Page 1

VERSLAG

GRAFISCH VORMGEVEN Wilfred Beukens - April 2013


Inleiding Voor u ligt een verslag over de ontwikkeling voor een nieuwe stijl voor het merk Gaastra. Iedereen kent Gaastra als hét merk voor alle zeilsportartikelen. En wie kent de polo’s van Gaastra niet? Elk seizoen komt het merk met een nieuwe collectie kleding. Speciaal voor de komende collectie lentekleding moet het bestaande logo een restyling krijgen. Daarnaast moet er een advertentie worden ontworpen. Maar daar kunnen we niet aan beginnen zonder uitvoerig onderzoek te doen naar de doelgroep van Gaastra. Inspirerende grafische vormgevers kunnen nét dat beetje extra toevoegen aan een advertentie waardoor een adverentie nóg aansprekender wordt. Daarom beginnen we dit verslag met een onderzoek naar de doelgroep én marketingstrategie van Gaastra. Ook volgt er een onderzoek naar advertenties en grafisch vormgevers. Hopelijk komt u door de restyling van het logo en de pakkende advertentie helemaal in het lentegevoel! Wilfred Beukens, april 2013

Inhoudsopgave Inleiding 2 Marketing 3 Lookbook 12 Ontwerp verpakking 28 Restyling logo (grafisch vormgeven)

32

Onderzoek advertentie 40 Ontwerp advertentie (grafisch vormgeven)

44

Onderzoek grafisch vormgevers

54

2 I


Doelgroepomschrijving De doelgroep van het merk Gaastra is een combinatie van opwaartse mobielen en kosmopolieten. In het algemeen kan aangenomen worden dat het een wat jongere doelgroep is van tussen de 20 tot zo’n 30 à 35 jaar. De doelgroep opwaartse mobielen bestaat voor een groot deel uit mannen in tegenstelling tot de kosmopolieten waar de verdeling man/vrouw gelijk is verdeeld. De kopers van de kleding van Gaastra zijn in het algemeen meer mannen dan vrouwen. In deze doelgroep omschrijving gaan we uit van gemiddelden uit twee doelgroepen waardoor de uitschieters omhoog en omlaag niet in dit verslag worden beschreven.

op HBO niveau gevolgd en heeft een boven gemiddeld inkomen. Dit feit is terug te zien in de prijs die de doelgroep neertelt voor de kleding van Gaastra. Een complete outfit bestaande uit een T-shirt, sweater, jas, jeans en schoenen kost ongeveer 600 euro. Een voordeel voor Gaastra is dat de doelgroep zeer merktrouw is en dus bereid is een hoge(re) prijs te betalen om toch Gaastra producten te kunnen dragen. Een ander kenmerk aan het bovengemiddelde inkomen is het type auto dat de groep in het algemeen heeft. We hebben het hier dan vaak over de nieuwe(re) Volkswagen, Audi en BMW. Vaak worden deze auto’s door hun werkgever geleased; de bestuurders hebben vooral in het begin van hun carrière nog geen vermogen om een eigen auto uit het wat hogere segment te kunnen bezitten.

snufjes. Denk hierbij aan gadgets als tablets als de Ipad Mini en de Tab van Samsung. Daarnaast is de doelgroep vaker als bij andere doelgroepen in het bezit van de nieuwste smartphones. Denk hierbij dan vooral aan de merken als Apple en Samsung. Populaire netwerkaanbieders zijn KPN en Vodafone. Het hebben van de nieuwste producten op het gebied van technologie zorgt voor een hogere sociale status wat zeer belangrijk is voor de doelgroep. De smartphones en tablets zorgen ervoor dat de doelgroep altijd op de hoogte kan blijven van gebeurtenissen op sociale netwerken als Facebook en LinkedIn. De doelgroep is te omschrijven als een echte netwerkende groep die een belangrijk onderdeel vormt van hun bestaan.

De doelgroep van Gaastra is een wat jongere doelgroep in de leeftijd van 20 tot zo’n 35 > lees verder op de volgende jaar die te omschrijven zijn als Een ander typerend kenmerk pagina carrièrejagers. Een grootdeel van van de doelgroep is het bezitten de doelgroep heeft een opleiding van de nieuwste technologische

I 3


4 I Marketing


Omdat de doelgroep zeer prestatiegericht is en daardoor vaak lange werkdagen maakt blijft er weinig tijd over voor sociale bezigheden zoals het ontmoeten en/of uitgaan met familie en vrienden. Voor bezigheden als boodschappen is vaak geen tijd. De bezorgservice van de Albert Heijn bied hierin een uitkomst. Wanneer er wel tijd is om boodschappen te doen zoals bijvoorbeeld in het weekend gaat de voorkeur uit supermarkten als Albert Heijn en in steeds groeiende mate ook Jumbo. In het algemeen is er geen sterke betrokkenheid van de familie. Wanneer er carrière gemaakt is, zo rond de 30 jaar wordt er serieus nagedacht over het krijgen van kinderen. Wanneer er eenmaal een gezinnetje is gevormd komt er ook meer tijd voor familie en vrienden. De man en de vrouw hebben vaak allebei een eigen vriendenkring.

