Schoot Aan Najaar/Winter 2017

Page 1

1


2


IN DEZE SCHOOT AAN:

De redactie wenst iedereen

Een warme kerst En een spetterende Jaarwisseling Van de voorzitter

5

Van de secretaris

7

Redactie Schoot Aan zoekt verslaggevers

8

Nieuwe leden stellen zich voor …. Martin en Dorris

9

Zwerver in de haven

10

Van de 50+ club

12

Planten en Bloemen Register

13

Maak onze vereniging ‘Hart-safe’

14

Foto impressie Oktoberfest

15

Kidspagina’s

17

Sluitingstocht

19

Zeiltocht naar de Oostzee – Reisverslag 2

21

Kombuiskoken: Jambalaya

31

Activiteiten Kalender 2018

32

SPECIAL: ONDERHOUD VAN JE SCHIP

33

- Repareren van gaten en scheuren in romp boven de waterlijn - Strak maken van uw boot romp onder de waterlijn met behulp van epoxy plamuur - Verven van romp of dek boven de waterlijn - Het correct monteren van uw beslag Colofon

40 3


4


VAN DE VOORZITTER

In de ledenvergadering van 27 oktober j.l. hebben we afscheid genomen van twee bestuursleden, namelijk Jan-Willem van Zwam en Sjoerd Hooghof. Jan-Willem was, naast vele andere bestuurstaken ook verantwoordelijk voor de indeling van de haven. Hij heeft gedurende 13 jaar ervoor gezorgd dat iedereen een goede ligplaats heeft gekregen in de haven. Sjoerd heeft gedurende 9 jaar het penningmeesterschap verzorgd voor onze vereniging. In de ledenvergadering werd nog even gememoreerd dat Sjoerd prima op de centen van de vereniging heeft gepast. Beide heren werden bedankt voor de fijne samenwerking binnen het bestuur en voor de gedane werkzaamheden gedurende de vele jaren van bestuurslidmaatschap. In dezelfde ledenvergadering is Maarten Beijen op voordracht van het bestuur benoemd in de plaats van Sjoerd. De taken van Jan-Willem worden binnen het bestuur overgenomen door Geert van Eldijk.

Eind vorig jaar werden we door de gemeente West Maas en Waal verrast met een aankondiging dat men een nieuwe verordening voor de toeristenbelasting wilde. In eerste instantie werd aangegeven dat het er niet om ging om meer belasting op te halen, maar men wilde een betere juridisch houdbare verordening. Een wezenlijke wijziging in de verordening is dat de basis van de toeristenbelasting niet meer het aantal overnachtingen is, maar dat `verblijf houden` al geteld wordt als een belastingeenheid. Wij hebben bij de gemeente al aangegeven dat we het daar niet mee eens zijn, maar het is `vechten tegen de bierkaai. Kennelijk is de toeristenbelasting een politiek ongevoelig onderwerp en een gemakkelijke `prooi` voor de gemeente. Als je deze belastingverordening door zou voeren dan zou je voor iedereen die niet uit de gemeente West Maas en Waal komt en een hapje gaat eten in een restaurant in de gemeente, ook toeristenbelasting moeten heffen. Het lijkt op discriminatie.

5


Nu we inmiddels een jaar verder zijn betwijfel ik of het niet gaat om meer belasting binnen te halen. Op dit moment weten we nog niet exact wat de financiële consequenties zijn. In de komende jaarvergadering hopen wij die duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Afgelopen zomer, vooral tijdens mooie zomerse dagen, hebben voorbijrazende speedboten voor een behoorlijke golfslag in de haven gezorgd. De leverancier van de nieuwe steiger A had ons beloofd dat de golfslag juist minder zou worden. Wij hebben de leverancier hierop aangesproken en er zijn inmiddels een aantal aanpassingen aan de steiger gedaan en er volgen er nog meer die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat de golfslag in de haven vermindert. Met de recreatiebedrijven rond de Gouden Ham en de politie zijn inmiddels afspraken gemaakt om het snel varen op de Gouden Ham aan te pakken. Afgelopen zomer zijn er al een fors aantal boetes voor te snel varen door de politie uitgeschreven. Binnenkort worden er twee nieuwe informatieborden bij de ingang geplaatst waarop nog eens duidelijk staat aangegeven dat de maximale snelheid op de Gouden Ham 9 km. per uur is en dat het voor jetski´s en waterskiën verboden is.

1Waterskiën waar er nog ruimte is

We gaan nu de winter in en we kijken natuurlijk al weer uit naar het nieuwe vaarseizoen. Het afgelopen jaar is er weer veel werk verzet door de vele vrijwilligers die onze vereniging rijk is. Hartelijk dank daarvoor. Graag wens ik iedereen hele fijne kerstdagen, een geweldig begin van het nieuwe jaar en bovenal heel veel gezondheid, toe

Leo van Beuningen, voorzitter,

6


VAN DE SECRETARIS

Het bestuur gaat een informatie avond voor alle nieuwe leden vanaf 2016 houden . Dit is zowel voor ligplaatshouders, walplaatshouders en leden. Het is de bedoeling dat we de nieuwe leden informeren over het reilen en zeilen van onze vereniging. Welke rechten en plichten hebben de leden ,bestuursleden en of commissie leden. Deze informatieavond zal medio februari 2018 plaatsvinden.

Zoals eenieder wellicht weet zijn we bezig met de registratie van de toegangsdruppels. De meeste leden hebben de druppel al laten registreren waarvoor onze dank. De druppels die niet geregistreerd zijn of zullen binnenkort worden geblokkeerd. Indien de poort niet meer voor je opent is de kans groot dat je druppel geblokkeerd is. We kunnen deze blokkering weer eenvoudig opheffen. Wil je de geblokkeerde druppel inleveren bij onze havenmeester Adrie dan krijg je een nieuwe druppel of deblokkeren we de huidige druppel.

Wil iedereen wijzigingen zoals adres, telefoon, e-mail etc. bijtijds doorgeven bij het secretariaat:

info@wsvdegoudenham.nl Bedankt alvast ! groeten Theo Roelofs (secretaris van dit mooi clubje)

7


Redactie Schoot Aan zoekt verslaggevers... Want wie kan er beter vertellen over wat er gebeurt als de leden van de WSV de Gouden Ham zelf !

We zoeken dus naar informatie van leden die iets meemaken, iets willen delen, iets willen doorgeven etc. etc. binnen de watersportvereniging. Het mag blij nieuws zijn, verdrietig, technisch of komisch ‌Het maakt ons niet uit. Het hoeft ook niet perse een pagina vullend stuk te zijn; alles is welkom.

