plan Iets verder vooruitkijken en de samenwerking op de vereniging structureler aanpakken, is vooral een kwestie van een aantal logische stappen zetten, willen de twee nog meegeven aan andere verenigingen. De basis is een helder plan en een goede planning. Van der Ploeg: “Bepaal samen waar je heen wilt en zet dat op papier. Wat zijn precies je doelen? Weet je dat, dan kun je

Meer weten? De KNLTB biedt heldere en praktische ondersteuning om de samenwerking tussen verenigingsbestuur en tennisleraar beter in te richten. Je vindt er meer informatie over op Centrecourt.nl/samenwerkingleraar. Daar vind je onder andere modelcontracten voor het maken van goede afspraken en een handig model Taakurenplan.

15


is jouw vereniging klaar voor heropening? Samen zorgen we voor heerlijke koffie én een extra verdienmodel voor jullie club!

coffeeclick.nl/partner-knltb


GASTCOLUMN

Diversiteit Je vrij voelen is voor mij een heel groot goed. Voor mij is sporten een groot onderdeel van je vrij voelen. Als klein meisje zat ik op voetbal en op tennis. Ik heb er leren winnen, leren verliezen, kon er mijn ei kwijt als meisje met heel veel energie. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt in de sport. Ik voelde me er altijd vrij om te zijn wie ik ben. Ook op latere leeftijd heb ik mij altijd vrij gevoeld. Dat kwam zeker ook door mijn prettige trainers en coaches. Hoewel ik als meisje nooit in een rokje tenniste, kreeg ik daar van hen op geen enkel moment een vraag over. Mijn tennislerares stimuleerde me vooral zelf te bepalen wat ik wilde. Toen ik een tijdje door adidas gesponsord werd, adviseerde ze me de Ivan Lendl-lijn te nemen. Of ik combineerde een Steffi Graf-top met een Lendl-broekje. Dat vond mijn lerares bij me passen. Ook toen ik op voetbal ging, mocht ik van mijn trainer zijn wie ik was. Ik speelde als meisje bij de jongens en heb me daar nooit anders gevoeld dan de rest. Stel je eens voor dat dat niet zo is, dat je je niet vrij voelt, om wat voor reden dan ook. Omdat je er anders uitziet dan wat de standaard is, omdat je als enige een hoofddoekje draagt of als enige een ander kleurtje hebt. Wie gaat er dan voor zorgen dat je je toch vrij voelt om je aan te melden bij de tennisvereniging of voor een padelclinic?

Dat zijn jullie! Jullie zijn degenen die de sfeer mede kunnen bepalen en kunnen zorgen dat mensen zich welkom voelen. Iemand zich welkom laten voelen zit vaak al in het taalgebruik, zowel hoe je schriftelijk communiceert als in het taalgebruik waarvoor je kiest in de omgang met elkaar. Wees daarin open en inclusief. Spreek niet over ‘jongens- en-meiden-zaken’, noem elkaar geen mietje. Grijp je kans om in te grijpen als je dingen ziet die niet kunnen, omdat ze mensen uitsluiten of wellicht grenzen overschrijden. Nodig diegenen uit die zich (nog) niet welkom voelen op jouw club.

Kortom: houd rekening met iedereen. Het is zo fijn en belangrijk dat iedereen zich vrij kan voelen, net zo vrij als ik mij altijd heb gevoeld. Mijn voetbalteam bestond uit dertien jongens met alle kleurtjes van de regenboog en allerlei verschillende achtergronden en één keurig meisje. Al deze jongens en dat ene meisje voelden zich op hun gemak. Ik weet zeker dat geen van deze jongens anderen uitsluit of vooroordelen heeft en ik durf te zeggen dat de veiligheid die onze trainers ons boden daar voor een groot gedeelte aan heeft bijgedragen. Barbara Barend

“Stel je eens voor dat je er anders uitziet dan wat de standaard is, omdat je als enige een hoofddoekje draagt of een ander kleurtje hebt. Wie gaat er dan voor zorgen dat je je toch vrij voelt om je aan te melden bij de tennisvereniging?” 17


18

Startersclinics en Tennis- en Padelstart: laagdrempelig kennismakingsaanbod op je vereniging

Dat tennis en padel momenteel populair zijn, is de KNLTB natuurlijk niet ontgaan. Om verenigingen te helpen daar optimaal de vruchten van te plukken, heeft de bond twee nieuwe producten geïntroduceerd: de Startersclinic en Tennis- en Padelstart.

inclusief de Startersclinic, voor iedereen vindbaar via de Verenigingszoeker. Meer informatie is beschikbaar via Centrecourt.nl/startersclinic. Daar vind je ook hoe je je aanmeldt en hoe de KNLTB je kan helpen, bijvoorbeeld bij promotie van de clinics.

Startersclinic

Tennis- en Padelstart

De Startersclinic is bedoeld om op jouw vereniging zo veel mogelijk mensen te laten kennismaken met tennis en/of padel. Geïnteresseerden krijgen tijdens een clinic de basistechnieken van de sport mee en kunnen beoordelen of de sport iets voor hen is. Door je aan te melden voor de Startersclinic zet je jouw vereniging letterlijk op de kaart en is je aanbod,

Tennis- en/of Padelstart gaat net een stapje verder. Ook hiermee kunnen potentiële tennissers en padellers op een leuke en gemakkelijke manier ontdekken of de sport iets voor hen is, maar dan in een serie van drie tot vijf lessen, een periode waarin zij ook kunnen deelnemen aan clubactiviteiten. Deelnemers worden geen lid van de KNLTB.

De KNLTB stelt allerlei promotiemiddelen beschikbaar aan verenigingen die zo veel mogelijk mensen willen laten kennismaken met tennis en padel.

Tennis- en/of Padelstart is bedoeld voor niet-tennissers en -padellers, maar zeker ook voor oud-spelers die, bijvoorbeeld door een blessure, al een tijd niet meer op de baan hebben gestaan. Verenigingen bepalen zelf of er kosten verbonden zijn aan de lessen en wanneer ze gepland worden. Het kan lonen om Tennis- en/of Padelstart kort na een open dag of een Startersclinic te plannen. Wil je meer weten? Kijk dan op Centrecourt.nl/ tennispadelstart.


NIEUWS

Nieuw: de KNLTB Leraren Vacaturebank De bond zet de laatste jaren nadrukkelijk in op een goede arbeidspositie voor leraren. Eén van de behoeftes van leraren, maar ook van de verenigingen en van tennisen padelscholen, bleek een platform waar vraag en aanbod van vacatures voor tennis- en padelleraren bij elkaar komen. Daarom werd onlangs de KNLTB Leraren Vacaturebank gelanceerd. Zo hoopt de KNLTB het werkgeverschap verder te professionaliseren.

Na de verkiezingen: professionalisering georganiseerde sport van groot belang

Persoonlijk profiel

In de laatste editie van Centre Court Magazine van vorig jaar gingen we nog uitgebreid in op de naderende Tweede Kamerverkiezingen en het belang van stevig verankerd beleid ten aanzien van sport en bewegen voor de komende jaren. Inmiddels zijn de verkiezingen geweest en is het op het moment van schrijven van dit bericht wachten op de formatie van een nieuw kabinet.

De KNLTB Leraren Vacaturebank bevat een helder overzicht van vacatures waarop leraren kunnen reageren, maar biedt hen ook de mogelijkheid zichzelf naar de buitenwereld toe te presenteren met een persoonlijk profiel. Elke tennis- en/of padelleraar met een geldige licentie kan een profiel aanmaken met zijn of haar opleidingsniveau, werkervaring, specialismen en meer. De zichtbaarheid biedt verenigingen en tennis- en padelscholen de gelegenheid in de database van alle leraren te zoeken naar een geschikte kandidaat.

Maar wie sport en bewegen in de verschillende partijen in hun portefeuille hebben, is wel bekend. Rudmer Heerema (VVD), Lisa Westerveld (GroenLinks) en Michiel van Nispen (SP) zijn bekende voorvechters van de sport. Daar voegt zich nu onder anderen nieuwkomer Jeanet van der Laan van D66 bij. Als voormalig voetbalinternational, docent en wethouder onderkent zij het grote maatschappelijke belang van sport en bewegen.

Het platform kan worden gebruikt door iedere bij de KNLTB aangesloten vereniging, tennis- en padelschool en is gratis toegankelijk voor iedere leraar met een actieve KNLTB-licentie. Veel functionaliteiten zijn gratis, maar in sommige gevallen worden er kosten gerekend.

Meer informatie Ben jij als vereniging, tennis- of padelschool geïnteresseerd in de KNLTB Vacaturebank? Ga dan naar Vacaturebank.centrecourt.nl/.

Geen luxe maar noodzaak Tennis en padel onderscheiden zich momenteel als toegankelijke en veilige sporten, wat heeft bijgedragen aan een toename van het aantal leden. In het algemeen is de sport echter hard geraakt in de coronacrisis. Financieel, maar ook in sportdeelname – het aantal Nederlanders dat wekelijks sport, daalde in een jaar van 10,4- naar 8,7 miljoen. En onder jonge kinderen was in dit opzicht zelfs sprake van een daling van 35 procent. Terwijl het opbouwen en onderhouden van de fysieke en mentale conditie geen luxe maar noodzaak is, zo luidde de boodschap van de sport en zeker ook van de KNLTB in Den Haag. Ook bij de informateurs is dit per brief helder onder de aandacht gebracht. De KNLTB heeft goede hoop dat een volgend kabinet professionalisering van de georganiseerde sport hoog op de agenda zet. Professionalisering van sportverenigingen om het bestuurlijk kader te ontzorgen, trainers en coaches te begeleiden en een betere verbinding met andere sectoren te leggen. De KNLTB pleit voor een veel meer structurele plek voor sport en bewegen in de dagbesteding van jeugd, meer concrete programma’s om sport voor echt iedereen toegankelijk te maken en een veilige omgeving voor talenten om zich te kunnen ontwikkelen.

19


20


PADEL

Expect the unexpected

De nieuwe strategische koers voor padel in Nederland ‘Expect the unexpected.’ Oftewel: verwacht het onverwachte. Het is de slogan die hoort bij de nieuwe strategie vanuit de KNLTB om de grote populariteit van padel ten volle te benutten en de sport alleen nog maar groter te maken. En eigenlijk heeft die slogan betrekking op alle facetten van padel: van de onvoorspelbaar snelle groei van de gehele sport tot de verrassende elementen in het spel, de snelle, dynamische rally’s, de onverwachte wendingen. De KNLTB kiest er heel bewust voor padel als een sport op zich te positioneren, met een eigen stijl, uitstraling en taal, veelal gericht op jongere doelgroepen, maar dat padel tennisverenigingen veel kan brengen, ligt voor de hand. Het is een aantrekkelijke aanvulling op het aanbod voor bestaande leden en een uitstekende manier om nieuwe doelgroepen te bereiken. Steeds meer verenigingen ondervinden dat zelf.

@ Steffan Kok

Sinds de afronding van de fusie tussen de KNLTB en de Nederlandse Padel Bond in de zomer van 2020 is de KNLTB de drijvende kracht achter tennis én padel in Nederland. Zo ondersteunt de bond verenigingen en zelfstandige centra met voorlichting over de aanschaf van banen en het organiseren van toernooien en competities en de bijbehorende ranglijst, is de KNLTB verantwoordelijk voor de opleiding van padelleraren en kan de bond natuurlijk veel betekenen bij de promotie van de sport en bij toppadel. Want padel mag dan een geheel eigen karakter hebben gekregen, de KNLTB kan in de uitrol van de strategische plannen natuurlijk wel optimaal gebruikmaken van zijn slagkracht en bestaande infrastructuur. Het is de

grote ‘win-win’ van de koers die de KNLTB heeft gekozen.

Verrassend in alle opzichten Corona gooide het afgelopen jaar voor veel sporten roet in het eten, maar niet voor padel. Integendeel. Padel maakte een snelle groei door en was – juist door corona – veel in het nieuws als iets wat wél kon. Onderdeel van de promotie van padel is Nederland nieuwsgierig te maken naar deze razendsnelle sport. Een manier om dit te bereiken is door padel letterlijk naar nieuwe doelgroepen te brengen. Dit doet de KNLTB onder meer door mobiele banen te plaatsen op inspirerende locaties. Zo kunnen mensen zelf ontdekken 21


22

hoe aantrekkelijk en spectaculair de sport is. En hebben ze padel eenmaal ontdekt, dan willen ze meer. Dat is dé kracht van padel, daar is de KNLTB van overtuigd.

“ We waren ervan overtuigd dat padel de club een financiële impuls kon geven” – Pieter Visser

“En dat zit hem juist in dat dynamische, snelle en vooral dus het verrassende van de sport”, zegt Frank Neering, Programmamanager Padel van de KNLTB. “Het is verrassend spectaculair met onverwachte rally’s; verrassend verbindend, omdat het wordt ervaren als een spelletje en minder als een strijd om punten; en verrassend strategisch, want slim spel wordt meer beloond dan kracht. En tot slot is padel verrassend makkelijk te leren. Want een grote kracht van padel is ook de laagdrempeligheid. Iedereen, ongeacht ervaring met een racketsport, pakt het spel snel op. En in welke sport kun je het nou op alle niveaus opnemen tegen het andere geslacht? Bij padel kunnen twee mannen tegen twee vrouwen spelen, of één man en één vrouw tegen twee vrouwen. Alle denkbare dubbelcombinaties zijn mogelijk.” Verenigingen en centra die padel aanbieden, merkten de laatste jaren duidelijk dat deze sport steeds populairder wordt. Mensen krijgen de smaak van padel makkelijk te pakken. Bovendien was padel het afgelopen jaar, net als tennis, een aantrekkelijke optie in een tijd dat veel andere sporten stillagen.

