Wandelkrant 24

Page 1

Editie 24 | Herfst 2019 | Gratis Pers | Vind ons leuk op fb.me/Wandelkrant | Twitter.com/DeWandelkrant

GRATIS KRANT

Bennet Berx op verkenning voor de Wandelkrant

In deze “Herfst” editie: Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk van Gezinssport Vlaanderen - Happen en Trappen - Juridisch advies: fietsen en wandelen: mag je zomaar iemands eigendom betreden? - Met de fiets en de trein in de Ourthevallei MaasTrek - Jekervallei te Bassenge - Feniks Classic & 60 km van Merchtem - Rondom kaasdorp Passendale Glühweintocht Geluveld - 75 jaar Bevrijding Bergen op Zoom - Boswachterij Dorst - Wandelen over Duitse en Luxemburgse rotsen - Boppard: wouden, wijnbergen & wandelen - De genieterspaden van het Zwarte Woud - Het adembenemende en onontdekte Voralberg - Wandelen in Piemonte- Jakobsweg te Gran Canaria Uitneembare Wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 160 afhaalpunten van de Wandelkrant Lezersaanbieding 2020 en nog véél meer!!! Abonneer je op de gratis nieuwsbrief via onze website wandelkrant.be en vind ons leuk op fb.me/Wandelkrant of volg ons op twitter.com/dewandelkrant !!!

>>> Al onze 23 vorige edities kan je nalezen en afdrukken via wandelkrant.be/archief <<< Lees ook de extra fietstips van ____________ in deze editie !!!


VOORWOORD Met deze 24ste wandelkrant editie Voor 2020 voorzien we een “Wandel” bieden we je samen met een frissere en “TOP attracties” autocar vakantie in lay-out ook extra fietstips aan. Karinthië (Oostenrijk). Dit van zondag 19 juli tot en met zondag 26 juli. We nodigen je van harte uit op de Nationale Wandel- en Fietsdag te Prijs per persoon in halfpension op een Genk van Gezinssport Vlaanderen op tweepersoonskamer bedraagt € 675, zondag 29 september. Je kan er alvast autocar en Kärnten Card inbegrepen. deze Herfsteditie van de Wandelkrant Single toeslag slechts € 70. gratis meenemen! Meer info hiernaast. Meer info hierover op de achterzijde van Deze zomer trokken we met onze deze wandelkrant of op onze website: lezers naar Oostenrijk en Tsjechië en wandelkrant.be/aanbiedingen behaalden we opnieuw een algemene tevredenheidsscore van 9/10. Wandel of fiets ze, maar met mate(n) ;-) Marc Thijs

fb.me/Wandelkrant

wandelkrant.be/nieuwsbrief twitter.com/dewandelkrant

Verantwoordelijke Uitgever Marc Thijs Postadres THEMA Streepkenstraat 24 B-3600 GENK Deze krant is auteursrechtelijk beschermd. Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever. Eindredactie & Vormgeving Marc Thijs Drukwerk Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL)

COLOFON

Werkten mee aan dit nummer: ▶ Bennet Berx, Maaseik ▶ Joop Duijs, Kwadijk (NL) ▶ Sofie Hendrikx, Mogán, Gran Canaria (ES) ▶ René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL) ▶ Gilbert Roels, Merchtem ▶ Solange Tastenoye, Zelem (Halen) ▶ Marc Thijs, Genk ▶ Anja Thys, Exmouth, Devon (GB) Adverteren in De Wandelkrant? Advertenties voor 31 oktober inleveren! Volgende editie: De Winter editie is er vanaf januari 2020. Archief: al onze vorige edities staan op https://wandelkrant.be/archief

Volg ons online via: ▶ wandelkrant.be ▶ fb.me/Wandelkrant ▶ Twitter.com/DeWandelkrant De Wandelkrant is een uitgave van: THEMA Streepkenstraat 24, 3600 GENK BTW BE 0840.813.519 Website: http://thema.press/ E-mail: info@marcthijs.be GSM: +32 (0)498 05 01 05 Lid van:


© Stad Ieper

© Stad Ieper

NATIONALE EN FIETSDAG FIETSDAG NATIONALE WANDELWANDEL- EN ZONDAG SEPTEMBER 2019 2018 ZONDAG 30 29 SEPTEMBER IEPER, IN FLANDERS FIELDS GENK, STAD MET EEN RIJK MIJNVERLEDEN START EN AANKOMST DEELNAMEPRIJS DEELNAMEPRIJS WANDELAFSTANDEN FIETSTOCHTEN FIETSTOCHTEN FAMILIE FIT START EN AANKOMST WANDELAFSTANDEN Zaal De Klepper € 1,50 7,5 15 26 km 26 54 - BEWEEGDORP 66 km op basis 29 - 44 - 69 - 90 km Zaal De Kring € 1,50 (leden 5,6 - 9,2 - 14,4 - 17,6 km langs de knooppuntenvan de fietsknooppunten Van 13 tot 17 u: Duinenlaan 4 4 Gezinssport Vlaanderen Kanteelpad (leden Gezinssport bewegwijzerd langs wandelknooppunten TIP: Breng uw gps en Breng uw randanimatie voor 36008900 GenkIeper en Gezinsbond betalen Vlaanderen en Gezinsbond gps en data4 km jong aan Start tussen 8 en 14 u € 1,00 opbetalen vertoon€ van 1,00 op vertoon 8 kmdatakabel mee en kabel mee enen wijoud zetten bewegwijzerd wij zetten de route vanlidkaart) een geldige lidkaart) stadswandeling/zoektocht de route de op startzaal uw gps! Start tussen 8 en 14 u een geldige op uw gps!

Wandelclub DE WANDELAAR Genk

www.gezinssportvlaanderen.be

WANDELEN

FIETSEN

5,6 km Grotendeels langs onverharde en knuppelpaden gaat het naar het Kolenspoor, waarna we de Stiemer- en Bosbeekvallei doorkruisen. Terugkeren doen we langs de schans en de steenkoolmijn van Waterschei.

26 km Langs de terril van Waterschei en door heide- en bosgebied gaat het naar het Kolenspoor met het toeristisch treintje in As. Dan fietsen we langs een zandgroeve naar Wiemesmeer, om te eindigen door het Thorpark.

9,2 km Deze wandeling voert ons rond de terril van Waterschei, waarna we mits een kleine afwijking getrakteerd worden op een prachtig uitzicht. Vanaf het Kolenspoor sluit de wandeling aan op de route van 5,6 km. 14,4 km We wandelen rond de terril van Waterschei, waarna we even het bos in duiken. We volgen het Kolenspoor naar de Kolonie van As, om te eindigen met een bezoek aan de schans en steenkoolmijn van Waterschei. 17,6 km We stappen langs de flank van de terril van Waterschei, waarna we het stadion van KRC Genk bewonderen. Dan volgt een bosrijk stuk, waarbij de Lietenbeek ons kort vergezelt. Aan de terril kunnen we even afwijken voor een prachtig uitzicht. Vanaf het Kolenspoor sluit ook deze wandeling aan op het traject van 5,6 km.

44 km We trappen langs de beroemde C-Mine naar Bokrijk, waar we Fietsen door het Water, een unicum! Langs het Albertkanaal en natuurgebied De Maten bollen we naar het Thorpark en de start terug. 69 km Deze fietsroute leidt ons langs het parcours van 44 km, maar maakt nog een ommetje richting Maasmechelen langs een zweefvliegcentrum en de vuurwapenfabriek FN Herstal, waarna we langs de Mechelse Heide en het treintje van As terugkeren naar de start. 90 km De langste route voert ons een hele andere kant op: naar het gloednieuwe Fietsen door de Bomen, op een brug die geleidelijk stijgt tot 10 m hoogte, tussen de boomkruinen. We schampen de oefenterreinen van Ford Lommel en trappen dan dwars door Peer richting Oudsbergen, om langs de terril van Waterschei naar onze start terug te keren.

INFO

Gezinssport Vlaanderen vzw - Sportdienst van de Gezinsbond Troonstraat 125, 1050 Brussel T 02 507 88 22 - E gezinssportvlaanderen@gezinsbond.be www.gezinssportvlaanderen.be/wfdag2019

V.U. Freddy De Nert, Orchideeënlaan 22, 9200 Dendermonde. Niet op de openbare weg gooien.

© Toerisme Limburg-Luc Daelemans


Wandelen en fietsen: mag je zomaar iemands eigendom betreden?

Solange Tastenoye Tijdens een wandeltocht of een fietstocht merk je dat je op een gegeven ogenblik blijkbaar wat bent afgedwaald en op een terrein gekomen bent waarvan je denkt dat het om een privé eigendom gaat. Je vraagt je af of je problemen kan krijgen met het betreden van deze eigendom? Of wordt dit terrein toch aanzien als een “openbare weg” omdat hij niet afgesloten is?

Het betreden van privé eigendom Het betreden van een privé eigendom zonder de toestemming van de eigenaar is uiteraard verboden. Doe je dit toch, dan bega je een strafrechtelijke inbreuk en kan de eigenaar van deze eigendom klacht neerleggen bij de politie. Het feit dat een eigendom privé is, kan blijken uit een bordje waarop “privé” vermeld staat, of door de aanwezigheid van een afsluiting, een hek, poort of enige andere versperring. Ook ons Veldwetboek bepaalt dat zij die zonder wettige reden binnentreden in een besloten erf of in een aanhorigheid van een woning waar tak- of wortel vaste vruchten staan, beboet worden met een geldboete. Anderzijds is het ook zo dat er binnen heel wat gemeente- en stadsbesturen politiereglementeringen bestaan die regels opleggen in verband met het betreden van andermans eigendom. Zo wordt in vele politiereglementeringen bepaald dat het verboden is (zonder daartoe gerechtigd te zijn), om op andermans grond te komen, er over te gaan of er dieren laten over te lopen en dit dan ook zeker indien de grond klaar gemaakt, bezaaid is, of met gewassen bezet is.

“De openbare weg” Naast deze regels uit ons Veldwetboek en de politiereglementeringen, stelt zich vaak de vraag of de “openbare weg” wel steeds toegankelijk is en of de verkeerswetgeving er van toepassing is. Onze verkeerswetgeving bepaalt dat de verkeersregels van toepassing zijn op de “openbare weg” en het gebruik ervan door voetgangers, voertuigen, trek,- last- of rijdieren en vee. Dit houdt in dat het verkeersreglement enkel geldt voor het verkeer op de “openbare weg” en dit voor alle bestuurders. Het spijtige aan onze verkeerswetgeving is dat ze geen definitie oplegt van wat nu precies moet verstaan worden onder “openbare weg”. Daarom moet er in de praktijk verwezen worden naar de interpretatie die de rechters geven aan dit begrip. Het is de feitenrechter die oordeelt of een weg een “openbare weg” is in de zin van onze verkeerswetgeving.


Uit de praktijk leren we dat plaatsen die geen openbaar karakter hebben, niet onder toepassing van de verkeerswetgeving vallen. Toch is het zo dat het niet naleven van de verkeersregels op een niet-openbare weg een fout is in hoofde van de bestuurder (de fietser bijvoorbeeld). De aansprakelijkheid van de bestuurder zal dan getoetst worden aan het zogenaamde “voorzichtigheidscriterium”. Dit houdt in dat de bestuurder moet handelen alsof het verkeersreglement er van toepassing is! Hieruit kan geconcludeerd worden dat de Wegcode ook van toepassing kan zijn op privé wegen. Dit principe is in de praktijk ook al reeds gehanteerd geweest door rechters. Zij zullen dus de juiste feiten en omstandigheden nagaan om uiteindelijk een oordeel te vellen.

Uit de praktijk! Rechters oordeelden al dat een wandelaar die een privé-eigendom betreedt via een toegangsweg die alle kenmerken heeft van een openbare weg, geen fout maakt!

Besluit Naast al deze regels uit het Veldwetboek, de Verkeerscode, de politiereglementeringen en dergelijke, worden ook nog specifieke regels opgenomen in bijvoorbeeld het Boswetboek en het Vlaams Bosdecreet.

Juridisch adviesbureau Solange Tastenoye www.solangetastenoye.be

Voor telefonisch juridisch advies: bel 0902/12014 (€1,00/min) Persoonlijk advies enkel mits afspraak via tel 013/46.16.24 Voor advies bij u thuis, bel 013/46.16.24

32

e

Drentse Wandel 4-daagse

Hemelvaartweekend 20 t/m 24 mei 2020 21 t/m 24 mei 20 op 21 mei 20 t/m 24 mei

32e Drentse Wandelvierdaagse 20e Kennedymars 9e Kennedymars-Plus

Afstanden: 10, 15, 20, 30 en 40 km!

info@dw4d.nl

T. +31 591 512345

www.dw4d.nl


Met de fiets en de trein in de Ourthevallei Roadbook Vertrek

Vanaf het station van Melreux ga je richting de rotonde waar het bord met knooppunt 16 zich net rechts van je bevindt. Volg de richting Monville, Deulin.

Bebakening Volg de knooppunten 14, 12, 10, 9, 8, 7, 6 en 5 richting Durbuy.

Moeilijkheidsgraad Als je zin om te wandelen je naar alle hoeken van het land brengt, is het soms nuttig om de auto even aan de kant te laten staan. Op lijn 43 (Luik-Marloie) zijn de wagons geschikt voor fietsvervoer, geweldig! De zitjes zijn ingeklapt en ik heb mijn fiets maar neer te zetten: snel en eenvoudig. De trein brengt me naar Melreux. De trein nemen is al een beetje reizen. Als een caleidoscoop passeert het landschap voor de ramen. In het station van Melreux stap ik uit de trein. Op de nabijgelegen groene weg naar Durbuy geniet ik van het prachtige landschap van de Calestienne, de overgang tussen de Condroz en de Ardennen. Ik fiets langs de Ourthe die meandert door grote weilanden. In de zomer heerst hier een echte vakantiesfeer. Ik laat me charmeren door de rustige loop van de rivier. De bescherming van de rotsachtige steile hellingen zorgt voor een aangenaam microklimaat in het dal. Na 13 km zonder veel moeite bereik ik het charmante stadje Durbuy waar ik van een pauze geniet. De rest van de route gaat over de prachtige RAVeL richting Bomal, waar ik de trein weer neem.

Een route van 23 km zonder veel moeite, omdat je de oevers van de Ourthe volgt, met uitzondering van de helling vanaf de camping Fronville en dit na knooppunt 10. In Durbuy ga je verder op de RAVeL naar Bomal waar je de trein weer neemt.

Praktisch

De fietstocht begint vanaf het station van Melreux en gaat naar het station van Bomal, hetzij 23 km. Het vervoer van je fiets voor een enkele reis met de trein kost je 5 euro, ongeacht je bestemming. Voor je reis naar Melreux kies je best voor een voordeligere Rail Pass of een weekendticket.

Treininfo op: www.belgianrail.be

Ontdek meer van Wallonië op: walloniebelgietoerisme.be Copyright foto en tekst P Pauquay en Wieland De Hoon


Maas Trek 2019 op zondag 6 oktober Verken het meest noordelijke puntje van het “RivierPark Maasvallei” tijdens de Maas Trek op zondag 6 oktober!

Voor het vijfde jaar op rij kun je het RivierPark Maasvallei te voet verkennen tijdens de Maas Trek, een grensoverschrijdend wandelevenement voor jong en oud. Dit jaar is de start voorzien aan het Bastion in Kessenich (Kinrooi, BE). Eenmalige wandelroutes werden speciaal voor dit evenement ontwikkeld om je enkele heel bijzondere plekjes langs de Maas te tonen.

Vanaf 8 uur starten de inschrijvingen. Vanaf 13 uur is er randanimatie aan de startplaats: optocht Koningsschieten, schietwedstrijden verschillende disciplines, gezellig terras...

Praktisch

Locatie: Bastion Kessenich, Kinrooi (BE) (GPS: Vilgertenweg, Kinrooi). Inschrijven kan vanaf 8 uur. Routes van 5, 10, 16, 20 en 26 km. Je kan kiezen tussen wandelroutes van 5, 10, 16, 20 en 26 Vanaf 13 uur starten de wedstrijden in het kader van het km. Maar liefst vier van de vijf routes steken de grens over Nationaal Koningsschieten. naar o.a. de gezellige Maasdorpjes Ittervoort, Thorn en Wes- Deelname: 2,5 euro p.p. sem. Je wandelt op de landsgrens in het waterrijke natuurge- Kinderen tot 12 jaar wandeleng gratis mee bied Koningsteen-Kollegreend naar het einde van België en info@rivierparkmaasvallei.eu doorkruist het prachtige Vijverbroek. 0032 89 65 56 65 https://www.maastrek.eu Om de Maasvalleibeleving compleet te maken, kun je bij de start- en aankomst bij het Bastion genieten van het Nationaal Koningsschieten, georganiseerd door de zeven schutterijen van Kinrooi. Het belooft een groots evenement te worden met een optocht en verschillende schietdisciplines. Reden te meer om zondag 6 oktober naar het Bastion te komen! Deze editie van de Maas Trek wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Kinrooi, de schutterijen van Kinrooi, Walking Limburg en de natuurverenigingen Limburgs Landschap, Natuurpunt en Natuurmonumenten. HANDIG OM WETEN: honden mogen uiteraard mee op pad mits ze aangelijnd zijn.


2de Rondom kaasdorp Passendale zondag 20 oktober 2019

Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere

Herfsttocht langs autoluwe en tal van onverharde wegen richting Poelkapelle. Totaal nieuw parcours, nieuwe rustposten. Gratis kaasproevertje (zolang de voorraad strekt). Passendale is het kaasdorp bij uitstek. Het dorp wordt onvermijdelijk geassocieerd met de bekende gelijknamige kaas. Deze kaas gaat terug naar 1932. Op deze plaats bevindt zich nu De Oude Kaasmakerij, een kaasmuseum zeg maar. Daar kan men het amberbier Passendale proeven. De kaasmakerij van Passendale viert dit jaar zijn 85-jarig bestaan. Maar Passendale, het landelijke dorp in de provincie West-Vlaanderen en deelgemeente van Zonnebeke, is vooral gekend om zijn oorlogsverleden. Het was de plaats waar de Derde Slag om Ieper in 1917 plaats vond. In een hopeloze strijd in de modder op een afstand van amper

Tyne Cot Cemetery 8 km werden er op drie maanden tijd zeshonderdduizend militairen gedood. Vooral in het Britse Gemenebest is Passchendaele een begrip geworden: uitgesproken als passion dale of ‘Dal van de lijdensweg’.

zich uitstrekt in het voormalige oorlogslandschap. Ze stappen naar rustpost Waterfields na 4,50 km. Via een passage langs de Canadagate en een paar onverharde wegeltjes komen ze terug naar de startplaats.

Enkel de 2 kleinste afstanden passeren langs het Tyne Cot Cemetery, met zijn 11.956 graven de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld dat

Al de andere afstanden vertrekken langs een wegeltje naar het voetbalveld om vervolgens na 6,80 km aan de rustpost in Poelkapelle te komen. Eerder

Lekker onverhard


krijgen de deelnemers de kans om via onverharde weg de Bray Farm te bezoeken. De 21-jarige Enrique Billiau heeft er een privémuseum geopend in de oude hoeve die tijdens WO I dienst deed als defensiepost tijdens de Slag om Passendale. Inmiddels verzamelde hij al honderden schrapnels, granaten, sleutels, bajonetten, obussen en schopjes alsook een Duitse helm. Met zijn metaaldetector speurt hij de Vlaamse velden af.

Trein: vanaf stations Roeselare, Ieper en Menen zijn er buslijnen tot aan de startplaats. Auto: A19 afrit 3 Beselare/Zonnebeke. Info parcours: Christophe Derudder GSM +32(0)484 96 04 81. Inschrijvingsprijs: € 1,50; leden € 1,10. Kinderen jonger dan 12j gratis.

De 13,6 km komt aan het Canadees monument in Passendale (Crest Farm Canadian Memorial). Deze Canadese fb.me/drevestappers gedenksite is een kubusvormige Website: www.drevestappers.be monoliet, bestaande uit wit graniet afkomstig uit Québec. Het is gebouwd als eerbetoon aan alle Canadezen die in de omgeving hebben gevochten tijdens de Derde Slag om Ieper.

