Wandelkrant 13

Page 1

De Wandelkrant | Nummer 13 | Winter 2015 | Oplage: 20.000 | Gratis Pers | https://wandelkrant.be In deze editie: Brugse Ommeland Wandeltrofee - Vlaanderen Wandelt - Wandelroute van het jaar Wandelen met een GPS - W2G in de Noorderkempen - SAFF Walk - Walk the Lyme - Zeeland Rondje om de kathedraal te Zieuwent - Wandelroutenetwerk Maasgouw - Échappée Jurassienne Chemin de la Liberté - Sächsische Schweiz - Rheinsteig - Door het wilde Endertbachtal - Kaiserstuhl Premium wandelwegen Saarland - Ondergronds wandelen in Exeter, Kent’s Cavern en Cheddar Gorge ‘De Wandelkrant’ en ‘Solmar’ stellen voor: • Ontdek het eilandgevoel: Waddeneiland Texel (Paasvakantie) • Ontdek het authentieke Tirol: wandelvakantie Lechtal (Zomervakantie) • Ontdek de prachtige valleien van Bologna: gastronomisch wandelen in Bologna (Herfstvakantie)

Zie middenin deze editie voor meer info of surf naar https://wandelkrant.be/aanbiedingen.

Neem mij GRATIS mee!!!

Foto: ©Florent Mangelschots Lees & Win dankzij B & V reizen i.s.m. Eurostrand een 5-daagse “All Inclusive” reis naar Eurostrand Resort Leiwen**** aan de Moezel van maandag 14 maart t/m vrijdag 18 maart. Twee koppels kunnen dit pakket winnen ter waarde van € 748 per koppel. Vervoer met luxe-autocar vanaf Hechtel. Eten en drank in het resort à volonté tot 23.30 u. Gratis gebruik van binnenzwembad, sauna en bowling met bar. Diverse avondvoorstellingen. Daguitstap naar Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach incl. een boottocht en picknick, halve dag uitstap naar Trier en Echternach. Vrij te volgen programma: er zijn ook prachtige wandelingen te maken vanuit het resort. Zie onze kleurrijke reportage op blz. 4 en 5 in deze wandelkrant of surf naar wandelkrant.be/eurostrand. Op 8 maart worden de winnaars gecontacteerd. Hoe deelnemen? Stuur de bon op deze keerzijde op ofwel via de QR-code of via https://wandelkrant.be/lees-en-win

Lees & Win


COLOFON Verantwoordelijke Uitgever Marc Thijs Postadres THEMA POSTBUS 28 B-3600 GENK Deze krant is auteursrechtelijk beschermd. Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever. Eindredactie & Vormgeving Marc Thijs Drukwerk Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL)

De Wandelkrant verloot aan haar lezers twee midweeks voor 2 personen in een All Inclusive formule in het 4**** Eurostrand Resort te Leiwen aan de Moezel aangeboden door B&V Reizen i.s.m. Eurostrand. Enkel geldig voor de aanbieding van maandag 14 t/m vrijdag 18 maart (zie volgende bladzijden voor gedetailleerde informatie hierover). Meer info over deze aanbieding staat op: www.bvreizen.net

Werkten mee aan dit nummer: ▶ Bennet Berx, Maaseik ▶ Joop Duijs, Kwadijk (NL) ▶ René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL) ▶ Gilbert Roels, Merchtem ▶ Marc Thijs, Genk ▶ Anja Thys, Mortimer, Reading (GB) Adverteren in De Wandelkrant? Met een advertentie in deze Wandelkrant bereik je meer dan 60.000 wandelaars! Bovendien wordt deze editie ook integraal op onze website geplaatst achteraf! Volgende editie: ▶ Lente & Zomer editie 2016: advertenties dienen binnen te zijn voor 31 maart.

Archief: Deze editie van de wandelkrant kan je vanaf mei 2016 in ons digitaal archief nalezen: wandelkrant.be/archief. Volg ons ook online via: ▶ https://wandelkrant.be ▶ Facebook.com/Wandelkrant ▶ Twitter.com/DeWandelkrant De Wandelkrant is een uitgave van: ▶ THEMA | POSTBUS 28 | 3600 GENK ▶ Website: www.themapress.eu ▶ E-mail: info@themapress.eu Lid van:

Lees & Win Je kan via onze wandelkrant website meespelen om deze prijs te winnen:

https://wandelkrant.be/lees-en-win Of vul onderstaand formulier volledig in en stuur dit in een voldoende gefrankeerde briefomslag op naar: THEMA, Postbus 28, B-3600 Genk

De kleine lettertjes: Wij contacteren zelf de winnaars op dinsdag 8 maart 2016. Kopieën zijn niet toegestaan. Een deelname per persoon. Er mag maar één formulier per brief omslag opgestuurd worden! De prijzen zijn niet in geldwaarde om te wisselen of uitwisselbaar aan derden. Deze wedstrijd wordt afgesloten op maandag 7 maart 2016. Succes ermee!

Voornaam en familienaam: Straat en nummer: Postcode en gemeente: Land: Geboortedatum (dd/mm/jjjj): Telefoon of GSM nr: Ja, ik wens graag deze prijs te winnen: Vermeld hier de gegevens van uw wandelclub indien je lid bent van een wandelclub. Op welke wandeltocht (+datum) of afhaalpunt heeft u deze krant meegenomen: Geef ook de naam, het adres, geboortedatum en telefoon of gsm nr op van je partner die je zal vergezellen op deze reis!

☐ Een All Inclusive midweek voor 2 personen van maandag 14 t/m vrijdag 18 maart 2016 in Eurostrand Resort Leiwen aangeboden door B&V Reizen i.s.m. Eurostrand. Zie volgende bladzijden voor een gedetailleerde beschrijving van dit aanbod.


VOORWOORD

Onze dertiende editie omvat 64 bladzijden wandel-lees-plezier: Joop Duijs, chef redactie vormgeving én wandelverslaggever bij het grootste Nederlandse dagblad, De Telegraaf, neemt je ditmaal mee “In het spoor van de partizanen” naar de Franse Pyreneeën. Tevens maakt hij ook een rondje rond om de kathedraal te Zieuwent. René Luijsterburg vervolgt zijn drieluik over zijn mooiste wandelplekjes in Zeeland. Maar hij is ook moeilijk te temperen als hij vol enthousiasme vertelt over de Sächsische Schweiz. Bennet Berx neemt je opnieuw mee naar de Maasvallei. Hij stelt je prachtige parcours voor op het wandelroutenetwerk Maasgouw. Wij hadden last van een hittegolf deze zomer, over het kanaal in Engeland klaagde Anja over een kwakkelzomer. Dan gaan we maar ondergronds wandelen, dacht ze. Gelukkig kan dat in Exeter, Kent’s Cavern en te Cheddar Gorge. De afgelopen weken en maanden trok een driekoppige jury de wandelschoenen aan om de “Wandelroute van het jaar” te kiezen, waaronder ook onze Gilbert Roels. Zij selecteerden uit 16 kandidaten 10 projecten die weerhouden zijn voor de longlist. Begin februari volgt een shortlist om op eind februari tot een stemming over te gaan tijdens de “Fiets- en Wandelbeurs Vlaanderen”. Via onze website en sociale media kan u dit op de voet volgen! Het laatste weekend van februari wordt een druk weekend: enerzijds is er de reeds vermelde Fiets en Wandelbeurs die doorgaat te Antwerp Expo, anderzijds is er de eerste “Vlaanderen Wandelt” in Hofstade op die zondag. Op beide kan je terecht voor de gratis wandelkrant. Ben je het noorden kwijt, dan leggen we verderop in deze editie uit hoe een GPS je hulp kan bieden. Voorts stellen we je het Brugs Ommeland en haar wandeltrofee voor maar ook in de de Noorderkempen kan je wandelen bij de “Walk2Gether”. We blikken ook vooruit op twee wandelingen voor het “goede doel”: de “SAFF Walk” en “Walk the Lyme”.

We hebben ook een smaakmaker over de Kaiserstuhl waar je naar hartenlust kan wandelen en fietsen. Meer hierover in de volgende editie. Gilbert Roels vertelt je over het nieuwe lange afstand pad Échappée Jurassienne in de Franche-Comté. Maar ook over de Rheinsteig, het wilde Endertbachtal en de Premiumwandelwegen in Saarland. Vorig jaar lanceerden we reeds onze lezersaanbiedingen naar ZuidBohemen en Karinthië (dat bijna volzet is). Meer hierover achteraan. Vandaar dat we voor 2016 enkele nieuwe lezersaanbiedingen in petto hebben in samenwerking met ‘Solmar’. Zie onze middenpagina’s of lees alles in detail na op: https://wandelkrant.be/aanbiedingen. We hebben nog heel wat werk aan onze totaal vernieuwde website. Maar onze nieuwe uitgebreide wandelkalender is al “af ”. “Oef!”. Raadpleeg onze wandelkalender achteraan of zie op: https://wandelkrant.be/wandelkalender Heb je een van de vorige 12 edities ooit gemist? Lees ze na in ons volledig archief op https://wandelkrant.be/archief Dagelijks volgen méér dan 1400 leden ons op Twitter.com/ DeWandelkrant. Echte wandelliefhebbers lezen ook onze wekelijks nieuwsbrief met wandelkalender. Jij ook al? Schrijf je er nu op in via: https://wandelkrant.be/nieuwsbrief Doe mee met onze lees-en-win wedstrijd en win zo een van de twee arrangementen voor 2 personen in Eurostrand Resort Leiwen aan de Moezel, aangeboden door B & V reizen i.s.m. Eurostrand. Ontdek meer over dit resort en zijn regio met zijn vele wandelmogelijkheden op: https://wandelkrant.be/eurostrand

Veel leesplezier én succes met onze wedstrijd, Marc Thijs Hoofdredacteur De Wandelkrant

www.fietsenwandelbeurs.be

za 27 & zo 28 feb ’16 bij inlevering van deze bon aan de kassa

2 EURO KORTING!

Geldig voor één persoon en niet in combinatie met andere aanbiedingen.

WANDELKRANT 1511

Antwerp Expo 3,50 euro online korting!

via fietsenwandelbeurs.be/ticketshop/trwk Bestemd voor lezers Wandelkrant en alleen geldig bij aankoop van een e-ticket in voorverkoop. Aanbieding geldt niet voor kopers Jongerenkaart. FOTO’S: O. PITTOMVILS, P. MANDADO, D. HUYGHE, R. KOOPS, J. MOHAN, L. ALBLAS, G. LEWYLLIE, R. VAN DIGGELEN, M. PFANN, WAJAHATMR, M. KARATAY, A. MAAIJEN, P. BOTMAN


Eurostrand 4**** Resort Moseltal


B&V Reizen uit Hechtel-Eksel is de exclusieve aanbieder in België van Eurostrand All Inclusive reizen. In Leiwen ligt het 4**** Resort Moseltal. Dit resort werd in 1998 geopend. Maar eerst was er het Resort Lüneburger Heide. Door de verbouwing van elk 700 slaapkamers op de Lüneburger Heide en in het Moeseldal werd in 2005 beide Eurostrand-resorts op viersterren-hotelcomfort gebracht. Midden in de wijngaarden van de Moezel ligt het 4-sterrenpark “ Eurostrand”, een complex waar men de “all inclusive formule” hanteert. Dat betekent daadwerkelijk dat alles bij uw vakantie is inbegrepen: heerlijke buffetten bij het ontbijt, middag- en avondeten met voor elk wat wils. Ook alle drankjes, shows, animatie, aantrekkelijke uitstappen in de omgeving én natuurlijk het gebruik van de vele wellness- en recreatievoorzieningen zijn inbegrepen. Bovendien kan je er ook héérlijk wandelen ... .

€ 374 all inclusive per persoon (2P kamer)

Inhoud van het aangeboden pakket: • • • •

Het vervoer met onze eigen autocar gedurende het hele verblijf. Uitstappen: 2 halve dagen en 1 daguitstap met begeleiding. Accommodatie met het comfort van een 4-sterrenhotel. Uitstekende maaltijden: elke dag uitgebreide ontbijtbuffetten, afwisselende lunch- en dinerbuffetten en heerlijke lunchpakketten voor de dagtochten. • Grote verscheidenheid aan merkdranken, een omvangrijk aanbod van merkdranken met of zonder alcohol, verschillende soorten bier, sterke drank, wijn, sekt, aperitieven en longdrinks. Alles “à volonté” tot 23.30 uur. • Dansavonden en showprogramma’s met veel glamour: zingen, lachen en dansen … Professionele muzikanten en entertainers zorgen ervoor dat iedereen plezier heeft. • Gebruik van de vrijetijdsvoorzieningen in Eurostrand: diverse welnessvoorzieningen voor lichaam en geest, met overdekt zwembad, verschillende sauna’s (ook een lady’s only evening), ontspanningsruimtes enz. Bovendien kan u gebruik maken van de minigolf-, bowling-, en tennisbanen. Fietsen en elektrische fietsen kan je beperkt huren! Dit jaar staat helemaal in het teken van gezamenlijk musiceren, zingen en dansen. Men heeft kosten noch moeite gespaard en de ene muzikale lekkernij na de andere voor u voorbereid. Neem gerust uw eigen instrument mee zodat we Eurostrand samen in een concertzaal kunnen veranderen.

