Pintxo Food&Culture 01/2021

Page 1

1|2021

ruoka&kulttuuri

Baskimaa rokkaa Tampereella Georgialainen tuulahdus Kiehtova Kanaria Olemme mukana

2021

festivaali 31.8-4.9. O.O pintxo 1|2021

1


VART ISS A

ELLE UE UR

LTAVAT KO E T S KO O P SE A N

MUUTOS ON KATETTU. Katso lisäÄ herkulLisia reseptejä

gg.fi

NACHOPELTI NYHTIKSELLÄ

2

1 pkt (240g) Nyhtökaura® Tomaatti 1 tl Santa Maria paprikajauhetta 1/2 tl Santa Maria cayennepippuria jauheena 1 tl Santa Maria mustapippuria rouhittuna 1 punasipuli 250 g kirsikkatomaatteja 200 g Santa Maria Tortilla Chipsejä 1 prk Santa Maria Chunky Salsa-kastiketta 250 g cheddar-juustoraastetta 1 prk Santa Maria Red Jalapeños

pintxo 1|2021

Lämmitä uuni 200°C asteeseen. Viipaloi punasipuli ohuiksi siivuiksi ja puolita kirsikkatomaatit. Mausta Nyhtökaura® paprikajauheella, cayennepippurilla ja mustapippurilla. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä suurin osa nachoista pellille. Lisää nachojen päälle salsa-kastiketta, cheddar-juustoraastetta, Nyhtökauraa®, sipulia, tomaattia ja jalapeñoja. Tee uusi kerros samalla tyylillä. Paista uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes juusto alkaa saada vähän väriä. Tarjoile nachopelti lämpöisenä Tex Mex -dippikastikkeen kera.


Simppelit mutta hyvät raaka-aineet ja yksinkertaiset valmistusmenetelmät aitojen makujen kanssa on tuleva kokkaamisen trendi.

Baskimaan rock esittäytyy Tampereen klubeissa Pintxoviikolla mukana 51 ravintolaa ja tapahtuma levisi Sastamalaankin Ravintola Rioni toi raikkaan tuulahduksen Georgiaa Tampereelle

Nice dining tulee Olen seurannut ja kuluttanut ravintolakulttuuria usean vuosikymmenen ajan ympäri maailmaa, viime aikoina olen havainnut yleisön kiinnostuksen fine diningiin olevan vähenemässä. Ravintoloilta odotetaan helpostilähestyttävyyttä, simppeliä mutta maukasta ruokaa laadukkaista aidoista raaka-aineista, ruokaa jota voidaan vaikka jakaa seurueen kesken. Muutos näkyy myös huippuluokan Michelin-tähti ravintoloiden annoksissa; komponenttien määrä on supistunut ja pääraaka-aine korostuu lautasella. Koronahysteria on vähentänyt yritysasiakkaita ja ruokaturisteja, ravintoloissa käydään nyt omalla rahalla. Itse kutsun ilmiötä nice diningiksi ja matalankynnyksen ravintoloita tulee jatkuvasti lisää. Tampere sai elokuussa uuden georgialaisen ravintolan, mikä istuu täydellisesti nice dining kulttuuriin. Georgialainen kuten baskilainenkin ruokakulttuuri merkitsevät yhdessäoloa ja yhdessäsyömistä. Ruokaan suhtaudutaan intohimolla mutta ei haudanvakavasti. Ruokailu on päivän tärkein ja odotetuin tapahtuma – eikä sitä haluta viettää fine dining pyhätössä hiljaisuudessa. Pintxoviikon kunniaksi lehdessä on juttua enemmänkin baskilaisuudesta, ovathan pintxot Baskimaasta lähtöisin. Saimme Tampereelle vieraaksemme myös kolme baskilaista rockbändiä: Gatibu, Zetak ja Olatz Salvador, jotka kukin esiintyvät kahdesti. Omassa maassaan yhtyeet täyttävät stadioneita, saa nähdä kuinka baskinkielinen populaarimusiikki puree tamperelaisyleisöön. Traagisella tavalla korostuu suomalaisen ja baskilaisen kulttuurin ero; Baskimaassa on erikseen ruoka- ja kulttuuriministeri kun Suomessa sitävastoin näiden asioiden päällä istuu sosiaali- ja terveysministeri. Jotta tästä kulttuurillisesta asennevammasta Suomessa päästään kulunee vielä useita vuosisatoja. Mikko Reinikka Päätoimittaja

pintxo

ruoka&kulttuuri 1|2021

Kustantaja: Julkaisija: Päätoimittaja: Toim. ja taitto: Mediamyynti: Painopaikka: Verkkosivut: ISSN

Media Potentia Oy, Petri Kaukonen, Tampere Albert Hall Finland Oy Ltd, Tampere Mikko Reinikka, mikko.reinikka@alberthall.fi Albert Hall Finland Oy Ltd Media Potentia Oy, Aulikki Järvinen-Nummi Printall AS, Tallinn Eesti www.pintxo.fi 2490-0885 (print) 2669-9702 (web)

pintxo 1|2021

3


GEO

Viininvalmistuksen taitoa yli 8000 vuotta

Toim. ja valokuvat Mikko Reinikka

4

pintxo 1|2021


RGIA Georgia on pieni valtio geopolittiisesti hankalassa paikassa, mutta se on suhteellisen turvallinen matkakohde. Georgialainen ruoka ja viini ovat elämys. Onneksi Tampereellekin on vihdoin avattu aito georgialainen ravintola Rioni.

pintxo 1|2021

5


HEIMGART KOTIPUUTARHA Lisää vain puhdas vesi

E I M U LT A A • E I K A S T E L U A • E I E R I K O I S V A L O J A

6

www.heimgart.fi pintxo 1|2021


Toimittaja suuntasi makumatkansa Georgian viinitiloille. Ei kuitenkaan Yhdysvaltojen Georgiaan, jossa sielläkin viiniä kasvatetaan, vaan viinin syntylähteille Kaspianmeren ja Mustanmeren väliselle kannakselle, vanhaan Gruusiaan. Georgiassa on reilu 3,5 miljoonaa asukasta. Lämmintä ilmaa riittää pitkälle syksyyn ja pääkaupunki Tbilisistä voi suunnata matkansa Mustanmeren hiekkarannoille Batumiin.

Maailman vanhinta viinialuetta Georgialla on pitkät perinteet viinin kasvatuksessa ja viinin valmistuksessa, argeologiset todisteet tuosta jalon taidon harjoittamisesta ovat yli 8.000 vuoden takaa. Georgiassa viljellään noin 500 eri viinilajiketta. Valkoisista lajikkeista voisi mainita rypäleet Rkatsiteli ja Mtsvani, punaisista Saperavi on täyteläinen ja runsas sekä Askaneli hieman kepeämpi. Viininviljelyalueella Kakhetissa miltei jokainen perhe tuottaa omaa viiniään. Telianin laakson maisemat muistuttavat lähes Kuuban Vinalesin laaksoa ja sieltä on mahdollista löytääkin sikarinkasvattajia. Muutama käsinkääritty sikari tuli matkamuistoksi hankittua.

Viiniköynnöksiä Telianin laaksossa.

Oppaamme, Georgian talousministerinäkin toiminut Emzar Jgerenaia näyttää kuinka rypäleet ovat Georgiassa vain sormenpään kokoisia, mikä antaa viinille reilusti intensiteettiä ja makua.

Rypäleiden käyminen aloitetaan maahan kaivetuissa betonisammioissa. pintxo 1|2021

7


Neuvostoliiton hirmuhallitsija Joseph Stalin, oikealta nimeltään Josif Vissarionovitš Džugašvili syntyi Georgian Gorissa 18. joulukuuta 1878. Jostain syystä Tbilisiin ei kuitenkaan rakennettu mammuttimaisia neuvostokolosseja, vaan kaupunkin rakennuskanta on matalaa ja vanhaa. Keskustan säilyneitä vanhoja rakennuksia kunnostetaan kaiken aikaa, vaikka paikoin näkymä on hieman pittoreski.

8

pintxo 1|2021


pintxo 1|2021

9


Georgialainen keittiö tarjoaa huimia makuelämyksiä Georgialainen keittiö on ainutlaatuinen kokemus, hyvät raaka-aineet, huolellinen valmistus ja mutkaton kattaus saavat syömään enemmän kuin jaksoikaan. Georgialainen keittiö perustuu lihaan. Lammas, kana, nauta ja sika valmistetaan useimmiten joko vartaassa grillaamalla tai keraamisessa padassa yrttien kanssa hauduttamalla. Pähkinöitä, korianteria ja valkosipulia käytetään paljon. Yleisimmät lisukkeet ovat mausteiset vihreät lobio-pavut, paprika, sipuli ja tomaatti. Ruokaa tilataan yleensä monta pientä annosta, jotka jaetaan pöytäseurueen kesken. Pietarissa ja Moskovassa parhaat keittiömestarit ovat kotoisin Georgiasta ja upeita georgialaisia ravintoloita löytyykin kaupungeista useita. Tampereellekin vihdoin saatiin aito georgilainen ravintola Rioni Rautatiekadulle.

Georgialainen karamelli Churchkhela valmistetaan pähkinöistä, jauhoista ja puristetusta rypälemehusta.

