Hallo Nederweert uitgave 7 2012

Page 1

Neewieërt heet ‘ t!

Uitgave 7 • magazine December 2012

Francis Bruekers Een goeie buur

Robert Martens

KLASSENJUSTITIE IN ZAAK BRAM M. TE A. EN JOS VAN R. TE R.

Mijn Club

Onze club is Harmonie Melodie der Peel

Eynder Winter Festijn

3e editie Nederweerter Serious Request

Directie en medewerkers van Lenssen wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2013

organisatie en vrijwilligers

Fijne feestdagen! Ook voor het nieuwe jaar uw aanhangerspecialist.

Directie en medewerkers van Lenssen wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2013

A A N H A N G WA G E N S

VERKOOP - VERHUUR - SERVICE HULSENWEG 10 6031 SP NEDERWEERT TEL. 0495-626055 FAX. 0495-626265

aandacht resultaat resultaat

aandacht

Kapelaniestraat 1a • 6031 BV Nederweert • T 0495 85 13 70 info@lenssenadvies.nl • www.lenssenadvies.nl

Kapelaniestraat 1a • 6031 BV Nederweert • T 0495 85 13 70 info@lenssenadvies.nl • www.lenssenadvies.nl

LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE

WWW.

.NL

voorheen Parel - Nederweert


UW ZORG ONZE SPECIALITEIT Als zorg “persoonlijk” mag zijn

SchadeherStel

reStauratie

Spuitwerk

Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Zorg- en ziekenvervoer Meldpost Weert e.o. B.V. Telefoon 0495 - 54 74 03 www.ziekenvervoerweert.nl

@AMA

Maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur

3+1

St. Antoniusplein 7 6031 ED Nederweert Tel. 0495 - 63 15 21

GraTIS

U kunt bij ons terecht voor o.a.: • Homeopathie • Voedingssupplementen • Advies

OndermOde vOOr hem en haar!

Fijne feestdagen en alle goeds voor 2013!

Krijgen uw ogen de rust die ze nodig hebben? • Nachtlenzen • Lenzen • Multifocale lenzen • Leesbrillen

• Computerbrillen • Sportbrillen • Gepersonaliseerde brillenglazen

Vraag wat voor u mogelijk is. Waar andere stoppen gaan wij verder.

Kerkstraat 71 I 6031 CG Nederweert I T 0495-625785 I www.eyecentre.nl


3

HALLO NEDERWEERT

AGENDA FOrever nederweert Organiseert

sbeurs

Wellnes vormgeving & druk: drukkerij van deursen bv, nederweert

ag Koopzondber entree

e 2, 50

em 00 uur 9vand11.ec 00 tot 17.

f enho at 4 DePePilann nie st ra ka

neDerw

eert

Wellness heeft de toekomst

9 december - 11.00-17.00 uur Nederweert Op zondag 9 december organiseert Forever Nederweert een wellnessbeurs in kerstsfeer in de Pinnenhof in Nederweert. Maar liefst 18 bedrijven presenteren zich zelf en hun producten in dit groots opgezette evenement. Alles dat te maken heeft met geestelijk en lichamelijk welzijn.

Met Medewerking van: OOrzaak HOOrkliniek eartH Mineralen Feet & wellness Praktijk FOrever nederweert HeijlsaeM, lOes en tHieu Heijltjes kniPPen & zO MassagePraktijk Balance eyecentre OsteOPatHie van eldijk POdOtHeraPie inka HuidverzOrgingsinstituut jeunesse MOBiel reisadviseur tiM zegveld tOut POur tOi sPOrtivaliFe, FitnesscentruM Praktijk vOOr lOgOPedie en dyslexie OsPel wellness at HOMe wellness FOr yOu, sPOnsOrsun sPauwen en sPauwen, tandartsen

Cursus baby en kind reanimatie

11 december - 20.00-22.15 uur - Nederweert Baby, kinderreanimatie is geen zelfstandige cursus maar een specialisatie die uitsluitend in, als vervolg op en in combinatie met een reanimatie opleiding of een herhalingscursus wordt gegeven. Meer info www.ehbonederweert.nl

Sfeervol kerstconcert harmonie Pro Musica

15 december - 20.00-23.00 uur - Nederweert-Eind Op zaterdag 15 december wordt er een sfeervol, geheel in kerststijl kerstconcert gegeven door De Harmonie Pro Musica uit Nederweert-Eind. U kunt voor dit concert terecht in het Gemeenschaphuis Reigershorst.

Francis Bruekers Tekstschrijver en communicatieadviseur Francis Bruekers uit Nederweert houdt van muziek, kunst, cultuur, reizen, haar honden en natuurlijk van manlief. Zij Sparkle-t, organiseert, communiceert, traint, schrijft en publiceert. Haar eerste boek betrof het Moulin Blues Festival. Haar tweede boek? Een verhalenbundel, een bundel columns? Wie weet. Vooralsnog beschrijft zij in deze column dat wat haar bezighoudt, verbaast of verrast. Lees en laat u verrassen…..

Een goeie buur In mijn studietijd heb ik een talenstudie gevolgd. Engels en Spaans waren de talen waar ik me mee bezigde. Yo hablo Español, todavía. And I still can speak ’n aardig woordje English. Maar daar kom je er niet meer mee. Wel in Spaans- en Engelstalige landen, maar niet in onze omgeving. Dat is logisch.

Doe mee aan Hart voor Nederweert! 19 december - 19.30 uur - Ospel

Op woensdag 19 december om 19.30 uur organiseren we en informatieavond in de kantine van voetbalvereniging RKSVO aan Houwakker 31 in Ospel. U zich wilt registreren als vrijwilliger denkt u aan een geldig legitimatiebewijs. Meer info www.nederweert.nl/internet/persberichten.

Finale Battle of the bands

22 december - 20.30-23.00 uur - Nederweert Een mooie portieve muzikale finale tussen uiteindelijk na diverse voorrondes, de 4 overgebleven bands. Dit alles in café zaal de Schans. Meer info: www.nederweertlivebinnen.nl

Eynder Winter Festijn

26 en 27 december - Nederweert-Eind Voor de vierde keer ontmoeten Dickens en Balthazar op 26 en 27 december elkaar tijdens het Eynder Winter Festijn in openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Dit winterse kerstevenement is opgezet rondom drie thema’s: Dickens, Bethlehem en dit jaar voor het eerst het EynderRyck.

Jeugddansen Swing Out

20 december - 18.00 uur - Nederweert-Eind Alle jeugd van 12-16 jaar is vanaf 18.00 uur welkom. Maar: wel met een legitimatiebewijs. Dus: jonger dan 12 of ouder dan 16: helaas dan mag je niet binnen. Beneden de 16 geen alcohol en de muziek duurt tot 22.00 uur. De entree bedraagt € 2,50. keer. Informatie kun je vinden op www.cafezaalbijlenie.nl

Nieuwsjaarsbijeenkomst

3 januari - 19.30 uur - Ospel Donderdag 3 januari houdt Harmonie Melodie der Peel een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst in Peeljuweel vanaf 19.30 uur. Voor iedereen die betrokken is bij Harmonie Melodie der Peel een sfeervolle avond met een gezellige band waar onder genot van een drankje het nieuwe jaar doorgesproken wordt.

Nieuwjaarsconcert. Harmonie St. Joseph 6 januari - 10.30 uur - Nederweert

De Jeugdharmonie, drumband en harmonieorkest van harmonie St. Joseph verzorgen op deze dag een smaakvol nieuwjaarsconcert om samen met u het nieuwe jaar in te luiden en het nieuwe jaar een mooie start te geven. 10.30 uur in het gemeenschapshuis De Pinnenhof

Prinsenreceptie VV de Pinmaekers

6 januari - 13.00-17.00 uur - Nederweert Op donderdag 6 januari 2013 Prinsenreceptie van de Prins van de VV de Pinmaekers. Eerderein is van herte welkom. De resepsie wurtj gehaoje beej kefee-Centraal aane Kerkstraot 59 in Ni-jwieërt van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Nou ben ik altijd wel bezig met taal. Taal is, zeg maar, echt mijn ding... ‘t plat en het Nederlands. Ik spendeer er wekelijks vele uren aan. Dû Neederlantsche Taal heefd wijnich gehijmen foor mij. Dus, begin ik aan een nieuwe taal. Andere talen verrijken je belevingswereld en verbreden je horizon. Ik ben er alleen nog niet uit welke taal ik kies. Misschien de taal die hier allewiel vlot gesproken wordt: jawel, het Brabants! Steeds meer Brabanders vinden hun weg naar deze gemeente. Dat is prachtig. Verderop verandert Hoe meer inwoners, hoe meer vreugde. het Brabants boerenbont Ze zeggen toch: Brabantse nachten zijn lang? Punt is alleen dat hun taal het in Oost-Europees blond Limburgs een beetje ondermijnt. Heb je en wordt het ‘ge wit ut al eens ooit een Brabo Limburgs horen nie’ verruild voor een ‘ne praten? Erger nog, heb je laatst op televisie die Hollanders gehoord die Limburgs wiesz’ of ‘jûs nežinote’ proberen te praten. De wannabeeRoermondse fanfaremuzikanten in het Sinterklaasjournaal deden een poging, een lachwekkende poging weliswaar. Sommige taalpuriteinen hebben zich er flink over opgereête, want het klonk toch echt meer Brabants dan Limburgs. Persoonlijk vond ik het zelfs een belediging voor het Brabants. Het was eigenlijk van alles niks. Lollig om te zien, voor de jeugd, dat dan weer wel, maar niet echt op waarheid gebaseerd. Jammer, zorgvuldig research doen naar de gebruiken, volksaard en taal van Limburgers, en dan specifiek van Roermondenaren, is kennelijk lastig voor producers van over de rivieren.

