Galleri NB forår 2015

Page 1

1

forår 2015

Kunstkøb med fradragsret Udstillinger i 3 gallerier “Onsdagsoplevelser” Kvalitetskunst der er værd at rejse efter


2

Øverste række fra venstre:

Nederste række fra venstre:

Hanne Simony: Tidligere sekretariatsleder for Danske Slotte & Herregaarde. I galleri NB er Hanne vores multitasker, receptionist, guide og har desuden ansvar for webshoppen.

Thorkild NB Nielsen: Grundlagde i 1987 galleri NB og har siden været direktør og kunstnerisk ansvarlig for galleriet.

Henrik Sørensen: Gennem 15 år har Henrik stået for indramninger af enhver slags – i øvrigt også for private, som ønsker en indramning. Desuden monterer han udstillinger i og uden for galleriet.

Peter Frøstrup: Siden 1. april 2014 har Peter haft ansvaret for galleriets eksterne opgaver. Hans vigtigste opgave er at rådgive om kunst til private og offentlige virksomheder rundt i hele landet.

Susanne Kam Kristensen: Uddannet revisor, og siden 2000 været administrationschef i galleri NB. Hendes viden om korrekt fakturering og finansiering af kunst, regnes blandt landets bedste.

xxx


galleri NB

Også til dem, der endnu ikke har besøgt galleri NB i Viborg.

Tre i et Galleri NB er stort, ikke alene i Viborg, men også i dansk sammenhæng. Galleri NB er opdelt i tre udstillingsafdelinger. Vi kalder dem Main gallery, Center gallery og NBeX project. Hver for sig er de på størrelse med et normalt galleri. Men opdelingen giver os nogle fantastiske muligheder for at præsentere den palet af kunstnere, som vi gerne vil dele med så mange som muligt. Hvis man spørger en medarbejder om lov til at få et kig ind i depoterne, kan man desuden se flere end 2.000 kunstværker! Da vi i 2005 satsede alt på at skabe et endnu større galleri, var det ud fra erkendelsen af, at skal galleri NB være noget særligt i dansk kunst og samtidig ligge uden for København, skal det være ekstraordinært på indhold, kvalitet og troværdighed. Det skal samtidig være stort, flottere og kunne præsentere flere internationale kunstnere, som man ellers ikke ser i Danmark. Ikke nok med det, vi skulle finde plads til flere specialiserede medarbejdere, der skulle rådgive og servicere kundernes vidt forskellige ønsker. Lige nu Galleriet er der nu fuldt ud. Kunstnerne har aldrig været bedre. Medarbejderne har forskellige kompetencer, så vi kan vejlede 360 grader om kunsten. Vi har landets bedste administrative og finansielle rådgivning for vore kunstnere og kunder. Vores rammeværksted sørger ikke alene for indramninger til galleriet, men tilbyder også alle andre at få lavet deres indramninger hos os.

Og ikke mindst har vi afdelingen for integreret kunst, der står for troværdig og empatisk rådgivning omkring udsmykninger i privat og offentligt regi. Integreret kunst har uden skelen til geografi hele landet som sin naturlige arbejdsplads. Vi føler, at vi har den rette balance i forholdet mellem kunstnere, udstillinger og galleriets udadvendte aktiviteter. Tilsammen er de alle elementer, som gør det muligt at opfylde vores ønske om at kunne dele glæden ved værdifuld kunst med så mange som muligt. Viborg Tøver du stadig med at tage turen til Viborg, så er det måske værd at tænke over følgende: at den historiske kulturby står midt i en udvikling, hvor der i øjeblikket satses på endnu mere kultur og oplevelser. Også kunstnerisk er der mange muligheder. Bl.a. besøg på Viborg Kunsthal og Skovgaard Museet. Viborg kan også prale af at have en International Billboard Painting Festival, der hver sommer tiltrækker flere end 30.000 gæster. Skulle du tage nogle ekstra fridage, er der i en radius af en times transport fra Viborg mindst 9 kunstmuseer, som du kan besøge. Behøver du flere argumenter for at afprøve om det hele passer? Vi ses i galleri NB Thorkild NB Nielsen