Hillegomse TC: vroege keuze voor padel “Vier jaar geleden ontstond bij ons al het plan om padelbanen aan te leggen”, vertelt Pieter Visser van de Hillegomse Tennis Club (HTC). De vereniging was er vroeg bij, wil hij maar zeggen. “Net als in heel Nederland liep ook bij ons het ledenaantal in tennis terug. We waren daarom op zoek naar iets extra’s om de leden te kunnen aanbieden op de club. Padel was toen nog een redelijk onbeken-

de, maar wel opkomende sport. De tijd tussen de eerste plannen en het moment dat de padelbanen er daadwerkelijk lagen, was ruim een jaar. We moesten eerst een businessplan opstellen en het vervolgens door de algemene ledenvergadering loodsen en daarna natuurlijk de financiering rondkrijgen. Dat heeft wel wat tijd nodig gehad. Maar we waren ervan overtuigd dat padel de club een financiële impuls kon geven.” HTC zag dus al snel wat de potentiële waarde van padel was, maar realiseerde zich ook: als je de sport gaat aanbieden, moet je het echt goed doen. “De stelregel die we veel hoorden was: één baan is geen baan. Want met één padelbaan kun je als club bijna niets organiseren. Daarnaast krijg je op deze manier ook niet het community-gevoel dat je graag op het park wilt realiseren.”

Padelboeker De aanleg van de twee padelbanen in Hillegom heeft ongeveer 100.000 euro gekost. Een grote investering, maar volgens Visser in vijf jaar terug te verdienen. “In eerste instantie was het plan om alleen met een verhuurmodel te werken, maar dat hebben we op het laatste moment gewijzigd. We zijn een vereniging en vinden het daarom belangrijk dat mensen voor een goede prijs kunnen spelen. Met het model van zowel leden als losse verhuur zitten we boven ons gemiddelde scenario. Wij zitten in een traject om de investering in vijf jaar tijd via vooral de verhuur terug te verdienen.” Dat er door de grote populariteit van padel een markt voor de losse verhuur van banen is, beseft de KNLTB ook en de bond heeft hier in strategische zin over nagedacht. Want het is ook een manier om nieuwe mensen naar de vereniging te trekken. Het is dan wel belangrijk dat het aanbod van de verenigingen en centra makkelijk vindbaar is. “Daar kunnen we goed bij helpen”, aldus Neering. “Daarom hebben we onlangs Padelboeker, een online zoek- en boekplatform, gelanceerd. Via dit platform kan een club gemakkelijk nieuwe spelers aantrekken. Bovendien zorgt het voor een betere baanbezetting en dus extra inkomsten.” Hoe je daar als vereniging zelf gebruik van kunt maken, vind je op Centrecourt.nl/padelboeker.


PADEL

Geen bedreiging voor tennis De keuze voor padel betaalt zich inmiddels duidelijk uit voor HTC. “De opstartfase was best lastig. In het begin hebben we er simpelweg voor gekozen zo veel mogelijk mensen gratis te laten kennismaken met padel. We hadden ingecalculeerd dat het eerste jaar financieel nog niet veel zou brengen. Maar nu gaat het heel goed. We hebben veel verhuur en inmiddels 140 padelleden. Bovendien trekt tennis weer aan. Waarschijnlijk heeft corona daar een stevige hand in gehad, maar de groei komt zeker ook door padel. In het begin was er de vrees dat padel kannibaliseerde op tennis, dat leden padel boven tennis verkozen. Dat hebben we tot nu toe niet echt gezien. Dat neemt niet weg dat dit een klein risico blijft, maar aan de andere kant: bied je geen padel aan, dan

kunnen die leden opzeggen om bij een andere vereniging te gaan padellen en dan ben je ze kwijt. We hebben bovendien een mooie combi-aanbieding van tennis en padel.” Padel hoeft geen bedreiging voor tennis te zijn en kan zelfs als katalysator fungeren om het leden-

“ In het begin was er de vrees dat padel kannibaliseerde op tennis. Dat hebben we tot nu toe niet echt gezien” – Pieter Visser

aantal op de tennisverenigingen te laten groeien, zo weet ook de KNLTB. De bruisende sfeer die de snelle racketsport met zich meebrengt, kan een grote impuls zijn voor de vereniging in het algemeen. Volgens Visser is padel uitermate geschikt om een nieuw publiek aan te boren, zoals ook een belangrijk speerpunt is van ‘Expect the unexpected’. “Padel is absoluut een goede toevoeging voor je club. Het is mooi als mensen de keuze hebben om te tennissen en/of te padellen. Op het

moment dat je ook leuke evenementen kunt organiseren op de padelbanen, is het enorm geschikt voor bijvoorbeeld bedrijfsfeestjes. De drempel om padel te spelen, ligt voor veel mensen inderdaad lager dan bij tennis. Op elk niveau zit er namelijk al direct spel in. Er komen bijna nooit ontevreden mensen de baan af.” 23


24

“ Met padel boren we een nieuwe doelgroep aan. Dat geeft een nieuwe beleving op het park met veel meer verjonging en dat is goed” – Alex Luneman

Nieuwe doelgroep, nieuwe beleving Dat hebben ze ook gezien bij een van de mooiste tennisparken van Nederland. Tennispark Welgelegen in Rijswijk telde 21 tennisbanen, voordat er in 2019 twee werden ingeleverd voor de

bouw van drie padelkooien. Het daverende succes van de Estate Padel Club heeft ertoe geleid dat er dit jaar drie nieuwe padelbanen bij komen. De 1.200 tennissers hebben dan nog steeds maar liefst zeventien tennisbanen tot hun beschikking en voor de padelspelers is het speelterrein verdubbeld. Het park is in privébezit, dus de beslissing om padel te laten groeien op het eigen landgoed kon snel en zonder slag of stoot worden genomen. Duidelijk is dat tennis en padel hier twee onafhankelijke afdelingen zijn. Alex Luneman is sinds 2007 de pachter en geniet het vertrouwen van zijn huurbaas. “De padellers zijn dolgelukkig”, stelt hij. Leden van Tennispark Welgelegen ontvangen


PADEL

“ De gezelligheid en positiviteit die padel met zich meebrengt, is een heel lekkere energie” – Alex Luneman

korting als ze willen padellen. “Nog niet heel veel tennisleden maken hier gebruik van, omdat dit van oudsher echte tennissers zijn, maar dat betekent ook dat we met padel een nieuwe doelgroep aanboren. Dat geeft een nieuwe beleving op het park met veel meer verjonging en dat is goed. De gezelligheid en positiviteit die padel met zich meebrengt, is een heel lekkere energie.”

Promotie en advies De KNLTB zet zich de komende jaren dus nadrukkelijk in om padel groot te maken, ook op de verenigingen, zo blijkt wel uit de nieuwe strategische plannen. De eerste stap is om Nederland nieuwsgierig te maken naar padel en vervolgens mensen uit te dagen het een keer te spelen, in de wetenschap dat als iemand eenmaal op de padelbaan staat, hij of zij daar meestal niet meer weg te slaan is.

ontwikkeld en online beschikbaar gesteld. Dit allemaal in de prikkelende nieuwe huisstijl van padel, verrassend en onverwacht.

Nieuwsgierig? Zelf aan de slag met de promotie van padel op jouw vereniging? Neem dan eens een kijkje op Centrecourt.nl/promotiepadel. Of wil je starten met padel op jouw vereniging? Neem dan vooral contact op met de KNLTB Accountmanager in jouw regio.

Ook is er het al genoemde platform Padelboeker om meer mensen naar de verenigingen en centra te trekken en heeft de KNLTB een speciaal kennismakingsaanbod ontwikkeld waarvan verenigingen eenvoudig gebruik kunnen maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn een Open Dag, de Zomer Challenge, Startersclinic of Padelstart. Uiteraard zijn hiervoor bijpassende promotiematerialen 25


26

SOCIAL WALL  Padel groeit hard! Op dit moment zijn er al ruim 500 padelbanen op 200 verschillende locaties. Steeds meer mensen – jong en oud, bekend en minder bekend – weten de padelbaan te vinden. Zij hebben ontdekt hoe leuk padel is. En dat laten ze weten ook!


SOCIAL WALL

  27


28

Bij LTV De Merletten wil iedereen meewerken aan het open toernooi Toernooi van het Jaar is bij uitstek een gezamenlijke creatie Als je er bij vrijwilligers niet op aandringt of ze alsjeblieft ‘iets’ willen doen, maar ze gewoon de vrijblijvende vraag stelt ‘wat’ ze zouden willen doen, wat bij hen past, waar ze ideeën bij hebben, is het enthousiasme om mee te werken altijd groter. Bovendien leidt dat initiatief dan vaak tot leuke, creatieve ideeën. En organiseer je voor je het weet zomaar het Toernooi van het Jaar. Bij LTV De Merletten zijn ze er al langer achter: “Positieve energie werkt aanstekelijk.”

@ Edward Swier

at is er nu gezelliger dan een week lang een (open) toernooi op je eigen vereniging? Nu verdere versoepelingen van de coronamaatregelen aanstaande zijn, is er toch niets leukers dan een dergelijk evenement bij jouw vereniging te organiseren? De toernooicommissie van LTV De Merletten kan bij uitstek goede tips geven, het evenement in Boxtel werd dit voorjaar nog gekozen tot Toernooi van het Jaar. Ze maken er op Tennispark Molenwijk, zelfs in coronatijd, een groot spektakel van. Casper von Harenberg en Jeroen van Beers proberen, met hun omvangrijke toernooiteam dat zo’n twintig vrijwilligers telt, jaarlijks een leuke toernooiweek

te organiseren voor de leden, of ze nu zelf mee tennissen, vanaf het terras toekijken of als vrijwilliger de helpende hand toesteken. “We willen dat iedereen zegt: ‘Ik wil er ook dit jaar weer bij zijn.’ ”

“Waar kun jij bijdragen?” Marc Wolfertz, Programmamanager Kader bij de KNLTB, werd enthousiast toen hij hoorde over de opzet van het toernooi van LTV De Merletten, én de mensen erachter. “Er zit daar zo veel energie, zo veel originaliteit, maar vooral ook zo veel doorzettingsvermogen om er echt met z’n allen iets van te maken!” En ze hebben bij LTV De Merletten goed begrepen hoe je vrijwilligers benadert, weet Wolfertz. “In Boxtel draaien ze het om. Ze zeggen


TOERNOOI VAN HET JAAR

niet ‘Wil je dat doen?’, maar vragen naar wat jij eventueel zou kunnen bijdragen. Dat is sterk, daarmee spreek je iemand aan op zijn vaardig­ heden, schep je ruimte voor eigen initiatief, werk je aan diversiteit.” In Boxtel gaat men uit van de menselijke kant, wordt er gekeken naar wat iemand graag wil doen. Er wordt gekeken waar iemand warm voor loopt. “Het is natuurlijk altijd even zoeken naar waar iemands kwaliteiten precies liggen”, zegt Van Beers. “Maar je kunt ervan uitgaan dat als iemand passie heeft voor een taak en zelf iets suggereert, hij of zij die taak altijd beter uitvoert dan een klusje waar iemand geen zin in heeft.”

“ Eigen initiatief maakt creatief. Als je alles inkadert, mensen geen ruimte geeft, gaat de creativiteit stuk” – Marc Wolfertz Er is jaarlijks een thema in Boxtel, hetgeen zichtbaar wordt in de aankleding van het park, de bar én het eindfeest. Vorig jaar kondigde LTV De Merletten het open toernooi aan met een heuse, hilarische en online veelbekeken persconferentie. De toernooicommissie noemt social media “een belangrijk middel in de activatie van onze volgers. We hebben een gigantisch bereik met onze filmpjes, krantje en professionele foto’s. Daardoor gaat het toernooi leven.” 29


30

Niet organiseren, maar creëren Dat lukte ook met de Quarantennis-editie van het evenement. Von Harenberg: “Daar zouden we dit jaar editie 2 van kunnen organiseren, maar er komt ongetwijfeld nog een origineel idee bovendrijven. We hebben het toernooi nu gepland voor de week van 23 tot en met 29 augustus. Als Centre Court Magazine uitkomt, zijn we als organisatiecomité allicht al eens, digitaal, bij elkaar gaan zitten.”

“ Er zit bij LTV De Merletten zo veel energie, zo veel originaliteit, maar vooral ook zo veel doorzettingsvermogen om er echt met z’n allen iets van te maken!” – Marc Wolfertz

Dat is ook het moment voor de vrijwilligers om hun ideetjes te spuien. Heeft de een wat geroepen, komt de volgende met een nog leuker idee. Er is veel vrijheid, de organisatoren faciliteren en stimuleren de vrijwilligers. Wie de leiding krijgt over de aankleding van het park, kan – binnen het budget natuurlijk – zijn gang gaan, de bedenkers van de extra cocktailbar kunnen zelf gaan zagen en timmeren. De social media-afdeling kan alvast aan de slag met leuke verhaalideeën voor de aanloop naar het toernooi én de week zelf. En wil je liever een rolletje op de achtergrond, ver weg van de heisa, dan kan dat ook altijd. Een goede planner, kenner van computersystemen of penningmeester is natuurlijk nooit weg. “Voor iedereen is er een taak. Een taak die hem of haar op het lijf geschreven is. Je kunt meedoen op jouw manier. Door mensen verantwoordelijk te maken voor hun ‘eigen winkel’, krijg je meer betrokkenheid. Het voelt als hún toernooi.”

Bij LTV De Merletten wordt in de beginfase altijd één keer gezamenlijk vergaderd, daarna gaan de commissies ieder voor zich aan de slag. “Na de kick-off gaat ieder zijn eigen weg. Ik neem het daarna op me om contact met de diverse groepjes te houden”, aldus Von Harenberg. “We lopen elkaar op de club natuurlijk ook geregeld tegen het lijf. Maar vlak voor het toernooi, tijdens de opbouw, komen we dan nog wel een keer allemaal bijeen. Zodat iedereen van elkaar weet wat de ander gedaan heeft en tijdens de week gaat doen. Dat willen ze ook wel weten van elkaar. Het is dan toch een vriendenclubje geworden, je leeft met elkaar mee. Er zijn bij ons altijd meer aanmeldingen dan dat er taken zijn. We merken dat anderen ook graag onderdeel zijn van het clubje.” Het moet – dat leggen Von Harenberg, Van Beers en hun goeddeels jonge medeorganisatoren zichzelf altijd op – wel een origineel toernooi zijn. “We denken graag out-of-the-box, ons toernooi mag best opvallen.” Ze noemen zichzelf daarom ook eigenlijk niet organisator maar creator. “We organiseren niet, we creëren iets.”

