Wandelkrant 35

Page 1

Editie 35 - Lente 2023 - Lees mij online op https://wandelkrant.be/kiosk/

In deze editie:

Nieuw wandelnetwerk tussen Schelde en Dender

BeNeLux Wandelroute van het Jaar 2023: Stellingenpad

Paradijs op Aarde - Wandelen tussen liefdesnestjes - Stadswandeling Nancy

Openbaring van de Genesis taferelen van Markus Lüpertz, de nieuwe Picasso

Terugblik Vlaanderen Wandelt - Waarom Wandelen? - Wandelen bij Landgenoten

Wandelen In Noord-Brabant, deel 20: Brabantse Wal tussen Hoogerheide en Ossendrecht

Aanbiedingen: samen met de Wandelkrant op wandel in het Reuzengebergte en de Hochkönig

Wandel4daagse Toscane 2023 - Terugblik Mallorca Wandel4daagse 2023 ... en nog véél méér

Foto: even genieten op het strand tijdens de Mallorca Wandel4daagse 2023

!!!

Voorwoord

Beste wandelaar,

dit jaar, 2023, hebben we enkel de vorige Wandelkrant editie gedrukt in januari. Deze en de volgende editie komen enkel online uit op Wandelkrant.be. Naar volgend jaar toe herbekijken we weer alles.

Niettemin hopen we je met deze editie goesting te geven. Goesting om te wandelen en te reizen.

We hebben een zeer straffe aanbieding naar het Reuzengebergte, gelegen in het noorden van Tsjechië.

Maar ook onze aanbieding naar Oostenrijk gaat gegarandeerd door.

Dat worden weer twee leuke wandelvakanties. Je kan beiden nog boeken via Reizen De Kiezel, Kiezel 165a te 2450 Meerhout.

Info en reserveringen: 014/30.12.94 of via e-mail naar info@reizendekiezel.be

Veel wandel-lees-plezier!

Marc

AANBIEDINGEN

Reuzengebergte vanaf € 580 p.p.

Oostenrijk vanaf € 850 p.p.

AFREIS 100% GEGARANDEERD

Verantwoordelijke Uitgever

Marc Thijs

Postadres

THEMA, Streepkenstraat 24, B-3600 Genk

Deze krant is auteursrechtelijk beschermd.

Overname uit de inhoud, afdrukken, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever.

Drukwerk:

deze editie bestaat enkel online!!!

Eindredactie & Vormgeving

Marc Thijs

Werkten mee aan dit nummer:

Joop Duijs, Kwadijk (NL)

Sofie Hendrikx, Mogán, Gran Canaria (ES)

René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL)

Gilbert Roels, Merchtem (B)

Marc Thijs, Genk (B)

Adverteren in De Wandelkrant?

Zie onze mediakit:

https://wandelkrant.be/mediakit

Archief:

Al onze edities staan ook online: https://wandelkrant.be/kiosk/

Volg ons online via:

https://Wandelkrant.be

https://fb.me/Wandelkrant

https://Twitter.com/DeWandelkrant

https://Pinterest.com/Wandelkrant

De Wandelkrant is een uitgave van: THEMA

Streepkenstraat 24, B-3600 Genk

BTW BE 0840.813.519

Website : https://marcthijs.be

E-mail: info@marcthijs.be

GSM: +32 (0)498 05 01 05

COLOFON

Maak kennis met het ongelooflijke verhaal van vier jongens uit Liverpool, dat zestig jaar geleden begon. BeatleStory zorgt voor een ware revival van de Beatlemania met klassiekers als Can’t Buy Me Love, Yesterday, She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Here Comes The Sun, Let It Be, Yellow Submarine, Hey Jude … en zoveel meer! De liedjes van The Beatles hoeven geen introductie meer, ze zijn deel geworden van ons collectief geheugen.

De muzikale verdiensten van The Beatles zijn legendarisch. Wereldwijd domineerden hun songs jarenlang de hitlijsten. In een carrière van amper tien jaar tijd werden de Beatles, begonnen als één van de vele beatgroepjes in Engeland, dé grootste band ter wereld. Zestig jaar later is de band van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr nog altijd één van de invloedrijkste groepen uit de geschiedenis van de popmuziek. Dat The Beatles nog steeds razend populair zijn en in menig fantasie voorkomt, wordt nog maar eens bewezen door de nieuwe film “Yesterday” (2019).

De onovertroffen tributeband BeatleStory brengt een hommage aan de legendarische The Beatles en neemt het publiek mee naar de hoogtijdagen van de band. Authenticiteit is het handelsmerk van BeatleStory: ze klinken identiek aan The Beatles en zien er ook nog eens exact uit als The Fab Four.

“BeatleStory 60 Years” houdt het publiek een avond lang in de ban dankzij de onnavolgbare puurheid van Patrizio Angeletti, Roberto Angelelli, Teodosio Gentile en Armando Croce. Indrukwekkende visuele projecties zorgen voor de perfecte sfeer. Een onvergetelijke ervaring voor de ware Beatles fan!

Donderdag 16 november 2023 om 20h15 in CC Casino Modern Waterschei, Andre Dumontlaan 2, 3600 Genk.

Tickets aan 20 € + servicekosten, te bestellen via: https://www.wicket.be/radiogrk

BEATLESTORY 60 YEARS Publireportage

Abtenau - SalzburgerLand

Een wandelparadijs voor jong en oud

• 300 km bewegwijzerde wandelpaden in Abtenau in de regio „Dachstein Westnatürlich im Salzkammergut“

• Postalm: wandelpaden en gezellige berghutten in het grootste almgebied van Oostenrijk

• Genot- en belevenisregio Tennengau

• 4 permanente IVV-routes

• Natuurreservaat Egelsee

• Gratis openbaar vervoer met de Tennengau+ Card

• Live muziek op het marktplein

Informatie en boeking:

Het duurt niet meer lang!

Nog maar 4,5 maand te gaan tot de 20. wereldkampioenschappen wandelen in Abtenau!

21. - 23.9.2023

www.facebook.com/abtenau

| ferien@abtenau-info.at | www.abtenau-info.at www.instagram.com/visitabtenau

Op zoek naar een leuke nieuwe bestemming voor een volgende uitstap of wandelweekend?

· Wij organiseren voor u een „Shu�le“- dienst naar of van de wandelwegen

· Speciale aanbiedingen voor wandelvrienden, zowel individueel als voor groepen tot 80 pers.

· picknick kan je zelf samenstellen of wij helpen bij een middagmaal onderweg

· Onze keuken blij� doorlopend aan de slag van 17.30 tot 21.30 uur/ Za.+Zo. vanaf 12.00 uur

En na het wandelen? Laat u dan maar eens goed verwennen door onze uitmuntend goede keuken en vriendelijk personeel. Van harte welkom !

Royaal wandelen op de groene Veluwe! 11-14 juli 2023 www.4daagseapeldoorn.nl 12, 20, 30 of 40 km / deelname per dag mogelijk
• HOTEL
ideaal Wandelhotel in het Wieddal
aan de Westerwald
Wiedwandelweg en
Kloosterweg,
RESTAURANT
Uw
....direct
-Steig, de
de
nabij de Rheinsteig en de Limeswanderweg
HOTEL ZUR POST *** „Superior“, Neuwieder Strasse 44, D-56588 Waldbreitbach Telefoon: 0049-2638/ 9260 • www.hotelzurpost.de • info@hotelzurpost.de
Hallstatt
Salzburg Touristeninformatie Abtenau | Markt 165 | 5441 Abtenau | Oostenrijk Tel +43 6243 4040
tussen
en

Welkom in de genieters regio tussen Spessart en Odenwald. Genesteld tussen beboste heuvels, steile wijngaarden en het pittoreske Main ligt Churfranken net tegen de Beierse grens. Het land op maat gemaakt voor natuurliefhebbers, die houden van lekker eten en drinken.

Tel. +49 9371 6606976

info@churfranken.de

www.churfranken.de

KIJK VOOR HET ASSORTIMENT OP ONZE WEBSHOP: WWW.KIWIOUTDOOR.NL AL 10 JAAR UW SPECIALIST VOOR WANDELEN EN REIZEN OFFICIËEL PARTNER VAN • OUTDOOR KLEDING | WANDELSCHOENEN KAMPEERARTIKELEN | REISARTIKELEN WWW.KIWIOUTDOOR.NL | INFO@KIWIOUTDOOR.NL | 0495-587882 | WILHELMINASINGEL 8, 6001 GT WEERT Drie uur rijden, dagenlang wandelen.

PARADIJS OP AARDE

De Mont Ventoux is vooral beroemd door het wielrennen. De beruchte berg is al vele keren scherprechter geweest in de Tour de France. Rondom de berg liggen vele honderden hectares wijngaarden waar de beroemde Côtes du Rhône wordt gemaakt. De Wandelkrant ging er een paar dagen wandelen en ontdekte er een paradijs op aarde.

De 1909 meter hoge Mont Ventoux is voor de bewoners van de Vaucluse, een Frans departement in de Provence, als de kerktoren voor de Belg: als je hem ziet, weet je dat je thuis bent. De ‘Reus van de Provence’ is daarnaast een monument voor fietsers. Gekken die denken in een kort broekje, t-shirtje en teenslippers de Reus van de Provence te kunnen bedwingen, komen niet verder dan de eerste vlakke kilometers. Getrainde fietsers met goed materiaal bereiken op hun tandvlees en naar adem happend de top van de ‘Kale Berg’.

Tekst en foto’s: Joop Duijs

Maar waarom zou je naar de hel fietsen als je in de hemel kunt wandelen? Het paradijs kan er namelijk bijna niet mooier uitzien dan die prachtige omgeving van de Mont Ventoux. Onder aanvoering van gids Pierre wandelen we een weekje langs honderden hectares wijngaarden en door het heuvelachtige landschap van waar we steeds weer genieten van waanzinnig mooie uitzichten op de omgeving en de Mont Ventoux waarvan de top vrijwel voortdurend in wolken is gehuld. Het aureool dat ze om de top leggen, geeft de berg een nog mystiekere status.

We wandelen door prachtige verstilde dorpjes met mooie smalle, steile straatjes als Crestet, Séguret – waar op grootse wijze traditioneel Provençaals Kerstmis wordt gevierd - en La Roque Alric, dat lijkt vastgelijmd aan een klif. Midden in het bos staan we zomaar voor de restanten van het Monastère de Prébayon, een in de 7e eeuw gebouwd klooster waar de dochters van gegoede families werden ondergebracht.

Wandelen in de Vaucluse in het voorjaar of de herfst –zomers is het gewoon te warm - is niet alleen smullen van de omgeving maar tijdens de lunch en ‘s avonds ook van eten, drinken en de smakelijke verhalen erover. De Vaucluse is namelijk een grote moestuin in het wild, waar je onderweg de meest verschillende kruiden als bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, munt en de jeneverbes vindt. Je passeert saffraan- en lavendelvelden en langs de wandelpaden staan overal amandel-, olijf, kersen-, abrikoos- en kweepeerbomen. Tientallen soorten eetbare paddenstoelen schieten in de herfst tussen het gebladerte tevoorschijn, maar het meest verzot zijn de Fransen op de zwarte truffel die hier met hulp van honden wordt gevonden. Peperduur rond de kerstdagen en daarom wachten de echte fijnproevers liever tot januari en februari wanneer ze niet alleen goedkoper, maar ook beter van smaak zijn.

Maar uiteindelijk draait natuurlijk alles om wijn in de Provence, die hier al ver voor de jaartelling werd gebracht door de oude Grieken. Niet alleen het warme klimaat en de kalkhoudende bodem bleken heel geschikt voor wijnbouw, ook de mistral zorgt dat deze streek ervoor gemaakt is. De droge, koude wind die dagen kan aanhouden, koelt en droogt namelijk de druiven waardoor ziektes en rot worden voorkomen. Het verklaart ook het grote aantal pijnbomen die hier is geplant om de windkracht van de mistral althans voor een deel te breken.

Romeinen, Goten, Franken, Moren, Tempeliers, pelgrims, herders, glasblazers en wijnbouwers volgden en leefden er al lang voordat Xavier Rolet in de jaren negentig van de vorige eeuw op zoek ging naar een goede plek om een wijngaard te beginnen. Google monsieur Rolet maar eens en lees dat hij één van de meest invloedrijke mensen ter wereld is. Hij maakte o.a. carrière als bankier bij Goldman Sachs en Lehman Brothers en was jarenlang bestuursvoorzitter van de Londense beurs, waarvan de waarde onder zijn leiding steeg van 800 miljoen pond naar 14 miljard pond.

Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw moet de in Aix-les-Bains geboren Rolet hebben gedacht ‘nou ga ik eens wat leuk doen met al dat geld dat ik heb verdiend’. Hij reed niet alleen diverse keren de Dakarrally, maar hij liet zijn oog ook vallen op het compleet vervallen landgoed La Verrière dat stamt uit de 9e eeuw.

Met hulp van zijn Amerikaanse vrouw, zuster en zwager toverde hij het om tot een 22 hectare grote wijngaard. We worden gastvrij ontvangen in het indrukwekkende landhuis gebouwd waar je niet alleen kan lunchen, maar ook overnachten. In 2010 kon de eerste rode wijn –gemaakt van grenache- en syrahdruiven - op de markt worden gebracht. Inmiddels zijn er acht verschillende wijnen van het merk Chêne Bleu, waarvan jaarlijks zo’n 60.000 flessen wit, rood en rosé worden verkocht voor prijzen die variëren van 15 tot ver over de honderd euro.

Hoe kom je er:

We bereikten de Provence met de Thalys en TGV. De reis naar Avignon, rechtstreeks vanuit Brussel Zuid met de TGV duurt ongeveer 5 uur. U kunt ook op Marseille vliegen en vandaar per trein, bus of huurauto naar de Vaucluse reizen.

Voor informatie over overnachtingen, gidsen, routes en vervoer van uw bagage: https://vaison-ventoux-tourisme.com/

Voor algemene informatie: https://www.provence-toerisme.com

Al wandelend door de prachtige bossen en soms best pittige hellingen gidst Pierre ons naar Beaumes-deVenise waarbij we de kapellen van Notre-Dame en St. Martin Dame d’Aubune, een juweel van romaanse kunst uit de 12e eeuw passeren.

In het dorp bezoeken we het wijnhuis Rhonéa, een coöperatie van 200 lokale boeren die hier niet alleen hun wijnen laten maken – waarvan de Muscat, een zoete witte wijn die het vooral goed doet in cocktails de bekendste is – maar waar ook allerlei andere biologische producten worden aangeboden.

Weer onderweg passeren we de zandstenen rots van Rocalinaud die al in de prehistorie werd gebruikt als schuil- en begraafplaats en net als de Mont Ventoux komen we onderweg steeds weer de bergketen Dentelles de Montmirail met de zo typerende grillige, spitse toppen tegen.

