WIJ 2 2020

Page 1

ONLINEMAGAZINE 02 - 2020

Gouden tips in coronatijd

VERLOSKUNDIGE MARLIES

‘ Bevallen is een life event’

(K)RAAM BEZOEK

MET TROTS JE BABY SHOWEN

DAG VERLOF, HALLO (THUIS)WERKEN


COLOFON Hoofdredactie Mariska van der Kogel Art direction & vormgeving Gabriëlle de Vries Directeur/uitgever Marcel Bakker Aan dit nummer werkten mee Jannelies Blommaert | Irene van Engen Belinda Fallaux Irene Johannes-Arendsen Gertjan Kamst | Joyce van der Meijden Marja van de Nes | Dionne Pekel Weija Steffens | Anita Terpstra Nurmya Vaane-Tharea Drukwerk Quad Advertenties Esther Koopman en Francis van Diepen tel. 0229 - 21 26 72 • ISSN: 2589-0964 • Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden. Cadeaupakket WIJ is onderdeel van het gratis cadeaupakket met onder meer de blije doos. Het magazine verschijnt 4x per jaar via controlled circulation aan zwangere vrouwen en moeders met een kind tot één jaar. Je kunt je aanmelden op deblijedoos.nl. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar consumentenservice@wij.nl. Redactie WIJ Special Media bv Postbus 2584 1620 EN Hoorn 0229 - 21 26 72 Graag ontvangen wij reacties op redactionele artikelen: redactie@wij.nl. Het magazine WIJ is een uitgave van WIJ Special Media bv. WSM legt persoonsgegevens vast voor de toezending van het magazine WIJ. Je kunt je uitschrijven voor toezending van het magazine door dit aan te geven in je profiel op WIJ.nl. Zie verder ook het privacystatement op WIJ.nl. ONLINEMAGAZINE 02 - 2020

Gouden tips in coronatijd

(K)RAAM BEZOEK

MET TROTS JE BABY SHOWEN

DAG VERLOF, HALLO (THUIS)WERKEN

3 Mom to Mom 4 Zwanger! Daniëlle mist acht meter darm 7 Pasgeboren 8 Dagboek van een verloskundige 11 Gouden tips in coronatijd 12 Spoton 14 Ontdek de WIJ Voordeelbox 17 Dag verlof, hallo (thuis) werken 20 (K)raambezoek 23 Moedermaffia 26 Mode: new born collectie Pure

VERLOSKUNDIGE MARLIES

‘Bevallen is een life event’

IN DIT NUMMER

OP DE COVER Nashira Ramos met zoontje Kilai Cardoso (3 april 2020) Fotografie Nurmya Vaane-Tharea

29 Mijn bevalling: Ashley vertelt over de geboorte van Avery 32 Column Gertjan 2


Soms hilarisch, vaak ontroerend en vooral herkenbaar. De reacties van fans bij WIJ op Facebook (facebook.com/wij) en Instagram (instragram.com/wij.insta) over hun (aanstaande) moederschap.

MOM TO MOM

Onze jongste zoon besloot om geboren te worden op de verjaardag van zijn halfbroer. Op tien minuten na schelen ze zes jaar. Zijn grote halfbroer is apetrots! Sandra Bij ieder van mijn drie kinderen werd mijn cupmaat groter. Uiteindelijk heb ik een borstverkleining ondergaan. Cynthia Ik drink koffie bij het leven nu onze lieve schatjes van 4, 2 en 1 jaar continue thuis zijn. Naomi Mijn dochter zong liedjes en zette een WC rolletje tegen mijn buik om te luisteren naar de baby. En iedere dag zetten we samen een muziekdoosje tegen mijn buik. De baby reageerde daar op. Dat was zo leuk! Verena Onze oudste is vier en de jongste net twee. Binnenkort krijgen we er twee kinderen bij. We gaan er maar vanuit dat het een monsterklus wordt. Maar wel een bijzonder mooie klus, met veel liefde. Marjolein Ik heb heerlijk rond gedobberd in een bevalbad. Echt een aanrader. Sharon Door Corona ben ik thuis met vier kinderen, de jongste is vijf maanden en krijgt nog borstvoeding. Hoe ik het doe weet ik niet, maar we doen het. Pieternella Al heel jong hadden onze kinderen een eigen kleine tablet. Ze zaten er veel op, waardoor mijn oudste nu een bril heeft en oogdruppels moet gebruiken. Tegenwoordig beperken we de schermtijd. Natascha Mijn kleine zegt op een dag minstens honderdduizend keer ‘mama’. Ilse Ik heb per ongeluk een keer een flesje voor mijn dochter gemaakt met water dat nog in de waterkoker zat. Er bleek nog natuurazijn in te zitten van een schoonmaakbeurt. Onze dochter gaf geen kick en dronk de fles helemaal leeg. En ja, ze leeft nog. Lotte Ik heb een heel sociaal ventje van drie, een gezelligheidsdiertje en een klein Duracellkonijntje. Soms ben ik zo bang dat het contactloze van de Corona crisis hem deze eigenschappen zal ontnemen. Rianne De zwangerschapstest deed ik ‘s nachts, alleen. Mijn man was de volgende dag jarig. Het was zijn mooiste verjaardagscadeau ooit. Ingrid We hebben een super eerste verjaardag gevierd. Ondanks Corona. We hebben vrienden een kaartje gestuurd met het verzoek een foto of filmpje te sturen. Ook kwamen er mensen aan de deur met cadeaus. Super lief allemaal. We hebben absoluut niet het gevoel gehad dat we iets hebben gemist. Martine Tijdens mijn bevalling kreeg ik koorts en hoofdpijn. Ik moest meteen in isolatie en onze dochter heeft maar één uur op mijn borst gelegen. Pas toen de Corona uitslag negatief was, mocht ik haar weer vasthouden. Nathalie 3


ZWANGER

‘ Ik mis acht meter darm, de baby heeft binnenin een zee van ruimte’

Ook een mooie jurk shoppen? Klik hier


Daniëlle (28) heeft de ziekte van Wegener en een uitwendige stoma. Over vier weken verwacht ze samen met haar man Riley (25) hun eerste kind. “De eerste keer dat ik het frummeltje in mijn buik zag zitten, was het mooiste moment uit mijn leven. De tranen stroomden over mijn wangen. Niet te geloven, het was gelukt! Door mijn ziekte en de medicatie die ik heb gebruikt, was het de vraag of mijn kinderwens ooit in vervulling zou gaan.”

