Galleri NB Magasin Forår 2019

Page 1

1

forår 2019

Kunst som investering Udsmykning Kunstforeningen NB Forårets kunstnere Andrea Damp Beate Höing Paul Smulders Toon Berghahn Nana Bastrup

GRATIS MAGASIN


2

galleri NB

Kunst er en god investering - hvis du altså køber det rigtige. David Hockney malede i 1972 maleriet ”Portrait of an Artist” “(Pool with Two Figures)”. Derefter solgte hans kunsthandler kunstværket for kr. 120.000. 40 år senere blev maleriet, som måler godt to meter gange tre meter, solgt for kr. 600.000.000 inklusive salær! Dermed blev David Hockney den hidtil dyreste nulevende kunstner. Debatten om hvorvidt kunst er en god investering har altid eksisteret. Og i sær efter 2. verdenskrig har kunderne beskæftiget sig med de skønne drømme om, at man kan tjene penge på kunst. Og det kan man! Men det er de færreste, som på forhånd kan sige, at den eller den kunstner bliver meget værd. Det er mere reglen end undtagelsen, at kunst bliver nedskrevet i værdi. Hvorfor? Fordi der til enhver tid bliver produceret så store mængder af kunst - godt og skidt, at hvis alle kunstværker skulle ende med at være mere værd med årene, da ville markedet naturligvis ikke kunne betale alle disse kunstværker. Hvad der rent faktisk kan gøre en kunstner mere værd, kan af og til være ret uforståelig. For selvfølgelig vil der komme kunstnere, som værdisættes stadig højere på grund af omtaler, anerkendelse, bemærkelsesværdig høj kvalitet, evnen til at være unik og nyskabende, udstillinger på

anerkendte kunstmuseer og så videre. Ofte handler det om mere eller mindre opsøgte tilfældigheder at en kunstner bliver kendt. Det er for eksempel en god ide at have bopæl i en hovedstad: København, London, Berlin osv. Her findes det største netværk inklusive kritikere, kunsthistorikere, kapital, museer og gallerier. Kan kunst uden tanke for pengene alligevel være en god investering? Ja helt sikkert. Kvaliteterne i et kunstværk er mangesidige. Afgørende faktorer: Er det basalt set et godt kunstnerisk håndværk? Har det et indhold og udtryk som gør en forskel? Evner det at give beskuerne en stor oplevelse? Gør det en forskel for dig? Eller bliver kunstværket bedre fordi, der er mange andre, som synes om det for eksempel familien? Eller kan vi i stedet koge det ned til, at et kunstværks værdi er afhængig af, hvor fascineret du er af det? Det tror jeg. Typisk har mange mennesker det bedst med at handle som de fleste andre, de føler sig i slægtsskab med. Lemmingeeffekten er udpræget. Og det rækker et stykke af vejen. Imidlertid skal der være en eller anden ildsjæl, som skal lede flokken. Hvorvidt disse lærde eller selvlærte frontløbere er de rigtige til at definere den generelle fascination af et kunstværk, er naturligvis også en svær vurdering. Et godt eksempel: Rembrandt havde i 1600 tallet uhyre stor succes i Holland med at male


galleri NB portrætter og opstillinger af rige mennesker. Men på et tidspunkt malede han sit ultimative bedste maleri med titlen Nattevagten. Dette maleri havde en så stor kunstnerisk styrke, at han efterfølgende ikke formåede at gøre nye og endnu bedre malerier. Han blev heller ikke dårligere, men i årene derefter overtog andre kunstnere scenen og populariten hos kunderne. Dermed blev opgaverne færre og Rembrandt døde i en alder af 63 langt fra den rigdom, han tidligere havde opnået. Nattevagten skabte han i 1640-42 og det blev efter hans død gemt væk i flere år. Nattevagten målte fra starten ca. 500 x 387 cm. Men i forbindelse med ophængningen i det nye rådhus ved de Dam i 1715 blev lærredet skåret ned til 437 x 363 cm, for at det skulle kunne passe ind mellem to vinduer. Tilmed fik det tilført et våbenskjold med navnene på donatorerne. Man havde altså ikke den store respekt for maleriets kvaliteter. Alligevel rummede Nattevagten så store kvaliteter, at da man byggede det nye Rijksmuseum i Amsterdam, blev maleriet centrum for selve arkitekturen. Arkitekten fandt simpelthen maleriet så værdifuldt, at det blev omdrejningspunktet for hele museet. Sidenhen har Rembrandt og Nattevagten fremstået som et af verdens bedste malerier og Rembrandt som en af verdens bedste kunstnere. Her siger det sig selv, at prisen for Nattevagten i dag er uvurderlig. Maleriet kommer formodentlig aldrig til salg. Helt på linie med Leonardo da Vincis Mona Lisa eller Edward Munchs Skriget på Munch Museet i Oslo. Så selvfølgelig kan kunsten præstere høje priser. Og gode eksempler er der altid at finde. Men udgangspunktet for at investere i kunst skal naturligvis alene findes i værkets evne til at fascinere dig. Dermed er kunstværket med til at definere dig som person eller som virksomhed. Og uanset om du placerer kunstværket i dit hjem, din virksomhed eller i det offentlige rum, da fortæller kunsten og den måde den bliver anvendt på, historien om dig og det du står for.

