Wandelkrant 26

Page 1

Lente 2020 | Gratis Pers | Like ons: fb.me/Wandelkrant | Twitter.com/DeWandelkrant

Lees deze wandelkrant nu ook op je pc, laptop, tablet of smartphone: https://wandelkrant.be

Editie 26:

Wandelen en Muziek. Bosland in eigen land. Op stap in de Hoge Venen en de Oostkantons. Ommetje van de maand van Wandelnetwerk Noord-Holland. Beleveniswandeling Veere Vesting & natuurwandeling De Manteling te Walcheren. Off the beaten track met 50+ GR route “Cami de Cavalls” op het Spaanse eiland Menorca. Wandelen in New York op “The High Line”. Rondom je kot met RouteYou La primavera herfsteditie Lees & Win een wandelarrangement midweekverblijf in de Duitse Eifel

Lees & Win: Neem deel aan de “Lees & Win” wedstrijd en win een midweek verblijf in een vakantieappartement met wandelarrangement voor 2 personen. Hoe kan je deelnemen? Vul het formulier in op https://wandelkrant.be/lees-en-win/ en wie weet win jij een onvergetelijke wandelvakantie bij de sympathieke Belgische gastvrouw Virginie van http://castelferien.com/ Bekijk het aanbod van Castelferien verderop in deze wandelkrant!!!


VOORWOORD Met deze 26ste wandelkrant editie bieden we je opnieuw een Lees&Win wedstrijd aan. Met dank aan de Belgische uitbaters van http://castelferien.com/ in de Duitse Eifel kan je een wandelweek arrangement winnen voor 2 personen in hun vakantieappartement. Hoe kan je deelnemen aan onze Lees&Win wedstrijd? Door je gegevens in te vullen op: https://wandelkrant.be/lees-en-win/ Op zondag 30 augustus maken we de winnaar bekend. Een deelname per persoon.

Ook de wandelkalender ontbreekt in deze editie. Alle georganiseerde wandeltochten zijn minstens tot eind juni afgelast bij Wandelsport Vlaanderen. Grote bijeenkomsten mogen ook niet doorgaan tot eind augustus. Ook in onze buurlanden heerst eenzelfde situatie. Dit heeft als gevolg dat veel vierdaagse afgelast zijn. Zelfs die van Nijmegen, die vorig jaar door 41.235 wandelaars uitgelopen werd! Het Mallorca Walking Event “La primavera” werd dan weer verschoven naar eind oktober. Ook hier hadden we in april bij geweest.

Nieuw is ook dat je vanaf dit eigenste moment deze krant enkel digitaal kan lezen via je pc, laptop, tablet of smartphone. Dit samen met de overige 25 edities. Dat zijn +1400 pagina’s wandel-lees-plezier!!! Alle weblinks zijn ook aanklikbaar!

Mag ik je vragen, als (trouwe) lezer van deze wandelkrant, de link https://webkiosk.wandelkrant.be/ zo veel als mogelijk te delen! Alvast bedankt! En blijf gezond in je kot. Marc Thijs

Normaal gezien kon je deze Wandelkrant meenemen op Vlaanderen Wandelt te Asse en Koksijde op zondag 26 april. Vanwege het COVID-19 virus zijn er zeer drastische maatregelingen bezig voor onze eigen gezondheid. Heel de economie zit op zijn gat. Ook de Wandelkrant is hier zwaar door getroffen. In die mate dat we besloten hebben deze krant NIET te drukken omdat er geen budget voor is: adverteerders haakten massaal af. Gelukkig beschikken we nog over een web kiosk platform, zodat deze Wandelkrant alsnog tot jou terecht kan komen.

Hoe kan je deelnemen aan onze Lees&Win wedstrijd? Door je gegevens in te vullen op: https://wandelkrant.be/lees-en-win/

Verantwoordelijke Uitgever Marc Thijs

COLOFON

Postadres THEMA, Streepkenstraat 24, B-3600 Genk

Adverteren in De Wandelkrant? Contacteer ons hierover! Archief:

Lid van:

Al onze edities staan ook op onze webkiosk: https://webkiosk.wandelkrant.be/

Deze krant is auteursrechtelijk beschermd. Overname uit de inhoud, afdrukken, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever.

Volg ons online via:

Eindredactie & Vormgeving Marc Thijs Werkten mee aan dit nummer: Bennet Berx, Maaseik Joop Duijs, Kwadijk (NL) Sofie Hendrikx, Mogán, Gran Canaria (ES) René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL) Gilbert Roels, Merchtem Marc Thijs, Genk Anja Thys, Exmouth, Devon (GB)

wandelkrant.be fb.me/Wandelkrant Twitter.com/DeWandelkrant De Wandelkrant is een uitgave van: THEMA Streepkenstraat 24, B-3600 Genk BTW BE 0840.813.519 Website: http://thema.press/ E-mail: info@marcthijs.be GSM: +32 (0)498 05 01 05


Lees & Win

Lees & Win: Lees en win een verblijf voor 2 personen voor een midweek van maandag tot vrijdag in een van de vakantieappartementen van Castelferien.

De comfortabel ingerichte appartementen van Castelferien beschikken over een ruime woonkamer met centrale verwarming, open keuken en een zithoek met kleurentelevisie werkend met satellietverbinding en Wifi. Gratis Wifi ter beschikking. Huisdieren zijn - op aanvraag - toegestaan.

Castelferien is een vrijstaand vakantiehuis in Echtershausen in de Duitse deelstaat RijnlandPalts. Deze volledig ingerichte en van alle gemakken voorziene vakantieappartementen voor maximaal 6 personen ligt verscholen tussen de heuvels en bossen aan de oever van de Prüm, een zijrivier van de Moezel.

De auto kan voor de deur worden geparkeerd. Je eigen fietsen of moto’s kunnen binnen in de schuur gestald worden tijdens de nacht.

Echtershausen is een oase van rust gelegen op 240 km van Brussel, 60 km van Luxemburg-stad en 40 km van Trier. En dichtbij “alles wat van Prüm zo’n bijzondere plek maakt”. Een schilderij vol heldere kleuren. Hier, in de zuidelijke Eifel, voelen natuurliefhebbers en rustzoekers zich thuis!

Een stukje cultuur behoort tevens tot de mogelijkheden zoals een bezoek aan Bitburger Marken-Erlebniswelt, het Waterkasteel van Rittersdorf of Trier op 40 km hiervandaan, een stad met een geschiedenis om U tegen te zeggen! In de streek zijn er ook mooie dorpen waar je kan gaan shoppen en nadien lekker kan ontspannen met een drankje op een gezellig terrasje? Klinkt niet slecht!

De vakantieappartementen van Castelferien zijn het hele jaar door te huur voor een lang of kort weekend, midweek of per week. U kunt er overnachten in één van de twee appartementen die in vakantiehuur aangeboden worden. De woonkamer staat in open verbinding met de eetkamer en de goed uitgeruste keuken. Vanuit de slaapkamer stap je direct op het grote balkon waarop je altijd kunt genieten.

Waterverbruik, elektriciteit, verwarming en eindschoonmaak zijn steeds in de prijs inbegrepen.

Voor de rust en de vele wandelingen ben je hier op het goede adres. In onze appartementen van Castelferien vindt u een mapje gevuld met talrijke mooie wandelroutes. Uitgestippeld door een ervaren wandelaar die hier al jaren in de streek op verlof komt.


Appartement met twee 2-persoons slaapkamers geschikt voor 4 personen (maximaal 6) • 2 nachten: € 170/4pers. • 3 nachten: € 225/4pers. Per bijkomende persoon € 15/nacht. Maximaal twee kleine huisdieren toegestaan per appartement (verplicht bij reservering op te geven). Heb je interesse of verdere vragen neem tijdig contact met ons op via mail, over beschikbaarheid en prijs: info@castelferien.com

Ons adres: Castelferien Gmbh Hauptstraße 27 54636 Echtershausen Duitsland Voor alle info en reservatie: GSM: +32(0)473 54 50 17 Tel. +32(0)59 27 52 52 info@castelferien.com www.castelferien.com

Hoe kan je deelnemen aan deze Lees&Win wedstrijd? Door je gegevens in te vullen op: https://wandelkrant.be/lees-en-win/
Het Wiedtal ligt midden in het Natuurpark Rhein-Westerwald. Alhier vindt u niet alleen tal van hotels en vakantiewoningen, maar ook 5 campings aan de oevers van de Wied. Daar vindt u ook moderne standplaatsen voor campers. Je kunt kiezen uit campings die goed bereikbaar zijn en lokale winkels of voor mooie campings en recreatiegebieden aan de Wied waar het heel stil is. De restaurants bieden regionale gerechten uit het Westerwald aan. We kijken uit naar uw komst! Vraag nu gratis informatiemateriaal en de nieuwe vakantiemagazine aan. Foto: Pacek

Touristik-Verband Wiedtal e.V. • info@wiedtal.de • www.wiedtal.de • Neuwieder Straße 61 • D-56588 Waldbreitbach • Tel.: +49 (0)2638 4017

Wandelparadijs Wiedtal in het Westerwald Het Wiedtal met zijn steeds wisselende landschap ligt in het hartje van de ”Natuurpark Rhein-Westerwald“. Het is een oase van rust en een plek om heerlijk te relaxen. Niet in de laatste plaats door het bijzonder milde klimaat en een gezonde lucht. Hier is het nog gezond wandelen en vertoeven in de door de staat erkende „Luftkurorten“ zoals Roßbach, Waldbreitbach, Hausen en Niederbreitbach. Waldbreitbach ligt aan de “Westerwald-Steig”, tussen Etappe 15 van Strauscheid naar Waldbreitbach en Etappe 16 van Waldbreitbach naar Bad Hönningen. De “Klosterweg” is een verbindingsweg tussen de “WesterwaldSteig” en de “Rheinsteig” van Waldbreitbach naar Rengsdorf (17 km). Daarboven zijn er vele rondwandelwegen in de regio, zoals bijvoorbeeld het “Pelgrimpad” waarbij je langs talrijke kloosters en gedenkplaatsen passeert. Meer info op: https://wandelkrant.be/westerwald/


BOSLAND IN EIGEN LAND!

Meer, Lommelse Sahara In het noorden van de Belgische provincie Limburg is er recent een nieuw wandelroutenetwerk gecreëerd, Bosland. Het prefereert zich dusdanig als ‘het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen’. Het strekt zich uit over vier gemeenten: Lommel, Pelt, HechtelEksel en Peer. Twaalf wandelgebieden zorgen zo voor eindeloos wandelplezier. En niet onbelangrijk : Bosland beschikt over 70% rustige zandpaden en is bijna 52 km² groot.

“Bosland telt 400 km wandelpaden waarvan 70% onverhard gespreid over 300 knooppunten” De variatie in Bosland is enorm. Het is een mix van eindeloze bossen, landduinen, heidegebieden, vennen en kleurrijke grasvelden. Ook diverse planten en dieren vinden er hun thuis, soms zeldzame soorten. Het wolvenkoppel Naya en August kozen onder andere in 2018 Bosland uit als hun leefgebied. Je kan als wandelaar ter plekke voor verschillende mogelijkheden opteren, zoals gemarkeerde wandellussen met afstanden variërend van zo’n 2 tot en met bijna 13 kilometer. Deze routes worden gemarkeerd op de kaart én het terrein met gekleurde figuren, zoals bijvoorbeeld een ‘blauwe ruit’ of een ‘rode driehoek’. Maar het wandelroutenetwerk beschikt ook over het knooppuntensysteem, waarmee je naar hartenlust een eigen tocht kan samenstellen. Meer dan 400 kilometer aan wandelpaden en eveneens meer dan 300 knooppunten staan daarvoor ter beschikking. De knooppunten zijn voorzien van een nummer, zoals we dat ook kennen van andere netwerken alsook het

Tekst en foto’s: Bennet Berx. fietsroutenetwerk. Ja, ook voor de fietsers is dit een paradijs. Denk maar eens aan ‘fietsen door de bomen’ in het Pijnven. En aan de kinderen is er ook gedacht, want zij kunnen hier enkele tochten op kindermaat ondernemen en ravotten. Uitgebreide informatie vind je op de website van Bosland, vermeld aan het einde van dit artikel. In deze Wandelkrant beperk ik me tot het toelichten van enkele wandelgebieden en mogelijkheden. Wat heb je nodig om van Bosland optimaal te kunnen genieten tijdens het wandelen? Uiteraard de wandelkaarten! Hier zijn verschillende opties mogelijk. Zoals eerder al beschreven kan je kiezen voor wandellussen en/of knooppunten. De wandelkaart met de knooppunten (Wandelnetwerk Bosland) overlapt de vier gemeenten en is te koop aan € 8. Bij deze kaart worden ook twee gidsjes toegevoegd. Een kindergids met dolle avonturen in Bosland voor hun generatie. Het tweede is een inspiratieboekje voor volwassenen. Daarin alle praktische info over het wandelen, en ook enkele suggestiewandelingen van Bekende Boslanders! Een andere optie is kiezen voor de wandellussen. Je kan de wandelkaarten afzonderlijk aankopen tegen € 2,50 per stuk. Of je kan ook meteen alle 10 kaarten in een wandelbox kopen tegen € 18. De wandelbox omvat een ontdekkingskaart en 9 wandelkaarten van de afzonderlijke gebieden, verspreid over de vier gemeenten van Bosland. Je kan de wandelkaarten of wandelbox vinden bij de plaatselijke toeristische infokantoren, of online bestellen via de webwinkel van https://www.wandeleninlimburg.be/


Dommelvallei, Kleine-Brogel (Peer)

Hageven-De Plateau, Pelt


Duitse militaire begraafplaats, Kerkhoven (Lommel)

Kanaal naar Beverlo, Kerkhoven (Lommel)

Hobos, Pelt

Dommelvallei, Hoksent-Molhem


Vele gebieden van Bosland heb ik reeds zelf meerdere keren bezocht om te wandelen en ééntje wil ik hier toch even meer toelichten: de Sahara in Lommel. Misschien wel het bekendste gebied voor het grote publiek. De Lommelse Sahara in een uniek gebied met een mix van zand, water en bos. Het heeft een grootte van 193 hectare. De waterplassen ter plekke zijn ontstaan begin 20ste eeuw met de zandontginning. De onbegroeide ‘woestijngrond’ rondom is er gekomen als gevolg van de uitwasemingen van de plaatselijke vroegere zinkfabriek tussen 1900 en 1940, waardoor het groen verdween. Om uitdeining van dit zand- en duinenlandschap tegen te gaan werden er na de tweede wereldoorlog naaldbossen aangeplant.