Beetje haast “Ik heb de ziekte van Wegener. Dat betekent dat bloedvaatjes ontstoken kunnen raken en daardoor organen kunnen afsterven. Als tiener heb ik een aantal zware buikoperaties gehad. Zo is het grootste deel van mijn darmen verwijderd en heb ik een uitwendige stoma. Niet leuk, maar inmiddels heb ik het geaccepteerd. Ook heb ik afgelopen jaren zware medicijnen geslikt en zes chemokuren gehad. De kans was groot dat dit invloed zou hebben op de kwaliteit van mijn eitjes. Zwanger raken was voor mij dus absoluut niet vanzelfsprekend. Reden genoeg om er op tijd mee te beginnen. Gelukkig wilde Riley, die toen pas 23 was, er ook volledig voor gaan.”

INTERVIEW: WEIJA STEFFENS. FOTOGRAFIE: ESTER GEBUIS.

Sterk voorgevoel “Zoals verwacht, lukte het niet direct: mijn eitjes waren gelukkig okay, maar mijn eisprong piekte niet hoog genoeg. Medicijnen moesten de eisprong opwekken. Dat heb ik geweten! We stonden op het punt om op vakantie te gaan, toen ik enorme kramp in mijn buik kreeg. Ik wist niet waar ik het moest zoeken van de pijn. Voor de zekerheid gingen we nog even langs de spoedeisende hulp. Bleek dat ik een goede eisprong had! We sjeesden terug naar huis om het weer te proberen. De volgende dag vlogen we voor twee weken naar Spanje. Ik genoot van sangria en lekkere kaasjes. Geen seconde dacht ik aan een zwangerschap. Weer thuis had ik zo’n sterk voorgevoel. Ik moest en zou een test doen. Twee heel vage streepjes lichtten op! Ik was verbijsterd. Prénatal JURK maat S t/m XL € 29,95

Omdat ik het niet kon geloven, deed ik nog een digitale test. 1-2 weken zwanger verscheen in het venstertje. We sprongen een gat in de lucht van blijdschap!”

Snel kloppend hartje “Bij de twintig weken echo bleek dat ons kind één slagader en één gewone ader heeft. Dat horen twee slagaders te zijn. Het zou kunnen dat hij een groeiachterstand of een nier- of hartafwijking krijgt. Ik maak me er geen zorgen om; elke twee weken gaan we naar het ziekenhuis voor controle. Dan zien we een goedgevuld blaasje en een snel kloppend hartje. Dat stelt me gerust.”

Klein buikje “Zwanger zijn vind ik heerlijk! Zolang ik me goed voel en alles met de baby oké is, maak ik me niet druk. Ik had verwacht dat door de groeiende buik de stoma naar buiten zou ploppen, waardoor er meer kans op lekkages zou zijn. Ik ben blij dat dat niet is gebeurd. Zo’n extra bult op mijn toeter leek me niets. Gelukkig is mijn buikje met 36 weken nog best bescheiden. Maar vind je het gek?! Ik mis acht meter darm. Die kleine heeft daar binnen alle ruimte! Nu de geplande keizersnee steeds dichterbij komt, krijg ik toch de kriebels. Ik zie er best een beetje tegenop.”

Boy power “Het wordt een jongetje, dat wisten we al met 14 weken. Ik kan niet wachten om ‘m voor het eerst in mijn armen te houden. Hoe zal hij eruit zien? Heeft hij mijn donkere haar, of juist Riley’s lichte ogen? Ik ben benieuwd hoe het straks zal zijn met z’n drietjes, of en hoe ons leven verandert. Ik heb er zo’n zin in, lekker veel samen zijn. En natuurlijk ga ik heel veel kroelen met ons mannetje, ik kan niet wachten!”


ZUIGELINGENVOEDING

Mead Johnson heeft meer dan 100 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling naar zuigelingenvoeding. Met trots introduceren we als eerste in Europa onze nieuwste zuigelingenmelk. ProAffinity A2 is afkomstig van speciaal geselecteerd koeien en ondersteunt normale groei en ontwikkeling1. 1 Calcium en vitamine D ondersteunen de normale groei en ontwikkeling van de botten. Belangrijk: Borstvoeding is de beste voeding. ProAffinity A2 fase 3 is een peutermelk geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar als onderdeel van een gevarieerd dieet.


PASGEBOREN

Daan Berg

15-04-2020

Hannah Mae Dekker 01-04-2020

chre ur Jaxx W ichers S 0 04-03-202

Freya-Norah Jansen 03-03-2020

Novée Suze Spros Mason Yaniek Vos

15-03-2020

05-04-2020

Julia A very Swallow 09-04-2020

Emily Ruth Astley

Kai Zekano vic Dupont 21-03-2020

08-04-2020

Maan Verbee t 22-04-2020

Laat je het WIJ weten? Is jouw baby geboren? Laat het ons binnen 6 weken na de geboorte weten op wij.nl/gratismutsje. Je krijgt dan totdat je kind één jaar is het magazine WIJ thuis gestuurd én een gratis mutsje van simply colors met de naam van je kind. Doen! 7


Sinds ze elf jaar geleden begon met de opleiding Verloskunde heeft Marlies Koers (28) zo’n 400 baby’s geboren zien worden. In Dagboek van een verloskundige deelt ze eerlijke, ontroerende en soms hartver­ scheurende verhalen uit de praktijk.

‘Ik zie de vrouw achter de zwangere buik’ 8

Waarom vond je dat Dagboek van een verloskundige er moest komen? “Als mensen horen dat ik verloskundige ben, krijg ik vaak de vraag wat ik nou allemaal doe. Met dit boek geef ik een kijkje in mijn wereld. Ik vertel over de mooie en de complexe kanten van het vak en geef vooral een positief geluid. Verloskunde ligt in de media weleens onder vuur. Toch is het prachtig werk en zijn verloskundigen een belangrijke schakel in het leven van mensen.”

Naast bevallingsverhalen vertel je in je boek best veel over je persoonlijke leven. Waarom? “Verhalen over bevallingen kun je online wel lezen. Wat je nooit leest, is hoe de verloskundige na zo’n ervaring thuiskomt. Ik wil ook laten zien hoe mijn werk me raakt als mens.”

Wanneer wist jij dat je verloskundige wilde worden? “Al heel jong. Mijn moeder is kraam­ verzorgende en als kind hoorde ik van haar geweldige verhalen over bevallingen en baby’s. Haar medische boeken verslond ik. Ik hield ooit een spreekbeurt waarbij ik voor de klas m’n pasgeboren nichtje in bad deed. Toen al vond ik dat er magie hangt rond nieuw leven.”

Als verloskundige sta je dicht naast aanstaande ouders.


Hoe voelt dat? “Dat mensen mij toelaten bij zoiets intiems ervaar ik als heel bijzonder. Ik mag ze negen maanden lang voorbereiden op iets dat een enorm groot deel van hun leven gaat worden. Tijdens de bevalling is mijn rol vooral empoweren: een vrouw en haar partner laten voelen dat ze dit heel goed zelf kunnen. Ik ben niet onmisbaar. De kracht zit in henzelf en ik zie vaak hoe goed stellen op elkaar zijn ingespeeld. Ik ben in de buurt om te helpen.”