10

pintxo 1|2021

Leipää leivotaan kuin sitä on aina leivottu satoja vuosia. Taikina hujautetaan maahan upotetun uunin seinämiin, jossa hiillos sen sitten kypsentää. Oikealla tyypillinen maalaiskylän leipomo ja sen yhteydessä oleva kauppa, jonne kyläläiset tuovat omia kasvattamiaan tuotteita myyntiin.


pintxo 1|2021

11


Teksti

Musiikki ja sanoitukset

MARSHALL BRICKMAN † RICK ELICE ANDREW LIPPA Perustuu CHARLES ADDAMSin alkuperäishahmoihin Ohjaus JUKKA KEINONEN KapellimestarI LASSE HIRVI Suomennos TIINA PUUMALAINEN † ILPO TIIHONEN

HULVATON MUSIKAALIKOMEDIA ENSI-ILTA 4.9.2021 SUURI NÄYTTÄMÖ Liput 44 / 42 / 30 € THE ADDAMS FAMILY A NEW MUSICAL Broadwayn alkuperäistuotanto Stuart Oken, Roy Furman, Michael Leavitt, Five Cent Productions, Stephen Schuler, Decca Theatricals, Scott M. Delman, Stuart Ditsky, Terry Allen Kramer, Stephanie P. McClelland, James L. Nederlander, Eva Price, Jam Theatricals/Mary LuRoffe, Pittsburgh CLO/Gutterman-Swinsky, Vivek Tiwary/Gary Kaplan, The Weinstein Company/Clarence, LLC, Adam Zotovich/Tribe Theatricals By Special Arrangement with Elephant Eye Theatrical

SYKSYLLÄ OHJELMISTOSSAMME MYÖS: 9 HYVÄÄ SYYTÄ ELÄÄ • SUSANIN VAIKUTUS • LUOTTO • KAIKEN KANSAN JUHLAILTAMAT SEKÄ VIERAILUJA, YHTEISTÖITÄ JA KEIKKOJA! KATSO LISÄÄ VERKKOSIVUILTAMME jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri Esitysoikeuksia valvoo NÄYTELMÄKULMA - NORDIC DRAMA CORNER OY 12

Vapaudenkatu 36 Jyväskylä • Lippumyymälä p. 014 266 0110 • Lippuja voi ostaa myös lippu.fi

pintxo 1|2021


Tienvarsiravintola voi näyttää vaatimattomalta mutta ruoka on huimaa, oikealla georgialaisella juustolla täytettyjä herkkusieniä.

Rullakebab: lampaanlihaa, yrttejä, chilikastiketta ja hyvin ohut taikinakuori. Alla saslik possunfileestä granaattiomenan siementen kera ja marinoitua sipulia.

Kontrastit ovat suuret Tbilisissä. Alla presidentin linna ja yllä normaali asuintalo. Asuntojen parvekkeella saattaa olla kanoja tai jopa asustella perheen syötäväksi kasvatettava porsas.

pintxo 1|2021

13


aan

isemattom

in julka tuu aiemm

30 vuotta

kseen

sikirjoitu

elokuvakä

Perus

N A M L I A A M ! S Y T I S E KANTA OH J A U S

PIA PANU RAI Rooleissa

Aimo Räsänen Risto Korhonen Mikko Vaismaa Kake Aunesneva Anna Haaranen Ari Myllyselkä Jarmo Perälä Saara Pohjoismäki Jere Riihinen Aku Sajakorpi

Ensi-ilta Tampereen Komediateatterissa 15.9.2021 Lapintie 3a, 33100 Tampere

puh. 0207 288 388

puh. hinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min

LIPUT ! MYYNNISSÄ

komediateatteri.fi

Laatua läheltä ja kaukaa Myös luomuna

Lapintie 6

14

pintxo 1|2021

Minna Vallius Tampereen Kauppahalli


Georgia vihdoin Tampereella Toimittaja on usein käynyt Pietarissa nauttimassa georgialaisten ravintoloiden tarjonnasta. Pietarin parhaat kokit ovat perinteisesti olleet georgialaisia kautta historian. Samoin entisen itäeuroopan pääkaupungeissa reissatessa tulee yleensä vähintään yksi georgialainen illallinen nautittua. Useimmiten ravintolavalinta on ollut napakymppi. Aitoa georgialaista ruokaa on kaivattu Tampereella pitkään, taisin siitä kirjoittaa ensimmäisen kerran jo 2008. Ennustin siitä silloin jopa eräänlaista ruokatrendiä.

Kurkku-tomaatti-sipuli-salaatti. Näinkin yksinkertainen voi olla herkullista. Pähkinät ja granaattiomenan siemenet antavat makua.

Hiiligrillissä kypsennetyssä vartaassa on kaksi viiriäistä. Vihreä salsa on georgialainen maukas erikoisuus.

Ravintola Rioni toi georgialaisen raikkauden Tampereelle Muutama vuosi sitten kävin tutustumassa Espoonlahdessa pieneen ostariiin avattuun Rioni ravintolaan. Ravintolan tilat olivat vaatimattomat, mutta jo silloin yrittäjäpariskunta Sini Salminen ja Nikolozi Nikuradze tarjosivat herkullista georgilaista ruokaa, jonka autenttisuus teki lähtemättömän vaikutuksen. Sittemmin yrittäjät ovat laajentaneet ravintoloita Turkuun ja Helsingin keskustaan, missä poikkesinkin kesäkuussa. Ja elokuussa Tamperekin sai oman Rioninsa Rautatienkadulle muiden kadun

ravintoloiden monipuoliseen rivistöön. Rionissa pääsee nauttimaan autenttisia makuja parhaiten seurueessa, jolloin voi tilata useita erilaisia ruokalajeja pöydän täyteen kuten Georgiassa on tapana. Neljän hengen maistelumenussa taisi olla jopa 13 eri ruokalajia erilaisine kastikkeineen. Maistelumenun hinta on nelisenkymppiä per henkilö, mikä on sangen edullinen - sanoisin jopa halpa. Rioni tuo itse maahan myös maistuvia georgialaisia viinejä. Georgialainen roséviini Saperavi-rypäleistä on todel-

la mainiota. Saman rypäleen punaviini on mehevä ja täyteläinen. Listalla löytyy myös perinteisessä savikarahvissa kypsytettyä hieman kalliimpaa Saperavia. Kaiken kaikkiaan Rioni on erittäin tervetullut hitaasti uudistuvaan tamperelaiseen ravintolavalikoimaan.

Georgialainen klassikko Hatchapuri-leipä kananmunalla ryyditettynä, täytteenä aitoa georgialaista juustoa. Vasemalla maistelumenun tarjomtaa 4 hengelle. pintxo 1|2021

15


espanjalaisia herkkuja jo vuodesta 1974!

Herkullisia kahvihetkiä Keskustorilla

hfcak ehou secaf e

Keskustori 1 • 050 3366 920

Aitoa käsityönä tehtyä

`i}> -> Õ` N /Õ À >ÌÕ £ ] /> «iÀi N Ã> Õ`°w

16

pintxo 1|2021

MAKA SUSHI TAMPERE Näsilinnankatu 30 • 040 130 6855 www.makasushi.fi


Varaa ilmoitustila seuraavaan Pintxoon Media Potentialta 0400 772 229

Kun tarvitset julkaisullesi tekijän! • Mediamyynnin toteutus • Kustannus- ja julkaisutoiminta • Printtimainonnan valmistus

Tutustu upeisiin tuotteisiimme! Omakoti

Omakotiasujan erikoislehti. Kohdennetusti pientaloihin. www.omakotilehdet.fi | facebook/omakoti-lehti

Omakiinteistö

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän ammattilehti. Osoitteellisena jaettava julkaisu. www.omakiinteisto.com

YritysForum

Alueellinen yritysjulkaisu. Käsittelee monipuolisesti yrittämisen problematiikkaa. www.yritysforum.com | facebook/yritysforum

Kiinteistöratkaisut

Vuosikirja taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille ja isännöitsijöille. Laadukasta tietoa hallitustyön, päätösten ja hankintojen tueksti. www.kiinteistöratkaisut.fi

Pääkirjasto Metso 2.kerros Avoinna MA-PE 9-20 LA 10-16 SU 11-17

www.cafemetso.fi cafe_metso

www.mediapotentia.fi www mediapotentia fi | Hämeenkatu 26, 26 33200 332 Tampere

pintxo 1|2021

17


BANKSY. A VISUAL PROTEST

Helene Schjerfbeck, Punainen pää II, 1915

Santeri Tuori, Posing Time.

BANKSY. A VISUAL PROTEST 10.10. saakka | SIMON PATTERSON Päästä varpaisiin 9.1.-22 saakka | IC-98 – AARREMAAT 25.9. alk. ART ODYSSEY 2021 6.11. alk. | SANTERI TUORI Posing Time 6.3.-22 saakka | KARTANON KLASSIKOT | PAPERIPERKELE

MÄNTTÄ | SERLACHIUS.FI MAKUNAUTINTOJA MUSEOVIERAILUUN – RAVINTOLAGOSTA.FI

VAPAA PÄÄ SY 10.10. SAAKKA!

KOHOKOHTIA MÄNTÄSSÄ

TAIDE- JA RUOKAMATKAN

Tervetuloa taiteilija

OLLI JOEN värikkääseen ja

monipuoliseen kotigalleriaan Tampereen sydämeen Tampellaan Suomalaista laatutaidetta seinällesi • Maalaukset kotiinkuljetuksella • Kokeile taulua kotisi seinälle ennen ostopäätöstä • Taulun mukaan aitoustodistus • Saat galleristin opastamaan ripustuksen kanssa Olli Joen grafiikat, öljyvärimaalaukset ja taidekortit sekä -kirjat TI-PE 12-18 • LA-SU 12-16 Vapaa pääsy

TampellArt galleria Verstaankatu 4 • Tampere puh. 0440 553322 tampellart.art@gmail.com www.tampellart.fi

18

pintxo 1|2021


Teräviä huomioita terävistä ja joskus muustakin...

Jykän lieminurkka

Toim. Jyrki Tarvonen, hovimestari

vuutta, diabetestä ja jopa sydän- ja verisuonitauteja. Haluaisinpa tavata sen lääkärin joka antaa reseptin Spiritus Fortusiin...

Ai että! On jälleen aika tuon huuruisen jääkylmän raikkaan näköisen juoman aika! Rapujuhlat! Voiko olla mitään hauskempaa? Ja sitten onkin jo Joulu ja saa taas laittaa pullot pakkaseen...

Mutta aikana ennen tutkimusta jo herkuttelijat tiesivät että alkoholi auttaa vatsan toimintaan.