verschil naar voren: een deel van de doelgroep zal kiezen voor een citytrip met een bezoek aan New York terwijl een ander deel zal kiezen voor een actieve vakantie in Afrika. In het algemeen is de doelgroep vrij actief in sport. Een deel van de doelgroep heeft een abonnement op de sportschool die regelmatig bezocht wordt. Daarnaast houdt een deel van de doelgroep zich bezig met sporten als volleybal, hockey, voetbal, hardlopen en mountainbiken. In de vrijetijd worden tijdschriften als Quest, Flow, Nautique en National Geographic gelezen. Daarnaast wordt er regelmatig naar het NOS gekeken; vaak het acht uur journaal. Andere zenders die in trek zijn kunnen zijn Nederland 1, rtlXL en rtl7. Op het werk en in de auto wordt vaak geluisterd naar radiozenders als bijvoorbeeld 3FM en BNR.

Tijdens vakantieperiodes reist de doelgroep vaak naar de wat luxere oorden. Hierin komt een duidelijk

Marketing I 5


Analyse marketingmix Product Gaastra is van oorsprong een bedrijf dat is begonnen als zeilmakerij. Binnen de kortste keren had het bedrijf nationaal grote bekendheid. Enkele jaren later toen de stap naar de internationale markt werd gezet, werd het merk een van de meest invloedrijke zeilmakerijen voor de zeilsport. In 1996 lanceerde Gaastra twee kledinglijnen: Gaastra Pro en Gaastra Sportwear. Hiervan is de eerste lijn de echte sportlijn voor alle weersomstandigheden en is de tweede lijn meer gericht op de kleding in het normale dagelijkse leven aan op de wal. Op dit moment heeft Gaastra twee bekende productcategorieĂŤn: Kleding en zeilartikelen. Alle gebruikte materialen die gebruikt zijn voor de producten als kleding en de zeilartikelen is van de beste kwaliteit. Gaastra wil de gebruiker zorgeloos laten genieten van de actie tijdens het zeilen. Het is dan van belang dat er geen problemen zijn met

6 I Marketing

de producten. De kleding moet onder alle weersomstandigheden comfortabel zijn; de zeilartikelen moeten onder alle weersomstandigheden zonder problemen te gebruiken zijn.

richt zich met zijn producten op de consumenten uit het hogere segment. De prijs is relatief gezien hoog maar daar staat ook een zeer goede kwaliteit en service tegenover.

Wanneer je Gaastra zegt herkent bijna iedereen het als een merk dat sterk geassocieerd wordt met de zee. In het algemeen zegt iedereen dat wanneer je producten van Gaastra in bezit hebt je echt iets unieks hebt wat ook nog eens van hoge kwaliteit is. Het sterke van de producten is terug te zien in de winkelinrichtingen. Een moderne strakke en krachtige winkel is kenmerkend voor Gaastra. In de winkel is voldoende personeel om de klanten van advies te kunnen voorzien; het personeel is sociaal en behulpzaam. Daarnaast heeft het merk een telefonische klantenservice die tegen lokaal tarief op werkdagen van 9 tot 18 uur te bereiken is. Ook is het mogelijk om via een contactformulier contact op te nemen. Gaastra

Als eerste concurrent noemen veel mensen McGregor, maar sinds 2000 is Gaastra een onderdeel van de McGregor Fashion groep. Op dit moment is Gaastra ĂŠĂŠn van de best lopende kledingmerken in het hogere segment. Concurrenten zijn onder andere Tommy Hilfiger, Lacoste en Gant. Een echte directe concurrent met vergelijkbare producten en prijzen is lastig te noemen. Promotie Gaastra heeft niet direct grote opvallende campagnes in de media of in het straatbeeld. Het merk richt zich vooral op de doelgroep en adverteert daarom vooral in zeilsport gerelateerde magzines. Daarnaast is Gaastra bekend als sponsor van verschillende


zeil(sport) evenementen. Een bekend Nederlands voorbeeld is bijvoorbeeld Sail te Amsterdam; in 2010 was Gaastra hiervan de hoofdsponsor. Internationaal sponsort het merk het meest bekende zeilevenement Les Voiles de St. Tropez en het K-Challange een snel en licht zeiljacht. Naast de advertenties in verschillende magazines heeft Gaastra in de winkels verschillende magazines met daarin de huidige of komende collectie, voorzien van grote sprekende foto’s. Relatief gezien veel beeld en weinig tekst. Daarnaast heeft het merk een website waar informatie te vinden is over het ontstaan van het merk, het laatste nieuws, de huidige collectie, teams dat Gaastra sponsort en natuurlijk een webshop. Gaastra heeft niet echt commercials die getoond worden op web of TV. De commercials die op youtube te vinden zijn, zijn filmpjes van de making-of van de fotoshoots collectie.