Het draait wel om het toernooi zelf Bij LTV De Merletten hebben ze geleerd dan niet te veel hooi op de vork te nemen. “Er zijn vaak veel meer goede ideeën dan dat er tijd, budget of manschappen zijn. Pak een aantal klussen op, maar niet alles. Als je kiest voor het creëren van de livestream en de cocktailbar, ga dan niet ook nog proberen de servicemeter of casinoavond te


TOERNOOI VAN HET JAAR

regelen. Je kunt van de tien goede ideeën er beter drie of vier briljant uitwerken dan er zeven of acht maar zozo. Trap niet in de valkuil die ‘alles’ heet.” Daarbij komt dat je als toernooiorganisatie één kerntaak hebt. Von Harenberg en Van Beers: “Het is natuurlijk leuk als je met z’n allen allerlei grappige dingen verzint, als je losgaat op creatieve filmpjes en een mooie aankleding, maar het draait wel om het toernooi zelf. Is de planning slecht, loopt je schema dagelijks uren vertraging op en zit iedereen maar te wachten tot hij of zij de baan op kan, dan is het gauw gedaan met de gezelligheid. Dan vindt niemand jouw lollige filmpjes nog leuk hoor. Welke taken je ook verdeelt onder je vrijwilligers, zorg dat je een goede planner hebt.” Verenigingsbesturen moeten vooral niet te bang zijn. Wie alles op voorhand met de toernooicommissie wil dichttimmeren, laat geen ruimte voor eigen initiatief. Het is niet slim om vrijwilligers aan de leiband te houden, om ze in een keurslijf te stoppen. Wolfertz: “Eigen initiatief maakt creatief. Als je alles inkadert, mensen geen ruimte geeft, gaat de creativiteit stuk.”

Maak vrijwilligers onderdeel van de beleving en cultuur Het is bij het werven van nieuwe vrijwilligers, voor bijvoorbeeld de organisatie van een toernooi, belangrijk ze mee te nemen in de historie én toekomst van het evenement. Praat ze bij over de waarde die het evenement heeft voor leden en

bezoekers, maak ze onderdeel van de beleving en cultuur. Geef ze het gevoel dat ze aan iets belangrijks meewerken. Maar geef ze vooral ook de ruimte om hun eigen weg te zoeken. Van Beers: “Absoluut, je wordt dan vaak aangenaam verrast.” Al is er natuurlijk wel een stelregel, zegt Wolfertz. “Je kunt als vrijwilliger natuurlijk niet in je eentje rechts afslaan waar de hele vereniging besloten heeft naar links te gaan. Maar als je een vrijwilliger vooraf duidelijk meegeeft wat het grotere doel van zo’n toernooiweek is, bijvoorbeeld gewoon een heleboel plezier hebben, of mogelijk ledenwerving of het verspreiden van de clubcultuur, dan is die er zeker gevoelig voor om hieraan mee te werken.”

Een programmamanager voor het kader Bij de KNLTB is veel aandacht voor het gehele kader op de vereniging: het bestuur, de vrijwilligers en natuurlijk de leraar. Er is dus niet voor niets een programmamanager. Marc Wolfertz: “We werken aan vitale tennis- en padelverenigingen door de kwaliteit, kwantiteit en betrokkenheid van het totale kader te verhogen. Een vitale vereniging beschikt over een goede organisatie, een toekomstbestendige en veilige accommodatie en een hechte verenigingscultuur. Het is zaak dat die clubcultuur vooral een clubgevoel wordt. Het kader heeft op alle drie die pijlers een grote invloed. Het kader – of het nu om bestuursleden gaat of om vrijwilligers voor het open toernooi, en vergeet ook niet de belangrijkste ambassadeur op de vereniging, namelijk de tennis- en/of padelleraar – bepaalt feitelijk hoe een vereniging reilt en zeilt.” 31


32

Vriendjesmaand: katalysator van groei Wist je dat er in Nederland bijna 100.000 kinderen zijn die tennissen? En dat is niet zo gek, want tennis is gezellig, je kunt het spelen waar en wanneer jij wilt, het is uitdagend en het is ook nog eens de gezondste sport! De KNLTB wil zo veel mogelijk kinderen laten ervaren hoe leuk een potje tennis is. Daarom mochten in april alle jeugdleden hun vriendjes en vriendinnetjes meenemen. En aan die uitnodiging werd met veel enthousiasme gehoor gegeven.

Mooi resultaat!

Lede jeugd nstijging t/m 12 jaar

Dit alles heeft geleid tot een ledenstijging bij jeugd tot en met 12 jaar. Die stijging is vanzelfsprekend slechts gedeeltelijk toe te schrijven aan de Vriendjesmaand. Er was ook groei geweest zonder deze sympathieke actie. Natuurlijk is het wel een mooie katalysator geweest en heeft het gezorgd voor extra groei. En extra gezelligheid op de vereniging!

+8,4% in de period 30 ap ril 202 e 0 to 30 ap ril 202 t 1

Aantal jeugdleden t/m 12 jaar 50K

45K

Nieuw leden e jeugd­ t/m 12 jaar

2018

+12.50 0

2019 40K

2020 2021 jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

in de janua periode ri 20 met m 21 tot en aug ei 20 sep 21

okt

nov


360 deelnemende verenigingen vriendjes maakten 15.000 kennis met tennis cijfer vanuit 8,5 deelnemende leraren “ Goed initiatief. Super dat er direct veel promotiemateriaal is inbegrepen. Dit maakt het voor de leraar wel handiger om met dit soort initiatieven mee te doen”

Vriendjesmaandpromotiecampagne En ook op de sociale media bleef de Vriendjesmaand niet onopgemerkt… Doelgroepen: • 65.000 functionarissen • 20.000 leraren • 185.000 ouders Daadwerkelijk bereikt: 23.000 personen Aantal weergaven KNLTB Vriendjesmaand-ads: 273.000 (exclusief eigen posts van leraren en verenigingen; gemiddeld heeft een persoon uit een benaderde doelgroepen de advertentiepost rond de tien à elf keer zien langskomen) Aantal bezoeken aan Vriendjesmaand-pagina’s: 900 (500 van ouders, 400 van leraren)

33


34

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen: zo voldoe je hier als vereniging aan Voor bv’s en nv’s bestonden al wettelijke regels voor bestuur en toezicht, maar met de komst van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) zijn deze regels ook van toepassing op verenigingen en stichtingen. Door verenigingen onder andere in de statuten te laten vastleggen hoe zij moeten handelen wanneer het zittende bestuur niet meer actief kan zijn, wil de overheid voorkomen dat verenigingen en stichtingen de dupe worden van (financieel) wanbestuur of misbruik van posities. Arthur van der Hoeff, voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht, legt uit wat de WBTR voor tennis- en padelverenigingen inhoudt en hoe zij hieraan kunnen voldoen. Middels modelstatuten, een stappenplan en handige handvatten biedt de KNLTB verenigingen hierbij een helpende hand.

@ Luc Keersmaekers

S

portverenigingen en hun bestuurders worden al enige tijd regelmatig geattendeerd op de inwerkingtreding van de WBTR. Veel mensen krijgen de indruk dat het om een compleet nieuwe wet gaat, maar dat is niet het geval. Wel moeten verenigingen een aantal zaken gaan regelen. “De WBTR is een aanvulling op een bestaande wet”, aldus Van der Hoeff. “Die aanvulling bestaat voor verenigingen uit een aantal extra bepalingen, bijvoorbeeld over het risico op bestuurdersaansprakelijkheid wanneer je je zaken niet op orde hebt. Die risico’s waren er altijd al en zijn niet

groter geworden, maar ze zijn in de WBTR alleen duidelijker vastgelegd. Daarmee wil ik ontzenuwen dat de WBTR een enorme verandering is. Dat is niet zo, maar natuurlijk is de WBTR wél iets waar het bestuur van een vereniging zich bewust van moet zijn en mee aan de slag moet. Er is niet voor niets veel aandacht voor.”

Behoorlijk bestuur, tegenstrijdig belang Wat houdt de WBTR dan precies in voor tennisen padelverenigingen? Van der Hoeff licht de twee belangrijkste punten toe. Allereerst: het ‘behoorlijk bestuur’. “Dat begrip is de kern van de WBTR. Als


WETGEVING

je ‘behoorlijk bestuurt’, voorkom je dat je als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld. In de WBTR wordt duidelijker gemaakt wat behoorlijk bestuur inhoudt. Het belangrijkste is dat je altijd het belang van de vereniging boven je eigen belang moet stellen. Als blijkt dat je dit niet hebt gedaan en daarmee schade hebt berokkend aan de leden of de vereniging, is dat een grond voor bestuurdersaansprakelijkheid. Als je dus een persoonlijk belang hebt dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging, mag je als bestuurder even niet meedoen. Dan moet je je onthouden van de vergadering en de besluitvorming.” Weigert de bestuurder zich in zo’n geval te onthouden van de vergadering en de besluitvorming, dan blijft het besluit staan tenzij iemand naar de rechter stapt.

“ De WBTR is geen enorme verandering, maar het is wél iets waar het bestuur van een vereniging zich bewust van moet zijn en mee aan de slag moet” – Arthur van der Hoeff

Van der Hoef: “Iedere bestuurder moet daarom tijdig melden welke nevenwerkzaamheden hij of zij doet, zodat de rest van het bestuur hiervan op de hoogte is. Zij kunnen dan aangeven wanneer ze denken dat er sprake is van belangenverstrengeling. Met de WBTR worden de persoonlijke belangen transparanter, om deze belangenverstrengeling te voorkomen. Als je dit doet, je boekhouding op 35


36

orde hebt en dus behoorlijk bestuur voert, voorkom je dat je als bestuurder direct aansprakelijk wordt gesteld in het geval van bijvoorbeeld een faillissement van de vereniging.”

Statutenwijziging, ontstentenis en belet Behalve het ‘behoorlijk bestuur’ dat in de WBTR zwart-op-wit staat, verplicht de wet ook dat iedere vereniging één extra bepaling in de statuten opneemt. In deze bepaling moet staan hoe de vereniging handelt wanneer het zittende bestuur, om welke reden dan ook, plotseling niet meer actief kan zijn.

“ Met de WBTR worden de persoonlijke belangen transparanter en kan belangenverstrengeling worden voorkomen” – Arthur van der Hoeff

“Dat komt vaker voor dan je denkt”, legt Van der Hoeff uit. “Dat kan door een ruzie komen of wanneer er sprake is van kasroof, waardoor het bestuur geschorst wordt. Soms zijn er ook gewoon te weinig bestuurders, omdat enkelen er na een jarenlange bestuursfunctie toch echt een keer mee stoppen. Wanneer er tijdelijk geen bestuur is, noemen we dat ‘belet’. Als er helemaal geen bestuur meer is, heet dat ‘ontstentenis’. In beide gevallen wil je natuurlijk voorkomen dat je vereniging stuurloos raakt. Daarom noteer je in de statuten bijvoorbeeld dat je een schaduwbestuur hebt benoemd, een zogeheten continuïteitscommissie. Daarin zitten dan oud-bestuurders of anderen met bestuurderskwaliteiten, die de boel kunnen opvangen als dat nodig is. De gewijzigde statuten moet je wel eerst door de algemene ledenvergadering laten goedkeuren en vervolgens laten bekrachtigen door de notaris, maar dat hoeft niet vóór 1 juli 2021 [wanneer de WBTR in werking treedt, red.] te gebeuren. Dit kan gewoon bij de eerstvolgende statutenwijzigingen van de vereniging.”


WETGEVING

Actiepunten Er zijn enkele stappen die je als tennis- en padelvereniging moet zetten om aan de WBTR te voldoen: 1. denk na over de inrichting van je vereniging; 2. wijzig je statuten, maak gebruik van de modelstatuten van de KNLTB; 3. handel als ‘behoorlijk bestuur’ aan de hand van de maatregelen/handvatten die je terugvindt op Centrecourt.nl. Kijk op Centrecourt.nl/wbtr voor meer informatie over alle wijzigingen en de (praktische) implementatie van de WBTR.

Ondersteuning vanuit de KNLTB Voldoen aan ‘behoorlijk bestuur’ en de statuten wijzigen – dat zijn dus de twee voornaamste zaken die tennis- en padelverenigingen moeten aanpakken om te voldoen aan de WBTR. Veel specifieke kennis van verzekeringen, het recht of administratie heb je daar als bestuurder niet voor nodig. Het is belangrijk om na te denken over een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, welke de KNLTB via VLC & Partners aanbiedt. Hierover lees je meer in de rubriek Partner in Beeld over VLC & Partners (zie pagina 64-65 van dit magazine). De KNLTB heeft ook een stappenplan opgesteld en modelstatuten beschikbaar gesteld, die je een-op-een kunt overnemen. Op Centrecourt.nl/wbtr worden de belangrijkste wijzigingen toegelicht en ook heeft de bond een handige lijst met handvatten opgesteld, om te checken hoe goed jouw vereniging al bestuurt. “Tennis- en padelverenigingen hoeven het echt niet allemaal zelf te bedenken”, aldus Van der Hoeff. “Daarom is het helemaal niet lastig om te voldoen aan de WBTR, je wordt er goed doorheen geloodst.”

