Page 1

Neewieërt heet ‘ t!

Uitgave 5 • magazine Oktober 2012

Francis Bruekers

Groenpromotie op de kop!

Vrijwilligerszorg en mantelzorgondersteuning Zie pagina 6

Robert Martens

Zondagmiddag nog niet nuchter

Samenwerking leidt tot meer... Bizz-Cu

Herfst in de tuin en zaterdag erdag, vrijdag nd do op en Alle

RESTANTENVERKOOP

HET A IS BEGFTELLEN ONNEN

OP=OP

ALLE RESTANTEN GAAN WEG RIJZEN! VOOR SPOTP

RELAXFAUTEUILS Super kwaliteit voor super lage prijzen

TAPIJTEN EN VLOERKLEDEN Design, exclusief, klassiek, experimenteel voor extreem lage prijzen MATRASSEN (90 X 200 CM) Hoogste kwaliteit en ventilatie, lange levensduur gewaarborgd. Nu voor de laagste prijs

ZITBANKEN ZITCOMBINATIES EETKAMERSTOELEN FAUTEUILS HOCKERS EETTAFELS WOONACCESSOIRES SCHILDERIJEN

Uitgever van

Alles wat leudal beweegt

WIJ STOPPEN ERMEE! Wegens gebrek aan opvolging is het aftellen begonnen. Bedenk u geen twee keer en PROFITEER donderdag, vrijdag of zaterdag VAN ONZE RESTANTENVERKOOP! OP = OP

NAPOLEONSWEG 125, HAELEN TEL. 0475 - 59 13 48

Tel: 0475 - 85 49 90 | info@aqua-media.nl | www.aqua-media.nl

Ontdek meer in onze showroom!

Napoleonsweg 125, 6081 AC Haelen, tel. 0475 - 59 13 48

LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE

voorheen Parel - Nederweert

Openingstijden: elke week alleen op donderdag en vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.


NAJAARSACTIE RAMEN EN DEUREN

Wij maken de lekkerste balkenbrij van Nederland! Bekroond met Goud met Ster

Caris RTH

Ramen en deuren Timmerwerken Houthandel

Pannenweg 148 6031 RK Nederweert T 0495-631403 www.carisrth.nl

Met Profel wint u altijd!

nr.

1

Voor meer informatie: WWW.SLAGERIJKUEPERS.NL

Hallo Nederweert

Neewieërt heet ‘ t!

Waarom juist adverteren bij ons?

J Jeunesse Huidverzorgingsinstituut

Burg. Hobusstraat 2, Nederweert Tel: 0495 - 62 55 40 | info@salonjeunesse.nl www.salonjeunesse.nl

• Diverse formaten en uitvoeringen t gen ui e r k r e V ent, m e s s i l l fai p& opkoo e lig overto ad voorra

• aantrekkelijke tarieven • huis-aan-huis verspreiding • ook in buitengebieden • altijd full colour Bel voor info 0475-85 49 90

www.aqua-media.

s

sje i u H l ee

p

Op = Op

g n i s t A A R O g O l n k e •B l l % O 5 R n e tOt 5 t OR g O n i p t k 45 R 1 R x O e 1 2 k w n e k n • Hek tOt 70% A l teR nDeRp s / n e t kHut

lO V n e Out € 2,50 H D R HA u j i n t 5 R 4 , A 6 •p VAn €

RACO Hekwerken B.V. Hulsenweg 22 - 6031 SP Nederweert Tel.: +31 (0) 495 63 21 03 Fax:+31 (0) 495 63 22 84

Openingstijden • maandag gesloten • dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 17:00 • zaterdag 9:00 - 16:00 Wij lunchen van 12:00 tot 12:45 uur.

e m R e p

www.raco-hekwerken.nl

© Aqua-media.nl

Uw Profel-Select Dealer:


3

HALLO NEDERWEERT

AGENDA Openingsactiviteit- Sportfunctionarissen Nederweert 18 oktober 2012 14:00-16:00 Sportcentrum De Bengele Nederweert.

Francis Bruekers Tekstschrijver en communicatieadviseur Francis Bruekers uit Nederweert houdt van muziek, kunst, cultuur, reizen, haar honden en natuurlijk van manlief. Zij Sparkle-t, organiseert, communiceert, traint, schrijft en publiceert. Haar eerste boek betrof het Moulin Blues Festival. Haar tweede boek? Een verhalenbundel, een bundel columns? Wie weet. Vooralsnog beschrijft zij in deze column dat wat haar bezighoudt, verbaast of verrast. Lees en laat u verrassen…..

Met o.a. meer bekendheid voor CF sport-dansdemo –sportspeeltuin- luchtkussen-hinkelbanen- diabolobaskets-kruiptunnels–knotshockey.

Buute-aovondj

Zaoterdig 20 oktober 2012 in de Pinnenhof Nederweert Lache, en nog es lache tiedes de prissentaâsie van de buuttereeders op de Buute-aovondj . Meer info: www.pinmaekers.nl

Russisch Concert in de St. Lambertuskerk Nederweert 21-oktober 2012 19:00-20:00

Op zondag 21 oktober is het Vocaalensemble Vivat uit St. Petersburg weer in Nederweert en zullen om 19.00 uur weer een concert geven. De toegang tot dit concert is gratis. Dit ensemble trekt elk jaar gedurende twee maanden door Europa voor het geven van concerten.

Oktoberfeest Ospel

Begin: 26 -10 – 2012 Einde: 28-10-2012 Met o.a. Die Powerhosen, Network DJ Sven, Brunchconcert, Festival der Blasmusik,fanfare Concordia, Harmonie Pro musica,Harmonie ST. Jozef, en Harmonie Melodie der Peel. Organisator: Harmonie Melodie der Peel Ospel.

Nacht van de nacht.

Zaterdag 28 okt. Aanvang 19.00 uur. OspelDijk- Buitencentrum De Pelen. Duur van de tocht is 2/2,5 uur en bestemd voor alle leeftijden. Entree is gratis, en begeleiding van een gids. Doe mee aan de Nacht van de Nacht en ontdek het donker! Na afloop griezelen bij een spannend verhaal met warme drank en iets lekkers.

Battle of the bands

Nederweert Diverse data. Begin: 29-09-2012 Nederweert Live Binnen organiseert dit najaar Battle of the Bands voor regionale bands. 7 rondes in totaal. Meer info www.nederweertlivebinnen.nl

Ni-jwieërter Vastelaovundj Schlagerfestival Zondag 11 november 2012 20:10-23:00 in de Pinnenhof

Gezellige opening van het nieuwe carnavalsseizoen. Meer info: www.pinmaekers.nl

D’indj begint-j K.V. De Piepkukes

17 november- 2012 21:00 -23:00 Cafe-zaal Bi-j Le-Nie Nederweert-Eind Het carnavalsseizoen begint weer in D’indj met het al om bekende D’indj begint-j. Een Limburgse avond met oa. Sjing Boem, Ed & Frans, De Waerknoppele, La Bamba, Zeisjoem en Frans Croonenberg. Voorverkoop start op 8 oktober. Kaartjes kosten € 11,-.

Koopzondag centrum Nederweert Zondag 18 november 2012

Winkels in het centrum van Nederweert open van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op zoek naar een bosje bloemen, heerlijk vers brood, een flesje wijn, bijpassende schoenen voor uw nieuwe outfit? In Nederweert vindt u wat u zoekt!

Jeugddansen Swing Out

Nederweert-Eind 25 november 18:00-22:00 Entree € 2,50 Café - Zaal bi-j Le-nie Alle jeugd van 12-16 jaar met een legitimatiebewijs is welkom Dus: jonger dan 12 of ouder dan 16: helaas dan mag je niet binnen. Beneden de 16 geen alcohol en de muziek duurt tot 22.00 uur.Meer info binnenkort op www.cafezaalbijlenie.nl