Snapsi eli ruokaryyppy on kulkenut ruokakulttuurissamme jo pitkän aikaa. Kuten kaikki muutkin tavat, niin maailmalta ne meille ovat tulleet. Olisi joskus hauska ottaa selville mistä kaikki ruokailuun liittyvät tavat ovat alun perin lähteneet. En usko että muinaisessa mesopotamiassa uskottiin ruokaryypyn parantavaan voimaan.

Nykyään kun kaikki pitää olla terveellistä, ruokaryypyn käyttö esim lounailla on loppunut kokonaan. Töihin pitää vielä mennä. Eikä sitä juuri enää iltaisinkaan oteta. Huomennahan on työpäivä.

Niin. Miksi ruokaryyppy?

Faktaa tulee tässä.

Alkoholia on käytetty iät ja ajat lääkkeenä. Todennäköisesti alkoholi ei ole parantanut mitään sairautta, mutta kyllä on ollut mukava sairastaa pikku pöhnässä. Vai mitä luulette pitkittyneestä koronasta ja Alkon myyntien kasvusta, liittyvätkö ne jotenkin sittenkin toisiinsa?

Rakkaissa itä- ja länsinaapureissamme on osattu syödä ja juoda jo pitkän aikaa. Noista maista on ruokakulttuuri tullut meillekin. En tiedä mistä ruokaryyppy on lähtöisin, mutta kyllähän se auttaa vatsaa runsaan aterian päätteeksi. Ja asiaa on tietenkin tutkittu. Alkoholi pitää kurissa ruokailun jälkeisen glukoosipitouden nousun ja tämä, uskokaa tai älkää, saattaa ehkäistä liha-

Olisi kiva tietää, minkälaisia vaikutuksia tulisi kansantalouteen, jos illallisella ottaisi yhden snapsin. Ruokaryypyn mitta oli 2 cl. Sehän on juuri sopiva! Kiitos laissa Alkon aikanaan määrittelemän annosmitan, kulttuuriimme vakiintui 4 cl annos. Se saattaa joskus olla liikaa, joten snapsien ottaminen siirtyi juhliin joista tiedetään että seuraavana päivänä ei mennä töihin. Ja koska olemme hyvinkin ujoa kansaa, niin snapsi avaa sopivasti mm. lauluääntä. Eli rapujuhlista tuli tilaisuuksia, joissa snapsit ovat enemmänkin kuin sallittuja.

pintxo 1|2021

19


Suomalaista alkoholipolitiikkaa on leimannut 1800-luvulta lähtien kieltolakiajattelu ja Turmiolan Tommin hahmo. Koska päättäjät huomaavat että suurin osa kansalaisista osaa nykyisin suhtautua alkoholiin kuten muissakin sivistysvaltioissa. Suomi todellakin tarvitsisi oman ruoka- ja kulttuuriministerin sensijaan että sosiaali- ja terveysministeri ohjaa näitä asioita.

Joulun aikaan pikkujoulut ovat olleet vastaavanlaisia tilaisuuksia. Vaikka firman pikkujoulut olisivat viikolla, niin ketään ei katsota pahalla, jos seuraavana päivänä ei töihin kykene. Mutta todellakin. 2 cl olisi sopiva mitta. Se pitää tuoda takaisin. Jos rapujulissa ottaa esim 4 snapsia, 4 x 2cl,niin se on 8 cl. Mutta jos ottaa 4 x 4 cl, niin se onkin jo 16 cl. Sehän on jo perusviinilasillisen mitta. Olen usein pitänyt erilaisia koulutuksia liittyen alkoholiin. Olen kertonut, että tilaisuuksien alkuun kannattaa ottaa alkumalja. Mitä se on, niin onkin eri juttu. Yleensä se on kuohuviini. Kuulkaa! Lasillinen kuohuviiniä on ehdottomasti eniten alkoholia sisältävä juoma. Se antaa välittömästi hövelin tunteen ja autoilijat luulevat ettei enää pysty ajamaan. Se vaan tuntuu siltä. Todellisuudessa kuohuviinilasillisen alkoholimäärä on niin pieni, että se juurikaan muuhun vaikuta kuin mielentilaan.

Siksi 2 cl snapsi riittää aivan varmasti. Tunne että on juonut väkevää alkoholia aiheuttaa höveliä käytöstä ja muuta sellaista. Ja miksi se pitäisi juoda yhdellä kertaa? Snapsi on myöskin juoma jota tulisi maistella. Sen takia meillä on erilaisia snapseja. Tänään suomalainen alkoholiteollisuus näyttää elävän kulta-aikaa. Suomessa tehdään maailman parhaimpia ginejä, liköörejä ja vaikka mitä. Olen huomannut että myöskin viinat ovat saaneet uusia tuuleja. Maistoin tässä taannoin Pyynikin koivuviinaa. Mitä mainioin maku snapsiksi kesän tilaisuuksiin! Odotan innolla löytäväni kotimaisia uusia makuviinoja. Erilaiset ja erikoiset marjat esimerkiksi pihlajanmarja. Erilaiset lehdet viinimarjalehden lisäksi. Onko kaikkea jo kokeiltu? En usko. Metsäinen maku vaikka neulasista voisi antaa riistaryypylle ihan uuden kulman. Meillä on erilaisia makuviinoja ollut jo pidempäänkin, mutta niistä on lähinnä tehty cocktaileja.

20

pintxo 1|2021

Itse olen jo pitkään tehnyt rapusnapsin sitruunavodkasta ja limemehusta. Suhteessa 50:50 ja vähän sokeria. Miellyttävän makuinen ja 20% alkoholia. Voi ottaa montakin ja silti pysyy nuotissa. Vanhemmat ihmiset juovat aika usein Geneveriä snapsina. Kun kysyin miksi, niin eräs kertoi sen olleen lähtöisin jo heidän ylioppilasjuhlista ja pysyneen sitten mukana koko iän. Ja juuri niin. Snapsissa on maku tärkeä. Nykyään myös jotkut laatuginimme ovat niin maukkaita että sopivat helposti snapseiksi. Sitten tulevatkin länsimaiset naapurimme ja heidän erilaiset akvaviitit. Lisäksi he ovat niitä jotka ovat jo pidemmän aikaan tunkeneet yrttejä erityisesti tilliä snapseihinsa. Nykyään myös Suomessa tehdään erinomaisia akvaviitteja. Yksi lemppareistani on Helsinki Distelleryn Akvaviitti. Oiva maku, ei liian mausteinen.


JOKO PAISTOIT?

Po Poimi Rostikset pakastealtaasta ja paista ne omassa kotiuunissa mehevän rapsakoiksi. om Ruiskuoreen leivottu riisipuuro, kananmuna ja voi Ru vievät mukanaan makumatkalle Karjalaan, vie paistoitpa Rostikset sitten aamupalalle, pa retkievääksi tai juhlapöydän tarjoiluiksi. ret Mene rohkeasti kohti uusia makukokemuksia. Me

pintxo 1|2021

21


Itäpuolen naapuriltamme tulevatkin sitten erilaiset vodkat eri tislauskertoineen ja puhtausasteineen. Niistä pitävät aika monet, koska ne eivät maistu miltään. Erikoista. Joidenkin mielestä snapsien ei pidä maistua. Käyttävätköhän he myöskin keitettyä vettä kastikkeena? Snapsin maku korostaa myös ruuan makua, ihan kuin kastikkeet ja viinit ja muut juomat. Humalatarkoituksessa ei pitäisi snapseihin koskea ollenkaan. Kirkkaissa viinoissa meillä on kuitenkin oma tuote joka hakee vertaistaan. Koskenkorva. Kyllä siinä riittää makua sekä voimaa. Ehkä se kuitenkin juuri siksi onkin meidän suosituin snapsi.

Alkoholittomuus on päivän sana. Alkoholiton tai vähäalkoholillinen snapsi ei tuo hyvää oloa ruokailun päätteeksi, eli glukoosipitoisuutemme ei laske. Ymmärrän kuitenkin hyvin alkoholittomat vaihtoehdot. Niitä on hyvä olla tarjolla. Alkoholittomia snapseja ei kannata laittaa pakastimeen, nehän jäätyvät... Jääkaappikylmänä maistuvat kuitenkin hyvin. Näissä erityisesti haluaisin nähdä ja maistaakin erilaisia marjoista ja lehdistä tehtyjä tuotteita. Ja pienenä vinkkinä: Jos haluatte nauttia alkoholitonta snapsia tai tarjota sitä, niin juoma kannattaa laittaa viinapulloon. Jotenkin meillä on kansantapana aina kyseenalaistaa alkoholittomuus. Pääsee vähemmällä kun kukaan ei kiinnitä huomiota siihen miksi joillekin kaadetaan snapsi lasikannusta ja toisille pullosta. Ja tähän lopuksi. Olen päättänyt aloittaa kokeilun miten vaikuttaa ruokailun jälkeiseen olooni, jos otan sen pienen 2 cl snapsin. Tulkaa ihmeessä kokeiluun mukaan!

Warsovan vodkamuseossa pääsee tutustumaan vodkasnapseihin. Muzeum Wódkin opas Joanna Bitel-Łukaszewska.

22

pintxo 1|2021

Itänaapurissa yritettiin saada snapsien juontia aisoihin tunnetuin tuloksin.


Palveleva herkkukauppa jo vuodesta 1935

Lämpimästi tervetuloa! Hatanpään valtatie 2, puh. (03) 2124 680 facebook: koskilinnankahvikauppa

Private Club vain jäsenille Stockmannin katolla Hämeenkatu 4 a 7. krs • www.gourmetclub.fi

pintxo 1|2021

23


Toim. ja valokuvat Mikko Reinikka

Pikkuhiljaa alkaa taas päästä matkustelemaan. Kanarian saaret on suomalaisten kestosuosikki.

Las Palmas yllättää seesteisyydellään

Las Canterasin ranta on 3 km pitkä ja suosittu turistiranta.

