Pintxo Food&Culture 02/2020

Page 1

2/2020

ruoka&kulttuuri

Marion-Bosser Gramona Ruokaturismin tulevaisuus Lähimatkailu

mea m e l O ukan m

0 2 0 2

-5.9.

li 1. a a v i t fes O.O


Kaurauutuudet sisältävät kotimaisesta täysjyväkaurasta ja rypsiöljystä tehtyä OATGOODS ruoka-ainesta, joka parantaa tuotteiden makua, rakennetta ja ravintoarvoja. Saat helposti kaikki täysjyväkauran ja rypsiöljyn hyvinvoinnille tuikitärkeät ominaisuudet ylivertaisessa muodossa. Pienten parempien valintojen tekeminen on helppoa!

2

pintxo 2|2020


Kauraquesadillat kanatäytteellä 4-8 annosta:

Valmistusohje:

400 2 2 1–2 ½ 2 16 1 1 8 4 1

1. Sekoita mausteet kanasuikaleisiin, anna maustua 15 minuuttia. Kuumenna öljy pannussa ja paista suikaleet kypsiksi.

g tl tl tl tl rkl

maustamattomia kanasuikaleita jeeraa siemeninä currya chilimausteseosta suolaa öljyä cheddar sulatejuustoviipaletta ps (n. 150 g) salaattisekoitusta ruukku timjamia isoa kirsikkatomaattia isoa palvikinkkuviipaletta pkt (8 kpl) Myllyn Paras Kauratortilloja

2. Levitä tortillat työpöydälle ja täytä tortillojen toinen puolikas järjestyksessä: ensin juustoviipaleet, salaattisekoitus, riivityt timjaminlehdet, kanasuikaleet, viipaloidut kirsikkatomaatit ja palvikinkun puolikkaat viipaleet. 3. Taita toinen puoli tortillasta täytteen päälle kanneksi. 4. Paahda tortilloihin rapean ruskea pinta paistinpannussa, käännä varoen paistinlastaa apuna käyttäen, niin että täytteet pysyvät tortillan sisällä. 5. Jäähdytä 5 minuuttia, leikkaa tortillat kahteen osaan ja tarjoa.

ti paahteista nas kau a h Ka i ran a j ur ma ato ne ku n rtil ke a a lass r ! a on pehmeä pintxo 2|2020

3


Vain sinulle... ainutkertainen nagual

www.nagual.fi @nagualkoru

Hämeenpuisto 31 • 040 513 3593 • ma-pe 10-17 • la 11-15

Kokinasut ja tarvikkeet ammattilaisille ja aktiiviharrastajille

Pajunen Oy, PL 141, 38700 Kankaanpää Puh. (02) 572 1082, 050 598 1057 QBKVOFO!QBKVOFO m t XXX QBKVOFO m Helsingin toimipiste: Pohjoinen Rautatiekatu 29 Avoinna sop. mukaan. Soita ja sovi tapaaminen.

4

pintxo 2|2020


Stuttgartin Culinary Olympics kilpailujen taidonnäyte viime helmikuulta vielä kun Euroopassa pystyi matkustamaan.

Tämä numero on kuplanumero. Tutustumme pieneen MarionBosser samppanjatilaan ja Espanjan arvostetuimman kuohuviinitalo Gramonan tuotantofilosofiaan. Alkoholittomat oluet kasvattavat suosiotaan, paneuduimme nollaoluiden makumaailmaan. Tamperrada pinxtofestivaali on syyskuun alussa ja mukaan lähti 53 ravintolaa. Kaikki kilpailuannokset löytyvät lehden viimeisiltä sivuilta.

Elämä jatkuu? Maapallolla kuolee tartuntatauteihin joka vuosi 10 miljoonaa ihmistä, koronaan kuolleiden osuus on tästä noin 9 prosenttia. Yli 9 miljoonaa vuosittaista kuolemaa aiheuttavat muut tartuntataudit eivät ole saaneet ihmiskuntaa tällaiseen ennenkokemattomaan paniikkiin, niiden vuoksi ei ole rajoja ja yhteiskuntia suljettu tai kokonaisia toimialoja ajettu alas. Joukkohysterian syntymekanismista riittänee tutkimuksia tulevaisuudessa. Korona on ruoskinut erityisesti ravintola-, kulttuuri-, matkailu- ja tapahtuma-aloja. Suomessa kevään lock down aiheutti 20 miljardin euron kustannukset ja hallituksemme lupautui rahoittamaan EU:n koronakriisirahastoa vielä 6 miljardilla. Maksamme tätä laskua useita vuosikymmeniä. Lääketeollisuus kehittää kilvan rokotetta koronaan. Rokotetta ei hinnoitella etiikan tai kohtuullisen korvauksen periaatteella. Lääkkeet hinnoitellaan yhteiskunnan kantokyvyn mukaan. Oma veikkaukseni on että rokotteen hinta tulee olemaan tuhannesta eurosta kolmeen tuhanteen euroon kappale. Koko Suomen rokottaminen tulisi siis maksamaan 5 miljardista 15 miljardiin euroon. Tuohon jo hukattuun 26 miljardiin nähden rokotteen hinta on puhdasta matematiikkaa, missä yhteiskunnan kipuraja kulkee. Joutuuko Suomi maksamaan rokotteesta enemmän kuin suuret eteläeurooppalaiset ja alhaista verokantaa soveltavat maat? Sen aika näyttää. Suomi on tunnetusti ollut heikoilla näissä EU:n rahaneuvotteluissa. Joka tapauksessa tarvitsemme ruokaa ja kulttuuria. Elämä tarvitsee. Nauttikaamme niistä turvallisesti. Jokaisesta kriisistä syntyy myös uutta. Mikko Reinikka Päätoimittaja

pintxo

ruoka&kulttuuri 2|2020

Kustantaja: Julkaisija: Päätoimittaja: Toim. ja taitto: Mediamyynti: Painopaikka: Verkkosivut: ISSN

Media Potentia Oy, Petri Kaukonen, Tampere Albert Hall Finland Oy Ltd, Tampere Mikko Reinikka, mikko.reinikka@alberthall.fi Albert Hall Finland Oy Ltd Media Potentia Oy, Aulikki Järvinen-Nummi, Reijo Nurminen Printall AS, Tallinn Eesti www.pintxo.fi 2490-0885 (print) 2669-9702 (web)

pintxo 2|2020

5


Kriisi pakotti ravintolat keksimään uusia palveluja. Puolalaisen keittiömestari Krzysztof Klimaszewskin suunnittelema kotiin toimitettava ateriakokonaisuus (ravintola Warszawski Wikt).

Keväällä 2020 parhaimman hiihtomatkailusesongin puolivälissä Covid19pandemia vavisutti maailmaa. Kukaan ei olisi uskonut että kohtaamme tällaisen lock downin, maiden rajoja suljettiin ja massiivinen talouskriisi runtelee kaikkia valtioita. Tähän asti tuntemamme maailma loppui kertaiskulla. Kuukausien jälkeenkin terveysriskit ovat edelleen olemassa. Talouselämä ja liiketoiminta avautuvat pikkuhiljaa, mutta mikään ei ole ennallaan. Pandemialla oli erityisen suuri vaikutus matkailu- ja ravintolabusinekseen. Muutokset tulevat olemaan pysyviä.

suunnitelma varautua poikkeusaikojen olosuhteisiin. Epidemiologit ennustavat uutta korona-aaltoa syksyllä ja uusia pandemioita myös tulevaisuudessa.

Vain vahvimmat selviävät

Lounasbuffetin turvallisuus pitää ajatella uusiksi.

6

pintxo 2|2020

Koronakriisi paljasti yritysten ja yhteiskunnan heikot valmiudet tällaisten iskujen kohtaamiseen. Asiakkaiden katoaminen ja ravintoloiden pakollinen sulkeminen ajoivat useat yritykset saman tien konkurssiin. Yritysten kassat eivät yksinkertaisesti kestäneet pitkiä kiinnioloja. Tulevien vuosien haasteita onkin luoda hotelli- ja ravintolayrityksille sellaiset johtamisjärjestelmät ja ennakoivat strategiat, joilla varmistetaan vakaa toiminta kaikissa olosuhteissa. Ei ole merkitystä, onko kyseessä pieni perheyrityksen ravintola tai suuri kansainvälinen hotelliketju, tarvitaan pitkäntähtäimen

Magdalenan kirja Suomen ruokakulttuurista voitti kultaa Macaon kansainvälisillä kirjamessuilla 2019. The Gourmand World Cookbook Awards tunnetaan ruokakirjojen ”Oscareina”.


Toim. ja kuvat Magdalena Tomaszewska-Bolałek, käännös Mikko Reinikka

Puolalainen ruokakulttuurin tutkija, filosofian tohtori ja kansainvälisesti palkittu ruokakirjailija Magdalena Tomaszewska-Bolałek pohtii pandemian vaikutuksia tulevaisuuden ruokamatkailuun ja gastronomiaan.

Ruokamatkailun tulevaisuus Uusia palveluja

Fine dining kriisissä

Pandemiaan reagoitiin eri maissa hieman eri tavoin. Jotkut hallitukset määräsivät ravintolat suljettaviksi kokonaan, joissakin maissa sai toteuttaa kotiinkuljetuksia ja takeaway-tuotteiden myyntiä. Erikoisruokakaupat ja leipomot tarjosivat kotiinkuljetuksia verkkokauppojen kautta postipaketteina. Jotkut ravintolat tarjosivat ruokaboxeja, joissa oli tarvittavat raaka-aineet ravintolatasoisen ruoan valmistamiseen kotona kokin ohjeiden mukaan. Boxeja saattoi tilata viikoksi tai kuukaudeksi etukäteen. Vuoden 2007 talouskriisi lisäsi aikanaan kotona kokkaamista. TV:n kokkausohjelmat, erilaiset ruokablogit ja kokkikurssit yleistyvät. Kriisien yhteydessä kotona syöminen ja kotona oleilu aina lisääntyvät. Tämä näkyi keväällä päivittäistavarakauppojen myynnin lisääntymisenä. Nykyisessä pandemiatilanteessa ihmisten kokoontuminen oli kielletty, joten osa ravintoloista alkoi tarjota kokkauskursseja online-palveluna netin välityksellä. Jatkossa voisikin kehittää live-ruoanlaitto workshopeja, jossa lempikokki opastaa verkon kautta ryhmää valmistamaan aterioita kunkin omassa kodissa.

Pizzan tilaaminen kotiin on helppoa, mutta fine dining elämyksen toimittaminen kotiin on haasteellista. Huippuravintoloissa elämys perustuu visuaalisuuteen, raaka-aineiden tuoreuteen ja niiden oikeaan tarjoiluhetkeen ja -lämpötilaan. Talouskriisi, lomautukset ja työttömyys heijastuvat fine dining ruokailuun. Asiakkaiden halukkuus käyttää suuria summia tuotteisiin ja palveluihin heikkenee. Ravintoloiden pitää muuttaa toimintastrategiaansa, yksinkertaistaa ja edullistaa menujansa. Jotkut kuluttujat ovat alkaneet pitää kulinaarisia luksuselämyksiä epäeettisinä. Suurtyöttömyyden aikana hintavien elämysten jakaminen sosiaalisessa mediassa saatetaan kokea mauttomaksi. Maailmankuulu tanskalainen huippuravintola Noma reagoi kriisiin ja muutti konseptinsa viinibaariksi, jossa on ruokana tarjolla vain kahta erilaista hampurilaista. Japanissa on noussut suosituksi B-kyū-gourmet eli B-luokan keittiö, jossa keskitytään tarjoamaan yksinkertaisia makuja helposti ja edullisesti. Fine dining palveluiden kysyntä ei palaa ennalleen. pintxo 2|2020

7


Saumaton ruoan ja viinin liitto Maistuvaa ruokaa ja viinejä maailman huipulta • Kokkikoulu ryhmille • Viinikoulutukset • Viinitasting • Kokous- ja juhlatilat ilman tilavuokraa • Catering

Huom! 16.9. KOREA ERIKOISTEEMAILTA

Korealainen juhlapöytä korealaisine viineineen ja ruokineen yhteistyössä Etelä-Korean suurlähetystön kanssa.

-20%

ta lennus a % 0 illa 2 upong pääruoista asti. k ä ll ä T rte 20 á la ca in 30.9.20 ih a a torst tiistaist 8

pintxo 2|2020

Hallituskatu 14, Tampere 010 339 5799 www.winebridge.fi


Turvallisuus ennen kaikkea Pandemia muuttaa pysyvästi myös ravintolatilan suunnittelua ja palvelutarjontaa. Avoimet buffetit ja itsepalvelu eivät ole entisen kaltaisina paras ratkaisu. Sosiaalista etäisyyttä halutaan paitsi työpaikoilla myös ravintoloissa. Ravintola Eten Amsterdamissa rakensi pienet lasimökit kahden tai kolmen henkilön ruokailukokemuksen tekemiseksi mukavammaksi ja turvallisemmaksi. Koppien ansiosta asiakkaiden ja henkilöstön välinen yhteys on rajoitettu minimiin. Christophe Gernigon esitteli Plex Eatin, pöytien väliin roikkuvat pleksit turvalliseen ruokailuun. Pleksit näyttävät riippuvalaisimilta, ovat helppo puhdistaa ja ovat samalla tyylikäs sisustuselementti. Tulevaisuudessa yleistyvät myös antimikrobiset pintamateriaalit, helposti puhdistettavat kosketusnäytöt ja käteismaksuista luopuminen.

Uusi ruokamatkailu

Helppo, rouheampi ja edullisempi ruokailu on tulevaisuuden kuluttajien toiveissa. Japanissa B-kyū-gourmet eli B-luokan keittiö on uusi trendi.

Ruotsin esimerkki osoittaa hyvin, kuinka maailmamme toimii globaalisti. Vaikka Ruotsissa ei ravintoloita suljettu, myynti romahti turistien ja kongressimatkailijoiden puutteesta. Varsinkin huippuravintolat ovat yleensä ulkomaisten vieraiden varassa. Kotimainen kysyntä ei yksin riitä pitämään ravintoloita pystyssä. Matkailu tulee muuttumaan, vaikka rajat taas avautuvat. Lyhyitä matkoja tehdään vähemmän. World Food Travel Association ennustaa että tulevina kuukausina varsinkin nuoremmat kuluttajat ostavat vähemmän uusia ruokaelämyksiä ja ylellisyystuotteita tai -palveluita. Verkkopalveluiden ja -asioinnin kysyntä on kasvussa. Vuosi 2020 muodostuu suureksi testiksi ravintola- ja matkailubusinekselle. Uudet strategiat, osaava suunnittelu ja täysin uusi innovatiivinen ajattelu ovat avain selviytymiseen ja kasvuun.

pintxo 2|2020

9


Parasta palvelua Tampereen ravintoloissa

LAATUA L AATUA PO POIKKEAVILLE OIKK KEA AVIL LLE

AITO I N R E D MO AARI B S A P A T A SEKÄ J O R D I S LIKOIMA KUJA! LAAJA VAESPANJAN HERK MUITA Pellavatehtaankatu P Pe llav ll av vat ateh ateh ehta taan ta a ka an katu atu 1 19 9 33100 33 3310 310 100 0 TA TAMP TAMPERE M ER MP E E Puh. Pu uh. 03 03 22 225 25 53 5331 331 3 inez@gastropub.net in nez ez@g ez@g @gas a tr t op opub ub.n ub .net .n net e

Sielukas ravintola keskellä Tamperetta IHANAN KUMMALLINEN SEKOITUS PARASTA BERLIINIÄ, PRAHAA SEKÄ BUDAPESTIÄ.

