__MAIN_TEXT__

Page 1

Nr.

8

Binnenvaart Media

DECEMBER 2019

ALLE ADVERTEERDERS WENSEN JULLIE EEN GEWELDIG 2020! SWETS GROUP

BUNDELT ACTIVITEITEN EN VERHUIST NAAR ‘THE QUAY’

SHIPFIX: ALLE MARITIEME SERVICE VANUIT ’S-GRAVENDEEL

Vernieuwing maakt DMC (nog) interessanter voor de binnenvaart

WWW.BINNENVA ARTMEDIA .NL


COLOFON Uitgever Binnenvaart Media Contact Sieg Verzendaal 06 - 22516221 Sieg@binnenvaartmedia.nl Website www.binnenvaartmedia.nl Traffic traffic@binnenvaartmedia.nl Redactie André Oerlemans Leo van Teeffelen Matthijs Daniëls Sanne Verhoeff Fotografie Chris van Es Vormgeving ZPRESS Studio Oplage 17.500 Druk Drukkerij Tuijtel Disclaimer @BM Magazine Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen, openbaar worden gemaakt of voor andere doeleinden op welke wijze dan ook worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Zet- en drukfouten voorbehouden.

w w w. binnenvaar tmedia . nl

WAT EEN JAAR WAS 2019! Werd 2018 voor de binnenvaart het jaar van de lage waterstanden, 2019 verliep volkomen anders. Het werd het jaar van stikstof en PFAS-problemen met alle gevolgen van dien. De tankvaart en de passagiersvaart gingen wel door, maar al snel bleken genoemde stoffen voor de drogeladingvaart wel degelijk een blokkade op te werpen. Het vervoer van grond, grind, zand werd ineens een probleem. Voor de boeren, die massaal naar Den Haag trokken, was het ook geen feest. Dat heeft wel weer invloed op het vervoer van veevoer. Om over kolentransport nog maar niet te spreken; het zag er eigenlijk maar somber uit allemaal ... Kon je maar met een binnenvaartschip naar het Malieveld varen! Zo aan het eind van het jaar is er toch weer hoop. De maatstaf wordt bijgesteld, de boel kan langzamerhand weer op gang komen. Uiteindelijk zal het vervoeraanbod weer toenemen, maar dat de rederijen en schippers 2019 zich nog lang zullen herinneren - en niet in positieve zin - dat is wel duidelijk. Het heeft ook effect gehad op de hele omgeving van leveranciers en dienstenaanbieders voor de binnenvaart. De binnenvaartbranche vormt één geheel. Als er ergens in de keten iets niet goed gaat, merk je dat overal. De belangrijkste boodschap is om de moed niet te verliezen. Als tijdens de feestdagen de schippers even een pauze nemen valt er heel veel te klagen, en terecht. Wij leven met BM mee. Het is mooi om te zien dat de wieken van windmolens ook in het ruim passen, maar of dat de definitieve oplossing is? Anders gezegd: 2020 wordt een spannend jaar. Wij bij BM spreken dagelijks de harde werkers die af en toe gek worden van de regelgeving. Laat ik positief besluiten. Iedereen in onze branche wens ik hele fijne kerstdagen en een oud en nieuw met de wens dat het in het nieuwe jaar weer veel beter gaat, voor iedereen. Ondertussen is er even tijd om deze nieuwe dikke BM te lezen, geniet ervan! Veel leesplezier, Sieg Verzendaal

BM | DECEMBER 2019

3


2020

&

HAPPY NEW YEAR

MDN


INHOUD w w w.binnenvaartmedia.nl

7

9

11

Aan het roer... Marcel van Dijk Swets group bundelt activiteiten en verhuist naar ‘the quay’ Een dag met... Carla van de Pol

13 Shipfix: Alle maritieme service vanuit ‘s-Gravendeel

31

14

Da-Capo loopt voorop met topsolid’wood

17 Magazijnmeester uit eigen gelederen bij Visscher Scheepreparatie

19 Bij Danny Dijkema is het een en al binnenvaart wat de klok slaat

21

22  Vemasys binnenvaartplatform: Papierloos en op weg naar 0% footprint

25

Op de werkvloer bij Koedood Marine Group

Column Debby

27 Vernieuwing maakt DMC (nog) interessanter voor de binnenvaart 29 Het Discom-effect moet je ervaren

31

De Waal kijkt terug op innovatief jaar

33

MS ST. Antonius hijst vernieuwde contargo-vlag

35

Column Coralinde

36

Lans Nivotherm: goede meters dienen

veiligheid en commercie binnenvaart

39  Ship Vision: persoonlijke benadering van een officiële makelaar

53

41

Aangenaam aan boord met vloerverwarming van Electric Comfort

46

United Marine Services leidt personeel zelf op

53

War on talent ...

60

De gezichten achter Maritime Industry

63

RBC BRANDBEVEILIGING ziet binnenvaart grote stappen maken

64

Gezellig 90-jarig jubileumfeest van Markerink

67

‘het binnenvaartschip van de toekomst’

Fijne feestdagen & een kleurrijk 2020!

www.psmarine.nl | 078-6931010 | psmarine@psmarine.nl

BM | DECEMBER 2019

5


Dé telecom specialist Met een maritiem hart

Uw persoonlijke aanbieder van: Officiele businesspartner van:

Mobiele telefonie

Vaste telefonie Internet

Neem contact op www.4com.nl info@4com.nl 078 750 17 35

WIJ WENSEN U PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG 2020! 4com_BM08_1/2.indd 1

OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING? Wegens uitbreiding zijn wij op zoek naar managementnemers voor verschillende type schepen.

19-11-2019 15:33

S p r ee k t h e t i n r eg e l e n e n het managen van het pers o n ee l a a n b o o r d v a n ee n v a n o n ze s c h e p e n j o u a a n ? N ee m d a n co n t a c t o p m e t Ri n o We r k m a n of Ra y m o n B e r k h o u t .

r i n o @ d a r i bv. n l 06 - 35 46 12 46 r a y @ d a r i bv. n l 06 - 55 23 84 69 Voor meer info r m a t i e e n o nze v lo o t li jst bezoek o n ze web s i te. S cheepvaar tbe dr i jf D a r i B.V. • Ave nt ur ij n 30 0 • 3 3 1 6 LB Do rd rec h t t. 078 - 75 01 630 • w. d a r ibv. com

DARI_03_1/2.indd 1

24-10-18 15:15


Wie zou je wel eens een dagje binnen boord willen halen? Elon Musk. Volgens mij is het wel leuk om een dagje te bomen over zijn visies met SpaceX.

AAN HET ROER Marcel van Dijk Woonplaats: Maasbracht Bedrijf: Vissers en Van Dijk B.V. Functie: DGA

Wie of wat zou je wel eens van de kade af willen duwen? Ambtelijke molens. Het is nog altijd frustrerend dat het bedrijfsleven een keer zo snel kan beslissen of regelen dan de ambtelijke instanties. Wanneer zal jij nooit schipperen? Bij onrecht. Als er iets onterecht is sta ik op m’n strepen. Als je het roer om mocht gooien, wat zou je dan gaan doen? Niks anders. Ik ben samen met Dion begonnen op m’n twintigste met het bedrijf Vissers en van Dijk Scheepselektro Techniek. Na vijfentwintig jaar heb ik er nog steeds even veel plezier in. Als geen brug te ver is, waar zou je dan het liefste naar toe gaan/ willen? Naar Zuid-Frankrijk met m’n bootje de Nova. Dat is in mijn drukke bestaan nog altijd een brug te ver in de tijd die het kost om er te komen. Als je de jackpot zou winnen, waar sluis je dan je geld naartoe? Naar een baggerbedrijf om een kanaal naar mijn achtertuin te laten graven. Dan woon ik aan het water. Waar zou volgens jou wel eens vaart mee gemaakt mogen worden? Promoten van een technische opleiding

bij de jeugd. Op scholen mag wel weer eens wat positiever op praktijkgerichte opleidingen gereageerd worden. Waar betaal jij graag het volle pont voor? Lekker eten en drinken. Op eten heb ik nog nooit bezuinigd. Heb je weleens flink de boot gemist? Ik heb weleens moeten springen maar echt gemist niet denk ik. Als je een goed doel mocht kiezen, waar stroomt dan je geld naartoe? Geen traditioneel goed doel, maar Waterscouting vind ik een goed doel. De kinderen leren zichzelf te ontwikkelen in een groep. Daar krijgen ze al vroeg veel zelf- en mensenkennis van. Daar hebben ze de rest van hun leven veel aan. Waar zou je het liefst elke dag aanmeren? Het leukst vind ik om ergens aan het water te komen waar ik nog nooit ben geweest. Dus elke dag op dezelfde plek is niks voor mij. Als je zeeën van tijd zou hebben, wat zou je dan het liefste doen? Samen met m’n gezin rondvaren op m’n plezierbootje. We doen dit al een paar jaar met de grote vakantie, lekker drie weken weg. Nederland is erg mooi vanaf het water. Zeker als je op de wat kleinere wateren komt. Wie moet in de volgende editie het roer overnemen? Marion van de Runstraat van Peters & Van Sandijk.

BM | DECEMBER 2019

7


S4M_BM08_1/2.indd 1

27-11-2019 13:50


- Mr. James, het bemiddelingsbureau in de offshore dat zich ook bezighoudt met broker services, connectiviteit en digitalisering van bedrijfsprocessen. - Ocean’s 500; jachtmakelaar in luxe jachten.

SWETS GROUP BUNDELT ACTIVITEITEN EN VERHUIST NAAR ‘THE QUAY’ Nautische dienstverlening in de breedste zin van het woord; dat biedt Swets Group. Sinds 2 december is al deze dienstverlening te vinden onder één dak; in the Quay aan de Merwedeweg 1 te Zwijndrecht. In dit moderne pand zijn alle activiteiten en ondernemingen gebundeld. Zo ook Swets ODV Maritiem en Swets Inland Shipping, die voortaan verder gaan onder één herkenbare naam; Swets Nautical Services. Hierdoor ontstaat een nog krachtigere organisatie, die alle nautische vraagstukken op ieder denkbaar nautisch gebied kan oplossen.

Swets is al sinds 1970 een gevestigde naam in de binnenvaart. Maurice Swets, eigenaar van de Swets Group: “Vroeger verhuurden we alleen personeel, nu zijn we tevens een rederij, met schepen die we bemannen met onze eigen mensen. We zijn niet alleen een uitzendbureau maar tevens een dienstverlener. We zijn zelfs de grootste nautische dienstverlener van Nederland. Vandaag de dag hebben we 38 schepen (verdeeld over veerponten, scheepvaartbegeleidingsschepen) en 1400 mensen aan het werk, waaronder zo’n 800 a 900 brugwachters. De rest bestaat uit binnenvaartpersoneel, nautische operators, scheepvaartbegeleiders, kaartverkopers, havenmeesters en dergelijke.”

Met het bundelen van deze nautische dienstverlening onder één dak, biedt Swets Group alles op het gebied van nautische dienstverlening. Continuïteit en betrouwbaarheid zijn daarbij de sleutelwoorden. Het oplossen van personele capaciteitsvraagstukken op het water en aan de wal, ondersteuning van flexibele oplossingen voor allerlei personeel vraagstukken; vanwege de jarenlange ervaring en solide aanbod van gekwalificeerd en vakbekwaam nautisch personeel heeft Swets altijd een adequate oplossing. Maurice: “In dit nieuwe pand hebben we een huiskamergevoel gecreëerd, waar onze identiteit goed zichtbaar is. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde systemen en elke verdieping heeft hier zijn eigen specialiteit.” Nieuwe naam: Swets Nautical Services De nieuwe naam Swets Nautical Services zorgt voor nog meer herkenbaarheid en eenduidigheid. “We verstrekken bijvoorbeeld veel bedrijfskleding, waar nu voor Swets ODV Maritiem en Swets Inland Shipping verschillende logo’s op staan. Met een nieuwe naam en een nieuw logo trekken we nu alles gelijk; op al onze kleding komt hetzelfde logo te staan. Dat geldt ook voor de vlaggen op de schepen.” Met de verhuizing, een frisse nieuwe huisstijl, de lancering van Swets Nautical Services en een bijbehorende nieuwe website, is Swets Group klaar voor de toekomst!

 www.swetsnauticalservices.nl

The Quay In het nieuwe pand zijn alle ondernemingen te vinden. Naast Swets Nautical Services zijn dat: - Aqualiner; de exploitant van DeWaterbus te Antwerpen.

BM | DECEMBER 2019

9


• Biesboschhaven Noord 7a • 4251 NL Werkendam

• T. 085-040 48 00 • info@ccm3.nl • www.ccm3.nl

• Afbouw schepen • Vloeren • Inbouw motoren • Pompsysteem • Leidingwerk • Constructiewerk


door kunnen gaan. Niets is zo veranderlijk als de scheepvaart. Dan draai ik de werkorders uit en deel de monteurs in op de klus die vandaag voor ze gepland staat. Vaak zorgen we ervoor dat de materialen al klaar staan zodat ze kunnen inladen en rond 7.30 uur vertrekken ze richting locatie.

EEN DAG MET... Carla van de Pol Manusje van alles bij Climalogic B.V.

Kwart voor zes gaat de wekker, even snoezen en dan moet het toch echt gaan gebeuren. Het blijft altijd een race tegen de klok. Ik neem me elke dag voor om toch iets eerder uit bed te stappen maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. 6.30 uur stap ik in de auto (is de bedoeling) zodat ik uiterlijk 7 uur op kantoor ben. De eerste monteurs druppelen dan ook binnen en de dag is begonnen. Snel kijk ik de e-mail na of er nog storingen zijn binnengekomen waar we naartoe moeten. Daarna kijk ik via de Marine traffic en/of bel ik de schepen om te checken of de afspraken

Nieuwe airco’s plaatsen op een schip bij Kooiman, een ventilator in de machinekamer vervangen op de Maasvlakte, op de zaak overdrukkasten voorbereiden, airco-onderhoud in Antwerpen, sanitair en leidingwerk op een nieuwbouw, kanaalwerk plaatsen machinekamer in Antwerpen en een storing aan een gekoelde kast in Rotterdam Botlek. Als iedereen is vertrokken is het tijd voor administratie, de e-mail en het bestellen van onderdelen. Ik werk de bank bij, doe de betalingen en doe wat voorwerk voor de facturatie zodat mijn collega daarmee straks gelijk aan de slag kan. Ik kijk alle urenbriefjes en werkbonnen na van de monteurs van de week ervoor en zorg dat alle werkorder nummers erop vermeld staan zodat deze in de juiste dossiers kunnen. Nog uit te voeren werkzaamheden verwerk ik gelijk weer in de planning. Onze storingsmonteur meldt dat hij klaar is in Rotterdam en ik stuur hem naar de volgende klus: een airco in een stuurhuis koelt niet goed. De monteur heeft al wat onderdelen bij zich, omdat we vaak proberen vooraf telefonisch de storing uit te lezen. Op deze manier hopen we dat we maar een keer naar boord hoeven te gaan. Dat scheelt voor ons in tijd en voor de klant in kosten. Na de lunch zijn er vaak nieuwe telefoontjes binnengekomen over storingen. Die proberen we zo snel mogelijk op te lossen; als het schip in de buurt is vaak nog diezelfde dag en anders de dag erna. Ik kijk wat er voor de volgende dag gepland staat en werk

de planning bij. Ik informeer bij klanten om te checken of afspraken door kunnen gaan en vraag na wie er toevallig al in de buurt ligt. ‘In de buurt’ is natuurlijk een vrij ruim begrip. De uitdaging van mijn werk is om elke dag zoveel mogelijk klanten te kunnen helpen. Dus: logisch indelen. Eerst naar Antwerpen drie schepen en dan via de Volkerak-sluis nog naar Rotterdam. Als dat allemaal in elkaar past geeft dat een voldaan gevoel. Zeker als je later van de klant hoort dat hij blij was met de snelle service. Daar doen we het voor! Ik bel nog met de garage voor afspraken te maken voor de bandenwissel van onze bussen en maak een afspraak om een nieuwe bedrijfswagen te laten bestickeren. Dan informeer ik bij mijn collega’s of ze hun klus vandaag denken af te krijgen of morgen verder moeten. Met collega’s op kantoor neem ik hun lopende projecten door; vaak zijn dit de grotere klussen en/of nieuwbouw, om te kijken wanneer we ergens weer verder kunnen. Dan maak ik de planning rond voor de volgende dag. Voor zover mogelijk laat ik de monteurs weten wat de klus voor de volgende dag wordt. Eventueel komen ze einde middag nog spullen laden zodat ze de volgende ochtend gelijk door kunnen. Ik verwerk de orders met de pakbonnen van de materialen die geleverd zijn, draai de inkoopfacturen uit en boek deze in. Inmiddels is het 17.30 uur en tijd om af te sluiten. Ik kijk nog even of alle monteurs ook naar huis zijn en besluit dat het mooi is geweest voor vandaag. Na de boodschappen, het koken en eten kijk ik vaak nog even naar de planning om er zeker van te zijn dat ik niets ben vergeten. Dan is het tijd om lekker te relaxen voor de tv of te puzzelen.