Cheese ;-)

De 16,1 km stapt van de rustpost in Poelkapelle naar de rustpost Waterfields om vervolgens nog 2,30 km te stappen tot het einde. Onderweg komen ze langs het New Zealand Memorial, een site gewijd aan de Nieuw-Zeelandse divisie en 2 Duitse betonnen militaire constructies. De 22,1 en 28,1 km leggen na de rustpost in Poelkapelle in de omgeving nog een lus af van 7 km, de grootste afstand stapt na de tweede rustpauze in Poelkapelle over 7 km naar de rustpost Waterfields in Passendale waarna er nog 2,3 km rest tot het einde (idem voor de 22,1 km). Net vóór de tweede passage naar de rustpost Poelkapelle komt men langs het Guynemermonument.

New Zealand Monument Saint George

Startplaats: PC De Craeye, Kraaiveldstraat 7, 8980 Passendale. Starten tussen 07:30 en 15:00. Aankomst vóór 17:30. Afstanden: 6,70 – 10,60 – 13,60 – 16,10 – 22,10 – 28,10 km. Minstens één afstand geschikt voor rol- en kinderwagens.

Crest Farm Canadian Memorial

Georges Guynemer Memorial


Glühweintocht Geluveld Zondag 24 november 2019

Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere

Mooi parcours met veel natuur in een glooiend landschap flirtend met de Waalse grens. Veel onverharde wegen in een wandelparadijs. Gratis warme wijn of fruitsap. Glühwein is Duits voor gloeiwijn. Deze warme alcoholische wijn wordt dan ook vooral in Duitsland, Oostenrijk en het midden van Europa gedronken en dit vooral in de wintermaanden en meer bepaald de periode rond kerstmis. Er is een basisrecept maar elkeen probeert wat bij te werken zodat het brouwsel een persoonlijke toets krijgt. De Drevestappers hebben ook een recept en laten het jullie gratis proeven.

te zien. Geluveld is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Zonnebeke. Het landbouwdorp ligt in een glooiend landschap, enkele kilometer ten zuiden van Zonnebeke-centrum, niet zo ver van de snelweg A19. Het dorpje werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, alles wat hier staat heeft wel een link met de oorlog. Aan het dorpsplein staat de SintMargaretakerk, een neo-romaanse kerk die in 1924 werd heropgebouwd. Het kasteel naast de kerk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest maar tussen 1928 en 1932 herbouwd door Léonie Keingiaert de Gheluvelt, één der eerste vrouwelijke burgemeesters in België. Langs de overkant van het plein, ter hoogte van de voormalige molen, werden herdenkingstekens opgericht.

De 10,50 km legt hetzelfde traject af tot aan de rustpost voor de glühwein en even verder komt de eigenlijke rustplaats eraan in ‘Edelweis’ in Zandvoorde in de nabijheid van de Sint-Bartholomeuskerk (na 4,30 km). Het is een neogotische kerk met oosttoren en basilicale aanleg wederopgebouwd in 1924. Voor de liefhebbers zijn er hier weeral linken met de Eerste Wereldoorlog. Ga er even binnen voor een kijkje (glasraam Turner). Op het kerkhof: vier uniforme Britse graven. De tocht gaat richting einde via het Royal Welsh Fusilliers Memorial, een stukje Zandvoordebos en rustige paden en wegen. De 11,80 km breit er nog een stukje van 5,3 km aan na controle ‘Edelweiss’.

De 16,4 km krijgt er nog iets extra bij: een passage langs een motocrossterrein De 5,1 km vertrekt langs deze beziens- en een modelvliegtuigveld. Via Houtem De tocht werd uitgestippeld vanuit het waardigheden richting rustplaats in komt men in Franstalig gebied langs centrum van Geluveld met startplaats café Paradijs (0,30 km) voor de gratis de Waalse grens met rustpost in ‘Salle in het dorpscentrum. Rond het pleintje glühwein. Langs rustige wegen gaat het de Musique’ (na 8,1 km). Via heerlijke zijn heel wat bezienswaardigheden dan richting einde. wegen en paden gaat het via tussenstop


in rustpost Edelweis te Zandvoorde (na 12,8 km) naar het einde (3,6 km). De 21 km doet legt hetzelfde traject af als de 16,4 km met nog een ommetje van 6,3 km na de rustplaats in ‘Salle de Musique’ richting Zandvoorde en stapt daarna samen met de 16,4 km richting einde. De 27 km doet hetzelfde traject als de 21 km maar komt 2 keer in de rustpost ‘Salle de Musique te Houthem na een Franstalig gedeelte zeg maar. Hier wordt heel wat onverhard bewandeld. Startzaal: OC ’t Gelevelt, Geluveldplaats 15, 8980 Geluveld.

Kasteel Geluveld

Starten tussen: 07:30 – 15:00. Aankomst voor 17:00. Afstanden: 5,10 – 10,50 – 11,80 – 16,40 – 20,90 – 27 km. Trein: vanaf stations Roeselare, Ieper en Menen zijn er buslijnen tot aan de startplaats. Auto: A19 afrit 3 Beselare. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro; ledenkorting: 0,40 euro; - 12j: gratis. Inwisseling spaarkaart. Uitreiking geschenk aan verdienstelijke clubs.

Landschap Geluveld

Info parcours: Christophe Derudder GSM +32(0)484 96 04 81.

fb.me/drevestappers Website: www.drevestappers.be

Monuments 4th South Wales Borderes & 2nd Worchestershire Regiment


Het Wiedtal − Kom naar beneden! Het Wiedtal ligt midden in het Natuurpark Rhein-Westerwald tussen de wandelroutes WesterwaldSteig en RheinSteig. Rondom het meanderende riviertje de Wied vinden recreatieve wandelaars de perfecte omgeving voor een geslaagde wandelvakantie. Met de ‚Wied-Radweg‘ heeft het Wiedtal ook een prachtige fietsroute van 100 km. We kijken uit naar uw komst! Vraag nu gratis informatiemateriaal aan. Foto: Pacek


Malmedy

Belgien Prüm N ATUR

W ANDER P ARK d e l u x

Deut schl and Bitburg

FASCINATIE NATUUR

Speicher

Rheinl andPfalz Ettelbrück

Trier

L u x emburg Luxemburg

Saarl and

Fr ankreich

Het NaturWanderPark delux is inderdaad een super-de-luxe wandelgebied, maar „delux“ staat ook voor Duitsland (Eifel) en Luxemburg. In het grensgebied van beide landen zijn 23 wandeltochten door vier mooie natuurparken uitgezet. De meeste wandeltochten zijn tussen de 12 en 20 km lang en dus uitstekend geschikt als dagtocht. De natuur is bijzonder gevarieerd. Van uitgestrekte glooiende weilanden tot indrukwekkende rotsformaties met geheimzinnige ravijnen zoals de Teufelsschlucht in het Naturpark Südeifel.

Informatie: Eifel Tourismus GmbH · Kalvarienbergstr. 1 · D-54595 Prüm · Tel. +49 6551 96560 · info@eifel.info www.naturwanderpark.eu

© Naturpark Südeifel ZV

www.natur wanderpark.eu

NordrheinWestfalen


HET ADEMBENEMENDE EN ONONTDEKTE VORALBERG

Wandelen in een Oostenrijks sprookje Het maakt niet uit wanneer je gaat, in Oostenrijk is het altijd genieten. Adembenemende uitzichten, heerlijk eten, prachtige bergen, diepblauwe meren; er is van alles te beleven voor jong en oud. De Wandelkrant verkende de minder bekende deelstaat Voralberg. Tekst Joop Duijs, foto’s @RNLD.JANSEN En toch heeft uw verslaggever een soort haat-liefdeverhouding met Oostenrijk. Prachtig land in zomer en winter, maar ze doen er dingen die hij maar niet onder de knie kan krijgen. Skiën, langlaufen, paragliding, snowboarden, bergbeklimmen, rodelen, mountainbiken… Het lijkt wel of daar alles zo gevaarlijk mogelijk en het liefst supersnel moet gaan. Maar gelukkig kan je er natuurlijk ook gewoon lekker wandelen en in stilte genieten van de schitterende natuur. Ik reis er in het naseizoen voor naar Montafon in de deelstaat Vorarlberg, misschien wel het onbekendste stukje Oostenrijk. Dat ’anonieme’ heeft ervoor gezorgd dat liefhebbers hier nog van het oude, traditionele Oostenrijk kunnen genieten. Waar het, niet onbelangrijk, ook nog eens een stuk goedkoper is dan het op een steenworp afstand gelegen Zwitserland. Bijna letterlijk een steenworp, want als we met de skilift op de 2130 meter hoge Schafberg zijn aangekomen, is het slechts een uurtje wandelen naar de grens.


Dat gebeurt in niet bepaald ideale omstandigheden. Wat gelijk ook de gevaarlijke charme is van wandelen in de bergen. Je kunt onder zonnige omstandigheden vertrekken, maar zomaar al na een paar minuten door mist en regen verder moeten trekken. Laat je daarom van te voren altijd goed inlichten over het weer, neem genoeg (regen)kleding mee en vertel anderen waar je heen gaat.

“Heel Montafon loopt uit voor terugkeer koeien” Je loopt bij Gargellen over oude smokkelpaden, altijd goed voor mooie verhalen. Niet alleen sigaren, tabak, koffie, suiker maar in de Tweede Wereldoorlog ook Joden en deserteurs werden over de grens gesmokkeld. Door Meinrad Juen (1886-1949) bijvoorbeeld, een van de beruchtste smokkelaars. Hij draaide zijn schoenzolen om zodat men zijn spoor niet kon volgen en liep met een belletje zodat douaniers dachten dat schapen de oorzaak waren van een steenlawine. Toen hij toch werd gepakt, wist hij op slinkse wijze te ontsnappen en ruim anderhalf jaar uit handen van justitie te blijven terwijl hij nog gewoon in zijn dorp woonde…

“Angstige momenten bij ’klettersteig’-avontuur” Een beetje op het randje leven heeft zo zijn charme en daarom laat ik me toch overhalen… Want klettersteigen in Montafon is volgens instructeur Hans Jorg een eitje. „Mensch, dit kunnen zelfs kinderen van 8 jaar nog. Maak je nou geen zorgen. Als je gewoon doet wat ik zeg, kan je niets gebeuren.” Vooruit dan maar. Ik stap in een soort luierbroekje waar karabijnhaken aan zijn bevestigd. Daarmee verbindt je jezelf aan een staalkabel die is bevestigd aan de steile, gladde, natte rotswand. Hans gaat ons voor, wijst op de natuurlijke treden in de rotswand en op de stalen u-bochten, die in de rotswand zijn geslagen waar de natuurlijke treden ontbreken. Eigenlijk weet ik het dan al, dat wordt afzien…

Terwijl een ijskoude bergbeek met veel lawaai onder me door dendert, hijs ik mezelf een paar honderd meter omhoog en vraag me opnieuw af waarom ik er nou telkens intrap.

Om haar te gedenken krijgt alleen haar dochter Herma een bloemenkrans om haar nek, een eer die anders voor de koe zou zijn geweest die in de zomer het meeste melk heeft gegeven. Gelukkig zijn de boer, zijn gezin en Nee, ik blijf gewoon het liefst met mijn helpers wel verkleed in traditionele beide wandelschoenen op de grond. kleding zodat het hele gebeuren toch Om de koeien, die in mei naar boven een feestelijk tintje krijgt. We volgen zijn gebracht, vanaf de berg naar de vrolijke optocht op weg naar het de winterstallen in het dal terug te dal, waar een flinke menigte al klaar zit brengen bijvoorbeeld. Dit zogenoemde om de Alpabtrieb met schnaps, bier en ’Alpabtrieb’ is elk jaar in september plaatselijke lekkernijen onder het genot weer een spektakel waar heel Montafon van vrolijke Tiroler klanken te vieren. voor uitloopt. We gaan al vroeg, met een indrukwekkende zonsopgang Oostenrijkers zijn gek op lekker eten als beloning, op pad naar de Alpe en drinken en ze kunnen dan ook Vergalden, waar de boer en zijn gezin geweldig koken. Laat even het water druk in de weer zouden moeten zijn in de mond lopen bij het lezen van de koeien te versieren met bloemen. de menukaart van hotel Madrisa Helaas, drie weken eerder is een van de waar we ons na een inspannend koeien tijdens het grazen op de steile dagje verwennen met een mooi alpenweiden naar beneden gestort. diner. Onder meer hertencarpaccio,


kabeljauwfilet op een bedje van risotto, brie met walnoothoning en als toetje een chocoladetaartje met hazelnootkruimels en karamelijs. Uiteraard begeleid door heerlijke wijnen, die net als alle ingrediënten worden betrokken van plaatselijke ondernemers. Maar niet alleen ’s avonds, ook ’s morgens trekken de gezinnen eropuit om te genieten van een uitgebreid ontbijt op het terras bij het restaurant dat is gevestigd bij de berglift. Heerlijk met een roereitje in het zonnetje, met een adembenemend uitzicht over de bergen. Dan besef je toch weer dat elke dag een geschenk is!

Helemaal als ik dan toch wat ontdek waardoor mijn gecompliceerde verhouding met Oostenrijk weer wordt bevestigd: mountaincars. Helmpje op en dan gewoon met een skelter de berg afrossen. Gevaarlijk en supersnel... Maar wij weten inmiddels dat het gelukkig ook anders kan!

Zo kom je er Met de auto is de afstand vanaf Brussel ongeveer 800 km. U moet dan wel een tolvignet kopen. U kunt ook met de trein reizen naar Bregenz en u van daaruit naar uw logeeradres laten brengen.

Zurich en Innsbruck zijn de dichtstbijzijnde luchthavens van waaruit u met een taxi naar uw logeeradres kunt reizen. Wij verbleven in Landal Montafon: e-mail: hochmontafon@landal.com waar u ook voortreffelijk en goed geprijsd kunt eten.


De grootste collectie wandelschoenen in de regio

WWW.BOBSADVENTURESTORE.NL Maaspoort 6 Weert (NL) / tel. +31 (0)495-547434

EEN GREEP UIT ONZE MODELLEN

Tatra Light lady GTX

Robin Light lady GTX

Ruime keuze in lichtgewicht mid en lage wandelschoenen

Banks lady Wide GTX

Alta Bunion lady GTX

Tatra II GTX

ALTIJD 10% KORTING op álle schoenen en sandalen van Meindl - Lowa - Hanwag Keen - Teva

ALTIJD 10% KORTING op álle outdoorkleding

Ton Notermans Dr. Philipslaan 25-B Roermond www.tonnotermans.nl


DE JEKERVALLEI! REGIO BASSENGE??

Tekst en foto’s: Bennet Berx Wat ik met deze titel wil aangeven is dat bij sommigen onder jullie de Jekervallei een lichtje zal doen branden! Maar diezelfde vallei in de regio Bassenge (Bitsingen in het Nederlands)?? Dat zullen velen misschien niet kennen, of nog niet. Tijd om hier verandering in te brengen. Het is een prachtige, variërende streek. Molens, kastelen, rivieren, valleien, pittoreske dorpen, bossen en velden. Teveel om op te noemen.

Onbekend maakt onbemind, dus kan ik alleen maar aanraden om dit prachtige gebied eens te ontdekken. Dat kan al wandelend, maar ook met de fiets. De rivier Jeker is een waterloop van zo’n 55 kilometer lengte en kronkelt zich van in de nabijheid van Waremme (Borgworm) via mooie valleien richting monding in de Maas te Maastricht.

Een goede leidraad om het gebied te ontdekken is de ‘Wandel- & Fietsbox Sint-Pietersberg’, een uitgave van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. In het verleden maakte ik al eens gebruik van deze box voor een tocht in de ruime regio van Kanne. Zie hiervoor even bij de Lente & Zomer editie 2018 (Nr. 20) op deze weblink: Wandelkrant.be/archief Via een wandeltocht laat ik jullie kennismaken met een minder bekende regio, namelijk de zone vlak onder onze taalgrens, situerend tussen Kanne (Riemst) en Tongeren. Met de ‘Wandel& Fietsbox Sint-Pietersberg’ ga ik je een route beschrijven bestaande uit zowel gemarkeerde alsook niet gemarkeerde wandelpaden. Startplaats is het mooie Moulin du Broukay, één van de zeven startplaatsen van deze wandelregio, voorzien van parking en infobord met overzicht van de plaatselijke wandelingen. Het is ook een plaats om na de inspanningen te verpozen voor een hapje/drankje in de oude molen.


Onder een stralende hemel en de rugzak op vertrek ik vanaf de parking de groene en oranje markering volgend. Na zo’n 400 meter splitsen beide routes zich. De oranje gaat verder via verharde weg, maar ik opteer om af te buigen en de groene route te volgen al klimmend over een grof grindpad. Doorheen een klein bosje bereik ik het plateau met rechts van mij velden en akkers en een weids zicht.

Aan mijn linkerzijde bereik ik de Toren van Eben-Ezer. Een echte blikvanger. Het is het levenswerk van één man, Robert Garcet. Hij ontwierp de toren en bouwde het eigenhandig op tussen 1951 en 1965. In en onder de toren bevindt zich een museum, het ‘Musée du Silex’. Ik blijf nog even op het plateau mijn tocht vervolgen. Verderop buigt de groen gemarkeerde tocht zich links af het dal in. Ook de gele wandellus tref ik hier. Mijn volgende bakens. Na het dwarsen van de weg tussen het Vlaamse Zichen en het Waalse Wonck wandel ik over onverharde en kiezelpaden doorheen velden. Rechts zie ik de Sint-Pietersberg van Maastricht, maar ook een mergelgroeve. Het wemelt hier trouwens van de groeven. Mergel en cement zijn daarvan de gewonnen materialen. Op mijn pad over dit plateau tref ik ook een boerderij en verschillende kruisbeelden, enkelen zelfs gehavend! Tijd om af te zakken

naar Bassenge over mooie holle wegen. Op de banken van Le petit Lourdes is het tijd om te rusten, het is een processiepark. Deze Lourdesgrot, een getrouwe kopie van de echte, werd ingezegend in 1889 en trok bedevaartgangers tot ver uit het omringende buitenland, en met name mensen die de middelen niet hadden om naar het 1200 km verder gelegen “echte” Lourdes te reizen.

Ik passeer de dorpskern van Bassenge. Een herdenkingsmonument van de oorlog en de Jeker kom ik hier tegen. Dit wil zeggen dat ik in het dal ben. Er wacht me nu een beklimming naar de andere kant van deze vallei. Dat is de regio tussen de Jeker, en ten oosten het Albertkanaal en de Maas. Onder de spoorweg door vervolg ik mijn tocht.

De gele markeringen zijn hier wederom aanwezig, na een stukje ongemarkeerde tocht. Het begint weer bergop te gaan aan de rand van dit dorp alvorens in de groene natuur terecht te komen. Verschillende gemarkeerde wandellussen zijn hier aanwezig, ook lussen vertrekkende vanaf andere startplaatsen. Een stukje smal bosgebied langsheen de spoorweg nodigt uit om mijn gele route te verlaten. Het is een vlakke zone die plaatselijk wilde begroeiing kent, maar mooi en toch vrij goed toegankelijk is (zie foto op volgende pagina). Na iets meer dan een kilometer door dit smal stukje natuur parallel lopend aan de spoorweg, is het tijd om wederom te klimmen naar het plateau. Boven aangekomen tref ik mijn intussen vertrouwde gele markering weer aan, samen met andere kleuren van routes. Nogmaals weidse zichten over velden en de vallei staan me te wachten. Hier en daar enkele verlaten bomen. Een licht glooiende verkeersarme verharde weg brengt me naar de ‘Côteau du Tunnel’, waar de spoorweg een tunnel induikt.


Vanaf hier is er weer een ongemarkeerd stukje route dat geleidelijk aan via kiezelwegen omhoog gaat in de richting van een verlaten (niet toegankelijke) groeve. Ter hoogte van de afrastering van deze groeve ga ik links om over veldwegen stilletjes aan de vertrekplaats terug op te zoeken. Dat is nog iets meer als drie kilometer verwijderd. Maar grotendeels naar beneden, omdat ik hier op het plateau sta.

hoe je zelf wilt. Handig is dan wel dat je beschikt over de kaarten of de box. Met tochten in Maastricht, Kanne, Bassenge, en nog enkele andere startplekken is dagen wandelplezier gegarandeerd.