Denk jij iets te weten , valt je iets op en wil je dit delen ? Maak een foto, schrijf in het kort op wat je wilt vertellen. Mail ,bel of vertel het met een van de redactieleden. Hoe dan ook: zorg dat het wordt doorgegeven. Wij van de redactie zorgen er dan voor dat dit worden opgenomen in ons clubblad de Schoot Aan.

En samen levert dat twee keer per jaar een leuk en informatief clubblad op !

Alvast hartstikke bedankt voor jullie medewerking. We zien jullie bijdragen met belangstelling tegemoet.

Je kunt in contact komen met ons via : schootaan@wsvdegoudenham.nl De redactie bestaat uit Annuska Wiersma, Jose Kooijmans en Ilona van Gelder .

8


Nieuwe leden stellen zich voor: Even voorstellen‌ Wij zijn Martin en Dorris, wonen in Heteren langs de dijk, zo’n 25 minuten rijden vanaf de haven. We hebben twee kinderen, Floor en Bram, inmiddels bijna volwassen. Twee honden en drie katten. We werken beiden in de hulpverlening.

Dorris is als 18 jarige studente na een zeilkamp met het zeilvirus besmet geraakt. Daarna volgden zeilkampen, zeillessen geven en tochten met een tjalk op IJsselmeer en Waddenzee. Martin zijn eerste zeilervaring lag bij de zeeverkenners en hij begeleidde kinderen tijdens zeilkampen. We hebben in Friesland en Zeeland gezeild en tweemaal een uitstapje gemaakt met een flottielje in Corfu. Vaak gehuurd. Drie jaar geleden besloten we dichter bij huis te willen varen. Maar onze zware stalen Wibo bleek te log voor de Gouden Ham, waar we begonnen bij watersportcentrum Maasbommel. Dit seizoen hebben we een ander zeilbootje, genaamd Pura Vida. Het is een Sunbeam 22. Inmiddels is deze na wat herstelwerkzaamheden, varend. We zijn blij met de ligplaats bij WSV de Gouden Ham aan steiger C. De haven is gezellig en sfeervol. Tijdens de werkzaamheden aan onze Sunbeam, kregen we spontaan hulp van enkele medewatersporters. Ook bij onze eerste klusdag was de sfeer goed. We vinden het leuk om aan activiteiten deel te gaan nemen.

9


Zwerver in de haven Graag wil ik mij even voorstellen via het clubblad. Geboren zestig jaar geleden op een woonark in De Strang in Beneden Leeuwen. Mijn vader was parlevinker op de Waal, vandaar dat wij op een ark woonden. Nadat ik drie keer overboord was gevallen vond mijn moeder het welletjes en zijn wij verhuisd naar de wal toen ik vier jaar jong was. Mijn vader, ook geboren en opgegroeid op het water, miste al heel snel de boot. Zo kwam er ons eerste pleziervaartuig, een tjalk van twintig meter. Onze ligplaats was, met nog drie andere boten, aan een zelf gemaakte houten steiger in de "dode arm" van de Maas in, jawel, Maasbommel! Ik was, en ben nog steeds een echte waterrat, wij hebben het water dun gevaren in Nederland. Toen ik een jaar of 22 was kwam er mijn eerste open kajuit zeilbootje, wat genoot ik, eindelijk van het geluid van de motor af! De Maas werd me "te klein", de zeilboot iets groter en zo koos ik het "ruime sop" het IJssel en Markermeer met als thuishaven Hoorn. Daar heb ik negen jaar ontzettend genoten! Helaas kwam er " een kink in de kabbel" en ben ik vanwege gezondheidsredenen moeten stoppen met zeilen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, een camper, zeilen op wielen noemde ik het! Ik heb acht jaar gecamperd waarvan de laatste vijf jaar in de camper gewoond en door Europa gereisd als een gipsy. Het was de mooiste tijd van m’n leven ( tot nog toe ) Ook hier heb ik om dezelfde reden mee moeten stoppen, en zo kwam ik "nood gedwongen" op een appartement.

10


Wat miste ik het water en de vrijheid ! Vele zonnige dagen heb ik doorgebracht naast jullie haven bij het voetveertje met stoeltje en picknick mandje. Daar zag ik op een avond een oud zwart roeibootje, omgebouwd als sloepje, varen. Een oud tuf motortje er in, groot stuurwiel achterin, vrouw met een grote hoed op. Een nieuw idee werd die avond "geboren", dank zij deze vrouw ben ik nu de trotse eigenaar van de Crazy Gipsy, een makma caribbean 36. Samen met mijn hondje Amiga hoop ik, Yvonne Udo, nog vele jaren in jullie gezellige, mooie haven te mogen genieten !

11


50 + club Op woensdag 8 november jl. heeft de eerste seniorendag plaatsgevonden. We hebben samen een leuk programma voor het winterseizoen 2017/2018 samengesteld:

22 november: Bezoek Museum Jan Cunen in Oss: Tentoonstelling 5 Oranje Vorstinnen. 06 december: Kantine in Kerstsfeer brengen en Kerststukje maken. 20 december: Kerstbrunch. 10 januari

: Kantine opruimen, kaarten en handwerken.

24 januari

: Bezoek Oorlogsmuseum Overloon.

07 februari

: Kopjes, bekers of soepkoppen beschilderen.

21 februari

: Emmertje bekleden

07 maart

: Knutseldag (bijv. boerenschilderwerk of vazen bekleden). Een paar mensen gaan naar de HISWA.

21 maart

: Laatste seniorendag. Gewoon gezellig samen zijn.

Ben je 50+ en heb je zin om mee te doen, dan ben je van harte welkom in de kantine op bovenstaande woensdagen. Ria van Beuningen.

12


Kerstroos Latijnse naam : Helleborus Niger Familie: Ranonkel

Herkomst: De kerstroos komt in het wild voor op de hellingen van de Oostelijke Noord- en Zuidalpen. Bloeitijd: in de winter van november tot maart Groeiwijze: De bladeren zijn donkergroen met soms een grijze was. Ze voelen een beetje leerachtig. De kerstroos is een vaste plant van ongeveer 30 cm hoogte. De wintergroene; handvormige bladeren hebben zeven tot negen donkergroene, leerachtige blaadjes, die een paar tanden hebben in hun bovenste helft. De nieuwe bladeren verschijnen samen met de bloemstengels. De plant bloeit met één of een paar witte of roze bloemen De bloemen verkleuren naar roze na de bevruchting. Na de bloei verschijnt de vrucht, die uit een paar kokervruchten bestaat. Kerstroos weetjes: 

De naam Helleborus komt van het Griekse 'helein' (doden) en 'bora' (voedsel), een waarschuwing dat de plant giftig is.  Volgens een oude legende zou de eerste kerstroos in Bethlehem zijn ontsproten, uit de tranen van een arme herder. Hij had geen geschenk voor het kindje Jezus en kon zo toch bloemen geven Medicinale toepassing: De gemalen en gedroogde wortels werden vroeger als niespoeder gebruikt. Verder werd de kerstroos als braakmiddel en middel tegen obstipatie gebruikt. .

