HALLO Magazine 4 voor mei nieuw

Page 1

GEMEENTE LEUDAL Gemeente nieuws ackto anc1ng eel
backtogeelen.nl
de deur:
ZATERDAG 27 MEI 2023 KERMIS HAELEN 26 - 30 mei BURGERINITIATIEF ‘Eten bij Opa en Oma’ INGEZONDEN BRIEF Nieuwe hondenspeelweide “Achter Belle-Naad” ROSEMARIE NEUEN Stil zwerfvuil Carel Kusters en Stephanie Veugen
BIJZONDERE MENSEN Portret van: Elly Verstappen EEN WARM WELKOM IN DE REGIO Bezoek ook HALLO Magazine Online.nl MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL NEDERWEERT LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK UITGAVE 4 | MAANDMAGAZINE VOOR MEI 2023
tickets:
voorverkoop: €12,aan
€15,-
GEWONE,

DE REGIO VOOR VOORDEUREN.

oude voordeur voor een nieuwe Hörmann voordeur. De perfecte combinatie van veilig en een upgrade van de woning en een verbetering van uw wooncomfort.

metalen deurblad, een zeer hoge isolatiewaarde en er is ruime keuze in modellen en kleuren. acties met Thermo Safe voordeuren en Thermo 65 voordeuren.

THERMO 65 mm werkdag

HÖRMANN VOORDEUR THERMO SAFE

- Triple beglazing

VAN BERKEL DEUREN MET VESTIGINGEN IN CUIJK EN HAELEN. DÉ SPECIALIST IN DE REGIO VOOR VOORDEUREN.

- Aluminium deurblad

- Hoge warmte-isolatie

- RC 3 veiligheid

Steeds meer mensen vervangen hun oude voordeur voor een nieuwe Hörmann voordeur. De perfecte combinatie van veilig en duurzaam. Een nieuwe voordeur is een upgrade van de woning en een verbetering van uw wooncomfort.

- Actiematen tot 1250 x 2250 mm

Onze voordeuren hebben een metalen deurblad, een zeer hoge isolatiewaarde en er is ruime keuze in modellen en kleuren. Tot 30 juni 2023 hebben we speciale acties met Thermo Safe voordeuren en Thermo 65 voordeuren.

HÖRMANN VOORDEUR THERMO 65

- Triple beglazing

- Stalen deurblad

- Hoge warmte-isolatie

- RC 2 veiligheid

- Actiematen tot 1250 x 2250 mm

3.499,-

Inclusief:

• Inmeten

Dorpel Binnen- en buitenafwerking

• Dé- en montage in één werkdag

ALL-IN ACTIEPRIJS: € 3.499,-

Inclusief:

Inmeten

Dorpel

HÖRMANN VOORDEUR THERMO SAFE

Binnen- en buitenafwerking

- Triple beglazing

- Aluminium deurblad

Dé- en montage in één werkdag

- Hoge warmte-isolatie

- RC 3 veiligheid

- Actiematen tot 1250 x 2250 mm

ALL-IN ACTIEPRIJS: € 4.499,-

Inclusief:

• Inmeten

Dorpel

• Binnen- en buitenafwerking

• Dé- en montage in één werkdag

ALL-IN ACTIEPRIJS: € 4.499,-

“ MAG IK BINNENKORT BIJ U EEN NIEUWE VOORDEUR MONTEREN? ”

AB Nunhem

T 0475 400224 www.vanberkeldeuren.nl

MONTAGE- EN SERVICEDIENST

KACHELHOUT EIKEN - BERKEN - KERSEN BEL VOOR INFO: PETER STASSEN 06 - 22 48 15 03 NA 18:00 UUR BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. | Houtsberg 16 Tel.(0495) 651 450 | info@heynenbmh.nl BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. Houtsberg 16 info@heynenbmh.nl • BUITENVERLICHTING • HANG EN SLUITWERK • DEURBEVEILIGING Tel 0495 651450 BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. Houtsberg 16 Tel.(0495) 651 450 info@heynenbmh.nl We helpen u graag met Kasten op maat, diverse vloeren, wand- en plafondpanelen, Deuren en deurkrukken en diverse soorten verf. Maak van je HUIS EEN THUIS INBRAAKPREVENTIE: HOGEDRUKREINIGERS, GRASMAAIERS, VERF, POTGROND & TUINGEREEDSCHAP TUIN OP ORDE: Van Berkel Deuren
Lange Beijerd
5431
T 0485
info@vanberkeldeuren.nl Van Berkel Deuren B.V. Napoleonsweg 132 6083 AB Nunhem T 0475 400224 www.vanberkeldeuren.nl VOOR NIEUWBOUW EN RENOVATIE EIGEN MONTAGE- EN SERVICEDIENST
VESTIGINGEN IN CUIJK EN HAELEN.
B.V.
3
NR Cuijk
361121
DEUREN MET
“ MAG IK BINNENKORT NIEUWE VOORDEUR Van Berkel Deuren B.V. Lange Beijerd 3 5431 NR Cuijk T 0485 361121 info@vanberkeldeuren.nl Van Berkel Deuren B.V. Napoleonsweg 132 6083
VOOR NIEUWBOUW EN RENOVATIE
EIGEN

HALLO Magazine.

Uitgave vanaf 26 april 2023

In deze uitgave onder andere:

• Column oa. Rosemarie Neuen

• Actueel

• HALLO Achternaam

• Vacature’s

• Gemeente Nieuws Leudal

• Hallo Historie

HALLO Magazine en HALLO Magazine Online.nl wordt voor u gemaakt door:

Verantwoordelijke uitgevers: Koos en Anja Baats Vossen

Advertenties: HALLO@aqua-media.nl

Redactie: redactie@aqua-media.nl

Redactie:

Quirien van Haelen, John Hölsgens, Leon Moonen, Pieter Knippenberg, Ben Ubachs, Frits Criens, Karin van der Plas, Robert Martens, Werner Bloemers, Rosemarie Neuen, Pastoor Marcus VanKan, Gerrit Tacken.

DTP & Design:

Alexandra Schaeken / Appeltje-A

Fotografie: Aqua Media Adviseurs

Verspreiding: Aqua Media Verspreiding Aanmelden als bezorger of voor bezorgklachten kunt u contact opnemen met: bezorging@aqua-media.nl o.v.v. aanmelding als bezorger of bezorgklachten.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel HALLO MAGAZINE met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

HALLO MAGAZINE verschijnt maandelijks in een oplage van ruim 30.000 ex. HALLO Magazine wordt huis aan huis verspreid in Leudal, Nederweert, Maasgouw (Beegden, Heel, Panheel Wessem en Thorn)

Ook gratis mee te nemen op ruim 120 meeneemadressen

HALLO Magazine en HALLO Online.nl zijn een uitgave van

Schoolplein van de revolutie

Als u over tien jaar van Leeuwen naar Buggenum fietst, komt u na een tijdje langs de basisschool aan de Berikstraat 11. U zult kinderen met rode wangen zien spelen op het plein. Uw oog zal vallen op het bord dat prominent op het schoolplein staat. ‘Plein van de revolutie’. Dat bord herinnert u weer aan de Buggenumse lente van 2023. De revolutie die eigenlijk al een half jaar eerder begon met een coupe. De schoolstrijd werd in het voorjaar gewonnen door Buggenumse ouders later leidde dit verzet zelfs nationaal tot grote veranderingen in kleine dorpskernen! Ik neem u even mee terug naar het voorjaar van 2023.

Nadat Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier (SPOLT) in 2021 bekend maakte dat de basisscholen in Buggenum, Heibloem en Kelpen-Oler zouden worden gesloten, ontstond er in de kleine kernen de nodige oproer. Zeker omdat het allemaal nogal halsoverkop kwam en met weinig invoelend vermogen gebracht werd. De basisschool in Buggenum zou al in augustus 2022 sluiten hoewel de leerlingenaantallen daar nog geen echte aanleiding toe gaven. Mede dankzij veel betrokken ouders, oplettende politici en een wethouder met een kleinekernenbril werd er naar andere stichtingen gezocht die wel bereid waren waartoe SPOLT niet bereid was, de scholen in de kleine kernen open houden.

van het platteland grotendeels genegeerd hebben, werden bij de provinciale verkiezingen afgestraft. Ze luisterden niet, maar waren vooral met hun eigen werkelijkheid bezig. De kleine kern Buggenum rekent ook af, maar dan niet met de politiek maar met een schoolbestuur dat geen oog had voor de wensen van de kleine kernen, niet luisterde en z’n eigen dromen droomde.

Het kan er alleen maar op uitdraaien dat de school snel open gaat en de Buggenumse kinderen weer in Buggenum onderwijs kunnen volgen. Ondertussen snappen ze in Buggenum ook wel dat ze de tijd precies mee hebben en zullen ze verder gaan. Maar nu met de steun van de ouders van nieuwe vriendjes en vriendinnetjes uit Kelpen-Oler, waar ze de kleine kernenproblematiek als de beste kennen.

Uw oog zal vallen op het bord dat prominent op het schoolplein staat. ‘Plein van de revolutie’

In Heibloem werd een stichting gevonden en in februari 2022 bleek Schoolbestuur Akkoord! bereid de basisschool in KelpenOler over te nemen. Op die manier kreeg de gemeente Leudal meteen de eerste openbare school. Ook was Akkoord! bereid de school in Buggenum over te nemen als SPOLT die zou sluiten. Dat was voor SPOLT aanleiding om te gaan twijfelen aan wat de stichting anderhalf jaar uitdroeg en in april 2022 besloot SPOLT de Buggenumse basisisschool in elk geval tot 2026 open te houden. SPOLT vroeg trouwens gelijktijdig met die aankondiging nog om een flinke zak geld van de gemeente Leudal. Eind goed al goed zou je zeggen, maar erg van harte leek het voor de buitenwereld niet te gaan. De stichting die al had aangegeven de school te willen sluiten hield hem nu toch maar open.

Dat het ook niet echt allemaal heel lekker gegaan was, bleek wel toen in december 2022 ouders 35 kinderen van school haalden en die op de openbare basisschool in Kelpen-Oler van Stichting Akkoord! plaatsten met de hoop dat de Buggenumse basisschool dan alsnog zou worden overgedragen aan die stichting. Een unieke schoolcoup die elke voorpagina in Nederland had moeten halen. De basisschool in Buggenum moest sluiten en de overige kinderen gingen naar andere scholen in de buurt. Met de hoop natuurlijk dat de school snel door Akkoord! zou worden overgenomen. Helaas is dat nog niet gebeurd, want de bestuurder wil daar geenszins aan meewerken. Omdat de relatie tussen een groot deel van de ouders en SPOLT nogal verstoord is, heeft de lokale politiek met één stem aan de minister gevraagd om zich met de kwestie te bemoeien en z’n steun uit te spreken.

0475 - 85 49 90

HALLO@aqua-media.nl redactie@aqua-media.nl www.aqua-media.nl

Het bestuur van SPOLT stelde naar aanleiding van de brief naar de minister een veelzeggende factsheet op om haar gelijk feitelijk aan te tonen. In de landelijke politiek was er bij de provinciale verkiezingen iets soortgelijks aan de hand. De Haagse bestuurders met hun feitelijke gelijk die jarenlang de bewoners

Quirien van Haelen

Het eerstvolgende wordt een busrevolutie! Gewoon een paar dagen de Napoleonsbaan dicht en dan lukt het vast om een halte in het dorp te krijgen. Als dat niet genoeg is zijn ze in Buggenum creatief zat om andere dingen te bedenken om Arriva over de streep te krijgen. Zie ik daar een gierton voor het Rabobankkantoor in Heythuysen staan? Misschien komt er dan toch wel een pinautomaat bij de kerk. En die fietsbrug tussen Buggenum en Leeuwen die al een halve eeuw als belofte in de lucht hangt, gaan ze ook voor mekaar krijgen. Het zal Buggenum voor de wind gaan, ik weet het zeker.

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer schrijft hij columns voor dit blad, vaak met een humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.

HALLO MAGA ZINE 3
COLOFON COLUMN ackto anc1ng eel Bezoek ook HALLO Magazine Online.nl
media verspreiding Mail dan naar: bezorging@aqua-media.nl Of bel of app naar 06 51 88 90 76 LEUDAL NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK WIJ BIEDEN: - Mooie vergoeding - Snelle betaling - Bezorging ruim! Namelijk van woensdag t/m zaterdag - 1 x in de maand BEN JIJ BEZORGER OF WIL JIJ BEZORGER WORDEN VAN HALLO MAGAZINE?

Onderhoud aan gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels, geisers of gaskachels mag na 1 april 2023 alleen nog maar uitgevoerd worden door gecerti ceerde bedrijven met een CO-vrij-certi caat. We zijn verheugd u te melden, dat we dit certi caat hebben behaald.

“Kiek neet achterom en gangk mit gooje mood rechtdoor”

Peter Schreursweg 46 | 6081 NX Haelen

T 0475 59 30 96 | info@bootshaelen.nl

www.bootshaelen.nl

Wae wille eederein bedanke, dae d’r woor in zien laeve en biej ut aafsjied van Jan

Boots

De hoeveelheid kaarte, werme reacties en leefdjevolle verhaole höbbe biej os väöl gedaon.

Dank auch väör de gulle giften väör de nierstichting.

Ut maaktj det väör os nao deze moeielikke tied ut werme geveul blieft.

Barbara Boots-Hillen, kinjer en kleinkinjer

Elly Verstappen-Cranen uit Heythuysen

In deze serie zetten we gewone bijzondere mensen in het zonnetje. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom? In deze eerste aflevering leren we vrijwilligster Elly Verstappen-Cranen (1948) uit Heythuysen kennen. Haar lijst van vrijwilligerswerk is imposant en schier oneindig.

de kerk en was bij de laatste verkiezingen lid van het stembureau. Elly is ook nog eens lid van een aantal verenigingen waarvan zij als haar agenda het toelaat, alle activiteiten bijwoont. Is ze met al haar bezigheden wel ooit thuis?

“Koken, daar heb ik nu echt geen zin in”

Elly Verstappen: “Overdag zul je mij thuis niet snel aantreffen, ik ben bijna altijd weg. Dat kun je ook wel zien aan mijn tuin want daar heb ik te weinig tijd voor. Werken in de tuin deed mijn man Ger altijd, hij is een jaar geleden overleden maar gelukkig springt onze zoon Ron geregeld bij. Toen Ger nog leefde was ik eigenlijk ook altijd op pad daar is na zijn overlijden niets in veranderd. Ger kookte ook altijd.

mijn leven, daar kies ik bewust voor en dat moeten ze mij niet afnemen. Ik krijg er trouwens ook veel waardering voor terug en dat doet mij goed. Ik weet dat er mensen zijn die voor minder een lintje krijgen en dat zal ook best verdiend zijn. Daar doe ik het echter niet voor. Ik blijf ook liever op de achtergrond en sta niet zo graag in de belangstelling.

Ik hoop dat ik dit leven nog lang kan leiden maar de leeftijd brengt natuurlijk ook bij mij wat ongemakken en pijntjes met zich mee. Ik heb vandaag bij Sint Charles heel veel moeten lopen en dat voel ik. Geloof mij, ’s avonds heb ik het wel gehad en lig ik in de regel vroeg in bed. Als mij iets gevraagd wordt, kan ik moeilijk nee zeggen.

Wanneer Elly Verstappen gevraagd wordt naar haar vrijwillige bezigheden volgt er een lange opsomming. Elly zet zich vrijwillig in bij zorgcentra van Het land van Horne als Sint Elisabeth in Haelen en Sint Charles in Heythuysen. Bij Sint Elisabeth bezoekt ze wekelijks oud-plaatsgenoten waaronder de bijna 101-jarige Mevrouw van Buggenum die onlangs nog door de Volkskrant geportretteerd werd. Ook Bij Sint Charles is Elly actief. Op zondagmorgen verzorgt ze daar geregeld het ontbijtbuffet en op dinsdagmiddagen begeleidt ze de kien-activiteit voor de bewoners. Ook brengt ze bewoners die dat niet zelfstandig kunnen naar de kapster en de manicure.

Voor de welzijnsorganisatie Synthese en ook voor de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem doet ze individueel huisbezoek en of dat nog niet genoeg is bemant Elly geregeld op zondagmiddagen de balie van het Bezoekerscentrum in het Leudal. Ze is sleutelbeheerder van de Sint Antoniuskapel, poetst met andere vrijwilligers een paar keer per jaar het koperwerk van

Tot mijn pensioen had ik een fulltime administratieve baan en wanneer ik thuis kwam stond het eten klaar. Dat is daarna altijd zo gebleven Koken heb ik dus eigenlijk nooit gedaan en dat doe ik nog altijd niet, daar heb ik echt geen zin in”, zegt Elly gedecideerd. En passant merkt ze op dat haar opsomming in het begin van ons gesprek niet compleet was want ze verricht ook al jaren vrijwilligers werk voor Speravi, een organisatie voor gehandicapte mensen.