John Reuss

Vilmantas og Toon Berghahn foran ”Nattevagten”

Er du til sovs og kartofler eller til gourmet mad? Det er smag og behag og helt op til dig at afgøre. Mange kan lide begge dele. Men når det kommer til stykket, sætter de fleste pris på det specielle og nogle gange ekstravagante måltid. Og sådan er det også med kunsten. Kunsten sætter prikken over i-et. Og den bedste kunst skal som minimum inspirere og fascinere dig, og måske mange andre, langt ud i fremtiden. Set i det lys er kunst en god investering.

Thorkild NB Nielsen

Thomas Andersson

3


4

galleri NB

Ingen kan med sikkerhed vide om et kunstværk kan blive en god økonomisk investering, men køber du et kunstværk af galleriets kunstnere, kan du være sikker på, at det vil inspirere og glæde dig resten af livet. Og det må trods alt være den bedste investering.

Carsten Frank

Henriette Hellstern

Kristian Vodder Svensson

Hugo Tieleman


galleri NB

Lene Bødker

Marius Martinussen

Sabine Beyerle

Maxim Brandt

5


6

galleri NB

Vilmantas


galleri NB

Kristian Vodder Svensson, Erhvervsakademiet.

Hedeager Kirke

Udsmykning Udsmykninger i det offentlige rum skal være til glæde for mange mennesker. Derfor skal kunsten altid tænkes ind i større sammenhænge, end når den anvendes i de mere private og personlige omgivelser. To store og meget forskellige opgaver blev afsluttet i sidste halvdel af 2018. Erhvervsakademiet I foråret besluttede Erhversakademiet, Sønderhøj, Bygning 7G i Viby at lade Kristian Vodder Svensson udsmykke hele bygningen. En kæmpe opgave, som krævede masser af overblik og kunstneriske færdigheder. Bygningen indtages til daglig af finans- og jordbrugsstuderende. Derfor valgte Kristian et natur og vækst tema, hvor blandt andet et kæmpe træ vokser op gennem etagerne. Desuden kan man opleve fugle og dyr samt enkelte maskiner indtage rummene.

Hedeager Kirke Efter tre års arbejde med udsmykningen af Hedeager Kirke i Herning afsluttede Vilmantas arbejdet med den 1. søndag i advent at deltage i indvielsen af sidste etape af udsmykningen, nemlig en fornyelse af fire motiver i prædikestolen. Udsmykningen i Hedeager Kirke består nu af et stort 300 x 190 cm maleri over temaet Skærtorsdag, til højre for alteret er der indsat to glasmosaikker med temaet Jesus følger dig. I kirkens foyer er der ophængt den endelige skitse på 120 x 150 cm til udsmykningen af prædikestolen. Den gentænkte prædikestol præsenterer en fornyelse i dansk kirkekunst, idet de fire motiver med temaerne ild, vand, luft og Helligånden, alle er glasmalerier med LED baggrundsbelysning. Dermed får prædikestolen under kirkelige handlinger et næsten sfærisk udtryk.