3


4

galleri NB

Køb kunst til din virksomhed Virksomheder har ret til at fratrække eller afskrive udgifter til køb af kunst. - enkelt og ligetil, hvis du følger disse regler: Hvilke typer kunst Reglerne gælder for originale billedkunstneriske værker. Det vil sige malerier, skulpturer, grafik, fotografisk kunst, installationskunst og lignende. Der skelnes mellem kunstværker, der hænges eller stilles op, og kunstværker, som er en del af en bygning. Når det gælder grafiske og fotografiske værker, er det et særskilt krav, at de er nummererede og signerede af kunstneren og kun fremstillet i et begrænset oplag. Afskrivningsretten gælder kun for kunst, der købes som førstegangs køb fra et galleri, der repræsenterer kunstneren eller direkte af kunstneren. Afskrivningsretten bortfalder såfremt kunstneren er i familie med eller på anden måde nærtstående med virksomhedens ejer. Kunstværker, der hænges op eller stilles op Kan afskrives efter saldometoden med op til 25 % om året, efter samme regler som inventar.Hvis købesummen er på 12.800 kr. (2015) eller mindre pr. værk, kan virksomheden trække hele beløbet fra i det år, hvor kunstværket bliver købt. Kunst indføjet i en bygning kan afskrives med 4 % årligt efter samme regler som bygninger. Denne regel gælder for kunstnerisk ud-

smykning, der er muret, fastnaglet eller på anden måde fastgjort til en bygning eller dennes nære omgivelser. Det er uden betydning om den kunstneriske udsmykning udføres i tilknytning til opførelse eller ombygning af ejendommen eller på et andet tidspunkt. Hvis der er tale om en kombineret kontor/forretnings- og beboelsesejendom, gælder afskrivningsadgangen kun for udsmykning af kontor/forretningsdelen. Når kunstværket sælges Når et kunstværk, der er omfattet af ovenstående regler, sælges, skal der betales skat af en eventuel gevinst på dette, mens et evt. tab er fradragsberettiget. Salg omfatter også nedrivning/destruktion og overgang til privat anvendelse. Udgifter til leje af kunst Hvis en virksomhed indgår aftale med et galleri om leje af kunstværker for bestemte perioder, vil lejeudgifterne normalt kunne fratrækkes som en helt almindelig driftsomkostning. Moms Momsregistrerede virksomheder, som indkøber kunstværker til udsmykning i virksomheden eller får udført udsmykningsopgaver, kan fradrage moms efter samme regler som ved andet køb.


galleri NB

Ullits & Winther Har til huse i en ny og velbeliggende ejendom ved den nordlige indkørsel til Viborg. Ejendommen blev i første omgang bygget i 1999 og i 2012 blev den udvidet til det dobbelt. Under hele forløbet har den kunstneriske udsmykning været en del af byggeriet. Direktør og partner i UW Henrik Lundsgaard er ikke i tvivl om kunstens betydning for en virksomhed af denne karakter, når han udtaler: ”En virksomhed som vores er kendetegnet ved mange møder og stillesiddende arbejde omkring økonomi og rådgivning. I princippet har vi kun brug for vores computere, skrive- og mødeborde, men det vil blive alt for sterilt og upersonligt, både for os og vore kunder. Kunsten hjælper os simpelthen med at bløde vores virksomhed op og gøre den meget mere inspirerende og imødekommende. Samtidig understreger udsmykningen vore tanker om en synlig kvalitetsbevidsthed i vores hus.”

Fakta: Ullits & Winther Statsautoriseret Revisionspartnerselskab Agerlandsvej 1 8800 Viborg Stiftet i 1975 Ejes af 5 partnere Team: 30 medarbejdere UW yder personlig rådgivning vedrørende regnskabsmæssig assistance, revision, skatterådgivning og -planlægning, økonomisk rådgivning, herunder etablering af virksomhed, investering samt rekonstruktion.