Indien je met de knooppunten aan de slag gaat, dan vind je de brug terug tussen knooppunt 38 en 58. Voor de uitkijktoren kan je alle drie de wandellussen nemen, of je begeven tussen knooppunt 36 en 37. De wandelingen starten doe je best vanaf de parking van De Soeverein, Sportveldenstraat 10 te 3920 Lommel.

Met behulp van hagen van sprokkelhout werd zo een proces van complete verzanding voorkomen. Het resultaat is dat dit nu een heel mooie plaats is geworden voor verschillende vormen van recreatie, zoals ook wandelen. Het wandelaanbod van de Sahara biedt 3 wandellussen met afstanden variërend van bijna 3 kilometer tot 12 kilometer. Waar de verschillende lussen elkaar dwarsen kan je gerust overstappen naar een andere lus, en zo enigszins zelf je eigen tocht creëren. Ook de knooppunten van het Wandelnetwerk Bosland zijn in deze streek aanwezig. Met de aanschaf van de kaarten met lussen en met de knooppunten ben je meer dan voldoende gewapend om er onvergetelijke wandeltochten te maken.

Fikse doorstappers is zo een mogelijkheid. Een drietal wandeltochten vallen onder deze noemer. Het brengt je onder andere naar Peer, wederom Lommel en HechtelEksel. De afstanden bedragen respectievelijk 20,5 kilometer, 18,2 kilometer en 21,5 kilometer.

Enkele blikvangers in de Sahara zijn de 30 meter hoge uitkijktoren, het meer en natuurlijk ook de zandvlakten en duinen waardoor het zijn naam te danken heeft. Ook de voetgangersbrug over het nabijgelegen Kempisch Kanaal is een mooi staaltje hedendaagse architectuur. Daarvoor kan je de rode en oranje wandellus volgen.

Leyssensmolen, Kattenbos (Lommel)

Maar Bosland heeft uiteraard ook heel wat andere gebieden onder hun vleugels, en die zijn stuk voor stuk allemaal de moeite waard om er je voetsporen na te laten. Zo zijn er wandelingen die je kan maken door middel van de kant-en-klare gemarkeerde lussen of stappen van knooppunt naar knooppunt. Maar er zijn ook andere wandelmogelijkheden.

Ook beschikt Bosland over wandelingen die je in totale stilte kan ondernemen. Daarvoor kan ik je de paars gemarkeerde route van Hoksent-Molhem in de regio Hechtel-Eksel en Peer aanraden (11,8 kilometer). Of het unieke gebied van de Watering in Lommel (1,9 kilometer). Maar een topper is een prachtig natuurgebied in Pelt op de Belgisch-Nederlandse grens, Hageven-De Plateau. Daar kan je aan het bezoekerscentrum De Wulp vijf lussen terugvinden met afstanden van 1,5 tot en met bijna 10 kilometer. Andere opties voor het wandelen zijn ‘voettocht door de tijd, ‘op tocht met de hond’, ‘spelenderwijs wandelen’, ‘hoogstaand stappen’ waar men weidse panorama’s te zien krijgt en er is ook ‘wandelen met wielen’. Deze laatstgenoemde tochten zijn speciaal voorzien voor rolstoelen, buggy’s en kinderwagens.


Uitkijktoren, Lommelse Sahara


Zo zie je maar dat Bosland niets aan het toeval overlaat en een zéér uitgebreide waaier aan wandelplezier te bieden heeft. Uiteraard teveel om in dit artikel allemaal te beschrijven. Daarom is er ook een gids verschenen met daarin alle nodige informatie over wandelen. Maar ook is er in die uitgave gedacht aan andere thema’s zoals ‘fietsen’, ‘kinderen’, ‘cultuur’, ‘verrassend’ en tenslotte ‘plekjes’. Die gids ‘groots in beleving’ kan je terugvinden in de toerischtische infokantoren van de regio Bosland. Zie ook de weblink hieronder, evenals de andere weblinks voor meer informatie.

Informatie: https://www.bosland.be/ https://www.bosland.be/nieuws/nieuw-de-eerstebosland-toeristische-gids/103/ https://www.visitlimburg.be/nl/fietsendoordebomen https://www.wandeleninlimburg.be/nl/webwinkel/bosland/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosland_(Vlaanderen) Hopelijk heb ik je nieuwsgierigheid kunnen aanwakkeren over Bosland, en je ertoe kunnen aanzetten om deze regio eens te gaan ontdekken op een van je wandelinitiatieven. Je zal er zeker tevreden van terugkeren én mooie herinneringen rijker zijn. Walk on, zou ik zeggen.

Groeten, Bennet

Hageven-De Plateau, Pelt

Wandelbrug Hageven-De Plateau, Pelt


Rechtzetting: Jef Joosten neemt afscheid als voorzitter van Wandelsport Vlaanderen In december blies hij 71 kaarsjes uit. Wat voor een echte wandelaar nog jong is. En diezelfde maand zette hij een punt achter zijn vierjarig mandaat van voorzitter van Wandelsport Vlaanderen. Waarvan hij meteen ook de eerste voorzitter was toen in 2016 Aktivia, de VWF (Vlaamse Wandelfederatie) en de VVRS (Vrije Vlaamse Recreatiesporten) fusioneerden. Vooraleer Jef die functie opnam, had hij al een hele carrière in de wandelwereld achter de rug. Van 1987 tot 1993 was hij lid van de raad van bestuur en kalenderverantwoordelijke van de VWF. In 2000 stapte hij met zijn club Natuurvrienden Zoersel over naar de VWJL/Aktivia. Van 2004 tot 2006 was hij er lid van de raad van bestuur, vanaf 2006 lid van het dagelijks bestuur en van 2008 tot 2016 voorzitter van Aktivia. En de jongste vier jaar dus voorzitter van Wandelsport Vlaanderen.

Jef is met ingang van 1 januari 2020 opgevolgd door Lieven Hostens. Lieven is de voorzitter van Wandelclub Nieuwpoort. Dus niet door Frans Deflem, lid Raad van Bestuur Wandelsport Vlaanderen, zoals verkeerd gemeld was in de gedrukte uitgave van de 25e editie Wandelkrant, en hierbij rechtgezet. Foto: Jef Joosten hier samen met minister van sociale zaken en volksgezondheid Maggie De Block tijdens een WalkOn wandelevent.

Jef had in die vier jaar, samen met zijn ondervoorzitters en bestuursleden, de niet te onderschatten taak de clubs en de leden van de drie voormalige federaties op één lijn te krijgen. Een taak waarvoor hij heel Vlaanderen afreisde en zelfs contacten legde met de Franstalige collega-wandelaars van de FFMPB. Ook de herstructurering van de administratie en het personeel van de vroegere federaties was een hele opdracht. Onder zijn voorzitterschap kwamen er ook een aantal nieuwe initiatieven. Zoals de samenwerking met Vayamundo en het wandelcriterium-voor-het-goede-doel WalkOn. Wij wensen Jef nog vele jaren wandelplezier toe met de Natuurvrienden Zoersel en zijn vele wandelvrienden over het hele land.

BENELUX WANDELROUTE VAN HET JAAR 2020 Drie kandidaten waren nog in de race voor de verkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2020. Op zaterdag 15 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent, reikte de jury de begeerde trofee uit aan het Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland. Zij volgen de “Romeinse Limeswandelroute” op, die Wandelroute van het Jaar 2019 was. Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland. Deze grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR loopt van de stad Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) via Beveren (dezelfde provincie) naar de stad Hulst in de Nederlandse provincie Zeeland. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. En het oude parcours is op veel plaatsen grondig hertekend. Het pad is daarenboven nu in beide richtingen beschreven in een handige topogids én perfect bewegwijzerd. Ook het originele cultuur-historische thema rond de sage van Reynaert De Vos en de vele onverharde paden, kon de jury bekoren. De nieuwe gids telt 134 pagina’s, tegenover 88 voor de oude. Info: https://wandelen.groteroutepaden.be/nl/streek-gr-waas-en-reynaertland (met gpx download). Meer info over de Fiets en Wandelbeurs: zie https://www.fietsenwandelbeurs.be/Een zomerse dag-wandeling op het eiland Walcheren

Kasteel Westhove

Tekst: Gilbert Roels - Foto’s: Hilde de Valck, Jan Teugels en Gilbert Roels.

Naast het door het gelijknamige liedje overbekende Zoutelande heeft het Zeeuwse Walcheren nog zoveel meer moois te bieden. In de wandelgids “Walcherse Wandelingen” staan elf verschillende wandelingen en een langeafstandswandeling van 80 kilometer (in vier etappes) rond Walcheren. De wandelingen zijn niet bewegwijzerd maar in de gids vind je gedetailleerde routebeschrijvingen, mooi kaartmateriaal en dito foto’s en veel achtergrondinformatie. De wandelingen zijn afwisselend en laten de verschillende gezichten van Walcheren zien. Graspaden door het boerenland, klimmen en dalen door de duinen, over het strand langs de branding, kronkelende bospaden. Dat alles afgewisseld met een bezoek aan dorpen en steden. Wij kozen vorig jaar een zomerse junidag uit om een dagje te wandelen in Zeeland en combineerden daarbij de beleveniswandeling Veere Vesting (8km) en de natuurwandeling De Manteling (12 km).

VEERE VESTING (8 km)

Foto 1

Deze wandeling heeft alles wat een wandelaar zich kan dromen: natuur, bezienswaardigheden, historische sites, infopanelen en leuke extra’s, zoals een overzetbootje. Voor we aan de wandeling beginnen, genieten we van koffie, thee of warme chocolademelk op het terras van het uitstekende hotel-restaurant ’t Waepen van Veere. Met daarbij een Zeeuwse bolus, typische zoete koffiekoek. Onze wandeling zelf loopt in en om de vestingstad Veere. We vertrekken op de markt (foto 1) en lopen dadelijk voorbij het sierlijke stadhuis (foto 2), daterend uit de 15de eeuw en gebouwd door een Vlaamse architect. Door een poortje onder de Campveerse Toren komen we op de kaai met de oude handelspanden en Schotse huizen (nu het stadsmuseum). Veere was ooit de belangrijkste havenstad voor de handel in Schotse Wol. Rondom het havenhoofd bereiken we het Veerse Meer (foto 3). Langs de oude zeewering (foto 4) gaat het verder tot aan het kanaal. We komen aan de parkeerplaats en aan de massieve versterkte kerk van Veere (foto 5). Met ervoor een mooie waterput.


Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5


Foto 6

Foto 8

Foto 7

Foto 9

Foto 10

Foto 11

Foto 12


Foto 13 Daarna wandelen we over de stadswallen, tussen de koeien en schapen. Onderweg passeren we langs verhalenbanken die uitleggen wat er zich hier heeft afgespeeld sinds de Middeleeuwen. Met veel aandacht voor de tachtigjarige oorlog, de invasiepogingen van Spanje en Groot-Brittannië en de bezetting door Napoleon. Vaak is het een heen- en weer stukje tot aan zo’n verhalenbank (in totaal zijn het er vijf). Op en af de wallen, wat gepaard gaat met een paar honderd trappen. Zo’n klimmetje brengt ons ook bij het sluizencomplex en gemaal Oostwatering. Langs wegen en paden en door veel klaphekjes met geschiedkundige uitleg (foto 6) komen we op de Molenwal en aan de voet van een mooie windmolen (foto 7). Wat verder dalen we opnieuw af tot aan een veerpontje. Dat we zelf mogen en moeten bedienen, wat met een groep altijd voor de nodige animatie zorgt (foto’s 8 en 9). Er volgen weer twee verhalenbanken, waardoor we nu bijna de hele geschiedenis van Veere kennen, en aan de laatste verhalenbank genieten we van een borrelglaasje Zeeuws Duunwaeter, een heerlijke likeur op basis van rum, karamel en citrusvruchten (foto 10). We wandelen nu boven op de dijk en dalen vervolgens af naar het stenen bolwerk (foto 11). Via een steile wenteltrap belanden we in een gang met schietgaten, daterend uit de tijd van Napoleon (foto 12). Na de gang komen we via twee trappen weer op de dijk die we zigzaggend volgen. We dalen af, lopen over het houten havenhoofd (met zicht op het Veerse Meer) en keren terug over het gras achter restaurant De Werf (foto 13). We steken de schilderachtige ophaalbrug over en gaan via de Kapellestraat terug naar de kerk.

Wie daar zin in heeft kan tot slot de toren van de grote kerk beklimmen, met een fantastisch zicht over Veere en de andere eilanden als beloning. Reken voor deze wandeling en de talrijke bezienswaardigheden en infopanelen toch op zowat twee en een half uur wandeltijd. Na deze ochtendtocht rijden we met onze bus naar Oostkapelle. Waar we in de kantine van Sportcentrum De Halve Maan ons lunchpakket aanspreken. Belgische speciale bieren zijn er hier in overvloed.