Groenpromotie op de kop! In een bui van frustratie vond ik mezelf laatst in een modezaak snuffelend in de rekken vol trendy kleding. Ik had natuurlijk ook een rondje kunnen gaan wandelen in de Peel om mijn getergde hersens weer in balans te krijgen, maar mijn onderbewuste heeft mij naar de stad geleid, alwaar ik vervolgens een bult geld weggegooid heb aan dingen die ik eigenlijk niet nodig heb. Maar dat terzijde. In de kledingzaak werd mij gevraagd of ik een klantenkaart had en – bij gebrek daaraan – of ik er een wilde. Nou, die wilde ik wel. Is handig bij een volgende shopbui. Bij het invullen van de gegevens viel het oog van de kassadame op de woonplaats: Nederweert. Zij was onlangs in Nederweert komen wonen. Het beviel haar wel. Het was haar opgevallen dat er zo veel vrijstaande woningen stonden. “En nog niet de minste”, was haar observatie. En daar heeft ze een punt. In de gemeente Nederweert staan absoluut prachtige woningen, op ruime percelen en strakke tuinen. Loop voor de aardigheid eens een rondje in een van de kernen, of net daarbuiten, en ontdek hoeveel mooie woningen er staan. Met dito verzorgde tuinen. Natuurlijk mag een bijpassende auto niet ontbreken. Of twee. Kortom, rijke stinkerds in Nederweert, zo luidde de conclusie van de trendy modechick. Ik denk dat dat klopt. Niet persé rijk als in veel geld in de portemonnee, maar rijk in de zin van woongenot. En daar draagt de groene leefomgeving zeker aan bij. Hoewel de gemeente Weert de titel ‘groenste stad 2012’ heeft verdiend, zou ook Nederweert met een soortgelijke slogan mogen pronken. Het Nederweerter natuurlijk groen wordt dan ook met man en macht gepromoot. En terecht, want onze natuurgebieden Niet persé rijk zijn absoluut de moeite waard en groei van het toerisme is als in veel geld in gunstig voor de ondernemers in de branche. Met ‘Willem’s vaart’ kun je fietsen door het Peelgebied. Via het nog op de portemonnee, te starten wandelknooppuntennetwerk kan er straks nog maar rijk in de zin meer geleid gewandeld worden. De promotiekaart van Buitencentrum De Pelen zet onder het motto ‘Beleef de van woongenot. Peel’ zowel zichzelf, als Eynderhoof en het Beiaard- en Natuurmuseum in Asten op de kaart. Dan is er nog de lokale toeristische organisatie ‘Heerlijke Peel’ en zo zijn er nog veel meer hele goede initiatieven die ik hier niet allemaal kan benoemen. Peelpromotie en regiobranding, dat is waar de georganiseerde en gesubsidieerde ‘groene’ energie naar toe gaat.

Heel goed, maar toch... Vergeten we niet een heel klein beetje om rond te kijken in de eigen straat? Naar het aangelegde groen: de velden met landbouwgewassen, de prachtige bomenrijen langs de weg, de diversiteit aan tuinen in de kern en in het buitengebied. De ijver waarmee velen allerlei potten en manden vullen met voorjaarsbloeiers en winterviolen. De onder architectuur aangelegde groesjes en grasjes, bij de evenzo onder architectuur gebouwde huizen. Het losse groen in de bermen en het in (redelijk) nette blokken en stroken gesnoeide groen in de kernen. Ik weet zeker dat onder andere daardoor de fashionista het hier ook fijn wonen vindt. Jaarlijks vertrekken legio fietsers en wandelaars naar allerlei plaatsen en oorden om er de omgeving te verkennen. Ook wij, laten we wel wezen. Pas nog de kuitspieren flink gepest in een prachtig heuvelgebied. Maar toch, als je alles goed beschouwt, is het daar echt niet veel mooier dan hier. Je moet er alleen eens met andere ogen naar kijken. Saai? Dan heb ik de oplossing. Probeer het andersom. Letterlijk. Bekijk je eigen straat eens op de kop. Het zal er voor de voorbijganger een beetje vreemd uitzien. Om een frisdrankspreuk te gebruiken: een beetje vreemd, maar wel lekker. Het is net als een nieuwe jas of bloesje in een trendy kleur. Het biedt een totaal nieuw perspectief op een bestaand concept. Probeer het eens. Mooi hé.

Francis


Herfst in de tuin Schoor 42, Nederweert Tel. zaak: +31 (0)495 - 63 16 25 Gsm: +31 (0)6 - 53 63 16 70

aanleg en onderhoud Hét adres voor al uw tuinplanten!

Qua kleur is de herfst misschien wel de mooiste tijd van het jaar. De bomen en struiken maken zich op voor de winter en laten hun blaadjes vallen. Voor die blaadjes echter vallen, zijn er in de bossen en tuinen de mooiste kleuren te zien. Van mooi groen via roodbruin naar schitterend goudgeel. En als het dan een paar dagen niet heeft geregend, of de blaadjes zijn droog, hoor je ze zachtjes ritselen onder je voeten. De blaadjes worden opgeveegd en in de afvalbak gegooid of er werd mee geknutseld. Kortom: het is herfst en we moeten wat aan de tuin doen. We moeten nu de tuin winterklaar gaan maken. We moeten snoeien, vaste planten stekken en scheuren, onkruid wegtrekken en allerlei andere herfstklusjes doen. Heeft u egels of padden in de tuin, laat dan wat tuinafval liggen zodat dit een mooie schuilplaats vormt. Ook de verfkwasten komen weer te voorschijn: schuttingen en meubilair dat geverfd moet worden krijgen nu een opknapbeurt. Ook het tuingereedschap is toe aan een opknapbeurt. Als we in januari/februari de bloembollen willen zien bloeien, moeten we de bollen nu gaan planten. Want zeg nou zelf, wat is er mooier dan de sneeuw-klokjes en krokusjes op te zien komen en dan te weten dat de lente er langzamerhand aan komt. Goed, het duurt nog wel een tijdje, maar we krijgen weer andere kleuren.

M 06 53 53 92 24

6034 SN Nederweert-Eind

M 06 - 53 53 92 24

6034 SN Nederweert-Eind T 0495 633 676 F 0495 633 976 F 0495 633 976 www.verleghoveniers.nl www.verleghoveniers.nl info@verleghoveniers.nl info@verleghoveniers.nl T 0495 633 676

Voor het geval er in het voorjaar bomen en heesters in de tuin moeten staan, is het raadzaam om deze mét kluit nu al te planten zolang het nog niet vriest. De herfstregens zorgen ervoor dat ze goed aanslaan en er in het voorjaar van genoten kan worden. Mooi is het ook om in de tuin een herfsttafel te maken met pompoenen van diverse soorten en afmetingen. Sfeervol is het ook om ‘s avonds als het donker is, tuinverlichting te laten branden of een vuurkorf aan te steken.

Omdat uw tuin uw thuis moet zijn!

Stad 21, 6035 AT OSPEL Tel. 0495 - 63 19 32 info@tuinverzorginggielen.nl © AMA

Thijs Verleg Eind 16 Thijs Verleg Eind 16

Herfstkleuren Heel erg mooi is het ook om vaste planten in de tuin te hebben staan die wel verkleuren, maar niet de blaadjes verliezen. Er zijn natuurlijk veel mooie herfstbloemen en planten voor in de tuin. Wat te denken van een aster, een Cornus kousa (één van de mooist verkleurende heesters) of een wilde wingerd.

www.tuinverzorginggielen.nl


Werken met gevoel

Bij ons is een testamentadvies nooit alleen maar een testamentadvies. Denkt u er wel eens aan om een testament te maken, maar wordt u tegengehouden door allerlei negatieve gedachten die een testament oproept? Bijvoorbeeld uw eigen sterfelijkheid, of taaie, juridische en dus haast onbegrijpelijke teksten. Niet echt onderwerpen waarvoor u direct in actie komt en een afspraak met de notaris maakt. Dat doet u uiteindelijk meestal omdat het moet; u bent er door een adviseur op gewezen, of u bent met een overlijden in uw omgeving geconfronteerd. En vaak is de insteek dan cijfermatig en juridisch en wordt uw testament een standaard akte met standaard clausules. Maar als wij u nu vertellen dat een testament maken ook anders kan? Dat het een moment kan zijn waarop u stil staat bij uw leven, bij wat er van uw plannen en idealen terecht is gekomen? En hoe u tegen bepaalde zaken aankijkt? En welke persoonlijke boodschap u uw nabestaanden wilt meegeven? U laat tenslotte toch niet alleen maar geld en goederen na? Dát is onze insteek. U laat op deze manier niet alleen uw persoonlijke boodschap na, maar zorgt ook voor duidelijkheid bij uw nabestaanden. Het gissen naar “hij/zij zou het zo gewild hebben” is dan niet meer nodig. U voorkomt hiermee onenigheid en daardoor extra verdriet bij de afwikkeling van uw nalatenschap. Is het niet mooi om op deze manier over uw testament na te denken? En die zaken die dan bij u opkomen eventueel ook al bij leven te kunnen oppakken, regelen of herstellen? Wij helpen en begeleiden u daarbij. U geeft uw vermogen op een zorgvuldige en bijzondere manier door aan uw familie, uw partner, uw kinderen, kleinkinderen, neven en/of nichten, of anderen. Dat ook zij hun vermogen weer op zo’n manier doorgeven zou natuurlijk heel mooi zijn. Familieplanning zorgt er niet alleen voor dat de vererving van het familievermogen zorgvuldig en bijzonder verloopt, maar ook dat dit financieel, juridisch en fiscaal zo optimaal mogelijk gebeurt en op elkaar aansluit. Bij het opstellen van uw testament nemen wij ook de situatie van uw toekomstige erfgenamen mee; de besparing die u realiseert moet natuurlijk niet een extra belasting worden voor uw erfgenamen. Dát is ons concept van verbanden leggen én van combineren. U heeft een persoonlijk testament waarmee uw nabestaanden uw nalatenschap op een goede en harmonieuze manier kunnen afwikkelen. Waaraan zij steun hebben en troost uit kunnen putten.