Kan een bevalling jou nog ontroeren? “Die eerste blik van een moeder naar haar kind is zo intens, dat doet me nog steeds iets, ja. Ze kan nog zo hard op de weeën hebben gescholden, zodra ze de baby bij zich heeft, hangt er een gouden wolkje omheen.”

Als je dienst hebt, kun je dag en nacht worden gebeld. Wat vraagt dat van je? “Toewijding, en veel passie voor het vak. Er zijn momenten waarop ik alles uit m’n handen laat vallen omdat ik word opgeroepen. Laatst had ik een 48 uurs-weekenddienst. Het leek wel een babyboom: zes bevallingen achter elkaar. Ik heb toen 30 uur gewerkt zonder m’n bed te zien. Steeds als ik dacht: ik moet nu echt wat eten, ging de telefoon weer. Zondag tegen zessen belde de zevende vrouw met weeën.”

Hoe hou je zoiets vol? “Tijdens zo’n dienst draai ik puur op adrenaline. Thuis mag ik instorten. Op mijn vrije dagen tank ik bij. Ik loop hard en spreek graag af met vrienden en familie. Lekker kletsen bij een theetje of een glas wijn. En verder geniet ik van wat ik meemaak in mijn werk. Voor een bevalling kom ik ’s nachts met liefde mijn warme bed uit. Mensen mogen me altijd bellen als ze zich ergens zorgen over maken. Een enkele keer gaat mijn telefoon zes, zeven keer op een nacht. En dan heb ik de dag erna wel gewoon spreekuur en visites … Dit vak moet je leuk vinden, anders kun je het niet doen.” 9

Hoe ben jij de afgelopen jaren in je vak gegroeid? “Ik heb vooral geleerd om aan te sluiten bij wat iemand nodig heeft. Toen ik begon, was ik jong en onervaren. Pas later zag ik dat alles niet altijd volgens het boekje gaat. Soms vertellen vrouwen me bijna beschaamd dat ze zwanger zijn helemaal niet zo leuk vinden. Ik weet nu: ook dát is oké. Mensen waarderen het dat ik hun gevoel serieus neem. Misschien is dat wel het grootste goed: ik zie de vrouw achter de zwangere buik.”

Aan welke bevalling heb je de mooiste herinnering? “Iedere bevalling heeft wel iets. Juist de diversiteit maakt m’n vak zo leuk. Echt bijzonder vond ik de bevalling waarbij ik samen met mijn moeder aan het bed stond. Zij in haar professie, ik in de mijne. Ik zie haar nog staan in haar witte uniform, met haar blije blik. We hadden nog nooit samen een bevalling gedaan, maar werkten geweldig samen. De ouders wisten niets van onze familie­band, dus af en toe gaven we elkaar een knipoog, zo van: wat bijzonder dat we dit delen.”

Wat heb je van je moeder geleerd? “Een mooie les: oordeel niet. Wie je ook begeleidt, luister naar hun verhaal en doe je best. Mijn eigen motto is ‘Geef wat je hebt op de plek waar je bent’. Ook dat zag ik bij mijn moeder terug.”


‘Bevallen is een life event’ Direct lezen? Bestel ‘m hier!

Welke boodschap heb je met je boek? “De verhalen zijn geen losse anekdotes, maar laten allemaal zien dat bevallen een life event is. Welke sociale of culturele achtergrond je ook hebt, iedere ouder maakt hetzelfde proces door. Ik werk in een stadspraktijk in Deventer en zie hier uitersten. Van een alleenstaand meisje dat thuis op een oud matrasje bevalt en niks voor de baby heeft tot een zwangere carrièrevrouw die de komst van haar baby tot in de puntjes heeft voorbereid. En alles ertussenin. Ik wil iedereen zo goed mogelijk begeleiden. Bij een bevalling ga je terug naar de basis. Je werkt samen toe naar één doel: een kind op de wereld zetten. Alles eromheen valt weg.”

Kun je in deze tijd van corona je werk nog doen?

Heftig. “Ik snap de noodzaak van de maatregelen, maar ze druisen in tegen mijn verloskundig hart. Een zwangerschap is een intense periode en ik wil goede begeleiding bieden. Bij bevallingen dragen we nu beschermingsmiddelen. Maar de rug masseren en mee puffen lukt niet op anderhalve meter afstand. Als er geen coronagerelateerde klachten zijn, kies ik ervoor om dichtbij zorg te geven, zoals ik gewend ben.”

Welk beeld typeert volgens jou de charme van de verloskunde? “Dat moment waarop je na een nachtelijk telefoontje in je auto stapt. De hele wereld slaapt en het enige dat je ziet is een sterrenhemel of de opkomende zon. Daar ga je, op weg naar de mensen met wie je negen maanden lang een band hebt opgebouwd en die je nu met het laatste stukje mag helpen. Een klein feestje. Dat is de magie van het vak.”

10

Winnen Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers (Uitgeverij Spectrum, € 20,99) is een intiem, openhartig portret van het werk dat verloskundigen iedere dag en nacht met liefde uitvoeren. Eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen. Een ode aan het vak in al zijn complexiteit, maar vooral aan alle gezinnen die zich openstellen in de meest kwetsbare periode van hun leven. WIJ mag vijf exemplaren weggeven. Stuur een mail met je gegevens naar redactie@wij.nl o.v.v. Dagboek van een verloskundige en vertel ons waarom jij dit boek graag wilt lezen.

INTERVIEW: BELINDA FALLAUX. FOTOGRAFIE: STANCE PHOTOGRAPHY.

“Het is anders nu. Zwangeren komen alleen vóór 16 weken en na 27 weken zwangerschap voor korte controles, zonder de partner. Intakes doen we met videobellen. Bij bevallingen mag er nog maar één extra persoon bij en de verloskundigen komen tijdens de kraamperiode niet langs.”


‘ DIT IS MIJN GOUDEN TIP AAN JOU IN CORONATIJD’ Hoe houd jij het hoofd koel in deze coronatijd? Die vraag stelde WIJ aan mama’s (to be) op social media. Jullie deelden massaal gouden tips. Sharing is caring, dus we maakten een selectie voor je. Stay safe & take care. “Ga als het kan en je kind(eren) op bed liggen lekker even een stuk wandelen met muziek of een podcast in je oren. Wees lief voor jezelf.” Marjolein “Besef dat je elkaar hebt en je er het beste van wilt maken. Lol hebben! Zoveel mogelijk. Wordt het vies, rommelig een bende? Laat het gaan. Kinderen zullen altijd herinneren hoeveel lol ze hebben gehad en niet hoe schoon het was in huis.” Ayşe “Hang de slingers op in huis, zet een leuk muziekje aan. Lach, dans, doe gek en leef!” Anneke “Probeer te genieten van de dagen in plaats van te stressen wat allemaal moet.” Renee “Maak bewust tijd voor je kinderen en maak je minder druk om je huishouden en de was. Je merkt dat je minder geïrriteerd bent als je zelf ook eens wat laat slingeren.” Joyce “BEDENK GOED: HET IS WAT HET IS. EN HET GAAT ZOALS HET GAAT. GAAT HET NIET ZOALS HET MOET, DAN MOET HET MAAR ZOALS HET GAAT.” Anneke