Kanarian saariin kuuluvat seitsemän saarta Gran Canaria, Teneriffa, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, El Hierro ja La Palma sijaitsevat lähellä Länsi-Saharan ja Marokon rannikkoa. Saarilla asuu yhteensä reilut 2 miljoonaa asukasta. Saaret ja sen pääkaupunki Las Palmas ovat olleet suomalaisten suosikkilomakohteena jo 1950-luvulta lähtien. Vuosittain saarilla vierailee yli 200.000 suomalaista turistia miljoonien muiden lisäksi. Kanarian saaret ovat selvästi hyötyneet Pohjois-Afrikan ja Lähiidän levottomuuksista, turistien määrät ovat nousseet vuosikymmenen aikana runsaasti, kun muut talvimatkakohteet Egypti, Turkki, Tunisia ja Marokko ovat 24

pintxo 1|2021

menettäneet matkailijoita. Keväällä 2020 koronahysteria pysäytti kaiken matkailun ja Las Palmas on kärsinyt pahasti, mutta pikkuhiljaa matkailu on taas elpymässä ja ravintolat avanneet oviansa. Las Palmas on upea matkakohde ympäri vuoden, säätila on melko lämmin joka päivä. Joulun aikaankin lämpötila voi olla lähes +29°C. Las Palmas on Kanarian saarten itsehallintoalueen pääkaupunki, jossa asuu noin 380 000 asukasta. Suurin osa turisteista matkustaa Gran Canarian eteläosan turistikohteisiin kuten Playa de Inglés ja Maspalomas, joten pääkaupungissa on iltaisin vähemmän turisteja,

parempia ravintoloita ja edullisemmat hinnat. Vegueta ja Triana -kaupunginosat ovat iltaisin paikallisten suosiossa, niiden kävelykaduilla on mukava vaeltaa ja nauttia runsaasta ravintolatarjonnasta. Pääkaupunki on aina pääkaupunki, joten Las Palmasissa on paljon museoita, konsertteja ja muuta kulttuuritarjontaa. Kanarian saaret saivat laajan itsehallinnon vuonna 1983, jonka peruja on edullisempi verotus, mikä näkyy myös alkoholin ja tupakan hinnoissa. Las Palmas on yksi Euroopan edullisimpia sikarien hankintapaikkoja. Kanarian saaret elää matkailusta, mutta myös maataloustuotanto ja kalastus ovat merkittäviä elinkeinoja. Viime vuosikymmenen ajan Gran Canarian, Lanzaroten ja Fuerteventuran edustalla on tehty koeporauksia öljyn löytämiseksi. Lanzaroten ja Fuerteventuran koeporauksista jo luovutiin, mutta Repsolin öljynporauslauttoja kelluu vielä runsaasti pääkaupungin itärannikolla. Toistaiseksi öljyn etsintä ei ole tuottanut tulosta. Matkailuelinkeino vastustaa kairauksia ymmärrettävästä syystä.

Kalalautaselta löytyy grillattua lubinaa eli meribassia, sardiineja, simpukkaa ja katkarapuja. Parin kympin lautasellinen riittää neljällekin hengelle.


pintxo 1|2021

25


J U N N U S Y D Ä M E N I TÄ N N E J Ä Ä Käsikirjoitus Ari-Pekka Lahti Ohjaus Jouni Rissanen

“Tunteita herättävä musiikkinäytelmä”

“Juho Rantonen antaa roolissa kaikkensa yleisölle”

www.savonlinnanteatteri.fi 26 pintxo 1|2021

“Junnu on poissa mutta hänen työnsä elää”


Las Canterasin rantaelämää vai urbaania kaupunkilomaa Jos haluaa lomaltaan perinteistä rantaelämää, voi majoittua Las Canterasin rannan tuntumaan. Hiekkarantaa riittää kolmen kilometrin verran, ravintoloita on paljon, joista useat ovat ulkomaalaisten omistuksessa ja valitettavasti melko keskinkertaisia. Autenttisempaa kaupunkia ja parempaa ruokaa haluavien kannattaa ottaa majoitus läheltä Trianaa tai Veguetaa. Kaupungin upein loistohotelli Santa Catalina on avattu vuonna 1890 ja se aukesi uudelleen täysin peruskorjattuna 1. marraskuuta 2019. Hotellin espanjalainen luokitus on cinco extrellas gran lujo eli 5 tähteä GL. Euroopan suurkaupunkien luksushotelleihin verrattuna Santa Catalina on kuitenkin kohtuuhintainen ja rahalleen saa hyvän vastineen. Hotellissa on kattoterassi baareineen ja uima-altaineen, kuntosali sekä uima-allas/spa-osasto myös alakerrassa. Hotellin ravintola Poemas on kaupungin parhaita, sitä pyörittävät lahjakkaat kokkiveljekset Juan Carlos ja Jonathan Padrón. Toimittajan vahva veikkaus on että Poemas tulee saamaan Michelin-tähden lähiaikoina.

Loistohotelli Santa Catalina on ollut seurapiirien suosiossa jo vuodesta 1890.

Tuoreinta grillattua mustekalaa saa San Cristóbalin alueen kalaravintoloissa.

Kokkiveljekset Juan Carlos ja Jonathan Padrón pyörittävät Poemas huippuravintolaa hotelli Santa Catalinassa.

Grillatut sardiinit ovat suussasulavia. Tuoreen kalan tunnistaa siitä, että kala ei haise kalalle. pintxo 1|2021

27


28

pintxo 1|2021


San Cristóbalin kalaravintolat täyttyvät lounasaikaan, joten kannattaa varata pöytä. Kuvassa suosittu Los Botes.

Castillo de San Cristóbal ja koeporauksia tekevät öljynporauslautat taustalla.

Mejillones Carmelita, simpukat höyryävän kuumalla pannulla, Punto Marino.

Meren herkkuja riittää Kanarialainen keittiö yhdistää afrikkalaisia ja latinalaisamerikkalaisia vaikutteita. Gofio-tahna ja mojo rojo tai mojo verde -kastikkeet ovat tyypillisiä alkuruokien lisukkeita, joihin voi dipata ryppyperunoita papas arrugadas, uunituoretta leipää tai makeita punasipulin lohkoja - cebollas rojas de primavera y gofio. Atlantin kalatarjonta on huikea, yli 200-metrin syvyydestä pyydettävä vaalealihainen cherne grillattuna on suurimpia kalaherkkujani Las Palmasissa San Cristóbalin alueen kalaravintoloissa. Cherne on vähemmän tunnettu manner-Espanjassa, en ole löytänyt sitä ravintoloiden listoilta muualta kuin Kanarian saarilla. San Cristóbal on vanha kalastajakylä, kaupunginosassa sijaitsee loistavia kalaravintoloita, jotka ovat kuitenkin varsin edullisia. Raaka-aineiden tuoreus on omaa luokkaansa. Alueen ravintoloista voi mainita Punto Marino, El Chacalote, Marinero El Atlante ja Los Botes.

Ravintola Marinero El Atlante San Cristóbalin kaupunginosassa. Alla El Chacalote on yksi parhaista San Cristóbalin kalaravintoloista.

pintxo 1|2021

29


30

pintxo 1|2021


Las Palmasin keskustaan on noin 6 km mukava kävely San Cristóbalin kaupunginosasta. Atlantin murinan voi aistia jalkapohjissaan. Katunäkymät muistuttavat paikoin Kuuban katuja.

Ropa vieja on maistuva kanarialainen ”pyttipannu”, jossa on perunaa, kikherneitä, lihaa, chorizoa tai äyriäisiä. pintxo 1|2021

31


Taustalla 1844 avattu Gabinete Literario toimi aluksi teatterina, mutta nykyisin yksityisklubina, mutta terassi on avoinna muillekin.

Las Palmas on viime vuosina panostanut turvalliseen kaupunkipyöräilyyn ja punaisella merkittyjä pyöräilykaistoja on runsaasti. Reitit myös mukailevat tasaista rantaviivaa, vaikka kaupungissa on suuria korkeuseroja kaupunginosien välillä.

Vegueta ja Triana kaupunginosat Las Palmasin idyllinen vanhakaupunki Vegueta kannattaa ottaa haltuun kävellen. Siellä on lukuisia ravintoloita, mm. Casa Montesdeoca sijaitsee talossa jossa Kristoffer Kolumbus on yöpynyt. La Taberna de el Monje on mainio tapaksille. Triana on aivan Veguetan naapurissa ja siellä on ravintolat Deliciosa Marta, joka tarjoaa modernia fine diningia ja Bodegón Lagunetas on kuin kanarialaisen isoäidin abuelan keittiö. 32

pintxo 1|2021


pintxo 1|2021

33


Parque Doramas on viihtyisä puisto hotelli Santa Catalinan ympärillä ja sieltä löytyy rauhoittava terassikahvila. Puistossa oleskelee yleensä paikallisia lähialueen asukkaita, lapsille on laaja leikkialue. Puistossa on myös Pueblo Canario, jossa esiintyy paikallisia kansanmusiikkiyhtyeitä. Museo Canariossa voi tutustua alueen historiaan.

Palacio de Congresos de Canarias y Auditorio Alfredo Kraus on akustiikastaan ylistetty konserttitalo, jossa myös suomalainen Radion sinfoniaorkesteri on vieraillut useita kertoja.

Calle de Mesa y López oli yksi vilkkaimpia liikennekatuja, joka yhdistää pääkaupungin itä- ja länsirannat. Kaupunki muutti kadun hiljattain kävelykaduksi. 34

pintxo 1|2021

Parque Santa Catalinan kävelykatuja.


konnun

keittiö

kahvila, lounasravintola, pitopalvelu

LOUNASRAVINTOLAT & PITOPALVELU Konnun keittiön lounasravintolat tarjoavat maistuvaa ruokaa, palvellen nälkäisiä Nokialla sekä Tampereella Lielahdessa ja Hervannassa. Tarjoamme myös laadukasta pitopalvelua ympäri Pirkanmaata. Ota yhteyttä ja haasta meidät suunnittelemaan juhliisi paras mahdollinen kokonaisuus!

