a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

1


IN DEZE SCHOOT AAN:

Van de voorzitter

4

Van de havencommissarissen

6

De Compaen on Tour!

7

Oproep 55+ Senioren

12

Terugblik Senioren op winteractiviteiten 2014-2015

14

KNRM Presentatie alles in 1 app

16

Kombuiskoken

17

Info Rijkswaterstaat (traject Wamel – Ophemert)

19

Hé dat wist ik niet

22

Wie zijn wij? – Jo en Annie Heider

23

Schoot Aan zoekt jou !!

25

Kids pagina’s

26

Varen doe je samen: Tips voor de recreatievaart

30

Activiteitenkalender 2015

31

Handsignalen aan boord

33

Colofon

36

2


3


VAN DE VOORZITTER Van de voorzitter Dit jaar, om precies te zijn op 27 juni 2015 bestaat onze vereniging 40 jaar. Dat is natuurlijk een klein feestje waard, dat gevierd moet worden. Het afgelopen jaar heeft het jubileumcomité, samengesteld uit enkele bestuursleden en AC-leden, zich beziggehouden met de voorbereidingen voor deze jubileum dag, die geheel in het teken zal staan van het promoten van de watersport en waarbij de bezoeker kennis kan maken met de vele facetten die de watersport kent. Naast een informele receptie is er natuurlijk ook tijd voor een klein feestje. Noteert u alvast in uw agenda dat u op zaterdag 27 juni a.s. samen met ons dit jubileum viert. Alle leden hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen en ook op onze website (www.wsvdegoudenham.nl) staat het programma.

Bij zo’n jubileum gaan ongetwijfeld je gedachten uit, naar hoe het 40 jaar geleden moet zijn geweest. Hoewel ik al een behoorlijk aantal jaren lid ben, kan ik dat alleen maar opmaken uit de verhalen van leden die vanaf het eerste uur al lid zijn van onze vereniging. Zo heb ik van Adri (onze havenmeester) begrepen dat hij, in die beginjaren, om een ligplaats te krijgen, zelf de steigerpalen in het water moest slaan en dus met de lieslaarzen aan, het water in ging om dit te realiseren. Wat dat betreft is er vandaag de dag natuurlijk wel het een en ander veranderd. Zo zal onder andere, als straks steiger A wordt vervangen, dat gepaard gaan met ’n werkschip die alle meerpalen in het water zal “slaan”. Wat in al die 40 jaar niet is veranderd is de zelfwerkzaamheid. Wij als vereniging prijzen ons gelukkig dat we veel vrijwilligers hebben die regelmatig een handje willen helpen bij onderhoudsklussen. Dit drukt niet alleen de kosten, waardoor het allemaal wat beter betaalbaar blijft, maar bevordert ook het verenigingsgevoel en daarenboven zoals we dat vaak in het Maas en Waals zeggen: “Er gaat

4


niks boven eiges�. Daarnaast stimuleert het tevens anderen om ook een handje te helpen op wat voor manier dan ook. Mede daardoor kon afgelopen ledenvergadering(jaarvergadering,)die weer als vanouds zeer goed werd bezocht, onze penningmeester weer een exploitatie laten zien met een positief resultaat.

Ook wil ik alle vrijwilligers die ons telkens weer helpen, op wat voor manier dan ook, hartelijk danken voor hun hulp. En nu maar uitkijken naar een mooie zomer, zodat we weer volop kunnen genieten van onze geliefde watersport. Graag zie ik u allen op onze jubileum dag op zaterdag 27 juni a.s. op onze haven. Leo van Beuningen, Voorzitter

VAN DE SECRETARIS

Wijzigingen zoals adres, telefoon, e-mail etc. graag bijtijds doorgeven bij het secretariaat info@wsvdegoudenham.nl

5


VAN DE HAVENCOMMISSARISSEN

Zoals altijd zijn er plannen om uit te voeren, te onderzoeken en in te plannen… Henk van der Heide meldt ons dat er een aantal zaken worden opgepakt die het verblijf op de haven veiliger moeten maken. Het gaat dan om : 

De jollensteiger krijgt een nieuw dek en aan de onderkant van deze steiger komen veiligheidsvoorzieningen. Deze gaan voorkomen dat een jol onder de steiger terecht komt tijdens het manoeuvreren. Op 5 plaatsen komen trappen te hangen aan de steigers. Dit maakt het mogelijk dat, als er iemand van de steiger valt , de mogelijkheid er is om uit het water te komen. Het slipgevaar door gladde steigers heeft de volle aandacht van het bestuur. Op een aantal vingersteigers is antislipmateriaal aangebracht. Het is erg kostbaar om dit op alle steigers aan te brengen. Daarvoor is momenteel geen financiële ruimte.

Verder is het werk aan de a-steiger in afwachting van de gemeente die een bestemmingsplan moet goedkeuren. Wel is er de toezegging dat na de tweede hijsdag ( in het najaar) begonnen mag worden met de werkzaamheden. Ondertussen blijft er gezocht worden naar steltonplaten zodat de verharding op het boventerrein kan worden uitgebreid. Tenslotte zal ongetwijfeld opgemerkt zijn dat er langs de dijk diverse elektriciteitskasten zijn geplaatst . Hierdoor kan tijdens de winterstalling makkelijker stroom worden gebruikt bij onderhoud etc aan de boten. Een ware verbetering ten opzicht van de meters elektriciteitskabels die eerder over het terrein lagen ! Tot zover de informatie van onze havencommissarissen….. wij wensen ze veel succes met alle plannen !!