Programma (volgorde kan nog wijzigen)

Vrij programma! Je kan dit combineren met eindeloze wandelkilometers op de talrijke wandelwegen hier aanwezig. Een gedetailleerde wandelkaart is te koop bij de receptie.

Maandag 14 maart 2016 • Rond 8u vertrek bij B & V reizen te Hechtel (gratis onbewaakte autoparking aan het bedrijf). • Aankomst te Leiwen is voorzien rond 12u. • Middagmaal. • Kamerverdeling en verkenning van het park. • Avondmaal.

Dinsdag 15 maart 2016 • Ontbijtbuffet. • Middagmaal. • Halve daguitstap naar Trier, stad van de Romeinen: Augusta Terverorum, de oudste stad van Duitsland lokt al eeuwenlang mensen binnen haar muren. Maak een wandeling in het spoor van de Romeinen. • Avondmaal.

Woensdag 16 maart 2016 • Ontbijtbuffet. • Hele daguitstap. Eerst gaan we naar Bernkastel-Kues. Bezichtig deze schilderachtige stad vol geschiedenis en cultuur. Maak gebruik van je gratis picknick zak! • U vaart per schip verder naar Traben-Trarbach. Hier wacht u een rijkdom aan fascinerende bouwkunst. • Avondmaal.

Donderdag 17 maart 2016 • Ontbijtbuffet. • Middagmaal. • Halve daguitstap naar Echternach – de oudste stad van Luxemburg. Een culturele route voert u door de binnenstad van Echternach. • Avondmaal.

Vrijdag 18 maart 2016 • Ontbijtbuffet, daarna koffers inladen. • 10u vertrek naar B & V reizen te Hechtel. • Middagstop in Barchon (niet inbegrepen). • Aankomst te Hechtel is voorzien rond 14u. Meer informatie over Eurostrand Leiwen en zijn omgeving: https://wandelkrant.be/eurostrand

Voor meer informatie en bestellingen, wend je tot:


Vlaanderen Wandelt Hofstade 28 februari 2016 Afstanden: 4-6-10-13-16-20-24-28-34-37-42 km  Startuur: 7u00 - 15u00 5 en 15 km stads- en cultuurwandeling in en om Mechelen (shuttlebussen)

BLOSO DOMEIN HOFSTADE ZONDAG 28 februari 2016

www.vlaanderenwandelt.be


Belgische Wandelroute van het jaar 2015 Wie volgt Wandelnetwerk Pajottenland op? Tijdens de Fiets- & Wandelbeurs die dit jaar op 27 en 28 februari plaatsvindt in Antwerp Expo, wordt voor de tweede keer de trofee Wandelroute van het Jaar uitgereikt. Wie wordt voor 2015 de opvolger van het Wandelnetwerk Pajottenland, dat vorig jaar de trofee als beste route 2014 binnenhaalde? De afgelopen weken en maanden trok een driekoppige jury de wandelschoenen aan om een antwoord te vinden op deze vraag: • Luc Selleslagh (Trekkings.be & Bivakzone.be) • Christina Bloem (GR-magazine Op Weg) • Gilbert Roels (Travel Magazine & De Wandelkrant) Zij selecteerden uit 16 kandidaten alvast een longlist van 10 initiatieven die nog verder verkend en geëvalueerd zullen worden. Met de trofee wil de Fiets- en Wandelbeurs een Belgisch wandelinitiatief bekronen dat het voorbije jaar (in dit geval 2015) voorgesteld is. Dat kan zowel een nieuw project zijn als een bestaand project dat grondig vernieuwd werd. Zowel langeafstandsroutes, wandelnetwerken als wandellussen met een thematische samenhang komen in aanmerking. Om de wandelaar op weg te zetten naar een verrassende wandelbeleving mogen zowel wandelgidsen, kaarten als downloadbare digitale bronnen ingezet worden. Na deze longlist volgt begin februari nog een shortlist.

De volgende tien projecten zijn weerhouden voor de longlist: 1. Met Boerke op Stap - http://www.toerismemeetjesland.be/nl/boerke Op ontdekking met stripfiguurtje Boerke langs kreken, kanalen en polders van het Meetjesland. 2. Lange afstandswandeling Rivier Park Maasvallei - http://www.rlkm.be/nl/maasvallei Wandelen door de Limburgse Maasvallei, tussen Oud-Rekem en Thorn. 3. La Lorraine Gaumaise ‘Itinéraire Patrimoine et Paysage’ - http://www.lorraine-gaumaise.com/ Honderden kilometers langeafstandswandelen door ‘le grand sud’ van Belgisch Luxemburg. 4. Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen - http://www.tov.be/nl/meetjeslandse-bossen Drie van de grootste Oost-Vlaamse bossen worden met elkaar verbonden door wandelpaden. 5. Wandeltocht in het hart van Waals-Brabant - http://www.paysdevillers-tourisme.be/nl/voettocht-waals-brabant Meerdaagse wandelroute langs de abdijruïnes van Villers-la-Ville en de Leeuw van Waterloo. 6. Weg des Gedenkens - http://www.butgenbach.info/ Wandeltocht van 94 km door de Oostkantons, op zoek naar landschapslittekens van WO II. 7. Wandelnetwerk Getevallei - www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelen/wandelnetwerk-getevallei/ Knooppunttrajecten door de Vlaams-Brabantse valleien van Kleine en Grote Gete. 8. Streek-GR Haspengouw - http://www.groteroutepaden.be/nl/route/745/streek-gr-haspengouw.html Meerdaags op weg door het fruitigste deel van Vlaanderen: Limburgs Haspengouw. 9. GR 5A Kustroute - http://www.groteroutepaden.be/nl/route/819/gr-5a-kustroute.html Van De Panne tot Wenduine, 65 km kustwandelen over duinen, stranden en dijken. 10. Wandelnetwerk Land van Streuvels - http://www.westtoer.be/nl Knooppuntennet in de West-Vlaamse Leiestreek (Anzegem, Zwevegem en Wortegem-Petegem). De Fiets en Wandelbeurs in Nederland en België, samen goed voor 35.000 bezoekers, is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Het evenement biedt een compleet programma met arrangementen, informatiemarkten, outdoormateriaal, lezingen en workshops. Praktische info: www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be.


Wandelen met een GPS

De gps-ontvanger is een handig apparaatje voor het vinden van de weg. Het weet altijd waar je bent, hoe snel je verplaatst en in welke richting je moet lopen. Een gps is een ontvanger van signalen van satellieten. Een gps kan hiermee de positie bepalen. Dit kan zowel tweedimensionaal (waar ben ik op de kaart?) als driedimensionaal (hoe hoog sta ik?). Een gps kan ook allerlei routepunten (waypoints) in zijn geheugen opslaan en je van en naar deze routepunten brengen door middel van een eenvoudige pijl die je moet volgen. Daarnaast heeft een gps vaak vele extra’s: hij rekent ook de richtingshoek uit naar het volgende waypoint (bijvoorbeeld een berghut, een kampeerplek of bergtop). Ook bepaalt hij de snelheid waarmee je de hut of de top nadert en kan nagaan hoe lang je in (kilo-)meters en in tijd van bijvoorbeeld de kampeerplek verwijderd bent.

Eén belangrijke voorwaarde Een gps heeft één belangrijke voorwaarde, en dat is dat de gps-ontvanger vrij uitzicht heeft op tenminste drie satellieten. De ontvanger moet de hemel dus goed kunnen ‘zien’. Door steen, hout en dicht bladerdek heeft een gps geen ontvangst. Door glas, tentdoek e.d. is het echter wel mogelijk. Geen ontvangst dus in de berghut of in je sneeuwhol en problemen met navigatie zijn te verwachten in kloven en couloirs en in een dicht bos, zeker als het bladerdek nat is.

Waypoints, coördinaten en routes De gps legt punten vast door middel van coördinaten. Zo’n punt wordt een waypoint genoemd. Een waypoint kan je vanaf een (digitale) kaart handmatig (of via uw pc) in de gps invoeren, maar je kunt ook in het veld waypoints markeren. In de gps kan je zo’n waypoint een naam of een nummer geven. Behalve punten kunnen ook complete routes in de gps worden geprogrammeerd. Dit is eenvoudig te doen door meerdere waypoints achter elkaar in een gps ‘route’ op te nemen en deze route onder een aparte naam op te slaan. Als je deze route wilt volgen dan selecteer je deze en de gps leidt je langs alle routepunten. Als de gps tijdens de gehele wandel-, fiets of kanotocht aan staat, dan wordt deze gehele route vastgelegd als een ‘track’. Een track is ook een route, alleen zijn de waypoints veel regelmatiger (bijvoorbeeld elke minuut) vastgelegd en daarom is een track veel preciezer.

Routes en tracks Je zou denken dat dit twee dezelfde dingen zijn, maar de wandelingen die je downloadt, zijn meestal tracks. Een track is een stippellijntje op de kaart, een beetje te vergelijken met het broodkruimelspoor van Klein Duimpje. Wanneer je een wandelnavigatie-apparaat aanzet dan wordt er zo’n spoor bijgehouden. Op die manier kun je altijd je weg terug vinden en ook achteraf zien waar je geweest bent. Deze tracks kun je dus ook uit je toestel halen en aanbieden aan andere wandelaars. Download je een track dan krijg je een lijn op de kaart te zien van een andere wandelaar. De term route heeft eigenlijk betrekking op dat wat een apparaat zelf kan berekenen over de kaart. Geef je een bestemming op dan gaat het toestel de paden uitrekenen om naar de bestemming te komen. De reden dat juist de tracks meestal gebruikt worden voor het uitwisselen, is dat deze niet afhankelijk zijn van een kaart. Ongeacht welke kaart geladen is (zelfs als er helemaal geen kaart geladen is) zul je het lijntje zien die je moet volgen. Zou je een route downloaden dan wordt deze berekend over de aanwezige kaart. Aangezien er heel veel verschillende kaarten beschikbaar zijn is de kans dat de route een-op-een gelijk is erg klein. Nu kun je natuurlijk veel meer dan alleen maar een lijntje volgen op zo’n toestel. Met de juiste kaarten kun je op van alles zoeken, net als bij een autonavigatiesysteem. Daarnaast kun je uiteraard coördinaten invoeren, maar de toestellen zijn ook prima geschikt om te geocachen.


De ideale partner voor het slagen van uw GPS-wandelingen

Verhuur & verkoop. Opleidingen. Evenementen.

Verhuur & verkoop van GPS-systemen voor outdoor/wandelen, etsen, auto & motor Test / huur uw GPS voor aankoop (terugbetaling deel huurbedrag bij aankoop) Uitgebreid aanbod van de laatste nieuwe GPS-systemen, kaarten & accessoires

GARMIN eTrex Touch

Opleidingen / trainingen, workshops, professioneel advies & evenementen ondersteuning Unieke ondersteuning voor wandelclubs Groepskortingen Ondersteuning ter plaatse bij GPS-wandelingen Workshops & trainingen op maat Enkele referenties: BLOSO, Vlaanderen wandelt, VUB / KUL, VRT, KBC, LCMT, Surplace VZW, Geocaching Brugse Beer, Nationale wandeldagen, Chiro / Scouts, Wakasa, CM,..

GARMIN Montana

Dirk Nollet bvba - Th.Donnéstraat 33 - 3540 Herk-de-Stad | info@gps4rent.be - www.gps4rent.be - 013/44 37 25

Toestellen Voor de wandelaar valt er een hoop te kiezen, het is moeilijk aan te geven welk toestel het beste is. Eigenlijk zijn ze allemaal goed, maar het is afhankelijk van wat je als gebruiker wil. Kies je voor een touchscreen of knoppenbediening? Wil je een compact handzaam toestel, of liever een wat groter scherm? Dan heb je nog toestellen waar je ook foto’s mee kunt maken en/of een 1:100.000 recreatieve kaart voorgeïnstalleerd. De series waar de meeste wandelaars naar kijken zijn de Garmin eTrex Touch, GPSMAP 64 en Oregon series. De Montana en Monterra zijn ook een optie, maar veel mensen vinden die vaak wat aan de grote kant voor het lopen, maar kan interessant zijn als je het apparaat voor nog meer toepassingen wilt gebruiken.

Opleidingen Wil je graag eerst meer te weten komen over de werking van een GPS, en hoe het juist werkt? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen. We bieden zowel cursussen aan voor beginners als voor gevorderden. In de beginnerscursus leggen we de basisprincipes uit, geven we tips & tricks en gaan we samen op pad met een wandel gps. In de meer gevorderde cursus ligt de nadruk vooral op geavanceerde onderwerpen zoals zelf routes maken/aanpassen, werken met kaarten/avonturen, geocaching, koppeling met internet-toepassingen & basecamp,… Voor meer informatie en inschrijvingen kan je terecht op www.gps4rent.be/gps-cursus.html


Wandelroutenetwerk gemeente Maasgouw

In de vorige editie van de Wandelkrant liet ik jullie nog er enkele pareltjes gecreëerd die uitnodigen om ontdekt te kennismaken met de Grensmaas. De regio alwaar de rivier worden. Maas de natuurlijke grens vormt tussen België en Nederland. En dat ging toen voornamelijk over het gedeelte aan de zijde van Belgisch-Limburg. Het RivierPark Maasvallei. In deze en de volgende edities van de Wandelkrant zal ik nu telkens een wandelregio belichten aan de zijde van Nederlands-Limburg. In de buurt van de Maas en de achterliggende regio’s.