“Ik wil iets betekenen voor anderen en ik ben graag onder de mensen”

“Ja waarom leef ik mijn leven op deze manier? Ik ben gewoon heel graag met mensen bezig en wil altijd onder de mensen zijn. Door mijn vrijwilligerswerk kan ik iets voor mensen betekenen en dat maakt mij gelukkig. Dit is

Ik ben ook eigenlijk altijd beschikbaar. Op vakantie gaan boeit mij al helemaal niet. Nooit gedaan zelfs, ook niet toen Ger nog leefde. Laat mij maar lekker mijn gang gaan en lekker slapen in mijn eigen bed. Dat voelt voor mij het beste”, aldus een nog altijd energieke Elly Verstappen-Cranen .

Kent u vrijwilligers als Elly Verstappen die wij voor deze rubriek zouden kunnen portretteren? Laat het ons aub weten via redactie@aqua-media.nl

Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo magazine en Hallo Magazine Online.nl

HALLO ACHTERNAAM!

POSTCARD

groetjes!

From:

Ome Ton

to:

Familie van der Kop Hoofdstraat 1 Limburgia

CRIJN CRIJNSZ WOONDE OP DE KOP

WAAR KOMT DE NAAM ‘VAN DER KOP’ VANDAAN?

In de rubriek HALLO ACHTERNAAM! gaan we in op de betekenis van in Limburg voorkomende achternamen. Deze maand staat de naam van der Kop centraal. Varianten van deze naam zijn van de Kop, van de Cop of van der Cop. In de gemeente Leudal steekt het aantal mensen met de familienaam van der Kop met kop en schouders uit boven de aantallen in andere gemeenten in ons land. Dat doet vermoeden dat de familie van der Kop haar wortels in Limburg heeft.

Volgens Ton van der Kop, zoon van Jan van der Kop die aan de Dorpstraat in Heythuysen tientallen jaren lang een schoenenzaak dreef, is dat toch echt niet het geval. De inmiddels overleden Ton van der Kop ontdekte dat de oorsprong van zijn familienaam ons brengt naar het Land van Maas en Waal.

Van der Kop vond door genealogisch onderzoek dat zijn familienaam terug te voeren is op een zekere Crijn Crijnsz die in 1650 woonde op de kop van eiland de Voorne te Dreumel. Daarmee is direct de naam van der Kop verklaard, want Crijn dankte de toevoeging aan zijn naam letterlijk aan zijn plaats van herkomst; de uiterste punt van het eiland; de kop dus. Dreumel is een dorp in het Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal, in Gelderland. Het ligt aan de rivier de Waal tussen de dorpen Wamel en Heerewaarden.

FORT NASSAU

De familie Crijn Crijnz van de(r) Kop woonde vlak bij fort Nassau, ook wel fort de Voorn genoemd. Dit was een aanzienlijk fort met een eigen kerk, een school en een windkorenmolen. Het fort bestond tot 1672, toen werd het geruïneerd door de Fransen.

In 1729 en 1730 is het eiland door dammen verbonden met het vasteland van Heerewaarden in het zuiden en Dreumel in het noorden. Tegenwoordig heet het voormalige eiland de Kopse Polder. In de familienaam van der Kop en in de naam Kopse Polder leeft de kop van het voormalige eiland Voorne dus nog altijd voort.

Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

HALLO MAGA ZINE 5 GEWONE BIJZONDERE MENSEN
Vrijwilligster Elly Verstappen-Cranen uit Heythuysen Elly roept de kiennummers om Elly roept de kiennummers om Heythuysen 1954: werkplaats firma van der Kop-Timmermans. Aan de werkbank de schoenmakers Piet van der Kop, Lambert Knippenberg en Piet Brummans. Staand: Jan van der Kop.

Zomerbloeiers & meer!

De grootste collectie bloempotten en bakken in de regio tegen actieprijzen

BEVRIJDINGSDAG

U kunt nu ook bij ons terecht

voor een grote collectie:

Vaste planten & heesters

Groentenplanten

Openingstijden:

Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie ook op onze geheel vernieuwde website: www.tuincentrumverhaag.nl

Wintervaste palmbomen 50%korting.

22 t/m 26 mei 2023

WIL JE GENIETEN VAN PRACHTIGE ROUTES DOOR EEN SCHITTEREND NATUURGEBIED, DOE DAN MEE MET DEZE VIERDAAGSE IN MEI, GEORGANISEERD DOOR ATLETIEK LEUDAL. ONZE ROUTEMAKERS HEBBEN WEER ALLERLEI LEUKE PAADJES ONTDEKT EN VERWERKT IN MOOIE WANDELINGEN.

DE BELANGRIJKSTE PUNTEN OP EEN RIJTJE:

- Maandag 22, dinsdag 23, donderdag 25 en vrijdag 26 mei 2023 (woensdag rustdag)

- Maandag t/m donderdag start en nish bij Boscafé De Busjop, Busschopsweg 9 te Heythuysen

- Vrijdag vertrek en aankomst op het plein bij Penders Voetzorg in de kern van Heythuysen

- Start tussen 18.00 en 19.30 uur (12½ km uiterlijk 19.00 uur)

- Afstanden: volledig bewegwijzerde routes van 5, 7½ , 10 of 12½ km

SPECIAAL VOOR DE JEUGD:

Mede dankzij Hermans Makelaars kunnen alle kinderen t/m 12 jaar GRATIS meewandelen, mits zij zich digitaal voorinschrijven voor een weekkaart!

Dat is natuurlijk fantastisch nieuws.

SPONSOREN

Nu ook verkoop van Pokon potgrond en pokonmeststoffen.

Meer informatie over het inschrijven, tarieven, parkeren, loterij, etc. vindt u op onze nieuwe eigen website: www.leudalwandelvierdaagse.nl

LEUDAL WANDELVIERDAAGSE Wandel, ontdek en … geniet!
- HEMELVAART
UUR
- PINKSTEREN OPEN VAN 11.00 - 17.00
Hoogstraat 17 • 6011 RX Ell • Tel. 0495 - 55 12 43 of 06 - 11 41 01 81 • www.tuincentrumverhaag.nl Verhaag
BLOEMEN- EN PLANTENKWEKERIJ VERHAAG
Tegen inlevering van deze advertentie 10% korting op Alstroemeria’s. en Hortensia’s Openingstijden: ma t/m vrij 9.00-18.00 u. zat. 9.00-17.00 u. • Tussen de middag gesloten van 12.00-13.00 u. Hoogstraat 17 • 6011 RX Ell • Tel. 06 11410181 • www.tuin3.nl Bloemen- en Plantenkwekerij
Nog de gehele maand juni Zomerbloeiers AL MEER DAN 60 JAAR EEN VERTROUWD ADRES

HONDENSPEELWEIDE “ACHTER BELLE-NAAD”

Tijdens de vele wandelingen met onze honden in het buitengebied tussen Haelen en Nunhem werd duidelijk dat er een grote behoefte is aan een mogelijkheid om onze honden los te laten lopen én samen te laten spelen en rennen met andere honden.

Dit om de honden de nodige bewegingsvrijheid te geven en daardoor ook de sociale instelling van de honden te bevorderen.

Ook wordt hierdoor de behoefte om de honden los te laten lopen in het Natuurgebied Leudal duidelijk verminderd. Wij, hondenbezitters, zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden om zo’n losloopgebied te kunnen realiseren op een afgebakend terrein dat veilig is voor de honden én de omgeving.

Wij, hondenbezitters, zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden om zo’n losloopgebied te kunnen realiseren op een afgebakend terrein dat veilig is voor de honden én de omgeving.

Wij hebben een prachtig terrein gevonden ter grootte van 20 are, dat uitstekend geschikt is voor ons doel. De eigenaar is graag akkoord, en dat nog wel tegen een gunstige pacht. Op het moment dat u dit stukje leest, zijn de eerste werkzaamheden afgerond en is het terrein volledig omheind. Het terrein is, voor zover mogelijk, volledig opgeruimd en alle doornachtige struiken zijn verwijderd. Middels een ‘sluis’ is het terrein vrij en veilig toegankelijk voor alle honden en hun baasjes. Voor alle duidelijkheid moet erbij gezegd worden dat hondeneigenaren die van het terrein gebruik gaan maken, zelf verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun hond. Ook zal er geen aansprakelijkheid kunnen worden opgeëist van de vrijwilligers die de speelweide opengesteld en in orde gemaakt hebben.

In de komende weken en maanden zal de verdere inrichting van het terrein nog completer gemaakt worden.

De kosten tot nu toe zijn voorgeschoten door de enthousiaste vrijwilligers die op dit moment aan het terrein werken. Donaties zijn hierbij altijd welkom, alle beetjes helpen om dit terrein verder

in te richten én, vanzelfsprekend, ook te onderhouden. Wij rekenen daarbij natuurlijk ook op een bijdrage van de Gemeente Leudal voor deze broodnodige speelinrichting voor honden waar veel vraag naar én behoefte aan is.

Het terrein ligt aan de Kampweg tussen Haelen en Nunhem, tussen nr. 38 en 58. Op nr. 58, op de kruising Kampweg/Kruiskamp lag vroeger een oude boerderij. Die is in 1980 afgebroken en op dezelfde plaats is toen een nieuwe ‘boerenwoning’ gebouwd. De laatste bewoners vóór de afbraak waren twee vrijgezelle broers: Sef en Harieke van Belle-Naad. Belle-Naad was hun grootvader Leonardus (Naad) Hendrix, die werkte als koetsier op kasteel Nunhem.

Aan zijn koets hing een grote bel als waarschuwing voor bijvoorbeeld voetgangers om opzij te gaan. Zo ontstond de naam "Belle-Naad". (bron: Frits van Horne)

Daarom heeft de nieuwe hondenspeelweide de naam “Achter Belle-Naad” gekregen.

Wij weten zeker dat heel veel honden en hun baasjes dit speelterrein graag en vaak zullen gebruiken. Het zal een verrijking zijn voor Natuurgebied Leudal en zijn omgeving.

Voor vragen en/of een donatie kunt u terecht bij: wvoermans@gmail.com

Wil

HALLO MAGA ZINE 7 ZATERDAG 27 MEI 20:00 u. Trefcentrum Aldenghoor, Haelen ackto anc1ng eel Retired The Teddy Bears The Rooftop Beatles Maarten's Vinyl Show Wall of Fame Video en lichtshow Zat. 27-05: Back to Dancing Geelen Zon. 28-05: Café open 10.00-14.00 uur “Kruisen” Ma. 29-05: Gesloten Di. 30-05: Koppelkermis kaarten Woe. 31-05: Kermis darten tickets: backtogeelen.nl | voorverkoop: €12,- | aan de deur: €15,INGEZONDEN BRIEF
In het buitengebied tussen Haelen en Nunhem NIEUWE

We wanjele weer door Häör!’

HORN: Kunstroute

In mei 2022 vond onder een stralend zonnetje de eerste editie plaats van ‘Wanjele door Häör. Dit werd georganiseerd door Ut Galerieke uit Horn. Tijdens deze gezellige wandeling kon het publiek een scala aan kunstobjecten aanschouwen. Horner amateurkunstenaars kregen zo de kans om hun creaties tentoon te stellen aan een groot publiek.

Na de vele positieve reacties op deze eerste kunstwandeling besloot het team van Ut Galerieke om hier een terugkerend evenement van te maken en er meer kunstenaars bij te betrekken. Zo ontstond het concept voor ‘Wanjele door Häör 2023’ ditmaal met medewerking van HAK2.0 en mogelijk gemaakt door het Dorpsoverleg Horn i.s.m. Gemeente Leudal.

Door de toevoeging van HAK2.0 zijn er dit jaar nog meer disciplines te bewonderen. Er zijn naast nieuwe deelnemende kunstenaars ook enkele boeiende locaties toegevoegd. Naast schilderkunst wordt u zoal getrakteerd op geometrische houtbewerking, textiele werkvormen, papierkunsten, beelden van staal en steen, sieraden, glaskunst, zeep, leerbewerking en keramiek.

Pinksterweekend

De tweede editie van ‘Wanjele door Häör zal plaatsvinden in het Pinksterweekend op zondag 28 en maandag 29 mei van 11:00 tot 16:00 uur.

De locaties zijn:

1. St.Martinuskerk, Raadhuisplein 7, 2. De Kiosk, Raadhuisplein, 3. B&B ’t Inj, Beurik 16, 4.Zorgboerderij Casquettenhof, Posthuisweg 8a, 5. Beeldentuin HAK2.0, Rijksweg 15, 6. Tuin Mariet Vermeulen, Statenlaan 8, 7. Serre Annelies Schreurs, Laagveld 1, 8. Tiendschuur bij Kasteel, Kasteelstraat 6

Alle locaties zijn herkenbaar aan een beachvlag die bij de ingang staat. Er kan bij elke locatie worden gestart en ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. De entree is gratis, voor versnaperingen wordt een bescheiden vergoeding gevraagd.

Dankzij de bijdrage van de gemeente Leudal aan dit cultureel evenement, zijn er op verschillende locaties ook leuke activiteiten voor de jeugdige wandelaars.

Onder andere wordt er een fotospeurtocht gehouden, is er een ‘hamertje-tik spel en kan er een eigen kunstwerkje worden gemaakt. Het is de bedoeling dat alle kunstwerkjes worden samengevoegd tot een ‘kunstmozaiek’ dat gedurende de zomermaanden een mooie plek krijgt in ons mooie dorpje. Daarnaast krijgen alle kinderen die meedoen een leuke verrassing.

Repair Café opent deuren in Leveroy

LEVEROY: Kapotte stofzuiger, defect koffiezetapparaat of haperend speelgoed? Uw spullen hoeven niet de prullenbak in maar krijgen een tweede leven. 15 april startte een aantal enthousiaste vrijwilligers met twee rechterhanden een Repair Café in de Pestoeërskoel in Leveroy. Niet alles is te repareren, maar de kans is groot. En nog gratis ook! Al is een vrijwillige bijdrage natuurlijk altijd welkom. Alleen materiaalkosten zijn voor eigen rekening.

Reparatiewerkplaats

Het Repair Café is een reparatiewerkplaats waar inwoners van Leveroy terecht kunnen met kleine elektrische apparaten, speelgoed, kleine meubels, rollators, et cetera. Maar niet alleen voor kapotte apparaten kunt u hier terecht; ook voor het herstellen van kleding kunt u hier gerust binnenlopen. Een prachtig initiatief van vrijwilligers die hiervoor een financiële bijdrage ontvingen uit het leefbaarheidsfonds van de gemeente Nederweert.

Wanneer en waar?

Vanaf nu kunt u elke 3e zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur zonder afspraak binnenlopen in de Pestoeërskoel. De reparateurs zitten klaar voor de reparatie van uw spullen en voor het herstellen van uw kleding.

Jaarlijkse Zonnebloemloterij van start

Foto: via gemeente Nederweert Credits: Nederweert24

HAELEN-NUNHEM: Een samenleving waaraan mensen met een lichamelijke beperking, die nog zelfstandig wonen, volwaardig en onbezorgd kunnen deelnemen. Daar zet de Zonnebloem zich iedere dag voor in. Nu de versoepelingen compleet zijn, kan de afdeling Haelen-Nunhem weer volop activiteiten organiseren voor alle deelnemers. En hiervoor is geld nodig. Met de opbrengst van de jaarlijkse loterij geeft de Zonnebloem mensen met een lichamelijke beperking iets om naar uit te kijken: een vrijwilliger die op bezoek komt, samen een dagje uit of een mooie vakantie. Mensen die meespelen met de loterij maken kans op mooie prijzen. Een loterij met uitkijkgarantie dus!

De afdeling Zonnebloemafdeling Haelen-Nunhem zal vanaf maandag 8 mei t/m woensdag 17 mei langs de deuren gaan met de lotenboekjes. Voor € 3,- koopt u een lot en maakt u lokale activiteiten mede mogelijk. Bovendien steunt u de landelijke projecten van de Zonnebloem. Die zorgen er o.a. voor dat de Zonnebloem rolstoelauto en rolstoelfietsen te huur zijn en dat musea, attractieparken, theaters en voetbalstadions toegankelijker worden voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Contactloos loten kopen

Ook dit jaar kan weer met het envelopje besteld worden, dat de verkoper bij u zal achter laten als u niet thuis bent, u kunt ook contactloos betalen door de aangeboden QR-code, die de verkoper bij zich heeft, te scannen met uw mobiele telefoon. Uiteraard kunt u ook nog gewoon contant betalen.