De uil staat “ symbool voor

Bent u ondernemer? Dan betrekken wij uiteraard ook uw bedrijf erbij en leggen uw (bedrijfs)visie en doel ook vast in uw testament. U heeft een vangnet voor overlijden dat de continuïteit waarborgt én een format voor een toekomstige bedrijfsoverdracht.

onze manier van werken.

Dat is onze visie en dat is onze werkwijze; Roland en Annet van Gils-Kuys Successie in Bedrijf = Successie in Familie = werken met gevoel.

Herstraat 7 I 6031 PG Nederweert I T 0495-62 46 10 I www.successieinbedrijf.nl

De Uil Latijnse naam: Strigiformes

Restaurant Diverso MA-DI-WO-DO in oktober zijn 8 gerechtjes Diverso s Assorti voor de prij van 6!

Dames-, heren- en kinderspijkerbroeken al v.a. € 29,90

Wildgerechten voor tamme prijzen! Restaurant Diverso is klaar voor het wildseizoen. Vanaf 15 oktober bieden wij naast onze reguliere kaart ook wildgerechten aan. De hazenpeper, hertenbief en andere wildgerechten worden door John en zijn team bereid. Meld je aan op onze Facebook pagina, daar vind je regelmatig aanbiedingen voor Facebook-vrienden van Diverso!

Kapelaniestraat 1, Nederweert Tel. (0495) 46 04 41 - t.o. de kerk

© Aqua-Media.nl

Let op: Binnenkort is het kerstmenu Diverso bekend! Brugstraat 44 6031 EG Nederweert 0495-625000 www.restaurantdiverso.nl


IN GESPREK:

Vrijwilligerszorg en mantelzorgondersteuning Kunnen jullie ons vertellen wat jullie doen en waarnaar zijn jullie op zoek? Josefien: Ik werf en zet vrijwilligers in bij mensen in de thuissituatie (jong en oud) met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, hulpbehoevend, of chronisch zieken, die enkele uurtjes per week ondersteuning willen hebben. Als organisatie hebben wij vrijwilligers die graag met iemand een kopje koffie drinken en dan een praatje maken over zaken die op dat moment bij de hulpvrager spelen, maar je kan ook denken aan samen een blokje om lopen, een spelletje spelen, begeleiding naar het ziekenhuis of gewoon aanwezig zijn zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft.

Ook geven wij gastlessen

op basisscholen. Wist u dat 1 op de 4 kinderen in de periode tussen 8 en 24 jaar wel eens mantelzorger is!

In Nederweert hebben we gespecialiseerde vrijwilligers. Deze worden ingezet bij dementie. Ze worden ondersteund door een professionele begeleider. De vrijwilligers die ingezet worden bij hulp bij dementie en terminale zorg kunnen bij ons een cursus volgen zodat ze beter beslagen ten ijs komen. Hierin worden verschillende onderwerpen belicht. Bij hulp bij dementie komen zaken aan de orde als: hoe verloopt de ziekte, hoe begeleid je de dementerende en de mantelzorgers. Bij de palliatieve zorg komen onder andere de thema’s communicatie, het ziek zijn, rouw en verlies, tillen en verplaatsen aan bod. Verder worden er cursussen en workshops aangeboden om de praktische vaardigheden te vergroten. Samen met mijn collega’s sta ik als coördinator vrijwilligerszorg altijd in contact met mijn vrijwilligers en in geval van moeilijkheden of vragen kunnen zij bij ons terecht. Dan kunnen wij met hen individueel, of - als we merken dat meer mensen hier tegenaan lopen - in een groepje thema’s bespreken.

Jullie zijn bezig met een project “hulp bij dementie”. Wat is hier het doel van? Het doel is dat de dementerende langer thuis kan blijven wonen en dat de mantelzorger de zorg goed kan blijven volhouden. De vrijwilliger zal thuis samen met de hulpvrager dingen gaan doen, bijvoorbeeld: iemand heeft altijd graag in de tuin gewerkt en is daar nu ook nog graag. Of samen een stukje gaan wandelen omdat de hulpvrager altijd graag wandelt, maar de weg niet meer weet. Gedurende deze tijden heeft de mantelzorger dan even de tijd om dingen voor zichzelf te doen en de vrijwilliger heeft dan ook een moment om te kijken of alles nog loopt zoals het zou moeten en eventuele problemen vroegtijdig te signaleren.

Kun je ons vertellen wat het grootste vooroordeel/taboe is jegens dementie? Veel mensen denken dat het heel moeilijk is om met dementerenden om te gaan, maar vaak zijn de mensen die nog thuis wonen heel gezellige mensen. Ze praten graag over vroeger en doen dingen die ze in het verleden vaak gedaan hebben. Echter ze hebben een probleem met onthouden van dingen die net gebeurd zijn, waardoor ze heel verward kunnen raken. Maar als je weet waar je op moet letten en hoe je met bepaald gedrag moet omgaan, kun je veel betekenen voor de zieke en de mantelzorger.

Voor de dementerende betekent hulp…? Dat hij/zij zich beter begrepen voelt doordat de vrijwilliger aan de omgeving ook kan vertellen hoe met bepaalde dingen om te gaan. Daarnaast heeft hij/zij een dagdeel gehad waar de aandacht speciaal voor hem/haar was en hij/zij hiervan geniet.

We hebben het nu gehad over vrijwilligerswerk bij dementie, maar wie kunnen nog meer bij jullie terecht? Zowel hulpvragers en vrijwilligers voor Vrijwillige Thuishulp en Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg kunnen bij ons terecht. De inzet van een vrijwilliger is kosteloos en de begeleiding is hetzelfde als bij de Hulp bij Dementie. Iedereen, ook de naasten, kunnen onze hulp inroepen. De meeste aanvragen voor een vrijwilliger komen binnen via de thuiszorg, huisarts of andere instanties die betrokken zijn bij de situatie.


Arlette Reijnen werkt in Nederweert als mantelzorgconsulent.

Ik ben Josefien Hoeben, geboren en getogen in Nederweert.

Ik ben opgeleid tot Creatieve Therapeut. Mijn werkervaring valt binnen de reguliere en forensische psychiatrie en de gehandicaptenzorg. Ik werkte met kinderen en volwassenen met onder andere stemming-, angst-, gedragen persoonlijkheidsstoornissen. Mede door eigen ervaringen weet ik wat mantelzorg inhoudt.

Als verpleegkundige ben ik jarenlang werkzaam geweest in de thuiszorg. Daar zag ik dat er nog heel veel vraag was naar gezelschap en ondersteuning buiten de zorg om. De mantelzorgers waren vaak overbelast en mensen die zelf niet goed naar activiteiten konden gaan waren eenzaam. Toen kwam de kans om via vrijwilligerszorg hier verandering in te brengen. Ik ben blij dat ik die stap heb gemaakt. Veel mensen zijn blij als een vrijwilliger een paar uurtjes per week komt helpen. Om hier aan mee te kunnen werken is toch geweldig!!

De hulp van een vrijwilliger is aanvullend op de hulp van professionals. Dat wil dus zeggen dat er geen taken van professionals worden overgenomen. In een gesprek met de coördinator worden de situatie, wensen en mogelijkheden doorgesproken. Per aanvraag wordt bekeken welke vrijwilliger daar het beste kan ondersteunen. Wij vinden het belangrijk dat het “klikt” tussen alle betrokkenen. We streven er ook naar dat één vrijwilliger ingezet wordt, alleen als de vraag om hulp groter wordt, kan worden gezocht naar meer vrijwilligers die worden ingezet bij de betreffende hulpvraag.

Kunnen jullie ons vertellen wat mantelzorg is en hoeveel mantelzorgers zijn er in Nederland? Arlette: Mantelzorg is de onbetaalde zorg die mensen vaak langdurig en intensief aan hun naaste (partner, kind, broer/zus, vriend, of goede buur) geven die hulpbehoevend, (chronisch) ziek of gehandicapt is. Officieel is er nog de aanvulling dat wanneer men langer dan 8 uur en/ of meer dan 3 maanden voor iemand zorgt hij/zij mantelzorger is. Mantelzorg wordt vaak verward met vrijwilligerszorg. Echter mantelzorg wordt altijd gegeven vanuit een persoonlijke relatie die iemand met de zorgvrager heeft. Men rolt erin, vaak zonder keuze. Vrijwilligers kiezen daarentegen vaak de organisatie waar ze actief voor willen zijn en kunnen bijvoorbeeld aangeven 1 jaar lang, 4 uurtjes administratief werk te willen doen, hun taak is veelal meer gekaderd en ingevuld vanuit eigen voorkeur. Wanneer je getrouwd bent en je partner wordt ziek of je krijgt een gehandicapt kind, dan ga je voor deze zorgen, dat is heel normaal. Maar het heeft dus wel een naam: Mantelzorg. In Nederland zijn zo’n 2,6 miljoen mantelzorgers actief. In Nederweert zijn op dit moment 305 mantelzorgers bij ons bekend die ook met hun hulpvragen steun zoeken bij ons. Er zijn nog genoeg mensen die niet bekend zijn met het begrip en dus ook niet met de ondersteuningsmogelijkheden. Wij werken er hard aan om mantelzorg bekendheid te geven, zodat zoveel mogelijk mensen van onze kosteloze ondersteuning gebruik kunnen maken en zo overbelasting onder mantelzorgers voorkomen wordt.