Thorn is zo’n interessante plek die een goede uitvalsbasis vormt om er een heuse tocht te starten. De kern is voorzien van voldoende parkeer- en horecaplaatsen. Het is er zeer toeristisch en tevens gekend als ‘het witte stadje’. De dorpskern alleen al is het ontdekken meer dan waard. De Sinds enige tijd worden daar oude en nieuwe wandelpaden geschiedenis gaat er terug tot de 10de eeuw. Ook de Fransen gebundeld in wandelroutenetwerken per gemeente of regio. hebben er hun stempel gedrukt op het einde van de 18de Hiervoor maakt men gebruik van de bij ons al bekende eeuw. Het waren zij die er voor zorgden dat het stadje door wandelknooppunten. In Nederland wel eens ‘knopen lopen’ het leven ging als ‘het witte stadje’. Dat kwam omdat de arme genoemd. Heden zijn er reeds vele grensgemeenten en nabije bevolking de door de Fransen opgelegde belastingen op basis regio’s die een goede en overzichtelijke wandelkaart hebben van de omvang van de ramen niet konden betalen. Creatief uitgegeven, met daarop de knooppunten aangegeven. Op hun als ze waren metselden de inwoners hun ramen dicht, en om kaarten zijn er afstanden voorzien tussen de knooppunten, die sporen weg te werken voorzagen ze hun huisjes van een zodat je probleemloos een wandelroute kan uitstippelen naar laag witkalk. Zo ontstond dus het witte stadje. je persoonlijke interesse en fysieke paraatheid. Heel handig en eindeloos combineerbaar. Ook al omdat de verschillende aangrenzende wandelkaarten perfect op elkaar aansluiten via een en dezelfde uniforme markeringen.

Voor deze editie neem ik de wandelkaart onder de loep van de gemeente Maasgouw, een gemeente die is ontstaan uit de vroegere gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn. Tien kernen worden er met elkaar verbonden door de Maas. De omliggende diverse natuurgebieden zijn een walhalla voor de wandelaar. Ook is het een zeer waterrijk gebied door jarenlange zand- en grindwinning. En de rijke historie heeft

Aan te raden wandelcombinaties in dit gebied zijn: knooppunten 61 - 60 - 22 - 23 - 37 - 36 - 40 - 43 - 42 - 61. De afstand van deze route bedraagt 7,2 kilometer. Vertrekken doe je in de dorpskern van Thorn, in de buurt van parkeerplaats De Meers (let op : betaald parkeren). Via deze route passeer je de rand van het natuurgebied ’t Vijverbroek, dat in de vorige editie van de Wandelkrant aan bod kwam in het artikel RivierPark Maasvallei. Ook passeer je verderop enkele kapelletjes in een landbouwrijk gebied en krijg je een beeld van de dorpskern van Thorn. Aan te raden is zeker de uitbreiding op deze route naar het gebied Koningssteen.


IEDERE PEN! ZONDAG O 0 uur .0 13.00 - 17

Dr. Philipslaan 25-B - 6042 CT ROERMOND - T. 0475-420610

Regelmatig unieke koopjes, kijk op: www.tonnotermans.nl Een stukje wilde natuur met grazers omgeven door water. Hiervoor pik je in op knooppunt 42, vervolgens naar 70. Vanaf daar kan je rechtdoor of linksaf voor een lus die terug bij 70 aankomt. Vandaaruit dan tenslotte terug naar 42. Deze uitbreiding heeft een afstand van 5,6 kilometer. Maar loont zeker de moeite.

Wessem is nog zo’n leuke kern met alle voorzieningen die nodig zijn om een tocht aan te vatten. In de 12de eeuw ontving het stadsrechten en het werd in de middeleeuwen opgenomen in de keten van Maassteden, die op een dagvaart van elkaar af lagen. Het plaatselijke marktplein stamt uit die periode. Na een stevige tocht is het er lekker toeven aan de Maasboulevard en jachthaven. De route die ik jullie hier kan aanraden zijn een combinatie van de knooppunten 50 - 43 - 40 - 38 - 17 - 41 - 50. De afstand hiervoor bedraagt

6,8 kilometer. Je startpunt is de Prins Mauritshaven, bij de aanlegsteiger aan de Maasboulevard in Wessem. Vandaaruit kan je dan de markeringen naar knooppunt 50 volgen. Op je route passeer je wederom kapelletjes en enkel kruisen, veel waterrijke gebieden en landbouwzones.

Tussen knooppunten 38 en 17 kan je grote grazers tegenkomen in dit natuurstukje op je route. Houd de nodige afstand en laat hen gerust en je kan hier probleemloos passeren. Zo niet, veel sterkte!! Bij terugkomst aan knooppunt 50 volg je de route richting knooppunt 19 om aan je vertrekplaats terug te komen. Eventueel kan je de route nog een beetje verder volgen dan de parkeerplaats, om zo meer te zien van de dorpskern van Wessem. Hier is ook voldoende horeca aanwezig om terug op krachten te komen. Vooral de Maasboulevard is een publiekstrekker.


Op een eiland in de Maas vinden we het oude vestingstadje Stevensweert terug, gevangen tussen de Oude Maas en de huidige Maas. Maar ook Ohé en Laak bevinden zich op dat eiland. Veel toerisme en waterrecreatie kan je hier tegenkomen. Het oude vestingstadje Stevensweert kent haar oorsprong tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het werd in 1633 door de Spanjaarden gesticht. Sinds 1980 heeft het een beschermd dorpsgezicht. Neem daarom zeker de tijd om die dorpskern te ontdekken na een wandeling. Je kan hier lekker nagenieten in een van de plaatselijke horecazaken. Startplaats voor de wandeling is aan de parkeerplaats Sportlaan te Stevensweert.

Aan deze molen is een parking voorzien, gelegen aan Bilt 1 te Stevensweert. Dit is tevens de vertrekplaats voor onze laatste tocht doorheen Ohé en Laak. Vanaf de parking maken we een combinatie van de knooppunten 62 - 61 - 21 - 10 - 50 - 65 - 64 - 43 - 42 - 63 en 62. Na deze tocht staan er 8,6 kilometer op de teller. Deze route brengt ons via de molen en een kapel tot vlak bij de boorden van de Maas. Een beetje voorzichtigheid is hier gewenst.

Aan knooppunt 10 vind je gedurende de periode april t/m oktober een veerpont terug die je naar de Belgische zijde van de Maas brengt, in Ophoven (Kinrooi). De wandeling die ik hier kan aanbevelen zijn de knooppuntencombinatie 30 - 61 - 62 - 35 - 40 - 34 - 33 - 32 - 82 rechtdoor naar 71 - 31 en 30. De afstand van deze tocht bedraagt 12,1 kilometer. De tocht is een paar keer in te korten. Dat kan ter hoogte van knooppunt 32. Daar steek je dan door naar knooppunt 31 en vervolgens naar startpunt 30. Die afstand bedraagt dan 6,7 kilometer. Een andere plaats om in te korten is aan het knooppunt 82. In plaats van hier rechtdoor te lopen voor de lange lus naar 71, ga je hier naar links via de korte verbinding naar eveneens 71. Zo kom je dan aan een tocht van 8,9 kilometer. Via deze tochten passeer je enkele voormalige grindkuilen, maar loop je ook langs de boorden van de Maas. Grote grazers horen er hier ook weer bij. De Hompesche Molen passeer je op alle varianten op deze Hier kan je net als in Thorn aansluiten op de Belgische tocht. Hier kan je terecht voor een hapje en een drankje. En routes van RivierPark Maasvallei. Wij doen dit nu niet en regelmatig kan je hier ook die molen bezoeken. zetten onze tocht voort via het smalle stuk struinnatuur


langs de Maas. Hier heb je aan beide zijden te maken met water. Rechts van je de Maas en links enkele grote plassen. Ter hoogte van de camping aan knooppunt 65 verlaten we de Maas. Via struinnatuur en grazers met rechts van ons de Schroevendaalseplas komen we ter hoogte van knooppunt 42 terecht bij de Oude Maas, nog maar een klein beekje. Van hieruit gaat het via de Molenplas terug naar onze startplaats aan de molen. Let wel ook even op de bomencirkels aan de rand van deze plas. Dit zijn eiken bomen die zich zo’n 1500 tot 2000 jaar geleden onder het grind van de Maas bevonden. Daarom zijn de zo goed geconserveerd gebleven.

Ik hoop dat ik jullie een goed beeld heb kunnen schetsen van het Wandelroutenetwerk gemeente Maasgouw. Hopelijk inspireert het jullie om dit mooie gebied zelf eens te gaan verkennen. De knooppuntenkaart kan je bekomen via de VVV van Thorn, alsook de omliggende VVV’s en informatiepunten. Ook de omliggende regio’s en gemeenten hebben veelal hier hun kaarten te koop aangeboden. Bij de volgende editie van de Wandelkrant zal ik wederom zo’n regio verkennen. Geniet intussen van dit wandelgebied en veel wandelplezier. Veel wandelgenot, Bennet

Zin om mee te wandelen? Half juni is er de begeleide groepsBij de latere grindwinning kwamen deze bijzondere zwarte wandeling de Maasplassentocht rond Stevensweert en Ohé bomen weer aan de oppervlakte. Via dit stukje geschiedenis en Laak, met 2x een overtocht met het voetveer. De afstand is er ook een eind gekomen aan deze tocht. bedraagt 15 km. Meer informatie op: www.de-wandelaar.be

ook ONLINE te bestellen in onze webshop

De grootste collectie wandelschoenen in de regio

www.BOBSADVENTURESTORE.nl Maaspoort 6 Weert (NL) / tel. +31 (0)495-547434


Brugse Ommeland Wandeltrofee www.brugseommelandwandeltrofee.be

De “Brugse Ommeland Wandeltrofee” is een organisatie van 5 West-Vlaamse wandelclubs uit het Brugse Ommeland die u kwaliteitsvolle en kindvriendelijke wandelorganisaties bieden. De deelnemende wandelclubs zijn: Wandelclub BeernemBrugsche Globetrotters - Godelievestappers Ruddervoorde - Molenstappers Ruiselede - Vier op een rij Zedelgem. Elke wandelclub organiseert per kalenderjaar 2 wandeltochten waarbij u stempels kan verzamelen op een spaarkaart. Deze spaarkaart is geldig van januari 2015 tem december 2016. Het deelnemersformulier is gratis te verkrijgen. Tijdens deze periode bekomt u een stempel op de deelnemende wandeltocht na afgifte van uw controlekaart. Wie 10 stempels verzameld heeft tijdens de kalenderjaren 2015 en/of 2016, waarbij min. 2 bij elk van de deelnemende clubs, krijgt een geschenk.