Marketing I 7


Het promotiebeleid van Gaastra is voornamelijk gericht op de wat jongere mensen in de leeftijd van 20 tot ongeveer 35 jaar die wat meer te besteden hebben (hogere segment).

Gaastra heeft; het is daarom niet echt duidelijk aan te geven of er concurrentie is op de prijs. Met de beschikbare informatie zou ik er voor kiezen om te zeggen dat er weinig tot geen concurrentie is met betrekking tot de prijs.

Prijs Omdat Gaastra steeds meer als product wordt verkocht en niet meer het product ván Gaastra kan het merk voor de producten een hoge prijs vragen. Voor die hoge prijs krijgt de consument dan wel goede service en een product van hoge kwaliteit. Door de prijs/kwaliteitsverhouding heeft het merk een kwaliteitsimago. Concurrenten als bijvoorbeeld Lacoste en Gant zitten qua producten in hetzelfde prijsgebied. McGregor waar Gaastra een onderdeel van vormt vraagt gelijke prijzen als Gaastra.

Plaats Kleding en andere artikelen van het merk Gaastra worden alleen verkocht bij de Flagshipstores in Amsterdam, Antwerpen en Hamburg. Daarnaast wordt er kleding verkocht bij erkende dealers in onder andere Nederland, Frankrijk, Italië, Rusland, Oostenrijk, Kroatië, Zweden en Australië. Deze dealers zijn vaak wat grotere kledingwinkels of outdoor/sportwinkels in de grotere steden. De winkels in het buitenland zijn vooral te vinden in de hoofdsteden.

Zoals bij het onderdeel product aan de orde is gekomen is er niet één specifieke concurrent die hetzelfde brede assortiment als

De Flagshipstores in Amsterdam, Antwerpen en Hamburg bevinden zich in de drukkere winkelstraten. Zo bevind de store in Amsterdam

8 I Marketing

zich vlakbij de bekendste fashionstraat van Nederland; de P.C. Hooftstraat. Naast de fysieke winkels heeft Gaastra een webshop waar de gehele kleding collectie te verkrijgen is. Via de webshop is het in principe mogelijk om overal ter wereld kleding te bestellen. Afhankelijk van de plaats van levering wordt een bepaald bedrag aan verzendkosten in rekening gebracht met een maximum van 50 euro. Met de verschillende betaalmogelijkheden is het voor iedereen gemakkelijk om via de site te bestellen. Het is dus te veronderstellen dat Gaastra de gehele wereld tot verzorgingsgebied heeft, al lijkt het dat het merk zich vooral op de Europese markt richt.


Analyse merkimago Reclameboodschap Wanneer je Gaastra zegt zeg je zeilen én kwaliteit. Deze kwaliteit in combinatie met een stoere “look” laat Gaastra duidelijk terug komen in de reclame uitingen: sterke en groot formaat foto’s met stoere modellen. Doordat alle foto’s in dezelfde nautische en stoere stijl worden gebruikt wekt het de associatie dat Gaastra iets unieks met zich meebrengt. Deze sterke vaste lijn in het beeldmateriaal zorgt voor een onderscheidende factor.

en de goede naam van Gaastra bevinden de producten zich in het hogere prijssegment.

USP Gaastra heeft zoals ook in de analyse van de marketingmix wordt omschreven geen directe concurrent. Het merk heeft twee verschillende kledinglijnen: Gaastra Pro en Gaastra Sportwear. De eerste kledinglijn is vooral voor de actieve sporten. Concurrerende merken zijn onder andere Gill, Zhik, Henri Lloyd en Imhoff. De tweede kledinglijn (Gaastra Merkimago Sportwear) is vooral bekend van de Wanneer je Gaastra zegt, denken casualkleding. Een van de eerste de meeste mensen gelijk aan zee en merken die dan als concurrent zeilen. De kleding wordt niet direct aangemerkt zou kunnen worden is als modern omschreven; eerder als McGregor; dit is géén concurrent: klassiek. Wel denkt de consument in 2000 is Gaastra een onder deel dat de kleding van hoge kwaliteit van de McGregor Fashion group is; het merk wordt met een geworden. Andere concurrenten hoge kwaliteit geassocieerd. De zijn Tommy Hillfiger, Lacoste en consumenten van Gaastra kleding Gant. zijn relatief merkvast en weten wat ze kunnen verwachten van de Omdat Gaastra één van de kleding. Door de hoge kwaliteit werelds meest bekende kleding/

Marketing I 9


zeilartikelen merken is en alles qua productie en promotie in een duidelijke lijn blijft die dicht bij het ontstaan van het bedrijf ligt is het een herkenbaar bedrijf en heeft Gaastra een groot aanzien. Hierdoor blijft het merk de concurrerende partijen voor. Gaastra is nu vooral bekend van het zeilen en de poloshirts; in de toekomst zou het merk er over na kunnen denken om ook meer nadruk te leggen op bijvoorbeeld de Gaastra Blue kleding. Dat is een bestaande kledinglijn die stoer is en vooral ook de jonge mensen aan zal spreken. Daarnaast kan het merk zich in de toekomst misschien meer gaan verspreiden over de wereld en meer gaan inverteren in een duidelijke en meertalige website. Hierin valt denk ik nog veel voordeel te halen! Voor de rest is Gaastra een heel sterk merk; daar valt weinig aan te verbeteren!

