Galleri NB efterår 2015

Page 1

1

efterĂĽr 2015

Efterürets udstillinger Hvordan ny kunstner i galleri NB Mød kunstnerne Kunst+Mad oplevelser


2

Din personlighed afspejler sig i dit valg af kunst, derfor er det også i orden at eje noget, de andre ikke har...... Kunstens værdi består hovedsagelig i at kunne bidrage til større personlige oplevelser. Kunstens evne til at bidrage til et inspirerende miljø, understreger vigtigheden i at tage det rette valg. Vi er gode til at rådgive dig i at træffe de rigtige valg.


galleri NB

Øverste række fra venstre:

Nederste række fra venstre:

Hanne Simony: Hanne er vores receptionist, multitasker, formidler og har ansvar for webshoppen. Læs også hendes indlæg side 12.

Thorkild NB Nielsen: Grundlagde galleri NB i 1987 og har siden været direktør og ansvarlig for den kunstneriske linje.

Henrik Sørensen: Henrik har ansvaret for rammeværkstedet, hvor han indrammer for galleriet og for alle, som ønsker indramninger med høj kvalitet. Desuden monterer han udstillinger og ophængninger i huset og hos kunder.

Peter Frøstrup: Peter arbejder med eksterne opgaver. Han rådgiver private og virksomheder om kunstindkøb og udsmykninger. Læs også hans indlæg på side 12

Susanne Kam Kristensen: Susanne er administrationschef i galleri NB. Hun er uddannet revisor og har siden 2000 opbygget en specialviden om moms- og skatteforhold, korrekt fakturering og finansiering af kunst, som sikrer kunderne og kunstnerne korrekt rådgivning.

Vi ønsker at dele glæden ved værdifuld kunst med så mange som muligt.

3


4

galleri NB main + center

Trans-Figuration figurer i forvandling Med udstillingen TransFiguration forsøger galleri NB at indfange nogle meget spændende tendenser i samtidskunsten. Transfiguration betyder forvandling og refererer selvfølgelig til en figurativ tradition, som i disse år netop gennemløber en forvandlingsproces. Galleri NB sætter imidlertid bindestreg mellem ”trans” og ”figuration” for at betone de delelementer, begrebet består af. ”Trans” betyder ”hinsides”, ”på den anden side af” eller ”tværs over”. Er udstillingens billedkunstnere hinsides det, vi traditionelt har forstået som figuration? Er de “løbet tværs over” et traditionelt, realistisk gengivet verdensbillede uden helt at kunne slippe figuren alligevel? I så fald, hvor står de så nu, og hvad er det, de vil med deres gådefulde og til tider absurde værker? Det er disse spørgsmål, som udstillingens gæster bliver konfronteret med på galleriets kommende udstilling, når følgende udvalgte kunstnere præsenterer deres nyeste værker:

Thomas Andersson John Reuss Sabine Beyerle Andrea Damp Tanja Jensen Kristian Vodder Svensson Mette Rishøj Ole Tersløse Ina Sangenstedt Thomas Wolsing Vilmantas Marcinkevicius


galleri NB

5


6

galleri NB

Ny kunstner i galleri NB - hvordan det gik til?

1. juni kom en meget forkommen mand med fuldskæg til Viborg på sin gamle Puch knallert. Drivvåd efter 8 timer i regnvejr fra hovedstaden til den gamle kongehyldnings by, Viborg. Hans ærinde var, at han var inviteret til at deltage i workshoppen til Viborg International Billboard Painting Festival 2015. Han skulle altså male et kæmpemaleri på næsten 20 m2 på under to uger. Det gik forrygende. Folk strømmede til for at se de unge kunstnere male mega malerier, og i sær Kristian Vodder Svenssons maleri tiltrak sig stor opmærksomhed. Det stod tilfældigvis opstillet uden for cafe og restaurant For enden af Gaden, så folk kunne sætte sig ved cafebordene, nyde en kop kaffe og følge med i hans arbejde. På et tidspunkt brokkede han sig lidt over, at så mange stillede spørgsmål til ham, men omvendt var han også stolt over folks positive reaktioner på hans maleri. Årsagen til vores interesse for Kristian skyldtes Susannes anbefaling til Thorkild om at kigge lidt ekstra på en kunstner, som hun havde set på internettet. Det sker ofte at medarbejderne kommer med positive hints på kunstnere de finder interessante, men næsten lige så ofte kommer de ikke gennem nåleøjet, når chefen selv skal tage stilling til hvem, der reelt skal inviteres til et samarbejde med galleriet.