Wandeltochten “Brugse Ommeland Wandeltrofee”: 17-01-2016 - Wintertocht Veldegem - Vier op een rij Zedelgem Mooie winterse wandeling door het Hoogveld, Plaisirsbos en Groenhovebos. 07-02-2016 - Bloemendaletocht Beernem - Wandelclub Beernem Rustig, landelijk, goed begaanbare wegen. Leer het landelijke Beernem kennen! 12-03-2016 - Bossentocht Hertsberge - Godelievestappers Ruddervoorde Het parcours neemt de wandelaars mee langs kronkelende straatjes door de villawijk tot de eerste bosdreef, de echte start van de bossentocht naar het Bulscampveld, Vagevuurbos, Blauwhuisbos, Lippensgoed-Bulscampveld, ... 14-05-2016 - De Beernemse Gordel Beernem - Wandelclub Beernem Rustige en landelijke wandeltocht. Voor lange afstanden ook stukken in Landschapspark Bulskampveld en waterwingebied van Beernem. Gratis bloemetje bij afstempeling. 04-06-2016 - Door het Brugse Ommeland Sint-Kruis - Brugsche Globetrotters De kleine afstanden trekken door het bos van Assebroek. De grotere afstanden gaan richting Sijsele en Oedelem. Rustige wegen. Letterwandeling op de 6 km voor kinderen. 12-06-2016 - Dwars door Aarsele - Molenstappers Ruiselede Landelijke tocht door en rond Aarsele met veel voet-, kerkwegels en landbouwwegen op de typische boerenbuiten. Parcours zijn uitgetekend richting de natuurgebieden van Wontergem en Dentergem. 21-08-2016 - Kermistocht Ruiselede - Molenstappers Ruiselede Wandel langs landbouwwegen, dreven, kerkwegels, hofsteden, bossen, het domein De Formanoir en privédomeinen. 23-10-2016 - VIVES Campustocht Sint-Michiels - Brugsche Globetrotters In samenwerking met Vives en ten voordele van het Ariane Leukemiefonds. Rustige en trage wegen. Gevarieerde wandeltocht in het groen van Sint-Andries en Sint-Michiels. Grotere afstanden gaan de richting van Loppem uit. Op de 12 km is er de Cluedotocht speciaal voor kinderen. 13-11-2016 - Lakebosschentocht Ruddervoorde - Godelievestappers Ruddervoorde Langs veldwegen met mooie landelijke vergezichten. Vanaf 10 km langs bosdreven naar de rustpost in het koetsenhuis van Kasteel der Lakebosschen. De kortste afstanden kunnen genieten van een gratis rit met paard en koets. 19-11-2016 - Sint-Elooiswandeltocht Zedelgem - Vier op een rij Zedelgem Najaarswandeling met nadruk op Loppem en het kasteeldomein. Reglement 1. Iedereen kan deelnemen aan deze wandeltrofee. 2. Er zijn geen bijkomende kosten aan het geheel verbonden voor de deelnemers. 3. Daartoe is het bezit van een afstempelkaart van deze wandeltrofee nodig waarop de naam, het adres en (eventueel) de wandelclub waarvan men lid is, worden aangeduid. 4. Op de afstempelkaart staan alle tochten die in de wandeltrofee zijn opgenomen vermeld in een afstempelvak. (2 tochten per jaar per club) 5. Bij elke van de opgesomde tochten waaraan men deelneemt, dient deze kaart afgestempeld in het juiste vak bij de speciaal daartoe opgestelde afstempelstand met de daartoe gemaakte stempel. 6. Wie in de loop van die twee jaar aan minstens 2 tochten van elke meewerkende wandelclub deelneemt, ontvangt een badhanddoek met embleem. 7. De aandenkens kunnen worden afgehaald tussen 21-112015 en 19-11-2016 op elk van de in aanmerking komende organisaties tegen inlevering van de afstempelkaart. 8. De organisatoren handelen bij de volledige werking van de wandeltrofee ter goeder trouw en hun beslissingen zijn bindend t.a.v. de wandelaars.

Meer gedetailleerde info vindt u op: www.brugseommelandwandeltrofee.be de website van de organiserende clubs of onze facebook-pagina: Facebook.com/brugseommelandwandeltrofeeOok dit jaar bieden we u weer een fantastische wandeling aan in het hartje van Haspengouw. De tien verschillende afstanden variëren van 5 km tot 28 km. De korte afstand is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, kinderwagens, … Op de afstanden vanaf 11 km voorzien we een tussenstop/controlezaal in Groot-Gelmen. Hier krijgt u de kans om de innerlijke mens te verwennen. U kan er genieten van een tussendoortje zoals een fris streekbiertje, een heerlijk stukje taart, verse soep, …

Tevens bieden we u de mogelijkheid om in het militaire kwartier van 11.00 uur tot 14.00 uur een uitgebreid middagmaal te nuttigen. Tegen de democratische prijs van

Inschrijven kan op de dag zelf, in een heuse vliegtuigloods die tevens dienst doet als vertreken aankomstplaats. In en om de loods trakteren we de kinderen en andersvaliden op randanimatie: een springkasteel, een huifkarrentocht,een roofvogelshow, … Door de grote opkomst van de voorgaande jaren hebben wij een extra inspanning gedaan om de nodige parkeerplaatsen te voorzien. Er rijdt, net als vorig jaar, een pendelbus die de bezoekers van en naar het station zal brengen. Om de wachttijden aan het station minimaal te houden, is de bus afgestemd op de aankomsturen van de treinen (kwart voor en kwart over het uur). Door de positieve reacties van vorige jaren zijn we weer uiterst gemotiveerd om u een schitterende dag te bezorgen. U kan de sfeer van voorgaande jaren al opsnuiven

op facebook groep SAFF-WALK. Daar vindt u ook alle informatie en eventuele wijzigingen. Hopelijk mogen wij u ook dit jaar (weer) begroeten op dit fantastische evenement t.v.v. de andersvaliden. Samen met hen dragen wij u alvast een warm hart toe. Deze wandeling is uiterst geschikt om in te passen in een bus-daguitstap. Na de wandeling – eventueel aangevuld met het middagmaal kan je de stad Sint-Truiden, Tongeren of Hasselt bezoeken, alles in de onmiddellijke omgeving. Wij bieden u op deze dag een gratis exemplaar aan van de Wandelkrant. Er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een fiets- of motortocht.

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij: Rudy Dessers rudy.dessers@mil.be of rudydessers@hotmail.com GSM 0495 28 74 18 Campus Saffraanberg Luikersteenweg 371 3800 Sint-Truiden Tel. 02 441 33 69

SCHOOL ING

CAL TRA HNI IN EC

R

OY A L A I R F OR OBU BO PR S LA R O IM MN IA V I N C I T CE

Vorig jaar telden we 1.434 tevreden wandelaars. Samen met de fietsers en motorrijders, ook opgenomen in deze organisatie, vergaarde de organisatie een mooi bedrag, bestemd voor een aantal sociale instellingen uit de regio.

6 euro kan u kiezen tussen twee hoofdmenu’s! De campus stelt hiervoor zijn keuken en eetzaal ter beschikking. Een echte aanrader.

( BELGIAN)T

Op woensdag 25 mei organiseert de Koninklijke School voor Onderofficieren in samenwerking met wandelclub Aviat de 16de editie van Sponsor Action For Families (ook gekend als SAFF-DAY).

AVIAT Sint-Truiden

www.saffraanberg.be


Wandelen in de Provincie Zeeland Deel 2: Westenschouwen – Burgh-Haamstede

ook die uitgroeien tot grote exemplaren. In het najaar treft u duizenden paddenstoelen in het gebied aan.

De Boswachterij is rijk aan vogels. In de oude hoge dennen kunt u nesten aanschouwen van roofvogels zoals buizerds Deze wandeling gaan we maken in het duingebied rond de en haviken. Vlinders, konijnen en ontelbaar veel vogels zodorpjes Westenschouwen en Burgh-Haamstede op het ei- als onder andere fazanten treft u hier uiteraard ook aan. In land Schouwen-Duiveland. Het eiland is goed te bereiken het duingebied lopen reeën, damherten en wilde shetlandpony’s. via Goes – Noord-Beveland en de Oosterscheldekering. We beginnen de wandeling in Boswachterij Westerschouwen, de auto parkeren we op de parkeerplaats bij Paviljoen Grote stukken duin zijn nooit vol geplant en hier zult u kruiDuinzigt en restaurant Zeelust (let op!!: overal in Zeeland is den en bloemen vinden zoals duinviooltjes, jacobs-kruishet betaald parkeren, meestal van 01 april t/m 31 oktober). kruid en reigersbek. In dit mooie landschap wordt al een Voor de wandeling is gebruik gemaakt van het wandel- lange tijd water gewonnen. Aanvankelijk pompte men het knooppuntennetwerk in Zeeland, kaart: Langs Water en grondwater op maar toen het duin verdroogde en de natuur hieronder ging lijden ging men water uit het Haringvliet het Land (wandelnetwerk Schouwen-Duiveland). We wandelen vanaf het parkeerterrein via de Kraaijenstein- duingebied inpompen. Dit gebeurt nog steeds. De drie grote weg naar de excursieschuur van de Boswachterij (Kraaij- plassen in het gebied zijn waterwinplaatsen. Een genot om ensteinweg 140), hier staat knooppunt 91. We wandelen de te zien hoe de natuur hier haar gang gaat. Libelles, meeuwen, eenden, ganzen en futen zijn hier de vaste bezoekers. Boswachterij in naar knooppunt 90.

Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos in Zeeland. Een heuvelachtig duinlandschap met zandverstuivingen, valleien en duinweiden. Vogelrijke bosranden met vele soorten bomen en planten. De Boswachterij is 330 hectare groot met volop recreatiemogelijkheden. Te voet, per fiets of Het eerste gedeelte slingert zich door het duinlandschap, met een paard? duin op en af, over smalle paadjes. Bij knooppunt 90 gaan Ruim honderd jaar geleden was er echter nog geen bos te we richting 50 en blijven door het bos slingeren. Bij knoopzien. De Domaniale Duinen zoals het gebied toen nog heette punt 50 vinden we de boompjesput, een van de plassen die was één grote stuivende vlakte. Schapen en konijnen aten al- gebruikt wordt voor de waterwinning. Hier gaan we een wat les wat er aan plantengroei was en zonder planten gaat zand stuiven. Rond 1920 werden er Oostenrijkse en Corsicaanse dennen geplant en in de zeereep werden stuifschermen van wilgentenen en helm geplant. Helm houdt ervan overdekt te raken met zand, groeit daardoor razendsnel en legt met haar wortels en stengels het zand stevig vast.

Westerschouwen werd inmiddels steeds meer ontdekt door de recreanten en die wilden een bos met meer soorten bomen. Staatsbosbeheer, die in de jaren zeventig het beheer kreeg, was het hiermee eens en begon met de aanleg van loofbomen zoals eiken en berken maar ook abelen en balsempopulieren. Langzaamaan is het bos flink gemengd en zijn de loofbomen volwassen geworden. Er komen spontaan jonge bomen op en door deze de ruimte te geven kunnen


Leef en beweeg! ARTILANE®: het drankje voor soepel leven en bewegen Hyaluronzuur + Collageen + Anti-oxydanten Heeft u vragen over ARTILANE®? Wend u tot uw arts of bezoek onze website ARTILANE® is te verkrijgen in de apotheek (CNK-Code 2550-739). 15 ampullen 19,45 Euro. Distributeur: TRB CHEMEDICA AG Postbus 1129 · 85529 Haar/München, Duitsland info@trbchemedica.be · www.trbchemedica.be

Fabrikant: OPKO Health Spain S.L.U. Pl. Europa 13-15, Local 2 · 08908 L’Hospitalet de Llobregat, Spanje 26–04759 CAT / 26–03340 GE

breder pad op richting knooppunt 60, waarbij we onderweg genieten van de verschillende landschappen en doorkijkjes. Bij de uitkijktoren (Knooppunt 60) hebben we boven een mooi overzicht over het gebied, vooral bij mooi weer is het zicht op de duinen prachtig. We wandelen nu richting de Meeuwenduinen op weg naar knooppunt 21. Bij de toegang naar de Meeuwenduinen staat een hek, dit hek is gesloten tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli. We kunnen dan wandelen via het strand via strandopgang Domeinen 4 tot strandopgang ‘t Oude Vuur, hier komen we weer bij knooppunt 21 uit.

De Meeuwenduinen mogen gerust één van de mooiste duingebieden van Schouwen-Duiveland worden genoemd. Hier vindt u nog jonge kale duinen, vlakten met mossen, duingraslandjes en uiteraard de konijnen en de vogels die talrijk vertegenwoordigd zijn. Planten zoals stekelige zeedistels, zeeraket en duindoornstruiken zult u hier volop aantreffen. Buiten de zandbijtjes, de zandhagedissen, de tapuit, de veldleeuwerik en de nachtegaal zijn de meest aanwezige bewoners uiteraard de meeuwen.

Het gebied is verder verboden voor honden en we mogen niet buiten het gemarkeerde pad komen.

In het duingebied broeden zo’n 5000 paar kleine mantelmeeuwen en 1500 paar zilvermeeuwen. Het bewaken van de jongen en hun eigen plekje leidt niet zelden tot een ontzettend geluid. In het voorjaar en zomer kunt u ze, alleen met


een gids, aanschouwen, in de winter trekken ze weg. Hun geluid is oorverdovend en erg bijzonder om te horen. Op deze bijzondere wandeling door de Meeuwenduinen zien we bovenop de duinen aan de rechterkant al de vuurtoren tevoorschijn komen.

Na het hek gaan we rechtsaf richting Nieuw-Haamstede naar knooppunt 30. Nieuw-Haamstede bestaat bijna volledig uit vakantiewoningen en horeca-gelegenheden. Midden in de wijk staat de vuurtoren West Schouwen, de vuurtoren is een machtig gebouw met een hoogte van 47 meter, beneden is de middenlijn meer dan 12 meter en boven 5,50 meter. De toren bestaat uit 190 traptreden.

opgeworpen. In de omgeving vinden we nog veel Duitse bunkers, vooral bij Slot Haamstede en de Zeepeduinen. Nu wordt het vliegveld gebruikt door de vliegclub Haamstede, die al reeds 45 jaar zweefvliegt vanaf dit vliegveld. Aan het vliegveld ligt het Fletcher Duinhotel Burgh Haamstede, het hotel beschikt over een restaurant met een uitgebreide lunchkaart, dus tijd voor een pauze. Net voorbij het Fletcherhotel ligt knooppunt 30, hier lopen we langs de hoofdweg op het fietspad richting knooppunt 10 en daarna knooppunt 40. Let op: de route gaat bij de ingang van een camping rechtsaf de camping op. Even verderop moeten we linksaf een graspad in, tussen 2 campings door. Het kan hier als het veel geregend heeft behoorlijk drassig zijn. De route slingert tussen verschillende campings over een mooi smal pad, bij een brugje over een sloot moeten we rechtsaf. We naderen nu de Zeepeduinen (knooppunt 40), een natuurgebied van Natuurmonumenten.