Een taal leren dus. De internationalisering start als je vanuit Meijel over Ospeldijk naar Ospel rijdt. Een ruim aantal van de oorspronkelijke bewoners heeft z’n habitat verlaten en verkocht aan de geografische bovenburen. Links en rechts hoor je Brabants bourgondisch gebabbel, met af en toe een flard Hollands. Verderop verandert het Brabants boerenbont in Oost-Europees blond en wordt het ‘ge wit ut nie’ verruild voor een ‘ne wiesz’ of ‘jûs nežinote’, uitgesproken door onze ruim 160 nieuwe Nederweertenaren. Het gemeentebestuur hoeft zich geen zorgen te maken over het inwoneraantal. Dit stijgt in rap tempo, getuige het aantal kentekenborden met duidelijke Oost-Europese landskenmerken. Voor de algemene ontwikkeling is het goed je breed te oriënteren en andere culturen te leren kennen. Omdat een goeie buur nog altijd beter is dan een verre vriend, start ik in de buurt. Ik moet er wel mee kunnen praten natuurlijk. Net opgevoed mens als ik ben, begint dat bij goojendaâg en vraag ik de overbuurvrouw op de koffie. Mijn hernieuwde talenstudie start dus niet met het Brabants. Dî-j verstaon mich oppen doôr toch waal. Bovendien is koffie in het Brabants gewoon koffie. Nee, ik start met Pools. Dan drink ik straks samen met de peroxideblonde overbuurvrouw een kopje koffie, ofwel kawa. Met de feestdagen in het verschiet is het misschien zelfs wel leuk om een buurtdiner te maken. Met Poolse barszcz (bietensoep), aerpel en ingeweckte asperges met een smakelijke lapje Livarvlees, gecombineerd met een lekker Doospels Dubbel. En als toetje een Nederweerter Koffie met Bossche bollen. Het kan alle kanten op in het multi-culti Nederweert!

Francis


Wij wensen jullie gezellige feestdagen toe en veel geluk voor het nieuwe jaar!

Marian’s Bloemen

Fijne feestdagen en alle goeds voor 2013!

wenst u gezellige feestdagen en het beste voor het nieuwe jaar!

© AMA

Voor uw bloemwerk, grafwerk, bruidsboeketten en tevens kado-artikelen. Marian’s Bloemen Kruiszijweg 6 6034 RZ Nederweert - Eind T 06 - 22 21 41 58

Openingstijden Di t/m Vr 9.00 - 12.30 uur Za 9.00 - 16.00 uur

Kerst bij Restaria Le Pommes

Wij gaan veranderen! Chez Pierre wordt

Nadat we verschillende aanvragen hebben gehad voor de kerstdagen, hebben we toch besloten om een kerstarrangement aan te bieden. Dit hebben we met zorg voor u samengesteld en presenteren dit graag voor u. De soep en het voorgerecht wordt wel voor u uitgeserveerd. We verwelkomen u graag tussen 13.30-14.00 U kunt kiezen uit een 3 of 4 gangenmenu.

Restaria Le Pommes Met de feestdagen kunt u bij ons terecht voor een sfeervol kerstarrangement tegen uiterst betaalbare prijzen. U kunt kiezen uit een 3of 4-gangen menu. Reserveren gewenst!

Restaria Le Pommes Brugsstraat 12 Nederweert Tel 0495 - 626024

Soep Runderbouillon met verse groenten Bospaddenstoelensoep Voorgerecht Kippenpasteitje Rundercarpaccio met rucolasla en truffelmayonaise Hoofdgerecht Varkenshaas met champignonroomsaus Konijnenbout in het zuur Zalmfilet Gevulde kalkoen Nagerecht Ijstaart Chocolademousse Vruchtenbavaroise 3 gangenmenu: 3 gangenmenu: 4 gangenmenu:

Prijs Soep – Hoofdgerecht-Nagerecht Voorgerecht- Hoofdgerecht-Nagerecht Soep- voorgerecht-hoofdgerecht-nagerecht

€ 22,95 € 25,95 € 29,95

Als u interesse heeft in het kerstbuffet dit graag vooraf reserveren bij Restaria le pommes ( voorheen Restaria Chez Pierre.). Brugstraat 12 Nederweert Telf: 0495-626024. Wilt u ook aangeven of u kiest voor een 3 of 4 gangenmenu


HALLO NEDERWEERT

5

PROFIEL

Henk Willems

Francis Bruekers

Drogisterij De Vijzel

Sparkle Tekst & Communicatie - www.spark-le.nl

Wie bent u en wat is uw bedrijf?

Wie bent u en wat is uw bedrijf?

Mijn naam is Henk Willems van het bedrijf Drogisterij De Vijzel.

Mijn naam is Francis Bruekers en ik ben iemand die positief en gedreven in het leven staat. Iedere minuut is er een om te genieten en dat te doen waar je energie van krijgt. Mijn bedrijf heet Sparkle Tekst & Communicatie in Nederweert.

Henk in drie woorden Oprecht, zorgzaam en, volgens mijn vrouw, behoorlijk eigenwijs.

Henk heeft bewondering voor?

Francis in drie woorden Creatief, rap, positief.

De vele mantelzorgers die anderen helpen en proberen het leven verdraagzamer te maken.

Waar houdt uw bedrijf zich mee bezig?

Francis heeft bewondering voor?

Verkoop en advies van geneesmiddelen , homeopathie en voedingssupplementen

Muzikanten en schrijvers die met zoveel inlevingsvermogen en emotie hun werk doen, dat het bij de toehoorder of lezer direct binnenkomt.

Het motto van u in uw bedrijf is?

Waar houdt uw bedrijf zich mee bezig?

Goed en eerlijk advies geven

Tekstschrijven en communicatie voor overheden, organi-saties, instellingen, bedrijven en particulieren. Voor alles wat geschreven of gecommuniceerd moet worden. Ik schrijf veel webteksten, bedrijfsprofielen en artikelen. Een nieuw Sparkle-product is het levensboek. Vaak voelen mensen de behoefte om hun verhaal te vertellen, maar weten ze niet goed hoe er aan te beginnen. Aan de hand van gesprekken kunnen we prachtige verhalen optekenen over een leven lang ervaringen en herinneringen.

Hoe lang bestaat het bedrijf al? Wij als bedrijf bestaan al 58 jaar. Uiteraard onder leiding van meerdere generaties.

Bent u geworden waar u als kind van ‘droomde’? Ik had vroeger geen dromen over wat ik wilde worden. Ik ben na 12 ambachten en 13 ongelukken mijn vrouw Margreeth tegen gekomen en zo hebben wij samen in 1989 de zaak van haar ouders over genomen.

Het motto van u in uw bedrijf is?

Wat meer bridgen,en oefenen met de doedelzakband om weer klaar te zijn voor het nieuwe jaar

Sparkle Creative Energy. De spark is de vonk die als het ware ontstaat in je denken als je op een goed idee bent gekomen. Dat wat Wicky de Viking deed, met de vinger links en rechts langs de neus wrijven om een oplossing te bedenken, dat is die vonk, die spark. De vonk is het beginpunt van energie, daarop loopt de motor. Voor mij is dat de motor van de creatieve energie.

Wat raakt u als mens?

Hoe lang bestaat het bedrijf al?

Als we met de band een optreden hebben zoals afgelopen september in België voor een motorclub en je ziet dan die grote ruige mannen als ze ons horen spelen, vol emotie een traantje weg pinken.

