__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Nr.

9

Binnenvaart Media

JANUARI 2020

ALLES IS MAATWERK BIJ

MTH BETIMMERINGEN

SCHEEPVAARTWINKEL MARINE BEVOORRAADT RIVIERCRUISEVAART

Voorraad is de kracht van Hilto Technische Handelsonderneming

WWW.BINNENVA ARTMEDIA .NL


COLOFON Uitgever Binnenvaart Media Contact Sieg Verzendaal 06 - 22516221 Sieg@binnenvaartmedia.nl Website www.binnenvaartmedia.nl Traffic traffic@binnenvaartmedia.nl Redactie AndrĂŠ Oerlemans Leo van Teeffelen Sanne Verhoeff Fotografie Chris van Es Vormgeving ZPRESS Studio Oplage 17.500 Druk Drukkerij Tuijtel Disclaimer @BM Magazine Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen, openbaar worden gemaakt of voor andere doeleinden op welke wijze dan ook worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Zet- en drukfouten voorbehouden.

w w w. binnenvaar tmedia . nl

DRINGT HET BESEF EINDELIJK DOOR? Nu 2020 een paar weken oud is, mogen we zeggen dat er al een hoop is gebeurd. Afijn, we weten allemaal wat er internationaal aan de hand is. En in Nederland, ondanks het zachte winterweer, gigantische files op de weg. Veel ongelukken met vrachtwagens. Dat laatste zet je aan het denken. Milieu en klimaat, daar gaat het nu heel vaak over in de binnenvaart ten opzichte van het vervoer over de weg. Telkens valt dat uit in het voordeel van de binnenvaart. Maar hoe zit het met de veiligheid en de schadekosten als je daar de binnenvaart tegenover het vrachtverkeer zet? Het gaat in de binnenvaart ook wel eens mis, maar ik durf te beweren dat het peanuts is als je ziet hoe vaak het misgaat in het vrachtverkeer. En dan de Betuweroute. Onlangs reed ik over de A15 vanaf het uiterste oosten van Nederland naar het westen, door de files duurde die rit extra lang. Uit verveling begon ik het aantal treinen te tellen op die Betuweroute. Het waren er om precies te zijn nul. Ruim tien jaar geleden raakte ik ervan overtuigd dat de binnenvaart de oplossing biedt voor de vervoersproblemen in Nederland. Dat gevoel wordt alleen maar sterker en het lijkt wel of steeds meer mensen hiervan overtuigd raken. Dringt het besef eindelijk door? Het maakt me elke maand enthousiaster om met ons team weer een nieuwe BM te maken. Veel leesplezier, Sieg Verzendaal

BM | JANUARI 2020

3


jaa r Al meer dan 80 sbouw erva ring in scheep ! tie ra en repa

Complete dokservice en diverse reparaties boven en onder waterlijn mogelijk: Droogzetten in 1 van de 3 droogdokken tot maximaal 1000 ton Installatie en reparatie schroeven Keuringen en classificaties Nieuwbouw en ombouw Staalwerk Verkoop ankers, lieren en masten Interieurbouw op maat

Jan en Geert Tinnemans

Industrieweg 16, 6051 AE Maasbracht NL

+31 475 46 19 59

info@tinnemansfs.com

www.tinnemansfs.com TINNEMANS_BM09_1/4.indd 1

13-01-2020 17:10

Groeneveldt Marine Construction BV is de laatste jaren enorm gegroeid. We mogen gerust zeggen dat we groter zijn geworden door te bouwen van kleine schepen. Onze kracht zit 'm in onze persoonlijke aanpak, vanaf het ontwerp tot en met de proefvaart. Vanaf het begin zorgen wij voor een goed eindresultaat.

Groeneveldt Marine Construction B.V. Noordeinde 121 3341 LW Hendrik ido Ambacht Info@groeneveldtmarineconstruction.nl Tel: 078-7440105 GROENEVELDT_BM08_1/2.indd 1

10-12-2019 11:51


INHOUD w w w.binnenvaartmedia.nl

7

9

Aan het roer... Marion van de Runstraat

Voorraad is de kracht van Hilto Technische Handelsonderneming

10 Scheepvaartwinkel Marine bevoorraadt riviercruisevaart

7 28

15

Column Pim Faasse

17

Een dag met Richard Ronteltap

20

Theuns Scheepsbenodigdheden weer terug aan het water

24

Alles is maatwerk bij MTH Betimmeringen

28

De Waal begint 2020 met een goed gevuld orderboek

31

Column Debby Tinnemans-Tempelaars

33

Maritime Industry geeft een blik in de toekomst

BM | JANUARI 2020

5


Dé telecom specialist Met een maritiem hart

Uw persoonlijke aanbieder van: Mobiele telefonie

Officiele businesspartner van:

Vaste telefonie Internet

Neem contact op

www.4com.nl info@4com.nl 078 750 17 35

Met 4COM altijd & overal verbonden 4com_BM05_1/2.indd 1

OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING? Wegens uitbreiding zijn wij op zoek naar managementnemers voor verschillende type schepen.

15-08-19 09:24

S p r ee k t h e t i n r eg e l e n e n het managen van het pers o n ee l a a n b o o r d v a n ee n v a n o n ze s c h e p e n j o u a a n ? N ee m d a n co n t a c t o p m e t Ri n o We r k m a n of Ra y m o n B e r k h o u t .

r i n o @ d a r i bv. n l 06 - 35 46 12 46 r a y @ d a r i bv. n l 06 - 55 23 84 69 Voor meer info r m a t i e e n o nze v lo o t li jst bezoek o n ze web s i te. S cheepvaar tbe dr i jf D a r i B.V. • Ave nt ur ij n 30 0 • 3 3 1 6 LB Do rd rec h t t. 078 - 75 01 630 • w. d a r ibv. com

DARI_03_1/2.indd 1

24-10-18 15:15


AAN HET ROER Marion van de Runstraat Woonplaats: Maasbracht Bedrijf: Peters & van Sandijk BV Functie: Eigenaar/salarisadministrateur

Wie zou je weleens een dagje binnen boord willen halen? De mensen die aan het water gaan wonen en dan geen scheepvaart voor de deur willen hebben. Ik wil ze wel eens laten zien hoe het leven aan boord is en dat wij waarde hechten aan afmeren in de bewoonde wereld. Wie of wat zou je wel eens van de kade af willen duwen? Diezelfde mensen, als ze nog steeds tegen de binnenvaart voor hun voordeur zijn. Ga dan niet aan het water wonen! De binnenvaart was er eerder dan de woningen op die plaatsen. Wanneer zal jij nooit schipperen? Als ik vind dat ik gelijk heb. Dan kan ik behoorlijk eigenwijs zijn en voet bij stuk houden. Als je het roer om mocht gooien, wat zou je dan gaan doen? Eigenlijk niets anders. Ik heb altijd gezegd dat ik iets wil doen in de binnenvaart. Die wens is helemaal uitgekomen.

Waar zou volgens jou wel eens vaart mee gemaakt mogen worden?Met het creëren van autoafzetplaatsen. Met name langs de Rijn. Waar betaal jij graag het volle pont voor? Voor heerlijk eten samen met mijn man in een goed restaurant. Heb je wel eens flink de boot gemist? Ja hoor. Echter; als je genoegen neemt met wat je hebt, mis je de boot niet vaak. Als je een goed doel mocht kiezen, waar stroomt dan je geld naartoe? Dan zou dat gaan naar de ouderenzorg, zodat er middelen komen om weer eens echt met de mensen om te gaan. Dat niet alleen de hoogstnoodzakelijk zorg geboden wordt, waar veel papieren rompslomp bij komt kijken. Waar zou je het liefst elke dag aanmeren? In Maasbracht. Dat is mijn thuishaven in elk opzicht. Helaas komen wij er met het schip nooit.

Als geen brug te ver is, waar zou je dan het liefste naar toe gaan/ willen? Dan zou ik naar Curaçao willen gaan. Een lekker warm stukje Nederland.

Als je zeeën van tijd zou hebben, wat zou je dan het liefste doen? De hele dag haken en breien. Dat is mijn grote hobby.

Als je de jackpot zou winnen, waar sluis je dan je geld naartoe? Naar mijn gezin. Ik wil met hen heerlijk van het leven genieten.

Wie moet in de volgende editie het roer overnemen? Wilma van Sandijk-Kleinstra van Cuore/ Veilig aan boord.

BM | JANUARI 2020

7


24 / 7 • • • • • • •

MET SPOED SERVICE NODIG OF GEWOON EEN VRAAG BIJ ONS KUNT U ALTIJD TERECHT!!