VAN DE REDACTIE De Schoot Aan zal in de toekomst nog 2x per jaar verschijnen. De verschijningsdata zijn bij de start en het einde van het seizoen. De zomereditie komt te vervallen. De reden daarvoor is tweeërlei. Enerzijds wordt er in die periode weinig kopij aangeleverd (te kort op de voorjaarseditie en iedereen is volop met zijn hobby bezig). Anderzijds is de redactie van 4 personen te klein om in die periode zelf voor voldoende kopij te zorgen, omdat een aantal redactieleden dan met vakantie zijn.

6


De Compaen on Tour! Goedendag & welkom terug bij de wonderlijke avonturen van Tom & Renske in de zeilwereld – editie 2014. Dit jaar besloten we een stapje verder te gaan: we wilden ‘onze’ Compaen meer van Nederland laten zien. De Compaen on Tour! De voorbereiding: Zeezeilen, de introductie – begin mei 2014: Via een Facebookactie winnen we een dag zeezeilen met Holmes Sailing in Stellendam, Zeeland! Het wordt een fantastisch weekend waarin de meest belangrijke facetten van zeezeilen aan bod komen (inclusief zeeziekte - TIP: voorkom het ‘Waarom heb ik dat laatste drankje niet laten staan gisternacht’-gevoel). Werkelijk een aanrader voor iedereen die zich goed voor wil bereiden op een eerste zee avontuur. www.holmessailing.nl Afgetopt met een lesje kaartlezen van Hennie & José waren we er klaar voor!

Stap 1: Verandering van thuishaven – mei 2014: Na een dag genieten van de vele gezichten van de Maas en onze primeur via diverse sluizen (toch spannend dat onverwachte hoogteverschil bij Lith) is het in Strijen Sas tijd voor de eerste handmatige mast plaatsing. Een memorabele avond, ook doordat ons eigen zeil support team - bestaande uit Wim, Ilona, Hennie & José - ons kwam vergezellen. Na wat kleine veiligheidstips van Hennie voor de reeds staande mast, is het tijd voor quality time met een Chinees diner op de boot! Wat ons betreft een perfecte start. De volgende dag bereiken we onze

nieuwe haven voor de komende 2 maanden: Den Bommel. Nog een speciale tip voor jullie, want het liggeld is erg aantrekkelijk & het kleine, gemütliche haventje heeft een fijne ligging op een uurtje afstand van Middelharnis en twee uur afstand van Hellevoetsluis en de zeesluizen bij Stellendam. Stap 2: De zee roept… - half juli 2014: Na vele oefentochtjes op het Haringvliet (wat een ruimte vergeleken met onze Ham!), is het op 12 juli tijd voor het èchte werk: De Zee Zeil Tocht! Alle tips over voorbereiding ten spijt… wij zijn gewoon gegaan! Dit alles onder bezielende leiding van Tom, zonder wie ik nooit zomaar zou gaan - ik vertrouw hem blindelings! Een voorbeeldje? De onontbeerlijke marifoon kun je in onze ogen anno 2014 gewoon vervangen door een mobiele telefoon. Een klein belletje om te zeggen dat we eraan komen & we waren klaar om dapper tussen de gigantische containerschepen te manoeuvreren. Intrigerend was ook het mooie uitzicht op Neerlands kust vanaf de zee - al kitesurfend hebben we er vaak van genoten, maar zittend op een bootje is het extra rustig genieten!

7


Na een volle dag op zee, overwegend op de motor, proppen we onszelf letterlijk in de haven van Scheveningen, waar het vier rijen dik ligt. Na een avondje genieten van heerlijke verse mosselen, de geweldige sanitaire voorzieningen en de laatste WK wedstrijd van onze oranje helden in het clubhuis van de Scheveningse haven, kruipen we tevreden onze kooi in! Het nadeel van het ‘kop-aan-kont’ in de haven liggen wordt ons om half 7 ’s ochtends zeer duidelijk… het is uitgerekend ònze buurman die persé de vroege stroming mee moet pakken naar het zuiden. Na letterlijk 1,5 uur wachten totdat ook de voorste boten doorhebben dat het tijd is om ruimte te maken, besluiten we van de nood een deugd te maken door op deze druilerige zondag ook vroeg richting IJmuiden te gaan. Na een klein tukkie om lichte zeeziekte het hoofd te bieden trotseren we golven & leren we al doende te navigeren met als uitdaging om zo schuin mogelijk te gaan en andere zeilboten voor te blijven. Dat blijkt voor onze oude dame regelmatig iets te hoog gegrepen!

Een nieuwe op het verbeterpunten lijstje: Volgende keer gewoon lekker zeilend de geul invaren & daarna - in rustig water - de zeilen hijsen. Hijs je ze op open zee… is het in ieder geval niet saai…! De collectie strandhuisjes bij de ingang van de haven geeft een ultiem vakantiegevoel & met een wijntje, sushi, de doorbrekende zon, keuvelend met elkaar en de buren is het volop genieten tijdens dit avontuur met de Compaen! Ochtendgymnastiek op de fiets door de duinen naar de winkel zorgt voor een nieuwe accu. Zonder marifoontalent én zonder accu om de telefoons op te laden wordt het anders wel erg uitdagend! De Compaen is content & klaar voor het volgende hoofdstuk van deze trip: Op naar de Waddeneilanden! Een diepere studie van stromingen, eb & vloed én de Wadden blijkt noodzakelijk. Gelukkig is hulplijn Hennie - ondanks de grote afstand tussen ons & zijn vakantiebestemming beschikbaar in geval van sterke twijfel. Na het spotten van een heuse bruinvis (lees: Nederlandse dolfijn) en het aan den lijve ondervinden van de sterke stromingen tussen de Wadden, schieten we net op het randje de haven in van Oudeschild.