5


6

galleri NB

Terje Granvold: - KLP og samarbejdet med galleri NB

Med fra starten KLP flyttede i 2009 i nyt domicil bag den nye Opera i Oslo, og der var mange hvide vægge. Derfor havde vi brug for en del malerier og grafiske værker til at skabe et godt miljø for medarbejderne. Vores hensigt var, og er fortsat, at finde smukke værker, som alle kan lægge mærke til i hverdagen. Helst værker, som giver energi, forundring og måske endda noget at blive irriteret over. Vi nedsatte fra starten en kunstkomite, som skulle sørge for at indkøbe kunst af anerkendte og unge nye kunstnere. I den forbindelse har vi haft stor glæde af vores samarbejde med galleri NB i Viborg. Galleri NB’s hjemmeside giver overblik Kunstkomiteen ser i dag en stor en fordel i samarbejdet med galleri NB. Alt findes på deres hjemmeside. Man kan se alle galleriets kunstnere, samt et stort udvalg af deres tilgængelige værker. Af websitet fremgår også fakta om værkernes størrelser og priser. Derfor er det enkelt at planlægge, hvor meget vi vil investere i kunst. Når kunstkomiteen finder værkerne, rundsendes fotos af disse via mail til komiteens medlemmer. Med den fremgangsmåde har vi, trods store geografiske afstande, en fin dialog omkring indkøb af ny kunst til vores firma. Når galleri NB efterfølgende kommer på besøg i Oslo, har de vores udvalgte værker med, og komiteen kan nu endelig vurdere om kunstværkerne faktisk passer ind hos os – det er nemt og enkelt.

Vi sparer tid For kunstkomiteen og for KLP har det været en nem og bekvem løsning. Samtidig sparer vi masser af tid ved ikke at skulle gå fra det ene galleri til det andet, for at finde ud af hvad vi skal købe og hvad gallerierne har på lager. Det slipper vi for ved at handle med galleri NB. Så det er en arbejdsform, vi helt bestemt kan anbefale. Derfor satser vi også på, at samarbejdet i årene fremover vil være en succes, hvilket vil være i overensstemmelse med KLP’s filosofi og motto: For dagene som kommer. Fakta: • KLP er Norges største livsforsikringsselskab • Kommunal Landspensjonskasse (KLP) leverer pensions- finans- og forsikringstjenester til kommuner og fylkeskommuner, sundhedsvæsnet og til virksomheder både i offentlig og privat sektor, og til deres ansatte. • KLP-koncernen har en forvaltningskapital på 470 milliarder kroner. • KLP er et gensidigt ejet selskab, derfor er KLPs kunder med offentlig tjenestemandspension også KLPs ejere. • KLP-koncernen har over 860 ansatte.


galleri NB main

Vilmantas, Return to my Dreams, 100 x 200 cm, 2014

Vilmantas Forever With Friends I Never Met … 31.01 – 07.03 Når man en gang har haft Vilmantas malerier tæt inde på livet glemmer man dem ikke igen. De rummer kimen til evig forundring og beundring. Hans styrke ligger i intimiteten og nærværet baseret på en teknisk kunnen, der er de færreste kunstnere beskåret. Det kommer til udtryk i hans malerier, der, trods en stor farvemæssig styrke, altid søger ind omkring de dybe fundamentale og almen menneskelige livsvilkår. Udstillingen Forever With Friends I Never Met følger efter sidste års udstilling med portrætter af blandt andre HKH Prinsgemalen. Denne udstilling rummer ingen portrætter, men præsenterer til gengæld hans nyeste malerier skabt til glæde for alle Vilmantas fans.

Vilmantas Marcinkevicius f. 1969, Lithauen 1989 - 1995 Vilnius Kunstakademi Har samarbejdet med galleri NB siden 1998. Udstillet over det meste af verden i gallerier, kunsthaller, kunstmesser, samt deltaget i mange kunstevents. Udført en række portrætter af en række personligheder, senest HKH Prinsgemalen. Udsmykket adskillige offentlige og private bygninger primært i Danmark.

7


8

galleri NB center

Kàri Svensson; UNTITLED, 90 x 130 cm, 2014

Kári Svensson Naturens Magt 31.01 – 07.03 Kàri Svensson har vi kendt siden 1995, og han har i alle årene været en kunstner i udvikling. Vi sammenligner ofte hans udvikling på samme måde, som han beskriver sin opfattelse af den færøske natur, omskiftelig men alligevel altid den samme. Kári Svensson siger om sin kunst: At male naturen, er en vanskelig opgave. Ingen dage er ens, alt efter vejr, årstider, blæst, regn, tåge og mange andre ting, skifter naturen karakter - en daglig udfordring.

