Galleri NB Efterår 2014

Page 1

1

efter책r 2014


2

Øverste række fra venstre:

Nederste række fra venstre:

Hanne Simony: Tidligere sekretariatsleder for Danske Slotte & Herregaarde. I galleri NB er Hanne vores multitasker, receptionist, guide og har desuden ansvar for webshoppen.

Thorkild NB Nielsen: Grundlagde i 1987 galleri NB og har siden været direktør og kunstnerisk ansvarlig for galleriet.

Henrik Sørensen: Gennem 15 år har Henrik stået for indramninger af enhver slags – i øvrigt også for private, som ønsker en indramning. Desuden monterer han udstillinger i og uden for galleriet.

Peter Frøstrup: Oprindeligt bankuddannet og har tidligere været direktør i DIFKO og senest afdelingsdirektør i Sparekassen Thy. Han har altid haft en personlig interesse for kunst. Siden 1. april 2014 har Peter haft ansvaret for galleriets eksterne opgaver.

Susanne Kam Kristensen: Uddannet revisor, og siden 2000 været administrationschef i galleri NB. Hendes viden om korrekt fakturering og finansiering af kunst, regnes blandt landets bedste.

Forside: Marius Martinussen


galleri NB

Sagt på godt jysk, - så er vi her for dig, først og fremmest fordi vi kan lide det

Kunsten er vores fælles omdrejningspunkt, og vores primære mål er naturligvis, at så mange som muligt får glæde af kunsten. For at kunne servicere både kunstnere og kunder, har vi skabt et professionelt team af dedikerede medarbejdere, hvis individuelle kompetencer betyder, at vi kan servicere på alle niveauer. Det gælder såvel offentlige samarbejdspartnere, som private og virksomhedskunder. Galleri NB’s kunstnere og deres kunst er international og grænseoverskridende. Den kender ingen grænser. Vi skeler kun til kvalitet - også set i forhold til investering. Vi mener grundlæggende, man skal have kunst for alle pengene. Et positivt samarbejde med kunstnerne er yderst værdifuldt for alle parter, og det er garant for, at vi kan holde et højt og ambitiøst niveau i galleriet.

Galleri NB ligger i centrum af Viborg. Det er både en udfordring og en fornøjelse. Geografisk ligger vi i det jyske kulturcentrum. Med under en times kørsel til ni kunstmuseer og endnu flere kunstudstillinger, er det aldrig kedeligt at tage til Viborg. Selvfølgelig er vi også klar over, at både den mentale og den direkte afstand til eksempelvis hovedstaden af mange betragtes som stor. Det har vi for længst elimineret, idet vi har besluttet at geografi ikke er et problem, idet vi har medarbejdermæssige ressourcer til at komme til dig, når du har en kunstnerisk udfordring, der skal løses.

3


4

galleri NB

Kunst giver indhold og identitet

Integreret kunst og udsmykning er en del af en offentlig og en privat virksomheds identitet. Torben Kemp Rasmussen og Lone Eibye Mikkelsen fortæller i de efterfølgende interviews om deres erfaring med integreret kunst og udsmykning, og samarbejdet med galleri NB. Torben Kemp Rasmussen er partner i arkitekter Johansen og Rasmussen a/s. Firmaet har til huse i det højeste murstensbyggeri i Århus, som ligger på Langenæs Alle. Er en kunstnerisk udsmykning aftalt på forhånd? Når vi laver nybyggeri for f.eks. Århus Kommune, så skal de faktisk afsætte mindst 1 % af anlægssummen til kunst. Det går normalt via et kunstudvalg, som skal tage stilling til det. I andre typer af byggerier, for eksempel erhvervsbyggeriet for Østjysk Energi, er det klart, at når man laver noget helt nyt og skaber nogle helt nye flader, så skal de ikke have de gamle reproduktioner op at hænge igen. Derfor ligger det ligesom i luften, at man også skal bruge penge på kunst. Men hvad gør kunsten så for byggeriet? I står vel med et byggeri, som I vel gerne vil bestemme lidt over. Selvfølgelig vil vi det. Der er også nogle linjer og flader, vi gerne vil have til at passe og se rigtige ud, og der synes jeg, at kunsten bidrager til byggeriet, og løfter det hele lidt op. Eksempelvis på Østjysk Energi: hvis ikke der havde været noget på de to hvide vægflader, når man kommer ind ad hovedindgangen, så var det blevet lidt mere tamt. Så kunsten er med til at stramme det op, til et ”Wauw”, der er noget dynamisk her. Kunsten er med til at give de ansatte og gæsterne en dynamisk oplevelse i bygningen. Så selvom vi har lavet noget friseret og pænt, lige og ordentligt, så er det kunsten, der giver sprællet. Kan man ligefrem sige, at det smykker bygningen? Ja, det gør det, i høj grad. Så ordet udsmykning, passer meget godt? Det passer, men jeg synes også, at kunst skal være mere end udsmykning. Det er ikke nok, at man bare stryger tre farver op, som passer ind. Det