11

“Hoe wil je dat je kinderen terugkijken op deze periode? Dat ze braaf alles geleerd hebben en het huis spik en span was? Of dat het thuis gezellig, veilig en liefdevol was?” Esmée “Genieten! Het is soms zwaar en chaos, maar geniet vooral van de tijd met je kids en probeer ze af en toe één op één aandacht te geven.” Sanne “Wees niet te streng voor jezelf, het is zoals het is. Neem af en toe een momentje voor jezelf. Je kunt niet meer doen dan je al doet!” Joyce “JIJ BENT NIET DE COMMANDANT, JOUW KINDEREN GEEN KADETTEN. #CHOOSEYOURBATTLES” Sandra “Behoud de dagstructuur. Dit kan al klein door alleen de vaste eeten drinkmomenten aan te houden, maar het kan ook op meerdere vlakken. Zoals afspraken over beeldschermen en (buiten)spelen. Werkt hier perfect.” Chiara “Vooral niet teveel nieuws lezen. Laat je niet gek maken en geniet vooral van de allerkleinste momenten met je kids.” Whitney


Mild, milder, mildst

I love

… papa en mama natuurlijk! De bekende fopspenen van Difrax, met het vlindervormige schildje dat de neus vrijhoudt, hebben een bijpassend speenkoord gekregen. De spenen zijn er in vijf maten, van prematuur tot 18 maanden plus. € 5,99

Weleda Calendula Shampoo & Douchecrème met extract van calendula (goudsbloem) reinigt haar en lij e van je baby uiterst mild en prikt niet in de oogjes. Biologische sesamolie en zoete amandelolie beschermen de babyhuid tegen uitdrogen. 200 ml € 7,99

SPOT

ON

Knisperknuffelen Superlief knisperboek van Petit Monkey van organische katoen. Met wakkere dieren en in de nacht slapende dieren in hun holletjes. Verpakt in mooie geschenkdoos en voorzien van een ophanglusje. € 13,95

SMULLEN ON THE GO

Duurzaam slapen

Ideaal voor de eerste maanden als je baby bij jou op de kamer ligt: een kartonnen wieg! Superlicht, oersterk en zonder gereedschap minimaal 20 keer in- en uit elkaar te halen (in anderhalve minuut!). De wieg is veilig in het gebruik en heeft een officieel CE-keurmerk. Gemaakt van honingraatkarton en 100% biologisch recyclebaar. € 120 12

ONDER REDACTIE VAN: MARJA VAN DE NES.

De herbruikbare Squiz knijpzakjes (90 en 130 ml) zijn superhandig voor fruithapjes on the go. Dankzij de ijzersterke rits aan de onderkant vul je ze met een zelfgemaakte verse moes voor je baby (of een smoothie voor jezelf!). Apart verkrijgbaar zijn de Squiz spoons (per twee plus handvat € 9,95) om op het zakje te schroeven. De zakjes zijn bijvoorbeeld in een set van drie te koop (€ 15,90).


wij zijn er voor jou

bekijk onze video

13


VOORDEELBOX

Deze box van WIJ is goed gevuld met prachtige gifts en veel leuks voor jou en je 0 T.W.V. € 13 R kind. De waarde van de producten is € 130, jij betaalt slechts € 29 (excl. € 5,95 VOOR MA A verzendkosten). En je maakt kans op een Roommate Hippie Tipi Speeltent t.w.v. € 165. Bestel snel, want OP = OP!

€ 29

2

3

óf

4

5

6

7

1 Toet Toet Auto’s Disney Mickey Mouse € 9,95 vtechnl.com 2 Calendula Shampoo & Douchecrème € 7,99 weleda.nl 3 Boek Raad eens hoeveel ik van je hou met mijlpaalkaarten € 17,50 lemniscaat.nl 4 nijntje buggyboekje € 9,95 tiamo.nl 5 Alert spoon (set 2 lepeltjes) € 5,95 littleluca.eu/little-luca-spoon 6 Handiezzz Mama € 7,95 billybobenpebbels.nl 7 Armband ‘Connected’ € 29,95 kayasieraden.nl 14

° EXCLUSIEF € 5,95 VERZENDKOSTEN. DE CADEAUBOX WORDT NA BETALING BINNEN TWEE WEKEN THUISBEZORGD.

1


WINNEN

óf

óf

8 9

10

2X ROOMMATE HIPPIE TIPI SPEELTENT T.W.V. € 165

11

12

8 Cd of dvd Dirk Scheele € 9,99 dirkscheele.nl 9 Therme Zen White Lotus Hydra+ Body Lotion € 9,99 therme.nl 10 nijntje opstuurboekje, feest! € 6,95 nijntje.nl 11 Tooth brush € 3,95 littleluca.eu/little-luca-tooth-brush 12 Kennismakingspakket van Goedgemerkt € 10,20 goedgemerkt.nl

Deze Speeltent geeft ontzettend veel speelplezier en staat ook nog eens helemaal leuk in de woonkamer of slaapkamer van je kind. Je ontvangt er een setje vlaggetjes bij die je op de palen kan schuiven voor een extra feestelijk effect. De tent (135x135x150 uitgeklapt) is gemaakt van 100% Gots gecertificeerd Organic Katoen. Dus eerlijke materialen en geproduceerd onder eerlijke omstandigheden voor de makers. Kleuren waaruit gekozen kan worden: Green, Sea Green, Nature, Stone, Anthracite, Ochre en Rose. shop.roommate.dk

BESTEL SNEL OP WIJ.NL/VOORDEELBOX 15


Verras papa met een uniek Vaderdagcadeau Benieuwd naar het laatste bestelmoment voor Vaderdag? Klik hier om de levertijden te bekijken.

