PetiTICS

Page 1

PetiTICS .

Edició especial de l’AEiG Alverna

Petita TICS juny de 2019

http://www.aeigalverna.org/anticsiamics/

CRONOLOGIA

El que ha donat de si aquest 50è: 7 de juliol 2018

PINTEM EL PILÓ DE ‘PILON’S STREET’ 16 de febrer 2019

PLANTEM UN ARBRE 16 de març 2019

INAUGUREM L’EXPOSICIÓ 11 i 12 de maig 2019

FESTA MAJOR

15 de juny 2019

SOPAR DEL CAU 23, 24 i 25 d’agost 2019

VIATGE A L’ALVERNA!

* Foto de portada: L’Alvèrnia ja ha arribat! Autor: Xavi Fort. L’Agrupament Escolta i Guia Alverna no es fa responsable de les opinions i/o articles de tercers publicades a la revista TICS.

Equip de Redacció: Júlia Abelló David de la Torre Eloi Duran

Àlex Estebanell Lídia Larrañaga Berta Manero

Dibuixants: Màrius Castellví

Rat Mas

Maquetació: Xavi Fort

Joan Olivan

Fundació Alverna

Pl. Sant Fructuós, 1 43002 TARRAGONA

anticsiamics@aeigalverna.org Col·labora:

Qui ens havia de dir que costaria tant trobar l’Alvèrnia? Tal dia com avui ella va desaparèixer i ens va deixar -a tots els habitants de Veríl·lia- sense la nostra mentora. Sort en vam tenir que cinc intrèpids personatges d’arreu del territori van unir-se per buscar-la. I sort, sobretot, de l’ajuda de tots els infants i joves de l’Agrupament Escolta i Guia Alverna; sense la seva col·laboració no hagués estat possible trobar-la i, per fi, celebrar el seu 50è aniversari.


Veríl·lia Nom: Ilargia Poble: Els Menhirs de l’Essència Ésser: Druïda Caràcter: Decidida i enginyosa, sempre té solucions per tot. Nom: Taex Poble: Mègic Ésser: Sacerdot Caràcter: Estudiós, aplicat i reflexiu. Nom: Fauloi Poble: El Bosc de les Idees Ésser: Animal Caràcter: Molt actiu, enèrgic i atrevit. Nom: Blau Poble: Coves Mil·lenàries Ésser: Nómada Caràcter: Atrevida, aventurera i valenta.

2

Nom: Juliverd Poble: Jardins Florals Ésser: Planta Caràcter: Despistada, es perd amb facilitat i sempre està cansada.


3


4


Poblat Mègic Quan vam visitar el Poblat Mègic vam conèixer Baden Powell i Olave, els creadors de l’escoltisme i el guiatge. El 1907 es va crear, primer, el moviment escolta, només per nois, en uns campaments a l’Illa de Brownsea. Uns anys més tard Olave creava el guiatge, per a noies.

Recordeu les lleis escoltes que vam trobar pel poblat?

Una de les eines amb què treballem els escoltes són els cinc dinamismes:

• Petit grup Al cau treballem amb grups reduïts. Això ens permet que cada infant realitzi una tasca concreta (el material, el/la secretari/a, el portaveu, llibreta, etc.). D’aquesta manera aprenem a responsabilitzar-nos d’una tasca conjunta. A part, donem espai a que es creïn debats més participatius per part de tothom. • Fraternitat universal A partir de les descobertes de l’entorn, aprenem a conèixer altres realitats del nostre entorn. En fer-ho, prenem consciència de la diversitat dels diferents projectes i entitats que ens envolten i que poden enriquir la nostra visió del món. • Compromís Quan venim al cau assumim un compromís personal i de grup. Què vol dir tenir compromís? Marcar-nos uns objectius personals envers la nostra vida o el nostre paper al cau i fer tot allò que sigui possible per complir-ho. • Joc institucional Al cau som infants i joves de totes les edats. Els infants més grans ajuden i ensenyen els petits les diferents tasques que hi ha i les maneres de fer. La idea és que, com més grans ens fem, més coses aprenem i més responsabilitats agafem. • Progrés Personal Des del primer dia al cau, aprenem coneixements nous, valors i desenvolupem nous interessos. A més a més, treballem la creativitat, l’esperit crític i l’autonomia. Tot això ens permet créixer i esdevenir persones crítiques amb el món que ens envolta. 5


6


Jardins Florals Aquest poble té una vinculació molt forta amb la natura. De fet, quan vam visitar-lo, l’alpinista i el jardiner ens van explicar un munt de coses que cal saber per estimar, entendre i conviure amb la natura.

Com interpretar un mapa? Quins elements podem trobar als mapes? El color verd ens indica vegetació. El color marró ens indica formes del terreny. El color blau ens indica que hi ha elements relacionats amb l’aigua. El color negre ens indica que hi ha elements artificials creats per les persones. Què són les línies topogràfiques? Les línies topogràfiques o les corbes de nivell s’utilitzen per poder representar el relleu real sobre un mapa. Cada corba de nivell està formada per tots els punts d’una àrea determinada que inclouen la mateixa altitud. D’aquesta manera podem saber si una ruta fa pujada, fa baixada o és plana.