Binnenvaart Passagiersvaart Zeevaart Transport en logistiek Aansprakelijkheid Brand- en bedrijfsschade Pensioen, Zorg en Inkomen

+31 (0)10-411 9595

WWW.OVERVLIET.NL

OVERVLIET_01_1/4.indd 1

07-08-18 12:00

Official dealer for Atlas Copco marine compressors

MANOEUVRING EQUIPMENT

CHANNEL THRUSTERS 2, 3 OR 4 CHANNELS EXECUTION 220 – 955 KW (300 – 1300 HP)

STEERING GRID 103 – 662 KW (140 – 900 HP) MARINE AIR SYSTEMS

COMPRESSED AIR SYSTEMS STARTING- AND WORKING AIR COMPRESSORS

SDK Diesel Support BV Hulsenboschstraat 3-1 4251 LR Werkendam (the Netherlands)

VERHAAR OMEGA

T: +31 (0)252 745 300 • E-mail: info@verhaar.com • www.verhaar.com SEP2017_DSC_VERHAAR-a4aflopend.indd 1

+31 (0) 183-745 694 www.sdkdieselsupport.nl info@sdkdieselsupport.nl

27-09-17 10:12

SDK_BM09_1/4.indd 1

10-01-2020 14:04


Voorraad De bulkvoorraad is een van de grote krachten van het bedrijf. De leveringen vinden voor een groot deel plaats uit de eigen voorraad. “Wat we niet op voorraad hebben, kunnen we snel leveren. We proberen altijd een passende oplossing te vinden”, aldus Marco. De ingekochte buiscomponenten krijgen een plaats in de voorraadhallen van 3.000 vierkante meter. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook de afsluiters van ERIKS, buiskoppelingen, buisbeugels, pakkingen, (rvs-) lasnokken en (rvs-) schotflenzen.

Van links naar rechts: Marco Roestenburg, Kees Boers en Willem Boers bij ‘de grote maten’.

Voorraad is de kracht van Hilto Technische Handelsonderneming Binnenvaartschepen zitten vol met buiscomponenten. Lasbochten, T-stukken, reducers, flenzen, malleable fittings, enzovoorts. Grote kans dat deze buiscomponenten uit de voorraad van Hilto Technische Handelsonderneming B.V. in Krimpen aan den IJssel komen. Dat zo’n voorraad allesbehalve statisch is, komen we te weten via de mannen van de commerciële afdeling. We spreken drie van de vier verkoopmedewerkers: Kees Boers, Marco Roestenburg en Willem Boers. De vierde man, Kees Uittenbogaard, is op het moment van het interview helaas ziek. Naast deze vier, rijdt Henk Knol als vertegenwoordiger namens Hilto het hele land rond.

Trouwe klanten Waar de drie commerciële mannen het gloeiend over eens zijn, is de basis die wordt gevormd door de trouwe klanten. “Sommige zijn al klant sinds de oprichting in 1995.” Die oprichters zijn Henk Buurman en Peter Boers. Inmiddels is Henk niet meer werkzaam bij Hilto. Voor wat de afnemers betreft, behoort de maritieme sector tot een van de belangrijkste. Het zijn met name scheepswerven en gespecialiseerde pijpleidingbedrijven die de spullen bestellen, zowel voor nieuwbouw als renovatie van schepen. Hilto staat bekend om een snelle levering van de producten. Gedeeltelijk met eigen vervoer en voor een ander deel met externe vervoerders. Afhankelijk van de besteltijd kan de levering nog dezelfde dag plaatsvinden of anders de dag erop. Uitbreiding assortiment “Naast de bestaande klanten komen er ook weer nieuwe bij. We zitten hier niet stil maar kijken wat we kunnen verbeteren”, aldus de mannen. Zo is Hilto begonnen met het op voorraad houden van grote maten flenzen en lasbochten tot DN 1200 (48”). Niet zozeer voor de binnenvaart, maar wel voor andere sectoren. Het is mooi om te zien hoe een bedrijf met een maritieme oorsprong nog lang niet is uitgegroeid en nog steeds diezelfde sector als belangrijkste klant heeft. En vooral dat er met plezier gewerkt wordt in het alweer 25ste jaar van het bestaan.  www.hilto.nl

BM | JANUARI 2020

9


SCHEEPVAARTWINKEL MARINE BEVOORRAADT RIVIERCRUISEVAART Een rondje door Scheepvaartwinkel Marine in Arnhem, gelegen aan de Nederrijn, zet je op het verkeerde been. Het is een prachtige winkel vol scheepsbenodigdheden die er keurig staan opgesteld. Daarnaast is er een aparte ruimte met bijboten en een werkplaats met een onderhoudscentrum voor buitenboordmotoren. Dat is het dus? Nee!

Uit een gesprek met eigenaar Dennis-Jan Snippe en planner Michel Janssen blijkt dat wat het oog ziet, niet altijd de werkelijkheid is. Natuurlijk is de winkel het visitekaartje, maar de belangrijkste taak van het bedrijf is de bevoorrading van riviercruiseschepen met scheepsmateriaal door heel Europa. Dennis-Jan: “Dat doen we vanuit deze vestiging en onze tweede vestiging in Wenen. We leveren materialen voor de nieuwbouw, voor de vervangingsmarkt en bijvoorbeeld ook veiligheidspakketten voor de werven.” Bij Scheepvaartwinkel Marine draait alles om service, snelheid, voorraden en afspraken nakomen. De hoofdzaak van het werk bestaat niet uit varen, maar uit rijden. Dat begon ruim twaalf jaar geleden met een bestelbus en toen nog Jan Snippe, de vader van DennisJan. Hij is in maart 2019 met pensioen gegaan. Nu rijden er drie vrachtwagens en drie bestelbussen om de week twee routes in Frankrijk en elke week naar Oostenrijk. Alles wat je aan boord nodig hebt, met uitzondering van levensmiddelen, wordt vervoerd. Daarbovenop komen de smeermiddelen, elke wagen van Scheepvaartwinkel Marine is voorzien van een pomp. Dan zijn er nog de eigen merken; het oranjekleurige touw, schuurpapier, schoonmaakmiddelen en rollen floor protector. Op de locatie in Arnhem is een grijpvoorraad, een extra loods op het industrieterrein voorziet in de voorraad van grote en zware spullen. Dynamisch Michel Janssen, verantwoordelijk voor de logistiek en planning, bekleedt een belangrijke functie. “Het gaat niet zozeer om de goederen die we moeten vervoeren, dat hebben we prima geregeld. Het gaat om de

10

BM | JANUARI 2020


smeermiddelen, de verf en schoonmaakmiddelen die in principe milieubelastend zijn, maar ook voor ons moderne wagenpark dat voldoet aan de hoogste milieueisen. Er zijn nog meer voorbeelden. Uitsluitend schuurmachines met een afzuigsysteem voor het stof en het meenemen van oude accu’s voor recycling. Het maakt vast deel uit van onze bedrijfsvoering.” Veiligheid Iets waar ook veel in is veranderd de laatste jaren, is het onderwerp veiligheid. “Was het een aantal jaar geleden nog een beetje overdreven om met een veiligheidsvest rond te lopen, nu is het net zo gewoon als een veiligheidsgordel omdoen in de auto. De keuringen van de vesten, officieel om de twee jaar, zijn teruggebracht naar één keer per jaar. Mensen dragen dat vest dag in dag uit, dus dat is een goede zaak. Onze medewerkers gaan regelmatig op cursus en training om de keuringen van reddingsvesten en ademluchtapparatuur te mogen uitvoeren. Of ze doen een cursus voor het splitsen van het eigen merk touw, ook dat moet je leren.

afstemming tussen onze klanten en onze chauffeurs. De goederen op tijd en op de juiste plek afleveren. Dat betekent veel afstemmen met elkaar. Het is niet zo dat de cruiseschepen altijd dezelfde route varen, daarom moet je veel contact houden om op het juiste moment op de juiste plek in Europa aanwezig te zijn. Onze chauffeurs zijn daar volledig op gericht, zij zien het als een uitdaging om alles goed te laten verlopen. Daar komen dingen bij kijken die je op het eerste gezicht niet verwacht. Denk bijvoorbeeld aan het verpompen van de smeermiddelen, is de lengte van de slangen op die en die plek wel lang genoeg?” Het behoeft geen uitleg dat Michels baan en die van zijn collega’s dynamisch is. Voor Michel is het een kwestie van alles zo efficiënt mogelijk combineren. Daarom wordt er bijna nooit een moment leeggereden. “We zorgen voor het vervoer van de retours en ook de materialen van de rederijen zelf, combinatiemogelijkheden genoeg.”