Weblinks:

Veel wandelgroeten, Bennet

sintpietersberg.org rlh.be Intussen geniet ik zoveel mogelijk van wandeleninlimburg.be/nl/webwinkel/ de panorama’s in de buurt. Aan de sint-pietersberg/wandelbox/ rand van een weide met nieuwsgierige gmvloisirs.be/nl/ koeien wacht er een afdaling via een www.musee-du-silex.be/NL/ smal veld/bospad. Hier komt weer de nl.wikipedia.org/wiki/Le_petit_Lourdes oranje wandelroute van bij de startplek nl.wikipedia.org/wiki/Bitsingen de gele vervoegen. De weelderige begroeiing onderweg naar beneden neem ik er graag bij.

Start/aankomstplaats:

Moulin du Broukay, Chemin de Broukay 8 te 4690 Bassenge. Link van het artikel van Kanne, ook deel uitmakend van de wandelbox. https://indd.adobe.com/view/24ef9ffe71bb-447c-9833-df5a2620a064

Het volledige fotoalbum van deze wandeltocht zie je hier:

https://wandelkrant.smugmug.com/ Wandelroutes/Bassenge/

Onder in het dal aangekomen dwars ik de N619, een verbindingsweg tussen Eben-Emael en Bassenge. Maar aan de overkant wacht er een verkeersluw pad en de Jeker. Een verhard wandel- en fietspad parallel met deze rivier brengt me terug aan mijn startplek. Een fijne tocht van zo’n 14 kilometer is het resultaat. Tevreden zet ik me neer op het terras om te genieten van een drankje. Nogmaals wil ik jullie deze wandelstreek ten zeerste aanraden. Je kan er de wandelingen combineren TIP: bekijk deze en meer mooie wandelroutes op https://wandelkrant.be/wandelroutes/ Bij elke wandelroute staat er een fotoalbum, nuttige info, GPS track en een kaart.

Start/Aankomst


Op de Brabantse Wal worden de herdenkingen en festiviteiten georganiseerd door de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. De Stichting Bevrijding Brabantse Wal legt de focus niet alleen op de Tweede Wereldoorlog. Ze vindt het ook belangrijk de lessen van de Tweede Wereldoorlog naar de tegenwoordige tijd te halen. Om dit te bereiken heeft de stichting de volgende doelstellingen:

75 Jaar Bevrijding Brabantse Wal oktober - november 1944 - 2019

• Herdenken van alle oorlogsslachtoffers – burgers en militairen – die sinds het uitbreken van WO2 en in alle oorlogssituaties en bij vredesmissies daarna in opdracht van onze regering waar ook ter wereld zijn omgekomen of om het leven werden gebracht. • Het onder de aandacht brengen van de Slag om de Schelde. • Onderstrepen van de waarde en het belang van leven in vrede en vrijheid. • Bijdragen aan kennisoverdracht en educatie in basis- en voortgezet onderwijs. • Op- en uitbouwen van internationale contacten die hun oorsprong Sommige historici beschouwen het terkennen in WO2. rein waar de gevechten werden geleverd In dit belangrijke herdenkingsjaar als de moeilijkste gevechtsterreinen uit worden er weer veel activiteiten ont- de gehele Tweede Wereldoorlog. Aan wikkeld. Kijk voor het volledige pro- het eind van het vijf weken durende gramma op; http://www.canadays.nl/ offensief had het winnende Canadese nl/partners/stichting-bevrijding-bra- 1e Leger 41.043 gevangenen gemaakt, bantse-wal/ maar 12.873 man verloren (gedood, gewond of vermist), waaronder 6.367 Dit jaar zal er vooral veel aandacht zijn Canadezen. voor de Slag om de Schelde. De Slag om de Schelde was een militaiDe Slag om de Schelde is bij het grote re operatie in het noorden van België publiek vrijwel onbekend. Als we kijen het zuidwesten van Nederland van ken naar de omvang en impact van 2 otober t/m 8 november 1944. Met als deze slag lijkt dat vreemd, maar wel doel de toegang van de haven van Antverklaarbaar. Anders dan bijvoorbeeld werpen vrij te maken, zodat de haven Market Garden of het Ardennenoffengebruikt kon worden voor de bevoorsief spreekt de strijd om de haven van rading van de Geallieerden. Antwerpen minder tot de verbeelding.

Bij de Canadese overheid is inmiddels ook het besef gegroeid dat de Slag om de Schelde beter onder de aandacht moet worden gebracht bij het grote publiek. De Canadese inzet en offers die door Canada werden gebracht rechtvaardigen een grotere aandacht. Ons bewust van onze ereschuld aan Canada, helpen we waar mogelijk om dat doel te bereiken. Een van de vele activiteiten is een wandelroute met als titel: “Bevrijding Bergen op Zoom”. De route loopt langs punten die van belang zijn geweest, of zijn voor de bevrijding en voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde. De route is 14,5 km.


De route start bij de Canadese en Britse Oorlogsbegraafplaats (Ruytershoveweg, 4622 RJ Bergen op Zoom). Op deze beide begraafplaatsen liggen veel slachtoffers van de Slag om de Schelde. Daarna gaat de route achterlangs de begraafplaatsen naar de Zoom en volgen we dit water de stad Bergen op Zoom in, via de bossen en een stukje industrieterrein en later via het fietspad (Pad van het Turf) langs de Zoom, waarbij we onderweg steeds weer bijzonderheden tegenkomen over de bevrijding, verdediging van de Duitsers en de oorlogshandelingen langs de Zoom. Na het Anton van Duinkerkenpark wandelen we onderlangs de Zoom langs een nieuw wandelpad naar de monding van de Zoom. Zo gaan we naar het oude Havenkwartier van de stad, hier waren veel kazernes, een aantal van de gebouwen is nog bewaard. Ook hier wordt een aantal verhalen verteld. Lopend langs de oude haven komen we uiteindelijk in het centrum van de stad en gaan via Markiezenhof en het Stadhuis naar het Thaliaplein waar altijd de herdenkingen plaatsvinden op 4 mei en op 27 oktober (de bevrijdingsdag van Bergen op Zoom). Vervolgens wandelen we langs de voormalige synagoge. Hier wordt het verhaal verteld van Walter Süsskind, die vluchtte vanuit Duitsland naar Bergen op Zoom en hij werd later door de Duitsers verplicht om naar Amsterdam te verhuizen.

Oorlogsschade aan de Zoom

Aan het einde van de oorlog na de bevrijding van Bergen op Zoom vielen er op 2 verschillende dagen nog V1’s in het centrum. Deze maakten veel slachtoffers. Wij wandelen langs deze plaatsen. Moderne gebouwen staan nu op de plaats van de puinhopen. Vanaf de Burgemeester van Hasseltstraat volgen we de route die de Canadezen hebben genomen om de binnenstad te bereiken. Wij lopen hem tegenovergesteld. Langs de Jacob Obrechtlaan het viaduct over. Ten tijde van de bevrijding was er een spoorwegovergang aan de linkerkant van het viaduct. Bij de watertoren gaan we de trappen naar beneden naar de Parallelweg en linksaf door tot de Canadalaan. De naam van deze laan is na de oorlog Deze wandeling is te vinden op IZIveranderd in Canadalaan om de bevrij- travel, een app die je op je mobiele teders te danken. lefoon kunt laden. Laadt de app en als je in Bergen op Zoom bent en je start Via een wijkje wat net na de oorlog de app op, gaat deze automatisch naar werd ontwikkeld, maar nu herbouwd routes en wandelingen in de buurt. De is, wandelen we naar de Vijverberg. Dit “Canadays”-wandeling staat bovenis een oude tankgracht gegraven in op- aan, selecteer deze en start de wandedracht van de Duitsers door de plaatse- ling. De wandeling is te doen in 4 talen lijke bevolking met hulp van krijgsge- (Nederlands, Frans, Duits en Engels). vangenen. Voor de lezers van de wandelkrant is Na het viaduct over de snelweg gaan we er ook nog een GPX-route en PDF-beop pad naar de R.K. Begraafplaats en schrijving te downloaden op de website bezoeken daar het graf van de slachtof- van de Wandelkrant. De PDF-beschrijfers van de eerste V1-bom. Daarna is ving geeft alleen de verhalen bij de dihet nog een klein stukje terug naar de verse bezochte punten. Deze kan niet Canadese en Britse Begraafplaatsen. als routebeschrijving gebruikt worden. https://wandelkrant.be/75-jaarbevrijding-brabantse-wal

Voor een gratis Wandelkrant kun je terecht bij Leonidas in de Kremerstraat in Bergen op Zoom. Deze ligt op de route tussen Markiezenhof en Stadhuis. Hier kun je ook pauzeren onder het genot van een bakje koffie met gebak enz..


Internet Adressen 75 Jaar Bevrijding Brabantse Wal: Stichting Bevrijding Brabantse Wal: https://bevrijdingbrabantsewal.nl/ Slag om De Schelde: https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_de_Schelde https://www.deslagomdeschelde.nl/ https://www.tracesofwar.nl/articles/582/Slag-om-de-Schelde.htm?c=gw Op YouTube vind je nog veel video’s van de slag. IZI-travel: https://izi.travel/nl Walter Süsskind: https://nl.wikipedia.org/wiki/Walter_S%C3%BCskind V1 + V2: https://nl.wikipedia.org/wiki/V1_(wapen) http://www.vergeltungswaffen.nl/ http://users.skynet.be/sundog/V2ImpactsNED.html https://pieterserrien.be/boeken/elke-dag-angst/overzicht-v-inslagen-op-belgie/ inzerat_Dokument3 08.07.14 8:08 Stránka 1

inzerat_Dokument3

08.07.14

8:08

Stránka 1

Steeds inbegrepen in onze all-inn prijs:

halfpension | begeleide wandelingen | gratis toegang tot de wellness- en sportinfrastructuur | hotelparking Graag werken wij voor u een compleet aanbod uit. Wandelclubs en bussen zijn welkom.


Wandelen in Noord-Brabant Deel 10: Boswachterij Dorst, Molenschotse Heide.

René Luijsterburg

Houtwal met ven We blijven deze keer in de buurt van Breda voor onze jubileumaflevering, maar dit is nog lang niet de laatste wandeling. Wandelen in Noord-Brabant gaat zeker door tot 15 afleveringen.

no Strootman ontwierp hiervoor een stadspark met vijf geprofileerde landschappen. De buitenste rand vormt het overgangsgebied van stad naar natuur, in de binnenste kern krijgt de natuur de vrije hand.

Vanuit Eindhoven / Tilburg: Volg de A-58 tot aan knooppunt Annabosch en ga hier richting Utrecht (A27). Ga bij afrit 16 (Breda Noord) eraf en ga aan het einde van de afrit rechtsaf richting Dorst (N-282). Blijf de N-282 volgen tot aan de afslag Dongen – Oosterhout (N-631) Vijf Eikenweg. Deze weg blijven volgen tot De Seterse Hoeve links van de weg en hier linksaf het parkeerterrein opgaan.

In het bosgebied staan zogenaamde Follies, architectonische bouwwerken die alleen de functie hebben je te verrassen en een beroep doen op je gevoelens. In totaal staan er 5 Follies in dit gebied, 3 daarvan komen we vandaag tegen. Staatsbosbeheer heeft een kunstroute aangelegd langs de Follies van 13,5 km, deze is te fietsen en te wandeBoswachterij Dorst De boswachterij Dorst is een groot len. De folder is te downloaden op het aaneengesloten bos wat beheerd wordt internet (zie internetadressen). door Staatsbosbeheer. Het is vrijwel De wandeling geheel omsloten door stedelijke bebouDe parkeerplaats ligt aan de route, wing en wordt daardoor veel gebruikt wandel terug naar de Vijf Eikenweg en voor recreatie. steek deze over naar KP10. Het bosDe boswachterij Dorst verandert van gebied wat we nu in wandelen heet de een productiebos in een parkachtige Duiventoren. De naam komt waaromgeving waar de stedelingen kunnen schijnlijk van Willem van Duivenvoorrecreëren. Landschapsarchitect Ber-

Vanuit Antwerpen: Volg de E-19, A-1 wordt in Nederland A-16, volg deze tot knooppunt Galder en ga hier richting Tilburg (A-58). Blijf de A-58 volgen tot knooppunt Annabosch en ga hier richting Utrecht (A27). Ga bij afrit 16 (Breda Noord) eraf Als startpunt kiezen we voor de en ga aan het einde van de afrit rechtsaf Natuurpoort De Seterse Hoeve, Vijf richting Dorst (N-282). Blijf de N-282 Eikenweg 56, 4903 RK Oosterhout. volgen tot aan de afslag Dongen – Oosterhout (N-631) Vijf Eikenweg. Hoe is de Natuurpoort De Seterse Deze weg blijven volgen tot De Seterse Hoeve links van de weg en hier linksaf Hoeve te bereiken? het parkeerterrein opgaan


de die dit gebied (Heerlijkheid Oosterhout) kocht in 1325. Het bos wordt doorkruist met verharde wegen die gebruikt worden door hardlopers, fietsers en rijtuigen. Er is verder een heel afwisselend landschap met weiden, bossen, zandverstuivingen en mooie lanen. We maken een rondje door dit gebied en wandelen van KP10 naar KP13, KP 17, 16, 15, 14 en verlaten het bos via KP12 op weg naar KP09. Hier loopt ook de kunstroute door het bos, tussen KP17 en KP16 komen we de Duiventoren (Colombier) tegen. Op weg naar KP09 steken we de Vijf Eikenweg weer over, doe dit voorzichtig. Deze weg is erg druk. We lopen langs een golfterrein naar het buurtschap Seters (KP64). Links hebben we

een mooi open landschap met zo nu en dan wat runderen in de wei. Bij KP64 duiken we het bos weer in en wandelen langs een hek, wat dient om de Schotse hooglanders binnen te houden in dit gebied. We gaan dit gebied nog niet binnen, dat doen we verderop tijdens de wandeling. Via KP65 op weg naar KP46 wandelen we de Seterse Bergen in. Hier ligt nog een vrij groot stuifduinengebied, wat nu gebruikt wordt als kinderspeelbos. Bij KP46 kijken we zo op de snelweg A-27, die door dit gebied loopt. Wij gaan echter op pad naar KP67 en wandelen een open heidegebied binnen. Dit gebied heeft vorig jaar behoorlijk geleden onder de droogte. Het is te hopen dat er dit jaar genoeg regen valt zodat het zich kan herstellen. Voorlopig ziet het hier niet naar uit.

De Duiventoren

De prachtige Beukenlanen

In dit gebied mogen honden op veel plaatsen loslopen. Bij onze verkenning kwamen we een aantal groepen tegen met Schotse herdershonden: Collies, ook wel lassiehonden genoemd. Ze waren met de hele collievereniging op pad in dit gebied. We moeten nu door het dorpje Dorst (KP68 + KP48). Voordat we het dorp in gaan passeren we eerst de spoorlijn van Breda naar Tilburg. We wandelen door het centrum en steken de drukke N-282 over bij de stoplichten naar KP88. We komen langzaam in het buitengebied. Dit is de laatste jaren nogal veranderd met veel agrarische bedrijvigheid, maar hoe verder we doorlopen naar KP89 zien we hoe het oude Brabantse landschap terugkeert.

Nog een kunstwerk onderweg

In een rijtuigje

Buurtschap Seters


Bij KP89 verlaten we de verharde weg en gaan een prachtig gebied in wat de laatste jaren is aangelegd tegen de golfbaan van Toxandria. Rechts hebben we zicht op het dorp Molenschot, wij wandelen langs de Goorloop, een gekanaliseerde beek. Wat verderop gaan we naar links (KP49) naar de golfbaan en naar KP40. We komen nu op de Molenschotse Heide, dit heidegebied is grotendeels in gebruik voor de Vliegbasis Gilze-Rijen. Als we de Veenstraat oversteken komen we in dit gebied nog diverse bunkers tegen. Deze werden gebruikt bij de luchtafweerstellingen en zijn gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Via een verhard slingerpad gaan we weer op weg naar de rijksweg N-282, steken deze over en komen in het militair oefenterrein De Vijf Eiken. Bij KP23 steken we de spoorlijn over en gaan genieten van een welverdiende rust in Eetcafé Vijf Eiken, het café staat bekend voor zijn goede gerechten tegen een schappelijke prijs.

Folly De Vleermuiskelders

Gedichtsteen in de Vijf Eiken Na de pauze gaan we op pad voor de laatste kilometers in het gebied wat bekend staat als “Surae”. Dit was vroeger een natuurbad. Het openluchtbad was gelegen in één der leemkuilen en opgericht in 1927 door de Bredase sportleraar A. Kuyt (“surae” betekent “kuit”).

Het is in 1976 door de gemeente Oosterhout overgenomen, vervolgens in verval geraakt en in 2006 gesloten. Het natuurbad gebruikte ook een van de leemputten als roeivijver. De leemputten waren ontstaan door uitgravingen ten behoeve van de steenfabriek De


Internet Adressen

Vijf Eiken en de steenfabriek Dorst. Na 2006 is het gebied teruggegeven aan de natuur, alle opstallen zijn afgebroken. Alleen de asfaltwegen worden nog gebruikt als fietspaden. Boswachterij Dorst: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boswachterij_Dorst We wandelen van KP45 naar KP69 en komen langs de Folly De Vleermuiskelders bij de oude leemputten die het natuur- http://www.cubra.nl/tilburgsdialect/pierrevanbeek/ bad vormden. heemkunde53dorst.htm Onderweg komen we zeker de Schotse hooglanders tegen www.natuurpoorten.nl/uploads/media/57279c59f10c9/ die dit gebied begrazen. De laatste tijd zijn er nogal wat pro- folder-kunstroute-dorst.pdf blemen met wandelaars en honden die aangevallen worden. Dit komt vooral omdat de hondeneigenaren hun honden los Natuurpoort: laten lopen. De Schotse hooglanders proberen hun kalveren https://www.natuurpoorten.nl/locaties/de-seterse-hoeve te beschermen en kunnen dan de volgende keer een wandelaar met hond aanvallen. Dus altijd op afstand blijven van Dorst : deze kolossale runderen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorst_(Nederland) Bij KP69 gaan we naar KP47 voor het laatste stukje door het Molenschot: gevarieerde bos. De bossen voor de houtproductie verdwij- https://nl.wikipedia.org/wiki/Molenschot nen langzaam, wat nu al regelmatig te zien is. Vliegbasis Gilze-Rijen: Bij KP47 gaan we richting KP10 en zijn binnen 300 meter op https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Gilze-Rijen de parkeerplaats van de natuurpoort. https://www.youtube.com/watch?v=UcfdoPeokDc

Knooppunten Route: 10 – 13 – 17 – 16 – 15 – 14 – 12

– 09 – 64 – 65 – 46 – 67 – 68 – 48 – 88 – 89 – 49 – 40 – Rijen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijen 23 – 45 – 69 – 47 tot aan de parkeerplaats (10). Afgelegde afstand 20,7 km Of maak zelf je route op: visitbrabant.com/nl/routes/wandelen

Kan het nog eenvoudiger? Surf naar volgend blogartikel voor alle weblinks vermeld in deze wandelkrant editie: https://wandelkrant.be/editie24

De volgende keer maken we nogmaals een wandeling in het sterk verstedelijkte gebied van Oosterhout en Breda op o.a. De Vrachelse Heide.

Of scan deze QR-code:

Insektenhotel onderweg


Knooppunten Route:

10 – 13 – 17 – 16 – 15 – 14 – 12 – 09 – 64 – 65 – 46 – 67 – 68 – 48 – 88 – 89 – 49 – 40 – 23 – 45 – 69 – 47 tot aan de parkeerplaats (10).

Eerder verschenen in deze reeks van “Wandelen in Noord-Brabant”: Deel 1: Landgoederen rond Bergen op Zoom, Brabantse Wal Deel 2: Roosendaal: Landgoed Visdonk – Dal van de Molenbeek Deel 3: Zundert: wandelen rond de Abdij Maria Toevlucht Deel 4: Strijbeek en de Chaamse Beek Deel 5: Loonse en Drunense duinen Deel 6: Oisterwijkse Vennen en de Kampina Deel 7: Regte Heide en het Riels Laag Deel 8: Ten zuiden van Breda (Wolfslaar, Ulvenhout, De Boven Mark en Mastbos) Deel 9: De Vught en De IJzeren Man Op wandelkrant.be/archief kan je de hierboven vermelde 9 eerste delen terugvinden van de reeks “Wandelen in Noord-Brabant”. Of scan de naastliggende QR-code met je mobieltje:


NOORD LIMBURGSE

VAKANTIEBEURS zondag 1209 januari 2019 20220 10.00u - 17.30u

”POSTHOORN”

HAMONT

Waardevolle prijzen te winnen

waaronder

ENKELE LEUKE

WEEKENDS

• INKOM E2,50 • LEDEN E2,00 • INFO : www.noordlimburgsevakantiebeurs.be Bezoekers van deze beurs krijgen gratis de nieuwe Wintereditie Wandelkrant op onze stand, vlak na de ingang. Ook geven we graag uitleg over onze lezersaanbiedingen of mogelijkheden voor jullie club/vriendengroep/vereniging!