Walcherse Wandelingen is een wandelgids van de uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig (128 pagina’s). Met 11 afzonderlijke wandelingen op dit “eiland” in Zeeland en een – uit 4 etappes bestaande – “Rondje Walcheren” van 80 km. Info: https://www.gegarandeerdonregelmatig.nl/


DE MANTELING (12 km) Na de middagstop brengt de bus ons naar de grote parking op het einde van de Duinweg in Oostkapelle. Het eerste deel van deze Manteling-wandeling zal ons naar Domburg voeren, over een afstand van 5,5 km. De Manteling (een “mantel” die beschutting biedt tegen de zoute zeewind) is een enig mooi beschermd natuurgebied met een rijke flora en fauna, waaronder veel herten & reeën. Na een schelpenpad en wat klaphekkens gaat het over een zandpad en nog een schelpenpad later komen we aan een wit hekken van het domein Berkenbosch. Eerst komen er een paar mooie bospaden, dan volgen we een laan van grillige eiken en beuken. Een echt sprookjesbos, het enige wat nog ontbreekt is een heks. We ruilen het domein in voor een duinpad met over de bloemenheide heen uitzicht op de zee (foto 14). Voorbij een wildrooster komen we aan een eerste picknicktafel. Enkele bospaden brengen ons in het park van kasteel Westhove (zie eerste foto zonder nummer!). In de orangerie is het Terra Maris museum ondergebracht. In het park steken we verschillende bruggetjes over en gaan dan door het hek van landgoed Hoogduin. We stijgen weer en komen zo op het duinpad (foto 15) dat, even voor Domburg, overgaat in een tegelpad.

Foto 14

Foto 16

Langs dit pad hebben we eveneens een mooi zicht op het strand. Kunstschilder Piet Mondriaan, beroemd voor zijn geometrisch-abstract werk, verbleef vaak in Domburg omwille van het speciale licht. En vereeuwigde dit strand in abstracte en minder abstracte schilderijen. Op een infopaneel met een reproductie van een van zijn strandschilderijen, krijgen we tekst en uitleg daarbij (foto 16). Aan het boulevardplein dalen we linksaf en zo belanden we in het levendige centrum van Domburg. Voor onze namiddagpauze hebben we hier de keuze uit vele terrasjes, cafés, tearooms en restaurants. Het laatste deel van onze wandeling is zowat 6,5 km lang en brengt ons (langs andere wegen en paden) terug naar de Duinweg in Oostkapelle. Om te beginnen nemen we de smalle voetweg naast het Domburgsche Bier- en Melksalon (een originele naam voor een al even originele combinatie) en die brengt ons naar de ingang van het museum Tak van Poortvliet. Langs de kerk gaat het naar de Hogehilweg. Tijdens dit tweede deel van onze namiddagwandeling moet er af en toe een mooi stukje geklommen worden. Dat klimmen begint hier al met de 94 treden naar de Hoge Hil. Waar we een uitzonderlijk uitzicht over het strand en heel Walcheren krijgen. En bij helder weer zelfs de Belgische kust. We dalen opnieuw af naar het Boulevardplein en verder naar het strand. Hier loopt ons parcours voor een heel eind over het strand (foto 17).

Foto 15

Foto 17


Even voorbij de watertoren klimmen we aan paviljoen 90 door de duinen naar boven. We volgen nu een heel eind het duinpad en voorbij het tweede rood-witte hek nemen we een ander duinpad links omhoog tot aan de picknickset. Hier duiken we rechts het bos in. Het bospad voert ons naar kasteel Westhove, waar we eerder deze namiddag al mee kennismaakten. Voor het kasteel nemen we een brede laan, daarna een bospad en dan weer een laan (foto 18) die ons tot aan de witte hekkens van Buitenplaats Berkenbosch brengt.

Er volgt nu een mooi pad tussen rododendrons en langs een grillige taxusboom, die er bijna nog net zo uitziet zoals Mondriaan hem schilderde (foto 19). Over een schelpenpad gaat het langs landgoed Duinbeek naar de Duinbeekseweg en hotel Randduin. Er volgen nu afwisselend asfaltwegen en bos- en schelpenpaden tot we uiteindelijk terug op de Duinweg en onze startplaats aankomen. Tijd om iets te gaan zoeken om te eten en te drinken en mogelijkheden zijn er hier genoeg. Van een friet- en viskraam tot brasseries en restaurants.

Foto 18

Foto 19

Wandelroute Veere Vesting (links) en De Manteling (midden) met locatie in Nederland (rechts):


Wandelen én Muziek

Tekst: René Luijsterburg - Foto’s: Bennet Berx, Marc Thijs en René Luijsterburg. Nu we door het coronavirus aan huis gekluisterd zijn is het moeilijk om op pad te gaan voor een mooie wandeling. Daarom deze keer een wat andere bijdrage van mij voor de Lente editie van De Wandelkrant. In al die jaren dat ik behept ben met het wandelvirus, wandelde ik al flink wat kilometers. Overal in Europa heb ik gewandeld en heb ondertussen de 40.000 km overschreden. Naast de wandelpassie heb ik nog een andere namelijk muziek. Jammer genoeg speel ik zelf geen instrument, maar als ik niet aan de wandel ben probeer ik me bezig te houden met muziek. Dit kan in alle mogelijke vormen zijn zoals: concerten, opera's, reizen, lezen over muziek, artiesten, componisten enz.. Heel vaak op mijn wandelingen kom ik in aanraking met muziek, doordat b.v. de natuur, de omgeving en geluiden je daar aan herinneren. Van ieder muziekstuk waarover ik hier schrijf zoek ik naar een goede uitvoering op You Tube en de speellijst vindt u aan het einde van dit artikel. Zodat u thuis kunt luisteren en u zich met de muziek kunt verplaatsen naar mijn mooiste wandelingen. Misschien herinnert de muziek aan een van uw mooiste wandelingen.

Wat is er mooier dan 's ochtends vroeg de wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan. Als de grondmist nog over de velden kruipt, de vogels ontwaken en een oorverdovend geluid produceren, dan hoor ik in mijn gedachten Peer Gynt, Morgenstimmung van Edvard Grieg.


Veel componisten zijn in staat om beelden om te zetten naar noten. Het zijn schilders van prachtige geluidsschilderijen. Een van die geluidschilders is zeker Antonio Vivaldi, luister naar zijn versie van de Lente, Zomer, Herfst en Winter en je ervaart wat je meemaakt als je in de jaargetijden wandelt. 1. In de Lente als de natuur op uitbarsten staat en dit op een indrukwekkende manier gebeurt met zoveel kleur en variatie. 2. In de Zomer wanneer het warmer wordt, er soms een stevige onweersbui ontstaat en alle gewassen op de velden staan te rijpen. Iedereen die de verkoeling opzoekt van het bos, water en de bergen. 3. In de Herfst veranderen langzaam de kleuren, het weer verandert langzaam. Heel vaak genieten we van de “Indian Summer“ zoals de Amerikanen het zeggen. De paddestoelen komen tevoorschijn, de dieren in het bos bereiden zich voor op de winter. 4. In de Winter is het tijd voor reflectie op het voorbije jaar. Dit is vaak een sombere periode maar gelukkig kunnen we de somberheid bestrijden met een mooie wandeling, zeker bij vorstperiodes en als er sneeuw gevallen is.


Samen met mijn vrouw trek ik er graag op uit de bergen in. Samen hebben we al heel wat bergwandelingen gemaakt en als je dan boven op de berg zit en je hoort de flarden muziek van de berghut wat meer naar onderen, dan hoor ik Friedrich Gulda's celloconcert het 2e deel “Idyll”. We genieten van de natuur om ons heen, de flarden dansmuziek van beneden, maar vooral van de stilte om ons heen.

Vaak wandelen we ergens in Europa en zien een stroompje ontspringen uit de rotsen. Dit stroompje volgen we via het pad en er komt van alle kanten steeds meer water bij, om zich uiteindelijk te ontwikkelen via een beek naar een rivier.

Een componist die dit geweldig heeft uitgebeeld is Bedřich Smetana met Má Vlast; Vlatave (de Moldau). In Tsjechië kronkelt de Moldau zich door het land, o.a. door Praag, maar ook door Rozenberg (Rožmberk Nad Vltavou), waar we op een zonnige dag na een wandeling op het terras genoten van alle kanovaarders op de Moldau die precies hier een stuw probeerden te passeren. In het voorjaar en in de zomer horen we vaak de leeuwerik druk in de weer boven de velden. Heerlijk om even te blijven staan en te genieten en daarbij te denken aan Vaughan Williams die het zo treffend op muziek heeft gezet in “The lark Ascending”. Er zijn meer Britse componisten die dit kunnen luister naar Frederick Delius, wat hij vindt van de koekoek die in het voorjaar zo druk aan het werk is (On Hearing the First Cuckoo in Spring). Een zeer mooi klankpallet wat veel rust geeft tijdens het wandelen. Er zijn ook componisten die een eigen wandeling hebben. Net buiten Wenen in het Wienerwald ligt het Beethovenpad. Als je in Wenen verblijft en je wilt een mooie


wandeling maken ga dan met de regiotrein naar Baden Bei Wien en wandel over het Beethovenpad naar Mödling. Daar kun je weer op de trein terug naar Wenen. Er wordt verteld dat Beethoven regelmatig hier wandelde en inspiratie opdeed om de 6e symphonie (Pastorale) te schrijven. Luister in de speellijst en ik denk dat iedereen het hierover eens is. In veel landen in Europa voel je de eigen cultuur en word je tijdens de wandelingen vaak geconfronteerd met de plaatselijke muziek. Tijdens een reis in Noord-Engeland (Northtumbrië) hebben wij dit zeer sterk ervaren. Het gebied grenst aan Schotland en is een ruig gebied. In dit gebied maakten we een aantal wandelingen langs o.a Hadrian's Wall, het eiland Lindisfarne en in de omgeving van Rievaulx Abbey. In dit gebied wordt gespeeld op een klein soort doedelzak genoemd Northumbrian small pipes. Bij de wandeling naar Lindisfarne (Holy Island) kon je (in gedachten) flarden horen van Fare Thee Well Northumberland, een nummer van Mark Knopfler, waar je de doedelzak zachtjes kan horen. De Northumbrian small pipes wordt bespeeld door Kathryn Tickell. In Noord-Engeland vind je nog veel kathedralen (b.v. York, Durham en Hexham) en een aantal ruïnes van kloosters. Vooral de kloosterruïnes van Whitby en Rievaulx zijn prachtig bewaard en worden onderhouden door The English Heritage Trust. Wandelend in de omgeving van het klooster van Rievaulx hoor je de monniken met hun gezangen. Op You Tube vindt u heel wat wandelingen in de omgeving van Rievaulx en Helmsley. Italië is het land dat je iedere keer blijft verrassen en waar je weer graag naar terug wilt. Een van de bekendste wandelingen in Italië blijft de Cinque Terre. Tijdens een van onze wandelreizen hebben wij deze grotendeels gewandeld, helaas hoef je dat tegenwoordig niet meer te doen: het is zo druk als de Meir in Antwerpen op een doorsnee zaterdag. Over smalle paadjes langs de zee wandel je van het ene naar het ander dorpje met hier en daar behoorlijke hoogteverschillen, maar ook prachtig zicht op al die dorpjes. Voordat je zo'n dorpje binnenwandelt hoor je al de flarden muziek en de drukte van de terrassen, b.v. de piccolisimo serenata. Wandelingen in het noorden van Italië voeren je langs de geboortegrond van een van de grootste Italiaanse operacomponisten: Giuseppe Verdi. Vooral als je door Verona wandelt en langs de Arena komt hoor je het “Va Pensiero” (het Slavenkoor uit Nabucco). Ga zeker ook kijken op zijn landgoed en bezoek de stad Busseto en zijn geboorteplaats Le Roncole. Er is ook een grote traditie met Pasen en vooral op Goede Vrijdag zien we heel veel processies en grote bijeenkomsten. Italië deelt dit met landen als Spanje, Griekenland, Cyprus en Malta. In al deze landen waren wij aan het wandelen ten tijde van de Paasvieringen.Vooral de vieringen in Rabat en Mdina op Malta zijn mij altijd bij gebleven, dit komt zeker ook door de mooie wandelingen die we hier maakten. Als ik de muziek hoor van Pietro Mascagni uit de Cavalleria Rusticana (Regina Coeli) dan ben ik weer terug op Malta. Op het gebied van muziek wijkt Noord-Europa duidelijk af van Zuid-Europa. Maar ook van Noord-europa hebben wij een aantal mooie herinneringen overgehouden aan onze wandelingen. Finland, het land van meren en bossen, kent ook een aantal bijzondere natuurgebieden. Een van deze gebieden is de Kvarken Scherenkust in de Botnische Golf. Tijdens ons verblijf in Vaasa hebben we hier een dag eilanden gehopt met als afsluiting een overheerlijke plaatselijke vissoep. Veel mensen in dit gebied spreken nog Zweeds. Dit gebied is altijd Zweeds geweest tot 1809. Finland is een jong land en sinds 1919 zelfstandig. De grootste componist van Finland is Jean Sibelius. In Helsinki kwamen wij tijdens een wandeling in een groot park een monument tegen voor deze componist. Finlandia is een van zijn bekendste werken en verhaalt het mooiste over dit land.


Ook de Baltische Staten hebben wij bezocht en wat voor ons echt een aanrader was, was het Kuršių Nerija National Park in Litouwen, bij ons bekend als de Koerische Schoorwal. Na een bezoek aan het plaatsje Nida, met het hoogste zandduin van Europa, zijn wij op ons verzoek onderweg uitgestapt om nog een stukje over deze schoorwal te wandelen tot aan de veerboot naar Klaipéda. De chauffeur garandeerde ons dat dit niet verder was dan 15 km tot ons hotel. Helaas bleken het 25 kilometers te zijn en moesten we ons haasten om de laatste veerboot nog te halen. Wij blijven dit ons altijd nog herinneren als de 15 Litouwse Kilometers. De Baltische Staten kent een groot aantal zeer goede componisten, zeker in de 20e eeuw. Vooral de koorwerken zijn grandioos. Een 2-tal namen: Arvo Pärt en Erik Esenvalds. Esenvalds cyclus Northern Lights en dan speciaal het deel O Salutaris Hostia hoort thuis in de Baltische muziekcultuur. Op de Nederlandse TV was er het afgelopen jaar een serie met als titel “Tijl In het Voetspoor van Bach”. In deze serie wandelde Tijl Beckand de bijzondere wandeling die Johann Sebastian Bach gemaakt had naar zijn idool, de componist en organist Dietrich Buxtehude in Rostock. In deze serie maakt Tijl Beckand ook een omweg naar Leipzig. Dit is de stad die Bach ademt. Leipzig is na “Die Wende” helemaal gerestaureerd en je kunt er prettig wandelen in de vele parken en de binnenstad. Een bezoek aan de Thomaskirche hoort daar zeker bij en als je goed luistert hoor je het “Erbarme dich” uit de Matthäus Passion. In Leipzig heeft nog een grote componist gewoond: Felix Mendelsohn-Bartoldy. Van hem vinden we een museum. Hij was een van de oprichters van het Conservatorium in Leipzig en hij was een aantal jaar de muzikale directeur en dirigent van het Gewandhausorchester.