De groei bij Scheepvaartwinkel Marine zit er de afgelopen jaren flink in en daar lijkt, mede door de groei van de riviercruisevaart, voorlopig geen einde aan te komen.  www.scheepvaartwinkel.com

Groen Het bedrijf is in de vrachtvaart minder bekend. Dennis-Jan: “Daar willen we in de toekomst meer aandacht aan besteden, maar er komt telkens iets tussen. Een voorbeeld daarvan is dat we naast de bestaande rederijen in dit nieuwe jaar ook voor Scylla AG mogen leveren. Een welkome uitbreiding van de werkzaamheden waar we onze organisatie aan hebben aangepast. We combineren dat met een nieuw softwaresysteem met tablets aan boord van ons wagenpark waardoor het proces voortaan helemaal digitaal en papierloos verloopt.” Daarmee loopt het bedrijf duidelijk voorop in deze wereld. Dennis-Jan: “Behalve digitalisering doen we ons uiterste best om zo groen mogelijk te werken. Dat geldt voor onze

BM | JANUARI 2020

11


REPARATIE BEDRIJF

Markerink B.V.

“THUIS IN DE BINNENVAART�

 7X24 UUR SERVICE DOOR GEHEEL EUROPA NIEUWE, GEBRUIKTE EN GEREVISEERDE MOTOREN EN KEERKOPPELINGEN REVISEREN VAN SCHEEPSMOTOREN EN KEERKOPPELINGEN SERVICE AAN ELEKTRISCHE EN HYDRAULISCHE INSTALLATIE’S MAGAZIJN MET DIVERSE NIEUWE, GEBRUIKTE EN GEREVISEERDE ONDERDELEN HERMOTORISEREN AFBOUW VAN NIEUWBOUW CASCO’S

Markerink B.V.

‘t Ambacht BV. | Noordeinde 3 | 3341 LW | Hendrik-Ido-Ambacht T (078) 681 41 77

scheepswerfambacht_08_1/4.indd 1

BIJLANDSEWEG 30 6916 BJ TOLKAMER TEL. (0031) 316 541041 WWW.MARKERINK.NL INFO@MARKERINK.NL

08-01-2020MARKERINK_01_1/4.indd 16:23 1

07-08-18 11:59

Stolt-Nielsen Inland Tanker Service

 

UW BETROUWBARE PARTNER VOOR DE BINNENVAART Vervoer van hoogwaardige chemieproducten met roestvaststalen schepen en vervoer van bulkchemicalien en minerale olieproducten met gecoate schepen.

Stolt-Nielsen Switzerland AG

Stolt-Nielsen Inland Tanker Service B.V.

Baarerstrasse 149 CH-6302 Zug Tel : +41 41 766 30 20 Fax : +41 41 710 26 66 E-mail : SNSAGBargemanagement@stolt.com

Westerlaan 5 3016 CK Rotterdam Tel : +31 10 299 66 88 Fax : +31 10 892 08 61 E-mail : SNITS@stolt.com

12.NL

NIEK

CH STE P E  4 HE -SC 4 64 MAN )180 51 K L A (0 W.K +31 WW 

 

 

 

            

BM | JANUARI 2020 KALKMAN_BM09_1/4.indd 1

09-01-2020 09:25


Revolutionaire pod-voortstuwingen

> aaapropulsion.com POD - Eigenschappen • Hoge wendbaarheid, 360 graden draaibaar podhuis en omkeerbare draairichting schroef. • Slank buitenhuis t.g.v. een geïntegreerde permanent magneet elektromotor in het onderwaterhuis. • Efficiënt vanwege minimaal draaiende delen en optimaal schroef toerental.

> aaapropulsion.com

• Laag in onderhoud door beperkt aantal draaiende delen en olie inhoud. • Zeer robuust en geschikt voor ijsklasse. • Eenvoudig te installeren en mogelijkheid tot verschillende hoeken t.o.v. de verticale draai as.

Sales Office AAA Propulsion Heerenweg 6A6 2222 AM Katwijk, The Netherlands +31(0)88 32 22 041 sales@aaapropulsion.com

INSTRUMENTATIE VOOR DE BINNENTANKVAART

DRUK

NIVEAU

TEMPERATUUR +31 (0)78 - 68 139 77 info@lansnivotherm.nl www.lansnivotherm.nl

LANS_BM07_1/2.indd 1

18-10-2019 12:41


milieubewust en Zuinig

Dealer van

Visscher Scheepsreparatie is de perfecte combinatie met uw motor. Visscher Scheepsreparatie B.V. is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot een zeer betrouwbare partner met 15 ervaren medewerkers. U kunt ons vinden bij de gemeentehaven van Sliedrecht aan de Merwede. Afmeren kan voor de wal, zodat de werkzaamheden snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Maar ook het uitvoeren van werkzaamheden op locatie is geen enkel probleem. Veel klanten weten ons reeds te vinden door onze service en flexibiliteit. Graag heten wij u welkom als nieuwe klant. ■ Uit voorraad leverbaar Volvo Penta motoren, generatorsets en onderdelen ■ Hermotoriseren en reviseren van Volvo Penta motoren en overige merken motoren ■ Het uitlijnen van motoren en keerkoppelingen met behulp van een laser ■ Het afbouwen van schepen en Constructie- en ijzerwerkzaamheden

www.visscherscheepsreparatie.nl Tel. 0031 (0)184-496363

VISSCHER_01_1/2.indd 1

07-08-18 12:06

UW VISIE IS ONS STREVEN NAAR PERFECTIE! Aan- en verkoop Nieuwbouw binnenvaart Nieuwbouw zeevaart Afbouw begeleiding Bemiddeling

WWW.SHIPVISION.NL

VOOR POTENTIËLE KLANTEN PANTONE 301UZIJN WE OP ZOEK NAAR SCHEPEN VAN 1000 TOT 1500 TON

Anna

Afmetingen : 99,98 x 9,50 x 2,94 Tonnage : 1989 Bouwjaar : 1979 Hoofdmotor : Fabr. Caterpillar 3512 STD, 1521 Pk, Bj. 1999, Voorzien van katalysator, Bj. 2011 en waterstof injectiek,

Amphiro

Afmetingen : 80 x 9.50 x 2.83 Tonnage : 1.441 Bouwjaar : 1958 Hoofdmotor : Cummins KTA 38 M2, 1200 Pk, Bj.1995

Palomino

Afmetingen : 95 x 9.50 x 2.82 Tonnage : 1.772 Bouwjaar : 1963 Hoofdmotor : Fabr. ABC DX, Pk 1200, Bj. 1981, 2016 compleet gereviseerd.

Balance

Afmetingen : 109,94 x 11,44 x 3,43 Tonnage : 3015 Bouwjaar : 2002 Hoofdmotor : 2x Cummins 38M2 1300 PK, bj 2002

Merwestraat 4a, 4251 CR Werkendam | Telefoonnummer: +31 (0) 183 50 54 33 | Jan Ruijtenberg, mobiel: +31 (0) 651 14 53 39 Dolf Cornet, mobiel: +31 (0) 646 92 12 80 | e-mail: info@shipvision.nl | Volg ons op SHIPVISION_BM09_1/2.indd 1

 14-01-2020 10:10


COLUMN

EVEN VOORSTELLEN Pim Faasse kreeg het ondernemen in de binnenvaart met de paplepel ingegoten. Hij is actief in de bevrachting en sinds kort onderdeel van het bestuur van Koninklijke BLN-Schuttevaer afdeling Zeeuwse Delta. Elke maand vertelt hij over zijn ervaringen met de sector.