I dette tilfælde fandt vi alle, at Kristian kunne være en spændende kunstner at kigge nærmere på. Hans malerier balancerede mellem det eventyrlige og Poul Anker Bechs skæve malerier. Kunstnerens stærke tekniske kunnen kombineret med en meget personlig stil var samtidig afgørende for, at vi kan tro på, at han har en stor fremtid i vente. Derfor aftalte vi i første omgang et møde i hans atelier. Mødet fandt sted en torsdag lidt over middag på Østerbro i København. Og selv om Kristian havde hoved på efter en våd og lang nat i byen, blev det første møde en succes. Næste møde klikkede også. Så kemien var i orden mellem parterne, og dermed var vejen banet for et nyt samarbejde mellem kunstneren og galleri NB. Billboard Painting Festivalen blev det første midtjyderne så til Kristian, men forinden var det allerede aftalt, at han skulle have en solo udstilling i galleriet senere på året. At Kristian allerede på sin første udstilling i galleri NB får tildelt oktober måned og selve Main gallery er ekstraordinært. Det skyldes udelukkende, at vi finder hans malerier så interessante, at vi godt tør satse en af de bedste måneder og galleriets image på netop ham. At Kristian har fået barberet sit skæg væk, gør ham ikke ringere. Tværtimod!


galleri NB main

Kristian Vodder Svennson Uden Titel? 03.10 – 30.10 Kristian Vodder Svensson er født i 1976 og uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i årene 2001-2006. I hans seneste værker, der er udført med akrylmaling på lærred, skaber han svævende verdener, fulde af detaljer, der er lige til at gå på opdagelse i. Hvad man ser, og hvordan man vil tolke det sete, er helt op til den enkelte - det er også derfor, Kristian Vodder Svensson ikke giver sine værker en titel. Men sikkert er det, at der er tale om smukke drømmesyn, bristefærdige af poesi og eventyr, der bare venter på at begynde! (Trine Ross)

7


8

galleri NB center

Mette Maya Gregersen Waves 03.10 – 31.10 Mette Maya Gregersen er så overbevisende i sit kunstværk, at vi for første gang har vi inviteret en keramisk skulptør til at udstille i galleri NB. Hendes håndtering af lerets muligheder og de evner hun har for det skulpturelle udtryk er på højt internationalt niveau. Selv formulerer hun sine tanker om processen sådan: Defining space, Bølgerne er skyllet op på land. På små ø´er, og de rum som udgør det ubevidste, er her genstanden for en søgen. En reflekterende dømmekraft af energier i rum. Med udgangspunkt i det uhåndgribelige, prøver jeg at skabe rum som definerer nogle af de tanker som er opstået undervejs. Mine undersøgelser bevæger sig omkring de internaliserede strukturer, som også er baseret på længslen efter et tilhørsforhold. At vende hjem. All men are Islands.