BM | DECEMBER 2019

11


Wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

WIJ WENSEN IEDEREEN EEN MOOI 2020 EN HOPEN OP EEN PRETTIGE SAMENWERKING IN HET NIEUWE JAAR!

Het bevrachtingskantoor voor allerlei transporten op alle Europese binnenwateren. • Alle Nederlandse en Belgische binnenwateren • Rijn en de Duitse kanalen • Neckar • Moezel en Saar • Donau

S

Campagneweg 24 4761 RM Zevenbergen

Vervoer over water ............. de juiste weg! Scheepmakerij 152 3331 MA Zwijndrecht Tel: +31 (0) 78 304 01 11

T +31 (0)168-407487 F +31 (0)168-407495

Mob: +31 (0) 6 52 52 52 81 info@aquabarging.nl www.aquabarging.nl

Campagneweg 24, 4761 RM Zevenbergen, P Tel.: +31 (0)168-407487, Fax: +31 (0)168-407495, E-mai

E info@rugotech.nl I www.rugotech.nl

RUGO_BM08_1/4.indd 1

10-12-2019 10:56

HERMOTORISEREN? OP ZOEK NAAR EEN CCR2 MOTOR? HERMOTORISEREN?

OP ZOEK NAAR EEN CCR2 MOTOR?

Duurzaam, mechanisch en Energie Investerings Aftrek

Duurzaam, mechanisch en Energie Investerings Aftrek Uit voorraad leverbaar! 555 kW, 610 kW en 1030 kW (755, 829 en 1400 pk)

Uit voorraad leverbaar! 555 kW, 610 kW en 1030 kW (755, 829 en 1400 pk)

Vraag vrijblijvend een offerte voor een motor of een dealer voor de binnenvaart. complete inbouw bij uw

Vraag vrijblijvend eenWENST offerte voor een motor of een KRIESELS U FIJNE FEESTDAGEN dealer2020 voor de binnenvaart. complete inbouwEN bijEEN uw VOORSPOEDIG René Kriesels van Kriesels Shipbroker BV is een onafhankelijke scheepsmakelaar, actief in de aan- en verkoop van schepen, nieuwbouw en Steenbergen project solutions. Wim

Wim Steenbergen Tel: 06-15204640 | info@shipfixtechniek.nl | www.shipfixtechnie Werklocatie: Werkschip Janny, gemeentehaven ‘s-Gravendeel 9338-Yanmar-CM-Shipfix adv Binnenvaart-130x92mm.indd 1

Tel: 06-15204640 | info@shipfixtechniek.nl | www.shipfixtechniek.nl Diverse soorten schepen gezocht, o.a. Vrachtschepen, Tankers (binnen- en zeevaart) en diverse Offshore Schepen. Werklocatie: Werkschip Janny, gemeentehaven ‘s-Gravendeel Kriesels Shipbroker BV

+31 (0)612 890610

Zilverling 32

info@KShipbroker.com

9338-Yanmar-CM-Shipfix3162 adv 1 XHBinnenvaart-130x92mm.indd Rhoon www.KShipbroker.com

KRIESELS_BM08_1/4.indd 1

15-07-19 14:31

04-12-2019 12:43

15


SHIPFIX: ALLE MARITIEME SERVICE VANUIT ’S-GRAVENDEEL Shipfix Techniek uit ’s-Gravendeel levert, installeert en repareert bijna alles aan boord van een binnenvaartschip. En als eigenaar Wim Steenbergen het zelf niet af kan, roept hij de hulp in van zijn broers, die gespecialiseerd zijn in las- en constructiewerk en scheepselektrotechniek.

“We noemen ons zelf wel eens de Maritieme Service Groep ’s-Gravendeel”, zegt Steenbergen. “Daar hebben we nog niet veel reclame voor gemaakt, want we stikken van het werk.” Samen met zijn broer Gert deelt hij een werkschip in de gemeentehaven langs de Dordtsche Kil: de MS Janny uit 1912. Het is het schip waarop ze opgroeiden. “Mijn vader kocht het vijftig jaar geleden van een reder nadat het was uitgebrand en knapte het zelf op. Hij vervoerde er onder andere veevoer, kunstmest, rijst en granen mee.” Wim werkte zestien jaar als monteur voor diverse dealers en scheepsreparatiebedrijven voordat hij in 2008 voor zichzelf begon. ,,Mijn vader was toen zeventig en zag er tegenop om aan de wal te gaan wonen. Ik zocht een werkplaats. Toen hebben we afgesproken dat ik het schip zou kopen, het ruim zou verbouwen tot werkplaats en dat hij achterin de woning bleef wonen.” Daardoor is Shipfix het enige bedrijf in de regio met een schip als werkplaats. “Het is ideaal. We hebben veel ruimte, want het heeft een hoge den. Klanten kunnen langszij aanleggen en ik heb mijn kraan, de hele werkplaats en alle onderdelen bij de hand.” Voor kleinere klussen als onderhoud, storingen en lekkages pakt hij de servicebus en helpt schippers

ter plekke, bijvoorbeeld als ze liggen te laden of te lossen. Het merendeel van zijn klanten komt uit het vaargebied Moerdijk, Dordrecht en Rotterdam, maar soms rijdt hij ook naar Duitsland als het moet. Voor veel binnenvaartondernemers is Shipfix inmiddels een vertrouwde naam. Dat komt mede omdat Wim als geen ander weet hoe een schipper redeneert en denkt. “Ik kom zelf uit een schippersfamilie en ken de cultuur. Dat geeft al snel een klik. Voor een schipper is zijn schip zijn alles. Zijn werk en zijn manier van leven.” Shipfix is van alle markten thuis, maar Wim focust zich de laatste tijd op voortstuwingsmotoren en generatoren. Bij hermotoriseringen fungeert hij als hoofdaannemer. Hij levert en installeert alles. Hoewel hij verstand heeft van alle type motoren is hij dealer van het Japanse motormerk Yanmar. Dat levert motoren in het bereik van 360 tot 1550 PK die voldoen aan de CCR2 en IMO eisen. “Het merk is hier niet zo bekend, maar bestaat al ruim honderd jaar. Kleine zeeschepen en vissersboten over de hele wereld varen ermee. In Nederland varen er al een paar duwboten met een Yanmar motor en die doen het heel goed. De motoren doen qua kwaliteit niet onder voor andere merken.”

BM | DECEMBER 2019

13


DA-CAPO LOOPT VOOROP MET TOPSOLID’WOOD VOOR HOUT- EN INTERIEURBOUW

In juni 2019 begon Da-Capo met de afbouw van MPS Andorinha voor Scylla AG. Een heel nieuw schip dat speciaal is afgestemd op de rivier de Douro in Portugal. Tegelijkertijd maakte Da-Capo een start met het programma TopSolid’Wood, een nieuw 3D tekenprogramma met ongekende mogelijkheden.

Jeroen aan het werk met TopSolid’Wood, het programma dat de toekomst naar het heden heeft gebracht. 14

BM | DECEMBER 2019


De start

Efficiënter werken

wederom bij Da-Capo. Hij was er tot 12 jaar geleden

en Arjan de Vos druk bezig aan verbreding van de

timmerman, totdat hij koos voor de jachtbouw.

digitale snelweg om de klanten in de binnenvaart

Daar ging hij aan de slag in de werkvoorbereiding

en aan de wal nog beter van dienst te kunnen zijn.

en het tekenwerk. Drie jaar geleden begon Jeroen

Waar in de omringende landen dit van oorsprong

in Delft bij een ingenieursbureau dat interieurs voor

Franse tekenprogramma al redelijk groot is, is het

grote jachten ontwerpt. Daar maakte hij kennis met

in Nederland nog vrij zeldzaam. Vandaar dat Da-

het tekenprogramma TopSolid’Wood. Na drie jaar

Capo het vernieuwende programma heeft omarmd,

pendelen tussen zijn woonplaats Sliedrecht en

stilstand is immers achteruitgang. Jeroen: “Het

Delft zag hij een advertentie voor werkvoorbereider

doel is het verhogen van de productiesnelheid

bij Da-Capo en kwam hij opnieuw in dienst bij

en te besparen op werkvoorbereiding, want

Da-Capo.

dat zit al in het systeem. Het resultaat is sneller,

In diezelfde tijd begon Jeroen Kraaijeveld

TopSolid’Wood

Da-Capo is onder leiding van Ron van Meeteren

efficiënter en nog nauwkeuriger.” Zelfs het benodigde gereedschap voor de bewerkingen

Jeroen weet het programma goed uit te leggen:

wordt aangegeven, het houdt rekening met de

“Het verschil met andere programma’s is dat het

toegepaste materialen en bovendien kan de klant

uitgangspunt 3D modellen zijn. Die zijn de basis

het resultaat in realistisch 3D zien als het product

voor 2D werktekeningen en tevens aansturing voor

nog in offertestadium is. Hiermee loopt Da-Capo in

de CNC houtbewerkingsmachine. Zo ontstaat dus

Hardinxveld-Giessendam voorop met bewerkingen

een combinatie tussen CAD en CAM. Dit is een van

voor hout- en interieurbouw en dat is precies de

de weinige programma’s dat het op deze manier

bedoeling.

doet, specifiek ontwikkelt voor de interieur-, jachten scheepsbouw, maar evengoed toepasbaar voor alles wat maar van hout is aan wal.” Met zijn praktijkervaring uit het verleden in combinatie met de ervaring met het tekenprogramma, heeft hij het systeem kunnen opzetten voor Da-Capo. “Het is best een uitdaging, maar het systeem is al erg productief. Het bevat zogeheten bibliotheken die je kunt vullen met standaardcomponenten, die vanaf dat moment zijn toe te passen, maar ook heel eenvoudig zijn aan te passen in andere maatvoeringen.”

WWW.DA-CAPOBV.NL BM | DECEMBER 2019

15


milieubewust en Zuinig

Dealer van

Wij wensen u gezegende kerstdagen en een gezond en gelukkig 2020 toe! Visscher Scheepsreparatie is de perfecte combinatie met uw motor. Visscher Scheepsreparatie B.V. is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot een zeer betrouwbare partner met 15 ervaren medewerkers. U kunt ons vinden bij de gemeentehaven van Sliedrecht aan de Merwede. Afmeren kan voor de wal, zodat de werkzaamheden snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Maar ook het uitvoeren van werkzaamheden op locatie is geen enkel probleem. Veel klanten weten ons reeds te vinden door onze service en flexibiliteit. Graag heten wij u welkom als nieuwe klant. ■ Uit voorraad leverbaar Volvo Penta motoren, generatorsets en onderdelen ■ Hermotoriseren en reviseren van Volvo Penta motoren en overige merken motoren ■ Het uitlijnen van motoren en keerkoppelingen met behulp van een laser ■ Het afbouwen van schepen en Constructie- en ijzerwerkzaamheden

www.visscherscheepsreparatie.nl Tel. 0031 (0)184-496363

VISSCHER_BM08_1/2.indd 1

09-12-2019 12:12

Wij wensen u fijne feestdagen en een succesvol 2020 AL MEER DAN 80 JAAR ERVARING IN SCHEEPSBOUW EN REPARATIE! Complete Comple omplete dokservice en diver diverse rse reparaties boven en onder waterlijn mogelijk:

Droogzetten in 1 van de 3 droogdokken

Installatie en reparatie schroeven

Keuringen en classificaties

Nieuwbouw en ombouw

Voor al uw scheepsbenodigdheden ■ Verf en toebehoren ■ Touwen en staaldraden ■ Werkkleding ■ Stuurstoelen ■ Filters

En al het andere voor uw totale scheepsuitrusting

Staalwerk Verkoop V Ve rkoop ankers, lieren en masten Interieurbouw op maat

Jan en Geert Tinnemans

Industrieweg 16, 6051 AE Maasbracht NL

+31 475 46 19 59

www.theunsbv.nl

info@tinnemansfs.com

www.tinnemansfs.com

 Jacobus Lipsweg 110 3316 BP Dordrecht

 + 31 (0)78 618 6838  info@theunsbv.nl


Magazijnmeester uit eigen gelederen bij Visscher Scheepreparatie Als officieel dealer van Volvo Penta houdt Visscher Scheepsreparatie veel onderdelen op voorraad. Voor eigen gebruik en voor de bedrijven in de regio. Het waren bedrijfsleider Bert de Haas en assistent-bedrijfsleider Ben Sluimer die het magazijnwerk ‘erbij’ deden. één man die het doet, dat werkt veel efficiënter.” Ondertussen houdt Kees de voorraad op peil en is hij ver gevorderd met het ordenen van het magazijn en de zorg om het netjes te houden. Bert de Haas, inmiddels 31 jaar in dienst, is blij met de nieuwe situatie. “Vroeger deed ik het alleen, later met Ben. Kees is (net als Ben) secuur en daarom geknipt voor dit vak. Ik ken Kees vanaf het begin; eerst nog als een kleine jongen. Hij was de buurjongen van Krijn Huijzer, de allereerste werknemer hier en nog steeds in dienst! Nu hebben Ben en ik meer tijd om alles met elkaar af te stemmen en wij kunnen elkaar vervangen als dit nodig is. Het is een kwestie van breder denken en deze nieuwe werkwijze bevalt ons wel.” Ruim een jaar geleden besluit Visscher Scheepreparatie dat hierin verandering moet komen en gaat op zoek naar een magazijnmeester. Ondertussen gebeurde er intern het een en ander. Kees Bakker (hij is al vanaf zijn twaalfde bij Visscher te vinden, nu is hij 43) kreeg als inbouwbankwerker steeds meer last van zijn knie, zijn werk in de krappe machinekamers maakte het er niet beter op. “Het kwam er op neer dat mij werd geadviseerd om ander werk te zoeken, omdat het anders zou verslechteren”, aldus Kees. De vacature van magazijnmedewerker kwam als geroepen. “Het liefst wilde ik hier blijven. Ik sta bekend als een pietje-precies, mijn vrouw had mij eerder al magazijnwerk geadviseerd. Ik ben per 1 mei begonnen en het bevalt erg goed. Ik zoek de onderdelen bij elkaar voor de monteurs of bestel ze indien nodig. Verder maak ik de pakbonnen en schrijf het gebruikte materiaal op de werkorders. Daar zijn ze op kantoor weer blij mee. Het is nu

Bert de Haas, Ben Sluimer en Kees Bakker bij een deel van het magazijn dat door Kees uiterst precies is aangepakt.