Maar er zijn altijd mensen die hun eigen weg kiezen. Stel je hebt al bijna honderd jaar een kasteel in de familie. Leuk, maar peperduur natuurlijk om te onderhouden, laat staan om te restaureren. Château du Barroux, eens zelfs in het bezit van de voorvaderen van het Nederlandse koningshuis, behoort als sinds 1929 aan de familie Vayson de Pradenne. In de laatste wereldoorlog gebruikten de Duitsers het nog als observatiepost. Die staken als represaille voor een

aanslag van het Franse verzet in 1944 het eeuwenoude kasteel in brand, waardoor het grote schade opliep. Pas vijftien jaar later begon mevrouw dr. Mouliérac Lamoureux met de restauratie, waarna vanaf 1990 een stichting het verdere herstel met steun van de familie Vayson de Pradenne op zich nam.

Men realiseerde zich dat er om het kasteel te behouden geld op tafel moest komen. Daarom werden lokale boeren benaderd die al decennia eenkoorn verbouwden, een eeuwenoude graansoort die in Schotland wordt gebruikt om de beste soorten whisky te stoken.

“Waarom exporteren naar Schotland, als we zelf hier in de Provence ook whisky kunnen maken”, bedachten Fanny en Jean-Baptiste Vayson, met de wetenschap dat de Fransen de grootste whisky-drinkers ter wereld zijn.

In de kelder van het kasteel werd een whiskystokerij gebouwd, en oude wijnvaten gekocht om de whisky te laten rijpen en zijn eigen smaak te geven.

Vanaf 2024 zijn de eerste flessen Château du Barroux te koop, want whisky mag zich pas whisky noemen als het drie jaar op vat is gerijpt.

We kunnen bijna niet wachten…

Vaison-la-Romaine (zie foto’s) is een stad met een heel rijk Romeins verleden. Het bezit niet alleen de bijna 2000 jaar oude Romeinse brug die de oude- en bovenstad met het kasteel Chateau Comtal verbindt, maar ook het (openlucht)museum Théo Desplans. Binnen kan je o.a. potten, zwaarden, de marmeren buste van Apollo, maar ook de manshoge beelden van Claudius, Hadrianus en zijn vrouw Vibia Sabina bewonderen die voorheen in het theater stonden. Ook de nog in prachtige staat verkerende mozaïekvloer is uniek. Buiten is vooral het theater dat 5000 bezoekers kan bevatten een bezienswaardigheid, terwijl ook de restanten van huizen en aquaducten zijn opgegraven. Je kunt er een keuken, maar ook badhuizen, een winkelgalerij en de toiletten bewonderen.

Vaison-la-Romaine werd in september 1992 getroffen door een enorme natuurramp. Zware regenval veroorzaakte dat de Ouvèze en haar zijriviertjes buiten hun oevers traden, waardoor meer dan 40 mensen omkwamen. Zelfs in de het verderop gelegen Avignon liepen de bewoners in de straten tot aan hun knieën door het water.

Wandelvakanties bij land- en taalgenoten in het buitenland www.wandelenbijlandgenoten.be/magazine/

Wandelen tussen liefdesnestjes

Pijlstormvogels op de Canarische Eilanden

Elke winter trekken honderdduizenden Europese toeristen naar Gran Canaria en volgen daarin de koers van trekvogels zoals reigers en ooievaars. In het Canarische luchtruim fladderen, keilen, zweven, glijden, scheren en bidden honderden vogelsoorten - die vaak voor vrolijke muziek zorgen - in specifieke habitats als steilklippen, pijnboombossen of donkere laurierwouden. Van de 105 vogelsoorten die hun liefdesnestje op de archipel bouwen, zijn er 7 inheems. Maar het mooiste liefdessprookje wordt toch wel door de “pardela cenicienta” oftewel “Assepoester pijlstormvogel” geschreven. Het bovenste gedeelte van zijn verenkleed is donkerbruin en asgrijs - vandaar de sprookjesachtige naam in het Spaans. Zijn officiële Nederlandstalige naam is “Scopoli´s pijlstormvogel” waarbij het deel “Scopoli” naar een 18de eeuwse Oostenrijkse naturist en vogelaar verwijst. De Engelse naam “Shearwater” komt van de vluchtstijl van de vogels waarbij ze over de toppen van de golven scheren en hun vleugels stijf gehouden worden. De Duitse naam “Gelbschnabelsturmtaucher” is een mondje vol medeklinkers, maar grondig als de Duitse taal is, spreekt de naam voor zich.

Zeevogels

Het grootste deel van hun leven brengen las pardelas op zee door. Ze drijven, slapen en eten op het water. Op het menu staan kreeften, garnalen, sardientjes maar ook aan afval van visschepen durven ze zich te goed doen. De overdaad aan zout die ze tijdens het gulzige schrokken binnenkrijgen, scheiden ze uit via de neusbuis. Alleen om zich voort te planten, gaan las pardelas aan land. Ze stappen lomp en onbeholpen, hetgeen hen en tierra in een zwakke positie duwt. Las pardelas zijn zich van deze zwakte bewust en gaan dan ook met de grootste voorzichtigheid te werk als ze aan land gaan. Op het land huist namelijk de vijand. Katten, ratten en de mens vormen een bedreiging waarbij de homo sapiens met zijn lichtvervuiling, vliegtuigen, windmolens,…de meeste dodelijke belager is.

Nachtelijke magie

Las pardelas wachten tot de wereld slaapt en komen dan in actie. Bij het vallen van de avond naderen ze in grote kolonies de kust om een uur na zonsondergang als een legertroep aan land te gaan. Hun invasie kondigen ze met een luide, spookachtige roep aan. Het geluid dat ze maken, dat sterk lijkt op dat van een huilend kind of een kat in nood, is in feite de reden waarom de Scopoli´s

Tekst en foto’s: Sofie Hendrikx

pijlstormvogel op de eilanden ook bekend staat onder de namen guaña-guaña en llantina. Terwijl hun geroep de nachtelijke hemel vult, verlicht het weerkaatsende maanlicht hun witte onderbuiken en maakt de magie van de natuur tastbaar!

Gewoontediertje

De nestjes bevinden zich meestal vlak aan de kust, op enkele meters stappen van de waterlijn. Het nestje is een gat in de grond of een spleet in een rots. Bovendien kiezen las pardelas steeds voor de bekende omgeving. Net als een “Wiederholergast” keren ze altijd weer terug naar de plek waar ze geboren zijn. De vogels zijn ook monogaam, zij blijven jarenlang bij elkaar, soms hun hele leven lang. Beide ouders broeden en verzorgen hun kuikentje. Terwijl vader pardela broedt, gaat moeder pardela vissen en zorgt voor de kost, of andersom. Las pardelas leggen één eitje dat in mei uitkomt. Het kuikentje blijft drie maanden in het nest. In de zomer verlaten de ouders het nestje en laten het kuikentje achter. Op de oceaan wachten ze op de komst van hun jong. De honger drijft het jonge kuiken ertoe het nest te verlaten. Totaal gedesoriënteerd zet hij zijn eerste onbehouwen stap in de wereld en doet dit´s nachts en bij volle maan. Op zee kijken vader en moeder pardela uit naar de komst van hun jong en aan het gepiep herkennen ze hun nageslacht. De jonge pijlstormvogel treedt in de voetsporen van zijn ouders en de cirkel is weer rond!

Wandeling

De westkust van Gran Canaria is zo goed als onbebouwd en vormt een ideaal broedgebied voor de pijlstormvogels. Tussen februari en november galmt ´s nachts hun roep doorheen de Canarische sterrenhemel.

Samen met een ornitholoog bieden we wandelingen aan waarbij we in de vroege avond langs de klippen van La Aldea wandelen. Hier bouwen de pijlstormvogels hun liefdesnestjes. Wanneer de zon achter de horizon verdwijnt en de volle maan de zwarte hemel met een melkachtige sluier verhult, klinkt de overweldigende roep van de pijlstormvogels! Dit unieke natuurfenomeen haalt ons terug naar de romantiek van de natuur!

Meer informatie & boekingen via Sofie Hendrikx: Mogán Verde. Calle Tabaiba 7, 35128 El Horno, Mogán, Gran Canaria (España)

Website: https://www.moganverde.es/nederlands/ - E-mail: info@moganverde.es

GSM/WhatsApp: 0034 653 73 77 73

Número Registro General de Turismo:379562 (Actividades turísticas complementarias)

TA-1-0007940.36

Nieuwe wandelnetwerken in het Oost-Vlaamse Schelde- en Denderland

Tekst: Gilbert Roels

Op 9 mei is in Lebbeke de eerste knooppuntenpaal geplaatst van een nieuw wandelnetwerk tussen Schelde en Dender. Vanaf september kunnen wandelaars met de bijhorende wandelnetwerkkaart op pad langs meer dan 200 kilometer bewegwijzerde wandelwegen in Dendermonde, Buggenhout, Lebbeke en een stukje Aalst. Later volgen nog andere wandelnetwerken in het gebied van de Dender- en de Molenbeekvallei, samen goed voor een netwerk van meer dan 1000 kilometer.

Het wandelaanbod in dit gebied was tot hiertoe beperkt en Toerisme Oost-Vlaanderen wil dat graag uitbreiden. Uit een onderzoek bleek dat de hele Dender- en Molenbeekvallei prima geschikt was voor de realisatie van een volwaardig wandelnetwerk. Via een fijnmazig netwerk met zo veel mogelijk onverharde en verkeersluwe of verkeersvrije wegen zal men tal van mooie natuurgebieden en bezienswaardigheden met elkaar kunnen verbinden. Het nieuwe wandelnetwerk zal bovendien naadloos aansluiten op de bestaande wandelnetwerken “In het Land van Stille Waters” en “Brabantse Kouters”, zodat er verder kan gewandeld worden over de provinciegrenzen heen. Ideaal voor wie een langere of meerdaagse tocht wil uitstippelen.

De uitbouw van het nieuwe netwerk verloopt in vier opeenvolgende fasen. Tussen nu en eind 2025 voorziet Toerisme Oost-Vlaanderen de volledige Dender- en Molenbeekvallei en een deel van de Scheldevallei in het Scheldeland van aaneensluitende wandelnetwerken met knooppunten. Eens volledig klaar, zullen wandelaars in het gebied op stap kunnen langs zo’n 1.070 kilometer aan kwaliteitsvolle wandelpaden.

Fase 2 (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Herzele, Lede en Sint-Lievens-Houtem) wordt opgestart in de tweede helft van 2023. Fase 3 (Denderleeuw, Geraardsbergen, Herzele en Ninove) in het najaar van 2024. En fase 4 (Kalkense Meersen-Donkmeer, het deel onder de Schelde) in de tweede helft van 2025. Bij iedere fase hoort een nieuwe netwerkkaart, waarbij fase 4 toegevoegd zal worden aan de huidige wandelnetwerkkaart Kalkense Meersen-Donkmeer.

Vanaf 2024 zal men ook virtueel kunnen wandelen want fase 3, in het zuiden van de Dendervallei, krijgt een Oost-Vlaamse primeur. Op het terrein zullen geen palen of wegwijzers staan, maar de knooppunten zullen wel zichtbaar zijn op de online wandelrouteplanner, de wandelknooppuntapp en een bijhorende gedrukte kaart.

De wandelmogelijkheden in dit gebied zijn goed maar net iets minder uitgebreid, vandaar de keuze voor een virtueel netwerk. Steeds meer wandelaars gebruiken immers digitale tools om hun tochten te plannen en trekken eropuit met een wandel-gps of -app. Maar ook wie daar niet zo van houdt, zal nog steeds makkelijk op pad kunnen met de bijhorende wandelnetwerkkaart.

De eerste wandelnetwerkkaart (DendermondeLebbeke-Buggenhout) zal vanaf 8 september te koop zijn op https://www.routen.be/webshop

Het eerste deel (200 km) is al meteen een kandidaat voor de Benelux wandeltrofee, in het leven geroepen door de Fiets en Wandelbeurs organisatie.

Op 9 mei plaatste gedeputeerde-voorzitter Leentje Grillaert samen met enkele mensen van Toerisme Oost-Vlaanderen de eerste knooppuntpaal van het nieuwe wandelnetwerk.

Foto: © Toerisme Oost-Vlaanderen

Hou je van recreatief fietsen?

Dol op fietsvakanties?

Test je graag de fietsknooppuntennetwerken uit?

Tracht je bij te blijven op fietstechnologisch vlak?

Blijf je graag op de hoogte van de nieuwste fietsroutes?

Neem dan nu een

Nuookonline
WWW.FIETSENMOETKUNNEN.BE FIETSEN moet kunnen!
25 EURO EEN JAAR (5 NRS.) www.fietsenmoetkunnen.be ABONNEMENT
VLAAMS FIETSMAGAZINE

VLAAMS-BRABANT

Demervalleiroute met FIETSEN moet kunnen!

VLAAMS-BRABANT

Oorlogsherinneringen in stad en streek

Oorlogsherinneringen in stad en streek

DEMERVALLEIROUTE

De toeristische dienst Het Gasthuis van de stad Aarschot bracht een knappe brochure uit met als titel ‘Vergeven ja, vergeten nooit’. Die is gekoppeld aan een fietsroute langs vele oorlogsherinneringen in de hele regio. Aangezien deze stad en haar omgeving nog veel meer te bieden hebben, maakten we hier en daar een ommetje naar enkele andere leuke plekjes. Afwisseling is troef: we fietsen door het vlakke land van Graaf de Merode, bollen op de oevers van de Demer en krijgen ook een pittig stukje Hagelandse Heuvels onder de wielen geschoven. Zet je banden en kuitspieren op spanning. Dan zijn we klaar om te vertrekken voor alweer een boeiende fietstocht.

OORLOGSMONUMENTEN

Ons vertrekpunt in Aarschot is de ruime centrumparking, die strak in de gaten gehouden wordt door de ‘Grenadier Guard’. Deze buste op poten is een herinnering aan de bevrijding van de stad op 5 september 1944 door de Engelse troepen. Die dag rolden de eerste tanks van de Tommies de stad binnen.

Via een kleine bruggetje naast het standbeeld rijden we naar de Grote Markt. Ook daar zien we een groot oorlogsmonument met standbeeld als eerbetoon aan de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen. Als we de Grote Markt oversteken, draaien we rechts een klein straatje in richting stadhuis. Hier staat de buste van Jozef Tielemans, de toenmalige burgemeester die in 1914 terechtgesteld werd door de Duitsers. Het was een vergeldingsactie als gevolg van het neerschieten van generaal-majoor Stenger, op het balkon ten huize Tielemans. De burgemeester kreeg onterecht de schuld en moest het bekopen met zijn

leven. Ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk, gebouwd in Demergotiek en daterend uit de 14de en 15de eeuw, ontsnapte niet aan het oorlogsgeweld.

’S-HERTOGENMOLENS

Aan knooppunt 51 draaien we linksaf en volgen de Demer over de Pater Raskinkade, genoemd naar alweer een oorlogsheld. Deze priester-aalmoezenier was actief in het verzet, maar werd door de Duitsers gevangengenomen en in 1943 onthoofd.