D E L USTIGE W ANDELAARS M ERCHTEM

zondag 22 september 2019

Feniks Classic  gratis

appel of peperkoek of gadget 

broodjes  soep  pensen  pannenkoeken  taartjes

Grimbergen abdijbier aan promo-prijs

Laatste wandeling van getrouwheidscriterium abdijbier Grimbergen

----------------------------------- -------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------………………………….

Start 7.30-15 u.  Afstanden 6-9-12-15-18-24-30 km KIDS-tocht 6 km (met gadgets voor de Kids)

Zaal Harmonie, Stoofstraat 34, Merchtem Openbaar vervoer: De Lijn 245 Brussel - Dendermonde  NMBS: lijn 60 Brussel - Dendermonde

Deelname: €1,10 - €1,50 (niet-leden)  Kinderen -12 jaar gratis INFO:

Gilbert Roels, tel. 052-371385  Leo Cleymans, tel. 0486-436555

E-mail: gilbert.roels@telenet.be - www.delustigewandelaars.be

Verantwoordelijke uitgever: G. Roels - Koning Albertsraat 48 - 1785 Merchtem


>>> UITNEEMBARE Wandelkalender van 1 september t/m 31 december 2019 >>>> Op onze wandelkrant website tref je de complete informatie aan van onderstaande wandeltochten met uitgebreide parcoursomschrijving, afstanden, toegankelijkheid, openbaar vervoer, starttijden, ... . Zie: wandelkrant.be/wandelkalender of scan de nevenstaande QR-code in!

September 2019

Zondag 1 september Kompelrockwandeling Begeleide groepswandeling, start vanaf het hoofdpodium aan De Vierde Wand, Evence Coppéeplaats 1 te 3600 Genk om 11u stipt. Afstand 10 km. Picknick zelf mee te brengen. Aankomst voorzien tegen start Kompelrock. Gratis parking. Openbaar vervoer: vanaf NMBS station Genk, De Lijn 35, 46 of G4 tot Winterslag Kerk. 8e De Leientocht 1 september @ 08:00 - 17:00 De Pastorie, Herenstraat 11, 3985RP Werkhoven, Nederland Prinsbeemdenwandeling 1 september @ 09:00 - 12:00 Parking achter de kerk van Kuringen, Prinsenhofweg, Hasselt, 3500 Langeledetocht 2 september @ 09:00 - 17:00 Feesttent Langelede, Wachtebeke, 9185 Woensdagtocht 4 september @ 08:00 - 16:30 Brasserie De Driesprong, Kruinweg 3 Simpelveld, 6369 TZ, Nederland Ommegangtocht 5 september @ 07:00 - 17:00 PZ Haacht Station, Neysetterstraat 5 Haacht, 3150 37ste Kattenbosserheidewandeling 5 september @ 07:00 - 15:00 Feestzaal Den Horst, Gelderhorsten 146 Lommel, 3920 335e Grote bedevaart naar Halle – 60 km 7 september @ 03:30 - 21:00 Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Hal, Kapelstraat, Sint-Niklaas, 9100 Korte bedevaart naar Halle – 20 km 7 september @ 10:30 - 21:00 Sint-Jozefkerk (Terekenkerk), Tereken 3 Sint-Niklaas, 9100 43ste Rondom Beerse 8 september PZ Vlimmeren, Hoogstraat, Beerse, 2340

Herfsttintentocht 8 september @ 07:00 - 16:00 MFC ’t Raodhoes, Musschenberg 101 Spaubeek, 6176 BE, Nederland 1ste vrije natuurloop/wandeling 8 september @ 08:30 - 12:00 KFC Schoonbroek, Kortijnse weg 6 Schoonbroek-Retie, 2470 Nazomertocht 9 september @ 07:00 - 15:00 zaal ’t jonckholt, hoelbeekstraat 83 Bilzen-Hoelbeek, 3740 Kapucienenwandeling 10 september @ 08:00 - 15:00 Parochiezaal Geel-Bel, Wijdbos 39 Geel, 2440 17 de Nazomertocht 11 september @ 07:00 - 15:00 Cafétaria Sportstadion, Bollewerpstraat 92A, Ingelmunster, 8770 Nazomertochten 12 september @ 07:00 - 15:00 Zaal Centrum, Keibergstraat 54 Kumtich (Tienen), 3300 29e Boterronde 14 september @ 07:00 - 15:00 De loft, Fabriekstraat 1, Diksmuide, 8600 Enametocht 14 september @ 07:00 - 15:00 PZ, Paardenmarktstraat, Ename, 9700 38ste Canteclaermarsen Deinze 15 september @ 06:30 - 15:00 VTI, Leon Declercqstraat 1, Deinze, 9800 Duinentocht 15 september @ 07:00 - 15:00 Basisschool GO!, Schansplein 8 Hechtel, 3940 24e Gulpdaltocht 15 september @ 07:30 - 17:00 Fanfarezaal Berg en Dal, Dorpsstraat 27 Slenaken, 6277 NC, Nederland Euregio Vrijheidswandeling 15 september @ 08:00 - 17:30

Sporthal Heuvelland, Ambachtsweg 8 Groesbeek, 6562AV, Nederland Reppelwandeling 15 september @ 09:00 - 12:00 Sint-Willibrorduskerk Reppel, Bergerheidestraat 2, Bocholt, 3950 Schieve Wandeling 15 september @ 10:00 - 15:00 De Schieve, Oosthamsesteenweg 98 Balen-Olmen, 2491 Witte Bergenwandeling 17 september @ 07:00 - 15:00 OC Lichtaart, Schoolstraat, Lichtaart, 2460 Teutentocht 17 september @ 07:00 - 15:00 PC Sint Hubertus Sint Huibrechts-Lille, Dorpsstraat, Sint Huibrechts-Lille, 3910 Midweekwandeltocht 18 september @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, Nederland Gerhagen wandeling 19 september ’t Schoolhuis te Schoterheide, Schoterheide 48, Tessenderlo, 3980 Nazomertocht 21 september @ 07:00 - 15:00 Zaal De Arend, Kasteelstraat 40 Wortegem-Petegem, 9790 Feniks Classic WalkOn – 39e Herfsttocht 22 september Zaal Harmonie Merchtem, Stoofstraat 34 Merchtem, 1785 23ste Scherpgemetentocht 22 september @ 07:00 - 15:00 PZ, Lindestraat, Meerhout, 2450 25ste Najaarstocht 22 september @ 07:30 - 17:00 School De Wilg, Eikhof 20, Lint, 2547 20e Levenslustige wandeltocht 22 september @ 08:00 - 17:00 MFC Levenslust, Scheestraat 74 St.-Martens-Lennik, 1750


Duivenboswandeling 25 september @ 07:00 - 18:00 Parochiezaal, Ransbeekstraat 3 Sint-Antelinks, 9550 Najaarstocht 26 september @ 07:00 - 17:00 Kantine ” De Warande “, Bremstraat z/n Oostham, 3945 IJsewandeltocht 28 september @ 07:00 - 15:00 Den Elzas, Elzasstraat, Huldenberg, 3040 Zondag 29 september Nationale Wandel- en Fietsdag Gezinssport Vlaanderen - Zaal De Kring, Duinenlaan 4, 3600 Genk. Zie info vooraan in deze krant.

17de wandeling “tussen Demer en Nete” 6 oktober @ 07:00 - 17:30 PZ Ramsel, Stationsstraat 39, Ramsel, 2230 Kerkepadwandeling 6 oktober @ 09:00 - 12:00 Delicia, Visésteenweg 224, Riemst, 3770 Marketenstertocht 8 oktober @ 07:00 - 15:00 PZ De Kring, Priester Poppelaan z/n Leopoldsburg, 3970 2de Dag van de Weektocht Deinze 8 oktober @ 07:30 - 15:00 Zaal Brielpoort, Lucien Mathijslaan 9 Deinze, 9800

Refugee Walk, 29 september Hal 5, Diestsesteenweg 104, Leuven, 3010

Najaarstocht 12 oktober @ 07:00 - 17:00 Montfortcollege, Aarschotsesteenweg 39 Rotselaar, 3110

Nazomer-PANORAMAwandeling 29 september @ 07:30 - 14:00 Trefcentrum Kunderhoes, Hogeweg 74 6367 DA Voerendaal, Nederland

29e Ter Elsttocht 13 oktober GTI Rooienberg, Rooienberg 20 Duffel, 2570

11 de Bamiswandeltocht 29 september @ 08:00 - 15:00 PZ, Ter Laken 4, Booischot, 2221

Achelse Kluiswandeling 13 oktober @ 07:00 - 15:00 P.C. De Statie, Sint-Odilialaan 58 Hamont-Achel, 3930

Wanenbergwandeling 29 september @ 09:00 - 12:00 Sint-Petrus-Canisiuskerk, Kerkweg 72 Puth, NL 6155 KP, Nederland

Oktober 2019

Winnertocht 1 oktober @ 07:00 - 15:00 Buurthuis ’t Hoksent, Hoksentstraat 1 Eksel, 3941 Woensdagtocht 2 oktober @ 08:00 - 16:30 Brasserie De Driesprong, Kruinweg 3 Simpelveld, 6369 TZ, Nederland De oude Bleken in oktober 3 oktober, Gidsenlokaal, Zelm, Mol, 2400 Leopold I Mars 4 oktober @ 07:00 - 14:00 Villa Astrid, Koninklijk Park, Leopoldsburg, 3970 Boswandeling 5 oktober @ 08:00 - 17:00 PZ Oosteeklo, Koning Albertstraat 7 Oosteeklo, 9968

Streekbierentocht 13 oktober @ 07:30 - 15:00 Zonnig leven, J.Vanderstraetenstraat 198 Sint-Pieters-Leeuw, 1600

Herfsttocht 19 oktober @ 07:00 - 15:00 Blondeswinning, Sapstraat 25 Bilzen-Grote Spouwen, 3740 5de Herfstwandelingen 20 oktober @ 07:00 - 15:00 Zaal De Cerkel, Tervuursesteenweg 164 Bertem, 3060 2de Rondom kaasdorp Passendale 20 oktober @ 07:30 - 15:00 PC De Craeye, Kraaiveldstraat 7 Passendale, 8980 Kastelen en monumententocht 20 oktober @ 08:00 - 17:00 Herberg de Zwarte Ruiter, Markt 4 Gulpen, 6271 BD, Nederland Bob’s Adventure Store Herfstwandeling 20 oktober @ 08:00 - 15:00 PC De Sluis Weert, Industriekade 58 Weert, 6006 SJ, Nederland Luysenwandeling 20 oktober @ 09:00 - 12:00 Natuurhuis, Mariahofstraat 51, Bree, 3960 Kordaaltocht 23 oktober @ 08:00 - 17:00 Zaal Nocra, Hovebroekweg 3 Kruishoutem, 9770 12de Heizijdetocht 26 oktober @ 07:30 - 15:00 Heidehof, Heizijdestraat 20, Lebbeke, 9280

Najaarswandeling 13 oktober @ 08:00 - 17:00 Wijkgebouw De Linde, Wipakker 16 Etten-Leur, 4872XH, Nederland

Herfsttocht 26 oktober @ 08:00 - 17:00 OC Kasteelwal Voormezele, Voormezeledorp 8, Voormezele, 8902

Maandagtocht 3-6-9 14 oktober @ 07:00 - 15:00 Witte Zaal, Kluisstraat 1 Heusden-Zolder, 3550

12e Elfenwandeling & 3e Pierenmarathon 26 oktober @ 08:00 - 18:00 GC De Wouwer, Kloosterstraat 4 Ravels, 2380

Midweekwandeltocht 16 oktober @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, Nederland

Najaarstocht 27 oktober @ 08:00 - 15:00 O.C.Wing, Neerwindenstraat 53 Landen- Neerwinden, 3400

13de Hoeverbergenwandeling 17 oktober @ 08:00 - 15:00 Schuttersgilde Sint Sebastiaan Kattenbos, Oude Diestersebaan z/n, Lommel, 3920

29ste Herdenking Marcel Verstraete 27 oktober @ 08:00 - 15:00 OC De Zuiderkouter, Speltstraat Harelbeke, 8530

15de Tienbundertocht 19 oktober Kortakkerzaal, Kortakker, Rillaar, 3202

Herfstwandeling 31 oktober @ 07:00 - 17:00 De Warande, Bremstraat, Oostham, 3945


November 2019

Allerheiligentocht

1 november @ 07:00 - 17:00 Middenschool en Atheneum, Mevrouw Courtmanslaan 80, Maldegem, 9990 2e Herfsttocht 2 november @ 07:00 - 15:00 OC Ter Zaele, Hendrik Consciencestraat 7, Beerst, 8600 Pannenkoekentochten 3 november @ 07:00 - 15:00 Via school, Waaibergstraat 43-45 Tienen, 3300 29 ste Brigandtrotterstocht Promotocht 3 november @ 07:30 - 15:00 Evenementenhal Sportstadion, Bollewerpstraat 92A, Ingelmunster, 8770 Hamalwandeling 3 november @ 09:00 - 12:00 Sint-Martinuskerk Rutten, Sint-Evermarusstraat 1, Tongeren, 3700 Wandelmee in de herfst 2019 3 november @ 10:00 - 14:30 Taverne Berkenhof, Brand 79-78 Retie, 2470 Asdoncktocht 5 november @ 07:00 - 15:00 Buurthuis Heppen, Heidestraat 65 Leopoldsburg - Heppen, 3971 De 4daagse van Girona 7 november - 10 november Hotel Margarit Girona, Carrer Ultònia 1 Girona, 17002, Spanje 26ste Filosofentocht 9 november, PC Hofstraat, Oudegem, 9200 Spek- en eierentocht 10 november @ 07:00 - 15:00 Zaal Sint Amandus, Sint Aldegondisstraat 5, Bilzen-Kleine Spouwen, 3740 Wandel Mee Dag 10 november @ 07:30 - 17:00 Gildezaal, Joris van Oostenrijkstraat 65 Kuringen, 3511 Lakebosschentocht 10 november @ 08:00 - 15:00 Ridefort, Sportstraat 2, Ruddervoorde, 8020 Walk For Life 11 november, Kantine Parkstation Boom, Acaialaan, Boom, 2850

Dorne-route - 11 november SOK, Hasseltsebaan, 45, Deurne-Diest, 3290 11de Pottentocht 11 november @ 08:00 - 15:00 Teunenberg, Boerenkrijglaan 51, Olen, 2250 Wandel Mee Dag 11 november @ 08:00 - 17:00 Evenementenhal de Qubus, Lindestraat 45 Oudenaarde, 9700

Midweekwandeltocht 20 november @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, Nederland Bibbertocht 23 november @ 08:00 - 17:00 Sint-Laurens Basisschool, Dr.Jules Persynplein 5, Wachtebeke, 9185 22ste Aawe Kleiretocht - 24 november De Schorre, Schommelei 1, Boom, 2850

40ste Kapoenentocht 11 november @ 08:00 - 17:00 GC De Oude Pastorie, Kerkstraat 24 Nieuwenrode - Kapelle-op-den-Bos, 1880

Zoniënwoudwandeltocht 24 november @ 07:30 - 15:00 R.B.S. Het groene dal, Willem Matstraat Hoeilaart, 1560

Wandelmee in de herfst 2019 11 november @ 10:00 - 14:30 Voetbalkantine Olmen Sport, Meerhoutsebaan z/n, Balen, 2491

Glühweintocht Geluveld 24 november @ 07:30 - 15:00 OC ’t Gelevelt, Geluveldplaats 15 Geluveld, 8980

Novembertocht 15 november @ 08:00 - 17:00 OC De Schouw, Statiestraat 115 Lichtervelde, 8810

46e Winterserie 24 november @ 08:00 - 17:00 Clubhuis Op Goede Voet, Sportweg 15 Mill, 5451HE, Nederland

38e Wandel Mee Dag Deinze-Viggaaltocht 16 november @ 06:30 - 15:00 VTI, Leon Declercqstraat 1, Deinze, 9800

Wandelmee in de herfst 2019 24 november @ 10:00 - 14:30 Het Jagershof, Waterstraat 43, Mol, 2400

Duivelskuilwandeling 16 november @ 07:00 - 15:00 Mpi De 3 Master, Pater Damiaanstraat Kasterlee, 2460

4de Waaltjesboswandeling 28 november @ 08:00 - 15:00 Feestzaal De Moffel, Martinus van Gurplaan z/n, Lommel, 3920

Dommeltocht 16 november @ 08:00 - 15:00 Zaal Dommelgalm, Jaak Tassetstraat 20 Pelt, 3910

Herfsttocht 30 november @ 07:30 - 17:00 Sock Kaprijke, Molenstraat 28 Kaprijke, 9970

Vredestocht 17 november @ 06:30 - 15:00 Zonneheem, Basijnsmolenstraat 6 Oostnieuwkerke, 8840 Campinatocht 17 november @ 08:00 - 15:00 Zaal Tijl 4, Boeretangsedreef 69 Dessel, 2480 Jagersborgwandeling 17 november @ 09:00 - 12:00 Kasteel Wurfeld, Kapelstraat 60 Maaseik, 3680 Wandelmee in de herfst 2019 17 november @ 10:00 - 14:30 BC Het Grote Netewoud, Watermolen 8 Meerhout, 2450

December 2019 13 de Kempische Ardennenwandeling 1 december @ 07:00 - 15:00 Café Sportbar Joris Verhaegen, Industrieweg 3, Hulshout, 2235 Sint Niklaaswandeling 1 december @ 07:00 - 17:00 Zaal Kristoffelheem, Schoolstraat 10 Oostham, 3945 Oudeweerdwandeling 1 december @ 09:00 - 12:00 Parking Colmonterveld gelegen op de hoek van de Populierenlaan/Sint-Pieter te Oud-Rekem Lanaken, 3621


Wandelmee in de herfst 2019 1 december @ 10:00 - 14:30 Den Bunt, Pastorijstraat 51, Dessel, 2480 Spek- en eierentocht 3 december Buurthuis Veerle-Heide, Zandstraat 13 Veerle-Heide, 2431 Uilentocht – Walk 2 Gether-tocht 8 december PZ Oelegem, Venusstraat 10, Oelegem, 2520 40ste Sinterklaastocht 8 december, Zaal Demervallei, Langsdorpsesteenweg 319, Aarschot, 3201 Wintertocht 8 december @ 08:00 - 17:00 Sporthal De Strooien Hane Albert Van Caloenstraat 2, Loppem, 8210 Langemantocht 8 december @ 08:00 - 15:00 Parochiaal Centrum Sint-Jansheide, Nieuwstraat 126, Kuringen-Hasselt, 3511 Najaarswandeling 10 december @ 08:00 - 15:00 PZ Achterbos, Achterbos 76, Mol, 2400 15e Wintertocht 14 december @ 07:00 - 15:00 OC Ter Zaele, H. Consciencestraat 7, Beerst, 8600 Spek met eieren-tocht 15 december @ 07:00 - 17:00 Montfortcollege, Aarschotsesteenweg 39 Rotselaar, 3110

Smoutebollentocht 15 december @ 08:00 - 15:00 Zaal De Eikel, Oude Veldstraat 4 Brecht, 2960

Eindejaarstocht 29 december GH Vrededaal, L. Van Kerchovenstraat 1 Puurs-Sint-Amands, 2870

Lutseluswandeling 15 december @ 09:00 - 12:00 Voetbalplein Rooierheide, Heidestraat 118 Diepenbeek, 3590

14de Mieke Pap-route en 8ste Marathon van ’t Kempens Landgoed 29 december @ 06:30 - 17:00 GZ Poppel, Dorp 30, Poppel, 2382

Eindejaarstocht 19 december @ 07:00 - 17:00 Zaal Kristoffelheem, Schoolstraat 10 Oostham, 3945

Wintertocht 29 december @ 07:00 - 15:00 Voetbalkantine VK Holsbeek, Verhaegenstraat, Holsbeek, 3220

46e Winterserie 22 december @ 08:00 - 17:00 Clubhuis Op Goede Voet, Sportweg 15 Mill, 5451HE, Nederland

Sylvestertocht 29 december @ 08:00 - 15:00 Basisschool GO!, Schansplein 8 Hechtel, 3940

Oudenaarde in Kerstsfeer 26 december @ 08:00 - 17:00 Bernarduscollege, Hoogstraat 30 Oudenaarde, 9700

Terlamenwandeling 29 december @ 09:00 - 12:00 De Witte Zaal Bolderberg, Kluisstraat 1 Heusden-Zolder, 3550

3de Grenswandeling 27 december @ 08:00 - 15:00 buurthuis ’t Zand, Frederik van Eedenstraat 9, Lommel, 3920 23ste Kortrijk Feeëriek – Ergodômewandeltocht - 28 december Depart, Nelson Mandelaplein 18 Kortrijk, 8500

Scheur deze middenpagina uit je krant, zo heb je steeds deze song bij de hand ;-)

Wandelvitamine Refrein: Ik ga lopen, lopen, lopen, met de voeten op de grond Ik ga lopen, lopen, lopen, want dat is gezond Als ik loop dan ben ik blij Want dan voel ik mij zo vrij Ik geniet van wat ik zie en dat geeft mij energie

(herhaal bovenstaande)

Couplet 1 Er gaat een wereld open, als ik begin te lopen En zorgen die verdwijnen, de zon begint te schijnen al staat de wereld op zijn kop, ik wandel door en voel me TOP Ik krijg adrénaline, van wandelvitamine Refrein Couplet 2 Loop ik in zon of regen, dat is voor mij een zegen want als ik wil bewegen, houdt niemand mij nog tegen Na nog ‘n stukje heuvel op, sta ik dan juichend op de TOP en krijg adrénaline, van wandelvitamine Refrein - met extra slotregel: Ik geniet van wat ik zie en dat geeft mij weer energie


Het Wandelvitamine lied Via de redactie kregen we onderstaand pakkend bericht binnen: Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Robert van Dooren (pseudoniem Rob de Beka), 55 jaar jong en geboren en getogen in Weert (NL Limburg). Behalve dat ik zelf (en mijn vrouw ook) een gepassioneerd wandelaar ben, help ik als verkoper bij Bob’s Adventure Store in Weert al 14 jaar o.a. wandelaars bij de aanschaf van hun wandelschoenen en wandeluitrusting. Wandelen (en reizen) is eigenlijk mijn lust en mijn leven. Ik heb een lied uitgebracht genaamd “wandelvitamine” voor wandelaars waarmee ik ze extra “wandelvitamine” mee wil geven (tijdens hun vakanties, tochten en/of trainingen). Ik ben ervan overtuigd dat dit liedje, met een positieve en opbeurende tekst en een vrolijke melodie, bij veel wandelaars de pas erin zal houden. Het werd tijd dat er een volwaardig liedje voor wandelaars komt met een positieve insteek naast het aloude “ik heb een potje met vet” etc. etc. Daarnaast is het ook gewoon een gezellige meezinger die het bij wandelevenementen en -tochten (4-daagse, Kennedymars, avond4daagse, Dodentocht etc.) en de daarbij behorende activiteiten goed zal doen en sfeerbevorderend zal werken. Maar ook op de radio zal het mensen verblijden.