13


Oproep aan onze leden. Help mee,maak onze vereniging “HART-SAFE “ We hebben een AED, maar hebben ook U nodig !!! Wij vragen u weer opnieuw mee te helpen onze haven “ hart-safe” te maken? Bent u al in het bezit van een AED/reanimatie certificaat? Meldt U dan aan als burger hulpverlener bij: Hartslagnu.nl. U moet zich daarvoor ook registreren voor onze haven. wsv de Gouden Ham. Kreijendijk 2 Maasbommel.

Sinds 1 januari 2014 hebben wij een AED apparaat op onze haven. Om dit optimaal in te kunnen zetten, wanneer dat onverhoopt nodig mocht zijn, zijn er mensen nodig met kennis van reanimatie en AED gebruik. Hoe meer, hoe beter!!! Tot nu toe is het gelukt om twee complete AED-cursus te kunnen organiseren met als resultaat 12 AED- gecertificeerden binnen onze vereniging Ook dit voorjaar willen we weer een cursus organiseren. We hebben daarvoor minstens 6 personen nodig voor een cursusgroep. We hebben tot nu toe TWEE aanmeldingen. De AED cursus: De cursus bestaat uit max 2 avonden. Het aantal deelnemers; minimaal 6 en maximaal 8 per les. De cursus wordt afgesloten met een certificaat AED. Het certificaat geldt voor één jaar, daarna is verlenging mogelijk na het volgen een herhalingsles. N.B. Veel zorg verzekeraars vergoeden de cursus ! Wij doen een oproep aan de leden om zich aan te melden, zodat we een cursus programma kunnen starten. Aanmelden kan via: mail/telefoon. (coördinator) Gerard van Elk Gm.van.elk@hetnet.nl Mob: 0622491940

14


FOTOIMPRESSIE OKTOBERFEST OP 07-10-2017

15


JE BENT LID MAAR BEN JE OOK AL VRIEND VAN ONZE WATERSPORTVERENIGING?

Sinds kort heeft onze vereniging een eigen facebook pagina alleen voor leden. Dat betekent dat de inhoud van deze pagina alleen bezocht kan worden als je als vriend bent geaccepteerd door de beheerder. In de privacy binnen onze vereniging kun je hier dan nieuwtjes, artikelen, documenten en foto’s plaatsen. We gaan ervan uit dat iedereen hier op zorgvuldige wijze mee omgaat. Dat betekent geen werving en acquisitie en gedragsregels zoals we die ook in het normale sociale verkeer kennen. Maar laat leden meegenieten van je ervaringen met je schip, met materiaal en onderhoud, de schoonheid van verre en nabije bestemmingen, tips, kortom alles wat je zelf ook graag altijd al wilde weten.

16


KINDERPAGINA Voor onze kinderen hebben wij een leuke tip. Op de website van Kids-n-Fun (www.kids-n-fun.nl) vind je heel veel puzzels, kleurplaten, spelletjes en andere dingen waarmee je je uren zoet kunt houden. Onderstaand een voorproefje: Het kikkerdoolhof : Probeer de kikker op de goede manier naar zijn maaltje van drie vliegen te leiden.

17


Zelf kerst cupcakes maken Klaarzetten: cupcakevormpjes in kerstsfeer een ronde uitsteker op dezelfde maat als de cupcakes kerstvormpjes

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal de boter en melk vast uit de koelkast. Zet de cupcakevormpjes vast klaar, liefst in een muffinvorm.

Benodigheden: 125 g zachte boter 125 g zelfrijzend bakmeel 125 g kristalsuiker 2 el melk 2 eieren 5 el poedersuiker enkele druppels water poedersuiker voor je werkblad marsepein in rood, geel, groen en wit

3. Vul de vormpjes tot ongeveer 2/3 en bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn: blijft de prikker schoon, dan zijn de cupcakes gaar.

2. Snijd de boter in blokjes en mix zo glad mogelijk. Voeg de suiker toe en mix mooi romig. Voeg dan de eieren toe en mix glad. Mix daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor en tot slot de melk. Mix tot een mooi glad en luchtig geheel.

4. Intussen maak je het glazuur. Roer daarvoor de poedersuiker met enkele druppels water los tot een lijm. 5. Begin ook met de fondant. Rol op een met poedersuiker bestoven werkblad dun uit. Steek met een ronde uitsteker of glas de ondergrondjes uit. Steek vervolgens met leuke vormpjes kerstafbeeldingen uit, in afstekende kleuren. Met een kwastje en wat water plak je de decoratie vast op een ronde ondergrond. 6. Wanneer de cupcakes gaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze goed afkoelen. Snijd de bolling van de cupcakes recht af, zodat je ze netter kunt afwerken. 7. Bedek de bovenkant van de afgekoelde cupcakes met een lepel met glazuren plaats de fondant erop.

18


19


Sluitingstocht 2017 Ieder jaar vindt in oktober de sluitingstocht plaats. Een traditie die hoort bij het afsluiten van een vaarseizoen. Voor sommige de laatste keer het water op voordat de boot winterklaar wordt gemaakt. En zo ook dit jaar; op 15 oktober vertrok weer een vloot van boten richting Batenburg. Het was die dag prachtig weer en er kon zelfs gezeild worden. Dit jaar waren de dikke zeiljassen en mutsen niet nodig. Een schippersbitter voor de kou ook niet maar daar is toch maar wel gebruik van gemaakt. Bij aankomst verzorgen de mensen van de activiteitencommissie een heerlijk drankje op het terras van de Batenburgse haven.