8


Hier beseffen we: Het is zo ontzettend meegevallen, we zijn gewoon nu al op Texel, ‘zomaar’! Wat volgt zijn twee heerlijke dagen de toerist uithangen op dit fijne Waddeneiland, waarvan sommige delen helaas in de categorie vergane glorie vallen. Qua vis hebben we in ieder geval niets te klagen & in een voorzichtig zonnetje hebben we al snel heel wat kilometers op onze huurfietsen in de benen. Ook hier is de haven een plaatje en goed georganiseerd, een aanrader!

Tevreden knorrend is ons volgende doel: het IJsselmeer! En ook hier een ontdekking voor de adoptiecrew van deze oude dame: Topografische oriëntatie is onontbeerlijk! Wat blijkt: Er zit stromingtechnisch een groot verschil tussen Den Helder & Den Oever. Het vakantiegevoel overheerst: Ontspan en maak er het beste van. Enthousiast gaan we dan ook de militaire haven van Den Helder in om daarna het stadje te ontdekken. Conclusie: Afgezien misschien van gedeeltelijk leegstaand maritiem gebied Willemsoord, zouden wij Den Helder niet typeren als ‘must see’.

Stap 3: Het IJsselmeer - van strak water tot vliegen op de zeilen - 17 juli 2014 Op naar het IJsselmeer! Bestemming? ‘We zullen wel zien’! Geen zuchtje wind te bekennen dus genieten van de uitgestrekte vlakte van het IJsselmeer, terwijl we de logica van alle boeien en stokken (?) proberen te ontdekken. Van een heel ander kaliber is de ontdekking dat deze zeewaardige dame meer in haar mars heeft dan we dachten qua snelheid, het wisselen van het grootzeil brengt flinke winst in snelheid met zich mee.

9


Alsof de wind het aanvoelt trekt deze sterk aan en zo vliegen we met de spinaker zo’n beetje de verbazend luxe toeristische haven van Stavoren in. De Compaen op zoek naar het Vrouwtje van Stavoren! Een gevoel van geluk overstijgt ons, snel gevolgd door kippenvel als het verhaal van de MH17 op onze telefoons doorsijpelt. De vlag gaat dan ook direct halfstok.

De vrijdag begint met een (overenthousiaste) pittige wandeling naar het industriegebied van Stavoren om een onderdeel uit het geboortejaar van de Compaen te vervangen. Lichaamsbeweging? Check! Vrouwtje van Stavoren? Check! Cappuccino op het terras? Check! Tijd om verder te trekken? Check! Op naar Makkum! Heerlijk windje, heerlijke temperatuur - als Nederland altijd zo zou zijn, hoeven wij niet meer zo ver weg! Aan een touw achter de boot hangen voor verkoeling, zonnen op het dek & warempel voor het eerst de kite oplaten… vanaf de boot! De kitesurfers onder ons weten dat de enorm lange lijnen van de kite eigenlijk een flink stuk strand of land nodig hebben om op te stijgen, maar uiteraard gaat mijn pionier Tom met een grote glimlach de uitdaging aan om de kite te lanceren vanaf een zeilboot… Na maar liefst 3 minuten op het bord gestaan te hebben, gaf Aeolus er de brij aan en was het kite avontuur voorbij. Risico van het vak zullen we maar zeggen! Ook niet erg, want Marina Makkum biedt - in combinatie met Camping De Holle Paerle - de ideale uitvalsbasis voor zeilers én campinggasten. De Compaen heeft haar tweede vakantieadres gevonden! Ook onze laatste uitdaging van de week voltooien wij: de ouders van Tom overwinnen angsten & zeilen een rondje mee. Een succesvol einde van onze eerste week zeezeilen in Holland!

10


Een week later togen we met wat nieuwe campinggasten voor De Holle Paerle weer richting Makkum. Na een gezellig nachtje om hun vakantie in te luiden, brak de tijd aan om de terugreis naar Maasbommel in te zetten… Een tocht dwars door Nederland, die achteraf voor meer uitdaging zorgde dan de woeste baren van de Noordzee. Stap 4: Terug naar de veilige haven - 26 juli 2014 Zo startte de weg terug naar huis tijdens een heerlijk zonnige zondag van Makkum naar Urk, via het Ketelmeer en het Keteldiep om zo op de IJssel te komen en in Kampen te overnachten tijdens een korte nacht.

Op maandag gingen we zo snel mogelijk door om de naderende storm te ontwijken, die ons bij Deventer toch echt in kwam halen! Galant als Tom is, mocht ik mooi binnen gaan zitten terwijl hij deze storm in zeilpak en kaplaarzen trotseerde. En, lieve mensen, als je de inslaande bliksem een boom aan het water hoort vellen, ben je toch blij als je het luik opendoet & een met adrenaline gevulde man ziet staan. In Zutphen moesten we noodgedwongen stoppen, want het noodweer had het onmogelijk gemaakt om de rivier stroomopwaarts te bevaren. Hier was eigenlijk geen plek voor een zeilbootje met platte mast, maar op de millimeter manoeuvrerend, achteruit inparkerend, met topbegeleiding van wederom enorm vriendelijke, wildvreemde bootmensen, maak je met veel wil, toch echt altijd een weg! Met een diepe zucht en vele controles, bleef de Compaen 2 weken genieten van het uitzicht van het mooie Zutphen. Het laatste stuk heeft Tom zonder mij moeten doen, de plicht riep. En wellicht… is dat ook maar goed ook! Het begon met een blamage, vanwege een niet startende motor. De volgende poging in het volgende weekend was succesvoller echter… van korte duur! Zo heeft de Compaen Tom laten voelen hoe nietig je bent als je volledig overgeleverd bent aan de grillen van de Waal en haar andere passagiers - vrachtschepen! Zelfs onze gast aan boord, doorgewinterde binnenvaartschipper, had zo’n gevoel nog nooit gehad en vond hem absoluut niet voor herhaling vatbaar. Angst is een groot woord, laten we het spanning noemen… Gelukkig was daar het bunkerschip bij Millingen & heeft vriend Jeroen de dappere Compaen de weg gewezen naar Maasbommel.