Hver dag er en kamp for at fæstne noget af det, jeg oplever, ned på mit lærred. At lukke sig inde i sin malestue og blive til et med sine lærreder, få tanker og oplevelser, det giver nogle gange det bedste resultat. De sidste par år har jeg kæmpet med at male naturen ud fra mit indre, således at det er mit hjerte, min sjæl og glæden, som bestemmer hvordan det endelige resultat bliver. For mig er naturen uendelig og overvældende. Derfor får mine malerier titlen ”Naturens magt”.

For mig består naturen af så meget: mennesker, byer, hav, ja alt det du ser i dagligdagen er natur for mig. Og for mig er landskabet den største udfordring. Landskabet har ingen grænser. Kári Svensson f. 1954, Færøerne Har samarbejdet med galleri NB siden 1995. Udstillet på gallerier og kunsthaller primært i de nordiske lande. Afstikkere til bl.a. New York, Singapore og de baltiske lande. Udsmykket offentlige og private bygninger i Danmark og på Færøerne


NBeX project

Tanja Kjærgaard Jensen, Skov med Elge, 68 x 92 cm, 2014

Tanja K. Jensen Mellem Fantasi og Realisme 31.01 – 07.03 I mine billeder beskæftiger jeg mig med det figurative og naturlige billedsprog. Jeg befinder mig et sted ude i naturen blandt alle træerne, blomsterne og dyrene, hvor jeg på en og samme tid skaber en foruroligende og romantisk fortælling. I billederne henter jeg elementer fra virkeligheden og placerer dem i en eventyrlig og mytisk fortælling – det bliver en umiddelbar verden, som er besat af en masse velkendte symboler og billeder. Tilsammen skaber elementerne et forførende og romantisk sted, der måske kan hensætte os i en tilstand på grænsen til det meditative.

Til at skabe mine værker bruger jeg det billedelige i form af papirklip. Billederne omfavner alt fra små finurlige detaljer og ornamenter, til glimmer og glitter – glamouren skaber en foruroligende og til tider næsten klaustrofobisk ro, der både understøtter det romantiske, omniøse og mytiske perspektiv i mine værker. Jeg arbejder med det spontane, som kan give en tvetydig tilgang til mine værker. Fortællingerne er derfor ofte åbne, da jeg ønsker at skabe god plads til fortolkning hos den enkelte. Alt er udført med en sirlig og nøjagtig hånd. Præcision, tid og detalje er altafgørende i hele min proces.

Tanja Kjærgaard Jensen f. 1980 Uddannet 2003 - 2008 på Det Fynske Kunstakademi Dette er den første soloudstilling i NBeX projekt. Siden 2006 udstillet på flere gallerier her i blandt Beaver Projekt. Antaget på flere statsanerkendte censurede udstillinger.

9


10

galleri NB main

Paul Smulders, UNTITLED, 150 x 200 cm, 2014

Paul Smulders Inside Outside 14.03 – 18.04 Paul Smulders er helt igennem kunstner. Selve maleprocessen har han valgt som tema for sine værker. Uden forudfattet plan. I stedet lader han materialerne føre ham, derhen hvor de vil. Han benytter forskellige typer af maling, blæk og lak og tillader dem at interagere i en slags alkymi. Farverne får lov at blande sig frit og slutresultatet fremstår som planlagt af kunstneren, men sker i høj grad på en uforudsigelig måde.

Hovedtema for denne udstilling er motiver hentet fra det naturlige miljø. Alligevel fremstår værkerne ikke som perfekte refleksioner af naturen. Det at male er ikke blot et spørgsmål om at skabe et billede. Det indebærer også at bringe kunstneriske materialer - som i sig selv ikke har nogen mening - til live. Malingen og penselstrøgene, repræsenterer det sensoriske element i den kunstneriske proces, mens det endelige værk faktisk viser en form for orden og organisation. Smulders værker er ikke kun landskabsmotiver, men også med den energi, der er tydelig i naturen. Hans værker minder om et dynamisk væv af organiske

former, men kan også betragtes som abstrakte; værkerne refererer ikke alene til naturen, men afspejler også kunstnerens egen fantasi og erindringer, mens han arbejdede på kunstværkerne. Om Smulders værker kan man sige: ”De er et produkt af naturen, og har den samhørighed som du forventer af naturen”. Kampen mellem udtrykket og materialer, og mellem struktur og kaos er håndgribelig, når man ser på hans værker. Han vil gerne omdanne værk til maling og maling til værk. En proces, der sker indenfor og udenfor.