Ontstaan van het “wandelvitamine” lied.

Begin oktober 2018 kreeg ik (na 10 jaar) weer serieuze problemen met mijn rug. Uiteindelijk ben ik 14 februari 2019 (via via) aan de hernia geopereerd. 2 weken na de operatie kon ik al weer 3 km met wandelstokken lopen en ik keek al weer uit naar het voorjaar en de zomer om te gaan wandelen. Ik was nog geen 2 weken volledig hersteld toen op 10 mei dit jaar het noodlot weer toesloeg op zo een korte termijn. Nu waren de klachten echter nog veel erger. Ik kon niet meer zitten, lopen of wat dan ook, alleen maar liggen om de pijn te onderdrukken. Ik was ten einde raad maar om mezelf moed in te spreken, mijn gedachten een positieve wending te geven i.p.v. aan de negatieve (gevolgen van de) rugpijn te denken, ging ik op een memoblokje het begin van dit liedje schrijven (d.w.z. het refrein). Na 3 weken op bed te hebben gelegen werd er eindelijk weer een MRI gemaakt waaruit bleek dat er op dezelfde plaats weer een hernia zat die zelfs bijna 2x zo groot was nu.

Rob de Beka

Wandelvitamine Iedereen krijgt energie van wandelvitamine

Ik kon uiteindelijk op maandag 3 juni in het ziekenhuis in Weert bij de neurologie op gesprek en ik werd meteen opgenomen in het ziekenhuis voor de pijnbestrijding (medicatie / zenuwblokkade) en mocht uiteindelijk na 6 dagen naar huis. Bij thuiskomst en een geleidelijk herstel ging ik het liedje verder uitwerken en kwamen de plannen om het uit te gaan brengen. Ik ben geen muzikant/artiest (kom wel uit een muzikale familie) maar met de juiste connecties heeft dit lied nu een volwaardig resultaat gekregen. Een videoclip staat inmiddels op YouTube, er is een Facebookpagina aangemaakt en via Spotify en Deezer is het te streamen. Het is ook hier te beluisteren! Ik heb het gemaakt voor iedereen die (weer) wil gaan lopen. Voor wandelaars om een vrolijk liedje voor onderweg te hebben. Maar ook voor hulpbehoevende of zieken die, om wat voor reden ook, weer moeten leren lopen (zelfs 1 op de 5 mensen in Nederland heeft een hernia). Ik heb het liedje gemaakt in de overtuiging dat ik er veel mensen een plezier mee zal doen.

Iedereen krijgt energie van wandelvitamine. Nu te streamen op:

Robert van Dooren (Rob de Beka) robdebeka@gmail.com


Wandelen in Italië: Piemonte

Anja Thys Onlangs ben ik gaan wandelen in de bergen in Italië. Maar niet alleen wandelen! Tijdens deze persreis hebben we ook gefietst met eMountain bikes en gingen we zwemmen en ziplinen! De dagen vlogen voorbij want we rolden van de ene activiteit in de andere, afgewisseld met overheerlijke buffetten met aperitiefhapjes, wijnovergoten lunches, viergangendiners, wijn- en kaasproeverijen en fantastische hotels. Dat is hard werken hoor, zo een persreis! Maar we doen het met veel plezier, zodat we er over kunnen vertellen en de lezers misschien kunnen overtuigen om deze streek ook te bezoeken.

Een prachtige streek Deze persreis bracht ons naar Noordwest-Italië, Piemonte, naar onder andere het Lago Maggiore (zie foto hierboven), het Lago d’Orta, de berg Mottarone die tussen beide net vernoemde meren in ligt en de Ossola vallei met het natuurreservaat VegliaDevero. Het merendeel van deze ‘vakantie’ brachten we buiten door, al wandelend, fietsend of zwemmend!

750 m stegen in hoogte, dat was toch wel even flink doorstappen en goed De langste en moeilijkste wandeling kijken waar je je voeten moest zetten, was die van dag 4. Het was niet zozeer aangezien alle paden vol rotsblokken de lengte van de wandeling (mijn benen lagen. zijn ondertussen wel wat meer gewoon), het was vooral de beklimming en de Van dorp naar dorp ondergrond die ik niet gewoon was. We vertrokken in het charmante dorpje Nu laten we zeggen, ik had nog nooit Campello di Monti, in de Strona Vallei, op zo een rotsachtige paden gewandeld gelegen aan het einde van een smalle in zo een rotsachtige bergstreek. We weg die maar liefst 8 maanden van het hebben wel ‘tors’ hier in de UK, maar jaar afgesloten is. Dit dorpje is alleen die zijn niets in vergelijking met echte bewoond tijdens de zomermaanden. bergen. Het feit ook dat we al een Het ligt op 1350 m hoogte. Hier hadden aantal zeer actieve dagen achter de we een afspraak met onze gidsen. rug hadden hielp natuurlijk niet want je staat al half moe aan de start van We laten het dorp achter ons en een zeer intensieve wandeling. Maar beginnen meteen te klimmen. We de locatie en de gidsen maakten het komen nog een paar huisjes tegen die allemaal goed, om nog maar niet te ook alleen maar bereikbaar zijn via spreken van het gezelschap. Samen met de smalle wandelpaadjes. Ook niet Claudia, een Duitse blogster, hingen echt makkelijk om je meubilair daar te we achteraan de groep en genoten krijgen … Hier is er dan ook geen 4G we van de vergezichten, de bloemen en ik zag geen elektriciteitskabels. Dus en de watervalletjes onderweg. We echt wel mountain living hier. Mijn namen dan ook vaak een ‘breather’, iPhone health app telde trouw mijn een kleine pauze om van het zicht te stappen en ook de verdiepingen die ik genieten, maar stiekem konden we die dag naar boven ging! Het waren er dan ook even wat uitrusten. Dat steile wel 141!! En in totaal tijdens de hele reis pad waar we gedurende 2 uur constant beklom ik meer dan 350 verdiepingen. omhooggingen, en dus ook ongeveer

Wandelen in de bergen


Foto boven: vele watervallen kruisten onze paden.

Foto onder: en we wandelen bergop bergop bergop ...


Foto boven: een verlaten dorpje in de bergen onderweg naar Rimella.

Foto onder: Rimella, met de typische stenen daken: bewoond of onbewoond of onbewoonbaar?


We wandelden langs heuvelflanken omhoog, met haarspeldbochten, en genoten van de uitzichten op de bergen rondom ons. Hoe stil en prachtig kan een landschap zijn. Dit was écht wandelen in de bergen, met witte toppen op de achtergrond en eentje daarvan was de Monte Rosa, het op een na hoogste bergmassief in de Alpen. Het leek wel of we in Zwitserland waren met die typische chalets en riviertjes. We volgden de gidsen en ik was wel heel blij dat die erbij waren, zo een wandeling doe je niet in je eentje, geen ontvangst en enkel de witrode markeringen voor wandelpaden in het landschap die je de weg wijzen. Deze markeringen vond ik wel zeer interessant, het zijn hier de alpiene routes waar men ze voor gebruikt. Dit pad was een oude handelsroute tussen de dorpjes.

idee of die bewoond waren of niet, het zag er een beetje spookachtig uit. Wat later kwamen we talrijke watervalletjes tegen en ook een boer die zijn koeien binnen wilde halen. Wat leuk die bellen, maar wat een lawaai dat die maken! De koeien waren nog niet van plan om naar huis te gaan, het gras was veel te smakelijk! We kwamen nog een eenzaam huisje tegen waar de was buiten hing te drogen, dus ik veronderstel dat daar wel iemand woonde! Na een aantal uren bergaf wandelen kwamen we eindelijk in het dorpje Rimella toe. Daar stond onze minibus ons al op te wachten om ons naar het volgende hotel te brengen.

Deze reis werd me geschonken en werd georganiseerd door de lokale toeristenorganisatie Distretto Turistico dei Laghi in partnerschip met Maggioni Tourist Marketing www.distrettolaghi.it www.maggioni-tm.de Lago Maggiore Lago d’Orta Lago di Mergozzo Monti e Valli d’Ossola

Voor meer informatie

www.stresaturismo.it www.lagodorta.net www.alpyland.com www.stresatours.com www.isoleborromee.it De eerste keer www.elvezia.it Op deze reis waren er vele dingen die ik www.stresa-mottarone.it voor de eerste keer deed, nl.: ziplining, www.mottarone.it wandelen in de bergen op rotsachtige www.hlapalma.it paden, e-mountainbiking, zwemmen www.lagomaggiorezipline.it Over de berg heen in het midden van een meer, met een www.campingcontinental.com Na een aantal uren bergop wandelen pedalo varen, koude kaassoep eten, www.areeprotetteossola.it bereikten we eindelijk het hoogste punt mijn waterfles vullen aan een waterval www.casafontanadevero.it op de berg waar we konden ‘oversteken’ … Veel van deze dingen kan je mee naar de andere kant. Hier, op 1950 m ervaren in mijn video’s op YouTube. Hotels: hoogte, aten we eerst onze lunch en www.hotelrosabaveno.it dan begonnen we aan de afdaling aan Ga naar Ophelia Talks of kijk met de www.eurossola.com de andere kant van de berg, met ook camera van je gsm naar de QR-code en www.agriturismotensa.it een andere gids. je zal er automatisch naartoe gebracht www.cortesehotel.it worden. www.ladarbia.com En van hieruit wandelden we dan bergafwaarts naar de volgende En nu ga ik even rusten … vallei waar het dorpje Rimella YouTube afspeellijst: Tot de volgende keer gelegen is. Rimella is een Walser https://www.youtube.com/playlist?lis dorpje. Halverwege kwamen we een Anja xxx t=PL4OqcRdj5PUVNOliimA_o0VInederzetting tegen met huisjes, geen ATfeqtp7V

Fotoalbum:

https://wandelkrant.smugmug.com/ Italië/Piemonte

Het kruis op 1950m hoogte gaf aan dat we op het hoogste punt zaten en vanaf hier bergaf wandelden naar onze bestemming Rimella.


De Jacobsweg van Gran Canaria: een vergeten camino

Sofie Hendrikx De enige Jacobsweg die niet het Spaanse schiereiland bewandelt, ligt op Gran Canaria: een vulkanisch eiland dat de vorm van een Jakobsschelp heeft. Toeval of niet?

broer van de apostel Johannes en vormde samen met hem en Petrus, Jezus´ bevoorrechte drietal. Na Jezus´ dood zou hij in de buurt van Santiago de Compostela in Galicië, gepredikt hebben. Na zijn terugkeer naar het De heilige Jacob, “Santiago de Com- Heilige Land stierf hij als eerste apospostela” in het Spaans, is een heilige tel de marteldood door onthoofding. van formaat. Jacobus was de oudere Zijn stoffelijk overschot kwam via

Even rusten vooraleer we de laatste kilometers naar Tunte inzetten

Wijnranken tussen Fataga en Tunte tientallen omwegen en opgeluisterd met evenveel legenden en verhalen, in Galicië terecht. Het graf geraakte echter in de vergetelheid …

Santiago de Compostela: Spanje´s patroonheilige In de achtste eeuw zwaaiden op het Iberische Schiereiland de christelijke Visigoten de plak. Op het Arabische schiereiland daarentegen werd aan een nieuwe godsdienst gehoor gegeven: de islam. De bekerings- en expansiedrang van de islamitische Moren dreef heen over de Straat van Gibraltar en zelfs tot diep in Frankrijk. In 719 hield het Visigotische rijk op met bestaan maar ging niet helemaal in rook op. Een mythische Visigotische edelman, Don Pelayo genaamd, wist de opmars van de oprukkende moslims een halt toe te roepen en creëerde zo een christelijke enclave in het noorden van Spanje. Het Koninkrijk van Asturië was geboren en


la Reconquista Hispania was ingezet. Don Pelayo bleek echter even grondgulzig te zijn als zijn Moorse vijanden en breidde zijn gebied uit naar Galicië. Zijn veroveringsdrang werd gelegitimeerd met de ontdekking van het graf van de apostel Jacobus anno 813. Het nieuwtje spreidde zich als een vuurtje over heel Europa. De christenen in het islamitische deel voelden zich in hun geloof gesterkt en besloten de wapens op te nemen. Zo kreeg de apostel een rol op het politieke toneel toegedeeld, namelijk die van Jacob de Morendoder oftewel Santiago Matamoros.

¡El camino entre volcanes! De “camino entre volcanes” is de zwaarste uit het hele assortiment Jacobswegen. De genadeloze zon, de korrelige vulkanische ondergrond en de verticale bergflanken doen de pelgrim stof en stenen vreten. Iedere etappe is una conquista maar ook een beloning. Bij elke draai kantelt het landschap en wordt de pelgrim op een ongekende schoonheid getrakteerd. Deze spectaculaire camino is echter nauwelijks gekend. De bewegwijzering schittert vaak door afwezigheid en onderweg beslist het lot. Jaarlijks worden door de toeristische dienst en de kerk van Santiago de los Caballeros in Gáldar slechts een vijftigtal oorkondes overhandigd. In Gran Canaria is de pelgrim alleen onderweg en wordt hij door moeite en inspanning gezuiverd vooraleer hij de plaatsten Tunte en Gáldar bereikt. Beide dorpen dwepen met hun patroonheilige Santiago de Compostela. In de kerk van Tunte staat het beeldje van Santiago El Chico die de geschiedenis rond Santiago´s aanwezigheid in Gran Canaria tastbaar maakt. In de eerste eeuwen na de Spaanse verovering hadden de schepen die de Canarische archipel aandeden, steevast beelden van santos aan boord. Deze dienden de lokale kerken van beeldmateriaal te voorzien en moesten opvarenden voor elk gevaar behoeden. In de 16de eeuw raakte een schip, afkomstig uit Galicië en met Santiago de Compostela als waakhond aan boord, in nood toen er

opeens een hevige storm losbarstte. De zeelieden deden een belofte aan Santiago. Als hij hen veilig naar de kust leidde, zouden ze een kapelletje bouwen om er hun Santiago beeld te eren. Santiago willigde hun verzoek in en de Galiciërs meerden veilig in Arguineguín aan, een baai aan de zuidwest kust van Gran Canaria. Met het beeld op hun rug, zetten ze hun tocht in naar een plek die nu bekend staat als “Lomo de Santiago”. Daar bouwden ze in 1589, midden in het pijnbomenbos, het kapelletje voor Santiago. Santiago genoot een enorme populariteit en werd overladen met geschenken en giften. Het kapelletje in het bos werd echter soms geplunderd en haar afgelegenheid zette zedenlozen aan tot losbandigheid en zwelgpartijen. In 1850 werd besloten om Santiago El Chico naar de kerk van Tunte te verhuizen, samen met zijn goed gevulde offerblok.

Eerste etappe: Faro de Maspalomas-Tunte 26km, 1125m stijging, 430m daling Terwijl op het Spaanse vasteland veel pelgrims hun camino eindigen aan de faro in Finisterre, begint “el camino entre volcanes” aan één van Gran Canaria´s grootste symbolen: el Faro (vuurtoren) de Maspalomas. Voor pelgrims die al in Galicië hebben gepelgrimeerd, gaat hier het verhaal verder. Hun reis gaat verder.

Één van de paadjes in het voorjaar

De vuurtoren ligt aan de strandboulevard en wordt omgeven door hotelresorts. Hun overvloedigheid en luxe staat in schril contrast met de eenvoudige pelgrim die met kalebas en pelgrimsstaf (nu rugzak en wandelstokken) als enige comfort, zijn weg trotseert. Decadentie, verval en vervuiling achtervolgen hem tot in Arteara; een gehucht gelegen in een palmoase van Gran Canaria´s Grand Canyon. Daar zwaaien wuivende palmbomen hem uit als hij de moderne wereld achter zich laat. Het is niet te verwonderen dat de meeste “Jacobipetas” dit stuk overslaan en de eerste etappe pas in Arteara beginnen. Bovendien snijden ze op deze manier 11km van hun eerste etappe af. Vanaf Arteara laat Gran Canaria zich van zijn beste kant zien. Uitgesleten ravijnen, kleurrijke archeologische vindplaatsen en weelderige palmoases doen het hart van menig natuurliefhebber sneller kloppen. Vanuit het kleine, witte gehuchtje leidt een kruipend pad naar het meer dan vijfhonderd meter hoger gelegen dorp Tunte. De verticale rotswanden van de nauwe canyon lijken de pelgrim te omarmen. Een blijk van genegenheid die voor sommigen, net als de brandende zon trouwens, eerder verstikkend werkt. Onderweg kruist de pelgrim slechts één dorp waar hij zich kan bevoorraden: Fataga.


Tunte en Fataga zijn twee liefelijke, witte dorpjes wiens geschiedenis teruggaat ver vóór de Spaanse verovering van de 15de eeuw. Het leven is er traag en goed. Er is weinig accommodatie en sommige ascetische pelgrims kiezen er zelfs voor om onder een deken van sterren te slapen. Gran Canaria is niet voor niets Starlight Destination. Tunte ligt in een zeer groot bekken genaamd La Caldera de Tirajana en wordt omgeven door vijfhonderd meter hoge rotswanden die de boze wolken uit het noorden tegen houden. Bij het ochtendgloren banen deze zich toch een weg over hun natuurlijke hindernis. De ochtendnevel vlijt zich dan als een bruidssluier over de bergkam.