Collection 52 fotoboekje

40%

korting

Ga jij voor een vierkant of liggend fotoboekje? Nu vanaf € 4,17

CODE: WIJVADER40 20 Geldig t/m 19 juni 20

Maak hier je fotoboekje »

Bestel je fotocadeaus met korting

25%

korting

CODE: WIJVADER25 20 Geldig t/m 19 juni 20

Bekijk hier alle fotocadeaus »


DAG VERLOF HALLO (THUIS)WERK

Weer aan het werk in de coronacrisis Na maanden Foodblogger Renske van Buren (33) is na de geboorte zwangerschapsverlof van haar tweede kind nét weer aan de slag, als de corona­ weer aan het werk? maatregelen worden afgekondigd. “Ik was na die maanden In tijden van corona verlof wel weer toe aan iets voor mezelf, maar het is gebeurt dit voor veel natuurlijk een vreemde terugkeer. De opdrachten die ik moeders thuis, met een heb - ik fotografeer voor een foodblog en doe communi­catie­ beeldscherm voor werkzaamheden - doe ik grotendeels vanuit huis. je neus en je baby We hebben geen kamer over, maar ik trek me terug in slaapkamer met een muziekje aan. Mijn oudste kan op schoot. Of in de de niet naar school en de jongste niet naar de gastouder, zoals slaapkamer, om je éven we hadden gepland. Dus het vraagt wel om aanpassingen.” te focussen op een telefoongesprek. Een Lastig een goede balans vinden kijkje in de wereld van Roseriet Beijers, ontwikkelingspsycholoog en onderzoeker het (corona)thuiswerken. aan de Radboud Universiteit, beaamt dat het voor de meeste moeders niet meevalt om weer aan het werk te gaan, coronacrisis of niet. Volgens Beijers is er veel onderzoek gedaan naar hóe vrouwen terugkeren na hun verlof, maar heel weinig over hoe ze zich hierbij voelen. “Ze geven aan dat het lastig is om een goede balans te vinden tussen thuis en werk. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om hun kind naar de opvang te brengen, kunnen zich niet concentreren op het werk of voelen zich niet zo productief als voorheen.”

Leren loslaten Ook Renske zegt het moeilijk te vinden om de zorg voor haar kinderen over te dragen. Ze volgde daarom de online cursus Zachte Landing van Mom Inc. om op een gezonde manier weer aan het werk te gaan. “Het heeft me aan het denken gezet. Een moment voor mezelf nemen deed ik bijna

17


niet, want zeker de jongste vraagt alle aandacht. Ik kan nu meer loslaten, niet alles hoeft perfect. De beste tip: fantaseer eens over je ideale week en schrijf deze op. Als je weet wat jij belangrijk vindt, dan kun je beter keuzes maken en laat je je minder leiden door de waan van de dag. Moeder worden is een heftig proces, waarbij wat meer mag worden stilgestaan.”

ONLINE CURSUS Zachte landing Vol zelfvertrouwen moederschap en werk combineren? Dat kan! De online cursus Zachte landing van Mom Inc. is speciaal voor moeders met kinderen tussen 0 en 2 jaar. In deze cursus ontdek je hoe jij moederschap en werk wilt combineren en welke eerste stappen je kunt zetten om beide met een glimlach te doen. Jij krijgt als WIJ lezer bijna 30% korting en betaalt slechts € 35 i.p.v. € 49,50.

MELD JE NU AAN!

Thuiswerken zorgt voor frictie Kersverse moeders hebben - als ze na hun verlof terugkeren op het werk - nogal eens te kampen met stress en zorgen. Mom Inc., het platform voor werk en moederschap, deed onderzoek onder ruim 400 moeders. Hieruit blijkt dat 65% van de moeders het weer aan het werk gaan, als negatief ervaart en dat meer dan 50% haar functie of werk heroverweegt. Bijna 30% valt uit in de eerste maanden na haar verlof. De coronacrisis biedt nóg meer uitdagingen: geen of minder opvang voor je kleine en niet de deur uit voor je werk. Lotte Bode van Mom Inc.: “Nu de crisis voortduurt, ontvangen we steeds meer signalen van vrouwen, die aangeven dat thuiswerken voor frictie zorgt. Het combineren van fulltime zorg én werk zorgt voor een continu gevoel van tekortkomen. Ga je vanuit je verlof en dus uit een zorgrol - aan het werk, dan is het extra moeilijk om zorgtaken over te dragen. Je deed het immers al maanden zelf. Mijn advies: neem er de ruimte voor en ga in gesprek met je partner én je werkgever. Maak samen een duidelijk inwerkplan. Maar ook: leg de lat niet te hoog. Verse moeders verwachten vaak te veel van zichzelf. De perfecte moeder én perfecte professional zijn, is al onmogelijk en nu helemaal niet haalbaar.” N.B. Ten tijde van de interviews waren de verregaande coronabeperkingen nog van kracht. Inmiddels is de situatie in Nederland versoepeld.

18


verkrijgbaar bij


Jenneke Palland samen met zoon Joah (3) en dochtertje Lucie (8 maart 2020)

(K)RAAMBEZOEK Je had het je zo anders voorgesteld na de bevalling in je kraamweek. Met bezoek, beschuit met muisjes en alle aandacht voor je mooie baby. Laten zien aan de wereld kån wel, maar dan van achter het raam. En dat maakt deze mama’s gelukkig niet minder trots.

Ilona Emming samen met dochtertje Isa (9 april 2020)

Evelien Schreuder-Jongst samen met zoontje Jip (19 april 2020)

Nashira Ramos met zoontje Kilai Cardoso (3 april20 2020)


Anke Mackus samen met dochtertje Lotte (12 maart 2020). Grote broer Gijs (4) zwaait samen met zijn nichtje.

Jolanda Mulder samen met zoontje Stoarm (12 maart 2020)

< Anna Atsma samen met dochtertje ChloĂŠ (25 april 2020) Lizette van Rijsewijk samen met zoontje Tijs (26 maart 2020)

Joyce WillemsVan der Heijden samen met dochtertje Dezi (1 april 2020) en tweeling Dani & Demi

Kelly van der Maale met haar man, zoon Vik (3,5) en dochtertje Saar (4 maart 2020)

Lotte Koot samen met zoontje Seth (9 april 2020)

Floor Verseveldt samen met dochtertje Vièn (1 mei 2020) 21


ADVERTORIAL

HÉT CADEAU

voor grote broer of zus Hoeveel foto’s en filmpjes heb jij al gemaakt van je groeiende buik en kind(eren)? Logisch dat je oudere kind dat ook wil! En deze zomer­vakantie thuisblijven? Met de Kidizoom Duo DX van VTech is vervelen er niet bij. Bestel ‘m hier!

een eigen camera

Foto’s, video’s, selfies en daar ook nog eens effecten aan geven met filters, dat vinden kinderen super leuk. De Kidizoom Duo DX is dankzij de vrolijke en stevige uitvoering een echte kinder­ camera én de prestaties doen niet onder voor die van jezelf. Carola is moeder van de vijfjarige Justin en de pasgeboren Mette: “We gaven Justin de Kidizoom al toen ik nog zwanger was. Hij had het zo door en ontdekte de mogelijkheden al voordat ik de handleiding helemaal had gelezen!”

