Galleri NB Magasin Forår 2017

Page 1

1

forĂĽr 2017


2

galleri NB

Dating Dating At købe et nyt stykke kunst er som at date...

Dating Buying a new piece of art is like dating...

Du afsøger en masse muligheder på nettet. Du møder originalen i galleri NB. Du tager den med hjem på prøve. Du forelsker dig, og det bliver hos dig.

You explore a lot of options on the web You meet the original in gallery NB You bring it home and test it You fall in love, and it stays with you

Der er bare den lille forskel, at det er ok at fortsætte med at date nye kunstværker!

There is just a slight difference - it is ok to continue dating new works of art! Thorkild NB Nielsen


galleri NB

Identitetsskabende kunst Kunstnerisk match mellem dig og os er vores passion Du står midt i dit hjem, din virksomhed, dit gymnasium, din kirke og tænker: vi trænger til et løft, som kan gøre en forskel både for mig selv, og dem omkring mig. Og du opdager at kunst med kvalitet er en positiv og stærk profil- og identitetsskaber.

Claus A. Christensen, AC Hydraulic · Vilmantas

Forskellen på at skabe et hjem eller en arbejdsplads er egentlig ikke så stor – bortset fra hvem, der skal betale. Næsten alle kærer sig om sine omgivelser. Nogle foretrækker den minimalistiske stil, andre at det roder; andre tænker, at det ikke må se for dyrt ud, andre sætter sig igennem med markante kunstneriske og æstetiske udtryk, der gør en forskel.

3


4

galleri NB

Køb af kunst til din virksomhed For at støtte kunstnere findes der i skattereglerne et regelsæt, som giver virksomheder ret til at fratrække eller afskrive udgifter til køb af kunst. Nedenfor giver vi et overblik over de væsentligste dele af reglerne. Hvilke typer kunst Reglerne gælder for originale billedkunstneriske værker. Det vil sige malerier, skulpturer, grafik, fotografisk kunst, installationskunst og lignende. Der skelnes mellem kunstværker, der hænges eller stilles op, og kunstværker, som er en del af en bygning. Udgifter til køb af kunstværker, der hænges op eller stilles op i virksomhedens lokaler, kan afskrives efter

den såkaldte saldometode med op til 25 % om året, efter samme regler som inventar. Der kan foretages fuld afskrivning i anskaffelsessåret også selv om købet sker i slutningen af regnskabsåret. Hvis købesummen er på 12.900 kr. (2016) eller mindre pr. værk, kan virksomheden trække hele beløbet fra i det år, hvor kunstværket bliver købt. Udgifter til leje af kunst Hvis en virksomhed indgår aftale med et galleri eller andre kunstformidlere om leje af kunstværker for bestemte perioder, vil lejeudgifterne normalt kunne fratrækkes som en helt almindelig driftsomkostning.


galleri NB

Foyer FF Skagen · Kjell Nupen & Bent Holstein

Viborg Rådhus · Kjell Nupen

Valget af kunst eller ikke kunst er naturligvis helt op til den enkelte beslutningstager. Men det er helt sikkert, at valget af kunst gør en forskel uanset hvor, den befinder sig. Et torv, et gårdrum, en repos med eller uden skulptur

Camp Logos · Vilmantas

opleves vidt forskellig. En foyer i et firma med plakater om virksomheden kontra et dynamisk kvalitets maleri tegner to vidt forskellige holdninger til, hvordan man foretrækker at møde sine medarbejdere og gæster.

5


6

galleri NB I Danmark uddanner vi unge mennesker i 16-25 års alderen. Det er i de år deres personlighed, dannelse og kulturelle ballast dannes. Så hvordan opleves et gymnasium, der skal uddanne unge mennesker både fagligt og kulturelt, med og uden forskellige kunstneriske udtryk?

Der er vist ingen tvivl om, at det gymnasium, der forstår at anvende kunst som inspirationskilde i den daglige undervisning og til at skabe spændende rammer i opholdsarealer, tiltrækker meget bedre de unge studerende end et gymnasium, hvor de kunstneriske vitaminer spares væk.