We kruisen de Demer nogmaals aan een klein eilandje. Over de linkse tak van deze rivier staat een groot gebouw: de ‘s-Hertogenmolens. Die plek was ideaal voor het bouwen van een watermolen. In de 16de eeuw werd die gebruikt voor het malen van graan en het persen van olie. De molen was ook van strategisch belang. Met de aanwezige sluizen kon men het waterpeil beheersen en indien nodig

Aarlen Luik Namen
Gent Brugge
Hasselt Brussel Antwerpen
Tekst en foto’s: Peter Wils s’-Hertogenmolens aan de Demer in Aarschot Aarschot ligt mooi in het Hageland Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot

gebruiken om de niet omwalde stadsdelen onder water te zetten. Dat was een afdoende manier om het de vijand lastig te maken als hij van plan was de stad aan te vallen. Vandaag is er in dit mooi gerestaureerde gebouw een klasse hotel en een gezellige brasserie gehuisvest. Het terras biedt een mooi uitzicht op de Demer en de watervogels.

FIETSOSTRADE

We laten het stadscentrum achter ons en aan het stationsplein nemen we het mooie brede fietspad dat is aangelegd naast de spoorweg. Sinds de opkomst en populariteit van de elektrische fietsen wordt de tweewieler ook meer gebruikt voor woon-werkverkeer. Daarom is er ook nood aan goede verbindingen tussen steden, woongebieden en belangrijke tewerkstellingsplekken en worden er fietsostrades aangelegd.

Bij wijze van spreken zijn dat snelwegen voor fietsers. Ze zijn aangelegd over langere, meestal rechtlijnige trajecten zodat er snel een grote afstand kan worden afgelegd. Zo’n fietsostrade wordt aangeduid met een blauw driehoekig bord met daarop een grote witte letter F. Als we aan de overweg dit snelle fietspad verlaten, komen we terecht op de Kempen-Hagelandroute, een kaarsrecht verkeersvrij fietspad dat is aangelegd in de oude spoorwegbedding van spoorlijn 29 Aarschot - Tilburg. De sporen die lopen vanaf Herentals tot Turnhout worden

nog gebruikt, de rest werd afgebroken of omgevormd tot fietspad. Het is er verkeersvrij, dus aangenaam fietsen. Toch ligt het wegdek er hier en daar wel wat hobbelig bij, een beetje een toepasselijke verwijzing naar een wiebelende trein.

HEIMOLEN

We rijden verder over kleinere landbouwwegen waar de betonplaten hier en daar niet al te vlak liggen. We draaien in Langdorp de Windmolenstraat in. De straatnaam verwijst naar de mooi gerestaureerde Heimolen, die hier staat te pronken.

Deze molen werd al in 1662 gebouwd en is altijd gespaard gebleven van brand en vernieling. Door de jaren heen heeft de tand des tijds wel redelijk geknabbeld aan de constructie. Zo erg zelfs dat in 1995 de molen niet meer toegankelijk was. Het was een triest beeld: één wiek diende als steun om de kreupele molen overeind te houden, zoals een oude man die leunt op zijn stok. Enkele dorpsgenoten richtten de werkgroep Molenheide op om de molen alsnog te redden. De eerste jaren waren nodig om het nodige papierwerk tot aanvraag van restauratie in orde te brengen en geld in te zamelen. Uiteindelijk werd de renovatie aangevat in de zomer van 1998. Op 31 maart 1999 werd de Heimolen weer maalvaardig opgeleverd. Sindsdien is deze vrij te bezoeken; elke zondagnamiddag wordt er graan gemalen en kun je een rondleiding krijgen met de deskundige uitleg van de molenaar, indien corona niet als spelbreker optreedt.

PICKNICKPLAATSJE

We rijden de brug over om aan de andere kant van de spoorweg te geraken en dan beginnen we aan een volgend avontuur: 6,5 kilometer fietsen over een gravelpad. Het is gelukkig goed berijdbaar. De weg slingert zich door de natuur, de velden en de vijvers. Zo bereiken we de oever van de Demer, die we ook nog een stukje blijven volgen. Aan de brug die we moeten oversteken, hebben we de keuze om ons neer te zetten op één van de vele zitbanken en tafels van een mooi in-

Leuk bruggetje over de Demer Kunst aan de Demer

gerichte picknickplaats of op het aanlokkelijk terras/veranda van een welbekend groot fietscafé. In onzekere tijden speelt corona in die keuze een cruciale rol. Na het versterken van de innerlijke mens, al is het dan een boterham uit het vuistje, kunnen we weer op pad. De opgedane energie zullen we nodig hebben, want op het volgende straatnaambordje staat ‘Wijnberg’. We beginnen aan de Hagelandse Heuvels.

WIJNDOMEIN

Hier en daar zien we bordjes van de Sven Nys Cycling route, ook iemand die geen schrik heeft van een helling. Het betekent dat we regelmatig zullen moeten schakelen om de hoogtemeters te kunnen overwinnen.

De flanken van deze heuvels zijn heel geschikt voor druivelaars. Vandaar dat je hier wijndomeinen aantreft. In Tielt-Winge passeren we het 19de-eeuwse Wijnkasteel Haksberg, dat prima wijntjes aflevert die meerdere keren medailles behaalden bij wijnkeuringen. Het is tevens een idyllische locatie voor feestjes, recepties of zelfs teambuilding. De coronamaatregelen beletten ons echter een bezoek te brengen aan het aldaar aanwezige wijnterras. Deze tussenstop houden

we in ieder geval in gedachte voor een volgende keer.

We vervolgen onze toer door het glooiende landschappen van Rillaar en Nieuwrode en genieten van de vele mooie vergezichten.

PASTOOR DERGENT

Na genoten te hebben van een panoramische overzicht van de streek denderen we naar beneden en duiken in het Hellegat de tunnel onder de snelweg door. Links en rechts van de doorgang zijn er takken, struiken en boomstronken geplaatst. Dat maakt de tunnel niet alleen smaller zodat het verkeer er vaart mindert, maar ook veiliger voor kleine dieren die op deze manier de moordende snelweg kunnen kruisen. Wat verder aan de kerk van Gelrode wijst een rode papaver de weg naar het standbeeld van Pastoor Dergent. In december 1914 bracht hij enkele van zijn gewonde parochianen naar het gasthuis van Aarschot voor verzorging. Toen hij terugkeerde naar Gelrode werd hij onderweg opgepakt en valselijk beschuldigd van spionage. Na uren van marteling en vernedering werd hij uiteindelijk doodgeschoten. Zijn levenloze lichaam werd gewoon op straat achtergelaten.

Langs de flanken van de Eikelberg klimmen en kronkelen we tussen de bomen terug richting stadscentrum. We weten dat de Aarschotse Bruine een lokaal gebrouwen biertje is, al zal het proeven helaas voor een andere keer zijn. Laten we hopen dat het coronavirus ons dan beter gezind is of, beter nog, voorgoed tot het verleden behoort.

OVERZICHT

Afstand: 46 kilometer.

Start: parking Demervallei 8, nabij het Sportcentrum in Aarschot.

Bewegwijzering: Volg de knooppunten: 51-15-10-14-13-48-19-56-80-3-2-1-94-54 (nieuw knooppunt vanaf einde maart 2021) -6-7-8-44-63-89-51. Gpx-bestand is voor FMK-leden beschikbaar op de website www.fietsenmoetkunnen.be

Reliëf: eerste deel vlak, daarna deels heuvelachtig.

Wegtoestand: verharde fietspaden en betonnen wegen, soms hobbelig; ook een 6,5 kilometer lange grindstrook, maar goed berijdbaar.

Veiligheid: rustige landelijke wegen, vaak verkeersvrij; soms moet je wel drukkere wegen oversteken.

Logistiek: verscheidene horecazaken onderweg; corona beslist of ze open zijn of niet

Bijzonderheid: veel extra info over de oorlogsherinneringen in de gratis brochure ‘ Vergeten ja, vergeven nooit’; te verkrijgen bij Toerisme Aarschot.

Blikvangers: Heimolen, ’s Hertogenmolens, veel oorlogsmonumenten.

Gebruikte kaart: Fietskaart Vlaams-Brabant, uitgave Toerisme Vlaams-Brabant; gratis brochure ‘Vergeten ja, vergeven nooit’, uitgave Stad Aarschot.

Info: https://www.hetgasthuis.be/toerisme/doen

Feedback: reacties en foto’s welkom op Facebook en Instagram #fietsenmoetkunnen

Oorlogsmonument ‘Grenadier Guard’ op de centrumparking in Aarschot

FMK-waardering: een afwisselende rit door een mooi landschap met veel bezienswaardigheden.

Buste ter ere van burgemeester Jozef Tielemans

Flanders Expo Gent

Begin dit jaar hadden we eindelijk weer een echte fysieke beurs (zie foto’s).

Noteer alvast 2 en 3 maart 2024 met een stip in je agenda, want dan is er opnieuw de Fiets&Wandelbeurs

Vlaanderen in de Expohallen van Flanders Ghent.

Kom even langs op onze stand en neem er je gratis Wandelkrant mee.

Maak kennis met ons team en ons reisaanbod.

Tot dan!!!

Fiets&Wandelbeurs 2
en 3 maart 2024

Nancy - een dag wandelen in een stad als een prentkaart

Tekst en foto’s: Gilbert Roels

Nancy is een absolute top-stadsbestemming in Frankrijk. De voormalige hoofdstad van de hertogen van Lotharingen heeft alles. Met de Place Stanislas één van de mooiste grote markten in de wereld, UNESCO-werelderfgoed en musea. In Nancy vind je een combinatie van renaissance, art nouveau en art deco. Om de overbekende regionale gastronomie (quiche lorraine, bergamotsnoepjes, mirabellen, makarons...) niet te vergeten. Niet voor niets geeft de groene Michelingids de stad de maximumscore van 3 sterren. Ten volle van deze stad te genieten kan het best via onze stadswandeling van zowat 6 km. Wil je echt alles onderweg bekijken en bezoeken en er ook nog een lunch en namiddagterrasje bijnemen, dan heb je bijna zeker twee dagen nodig.

Nancy was de hoofdstad van het hertogdom Lotharingen (Lorraine), tot het in 1766 aangehecht werd bij wat toen nog het koninkrijk Frankrijk was. Nu is het de hoofdstad van het departement Meurthe-et-Moselle, gelegen vlakbij de samenvloeiing van de Moezel en haar bijrivier de Meurthe. Het is een van de Franse steden

De wandeling

De hier voorgestelde wandeling is gebaseerd op suggesties van de groene Michelingids, de toeristische dienst, een stukje GR534 en enkele zelf ontdekte pareltjes gedurende een bijna drie dagen durend verblijf in Nancy. De route is 6,3 km lang. Maar dat is vanzelfsprekend de bezoeken aan musea, kerken en kapellen, en extraatjes in steegjes en parken niet inbegrepen. Starten (en aankomen) doen we vanzelfsprekend op de zo mooie Place Stanislas. Met in elk van de vier hoeken een rijkelijk versierd portaal. Midden op het plein prijkt het standbeeld van de

die je absoluut eens moet gezien en beleefd hebben. Niet alleen omwille van de bezienswaardigheden maar gewoon omdat het een overweldigend mooie en gezellige stad is. Met als groene long het grote park La Pépinière. Niet te missen is ‘La Belle Saison’ het 20 minuten durende klank- en lichtspel op de gevels van de Place Stanislas van juni tot september, nieuw sinds de zomer van 2022. Wij vonden het zo ongelooflijk mooi dat we er twee avonden naar gingen kijken. En wie in december naar Nancy trekt, mag het beroemde SintNiklaasfeest niet missen.

De beste manier om ten volle van Nancy te genieten is een City Pass (zie info en documentatie). Daarmee krijg je toegang tot zowat alle bezienswaardigheden en musea, neem je gratis tram en bus, kan je deelnemen aan geleide (stads)bezoeken en heb je recht op heel wat kortingen. Een City Pass voor twee dagen kost deze zomer 20 Euro voor één en 30 Euro voor twee dagen (die heb je echt nodig in deze stad). Als je met twee bent krijg je korting en ook voor jongeren tot 26 jaar is er een serieuze korting.

voormalige Poolse koning Stanislaus Leszczyński, die de opdrachtgever was voor de aanleg van het plein [foto 1]. Leszczyński was de schoonvader van Lodewijk XV. Van deze laatste kreeg hij de titel van hertog van Lotharingen. Een hertogdom dat hij met veel overtuiging en toewijding leidde. Waarvoor de inwoners van Nancy hem nog steeds dankbaar zijn. Voor het ontwerp van het plein en van de gebouwen eromheen deed hij een beroep op de in Nancy geboren architect Emmanuel Héré (1705-1763), die er een evenwichtig classicistisch geheel van maakte. Het standbeeld van deze architect komen we later onderweg nog tegen.

Foto 1

We laten het stadhuis en het plein achter ons en nemen het portaal rechts voor ons (met een fontein) naar de Allée Bernard Guérrier de Dumast. [foto 2]

Tussen de bomen vind je hier vaak verkoopstandjes en terrassen. En je ziet hier ook al de rood-witte signalisatie van de GR534. Op het einde van deze dreef nemen we linksaf de Rue Suzanne Regnault-Gousset. Zo belanden we aan het standbeeld van architect Héré. [foto 3]

Waar we rechtsaf de met groen omzoomde Place de la Carrière nemen, een prachtig langwerpig plein uit de 16de eeuw met op de uiteinden mooi grilwerk. [foto 4]

Op het einde gaat het rechtsaf over de al even groene Allée George Chepfer rechtdoor het Parc de la Pépinière in. [foto 5]

2
Foto
Foto 3
Foto 4 Foto 6

Vanaf hier volgen we de GR534. Het grote fonteincomplex in het midden is vooral bij warm weer erg populair. [foto 6]

We verlaten het park langs de GR rechtdoor de Rue Lecreulx in en langs de trappen steken we het kanaal Marne-Rijn over. [foto 7]

Aan de andere kant slaan we (met de GR) rechtsaf en volgen de oever van het kanaal. We nemen de eerste voetgangersbrug naar rechts en verlaten de GR. We volgend de Rue Henri Bazin tot op het (ingewikkelde) kruispunt van de Porte Sainte-Catherine. [foto 8]

Foto 5 Foto 7
8
Foto

Aan de overkant van het kruispunt nemen we aan de Rue de l’île de Corse de toegangspoort tot de Jardin Dominique-Alexandre Godron. Een klein maar erg mooi park dat uitnodigt om rond te kijken. [foto 9]

We verlaten deze tuin langs de rechtse uitgang naar de Rue Sainte-Catherine.

Daar slaan we linksaf en komen aan de ingang van het Muséum-Aquarium de Nancy. Een bezoek meer dan waard (en inbegrepen in de City-Pass).

Na het bezoek gaan we linksaf de Rue Godron in en op het einde daarvan rechtsaf de Rue Girardet. Aan de rechterkant passeren we de Place d’Alliance (ontworpen door architect Héré en een blik waard, evenals de gebouwen errond). [foto 10]

Daarna slaan we linksaf de Rue Bailly in.

Op het einde nemen we links de Rue Saint-Georges. Aan het nr. 7 bis is een kantoor van het Crédit lyonnais gevestigd. Aarzel niet om hier even binnen te gaan en het glazen plafond te bewonderen. Een meesterwerk van Jacques Grüber uit 1901. [foto 11]

10
Foto 9 Foto
11
Foto

Daarna belanden we op de Place Monseigneur Ruch, met de majestueuze kathedraal Notre-Dame-de-l’Annonciation. Met enkele interessante objecten in het interieur.