Een fotodagboek, collage of stop-motionfilmpje … alles kan! Voor je het weet maakt je kind overal foto’s van. Leuk om in de zomervakantie, die zich misschien grotendeels in en om het eigen huis afspeelt, een foto­ dagboek te maken! Met de inter­ actieve filters kan je kind ook nog eens kleur, stempels of grappige effecten toevoegen aan foto’s en

video’s. Carola: “We hebben de fotocollage, die Justin van Mette heeft gemaakt, gemaild naar familie en vrienden. Wat was Justin trots. Toen school weken­ lang dicht was vanwege het coronavirus, heeft zijn vader hem uitgelegd wat een stop-motion­ filmpje is. Daarna heeft Justin bijna helemaal zelfstandig een animatiefilmpje met lego­ poppetjes gemaakt. Zo knap!”

Extra kind- (en ouder) vriendelijke functies De hele dag rondgehold om overal plaatjes te schieten? Tijd voor een rustmoment met de Kidizoom Duo DX! Ingebouwd zijn een MP3-speler en vijf videospelletjes, waarvan drie in Virtual Realtity. Carola: “Justin speelt graag ‘Happen maar’. Daarbij moet hij zijn gezicht in het kader houden en de langskomende etenswaren zien op te eten. De gezichten die hij daarbij trekt!”

Even technisch De camera heeft aan de voorkant 5.0 megapixels en 4x digitale zoom; de selfie-camera aan de achterkant heeft nu maar liefst 2.0 megapixels. De camera heeft een groot kleurenscherm en kan ook geluiden opnemen (met grappige stemvervormer!). Plus ingebouwde MP3-speler met hoofdtelefoon en vijf spelletjes. Er passen maar liefst 1.500 foto’s in het geheugen en filmpjes tot 8 minuten. De VTech Kidizoom Duo DX is verkrijgbaar in roze en blauw voor € 69,95 (consumentenadviesprijs).


MOEDERMAFFIA

JIJ KENT JE KIND HET BESTE

TEKST: ANITA TERPSTRA

Iedere mama weet voorbeelden te noemen van die ongevraagde bemoeienis met jouw moederschap en het welzijn van je baby. Anita Terpstra verzamelde haar eigen ervaringen en die van anderen, wat resulteerde in haar boek De moedermaffia. Waarin ook duidelijk wordt, dat iederéén een moedermaffioso is …

Goddank bestonden Instagram en Facebook nog niet toen ik mijn eerste kind kreeg. Na mijn bevalling zag ik eruit alsof er een vrachtwagen over me heen was gereden. En zo voelde ik me eerlijk gezegd ook. Tegenwoordig zie ik op social media de ene na de andere moeder stralend met haar pasgeboren baby voorbijkomen, wat maakt dat ik me afvraag: HOE DAN?! Ik zat om drie uur ’s middags nog in mijn pyjama. Zonder te hebben gedoucht. Zonder ook maar iets te hebben gegeten of gedronken. Of nou ja, ik had wel thee gemaakt, maar die stond al uren koud te worden. Ik kwam er gewoon niet aan toe. Ik kwam nergens aan toe. Op dag 3 hing ik jankend boven mijn baby en dacht: ‘Ik kan dit niet.’ Hoe had ik ooit gedacht dat ik voor een echt mens, hoe klein ook, zou kunnen zorgen? Een kind opvoeden is zwaar. Ik ben daar heel eerlijk in. Ook naar anderen toe. Ik heb drie ex-collega’s zonder kinderen en ik vrees dat ze door mij ook nooit aan kinderen gaan beginnen. Ik zeg dingen als: “Als ik eerst een hond had gehad, dan weet ik niet of ik kinderen had gekregen. Van een hond krijg je namelijk wél heel veel terug.” Tijdens een borrel met mijn ex-collega’s (ja, daar heb je straks weer energie voor, maak je geen zorgen) was ik aan het oreren over het moederschap. En ineens kreeg ik het idee om hier een boek over te schrijven. Of om precies te zijn: over de moedermaffia. Iedereen weet wat de moeder­ maffia is en wat ze doet. En anders kom je er - zodra je bent

23


bevallen - snel genoeg achter. Nóg een reden waarom ik blij ben dat social media er nog niet was, toen ik moeder werd. De ene herinnering na de andere borrelde naar boven. De eerste keer dat ik mijn kind kwijt was (ja, dat gaat een keer - of vaker - gebeuren, sorry). Jankend mijn kind ophalen na zijn eerste logeerpartij. Niet omdat ik hem zo had gemist, maar door een opmerking van mijn schoonmoeder, die begon over een uitvaartverzekering. Ik jánken! Ze bedoelde het vast lief, maar ik had net aan iemand het leven geschonken en zij had het over de dood … Ik heb ook rijkelijk geput uit andermans ervaringen. Het enige waar ik bang voor ben, is dat mijn vriendinnen denken dat ik Merel, Wendy, Lies, Marjet en Ilona op hen heb gebaseerd en dat ze nooit meer met me willen praten. Want ze zúllen zich erin herkennen. In iedere vrouw schuilt een moedermaffioso die eruit wil. In mij ook, ik ben niet roomser dan de paus. In plaats van te luisteren naar een vriendin die gebukt gaat onder slapeloze nachten, kom ik met adviezen aanzetten. Als ik in de speeltuin ouders op hun mobiel bezig zie in plaats van met hun kinderen te spelen, dan ontploft mijn inner maffioso van veront­ waardiging. Als er een straf zou staan op alles wat ik heb gezegd, gedaan en gedacht, dan zou ik voor minstens tien jaar de bak indraaien. Als ik je wel één advies mag geven: laat je niet gek maken

door de moedermaffia. Lach erom. Luister naar jezelf, want jij kent jezelf en je kind het beste. Oftewel, maak je niet dik. Of juist wel, voor de baby, je moet goed eten. Maar wel gezond. Als je nu denkt: ‘Moedermaffiaaaa!’ Klopt, dit was een test. Goed opgelet. “There is a special place in hell for women who don’t help other women,” zei de Amerikaanse Madeleine Albright ooit, voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Ik maak hiervan: “There is as special place in hell for mums who don’t help other mums.” P.S. Voordat iemand denkt dat ik een ontaarde moeder ben: mijn kinderen zijn het mooiste en het beste wat me ooit is overkomen. Dankzij mijn kinderen ben ik gaan schrijven. Zij boden me de broodnodige structuur (wat deed ik met mijn tijd, voordat ze er waren? Ik had zó veel kunnen doen, maar ik deed het niet!). Ik moet er niet aan denken dat ze op een dag het huis uitgaan. Ik weet zeker dat ik ten prooi zal vallen aan het lege nestsyndroom. Gelukkig heb ik de hond nog.

In De moedermaffia ontmoet Merel tijdens een zwangerschapscursus Lies, Wendy, Marjet en Ilona, geen van allen het type vrouw met wie ze vriendschap zou willen sluiten. Ze wordt meegezogen in de verbale wereld van de moedermaffia en ongewild geconfronteerd met overbezorgde, duurzame, chaotische, werkverslaafde en thuisblijfmoeders. Er ontstaan onverwachte vriendschappen en ze ontdekt de belangrijkste les: iedere moeder doet het op haar eigen manier. Nieuwsgierig geworden? Bestel hier het boek.

