Socialisering av en maremmano2009-3

Page 1

Socialisering av Zzaffa – min maremmano abruzzese. Av Annika Mårtensson ägare av Guardiano Karlac Elize ”Zzaffa” Zzaffa har nu hunnit bli 11 månader och har vuxit en hel del. Från en liten valp till en ungtik på 65 cm och ca 42 kg.

När Zzaffa kom till mig var hon ca 4 månader och kunde redan gå i koppel och var i stort sett rumsren. Anna Eling, hennes uppfödare, hade tränat henne väl. Däremot var det ju lite läskigt att komma till en storstad som Malmö istället för att bo ute på landet. Jag såg på Zzaffa att mycket av det hon såg och upplevde gjorde henne osäker. Hon tittade mycket noga på hur jag reagerade i olika situationer så här gällde det att vara som vanligt och ”låtsas som det regnade”. När Zzaffa såg att jag inte gjorde så stor affär av cyklar, joggare, andra hundar osv……så insåg hon att det ingick i bilden av en storstad. Efterhand såg även hon ut som om ”det regnade”. Zzaffa får även träffa många nya personer eftersom jag ofta har besök av folk som vill träffa mina shibor inför framtida valpköp. De flesta hundar får ju normalt träffa familjens bekantskapskrets och några till i sitt hem. Här är jag lyckligt lottad och får en hel del ”gratis” socialisering av Zzaffa. Under hela sommaren har Zzaffa följt med på hundutställningar. Första utställningen var i maj i Hässleholm. Där såg jag att Zzaffa verkligen behövde komma ut på sådana här tillställningar. Zzaffa ställdes ut i valpklass och blev BIR-valp, men hon var ganska osäker. Hon skulle in först i ringen så hon hann inte vänja sig så länge vid miljön som jag hade önskat. Vi stannade hela dagen för jag skulle även ställa ut mina shibor. Under nästan hela dagen var Zzaffa ”på tå” och sa till så fort där kom någon. Inte förrän sent på eftermiddagen varvade hon ner och kunde koppla av. Nästa utställning blev lite längre ifrån, närmare bestämt ca 70 mil enkel resa, och det var bara shiborna som skulle ställas ut på shibaspecialen i Enköping och på SKK:s utställning i Österbybruk. Zzaffa fick åka långt i bilen denna gång och klarade detta med bravur. Jag var nämligen orolig för att hon skulle bli bilsjuk, vilket de flesta av mina hundar har blivit när de varit unga. Zzaffa var med hela dagarna och bara tittade på utställningarna. Att se så många hundar på en gång blir nästan likadant som ”att man ser inte skogen för alla träd”. Med andra ord orkade inte Zzaffa bry sig om alla hundar som gick förbi. Ett bra sätt att lära sig att koppla av även när folk och hundar sitter alldeles intill. Hon fick även övernatta i en campingstuga. Att vara med hela dagarna på utställningarna och sedan sitta utanför stugan ett par timmar när vi satt på verandan och bara se alla som gick förbi fick Zzaffa att inse att man inte behöver bry sig om alla i sin omgivning. Detta var en mycket nyttig socialisering.


Så när det var dags för nästa utställning i Tvååker var detta ”vardagsmat” för Zzaffa. Hon skötte sig så bra att hon tog Cert och blev BIR på sin första officiella utställning. Domaren var mycket förtjust i henne. Nästa dag fick hon en slät 1:a, så där ser man hur olika domare dömer. Men det som var allra bäst var att Zzaffa uppförde sig mycket väl och vi fick t o m omdömet ”väl visad” första dagen. Så fort Zzaffa bands fast i sin krok på utställningen så la hon sig ner och somnade direkt. Så här kan man tala om utställningsvan. Utställning är en av de bästa platser att socialisera en hund på för där händer så mycket, men det gäller att stanna hela dagen med en ovan hund för om du åker hem innan hunden har varvat ner och kopplat av så har du inte vunnit någonting, tvärtom. Då riskerar du att det blir ännu värre nästa gång, för hunden har bilden kvar i huvudet att det var något som var stressande. Jag uppmuntrar alltid mina valpköpare (jag föder ju upp shiba) att gå på utställningar under shibans uppväxt. Just för att det finns inget som ger så bra träning som just det. Många har sedan fått ”blodad tand” och fortsatt att ställa ut av bara farten. Så vi är nu ett helt gäng som åker runt och ställer ut. Zzaffa följer med och alla hjälps åt att passa henne när jag ska in i ringen med shiborna. Zzaffa är även med när vi har träningsträffar och då går Zzaffa lös på gröningen där vi tränar. Hon har fått lära sig att hon inte får gå förbi en hinderbana utan ska hålla sig runt oss. Detta gör hon till 99% - lite måste hon ju testa. När hon ser att någon tränar en shiba så är hon med och sitter när shiban sitter osv..allt för att få godis. Men hon vet att shiban ska vara ifred när den tränar. Jag tränar även Zzaffa med att sitta, ligga, gå fint, stå fint och visa tänderna. Sedan är Zzaffa ganska nöjd och ligger och tittar när vi tränar. Jag har ju några shibor att träna också. Zzaffa lär sig mycket snabbt så länge jag ser till att vara en tydlig ledare. Jag brukar rekommendera Cesar Millans metoder och använder själv till stor del mig av dem.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.