“ Tennis- en padelverenigingen hoeven het echt niet allemaal zelf te bedenken, je wordt er goed doorheen geloodst” – Arthur van der Hoeff

Al met al ziet Van der Hoeff de invoering van de WBTR voor verenigingen en stichtingen als een goede zaak. “Het vergroot het bewustzijn van wat goed besturen inhoudt en bevat geen rare bepalingen die verenigingen belemmeren. De WBTR bevat eisen waaraan je meestal al voldoet als je een goed bestuur voert, alleen staat het er nu wat duidelijker wanneer je het niet goed doet. Daarmee verkleinen we de kans dat verenigingen ten onder gaan aan wanbestuur of misbruik van posities.” 37


38

Vitale verenigingen: van baantrainer naar verenigingsleraar Tennis- en padelleraren zijn de drijvende kracht achter een vitale vereniging. Zij zijn hét gezicht, kennen veel leden en zijn de aanjager van evenementen en activiteiten. Uit de Verenigingsmonitor blijkt echter dat een derde van de verenigingen niet op regelmatige basis overleg voert met de tennisleraar, vaak de enige betaalde kracht binnen de vereniging, die bovendien het vaakst aanwezig is op de vereniging. “Om een vitale vereniging te zijn, is een structurele samenwerking tussen de tennisleraar en het verenigingsbestuur essentieel. Beide partijen kunnen elkaar enorm versterken”, meent Ferdi Martens, KNLTB Accountmanager West-Brabant en Zeeland. Niet voor niets benoemde de KNLTB het versterken van de organisatie van de vereniging – bestuur, vrijwilligers én de tennisleraar – als één van de vier speerpunten voor de komende jaren en was samenwerking tussen verenigingsbestuur en leraar hét centrale thema tijdens de KNLTB Digitale Congresweek in maart. De Brabantse tennisorganisatie Tennis.wb richt zich daar al enige tijd nadrukkelijk op en nam in 2020 deel aan een KNLTB-pilot: ‘Hoe kunnen verenigingen en tennisscholen elkaar versterken?’ Tennis.wb geeft les op negen verschillende verenigingen. Goede samenwerking met de verenigingsbesturen en tussen de verenigingen onderling kan alle partijen veel brengen.

@ Vivian van Niekerk


INTERVIEW

H

et is de ambitie van de KNLTB om de positie van de leraar op de verenigingen komende jaren verder te versterken. “Een goede tennis- of padelleraar is de spil en de ambassadeur van de vereniging. Dan is het gek dat die onvoldoende met het bestuur overlegt over gezamenlijke doelen. Een van de belangrijkste succesfactoren van vitale verenigingen is dat men samen focust op de belangrijkste doelstellingen. Daar bieden we als bond graag ondersteuning bij”, zegt Martens.

Taakurenplan Die ondersteuning biedt de bond in de vorm van verenigingsgesprekken

met het bestuur waarvoor ook de leraar of school wordt uitgenodigd. Maar ook bij de Kringbijeenkomsten en webinars over dit thema zijn de leraren meer dan welkom. Een nieuw KNLTB-hulpmiddel is het Taakurenplan, te downloaden via Centrecourt.nl/taakurenplan. Met dit plan maak je inzichtelijk hoeveel uren een leraar daadwerkelijk op de baan staat en hoeveel directe of indirecte uren besteed worden aan andere aan tennis en/ of padel gerelateerde activiteiten binnen een vereniging. Martens: “Nog te vaak zien we dat er onduidelijkheid is over deze taakuren en dat er geen financiële afspraken over zijn. Vanuit de KNLTB stimu-

“ Nog te vaak zien we dat er onduidelijkheid is over taakuren en dat er geen financiële afspraken over zijn. Het model Taakurenplan is een perfect hulpmiddel om dit inzichtelijk te maken”

leren we verenigingen om voorafgaand aan elk seizoen met elkaar in gesprek te gaan over taken en taakuren. Het model Taakurenplan is een perfect hulpmiddel om dit inzichtelijk te maken.”

Bewustwording Het is geen onwil van verenigingen om niet met de tennis- en/of padelleraar in gesprek te gaan. “Dingen gaan op een bepaalde manier omdat men het al jaren zo doet. Zeker kleinere verenigingen denken er niet altijd aan om de trainer te betrekken bij jaarplannen of weten niet hoe je zoiets aanpakt”, legt Martens uit. Bij de leraren spelen vaak andere argumenten om niet aangesloten te zijn. “Dan zie je dat het vooral een kwestie van tijd is of dat er over iets als taakuren niet goed overlegd is. Taakuren zijn een gedeelde investering die beide partijen veel kan brengen, dus is het belangrijk afspraken te maken die goed en haalbaar zijn voor iedereen.”

– Ferdi Martens 39


40

“ Een goede tennis- of padelleraar is de spil en de ambassadeur van de vereniging. Dan is het gek dat die onvoldoende met het bestuur overlegt over gezamenlijke doelen” – Ferdi Martens

Hoe een samenwerking er precies uitziet, is voor iedere vereniging verschillend. Martens: “De eerste stap is bewustwording, het besef dat je elkaar nodig hebt om doelgericht zaken te verbeteren. Stap twee is structureel overleg met elkaar over gezamenlijke doelen, verwachtingen, baan- en taakuren. Daarna wordt het maatwerk. Bij de grotere verenigingen waar een trainer fulltime actief is, is de betrokkenheid vaak al groter; dat zie je ook terug in de cijfers uit de Verenigingsmonitor. Bij kleinere verenigingen is die ruimte er niet

“ Verenigingen wilden wel graag overleggen met de leraar, maar ja, die stond al vijf avonden per week tot tien uur op de baan. Ik werd de schakel tussen de vereniging en de tennisschool” – Maaike Oostenrijk

altijd. Maar dan nog kun je elkaar helpen om vitaler te worden. Bepaal samen de focus, want niet alles kan opgepakt worden. Maak werkzaamheden eventueel kleiner, zodat het wel past. Bijvoorbeeld door een onderdeel uit een groter plan op je te nemen, zoals het opzetten van een schooltennisprogramma.”

Succesvolle pilot Het kan ook zo zijn dat een trainer geen tijd heeft om bijvoorbeeld een jeugdplan op poten te zetten of met de Zomer Challenge aan de

slag te gaan en dat het de vereniging ontbreekt aan vrijwilligers. In dat geval kan de tennis- en/of padelschool wellicht zijn toegevoegde waarde laten zien. Een pilot in samenwerking met tennisorganisatie Tennis.wb in West-Brabant is hiervan een goed voorbeeld. Deze tennisschool werkt actief mee aan het vegroten van het ledental en het vitaler worden van de vereniging. En de tennisschool? Die floreert bij de lesuren die de nieuwkomers afnemen. “Een win-winsituatie!” In 2020 nam tennisorganisatie Tennis.wb, onder leiding van eigenaar Eric Hoppenbrouwers, deel aan een KNLTB-pilot met als doel een antwoord te vinden op de vraag hoe verenigingen en tennis-


INTERVIEW

1

2

3

4

5

Gestructureerd overleg tussen bestuur en leraren

De leraar is dé ambassadeur van de vereniging

De leraar beschikt over de noodzakelijke taakuren

De leraar is aanwezig bij de belangrijke verenigings­ evenementen

De leraar neemt deel aan het overleg met JC/TC

De vijf pijlers van structurele samenwerking tussen leraar en bestuur.

scholen elkaar kunnen versterken. Tennis.wb verzorgt tennislessen bij negen verenigingen in WestBrabant. Een van de hoofdrolspelers in deze pilot was tennislerares Maaike Oostenrijk, verbonden aan Tennis.wb. Oostenrijk werd speciaal vrijgemaakt om te werken aan het doel van de pilot. Waar zij voorheen fulltime trainingen verzorgde bij T.V. Roosendaal, doet zij dit nu nog achttien uur per week. De overige uren besteedt zij aan organisatorische en administratieve taken ter verbetering van de samenwerking tussen de trainers, de tennisschool en de negen verenigingsbesturen. Zowel de tennisschool als de KNLTB investeerden in deze nieuwe functie. Oostenrijk: “Samen met KNLTB Accountmanager Ferdi Martens ging ik alle besturen langs om hun wensen in kaart te brengen. Iedere vereniging heeft andere doelen. De een wil zich focussen op het behoud van jeugdleden, de ander op werving van volwassenen. In overleg met de vereniging schreven we een plan van aanpak voorzien van het aantal (taak)uren, zodat ik deze vanuit de tennisschool kon factureren. Vrijwel iedere actie leverde meer leden op en dan zie je dat clubs hier echt wel budget voor over hebben.”

Meerwaarde Het detacheren van een leraar is één ding, maar hoe toon je als ten-

nisschool je meerwaarde? “Wat we merkten, is dat de trainers veel op de baan staan, hun lessen geven en dan is het ‘Doei, tot morgen!’. Dat moet anders, dat kan beter, dachten we. Al voor de start van de pilot kreeg ik signalen van een aantal verenigingen dat ze wel graag overleg wilden met de leraar, maar ja, die stond al vijf avonden per week tot tien uur op de baan. Vanuit de tennisschool heb ik die coördinerende rol gepakt. Het plan van aanpak besprak ik tijdens de bestuursvergaderingen en ik zat vanuit Tennis.wb aan tafel met diverse commissies. Vervolgens praatte ik de trainer bij, die de uitvoering van het plan op zich nam. Ik was de schakel tussen de mensen van de vereniging en de leraren van de tennisschool.” Een subdoelstelling van de pilot was het versterken van de tennisschool en de trainers zelf. “Bij Tennis.wb hebben we een heel enthousiast team met veel jonge trainers, vaak zonder ervaring in het opzetten van KNLTB-programma’s als Tenniskids@school en de Zomer Challenge. Ik hielp hen hierbij, zodat ze het een volgende keer zelf kunnen organiseren. Als een vaste trainer van een club geen tijd had om activiteiten op te pakken, dan schoven we een andere trainer van Tennis.wb naar voren. Zo bieden we continuïteit. Tegelijkertijd is het heel leerzaam voor de trainer.”

Resultaten De eerste uitkomsten van de pilot zijn positief. Oostenrijk: “We moeten de pilot nog definitief evalueren, maar we zien een sterke verbetering in de communicatie tussen de trainers, de tennisschool en de clubbestuurders. Bij iedere vereniging heeft dit geleid tot ledengroei, meer lesuren en meer activiteiten. Wij gaan zeker door met deze opzet.” Ook de KNLTB ziet aanleiding om de pilot naar andere regio’s in Nederland uit te breiden en bekijkt op dit moment de mogelijkheden.

“ We zien een sterke verbetering in de communicatie tussen trainers, tennisschool en clubbestuurders, met ledengroei, meer lesuren en meer activiteiten tot gevolg. Wij gaan zeker door met deze opzet” – Maaike Oostenrijk 41


42

Fair Play, voor veilig en plezierig tennis en padel voor iedereen

Tennis en padel zijn ongekend populair. Mede door het succes van de Zomer Challenge zit het ledenaantal flink in de lift. Velen zagen in coronatijd in tennis en padel prima alternatieven toen de eigen sport stil kwam te liggen. Veel mensen maken nu kennis met tennis en padel, en met de cultuur, gewoonten en omgangsvormen die daarbij horen. Het is daarom belangrijk om deze ‘nieuwe’ groep spelers te wijzen op bijvoorbeeld de gedragscodes en huisregels. Maar er kan meer.

Wat kan de vereniging zelf? Om degelijk integriteitsbeleid zo goed mogelijk vorm te geven en te zorgen dat iedereen op en naast de baan zijn of haar verantwoordelijkheid daarin neemt, startte de KNLTB enkele jaren geleden het programma Fair Play. Daarin kunnen verenigingen

zelf veel doen. Werk bijvoorbeeld zo veel mogelijk samen met vrijwilligers die in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Een VOG kunnen verenigingen gratis voor vrijwilligers aanvragen. Verder is het belangrijk op de vereniging een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen, bij wie iedereen terechtkan met vragen of voor advies over eventueel wangedrag. Stel als vereniging ook zeker gedragscodes of huisregels op. Laat ze goedkeuren door de ALV en zorg dat deze makkelijk en eenvoudig voor iedereen vindbaar zijn. Op die manier raakt iedereen op de vereniging vertrouwd met de regels. Ook heeft de KNLTB een model Tuchtreglement beschikbaar om integriteitskwesties op de vereniging op de juiste manier aan te pakken.

Samen sta je sterker Ernstige misdragingen (seksuele intimidatie, matchfixing, doping, het toebrengen van lichamelijk letsel en ander ernstig wangedrag) dient de vereniging te melden bij de KNLTB. Het uitgangspunt van Fair Play is samenspel en afstemming tussen de vereniging en de KNLTB bij misdragingen. Samen sta je sterker als je iets wilt doen tegen bijvoorbeeld een lid dat zich ernstig misdraagt of een bestuurder die een greep uit de kas doet. De aanpak van de KNLTB en de tennisvereniging bij integriteitskwesties versterken elkaar zo.

Meer weten? Wil je meer weten over integriteitsbeleid op jouw vereniging en hoe je onderdelen ervan exact regelt? Kijk dan op Centrecourt.nl/fairplay.


NIEUWS

Aanmelden voor de Zomer Challenge is nog mogelijk! De Zomer Challenge is een compact lidmaatschapspakket van een aantal maanden voor tennis en/of padel – een ideaal middel om in de zomermaanden nieuwe leden te bereiken. Vorig jaar hebben maar liefst 550 verenigingen meegedaan, die gezamenlijk meer dan 18.000 nieuwe Zomer Challenge-leden verwelkomden. Daarvan is veertig procent lid geworden van een vereniging. Je kunt je met jouw vereniging nog aanmelden voor de Zomer Challenge 2021!

De KNLTB Match App: eenvoudig en flexibel meer wedstrijdaanbod op jouw vereniging!