De wandeling door Batenburg naar de kermis maakt ook onderdeel uit van deze dag. En het is juist op de kermis waar de eerste en enige klacht is gehoord door de redactie van de Schoot Aan. Niks geen verwijt aan de organisatie maar wel aan de kermisexploitant. De botsauto’s zijn gekrompen !! Want het blijkt dat een aantal mannen dit jaar niet meer samen in een botsauto passen‌ en andere jaren kon dat gemakkelijk !! Het moet niet gekker worden he? 20


In de loop van de middag stapt een ieder weer aan boord en vaart in harmonie terug naar de eigen haven. Daar wordt nog genoten van de soep met een broodje. En worden de eerste plannen voor een nieuw vaarseizoen met elkaar gedeeld. Maar eerst wacht de klus van het winterklaar maken van de boten, het poetsen, krabben en klussen. En daarna bij de kachel herinneringen ophalen aan het afgelopen seizoen en plannen maken voor het nieuwe vaarseizoen. Met grote dank voor de organisatie van de sluitingstocht door onze activiteitencommissie .

21


22


De Aland eilanden en de Malaren zeiltocht naar de Oostzee 01 MEI 2017 - 31 AUG 2017 dinsdag 04 juli 2017, Mariehamn, Ă…land Op 16 juni zijn we overgestoken van Lidon [eilandje in Zweden] naar Mariehamn op de Aland eilanden van Finland. We hadden perfecte wind en hebben heerlijk kunnen zeilen. We zijn uit eindelijk 1 week op de aland eilanden geweest. We hadden graag verder gewild en richting Helsinki willen gaan. Het weer was goed daar lag het niet aan alleen de wind die liet het afweten. We hebben 3 dagen in Remmarhamn op het eiland Kumlinge verwaaid gelegen. En dan schiet het niet op, je moet ook weer een keer terug. De wind was veel te hard 6/7 bft. Dan ga je wat anders doen, we hebben op het eiland Kumlinge rond gefietst. Het eiland is erg mooi. De volgende dag zijn we op de fiets naar het pontje gegaan en overgestoken naar het eiland Seglinge. Ook hier is het mooi maar je hebt er minder mogelijkheden om rond te fietsen. 22 juni kunnen we weer de zeilen er op trekken en weer een heerlijke zeildag gehad naar Rodhamn.

De volgende dag zijn we weer overgestoken naar Graddo in Zweden. 29 juni zijn we de malaren op gegaan. [Bij Stockholm] De malaren is een heel groot binnen water waar ook weer eilanden in liggen. Erg mooi en het was er erg rustig met de boten. De meeste Zweden die hier een vaste ligplaats hebben gaan met vakantie richting de scheren. Hier hebben we heerlijk kunnen zeilen en nog mooie plaatsjes aan gedaan. In Rastaholm treffen we Wilie en Nolly weer. Ook op de Malaren hebben we een paar keer verwaaid gelegen daar de wind weer te veel was. Op 4 juli verlaten we de Malaren en gaan de scheren weer in. Vanaf nu zetten we rustig aan de terug reis in.

23


Afzakken langs de Zweedse Oostkust zeiltocht naar de Oostzee 01 MEI 2017 - 31 AUG 2017 vrijdag 28 juli 2017, SÜdermanlands län, Zweden Op 4 juli hebben we de Malaren verlaten en gaan richting het zuiden. Voordat we naar Borgholm op het eiland Oland zijn gegaan hebben we nog verschillende leuke plekjes op gezocht aan een rots. Vaak blijft het een heel gedoe voor dat je goed bent afgemeerd aan een rots, maar dan lig je ook super mooi. Je ligt weer midden in de natuur. Op sommige eilandjes kun je prima wandelen daar er paden zijn. Er zijn eilandjes bij waar dit niet het geval is dan zoek je zelf een paadje maar dat valt vaak erg tegen. Omdat je zo midden in de bossen en groen loopt blijft de kans dat je wat teken oploopt groot. Iedereen heeft er wel een paar gehad ondanks als je ook een lange broek aan hebt en shirt met lange mouwen. Maar met de teken tang zijn ze goed te verwijderen. De oversteek naar Borgholm op het eiland oland hadden we goede wind WNW 4/5 halve wind. Het was een tocht van 45,2 mijl om 09.00 uur vertrokken en om 16.15 uur afgemeerd. Topsnelheid op het log was 10.6 knopen.

24


Op 18 juli waren we op het eiland Tjaro, hier waren we al vaker geweest. Voorheen was het allemaal nog wat kneuterig maar inmiddels is het erg commercieel geworden. Groot restaurant wat er eerder niet was. En er komen heel veel toeristen die met een pontje er naar toe komen. Maar het blijft een erg mooi eiland. Waar je prachtig kunt wandelen met uit gezette routes die er eerst niet waren. 24 juli zijn we overgestoken naar Klintholm op het eiland Mon in Denemarken. We hadden een mooie zeiltocht van 36.5 mijl Je kunt al van ver het eiland zien liggen en hoe dichter je erbij komt wordt het steeds mooier. De Klint van Mon zo noemen ze de krijtrotsen daar die je al van ver kunt zien liggen. En als dan ook nog de zon er op schijnt is het een prachtig gezicht. We hebben het vast gelegd op de foto en gefilmd, zodat we het nog vaak kunnen terug zien. We hebben weer wat lig dagen tussen door gehad daar de wind te hard is en uit de verkeerde richting komt. Vandaag blijven we in Spodsbjerg liggen daar het weer te hard waait en ook nog regent. Het blijft erg wisselvallig wat het weer betreft en dan met name de wind. Hopelijk kunnen we morgen weer verder. We willen begin augustus in Rendsburg zijn op het Kielerkanaal, om ons op te maken voor de Duitse Bocht. Tot dan!

Mon’s Klint

25


Via Denemarken naar Duitsland zeiltocht naar de Oostzee 01 MEI 2017 - 31 AUG 2017 woensdag 02 augustus 2017, Heikendorf, Duitsland Op 28 juli kwamen we op Spodsbjerg aan op het eiland Langeland in Denemarken. Hier hebben we 4 nachten verwaaid gelegen. Het weer was prima maar weer veel te veel wind en uit de verkeerde richting. Hier hebben we mooi kunnen wandelen. Het landschap in Denemarken is totaal anders dan in Zweden. Niet meer zo grillig. Je ziet geen rotsen meer. Hier in Denemarken heb je een glooiender landschap wat ook erg mooi is, met vele graanvelden. 1 Augustus zijn we weer verder gegaan, s'morgens om 07.00 uur vertrokken. Deze dag hebben we GEEN wind en dus 41,6 mijl op de motor. Dan zet je de stuurautomaat aan. Het laatste uur van de trip hebben we nog even heerlijk gezeild. Om 14.30 uur lagen we afgemeerd in de haven van Moltenort in Duitsland. De volgende dag naar de sluis gevaren van het Kielerkanaal, hier net als op de heen weg nog steeds problemen met de sluis. We hebben dan ook 2 uur lang moeten rond dobberen om de sluis in te mogen. Nu liggen we in Rendsburg, en wachten we tot de wind goed is om de Duitse Bocht in te gaan. Zoals het er nu uit ziet wordt dit maandag en dinsdag. Dan willen we zaterdag in Cuxhaven liggen om zondagnacht te vertrekken, rond de klok van 02.30 uur. Het tij is niet zo gunstig maar we hopen dat de wind dat wel zal zijn. Het is dan een klein 70 mijl naar Norderneij.