En dat, beste mensen, was het einde van ons rondje Nederland! Een avontuur waarin gezonde spanning en volledige ontspanning, gezellige mensen en quality time met zijn tweeën, heerlijk eten en drinken, mooie uitzichten en actietaferelen, goed kennismaken met navigeren, zeilen en laveren gepaard gingen met één overheersend woord: Genieten! Wat heeft Nederlands ons veel laten zien!

11


Hierbij dan ook gelijk een groot Dankjewel voor iedereen die ons meegeholpen heeft: van een boot uitlenen (elk tochtje dankbaar Wim!) tot uitleg geven & van gezelligheid tot even checken of we de storm overleefd hebben - Bedankt! Met deze trip achter de boeg is één ding zeker, voor zowel Compaen als haar crew is het nog nooit zo heerlijk geweest om thuis te komen in Maasbommel! Op naar een nieuw jaar waarin een volledig nieuw avontuur reeds is gestart… … wordt vervolgd!

!!!!!!

GEZOCHT

!!!!!!

De 55+ club vraagt een ieder om wandtegeltjes te verzamelen (heel of stuk dat maakt niet uit) in diverse felle kleuren en in de kleuren blauw, aqua, blauw/wit gewolkt, wit. Zij gaan namelijk tijdens de seniorendagen een mozaïek voor buiten op onze haven maken, onder leiding van Co Loeffen. De wandtegels kunnen afgeleverd worden in ons clubgebouw.

12


13


SENIOREN EN NIET SENIOREN Zoals jullie wellicht weten is er vanaf de 1ste woensdag na de laatste hijsdag in november t/m de woensdag voor de 1ste hijsdag in maart om de 14 dagen een gezellige seniorendag. Deze dagen beginnen om ongeveer 10.30 á 11.00 uur tot ongeveer 16.00 uur en zijn bestemd voor iedereen die op deze woensdagen graag iets op de haven doet, (dus ook niet senioren!) Afgelopen seniorendagen, die begonnen op 5 november, hebben wij weer diverse activiteiten ondernomen. Iedereen kan met een suggestie voor een activiteit aankomen, waarna in onderling overleg een besluit wordt genomen. Diegene die deze suggestie naar voren brengt mag dit dan ook uitwerken. Zo zijn wij op 19 november met z’n allen naar het informatiecentrum van de Zuid-Willemsvaart gereden alwaar wij met een kopje koffie of thee ontvangen werden. Er werd een film gedraaid waarbij de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart en de aanleg van het Maximakanaal werd getoond met al zijn sluizen, bruggen en knelpunten waar men tegenaan is gelopen. Men kon tevens vragen stellen. Dit geheel was heel interessant voor ons schippers.

Tijdens de seniorendagen verzorgen de dames ook de kerstversiering, breken die later weer af en maken het clubhuis schoon. De mannen zijn bezig geweest met het vervaardigen van een 5-tal stalen trappen en een kabelbaan voor de speeltuin. Drie zijn er al helemaal klaar. Twee konden niet afgemaakt worden doordat er maar één lasapparaat beschikbaar was. Al met al een heel grote klus. Verleden jaren zijn er ook diverse objecten gerealiseerd zoals de speeltuin, het terras met zijn meubels, vloer clubhuis etc. etc. Zoals elk jaar hebben wij dit seizoen ook een Kerstbrunch/lunch verzorgd. Dit was wederom een groot succes, mede ook daar dit jaar het bestuur van onze vereniging heeft gemeend deze Kerstbrunch/lunch te sponseren. Dit als dank voor het vele werk wat verzet is door de senioren. Wij, de senioren/niet senioren danken het bestuur hiervoor van harte. Onder leiding van Henk Boxtart hebben wij een object uit klei gemaakt, dat Henk ook nog voor ons heeft gebakken in zijn oven. Net als vorig jaar was dat een groot succes. Op 18 maart hebben wij ons winterseizoen weer beëindigd met een door ons zelf gefabriceerde lunch . Margot Suggesties of vragen: margot1949@ziggo.nl ZIE OOK ONZE OPROEP OM WANDTEGELS VOOR ONS VOLGENDE PROJECT OP PAGINA 12

14


Ervaring op het water neemt af! Gratis app KNRM helpt watersporters met goede voorbereiding vaartocht De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) signaleert een afname in ervaring onder watersporters. Nieuwe watersporters bezitten steeds vaker geen eigen boot, maar huren een schip. Daarmee is de traditionele voorbereiding op een vaarseizoen verdwenen en gaan steeds meer watersporters het water op zonder gedegen voorkennis. De app KNRM Helpt is een alles-inéén hulpmiddel voor vaartochtvoorbereiding, actuele weersinformatie, vaarkaarten en logboeken. En de watersporter die in nood is of assistentie nodig heeft kan met de app direct hulp inroepen. Het vergroten van de veiligheid op het water en een snelle hulpverlening in geval van nood, zijn de belangrijkste drijfveren achter de ontwikkeling van de app en de website KNRM Helpt. De KNRM stimuleert hiermee een goede en gemakkelijke voorbereiding van vaartochten, omdat het pech- en noodsituaties kan voorkomen. Met de app start de KNRM tevens een nieuw preventieprogramma “Veilig uit, veilig thuis”. Uit de ervaringen die de KNRM opdoet bij incidenten en hulpverleningen zijn belangrijke lessen getrokken, die doorgegeven worden aan watersporters. Watersporter van de toekomst Nieuwe watersporters komen minder dan vroeger uit echte watersportgezinnen. Steeds minder mensen bezitten een pleziervaartuig, maar huren een schip voor een vakantie of een weekend. Daardoor zijn de watersporters van de toekomst minder met hun schip bezig en krijgen steeds minder kinderen het varen met de paplepel ingegoten. De KNRM speelt daarop in door informatie en hulpmiddelen te bieden, die bijdragen aan vaarplezier, veiligheid en kennis. Alles-in-één app voor veiligheid De app KNRM Helpt biedt watersporters een hulpmiddel waarmee zij zich gaandeweg bewust worden van een goede voorbereiding. De app vereenvoudigt het gebruik van weer- en waterinformatie en het maken van een vaarplan voorafgaande aan vaartochten. Met de geboden actuele nautische kaarten kan de watersporter zijn vaartocht volgen en in een logboek bewaren. In de bijbehorende website kunnen eigen checklists word en gemaakt en vaartochten worden teruggekeken. Gebruikers van de app worden geregeld op de hoogte gehouden van alle mogelijkheden en vernieuwingen van de app.