10 I Marketing

Meerwaarde Gaastra De meerwaarde (of toegevoegde waarde) van Gaastra producten is het goede imago in de wereldwijde kleding- en zeilmarkt. Dit heeft mede te maken met de lange geschiedenis van (door) ontwikkelen van producten. Hierdoor is de consument zeker van een goed product. Omdat Gaastra dicht bij het ontstaan van het bedrijf blijft ĂŠn een zeer goed imago heeft zijn er weinig directe concurrenten (zoals bijvoorbeeld bij Pepsi en Coca Cola het geval is).


Analyse productwaarden Instrumentele producteigenschappen Anchor Aeagan Denim • Materiaal: 99% katoen, 1% elasthaan • Kleur: Dark Rinsed • Washed look • Standaard model jeans • Milieuvriendelijk geproduceerd • Kenmerkende siernaden in een contrasterende kleur

Wat in alle producten naar voren komt is het comfort; Gaastra is van oorsprong een nautisch merk en de sportbedrijvers moeten zich comfortabel kunnen bewegen. Natuurlijk moet de kleding in alle (weers)omstandigheden te gebruiken zijn. Om dit te kunnen bereiken worden alleen de beste materialen gebruikt.

Rationele productwaarden Anchor Aeagan Denim • Knoop- en ritssluiting om de broek te sluiten • Wijdere pasvorm voor optimaal comfort • Jonge mannen willen een stoere look hebben; deze jeans maakt je stoer. Wil je extra stoer zijn dan zou je eigenlijk de robuuste Gaastra schoenen erbij moeten kopen… • De 5 broekzakken zijn ideaal om je telefoon, portemonnee en andere spullen in op te bergen en mee te nemen

Emotionele productwaarden • Kleding is relatief gezien duur; dit zorgt voor een status: niet iedereen kan zich de kleding van Gaastra veroorloven • De kleding geeft een sterke look, daardoor maak je indruk op anderen (man/vrouw in advertenties) • De marketing geeft je de indruk dat je met kleding van Gaastra de hele wereld aan kunt • De kleding lijkt standaard maar is door toevoegingen als logo en typografie veel meer dan een polo die bij wijze

van spreken ook bij de V&D gekocht had kunnen worden. Centrale/hogere waarde Voel je zeker, stoer en sterk in alle omstandigheden met de kleding van Gaastra. Of het nu is op zee of op land; Gaastra past in alle situaties.

Marketing I 11


Lookbook

12 I moodboard


Motivatie Op deze pagina zijn verschillende structuren spijkerstof te zien; bewerkt en onbewerkt, gloednieuw of al een paar honderd(!) jaar oud. Jeans is een stof die ontzettend sterk is en vuilafstotend is. Deze moodboard is eigenlijk de basis van dit project.

‘‘When I wear jeans I want to look like a man, not a child.’’

moodboard I 13


14 I moodboard


Motivatie Labels dragen bij aan de herkenbaarheid van een merk. Hiernaast staan verschillende labels afgebeeld die allemaal hun eigen kenmerk hebben. Ook Gaastra heeft zo’n label; deze is herkenbaar aan het grote logo dat is uitgestanst. De labels vermelden belangrijke product informatie. Zo er vaak op waar het product is gemaakt, of er gebruik is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en wat het wasadvies is.

‘‘I don’t like labels. I think they conceal more than they reveal, sort of like a bikini.’’

moodboard I 15


16 I moodboard


Motivatie De afbeeldingen op deze pagina’s heb ik gekozen omdat deze passen bij de “roots“ van Gaastra. Van oorsprong is Gaastra een bedrijf dat zeildoeken maakte voor de scheepvaart. Pas later maakte het bedrijf de stap naar fashion. Op alle afbeeldingen hiernaast zijn mannen te zien die in de sfeer van Gaastra passen: zeelieden. Deze mensen zijn de basis van het merk; welke eisen stellen deze mensen aan de producten? Moet het product van sterk materiaal zijn, of juist comfortabel zitten in actieve houdingen?

“Zij , die over zee trekken, veranderen van klimaat maar niet van aard’’

moodboard I 17


18 I moodboard


Motivatie De afbeeldingen op deze pagina hebben allemaal het thema “Boot.“ Deze sfeer is de omgeving waar de kleding van Gaastra word gebruikt; op zee, achter het roer en op de grens van water en land. In alle situaties, droog of nat, storm of zee. De afbeeldingen met typografie passen qua kleur en

vorm bij Gaastra: het veranderlijke van de zee is in deze afbeeldingen terug te zien. Daarnaast is de typografie niet te strak maar ook niet te gewoon.