Junk Bar Kumma Oy Aleksanterinkatu 20 Tampere www.ravintolakumma.fi

www.gastropub.net w ww.gastropub.net

H e i n ä t o r i ravintola-restaurant Pyynikintori 5 33230 Tampere Avoinna Ti-Su +358-3-2121205

http://www.heinatori.c om Makeita ja suolaisia vohveleita

TAMPEREEN PIENIMMÄSSÄ KIVITALOSSA JO VUODESTA 1992

AITO, ALKUPERÄINEN

TAMPEREENVOHVELIKAHVILA Ojakatu 2. Puh. (03) 214 4225 www.vohvelikahvila.com

10

pintxo 2|2020


Toim. Mikko Reinikka

ruoka&kulttuuri

KIRJAT

Suomalaiset huippukokit insipiroituivat kotimaisesta klassikkotaiteesta Serlachiusten teollisuussuku aloitti taiteen keräämisen runsaat sata vuotta sitten. Gösta Serlachiuksen taidemuseo avautui Mänttässä yleisölle vuonna 1945. Nykyisin tuhansia teoksia käsittävän kokoelman ytimenä ovat klassikkoteokset Suomen taiteen kultakaudelta sekä vanhan eurooppalaisen maalaustaiteen teokset 1500 – 1800-luvuilta. Kokoelmaa täydentävät niin impressionismin ja varhaisen modernismin maalaukset kuin viime vuosina valikoidusti kartutettu nykytaide kotimaasta ja maailmalta. Taidemuseon ravintolan kokki Henry Tikkanen kutsui yhdeksän suomalaista eturivin keittiömestaria inspiroitumaan museon kokoelman taideteoksista. Kukin heistä suunnitteli itsevalitsemansa taideteoksen pohjalta ruoka-annoksen, joka kertoo kokin näkemyksen taiteen herättämästä mielikuvasta. Miten taiteen tarina jatkuu lautasella. Tuloksena syntyi Makujen taidetta -kirja, joka esittelee taideteoksia Serlachius-museoiden kokoelimista sekä niiden innoittamat ruoka-annokset resepteineen. Ruokakuvat kuvasi Juha-Pekka Laakio.

Henry Tikkanen: Avotulella paahdettua selleriä, ruskistettua voita ja rapeaa pekonia Akseli Gallen-Kallela: Talonpoikaiselämää, 1887 (94x90 cm, öljyväri kankaalle) (Ruokakuva: Juha-Pekka Laakio. Teoskuva: Hannu Miettinen / Serlachius-museot)

Matti Jämsén: Paahdettua kuhaa, kukkakaalia ja herakastiketta Helene Schjerfbeck: Varjo muurilla, n. 1928 (31x25 cm, akvarelli- ja guassiväri paperille) (Ruokakuva: Juha-Pekka Laakio. Teoskuva: Teemu Källi / Serlachius-museot)

Makujen taidetta -kirjan kokit:

Teos julkaistaan Helsingin kirjamessuilla 22.–25. lokakuuta Helsingin messukeskuksessa, jossa pidetään samaan aikaan myös Viini & Ruoka 2020 -messut.

Matti Jämsén (Gastrobar Sesonki, Bocuse d’Orin 4. sija 2015, Vuoden kokki 2005) Kai Kallio (Bistro Sinne) Sasu Laukkonen (Michelin-tähtiravintola Ora) Heikki Liekola (Farm to Table -konseptin isä, Vuoden kokki 2014) Jarmo Pitkänen (Ravintola Tundra) Sami Sorvoja (Ravintola Pöllöwaari)

Pekka Terävä (Michelin-tähtiravintola Olo, Olo-Group, Vuoden kokki 1995) Henry Tikkanen (Ravintola Gösta, Vuoden kokki 2001) Jari Vesivalo (Michelin-tähtiravintola Olon entinen keittiömestari) Eero Vottonen (Michelin-tähtiravintola Palace, Bocus d’Orin 6. sija 2017, Global Chefs Challenge -voittaja 2016, Vuoden kokki 2012)

pintxo 2|2020

11


Toim. Mikko Reinikka, kuvat Marion-Bosser

Marion-Bosser samppanjatila – ollut naisten käsissä aina

Marion-Bosser Hautvillersin kylässä.

Äiti ja tytär laaduntarkkailutyössä.

Sisäpihalla järjestetään tastingeja.

Champagne Marion-Bosser sijaitsee Vallee de La Marnen laaksossa pienessä Hautvillersin kylässä, jossa on noin 800 asukasta. Aluetta pidetään samppanjan syntykehtona, koska juuri täällä 1600-luvun loppupuolella ranskalainen benediktiiniläismunkki Dom Pérignon kehitti tuon maailman valloittaneen kuohuvan viinin valmistusprosessin. Samppanjatalo omistaa 4 hehtaaria premier cru -tarhoja ja se tuottaa noin 40.000 pulloa samppanjaa vuodessa. Tarhoilla viljetään kolmea rypälettä: Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier. Tällä hetkellä viinitilaa hoitaa viides sukupolvi. Marion-Bosser talon erityispiirre on, että naiset ovat johtaneet yritystä alusta lähtien. Teknillisenä ja kaupallisena johtajana toimii Elodie Hulin, samppanjatalo Marion-Bosserin tytär viidennessä polvessa. Äiti Bernadette Bosser vastaa hallinnosta ja taloudesta.

Samppanjan tuotannon aloitti Elodien isoäidinisoäiti 1800-luvulla. Toisen maailman sodan aikana Elodien isoäiti pakeni sodan jaloista Pariisiin ja vuokrasi tarhat toiselle viljelijälle. Isoäiti on 92-vuotias ja edelleen antaa halukkaasti neuvoja tilan hoidossa. – Vuonna 1994 äitini Bernadette otti viinitarhat takaisin ja käynnisti samppanjan tuotannon nimellä Marion-Bosser, kertoo Elodie Hulin. Nimi muodostuu Bernadetten aviomiehen sukunimestä Marion ja tyttönimestä Bosser. – Vastaan asiakaskontakteista, myynnistä ja markkinoinnista, Elodie Hulin kertoo. – Osallistun myös käytännön työhön tarhoilla työntekijöiden kanssa. Kosketus maaperään täytyy olla syvä viininvalmistuksessa. Tekemällä joka päivä työtä myös käsin säilyy ymmärrys tuotteesta. Elodie Hulin syntyi Pariisissa. Hän muutti 18-vuotiaana Burgundiin ja aloitti lääketieteen opinnot. Hän opiskeli myös viinien valmistusta Beaunessa ja suoritti diplomin viininvalmistuksesta ja -viljelystä. Sen jälkeen Elodie työskenteli kolme vuotta Côte de Beaune Henri Boillotilla ja myöhemmin Jean-Marc Brocardilla ja Patrick Piuzella Chablis´ssa.

Vuonna 2008 Elodie Hulin muutti Champagneen auttamaan äitiään tilan hoidossa. Hän on 37-vuotiaana nuorin jäsen Champagnen viinin valmistus- ja maistelukomiteassa. Perheeseen kuuluvat lisäksi Elodien aviomies Charles Hulin, joka on viininviljelijä Bouzysta. Parivuotias poika Male ja Charlesin 12- ja 15-vuotiaat lapset. Champagne Marion-Bosserin samppanjaa tuo Suomeen Santevin Oy, joka on tamperelaisen ravintoloitsija Tuula Tikkasen perustama viinin maahantuontiyritys. Talon kaikkia neljää samppanjaa voi tilata Alkon tilausvalikoimasta. Minimikypsytys on kolme vuotta ja Millisimessä kuusi vuotta.

12

pintxo 2|2020

Marion-Bosser samppanjat Alko • 1°Cru Brut tradition – 48,68€ Chardonnay / Pinot Noir • 1°Cru Extra Brut Blanc de Blanc 100 % Chardonnay – 51,98€ • 1°Cru Brut Rose – 55,09€ Chardonnay / Pinot Noir (rouge 15 %) • 1°Cru Brut Millesime 2012 – 66,76€ Pinot Noir / Chardonnay


Missiona samppanja Tuula Tikkanen perusti viinien maahantuontiyrityksen

Elodie Hulin on yksi harvoja naisia samppanjatalojen johdossa.

Marion-Bosserin tarhat sijaitsevat Champagnen premier cru -alueella.

Tuula Tikkanen omistaa Tampereella Champagne Bar Santén, johon hän on jo vuosia maahantuonut itse samppanjoita. Santélla on sadan samppanjan valikoimalla mitattuna varmasti Suomen laajin valikoima. Uusi 2019 perustettu maahantuontiyritys Santevin Oy tuo harvinaiset pientuottajien samppanjat laajemmankin piirin saataville. Kuluttajat voivat tilata niitä Alkon tilausvalikoimasta ja ravintoloille löytyy oma maahantuontilista. Tuula Tikkanen on ahkera Champagnessa vierailija. Pieniin tuottajiin hän käy tutustumassa henkilökohtaisesti ja jotkut löydöt ovat saaneet alkunsa asiakkaiden vinkeistä. – Saan jatkuvasti vinkkejä asiakkailta, jotka ovat käyneet Champagnen alueella reissussa, Tuula Tikkanen kertoo. – Osa taloista tarttuu ammattilaisten suosituksista. Esimerkiksi Champagne Gaston Chiquet on Jukka Sinivirran vinkki hänen vierailultaan siellä. – Käymme viinimessuilla pari kertaa vuodessa. Viimeksi helmikuussa Pariisissa, Tuula Tikkanen jatkaa. – Tänä keväänä käynti Champagnessa peruuntui koronan vuoksi. Koronan vuoksi myös toukokuun tärkeä Grand Champagne Helsinki tapahtuma siirtyi lokakuulle. – Toivon pääseväni elo-syyskuun vaihteessa katsomaan sadonkorjuuta ja muutamaa uutta tilaa, Tuula Tikkanen toivoo. Tällä hetkellä Alkon tilausvalikoimassa on saatavissa 18 samppanjaa, joita Santevin tuo maahan. pintxo 2|2020

13


14

pintxo 2|2020


Toim. ja kuvat Petteri Harjula, Chief Wine Officer, DipWSET

Vinoveritas Petteri Sokea munkki, kuplat ja tähdet –Samppanjan lyhyt historia

1600-luvun jälkipuoliskolla Lontoon klubimaailmassa kuohui – sananmukaisesti. Uusi trendijuoma, makea ja kupliva ”Champagnen viini” oli niin suosittua, että se löysi tiensä runoihin ja huvinäytelmiin. Perinteisen tarinan mukaan samppanjan kuitenkin keksi ”sokea” munkki Dom Pérignon vasta 1697. Miten kaikki oikein kävikään? Champagnen alueen viini tuli tunnetuksi jo kauan ennen kuin siitä tuli kuplivaa. Alueelta kotoisin oleva paavi Urbanus II (virassa 1088-1099), julisti sen maailman parhaaksi. Reimsin katedraalin maine Ranskan ensimmäisen kuninkaan – Klodvig I:n – kastepaikkana ja myöhempien kuninkaiden kruunauspaikkana ei varmasti haitannut viinien markkinointia sekään. 1300-luvulla alkanut ilmaston viileneminen kuitenkin vaikeutti kilpailua eteläisemmän Burgundin kanssa. Toisinaan aikainen talvi pysäytti viinikäymisen ennenaikaisesti. Keväällä viini rupesi käymään uudestaan, mutta sivutuotteena syntyvä hiilidioksidi ei päässyt umpinaisista tynnyreistä pakoon, mikä pilasi viinin tekemällä siitä kuplivaa.

”Samppanjapääkaupunki” Reimsin NotreDamen katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1211. Reims on Champagnen alueen suurin kaupunki, jossa on runsas 180.000 asukasta.

Virheestä ominaisuudeksi

Prosessioptimointia

Englanti oli jo keskiajalta lähtien ollut maailman merkittävin viinien vientimarkkina. Viini tuli ulkomailta tynnyreissä – ja usein aika heikossa hapessa. Englantilainen luonnontieteilijä Christopher Merrett julkaisi 1662 tieteellisen artikkelin tavoista, joilla kauppias voi parantaa viininsä laatua. Tekstissään hän mainitsi myös runsaan sokerin lisäämisen, jolla viinistä saatiin ”raikasta ja kuplivaa”. Merrett ei erikseen mainitse samppanjaa, mutta hänen kuvauksensa on ensimmäinen kirjallinen dokumentti kuplakäymisestä. Kuusi vuotta myöhemmin Dom Pierre Pérignonista tuli Hautvillersin luostarin kellarimestari. Hän omisti loppuelämänsä luostarin viinien ja viinikaupan kehittämiselle – ja onnistuikin siinä hyvin: luostarin omistamien viinitarhojen määrä tuplaantui. Pérignon esimerkiksi sekoitti eri tarhoilta tulevia rypäleitä keskenään ennen käymistä. Tämä loi pohjaa samppanjan tuotantoperiaatteelle, jossa eri tarhoilta tulevia viinejä sekoitetaan keskenään ennen kuplakäymistä. Laadunarvioinnin veli Pérignon hoiti sokkomaistelulla, minkä takia hänen luultiin myöhemmin olleen sokea. Toinen samppanjalle tyypillinen idea, jota Pérignon kehitti eteenpäin oli suositumman vaalean viinin tuottaminen tummista rypäleistä. Motiivina oli tummien lajikkeiden vähäisempi taipumus jälkikäymiseen eli Pérignonin vihaamien kuplien tuottamiseen.

Samana vuonna 1715 kun Dom Pérignon siirtyi ajasta iäisyyteen, Ranskan valtaistuimelle nousi Filip II, Orleansin herttua, joka oli kuplivan samppanjan suuri ystävä. Hänen ansioistaan kuplajuoma nousi luonnollisesti aateliston suosioon myös kotimaassaan. Tästä huolimatta se edusti vuosisadan lopussa vain 10 % Champagnen alueen viinituotannosta. Syitä rajalliseen menekkiin oli monia. Käymisprosessia ei ymmärretty eikä hallittu. Tuotantoprosessi oli työläs eikä ranskalainen puuta polttamalla tuotettu lasi aina kestänyt kuplakäymisen pulloon tuomaa painetta. Tuotannonaikainen hävikki nosti hintaa. Lisäksi viini oli sameaa. Alkuperäinen samppanja oli myös todella makeaa, minkä seurauksena sitä käytettiin lähinnä jälkiruoka- ja seurustelujuomana. Vasta 1800-luvulla, teollisen vallankumouksen aikaan, myös samppanjan tuotantometodit alkoivat kehittyä. Vahvempi, hiilellä poltettu englantilainen lasi korvasi ranskalaisen. Liikemies Francois Clicquotin nuori leski Veuve kehitti prosessin, jolla kuplakäymisen pulloon jättämä sakka saatiin näppärästi poistettua - ja rakensi samalla menestyvän Veuve Clicquotin samppanjatalon. Adolphe Jacquesson – nimeään kantavan samppanjatalon omistaja – keksi 1844 museletin eli samppanjapullon korkkia paikallaan pitävän rautalankahäkkyrän. Aiemmin korkit sidottiin paikalleen narulla.

pintxo 2|2020

15


Moët & Chandonin Dom Pérignon -viinipalstoja.

Makeasta kuivaksi - modernin samppanjan synty 1800-luvun jälkipuoliskolla kupliva samppanja alkoi myös kuivua. Aiemman 200-300 gramman sijasta sokeria lisättiin kuplakäymisen lopuksi vain muutamia kymmeniä grammoja litraan samppanjaa. Englantilaiset olivat jälleen asialla, sillä juuri heitä varten kehitettiin 1876 nykyisin kaikkein yleisin samppanjaluokitus Brut, joka viittaa samppanjaan, jossa 12 g/l sokeria tai vähemmän. Tarinan mukaan ensimmäistä kertaa Brut-samppanjaa maistaessaan nimettömäksi jäänyt ranskalainen viinikriitikko oli huudahtanut: ”C’est Brut (Tämä on brutaalia)” ja siitä luokitus sai nimensä. Samoihin aikoihin kupliva samppanja löi itsensä läpi massamarkkinoiden luksustuotteena. Markkinoinnissa vetoapua antoi 150 vuotta aiemmin kuollut, ”sokea” munkki, joka ranskalaisen copywriterin kynästä sai repliikin ”Tulkaa veljet, minä maistan tähtiä...”. 1920-luvun alussa Moët & Chandon maksoi miljoona frangia oikeudesta nimetä prestige-samppanjansa Dom Pérignonin mukaan. Nykyään yhtiön pääkonttorin pihalla Epernayssa seisoo luonnollisen kokoinen munkin näköispatsas – siitä huolimatta, että yhtään aikalaiskuvaa ei veli Pérignonista ole olemassa.

Le Petit Journal -lehdessä julkaistiin etusivulla 14. kesäkuuta 1914 Dom Pierre Pérgnon valmistamassa samppanjaa kuvataiteilijan näkemyksen mukaan. (Kuva Le Petit Journal)

16

pintxo 2|2020


Samppanjabaari on Tampereella!