15


Snelle hulpverlening De KNRM zet tevens in op verbetering van de hulpverlening op het water door ook zelf direct bereikbaar te zijn voor niet spoedeisende hulpvragen op het water, binnen haar werkgebied. Vanuit de app kan de watersporter tijdens een vaartocht hulp vragen in geval van nood of bij minder spoedeisende gevallen. Daarvoor heeft de KNRM een eigen alarmcentrale ingericht, die de niet spoedeisende hulpvragen kan afwikkelen in het werkgebied van de KNRM. Omdat de gegevens van het schip bij registratie van de app worden vastgelegd, beschikt de KNRM in geval van nood of assistentie direct over de positie van de hulpvrager, de scheepsnaam, het aantal opvarenden en eventuele thuisblijvers. Dit kan hulpverlening enorm bespoedigen. 1500 hulpvragen per jaar De app KNRM Helpt is bestemd voor de Noordzee en de ruime binnenwateren, zoals IJsselmeer, Randmeren, Waddenzee en Zeeuwse wateren, waar de 45 KNRM reddingstations gevestigd zijn. Ieder jaar doen watersporters zo’n 1.500 keer een beroep op hulp van de KNRM. Soms vanwege levensbedreigende situaties, zoals een man-over-boord, maar vaak voor kleiner ongemak, dat met goede voorbereiding of onderhoud aan het schip te voorkomen was geweest. De app is beschikbaar in de App Store van Apple en in de Play Store van Google en is gemaakt voor gebruik in smartphones met die besturingssystemen. Aan de app is een website gekoppeld, waarin gebruikers van de app hun gegevens kunnen beheren. Informatie en downloads zijn te vinden op www.knrm.nl/helpt.

16


Kombuiskoken

Rijst van de boswachtersvrouw Hoofdgerecht voor 4 personen Bereiden ongeveer 30 minuten IngrediĂŤnten: 200 gram rijst 3 eetl olijfolie 2 uien tomatenpuree 150 gram champignons 4 dl bouillon ( Groente of Kippen ) 50 gram boter 50 gram geraspte kaas 150 gram gerookt spek (ook in vegetarische vorm verkrijgbaar bij de vegetarische slager) De uien en het spek in kleine reepjes snijden. De champignons schoonmaken en in plakjes snijden. De olie verhitten en hierin de reepjes spek bakken. Spek uit de pan halen en apart zetten. In dat vet de champignons bakken met peper en zout, uit pan halen en apart zetten. Daarin weer de uien bakken, voeg rijst bij de uien totdat de rijst glazig wordt, goed roeren. Voeg spek en champignons toe en 1 eetl tomatenpuree. Doe de bouillon erbij, deksel op de pan, op zacht vuur, in circa 20 min, gaar worden, goed roeren. Als het te droog wordt dan iets meer bouillon erbij. Schep de boter en kaas erdoor en serveer direct.

Suc6 & Smakelijk eten

17


Snelle Maaltijdvissoep Hoofdgerecht voor 4 personen Bereiden ongeveer 30 minuten 75ml olijfolie 2 uien, grof gesneden 1 groot blikje geconcentreerde tomatenpuree rasp en sap van1 (liefst biologisch) sinaasappel 300 gr geschrapte krieltjes, gehalveerd 1 ltr kippen of groentebouillon (van tablet) 3 paprika's (rood,geel,groen) in reepjes 400 gr witvisfilet in blokjes 200 gr cocktailgarnalen, staartjes eraf 3 eetl gesneden peterselie Bak in een ruime pan in de olie de uien in 5 min, glazig. Voeg de tomatenpuree en de sinaasappelrasp toe en bak kort mee. Voeg dan de krieltjes en de bouillon toe, breng aan de kook en Laat 8 min. koken. Voeg de paprika's toe en kook nog 5 min. zachtjes. Draai het vuur laag, voeg het sinaasappelsap en de vis toe en kook zachtjes 4-5 min. totdat de vis net gaar is. Voeg de laatste min. De garnalen toe en warm mee. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi royaal met de peterselie. Serveer met brood naar keuze.

Suc6 & Smakelijk eten

18


Heeft u binnenkort vaarplannen op de Waal? Om de door-stroming van de Waal te verbeteren verlaagt Rijkswaterstaat kribben langs de Waal en worden langsdammen aangelegd. Ga in het belang van uw veiligheid goed voorbereidhet water op. In deze folder vindt u richtlijnen en tips.