“Een man die eenmaal schipbreuk leed is bang voor iedere zee’’

moodboard I 19


Motivatie Een van de kledinglijnen van Gaastra richt zich op de watersport zoals kite- en windsurfen. Gaastra voorziet dan niet alleen in de beschermende kleding maar ook in de materialen zoals kites, boarden en andere accessoires. De afbeeldingen op deze pagina laten de sportieve kanten van

20 I moodboard


kledinglijn van Gaastra zien. Deze kleding is in het algemeen alleen te koop in de wat grotere en duurdere sportzaken.

“Je kunt de golven van de oceaan niet leren bedwingen, maar je kunt wel op de golven leren surfen’’

moodboard I 21


Motivatie Ook op deze pagina’s staat het actieve van Gaastra op de voorgrond. Het merk sponsort diverse activiteiten op het gebied van windsurfing. Een voorbeeld van sponsoring staat rechtsonder de pagina; het logo van Gaastra op een zeil.

“Windsurfing is life, the rest is detail’’

22 I moodboard


moodboard I 23


24 I moodboard


Motivatie De afbeeldingen op deze pagina zijn allemaal van Gaastra zelf; op de foto’s zijn schepen te zien die eigendom zijn van of gesponsord worden door Gaastra. Hier ligt de oorsprong van Gaastra: zeilen... Het team is dan ook niet voor niets een van de beste teams ter wereld!

“Don’t ask the sea any questions, just dress for the occasion...” - Douwe Gaastra -

moodboard I 25


26 I moodboard


Motivatie Op deze pagina een impressie van de nieuwe lentecollectie van het merk Gaastra voor het jaar 2013. In het algemeen valt op dat er niet direct hele nieuwe dingen in lijn naar voren komen; Gaastra heeft een redelijk stabiele lijn die weinig verandering laat zien. Hier en daar een nieuw model kleding; de kleuren veranderen niet of nauwelijks. Wat wel op viel in deze collectie waren de schoenen rechtsbovenaan deze pagina. Voor Gaastrabegrippen redelijk bonte kleuren. Natuurlijk heeft alle kleding een nautisch tintje; is het niet aan de kleur te zien dan wel aan de tekst of het model.

moodboard I 27


Ontwerp verpakking (moodboard)

28 I Verpakking en Displayontwerp


Motivatie De inspiratie voor de verpakkingen voor de jeans heb ik vrij breed gehouden. Op deze manier heb ik verschillende vormen, maten en materialen aan verpakkingen gezien. Ik wil de verpakking graag dicht bij het merk houden. Daarn wil ik verder met de middelste afbeelding aan de linkerkant. In plaats van plastic kan bijvoorbeeld (een imitatie van) zeildoek worden gebruikt. Ook een draagdoosje zoals hierboven spreekt me aan; in dat geval kan het beeldmerk van Gaastra worden uitgestansd zodat de verpakking goed past bij het logo.

Verpakking en Displayontwerp I 29


30 I Verpakking en Displayontwerp


Motivatie De inspiratie voor de verpakkingen voor de jeans heb ik vrij breed gehouden. Op deze manier heb ik verschillende vormen, maten en materialen aan verpakkingen gezien. Ik wil de verpakking graag dicht bij het merk houden. Daarn wil ik verder met de middelste afbeelding aan de linkerkant. In plaats van plastic kan bijvoorbeeld (een imitatie van)zeildoek worden gebruikt. Ook een draagdoosje zoals hierboven spreekt me aan; in dat geval kan het beeldmerk van Gaastra worden uitgestansd zodat de verpakking goed past bij het logo.

Verpakking en Displayontwerp I 31


Restyling logo (grafisch vormgeven) Speciaal voor de voorjaarscollectie moet het logo van Gaastra worden restyled. Dit nieuwe logo moet passen bij het thema en de doelgroep en zal worden gebruikt in de advertentie. Op de komende pagina’s volgt het verslag over het ontstaan van het restyled logo.

Het huidige beeldmerk van Gaastra stelt de Snekerwaterpoort voor. In de plaats Sneek (Friesland) is Gaastra onstaan. Hier naast en onder het huideige logo van Gaastra

Gaastra is: • Opgericht in 1897 te Sneek door Douwe Gaastra, is begonnen als zeilmakerij. In 1996 lanceert het zeilmerk Gaastra twee kleding lijnen. • Nautisch • Internationaal georienteerd • Optimaal comfort in alle situaties en weersomstandigheden • Sportief, eigentijdse lifestyle • Gericht op het hogere segment