Sparkle bestaat eind 2012 al vijf jaren en dat wil ik graag met anderen vieren door het ‘weggeven’ van vijf gratis communicatieprojecten. Op www.spark-le.nl vind je meer informatie.

Een goed idee voor gemeente Nederweert is? Om eindelijk de beide zijdes van het kanaal, zodra je het dorp binnenkomt, op te fleuren en de paden daar te laten gebruiken als wandelpad. Op deze manier is het kanaal veel minder een obstakel tussen Nederweert en Nederweert Budschop.

Ja. Als kind al schreef ik graag verhaaltjes. Nog voordat ik op de basisschool zat tekende ik letters over uit de Troskompas. Die liet ik zien aan juffrouw Winkelmolen van de H.Geestschool in Ospeldijk. Daar is het begonnen waarschijnlijk. Taal is, zeg maar, echt mijn ding…(om Paulien Cornelisse te citeren).

Waar vindt u uw ontspanning?

In de winter ga ik...

In het voorjaar, de zomer en herfst ga ik elke maandag met een vriend vissen. Dit is voor mij een goede manier om te ontspannen.

Gewoon verder gaan zoals we al deden: proberen te zorgen dat de klant tevreden is!

Gewoon lekker door met mijn tekst- en communicatie-werkzaamheden. Ook begin ik met de voorbereidingen voor onze jaarlijkse kunstexpositie in de tuin. Al zeven jaren organiseren wij deze expositie. Ik overweeg echter in 2013 het concept een beetje om te gooien, zodat er ook andere creatieve disciplines bij betrokken kunnen worden. Kunstexpositie nieuwe stijl dus. Wordt vervolgd…

Wat is uw leidraad in het leven?

Wat raakt u als mens?

Adem blijven halen zolang je gezond bent en elke dag beginnen met een lach in de spiegel naar jezelf.

Ongerechtigheid, het roekeloos omspringen met de wereld, het zinloos verprutsen van voedsel, dierenleed en respectloos gedrag ten opzichte van je medemens. Anderzijds raakt het me ook hoe mooi de snoetjes van mijn neefje en nichtjes zijn, zo ongeschonden en gaaf. En ten slotte kan ik helemaal geroerd worden door de heerlijke onbesuisdheid en blijheid van onze New Foundlanders. Met of zonder modderspetters…

In de winter ga ik...

Hoe bent u door de crisis creatiever in uw bedrijf geworden?

Bedankt! Alle lezers en adverteerders bedankt voor de fijne reacties afgelopen jaar. Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond & gelukkig 2013

Bent u geworden waar u als kind van ‘droomde’?

Een goed idee voor gemeente Nederweert is? Binden, verbinden en samenwerken. Zonder elkaar zijn we niets. Met elkaar des te meer. We zijn immers allemaal met elkaar verbonden, door familie, vereniging of werk. De gemeente Nederweert is geen eiland, dus we moeten onze gedachten, bruggen en sluizen openhouden voor invloeden van buitenaf. Ook dat is verbinden.

Waar vindt u uw ontspanning? In het bos met de honden, in de tuin, bij de harmonie van Ospel, op vakantie in verre oorden en op de spinningfiets.

Hoe bent u door de crisis creatiever in uw bedrijf geworden? Mijn overtuiging is: als iets niet lukt, is er nog altijd een andere manier waarop het wel lukken kan. Bekijk het eens vanuit een andere invalshoek, een minder voor de hand liggende. Zowel in mijn coachingswerk als in mijn communicatie- en tekstwerk zit de kracht juist in het vinden van onverwachte oplossingen. Als je altijd hetzelfde doet, zul je altijd hetzelfde ervaren. Dus, doe eens wat anders.

Wat is uw leidraad in het leven? Wat niet kan, is nog nooit gebeurd. Met andere woorden: alles is mogelijk!


IN GESPREK:

organisatie en vrijwilligers Eynder Winter Festijn Ook dit jaar weer een sfeervol Winter Festijn op Eynderhoof te NederweertEind. Wat is dit jaar jullie thema en hoe wordt het vorm gegeven? Het openluchtmuseum Eynderhoof wordt in de winter omgetoverd tot het Eynder Winter Festijn. Dit jaar vindt dit winterse kerstevenement voor het vierde jaar op 26 en 27 december plaats. We werkten de afgelopen jaren met drie thema’s; Dickens, Bethlehem en Fantasy. Ook dit jaar hanteren we in de basis deze drie thema’s. Wel vullen we dit aan met nieuwe acts en veranderingen. In het thema Dickens tref je de notabelen en zwerfkinderen, Scrooge, de kerstman, de poppenspeler en de vuurmannen met hun act. In Bethlehem zie je de nomaden, de kerststal met Jozef, Maria en kindje Jezus. In de verwarmde tent die is omgetoverd tot Oosterse bazaar vind je buikdanseressen, de kameel bij de Drie Koningen, een slangenbezweerder. Je kunt de waterpijp proberen en je met henna laten tatoeëren. Hassan de Oosterse koopman biedt de gasten zijn koopwaar op ludieke wijze aan. Dit jaar hebben we het fantasybos vernieuwd en dit is omgedoopt tot het EynderRyck. In dit Keltische kampement in middeleeuwse stijl vind je het bos met bijvoorbeeld de boskoning en boselfjes en nog vele andere fantasiefiguren. Daarnaast, en dat is nieuw dit jaar, passeer je de poortwachters en ontmoet je ridders met zwaarden. Er is een speciale arena waar een magische paardenshow plaats vindt. In het kampement kan men tin gieten en bijvoorbeeld vuur maken. Kinderen kunnen een workshop zwaardvechten volgen. De edelsmid maakt sieraden. Daarnaast is er allerlei koopwaar van leren tassen en riemen tot houten dolken en van vilt gemaakte materialen. Over het hele terrein klinken muziek en de welbekende ‘Christmas carols’ gespeeld en gezongen door diverse muziekgroepen en koren. Dit alles is sfeervol aangekleed met vuurkorven, kerstversieringen en groendecoraties.

Het Winter Festijn draait op vrijwilligers. Hoe gaat dit in zijn werk en hoeveel mensen zijn hier bij betrokken? Bij het Eynder Winter Festijn zijn zo’n 450 vrijwilligers, figuranten en artiesten in alle leeftijden betrokken. Dit varieert van een baby als kindje Jezus tot de Kerstman die uiteraard al aardig op leeftijd is. Daarnaast hebben we vele kinderen die figureren als zwerfkinderen in het Dickens straatbeeld. En vele oudere vrijwilligers zijn vooral betrokken bij de voorbereidingen met de opbouw en aankleding. Tijdens het Eynder Winter Festijn voeren deze vrijwilligers hun ambachten uit.

Wij willen het Winter Festijn laagdrempelig houden en toegankelijk voor iedereen, vooral in deze dure maanden.

Komen er ook professionele groepen aan te pas? Zo ja, kunnen jullie een tipje oplichten van de sluier voor wat ons als publiek te wachten staat? We werken vooral met vrijwilligers en mensen die hun talenten als niet-professional ten toon spreiden. De mensen van de speciale acts zoals de vuurmannen, dit jaar Hassan de Oosterse koopman, maar ook koren en muziekgroepen zijn wel (semi)professionals te noemen. Denk hierbij aan zanggroep Young Forever uit Nederweert-Eind, Vocalgroup Mystique uit Nederweert, het koperkwintet Itter Brass uit Neeritter en de Jachthoornblazers Midden-Limburg. Almoos Kloos is een voorbeeld van een typisch Dickenskoor.

Jullie hebben ook “buiten Nederweerter” vrijwilligers. Hoe ervaren deze “buitenstaanders” het Winter Festijn? Naast dat er veel mensen uit Nederweert-Eind meedoen, zijn er ook vele mensen van buiten Nederweert-Eind. Al deze betrokken mensen worden echt niet als buitenstaanders gezien. Vooral de betrokkenheid van mensen bij Eynderhoof en/of het Eynder Winter Festijn maakt of iemand zich thuis voelt of niet. Door de onderlinge samenwerking ontstaat er een band. En of deze persoon nu van Nederweert of Eind of helemaal ergens anders vandaan komt, maakt dan niet uit.


Vorig jaar ben ik bedelaartjes tegen het lijf gelopen. Ze bedelden om geld. Wat gebeurd met dit bedelgeld? Net als voorgaande jaren gaat ook dit jaar al het geld dat de zwerfkinderen, schoenpoetsertjes en de bloemenmeisjes inzamelen naar Kika. Vorig jaar konden we bijna € 1.000 aanbieden voor verder onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker.