Langsdammen Tijdens het recreatieseizoen 2015 liggen er tussen Wamel en Ophemert (km 911 - km 921) veel werkschepen. Bij Wamel wordt een langsdam van 7 km aangelegd aan de linkeroeverzijde van de rivier. Bij Ophemert komt een langsdam van 3 km aan de rechteroeverzijde­. Ruim voordat u het werkgebied in vaart ­attendeert een bord op een ponton u op ‘hinderlijke waterwegwerken’. Op de werkschepen staan borden die u vertellen aan welke kant u het betreffende werkschip veilig kunt passeren. Markering werkgebied Het werkgebied wordt gemarkeerd met aan de linkeroever rode en aan de rechteroever groene boeien, oftewel betonning. U dient met uw vaartuig binnen de rode en groene boeien te blijven. Buiten de betonning varen is gevaarlijk en hindert de werkzaamheden. Verbod op hinderlijke waterbewegingen Ter bescherming van de werkschepen en het personeel is het in het werkgebied verboden hinderlijke waterbewegingen te veroorzaken. Vaart u daarom ter plekke met een aangepaste snelheid zodat uw vaartuig geen ongewenste zuiging of golfslag veroorzaakt. Oevergeul gesloten De werkzaamheden aan de langsdammen duren nog de hele zomer van 2015. De oevergeul achter beide langsdammen is gedurende het vaarseizoen 2015 nog gesloten voor vaartuigen. Vermijd risico’s Als u de richtlijnen goed opvolgt, vaart u veilig op de rivier. Mocht uw vaartuig onverhoopt toch in het werkgebied terecht komen, pas dan ook op voor obstakels onder water. Marifoon aan boord Heeft u een marifoon aan boord, schakel deze dan in op marifoonkanaal 68. Kribben Naast de aanleg van de langsdammen verlaagt Rijkswaterstaat tijdens het vaarseizoen 2015 de kribben tussen Tiel en Gorinchem. U ondervindt beperkt hinder van deze uitvoering. De werkzaamheden­ worden lokaal uitgevoerd, zoveel mogelijk op de kribben en deels vanaf het water.

19


Verlaagde kribben tussen Nijmegen en Tiel Op het Waaltraject Nijmegen – Tiel zijn vrijwel alle kribben ongeveer een meter verlaagd. Bij een aantal kribben wordt in 2015 nog een optimalisatie uitgevoerd. De verlaagde kribben staan vaker onder water en daardoor verandert het zicht op de rivier. Als u op dat traject de rivier op gaat, let dan extra op.

Bakens als houvast Bij normale waterstanden oogt de rivier breder dan in de tijd voordat de kribben verlaagd waren. Door de kribverlaging staan de kribben 2/3 van de tijd onder water en oogt de rivier breder dan voorheen. Let dus op: de kribben zijn van tijd tot tijd beperkt zichtbaar. De bakens op de uiteinden van de kribben (aan de rivierzijde) zijn bij het varen uw houvast. Passeer de bakens met voldoende afstand (ten minste 10 meter) altijd aan de rivierkant. Daarmee voorkomt u dat uw schip vastloopt op de krib. Meer informatie De Waal is de breedste en drukst bevaren waterweg van West-Europa. Vaar veilig en ga goed voorbereid het water op. Kijk voor tips en informatie over veilig varen op www.varendoejesamen.nl. Situatie met verlaagde krib

Meer informatie over het project Kribverlaging Waal fase3 en langsdammen Wamel - Ophemert vindt u op www.ruimtevoorderivier.nl en www.rws.nl onder zoekterm kribverlaging. Situatie met boei op het water

20


21


Hé dat wist ik niet….. Maritieme gezegden/wetenswaardigheden "Beduvelen". Een "duvel" is een oud sein-instrument. De roodkoperen duvel- of stakelpot lijkt veel op een klein model doofpot. Aan het deksel is een handvat aangebracht, dat binnenwaarts verlengd is. Aan het einde daarvan is een dot lappen bevestigd, die gedrenkt wordt in de zich in de pot bevindende terpentijn, waardoor een wit vlammend licht wordt ontstoken. In hoofdzaak werd de duvelpot gebruikt als officieel sein bij ten anker liggend schip, bij mist of bij nood. Bij lichtseinen was één duvel het contra- of begrepen sein; twee duvels (d.w.z. het tweemaal achtereenvolgens ontsteken van de duvel) een verzoek om het laatste woord te herhalen en drie duvels een verzoek om het gehele sein te herhalen. Duvel is ook een verbastering van deuvel, de houten nagel of trunnel die gebruikt werd om de stroken van het vlak en de gangen van het boord op de spanten te bevestigen. E.e.a. als wetenswaardigheid, want in beide gevallen is de relatie met onderstaande betekenissen niet duidelijk. ● Bijlichten in de zin van "helpen". De uitsmijter zal de klant wel even bijlichten (de deur uithelpen). ● Bedriegen; voor de gek houden. (ook als "bij de wind brassen"). ● Ben je beduveld? In de betekenis van "ben je niet wijs?".

"Bij de wind brassen". Tegenwinds zeilen. De zeilen van een schip zo scherp mogelijk brassen(zeilen in een bepaalde stand draaien), maar toch goed vol laten staan. De wind komt voorlijker dan dwars. De hoek die de wind met de kiellijn maakt is 60º. ● Voor de gek houden. Een bras is een lijn die aan het uiteinde van een ra is bevestigd. Doel van deze lijn is de ra (en daarmee dus het zeil) in een optimale positie ten opzichte van de wind te kunnen draaien, samen met de schoot die onderaan de punt van het zeil is bevestigd.

"Beunhazen", "Beunhaas". Twee betekenissen: 1) De visserman noemde het verwijderen van dode vis uit de bun beunhazen van verzopen vis. 2) Oost-Indiëvaarders die buiten de Compagnie om handelden heetten interloper (enterloper), dat in het Engels letterlijk beunhaas betekent, het equivalent van een lorrendraaier. ● De regels niet in acht nemen. ● Oneerlijk handelen. ● Iemand die zijn baas concurrentie aandoet door voor zichzelf te werken.