Als laatste een wandelverhaal uit België. Een aantal jaar geleden deden wij mee aan de Vierdaagse van de IJzer. Omdat we toch in Diksmuide sliepen hadden we ons voorgenomen om een bezoek te brengen aan de Duitse Begraafplaats in Vladslo. Het was die dag drukkend weer en de onweerswolken stapelden zich al op. Toen we bij de begraafplaats aankwamen werd het al behoorlijk donker en op de begraafplaats was het nog donkerder, dit werd vooral veroorzaakt door de eiken die op de begraafplaats staan. In de verte hoorden we al wat gedonder, meteen dacht ik aan Wagner met Die Walküre. Voordat het onweer losbarstte konden we nog net een ronde maken over de begraafplaats en even een moment van bezinning nemen bij het standbeeld van het Treurende Echtpaar van Käthe Kollwitz. Tijdens het moment van bezinning en de absolute stilte voor het onweer hoorde ik in mijn gedachte Beethoven met zijn 5e pianoconcert, het adagio. Dat paste toch veel meer bij het moment van gedenken. Toen wij de begraafplaats verlieten barstte het los, we hebben maar snel een plekje om te schuilen opgezocht. Op ons (mijn vrouw en ik) heeft dit een diepe indruk gemaakt. Wij blijven nog regelmatig terugkomen om alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken Iedere keer weer als ik ga wandelen denk ik aan muziek, die hetgeen wat ik zie samenvat. Ik kan nog veel vertellen over heel veel meer wandelingen, waarbij de muziek voor mij een belangrijke rol speelde. Ik hoop dat u ook zo kunt genieten van de muziek en erbij terugdenkt als u aan het wandelen bent. Voor nu veel luisterplezier en als we weer volop kunnen gaan wandelen veel wandelplezier!

René Luijsterburg


Speellijst You Tube: Peer Gynt; Morgenstimmung: https://www.youtube.com/watch?v=M7NLZDig9_U De 4 Jaargetijden, de lente: https://www.youtube.com/watch?v=Zy6vcxCkE24 De 4 Jaargetijden, de zomer: https://www.youtube.com/watch?v=dN_Zj5LZ37o De 4 Jaargetijden, de herfst: https://www.youtube.com/watch?v=mfCIiq3Em8A De 4 Jaargetijden, de winter: https://www.youtube.com/watch?v=zhCTNxQ2JGI Gulda's celloconcert; II. Idyll: https://www.youtube.com/watch?v=0MLMcTcDwjw https://www.youtube.com/watch?v=1zGEPAVKYlo&list=RD1zGEPAVKYlo&start_radio=1 Smetana, Má Vlast; Vlatava: https://www.youtube.com/watch?v=Zz9okzlhDSk Vaughan Williams; The Lark Ascending: https://www.youtube.com/watch?v=ZR2JlDnT2l8 Delius; On Hearing the First Cuckoo in Spring: https://www.youtube.com/watch?v=xwUCxJtje3o Beethoven, Symphonie nr. 6: https://www.youtube.com/watch?v=fNXCZXrlX7I Rievaulx Abbey: https://www.youtube.com/watch?v=auFYrek2-hI piccolisimo serenata: https://www.youtube.com/watch?v=m-zT6cc8Cgg Verdi; Va Pensiero: https://www.youtube.com/watch?v=6982BsQS_6Q&t=46s Mascagni; Regina Coeli: https://www.youtube.com/watch?v=dOZlXWi8iBg Sibelius; Finlandia: https://www.youtube.com/watch?v=F5zg_af9b8c Esenvalds; O Salutaris Hostia: https://www.youtube.com/watch?v=blUTC7zzzRI Bach; Erbarme Dich: https://www.youtube.com/watch?v=BBeXF_lnj_M Beethoven; Pianoconcerto no. 5: https://www.youtube.com/watch?v=cd9rg9v25bo Of laad de complete speellijst op YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLgLtqODR1KcuPePKpxzmf2vWNECF4gsMw


Off the beaten track met 50+

Tekst en foto’s: Sofie Hendrikx Groepsfoto aan de kraterrand

De vijftigers van vandaag zijn de veertigers van weleer: springlevend, energetisch en fit. Ze staan midden in het leven en genieten er met volle teugen van. Toen twee jaar geleden mijn Zwitserse collega mij belde en vroeg of ik voor een groep jolige vijftigers een programma op maat kon maken met wandelingen off the beaten track, werd ik zo enthousiast dat ik terstond een vreugdedans maakte. Off the beaten track betekent “weg van de platgetreden paadjes” en dat is spek naar mijn bek. Toen hij toelichtte dat ze op pad wilden gaan naar het Gran Canaria “van weleer”, werden de vooruitzichten alleen maar beter. Uit de hutsepot die mijn brein is, borrelden stande pede allerlei sprankelende ideeën op.

Onderweg naar de laatste resten van de laurierwouden

De gezegenden zouden leden zijn van de Schwäbische Albverein; één van de oudste wandelclubs van Duitsland die meer dan tachtigduizend leden telt. In een mum van tijd stelden René en ik een wandelprogramma samen om je vingers bij af te likken. Aan de andere kant van Europa werden onze voorgestelde wandelingen dan ook met bazuingeschal onthaald. We mochten een groep van 45 wandelaars ontvangen die in verschillende kleine groepjes werden onderverdeeld.

Pastorale idylle in het groene Noorden Als we onze Schwäbische gasten op de eerste dag aan hun hotel afhalen, hangt er een jeugdig enthousiasme in de lucht- zoals bij tieners die op schooluitstap gaan. Onze ervaren wandelaars zijn uitgerust met trekkersrugzakken, wandelstokken, zonnehoeden en verrekijkers en als een Romeins leger dat ten strijde trekt, stormen ze de bus op: klaar voor hun eerste avontuur! In het ongetemde gehuchtje dat luistert naar de naam Las Madres –onnodig te vertalen naar het Nederlandsbegint onze eerste route die veel méér is dan een gewone wandeling. Deze tocht is eerder een sprong in de tijd naar het Gran Canaria van weleer. In het noorden van het eiland hangt er tussen 500m en 1200m een wolkenzee die voor een groene, Jurassic Park-achtige vegetatie zorgt. De woeste laurierbossen bedekten er ooit de maagdelijke aarde maar na de Spaanse verovering hebben ze deels plaats moeten ruimen voor landbouwterrassen en allerlei exotische teelten als suikerriet, waterkers, agaves,...


Lagune Het Canarische klokkenbloempje bloeit Ontelbare ezelpaadjes werden geplaveid en verbonden dorpjes met velden en markten. Vandaag is het geen uitzondering om een herder te zien die zijn schaapjes en geiten over de hellingen jaagt en wiens kudde over de caminos reales een spoor van keuteltjes trekt. Het is een landschap dat doordrongen is van tijdloze, pastorale idylle. De streek is ook doorspekt met grotten die dienst doen als stal, opslagplaats, garage, rommelhok en huis. Onderweg wisselen weidse vergezichten af met klimmende paadjes door donkere bossen. Als we op het hoogste punt zijn, ademen we diep in en laten onze blik tot aan de kust en zelfs het naburige eiland Tenerife glijden. Net als Thoreau die op zoek ging naar de verloren natuur, geloven we in het bos, het grasland, en de nacht waarin het graan groeit.

Net zoals Parijs méér is dan de Eifeltoren alleen, heeft Mogán veel méér troeven dan haar goudgele stranden en vrijdagsmarkten. De diepe canyons van het binnenland verhullen een rijk etnografisch patrimonium, oude geurende fruitbomen en verlaten dorpjes. Onze tocht begint in Veneguera waar een deel van een langeafstandsroute (namelijk: la Senda de Tamaranae) volgen totdat we het spookdorp van La Cogolla naderen. De plaatsnaam Veneguera stamt uit de tijd van ver vóór de Spaanse conquista toen de eilanden nog door berberstammen waren bewoond. Veneguera betekent “lagune” en na de jaarlijkse flinke stortbuien, ontstaat er net buiten het dorpje een grote waterplas: een lagune.

Wat een schril contrast met de eerste wandeldag! Terwijl we toen langs sappige velden en donkere bossen wandelden, staan er in het zuidwesten stoffige paadjes en diepe canyons op het menu. Er zijn geen wolken om te melken want het gebergte in het centrum van het eiland werkt als een natuurlijke barrière die de passaatwinden en hun wolkenzee tegenhoudt. De thermofiele wouden die ooit de flanken en hoogvlaktes bekleedden, zijn onder het kapmes bezweken.

Het pad werd vlak na de verovering geplaveid maar dateert uit de berbertijd. Het aroma van de bloeiende mango- en citroenbomen die la senda flankeren, prikkelt onze geurreceptoren en maakt ons lichthartig en zweverig. We voelen lentekriebels! In het spookdorpje van La Cogolla houdt onze benenwagen even halt om er de eeuwigheid van de site op te nemen. Vervolgens wacht een pittige klim, maar vermoeidheid werkt zuiverend. Als we boven op de spits aankomen, zijn we vrij van alle zorgen. We eten er onze picknick. We delen er het brood en de eenzaamheid van het majesteuze landschap dat ons omringt en niemand onverschillig laat.

Bergpas

Los Almácigos

Stof vreten in Mogán ’s canyons


Onder een prachtig exemplaar van de Phoenix canariensis

Tussen La Cogolla en Veneguera

De laatste meters naar de top

Off the beaten track met 50+

Lokale boer


Tijdens onze daling worden we op verlaten cactusplantages, oude landbouwterrassen en een prachtige palmoase getrakteerd. Pas als we in de bus stappen, worden we terug naar de 21ste eeuw gekatapulteerd.

Kilometers stappen langs een kraterrand. Vulkanisme voor dummies Gran Canaria is van vulkanische oorsprong. Miljoenen jaren van vulkanische activiteit en agressieve erosie hebben het eiland gemodelleerd tot een ronde, ingezakte en reeds versneden chocoladetaart. De grootste hap werd in het centrale gebergte genomen. Daar bevindt zich de kolossale instortkrater die naar de naam Caldera de Tejeda luistert. Deze krater heeft een oppervlakte van ongeveer honderd vierkante km - zoveel als de grootte van twee gemiddelde Belgische gemeentes samen. In een latere fase van het vulkanisme is er een stratovulkaan aan de rand van deze instortkrater ontstaan. Deze werd zó groot dat het de krater zelfs heeft opgevuld en haar lavastromen heeft uitgesmeerd tot aan de kusten. Doordat grote delen van deze stratovulkaan zijn geërodeerd, blijft het naakte litteken van de instortkrater over. Dit wordt gevormd door verticale, torenhoge rotswanden die een circus omarmen en waar immense rotsen, hoogvlaktes en monolieten elkaar naar de kroon steken. De Spaanse schrijver Miguel de Unamuno die in 1910 het eiland bezocht, had het landschap niet beter kunnen beschrijven. Hij sprak van una tempestad petrificada: een versteende storm. We zetten onze wandeling in aan het hoogst gelegen stuwmeer van het eiland: “la Presa de los Hornos”. Dit meer ligt op meer dan 1500m hoogte in het pijnbomenbos. Een flauw ochtendzonnetje vergezelt ons tijdens onze zachte klim naar de kraterrand. Niettemin doet de hoogte een vuurtje branden in onze borst. We nemen onze tijd, we verwerpen weeral de snelheid van de 21ste eeuw en verheerlijken de traagheid van de prachtige natuur die ons omringt. Het monotone van het pijnbomenbos wordt doorbroken door zijn rijke ondergroei. Wilde planten als de Canarische brem, rotem, lavendel, salie... staan tijdens de Canarische winter in bloei. Het schilderspalet van La Tierra Madre bestaat uit geel, paars, wit, roze en blauw en haar penseelstreken zorgen voor een chef d´oeuvre zoals alleen de Natuur ze kan maken.

Wanneer we de kraterrand bereiken, wordt het er alleen maar beter op. Onze blik gaat westwaarts en reikt tot Tenerife en zelfs tot het eiland La Gomera. Op de voorgrond pronkt de monoliet van Roque Nublo, één van de grootste monolieten ter wereld. Een beetje verderop zien we andere “Montañas Sagradas de Gran Canaria” zoals Roque Bentayga en Risco Chapín. Wanneer we tijdens onze picknick aan de rand van de krater het overweldigende natuurschoon in ons opnemen, is het overbodig uit te leggen waarom dit landschap met zijn “heilige bergen” in juli 2019 tot Werelderfgoed van UNESCO is uitgeroepen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

In de voetsporen van de pelgrims. El camino pa ‘ El Pino De grootste culturele vorm van wandelen is de pelgrimstocht. In Gran Canaria, net als elders in Spanje, heeft elk dorp zijn patroonheilige en elk jaar worden deze uitbundig gevierd. Als deel van de festiviteiten, wordt er een romería georganiseerd. Het woord “romería” is afgeleid van “romero”: hij die naar Rome reist. Deze romerías zijn jolig, speels en uitbundig-niet te vergelijken met de serene processies in België. De romeros dragen de traditionele Canarische kledij, ze spelen en zingen Canarische liederen, drinken en eten como si no hubiera mañana. De belangrijkste en meest populaire romería op Gran Canaria is die van la Virgen del Pino oftewel de Maagd der Pijnboom- “el Pino” voor de vrienden. El Pino met haar vijfhonderd jaar ervaring in religieus wonderwerk, werd in 1482 door één van de aanvoerders van de Conquista in een pijnboom gevonden op een plek die nu Teror heet. Er werd terstond een kerkje gebouwd en de pijnboom diende tot in 17de eeuw als klokkentoren: de klok hing in de boom. De populariteit van El Pino steeg evenredig met het aantal mirakels die ze verrichtte.