galleri NB skal også være noget, der giver indhold, og ikke være intetsigende kunst. Det må gerne give et spark i røven, eller være sådan lidt – hov, hvad var nu det? Er kunsten noget, som du anbefaler bygherren, eller er det noget, som bygherren spørger, om du kan bidrage med? Det kan være forskelligt, men i den aktuelle situation, var bygherren også interesseret, og så tog vi den i fællesskab. Så jeg fik også lov til at sige, hvad jeg syntes. Det var fint, at jeg i høj grad var medspiller, og blev medbestemmende om, hvad der skulle op at hænge. Hvor vigtigt er dialogen for et projekt, hvor man inddrager kunsten? Den synes jeg, er rigtig stor. Jeg synes det er vigtigt, med samtalen, så enhver kan sige, det kan jeg godt lide, eller det modsatte. Men jeg tror også, det er vigtigt, at tale sammen om, hvor interessant kunstværket er på sigt, og hvordan det får den rette placering. Hvordan synes du vi løser den del, hvor man integrerer kunst i nybyggeri eller i byggerier i det hele taget? Så kan jeg rose dig for det, som I gjorde, da vi første gang så på bygningen i Odder. Da I var nede for at se den, blev der taget nogle billeder af de vægge, hvor vi mente, at der skulle hænge noget. Du tog nogle fotos og lavede så en fotocollage, hvor du havde fået nogle af dine kunstners malerier ind i vores miljø. Det var super. Så kan man altid diskutere, om man syntes det ene eller det andet, og man er godt i gang. Det synes jeg, er positivt. En ting er at stå på et galleri og kigge på et billede og sige, at det kunne nok godt passe hjemme i gangen. Det kan altså nogle gange være svært, hvis man ikke er vant til at kigge på kunst. Så jeg syntes, at jeres manipulationer hjalp, og jeg tror, at de andre fik øjnene op for mange nye muligheder for udsmykningen. Til slut. Der er jo mange forskellige gallerier? Ja det er der – Flere hundrede. Men vi tog det bedste. Må jeg citere dig for det? Ja det må du gerne.

5


6

galleri NB

Viborg Gymnasium og HF har holdninger til kunst Viborg Gymnasium og HF har så meget kunst, at det er et besøg værd. Hvad er baggrunden for det? Det har vi, fordi eleverne og de ansatte skal blive inspireret af kunsten i deres hverdag. Når eleverne ser kunst hver dag, kan de blive provokeret af kunst, så de kommer til at tænke over, hvad kunst betyder for dem. Desuden er det vigtigt, at de ansatte har et godt miljø at være i, og det kræver blandt andet, at der er noget, der er værd at kigge på. Er der bestemte holdninger, ideer eller tanker bag de indkøb I har foretaget til gymnasiet? Vi har nogle bygninger, som er meget karakteristiske. Gymnasiet er bygget af beton, cortenstål og skifer. Det er en meget moderne, ajourført skole, så vi synes også, at den nye kunst, som vi køber til skolen, skal bidrage til bygningerne, og samtidig vise eleverne moderne kunst, der kan pirre deres sanser. Den stil, der er valgt, er den unik for VGHF eller er den mere generel? Alle gymnasier køber i et eller andet omfang ny kunst ind, men at gøre det så meget målrettet, som vi har gjort det, det tror jeg nok, er lidt exceptionelt.

Hvordan er processen omkring det at købe kunst til gymnasiet? Vi har lagt en strategi for nogle steder, hvor vi godt kunne tænke os at få noget kunst. Som altid er det en prioritering hvor meget man kan afsætte til indkøb. Så en kombination af økonomi og hvad vi finder spændende og passende ind i strategien, udløser vores indkøb.Samtidig er det ikke sådan at vi kun tænker i normale malerier til gymnasiet. Vi kan sagtens gå helt andre veje, som f.eks. med det nye Marius Martinussen maleri, vi netop har fået malet direkte på væggen. Hvordan har dit samarbejde med galleri NB været? Det har været et rigtigt fint samarbejde. Sammen har vi lagt en strategi, der skulle lægges for kunstindkøb til skolen. Og i forhold til hvilke midler vi har til indkøb af ny kunst, har vi kunnet afveje mulighederne i forhold til strategien. Så jeg synes også, vi har haft et gensidigt og respektfuldt samarbejde, der er tilpasset den virkelighed, vi lever i. Og dermed har I også fundet en udsmykningsformel for udsmykningen af VGHF? Lige præcis.


galleri NB main

Marus Martinussen, Riff, 110 x 100 cm.