26


Wachten op een weergaatje zeiltocht naar de Oostzee 01 MEI 2017 - 31 AUG 2017 donderdag 10 augustus 2017, Rendsburg, Duitsland Op 2 augustus lagen we in Rendsburg. Hier moeten we wachten op het weergaatje om door de Duitse Bocht te gaan. Met weergaatje bedoelen we dat er een periode van een paar dagen van gunstige of heel weinig wind is. In deze regio komt de wind vaak uit westelijke richting en de golf opbouw kan dan enorm worden. 6 Augustus zijn we naar de sluis gevaren van Brunsbutel. De Thalassa gaat bij Brunsbutel naar binnen. Zij hebben de mast plat gelegd en gaan binnen door terug naar Nederland. Wij gaan door de sluis naar Cuxhaven. Uit de sluis staat er nog behoorlijk wat wind W 5/6 bf. Op de motor er tegen in. Geen prettig tochtje daar je een vervelende golfslag tegen hebt. De volgende dag is het veel weer berichten kijken wanneer het gunstig is om de overtocht te maken. Naar rijp beraad besluiten we om 3 uur s' middags te vertrekken en meteen door te varen naar Lauwersoog. Afstand van 113.7 mijl. [ is meer dan 200km]. Voor ons een gehele nieuwe ervaring om s' nachts door te varen. Dinsdagmorgen waren we om 11.00 uur bij de sluis van Lauwersoog. En om 12.00 uur lagen we afgemeerd in Oostmahorn op het Lauwersmeer. Na deze lange tocht is het lekker om heel even de beentjes te strekken en daarna een tukkie te doen.

En nu weer een paar dagen door het mooie Friesland varen. Zo blijft het ook bijzonder dat je bruggeld moet betalen in een houten klompje wat de brugwachter je met een hengel toereikt.

Morgen 11 augustus gaan we bij Harlingen het Wad op naar het IJsselmeer. Zo zakken we langzaam naar het zuiden.

27


Weer thuis zeiltocht naar de Oostzee 01 MEI 2017 - 31 AUG 2017 maandag 28 augustus 2017, Medemblik, Nederland Voordat we buitenom zijn gegaan hebben we nog leuke plaatsjes op het IJsselmeer en op het markermeer aan gedaan. In Edam was er s' avonds een kaasmarkt te zien hoe ze dat in vroegere tijden deden. Ook liepen ze allemaal in klederdracht.

Op 14 augustus was het weer en de wind goed om via de Noordzee naar het zuiden te gaan. We waren om 09.00 uur vertrokken uit Spaarndam.

We hebben de tocht van 55 mijl bijna geheel de motor erbij moeten hebben daar de wind het nogal af liet weten. Om 20.20 uur hebben we bij Stellendam op het harlingvliet het anker uit gegooid. Het is een lange dag maar als je het via de staande mastroute moet doen dan ben je 2 dagen onderweg om in het zuiden te komen. De laatste 14 dagen hebben we nog heerlijk gezeild in Zeeland. Op het Grevelingenmeer hadden we een weekkaart gekocht [ 12,50 euro ]. Je kunt dan aan de eilandjes gaan liggen, wat erg leuk is. De laatste 4 dagen was de wind op en hebben we op de motor nog wat plaatsjes aan gedaan. Aan alles komt een eind en zo ook aan onze reis die we gemaakt hebben. We hebben een prima tijd gehad en erg genoten van al het moois wat we onderweg gezien en beleefd hebben.

28


Voor iedereen die ons gevolgd heeft via deze site lieve groetjes van de Thalassa , de Merino en van de Dehlicaat.

29


O

30


Kombuiskoken

Boerenomelet met krieltjes

(4 personen)

Bereidingstijd : 45 minuten Ingrediënten:  300 gram gesneden soepgroenten  600 gram krieltjes  4 plakjes ontbijtspek (in repen gesneden)  1 tl paprikapoeder  1 tl Italiaanse kruiden  6 eieren  Handje geraspte kaas  Olijfolie  Zout en peper Benodigd verder : 1 grote koekenpan met deksel Bereiding: Verhit de koekenpan met wat olie en bak de soepgroenten beetgaar. Breng op smaak met zout en peper. Schep de groenten op een bord en veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier. Verhit de koekenpan opnieuw met wat olijfolie en bak de krieltjes op middelhoog vuur goudbruin. Breng de krieltjes op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Voeg het ontbijtspek toe als de krieltjes bijna gaar zijn en bak even mee, totdat het spek uitgebakken is. Voeg de soepgroenten weer toe en roer alles door elkaar. Klop de eieren lichtjes los (niet te hard of te lang kloppen) en breng op smaak met de Italiaanse kruiden en zout en peper. Schenk het eimengsel over de krieltjes en bestrooi met de geraspte kaas. Doe de deksel op de pan en laat de omelet op laag vuur rustig stollen. Serveer de boerenomelet met een groene salade.

31


ACTIVITEITEN KALENDER 2018 7 januari 2018

Nieuwjaarsborrel

17 maart 2018

Quiz avond

23 maart 2018

Jaarvergadering

24 maart 2018

1e hijsdag voorjaar

7 april 2018

2de hijsdag voorjaar

15 april 2018*

Eerste werkdag

21/22 april 2018

Openingstocht

26 april 2018**

Start donderdagavond wedstrijden

19 mei 2018

Tweede werkdag

16 juni 2018

Derde werkdag

17 juni 2018

Paracuise

23/24 juni 2018

Visspektakel

5 juli 2018

Afsluiting donderdagavond wedstrijden

1/2 september 2018

Havenweekend

8 september 2018

Vierde werkdag

6 oktober 2018

Vijfde werkdag

13 oktober 2018

SOS race

13 oktober 2018

Oktoberfest

14 oktober 2018

Sluitingstocht

26 oktober 2018

Algemene Ledenvergadering

27 oktober 2018

1ste hijsdag najaar

3 november 2018

2de hijsdag najaar

5 november 2018

Schilderen

17 november 2018

Gouden casino

? december 2018

Kerstdecoraties maken

6 januari 2019

Nieuwjaarsborrel 2019

* Werkdag is van 21 april verplaatst naar 15 april ivm de planning van de openingstocht op 21/22 april en het feit dat op 21 april 20 boten van de KNMC de haven aandoen. ** Donderdagavond waarop niet wordt gezeild: Hemelvaartsdag (10 mei 2018) ? Datum volgt nog via de mail en/of via het voorjaarnummer van de Schoot Aan