Ben beaamt het verhaal van Bert. “Ooit wilde ik de kant van de autobranche op. Toen die richting verdween bij ‘De Grienden’ koos ik voor de metaalopleiding. Aan de binnenvaartsector dacht je eigenlijk niet, maar na een stage bij Visscher Scheepsreparatie was het duidelijk dat ik dieselmonteur zou worden.” Na een jaar onderbreking elders kwam Ben weer bij Visscher terug en heeft hij nu als assistent-bedrijfsleider meer te maken met aansturing en planning. Zijn voorkeur voor elektra en software brengt hem trouwens nog weleens op locatie. “Dat blijven geestelijke uitdagingen die ik niet uit de weg ga.” Tot slot een nieuwtje: het op maat maken en van hydrauliekslangen doet Visscher Scheepsreparatie voortaan in eigen huis.  www.visscherscheepsrep.nl


Complete Electrical Systems | LNG Duel | Hybrid | Electrical | Inland | Off Shore | Nautical | Industrial Nieuwland Parc 307 | 2952 DD Alblasserdam | Tel.: 078 - 61 77 299 | Fax: 078 - 61 77 319 | info@electricmarinesupport.nl WWW.ELECTRICMARINESUPPORT.NL

A NEW AGE OF MARITIME SENSOR SOLUTIONS WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN SUCCESVOL 2020

sensormaritime.com

KAMAR_BM08_1/4.indd 1

21-11-2019 14:43


zich eerst op werktuigbouwkunde. “Het was in die tijd dat we begonnen met de richting Mechatronica, een mengvorm tussen elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Al gauw vond ik elektrotechniek interessanter.” Danny maakt er geen geheim van dat hij geen model-leerling was. “De theorie boeide me weinig, maar de praktijk des te meer. Gelukkig waren er de stages.”

Bij Danny Dijkema

is het een en al binnenvaart wat de klok slaat Danny Dijkema (25) is projectleider bij Electric Marine Support (EMS). Hij werkt op dit moment als zelfstandige projectleider op locatie in Groningen waar hij, samen met een collega, een nieuwbouwschip voorziet van een elektrische installatie. “Binnenvaart stroomt door mijn aderen”, trapt Danny af. “Mijn ouders varen op MS Valinta en ik heb twaalf jaar in Dordrecht in het schippersinternaat gewoond. Na een korte periode van heimwee heb ik het er prima naar mijn zin gehad. Ik heb er vrienden voor het leven aan overgehouden met wie ik nu - met andere mensen uit de scheepvaart - bij Transvalia voetbal.” Naast zijn werk en voetbal houdt de Zwijndrechtenaar ook van een festival of een feestje hier en daar. Varen zou logisch zijn geweest, maar Danny koos een andere weg. Op het Radium College in Breda richtte hij

Zijn eerste stageadres was De Groot in Dordrecht. “Je kan dan eigenlijk nog niks, alleen meekijken en vragen stellen.” Leeuwestein Scheepsinstallaties en C-Systems in Hardinxveld waren de volgende stageadressen. “In het vierde leerjaar werd het EMS. Ik begon met werken in de werkplaats en maakte daar voornamelijk schakelkasten voor nieuwbouwschepen. Af en toe werkte ik ook buiten om een storing op te lossen. Na tweeënhalf jaar ben ik volledig buiten gaan werken en startte ik met mijn eerste grote ombouwproject. Vorig jaar heb ik van februari tot november als projectleider op locatie in Groningen gewerkt aan twee nieuwbouwschepen. Daarna heb ik twee schepen bij Dolderman afgebouwd. Het werk is veelomvattend. “Van bekabeling trekken tot het inbedrijfstellen van de complete elektrische installatie.” Om de zoveel tijd bemant Danny daarnaast de storingsdienst. “Zo kom je ook nog eens bij bekende klanten, soms zelfs bij vrienden of familie.” Het contact met de eigenaar Ronald Hamstra verloopt buitengewoon goed. “Ronald is mijn werkgever, maar niet mijn baas. Als wij een biertje drinken zijn wij gelijken. Hij weet dat ik het vertel als me iets niet aanstaat en dat waardeert hij. Die informele sfeer zie je terug in de gehele organisatie van EMS. Dat is nu precies wat mij hier zo bevalt.”  www.emsbv.nl

BM | DECEMBER 2019

19


Die eerste minuut is nog niet zo lang geleden. Stefanie begon op 1 oktober 2019 op de afdeling Sales Support. We spreken haar twee maanden later als ze nog druk bezig is het bedrijf te verkennen. Maar als je niet beter weet, zou je zeggen dat ze er al jaren werkt. Stefanie beseft dat het verleden haar hier heeft gebracht. “Ik kom uit een schippersfamilie en als accountmanager bij Discom heb ik mijn basis gelegd. Daarna heb ik nog enige tijd gewerkt als salesmanager bij een IT-bedrijf. Iets heel anders, verfrissend. Totdat ik op een Italiaanse veranda de vacature las van Koedood. Ik heb ‘m wel vijfentwintig keer geopend en gesloten tot ik dacht, wie houd ik nu voor de gek?” “Ik vind het altijd moeilijk om afscheid te nemen, maar dit mag je gerust een droombaan noemen. Hier koopt iemand het hart van zijn schip. We leven in een spannende tijd met Stage V. Ik krijg dan ook vaak de vraag: wat adviseer jij? Die behandel ik alsof ik mijn eigen ouders adviseer. Dan zit je bij Koedood, als een van de beste maritieme bedrijven van Nederland, op de goede plek. Met daarbij de kennis van Emigreen hiernaast kun je iemand hele goede raad geven.” Haar stage heeft haar onder andere al gebracht bij de afdelingen assemblage en expeditie, de afdelingen die ze gaat aansturen. “Ik maak offertes, opdrachtbevestigingen, koop de materialen in voor deze afdelingen en houd de planning bij. Daarnaast een stukje PR; als je daar ideeën voor hebt, wordt ernaar geluisterd en mag je het ook uitvoeren. Heel fijn.”

Op de werkvloer bij Koedood Marine Group

Stefanie Schoon: ‘Vanaf de eerste minuut voelde ik mij hier thuis’ Ze gaat nu ook stage lopen bij de monteurs. “Geweldig, ik wil graag eens een motor reviseren, dichterbij kun je niet komen.” Alle verhalen over het sociale karakter van Koedood kloppen helemaal, vindt Stefanie. “Arie, Bert en nu ook Peter, hechten aan hun team. Je wordt geacht hard te werken, ondertussen zijn ze oprecht geïnteresseerd en altijd dichtbij. Ik vind het ook mooi dat over de moeder van Arie en Bert nog steeds met veel respect gepraat wordt. Zij was de spin in het web van het bedrijf en het eerste aanspreekpunt. Dan gaat het niet over dat ze een vrouw was, maar over haar kwaliteiten!” Stefanie heeft naast haar werk genoeg om handen. “Ik ben getrouwd en we hebben twee meiden. Daarnaast houd ik van duiken, skiën en zingen. Dat laatste doe ik bij een band van de kerk. Vrolijke liederen, daar krijg ik energie van.”  www.koedood.nl

BM | DECEMBER 2019

21


One platform to tilt the inland shipping industry to a higher maturity level. Vemasys is the only digital inland shipping platform that provides

end-to-end business control and a seamless user experience for

accessing any data on any device. Vemasys reduces demurrage and

detention charges up to 80 percent.

Vemasys binnenvaartplatform: Papierloos en op weg naar 0% footprint

Vanaf juni is, exclusief in BM, veel geschreven, getoond en naar aanleiding daarvan gesproken over het Vemasys platform, specifiek voor de binnenvaart. CEO Tony Ameryckx en CTO Raoul Urlings van Blue Century blikken even terug, maar kijken vooral vooruit.

Samen met Belgisch meest vooruitstrevende binnenvaartondernemer Fabian De Wachter vormen Tony en Raoul de directie van het bedrijf dat op de drempel staat van een grote doorbraak. Na de introductie op de beurzen in Antwerpen en Gorinchem klonk de belangrijkste boodschap: ĂŠĂŠn platform ontwikkeld door en voor de binnenvaart. Er stonden vijftien enthousiaste medewerkers (inmiddels gegroeid tot twintig interne en externe medewerkers) in het nagelnieuwe Antwerpse kantoor te popelen om het bekend te maken. Papierloos In de maanden erna zijn tal van

22

BM | DECEMBER 2019

onderwerpen van het platform aan bod gekomen. Digitalisering van de administratie en het technisch beheer van een schip of gehele vloot, digitalisering van het operationele gedeelte met daarmee grote voordelen voor de schippers, planners, bevrachters, verladers, bunkerbedrijven en toeleveranciers. Er kwam een veiligheidsmodule bij met een interactief opvraagbaar overzicht van de regelgeving. Allemaal overdracht van informatie tussen schippers en de periferie en dat geheel papierloos. Nieuwe modules erbij In de volgende maanden kwamen de voordelen


voor de schipper en bevrachter aan het licht. Ook werd duidelijk dat er vele jaren aan voorbereiding vooraf zijn gegaan om een sterke database op te zetten, waarbij AIS-gegevens niet de enige bron vormden. Ook GPS-gegevens en data afkomstig van eigen ontwikkelde slimme hardware werden naadloos geïntegreerd. Ondertussen kwamen er nieuwe modules bij, bijvoorbeeld die van het motormanagement. In november werd aangetoond dat big data, de grondslag, pas waarde krijgen als zij exclusief voor de binnenvaart worden verzameld en voor diezelfde sector exclusief en vooral slim worden toegepast. Het Vemasys platform toont grote voordelen ten opzichte van

geografisch gerichte systemen om de beste vaarroutes te bepalen. En dat alles voor schippers is en blijft helemaal gratis; de manier om administratieve vereenvoudiging en operationele efficiency aan boord te krijgen.

binnen het Vemasys platform bestaan nu uit operationeel, financieel, safety, administratie, kadeplanning, motormanagement en - ook nieuw - een HR-module.

Made in Belgium Nieuw is dat de serieproductie van de hardware, de zogeheten VemaHUBs, volledig gerobotiseerd in België plaatsvindt. Hiervoor werd een partnership met Page Electronica in Poperinge gesloten. ‘Made in Belgium’ dus in plaats van China. Verder is er een realtime kadeplanning ontwikkeld en er is een exclusief partnership aangegaan met Yes voor het motormanagement voor de motoren van Caterpillar. De modules

In 2019 werd aan productontwikkeling drie keer meer gerealiseerd dan initieel gepland, zijn diverse extra modules ontwikkeld en is de 0 procent footprint vastgenageld in de ontwikkeling. Vemasys bevindt zich in een eindfase ten aanzien van onderhandelingen met verscheidene belangrijke partijen. Daarom nu een tijdelijke adempauze in de publicaties. Maar als de lente komt, is er bijzonder nieuws. Exclusief te lezen in BM.

‘2019 WAS HET JAAR VAN ZICHTBAAR WORDEN, 2020 IS HET JAAR VAN DE MARKT’

Neem voor meer info contact op met: Blue Century bvba Houtdok Noordkaai 14 2030 Antwerpen www.bluecentury.eu info@bluecentury.eu

BM | DECEMBER 2019 23


Innovative Propulsion Solutions

Wij wensen u mooie feestdagen en een inspirerend 2020

> aaapropulsion.com POD - Eigenschappen • Hoge wendbaarheid, 360 graden draaibaar podhuis en omkeerbare draairichting schroef. • Slank buitenhuis t.g.v. een geïntegreerde permanent magneet elektromotor in het onderwaterhuis. • Efficiënt vanwege minimaal draaiende delen en optimaal schroef toerental.

> aaapropulsion.com

• Laag in onderhoud door beperkt aantal draaiende delen en olie inhoud. • Zeer robuust en geschikt voor ijsklasse. • Eenvoudig te installeren en mogelijkheid tot verschillende hoeken t.o.v. de verticale draai as.

Sales Office AAA Propulsion Heerenweg 6A6 2222 AM Katwijk, The Netherlands +31(0)88 32 22 041 sales@aaapropulsion.com

AAA_BM08_1/2.indd 1

29-11-2019 10:18

ClimaLogic BV “THUIS IN DE BINNENVAART”

Wij wensen al onze relaties fijne feestdagen toe en een succesvol 2020 Airconditioning - Mechanische ventilatie - Overdruk installaties - Koel / Vries installaties

‘t Ambacht BV. | Noordeinde 3 | 3341 LW | Hendrik-Ido-Ambacht

scheepswerfambacht_01_1 4.indd 1

www.climalogic.nl info@climalogic.nl

21-2-2019 12:44:20

Kerkeplaat 8a · 3313 LC Dordrecht +31 (0)85 48 61 350


COLUMN

BEKRONING Debby Tinnemans-Tempelaars is de oudste dochter van een binnenvaartschipper en is inmiddels commercieel verantwoordelijk voor Tinnemans Floating Solutions. Elke maand vertelt zij over haar ervaringen op de scheepswerf.

Vanaf 1 januari 2020 mogen we ons hofleverancier aluminium boten noemen van de DLRG, Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft. Daar zijn we natuurlijk heel erg trots op, een kroon op het werk van de voorbijgaande jaren! Na het exposeren op diverse beurzen, het op maat leveren aan Reddingsbrigade, DRK, Wasserwacht, brandweer, politie en DLRG is dit het uiteindelijke resultaat: een mooi samenwerkingsverband tussen Duitslands grootste reddingsbrigade en Tinn-Silver. Het is mooi om te zien dat naast de vele Tinn-Silver bijboten op het roefdek van de binnenvaartvloot onze boten ook op een andere wijze worden vertegenwoordigd. Het kan goed zijn dat er bij calamiteiten op de Rijn, Donau, Elbe, Maas, Merwede of een andere plaats de aluminium Tinn-Silver boten komen opdagen om te assisteren, in een andere uitrusting. Mooi om te mogen meemaken hoe een uit de hand gelopen hobby uitgegroeid is tot deze prachtige bekroning. Inzet, passie en verworven kennis zijn hiervoor de sleutelwoorden. Ook recreatief wordt er aan de weg getimmerd. Afgelopen weekend heeft Tinn-Silver de Hengelsport- en Visbotenbeurs in Utrecht gedraaid, een zeer gemoedelijke en typische beurs op visgebied. Tussen alle gelikte en van tapijt en allerlei visattributen voorziene visbootjes is de robuuste en eerlijke Tinn-Silver boot een graag gezien gast. Verder zijn er op deze beurs natuurlijk héél véél hengels, molens en visaasjes. Soms niet van echt te onderscheiden. Manlief en kids hebben zich dus met regelmaat van de stand verwijderd en kwamen met een brede smile weer terug als ze iets hadden gescoord… Een typische ‘mannenbeurs’ dus. Leuk was het dan ook om te zien dat er op een moment een kittig meisje - blauwe ogen en blonde pijpenkrulletjes - trots voorbij wandelde met een hengelstok in zuurstokroze en een viskoffertje in dezelfde kleur. Waar de meeste meisjes van die leeftijd dromen van paarden en in paardrijbroek, helm en laarzen met poetskoffer op de manege vertoeven had dit meisje dus iets duidelijk iets anders op het oog. Prachtig om te zien. Nu maar hopen dat ze veel mooie vissen mag vangen.