Waaruit bestaan taken die een mantelzorger voor mensen kan doen? Mantelzorgtaken kunnen heel divers zijn en zijn afhankelijk van wat de zorgvrager nodig heeft. Taken kunnen bestaan uit begeleiding, overnemen van het huishouden, de administratie, persoonlijke en medische hulp of zorg, activering en noem maar op. Een voorbeeld: Een echtpaar heeft een kind (14 jaar) met een handicap. Naast de gebruikelijke zorg komen hier extra taken bij kijken zoals het helpen bij de persoonlijke verzorging. Het brengen en halen naar speciaal onderwijs en het regelen van behandeling en dagactivering. Deze extra taken vallen onder mantelzorg.

Wat betekent mantelzorg voor een zieke?

Bestaat er een vergoeding voor mantelzorg? De overheid heeft een schenking in het leven geroepen ter waardering voor de zorgtaken die de mantelzorger verricht. Dit heet: het mantelzorgcompliment. Het gaat om een bedrag van 200 euro belastingvrij per jaar.

Waar kan ik mantelzorg aanvragen en hoe gaat het in zijn werk? Mantelzorg kun je niet aanvragen, je wordt het wanneer je plotseling voor iemand moet gaan zorgen. Daar ligt vaak de verwarring. Mantelzorg is niet zoals een vrijwilliger aan te vragen bij ons. Mantelzorgers kunnen zich bij ons melden om na te vragen of ze inderdaad tot de doelgroep mantelzorgers behoren en om bv om ondersteuning te vragen. Vaak geef ik dit voorbeeld om aan te geven of iemand mantelzorger is of niet: Wanneer je partner zijn been breekt, zes weken in een rolstoel moet en jij duwt hem voort dan ben je nog geen mantelzorger. Stel nou het been geneest slecht, er komst zelfs dystrofie bij kijken en wordt daardoor chronisch. Je partner wordt hierdoor afhankelijk van jouw hulp. Dan wordt je mantelzorger. De zorg die je dan gaat bieden is vaak intensiever en/of langduriger. Uiteraard is het niet altijd zo zwart wit. Vaak sluipt het helpen erin. Iemand wordt ziek of hulpbehoevend en langzaamaan neemt de mantelzorger steeds meer taken over. Soms gebeurt het ook onverwacht. Bijvoorbeeld wanneer iemand na een herseninfarct opeens geheel afhankelijk is van zijn of haar partner of familie. Bent u na het lezen van dit artikel er dus achter dat u ook mantelzorger bent? Meldt u dan snel bij ons!

Je sprak aan het begin over de Dag van de Mantelzorg, wat houdt dat in? Ieder jaar wordt op 10 november landelijk de Dag van de Mantelzorg gevierd. Tijdens deze dag worden mantelzorgers door het hele land in het zonnetje gezet. We hebben voor mantelzorgers uit de gemeente Nederweert twee activiteiten in petto! Regionale activiteit: Op 10 november gaan onze steunpuntvrijwilligers van deur naar deur om mantelzorgers die aangemeld zijn te bedanken middels een mantelzorgpresentje. Ken jij een mantelzorger uit de gemeente Nederweert en vind je dat deze een bedankje verdient? Meld hem of haar vóór 17 oktober aan via het invulformulier op onze website (www. groenekruis.nl > mantelzorg) of door te bellen naar de klantenservice 088 61 088 61. Lokale activiteit: Naast de regionale activiteit hebben we dit jaar ook weer een extra activiteit. Op 25 oktober organiseren wij een theateravond voor mantelzorgers uit de gemeente Nederweert met een hapje en een drankje (19:15 uur zaal open, aanvang 19:30 – 22:00 uur) in zaal Le Winne, Boeket 6 in Nederweert. Ook ontspanning of een adempauze (respijt) hoort erbij om als mantelzorger de taken vol te houden. Daar is deze avond de ideale gelegenheid voor! Wilt u graag naar deze avond komen? Meldt u dan vóór 18 oktober aan door te bellen naar de klantenservice 088 61 088 61 of een e-mail te sturen naar thuishulpcentrale@dezorggroep.nl

Mantelzorg betekent dat een zieke langer thuis kan blijven wonen in zijn vertrouwde omgeving, terwijl deze toch de benodigde zorg of ondersteuning ontvangt.

Steunpunt mantelzorg betekent voor mensen? Wij zijn een soort vraagbaak, en bij ons kunnen alle mantelzorgers terecht met al hun vragen rondom hun zorgtaak. Daar waar wij het antwoord niet direct weten zoeken we het op. Zo ontlasten we de mantelzorger van veel zoek en regelwerk. Zo kan de aandacht volledig op zorg gericht zijn. Daarnaast hebben we verschillende projecten. Denk maar aan de mantelzorgsalons, dit zijn ontmoetingsbijeenkomsten waarbij afwisselend een informatief of een ontspannend thema aan bod komt. Ook geven wij gastlessen op basisscholen (wist u namelijk dat 1 op de 4 kinderen in de periode tussen 8 en 24 jaar wel eens mantelzorger is!) Tevens geven wij voorlichting en organiseren wij informatiemarkten.

Wilt u meer informatie? Voor vrijwilligerszorg kun je terecht bij Josefien Hoeben 06-443 498 10, voor Mantelzorgondersteuning bij Arlette Reijnen, 06-443 494 96. Arlette heeft op maandagmiddag een inloopspreekuur van 14:00 - 17:00 uur in het Groene kruis gebouw aan de Kapelaniestraat 3 in Nederweert. Ons emailadres is thuishulpcentrale@dezorggroep.nl . Voor meer Informatie www.groenekruis.nl onder de knop “mantelzorg”.


PAFRA trading Wand - en vloertegels EL VLOERTEG

AKTIE

Veel ondernemers betalen te veel aan de Belastingdienst

Neewieërt heet ‘t! De volgende

- eigen import - lage prijzen - aanbrengen tegels - direct uit voorraad

uitgave verschijnt

Wij zijn geopend ma. t/m zat. van 9.00 - 12.00 uur Ten alle tijden op afspraak +31 (0)6 - 13076287

op 8 november. Bel voor info:

Havenweg 13 - 6006 SM Weert www.itiles.nl - info@itiles.nl

0475 - 85 49 90

www.lenssenadvies.nl

Ook geld verdienen? Doe de GRATIS quickscan bij Lenssen. Bel 0495 85 13 70 voor een afspraak.

De nr. 1 in infrarood sauna’s Wij leveren ook seniorenfitness apparatuur.

2-PERSOONS

€ 2399,-

Reparaties kunt u nu ook online melden via www.expert.nl/ nederweert

Wellness for You Brugstraat 9 I Nederweert Tel. 0495 62 28 14

Gratis brengen en plaatsen!

www.sponsorsun.nl

Zien

wat u niet voor mogelijk hield

Lambers Van experts kun je meer verwachten.

St. Lambertusstr. 10 I Nederweert Tel. 0495 62 57 14

LaminaaT geeFT uw kamer de perFecTe sFeer Fixet Heijnen Leveroy Houtsberg 16, Leveroy Fax: 0495 - 65 40 04 Tel: 0495 - 65 14 50 fixet.leveroy@fixet.nl Actie GeldiG t/m zAterdAG 20 oktober 2012

Nieuw in Nederweert

Maak kans op een iPad 3 !* Uw ogen passen zich voortdurend aan op de visuele informatie uit uw omgeving. Bijvoorbeeld op het water, tijdens het autorijden, het lezen van de krant, werken achter de computer, een sms versturen of internetten op uw tablet. Varilux® brillenglazen bieden hiervoor optimaal kijkcomfort zodat u zonder inspanning, in iedere situatie, op iedere afstand scherp en helder kunt zien. Wij laten u zien wat u niet voor mogelijk hield! * bij aankoop van een bril met Varilux® glazen, vraag ons naar de voorwaarden

www.varilux.nl

Eyecentre Nederweert Kerkstraat 71 I 6031 CG Nederweert T 0495-625785 Straatnaam 00 0000 AA, Plaatsnaam I www.eyecentre.nl Tel. 000 0000000 M nederweert@eyecentre.nl www.internetadres.nl

Hanssen Auto’s

Wij zijn verhuisd van Maarheeze naar de Pannenweg 104 in Nederweert www.hanssenautos.nl Tel:0495-592154


HALLO NEDERWEERT

ACTUEEL

9

Ron Steyvers wint ‘eredivisie’ zoetwater vissen Nederland Ron Steyvers heeft jongsleden op 23 sept de fel begeerde titel topcompititie Nederland gewonnen. De competitie bestaat uit 8 wedstrijden, waaraan de top van de Nederlandse wedstrijd vissers aan deelneemt. Ron is een gedreven wedstrijdvisser en beoefend zijn hobby met veel passie en gedrevenheid uit. Hij doet er ook alles aan om elke wedstrijd tot een goed resultaat te laten verlopen. Ron is lid van het Shimano/vd Eynde team waarvan hij de grootste drijfveer is en altijd iedereen scherp en gedreven houdt. Zijn motto is dan ook trainen, trainen en nog eens trainen. Na in 1999 de titel Nederlands kampioen te hebben veroverd en in 2008 met de ploeg Wereldkampioen te zijn geworden was deze titel, Topcompetitie Nederland, nog wat hem ontbrak. Hij is dan ook meer dan een terechte winnaar van de topcompetitie.