galleri NB main

Steen Larsen Come Rain or Come Shine 07.11 - 28.11 Steen Larsen er kunstneren, der konstant søger nye kunstneriske udfordringer, og han skyr ingen midler for at finde inspiration til sine malerier. Så til denne kommende udstilling har han rejst til USA for at finde nye veje og motiver. Steen Larsen formulerer det sådan: Tilbage i 1986, hvor jeg gik på kunstskole i det sydlige England, Dartington College of Arts, så jeg den tyske instruktør Wim Venders film ”Paris Texas”. Det var første gang jeg stødte på genren Road movie og jeg blev betaget af hvordan billederne, som panorerer rundt i landskabet, udtrykker de følelser vi oplever hos hovedpersonen Travis. Der skulle gå ca. 30 år før jeg selv fik lov til at opleve min egen roadmovie i USA. At køre rundt i USA er ligesom at køre rundt i en lang filmsekvens, det virker som har man været der før. De utallige film vi alle har set , dukker op på nethinden. Dineren, med a damn good cup of coffee, neon skiltet som hænger skævt og blinker foran det støvede motel på Route 66 og i den støvede ørken kan man næsten

høre Ennio Morricone´s berømte mundharpe tema fra ”Den Gode, den Onde den Grusomme”. Som en stor kontrast til Californiens støvede veje og varmen har jeg det sidste års tid arbejdet med en serie jeg kalder ”Rain Roads”. Mange gange, hvor det har regnet, har jeg kørt rundt i min bil og fotograferet. Jeg er optaget af den abstraktion regnen skaber på ruden af min bil og den forvrængning vandet skaber af landskabet. Og som i film, påvirker regnen stemningen: Det siler altid ned, når de store følelser skal i spil. Undervejs i forløbet med ”Rain Roads”- malerierne har jeg lyttet meget til bluesmusik. Specielt har BB King, som desværre døde i år, lagt lydspor til mit arbejde. Han har sammen med Eric Clapton bl.a. indspillet det gamle nummer fra 1946 af Harold Arlen og Johnny Mercer: ”Come Rain or Come Shine”. Heraf titlen på min kommende udstilling hos galleri NB Viborg.

9


10

NBeX project

Charlotte Neel Ritto Semiotics of the kitchen 22.08 – 26.09 Charlotte Neel Ritto har netop afsluttet sit 2. år på Gerrit Rietveld Academie. Hun præsenterer i år sin tredje udstilling I NBeX project. Det er værd at bemærke, at det er helt unikt, at vi på den måde har fået lov til at følge en kunstners udvikling direkte, mens denne går på kunstakademiet. Her er hvad Charlotte skrev til os efter sin årsprøve: Det gik rigtigt godt med assessment, jeg fik rigtig fin respons. Jeg har i det forgangne år arbejdet i forskellige medier og er særlig glad for et foto / video værk: “semiotics of the kitchen” - Hommage to Martha Rosler (måske du husker hendes værk af samme navn fra 1975, det kan ses på youtube: https://youtu.be/Vm5vZaE8Ysc - min version er så 40 år senere……)

Desuden viste jeg 2 skulpturer/objekter, den ene en Fat Chair (remake af J. Beuys’s værk af samme navn). Samt en mægtig pu-skum klode placeret på kamuflagenet. Malemæssigt har jeg haft en lidt anden tilgang end tidligere, - jeg har bl. a. lavet et værk udfra 3 tilfældige udklip. De øvrige mindre værker er forstudier til en serie som handler om skyld, skam og psykopati som sikkert bliver fokus for næste år’s undersøgelser.


NBeX project

Maxim Brandt Yellow soup 03.10 – 31.10 Maxim Brandt f. 1986 i Ukraine nu bosiddende i bosiddende i Berlin. Vi så ham første gang på den store internationale udstilling NordArt, Büdelsdorf, hvor han gjorde et stort indtryk. I 2015 har han netop færdiggjort sin master på kunstakademiet i Kiel, og denne udstilling er samtidig hans første i Danmark. Udstillingen Yellow Soup bliver et interessant møde med en ung kunstner, der tør gå sine egne veje, og selv siger han om sin kunst: Med min kunst forsøger jeg at nedbryde denne konventionelle og rationelle tankegang hos beskueren. Derfor forsøger jeg at skabe en absurd og samtidig poetisk virkelighed, der udstråler et atmosfærisk mysterium. Hverdagens motiver bliver nedbrudt og genskabt i mine værker, så resultaterne bliver absurde, næsten surrealistske drømmebilleder.