De Zeepeduinen behoren van oudsher bij het landgoed Slot Haamstede. Toen Natuurmonumenten het geheel in 1981 kocht, bedong de eigenares dat zij het gebruik van het slot en het bos mocht behouden. Slot en Slotbos (aangeplant vanaf de achttiende eeuw) zijn alleen van een afstand óf tijdens In 1981 is de koepel van de toren vervangen. De oude koepel een excursie te bezichtigen. kan men terugvinden op de havenplaats van Burghsluis. De vuurtoren van Nieuw Haamstede is de sterkste van Nederland: 5.200.100 kaarsen. Het gebouw heeft model gestaan voor het oude bankbiljet van 250 gulden. We gaan dwars door Nieuw-Haamstede en komen aan de rand waar we het vliegveld Haamstede zien.

Vliegveld Haamstede was in 1930 het eerste vliegveld waarop de KLM vanaf Rotterdam – Waalhaven interne lijnvluchten vloog. In 1932 werd de dienst verlengd naar Vlissingen, daarna naar Knokke. Dit werd het “millionairslijntje” genoemd: rijke Rotterdammers gingen ermee naar het casino. Rond 1936 was vliegveld Haamstede, na Schiphol en Waalhaven, het derde vliegveld van Nederland voor wat betreft vervoer.

De Zeepeduinen liggen enkele kilometers van zee. Het is een van de weinige ver landinwaarts gelegen duingebieden die niet zijn geschonden door intensieve landbouw, stedenbouw of naaldbosaanplant. Je treft er een afwisselend, veelal geaccidenteerd landschap met bos, struweel, grasland, mosvlakten en kaal zand. Om het gebied open te houden, laat Natuurmonumenten hier zo’n negentig Shetlandpony’s grazen. De naam Zeepeduinen is een verbastering van het Zeeuwse seepelen (=sijpelen): het grondwater sijpelde hier vanuit de duinen naar de lager gelegen omgeving.

Tijdens de bezetting werd het vliegveld omgevormd tot een Tussen Knooppunt 40 en 41 zien we veel overblijfselen van Duitse basis voor jachtvliegtuigen. Het vliegveld was een de Atlantik Wal. Bij knooppunt 41 staat een grote commanonderdeeltje van de Atlantik Wal die door de Duitsers was dobunker.


Voor degenen die nog veel energie hebben is een ommetje van knooppunt 41 naar knooppunt 45 een aanrader, deze route gaat door de Zeepeduinen, maar is zeer zwaar (veel los zand)(1,3 km langer).

knooppunt 44 vervolgen we onze weg op het pad net buiten het natuurgebied, maar het zicht blijft overweldigend. Bij knooppunt 93 staan we bij een andere toegang tot de natuurgebieden in de Kop van Schouwen. Hier is het meestal erg druk, vooral met fietsers. Wij gaan door naar het beginpunt bij de excursieschuur van de Boswachterij bij knooppunt 91. Op weg naar de parkeerplaats kunnen we ons nog laven bij een van de horeca-gelegenheden en daarna met een tevreden gevoel op huis aan gaan. Vlak voor de parkeerplaats is er aan de rechterkant nog een smal zandpad, als we dit pad volgen komen we op de duinen en hebben van hier uit een prachtig zicht op de Oosterscheldekering. Prettige wandeling toegewenst. Afstand: 17,3 km, de te volgen knooppunten zijn: 91 - 90 - 50 - 60 - 21 - 30 - 10 - 40 - 41 - (45 extra) - 44 - 93 - 91

De rest volgt de route naar knooppunt 44. Onderweg hebben we een prachtig zicht op de Molen “De Graanhalm” (1847), nu in gebruik als o.a. een pannekoekenrestaurant en een molenmuseum. De pannekoeken worden gebakken van het meel wat in de molen wordt gemalen.

Nuttige internetadressen:

burgh-haamstede.info/2015/ staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/schouwen-duiveland vvvzeeland.nl/nl/eilanden/schouwenduiveland natuurmonumenten.nl/natuurgebied/slot-haamstede vliegclubhaamstede.nl/home/overvch.html We blijven aan de buitenkant van de Zeepeduinen lopen wandelnet.nl/themas/wandelnetwerken Re né Luijsterburg en hebben regelmatig een prachtig zicht op de duinen. Na e


WALK 2 GETHER: Wandelen in de Noorderkempen!!

Zeven clubs uit de Noorderkempen bieden je de mogelijkheid om al wandelend een mooi pakket streekproducten te verzamelen. Dit kan met de Walk 2 Gether spaarkaart, die je na de wandeling op één van de spaarkaarttochten laat afstempelen. Na deelname aan één van de twee aangeduide tochten per club, kan je na de wandeling op de W2G finaletocht op 15 oktober 2016 je pakket streekproducten afhalen. Je kan de spaarkaart afhalen op de Walk 2 Gether tochten van de deelnemende clubs. Het reglement van de W2G kan je lezen op de achterzijde van de spaarkaart. De W2G spaarkaart kan gebruikt worden ongeacht welke afstand je wandelt.

*Eerste jaar van de W2G spaarkaart was een succes! Afgelopen 17 oktober kwamen bijna 400 wandelaars hun pakket streekproducten afhalen na hun wandeling in Arendonk. Wat een mooi aantal was voor deze eerste uitgave. Op 1 november in Oud Turnhout ging het tweede W2G spaarkaartjaar van start. Zowel hier als eind november in Oelegem zijn vele wandelaars van start gegaan met de nieuwe spaarkaart. Heb je nog geen kaart, twijfel niet om er één aan te schaffen, de eerst volgende W2G tocht is op 21 februari in Zoersel.

*De Noorderkempen, verrassend mooi!!! Door deelname aan de W2G spaarkaarttochten krijg je een mooie kijk op het afwisselende landschap in de Noorderkempen. Het vlakke landschap met zijn uitgestrekte landerijen biedt mooie verzichten. Verder zijn er de uitgestrekte bossen met de kronkelende riviertjes en zandduinen. Het kanaal Dessel-Schoten loopt via meerdere gemeentes door de Noorderkempen. Rond dit kanaal zijn vele prachtige natuurdomeinen ontstaan. Verder heeft iedere gemeente zijn eigenheid met nog vele verrassende en onbekende natuurgebieden. Zeker een regio die het verkennen waard is!!!

*De W2G kalender voor 2016. Korhoenstappers, Oud-Turnhout: 22 mei Ranstuilen, Ranst: 10 april Natuurvrienden, Zoersel: 21 februari en 5 juni Stroboeren, Merksem: 20 maart en 10 juli St.-Michielstappers, Brecht: 28 maart en 3 juli St.-Janstappers, Essen: 3 april en 9 oktober Zandstappers, Wechelderzande: 5 mei en 14 augustus Walk2Gether finaletocht, Merksem: 15 oktober

Van harte welkom, het Walk2Gether team


1986 - 2016: 30 jaar WSV. St.-Michielstappers, Brecht. Een korte clubhistoriek.

Reeds in 1985 werd er door enkele Brechtse wandelaars aan de toog van het voormalig café Brouwershuis nagedacht om ook in Brecht een wandeling te organiseren. Zo werd in 1986 de daad bij het woord gevoegd, er werd voor het eerst de Mudaeustocht georganiseerd. Al waren er toen maar enkele tientallen wandelaars, toch besloot men een wandelclub op te richten en er werd aangesloten bij de Vlaamse Wandelfederatie. Voor de clubnaam koos men voor de patroonheilige van de Brechtse kerk, vanuit café Brouwershuis had men immers een mooi zicht op de kerk. Jaar na jaar kwamen er meer wandelaars naar Brecht afgezakt en men besloot om een tocht meer in te richten. Het werd een winterwandeling, deze Smoutebollentocht is tot op heden nog steeds een topper in de wandelwereld. Men koos ook om in de week in te richten, maar deze weekdriedaagse is nu een zaterdagwandeling. Het eerste hoogtepunt was er in 2002 met de organisatie van de Provinciale Wandeldag, er kwamen toen meer dan 3000 wandelaars naar Brecht. In 2014 was er dan de kers op de taart en hadden we de eer om de Nationale Wandeldag in te richten. Er kwamen toen bijna 7000 wandelaars naar St.Lenaarts afgezakt. In 2016, met ons 30 jarig bestaan, zal onze zomertocht extra aandacht krijgen als Jubileumtocht, maar ook onze andere tochten zullen een feestelijke metamorfose ondergaan.

Onze zomertocht van 3 juli 2016, het hoogtepunt van een feestjaar!!!

Deze tocht krijgt met ons 30 jarig bestaan ook een nieuwe naam, MASTENTOPPENTOCHT. Deze naam verwijst naar de spotnaam van de Brechtenaren. Vroeger bestond Brecht grotendeels uit masten- (dennen)bossen en waren de mastentoppen (dennenappels) massaal aanwezig. Op 3 juli 2016 gaan we dan ook iets speciaal maken van deze Mastentoppentocht, met animatie op de centrale rustpost en een gedichtenwandeling op de kortere afstanden. De centrale rustpost wordt ondergebracht in de serre van de unieke boomkwekerij Solitair. Het is hier zeer aangenaam vertoeven tussen deze speciale bomen in alle maten en vormen. De wandeling zelf loopt ook een gedeelte door de plantages van deze boomkwekerij. Je zal ogen tekort komen om al deze mooie creaties in je op te nemen. Verder is er nog het Militair domein en het prachtige natuurdomein het Marum dat je al naargelang de gekozen afstand zal bewandelen. Bovenop een gratis sticker bij de inschrijving bieden we je ook een gratis consumptie aan. Ieder uur is er ook een verloting van een fles mastentoppenjenever. Deze wandeling is tevens een Walk2Gether spaarkaarttocht! Overige feestelijke wandeltochten in 2016: Paasmaandag 28 maart: Kleipikkerstocht in St.- Lenaarts (tevens Walk2Gether spaarkaarttocht) Zaterdag 24 september: Bosuilentocht in St.-Job in ’t Goor Zondag 11 december: Smoutebollentocht in Brecht

29e Vilt - Valkenburg

11 - 14 augustus 2016 4 dagen wandelen en genieten in het 5 sterrenlandschap van Zuid-Limburg!

Start dagelijks vanaf café-zaal ‘t Vöske in Berg en Terblijt Bij opgave vóór 15 juni a.s. korting op het inschrijfgeld. Info: +31 43 604 08 85 www.heuvelland4daagse.nl


Rondje om de ‘kathedraal’ Veel, zo niet alles in ons leven is terug te leiden naar de wet van oorzaak en gevolg. Neem nou Zieuwent, in de Nederlandse Achterhoek. Door de eeuwenlang geïsoleerde ligging was de bevolking volledig op elkaar aangewezen. Dat ging zover dat men niet alleen elkaars vee beheerde of gereedschap gebruikte, maar ook bijna alleen met mensen van binnen het dorp huwde. Achterneven en -nichten kregen daarvoor zelfs speciale dispensatie van de katholieke kerk. Gevolg is dat Zieuwent vele families kent met dezelfde achternaam en de bewoners daarom bijnamen hebben die zijn afgeleid van boerderijnamen of beroepen die men uitoefende. Toen de Duitsers in 1940 Nederland bezetten, kwam als gevolg een grote stroom onderduikers naar het kleine dorp. Niet alleen omdat er voldoende voedsel was, maar ook omdat door de grootte van de gezinnen één of twee mensen meer de bezetter niet opviel. Met gevaar voor eigen leven verborg de bevolking de onderduikers in hun boerderijen, waar de veiligheid was gewaarborgd door de eeuwenlange familiebanden en grote saamhorigheid. Gevolg van de onderduikersstroom was dat het dorp eindelijk werd ‘opengebroken’. De onderduikers brachten niet alleen nieuw, huwbaar bloed, maar ook muziek, verhalen, boeken en andere ideologieën, waardoor de voorheen almachtige katholieke kerk veel van zijn macht verloor. Eind jaren zestig werd het prachtige, kleinschalige coulisselandschap door de zogenaamde ruilverkaveling om zeep geholpen. Gevolg was het verdwijnen van houtwallen, beken en een flink aantal voor dit landschap zo karakteristieke Saksische boerderijen. Ook de in de loop van eeuwen gevormde kerkenpaden verdwenen, waardoor schoolgaande kinderen voortaan via de gevaarlijke asfaltwegen moesten reizen. Toen een naar school fietsend meisje in 1994 verongelukte, nam dorpsarts Gerard Molleman samen met bioloog Anton Stortelder het initiatief de binnendoorweggetjes in ere te herstellen om zo de kinderen weer veilig te kunnen laten reizen. De zwagers vonden steun bij de landelijke en provinciale politiek, die het financieel mogelijk maakten aan de gang te gaan. Het allereerste, in ere herstelde weggetje was het Schoolpad dat, zoals de naam al verraadt, binnendoor leidt naar de St. Jozefschool, waar tot 1960 op het schoolplein nog in gescheiden meisjes- en jongensgroepen moest worden gespeeld... Gevolg is dat in de loop van de afgelopen vijftien jaar een uitgebreid net is ontstaan van zeer fraaie binnendoorpaden die we wandelend verkennen vanaf de St. Werenfriduskerk, die in 1898 in gebruik werd genomen. Als we zijn overgestoken en het fraaie landschap inlopen, passeren we de Mariakapel aan het Rolderspad, die na de oorlog werd gebouwd door onderduikers, uit dankbaarheid voor de geboden gast