Com ens orientem al bosc? Estrella polar Encara que sembla que estiguin quietes, totes les estrelles es mouen lentament pel firmament a mesura que avança la nit. Només una estrella resta fixa en un punt sense moure’s: l’Estel Polar, que assenyala directament cap al nord geogràfic. Durant segles, els navegants van fer servir aquest estel per orientar-se. Lluna La lluna pot proporcionar també una aproximació dels punts cardinals. Quan està en fase creixent, el cantó il·luminat assenyala sempre cap a l’Oest, i quan està en fase minvant (o decreixent), el cantó il·luminat assenyala cap a l’Est. Si tens dubtes per saber quan està d’una o altra manera, pensa que “la Lluna és una mentidera: està en fase Creixent quant té forma de D, i en fase Decreixent quan té forma de C”. Molsa La molsa creixerà en les zones més ombrívoles i humides d’un tronc (normalment cap al Nord). Troncs arbres En les soques d’arbres tallats, els anells de creixement estan més junts i atapeïts cap al cantó que li tocava menys el Sol, és a dir, cap al Nord.

Primers auxilis Al cau podem trobar-nos en situacions complicades, sobretot quan estem de campament; és per això que cal saber com actuar en cas d’emergència. Pluja Si estem a la muntanya i comença a ploure molt fort, haurem d’allunyar-nos de rius i torrents i anar a la part més alta de la muntanya. Incendi Haurem d’allunyar-nos a la direcció oposada al vent, apropar-nos a zones amb aigua, evitar llocs tancats i mullar el fulard per tapar-nos la boca i el nas. Tempesta Evitar zones humides , elements metàl·lics i estar en zones elevades. Els llamps busquen el camí més curt per arribar a terra; per tant, intentem no sobresortir massa de la superfície o estar 112 Emergències a a prop de quelcom que faci 'efecte punta’, com arbres, antenes, etc. Els llocs més segurs són els que tota la Unió Europea aïllen de l’exterior! També cal tenir nocions bàsiques de primers auxilis: Si surt sang del nas No tirar el cap enrere! Col·loquem el cap recte (o una mica endavant), pressionem per sobre dels orificis durant 10 minuts (o posem un tap fet amb mocador). Hemorràgia Netejar amb aigua i sabó i pressionar amb una gasa; quan pari, ho tapem i ho subjectem amb una bena o fulard/ esparadrap sense apretar massa. Davant de qualsevol accident haurem de seguir el PAS (Protegir, Avisar i Socórrer), i tenir en compte que el telèfon d’emergències és el 112!!

7


8


Coves Mil·lenàries Com ja sabeu, el meu poblat és nòmada. Què vol dir això? Doncs que no viu en un lloc fix, sinó que s’ha anat movent d’un lloc a un altre al llarg dels seus anys de vida. Vam tenir la sort de poder visitar tots els espais per on han passat els seus habitants. Us en recordeu?

El 1969 tres caps de l’Agrupament Robert d’Aguiló van obrir el cau de l’Alverna. Van haver d’escollir els colors del fulard: verd i lila. Volien representar el camp de Tarragona (lila) i l’esperança (verd). També van triar el nom de l’agrupament: Alverna, referit a una muntanya situada a Itàlia. Mica en en mica l’agrupament es va anar consolidant a la ciutat i això va fer que la família Alverniana creixés cada vegada més.

El 1987 ens vam traslladar a la part de baix dels Caputxins, fent un acord amb ells per tal de poder tenir un espai propi, sempre que l’agrupament formés part de Minyons Escoltes i Guies. Durant molts anys, dissabte rere dissabte, es van anar fent caus i excursions al local dels Caputxins.

El 2008 ens vam veure obligats a marxar del local on havíem estat tants anys. Després de molta feina de les famílies, caps i antics membres, ens vam traslladar a un nou local. Estava situat a la última planta de l’Espai Jove Kesse. Tot i passar alguns anys al local del Kesse, la família de l’Alverna va anar estalviant i treballant per poder comprar un local propi.

El 2017 va ser l’any que tant havíem esperat els Alvernians/es. Per fi vam poder inaugurar els locals propis a la plaça de Sant Fructuós amb el lema “Ja som a casa”. Des d’aleshores aquest local és casa nostra, i esperem que segueixi sent-ho molts i molts anys més.

9


10


Menhirs de l’Essència Ja se sap que els Alvernians som d’una altra pasta. És per això que, al meu poblat, els Menhirs de l’Essència, hem buscat tots els ingredients que calen per ser un bon alvernià!: des de la motivació que ens caracteritza a l’hora de fer jocs, les mil danses que ballem, els costums un pèl “porqueriosos”..., fins a les nostres idees enginyoses i el nostre esperit crític.