Samppanjoihin erikoistunut maahantuonnin tukkuliike

Ilmoittaudu Santén viinikouluun nettisivuillamme!

Hatanpään valtatie 2 33100 Tampere ƧǘƊǿȯƊǐȁƵƦƊȲȺƊȁɈƵ‫˛خ‬

Löytyy myös Alkon tilausvalikoimasta!

ȺƊȁɈƵɨǞȁ‫ ˛خ‬

Valikoimissa yli 300 ravintolaa Suomessa ja Virossa

Tutustu ja tee pöytävaraus ZZZ WDEOHRQOLQH Ć ZZZ WDEOHRQOLQH Ć

pintxo 2|2020

17


Gramona

Toim. Mikko Reinikka, kuvat Gramona

Gramonan kuohuviinitilalle järjestetään vierailuja. Matkaa Barcelonasta on vain 50 kilometriä.

Solera on menetelmä, jossa viiniä vanhennetaan sarjassa tynnyreitä. Menetelmässä osa viiniä poistetaan ja pullotetaan vain solera-sarjan viimeisestä ja vanhimmasta tynnyristä. Tyhjentynyt tynnyri täytetään edeltävästä, toiseksi vanhimmasta tynnyristä ja niin edelleen, kunnes nuorin tynnyri on täytetty uudella viinillä. Käytetyt tynnyrit siirtyvät sukupolvelta toiselle. Solera-menetelmä on yleistä sherryn ja brandyn valmistuksessa.

18

pintxo 2|2020

Gramona on yksi Espanjan arvostetuimmista ja laadukkaimmista kuohuviinin tuottajista. Viinitalo sijaitsee Kataloniassa Sant Sadurní d’Anoian kylässä noin 50 km Barcelonasta länteen Penedésin viinialueella. Perheen omistuksessa on tarhoja 92 hehtaaria ja Aliances per la Terra -viljelijäyhdistyksen kautta viljelyalaan kuuluu yli 300 hehtaaria demeter- ja bionynaamisesti sertifioituja tarhoja. Käytössä on 11 eri rypälelajiketta. Gramona tuottaa myös kuohumattomia viinejä mm. Muscat, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling ja Pinot Noir -lajikkeista. Nykyisten tilaa johtavien serkusten Jaume ja Xavier Gramonan isoisänisänisä Josep Batlle alkoi työskennellä 1850 viininvalmistajana ja -viljelijänä La Plana -viinitilalla Anoiajoen laaksossa. Kun 1860-luvulla Phyloxera-viinikirva alkoi tuhota laajoja alueita Ranskan ja Euroopan viinitarhoista, Josepin poika Pau Batlle ryhtyi myymään viiniä ranskalaisille kuohuviinituottajille. Katalonia oli ranskalaisille entuudestaan tuttu, koska alue oli tärkein korkintoimittaja. Pau Batlle oli opetellut jalostamaan Xarel·lo rypäleistä viinejä tätä tarkoitusta varten, mikä

johti lopulta oman viinitalon perustamiseen vuonna 1881. Celler Batlle hankki omistukseensa samoja viinitarhoja, joilla Paun isä oli aloittanut työskentelyn. Paun tytär Pilar avioitui Sant Sadurnìsta kotoisin olevan Bartolomé Gramonan, Josep Gramonan pojan kanssa. Josep Gramona oli Barceolonan tavernanpitäjien killan puheenjohtaja ja Katalonian viinintuottajajärjestön Vid Catalan -lehden perustaja.

Viininvalmistusta Celler Batllen alkuaikoina 1800-luvun loppupuolella.


luo oman polkunsa Kaksi viinisukua yhdistyi Pilarin ja Bartolomén avioliitto yhdisti kaksi vanhaa viinisukua, ja siitä alkoi kuohuviinin tuotanto Gramona-tuotemerkillä 1900-luvun alussa. Maailmansotien jälkeen 1945 alkoi vahva kehitystyö, uuden sukupolven nuoret veljekset Bartomeu ja Josep Lluis Gramona alkoivat kehittää laadukasta uudenlaista kuohuviiniä, joka kestäisi ikäännyttämistä. Ensimmäinen Gramona III Lustros luotiin 1951, se oli ensimmäisiä espanjalaisia kuohuviinejä, joka oli suunniteltu pitkään säilytykseen. Kuohuviini tuotiin markkinoille 1961 kymmenen vuoden ikäisenä. Veljekset vastasivat Gramonan viinien kehitystyöstä ja vaalivat viinitalon laatua aina 2000-luvun vaihteeseen asti, jolloin ohjakset siirtyivät nykyisin taloa johtaville serkuksille, Bartomeun ja Josepin pojille Jaume ja Xavier Gramonalle. Vanha isäntä Josep Lluis Gramona käy edelleen päivittäin seuraamassa kuinka viinitarhat voivat ja varmistamassa Gramonan “purjealuksen” pysymisen pehmeästi kurssillaan.

Gramona irtautui Espanjan cava-luokitusjärjestelmästä

Serkukset Xavier (vas.) ja Jaume Gramona.

Oma tuotantofilosofia Jaume Gramona on merkittävä vaikuttaja Espanjan kuohuviinituotannon kehittämisessä myös akateemisella tasolla, hän toimii enologian professorina Tarragonan yliopistossa, erityisalueenaan kuohuviinien tuotanto. Xavier Gramona tunnetaan visionäärinä ja analyyttisena ajattelijana, joka osaa siirtää suvun pitkät perinteet ja tuotantofilosofian tehokkaasti moderniin tuotantoon. – Kuohuviinimme pitkän säilyvyyden ja korkean laadun takana ovat käyttämämme satavuotinen solera-valmistusmenetelmä ja Xarel·lo rypäleen ainutlaatuiset ominaisuudet, Xavier Gramona kertoo. – Olemme myös siirtyneet kokonaan orgaaniseen ja biodynaamiseen tuotantoon.

Erottuakseen muista cava-tuottajista Gramona erosi D.O. Cava-luokitusjärjestelmästä kahdeksan muun kuohuviinitalon kanssa ja yhdessä perustivat oman Corpinnat-nimisen tuottajayhteenliittymän vuonna 2019. – Haluamme korostaa että viinimme tulevat ainoastaan Penedèsin alueen sydämestä ja valmistetaan kokonaan bodegamme omissa tiloissa käsinpoimituista 100% luonnonmukaisista viinirypäleistä, Xavier Gramona jatkaa. Gramonan Corpinnat-kuohuviinit kypsyvät vähintään 18 kuukautta pullossa ennen korkinvaihtoa. Gramonan kuohuviinit ovat elegantteja ja raikkaita verrattuna toisinaan raskaisiin cavoihin. Solera-menetelmän ansiosta viiniin tulee sävyjä useista vanhoista vuosikerroista sukupolvien takaa. pintxo 2|2020

19


Xavier Gramona uskoo viinitalon tulevaisuuteen.

Korona vaikutti myyntiin Espanja on kärsinyt koronaviruksesta erityisen pahasti. Matkailijamäärät ovat romahtaneet ja Espanjan BKT on pudonnut lähes 20 prosenttia. Ravintoloiden myynti on parhaimmillaankin neljäsosa verrattuna edelliseen vuoteen. – Suurin osa asiakkaistamme on ravintoloita ja hotelleja, joten niiden totaalinen sulkeminen kevään koronakriisin aikaan pudotti myyntiämme runsaasti, Xavier Gramona huokaisee. – Päivittäistavara- ja verkkokauppamyynti puolestaan kasvoivat, mutta eivät riittävästi korvaamaan ravintolamyynnin pudostusta. – Kesäkuussa saimme osan myynnistä takaisin, kun ravintolat avattiin uudelleen, Xavier Gramona sanoo. – Mutta matkailun elpyminen ja myynnin palautuminen tulee olemaan hidasta. Koronan aiheuttamista huolista huolimatta Gramonan perhe elää luottavaisin mielin. – Olemme luonteeltamme aina positiivisia, Xavier Gramona lupaa. – Gramonalla on 130 vuoden kokemus ja olemme kohdanneet kriisejä ennenkin. Onneksi vintage-varastomme kestää takaiskuja kohtuullisen hyvin. 20

pintxo 2|2020

Gramonalla on totuttu suunnittelemaan tulevaisuutta. Tällä hetkellä talossa puuhataan mm. uuden suomalaiseen gastronomiaan liittyvän projektin parissa. Kyseessä on kokeille suunnattu amuse-kilpailu, josta saamme tietää lisää varmasti lokakuun aikana.

Gramona ruokapöydässä Gramonan kuohuviinit ovat parhaimmillaan erilaisten tapasten kanssa, ne sopivat raaoille kaloille, sushin ja sashimin kanssa. Checivhe ja äyriäiset nauttivat Gramonan seurasta. Pastat, risotot, paistettu mustekala tai grillattu kana toimivat niinikään. Gramona on raikastava, moniulotteinen ja erinomainen aperitiivi ja sitä on helppo laajentaa koko aterian läpi.

Gramona Alkossa • Gramona Imperial Gran Reserva Cava Brut 2010 – 29,90€ • Gramona Imperial Gran Reserva Cava Brut 2012 – 29,90€ • Gramona Enoteca Gran Reseva Cava Brut Nature 2001 – 160,00€ • Gramona La Cuvée Corpinnat Brut 2015 – 25,98€


Gramonan vintage-viinikellari täynnä herkkuja. Alla viinitarhoja Anoia-joen laaksossa Penedésin alueella Kataloniassa.

pintxo 2|2020

21


22

pintxo 2|2020


Covid19 peruutti toimittajan kaikki ulkomaan reissut keväällä ja kesällä. Katse kääntyi lähialueelle ja kyllähän Pirkanmaalla on monenlaista paikkaa nautittavaksi. Heittäydy sinäkin lähituristiksi kotiseudullesi.

Toim. ja kuvat Mikko Reinikka

Lähimatkailua Pirkanmaalta löytyy vaikka mitä

120-vuotias ravintola Viikisaari Tampereen Laukontorin satamasta voi hypätä tasatunnein Suomen Hopealinjan liikennöimään laivaan, jolla pääsee 20 minuutin laivamatkan jälkeen Pyhäjärven perhepuistosaareen Viikinsaareen. Saaressa järjestetään runsaasti erilaisia kesätapahtumia, konsertteja ja teatteriesityksiä. Saaressa voi retkeillä, nauttia piknikkiä tai herkutella pitsihuvilamaisessa 120-vuotiaassa ravintola Viikinsaaressa. Keittiön toiminnasta vastaa Suomen Hopelinjojen ravintolatoimenjohtaja, keittiömestari Anette Mellin, joka on laatinut lähiruoka-ajatpintxo 2|2020

23


Herkullisia kahviloita ja lounaspaikkoja

UUSI KAHVILA KESKUSTORILLA Tervetuloa nauttimaan! Keskustori 1 | Puh. 050 3366 920

Herkullisen perinteistä!

Maista 60 vuotta vanhan reseptin mukaan valmistettua mausteista ja täyteläistä lihapataa, Puerto Ricon pannua & riisiä. Tarjolla myös muita suosikkiruoka-annoksia. Valikoima vaihtelee toimipisteittäin.

linkosuonkahvilat.fi 24

pintxo 2|2020

hfca keho usec afe


Ravintola Viikinsaaren suussasulava tartar, johon lihan toimittaa Ahlman. Oikealla herkullista tuorehernekeittoa.

teluun pohjautuvan menun. Viikonloppuisin ravintolassa tarjoillaan suosittua brunssia. Ulkoterassilla voi nauttia rennosta terassimenusta, josta löytyy lohikeittoa, burgeria ja tapaksia. Osa yrteistä ja vihanneksista kasvetetaan saaressa itse. Laivat kulkevat takaisin Laukontorille aina kello puolen lähdöillä.

s/s Tarjanne Yhtiöllä on myös Näsijärvellä vuonna 1908 rakennettu höyrylaiva s/s Tarjanne, jolla tehdään reittimatkoja aina Virroille asti. Lähdöt Mustanlahden satamasta. Lisätiedot www.hopealinjat.fi

Laivamatka edestakaisin Laukontorilta Viikinsaareen on jo sellaisenaan mukava kesäpäivän elämys. pintxo 2|2020

25


Otamus kahvilassa on nurmikatto ja rentouttavat näkymät Otamusjoelle.

Otamus – ulkoilijan paratiisi Otamuksen virkistäytymisalue on Häijään koulupiirin asukasyhdistyksen ylläpitämä ja se sijaitsee Sastamalan Salmissa Otamusjoen tuntumassa. Tampereelta on matkaa noin 30 km (tie 2505). Alueella on opastettuja ulkoilureittejä, laavu ja grillauspaikka sekä yhdistyksen ylläpitämä Otamus kahvila, josta on upeat näkymät Otamusjoelle ja sillalle. Otamuksessa kerrotaan olleen asutusta jo kivikauden aikaan ja se on ollut keskeinen metsästys- ja kalastusalue. Katso lisää www.otamus.fi.

Siuron Koski-Baari Matkalla Otamukseen kannattaa poiketa Siuron Koski-Baarissa, noin 27 km Tampereelta saman tien varressa (tie 2505). Koskimaisemissa voit nauttia kehutuista Siuron pizzoista tai burgereista. Arkisin on tarjolla myös kotiruokalounasta. Baari on toiminut vuodesta 1959. Lue lisää www.siuro.info. Siuronkoski ja Siuron Koski-Baari. 26

pintxo 2|2020


Uittotunnelin Kahvilan vastapaistetut räiskäleet Uittotunnelin Kahvila sijaitsee Näsijärven rannalla noin 5 km Rantatietä pitkin Vaasaan suuntaan. Kahvilassa tarjoillaan vastapaistettuja muurinpohjalettuja, joihin voi valita täyteeksi suolaista tai makeaa. Kahvilan vierestä lähtee myös vanha uittotunneli, jota kautta pääsee kävelemään Pyhäjärven puolelle Pispalan aliste. Lisää www.kahvilaepila.com. Uittotunneli valmistui 1968 ja sen kautta oli tarkoitus kuljettaa tukkeja Näsijärveltä Pyhäjärvelle. Tunnelia ei kuitenkaan koskaan otettu käyttöön ja sitä kutsuttiinkin vuosikymmeniä ”hukkaputkeksi”. Satamamestari Matti Joen aloitteesta tunneli otettiin vihdoin käyttöön 2013 pienveneiden hinaamiseksi trailerilla järveltä toiselle ja samalla avautui uusi kävelyreitti harjun alitse.

Uittotunnelin Kahvilaan pääsee autolla ajamalla Rantatietä Vaasan suuntaan.

Uittotunnelin Kahvila tarjoaa vastapaistettuja lettuja suolaisilla tai makeilla täytteillä. Kuvassa jauhelihalettu.

Uittotunnelia pitkin pääsee Näsijärveltä Pyhäjärvelle Pispalan alitse. (Kuva Visit Tampere / Laura Vanzo.)

Kaivannon Keidas Tampereelta Lahdentietä 23 km sijaitsee upeassa maisemassa Kaivannon Keidas, jonka itsepaistetut mansikkaviinerit ovat maakunnan parhaita ja jo yksistään automatkan arvoisia. Tarjolla on myös ruoka-annoksia ja virvokkeita. Paikalla Längelmävesi yhdistyy Roineeseen Kaivannon kanavan kautta. Lue lisää www. kaivannonkeidas.fi.

Kaivannon Keitaalle pääsee myös veneellä Längelmävedestä tai Roineesta.

Kaivannon Keitaan tuoreet vastaleivotut mansikkaviinerit ovat pysähdyksen veroisia. pintxo 2|2020

27


Private Club vain jäsenille Stockmannin katolla Hämeenkatu 4 a 7. krs • www.gourmetclub.fi

Arvo Kokkonen Oy KuussillanƟe 16 01230 Vantaa Puh: (09) 2786070 www.arvokokkonen.Į info@arvokokkonen.Į

.fi kauppa

Uusi kauppakassipalvelu, myös tukkupakkaukset ja erikoisuudet suoraan kotiovellesi

Meiltä pienten eurooppalaisten laatutuottajien viinit suoraan kotiisi – tai vaikka kesämökille – turvallisesti, laillisesti ja ehjänä postin kuljettamana

X-Cellar.com

– koska elämä on liian lyhyt huonojen viinien juomiseen 28

pintxo 2|2020


Ravintola Paakari Suomen 50 parhaan joukkoon äänestetty ravintola Paakari toimii entisessä vuonna 1912 rakennetussa postin talossa. Alakerrassa toimii leipomo-kahvila, jonka tuotteet tehdään perinteitä kunnioittaen. Yläkerran ravintola tarjoaa lähivesien kaloja, lähimetsien sieniä ja riistaa sekä alueen puutarhurien herkkuja. Ehdottomasti päiväretken arvoinen kohde. Ruutanantie 3, Kangasala, www. ravintolapaakari.com.