We nemen linksaf de Rue Montesquieu en rechtsaf de Rue de la Primatiale, die overgaat in de Rue de la Faiencerie. Op het einde van deze straat nemen we rechtdoor de Allée de la Criée langs de overdekte markt (een kijkje nemen is de moeite). [foto 12]

We lopen verder tot aan de kerk van Saint-Sébastien. Een impressionant gebouw uit 1732 van architect Jenesson (die hier begraven ligt) en met een spectaculaire gevel. [foto 13]

We keren op onze stappen terug, voorbij de markt, slaan linksaf de Rue Saint-Dizier in en dan rechtsaf de Rue Saint-Georges. Eigenlijk ongelooflijk hoeveel straten in Nancy naar heiligen zijn genoemd...

De Rue des Dominicains links brengt ons aan de zijkant van het stadhuis en terug op de Place Stanislas. Aan de linkerkant bevindt zich het Museum voor Schone Kunsten, waarvoor we opnieuw onze City-Pass kunnen gebruiken. Een museum met zowel permanente collecties als tijdelijk tentoonstellingen. Neem hier de tijd om op het gelijkvloers 20-eeuwse werken van o.a. Monet, Manet, Modigliani en Picasso te bewonderen. Info: https://musee-des-beaux-arts.nancy.fr/accueil Na het bezoek nemen we de brede Rue Héré naar de triomfboog, opgericht ter ere van Lodewijk XV. [foto 14]

Foto 12 Foto 13 Foto 14

Aan die boog gaan we links naar de Place Vaudemont, die we tussen de terrassen door oversteken om de Rue

Gustave Simon in te gaan. We nemen dan rechtsaf de Rue d’Amerval en wat verder linksaf de Rue de la Monnaie.

Rechts nemen we de Rue de la Source. Op het einde trekt de mooie gevel van huisnummer 14 in de Rue du Cheval Blanc onze aandacht. In deze straat slaan we links de Rue de la Charité in.

Die brengt ons via de Rue des Dames op de Place Saint-Epvre en aan de gelijknamige basiliek. Een monumentale trap leidt naar de mooie voorgevel. [foto 15]

Binnen in de basiliek zijn er een aantal merkwaardige glasramen.

We houden links aan op het plein en gaan de Rue Monseigneur Trouillet in.

We steken de Place de l’Arsenal over en nemen links de Rue des Loups.

We volgen deze tot het einde en gaan dan rechts de Rue du Haut Bourgeois in. Aan het nr. 29 bevindt zich het hôtel Ferraris, een geklasseerd monument en eigendom van de Franse staat. Even binnenkijken loont de moeite. [foto 16]

Wat verder bereiken we de Grande Rue, die we naar links volgen.

We lopen onder torens van de Porte de la Craffe door, terwijl we deze imposante vesting uit de 15de eeuw bewonderen. [foto 17]

Daarna volgen we nog even de Rue de la Citadelle tot aan de gelijknamige Porte, die dateert van het einde van de 16de eeuw. [foto 18]

We keren op onze stappen terug tot we weer in de Grande Rue belanden. Die volgen we tot aan de kerk en de kapel van de Cordeliers (de naam van een kloosterorde van de Franciscanen in Frankrijk). Hier kan je heel wat kunstwerken vinden, evenals het graf van hertog René II. [foto 19 en 20]

Foto 15 Foto 16 Foto 17
Foto 18 Foto 19 Foto 20

Schuin tegenover de kerk en kapel is het restaurant en de kaaswinkel van Les Frères Marchand. De familiezaak gaat terug tot 1880 en de broers Marchand haalden in 2016 het Guinness Book of Records met de grootste kaasschotel ter wereld. En dat met 2140 porties die uit 730 verschillende kaassoorten stonden. Bij Les Frères Marchand kan je ook terecht voor alle regionale specialiteiten, zoals de Quiche en de paté lorraine. Patrice Marchand geeft daar graag tekst en uitleg bij op het terras van het restaurant. [foto 21]

Verder in de Grande Rue bewonderen we de Renaissance gevels van het hertogelijk paleis, dat nu het Museum van Lotharingen huisvest. [foto 22]

Meer info over de kerk van de Cordeliers en het Museum van Lotharingen vind je op https://musee-lorrain.nancy.fr

We lopen verder door de Grand Rue tot aan de Place Vaudemont. Op de hoek van de straat met het plein is er nog een populair restaurantje, gespecialiseerd in tartes flambées (Flammenkuchen in het Duits): Le Flambock.

Links vinden we de triomfboog van Lodewijk XV terug en over de Rue Héré bereiken we terug ons vertrekpunt, de Place Stanislas.

21 Foto 22
Foto

Tot besluit

Tijdens deze wandeling konden we spijtig genoeg niet alles bekijken en bezoeken. Ook al omdat sommige musea en gebouwen niet alle dagen open zijn of gerenoveerd worden. Wie Nancy bezoekt en de tijd heeft, mag zeker niet nalaten om ook het museum van de School van Nancy en de Villa Majorelle te bezoeken (https://musee-lorrain.nancy.fr/).

Info & documentatie

Aanbevolen reisgids is de groene Michelin gids Lorraine https://editions.michelin.com/produits/lorraine-2/

City Pass

https://www.nancy-tourisme.fr/nl/te-zien-te-doen/ rondleidingen-en-city-pass/nancy-city-pass/

Ons wandelparcours op RouteYou: https://www.routeyou.com/nl-fr/route/view/11038250/ wandelroute/nancy-stadswandeling

Toeristische Dienst

https://www.nancy-tourisme.fr/nl/ Heel wat (gratis) documentatie is verkrijgbaar op het bureau van de dienst, Place Stanislas, 54000 Nancy

Wandelwegen

Op de Place Stanislas vertrekt de GR534 ‘Sentier Stanislas-Kléber’. Een 210 km lang Grote Routepad dat de Place Stanislas verbindt met de Placé Kléber in Straatsburg. En onder meer door een mooi stuk van de Noordelijke Vogezen loopt. Meer info op https://www.gr-infos.com/gr534.htm

Parking

Alle info over de parkeermogelijkheden (en de verkeersregels in de stad) vind je op https://www.grandnancy. eu/se-deplacer/circulation-et-stationnement

Beste nieuwe Benelux wandelroute van het jaar 2023

Het Stellingenpad in Nederland is op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023. De route van Nivon Natuurvrienden werd verkozen uit een shortlist met vijf kandidaten. Naast het Stellingenpad dongen ook het Betuwepad (NL), de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en National Park Trail (BE) nog mee naar de eretitel. In aanmerking kwamen uitsluitend routes die overwegend in België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg lopen.

Pad door de Stellingwerven

Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Dit strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Pluspunten winnende route

De jury roemde de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt.

Het Stellingenpad is de opvolger van het Hondsrugpad in Nederland, de Wandelroute van het Jaar 2022.

Meer info over de wandelroute van het Jaar 2023: https://nivon.nl/wandelpaden/stellingenpad/

Tekst: Gilbert Roels

Vlaanderen Wandelt - Waarom Wandelen (Sven Ornelis)

Vlaanderen Wandelde op 30 april en Sven Ornelis presenteerde zijn boek ‘Waarom Wandelen’

Op zondag 30 april vond in vier provincies Vlaanderen Wandelt plaats. Een groot wandelfeest waarmee Wandelsport Vlaanderen de wandelsport nog populairder wil maken. In Oud-Turnhout kwam daarenboven DJ, radiomaker en auteur Sven Ornelis zijn wandelboek “Waarom Wandelen” presenteren en signeren.

Onder het motto #iedereenwandelt wil Wandelsport Vlaanderen vzw zoveel mogelijk mensen aan het stappen krijgen. Dat wandelen hip en populair is bewezen de meer dan 12.300 wandelaars die aanwezig waren over de vier locaties van Vlaanderen Wandelt. In Sint-Truiden waren er dat 3307, in Herzele 3710, in Marke 2433 en in Oud-Turnhout 2873.

Uw Wandelkrant was erbij in Oud-Turnhout, waar de Korhoenstappers de organisatie op zich namen. De fiere voorzitter Michel van Gorp en zijn bestuursleden pronkten en konden tijdens een VIP-moment onder meer voorzitter Lieven Hostens van Wandelsport Vlaanderen verwelkomen. Lieven, die dezelfde dag op verschillende locaties van Vlaanderen Wandelt present tekende, toonde zich erg blij met het feit dat het georganiseerd wandelen, na de Coronacrisis, opnieuw volop bloeit en dat het ledenaantal blijft toenemen.

Speciale gast in Oud-Turnhout was Sven Ornelis. Hij kwam er zijn boek Waarom Wandelen presenteren en signeren. “Ik was altijd een levensgenieter, een wijnliefhebber en ook nog een fervent kok. Alhoewel mijn vader André Ornelis een bekend (middel)lange afstandsloper was en zelfs deelnam aan het wereldkampioenschap veldlopen, trad ik niet echt in zijn sportieve voetsporen. Maar toen ik in de tijd van Q Music samen met Kürt Rogiers de trappen van de Romboutstoren in Mechelen wou oplopen en problemen kreeg, besefte ik dat het tijd was om het roer om te gooien. Ik ben dan anders gaan leven en ook intensief beginnen wandelen. Met 35 kg gewichtsverlies als uiteindelijk resultaat”, aldus Sven. In zijn nieuw boek wil Sven zijn wandelpassie en -belevenissen delen met het publiek. Daarnaast bevat het boek heel wat nuttige tips en een aantal bijdragen, zoals die van een wellbeing coach en mensen als Evi Hanssen en Kürt Rogiers.

Het boek ‘Waarom Wandelen’ van Sven Ornelis telt 160 pagina’s en kost 24,95 Euro.

Het is te verkrijgen in de boekhandel of via de webshop https://www.waaromwandelen.be

Tekst en foto’s: Gilbert Roels Sven Ornelis Michel van Gorp Lieven Hostens Zicht in de hal te Oud-Turnhout Bovenaanzicht op de hal te Oud-Turnhout

Wandelen In Noord-Brabant deel 20:

De Brabantse Wal tussen Hoogerheide en Ossendrecht

Tekst en foto’s: René Luijsterburg

Helaas is het onmogelijk om het geplande artikel over de wandeling in Herbertusbossen en Strabrechtse heide te beschrijven. Er zijn nogal wat problemen in het wandelknooppuntennetwerk die eerst opgelost moeten worden. Dit is medio mei 2023 gerealiseerd, dus in september volgt het artikel hierover.

Info over de wandeling:

De wandeling start bij Natuurpoort De Volksabdij, Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199, Ossendrecht. Hier vinden we ruime parkeerplaatsen en horeca. De wandeling maakt gebruik van het wandelknooppuntennetwerk in Noord-Brabant.

Volksabdij Onze Lieve Vrouwe Ter Duinen (KP 24)

De Volksabdij is in 1936 opgericht op initiatief van kapelaan Floor van Putte. Hij zette een jeugdwerkkamp op voor werkeloze jongeren uit de omgeving. De bouwwerkzaamheden vonden plaats tussen 1936 en 1941.

De naam Volksabdij impliceert dat er plaats is voor velen. https://www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/ verhalen/internaat-o-l-vrouw-ter-duinen-in-ossendrecht

Het begin van de wandeling (knooppunt 24) ligt op de hoofdlaan, als je de parkeerplaatsen uitkomt naar rechts richting de school.

Volksabdijbossen

(KP 24 – 25 – 29)(KP 36 – 28 – 27 – 26 – 23)

Dit gebied maakt deel uit van het grenspark Kalmthoutse Heide. https://grensparkkalmthoutseheide.com/toegangspoortvolksabdij

Door vooral de beurskrach en de daaropvolgende depressie (jaren 30 vorige eeuw), was er in deze omgeving veel werkeloosheid en grote armoede. Door het ontginnen van zogenaamde woeste gronden werd er door allerlei instanties werkgelegenheid gecreëerd waar vooral jonge mannen zich bezighielden met bosbouw. De abdijbossen bestaan voornamelijk uit grove den met hier en daar een ven. In de komende jaren zullen de bossen meer inheemse boomsoorten gaan krijgen i.p.v. de grove den.

De te volgen route is: 24 – 25 – 29 – 11 – 10 – 89 – 83 – 85 – 86 – 87 – 88 – 13 – 89 – 10 – 12 – 14 – 15 – 16 –18 – 19 – 51 – 04 – 03 – 37 – 39 – 36 – 28 – 27 - 26 – 23 – 24. De totale afstand bedraagt 17,7 km.

LET OP!!!; Het traject KP 89 – KP 10 loop je 2x, eerst KP 10 naar 89 daarna komende vanaf KP 13 van KP 89 naar KP 10.

Op een zonnige maar koude winterdag hebben we een prettige, mooie wandeling gemaakt in dit gedeelte van de Brabantse Wal.

Voor informatie over de Brabantse Wal kijk op: https://brabantsewal.nl

Op de randen van de Brabantse Wal (KP 25 – 29 – 11)

Wandelend door het abdijbos kom je regelmatig flinke

drassige stukken en slootjes tegen. Hier komt op de rand al wat kwelwater tevoorschijn, wat via kleine slootjes (b.v. De Calfvensche Bosloop) naar de Noordpolder toe stroomt. Op de hoger gelegen gedeeltes kom je dan aspergevelden tegen, het belangrijkste streekprodukt, want de lekkerste asperges groeien natuurlijk hier op de wal.

(dit volgens de bewoners van de Brabantse Wal) https://brabantsewalasperges.nl

Ossendrechtseweg, Jannekespaadje (KP 11 – 10)

Vanaf het buurtschap Calfven wandelen we richting

Hoogerheide. Recht voor ons zien we de schoorsteen van de oude steenfabriek. Wat gelijk opvalt aan de Ossendrechtseweg is de grote variëteit aan bebouwing met een aantal bijzondere woningen van modern tot 19e eeuws. Rond 1840 werden hier de eerste woningen gebouwd, veel van de woningen die we nu zien hebben nog steeds de basis van deze tijd.

Tussen de Ossendrechtseweg 20 en 18 volgen we een heel smal paadje, het Jannekespaadje. Het padje is vernoemd naar een dochter van een bakker die hier op de hoek woonde en werkte. Vanaf dit padje heb je een prachtig zicht op de lagergelegen Noordpolder, een natuurgebied van Natuurmonumenten. Hier wordt het duidelijk dat je op de Brabantse Wal staat, slechts 20 meter hoger dan de polder.

Kerkepadje – ‘t Marktje (KP 83 – 85)

Via een hondenlosloopgebied kom je op het Kerkepadje, dit werd vroeger gebruikt om ter kerke te gaan in Woensdrecht. Het pad kan drassig zijn, omdat tegenwoordig het water meer wordt vastgehouden in de polder. Via het mooie wijkje “‘t Marktje” ga ik langzaam omhoog naar de Dorpsstraat in Woensdrecht.