Mooie prijzenpot

Met uw deelname aan de loterij maakt u kans op een prijs uit het uitgebreide prijzenpakket. Er zijn geldprijzen te winnen, met een hoofdprijs van maar liefst 15.000 euro. Daarnaast zijn er meerdere geldprijzen van duizenden euro’s, als ook vele prijzen in natura, zoals e-bikes, een vakantie in eigen land of een leuk dagje uit. Kijk voor alle prijzen op: zonnebloem. nl/loterij/prijzenpakket. De trekking vindt plaats op 9 oktober 2023. Mensen die hun loten online registreren ontvangen automatisch bericht over de uitslag.

HALLO MAGA ZINE 8 travelcounsellors.nl/marianne.loijen 06 5311 2242
Toni Le Comte Rabe Sommerman Gollehauq Eugen Klein HV.Society Roberto Sarto Faber Woman Stationsstraat 18a, Heythuysen Tel. 0475 - 49 72 93 OPENINGSTIJDEN: di - vrij 10.00 -17.00 - zat 10.00 -16.00 - ma gesloten Gun mooiejezelfmode De nieuwe voorjaars / zomercollectie is binnen

HALLO HISTORIE

MARIAKAPEL VAN LORETO IN THORN BESTAAT DIT JAAR 350 JAAR

De meimaand is de lentemaand bij uitstek. De ‘beruchte R’ is uit de maand, het nieuwe leven toont zich weer uitbundig en op een enkele uitzonderlijke dag na is de echte kou uit de lucht. De natuur ontwaakt, vogels fluiten en volgens een oude volkswijsheid mogen na de ijsheiligen – de periode tussen 11 mei en 15 mei – de zomerbloeiers weer in de volle grond.

Maar voor de katholieke Mariavereerders is mei vooral de Mariamaand. De katholieke kerk heeft de heilige maagd Maria ruimschoots bedeeld met feestdagen maar toch springt de meimaand er voor de echte Mariavereerder bovenuit.

Waarom uitgerekend de meimaand aan Maria is gewijd, is niet met zekerheid te zeggen. Geschiedkundigen denken dat de naam mei is afgeleid van de Griekse godin Maia, de naam die oorspronkelijk ‘moeder’ betekende. Ook de oude Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin. In de middeleeuwen ontstond vanuit Italië het gebruik om de maand mei aan Maria, de Moeder van Gods zoon te wijden. De betekenis van het Griekse Maia past immers perfect bij Maria, die bij veel mensen als hemelse moeder van Jezus, de zoon van God hoog in aanzien staat. Of dit de ware reden is om de meimaand als Mariamand te duiden zal wel altijd een vraagteken blijven. Feit blijft dat in de meimaand de Mariaverering hoogtij viert. Vooral de plaatsen waar Maria om welke reden dan ook toch al wordt vereerd, kunnen in de meimaand rekenen op extra toeloop.

vorstin Maria Cunegonda van Saxen, de kerkelijke goederen waaronder de kapel aan kanunnik Jan Reinier Broeckmeulen zodat het niet meer als kerkelijk bezit aangemerkt kon worden. Het privébezit werd door de Fransen gerespecteerd. Omdat de Fransen destijds de kerk en het katholieke geloof verboden duurde het tot 1801 voordat de kapel weer voor de katholieke eredienst in gebruik kon worden genomen. De toeloop van gelovigen groeide daarna zo snel dat Kanunnik Jan Renier Broeckmeulen in 1811 besloot om de kapel uit te breiden. Zo ontstond het achterste en hoogste gedeelte van de kapel. Na het overlijden van kanunnik Broekmeulen in 1822, werd de parochie van de H. Michaël te Thorn eigenaar van de kapel met bijbehorend Kapelhuis en de omringende gronden. Dat is zo gebleven tot de dag van vandaag.

Modertaal

Veiligheid

Ik zag twee beren, broodjes smeren. Dees ónsjöljige wäörd höbbe we as kindj allemaol gezónge. Mer in Italië is die ónsjöldj verdwene en höbbe die wäörd eine nötte biesjmaak gekrege. We weite óngertösse waat het belègk kan zeen op de bruedjes van die Italiaanse baere. Vers miensevleis. Det klinktj hel, mer is realiteit. In Noordoost-Italië zeen in 1996 wilj baere oetgezatte. Vanaaf det moment waas het wachte op het iërste mienselike sjlachtoffers van dit roufdeer. Want baere zeen waal laevesgeviërlik, mer ouch besjermdj. Ze kinne vrie häöre gank gaon en pakke waat ze wille: biëst of miens. In Italië höbbe baere al flink get zjwaor gewóndje sjlachtoffers gemaaktj.

Sommige natuurkinners wille ós wiesmake det baere eigelik óngevierlik zeen. As d’r get fout geit tösse miens en baer, is de miens altied zelf de sjöldj van ziene ozel: haaj hae mer weg mótte blieve oet het territorium van de baer. ‘Zjwets van Nel’, zooj mien vader gezagdj höbbe. Jaomer genóg waas het de väörige waek in Italië pries. Eine jogger waerdje aangevalle en vermaordj door eine baer. Ouch nog in ein populair vakantiegebied.

Een van die plaatsen is de Kapel Onder de Linden in Thorn. Voor deze Mariakapel is dit jaar een bijzonder jaar want het is dit jaar precies 350 jaar geleden dat de adellijke kanunnikes van het stift Thorn, Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim het initiatief nam voor de bouw van de Mariakapel aan de rand van Thorn. De bouw van de kapel onder leiding van de Roermondse bouwmeester Willem Boyens begon in 1673 en is op 8 september 1674, de geboortedag van Maria, in gebruik is genomen.

Het laagste deel van het gebouw is gebouwd naar een kopie van de ‘Santa Casa’ van Loreto in Italië. Volgens de overlevering zou de Santa Casa van Loreto het geboortehuis zijn van Maria en het huis zijn waar Maria van Nazareth de boodschap van de engelen ontving dat zij de Moeder van God’s zoon zou worden en waar Jezus is opgegroeid. De Santa Casa staat tegenwoordig in de basiliek van het Italiaanse Loreto, de Basilica della Santa Casa en is een van de belangrijkste plaatsen om Maria te eren.

Een legende uit de vijftiende eeuw vertelt dat tijdens een kerkvervolging in de middeleeuwen dit huisje op wonderbaarlijke wijze door engelen vanuit Palestina naar Loreto zou zijn overgebracht. Meer aannemelijk is het verhaal over de oorlog tussen de kruisvaarders en de moslims in 1291. Toen destijds duidelijk werd dat de kruisvaarders in het huidige Israël de strijd tegen de moslims niet konden winnen waren de bewoners bang waren dat de heilige objecten waaronder het huis van Maria verloren zouden gaan. Daarom werd het Heilige Huis, toen al een van de belangrijkste relieken van het christendom, per schip naar het Italiaanse Loreto verscheept.

De Kapel Onder de Linden van Thorn was al die tijd in het bezit van het Stift van Thorn.

Eind 18e eeuw bepaalde de Franse bezetter dat alle kerkelijke goederen voortaan aan de Franse staat zouden toebehoren. Maar nog voordat de Fransen de kans kregen om de kerkelijk goederen in beslag te nemen, verkocht de laatste abdis van het Stift Thorn

In 1898 kreeg de kapel zijn laatste grote aanpassing met de aanbouw van het achterste deel waar nu ook de ingang van de kapel is.

In het komende najaar van 8 t/m 16 september viert de Kapel Onder de Linden dat het precies 350 jaar geleden is dat met de bouw van de Kapel Onder de Linden is gestart. Een speciaal in het leven geroepen stuurgroep bestaande uit pastoordeken Miltenburg van Thorn, Peter Bokken, Francis Keyers en Aggie Coumans-Sniekers bijgestaan door een commissie van zes personen coördineren de feestelijkheden rond dit kroonjaar van de Kapel.

“Tijdens de meinacht van 30 april op 1 mei spelen ensembles van zowel de Koninklijke als de Kerkelijke Harmonie in de Kapel Onder de Linden,” vertelt Stuurgroeplid Peter Bokken. “We weten dat de Kapel Onder de Linden een enorme aantrekkingskracht heeft op de Mariavereerders. In de meimaand is er elke zondagmiddag een Marialof in de kapel en verzorgt Tony Joossen om 14.00 uur en om 16.00 uur rondleidingen bij de kapel.” Informatie over de vieringen in meimaand in de Kapel Onder de Linden Thorn en de festiviteiten van 8 september t/m 16 september is te vinden op www.350jaarkapelonderdelinden.nl.

Tekst: Jan Kessels voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Laote ze in Nederlandj sjtraks ouch baere los in het wildj? Ich bèn bang van waal, want ouch hiej höbbe lang geleje baere róndjgezjworve. Dus bekans zeker wachte baerevrunj het juuste moment aaf väör het roufdeer trök te haole nao oos landj. In het verhaol Van den vos Reinaerde oet de dertiëndje iëw is dudelik wie miense in dae tied äöver hem dachte. As miense Bruun te pakke kriege, waertj de baer óngenadig aafgerammeldj door het gans dörp. Hae haet het d’r waal nao gemaaktj. Fóns Brouns oet Kelpe haet het verhaol prachtig vertaaldj en bewèrktj in het dialect: Reinaert, ‘t verhoeël vanne vos.

Miense in de middeliëwe mochte zich väör häör eige veiligheid nog verwaere taege laevesgeviërlike wolve en baere. Det recht op zelfverdediging is ós aafgenaome. De wolf is al trök en dae höbbe we nog neet zoeë mer weg. Het is dus ein kwestie van gedöldj tot in Nederlandj eine wolf de iërste miens vermaordj.

Laote we baeje det de baer ós besjpaardj blieftj.

Modertaal iedere week op HALLOOnline.nl / www.fritscriens.com

Frits Criens

Frits: stadsdichter van Leudal, publiceert proza, poëzie, light verse en toneel in ABN en dialect. Zijn column Modertaal was bijna een kwart eeuw lang een van de hoogtepunten in Dagblad de Limburger. Ernst en humor zijn twee gelijkwaardige elementen in zijn werk, dat helder is en direct.

HALLO MAGA ZINE 9 COLUMN
Grootschoterweg 105-107 BUDEL-SCHOOT (NL) Tel. 0031 (0)495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl Open: ma: 10-18u • di: gesloten wo/do: 10-18u • vr: 10-20u • za: 10-17u In 95% de goedkoopste!! Persoonlijke service / Deskundig advies Prijs-info niet telefonisch/per e-mail ACTIEPRIJZEN!! STEVENS TELEVISIES LED TV, UHD TV, Curved TV, OLED TV Kijk op onze internetsite! uw (O)led-tv adres! De Televisie Specialist met een verrassend lage prijs! LED TV, 4K/8K TV, QLED TV, OLED TV Samsung, Sony, Philips, LG, Sonos Grootschoterweg 105 BUDEL-SCHOOT (NL) Tel. 0031 (0)495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl Bent u klaar voor de ware liefde? GERDA VOSSEN • BEL: 0495 - 700 212 / 0475 - 202 013 • WWW.RELATIE.NL DE HOOGSTE SLAGINGSKANS MET PERSOONLIJKE BEMIDDELING
UW BEDRIJF PRESENTEREN? hallo@aqua-media.nl 0475 - 85 49 90 BEREIK DAN NU DE HELE REGIO! LEUDAL NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL NEDERWEERT ROERMOND MAASGOUW WEERT
Kapel Onder de Linden Logo 350 Jaar Kapel Onder de Linden

BEZOEK HET ENERGIEADVIES CENTRUM

shop-tegoed inLeudal

VIND JE HET LEUK OM ANDEREN TE HELPEN MET JOUW ERVARING MET VERDUURZAMEN?

www.leudalenergie.nl

Haal nu gratis deskundig en onafhankelijk advies! Maak je klaar voor het volgende stookseizoen.

WORD ENERGIECOACH!

Leudal Energie bouwt momenteel drie windmolens in het gebied de Kookepan in Neer. De stroom hiervan is bestemd voor inwoners van Leudal. Die molens draaien dus vanaf augustus 2021 ook voor U!

Hoe kan ik besparen op mijn verbruik en wat kan ik het beste doen om mijn huis te verduurzamen? In het Energieadviescentrum Duurzaam Leudal vind je alle informatie om je woning duurzamer te maken en om (uiteindelijk) van het gas af te geraken.

Deze 7 voordelen voor U:

Elke werkdag kun je tijdens kantooruren binnenlopen om je te oriënteren en info-folders te verzamelen.

De ambitie van Leudal Energie is om heel veel inwoners te helpen met energiebesparing, zelf energie op te wekken en groene energie te leveren. Hiervoor zijn de komende jaren nog extra energiecoaches nodig. Zou jij hierbij willen helpen gedurende een paar dagdelen per week? Lijkt het jou leuk om als energiecoach deel uit te maken van een enthousiast team dat zich inzet op het gebied van de energietransitie?

Voordelen voor Leudal:

1. Echte groene stroom van hier!

2. Voordelig tarief, een van de laagste in Nederland!

Ook is er van ma-do ’s middags een energiecoach aanwezig waarmee je vragen kunt bespreken en eventueel een afspraak kunt maken voor energiescan aan huis.

3. € 50 shoptegoed te verzilveren bij diverse winkels in Leudal *

We volgen de weg van de trias energetica: eerst besparen door gedrag, dan isoleren om zo weinig mogelijk energie verloren te laten gaan en dan de energie die je nodig hebt gebruiken van duurzame bronnen: eigen zonnepanelen en/of stroom van een echte groene energieleverancier met Nederlandse Wind- en Zonne-energie.

4. Steun aan goede doelen in Leudal die u zelf aandraagt **

WAAROM ZOU U OVERSTAPPEN

NAAR LEUDAL ENERGIE ?

5. Gratis Energiescan t.w.v. € 150. Hulp voor de laagste energierekening door energiebesparing en zonnepanelen***.

-

Leudal Energie is dan op zoek naar jou. Wij vergoeden de benodigde opleiding zodat je de bewoners goed van dienst kan zijn en geven je als coach een gepaste vergoeding. Wil je meer weten over de opleidingsmogelijkheden? Leudal Energie is partner van HOOM. Kijk eens op https://hoom.nl/ opleidingen/

Wij dragen bij aan de energietransitie, vergroening van het energiegebruik

- Winst vloeit terug naar Leudal voor nieuwe projecten.

- Wij ondersteunen lokale bedrijven met onze acties. Wij kopen lokaal!

Interesse? Neem dan contact met ons op. Dit kan via energiecoach@leudalenergie.nl of telefonisch op 0475 82 03 32

- Wij stoppen € 25 per nieuwe klant in de pot voor goede doelen in Leudal

Leudal Energie is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk waarvan iedereen in Leudal lid kan worden voor € 10 per jaar: de leden zijn de baas en bepalen waar geld in geïnvesteerd wordt of welke goede initiatieven in Leudal ondersteund worden.

6. Wij zijn altijd dichtbij: kantoor in Business Centrum Leudal te Roggel; loop gerust binnen, wij helpen u graag.

7. De beste terugleververgoeding voor Zonnestroom.

Bovendien geven wij de beste terugleververgoeding voor iedere klant die zonnepanelen heeft. Test zelf uw maandbedrag op de website en “Kies de groenste stroom”.

Trouwe klanten krijgen bij ons ook dit jaar weer een bonus van € 100 uit onze resultaten!

KAN IK BIJ OM|NIEUWE ENERGIE OOK EEN VAST CONTRACT AFSLUITEN?

: 5 x € 10 bon , per bon te besteden bij diverse winkels in Leudal. Hiermee ondersteunen wij de lokale

De lijst van deelnemers staat op de website van Leudal oor aanmeldingen vanaf 1 maart

Dat wordt nog niet aangeboden. Het is nog erg onrustig op de energiemarkt. Leudal Energie adviseert u nu om nog geen vast contract af te sluiten.. Zodra er weer gunstige jaarcontracten worden aangeboden kunt u altijd snel switchen.

**U kunt zelf een of meerdere goede doelen aandragen

Leudal Energie wekt groene energie op met windmolens en zonnepanelen en levert die stroom weer via OM|nieuwe energie aan de klanten in Leudal. Bovendien ondersteunen we onze leden, klanten en burgers in Leudal met het besparen van energie en bereiden we samen de weg naar gasloos.

Tot aan de officiële opening van het Windpark de Kookepan ( verwacht eind augustus 2021) doneert Leudal Energie een bedrag van € 25 per nieuwe klant aan de goede doelen pot. Het bestuur stelt de mogelijke goede doelen vast volgens een aantal criteria.

Ook geldt tot het eind van 2023 het energieplafond, waardoor u beschermd bent tegen hoge energieprijzen.

Kies er daarom nu voor om een exibel contract voor groene stroom bij ons af te sluiten.

- Wij zijn zelf baas over onze energievoorziening en elke burger kan als lid van de coöperatie meebeslissen.