Lounaalla tarjottiin sametinpehmeää kasviskeittoa alueen viljelijöiltä ja paikallisen kalastajan toimittamaa kuhaa rapukastikkeessa.

Visavuoressa kokee kahden suuren taiteilijan tuotantoa Visavuoren museossa pääsee tutustumaan kuvanveistäjä Emil Wikstömin (1864 – 1942) ateljeeseen sekä hänen tyttärenpoikansa pilapiirtäjä Kari Suomalaisen (1920 – 1999) taiteeseen. Emil Wikströmin näkyvimpiä töitä on Helsingin rautatieaseman lyhdynkannattajat, Kansallismuseon graniittikarhu sekä Elias Lönnrotin ja J. V. Snellmannin muistomerkit. Kari Suomalainen toimi valtakunnan ykköspilapiirtäjänä Helsingin Sanomissa vuodesta 1950 yli 40-vuoden ajan. Karipaviljonki on juuri uudistettu, lokakuussa tulee Kari Suomalaisen syntymästä 100 vuotta. Visavuorentie 80, Valkeakoski, www.visavuori.com. Emil Wikströmin ateljee (kuva Ari Korkala). pintxo 2|2020

29


30

pintxo 2|2020


Vehoniemen Automuseo Kaivannolta jatketaan vähän matkaa Lahdentietä Lahden suuntaan ja käännytään oikealle Vehoniemenharjulle, jonka uljaisiin maiseemiin on rakennettu automuseo. Tampereelta matkaa on 27 km. Museon kokoelmiin voi tutustua veloituksetta ja museokahvilan munkit ovat maankuuluja. Näkötornista pääsee ihailemaan harju- ja järvimaisemaa Längelmävedelle ja Roineelle. Vehoniemenharjuntie 92, Kaivanto, www.automuseo. com.

Munkkikahvit terassilla. Vehoniemen kokoelmia. Presidentti J. K. Paasikiven Neuvostoliitolta lahjaksi saatu ZIZ110 vuosimallia 1948. Auto kuluttaa vaatimattomasti 23 litraa polttoainetta sadalla kilometrilla. pintxo 2|2020

31


Kävelyretki kosken rannassa

Museokeskus Vapriikki

Aikaisemmin Tampellan tehdasalue oli yleisöltä kokonaan suljettu. Nykyisin se on viihtyisä asuin- ja toimistokaupunginosa aivan keskustan ytimessä. 32

pintxo 2|2020

Vapriikki on Suomen suurin museokeskus, tällä hetkellä talossa on 8 pysyvää näyttelyä (mm. Postimuseo, Mediamuseo, Pelimuseo, Jääkiekkomuseo, Kivimuseo, Luonnontieteellinen museo, Tampere 1918 näyttely) ja 6 vaihtuvaa näyttelyä. Talon Tammerkosken puoleiseen seinään on koko pituudelta rakennettu kävelysilta, jota pitkin pääsee

näkemään upeat yläjuoksun maisemat. Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, Tampere, www.vapriikki.fi. Tampere on panostanut viime aikoina kävelyreitteihin. Näsijärven rannasta pääsee uutta reittiä pitkin kävelemään koko kosken mitan Pyhäjärven rantaan ja Hatanpään arboretumpuistoon asti ilman että tarvitsee ylittää yhtään katua tai liikennevaloristeystä. Näsijärven puolella Ranta-Tampellan kautta on kiva astella Lapinniemeen saakka.


Näsijärveltä Pyhäjärvelle Hatanpään arboretum

Hatanpään puoleiselta rannalta näkyy hyvin koko Tampereen keskustan profiili. Hatanpään kartanorakennus.

Vapriikista pääsee kävelemään koko matkan kosken rantaa pitkin Ratinansuvantoon, josta kävelyreitti jatkuu Pyhäjärven rantaa Hatanpäälle, jossa on upea ja vehreä kasvitieteellinen Hatanpään arboretumpuisto. Hatanpään kartanon maihin on kuulunut suuri osa nykyistä Tamperetta 1690-luvulla. Kartanosta on säilynyt 1800-luvun lopussa valmistunut ”uusi” päärakennus ja huvila. Muutaman kilometrin kävely Tampereen keskustasta ja eteen avautuu rauhoittava puutarha ja rantapuisto. Huvila on kahvilakäytössä ja kartano palvelee tilausravintolana.

Vasemmalla alhaalla viihtyisä kesäkahvila. Oikealla alhaalla rantapuisto rajoittuu Pyhäjärveen.

pintxo 2|2020

33


Palveluita juhlaan ja kokouksiin /RXQDVWD XSHDVVD WHKGDVPLOM||VVl 7XOOLQ DOXHHOOD

Tilavaraukset: Ravintola Attila puh. 0207 600 376 DWWLOD#MXYHQHV ´

Tilavaraukset: Restaurant Dynamo puh. 0207 600 120 G\QDPR#MXYHQHV ´

Lounaslistat: ZZZ MXYHQHV ´ DWWLOD

Ruokalistat: ZZZ MXYHQHV ´ G\QDPR

.HVNHOOl WXQQHOPDOOLVWD 7DPSHUHWWD ORXQDVWD MRNDLVHQD DUNLSlLYlQl

Tilavaraukset: Restaurant Frenckell & Piha puh. 0207 600 358 IUHQFNHOO#MXYHQHV ´ Lounaslistat: ZZZ MXYHQHV ´ IUHQFNHOO

/RXQDVUDYLQWRODPPH 0HGLDSROLNVHOOD LKDVWXWWDD YDORLVXXGHOODDQ

.DUWDQRWXQQHOPDD 7DPSHUHHQ NHVNXVWDQ OLHSHLOOl

Kokoustila- ja juhlavaraukset: Juvenes Juhlapalvelu puh. 0207 600 300 MXKODSDOYHOX#MXYHQHV ´

5DWLQDVWD NLYHQKHLWWR PRQLSXROLVHQ ORXQDDQ llUHHQ

Tilavaraukset: Restaurant Live puh. 0207 600 320 OLYH#MXYHQHV ´

Tilavaraukset: Ravintola Saarni puh. 0207 600 352 VDDUQL#MXYHQHV ´

Ruokalistat: ZZZ MXYHQHV ´ OLYH

Ruokalistat: ZZZ MXYHQHV ´ VDDUQL

Juhla- ja sisustuspalvelut 045 677 3312 | info@partydeco.fi www.annenpartydeco.fi

34

7XQQHOPDOOLQHQ ORXQDVUDYLQWROD 7DPSHUHHQ \GLQNHVNXVWDVVD

pintxo 2|2020

Parturileikkaus 15€ Kampaamoleikkaus 20€ Hallituskatu 17, Tampere ma-pe 9-19, la 9-17 p. 045 1418 661 ŰęĶĶÒȫƥȱĔęŸŦŦŰŸôęłęŦĶł úşƐúŰŸĭłÒ ÒħÒĸƐÒşÒŸĪŦúĭĭÒ ŰÒę ęĭĶÒĸȨ


ILMOITUS

Tervetuloa Periscopeen

– ikimuistoisia elämyksiä Ratinan huipulla

Ravintola Periscopeen voit tulla viihtymään lyhyen tai pitkän kaavan mukaan, pistäytyä hemmoteltavaksi lasilliselle loungebaariin tai viettää illan hyvän ruuan, juoman ja tunnelman parissa! Ratinan kauppakeskuksessa sijaitseva ravintola Periscope toi Tampereelle trendikkään sosiaalisen ruokakulttuurin ja pöytäkunnittain jaettavat annokset. Periscope tarjoaa vahvalla ammattitaidolla ja sydämellä käsityönä valmistettua herkullista ruokaa ja rennon viihtyisää tunnelmaa. Elämyksen kruunaavat ravintolasta avautuvat vaikuttavat näköalat kaupungin ja Pyhäjärven ylle. Periscopen aina parhaista raaka-aineista rakentuva, jatkuvasti ajan hermoilla oleva ruokalista ja valmiit menut ovat sekoitus paikallisia herkkuja ja makuja maailmalta. Ne ovat inspiroineet ravintolan ruokafilosofiaa voimakkaasti. Periscopessa voikin nauttia niin tyylikkäästi modernisoituja, klassisia herkkuja kuin tämän päivän trendikkäimmistä raaka-aineista valmistettuja erikoisuuksia. Kokonaisuuden kruunaa monipuolinen juomavalikoima. Arkisin tarjolla on maukasta lounasta.

Tyylikästä illanviettoa Loungebarissa Periscopen toisessa kerroksessa sijaitseva Loungebar on raikas tuulahdus Tampereen kohtaamispaikkojen tarjontaan. Loungebar tarjoaa viihtyisät puitteet myöhäiseenkin illanviettoon sekä kokoustamiseen ja unohtumattomiin yksityistilaisuuksiin. Lounge-tiloissa ja yli 300-paikkaisella, kaupungin ainoalla avoimella kattoterassilla voi nauttia Periscopen raikkaista juomista. Monipuolinen juomavalikoima on tarkkaan harkittu – muun muassa oluiden ja viinien

Tunnelmalliset tilat yksityistilaisuuksiin

lisäksi ammattitaitoiset baarimestarit hemmottelevat vieraita näyttävillä cocktaileilla. Viikonloppuisin Loungebar tarjoaa viihdyttävää musiikkia DJ:n johdolla ja oivat puitteet myöhäiseenkin illanviettoon.

Rantaloman tunnelmaa kattoterassilla Periscopen ainutlaatuisista maisemista voi nauttia myös ravintolan avonaisella kattoterassilla. Kattoterassilta avautuvat vaikuttavat näköalat Ratinan suvannon yli kohti Tammerkoskea. Periscopen terassi on osittain katettu ja lämmitetty, joten maisemista ja terassin omasta snack-ruuasta voi nauttia ulkotiloissa hieman huonommallakin säällä. Kattoterassia laajennettiin kevään aikana yli 700-neliöiseksi. Bali-henkisellä terassilla on nyt lepotuoleja auringonottoon, grilli ja livekeikkoja. Kattoterassin sohvaryhmiä on myös mahdollista varata koko illaksi käyttöön. Yksi sohvaryhmä on noin kymmenelle henkilölle. Varattavia sohvaryhmiä löytyy viisi kappaletta Ratinan stadionin puolelta sekä neljä kappaletta Ratinan aukion puolelta.

Periscopen rento ja lämmin tunnelma ja skandinaavinen, rouhea sisustus luovat miellyttävän ympäristön syödä, juoda ja järjestää unohtumaton tilaisuus. Ravintola tarjoaa tilat myös kokoustamiseen ja unohtumattomiin yksityistilaisuuksiin. Sijainti kaupungin ydinkeskustassa, upeilla näkymillä varustetut, rauhalliset kokoustilat sekä laadukkaat tarjoilut takaavat onnistuneen kokouksen pienellä ja vähän isommallakin porukalla. Ravintolasaliin mahtuu ruokailemaan 100 henkeä, yläkertaan 80 henkeä ja terassille 50 henkeä. Cocktailtilaisuudet onnistuvat tiloissa jopa 300 henkeen saakka.

Ravintola Periscope Puh. + 358 50 512 8411 info@ravintolaperiscope.fi Vuolteenkatu 1, Ratina, Tampere www.ravintolaperiscope.fi Ma-ti 11-23 Pe-la 11-02 Keittiö

Ke-to 11-23 (01) Su 13-18 Ma-la 11-22 Su 13-17

Myynti

+358 50 599 9188 info@ravintolaperiscope.fi

pintxo 2|2020

35


Toim. ja kuvat Mikko Reinikka

Linkosuo Kahviloiden uusi kippari

KATI EHROLA rentoutuu kokkaamalla purjeveneessä

J

Purjehdus on Kati Ehrolalle rakas harrastus. Vapaa-aikoina kokka osoittaa useimmiten jonnekin päin Saaristomerellä. Purjehduspäiviä kertyy 20 – 30 vrk kauden aikana. (Kuva Kati Ehrola)

uttusarjamme Mitä pro kokkaa kotona? jatkuu esittelemällä Linkosuo Kahviloiden uuden toimitusjohtajan Kati Ehrolan. Kati Ehrola aloitti uuden pestinsä maaliskuussa 2020, mutta yllättäen korona sotki kaikki suunnitelmat. Kahden viikon jälkeen kahvilat ja ravintolat suljettiin koko Suomessa valtioneuvoston erillismääräyksellä toukokuun loppuun asti. – Olihan tuo kevät melkoista tulipalojen sammuttamista, sitä joutui heti hyppäämään syvään päähän, Kati Ehrola muistelee kriisitunnelmia. – Onneksi nyt alkaa näkyä valoa tunnelin päässä. Samalla saimme kehittää omaa kriisivalmiuttamme. Kati Ehrolalla on useiden vuosien kokemus yritysten ja myynnin johtamisesta, muun muassa Juveneksesta ja Restamaxista. Hän on myös opettanut alan opiskelijoita TAMKissa ja Tredussa. Linkosuo Kahviloilla on ravintoloita, kahviloita ja catering-toimintaa sekä konditoria, joka toimittaa toimipisteisiin kaikki kakut ja leivonnaiset. Emoyhtiö Linkosuo Leipomo pyörittää leipomotoimintaa ja valmistaa mm. ruis- ja kaurasipsejä, varrasleipiä ja suosittuja Palttoonnappeja.

Korona iski ravintola- ja matkailualaan Ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alat ovat pahimpia kärsijöitä keväällä alkaneen koronaepidemian seurauksissa. Asiakkaat kaikkosivat kuukausiksi, ja kestää vielä kauan ennen kuin ulkomaiset turistit palaavat Suomeen. Ravintolat avattiin kesäkuun alussa ja lämmin aurinkoinen kesä on ollut kohtuullinen joillekin ravintoloille, mutta silti yökerhot ja tapahtumapaikat ovat edelleen heikossa tilanteessa. Myös henkilöstö- ja opiskelijaravintolatoimiala on kärsinyt pahoin. Etätyöskentely ja -opiskelu ovat tyhjentäneet lounasravintolat. Takeaway- ja kotiinkuljetuspalveluilla on kyetty paikkaamaan hieman ravintoloiden tappioita. – Kyllä tämä pandemia muuttaa pysyvästi toimintatapoja, Kati Ehrola ennustaa. – Meidän täytyy varautua tulevaisuuden kriiseihin perusteellisemmin. Kuluttajakäyttäytyminen on myös murroksessa, noutopalvelut ja verkkokauppa yleistyvät. Noutopalveluiden käyttö on tuonut myös täysin uusia kuluttajia ravintolapalveluiden käyttäjiksi. Ryhmä joka ei ole koskaan käyttänyt ravintolapalveluita, alkoi ostaa noutoruokaa keväällä. Osa heistä on pysynyt edelleen ravintoloiden asiakkaina.

Toimitusjohtaja Kati Ehrola uskoo kahvilapalveluilla olevan kysyntää aina. 36

pintxo 2|2020


Juttusarjassa tutustumme, mitä ravintola-alan ammattilaiset kokkaavat vapaa-aikana.

pintxo 2|2020

37


Kerrotaan, että AspÜ on Saaristomeren kaunein saari.