Woensdrecht (KP 85 – 86 – 87)

Tijdens de “Slag om de Schelde” in oktober 1944 is er hard gevochten om het dorp Woensdrecht. Woensdrecht ligt hoog op de Brabantse Wal en het zicht op de polders beneden was een groot voordeel voor degene die Woensdrecht in zijn bezit had. Het dorp werd bijna volledig verwoest en moest na de oorlog compleet herbouwd worden. https://www.liberationroute.com/ nl/pois/135/the-battle-of-woensdrecht

Op diverse plaatsen in het dorp komen we nog wat borden en straatnamen tegen die herinneren aan deze strijd. Er zijn ook diverse wandel- en fietsroutes die je langs de diverse punten voeren waar hard gevochten is.

Non Plus Ultra (KP 87)

Bij knooppunt 87 vindt u het café restaurant Non plus Ultra, vrij vertaald als: “Het Allerbeste”. Het is voor veel wandelaars en fietsers een aangename pleisterplaats voordat ze verder gaan op hun tocht. Heel vaak gaat dat de polder in. https://www.cafenonplusultra.nl

De Noordpolder (KP 88 – 13 – 89 – 10 – 12 – 14 – 15 – 16 – 18 – 19 – 05)

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3239732/nieuwe-natuurtrek-er-maar-gerust-25-jaar-voor-uit

In 1994 begon Natuurmonumenten samen met het Waterschap Brabantse Delta aan natuurontwikkeling in de Noordpolder. Het doel was om er een natte natuurparel van te maken en dit is zeker gelukt, maar we gaan nog steeds verder. Natuurparels werken als sponzen: gebieden die water opnemen én vasthouden. In een verdrogend Brabant wordt dat steeds belangrijker.

Regenwater dat op de wal valt, doet er 6000 jaar over om naar beneden te zakken, vertelt Louis Vriens van het Waterschap Brabantse Delta. Dat water is superschoon en heeft in al die tijd veel kalk opgenomen. Door de druk van het hoogteverschil borrelt dat water in de Noordpolder naar boven. “Met wat simpele stuwtjes houd je dat water in de polder.” Vanwege dat kwelwater ging Natuurmonumenten als eerste grond kopen in de Noordpolder. Bij kwelwater horen zeldzame planten als de ratelaar, de echte koekoeksbloem, de bijenorchis en de rietorchis. Die planten lokken samen met de hoge waterstand ook weer bijzondere insecten en vogels.

https://www.youtube.com/watch?v=EtPEQJh5P9k

Onderlangs De Wal (KP 10 – 12 – 14)

We wandelen weer langs het stukje bos met de naam “De Koepel” en dalen dan weer af en volgen een pad onderlangs de wal. Wat verderop zien we boven ons de serre van ‘De Bunt’. Dit is een oude boerderij met opstallen en een aantal door de Duitsers gebouwde bunkers met het mooiste uitzicht op de Noordpolder (helaas niet te bezoeken). Het hele complex is de laatste jaren ingrijpend gerenoveerd.

Verderop zien we bij KP 12 de verharde weg de wal op gaan, wij blijven onderaan de wal wandelen met zicht op de polder.

Calfvensche Kreek (KP 15 – 16) (KP 19 – 05)

Door de Noordpolder lopen nog diverse kreken en uitwateringsstromen. Tussen knooppunt 15 en 16 zien we regelmatig de Calfvensche Kreek meanderen door het landschap en tussen knooppunt 19 en 05 hebben we regelmatig zicht op de bosjes rond de beek met af en toe wat grotere plassen met altijd weer zeer veel watervogels.

Trambaan (KP 04 – 03)

Komende uit de polder wandelen we een klein stukje over de drukke weg Calfven en zien de Hoeve Calfven. Wat verderop gaan we weer de wal op naar de Trambaan. Op de Trambaan lag vroeger de tramlijn naar Antwerpen en Tholen. De eerste tram reed in 1887, de laatste in 1934. Achter de Hoeve Calfven staat nog een oud wachthuisje, dit is te zien vanaf de Trambaan. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tramlijn_Antwerpen_-_Tholen

Wassche Ven (KP 36 – 28)

Onderweg door de abdijbossen komen we regelmatig vennen tegen. Het Wassche Ven is een van de grotere en speelt een rol in de drinkwatervoorziening van de regio. Het ven wordt gevuld door regen, de beek Heiloop en overtollig niet te gebruiken gezuiverd water van het waterbedrijf Evides. Het ven is ook in gebruik als viswater, dit alleen voor de plaatselijke visvereniging. https://www.internetbode.nl/woensdrecht/177464/visvijverwasseven-heropend-grondige-reiniging-evides

Moseven (KP 23)

Het Moseven, nabij de Volksabdij, is erg bijzonder. Hier komt ondiep grondwater aan de oppervlakte, waardoor een plantensoort als moerashertshooi in grote hoeveelheden tot bloei komt. In lage plekken die door regenwater gevoed worden, groeien veenmossen, beenbreek en de vleesetende plant zonnedauw.

Bekijk het Moseven vanaf het uitkijkpunt vlakbij KP 23.

Brasserie Abdijbos

Aan het einde van de wandeling is het goed verpozen in de brasserie. https://abdijbos.nl

Heel veel plezier met het wandelen van deze mooie wandeling op de Brabantse Wal. Voor nog meer wandelingen op de Brabantse Wal kijk bij https://wandelkrant.be/kiosk/, wandelkrant 9 t/m 11. Voor meer Wandelingen in het grenspark Kalmthoutse Heide: https://grensparkkalmthoutseheide.com/wandelroutes

Onze volgende wandeling is de beloofde wandeling Herbertusbossen, Strabrechtse Heide.

Tot de volgende keer!

René Luijsterburg

Terugblik Mallorca Wandel4Daagse 2023

Walking-events.com, alias André van der last en Nathalie Coessens (zie foto hieronder rechts), stonden weer paraat voor een mooie wandel4daagse op Mallorca eind april dit jaar in de omgeving van Capdepera.

Op 17 april kon je bij het afhalen van je startkaart tevens de gratis Wandelkrant editie 2023 meenemen. Deze was dan ook zeer beliefd.

Niet wetende dat in mijn krabsalade stukjes mossel verwerkt zaten bij het avondeten op dag 1, resulteerde dit in een voedselvergiftiging. Met als gevolg dat van dag 2 en dag 3 geen reportage is.

Gelukkig waren mijn darmen in de late namiddag van dag 3 goed herstellende en kon ik alsnog de laatste dag wat kilometers afhaspelen met mijn cameraatje in aanschot.

Bekijk het fotoalbum op: https://wandelkrant.smugmug.com/Spanje/Mallorca/ Wandelvierdaagse-Mallorca-2023

WALKING EVENTS 2023

Wandel4Daagse Mallorca 18 t/m 21 april 2023

Ga mee op de 6de editie van de wandel4daagse in en rondom het mooie Cala Ratjada in Mallorca.

Wandel4daagse Toscane 29 sept. t/m 2 okt. 2023

Ontdek een prachtig stukje Toscane tijdens onze 3de editie van de wandel4daagse in en rondom Montecatini Terme.

Keuze uit 15 of 25 km routes, wandel op je eigen ritme, maak nieuwe vrienden en geniet van de mooie natuur.

Reservering & info: walking-events.com

Toscane Wandel4Daagse 2023 - 1ste Lustrum

Tekst en foto’s: Marc Thijs

Montecatini Terme herbergt dit jaar reeds voor de vijfde maal de Walking Village voor de Toscane Wandel4daagse. Dit jaar vieren ze dus hun eerste lustrum, de vijfde editie, van de Toscane Wandel4daagse en dit van 29 september tot en met 2 oktober 2023.

Montecatini Terme mag zich met trots één van de grootste kuuroorden van Italië noemen. Aan het begin van de 20e eeuw groeide het stadje verder en kwamen er meerdere spa & relax hotels bij. De ideale plek voor kuren en sporten. Restaurants, theaters, nachtclubs en een casino waren toen al gebouwd. Montecatini werd al door veel Italiaanse beroemdheden bezocht. Met deze vierdaagse wandeltocht kan je genieten van al het moois dat Toscane te bieden heeft.

Er zijn routes uitgezet voor wandeltochten van 15 km of 25 km per dag. De routes zijn uitgepijld en er wordt gewandeld over licht heuvelachtig terrein.

Start-en finishlocatie (The Walking Village) op alle dagen is in de oude Terme, Stabilimento Termale Tamerici, Viale dei Salici 69/ Viale delle Palme, 51106 Montecatini-Terme (gelegen in het grote stadspark, midden in het centrum van Montecatini Terme, Italië).

Hier kun je ook op donderdag 28 september 2023 tussen 16.00 en 18.00 uur je startkaart ophalen.

Lukt dat niet, dan is er nog een mogelijkheid dit op vrijdagochtend 29 september te doen tussen 07.30 en 08.00 uur. Wees dan wel op tijd, daar je eerst met de trein afhankelijk van de gekozen afstand (15 of 25 km) enkele haltes verder wordt weggevoerd en vervolgens terugwandelt naar het station van Serrevale Pistoise.

Dag 1, Vrijdag 29 September 2023

Pistoia – Montale Agliana – Il Cammino de San Jacopo (de dag van het kleine Florence)

Starttijd 08.15 uur voor beide afstanden.

Vandaag vertrekken we allen samen met de trein naar Pistoia (15km) en Montale-Agliana (25km). Treinkaartje(s) zijn inbegrepen en worden uitgedeeld bij de startplaats, The Walking Village. Op het programma staat een mooie wandelroute deels over de pelgrimsroute Il Cammino di San Jacopo naar Montecatini. Alle wandelaars komen aan in Serrevale Pistoise waar ze dan met de trein terug naar Montecatini CENTRO rijden en vandaar uit terug naar The Walking Village wandelen.

In Toscane langs de oude Via Cassia slingert Il Cammino di San Jacopo. Een route door authentieke en buitengewone gebieden die de steden Florence, Prato, Pistoia, Pescia en Lucca doorkruisen. Deze Camino is onderdeel van een lange reis door het hart van Europa naar Santiago de Compostella. Zoals de meeste steden in dit gebied bloeide het op tijdens de middeleeuwen dankzij zijn ligging tussen de stadstaatmogendheden Florence en Pisa.

Als je aan Toscane denkt, denk je meestal aan de prachtige natuur en bekende steden als Florence en de scheve toren van Pisa. Maar er is nog veel meer te ontdekken in deze prachtige streek. De stad Pistoia is gesticht door de Romeinen (en heette toen Pistorium) en was in 2017 de culturele hoofdstad van Italië. Pistoia wordt niet voor niets ook wel Klein Florence genoemd. Er is hier veel te zien en te beleven!

Dag 2, Zaterdag 30 September 2023

Valdinievole – Montecatinin Alto – Montecatini Terme (het natuurschoon van Toscane)

Starttijd 09.30 voor beide afstanden.

Vandaag leidt de route voor de 25 km wandelaars, en deels voor de 15 km wandelaars, door de pittoreske streek van Valdinievole, naar het hoger gelegen Montecatini Alto (300 meter). Dit mooie dorp is zeker een bezoek waard vanwege het prachtige uitzicht. Via kleine geplaveide straatjes bereik je de Piazza Guiseppe Giusti met zijn kleine restaurantjes en gezellige terrasjes. Bekijk dit pittoreske dorpje eens van dichtbij en geniet van een lunch!

OPGELET: Routewijzigingen zijn steeds mogelijk!!!

Dag 3, Zondag 1 Oktober 2023

Altopascio – Montecarlo San Salvatore – Collodi –Pescia

(de dag van de wijn en Pinokkio) Starttijd 08.00 uur voor beide afstanden.

Vandaag rijden we opnieuw allen samen met de trein (treinkaartje inbegrepen) naar Altopascio (25 km) of Montecarlo San Salvatore (15 km) en via het prachtige hooggelegen Montecarlo (162 meter) en het dorp Collodi wandelen we terug over het Pinokkio Fabelpad naar het station van Pescia. Daarna met de trein naar Montecatini CENTRO station en vandaar naar The Walking Village.

Altopascio is een stad langs de Via Francigena en is bij elke pelgrim bekend. Het is een klein stadje dat bekend staat als de broodstad omdat het door de eeuwen heen zijn traditionele graanproductie heeft weten te behouden. De Via Francigena is de oudste pelgrimsroute naar Rome vanuit Canterbury, door Frankrijk, Zwitserland, de Po-vallei en Toscane.

Montecarlo: dit kleine Toscaanse heuvelstadje werd in 1333 gesticht door de Romeinse keizer Karel V en werd door de inwoners naar hem vernoemd. Monte Carlo betekent ‘Heuvel van Karel de Grote’. Hier kunt u genieten van de rust in een prachtige omgeving. Montecarlo is vooral bekend om zijn wijnen, maar ook om de oude paden uit 1500 na Christus, met uitgesleten karrensporen. Het is onderdeel van Variante Via Francigena, de pelgrimsweg naar Rome.

Collodi staat bekend om zijn Villa Garzoni, gebouwd op een klif en met een imposante grote tuin. Collodi is waarschijnlijk nog beter bekend als de woonplaats van Carlo Collodi, de auteur van het internationaal bekende sprookje ‘Pinocchio’.

Pescia: deze stad leefde vroeger voornamelijk van de papierindustrie en drukkerijen en haalt tegenwoordig het grootste deel van haar inkomsten uit de bloemenhandel en het toerisme. De uitgebreide de Medici-familie heeft zijn sporen in deze stad achtergelaten. Dankzij deze familie werd Pescia een bisschoppelijke stad.

Dag 4, Maandag 2 Oktober 2023

Borgo a Buggiano – Castello a Buggiano en Cole di Buggiano – Cozille/Massa (de dag van de mooie vergezichten) Starttijd 09.15 uur voor beide afstanden.

Vandaag gaan zowel de 15 km als de 25 km wandelaars eerst naar Borgo a Buggiano, vervolgens naar Castello a Buggiano en tot slot naar Cole di Buggiano. Hier scheiden de wegen zich voor even, de 15 km wandelaars gaan door naar Massa en keren zo terug naar Montecatini Terme; de 25 km wandelaars lopen nog via een (pittig stijgend) prachtig natuurpad naar Cozille (233 meter) en komen dan vervolgens ook aan in Massa, om dan aan te sluiten op de route van de 15 km wandelaars om vervolgens ook terug te keren naar Montecatini- Terme.

Borgo a Buggiano is zeer aantrekkelijk vanwege de rust die heerst binnen de oude muren. Het dorp is een juweel van middeleeuwse architectuur en stedenbouw, een pittoresk stadje, heel anders dan de meeste dorpen in Toscane.

Cozzile en Massa e Cozzille: hier leven de mensen in alle rust, de stilte is hier hoorbaar.

Terug naar de finish en het eindstation van deze prachtige wandelvierdaagse. Tijd voor een feestje in The Walking Village!

Extra dagen!?

Het loont de moeite om achteraf een of meerdere dagen extra te blijven. Dat kan je zelfs een goedkopere terugvlucht opleveren. Met de trein kan je goedkoop en comfortabel reizen in deze regio. De tickets kan je via je smartphone eenvoudig aankopen en downloaden. Maar vergis je evenwel niet van rijrichting bij het opstappen ;-). Wat dacht je van een daguitstap naar bijvoorbeeld Lucca, Pisa of Florence. Wij bezochten Lucca op onze extra dag. Met de trein ben je er op net geen half uur. Op de terugweg van Lucca kregen we nog een zwaarbewapende identiteitscontrole van twee mannen in uniform. Blijkbaar een routinematig iets.