11


12

galleri NB

Hanne Simony Det er oftest mig i møder, når I besøger eller ringer til galleriet, idet min opgave er at være til stede i galleriets åbningstid og at møde galleriets gæster og sammen se på kunst og gå på oplevelse i galleriets udstillinger og ofte også i depoterne. Opgaverne i galleriet er meget varierende og en god ’hjælper’ er vores fantastiske database kaldet GAS, hvor vi kan oprette og registrere nye kunstværker, oprette nyhedsbreve og anden form for markedsføring. Opdatering af kunstguider, Facebook og aktivitetskalender er også en del af min spændende hverdag foruden betjening af vores webshop. Men først og fremmest er det en glæde at få lov til at arbejde med kunst og via kunsten at møde mange interessante mennesker, som også har glæde af kunst.

Peter Frøstrup Gallerist - ekstern salgsfunktion Som en del af den eksterne salgsfunktion i galleri NB, har jeg to hovedopgaver. Den ene består i at pleje galleriets nuværende kundeportefølje og den anden består i at afsøge markedet for muligheder for integreret kunst og udsmykning til primært virksomheder og offentlige institutioner i forbindelse med nybyggerier, renoveringer og nye lokaliteter overalt i Danmark. Når en kontakt er etableret, lytter jeg meget til kunden, og via samtaler får jeg afdækket dennes forventninger samt intentioner med udsmykningen. I den videre dialog med kunden diskuterer jeg også opgaven med mine kolleger i galleriet med henblik på at udbygge og understøtte virksomhedens intentioner med udsmykningen. I processen præsenteres kunden oftest for flere muligheder. For at synliggøre vores tanker og ideer kan mulighederne eventuelt præsenteres via billedmanipulationer, hvor værker eller ideer fra kunstnerne indarbejdes i billedmaterialet fra virksomheden. Rollen som døråbner, repræsentant, tillidsskaber og behovsanalytiker er ikke fjern fra rollen i mit tidligere job i den finansielle sektor, og i begge tilfælde er nøgleordet for mig, at der skabes værdifuld tillid mellem kunden og galleriet.


galleri NB

En bid af kunstneren

Der er mange, som ønsker et mere indgående kendskab til en kunstner før de køber et kunstværk. Og som gallerister med ben i begge lejre, ser vi det som en selvfølgelighed, at vi skaber situationer, hvor de kunstinteresserede og kunstnerne møder hinanden. Der findes ikke deciderede opskrifter på hvordan vi arrangerer møderne, men gode eksempler er besøg i kunstnerens atelier eller et møde med kunstneren på dennes udstilling. Den helt enkle og uforpligtende måde at opleve kunstneren på nært hold, er at deltage i kunstnerens fernisering. Her vil der oftest være en præsentation af mesteren selv og i de fleste tilfælde bidrager kunstneren også med et indlæg. Kan det lade sig gøre, arrangerer vi ofte i samarbejde med Kunstforeningen NB, en aften i selskab med

kunstneren, hvor vi samtidig nyder oplevelsen med gode mad og vine. Et frisk eksempel på en anden type arrangement er netværksmødet. Eksempelvis arrangerede vi i forsommeren et netværksmøde i Vilmantas atelier. Arrangementet var dedikeret Danish Chamber of Commerce i Litauen. Her mødte medlemmerne af DCC op i atelieret til et mixed foredrag/dialog mellem kunstneren og Thorkild NB. Det tog en times tid og derefter var der tapas og vin til afslutning. At der findes mange andre muligheder gør det naturligt, at vi er åbne for nye ideer til arrangementer.