32


Onderhoud van je schip - Gevonden op internet: Hoewel er natuurlijk een commercieel belang is, is heel veel zinvolle informatie over het onderhoud van schepen op internet geplaatst door leveranciers van middelen die bij dit onderhoud gebruikt kunnen worden. De redactie van Schoot Aan gebruikt deze informatie graag, en zal, zoals het hoort daarbij ook altijd de bron van de informatie aangeven. Let wel, de redactie geeft geen oordeel over of aanbeveling voor genoemde producten. Daarvoor moet iedereen zijn eigen afweging maken. In het informatiecentrum van Polyestershoppen.nl BV uit Moordrecht (www.polyestershoppen.nl) troffen wij de volgende informatie aan:

Repareren van gaten en scheuren in romp boven de waterlijn In dit artikel leggen wij u graag uit wat u kunt doen om o.a. scheuren, krassen of gaten in de romp van uw boot weer kunt herstellen om vervolgens uw boot weer in de coating te zetten. In dit artikel gaat het om het boven water gedeelte van uw romp.

Benodigdheden De hoeveelheden van onderstaande benodigdheden hangt af van de omvang van uw romp en uiteraard ook de schade hieraan. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen voor een advies op maat. Voor deze reparatie heeft u diverse grondstoffen en gereedschappen nodig. Besteld u de onderstaande artikelen bij ons worden deze vaak dezelfde dag nog verzonden zodat u snel aan de slag kunt! Grondstoffen:

Gereedschappen:

 

Epoxyhars (snel) Glasweefsel (200gr/m2) Katoenvezel

        

Ontluchtingsroller Plamuurspatel Nitril handschoenen Mengspatels Mengbekers Ronde wegwerpkwast Keukenweegschaal Aceton (voor het reinigen van de ontluchtingsroller) Schaar (voor het knippen van het glasweefsel) Schuurmateriaal (schuurmachine, slijper, etc)

Stap 1. Controle Controleer goed waar u overal schade heeft en herstelwerkzaamheden wilt uitvoeren. Denk hierbij aan scheuren, krassen of gaten van verwijderde apparatuur (zoals lieren, blokken, etc) zijn.

33


Stap 2. Afschuinen van gaten, scheuren en krassen Scheuren en krassen afschuinen met een schuurmachine of haakse slijper met lamellen schijf in de verhuiding 4:1. Grotere gaten schuint u af in de verhouding van 8:1. Wanneer een gat enkele centimeters groot is wordt vaak het gat aan beide kanten afgeschuind en dicht gemaakt. Na het uitslijpen dient er gecontroleerd te worden of scheuren niet nog dieper zitten dan verwacht. Maak de schuurplek nat, en veeg deze weer droog. In een scheur zal het water langer blijven staan en weer zichtbaar worden. Eventuele scheuren nog dieper uitslijpen. Maak bij grote gaten de achterkant dicht met een plaatje met daarover een stuk tape zodat de epoxy hier niet aan hecht. Als de achterkant van het gat niet bereikbaar is steek dan het plaatje door het gat en hou het op zijn plek met een stukje draad of een rollerbeugel.

Stap 3. Dichten van de kleine gaten Nadat u de romp en alle te repareren delen gereinigd en stofvrij heeft gemaakt kunt u aan de slag met de epoxy. Draag tijdens het werken met epoxy nitril wegwerp handschoenen. Kleine gaten van niet meer dan 1cm diameter kunt u dichten met een mengsel epoxy en katoenvezel. Door katoenvezel door de epoxy te mengen krijgt u een pasta waarmee u het gat dicht kunt smeren. U kunt dit doen met een flexibele spatel. Het is niet perse noodzakelijk om het gat te dichten tot aan het oppervlak, er mag een klein randje zijn (zolang het maar dicht is).

Stap 4. Dichten van grotere gaten en scheuren met epoxy en glasweefsel U gaat op de te repareren plekken met glasweefsel en epoxy lamineren. Knip stukken glasweefsel van groot naar klein op maat van de scheur of het gat. Lamineer als eerste het kleinste stuk met een kwast en aangemaakte epoxyhars. Maak de ondergrond nat met epoxyhars met behulp van een ronde kwast en druk daarna het kleinste stuk glasweefsel erin. Hierna drukt u er een groter stuk glasweefsel in en maakt u deze weer net met epoxyhars. Na elke laag ontlucht u het glasweefsel met een ontluchtingsroller. Na een aantal lagen zal het weefsel op gelijke hoogte liggen met het omliggende oppervlak. Laat nu de epoxy voldoende uitharden. Voor gaten die volledig door de romp heen zijn kan na uitharding aan de binnenkant de tijdelijke plug worden verwijderd en van binnen ook de plek schuin geschuurd worden en gelamineerd volgens bovenstaande methode. De sterkte is nu volledig terug. Maak na het werken met de epoxy uw ontluchtingsroller schoon met aceton en een ongebruikte kwast. Zo voorkomt u dat de epoxy in de roller uithard en de roller onbruikbaar wordt.

Stap 5. Vervolg Nadat u alle gaten heeft gedicht kunt u het geheel strak maken met epoxyplamuur. Wanneer de romp helemaal strak is kunt u deze gaan schilderen met onze DD lak.

34


Strak maken van uw boot romp onder de waterlijn met behulp van epoxy plamuur In dit artikel leggen wij u graag uit hoe u de romp van uw boot onder de waterlijn weer strak krijgt na een grote reparatie, zoals gaten en scheuren, of als u niet tevreden bent met de strakheid of vorm van de oppervlakte. Deze handleiding is toe te passen op boten met vele ondergronden waaronder polyester, epoxy, hout, staal of aluminium.