Marius Martinussen Merge 16.08 – 20.09 Det er meget betagende at opleve Marius Martinussens evner til at skabe imaginære rummeligheder af nærmest universelle dimensioner. Marius Martinussen er norsk og allerede et kendt navn i vort broderland. I Danmark har vi udstillet ham i sammenhæng med Viborg International Billboard Painting Festivalen og i NBeX project. Desuden har han udført Viborg Innovation Fond kunstværk 2013, samt skabt en meget stor udsmykning for Viborg Gymnasium og HF i 2014.

Selv siger han: Jeg har valgt at kalde udstillingen for Merge, idet mine malerier består af mange billedlag med forskellige karakterer. Lagene smelter jeg sammen til et komplekst billedunivers. Min teknik er airbrush, og min inspiration kommer fra landskaber, månelandskaber med kratere, hvirvelstrømme samt lys og skyggevirkninger. Udstillingen falder sammen med, at det nu er 10 år siden, jeg afsluttede på kunstakademiet i Trondheim. Derfor er det interessant at tænke på, hvordan mine malerier har udviklet sig fra et syntetisk maleri til denne udstillings meget mere organiske udtryk.

7


8

NBeX project

Charlotte Neel Ritto, Medusa, 100 x 80 cm.

Charlotte Neel Ritto Medusa 16.08 – 20.09 Da Charlotte Neel Ritto i 2013 udstillede i NBeX project første gang, blev hun samtidig optaget på kunstakademiet i Amsterdam. Her har hun fire års studier. Derfor har vi besluttet, at vi fire år i træk vil udstille hendes opdaterede værker, i NBeX project, så vi derigennem, kan følge hendes udvikling, mens hun studerer på kunstakademiet. Udstillingen i år kalder hun Medusa. Herom skriver Charlotte Neel Ritto: ÅRSRAPPORT 2014 Dette års udstilling har jeg valgt at kalde ”Hyldest til Medusa”. Gennem hele det første studieår på Rietveld akademi har Medusa fascineret mig sideløbende med de udfordringer året har budt på. I begyndelsen dukkede hun op i strandkanten som en skulptur - et par nylonstrømper fyldt med tang. Jeg tog et billede. Jeg kunne lide det, malede det. Jeg blev nysgerrig..

”Hyldest til Medusa” Padlende, krympende, kravlende, famlende. Modigt fejlende! Opmærksomt lyttende. Skab, ødelæg og skab igen. Dræb dine yndlinge. Fortær dem til middag og slug din stolthed. Lad dig falde. Dybt. Slå hul på æggets skal- imens du synger af fuld hals: Helte er blot kujoner der overvinder frygt.


galleri NB main

Hugo Tieleman, Sinkhole 2 Swallowed up, 150 x 220 cm.

Hugo Tieleman Uncontrollable 27.09 – 18.10 Hugo Tieleman er (for fjerde gang) nomineret til The Royal Award of Painting i Holland. Dertil skal lægges nomineringen som bedste kunstner under 35 på Museo di Arte Contemporanea Lissone, i Italien i 2013. En nominering, som blandt andre Appel, Schifano, Adami, Tápies, Magritte, Rothko, Hartung, Kline og De Kooning tidligere har fået. Nomineringerne er ikke tilfældige, idet Hugo Tielemans malerier besidder usædvanlige kunstneriske kræfter. Derfor er vi naturligvis stolte over samarbejdet med Hugo Tieleman, der gør det muligt at få denne udstilling til Danmark.

Hugo Tieleman om sine malerier: Mine værker er baseret på nutidens forhold mellem kultur og natur, miljø, jord, klima og samfund samt konflikten mellem dem. I mit arbejde søger jeg efter skønheden i ødelæggelse, forfald og forgængelighed skabt af den menneskelige trang til at styre og ødelægge naturen. Overmodet i den menneskelig ambition, ekspansionisme og svigt af det, spiller i den sammenhæng en vigtig rolle.

9


10

galleri NB center

John Reuss, Servered head, 50 x 50 cm.