LEUDAL ENERGIE VERWELKOMT HAAR 700e LID

De ambitie van Leudal Energie is om heel veel inwoners te helpen met Onze coöperatie, die dit jaar 10 jaar bestaat, blijft groeien! Onlangs verwelkomden we ons 700e lid, een mijlpijl die we niet onopgemerkt aan ons voorbij wilden laten gaan. We gingen daarom met een bosje bloemen langs bij mevrouw Mieke Grubben, om haar persoonlijk te bedanken voor haar keuze voor Leudal Energie.

Mevrouw Grubben is de trotse eigenaresse van het zogenaamde ‘Burgermeestershuys’, een monumentale woning uit 1877 in het hart van Roggel, waar ooit de voormalige burgervader Maassen woonde. Begin jaren zeventig kocht ze het huis met haar man, om het door de jaren heen aan te passen en te verfraaien, met behoud van originele details. Haar twee kinderen groeiden erop en zijzelf had er jarenlang een praktijk aan huis in voeding/diëtiek.

De historische woning is een beschermd dorpsgezicht en wordt in het hoogseizoen verhuurd als vakantiewoning. De eigenaresse zelf woont nu ‘om de hoek’ in Heythuysen.“De woning wordt veel geboekt voor familieweekenden, de complete familie komt dan hier bij elkaar voor een weekendje weg met elkaar.

Uit de nieuwe klanten worden drie personen geloot die dan de keuze maken én de uitreiking mogen doen op het openingsfeest van Windpark de Kookepan. Deze actie loopt van 1 maart tot 1 september 2021.

Voor CO2-gecompenseerd gas kunt u ook bij ons terecht, maar ook OM moet het gas inkopen op de energiemarkt. We produceren zelf geen gas. Overigens vormt het gasgedeelte het grootste deel van de kosten en dat kunt u gewoon bij de goedkoopste aanbieder afnemen.

***De laagste energierekening

IN NEDERLAND KUNT U VRIJ KIEZEN VOOR ANDERE GASLEVERANCIER EN TOCH DE STROOM BIJ LEUDAL|OM AFNEMEN.

Wilt u zich aansluiten als lid en of klant worden? Ga naar onze website www.leudalenergie.nl en meldt u aan.

Wij zijn er voor iedereen in Leudal.

Wij helpen u met het besparen van energie door middel van een Energiescan van uw woning. Met de maatregelen die wij adviseren gaat u energie besparen en zorgen wij samen voor een blijvende lagere energiereken woningeigenaren en kost normaal € 150. Als u dit jaar nog overstapt krijgt u deze geheel gratis.

Zo zorgen we samen toch voor een zo laag mogelijke energierekening.

Mensen uit heel Nederland, België, Duitsland, soms Engelsen. Ze vinden het heerlijk hier in Roggel, ervaren het dorpsleven als heel positief. Er zijn hier alle voorzieningen en de nabijheid van een natuurgebied als Leudal is natuurlijk een plus.” Mevrouw Grubben vindt het lokale aspect van een duurzame coöperatie als Leudal dan ook heel belangrijk. Het is, naast duurzaamheid, haar belangrijkste reden om lid te worden van een lokale coöperatie.

Het dak van de oude woning is onlangs compleet gerenoveerd en er is nu niets meer wat de plaatsing van zonnepanelen in de weg staat. Maar om advies te krijgen over verdere verduurzaming, heeft mevrouw Grubben zich bovendien ook bij ons aangemeld voor een bezoek aan huis van een van onze energieadviseurs. We zijn blij met ieder nieuw lid en wensen ons zevenhonderdste lid dan ook veel succes op haar verdere verduurzamingsreis.

NIEUWE VOORZITTER BENOEMD IN DE ALV VAN 28 MAART 2023

Hans Kusters (65) uit Baexem werd tijdens de druk bezochte Algemene Ledenvergadering bij acclamatie benoemd tot nieuwe voorzitter van Leudal Energie. Hij volgt in deze functie Joost van Beek op, die vorig jaar afscheid nam, maar wel nog steeds als vrijwilliger betrokken is bij de coöperatie. Kusters liep al sinds enkele maanden ‘stage’ in het bestuur.

Tot september was hij Algemeen Directeur bij het in Venlo gevestigde Nedri Spanstaal BV. Hij is gehuwd en vader van drie kinderen. Kusters voorziet roerige tijden. ,,Door de overwinning van BBB tijdens de provinciale verkiezingen zal het onder

andere lastiger worden om zonneweides op landbouwgrond te plaatsen. Wie weet kunnen we in de gemeente Leudal wel nog een paar windmolens neerzetten.” Daarnaast erkent Kusters het grote belang van batterijen voor stroomopslag in de toekomst. Ook daar gaat Leudal Energie mee aan de slag.

KIES NU VOOR STROOM VAN HIER! STAP NU OVER EN DOE MEE! www.leudalenergie.nl of bel 0475 820 333 Markt 6, 6088 BP Roggel KOOP LOKAAL!
€ 50
Kies nu voor stroom van hier!
T. 0475 82 03 33 • Markt 6, 6088 BP Roggel • www.leudalenergie.nl

ACTUEEL

Beleef de mystieke wereld van het Triskelion

HEYTHUYSEN: Harmonie L’Union en Zanggroep Kazoo organiseren op zaterdag 13 mei 2023 hun jaarlijkse gezamenlijk themaconcert. Dit keer staat het concert in het teken van het Triskelion.

Harmonie L‘Union en Zanggroep Kazoo nemen u mee op een reis door de mystieke wereld van het Triskelion.

Dit teken wordt in veel culturen gebruikt om een drie-eenheid aan te geven: aarde, zon en maan, maar ook vader, zoon en heilige geest, verleden, heden en toekomst, aarde, water en lucht, en geboorte, leven en dood.

Beleef de magie van het Triskelion in een afwisselend programma van instrumentale en vocale muziek en laat u meevoeren door de Keltische, Griekse maar ook hedendaagse cultuur!

Zaterdag 13 mei, 20.00 uur, De Bombardon Heythuysen. Entree: € 15,-. Tickets: www.l-event.nl/event/triskelion of bij Coffee&Toffee in Heythuysen

Rommelroute door Ittervoort

ITTERVOORT: Al enige tijd waren er signalen dat de inwoners van Ittervoort op zoek zijn naar meer bedrijvigheid in het dorp, waarbij ook een verbinding tussen dorpsbewoners gewenst is. Reden genoeg om dit op te pakken en daarom organiseert Dorpsoverleg Oet Ittervoort op 29 mei 2023 de eerste editie van de Rommel Route in Ittervoort. De inwoners van Ittervoort hebben hun zolders en garages opgeruimd en bieden op deze dag tussen 10:00 uur en 16:00 uur hun overbodige spullen te koop aan. Op deze manier krijgen deze spullen wellicht bij jou een tweede leven!

De Rommel Route Ittervoort is in samenwerking met de Garage Verkoop in Neeritter, waar dit evenement al 7 jaar met veel succes wordt georganiseerd.

Dit betekent dat je op 29 mei zowel in Ittervoort als in Neeritter op zoek kunt gaan naar de leukste spullen!

Wij, als organisatie, hopen ook op een mooie eerste editie voor Ittervoort!

Informatie

Deelnemers zijn te herkennen aan de blauwe en oranje ballonnen en de posters met ''Rommel Route locatie''. De deelnemerskaart is te bekijken via www.neerittervoort.nl en daarnaast zijn er plattegronden verkrijgbaar bij alle deelnemers. Op de website zijn te zijner tijd ook de verschillende categorieën van de aangeboden spullen te vinden.

Informatie deelname

Aanmelden kan tot en met 1 mei 2023 via www.route-ittervoort.nl route@oetittervoort.nl

De organisatie van het evenement is een samenwerking tussen Dorpsoverleg Oet Ittervoort en Schutterij St. Lambertus Neeritter.

Zondag 21 mei Garagesale in Neer

NEER: Na een zeer geslaagde Garagesale in 2022 organiseert Gemengd koor Vocante ook dit jaar weer een Garagesale in de kern van Neer. Deze zal plaatsvinden op zondag 21 mei. De Garagesale duurt van 10.00 tot 15.00 uur.

Deelnemers bieden op die dag vanuit hun garage, oprit en/ of tuin hun huisraad, brocante, speelgoed, kleding, antiek, boeken, gereedschap, lp’s, fietsen en nog veel meer spullen tegen kleine prijsjes aan. Op een paar plaatsen is er ook een hapje en een drankje te krijgen. Zoals b.v. bij Christine´s Bekkerie.

Zij zal die dag ook heerlijke Nonnevotten bakken. Een plattegrond met alle deelnemers is verkrijgbaar bij de deelnemende adressen die te herkennen zijn aan ballonnen en de raamposter ´Wij doen mee´.

Ook op de website van Vocante (www.vocante.nl) kunnen bezoekers via een plattegrond zien in welke straten er verkooppunten zijn.

Dus heb je zondag 21 mei niets te doen, kom naar de Garagesale in Neer!

Het edict van Theo

Als ik voor één avond cabaretier zou kunnen zijn, wat zou ik dan doen?

Ik denk dat ik me dan waarschijnlijk in een dierenvel zou hullen, net als Bert Visscher. Het dierenvel zou een namaakvel van een wolf kunnen zijn, of in elk geval een namaak-dierenvel van een ander dier … een leeuw, een tijger, een okapi … ja, namaak natuurlijk. Ik begrijp best dat men bevreesd is voor een wolf, maar ik durf het niet aan om een beschermde diersoort af te knallen of neer te knuppelen.

En ik zou het stuk ‘Het Edict van Theo’ noemen, wel wetende dat alleen de Paus of andere hoogwaardigheidsbekleders een edict mogen uitvaardigen. Het stuk zou zijn geïnspireerd door Theo Maassen, een van de cabaretiers met toch een ietwat grof taalgebruik. Althans wat grover dan men in de tijd van De Grote Drie Wim Sonnenveld, Wim Kan of Toon Hermans gewend was. In die tijd had je een kind van drie nog gerust in de zaal kunnen laten houden, want toen was het geen schande als een cabaretier een boer liet. Het leverde toch altijd applaus op.

En waarom zou ik het stuk ‘Het Edict van Theo’ noemen? Omdat hij een kind van drie tijdens een optreden had weggestuurd? Ja, daar komt het wel ergens in de buurt. Kinderen van nu hoeven niet altijd te worden blootgesteld aan de vreemde gedachten, waarin volwassenen zich zou goed plachten te uiten. Ik vind het dan ook een goede beslissing om de peuter weg te sturen.

Maar als ik het podium op zou komen, zou ik in mijn nep-dierenvel gaan schreeuwen. Zodat de toehoorders ook weten hoe gefrustreerd ik me kan voelen door niets te horen. En ik zou de lampen staalhard aanzetten, zodat de toehoorders zouden weten hoe gefrustreerd ik me kan voelen door minder te kunnen zien.

Maar als ik het podium op zou komen, zou ik in mijn nepdierenvel gaan schreeuwen. Zodat de toehoorders ook weten hoe gefrustreerd ik me kan voelen door niets te horen

Maar ja, daar ben ik veel te aardig voor. Ik zou de toehoorders op een toon des treurnis wekkende onzin een verhaal proberen te vertellen. Om dan na het in ontvangst nemen van het welkomapplaus te gaan vertellen over het Edict van Theo, toen en nu. Nu moeten we er toch voorzichtig mee zijn! Behalve als het kind het niet zou kunnen horen en auditieve ondersteuning krijgt, natuurlijk. Dan krijgt men het niet mee en kan het van alles zijn, waarom er wordt gelachen en geapplaudisseerd.

Ik weet nog dat ik als kleine jongen van vijf mee mocht naar een optreden van The George Baker Selection. Het kan zijn dat die in Maasbree kwamen, maar zeker weten doe ik het niet. Ik was immers maar vijf. Samen met kameraadje Hans – die wat ouder was – mochten wij mee met onze ouders. Allebei een stoer mouwloos hemdje aan. Het mijne was wit, dat weet ik nog wel zeker. En toen George Baker (kent u hem eigenlijk nog wel? … van Little Green Bag en Una Paloma Blanca) pauze had, renden wij het podium op en pakten zijn gitaar. Of ik of Hans, dat weet ik niet meer. Maar de lamp scheen ineens op ons neer, alsof wij daar in het zilveren maanlicht de nieuwe vertellers van het levenslied waren.

En ik heb George niet ziedend uit de kleedkamer horen of zien aankomen, roepend: ‘Blijf met je vuige poten van mijn gitaar af!’ Nee, dat kon ook niet. We waren maar kinderen. Wel wetende dat die meneer nou ook niet altijd over de bloemetjes en bijtjes aan het zingen was. Maar ja, ik had er tekstueel gezien toch niets van kunnen volgen. Dat maakt de zaak dan wat makkelijker.

Misschien zou ik na deze tekst in mijn cabaretstuk ‘Het Edict van Theo’ in mijn nep-dierenvel een stukje op gitaar hebben gespeeld. Als ik tenminste niet zou struikelen over alle kabels die bij zo’n show horen. Want ja, een cabaretier moet blijven verrassen, dat hoort er nu eenmaal bij.

Werner Bloemers

Mijn naam is Werner Bloemers, geboren in 1972 te Ospel. Ik hoor en zie vanaf mijn 2e levensjaar slecht. Maar heb altijd een goede opleiding gehad en heel wat dingen bereikt. Ik vind het fijn om mijn gedachten en belevenissen van alledag met u te delen. Zodat u meer begrip krijgt voor mensen met een dubbele zintuiglijke beperking.

BOERDERIJ AUTOMAAT

NAAST ONS AANBOD GROENTEN, FRUIT EN ZUIVEL: DAGELIJKS VERSE ASPERGES ÓÓK GESCHILD

VERSE AARDBEIEN

HALLO MAGA ZINE 11 COLUMN
https://www.facebook.com/Beeren-Groenteteelt We zien U graag op Brumholt 4 te Neer. Rob en Leontien Beeren, tel. 06 - 20 63 88 87 of 06 - 50 58 55 27
DAGELIJKS
TUSSEN KNP 17 EN KNP 51 ANWB FIETSKNOOPPUNTENKAART

Gemeentenieuws Leudal

Training laaggeletterdheid

Veel onderhoud dat door de gemeente Leudal in de openbare ruimte plaatsvindt, gebeurt volgens vaste schema’s. Daardoor zit er soms een langere periode tussen werkzaamheden hetgeen een versnipperde indruk kan maken. Daarom gaan we de werkzaamheden per dorp meer tegelijk doen. We noemen dit het ‘dorp van de maand’.

Op dinsdag 4 april hebben trainers Luc Kessels (Synthese) en Irene van Roij (Bibliocenter) de vrijwilligers van Naoberzorgpunt in Roggel meegenomen in het signaleren, motiveren en de aanpak van laaggeletterdheid. Deze training komt voort uit het Leudals Taalakkoord.

Aan de hand van dit taalakkoord zet gemeente Leudal samen met maatschappelijke partners in op het terugdringen van laaggeletterdheid. Want in Leudal moet iedereen kunnen meedoen.

Wil uw organisatie, vereniging of bedrijf ook helpen in de aanpak van laaggeletterdheid? Dat kan! Sluit dan aan bij het Leudals Taalakkoord. Mail daarvoor naar teamleudal@synthese.nl. Meer informatie op www.leudal.nl/ laaggeletterdheid

Openingstijden gemeentehuis

Houd de komende periode rekening met afwijkende openingstijden van het gemeentehuis vanwege een aantal feestdagen. Dit betreft:

• vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag;

• donderdag 18 mei, Hemelvaart;

• vrijdag 19 mei.

Op deze dagen is de gemeente telefonisch niet bereikbaar. Kijk voor actuele openingstijden op www.leudal.nl/openingstijden-gemeente-leudal.

Het opknappen van bankjes en vuilnisbakken, het rechtzetten van verkeersborden, onkruid verwijderen, vegen en speelvoorzieningen nakijken. In de maanden april t/m oktober pakken we steeds een andere kern aan. Uiteindelijk komen alle 16 kernen aan bod.

Praktisch te werk gaan

Wethouder Robert Martens: “Het gaat om werkzaamheden in de buitenruimte. We starten in Hunsel, omdat de gemeenteloods zich in de buurt bevindt en er ervaring opgedaan kan worden over wat er allemaal bij komt kijken. Om inzicht te krijgen in de te verrichten werkzaamheden gaan ook toezichthouders mee op pad en wordt gekeken naar reeds bestaande meldingen, aanwezige informatie bij de medewerkers van de buitendienst en de geplande werkzaamheden. We gaan heel praktisch te werk.”

Bezoekerscentrum

Er komt een ‘schaftwagen’ die dienst doet als bezoekerscentrum. Hier kunnen inwoners suggesties voor werkzaamheden in de buitenruimte aandragen en wordt er informatie gedeeld over bijvoorbeeld aan het afkoppelen van hemelwater.