Tweede etappe: TunteCruz de Tejeda 15,1km, 1000m stijging, 400m daling Bij het krieken van de dag is de aarde nog vochtig en ruikt het dorp naar rietgras. Het wakkere wit van de ochtendnevel vergezelt de pelgrim wanneer de oude, geplaveide camino real hem uit Tunte wegleidt. Na enkele honderden meters verruilt hij de geur van gras voor een aroma van dennennaalden. Hij is dan in het bos. In de omgeving van Tunte werd vanaf 1950 ijverig herbebost met de inheemse pijnboom: de Pinus canariensis. Ter hoogte van Cruz Grande slaat de verticaliteit van Gran Canaria de pelgrim weer keihard in het gezicht. Daar wacht hem de beklimming van “el Camino de la Plata”: de Zilverweg. Dit geplaveide pad dat wandelaars over de loodrechte flanken van La Caldera de Tirajana leidt, wordt op Gran Canaria schertsend “la Muralla China” - de Chinese Muur- genoemd. In de 19de eeuw vestigde de rijke familie Yánez zich in Tunte. Ze leenden geld tegen woekerrente en bij wanbetaling, eigenden ze zich de bezittingen van de schuldenaar toe. Zo wisten ze grote stukken landbouwgrond op te slorpen. Kapitaalkrachtig als ze waren, voorzagen ze zich van de juiste middelen om hun gronden te bewerken. Hun vorstelijke oogsten werden naar

de hoofdstad uitgevoerd. Het pad dat de verticale rotswanden met een grote omweg omzeilde, ervoeren ze als een logistiek obstakel voor hun same day delivery. Ze zagen er geen graten in om flink in eigen beurs te tasten. Met hun privé-geld bekostigden ze de bouw van een express-pad dat “el Camino de La Plata” doopten. Vandaag vindt men op de Zilverweg geen overladen trekkarren meer. Er zijn slechts wandelaars die zich langs dit knap staaltje wegenbouw avant la lettre, een weg omhoog zweten. De beloning op het hoogste punt is een merkwaardige rotsformatie in de vorm van een raamkozijn: La Ventana del Nublo. Het is aan La Ventana del Nublo dat Gran Canaria de pelgrim in zijn hart laat kijken. Wanneer men door het raamkozijn blikt, ziet men de ontembare canyons van het centrum van het eiland, de monoliet Roque Nublo en in de verte haar zustereiland: Tenerife. Vanaf dan is de fameuze Chinese Muur niet meer een bospad dat de pelgrim verder voert naar de hoogvlakte van Llanos de La Pez. Daar bereikt hij de kraterrand van La Caldera de Tejeda en loopt hij over de kam die tevens Gran Canaria´s weersgrens is. Deze verdeelt het eiland in een groen noorden en een dor zuiden. De benenwagen heeft dan al een heuse klim achter de rug en de uitgeputte pelgrim wordt beloond met zacht glooiende paadjes, majestueuze

Moeilijkste deel zijn de losliggende lavasteentjes aan de krater van Los Pinos de Gáldar.

vergezichten, geurende bloemen en jonge vogels die voor hem een lentelied zingen. Gran Canaria´s Montañas Sagradas oftewel Heilige Bergen zijn grillige monolieten, gelegen in de instortkrater. Ze waken over de pelgrim totdat hij het einde van zijn tweede etappe en tevens het geografische centrum van het eiland bereikt: Cruz de Tejeda.

Derde etappe: Cruz de Tejeda- Kerk van Santiago de Los Cabelleros 21km, 300m stijging, 1600m daling Wie denkt dat 21km bergaf wandelen een fluitje van een cent is, slaat de bal mis. Aanvankelijk voert het pad de pelgrim door een bebost hellend landschap maar vanaf de krater van los Pinos de Gáldar kent Gran Canaria´s orografie geen genade meer. Bij de daling langs de steile lavahellingen vullen de wandelschoenen zich met kleine steenkorreltjes en maakt het opwaaiende stof de bezwete huid vuil en klam. Na deze beproeving worden de heuvels weer zachter en stapt de pelgrim door een glooiend en groen Teletubbieslandschap. Bewerkte akkers worden door fruitbomen omzoomd en hier en daar duikt een eenzame boerderij op. Tijdens deze etappe springt vooral het agrarische karakter van de “medianías” in het oog. Deze zone ligt tussen 600m


en 1500m hoogte en is, dankzij de wolkenzee die er hangt, zeer vruchtbaar. Als de pelgrim terugdenkt aan het rots landschap in het zuidelijke deel van het eiland, de bossen in het centrum en deze opgeslagen beelden vergelijkt met de kolen- en aardappelvelden in deze laatste etappe, komt hij tot het besluit dat Gran Canaria inderdaad “un continente en miniatura” is. Wanneer de pelgrim ter hoogte van het grottendorp Hoya del Pineda aan de horizon de torens van de Santiago de Caballeros kerk ontwaart, lost hij een vreugdekreet. Zijn einddoel is in zicht en als kind van deze aarde zet hij zijn eindspurt in. Aankomst in Gádar waar alles versierd is voor de Santiagofeesten van 25 juli. Op de achtergrond het Kruis van Santiago.

Lees bovenstaand wandelverhaal en nog veel meer van Sofie Hendrikx na - gekruid met tal van foto’s - op onze wandelkrant blog:

https://wandelkrant.be/Gran-Canaria

Of scan de naastliggende QR-code in met je smartphone: Mogán Verde: jullie nederlandstalige privé-gids op Gran Canaria! Mogán Verde is een firma van duurzaam toerisme die hoofdzakelijk privé-wandelingen aanbiedt in het ruige hinterland van Gran Canaria. We wandelen met jullie één of meerdere etappes van de Jacobsweg. Verder organiseren we ook privéen groepswandelingen op maat waarbij we ons volledig aan jullie wensen aanpassen. Ik kijk er alvast naar uit jullie het échte Gran Canaria te laten zien! ¡Buen camino, buena vida! Sofie Hendrikx Website: www.moganverde.es E-mail: mogan.verde@gmail.com Tel: 0034 653 73 77 73


Wandelen over Duitse en Luxemburgse rotsen Foto 17

Reportage: Gilbert Roels. Foto’s: Hilde De Valck, Linda Vereertbrugghen en Gilbert Roels.

Een combinatie van de Duitse Zuid-Eifel en de Luxemburgse regio Mullerthal. Grensoverschrijdend wandelen klinkt aantrekkelijk en op weinig plaatsen is het zo mooi en spectaculair als in de DuitsLuxemburgse grensstreek waar de rivier de Sauer (Sûre in het Frans) de grens tussen de beide EU-landen vormt. Het samenspel van zandsteen, waterlopen en vooral erosie hebben hier sprookjesachtige en soms zelfs angstaanjagende rots-landschappen gecreëerd. Op Duits grondgebied beheerd door de organisatie Naturpark Südeifel, in Luxemburg door de Regio Mullerthal. De samenwerking tussen beide leidde tot het Naturwanderpark DeLux. Met een hele reeks wandelwegen waarvan er een aantal grensoverschrijdend zijn. Daarbij 6 zogenaamde Felsenwegen. Zoals de naam het zegt: paden over en langs rotsen. Vier ervan combineren de Zuid-Eifel met het Luxemburgse Mullerthal. Wij bewandelden drie van die vier, met als toetje een van de Teufelsschlucht-wandelingen aan de rivier de Prüm. Juni 2019, zowat een week voordat de eerste hittegolf op ons afkwam. We gaan vier dagen op pad met vier opdrachten: de Felsenwegen 1, 2 en 3 en als zondags “aperitiefje” de Teuflische 8. Over deze wandelingen kan je tientallen pagina’s schrijven en de 21 deelnemers aan deze wandelvierdaagse gaan er wellicht nog jarenlang alsmaar spannender wordende verhalen over vertellen. Maar in deze reportage laten we vooral de foto’s spreken en beperken we het verhaal tot het essentiële. Maar we geven vanzelfsprekend wel alle mogelijk info die je nodig kan hebben om deze onvergetelijke wandelingen zelf te doen.

Felsenweg 1 Echternach

Afstand: 20,3 km. Hoogtemeters: 439 m. Classificatie: zwaar. Tijd: minimum 6 uren.

We starten deze eerste wandeling vanuit Echternacherbrück aan de Duitse oever van de Sauer. In verschillende straten kan je er gratis parkeren, aan de Luxemburgse kant is dat meestal betalend. We stappen over de brug Luxemburg binnen (foto 1) en via het park belanden we aan de majestueuze abdij en abdijkerk. In het centrum van Echternach vinden we de eerste “wandelboom” die ons meteen duidelijk maakt dat er hier een massa wandelwegen samenkomen (foto 2).

Foto 1


Foto 3

Foto 2 Foto 4

Foto 5 Foto 6

Foto 7

Foto 8


Er volgt nu meteen een zware klim naar het uitzichtpunt Troosknäppchen, waar we als beloning een blik op de stad en de abdij krijgen (foto 3). Wat verder volgt dan de eerste confrontatie met de rotsen: we duiken namelijk het labyrint van de Wolfsschlucht (de ravijn van de wolf) in (foto 4). Er volgt nu een bosgedeelte met een overzichtsbord over wat de regio Mullerthal en Luxemburgs Klein Zwitserland aan wandelwegen te bieden heeft. Een afwisseling van rotsen bospaden (foto 5) volgt tot we aan een splinternieuwe brug belanden (foto 6). In juni 2018 is hier immers enorm veel schade aangericht door storm en stortregens, wat heel veel investeringen heeft gekost om versperde wegen weer vrij te maken en vernielde bruggen te herstellen. Een

Foto 9

volgende wegwijzer (foto 7) leert ons dat we onze volgend interessepunt naderen. Nog meer rotsformaties (foto 8) brengen ons langs de Perekopp (het loont de moeite hier het pad even te verlaten en de steile trap naar boven te nemen) en de grot Huel Lee (of Hohllay), waar we even pauzeren (foto 9). De grot is ontstaan omdat men de zandsteen hier gebruikte voor het houwen van molenstenen. Wat nu volgt is een lange op-en-af afdaling naar de Sauer. Die we oversteken langs de Dr. Alfred Toepfer wandelbrug (foto 10). Hier vinden we ook een monument van de 5de US Infanterie divisie (WO II). Na de brug wandelen we door het mooie park van het al even mooie barokkasteel Weilerbach (foto 11). Waar we onze (late) middag-eet-stop

Foto 10

Foto 11 Foto 12

Foto 13

Foto 14


nemen op het aangename terras van het Museumscafé. In de namiddag hebben we dan nog een 6 km minder zware kilometers voor de boeg. Langs welzeggende namen als de Falkenlay en Kuckukslay (rotsen of wat dacht u) om zo aan de Libroriuskapelle hoog boven de vallei te belanden (foto 12). Een zeer steile afdaling, eerst met trappen en dan over asfalt, brengt ons terug in Echternacherbrück.

Felsenweg 2 Bollendorf & Beaufort

Afstand: 20,3 km. Hoogtemeters: 708 m. Classificatie: zwaar. Tijd: minimum 7 uren.

Zoals bij alle Felsenwegen zijn verschillende startplaatsen mogelijk. Wij opteren voor Bollendorf-Pont aan de Luxemburgse Sauer-oever. Hier kan je gratis parkeren, in Bollendorf is het betalend langsheen de Sauer. Hoogtepunten van deze dag: de bekende Mandrack-passage (genoemd naar schrijver/journalist/wandelaar Manuel Andrack) en de klim naar het kasteel van Beaufort. We beginnen met een langzame klim over een grasland (foto 13), gevolgd door een veel steilere klim met heel wat trappen of wat daar moet voor doorgaan (foto 14). Om uiteindelijk aan de Mandrackpassage te belanden. Een opeenvolging van twee rotskloven waarvan de tweede maar 40cm breed is op schouderhoogte. Met een rugzak lukt het niet, tenzij je wat kleiner bent en door de knieën gaat (foto 15). Uiteindelijk lukt het voor de

Foto 18 Foto 15

Foto 16

Foto 20 Foto 19

Foto 21

Foto 22


hele groep (foto 16). Wandelaars met claustrofobie blijven hier best weg. Hetzelfde geldt voor mensen met hoogtevrees want het nu volgende pad langs de Kale Kapp is niet erg breed en de flank ernaast nogal steil aflopend. Wat verder volgt er weer een klimpartij, dit keer over ladders (foto 17 vooraan!). Via de rotsformaties van Kaasselt dalen we af naar het dorpje om dan weer te klimmen tot in het dal van de Hallerbaach en vervolgens in dat van de Haupeschbaach. Twee riviertjes die door een weergaloos mooie rotskloof vloeien. En die we stroomopwaarts richting Beaufort volgen. Ontelbare bruggetjes, passages door het water over stenen en heen en weer klimmen staan hier op het programma. Er lijkt geen eind aan te komen (foto’s 18 en 19). Maar na veel inspanningen (voor sommigen duidelijk iets te veel van het goede) komt het kasteel van Beaufort in het zicht. Weerspiegeld in een vijver langs de Haupersbaach (foto 20). Een rustbank wat verder (foto 21) laat zien hoe gelukkig en hoe moe de vrouwelijke wandelaars zijn dat de middaghalte (bijna) is bereikt. Die middagpauze in Beaufort bereiken we via een knuppelpad (foto 22) en een laatste klim door een bosje. Vanuit Beaufort volgt een langzame afdaling langs de vallei van de Birkbach naar het plaatsje Dillingen. Daar steken we opnieuw de Sauer (onze rode draad tijdens de eerste drie dagen) over naar Duitsland. Er wacht ons nog een tweeledige meer dan steile klim via romantische rotsnamen als Tränenlay, Predigstuhl, Muhmenlay, Lingelslay, Nikolauslay en tenslotte de Mariensäule naar Bollendorf.

Na een (of meer) drankjes aan de Duitse kant, steken we een laatste keer de Sauer over naar onze auto’s.

Felsenweg 3 Berdorf, Bollendorf & Ferschweiler

Afstand: 25,7 km. Hoogtemeters: 530 m. Classificatie: zwaar. Tijd: minimum 7 uren.

Als startplaats kiezen we dit keer de parking van het Schloss Weilerbach (onze middaghalte van de eerste dag). We steken opnieuw de Dr. Alfred Toepfer wandelbrug over. Het eerste deel van vandaag is gelijk aan het laatste stuk parcours van de eerste dag. Een stuk boven de vallei van de Sauer nemen we rechtsaf het parcours van deze dag, richting Berdorf. Het heeft vannacht een klein beetje geregend, genoeg om een vuursalamander te spotten op onze weg (foto 23). Zowel op de heen- als de terugweg naar Berdorf is Felsenweg 3 een opeenvolging van bizarre rotspartijen en -paden, die soms wel wat evenwichtsoefeningen en vooral klauterwerk vergen (foto’s 24 en 25). Het laatste stuk richting Berdorf loopt langs de bosrand en door open gebied. Tijd dus om van al dat klauterwerk te bekomen met een schnaps (foto 26). Aan de rand van Berdorf komen zowat alle mogelijke wandelwegen samen en hebben we het even moeilijk om onze Duits-Luxemburgse felsenweg terug te vinden.

Foto 23

Foto 24

Foto 26

Foto 27

Foto 25


Het zoekwerk wordt beloond met een opeenvolging Teufelsschlucht van indrukwekkend rotskloven en rotsformaties met Afstand: 6 km. sprookjesachtige (Letzeburgse) namen als Ruetsbechschlëff, Hoogtemeters: 230 m. Raiberhiel, Adelerhorst, Däuwelsinsel, Wanterbaach en Wandeltijd: 3 à 4 uur. Siweschlëff. Enkel dinosaurussen ontbreken nog om ons echt in de prehistorie te wanen. Ter hoogte van Kaaselt komen we op het beginparcours van dag 2, maar dan omgekeerd. Dit betekent ons opnieuw door de Mandrack passage murwen en steil afdalen naar Bollendorf. Waar we onze middag-eetstop houden (zie info & documentatie). We verlaten het dorp langs de zeer steile, geasfalteerde Waldstrasse. Om over een bos- en rots-pad langs Bildcheslay, een kapelletje in een rots, te passeren. Nog wat klimmen brengt ons over brede boswegen naar de Ossenlay, de Wolfsschluff en tenslotte de Druidenstein. Vanaf hier hebben we open landschap (foto 27), een weldoende verademing na al het rots- en bosgeklauter. Vlakke wegen over dit Ferschweiler plateau brengen ons aan de kerk van het dorpje Ferschweiler (foto 28). Een korte zijsprong over het kerkhof naar het pension-restaurant Ferschweiler Hof zorgt voor de mogelijkheid de dorst te lessen. Het slot van deze etappe is een in het begin eerder gewone en dan weer spectaculaire afdaling naar de parking van het Schloss Weilerbach. Waar we genieten van een afsluitende drink (foto 29) van deze zeer inspannende wandeldag.

Foto 30

Foto 28

Foto 29

Als afsluitende “aperitiefwandeling” kiezen we zondagvoormiddag voor de 6 km lange wandeling “Teuflische Acht”. Zo genoemd omdat de vorm van het parcours aan een 8 doet denken. We parkeren op de parking van het bezoekerscentrum van het Naturparkzentrum Teufelsschlucht. Wat ons tot een totaalafstand van 7 km brengt. Naturpark Südeifel bestempelt de wandeling als middelzwaar, Outdooractive als zwaar. En in dit geval moeten we Outdooractive gelijk geven. Wat we als een aperitiefhapje beschouwden blijkt uiteindelijk een zware boterham te zijn waar we welgeteld twee uur en drie kwartier voor nodig hebben. Het begint al met de spectaculaire afdaling in de beroemde Teufelsschlucht. Zelfs bij heet zomerweer koel en wat vochtig (foto 30). Als je denkt beneden te zijn, moet je eerst onder de rotsen door (veel meer dan een meter heb je niet) om dan weer een nog steilere afdaling over rotstrappen aan te vatten. Daarna volgt een aaneenschakeling van schitterende rots- en boswegen (foto 31). Waar je niet anders kan dan bewonderend opkijken naar de rotswanden. Zo belanden we in de vallei van de Prüm (een bijrivier van de Sauer) met zijn “Irreler Wasserfâlle”. Wat niet meer is


dan een reeks stroomversnellingen, te bekijken vanop een voetgangersbrug. Van deze watervallen vind je ontelbare foto’s in alle seizoenen op het internet, we laten je als lezer dus zelf wat Googelen. We volgen de Prüm tot bij de eerste hoppevelden in de vallei (brouwerij Bitburg haalt hier een deel van zijn hop). Ter hoogte van het hoppeveld slaan we linksaf om langs en over het beekje de Halbach naar boven te klauteren. Dit is een beschermd natuurgebied, heel mooi maar ook zwaar om te bewandelen. Nog meer klauterwerk volgt, op en neer langs en onder de rotsen door (foto 32). Tot slot mogen we echt onder een rots doorkruipen, waarbij sommigen wat extra hulp nodig hebben. Het laatste stuk naar het Naturparkzentrum is vlak. We nemen er onze laatste middagstop van deze vierdaagse en nemen moe maar voldaan afscheid van de Duivelse Acht en zijn hoorntjes en de vele andere wandelpaden.

Info

Het Naturwanderpark delux telt niet minder dan 23 rondwandelwegen, die allen met hetzelfde groen-geel-bruine logo zijn bewegwijzerd. De afstanden schommelen tussen de 12 en 30 km. Naast de grensoverschrijdende Felsenwegen langs de Sauere, zijn er ook grensoverschrijdende wandelwegen in de vallei van de Our, tot tegen de Belgische grens en het Drielandenpunt in Ouren. De andere paden liggen midden in de Zuid-Eifel. Alle info over deze paden is te vinden op de site www.naturwanderpark.eu/nl/. De algemene site van het natuurpark Zuid-Eifel is www. naturpark-suedeifel.de. En wie nog meer wil weten over de wandel- en toeristische mogelijkheden in de hele Eifel, verwijzen we naar www.eifel.info/nl/ van de toeristische dienst van de Eifel. De Duits-Luxemburgse felsenwegen lopen op het grondgebied van het Groothertogdom vaak samen met de bekende Mullerthal Trail. Die bestaat uit drie lussen en zes etappes, goed voor samen 112 km wandelplezier (en inspanning). Info: www.mullerthal-trail.lu/nl. Voor alle info over de toeristische regio Mullerthal verwijzen we naar de site www.mullerthal.lu/nl. En wie alles wil weten over het toeristisme in Luxemburg, kan terecht op de site www. visitluxembourg.com/nl.