BM | DECEMBER 2019 25


Designed to perform, built to last.

Damen Marine Components is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van manoeuvreersystemen, waarbij maximale voortstuwingsefficiĂŤntie bovenaan staat. Van gestandaardiseerde componenten tot systemen op maat, met onze decennialange ervaring in de maritieme sector bieden wij de beste service en kwaliteit. Met ons 24/7 support en service netwerk zorgen wij dat u altijd uw gewenste koers blijft varen, waar en wanneer dan ook.

< < < < < <

Hoog-efficiĂŤnte roeren Hydraulische stuursystemen FLEX Tunnels Straalbuizen Besturingssystemen Lieren

DAMENMC.COM

REGISTERED TRADEMARK OF DAMEN MARINE COMPONENTS


Vernieuwing maakt DMC (nog) interessanter voor de binnenvaart Er is in korte tijd veel gebeurd bij Damen Marine Components (DMC) in Hardinxveld-Giessendam. Een nieuw energiezuinig bedrijfspand, uitbreiding van producten- en dienstenaanbod en last but not least een directiewissel. voor elektronica, mechanica, hydrauliek of een combinatie ervan. Hydrauliek is, door een overname onlangs, sterk uitgebreid, waardoor een zeer volledig pakket geleverd kan worden. Dat geldt trouwens ook voor de lieren, hydraulisch en elektrisch, te leveren met het gehele besturingssysteem erachter. Er bestaat ook een compleet pakket van ankers en kettingen en voor dit alles staat het hele serviceapparaat paraat.

Om met dat laatste te beginnen; algemeen directeur Steef Staal gaat na 45 jaar (!) dienstverband met pensioen en draagt het stokje over aan Mark Visser. Geheel in de traditie van Damen is er de afgelopen maanden ruim de tijd genomen voor de overdracht. Steef Staal: “Ik heb het met veel plezier gedaan, ben trots op het nieuwe bedrijf waarin we een breed pakket kunnen aanbieden, ook voor de binnenvaart. We hebben een mooie productielijn en een hoge servicegraad, 24/7.” Mark Visser haakt daarop in: “We hebben loyale klanten in de binnenvaart. Vaak is er een vaste relatie met onze servicemonteurs die met hun

bussen vol voorraadonderdelen in staat zijn problemen snel op te lossen.” Optima Straalbuis Eén van de producten is de in eigen huis ontworpen Optima Straalbuis die zorgt voor een optimale achterwaartse en voorwaartse stuwkracht en voor trillings- en geluidsreductie. Niet alleen brandstofbesparing, ook vermindering van uitstoot. Heel effectief in combinatie met de Van der Velden® roeren van DMC. DMC is Erkend Leerbedrijf, onder andere in samenwerking met ‘t Gilde in Gorinchem, ideaal voor de combinatie leren en werken. Leerlingen hebben de mogelijkheid om te kiezen

Mark Visser: “We zijn niet alleen componentenleverancier, maar ontwerper en maker van complete systemen met een R&D afdeling.” Zo kan die laatste afdeling een CFDanalyse maken om de weerstand te verlagen, ook voor bestaande schepen. De stuursystemen van DMC zijn gericht op de ideale koers en dus ook op vergroening. Een rondleiding door het bedrijf laat zien dat de nadruk ligt op eerst uitgebreid testen voordat het naar de klant gaat. Dit alles in het verlengde van de Damenfilosofie: gericht op de lange termijn en langdurige relaties. Mark Visser: “Om samen met de klant succesvol te zijn. We kijken naar de toekomst, daarin willen we verantwoord vooroplopen.” Hij besluit: “Ik ben geen kopie van Steef, maar zijn opvolger. We verschillen, maar niet in zijn opvatting over de constructieve relatie met de OR. Je moet de zaken intern goed op orde hebben om extern goed te kunnen presteren.”  www.damenmc.com

BM | DECEMBER 2019 27


Wij zijn mobene. Uw partner voor smeermiddelen.

Wij zijn mobene. Uw partner voor smeermiddelen. Mobene B.V. | Maasboulevard 226 | 3331 ML ZWIJNDRECHT Tel.: +31 (78) 204 04 40 | info@mobene.nl | www.mobene.nl

Wij zijn mobene. Uw partner voor smeermiddelen. Uw leverancier voor persluchtinstallaties en complete perslucht leidingsystemen Ook voor verhuur bent u bij ons aan het goede adres Dokwerkerstraat 2 2984 BJ RIDDERKERK Tel.: 078-6820123 www.amco-compressoren.nl


aankloppen omdat ze bij ons een goed gevoel krijgen, omdat we meerwaarde leveren. Het Discom-effect moet je nu eenmaal ervaren.”

Het Discom-effect moet je ervaren Een nieuwe look, nieuwe huisstijl, nieuwe website; Discom is druk bezig met een vernieuwde strategie. Accountmanager Werner van Well: “Men weet inmiddels wat wij verkopen, we willen nu ook het bedrijf en de mens erachter laten zien. We maken immers mooie producten, waarvoor onze mensen keihard werken. Hierdoor zijn we in staat om elk product meerwaarde te geven. De meerwaarde van het zogenoemde ‘Discom Effect’.”

Discom is een gevestigde naam in de maritieme sector als het gaat om geluidsdempers. Daarnaast heeft het bedrijf een groei gemaakt als het gaat om emissiebeperkende systemen. Discom is specialist in de integratie van verschillende technieken en technologieën. De focus ligt altijd op innovatie en hierdoor is men in staat om elke vraag te beantwoorden. “Wij maken de wereld stiller, schoner en duurzamer met onze producten”, aldus Werner.

Transparant, eerlijk en verantwoordelijk Discom verkoopt grofweg twee soorten uitlaatsystemen; custom build en standaard. “Vooral bij standaard geldt; het is een demper. De meerwaarde is niet het product zelf, het is de meerwaarde die wij bieden met onder andere een goede service; we zijn snel ter plaatse en we komen direct als iemand ons nodig heeft. Daarnaast is onze akoestische kennis groot. Wij staan voor werknemers die goed werk leveren. Alles wat wij doen, willen we goed doen met 100 procent resultaat. We zijn daarbij transparant, eerlijk en verantwoordelijk.” In de werkplaats aan de Staalindustrieweg in Alblasserdam staat altijd een grote voorraad dempers. Binnen 48 uur is Discom bij de klant en afhalen kan binnen 12 uur. “We zitten dicht bij het vuur, ook wat betreft de productie”, aldus Werner”. In 2020, waarschijnlijk rondom de beurs Maritime Industry, lanceert Discom een compleet nieuwe website en er wordt tevens gewerkt aan een nieuwe catalogus. Alles wordt nieuw, fris en modern. “Onderscheidend zijn, daar draait het om”, aldus Werner tot besluit.

Nieuwe strategie Op beurs Maritime Industry in Gorinchem is het balletje voor het ontwikkelen van een nieuwe strategie volgens de accountmanager gaan rollen. “We hebben een nieuwe stand laten maken waarmee we een bepaalde boodschap wilden uitstralen. Het gaat daarbij om een stukje beleving”. Op de stand lag de focus dus niet op de producten die Discom verkoopt, maar meer op het bedrijf en de mens erachter. “We wilden mensen zintuigelijk prikkelen, onder andere met foto’s van werknemers aan het werk in de werkplaats.” De strategie bleek te werken want Discom ontving veel positieve reacties en het leverde veel nieuwe contacten op. “Uiteindelijk willen we dat klanten bij ons

BM | DECEMBER 2019 29


Groeneveldt Marine Construction BV is de laatste jaren enorm gegroeid. We mogen gerust zeggen dat we groter zijn geworden door te bouwen van kleine schepen. Onze kracht zit 'm in onze persoonlijke aanpak, vanaf het ontwerp tot en met de proefvaart. Vanaf het begin zorgen wij voor een goed eindresultaat.

Groeneveldt Marine Construction B.V. Noordeinde 121 3341 LW Hendrik ido Ambacht Info@groeneveldtmarineconstruction.nl Tel: 078-7440105 GROENEVELDT_BM08_1/2.indd 1

10-12-2019 11:51

Voor binnenvaartschepen en zeeschepen tot een breedte van 12 meter, met een hijscapaciteit van 385 ton.

Prettige feestdagen en een voorspoedig 2020

Draaijer Turbo Service BV Planckstraat 44 â&#x20AC;˘ 3316 GS Dordrecht, tel.: +31(0)78 617 19 17 E-mail: info@draaijerturboservice.nl

www.draaijerturboservice.nl DRAAIJER_01_1/4.indd 1

SCHROEVENDOK SCHROEFDOK Oostdijk 25, 3077 CP Rotterdam Tel. 010 - 479 55 44 . E-mail info@docksidebv.nl www.docksidebv.nl

09-08-18DOCKSIDE_BM08_1/4.indd 08:54 1

10-12-2019 10:52


Dit praktisch zonder programmeren. Producten worden direct vanuit een 3D tekening gelast; ofwel 3D CADConnected. Volle orderboeken Met de ontwikkeling van de hightech lasrobot komt het volledig automatisch lassen van roeren een stuk dichterbij. In eerste instantie voor de binnenvaart maar later ook voor de zeevaart en visserij. Naast innoveren gaan de overige werkzaamheden natuurlijk gewoon door. Zo zijn de orderboeken voor ombouw naar het Easyflow roersysteem nog steeds goed gevuld. Deze populaire groene roeren blijven trouw hun dienst bewijzen en leveren menig binnenvaartondernemer flink wat brandstofbesparing op. Datzelfde geldt voor de vele nieuwbouwschepen die dit jaar weer in de vaart zijn gekomen. De keuze voor Easyflow wordt regelmatig gecombineerd met een Stuwa® stuurmachine en de Green Award gecertificeerde schroefasdichtingen.

De Waal

kijkt terug op een innovatief jaar Het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd bij De Waal; er zijn nieuwe producten ontwikkeld, bestaande producten zijn doorontwikkeld en er is volop geïnnoveerd. In de moderne en hightech machinefabriek worden 100 procent Nederlandse producten gemaakt en daar is De Waal trots op. Zo worden met de ontwikkeling van een hightech lasrobot, de moderne lasprocedures opgeslagen en gaat het ambacht niet verloren. De jeugd bij De Waal wordt opgeleid met robotica, waardoor de productie in Nederland blijft. Modern, hip en duurzaam; deze woorden passen goed bij De Waal. De specialist in voortstuwings- en manoeuvreertechnologie is altijd bezig met innoveren. “Al voordat het woord innoveren in de Dikke van Dalen stond”, aldus directeur Johan Verlaan. Robotisering is niet alleen nieuw voor De Waal, maar voor de gehele maritieme sector. Bij serieproductie in de autoindustrie worden al langer robots ingezet maar voor enkelstuks productie was er nog geen oplossing. De Waal heeft nu als eerste scheepsbouwbedrijf bereikt dat enkelstuks, gerobotiseerd snel en rendabel gelast kunnen worden.

In eigen huis De schepen worden altijd behandeld aan de eigen kades waarover De Waal beschikt en samen met de moderne machinefabriek en twee scheepsliften, heeft de specialist zo alles in eigen huis. De combinatie van nieuwbouw en reparatie, aangevuld met veel eigen producten zorgt voor langdurige continuïteit. Al sinds 1938. 2020 Voor het jaar 2020 staan er weer veel onderwerpen op de agenda. Marco de Waal: “De Waal is in de breedte met tal van zaken bezig. Kleine verbeteringen, maar ook met een nieuw product met betrekking tot voortstuwing. Daarover kan ik op dit moment nog niet veel verklappen. Verder zien we dat ons marktaandeel aan manoeuvreersystemen voor superjachten aanmerkelijk toeneemt. De grote jachtbouw is echt booming in Nederland. Ook de binnenvaart zet significant grote stappen met de verduurzaming op alle fronten. We zijn blij hier als bedrijf onze bijdrage aan te kunnen leveren. Ik ben trots op ons groeiende team van vakmensen. We staan ook in 2020 weer graag voor u klaar.”

BM | DECEMBER 2019

31


On behalf of the Contargo team in Zwijndrecht we wish you...

Contargo Waterway Logistics Scheepmakerij 110 | 3331 MA Zwijndrecht | The Netherlands | Telefoon: +31 78 6254600 | E-Mail: info.cwl@contargo.net www.contargo.net


MS ST. ANTONIUS HIJST VERNIEUWDE CONTARGO-VLAG Het MS St. Antonius van Anton Bosman vaart als eerste containerschip onder de vernieuwde vlag van Contargo Waterway Logistics. Kapitein Angelo Bosman, zoon van scheepseigenaar Anton Bosman, kreeg de vlag op 29 november uit handen van Marcel Hulsker, managing director van Contargo Waterway Logistics. De overhandiging vond plaats op het kantoor van Contargo in Zwijndrecht. Contargo heeft de vlag laten redesignen.

BM | DECEMBER 2019 33


DE MOTOR VAN UW BEDRIJF Binnenvaartschepen, coasters en drijvende baggerwerktuigen zijn kostbare investeringen. Investeringen die alleen rendement opleveren als zij betrouwbaar hun werk doen. Dit is alleen mogelijk door goed vakmanschap en een snelle service. WWW.TEUSVLOT.COM

Teus Vlot Diesel & Marine Baanhoek 182-B 3361 GN Sliedrecht Tel.: +31 (0)184 493 888 Fax: +31 (0)184 493 889 info @ teusvlot.nl

Wij zijn autorised dealer van:


COLUMN HUWELIJKSREIS Coralinde Vlot, 30 jaar, heeft een vriend en twee zoontjes. Zij is opgegroeid met en in het familiebedrijf Teus Vlot Diesel & Marine. Ze verzorgt daar de communicatie en marketing en is gestart met het opzetten van een HRM afdeling. Daarnaast ondersteunt zij onder andere de financiële administratie. Haar werkzaamheden voert zij grotendeels ook uit voor het zusterbedrijf Diesel Motoren Service (DMS).

Onze maatschappij is snelheid. Gaat iets niet zo snel als men van tevoren bedacht had, is het ‘slechte service’. ‘’s Avonds besteld, morgen bezorgd.’ Iets met een langere levertijd is eigenlijk al niet eens meer aantrekkelijk. In onze branche presenderen wij ons als ‘wereldwijd service verlenend bedrijf’. Dat is tegenwoordig nogal een beladen kreet. Je legt jezelf behoorlijk wat op met alle verwachtingen van de huidige maatschappij. Maar wat houdt dit precies in? Deze maand hadden wij een mooi voorbeeld. Een van onze dieselmonteurs was op klus op Curaçao. De monteur constateerde andere correctieve werkzaamheden. Hiervoor had hij extra onderdelen nodig. Een andere collega was die dag chauffeur voor een bruidspaar en ving op dat zij op huwelijksreis gingen naar… Curaçao. Eind van het verhaal heeft de bruid een paar schoenen thuis gelaten en hebben zij de onderdelen meegenomen naar Curaçao. Onze monteur kon de klus succesvol afronden. Zo uitdagend en ontzettend divers is het beroep dieselmonteur. Werken op diverse locaties, in verschillende landen. Aangewezen op kennis en gereedschappen. Soms beland je in onvoorziene situaties. Hoe gaaf is het dan om dat vakkundig op te kunnen lossen en zelfs een stap verder te kunnen denken voor de klant? Problemen verhelpen en stilstand voorkomen. Onderzoeken, ondernemen én oplossen. Wij beseffen in wat voor maatschappij wij leven en ook dat het bij onze klant niet alleen gaat om het snel hebben van een product, maar vooral om de oplossing. Écht luisteren, meedenken, vooruit denken. En daarna? Mocht er onverhoopt iets gebeuren of anders lopen dan gedacht, moet de klant terug kunnen vallen op een bedrijf dat echte service verleent en direct paraat staat. Het is iets wat in je zit, je moet het voelen, begrijpen en gedreven uitvoeren. Service verlenen is zoveel meer dan alleen snelheid.