Veel voordelen De Zomer Challenge is ideaal voor mensen wiens sport in een zomerstop zit en die daarom een andere buitensport zoeken, maar net zo goed voor sporters die altijd binnen sporten. Op deze manier kunnen ze kennismaken met tennis en/of padel én in het zomerseizoen lekker buiten sporten. De Zomer Challenge valt echter ook erg in de smaak bij oud-tennissers en/of padellers. In 2020 bleek 53 procent van de deelnemers aan de Zomer Challenge in het verleden lid te zijn geweest van de KNLTB. Maar ook jeugd die met de gebruikelijke sport in de zomerstop zit, kan met de Zomer Challenge ontdekken of tennis en/of padel iets voor hen is. De voordelen voor deelnemers op een rij: • • • •

kennismaken met tennis en/of padel; onbeperkt vrij spelen; een aantal lessen of clinics van de leraar; klaarstomen voor een eventueel afsluitend event: het Zomer Challenge-eindtoernooi; • toegang tot KNLTB open toernooien. Kortom: de Zomer Challenge is dé uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met tennis en padel en echt ideaal voor sporters om de zomer door te komen. Zoek je meer informatie of wil je je met jouw vereniging direct aanmelden? Kijk dan op Centrecourt.nl/zomerchallenge.

Wedstrijden spelen zorgt er over het algemeen voor dat mensen beter worden, meer plezier krijgen in tennis en padel en dus langer lid blijven. Bovendien is het meedoen aan competities en toernooien een heel goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. De KNLTB Match App kan dan uitkomst bieden. Daarmee creëer je laagdrempelig wedstrijdaanbod op de eigen vereniging en speel je bij uitstek in op een groeiende behoefte aan flexibel wedstrijdaanbod met een minimale inzet vanuit de vereniging. De vereniging bepaalt alleen de vorm (ladder of poule), de app doet de rest. Spelers bepalen onderling zelf via de chatfunctie in de app wanneer ze spelen. Hiermee creëer je een laagdrempelig wedstrijdaanbod voor alle niveaus.

Meer weten of aanmelden? Welke mogelijkheden de KNLTB Match App biedt en hoe het precies in zijn werk gaat, vind je op Centrecourt.nl/matchapp. Ben je er al uit dat je met jouw vereniging gebruik wil maken van de KNLTB Match App? Dan kun je je op dezelfde pagina direct aanmelden.

43


44

Jeugdtennis: van ledenwerving tot talentherkenning De jeugd heeft de toekomst. Daar is geen speld tussen te krijgen, zoals vaak bij clichés. En daarom gebeurt er veel op het gebied van jeugdtennis bij de KNLTB. Iedere vereniging kent inmiddels Tenniskids en Menzis Tenniskids@school. Maar ook het recentere initiatief Tennis Alles-in-1, het lidmaatschapspakket inclusief competitiedeelname en andere clubactiviteiten, wint in rap tempo aan populariteit. Stuk voor stuk zijn het middelen om tennis leuker te maken en de relatief hoge uitstroom onder jeugdleden een halt toe te roepen. Meer jeugdleden, die bovendien langer lid blijven, doet ook het potentieel aan talenten groeien. Om vanuit de breedtesport de overstap richting topsport te maken, is vorig jaar gestart met cluboverstijgende instroomtrainingen voor jeugdleden van 7 tot en met 10 jaar. De koers van werving naar behoud en talentontwikkeling lijkt zijn eerste vruchten af te werpen.

@ Vivian van Niekerk

H

et was een duidelijke trend, de afgelopen twaalf jaar, die moeilijk om te buigen was – na twee jaar was één derde van de nieuwe jeugdleden al geen tennislid meer. Terwijl de nieuwe aanwas, zeker via een programma als Menzis Tenniskids@school, groot is. Een jeugdledendaling van zo’n zeven procent was een decennium lang meer regel dan uitzondering. “De uitdaging is om jeugdleden vooral in de eerste jaren zo veel plezier te bieden, dat ze graag willen blijven tennissen”, stelt Alexander Nonnekes, Programmamanager Jeugd bij de bond.

“Tennis is leuker geworden voor kleine kinderen” Tennis is een ontwikkelsport, weet Nonnekes. Een sport die je van jongs af aan je hele leven met plezier kunt beoefenen. “Dat plezier moeten kinderen wel al in de eerste jaren ervaren, anders haken ze af. Te veel kinderen lessen een uur per week en dat is het dan, terwijl de sport zo veel meer te bieden heeft. Met de invoering van Tenniskids is wereldwijd zo’n tien jaar geleden een grote stap gezet. Het heeft tennis voor kleine kinderen leuker gemaakt, het is makkelijker om echte rally’s te spelen dan vroeger, toen kinderen begonnen met een zwaar racket op een grote baan. Er zijn amper nog vereni-

gingen die niet werken volgens het Tenniskids-programma; in die zin is de implementatie goed geslaagd. En nu zijn we hard bezig om de volgende stap te zetten.”

Tennis Alles-in-1 Die volgende stap houdt vooral in dat tennis voor kinderen zó leuk moet zijn, dat ze het blijven doen. En dan is Tennis Alles-in-1 belangrijk. “Het plezier van tennis ervaren in al zijn facetten, kost even tijd. Het komt er eigenlijk op neer dat wij kinderen daar in de eerste jaren een beetje bij moeten helpen. Vinden ze tennis na die tijd nog steeds leuk, dan blijven velen het ook tot in lengte van jaren doen. Aan ons, de leraren


JEUGDTENNIS

en de verenigingen, de taak om die eerste periode zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken. Met Tennis Alles-in-1 zijn kinderen lid van de club en automatisch aangemeld voor de competitie en afhankelijk van de samenstelling van een pakket ook voor tennisles, toernooien en andere activiteiten. Kinderen en hun ouders zijn veel vaker op het park, maken vriendjes en worden snel opgenomen in het verenigingsleven, waardoor er meer binding ontstaat. Bovendien is het veel overzichtelijker voor ouders. Aan mensen die de tennissport niet goed kennen, is het haast niet uit te leggen dat je een kind overal apart voor moet inschrijven. Met Tennis Alles-in-1 is het duidelijk:

één pakket, één prijs. Kinderen zitten niet op tennisles, maar op tennis. Zo is dat bij veel andere sporten ook.”

“We gaan voor groei” Inmiddels bieden zo’n 290 tennisverenigingen Tennis Alles-in-1 aan. Met succes, want waar de gemiddelde uitstroom onder leden tot en met 17 jaar bij verenigingen zonder Tennis Alles-in-1 zo’n 27 procent bedraagt, is dat percentage bij verenigingen met Tennis Alles-in-1 negentien procent. Hét bewijs voor de KNLTB dat het werkt en dat iedere vereniging Tennis Alles-in-1 op z’n minst moet overwegen. Nonnekes: “Mooie cijfers en dat in een relatief korte periode. We willen

“ De uitdaging is om jeugdleden vooral in de eerste jaren zo veel plezier te bieden, dat ze graag willen blijven tennissen” – Alexander Nonnekes

het gehele proces van Tennis Alles-in-1 graag versnellen. Dat betekent dat we de mogelijkheden en toegevoegde waarde ervan nog beter en vaker moeten uitleggen. Het begint wel bij de vereniging. Daar moet het vuurtje gaan branden en moet het bestuur of de leraar zeggen: ‘Wij willen dit gaan doen.’ ” 45


46

41 instroomlocaties bij de start in september 2020.

Afgelopen jaar zag de KNLTB dat de ledendaling onder de jeugd stagneert. “In 2020 zijn in- en uitstroom voor het eerst sinds jaren nagenoeg in balans. Natuurlijk is dit door de gevolgen van het coronavirus een uniek jaar, waarbij corona een soort katalysator was voor veel initiatieven. Maar de signalen dat de dalende trend afnam, waren al iets eerder zichtbaar. Uiteindelijk gaan wij echter niet voor stabilisatie, maar voor groei.”

Instroomtrainingen in het kort De KNLTB Instroomtrainingen bieden leergierige jeugdspelers, aanvullend op clubtrainingen, een uitdagende activiteit met gelijkgestemde leeftijdsgenoten en onder goede begeleiding. Instroomleraren In 2020 kregen alle tennisleraren de mogelijkheid om via een pitch in aanmerking te komen voor de positie van KNLTB instroomleraar in zijn of haar regio. Samen met onafhankelijk adviesbureau NMC Bright zijn hieruit 41 instoomleraren geselecteerd, die dit seizoen de cluboverstijgende trainingen verzorgen aan gedreven spelertjes in de leeftijd van 7 tot en met 10 jaar. En dit jaar zijn er 48 instroomleraren actief. Uiteindelijk wil de bond toe naar een landelijke dekking van ongeveer 55 locaties, waarbij de reistijd voor ouders nooit langer is dan dertig minuten. Voorspeeldagen Samenstelling van de groepen gebeurt tijdens jaarlijkse voorspeeldagen. Alle jeugdleden in de betreffende leeftijdscategorie ontvangen hiervoor een uitnodiging. Bij deze dagen draait het voornamelijk om een leuke en sportieve tenniservaring. De voorspeeldagen voor het seizoen 2021-2022 vinden plaats in de periode juni tot en met september 2021. Route naar de top Binnen de KNLTB Jeugdopleiding stroomt een talent straks van de vereniging door naar instroomtrainingen, vervolgens naar een gecertificeerde tennisschool en van daar in een maatwerktraject van de KNLTB als jeugdspeler of als jonge prof. De trainings- en wedstrijdprogramma’s zijn gebaseerd op de internationale standaard van jeugdopleidingen.

Samenspel breedte- en topsport Nu de ingezette koers voor werving en behoud van jeugdleden positieve resultaten laat zien, is het tijd voor de logische koppeling met meer prestatief tennis. Want hoe voller de vijver, hoe groter de kans op talenten. Speciaal voor gedreven jeugdspelers in de leeftijd van 7 tot en met 10 jaar introduceerde de bond vorig jaar cluboverstijgende instroomtrainingen door heel Nederland. Deze kinderen komen naast de eigen clubtraining één keer per week samen voor tennis- en fysieke training met leeftijdsgenoten van vergelijkbaar niveau. “Op deze manier

leren ze van elkaar, maken ze elkaar beter en bieden we net even dat extra’s waar ze vaak naar op zoek zijn”, legt Technisch Directeur Jacco Eltingh uit. Voor de KNLTB zelf is het van belang om talenten eerder te herkennen. “De ontwikkeling van 7- tot en met 10-jarigen is erg belangrijk om een goede overgang te maken van recreatief naar prestatief tennis. Door deze instroomtrainingen kunnen we jonge kinderen met de juiste aanleg en motivatie beter in kaart brengen en ze vervolgens de juiste ondersteuning bieden, als aanvulling op de clubtraining. Deze instroomtrainingen zijn de eerste stap op weg naar de top. Daarmee zeg ik niet dat er geen andere goede plekken in Nederland zijn waar kinderen tot ontwikkeling kunnen komen. Samenwerking, zicht op talent en het bieden van optimale ondersteuning – dat is het belangrijkste”, aldus Eltingh.

“Ik geloof echt in deze opzet” Janine Langela is een van de instroomleraren die er vanaf het begin bij is. Ze wordt gefaciliteerd door Sport- & Familieclub Kei-Fit en verzorgt in Lichtenvoorde de KNLTB Instroomtrai-

“ Ik geloof echt in deze opzet. Je merkt aan de kinderen dat ze enorm enthousiast en gemotiveerd zijn door het trainen met andere talentvolle en gedreven kinderen” – Janine Langela


JEUGDTENNIS

ning voor dertien tennistalenten in de leeftijd tot en met 10 jaar in fase Oranje en Groen. “Ik geloof echt in deze opzet. Je merkt aan de kinderen dat ze enorm enthousiast en gemotiveerd zijn door het trainen met andere talentvolle en gedreven kinderen. In Oost-Nederland (Achterhoek) is het een grotere uitdaging om binnen de tennisclubs gelijkwaardige groepen te formeren en daar springt de KNLTB Instroomtraining goed op in.” Een essentiële taak van de instroomleraren is de communicatie met zowel de clubtrainers, verenigingsbestuurders als de

ouders. Langela: “Dat is enorm belangrijk, want we doen dit met elkaar, we hebben een gezamenlijk belang. Adviezen en beslissingen worden in goed overleg genomen en zijn altijd in het belang van het kind.” De rol van de clubtrainer is onmisbaar. Hij of zij is vaak een van de eersten die vaardigheden opmerkt en ouders kan wijzen op extra mogelijkheden, waaronder de KNLTB Instroomtraining. “Deze trainingen moeten gezien worden als een aanvullende training naast de clubtraining, waardoor kinderen gemotiveerd blijven en zich sneller doorontwikkelen.”

“ Tijdens de instroomtrainingen leren ze van elkaar, maken ze elkaar beter en krijgen ze net even dat extra’s waar ze vaak naar op zoek zijn” – Jacco Eltingh

47


Verzeker uw tennisvereniging met de KNLTB Verenigingspolis Dan is jouw tennisvereniging goed verzekerd! De voordelen op een rij: • De scherpste prijs met een bijzonder uitgebreide dekking inclusief lichtmasten, reclameborden, zonnepanelen en padelbanen

Maak kennis met onze adviseur Voor een vrijblijvende offerte ga je naar www.vlc-partners.nl/knltb of neem contact op met Waldo Imthorn via (073) 692 62 14

• Een eigen deskundige contactpersoon die begrijpt hoe tennisverenigingen werken • Maatwerkoplossingen voor afwijkende situaties bij jouw club • Nederlandse verzekeraars met Nederlandse voorwaarden

VOOR MEER INFO: VLC-PARTNERS.NL/KNLTB

De KNLTB Verenigingspolis is een product van VLC & Partners in samenwerking met de KNLTB.


JEUGDTENNIS

“ We doen dit met elkaar! Clubtrainers, verenigingsbestuurders en ouders hebben een gezamenlijk belang” – Janine Langela

Onderling nauw contact Op dit moment nemen er landelijk zo’n 400 kinderen deel aan de instroomtraining. Het is niet altijd zo dat cluben instroomtraining de meest ideale combinatie is. “Bij ons in de regio is er bijvoorbeeld een speler die het instroomniveau met gemak aankan, maar in overleg met de tennisschool, de KNLTB Instroomcoördinator en de ouders is besloten dat deze speler bij de tennisschool blijft trainen. Soms sluit hij aan bij de instroomtraining, maar over het algemeen traint hij bij de vereniging, omdat hij daar al een volledig programma volgt en op zijn plek is.”