Hallo, om te beginnen wens ik jullie allen een voortvarend en gezond 2020 toe! Mijn naam is Pim Faasse en ik mag jullie voorzien van columns dit jaar. In deze eerste column wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om mezelf even voor te stellen. Ik ben 25 lentes jong en eigenlijk al mijn hele (korte) leven actief in de binnenvaart. Ik ben opgegroeid op het binnenvaartschip van mijn ouders; de Philipskercke. Vervolgens ben ik op mijn zesde naar internaat De Merwede in Werkendam gegaan. Als klein mannetje van zo’n twaalf of dertien jaar oud, ging ik regelmatig op mijn fiets naar de haven. Daar lagen nieuwbouwcasco’s die altijd wel iemand konden gebruiken om laspinnen tussen de spanten uit te halen, tanks schoon te maken, of om te schuren. Ondernemen zit bij ons al generaties in de familie en ook ik was erg ondernemend. Stilzitten zat er voor mij niet bij. Op mijn zestiende ben ik MBO Internationale marketing & sales gaan studeren in Breda, waar ik de richting Internationale (groot)handel volgde. Tijdens mijn schoolperiode liep ik stage bij verschillende bedrijven die gerelateerd waren aan de binnenvaart. Later ben ik ook gaan werken bij dergelijke bedrijven. Denk hierbij aan voortstuwing, crewing, scheepsbouw, AIS en elektro-apparatuur. Inmiddels ben ik actief in de bevrachting. Ik heb altijd de ambitie gehad om iets voor en in de binnenvaart te betekenen. Daarom heb ik afgelopen kerst, nadat ik gevraagd werd, de stap gezet om in het bestuur te gaan van Koninklijke BLN-Schuttevaer afdeling Zeeuwse-Delta. Ik hoop via deze functie gehoor te kunnen geven aan wensen en behoeften van binnenvaartondernemers en zo mijn steentje bij te dragen aan een duurzame transportmodaliteit; de binnenvaart! Mijn doel dit jaar is om via deze columns actuele onderwerpen bij u onder de aandacht te brengen. Dit ga ik geheel op mijn eigen manier doen; eigentijds, uitdagend, soms ingetogen maar ik zal het ook niet laten om taboes te doorbreken. Daarnaast wil ik dynamisch zijn, zeker ook informatief en stof tot nadenken creëren bij u als lezer. Heeft u zelf ideeën die leuk zijn om eens in een column te behandelen, wilt u gewoon eens contact hebben over de binnenvaart of feedback geven over columns (columnisten zijn er immers om commentaar op te geven); dan mag dat altijd. Dit kan via pimfaasse@hotmail.com Ik hoor graag van u! Tot de volgende uitgave van Binnenvaart Media!

BM | JANUARI 2020

15


EEN DAG MET... Richard Ronteltap Bedrijf: Contargo Waterway Logistics Functie: Operations Manager

Elke werkdag gaat mijn wekker voor het eerst af om 07:00 uur. Na een paar keer snoozen moet ik er echt uit en ga ik mij voorbereiden op de (werk)dag. Dit doe ik echter niet nadat ik eerst ontbijt, een tussendoortje en lunch voor de schooldag van onze zoon Bink, elf jaar, heb gemaakt. Het ontbijt van mijn vrouw en mij blijft beperkt tot een bak koffie voor in de auto. ’s Ochtends en onderweg van mijn huis in Rhoon naar de zaak is de werkdag bijna vanzelfsprekend al begonnen. Het werk gaat trouwens ook ’s avonds en in het weekend, gezien de functie, gewoon door. De eerste bezigheden en telefoongesprekken onderweg en gedurende de dag kunnen over van alles gaan, bijvoorbeeld: Wat doet de waterstand? Hoe zit het met de vertragingen? De gesprekken kunnen echter ook gaan over hetgeen er de dag, of soms zelfs nacht, ervoor gebeurd is. Op de locatie in Zwijndrecht zijn we verantwoordelijk voor de containerbinnenvaart op de Rijn (van Emmerich tot en met Basel en vice versa), en van en naar de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam. Dit doen wij met een team van 25 personen met een vloot van zo’n 38 schepen en 16 container duwbakken. De capaciteit hierdoor varieert van 201 tot 752 TEU. Maandelijks verladen wij ongeveer 50.000 containers.

Trots zijn wij op het feit dat wij met de meeste binnenvaartondernemers van onze vloot al meerdere decennia meer dan een zakenrelatie hebben. Met onze vloot bedienen wij, in vaste vaarschema’s, ongeveer twintig achterland terminals, natuurlijk inclusief de veertien eigen Contargo terminals. Ik ben dagelijks met collega’s/ leidinggevenden onder andere aan het sparren om de vlootschepen en de te vervoeren containers zo efficiënt mogelijk in te delen. Alles vanzelfsprekend in het belang van de opdrachtgever. Dit vaak tot ergernis van mijn collega’s want de indeling is vaak al goed en dan wil ik het nog eens veranderen. Bloed kruipt toch waar het niet gaan kan; hier is weer een goed voornemen voor het nieuwe jaar denk ik dan. In functie eindigen mijn werkzaamheden eigenlijk nooit, maar de werkdag op kantoor eindigt meestal tussen 18:00 en 18:30 uur. Uitzonderingen daargelaten. Eenmaal thuisgekomen proberen we als gezin gezamenlijk te eten, maar door trainingen, sport, vergaderingen en andere verplichtingen, schiet dat er nog weleens bij in. Ook hier is het vaak rennen en vliegen, maar waarom zou dat bij mij anders zijn dan bij anderen? Eén ding is zeker in deze branche: ‘there’s never a dull moment’!

BM | JANUARI 2020

17


You Call, We Clean It All...

  en infrarood verwarming

CHEMISCHE EN MECHANISCHE REINIGING

Vloerverwarming in de scheepvaart. Bekend zijn de verwarmingselementen van ca. 2 mm welke worden afgegoten met egaline, waarop elke vloerafwerking kan worden aangebracht, bijv. tapijt, plak pvc of tegels.

Deze folies kunnen toegepast worden onder zwevende vloer t.w. laminaat of klik pvc. Nodig ons eens uit voor advies en offerte.

Minder bekend, wel energiezuiniger zijn onze infrarood folies, welke wij in verschillende vermogens kunnen leveren t.w. 100 of 130 of 160 watt per m2. Deze folies geven een besparing in verbruik tot wel 10 %.

BEITSEN/PASSIVEREN KETEL REINIGING POLIJSTEN VAN SCHROEVEN POLIJSTEN VAN TANKCONTAINERS SCHUUR/SLIJPWERKZAAMHEDEN +31 (0)78 750 3908

 +31 (0)6 343 048 51

 www.vermservices.nl

d DSC_MAG2018_VERM.indd 2

Handelsweg 75 6541 CS Nijmegen 024 3731919 06 53109065 info@vpgscheepsservice.nl www.vpgscheepsservice.nl

23-04-18 15:07

VERM_01_1/4.indd 1

07-08-18 12:06

Scheepvaartadministraties Scheepvaartadministraties Bedrijfsadviezen Bedrijfsadviezen Accountancy Accountancy Fiscaliteit Fiscaliteit Riegman & Klaverdijk is als onafhankelijk accountantskantoor actief in alle segmenten van het midden- en kleinbedrijf. Kennis, ervaring en een

Riegman & Klaverdijkinteresse is als onafh ankelijk accountantskantoor in onder diepgewortelde in onder meer de binnenvaart, zijnactief de pijlers alle segmenten van het middenen kleinbedrijf. Kennis, ervaringvooraanstaande en een Riegman & Klaverdijk. Een dynamisch bedrijf dat haar huidige diepgewortelde in onder meer zijn de pijlers onder positie in deinteresse branche vooral dankt aande debinnenvaart, actieve en persoonlijke benadering Riegman & Klaverdijk. dynamisch bedrijf dat haar huidige vooraanstaande van cliënten. Tot deEen cliënten behoren ondernemingen die actief zijn in de positie in de branche vooraldetailhandel, dankt aan de actieve en persoonlijke benadering binnenvaart, kustvaart, bouw, IT, etc. van cliënten. Tot de cliënten behoren ondernemingen die actief zijn in de binnenvaart, kustvaart, detailhandel, bouw, IT, etc.

Riegman & Klaverdijk B.V.

Riegman Klaverdijk B.V.625 60 09 tel.: 078& 625 60 00, fax: 078

Scheepmakerij 360, 3331 MC Zwijndrecht

info@riegman-klaverdijk.nl www.riegman-klaverdijk.nl

Scheepmakerij 360, 3331 MC Zwijndrecht tel.: 078 625 60 00, fax: 078 625 60 09

info@riegman-klaverdijk.nl www.riegman-klaverdijk.nl


Binnenvaart Media

OOK ADVERTEREN IN BINNENVAART MEDIA Of een redactioneel artikel over uw bedrijf

NEEM CONTACT OP

Sieg Verzendaal sieg@binnenvaartmedia.nl +31 6 22 51 62 21 BM | JANUARI 2020

19


Theuns Scheepsbenodigdheden weer terug aan het water Oscar Theuns is maar wat blij dat zijn bedrijf, sinds de verhuizing op 1 september 2019, weer aan het water is gevestigd. De vlaggen van Theuns wapperen nu langs het kruispunt Dordtsche Kil en Oude Maas. Oscar: “Ik kom oorspronkelijk van een bunkerstation, daarom vind ik deze locatie een verademing.” Oscar: “Vergeleken met ons vorige pand aan de Wieldrechtseweg zijn we beter bereikbaar, hebben we meer opslagmogelijkheden en besparen we veel tijd met laden en lossen. Daarnaast is het hier prettig werken en zie je de klanten voorbij varen.” Elke dag worden de bestelde producten bij de klant gebracht en dankzij de nieuwe locatie is de mogelijkheid tot afhalen sterk verbeterd. Een opsomming geven van de scheepsbenodigdheden die Theuns levert is ondoenlijk. De omgekeerde weg lukt wel, noemen wat Theuns niet levert: “Dat zijn technische installaties. Daar heb je gespecialiseerde bedrijven voor die 20