BM | DECEMBER 2019 35


De druktestbank.

Lans Nivotherm: goede meters dienen

veiligheid en commercie binnenvaart

Als specialist in het maken, leveren en repareren van meetinstrumenten heeft Lans Nivotherm al jaren een sterke marktpositie in de scheepvaartbranche. ‘Dit soort bedrijven zie je steeds minder.’

De combinatie van groothandel in procesinstrumentatie, maatwerk productie en reparatie van meetinstrumenten levert een stabiele, tevreden klantenkring op. Het bedrijf produceert zijn eigen meetinstrumenten, heeft een werkplaats voor reparaties en levert daarnaast A-merken van Europese fabrikanten. Tot dit jaar deed het dat onder twee verschillende namen: Lans Instruments en Nivotherm. Beide zaten al sinds 1990 in hetzelfde pand in Hendrik-Ido-Ambacht en zijn sinds de zomer van 2019 samengevoegd tot Lans Nivotherm. De niveau-, druk- en temperatuurmeters die het bedrijf levert aan schepen zijn qua omvang misschien klein, maar van groot belang voor de veiligheid en de commerciële exploitatie. Zonder meters vaart er niets en kan er niet geladen en gelost worden.

36

BM | DECEMBER 2019

In de tankvaart zorgen niveaumeters er bijvoorbeeld voor dat tanks bij het laden niet overvuld worden en overstromen. Dat is namelijk meteen een milieudelict. Drukmeters controleren of de druk in de tanks bij het laden niet te hoog oploopt. Bij het lossen checken de meters of die druk niet te laag wordt. Anders kunnen de tanks exploderen of imploderen, vervormen of barsten. Ook voor economische exploitatie zijn ze essentieel. Schepen die de verplichte meetinstrumenten of sensoren missen, worden geweerd aan de kade en weggestuurd. Daarnaast spelen de meters een grote rol bij het berekenen van de omvang van de lading. Dat is een combinatie van inhoud en temperatuur. Dankzij niveau- en temperatuurmeters kan exact berekend worden wat er geladen en na vervoer weer gelost wordt. “Als je in Rotterdam zoveel ton product laadt en dat weer lost in Duitsland


wil je precies weten wat er in het schip zit. Het gaat tenslotte om geld. Goede meters dienen dus zowel de veiligheid als een commercieel belang. Daarom moeten ze precies kloppen”, zegt directeur Oscar Bijl van Lans Nivotherm. Wat dat laatste betreft heeft het bedrijf een goede naam in de binnenvaartwereld. Lans Nivotherm hamert op kwaliteit. “In deze branche geldt: goedkoop is duurkoop. Gelukkig merken we dat veel schippers en reders voor Nederlandse kwaliteit kiezen. Onze instrumenten gaan lang mee en dat is onze beste reclame”, aldus de directeur. “Daardoor zijn we een stabiel bedrijf dat langzaam groeit. Onze klanten haken niet snel af. Omdat we ook onze eigen meetinstrumenten produceren kunnen we maatwerk leveren als dat nodig is. Dit soort bedrijven zie je steeds minder.” Lans Nivotherm begon in 1956 in Groningen, toen het vooral kompassen, mano- en thermometers produceerde voor de scheepvaart. Na een paar jaar verhuisde het bedrijf naar Rotterdam. Daar groeide het uit zijn jasje. In 1990 vond het een

nieuwe behuizing aan de Noord in Hendrik-Ido-Ambacht. Toen de binnenvaart in de jaren ’70 een dip kende, ging het bedrijf zich ook focussen op de industrie. Inmiddels werken er negen mensen. Bijl werkt er al 32 jaar en nam het bedrijf over van zijn schoonvader. Hij ziet op veel schepen het logo van zijn bedrijf op de meetinstrumenten. Gemiddeld heeft een tanker bijvoorbeeld wel twaalf tot twintig meters nodig. Lans Nivotherm levert zijn producten direct aan rederijen of via de installateurs aan nieuwbouwschepen, maar heeft ook veel reparatiewerk als bij de klasse-inspectie van schepen meters vervangen of gerepareerd moeten worden. De instrumenten worden dan aan boord verwijderd en naar de werkplaats in Ambacht gebracht, waar ze geïnspecteerd, gerepareerd en gekalibreerd worden. “Hier kunnen we de instrumenten goed testen en hebben we alles bij de hand om reparaties vlot te kunnen uitvoeren. Daar zit tijdsdruk op want schepen moeten weer zo snel mogelijk varen, maar dat zijn we gewend”, zegt Bijl.

Het bedrijf maakt zijn meetinstrumenten bovendien zo dat ze makkelijk te demonteren en te repareren zijn. Waar aan elkaar gelaste onderdelen vaak niet meer gerepareerd kunnen worden en weggegooid moeten worden, worden de losse componenten - zoals flenzen en membranen - van de meters van Lans Nivotherm op elkaar geschroefd. Daardoor kunnen ze makkelijk uit elkaar gehaald en vervangen worden. Goed voor het milieu, maar vaak ook voor de levertijd. “Soms kun je sneller repareren dan een nieuw instrument leveren. Zo snijdt het mes aan twee kanten”, aldus Bijl. De samenvoeging van Lans Instruments en handelsfirma Nivotherm bleek achteraf een logische stap, stelt hij. Nivotherm was altijd sterk in niveausensoren, Lans Instruments was gespecialiseerd in druk en temperatuurmeting. Door de bundeling krijgen klanten toegang tot het complete leveringsprogramma. Bijl: “Sommige klanten van het ene bedrijf zien nu pas wat we allemaal nog meer doen. Zo is het programma dat we aanbieden verbreed.”

Directeur Oscar Bijl van Lans Nivotherm.

BM | DECEMBER 2019 37


Wij wensen u fijne kerstdagen en een gelukkig 2020 toe!

Wij wensen al onze relaties fijne feestdagen toe en een succesvol 2020

Scheepvaartadministraties Scheepvaartadministraties Bedrijfsadviezen Bedrijfsadviezen Accountancy Accountancy Fiscaliteit Fiscaliteit Riegman & Klaverdijk is als onafhankelijk accountantskantoor actief in alle segmenten van het midden- en kleinbedrijf. Kennis, ervaring en een

Riegman & Klaverdijkinteresse is als onafh ankelijk accountantskantoor in onder diepgewortelde in onder meer de binnenvaart, zijnactief de pijlers alle segmenten van het middenen kleinbedrijf. Kennis, ervaringvooraanstaande en een Riegman & Klaverdijk. Een dynamisch bedrijf dat haar huidige diepgewortelde in onder meer zijn de pijlers onder positie in deinteresse branche vooral dankt aande debinnenvaart, actieve en persoonlijke benadering Riegman & Klaverdijk. dynamisch bedrijf dat haar huidige vooraanstaande van cliënten. Tot deEen cliënten behoren ondernemingen die actief zijn in de positie in de branche vooral dankt aan de actieve en persoonlijke benadering binnenvaart, kustvaart, detailhandel, bouw, IT, etc. van cliënten. Tot de cliënten behoren ondernemingen die actief zijn in de binnenvaart, kustvaart, detailhandel, bouw, IT, etc.

Riegman & Klaverdijk B.V.

Riegman Klaverdijk B.V.625 60 09 tel.: 078& 625 60 00, fax: 078

Scheepmakerij 360, 3331 MC Zwijndrecht

info@riegman-klaverdijk.nl www.riegman-klaverdijk.nl

Scheepmakerij 360, 3331 MC Zwijndrecht tel.: 078 625 60 00, fax: 078 625 60 09

info@riegman-klaverdijk.nl www.riegman-klaverdijk.nl

RIEGMAN_BM08_1/4.indd 1

SDK Diesel Support BV Hulsenboschstraat 3-1 4251 LR Werkendam (the Netherlands)

+31 (0) 183-745 694 www.sdkdieselsupport.nl info@sdkdieselsupport.nl

09-12-2019SDK_BM08_1/4.indd 12:07 1

03-12-2019 16:58

PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG 2020 Aan- en verkoop Nieuwbouw binnenvaart Nieuwbouw zeevaart Afbouw begeleiding Bemiddeling

WWW.SHIPVISION.NL

VOOR POTENTIËLE KLANTEN PANTONE 301UZIJN WE OP ZOEK NAAR SCHEPEN VAN 1000 TOT 1500 TON.

Nieuwbouw Duwboot (EXCLUSIEVE VERKOOP)

Afmetingen : 19 x 10 Week 33 is er gestart met de bouw van de duwboot. Verdere afbouw nog te bepale Prijs € 2.485.000,-

Madi

Afmetingen : 79.88 x 8.20 x 2.52 Tonnage : 1.093 Bouwjaar : 1956 Hoofdmotor : Deutz, Pk 865, Bj 1992 (revisie 2014) Zeer lage kruiplijn

Mar-Grethe

Afmetingen : 69,98 x 7,20 x 3,00 Tonnage : 1.010 Bouwjaar : Achterschip 1963 / Voorschip 2004 Hoofdmotor : 2x Volvo D9, CCR 2, 300 Pk, Bj. 2012 Kan met vast werk worden geleverd

Mondeo

Afmetingen : 110 x 11.45 x 3.63 Tonnage : 3.207 Bouwjaar : 2006 Hoofdmotor : Caterpillar 3512 B, 1700 Pk, Bj 2006, 2x spudpaal (10.5 / 6.5 mtr) Kan met vast werk worden geleverd

Merwestraat 4a, 4251 CR Werkendam | Telefoonnummer: +31 (0) 183 50 54 33 | Jan Ruijtenberg, mobiel: +31 (0) 651 14 53 39 Dolf Cornet, mobiel: +31 (0) 646 92 12 80 | e-mail: info@shipvision.nl | Volg ons op SHIPVISION_BM08_1/2.indd 1

 06-12-2019 13:48


Ship Vision: persoonlijke benadering van een officiële makelaar Binnenvaartondernemer Jan Ruijtenberg koos in de crisis voor zijn schepen in plaats van Ship Vision B.V. Als er aanvragen kwamen voor de koop of verkoop van een schip deed hij dat, maar dat was het. Totdat Dolf Cornet, ook een ervaren binnenvaartondernemer, hem voorstelde Ship Vision weer nieuw leven in te blazen. Jan: “Ik was enthousiast begonnen als bemiddelaar van binnenvaartschepen, maar de crisis gooide roet in het eten. De verantwoordelijkheid voor mijn schepen en het personeel hadden meer prioriteit.” Ship Vision was dus eigenlijk een slapend bedrijf. Dolf Cornet stelde een half jaar geleden voor de bemiddeling weer nieuw leven in te blazen, maar dan wel als gecertificeerd EMCI-makelaar. Dolf: “Daarmee onderscheid je jezelf.” Beide mannen geven vanuit hun kantoor in Werkendam onmiddellijk toe dat het vooralsnog rustig is qua verkoop. Dolf: “Dat komt ons niet slecht

uit, want het geeft ons de tijd om de zaak professioneel op te zetten.” Dat is inmiddels in volle gang. Al te zien op de site met 360 graden foto’s van de stuurhuizen, daar komt straks nog veel meer bij. Ook Facebook en Instagram worden volop benut. Toch zit daar niet de crux. “We houden van een persoonlijke benadering. Ook in advisering, al verdienen we daar niets aan”, zeggen beiden. Dat persoonlijke contact is tevens belangrijk als het gaat om de stille verkoop die sommige schippers om begrijpelijke redenen prefereren. Financiering en taxaties kan Ship Vision trouwens ook regelen.

Dolf heeft ook zelf gevaren. Daarna is hij in de afloswereld terechtgekomen en in het management van binnenvaarttankers. Dat laatste doet hij nog steeds voor een vloot van tien binnenvaarttankers. Jan: “Die gezamenlijke ervaring heeft ons bij elkaar gebracht. Zo versterken we elkaar. We hebben allebei een eigen netwerk en dat is belangrijk in deze markt.” Dolf is ondertussen ook nog ADN-veiligheidsadviseur geworden: “Als ik iets doe, dan wil ik er helemaal voor gaan.” “Het punt in de makelaardij is dat je met een levenswerk bezig bent. Voor de schipper die gaat stoppen en ook voor de starter die een mooie toekomst voor zich ziet in de binnenvaart. Enerzijds een fase afsluiten in het leven, anderzijds een droom waarmaken.” Jan en Dolf zoeken de schippers graag op. Ook spontaan om te weten te komen hoe het ervoor staat. Dus wie een schip wil verkopen of juist wil aankopen doet er goed aan contact op te nemen met Ship Vision; het zijn mannen die van binnen helemaal binnenvaart zijn.  www.shipvision.nl

Dolf Cornet (links) en Jan Ruijtenberg versterken elkaar met Ship Vison.

BM | DECEMBER 2019 39


Scheepsbetimmeringen & Maatwerk interieurs

Handelsweg 75 6541 CS Nijmegen 024 3731919 06 53109065 info@vpgscheepsservice.nl www.vpgscheepsservice.nl

voor zowel zakelijk als privé www.mthbetimmeringen.nl

MTH_BM08_1/4.indd 1

|

0184 - 670825

19-11-2019 15:25

24 / 7

MET SPOED SERVICE NODIG OF GEWOON EEN VRAAG BIJ ONS KUNT U ALTIJD TERECHT!!   en infrarood verwarming

Vloerverwarming in de scheepvaart.

d oo d ar n fr e in op k! e a om g ra ro len fsp ow ne a Sh pa op

Bekend zijn de verwarmingselementen van ca. 2 mm welke worden afgegoten met egaline, waarop elke vloerafwerking kan worden aangebracht, bijv. tapijt, plak pvc of tegels. Minder bekend, wel energiezuiniger zijn onze infrarood folies, welke wij in verschillende vermogens kunnen leveren t.w. 100 of 130 of 160 watt per m2. Deze folies geven een besparing in verbruik tot wel 10 %.

Deze folies kunnen toegepast worden onder zwevende vloer t.w. laminaat of klik pvc. Nodig ons eens uit voor advies en offerte.


Aangenaam aan boord met vloerverwarming van Electric Comfort ‘De drie belangrijkste markten zijn woningbouw, carrosseriebouw en de binnenvaart’, vertelt eigenaar Alfons Oosterwijk van Electric Comfort. ‘Voor de woning in een binnenvaartschip zijn er verschillende mogelijkheden afhankelijk van het budget, maar in het stuurhuis is vloerverwarming een must.’