Picknicken aan de kraterrand met zicht op Tenerife. Wat wil een mens nog meer?

Een verbluffend groen flankeert de pelgrimsroute


Ze is de rijkste en meeste geadoreerde Maagd van het eiland. Elk jaar in september ondernemen duizenden pelgrims de romería naar El Pino. “Vamos pa´El Pino” luidt het dan. De romeros vertrekken uit de verste uithoeken van het eiland en zijn soms meerdere dagen onderweg.

Langzaam ruilen we de pijnbomen in voor boomheide en laurierbomen. Soms volgen we een geplaveid ezelspad, dan weer een bospad of een waterkanaal. Op sommige stukken is het pad een brede en comfortabele landweg om even later uit te monden in een claustrofobische cliffhanger.

De mooiste “camino pa´El Pino” vertrekt uit Cruz de Tejeda, op een boogscheut van de plek waar we een dag eerder ons wandelavontuur eindigden. Begin september is het er relatief druk. Gedurende de andere vijftig weken van het jaar is men er vaak moedersziel alleen. Ondanks dat we op deze februaridag aan de bewolkte kant van het eiland wandelen, zijn de weergoden ons gunstig gezind want de hemel is spectaculair blauw. We wandelen dit keer door het vochtige pijnbomenbos waar de coniferen worden vergezeld van mossen, varens, korstmossen en vetplantjes. Mosen, Farnen, Flechten und Dickblattgewächse –in het Duits klinkt het toch zoveel sappiger.

De tocht langs het pelgrimspad is een metafoor voor het levenslot van de mens als hij op doorreis is op aarde. Volgens de kerkvaders is ieder mens op aarde een pelgrim en is ons heel leven een ballingschap. We zijn er nooit zeker van ergens terug te komen en daarom is onze blik bij elke kanteling van het landschap intenser, net als bij de wandelaars van de Schwäbische Albverein die elk jaar een andere bestemming kiezen. In Teror worden we bij intrede als helden onthaald. We sluiten er onze vier pittige stapdagen af met een bezoek aan de rijke basiliek en een traktaat op alle zoetigheden waarvoor Teror bekend staat, handgekneed door de slotzusters!

Onderweg naar Teror in El Barranco Madrelagua

Tussen Valleseco en Cueva Corcho

In de schaduw van de eucaliptus

Prachtige holle wegen


Nawoord

Mijn wandelverslag vol bruisende herinneringen aan de wandelweek vom Schwäbischen Albverein heb ik geschreven toen het leven op de Canarische eilanden nog zorgeloos en vrij was. Dagelijks wandelden we gulzig door haar bergen en langs haar stranden alsof het de normaalste zaak van de wereld was- en dat was het ook. Een kleine maand later leven we noodgedwongen in een politiestaat. De terugblik op elk recent wandelavontuur gaat gepaard met een gevoel van nostalgie en melancholie. Het lijken herinneringen uit verre, vervlogen tijden. Maar zulke tijden komen terug want zodra de crisis achter de rug is, liggen alle wandelpaadjes voor ons open. In oktober wandelt Mogán Verde Gran Canaria´s Jakobsweg. In de Wandelkrant van september 2019 heb ik mijn artikel aan onze Jakobsweg gewijd. Met de bijgevoegde flyer wil ik jullie warm maken voor dit begeleid avontuur in de zon!

Hasta pronto!

Onderweg door de Ravijn der Maagd

Tussen Cueva Corcho en Valleseco


Mogán Verde: jullie nederlandstalige privé-gids op Gran Canaria! Mogán Verde is een firma van duurzaam toerisme die hoofdzakelijk privé-wandelingen aanbiedt in het ruige hinterland van Gran Canaria. Dit be-

tekent dat jullie samen met jullie parter, familie of vrienden op pad gaan en wij gidsen, passen ons volledig aan aan jullie wensen. Jullie kunnen een wandeling uit het aanbod op de website kiezen of een wandeling op maat laten maken. We werken uitsluitend met officiële gidsen en met Spaanse passie delen we onze kennis over de lokale flora en fauna, geologie en het culturele- en etnografische patrimonium. Hierdoor wordt het patrimonium opgewaardeerd en leveren we een bijdrage aan de diversificatie van het toeristische aanbod op Gran Canaria: onze missie. Eén keer per week is er een groepswandeling (´s maandags) waarbij we in kleine groepjes tot 10 wandelaars op pad gaan. Deze wordt steevast met een lokaal tapas-menu afgesloten. Mogán Verde stelt ook wandelvakan-

Wandelen in Gran Canaria Zoveel meer dan alleen maar playa, fiesta y discoteca Gran Canaria is zoveel meer dan de schreeuwerige hotelbuildings van Playa del Inglés, de all-inclusive pakketjes en de “playa, fiesta, discoteca”- formule die nog naar de jaren tachtig ruikt; een geur die nagenoeg blijft hangen. De toeristische zones van dit Canarische eiland liggen in de gemeentes San Bartolomé de Tirajana en Mogán; de grootste gemeentes van het eiland en samen met Santa Brígida en Las Palmas de rijksten. Tot halverwege vorige eeuw lagen de kaarten wel anders. Toen waren armoede, vergetelheid en ontbering alom troef. Na de Spaanse verovering eigenden de conquistadores zich de meest vruchtbare gronden toe en de oerbewoners die de genocide hadden overleefd, werden verdreven naar het centrale en zuidelijke deel van het eiland. Daar mengden deze vroegere Berbervolkeren zich langzaam met vrijgelaten slaven en kolonisten van lager allooi. De ontembare canyons, de verzengende temperaturen in de zomer en de waterschaarste maakten het gebied weinig aantrekkelijk. Bovendien was een groot deel van de streek eigendom van de graaf “El Conde de Vega Grande” die met een ijzeren hand regeerde. De inwoners dienden hem niet alleen een tiende van hun oogst af te staan maar ook hun dochters. Zo genoot hij ten volste van zijn herenrecht oftewel “jus primae noctis”. Evenwel was het de graaf die in de jaren zestig van de vorige eeuw gehoor gaf aan de lokroep van het toerisme. Hij bouwde de eerste hotels en met zijn project “Maspalomas Costa Canarias” zette hij Gran Canaria op de trein naar de welvaart. Hun motto is “Todo por y para Gran Canaria”; in het Spaans klinkt toch het zo mooi.

ties samen, zowel voor particulieren als voor verenigingen en reisbureaus. Met behulp van verschillende bouwstenen als wandeltochten, transport, lunch, verblijf creëren we samen de ultieme op-maat-gemaakte wandelvakantie! Ik kijk er alvast naar uit jullie het andere gezicht van Gran Canaria te laten zien! Hasta pronto, Sofie Website: https://www.moganverde.es/

E-mail: mogan.verde@gmail.com Tel: 0034 653 73 77 73

Van heinde en verre kwamen projectontwikkelaars op de geur van het geld af en deden het toerisme boomen, samen met de handen van duizenden migranten. Rond de hotelzones zijn er zo arbeiderswijken ontstaan die langzaam aan uit hun voegen barsten, net zoals de huurmarkt en haar prijzen trouwens. Voor sommige reizigers is het zuiden van Gran Canaria een schrikwekkende en overweldigende plek die hen eerder wegjaagt als aantrekt. Maar achter deze fábrica de turismo met zijn dagelijkse bedrijvigheid, liggen prachtige, diep uitgesneden canyons die op hun beurt weelderige palmbossen, jungle-achtige laurierwouden en oeroude dorpen verstoppen. Deze dorpjes schenken ons de mogelijkheid te reizen naar het Gran Canaria van de eerste helft van de 20ste eeuw; naar het échte Gran Canaria. Een verblijf in een luxe resort of in een airbnb kan op deze manier perfect gecombineerd worden met avontuurlijke wandelingen in een exotisch kader. Mogán Verde gaat in Gran Canaria off the beaten track en in deze reeks vinden jullie de meest majestueuze wandelingen. Op deze manier hoop ik een zweem van het verre Gran Canaria naar de Lage Landen te brengen.

Lees nog veel meer over Gran Canaria gekruid met tal van foto’s op onze website: https://wandelkrant.be/Gran-Canaria ¿Playa del Inglés? To be UNESCO or not be; that´s the question De wildernis in Erfgoed van een dictatuur La senda de Tamaranae De Jacobsweg van Gran Canaria: een vergeten camino


Wandel mee met Mogán Verde: jullie nederlandstalige privé-gids op Gran Canaria!

Gran Canaria´s Camino de Santiago De Jakobsweg van Gran Canaria is de meest onbekende camino. De weg doorkruist het eiland van noord naar zuid en geeft de wandelaar de kans Gran Canaria´s diverse ecosystemen en rijke erfgoed te verkennen. Het is de ultieme manier om de spectaculaire landschappen van dit vulkanisch eiland te ontdekken! 19,10 - 26,10,2020 DUBBELE KAMER: 1195,00 EUR PP DUBBELE KAMER ENKEL BEZET: 1395,00 EUR PP

!"# !""#$"% 53#/$"% >-6#/$"% 5-#$6<$"% I<3B$"% J"06<$"% J-#$"% !""#$"%

!"$%& &'(&)(*)*) *)(&)(*)*) *&(&)(*)*) **(&)(*)*) *8(&)(*)*) *C(&)(*)*) *=(&)(*)*) *O(&)(*)*)

'($)*)$+)$ +"#,-./0 &9(60"::6 *9(60"::6 89(60"::6 <4/0$"% C9(60"::6 =9(60"::6 I6<0<6,

,-"(. 1 ;"<-1+<06"<" +<06"<"1?4#06 ?4#061D<4E($6(?6B6$" 1 D<4E($6(?6B6$"1?6%46/06 ?6%46/061MN7$"< 1

/& 0$)1#)2# 1 1 &8,. 8=). &8,. @@). &=F&,. &))). 1 1 &CF=,. *)). OF=,. &)). 1 1

!"3)2# 1 8)). &*). C)). 1 &)@). =8). 1

'((4&&45"$)+ 234(5-#(!3%467 234(5-#(!3%467 A"/(?3<"B"#"/ G7(H"<"$-<(?6B6$" G7(H"<"$-<(?6B6$" 2-K"(L6%<" P<-#K6(H7"Q" 1

Inbegrepen in de prijs: accommodatie in 3 * en 4 * hotels, - transfers op het eiland, halfpension in alle hotels, - verzekering, - officiële gids, - picknicks, - water

Reservaties: Sofie Hendrikx. Email: mogan.verde@gmail.com. Tel: 0034 653 73 77 73

6 8 8 C C C C C 1


Noord-Holland heeft alles wat wandelen zo mooi maakt

Foto: Marken was tot 1957 een eiland. Door de aanleg van een dijk behoort het nu ook tot het vasteland van Noord-Holland. Toen het huidige België al welvaart kende, grote kunstenaars voortbracht en zo’n beetje het machtscentrum van de wereld vormde, lag het grootste deel van de Nederlandse provincie Noord-Holland nog half onder water. Land dat met veel ploeteren was drooggelegd, werd eeuwenlang door de zee weer teruggenomen. Alleen in de duinstrook tussen Alkmaar en Zandvoort dat werd beheerst door de adel, was het mogelijk te leven, maar de rest van de provincie was in bezit van de barbaarse Westfriezen. Nadat ze na talloze confrontaties door een leger onder leiding van graaf Floris V eindelijk waren verslagen, kon het land beetje voor beetje worden drooggelegd. Holland hoorde toen nog tot het Heilige Roomse Rijk. In 1346 kwam Holland onder het bewind van het Huis van Beieren, maar na de Zoen van Delft (tussen Jacoba van Beieren en Filips de Goede) vervielen Holland en Zeeland in 1428 aan de Bourgondiërs. De Vlaamse auteur Bart van Loo schrijft erover in zijn prachtige historische roman De Bourgondiërs. Lezen! Tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden speelde Holland een doorslaggevende rol en nadat in 1648 de vrede was getekend, werd Holland het belangrijkste gewest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Zuiderlijke Nederlanden (België dus) bleef in Spaanse handen en nadat het door de Fransen van 1815-1830 weer tijdelijk was verenigd met het noorden, scheidde het zich in 1830 definitief af van Nederland.

Tekst en foto’s Joop Duijs

De dominantie van Holland was zo groot dat bij het aftreden van Willem I in 1840 werd besloten de provincie op te delen in Noord- en Zuid-Holland. Toen waren in Noord-Holland al grote meren als de Beemster, Schermer, Zijpe, Wieringerwaard, Wijde Wormer, Heerhugowaard, Watergraafsmeer en Purmer drooggelegd. Later volgden nog de Haarlemmermeer en Het IJ. Na de watersnoodramp van 1916, waarbij grote delen van Noord-Holland opnieuw onder water kwamen te staan, werd de Zuiderzeewet van kracht en de zee eindelijk getemd door aanleg van de Afsluitdijk in 1932 waarbij ook de Wieringermeer droogviel.

Waarom nou deze geschiedenisles? Noord-Holland heeft een fantastisch wandelnetwerk dat o.a. in al die eerdergenoemde, droog gepompte meren heerlijke wandelrondjes heeft uitgezet. Maar niet alleen daar, ook in de al genoemde duinenstrook en Het Gooi kunt u via het uit België overgewaaide knooppuntensysteem mooie (dag)tochtjes maken. Want Noord-Holland heeft alles wat wandelen zo mooi maakt. Prachtige, eeuwenoude steden als Enkhuizen, Hoorn, Edam, Monnickendam, Muiden, Amsterdam, Haarlem of Alkmaar. Maar ook een heerlijke kuststrook met brede zandstranden en duinenrijen, de heidegebieden in Het Gooi. Uitgestrekte, vlakke groene polders, maar ook fraai aangelegde natuurgebieden als Geesterambacht bij Heerhugowaard, Het Twiske bij Amsterdam en Spaarnwoude bij Haarlem. En wat dacht u van Texel? Als je de veerboot betreedt, stap je al in een andere wereld.


