Många år med shiban-1-2-2006

Page 1

Många år med shiban Av Annika Mårtensson, kennel Chonix

Mitt intresse för shiban startade med en artikel i Hundkalendern, en bok som kom ut varje år till jul. Det var år 1976 och shiban hade bara funnits i landet under 4 år och var helt omöjlig för en tonåring att få köpa. Ska jag vara helt ärlig så var jag nog inte mogen för en shiba just då. Under åren som följde hann jag med en hel del brukshundar för tyvärr hade jag otur med en del av dem. De fick antingen någon sjukdom eller så var det HD-fel. Så under några år hann jag med schäfer, rottweiler, australian cattledog, hovawart och några till. En fördel var att jag lärde mig en hel del om både sjukdomar, fostran och hur olika raser fungerar.

med både blivande och nuvarande valpköpare samt alla andra shibaägare och shibauppfödare. Det är även ett mycket bra sätt att socialisera sin shibavalp/ unghund på. Det händer väldigt mycket på en utställning som är nyttigt för shiban att uppleva. Åker man till en utställning enbart med inställningen att vinna till varje pris då blir det väldigt trist att ställa ut, nej det är allt runt omkring som gör att man åker runt år ut och år in och skulle man sedan ha dagens vinnande shiba; ja då är det pricken över i:et.

I januari 1992 fick jag äntligen min första shiba som var uppfödd av en privatperson som inte själv kunde så mycket om rasen. Så av egen erfarenhet anser jag att det är mycket viktigt att man kan sin ras innan man satsar på uppfödning. Ska man kunna ge goda råd och berätta om rasen när valpspekulanterna ringer så ska man ha en hel del erfarenhet själv. I mars 1995 föddes min första shibakull och det var min första shiba som hette Dandyboss Dainichi Zan (Nichi) som blev far till kullen och Yorrick’s Aki Chocho som var mor. Båda två var typiska shibor av den gamla stammen. Däremot var det helt olika i typ. Om jag jämför mina första shibor med dem jag har nu så kan man nog säga att det skiljer sig en hel del både utseendemässigt och mentalt. Till fördel för nutidens shibor. Efter ett antal shibakullar upptäckte jag att den tik som jag tänkt skulle fortsätta att föra blodet vidare inte var fertil. Hon var den fjärde generationen i rakt nedstigande led efter Chocho. Jag fick ta beslutet att omplacera tiken och köpa in nya tikar från helt andra linjer. Jag hade turen att få köpa in tikar från kennel Hontono, kennel Enerhaugen och kennel Stämmlocks. Nu köpte jag inte alla på en gång förstås utan det gick några år emellan. Under åren har jag även köpt in några hanar som visat sig vara mycket bra i avel. Vill ni läsa om alla mina hundar kan ni alltid gå in på min hemsida; www. chonix.se och där i menyraden klicka på ”min egen hemsida” så kan ni läsa hela min kennels historia. Jag aktivera mina shibor med individuell lydnadsträning för det som passar den ena shiban passar inte den andra. Min första shiba Nichi hade lydnadsprovsdiplom och fick mycket höga poäng när vi tävlade. Delvis för att han visste att det vankades både korv och kyckling när vi kom ut ur lydnadsringen. Mina nuvarande shibor tränar jag lydnad med men tävlar inte. Jag ställer ut dem desto mer. För utställning är både kul och en trevlig social samvaro

Jag och Kazai står till höger på bilden med domaren när Kazai blev BIS på shibaspecialen.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.