Waar ligt de oorsprong van het mooie Winter Festijn en hoe is dit zo groot en mooi gegroeid? Op carnavalsdinsdag in 2009 bespraken Anja van Mierlo en Caroline van Nieuwenhoven dat het fantastisch zou zijn om het mooie openluchtmuseum Eynderhoof in een winters decor in te zetten voor een kerstevenement. Beide dames liepen al langer met deze gedachten rond. Zij vonden het zonde dat er in de winter geen activiteiten voor bezoekers waren in Eynderhoof. “Vervolgens zijn wij samengekomen met een aantal mensen van Eynderhoof en zo is het Eynder Winter Festijn ontstaan.” aldus Caroline. Als organisatie hebben we een aantal doelen gesteld voor het Eynder Winter Festijn. Zo willen we het museum openstellen gedurende de kerst. Dit willen we door een kwalitatief hoogwaardig evenement te organiseren dat door zowel de bezoekers als de vrijwilligers wordt gewaardeerd. Ook willen we extra inkomsten genereren waardoor uitbreiding dan wel instandhouding van het openluchtmuseum mede door deze inkomsten mogelijk is. Daarnaast bieden we de vrijwilligers van Eynderhoof ook in de winterperiode zo activiteiten aan. “Dat het inmiddels uitgegroeid is tot een evenement met een bezoekersaantal van 3.500 tot 4.000 per dag had we niet durven dromen.” geeft Caroline aan.

Jullie als organisatie steken hier veel tijd in. Met hoeveel mensen zijn jullie en hoe zijn de taken verdeeld? We zijn met een commissie van 11 personen met ieder eigen taken en verantwoordelijkheden. We komen het hele jaar door regelmatig samen. Waarbij de piek vanaf september echt begint. In de periode november-december komen we iedere twee weken samen om de voortgang te bespreken. Taken variëren van het coördineren van de inrichting en aanpassing van het openluchtmuseum, opbouwwerkzaamheden variërend van letterlijk bouwen van materialen tot het opzetten van tenten en diverse hand- en spandiensten. Licht, geluid, bewegwijzering en veiligheid zijn hierbij ook zeer belangrijke aspecten. Vooral onze voorzitter Bert van Nieuwenhoven, Jos Beelen, Henk Loijen, Cor Stals en ook Jan Duijts houden zich hiermee bezig. Diny van Leeuwen en ook Jan Duijts regelen de volledige catering voor zowel de figuranten als de gasten. Jos Beelen is ook onze budgetbewaker. Yvonne van Gog is verantwoordelijk voor de PR en communicatie. Caroline en Anja bewaken vooral de uitstraling en zorgen voor nieuwe creatieve ideeën. Daarnaast is Anja bezig met aankleding, decoratie en de kleding voor alle figuranten. Caroline onderhoudt en coördineert ook het contact met de figuranten. Beide dames hebben ook de contacten met alle artiesten zoals de vuurspuwers en de koopman. Boy Hendrix is verantwoordelijk voor de muziekgroepen en de koren. Corry Lambrichts verricht allerlei secretariële werkzaamheden en coördineert de versierwerkgroepen.

Hoeveel tijd heb je nodig als bezoeker om het Winter Festijn te bezoeken? We denken dat het belangrijk is voor bezoekers om te weten dat men gemiddeld er 1,52 uur over doet om het gehele festijn te doorlopen en alles te bekijken. Dus ook na de Kerstmaal hebben de bezoekers voldoende tijd om op hun gemak te genieten van alle bezienswaardigheden op het terrein. Vorige jaren waren er namelijk mensen die weer vertrokken zijn als gevolg van de lange rijen voor de kassa om 15.00u. en de piekdrukte op het terrein. Vervolgens was het om 17.-18.00u. heel rustig en hadden bezoekers toen alles op hun gemak kunnen bekijken. Verder zijn de entreeprijzen en prijzen van verteer op het terrein zelf bewust laag gehouden. Wij willen het Winter Festijn laagdrempelig houden en toegankelijk voor iedereen vooral in deze dure maanden.

Waar komen de kostuums vandaan die jullie gebruiken en is dit allemaal eigendom van de organisatie? Nagenoeg alle kostuums zijn eigendom van Eynderhoof. Voor het eerste jaar van EWF zijn er een groot aantal kostuums aangekocht vanuit musicals bijvoorbeeld. Deze zijn vervolgens aangepast. Een aantal kostuums zijn gemaakt door dames, vrijwilligers, van Eynderhoof. En de bijzondere kostuums voor specifieke rollen komen van de creatieve hand van Anja van Mierlo. Het is onvoorstelbaar hoeveel uren handwerk hierin gestoken wordt voor het kleden van de 200 tot 300 figuranten die meedoen.

Kunnen jullie vertellen wat jullie als organisatie zelf het meeste raakt? Caroline van Nieuwenhoven vertelt dat het zeer bijzonder is om te zien dat er dagen zijn dat er 80 vrijwilligers bezig zijn met de voorbereidingen. “Het voelt voor sommigen als familie om juist tijdens deze bijzondere kerstdagen op deze manier samen te zijn.” Yvonne van Gog vult aan: “Vooral de samenwerking tussen alle mensen van jong tot oud raakt mij. En dat je in zo een klein dorp dit toch maar mooi georganiseerd krijgt. Daarnaast is de sfeer heel bijzonder; warm, hartelijk en positief. Dat voel ik zelf en krijgen we ook terug van de bezoekers. Zo gaf een bezoeker vorig jaar op onze site aan: ”Dit was een van de mooiste tweede Kerstdagen die ik heb meegemaakt in de laatste tijd. Bedankt daarvoor en ik zal zeker nog een keer terugkomen!”

Kunnen jullie nog eens vertellen waar, wanneer, hoelang en waar kan ik meer informatie vinden? Aanvangstijden Woensdag 26 december 2012: 15.00 - 20.00 uur Donderdag 27 december 2012: 15.00 - 20.00 uur

Prijzen Bezoekersinformatie Entreeprijs: € 6,00 Kinderen van 4 tot 12 jaar: € 3,00 Kinderen t/m 3 jaar: gratis

Eynder Winter Festijn Milderspaat 1 6034 PL Nederweert-Eind

Hoe lang van tevoren zijn jullie hier mee bezig? Het hele jaar door en zoals eerder gezegd is de piek van de activiteiten voor de commissie vanaf na de zomervakantie tot het einde van het jaar. Voor de vrijwilligers van Eynderhoof voor het opbouwen en versieren starten de werkzaamheden vanaf 1 november nadat het museumseizoen is afgerond. En vergeet na 27 december ook het afbreken van het hele gebeuren niet. Want op 1 april start het museumseizoen van Eynderhoof weer.

Speciale oproep! Er zijn nog enkele figurantenrollen beschikbaar. Heb je interesse? Meld je dan aan via eerdergenoemde site. We zoeken ook vooral nog meerdere baby’s (jongetjes of meisjes) die als kindje Jezus kunnen figureren. Ieder kindje hoeft namelijk maar 1½ uur in de kribbe te liggen. Natuurlijk kunnen papa en mama dan als Jozef en Maria fungeren. Heb je interesse? Laat het de organisatie weten!

Meer informatie over het Eynder Winter Festijn vindt u op www.eynderWinter Festijn.nl


s p o uw m uu r is ol at ie i k r u ipr u imte -is olatie

Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

CT BOUW

• In één dag klaar • Hoog rendament • Zeer duurzaam • Fors besparen • Hoge kwaliteit

Kerkstraat 15 6031 CE Nederweert T 06 - 53 79 80 25 (T. Caris) Prinses Marijkestraat 35b 6039 BW Stramproy T 06 - 53 76 99 94 (H. Baens) info@iso-limburg.nl

www.iso-limburg.nl

Prettige feestdagen en alle goeds voor 2013!

1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag GESLOTEN Vraag ook aan de balie voor ons spaarpuntensysteem voor een leuk extraatje. Graag tot ziens bij Avia Saes.

Al 40 jaar het adres voor: • Onderhoud • Reparatie • APK keuren • Schade reparatie • Airco service • Verkoop & inkoop van nieuwe en gebruikte auto’s.

De Spijkerbox wenst alle klanten prettige kerstdagen en een spijkergoed 2013!

Waar SERVICE nog met hoofdletters wordt geschreven. Voor alle merken personenauto’s en bedrijfsauto’s. Graag heten wij u welkom in ons bedrijf.