Foto 31

Kaarten en documentatie

De verschillende hierboven vermelde toeristische diensten beschikken over folders met alle mogelijke info over de wandel- en verblijfsmogelijkheden in de regio. De beste actuele wandelkaart die op dit ogenblik op de markt is, is de Wanderkarte Region Mullerthal op schaal 1:25000 (€4). De Felsenwegen aan de Duitse kant staan mooi op de kaart. Vermits de Felsenwegen 1 en 2 en 2 en 3 bepaalde parcoursgedeeltes gemeenschappelijk hebben, is het uitkijken geblazen bij de splitsingen! Een actuele Duitse kaart is momenteel niet beschikbaar. Er bestaan drie afzonderlijke kaarten van het Naturpark Südeifel, waarvan deel 3 Irrel-Bollendorf-Echternach het gebied van de Felsenwegen bestrijkt. Maar die kaart dateert

Foto 32


van 2006 en de wandelwegen van het Naturwanderpark delux staan er niet op. Evenmin als de andere nieuw bewegwijzerde wandelpaden van de Zuid-Eifel. De verschillende verantwoordelijke organisaties wijzen elkaar met de vinger maar ondertussen gebeurt er niets. Een zeer spijtige en eigenlijk onaanvaardbare situatie.

Slapen, eten & drinken

Wij verbleven tijdens deze vierdaagse in het hotel Koch-Schilt in Irrel. Goed gelegen op 5 tot 12 km van onze verschillende startplaatsen (www.koch-schilt.de/nl). De kamers zijn in orde en de bedden goed. Het ontbijtbuffet is voldoende. Het eten in halfpension is echter zwak en letterlijk “goedkoop” wat de ingrediënten betreft. De keukenchef moet zich ook dringend bijscholen om te leren hoe men een ijskoffie en Tafelspitz rundvlees maakt. En een afsluitend zaterdagavond buffet met enkel varkensgebraad, Pangasius-filet en pasta met Bolognaise-saus hoort niet echt bij een hotel dat zich als Eifel-gastheer profileert. Het is ons ook een raadsel waar het hotel de S van superior verdient. Het hotel heeft ook een brasserie om de hoek maar daar stinkt het naar de sigarettenrook en kan een wandelaar bezwaarlijk terecht. Wil je hier toch overnachten, ga dan ergens anders eten of eet à-la-carte.

ZATERDAG 25 APRIL 2020

31STE

INTERNATIONALE

6 0 KM

Tijdens de donderdagwandeling aten we ’s middags in het Museumscafé Remise aan Schloss Weilerbach. Een eenvoudige maar sympathieke brasserie met terras en eenvoudige gerechten, verzorgd door een cateringbedrijf uit Bitburg, dat ook voor het eten in het cafetaria van het Naturparkzentrum Teufelsschlucht zorgt. Info: roemerbetriebe.de/museumscafe-remise. Vrijdagmiddag aten we een koude schotel in het restaurant van het viersterrenhotel Meyer in Beaufort. De schotel was inderdaad koud, de kaas gewone jonge kaas, de salade minimaal evenals de hesp. De aangekondigde paté was niet de bekende, sappige Luxemburgse Rieslingpaté in een deegkorst maar leek meer op een droog stuk vleesbrood. Daarboven vergiste een gewichtig doende vrouwelijke bediende zich driemaal (in ons nadeel) bij de afrekening. Besluit: neem beter een picknick mee en laat als wandelaar dit hotel-restaurant links liggen. Zaterdagmiddag aten we op het terras bij de sympathieke (Kroaat) Milan in de Bollendorfer Stube. Met een beperkte keuze maar lekker en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Info op Facebook. De zondagmiddag tenslotte kozen we uit twee schotels op het terras van het bezoekerscentrum Teufelssclucht. Altijd een leuk adres met heel vriendelijk personeel en ook een mooi klein natuurmuseum en een shop. Info: www.teufelsschlucht.de

IN F O www.delustigewandelaars.be gilbert.roels@telenet.be - tel. 052 371385 www.crackswolvertem.be CVM45@telenet.be - 0496 762810 www.fluitekruid.be patricia.ost@skynet.be - tel. 0476 503942

VAN

MERCHTE M een organisatie van

organisé par  organised by  organisiert von

Verantwoordelijke uitgever: Gilbert Roels, Koning Albertstraat 48, 1785 Merchtem


Boppard:

wouden, wijnbergen & wandelen

De steilste wijnbergen en een van de mooiste oeverpromenades aan de Midden-Rijn, de oudst bewaard gebleven Romeinse kasteelmuren ten noorden van de Alpen en geboorteplaats van Michael Thonets, een stoelontwerper met wereldfaam. Boppard ligt in een van de mooiste Duitse landschappen, het bovenste Midden-Rijn dal, sinds 2002 opgenomen als UNESCO werelderfgoed. Een bezoekersmagneet was Boppard al voor het op de UNESCO lijst stond, niet enkel omwille van de mondaine oeverpromenade, welk tot ontspannen flaneren uitnodigt, of het rondslenteren door de stad, dat al snel een wandeling door de geschiedenis lijkt. De Romeinen hebben hier ook duidelijk hun sporen achtergelaten. Naast de Romeinse kastelen hebben ze hier de terroir gelegd van een van de beste wijnbouwgebieden aan de Midden-Rijn. Daarom vind een stadsrondgang door de wijnstad Boppard een passende afsluiting in een van de talrijke wijnlokalen, Straußwirtschaften genoemd. Hier vind men de beste wijnterrassen van Midden-Rijn. Wijn en Midden-Rijn horen onafscheidelijk samen en op geen andere plaats als voor de stadstoren van Boppard, breiden zich de wijnbergen van deze kleine maar fijne arealen zich zo majestueus voor de ogen van de bezoeker uit als in Bopparder Hamm. De Bopparder Hamm wijnbergen domineren de lus vormige Rijnbuiging en bevestigen de roep van Boppard als de thuisbasis voor uitstekende wijnen.

De zuidflank heeft een ideale hellingsgraad naar de zon toe, benut het wateroppervlak van de rivier als warmteopslag en is zowel in het Oosten als het Westen ideaal beschut, wat het hier heersende microklimaat enkel ten goede kan komen. De beste voorwaarden voor het produceren van hoogwaardige wijnen. Met zijn 75 hectare wijnbouwgebied is Bopparder Hamm tegelijk de grootste samenhangende druivelaarvlakte aan Midden-Rijn, opgedeeld over hoogwaardige lokale gebieden zoals Elfenlay, Fässerlay, Weingrube, Mandelstein, Feuerlay, Ohlenberg en Engelstein Onbestreden ster onder de aangebouwde druivenrassen is en blijft de Riesling, die hier op grond van diepe grondlagen met leisteen houdend gesteente een heel eigen karakter ontwikkelt. Zonder de kennis en kunde van de wijnboeren kan ook de best gelegen wijngaard geen drup goede wijn voortbrengen. De arbeid aan Bopparder Hamm geschiedt bijna uitsluitend middels handenarbeid op de steile flanken. Een mooi uitzicht op de groene wijngaardheuvels voor de stadstoren heeft men onder andere vanaf de Traum-


Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal Boppard/Bad Salzig Buchholz - Herschwiesen - Hirzenach - Holzfeld Oppenhausen - Rheinbay- Udenhausen - Weiler

eg denh Zur mo au alten ge n Te sen, Te Schm li jk lefo iede he nhaunne on: de sen, 0049 n Tele (0) foon 6742 : 00 4527 49 (0) 6745 1828 28

ze

T ip

n de

bu

urt:

hlei

fe

Middenrij n Klimpad

Ha

se

nk

am

me

r

Hasenkammer

350

Lengte: 10,3 km 450 Hoogtemeter WƌŽĮĞů͗ ŐĞŵŝĚĚĞůĚ >ŽŽƉƟũĚ͗ ca. 4 uur Seizoen: gedurende het gehele jaar behalve bij ijs

m

325 300 275 250 225

START

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

10,3 km

200

Hoogteprofiel droomroute Hasenkammer © GeoBasis-DE/LVermGeoRP2013-12-16 Gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor WůĂƩĞůĂŶĚƐŽŶƚǁŝŬŬĞůŝŶŐ ; >&WKͿ͗ ,ŝĞƌ ŝŶǀĞƐƚĞĞƌƚ ƵƌŽƉĂ ŝŶ ĚĞ WůĂƩĞůĂŶĚƐŐĞďŝĞĚĞŶ͘

schleife Mittelrhein-Klettersteig aan de landschappelijke interessantste lus van de Rijn. Ze voert door de unieke steile hellingen van de Rijn en biedt sensationele uitzichten op het Rijndal en de Hunsrück. De zeer zware stukken van de eigenlijke Klettersteig worden middels paden omgegaan. De Traumschleife Mittelrhein-Klettersteig is met meerdere restaurants bij de start en twee restaurants met uitzicht onderweg ook een echte genieters wandeling. Een andere rondwandelweg, het wijnleerpad, loopt 11 km door de wijngaarden. Talrijke informatieborden langsheen het wijnleerpad geven uitleg over wijn en wijnbouw in Hamm (hamus = lat.: de bogen).

Informatie kan steeds aangevraagd worden bij het serviceteam van het toeristisch informatiecentrum via telefoon, e-mail of fax.

Contact: Tourist Information Boppard, Am Marktplatz (Altes Rathaus), 56154 Boppard Tel. 0049-(0)6742-3888 Fax 0049-(0)6742-81402; E-mail: tourist@boppard.de www.boppard-tourismus.de

/Ŷ ŚĞƚ ŬĂĚĞƌ ǀĂŶ ŚĞƚ ŽŶƚǁŝŬŬĞůŝŶŐƐƉƌŽŐƌĂŵŵĂ ǀĂŶ Rheinland-Pfalz "Landbouw, milieumaatregelen, landontwikkeling" (LML)

Ministerie voor milieu, landbouw, voending, wijnbouw en bosbouw Rheinland-Pfalz

Een hoogtepunt van wijngaardverkenningen met uitgesproken culinair-wijnkundig karakter, de „Midden-Rijn wijn lente“, vindt telkens einde april plaats. Een dozijn Bopparder wijnbedrijven bieden in afwisseling met fijne kleine hapjes een gans bijzondere sensuele Rijn en wijn belevenis aan. Het jaarlijkse wijnfeest vindt einde september en aanvang oktober plaats. Wijnbouwfeesten en natuurlijk de vele individuele wijnproeverijen bij de wijnboer zelf behoren tot de aromatische wijnstokken spoor, die de inheemse bevolking en gasten graag tezamen volgen.


44 Genießerpfade

Wandelend genieten Het Zwarte Woud heeft een reusachtig netwerk van onderling verbonden wandelpaden die voorzien zijn van uniforme bewegwijzering. Welke wegen nu eigenlijk het meeste wandelgenot verschaffen was tot op heden niet altijd even makkelijk uit te zoeken. Daarom hebben de toeristische plaatsen in het Zwarte Woud iets bijzonders bedacht – de Genießerpfade: wandelpaden voor levensgenieters. www.geniesserpfadeschwarzwald.info Meer informatie

Schwarzwald Tourismus GmbH l Tel. +49 (0)761.89646-0 l www.zwarte-woud.info

Anzeige Wandelkrant_205x285mm.indd 1

12.08.2019 10:24:39


Wandelen in het Zwarte Woud De ‚paden voor genieters‘ zijn 6 tot 18 kilometer lange routes met een bijzondere belevingswaarde. Onderweg kunt u op ‚Schnapsbrünnle‘ of schnapsfonteinen, fruitwinkels, ligbanken en culturele of culinaire hoogtepunten getrakteerd worden. Naast het landschap kunt u van cultuur, lokale gastronomie, wijnen, schnaps, bieren en water genieten. Ieder ‚pad voor genieters‘ voldoet aan de kwaliteitseisen van het Deutsches Wanderinstitut voor ‚Premiumwandelpaden‘.

Genießerpfad Karlsruher Grat

Premium Plus: de ‚Paden voor genieters in het Zwarte Woud‘ Het Zwarte Woud wordt vaak de mooiste plek voor genieters van Duitsland genoemd. Actieve natuurliefhebbers waarderen de vakantieregio in het zuidwesten niet alleen omwille van de wijn of de gastronomie maar ook omwille van de buitengewoon veelzijdige landschappen. Wandelaars die nog dieper de natuur willen intrekken en langer onderweg willen zijn, kunnen gebruik maken van één van de 23 langeafstandswandelpaden. Of u nu kiest voor de 285 kilometer lange Westweg langs de mooiste toppen van het middelgebergte of de 120 kilometer lange Schluchtensteig (‚Klovenpad‘) door de diepste kloven in het zuiden – ook de langste kwaliteitswandelpaden kunnen dankzij het vervoersbedrijf ÖPNV over etappes voor één of twee dagen gespreid worden. Het aanbod voor wandelaars is sinds de bewegwijzering van de Westweg door de vereniging ‚Schwarzwaldverein‘ in 1900 een voorbeeld. 35 gecertificeerde kwaliteits- en 53 premiumwandelpaden bewijzen de sterke kwaliteitsgerichtheid van de paden. Met talrijke themawandelpaden, klimpaden en regionale rondwandelingen is het Zwarte Woud ondertussen meer dan 23.000 kilometer wandelpaden rijk. Dat wordt een moeilijke keuze!

Voor een betere oriëntatie in dit gigantische aanbod hebben de ‚Schwarzwald Wanderorte‘ daarom het label ‚Schwarzwälder Genießerpfade‘ (‚Paden voor genieters in het Zwarte Woud) ontwikkeld. Dit label geeft aan op welke plaatsen men van het indrukwekkende landschap en tevens van andere attracties kan genieten.

Schluchtensteig

De paden zijn overwegend natuurlijk en duidelijk bewegwijzerd, het landschap is gevarieerd en biedt een hoge belevingswaarde. De leden van de ‚Schwarzwald Wanderorte‘ geven competent advies aan individuele bezoekers, bieden wandelpakketten aan en verhuren rugzakken en wandelstokken. Ter plaatse zijn er gecertificeerde gastheren voor wandelaars en gecontroleerde wandelgidsen. Tot nu toe kregen 44 geselecteerde premiumpaden het label ‚Schwarzwälder Genießerpfade‘ (Paden voor genieters in het Zwarte Woud). Meer informatie en de actuele brochure van 120 pagina’s met alle paden voor genieters en wandeltips van de ‘Schwarzwälder Wanderorte’ kunt u verkrijgen bij Schwarzwald Tourismus op het nummer +49 (0)761 89646-93 en op www.geniesserpfade-schwarzwald.info


Happen en Trappen Happen en Trappen serveert de leukste en lekkerste fietstochten in Nederland en België Happen en Trappen vond het levenslicht in 2006 met één route. Anno 2019 zijn er 190 routes en het einde is nog lang niet in zicht! De roots van Happen en Trappen liggen in Nederland, maar sinds vorig jaar werd de focus voluit op Vlaanderen gericht. Vooral dé fietsprovincie bij uitstek Limburg kreeg er een grote waaier aan betoverende routes bij. Op dit ogenblik kan je Limburg ontdekken op liefst 14 verschillende routes. Fietsen door het water in Bokrijk. Fietsen door bos en heide in Zutendaal. Fietsen door de bomen in Hechtel. Fietsen door het hart van de Wijers in Zonhoven. Fietsen langs Mergelgrotten en Waterburcht in Kanne. Abdijenroute langs Drie Provincies. Fietsen langs de Maas en ZuidWillemsvaart. Het is slechts een handgreep uit de betoverende routes van Happen en Trappen in fietsparadijs Limburg.

Fietsen door het water in Bokrijk

Wat is Happen en Trappen? Happen en Trappen biedt samen met ruim 850 restaurants in Nederland en Belgie fietsroutes aan. Iedere route bestaat uit een fietstocht waarbij vijf horecagelegenheden worden aangedaan, die gezamelijk een 5 gangendiner verzorgen tussen 10 uur s’ochtends en 18 uur s’avonds. In 2019 biedt Happen en Trappen 190 routes aan. 850 horecapartners verzorgen de routes met smakelijke gerechten. Vorig jaar boekten bijna 70.000 personen een arrangement via www.happenentrappen.nl

Hoe werkt Happen en Trappen ? Via www.happenentrappen.nl worden doorlopend fietstochten en cadeaubonnen geboekt. Iedere fietser betaalt €41,95 middels een boeking en de daaraan gekoppelde internetbetaling. Voor dit bedrag wordt een dag vullende fietsactiviteit aangeboden (fietstocht tussen 40 en 50 kilometer, een routebeschrijving en een kaarthouder) evenals een 5-gangendiner (koffie met gebak, voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert). Fietsen langs Mergelgrotten en Waterburcht


Waarom is Happen en Trappen aantrekkelijk voor fietsers ? • Happen en Trappen is een originele, sportieve, gezonde en ontspannende activiteit. • Prijs-kwaliteit verhouding is aantrekkelijk. Voor € 41,95 worden een fietsroute en vijf gangen gepresenteerd. Alleen de drankjes moeten apart worden afgerekend. • De routes werden met de grootste zorg uitgetekend. Je komt langs de allermooiste plekjes van Vlaanderen en Nederland. • De fietsers zijn in de eethuizen zeker van een plaatsje. Ze hebben gereserveerd en worden Fietsen door het hart van de Wijers Zonhoven snel geholpen. • De fietsers worden ontvangen in kwalitatief goede restaurants. • Happen en Trappen staat voor een uitstekende organisatie. Gastvrijheid, kwaliteit der gerechten, aantrekkelijkheid van de route en klantenservice staan hoog in het vaandel.

De lekkerste fietstochten van Nederland en België

ppen Happen ennaTtira va e n sportief

bi is dé ideale com air genieten. Met lin cu en jn bezig zi preid pertise zijn vers veel zorg en ex en Vlaanderen ruim land over heel Neder fietsroutes ontwikkeld de en zich 180 schitter e 5 restaurants waarbij per rout U bent de hele dag teren. gastvrij presen van de mooie natuur en 5 aan het geniet gerechten bij de n ke lij en heer pe ap Tr en n pe ap horecazaken. H zowel kleine is geschikt voor pen. als grote groe

Dagarrangement

www.HappenenTrappen.be

€ 41,95 p.p. Hiervoor krijgt u koffie en gebak, soep, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert incl. de routebeschrijving.


