HALLO MAGAZINE 02 2023 voor maart

Page 1

MARCUS VANKAN De kracht van samen HALLO HISTORIE Armand Noë Leviticus verdient een struikelsteen NEDERWEERT OPGELET: Ben jij bezorger of wil jij bezorger worden van HALLO Magazine blader dan snel naar de advertentie op pag 3 Mail naar: bezorging@aqua-media.nl Of bel of app naar 06 51 88 90 76 media verspreiding BEZORGER WORDEN? in de Gemeente Nedeweert GEMEENTE LEUDAL Gemeente nieuws
hij ploegde
MAROKKAANS AVONTUUR voor bakker Antoine Bongers Van het gedicht: Ballade van de boer uit het werk van J.W.F. Werumeus Buning (1891-1958) Bezoek ook HALLO Magazine Online.nl EEN WARM WELKOM IN DE REGIO MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL NEDERWEERT LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK UITGAVE 2 | MAANDMAGAZINE VOOR MAART 2023
“Maar
de boer
voort”

NIEUW IN HAELEN

FIETSSPECIAALZAAK

OPENINGSTIJDEN:

Maandag 09:00 -17:30 uur

Dinsdag gesloten

Woensdag 09:00 -17:30 uur

Donderdag 09:00 -17:30 uur

Vrijdag 09:00 -17:30 uur

Zaterdag: 09:00 -16:00 uur

MUSIC WITH PASSION 2023

MUSIC WITH PASSION 2023: THE HEARTBEAT OF JUDAS

Een nieuw verhaal. Een nieuwe vertoning. Nu met Judas in een hoofdrol. In een aangenaam verwarmde en schitterend verlichtte Martinuskerk in Neer vertolken Percussiegroep Zinvol Geweld, Gemengd Koor Vocante en tenor Eric Reddet dit bijzondere verhaal in het weekend voor Pasen op zaterdag 1 en zondag 2 april om 20.00 uur.

TRADITIE IN MODERN JASJE

In een traditie van jaren hoorden wij het authentieke lijdensverhaal van Jezus uit de bijbel. Het verhaal der verhalen in woord en muziek. In deze nieuwe versie zijn Judas en ook Jezus zelf aan het woord. Music with Passion 2023 laat de worsteling zien die Judas doormaakte met het fenomeen Jezus. Wat ging er in hem om? Waarom kwam hij tot bepaalde keuzes? Daarnaast laat de verteller ons horen dat het lijdensverhaal vele elementen kent die ook in 2023 nog steeds actueel zijn.

Strijd om macht, zoals Rusland dat Oekraïne binnenviel. En is luxe nog veroorloofd in tijden van energiecrisis? Zoals Maria Magdalena die met dure olie het gezicht van Jezus verzorgde? Of wanneer verlies je het vertrouwen in iemand die je blindelings volgde? Die je een betere wereld beloofde?

MUZIEKPLEIN PRESENTEERT

The heartbeat of Judas

ZATERDAG 1 APRIL & ZONDAG 2 APRIL

20.00 UUR, MARTINUSKERK TE NEER

Percussiegroep Zinvol Geweld o.l.v. Sjoerd Ceelen | Gemengd Koor Vocante o.l.v. Ruud Geelen | Tenor Eric Reddet Muzikale leiding: Sjoerd Ceelen | Regie en script Roel Verheggen

Percussiegroep Zinvol Geweld o.l.v. Sjoerd Ceelen, speelt de muzikale hoofdrol, samen met Gemengd Koor Vocante o.l.v. Ruud Geelen, en tenor Eric Reddet, bekend van de Platin Tenors van André Rieu. Het combo bestaat uit Pim Geraets op basgitaar en Von Reijnders op toetsen. De rollen worden vertolkt door Mella, Michiel Hendriks en Loes Lijssen. De algehele muzikale leiding is in handen van Sjoerd Ceelen. Roel Verheggen is verantwoordelijk voor het script en de regie.

KAARTVERKOOP

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Tot 1 maart zijn kaarten voor € 16,50 verkrijgbaar bij Hairdesign Slabbers, Napoleonsweg 43 in Neer (betaling alleen contant mogelijk) of door een e-mail te sturen naar reserveringen@muziekplein.eu Daarna zijn kaarten alleen nog verkrijgbaar voor € 17,50 Per avond zijn er 250 zitplaatsen. Deze bevinden zich vrij naar keuze in het middenschip van de aangenaam verwarmde kerk. Alle plaatsen hebben een goed zicht op het podium.

MUSIC WITH PASSION WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT

DOOR GEMEENTE LEUDAL EN PROVINCIE LIMBURG.

OUD VERHAAL IN MODERN MUZIKAAL JASJE
editie 2023 VOORVERKOOP: reserveringen@muziekplein.eu of bij Hairdesign Slabbers, Napoleonsweg 43 Neer €1650 €1750 voor 1 maart na 1 maart ENTREEPRIJS:
ZATERDAG 1 APRIL & ZONDAG 2 APRIL MARTINUSKERK TE NEER, 20.00 UUR
Bike Service Leudal | Roggelseweg 6 (naast Kruidvat) | 6081 CT Haelen | 0475 - 58 49 77 www.bikeserviceleudal.nl
Verkoop van: • E-Bikes, • Race etsen, • Mountain- en Gravelbikes • Heel veel accessoires en onderdelen Reparatie en onderhoud WIJ ZIJN DEALER VAN DE MERKEN RIDLEY, SENSA, MMR, VICTORIA, MOUSTACHE, BESV PREMIUM BIKES Makkelijk parkeren achterom bij onze winkel OPEN DAGEN Vrijdag 24 februari 09:00 -17:30 u Zaterdag 25 februari 09:00 -16:00 u Zondag 26 februari 11:00 -16:00 u GRATIS BIKEFIT BIJ AANSCHAF NIEUWE FIETS TAL VAN SPECIALE AANBIEDINGEN

HALLO Magazine.

Uitgave vanaf 22 februari 2023

In deze uitgave onder andere:

• Column oa. John Hölsgens

• Actueel

• Van het dorp, voor het dorp

• Vacature’s

• Gemeente Nieuws Leudal

• Hallo Historie

HALLO Magazine en HALLO Magazine Online.nl wordt voor u gemaakt door:

Verantwoordelijke uitgevers:

Koos en Anja Baats Vossen

Advertenties: HALLO@aqua-media.nl

Redactie: redactie@aqua-media.nl

Redactie:

Quirien van Haelen, John Hölsgens, Leon Moonen, Pieter Knippenberg, Ben Ubachs, Frits Criens, Karin van der Plas, Robert Martens, Werner Bloemers, Rosemarie Neuen, Pastoor Marcus VanKan, Gerrit Tacken.

DTP & Design:

Alexandra Schaeken / Appeltje-A

Fotografie: Aqua Media Adviseurs

Verspreiding: Aqua Media Verspreiding Aanmelden als bezorger of voor bezorgklachten kunt u contact opnemen met: bezorging@aqua-media.nl o.v.v. aanmelding als bezorger of bezorgklachten.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel HALLO MAGAZINE met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

HALLO MAGAZINE verschijnt maandelijks in een oplage van ruim 30.000 ex. HALLO Magazine wordt huis aan huis verspreid in Leudal, Nederweert, Maasgouw (Beegden, Heel, Panheel Wessem en Thorn)

Ook gratis mee te nemen op ruim 120 meeneemadressen

HALLO Magazine en HALLO Online.nl zijn een uitgave van

Water

Op de gonzende lenteterrassen is het gespreksonderwerp nummer één en ook bij u thuis en op het werk gaat het al weken nergens anders meer over. Op 15 maart mogen we naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen! Een insider vertelde me dat het dit jaar wel eens historische verkiezingen kunnen worden, met pittige debatten, keiharde campagnes, lekkende media, krankzinnige oneliners en onverwachte winnaars! Het belooft volgens hem een ontknoping van jewelste te worden. Toch ga ik, misschien tegen de stroom in, dit jaar niet stemmen.

Eens in de vier jaar mogen we naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen. Gelukkig hoef je de naam van je waterschap niet te kennen om te hoeven stemmen, want uit een recente peiling blijkt dat de helft van de Nederlanders z’n eigen waterschap niet kent. Voor Limburgers is het trouwens lekker eenvoudig, want ons waterschap heet natuurlijk: Waterschap Limburg. Ik heb het voor de zekerheid nog even gegoogeld, maar het heet echt Waterschap Limburg. Hoewel ik gek ben op verkiezingen, stemrondes en inspraakmogelijkheden, is het waterschap voor mij toch altijd een beetje een ver-van-mijn-bed-show geweest. Vier jaar geleden heb ik zonder me al te veel in te lezen op een kandidaat met hart voor de sportvisserij gestemd. Volgens mij is hij ook gekozen, maar wat hij de afgelopen jaren precies voor de sportvisserij gedaan heeft, weet ik niet. Ik heb hem na z’n verkiezingscampagne nooit meer iets over water zien posten.

over hun relatie met water. Ik heb de verhalen met veel plezier gelezen en geluisterd en ik was benieuwd hoe de verschillende partijen tegen onderwerpen als droogte, overstromingen en drugsafvaldumpingen aan kijken en dus dook ik in de partijprogramma’s. Nou is dat nog wel echt even een uitdaging, want we hebben een kleine twintig partijen en het merendeel heeft een zeer uitgebreid partijprogramma. En dan zijn er ook nog eens kandidaten met hun eigen expertisegebied of persoonlijke thema’s.

Toch is er volgens de campagne écht wat te kiezen. ‘Meer dan ooit, staan we voor een aantal grootse uitdagingen. Niet de vervan-ons-bed-show, maar gewoon recht voor onze eigen deur. En helaas soms ook erachter’

Nadat ik me in bijna twee weken fulltime door de partijprogramma’s heen geworsteld had, kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat ik veel te weinig van de thema’s af weet om een zinnige stem uit te kunnen brengen. Ik heb echt geprobeerd om een mening te vormen over de thema’s, maar het gaat me boven de pet. Soms is het ook goed om dat te concluderen. Om te concluderen dat je te weinig kennis in huis hebt om ergens over te stemmen.

Ik vind mezelf dan misschien wel te ondeskundig om te stemmen, ik ga de verkiezingen wel gewoon volgen hoor! Wie van de dertig leden van het algemeen bestuur blijven er

0475 - 85 49 90 HALLO@aqua-media.nl redactie@aqua-media.nl www.aqua-media.nl

Omdat ik mijn democratische plicht deze keer écht goed wilde vervullen, heb ik me in eerste instantie met een stemwijzer in de onderwerpen verdiept. Mijnstem.nl is een stemwijzer die je stellingen voorlegt, waar je het dan helemaal of een beetje mee eens of oneens kunt zijn. Denk aan stellingen als ‘Als waterschap investeren in de ontwikkeling van nieuwe vormen van energieopwekking’ of ‘Als waterschap subsidies geven aan agrarische bedrijven om maatregelen te nemen om water vast te houden.’ In de stemwijzer scoorden Water Natuurlijk, AWP voor Water, VVD, Partij voor de Dieren, Klimaat en Natuur, Lokaal Limburg, 50PLUS, BBB, Partij Voor Water Veiligheid, Waterbelang en Belang van Nederland nagenoeg even hoog. Dat is ook knap gedaan, dat er na het invullen van een stemwijzer nog 10 partijen overblijven.

Toch is er volgens de campagne écht wat te kiezen. ‘Meer dan ooit, staan we voor een aantal grootse uitdagingen. Niet de ver-van-ons-bed-show, maar gewoon recht voor onze eigen deur. En helaas soms ook erachter’. Ik moest en zou grip op de thema’s krijgen en besloot me er verder in te verdiepen. In de campagne ‘Waterschapsverkiezingen 2023, 15 maart heb je wat te kiezen’ vertellen een bewoner van een overstroomde woning, een agrariër en een inspecteur

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer schrijft hij columns voor dit blad, vaak met een humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.

HALLO MAGA ZINE 3
COLOFON COLUMN “Maar de boer hij ploegde voort” Bezoek ook HALLO Magazine Online.nl
media verspreiding Mail dan naar: bezorging@aqua-media.nl Of bel of app naar 06 51 88 90 76 LEUDAL NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK WIJ BIEDEN: - Mooie vergoeding - Snelle betaling - Bezorging ruim! Namelijk van woensdag t/m zaterdag - 1 x in de maand NEDERWEERT OPGELET: BEN JIJ BEZORGER OF WIL JIJ BEZORGER WORDEN VAN HALLO MAGAZINE IN: NEDERWEERT - NEDERWEERT-EIND - OSPEL - OSPELDIJK - LEVEROY

ENERGIE BESPAREN!

Doe dan de 50-gradentest !

Check eenvoudig of je woning klaar is voor de warmtepomp. Stel het cv-water van je HR-ketel in op 50°C. Blijft de woning comfortabel? Dan is een warmtepomp mogelijk. Je kunt na de test de temperatuur op 50°C laten staan. Dan stookt je ketel meteen een stukje zuiniger.

Dat kan door je cv-watertemperatuur te verlagen. Kijk of je deze kan verlagen tot bijvoorbeeld 60 graden. Op www.milieucentraal.nl vind je meer informatie. Ook over andere mogelijkheden om energie te besparen. Zoals waterzijdig inregelen van radiatoren. Dit kunnen wij voor u verzorgen d.m.v. inregelbare radiatorkranen. De radiatoren krijgen dan dezelfde retourtemperatuur, waardoor je cv-ketel zuiniger gaat presteren.

Lukt het niet (helemaal) met 50°C? Dan kan een hybride warmtepomp toch interessant zijn. Deze wordt dan door je ketel ondersteund om de boel toch comfortabel te houden als het erg koud wordt.

Wil je zelf aan de slag zie dan bijvoorbeeld ook www.youtube.com/watch?v=tGzA6JSTHT8

Op www.milieucentraal.nl vind je meer informatie, ook over andere mogelijkheden om energie te besparen

EIND 12, 6034 SN, NEDERWEERT EIND 0495 - 43 08 51 WWW.SLAGERIJKUEPERS.NL • Geldig in de maand MAART • De enige slagerij met vlees uit de streek (Nederweert - Weert) 500 GRAM VERSE WORST 500 GRAM GEHAKT HALF-OM-HALF 600 GRAM ZUURVLEES 1 BAK TOMATENSOEP 4 HAMBURGERS 4 VARKENSLAPJES 4 GEMARINEERDE SPEKLAPPEN Levert smaakvol vlees aan bedrijven & particulieren van € 32,62 voor €25,BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. | Houtsberg 16 Tel.(0495) 651 450 | info@heynenbmh.nl BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. Tel.(0495) 651 450 info@heynenbmh.nl • BUITENVERLICHTING • HANG EN SLUITWERK • Tel 0495 651450 BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. | Houtsberg 16 Tel.(0495) 651 450 info@heynenbmh.nl We helpen u graag met Kasten op maat, diverse vloeren, wand- en plafondpanelen, Deuren en deurkrukken en diverse soorten verf. Maak van je HUIS EEN THUIS INBRAAKPREVENTIE: LAMINAAT IN VELE KLEUREN DEUREN EN KASTEN OP MAAT Word een groene held Cv-ketel vervangen? Vraag ons om advies! Maak het verschil: duurzaam verwarmen is makkelijker dan je denkt. Wij hebben de oplossing die bij jou past. Peter Schreursweg 46 | 6081 NX Haelen T 0475 59 30 96 | info@bootshaelen.nl www.bootshaelen.nl Een goed moment TOT 70% GASBESPARING MET HYBRIDE VEILIG DE SPECIALIST VOOR UW BADKAMERRENOVATIE & INSTALLATIETECHNIEK
BADKAMERS • WARMTEPOMPEN • CV-KETELS KOOP/HUUR • DOUCHE IN 1 DAG • INSTALLATIEWERK DE DONKERE DAGEN Een goed moment voor onderhoud Of een nieuwe.. OF SCAN DEZE QR-CODE: Markt
- PERSOONLIJK, EERLIJK EN GEDEGEN ADVIES - KEUKENS VOOR ELK BUDGET VAN BASISKEUKEN TOT MAATWERK - SPECIALIST VERVANGING VAN INBOUWAPPARATUUR -EIGEN MONTAGEDIENST - VERZORGEN BIJKOMENDE WERKZAAMHEDEN Al meer dan 45 jaar! OPRUIMING va € 9.999,-325 x 370 x 250 cm va € 9.999,-<-- 360 cm --> Daarom NU diverse SHOWROOMKEUKENS én INBOUWAPPARATEN met tot wel 70% korting NU € 5.697,-- NU € 5.697,-ECHT HOUT ECHT HOUT
31b, Kessel - 077 - 462 1898 - verhaegenkeukens.nl

GESLAAGD MAROKKAANS AVONTUUR VOOR

BAKKER ANTOINE BONGERS UIT HEYTHUYSEN

verkocht worden. Met 150 man personeel is het bepaald geen klein bedrijf.” Antoine toont ter bevestiging van zijn verhaal een aantal foto’s van de bakkerij en van de fraai ingerichte winkels waar het vaak kleurrijke gebak in mooi verlichte vitrines prachtig

“Ze werken daar zoals wij vroeger’ Antoine Bongers: “Zakaria’s wensen waren duidelijk. Graag wilde hij weten hoe je abrikozen-, kersen-, kruimel- en rijstevlaai moest maken. Omdat kersen en abrikozen niet voorhanden waren, hebben we die vervangen door perziken en pruimen. Die hadden ze wel. Vijf dagen lang heb ik in zijn bakkerij gebakken en geprobeerd mijn kennis aan hem over te dragen. Niet alleen vlaaien trouwens, ook rozijnenbollen want die kenden ze ook niet. Hun receptuur en werkwijze bij het maken van m.n. volkorenbrood heb ik ook aangepast en dat bleek een forse verbetering van de kwaliteit op te leveren.