Ik mocht de afgelopen vier jaar bijna vijftig ‘Ommetjes’ maken van gemiddeld zo’n 10 kilometer en waarschijnlijk vraagt u zich dan af welke de mooiste is. Heel moeilijk te beantwoorden, doordat het weer bij zo’n kwalificatie altijd een grote rol speelt.

ren, kon ik door het dikke pak sneeuw de routepaaltjes niet eens meer vinden… Gelukkig vonden we een ruiterpad waarover de hond tot aan haar borst me voorging terug naar de parkeerplaats. Een geweldig avontuur, maar de mooiste?

Zo wandelde ik een keer in Bergen aan Zee. Samen met mijn trouwe hond Dapper, een Friese stabij. We gingen in januari en onderweg begon het enorm te sneeuwen. Weleens op een besneeuwd strand gewandeld? Waanzinnige ervaring! Toen we weer terug in de duinen wa-

Ga zelf maar naar www.wandelnetwerknoordholland.nl/ ommetje-van-de-maand en kies uw eigen route.

Noord-Holland is het waard!

Foto boven: een genummerde markeringspaal van het Wandelnetwerk Noord-Holland voor de bloembollenvelden bij Julianadorp.


Ommetje van de maand Joop Duijs heeft de mooiste wandelingen voor je uitgezocht in Noord-Holland, zijn favoriete wandelprovincie. Een fantastisch wandelnetwerk verbindt alles wat wandelen zo mooi maakt: strand, zee, duinen, bossen, groene polders, dijken en eeuwenoude steden. Elke maand voorziet hij zo een “ommetje van de maand”. De beschrijving ervan kan je als PDF gratis downloaden. Naast de te volgen knoopunten staat er ook lokale info en foto’s van het gelopen ommetje erbij. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen tijdens je verblijf in Noord-Holland. Surf voor onderstaande lijst naar: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/totaal-ommetje-van-de-maand 2020: april 2020: Langs de Vecht en forten naar Weesp maart 2020: Lente rond Gaasperplas februari 2020: Middeleeuwse sporen (Egmond) januari 2020: De nieuwe duinen van Petten 2019: december 2019: Terug naar de Gouden Eeuw (Enkhuizen) november 2019: Het is heerlijk op Wieringen oktober 2019: Over de Gooise heide september 2019: Heerlijk dagje Texel augustus 2019: Genieten van de Ankeveense plassen juli 2019: Langs het Muiderslot juni 2019: In Diemerbos is stad dichtbij mei 2019: Herdenken maar ook genieten (Amsterdam) april 2019: Bollen waar de bruinvissen ooit zwommen (Wieringermeer) maart 2019: De vinex van Heerhugowaard februari 2019: Staal, strand en schaken (Wijk aan Zee) januari 2019: CO2-neutrale Wieringermeer 2018: december 2018: ‘Bedevaart’ rond Wormer november 2018: Binnenkort ook in ‘t Gooi oktober 2018: Den Helder is rock ‘n roll september 2018: Door de maisvelden van Grosthuizen augustus 2018: Door het land van Dik Trom (Oosthuizen) juli 2018: Over de stormbaan naar Winkel (Groetpolder) juni 2018: Genieten in Geestmerambacht mei 2018: Gruttoparadijs Westwouderpolder april 2018: Naar de bollen (Julianadorp) maart 2018: Hordenlopen in de Wogmeer februari 2018: Bodemloze putten (Broek in Waterland) januari 2018: Over de boulevard van jeugdsentiment (Alkmaar) 2017: december 2017: Het hele strand voor jezelf (St. Maartenszee) november 2017: Waterlab en recreatie (Wervershoof) oktober 2017: Weidse polders, Vikingen en de Waddenzee (Wieringen) september 2017: De Nachtwacht in de duinen (Castricum) augustus 2017: Te voet naar het paard (Marken) juli 2017: Vierkantje Oosterblokker (West-Friesland) juni 2017: Van alles te doen in Spaarnwoude mei 2017: Het rijk van Kees en Ellen (Het Twiske) april 2017: Multiculti Beverwijk maart 2017: Op de grens van stad en polder (Kwadijk) februari 2017: Bergen in het vlakke land januari 2017: Frisse neus in de Eilandspolder 2016: december 2016: Hoorn een levend monument november 2016: Even langs bij de Brederodes (Santpoort-Zuid) oktober 2016: Lama’s in de polder (Aartswoud) september 2016: Langs de Zaan augustus 2016: Uit de brand (Schoorl) juli 2016: Duinen en dijken (Eenigenburg) juni 2016: Opwindend IJmuiden mei 2016: Stille weidsheid (Durgerdam) april 2016: Bloementijd bij de bollentuin (Limmen) maart 2016: Seedijckroute (Edam) Let op: de paden zijn tijdens het broedseizoen niet toegankelijk.


Foto linksboven: de haven van De Cocksdorp, het noordelijkste dorp van Texel. Vandaar kijk je uit op Vlieland. Foto rechtsboven: de Drommedaris was ooit een stadspoort in de vestingmuur van Enkhuizen. Foto onder: de Amsterdamse Heerengracht met op de achtergrond de veelbezongen Westertoren.


Foto linksboven: in Egmond-Binnen staat hetzelfde standbeeld van de graaf van Egmont als de twee in Zottegem. Foto rechtsboven: het bos- en duinengebied bij Schoorl en Bergen is het grootste van Nederland. Foto onderaan: Zaanse huisjes op het eiland De Woude vlak bij de prachtige dorpen De Rijp en Graft.


Foto linksboven: prachtige zonsondergang in de duinen bij Petten. Foto rechtsboven: de heidevelden van ’t Gooi bloeien prachtig in de maanden augustus en september. Foto onder: het Muiderslot waar Floris V gevangen heeft gezeten en iets verderop in 1296 werd vermoord.


Foto boven: iets boven Alkmaar is Geesterambacht aangelegd. Een fraai recreatiegebied waar zomers ook diverse muziekfestivals worden georganiseerd. Foto onder: typisch stukje Noord-Hollands polderlandschap bij Obdam. Ook de Wogmeer werd in de zgn. Gouden Eeuw drooggemalen.


Capdepera Wandelparadijs op Mallorca De 5de editie van het Mallorca Walking Event verhuist naar de Oostelijke kant van het eiland. Wij zijn dan ook zeer verheugd Capdepera voor te stellen. Geniet alvast van een voorproefje van hun mooie routes en prachtige uitzichten! De Serra de Llevant is de bergketen die het reliëf vormt van het Oostelijke deel van Mallorca. Deze loopt parallel van het binnenland Arta tot schuin naar de kust vlakbij Santanyi. Dit gebied heeft daarenboven nog een extra mooi natuurlijke geschenk; het Llevant Natural Park met routes die vaak eindigen met zichten over het turquoise water. Dankzij de mooie kusten en het kristalhelder water heeft de omgeving zich verder toeristisch ontwikkeld. Het hele gebied strekt zich uit over 54,90 km², waarvan ongeveer 30 km bestaat uit kustlijn. Enkele kustcentra in dit gebied: Cala Rajada, Cala Mesquida, Font de sa Cala en Canyamel. Cala Rajada, is de natuurlijke haven van Capdepera en het dichtstbijzijnde punt naar het zuster eiland Menorca. In Cala Rajada heerst een aangename sfeer met haar gebouwen langs de kustlijn en ook een promenade langs de zee waar het heerlijk wandelen is met een zacht briesje. Wie tot aan de lichttoren loopt of de Punta de Capdepera wordt beloond met mooie zichten over de kliffen. Verderop ligt het toeristische gebied van Font de sa Cala met stranden en toeristische baaien. Tussen Cap de Pinar en Cap Vermell ligt Canyamel een zowel toeristisch als residentieel gebied en waar je ook de mooie site van de Arta grotten een bezoek waard zijn. De vele mogelijkheden die Capdepera biedt, maakt het tot een interessante streek op elk moment van het jaar. Daarom heeft de organisatie voor deze regio gekozen om hier samen met jullie de Vierdaagse te lopen! Wegens COVID-19 werd besloten La primavera te verplaatsen naar eind oktober 2020. We houden je verder op de hoogte mocht het evenement alsnog niet doorgaan! Op naar de La primavera ... euhhhh ... Otoño editie ;-)Mallorca Walking Event

5de Editie

24-27 Oktober 2020

Wandel4daagse Capdepera, een wandelparadijs in Mallorca! www.mallorcawalkingevent.com Powered by


Wandelen in Spanje: Menorca Een prachtig eiland! Foto: Cala Macarella

Tekst en foto’s : Sofie Planckaert

Menorca is zonder twijfel het meest idyllische, rustige en groene eiland van de Balearen. Het landschap en de stranden zijn er ruiger dan in het nabijgelegen (en meer toeristische) Mallorca. Als UNESCO Biosfeerreservaat is Menorca één van de laatste pareltjes in de Middellandse Zee. Hier vind je rust, baad je in paradijselijke stranden en geniet je van de lokale gastronomie (Menorca werd onlangs uitgeroepen tot de Europese Gastronomische Regio voor 2022).

Cami de Cavalls De Camí de Cavalls (letterlijk: “paardenweg”) is een historisch pad langs de kust van Menorca. Oorspronkelijk werd het gebruikt door wachters te paard die het eiland beschermden tegen mogelijke overzeese aanvallen. Vandaag is het een uitgangspunt voor wandelaars, fietsers en zelfs ruiters om zo de magnifieke kust van Menorca te ontdekken.

Wandelprogramma De Camí de Cavalls is 185 km lang en is officieel opgesplitst in 20 etappes, met start in Mahón (de hoofdstad van Menorca). Doordat het echter een zelf begeleidde wandeling is, bepaal jij hoeveel etappes je wandelt: rondom het volledige eiland, enkel de noord- of zuidkust of slechts een aantal losse etappes. 7-dagen programma*: 5 etappes langs de noord- of zuidkust Beschik je over slechts één week, dan kies je beter tussen de noord- of zuidkust. Het noorden is nogal bergachtig met rotsvormingen, rood en goudgetinte stranden en hoge kliffen. Hier vind je de meest ruige en ongerepte natuur in Menorca. De kust in het zuiden daarentegen is gekenmerkt door meer vegetatie (groener), parelwitte stranden en kristalhelder water.


Enkel noordkust - 100km: Dag 1: Vlucht vanuit België naar Mahón. Transfer naar het hotel. Dag 2: Start van Mahón tot Favàritx. Afstand: 20 km. Dag 3: Favàritx tot Ses Salines de Fornells. Afstand: 23 km. Dag 4: Ses Salines de Fornells tot Alocs. Afstand: 19,5 km. Dag 5: Alocs tot Cala Morell. Afstand: 15 km. Dag 6: Laatste wandeldag van Cala Morell tot Ciutadella, de oude hoofdstad van Menorca met een prachtig

historisch centrum. Afstand: 19 km.

Dag 7: Transfer naar de luchthaven. Vlucht vanuit Mahón naar België. Enkel zuidkust - 85km: Dag 1: Vlucht vanuit België naar Mahón. Transfer naar hotel in Ciutadella. Dag 2: Start vanuit Ciutadella tot Cap d’Artrutx. Afstand: 13 km. Dag 3: Cap d’Artrutx tot Cala Galdana. Afstand: 17 km. Dag 4: Cala Galdana tot Son Bou. Afstand: 18 km. Dag 5: Son Bou to Binibèquer. Afstand: 22,5 km. Dag 6: Laatste wandeldag van Binibèquer tot Mahón. Afstand: 18 km. Dag 7: Transfer naar de luchthaven. Vlucht vanuit Mahón naar België. *: Indien je langer wenst te verblijven in Menorca, kunnen extra nachten toegevoegd worden aan het programma.

Foto: Faro de Punta Nati


12-dagen programma*: 10 etappes rondom het eiland Wil je een gevarieerde wandeling langs de volledige kust van Menorca, dan is het 12-dagen programma ideaal voor je. Totale afstand: 185km. Dag 1: Vlucht vanuit België naar Mahón. Transfer naar het hotel. Dag 2: Start vanuit Mahón, langs de noordkust, met aankomst in Favàritx. Afstand: 20 km. Dag 3: Favàritx tot Ses Salines de Fornells. Afstand: 23 km. Dag 4: Ses Salines de Fornells tot Alocs. Afstand: 19,5 km. Dag 5: Alocs tot Cala Morell. Afstand: 15 km. Dag 6: Cala Morell tot Ciutadella met een prachtig historisch centrum. Afstand: 19 km. Dag 7: Ciutadella tot Cap d’Artrutx. Afstand: 13 km. Dag 8: Cap d’Artrutx tot Cala Galdana. Afstand: 17 km. Dag 9: Cala Galdana tot Son Bou. Afstand: 18 km. Dag 10: Son Bou to Binibèquer. Afstand: 22,5 km. Dag 11: Laatste wandeldag van Binibèquer tot Mahón. Afstand: 18 km. Dag 12: Transfer naar de luchthaven. Vlucht vanuit Mahón naar België. *: Indien je langer wenst te verblijven in Menorca, kunnen extra nachten toegevoegd worden aan het programma.

Foto: Cala Pregonda


PRIJS Programma Programma Programma (Prijzen per

12 dagen: Vanaf € 1039 7 dagen noordkust: Vanaf € 599 7 dagen zuidkust: Vanaf € 499 persoon op basis van een 2-persoonskamer; prijzen kunnen variëren afhankelijk van het seizoen)

Supplement ongevallenverzekering: €27,90/persoon, dekking gedurende 10 (wandel)dagen €16,95/persoon, dekking gedurende 5 (wandel)dagen Inbegrepen: Transfer van en naar luchthaven in Menorca Verblijf in 3* of 4* hotels Half pension (ontbijt + diner) Bagagetransport tussen de etappes (één stuk per persoon) Brochure met gedetailleerde routebeschrijving T-shirt Camí de Cavalls Niet inbegrepen: Vluchten van/naar België Tourist tax (apart te betalen in elk hotel) Verblijf & logistiek We boeken al jouw accommodatie langs de Camí de Cavalls en helpen je met de volledige logistiek, zoals vervoer van/naar de luchthaven én transport van je bagage. Voor meer informatie Hola! Ik ben Sofie, afkomstig uit België maar woonachtig in Menorca. Samen met mijn man organiseer ik op maat gemaakte reizen. Als locals helpen wij je graag verder met het plannen van deze onvergetelijke wandelreis, inclusief reservering van hotels, transfer van/naar de luchthaven en transport van bagage tussen de etappes. Je kan ons vrijblijvend contacteren via email: sofie@yourway2travel.com

Foto: De GR223 oftewel de Camí de Cavalls doet zijn naam alle eer aan als Caminos Naturales!


route.you

Go Premium en

laat je zien V

Ben je een club of organisatie? Organiseer je events of activiteiten? Heb je routes of bezienwaardigheden in de aanbieding? PERSONALISEER JE CONTENT OP ROUTEYOU EN ZORG VOOR EEN GROTER BEREIK!