Saes Tankstation & Shop BV Burg. Greijmansstraat 6, Nederweert Tel. 0495 - 63 21 82 © Aqua-Media.nl

Autoservice Saes BV Burg. Greijmansstraat 8, Nederweert Tel. 0495 - 63 21 82

WWW.AUTOSAES.NL

Kapelaniestraat 1, Nederweert Tel. (0495) 46 04 41 - t.o. de kerk

“Heerlijke feestdagen met Thijs Kuepers” We willen het beste brengen tegen een redelijke prijs. Zo ook met de feestdagen. Kijk voor onze kerstfolder op: WWW.SLAGERIJKUEPERS.NL

- In- & verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s - Auto aankoopbemiddeling - Autoleasing - Autoverzekeringen - APK-II Keuringen - Onderhoud & reparatie van alle merken - Storingsdiagnose - Airco service: spoelen/flushen van aircosystemen met spoelvloeistof - spoelen/flushen van automatische versnellingsbakken - Ruitvervanging en reparatie - Schadeherstel / Taxatie - Verkoop van onderdelen

Hulsenweg 18, Nederweert Tel. 0495 - 63 25 35

In het nieuwe jaar iets te melden? Heeft u als vereniging, stichting of organisatie iets te melden? Mail dan tijdig naar redactie@aqua-media.nl of bel naar 0475-85 49 90


HALLO NEDERWEERT

ACTUEEL

9

Rondje om ‘t Elfde Ospel-Dijk. Op zondag 9 december 2012 om 11.00 uur Wandeling over de knuppelbruggen en Peelbanen naar het hart van De Groote Peel. Daar ligt de grote waterplas ’t Elfde. Maar wat betekent die naam? Tijdens deze excursie krijg je een antwoord op deze en andere vragen over de Peel en zijn verleden. We starten vanuit het buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel . De tocht is 11 kilometer lang, duurt ongeveer 3 uur daarom graag een eigen lunchpakket meenemen want u luncht in het open veld. De tocht is geschikt voor volwassenen. U maakt deze wandeling onder begeleiding van een gids. Graag aanmelden via telefoonnummer 0495-64 14 97 De kosten zijn € 5,00 per persoon Info: www.nationaal-parkdegrootepeel.nl

Save The Children, Get The Music

3e editie Nederweerter Serious Request door DJ Joos Wolters De derde editie van de Nederweerter Serious Request staat voor de deur. DJ Joos Wolters draait vanaf zaterdag 8 december een volledige week voor het goede doel. Hij doet dit onder het motto ‘Save The Children, Get The Music’. Op zaterdagavond 15 december is de slotavond bij Café De Kleine Winst. Vraag een plaat bij hem aan en steun via hem de landelijke Serious Requestactie van 3FM. Aandacht voor de allerkleinsten 3FM Serious Request 2012 vraagt dit jaar aandacht voor de allerkleinsten: miljoenen baby’s die hulp nodig hebben om te kunnen blijven leven. Babysterfte is een stille ramp die wereldwijd elk jaar 5,5 miljoen slachtoffertjes maakt en het gevolg is van gebrek aan medische zorg en begeleiding. De DJ’s Giel, Gerard en Michiel, bekend van 3FM, doen er van 18 t/m 24 december alles aan om voor het Rode Kruis zoveel mogelijk geld in te zamelen. Het Rode Kruis kan helpen door medische zorg te bieden en moeders te begeleiden tijdens hun zwangerschap, bevalling en bij de zorg voor hun pasgeboren kind. Het Rode Kruis zet zich in voor voorlichting, hygiënepakketten, vaccinaties en helpt bijvoorbeeld met vervoer naar een ziekenhuis. Draaidata Joos Wolters doet een draaitour door Nederweert. Op al deze dagen kun je voor een kleine of grote donatie jouw favoriete nummer bij DJ Joos aanvragen. Joos stort alle donaties op zijn Serious Request Rekening. Aan het eind van zijn actie, op zaterdag 15 december, wordt het volledige bedrag overgemaakt aan 3FM Serious Request. Schrijf de volgende draaimomenten alvast in je agenda: • Zaterdag 8 december, 10.00 – 17.00 uur, op het plein bij parkeerplaats EmTé Nederweert • Zaterdagavond 8 december, Café De Kleine Winst • Zondag 9 december, 13.00 – 17.00 uur, hoek Lindanusstraat / Kerkstraat Nederweert, tijdens koopzondag • Ma. 10 t/m vrijd. 14 december, hele dag vanuit Joos’ appartement aan de Lindanusstraat in Nederweert • Slotavond op zaterdag 15 december, Café De Kleine Winst Serious Veiling Dit jaar heeft Joos zijn actie uitgebreid met een veiling. Joos: “Spullen die je niet meer nodig hebt, kun je op mijn facebookpagina plaatsen, waarna het bieden kan beginnen. Degene die op 16 december om 00.00 uur het hoogste bod heeft geplaatst mag het aangeboden product af komen halen tegen het geboden bedrag. Laat het veilen beginnen!” Plaats je spullen op www.facebook.com/joos.wolters1. Kijk regelmatig op deze pagina om te zien of er iets leuks voor jou op staat. Meetellen en Meedoen De actie wordt ondersteund en mede-georganiseerd door de Stichting WonenPlus. Mede-bewoners van Stichting WonenPlus bouwen met Joos de draailocatie op en maken foto’s. Buurtbewoners, zoals Truus Moris en Marcel Bekx, dragen ook een belangrijk steentje bij. Marcel Bekx sponsort de kraam. Truus biedt samen met cliënten van WonenPlus iedereen een kop koffie aan, gesponsord door EmTé. Een plaat aanvragen of iets (te) veilen: post een bericht op www.facebook.com/joos.wolters1, mail joosw1974@live.nl, bel 0495-844505 of kom zelf even langs op één van de draaidagen.

Wat boeit jou aan Nederweert?

Burgemeester roept inwoners op om filmpje over Nederweert te maken Die vraag stelt burgemeester Evers via youtube aan alle inwoners van zijn gemeente. Hij roept iedereen op het antwoord te verfilmen en dit te posten op youtube. Op 1 oktober 2012 begon burgemeester Henk Evers aan zijn tweede ambtstermijn in de gemeente Nederweert. Na zijn eerste benoeming zes jaar geleden maakte hij kennis met inwoners door bij een aantal van hen te gaan eten. Nu kiest hij voor een oproep via het open netwerk youtube. Het filmpje is te vinden onder de zoekterm ‘watboeitmijaannederweert’. Al vanaf zijn kindertijd bewaart de burgemeester goede herinneringen aan Nederweert. In het filmpje bezoekt hij een aantal locaties, zoals de hangplek waar hij vroeger met z’n vrienden altijd kwam. Al de plaatsen zijn er nog. Ze zijn weliswaar veranderd, maar ze fascineren nog. Ze blijven boeiend. De burgemeester is benieuwd naar de beleving die u bij onze mooie gemeente heeft. Is die beleving dezelfde of is die totaal anders? De maker van het mooiste, leukste of creatiefste filmpje wordt beloond met een concertbezoek naar keuze in Nederland voor twee personen. Uiteraard gaat de burgemeester graag mee om van de filmmaker(s) zelf te horen wat hem of haar zo boeit aan onze gemeente. Omdat filmpjes direct op youtube worden geplaatst, zijn ze voor iedereen wereldwijd zichtbaar. Bijdrages kunnen gepost worden op youtube onder vermelding van ‘watboeitmijaannederweert’.

Zondag 16 december: Winterse Stiltewandeling De Groote Peel is een uitgestrekt natuurgebied waar het nog echt stil kan zijn. Tijdens deze Winterse Stiltewandeling is er volop aandacht voor natuurbeleving en kun je genieten van rust, ruimte en stilte. We starten om 11.00 uur vanuit Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel. De tocht is 6 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur. De tocht is voor volwassenen die de tocht maken onder begeleiding van een gids waarvoor u zich eerst aanmeldt op telefoonnummer 0495 64 14 97. De kosten van de tocht zijn € 5,00 per persoon. Info: www.nationaal-parkdegrootepeel.nl


Pannenkoekenhuis ¥ Restaurant ¥ Partijencentrum

Kom ook dit jaar weer op beide kerstdagen ‘s middags en ‘s avonds onbeperkt genieten van grootse dinerbuffetten en brunches vol heerlijke voorgerechten, soepen, salades, vis-, vlees- en wildgerechten. Aansluitend bieden wij u een uitgebreid dessertbuffet en kinderen kunnen zich volop vermaken in diverse speelruimtes.