Meer informatie & boekingen:

Bekijk ons uitgebreid fotoalbum op https://wandelkrant.smugmug.com/Italië/Toscane/Wandel4daagse-2022

Boek je deelname, vlucht en verblijf via de organisatie: https://www.walking-events.com/nl/proceeding-to-booking-tuscany/

34e HEUVELLAND4DAAGSE

Vier daagse wandeltocht door het heuvelachtige Limburgse landschap rond Vilt – Valkenburg aan de Geul in Nederlands Limburg, veelal over veldwegen en bospaden. Elke dag genieten van de mooie Limburgse natuur, het afwisselende landschap en de gezellige sfeer.

Voor meer info: https://www.heuvelland4daagse.nl/

Ook dit jaar kunnen de wandelaars weer kiezen uit liefst vijf wandelafstanden: 7 – 14 – 21 – 28 – 42 kilometer. De routes zijn gemarkeerd met pijlen en na elke 7 à 8 kilometer is er een rust- en verzorgingsplaats.

Na het wandelen is het gezellig genieten van de muziek in het paviljoen en van de heerlijke ontspannen sfeer op en rond het terrein.

Een goed moment ook om in een geweldige ambiance te genieten van de verdiende versnapering, gezellig bijkletsen met anderen of te dansen.

Wandel je dit jaar ook weer mee tijdens de 34e Heuvelland4daagse van 10 t/m 13 augustus? Je bent welkom!

In 2024 zal deze vakantiebeurs doorgaan op 20 en 21 januari. Vilt-Valkenburg
- 13 aug 2023 4 dagen wandelen in het 5 sterren landschap van zuid-Limburg Start dagelijks vanaf café-zaal ‘t Vöske in Berg en Terblijt Bij opgave vóór 15 juni 2023 korting op het
www.heuvelland4daagse.nl • 7 km • 14 km • 21 km • 28 km • 42 km
10
inschrijfgeld. Info: +31 (0)43 6040885

Wandelvakantie Reuzengebergte

Een ongekend wandelparadijs

De laatste week van mei vorig jaar togen we met 3 verkenners naar het Reuzengebergte in Tsjechië. Het was de eerste keer dat de Wandelkrant hier een bezoek bracht. We verbleven in het stadje Rokytnice Nad

Algemene Informatie

Het Reuzengebergte (Krkonoše, Karkonosze, Riesengebirge) is een gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten. Het Reuzengebergte is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. De gemiddelde hoogte bedraagt 1200 meter met enkele uitschieters daarboven.

Het Reuzengebergte kent op de hoogste toppen een hooggebergteklimaat ondanks dat het het kleinste hooggebergte van Europa is. Landen zeeklimaat zijn beide aanwezig in het gebied wat ervoor zorgt dat je op verschillende hoogtes andere klimaten ervaart.

De verkenning

Jizerou (Rochlitz An Der Iser) een van de toeristische stadjes in het gebied. De Wandelkrant richt dit jaar (2023) een reis in naar het Reuzengebergte en dit stadje wordt ons verblijfadres.

De boomgrens in het Reuzengebergte ligt veel lager dan in de Alpen. Loofbossen met onder andere eiken, essen, berken en wilgen gaan langzaam over in gemengde bossen (beuken, dennen, sparren) naarmate men hoger in het gebergte komt. Bosanemonen, sleutelbloemen, looksoorten bepalen de onderbegroeiing in het voorjaar. Het lage gedeelte van het gebergte huist dieren zoals herten, reeën, vossen, dassen en marters. Ook de zwarte ooievaar, moeflon, hazelworm, adder en het wilde zwijn komen in het gebergte voor. De natuur bestaat voornamelijk uit kronkelende beken zoals de Elbe die in het gebergte ontspringt, bossen en moerassige gebieden.

Gedurende de vakantie gaan wij 6 dagen wandelen, daarnaast wordt er voor niet-wandelaars een excursieprogramma gemaakt met een Nederlandstalige gids. We verblijven in een 3-sterren hotel, wat gedurende de corona-periode een algehele renovatie heeft doorgemaakt. We hebben een zes-tal wandelingen gemaakt in het gebied,

Informatie voor de reiziger

• De nationale munteenheid is Česká koruna. 25 kronen is ongeveer 1 euro waard. Er kan veelvuldig gepind worden. Best pin je steeds in kronen, niet in Euro’s.

• We wandelen in een berggebied houdt dus rekening met voor iedere dag een ± 350 hoogtemeters stijgen en dalen. Voor het dalen zijn stokken aan te bevelen.

• Zorg voor goede wandelschoenen. Lage schoenen zijn niet aan te bevelen vanwege het ongelijke stijgen en dalen.

Van de 15e eeuw tot 1918 maakte het Reuzengebergte deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie en was bijna volledig Duitstalig. Na 1918 werd dit gebied deel van de republiek Tsjechië en daardoor 2-talig. Van 1938 t/m 1945, het einde van de 2e Wereldoorlog, was het gebied onderdeel van Duitsland en maakte deel uit van het Sudetenland. Na de 2e Wereldoorlog werden bijna alle Duitstaligen uit dit gebied verdreven door de Tsjechen en de Russen.

De Tsjechische Kroon is sinds 1993 de officiële munteenheid van Tsjechië. Op 1 mei 2004 trad Tsjechië toe tot de EU.

waarbij we zo dicht mogelijk bij ons verblijfadres zijn gebleven, dit om zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan het reizen. In dit bergachtige gebied is het soms moeilijk om een afstand van 25 kilometer te overbruggen, de reistijd met een autocar kan al snel oplopen tot 1 uur.

• Neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Niet alle horeca is altijd open. Ook het meenemen van regenkleding is aan te raden.

• Het wandeltempo wordt aangepast aan de groep. Zorg dat je goed getraind mee op vakantie gaat. De afstanden die we wandelen zijn aangepast aan het terrein, waarbij we er van uitgaan 4 tot 5 uur per dag nodig te hebben voor het wandelen inclusief rusten.

• De inwoners van deze streek spreken over het algemeen alleen

maar Tsjechisch. Gebruik Google Translate om menu’s te vertalen en om iets te bestellen. De gidsen helpen je hierbij.

• De wandelroutes zoals aangegeven kunnen in een andere volgorde gewandeld worden. Dit is afhankelijk van het weer en de beschikbaarheid van de bus.

• We verblijven in het recent gerenoveerde 3*** Sporthotel Bohemia. Alle kamers met douche, wc, flatscreen TV met satellietontvangst.

Toeristisch weekprogramma voor de niet-wandelaars

Zondagnamiddag rondrit doorheen het Reuzengebergte met uitleg onderweg van onze Nederlandstalige gids Petra Hoek.

Mijn naam is Petra Hoek en ik begeleid u tijdens deze reis naar het Reuzengebergte. Ik heb vele jaren in Nederland gewoond en gewerkt. Samen met mijn gezin ben ik een aantal jaren geleden terug gegaan naar Tsjechië om daar te gaan wonen. Dit is namelijk de plaats waar ik geboren en getogen ben. Voor mij een goede reden om u als reiziger kennis te laten maken met mijn land. Tot ziens in Tsjechië! Petra Hoek

Maandag: dagrit naar het nabije Polen en glasfabriek met aankoopmogelijkheid.

We rijden naar het Poolse plaatsje Piechowice voor een bezoek aan de glasfabriek. Het glas wordt hier met de hand vervaardigd. U ziet het volledige proces voorbij komen. In het bijbehorende museum zien we de mooiste glaswerken waarna u in de winkel mooie producten kunt kopen. Met een mooie rondrit arriveren we aansluitend in Karpacz. Hier is gelegenheid voor de lunch waarna u van vrije tijd in het centrum van het stadje kunt genieten.

Dinsdag: bezoek aan het stadje van de sprookjes Jičin met zijn grote vierkante Wallenstein, omzoomd door arcades, het paleis en de St. Jacobskerk.

Deze ochtend rijden we naar het stadje Jičin, ook wel het stadje van de sprookjes genoemd. Het grote, vierkante Wallenstein wordt omzoomd door arcaden. Overige bezienswaardigheden zijn het paleis en de St. Jacobskerk. In het levendige centrum van Jičin zijn veel leuke winkeltjes en gezellige terrassen en restaurants.

Woensdag: bezoek aan het kasteel Sychrov met leuke verhalen verteld door de gids.

Vandaag nemen we een kijkje in kasteel Sychrov. We krijgen een rondleiding door de kamers van het kasteel dat uit 1693 dateert. Zij zijn ingericht met originele meubels, schilderijen en accessoires. Rondom ligt een mooi Engels park.

Donderdag: bezoek aan Vrchlabi, de poort van het Reuzengebergte en aansluitend het boomkruinenpad bij Janske Lazne.

Vandaag brengen we een bezoek aan de poort van het Reuzengebergte, Vrchlabi. Naast enkele houten huizen uit de 16e en 18e eeuw is er het barokke klooster uit de 18e eeuw. Rijdend door het Reuzengebergte komen we bij Janské Láznĕ. Hier vinden we het nieuwste boomkruinenpad van Tsjechië. In de ondergrondse ruimte wordt u geïnformeerd over het complexe wortelsysteem van boomsoorten in het Reuzengebergte en de diersoorten die er leven. Deze tentoonstelling is uniek voor de wereld. Met een loopbrug gaat u tot 24 meter hoogte waarna u in de observatietoren verder kunt tot 45 meter hoogte. Hiermee is het de hoogste observatietoren in Tsjechië. Vanaf de toren heeft u een indrukwekkend uitzicht over de 150 jaar oude bomen van Krkonoše. Eenmaal op de top kunt u ervoor kiezen om op de gewone manier terug te gaan dan wel met een reusachtige glijbaan van 50 meter. Durft u het aan?

Vrijdag: treinrit met het enigste en steilste tandradbaan van Tsjechië tussen Tanvald naar Harrachov, met zijn schansen en Mumlava waterval.

Programma onder voorbehoud.

Dag 1: Rondwandeling Rokytnice (Okolo Rokytnice)

Afstand: 9,9 km

Stijging: 270 m - daling: 270 m

We starten vandaag bij het hotel en wandelen een van de mooiste wandelingen van deze reis. We pikken de route op bij de St. Michael Kerk en gaan gelijk fors omhoog langs een skipiste. Daarna gaan we naar rechts

en hebben hier een magnifiek zicht op de vallei en wat verder komen we langs een kapel, een van de 5 in Rokytnice. We volgen de route en lopen een stukje langs de hoofdweg voordat we weer een skihelling opgaan bij Modra Hvezda. Daarna is het iedere keer stijgen en dalen op een goed bewandelbare weg. Onze rust vandaag

houden we bij Na Vrších, een mobiele cateraar bij Sachruv Hreben. Na een afdaling gaan we een glooiende weg in met de mooiste vergezichten. Deze volgen we tot een verharde weg die naar het centrum van Rokytnice loopt. We hebben hier gelegenheid om het centrum te verkennen en daarna op weg naar het hotel.

Dag 2: Hotel – Hranice – Certova Hora – Studenov – Hotel

Afstand: 10,1 km

Stijging: 502 m - daling: 502 m

Vanaf het hotel wandelen we langs het kerkhof (ga hier zeker een keer kijken) en gaan via een langzaam stijgende weg naar Hranice via de groene route. Bij de kruising Liščí díra u Krásné vyhlidky hebben we een mooi uitzicht over de vallei en de bergen.

We blijven stijgen en wandelen op een goed begaanbaar pad. Onderweg komen we veel bijzondere gebouwen tegen, veelal vakantiewoningen van de Tsjechen. Geniet hier van de rust en de prachtige natuur, overal stromen kleine stroompjes met glashelder water. Bij de berg Certova Hora wandelen we via de skihelling een pittig stuk omhoog en zien daarna in de vallei het stadje

Harrachov liggen. Na een pauze op de berg dalen we af via de blauwe route naar Studenov, waar we een grote pauze nemen bij Restaurace Chata Studenov. Na de rust nemen we de gele route naar beneden en bij de kruising Liščí díra volgen we de weg terug naar het hotel via de groene route.

Dag 3: Jablonec N. Jizerou – Vyhlídka Stráž – Františkov – Jablonec

Afstand: 11,9 km

Stijging: 420 m - daling: 420 m

We gaan met de bus naar Jablonec, waar we starten bij het busstation. Van hieruit nemen we de rode route en gaan aan het einde van de bebouwde kom gelijk stevig omhoog. Op een hoogte van 700 meter komen we in een vriendelijk landschap met een klein gehucht (Stráž). Bij een groot hotel gaan we het bos in op weg naar

een recent gebouwd complex van uitkijkpunten Vyhlídka Stráž, een schitterend aangelegd park. Dit alles is gebouwd met Europese subsidies. Na de fotomomenten en het genieten van het uitzicht gaan we terug naar de rode hoofdroute tot aan Sachruv Hreben. Hier gaan we over op het pad van de houten beelden (Dřevosochání). Uiteindelijk komen we in het dorp Františkov, waar we een museum vinden en de werkplaats van de

houten beelden-kunstenaars. In het museum wordt het verhaal verteld over de traditie van de houtsnijkunst. Hier houden we onze rust. Over een verharde weg wandelen we via het dorp Buřany terug naar Jablonec. We genieten van de mooie natuur, prachtige vergezichten, bijzondere gebouwen en kunstwerken. De bus staat al klaar om ons terug te brengen naar het hotel.

Dag 4: Hotel – Dvoracky – Hut’sky Vodopad – Horni Rokytnice - Hotel

Afstand: 14 km

Stijging: 620 m - daling: 620 m

Vanaf het hotel wandelen we eerst naar het stadscentrum van Rokytnice. Hier nemen we de gele route en gaan langs de Kostelni Cesta naar de Kostelni Vrch (859 mtr). Onderweg hebben we al achterom kijkend een mooi zicht op de vallei van het riviertje Hut’ský Potok. Bij Ručičky kiosek houden we

de eerste kleine stop voor een drankje en een hapje. Daarna vervolgen we langs de groene route richting Dvoracky en hebben we zicht op de skipistes. Vooral bij de Lysa Hora (1344 meter). Bij Dvoracky houden we de grote rust en kunnen we ons voorbereiden op de afdaling. Hier komen de gele, groene, rode en blauwe routes samen. We dalen af en volgen

de blauwe route, een behoorlijk pittige afdaling, langs het beekje de Hut’ský Potok en zien onderweg een waterval (Hut’ský vodopád). In Horni Rokytnice wandelen we een klein stukje langs de hoofdweg en gaan dan weer rechtsaf op weg naar de wijk Berlín. We wandelen nu door Rokytnice met een mooi zicht om ons heen tot aan het hotel.