IJssalon Florence steunt Hulphond Nederland Ieder jaar heeft IJssalon Florence een ijscoupe voor een goed doel op de kaart. Dit jaar is er gekozen voor Hulphond Nederland. Met ijscreatie Hulphond is geprobeerd zoveel mogelijk geld op te halen. De helft van de opbrengst van deze ijscoupe zou worden overgemaakt aan het goede doel. Hulphond Nederland leidt honden op tot hulphonden voor mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie. Een hulphond kan tot 70 handelingen verrichten om mensen met een handicap zelfstandiger te maken. IJssalon Florence draagt dit goede doel een bijzonder warm hart toe. Afgelopen vrijdag was het tijd om de cheque met het opgehaalde bedrag te overhandigen. Allereerst gaf een aantal hulphonden in het bijzijn van cliënten en gastgezinnen tijdens een rondje door Nederweert een demonstratie. Zij lieten zien waartoe zij allemaal in staat zijn. Tenslotte heeft Marjo Janssen de cheque overhandigd. De actie van IJssalon Florence heeft het fantastische bedrag van € 1750,- opgebracht!! IJssalon Florence wil Hulphond Nederland feliciteren met de mooie opbrengst! Wilt u zelf ook dit goede doel steunen, dan kunt u een kijkje nemen op www.hulphond.nl of rechtstreeks een bedrag storten op giro 3831.

Activiteiten Eynderhoof 17 en 24 oktober - Zelf nestkastjes maken. Op woensdag 17 en 24 oktober worden in Eynderhoof de nieuwe nestkastjes getimmerd. De houtbewerkers van ons museum helpen iedereen met het maken van een verblijf voor de vogels. En een vogelaar verteld over de vogels die er gebruik van gaan maken. Deze dag wordt wel een extra bijdrage in de kosten gevraagd van €1,-/kastje. Klompen maken. Van blok hout naar een klomp. Vandaag worden dit oer degelijke schoeisel uit hout gesneden, gebeiteld en gehakt. Kom eens de smokkelaarklomp bekijken en de vele vormen die in Nederland door de mensen werden gedragen. Met zang en muziek van Met – Beze-j, een dialect zanggroep in historische kleding, welke in het Nederweerter Dialect zingen. 28 oktober - Afsluiten van het seizoen Op zondag 28 oktober is het de laatste openingszondag van Eynderhoof. Het seizoen 2012 is weer ten einde. Daarom kan men alle ambachten nog een keer in zijn geheel bewonderen. 31 oktober - Afsluiten van kinderwoensdag Woensdag 31 oktober is de laatste openingsdag van Eynderhoof voor dit seizoen. Dit is na afgelopen zondag de afsluiter van de woensdag – kinderdag.

Dodenherdenking op de Britse militaire begraafplaats Zaterdag 10 november 15:00 - 17:00 uur Deze dodenherdenking wordt georganiseerd door Bond van Wapenbroeders Programma 14.45 u : Ontvangst van de autoriteiten en overige gasten. 14.55 u : Inleiding en welkomstwoord door Dhr. Jan Cuijpers en Dhr. Arie van der Lee van de ‘Bond van Wapenbroeders’ afdeling Ospel. 15.00 u : Koraal, gezongen door zangvereniging ‘St. Cecilia’ uit Ospel. Gebed door Pastoor A. Koumans. ‘Exhortation’ door een afgevaardigde van het ‘Royal British Legion’. Krans/bloemlegging door de burgerlijke en militaire autoriteiten met achtergrondmuziek verzorgd door de Harmonie ‘Melodie der Peel’ uit Ospel. Kranslegging op het graf van Henry Harden V.C. en PTe. Foster. The ‘Last Post’ door trompetter Harold Geurtjens. Een minuut stilte.‘Lament’ gespeeld door Pipe-Major Mr. William Mac.Vean. Het ‘Reveille’ door de trompetter. ‘Dedication’ door een afgevaardigde van het ‘Royal British Legion’. ‘God save the Queen’ en het ‘Wilhelmus. Uittreden van de Banieren. Einde van de ceremonie. Eenieder die geïnteresseerd is, is van harte welkom.

Boek over de handel en wandel van Ospelnaar Jan Simons Alleskunner, ambachtsman en organisator. Bewandelaar van vele paden. Zakenman en deugniet. Spreekbuis, met klare taal. Hij deelt zijn ervaringen graag met anderen. Pratend, met een sigaret en een borrel, en vanaf november ook in een boek. Jan Simons: iemand met een goed verhaal, “om voor eens en voor altijd af te rekenen met het imago van ‘di-j vanne Bekker’!” Jan Simons is de belichaming van een creatieve en ondernemende geest. Het ene project is nog niet af, of het andere staat alweer in de steigers. Hij is van alle markten thuis en verdient daarmee zijn brood. Soms belegd met hagelslag, soms met kaviaar. In zijn jonge jaren zei zijn vader eens tegen hem: “Je hebt al meer meegemaakt dan ik.” Dat was een krasse uitspraak van iemand die bekend stond om zijn smokkel- en stroperspraktijken. Vader had een groot gezin. Het was geen vetpot en ieder dubbeltje moest worden omgedraaid. Wellicht kreeg Jan van vader het handeldrijven mee. Het heeft hem op veel plaatsen gebracht en een groot netwerk opgeleverd.


Rabobank en Ondernemersvereniging Nederweert koppelen bijeenkomsten aan Bizz’Cu

Samenwerking leidt tot meer… HET ADRES VOOR

VERANDA ZEILEN Tel. +31 (0)495-641312 B.g.g. +31 (0)6-12185587 EIgEN ZEILmAkERIj VooR o.A.:

afdekzeilen I vrachtwagenzeilen I bootkappen I agrarische spankappen I afschermzeilen I voorzettenten caravans

Ondernemersnetwerk Bizz’Cu vernieuwt en verbreedt. Het ene netwerk leidt tot het andere netwerk. Dat leidt weer tot interessante bijeenkomsten. Samen met Rabobank Weerterland - Cranendonck en met de Ondernemersvereniging Nederweert organiseert Bizz’Cu gecombineerde ondernemersbijeenkomsten op 24 oktober 2012 en op 16 januari 2013. Creatief je bedrijf runnen De Dorpsherberg in Ospel is de locatie voor de Bizz’Cu-bijeenkomst van 24 oktober aanstaande. Eigenaar Coen van der Zanden is een creatief ondernemer bij uitstek. Hij ziet overal kansen en mogelijkheden, die vervolgens met enthousiasme worden aangegrepen. Niet alleen voor de promotie van zijn eigen bedrijf, maar ook in het kader van regiobranding en Peelpromotie. Coen is vertegenwoordigd in diverse belangenorganisaties en is daardoor in de gelegenheid zaken te verbinden. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord. Ook voor de bijeenkomst van 24 oktober a.s. is samenwerking het motto. Rabobank Weerterland - Cranendonck combineert het 13e ondernemerscafé met een Bizz’Cubijeenkomst. De avond staat in het teken van creativiteit en wordt geleid door Sjra Puts van Creative Brainworks. De Weerter cabaretier Jos van Dooren vult het culturele gedeelte van het programma in. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid tot netwerken met collega-ondernemers. Meer over het programma op www.bizzcu.nl. Aanmelden Aanmelden voor de bijeenkomst van woensdag 24 oktober kan via info@bizzcu.nl, of via de Bizzcu-facebookpagina. Ondernemers kunnen zich ook aanmelden voor deze bijeenkomst annex ondernemerscafé via de website van de Rabobank. Sportief je bedrijf runnen De eerste netwerkbijeenkomst in het nieuwe jaar is op woensdag 16 januari 2013. Dit is een extra bijeenkomst die buiten de reguliere vier bijeenkomsten van Bizz’Cu valt. Deze wordt in samenwerking met de Ondernemersvereniging Nederweert georganiseerd. Het programma van de avond is nog niet geheel bekend. De locatie wel. Sportcentrum Laco in Budschop heet op 16 januari 2013 alle aangesloten ondernemers van OVN en Bizz’Cu welkom. Meer informatie volgt.

WWW.PELLEmANSTENTEN.NL WWW.VERANDAZEILEN.Eu

VOOR AL UW RAMEN, DEUREN, VERANDA’S EN GEVELBEKLEDING GEBBELSWEG 26 6035 EA OSPEL Tel 0495 - 632 840 Fax 0495 - 634 055 info@alubouwmichiels.nl www.alubouwmichiels.nl

Bizz’Cu-deelnemer worden? Bent u ook in voor business en cultuur, onderneemt u in de regio en wilt u interessante contacten opdoen en uw netwerk vergroten? Meld u dan aan bij Bizz’Cu. Deelname staat voortaan open voor iedere geïnteresseerde ondernemer. Aanmelden kan via info@bizzcu.nl. Meer informatie over deelname vindt u op www.bizzcu.nl.