Benodigdheden De hoeveelheden van onderstaande benodigdheden hangen af van de totale omvang van uw romp. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen voor een advies op maat. Voor deze reparatie heeft u diverse grondstoffen en gereedschappen nodig. Bestelt u de onderstaande artikelen bij ons dan worden deze vaak dezelfde dag nog verzonden zodat u snel aan de slag kunt! Grondstoffen:

Gereedschappen:

Schuurpapier (korrel 40, 80, 120, 180, 240)

Stofmasker

Schuurmachine

Keukenweegschaal Mengspatels Mengbekers Nitril handschoenen Plamuurbord

 

ZF primer (voor aluminium en stalen schepen) Snelle universele epoxy (voor houten schepen) Epoxyplamuur of universele epoxy (snel) met rode microballoons

   

Stap 1. Reinigen en schuren Repareer alle gaten, scheuren en andere defecten alvorens u begint met het strak maken van de boot. Zorg dat een stalen of aluminium boot in een geschikte primer is gezet (bijvoorbeeld ZF primer). Een houten boot dient een keer in de epoxy te worden gerold. Om te beginnen met het plamuren reinigt u eerst de gehele romp van uw boot met aceton of water en ammonia, en schuurt u deze op met korrel 80 (droog). Dit gaat het eenvoudigste met een schuurmachine.

Stap 2. Markeren van ongelijke delen Vervolgens gebruikt u een oude TL balk (zonder armatuur). Neem deze vast in het midden (2 vingers en duim) en schuif hem langzaam over de romp. Op hoge plekken voelt u de TL balk nu duidelijk omklappen. Zet op deze hoge plekken een merkteken (bijvoorbeeld door te krassen met een potlood). 35


Stap 3. Aanbrengen eerste laag epoxy plamuur Met een schuurmachine en korrel 40 (droog) schuurt u de hoge plekken welke u gemarkeerd heeft. De lage plekken kunnen daarna gevuld worden met epoxyplamuur of een zelf gemaakt mengsel van epoxy en microballoons. Weeg de 2 componenten plamuur zorgvuldig af en meng deze met behulp van bijvoorbeeld een plamuurbord. Gebruik nitril handschoenen bij het werken met epoxy. Breng de epoxy snel aan op de lage plekken en strijk af met een buigzame lat (neem een lat welke mooi over de ronding buigt). Wees niet al te kritisch. Eventuele luchtbellen en klontjes kunnen later gecorrigeerd worden. Enige doel is nu de boot globaal strak te krijgen.

Stap 4. Schuren, controle en opnieuw plamuren Maak een schuurplank van een stuk hechthout en 2 goede handgrepen. Lijm of pin hier schuurpapier korrel 40 (droog) op en met diagonale halen (linksaf en rechtsaf) schuurt u de romp. U ziet nu al snel waar nog plamuur nodig is. Breng meer plamuur aan waar nodig. Op deze manier is een romp redelijk snel strak te plamuren. Pas als de romp strak is kunt u het oppervlak goed glad maken. Vul nu bijvoorbeeld luchtbellen, kleine kuiltjes en strepen die bij het afrijen zijn ontstaan wederom met epoxy plamuur. Vervolgens kan er met een fijnere korrel worden geschuurd tot de oppervlakte mooi vlak en glad is. TIP: U kunt kant en klare epoxy plamuur aanschaffen voor de reparatie maar deze ook zelf maken. U kunt epoxy plamuur maken door universele epoxyhars te vermengen met rode microballoons. Hier voegt u zoveel van toe als nodig is. Raadzaam is om telkens een beetje met een aparte schep toe te voegen en de hars te mengen tot deze op gewenste dikte is.

Stap 5. Vervolg Nadat u de romp van uw onderwaterschip heeft behandeld brengt u nog een coating aan zoals bijvoorbeeld een aangroeiwerende coating of kopercoating.

Verven van romp of dek boven de waterlijn In dit artikel leggen wij u graag uit wat u kunt doen om uw romp boven de waterlijn te schilderen en het dek van uw boot. U heeft eventuele gaten en scheuren in uw romp al gerepareerd en bij voorkeur ook alles al strak gemaakt.

Benodigheden De hoeveelheden van onderstaande benodigdheden hangt af van de omvang van uw romp of dek. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen voor een advies op maat. Voor deze klus heeft u diverse grondstoffen en gereedschappen nodig. Besteld u de onderstaande artikelen bij ons worden deze vaak dezelfde dag nog verzonden zodat u snel aan de slag kunt! Voor DD lak geld meestal een levertijd van ongeveer 2 tot 3 dagen voor RAL kleuren. Voor het kiezen van de juiste kleur raden wij u aan om eerst met een RAL kleurenwaaier of een kleurenkaart van de IJssel de juiste kleur uit te kiezen. Deze kunt u bestellen in onze shop.

36


Grondstoffen:

Gereedschappen:

  

Epoxy plamuur ZF primer DD lak DD lak anti-slip poeder

          

Schuurpapier korrel 180, 200 (droog) Schuurpad Nitril handschoenen Verfbakjes Mengbekers Mengspatels Keukenweegschaal Schuimrollers Rollerhouder Veloursroller Aceton RAL kleurenwaaier of De IJssel kleurenkaart

Stap 1. Reiniging Als eerste reinigt u de volledige boot het liefst met een hogedrukreiniger. Demonteer zo veel mogelijk beslag. Als u nog gaten heeft die overbodig zijn of ontdekt gaten of scheuren is het verstandig om deze eerst dicht te maken.

Stap 2. Schuren Hierna schuurt u het gehele te schilderen oppervlak met korrel 180. Anti-slip delen kunt u het beste schuren met een schuurpad zodat u meer kracht kunt zetten door de grip van de anti-slip. Controleer of alle oppervlakken goed strak zijn en indien nodig maakt u deze strak met epoxy plamuur. Daarna schuurt u deze plekken weer strak.

Stap 3. Aanbrengen primer Zorg dat u de boot na het schuren en plamuren goed ontvet en reinigt met aceton. Hierna is bent u klaar om de ZF primer van de Ijssel aan te brengen. Deze epoxy primer zorgt voor een uitstekende en noodzakelijke hechting met de lak die u later gaat aanbrengen. Gebruik bij het werken met de ZF primer of DD lak altijd nitril handschoenen om uw huid te beschermen. Neem voor het aanbrengen van de ZF primer de datasheet goed door. Deze vindt u op de productpagina. Verdun de primer indien nodig en breng deze aan met een schuimroller. Na het aanbrengen van de ZF primer zult u wellicht nog plekken ontdekken die niet mooi zijn afgewerkt. Werk deze plekken eventueel bij met epoxy plamuur en schuur met korrel 200.