“Proef eens van deze Marokkaanse koekjes,” zegt Antoine Bongers aan het begin van ons gesprek over zijn reis naar Marrakesh. Naar deze stad toog de Heythuysenaar op uitnodiging van een lokale bakker afgelopen januari om daar uit te leggen en te demonstreren hoe met name Limburgse vlaaien gebakken dienen te worden. Dat ze in Marokko goed kunnen bakken wordt snel duidelijk. De koekjes blijken inderdaad ware lekkernijen waarin de smaak van amandel, een in Marokka veelgebruikte vrucht, dominant aanwezig is.

Hoe komt een Heythuysense bakker in een Marokkaanse bakkerij terecht?

“Dat kwam echt door een samenloop van omstandigheden,” vertelt Antoine Bongers. “Eigenlijk zou een kennis van mij al enkele jaren geleden naar Marokko gaan om daar vlaaien te bakken. Door de corona uitbraak ging dit echter niet door. De man wilde vanwege zijn leeftijd deze onderneming nu niet meer aangaan en vroeg of ik geïnteresseerd was. Dat was ik zeker. Twee dagen later kreeg ik al een telefoontje van bakker Zakaria uit Marrakesh. Het klikte meteen tussen ons en een afspraak was daarna snel geregeld. Zakaria had jarenlang in Heerlen gewoond waar zijn ouders overigens nog steeds wonen. Hij was dus goed bekend met Limburgse vlaai. Het bakken van vlaaien wilde hij beslist ook in zijn bakkerij in Marrakesh gaan proberen want het is een in Marokko onbekend gebak en wellicht een gat in de markt.

Zijn bakkerij is van behoorlijk formaat en up to date uitgerust. Daarnaast runt hij drie mooie winkels waarin zijn producten

Marokkanen eten trouwens veel brood; bij iedere maaltijd wordt wel brood genuttigd en de prijs van een wit stokbrood is zelfs bij wet vastgelegd. Iedereen moet dat kunnen kopen. Zakaria heeft steeds ijverig notities gemaakt en het zal hem zeker gaan lukken. Ze werken daar nog zoals wij vroeger deden. Alle ingrediënten worden nog apart afgewogen en er worden geen kant en klare mixen gebruikt. De ovens worden met gas uit gasflessen verhit. Iedere avond moet de voorraad gas gecontroleerd worden. Dat verklaart ook ten dele het grote personeelsbestand. Zakaria’s bakkerij is zeven dagen in de week in bedrijf en het personeel heeft werkweken van zes dagen. Het gaat er wel relaxed aan toe.”

En vielen je vlaaien in de smaak?

“Gelukkig vonden ze die lekker,” vertelt Antoine. “De vlaaibodem vonden ze echter te veel op brood lijken. Ze hebben die bodem graag flinterdun maar dat is bij een vlaai niet zo goed mogelijk. Ze gaan er de komende tijd ongetwijfeld mee experimenteren. Een vlaai zal er ongeveer de helft van de prijs van onze vlaai kosten. Arbeid is er in verhouding erg goedkoop.”

Antoine Bongers’ verblijf in Marokko duurde dertien dagen waarvan hij er vijf als bakker gewerkt heeft. De overige dagen werden besteed aan het bezoeken van de bezienswaardigheden van Marrakesh, de op drie na grootste stad van Marokko met een miljoen inwoners. Bezoeken aan Berberdorpen in de omgeving maakten veel indruk op Bongers. “Ze hebben niets en zijn toch gelukkig. Ze leven van hun grond. Wat ze teveel hebben geven ze aan de Iman en die verdeelt het onder hen die het nodig hebben. Zo kan het dus ook. Petje af voor hoe ze daar leven.”

Komt er een vervolg op deze reis?

Antoine Bongers: “Ik ga binnenkort eens informeren hoe het gaat in de bakkerij en wie weet reis ik nog wel een keer af naar Marrakesh. Ik ben er in ieder geval welkom. Ik vond het een geweldige ervaring en ik ga graag nog eens terug.”

HALLO MAGA ZINE 5
Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl
MEER DAN 50 JAAR ERVARING TEGELS VOOR INDOOR & OUTDOOR Pannenweg 100, Nederweert | t: 0495 63 20 19 | info@wijentegels.nl | www.wijentegels.nl
INSPIREREN
EIGEN VAKKUNDIGE TEGELZETTERS
LAAT U
IN ONZE SHOWROOM

MELD U AAN VOOR DE GRATIS, DIGITALE NIEUWSBRIEF BEDRIJVENPARK

ZEVENELLEN VAN OML EN WBCZ VIA WWW.OML.NL/INSCHRIJVEN.

ZEVENELLEN RUBRIEK

Welkom bij de Zevenellen Rubriek. Zevenellen is het bedrijvenpark aan de Roermondseweg in Haelen, gemeente Leudal. Het bedrijvenpark is volop in ontwikkeling. Dat heeft ook een relatie met u als omgeving. Van misschien wel geluid bij sloop of bouw tot een nieuwe plek voor uw bedrijf. Van meer verkeer tot een nieuwe baan. Daarbij horen ook een gezonde en veilige leef- en werkomgeving. Voor (toekomstige) werkgevers en werknemers én mensen in de buurt. Wij, de initiatiefnemers en ontwikkelaars van dit bedrijvenpark, bieden u deze rubriek aan: Ontwikkelingsmaatschappij MiddenLimburg BV (OML) en World Biobased Center Zevenellen (WBCZ). Daarnaast zijn er nog twee partijen met grond in eigendom: Attero en Enexis.

(MOGELIJKE) BEDRIJVEN

Van de tweeëntwintig kavels op Zevenellen zijn vijf kavels verkocht: aan BA Green Fuels, Coöperatie 7-LL, Dimass Group, Hendrickx Horn en Jan Verhoeven Recycling. Een deel is in optie, waaronder RWE. Voor de overige kavels zijn we in gesprek met geïnteresseerde partijen.

Twee recente mogelijke nieuwkomers zijn EcoService Europe en Dispatch Grid Services. EcoService doet transport en open overslag van biomassa producten. Dispatch Grid Services ontwikkelt locaties voor batterij-energie-opslag systemen. De strategisch geplaatste batterijsystemen helpen het energienet in beter evenwicht te brengen en zorgen voor een soepele energietransitie. Binnenkort volgt meer informatie over deze bedrijven en hun plannen op Zevenellen. Op www.zevenellen.nl vindt u een overzichtskaart met de bedrijven.

VAN OUDE MAASWEG TOT PANNESJOPWEG

De Dorpsraad Haelen adviseerde de gemeente Leudal over de straatnamen voor het bedrijvenpark. De uiteindelijke keuze viel op: Melenborgskamp, Koningshoven, Grote Ohé-weg, Maascentrale en Pannesjopweg. Het College van Burgemeester en Wethouders keurde de namen goed. Zie www.zevenellen.nl.

TRANSPORT - WAAR MOGELIJK - VIA HAVEN

Ieder transport per water betekent minder vrachtwagenverkeer in de omgeving. Een duurzame omschakeling, de zogenaamde ‘modal shift’, die we met z’n allen in Nederland inzetten en ook vanuit Zevenellen nastreven. Dat vraagt wel nog een verdere ontwikkeling van de haven op Zevenellen zodat vrachtschepen kunnen aanmeren voor laden en lossen.

PASTA BESCHERMT BOMEN TEGEN BEVERS

Zevenellen herbergt diverse bomen en bevat ook waterrijke plekken. De lokale faunabeheer tipte ons op een bever die komt buurten in het gebied en bomen omknaagt en beschadigt.

Om verdere schade te voorkomen, werden de bomen op verzoek van OML ingesmeerd met een antivraatpasta. Die geur is zo intens … bevers willen hier niet in de buurt komen. Vogels en mensen merken overigens niets van de geur. De pasta is 100% biologisch afbreekbaar en daarmee oké voor mens en milieu.

WERKZAAMHEDEN AAN WEGEN

EN RIOLERING

Het rioolstelsel op de grond van OML is aangelegd. In januari vonden de laatste werkzaamheden plaats ter hoogte van het pand van Clayre en Eef. Nu volgt, in fases, de aanleg van het asfalt. Daarbij zijn we ook afhankelijk van de buitentemperatuur. Tijdens het asfalteren kunnen de omwonenden, hooguit enkele dagen, een lichte teergeur waarnemen.

INNOVATIEFONDS EUROPESE UNIE

KENT 108 MILJOEN EURO TOE AAN FUREC

VAN AFVAL TOT WATERSTOF

Het FUREC-project van RWE wil circulaire en groene waterstof produceren uit niet-recyclebaar vast huishoudelijk afval in Limburg. Als onderdeel van het FUREC-project is RWE van plan een voorbehandelingsinstallatie te bouwen op Zevenellen. Daar wil RWE niet-recyclebaar vast huishoudelijk afval, dat nu nog wordt aangeboden ter verbranding of stort, volledig recyclen naar nieuwe grondsto en (vaste brandstofpellets). De installatie zal ongeveer zevenhonderdduizend ton huishoudelijk afval per jaar verwerken.

De aan- en afvoer wil RWE zoveel mogelijk per schip doen. Dankzij de nanciering kan RWE in volle vaart door met de verdere ontwikkeling van het project. Een de nitief investeringsbesluit neemt RWE in 2024. https://benelux.rwe.com/projecten/furec/

COÖPERATIE 7-LL ZIET RAAD VAN STATE

AAN HAAR ZIJDE

Coöperatie 7-LL bestaat uit zes varkenshouders uit de gemeente Leudal en Nederweert. Zij willen samen een mestverwerkende installatie bouwen op Zevenellen. Enkele inwoners vochten, onder aanvoering van Dorpsraad Buggenum, de verleende vergunningen aan vanwege vrees voor geuroverlast, de uitstoot van sto en en de waterkwaliteit. Eerder verklaarde de rechtbank hun bezwaren tegen de verleende omgevings- en watervergunning ongegrond. En inmiddels, na gedetailleerde bestudering, wijst ook de Raad van State (RvS) de bezwaren af.

De opslag van de varkensmest vindt plaats in silo’s. In een geheel gesloten systeem: een hal van circa 20 bij 50 meter. De Coöperatie wil de mest verwerken tot o.a. mestkorrels als bodemverbeteraar.

Met de uitspraak van RvS is de weg vrij voor de aanvraag van de bouwvergunning.

Vanaf begin dit jaar vinden diverse onderzoeken plaats in en om de haven. Bijvoorbeeld: Wat is er precies in bodem van de haven aanwezig? Denk aan slib, zand en/of grind. Op basis van die onderzoeken maken we een plan voor de werkzaamheden die nodig zijn om de haven toegankelijk te maken. Denk daarbij aan het baggeren van de haven en de aanleg van de kade.

GROEN AANPLANT START IN MAART

Het moment is bijna daar dat het groenplan van de werkgroep groen tot uitvoering komt. Een groene uitstraling, hoge biodiversiteit en het tegengaan van hittestress waren daarbij enkele uitgangspunten voor het bedrijvenpark van OML. Vanaf maart gaat Van der Linden Groen uit Sittard aan de slag met:

- de aanplant van bomen en planten;

- de aanleg van een struinpad;

- het inzaaien van bermen;

- het plaatsen van bankjes.

Met een of twee jaar kunnen we genieten van een prachtige nieuwe groene omgeving op het bedrijvenpark. Met dank aan de ideeën van de toenmalige werkgroep groen: omwonende en lid lokale faunabeheer, Studiegroep Leudal, experts gemeente Leudal en deskundigen van buitenaf. Het volledige groenplan kunt u zien op www.zevenellen.nl.

Ondernemers zorgen zelf voor het groen op hun eigen terrein. OML helpt ze op weg en geeft ze elk drie bomen cadeau.

We denken in februari en maart de fundering verder af te werken. Daarvoor gebruiken we zogenaamd ‘agrac materiaal’. Hiermee hergebruiken we oude asfaltwegen uit de regio. Daarna volgt medio maart/april de bovenlaag. Uiteindelijk koppelen we de wegen van het zuidelijke deel (WBCZ) en het noordelijke deel (OML). Zo ontstaat er een goed wegennet op Bedrijvenpark Zevenellen

CONTACTGEGEVENS

Meer weten over Bedrijvenpark Zevenellen?

Voor eigendom OML

K www.zevenellen.nl

E Zevenellen

h Zevenellen

k info@oml.nl

m 0475-42 62 42

Voor eigendom

World Biobased Centre Zevenellen

k Jan Janssen, janjanssen@brendaris.nl

m 06 - 53 84 21 61

HEEFT U VRAGEN OF TIPS, NEEMT U GERUST CONTACT MET ONS OP. Een winterfoto van de groene long op Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen. In maart start de aanplant van bomen en planten en de aanleg van het struinpad: een ommetje van ongeveer dertig minuten. Een prettige en gezonde activiteit voor toekomstige werknemers en iedereen die wil.

Ontdek het plezier van samen muziek maken! NIEUW

TALENT ORKEST

THORN-ITTERVOORT

In maart start “Nieuw Talent Orkest Thorn-Ittervoort”. Dit orkest is een initiatief van de Koninklijke Harmonie van Thorn en Fanfare Concordia Ittervoort. Nieuw Talent Orkest is een uniek muziekproject voor volwassenen. In tien repetities laten we mensen ervaren hoe fantastisch het is om samen muziek te maken.

Als verengingen horen we vaak dat mensen het jammer vinden dat ze geen muziek instrument kunnen bespelen of dat ze (in hun jeugdjaren) te vroeg zijn gestopt met muziekles of muziek maken. Voor deze mensen en voor iedereen die graag eens wat anders wil proberen is het Nieuw Talent Orkest bedoelt. Onervaren mensen, herintreders, enthousiastelingen; iedereen is welkom!

Het idee “Nieuw Talent Orkest” is een compleet concept, bestaande uit een inmiddels beproefde methode en online instructies en meespeeltracks. Ondertussen heeft dit concept zich ruimschoots bewezen. Er kwamen in het hele land al honderden nieuwe muzikanten bij.

Iedereen kan meedoen!

Heb je altijd al een blaas- of slagwerkinstrument willen leren bespelen? Of lijkt samen muziek maken je geweldig? Dan is dit je kans! Om mee te kunnen doen hoef je geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen. Iedereen uit de regio mag meedoen. je hoeft je dus niet persé uit Thorn of Ittervoort te komen.

De repetities duren twee uur en die vliegen voorbij! Ervaren muzikanten van de verenigingen ondersteunen tijdens de repetities. Natuurlijk is er een pauze en belangrijk: het plezier staat voorop. We sluiten de repetitieperiode af met een feestelijk concert.

In de loop van dit project gaan we met de liefhebbers in gesprek om te kijken of en hoe je verder wilt. Dat kan zijn met individuele lessen of wellicht gaan we met dit orkest volledig door als er voldoende animo is. De ervaring leert dat veel mensen graag door willen gaan.

De eerste repetitie is op dinsdag 28 maart om 19.30 uur in Cultureel Centrum De Mortel in Ittervoort. Dit belooft een bijzondere avond te worden onder de enthousiaste muzikale leiding van Guus Pieksma, initiatiefnemer van dit succesvolle concept en Theo Schreurs.