Viborg Gymnasium & HF · Marius Martinussen & Andrea Damp

Randers Statsskole · Marius Martinussen


galleri NB

Viborg Sygehus · Henriette Hellstern

Kunstens helbredende virkning på sygehuspatienter er for længst dokumenteret. Ikke desto mindre har regeringen valgt, at der ikke skal afsættes 1 % af byggesummen til kunst i nye sygehusbyggerier. Er det da ikke rimeligt, at alle samfundsborgere har ret til livgivende oplevelser med kunst, når de kommer på

sygehuset? God kunst er med til at løfte oplevelsen af den stemning et sygehus meget ofte udstråler. Vi ved, at en gennemført udsmykning af et hospital er med til at gøre oplevelsen meget mere positiv for patienter og pårørende. Og sidegevinsten er samtidig at ryddeligheden stiger i diverse rum og på gange.

7


8

galleri NB Kirken er et af de steder, hvor kunst er en naturlig del af rummet. Den danske folkekirke har tradition for at tilføre kunst, som lægger noget ekstra til det kristne budskab. Ikke alene i nybyggerier integreres kunst, men også ved renoveringer af eksisterende kirker

tænker man nutidig kunst ind i helheden. Man ser ofte i den nye kirkearkitektur kunsten tænkt ind som en totaloplevelse hvor budskabet og kunsten så at sige samles til et nyt kunstværk. En oplevelsesmulighed for menneskeheden.

Hedeager Kirke · Vilmantas


galleri NB

Henriette Hellstern · Vilmantas

Carsten Frank

Kunst ude og hjemme er med til at give inspiration og daglig glæde, samtidig med at den giver større identitet og selvforståelse for dem der værdsætter glæden ved værdifuld kunst.

Kunst giver så meget inspiration og nydelse i hverdagen, at det modsat virker fattigt ikke at omgive sig med den.

9


10

galleri NB main

Kristian Vodder Svensson Daneben 04.02 - 04.03 To udtryk i en og samme udstilling: En verden af svævende øer så forunderlig bundet sammen og fyldt med dyr, mennesker og uventede elementer. Modsat et lukket univers under skovens bladhang, hvor ugler, dyr og mennesker trods mængder af mørk skov og få glimt til himlen finder ro, eftertænksomhed og kærlighed. Oversættelsen af det tyske ord Daneben betyder det ekstra element eller det ved siden af….. I Kristian Vodder Svenssons univers giver ordet særlig mening. Han lukker os ind en fantasiverden. Et universelt univers, som han graciøst deler med os. Vi leder i billedfladen efter elementer, der specifikt leder tankerne hen på 2017. Men du finder ingen Donald Trump, ingen supersonisk jet, ingen skyskrabere. Til gengæld finder du små hverdags dramaer i mange afskygninger. Det være sig ørnen der overrasker katten, som må springe for livet. Eller manden, der er i så meget balance med sig selv, at han kan sidde på stolen tættere på kanten end tilladeligt. Uanset hvor ”farligt” det måtte se ud til at være, så finder Kristian

altid plads til ømheden og kærligheden. Han giver tankerne lianer til at boltre sig i, og friheden får vinger. Hans komplekse malerier giver os stof til eftertanke og smil. Hvilket er positivt i en foranderlig verden. Mange spørger om Kristian bruger print eller collage i sine malerier. Nej, det gør han ikke. Værktøjerne er maling, pensel, spray og tankens kraft krydret med viljen til at præstere. Så simpelt og alligevel så unikt.