Piramide van Route naar de top. De weg die een talent kan afleggen. Van verenigingsniveau naar internationaal niveau.

Nauw contact is er ook tussen de KNLTB en de instroomleraren onderling, aldus Langela.

“We zitten met elkaar in een groepsapp waar veel informatie uitgewisseld wordt. De KNLTB organiseert regelmatig een kennissessie en heeft instroomcoördinatoren aangesteld die ons helpen met onder andere de communicatie en organisatie. We conformeren ons aan de KNLTB-periodisering, waarbij we de invulling van de trainingen zelf bepalen. Zo worden landelijk dezelfde kernpunten behandeld, ook al zien de trainingen er overal anders uit.” Wanneer we een Nederlandse ‘Roland Garros’-winnaar kunnen verwachten, is niet te voorspellen. Langela: “Daar doen we dit natuurlijk wel voor. Het zou heel mooi zijn en een grote winst voor heel tennissend Nederland!” 49


50

Rolstoeltennis als volwaardig onderdeel van de tennisvereniging Met de campagne ‘Nederland Tennisland. Iedereen doet mee.’ die in 2019 werd gelanceerd, wil de KNLTB zo veel mogelijk mensen laten tennissen en vooral benadrukken dat werkelijk iedereen welkom is. Dat geldt dus ook voor mensen met een beperking. Met rolstoeltennis kan iedereen die niet (meer) staand kan spelen namelijk heel goed meespelen, ook met lopende spelers. Tennis is daarvoor zelfs bij uitstek geschikt. Toch zijn zowel spelers als tennisverenigingen nog niet altijd bekend met die mogelijkheden. “Die mindset moeten we echt veranderen”, zegt Judith Peek, Coördinator Aangepast Tennis bij de KNLTB. Met het Ontwikkelprogramma Rolstoeltennis worden verenigingen daarom gestimuleerd om het rolstoeltennis beter in te bedden in hun organisatie. Het verenigingsbestuur, de spelers, maar zeker ook de tennisleraar hebben daarbij een belangrijke rol. @ Pieter van der Meer


INCLUSIEVE SPORT

51


52

T “ Voor deze kinderen geeft sport een enorme boost aan hun zelfvertrouwen: ze kunnen iets wat ze niet gedacht hadden te kunnen” – Judith Peek

ennis is een van de weinige sporten die zowel staand als in een rolstoel te beoefenen is. De regels zijn zelfs zo ingericht, dat het mogelijk is om het samen te spelen, dus spelers in een rolstoel (rollers) tegen spelers die kunnen lopen (lopers). “Als je in een rolstoel zit en samen wilt spelen met je vriend(in) of je kinderen, is tennis de ideale sport”, legt Peek uit. Zij benadrukt dat het bij rolstoeltennis bovendien geen voorwaarde is dat een speler in het dagelijks leven in een rolstoel moet zitten. Rolstoeltennistopper Diede de Groot is daar het levende bewijs van. Zij is geboren met een aanzienlijk beenlengteverschil, waardoor zij in het dagelijks leven afhankelijk is van een prothese. Bij een clinic van de Esther Vergeer Foundation kwam ze voor het eerst in aanraking met rolstoeltennis. Dat bleek, gezien de vele grand slams die zij inmiddels op haar erelijst heeft staan, een schot in de roos.

Gemengd spelen Tennis kan dus prima gemengd beoefend worden, door lopers én rollers. Hoe dat in de praktijk kan werken, zag Peek bij Oudenrijn Tennisclub. Daar speelt Taco Nijhoff als enige roller competitie in een team met lopende spelers. De thuiswedstrijden kan hij altijd meedoen, omdat hij op zijn thuisclub weet dat hij met zijn rolstoel overal kan komen. “Maar bij

de uitwedstrijden moet hij eerst bellen of hij met zijn rolstoel wel op de club kan komen. Soms kan hij dan niet meedoen, omdat hij bij een vereniging niet bij het toilet kan of zelfs op de baan kan komen doordat de hekjes te smal zijn”, vertelt Peek naar aanleiding van een video die over hem werd gemaakt. “Terwijl het geweldig zou zijn als meer rollers met de KNLTB-toernooien en -competities kunnen meedoen. Rolstoeltennis leent zich daar prima voor. Zijn tegenstanders gaven in het filmpje ook aan dat ze eerst even moesten wennen, maar dat ze vooral een superleuke wedstrijd hadden samen. En daar doe je het voor!” De ervaringen van Taco Nijhoff leren dat toegankelijkheid van tennisparken een essentieel punt is om rolstoeltennissers te verwelkomen op de vereniging. In het Ontwikkelprogramma Rolstoeltennis, waar de KNLTB in 2019 mee is gestart, is dat ook een belangrijke pijler. Peek beseft dat het aanpassen van een tennisaccommodatie op toegankelijkheid soms ook wat creativiteit vraagt. “Wij adviseren verenigingen daarom altijd om een sporter daarbij te betrekken. Als je dat zelf gaat doen, kan het lastig zijn aan alles te denken. Iemand in een rolstoel weet precies wat nodig is en dan ben je toch al een stap verder.” Het adviseren van tennisverenigingen over rolstoeltennis gaat veel verder dan het zorgen voor ruimere parkeerplaatsen en drempelvrije clubhuizen en tennisbanen, benadrukt Peek. Het moet vooral gezien worden als een totaalplan, dat rust op drie duidelijke pijlers: de verenigingen, de tennisleraren en de spelers zelf. In eerste instantie was de strategie gericht op het werven van rolstoeltennissers, om die vervolgens naar verenigingen door te sturen. Die focus is verlegd, zegt Peek. “We willen nu eerst zorgen dat de basis van verenigingen en tennisleraren goed is, zodat we spelers met een goed gevoel daar naartoe kunnen sturen.”

Warm welkom In totaal zijn er zestig verenigingen met rolstoeltennisaanbod in Nederland. Ongeveer veertig verenigingen doen mee aan het ontwikkelprogramma.


INCLUSIEVE SPORT INTERVIEW

“De overige twintig hopen we ook nog mee te kunnen krijgen.” Peek gaat bij dat traject samen met sportadviesbureau NMC Bright door het land om gesprekken te voeren met die verenigingen. “We maken dan een actieplan voor die club, waarbij ze vooral kunnen aangeven hoeveel acties ze willen doorvoeren en welke ambitie ze hebben met rolstoeltennis. Het is zo maatwerk per vereniging.” Een van de thema’s die daarbij in ieder geval aan bod komt, is het werven van rolstoeltennissers. “Een warm welkom vind ik daarbij belangrijk. Het is natuurlijk voor iedereen fijn als je je gelijk thuis voelt, maar dat is bij deze doelgroep extra belangrijk. Daarom hebben we bij alle clubs in het ontwikkeltraject ook eerst gevraagd om hun informatievoorziening op orde te brengen. Als iemand gaat zoeken naar een vereniging, dan is het fijn dat je bij de juiste persoon verder komt. Daar begint het bij.”

Tennisleraren En heeft iemand de weg naar de vereniging gevonden, dan is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de leraar. “Die rol mag bij rolstoeltennis echt niet worden onderschat”, zegt Peek. “Want negentig procent van de rollers volgt trainingen bij een tennisleraar, dat is een heel hoog percentage. Bij rolstoeltennis zijn tennisleraren essentieel om spelers te motiveren en te stimuleren deel te nemen aan wedstrijden en activiteiten. Zij zijn vaak hét aanspreekpunt en heel belangrijk bij het behouden van spelers voor de vereniging.”

Uit de adviesgesprekken met verenigingen kwam daarom ook de wens naar voren om tennisleraren meer kennis en vaardigheden te geven op het gebied van rolstoeltennis. De KNLTB sprong op die vraag in door de bestaande ‘klassikale’ Workshop Rolstoeltennis te vervangen door een e-learning­ module Rolstoeltennis in combinatie met een Praktijkdag Rolstoeltennis voor tennisleraren. De vernieuwde bijscholing geeft ook specifieke technische kennis over het rolstoeltennis mee, met mobiliteitsoefeningen en het rolstoelvaardig worden. “Een leraar gaat zelf ook ervaren hoe het is om in een rolstoel te tennissen. Dat is natuurlijk wel belangrijk als je tennisles geeft aan rollers.”

Inclusieve vereniging Met het Ontwikkelprogramma Rolstoeltennis wil de KNLTB zorgen voor meer verenigingen waar rolstoeltennissers terechtkunnen voor goed en passend aanbod. Dat heeft volgens Peek voor verenigingen ook een duidelijke meerwaarde. “Ik denk dat het belangrijk is dat je als vereniging het signaal geeft dat iedereen welkom is, dat je een inclusieve vereniging bent.” De KNLTB streeft met het ontwikkelprogramma naar een goede regionale spreiding van verenigingen waar rolstoeltennissers terechtkunnen voor goede trainingen. Daarbij wordt gewerkt met drie profielen. Brons voor tennisverenigingen die rolstoeltennis omarmen, zilver voor tennisverenigingen die rolstoeltennis hebben geïntegreerd en goud voor verenigingen die plek bieden voor rolstoeltennissers met topsportambities.

“ Als je in een rolstoel zit en samen wilt spelen met je vriend(in) of je kinderen, is tennis de ideale sport” – Judith Peek 53


ENERGIEBESPARINGSPARTNER

SportStroom - de energiecoach van uw vereniging Al sinds 2003 adviseren wij sportverenigingen over energiebesparing en verduurzaming. Door de jaren heen zijn we uitgegroeid tot de energiecoach van ruim 4.000 sportverenigingen. Met onze transparante werkwijze kunt u rekenen op eerlijk advies, heldere berekeningen en deskundige installatie en levering van duurzame merken.

Onze expertise Onze teamleden weten alles over energiebesparing. U kunt bij ons terecht voor de volgende producten en diensten: - Bouwkundig-, technisch-, en besparingsadvies

- Financiering van energiebesparende maatregelen

- Levering en installatie van LED-sportveldverlichting

- Advies en aanvragen van beschikbare subsidies

- Levering en installatie LED-binnenverlichting

- Levering van stroom en gas aan uw vereniging

- Levering en installatie van zonnepanelen Een coach kan goede adviezen geven, maar de spelers moeten het uiteindelijk doen. Daarom vertellen we u graag in een persoonlijk gesprek met welke opstelling uw vereniging de wedstrijd gaat winnen. We nodigen u hartelijk uit contact met ons op te nemen.

Neem gerust contact met ons op. Tel: 0512-745030

Nieuwsgierig naar wat wij voor u kunnen beteken? Kijk op www.sportstroom.nl


INCLUSIEVE SPORT

“ Het zou geweldig zijn als meer rollers met de KNLTB-toernooien en -competities kunnen meedoen. Rolstoeltennis leent zich daar prima voor” – Judith Peek

Samenwerking met Esther Vergeer Foundation Behalve over werving en tennisleraren adviseert de KNLTB verenigingen die met rolstoeltennis aan de slag willen ook over de mogelijkheden om steun te krijgen bij financiële vraagstukken, zoals subsidies en sponsoring voor “het betaalbaar houden van de trainingen en het organiseren van activiteiten”. Samenwerkingen met andere organisaties zoals de Esther Vergeer Foundation is daarbij ook een vast onderdeel van de gesprekken. De KNLTB en de Esther Vergeer Foundation werken intensief samen op het project Join the Club. Hierbij worden verenigingen ondersteund met het toegankelijk maken van de verenigingen voor kinderen met een beperking. Ze zorgen er vervolgens voor dat een vereniging een warm welkom kan bieden en dat kinderen die vereniging ook weten te vinden. Daarnaast organiseert de Esther Vergeer Foundation ook veel clinics en andere activiteiten door het hele land om kinderen te laten kennismaken met rolstoeltennis. Peek is erg blij met de fijne samenwerking met

de Esther Vergeer Foundation. Zij ziet dat de foundation een belangrijke functie vervult richting verenigingen en jeugdspelers. “Zij zorgen er met al hun acties voor dat kinderen betrokken en enthousiast blijven. Ze dragen er ook aan bij dat zo veel mogelijk jeugdspelers bij verenigingen sporten en daarin zichzelf ontwikkelen. Voor deze kinderen geeft sport ook een enorme boost aan hun zelfvertrouwen: ze kunnen iets wat ze niet gedacht hadden te kunnen. Dat is een belangrijk aspect waar de Esther Vergeer Foundation belangrijk werk in verricht.”

Meer weten? Wil je rolstoeltennis op jouw vereniging aanbieden en weten waar je precies begint? Kijk dan op Centrecourt.nl/rolstoeltennis of neem contact op met de KNLTB via rolstoeltennis@knltb.nl. 55


56

Samenwerking

verenigingen in het belang van tennis en padel

Gezamenlijke Tennisvisie in Eindhoven komt alle verenigingen ten goede

Twee weten meer dan één. En tien weer veel meer dan twee. Met die stelregel is samenwerking tussen tennis- en padelverenigingen niet meer dan logisch. Zeker in het contact met de gemeente is het slim om samen op te trekken. Dat kan tot mooie dingen leiden. En die worden nog mooier als je ook de tennis- of padelleraar erbij betrekt. Die is immers de spil van de vereniging en kan ook in het contact met de gemeente, en bij het verbeteren van de positie van tennis en/of padel in een wijk of stadsdeel, veel betekenen. In Eindhoven hebben ze in de praktijk al gezien tot welke voordelen deze aanpak kan leiden.