John Reuss Hide & Seek 27.09 – 18.10 John Reuss’ malerier har et interessant univers, som får mange til at undre sig mere end én gang. Derfor kan det undre, at hans værker har en overraskende stor appel til det amerikanske publikum, som ofte diskuterer hans værker i artikler og på de sociale medier. Af gode grunde er hans produktion i antal og størrelser ikke overvældende, og derfor passer han perfekt ind i vores Center gallery. John Reuss om sin udstilling: Mine værker er ikke tænkt som en (fordrejet) skildring af den ydre virkelighed - men der i mod som et forsøg på at nå ind under huden, ind i den subjektive psykologiske verden, hvor vi med vores rationelle fornuft og bevidsthed ikke helt formår at afdække hvad der foregår - helt dernede, hvor ting er helt eller delvist skjult, både for os selv og andre. Deraf også titlen på udstillingen “Hide & Seek” - altså gemmeleg - eller direkte oversat “gem & søg”.


NBeX project

Dennis Seide, Thou Shalt Not Steal

Dennis Seide Mama Tried 27.09 – 18.10 Dennis Seide er manden, som er fuld af overraskelser. Senest har han besluttet sig for at lære at tatovere – vel at mærke unikke tatoveringer. Denne udstilling bliver dog ikke omdannet til et tatovørværksted, men præsenterer hans nyeste malerier og arbejder på papir. Dennis Seide (f. 1977) blev fuldtidskunstner i 2005. Hans mål er at lave kunst som folk forstår. Selv siger han, at man kan forvente at finde masser af hverdagens poesi, gode historier, politiske erklæringer, humoristiske observationer og andre ting, der vil få dig til at grine eller græde, måske endda irritere dig. Dennis Seide arbejder i forskellige områder som maleri, illustration, trykning, digital illustration, animation og skulptur.

11


12

galleri NB main

Andrea Damp, Der Wünschring, 110 x 120 cm.

Andrea Damp Mikumi 25.10 - 22.11 Andrea Damp er vores store smil. Hendes personlighed og tilgang til kunsten er underfundig, umiddelbar og kærlig. Det smitter af i hendes malerier, hvor vi finder, at indre skønhed og fortælling går hånd i hånd. Andrea Damp fortæller os om titlen til udstillingen: Jeg synes, at jeg har fundet en god titel til udstillingen i efteråret. ”Mikumi” - er navnet på et meget gammelt nordafrikansk brætspil, og samtidig kan det forstås internationalt. Titlen åbner op for en bredde, der dækker over såvel det enkelte værk som hele udstillingen.

Mange af de temaer, jeg beskæftiger mig med i mine malerier er baseret på Platons ide om Homo Ludens - det legende menneske og det at livet skal leves som en leg. For mig er det at male en meget koncentreret form for uden forklaringer at åbne mit sind. Jeg føler mig som en fe, der fortæller en umiddelbar historie. Selv når der ikke er mennesker i maleriet håber jeg, at man alligevel kan fornemme den legende kunst.


NBeX project

Pernille Pontoppidan, Middelbar, 40 x 40 x 87cm, stentøj, porcelæn, lecabeton, glasur

Pernille Pontoppidan Dahl Pedersen Noget med kaffe 25.10 – 22.11 En gang imellem sker det, at man møder noget, som på forunderlig vis giver en et, kan man nu det, oplevelse. Pernille Pontoppidan har netop den evne, idet hendes sammensætninger af modstridende elementer overrasker og pirrer sanserne på et meget højt niveau. Pernille Pontoppidan (f. 1987) er nyuddannet keramiker med en BA i 2012 fra Kunstakademiets Designskole for Glas og Keramik på Bornholm. Hun har allerede haft flere udstillinger bl.a. i Galerie Maria Lund i Paris og Konsthall Grenland i Porsgrunn. Pernille Pontoppidan inspireres af materialerne og søger en forståelse af deres muligheder og begrænsninger. Ofte opbygger hun et stilleben omkring materialerne og giver dem en ny ophøjet identitet.

Sammenfattende siger hun: I mine værker arbejder jeg i det skjulte med gentagelser. Det er i gentagelsen, at processen og materialerne afsløres. Gentagelsen destillerer formen til dens basis karakter og tømmer den for fast betydning. Gentagelsen gør formerne til rene former, som ikke besidder nogen klare referencer, men åbner op mod beskuerens kropslige oplevelse af dem. Det er kun formen og dens materialitet, der er tilbage at betragte.