galleri NBex project

Nana Rosenørn Holland Bastrup Remembering, Recycling & Rebellion 04.02 - 04.03

Nana Rosenørn Holland Bastrup har siden 2009 primært arbejdet med brugt produktemballage – fra mindre papmasker til store væg- og ruminstallationer - og fotodokumentation derfra danner fundamentet for de nye værker der vises i NBeX project. Med udstillingen „Remembering, Recycling & Rebellion“ tager hun udgangspunkt i det ambivalente forhold - beundringen og oprøret - mellem unge kunstnere og den etablerede kunstverden. Bemalede fotocollager viser systemer og former, hvor kunstcitater, agerende figurer og sammenhænge balancerer mellem det figurative og det abstrakte. Nana Rosenørn Holland Bastrup (f. 1987 i København) er uddannet 2015 fra Hochschule für Bildende Künste i Hamborg og bor og arbejder i København og Berlin. Tidligere udstillinger omfatter bl.a. Kunsthal Aarhus, Museet på Koldinghus, Den Frie Udstillingsbygning og Altonaer Museum i Hamborg.

11


12

galleri NB main

Henriette Hellstern Your Quiet Riot 11.03 - 15.04 Henriette Hellstern arbejder med kroppen som omdrejningspunkt. Det viser sig i mangfoldigheden af uendelige forskellige figurationer og stærkt ekspressive strøg. Hun er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2011 og er allerede nu et navn i ind- og udland. Hun har vundet flere kunst priser og i 2015 blev hun tildelt Statens Kunstfonds arbejdslegat. Vel mødt til en stærk fortolkning af tidens udfordringer i Galleri NB.

Du vil hellere dø i forsøget velvidende du i det mindste prøvede, end slet ikke at forsøge, overhovedet. Det er tid til et oprør, noget må der gøres.

Herom siger hun: Et stille oprør har ulmet i dig længe, nu brænder det. Boblerne har stået lige under vandspejlet og nu koger vandet, det flyder over. Din grænse er nået. Du vil ikke bare se til, du vil handle. Roligt, men beslutsomt flytter du dit korpus. Selvom du ved denne bevægelse bliver skelsættende for dig, dine omgivelser, verden, alt, føles det alligevel, som om du snegler dig af sted. Noget tynger dig, men der er ingen vej tilbage.

Vi skal for alt i verden undgå hamsterhjulet, og vi skal altid forsøge at gøre tingene endnu bedre...

Mere enkelt handler det om de valg, vi må træffe. Om vi vil ændre tingenes tilstand omkring os, og smide hvad vi har i hænderne. Det kan også være egen kamp f.eks. mod systemet, en krig, en tilstand, en sygdom, et uheldigt mønster ...


galleri NB main

Toon Berghahn Laterna Magica 29.04 - 03.06

I sine nye malerier viser Toon Berghahn os sin fascination for farver og lys. Bygninger med store farverige glasruder refererer til Piet Mondrian og modernismen, men de vækker også minder om magiske øjeblikke fra tiden med Laterna Magica. Lys gør det muligt for os, at opfatte malerier og opleve mirakler. Oplevelsen af et maleri er uløseligt forbundet med alt lys, fra en flimrende skumring til et lysstofrør. Toon Berghahn bruger alle former for materialer i sine malerier. På træpladerne er der ofte mange forskellige lag i kombinationer af olie, akryl og industrielle typer af maling. Desuden finder man også stumper af klude og træ eller andre grove materialer fæstnet til overfladen. Ud over anvendelsen af den klassiske pensel, benytter Toon Berghahn uortodokse redskaber som bor eller hårtørrere. Det hele resulterer i blændende malerier, som stiller spørgsmål om hvordan virkeligheden kan eller skal opleves.

13


14

galleri NB main

Jam Billboard Painters highlights 03.06 – 29.07 I anledning af Viborg International Billboard Painting Festivalen sætter vi fokus på udvalgte kunstnere fra festivalen, når vi i MAIN gallery præsenterer: Billboard Painters highlights Hugo Tieleman Kristian Vodder Svensson Marius Martinussen Paul Smulders Toon Berghahn Vilmantas