HALLO NEDERWEERT

OSPEL

11

26-27-28 oktober 2012

Oktoberfeesten Ospel: muziek, music und Muzik Melodie der Peel uit Ospel organiseert Oktoberfeesten op vrijdag 26 oktober, zaterdag 27 oktober en zondag 28 oktober. Deze dagen staan in het teken van muziek en gezelligheid, ofwel Gemütlichkeit. Een vol en vet muzikaal programma staat de bezoeker te wachten tijdens deze driedaagse in de loods ‘Bi-j Tempels’ aan de O.L. Vrouwestraat 18 in Ospel. Op vrijdagavond 26 oktober barst het Oktobergeweld los met Die Powerhosen. Waarom Nena boeken en Heino bellen, als je alles kunt hebben in één Riesengepäck! Entree voorverkoop € 10,00 (dag kassa € 12,50). Zaterdagavond 27 oktober treedt de inmiddels naam en faam verwervende band Network op. Network is een Zuid-Limburgse coverband die sinds 1995 het circuit van feesttenten, discotheken, zalen, kroegen, studentenfeesten en privé feesten onveilig maakt. Entree voorverkoop € 7,50 (dag kassa € 10,00). Zondagochtend 28 oktober is iedereen uitgenodigd rustig te genieten van een overheerlijke brunch bereid door lokale cateraars. De brunch start vanaf 10.30 uur. Voor € 12,50 geniet u van smakelijke gerechten op een bedje van muziek met een toefje slagwerk. Wel vooraf even aanmelden. Dat kan via www.oktoberfeestenospel.nl/tickets-2/ tot 22 oktober 2012. Op zondagmiddag staat in het teken van ‘Festival der Blasmusik’. Brunchgangers kunnen gezellig blijven zitten en genieten van een voortdurend muzikaal programma vanaf 14.00 uur. Overigens is uiteraard iedereen welkom die wil genieten van het verrassende muzikale programma in Oktoberfeest-style, gebracht door de vier muziekverenigingen uit Nederweert. Gratis entree.

www.oktoberfeestenospel.nl

Volg de Oktoberfeesten Ospel op www.oktoberfeestenospel.nl of laat een bericht achter op facebook. Kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen of online.

Ospel & Nederweert in Actie Alle zegen kwam vandaag weer van boven… Maar niets kon Koen Slenders van Buiten Gewoon Groene Vormgeving ervan weerhouden om met zijn mensen, in de stromende regen, aan de slag te gaan. Om het bouw- & tuinproject goed op elkaar te kunnen afstemmen, moest er vandaag al volop gesnoeid worden en materialen worden afgevoerd. Er werd weer met vele vrijwilligers hard gewerkt! Alle sponsoren van “Ospel & Nederweert in Actie” op website Stichting Authens Stagiaires van de Fontys Hoge School (Maarten en Twan) hebben de afgelopen week flink gewerkt om alle sponsoren op de site te plaatsen van Stichting Authens. Wilt u weten welke geweldige ondernemers er mee werken aan “Ospel & Nederweert in Actie”? Kijk op www.authens.nl en door een klik op het logo van elk bedrijf, komt u vanzelf terecht op de website van de betreffende ondernemer. Zijn we iemand vergeten? Graag contact opnemen met Anita Sonnemans (06-41941451). Catering De catering ging ook vandaag al van start om alle ondernemers op tijd te kunnen voorzien van een “natje & droogje”. Maria Frencken heeft de coördinatie van de catering op zich genomen en zorgt dat er steeds voldoende aanwezig is en de nodige hulp aanwezig is voor het smeren van broodjes etc. Coop Phicoop Ospel heeft spontaan aangeboden om gedurende de hele Ospel & Nederweert in Actieweek de catering te sponseren! Henk & Sjan heel hartelijk bedankt!! De lokale gemeenschap in Ospel en Nederweert heeft de voorbije weken al laten zien hoe hecht zij is. De grote steun voor Dave Op ‘t Root is overweldigend. Resulterend in de actieweek die nu, 8 t/m 14 oktober, plaats vindt. Ondanks alle ondersteuning, hulp en sponsoring in de actieweek blijft goede zorg en begeleiding voor een gehandicapt kind een dure aangelegenheid. Maar heel graag willen we ook op de lange termijn deze zorg bieden, helaas zijn de kosten onverminderd groot. Mocht u ook hier een bijdrage aan willen leveren, kunt u een gift naar wens overmaken op ING rekeningnummer: 7238454. T.n.v. Stichting Authens – onder vermelding Zorg Dave Op ‘t Root. Heel hartelijk bedankt!

Koen Slenders Meester Schakenhof 15 6035 CW Ospel Tel: 0495 - 76 90 43 info@buitengewoongroen.com www.buitengewoongroen.com


Heeft u verkoopplannen? Bel voor een GRATIS waardebepaling en laat u overtuigen van onze “Frisse-(n)” aanpak ! Al 40 jaar het adres voor: • Brandstoffen • Rookwaren • Frisdrank • Snoepgoed • IJs • Smeermiddelen • En nog velen andere shopartikelen

Al 40 jaar het adres voor: • Onderhoud • Reparatie • APK keuren • Schade reparatie • Airco service • Verkoop & inkoop van nieuwe en gebruikte auto’s.

Vraag ook aan de balie voor ons spaarpuntensysteem voor een leuk extraatje.

Waar SERVICE nog met hoofdletters wordt geschreven. Voor alle merken personenauto’s en bedrijfsauto’s.

Graag tot ziens bij Avia Saes.

Graag heten wij u welkom in ons bedrijf.

Saes Tankstation & Shop BV Burg. Greijmansstraat 6, Nederweert Tel. 0495 - 63 21 82 © Aqua-Media.nl

Autoservice Saes BV Burg. Greijmansstraat 8, Nederweert Tel. 0495 - 63 21 82

WWW.AUTOSAES.NL

Frissen Woonadvies & Taxaties O.G. Sint Antoniusplein 10 I 6031 ED Nederweert I T0495-460736

www.frissenwoonadvies.nl

Het kan niet persoonlijk genoeg zijn!

Kopen Verkopen Taxaties Hypotheken

Bestel via onze webshop

www.zack-athome.nl

UW ZORG ONZE SPECIALITEIT Als zorg “persoonlijk” mag zijn

Veilig de winter door! Zorg- en ziekenvervoer Meldpost Weert e.o. B.V.

Dealer Service tegen Fast-Fitters prijzen*

Telefoon 0495 - 54 74 03 www.ziekenvervoerweert.nl

Maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur

EEN WERELD AAN LICHT EN RUIMTE

Het is weer tijd voor winterbanden. Zorg voor meer veiligheid tijdens herfst en winter omstandigheden! * Informeer naar de voorwaarden

Gratis banden opslag*

• Tuinkamers • Kozijnen • Aluminium Serre’s • Overkappingen • Lichtstraten • Platte daken

• Kozijnen • Buiten Zonwering • Binnen Zonwering

OPEN DAGEN 22 & 23 SEPTEMbER vAN 10.00 T/M 16.00 UUR

Kelperheide 10, Kelpen-Oler | Tel: 0495 - 65 10 66 Openingstijden: Ma., di. en woe. op afspraak. Do. en vrij. van 10.00 tot 17.00 uur. Za. van 10.30 tot 15.00 uur.

WWW.SERRE-WERELD.NL


13

HALLO NEDERWEERT

ZAKENPRAAT

Wilt u ook besparen? Kom dan langs op donderdag 18 of dinsdag 23 oktober in de Lijbrandt Demobus bij Jumbo Heerschap te Nederweert en ontvang een boodschappenbon t.w.v. €20,-!*

Besparen met Jumbo Heerschap en Lijbrandt!

*Bij afname van een Lijbrandt glasvezelabonnement. Te besteden bij Jumbo Heerschap.