38

pintxo 2|2020


Palveluita profiloidaan uudelleen Linkosuon varmasti tunnetuin kahvila Café Siilinkari sijaitsee keskeisellä paikalla Tampereen keskustassa Hämeenkadulla. Raitiotien valmistuessa keväällä 2021 sijainti on entistäkin näkyvämpi. – Kahvilamme sijaitsevat keskenään hieman erilaisten asiakasvirtojen äärellä, Kati Ehrola kertoo. – Tuotevalikoimammekin pitää elää asiakaskunnan mukana. Tulemme profiloimaan toimipisteitämme vielä tarkemmin asiakastarpeita silmälläpitäen. Tämän vuoden alussa avattu uusin lounasravintola MIN Asemakeskus sijaitsee junaradan varteen rakennetussa Technopolis toimitilakampuksessa. Ravintolan lounas on saanut erityistä kiitosta myös kasvisruokavaihtoehdoistaan. – MIN Asemakeskuksen lounasravintolamme on tällä hetkellä ehdottomasti lippulaivamme, Kati Ehrola hehkuttaa. – Tiimi on tehnyt loistavaa työtä tuote- ja palvelukonseptien kehittämisessä. Kasvisruokaamme on kehutttu niin paljon, että perinteiset lihansyöjätkin ovat siirtyneet talossa nauttimaan välillä kasvislounaitamme.

Aamiaisherkku Ravitseva aamiainen, jolla purjehtii helposti päivälliseen asti. Ainekset: juustoraastetta, mantelijauhoa, kananmunia. Sekoita kaikki ainesosat keskenään taikinaksi ja paista kuumassa kookosöljyssä. Laita kypsän ”pannukakun” päälle tuorejuustoa, graavilohta ja salaattia sekä balsamicoa. Helppoa ja nopeaa.

Auringonlasku Jurmon satamassa. (Kuva Kati Ehrola)

Purjehdusharrastus ja kokkaaminen rentouttavat Kevät on ollut Kati Ehrolalla hektistä ja toimitusjohtajan työ ei kalenteria tai kelloa seuraa. Mutta vapaa-ajalla Kati Ehrola yrittää rentoutua mahdollisimman tehokkaasti. – Saaristomerellä purjehtiminen on rentouttavaa, veneessä pääsee nopeasti irti kaikista arkipäivän asioista, Kati Ehrola hymyilee. – Purjehdimme perheen kanssa yhteensä 20 – 30 vuorokautta kesäkauden aikana. Purjeveneessä on ahtaammat tilat kokata, mutta Kati Ehrola on kehittänyt omia reseptejä, miten maukkaita aterioita voidaan valmistaa. – Kokkaus- ja säilytystilat ovat rajalliset, mutta hyvällä ennakkosuunnittelulla purjeveneessäkin pärjää hienosti, Kati Ehrola lupaa. – Viikon reissussa on myös mukava että joka päivä saadaan nauttia erilaisista aterioista.

Rommilohi Rommilohen resepti syntyi ikäänkuin vahingossa. Kati Ehrolalla oli kaikki muut ainekset koossa, mutta hän mietti mitä ihmettä keksisi marinaadiksi. Purjeveneen kaapista sattui löytymään vajaa rommipullo, kuten kaikkien veneiden hyvään varustukseen sopisikin kuulua. Captain Morgan rommi löysi tiensä uunivuokaan.

Tarpeet: puolikas merilohi, merisuolaa, tummaa rommia, seesamiöljyä, oliiviöljyä, pippuria, kuivattua valkosipulirouhetta, kasviksia maun mukaan, fetajuustoa tai halloumijuustoa paloina, chiliä. Aseta lohi uunivuokaan. Kaada lohen päälle rommi ja mausteet. Anna hetken aikaa maustua. Lisää kasvikset vuokaan ja laita niiden päälle mausteet sekä öljyä. Valmistus uunissa tai grillissä. Purjeveneen uunissa on vain on/off asento, lämpötilan säätöä ei ole. Mutta arviolta 175°C – 200°C lämpötilassa vartin tai parikymmentä minuuttia. pintxo 2|2020

39


TESTISSÄ NOLLAOLUET Testin lähtökohta

Pintxon nollaolut testausryhmään kuuluivat yksi Suomen johtavista sommelièreista, ravintola C:n ravintoloitsija Christina Suominen, Tampereen Gourmetclubin olutaktivisti Jari Peltonen ja ruoka & kulttuurilehti Pintxon päätoimittaja, gastronomi Mikko Reinikka. Oluet testattiin erilaisten makuparien kanssa, mukana oli mm. chiliä, valkosipulia, perunalastuja, juustoja, säilöttyä savukalaa ja ilmakuivattua kinkkua. Tarkoituksena oli löytää kullekin oluelle ruokasuositus. Emme laittaneet oluita paremmuusjärjestykseen tai pisteyttäneet niitä. – Pisteytys tai paremmuusjärjestys on 40

pintxo 2|2020

ajatuksena lähinnä hölmö, kertoo testiryhmäläinen Jari Peltonen. – Oluissa on niin monta makumieltymystä, kuin on olutharrastajiakin. Maku on jokaisen ihmisen oma henkilökohtainen asia. – Se mikä oikeastaan vähän yllätti, oli se että kaikki oluet poikkesivat toisistaan todella paljon makumaailmoiltaan, Christina Suominen kommentoi. – Alkoholin puuttumisen kaikissa maistoi. Yhdeksän alkoholitonta olutta valikoitui mukaan lähinnä sattumanvaraisesti, lähimarketin valikoiman perusteella. Mukana oli vaaleaa lageria, IPAa ja pari tummaa laageria. Valikoima marketeissa on nykyisin kiitettävä nollaoluissa. Myynnin kasvu on ollut viime vuosina 20 % luokkaa vuosittain.


Toim. ja kuvat Mikko Reinikka

Alkoholittomat oluet kasvattavat suosiotaan. Pintxon testiryhmä päätti kokeilla, millaisten ruokien kanssa nollaoluet toimivat vai toimivatko. Testasimme yhdeksän erilaista olutta – ja mikä yllättävintä: kaikki oluet maistuivat keskenään täysin erilaisilta.

Oluiden testaaminen eri makupareilla on helppo toteuttaa kotioloissakin. Hauska ajanviete vieraiden kanssa. pintxo 2|2020

41


Pintxo testasi yhdeksän alkoholitonta olutta

Brooklyn Special Effect

KOFF Crisp tumma lager

Heineken 0.0 premium lager

Velkopopovický Kozel tumma lager

0,4% 0,355 l

0,0% 0,33 l

0,0% 0,33 l

0,5% 0,5 l

Hoppy lager/amber lager -tyylinen olut, jonka maussa on aistittavissa mäntyisyyttä ja katkeruutta. Alkoholia on 0,4%. Olut on testin oluista makein, muistuttaa hieman jopa kolajuomia. Sopii hyvin quesadillalle ja muille texmex ruokille sekä toimii juustojen ja makeiden jälkiruokien kanssa.

Tumma lager on hyvin kotikaljamainen, mutta ei yhtä makea. Sopii varsinkin joulupöytään perinteisen kinkun, imellettyjen laatikoiden ja rosollin kanssa tai karjalanpaistin seuraksi. Crisp-tuoteperheessä on kolme makua: lager, tumma lager ja vehnä.

Hyvin vaalea lager, sitrusmainen tuoksu ja maku. Janojuoma uimarannalle helteeseen tai saunan jälkeen. Tämän kanssa sopii erilaiset pikkunaposteltavat, suolapähkinät, perunalastut. Maku muistuttaa hieman vappusimaa.

Tasapainoinen tumma lager, pitkä jälkimaku, melko kuiva. Sopii sillivoileivän kanssa tai Burgundin padan kyytipojaksi. Sopii hyvin myös artesaanisikarin kanssa nautittavaksi. Tässä lievä lämpeneminen ei haitannut.

Ehdottomasti kylmänä Kaikille oluille oli yhteistä, että ne on ehdottomasti tarjoiltava jääkylminä. Kun tastingin aikana olutlasit alkoivat hieman lämmetä, oluisiin tuli hieman tympeä metallinen jälkimaku. Hyvin jäähdytettyinä ja nopeasti nautittuna nollaoluet ovat varteenotettavia ruoka- ja janojuomia. Markkinat ovat kehittyneet ja panimot selvästi panostavat alkoholittomiin oluihinsa ihan tosissaan. Testatut tuotteet olivat laadukkaita, teknisesti hyvin valmistettuja ja sopivat hyvin kunkin merkin alkoholilliseen tuoteperheeseen. Alkoholittoman version tunnisti kuuluvan samaan brändiin ”oikean” oluen kanssa. Siinä olivat kaikki tuotemerkit onnistuneet. – Näkisin alkoholittomat oluet makeiden limsojen korvaajina, Cristina Suominen huomauttaa. – Siinä mielessä ne toimivat ruokajuomina sokerijuomia paremmin. Olutraati järjestettiin Arthouse Caféssa Kehräsaaressa, kuvassa sommelière Christina Suomien (vas.) ja Tampereen Gourmetclubista Jari Peltonen. 42

pintxo 2|2020


– asiantuntijoiden ruokasuositus oluille

Kukko IPA 0,0% 0,33 l

Lapin Kulta lager

Lasso Zero

San Miguel 0.0

0,0% 0,33 l

0,0% 0,33 l

Maisteltujen oluiden ehkä persoonallisin makumaailma. Tuoksussa aistittavissa appelsiinia. Jälkimaku melko lyhyt. Sopii täyteläisille rasvaisille juustoille sopivan marmeladin tai hillokkeen kanssa. Siidereiden ystävä saattaisi innostua tästä.

Espanjalainen, tasapainoinen lager. Hyvin lagerolutmainen ja ruokajuomaksi sopiva. Pastojen ja pizzojen kyytipojaksi. Testin juomista kaikkein lähimpänä ”normaalia” lageria. Espanjassa tätä on saatavissa monessa baarissa myös hanaoluena.

0,5% 0,33 l

0,0% 0,33 l Kukko alkoholiton IPA on säilyttänyt hyvin uskollisuuden IPAn tyypilliselle makumaailmalle alkoholittomuudesta huomimatta. Vahvasti vaahtoava ja vahva humalan maku. Sopii tulisten ja rasvaisten ruokien kanssa. Chorizo-makkarat, intialaiset curryt ja ilmakuivatut kinkut. Tölkki kannattaa avata varovasti, jotta vaahto ei tule syliin.

Tuoksussa on hieman sitruunaa ja hunajaa. Humalaa on melko vähän. Maltaasta tulee paahtunut jopa mämminen jälkimaku. Kitkeryys sopii rasvaisille kaloille, kraavatulle tai uunissa paahdetulle lohelle sekä paistetuille muikuille majoneesin kanssa.

Staropramen Non Alcoholic Kevyt mutta sopivan maltainen maku. Hieman sitruksinen, mutta katkeruus estää liiallisen makeuden. Toimii jopa voimakkaiden sinihomejuustojen kanssa. Lasagnet ja pitkään haudutetut possunpotkat, häränhäntä- ja pataruoat.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan mausteisiin ruokiin sopii hyvin alkoholiton olut.

pintxo 2|2020

43


Kaikkea lihasta Karhusta kinkkuun ja siltä väliltä!

-Rakkaudesta juustoon-

Tampereen Kauppahalli puh. 03 212 4441

JUUSTOSOPPI Asiantuntevalla palvelulla varustettu juustojen erikoisliike Tampereen Kauppahallin sydämessä.

Kauppahallin keskikäytävä, Tampere, p. 03-222 6463 • www.juustosoppi.fi

3h kotisiivousta 2h hinnalla Kotisiivouksen tuntihinta norm.

39€/h

44

pintxo 2|2020

Tee toistaiseksi voimassa oleva siivoussopimus kanssamme 30.9.20 mennessä, ja saat ensimmäisen siivouksesi huippuedullisesti koodilla KAMPANJA20 osoitteessa www.onnikotisiivous.fi/kampanja Varaa maksuton kartoituskäynti: 041 730 2235 tai onnikotisiivous.fi


Yläneen Palvaamosta

Suomen parasta saunapalvikinkkua

Yläneen Palvaamon saunapalvikinkku tehdään käsityöläisperinteitä kunnioittaen aidossa savusaunassa, eikä lihaan lisätä ylimääräistä nestettä. (Kuva Mikko Reinikka)

Pintxo Ruoka & Kulttuuri -lehti etsii ainutlaatuisia artesaani elintarvikkeita, jotka eroavat makunsa ja laatunsa ansiosta poikkeuksellisesti edukseen alan muusta teollisesta tarjonnasta. Pintxon gastronomiseen raatiin kuuluu ruoan- ja juoman ammattilaisia sekä laatuherkkuja arvostavia kuluttajia. Pintxo-lehti valitsi Suomen parhaaksi saunapalvikinkuksi Yläneen Palvaamon saunapalvikinkun. Yläneen Palvaamon saunapalvikinkku on Pintxon Suomen Paras artesaanituote -sarjan ensimmäinen valinta. Tarkoitus on nostaa esiin ainutlaatuista suomalais-

ta elintarviketuotannon käsityöläisosaamista, joka nojaa pitkiin perinteisiin ja tinkimättömään kunniahimoon laadussa ja ennen kaikkea maussa. Yläneen Palvaamon saunapalvikinkku nousi raadin makutesteissä parhaaksi muun muassa tasapainoisen savunmakunsa vuoksi. Savuisuus ei ole liian hallitseva, eikä lainkaan kitkerä, kinkku on mehukas, mutta ei sisällä liikaa nestettä ja on myös maltillisesti suolattu. Laadukkuus ja herkullisuus korostuvat jo kinkkua leikattaessa ja saunapalvikinkun rakenne on suussa sulavaa. Tuotannossa ei oikaista eikä tehdä kompromispintxo 2|2020

45


Kuulan perheen lapset ovat osallistuneet alusta lähtien mukaan Yläneen Palvaamon toimintaan. Kuvassa pakataan savustettuja kalkkunoita joulumarkkinoille 1970-luvulla.

seja missään vaiheessa maun suhteen. Kinkku on täyttä kokolihaa, jossa käytetään ainoastaan suomalaista possua. Yläneen Palvaamon perusti vuonna 1970 Jukka Kuula vanhaan kyläkauppaan Yläneen kylään Pöytyällä. 1990-luvun lopussa valmistui nykyinen tuotantorakennus. Yrityksen toiminnassa ovat olleet jo lapsesta lähtien mukana Kuulan perheen sisarukset Katja Kuula, Janne Kuula ja Mari Haapaniemi, jotka jatkavat palvaamon tuotantoa vuonna 2017 menehtyneen isänsä jalan jäljissä samoilla resepteillä ja samalla intohimolla.

Myös perheen äiti Aila Kuula osallistuu yhä aktiivisesti päivittäiseen toimintaan. Yläneellä kinkut savustetaan kahdessa savusaunassa, jotka lämpiävät aidoilla leppähaloilla eikä kinkkuihin lisätä ylimääräistä nestettä. Yhdessä savusaunassa palvataan kerralla noin kaksisataa kinkkua reilusti yli vuorokauden ajan. Yläneen Palvaamolla on myös muita lihajalosteita, joissa käytetään vanhoja perinteisiä reseptejä. Yritys täytti tänä vuonna 50 vuotta.

Jukka Kuula perusti Yläneen Palvaamon vuonna 1970.

Suomen Paras 2020 saunapalvikinkku

Yrittäjäperhe Katja Kuula (vas.), Mari Haapaniemi, Janne Kuula ja Aila Kuula vastaanottivat Suomen Parhaan Saunapalvikinkun diplomin tehtaanmyymälässään. (Kuva Mikko Reinikka) 46

pintxo 2|2020


Parasta palvelua Tampereen ravintoloissa

Ma-To 16 – 22 Pe-La 14 – 22 Su suljettu Aleksanterinkatu 31, Tampere 010 3223898 ravintola@hellajahuone.fi hellajahuone.fi

`i}> -> Õ` N /Õ À >ÌÕ £ ] /> «iÀi N Ã> Õ`°w

Lähiruokaravintola ydinkeskustassa Koskikeskuksessa Avotulessa grillatut kanat ja muita uniikkiherkkuja

Ravintola Los Pollos

KORTTELIRAVINTOLA

Otavalankadun tunneli Koskikeskus Tampere 0400 320 328 • pollos@pollos.fi www.pollos.fi Meiltä myös:

Take away & Catering Sandro Ratina Vuolteenkatu 5 www.sandro.fi

Papinkatu 20 pyynikinpyy.fi 050 303 2080

Eksoottinen ja yllätyksellinen ruokamatka!

Viihtyisä lounas- ja klubiravintola sekä kesäterassi Nokia River Golfissa

LAATUA POIKKEAVILLE PARAS JUOMAVALIKOIMA JA AITO EUROOPPALAINEN MIKSI? TUNNELMA NO KOS KA...