Pannenkoeken - Vlees & Vis - Streekgerechten - Bijzondere Bieren Happen en Trappen - Nederweerter Koffie - Themafeesten

Reserveren is noodzakelijk.

Casseweg 1a, Ospel ¥ tel. 0495 - 64 13 56 www.dedorpsherberg.nl ¥ twitter.com/dedorpsherberg

kerstmis

estdagen en een gezo e f nd ne j i F

2013

Tekst & Communicatie

* Voor onderhoud en APK van uw wagen * Aircoservice * Onderhoud en VCA keuringen voor uw machines en aanhangers * Diagnosespecialist * Uitlijn- en bandenservice * Opslag van uw winterbanden (vraag naar de voorwaarden)

Veilig op weg: het is weer tijd voor winterbanden! LEON DE WIT REPARATIEBEDRIJF

Kampersweg 25, OSPEL

LEON DE WIT AUTOBEDRIJF

Klaarstraat 22b, OSPEL

© AMA

TEL: 0495 - 66 32 04

Organiseert uw communicatie Sparkle Tekst & Communicatie bestaat 5 jaar! En dat vieren we.

We geven vijf gratis* communicatieprojecten weg! Hoe? Like en share ons. Check de site voor de actie en mail uw communicatieverzoek. info@spark-le.nl | 06-23901812 | www.spark-le.nl

Sparkle: een tekst- en communicatiebureau voor iedereen die communiceert. In tekst, in persoon en digitaal. Planmatig, structureel en ad hoc. Alles is communicatie, zelfs als er geen communicatie is. Organiseer die communicatie!

WWW.LEON-DE-WIT.NL

VOOR AL UW RAMEN, DEUREN, VERANDA’S EN GEVELBEKLEDING GEBBELSWEG 26 6035 EA OSPEL Tel 0495 632 840 Fax 0495 634 055 info@alubouwmichiels.nl www.alubouwmichiels.nl

Wij wensen U fijne feestdagen!


HALLO NEDERWEERT

11

Mijn club

Onze club is Harmonie Melodie der Peel We durven te stellen dat ‘mijn club’ in dit geval ‘onze club’ is. Van de leden én van Ospel. Van carnaval tot kerst, de harmonie is overal bij betrokken. Daarom laten we hieronder graag een aantal mensen aan het woord die op de één of andere manier verbonden zijn met ‘onze club’. Melodie der Peel is voor het ere-lid en oud-bestuurslid Herman Frenken een vereniging waarvoor hij zich de afgelopen zestig jaren met hart en ziel heeft ingezet. Voor Lieve Dings, saxofoniste, is het een uitlaatklep en een opstap voor een muzikale carrière. Carmen Geuns geeft zelfs aan dat muziek maken voor haar een passie is die zij nog lang bij de club wil uitoefenen. Moeder en vrijwilliger Els Teeuwen ziet de vereniging als een plek waar haar dochter, jeugdlid, haar muzikale talenten kan ontwikkelen. Voor Peter van den Boom, één van onze sponsoren, is het een vereniging die hij een warm hart toedraagt. Met gepaste trots beleefde hij de Oktoberfeesten Bî-j Tempels. “Een dorpsfeest om grueëts op te zijn.”

kick, hoewel de repetities soms een beetje saai zijn.” Fluitiste Ilse Ruijgers, pas moeder geworden, probeert zaken zo goed mogelijk te combineren om maar niet te veel te hoeven missen van haar club. Melodie der Peel timmert flink aan de weg. Basisschool De Schrank is zeer tevreden over het muziekproject op school. Kinderen maken in de les kennis met muziek(instrumenten) van en door Melodie der Peel en kunnen een rondje meelopen met de muzikanten op straat. “De kinderen genoten zichtbaar.” Ospel is rijk aan jeugd en muzikaliteit. De vereniging biedt dan ook voor andere instrumenten een plek, daar waar mogelijk.

“ De harmonie

De vereniging staat aan de vooravond van het 75-jarig bestaan. En daaraan mogen volgens de bevraagden nog vele jaren worden toegevoegd. Volgens hen zou Ospel zonder Melodie der Peel zijn…als bier zonder schuim, Candy Dulfer zonder saxofoon, een juf zonder leerlingen, kerst zonder sneeuw, Sinterklaas zonder Pieten, als een radio zonder muziek, een huis zonder dak, ofwel een lichaam zonder kloppend hart.

brengt sfeer in het dorp.”

Gelukkig kennen we vele vaste toehoorders bij onze optredens en concerten. Sjef Geuns is er daar één van. “De harmonie brengt sfeer in het dorp. Het biedt de Ospelse jeugd en muzikanten gelegenheid muziek te (be)oefenen waarvan de inwoners, groot en klein, kunnen genieten.” Het samen muziek maken en het omzetten van de dagelijkse beslommeringen in een muzikaal verhaal is voor Ellen Beerens, bestuurslid en contactpersoon voor jeugdleden, de kracht van de club. Drie leden van het jeugdorkest (Elfrie, Zinzie en Vilja) hebben zich verenigd in hun reactie: “Mijn club is gezelligheid, waar ik muziek kan maken en waar we leuke dingen samen doen, waar ik graag naar toe ga.” Milou Berben: “Concerten geven voor publiek geeft een

Iedereen is het er ten slotte over eens: het is een club met mensen die zich belangeloos inzet voor de gemeenschap, een club met een zeer welluidende naam, waarvan de ‘melodie’ nog lang én bruisend over Ospel mag klinken, versterkt door vele muzikale hoogtepunten. Bestuur Melodie der Peel dankt iedereen voor de inbreng en zet zich in voor een klinkend jubileumjaar in 2013!


Gratis lidmaatschap voor 70e deelnemer Bizz’Cu: voldaan over 2012, vertrouwen in 2013 Het naderende einde van 2012 biedt een mooie gelegenheid de afgelopen Bizz’Cu-periode te bezien en vooruit te kijken naar de kansen in 2013.

HET ADRES VOOR

VERANDA ZEILEN Tel. +31 (0)495-641312 B.g.g. +31 (0)6-12185587 EIgEN ZEILmAkERIj VooR o.A.:

afdekzeilen I vrachtwagenzeilen I bootkappen I agrarische spankappen I afschermzeilen I voorzettenten caravans

Het bestuur kijkt terug op een bijzonder oprichtingsjaar, met een aanzienlijk aantal aanmeldingen en vier mooie bijeenkomsten. De Ospelse horecazaken waren ons zeer goed gezind. Gemeenschapshuis Haaze-Hoof, Café Zaal Het Peeljuweel, Café De Prins en de Dorpsherberg; bij alle waren we meer dan welkom. Waarvoor onze hartelijke dank. Mede door hen én door het vertrouwen van de aangesloten ondernemers kon Bizz’Cu een vliegende start maken. Ook een bedankje richting een aantal (culturele) verenigingen die hand- en spandiensten verrichtten bij de bijeenkomsten. Zij kunnen in het voorjaar van 2013 een leuke bijdrage in de clubkas verwachten. Uitdagingen in 2013 Het jaar 2013 belooft een nog interessanter Bizz’Cu jaar te worden. Vanuit diverse hoeken ontvangen we verzoeken tot samenwerking. Zowel op cultureel als op zakelijk vlak worden ons groeimogelijkheden aangeboden. Dat maakt deze netwerkorganisatie steeds interessanter. Het bestuur komt daardoor voor boeiende keuzes te staan. We willen immers onze leden blijven boeien. Dat gaan we onder andere doen met een mooi cultureel aanbod, in samenwerking met culturele aanbieders in de omgeving. Ook op andere gebieden trekken we de stoute schoenen aan. Bizz’Cu heeft als motto: “Ontmoeting in business en cultuur’. We sluiten onze ogen echter niet voor sportieve activiteiten. En dus houden we de eerstvolgende bijeenkomst op 16 januari 2013 in sportcentrum Laco in Nederweert, samen met de Ondernemersvereniging Nederweert. Verderop in het jaar zijn we van plan om samen met enkele van onze leden een sportieve race, met een culturele start- en stop te organiseren. Wie weet voor welke interessante uitdagingen we nog komen te staan. Daarom biedt de Stichting Bizz’Cu de 70e deelnemer de mogelijkheid een jaar lang gratis deel te nemen aan activiteiten van Bizz’Cu en te profiteren van de ‘ledenvoordelen’. Interesse? Meld u aan via info@bizzcu.nl. Volg Bizz’Cu op www.bizzcu.nl of op facebook (bizzcu.ondernemersnetwerkospel).