Op 19 maart is er een informatiemiddag in C.C. de Mortel. Tijdens deze dag worden alle vragen van potentiële leden beantwoord en dit is de laatste dag dat men zich kan aanmelden. Maar let op; we hebben een beperkt aantal plaatsen die worden toebedeeld in volgorde van aanmelding.

Alle informatie over dit project is te vinden op de website: www.nieuwtalentorkest-thornittervoort.nl

Beperkingen

Terwijl ik dit stuk schrijf, probeer ik de afgelopen week in mij op te nemen. Het was een week vol beperkingen, of in elk geval een week vol beperkingen waarin je oplossingen moest zien te vinden. Allereerst de afschuwelijke aardbeving in Turkije en Syrië, waarbij zovelen de dood vonden. Ik kan maar niet begrijpen hoe het komt dat iemand zo beperkt is in zijn denken om daar, in dat aardbevingsgevoelige gebied, van die krakkemikkige gebouwen neer te zetten die dan als kaartenhuizen in mekaar storten. Ik wens hen, die dit noodlot zijn overkomen, dan ook veel sterkte toe. Een verhaal is een weerspiegeling van de tijd, maar deze tijd kent eigenlijk louter beperkingen. Alles moet te gejaagd en te gehaast. Voor men het weet, kijkt men alweer naar ander nieuws op televisie. Gewoon, omdat slecht nieuws nu eenmaal minder lang mag blijven hangen. Dat is ook weer een beperking van het gemoed van mensen. Turkije zit wel in mijn hart, aangezien ik er ooit op vakantie ben geweest. Het was bloedjeheet en men zweette zich kapot. Maar het was mooi om Pammukkale met zijn kalksteenafzettingen en Efeze, waar Jezus Christus’ moeder Maria nog gewoond schijnt te hebben, te bezoeken. Ja, dat er nu wat teveel komma’s in de zin komen, zorgt ervoor dat er een beperking in de leesbaarheid optreedt.

Ja, dat heb je met die beperkingen in horen, zien en motoriek plus nog een heel hoog fantasiegehalte.

Of is het nu omdat de aanvoerder van Feyenoord, Orkun Kokcü, een Turk is? Ik ben al bijna veertig jaar voor Feyenoord en waarom dat zelfs hier in Ospel kan, zal altijd wel een raadsel blijven. Maar ik heb last van een beperkte durf om een wedstrijd af te kijken. Als het schier onmogelijk lijkt, zoek ik een ander tijdverdrijf en kom er de volgende morgen tot mijn schrik achter dat ik die belangrijke bekerwedstrijd tegen N.E.C. toch maar beter had af moeten kijken.

Mensen en beperkingen. Heeft u die ook? Kunt u bepaalde dingen ook niet goed (meer)? Kunt u niet goed lopen, zien, horen of van bil gaan? Ach, ik noem maar wat. Iedereen heeft wel iets, waar men zelf niet zo blij mee is. Wat dat is, mag u zelf invullen. Ik kan mij alleen met mijn eigen beperkingen bezig houden. Soms doe ik net alsof ik Grieks probeer te verstaan, onderwijl de polka halfdronken dansend en beeld ik mij in dat mijn schone buurvrouw Cleopatra is. Ja, dat heb je met die beperkingen in horen, zien en motoriek plus nog een heel hoog fantasiegehalte. In die week van de beperkingen reden er ook (bijna) geen regionale treinen en bussen. Werd het afval in bepaalde plaatsen ook niet allemaal opgehaald en werd er weer een keigezellig boerenbal in Weert gehouden. Het eerste: ik kon gelukkig thuis werken. Het tweede: in Ospel werd de rotzooi dus wel opgehaald. En het derde: door een beperkte tijdsindeling kon ik niet de hele boerenbruiloft bijwonen.

Herkent u het? Het is altijd wikken en wegen. Misschien had ik mijn verhaal wel zo moeten noemen: ‘wikken en wegen’. Want tijd is altijd een beperking. Voor je het weet, is een twintiger een vijftiger en een vijftiger een tachtiger. En dan komt die mop over dat oude vrouwtje dat ‘zeggus tachtjig’ moet zeggen, wel heel dichtbij. En ondertussen altijd beslissingen moeten nemen, die een constante drill-factor in jezelf zijn.

En heeft u ook een fijne vastelaovundj gehad? Want dit verhaal over beperkingen krijgt u erna pas te lezen. De dames hadden, naar het scheen, maar een beperkte keuze. Veel meer diepe decolletés en korte rokjes. En de mannen hadden naar het scheen ook maar een beperkte keuze: brillen!

Dan deden ze net alsof ze het beter kunnen zien! Ik hoop dat u een fijne carnaval heeft gehad, zonder beperkingen en gedoe. Zoals het hoorde.

Ach, dat vreemde woord … beperkingen … zonder dat kunt u geen keuzes maken en is er minder om u voor in te zetten.

Werner Bloemers

Mijn naam is Werner Bloemers, geboren in 1972 te Ospel. Ik hoor en zie vanaf mijn 2e levensjaar slecht. Maar heb altijd een goede opleiding gehad en heel wat dingen bereikt. Ik vind het fijn om mijngedachtenenbelevenissenvanalledagmetutedelen.Zodatumeerbegripkrijgtvoormensen met een dubbele zintuiglijke beperking.

HALLO MAGA ZINE 7 Anensa Kozijnen
www.anensa-kozijnen.nl Energie kosten te hoog! Daarom nu 12% ACTIE korting. Wij denken met u mee. COLUMN
Arenbos 3A, 6093 ND Heythuysen E. mail: info@anensa-kozijnen.nl Tel.: 06 - 30 23 87 99

24/7 UUR BEREIKBAAR

T 06 24 66 52 11

Uw wens is onze zorg Van het begin tot het einde heeft u één aanspreekpunt

• adviseren, stimuleren en informeren

• aandacht voor mens, natuur en milieu

• zoeken in oplossingen

• persoonlijke, professionele ondersteuning

• informeel en gepassioneerd

• kleinschalig

• onafhankelijk van leveranciers

• ook voor een klein budget een persoonlijke uitvaart

Eenflyerenfolderdaarkuntuinformatievinden,maardebesteinformatiekrijgtuviaeenpersoonlijkgesprek

Burgemeester Geurtslaan 34c - 6093 PS, Heythuysen • T 06 24 66 52 11 • www.fading-uitvaartzorg.nl

GEZONDHEIDSWINKEL HET NATUURHOEKJE IN HEYTHUYSEN

Het Natuurhoekje een begrip in Heythuysen, opende haar deuren in 2009. Gelegen in de passage aan het Eduard van Wegbergplein. Hier is Marlies begonnen op een wvo van 80m2 waarvan 65m2 winkel. Klanten waren blij met deze winkel, eindelijk een winkel met biologische en speciale voeding. Na 2 jaar barstte dit winkeltje uit zijn voegen en verhuisden ze naar de Dorpstraat, weer op een hoekje.

Ondertussen was Kim, de dochter van Marlies, ook een vaste kracht in de winkel. Samen hebben ze de winkel, met een wvo van 120m2 opgestart. In 2015 werd Het Natuurhoekje uitgeroepen tot Beste Biowinkel van Limburg. Hier zijn Marlies en haar team enorm trots op, dit was de kroon op haar werk.

Nu bijna 14 jaar later wilden we weer iets toevoegen aan onze winkel. Kim, ondertussen drogist en orthomoleculair therapeut, zou graag de drogisterij kant zien groeien. Marlies wilde haar Natuurwinkel niet missen. Zo is Gezondheidswinkel Het Natuurhoekje ontstaan. Je komt binnen in het drogisterij gedeelte en achteraan is de Natuurwinkel gebleven. De winkel is in 2021 SKAL gecerti ceerd. Dat houdt in dat alle biologische producten ook aantoonbaar biologisch of Demeter kwaliteit zijn.

Deze producten ook geleverd worden door leveranciers met ook een SKAL certi cering. Gezondheidswinkel Het Natuurhoekje maakt haar naam waar. Marlies en haar team willen klanten voorzien van goed advies en eerlijke producten. In deze winkel is altijd tijd voor een praatje, je merkt dan ook dat dit een gezellige winkel is met een familiaire sfeer.

Ons moto is:

D� �l�n� ���l�a� ���� ������ �e� ��� g�e� ��v��� �� ��� la��. Het Natuurhoekje | De Tamboer 2 | 0475-440501 | 6093 EB Heythuysen www.hetnatuurhoekje.nl of www.gezondheidswinkel.nl

HALLO HISTORIE

OOK ARMAND NOË LEVITICUS VERDIENT EEN STRUIKELSTEEN IN HEYTHUYSEN

Dit is het onbekende verhaal van Armand Noë Leviticus, een katholiek geworden Jood die met vijf geallieerde piloten uit Heythuysen vluchtte om via Engeland naar zijn eerder gevluchte broer René in Amerika te gaan. In Parijs werd hij gearresteerd en Armand Leviticus overleed in 1945 in een Duits concentratiekamp.

In Heythuysen zijn in april 2022 enkele struikelstenen onthuld Met deze minimonumentjes worden de onderdakverschaffer Jacob Berkhout en het Joodse echtpaar Friedrich en Elisabeth Adler, allen slachtoffer van de Naziterreur, herdacht en geëerd. Armand Leviticus heeft nog geen soortgelijke gedenkteken maar verdient dit wel. Armand Leviticus is vanaf 23 oktober 1940 inwoner van Heythuysen. Hij is een telg uit een Joods gezin uit Roermond die vermoedelijk vanwege de Jodenvervolging is overgegaan tot het Katholieke geloof. Die stap zal hem echter niet redden. Ook hij wordt slachtoffer van de Holocaust en daarom zou een struikelsteen ter nagedachtenis aan hem bij zijn laatste legale adres in Nederland zeker op zijn plaats zijn. Zijn laatste officiële woonadres was aan de Dorpstraat in Heythuysen. Het betreft de monumentale boerderij naast Zorgcentrum Beek en Bos die momenteel een grootscheepse restauratie ondergaat.

‘Sint Leviticus gaan weldoende rond’ Dat Armand Leviticus in Heythuysen in de beginjaren van de oorlog overbuurman van de familie Koolen is geweest blijkt ook voor Hub. Koolen een grote verrassing. Hub Koolen: “Dit heb ik nooit gehoord, terwijl ik daar in mijn kindertijd bijna elke dag over de vloer kwam. Het enige belletje dat ging rinkelen, was dat ik me nu herinner dat mijn vader een soort spotprent getekend had met de tekst ‘Sint Leviticus gaan weldoende rond’ met een man op een fiets met allemaal worsten aan het stuur. Dan ben je 80 jaar en kom je nog nieuws over de buren te weten. Dat is toch heel bijzonder.”

Dat vader Koolen Armand Leviticus tekent met worsten aan zijn fietsstuur is niet verwonderlijk want Armand Leviticus is eigenaar van een handel in darmen, specerijen, slagerijmachines en consumptieartikelen in Roermond.

Dit bedrijf verkoopt hij in 1941 na zijn verhuizing naar Heythuysen aan een medewerker aan wie hij ook zijn bedrijfsgebouw inclusief de inventaris verhuurt. Heeft hij deze drastische stappen ondernomen met het oog op een zeer ongewisse toekomst die hem en zijn bedrijf mogelijk wacht?

Officieel ingeschreven in de burgerlijke stand van Heythuysen Armand Noë Leviticus wordt op 19 augustus 1903 in Roermond geboren als zoon van Emile Leviticus en Rachel Compris. Eind oktober 1940 komt hij vanuit de Roermondse Steegstraat nummer

11 naar Heythuysen waar hij gaat wonen aan Dorpstraat 67. Na een tweetal omnummeringen heeft dit pand nu een ander nummer. Het is duidelijk geen onderduikadres voor Armand Leviticus

Raod

Ich bèn waal väöl thoes, mer neet äöverdreve aktief in het hoeshaoje, behalve mèt sjtofzuge. Det mót tegooj, dus mèt äöverlègk gebäöre. Woeë begins se, waat duis se mèt de heukskes en de rendjes?

Trèks se sjteul, taofels en anger obsjtakels aan de kant? Nums se de dörpels aan de boetekantj van de väör- en achterdäöre ouch in de gang effe mèt? En det sjpecialistewerk höb ich volledig in de vingers. Of eigelik in de kop, want ich kin de ideale aanpak druime. Op sommige plaatse kóm ich aldaag mèt de zuger, op anger plaatse èns per waek. Mer ein dink is zeker, woeë ich mèt de sjtofzuger bèn gewaest, kins se van de tapeite matte en vloerbedèkking aete.

want hij wordt officieel ingeschreven in de burgerlijke stand. Dat Armand Leviticus een geregistreerde inwoner van Heythuysen is, wordt bevestigd door een brief van de burgemeester van Heythuysen aan de Höherer SS- und Polizeiführer in juni 1942, als antwoord op verzoek van een hernieuwde registratie van Joden. Zijn inschrijving blijkt daarnaast ook uit de persoonskaart die in 1942 is aangemaakt door de zogenaamde Joodsche Raad in opdracht van de bezetter en wordt ook nog eens bevestigd door een lijst van Joden uit Heythuysen waaronder Leviticus die de NSB-burgemeester Collon op 15 juni 1942 verzendt naar de Zentralstellen für jüdische Auswanderung.

Leviticus vlucht Het is in Heythuysen voor Armand Leviticus duidelijk te gevaarlijk geworden en hij neemt de benen.

In het Algemeen Politieblad (nr. 48, 3 december 1942, 1353, bericht 2988) verzoekt de burgemeester van Heythuysen na zijn vlucht als volgt om zijn opsporing: ”De burgemeester van Heijthuysen verzoekt opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Armand Noé Leviticus, persoonsbewijs nr. 001113, gewoond hebbende in Heijthuysen. Hij is zonder de daartoe benodigde vergunning te bezitten van woonplaats veranderd.”

Armand Leviticus is dus gevlucht. Samen met een vijftal neergehaalde Britse RAF piloten tracht hij via België, Frankrijk en Spanje, Engeland te bereiken. In België, vermoedelijk in de windmolen van de familie Moors in Dilsen-Stokkem, die onderdeel is van een pilotenlijn, schenkt hij een paar kostuums aan Engelse vliegeniers. Later zal een van hen in het boek Against the Odds, Escapes and Evasions by Allied Airmen, verhalen van de ontmoeting met Leviticus. Armand heeft hen verteld dat hij op weg is naar zijn broer die in de Verenigde Staten woont.

Arrestatie

In de omgeving van Parijs wordt Leviticus echter gearresteerd. Hij probeert zijn Joodse identiteit verborgen te houden. Dat hij in gezelschap is van Engelse piloten is, laadt de verdenking op hem dat hij een spion voor Groot- Brittannië is. Hij wordt naar Brussel gebracht en vermoedelijk daarna naar Berlijn waar hij in de herfst van 1943 beschuldigd wordt van spionage. Als politiek gevangene komt hij terecht in een serie concentratiekampen: Gross-Strelitz, Grosz Rosen en tot slotte in het kamp Rosa bij Nordhausen waar in onderaardse tunnels V2-raketten worden geassembleerd. Hier zal Armand door uitputting overlijden in februari 1945. Het kamp wordt kort daarna in april door de Amerikanen bevrijd.

D-Day

Armands broer René Leviticus is na een vlucht tijdens WO II in de VS terecht gekomen. Op D-day keert hij als ‘medical officer’ in de rang van kapitein met het Amerikaanse leger terug in Europa en vecht van Normandië tot aan de Elbe. De broers zullen elkaar nooit meer terug zien. In 1948 ontvangt Dr. René Leviticus, dan woonachtig in New York nog een kleine som geld uit de nalatenschap van zijn omgekomen broer Armand.

Gae mótj d’r mer geine kal van make en het neet doorvertèlle. Väör se het wèts sjtaon hie vrouluuj op de sjtoep. Of ich ouch bie häör kóm sjtofzuge. Ich kan slecht ‘nae’ zègke, ouch al is sjtofzuge väör mich óntsjpanne werk. De hulendje moter wèrktj wie muziek op mien gemood en meuktj mich röstig. Soms doon ich zelfs mèt opzèt extra lang äöver ein kamer, väör mien positieve energie vrie te laote sjtruime. Mien herses griepe häör kans väör oet het gareel te sjpringe en beginne ‘boete de doeës’ te dinke. De prachtigste ideje kómme in mich op. Äöver de Sjöpping beväörbeeldj en het Óneidige Goddelike Plan. Woeëväör haet God ós neet gemaaktj mèt drie erm, vroog ich mich pas aaf.