22


Wie zijn wij? Een (hernieuwde) kennismaking met onze leden. Jo en Annie Heider Het is rustig bij Adri in het clubhuis, die zondagmiddag 5 april tussen de twee hijsdagen in. Maar Jo en Annie zijn er en dat is een ideale gelegenheid om voor de Schoot Aan wat nader kennis met ze te maken. Nu zou je zeggen dat hebben jullie vorig jaar zomer toch al gedaan? Toen waren we echter in gesprek met Jo en Annie van der Hoven, afkomstig uit de Brabantse zandgronden. Maar uit het Gelderse Nijmegen komen Jo en Annie Heider. Nu al jaren woonachtig in Weurt. Toen ik ze om een gesprek vroeg, vonden ze dat eigenlijk helemaal niet zo nodig, “zoveel hebben wij niet te vertellen”. Maar het hoeft toch ook niet zo spannend te zijn. In ieder mens zit wel een verhaal. En zeker als je ze regelmatig op de haven tegenkomt, is het leuk om wat van hun achtergrond te weten. Even voor het beeld. Jo en Annie liggen met hun Valkkruiser de Vrije Valk aan steiger E. Wie in de zomer langs de boot vaart, ziet ze vaak van de zon genieten. Vaak volgt dan een opgestoken hand en een vriendelijke groet van Annie, de gastvrijheid van onze haven uitstralend. Echte motorbootvaarders zou je denken. In oorsprong was Jo echter een fervent surfer die menig plas onveilig heeft gemaakt. Ze belandden bij de haven waar Jan van Pelt de zaak runde. Een gezellige tijd waar ze ook Co en Truus Loeffen tegenkwamen. En laten die nu een ‘neef’ hebben die een Comet te koop had. Die neef was Theo van Dinteren. De zeilboot verwisselde van eigenaar. Maar naar horen zeggen, heeft hij meer gediend als vervoermiddel voor de vele planken van Jo, dan dat er mee gezeild werd. Niettemin, de contacten waren gelegd. Menig gezamenlijke vakantie met Co en Truus volgde. Een surfboard gaat snel, maar dat doet een speedboot ook. Je wordt niet nat en Annie kan ook nog eens mee. Dat maakte dat in Amsterdam een speedboot werd gekocht. Daarvan begon echter op de reis van Amsterdam naar Maasbommel de motor al te roken. Geen goed teken en binnen de kortste keren was die boot weer verkocht. Daarna is er nog een KMV gekomen. Maar die ging zo snel dat je bij de start al bijna gelanceerd werd. Uiteindelijk kwam de Valkkruiser ‘De Vrije Valk’ en daarvan hebben ze al vele jaren plezier.

23


Toen er bij de overname van de haven veel veranderde, was de gezelligheid er toch een stuk minder geworden. Voor enkele jaren is toen gekozen voor de haven van De Kruijff, bij de zeilvereniging. De families Loeffen en ook Jo en Ria van der Velden verhuisden intussen naar de verenigingshaven. Zo’n 13 jaar geleden kwamen ook Jo en Annie naar wsv De Gouden Ham . Tussentijds was Jo druk doende met zijn werk. Van oorsprong technisch constructeur is hij bij een bedrijf terecht gekomen dat gespecialiseerd was in het ontwerpen van kermisattracties. Hoewel hij daarna vele jaren als technisch adviseur voor Ridgid (een bedrijf in vakgereedschap) in de weer was, heeft de wereld van de attracties en evenementen hem niet losgelaten. Met zijn fascinatie voor de technische aspecten is hij er in geslaagd om een frameontwerp voor tenten te maken. In het jaar 2000 is hij een bedrijf begonnen naast zijn reguliere werk (HVC Verhuur, www.hvcverhuur.nl ) .

Het startte met een luchtkussen en de verhuur van de tenten aan evenementen. Naderhand volgden veel meer en andere kinderattracties zoals de minicars, draaimolen, zweefmolen, een treintje, etc. De haven heeft er al meermalen plezier van gehad bij diverse festiviteiten. Waar andere mensen in de zomer het rustiger aan krijgen, mag Jo nog altijd vol aan de bak. Gelukkig is daar Annie die het thuisfront op orde houdt zodat als er weer even ruimte is, lekker naar de boot gegaan kan worden om te genieten . Wij hopen voor ze dat ze dat nog heel lang mogen blijven doen.

24


Ben jij iemand die -

Graag iets moois maakt van een tekst Bekend is met de mogelijkheden hoe dit vorm te geven En dit binnen de vereniging wel wil laten zien

Dan hebben wij jou heel graag bij de Schoot Aan. Als wij alle stukken verzameld hebben, is het jouw beurt. Wij zouden dan tevoren volop onze tijd kunnen besteden aan het zoeken en maken van interessante artikelen. Heb je belangstelling, stuur dan een mailtje naar : schootaan@wsvdegoudenham.nl

25


Even niks te doen ? kijk hier voor wat leuke dingen om te doen, te maken maar ook om te kleuren .

Dropmannetjes van mandarijn

Zorg dat de zon achter je staat en bijv. het zeil of een witte wand voor je. Nog leuker wordt het als je achter het zeil kunt gaan staan‌.. Zo maak je een prachtige voorstelling !!

Tip voor Spelletjes met dobbelstenen: pak een klein plastic bakje met deksel, stop de dobbelstenen er in. Zo rollen ze nooit op de grond

Een piraat van eierkoek !!