13


14

galleri NB

Kunst + Mad til dem, der værdsætter de specielle oplevelser

52 uger om året tilbyder galleri NB i samarbejde med Restaurant For Enden af Gaden en onsdagsoplevelse, hvis indhold er uforudsigeligt på den gode måde.

Sådan gør du: Senest tirsdag kl. 16 tilmelding til galleri NB på: nbgal@nbgal.dk

Koncept: Kl. 17 onsdag aften møder de tilmeldte ind i galleri NB. Her får de en fortælling om kunst, en rundvisning eller måske noget helt andet!

Onsdag kl. 17.00 møder man op i galleri NB - forberedt på det uventede.

Kl. 18 går man på Restaurant For Enden af Gaden. Her står kokkene klar med et spændende kulinarisk måltid baseret på lokale råvarer og et glas vin dertil.

Pris: Kun kr. 200,- som betales i restauranten


galleri NB www.gallerinb.com Med flere end 100 unikke besøgende hver eneste dag på vores hjemmeside, er vi meget forpligtet til dagligt at holde den opdateret. Gallerinb.com er en guldgrube af informationer. Ikke alene kan man se værker af alle galleri NB og NBeX project kunstnerne, men under hver enkelt ligger der også informationer om deres cv, webkataloger og statement om deres kunst. Menuer – en uddybning: Nyheder om galleriets forskellige aktiviteter. Kalender over kommende og tidligere udstillinger Aktuelt magasin samt tidligere magasiner kan også læses digitalt. Kunstforeningen NB med næsten 300 medlemmer har fået egen hjemmeside www.kunstforeningennb.dk, som linker ind til. Indkøbte kunstværker til bortlodning viser vi fortsat under dette menupunkt. Videokanalen præsenterer kunstnere, projekter og andre begivenheder i galleriet. På YouTube kanalen nederst ligger der flere end 80 videoer med vidt forskelligt indhold. Dog har alle relation til galleriet. Udsmykninger informerer om vores udsmykningsarbejde og præsenterer nogle af de væsentligste offentlige udsmykninger som vi har haft ansvar for. Galleri NB – København fortæller om vores specielle afdeling på Nikolai Pl. Vi kalder projektrummet for Limbo – NBeX Art Venue. Vi driver det i fællesskab med Sophus og Charlotte Neel Ritto og i løbet af efteråret vil vi lave tre Pop-up udstillinger i galleri NB regi. Alle er velkommen til at tilmelde sig vores nyhedsbreve. Ca. 9.000 modtager på den måde vores invitationer til nye udstillinger og arrangementer. Webshoppen er en guldgrube for direkte indkøb af litografier, mindre kunstværker, bøger, plakater, gavekort osv. Facebook er vores daglige infokanal. Her informerer vi umiddelbart om dagsaktuelle ting.

15


16

Kalender efterår 2015 Main gallery

Center gallery

NBeX project

22.08 – 26.09

TRANS-FIGURATION Ina Sangenstedt John Reuss Sabine Beyerle Andrea Damp Tanja Jensen Kristian Vodder Svensson Mette Rishøj Ole Tersløse Thomas Andersson Thomas Wolsing Vilmantas Marcinkevicius

Trans - Figuration

Charlotte Neel Ritto Semiotics of the kitchen

03.10 – 31.10

Kristian Vodder Svensson Uden Titel?

Mette Maya Gregersen Waves

Maxim Brandt Yellow Soup

07.11 – 28.11

Steen Larsen Come Rain or Come Shine

Nye værker

Who knows

05.12 – 23.12

Jule Event Juleudstilling

Juleudstilling

Åbningstider: mandag - fredag 10:00 - 17:00. Lørdage 10:00 - 14:00. Ferniseringer: lørdage i tidsrummet 13:30 - 16:00.

Sct. Mathias Gade 14 - DK-8800 Viborg Tlf (+45) 86 62 82 24 · nbgal@nbgal.dk · www.gallerinb.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.