24


SAMEN ONBEZORGD GENIETEN! De allereerste vakantie met je kleintje is best spannend, helemaal in deze tijd. Toch is het heerlijk om er met je gezin even tussenuit te gaan. Center Parcs heeft veel ervaring met babyvakanties en voorziet jullie van alle gemakken tijdens jullie verblijf. We zijn weer open met aangepast aanbod, flexibele boekingsvoorwaarden en diverse veiligheidsmaatregelen.

Boek nu de zomer met Last Minute of het najaar met Vroegboek- of Familiekorting tot wel 32%! Boek vanaf â‚Ź289* * o.b.v. een 4-persoons cottage voor 4 nachten en beschikbaarheid. Inclusief verplichte kosten.


PUUR

Bekijk ook deze video

Smelt je ook van verliefdheid als je naar je baby kijkt? Je wilt het beste voor hem of haar ĂŠn de wereld. Kies daarom voor biologisch katoen. Dat is heerlijk zacht voor je kleintje en verantwoord geproduceerd.


MEER WETEN?

WIST JE DAT

Prénatal meerdere collecties heeft die uit biologisch katoen bestaan en met aandacht voor mens en milieu zijn geproduceerd? Zo shop je nog bewuster! En no worries, biologisch katoen is net zo zacht voor jouw kleintje als normaal katoen! Je herkent het aan het logo hieronder.

Shop deze newborn collectie

OVERSLAG SHIRTJE Prénatal maat 44 t/m 62 € 8,99 BROEKJE Prénatal maat 44 t/m 62 € 8,99 SOKJES Prénatal 3-pack 1 maat € 3,99

SHIRTJE Prénatal maat 50 t/m 62 € 7,99 RIB BROEKJE Prénatal maat 50 t/m 62 € 8,99 SOKJES Prénatal 3-pack 1 maat € 3,99 < OVERSLAG ROMPER Prénatal maat 44, 50-56, 62-68 € 4,99 RIB BROEKJE Prénatal maat 44 t/m 62 € 8,99 JASJE Prénatal maat 50 t/m 62 € 19,99 HAARBAND Prénatal 1 maat €2,99

27


Geboortekaartjes in jouw stijl

Jongens kaartjes Âť

GRATIS

proefkaart je CODE: WIJP

ROEF

Meisjes kaartjes Âť Op wijgeboortekaartjes.nl vind je een uitgebreide collectie met de leukste geboortekaartjes. Je kaartje gevonden? Pas deze dan gemakkelijk aan naar jouw wensen en bestel een gratis proefkaartje.


Ashley (24) raakte onverwacht zwanger van een goede vriend. Geen twijfel over mogelijk: deze baby was héél welkom. Ook bijzonder: ze beviel tijdens de corona-quarantaine! Wat vooraf ging “Ik was overtijd en haalde een zwangerschapstest, met de gedachte: het zal wel niet. Ik deed de test, ging eten en was het helemaal vergeten. Toen ik weer in de badkamer kwam en de positieve uitslag zag. Ik gaf spontaan over. Niet dat ik de baby niet wilde, juist wél! Maar ik zag even niet voor me hoe ik het allemaal moest gaan doen in mijn eentje. Want dat was voor mij meteen al duidelijk. Deze baby was heel welkom, maar ik zou wel alleenstaande moeder worden.”

Mijn zwangerschap “Ik had nog niets gemerkt, maar toen ik eenmaal wist dat ik zwanger was, reageerde mijn lichaam direct. Ik ben vanaf dat moment tot week 16 misselijk geweest. Elke ochtend en elke avond moest ik overgeven. Ik had ook weinig eetlust, dus ik verloor al snel gewicht. De verloskundige raadde me aan om kleine porties door de dag heen te eten. Maar dat werkte ook niet voor mij. Ik dwong mezelf daarom om gezonde dingen te maken. Smoothies met fruit en groente, bijvoorbeeld. Zo kreeg de baby tenminste zo veel mogelijk vitamines en andere voedingsstoffen binnen. Sla of broccoli moest ik niet aan denken. Waar ik wél af en toe trek in had, was junkfood van de bekende ketens. Burgers, patat, ve e shit. Liefst at ik het elke dag, maar dat

heb ik zeker niet gedaan. Na week 16 werd de misselijkheid minder en vanaf week 23 bleef het gelukkig weg. Toen kwam de trek in zoetigheid, zoals mango- en perenijsjes. In totaal viel ik zeven kilo af. Vanaf week 13 kreeg ik last van bekkenpijn. Meteen ben ik naar de fysiotherapeut gegaan om erger te voorkomen. Ook heb ik veel op een yogabal gezeten om mijn bekken te stabiliseren. Op mijn werk - ik ben schoonheidsspecialiste – probeerde ik het niet teveel te laten merken aan klanten. Ik voelde wel de verantwoordelijkheid om zo lang mogelijk te kunnen blijven doorwerken. Op het laatst liep ik wel meer met mijn benen wijd, maar daar is het bij gebleven.”

‘Liefst at ik elke dag vette shit’ Hoe het begon “De vrijdag vóór de uitgerekende datum ging ik naar de verloskundige. Maar ik was het wel een beetje zat, dat zwangeren. Natuurlijk in de eerste plaats omdat ik mijn dochter wilde ontmoeten, maar die last van mijn bekken zat me ook in de weg. Ik werd gestript. Vrijdagnacht constateerde de verloskundige 2 cm ontsluiting. Dat kon nog wel even duren. De moed zakte me in de schoenen. Daarom werd ik maandag, op de uitgerekende datum dus, om 10.30 nog een keer 29

MIJNBEVALLING

‘Ik ben Avery. Ik woon samen met mijn mama. Ze vindt me een heel makkelijke baby’


‘Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik was – en ben – zó verliefd!’ gestript. Weer voelde ik weeën. Maar ik geloofde er niet in. Met mijn moeder ging ik nog de laatste boodschapjes doen. Onder andere blikgroente, want de coronacrisis kwam net opze en. Om 17 uur ging ik nog even liggen, want mijn buik deed toch wel zeer. Om 19 uur werd ik wakker van de weeën.”

De weeën

TEKST: JANNELIES BLOMMAERT. FOTO’S: PRIVÉ.

“De weeën kwamen om de vier minuten en hielden een volle minuut aan. Ik keek het een uurtje aan in mijn eentje en belde toen toch de verloskundige maar. Daarna belde ik mijn moeder, alles tussen de weeën door natuurlijk. Beiden waren er snel. Nog maar 3 cm ontsluiting had ik. Ik moest overgeven en huilen van de spanning. We gingen naar het ziekenhuis, waar ik en mijn moeder via de spoedeisende hulp naar binnen gingen, ook weer in verband met corona. Om 21 uur zat ik in bad. Wat was dat heerlijk, echt een goede pijnstilling. De ontsluiting ging hierdoor een stuk sneller. Na een tijdje zat ik niet lekker meer, er zit natuurlijk geen stoel in. Ik werd afgedroogd door mijn moeder en de verloskundige. 7 cm ontsluiting. De vliezen braken toen spontaan, dát was een opluchting! Meteen kreeg ik een perswee.”