vrijheid en enorme offers van de Zieuwentse bevolking. Verderop wandelen we via het Otterpad, dat ons langs de Baakse Beek leidt. Hier moet straks een verbinding komen met de Lichtenvoordense kerkenpaden. Onderweg over de door liefst vijftig vrijwilligers aangelegde en onderhouden onverharde weggetjes vele tekenen van natuurherstel. Door het afgraven van de grond zijn verdwenen zaden opnieuw gaan ontkiemen en bloeien ooit verdwenen bloemen weer in het Achterhoekse land. Bij het Leeg’n Könningsstool is een poel gegraven waar de boomkikker kwaakt en de ijsvogel weer zijn nest bouwt. Hier worden we opgewacht door Lucia Beerten van de oudheidkundige vereniging ‘Zuwent’ met lekkere broodjes en prachtige verhalen. Weer op weg is de ‘Kathedraal van de Achterhoek’, zoals de Werenfriduskerk ook wel wordt genoemd, het baken dat ons o.a. over een eeuwenoud bospad, langs een oud, door buurtbewoners onderhouden kruisbeeld en hoogstamfruitbomen leidt. Terug op het kerkplein brandt ons natuurlijk de vraag op de lippen wat nou de gevolgen zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de zo met elkaar vervlochten Zieuwentse bevolking. We stellen hem aan Gerard Molleman, die zijn huisartsenpraktijk gewoon aan zijn assistent heeft overgelaten om ons een paar uurtjes te begeleiden. ‘Waarom denk je dat ik tijd heb dit te doen?’ grijnst de dorpsarts veelbetekenend.


ROUTEBESCHRIJVING Afstand: 12 km. 60% onverhard. Honden aangelijnd toegestaan. Er is horeca in Zieuwent.

Start op de parkeerplaats bij de kerk op de Dorpsstraat in Zieuwent. U steekt schuin naar rechts over en achter in de hoek gaat u het paadje op langs een tuinmuur. U komt op het Roldepad, steekt de Keuterstraat over en volgt het fietspad. U passeert een Mariakapelletje en gaat bij de t-splitsing LA. Op de verharde weg aangekomen LA en direct RA (Hellerweg). In de 2e bocht, bij een boerderij gaat u LA het Otterpad op. U volgt dit pad ± 2 km tot u bij het kunstwerk ’Binn’ndeur’, een picknicktafel en een boogvormige brug komt. Steek het bruggetje niet over maar ga LA, passeer een poeltje (aan rechterhand) en ga na ± 100 m RA (Rondeelpad). Op de harde weg aangekomen gaat u LA en na ca. 150 m RA (Binn’nkamp). Aan het einde RA voorrangsweg op. Na ± 200 m LA (Huyskesdijk). Gaat over in Reindersweg. Steek kruising over waarna u links de Möllasdiek bereikt. Aan het eind van dit pad steekt u harde weg over en komt op de boersweg. In eerstvolgende bocht RA paadje op. U passeert oud kruisbeeld. Volg hierna verharde landweggetje naar rechts. Voorbij boerderij gaat dit over in een klinkerweggetje. Kies aan eind het paadje naar links (Kotte Voare). Via een houten bruggetje en sportvelden loopt u terug naar de kerk waar u als u zin hebt nogmaals schuin naar rechts oversteekt, langs het Mariakapelletje gaat en bij de t-splitsing nu naar rechts afslaat. U volgt de Roldersweg, steekt de drukke autoweg (Zieuwentseweg) over naar de Kevelderstraat. Sla na ± 500 m RA (Hazenpad) en volg dit pad terug naar de dorpskern. Bij nieuwbouwwijk De Steege aangekomen links aanhouden naar de Harreveldsweg volgen en terug naar St Werenfriduskerk. Bron: Kerkenpaden Zieuwent. © Joop Duijs - De Telegraaf jduijs@telegraaf.nl

Lucia Beerten en Gerard Molleman aan de lunch


Wandelend over de Pyreneeën In het spoor van de partizanen

gerugzakt mee in het spoor van de gealliëerde piloten en partizanen. Vanuit Saint Girons pieken de Pyreneeën-toppen angstaanjagend hoog boven het fraaie groene landschap uit. Moeten we daar overheen? Eerst nog maar een dag het fraaie stadje aan de voet van het grensgebergte verkennen, met z'n leuke straatjes, mooie wijnhuizen en gezellige terrassen.'s Avonds vieren we een kennismakingsfeestje met de Britse deelnemers aan de expeditie. We vertrekken in alle vroegte, nadat we zijn toegesproken door de burgemeester van Saint Girons. De toespraak is onderdeel van een herdenkingsceremonie, tijdens welke het Franse volkslied en het Partizanenlied ten gehore werden gebracht.

Het is nu al warm. En dan te bedenken dat de temperatuur met het uur zal stijgen tot 44°C halverwege de dag. Veel drinken is dus het advies. We hopen dat de bergen verkoeSAINT GIRONS - Talloze piloten, die in de Tweede Wereld- ling zullen brengen. oorlog boven bezet gebied waren neergeschoten en het er heelhuis hadden afgebracht, werden door Franse partizanen in het donker over de Pyreneeën naar Spanje gesmokkeld. Vandaar gingen ze terug naar Engeland om opnieuw aan de strijd tegen de Duitsers te kunnen deelnemen. Deze barre en levensgevaarlijke voettochten worden jaarlijks herdacht met de Freedom Trail, een vierdaagse trektocht vanuit het Franse plaatsje Saint Girons naar Esterri in Spanje. Wandelaars uit onder meer Frankrijk, Engeland, Schotland, België en Amerika nemen eraan deel. Ook ik liep

Tot onze verrassing blijkt de burgemeester mee te lopen. De eerste dag zullen we proberen te stijgen naar een hoogte van zo'n 1.000 meter. De gidsen leiden ons door een fraai bosgebied, weilanden en moerasgebied, waar we ons in een tropisch regenwoud wanen. Het is de bedoeling dat bergbewoners ons straks een voedzame maaltijd zullen serveren. Maar eerst wacht ons nog een echte krachtproef: een bosheuvel met een stijgingspercentage dat je hartslag naar de 200 doet pieken. De oudste deelnemer, een 79-jarige Amerikaan, en een Engelse legerarts kunnen het niet aan en verdwijnen in een bezemwagen. De overige deelnemers stappen na de lunch weer in de wandelschoenen. De rijkelijk aanwezige wijn wordt wijselijk achtergelaten voor de organisatoren die er gretig gebruik van maken. Als we verder lopen, blijkt dat tal van deelnemers zich hebben ontdaan van hun rugzak. Waarom zou je zo'n ding dragen als je hem in een volgbusje kunt dumpen, is hun mening. Je kunt hen nauwelijks ongelijk geven. Elk onsje meer of minder telt tijdens het lopen.


Aan het eind van deze eerste dag legt de Nederlandse delegatie een krans bij een gedenkteken op een kruising van een paar weggetjes. Opnieuw een toespraak met volks- en partizanenlied. De bergbewoners zijn duidelijk ingenomen met onze komst, want wij zorgen voor wat leven in de brouwerij. Zij brengen de wandelaars met privé-auto's naar het plaatsje Seix, waar we worden onthaald op wijn en lokale lekkernijen. De 'localen' hebben zich flink voor ons uitgesloofd. Eindelijk kunnen we genieten van een alcoholisch drankje, zonder onze sportieve prestaties geweld aan te doen. De eerste wandeldag immers zit erop. Onze gids Pierre, met kuiten zo dik als onze bovenbenen, ontpopt zich als een echte Don RAF-delegatie die aansluitend een herdenkingskruis plaatst. Juan. Hij kent alle plaatselijke schonen, die zichtbaar ver- Vervolgens stijgen we tot boven de boomgrens. Via de eeueerd zijn met z'n aandacht. wige sneeuw passeren we een angstaanjagend ravijn om verWe overnachten in de gemeentelijke gymzaal, een plek waar volgens naar de Col de Craberous (2.382 meter) te klimmen bezoekers geacht worden te transpireren. Maar zelden zal waar de temperatuur rond het vriespunt is. het zo hevig hebben gestonken als op dit moment, nu er een Er hang een dichte mist. Het is te gevaarlijk om met zo'n kleine zestig personen met bezwete kleding en lijven zijn grote groep mensen tegelijk naar beneden te gaan. Onder neergestreken. Ik rol dan ook liever mijn matje en slaapzak leiding van gidsen van de berg-gendarmerie dalen we in uit op het grasveld. Echt verstandig is dat niet, want rond groepjes van tien personen af naar een berghut, waar we op vijf uur 's morgens wordt de onrustige slaap verstoord door brandertjes soep en pasta's verwarmen. Langzaam maar zeregendruppels. ker worden we weer een beetje mens. Op handen en voeten Als we weer van start gaan, zijn de poncho's en regenpakken uit de verpakking gehaald. Het hemelwater gutst gestaag naar beneden. Iedereen vindt het prima, want het brengt verkoeling. En die hebben we nodig want het belooft een pittig dagje te worden. De hellingen worden alsmaar steiler. Dezelfde mensen die gisteren het eten verzorgden, staan ons de volgende middag op te wachten op de uit de Tour de France bekende Col de la Core (1.395 meter). Daar waait een stevige bries, maar het is gelukkig wel weer droog. We ondergaan er onze derde herdenkingsplechtigheid, want we mogen niet uit het oog te verliezen wat de aanleiding is voor de voettocht.

stijgen we even later naar de Col de Pecouch (2.494 meter), waar we rond etenstijd bij een wandelhut arriveren.

De laatste dag begint met een teleurstelling. Omdat zich onder de groep Franse wandelaars teveel dikbuiken bevinden die nooit aan zo'n expeditie hadden moeten beginnen, besluit de organisatie de geplande gletsjerroute naar Spanje af te gelasten en de 1500 meter lange afdaling nu al in te zetten. Hebben we daar al die ontberingen voor geleden? We zouden toch dezelfde route lopen als de piloten en partizanen tijdens de Tweede Wereldoorlog?

De aanvankelijke boosheid verdwijnt echter bij elke meter die we zakken. Het weer is heerlijk en de omgeving ademWe gaan nu echt de wildernis in. Geen klaar staande maal- benemend. Gemzen springen op de aangrenzende bergen tijden meer en gymzalen om in te slapen. We slaan ons bivak naar veiliger oorden en smeltwater vloeit samen naar een op bij een herdershut (Cabane de La Subera, 1.499 meter). prachtige waterval. Het motregent voortdurend en het diner bestaat uit een weinig smakelijke kant-en-klaar-maaltijd die we wegspoelen In de sporthal van het Spaanse Esterri krijgen we bij wijze met bron- en regenwater. De nacht is nat en koud. Vooral van afscheid een uitvoering voorgeschoteld van een mande deelnemers die geen tent hebben en in de open lucht in nenkoor dat op indrukwekkende wijze de bergen en het een bivakzak slapen, weten 's morgens niet meer hoe ze het leven aldaar bezingt. Aansluitend vloeit de wijn en mogen we onze hongerige magen vullen met heerlijkheden uit Pyhebben. reneeën. Moe maar voldaan stappen we in de bus die ons Tijdens het ontbijt arriveert een groep van tachtig Fransen. afzet in Saint Girons, waar alles begon. We moeten nog één Met hen zullen we de resterende twee dagen naar Spanje lo- nachtje in een tent slapen, maar daar malen we niet meer pen. Er bevinden zich heel wat oudere en corpulente perso- om. We zijn echt een beetje bergmensen geworden. nen onder de nieuwe wandelaars. We gaan weer berg op, berg af. Op de Pic de Lampau treffen we een aan het eind van de oorlog verongelukte Halifax aan. Bij de restanten van het vliegtuig wordt een indrukwekkende toespraak gehouden door de leider van de aanwezige