Start op 3 april

In Hunsel werd op 3 april gestart. Iedere week besteden we aan een onderwerp extra aandacht, zoals de vele vrijwilligers die zich o.a. inzetten voor het opruimen van zwerfafval en onderhoud gemeentelijke perken in het dorp. En in de tweede week is extra aandacht gegeven aan het groen. In de derde week wordt er bijzondere aandacht gegeven aan de infrastructuur en de laatste week wordt er extra aandacht besteed aan water. Wethouder Robert Martens: ”Dat er nu gestart wordt met het dorp van de maand betekent niet dat we in de andere dorpen in die tijd geen werkzaamheden meer verrichten in de openbare ruimte. Dat loopt uiteraard gewoon door.”

Dorp van de maand is een initiatief van de gemeente Leudal. De uitvoering wordt gedaan door medewerkers van team ruimtelijk beheer en het MensOntwikkelbedrijf.

Gemeente Leudal | Leudalplein 1 | 6093 HE Heythuysen | Tel: (0475) 85 90 00

Roggel kent van oudsher een actief verenigingsleven voor jong en oud. Om dit ook voor de toekomst veilig te stellen, is samenwerking en afstemming nodig tussen de verenigingen en stichtingen. Voldoende vrijwilligers en bestuursleden, een aantrekkelijk programma en facilitering is een punt van zorg. Daarom hebben de Seniorenvereniging, NaoberzorgPunt, Stichting Dagopvang Jozefhuis, De Zonnebloem en Aetpuntj op 6 april jl. een intentieverklaring ondertekend.

Afstemming

De genoemde partijen richten zich met name op het welzijn en welbevinden van de oudere inwoners. Veel vrijwilligers, mantelzorgers en professionals bieden ondersteuning aan op het gebied van zorg, welzijn, leefomgeving, sociale kontakten, bewegen, ontspanning en educatie. Het delen van faciliteiten en het afstemmen van de diverse activiteiten heeft inmiddels geresulteerd in een gezamenlijke kwartaaluitgave met alle activiteiten per dag. Daarmee krijgen alle (nieuwe) leden vanaf april een handzaam overzicht van alle activiteiten waaraan zij kunnen deelnemen.

Geschenk

Deze samenwerking biedt ook de mogelijkheid tot het delen van kennis en ervaring, gericht op een toekomstbestendige leefomgeving voor onze oudere inwoners. Wethouder Huub van Helden spreekt grote waardering uit over dit initiatief: ‘Deze krachtenbundeling leidt tot een sterk stuk lokaal maatwerk. Het is een geschenk van de inwoners aan de gemeente als het gaat over een bijdrage leveren aan zelfredzaamheid en het kunnen meedoen in de samenleving.

Open dag ecologische Samentuin

HAELEN: Zondag 30 april van 11.00 tot 16.00 uur Open dag in onze ecologische Samentuin, bio plantenmarkt en tweedehands boekenmarkt over ecologisch tuinieren en koken.

Vrijwilligers staan klaar voor rondleidingen en informatie over ecologisch koken, leven en tuinieren. Onze boeken/info stand is aanwezig.

We bieden naast diverse sierplanten vooral allerlei bioplantjes (groenten-kruiden-fruit) aan voor de groentetuin voor hele schappelijke prijzen. Ook kun je terecht op onze tweedehands boekenmarkt ecologisch leven, koken en tuinieren. Pinnen is niet mogelijk, fijn als je zoveel mogelijk gepast kunt betalen.

De vrijwilligers van onze de Samentuin zijn heel goed op elkaar ingespeeld, de tuin wordt goed onderhouden en is

een voorbeeld voor zowel particulieren als scholen en andere instellingen.

Het uitdragen van belangrijke pijlers duurzaamheid en gezondheid.

Onze tuin is een voorbeeld van rekening houden met de menselijke behoeften en draagt bij aan meer natuur, herstel van het landschap en een schoner milieu. In een ecologische tuin kiezen we planten die zijn aangepast aan de grondsoort en aan de omstandigheden.

Er is ook plaats voor spontane natuur –plantensoorten die zich spontaan vestigen – insecten en dieren. In een ecologische tuin gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, streven we naar een minimum aan tuinafval en beperken we het energie- en waterverbruik.

HALLO MAGA ZINE ACTUEEL
‘Samen voor elkaar’ in Roggel
Hunsel als eerste ‘dorp van de maand’
Velt Leudal - Bezoekerscentrum Leudal Roggelseweg 58, Haelen - Voor leden en niet leden gratis toegang. We hopen op mooi weer, maar bij regen kunnen we onze markt naar binnen verplaatsen.

verenigingsvoor de samenwerking verenigingen vrijwilligers en programma

Daarom NaoberzorgPunt, Zonnebloem intentieverklaring

welzijn vrijwilligers, ondersteuning aan sociale

van de in een activiteiten per vanaf april waaraan zij

mogelijkheid tot op een oudere grote krachtenbundeling is een het gaat en het

Klein chemisch afval inleveren

In mei wordt in alle kernen van Leudal klein chemisch afval (KCA) ingezameld. U dient het KCA zelf naar de inzamelplek te brengen.

Woensdag 17 mei

• Baexem

16.00 - 16.30 uur Monseigneur Kierkelsplein

16.40 - 17.10 uur Raadhuisplein

• Kelpen-Oler

17.30 - 18.00 uur Pleintje bij de kerk

• Ell

18.15 - 18.45 uur Scheijmansplein

Maandag 22 mei

• Hunsel

16.00 - 16.35 uur Parkeerplaats Jacobusstraat

• Ittervoort

16.45 - 17.15 uur Parkeerplaats Jan Linders

• Neeritter

17.25 - 18.00 uur Parkeerplaats Krekelbergplein

• Haler

18.10 - 18.45 uur Parkeerplaats bij de kerk

Dinsdag 23 mei

• Heythuysen

16.00 - 16.30 uur Hoek L’Unionstraat / Dorpstraat

16.40 - 17.15 uur Parkeerplaats oud gemeentehuis

17.20 - 18.00 uur Residentie de Kreppel

• Heibloem

18.15 - 18.45 uur Pleintje bij de kerk

• Buitengebied

U kunt zich aanmelden tot uiterlijk maandag 22 mei tot

15.00 uur via RD Maasland, telefoon (0475) 594632 of via email info@rdmaasland.nl.

Woensdag 24 mei

• Roggel

16.00 - 16.30 uur Pietersplein

16.40 - 17.15 uur splitsing Zwartveldsingel/Kloosterstraat

• Neer

17.30 - 18.00 uur Kerkplein/Engelmanstraat

18.10 - 18.45 uur Splitsing Aan de Sniemeulen/ Rinderloop-Dorpsgraaf

Donderdag 25 mei

• Haelen

16.00 - 16.30 uur De Lingst nabij ingang Magdalenahof

16.35 - 17.15 uur Kerkveld

• Nunhem

17.30 - 18.00 uur Herman Meddensplein

• Buggenum

18.10 - 18.45 uur Neel Doffstraat nabij nr. 13

Maandag 30 mei

• Grathem

16.00 - 16.30 uur Meidoornstraat

16.40 - 17.15 uur Kerkplein

• Horn

17.30 - 18.00 uur Parkeerplaats Daalakkerserf

18.10 - 18.45 uur Hoek Land van Eyckstraat/ Graaf Jacobstraat

Gratis inleveren

U kunt uw KCA ook van dinsdag t/m zaterdag tijdens openingstijden gratis aanbieden bij het milieupark:

• Milieupark Maasbracht industrieterrein Koeweide/Battenweg, Lijnpad 9

• Milieupark Roggel industrieterrein De Laak, Bevelantstraat 1

Extra financiële steun voor minima

Vanwege de aanhoudende hoge energietarieven en hoge reguliere kosten voor huishoudens heeft het college van B&W van Leudal twee aanvullende regelingen vastgesteld om inwoners financieel te helpen. Het betreft ‘Verhoging Inkomensgrens minimaregelingen’ en ‘Individuele bijzondere bijstand voor energiekosten’.

Verhoging inkomensgrens minima

De gemeente heeft de inkomensgrens voor de minimaregelingen per 1 januari 2023 verhoogd van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. Daarnaast is het voor huishoudens met een nijpende financiële situatie mogelijk om tijdelijk aanspraak te maken op bijzondere bijstand voor energiekosten. Deze kan met terugwerkende kracht t/m 01 oktober 2022 worden aangevraagd. Voor deze regeling is de inkomensgrens vastgesteld op 150% van de bijstandsnorm.

Moeite met rondkomen

Wethouder Huub van Helden: ‘Ondanks de regelingen die sinds de afgelopen periode al beschikbaar zijn, zien we dat er huishoudens zijn die nog steeds veel moeite hebben om rond te komen. Juist voor dié huishoudens willen we

Statushouders tekenen participatieverklaring

Op vrijdag 7 april jl. werd aan 25 statushouders uit Leudal de participatieverklaring uitgereikt. Om te integreren is het belangrijk dat nieuwkomers de basisprincipes van de Nederlandse samenleving, arbeidsmarkt en de voorzieningen leren kennen, en weten welke rechten en plichten daarbij horen. Daarvoor worden door Vluchtelingenwerk trainingen georganiseerd. Deze vormen een verplicht onderdeel van de inburgering.

Wethouder Huub van Helden: ’Met het ondertekenen van de participatieverklaring, wordt verklaard de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving te respecteren en er een actieve bijdrage aan te leveren. Dat is belangrijk, want in Leudal moet iedereen kunnen meedoen.’

er extra zijn omdat iedereen moet kunnen meedoen.”

Hulp bij aanvraag

Met vragen of bij onduidelijkheden bij het invullen van het aanvraagformulier kan contact worden opgenomen met de gemeente. Daarnaast is elke woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur het gratis inloopspreekuur van het Financieel Informatie Punt (FIP) in de bibliotheek Heythuysen. Het FIP is op werkdagen bereikbaar via fip-leudal@synthese.nl en per telefoon via 0475-74 51 38. Naast digitaal zijn de betreffende formulieren ook uitgeprint af te halen in de publiekshal van het gemeentehuis en in de bibliotheken.

Ruimtelijke ontwikkelingen

• Ontwerpbestemmingsplan CPO Grasheim-Grathem: Dit plan voorziet in de realisatie van 12 woningen aan de Sportlaan te Grathem.

• Vastgesteld bestemmingsplan Markt 8(a) Grathem: Dit plan voorziet in realisatie van max. 10 levensloopbestendige woningen.

De plannen liggen bij de receptie van het gemeentehuis ter inzage van 31 maart t/m 11 mei 2023.

In en oet ’t dörp

De heer Knoops gedecoreerd

Maandag 10 april was het een prachtige dag voor de heer Jan Knoops uit Horn. Tijdens de opening van het schuttersseizoen werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn jarenlange inzet en betrokkenheid bij Schutterij St. Martinus in Horn. Jan, nogmaals van harte gefeliciteerd!

Dorpsraad Ell polst inwoners over de verkeersveiligheid

ELL: Het bestuur van de dorpsraad Ell, wordt regelmatig door inwoners aangesproken over het onderwerp verkeersveiligheid. In het afgelopen jaar zijn al een aantal aspecten tijdens een werkbezoek besproken met vertegenwoordigers van de gemeente Leudal. Daarbij is door een delegatie van de dorpsraad een toelichting gegeven. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder andere; de Ellbrug, gevaarlijke verkeerssituaties en een aantal zebrapaden. Een gedeelte van de punten is door de gemeente opgepakt. De dorpsraad wil in de komende periode een en ander met de gemeente evalueren. Om een goed beeld te krijgen, waar nog knelpunten zijn, wil zij graag een oproep aan de inwoners doen om deze met het bestuur van de dorpsraad te delen.

Peiling

Sinds kort staat op de website ook een poll, waarbij met name de Ellbrug het onderwerp is. Daar zijn door de gemeente verkeerslichten, een fietsstrook, extra straatverlichting en

verkeersborden aangebracht. Op de brug zijn verkeerslichten geplaatst, omdat deze te smal is, voor het verkeer wat elkaar op brug tegenkomt. Er zijn nogal wat jongeren die op de fiets gebruik maken van deze brug. Dit om naar de voetbalvelden van DFO’20 in Kelpen-Oler of naar het middelbaar onderwijs in Horn of Heythuysen te gaan.

Dit gebeurt ook voor en na zonsondergang. En de veiligheid speelt dan een rol voor deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers. Ook recreatieve fietsers maken gebruik van het knooppuntenstelsel over de brug. De dorpsraad wil graag van de inwoners horen, hoe zij aankijken tegen de huidige situatie rondom de Ellbrug. En staat open voor suggesties om deze nog veiliger te maken.

Terugkerend onderwerp

Sinds de oprichting van de dorpsraad in 2007, is verkeersveiligheid een regelmatig terugkerend onderwerp geweest. Denk daarbij aan zwaar vracht- en landbouwverkeer in de Sebastiaan- en Antoniusstraat & de fietsers oversteek op de Roermondseweg – Ittervoorterweg. De dorpsraad hoopt op basis van alle binnenkomende ideeën een constructief gesprek met de

gemeente aan te kunnen gaan. En daarbij samen te kijken hoe bepaalde maatregelen kunnen/zullen uitwerken in de praktijk en of ze realistisch en uitvoerbaar zijn. Dit zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Inwoners kunnen suggesties ook aanleveren via het e-mailadres secretariaat@dorpsraadell.nl Meer weten? Kijk op www.dorpsraadell.nl

ACTUEEL
HALLO MAGA ZINE Blijf altijd op de hoogte via www.leudal.nl/bekendmakingen
GOED ADVIES VAKMANSCHAP KWALITEIT SERVICE GARANTIE • PERSOONLIJK , EERLIJK EN GEDEGEN ADVIES • KEUKENS VOOR ELK BUDGET, VAN BASISKEUKEN TOT MAATWERK • OOK LOSSE INBOUWBOUWAPPARATUUR • EIGEN MONTAGEDIENST • •• • • jaar •• • • Markt 31b, Kessel 077 - 462 1898 verhaegenkeukens.nl 45 wij zoeken een ervaren keukenmonteur en een parttime bezorger • PERSOONLIJK , EERLIJK EN GEDEGEN ADVIES • KEUKENS VOOR ELK BUDGET, VAN BASISKEUKEN TOT MAATWERK • OOK LOSSE INBOUWBOUWAPPARATUUR • EIGEN MONTAGEDIENST • •• • • jaar •• • • Markt 31b, Kessel 077 - 462 1898 verhaegenkeukens.nl 45 • VERZORGEN DESGEWENST ALLE BIJKOMENDE WERKZAAMHEDEN BETROUWBAAR, SNEL & VOORDELIG VOOR BEDRIJF & PARTICULIER www.rbc-bezorgdiensten.nl De Giesel 23/25 6081 PG Haelen 085 - 073 54 18 BEZORGDIENSTEN - 24/7 TRANSPORT BEZORGDIENSTEN - 24/7 TRANSPORT 085 - 073 54 18 De Giesel 23/25 6081 PG Haelen www.rbc-bezorgdiensten.nl Clubs & verenigingen, maak uw eigen account aan en plaats uw bericht op www.HALLOOnline.nl TIP LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL MAASGOUW ROERMOND NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL MAASGOUW ROERMOND NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL MAASGOUW ROERMOND NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL NEDERWEERT ROERMOND MAASGOUW WEERT LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND NEDERWEERT WEERT LEUDAL - NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND NEDERWEERT WEERT LEUDAL - NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND NEDERWEERT WEERT LEUDAL - NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK MEER BERICHTEN UIT DE REGIO?

Op een lege maag is het lastig leren

EEN NIEUW INITIATIEF ‘ETEN BIJ OPA EN OMA’ DIENT ZOWEL JONG ALS OUD

kinderen. Met collega’s op mijn werk heb ik over deze situatie gesproken en zo is het idee ontstaan om zelf in actie te komen. Via het project ‘Eten bij Opa en Oma’ willen wij actief iets aan deze problematiek gaan doen. Mijn collega Stephanie Veugen toonde zich onmiddellijk bereid mij te steunen en ook andere collega’s hebben al aangegeven dat zij na de pilot die we gaan uitvoeren, kartrekker willen zijn in de gemeente waar zij wonen.

Wat houdt ‘Eten bij opa en Oma’ in?

Volgens Kusters en Veugen dient Het initiatief ‘Eten bij Opa en Oma’ een tweeledig doel: Kinderen die met honger naar school gaan, wordt een mogelijkheid tot ontbijten geboden op een geschikte locatie. Door senioren bij de organisatie te betrekken, blijven deze achter de spreekwoordelijke geraniums vandaan en betrokken bij de wereld om hen heen.

Vereenzaming van senioren met alle hier bijbehorende negatieve gevolgen wordt mede hierdoor bestreden. Een win-win situatie dus.