De derde erm beväörbeeldj örges aan de achterkantj van de rögk. Dan kóste we ós fatsuunlik kratse, as we jäök haje. Mer in de gang dach ich det Hae ós baeter zónger jäök haaj kinne make. Dan waas dae ekstra erm neet nuedig gewaest. Van de angere kantj, dao is ouch gezónje jäök en dae wils se neet kwiet. Door het sjtofzuge bedach ich mich det God neet kontent kan zeen mèt Zien Sjöpping ómdet d’r eine houp zake fout loupe. Ich kan mich väörsjtélle det Hae d’r aaf en toe foeksewildj van waertj. Daoväör, as ich Hem eine goje raod moog gaeve: Dootj wie ich, gaotj sjtofzuge.

Modertaal iedere week op HALLOOnline.nl / www.fritscriens.com

Frits Criens

Frits: stadsdichter van Leudal, publiceert proza, poëzie, light verse en toneel in ABN en dialect. Zijn column Modertaal was bijna een kwart eeuw lang een van de hoogtepunten in Dagblad de Limburger. Ernst en humor zijn twee gelijkwaardige elementen in zijn werk, dat helder is en direct.

HALLO MAGA ZINE 9 COLUMN Modertaal
Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl Dank aan Roel Rijks voor het ter beschikking stellen van foto’s en archiefmateriaal.
Leviticus Armand en René
Hofboerderij anno 2018 Grootschoterweg 105-107 BUDEL-SCHOOT (NL) Tel. 0031 (0)495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl Open: ma: 10-18u • di: gesloten wo/do: 10-18u • vr: 10-20u • za: 10-17u In 95% de goedkoopste!! Persoonlijke service / Deskundig advies Prijs-info niet telefonisch/per e-mail ACTIEPRIJZEN!! STEVENS TELEVISIES LED TV, UHD TV, Curved TV, OLED TV Kijk op onze internetsite! uw (O)led-tv adres! De Televisie Specialist met een verrassend lage prijs! LED TV, 4K/8K TV, QLED TV, OLED TV Samsung, Sony, Philips, LG, Sonos Grootschoterweg 105 BUDEL-SCHOOT (NL) Tel. 0031 (0)495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl

WATERSCHAP LIMBURG

- droge voeten (hoogwaterbescherming, verhoging overstromingsnormen naar 1:100 jaar);

- schoon water (waterkwaliteit omhoog);

- toekomstgericht duurzaam waterbeheer (meer maatregelen ter voorkoming droogte)

- evenredige kostenverdeling op basis verbruik (bij 2 gezinsleden ook 2 vervuilingseenheden en niet 3);

- dijken en kades inpassen in het landschap (veiligheidsnormen)

PROVINCIALE STATEN

- behoud Limburgse werkgelegenheid;

- behoud Limburgse culturele evenementen (leefbaarheid);

- zorgen voor meer en betaalbare (levensloopbestendige) woningen (provinciale subsidie);

- gratis openbaar vervoer in daluren; meer veiligheid op wegen en etspaden;

- geen verplichting om huizen aardgasvrij te maken

- verduurzaming en vergroening waar mogelijk.

Geen verhoging van provinciale (opcenten) en waterschapslasten!

VERKIEZINGEN 15 MAART 2023

Bi blio center HET ROER MOET OM!
STEM 15 MAART OP MARCEL RICHTER HET ROER MOET OM! WATERSCHAP LIJST 13 NUMMER 1 PROVINCIALE STATEN LIJST 11 NUMMER 4

KAARTVERKOOP VOOR VOORSTELLING OP 18 MAART VAN START OP 1 FEBRUARI

Rob Mennen ‘Op Verzeuk op Bezeuk’ bij Zangvereniging Maas- en Neergalm

Zangvereniging Maas- en Neergalm uit Neer krijgt op zaterdag 18 maart bezoek van een creatieve, muzikale duizendpoot uit eigen provincie. Entertainer, pianist en zanger Rob Mennen uit Berg en Terblijt komt dan ‘Op Verzeuk op Bezeuk’ bij het mannenkoor uit Neer. In een voorstelling van twee keer vijftig minuten presenteert Rob Mennen in gemeenschapshuis D’n Haammaeker in Neer een vrolijk en onderhoudend programma.

Daarin is vanzelfsprekend een belangrijke rol weggelegd voor het jubilerende mannenkoor uit Neer. De muzikale leider van de avond zal ook het publiek op vermakelijke wijze betrekken bij zijn optreden.

Dus heeft u zin in een aangename avond met muzikaal vertier, reserveer dan tijdig in de voorverkoop een ticket à €8,50 via https://shop.ikbenaanwezig.nl of boek dat bedrag over op bankrekening NL 39 RBRB 0850 1193 59 onder vermelding van ‘Op Verzeuk op Bezeuk’ of via contante betaling bij Hair Design Slabbers, Napoleonsweg 43 in Neer.

Rob Mennen is bij een breed publiek in Limburg bekend geworden door onder andere een televisieprogramma waarin hij artiesten ontvangt met wie hij zich op een speelse manier onderhoudt en met wie hij uiteraard muziek maakt. Dit zegt Rob Mennen op zijn website over zichzelf. “Flexibiliteit en humor zijn voor mij de sleutelwoorden. Door mijn ruime ervaring ben ik breed inzetbaar. Ik ben veelvuldig in theaters en binnen- en buitenland te zien. In 2022 was ik als muzikaal leider verbonden aan de productie Dagboek van een Herdershond.

Veel harmonie/fanfare-orkesten en koren kennen mij vanuit mijn deelname aan hun speciale projecten”. Dat laatste geldt binnenkort dus ook voor de jubilerende Zangvereniging Maas- en Neergalm uit Neer.

Het mannenkoor viert in 2023 het 140-jarig bestaan. Maas- en Neergalm, onder leiding van Sylvia Berghs, geeft dit jubileum klank en kleur met drie bijzondere optredens in het voor- en najaar van 2023 en in de lente van 2024. Na de voorstelling ‘Op Verzeuk op Bezeuk‘ op 18 maart staat in het najaar een tweede hoogtepunt gepland. Het jubilerende koor staat op zondag 15 oktober met Marco Bakker, een van de bekendste baritons van Nederland, op het podium in de Sint Martinuskerk in Neer.

Tictac

Niet zo lang geleden bezocht ik een concert van Spinvis, wat mij betreft één van de grootste artiesten die Nederland op dit moment rijk is. ‘Voor ik vergeet/dat ik jarig was/en een tictac in mijn neusgat had/ toen we naar Zeeland zijn gegaan’, dichtte de 62-jarige Spijkenisser in een nostalgisch nummer al op zijn debuutalbum.

Ik voel me altijd zeer verbonden met en geraakt door zijn teksten. Ook deze, want tictacs – ik weet niet eens of ze nog in de handel zijn – waren inderdaad fascinerende snoepjes die erg uitnodigden tot andere activiteiten dan opeten. In je neus stoppen kon er zomaar één van zijn, omdat kinderen nu eenmaal onderzoekend van aard zijn. Voor de ouders van Spinvis zal het best een gedoe zijn geweest, die zomervakantie in de jaren zestig, om de tictac weer uit het reukorgaan van hun zoon te verwijderen. De tekst van het lied laat verder onvermeld of het euvel verholpen werd door de jongen een keer goed zijn neus te laten snuiten, of dat er een Zeeuwse dokter met pincet aan te pas moest komen. Het lijkt in ieder geval echter onwaarschijnlijk dat er enig moment sprake zal zijn geweest van acuut levensgevaar. Heel anders is dat met een modern verschijnsel dat in naam weliswaar lijkt op tictac, maar bij gebruik veel ernstiger gevolgen kan hebben. Mocht u namelijk denken dat we met Facebook en Twitter het absolute dieptepunt van gevaarlijke zinledigheid hadden bereikt, want dat denk ik zelf, dan heb ik nieuws voor u. En dat nieuws heet TikTok. De nieuwe ster aan het internetfirmament die tot volledige vernieling van de menselijke communicatieve vermogens leidt, komt uit China. Dat zou al genoeg reden tot zorg moeten zijn. Op het platform zijn slechts filmpjes te plaatsen met een lengte van drie tot maximaal dertig seconden.

De nieuwe ster aan het internetfirmament die tot volledige vernieling van de menselijke communicatieve vermogens leidt, komt uit China

Hoewel er ook video’s van liefst drie minuten kunnen worden gemaakt. Maar beslist niet langer, want de aandachtsspanne van de gemiddelde gebruiker reikt al niet verder meer dan die van een goudvis. Voor de doorsnee TikTokker staat het bekijken van een speelfilm dan ook gelijk aan marteling. Zou je de persoon in kwestie willen dwingen tot het lezen van een boek, dan zou hij of zij je waarschijnlijk om de dood door de kogel smeken.

Dat alle Chinese spionagediensten zich al een aantal jaren helemaal suf lachen over zoveel westerse naïviteit is tot daaraan toe. En cyberpesten of racisme kenden we natuurlijk ook al van de andere zogenaamde social media. In januari 2020 werd bovendien al gemeld dat TikTok bewust het bereik van transgenders, obese gebruikers, gehandicapten en andere specifieke groepen had beperkt. En nu blijkt uit onderzoek van de Groene Amsterdammer en RTL Nieuws dat wie bijvoorbeeld graag naar video’s over afvallen kijkt, binnen een half uur terecht komt in een constante stroom van beelden over eetstoornissen, extreme diëten en broodmagere vrouwen. Het algoritme is sterk.

In de Verenigde Staten stierven vorig jaar zeven kinderen nadat ze hadden meegedaan aan een levensgevaarlijke uitdaging die rondging op TikTok. Bij de ‘black-out challenge’ probeerden deelnemers zo lang mogelijk hun adem in te houden. De overleden kinderen waren tussen de 8 en de 14 jaar. Een kinderarts die werd geraadpleegd in het bovengenoemde Nederlandse onderzoek zegt dat van grote tech-platformen zoals TikTok geen verandering te verwachten is. Die hebben om te beginnen te grote commerciële belangen.

Over de andere belangen van TikTok hebben we het dan maar even niet. ‘Online lessen verdienen een plek op school. Je kunt niet voorkomen dat er triggers zijn in het leven. Maar je moet jongeren die uren per dag ronddwalen in een online omgeving wel wat leren. We moeten hen en onszelf ermee opvoeden, want dit gaat niet meer weg’ aldus de arts.

Het maakt mij alleen maar nog meer nostalgisch, wanneer ik naar Spinvis luister.

John Hölsgens uit Roermond is geboren en getogen in Heythuysen. Hij publiceerde dichtbundels, een boek met verzamelde columns en schreef voor diverse bloemlezingen en verhalenbundels. Verder leverde hij bijdragen aan literaire podia, alsmede aan radio- en tv-programma’s van ML5 en L1.

Voorverkoop via: https://shop.ikbenaanwezig.nl

of betaal €8,50 aan bankrekening NL 39 RBRB 0850 1193 59 ovv ‘Op Verzeuk op Bezeuk’

of via contante betaling bij Hair Design Slabbers, Napoleonsweg 43 in Neer.

HALLO MAGA ZINE 11 COLUMN
Bent u klaar voor de ware liefde? GERDA VOSSEN • BEL: 0495 - 700 212 / 0475 - 202 013 • WWW.RELATIE.NL DE HOOGSTE SLAGINGSKANS MET PERSOONLIJKE BEMIDDELING

Gemeentenieuws Leudal

Gemeente Leudal en Open Club ’t Maasveld tekenen samenwerkingsovereenkomst Frans Maassen ontvangt Erepenning

toekomstbesteding, multifunctioneel en bovenlokaal maken voor alle inwoners van Leudal. Straks kunnen er 15 verschillende sporten worden beoefend.”

Behalve voor voetbal, tennis en zwemmen is er op het park straks ook plek voor allerlei fietssporten zoals wielrennen, mountainbiken en cyclocross. Daarna komt er voor ruiters een nieuwe plek voor dressuur- en springlessen. En in de reeds vernieuwde NOC/NSF-gecertificeerde sporthal is plek voor onder meer volleybal, zaalvoetbal, basketbal en badminton. Voorts is er straks nog maar één sportkantine in plaats van nu drie.

De gemeente Leudal gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met burgerinitiatief Stichting Open Club ’t Maasveld. Doel is het Neerse sportpark te herontwikkelen. Qua omvang is de samenwerking tussen gemeente en dit burgerinitiatief uniek in Nederland. Er zijn enkele miljoenen euro’s mee gemoeid. De overeenkomst werd op het sportpark ondertekend door burgemeester Schmalschläger en voorzitter John van Haeff van de stichting Open Club ’t Maasveld.

Wethouder Martens: “Stichting ’t Maasveld zet vrijwilligersdeskundigen in voor de voorbereiding van de realisatie. Dat doen ze op een professionele manier, rekening houdend met de afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Als wethouder vind ik het belangrijk dat we de gemaakte evenals toekomstige afspraken vastleggen in deze overeenkomst.”

Van Haeff is blij de gemeente aan haar zijde te hebben. “Wij en bijna 40 partners gaan het gemeentelijk sportpark

VNG: ’t Maasveld qua omvang uniek in Nederland De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag vindt het Leudalse project een mooi initiatief. “Het heeft unieke elementen in zich, onder meer vanwege de omvang van het initiatief,” zegt VNG-woordvoerder Elize Lantink.

Besluiten gemeenteraad

Middels het aannemen van een amendement heeft de gemeenteraad op 12 december 2017 besloten om een krediet van in totaal € 1,5 miljoen inclusief btw ter beschikking te stellen voor de realisatie van de Open Club en de renovatie van de bestaande spantenhal. Tegelijkertijd heeft de gemeenteraad het college opgedragen medewerking te verlenen aan de realisatie van de Veilige Wieleromgeving op het Sportpark. Dat laatste heeft geleid tot een raadsbesluit d.d. 30 juni 2020 waarbij besloten werd een investeringskrediet ter beschikking te stellen van € 1.570.000,00 inclusief btw, bestaande uit een subsidiebijdrage van de provincie ten bedrage van € 750.000 en een investeringsbijdrage van de gemeente van € 820.000.

4 appartementen afgebrand Chinees restaurant Horn

Het college van de gemeente Leudal heeft principemedewerking toegezegd aan het plan voor het realiseren van 4 appartementen aan de Rijksweg 5 in Horn, ter plaatse van het afgebrande Chinees restaurant.

Het plan betreft het realiseren van max. 4 appartementen voor de verhuur, twee levensloopbestendige appartementen op de begane grond en twee startersappartementen op de verdieping. De huurprijs van de appartementen mag maximaal € 1000,- per maand bedragen.

ACTUEEL

HALLO MAGA ZINE

Nieuw woningbouwmogelijkheden

Dit plan is onderdeel van de Versnellingsagenda Wonen van de gemeente Leudal dat ruimte biedt voor nieuwe woningbouwmogelijkheden in alle kernen van Leudal. Wethouders Michel Graef en Robert Martens geven aan dat dankzij de mogelijkheden van de Versnellingsagenda Wonen door de ontwikkeling van dit plan een goede en kwalitatieve invulling gegeven wordt aan deze plek en tegemoet wordt gekomen aan de vraag naar levensloopbestendige woningen en starterswoningen in het huursegment.

Op woensdag 15 februari jl. werd de eerste Leudalse Erepenning uitgereikt aan de heer F.A.A.J (Frans) Maassen uit Haelen. Burgemeester Désirée Schmalschläger overhandigde hem de bijbehorende versierselen tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis.

Verdiensten

De heer Maassen was een veelzijdig wielrenner. In zijn 9 jaar als profwielrenner won hij in totaal 57 wedstrijden waaronder de Amstel Gold Race en rondes van Nederland, België en Luxemburg. Na zijn loopbaan werd de heer Maassen ploegleider van de juniorenploeg van de Rabobank. Sinds 2004 is hij actief als ploegleider bij de professionals van het huidige Team Jumbo Visma. De heer Maassen mag in 2022 terug kijken op een ongekend geweldig seizoen. Juist en mede daarom vindt het gemeentebestuur het gepast de heer Maassen te eren in de vorm van de toekenning van de Erepenning van de gemeente Leudal.

Wielericoon

Burgemeester Désirée Schmalschläger: ‘Frans Maassen is op het gebied van de wielersport een voorbeeld en inspiratiebron voor jong en oud. We zijn er trots op dat we zo’n wielericoon in ons midden hebben en dat willen we door het toekennen van de eerste Erepenning van Leudal benadrukken.’