Val op door jezelf te zijn ➔ integreer je eigen branding ➔ content in meerdere talen ➔ routes en bezienswaardigheden in eigen kleuren ➔ prints met je eigen logo en banner

Aan de slag met je leden ➔ beloon ze met een RouteYou Plus Account aan 30% korting ➔ geen advertenties bij jouw content ➔ samen routes maken dankzij co-auteurschap ➔ spreek een nieuwe community aan van +10 000 000 bezoekers

Tools voor een beter beheer ➔ een uitgebreide set functionaliteiten ➔ toegang tot het volledig aanbod kaartmateriaal ➔ support pack: directe ondersteuning door onze experten

EEN ROUTEYOU PREMIUM ACCOUNT IS WAT JOUW CLUB NODIG HEEFT!

Tot 1 juni 2020 voor slechts €10 per maand i.p.v. €12,5 per maand

Upgrade nu WWW.ROUTEYOU.COM • INFO@ROUTEYOU.COM

�mlCIJrJ


Ook de Wandelkrant gebruikt nu RouteYou.

Surf naar https://www.routeyou.com/ en geef in het zoekveld (hiernaast getoond) “Wandelkrant” in. Je krijgt dan een oplijsting te zien van al onze wandelroutes, die we met onze wandelclub De Wandelaar gemaakt hebben de voorbije jaren. Van al deze tochten hebben we ook een foto album

staan op smugmug. Die link zie je ook hieronder rechts beneden staan. Als voorbeeld tonen we je een wandeling rondom het Schulens meer. Die kan je dan binnenkort als COVID-19 het toestaat gaan wandelen. Nu kan je enkel een “Rond je kot” wandeling maken.


Wandelen in New York:

“Proevertjes in Chelsea Market en wandelen op The High Line”

Foto 1: Statue of Liberty van op de Staten Island Ferry

We keken er al maanden naar uit: een citytrip naar New York! Heel hun leven droomden mijn zoon en dochter er al van om naar New York te gaan! Eindelijk was het zover! Eind 2019, tussen Kerstmis en Nieuwjaar reisden we naar de Verenigde Staten van Amerika. Een leuke periode in volle kerstsfeer en vele New Yorkers die de stad verlaten om hun familie te bezoeken en andere Amerikanen die naar de Big Apple komen om het nieuwe jaar in te zetten!

Ik boekte onze vluchten rechtstreeks bij Virgin en ons verblijf via Airbnb. We vonden een leuke loft in het midden van Chinatown, dicht bij een subway station (Canal Street). De wandeling die we vandaag doen, boekte ik via Airbnb Experiences. Ik koos er eentje waar een echte New Yorker met je gaat wandelen. Dit vond ik wel een leuk initiatief aangezien je dan toch een lokale inbreng krijgt. Er waren natuurlijk heel veel opties waar we konden uit kiezen: naar het Statue of Liberty, de financiële wijk of Wandelen in Central Park om er maar enkele op te noemen. Aangezien het mijn vierde keer in New York was, wilde ik iets nieuws doen! The High Line was iets dat vele mensen me hadden aangeraden, maar waar ik nog nooit van gehoord had. Dit ‘park’ ging pas open in 2009, dus ik was er nog niet geweest!

Tekst en foto’s : Anja Thys

Chelsea Market is ook helemaal gerenoveerd en nieuw leven ingeblazen, dus zeker ook de moeite waard om dit even van dichterbij te gaan bekijken. Dus de wandeling met de titel “Proevertjes in Chelsea Market en wandelen op The High Line” sprak me wel aan! We ontmoetten onze gids Gillian aan de Chelsea Market en we gingen meteen brownies proeven. Daarna ging het langs halva, pizza, taco’s en donuts via de Artists & Fleas Market naar The High Line! Als je wil meegenieten van de lekkernijen, zorg er dan zeker voor dat je even naar de video kijkt op mijn YouTube kanaal Ophelia Talks. Ik heb trouwens ook het grootste deel van de wandeling gefilmd zodat je kan meewandelen! Chelsea Market was vroeger de koekjesfabriek Nabisco (National Biscuit Company) — waar het Oreo koekje uitgevonden werd — , slachthuis en vleesverwerkende industrie en de bevoorrading gebeurde per trein. Van hieruit ging het dan verder met kleinere transportwagens om de goederen te verdelen over de stad. Dit was een arme immigrantenbuurt en Foto 2


die kleine transportwagens veroorzaakten vele dodelijke ongevallen. Men zocht naar een oplossing en in 1929 stelde de stad voor om voor elke vrachtwagen een paard met berijder te plaatsen als waarschuwing voor de voetgangers. Maar helaas hielp dit helemaal niet om de dodelijke ongelukken te voorkomen! De ultieme oplossing kwam in 1933 toen men de treinlijn de hoogte inbracht. De treinsporen werden dus op een verhoog gebouwd, ter hoogte van de derde verdieping. De goederen voor de fabrieken werden dus rechtstreeks per trein tot in de gebouwen geleverd. Je ziet nog de enorme openingen op de derde verdieping (nu weliswaar dichtgemetseld, maar je ziet duidelijk het verschil!). Er waren een paar aftakkingen om naar verschillende gebouwen te gaan en deze lijn werd lange tijd goed gebruikt. Dan besloten de fabrieken om te verhuizen en in 1980 ging de spoorlijn dicht. Het spoor raakte in verval tot Robert Hammond en Joshua David in 1999 de stad konden overtuigen om dit unicum niet af te breken maar om te vormen tot een publiek park. Het omvormen van de spoorweg tot een openbaar park begon in 2006, en opende in delen in 2009, 2011 en 2014. Het laatste deel werd pas in juni 2019 geopend.

Foto 4 De treinsporen liggen er nog en hier en daar nog stukken muur. Hiertussen werden planten en bomen geplant, bloemen en grassen gezaaid. Men installeerde ook bankjes en open plaatsen en hier en daar wat kunst langs de paden, op de nabije gebouwen.

Foto 5 Dit lineair park heeft de buurt van arme immigranten omgevormd tot een ‘betere’ buurt en nu zijn de woonsten hier onbetaalbaar geworden.

Foto 3 Deze 1.45 mile (2,33 km) High Line is een verhoogd, lineair park aan de westkant van Manhattan. Dat wil zeggen dat het boven de normale grondoppervlakte gesitueerd is en dat het langer is dan dat het breed is. The High Line begint aan Gansevoort Street nabij Chelsea Market en eindigt aan de Hudson Yards aan 34th Street! Er zijn verschillende plaatsen waar je met trappen de High Line kan betreden. Er werden zoveel mogelijk originele onderdelen behouden als maar kon.

Foto 6


Wij eindigden onze wandeling aan ‘The Vessel’ nabij een heel sjiek en nieuw shopping centre ‘The shops at Hudson Yards’. Natuurlijk zijn we even binnen geweest, niet alleen om koffie te drinken en wat op te warmen maar ook om even een Amerikaanse shopping mall van binnen te zien (dat was toch mijn excuus!) Alhoewel deze wandeling niet echt lang was, hebben we natuurlijk wel ettelijke kilometers gedaan tijdens ons verblijf in New York. We genoten er enorm van en de kids zeker! Dit was onze citytrip in december 2019. Ik ben enorm blij dat we de beslissing namen om éindelijk naar NYC te gaan want nu op dit ogenblik, april 2020, is natuurlijk alles anders en zal het leven in NY nooit meer hetzelfde zijn, laat staan in de hele wereld. Het was een onbezorgde tijd en een fantastische herinnering die ons altijd zal bijblijven. Ik heb ook al onze videootjes in filmpjes gegoten en op mijn kanaal gezet. Een leuke afleiding in deze tijden van lockdown.

Foto 7

Tot de volgende keer, Ik blijf wandelen, ook al is het in mijn eigen buurt! Anja xxx PS Ik had hele mooie wandelingen gepland voor de komende edities, maar de volgende keer ga ik jullie meenemen op een wandeling in eigen dorp! En die grootse plannen … die schuiven we gewoon op! https://www.youtube.com/playlist?list=PL4Oq cRdj5PUWuJMb1CLfSphuovv4ILMHU


Foto 8


Foto 9

Foto 10


Foto 11

Foto 12

Foto 13

Foto 14


Foto 15


Foto 16


Foto 17

Foto 18


Foto 19

Foto 20

Foto 21

Foto 22

Foto 23


Foto 24

Foto 25


Foto 26

Foto 27

Foto 29

Foto 30

Foto 32

Foto 28

Foto 31


Foto legenda “Wandelen in New York”: 1 Statue of Liberty van op de Staten Island Ferry 2 Een iconisch figuur voor het NABISCO koekjesbedrijf, een kindje in gele regenjas met een pakje koekjes. 3 Gillian die ons begeleid op onze wandeling doorheen de smaken en geuren van Chelsea Market en de interessante geschiedenis van The High Line 4 Je wandelt als het ware in de hoogte langsheen beplanting van bomen en grassen. In de winter zie je natuurlijk door deze bomen, maar het moet echt mooi zijn als alles groen ziet! 5 De spoorweg rails werden behouden en men legde er stenen balken tussen om er een mooi wandelpad van te maken. Wandelen op de High Line, een leuke ervaring om te wandelen in de stad, zonder verkeer om je heen! 6 Wie zegt dat een stedelijke omgeving niet mooi kan zijn? Ik hou van groen en natuur, maar dit kan mij ook zeker bekoren: strakke lijnen, skyscrapers, en laaghangende wolken… Prachtig. 7 Een interactieve kunstinstallatie, The Vessel, met 154 trappen die nergens naar leiden. Een beklimming van 2500 individuele treden en 80 platformen. Resultaat: prachtige zichten en een mooie trainingsessie. 8 Central Park in de winter 9 Statue of Liberty en Manhattan vanuit de helicopter 10 Zicht op Manhanttan vanuit de helicopter 11 Als je dochter de tickets gewoon boekt op je gsm … Prachtige zichten vanop Rockefeller Centre 12 Zicht vanop Rockefeller Center langsheen de Empire State Building naar de Freedom Tower op de locatie van WTC. 13 Panorama naar het zuiden langs de Empire State Building vanop Rockefeller Center 14 Panorama naar het Noorden over Central Park vanop Rockefeller Center 15 Zicht op Empire State Building met zijn 102 verdiepingen gebouwd in 1930-1931 16 WTC Subway station: splinternieuw en futuristisch 17 Chelsea Market, de vroegere locatie van een koekjesbedrijf en vleesverwerkende nijverheid. 18 Prachtige mozaiekjes in de subway station van 86th Street. 19 Klassiek, modern en hoog, zo zie ik mijn wolkenkrabbers graag! 20 Trump tower: een bekend gebouw. Hier was ik al in 1991, is nog steeds hetzelfde, maar wel met een Starbucks coffee nu! 21 NYPD betonnen blokken als verkeersmaatregelen 22 Radio City Music Hall: een concerthal, en theater, maar ook de locatie waar de Grammy Awards plaatshebben. 23 Brooklyn Bridge: een prachtige brug waar je als voetganger van Manhattan naar Brooklyn kan wandelen met prachtige zichten naar het Statue Of Liberty 24 Een hele ervaring om na 1.30u aanschuiven eindelijk te kunnen genieten van een typische amerikaanse maaltijd in Ellen’s Stardust Diner, inclusief zingende ober! 25 Times Square op een regenachtige valavond in December 26 Two hands is een populair ontbijtrestaurant uitgebaat door Australiërs 27 Heerlijk verse ingrediënten in een gezond ontbijt 28 Smoothie bowl voor de vegans 29 Juniors, typische ontbijten, eggs benedict. 30 De lekkerste pizza ooit in Chelsea Market. 31 Juniors, typische Amerikaanse ontbijten, hier french toast met bacon en maple syrup 32 Typische hamburger at Ellen’s Stardust Diner.