Voor meer informatie, zie: chemindelaliberte.fr

© Joop Duijs - De Telegraaf jduijs@telegraaf.nl


Nieuw lange afstand pad in Franche-Comté

Wandelen in de Jura

De “‘Échappée Jurassienne” is een nieuwe wandelroute in de Franse regio Franche-Comté. Voor wie dat niet onmiddellijk wat zegt: het gaat om het gebied tussen de Bourgogne en Zwitserland, met het Jura gebergte en de rivier de Doubs (een bijrivier van de Saône) als rode draad. De hoofdplaats is Besançon. De nieuwe wandelroute verbindt een aantal belangrijke sites van de Jura. Met vertrek (of aankomst) in Dole loopt ze via Arc-et-Senans, Salins-les-Bains, Arbois, Poligny, Passenans, Baume-les-Messieurs, Lons-le-Saunier, Marigny en Foncinele-Haut naar Les Rousses. De nieuwe route maakt daarbij gebruik van

bestaande Grote Routepaden. Dat zijn achtereenvolgens de GR59A, de GR59, de GR559, de GR559A, de GR5 en de GR509. Een verlenging vanuit Les Rousses tot Saint-Claude is mogelijk via een streek-GR (GRP). Hoogtepunten langsheen het parcours zijn onder meer Dole, de historische kunsstad van Pasteur langs de route van het zout (met ook Salins-les-Bains Lons-le-Saunier), de talrijke meren en de rivier Doubs, het wilde water van de Saine en de rotskloof van de Langoulette. En vanzelfsprekend de schoonheid van regionaal natuurpark van de Haut-Jura. Vergeet daarbij niet dat de Jura een noordelijke uitloper

van de Alpen is en dat deze lange afstandswandeling dus niet bepaald voor doetjes is. De totale afstand van het parcours bedraagt 260 km en 300 km met de verlenging tot Saint-Claude. Om de hele weg te bewandelen suggereert men zeventien dagen & zestien nachten. Op de website van de Échappée Jurassienne vindt men vijf uitgewerkte wandelsuggesties. Van een meer gemakkelijk parcours van 4 dagen door de wijngaarden van de Jura, over een 4-daagse bergtocht of een 8-daagse tocht over het eerste deel langs de zoutroute, een 9-daagse tocht langs het laatste deel van de route tot een (bijna 1200 Euro kostende) volledige wandeling van de route (met verblijf in half pension, transport van de bagage, vervoer van de eindstop terug naar de vertrekplaats enz.) Negen locaties op en langs het parcours zijn bereikbaar met de trein en de busmaatschappij Jurago verzorgt zowat driehonderd verbindingen in de regio (zie www.jurago.fr). Sinds de lente van 2015 is er een (Franse) topogids van de nieuwe route beschikbaar. Info: www.ffrandonnee. fr. Men kan de gids ook bestellen via www.groteroutepaden.be. Alle informatie over deze route is te vinden op: www.echappee-jurassienne.fr Gilbert Roels.


3-daagse “Waddeneiland Texel” 8-daagse “Wandelvakantie in het Tiroolse Lechtal” 7-daagse “Gastronomisch wandelen in Bologna” Contactgegevens: Solmar | Pauwengraaf 20 | 3630 Maasmechelen | Website: solmar.be Tel.: +32(0)89 77 81 00 | Fax: +32(0)89 77 81 02 | e-mail: info@solmar.be

Toerisme Vlaanderen Vergunning Touroperator Nr. 1321Waddeneiland Texel Ontdek het eilandgevoel!

Ontdek samen met ‘De Wandelkrant’ en ‘Solmar’ het mooie Waddeneiland, Texel. Dat tevens ook het grootste eiland is. Texel staat bekend om zijn brede zandstranden, graslanden en grote bollenvelden. Ook vogelaars zullen het hier naar hun zin hebben. Vergeet niet je wandeluitrusting en/of fietsuitrusting en badkledij mee te nemen. Een verrekijker voor de vogelaars is zeker de moeite. In de brouwerij kan je Texels bier kopen. Je kan dit meenemen huiswaarts in de autocar. We zijn ervan overtuigd dat je nog vaak gaat terugdenken aan dit wondermooie waddeneiland met zijn prachtige natuur. Donderdag 31 maart - zaterdag 2 april 2016 Dag 1: Met de autocar naar Den Helder. Overzet naar Texel. Inchecken hotel. Bezoek aan de hoofdstad Den Burg. Vrij middagmaal en vrije tijd. Brouwerijbezoek met proeverij. Rondwandeling in Oosterend, het mooiste dorpje van Texel. Avondmaal. Dag 2: Ontbijt. Begeleide dagwandeling: Op het programma staan onder andere De Koog, De Dennen, Bleekers Vallei, Westerduinen, Ecomare, De Muy en De Slufter. Vrij middagmaal onderweg. De wandeling kan ingekort of verlengd worden in functie van het weer en de groep. Min. 15 km, max. 20 km. Alternatief: ontdek het eiland met het knooppunten fietsroutenetwerk op een huurfiets (zonder begeleiding, betalend). Avondmaal. Dag 3: Ontbijt en inpakken koffers. Korte wandeling rond de vuurtoren. De sportievelingen onder ons klimmen de 45 m hoge vuurtoren op (€ 4 inkom). Vrije lunch aan de haven van Oudeschild. Begeleide wandeling vanaf de haven van Oudeschild naar het hoogste punt van Texel (15 m) over het Oude Land met zijn duizenden lammetjes huppelend in de groene zilte weiden. Alternatief: boottocht, op zoek naar de robben en bezoek aan de marine haven van Den Helder (€ 11). Overzet naar het vaste land. Stadswandeling in Gouda Vrij avondmaal in Gouda. Terugrit naar huis.Wandelvakantie Lechtal Ontdek het authentieke Tirol

Ontdek samen met ‘De Wandelkrant’ en ‘Solmar’ het mooie Lechtal. Met een lengte van 60 km is het een van de langste dalen van Tirol. Laat je fascineren door de prachtige natuur, de imposante bergen en de heerlijke rust. In Lechtal krijg je de wandelmicro zeker en vast te pakken! 8 daagse begeleide autocar wandelvakantie in het Lechtal zaterdag 2 juli 2016 - zaterdag 9 juli 2016 Volgende almen en hutten staan binnenkort ook afgestempeld in je wandelboekje: • • • • • • •

Petersberg Alm 1.250 m Baumgart Alm 1.661m en Madou Gasthof Hermine Sulzalm 1.466 m en Frederik Simmshütte 2.004 m Griesbachalm 1.497 m Stablalpe 1.384 m en Stablalm Sennhütte 1.412 m Jöchelspitze 1.800 m met berglift Rossgumpen Alm 1.329 m

Alle wandelingen gebeuren begeleid in groep met regelmatige stops. Geniet van de prachtige Alpen en weidse uitzichten. Een goede wandeluitrusting en een normale conditie zijn vereist. Ook senioren, nog goed ter been, zijn van harte welkom, op deze gemoedelijke wandelvakantie.Gastronomisch wandelen in Bologna Ontdek samen met ‘De Wandelkrant’ en ‘Solmar’ de prachtige valleien van Bologna. Er worden makkelijke wandelingen gedaan van maximaal 4 uur in combinatie met cultureel bezoek en proeverijen. Een typische soort azijn wordt geproefd, een interessante kookles wordt gevolgd en een bezoek aan een historisch museum staat ook op het programma. De loopgraven en forten uit WOII nemen je terug mee naar de geschiedenis. Een bezoek aan Bologna en zijn betoverende pleinen mag zeker niet ontbreken aan deze reis.

Dag 1: Vertrek met het vliegtuig vanuit Eindhoven/Charleroi richting Bologna. Inchecken in het Admiral Park Hotel****, hier zullen we dineren en overnachten. Dag 2: Vandaag starten we de dag met een makkelijke wandeling die ongeveer 3 uur duurt. De wandeling vindt plaats in het centrum van Bologna waar de hoofdmonumenten worden bezocht zoals: San Petronio, Piazza Maggiore, de 7 kerken, enz… .We laten het centrum achter ons via Saragozza om zo tot aan het heiligdom van San Luca te geraken. We passeren de grootste zuilengang ter wereld en we bezoeken een Barokke kerk waar beroemde schilders zoals Guercino en Guido Reni hun werk hebben achtergelaten. Van hieruit kan je ook genieten van een prachtig uitzicht op de stad van Bologna. Dineren en overnachten in het Admiral Park Hotel****. Dag 3: Na het ontbijt gaan we richting het dorpje ‘Zocca’. Hier zullen we een prachtige wandeling maken in de bossen van San Giacomo van bijna 4 uur. Na de wandeling zullen we assisteren bij een kookles van Borlenghi-brood en genieten van de lunch. Borlenghi is een rustieke broodsoort dat je kan vergelijken met een hartige pannenkoek. De Borlenghi wordt gevuld met rozemarijn, look, Parmigiano Reggiano-kaas en varkensvlees. Hierna terugkeer naar het hotel Admiral Park**** waar we zullen genieten van een rijk diner en een overnachting. Dag 4: Op dag 4 gaat u een zalige dag tegemoet in de Sassi di Roccamalatina Regionaal Park. Hier klimt u naar de wonderbaarlijke kliffen en naar de gezelligste buurtschappen, kastelen en parochiekerken. Tevens zullen we stoppen voor een aangename picnic. In de namiddag ontdekken we alle geheimen van balsamico-azijn die overvloedig wordt gebruikt in de stad Modena. In het bedrijf krijgen we ook de kans om 25-jaar oude azijn te proeven. Hierna vertrekken we richting Montese waar we zullen genieten van een diner en overnachting in Hotel Belvedere***. Dag 5: Na het ontbijt brengt de autocar ons naar Maserno waar we onze wandeling zullen beginnen. Deze tour brengt ons naar de top van de Mount Belvedere. Hier kunnen we de prachtige uitzichten bewonderen van de omliggende valleien. Verder zullen we de authentieke muren en heel wat loopgraven ontdekken van de Grootte Oorlog. Dan dineren en overnachten in het Hotel Belvedere***. Dag 6: In de ochtend bezoeken we het Historische Museum van de Rocca di Montese dat opgedragen is aan WOII. We beginnen met een lichte wandeling langs middeleeuwse kastelen die de belangrijkheid van deze plaats laten zien. We hebben de kans om de fantastische wereld van Gea Gorge te ontdekken, waar een eeuwenoude molen schittert. We beëindigen onze tour in de Villa d’Aiano en hierna keren we terug naar Montese voor te dineren en te overnachten in het Hotel Belvedere***. Dag 7: Transfer naar de luchthaven van Bologna. Terugvlucht richting Charleroi/Eindhoven.


I N F O R M A T I E

Texel Inbegrepen: • Busreis heen en terug Genk - Texel + overzet met TESO • 2 nachten in het Prins-Hendrik Hotel*** op basis van halfpension • Entreegeld Texels speciaalbier brouwerij • 2 wandelbegeleiders Niet inbegrepen: • Hotelbelastingen per dag • Beklimming van de vuurtoren (€ 4) • Boottocht Texel44 (€ 11 of € 9 groepsprijs vanaf 20 P.) • Fietshuur • Verzekering annulatie en bijstand Afreisdata en prijs: • 3 dagen: donderdag 31 maart 2016 - zaterdag 2 april 2016 (Paasvakantie) • 2x dagreis met een luxe-autocar • € 199 p.p. in HP in 2P kamer, singletoeslag op aanvraag • Vertrek: Genk 06 uur

Lechtal

Inbegrepen: • Busreis heen en terug Genk-Bach • 7 nachten in hotel Alpenblick*** te Bach op basis van halfpension • Berglift Bach • 2 wandelbegeleiders Niet inbegrepen: • Hotelbelastingen per dag • Verzekering annulatie en bijstand Afreisdata en prijs: • 8 dagen: zaterdag 02 juli 2016 - zaterdag 09 juli 2016 (Zomervakantie) • 2x dagreis met een luxe-autocar • Vertrek: Genk 06 uur • € 669 p.p. in HP in 2P kamer, singletoeslag op aanvraag

Bologna

Inbegrepen: • 3 nachten in het Admiral Park Hotel**** (ontbijt - 2 lunchpaketten - diner, water inbegrepen) • 3 nachten in het Hotel Belvedere***(ontbijt - 2 lunchpaketten - diner, water inbegrepen) • Engelstalige of Franstalige gidsbegeleiding voor 5 dagen + Nederlandstalige tourleider • Een kookles-demonstratie en een rustieke lunch (dranken inbegrepen) • Een bezoek aan het Acetaia Sereni met azijnproeverij • Een bezoek aan Rocca di Montese • Een bezoek aan Parmigiano Reggiano-fabriek • Transfers ter plaatse inbegrepen • Vliegreis heen- en terug inbegrepen: Charleroi/Eindhoven - Bologna Niet inbegrepen: • Toeristenbelasting per hotel per nacht • Andere dranken exclusief water • Verzekering annulatie en bijstand Afreisdata en prijs: • 7 dagen: zondag 30 oktober 2016 - zaterdag 5 november 2016 (Herfstvakantie) • € 969 p.p. in VP in 2P kamer, Single Supplement: €120 Bestel deze reizen bij: Solmar, Pauwengraaf 20, 3630 Maasmechelen Tel.: +32(0)89 77 81 00 Fax: +32(0)89 77 81 02 e-mail: info@solmar.be website: solmar.be

Toerisme Vlaanderen Vergunning Touroperator Nr. 1321


Wandelen in Groot-Brittannië Ondergrondse wandelingen in Exeter, Kent’s Cavern en Cheddar Gorge

eigen vers water. Dit was een zeer vooruitstrevend concept in die tijd! In totaal is er 400 m van deze waterleidingsgangen overgebleven (een deel werd gebombardeerd tijdens WOII) en daarvan kan je 200 m gaan bezoeken. Hoewel alles volledig verlicht is met ledlicht, is het toch nog vrij benauwend … “Laat het even weten als je het te benauwd krijgt, dan helpen we je even om terug naar boven te gaan” zegt de gids. Ik moet toch even slikken af en toe en ik moet me ook altijd zo hard bukken, ik schuur vaak met mijn ‘hard hat’ tegen het plafond, … De gangen zijn heel smal en echt niet hoog!