Amb quantes característiques t’identifiques?

11


12


El Bosc de les Idees Al meu poblat, el Bosc de les Idees, vam poder conèixer tots els projectes i totes les idees que hi han hagut a l’Alverna en aquests 50 anys. A més vam tenir una visita súper especial! Recordeu quins van ser els projectes que es van fer?

FIRA DE XAUXA

Des de l’any 1972, a l’Alverna es feia la Fira de Xauxa. Els infants i els joves organitzaven activitats i tallers per tota la ciutadania de Tarragona. Abans es feia al pati dels Caputxins, a l’antic cau, i després es va fer al Passeig de les Palmeres, entre d’altres llocs. Actualment ja no es fa perquè cada any pugui sortir un projecte conjunt diferent decidit entre tots els infants i joves.

CARNAVAL

L’Alverna va participar diversos anys a la rua del Carnaval de Tarragona. Sempre s’intentava anar disfressats d’alguna cosa crítica amb la ciutat i els problemes del món que ens envolta. Vam anar d’Astèrix i Obèlix, de Tarragona Fumtàstica, etc.

TRAVESSA D’ANDRÒMINES

Des de l’any 2009, un grup d’Antics i Amics de l’Alverna organitzen una travessa marítima a la Platja del Miracle que consisteix en portar aigua de Sant Magí des de la sorra de la platja fins a una boia i tornar; tot això, sobre andròmines flotants fetes a mà. A dia d’avui, ja portem 10 edicions.

LA TICS

Un grup d’Antics i Amics van començar a redactar una revista que informava de les novetats de l’agrupament mentre es feia un recull de fotos i temàtiques d’arxiu. Aquest projecte ha anat creixent i, actualment, tenim una revista amb diverses seccions per a totes les edats i amb col·laboració d’infants, caps i famílies.

13


14


L’Alvèrnia!!! “Alvernians i alvernianes, porto molt temps observant-vos i ja he pogut veure de tot el que sou capaços i capaces. Com bé sabeu, la celebració d’aquests 50 anys em tenia una mica preocupada. Tot i així us he estat seguint durant tot el vostre viatge per Veríl·lia i m’ha agradat molt veure com heu ajudat amb entusiasme el Fauloi, el Taex, la Blau, la Julivert i la Ilargia. Podeu estar orgullosos i orgulloses de la cohesió que vau aconseguir a l’excursió d’agrupament, l’interès que vau mostrar envers l’escoltisme quan van venir Baden Powell i l’Olave, la destresa que vau tenir per trobar solucions a qualsevol situació d’emergència i l’estima per la natura. També va agradar seguir-vos de prop quan vau passar per tots els locals que havien sigut casa meva i vau començar a investigar sobre la meva història. Quan vau descobrir l’essència alverniana, i és que som ben únics! I la quantitat d’idees que han anat sorgint al llarg dels anys a l’Alverna. Crec que, després de la dedicació i l’esforç que heu mostrat durant aquest any, mereixeu una explicació de per què no volia celebrar el meu aniversari. En adonar-me que enguany en feia 50, vaig voler fer memòria de tot el que havia viscut. La preocupació va arribar quan no vaig poder recordar totes les meves experiències, els meus projectes, les meves idees…; en definitiva, la meva història. Vaig tenir molta por en sentir la responsabilitat de portar cinquanta anys a l’esquena. Si no era capaç de recordar tot el que havia viscut durant aquests cinquanta anys, com podia seguir construint-ne més? Se’m van presentar molts dubtes i angoixes que van fer que volgués escapar de la celebració del meu aniversari. És per tots i totes vosaltres que avui sóc aquí. He après que si l’Alverna segueix complint anys és gràcies als infants i joves que dissabte rere dissabte creixen i viuen amb l’escoltisme, els i les caps que es preocupen de mantenir viva l’essència alverniana, les famílies que creuen en la tasca educativa que fem i els antics i amics que donen un suport incondicional al gran projecte alvernià. És ben evident que la memòria de l’Alverna es manté viva gràcies a totes les persones que en formen part, i que, si seguim construint història com fins ara, en celebrarem molts i molts més. Així doncs, veient la gran família que som i tot el que podem aconseguir, em sento amb més ganes que mai de celebrar el 50è aniversari. Que comenci la festa!!!!” Alvèrnia 2019 15


Olave i Baden Powell visiten les nenes i nens del cau. Foto: Anton Salvador.

Activitat al cau dels Caputxins. Foto: Júlia Abelló.

Taller de danses tradicionals al parc de Saavedra, a càrrec de Folkatr3s. Foto: Júlia Abelló

fotoTICS

Plantada de l’arbre del 50è davant del cau. Foto: David Folch. 16

Pilar de la Colla Jove amb missatge per l’Alvèrnia. Foto: Màrius Castellví.

Inauguració de l’exposició del 50è al Pati Jaume I de l’Ajuntament. Foto: Irene Marta.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.