TUULE NSUU!

Hämeenpuisto 23, 33210 Tampere 03 2141553 tuulensuu@gastropub.net

Alastalontie 33 • Nokia • www.bufferi.com

www.gastropub.net pintxo 2|2020

47


Parasta palvelua Tampereen ravintoloissa Aitoa käsityönä tehtyä

MAKA SUSHI TAMPERE Näsilinnankatu 30 • 040 130 6855 www.makasushi.fi

Kahvila- ja ravintolapalveluja Pikante Café, Café Sirius, Café Hatanpää Finn-Medin ravintola, Ravintola Ellipsi, Café Olive, Ravintola Misteli KAHVILA

RAVINTOLA

KOKOUSTILA

SAUNATILA

AULAPALVELU

Tervetuloa!

“Meillä sinut huomataan” ǁǁǁ͘ƉŝŬĂŶƚĞ͘Į ŬŽŬŽƵŬƐĞƚΛƉŝŬĂŶƚĞ͘Į Puh. 03 311 69401 / 03 311 64070

- BISTRO KATTILA Bistro Kattila on ravintola, joka tarjoilee rakkaudella bistroruokaa paikallisin maustein. Makujen maailma rakentuu meillä Kattilassa kauden parhaista raaka-aineista. Kattilassa tarjolla a la carte- menu ja viikoittain vaihtuvat herkulliset lounaat. Ota mukaan tai syö paikan päällä!

-CVUQ NKUÀVKGVQLC YYY RKMMWDKUVTQ Ƃ

Aleksis Kiven katu 13 (Hallituskatu 5) 33200 Tampere Puh. 0400 552 512 MCVVKNC"JQRGCNKPLC Ƃ

www.pyynikin.com

Katso lisätietoja YYY RKMMWDKUVTQ Ƃ

Ravintola-ajattelua vuodesta 1990 Näkökulmia markkinointiin, ravintolakonsepteihin, ruokaan ja siihen miltä kaikki näyttää. Yli 30 vuotta gastronomiakokemusta.

Valikoimissa yli 300 ravintolaa Suomessa ja Virossa

Tutustu ja tee pöytävaraus ZZZ WDEOHRQOLQH Ć ZZZ WDEOHRQOLQH Ć

48

pintxo 2|2020

Mikko Reinikka 040 5669 504 mikko.reinikka@alberthall.fi Ruokajournalisti, Graafikko, Valokuvaaja, Strateginen suunnittelija Albert Hall Finland Oy Ltd Gastronomy Finland Pintxo Ruoka & Kulttuurilehti Tamperrada Pintxofiesta Verstaankatu 2, Tampere


Jykän lieminurkka

Toim. Jyrki Tarvonen, hovimestari

Bodegas Fundador on Jerezin alueen vanhin sherryn ja brandyn tuottaja. Talo on perustettu 1730.

sherry turinoita Ollessani nuori, kuulostaa mukavalta, mutta täysi-ikäinen, kuulostaa vanhalta... Meillä oli usein tapana matkustaa päiväristeilylle Tukholmaan viettämään erilaisia juhlapäiviä. Synttäreitä, nimppareita, ihan sama. Tuohon aikaan oli ulkomailta saapuville erilaiset tuliaisohjeet. Erityisesti itselle tuoduissa alkoholeissa olivat omat tuontirajoitukset. Vai muistatko? Litra väkeviä ja litra mietoja ja 6 litraa olutta. Litra väkevää oli yleensä vodkaa tai brandyä. Mietoihin luettiin jo tietyt liköörit. Olutta toin aika harvoin. Kun kaapit oli täynnä vodkaa ja likööreitä, niin uteliaisuus heräsi myös muihin tuotteisiin. Campari, noo siihen ihastuin vasta vanhempana. Portviini, mmm... makeaa ja hyvää. Ja ne juomasekoitukset, huh huh... parin kerran jälkeen ei tarvinnut ostaa toiste. Lukiossa meidän piti lukea Edgar Allan Poen novelli Amontillado-tynnyri. Tarina on oma lukunsa, mutta mitä hittoa oli amontillado? Se ei oikein kirjasta selvinnyt tai sitten luin sen lukiopojan suurella ”hartaudella” hyppien tekstissä sinne tänne.

Synkeä Edgar Allan Poen novelli The Cask of Amontillado julkaistiin ensimmäisen kerran 1846. Harry Clarken kuvitusta vuoden 1919 painoksessa.

Oltiin sitten taas laivalla matkalla kohti Tukholmaa, kun tax free-osastolta etsin mietojen hyllyä. Katseeni osui pullon kylkeen, jossa luki Amontillado. Mitä hittoa? Oliko sitä oikeasti olemassa? – Tätä pitää ostaa. No olihan se eka kerta outo makukokemus. Hapanta, sanoisin. Mutta uteliaisuus aiheeseen heräsi. Seuraavalla matkalla tutustuin jo koko valikoimaan: Fino, Manzanilla, Oloroso, PX ja vielä Moscatel, joka kuulosti jo tutummalta. Bristol Cream – se oli jotain. Hyvää ja makeaa. Mutsikin tykkäsi ja pullo oli kauniin sininen. Jengi laittoi tyhjiä pulloja koristeeksi kirjahyllyyn. Kuivat sherryt jäivät vielä nuorelta mieheltä hetkiseksi. Mutta palasivat vuosien jälkeen. Sherryn valmistus on mielenkiintoinen prosessi. Kuivissa sherryissä käytetään vaan yhtä rypälelajiketta, Palomino Finoa. Makeissa taas Pedro Ximenez tai Moscatel-rypäleitä. Tätä voi verrata konjakin valmistukseen. Siinäkin käytetään vain Ugni Blancia.

pintxo 2|2020

49


Etsimme viineistä mielellämme vuosikertaa, maaperää, tuottajaa ym. Sherryissä niillä ei ole mitään arvoa. Enemmän haetaan tietoa olosuhteista. Sijainnista, korkeudesta, tuulensuunnista, ilmankosteudesta ja etäisyyttä merestä! Kyllä. Muistatteko vermutin nimeltä Noilly Prat. Sen erikoisuus oli se että sitä iätettiin meren rannalla. Perusviinin valmistuksen jälkeen siihen lisätään väkevää alkoholia ja pakataan tynnyreihin ikääntymään. Amontillado, tuo tuttumme Poen novellista, annetaan haihtua rauhassa ja sen pinnalle annetaan kehittyä flor eli hiivakerros, jonka alla juomaa hiukan oksidoituu ja antaa sille ryhtiä ja makua. Ja ennen kaikkea suojaa juomaa hapelta. Jotta se ei oksitoidu piloille.

Pintxot ovat täydellinen kaveri sherrylle. 50

pintxo 2|2020

Yleensä sekoituksessa käytetään solera-menetelmää. Tämä takaa juomalle tasalaadun vuodesta toiseen. Hmmm. Olemme taas kuin konjakissa. Tasalaatuisuudessa, ei solerassa. Joitakin viskejä valmistetaan myös solera-menetelmällä. Ainakin Glenfiddichin 15-vuotias. Heillä on valtava tynnyri, jossa perusviskiä on ollut vuodesta 1974. Hanasta valutetaan viskiä pullotukseen ja ylhäällä olevasta luukusta työnnetään lisää kypsymään. Sherry tehdään hiukan toisella tavalla. Pienemmissä sherrytaloissa tynnyrit varastoidaan vuosien mukaan päällekkäin. Alimmasta tynnyririvistä otetaan yleensä noin 10% ja tynnyrit täytetään seuraavan kerroksen tynnyreistä, jotka täytetään seuraavan kerroksen tynnyreistä, jotka täytetään seuraavan kerroksen tynnyreistä, jotka taas täytetään seuraavan

kerroksen tynnyreistä. Nuorin tynnyri täytetään taas uudella viinillä. Vanhin tynnyri on se, josta tuote pullotetaan. Isoimmissa taloissa tietyn vuoden varastot ovat eri rakennuksissa, mutta tapa on sama. Sherryn käytöstä sitten. Kylmä, kuiva ja ilmainen, no ehkä vain kylmä ja kuiva sherry on erinomainen aperitiivi. Mielestäni sherry on Espanjan kuumassa auringossa erityisen hyvä iltapäivän hörppy. Se tarjoillaan jääkylmänä pienistä laseista, joten se säilyykin kylmänä. Valkoviini ja erityisesti olut tuppaavat lämmetä liian nopeasti. Joskus muutama vuosi sitten työskentelin eräässä ravintolassa, jossa meillä oli gazpacho-keittoa alkuruokana. Suosittelin siihen aina lasillisen sherryä kyytipojaksi. Noin puolet pitivät. No ehkä muutkin oppivat joskus... Sherry ja tapas on myös erinomainen yhdistelmä. Olen huomannut, että Barcelonan ja Madridin turistipaikoissa tarjoillaan tapaksia, jotka on maustettu cavaa tai valkoviiniä ajatellen. Ehkä espanjalaiset ovat tajunneet, että sherry on vain heidän oma juomansa. Mutta. Jos pyytää sherryä tapaksille ja suosituksen sopivista tapaksista, niin löytää ihan uuden makumaailman. Nuo tapakset ovat yleensä hyvin ja voimakkaasti maustettuja. Jotkut raakaaineet ovat pikkelöityjä tai etikkaa on käytetty taiten muutenkin. Kala on savustettua ja liha palvattua. Kasviksissa käytetään paprikaa ja mausteena usein savupaprikaa ja valkosipulia. Mmmm. Erinomaista! Ostin pitkästä aikaa pikkupullon Osborne Manzanillaa. Mietin ensin tapaksia tai pintxoja alkupaloiksi. Mutta sitten vaimoni toivoi susheja ruoaksi. Miksi ei. Tein susheja ja kokeilin sherryä niiden kanssa. Yllättäen toimi. Seuraavan kerran kun olin Alkossa, niin huomasin sherrypullon etiketissä pienellä painetun tekstin, jossa kerrottiin, että ”tämä juoma sopii erinomaisesti tapaksille, pintxoille ja sushille”. Nopeasti oli tieto mennyt Espanjaan sherrytehtaalle.


Laatua lähituottajilta

AITOA SAUNAPALVIA JO VUODESTA 1970!

YLÄNEEN PALVAAMO J. Kuula Ky

JUUSTO KRUUNAA ATERIAN

Palvaamontie 6, Yläne, p. 02 256 3443 ma ja pe 9–18, ti, ke, to 9–17, la–su suljettu www.ylaneen-palvaamo.fi

terve tu JUUSTO loa TUPAAN Kurvose ! n t Sastam ie 3 ala

www.herkkujuustola.fi 38420 Sastamala

Mangalitza villasianlihaa Eettisin arvoin kasvatettua, ekologista sekä korkealaatuista villasianlihaa, jota tuotetaan Pirkanmaalla tunteella ja suurella sydämellä.

040 5474 244 | www.niemiahontila.fi

Ruokosen Rapu Ravut rapujuhliin lähiseudulta Ravustustarvikkeita sekä rekvisiittaa rapujuhliin info@koskenrannanluomulammas.fi • 0400 583 332

Ilkka Raukola puh. 050 308 3255 raukola@kolumbus.fi, www.ruokosenrapu.fi senrapu.fi

Osallistumme Lähiruokasafariin 12.9.! Tervetuloa tutustumaan:

Leipomomyymälä Nekalaan Mäntyhaantie 5-7, klo 10-15 Korttelileipomo Tammelaan Pinninkatu 25, klo 8-15 (avataan syyskuussa)

#parastaleipääikinä www.leipomojyva.fi

pintxo 2|2020

51


Palveluita juhlaan ja kokouksiin ohjelmapoimintoja: Ti 8.9. To 17.9. Su 20.9. Ke 23.9. La 26.9. Ke 30.9. Pe 2.10. Pe 9.10. La 10.10. Pe 23.10. To 29.10. Esa Pulliainen & Mr. Breathless Ke 16.9. klo 19. Liput 28/26 €

Janne Mertanen, piano: Chopin-ilta Prokofjev: Pekka ja Susi. Hyvinkään Orkesteri, kertoja Jussi Vatanen. Musiikkisatu. RNO Tango solistinaan Kyösti Mäkimattila Marko Ylönen, sello, Risto Lauriala, piano. Bach, Beethoven, Debussy, Šostakovitš Jukka Kuoppamäki: Elämäni laulut – saa laulaa! Iiro Rantala Flock Kangasala Beatles Happening: Reperbanhnilta Rööperiin Jiri Nikkinen Trio ja Pepe Willberg & Beat Less Eero Raittinen & Knucklebone Oscar Band Rajaton Heikki Silvennoinen, Ida Elina & Band Ilkka Vainio 60v. Juhlakonsertti: Koko kansan laulut

KANGASALA-TALO • Kuohunharjuntie 6, Kangasala • 040 773 0148 • info@kangasala-talo.fi Koronaturvamme: Voit ostaa liput ennakkoon turvallisesti. Saat rahat takaisin, jos sairastut.

Tampereen tyylikkäimmät juhlat ja kokoukset!

JUHLATALON

Diandra: Laivaan mun laulujen Ti 3.11. klo 19. Liput 26/25/17/59 €

Upea, uusittu Bertel-tila Finlaysonin alueella

RAVINTOLAT

Komediateatterin Juhlatalo Juhlatalo Hovi Tervetuloa osaaviin käsiin! Lapintie 3 a, 33100 Tampere | puh. 040 557 5833 ravintola@juhlatalonravintolat.fi | www.juhlatalonravintolat.fi

PAREMPI KOKOUSELÄMYS Nyt Scandicin parempi kokouselämys on tarjolla kaikissa kokoushotelleissamme 31 paikkakunnalla Suomessa, myös meillä Scandic Tampere Cityssä. Toimivien kokoustilojen lisäksi räätälöimme tilaisuuden tarjoilut huolella, sillä tiedämme hyvän ruoan tekevän tilaisuuksista parempia.

Sopii sekä kokousettä juhlatilaksi. Katso lisää: ZZZ W\RYDHQPXVHR o

• lounas la carte • áyksityistilaisuudet • perhejuhlat •

Kokousasiantuntijamme toimivat apunasi suunnittelun ja toteutuksen jokaisessa vaiheessa. Me toteutamme ja sinä voit keskittyä olennaiseen! Varaa parempi kokouselämys sales.tampere@scandichotels.com tai 0300 870 884 Scandic Tampere City, Hämeenkatu 1, 33100 Tampere scandichotels.fi/bettermeetings

Valtakatu 13, Valkeakoski (03) 584 0750 ravintola@mustakissa.fi www.mustakissa.fi

Tervetuloa viihtymään KultaCasinon ravintolaan Kyrösjärven rannalle! AINUTLAATUINEN KOKOUS- JA JUHLATILA

TIEDUSTELUT 0400 727580 ANNMARI

www.kultacasino.fi

52

pintxo 2|2020


ILMOITUS

Ravintola LiV – Miksi tyytyä hyvään Pieni, tyylikäs ja viihtyisä eurooppalaiseen gastronomiaan keskittyvä ruokaravintola loistavalla ja laajalla viinivalikoimalla. Tähtäämme ruokien ja juomien taidokkaaseen yhdistämiseen, tuoreista raaka-aineista tehtynä ja ammattitaidolla valittuna. Ruoat pyritään tekemään aina alusta alkaen itse ja yhteistyö lähituottajien kanssa on meille tuttua. Ravintola on ansainnut paikkansa Tampereen ravintoloiden parhaimmistossa. Syy tähän saattaa löytyä ravintolan keittiöstä, jossa annoksia tehdään ajatuksella ja huolellisesti. Ruoanlaittoon suhtaudutaan vakavasti, mutta kun annoslautanen päätyy nälkäisen asiakkaan eteen, katoaa vakavuus ja jäljelle jää pelkkää nautintoa.