TUTUSTU TARINAAMME OSOITTEESSA www.konnunkeittio.fi Konnun keittiö Hervanta Pietilänkatu 5 33720 Tampere

Konnun keittiö Lielahti Taninkatu 11 33400 Tampere

Konnun keittiö Nokia Maununkatu 10 37100 Nokia

Konnun keittiön takana on hoitajien omistama yhteiskunnallinen yritys, joka on saanut yhteiskunnallinen yritys merkin ja kantaa sitä ylpeydellä!

pintxo 1|2021

35


Laatuliha tekee huippukokin

Pihvilihaa ammattilaisille ja kotikokeille suoraan tuottajalta vuoden ympäri Verkkokauppa ja lisää meistä: www.lahistenkartano.fi

Lähiruokapäivät la 11.9. Tervetuloa tutustumaan!

36

pintxo 1|2021


Shoppailua Itsehalllintonsa ja erityisen verovapautensa vuoksi Las Palmas on edelleen edullinen ostospaikka. Las Palmasin parhaat shoppailukadut löytyy Trianasta ja keskustasta, jossa on myös Espanjan suurin tavarataloketju El Corte Inglés. Las Palmasin kaupunki on tehnyt radikaaleja päätöksiä kävelykatujen lisäämisessä. Yksi kaupungin vilkkaimmin liikennöidyistä pääkaduista Avenue de José Mesa y López muutettiin vuonna 2019 kävelykaduksi, mistä taksikuskit vieläkin purnaavat. El Corte Inglés tavaratalolta alkaa kävelykatualue, joka jatkuu Santa Catalinan puiston kautta Canterasin rantaan asti. Itärannan satamassa on suuri ostoskeskus El Muelle ja Canterasin rannan eteläpäässä Las Arenas ostoskeskus. Moderniin Siete Palmas lähiöön on rakennettu myös suuri ostosparatiisi. Kanarian saarilla ei valmisteta ilmakuivattua kinkkua, tyypillisesti perinteisessä tapasbaarissa tarjotaan uunissa paahdettua possujalkaa Pata asado, joka on kuin Suomen joulukinkku. Ilmakuivattua jamón kinkkua pääsee maistelemaan niihin erikoistuneissa ravintoloissa. La Jamóneria de la Quinta on yksi parhaimpia kinkkuravintoloita, jonka laajasta valikoimasta voi ostaa myös kotiinviemisiä.

El Rincón de Fumador on Las Palmasin paras sikarikauppa. Javi Pad vastaa nykyisin kolmannessa polvessa isoisänsä perustamasta sikarikaupasta. Vasemmassa kuvassa Javi pakkaa liikkeen oman käärijän kuubalaiseen lehteen käsin käärimiä El Artesanos robustoja, joita valmistuu 750 kpl viikossa. Kauppa vastaa kuubalaisten sikareiden jakelusta Kanarian saarten alueella.

Pata asado on tyypillinen tapas.

Jamón bellota ilmakuivattua kinkkua.

La Jamóneria de la Quinta: Juan Alemán Rodriguez ja Dani osaavat kinkkuhommat. pintxo 1|2021

37


Calle de Pío XII kadun varrella on upeita huviloita.

Pizzeria Calabriassa on aito puu-uuni, jossa paistuu rapeapohjaiset kaupungin parhaat pizzat. Oikealla pizzakokki Luiz.

Vastapaistetut churrot kuuluvat kanarialaiseen aamiaiseen. Parhaat ja tuoreimmat churrot tarjoilee keskustan kauppahallin Mercado Centralissa sijaitseva churros baari. Oikealla kauppahallin sisäänkäynti ja alempana rasvakeitin, jossa churrot paistetaan. Suolaiset churrot nautitaan ilman sokerikuorrutusta. 38

pintxo 1|2021


Segundo Muelle on tyylikäs perulainen ravintola, jossa on myös aasialaisvaikutteita. pintxo 1|2021

39


Raili myy asuntosi! Anna elämäsi tärkein kauppa paikallisen asuntokaupan osaajan tehtäväksi. Olen toiminut alueellasi kiinteistönvälittäjänä jo yli 10 vuotta ja omaan 40 vuoden kokemuksen myynnistä. Sp-Koti hallitsee asuntokaupan. Useat perheet etsivät kauttamme ostotoimeksiannolla uutta kotia. Soita ja kysy, olisiko minulla Sinun kodillesi ostaja valmiina.

RAILI LILJA YRITTÄJÄ, HM, KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄ, LKV, YKV, IAT-TI, KAUPANVAHVISTAJA Puh. 040 502 9415 raili.lilja@spkoti.fi

TAHDON ASIALLA

40

Sp-Koti | RR-Kiinteistönvälitys LKV Oy Hallituskatu 15, 33200 Tampere spkoti.fi

pintxo 1|2021


Suuntana Sastamala Toim. ja valokuvat Mikko Reinikka

Nykyinen Sastamala syntyi vuoden 2009 alussa, kun Vammalan kaupunki sekä Mouhijärven ja Äetsän kunnat liittyivät yhteen. Tosin Tyrvään seudulla on argeologisten löydösten perusteella ollut asustusta jo 4.500 vuotta sitten. Kokemäenjoen vesistöön kuuluvat Rautavesi ja Leikovesi jakavat alueen kahtia, hyvät vesistöyhteydet ovat houkutelleet alueelle esihistorian aikaan asukkaita. Nyt Sastamalassa on noin 25.000 asukasta. Tampereelta on helppo piipahtaa päiväretkelle Sastamalaan vajaan 60 km matkan. Suomen ensimmäisen paikallislehden Tyrvään Sanomien julkaiseminen aloitettiin 1894. Paikkakunnalle avattiin myös Suomen ainoa kirjamuseo, jonka naapurissa sijaitsevassa Herra Hakkaraisen talossa voi tutustua kirjailija Mauri Kunnaksen tuotantoon. Kunnas viettää Sastamalassa paljon aikaa kesäasunnollaan Heinoossa. Toimittaja ajeli kauniina heinäkuisena päivänä paikkakunnan keskustaan, joka vaikutti hieman uneliaalta. Kesäkuun lopussa Wanhan Kirjallisuuden Päivien aikaan Sastamalassa on varsinainen kuhina kun tuhannet kirjojen ystävät kerääntyvät kaupunkiin. Funkkistalossa nautitun lounaan jälkeen toimittaja suuntasi hörppimään kahvit Pyymäen Leipomon kahvilassa kauppatorilla. Pyymäen Leipomon juuret ovat 1950-luvulta ja yritys on perustanut uusia kahviloita lähikuntiin ja myös Tampereelle. Sastamalassa toimii myös merkittävä kala- ja äyriäistuotteiden valmistaja Kalaneuvos Oy, jonka tehtaanmyymälässä kannattaa poiketa.

Sastamalan vanhimpia historiallisia nähtävyyksiä on Pyhän Olavin kirkko, joka valmistui 1500-luvun alussa. Kirkko kärsi pahoin tulipalossa 1997 ja saatiin kunnostteuua 2003, jonka jälkeen taidemaalarit Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala toteuttivat kirkkoon 101 uutta taideteosta. Urakka valmistui 2009, jolloin kirkko avattiin jälleen yleisölle.

Kirsi-Marja ja Jarmo Nieminen ostivat ja kunnostivat Marttilankadun varressa sijainneen funkkistyylisen liikerakennuksen. Tilaan avautui ravintola 2020.

Lounaaksi tuli nautittua Funkkistalon burgeri. pintxo 1|2021

41


Viime vuosikymmenen aikana sastamalainen yrittäjäpariskunta Kirsi-Marja ja Jarmo Nieminen ovat tehneet merkittävää kulttuurihistoriallista työtä kehittämällä Sastamalan ruoka- ja kulttuurielämää huiman harppauksen eteenpäin. Vuonna 2014 pariskunta osti entisen pappilana toimineen rakennuksen ja entisöivät sen pieteetillä ravintola- ja juhlatilaksi. 2020 pariskunta avasi Funkkistalo-ravintolan keskustaan. Pappilan tontilla on kunnostettu kivinavetta, joka toimii taidenäyttelyiden tilana. Kesällä esillä oli Marc Chagallin taidegrafiikkaa.

Ravintola Tyrvään Pappilaan kannattaa ajaa lounaalle Tampereelta asti, ruoka on matkan väärti. Ulkoterassissa on kansainvälistä tyyliä.

Pihapiirissä on nähtävissä kuvanveistäjien teoksia. 42

pintxo 1|2021

Pappilan amfiteatteri toimii näyttämönä monille tapahtumille.


Huolehdimme. Myös asuntonne myynnistä!

Välitämme ihania kaupunkikoteja sekä tuottavia sijoitusasuntoja. Löydämme omille asunnoillenne hyvät ostajat. Yli neljän vuosikymmenen isännöintikokemuksen ansiosta meillä on tietotaitoa ja näkemystä, jota harvalla välitysliikkeellä on. Kiinteistöjen tuntemus takaa esimerkiksi paikkansapitävän arvonmäärityksen. ksen. Myymme paljon sijoittajia kiinnostavia valmiiksi vuokrattuja asuntoja, joissa pääsee heti tuottoon kiinni. Ole yhteydessä myös, jos haluat myydä tai ostaa useita asuntoja tai taloja kerralla.

VÄLIT YS PALKKIO T:

1h 2500 € 2h 3500 € 3h 4500 € Hin

nat sis. a lv 24%, asiakirja kulut ja valokuv auksen .

Kiinteistönvälittäjäsi Tampereella! Ari Majasalmi Kiinteistötahkola | Tampere kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, IAT 040 527 6060 • ari.majasalmi@kiinteistotahkola.fi

pintxo 1|2021

43


Peter Dörig toteuttaa unelmaansa

44

pintxo 1|2021


Sastamalan sveitsiläinen juustomies Herkkujuustola Oy:n juustomestari ja yrittäjä Peter Dörig vietti neljän sisaruksensa kanssa kaikki lapsuuden päivät aamusta iltaan perheen kotijuustolassa pienessä Leuteneggin kylässä Sveitsissä, jossa isä valmisti Appenzeller-juustoa. Peterille hakeutuminen juustomestarin koulutukseen tuli luonnollisena valintana seuraten isänsä jalanjälkiä. Peterin kolme muuta sisarusta ovat myös juustoalalla, mutta yhdestä veljestä tuli poliisi. Peter Dörig muutti Suomeen 1996, mutta ei suinkaan heti juustojen pariin. Hän ajoi pitkän matkan rekkalinjoja ulkomaille. Vuonna 2000 hän tapasi suomalaisen tulevan vaimonsa Jennin ja ensimmäinen juustola perustettiin Mouhijärvelle 2006 Selkeen kartanoon.