32 I Grafische Vormgeving


Eerste serie schetsen

Grafische Vormgeving I 33


Tweede serie schetsen

34 I Grafische Vormgeving


Motivatie

Digitale uitwerking

In voorgaande schetsen ben ik uitgegaan van het begin van Gaastra: de zeilmakerij. Dit is de basis van wat het merk nu is. Alle productkenmerken zijn afkomstig uit het “real sea life.“ Daarom vind ik dat dit meer herkenbaar moet worden dan de Snekerwaterpoort in het huidige logo. In de eerste instantie dacht ik dat het om een kitesurfend/springend persoon ging... Het ontstaan van het bedrijf heb ik terug laten komen in de vorm van een zeil. Het zeil slaat in dit geval ook terug op de driehoek in het huidige logo. Omdat zeilen vaak op een onrustige zee gebeurt en een zeil alleen mensen niet zal aanspreken wilde ik ook wat

doen met een golf. Het zien van een golf wordt in het algemeen direct geassocieerd met de zee. De combinatie van het zeil en de golf zorgen voor een sterk logo wat de “roots“ van Gaastra direct weergeeft. Van onderstaande schetsen wil ik een combinatie maken. Van de linkervorm spreekt het bolle zeil me aan, maar komt de golf wat zielig over. Van de rechter schets spreekt de ronde golf me aan. Wanneer beide schetsen gecombineerd worden denk ik dat er een goed nieuw logo ontstaat.

+ Grafische Vormgeving I 35


Definitieve digitale uitwerking

Kleuronderzoek

Kleurencombinatie huidige logo Gaastra

Het gerestylde logo wil ik graag in één mooie diepblauwe kleur ontwikkelen. Een kleur die past bij het bedrijf maar niet een standaard blauw is. Met behulp van een Pantone kleurenwaaier heb ik uiteindelijk gekozen voor de kleur Pantone 540U (kleur hieronder is in CMYK) De schets hierboven ga ik verder uitwerken. Hier en daar zal de vorm nog wat aangepast worden zodat de vorm er wat meer “af“ uit zal komen te zien. Daarnaast ga ik onderzoek doen naar bijpassende typografie en kleuren zodat het nieuwe logo één geheel vormt. Het onderzoek naar de kleur en typografie kunt u hiernaast vinden.

36 I Grafische Vormgeving

Kleurcodes: PMS: 540U CMYK: 80-67-33-18 RGB: 63-82-111 HTML: #3F526F RAL: 5000 (Bovenstaande kleurcodes kunnen op de verschillende papiersoorten en digitale apparaten verschillende kleuren weergeven)


Onderzoek typografie

Voor het logo wil ik een rustig font gebruiken dat niet schreeuwerig en overdreven modern is. Het letterfont moet ook passen in alle andere uitingen van Gaastra zoals advertenties, posters, huisstijl, magazines en de website.

1. GAASTRA - enjoy the waves of life 2. GAASTRA - enjoy the waves of life 3. GAASTRA - enjoy the waves of life 4. GAASTRA - enjoy the waves of life 5. GAASTRA - enjoy the waves of life 6. GAASTRA - enjoy the waves of life

7. GAASTRA - enjoy the waves of life Uiteindelijk heb ik voor het 5e font. Omdat ik het font in de variatie Bold niet bold genoeg vind zal ik het woordmerk van Gaastra in Illustrator dikker maken doormiddel van een lijn. In de normale uitingen kan de regular variant worden gebruikt als font voor de broodtekst.

Grafische Vormgeving I 37


Variatie’s plaatsing tekst/beeld

38 I Grafische Vormgeving


Definitief logo

Logo Blue kledinglijn

SAINT TROPEZ - NEWPORT - PORTO CERVO

Definitief logo grijswaarden

Gaastra heeft voor de kledinglijn Gaastra Blue een aangepast logo. Dit logo heb ik in stijl van het nieuwe logo geprobeerd door te voeren zodat alle logo’s zoals nu in de kledingbranche gebruikt worden een nieuwe look hebben passend bij het nieuwe logo.

Grafische Vormgeving I 39


Onderzoek advertentie Motivatie Deze advertentie sprak me aan door de rustige en strakke opmaak. De geheel oranje advertentie valt goed op en ondanks dat er een zwart/wit foto is gebruikt zegt de foto veel door de warme kleur oranje. De informatie over dit museum is verdeeld in kaders zodat de tekst goed leesbaar is. Het geheel van de advertentie is een sterke combinatie van modern en t贸ch iets nostalgisch door het gebruik van een oude foto.

40 I Grafische Vormgeving


Motivatie De advertentie hiernaast viel me op door de eenvoud. De man trekt opzich al aandacht maar door het gebruik van de blauwe kleur valt de adverentie nog meer op. Dit effect is ook toe te passen op de advertentie van Gaastra. Een foto in grijstinten met ĂŠĂŠn mooie duidelijke kleur zou passen bij Gaastra. Helemaal als het gaat om de Blue kledinglijn. De kleur blauw staat dan sterk omdat dit past bij het nautische imago van Gaastra maar ook om dat het om de kledinglijn Blue gaat die voor een belangrijk deel uit jeans bestaat.