Door de aanhoudende energiecrisis en door de stijgende inflatie kunnen steeds minder ouders alle essentiële zaken voor hun kind betalen. Steeds meer schoolgaande kinderen zitten in de klas zonder ontbijt en dat is niet bevorderlijk voor hun fysieke gezondheid, welzijn en schoolprestaties. Het is lastig leren op een lege maag. Het probleem blijkt groter in stedelijke gebieden dan op het platteland, maar ook in de landelijke gebieden is een stijging van de hulpvraag van ouders vastgesteld. Ook in Midden-Limburg- met grote plattelandsgemeentes als Leudal en Nederweert – functioneert inmiddels een voedselbank.

Carel Kusters is een geboren Rotterdammer die door de liefde in Limburg is verzeild. Hij werd geraakt door een verhaal dat hij tijdens een autorit op de radio had gehoord. Een verhaal over kinderen die geregeld zonder ontbijt naar school gingen omdat hun ouders dat simpelweg niet konden betalen. Carel Kusters: “Dat moeten wij in ons land toch niet willen; dat is zo nadelig voor die

Geen selectie aan de poort

Carel Kusters: “In steden is dit een groter probleem dan op het platteland. We gaan om die reden het ontbijt hier dan ook aanbieden aan alle kinderen die er gebruik van willen maken. Geen selectie aan de poort! Wanneer we ons alleen tot de doelgroep ‘kinderen van ouders met financiële problemen’ zouden beperken, werkt dat mogelijk stigmatiserend en dat willen wij zeer zeker niet.

We overwegen voor het einde van dit lopend schooljaar een pilot te starten in Haelen. We gaan daartoe de komende tijd ouders en senioren benaderen via diverse kanalen. Denk daarbij aan de plaatselijke dorpsraad, de seniorenvereniging en het ouderportaal van de basisschool. Natuurlijk gaan we ook in conclaaf met de lokale middenstand want we willen het ontbijt op alle schooldagen kosteloos aanbieden en hebben daarom sponsoring in de vorm van levensmiddelen nodig.”

Stephanie Veugen vult aan dat ‘Eten bij Opa en Oma’ absoluut geen concurrent van de BSO zal worden. “Wij zijn geen kinderopvang! De kinderen komen een half uur voor aanvang van de school, ontbijten en gaan direct door naar school. Ze krijgen brood, beleg, iets te drinken en wat fruit aangeboden. Ieder kind dat wij op deze manier kunnen helpen, is weer een kind minder dat met een lege maag naar school gaat. Wij willen na de pilot de gang van zaken evalueren en ‘Eten bij Opa en Oma’ gaan uitrollen over heel Leudal en wie weet wel over heel Limburg”, zegt ze enthousiast.

Kartrekkers gevraagd

Carel Kusters en Stephanie Veugen zullen voor de pilot in Haelen als kartrekker fungeren, maar het is de bedoeling dat er straks voor iedere kern of wijk waarin ‘Eten bij Opa en Oma’ opgestart wordt enkele kartrekkers zullen zijn. Voor die taak hopen Carel en Stephanie gemotiveerde senioren te vinden die de organisatie op locatie op zich willen nemen. Carel en Stephanie hebben er alle vertrouwen in dat ‘Eten bij Opa en Oma een succes wordt. “Voor minder doen we het niet” zegt een optimistische Carel tot besluit.

Wilt u meer informatie over het project ‘Eten bij Opa en Oma’? Stuur een berichtje naar CHKusters@hotmail.com .

Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

HALLO MAGA ZINE 15
BURGERINITIATIEF
Op de foto: Carel Kusters en Stephanie Veugen

SCHUTTERIJ SINT PETRUS UIT KELPEN-OLER BESTAAT 100 JAAR

MET EEN GROTE FEESTTENT MIDDEN IN HET DORP, TWEE SCHUTTERSFEESTEN EN HØKEN MET DE HEINO’S KAN NIEMAND ER OMHEEN, HET IS FEEST!

VRIJDAG 12 MEI, HØKEN MET DE HEINO’S!

Als je aan Kelpen-Oler denkt, dan denk je aan Normaal, de befaamde band uit de Achterhoek die jarenlang de hoofdact was op de kermis bij De Smeed. Vervlogen tijden herleven vanavond met Høken met de Heino’s. Deze oerend harde band vind je terug op festiavals zoals de Zwarte Cross, maar reist voor deze keer naar het zuiden. Koop je kaartjes op www.sint-petrus.nl, want dit mag je niet missen!

ZONDAG 14 MEI, BONDSSCHUTTERSFEEST

100 jaar schutterij, dat is niet niks. Het jubileumfeest start om 12:30 uur met marswedstrijden en de beoordelingen van o.a. de koningsparen, waarna om 13:45 uur de officiële opening plaatsvindt. Hang de vlag uit, want om 14:00 uur trekt de optocht met maar liefst 23 schutterijen door de straten. Bij terugkomst op de schutterswei kijk je je ogen uit bij diverse wedstrijden en natuurlijk het windbuksschieten. Voor een flinke pot bier en een goede band is gezorgd. The Bibsy Boys zorgen de hele middag voor feest in de tent!

ZONDAG 21 MEI, DEKENAAL SCHUTTERSFEEST

Dekenaal Roermond en Thorn vieren feest, en samen heb je dan meteen een groot spektakel! Om 13:30 uur start de optocht en maakt haar ronde door het dorp. Net zoals vorige week is het defilé in de buurt van de kerk. De tent staat er niet alleen voor de schutters, maar er is ook aan het publiek gedacht. De band From USA zorgt voor de gezelligheid en ondertussen wordt geschoten op de ‘’bölkes’’ en kun je genieten van diverse wedstrijden op de wei.

VRIJDAG 12 MEI

14 MEI

HØKEN MET DE HEINOOS

Tent open vanaf 20:00 uur. Koop je tickets op www.sint-petrus.nl

BONDSCHUTTERSFEEST

21 MEI ZONDAG

GRATIS ENTREE

Opening en start optocht: 13:45 uur, aansluitend diverse wedstrijden, korpsschieten en om 15:00 uur de band From USA op de schutterswei.

DEKENAAL SCHUTTERSFEEST

Optocht: 13:30 uur, aansluitend diverse wedstrijden en korpsschieten. De band The Bibsy Boys vanaf 15:00 uur in de feesttent.

LOCATIE: OUD VOETBALTERREIN KELPEN-OLER

TICKETVERKOOP: WWW.SINT-PETRUS.NL

OPENHUIZENDAG

Bezoek onze recent gemonteerde lage-energiewoning in houtskeletbouw

ADRES: Haver 28, 6091 PP Leveroy te Nederland

WINDDICHTE RUWBOUWmet leidingwerk & technieken zichtbaar

GRATIS ENTREE

100 JAAR

ZAT 13 MEI

Plan snel je afspraak via info@arkana.be of 0613022638

ZON 14 MEI

Vrij te bezichtigen - 10u00 tot 17u00

Meer informatie & woningen op ARKANA.BE

HALLO MAGA ZINE 16
ARK 010 HalloMagazine.indd 1 20/04/2023 16:17
ZONDAG mede mogelijk gemaakt door:

Limbirds maakt vogels kijken toegankelijk voor leek en liefhebber

Ervaren Limburgse vogelaars organiseren excursies in diverse natuurgebieden in Limburg

HAELEN, 17 april 2023 – Limbirds start met het organiseren van vogelexcursies in zes vogelrijke gebieden waaronder het Leudal, de Groote Peel, de Meinweg en het Weerterbos. Vier Limburgse vogelaars met ieder meer dan 30 jaar ervaring in ‘vogels kijken’ delen hun kennis over de vele vogelsoorten in de verschillende Limburgse natuurgebieden. De excursiedeelnemers krijgen informatie over de zang, het gedrag en het verenkleed van de vogels en worden geïnspireerd ze zelf te leren herkennen.

De vogelexcursies zijn voor mensen uit Limburg of bezoekers van Limburg die de vogels in de diverse Limburgse natuurgebieden willen ontdekken. Maar ook voor de meer ervaren binnen- en buitenlandse vogelaars die met een lokale gids op pad willen om specifieke Limburgse vogelsoorten te scoren. De excursies worden het hele jaar door gegeven op verschillende data en locaties, die steeds verder worden uitgebreid. Geïnteresseerden kunnen zich via www.limbirds.nl aanmelden.

Van de kleine Tjiftjaf tot de imposante Kraanvogel, de gidsen van Limbirds weten welke vogels rond welke tijd en waar te verwachten zijn. Standvogels, zomergasten, wintergasten en doortrekkers, ieder jaargetijde en ook ieder natuurgebied kent zijn eigen soorten. Hierdoor variëren de excursies onderling en is elke deelname een unieke belevenis.

Drijvende krachten achter Limbirds zijn de drie broers Dennis, Ivo en Frank Meeuwissen uit Haelen en Ospel en vriend Raymond Pahlplatz uit Nederweert. Sinds hun jeugd zijn ze bevlogen vogelaars in binnen- en buitenland. “Met Limbirds willen we graag zoveel mogelijk mensen laten genieten van al het moois dat de Limburgse vogelwereld te bieden heeft.”

Meer informatie over Limbirds is te vinden op www.limbirds.nl.

Accordeon- en Harmonicatreffen in Baexem

BAEXEM: Hallo liefhebber van accordeon en harmonica muziek. Na een lange periode gaan we weer beginnen met het accordeon en harmonica treffen en wel op donderdag Hemelvaartsdag 18 mei in Baexheimerhof te Baexem, Kerkstraat 1a. Zoals jullie gewend zijn hebben we weer topmuzikanten en ook dit jaar weer uit binnen- en buitenland met prachtig dansmuziek en natuurlijk topgeluid.

Nu alles duurder geworden is met hoge kosten is er in Baexheimerhof 3 Euro entree, maar daarvoor kun je een middag genieten van de prachtige muziek en dansen kan op deze prachtige muziek ook, er is voldoende vloerruimte.

Hopelijk zien we de mensen weer allemaal terug zoals we het 10 jaar met veel plezier bij de Oude Smidse hebben gehad. We verwachten jullie allemaal weer op Hemelvaartsdag 18 mei aanstaande, aanvang 13.00 uur.

Met vriendelijke groet, Organisatie Accordeon en Harmonica Treffen, Truus Poels

Stil zwerfvuil

Wist u dat in Leudal een van de stilste plekjes van Nederland ligt? Volgens metingen van de afgelopen twintig jaar wordt deze plek door de jaren heen zelfs stiller: de Asbroekerheide met zijn Kirkelsberg in Roggel. Het stiltegebied greep in 2020 net naast de titel ‘De stilste plek van Nederland’, die eer ging naar het Drentse Dwingelderveld, waar het ongetwijfeld heel stil is, maar daar kan ik helaas niet persoonlijk voor garant staan. De Asbroekerheide is voor mij vertrouwd terrein, ik kwam er als kind vaak. Het is een oud heideontginningsgebied, aangeplant met naaldbomen voor productiehout. Onlangs ging ik er weer wandelen en toegegeven, ik werd er best stil van. De daadwerkelijke stilte viel die middag een tikkeltje tegen. Een trekker kwam langs, een klein vliegtuig vloog over, maar al met al was het redelijk stil. Waar ik dan zelf stil van werd? Ik zag en vond overal zwerfvuil. Van groot tot klein. De gebruikelijke snoepwikkels, maar ook een verlaten rol prikkeldraad langs het bospad. Zwerfvuil raap ik graag op, maar helaas moet ik bij prikkeldraad – ironisch genoeg - een grens trekken.

Tijdens de wandeling kwam ik verder langs stukken bosperceel die ten gevolge van de letterzetter-kever betere tijden hebben gekend. Een optimistische (of opportunistische?) makelaar in bospercelen had met plastic (!) lint reclame achtergelaten voor zijn handel in bosgrond. Ik keek later op de website en kon op de Asbroekerheide geen perceel vinden om te kopen. Het idee om er een stukje levend bos van te maken, is aantrekkelijk, toegegeven. Als een oase tussen het kevergeweld, die er eigenlijk ook niets aan kan doen, want het planten van één soort boom, is vroeg of laat vragen om problemen. En daar doet de opwarming van ons klimaat dan nog een schepje bovenop helaas.

Zwerfvuil raap ik graag op, maar helaas moet ik bij prikkeldraad – ironisch genoeg - een grens trekken

Er zijn plannen om dicht bij het stiltegebied een paar zogenaamde yurts, traditionele tentjes met een oorsprong in Centraal-Azië, neer te zetten. Voor kleinschalige, duurzame recreatie. In De Limburger viel te lezen dat de gemeente enthousiast was, maar de buurt minder. Ik begrijp eerlijk gezegd beide standpunten wel. Te veel recreatie in een stiltegebied, zorgt ervoor dat het snel stiltegebied af is. Maar de doelgroep die hier mee wordt aangetrokken, lijkt me niet erg bedreigend. Ik denk dat ze het soort toerist zouden zijn dat geen zwerfvuil achterlaat, maar juist opraapt. Dat hoop ik althans. Want ik zet bij al het stiltegebiedgejubel ook graag een kanttekening en dat terwijl ik bij uitstek een natuurromanticus ben. Moeten we niet eerst beter zorgen voor het gebied voordat we recreatieplannen maken of bang zijn voor zulke plannen?

Zo was ook de Kirkelsberg zelf (ondanks twee prullenbakken) niet veilig voor afval. Er was duidelijk een kampvuur geweest, overal lagen, bedekt met zand, resten papier en karton, die ik maar zo goed als mogelijk probeerde op te ruimen. En de bank aan de berg was blijkbaar ook slachtoffer geweest van een pyromaan. Een gedeelte van de composiet was half gesmolten.

Trots zijn op een lokaal stiltegebied? Zeker! Maar laten we dan ook dat stiltegebied eren door op te ruimen. Misschien een zwerfvuilopruimactie om de zoveel tijd? Ik zou willen dat het überhaupt niet nodig was, maar helaas is het dat dus wel. Het zicht van afval midden in de natuur, wekt bij mij meer ergernis op dan de stilte op dat moment kan compenseren. Eerst opruimen, dan misschien recreëren, maar alsjeblieft niet andersom.

Rosemarie Neuen (1979) is van huis uit journalist, maar heeft zich de laatste tijd met haar bedrijf Schrijfroos toegelegd op storytelling. Haar bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar duurzaamheid en de natuur. Ze wil de wereld graag een beetje beter en groener maken. Meer weten: https://schrijfroos.nl

HALLO MAGA ZINE 17 MEER DAN 50 JAAR ERVARING TEGELS VOOR INDOOR & OUTDOOR Pannenweg 100, Nederweert | t: 0495 63 20 19 | info@wijentegels.nl | www.wijentegels.nl
U INSPIREREN IN ONZE SHOWROOM EIGEN VAKKUNDIGE TEGELZETTERS COLUMN
LAAT

elke dag jezelf zijn

Elke dag jezelf zijn. Het ‘zondags kleed’ op tafel, bij goed weer je tuintje bijhouden of lekker even niks doen en genieten van jóuw uitzicht. Bij Land van Horne gaat het om de kleine dingen die het leven mooi maken. Elke dag weer. Je eigen leven zelf in handen hebben, gesteund door mensen die het hart op de juiste plek hebben. Welkom bij Land van Horne.

Van dag tot dag. Ieder mens is anders, dus iedere behoefte en zorgbehoefte ook. Dat vraagt om een luisterend oor en een scherpe blik. Van zorgprofessionals die met passie hun expertise inzetten en

Van nieuwe deurtjes tot een complete renovatie

Vanuit onze showroom in Roggel laten wij elke keukenwens in vervulling gaan. Of u nu kiest voor een fantastische metamorfose van uw bestaande keuken of kiest voor een geheel nieuwe keuken. Wij adviseren u graag over de vele mogelijkheden....

• NIEUWE KEUKENS • KEUKENRENOVATIES

• INBOUWAPPARATUUR • AANRECHTBLADEN

Vrijkenstraat 3 Roggel - 0475-520489 www.acpkeukenrenovaties.nl

Voor de actuele openingstijden van onze showroom kunt u onze website bezoeken.

met zorgvuldige aandacht bijdragen aan een fijne dag. Stap voor stap en weloverwogen. Zodat wij goed begrijpen wat het beste bij ieders wensen aansluit. En zodat cliënten, hun naasten en onze professionals zich gesteund voelen.

Vandaag mogelijkheden verkennen, morgen toepassen. Om antwoord te hebben op de steeds groter wordende zorgvraag kunnen we schakelen en flexibel zijn. Oprechte aandacht geven en direct nieuwe kansen aanpakken. We werken samen met elkaar en denken toekomstgericht. Zo maken we ons werk zinvol en leuk tegelijkertijd.