Dag 5: Benecko – Rozhledna Žalý – Rovinka – Benecko

Afstand: 10 km

Stijging: 310 m - daling: 310 m

De bus staat klaar voor een fraaie rit naar Benecko een afstand van amper 20 km, waar de bus al gauw 40 minuten voor nodig heeft. De wegen naar Benecko slingeren zich door het gebergte. We starten bij een grote

parkeerplaats midden in het dorpje. Via een lichtstijgende asfaltweg wandelen we via de groene route naar Rovinka. Hier houden we onze eerste pauze. We begeven ons richting bergkam naar de uitkijktoren Rozhledna Žalý die onderdeel uitmaakt van de Bucharova Cesta. Een wandelroute van 31 km van Jilemnice naar de bron van de Elbe vlak

bij de Poolse grens. Bij de uitkijktoren houden we onze tweede pauze in het naastgelegen restaurant. Opgelet, men verstaat hier een aardig woordje Nederlands! Voor de uitkijktoren moet er entree betaald worden: 30 kronen omgerekend ± € 1,20. Na deze tweede onderbreking wandelen we bergaf op de rode route terug naar ons startpunt.

Dag 6: Station Harrachov – Štěpánka – Tesařovská kaple – Station Kořenov

Afstand: 9,5 km

Stijging: 376 m - daling: 407 m

Met de bus worden we in de buurt van het station van Harrachov gebracht. Vlak aan het station van Harrachov ligt een golfterrein. Wat verderop, langs de Jizera(Iser) staat een bouwvallige fabriek. Aan de overkant begint onze wandeling stijl omhoog het bos in. Eerst de groene, nadien de gele route volgend. Het pad ligt bezaaid met ontelbaar veel boomwortels die er

glad bijliggen. We houden een rust in Turnovská chata. Wat verderop staat de uitkijktoren Štěpánka. Hier staat een granieten “ijzeren” kruis met een informatiebord. Verder genieten we van een fraai vergezicht over het IJzergebergte. We volgen de blauwe route en passeren een kroeg populair bij het werkvolk. Je kan hier voor een zakcent heerlijk eten. Op een mum van tijd is het restaurant dan ook volzet ‘s middags. Aan de overkant van de

hoofdweg is er een begraafplaats met kapel dat je vrij kan bezoeken. We keren lichtjes stijgend terug op onze blauwe route en dalen vervolgens door het bos verder af naar onze eindbestemming: station Kořenov. Bij het station, waar de bus op ons staat te wachten, kan je ook een klein spoorwegmuseum bezoeken (betalend).

> > > > Meer info op https://wandelkrant.be/reuzengebergte/ < < < <
kijk even op de achterste pagina om deze reis te bestellen!!!
Of

8 dagen Reuzengebergte: 29/07/2023 – 05/08/2023

Prijs:

• Voor wandelaars die deelnemen aan het wandelprogramma 580 €/pp op basis van halfpension in een dubbel kamer

• Voor niet-wandelaars die deelnemen aan het toeristisch programma 625 €/pp op basis van halfpension in een dubbel kamer inclusief inkomgelden

• Single toeslag: 50 €

Inbegrepen:

• Autocar met alle nutsvoorzieningen, 2x dagreis.

• 7 overnachtingen in Sporthotel Bohemia op basis van halfpension: ochtend ontbijtbuffet en avond keuzemenu.

• Opstapplaatsen Meerhout en Genk C-Mine.

• Elke dag een wandeling of een toeristische bus uitstap met Nederlandstalige gids afhankelijk van je inschrijving.

• Zondagvoormiddag na het ontbijt uitleg over het weekprogramma door onze lokale Nederlandstalige gids in het hotel.

Heb je voor het wandelprogramma gekozen (en betaald) maar wil je één of meerdere dagen niet mee komen wandelen maar wel deelnemen aan de begeleide toeristische uitstappen, dan betaal je het inkomgeld of andere deelnamekosten voor die toeristische daguitstappen aan de gids.

> > > > Meer info op https://wandelkrant.be/aanbiedingen/ < < < <

Bestel deze reis bij: Reizen De Kiezel - Kiezel 165A - 2450 Meerhout Tel.: 014/30.12.94 - info@reizendekiezel.be BE0456.817.540 - Vergunning 7335

AANBIEDINGEN

Natuur en cultuur in Zuid-Bohemen

8-Daagse autocar vakantie naar Zuid-Bohemen (Tsjechië) voor groepen vanaf 30 personen

Reis met een luxe autocar naar het uitmuntende 4**** Sport-hotel Zátoň voor een 8-daagse vakantie. Wandelen, cultuur en uitstapjes staan op het programma. We overlopen deze vakantie even dag per dag:

Zaterdag: dagreis heen. In de autocar kan je al je avondmenu kiezen tijdens de voormiddag. Onderweg wordt de zelfgemaakte picknick aangesproken. Na aankomst en kamerverdeling volgt het avondeten. Nadien verkennen we het hotel met al zijn faciliteiten onder begeleiding van de charmante Marketa en als het niet te laat is maken we nog een korte avondwandeling door de hectaren grote hoteltuin deels grenzend aan de zacht kabbelende rivier de Moldau waar het heerlijk vliegvissen in is.

Zondag voormiddag staat er eerst een wandeling op het programma vanaf het hotel naar Rožmberk nad Vltavou (12 km). Maar natuurlijk pas na een flink ontbijtbuffet! Niet-wandelaars rijden rond de middag mee met de autocar tot aan de pauzeplaats. Nadien volgt een vrij middagmaal op een terras aan de Moldau met zicht op het hoger gelegen kasteel. Met de autocar rijden we verder door naar Lipno. Om hier met een open zetellift de boomkruinwandeling aan te vatten met als beloning een mooi panoramisch zicht over het Lipnomeer en de Oostenrijkse Alpen. Ons hotel is de eindbestemming vandaag voor Wellness en/of aperitief tijd. Een smakelijk avondmaal rond de dag af.

Maandag brengen we na het ontbijt eerst een zeer kort bezoek aan de Vietnamese markt van Vyssi Brod gevolgd door een gegidste Nederlandstalige rondleiding in het klooster van Vyssi Brod met zijn bibliotheek, de 3de grootste van Tsjechië (Unesco werelderfgoed). We voorzien een vrij middagmaal, met keuze uit 3 gerechten. Dat staat dan ook om 12 uur gereed na de rondleiding in het klooster. Tot slot kan je kiezen voor een pittige kruisweg wandeling of een bezoek aan Vyssi Brod en zijn markt in de namiddag. Gezamenlijk keren we terug naar ons hotel en wat volgt is het dagelijks avond ritueel van Wellness / aperitief / avondmaal.

Inbegrepen:

• Autocar met alle nutsvoorzieningen

• Dagreis heen en terug

• Hotel Sporthotel Zaton op basis van half pension

• Verwarmd binnen- en buiten zwembad

• Wellness (verschillende sauna’s) & fitness ruimte

• Uitstappen en inkomgelden zoals beschreven in het programma (programma is steeds onder voorbehoud)

• Nederlandstalige begeleiding

Dinsdag bezoeken we na het ontbijt de Budvar brouwerij met een proeverij. Vervolgens rijden we door naar Hluboká nad Vltavou voor een vrij middagmaal en maken we een Nederlandstalige gegidste rondleiding doorheen het kasteel, een kopij van het Windsor Castle. Wie wil kan nog door het heuvelende kasteelpark vrij wandelen of even neerploffen om een terrasje te doen. Wat volgt is het dagelijkse avond ritueel ...

Woensdag genieten we na het ontbijt in ons hotel van een boottocht op het Lipnomeer met vrij middagmaal in het pittoreske Frymburk. Een wandeling langs de oevers van het Lipnomeer brengt ons te voet terug naar Lipno. Niet-wandelaars keren met de boot terug. Het avondmaal staat vandaag een uurtje vroeger gereed: een gegidste avondwandeling in Český Krumlov staat ons nog te wachten.

Donderdag wandelen we na het ontbijt vanaf het hotel naar Český Krumlov (12 km) met vrije namiddag in dit Unesco Wereld Erfgoed stadje. Aan de stadsrand kan je in onze autocar opstappen om je wandeluitrusting achter te laten. Niet-wandelaars gaan rond de middag met onze autocar mee vanaf het hotel. Wat volgt is een eigen ontdekkingstocht door dit schitterend stadje. En laat me eerlijk zijn, na een 7-tal bezoeken heb ik zelf nog niet alles ontdekt in Český Krumlov. Nadien keren we met de autocar terug naar ons hotel voor het dagelijkse avond ritueel.

Vrijdag mogen we iets langer uitslapen. We maken na het ontbijt een rondwandeling door de prachtige natuur vanaf Sporthotel Zátoň met gratis aangeboden picknick, samen met Ivo, de hotelbaas, die hier elk padje kent. Niet-wandelaars kunnen relaxen, zwemmen of ... Zaterdag reizen we na het ontbijt terug naar ons Belgenlandje.

Supplement:

• Single

Reizen De Kiezel - Kiezel 165A - 2450 Meerhout Tel.: 014/30.12.94 - info@reizendekiezel.be

BE0456.817.540 - Vergunning 7335

> > > > PRIJS OP AANVRAAG < < < <
AANBIEDINGEN
De Moldau nabij Sporthotel Zátoň Rožmberk nad Vltavou Boomkruinwandeling nabij het Lipno meer Kasteel en tuinen Hluboká nad Vltavou Kloosterbibliotheek Vyssi Brod Boottocht op het 40 km lange Lipno meer Picknickwandeling nabij Sporthotel Zátoň Wandeling naar Český Krumlov

Wäller Tour Bärenkopp

De 11,6 km lange rondwandeling “Wäller Tour Bärenkopp” in het Wiedtal leidt van Waldbreitbach naar de hoogten van het Westerwald bij Verscheid. De tour is sinds 2015 door de Duitse wandelvereniging “Deutschen Wanderverband” gecertificeerd als een “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland” met de toevoeging “Traumtour” (Een droom van een wandeling). Het werd door het Duitse wandelmagazine “Wandermagazin” voor de verkiezing genomineerd als “De mooiste wandelroute van Duitsland 2019” en behaalde de 8e plaats!

Start en finish van deze zeer afwisselende rondwandeling is de gratis parkeerplaats aan de Marktstraße in 56588 Waldbreitbach. De instappunten zijn ook heel gemakkelijk te bereiken met de VRM-buslijn 131 vanaf het treinstation van Neuwied (VRM-lijn 131, bushalte Waldbreitbach Mitte). Voor pauzes onderweg zijn er naast de rustbanken en uitkijkpunten vijf etablissementen direct aan de route waar je ook kunt overnachten.

De rondwandeling verloopt voornamelijk over natuurlijke paden en biedt talrijke panoramische uitzichten op het Wiedtal. Vanaf het Weißen Kreuz, vanaf de ligbank bij Verscheid of vanaf de Klosterberg. Na de start verlaat u Waldbreitbach snel en volgt u de Wied parallel daaraan. Achter de campings gaat het lang kronkelig omhoog langs de oude Joodse begraafplaats. De omweg naar het “Weißen Kreuz (Witte Kruis)” is hier de moeite waard. De wilde Verscheider Seifen is een natuurlijke schoonheid met uitgewassen basaltpoelen aan de rechterkant en rotswanden aan de linkerkant van het pad. Een geel gemarkeerde toegangsroute is een gemakkelijk beloopbare alternatieve route met een lichte, gelijkmatige helling voor dit overigens vrij steile gedeelte. Na ca. 800 m komt u de Wäller Tour weer tegen.

Na de beklimming heeft u een fantastisch uitzicht over het idyllische dal vanaf de “Bärenkopp” met zijn kruis op de top op een hoogte van 304 m. Midden in het volgende weidelandschap torenen de torens van het klooster van de Franciscanessen Waldbreitbach uit. Alle denkbare bosformaties en onontdekte paden zorgen voor veel afwisseling op de route. Tegen het einde is een omweg naar het klooster van de fraters Franciscanen in Hausen of naar het Wiedtalbad de moeite waard.

De Wäller-tochten zijn gecertificeerde, gevarieerde en natuurlijke wandelroutes met een lengte van 9 - 36 km.

Alle 10 tochten onder dit merk Westerwald TouristikService worden beschreven in een flyer.

Een overzicht vind je hier: https://www.westerwald.info/ rundwanderwege.html

Het Wiedtal − Kom naar beneden!

Het Wiedtal ligt midden in het Natuurpark Rhein-Westerwald tussen de wandelroutes WesterwaldSteig en RheinSteig.

Rondom het meanderende riviertje de Wied vinden recreatieve wandelaars de perfecte omgeving voor een geslaagde wandelvakantie. Met de ‚Wied-Radweg‘ heeft het Wiedtal ook een prachtige fietsroute van 100 km. Alhier vindt u niet alleen tal van hotels en vakantiewoningen, maar ook 5 campings aan de oevers van de Wied. We kijken uit naar uw komst!

Vraag nu gratis informatiemateriaal en de nieuwe vakantiemagazine aan.

Openbaring van de Genesis taferelen van Markus Lüpertz

Tekst & foto’s: Marc Thijs

Eind april trokken we voor vier dagen naar Karlsruhe, gelegen op een goede 400 km vanaf Genk (B Limburg). Op het programma staat kunst en cultuur, natuur en wat culinair werk. Het volledige onderstaande fotoalbum kan je inzien via: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe

Openbaring van de Genesis taferelen van Markus Lüpertz

Tekst & foto’s: Marc Thijs

Eind april trokken we voor vier dagen naar Karlsruhe, gelegen op een goede 400 km vanaf Genk (B Limburg). Op het programma staat kunst en cultuur, natuur en wat culinair werk.

We verbleven de volgende dagen in het kunstige Hotel Kübler gelegen aan de Bismarckstrasse 39-43 te Karlsruhe, op nog geen 1000 meter van het middelpunt van Karlsruhe gelegen. Kunstig ja, want wie kan zeggen dat hij in de neus sliep van het gebouw? Of een auto boven op zijn dak had staan. Op alle kamers is op de een of andere manier LED verlichting voorzien. Een themakamer die we mochten gaan bekijken had eerder iets weg van een liefdesnestje met een regelbare lichtshow. Bij een andere bezochte themakamer genaamd de “Höhlensuite” vonden we een kist met meterslange ketting en nog andere attributen, zoals een uitneembare voetplank aan het bed, voorzien van enkele uitsparingen. Laat je fantasie maar werken. Daarnaast is in het complex ook een bierbrouwerij ondergebracht, het Badisch Brauhaus. Bij aankomst op woensdag namidag was het Happy Hour van 17u tot 18u. Een Maß, oftewel één liter bier, gaat dan over de toog voor 4,70 euro. Het begrip Maß kennen we nu dan ook weer... Tussen 14u en 17u waren de meeste bars en cafés ook gesloten die ik tegenkwam tijdens mijn korte orienterende rondwandeling doorheen de stad Karlsruhe. Dus die Maß was welgekomen na de lange autorit en ditto geschoeide stadskilometers.

Onderin is er een grote ondergrondse parkeergarage voorzien waar je stalen ros voor 12 euro per dag gestald kan worden. Een goed idee, want het openbaar vervoer is hier zeer goed uitgewerkt.