Grafische Vormgeving I 41


Motivatie Wat opviel aan deze advertentie is de combinatie van een foto/illustratie en het gebruik van verf over de foto/illustratie heen. Hierdoor heeft wordt de blik van de mensen naar het midden van de advertentie geleid. De tekst eronder is duidelijk en helder en op een mooie manier uitgelijnd waardoor de advertentie toch een mooi en rustig geheel vormt.

42 I Grafische Vormgeving


Motivatie Even heb ik getwijfeld of ik deze advertentie zou kiezen.Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor deze advertentie omdat de combinatie van een beeld achter de ronde vormen eigenlijk 3 dimensionaal is. De bovenste laag bevat informatie, kijk je verder dan zie je een tweede laag met een beeld. De ene persoon ziet misschien eerst de afbeelding en daarna de tekst maar toch spreekt het mensen aan. Voor Gaastra is deze advertentie misschien tĂŠ druk maar wel het proberen waard.

Grafische Vormgeving I 43


Ontwerp advertentie (grafisch vormgeven) Kleur en typografie Omdat ik het belangrijk vind dat het logo past in een sterke en herkenbare huisstijl zal de kleur en typografie in de advertentie hetzelfde zijn als in het logo. Voor de alle tekst wordt dus het font Corbel gebruikt. Voor de broodtekst gaat het hierbij om het Corbel Regular en bij de koppen en andere dingen die echt op moeten vallen gebruik ik Gabriola Regular. De kleur die in de advertentie gebruikt zal worden zal Pantone kleur 540U worden. De advertentie zal dus full color worden gedrukt met ĂŠĂŠn PMS kleur zodat hier geen verschil in kan ontstaan. De kosten van deze optie zal niet door alle tijdschriften worden aangeboden. Mocht een tijdschrift het wel aanbieden dan is het een vrij forse investering die het overigens zeker waard is!

Kleur en typografie Broodtekst; Corbel Regular: Gaastra is een merk dat vooral bekend is vanwege het nautische imago.

Titels, koppen en citaten; Gabriola Regular:

Gaastra is een merk dat vooral bekend is vanwege het nautische imago.

44 I Grafische Vormgeving


Copywriting In de advertentie zal het vooral gaan om het beeld; in de huidige samenleving spreken we vaak over een beeldcultuur: het beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Ik vindt het daarom belangrijk dat er een boeiende foto in de advertentie komt zodat er weinig beschrijvende tekst nodig is.

“Enjoy the waves of life “ Ik heb gekozen voor deze slogan omdat hier het dagelijkse leven en de nautische roots van Gaastra naar voren komen. Het genieten van het leven is iets wat je elke dag waar dan ook ter wereld, op zee of op het land, moet doen. Daarnaast bestaat het leven vaak uit golven, te vergelijken met de zee. Vandaar Omdat de advertentie de nieuwe ook de “waves.“ Alles bij elkaar Denim collectie van Gaastra kom je dan bij de slogan Blue zal gaan promoten zou de volgende tekst passend zijn bij de advertentie:

“Enjoy the waves of life’’

Deze nieuwe slogan zal in de Maak kennis met de nieuwe advertenties zeker de aandacht Denim collectie “Gaastra Blue.“ moeten krijgen! Een robuuste, hoogwaardige modieuze nieuwe stijl, gemaakt van hoogwaardige materialen. Extra comfortabel door de buitengewone Italiaanse handwerk techniek! Als nieuwe slogan voor de lentecollectie heb ik gekozen voor de slogan:

Grafische Vormgeving I 45


Stramienschetsen advertentie Deze stramienschetsen vormen de basis van de te ontwerpen advertentie. In de advertentie wil ik duidelijk iets terug laten komen uit het logo. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de kleur blauw een duidelijke positie krijgt omdat dit de nieuwe te introduceren huisstijl is. De foto krijgt in stijl van de huidige Gaastra lijn een prominente positie in de advertentie: een beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Daarnaast komt er op de advertentie natuurlijk het nieuwe logo, de slogan en algemene informatie over de kleding lijn Gaastra Blue.

46 I Grafische Vormgeving


Grafische Vormgeving I 47


Stramienschetsen (uitwerking)

48 I Grafische Vormgeving


Eerste uitwerking ruwe schets

Uiteindelijk ben ik niet verder gegaan met deze eerste ruwe schets omdat ik geen passende foto kon maken. Het idee van de advertentie verviel daardoor voor mij.

Grafische Vormgeving I 49


Definitieve ruwe schets

Hiernaast de definitieve ruwe schets. Wat ik in de ruwe schets over het hoofd heb gezien was de enorme hoeveelheid blauw in de advertentie waardoor het logo niet meer opviel. Deze fout is ook te zien in de eerste digitale uitwerking die hiernaast staat afgebeeld.