Geniet van de feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar! WWW.PELLEmANSTENTEN.NL WWW.VERANDAZEILEN.Eu

Kerst Aanbiedingen! AUDIO I VIDEO I WITGOED I GLASVEZEL I SCHOTELTECHNIEK I VERHUUR

Bent u niet meer tevreden met uw huidige tuin? Droomt u van een mooie groene tuin waarin u kunt genieten van de zomerse zon? Wij kunnen u dromen waarmaken, door in de winter samen plannen te maken, kunnen we in het voorjaar uw wensen uitvoeren. Zo kunt u in de zomer heerlijk genieten in en van uw nieuwe tuin!

www.buitengewoongroen.com Koen Slenders Meester Schakenhof 15 6035 CW Ospel Tel: 06 23 51 32 63 info@buitengewoongroen.com

w w w. v i s o u n d . n l

@AMA

Klaarstraat 9 6035 AA Ospel T 0495 - 631257 F 0495 - 460231 info@visound.nl


13

HALLO NEDERWEERT

zakenpraat Wij gaan veranderen: Restaria Le Pommes (voorheen chez Pierre) Nadat Hans, Miranda en Manon van de Meulenhof 1,5 jaar geleden chez Pierre in Nederweert hebben overgenomen, is het nu tijd om de zaak een nieuwe naam te geven en verder te gaan onder de sprekende naam “Restaria Le Pommes”. U kunt niet alleen terecht voor Frites, snacks, diverse meeneemmaaltijden maar ook voor vers belegde broodjes. Alles wordt bereidt met verse producten. Doordat er beschikking is over een grote ruimte achterin de zaak, bestaat er ook de mogelijkheid voor het houden van kinderfeestjes (al vanaf € 3,50), lunches, vergaderingen, koffietafels, feesten en partijen. Ook zangkoor Belcanto maakt hier elke maandag gebruik van als gezellige oefenruimte. Met maar liefst 25 zitplaatsen in het cafetaria en 65 zitplaatsen in het restaurant is er ruimte voldoende om te kunnen genieten van heerlijke en gevarieerde gerechten. Op zondag zijn het cafetaria en het restaurant vanaf 17.00 uur gescheiden. Nadat er vanuit verschillende kanten aanvragen waren binnengekomen voor de Kerstdagen, hebben Hans, Miranda en Manon besloten om voor deze dagen speciale Kerstarrangementen in de vorm van een Kerstbuffet samen te stellen en heeft men keuze uit twee 3- en een 4-gangen menu. Aanvang van dit met zorg samengestelde Kerstbuffet is tussen 13.30 en 14.00 uur. Reserveren voor het Kerstbuffet is mogelijk via telefoon 0495 - 62 60 24. Het team van Le Pommes staat altijd voor u klaar met echte Limburgse gastvrijheid. Iedereen is van harte welkom in het Restaria Le Pommes aan de Brugstraat 12 Nederweert. Telefonisch bereikbaar onder nummer 0495 - 62 60 24

Restaria Le Pommes Brugstraat 12 I Nederweert I T 0495 - 62 60 24 I info@lepommes.nl

www.lepommes.nl

Nieuw in Nederweert Open Huis Hanssen Auto’s 15 en 16 December. Vanuit de nieuwe locatie aan de Pannenweg 104 te Nederweert nodigt Hanssen Auto’s u uit voor de open dagen op 15 en 16 December. Vol trots presenteert Roland Hanssen zijn nieuwe vestiging van waaruit de regio bedient kan worden. Hanssen Auto’s, vanaf 1973 werkzaam vanuit Maarheeze, is reeds 40 jaar een begrip in de regio als het gaat om kwaliteit, service en betrouwbaarheid. Hanssen Auto´s ligt op een mooie en gemakkelijk bereikbare locatie met een ruime parkeer gelegenheid. Ervaren personeel beschikt over een moderne ruime werkplaats met nieuwste apparatuur. Als Bovag autobedrijf biedt Hanssen Auto´s U een ruime keuze aan betrouwbare occasions tegen betaalbare prijzen. Ook kunt u terecht voor de aankoop van een nieuwe auto van vrijwel elk merk, uiteraard voorzien van uitstekende service en garantiemogelijkheden. Bent u als particulier of bedrijf op zoek naar een jonge kwaliteitsauto dan bemiddelt Roland ook bij het zoeken naar de juiste auto. Alle auto´s zijn voorzien van de Nationale Auto Pas (auto’s met gegarandeerde kilometerstanden), Bij Hanssen Auto´s kan men ook terecht voor onderhoud, reparatie, APK en airco service van elk merk, schadeherstel aan alle merken auto’s, uitdeuken zonder spuiten, bandenservice en opslag van zomer-/winterbanden.

Hanssen Auto´s Pannenweg 104 I 6031 RK Nederweert I Tel 0495 – 59 21 54 I info@hanssenautos.nl

www.autohanssen.nl

Iedereen is dan ook van harte welkom tijdens de Open Dagen op 15 en 16 december van 11.00 tot 17.00 uur om een kijkje te komen nemen in de nieuwe showroom en de geheel vernieuwde werkplaats, voorzien van alle moderne apparatuur aan de Pannenweg 104 te Nederweert.

wij wensen

iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar!

Meijelsedijk 79 I 6035 RJ Ospel T 0495 641379 I T 06 10939878 tenten@planet.nl

w w w. p e l l e M a n s T e n T e n . n l


Fijne Feestdagen! Ook in het nieuwe jaar houden wij u mobiel! ixO ClUB

aUtOBedRijF jaC sMeets

ixO tReCk

Bredeweg 27 nederweert tel. 0495 - 63 25 92

ixO eleganCe

diveRse MOdellen en UitvOeRingen leveRBaaR.

ixO URBan

Neem contact op voor meer informatie.

9 December koopzondag van 13 tot 17 uur

Leuke kado's voor de feestdagen!

De nieuwe Suzuki Alto 1.0i Comfort+ Voorjaarsactie Slooppremie

De nieuwe Suzuki Alto 1.0i Comfort+ € 1.000 Voorjaarsactie

+ De nieuwe Suzuki Alto 1.0i Comfort

nieuwe Suzuki Alto 1.0i Comfort+

arsactie remie

000

Slooppremie

€ 1.000

Van: € 9.881,- Voor: € 8.999,- Rijklaar Of € 118,- p.m. Koop nu, rij in 2013 en betaal in 2014!

Normaal € 9.599,- -/- € 1.000,- slooppremie Nu rijklaar € 8.599,- of € 118,- p.m. Normaal € 9.599,- -/● BPM en wegenbelasting vrij € 1.000,- slooppremie ● A-label, CO2-uitstoot 103 g/km Nu rijklaar € 8.599,of € 118,- p.m.

• A-label, BPM en Wegenbelasting vrij tot 2014; • Verbruik tot 1 : 21 ! • Airco, ABS, 6 Airbags, Radio CD / MP3 • Elektrische ramen, In hoogte verstelbare bestuurdersstoel

aal € 9.599,-/- € 1.000,slooppremie • Afstandbediende deurvergrendeling klaar € 8.599,of € 118,- p.m. • In delen neerklapbare achterbank,

en wegenbelasting vrij • Meerprijs el, CO2-uitstoot 103 metallic g/km lak: € 299,ABS, 6 Airbags • Prijs is rijklaar, geen extra bijkomende kosten CD/MP3 ndbediende • Indeurvergrendeling diverse kleuren uit voorraad leverbaar! ische ramen ar, geen extra bijkomende kosten! • Inclusief winterbanden 0,- Gegarandeerde Slooppremie voor uw inruilauto

● Airco, ABS, 6 Airbags ● BPM Radioen CD/MP3 wegenbelasting vrij ● Afstandbediende deurvergrendeling A-label, CO2-uitstoot 103 g/km ● Elektrische Airco, ABS, ramen 6 Airbags ● Rijklaar, geen extra bijkomende kosten! Radio CD/MP3 ● 1.000,Gegarandeerde Slooppremie voor uw inruilauto Afstandbediende deurvergrendeling ● Elektrische ramen ● Rijklaar, geen extra bijkomende kosten! ● 1.000,- Gegarandeerde Slooppremie voor uw inruilauto

Autobedrijf Winters Weert B.V. Kelvinstraat 4 • 6003 DH Weert • Tel. 0495 526455 • www.autowinters.nl

Autobedrijf Winters Weert B.V. Kelvinstraat 4 • 6003 DH Weert • Tel. 0495 526455 • www.autowinters.nl

AUTO WINTERS WEERT B.V.