Paul Smulders f. 1962, Holland Uddannet 1983 – 1988 på Kunstakademiet i Amsterdam og Milano Han har samarbejdet med galleri NB siden 1996. Udstillet verden rundt i kunsthaller, gallerier og på museer. Har udført mange udsmykninger, her i blandt FF Skagens administrationsbygning. Hans markante billedkunstneriske skifte har affødt hans nye statement: Follow me….


NBeX project

Maya Stefania, Nær og Fjern, 2015

Maya Stefania Nær og Fjern 14.03 – 18.04 Maya Stefania siger om sin udstilling: ”Mine figurative motiver tager som regel udgangspunkt i mine nære omgivelser. Jeg har brug for et afsæt at male ud fra, men når jeg er i gang, er det mere et spørgsmål om en konstant undersøgelse og oplevelse af oliemalingen som materiale. Overordnet er min tilgang til lærredet direkte, hvor jeg stræber efter at bevægelsen med penslen er umiddelbar aflæselig og upyntet. Malingen kan vrides kantet, strækkes blød eller lægges på i store pastose strøg - hastigt eller langsomt - det er denne forskellighed i metoden der optager mig og til stadighed gør mig nysgerrig overfor maleriet. Resultatet er ofte, at mine værker fremstår med en række visuelle sammenstød, der kalder på en flertydig virkelighed.”

Maya Stefania f. 1977 Uddannet 2010 - 2013 på Århus Kunstakademi Dette er den første soloudstilling i NBeX projekt​. Antaget på alle statsanerkendte censurede udstillinger. Nomineret på Spring 2012.

11


12

galleri NB main

Beinta av Reyni, UNTITLED, 105 x 105, 2015

Beinta av Reyni Frames 25.04 - 30.05 Frames handler om perspektiv, spejling samt rammens betydning, både helt konkret og som metafor. Hvad sker der, når man tydeliggør rammen? Hvad sker der når man lader rammen interagere med motivet og fortællingen? Det er et par af de spørgsmål, jeg undersøger på min kommende udstilling i NB.

Desuden præsenteres der også større malerier, hvor motivet bl.a. er malet helt ud til kanten i form af bygninger, hustage, broer, træer og blomster, som derved bliver til selve rammen. Det bliver irrelevant hvad der er op og ned – en cirkulær horisont, hvor motivet bider sig selv i halen.

På udstillingen vil der blive udstillet små og store billeder. Nogle af disse er ganske små, nærmest miniaturer, udført på malet mdf-plade med påmalede rammer. Her er rammen betydningsgivende og helt bogstaveligt en del af maleriet. Andre billeder er indrammet i en rigtig gammeldags ramme.

En spejling bider også på en måde sig selv i halen. I spejlingen findes en symmetri og en gentagelse, hvor det også er svært at se, hvad der er op og ned – hvad der er spejling og hvad der er virkelighed. Fælles for flere af disse værker er at beskueren selv kan vælge om billedet skal vendes den ene eller den anden vej – eller diagonalt med et hjørne nedad.

Beinta av Reyni f. 1970 på Færøerne og er bosiddende i København. Debuterede i 2001 på Kunstnernes Efterårsudstilling i København. I galleri NB udstillede hun første gang i NBeX projekt i 2008. Denne udstilling er hendes første solo udstilling i Main gallery.


galleri NB center

Toon Berghahn, Goldrush, 122x180cm, Mixed media on wood, 2014

Toon Berghahn Dazzling 25.04 - 30.05 Toon Berghahn uses all kinds of materials in his paintings. On top of wooden panels, often many different layers of paint are combined; oil, acrylic as well as industrial paints. But you will also see pieces of cloth and wood or other rough materials attached to the surface. Besides the classical brush, Berghahn makes use of unorthodox instruments like a drill or a hairdryer. It all results into a dazzling image, raising questions of what is real and what’s not. In former series Berghahn showed images of museum interiors and churches. The walls often decorated with abstract paintings. In his new works exhibited in this show, Berghahn leaves the static space of the museum interior behind and explores a new world with different objects like a tall ship, books or a photo camera. Objects which tell us stories like poems or old photographs. In another new series of three dimensional works Berghahn breaks new ground by breaking out of the frame of the painting, literally creating space.