26


27


28


29


30


ACTIVITEITEN KALENDER 2015 20 juni 2015

3e Werkdag

21 juni 2015

Paracruise

27 juni 2015

Jubileum weekend

10 juli 2015

Afsluiting donderdagavond wedstrijden

?? september 2015

Workshop Schilderen

12 september 2015

4e Werkdag

12/13 september 2015

Maascup Lithoijen

26/27 september 2015

Maascup Maasbommel

3 oktober 2015

5e Werkdag

4 oktober 2015

SOS-tocht

11 oktober 2015

Sluitingstocht

23 oktober 2015

Algemene Ledenvergadering

24 oktober 2015

1e Hijsdag Najaar

31 oktober 2015

2e Hijsdag Najaar

28 november 2015

Gouden Casino

8 december 2015

Kerstdecoraties maken

3 januari 2016

Nieuwjaarsborrel 2016

?? : datum volgt nog via de mail.

31


32


Effectieve communicatie aan boord – Handsignalen (vrij naar artikel Willem Piet in blad Zeilen pag.89, nr. 05 | mei 2015)

Aan boord is goede communicatie heel belangrijk. Aanroepen is in sommige gevallen noodzakelijk. Het meeste zijn we echter gebaat bij een rustiger vorm van communicatie die niet verkeerd verstaan kan worden. Gebaren zijn dan zeer effectief. Onderstaand een aantal van deze gebaren:

1. Vingers omhoog Hiermee kunnen we het aantal meters tot een bepaald object of plaats doorgeven. Bijvoorbeeld tot de kade of ankerboei. Bij een voordekker kan het aantal opgestoken vingers het aantal bootlengtes aangeven dat men verwijderd is van de startlijn. 2. Wijsvinger en duim In algemene zin betekent het dicht bij elkaar houden van wijsvinger en duim ‘een klein beetje’. Vaak wordt dit teken gebruikt in combinatie met een aanwijzing om op te loeven dan wel af te vallen. Als dit gebaar voor de start wordt gebruikt betekent het voor de roerganger dat de lengte tussen de boeg en de startlijn minder dan één bootlengte is. Vaak volgt dan een gebaar om aan te geven in hoeverre de vaart van de boot moet worden aangepast in de resterende tijd. 3. Wuivende hand De wuivende hand betekent dat de schoten moeten worden gevierd en de boot in de wind moet worden gelegd om tijd te doden. Het vraagt veel ervaring om dit goed in te schatten. Het is de voordekker die de acceleratie van de boot moet kennen en het windveld goed in de gaten moet houden. 33


4. Opgestoken vuist Tijdens aanlegmanoeuvres kan een opgestoken vuist betekenen de boot stil te leggen. In wedstrijdverband wordt de vuist vaak gebruikt om de voorliggende koers te behouden na te zijn geloefd of te zijn afgevallen. 5. Vingers wijzen De voordekker is ook degene die met de roerganger communiceert over de trim van het voorzeil. Hij kan door zijn wijsvinger naar lij of naar loef te wijzen een loef- of valstuurcorrectie aan de roerganger doorgeven. Handig bij grotere boten waar de roerganger slechter zicht heeft op het voorzeil en er minder directe feedback op het roer is dan bij kleinere boten. 6. Met gestreken arm zwaaien De voordekker kan samen met de roergang inschatten of er een overstagmanoeuvre moet worden uitgevoerd om uit de vuile wind van een tegenstander te komen, om een aanvaring te voorkomen en er voor een andere boot langs dan wel achter iemand langs kan/moet worden gevaren. Een gestreken arm zwaaiend over het voordek betekent dat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren zonder de tegenstander lastig te vallen of in zijn vuile wind te belanden. 7. Hand op het achterhoofd Dit betekent dat de voordekker door voorliggende zeilen van tegenstanders geen goed zicht heeft op de startlijn of de wedstrijdboei. 8. Draaiende onderarm Het tegenovergestelde van de wuivende hand is de draaiende onderarm. Hiermee bedoelt de voordekker dat er vaart moet worden gemaakt door de schoten aan te halen. De mate van succes hangt af van de reactiesnelheid van de bemanning aan de schootlieren. 9. Opgestoken hand Dit teken geeft aan dat er geen ruimte is om voorlangs te kruisen. Er zal dus rekening gehouden moeten worden met een aan lij- of over bakboord varende tegenstander in de buurt

34


35


Colofon Bestuur voorzitter: Leo van Beuningen, T 0487-522471 vice voorzitter: Jan-Willem van Zwam, T 0487-594462 secretariaat: Theo Roelofs, T 0487-522950 Luit 15, 664DS Ewijk secretaris@wsvdegoudenham.nl penningmeester: Sjoerd Hooghof bestuursleden: Hans Aarntzen, T 06-29514720 Henk van der Heide, T 0487-595959 Gerard van Elk Havencommissie/ Beheer loods: Co Loeffen, T 06-16366917 havencommissaris@wsvdegoudenham.nl Havenmeester: Adri van Uden, T 0487-562364 Beheerders clubhuis: Anja en Rob Activiteitencommissie: Esther van Loon Jos茅 van Oosteren Mathieu van Grinsven Joost van Grinsven Lilian Berends Robbie van der Linden Paul van Grunsven Sjors van der Zanden AC@wsvdegoudenham.nl Zeilcommissie: Theo van Dinteren Erik van de Berg Roland Verploegen Jeugdzeilcommissie: Beata Neerhoff Twan Vogel Erik van de Berg Tommie Meulemans Redactie: Ilona van Gelder, penningmeester T 06-22230848 Diny van Rossum Jos茅 Kooymans Annuska Wiersma Nieuwe kopij v贸贸r: 18 september 2015 schootaan@wsvdegoudenham.nl

36

Profile for WSV Gouden Ham

Schoot Aan Zomer 2015 Regulier  

Schoot Aan Zomer 2015 Regulier  

Advertisement