Uusi juustola valmistui vuonna 2018 vilkkaasti liikennöidyn Porin tien tuntumaan. Suunnittelijana Arkkitehtuuritoimisto Timo Savola.

Huippuluokan uusi kellarikypsyttämö valmistuu Peterin käsityönä valmistamat juustot alkoivat saada mainetta. Vuonna 2016 Suomen juustonvalmistajien yhdistys valitsi Dörigin Vuoden juustomestariksi. Peter oli jo pitkään suunnitellut aitojen kellarijuustojen valmistamista. Juustokellarin suunnitelmat etenivät pikkuhiljaa kun sopiva tontti löytyi ja rakennustyöt alkoivat. Kypsyttämön seinät ovat muurattu erikoistiilistä, jotka voidaan täyttää vedellä. Näin tiili sitten luovuttaa hitaasti sopivan määrän kosteutta kypsyttämöön. Uusi juustola valmistui Porin valtien varteen Sastamalan Häijääseen vuonna 2018 ja se on ainutlaatuinen rakenteeltaan koko Pohjoismaissa. Alkuajoista Herkkujuustolan tuotantomäärä on kuusinkertaistunut. Herkkujuustolan tunnetuimpia juustoja ovat Vilho-, Hilma- ja Savu-Hilma-

Herkkujuustolan pehmeitä homejuustoja.

juustot, joiden nimet ovat peräisin 200 vuotta sitten eläneiltä henkilöiltä. Lisäksi tuotetaan juustoja Heidi, Väinö, Metsuri ja PunaHeidi sekä aitoa kirnuvoita ja lähijogurttia. – Vilho oli Sastamalan metsätorpan vahva ja rauhallinen isäntä, joka ahkeroimalla elätti perheensä, Peter Dörig tarinoi. – Hilma emännöi kipakasti kotia ja huolehti perheestä sekä yhdestä lehmästä. Kerran viikossa Hilma pääsi savusaunaan, josta Savu-Hilma sai nimensä. – Maito tulee meille noin 10 km päästä lähitilalta, Peter Dörg kertoo. Peter Dörig ylistää sveitsiläisiä juustoja maailman parhaiksi. Hänelle onkin ollut suuri kynnys kuvitella, että hänen juustojansa joskus vietäisiin Sveitsiin, mutta sellainenkin vientiprojekti on käynnistymässä. – Meillä on täällä erilainen maito ja erilainen ilmasto kuin Sveitsissä, joten maku on myös erilainen, Peter Dörig jatkaa. – Näin ollen voin aivan ylpeänä tarjota juustojani myös sveitsiläisille. Kypsyttämön seinien erikoistiiliä, joiden sisään voidaan juoksuttaa vettä. pintxo 1|2021

45


Herkkujuustolassa järjestetään myös opastetuttuja maistelumatkoja juustojen maailmaan ja valmistukseen.

Juustolan yhteydessä on kahvilaravintola ja juustomyymälä.

46

pintxo 1|2021


pintxo 1|2021

47


BASKIMAA

ruokaa • kulttuuria • bisnestä

48

pintxo 1|2021

San Juan de Gaztelugatxe sopii kävelyretkille. Kuva: Ania Saenz de Urturi.


Toim. ja valokuvat Mikko Reinikka

Baskimaan bruttokansantuote henkeä kohti on korkeampi ja työttömyysprosentti merkittävästi alhaisempi kuin muualla Espanjassa. Metalliteollisuus ja laivanrakennus olivat perinteisiä teollisuuden aloja Baskimaassa. Nykyisin koneerakennus sekä kemian ja petrokemian teollisuus ovat merkittäviä. Ruokakulttuuri on Baskimassa maailman parasta. Päivän ateria on baskeille tärkeintä elämässä – ruoka on jokapäiväinen keskustelun aihe.

pintxo 1|2021

49


50

pintxo 1|2021


Bilbao muistuttaa Tamperetta rakennusprojekteiltaankin. Kaupunkiin rakennettiin arkkitehti César Azkaraten suunnittelema Espanjan suurin jalkapallostadion San Mames 2014. Kotijoukkue Athletic Bilbao voitti La Ligan mestaruuden tänä vuonna. Vanhaa teollisuuskaupunkia halkoo myös joki ja kulttuuritarjonnalla on suuri merkitys. Kaupunkiin rakennettiin myös yksilinjainen ratikka.

Baskimaan itsehallintoalue jakautuu kolmeen maakuntaan: Arabaan, Gipuzkoaan ja Bizkaiaan. Matkailija voi yllättyä kuinka suuria eroja maakuntien keittiöiden välillä on, vaikka ollaan samalla itsehallintoalueella. Itsehallintoalueella on 2 miljoonaa asukasta. Baskialueeksi luetaan myös Navarra ja Ranskan puoleiset kolme maakuntaa. Itsehallintoalueen pääkaupunki on Vitoria-Gasteiz, mutta bilbaolaiset kutsuvat Bilbaota maailman pääkaupungiksi. Bilbao on Baskimaan suurin kaupunki ja Bizkaian maakunnan pääkaupunki. Gipuzkoan pääkaupunki on San Sebastian jonka keittiössä on enemmän ranskalaisvaikutteita.

BASKIMAA: violetilla Baskimaan itsehallintoalue Espanjassa, vihreällä Navarra ja keltaisella Ranskan puoleinen osa.

Baskilainen keittiö luottaa raaka-aineiden omaan makuun ja pyrkii tuomaan komponenttien ominaisuudet esiin mahdollisimman autenttisena lautasella. Mausteita käytetään hyvin vähän. Baskit luottavat pääraaka-aineeseen, joka saattaa joskus olla annoksen ainoa komponentti. Yksinkertainen on kaunista kun ruoka on hyvää. Baskimaan sijainti Atlantin rannalla ja Pyreneitten kainalossa luo puitteet mitä parhaimmalle raakaainetarjonnalle. Parhaat palat merestä ja vuoristosta kuuluvatkin baskilaiseen ruokapöytään. Baskimaalla on myös loistavia viinejä, varsinkin Txakoli-rypäleestä valmistettu valkoviini.

Marques de Riscalin viinitila El Ciegossa Alavassa, viinitilalla on upea hotelli. pintxo 1|2021

51


52

pintxo 1|2021


Pienet hiukopalat eli pintxot ovat tärkeä osa baskikulttuuria. Pintxoja nautitaan päivän mittaan joka välissä vähän väliä. Mercado de la Riberan kauppahallissa on lukuisia pintxobaareja. Bilbaoon vuonna 1929 valmistunut Mercado de la Ribera on Euroopan suurin kauppahalli, jonka pinta-ala on 10.000 neliötä. Yrittäjä Lorenzo Grijalba Mendieta omistaa kauppahallissa herkkukaupan ja useita pintxoravintoloita. Kauppahalliyrittäjä Lorenzo Grijalballe luovutettiin gastronomisista ansioista Pintxo-lehden kuksa 2019. Baskilainen herkku yksinkertaisimmillaan: extra virgin oliiviöljyssä ja valkosipulissa paistettu tuore Bizkaian anjovis. Vähän suolaa ja tarjoillaan sellaisenaan.

pintxo 1|2021

53


Oscar Garcia Baldeon omistaa Txakoli Simon ravintolan, joka sijaitsee Artxanda vuorella Bilbaon kyljessä. Txakoli Simon on palkittu Bizkaian parhaasta lihastaan ja Espanjan parhaana grilliravintolana. Myös Pintxo-lehden kuksa on luovutettu Oscarille 2020.

Baskeille lounas on päivän tärkein ateria, vaikka pintxoja nappaillaan päivän aikana vähän väliä. Lounaalla tavataan ystäviä, pidetään tärkeimmät liikeneuvottelut ja keskustellaan siitä mitä syötäisiin seuraavaksi. Lounasaika on yleensä klo 15 – 17 ja ruokajuomana on aina viiniä pullo tai kaksi.

Lounaalla Txakoli Simonissa.

Mozilla mustaamakkaraa ja Bizkaian kastiketta.

Txuleton on hiiligrillattua vanhaa Txogitxu-lypsylehmää, joka ei kaipaa lisukkeita. 54

pintxo 1|2021

Artxanda-vuorelta näkymä Bilbaoon.


pintxo 1|2021

55


Tyypillistä baskien rakennuskantaa maaseutukylissä.

Baskimaa on vuoristoista ja siellä on paljon metsää sekä havupuustoa. Atlantilta kerääntyy runsaasti kosteutta, joka muuttuu herkästi sateeksi Pyreneitten vuoksi. Sadepäiviä voi olla keskimäärin yli 200 päivää vuodessa.

LAATUA POIKKEAVILLE

Oktoberfest 10.9. - 10.10. SUNNUNTAIDEN SPECIAL-ANNOKSET: SU 12.9. Schnitzel Cordon Bleu & Tikkuperunat 20€ SU 19.9. Kokonainen paistettu kana & valkosipulimajoneesi 12€ SU 26.9. Paistettua possunniskaa, perunamuusia, hapankaalia ja olutkastiketta 17.50€ SU 3.10. Savustettua ankanrintaa, haudutettua punakaalia, perunaknöödeliä ja olutkastiketta 22€ SU 10.10. Schwein haxe, hapankaali, perunamuusi & piparjuuriraaste 25€

Hämeenpuisto 23, 33210 Tampere • 03 2141553 • tuulensuu@gastropub.net 56

www.gastropub.net

pintxo 1|2021


Tervetuloa maistamaan Pintxo annoksemme 31.8.-4.9.2021

clava.fi

Kirkkokatu 10, Tampere pintxo 1|2021

57


o

ta i

ei

n, n

Ez b ada or a i

ot now, when n f ?I Ny ?z t i

! an a k s ko

Wednesday and Thursday

1st, 2nd Sept. 1.-2. syyskuuta

Irailak 1, 2.