Toon Berghahn f. 1970 i Amsterdam Uddannet 1993 - 1996 AKI Enschede 1990 - 1992 Rietveld Akademie Dansk samarbejde med galleri NB siden 2013. Dette er hans anden soloudstilling i galleri NB. Har mange udstillinger pĂĽ gallerier, kunstmuseer og kunsthaller. Nomineret blandt de ti bedste hollandske billedkunstnere til Royal Award.

13


14

galleri NB

Et godt tilbud til dem, der værdsætter de specielle oplevelser

Koncept: Hver onsdag aften kl. 17.00 møder de tilmeldte ind i galleri NB. Her får de en fortælling om kunst, rundvisning eller noget helt andet???? Kl. 17.50 går man på Restaurant For Enden af Gaden. Her står kokkene klar med et spændende kulinarisk måltid baseret på lokale råvarer og et glas vin dertil.

Sådan gør du: Tilmelding senest tirsdag aften ved at kontakte enten: galleri NB: nbgal@nbgal.dk Restaurant For Enden Af Gaden: kontakt@forendenafgaden.dk Onsdag kl. 17.00 møder man op i galleri NB - forberedt på det uventede. Kun kr. 200,- som betales i restauranten


15

Mød galleri NB på internettet I øjeblikket håndterer vi ca. 2.200 kunstværker i galleriet. Et antal, som det på trods af galleriets størrelse, alligevel ikke er muligt at præsentere på én gang. Og for langt de fleste vil det samtidig være uoverskueligt at skulle forholde sig til så mange værker. Derfor er det meget nyttigt at vores hjemmeside kan hjælpe kunstinteresserede rundt i magasinerne. www.gallerinb.com er sitet for de aktuelle, samt større værker af galleriets kunstnere. Hjemmesiden nyder stor interesse, idet den dagligt besøges af mellem 100 og 300 personer. shop.gallerinb.com er en guldgrube når man leder efter litografier, bøger, plakater, tegninger osv. Mange finder inspiration til private kunstkøb og gaver. Andre finder værker, som kan bruges til mindre udsmykninger på arbejdspladsen. Uanset formålet er webshoppen en glimrende måde at orientere sig om mulighederne. Ny videokanal Du kan ikke alene få en videotur rundt i galleri NB, men også se mange af kunstnerne give forklaringer på deres kunst ved at klikke ind på hjemmesidens menupunkt: Videokanalen. Rammeværkstedet Rammeværkstedet servicerer naturligvis galleriet, men alle andre kan også nyde godt af den indramningskvalitet og de priser, som vi har på indramninger.

Kunstforeningen NB Kunstforeningen NB er blevet meget stor, og derfor har den nu fået sin egen hjemmeside: www.kunstforeningennb.dk – kig en gang. Kunstforeningen har eksisteret siden begyndelsen af 90’erne og har til stadighed udviklet sine tilbud til medlemmerne. Derfor handler det ikke alene om indkøb og bortlodning af kunst, men også om mange forskelligartede medlemsarrangementer – f.eks. mad, kunst og vin, rejser, atelierbesøg og så videre.


16

Kalender forår 2015 Main gallery

Center gallery

NBeX project

Kunstforeningen NB – indkøbte værker

Preview 2015

31.01 – 07.03 Vilmantas Forever With Friends I Never Met

Kàri Svensson Naturens magt

Tanja Jensen Mellem fantasi og realisme

14.03 – 18.04 Paul Smulders Inside Outside

High Lights

Maya Stefania Nær og Fjern

Toon Berghahn Dazzling

Sophus Ritto Limbomani

06.01 – 24.01 Preview 2015

25.04 – 30.05 Beinta av Reyni 06.06 – 08.08 Billboard Painting kunstnere 2015

Åbningstider: Mandag - fredag 10:00 - 17:00. Lørdage 10:00 - 14:00. Ferniseringerne ligger i tidsrummet 13:30 - 16:00.

Sct. Mathias Gade 14 - DK-8800 Viborg Tlf (+45) 86 62 82 24 · nbgal@nbgal.dk · www.gallerinb.com