Nederweert – Jumbo Heerschap en Lijbrandt Glasvezel zorgen samen voor wat extra voordeel. “Op regelmatige terugkerende kosten valt veel te besparen.” aldus Lauran van den Bogaart, salesmanager bij Lijbrandt. “En daarom staat de Demobus van Lijbrandt volgende week bij uw Jumbo Heerschap supermarkt, waar u een boodschappen-bon t.w.v. € 20,- kunt ontvangen.” Volgens Lauran van den Bogaart hebben Jumbo Heerschap en Lijbrandt veel gemeen. “We willen allebei meer bieden voor minder geld. Meer boodschappen van kwaliteit, maar ook scherper televisiebeeld, sneller internet en prima telefonie.” Er werd dan ook al vrij snel besloten de Demobus van Lijbrandt bij de filialen van Jumbo Heerschap in Nederweert, Weert en Leudal te plaatsen. In de Demobus kunnen mensen terecht voor persoonlijk advies over glasvezel en wat extra voordeel op de boodschappen.. “Jumbo en Lijbrandt zijn niet alleen allebei echte prijsvechters, we zijn ook beiden heel volledig. Zo biedt Lijbrandt naast de complete pakketten, ook een ‘Alleen TV’-abonnement aan voor €17,50 per maand en een ‘Bellen en TV’- abonnement voor €27,50 per maand.”’ Ook verteld Lauran van den Bogaart dat mensen bij Lijbrandt niet verplicht interactieve televisie te kijken en dat het analoge signaal gewoon blijft werken. “Maar ook hierover wordt meer informatie gegeven in de Demobus van Lijbrandt.” Waar het op neerkomt is dat er in principe vrij weinig te hoeft veranderen ten opzichte van de huidige situatie. “Het wordt alleen goedkoper en kwalitatief beter!” vervolgt Lauran van den Bogaart. “En wanneer je een abonnement afsluit, ontvang je een boodschappenbon ter waarde van €20,te besteden bij jouw favoriete Jumbo Heerschap supermarkt. Zo wordt ook het boodschappen doen nog leuker!”

www.lijbrandt.nl

Fixet Heijnen Leveroy zet winnaars in het zonnetje Fixet is precies vijftien jaar dé specialist in doe-het-zelf en heeft dat heuglijk feit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De periode van 16 juli tot en met 25 augustus stond bij Fixet in het teken van de klus en krasactie. Bij Fixet Heijnen in Leveroy zijn er schitterende prijzen uitgegaan. “Er zijn mooie prijzen gewonnen in onze vestiging en we hebben leuke reacties gekregen van onze klanten!”, zegt Anneleen Heijnen, eigenaar Fixet vestiging Leveroy. Iemand die minimaal € 15,-- aan producten bij Fixet besteedde, kreeg een kraslot en zag door te krassen direct wat zijn prijs was, waaronder mooie hoofdprijzen, zoals een Fiat Panda. Klanten van Fixet Heijnen Leveroy wonnen o.a. een huishoudtrapje, living colors verlichting, boorhamer en diverse andere bruikbare prijzen. Op zaterdag 22 september werden door Harrie en Anneleen Heijnen de prijzen persoonlijk overhandigd aan de winnaars. “De actieperiode was een mooie manier om iets terug te doen voor onze klanten” zeggen Fixetondernemers Harrie en Anneleen Heijnen “Als lokale specialist hebben we een hechte band met onze klanten. Net als wij, gaan zij voor kwaliteit. Ze zijn al jaren vaste klant en vanzelfsprekend willen we graag iets voor ze terugdoen.”

Fixet Heijnen leveroy

Houtsberg 16, Leveroy Tel: 0495 - 65 14 50 I fixet.leveroy@fixet.nl

www.fixet.nl

Neewieërt heet ‘t! Uitgave 3 • maga zine Juni

2012

Francis Bruek

Lang houdbaar?

ers

Neewieërt he et ‘t!

Robert Martens

Voetbal is oorlog

Bizz’Cu Ospel

Fixet is in vijftien jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in het aanbod van bouwmarkten. De formule blinkt uit door vakkennis en service van de lokale ondernemer, die deskundigheid uitstraalt. Naast de Doe Het Zelf kant van ons bedrijf hebben wij ook heel veel bouwmaterialen. Voor nieuwbouw of verbouw van uw huis of bedrijf kunt u bij Fixet-Heijnen terecht voor advies, calculatie en producten. Van de fundering tot en met het laatste schroefje van de deurbel kunnen zij u van dienst zijn.

Heeft u als vereniging of stichting iets te melden of organiseert u een activiteit? Mail dan naar redactie@aqua-media.nl of bel 0475 - 854990

Ospel in Busine

ss en cultuur

Profiel

aan het woord

Jeanne en Fra ns, met zoon Dave Op

‘t Root

Suzuki Alto 1.0 Comfort Nu rijklaar: € 7.999,-

GRATIS ENTREE

AUTO WINTER S Tel. 0495 - 52 64 55 | WWW.A WEERT Zat. 11 augustus, Past. UTOWINTERS. Maesplein, Nederwee NL rt-Eind, 19.00 uur WWW.F ESTE YNDERP LEES UW VER NIEU LEIN.NL WD E REG IOM AGA ZIN E voor heen Pare l - Nede rwee rt

Onze volgende uitgave valt in week 45 (8 november) in de bus!

www.aqua-media.nl


14

HALLO NEDERWEERT

ACTUEEL

Typisch Peel Fotoworkshop in de Peel Op zaterdag 20 oktober van 10.30 tot 16.30 uur wordt er een workshop fotoworkshop aangeboden. Dit onder begeleiding van natuurfotograaf Bob Luijks. Algemene zaken zoals belichting en diverse camera-instellingen komen uitgebreid aan bod. Daarnaast zal de nadruk worden gelegd op het leren kijken naar de omgeving. Voor een lunch in het open veld graag eigen lunchpakket meenemen. Kosten € 55,- per persoon, inclusief koffie/thee met iets lekkers en een consumptie bij de nabespreking. Graag aanmelden via aanmelden 0495 - 641 497 Speciaal voor het hele gezin: Speurtocht ‘Op Roverspad’ Beschrijving Graaf de Zwarte Raaf is razend! Hij wil het zwarte goud van de Peel en stuurt zijn zeven Zwarte Rovers om het te zoeken. Ga samen met je (groot)ouders ook op zoek naar die kostbare schat. Op een speciale route in de Peel staan zeven kisten met aanwijzingen en zijn ook tips en trucs voor rovers te vinden. Graag aanmelden via aanmelden 0495 - 641 497. Speurtocht voor het hele gezin. Op zondag 21 oktober. Starten tussen 13.00 en 15.00 uur. De duur van de tocht bedraagt ongeveer 1 uur.(2,5 km) Kosten € 2,50 per persoon . Ontdektocht Herfstschatten in de Peel Wind en regen houden ons niet tegen. In de herfst is zoveel moois te zien dat het zonde is om binnen te blijven. Ga mee op zoek naar paddenstoelen, spinnen, gekleurde bladeren en alle andere Herfstschatten. Een tocht voor het hele gezin die 1/5 tot 2 uur duurt. Op dinsdag 23 oktober kunt u onder beleiding van een gids een prachtige wandeling maken. Vertrek om 14.00 uur vanuit buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel. Kosten € 5,- per volwassene en € 2,50 per kind (inclusief verrassing voor de kids). Graag aanmelden 0495 - 641 497 Nacht van de nacht. Doe mee aan de Nacht van de Nacht en ontdek het donker! Na afloop lekker griezelen bij een spannend verhaal en genieten van warme drank met iets lekkers. Op zaterdag 27 oktober. Tijd 19.00 uur vanuit Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel . Duur 2 - 2,5 uur. Deze tocht is voor alle leeftijden. Kosten gratis. Onder begeleiding van gids. Graag via aanmelden 0495 - 641 497

Beëdiging burgemeester Evers van Nederweert Burgemeester Evers van Nederweert is op maandag 24 september door Gouverneur Bovens officieel beëdigd voor zijn tweede ambtstermijn als burgemeester. De beëdiging vond plaats in het Gouvernement in Maastricht. Vertrouwenscommissie Op 1 oktober 2012 liep de eerste ambtstermijn van burgemeester Evers af. Eerder had hij al aangegeven voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. Daarvoor diende een aantal stappen gevolgd te worden, waaronder het aanstellen van een vertrouwenscommissie vanuit de gemeenteraad. De commissie bracht een positief advies uit. Positief Op 8 mei stemden de fracties in de gemeenteraad in met het advies van de commissie om burgemeester Evers bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voor te dragen voor herbenoeming. Het besluit van de raad is naar de Commissaris van de Koningin van Limburg gestuurd. Gouverneur Bovens heeft het advies overgenomen en voorgelegd aan de minister van BZK. Bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 2012 werd de herbenoeming een feit. Uitdagingen Maandag 24 september vond in het Gouvernement de officiële beëdiging plaats. Een ambtstermijn van een burgemeester in Nederland is zes jaar. Burgemeester Evers is verheugd met zijn tweede termijn. Trots “Het advies van de vertrouwenscommissie en de warme woorden van de fractievoorzitters tijdens de raadsvergadering van 8 mei hebben me werkelijk veel deugd gedaan. Nederweert is een prachtgemeente. We staan net als alle andere gemeenten in Nederland voor grote uitdagingen. Dankzij de inzet van onze inwoners, de organisatie, de gemeenteraad en het college zijn we op de goede weg én slaan we voortdurend nieuwe wegen in. Ik ben trots en blij dat ik van Nederweert burgemeester mag zijn. Ook voor de komende zes jaar geldt: Jasje uit en schouders eronder.” Op de weblog van de burgemeester kunt u meer lezen over de beëdiging.