13


14

galleri NB center

Et portræt bliver til - om Vilmantas portrættering af Prinsgemalen 25.10 – 22.11 I forbindelse med Prinsgemalens 80 års fødselsdag i juni bad Holstebro, Skive og Viborg kommune i samarbejde med Salling Bank og Prinsens Livregiments Soldaterforening, kunstneren Vilmantas om et udføre et portræt af Prinsgemalen i sin egenskab af Æresregimentschef for Prinsens Livregiment. Altså et usædvanligt portræt af Prinsgemalen i regimentsuniform. I januar 2014 påbegyndte Vilmantas portrætteringen ved at have Prinsgemalen til en række sittings på Amalienborg. Først blev der taget fotos af Prinsgemalen i forskellige positurer, derefter begyndte Vilmantas selve portrætteringen. Umiddelbart enkelt, men for at komme ind bag det ydre udførte Vilmantas flere skitser, som hver for sig tegner sig for vidt forskellige muligheder for selve portrætteringen. Og måske vil mange finde skitserne mere interessante end det endelige portræt. Det at udføre et portræt finder vi så spændende, at vi har besluttet, at lave en udstilling, der giver et indblik i processen, skitserne og ikke mindst en præsentation af det endelige resultat.

Når et projekt af den karakter kommer til verden, skaber det naturligvis også relationer. I dette tilfælde så gode relationer, at HKH Prinsgemalen deltager i en stor festaften torsdag d. 30. oktober i Tinghallen, Viborg. Her vil flere af Vilmantas portrætter også kunne opleves. Info og billetter: www.tinghallen.dk/arrangementer


15

gallerinb.com og shop.gallerinb.com I øjeblikket håndterer vi ca. 2.200 kunstværker i galleriet. Et antal, som det på trods af galleriets størrelse, alligevel ikke er muligt at præsentere på én gang. Og for langt de fleste vil det samtidig være uoverskueligt at skulle forholde sig til så mange værker. Derfor er det meget nyttigt at vores hjemmeside kan hjælpe kunstinteresserede rundt i magasinerne. www.gallerinb.com er sitet for de aktuelle, samt større værker af galleriets kunstnere. Hjemmesiden nyder stor interesse, idet den dagligt besøges af mellem 100 og 300 personer. shop.gallerinb.com er en guldgrube når man leder efter litografier, bøger, plakater, tegninger osv. Mange finder inspiration til private kunstkøb og gaver. Andre finder værker, som kan bruges til mindre udsmykninger på arbejdspladsen. Uanset formålet er webshoppen en glimrende måde at orientere sig om mulighederne. Ny videokanal Du kan ikke alene få en videotur rundt i galleri NB, men også se mange af kunstnerne give forklaringer på deres kunst ved at klikke ind på hjemmesidens menupunkt: Videoer. Rammeværkstedet Rammeværkstedet servicerer naturligvis galleriet, men alle andre kan også nyde godt af den indramningskvalitet og de priser, som vi har på indramninger.

Kunstforeningen NB Kunstforeningen NB er blevet meget stor, og derfor har den nu fået sin egen hjemmeside: www.kunstforeningennb.dk – kig en gang. Kunstforeningen har eksisteret siden begyndelsen af 90’erne og har til stadighed udviklet sine tilbud til medlemmerne. Derfor handler det ikke alene om indkøb og bortlodning af kunst, men også om mange forskelligartede medlemsarrangementer – f.eks. mad, kunst og vin, rejser, atelierbesøg og så videre.


16

Kalender efterrår 2014 Main gallery

Center gallery

NBeX project projektrummet for upcoming kunstnere i galleri NB Viborg

16.08 – 20.09 Marius Martinussen Merge

16.08 – 20.09 Carsten Frank 60 år - 6 værker

16.08 – 20.09 Charlotte Neel Ritto Medusa

27.09 – 18.10 Hugo Tieleman Uncontrollable

27.09 – 18.10 John Reuss Hide & Seek

27.09 – 18.10 Dennis Seide

25.10 – 22.11 Andrea Damp Mikumi

25.10 – 22.11 Vilmantas Portræt af Prinsgemalen – sådan!

25.10 – 22.11 Pernille Pontoppidan Pedersen Noget med kaffe

29.11 – 30.12 Preview 2015

29.11 Juleevent - start kl. 10:00

29.11 – 30.12 JuleSTYKsammen

. Åbningstider: Mandag - fredag 10:00 - 17:00. Lørdage 10:00 - 14:00. Ferniseringerne ligger i tidsrummet 13:30 - 16:00.

Sct. Mathias Gade 14 - DK-8800 Viborg Tlf (+45) 86 62 82 24 · nbgal@nbgal.dk · www.gallerinb.com


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.