@ Edward Swier

H

et was toch jarenlang een gegeven: andere tennisverenigingen in de buurt zijn eerder concurrenten dan collega’s. Op thema’s als ledenwerving, competitietennis, onderhoud en opleiding trok elke club zijn eigen plan. Die tijd is voorbij. Meer en meer trekken

verenigingen samen op. Soms was dat niet meer dan logisch, omdat bij een aantal het water bijvoorbeeld tot aan de lippen stond. Zo groeiden enkele clubs in Eindhoven in moeilijke tijden snel naar elkaar toe. Daar kwam het inmiddels zelfs al tot een gezamenlijke Tennisvisie en laten de verenigingen richting de

gemeente één geluid horen. Dat levert heldere communicatie én goede (en naar men hoopt in de toekomst nog betere) resultaten op. Voor Edwin Giethoorn, Accountmanager Oost-Brabant van de KNLTB, is het inmiddels wel duidelijk dat een goede


SAMEN STERKER

samenwerking tussen de verenigingen de individuele partijen collectief veel kan opleveren. Zijn regio telt 170 verenigingen, verdeeld over achttien kringen. Een gemiddelde kring telt dus zo’n tien clubs.

Laagdrempelig contact Waar het in het verleden een uitdaging kon zijn om de voorzitters van die verenigingen op korte termijn bijeen te roepen en zo’n bijeenkomst al gauw een erg officieel karakter kreeg,

is dankzij de techniek van nu het overleg veel laagdrempeliger. Elke kring heeft zijn eigen appgroep, waarin de clubs – vaak buren of (afhankelijk van het aantal verenigingen in de omgeving) buurt- of plaatsgenoten – informatie met elkaar delen. En waarmee voorzitters elkaar op veel thema’s makkelijk vinden. Giethoorn: “Het is heel verschillend hoe er met zoiets als die appgroep omgegaan wordt. In de ene kring wordt alleen heel zakelijk de belang-

“ Zeker als je een gezamenlijk doel hebt, is het slim om met elkaar op te trekken” – Edwin Giethoorn rijkste info gedeeld en is het qua appverkeer eigenlijk heel rustig. En er zijn er waar echt heel veel gedeeld wordt, waar ze elkaar om de haverklap bijpraten of vragen stellen en een enkel appje snel tot onderling overleg of afspraken leidt.” 57


58

“ Om tot een gezonde, toekomstbestendige tennissport in Eindhoven te komen is samenwerking een must. Tussen de verenigingen onderling. En met de gemeente” – Edwin Giethoorn

In de regel komen de kringen één of twee keer per jaar bij elkaar, in de huidige tijd gebeurt dat digitaal. “De verenigingen zoeken onderling, op verschillende thema’s, meer of minder contact met elkaar. Zeker als je een gezamenlijk doel hebt, is het slim om met elkaar op te trekken. Zoals in Veldhoven, waar de verenigingen die jeugdleden hebben gezamenlijk een toernooi zijn gaan organiseren: de Veldhovense Jeugdkampioenschappen.” Vanzelfsprekend is het bij een samenwerking van belang dat

je geeft én ontvangt. Er is geen plaats voor negatieve sentimenten uit het verleden, mochten die bestaan. Zeker als je iets gedaan wilt krijgen bij de gemeente, is het goed om op één lijn te zitten met de andere (tennis)verenigingen in de buurt. Lokale sportakkoorden, voortvloeiend uit het overheidsbeleid op sportgebied, zinspelen meer en meer op samenwerking en op de maatschappelijke functie van sport. Daarbij geldt dat samenwerking – tussen verenigingen onderling, maar ook tussen clubs, bedrijfsleven en (overheids)instanties – nadrukkelijk wordt gestimuleerd. Zo spoort het Nationaal Sportakkoord aan tot multifunctioneler gebruik van accommodaties, hetgeen ook voor tennisverenigingen aanzet kan zijn tot een bredere, gezamenlijke toekomstvisie.

Gezamenlijke tennisvisie in Eindhoven Je kunt vanzelfsprekend op vele terreinen samenwerken. Je zou bijvoorbeeld de inkoop van materialen gezamenlijk kunnen doen, waar het de aanschaf van

nieuw gravel, ballen of terrasmeubilair betreft. Zo trekken in Helmond de clubs samen op in hun contact met sportstimuleringsinstantie Jibb+ en spelen de tennisleraren een belangrijke rol bij de kennismaking van de plaatselijke jeugd met tennis en padel. In Giethoorns regio komt hét succesverhaal echter uit Eindhoven. Daar zitten tien verenigingen in de kring. Zij werkten al enige tijd op verschillende terreinen samen. Ze namen anderhalf jaar terug zelfs een moedig en wijs besluit om tot een gezamenlijke tennisvisie te komen. Met hulp van een via de KNLTB gefaciliteerde procesbegeleider. Want zomaar even iets op papier zetten waar iedereen het direct mee eens is, dat is natuurlijk geen sinecure. Giethoorn: “In sommige gevallen zou dat kunnen hoor, maar zeker voor complexere situaties is de hulp van een expert wel welkom. Het is fijn als er begeleiding is van iemand die onafhankelijk is én van de hoed en de rand van zulke


SAMEN STERKER

processen weet. De KNLTB kan verenigingen daarbij helpen, je Accountmanager kan je altijd op het juiste spoor zetten. In Eindhoven was er geregeld overleg door een kerngroep, waarna afstemming met alle andere verenigingen in de kring volgde.”

Collectief De samenwerking tussen de verenigingen in Eindhoven kreeg al bijna een decennium terug voor het eerst voorzichtig gestalte. Een aantal clubs was ontevreden over de hoogte van de prijs die de gemeente rekende voor de huur van de parken en het onderhoud ervan. Enkele verenigingen konden, na teruglopende ledenaantallen, amper het hoofd boven water houden en zochten steun bij elkaar. De clubs waar geen financiële nood was of de huurprijs om uiteenlopende redenen relatief meeviel, sloten zich in de loop der tijd aan bij het collectief. “We stonden al snel op het standpunt dat we solidair moesten zijn met elkaar”, zegt Coy Koopal, voormalig voorzitter en huidig secretaris van Genneper Parken Tennis, één van de tien Eindhovense verenigingen. “Dat is ook de kracht geweest in het hele proces: dat we vanaf het begin gezamenlijk opgetrokken zijn en richting de gemeente één geluid laten horen.”

Inmiddels is er dus zelfs een gezamenlijke Tennisvisie. Die kwam er niet zomaar. Nadat met de gemeente afspraken waren gemaakt over een eerlijker huurprijs en het uitbesteden van het onderhoud aan de verenigingen zelf – voor veel clubs een flinke kostenbesparing – kwam ook een échte privatisering van de tennisparken ter sprake. De gemeente gaf aan daar wel over te willen praten, maar niet voordat een gezamenlijke toekomstvisie door de verenigingen werd ontwikkeld. Koopal, lachend: “Misschien dachten ze dat we daar nooit toe in staat zouden zijn en dat ze even van ons af zouden zijn. Maar het is ons gelukt.”

“Samenwerking is een must”

gevoel bij. We zijn lang aan het lijntje gehouden, je leert wel hoe het in de politiek werkt. Ik moet echter ook eerlijk bekennen dat de huidige wethouder niet lang na zijn aanstelling wel uit zichzelf aanschoof tijdens een van onze overlegavonden.” Inmiddels ligt er een heuse Tennisvisie, die als veelzeggende titel ‘Focus op samenwerking’ kreeg. Deze werd eind maart aan wethouder Stijn Steenbakkers aangeboden. De inhoud was voor Steenbakkers overigens geen verrassing, tijdens het proces werd de gemeente meegenomen in de uitwerking ervan. Giethoorn: “De betrokken ambtenaren zijn tijdens het hele traject telkens bijgepraat. Zij hebben ook hun

Koopal vervulde een voortrekkersrol in het hele proces. En is trots op het resultaat. “Vooral dat we er samen de schouders onder hebben gezet en er geen verdeeldheid is ontstaan, doet me goed. Door al die tijd samen op te trekken, is een aantal clubs niet omgevallen – dat is fijn om te beseffen.” Wel moest Koopal gedurende het traject zo nu en dan even slikken. “Het is fijn dat we nu zo makkelijk bij elkaar binnenlopen, dat we elkaar een kijkje in elkaars keuken gunnen. Maar als je het hebt over onze relatie met de gemeente, dan heb ik daar wel een dubbel

Tennisvisie Eindhoven:

Focus op samenwerking

“ Het is pas een succes als het niet alleen bij samen praten blijft, maar ook samen doen wordt” – Coy Koopal 59


60

“ Het is fijn als er begeleiding is van iemand die onafhankelijk is én van de hoed en de rand van zulke processen weet” – Edwin Giethoorn

kant van de zaak belicht, zaken in een vroeg stadium al onderschreven. Waarbij natuurlijk niet gezegd is dat alles zo is opgeschreven dat het de gemeente goed beviel. Het is de visie van de tennisverenigingen, niet per se die van de gemeente. Wel is vastgesteld dat om tot een gezonde, toekomstbestendige tennissport in Eindhoven te komen, samenwerking een must is. Samenwerking tussen de verenigingen onderling. En samenwerking met de gemeente.” Koopal hoopt vooral dat de gemeente, nu de verenigingen zo nadrukkelijk hun nek hebben uitgestoken, ook de daad bij het woord voegt. “Bij Genneper Parken Kennismaking I Tennis speelt het niet zo-

zeer, maar voor een aantal van ons is het echt van groot belang dat er nu constructief over de overname van de parken wordt gepraat. Het is belangrijk voor de clubs dat ze kunnen denken aan een vitalere toekomst.”

Rol tennisleraren is cruciaal Voor zowel de Eindhovense verenigingen als de KNLTB is het duidelijk dat ook de tennisleraren een belangrijke rol spelen in het gezamenlijke toekomstbeeld. Giethoorn: “Tennis- en padelleraren zijn sowieso waardevolle ambassadeurs voor de club, ze zijn vaak het eerste gezicht dat nieuwe leden zien. Ze zijn er natuurlijk ook altijd, vormen de constante factor. Dat is een belangrijk aspect.”

Bovendien kunnen zij een waardevolle rol vervullen als verenigingen gezamenlijk optrekken richting de gemeente en bijvoorbeeld via de sportstimuleringstrajecten jongeren een kennismaking met tennis aanbieden, zoals dat in Helmond gebeurt. Giethoorn: “Het wordt vaak niet als prettig ervaren als je als vereniging zomaar scholen gaat benaderen om kinderen te laten kennismaken met tennis. De scholen zien liever dat dat via de sportstimuleringsinstanties of buurtsportcoaches loopt. Het is mooi als je als verenigingen daarin gezamenlijk optrekt. Dan kun je het aanbod beter coördineren en voor iedere wijk een club kiezen die graag meedoet.” De inbreng van de ten-

• 10 verenigingen goed verspreid over Eindhoven met meer dan 6.200 leden; • 98 tennisbanen en 4 padelbanen op 9 parken; • Onderhoud banen vindt plaats door verenigingen en het park buiten de banen wordt onderhouden door de gemeente; • Investeringen in banen is taak gemeente (met uitzondering van ELTV); • De verenigingen betalen hiervoor een huur; • De tennisverenigingen worden bestuurd door honderden vrijwilligers.

*Tennisbanen inclusief 2 padelbanen

Van samen praten naar samen doen! De zes belangrijkste punten uit de Tennisvisie zijn:

Tennisvisie Eindhoven | 7

1. versterk gezamenlijk de positie van tennis als voorkeurssport, met accommodaties die jaarrond tennis kunnen aanbieden, met voor iedereen voldoende mogelijkheden om naast het ‘vrijspelen’ te lessen en het hele jaar competitie te spelen; 2. ontwikkel een jeugdprogramma waarbij verenigingen samenwerken om talenten te behouden, het competitieaanbod te versterken en de promotie op scholen te optimaliseren; 3. versterk het aanbod en de aantrekkelijkheid van tennis voor de grote groep recreatieve spelers van 35 tot 54 jaar door in te zetten op laagdrempeligheid en aanbod op maat; 4. creëer een hoogwaardige, toegankelijke sportomgeving; 5. ontwikkel een gezonde financiële basis met ruimte voor benodigde investeringen in accommodatie en aanbod; 6. zorg voor de (verdere) transformatie naar maatschappelijk betrokken en duurzame verenigingen.


SAMEN STERKER

“ Dat is de kracht geweest in het hele proces: dat we vanaf het begin gezamenlijk opgetrokken zijn en richting de gemeente één geluid laten horen” – Coy Koopal

nisleraar is hierbij cruciaal. “Die kan de kennismakingslessen verzorgen, het enthousiasme overbrengen. De tennisleraar is uiteindelijk het gezicht dat al die kinderen het meest gaan zien.” Op die manier kunnen verenigingen de positie van tennis in een bepaalde wijk of stadsdeel versterken. Het heeft in deze geen zin om er alleen op uit te trekken en de concurrentie met de omliggende verenigingen aan te gaan. Dat komt minder sterk over. Een gezamenlijke

strategie is absoluut aan te bevelen: wil je iets bereiken, sla dan de handen ineen. Koopal: “Na de Digitale Congresweek van de KNLTB, waar ook veel aandacht voor de tennisleraar was, had ik al de gedachte dat we in Eindhoven ook weer eens met de tennisleraren gezamenlijk in gesprek moesten gaan. Zij hebben nu al een rol tijdens het sportstimuleringsproject ‘Kies je Sport’, waarbij de schoolgaande jeugd kennis kan maken met tennis. Maar we kunnen daar nog veel meer mee doen.”