Siksipä mottomme onkin “Miksi tyytyä hyvään” Tiimillämme on koossa yhteensä yli 80 vuoden ravintolakokemus, josta ammennamme tamperelaisille herkuttelijoille ruokaelämyksen rennolla, mutta lämpimällä palveluasenteella. LiVissä asiakkaiden ei tarvitse käyttää kravattia saadakseen viiden tähden palvelua, mutta tässä ravintolassa ei kuitenkaan tarvitse pönöttää. Meillä asiakkaalta ei vaadita iltapukuja ja ovella vastaanottavaa hovimestaria, vaikkakin LiVissä asiakasta vastassa yleensä ollaankin. Vierailu LiVissä on ennen kaikkea lupaus laadusta sekä arjen yläpuolelle nousevasta luksuksesta. Ravintola sopii sisustukseltaan hienostuneimmillekin asiakkaille, eivätkä ruoka ja juoma jää tässä asiassa millään tapaa jälkeen, palvelun tasosta puhumattakaan. LiV toivottaakin kaikki asiakkaansa lämpimästi tervetulleeksi, nautiskelijoista pikaiselle illalliselle poikkeaviin ruokailijoihin. Meillä saa pönöttää! Tai saapua syömään verkkareissa. Kumpi vain tuntuu kenestäkin parhaalta.

Ravintola LiV Laukontori 6 B, Tampere Puhelin 010 411 3552 Aukioloajat Web Sähköposti Facebook Instagram

ti - to 16 – 23 pe - la 16 – 24 www.ravintolaliv.fi ravintolaliv@gmail.com ravintolaliv @Ravintola LiV

Ravintolamme on varattavissa myös yksityistilaisuuksia varten, tarvittaessa myös aukioloaikojen ulkopuolelta.

pintxo 2|2020

53


NIKO E Toim. Mikko Reinikka

Veistos NES #5 Rakupoltettua keramiikkaa. Petsatut ja lakatut lentokonevanerimuodot, hiilikuituakselit, koneisto. 18 x 19 x 5 cm (Valokuva Niko E. Saari) 54

pintxo 2|2020


Hyvinkään Vuoden Taiteilija 2020

. SAARI

etsii muodon kinetiikkaa

Vuonna 1985 syntynyt kuvataiteilija, kuvataiteen kandidaatti Niko E. Saari viimeistelee maisterin opintojaan Kuvataideakatemiassa. Hyvinkään taidekilta ja Hyvinkään taiteilijaseura valitsivat hänet Hyvinkään Vuoden Taiteilijaksi 2020 ja marraskuussa on asian tiimoilta tulossa suuri näyttely. Niko E. Saaren polku kuvataiteilijaksi ei ole tyypillinen. Hän ehti työskennellä IT-teknologian parissa kymmenkunta vuotta, ennen kuin hyppäsi tyhjän päälle ja haki opiskelemaan Kuvataideakatemiaan. Hän oli harrastanut taidevalokuvausta muutamia vuosia ja Kuvataideakatemian pääsykoetehtävikseen Niko E. Saari valitsikin kolme valokuvateostaan. Opintojensa loppusuoralla Niko E. Saari on suuntautunut kuvanveistoon ja taidevalokuvaus on toistaiseksi jäänyt vähemmälle. – Kuvanveistossa minua kiinnostavat erityisesti eri materiaalien erilainen käyttäytyminen työstössä, materiaalien yhdistäminen ja muotojen moninaisuus, Niko E. Saari kertoo. – Lopputulos on kolmiulotteinen ja käsin kosketeltava. Kuvanveisto on kuvataiteen raskassarja, aivan kuten oopperaa pidetään musiikkitaiteen kuninkuuslajina. Kuvanveistossa materia taipuu suuritöisten ja pitkien sekä välillä jopa väkivaltaisten prosessien kautta herkäksi taiteelliseksi ilmaisuksi. Metalli, graniitti, lasi tai keramiikka antautuvat ilmaisun elementeiksi tulen, taonnan ja sulatuksen kautta.

Kuvataiteilija, kuvataiteen kandidaatti Niko E. Saari Hyvinkään taiteilijaseuran Promenadigallerian Kinetiikkaa ja keramiikkaa -näyttelyssä.

NES #2 Rakupoltettua keramiikkaa. Petsatut ja lakatut lentokonevanerimuodot, hiilikuituakselit, koneisto. 40x28x8 cm. (Valokuva: Niko E. Saari) pintxo 2|2020

55


NES #1 aloitti sähkömekaanisten teräsveistosten sarjan, jonka teokset ovat pääsääntöisesti leikkisiä ja värikkäitä. Teos jättää katsojan tarkasteltavaksi pyörivien muotojen nivoutumisen toisiinsa. NES #1 -teoksen lähtökohtana on tussilla vapaasti piirretyt muodot, joita taiteilija on tehnyt useita satoja osana teoksen syntyprosessia. Valikoiduista muodoista on tehty 2D-mallit, jonka mukaan teräksestä on laserleikattu muodot fyysisiksi. Muodoissa on säilynyt kuitenkin inhimillinen jälki. 2500 mm x 110mm x 20 mm, sähkömoottorit, virtalähde ja sähköjohtoa. (Valokuva: Niko E. Saari)

TULOSSA: Niko E. Saaren Vuoden taiteilija -näyttely 21.11. – 9.12.2020 Promenadigalleria Vaiveronkatu 10, Hyvinkää

Niko E. Saari luonnostelee aluksi paperilla piirtämällä vapaalla kädellä ja antaa näin muodon tavallaan itse nousta esiin. (Piirros: Niko E. Saari) 56

pintxo 2|2020


Kaikki materia kiinnostaa Niko E. Saari toteutti keraamisen NESveistossarjansa yhdistämällä veistoksiin mekaanisen liikkeen. Veistoksen liikkuva osa tekee teoksesta kineettisen. Muoto ikään kuin jatkuu liikkeenä teoksen ulkopuolelle. – Perheessäni on paljon konepajaosaamista ja materia on kiinnostanut minua jo pienestä pitäen, Niko E. Saari kertoo. – Lopputulokseen pitää perehtyä miten eri materiaalit käyttäytyvät ja miten väri syntyy kun keramiikkaa poltetaan. – Kineettisessä veistossarjassani suunnittelu vei paljon aikaa, Niko E. Saari muistelee. – Miten liikkuva osa toteutetaan. Kuinka sähkömoottori ja virtalähde asennetaan. Miten kitka saadaan mahdollisimman pieneksi. Veistossarjan jokainen paristo kestää viisi vuotta, jonka jälkeen pariston voi vaihtaa.

Gastronomia ja kokkaaminen on kuvataiteilijalle tärkeä harrastus. (Valokuva: Mikko Reinikka)

Gastronomiaharrastus lähellä sydäntä Niko E. Saari vieraili Kuubassa keväällä 2005 ja tapasi silloin muun muassa kuuluisan sikarinviljelijän Don Alejandro Robainan. Sikareiden käsityö, muoto ja tupakanlehden hieno pintarakenne herättivät heti kiinnostuksen silloin 19-vuotiaassa nuoressa. Sikari- ja gastronomiaharrastus vetivät puoleensa. – Kokkaamisessa on sama viehätys kuin taiteen tekemisessä, Niko E. Saari muistuttaa. – Kaikki raaka-aineet tulee tuntea, tietää miten niitä käsitellään ja missä lämpötilassa ne kypsytetään. Lopputuloksessa yhdistyvät raaka-aineiden parhaat ominaisuudet, maut, rakenteet ja tuoksut. Sikari- ja gastronomiaharrastuksen ohella Niko E. Saari keräilee myös ihailemansa muotoilija Eero Aarnion huonekaluja ja valaisimia.

Niko E. Saari tapaamassa kuubalaista sikarinviljelijää Don Alejandro Robainaa keväällä 2005 San Luisissa, Pinar del Ríon provinssissa. (Valokuva: Mikko Reinikka) pintxo 2|2020

57


ILMOITUS

Mutkaton korttelibistro kivenheiton päässä Koskipuistosta

Rento ja tunnelmallinen korttelibistro Viila tarjoaa ruokaelämyksiä ja viihtyisää tunnelmaa. Tampellan vanhan, punatiilisen tehdasmiljöön suojissa lymyää lämminhenkinen korttelibistro Viila, joka luottaa yksinkertaisiin makuihin ja rentoon tunnelmaan. – Haluamme olla rento, helposti lähestyttävä korttelibistro Tampellan alueella. Toista sellaista alueella ei ole, kertoo ravintolapäällikkö Joona Lähdesluoma. Salin puolella vuoropäällikkönä toimii Maija Kokkonen, jonka tilannetajun ja organisointikyvyn ansiosta palvelu pelaa jouhevasti. – Maija astui viime vuonna ravintolamme salin vuoropäälliköksi ja osoitti kykynsä heti alusta alkaen, kehuu Lähdesluoma.

Ruuanlaitto nojaa käsityöhön ja luonnon antimiin Ravintola Viilan ruokafi losofi assa yksinkertainen on kaunista – ja herkullista. Ruokalistassa luotetaan laadukkaisiin, raaka-aineisiin ja käsityöhön. – Käytämme hyvin paljon kotimaisia aineksia ja hyödynnämme luonnon antimia, kuvailee Lähdesluoma. Suurin osa ruokalistan annoksista on suunniteltu gluteenittomiksi ja laktoosittomiksi. Tarjolla on lisäksi vegaanisia annoksia. Kokemisen arvoinen ovat myös ravintolan brunssi, jossa on panostettu tuoreisiin raakaaineisiin ja monipuolisuuteen. Vaikka bistroille ovat tyypillisiä pienet, mutta mutkattoman herkulliset annokset, Viilassa hyvää ei voi olla koskaan liikaa. Ravintolan pääruoka-annokset on kaikkien

58

pintxo 2|2020

herkkusuiden iloksi mitoitettu tyydyttämään isompikin nälkä. Korttelibistron omaleimainen ja tinkimätön ruokafi losofi a näkyy myös Viilan pizzoissa. – Osaan pizzoista päälle tulee raikkaita raaka-aineita paiston jälkeen, kuvailee Lähdesluoma. – Esimerkiksi raikkaassa valkoisessa lohi-pizzassa on sitruunasmetana -kastikkeena ja päällä lohta, pikkelöityä kurkkua, pikkelöityä punasipulia sekä kapriksia. Margherita taas on pidetty yksinkertaisen maukkaana laadukkaalla mozzarellalla, tomaattikastikkeella, basilikalla, mustapippurilla.

Herkulliset gelatot juhlaan kuin juhlaan Bistro Viilan viime vuoden valloitus oli artesaanijäätelö, jota Viilan ammattilaiset opettelivat valmistamaan Italiassa paikallisen mestarin opissa. Viime kesästä lähtien Viila on ilahduttanut tamperelaisia myymällä gelatojaan myös keskustan alueella kiertävästä jäätelöpyörästä. Pyörän liikkeistä tiedotetaan ravintolan somekanavien kautta. Jäätelöpyörän voi lisäksi vuokrata erilaisten juhlien tai tapahtumien vetonaulaksi. Pyörän mukana tulee jäätelö mestari, joka tarjoilee gelatot ja suunnittelee niiden maut asiakkaan toiveiden mukaan. Artesaanijäätelöissä klassikkomaut pitävät pintansa, mutta Viilassa kokeillaan myös rohkeasti uutta. – Täysin vegaaninen vadelmasorbetti oli viime vuoden ehdoton ykkönen, kertoo Lähdesluoma. – Tänä vuonna olemme tehneet mm. lakritsikinuski-gelatoa, joka on ollut todella suosittu.

Bistro Viila Tampellan Esplanadi 4, Tampere puh. 040 196 1979 info@ravintolaviila.fi www.ravintolaviila.fi


Kahvihetkiin ja herkutteluun Makeita ja suolaisia vohveleita

TAMPEREEN PIENIMMÄSSÄ KIVITALOSSA JO VUODESTA 1992

Pääkirjasto Metso 2.krs Keittolounas ark 11–15 Salaattibaari ark 11–16 www.cafemetso.fi cafe_metso

Tervetuloa perinteiseen Kuparitalon Vohvelikahvilaan makeille ja suolasille vohveliherkuille

Kuparitalon Vohvelikahvila Tuomiokirkonkatu 34 • 040 594 1070

AITO, ALKUPERÄINEN

TAMPEREENVOHVELIKAHVILA Ojakatu 2. Puh. (03) 214 4225 www.vohvelikahvila.com

Tervetuloa suolaisille ja makeille herkuille Sääksjärvelle ILONAAN! ...JA ELÄMÄ MAISTUU TAAS!

Vikinraitti 4, Lempäälä, 040 543 3909 www.ilonaleipomo.fi

Palveleva herkkukauppa jo vuodesta 1935

Käsintehtyä TOFFEETA useita eri makuja vuodesta 1984

Lämpimästi tervetuloa! Hatanpään valtatie 2, puh. (03) 2124 680 facebook: koskilinnankahvikauppa

Sahlman Makeiset Oy www.sahlmanmakeiset.fi

SALAD - SOUP - SANDWICH

ALWAYS FRESH & FRIENDLY pintxo 2|2020

59


Baskikokit hurma

Toim. ja kuvat Mikko Reinikka

Pintxofiesta Tamperrada tekee yhteistyötä Bizkaian hallinnon ja Basking Food Festin kanssa. Ruokakulttuurin vaihto on osa yhteistyötä. Bizkaian maakunta sijaitsee Baskimaalla ja sen pääkaupunki on Bilbao. Yksi yhteistyön hedelmistä oli Vuoden Baskin Illallinen -tapahtuma Tampereen Suomalaisella Klubilla maaliskuussa 2020. Tapahtuma onneksi ehdittiin järjestää juuri ennenkuin koronahysteria sulki koko maailman. Baskiruoan ja -viinien huippuammattilaiset Enrique Gonzalez Gámon ja Juan Antionio Bilbao saapuivat kokkaamaan meille 8 ruokalajin baskilaisen perinneruokaillallisen. Keittiössä oli myös mukana kokenut espanjalaisen keittiön asiantuntija Toni Leskinen.

Raaka-aineen oma maku tärkein Baskimaan itsehallintoalue jakautuu kolmeen maakuntaan: Arabaan, Gipuzkoaan ja Bizkaiaan. Toimittaja on vieraillut Baskimaalla 15 vuoden ajan, aluksi oli yllättävää kuinka suuria eroja voi maakuntien keittiöiden välillä olla, vaikka ollaan samalla itsehallintoalueella. Gipuzkoan pääkaupunki on San Sebastian ja siellä keittiössä on selvästi enemmän ranskalaisvaikutteita. Bizkaian keittiö luottaa raaka-aineiden omaan makuun ja pyrkii tuomaan maut esiin mahdollisimman autenttisena lautasella. Mausteita ei käytetä lähes lainkaan. Yhtenä alkuruokana tarjoiltiin Navarran papuja, jotka ovat alueen erityisherkkua. Toimittaja oli mukana keittiössä misaamassa kahtena päivänä menun ruokia ja näki kuinka isotöisiä kaikki ruokalajit olivat. Pääkokki Enrique oli tiukkana, missään työvaiheessa ei voinut oikaista. Papujen kanssa tarjoiltavaa kas60

pintxo 2|2020

Navarran papuja ja sydänsimpukkaa.

vislientäkin keitettiin kaksi päivää. Enriqueta tituleerataan Bizkaiassa ”maailman parhaaksi turskakokiksi”, joten oli selvää, että illallisen kohokohdaksi muodostui Bacalao Pil-Pil eli turskaa pil-pil kastikkeessa. Turska oli tuoretta Jäämeren turskaa, ei kuivattua suolaturskaa. Monissa ravintoloissa Suomessa tarjoillaan katkarapuja pil-pil, jossa on runsaasti valkosipulia ja chiliä huonossa ruokaöljyssä. Tällä ei ole mitään tekemistä autenttisen Bizkaian pil-pil kastikkeen kanssa. Turskan fileen palat aluksi kypsennetään nahkapuoli alaspäin runsaassa extra virgin oliiviöljyssä matalalla lämmöllä. Tarkoitus on saada nahasta irti kalan oma gelatiini, joka sakeuttaa oliiviöljyn paksuksi kastikkeeksi. Lopulta kun kastike alkaa pikkuisen kuplimaan, kuuluu ääni ”pil pil”. Tästä kastikkeen nimi. Turskan maustamisessakin luotetaan kalan omaan makuun ja kalassa olevaan meren suolaan. Eli annosta ei juurikaan mausteta. Punainen Bizkaia-kastike valmistetaan yksinomaan alueen omista paprikoista. Tomaattien käyttö olisi pyhänhäväistys!

Turskaa pil-pil. Oliiviöljy on sakeutettu kalannahkan omalla gelatiinilla.