“Voor de crisis zag je vaak dat alle vertrekken in de woning werden voorzien van vloerverwarming, inclusief de slaapkamers. Nu beperkt het zich meestal tot de leefruimtes: de woonkamer, keuken, badkamer en hal. En de stuurhuizen dus, daarin wordt vloerverwarming ervaren als heel comfortabel en een noodzaak tegelijk.” “Er zijn twee mogelijkheden. Onder zwevende vloeren, oftewel tapijt, parket, kliklaminaat of -pvc, passen we folies toe in banen van een meter of halve meter breed en slechts 0,3 millimeter dik. Die rollen we uit op een ondervloer van Egalsoft. In stuurhuizen zien we tapijt, vinyl of pvc. Voor vaste vloeren, denk aan tegels, natuursteen of pvc-vloeren, passen we verwarmingsdraden toe. Die zijn ongeveer 2 millimeter dik en worden afgegoten met egaline en voorzien van sterk polyesterdoek.” De bediening vindt plaats door middel van een thermostaat, die kan desgewenst op afstand worden bediend via een app op de smartphone. Aanbrengen van de vloeren is vaak in combinatie met nieuwbouw, refit of als het schip ter reparatie bij een werf ligt. “Maar we zijn ook in staat om tijdens het varen de vloeren aan te leggen, we zijn vrij flexibel. Een voordeel is dat storingen niet of nauwelijks voorkomen. Hooguit zal na vele jaren de thermostaat eens moeten worden vervangen. Verder is het fijn

dat het systeem functioneert als hoofdverwarming; dus geen ruimte in beslag nemende radiatoren meer.” Er zijn in de loop der jaren heel wat binnenvaartschepen van vloerverwarming voorzien, maar ook grotere projecten schuwt het bedrijf uit het Overijsselse Lettele niet. Zo hebben de mannen van Electric Comfort 48 woningen op een containerschip voor Neptune van vloerverwarming voorzien. Aan wal zijn het plein van het vernieuwde Mauritshuis in Den Haag, Museum Voorlinden in Wassenaar en de A’DAM toren in de hoofdstad projecten om trots op te zijn. Terug naar de binnenvaart: “We leveren en installeren ook tracing voor aluminium raamprofielen. Het is een bekend verschijnsel dat deze vochtig worden waardoor de raambakken beschadigen. Met raamtracing is de temperatuur van het aluminium hoger dan de binnentemperatuur en is het probleem opgelost.” Zelfs verwarmde tafels behoren tot de mogelijkheden. Het belangrijkste is: het is aangenaam aan boord met Electric Comfort. Of zoals zij zelf zeggen: comfort with a smile. Kijk voor meer info op www.electriccomfort.nl of mail naar info@electriccomfort.nl.

BM BM | DECEMBER | OKTOBER 2019

41


SOLIDE BASIS VOOR BETER WERK Steigerbouw vanderPanne Rotterdam B.V Stadionweg 35c Postbus 9297 3007 AG Rotterdam

t: 010 419 91 55 e: info@panne.nl i: www.panne.nl.

PANNE_BM08_1/2.indd 1

27-11-2019 14:40

Scheepsbevrachting

Genco Scheepsbevrachting - Scheepmakerij 140 - 3331 MA Zwijndrecht T. +31 78 - 6191144 - F. +31 78 - 6207092 - info@gencobv.nl - www.gencobv.nl


Bedankt voor een mooi jaar! Veel geluk en succes in 2020

www.overvliet.nl


You Call, We Clean It All...

D-I MARINE TRANSMISSIONS

CHEMISCHE EN MECHANISCHE REINIGING

CUMMINS FUEL PUMP & INJECTOR SERVICE

POWER IN CUMMINS PARTS

BEITSEN/PASSIVEREN KETEL REINIGING POLIJSTEN VAN SCHROEVEN POLIJSTEN VAN TANKCONTAINERS SCHUUR/SLIJPWERKZAAMHEDEN

DIESEL ENGINES ONLINE B.V. Augustapolder 11, 2992 SR, Barendrecht + 31 (0) 180 699273

 +31 (0)78 750 3908

 +31 (0)6 343 048 51

info@dieselenginesonline.com

 www.vermservices.nl

dieselenginesonline.com

DSC_MAG2018_VERM.indd 2

23-04-18 15:07

DIESEL_ENGINES_01_1/4.indd 1 07-08-18 12:06

VERM_01_1/4.indd 1

07-08-18 11:55

VERKOOP VERKOOP REVISIE REPARATIE REPARATIE Scheeps Scheeps en en tankvaartappendages tankvaartappendages Centrifugaal- en wormpompen Centrifugaal- en wormpompen Niveau-, temperatuur- en manometers Niveau-, temperatuur- en manometers Forellenweg 26 Forellenweg 26 4941 SJ Raamsdonksveer 4941 SJ Raamsdonksveer T: +31 (0)162 - 522225 T:F: +31 +31(0)162 (0)162 -- 522225 519535 F:M: +31 +31(0)162 (0)653 -- 519535 982539 M: +31 (0)653 - 982539 info@marineservice.nl info@marineservice.nl www.marineservice.nl www.marineservice.nl

DEJONGMARINE_01_1/4.indd 1

Flens-, stopbus- en tankdekselpakkingen Flens-, stopbus- en tankdekselpakkingen Compensatoren en laad/losslangen Compensatoren en laad/losslangen Het adres voor de tankvaart! Het adres voor de tankvaart! 07-08-18SNIJDER_BM08_1/4.indd 11:54 1

09-12-2019 10:06


vices Ser ne

United Mari

United Marine Services

Wil jij ook 2 weken per maand vrij? United Marine Services is op zoek naar goede mensen in de binnenvaart.

Bunkervaart > Tankvaart-vrachtvaart nat. > Tankvaart-vrachtvaart inter. > Chemie vaart > Sleep en duwvaart

United Marine Services BV  Grotenoord 30

3341 LT Hendrik Ido Ambacht

 0180-641154  info@unitedmarineservices.nl


United Marine Services

leidt personeel zelf op In een tijd dat de vraag naar personeel in de binnenvaart groter is dan het aanbod weet United Marine Services zijn klanten aan voldoende matrozen, stuurmannen en schippers te helpen. Vooral door ze zelf op te leiden United Marine Services detacheert sinds 2008 maritiem personeel aan de binnenvaart. Van chemie-, tanktot vrachtvaart, van bunkerschepen tot sleep- en duwvaart. Sterk is het detacheringsbureau ook in het leveren van complete bemanningen. “We hebben ongeveer honderd mensen gedetacheerd en kunnen vissen uit een grote pool van mensen die op zoek zijn naar een baan, naar tijdelijk werk of zich als zzp’er via ons laten detacheren”, vertellen eigenaar Patrick Munsperger en Claudia ReedekerVerveer van HR. Knappe aantallen in een tijd dat goed personeel in de binnenvaart schaars is. “Er is inderdaad meer vraag dan aanbod. Aan de ene kant komt dat omdat er hoge eisen worden gesteld. Aan de andere kant speelt het imago een rol. Veel jongeren kiezen eerder voor een

46

BM | DECEMBER 2019

kantoorbaan of werk in de ICT dan voor een baan in de binnenvaart. Daarom komen er te weinig mensen van school.” De oplossing die United Marine Services daarvoor heeft gevonden: zelf opleiden. Via Facebook, de eigen website of mond-tot-mondreclame worden jongeren geworven die graag met hun handen werken. Zij beginnen als deksman op een schip en werken zich via thuisstudie, avondstudie of een BBLopleiding (één dag naar school, vier dagen werken) op tot matroos, stuurman en uiteindelijk schipper. Het detacheringsbureau biedt hen die opleiding aan. Die bestaat vooral uit heel veel praktijk, met wat studie erbij. “Over de gehele opleiding doen ze ongeveer vier tot vijf jaar. Sowieso moet een schipper of stuurman ook vier jaar ervaring hebben, dus dat sluit goed op elkaar aan. Je bent twee jaar deksman, twee jaar matroos, dan word je stuurman en daarna schipper”, vertelt Claudia Reedeker-Verveer. Omdat United Marine Services veel klanten in de tank- en chemievaart heeft, moeten de stuurmannen en schippers alle vereiste papieren halen, zoals hun ADN-diploma voor vervoer van gevaarlijke stoffen. “De veiligheidseisen worden elk jaar strenger en daar horen veel regels bij”, weet Munsperger. De twee weken op en twee weken af-diensten, de meest gangbare in de binnenvaart, ervaren de jongeren meestal als positief.


“Je werkt de helft van het jaar. Je hebt eigenlijk elke maand twee weken vakantie en als je een dienst ruilt nog langer. Ik heb nog nooit iemand horen klagen over dit systeem. Dat komt ook omdat de meeste jongens uit de schipperswereld komen. Die weten niet beter. Er zijn zelfs mensen die het liefst zes weken aan boord zitten en dan zes weken vrij zijn”, zegt Claudia Reedeker-Verveer. Het detacheringsbureau levert ook complete bemanningen met schipper, stuurman, matroos en deksman. Die worden bijvoorbeeld ingehuurd als er net een nieuw schip in de vaart komt, in een periode dat er weinig werk is of als een schip voor onderhoud aan de wal ligt of verkocht wordt. Munsperger: “Het kan zijn dat een schip een paar weken zonder werk zit en dan is personeel een dure kostenpost. Voor reders of eigenaren is het dan voordelig een tijdelijke bemanning in te huren. Overigens hebben we dat de laatste jaren niet gehad, want iedereen heeft het ontzettend druk en komt alleen maar mensen tekort.” Wel worden tijdelijke bemanningen momenteel gevraagd als het schip op de werf ligt voor werkzaamheden. “Dan helpt die bemanning gewoon mee. Ook schippers staan

bij ons mee te schilderen. Je werkt als een team en dan maak je in zo’n geval geen verschil tussen functies.” United Marine Services is onderdeel van de UnitedGroup. Daartoe behoort ook United Barge Management, dat voor opdrachtgevers de complete bemanning en het management van een schip verzorgt. Webshop De Binnenvaartwinkel levert alle artikelen die op een schip gebruikt worden. Zo is een one-stop-shop ontstaan en kan United-Group de scheepvaart een totaalpakket aanbieden: Van een aflosser tot een hele bemanning, van een liter verf tot een hele ‘scale’ aan producten. Die aanpak heeft het bedrijf een grote groep trouwe klanten opgeleverd. “Zolang we dit doen hebben we vaste klanten. Daarin zit weinig verloop”, zegt Munsperger. Ook voor het gedetacheerde personeel en bemanningen biedt dit voordelen. Als tijdelijke krachten goed werk leveren komen ze in dienst van United Marine Services. Als ze tijdelijk willen werken blijven ze daar in dienst, als ze een vaste baan willen kunnen ze in dienst komen bij United Barge Management. “Op deze manier hebben veel jongeren een vaste plek gevonden”, besluit Claudia Reedeker-Verveer.

Het team van United Marine Services. V.l.n.r.: Patrick Munsperger, Mike Burgemeester en Claudia Reedeker-Verveer.

BM | DECEMBER 2019 47


Bedankt voor de prettige samenwerking en een voorspoedig 2020

Scheeps- en aannemersmaterialen sinds 1930

NOORDEINDE 3, 3341 LW HENDRIK IDO AMBACHT TEL.: (078) 682 12 14 FAX: (078) 682 12 17 WWW.ALUBOUWDEMOOY.NL

+31 (0)183 503300 | WWW.KIEBOOMWERKENDAM.NL

VERKOOP

ALUMOOY_BM08_1/4.indd 1

27-11-2019 14:24

INSTALLATIE REPARATIE SERVICE 24/7

DEKKCONTROL B.V., VOOR BIJ U AAN BOORD: Stationaire Gasdetectie Brandmeldcentrale Brandblusmiddelen / Blusgasinstallatie Valbeveiliging / Klimmateriaal

Marine Jet Power waterjets. RVS en aluminium waterjets met mixed of axial-flow van 112kW tot 15Mw

Productie van kwaliteit trek- & duwkabels

DCS INTERNATIONAL WENST U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG 2020

Reddingsmiddelen / Reddingsvesten Draagbare gasdetectie apparatuur Ladingslangen Drinkwateranalyse En nog veel meer!

Kobelt elektronische en mechanische motorbedieningen, schroefasremmen en stuurwerken, Keypower boeg- en hekschroeven en Accu-Steer continues run pumps.

Microtem mechanische schroefasdichtingssystemen van 50 tot 2000 mm

Distributeur

Julianastraat 1 Distributeur

Distributeur MECHANICAL SEALS

3331 XG Zwijndrecht +31 (0)78 6192003 info@dcsint.nl

WWW.DCSINT.NL

MECHANICAL SEALS

DCS_BM08_1/4.indd 1

27-11-2019 14:10

DekkControl B.V. Baanhoek 150A 3361GN Sliedrecht +31 (0)184 413491 info@dekkcontrol.com

www.dekkcontrol.com


Maasland Shipbrokers bedankt u voor de samenwerking en wenst u een ďŹ jne kerst en succesvol nieuwjaar!

Gezocht:

MVS Jaylen-R

Schepen te koop, Alle afmetingen. Alle soorten.

Afmetingen Tonnage Bouwjaar Hoofdmotor

MVS Amphiro

Duwbak Sagrex 1

Afmetingen Tonnage Bouwjaar Hoofdmotor

Afmetingen: 67,75 x 7,38 x 2,42 Tonnage: 788 Bouwjaar: 1977

: : : :

80 x 9, 5 x 2,83 1.441 1958 1.200 pk, Cummins KTA 38M

Maasland Shipbrokers Molenweg 16 6051 HJ Maasbracht

E-mail info@maaslandshipbrokers.com

: : : :

109,85 x 10,55 x 3,19 2.530 2003 1.600 pk, Cummins KTA 50 M2

Telefoon +31 (0) 475 46 00 60 +31 (0) 617 59 18 49

kijk voor meer info op: www.maaslandshipbrokers.com


PRETTIGE KERSTDAGEN EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR! FRÖHLICHE WEIHNACHTEN UND EIN GLÜCKLICHES NEUES JAHR! JOYEUX NOËL ET BONNE ANNÉE! FELIZ NAVIDAD Y PRÓSPERO AÑO NUEVO!

P.O. Box 59005 | 3008 PA Rotterdam Nijmegenstraat 1 | 3087 CD Rotterdam | Harbour 2181a | The Netherlands T +31(0)10 487 62 30 |E info@vtgroup.nl | www.vtgroup.nl


Wij wensen u mooie Kerstdagen en een liefdevol en gezond 2020 Wij wensen u mooie Kerstdagen en een liefdevol en gezond 2020

Wij wensen u mooie Kerstdagen en een liefdevol en gezond 2020 Tel. : 078 - 613 31 77 • 0316 - 54 15 74 • info@slurink.nl Tel. : 078 - 613 31 77 • 0316 - 54 15 74 • info@slurink.nl Meer informatie:http://slurink.nl/over-slurink/product-informatie

Tel. Meer : 078 - 613 77 613 • 0316 - 54 15740316 • info@slurink.nl informatie:http://slurink.nl/over-slurink/product-informatie 31078 31 77 54 15 74 Meer informatie:http://slurink.nl/over-slurink/product-informatie Tel. : 078 - 613 31 77 • 0316

- 54 15 74 • info@slurink.nl • info@slurink.nl Meer informatie:http://slurink.nl/over-slurink/product-informatie Tel. Meer : 078 - 613 31 77 • 0316 54 15 74 • info@slurink.nl informatie:http://slurink.nl/over-slurink/product-informatie  078 613 31 77  0316 54 15 74

] info@slurink.nl www.slurink.nl Tel. : 078 - 613 31 77 • 0316 - 54 15 74

Meer informatie:http://slurink.nl/over-slurink/product-informatie

] info@slurink.nl

 www.slurink.nl

Deen Shipping wenst u Wij wensen fijne feestdagen en iedereen een een mooi 2020! sfeervolle kerst en een prettige jaarwisseling Wij wensen iedereen een Wij wensen sfeervolleiedereen kersteen sfeervolle kerst en een prettige en een prettige jaarwisseling jaarwisseling

Deen Shipping Veerplein 22 3331 LE ZWIJNDRECHT +31(0)786190084 +31(0)620347942

Bekijk onze vernieuwde website: www.deenshipping.com

DEEN_BM08_1/4.indd 1

27-11-2019 14:35


onze beurt mensen die deze manier van werkgeverschap waarderen en zelf ook een professionele houding nastreven. Dat maakt ons kritisch bij het werven en selecteren. Dat is niet altijd makkelijk en vraagt soms om creatieve oplossingen, maar zo lang wij goede mensen aannemen, is het aan boord een stuk prettiger werken met elkaar.