BM | JANUARI 2020

het kunnen installeren, onderhouden en repareren. Als we daar vraag naar krijgen, dan verwijzen we de klant met liefde naar die specialisten, we hebben er genoeg van in ons netwerk.” Service Voor alle overige producten en diensten geldt dat Theuns verkoopt vanuit een adviserende rol; dat wat voor de klant het beste is. “Ik heb het via mijn opa en vader met de paplepel ingegoten gekregen; zorg dat je klant tevreden is door service te bieden. Een klant kan elders ook dat blik verf kopen. Als hij ziet dat je je best doet en helemaal gaat voor service en kwaliteit, dan wordt het een kwestie van gunnen. We willen onze klanten over tien of vijftien jaar ook nog van dienst zijn, het is lange termijn denken. Daarom vragen we altijd waar de klant het product voor gaat gebruiken. Zo kunnen we zien of de keuze juist is en, indien nodig, een alternatief bieden dat beter geschikt is voor de toepassing. Als dat goedkoper is voor de klant, des te beter!” Binnenvaart “Ik vind de binnenvaart een fijne wereld om in te werken, daarom beperken wij ons ook tot deze branche op een klein stukje industrie na. Droge lading, tankvaart én passagiersvaart, het bij ons een echte mix.” Die verbondenheid komt niet


van een vreemde. Opa Theuns verruilde zijn binnenvaartschip in 1957 voor een bunkerbedrijf in Zwijndrecht dat vader Frans later overnam. Daar leerde Oscar destijds de fijne kneepjes van het vak en de klanten kennen. Die ervaring klinkt nog steeds door in het huidige Theuns Scheepsbenodigdheden. Veiligheidskleding Een duidelijke groei constateert Oscar in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Hierbij is het ook mogelijk om personeel volledig aan te kleden, rekening houdend met de juiste normeringen. Van een eenvoudig bedrukt T-shirt tot complete aankleding van het personeel in de droge lading of tankvaart. Inclusief passessies om te zorgen dat de kleding ook werkelijk goed zit. “We leveren service op maat en willen er zeker van zijn dat het geld dat de klant uitgeeft goed besteed is. Het is heel eenvoudig; als de klant het goed heeft, dan hebben wij het ook goed.”

Praktisch gezien is het na de verhuizing nog niet klaar. “We gaan ons magazijn nog aanpassen, onze voorraden verder uitbreiden en we willen de indeling veranderen om in de toekomst het winkelen makkelijker te maken. Het belangrijkst is echter onze waardering voor de klanten. We gaan ver in het bieden van oplossingen en service voor datgene waarvoor de klant zelf geen tijd heeft. De klant heeft hier één aanspreekpunt en er verder geen omkijken meer naar.”  www.theunsbv.nl

Theuns levert trouwens ook onder eigen merk reinigingsproducten. Verder wordt het milieu niet vergeten. Terug te vinden in milieuvriendelijke antifouling en smeermiddelen, maar ook in touw; “We hebben een fabrikant die nieuw touw levert en het oude touw weer inneemt en recyclet tot grondstof voor een ander product. Wij nemen het oude touw graag in om hieraan mee te werken. Gelukkig zie je in de binnenvaart het besef van hoe je met de wereld om moet gaan telkens weer groeien, we zijn daar voorstander van.” BM | JANUARI 2020

21


HERMOTORISEREN? OP ZOEK NAAR EEN CCR2 MOTOR? HERMOTORISEREN?

OP ZOEK NAAR EEN CCR2 MOTOR?

Voor binnenvaartschepen en zeeschepen tot een breedte van 12 en meter, Duurzaam, mechanisch met een hijscapaciteit van 385 ton.

Energie Investerings Aftrek

Duurzaam, mechanisch en Energie Investerings Aftrek Uit voorraad leverbaar! 555 kW, 610 kW en 1030 kW (755, 829 en 1400 pk)

Uit voorraad leverbaar! 555 kW, 610 kW en 1030 kW (755, 829 en 1400 pk)

Vraag vrijblijvend een offerte voor een motor of een dealer voor de binnenvaart. complete inbouw bij uw

Vraag vrijblijvend een offerte voor een motor of een dealer voor de binnenvaart. complete inbouw bij uw

Wim Steenbergen Tel: 06-15204640 | info@shipfixtechniek.nl | www.shipfixtechnie Werklocatie: Werkschip Janny, gemeentehaven ‘s-Gravendeel 9338-Yanmar-CM-Shipfix adv Binnenvaart-130x92mm.indd 1

Wim Steenbergen Tel: 06-15204640 | info@shipfixtechniek.nl | www.shipfixtechniek.nl Werklocatie: Werkschip Janny, gemeentehaven ‘s-Gravendeel

SCHROEVENDOK SCHROEFDOK

Oostdijk 25, 3077 CP Rotterdam Tel. 010 - 479 55 44 . E-mail info@docksidebv.nl 9338-Yanmar-CM-Shipfix adv Binnenvaart-130x92mm.indd 1 www.docksidebv.nl

DOCKSIDE_03_1/4.indd 1

15-07-19 14:31

26-10-18 14:16

UW LEVERANCIER VOOR:

O.A. FLENZEN, FITTINGEN, LASBOCHTEN, BUIZEN EN AFSLUITERS

Van Utrechtweg 29 2921 LN Krimpen aan den IJssel Tel : 0180-551460 | Fax: 0180-518711 Email: verkoop@hilto.nl | www.hilto.nl

Draaijer Turbo Service BV Planckstraat 44 • 3316 GS Dordrecht, tel.: +31(0)78 617 19 17 E-mail: info@draaijerturboservice.nl Hilto bv is lid van :

www.draaijerturboservice.nl

15


Scheepsbetimmeringen & Maatwerk interieurs

VERKOOP VERKOOP REVISIE REPARATIE REPARATIE Scheeps Scheeps en en tankvaartappendages tankvaartappendages Centrifugaal- en wormpompen Centrifugaal- en wormpompen Niveau-, temperatuur- en manometers Niveau-, temperatuur- en manometers Forellenweg 26 Forellenweg 26 4941 SJ Raamsdonksveer 4941 SJ Raamsdonksveer T: +31 (0)162 - 522225 T:F: +31 +31(0)162 (0)162 -- 522225 519535 F:M: +31 +31(0)162 (0)653 -- 519535 982539 M: +31 (0)653 - 982539 info@marineservice.nl info@marineservice.nl www.marineservice.nl www.marineservice.nl

Flens-, stopbus- en tankdekselpakkingen Flens-, stopbus- en tankdekselpakkingen Compensatoren en laad/losslangen Compensatoren en laad/losslangen

voor zowel zakelijk als privé www.mthbetimmeringen.nl

Het adres voor de tankvaart! Het adres voor de tankvaart!

DEJONGMARINE_01_1/4.indd 1

|

0184 - 670825

1 07-08-18MTH_BM08_1/4.indd 11:54

19-11-2019 15:25

Uw leverancier voor persluchtinstallaties en complete perslucht leidingsystemen Ook voor verhuur bent u bij ons aan het goede adres Dokwerkerstraat 2 2984 BJ RIDDERKERK Tel.: 078-6820123 www.amco-compressoren.nl

Voor al uw scheepsbenodigdheden ■ Verf en toebehoren ■ Touwen en staaldraden ■ Werkkleding ■ Stuurstoelen ■ Filters

En al het andere voor uw totale scheepsuitrusting

www.theunsbv.nl Jacobus Lipsweg 110 3316 BP Dordrecht

 + 31 (0)78 618 6838 info@theunsbv.nl


Jan van Ommen (links) en Hans Vogel staan achter hun producten.