50 I Grafische Vormgeving


Eerste digitale uitwerking

Hiernaast staat de eerste digitale uitwerking. Bij deze uitwerking valt het direct op dat het logo niet duidelijk zichbaar is door de grote hoeveelheid blauwtinten. Daarom heb ik twee andere ontwerpen gemaakt die op de volgende pagina’s staan.

Grafische Vormgeving I 51


Ontwerp advertentie (grafisch vormgeven) Anton Beeke Historie Anthon Beeke die geboren is in 1940 is een vernieuwende ontwerper die bekend is geworden door de opzienbarende ontwerpen voor Toneelgroep Amsterdam en Globe. Beeke volgde onder andere avondonderwijs aan de Kunstnijverheidsschool. Hij werkte bij Total Design en had een eigen studio die hij ophief in 2009 na een hartinfarct. Inspiratie Anthon Beeke heeft verschillende uitingen; het is niet duidelijk waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Voor het project “The naked ladies alphabet “ waarin hij een lettertype maakt van naakte jonge vrouwen heeft hij inspiratie the naked ladies alphabet. Disciplines Anthon hield zich bezig met verschillende aandachtsgebieden. De meest bekenden waren toch

52 I Kunstdossier

wel drukwerk zoals boeken, tijdschriften en huisstijlen. De affiches zijn de bron van al zijn werken. Daarnaast heeft hij verschillende ruimtelijke werken gemaakt voor musea en tentoonstellingen. Verschillende van zijn werken zijn bekroond met prijzen.


Kunstdossier I 53


54 I Kunstdossier


Peter te Bos Historie Peter te Bos die geboren is op 24 december 1950 is een bekende Nederlandse designer. Hij is onder meer bekend van de ontwerpen van Lowlands. Peter volgde de opleiding tot huisschilder, avondopleiding Grafische School en tot slot een avondopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie (grafische vormgeving). Na zijn opleiding ging Peter werken bij Total Design waar hij samenwerkte met Anthon Beeke. Op dit moment is hij werkzaam bij Twizter als zelfstandig grafisch ontwerper.

Inspiratie Peter te Bos haalt veel inspiratie uit reizen die hij maakt. De inspiratie die hij tijdens deze reizen opdoet verwerkt hij niet alleen in zijn ontwerpen maar ook in de muziek die hij schrijft. Door de zoals het lijkt onuitputtelijke bron van inspiratie die Peter heeft zijn alle ontwerpen verschillend, al heeft hij een duidelijk herkenbare stijl.

Disciplines Naast dat Peter een bekend grafisch ontwerper is, is hij ook bekend als musicus; hij is bekend vanwege zijn zangtalent van Claw Boys Claw. Als vormgever ontwerpt hij onder andere booklets, posters, flyers, t-shirts, websites maar ook 3D attributen. Veel uitingen hebben te maken met Lowlands.

Kunstdossier I 55


Piet Parra Historie Piet Parra (heet werkelijk Pieter Janssen) die in 1977 werd geboren heeft verschillende prijzen gewonnen: zo heeft hij in 2010 de Prijs voor de Kunst in Amsterdam gewonnen en is hij bekroond met de Dutch Design Award voor de beste illustratie. Inspiratie Piet is breed georiĂŤnteerd als het gaat om inspiratie. Zo haalt hij niet uit een bepaald onderwerp inspiratie maar uit het straatbeeld, muziek, boeken en nog veel meer. Daardoor zit er ook veel verschil in zijn werken. Disciplines Piet is een grafisch ontwerper, hij ontwerpt onder andere affiches en flyer. Daarnaast heeft hij een design voor een schoen van Nike ontworpen. Piet is ook beeldhouwer en schilder. Herkenbaar in zijn werk zijn:

56 I Kunstdossier

ronde vormen, handgeschreven letters en felle kleuren. Hij heeft opdrachten uitgevoerd voor Vans en Nike en voert nu nog steeds regelmatig opdrachten uit voor reclamebureau Big Active in Engeland.


Kunstdossier I 57


De Jongens Ronner Historie In 2001 werd de studio “De Jongens Ronner” opgericht, de jaren daarna volgen verschillende nominaties en opdrachten van bekende bedrijven. Zo wint Matthijs Ronner met zijn eindexamen animatie “Una Smutan- data” de TENT Academy Award, en winnen de jongens Ronner in 2011 de prijs voor het beste bieretiket.

58 I Kunstdossier

Disciplines Inspiratie De Jongens Ronner werken voor Inspiratiebronnen van de Jongens theaters, festivals en verschillende Ronner zijn niet te vinden. soorten instellingen. Voor deze opdrachtgevers worden huisstijlen, boekwerken, campagnes, jaarverslagen en websites ontworpen. Kenmerken van de uitingen zijn helderheid, fris en kleurrijk en natuurlijk een tikkeltje eigenwijsheid.


Kunstdossier I 59


60 I

Verslag project Gaastra  

Verslag project 2 over Gaastra

Advertisement