7


8

galleri NB

Andrea Damp Fingerspitzengefühl Andrea Damp er et utroligt menneske. Energisk, positiv og ikke mindst enormt dygtig, kreativ og spændende. Hendes tilgang til kunsten er umiddelbart umiddelbar. Men skindet kan let bedrage. Med baggrund i hendes barndoms erindringer, hendes egne børn og den samlede hukommelse om uskyldigheden i legene og fantasierne skaber hun små og store malerier, hvor især børn drager på ukendte eventyr ind i dybe skove, undersøger naturen eller leger alene eller sammen med andre. Andrea Damp er teknisk meget dygtig, hvilket gør hende i stand til at forene det næsten abstrakte maleri med den figurative fortælling. Hendes rolige, koncentrerede og samtidig meget virtuose udtryk gør hende til en ganske bemærkelsesværdig kunstner, som vi sætter stor pris på, at få lov til at udstille. Og lur hende, om ikke titlen Fingerspitzengefühl passer særdeles godt på udstillingen.


galleri NB

Beate Höing girls girls girls Vi er beærede over at kunne præsentere Beate Höing (f. 1966) som ny kunstner i NBeX project. Beate Höing er inspireret af og har skabt sin egen ikonografi med udgangspunkt i den kulturhistoriske folkekunst, dens myter og ritualer. Beate Höings keramiske skulpturer skildrer en passion for skønhed, det delikate og æstetiske i et legende formsprog. Hendes værker kaster et meget poetisk, til tider ironisk blik på fortiden, når hun fortæller om nostalgiske minder, deres drømme og ofte surrealistiske verdener. Vi glæder os til at kunne præsentere hendes på en gang dybt seriøse kunst blødt op med et lille glimt i øjet.

9


10

galleri NB

Nana Rosenørn Holland Bastrup [Polykrome Forklædninger] Galleri NB byder velkommen til den tredje og hidtil største soloudstilling af Nana Rosenørn Holland Bastrup. Udstillingen [Polykrome Forklædninger] præsenterer værker, der kredser om den leg med identitet, som florerer på de sociale medier i form af selviscenesatte og manipulerede billeder. At sætte sig i scene, at lade sig beskue, og at kunne blive en anden for en stund, er ikke nyt, man kender det eksempelvis fra maskerader og forskellige ritualer. Forklædninger kan vække nysgerrighed og forskellige følelser, og de kan virke tiltrækkende eller skræmmende, hæmmende eller løssluppen for den, der betragter. Bastrups værker fremstår fragmentariske og sammensatte og suger beskueren ind i et univers mellem fotodokumentation og fantasi. Malerierne udspringer af tidligere aktioner, installationer, objekter og videostills, der printes som foto på presseninger og i maleprocessen tilføjes nye billedelementer. De gennemgående komponenter er: bøger, eksplosioner, eksotiske planter, masker, mystiske dyr (f.eks. kamæleoner), emballage (papkasser), citater fra

kunsthistorien eller populærkulturen og kunstneren selv som person. Til udstillingen [Polykrome Forklædninger] udkommer et illustreret katalog med ældre og nye værker samt tekst. Nana Bastrup er uddannet fra Kunstakademiet i Hamborg i 2015, og har udstillet i Danmark og Tyskland. I dag bor og arbejder hun i København.


galleri NB

The Dutch Connection MAIN gallery og NBeX project En stor udstilling med nye værker af de fremtrædende hollandske kunstnere Paul Smulders og Toon Berghahn. Udstillingerne er vidt forskellige og alligevel matcher kunstnerne hinanden. Undtagelsesvis ændrer vi derfor galleriet til fordel for en totaludstilling, hvor vi slår MAIN gallery og NBeX project sammen til en stor udstiling under titlen The Dutch Connection.

11


12

galleri NB

Paul Smulders Wandering the Unknown Paul Smulders seneste arbejder har igen udviklet sig. Det er ikke alene motiver fra naturen, men også den dybere iboende kraft i naturen, han søger. Udgangspunktet er det kendte naturmaleri, som bygger på ældgamle traditioner i varierende former. Men i Paul Smulders arbejder kan man desuden se et dynamisk væv af organiske former. Hans malerier kan derfor opleves som abstrakte malerier, der samtidig henviser til naturen. Facit er, at Paul Smulders malerier kan ses på to måder, der begge gør det muligt, at opleve malerierne fuldt og intenst.


galleri NB

Toon Berghahn Vantage Point Ved at implementere alle tænkelige maleriske midler, der spænder fra perspektivforvrængninger og trompe l’oeil til overraskende kombinationer af materialer og teknikker, afsøger Toon Berghahn forholdet mellem den afbildede og den virkelige verden. Hvad han kalder sin usædvanlige tilgang til maleriet og den rå behandling af maleriets overflade’ falder sammen med ’kunstnerens skarpe syn på virkeligheden, blandt andet de strippede ​​ bygninger, hallucinerende neonfarver og moderne ruiner.