Op stap in de Hoge venen en de Oostkantons Reportage: Marc Thijs Het eerste weekend van oktober vorig jaar reden we naar de Oostkantons op uitnodiging van Logis Hotels. Zij groeperen ruim 2400 hotels en restaurants over heel Europa. De eerste nacht verbleven we in LOGIS HOTEL Du Moulin in Ligneuville en de tweede nacht in LOGIS HOTEL Butgenbacher Hof in Butgenbach. We verbleven bij elk voor een nachtje en ontdekten tegelijk de regio. Geniet je even mee? DAG 1. Na een ritje door de glooiende Ardennen bereiken we de Oostkantons. Het is voor mij een vertrouwde route, gezien we al ettelijke keren zijn gaan wandelen in en rond Butgenbach. Aan het kerkplein laten we onze auto achter en rijden we gezamenlijk een goed kwartiertje terug noordwaarts naar het “La Maison du ParcBotrange”. Het natuurparkcentrum ligt centraal in de Hoge Venen, vlakbij het hoogstgelegen punt van België, Signal de Botrange, op 694 meter boven de zeespiegel. Dat hebben we zo vroeger toch tijdens de les aardrijkskunde geleerd. Een driester record is de neerslaghoeveelheid. Tot 1500 mm neerslag kan er jaarlijks vallen, dat is bijna het dubbel van bij ons in Vlaanderen. Het water wordt gebruikt voor drinkwater, maar ook opgeslagen in stuwmeren om er elektriciteit mee op te wekken. Het is er ontzettend druk in het natuurparkcentrum. Klassen kinderen joelen en tieren hier rond de centraal geïnstalleerde openhaard waar beukenhout gloeiend in knettert. Tegelijk proberen we gezamenlijk ons belegd broodje te eten. Na deze versterking volgt een gegidste wandeling in de Hoge Venen dat een kleiner onderdeel van het grensoverschrijdende Natuurpark Hoge VenenEifel is. De hoogvlakte is grotendeels gelegen in de

Ardennen en een stukje in de Eifel begrensd door Eupen in het noorden, Monschau in het oosten, Malmedy in het zuiden en Spa in het westen. De Hoge Venen zijn Europees beschermd als Natura 2000-gebied ‘Plateau des Hautes-Fagnes’. We wandelen een tweetal uur met onze gids door hoogveengebieden, heideterreinen, schrale graslanden, weiden en omvangrijke bossen. In een met water gevulde gracht toont onze gids hoogveen, een groen blubberig uitziende plant. De GR56 van Malmedy naar Monschau en de GR573 van Hockal naar Eupen kruisen ons pad al splitsend. We wandelen ook een stuk op de “Sentier du souvenir”, oftewel de “Weg des Gedenkes”. Ook morgen zullen we een ander stuk ervan bewandelen rondom het meer van Butgenbach. De “Sentier du souvenir”, oftewel de “Weg des Gedenkes” is een internationale rondwandelweg langsheen het oorlogsverleden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog tussen Monchau (D) in het noorden en Bütgenbach (B) in het zuiden. Ingehuldigd in de herfst van 2014 herdenkt deze grensoverschrijdende wandelroute de 70e verjaardag van het “Von Rundstedt-offensief” (december ’44) en symboliseert de Belgisch-Duitse vriendschap. De stad Monschau is de initiatiefnemer van het project. De totale lengte omslaat 94 km verdeeld over 4 etappes. De route is in beide richtingen bepijld. Een kaart op schaal van 1:40.000 kan je kopen in de plaatselijke horeca en VVV-kantoren.


Er lopen ook fietswegen door het gebied. Knooppunt 52 van het Luikse fietsknooppunten netwerk brengt je zo naar Signal de Botrange. De vroegere oranje witte “Vélo Tour” bakens zijn nu groen wit geworden. Ook sommige nummers zijn veranderd. Eind vorig jaar was men nog bezig met het vervangen van de borden. Dat deze klus wat tijd zal vergen is niet meer dan normaal. Het fietsnetwerk omvat dan ook ruim 850 km aan fietspaden.

Wandeling PEAK Brune

Na de wandeling houden we halt aan het nabij gelegen Belgium Peak Beer. Deze gloednieuwe brouwerij annex taverne is zeker een stop waard. Je kan op aanvraag een rondleiding krijgen in perfect Nederlands (de kok is een rasechte Antwerpenaar en maakte graag even tijd voor ons). Ook aan de allerkleinsten werd gedacht: een mooie speeltuin met prachtig terras roept zomerse gedachten op. Zo heeft papa ook een reden om mee naar de speeltuin te gaan ;-). En vrouwlief kan zo ook eens van het koken bespaard worden.

Wandeling PEAK Blonde

Vier wandelingen vertrekken vanaf de brouwerij. En komen er natuurlijk ook terug aan. Niet voor niets zijn ze genoemd naar namen als “Myrtille”, “Brune”, “Blonde” en “Triple”. Wandeling PEAK Myrtille Deze kleine wandeling van 2,5 km (45 min), toegankelijk voor buggy’s, brengt je tot aan de Waalse Venen en het natuurcentrum van Botrange. Een verlenging van 2,5 km (45 min extra) geeft je de mogelijkheid om het hoogste punt van België te bereiken, het signaal van Botrange en het heuveltje Baltia.

Met een lengte van 7 km (2 uur) daalt de wandeling Peak Brune af naar de beek Ghâster, gaat weer omhoog langs de beek Bayehonen zijn waterval en gaat dan verder door de venen achter de brouwerij. De wandeling gaat over modderige paden, is soms glibberig en moeilijk begaanbaar (wortels, stenen, moeras en vlonders).

Deze wandeling van 10km (2 1/2 uur) doorkruist Bosfagne, gaat stroomopwaarts langs de Roer, de Waalse Venen en het natuurcentrum van Botrange. De wandelroute gaat over paden die vaak modderig zijn en steekt een beek over. Wandeling PEAK Triple Deze wandeling van 12km (3 uur) neemt je mee naar het kasteel van Reinhardstein. Het eerste deel is modderig, moeilijk begaanbaar en inspannend; het tweede deel gaat door het dorp Ovifat en de velden. Je bent natuurlijk niet verplicht na aankomst het biertje te drinken van de door jou gewandelde route. Ons mannen beviel de Triple het best, terwijl de vrouwen liever een Myrtille dronken. Maar je kan ze ook alle vier eens proeven (maar dan wel niet meer rijden!). Er is ook een shop nabij de ingang. Daarnaast kan je in tal van buurtwinkels deze biertjes kopen, of weldra ook online met levering doorheen heel België. Meer info op hun website (zie achteraan dit artikel). Na een aangenaam verblijf met heel wat proevertjes (hé Miet) worden we naar ons hotel gebracht. Ons eerste Logis Hotel is Hotel Du Moulin in Ligneuville dat een 20-tal kilometers zuidelijker ligt. Het heeft het label van “Hôtel Elégance” en “Table Distinguée”, waar kunst en gastronomie samenkomen. Heerlijke streekgebonden producten gaan hier hand in hand met geselecteerde wijnen. Na de kamerverdeling worden we terugverwacht in de voorkamer. Gezellig komen we samen aan de openhaard plaatsnemen. Hier aperitieven we samen met kleine hapjes, smaakmakers voor het avondeten. Er staat witte Belgische ecologische wijn op de tafel vanavond. Dalaheim Castellum, gemaakt van een vande oudste druivenrassen voor witte wijn, een hybride afkomstig uit Zwitserland. Het is de “Chenestre” (2016) gerijpt op het plateau van Herve met een lange en diepe minerale afdronk. Bijna een petrol smaak. Je bent ervoor of je bent er niet voor, maar zelf vond ik hem heerlijk verfrissend. Deze wijn doet dan ook de “Table Distinguée” alle eer aan. De baas, tevens chef-kok, vertelt dan ook graag dat ze liefst zo veel mogelijk lokale producten, of beter nog, zelf gewonnen producten gebruiken voor de maaltijden. Morgenvroeg na het ontbijt gaan we dan ook even de moestuinen bezoeken gelegen achter en in de buurt van het hotel. Ook het vlees wat ze gebruiken liep hier eerst in de wei rond. Puur natuur. En dat proef je dan ook meteen. Smakelijk! DAG 2. Na een goede nachtrust en een eenvoudig ontbijt lopen we eerst nog de groentetuin in gelegen achter het hotel. Samen rijden we even verderop voor een nog grotere groentetuin. Allemaal biologische winning. Vervolgens staat een bezoek aan een lokale forellenkweker op het programma. Maar we komen aan een gesloten deur terecht. Ook telefonisch kunnen we de man niet bereiken. Dan maar door naar Montenau waar de beroemde Montenauer ham rokerij ligt. Het is hier een op en af gaan van toeristen, gedropt door touringcars. Tussen twee groepen in kunnen we even mee aansluiten met een gids.

De zorgvuldig uitgekozen hammen worden kundig uitgebeend. Nadien worden ze met de hand ingewreven met zout en een geheime kruidenmix. Zes weken duurt het droogzouten. Nadien volgt nog een narijping van vijf weken. Gedurende 24 uur worden de hammen dan ontzout met stromend water uit een 100 meter diepe gelegen waterbron. Dan pas wordt de ham gerookt met beukenhout en jeneverbessen in een speciale rookkamer gedurende vier weken. Tot slot volgt een narijping van 2 maanden. Dit productieproces van 6 maanden maakt van de ham de originele Ardense ham. In de winkel kan de ham met AOC-label geproefd en aangekocht worden. Ook paté en worst is er te koop. Het is bijna middag, tijd om eens een gerecht met die Montenauer ham te proeven. Dat doen we in het nabijgelegen brasserie-restaurant Terminus. Gelegen tegenover het voormalig treinstation. Vandaar de naam.Met het voorgerecht alleen hebben we al moeite: twee huisgemaakte gegarneerde Ardense kroketten. En dan volgt nog een Truite « meunière » met frietjes en salade. Prijs/kwaliteit is hier dik in orde! Een aanrader voor de fietser, ideaal gelegen aan de Vennbahn. De 125 km lange fietsweg “Vennbahn” verbindt Aken (D) met Troisvierges (B) en is een van de langste tot fietspad geconverteerde spoorlijn. Met een gemiddeld hellingspercentage van 2% is dit een ideale recreatieve wandel- en fietsweg. Opzet is om van hieruit al fietsend naar Butgenbach te rijden. Twee diehards in waterdichte fietspakken trotseren het slechte weer om 25 km naar Butgenbach te fietsen. Neen, dan liever een wandeling met paraplu rond het meer van Butgenbach, dat lukt mij beter. Zogezegd, zo gedaan. Het wordt een 10 km rondwandeling, met onderweg een korte drankpauze in een schuilhut. Ons programma zit er bijna op voor vandaag. Na de kamerindeling en opfristijd krijgen we nog wat wellness en/of aperitief tijd in Hotel Butgenbacher Hof in Butgenbach. Het hotel is recentelijk volledig gerenoveerd naar moderne Tiroolse stijl. Het Logis hotel draagt de labels van “Hôtel Elégance” en “Restaurant Savoureux” oftewel het genot van een verfijnde keuken, dan ook hoog in het vaandel. We krijgen van de chef zelf een rondleiding beginnend vanaf het overdekte zwembad in de kelder met naastgelegen wellness, fitness en relax ruimten, doorheen de keuken naar het salon toe. De volgende generatie krijgt het hele hotelgebeuren al met de papfles mee.

Op het menu voor vanavond staat een “Carpaccio van ree, sla van rodekool, vinaigrette van frambozen”, gevolgd door een “Soep van pompoen met pompoenpitten olie”. Als hoofdgerecht “Lam, polenta, bonenpuree, spinazie, gegrilde tomaten, courgette” en als toetje “Kersen, chocolade, zwarte peper”. Dit alles met aangepaste wijnen per gerecht. Ook dagjesmensen kunnen hier terecht op het terras om van een heerlijke trappist van het vat te genieten tijdens hun wandel- of fietstocht. Naast de oeverwandeling rondom het meer van Butgenbach sluit ook de Ravell hier nauw op aan. Een reden te meer om hier te verpozen. DAG 3. Na een rijkelijk ontbijt is het weer tijd om naar huis te keren. We nemen afscheid van elkander. “Snelweg” schakelen we uit op onze gps en rijden zo eerst langs kleine dorpjes en landelijke wegen naar het circuit van Spa. Hier was ik nog nooit geweest. Vervolgens wordt “Snelweg” terug ingeschakeld. De adaptieve automaat wordt op een gezapige 100 km/h ingesteld, zo kunnen we toch nog een beetje onthaastend terugblikken op dit kort verblijf in ons eigen landje. Dit kort weekendje weg was een absolute aanrader, gepast voor herhaling, zeker in deze Coronatijd. Beide hotels hebben ieder hun eigen stijl. Natuurlijk is Butgenbach zelf een echt toeristenoord. Ligneuville daarentegen is ideaal als je echte rust en kleinschaligheid opzoekt. Beiden kunnen me wel even goed bekoren.


Logis is al 70 jaar createur van authentieke ervaringen en de grootste keten van onafhankelijke restaurant-hotelexploitanten in Europa met 2.200 vestigingen waarvan 28 in België. Logis verzekert een gepersonaliseerd

en vriendelijke ontvangst, accommodatie van goede kwaliteit en een keuken die lokale seizoen producten gebruikt om huisgemaakte gerechten te bereiden.

Nuttige adressen: Logis Hôtel du Moulin de Ligneuville Grand-rue 28 B-4960 Ligneuville (Malmédy) https://www.hoteldumoulin.be/ moulin.ligneuville@skynet.be Tel. +32 (0) 80/57 00 81 Tel. +32 (0) 80/57 02 81 Fax +32 (0) 80/57 07 88

Logis Bütgenbacher Hof Hotel - Restaurant Marktplatz 8 B-4750 Bütgenbach https://www.hotelbutgenbacherhof.com/nl/ info@hbh.be Tel. +32 (0) 80/444 212 Fax +32 (0) 80/444 877

La Maison du Parc-Botrange Rue de Botrange, 131 B-4950 Waimes http://www.botrange.be/ info@botrange.be Tel. +32 (0)80/44 03 00 Fax. +32 (0)80/44 44 29

Peak bier Rue de Botrange 123 B- 4950 SOURBROT https://peakbeer.be/nl/home info@peakbeer.be Tel. +32 (0) 80/21 48 76

Pisciculture d’Ondenval (niet bezocht wegens gesloten!) Rue St Donat, 26 B-4950 Waimes-Ondenval http://www.latruitedondenval.be/ info@latruitedondenval.be Tel. +32(0)80/679 275 Salaisons Montenauer Am Bahnhof 19 B-4770 Montenau https://www.montenauer.com/nl/startpagina/ info@montenauer.com Tel. +32 (0)80 34 95 86 Brasserie-Restaurant Terminus Am Bahnhof 28 B-4770 Montenau https://www.terminus-montenau.be/brasserie-restaurant/ info@terminus-montenau.be Tel. +32 (0)80 34 13 44 Vennbahn: https://www.vennbahn.eu/nl/ Fiets knooppuntennetwerk van de provincie Luik: https://nl.liegetourisme.be/knooppuntenroutes Logis Hotels https://www.logishotels.be https://www.logishotels.com/nl/hotel/logis-hotel-du-moulin-5508 https://www.logishotels.com/fr/hotel/logis-hotel-butgenbacher-hof-5507 De volledige fotoreportage kan je ontdekken op onze fotowebsite: https://wandelkrant.smugmug.com/Belgi%C3%AB/Hoge-Venen


Lees ook onze 25 vorige Wandelkrant edities rijk aan puur wandel-lees-plezier!

Tot de volgende !!! https://wandelkrant.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.