Asteazkena eta osteguna

Keskiiviikkona ja torstaina

Basque Music Festival in Tampere / Euskal musika jaialdia Tamperen / Baskimusiikkifestivaali Tampereella

Gatibu, Olatz Salvador eta Zetak Asteazkena, Irailak 1 / Wednesday, 1st, September / keskiviikko, 1. syyskuuta 19.00

OLATZ SALVADOR Kaijakka

19.30

ZETAK

Artturi

21.00

GATIBU Telakka

Osteguna, Irailak 2 / Thursday, 2nd September / Torstaina, 2. syyskuuta 18.00 /22.00

Gatibu, Zetak, Olatz Salvador

G Livelab Antolatzailea / Organize by / järjestää

Laguntzailea / Cooperate / tehdä yhteistyötä:

58

pintxo 1|2021


pintxo 1|2021

59


Bistro Kattila Bistro Kattila on ravintola, joka tarjoilee rakkaudella bistroruokaa paikallisin maustein. Meillä Kattilassa makujen maailma rakentuu kauden parhaista raaka-aineista. Lounaalla klo 11-15 tarjoamme päivittäin vaihtuvan salaatin tai keitto-, kala-, liha- tai kasvisruoan. Lounaan hintaan sisältyy pieni alkusalaatti ja tuoretta leipää levitteineen. Tarjolla myös päivän lounasmenu hintaan 15 €/hlö sisältäen alkukeiton, valitsemasi pääruoan ja jälkiruoan.

À la carte koostuu kauden tuoreista raaka-aineista

ja sommelierin valitsemista eurooppalaisista viineistä. Annokset valmistetaan kunnioittaen bistroperinnettä. À la carte tarjolla klo 16 eteenpäin.

Katso lisätietoja: www.pikkubistrQ Ƃ

Aukioloajat: Ti - To kello 11.00 - 21.30 Pe - La kello 11.00 - 22.00 Hallituskatu 5, 33200 Tampere Puh. 0400 552 512 kattila@hopealinja.fi

Muutokset mahdollisia.

RUSKABRUNSSI 11.9. alkaen Koe Pyhäjärvi unohtumattomassa syysruskassa lauantain brunssiristeilyllämme. Brunssia sävyttää syyskauden makujen maailma, kulinaristinen elämys, jossa kohtaavat kaunis Järvi-Suomi ja herkullinen ruoka.

Parhaat pikkujoulut varataan nyt! Pikkujoulukaudella laivamme ovat lastattuina hyvällä ruualla ja lämpimällä tunnelmalla. Varaa viihtyisä risteily Pyhäjärven laineilla.

Hinta alk. 39 €/aik. ja 19,50 € / lapsi 3-12-v

Katso lisätietoja ja osta liput: www JQRGCNKPLCV Ƃ 60

pintxo 1|2021

Hinta alk 59 € / hlö sis. risteilyn, pikkujoulumenun noutopöydästä


Bistro menu:

AUKEAA TI 31.8. KLO 11

PINTXO MENU:

300 kpl

Savutartar, keltuainen ja briossi (Tamperrada pintxokilpailuannos) – Kirjolohi, piparjuuri ja saaristolaislimppu – Punajuuri, fenkoli ja lakritsi (vegaaninen) – Suolakaramelli, manteli ja vadelma

PINTXO-MIX ANNOS:

Ratinan kalakeitto 12,90 – Valkosipulikanasiivet 7,90 – Friteerattua kukkakaalia 5,90 – Savusuolalohkoperunat 4,90

10

Tarjolla myös sopivat laadukk aat viinit, oluet ja alkoholittomat juomat.

00 annos

sisältää 3 suolaista pintxoa, savusuolalohkoperunat ja vihersalaatin

RATINA GROCER BUFFET-LOUNAS: ma–pe klo 10.30-14 lämmin annos mukaan

19

90 kg

Ratina Grocer Bistro avoinna ma–pe klo 11–16

Tervetuloa ratinaalisille ruokaostoksille! Vuolteenkatu 1, 33100 Tampere, puh. 010 336 3740, marko.laaksonen@k-supermarket.fi, Palvelemme: MA-LA 8–21, SU 10–21, Myös Herkkutorin tuoreet liha- ja kalavalikoimat tarjolla joka päivä.

pintxo 1|2021 HUOM! TUNNIN ILMAINEN PYSÄKÖINTI RATINA-MOBIILI-SOVELLUKSELLA! • SEURAA MEITÄ FB JA INSTAGRAM: @KSMRATINA

611


Gatibun baskikielisiä biisejä on striimattu Spotifyssa miljoonia kertoja.

Baskien kulttuuri-instituutti Etxepare Euskal Institutua innostui jo yhdeksättä kertaa järjestettävästä Tamperrada pintxofestivaalista, joka on Suomen suurin ravintolafestivaali. Baskit näkivät että tapahtuma on oiva sopiva paikka tuoda esiin baskilaista kulttuuria laajemminkin. Baskimaan hallinto päätti kustantaa Tampereelle kolme tämän hetken suosituinta baskinkielellä esiintyvää huippubändiä. Kotimaassaan stadioneita täyttävät korkeimpia keikkapalkkioita nauttivat baskiartistit Zetak, Gatibu ja Olatz Salvador esiintyvät Bite Basque Beat -tapahtumassa keskiviikkona ja torstaina 1. – 2. syyskuuta. Keskiviikkona kukin esiintyy omalla klubikeikalla ja yhteiskonsertissa torstaina G Livelabissa. Baskimaan sponsoroinnin ansiosta tamperelaisyleisö pääsee nyt nauttimaan baskinkielisestä populaarimusiikista. Zetak on Pello Reparazin baskinkielinen elektronisen musiikin projekti, joka on lyhyessä ajassa saanut lukuisia palkintoja (Spanish MIN, Gaztea Sariak) ja kerännyt miljoonia striimejä eri alustoilla. 62

pintxo 1|2021

Vuonna 2000 perustettu Gatibu lukeutuu Baskimaan suosituimpiin rockyhtyeisiin. Elämänmakuista melodista baskirokkia soittava Gatibu on esiintynyt sadoilla keikoilla ympäri Baskimaata ja muualla maailmassa sekä julkaissut lukuisia myyntimenestykseksi nousseita albumeita. Heidän viimeisin albuminsa Azken Indioak ilmestyi vuonna 2018. Baskilaulaja Olatz Salvador aloitti uransa Skakeitan-yhtyeessä vuonna 2010 ja julkaisi ensimmäisen soolonsa Zintzilik vuonna 2018. Hän on päässyt esiintymään Baskimaan tärkeimmillä näyttämöillä mm. Xoel Lópezin ja Christina Rosevignen rinnalla. Hänen tuorein albuminsa Aho uhal ilmeistyi aiemmin tänä vuonna. Keskiviikon 1.9. klubikeikat Artturissa, Kaijakassa ja Telakalla ovat akustisia ja niihin on vapaa pääsy. Torstaina 2.9. kaikki esiintyvät yhteiskeikalla klo 18 alkaen G Livelabissa, jonne liput maksavat 25 euroa.

Zetak soittaa elektronista poppia.


Baskilaulajatar Olatz Salvador.

pintxo 1|2021

63


Suomen ensimmäinen baskilainen pintxobaari “Ruoka on parasta nautittuna.”

Pieniä hiukopaloja eli pintxoja baskilaiseen tyyliin huippujuomien kera Ravintola Koski Pintxo KE-LA 16-22.30 Koskikatu 7, Koskipuisto, Tampere 044 9727 394 www.koskipintxo.fi 64

pintxo 1|2021


JÄRJESTÄ ONNISTUNUT TAPAHTUMA MONIPUOLISESSA TEHDASMILJÖÖSSÄ Verkatehtaan tapahtumatalo tarjoaa upean, toimivan ja monipuolisen miljöön erilaisille tapahtumille. Vanhassa tehdasrakennuksessa onnistuvat esimerkiksi kokoukset, koulutukset, seminaarit ja yritystilaisuudet. Tarjoamme myös kattavasti vaihtoehtoja järjestää tapahtumat virtuaalisesti tai hybridimuotoisena. Henkilökuntamme on apunanne tapahtuman suunnittelussa ja järjestelyissä ensimmäisestä ideasta valojen sammumiseen asti.

VERKATEHTAAN JA HÄMEENLINNAN TEATTERIN YHTEISTYÖ TIIVISTYY Verkatehtaan ja Hämeenlinnan Teatterin jo ennestään aktiivinen yhteistyö tiivistyy yhä. Toimivan yhteistyön kautta tarjoamme entistäkin laadukkaampia ja monipuolisempia hetkiä tapahtumien parissa. Tervetuloa esityksiin, keikoille ja konsertteihin Vanaja-saliin ja Teatteriin! Verkatehtaan korttelissa pääset nauttimaan myös elokuvista, taidenäyttelyistä, lastenkulttuurista ja monipuolisesta ravintolatarjonnasta.

RAVINTOLA VERKATEHDAS LUOTTAA LAATUUN JA VASTUULLISUUTEEN Kanrestan isännöimä Ravintola Verkatehdas vastaa Verkatehtaan tapahtumien tarjoiluista luottaen ydinarvoihinsa, eli laatuun ja vastuullisuuteen. Tarjoilut räätälöidään kokouksiin, seminaareihin, illallistilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin asiakkaan toiveiden mukaisesti. Ravintola Verkatehdas tarjoaa arkisin myös maukkaan lounaan ja palvelee yleisötapahtumien vieraita etko- ja väliaikatarjoiluilla.