Gamba roja ja possunsorkista tehty rillette Bizkaian kastikkeessa. 27 kg possunsorkkia keitettiin kaksi vuorokautta, renssattiin kaikki irtoava liha irti ja tehtiin aladoobimainen rillette. Sorkkien keitinliemessä oli vain muutama valkopippuri.


asivat sivat Tampereella

Enrique ”Erkki” Gonzalez Gámon (vas.) ja Juan Antonio ”Juha-Antti” Bilbao kokkasivat Tampereella maaliskuussa 2020.

Kokit kävivät myös Kangasalla Paakarissa tervehtimässä keittiömestari Ilpo Vainiota, joka on Pekka Terävän oppi-isä.

Toni Leskinen (oik.) nautti työskentelystä baskien kanssa ja sai laajentaa espanjalaisen keittiön osaamistaan. BASKIMAA: violetilla Baskimaan itsehallintoalue Espanjassa, vihreällä Navarra ja keltaisella Ranskan puoleinen osa.

Seuraava teemaillallinen Punk & Bach 26.9.

Suomalaisen Klubin Marskin sali keräsi baskiruoan ystävät nauttimaan illallisesta.

Luovat kokit Ilkka Isotalo ja Kozeen Shiwan irroittelevat: molempien näkemys alkuruoasta, pääruoasta ja jälkiruoasta. Huima 6-ruokalajin illallinen. Ilmoittaudu www.tamperrada.fi/punk. pintxo 2|2020

61


Kaikkea lihasta Karhusta kinkkuun ja siltä väliltä! Tampereen Kauppahalli puh. 03 212 4441

Varaa ilmoitustila seuraavaan Pintxoon Media Potentialta 0400 772 229

Kun tarvitset julkaisullesi tekijän! • Mediamyynnin toteutus • Kustannus- ja julkaisutoiminta • Printtimainonnan valmistus

Tutustu upeisiin tuotteisiimme! Omakoti

Omakotiasujan erikoislehti. Kohdennetusti pientaloihin. www.omakotilehdet.fi | facebook/omakoti-lehti

Omakiinteistö

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän ammattilehti. Osoitteellisena jaettava julkaisu. www.omakiinteisto.com

YritysForum

Alueellinen yritysjulkaisu. Käsittelee monipuolisesti yrittämisen problematiikkaa. www.yritysforum.com | facebook/yritysforum

Kiinteistöratkaisut Meiltä huonekalut varmasti edullisesti ja myös verhoilutyöt HUONEKALULIIKE

VexKaluste Oy

Vuosikirja taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille ja isännöitsijöille. Laadukasta tietoa hallitustyön, päätösten ja hankintojen tueksti. www.kiinteistöratkaisut.fi

Seuraava Pintxo ilmestyy joulukuussa 2020

Sammonkatu 22-24, Tampere 040 557 9892 www.vexkaluste.fi

www.mediapotentia.fi www mediapotentia fi | Hämeenkatu 26, 26 33200 332 Tampere

Valmistamme laadukkaasti kokoproteesit, pohjaukset ja korjaukset

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO

Petri Ruotsalainen

040 52 65 844 Mustanlahdenkatu 10, 33210 Tampere

62

pintxo 2|2020

Sinulle, miesomaishoitaja. LIITY MUKAAN PORUKKAAN. Tarjoamme vertaistukea, tapahtumia, koulutusta ja virkistyslomia. 044 230 5557 www.pioniry.fi


Pukuloistoa valkokankaalla 26.9.2020–10.1.2021

Ravintola Göstan Glamour-herkut

Glamour tuo maailmankuulujen klassikkoelokuvien palkittuja pukuja Serlachius-museo Gustafiin. Roomassa toimivan elokuvapuvustamo Tirelli Costumin ainutlaatuisia pukuja on harvoin esitetty näin laajasti Italian ulkopuolella.

Saat nauttia glamourista myös ravintolan tarjonnassa. Sadonkorjuun herkuissa maistuu tuulahdus Italiasta ja elokuvamaailmasta. Aterian kruunaa lehtikullalla viimeistelty suklaa popcornjäätelön ja vadelmien kera.

Näyttelyssä nähdään pukuja mm. elokuvista: Sofia Coppola, Marie Antoinette, 2006 Martin Scorsese, Viattomuuden aika, 1993 Federico Fellini, Fellinin Casanova, 1976 Miloš Forman, Amadeus, 1984 Luchino Visconti, Tiikerikissa, 1963

Kysy ryhmällesi lounastarjousta! Tarjolla esimerkiksi Glamour-lounaspaketti, johon sisältyy oopperalaulaja Maria Callasin jälkiruokasuosikki Torta Paradiso vaniljakermalla!

MÄNTTÄ | SERLACHIUS.FI | RAVINTOLA GÖSTASTA MAKUNAUTINTOJA MUSEOVIERAILUUN! SERLACHIUS-BUSSILLA TAMPEREELTA SUORAAN MUSEOIHIN! | OSTA LIPUT VERKOSTA SERLACHIUS.FI Jennifer O'Nealin roolihahmon puku Luchino Viscontin ohjaamasta elokuvasta Rakkaus Roomassa (1976). Kuva: Claudia Primangeli. Tirelli Collection.

Mitä tapahtuu kun klassinen ja punk kohtaavat lautasella?

Luovat kokit Ilkka Isotalo ja Kozeen Shiwan irroittelevat, luvassa on molempien näkemys alkuruoasta, pääruoasta ja jälkiruoasta: tuloksena huima 6-ruokalajin illallinen, johon Christina Suominen valitsee poikkeukselliset ruokajuomat. – Ilman anarkiaa ei ruokakulttuurikaan kehity. Tampereen Suomalainen Klubi lauantaina 26.9.2020 klo 18.00. Ilmoittatuminen: www.tamperrada.fi/punk Ja tämäkään ainutkertainen illallinen ei koskaan toistu! pintxo 2|2020

63


Suomen suurin ravintolafestivaali 1.-5.9. www.tamperrada.fi

Kierrä Tampereen ravintoloita klo16-21 1–16 1 1 o l muut ajat merkitty K Klo 11–2 Mukana 53 ravintolaa! –16

1 Klo 1

Aisti

Lihaa ja perunaa, prkl!: Possu-pekoniperunamakkaraa, pekoni-perunahilloa & pekoni-perunamunakasta

Hallituskatu 19

Anna

Ahlmanin suomenkarjan vasikanfileetä , savustettua keltuaista, puolukkakaprista ja kuusenkerkkää

Hallilantie 24, Ahlman

Arthouse Café Kehräsaari Hapanjuurileivällä, porsaan laardia, kilohailia, puolukkaa ja sientä

Kehräsaari B

Astor

Riimihärkää, aiolia, suolaheinää sekä punasipuli-puolukkapikkeliä

Aleksis Kiven katu 26

–16

1 Klo 1

Attila

Say Cheese: paistettua kuhaa, saaristolaisleipää, kuusenkerkkäsiirappia, punahomejuustoa, pikkelöityä porkkanaa, retiisiä, chiliä

Yliopistonkatu 38

Be Calm & Buzz On

Bulgogi bun, bulgogi marinoitua härkää, pikkelöityjä kasviksia, chiliä ja seesammajoneesia

Hämeenkatu 1, Scandic City

Bistro Naapuri

Ketofocaccia, chiliä, valkosipulia ja rosmariinia. Garam masala ja currylämminsavulohitahnaa

Tuomiokirkonkatu 24

Bistro Tammer

Paahdettua maa-artisokkaa ja lehtipersiljacremeä (VEG)

Satakunnankatu 13, Hotel Tammer

1–21

Klo 1 Bistro Viila

Paahdettua 40°-asteista lohta kapristomaattisalsalla ja ruskeavoi-majoneesilla

Tampellan esplanadi 4

64

Bodega Salud

Pulpo á la Gallega estilo Salud: mustekalaa salsa verde, paprikalla maustettua perunaa ja lime-majoneesia

Tuomiokirkonkatu 19

pintxo 2|2020

Café Siilinkari

Pärämäts Dim Sum: naudanlihaPärämäts, piparjuurismetana, suolakurkkua, chili ja originaalit kuivamausteet

Hämeenkatu 9

Cotton

Graavisiikaa mäntyveneestä, hernepyreetä, tomaattia, pikkelöityä kurkkua, krassia ja sydänsalaattia

Lapinniemenranta, Holiday Club


16

1– Klo 1

Dabbal Kitchen & Bar Poroa, puikulaa ja puolukkaa

Yliopistonkatu 44, Hotel Lapland

ÄÄNESTÄ OMASTA MIELESTÄSI PARAS PINTXO! Äänestäjien kesken arvotaan erikoisillallinen kahdelle. Äänestys tapahtuu Facebookalbumissa: #Tamperrada2020

Grillsson

Tartar: Nauta-kyssäkaali-keltuainen

Hämeenpuisto 47, Scandic

Deli 1909 & Wine Bar Croquetas de Pollo y Jamon con Salsa Piri Piri

Puutarhakatu 11

Dining26 by Arto Rastas

Dynamo

Twisted White Fish: siikakroketti, mustaa hasselpähkinäpyreetä, suolattua sitruunaa ja savustettua etikkaa

Grillattua nyhtöhernettä, kvinoamerileväpedillä, hernepyreetä ja yrttiemulsiota.

Aleksanterinkatu 26

Hatanpään valtatie 24

1–16

Klo 1

5.9. suljettu Food Market Herkku

Pekoni-tortilla Maalahden limpulla

Hämeenkatu 4, Stockmann

Guru´s Kitchen

Bataattivohvelia, aurinkokuivattua tomaattia, kukkakaalia, seesamia sekä omenaa

Aleksis Kiven katu 15

Frenckell&Piha

Gastropub Tuulensuu

Ricotta-dippi focaccia tikulla, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia

Suklaamariini

Hämeenpuisto 23

Frenckellinaukio 2 H

Heinätori

Henriks

Paahdettu valkosuklaa-vadelmamacaron, manteliversio. Vadelma-ruusuhilloa ja ganache paahdetusta valkosuklaasta

Linssikroketti, kaalia ja pestoa (L,G)

Satamakatu 7

Heinätori 5, Pyyninkintori

1.9. suljettu

Hoax - Vegan & Awesome Chimichurri-vegekanavarras, kurpitsasalaattia & limeaiolia (VEG)

Ratapihankatu 39, Bonker Moodcourt, Asematunneli

Hovipoika

Mustamakkarakroketti, puolukkakreemiä ja kuivattua puolukkaa

Keskustori 5

Huber

Lypsylehmän marmorifileetä, poltettua paistisipulia, ruohosipulimajoneesia, graavattua keltuaista

Aleksis Kiven katu 13

JunkBar Kumma

Pastel á la Aura: Maalahden limppua, Aura-juustomousse, päärynä Jell-O, saksanpähkinää, suklaata, granaattiomenaa

pintxo 2|2020

Aleksanterinkatu 20

65


Kivenheitto

Koski Bar & Brasserie

Villisika Slider: minibriossin välissä Helvetinportin villisikaa, rapeaa sipulia, jallu-ryytisinappia

Kosken ”kalakeitto”: grillattua lohta, paahdettua varhaisperunaa, pikkelöityä fenkolia tilli-kermakastikketta, porkkankanalasipsi

Teiskontie 1

Koskikatu 7

Los Pollos

Higado de Pollo: kananmaksamoussea maissileivällä, txistorraa ja piquillo-paprikaa

Otavalankadun tunneli, Koskikeskus

Maranga

Ellapa: paellakeksiä, hernekreemiä, paahdettua paprikaaa, pintagrillattua lohta ja mustekalaa

Hämeenkatu 31

16

1– Klo 1

MIN Asemakeskus

Muusa

Karamellipossua, lipstikkaperunaa & saariston ruiscrumblea

Riisipaperisipsi, Muusan tofuröra, cavi-art & aonori (VEG)

Peltokatu 26

Satakunnankatu 10

Myllärit

Juustoinen rapukroketti ja lempeän tulista chiliä

Åkerlundinkatu 4

Ohranjyvä

Yhden tähden lihapulla: Sour-olutpaneroitu porsaan niskapulla, jaloviina-puolukkasmetanaa, punasipulia, palsternakkaa

Näsilinnankatu 15

–21

1 Klo 1 Pellas Café

Tervamallasleipää, punajuuricremeä, tyrniporkkanahilloketta, tillipestoa, kylmäsavukirjolohta, juuressipsi ja tilliä. (L, KM)

Hämeenkatu 14

Periscope

Scampi & Shiso & Cilantro: japanilainen veripeippi pannukakku, scampicheviceä ja korianterimajoneesia

Vuolteenkatu 1, Ratina

Piemonte

La Terra: kikherne-kasvisröstin, rakuunamajoneesia ja kuivattua proscuittoa.

Suvantokatu 9

Public Corner Keskustori 5

66

Puisto

Lohi GT: Napue ginillä graavattu lohta, tonicgeeliä, friteerattua jäkälää ja punajuurta

Koskipuisto

pintxo 2|2020

Itäinenkatu 8, Finlaysonin alue

–16

21

1– Klo 1 Chocolate & Orange: valkosuklaakreemiä, appelsiinisuklaata, paukkusuklaata, pinkissä tuulihatussa

Plevna

Thüringerwurstia, perunasalaattia ja hapankaalia

1 Klo 1 Purebite

Spicy fish cake ”tämä lohi potkii vielä kakussakin juuri sopivasti” (GL, maidoton)

Hatanpään valtatie 4

Saarni

Nieriäpastrami: akritsilla ja fenkolilla maustettu nieriäpastrami, sienipyrettä ja karpalopikkelöityä sinapinsiementä

Hatanpään valtatie 11


1–21

Klo 1 Salsallada

Katajalla ja ginillä kuivamarinoitua riimihärkää, tonic-jogurttia, kurkkua ja karpaloa, rosmariini-crumblea

Näsilinnankatu 21

Sandro

Zatar maustettua karitsaa, friteerattua lehtikaalia, sokeripaahdettua pistaasipähkinää ja piparjuuri-minttu jogurttia

Vuolteenkatu 1, Ratina

Sokos Herkku

Hämeenkatu 21, Sokos

Samppanjabebe: murupohja, voikreemitäyte, rubysuklaa-samppanja kuorrute

Hatanpään valtatie 2

Sisko ja Sen Veli

Diiva: riimihärkää, sellerimoussea, omenakompottia ja sellerilastu saaristolaisleipäpohjalla

Lapintie 6

1.9. suljettu

6

1–1 Klo 1

Appelsiinimarinoitu lohi, paahdetulla seesaminsiemen majoneesilla ja inkivääriä crostinilla

Santé Champagne Bar

Suomalaisen klubin ravintola Silakka,näkkäri,punasipuli,tilli & sinapinsiemen

Puutarhakatu 13, 2. krs

Tacos and Tequila

Salmon ceviche marinaded in coconut milk, lime, pickled habanero, blue corn tostada

Ratapihankatu 39, Bonker Moodcourt, Asematunneli

Mojito-Lohitartar

Pellavatehtaankatu 19

–21

1 Klo 1

ÄÄNESTÄ OMASTA MIELESTÄSI PARAS PINTXO!

Äänestäjien kesken arvotaan erikoisillallinen kahdelle. Äänestys tapahtuu Facebook-albumissa: #Tamperrada2020

Tapas Bar Inez

Tuhto

Herkkutattia ja tyrniä

Yliopistonkatu 55, Tampere-talo

Winebridge

Kung Sarong: deep fried prawns wrapped by noodle, served with mango salsa

Hallituskatu 14

Yleisö äänestää suosikkinsa ja Heineken® palkinto luovutetaan parhaalle kokonaistunnelmalle. Lisäksi tuomaristo valitsee gastronomisesti kiinnostavimman annoksen. Tulosta flyer: www.tamperrada.fi Yhteistyössä:

Pirkanmaan Festivaalit ry:n jäsen

pintxo 2|2020

67


ISSN 2490-0885 ISSN 2669-9792 (web)

Via-kokit ovat ruokareissanneet maailmalla, jotta he voisivat valmistaa maailman parhaat reseptit täällä Suomessa. Ainutlaatuinen höyrykypsennys säilyttää maut tuoreina, aitoina ja maukkaina. Kaikki herkulliset Via-ateriat löydät osoitteesta viamaailma.fi 68

pintxo 2|2020


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.