✓ Snel

✓ Betaalbaar

✓ Effectief

✓ Effectief

✓ Duur zaam

✓ Duur zaam

✓ Vrijblijvend advies

info@defoliedokter.nl • Telefoon: 06-29316150 • www.defoliedokter.nl

24/7 UUR BEREIKBAAR

T 06 24 66 52 11

T 06 24 66 52 11

Uw wens is onze zorg Van het begin tot het einde heeft u één aanspreekpunt

• adviseren, stimuleren en informeren

• aandacht voor mens, natuur en milieu

• zoeken in oplossingen

• persoonlijke, professionele ondersteuning

• informeel en gepassioneerd

• kleinschalig

• onafhankelijk van leveranciers

• ook voor een klein budget een persoonlijke uitvaart

Eenflyerenfolderdaarkuntuinformatievinden,maardebesteinformatiekrijgtuviaeenpersoonlijkgesprek

Burgemeester Geurtslaan 34c - 6093 PS, Heythuysen • T 06 24 66 52 11 • www.fading-uitvaartzorg.nl

FOLIE OP UW KEUKENKASTJES?
LOSSEN HET OP!
LOSLATENDE
WIJ
DAG
& NACHT BEREIKBAAR
0900 333 55 55 voor meer informatie
Stichting Land van Horne Werthaboulevard 3 6001 HZ Weert info@landvanhorne.nl 0900 333 55 55 landvanhorne.nl

Stichting Servaasbroederschap 1917-2023 nodigt u uit om deel te nemen aan deze eeuwenoude Servaasprocessie

NUNHEM: Opgericht in de parochiekerk van de H. Servatius te Nunhem, 29-03-1917 door Mgr. Schrijnen, bisschop van Roermond en sinds 27-12-2014 als Stichting Servaasbroeder-schap Nunhem. Met als doel instandhouding van de bijzondere verering tot de heilige Servatius, rondom de Servaaskapel, Servaasput, Calvariekruis op de Servaasberg te Nunhem; deze naar buiten toe te bevorderen en uit te breiden; het verrichten van alle verdere handelingen die met vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk zijn.

Zondag 14 mei a.s. St. Servaasprocessie

De Servaasprocessie vertrekt om 9.30 uur vanuit de Parochiekerk en gaat via de Magnificat kapel naar de Servaasberg, waar rond 10 uur de votiefmis van de H. Servatius, bisschop en belijder wordt gevierd. Hierna trekken de processiegangers via de nieuwe Servaasbrug naar de St. Jobkapel en daarna terug naar de Servaaskerk waar na een gezongen Te Deumde processie wordt ontbonden.

Draagt u de Servaasverering een warm hart toe, dan kunt u WELDOENER worden van de Stichting Servaasbroederschap.Voor 10 euro per jaar of voor het leven een eenmalige bijdrage van 100 euro. Stuur een email: stichtingservaasbroederschap@gmail.com of maak het bedrag wat u kiest over op Rabobank

IBAN: NL06RABO 0302650423 t.n.v. Stichting Servaasbroederschap, U krijgt dan een bewijs van uw lidmaat(weldoener)-schap.

Legotentoonstelling “Bricktopia Nederweert”

NEDERWEERT: Op 14 en 15 mei organiseert de Limburgse Legoclub Dutchbricks voor de 2e keer de Legotentoonstelling “Bricktopia Nederweert”. Ook dit keer zijn er weer fantastische bouwwerken, uit de diverse thema’s van Lego te zien.

Niet alleen de standaard sets maar ook MOC’s (My Own Creation) worden tentoon gesteld. Als u op zoek bent naar een nieuwe set of een ontbrekend steentje kunt u terecht bij een van de verkopers. Voor de kinderen is er een bouwhoek waar zij naar hartenlust kunnen bouwen. Op zaterdagmiddag vind de prijsuitreiking van de Bouwwedstrijd “Blökske Um” plaats. Bouwwerken gemaakt door inwoners van Nederweert en deze zijn te zien van 30 april tot 15 mei in de etalage van diverse winkels in Nederweert.

De tentoonstelling vindt plaats in De Pinnenhof Kapelaniestraat 4 te Nederweert en is geopend op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kaartjes kunt u bestellen via de website www.dutchbricks.com/evenementen.

Voor meer informatie over Dutchbricks kunt u terecht op deze site, de facebook pagina en instagram.

Maar ook tijdens de tentoonstelling zullen bestuur en leden met alle plezier uw vragen beantwoorden.

Het Jozefhuis in Roggel wordt 40 jaar jong !

ROGGEL: Op vrijdag 26 mei 1983 ging het Jozefhuis van start. Het doel is nog steeds een interessante dagbesteding aan ouderen te bieden zodat ze zo lang mogelijk ‘thuis’ kunnen blijven wonen.

Het Jozefhuis is alleen mogelijk door de inzet van de 70 vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat een groot aantal ouderen een mooie dag kan beleven, contacten onderhouden en creatief blijven. De toegankelijkheid is groot door een lage financiële eigen bijdrage en gratis gebruik van onze (rolstoel)taxi-service.

Zeventig vrijwilligers is en klinkt geweldig, maar daar zit een risico: de gemiddelde leeftijd is relatief hoog. We willen ‘de nieuwe generatie vrijwilligers’ aanboren om ervoor te zorgen dat het mooie Jozefhuis over 5 en 10 jaar nog steeds bestaat.

Sommige vrijwilligers begeleiden activiteiten voor de gasten (al dan niet in de hobbyruimte), verzorgen de warme maaltijd of zijn chauffeur van onze taxibus. Anderen zorgen voor schoonmaak van het gebouw of onderhoud van de tuin. Ook wordt onze website, facebook en email bijgehouden, wordt deel genomen in het coördinatieteam of in het bestuur.

Het is erg leuk werk en geeft veel voldoening. Het mag elke week, maar het is ook prima wanneer iemand 1 keer per maand wil helpen. Bel vrijblijvend met Ria Salimans of (06-10 65 81 85) of Truus Crins (06-22 75 73 65).

Erfgoedweekend bij de Grathemermolen aan vooravond van grootschalige restauratie

GRATHEM: Met de komst van Het Limburgs Landschap staat de Grathemermolen aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Dit voorjaar start de restauratie die de watermolen en het woonhuis in zijn oude luister zal herstellen.

De molen heeft door de jaren heen belangrijke functies gekend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er over de watermolen veel te vertellen valt. Tijdens het Erfgoedweekend op zondag 14 mei worden deze verhalen verteld door Het Limburgs Landschap en vrijwilligers van de watermolen. Behalve de verhalen wordt men ook meegenomen in de restauratieplannen. De Grathemermolen is als beeldbepalende entree van Grathem en de cultuurhistorische waarde een uniek Rijksmonument. Al vanaf 1252 staat er een watermolen op deze plek. Via het klooster in Thorn en verschillende adellijke families kreeg de Grathemermolen begin 20e eeuw een belangrijke dorpsfunctie, namelijk het opwekken van elektriciteit voor het dorp.

Een verandering waarmee Grathem een van de eerste plaatsen in de regio werd met elektriciteit.

De laatste decennia raakten de watermolen echter in verval. Een doodzonde. Dat vond Het Limburgs Landschap ook, die in 2017 de sleutel overhandigd kreeg van de gemeente. Inmiddels zes jaar later staan we aan de vooravond van de restauratie.

HAELEN: Het begon met de wens van de Dorpsraad Haelen om meer leven in de brouwerij te brengen. Vorig jaar werd de kermis nieuw leven ingeblazen door in de feesttent op het Raadhuisplein extra activiteiten voor junioren en senioren te organiseren.

Dit jaar kwam er het plan om specifiek voor 50 plussers die op stap willen een avond te organiseren. Een enquête onder de doelgroep wees uit dat daar behoefte aan is. Het wordt een avond vol muziek, afgestemd op de doelgroep. Gaandeweg ontstond het idee om er een reünie van te maken. Met de titel; “Back to Dancing Geelen”.

Muzikanten uit Haelen spelen een hoofdrol op het podium. Zo zullen “the Teddy Bears” hun opwachting maken. Huub Schreurs en Peter Smeets treden op. De band Retired speelt en wordt aangevuld met 2 zangeressen en een blazerssectie.

Het slot van de avond wordt verzorgd door een TOP Beatles cover band die de setlist van het bekende rooftop concert speelt.

Een 4 tal bands die vroeger bij Geelen hebben gespeeld worden extra in het zonnetje gezet: Orinoco, the Teddy Bears, the Classics en Windmill.

Samengevat: DAAR WIL JE GEWOON BIJ ZIJN……..

Pinksterzaterdag 27 mei, Trefcentrum Aldenghoor, zaal open 19.00 uur. Aanvang muziek 20.00 uur

Een perfect moment om de watermolen open te gooien voor het grote publiek op zondag 14 mei.

Meer informatie of een tijdslot reserveren kan via: www.limburgs-landschap.nl/erfgoedweekendgrathem

‘Kunstig Naer!’

28 mei (Pinksterzondag) in D’n Haammaeker in Neer

NEER: ‘Kunstig Naer!’ is een sfeervolle kunstexpositie, waar 9 Neerse kunstenaars zichzelf en hun werk presenteren.

Er zijn ook (kunst)werken te zien, die leerlingen van basisschool ‘De Kwir’ maakten tijdens een project over foodtrucks. De hele dag zijn er optredens van het muzikale duo Jerom Bouman en Thuur Niessen.

Goed om te weten

’Kunstig Naer!’ vindt plaats in gemeenschapshuis

D’n Haammaeker in Neer.

De expositie begint om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

De entree is gratis.

HALLO MAGA ZINE 19 ACTUEEL
GEZELLIG bijeenkomen AANDACHT voor iedereen ACTIEF ‘alles mag, niets moet’ HIGH TEA, KOFFIE EN GEZELLIGHEID met creatieve bezigheden, af en toe live muziek en uitstapjes MET EIGEN TAXI-SERVICE voor ophalen en thuisbrengen
“Back to Dancing Geelen” op kermis pinksterzaterdag in Haelen
Fotobijschrift: Op zaterdag 13 en zondag 14 mei kunnen bezoekers mee op rondleiding door de Grathemermolen en het woonhuis. Aanmelden is verplicht.
‘KUNSTIG NAER!’ ZON DAG 28 MEI 2023 11.00 – 17.00 UUR GEMEENSCHAPSHUIS D’N HAAMMAEKER HOOGSTRAAT 2, NEER GRATIS ENTREE Annita Verkenni Tekenkunst Bob Luijks Natuurfotograaf Gerrit van Ratingen Hobbyschilder Jos Dirix Beeldhouwer Marja Nijskens Bloem- -Kunst Mieny Senssen Vilt-art Monique Otten - van Eijk Hobbyschilderes Pierre Jetten Grafiek Wies Augustinus Keramiste Jerom Bouman & Thuur Niessen Muzikaal duo PROJECT ‘FOODTRUCKS’ Expositie van (kunst)werken, gemaakt door leerlingen van basisschool ‘De Kwir’, Neer E X P O S T E V A N N E E R S E K U N S T E N A A R S

ZEVENELLEN RUBRIEK

Welkom bij de Zevenellen Rubriek. Zevenellen is het bedrijvenpark aan de Roermondseweg in Haelen, gemeente Leudal. Het bedrijvenpark is volop in ontwikkeling. Dat heeft ook een relatie met u als omgeving. Van misschien wel geluid bij sloop of bouw tot een nieuwe plek voor uw bedrijf. Van meer verkeer tot een nieuwe baan. Daarbij horen ook een gezonde en veilige leef- en werkomgeving. Voor (toekomstige) werkgevers en werknemers én mensen in de buurt. Wij, de initiatiefnemers en ontwikkelaars van dit bedrijvenpark, bieden u deze rubriek aan: Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) en World Biobased Center Zevenellen (WBCZ). Daarnaast zijn er nog twee partijen met grond in eigendom: Attero en Enexis.

(MOGELIJKE) BEDRIJVEN

Deze bedrijven variëren van op- en overslag en mestverwerking tot e-ful lment. Het bestemmingsplan bepaalt wat wel en niet kan op het bedrijvenpark. Meer weten? www.zevenellen.nl.

DUURZAAMHEIDSKEURMERK: BREEAM-NL

OML kiest voor een duurzame invulling én beoordeling. Sterker nog: OML gaat zelfs voor het duurzaamheidskeurmerk

BREEAM-NL voor haar hele gebied. BREEAM-NL Gebied, dé meetlat voor duurzame gebiedsontwikkeling in Nederland. Met aandacht voor thema’s als hittestress, klimaatadaptatie en luchtkwaliteit.

Hans Coppus, directeur OML: “Op dit moment zetten we de nodige stappen voor het behalen van deze BREEAMcerti cering. Van ambitie naar duurzaam resultaat. Wij hopen op een positieve uitkomst.”

ÉÉN SCHIP VERVANGT 120 VRACHTWAGENS

We willen zoveel mogelijk goederenvervoer via water laten gaan. Voor de Zevenellen-haven gaan wij uit van vrachtschepen klasse Va. Met een lengte van 110 meter. Omgerekend vervangt één zo’n schip het vervoer van 120 vrachtwagens. Wat een verschil!

GROEN AANPLANT IN VOLLE GANG

In de bermen, aan de randen én de aanleg van een struinpad rondom het voormalige koelwaterkanaal. Een greep uit de (groen)werkzaamheden. Deze voert de rma Van der Linden uit Sittard op dit moment uit. Daar hoort ook het plaatsen van bankjes bij. Een rust- en genietmoment voor iedereen die er straks wandelt.

WERKZAAMHEDEN AAN WEGEN

PARKMANAGEMENT

Bedrijvenpark Zevenellen is nog volop in ontwikkeling. De kwaliteit daarbij willen we nu en ook in de toekomst blijven borgen. Daarom bereiden we nu al parkmanagement voor: een vorm van samenwerking tussen de ondernemers op het bedrijvenpark. Voor een veilige en gezonde werkomgeving (en daarmee ook woonomgeving), verzorging van het bedrijvenpark, inkoopvoordelen en meer.

OML investeert hierin een ink geldbedrag en neemt twee jaar het voorzitterschap op zich. Zodra de organisatie goed ‘staat’, draagt OML het stokje over aan de ondernemers op het bedrijvenpark. Zo blijft Zevenellen ook in de toekomst goed georganiseerd, schoon, heel, veilig en toekomstbestendig.

SAMEN VAN IDEE NAAR REALISATIE

Wie is wanneer aan zet? Waar in het proces is inspraak mogelijk? Check onze infographic op www.zevenellen.nl

CONTACTGEGEVENS

Meer weten over Bedrijvenpark Zevenellen? Kijk op:

Het wegennetwerk op het deel van OML is bijna klaar. Binnenkort leggen we de laatste asfaltlaag aan. Wanneer hangt af van de buitentemperatuur, waarschijnlijk eind mei.

Tijdens het asfalteren kunnen de omwonenden een lichte teergeur ruiken. Dat is hooguit enkele dagen. Uiteindelijk verbinden we de wegen van het zuidelijke deel (WBCZ) en het noordelijke deel (OML). Zo ontstaat er een goed wegennet.

Voor eigendom OML

K www.zevenellen.nl

E Zevenellen h Zevenellen k info@oml.nl

m 0475-42 62 42

Voor eigendom World Biobased Centre Zevenellen k Jan Janssen, janjanssen@brendaris.nl

m 06 - 53 84 21 61

Heeft u vragen of tips, neemt u gerust contact met ons op.

Kom studeren in de bieb

MELD U AAN VOOR DE GRATIS, DIGITALE NIEUWSBRIEF BEDRIJVENPARK ZEVENELLEN VAN OML EN WBCZ VIA WWW.OML.NL/INSCHRIJVEN. HEEFT U VRAGEN OF TIPS, NEEMT U GERUST CONTACT MET ONS OP.
Bi blio center
voor iedereen lid, of niet | gratis WiFi | printer aanwezig | Weert, Nederweert, Heythuysen en Heel

EXPOSTIE “STORM”

7 mei 2023 van 11.00-17.00 uur

Op zondag 7 mei a.s. organiseert Atelier Leudal de expositie “Storm” in zijn atelier aan de Dorpstraat 65b in Heythuysen. Hier kunt u werken zien van jeugdige, jongere en volwassenen cursisten.

Een ieder heeft het begrip storm op zijn of haar eigen wijze uitgebeeld. Storm kan van alles betekenen. Denk maar aan een hevige storm op zee of aan land, een sneeuwstorm, een waterhoos, storm in je gedachten of dat je niet lekker wordt van de storm die er binnenin je heerst. Storm kan chaos zijn, storm kan ook een hevige verliefdheid zijn waardoor je een storm aan gevoelens hebt. Kortom storm kan voor iedereen een andere betekenis hebben en dat hebben cursisten uitgebeeld in een tekening, schilderij of in een stormportretje in brons, zoals door de docent Trudy Frenken. Het belooft een prachtige stormachtige expositie te worden, waarbij we wel hopen op een beetje goed weer buiten.