War on talent … Het is geen nieuws dat de arbeidsmarkt voor de binnenvaart krap is. Nu geldt dit overigens voor vele andere sectoren ook, maar bij ons zijn er de wettelijke bemanningseisen die maken dat het niet vervullen van een vacature grote financiële gevolgen heeft. Toen ik tweeënhalf jaar geleden startte bij Deen Shipping maakte ik voor het eerst kennis met de binnenvaart. Het viel mij op dat de voornaamste tactiek om nieuwe collega’s te werven binnen de sector was gericht op het bieden van meer salaris dan de concullega. In mijn ogen levert dat geen loyaliteit en betrokkenheid op en wordt de prijs van personeel opgedreven tot een niveau dat op de lange termijn niet houdbaar is. Begrijp me goed, het salaris moet op orde zijn, het is niet voor niets een primaire arbeidsvoorwaarde. Echter, dat is absoluut niet het enige wat telt voor medewerkers. Wat telt dan wel? Voor Deen Shipping is de kern van het antwoord hierop: goed werkgeverschap. Voor ons betekent dit voor dat we transparant zijn, benaderbaar en betrokken bij de medewerkers en dat we ons succes delen. Dat uit zich in uitgebreid HR beleid, zorg dragen voor veilige én fijne werkomgevingen, een eigen bedrijf ‘cao’, een gesprekkencyclus, ontwikkelmogelijkheden, oog hebben voor de menselijke maat, et cetera. Wij willen een werkgever zijn waar mensen willen werken en zoeken op

Waarom is dat belangrijk? Je werkt niet alleen samen, je woont ook samen. In het verleden is keer op keer gebleken dat als mensen tevreden zijn met hun collega’s, ze langer bij ons werken. Win-win voor iedereen. Om beter inzicht te krijgen in onze collega’s en zo zorg te dragen voor een optimale teamsamenstelling zijn wij sinds kort gestart met het inzetten van de persoonlijkheidsmetingen van L&D Support. Dit doen wij in samenwerking met RTR Barging en YO! Coaching. We zien dat we met de metingen inzicht krijgen in wie iemand is, wat zijn kwaliteiten zijn en hoe diegene zich verhoudt ten opzichte van (mogelijke) collega’s. Hierdoor kunnen we beter voorspellen of een bepaald team goed bij elkaar past en voor de lange termijn samen kan werken. Natuurlijk is het geen exacte wetenschap en is een gesprek over de uitkomsten van groot belang, maar het is wel een begin. We hebben inmiddels ook al gezien dat de metingen inzicht geven in de ontwikkelpunten van een medewerker. Zo kunnen we gericht inzetten op het helpen van de medewerker in zijn ontwikkeling op die punten. Mijn advies, investeer dus in personeel, maar doe dat niet alleen maar door middel van het salaris. Investeer in de werkplek, de collega’s, nieuwe aanwas en investeer in jezelf en ik ben er van overtuigd dat je veel meer waar krijgt voor je geld. Jacintha van der Staaij Human Resource Manager bij Deen Shipping

BM | DECEMBER 2019 53


TRAVEL VISION

HD-SATELLIET PAKKET

Een compleet en exclusief pakket voor ultiem kijkplezier

slech

€ 26,9ts5*

per ma

and

Travel Vision HD-satelliet pakket, € 26,95* per maand • Een uitgebreid satelliet tv-pakket met maar liefst meer dan 50 tv-zenders • Alle meest bekeken Nederlandse tv-zenders • Inclusief Ziggo Sport Totaal, Film 1 en erotiek zenders • Ook op een 2e en 3e tv-aansluiting Ziggo Sport en Film1 ondersteuning • Een 1-jarig abonnement met btw-factuur • Powered by Canal Digitaal Dacom Werkendam BV T. +31(0)183 501707 - dacomwerkendam.nl

S E L E C T

V O E T B A L

G O L F

PREMIERE

A C T I O N

D R A M A

F A M I L Y


ONDERSTEUNING DOOR SPECIALISTEN DIE UW TAAL SPREKEN Als onderdeel van een familiebedrijf geloven wij in de kracht van langdurige relaties. Wij begrijpen uw bedrijfsvoering en uitdagingen. Wij verkopen en onderhouden Cat motoren, wereldwijd geroemd om hun betrouwbaarheid, kwaliteit en lange standtijden. Intensieve samenwerking met onze klanten is daarbij essentieel om het maximale uit onze oplossingen te halen. Met onze landelijke servicedekking en het wereldwijd servicenetwerk van Caterpillar ondersteunen wij u snel, professioneel en met persoonlijke aandacht.

WE TAKE CARE OF IT.

PON POWER BV

pon-cat.com/scheepvaart ©2019 Caterpillar All Rights Reserved

PONP_BM08_1/2.indd 1

28-11-2019 16:46

Gespecialiseerd in levering en installatie van Pijpleidingen voor de scheepvaart en industrie

• Advies bij ontwerp, fabricage en montage. • Reparatiewerkzaamheden. • Direct, flexibel en een goede service. Wij zijn tevens op zoek naar gemotiveerde pijpfitters, lassers en stagiaires die bij ons het vak in de metaal willen leren. ANKO_BM08_1/2.indd 1

0228836.pdf 1

Anko Piping BV Jacobus Lipsweg 91 3316 BP Dordrecht Tel: 078 - 61 71 517 www.ankopiping.nl 10-12-2019 10:35

13-5-2019 11:36:27


Bestel 24 uur per dag via onze webshops: Ruim 60 jaar ervaring in de binnenvaart Bestelhistorie eenvoudig in te zien Ruim assortiment onderdelen Maatwerk mogelijk

STUURSTOELEN.NL Bestel 24 uur per dag

Bezorging aan boord kan geregeld worden

Snelle bezorging

SCHEEPSUITRUSTING.NL

HEIJMEN BUNKERSTATIONS Bunschotenweg 127 | 3089 KB Rotterdam | www.heijmen.nl | info@heijmen.nl


Official dealer for Atlas Copco marine compressors

2, 3 OR 4 CHANNELS EXECUTION

Hartelijk dank voor de goede samenwerking. Tot ziens in 2020! VERHAAR OMEGA

T: +31 (0)252 745 300 • E-mail: info@verhaar.com • www.verhaar.com


ALS DE ONAFHANKELIJKE BINNENVAART EXPERT VERZORGEN WIJ ALLE DOOR U GEWENSTE EXPERTISE WERKZAAMHEDEN VAN A TOT Z

Voor al uw:

Schade-expertises Taxaties Diktemetingen Casco- en veiligheidsinspecties Bouwbegeleiding

Bestevaer Expertise B.V. | Boelewerf 48 | 2987 VE | Ridderkerk | +31 (0) 180 855 035 | www.bestevaerbv.nl | info@bestevaerbv.nl

BESTEVAER_01_1/2.indd 1

07-08-18 11:50

ALL PUMPS HOLLAND B.V. WENST U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG 2020

ALLPUMPS_BM08_1/4.indd 1

27-11-2019 14:33


INSTRUMENTATIE VOOR DE BINNENTANKVAART

DRUK

NIVEAU

TEMPERATUUR +31 (0)78 - 68 139 77 info@lansnivotherm.nl www.lansnivotherm.nl

LANS_BM07_1/2.indd 1

18-10-2019 12:41

Uw leverancier voor:

O.A. FLENZEN, LASBOCHTEN, LASFITTINGEN, DRAADFITTINGEN EN BUIS FLENZEN EN LASBOCHTEN OP VOORRAAD T/M DN1200 Hilto wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2020.

De medewerkers van Reaktie Safety Shops wensen u fijne feestdagen en een succesvol en vooral gezond 2020! Ook in het nieuwe jaar kunt u bij ons terecht voor al uw werkkleding, veiligheidsmiddelen en gasmeetapparatuur. Plaza 17a

HILTO_BM08_1/4.indd 1

4782 SL Moerdijk

Adv. Kerst 2019 Binnenvaartkrant A6.indd 1 02-12-2019 16:20

0186 383800

www.reaktie.net

05-12-2019 14:22


De gezichten achter Maritime Industry Iedereen kent Maritime Industry, de vakbeurs voor de maritieme sector. Maar wie zijn nou eigenlijk de mensen die dit organiseren? Graag stellen wij u voor aan Bianca, Daisy en Malou. Een korte introductie over wie zij zijn. Daarna zullen zij een aantal persoonlijk vragen beantwoorden. Hoe zou je Malou in een paar zinnen omschrijven? Malou is een gedreven marketeer, enthousiast, kan bergen werk verzetten en niets is haar te veel om het optimale resultaat te behalen. Stressbestendig als ze is, kan ze zowel thuis als op werk alle ballen hoog houden. Malou kan je wakker maken voor een optreden van Robbie Williams, een lekker glas wijn en een sarcastische grap. Hoe zou je Daisy in een paar zinnen omschrijven? Na jaren van reizen en ontdekken heeft Daisy haar stekje gevonden in ons team. Een saleskanjer die de taal van de binnenvaart spreekt, wat wil je nog meer? Ze is heel hecht met haar grote familie, samen skiën, reizen en avondjes op stap, een echt familiemens! Het reizen is ze niet verleerd. Er staat altijd wel een weekje of weekendje weg in het verschiet, dan tankt ze weer lekker bij. Hoe zou je Bianca in een paar zinnen omschrijven? Bianca is een warm persoon. Je kan bij haar voor alles terecht, ze is altijd in voor en grapje en biedt een luisterend oor wanneer je daar behoefte aan hebt. Ze werkt al negen jaar bij Easyfairs en dat maakt haar een loyale medewerker. Ze is een echte people-manager. Bianca houdt van gezelligheid en zorgt thuis ook voor een warm samenzijn. Bianca Welke interesses heb je?

60

BM | DECEMBER 2019

Sinds kort ben ik begonnen met tennis en dat is echt een momentje in de week ontspanning en inspanning tegelijk. Een topspeler zal ik niet worden, maar ik beleef er veel plezier aan. Verder geniet ik van vrije tijd met mijn gezin en familie, ik kom uit een groot gezin en we doen veel samen. Mijn twee jongens van 7 en 5 (Morris en Fedde) houden mij en mijn man Leander bezig. Het zijn echte doerakken en het is daarom nooit rustig in huis. Voetbal, zwemles, naar de speeltuin, een rondje Efteling (we hebben een abonnement), treinbanen bouwen, Lego bouwwerken in elkaar zetten, Nerf-speelgoedpistolen van me afslaan, fietsen... Zo ziet mijn vrije tijd eruit. Verder houd ik van lekker eten (mijn man is kok geweest, lucky me!) en een wijntje met vriendinnen. Ik heb vreselijke FOMO en kan niet goed nee zeggen op verzoekjes. Zo ga ik de komende week, terwijl creativiteit niet mijn sterkste kant is, toch met mijn tantes en nichtjes kerststukjes maken onder het genot van een drankje. Wens me maar vast sterkte… Oh, ik bedoel succes! Wat was jouw laatste leugentje om bestwil? Ik zit in de organisatie van de lokale Sinterklaasintocht, mijn beide kinderen zijn in deze periode helemaal fan van Sint en zijn Pieten. Ze zetten hun schoen,

kijken iedere dag het Sinterklaas journaal en knutselen en zingen er op los. We hebben als organisatie van de Sinterklaasintocht een aantal leuke winacties gepost op social media om publiek te betrekken bij de intocht. Daarvoor zijn mijn buurvrouw en ik volledig geschminkt gaan vloggen. Als je kinderen dan vragen wanneer je die filmpjes van Piet hebt gemaakt die op je telefoon staan en waarom die stem zo op de stem van de buurvrouw lijkt, sta ik wel even te hakkelen. Als je de hele dag één gerecht moest eten, wat zou dat dan zijn? Pfoeh, lastig hoor deze vraag. Er is namelijk niets wat ik niet lust. Als ik zou moeten kiezen zou het op dit moment de risotto zijn, gemaakt door Leander. Hij kan namelijk met een pak rijst en de inhoud van de koelkast op een willekeurige dag de lekkerste risotto in elkaar zetten, daar ben ik wel jaloers op. In de zomer maakt hij de lekkerste pastasalades, de favoriet van mijn jongens bevat zongedroogde tomaatjes, augurk, paprika, komkommer en pesto.


Het team van Maritime Industry. Van links naar rechts: Daisy Busker, Bianca van Grinsven en Malou Weststrate.

Malou Aan welk huishoudelijk klusje heb jij een grote hekel? Misschien heel gek om te zeggen, maar ik ben dol op poetsen! Ik zie er echt nooit tegenop en het werkt voor mij ontspannend om het huis aan kant te hebben. Het kost mij meer moeite om iets niet op te ruimen of schoon te maken dan wanneer ik het gelijk doe. Als ik echt iets moet kiezen dat ik niet leuk vindt, dan is het strijken. Daar ben ik ook gewoon niet zo goed in. Gelukkig vindt mijn moeder dat wel een leuk klusje, dus wanneer ze op mijn zoontje past, strijkt zij de was weg. Zou je beroemd willen zijn? Vroeger had ik dat heel graag gewild. Het leek mij fantastisch om heel goed te kunnen zingen en dan in de spotlights te staan en optredens te geven. Als klein meisje was ik al dol op het podium. Toen ik drie jaar was, had ik een klein rolletje in een theatershow. Toen mijn stukje erop zat en ik van het podium moest vertikte ik dat. Uiteindelijk heeft iemand mij van het podium af moeten halen.