ALLES IS MAATWERK BIJ MTH BETIMMERINGEN Na jaren ervaring in de scheepsbouw, besloten Jan van Ommen en Hans Vogel bijna 12,5 jaar geleden samen MTH Betimmeringen op te richten. Anno 2020 vormen ze een ploeg van vijf fulltime medewerkers, aangevuld met een parttimer en een aantal vertrouwde zzp’ers. Keukens, badkamermeubilair, kastenwanden, bedden, tafels en voor de scheepvaart complete scheepsbetimmeringen, daar houdt het bedrijf zich dagelijks mee bezig. De scheepsbetimmeringen vormen de overhand, maar ook voor de particuliere markt aan wal levert MTH graag. Met af en toe een zakelijk uitstapje, zoals onlangs een op maat gemaakte balie voor een bedrijf. “Verwacht geen seriewerk, bij ons is alles maatwerk”, benadrukken Jan en Hans. In de bedrijfshal in Boven-Hardinxveld aan de Rivierdijk werken ook twee leerlingen mee, MTH is een Erkend Leerbedrijf van de Stichting Hout en Meubel. Vijf sterren Hans: “De klanten uit de binnenvaart dienen zich meestal aan door mond-

24

BM | JANUARI 2020

tot-mondreclame. En soms als reactie op advertenties of na het zien van de website.” De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet altijd makkelijk is om aan nieuwe klanten te komen. Jan: “We zitten allebei dicht op de praktijk. We staan achter onze producten, maar schreeuwen het niet van de daken. We hebben liever dat iemand anders zegt dat we een goed stukje werk leveren”, verklaart Hans. Het mooie is; dat gebeurt al. Sinds een jaar is MTH 5-sterrenspecialist en wordt als zodanig beoordeeld door de klanten. Het is de moeite waard de beoordelingen door te lezen, het bedrijf behaalt 9,7 uit 10 punten. Wie wil zo’n cijfer nou niet op zijn rapport? 3D ontwerp Aan de hand van een scheepslessenaar in een stuurhut leggen de mannen uit hoe het proces in zijn werk gaat. “In overleg met de klant en de elektricien maken we zelf een 3D ontwerp van de lessenaar. Na akkoord van de klant gaan we de lessenaar maken. Deze manier levert tijdswinst op, iets wat altijd een voordeel is in de binnenvaart.” Qua scheepsmeubilair gaat het bij MTH altijd om renovatie, een refit en soms om een complete roef. “Juist in oudere schepen is er sprake van niet haakse hoeken en rondingen in de scheepshuid. Dat is altijd een kwestie van goed inmeten en daar ligt de nadruk op.”


Jan is vaak op locatie, op het schip. De taak van Hans ligt meer op kantoor in de vorm van contacten onderhouden met klanten en het vertalen van de opdrachten richting de werkplaats. Dat de relatie tussen de twee eigenaren nog steeds prima verloopt na 12,5 jaar, is desgevraagd zeker geen dagelijks gespreksonderwerp. “Veel dingen gaan als vanzelf”, klinkt het nuchter. “Natuurlijk zijn we verschillend, maar over de belangrijkste zaken zijn we het eens. Zo gaan we allebei voor de beste materialen, een eindproduct van topkwaliteit en tevreden klanten.”

Nog ruimte op de freesmachine MTH heeft geïnvesteerd in deze CNC gestuurde freesmachine. Deze vijfassige Venture 115 M is ook geschikt voor 3D modellen. Met name hout, maar ook kunststoffen kunnen met deze machine verwerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van mallen. Hoewel de machine volop wordt ingezet, is er nog ruimte in tijd over. Misschien interessant voor bedrijven die dergelijk werk willen uitbesteden?

 www.mthbetimmeringen.nl

Een leuk voorbeeld van wat de freesmachine allemaal kan, zijn deze houten scheepsschroeven uit één geheel. Deze zijn te voorzien van de bedrijfsnaam/scheepsnaam en inmiddels een geliefd object voor in de stuurhut, de scheepswoning of op het bureau.

BM | JANUARI 2020 25


MVS Jaylen-R

MVS Mercator

Afmetingen Tonnage Bouwjaar Hoofdmotor

Afmetingen Tonnage Bouwjaar Hoofdmotor

: : : :

109,85 x 10,55 x 3,19 2.530 2003 1.600 pk, Cummins KTA 50 M2

: : : :

110 x 11,40 x 3,33 2796 1994 1800 pk ABC

MVS Amphiro

MVS Con Zelo

Afmetingen Tonnage Bouwjaar Hoofdmotor

Afmetingen Tonnage Bouwjaar Hoofdmotor

: : : :

80 x 9, 5 x 2,83 1.441 1958 1.200 pk, Cummins KTA 38M

Maasland Shipbrokers Zuidsingel 2 6051 CH Maasbracht

E-mail info@maaslandshipbrokers.com

: : : :

67,75 x 7,38 x 2,42 1.087 1957 1.102 pk Wartsilla UD 25

Telefoon +31 (0) 475 46 00 60 +31 (0) 617 59 18 49

kijk voor meer info op: www.maaslandshipbrokers.com


Binnenvaart Media

UW PERSONEELS ADVERTENTIE IN BINNENVAART MEDIA

NEEM CONTACT OP

Sieg Verzendaal sieg@binnenvaartmedia.nl +31 6 22 51 62 21 BM | JANUARI 2020 27


De Waal begint 2020 met een goed gevuld orderboek Het nieuwe jaar begint alweer goed voor De Waal, met alleen al in de eerste week van 2020, drie nieuwe orders voor tien roeren en vijf schroefassen. Voor juli staat de afbouw van het ms Pendolari aan de Waalkade op de planning, tot nu toe het grootste afbouwschip voor De Waal met zijn 135 x 17 meter. “Een leuke mijlpaal”, aldus Matthijs Versluis van de afdeling Verkoop.

28

BM | JANUARI 2020

In opdracht van Euromaritime wordt de Pendolari afgebouwd bij De Waal. “Wij plaatsen de gehele voortstuwing en lijnen alles uit. Daarnaast leveren we voor dit schip de complete schroefasinstallatie en vier Easyflowroeren”, vertelt Versluis. Momenteel is het casco in aanbouw in China. In opdracht van Concordia Damen staan er nóg meer schepen op de planning. “Allemaal Easyflow”, weet Versluis. Daarnaast is de machinefabriek druk met de tientallen roeren die vorig najaar in opdracht zijn gekomen en zitten er nog veel opdrachten in de pen. Zo verwacht de Werkendamse machinefabriek volop werk aan visserijschepen van onder andere Scheepswerf Padmos uit Stellendam, en ook zijn er diverse opdrachten van Zeeland Maritiem Service (ZMS) geboekt. “Die schepen moeten ook nog komen”, aldus Versluis.


Voordelen De voordelen van Easyflow nog een keer op een rij: - - - - - - - - - -

Optimaal rendement Bij ombouw weinig investeren, veel besparen Wordt volop toegepast voor nieuwbouw Uitstekend geconserveerd Robuust uitgevoerde lagering Langdurig onderhoudsvrij Voorzien van unieke krimpring Leverbaar onder iedere gewenste klasse Brandstofbesparingen tot 15 procent Een 100 procent Nederlands product, robot gelast

De keuze voor Easyflow wordt veelal gecombineerd met een Stuwa® stuurmachine en vaak met een complete schroefasinstallatie, inclusief Green Award gecertificeerde schroefasafdichtingen. Met al die mooie orders in de planning, begint De Waal het jaar 2020 goed. Ook dit jaar staat de specialist in voortstuwings- en manoeuvreertechnologie weer graag voor je klaar!

Superjachten Hiernaast is het orderboek gevuld met een tiental zogenaamde Naca-Pacific profielroeren en besturingen voor superjachten. Ook de reparatietak pakt stevig door. De liften staan de komende periode goed gevuld en het hydrauliek serviceteam is dagelijks actief met IVR-keuringen en stuurmachine onderhoud op locatie. Populair Volgens Versluis blijven de Easyflow roeren onverminderd populair. “In de praktijk heeft dit systeem zich goed bewezen bij ombouw”. Dat veel makelaars en rederijen ook bij nieuwbouw kiezen voor deze roeren, zegt natuurlijk genoeg. Een tip; betrek De Waal vroegtijdig bij je scheepsontwerp want op die manier kan het allerbeste uit een casco naar boven gehaald worden. Onafhankelijke testen van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) en TU Delft onderschrijven het gepatenteerde roerprofiel van De Waal, dat gecombineerd met een uitgekiende roeropstelling, het meest gunstig uit alle testen komt. BM | JANUARI 2020 29


CONTEMPORARY VIEW ON SHIPPING

CONTEMPORARY VIEW ON SHIPPING

Scheepsnaam : Andiamo

Scheepsnaam : Paradox

Scheepstype : Motorvrachtschip

Scheepstype : Motorvrachtschip

AfmetingenScheepsnaam: : 110 x 11.45 x 3.36 Delta I & II

Afmetingen

Tonnage Bouwjaar

: 3248 Scheepstype: : 2004 Afmetingen:

Koppelverband

110 x 11,47 x 3,48 Voortstuwing : Caterpillar 3516 E, 3.054 Tonnage: 1600 Rpm, 2007 Bouwjaar: Bj. 2004 Voortstuwing:

: €2.650.000,-

Prijs

: 110 x 11.45Scheepsnaam: x 3.5

Tonnage

: 3025

Bouwjaar

: 2000

Afmetingen: Voortstuwing : Caterpillar 3512, Tonnage: 1521 Pk, Bj. 2000, Bouwjaar: totale revisie bij

ABC 8 MDZC-1000166-A, 2.404 pk, Bj. 2007

Scheepsnaam : La Providence ScheepstypePrijs: : Beunschip € 5.200.000

Scheepstype:

Voortstuwing:

58.000 uur

: € 2.495.000,-

Prijs

Scheepsnaam : Decibel

Prijs: Scheepstype : Motorvrachtschip

Afmetingen

: 73 x 7.6 x 2.91

Afmetingen

: 80 x 8.2 x 2.62

Tonnage

: 1007

Tonnage

: 1153

Bouwjaar

: 1965

Bouwjaar

: 1963

Voortstuwing : Caterpillar 3412, Kasbah Scheepsnaam:

‘Bj.’ 2007 Motorvrachtschip Scheepstype: dec ‘17 38.000109,68 uur x 10,49 x 3,20 Afmetingen:

Prijs

Tonnage: : €550.000 Bouwjaar:

2.508

Voortstuwing:

ABC 6MDZC 800-

1989

Voortstuwing : 2x Volvo, Nieuwbouw:

510 Pk, Bj. 1997, Scheepstype: totale revisie ‘17 Afmetingen: 49.300 uur Tonnage: : N.O.T.K Bouwjaar:

Prijs

Marilenka Motorvrachtschip 110 x 11,45 x 3,36 2.900 2007 Caterpillar 3512, CCR2, Bj. 2007

N.O.T.K.

‘type Initia’ Motorvrachtschip 86 x 10 x 3,20 1.800 2019

173A, 1.500 pk, Scheepsnaam : Inachos

1.104 kw

Scheepstype : Koppelverband Afmetingen Tonnage Bouwjaar

: 94.96 x 11.40 x 3.45

: 4810 / 2677 € 1.825.000 Prijs: : 1983

Voortstuwing : Cummins KTA 38

Scheepsnaam : Infinitum Scheepstype : Motorvrachtschip Afmetingen

: 84.45 x 8.22 x 2.53

Tonnage

: 1201

Bouwjaar

: 1940

Prijs:

N.O.T.K.

Voortstuwing : Mitsubishi S12A2, MPTA, Bj. 2001

M2, 1200 Pk, Bj. 2006

Scheepsnaam: Prijs

Koinonia : €2.200.000,- Motorvrachtschip Scheepstype:

Scheepsnaam:

: € 350.000,Scheepstype:

Prijs

Motorvrachtschip

Afmetingen:

84,05 x 8,20 x 2,50

Afmetingen:

70,00 x 7,20 x 2,59

Tonnage:

1.200

Tonnage:

853

Bouwjaar:

1963

1962 Bouwjaar: Scheepsnaam : Falaise Voortstuwing: MTU 2000 M60 12v, Scheepstype : Motorvrachtschip 816 pk Afmetingen : 73 x 8.2 x 2.62

Scheepsnaam : Rialto

Voortstuwing: Scheepstype : Motorvrachtschip Afmetingen

: 84.50 x 9.37 x 2.50

Tonnage

: 1022

Tonnage

: 1287

Bouwjaar

: 1962

Bouwjaar

: 1968

Voortstuwing : Scania 300 Pk,

: €350.000,-

902 Pk, Bj. 1996 Prijs:

Laborieux

Scheepstype:

Motorvrachtschip

Afmetingen:

110 x 10,50 x 3,28

Tonnage:

2,482

Bouwjaar:

2006

Voortstuwing:

Caterpillar 3512,

Bj. 2005

€ 282.500

: € 795.000,-

Prijs

Scheepsnaam:

Cummins KTA 19 M,

Voortstuwing : Caterpillar 3508,

Bj. 2013, GM 300 Prijs:Pk, Bj. 1996 € 525.000 Prijs

Takana

WWW.CONCORDIADAMEN.COM 1.379 pk, Bj. 2006 Biesboschhaven Noord 7 | 4251 NL Werkendam | t +31 183 60 03 91 | e info@concordiadamen.com

Prijs:

N.O.T.K.

CONTEMPORARY VIEW Scheepsnaam : Andiamo Scheepstype : Motorvrachtschip Afmetingen

: 110 x 11.45 x 3.36

Tonnage

: 3248

Bouwjaar

: 2004

WWW.CONCORDIADAMEN.COM

Voortstuwing : Caterpillar 3516 E, 1600 Rpm, Bj. 2004

Biesboschhaven Noord 7 | 4251 NL Werkendam | t +31 183 60 03 91 | e info@concordiadamen.com 30 BM | JANUARI 2020 Prijs

: €2.650.000,-


COLUMN

BOOTSHOW Debby Tinnemans-Tempelaars is de oudste dochter van een binnenvaartschipper en is inmiddels commercieel verantwoordelijk voor Tinnemans Floating Solutions. Elke maand vertelt zij over haar ervaringen op de scheepswerf.

Kerstboom eruit, tulpen erin… Als de eerste tulpen zich melden in de supermarkt hangt voor mij het voorjaar in de lucht. Dat juist januari en februari nog de koudste periode van het jaar kan zijn, is bijzaak. De eerste tekenen van de lente kondigen zich aan, net zoals er eind augustus al pepernoten in het schap liggen terwijl Sinterklaas dan nog lang niet in het land is. Bizar gewoon. Het is ongelofelijk hoe ons brein wordt bespeeld en hoe wij trouw met (bijna) alle seizoensgebonden acties meedoen. Begrijp me niet verkeerd hoor; ik vind Kerstmis een geweldig, warm en gezellig winterfeest (want zo gaat het straks heten). De stress erom heen kan ik iets minder waarderen. Met verbazing sta ik ieder jaar te kijken naar hetgeen allemaal wordt ingekocht. Vanaf eind november staat er al een extra koelcontainer bij de slager. Waar laten mensen dat toch allemaal? Deze kerststress gaat gelukkig meestal aan ons voorbij. We hebben een etentje buiten de deur en verder geen verplichtingen. Het gevolg is wel; het besef van tijd en dagen is helemaal weg. Zo niet op de werft. Hier is gestaag doorgewerkt door enkele diehards. Zij hebben toch de nodige klussen nog kunnen klaren, zodat de schippers weer opgelucht en tevreden na Nieuwjaar konden vertrekken. In deze periode zijn een flinke kopschade en een schade in de zij gerepareerd. Nu zijn we druk bezig met de voorbereidingen van Bootshow Düsseldorf. De aluminium TinnSilver boten worden allemaal netjes opgebouwd, klaar gemaakt en grondig gepoetst voor de grootste botenbeurs ter wereld. Naast alle ‘bling bling’ die er ongetwijfeld wordt tentoongesteld zijn wij, als aluminium botenbouwer, toch altijd een beetje vreemde eend in de bijt. ‘What you see, is what you get’, niet meer en zeker niet minder. Natuurlijk is ook in de aluminium botenbranche een gestage ontwikkeling gaande om het net allemaal wat mooier en luxer af te werken. De kloof wordt in elk geval steeds kleiner, met als groot verschil; aluminium is stukken duurzamer en heeft beslist een langere levensduur. Kom dus gerust eens een kijkje nemen op onze Tinn-Silver stand in hal 3, tijdens de bootshow in Düsseldorf (18-26 januari).

BM | JANUARI 2020

31


Complete Electrical Systems | LNG Duel | Hybrid | Electrical | Inland | Off Shore | Nautical | Industrial Nieuwland Parc 307 | 2952 DD Alblasserdam | Tel.: 078 - 61 77 299 | Fax: 078 - 61 77 319 | info@electricmarinesupport.nl WWW.ELECTRICMARINESUPPORT.NL

TRAVEL VISION

HD-SATELLIET PAKKET

Een compleet en exclusief pakket voor ultiem kijkplezier

slech

De scheepsbouwer die met je meedenkt

€ 26,9ts5*

per ma

and

Travel Vision HD-satelliet pakket, € 26,95* per maand Jansma Shipyard B.V. 