Kelvinstraat 4 • 6003 DH WEERT • Tel. 0495 - 52 64 55

Autobedrijf Winters Weert B.V.

traat 4 • 6003 DH Weert • Tel. 0495 526455 • www.autowinters.nl


PAFRA trading Wand - en vloertegels EL VLOERTEG

AKTIE

- eigen import - lage prijzen - aanbrengen tegels - direct uit voorraad

Wij zijn geopend ma. t/m zat. van 9.00 - 12.00 uur Ten alle tijden op afspraak +31 (0)6 - 13076287 Havenweg 13 - 6006 SM Weert www.itiles.nl - info@itiles.nl

15

HALLO NEDERWEERT

je kennis van klussen je kennis van klussen

Wijze Wijze Raad Raad Robert Martens heeft ruim 25 jaar ervaring als jurist. Hij houdt zich met name bezig met arbeidsrecht, contractenrecht en agrarisch recht voor particulieren en bedrijven. Hij onderscheidt zich met name door zijn eenvoudig taalgebruik. Robert Martens woont in Haelen is getrouwd en heeft een zoon van 17 en een dochter van 15 jaar.

Voor al uw Voor al uw doe-het-zelf doe-het-zelf artikelen en artikelen en bouwmaterialen bouwmaterialen Prettige Fixet Leveroy Houtsberg 16 Fixet Leveroy Tel. (0495) 65 14 50 Houtsberg 16 fixet.leveroy@fixet.nl Tel. (0495) 65 14 50 fixet.leveroy@fixet.nl

kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar www.fixet.nl

info@basomanagement.nl www.basomanagement.nl

KLASSENJUSTITIE IN ZAAK BRAM M. TE A. EN JOS VAN R. TE R.

De laatste weken is het weer smullen als het gaat om rechtszaken tegen bekende mensen. Maar volgens een klant van mij is er in de zaak van Bram M. te A. sprake van klassenjustitie. In de zaak van wethouder Jos van R. te R. valt een team van justitie 07-05-2007 14:46:09 het huis, kantoor en zelfs het gemeentehuis binnen. Ze doorzoeken die plekken en nemen dan van alles mee. Ze hebben zelfs de telefoon van de Jos van R. te R. 07-05-2007 14:46:09 afgeluisterd. In de zaak van advocaat Bram M. te A. is er geen inval geweest. Zijn telefoon is ook niet afgeluisterd. Er zijn ook geen spullen meegenomen en hij komt zelfs niet voor de rechter maar voor het hof van discipline. Dus klassenjustitie??

www.fixet.nl

EEN WERELD AAN LICHT EN RUIMTE v1 Fixet Leveroy.indd 1

v1 Fixet Leveroy.indd 1

• Tuinkamers • Kozijnen • Aluminium Serre’s • Overkappingen • Lichtstraten • Platte daken

• Kozijnen • Buiten Zonwering • Binnen Zonwering

DIVERSE AANBIEDINGEN OP LICHTSTRATEN Kelperheide 10, Kelpen-Oler | Tel: 0495 - 65 10 66 Openingstijden: Ma., di. en woe. op afspraak. Do. en vrij. van 10.00 tot 17.00 uur. Za. van 10.30 tot 15.00 uur.

WWW.SERRE-WERELD.NL

Wij wensen u gezellige kerstdagen en een knallend 2013!

In de grondwet is geregeld dat in het algemeen de rechter belast is met het spreken van recht over alle Nederlanders. Jos van R. te R. wordt er van verdacht dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan omdat hij als wethouder geld of goederen heeft aangenomen. Daarnaast zou hij geheime informatie hebben doorgegeven. In die zaken geldt het normale strafrecht. Daarom mag de telefoon worden afgeluisterd en mogen ze huiszoeking doen. De Officier van Justitie gaat nu bekijken of er iets strafbaars is gedaan. Als dat zo is zal de Officier van Justitie die zaak voorleggen aan de rechter. Maar het onderzoek van Justitie duurt vaak lang. Het kan daarom nog maanden duren voordat Jos van R. te R. voor de rechter moet verschijnen. Maar de grondwet laat ook toe er ook andere instellingen recht spreken. Ook niet rechters mogen recht spreken. Zo zijn er veel advocaten ook in de rechtbank werkzaam als rechter. Die noemen we dan rechter plaatsvervanger. Maar ook mensen die niet rechter of advocaat zijn kunnen recht spreken en zelfs straffen kunnen opleggen. Een voorbeeld hiervan is de tuchtcommissie van de KNVB die straffen kan opleggen aan voetballers. In de advocatenwet is vastgelegd dat de raad van discipline een advocaat berecht als hij er van wordt verdacht dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan. Daarom komt Bram M. te A. dus niet voor de gewone rechter. Ook mag er daarom geen huiszoeking worden gedaan of de telefoon worden afgeluisterd. Uit de uitspraak van de raad van discipline volgt dat aan Bram M. te A. te laste werd gelegd dat hij onder andere grote bedragen contant had laten betalen, de verplichte bijscholing niet had gedaan en werkzaamheden in rekening bracht die hij niet had gedaan. Zoals Bram M. te A. heeft gemerkt kan de Raad van Discipline ook andere straffen opleggen. In dit geval besloot de raad van discipline namelijk dat Bram M. te A. nooit meer advocaat mag zijn. Een gewone rechter kan deze straf niet opleggen. Het is dus zeker niet altijd gunstiger als je niet voor een gewone rechter komt. Zelf sta ik klanten bij in rechtszaken bij de rechtbank. Maar regelmatig treed ik ook op als raadsman van klanten bij tuchtcommissies, geschillencommissies of arbitragecommissies. Die commissies hebben allemaal eigen regels die je wel goed moet kennen. Een klant van mij merkte dat onlangs toen hij om kosten te besparen zelf een zaak indiende bij een arbitragecommissie. Dat deed hij niet binnen de termijn die in de regels stond. Daarom werd de zaak afgewezen en moest hij ook nog de kosten van de tegenpartij betalen. Dus zoek altijd deskundige hulp ook als een zaak niet door een gewone rechter wordt behandeld.

Hallo Nederweert

Neewieërt heet ‘ t!

Neewieërt heet ‘ t!

Hallo Nederweert verschijnt in:

Nederweert, Budschop, Ospel, Ospeldijk, Nederweert-Eind, Leveroy en Schoor. Ook af te halen op meer dan 50 adressen. Een uitgave van:

Postbus 4020,  6080 AA Haelen T:  0475 - 85 49 90 info@aqua-media.nl www.aqua-media.nl redactie@aqua-media.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel Hallo - Nederweert met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.


op ! s ANjzeN k Ak e pri A M oi Mo

uitnodiging 15 & 16 december Met trots presenteren wij u onze nieuwe vestiging in Nederweert. Hanssen Auto’s is al 40 jaar een begrip en een vertrouwde naam in deze regio. in onze showroom en op ons groot buitenterrein bieden wij u een ruime keuze van topoccasions aan. met onze geheel vernieuwde werkplaats, voorzien van alle moderne apparatuur, en ons ervaren personeel garanderen wij u een goede service. u kunt bij ons terecht voor onderhoud aan alle merken, (schade-)reparatie en APK aan uw auto of totale wagenpark.

Wij nodigen u graag uit om een kijkje te komen nemen tijdens onze open dagen!

zAterdAg 15 & zoNdAg 16 deceMber 2012 vAN 11.00-17.00 uur. Laat tijdens de open dag uw adres bij ons achter en maak kans op mooie prijzen waaronder een gratis kleine beurt en gratis APK van uw auto. roland Hanssen en zijn team heten u van harte welkom bij Hanssen Auto’s in nederweert!

HAnssen Auto’s i PAnnenweg 104 i 6031 rK nederweert i 0495-592154 i info@HAnssenAutos.nL i www.HAnssenAutos.nL

wroom o h s e z n o n Primeur i

the next generation

Brandstofverbr.: 4,8 tot 6,8 l/100 km 126 tot 157 g/km CO2-uitstoot:

vanaf € 31.890,-

vanaf B-laBel

AUTO WINTERS WEERT B.V. Kelvinstraat 4, 6003 DH WEERT, Tel. 0495 - 52 64 55

Prijs incl. bpm/btw, tenzij anders vermeld, excl.verwijderingsbijdrage, kosten rijklaarmaken af-Amstelveen. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecificaties. De Mitsubishi Outlander wordt geleverd met 3 jaar Multigarantie/Mitsubishi Assistance Package. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, contact@mmsn.nl. Wijzigingen voorbehouden.

Order/version: 2509604/001 (width: 264mm, height: 194mm) To appear in Eigen Uitgave Krantenpapier, Full Colour