Waardering

Volgens de Verordening tot toekenning van een Erepenning van de gemeente Leudal vastgesteld op 13 december 2022, kan de Erepenning worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt, als blijk van grote waardering en dankbaarheid.

Felicitaties

Recent malschläger mevrouw hen te Nogmaals

HVH-Lezing ‘Grenzen en grensgeschillen om de ‘woeste gronden’ in om het Land van Horn’

HEYTHUYSEN: Op maandagavond 27 februari organiseert Heemkundevereniging Heitse in de Bombardon een voor iedereen toegankelijke lezing over grensconflicten tussen buurdorpen in de regio in vroegere tijden.

Anders dan hun naam doet vermoeden waren deze ‘woeste gronden’, met heide, moerassen en veengebieden vroeger voor de bewoners van levensbelang. Dorpsgemeenschappen gebruikten deze gronden om hun vee te weiden en om er turf te steken. Hierbij ontstonden regelmatig grensconflicten met buurdorpen.

Een dergelijk conflict was in 2022 het centrale thema in het historisch openluchttoneel ‘De Zwarte Grens’ in Neer. Har Kuijpers heeft het historische verhaal achter het grensconflict onderzocht en toegelicht in een documentaire die is uitgezonden op L1: https://l1.nl/limburg-doc-de-zwarte-grens-173242/.

In het verenigingstijdschrift ‘de Bössel’ van Heemkundevereniging

Heitse schreef Pieter Knippenberg in 2021 over het thema ‘grensgeschillen’ een artikel met de titel: ‘Minioorlogjes tussen het graafschap Horne en de Vrijheerlijheid Meijel tijdens de Tachtigjarige Oorlog’.

Tijdens de lezing van Kuijpers wordt niet alleen het conflict rond ‘De Zwarte Grens’ bij Neer toegelicht, ook zal hij ingaan op andere grenzen en grensconflicten in en rond de kern van het vroegere Land van Horn. Hoe gebruikten de dorpen Buggenum, Haelen, Heythuysen, Horn, Neer, Nunhem en Roggel hun woeste gronden? Waar lagen grenzen en waar waren grensconflicten? Ook gaat Har Kuijpers en passant in op vroegere verschillen en tegenstellingen tussen verschillende dorpen.

Har Kuijpers (Neer, 1967) heeft landschapsarchitectuur gestudeerd aan de toenmalige Landbouwuniversiteit Wageningen en werkt

tegenwoordig als beleidsmedewerker Erfgoed bij de provincie Noord-Brabant.

De lezing vindt plaats op maandag 27 februari in de Bombardon. Aanvang 19.30 uur. De lezing is toegankelijk voor leden en nietleden van Heemkundevereniging Heitse. De entree voor niet-leden bedraagt twee euro vijftig. Leden hebben gratis toegang.

echtpaar
Gemeente Leudal | Leudalplein 1 | 6093 HE Heythuysen | Tel: (0475) 85 90 00

Adviesraad Sociaal Domein

Leudal stelt zich voor

‘Kiek Oet’ bijeenkomst druk bezocht

als de onderwereld verweven raakt met de bovenwereld. Dit gebeurt vaak onopvallend, maar recht onder onze neus. Medewerkers van Bureau Drugszaken namen de deelnemers mee in de wereld van drugsproductie.

Veilig ondernemersklimaat

De Adviesraad Sociaal Domein Leudal is een officieel adviesorgaan dat is ingesteld door het college van B&W van de gemeente Leudal. In deze adviesraad zitten vertegenwoordigers van de in onze gemeente actief zijnde organisaties in het sociaal domein.

De adviesraad gaat over de thema’s Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatie werk en inkomen en Jeugdzorg.

Over thema’s denkt de adviesraad mee, adviseert (gevraagd en ongevraagd) het gemeentebestuur en controleert of de afspraken ook worden nageleefd en uitgevoerd. Zij heeft daarbij speciaal oog voor mensen die een kwetsbare positie in de samenleving innemen. Het kan gaan over sociaal economische kwetsbaarheid (armoedebeleid, uitkeringen), toegankelijkheid (lichamelijke en psychische beperkingen) goede jeugdzorg en meer. Kortom, de adviesraad signaleert, adviseert en monitort.

Binnenkort volgt meer informatie op www.leudal.nl/adviesraadsociaaldomein

Felicitaties voor echtpaar Vossen

Recent bracht burgemeester Désirée Schmalschläger een bezoek aan de heer en mevrouw Vossen-Gerards uit Haelen om hen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Nogmaals proficiat!

Wie zijn wij?

De adviesraad bestaat uit onderstaande leden die elk een bepaalde doelgroep vertegenwoordigen.

• Nanda Ox-van de Weg (Haelen): Mantelzorgers en lid van de werkgroep armoede.

• Har Parren (Grathem): Dorpsraden.

• Bert van de Goor (Heythuysen): Burgers met psychische kwetsbaarheid en hun talent.

• Kitty Kloth-Smeets (Baexem): Stichting Ondersteuning Seniorenverenigingen Leudal.

• Gerard Jochems (Horn): Verstandelijk gehandicapten en extra aandacht voor Jeugdzorg vanuit deelname aan ouderpanel midden Limburg.

• Harry Jutten (Horn): Ouderen.

• Thea Schrurs (Kelpen-Oler): vrouwenorganisaties in Leudal, ZijActief Limburgs, Vrouwennetwerk, de Limburgse Katholieke Vrouwenvereniging.

• Peter Vennekens (Neer): FNV Lokaal Midden-Limburg.

• Jan Roumen (Panheel): Zorgvragers, tevens secretaris/penningmeester.

• Arno Gubbels (Ittervoort): onafhankelijk voorzitter.

Op donderdag 9 februari jl. heeft een bijeenkomst voor ondernemers over ondermijnende criminaliteit plaatsgevonden. Op interactieve wijze werden een 50-tal ondernemers voorgelicht over de vormen van ondermijning, hoe deze te herkennen zijn en wat vervolgens te doen.

Deze ‘Kiek Oet’ bijeenkomst werd georganiseerd door Platform Veilig Ondernemen en de gemeente Leudal. Politie, BOA’s en het RIEC (Regionale Informatie- en Expertise Centra) namen ook deel.

Bureau Drugszaken

Van ondermijnende criminaliteit is sprake

BEKENDMAKINGEN

1 Ontwerpbestemmingsplan

Jagersweg 9 Haelen

Burgemeester Désirée Schmalschläger: ‘Zeker ten tijde van koopkrachtcrisis en hoge energierekeningen kunnen ondernemers of inwoners vatbaarder zijn voor ondermijning. Juist nu is het belangrijk om alert te zijn. Daarom zetten we preventief in op bewustwording en signaalherkenning. Het melden van verdachte situaties helpt. Zo werken we samen aan een veilig ondernemersklimaat én een veilige samenleving.’

Melden

Meld vermoedens bij de politie via 090088 44 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Meldingen worden altijd in behandeling genomen. Meer informatie staat op www.leudal.nl/ondermijnendecriminaliteit.

- RUIMTELIJKE ONTWIKKELINGEN

4 Ontwerpbestemmingsplan

Zevenellen, Kavel 1 Haelen

Dit plan voorziet in een uitbreiding van de bedrijfsbestemming en verkeersbestemming aan de Jagersweg 9 te Haelen. Ontwerp bestemmingsplan ligt ter inzage van 9 febr t/m 22 maart 2023.

2 Vastgesteld wijzigingsplan

Lozerweg 4 in Baexem

Dit plan voorziet in het verwijderen van de functieaanduiding ‘intensieve veehouderij’ aan de Lozerweg 4 in Baexem. Plan ligt ter inzage van 1 febr t/m 14 maart 2023.

3 Ontwerpbestemmingsplan

Rijkweg- Tramweg, Baexem

Dit plan voorziet in het realiseren van een woning en een bedrijfsgebouw aan de Rijksweg-Tramweg te Baexem. Het ontwerp bestemminsplan ligt ter inzage van 24 jan t/m 6 maart 2023.

Dit plan voorziet in de uitbreiding van het bouwvlak. Het ontwerp bestemmingsplan ligt ter inzage van dinsdag 24 jan t/m maandag 6 maart 2023.

5 Verbod vrachtverkeer diverse wegen in Horn

De gemeente is voornemens om een vrachtauto vrije zone, uitgezonderd van bestemmingsverkeer, in te stellen in Horn. Doorgaand vrachtverkeer gaat dan via de N273, N280 en Roermondseweg. Belanghebbenden kunnen op het ontwerp verkeersbesluit OVB 2022/019 tot 6 maart 2023 een zienswijze indienen.

Alle plannen liggen gedurende de openingstijden van de receptie van het gemeentehuis ter inzage in de publieksbalie (Leudalplein 1).

Lokale sprekers bij Bibliocenter: Strafrechtadvocaat Sjanneke de Crom

WEERT: Bibliocenter biedt een podium aan lokale sprekers om hun expertise en kennis te delen. De bibliotheek is meer dan alleen boeken.

Het is ook een plek waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je wordt geïnspireerd en waar kennis wordt gedeeld.

Op 28 februari 2023 om 20.00 uur is Strafrechtadvocaat Sjanneke de Crom te gast bij Bibliocenter Weert.

Sjanneke vertelt waarom zij voor dit beroep heeft gekozen, hoe zaken bij haar komen en of zij wel eens bezorgd is of strafzaken worden gefinancierd. Ook gaat ze vertellen hoe ze iemand kan verdedigen terwijl ze weet dat diegene ‘het’ gedaan heeft.

Ben je benieuwd naar haar verhaal? Aanmelden voor deze avond kan via www.bibliocenter.nl/activiteiten.

Strafrechtadvocaat Sjanneke de Crom Opgegroeid tussen twee oudere broers en één oudere zus op een paardenboerderij in Weert, leerde zij als kind al voor zichzelf op te komen. Met een vechtersmentaliteit staat de 33-jarige Sjanneke inmiddels alweer een aantal jaren haar mannetje in de rechtszaal.

Of iemand nou verdacht wordt van winkeldiefstal of moord: De Crom is van mening dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en gaat dan ook in iedere zaak voor haar cliënten door het vuur.

Komende lokale sprekers

De volgende lokale sprekers bij Bibliocenter Weert zijn op 14 maart, adjunct hoofdofficier van justitie Mandy Waegemans en op 12 april, Hoogleraar duurzaam bedrijfsleven Nancy Bocken. Verzekerd zijn van een plek? Meld je alvast aan via de website van Bibliocenter.

ACTUEEL HALLO
MAGA ZINE
Blijf altijd op de hoogte via www.leudal.nl/bekendmakingen
In en oet ’t dörp

Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen

Op 15 maart aanstaande is het weer zover: we kunnen gaan stemmen tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Op deze pagina zetten we alles op een rijtje wat belangrijk is om te weten om een stem uit te brengen.

Met het uitbrengen van een stem, bepaalt u mede wie zitting neemt in het bestuur van onze provincie en het Waterschap. Om erachter te komen welke kandidaten het beste bij u passen, kunt u kijken op www.mijnstem.nl en www.stemwijzer.nl

Het organiseren van verkiezingen is een gigantische klus waar we als gemeente al maanden mee bezig zijn. Het is mooi om te zien dat we daarbij altijd op veel hulp kunnen rekenen. Zo staan voor het bemensen van de stembureaus weer

Meenemen: stempas en identiteitsbewijs

Voorwaarde om te kunnen stemmen is dat u uw stempas én uw identiteitsbewijs meeneemt. Het identiteitsbewijs kan een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument zijn. Het identiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. Uw stempas ontvangt u uiterlijk 1 maart per post.

Op wie u kunt stemmen, staat in de kandidatenlijst die na 1 maart huis-aan-huis wordt verspreid. De kandidatenlijst staat dan ook op www.leudal.nl/verkiezingen.

Iemand anders laten stemmen, hoe doe ik dat?

Coronaklachten, in quarantaine of niet in de gelegenheid naar het stembureau te gaan? Machtig een andere kiezer om namens u uw stem uit te brengen. Dit kan op twee manieren:

1 Schriftelijke volmacht: informatie hierover leest u op www.leudal.nl. Het formulier kunt u daar downloaden. Let goed op dat het formulier uiterlijk vrijdag 10 maart om 17.00 uur ingeleverd is.

2 Onderhandse volmacht: vul samen met de gevolmachtigde (de persoon die voor u gaat stemmen) de achterkant van uw stempas in en geef een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de gevolmachtigde. De gevolmachtigde stemt voor u tegelijkertijd met het uitbrengen van zijn of haar eigen stem. Iemand kan maximaal twee volmachtstemmen uitbrengen.

Verkiezingsuitslagen zien?

Na 15 maart worden de uitslagen zo spoedig mogelijk op www.leudal.nl gepubliceerd. In een besloten zitting van het hoofdstembureau op maandag 20 maart om 10.00 uur wordt de uitslag definitief vastgesteld.

tientallen vrijwilligers klaar. Alvast dank voor jullie betrokkenheid en inzet!

Bij de inrichting van de stemlokalen hebben we rekening gehouden met toegankelijkheid en wel in brede zin van het woord: van rolplaten voor rolstoelen tot kandidatenlijsten in braille en de inzet van mobiele stembureaus.

Jongeren die dit jaar voor het eerst mogen stemmen, stuur ik per post een kaartje. Gewoon, om ze erop te attenderen dat ze

voor een bijzonder moment in hun leven staan en dat ook juist hún stem - de stem van de nieuwe generaties - ertoe doet.

Op 15 maart bezoek ik een aantal stembureaus en ik hoop u daar dan ook te treffen. Tot dan!

Vriendelijke groet, Désirée Schmalschläger Burgemeester van Leudal

Waar en wanneer kan ik in Leudal stemmen?

U kunt in elk stembureau in de gemeente Leudal gaan stemmen. Bekijk hier het overzicht van de stembureaus met openingstijden. Eventuele laatste-moment-wijzigingen in locaties worden via de website en social media bekend gemaakt. Stembureaus met een kandidatenlijst in Braille worden aangeduid met het volgende symbool:

Stembureaus geopend op woensdag 15 maart 2023 van 07.30 tot 21.00 uur:

De Bombardon Sint Antoniusstraat 2 Heythuysen

Scholengemeenschap Sint Ursula Tienderweg 101 Heythuysen

Eetcafé De Tump Kloosterstraat 2 Heythuysen

Gemeenschapshuis Baexheimerhof Kerkstraat 1a Baexem

Meeting Point De Nassaurie Nassauplein 10-12 Grathem

Trefcentrum Kelpen-Oler Kerkstraat 2a Kelpen-Oler

Hotel-Restaurant De Beukelaer Kerkstraat 2 Roggel

Gemeenschapshuis Kloeästerhoaf Kruissingel 2 Roggel

Gemeenschapshuis De Klokkestoel Sint Isidoorstraat 15 Heibloem

Handbooglokaal Vriendschap & Strijd Ligteveld 2 Neer

Gemeenschapshuis De Haammaeker Hoogstraat 2 Neer

Parochiecentrum Haelen Kerkplein 12 Haelen

Trefcentrum Aldenghoor Kasteellaan 7a Haelen

Hotel-Restaurant De Abdij Kerkpad 5 Horn

Scholengemeenschap Sint Ursula Bergerweg 21 Horn

Gemeenschapshuis De Roffert Berikstraat 11 Buggenum

Gemeenschapshuis Sint Servaas Burg. Peetersstraat 1 Nunhem

Parochiehuis Hunsel Jacobusstraat 9 Hunsel

BMV Ell Scheijmansplein 18 Ell

Het Glas Atelier Driessensstraat 27 Neeritter

Cultureel Centrum De Mortel Leliestraat 2 Ittervoort

Ons Dorpshuis Pinxtenstraat 1 Haler

Zorgcentra

De zorgcentra worden op woensdag 15 maart bezocht door een mobiel stembureau. Dit is alléén bedoeld voor de bewoners en persoonsleden van het desbetreffende zorgcentrum:

09.00 - 10.00 uur

10.30 - 11.30 uur

13.00 - 14.00 uur

14.30 - 15.30 uur

16.00 - 17.00 uur

Zorgcentrum Magdalenahof Haelen

Zorgcentrum St. Elisabeth Haelen

Zorgcentrum Beek en Bos Heythuysen

Zorgcentrum De Kreppel Heythuysen

Woonzorgcentrum St. Charles Heythuysen

Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk, met uitzondering van Handbooglokaal Vriendschap & Strijd, Ligteveld 2, Neer.