De Tennisvisie is een uitstekende basis om samen te werken, de samenwerking in Eindhoven verloopt goed en er zijn veelbelovende plannen. Om nu al te concluderen dat de Tennisvisie per definitie een succes is, vindt Koopal echter te vroeg. “We hebben zes belangrijke punten opgesteld. En die moeten we nu gaan realiseren. Het is pas een succes als het niet alleen bij samen praten blijft, maar ook samen doen wordt. Bel me over twee jaar nog eens, dan weet ik of we écht succes hebben geboekt.” 61


62

Hoe gezond is jouw vereniging? Nu er weer steeds meer activiteit is op de tennis- en padelverenigingen, terrassen open zijn en ook de bar weer in bedrijf is, is het goed om weer eens na te denken over gezonde keuzes op de vereniging. De KNLTB stimuleert verenigingen om actief met thema’s als voeding, roken en alcohol aan de slag te gaan en werkt daarbij onder andere samen met Team:Fit van Jongeren Op Gezond Gewicht en de Rookvrije sportverenigingen, een initiatief van De Hartstichting in samenwerking met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

Gezonde sportomgeving Vanuit het Nationaal Preventieakkoord, dat in 2018 door de rijksoverheid werd gesloten met meer dan zeventig verschillende organisaties in Nederland, is het doel om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren door enerzijds (nog) meer sport en beweging en anderzijds door te zorgen dat deze beweging in een gezonde sportomgeving kan plaatsvinden. De thema’s roken, alcohol en voeding staan daarbij centraal. Als vereniging kun je zelf veel doen. Zo betekent gezondere voeding op de vereniging niet dat je alle gefri-

tuurde snacks moet afzweren. Je kunt er echter wel over nadenken om naast de ‘klassieke’ snacks iets meer gezondere opties aan te bieden. En bij verantwoord alcoholbeleid kun je je barpersoneel ondersteunen door het aanbieden van de e-learning Verantwoord Alcoholbeleid.

Meer informatie Wil je meer informatie over deze onderwerpen of over de stappen die je kunt zetten op weg naar een rookvrije vereniging? Kijk dan op Centrecourt.nl/gezondesportkantine.


NIEUWS

Wijzigingen clubs NAAMSWIJZIGING Vereniging: T.C. Colmschate Nieuwe naam: Tennis&Padel Colmschate Nummer: 64717

Vereniging: L.T.C. Bevo Nieuwe naam: BEVO Beringe Nummer: 34629 Vereniging: T.V. De Broekhoek Nieuwe naam: De Broekhoek Nummer: 48629 Vereniging: T.C. Unicum Nieuwe naam: TPC Unicum Nummer: 31500

In Gesprek Met: meer kennis en toptennis! Loop je als vereniging tegen bepaalde zaken aan, of zou je meer informatie over bepaalde thema’s willen hebben, zoals ledenwerving en -behoud, jeugd of padel? Ga in gesprek met jouw KNLTB Accountmanager tijdens de Amstelveen Women’s Open.

Ideale combinatie Van 5 tot en met 11 juli vindt dit W60 Tournament voor de eerste keer plaats op het NTC in Amstelveen. Tijdens deze week zullen de vrouwen van de WTA-ranglijst vanaf positie 100 tot en met 350 deelnemen aan dit toernooi. Geniet dus van deze ideale combinatie: toptennis met kennisdeling, met uiteraard een hapje en een drankje. Ook houden we rekening met de dan geldende richtlijnen rondom het coronavirus. Normaliter organiseren we ‘In Gesprek Met’ tijdens het internationale grastoernooi in Rosmalen. Helaas kan dit evenement vanwege de landelijke maatregelen rondom COVID-19 niet plaatsvinden. Naast Amstelveen verwachten we ook tijdens andere internationale toernooien in Nederland jou de mogelijkheid te kunnen bieden om in gesprek te gaan met jouw KNLTB Accountmanager. Houd Centrecourt.nl en je mailbox in de gaten voor meer informatie hieromtrent.

Meld je aan! Is jouw vereniging nog niet aangemeld voor ‘In Gesprek Met’? Neem dan contact op met jouw KNLTB Accountmanager.

Vereniging: T.V. Pim Mulier Nieuwe naam: TPV Pim Mulier Nummer: 29462 Vereniging: L.T.V. De Doordraaiers Nieuwe naam: TPV De Doordraaiers Nummer: 80457 Vereniging: T.C. Salland Nieuwe naam: TV Park Bathmen Nummer: 64188 FUSIE Tennisverenigingen: Thialf L.T.C. & D.L.T.C. Nieuwe naam: DLTC-Thialf Nummer: 70821 OPHEFFING Vereniging T.V. De Boerehofstee Nummer: 19703 Per: 27-1-2021

Vereniging T.V. Borchwerf Nummer: 53173 Per: 27-1-2021 Vereniging T.C. Rauwerd Nummer: 08458 Per: 27-1-2021 Vereniging T.V. de Marke Nummer: 04127 Per: 27-1-2021 Vereniging TCR Oaze Nummer: 74633 Per: 1-1-2021 Vereniging T.V. VBF Nummer: 52217 Per: 1-1-2021

63


64

VLC & Partners

De KNLTB Verenigingspolis: alles in één keer geregeld In samenwerking met de KNLTB biedt VLC & Partners de KNLTB Verenigingspolis aan voor het verzekeren tegen alle risico’s rondom de tennis- en padelvereniging. Zo is er standaard dekking voor gebouwen, inventaris, zonnepanelen, zonwering, lichtmasten, padelbanen, sneeuw- en waterdruk en reclameborden. Met de KNLTB Verenigingspolis heb je als vereniging alles in één keer goed geregeld.

@ Luc Keersmaekers

G

ert-Jan van Bakel is het aanspreekpunt voor tennis- en padelverenigingen bij VLC & Partners. “Het bestuur van tennisverenigingen bestaat uit vrijwilligers”, legt hij uit. “Zij zijn vaak niet thuis in deze materie, dus willen we hen hier zo veel mogelijk in begeleiden. Stel dat een vereniging zonnepanelen wil of een evenement wil organiseren. Hoe zit dat dan met de verzekeringen?” Om verenigingen te ontlasten van administratieve verzekeringszaken, is de KNLTB Verenigingspolis zo volledig mogelijk. “Tennis- en padelverenigingen zijn geen professionele bedrijven”, aldus Van Bakel. “Vrijwilligers die bardienst draaien, kunnen naderhand vergeten om

het alarm in te schakelen. In de opbouw van de verzekering moet je daar rekening mee houden, dus is de dekking van de KNLTB Verenigingspolis relatief coulant. Als voormalig bestuurslid van een tennisvereniging weet ik waar ik over praat, voor mij is veel herkenbaar in het contact met verenigingen.”

Tussenpartij Als riskconsultant bij VLC & Partners wil Waldo Imthorn graag benadrukken dat VLC & Partners geen verzekeraar is, maar een tussenpartij. “En wij hebben een verzekeraar gevonden die de risico’s voor tennis- en padelverenigingen draagt. Om te bepalen welke risico’s dat zijn, gingen we in gesprek met de verenigingen en de KNLTB en op basis daarvan kwam de

Verenigingspolis tot stand. In de KNLTB Verenigingspolis houden we de tarieven laag en de voorwaarden gunstig, met een laag eigen risico. Daar is bij tennisverenigingen behoefte aan.” Met de snelle toename van het aantal padelbanen is het voor verenigingen overigens prettig dat de dekking ook standaard voor padelbanen geldt. En wil je een glasverzekering voor windschermen en overkappingen, dan is ook dat, zonder eigen risico, makkelijk door VLC te regelen. Op dit moment zijn er ongeveer 150 tennis- en/of padelverenigingen die gebruikmaken van de KNLTB Verenigingspolis. Het is een collectief contract, dus hoe meer verenigingen zich aansluiten, hoe lager de premie. “Onze offertes zijn altijd


partner in beeld

“WIJ HEBBEN WEINIG GELD IN KAS, DUS WE ZIJN DE PINEUT ALS ER IETS GEBEURT. DAAROM IS DE GOEDE DEKKING VAN DE KNLTB VERENIGINGSPOLIS VOOR ONS ERG FIJN” Anja Boender

vrijblijvend”, aldus Imthorn. “Na het aanvragen kun je dus rustig met het bestuur bepalen wat jullie willen. Mensen denken dat je voor minimaal een jaar vastzit aan een lopende polis, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Polissen bij VLC & Partners, maar ook elders, zijn dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van een maand.”

Vertrouwd Eén van die tennisverenigingen waarmee Gert-Jan van Bakel intensief contact had, is Trijegeaster uit Friesland. Anja Boender is bestuurslid bij de vereniging die slechts 45 leden telt. “We kwamen erachter dat we niet verzekerd waren, maar het is lastig om zulke dingen zelf uit te zoeken. Bij de KNLTB kun je gratis een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, dus besloten we verder te kijken bij de bond. Dat vonden wij er als bestuur goed uitzien. De KNLTB Verenigingspolis bleek namelijk hartstikke uitgebreid, met een goede dekking. En door de samenwerking van VLC & Partners met de KNLTB voelde het vertrouwd.”

Zeker voor een kleine tennisvereniging als Trijegeaster is een goede verzekering erg belangrijk. “Wij hebben weinig geld in kas, dus we zijn de pineut als er iets gebeurt. Daarom is de goede dekking van de KNLTB Verenigingspolis voor ons erg fijn, net als het contact met VLC & Partners. Normaal houd ik mij niet bezig met verzekeringen, ik ben echt een leek op dat gebied. Gelukkig heeft Gert-Jan mij alles uitgelegd. Die samenwerking bevalt tot nu toe heel goed.”

Scherper tarief Die samenwerking is ook bij Michael de Koning, bestuurslid van Deuce Again uit Rotterdam-Zuid, goed bevallen. Met elf banen zijn zij een aanzienlijk grotere vereniging dan Trijegeaster, maar de KNLTB Verenigingspolis is voor hen net zo interessant. “Afgelopen jaar zijn we overgestapt. Via de KNLTB kwamen we bij VLC & Partners terecht en dus zijn we onze toenmalige verzekering eens met de KNLTB Verenigingspolis gaan vergelijken. De dekkingen kwamen redelijk overeen, maar het tarief van VLC & Partners was

een stuk scherper. Dat bleek toch wel heel interessant”, aldus De Koning. “Links en rechts hebben we nog wat informatie opgevraagd bij verzekeraars, maar veel van hen willen niet in zee met verenigingen. Het aanbod van de verzekeraars die wél wilden, was een stuk minder aantrekkelijk dan het aanbod van de Verenigingspolis. Toen we eenmaal contact hadden met VLC & Partners, ging het ook allemaal als een speer. Nu zijn we naar tevredenheid verzekerd. Als tennisvereniging heb je je handen vol, dus het is erg prettig als je dan niet te veel zorgen hebt om je verzekering.”

Meer weten? Wil je meer weten over de KNLTB Verenigingspolis of vrijblijvend een offerte aanvragen? Kijk dan op www.vlc-partners.nl/nl/knltb. 65


66

column

Blij ei Het hangt in de lucht. Ik merk het in deze periode om mij heen en ook aan mezelf. We gaan met z’n allen eindelijk weer de goede kant op en ik voel me daar goed bij. En ik niet alleen. Er heerst meer en meer een breed positief gevoel onder de mensen. Het is er ook de tijd voor. De hoogste tijd. Dat in de maand mei alle vogels een (blij) ei leggen, weten we allemaal. Mei wordt ook wel de bloeimaand genoemd. Het weer is wat aangenamer (meestal dan hè) en we hadden lekker veel vrij met al die feestdagen. Een mooi moment om als KNLTB hoopvol naar de toekomst te kijken. Zo zijn er dalende coronacijfers en steeds meer versoepelingen. We willen meer en we mogen weer. Hoe fijn is dat? Onze jeugdleden hebben binnen en buiten letterlijk vrij spel en starten binnenkort met een verkorte voorjaarscompetitie. Binnen tennissen en padellen mag nu ook weer, volwassenen mogen dubbelen in vaste koppels van twee personen, wel op gepaste afstand natuurlijk. Kortom: we kunnen met z’n allen volop tennissen en padellen. Het gaat de goede kant op en dat geldt ook voor het aantal leden van de KNLTB. Nog steeds slaan meer dan 1 miljoen sportievelingen regelmatig een balletje, zijn er meer dan een half miljoen lid van een KNLTB-vereniging en stijgt dit aantal elke maand. Corona heeft ons niet van de baan geslagen. Sterker nog: er melden zich veel nieuwe leden aan. Daar zijn we erg blij mee en we doen er alles aan om onze verenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar de verenigingen zijn zelf ook aan zet. Het binnenhalen van nieuwe leden is belangrijk, maar het behoud ook. Te vaak en te snel zien we dat nieuwelingen binnen drie jaar de vereniging weer verlaten. Ik vergelijk het met het principe ‘aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog veel moeilijker’. Naast duidelijke communicatie, een persoonlijke benadering – wat ook prima op anderhalve meter afstand kan – is er nog een derde factor die belangrijk is voor het behoud van (nieuwe) leden: het organiseren van wedstrijden. Kijk naar wat er nu wél kan en mag, en kom bij jouw vereniging in actie. Want vriendschappelijke wedstrijden en oefenpotjes met eigen spelers op je vereniging zijn toegestaan. Een tosstoernooi? Prima! Een laddercompetitie opzetten? Doen! Een onderling jeugdtoernooi? Ga ervoor! Wedstrijden zijn en blijven leuk en dankzij de KNLTB Match App voor poultjes en ladders heel eenvoudig te organiseren. Je meten met je tegenstander(s), nog meer spelplezier én… het is bewezen: leden blijven langer lid. Daar gaan we met z’n allen voor. We zijn als verenigingen en KNLTB op de goede weg, de vlag wappert fier, maar kan nog niet in de hoogste top. Als de coronacijfers blijvend omlaaggaan, wij als tennis- en padelliefhebbers meer mogen én doen om onze nieuwe leden allemaal te behouden, dan ben ik pas echt een blij ei.

Erik Poel Algemeen Directeur KNLTB

“ Corona heeft ons niet van de baan geslagen. Sterker nog: er melden zich veel nieuwe leden aan”SHOP ONLINE! 

VOOR 22:00 UUR BESTELD, DEZELFDE DAG VERSTUURD

TELEFONISCH ADVIES VAN ONZE TENNISSPECIALISTEN

GRATIS RETOURNEREN & OMRUILEN

OFFICIAL SUPPLIER

PERFORMANCE BY PASSION