Meer info: https://aaaa-hotelwelt.de waarbij aaaa staat voor “Anders Als Alle Anderen”

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Hotel-K%C3%BCbler/

Foto’s Badisch Brauhaus: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Badisch-Brauhaus/

Zoek je eerder een comfortabel 4-sterrenhotel, dan kan je terecht bij ACHAT Hotel Karlsruhe City gelegen aan de Mendelssohnplatz in 76131 Karlsruhe. Gelegen op een centrale locatie, met +200 kamers, meerdere vergaderzalen, een gezellige bar en ditto restaurant. Het hotel is vlot bereikbaar met het uitstekende openbaar vervoer van de stad Karlsruhe.

Meer info: https://achat-hotels.com/hotels/karlsruhe-city

Voor kamers of appartementen kan je ook terecht in Hotel am Gottesauer Schloss, gelegen in de Gottesauer Str. 32-34 in 76131 Karlsruhe. De vrij jong ogende bazin, Simone Steiner, geeft ons er een rondleiding en vergast ons nadien op koffie en gebak. Het inchecken en afrekenen gebeurt hier elektronisch waardoor de balie maar beperkt open is. Maar geen nood, er is altijd een backup systeem mocht je niet elektronisch kunnen inchecken. Voor de kampeerliefhebber staat er zelfs een heuse Dethleff caravan te huur op het grondstuk van het hotel. Met voortent, voorzien van water, elektriciteit en sanitair.

Meer info: https://hotel-gottesau.de

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Hotel-am-Gottessauer-Schloss-Karlsruhe/

Voor pure romantiek kan je terecht in de SIST Hotel Turm, gelegen op de Hanne-Landgraf-Platz 1 te 76131 Karlsruhe. In een vorig leven nog als watertoren fungerend, nu als het kleinste hotel van Karlsruhe met slechts 1 kamer, hoog en droog uitkijkend over de Skyline van Karlsruhe. Naar verluid zeer begeerd door trouwende koppels.

Meer info: https://towersuite.de

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/SIST-Hotelturm-Karlsruhe/

Op 28 april had de viering plaats van de onthulling van de kunstwerken van Martin Lüpertz in de Stadtkirche van Karlsruhe. Terwijl buiten honderden demonstrerende fietsers van alle leeftijdsklasses het belgerinkel van Queens Bicycle Race moeiteloos overtroffen op het marktplein, vond binnen in de eindelijk nog eens uitverkochte Kerk een heel ander kaliber van muzikale kunst plaats, gewaagd aan het keramisch werk genaamd GENESIS, dat het vrij geïnterpreteerde bijbelse scheppingsverhaal verbeeldt. Heel de Beau-monde was aanwezig, tot gewezen staatslieden toe. Zelf vond ik het maar een bekakt gedoe en tevens omstreden werk. Maar men praat erover, dus zal het wel kunst zijn, niet?

Meer info: http://karlsruhe-kunst-erfahren.de/

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Genesis/

Openbaring van de Genesis taferelen van Markus Lüpertz

Het Badisches Landes Museum, onderbracht in Schloss Karlsruhe, sprak me wel aan. Hun werk wordt dan ook zeer toegankelijk gemaakt door middel van hun “bibliotheekkaart”. Hierbij kan je “werken” uitlenen en bestuderen in een speciaal daartoe bestemde ruimte. Platliggende actieve reuzeschermen bieden je diepgaande informatie aan over de gehele collectie van voorwerpen. 3D brillen zoeken jeugdige nieuwsgierigen op. Een klas kleine kinderen amuseert zich in het museum. Mission completed!

Meer info: https://www.landesmuseum.de/museum

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Badische-Landesmuseum/

De toren van het Schloss kan je ook bezoeken. Spijtig genoeg regende het pijpenstelen en was alzo het zicht zeer beperkt. Wat wel opviel was de geometrie van hoe Karlsruhe destijds opgebouwd was. Zie de maquette foto in het fotoalbum! Karlsruhe zou naar verluidt als plan hebben gediend voor Washington DC. De 42 meter hoge toren bekampt je door eerst de 165 trappen te overwinnen.

Meer info: https://www.landesmuseum.de/schloss/das-schloss-erleben/turm

Vogelbräu in de Kapellenstraße 50 te 76133 Karlsruhe is zeker een bezoek waard. Zowel voor spijs en drank wijd en zijd bekend. Een proeverij met een drietal biertjes vertelt dat dit geen gewoon bier is. Het is heerlijk bier. Naar mijn smaak vele malen beter dan het Badische Brauhaus bier. Op vat staat de gewone Vogel Pils, het zomerbier Vogel Sommer en tot slot de Maibock met 6% een fris veraderlijk biertje, mijn favoriet! In de keuken wordt met verse ingredienten gewerkt. De Calamaris met bijhorend slaatje smaakt verrukkelijk. Dit is duidelijk geen diepvries spul!

Meer info: https://www.vogelbraeu.de

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Der-Vogel/

Trein, tram, bus dag. Zo lijkt het toch vandaag. Met alles wat Karlsruhe’s vervoersvereniging KVV bezit, zijn we vandaag mee onderweg naar Östringen. Op het einde van het dorp, vlak voorbij een kapel, slaan we het bos in richting Angelbachtal. Ware het niet dat we niet gerekend hadden op boswerkzaamheden. De bosweg is afgesloten. Mits een kleine omweg door puur natuur geraken we voorbij de werkzaamheden terug op het goede pad. Mooi is de stilte, in de verte hoor ik een koekoek 12 uur slagen, neen echt niet ;-). Stilaan geraken we terug in de bewoonde wereld. Dat leid ons naar de tuin van professor Jürgen Goertz, die ons uitnodigt om zijn privetuin te bezichtigen. Dat is niet iedereen gegund. Zijn kunstwerken spreken me dan ook meer aan dan het Genesis werk. In het tegenoverliggende park aan het waterslot staan ook nog tal van zijn kunstwerken of replica’s opgesteld.

Meer wandelwegen op: https://www.angelbachtal.de/freizeit-kultur/wanderwege-wanderkarte

Meer info: https://www.juergen-goertz.info

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Kunstenaar-Professor-J%C3%BCrgen-Goertz/ Foto’s wandeling: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Angelbachtal-wandeling/ Foto’s park: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Angelbachtal-toer/

Een wijnproeverij, dat hebben we nog niet gehad. Laten we naar Geißenpeter gaan! De wijnmakerij Gmelin cultiveert ongeveer 6 hectare wijngaarden in Kraichgau. De handgeplokken kwaliteitswijnen zijn te vinden aan de Wilhelmstraße 42 in 74918 Angelbachtal. We hebben geluk, de bezem hangt op, ze zijn open. Zelfgemaakte schnitzel en aardappelsalade complementeren de wijnproeverij. Zelfs onze professor Jürgen Goertz weet er van te genieten.

Meer info: https://www.besenwirtschaft-angelbachtal.de

Meer info: https://www.weingut-gmelin.de

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Weingut-Gmelin-en-Besenwirtschaft-Geissenpeter/

Flammkuchen mogen zeker niet op het menu ontbreken als je Karlsruhe bezoekt. Maar dan wel die van Mariannes Flammkuchen gelegen in de Kriegsstraße 300 te 76185 Karlsruhe. Standaard met miniscule stukjes spek en ui belegd, staan er nog een 30-tal andere toppings op de menukaart opgelijst. Wekelijks komt er dan nog een specialleke bij.

Meer info: https://mariannes-flammkuchen.de

Foto’s: https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Karlsruhe/Mariannes-Flammkuchen/

Wandelvakantie Hochkönig (Oostenrijkse Alpen)

Markeer alvast de week van 15 tot en met 22 juli 2023 in je agenda voor een onvergetelijke wandelvakantie in de Oostenrijkse bergen samen met De Wandelkrant. Dit in de wandelregio Hochkönig te Dienten in Salzburgerland. Dagelijks bieden we je vrijblijvend een begeleide wandeling aan waardoor je het mooiste van deze regio met ons mee kan ontdekken. Centraal hierbij staan de Salzburger Almenweg, de Königsweg en de almen en hutten nabij de 6 gratis bergliften. Een afwisselend programma waarbij genieten op de eerste plaats komt te staan. Wil je er zelf op uit trekken? Ook dat kan! Vlakbij ons hotel in Dienten kan je zo de bergen in met de gratis bergliften. Tevens stopt de gratis wandelbus aan ons hotel. We verblijven in het 3*** Hotel Hochkönig gedurende 7 nachten in half-pension. De keuken werkt met vlees van eigen slachting. Dat smaakt na een intense bergwandeling dubbel zo goed.

Na een paar ellendige Coronajaren trekken we er deze zomer opnieuw op uit voor een wandelvakantie in de Oostenrijkse Alpen. Wij waren reeds 2x te gast in dit hotel in Dienten am Hochkönig, eenmaal op verkenning en andermaal met een autocar inklusief een fijne groep wandelaars. Dat maakt dat we kunnen putten uit een aanbod van reeds door onszelf gedane wandelingen in deze prachtige wandelregio. Afhankelijk van onder andere de toestand van de wandelwegen na de winterperiode, werkzaamheden nabij bergliften, geopende hutten en almen enzovoorts, gaan we een prachtige wandelprogramma tegemoet.

15 tot en met 22 juli 2023

Mogelijk niet bindend wandelprogramma:

Te voet vanaf ons hotel naar de eerste kabellift in het dorp Dienten am Hochkönig. Met de kabellift in Dienten omhoog, rondwandeling op hoogte (afstand en tijd in functie van de groep en weersomstandigheden) met mooie zichten rondom ons, vrij middagmaal in een van de lokale almen/ hutten, wandeling naar beneden of met de berglift terug naar beneden. Te voet aan het grondstation naar ons hotel toe dat op het einde (of het begin) van de dorpsstraat ligt.

Met onze autocar naar de parking van de kabellift Karbachalm. Met de kabellift in Mühlbach naar de Karbachalm. Korte plaspauze aan de Karbachalm. Van daar uit te voet terug naar Mühlbach. Onderweg is er een pauze voorzien aan een alm. In Mühlbach aangekomen kan je nog even nagenieten van een natje of droogje, nadien via het voetpad langs het water op naar de busparking. Met onze autocar terug naar ons hotel.

Te voet vanaf ons hotel naar de tweede kabellift in ons dorp Dienten am Hochkönig. Met de kabellift omhoog. Korte toiletpauze. Te voet afdalend naar een kortbij gelegen alm, verder langs de flank op naar een tweede verderaf gelegen alm. Drankpauze. Te voet terug via een brede kiezelweg naar boven richting kopstation. Met de kabellift terug naar beneden. Namiddag rijden we nog naar een andere korte wandeling in de buurt, bijvoorbeeld vanuit Hintermoos naar de Eggeralm.

Met onze autocar rijden we naar Maria Alm am Steinernen Meer. We wandelen te voet door het dorp naar de Natrunlift. Met de berglift overwinnen we al wat hoogte. Op het einde stappen we uit de lift en dalen eerst terug een stukje tot de aansluiting met de rondwandeling. Deze rondwandeling maken we dan ook, waarbij we op het einde terug aankomen bij Tom’s almhut voor een pauze. Met de berglift keren we terug tot helemaal beneden in het dal. Vrije tijd in Maria Alm.

Met onze autocar naar Arthurhaus, rondwandeling op hoogte, waarbij we het laatste stukje stijging overwege laten. Onze autocar zal ons opvangen op een parkeerplaats vlakbij waar de wandeling terug in stijgende lijn gaat.

Met onze autocar naar Hintermoos. Met de berglift Schwarzeckalm naar boven. Verschillende wandelmogelijkheden gaande van een rondwandeling op hoogte tot een afdaling naar beneden richting Maria Alm.

Bekijk de foto’s van deze wandelingen op onze fotowebsite: https://wandelkrant.smugmug.com/Lezersaanbiedingen/Hochkönig-zomer-2019

Wandelvakantie Hochkönig (Oostenrijkse Alpen): sfeerbeelden 15 tot en met 22 juli 2023

Wandelvakantie Hochkönig (Oostenrijkse Alpen)

15 tot en met 22 juli 2023

AANBIEDINGEN

8 dagen Oostenrijk: 15/07/2023 – 22/07/2023

Prijs:

• Totaalprijs: 850 €/pp op basis van een dubbel kamer half pension

• Single toeslag: 175 €

Inbegrepen:

• Autocar met alle nutsvoorzieningen, 2x dagreis.

• 7 overnachtingen in 3*** Hotel Hochkönig bij Dienten am Hochkonig

• Opstapplaatsen Meerhout en C-Mine Genk.

• Alle bergliften inbegrepen

> > > > Meer info op https://wandelkrant.be/aanbiedingen/ < < < <

Bestel deze reis bij:

Reizen De Kiezel - Kiezel 165A - 2450 Meerhout Tel.: 014/30.12.94 - info@reizendekiezel.be BE0456.817.540 - Vergunning 7335

Articles inside

Openbaring van de Genesis taferelen van Markus Lüpertz

4min
pages 57-59

Openbaring van de Genesis taferelen van Markus Lüpertz

2min
page 56

Wäller Tour Bärenkopp

1min
page 54

Natuur en cultuur in Zuid-Bohemen

2min
pages 52-53

Dag 6: Station Harrachov – Štěpánka – Tesařovská kaple – Station Kořenov

1min
pages 50-51

Dag 2: Hotel – Hranice – Certova Hora – Studenov – Hotel

3min
pages 46-49

Toeristisch weekprogramma voor de niet-wandelaars

2min
pages 44-45

Wandelvakantie Reuzengebergte

2min
pages 42-43

34e HEUVELLAND4DAAGSE

1min
page 41

Toscane Wandel4Daagse 2023 - 1ste Lustrum

5min
pages 39-40

Terugblik Mallorca Wandel4Daagse 2023

1min
page 38

Vlaanderen Wandelt - Waarom Wandelen (Sven Ornelis)

7min
pages 31-37

Beste nieuwe Benelux wandelroute van het jaar 2023

1min
page 30

Nancy - een dag wandelen in een stad als een prentkaart

7min
pages 20-29

Wandelen tussen liefdesnestjes

5min
pages 12-15

Openbaring van de Genesis taferelen van Markus Lüpertz

4min
pages 57-59

Openbaring van de Genesis taferelen van Markus Lüpertz

2min
page 56

Wäller Tour Bärenkopp

1min
page 54

Natuur en cultuur in Zuid-Bohemen

2min
pages 52-53

Dag 6: Station Harrachov – Štěpánka – Tesařovská kaple – Station Kořenov

1min
pages 50-51

Dag 2: Hotel – Hranice – Certova Hora – Studenov – Hotel

3min
pages 46-49

Toeristisch weekprogramma voor de niet-wandelaars

2min
pages 44-45

Wandelvakantie Reuzengebergte

2min
pages 42-43

34e HEUVELLAND4DAAGSE

1min
page 41

Toscane Wandel4Daagse 2023 - 1ste Lustrum

5min
pages 39-40

Terugblik Mallorca Wandel4Daagse 2023

1min
page 38

Vlaanderen Wandelt - Waarom Wandelen (Sven Ornelis)

7min
pages 31-37

Beste nieuwe Benelux wandelroute van het jaar 2023

1min
page 30

Nancy - een dag wandelen in een stad als een prentkaart

7min
pages 20-29

VLAAMS-BRABANT

6min
pages 16-18

Wandelen tussen liefdesnestjes

5min
pages 12-15
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.