We nodigen u uit om op zondag 7 mei te komen kijken tussen 11.00 en 17.00 uur. Werken zijn in overleg met de cursist ook te koop.

Mocht u dus op zoek zijn naar een leuk schilderij, of een cursus tekenen en schilderen willen volgen, of deelnemen aan een workshop, dan loop gewoon even binnen. Wij staan klaar om u te begroeten en om vragen te beantwoorden.

Om jeugd en jongeren tot 18 jaar te stimuleren om o.a. een cursus tekenen en schilderen te volgen stelt de gemeente Leudal hiervoor onder voorwaarden een subsidie beschikbaar, waardoor de cursuskosten 67% lager kunnen uitvallen, maar op=op!

Voor meer informatie zie www.atelier-leudal.nl of kijk op de website van de gemeente.

Op 3 en 6 mei is er in de middag van 14.00 tot 16.00 uur voor de jeugd een workshop “Moederdagschilderij”.

Trudy Frenken

Atelier Leudal

Dorpstraat 65B | 6093 EB Heythuysen | 0475-44 08 76 | 06-53 97 81 90 info@atelier-leudal.nl | www.atelier-leudal.nl

Explicokids; Leuke en leerzame science workshops voor kinderen

WEERT: Explicokids Academy biedt kinderen een kans om hun interesse in wetenschap en technologie te ontdekken en te ontwikkelen door middel van drie interactieve en leuke experimenten. Kinderen kunnen zich wetenschapper voelen met een echte witte laboratoriumjas. Ze doen drie waanzinnige proefjes met super coole demonstraties. De kinderworkshops vinden plaats op 4 mei om 10.00 uur of om 11.00 uur bij Bibliocenter Weert. Kinderen zullen hun eigen haargel maken, verschillende vloeistoffen in een buisje stapelen en een ballon opblazen, zonder te blazen. Naast deze drie proeven, zal de Explico professor ook een aantal spectaculaire experimenten uitvoeren om te laten zien hoe leuk wetenschap kan zijn!

De workshops zijn geschikt voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar wetenschap en technologie en graag willen experimenteren. Na afloop mogen de kinderen hun eigen haargel en het buisje met de gestapelde vloeistoffen mee naar huis nemen.

Aanmelden: Schrijf nu in voor dit avontuur via www.bibliocenter.nl/activiteiten.

Explicokids is voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Deelnemen kost 7,50 euro.

HOVO College bij Bibliocenter Weert; Is onze democratie in gevaar?

WEERT: Bibliocenter Weert organiseert in samenwerking met HOVO Limburg op woensdag 10 mei het college “Is onze democratie in gevaar?” Het college wordt gegeven door Prof. dr. Huub Spoormans, Emeritus hoogleraar bij de Open Universiteit.

Het debat over de bedreigingen van onze democratie wordt de laatste jaren steeds vaker gevoerd. Dit geluid is niet langer voorbehouden aan bepaalde politieke stromingen of ideologieën, maar lijkt breed gedragen te worden. Het HOVO college biedt belangrijke inzichten en perspectieven op dit cruciale onderwerp.

HOVO

HOVO (Limburg) is sinds 1990 de onderwijsinstelling die cursussen en colleges organiseert, voor iedereen die zich wil verdiepen in kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Wel op academisch niveau, maar zonder verplichtingen en tentamens.

Het college begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 voor leden van Bibliocenter en € 12,50 voor niet-leden. Inschrijven kan via de website van Bibliocenter, www.bibliocenter.nl/hovo.

Dovemansoren

Ik heb al eerder geschreven vanuit het buitenland, terwijl ik aan het adviseren was als “expert” voor ‘PUM Netherlands’ over mijn vakgebied. Ik word dan als senior expert op missie gestuurd naar een ontwikkelingsland dat daarvoor kan worden aangewezen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. PUM is een afkorting van: Project Uitzending Managers. Er werken voor deze organisatie 1300 vrijwilligers/experts die door een betaalde staf worden uitgezonden en begeleid. Dit zijn experts op veel verschillende vakgebieden, zoals toerisme, voedselproductie, gezondheidszorg, onderwijs en in mijn geval dierhouderij.

Nu was ik weer in Nepal. PUM Nederland trekt zich daar over 2 jaar terug, zo heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken besloten. In de nog resterende tijd, tot het einde van 2024, willen we op het gebied van melkveehouderij graag zo effectief mogelijk kennis gaan verspreiden. In Nepal zijn veel jonge mensen geïnteresseerd om melkkoeien te gaan houden om zo een toekomst op te bouwen voor zichzelf en hun gezin. Nu al heeft bijna ieder gezin op het platteland een of enkele koeien of buffels rondom het huis lopen. De buffels werden voorheen gebruikt om de rijstvelden om te ploegen en het vlees ervan wordt ook gegeten. Melkkoeien en -stieren daarentegen worden niet gegeten of geslacht. Ze zijn, net als in India, heilig. Wel worden ze gemolken en er wordt ook yoghurt, kaas en overige zuivel geproduceerd en gegeten. De stieren “lopen maar wat rond”.

Vanouds worden deze paar koeien buiten “aan de tuier” gezet, om in de buurt wat te kunnen grazen. Per slot van rekening is er gras genoeg in het vlakke deel van Nepal, dat zijn de vlaktes aan de voet van de Himalaya. Hier heerst een warm klimaat, er valt genoeg regen en er komt veel smeltwater uit de bergen. Deze gunstige omstandigheden laten 2 en soms zelfs 3 teelten rijst, mais of graan per jaar toe.

Als koeien op stal worden gehouden wordt al het verse voer met een sikkelvormig mes afgesneden op het land en daarna bijeengebonden of in korven op de rug naar huis gebracht. Daar wordt het gevoerd, gemengd met (vaak te veel) rijststro en wat krachtvoer, wat gekocht moet worden en relatief duur is. Het eetritme van de koeien vergelijken de Nepali met de mens; ze voeren hun koeien in de meeste gevallen slechts 2 keer per dag en na 1 uur is al het eten op en de voerbak brandschoon. De rest van de dag en nacht mogen de koeien herkauwen en wachten. Zo gebeurt het al generaties lang. Om meer melk te kunnen geven moet toch echt wel wat meer voer worden opgenomen en het is een hele kunst om deze mensen hier blijvend van te overtuigen. Ze hebben immers nooit anders gedaan. Daarom willen we zo uitgebreid mogelijk uitleggen hoe ze hun dieren beter kunnen voeren en huisvesten, een goed fokbeleid kunnen uitvoeren en daarmee een goedlopend melkveebedrijf kunnen hebben met perspectief voor de langere termijn.

Dat betekent voor mijn missies dus: kennis delen over het houden en gezond houden van productiedieren en het optimaliseren van de dierlijke productie op een, voor het betreffende land, passende manier. Wat ik vooral ga doen in dit buitenland is dus: kennis overbrengen. Want daar ontbreekt het veelal aan. En het is heel dankbaar als blijkt dat het ook wordt overgenomen en op langere termijn effect sorteert. Helaas is dat laatste niet altijd het geval. Een aantal van de mensen die je wijzer probeert te maken hoort je praten maar is een dag later al vergeten wat je vertelde. En dat laatste is in ons eigen land natuurlijk niet anders. Ook bij ons valt veel te bereiken voor mensen die kennis willen opdoen om een goede toekomst op te bouwen maar ook hier heeft een deel van die mensen alleen maar dovemansoren......

Gerrit Tacken was jarenlang dierenarts in de Dierenartsenpraktijk in Ell. Inmiddels brengt hij zijn tijd vooral door tussen de Zeldzame Huisdierrassen thuis op Landgoed ’t Heijk en op landelijk niveau als voorzitter van de SZH, Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Daarnaast wordt hij regelmatig uitgezonden naar ontwikkelingslanden om de veehouderij op een hoger plan te brengen. Graag wil hij ons laten meekijken wat er op dit brede speelveld allemaal voorbij komt.

HALLO MAGA ZINE 21 COLUMN ZAKENPRAAT
Gerrit Tacken

is op zoek naar een fulltime / parttime

WORD JIJ

ONZE NIEUWE COLLEGA?

Adams Music Centre te Ittervoort is per direct op zoek naar een productiemedewerker voor ons bedrijf. Wil jij deel uitmaken van een gepassioneerd team en een bijdrage leveren aan de productie en innovatie van onze producten, reageer dan nu!

In de functie van productiemedewerker bestaan je taken o.a. uit het monteren, assembleren en produceren van onze producten. Jij bent medeverantwoordelijk voor het bedienen van machines om onze productie goed te laten draaien. Daarnaast zorg je voor een schone werkplek en goede werksfeer.

Ben jij geïnteresseerd in deze vacature?

Stuur een schriftelijke sollicitatie (inclusief C.V.) naar paul.tielen@adams.nl of neem telefonisch contact met ons op via: +31(0)475-560725.

4 en 5 mei staan gegrift in ons collectieve geheugen

ADAMS MUSICAL INSTRUMENTS ADAMS-MUSIC.COM/VACATURES

Kom jij ons verpleegkundig team versterken?

Ciro is op zoek naar een verpleegkundige voor 20 tot 36 uur in de week. Je werkt intensief samen met andere verpleegkundigen, paramedici en medisch specialisten. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de patiënt, die gezien wordt als lid van het behandelteam. De meeste patiënten met complex chronische longaandoeningen verblijven 8 weken bij Ciro.

Over de vacature

• Je hebt een mbo- of hbo-diploma verpleegkunde.

• Je werkt graag in een klein multidisciplinair behandelteam.

• Je start met een jaarcontract, met uitzicht op een vast dienstverband.

• Het verpleegkundig team roostert zelf;

je kunt dus je wensen kenbaar maken.

Interesse of meer weten?

Over Ciro

Kennis- en behandelcentrum Ciro ligt een prachtige, bosrijke omgeving in Horn. Patiënten met complex chronische longaandoeningen, hartfalen en slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen als bijvoorbeeld slaapapneu kunnen hier terecht voor een gespecialiseerde behandeling.

Bekijk de vacature op www.ciro-horn.nl of neem

telefonisch contact op via 0475 - 587 600

Je sollicitatie stuur je naar: solliciteren@ciro-horn.nl

Tijdens je BBL opleiding elke dag jezelf zijn

Altijd al de zorg in gewild? Zet jouw droom om in werkelijkheid! Volg nu in nog kortere tijd een opleiding verzorgende IG (2 jaar) of verpleegkundige niveau 4 (3 jaar) vanuit de praktijk. Een zorggerelateerde vooropleiding is niet nodig, passie voor de zorg wel!

Werken & leren bij Land van Horne:

• direct een salaris

• betaalde opleiding

• verzekerd van een vaste baan na behalen diploma

• start opleiding september

• aanmelden kan t/m 28 mei

Bekijk de vacature

werkenbij@landvanhorne.nl

088 987 88 88

werkenbij.landvanhorne.nl

VACATURES

4 EN 5 MEI STAAN GEGRIFT IN ONS COLLECTIEVE GEHEUGEN

4 EN 5 MEI ZIJN DATA DIE IN ONS COLLECTIEVE GEHEUGEN VERANKERD ZIJN. OP 4 MEI HERDENKEN WIJ OVERAL IN ONS LAND BURGERS EN MILITAIREN – DIE IN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN OF WAAR OOK TER WERELD OMGEKOMEN OF VERMOORD

ZIJN SINDS HET UITBREKEN VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG, IN OORLOGSSITUATIES EN BIJ VREDESOPERATIES. DE VLAGGEN

HANGEN HALFSTOK EN TUSSEN 20.00 EN 20.02 WORDT BIJ DE VELE HERDENKINGSBIJEENKOMSTEN STILTE IN ACHT GENOMEN. DE KERKKLOKKEN MOGEN OP 4 MEI LUIDEN VANAF 19.45 UUR TOT 19.59 UUR.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei – Bevrijdingsdag – wordt de bevrijding van de Duitse en Japanse bezetter gevierd. De bevrijding werd voor het eerst gevierd op 31 augustus 1945, toen nog Koninginnedag. De toenmalige Koningin Wilhelmina wilde echter niet dat dit feest op haar verjaardag zou plaatsvinden en daarop kwam 5 mei in beeld, de dag van de Duitse capitulatie. Vanaf 1946 vindt Bevrijdingsdag dus plaats op 5 mei. In 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag en afhankelijk van wat er in je CAO is afgesproken is, heb je dan wel of niet een vrije dag.

Nederland kende trouwens voor de Tweede Wereldoorlog ook al een Bevrijdingsdag, de zogenaamde Waterloodag waarop het einde van de Franse bezetting werd herdacht. Op gemeentehuizen en kerktorens wapperde dan de Nederlandse vlag.

Dodenherdenking

Ook in onze regio vinden er op 4 en 5 mei allerlei activiteiten plaats en bij diverse oorlogsmonumenten worden op 4 mei herdenkingsbijeenkomsten gehouden, zo ook in Heythuysen bij het Vredesmonument aan de Stationsstraat. Dit monument, één van 27 oorlogsmonumenten in Leudal, is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers uit Heythuysen, Baexem, Grathem en KelpenOler die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Het is door schutterij Sint Nicolaas uit Heythuysen bij gelegenheid van haar eeuwfeest de bevolking aangeboden. De schutterij is dan ook een vaste gast bij de herdenking op 4.

Een vrouwenfiguur die een groep duiven vrijlaat als symbool van vrijheid

Het gedenkteken van kunstenaar Dick van Wijk werd onthuld

op 6 juni 1981. De eerste dodenherdenking bij het monument vond plaats op 4 mei 1982. Het vredesmonument in Heythuysen bestaat uit een bronzen beeld van een vrouwenfiguur die een groep duiven vrijlaat. Het beeld is geplaatst onder een boog van roestvrij staal. Het geheel is geplaatst op een cirkel van basaltblokjes. In het grondvlak zijn bronzen gedenkplaten

2017 te laten restaureren.

Mijn ouders geboren in respectievelijk 1916 en 1919 hebben de Tweede Wereld Oorlog zeer bewust meegemaakt en zij kenden veel van de slachtoffers uit Heythuysen die bij het monument herdacht worden. Weer of geen weer, zij sloegen net als vele andere leeftijdsgenoten geen herdenking over.

Hun gevoel zei dat ze daarbij behoorden te zijn om bewust stil te staan bij hun dorpsgenoten die de oorlog niet overleefd hadden zoals Cor van Horne en Sef Wijers die door een neerstortende V2 gedood werden of Hendrica Caris-Cloudt die vanwege het oorlogsgeweld vanuit de buurtschap Hollander naar de kern van Heythuysen moest evacueren en daar tijdens de bevrijding van Heythuysen op 14 november door een inslaande Engelse granaat werd getroffen.

Oekraïne

Op 4 mei zal de Nederlandse vlag weer halfstok hangen bij dit monument en bij vele andere oorlogsmonumenten in ons land.

ingemetseld. Op deze plaquettes staan de bijna vijftig namen van de oorlogsslachtoffers uit de vier dorpen van de voormalige gemeente Heythuysen vermeld. De namen worden tijdens de ceremonie op 4 mei voorgelezen opdat zij niet vergeten worden. In maart 2017 ontstond er veel commotie in het dorp toen bleek dat drie van de vijf plaquettes van het Vredesmonument in Heythuysen gestolen waren. De gemeente Leudal slaagde er in het monument tijdig voor de plaatselijke herdenking op 4 mei

De namen van de gevallenen zullen tijdens het dodenappel weer voorgelezen worden en vertegenwoordigers van kerk en staat zullen dit jaar ongetwijfeld stilstaan bij de oorlog in Oekraïne, een oorlog die andermaal bewijst dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Ik en ook vele anderen zullen daarbij aanwezig zijn en niet enkel om de traditie van onze ouders voort te zetten.

HALLO MAGA ZINE 23 WEBSITE VOOR ONZE ACTUELE OPENINGSTIJDEN
Zondag 09.00 - 15.00 uur Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl
PLANTENCENTRUM OSPEL 1000 M2 UITBREIDING VAN SUCCULENTEN HET TUINSEIZOEN GAAT WEER BEGINNEN OPENINGSTIJDEN: Dinsdag t/m Vrijdag: 11.00 – 18.00 uur Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur Zondag: 11.00 – 17.00 uur Maandag gesloten UNIEK IN NEDERLAND HET MEEST VEELZIJDIGE PLANTENCENTRUM IN ZUID-NEDERLAND Waatskamp 150, 6035 BV Ospel | tel: 0495 – 58 53 24 | info@plantencentrumospel.nl www.plantencentrumospel.nl HEMELVAARTSDAG GEOPEND VAN 11.00 U - 17.00 U 1STE EN 2DE PINKSTERDAG GEOPEND VAN 11.00 U - 17.00 U
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.