Kiezerspas aanvragen of stempas kwijt of beschadigd?

Neem contact op met de gemeente en vraag een nieuwe stempas of kiezerspas aan. Dit kan digitaal tot vrijdag 10 maart 17.00 uur en mondeling aan de balie van het gemeentehuis tot dinsdag 14 maart om 12.00 uur

Meer informatie

Meer informatie over hoe te stemmen kijk op www.leudal.nl/verkiezingen. Inwoners die liever telefonisch een vraag stellen, kunnen dat doen via nummer 0475-85 90 00.

Voor meer informatie over de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapverkiezingen kunt u de qr-codes scannen en kijken op de volgende websites:

www.ikkieslimburg.nl

www.waterschaplimburg.nl

Gemeente Leudal | Leudalplein 1 | 6093 HE Heythuysen | Tel: (0475) 85 90 00
Ik help al jaren mee, zo draag ik een steentje bij Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2023 Kom ook 15 maart werken bij het stembureau Ik vind het belangrijk dat iedereen kan stemmen Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2023 Kom ook 15 maart werken bij het stembureau Op deze manier kan ik iets doen voor de samenleving Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2023 Kom ook 15 maart werken bij het stembureau

Kom in beweging met Negen en de gemeente Leudal

Dat sporten en bewegen gezond is, zal voor niemand een verrassing zijn. Iedereen weet dat sporten er bijvoorbeeld aan bijdraagt dat je lichaamsgewicht op een gezond niveau blijft. We vergeten alleen soms hóe belangrijk het voor de gezondheid op de lange termijn kan zijn. Kinderen die van jongs af aan voldoende in beweging komen op school, thuis en tijdens hun vrije tijd blijven langer fit en gezond naarmate ze ouder worden. Kinderen, (jong)volwassenen en senioren die lid zijn van een sportvereniging leren daar vaak veel sociale contacten kennen waardoor ze zichzelf minder snel eenzaam voelen.

Voor iedereen de kans om te bewegen

Wethouder Heleen Wijers: “Als gemeente streven we ernaar om van alle kernen binnen de gemeente een

Fietsprogramma voor statushouders

Wethouder Heleen-Wijers: “Iedere inwoner in Leudal heeft recht op beweging, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperking. Naast het coachen van leerkrachten en het geven van gymlessen, organiseren de beweegcoaches van Negen ook diverse activiteiten voor ouderen en kwetsbare inwoners in onze gemeente. Zo brengen ze bijvoorbeeld wekelijks bewoners van Beek en Bos (extra) in beweging en is er een speciaal fietsprogramma voor statushouders.”

vitale gemeenschap te maken waarin inwoners naar elkaar omkijken en aandacht hebben voor elkaar. Een gemeenschap waarin iedere inwoner de mogelijkheid heeft om in beweging te komen. Als gemeente werken we daarvoor intensief samen met Negen, die inwoners en verenigingen onder meer helpt bij beweegactiviteiten.”

Veel beweegactiviteiten voor jong en oud Matti, beweegmakelaar bij Negen: “Negen maakt het verschil in het leven van mensen door de inzet van sport en bewegen. Dit doen we door verschillende beweegactiviteiten aan te bieden voor jong en oud. Door kinderen motorisch te ontwikkelen en zo meer zelfvertrouwen te geven. Door eenzame inwoners mee te laten doen. En door verenigingen te inspireren zich open te stellen voor andere doelgroepen door ander aanbod.”

Bewegen op scholen

Matti: “Kinderen brengen een groot deel van de week door op school of op de opvang. Wij, beweegcoaches van Negen, zorgen ervoor dat kinderen meer in beweging komen. Dit doen we binnen diverse kindcentra. Aan de hand van onze Ben Bizzie Leerlijn worden kinderen van 0 tot 13 jaar optimaal uitgedaagd om te bewegen en plezier te beleven tijdens de gymles. We geven extra aandacht aan kinderen met een motorische achterstand zodat ook zij meer zelfvertrouwen krijgen en zich verder kunnen ontwikkelen. Ook verzorgen wij binnen diverse scholen de pauzesport. hiermee bieden we kinderen een uitlaatklep en een vorm van structuur in de pauze, met als gevolg meer concentratie in de klas.”

Maak gebruik van Negen

Wethouder Heleen-Wijers: “Iedere inwoner moet de kans hebben om lekker te kunnen bewegen, maar ook scholen en verenigingen verdienen de gewenste ondersteuning op het gebied van sport en beweging. Dit is belangrijk in ons streven naar vitale kernen. We zijn dan ook blij met een partij als Negen die ons hierin ondersteunt. Inmiddels werken we als gemeente sinds 2020 samen met Negen en kunnen we na de afgelopen jaren eindelijk actief met elkaar aan de slag. Ik hoop van harte dat inwoners en/ of verenigingen van Leudal waar nodig gebruik maken van Negen bij het vinden van een passende sport of ondersteuning.”

Fit-en gezondheidstesten, beweegadvies en valpreventiecursussen

Even voorstellen:

Matti van den Elzen

“Als beweegmakelaar ben ik er voor iedereen die het lastig vindt om (extra) te bewegen. Weet u welke sport u wilt doen, maar vindt u het lastig om contact op te nemen met een vereniging? Dan kan ik u aanmelden en kunnen we samen kijken of er een mogelijkheid is dat ik een eerste keer met u meega. Weet u nog niet zo goed welke sportof beweegactiviteit bij u past? Ook geen probleem. Ik kom graag een keer bij u langs om samen te kijken naar een passend aanbod. Meer weten? Mail mij via matti@negen.nl.”

Ruben Vos

“Mijn naam is Ruben Vos en ik ben actief als verenigingsondersteuner in Leudal. In mijn jeugd heb ik zelf ervaren hoe het is om lid te zijn van een vereniging. De kracht van een vereniging zit hem niet alleen in het sporten en presteren. Het draait om samenkomst en ontmoeting. Daarmee vergroot een vereniging ook de leefbaarheid van een dorp. Verenigingen zijn onmisbaar in de samenleving. Dat is voor mij ook de grootste drijfveer om verenigingen te helpen en ondersteunen zodat ze toekomstbestendig blijven. Meer weten? Mail mij via ruben@negen.nl.”

Matti: “Inwoners die benieuwd zijn naar hun algemene gezondheid kunnen enkele keren per jaar deelnemen aan fit- en gezondheidstesten. Na afloop van deze testen, ontvangt iedere deelnemer ook een persoonlijk beweegadvies. Daarnaast bieden we ook valpreventiecursussen aan. Deze zijn bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen die zichzelf niet meer helemaal zeker op de been voelen en bang zijn om te vallen.’’

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Ook de omgeving waarin kinderen opgroeien, heeft veel invloed op het beweeggedrag van kinderen. Als ouder/ verzorger is het dan ook erg belangrijk om kinderen te enthousiasmeren om (buiten) te spelen of lid te worden van een vereniging. Wethouder Heleen Wijers: “Het is helaas niet voor alle gezinnen vanzelfsprekend dat kinderen zorgeloos kunnen sporten of bewegen. Binnen onze gemeente kunnen kinderen tot en met 18 jaar daarom gebruik maken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Deze stichting zet zich in om kinderen te ondersteunen die, door het ontbreken van financiële middelen bij hun ouders, niet bij een sportvereniging kunnen sporten of lessen op cultureel gebied kunnen volgen. Ook stichting Leergeld richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnenen buitenschoolse activiteiten.”

Meer informatie hierover vind u op www.leergeld.nl of neem contact op met beweegmakelaar Matti.

Blijf altijd op de hoogte via www.leudal.nl/bekendmakingen

Vanaf augustus 2001 runde het echtpaar Thei en Marleen Leblanc de sportschool ‘HeelFit’ aan de Kasteellaan 1 in Heel. Eind vorig jaar besloten Thei en Marleen het wat rustiger aan te gaan doen en hun succesvolle sportschool per 1 februari 2023 over te dragen aan hun opvolger Ivo Bergs (45 jaar) uit Beegden.

“Het is altijd mijn droom geweest om een eigen sportschool te mogen runnen,” geeft Ivo Bergs zijn ambities bloot. “In mijn studietijd bij het CIOS in Sittard heb ik hier bij HeelFit stage

SPORTSCHOOL ‘HEELFIT’ OPENT OP 4 EN 5 MAART

VERNIEUWD SPORTCENTRUM IN HEEL

gelopen en gewerkt. Na mijn studie bij het Cios heb ik aanvullende cursussen gevolgd op het gebied van leiding geven en management zodat ik nu volledig toegerust ben om een eigen sportschool te runnen. Jaren geleden, toen ik mijn stageperiode bij HeelFit afsloot schijn ik al gezegd te hebben dat ik deze sportschool over twintig jaar zou overnemen. Dat was natuurlijk als grap bedoeld, maar nu is het werkelijkheid geworden en zelfs eerder dan gedacht.”

We weten allemaal dat in een vaak druk en jachtig leven intensief bewegen erg belangrijk is voor een gezonde levensstijl. Bewegen is gezond voor lichaam en geest, welke leeftijd je ook hebt. Zeker volwassenen en ouderen geven zichzelf het mooiste cadeau als ze voldoende bewegen. De slogan ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ zal iedereen wel bekend voorkomen. De voordelen van een gezonde levensstijl zijn amper bij te houden. Het is inmiddels wel bewezen, dat je bij voldoende bewegen de kans aanzienlijk verkleint om tegen een levensbedreigende ziekten aan te lopen.

Ivo Bergs heeft ambitieuze plannen met zijn sportschool HeelFit. “Ik wil dit sportcentrum weer echt levendig maken om weer die duizend leden terug te krijgen die hier ooit waren. Door de beperkingen in de coronatijd zijn toch wel sporters weggebleven.

Jammer, maar voor dat moment begrijpelijk. Mijn ambitie is om die mensen, waaronder ook veel jongeren, weer bij HeelFit terug te krijgen zodat ze weer aan een gezonde levensstijl kunnen gaan werken.”

Om die intentie waar te maken heeft Ivo Bergs een geheel nieuwe fitnessruimte ingericht waardoor er nu twee fitnesszalen beschikbaar zijn waar iedereen terecht kan.

“Deze nieuwe fitnessruimte is redelijk uniek in deze regio,” vult Ivo aan. “We presenteren in deze ruimte de zogenaamde ‘Plate Loaded Fitnessapperatuur’, fitnessapparaten die voor jongeren erg interessant zijn omdat het ‘fitness back to bassic’ is, waar je lekker krachttraining mee kunt doen.”

Uiteraard is de begeleiding bij het sporten zeer belangrijk. “Daarvoor hebben wij gekwalificeerde sportinstructeurs in dienst die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op fitness- en sportgebied.”

Behalve de sportfaciliteiten wil Ivo Bergs ook het horecadeel van zijn sportcentrum een facelift geven. “Het sociale gebeuren binnen zo’n sportomgeving is ook heel belangrijk. Na afloop van een intensief uurtje sporten is het wel lekker om in een gezellige ambiance onder het genot van een lekker drankje nog wat na te genieten.”

De opening van de vernieuwde sportaccommodatie HeelFit staat gepland voor 4 en 5 maart. “Dan kunnen we het publiek verrassen met een prachtige vernieuwde Sportschool HeelFit,” besluit Ivo Bergs.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de infobalie aan de Kasteellaan 1 in Heel of telefonisch op nummer 0475 – 56 35 92. De voorlopige openingstijden zijn: Maandag t/m donderdag van 08.00 u tot 22.00 u Vrijdag van 08.00 uur tot 21.00 uur Zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur Zondag van 09.00 uur tot 13.00 uur.

Kasteellaan 1, 6097 GM Heel • 0475 - 56 35 92 • info@heel-fit.nl • www.heel-fit.nl
PLANTENCENTRUM
Waatskamp 150, 6035 BV Ospel | tel: 0495 – 58 53 24 info@plantencentrumospel.nl | www.plantencentrumospel.nl UNIEK IN NEDERLAND HET MEEST VEELZIJDIGE PLANTENCENTRUM IN NEDERLAND 1000 M2 UITBREIDING VAN SUCCULENTEN HET TUINSEIZOEN GAAT WEER BEGINNEN OPENINGSTIJDEN: Dinsdag t/m Vrijdag: 11.00 – 18.00 uur Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur Zondag: 11.00 – 17.00 uur Maandag gesloten
OSPEL

Interieurbouw • Keukens/montage

Meubels op Maat • Jachtbetimmering

Beegden, T +31(0)6 51 00 90 92

www.timleblancinterieur.nl

De Hanze 51 – 53, 6049 HZ Roermond +31 (0)6 28 95 65 38, info@meneertegel.nl

Tussie-mussie?

Valentijnsdag is alweer voorbij als u dit leest. Misschien viert u de dag van de liefde of laat u hem links liggen, maar u weet waarschijnlijk wél dat het een goede dag is voor de bloemisten onder ons. Een bekende reclameslogan luidde ooit: ‘Bloemen houden van mensen’, maar de liefde lijkt toch vooral van onze kant te komen.

Onlangs kwam ik midden in De Peel een sneeuwwitte anjer tegen. Hij lag op het pad, bijna voor mijn voeten geworpen. Dit bijzondere moment wekte mijn nieuwsgierigheid. Welke betekenissen hebben de bloemen om ons heen? En wie heeft ooit bepaald wat ze betekenen? Of het nu gaat om de bloemen in onze tuin, bij de bloemist of in de natuur. Mensen kennen al duizenden jaren lang betekenissen toe aan bloemen. Al zijn die niet over de hele wereld hetzelfde. Rode rozen staan in het Westen natuurlijk voor liefde, maar in China voor geluk en voorspoed.

In het Engeland van de 19e eeuw was floriography oftewel ‘de taal van bloemen’ super populair. De Victorianen waren namelijk nogal conservatief; ze hadden gegruwd van onze tijd met zijn dating apps, sociale media en realityshows.

ZAKENPRAAT

Kringloop Limburg heet u welkom in het nieuwe pand.

Na een verhuizing van Heythuysen naar Horn kunt u vanaf nu een bezoek brengen aan het totaal aangepaste pand aan de Beegderweg 2c in Horn, vroeger ook wel bekend als garage van Iersel. U kunt bij ons terecht voor een zeer gevarieerd aanbod tweedehands goederen zoals(brocante)meubelen, huisraad, kleding, boeken, speelgoed, snuisterijen, curiosa en nog veel meer…..

Laat u verrassen door een steeds wisselend aanbod in onze mooie, overzichtelijke winkel. Niet gevonden wat u zoekt of bent u op zoek naar iets specifieks? Informeer dan bij één van onze medewerkers.

Indien u ons spullen wilt aanbieden, kunt u telefonisch of per mail contact met ons hierover opnemen. Ons ophaalgebied is de gemeente Leudal en de Gemeente Maasgouw. Ook zijn vrijwilligers bij ons van harte welkom!

Op maandag is onze kringloopwinkel gesloten, maar als team zijn wij deze dag druk bezig met verschillende werkzaamheden zoals het sorteren van artikelen en goederen waardoor ze een tweede leven krijgen, goederen worden bij mensen opgehaald of bezorgd, de winkel verzorgen en bijvullen, opruimen en er natuurlijk samen een gezellige dag van maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om je op ’n andere dag of op meerdere dagen als vrijwilliger aan te melden.

Wij zoeken vrijwilligers met vaardigheden en talenten op allerlei gebied zoals etaleren, opruimen, sorteren, demonteren en testen van apparaten, etc.. Maar ook meedenken hoort bij ons bij vrijwilliger zijn. Sommige mensen doen vrijwilligerswerk om werkervaring op te doen, de taal (beter) te leren spreken, mensen te ontmoeten. Of…om de gezelligheid van ons team te ervaren. Welke kwaliteiten en talenten bezit jij om ons team te versterken?

Veel van die betekenissen kennen we nu nog, al zijn we ons meestal niet bewust van de herkomst

Versieren op zijn Victoriaans ging juist allemaal met omweggetjes en subtiele gebaren die het object van je affectie duidelijk moest maken dat je wel een kopje thee met ze zou willen drinken. En daar gebruikten ze dus onder meer bloemen voor. Veel van die betekenissen kennen we nu nog, al zijn we ons meestal niet bewust van de herkomst.