Viborg International Billboard Painting Festival er en årlig begivenhed, som finder sted i perioden 1. Juni til 31 august. På 2017 festivalen udstiller ca. 40 billedkunstnere mega store malerier på en kunstrute i det centrale Viborg. Som en vigtig del af Rethink 2017 (Kulturby 2017) forbereder Festivalen samtidig opstillingen af en alternativ 3D installation på Sct. Mathias Port. Desuden giver vi plads til nye store og små kunstværker i galleriets øvrige afdelinger - CENTER gallery og NBeX project.


galleri NB

Kunst + Mad En oplevelse for dem, der værdsætter det specielle. En succes fortsætter: Hver onsdag aften tilbyder galleri NB i samarbejde med Restaurant For Enden af Gaden en onsdagsoplevelse, hvis indhold er uforudsigelig på den gode måde. En uforpligtende blanding af en spændende introduktion til kunstens mange ansigter fuldendt med et kulinarisk måltid baseret på lokale råvarer og et glas vin.

Sådan gør du: Senest tirsdag kl. 16 tilmelding til galleri NB på mail: nbgal@nbgal.dk Onsdag kl. 17.00 møder man op i galleri NB - forberedt på det uventede. Pris: Kun kr. 200,- som betales i restauranten

Koncept: Kl. 17 onsdag aften møder de tilmeldte ind i galleri NB. Her får de en fortælling om kunst, en rundvisning i det store galleri eller måske noget helt andet! Kl. 18 går man over på Restaurant For Enden af Gaden. Her står kokkene klar med et spændende kulinarisk måltid baseret på lokale råvarer og et glas vin.

Kunstforeningen NB Kunstforeningen NB er din genvej til rabat. Som medlem får du op til 10 % rabat på dine kunstkøb. Med ca. 250 medlemmer i Kunstforeningen NB er der basis for en del arrangementer, som kommer medlemmerne til gode. Alt fra intime koncerter, artist talks, kulinariske oplevelser samt rejser til galleriets kunstnere er på programmet. Medlemsskabet giver samtidig ret til deltagelse i årets lodtrækning på generalforsamlingen, hvor over 30 kunstværker bortloddes. www.kunstforeningennb.dk

www.kunstunder10000.dk Hjemmesiden, hvor du finder alle kunstværker i galleri NB til priser under kr. 10.000. Skal du bruge en gave, starte din kunstsamling eller ønsker du at glæde dig selv med et nyt kunstværk, så er det her du starter. Rammeværkstedet NB Hos os får du samme topkvalitet og service, som vi i galleriet selv kræver. Ud over alle de normale indramninger af malerier, litografier, fotos og tegninger udfører værkstedet også specialopgaver. Du er naturligvis velkommen til at bede om et tilbud. www.indramning-nb.dk

15


16

Udstillinger forår 2017 Main gallery

NBex project

Ekstern

Indtil 28.01

Andrea Damp Sætter DAMP(en) op

Karsten Kjærulf-Hoop (DK) 27.01 - 29.01 Sarah Joy Jungen (US) Art Herning DROPS - an animated experience

04.02. – 04.03

Kristian Vodder Svensson Daneben

Nana Rosenørn Holland Bastrup Remembering, Recycling & Rebellion

11.03 - 15.04

Henriette Hellstern Your Quiet Riot

17.03 - 19.03 North Kunstmesse Ålborg

29.04 - 03.06

Toon Berghahn Laterna Magica

31.05 - 05.06 KUNSTRAI - Amsterdam

10.06 – 05.08

JAM Paul Smulders Hugo Tielemann Vilmantas Kristian Vodder Svensson Toon Berghahn

Åbningstider: mandag - fredag 10:00 - 17:00. Lørdage 10:00 - 14:00. Kunst + Mad hver onsdag kl. 17.00 - husk tilmelding. Ferniseringer: Udvalgte lørdage i tidsrummet 13:30 – 16.00

Sct. Mathias Gade 14 - DK-8800 Viborg Tlf (+45) 8662 8224 · nbgal@nbgal.dk · www.gallerinb.com www.kunstunder10000.dk · www.indramning-nb.dk · www.kunstforeningennb.dk www.facebook.com/galleriNB · www.instagram.com/nbgalleri


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.