Eindelijk persen “Over het persen kan ik kort zijn. Ik heb vier keer geperst en het duurde 25 minuten. Ik beviel van mijn dochter Avery Marilyn om 23.06 uur, in een bevalling van in totaal vier uur. Eerst kwam haar hoofdje eruit en ze begon meteen te huilen. Haar lij e zat er nog in, dus ik dacht dat ik nog een keer moest persen. Maar nee, dat kwam er in één keer achteraan. Daar was ik even verbaasd over.’’ 30

De eerste kennismaking “Ze werd meteen op mijn buik gelegd. Geweldig. We hebben haar aangelegd en ze dronk een beetje. De borstvoeding heb ik helaas na twee weken moeten opgeven. Ik heb van alles geprobeerd, maar Avery kreeg te weinig binnen en ik kreeg een flinke borstontsteking. Achteraf herinner ik me dat meteen na de bevalling mijn borsten al pijnlijk waren. Tijdens de antibioticakuur ben ik blijven kolven en heb het meteen afgebouwd. Ik had heel goede voornemens, maar op kunstvoeding is ze ook een heel tevreden baby.”

Mijn grote steun “Mijn moeder natuurlijk. Al was dit niet de hele bevalling zo. Ze had namelijk de neiging om precies als ik een wee had van alles te vragen en te vertellen. Dus ik reageerde niet aardig. Ze mocht naast me zi en bij het hoofdeinde en me niet aanraken. Later hebben we er wel om kunnen lachen. Ik ben heel blij met mijn moeders steun.”

Het eerste moment met z’n tweetjes “Avery kwam niet op temperatuur. Met haar 35 graden moest ze nog een uurtje onder de warmtelamp en dekentjes. De bevalling was zo snel gegaan dat de kraamzorg te laat was. Ze ging mee naar huis om 3 uur ’s nachts. Ze hielp me met het in bedje leggen van Avery en vertrok. Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik kon alleen maar naar mijn meisje kijken. Ik was – en ben – zó verliefd!”

Meer bevallingsverhalen? Kijk op wij.nl/blogs-over-zwanger-zijn


Gratis welkomstbox!

Meld je aan bij De Wereld van Hero Baby KLIK HIER

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Hero Baby OM JE AAN kun je punten sparen en krijg je een gratis welkomstbox. TE MELDEN Ook ontvang je direct de eerste 40 punten gratis! Spaar voor hoge kortingen Wij begrijpen waar je als ouders behoe e aan hebt. Je kunt daarom gemakkelijk sparen. Na inschrijving spaar je voor hoge kortingen op onmisbare producten, zoals een babyphone van Alecto, de mooiste fietsstoeltjes van Urban Iki en het leukste speelgoed van Janod. Er is dus altijd iets te vinden voor de fase waarin jij je bevindt! Je vindt de spaarcodes in onze nieuwsbrieven, die helemaal zijn afgestemd op de fase van je zwangerschap. Ben je al moeder? Je vindt de spaarcodes ook op de verpakkingen van onze opvolgmelk (vanaf 6 maanden).

Schrijf je nu in, ontvang de eerste 40 punten en de welkomstbox gratis!


COLUMNGERDJAN

Gertjan Kamst (47) vertelt hoe het is om voor het eerst vader te worden. Hij is getrouwd met Suus en samen met hun viervoeter Sasha genieten ze van de zwangerschap.

EN WAT KAN IK DAN DOEN?! Die eerste dag lag Suze in bed met Lieke en was de kraamverzorgster bezig met hun verzorging en de huishouding. En ik, de man in huis, ik lag languit op de bank, terwijl ik vijf dagen vrij had. “Laat mij dan in elk geval koffie zetten”, zei ik. De kraamverzorgster antwoordde: “Je doet nog best veel, hoor.” Moest ik meer uit handen geven? Toen deed zich de volgende situatie voor: de kraamverzorgster hing de was op en zette ook de vaatwasser open. Maar op dat moment hadden Suze en Lieke zorg nodig, dus liep ze weg. Was het nu de bedoeling dat ik gewoon op de bank bleef liggen? Terwijl ik normaal gesproken van de gestructureerde huishouding ben? “Wen er deze week maar aan”, zei de kraamverzorgster met een knipoog, toen zij haar eerste dag erop had zitten. “Je hebt nog geen idee dat je het de komende dagen nodig hebt om languit op de bank te liggen.” Er waren bij Suze enkele bevallingscomplicaties, waardoor zij in bed bleef en ik hieromheen mijn weg probeerde te vinden. Over eten koken hoefde ik me niet druk te maken. Enkele weken voor de bevalling hadden wij gezonde maaltijden voorbereid en ingevroren, zodat we er nu van konden profiteren. De kraamverzorgster had de vaatwasser dan wel open gezet, maar nog 32

niet uitgeruimd. En er lag ook alweer een nieuwe was klaar om te worden opgehangen ... Nét toen Suze mij riep. “Schat, Lieke moet een schone luier en een schone pyjama. Kun je haar even pakken en verschonen?” Met de vaatwasser nog steeds open en de natte was in mijn handen, moest ik ineens een andere keuze maken. Precies waarvoor de kraamverzorgster mij had gewaarschuwd. Aan het eind van de avond had ik het echt gehad en was ik kapot. Ik nam me voor dat ik me zou schikken in de rol van nieuwbakken ouder en enkele dingen zou overlaten aan de kraamverzorgster. Maar om mijn rol als gastheer enigszins tegemoet te komen, wilde ik toch graag die kop koffie zetten, zo bedacht ik me op dag twee. “Als ik je koffie mag aanbieden in de ochtend, dan lukt het mij makkelijker om al het andere aan jou over te laten”, legde ik de kraamverzorgster uit. Ze ging akkoord. “Ik stap zo na de koffie eerst in de auto om geboorteaangifte te doen. Jij redt je wel, toch?” zei ik tegen haar en ditmaal gaf ik de knipoog. Ik gaf Suze en Lieke een kus en zei: “De komende vier dagen gaan we alleen nog maar luiers verschonen, eten en veel wakker zijn. Ik kijk er nu al naar uit.”


Alle merken onder één dak. Beleef, test, krijg persoonlijk advies en vind jouw ideale kinderwagen. Kom naar Amersfoort!

Pre_33x110_merken_kinderwagens_9MB.indd 1

04-02-20 11:06

Prénatal Amersfoort: Euroweg 100, 3825 HD Amersfoort kijk hier voor meer info >


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.