Het toppunt van bloemenflirten waren de zogenaamde ‘tussie-mussies’ (En ja, zo heten ze echt!) - kleine handboeketjes geschonken door een aanbidder. Dames konden deze vervolgens opspelden met een posy-holder. De boeketjes bestonden uit geurige bloemetjes, kruiden en ander groen, oorspronkelijk ooit gebruikt om nare geurtjes te maskeren, veroorzaakt door slechte hygiënische omstandigheden. In die tijden van open riolen en dichte behuizingen waren er zelfs speciale tuinen, vol met geurige bloemen en kruiden, zoals thijm, rozemarijn, munt en vele rozen, om ongewenste geuren tegen te gaan.

Als de lady in kwestie een tussie-mussie dicht bij haar decolleté speldde was dat slecht nieuws voor de aanbidder, ze voelde enkel vriendschap. Maar was het boeketje over het hart gespeld? Oh la la, dan was de liefde wederzijds en kon gevierd worden! Kreeg je een bosje rode tulpen van je beminde? Perfecte liefde! Maar als je datzelfde boeket op zijn kop kreeg aangeboden, betekende het juist het omgekeerde! Een roze anjer maakte alles weer goed. Daar werd namelijk verlangen mee uit gedrukt.

En wat betekende die witte anjer die ik vond nu? Die staat voor pure liefde en geluk. Of voor witte anjer-drager Prins Bernhard. U mag kiezen!

Rosemarie Neuen (1979) is van huis uit journalist, maar heeft zich de laatste tijd met haar bedrijf Schrijfroos toegelegd op storytelling. Haar bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar duurzaamheid en de natuur. Ze wil de wereld graag een beetje beter en groener maken. Meer weten: https://schrijfroos.nl

De bever, een succesverhaal?

LEUDAL: Als er tegenwoordig over één dier veel geschreven wordt in de media, dan is het wel over de bever. En niet altijd even positief. Dit dier veroorzaakt heel wat commotie: hij knaagt bomen om, hij graaft gangen, hij eet maïs en suikerbieten en hij bouwt dammen. Men zou haast vergeten dat de bever wel degelijk ook een positief effect heeft op de natuur langs beken en rivieren.

ACTUEEL

In ons mooie Leudal, waar een aantal prachtige beken doorheen stromen, is juist goed te zien dat de bever er goed werk verricht. Tijdens een bevertocht langs een van de beken dwars door het Leudal laten onze gidsen u zien hoe de bever leeft, welke sporen hij achterlaat en welk effect dit heeft op het landschap.

Nieuwsgierig? Trek dan stevig schoeisel aan en kom met ons mee op zondag 26 februari van 14 tot 16 uur. De tocht start bij het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen. Kosten € 3,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar € 1,00 per kind. Graag opgave vooraf via telefoon 0475 497010, via de mail ghl.balieteam@gmail.com.

HALLO MAGA ZINE 17 Multi-Fix Interieurafbouw Rijksweg Zuid 18a - 6031 RL Nederweert Tel 0495 - 46 01 33 - info@multi-fix.nl www.multi-fix.nl meneertegel.nl
HET ADRES VOOR EEN KWALITATIEVE & PROFESSIONELE RUBBER TEGELS, TATAMI VECHTSPORTMATTEN, SPRINTTRACKS EN PVC KLIKTEGELS.
COLUMN
Kringloop Limburg Beegderweg 2c, 6085 AN Horn / Tel: 0475 - 49 71 51 info@kringloop-limburg.nl / www.kringloop-limburg.nl
9.00
17.00
Onze openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van
tot
uur
VEEL SUCCES MET JULLIE NIEUWE SPORTSCHOOL HEELFIT

Vanuit onze showroom in Roggel laten wij elke keukenwens in vervulling gaan. Of u nu kiest voor een fantastische metamorfose van uw bestaande keuken of kiest voor een geheel nieuwe keuken. Wij adviseren u graag over de vele mogelijkheden.... •

Vrijkenstraat 3 Roggel - 0475-520489 www.acpkeukenrenovaties.nl

Voor de actuele openingstijden van onze showroom kunt u onze website bezoeken.

✓ Effectief
Duur
zaam
NIEUWE
KEUKENRENOVATIES • INBOUWAPPARATUUR • AANRECHTBLADEN
KEUKENS •
LOSLATENDE FOLIE OP UW KEUKENKASTJES? WIJ LOSSEN HET OP! ✓ Snel ✓ Betaalbaar ✓ Effectief ✓ Duur zaam ✓ Vrijblijvend advies info@defoliedokter.nl • Telefoon: 06-29316150 • www.defoliedokter.nl BETROUWBAAR, SNEL & VOORDELIG VOOR BEDRIJF & PARTICULIER www.rbc-bezorgdiensten.nl De Giesel 23/25 6081 PG Haelen 085 - 073 54 18 BEZORGDIENSTEN - 24/7 TRANSPORT BEZORGDIENSTEN - 24/7 TRANSPORT 085 - 073 54 18 De Giesel 23/25 6081 PG Haelen www.rbc-bezorgdiensten.nl
passie? Uw verduurzaming!
zijn
manieren
te verduurzamen. Het plaatsen van zonnepanelen is er één van.
de belangrijkste vraag is: Wat levert het mij uiteindelijk op?
Green Solar is uw locale specialist op het gebied van verduurzaming!
Van nieuwe deurtjes tot een complete renovatie
Onze
Er
diverse
om
Maar
Global
het beantwoorden van al uw vragen. Global Green Solar Ansfriedstraat 3 6017CW Thorn info@globalgreensolar.nl globalgreensolar.nl ACTIE 1e jaar check-upgratis wasbeurten HET IS NÚ TIJD VOOR ZONNEPANELEN! 085 06 00 273
Wij willen u graag helpen met

De successen van vroeger zijn duidelijk geen garantie voor de toekomst voor de gemeenschapsraad van Leveroy

Van het dorp, voor het dorp

Dorps- en gemeenschapsraden; nagenoeg ieder dorp in de regio waar Hallo Magazine verschijnt heeft er wel een. Sommige raden bestaan pas sinds de laatste gemeentelijke herindeling en andere al bijna een halve eeuw lang zoals die van Leveroy die opgericht werd in 1975.

Dagblad de Limburger schrijft op 25 maart van dat jaar dat er in Leveroy een gemeenschapsraad wordt geboren uit een behoefte aan inspraak inzake de leefbaarheid van het kerkdorp. Ook het feit dat Leveroy behoort tot de gemeenten Baexem, Heythuysen en Nederweert is blijkbaar mede oorzaak van de oprichting van deze gemeenschapsraad. De gemeenschapsraad telt in 1975 maar liefst tien leden waaronder één vrouw. Pastoor Jan Nijhof, een van de initiatiefnemer wordt de eerste voorzitter. De raad wordt geadviseerd door de heren Stals en Kessels die gemeenteraadslid zijn in respectievelijk Nederweert en Heythuysen. Onderwerpen als het ontbreken van riolering en de slechte toegangsweg vanuit Heythuysen zijn in 1975 hot items voor Leveroy. Hoe is het pakweg een halve eeuw later met de gemeenschapsraad van Leveroy gesteld?

Hallo Magazine ging met voorzitster Annie van Roij en bestuurslid Harrie Heijnen van de gemeenschapsraad in gesprek over het verleden en het heden van de gemeenschapsraad en ook over hun grote zorgen voor de leefbaarheid in deze kleine kern. Twijfels over de toekomst van de raad zelf, bleven ook niet onbesproken.

“Geen ‘drie dorpen problematiek’ meer Annie van Roij: “Die riolering is er destijds gekomen en ook de weg van Heythuysen naar Leveroy is dankzij de inzet van de gemeenschapsraad flink verbeterd. Na de laatste herindeling in 1990 valt het grootste gedeelte van de parochie onder Nederweert en de ‘drie dorpen problematiek’ uit het verleden kennen we gelukkig niet meer. Leveroy is natuurlijk best wel veranderd in de afgelopen jaren. Dankzij nieuwbouw, waar wij ons als gemeenschapsraad jarenlang voor ingezet hebben, is het dorp aanzienlijk gegroeid. Wij blijven ons inzetten voor de leefbaarheid van Leveroy en thema’s als verkeersveiligheid en passende woningbouw zijn ook anno 2023 in Leveroy nog altijd zeer actueel.”

“Dat er geen actie ondernomen wordt, is demotiverend” Volgens Harrie Heijnen wordt op de doorgaande weg door het centrum, nog altijd veel te hard gereden. Heijnen: “De gemeenschapsraad heeft de gemeente Nederweert meerdere malen verzocht om snelheid beperkende maatregelen te nemen bij het begin van de bebouwde kom. Jaren geleden zijn dergelijke maatregelen genomen aan de oostkant van het dorp maar niet aan de westkant. Vanuit die kant rijdt het verkeer vaak met een veel te hoge snelheid het dorp in en dat is gevaarlijk. We blijven dit probleem aankaarten, maar het is demotiverend dat er desondanks geen actie wordt ondernomen. Dat zelfde gevoel bekruipt ons ook aangaande de woningbouw in Leveroy. De woningbouw heeft weliswaar een forse impuls gekend de afgelopen tijd, maar starters- en seniorenwoningen, waar wij als gemeenschapsraad steeds voor hebben gepleit, zijn

er niet gekomen. Daaraan was hier juist veel behoefte. Dat bleek iedere keer uit de uitkomst van enquêtes. Wel kwamen er veel gezinswoningen. Omdat tegenwoordig een socialeof economische binding met het dorp niet vereist is, wordt veel nieuwbouw nu bewoond door mensen die nog niet veel binding met Leveroy hebben. Al die nieuwbouw heeft dus niet direct voor een boost van de leefbaarheid gezorgd. Misschien is er wel te snel en teveel gebouwd? Mede doordat het aantal huurwoningen in Leveroy drastisch afneemt hebben de jongeren die hier willen blijven wonen het moeilijk. De gemeente Nederweert is voor ons de belangrijkste gesprekspartner als het over deze zaken gaat, maar soms krijgen we het gevoel aan de spreekwoordelijke ‘laatste mem’ te hangen.”

Pratend met Annie van Roij en Harrie Heijnen wordt duidelijk dat de problematiek die veel kleine kernen kennen ook speelt in Leveroy. Er zijn nog weinig winkels en het openbaar vervoer was er ooit veel beter. Leveroy heeft wel nog een levendig verenigingsleven dat overzichtelijk te boek gesteld is door de gemeenschapsraad en het gemeenschapshuis. Het boekwerkje getiteld ‘Leivere laeft’ is speciaal gemaakt met het doel nieuwkomers in het dorp welkom te heten.

Werkgroepen

Onder de vlag van de Leveroyse gemeenschapsraad functioneren een aantal autonome werkgroepen die garant staan voor de organisatie van de zogenaamde ‘Open Eet Tafel’, de Goede Doelen actie, de organisatie van de jaarlijkse kermis, het inloopcafé en een leesservice. De inwoners van Leveroy worden door hun gemeenschapsraad over ‘Leveroyse zaken’ geïnformeerd door een huis-aan-huis bezorgde nieuwsbrief die ook via de website www.leveroy.net te raadplegen valt. Slecht 27 bewoners ontvangen op verzoek de nieuwsbrief via e-mail. Annie van Roij: “Ja, dat is een teleurstellend laag getal. Is het desinteresse in wat wij doen, ik weet het niet?”

Feit is dat de gemeenschapsraad die ooit uit tien personen bestond nu nog maar vier leden telt; twee mannen en twee vrouwen en dat is volgens de leden van de raad veel te weinig. Ze doen dan ook een beroep op alle inwoners van hun dorp en nodigen belangstellenden uit om vrijblijvend te komen kennismaken met de bezigheden van de raad; jonge mensen zijn extra welkom! “Het toch zou zonde zijn wanneer een van de oudste dorpsraden uit de regio bij gebrek aan interesse een stille dood zou sterven”, aldus de Leveroyse gemeenschapsraad.

Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

VACATURES

Vacature Lid Cliëntenraad

R e g i o H o r s t a a n d e M a a s / P e e l e n M a a s

W i j z i j n o p z o e k n a a r v e r t e g e n w o o r d i g e r s d i e d e b e l a n g e n v a n o n z e c l i ë n t e n w i l l e n b e h a r t i g e n e n a c t i e f d e e l n e m e n a a n v e r g a d e r i n g e n D e e l n a m e a a n d e c l i ë n t e n r a a d i s v r i j w i l l i g e r s w e r k D e t i j d s i n v e s t e r i n g b e d r a a g t o n g e v e e r 6 u u r p e r m a a n d

K i j k v o o r m e e r i n f o r m a t i e o p p r o t e i o n n l / c l i e n t e n r a a d o f s c a n d e Q R - c o d e

HALLO MAGA ZINE 19
p r o t e i o n . n l / c l
n r a a d
i e n t e

ACTUEEL

Bridge voor dames op dinsdagmorgen

NEDERWEERT - WEERT: Damesclub Gezelligheid Troef bridget iedere dinsdagochtend van 9.15 tot 12.30 uur in de kantine van voetbalclub Wilhelmina ’08, Drakesteyn 8 in Weert. Dames die willen bridgen en een maat meebrengen zijn van harte welkom. Een lidmaatschap is niet nodig. Je hoeft je alleen maar even aan te melden. De kosten bedragen 1 euro per persoon (per keer).

Verder zijn twee consumpties verplicht. De score wordt bijgehouden via tablets. De uitslag is dus snel bekend. Graag om 9.00 uur aanwezig zijn. Aanmelden kan bij: Marion Michiels (marionmichiels@hetnet.nl, 0495 - 54 00 59) of Irene Starmans (starnet@online.nl, 0475-20 39 38).

Filmmiddag Literair Podium Leudal op zondag 26 februari

HEYTHUYSEN: Op zondag 26 februari wordt om 14.30 uur in De Bombardon in Heythuysen de film 'Muidhond' vertoond, naar het gelijknamige boek van schrijfster Inge Schilperoord.

Inge Schilperoord was nauw betrokken bij deze verfilming en staat er helemaal achter hoe haar verhaal is vertolkt. Ze komt dan persoonlijk een inleiding op de film verzorgen en zal dan tevens ook over haar nieuwste boek ‘Het licht in de stad’ spreken.

Inhoud film

'Muidhond' is een aangrijpende Vlaamse film over een jongen die worstelt met zijn identiteit en het vinden van een plek in de maatschappij. Regisseur Patrice Toye verfilmde de gelijknamige roman van Inge Schilperoord met veel sfeer en nuance. Zij houdt het drama aangenaam klein terwijl ze de ongemakkelijke spanning steeds verder opvoert.

De indringende beelden, slimme montage en het overtuigende acteerwerk van Tijmen Govaerts werden op het Filmfestival van Gent bekroond met de Publieksprijs.

Gratis toegang

De toegang is gratis. Graag wel even aanmelden via literatuur@kunstencultuurleudal.nl. Voor meer informatie, kijk op www.kunstencultuurleudal.nl.

Zoek je werk?

Ben je op zoek naar een vaste baan?

Wij hebben structurele functies in ploegen of dagdienst. Als werkspecialist heeft AB Werkt een breed aanbod van vacatures in Midden-Limburg.

Klaar om in het voorjaar in het groen of lekker buiten te werken? Ons nieuwe vacature aanbod:

• Medewerker groenvoorziening (fulltime)

Regio Weert

• Machinist onkruidbestrijding (fulltime)

Regio Weert

• Tractorchauffeur (fulltime)

Regio Weert

• Paardenverzorger (parttime / fulltime)

Regio Echt

Interesse of meer weten? Contact recruiter Laurent via roermond@ab-werkt.nl of 06 – 55 16 45 15.

AB Werkt |

Oude Trambaan 27 Roermond | ab-werkt.nl

Gratis beweegprogramma 'Positief Gezond in Leudal'

HEYTHUYSEN: Dat sporten en bewegen gezond is, zal voor niemand een verrassing zijn. Iedereen weet dat sporten er bijvoorbeeld aan bijdraagt dat uw lichaamsgewicht op een gezond niveau blijft en dat het ervoor zorgt dat u beter in uw vel zit.

Toch kan het lastig zijn om (meer) in beweging te komen. Dit kan komen door gebrek aan vervoer of financiële middelen, maar ook door een onzeker gevoel over het beweegniveau.

Bent u 50 jaar of ouder en vindt u het ook lastig om (meer) te sporten of bewegen?

Neem dan deel aan een gratis 10-weeks beweegprogramma.

Onder begeleiding van een beweegcoach komt u een keer per week, samen met andere deelnemers, in beweging. Het beweegmoment bestaat uit een warming-up, circuittraining (gebaseerd op kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en balans), een beweegspel en cooling down.

Iedereen kan hieraan deelnemen op zijn of haar eigen niveau.