bron: gemeente Nederweert

Werkgroepen wandelknooppuntennetwerk De gemeente Nederweert heeft besloten in navolging van o.a. de omliggende gemeenten Peel en Maas en Leudal, het wandelknooppuntennetwerk uit te rollen. Inmiddels zijn werkgroepen aan de slag om samen een mooi netwerk op te zetten. Startbijeenkomst Ruim 30 geïnteresseerden meldden zich.De meesten hadden de wandelschoenen aangetrokken. Zoals aangekondigd begon de avond ter inspiratie met een korte wandeling, ook wel ommetje genoemd, door Leveroy en de directe omgeving. Onderweg kregen de wandelaars al de nodige uitleg van Ron Janssen. Na het ommetje dat onder uitstekende weersomstandigheden plaatsvond, werden de bezoekers geïnformeerd over de randvoorwaarden waaraan een netwerk moet voldoen en de rol die ze kunnen spelen. Veel vragen over het wandelnetwerk waren onderweg al beantwoord. Bijvoorbeeld over het onderhoud van wandelpaden. Zodra een pad definitief wordt opgenomen in het knooppuntennetwerk, worden daar afspraken over gemaakt met de grondeigenaar en/of beheerder. Werkgroep De bedoeling was om per kern een werkgroep te formeren die aan de slag gaat om het wandelnetwerk verder vorm te geven. Per kern is daarvoor een contactpersoon aangewezen die het centrale aanspreekpunt vormt voor de plattelandscoöperatie. Ook mensen die nog mee willen denken over het uitwerken van het wandelroutenetwerk in hun woonplaats kunnen zich hier melden. Voor de ontwikkeling van het wandelroutenetwerk wordt een aantal uitgangspunten gehanteerd. De belangrijkste zijn: - Bestaande routes vormen zoveel mogelijk de basis. - Het netwerk is fijnmazig rondom kernen en grofmazig in ‘open’ gebieden - Zoek paadjes, waterlopen en mooie gebieden om padenstructuur te creëren en bestaande routes te verknopen. - Zorg voor een wandelroutenetwerk waar wat te beleven of te zien is (kunst, natuurgebieden, cultuurhistorie enzovoort).-Zoek startpunten die gemakkelijk te vinden zijn, zoals een parkeervoorziening, horecagelegenheden, museum enzovoort. - Houd het aantal routes overzichtelijk. - De bedoeling is dat het wandelroutenetwerk straks aansluit op de wandelroutenetwerken van de omliggende gemeenten.

In november van dit jaar vindt een nieuwe bijeenkomst plaats en zullen de voorstellen van de werkgroep worden besproken. Uiteindelijk zal dit leiden tot een definitief wandelroutenetwerk.

Ook meedenken? U wilt meedenken over het wandelroutenetwerk of heeft u goede ideeën? Neem dan contact op met de persoon die namens uw woonplaats als contactpersoon fungeert. Dit zijn: Nederweert: Henk Kluskens (Dorpsoverleg Nederweert)Nederweert-Eind: Henk Douven (Parochieel Comité Nederweert-Eind)Budschop: Mirjam Dirckx (Dorpsraad Budschop)Ospel: Ben Houben (Wandelweg Ospel/Dorpsraad Ospel. Ospeldijk: Petra Verdonschot (Dorpsraad Ospeldijk)Leveroy: Wim van de Moosdijk (SV Leveroy)


15

HALLO NEDERWEERT

Roost Meubel en Interieurbouw

Wijze Raad

● Kasten ● Balies ● Praktijkinrichtingen  ● Kantoorinrichtingen ● Keukens 

Robert Martens heeft ruim 25 jaar ervaring als jurist. Hij houdt zich met name bezig met arbeidsrecht, contractenrecht en agrarisch recht voor particulieren en bedrijven. Hij onderscheidt zich met name door zijn eenvoudig taalgebruik. Robert Martens woont in Haelen is getrouwd en heeft een zoon van 17 en een dochter van 15 jaar.

Interieurs op maat voor  bedrijf en particulier 

Baldessenweg 4 ‐ 6034 RN Nederweert Tel. 06 22687320 of 0495 634552 E‐mail: info@roost‐interieurbouw.nl www.roost‐interieurbouw.nl

OP ZONDAGMIDDAG NOG NIET NUCHTER Iedereen weet inmiddels dat je met alcohol op niet meer mag rijden. Maar wat veel mensen niet weten is dat als je veel gedronken hebt je de volgende dag ook niet mag rijden. Wist u bijvoorbeeld dat als u vanaf 22.00 uur 10 glazen drinkt u de volgende dag pas vanaf 14.00 uur geen alcohol meer in uw bloed heeft. Na een avond doorzakken mag je dus heel lang niet rijden. En als je dat niet weet kunnen de gevolgen daarvan ernstig zijn zoals een klant van mij ondervond. Mijn klant dacht verstandig te zijn. Hij bleef overnachten op het feest zodat hij kon drinken. Omstreeks 04.00 uur die nacht ging hij naar bed. Rond 12.00 uur werd hij wakker en na een ontbijt leende hij de auto van een vriend om even sigaretten te halen. Terwijl hij aan het prutsen was met zijn radio raakte hij van de weg en raakte een verkeersbord. Omdat hij wist dat je altijd de politie moet bellen als je een ongeval hebt gehad belde hij 112. Toen de politie kwam moest hij blazen en werd meegenomen naar het bureau omdat hij nog teveel alcohol had geblazen. Op het politiebureau bleek dat hij nog 1,2 promille alcohol had. Zijn rijbewijs werd ingenomen en kreeg hij een rijverbod. Dat lijkt dubbel op rijbewijs innemen en een verbod. Je krijgt echter ook een rijverbod omdat je niet meer mag rijden ook niet op voertuigen waarvoor geen rijbewijs nodig is zoals een brommer, brommobiel of tractor. De gevolgen voor mijn klant waren ernstig. De geleende auto van de vriend had een schade van € 4.000,- en de allrisk verzekering betaalde niet omdat er alcohol in het spel was. De officier van Justitie deelde mede dat hij voor moest komen. Van het CBR kreeg hij bericht dat hij 2 jaar een alcoholslot kreeg. Een alcoholslot programma met alles er bij kost ongeveer € 4.000,- Dat alcoholslot heeft hij twee jaar lang in de auto. Hij krijgt ook een punt op zijn rijbewijs. Dit alles terwijl hij dacht verstandig te zijn en niet direct te gaan rijden maar eerst zijn roes uitslapen. De wijze les is dan ook dat u ook de dag nadat u flink gedronken heeft moet opletten als u gaat rijden. Het alcoholpercentage kunt u meten met een alcoholmeter die u bij de ANWB voor € 3,00 verkrijgt. Een minder nauwkeurige regel is dat u per gedronken glas alcohol 1 1/2 uur moet tellen voordat dit uit uw bloed is.

Hallo Nederweert

Neewieërt heet ‘ t!

Neewieërt heet ‘ t!

Hallo Nederweert verschijnt in:

Verwen jezelf met een AIRCO of DCI MOTOR voor maar € 1,- meer. * Uitrusting Elegance (zonder ixobox) + :

AUTOBEDRIJF JAC SMEETS Bredeweg 27 Nederweert Tel. 0495 - 63 25 92

• • • • • • •

zwarte spoilers onderaan rode grill vooraan rode omlijsting led lampen rode spoiler voorbumper chroom lijst op de motorkap zwarte spatbordverbreders striping set ‘Team 26’op deuren en motorkap • zwarte afwerking kentekenplaat

• schakelpook, stuurinleg, armleuningen, deuropbergvakken, centrale console, grille ruitondooiing en achtergrond tellers in rood • stoelen in leder en Alcantara met rood stiksels • tapijten met Ligier Sports logo

*aanbiedingen geldig van 15/06/2012 tot 15/12/2012, aanbod airco enkel geldig op de Ixo Team 26 DCI en aanbod DCI motor enkel geldig op Ixo Team 26 Progress. Aanbiedingen niet cumuleerbaar.

Nederweert, Budschop, Ospel, Ospeldijk, Nederweert-Eind, Leveroy en Schoor. Ook af te halen op meer dan 50 adressen. Een uitgave van:

Postbus 4020,  6080 AA Haelen T:  0475 - 85 49 90 info@aqua-media.nl www.aqua-media.nl redactie@aqua-media.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel Hallo - Nederweert met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.


Lijbrandt, glasvezel, klaar.

Data:

Donderdag 18 oktober 2012 Dinsdag 23 oktober 2012

Locatie:

Jumbo Nederweert

Openingstijden: 1 1.00 – 19.00 uur

www.lijbrandt.nl

088 555 25 40

ANED1012

Kom voor persoonlijk advies over glasvezel naar de Lijbrandt Demobus.

* Voor meer informatie over deze actie en de voorwaarden kunt u bij Jumbo Nederweert terecht

‘Stap in, stap over en ontvang een Jumbo boodschappenbon t.w.v. € 20,-*!’

Hallo Nederweert - uitgave 5 2012  

Hallo Nederweert is een regioblad wat maandelijks verschijnt binnen de gemeente Nederweert en aangrenzende dorpen.

Hallo Nederweert - uitgave 5 2012  

Hallo Nederweert is een regioblad wat maandelijks verschijnt binnen de gemeente Nederweert en aangrenzende dorpen.

Advertisement