Stap 4. Aanbrengen Double Coat DD lak Nadat de ZF epoxy primer goed uit is uitgehard volgens de datasheet kunt u de DD lak aan gaan brengen. 37


Bij het aanbrengen van de DD lak is het advies om deze in lange banen aan te brengen waar mogelijk zodat de ene baan in de andere baan kan vloeien en er uiteindelijk geen naden zichtbaar zijn. Soms is het niet mogelijk om in lange banen te werken en dan is het aan te raden om de overlap op scherpe randen te lakken zodat deze niet goed zichtbaar zijn. Meng de verharder bij de DD lak volgens de datasheet te vinden bij het product. Verdun deze indien nodig. Laat de DD lak na het aanmaken eventjes (10 minuten) staan voordat u ermee aan de slag gaat. Gebruik een schuimroller voor het aanbrengen van de DD lak en een verfbak. Breng een baan aan en rol deze daarna een keer na. Bij het aanbrengen van de volgende baan overlapt u de vorige met ongeveer 1 cm en rolt u deze weer na. Het is niet verstandig om na het aanbrengen nog na te rollen want dan ontstaat er een kans op een sinaasappelhuid. Heeft u dit op de juiste manier gedaan zult u er een mooi hoogglans dek en romp aan overhouden.

Stap 5. Anti-slip delen verven Nadat u de boot heeft geverfd kunt u eventueel nog de anti-slip delen nogmaals doen op het dek. Dit doet u nadat de vorige laag minimaal 24 uur is uitgehard. U mengt per kilo DD lak 50 gram anti-slip poeder bij de verf. Daarna brengt u de DD lak met anti-slip poeder gemengde verf met een veloursroller kruislings aan om het anti-slip poeder gelijkmatig te verdelen.

Stap 6. Vervolg Uw boot zal inmiddels flink opgeknapt zijn. U moet nu nog het beslag op de juiste manier monteren om de klus helemaal af te maken.

Het correct monteren van uw beslag Bootbeslag kan na verloop van tijd los gaan zitten en zelfs lekkage veroorzaken. Zeker op boten met balsa dekken is het van belang dat al het beslag goed lekvrij is gemonteerd. Water wat de balsa in lekt kan de balsa doen rotten waardoor een omvangrijke reparatie noodzakelijk is. In het volgende artikelen lichten wij u graag toe hoe u uw beslag op de juiste manier terug monteert.

Om beslag goed te monteren, kan het volgende stappenplan worden gehanteerd: 

  

Bepaal de plaats waar het beslag moet komen. Houd rekening met de krachten en de omliggende obstakels om de juiste plek te bepalen. Bekijk ook of de plek sterk genoeg is voor het beslag wat geplaatst wordt en of eventueel bij beslag wat doorgebout gaat worden de moeren aan de onderkant niet iets in de weg gaan zitten. Breng papiertape aan op de plek waar het beslag moet komen. Teken de boorgaten af op het papiertape Bepaal of er geschroefd of gebout gaat worden, en met welke diameter. 38


 

Boor een klein gat. Indien er geschroefd gaat worden het gat zo diep boren als de schroef in het materiaal gaat komen. Indien er gebout gaat worden door en door boren. Nu kan bepaald worden of het polyester onder het beslag enkel of dubbel is uitgevoerd (sandwich). De methode voor vastzetten van het beslag verschilt namelijk:

Vastzetten beslag in dubbellaminaat (sandwichlaminaat): 

  

Boor een gat in een flinke overmaat. Het gat mag 2x de diameter hebben van de te gebruiken schroef of bout. Boor niet door het onderste laminaat heen. Eventueel met een freesje of in geval van een schuimen kern met een kleine imbussleutel in de boormachine wat extra kernmateriaal verwijderen. Breng wat tape aan op de onderkant van het gat. Vul het gat met epoxy, eventueel ingedikt met wat Stewathix of katoenvezel. Na uitharding de aanwijzingen voor het vastzetten van beslag in enkellaminaat volgen.

Vastzetten beslag in enkellaminaat:  

   

Boor een gat van de juiste diameter. Voor een schroef is dat de diameter van de schacht, voor een bout is dat de buitendiameter van de bout. Schuin het boorgat af met een verzinkboor. De schuine rand mag 1-2mm groot zijn. Deze afschuining voorkomt later lekkage van het boorgat. Ontbraam eventueel ook de achterzijde indien nodig. Houdt het beslag in positie, en snij met een scherp mes in de papiertape. Verwijder het beslag, en verwijder het papiertape onder het beslag. Breng voldoende Tec7 kit aan op het polyester en rondom de gaten. Druk het beslag in de kit, en zet vast met de schroeven of bouten. Aan de achterzijde eventueel ringen of een volgplaat aanbrengen van voldoende afmetingen, en de moeren aanbrengen. Overtollige kit verwijderen met een mengspatel, plamuurmes en wat terpentine en een doekje. Vervolgens de resterende tape verwijderen.

Vastzetten beslag in aluminium:   

Boor een gat van de juiste diameter. Voor een schroef is dat de diameter van de schacht, voor een bout is dat de buitendiameter van de bout. Breng voldoende TefGel schroevenpasta aan onder het beslag en op de schroef. Schroef het beslag vast.

39


Colofon Bestuur voorzitter: Leo van Beuningen, T 0487-522471 vice voorzitter: vacature secretariaat: Theo Roelofs, T 0487-522950 Luit 15, 664DS Ewijk secretaris@wsvdegoudenham.nl penningmeester: Maarten Beijen, T penningmeester@wsvdegoudenham.nl bestuursleden: Hans Aarntzen, T 06-29514720 Geert van Eldijk, T 0487-562840 Gerard van Elk Havencommissie/ Beheer loods: Co Loeffen, T 06-16366917 Bjorn van Os, T havencommissaris@wsvdegoudenham.nl Havenmeester: Adrie van Uden, T 0487-562364 Beheerders clubhuis: Anja en Rob Activiteitencommissie: Sjors van der Zanden, voorzitter Mathieu van Grinsven, penningmeester Vacature, secretaris Tom Noij, lid Joost van Grinsven, lid Paul van Grunsven, lid Roy Bongers, lid AC@wsvdegoudenham.nl Zeilcommissie: Theo van Dinteren Erik van de Berg Roland Verploegen Jeugdzeilcommissie: Beata Neerhoff Twan Vogel Erik van de Berg Tommie Meulemans Redactie: Ilona van Gelder José Kooymans Annuska Wiersma Vacature Nieuwe kopij vóór: 1 mei 2018 schootaan@wsvdegoudenham.nl

40


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.