Aan het einde van elk gezamenlijke beweegmoment ontvangt u huiswerkoefeningen mee met als doel om ook zelfstandig meer te bewegen in het dagelijks leven.

Na 10 weken bekijkt de beweegcoach samen met u de mogelijkheden om aan te sluiten bij het reguliere sporten beweegaanbod in de buurt, om ervoor te zorgen dat u ook na deze 10 weken structureel blijft bewegen.

Beweegcoach Matti van den Elzen helpt u graag op weg naar een positief, gezond en gelukkig leven met de inzet van bewegen als middel.

Groep 1:

Elke maandag vanaf 13 maart tot en met 22 mei (m.u.v. Paasmaandag 10 april).

Locatie Anytime in Heythuysen (Dorpstraat 13) 18:30 – 19:30 uur

Groep 2:

Elke vrijdag vanaf 17 maart tot en met 26 mei (m.u.v. 28 april).

Locatie Anytime in Heythuysen (Dorpstraat 13). 10:30-11:30 uur

Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen per groep. Wilt u zich opgeven?

Of wilt u meer weten over de het programma? Neem dan contact op met beweegcoach Matti via matti@negen.nl of 06 28151793

HALLO MAGA ZINE 20
VACATURES

LEEF DUURZAAM, KIES LOKAAL, DOE MEE!

Leudal Energie bouwt momenteel drie windmolens in het gebied de Kookepan in Neer. De stroom hiervan is bestemd voor inwoners van Leudal. Die molens draaien dus vanaf augustus 2021 ook voor U!

Deze 7 voordelen voor U:

Voordelen voor Leudal:

Hoe passen wij salderen toe?

1. Echte groene stroom van hier!

2. Voordelig tarief, een van de laagste in Nederland!

3. € 50 shoptegoed te verzilveren bij diverse winkels in Leudal *

Wij hebben ervoor gekozen om eerst de levering normaal te verminderen met de totale teruglevering. Dat is namelijk voordeliger voor jou als klant, omdat hiermee eerst jouw verbruik met een hoger tarief wordt weggestreept.

4. Steun aan goede doelen in Leudal die u zelf aandraagt **

- Wij dragen bij aan de energietransitie, vergroening van het energiegebruik

Bovendien geven wij de beste terugleververgoeding voor iedere klant die zonnepanelen heeft. Test zelf uw maandbedrag op de website en “Kies de groenste stroom”.

- Winst vloeit terug naar Leudal voor nieuwe projecten.

Extra’s van Leudal Energie t.o.v. andere energiebedrijven:

- Gratis hulp bij energiebesparing

- Extra subsidie op energiebesparende maatregelen

5. Gratis Energiescan t.w.v. € 150. Hulp voor de laagste energierekening door energiebesparing en zonnepanelen***.

De salderingsregeling passen wij altijd toe op je jaar- of eindafrekening. Op je jaarafrekening wordt op deze manier jouw verbruik in de winter verminderd met jouw energie-opwek tijdens de zomer.

- Wij ondersteunen lokale bedrijven met onze acties. Wij kopen lokaal!

- De beste terugleververgoeding

- Wij stoppen € 25 per nieuwe klant in de pot voor goede doelen in Leudal

- Kantoor dichtbij : loop gerust binnen; hulp op afspraak!

- Onderdeel van een landelijk netwerk van Coöperaties, allen zonder winstoogmerk!

6. Wij zijn altijd dichtbij: kantoor in Business Centrum Leudal te Roggel; loop gerust binnen, wij helpen u graag.

7. De beste terugleververgoeding voor Zonnestroom.

Wij maken dus geen maandelijkse afrekeningen, want dat zou ongunstig zijn voor je. De kans is namelijk groot dat je dan in de zomermaanden het (lagere) netto teruglevering tarief krijgt, omdat je meer opwekt dan je verbruikt, terwijl je in de wintermaanden moet betalen voor zowel het (hogere) levering tarief als de overheidshe ngen.

• We tellen je teruglevering normaal en teruglevering laag bij elkaar op. Dit is je totale teruglevering, oftewel alle energie die jij met je zonnepanelen hebt opgewekt.

*Shoptegoed : 5 x € 10 bon , per bon te besteden bij diverse winkels in Leudal. Hiermee ondersteunen wij de lokale ondernemers.

• Eerst verminderen we je levering normaal met deze totale teruglevering.

• Is er daarna nog teruglevering over, dan verminderen we je levering laag met dit restant.

De lijst van deelnemers staat op de website van Leudal Energie. Deze actie geldt voor aanmeldingen vanaf 1 maart tot 31 december 2021.

• Heb je na vermindering van je totale levering nog een restant teruglevering over, dan noemen we dit je netto teruglevering.

**U kunt zelf een of meerdere goede doelen aandragen

• Het prijsplafond wordt toegepast ná saldering.

Tot aan de officiële opening van het Windpark de Kookepan ( verwacht eind augustus 2021) doneert Leudal Energie een bedrag van € 25 per nieuwe klant aan de goede doelen pot. Het bestuur stelt de mogelijke goede doelen vast volgens een aantal criteria.

Uit de nieuwe klanten worden drie personen geloot die dan de keuze maken én de uitreiking mogen doen op het openingsfeest van Windpark de Kookepan. Deze actie loopt van 1 maart tot 1 september 2021.

***De laagste energierekening

Wij helpen u met het besparen van energie door middel van een Energiescan van uw woning. Met de maatregelen die wij adviseren gaat u energie besparen en zorgen wij samen voor een blijvende lagere energierekening. De energiescan is voor woningeigenaren en kost normaal € 150. Als u dit jaar nog overstapt krijgt u deze geheel gratis.

Leudal Energie is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk waarvan iedereen in Leudal lid kan worden voor € 10 per jaar: de leden zijn de baas en bepalen waar geld in geïnvesteerd wordt of welke goede initiatieven in Leudal ondersteund worden.

Leudal Energie wekt groene energie op met windmolens en zonnepanelen en levert die stroom weer aan de klanten in Leudal. Bovendien ondersteunen we onze leden, klanten en burgers in Leudal met het besparen van energie. Zo zorgen we samen voor een zo laag mogelijke energierekening.

- Wij zijn zelf baas over onze energievoorziening en elke burger kan als lid van de coöperatie meebeslissen.

Ook heeft de coöperatie regelmatig voordeeltjes en interessante nieuwtjes voor haar leden.

Wilt u zich aansluiten als lid en of klant worden?

Ga naar onze website www.leudalenergie.nl en meldt u aan. Wij zijn er voor iedereen in Leudal.

KIES NU VOOR STROOM VAN HIER!
KOOP LOKAAL!
www.leuda
€ 50 shop-tegoed inLeudal Kies nu voor stroom van hier! www.leudalenergie.nl
T. 0475 82 03 33 • Markt 6, 6088 BP Roggel • www.leudalenergie.nl
In 2023 is het prijsplafond ingegaan. Waarom zou u nu niet overstappen naar Leudal Energie?

ALZHEIMER CAFÉ LEUDAL IS TIEN JAAR NA DE OPRICHTING

NOG ALTIJD SPRINGLEVEND

Hallo Magazine, destijds nog Hallo Leudal geheten, wijdde in het septembernummer van 2012 een uitgebreid artikel aan het startende Alzheimer Café Leudal waarin de opzet en de organisatie van het Alzheimer Café uitvoerig belicht werden. Alzheimer Café Leudal is ruim tien jaar na de start nog altijd springlevend. Björn Maessen, Frits Beijnsberger, Anny Koolen, Petra Geenen, Ellen op ’t Roodt en Anouk Cluitmans waren volgens het artikel uit 2012 de mannen en vrouwen van het eerste uur. Zij zijn, op Ellen op ’t Roodt na, anno 2023 niet meer bij het Alzheimer café betrokken.

elkaar kunnen ontmoeten. De bezoekers, vaak mensen met dementie en hun naasten maar ook professionals, krijgen tijdens een bijeenkomst informatie over dementie. Ideeën en ervaringen kunnen uitgewisseld worden. Daarnaast biedt een Alzheimer Café ook gezelligheid. De maandelijkse avond van Alzheimer Café Leudal die gewoonlijk door 40 à 50 personen wordt bezocht, eindigt altijd met een muzikale bijdrage.

Taboesfeer

Marja Pijpers: “We moeten ons realiseren dat we vroeg of laat in ons leven met dementie te maken krijgen. Je kunt er zelf door getroffen worden, of een van je naasten of mensen uit je omgeving. Daarom moeten we dementie niet wegstoppen maar er gewoon over praten. Dementie moet uit de taboesfeer. Een Alzheimer Café kan daar een belangrijke rol in spelen. “Iedere maand, op de zomermaanden na, organiseren wij een bijeenkomst,” vertelt Yvonne van Zutphen. Iedere bijeenkomst heeft een inspirerend, informatief en soms confronterend thema.

De kracht van samen

Een week voor de carnaval vierden wij in Heythuysen onze vastelaovendsviering. Vier verenigingen van de Heidebuurt, de Maxet, uit Leveroy en Heythuysen participeren aan deze bonte gebedsviering. Het is altijd een mooie viering met een lach en een traan.

De traan was dit jaar indrukwekkend aanwezig in de vorm van een uit Syrië gevlucht stel die al een tijd hier wonen. Hun familie leeft in het door de aardbeving getroffen gebied rond Aleppo, Noord-Syrië. Zij verloren alles. Huis, kleding, noem het maar op. En ze leven in een onveilige omgeving onder rebellen.

Kortom ze worden geconfronteerd met een onmenselijke situatie. Een betrokken persoon belde mij op of we niet iets voor hun familie zouden kunnen betekenen. Een idee werd daardoor in mij geboren. Ik belde het stel en vroeg of zij onze gast wilde zijn bij de viering. Zij kwamen. Bij de preek nodigde ik hen uit en zij getuigden via mijn woorden. Er werd besloten om de collecte voor hun dierbaren te houden. Het resultaat was dat de aanwezigen een collecte van € 836,00 bijeenbrachten. Om trots op te zijn. De kracht van samen!

Anderen en eveneens gedreven vrijwilligers waaronder Marja Pijpers en Yvonne van Zutphen, hebben hun taak overgenomen. Hallo Magazine ging met hen in gesprek over deze maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden. Tijdens het Alzheimer café kunnen bezoekers in een ontspannen sfeer, in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. Het woordje Café verwijst dan ook nadrukkelijk naar de laagdrempeligheid van de bijeenkomsten. Vanaf de start in 2012 is Alzheimer Café Leudal te gast bij Zorgcentrum Beek & Bos in Heythuysen.

Kroegbaas

Marja Pijpers en Yvonne van Zutphen zijn al pakweg zeven jaar als vrijwilliger bij Alzheimer Café Leudal betrokken. Met de andere leden van de ‘werkgroep inhoud’ tekenen zij voor het programma van de tien bijeenkomsten die ieder jaar worden gehouden. Yvonne van Zutphen is tevens kroegbaas van het café, want zo wordt de gespreksleider in het Alzheimer Café jargon genoemd.

Waarom zijn jullie vrijwilliger bij het Alzheimer Café?

Yvonne van Zutphen: “Ik vind het belangrijk dat je een steentje bijdraagt in de maatschappij. Als verpleegkundig specialist werk ik dagelijks met mensen met dementie en dus was het Alzheimer Café een logische keuze voor mij.” De reden waarom Marja Pijpers vrijwilligster is geworden is van een heel persoonlijke aard: “Mijn moeder is in 2006 overleden aan de gevolgen van vasculaire dementie. Mijn vader in 2005 aan uitputting en verdriet door de zorgen om mijn moeder. Wij hun kinderen, begrepen niet zo veel van deze ziekte, met name omdat mijn moeder ook goede momenten had, vooral als er hulpverleners kwamen. Heel onzeker, machteloos en verdrietig voelde ik mij in die lange periode vooraf aan de opname in een verpleeghuis. Ik ben me gaan verdiepen in dementie en heb de opleiding miMakkus gedaan, waar je o.a. communicatie technieken leert bij dementie. Toen ik stopte met werken was het voor mij logisch om vrijwilligerswerk bij het Alzheimer Café te gaan doen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.”

Wat is de taak van de kroegbaas is het Alzheimer café?

Volgens Yvonne van Zutphen fungeert de kroegbaas als gespreksleider en in deze rol probeert zij met de sprekers en bezoekers een dialoog op gang te brengen over allerlei onderwerpen die te maken hebben met dementie. “Ik probeert een open sfeer te creëren waarin er voor iedereen ruimte is om zijn/haar ervaringen te delen,” zegt Yvonne.

250 Alzheimer Cafés met het zelfde concept Het concept van het Alzheimer Café is volgens Marja Pijpers en Yvonne van Zutphen in alle 250 Alzheimer Cafés in Nederland gelijk. Het zijn laagdrempelige informele bijeenkomsten waar lotgenoten

Op 28 februari schenken we speciaal aandacht aan ‘zorgmogelijkheden’ en op 28 maart staat het thema ‘intimiteit en seksualiteit’ centraal. Op 25 april komt het thema ‘probleem gedrag’ aan de orde en op 23 mei besteden we aandacht aan de ‘Wet Zorg en Dwang’. We eindigen het seizoen met een avond waarop de ‘activiteiten van de gemeente Leudal in het kader van dementie’ besproken gaan worden. Een heel gevarieerd programma dus.”

Intimiteit en seksualiteit

Is er in tien jaar Alzheimer Café qua onderwerpen veel veranderd?

Yvonne van Zutphen: “Een onderwerp als intimiteit en seksualiteit zouden we tien jaar geleden niet hebben opgenomen in ons programma. Nu doen we dat wel omdat de negatieve impact van dementie op zowel seksualiteit alsook intimiteit een veel voorkomend probleem is waarbij de gevolgen voor de onderlinge relatie groot kunnen zijn. Vanuit de praktijk heb ik ervaren dat mensen het heel fijn vinden als hierover gesproken wordt. Ook in de spreekkamer krijgt dit onderwerp nog onvoldoende aandacht. We willen het wat meer uit de taboesfeer halen.”

WELKOM

Iedereen die met dementie te maken heeft is welkom in het Alzheimer Café Leudal dat gehouden wordt op elke vierde dinsdag van de maand, behalve in juli en augustus. Een bijeenkomst die op een feestdag valt wordt verschoven. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 en eindigt om 21.30. De toegang is gratis, koffie en thee zijn gratis en voor de overige consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd en nieuwe vrijwilligers bij Alzheimer Café Leudal zijn altijd van harte welkom. Contactadres ACL: alzheimercafeleudal@gmail.com

Dat vraagt investeren, communiceren en elkaar de ruimte geven om mens te zijn

Ondertussen bevinden we ons in de jaarlijkse vastentijd. Omzien naar elkaar. Je wat ontzeggen voor een ander. De ander in het gezicht kijken en zien staan. Het gelaat van de ander is een vraag aan mij, zo peinsde de grote filosoof Emmanuel Levinas. Het gelaat van de mens die ik tegenkom op de weg van mijn leven is een vraag aan mij. Een schreeuw om aandacht, om een luisterend oor. Een levende bede om vergeving, een oproep tot genegenheid.

Genegenheid door middel van barmhartigheid en liefde. Juist dat laatste is zo intens belangrijk. Liefde is de smaakmaker van het leven. Het is de ander die je leven verrijkt. Dat vraagt investeren, communiceren en elkaar de ruimte geven om mens te zijn. En als er fouten gemaakt zijn, je in een figuurlijke aardbeving bent terecht gekomen waar alles rammelt, heb geduld met elkaar en laat elkaar niet vallen. Liefde is nooit vanzelfsprekend en vraagt veel.

Soms kom je te laat erachter wat de prijs is geweest voor de ander. Wees dan nederig, en probeer de liefde te herstellen. Want zonder deze krachtbron zijn we geen mens!

Marcus VanKan

Marcus VanKan is pastoor van cluster Tabor (Heythuysen, Leveroy, Baexem, Kelpen-Oler Grathem) Zijn vrije tijd wordt opgeslokt door zijn hond en trouwe metgezel, de Spaniël Columbo, maar ook zijn grote passie Klazoloog. Veel kennis en ruim 600 voorwerpen van de goedheiligman zijn het gevolg. De geestelijke valt ook op door de vele initiatieven die hij ontplooit ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog en door zijn warme contacten met de oud-strijders.

HALLO MAGA ZINE 23
COLUMN
Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl
Links Yvonne van Zutphen en rechts Marja Pijpers. Foto: Leon Verhees.