ĖĖĖϻĕāđĊýēāćĀýĒϻǼ

Paasikiventie 2, 13200 Hämeenlinna pintxo 1|2021

65


Suomen suurin ravintolafestivaali 31.8.-4.9. 1–16

Klo 1

1–21

Klo 1 Aisti OMC – Oh My Cod Turska, kikherne & muste Hallituskatu 19

Anna Luomuvehnä-bao Ahlmanin suomenkarjan sydämellä, villiyrttikimchiä ja puffattua emmervehnää Hallilantie 24, Ahlman

Arthouse Café Kehräsaari Villikalaa, omena-porkkanasalsaa ja perunaa Kehräsaari B

Bistro Café Hygge Juureksia ja villikasviksia pyörykässä sekä mustaherukkamajoneesia (G, VL) Itsenäisyydenkatu 3

Bistro Naapuri Yrttinen kurkku-melonikeitto leipäkuoressa tarjoiltuna parmankinkku sipsin kera Tuomiokirkonkatu 24

Bodega Salud Graavattua Ibérico-porsaan plumaa, tomaattipyrettä, manteliemulsiota ja sipulisipsiä Tuomiokirkonkatu 19

Clava Kapakala-oliiviöljy, tattarivohveli, silakanmätipikkeli Kirkkokatu 10, 2. krs Tampereen Kauppaseura

Dabbal Kitchen & Bar Poro, matsutake ja puolukka Yliopistonkatu 44, Hotel Lapland

Dam DAM and Fish: pannukakkua, friteerattua turskaa, paahd. maissia, persikkaa, limeä Satakunnankatu 13

Deli 1909 & Wine Bar Mätitahna-Gruyere-Ritari Puutarhakatu 11

Gastropub Tuulensuu Manteli-creme & pekonivohveli Hämeenpuisto 23

Grillsson Glaseerattua possua ja omenalla maustettua ohraa Hämeenpuisto 47, Scandic

Guru´s Kitchen Capri: Vadelmavaahto, suklaacrispiä, kinuskipisaroita, lemon curdia, kuiv. vadelmaa ja yrttiä Aleksis Kiven katu 15

Heinätori Tyrni-lakritsimacaron Heinätori 5, Pyyninkintori

1–21

Klo 1

1–21

Klo 1

Café Linkosuo Ratina Suklaatryffeli, italianmarenkia, puffattua spelttiä ja vadelmaa Vuolteenkatu 1, Ratina kauppakeskus

Café Siilinkari Hot chicken rillette, peteneesi, sellerihilloa, aurakreemia, pikk. porkkanaa palttoonnapissa Hämeenkatu 9

1–16

Klo 1

Dining26 by Arto Rastas Perunacanneloni, savusiikapyreetä, suola-heinäemulsiota ja fermentoitua tomaattia Aleksanterinkatu 26

Funkkistalo Suolapeuraa, pikk. seesamipunakaalia, 100 min keltuaista, lipstikkaemulsiota, tattaria Marttilankatu 14, SASTAMALA

1–16

Klo 1

1–21

Klo 1 Henriks Savustettua retiisiä, mansikkamajoneesia ja naurista (L, G, VEG) Satamakatu 7

Herkkujuustola Juustotupa Herkkujuustolan Mouhitalerjuusto sipsi, omenaa, mustikkaa, jogurttimoussea Kurvosentie 3, SASTAMALA

Hoax - Vegan & Awesome Shish”kebab”, jalapeno-tsatsikia, minttua, greek sheeseä (VEG) Ratapihankatu 39, Bonker Moodcourt, Asematunneli

Hovipoika Hovarin Jallu-suklaa Keskustori 5

Huber Tartar, goudaa ja Worcestermajoneesia Aleksis Kiven katu 13

K-Supermarket Ratina Sav. sisäfiletartar, keltuaiskreemi, salviaa, sinapinsiem., briossia Vuolteenkatu 1, Ratina kauppakeskus

1–16

Klo 1

1–21

Klo 1

Kitchen Bar at Marriott Kylmäsav. haukea, purjokreemiä, marinoitua kurkkua ja mätiä Yliopistonkatu 57, Hotel Courtyard by Marriott

Kivenheitto Kivarin Kuumakoira Teiskontie 1

Los Pollos Perrito Caliente de Salchicha Fresca: Salchichaa, paprikaa, jalapenoa, mustaa aliolia Otavalankaduntunneli, Koskikeskus

Maranga Kukkakaalia kolmella tapaa ja harissalla maustettua tiikeriravunpyrstöä Hämeenkatu 31

MIN Asemakeskus Chiliöljyssä paistettua tursaanlonkeroa, hillottua raparperia & paahdettua valkosipuliaiolia Peltokatu 26

Kierrä Pirkanmaan ravintoloita ja nauti pintxoja klo 16-21 muut ajat merkitty: Klo 11–16 Klo 11–21 66

pintxo 1|2021

Muusa Lootusasento: kuningasosterivinokasta, sitruuna-sellerikreemiä, lootusta ja caviartia (GL, VEG) Satakunnankatu 10

ÄÄNESTÄ MIELESTÄSI PARAS PINTXO! Äänestäjien kesken arvotaan illallinen 2:lle. Äänestys FB-albumissa: #Tamperrada2021


KOKO PERHEEN ravintolatapahtuma! Tiistaista lauantaihin pääset tutustumaan ravintoloiden huippumaistuviin PINTXOtaidonnäytteisiin vain kolmella eurolla.

3€ kpl

Mukana 51 ravintolaa! 1–21

Klo 1 Myllärit Kukkakaaliskonssi, korianterilohta & piparjuurta Åkerlundinkatu 4

Pellas Café Korvapuusti-toast viikunalla, vaniljalla ja vadelmalla höystettynä (L) Hämeenkatu 14

Periscope Ibèrico pastramia, sherrypikkelöityä sientä, leipää, tomaattia Vuolteenkatu 1, Ratina kauppakeskus

Piemonte Pizzetta di Lago: foccaccian ja pizzan yhdistelmä, täytteenä muikkua ja tomaattia Suvantokatu 9

1–16

1–16

Klo 1

Sokos Herkku & Ravintola Savulohi-nuudelipaistos Hämeenkatu 21, Sokos

Tillikka Poron sisäpaistia, korvasientä, punaviinissä haud. kirsikkaa ja punakaalta sekä juureslastuja Hämeenkatu 14

Public Corner Stout & Cherry Keskustori 5

1–21

Klo 1

Puisto Perunaa ja grillattua voita Koskipuisto

Plevna Lapin rieskaa, riimiporotartaria, Siperia-stouthilloa, puolukkakuusenkerk.majoneesi, karpaloa Itäinenkatu 8, Finlaysonin alue

Klo 1

Saarni Broilerikroketti, anjovismajoneesia, romainesalaattia ja parmesanjuustoa (L) Hatanpään valtatie 11

Salsallada Kuopio meets Katalonia: näkkäri, Iberico-kassleria, muikku-boquerones, sipulia, sitruunamajo Näsilinnankatu 21

Sandro Ratina Mausteista mantelipyreetä, sitruunaa ja taatelia Vuolteenkatu 1, Ratina kauppakeskus

Santé Champagne Bar Samppanja-mansikka Creme Brulee Hatanpään valtatie 2

Sisko ja Sen Veli Tervapalsternakkaleivos, kuiv. vadelmaa, punajuuri-chilikompottia, kuusenkerkk., siemennäkkäri Lapintie 6

Steam Ylikyp.poron entrecotea, myskikurpitsa-creme fraicea ja karam. pekonia siemenleipä (L, GL) Rautatienkatu 21, Holiday Inn

Suomalaisen klubin ravintola Härkäpastramia,focacciaa,basilk acreme ja marinoitua tomaattia Puutarhakatu 13, 2. krs

Tampinkoski Kitchen & Bar Peuracarpaccio, patonkia, tapenadea, jyväsinappia, parmesania, rucolaa, majoneesia Vuolteenkatu 1

Tapas Bar Inez Patatas Bravas & savuchorizo Pellavatehtaankatu 19

1–16

Klo 1

Sommeliere & Naapuri Tryffeliarancini viiräismunan keltuaissydämellä, salviamajoneesia Palmrothintie 2, PIRKKALA K-Citymarket Pirkkala

Tuhto Tyrni & Koti: tuulihattu, Ahlmanin Selin-juustoa, hilloke Tamperetalon katto-hunajasta ja tyrnista Yliopistonkatu 55, Tampere-talo

W30 Pop-Up at Koski Pintxo Kristian Vuojärven W30:n etanalla, persiljalla maust. emmerpuuroa, valkosipuli-pestoa, sipulia Koskikatu 7, Koski Pintxo

Yleisö äänestää suosikkinsa, Heineken®palkinto luovutetaan parhaalle kokonaistunnelmalle ja ammattilaistuomaristo valitsee gastronomisesti kiinnostavimman annoksen. Laadi oma pintxoreittisi GoogleMaps: ”Tamperrada2021” www.tamperrada.fi

Nautintoja kaikille aisteille! – Baskirockia klubeilla: Kolme suursuosittua baskilaista rockbändiä keikkailee Tampereella 1.–2.9.

2.9. klo 18.00 G-Livelab 25€ Kolme baskilaista huippubändiä: • Olatz Salvador • Zetak • Gatibu

GATIBU

OLATZ Salvador

Bändit klubeilla myös 1.9. FREE 1.9. Kaijakka 18.30 Olatz 1.9. Artturi 19.30 Zetak 1.9. Telakka 21.00 Gatibu Tapahtuman järjestäjä:

jäsenfestivaali

pintxo 1|2021

67


ISSN 2490-0885 ISSN 2669-9792 (web)

UUDEN AJAN H E R K K U K A U P P A

Meillä leivotaan joka päivä tuoretta leipää ja valmistetaan itse susheja, smoothieita sekä herkullisia tapaksia. Palvelutiskeillämme voit nauttia meillä tehtyä ruokaa viinilasin kera.

TERVETULOA ELÄMYKSELLISILLE OSTOKSILLE!

PA LVE LE M M E JOK A PÄ IVÄ K LO 8 –2 2 HÄ M E E N K ATU 4 , STOC K M A N N TAM P E R E 68

pintxo 1|2021


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.