Onze 160 Wandelkrant afhaalpunten • • • • • • • • Actueelste lijst op: https://wandelkrant.be/afhaalpunten/

Afhaalpunten België

Rangschikking is volgens postcode: • NGI, Abdij ter Kameren 13, 1000 Brussel • Gezinssport Vlaanderen vzw, Troonstraat 125 1050 Brussel • ’t Leeshoekje (bij Lieven), Ninoofsesteenweg 1 1540 Herne • Bezoekerscentrum “De Lambiek” AGB Beersel, Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg • Patrick’s Boetiek, Kerkstraat 11, 1745 Opwijk • Dagbladhandel Jos en Anja Oude Haachtsesteenweg 68, 1831 Machelen • Broodjeszaak Marja, Brusselsestraat 11, 1840 Londerzeel • Dagbladhandel Jomik, Herentalsebaan 536, 2100 Deurne • Sted. Open. Bibliotheek, Gildelaan 13, 2200 Herentals • Cc ’t Schaliken, Grote Markt 35, 2200 Herentals • VVV kantoor, Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg • Boekhandel Verstraeten, Schrieksesteenweg 65 2221 Booischot (Pijpelheide) • De Wijnhoeve, Ramselsesteenweg 182, 2230 Herselt • Kiné2Fit, Dennenstraat 45, 2260 Oevel • Onthaal Gemeentebestuur Vorselaar, Markt 14 2290 Vorselaar • Camping De Baalse Hei, Roodhuisstraat 10, 2300 Turnhout • BVBA Larisa, Leopoldstraat 3, 2330 Merksplas • VVV Toerisme Ravels, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels • Gem. & soc.huis Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle • Slagerij Vandecruys, Oogststraat 1, 2400 Mol • Afspanning Den Eik, Hoeve Den Eik 1 (voorheen Grensstraat 45), 2431 Veerle-Laakdal • Slagerij Vandecruys, Larum 45a, 2440 Geel (Larum) • Slagerij Vandecruys, Vaartstraat 44, 2440 Geel (Ten Aard) • Mario, Dr. Van De Perrestraat 460, 2440 Geel • Boekenhuisje, Leistraat 41, 2460 Kasterlee (Lichtaart) • Slagerij Vandecruys, Turnhoutsebaan 21, 2460 Kasterlee • Dagbladhandel De Mus, St-Martinusstraat 74, 2470 Retie • Vrijetijscentrum de Kruierie, Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen • Toerisme & UiT in Mechelen, Vleeshouwersstraat 6 2800 Mechelen

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Krantenwinkel ’t Gazetteke, Branstsedreef 1, 2880 Bornem Toerisme Kalmthout, Putsesteenweg 131, 2920 Kalmthout Boek en Papier Plus, Biest 5, 2960 Brecht Dagbladhandel ‘t Pleintje, Kerkplaats 26 2990 Wuustwezel Kariboe Leuven, Naamsesteenweg 111, 3001 Leuven Krantenwinkel Ilse & Joeri, Mechelsesteenweg 348 3020 Herent Moedermeule, Hondsheuvel 3, 3200 Gelrode Koffiebar “The 5 Senses”, Rillaarsebaan 141 3200 Aarschot Frituur Withuis, Schaluin z/n, 3200 Aarschot Jos Theys Boerderij, Sluisbeekstraat 9 3220 Kortrijk-Dutsel Dorne Sport, Hasseltsebaan 17, 3290 Diest (Deurne) Bakkerij Schepers Cels, Diestsebaan 2, 3290 Diest De Gempemolen, Gempstraat 56, 3390 Tielt-Winge Kariboe Hasselt, Kempische Steenweg 192, 3500 Hasselt Garage Peusens Skoda, Kempische Steenweg 285 3500 Hasselt PrintCity, Ekkelgaarden 6D2, 3500 Hasselt Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9 3520 Zonhoven Tennisclub Basveld, Muizenstraat 32A, 3520 Zonhoven Toerisme Zonhoven, UiTpunt, Heuvenstraat 4 3520 Zonhoven Camping De Binnenvaart, Binnenvaartstraat 49 3530 Houthalen Lokaal Dienstencentr. Perron-Oost, 3530 Houthalen Lokale Radio MFY, St-Trudoplein 14, 3530 Houthalen GPS4rent, Th.Donnéstraat 33, 3540 Herk-de-Stad Herberg De Pastorie, Dorpstraat 34, 3545 Zelem Recreatie Domein Schulens Meer, ‘t Vloot Demerstraat 60, 3560 Linkhout (Lummen) Ontmoetingscentrum Oosterhof Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen Tapasbar Pasion y Sabor, Havenlaan 71, 3590 Diepenbeek Bibliotheek Genk, Stadsplein 3, 3600 Genk Bodegas Guimara, Bretheistraat 125, 3600 Genk Cafetaria Het Mijndepot, A. Dumontlaan 67, 3600 Genk Partaasch, André Dumontlaan 67, 3600 Genk LHC Cars, Guillaume Lambertlaan 9, 3600 Genk Radio GRK, Noordlaan 6A, 3600 Genk Uit In, C-Mine, Winterslag, 3600 Genk Kantine Vliegveld Zwartberg, 3600 Genk Café Maasvallei, Herbricht 15, 3620 Neerharen Fiets- en wandelcafé ‘t Salamanderke Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen Fietscafé Passerel, Heirstraat 86, 3630 Maasmechelen Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen VVV-Infodienst, Maasstraat 82 bus 3, 3640 Kinrooi Maascentrum De Wissen, Negenoordlaan 2 3650 Dilsen-Stokkem


• Brasserie Alexander, Weg naar Zwartberg 436 3660 Opglabbeek • Camping Wilhelm Tell, Hoeverweg 87, 3660 Opglabbeek • Ersa Sport, Weg naar Bree 107, 3660 Opglabbeek • Tievishoeve, Groenstraat 11, 3660 Opglabbeek • Orshof, Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode • Brasserie de Hoogmolen, Hoogmolenweg 15 3670 Ellikom • Bibliotheek, Bleumerstraat 68, 3680 Maaseik • Café Marathon, Bosstraat 20, 3680 Maaseik • Café Het Heilig Wammes, Bosstraat 95, 3680 Maaseik • Kasteel Wurfeld, Kapelweg 20, 3680 Maaseik • Radio LRM, Koning Albertlaan 21, 3680 Maaseik • Restaurant De Leeuwerik, Leeuwerikstraat 80 3680 Maaseik • Bibliotheek, Scholtisplein 1a, 3680 Neeroeteren • Camping Zavelbos, Kattebeekstraat 1, 3680 Opoeteren • ’t dorpshuys, Schoolstraat 13, 3680 Opoeteren • Brasserie Lindenhof, Veugenstraat 48, 3690 Zutendaal • Hotel The Oak, Windmolenstraat 1, 3690 Zutendaal • Verzekeringen Bijnens, O. L. Vrouwestraat 7 3690 Zutendaal • De Koempel, Molenblookstraat 64, 3690 Zutendaal • Landal Mooi Zutendaal, Gijzenveldstraat 75, 3690 Zutendaal • Het Gazetje, Molenstraat 49, 3740 Bilzen • Aquatron, Terwouwenstraat 119, 3800 Sint-Truiden • Hoevecafé Heirbaan 66, Helshovenstraat 18 3840 Borgloon • Toeristisch Onthaal Stroopfabriek, Stationsplein 8 3840 Borgloon • Bistro Martenshof, Mettekovenstraat 2 3870 Mettekoven • Den Outback, Galerij Vivaldi, Kerkstraat 59 W6 3920 Lommel • Hotel-Taverne-Restaurant Lommel Broek Kanaalstraat 91, 3920 Lommel-Kerkhoven • Domein De Bever, Beverbekerdijk 50 3930 Hamont-Achel • B&V Reizen, Oude Heerstraat 2, 3940 Hechtel • De Luysmolen, Luysenweg 2, 3950 Bocholt • Tourisme Bree, Vrijthof 10, 3960 Bree • Natuurhuis Mariahof, Mariahofstraat 51, 3960 Bree • Pollismolen, Molenstraat 56, 3960 Bree • FietsCafé Run Inn, Burgemeester Voetslaan 6 3990 Kleine-Brogel • Hotel Drosson, Kirchenseite 8 - Wirtzfeld, 4760 Büllingen • Le Fief De Liboichant, Rue De Liboichant 44 5550 Vresse-sur-Semois (Alle-sur-Semois) • Maison du Tourisme de l’Ardenne Namuroise rue Albert Raty 83, 5550 Vresse-sur-Semois • Ardennen Camping, Route de Mortehan 2, 6880 Bertrix • Velotel, Handboogstraat 1, 8000 Brugge • Dagbladhandel de Fakkel, Fréré Orbanstraat 109 8400 Oostende • Lokaal dienstencentrum “De Zonnewijzer” Bruidstraat 9, 8470 Gistel

• Dagbladhandel Nancy, Aartrijkestraat 116 8480 Eernegem • Thierry’s Gazette, Eernegemweg 11, 8490 Snellegem • Dagbladhandel Winnetoe, Kortrijkstraat 24 A 8770 Ingelmunster • VOS Travel, Westlaan 415, 8800 Roeselare • Bruggekaas, Stationsstraat 149, 8890 Moorslede • Dagbladhandel Ti Amo, Marktplaats 7, 8890 Moorslede • Best Western Hotel Flanders Lodge, Dehemlaan 19 8900 Ieper • Memorial Museum Passchendaele 1917 Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke • Warme bakker Philip en Ann, Oranjeboomstraat 7 9030 Gent • Johny’s Gazetshop, IJzerhand 56, 9120 Beveren • Bistro Den Bascuul, Amand De Vosstraat 9 9160 Lokeren (Eksaarde) • De Nieuwe Kreek, Driegoten 66, 9220 Hamme • Oxfam, Marktplein 62, 9520 Sint-Lievens-houtem • De krantenhoek, Oudstrijdersstraat 86 9700 Oudenaarde • Reizen De Globetrotter, Tolpoortstraat 34, 9800 Deinze • ’t Oud Sashuis, Hellestraat 20, 9800 Deinze (Astene) • Cafetaria Vosselareput, Grote Pontstraat 5, 9800 Deinze • Dagbladhandel Dimitri, Kloosterstraat 3, 9870 Machelen • Gezondheidswinkel Trekpleister, Stationsstraat 117 9880 Aalter

Afhaalpunten Nederland

• PC Keijzer, Dorpsstraat 30, 2451 AR Leimuiden • Banketbakkerij van den Berg, Lange Groenendaal 32 2801 LT Gouda • Fausto Fietscafé, Voorhaven 1, 2871 CH Schoonhoven • Leonidas, Kremerstraat 11, 4611 TP Bergen op Zoom • De hooikar, Alphenseweg 14a, 5126 PN Gilze • De Kriekeput, Schaijkseweg 3a, 5373 KL Herpen • IJssalon Nieuw Schaijk, Rijksweg 46, 5374 RB Schaijk • PC Roelanzia, Lovinckplein 2, 5813 CC Ysselsteyn • Bob’s Adventure Store, Maaspoort 6, 6001 BP Weert • VVV Thorn, Wijngaard 8, 6017 AG Thorn • Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28, 6039 RV Stramproy • Ton Notermans, Docter Philipslaan 25B 6042 CT Roermond • Eetcafé Pannenkoekenhuis ’t Eiland, Eiland 4 6107 CA Stevensweert • Restaurant Int Brookx, In Het Broek 1 6107 BG Stevensweert • Herberg de Tramhalte, Kasteel Ter Borchstraat 3 6116 BV Roosteren • Roosterhoeve, Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren • ‘t Maashuuske, Illikhoven 14b, 6116 AL Illikhoven • Bakkerij Vermeeren, Dorpsstraat 22, 6277 NE Slenaken • De Smidse, Molenweg 9, 6285 NH Epen • Ons Krijtland, Julianastraat 22, 6285 AJ Epen • De Driesprong, Kruinweg 3, 6369 TZ Simpelveld


Afhaalpunten Duitsland

• Eurostrand Resort Moseltal, Moselallee 1, 54340 Leiwen • Appartementen Castelferien, Hauptstraße 27 54636 Echtershausen • Touristik-Verband Wiedtal, Neuwieder Strasse 61 56588 Waldbreitbach • Hotel “Zur Post”, Neuwieder Straße 44 56588 Waldbreitbach • Camping Wiedhof, Wiedhof 1, 56588 Waldbreitbach

• Camping am Strandbad Waldbreitbach, Strandbadweg 8, 56588 Waldbreitbach • Camping & Ferienpark “Zum stillen Winkel” Brunnenweg 1 C, 56589 Bürder • Camping Neuerburg, Im Freizeitgelände 56589 Niederbreitbach • Hotel-Restaurant “Zur Post”, Wiedtalstraße 55 53547 Roßbach-Wied

Over onze wandelkalender

Op onze website https://wandelkrant.be/wandelkalender/ kunnen wandelclubs zelf hun informatie invullen. Dat gaat zeer eenvoudig in zijn werk. Wandelclubs die nog niet bekend zijn met dit systeem, kunnen vrijblijvend ons hiervoor contacteren via info@wandelkrant.be Het kost je niets, enkel wat tijd. Momenteel zijn er zo over de 1700 wandeltochten aangemeld geworden via dit eenvoudige systeem. Staan de wandeltochten van je club hier niet bij? Por dan even je bestuur aan. Bedankt wandelclubs! Je wandelaars zullen het zeker leuk vinden!

Ooit gemist?

Heb je een of meerdere edities van de Wandelkrant ooit gemist? Lees dan alle 1200 pagina’s na op wandelkrant.be/archief of scan de QR-code: Je kan de Wandelkranten ook gratis downloaden en je favoriete artikels afdrukken!


Eifelsteig: met elke stap

een beetje meer ontspanning De stress van alledag eruit lopen en opgaan in de verrassend afwisselende natuur. Tijdens een wandeling door de Eifel, van Aken naar Trier, zult u de gastvrije bewoners van deze regio ontmoeten. Zij laten u graag delen in hun liefde en enthousiasme voor de Eifel.

De Eifelsteig is in korte tijd uitgegroeid tot dé wandelklassieker in deze populaire vakantiestreek. Op geen enkele andere route is de veelzijdigheid van het Eifellandschap zo goed te beleven. Zelfs water is er in vele varianten: als riviertjes en beekjes, maar ook als stuwmeer en als ‘Maaren’, de unieke kratermeren.

Elke etappe weer een verrassing

Na het ruige en ongerepte landschap van de Hoge Venen, met zijn hoogveen- en heidegebieden en uitgestrekte bossen, gaat het naar het Nationalpark Eifel. Hier mag de natuur weer haar gang gaan. Lynxen, vuursalamanders en wilde

katten behoren bij de meer dan 4.500 soorten dieren en planten die zich hier inmiddels thuis voelen. De uitkijkpunten hoog boven de beboste oevers van stuwmeer Rurtalsee en de spectaculaire rotsformaties ‚Gerolsteiner Dolomieten‘ bieden fantastische vergezichten over de omgeving. Zo´n 10.000 jaar geleden beleefde men in de Vulkaneifel de laatste vulkaanuitbarsting. Het vulkanische verleden is in het Natur- und Geopark Vulkaneifel overal zichtbaar. Langs de Eifelsteig liggen 3 Maaren, ook wel ogen van de Eifel genoemd vanwege de weerspiegeling van de blauwe hemel in het water. Geen wonder dat dit stukje Eifel zich UNESCO Geopark mag noemen. Voordat je Trier bereikt, kom je langs bijzondere grotten zoals de legendarische Genovevahöhle, genoemd naar gravin Genoveva, die hier een tijdje met haar zoon geleefd zou hebben nadat ze door haar man vanwege vermeend overspel was verstoten.

Romeinen, keizers en monniken

Naast de talrijke idyllische dorpjes en oude vakwerkboerderijen liggen onderweg culturele bezienswaardigheden van formaat. Het begint met Aken, de stad waar naast keizer Karel de Grote ook nog 30 Duitse koningen zijn gekroond. Nog ouder is Trier aan het einde van de wandeling. De stad aan de Moezel geldt als oudste stad van Duitsland en er zijn nog bijzonder veel bouwwerken uit de Romeinse tijd te zien, zoals de indrukwekkende Porta Nigra, de ‚zwarte poort‘. Het voormalige opleidingsinstituut van de nazi´s, Ordensburg Vogelsang, is

inmiddels een herinneringsplek waar de geschiedenis wordt doorverteld, maar ook een wandelcentrum voor Nationalpark Eifel. In het barokke klooster Himmerod wonen, werken en bidden al bijna 900 jaar cisterciënzer monniken.

Informatie:

Eifel Tourismus GmbH Kalvarienbergstr. 1 · 54595 Prüm Tel. +49 6551 96560 info@eifelsteig.de www.eifelsteig.de/nl

Wandelreis Avontuur Eifelsteig • • • • •

7 nachten/8 dagen overnachting in 2-persoonskamer inkl. ontbijt lunchpakket per wandeldag f Prijs p.p. vana bagagetransfer 469,- Euro duitstalig wandelboek


Ons aanbod voor verenigingen, clubs of vriendengroepen:

Wil je er zelf eens op uit trekken met je vereniging, club of vriendengroep, maar zie je er tegen aan om alles zelf uit te zoeken en te regelen? Of bots je tegen een taalbarrière op bij het organiseren van je reis? Of heb je gewoonweg niet de tijd om dit alles uit te werken van naaldje tot draadje? Dan kunnen we je een perfecte oplossing hiervoor aanbieden! Lees even verder! We bieden op maat gemaakte pakketten aan in samenwerking met onze partner BV Reizen nv (Vergunning C3297). Je gaat een fantastische vakantie tegemoet zonder zorgen, met ons als ervaren begeleiders. Dit alles kan doorgaan vanaf 30 personen. Ben je als club gebonden met een ander autocarbedrijf, dan kan hun ook wel. Onze kleine lettertjes staan hieronder ... Wij streven 100% voor +90% tevredenheid bij de groepen die we begeleiden. Hier slagen we telkenmale ook steevast in. Onze volledig anonieme bevraging op het einde van elke reis staaft dit. Daar zijn we dan ook terecht fier op! Onze referenties: Lennikse Windheren, De Leeuwerik Landen, WSV Mol, Anjertrippers Hechtel, KWB Waterschei, Wandelgroep Waas-Pasar, Wijngilde De Brommel, ...

Ons aanbod kan voor weekends, verlengde weekends, midweeks, een week of zelfs langer. Het zijn regio’s waar we zelf kind aan huis zijn, en weten welke verblijven voldoen aan jullie noden: Nederland: Texel (Waddeneiland), Heuvelland (NL Limburg) Duitsland: Moezel (All In), Eifel, Rheingau, Sauerland, Westerland (Wiedtal), Rheinhessen, Odenwald, Kaiserstuhl Tsjechië: Zuid-Bohemen: 4**** Sporthotel Zátoň: onze TOPPER!!! Oostenrijk: verschillende regio’s in Tirol, Salzburgerland, Karinthië of de groenste hoofdstad van Europa: Wenen. Op de Wandelkrant site staan heel wat reportages van bovenstaande bestemmingen. Surf naar https://wandelkrant.be/ om vervolgens het menu item “Reportages” aan te klikken! Ook op onze fotosite https://wandelkrant.smugmug.com/ kan je tal van fotoreportages bekijken van bovenstaande bestemmingen. Wens je meer info of een vrijblijvend gesprek? Contacteer ons dan eerst via e-mail op info@wandelkrant.be met vermelding van je GSM nummer en we bellen je op.

Met onze lezers op de Kruiswegwandeling te Vyšší Brod in Zuid-Bohemen (Tsjechië).


40 gratis GPS wandelroutes Samen met “De Wandelaar” hebben we de afgelopen 6 jaar heel wat wandelingen gelopen in Limburg tot zelfs ver daarbuiten. Dit telkenmale in een kleine groep, dat is eigen aan wandelclub “De Wandelaar”.

Het zou gewoonweg zonde zijn om dit allemaal niet openbaar te maken aan jullie wandelaars. Vandaar deze extra service van De Wandelkrant! Maar er stak meer tijd in dan verwacht. Dus met wat vertraging zijn we er bijna. En het mooie eraan is dat we er nog steeds wandelroutes aan Stuk voor stuk waren het mooie tochten in diverse toevoegen. omgevingen en omstandigheden. Van al deze tochten hebben Een van die routes is “Omgeving Zutendaal”, ideaal in de we een kaart, een GPS track, een fotoalbum, informatie over herfstperiode. Hij vertrekt in Zutendaal (B Limburg). Het waar je kan eten of picknicken onderweg, ... . is een wandeling doorheen vooral bossen in herfsttooi en open landschappen, maar ook de dorpskern van Zutendaal met enkele markante gebouwen liggen op de route. Startplaats is Pannenkoeken Restaurant De Koempel. Hier kan je achteraf lekker smullen van heerlijke pannenkoeken bij een knisperend open haardvuur. Romantiek ten top! Onderweg kom je na 5 km een brasserie tegen op Landal Mooi Zutendaal. Alle info staat op onze Wandelkrant website onder “Wandelroutes”. Je kan er gewoon naar toe surfen via onderstaand adres of de QR code inscannen met je smartphone. Hiervoor heb je een gratis QR Reader App nodig, zoals Quickscan.

wandelkrant.be/wandelroutes/


Neem mij gratis mee! >>>>>>>>>>>>>>>> LEZERSAANBIEDING ZONNIG ZUIDERS KARINTHIË: 19-26 JULI 2020 2x dagreis met Mercedes luxe autocar, meerdere opstapplaatsen in B & NL. Alle inkomgelden voor bergliften, musea en natuurbelevenissen van de Kärntnercard 2020 zijn inbegrepen. De Alpe Adria Trail vormt de leidraad voor het wandelprogramma. Halfpension in het recentelijk gerenoveerde 3*** Hotel Winkler in Mühldorf. Single toeslag € 70. Vrij te volgen dagprogramma’s (wandelen of toeristisch) met 2 ervaren Vlaamse begeleiders. Fietsverhuur vlakbij ons hotel. De Drauroute (fietsroute) komt door ons dorp.

Met onze lezers naar etappe 2 van de Salzburger Almenweg nabij Mühlbach am Hochkönig op vrijdag 26 juli 2019

> > > > Alle info op https://wandelkrant.be/aanbiedingen/ < < < < Bestel deze reizen nu al bij BV Reizen nv Tel: 011/73 44 22 E-mail: bvreizen@skynet.be Website: https://bvreizen.be/ BV Reizen nv – Oude Heerstraat 2 – 3940 Hechtel – BTW: BE 0446.652.831 – Vergunning C 3297