Doklaan 22 3081 AD Rotterdam

 Postbus 4196 3006 AD Rotterdam Nederland

+31 (0)6 235 60 915

info@jansmashipyard.nl

www. jansmashipyard.nl

• Een uitgebreid satelliet tv-pakket met maar liefst meer dan 50 tv-zenders • Alle meest bekeken Nederlandse tv-zenders • Inclusief Ziggo Sport Totaal, Film 1 en erotiek zenders • Ook op een 2e en 3e tv-aansluiting Ziggo Sport en Film1 ondersteuning • Een 1-jarig abonnement met btw-factuur • Powered by Canal Digitaal Dacom Werkendam BV T. +31(0)183 501707 - dacomwerkendam.nl

S E L E C T

V O E T B A L

G O L F

PREMIERE

A C T I O N

D R A M A

F A M I L Y


want de SmartBadge onthoudt het allemaal voor u.

Maritime Industry geeft een blik in de toekomst Het nieuwe jaar is aangebroken. Een moment van terugkijken, maar ook een moment om vooruit te kijken. Dit jaar staat Maritime Industry in de agenda op 12, 13 en 14 mei. Een editie waarin alles draait om het sleutelwoord ‘toekomst’ voor bezoekers en exposanten.

De toekomst van de binnenvaart staat centraal tijdens Maritime Industry 2020. Niet alleen de begane grond ademt de toekomst. Wij presenteren namelijk met trots dit jaar de geheel vernieuwde beursvloer Next Level. Hier vindt u alles over de toekomst van de binnenvaart, met exposanten op het gebied van autonoom varen, alternatieve brandstoffen, elektrisch varen en innovaties binnen de maritieme sector. Ook vindt u hier het kennistheater, dat bomvol inspiratie staat. Geniet op Next Level van een uitzonderlijke horecaervaring dankzij een foodcourt waar de lekkerste hapjes te verkrijgen zijn. Via twee roltrappen en drie vaste trappen kunnen bezoekers tijdens de editie van Maritime Industry op 12,13 en 14 mei 2020 de beursvloer Next Level bereiken.

Het systeem is gebaseerd op het elektronisch uitwisselen van gegevens. Bij het afronden van een registratie voor een bezoek aan de beurs, ontvangen bezoekers en exposanten een e-ticket met barcode. Dit ticket kunnen ze bij de beurs inwisselen voor een persoonlijke SmartBadge, die gekoppeld is aan de ingevulde gegevens. De badge is als het ware een digitaal visitekaartje. De badge kan gebruikt worden om bij een checkpunt in de stand van een exposant alle informatie van die beursdeelnemer op te halen. Hou de badge voor de badgelezer, wacht tot een groen lampje gaat branden en automatisch krijgt u een e-mail met informatie van de exposant. Een kind kan de was doen! Met de SmartBadge kunt u verder meedoen met acties, inschrijven voor nieuwsbrieven, informatie over nieuwe innovaties vergaren en nog veel meer. Zo geeft Maritime Industry 2020 een blik in de toekomst van de binnenvaart! Neem voor meer informatie een kijkje op de website www.maritimeindustry.nl of neem contact op met Daisy Busker via +31 183 680 651.

SmartBadge De komende editie van de beurs wordt ook een nieuwe technologie geïntroduceerd die het bezoekers en exposanten nog makkelijker maakt. Maritime Industry maakt dit jaar voor het eerst gebruik van een innovatie: een systeem dat bezoekers en exposanten helpt gegevens uit te wisselen. Wie kent het niet; het gedoe met pennen en papiertjes en dan thuiskomen met onleesbare of foutieve informatie. Of stapels folders die uiteindelijk ongelezen in de prullenbak verdwijnen. Dit behoort tot het verleden

BM | JANUARI 2020 33


Bunkerstation Papendrecht is al meer dan vijftig jaar een vertrouwd adres voor de binnenscheepvaart. Met een klein team van enthousiaste medewerkers voorzien wij de schippers van brandstof, smeermiddelen en andere artikelen en materialen. Onze thuisbasis is Papendrecht. Daar ligt ons 60 meter lange bunkerstation/winkelschip met ons kantoor. Wij hebben twee bunkerboten in de vaart, de Arno en de Duo. Hiermee doorkruisen we zeven dagen in de week de rivieren in de drechtstedenregio om onze klanten op te zoeken. Klantgericht denken, een servicegerichte opstelling en zelfstandigheid zijn sleutelbegrippen voor al onze mensen.

Uitbreiding van ons team

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker als

Schipper/ verkoper Op de Arno of de Duo Wij bieden

Wij vragen

Meer weten of solliciteren?

Als schipper/verkoper op de Arno of de Duo (140 ton) vaar je je eigen koers. Je zoekt je klanten op en je levert ze wat ze nodig hebben.

Woon je in de buurt van Papendrecht en ben je in het bezit van een Vaarbewijs, Marifooncertificaat, ADN en Radarpatent? Dan ben jij degene die wij zoeken.

Heb je nog vragen over de baan of wil je solliciteren? Bel met ons kantoor op 078 – 641 11 11 en vraag naar de heer J.A. van der Hoff.

Je kunt plezierig met mensen omgaan en je hebt een beetje gevoel voor handel. Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid en het onderhoud van je schip en hoewel je deel uitmaakt van een team en veel overlegt met de thuisbasis, vertrouwen we er op dat je weet wat je doet. Je krijgt daarom een grote mate van vrijheid en zelfstandigheid. We zijn een klein team en je hebt daarom ook bij toerbeurt avond- en weekenddienst.

Wij investeren graag in de kwaliteit van onze mensen en vergoeden de cursuskosten, zodat het jou alleen maar wat tijd kost. Een paar jaar ervaring als schipper en een beetje talenkennis zijn meegenomen, maar ook als je net van de opleiding af komt, ben je welkom. Als je maar enthousiast bent, wilt leren en een klantgerichte instelling hebt.

Je kunt ook een e-mail sturen naar administratie@bunkerstationpapendrecht.nl, waarin je meer vertelt over je ervaring, je papieren en waar we je kunnen bereiken. Op internet, www.bunkerstationpapendrecht.nl, kun je meer informatie over ons bedrijf vinden.

Bezoekadres: Merwedesingel 48, 3353 GN Papendrecht

Marynarzy z wazna ksiazeczka zeglugi srodladowej Sternikow z wazna ksiazeczka zeglugi srodladowej Kapitanow z patentem na Ren

Sea Lux Ltd.

Maritime services +357 25 58 58 65 info@sealuxltd.eu www.sealuxltd.com

SEALUX_BM06_1/2.indd 1

30-09-19 10:44


Ben jij op zoek naar een: kapitein, stuurman Bent u op zoek of matroos

naarjuiste binnenvaart 06 47 11 11 01 “De werknemers personeel? en werkgevers bij www.aflosser-binnenvaart.nl elkaar brengen is Wij hebben dé oplossing voor uw personeelstekort: wat ons drijft.” • Matrozen

is per direct op zoek naar: Ben jij op zoekSwets een: •naar Volmatrozen Stuurmannen Kapiteins kapitein, stuurman•• of matroos DB

06 47 11 11 01 • Stuurmannen

Ben jij op zoek naar een:

Beschikbaar voor rotaties vanaf 2 weken.

• Matrozen www.aflosser-binnenvaart.nl Ben jij op zoek naar een: 06 47 11 11 01

kapitein, stuurman of matroos

kapitein, stuurman of matroos

06 47 11 11 01

w.aflosser-binnenvaart.nl

www.aflosser-binnenvaart.nl

Wij verzorgen het transport van en aan boord, langs alle Europese vaarwegen.

Wij bieden jou een baan met een vast dienstverband. Swets Inland Shipping, Met eventueel ruimt tot het volgen van opleidingen het gecertificeerde uitzendbureau in de binnenvaart en daarmee een carrière vol variatie

Voor informatie : Ben jij meer de juiste match? Tel : +31 (0)85 48402 00 Stuur je CV naar werving@swetsgroup.nl E-mail: werving@swetsgroup.nl of bel 085-4840292.


DE MOTOR VAN UW BEDRIJF Binnenvaartschepen, coasters en drijvende baggerwerktuigen zijn kostbare investeringen. Investeringen die alleen rendement opleveren als zij betrouwbaar hun werk doen. Dit is alleen mogelijk door goed vakmanschap en een snelle service. WWW.TEUSVLOT.COM

Teus Vlot Diesel & Marine Baanhoek 182-B 3361 GN Sliedrecht Tel.: +31 (0)184 493 888 Fax: +31 (0)184 493 889 info @ teusvlot.nl

Wij zijn autorised dealer van:

Profile for ZPRESS Studio

Binnenvaart Media | Magazine NR. 09  

Binnenvaart Media | Magazine NR. 09  

Advertisement