Hoeveel tijd breng jij door met jouw familie? Ontzettend veel! Ik ben enorm hecht met mijn ouders en met mijn broer en zijn gezin. Mijn ouders wonen om de hoek dus die zie ik wel drie of vier keer per week. Mijn broer woont in Rotterdam, maar we zien elkaar met grote regelmaat. Daarnaast gaan we ook vaak leuke dingen doen met mijn schoonfamilie, zo zijn we dit weekend nog naar de Winter Efteling geweest met elkaar en met de komende feestdagen zien we elkaar ook erg veel. Daisy Wat staat er allemaal (nog) op je bucketlist? De bucketlist lijkt na al mijn reizen alleen maar langer te worden. Onlangs ben ik naar mijn nummer één bestemming geweest: Brooks Falls in Alaska. Dat was geweldig. Op dit moment staan Groenland, Namibië en Jordanië bovenaan de bucketlist. Evenals de Devil’s pool in Zimbabwe, Everest Base Camp in Nepal en een toendratocht naar de ijsberen in Canada. Gelukkig heb ik ook al flink wat mogen afstrepen van de lijst, waaronder

duiken bij het Great Barrier Reef, skydiven, Machu Picchu bezoeken en feesten in New Orleans. Wat blijft reizen toch geweldig! Als je nog maar één serie zou mogen kijken, welke zou je kiezen? Prison Break, wat een steengoede serie. Spanning, sarcastische humor, actie, plot-twists en geweldig acteerwerk. Al kan ik net als iedere vrouw een goede romcom ook waarderen tijdens een vriendinnenavond. Als je door de tijd kon reizen, naar welke tijd zou je dan willen? The roaring Twenties lijken mij echt fantastisch. De klasse, de kleding, luxe drankjes en speakeasy uitstraling van de restaurants en cafés. Het lijkt mij zo verschillend van de hedendaagse sfeer dat ik dat graag eens mee wil maken. Alles is tegenwoordig gehaast en online te vinden, ik zou een luxe avondje met een cocktail in de hand, luisterend naar een goed live-jazz optreden zeer waarderen.  www.maritime-industry.nl

BM | DECEMBER 2019

61


r bc -neder land.nl rbc-nederland.nl

compl eet i n b ra n d b evei l i gi ng RBC B ra n db e v e i l i gi ng NAMENS HET GEHELE RBC TEAM • Verkoop WENSEN WIJ U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN • Verhuur • Diensten VEILIG 2020 TOE. • Opleidingen • Advies

in c a s s e tt e g r ij z e v la k v a lt

compleet in brandbeveiliging


Voorbeelden van brandblusmaterialen en aanverwant veiligheidsmateriaal in een van de instructielokalen.

opleidingen. Voor het eigen personeel, maar ook voor derden. Waaronder VCA en SOG en BHV-opleidingen. “Wij proberen die opleidingen altijd toe te spitsen op een doelgroep. Een snackbarhouder heeft met andere risico’s te maken dan een schipper.”

RBC BRANDBEVEILIGING ZIET BINNENVAART GROTE STAPPEN MAKEN Heb je tijd? Die vraag krijgt servicemanager Michel Korzeniewski van RBC Brandbeveiliging vaak vanuit de binnenvaart. Het is dan tijd voor het onderhoud van bijvoorbeeld gasmeters, reddingsvesten of volgelaatsmaskers. Michel en zijn collega’s maken tijd; deze spullen moeten van boord en leenspullen moeten aan boord.

“Het is een van de contactmomenten met onze klanten, als het onderhoud heeft plaatsgevonden komt een volgend contactmoment wanneer we de onderhouden eigendommen weer langsbrengen en het uitgeleende materiaal terughalen”, vertelt Michel. RBC Brandbeveiliging, onderdeel van de Rotterdamse RBC Group, is bezig zich meer op de kaart te zetten. Door artikelen als deze, maar ook door deelname aan beurzen. Zoals onlangs aan Europort Ahoy. “Daar ontmoette ik iemand uit de binnenvaart die nog nooit van ons had gehoord, dat is niet iets wat we graag willen horen.” PZI Gelukkig behoren deze voorvallen steeds vaker tot het verleden. RBC Brandbeveiliging is bezig met een missie om veiligheid in de binnenvaart te bevorderen. “Daarom zijn wij aangesloten bij een platform genaamd PZI. Platform Zero Incidents, een initiatief vanuit de binnenvaartbranche. Wij delen onze kennis op congressen met rederijen, scheepseigenaren en bevrachtingskantoren met als doel veiligheid op een hoger niveau te brengen. Er is nog wel een slag te slaan.”

Er is in de binnenvaart een omslag te ontdekken. Veiligheid werd in het verleden weleens gezien als een noodzakelijk kwaad. “Mensen zijn zich er vaak niet van bewust, totdat er iets gebeurt. Er ontstaat meer besef en de regels zijn aangescherpt. Zo is het onderhoudsinterval van vaste gasdetectieapparatuur verhoogd naar halfjaarlijks in plaats van jaarlijks. Met kans op een boete voor wie zich er niet aan houdt.” RBC heeft zelf ook te maken met verscherpte eisen vanuit ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). “Dan gaat het om alles wat we leveren aan brandblus- en ademluchtapparatuur, los- en verladingsslangen tot aan de EHBO-trommels aan toe. Wij krijgen daar audits voor en terecht; het is goed voor de veiligheid in de scheepvaart. Daarom ben ik blij te kunnen constateren dat er op dit gebied grote stappen zijn en worden gemaakt in de binnenvaart.”  www.rbc-nederland.nl

Opleidingen RBC heeft een mooie reputatie te verdedigen op het gebied van

BM | DECEMBER 2019 63


Gezellig 90-jarig jubileumfeest van Markerink Het 90-jarig jubileum van Markerink is op vrijdag 29 november flink gevierd. Een fraai aangeklede feesttent, met de historie goed in beeld gebracht door middel van foto’s en documenten bij de ingang. Verder een fijne band, uitstekende catering en een stralende familie Markerink. Op de foto zien we vader Jan en zoon Alexander Markerink als zesde en zevende van links te midden van die stralende familie. Jan Markerink is met pensioen na 44 jaar (vanaf zijn twaalfde) voor de werf te hebben gewerkt. Hij is beschikbaar voor advies, maar heeft zijn kinderen beloofd zich er niet ongevraagd mee te bemoeien: “Als ik stop, dan stop ik, wil niemand voor de voeten lopen”, vertelt hij uit ervaring. Samen met zijn vrouw geniet hij nu van alles wat de wereld van de computer te bieden heeft (“zolang het maar niet zakelijk is”) en van zijn collectie voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Met daaronder unieke jeeps en een amfibievoertuig waarmee heel wat gevaren wordt. Om het jubileum mee te vieren, kwamen er gasten uit alle delen van het land en van over de grens naar Tolkamer. Op de foto’s meer impressies van het gezellige, goed georganiseerde feest.

64

BM | DECEMBER 2019


‘Prettig contact’ Buitendienstmedewerkers Jarno Smits (links) en Berry Jansen van Ratering technische groothandel uit Ulft waren er al vroeg bij. “We leveren lagers, bevestigingsmaterialen, bouten, moeren, slijpschijven; kortom, van alles wat de monteurs van Markerink nodig hebben. Er bestaat al een lange relatie tussen Markerink en ons bedrijf. We zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben een heel prettig contact. We hopen dat dit nog lang blijft doorgaan, want Markerink is een mooi bedrijf.”

‘Voeten op de grond’ Oprichter Dick Wortman van All Pumps in Papendrecht is net als Jan Markerink inmiddels gepensioneerd. “Ik doe alleen nog maar de leuke dingen”, grapt hij in de feesttent. Maar net als Jan blijft hij zich betrokken voelen bij het bedrijf. “Ik heb nog geen zin in afscheid, ga al zoveel jaren om met al de klanten. Ook met de mensen van Markerink; geen poeha, met de voeten op de grond. Typisch binnenvaart. Daar heb ik al die jaren van genoten en dat doe ik nog steeds.”

BM | DECEMBER 2019 65


Volle kracht vooruit.

Wij wensen u een voorspoedig nieuwjaar en kijken uit naar mooie samenwerkingen in 2020.

CONCORDIADAMEN.COM


De Sendo Liner is uitgeroepen tot KNVTS Schip van het Jaar 2019. Wat maakt dit binnenvaartschip, gebouwd door Concordia Damen in samenwerking met Sendo Shipping, zo bijzonder?

De Sendo Liner valt om drie redenen op: een voortstuwingssysteem dat even ingenieus als toekomstbestendig is, verhoogde ladingcapaciteit en verminderde weerstand. Alle reden voor de jury om de Sendo Liner de prestigieuze Maritime Award voor het KNVTS Schip van het Jaar 2019 toe te kennen. De voortstuwing van de Sendo Liner is dieselelektrisch, aangevuld met accu’s. Tijdens het laden en lossen kunnen deze accu’s worden opgeladen met walstroom. Door de verandering in voortstuwing, in combinatie met de hogere ladingcapaciteit en lagere weerstand, bespaart het schip fors meer brandstof in vergelijking met andere binnenvaartschepen. Bijkomend voordeel hiervan is dat de Sendo Liner 40 procent minder CO2 uitstoot per vervoerde container. Het voortstuwingssysteem is zo ontworpen dat het mogelijk is om in de toekomst de batterijen op een relatief eenvoudige manier te vervangen en om het laadvermogen te maximaliseren. Dat betekent dat de Sendo Liner ook in de toekomst vooroploopt als het gaat om lage emissies. Efficiënt, economisch en schoon De Sendo Liner (afmetingen 110 x 11,45 x 3,2 meter) is ontworpen door Concordia Damen in nauwe samenwerking met opdrachtgever Sendo Shipping, de eigenaar van het schip. In de ontwerpfase

‘HET BINNENVAARTSCHIP VAN DE TOEKOMST’ is veel aandacht besteed aan het zo efficiënt, economisch en schoon mogelijk maken van het schip, dat het vervoeren van containers over de binnenwateren als belangrijkste taak heeft. Dit leverde niet alleen een toekomstbestendig schip op, maar ook een verhoogde ladingcapaciteit. Zo kan de Sendo Liner 8 procent meer lading herbergen dan een binnenvaartschip met dezelfde afmetingen. Ook is het schip voorzien van een innovatief ballastsysteem. Hiermee kan meer diepgang worden gecreëerd bij het passeren van bruggen. “We zijn enorm trots”, zegt Chris Kornet, CEO van Concordia Damen, in reactie op de Maritime Award voor de Sendo Liner. “Omdat wij onze visie op verduurzaming delen met Sendo Shipping, hebben we dit project tot een succes kunnen maken. De Sendo Liner is echt het binnenvaartschip van de toekomst.” Emissievrije opleveringen Behalve de gereduceerde emissies en de efficiënte ladingcapaciteit wijst Kornet ook op de basis die het schip kan vormen voor emissieloos transport in het ARAgebied. Concordia Damen is op weg naar emissievrije opleveringen in augustus 2020. “We hebben daarom doorlopend contact met Sendo Shipping over de data-analyse, die voor verdere ontwikkelingen zal worden gebruikt.” De scheepsbouwer uit Werkendam, gespecialiseerd in binnenvaartschepen met een innovatief en economisch karakter, heeft op dit moment vijf schepen met hetzelfde ontwerp als de Sendo Liner in aanbouw. “Een interessante optie voor alle ladingeigenaren die geïnteresseerd zijn in duurzame oplossingen voor de binnenvaart”, aldus Kornet.

BM | DECEMBER 2019 67


Da-Capo is een gespecialiseerd bedrijf in scheepsbetimmering en interieurbouw, op luxe passagiers- en binnenvaartschepen bouwen wij volledige interieurs naar de wensen van onze opdrachtgevers. Wij zijn op zoek naar enthousiaste scheepstimmermannen en een projectleider m/v.

VERSTERK JIJ ONS TEAM? MEUBELMAKER / INTERIEURBOUWER

Als Meubelmaker/ interieurbouwer ben je verantwoordelijk voor het vervaardigen en assembleren van meubelen en onderdelen in onze werkplaats. Je gaat onderdelen samenstellen en produceren (volgens tekening) tot een eindproduct.

SCHEEPSTIMMERMANNEN

Die aan boord van de passagiers- en binnenvaartschepen verantwoordelijk zijn voor de complete betimmering.

SCHEEPSTIMMERMANNEN BUITENPLOEG

Zij werken in teamverband op passagiersschepen in binnen- en buitenland en zorgen dat de betimmeringen op de schepen in topconditie blijven.

Indien je belangstelling hebt in één van deze functies verzoeken wij je per mail een sollicitatie te richten aan: info@da-capobv.nl t.a.v. R. van Meeteren of te bellen met 0184-61 31 50 Rivierdijk 423a • 3372BV Hardinxveld-Giessendam

WWW.DA-CAPOBV.NL DACAPO_BM07_1/2.indd 1

14-10-2019 10:49


e H H g n i l i ! s Sa a m t s i r h C FF Sea Lux Ltd.

Maritime services +357 25 58 58 65 info@sealuxltd.eu www.sealuxltd.com

SEALUX_BM08_1/2.indd 1

22-11-2019 09:29

Ben jij op zoek naar een: kapitein, stuurman of matroos

06 47 11 11 01

www.aflosser-binnenvaart.nl Ben jij op zoek naar een: kapitein, stuurman of matroos

06 47 11 11 01

Ben jij op zoek naar een: kapitein, stuurman of matroos

www.aflosser-binnenvaart.nl jij op 06 Ben 47 11 11zoek 01 naar een: kapitein, stuurman of matroos

06 47 11 11 01

w.aflosser-binnenvaart.nl

www.aflosser-binnenvaart.nl SWETS_BM08_1/4.indd 1

15-11-2019 09:52


De scheepsbouwer die met je meedenkt

Jansma Shipyard B.V. ď

Doklaan 22 3081 AD Rotterdam

ď&#x20AC;&#x192; Postbus 4196 3006 AD Rotterdam Nederland

ď&#x201A;&#x2022;

+31 (0)6 235 60 915

ď&#x2021;ş

info@jansmashipyard.nl

ď?&#x192;

www. jansmashipyard.nl

  

The rotating equipment and propulsion specialist

KALKMAN_BM08_1/4.indd 1

19-11-2019 15:39

Engineering & Construction

Entel HT644

On-site Machining

De Entel HT644 is speciaal ontwikkeld voor gebruik op zeeschepen en optioneel leverbaar met ATISsignalering voor de binnenvaart.

Alignment & 3D Survey

Noise & Vibration

Machinery Installation 4 Zeer hoge waterdichtheidsstandaard IP68 4 Superieure geluidskwaliteit

Monitoring & Diagnostics

4 Intelligente Lithium-Ion batterij

Voor meer informatie neem contact op met Bampro sales team

ď&#x201A;Ź emhabv.com

Hakgriend 1, 3371 KA

sales@bampro.nl

Hardinxveld-Giessendam

+31(0)184-674067

www.bampro.nl


AR 180 JA S EN KENNI ING ERVAR

V O O RT VA R E N D V E R Z E K E R D

7 / 4 2

­ K I E BER R A A B

OOK S N E D J TI ­ T S E E DE F N E G A D

Als betrouwbare specialist doet EOC veel meer dan verzekeren alleen. EOC investeert in haar leden en verzekerden.

088 6699500 | eoc.nl |

@EOCverzekering

/EOCverzekering


Service

“Wij vinden het heel belangrijk dat onze monteurs de juiste servicementaliteit hebben en besteden daar veel aandacht aan. Door in hen te investeren, krijgen zij én onze klanten daar veel voor terug.” Veth Propulsion is een familiebedrijf en

Wij begrijpen dat snelheid en het leveren

wereldspeler, dat al sinds 1951 actief is in

van passende service voor u van essentieel

de scheepvaart en daarmee toonaangevend

belang zijn. Letterlijk de vaart erin houden

op vele gebieden, waaronder service. Veth

is onze servicebelofte aan u. Met kennis,

Propulsion heeft service dan ook hoog in

vakmanschap en passie voor klant & techniek

het vaandel staan. Als klant heeft u recht op

dragen de monteurs dit uit.

24/7 bereikbaarheid, proactief meedenken en een optimale voorraad onderdelen.

T +3178 615 22 66

www.vethpropulsion.com

BY

Profile for ZPRESS Studio

Binnenvaart Media | Magazine NR. 08  

Binnenvaart Media | Magazine NR. 08  

Advertisement