13


14

galleri NB

Vi ønsker at dele glæden ved værdifuld kunst med så mange som muligt. Galleri NB salgsteam Susanne Fossgreen Thorkild Norup Bundgaard Nielsen Morten Fragtrup


galleri NB

Køb af kunst til din virksomhed For at støtte kunstnere findes der i skattereglerne et regelsæt, som giver virksomheder ret til at fratrække eller afskrive udgifter til køb af kunst. Nedenfor giver vi et overblik over de væsentligste dele af reglerne. Hvilke typer kunst Reglerne gælder for originale billedkunstneriske værker. Det vil sige malerier, skulpturer, grafik, fotografisk kunst, installationskunst og lignende. Der skelnes mellem kunstværker, der hænges eller stilles op, og kunstværker, som er en del af en bygning. Udgifter til køb af kunstværker, der hænges op eller stilles op i virksomhedens lokaler, kan afskrives efter den såkaldte saldometode med op til 25 % om året, efter samme regler som inventar. Der kan foretages fuld afskrivning i anskaffelsessåret også selv om købet sker i slutningen af regnskabsåret. Hvis købesummen er på 12.900 kr. (2016) eller mindre pr. værk, kan virksomheden trække hele beløbet fra i det år, hvor kunstværket bliver købt. Udgifter til leje af kunst Hvis en virksomhed indgår aftale med et galleri eller andre kunstformidlere om leje af kunstværker for bestemte perioder, vil lejeudgifterne normalt kunne fratrækkes som en helt almindelig driftsomkostning. Galleri NB er specialister i de muligheder, som virksomheder har til rådighed for indkøb af kunst.

Nyhedsbrev

Galleri NB TV Hvad er kunst? Hvorfor koster kunst det det koster? Hvad er et mesterværk? Hvordan er hverdagen i et galleri? I hvilke sammenhænge kan kunst gøre en forskel? Det er blot nogle af de spørgsmål, som vi ofte får stillet. Og hvad er så mere enkelt end at lave en række video indslag om ikke alene disse spørgsmål, men i det hele taget omkring galleriets hverdag. Til det formål har vi lavet vores egen TV kanal på YouTube. Vi kalder den galleri NB TV.

SoMe Facebook Dækker vores dagligdags små og store begivenheder. Instagram Her fokuserer vi mest på kunstværker og kunstnerne. Søg på NBgalleri. Youtube Vi har over 100 små youtube indslag, som primært belyser de forskellige kunstneres baggrund for deres kunst. Det er interessant for dem, der gerne vil forstå de enkelte kunstnere lidt bedre.

Hver gang vi præsenterer en ny udstilling udsender vi et nyhedsbrev.

Rammeværkstedet

Ikke alene inviterer vi til åbningen på udstillingen. Nyhedsbrevet linker også ind til kunstværkerne samt til relevante informationer om og med kunstneren.

Hos os får du samme topkvalitet og service, som vi i galleriet selv kræver. Ud over alle de normale indramninger af malerier, litografier, fotos og tegninger udfører værkstedet også specialopgaver. Du er naturligvis velkommen til at bede om et tilbud. www.indramning-nb.dk

Det er enkelt at tilmelde sig - gør det her: http://gallerinb.com/tilmeld-nyhedsbrev/

15


16

Udstillinger forår 2019 MAIN gallery

NBeX project

20.01 - 24.02

Andrea Damp Fingerspitzengefühl

Beate Höing girls girls girls

01.02 - 03.02

Art Herning

03.03 - 17.04

Paul Smulders Wandering The Unknown

28.04 - 02.06

Nana Rosenørn Holland Bastrup

09.06 - 11.08

Information vises på vores hjemmeside

Toon Berghahn Vantage Point

Kunst og Mad hver onsdag kl. 17. En uformel omgang kunstfortællinger i galleri NB med efterfølgende hovedret og et glas vin på For Enden af Gaden. Pris: kr. 200,- Tilmelding senest tirsdag inden kl. 16. på nbgal@nbgal.dk

Åbningstider: mandag - fredag 12:00 - 17:00. Søndage 12:00 - 16:00.

Sct. Mathias Gade 14 - DK-8800 Viborg Tlf (+45) 8662 8224 · nbgal@nbgal.dk · www.gallerinb.com www.kunstunder10000.dk · www.indramning-nb.dk · www.kunstforeningennb.dk www.facebook.com/galleriNB · www.instagram.com/nbgalleri


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.