Een wandeling langs de rivier, langs de helling van een berg, of doorheen bossen en het platteland, een strandwandeling, … Allemaal heel mooi, maar daar moet je wel mooi weer voor hebben en met die kwakkelzomer die we gehad hebben, kruip je maar best ondergronds!! En ja, dat bedoel ik letterlijk! Ik stel voor om eens ondergronds te gaan wandelen. We zijn alvast op drie plaatsen gaan wandelen in de ondergrond! ‘En nu staan we onder de boekenwinkel op de hoek’ zegt de gids. Oh, echt? Dat wil dan ook zeggen dat we net de straat Exeter ondergrondse passages overgestoken zijn, maar langs onder … en je hoort helemaal In het midden van het winkelcentrum in Exeter, tussen twee niets van het verkeer dat hierboven rijdt! Zes meter onder winkels in, is er een deur die naar de ondergrondse passages de winkelstraat wandelen we! Zeer interessant! En als we leidt. (Ja ik weet het, ik heb hier duidelijk weer zo’n Narnia even later terug op de straat staan – in plaats van eronder – moment, waarover ik al sprak in een vorig artikel!) en je bedenkt dat je daarnet eronder liep, dan is dat toch wel een leuke ervaring! Zeker de moeite waard om eens te doen, mocht je in de buurt zijn!

Kent’s Cavern

Op een uurtje rijden van waar we wonen in de zuidwestelijke richting ligt Babbacombe, en tussen Babbacombe en Torquay ligt Kent’s Cavern. In deze grotten hebben mensen gewoond in de prehistorie, en dieren zelfs vroeger dan dat. De gids neemt ons mee langs de verschillende grotten en gangen, het is een echt doolhof! Hier en daar krijgen we uitleg over de grotten en de gids kan er echt goed over vertellen. In één van de ondergrondse kamers doet de gids het licht uit, echt letterlijk. Hij schakelt de verlichting uit en ook zijn zaklamp. Ongelofelijk hoe donker het wel niet is, zo donker dat je echt, maar dan ook echt niets ziet. Zo donker is het ‘s nachts niet met al de lichtvervuiling van straatlampen … Stel je voor dat je hier je weg moet vinden in deze barre omstandigheden … met een klein vuurtje, als je dat al had, en met prehistorische dieren die hier verbleven of in hun winterslaap waren … Brrr, griezelig! Gelukkig doet de gids al snel het licht weer aan … Ik durfde echt niet te bewegen, zo donker was het!

Ingang naar de ondergrondse passages. We nemen de vele trappen naar beneden en komen in een ondergrondse kamer terecht. Hier krijgen we een ‘hard hat’ (veiligheidshelm), want straks zijn de gangen heel laag en smal! We moeten ook al onze tassen en zakken in een locker opbergen. We gaan de gangen bezoeken waar in de middeleeuwen een waterleidingssysteem lag voor de drinkwaterbevoorrading van de kathedraal. Dit drinkwater kwam van net buiten de stadsmuren en werd naar de Er zijn heel wat voorwerpen gevonden in deze grotten, kathedraal geleid en op deze manier hadden de monniken hun allemaal mooi tentoongesteld in verscheidene musea (vooral


in Londen). En dan is er ook nog een heel verhaal over hoe men deze grotten ontdekt heeft en wie ze verder ‘ontgonnen’ heeft. Vele van de stalactieten en stalagmieten zijn beschadigd omdat men in de Victoriaanse tijd met explosieven werkte om de gangen wat groter te maken. Spijtig, want zo zijn er natuurlijk veel van die stalactieten die tienduizenden jaren nodig hebben om te ‘groeien’ beschadigd geraakt.

grapje ook! En deed het licht uit!! Maar we genieten wel van de fantastische rotsen, de stalactieten, rockpools, en al het andere ondergrondse moois.

Na het bezoek aan de eerste grot zijn we ook naar het Prehistorisch Museum geweest, waar een dame ons uitleg gaf over eetbare wilde planten. Ze liet ons proeven van wilde look. Oh, wat een sterke smaak zeg … die moet ik nu toch even gaan wegspoelen met een koffie! (En met cake!) Cheddar Gorge Even later klimmen we de 188 trappen naar boven op de Op anderhalf uur rijden van waar we wonen in de noor- berg om naar de lookout toren te gaan, en dan nog eens 555 delijke richting ligt Cheddar. Dit plaatsje is bekend om zijn trappen om de toren te beklimmen. Maar eenmaal boven kaas maar ook om zijn grotten. We hadden onze tickets op worden we beloond met een prachtig panorama: voorhand online gekocht en hier is er meer te doen dan alleen maar de grotten bekijken. Er is ook een museum, een (bovengrondse!) wandeling en een busrit. Dus een drukke dag!

Parkeren doe je langs de hoofdbaan die kronkelt tussen de rotsen, en kost je £5 voor de hele dag, er staat geen automaat, de parkeerwachter weet je wel te vinden! We beginnen meteen met de eerste en grootste grot en met de fototoestellen in de aanslag duiken we de ondergrond in.

Dit is op een andere manier georganiseerd en is veel toeristischer. Je gaat zelf rond en blijft op de paden, en je krijgt een gids mee in de vorm van een luisterapparaat waar je zelf het nummer van de grot of display intikt om de bijpassende uitleg te horen. Dit vinden we eigenlijk minder leuk dan die gids in Kent’s Cavern, want die vertelde af en toe nog een

Net op tijd denk ik eraan dat het wel leuk zou zijn om hier een geocache te zoeken, dus snel mijn geocache app even geraadpleegd en inderdaad, in het midden van het dorpje ligt er eentje. Maar wacht, in het midden van het dorp ligt een grote rots! Dan ligt deze geocache op die rots! Na een lange, zeer steile en gevaarlijke klim staan we dan op de rots en inderdaad, ik heb de geocache binnen een paar minuten in mijn handen!! Pfieuw! Dat was een klim om nooit te vergeten! Maar nu terug naar beneden, de geitjes hebben er al geen probleem mee, die lopen ons hier gezwind voorbij! Heel voorzichtig dalen we terug af naar de begane grond. Dat was me het dagje wel, eerst ondergronds wandelen, nu bergbeklimmen!


Cheddar is niet alleen bekend om de grotten maar ook om Cheddar Gorge zijn kaas. Cheddar cheese is de Engelse versie van ‘Hol- http://www.cheddargorge.co.uk/ landse kaas’. Omdat Dirk graag kaas eet, zijn we dan naar de SAT NAV: BS27 3QF kaaswinkels geweest om wat kaas te kopen. We kozen ook de kaas die gerijpt is in de grotten: heel lekker, zeker een Tot de volgende keer, Anja x aanrader!

Extra Informatie

Exeter Underground Passages

http://www.exeter.gov.uk/index.aspx?articleid=2914

Kent’s Cavern

http://www.kents-cavern.co.uk/ 91 Ilsham Rd, Torquay, Devon TQ1


Duitsland heeft alles in huis voor een bijzondere wintervakantie. Aantrekkelijke skigebieden en een afwisselend aanbod voor jong en oud, ook buiten de piste. Skiën, snowboarden, langlaufen, rodelen, sneeuwschoenwandelen, snowkiten en nog veel meer – en dat alles verrassend betaalbaar! Aanbiedingen en meer informatie vind je op: www.germany.travel/winter

_lekker dichtbij


Langs rotsen en water

Informatie en boeking: Eifel Tourismus GmbH Kalvarienbergstr. 1 · 54595 Prüm Tel. 0049 6551 96560 · Fax 965696 info@eifelsteig.de · www.eifelsteig.de

info: www.eifelsteig.de

Het langeafstandspad Eifelsteig De Eifelsteig vergt uithoudingsvermogen – 313 km in 15 etappes van Aken tot aan Trier. Als beloning leidt hij de wandelaar langs de verschillende landschappen van het afwisselende middelgebergte Eifel: het veen- en heidelandschap van de Hoge Venen, het rotsachtig Rurtal met stuwmeren en het Nationaal Park Eifel, de Kalkeifel, de kegels en maren van de Vulkaaneifel, de vliet van Lieser en Kyll alsook de bontzandsteenrotsen noordelijk van Trier. De weg loopt altijd wisselend door bossen, dalen en over hoogten. Vanuit Kornelimünster bij Aken slingert de goed gemarkeerde Eifelsteig door velden, duikt lichte bossen in en doorkruist weilanden. Het landschap presenteert reeds op de eerste etappes de kernspreuk van het wandelpad: Waar rots en water je begeleiden. Wie nu in de voorzomer op de steig onderweg is ontmoet regelmatig het „Eifelgold“: een geel bloemenzee die duizenden van bloeiende bremstruiken in het landschap tovert. Maar ook vele soorten van orchideeën verblijden de wandelaar in de tijd van maart tot juli. De

wisselende vegetatie geeft aan het wandelpad het hele jaar door een nieuw gezicht. In de zomer als de zon in de steile rotshellingen voor een mediterraan klimaat zorgt, bieden de donkergroene beekdalen een welkome verfrissing. Vanaf september veranderen de grote Eifelbossen in kleurrijke verfpotten vol van schitterende herfstkleuren. De koele en heldere lucht in de winter toont de Eifel dan onomwonden en eerlijk. Als partner van de Eifelsteig hebben zich in de laatste jaren meerdere meest rondwandelroutes op de Eifelsteig aangesloten. Op deze wegen kan men de landschappelijke schoonheden rechts en links van de langeafstandswandelroute intensief ontdekken bijv. het heidegebied rond om Roetgen of de narcissenweiden bij Monschau. De korte Burgenstieg rond om Manderscheid biedt steeds nieuwe uitzichten op de geweldige kastelen. Op de iets langere Maare-pad ontdekt men meteen zeven maaren van de Vulkaaneifel. Wandelen op de Eifelsteig en zijn partnerwegen beloofd spanning, avontuur en recreatie!


Sächsische Schweiz

Een wandelparadijs in het oosten van Duitsland

het gebied een aantal kuuroorden zoals Bad Schandau en Kurort Rathen.

De belangrijkste bezienswaardigheden

Ligging en bereikbaarheid De Sächsische Schweiz ligt in Duitsland in de deelstaat Sak- De Bastei sen. Waar de Elbe Duitsland binnen stroomt ligt dit mooie wandelgebied, zeker een van de mooiste van Europa. In dit Elbe-zandsteengebied in Duitsland en Tsjechië ligt een van de oudste toeristische gebieden van de wereld. Al in de 17e eeuw kwamen de eerste toeristen naar dit gebied om de grillige rotsformaties te bewonderen. Vele bekende schilders lieten zich hierdoor inspireren, ook schrijvers trokken door dit gebied om inspiratie op te doen.

Belangrijke plaatsen in dit gebied van west naar oost: Pirna, Stadt Wehlen, Kurort Rathen, Hohnstein, Königstein en Bad Schandau. In dit gebied ligt het Nationalpark Sächsische Tussen de Stadt Wehlen en het kurort Rathen staat de BasSchweiz, wat doorloopt in Tsjechië als Narodni Park Ceské tei, een rotsformatie die onderling verbonden is met de BasSvycarsko (Böhmische Schweiz). teibrücke van 76 meter lang. Vanaf deze rotsformatie heeft u een prachtig uitzicht over de Elbe richting Königstein en Het gebied is goed te bereiken met de auto en de trein. richting Stadt Wehlen. Met de auto komt u via de autobahn A4, sla af naar de A17 richting Praag. Bij de Afslag Pirna volgt u de weg naar Pirna. Aan de andere kant kijkt u op de rotsformatie van het voorste In Pirna voert de B172 u het gebied in, deze weg volgt de gedeelte van de Sächsische Schweiz o.a richting Hohnstein. Vanaf de Bastei kunt u door prachtige kloven wandelen naar rivier de Elbe stroomopwaarts. Rathen of Wehlen, zoals de Schwedenlöcher. In Dresden stopt de internationale trein naar Praag en van daar uit gaat om het halve uur een trein het gebied in. Deze De Bastei is te bereiken met de auto of bus. In de drukke trein stopt in alle belangrijke plaatsen aan de Elbe en rijdt zomermaanden rijden er bussen van en naar de Bastei naar tot aan de grens bij Reinhardtsdorf-Schöna. Vanuit Bad verder weg gelegen parkeerplaatsen. Schandau gaat er weer een trein Tsjechië in naar Děčín. Festung Königstein In de Sächsische Schweiz is het mogelijk om een weekkaart te kopen voor het openbaar vervoer, deze wordt uitgegeven door de Oberelbische Verkehrsgesellschaft Pirna-Sebnitz. U kunt dan met de bus, pont en trein in één tariefzone. Zie voor meer informatie op het Internet: http://www.ovps.de/ Ontstaansgeschiedenis 100 Miljoen jaar geleden lag in dit gebied een groot krijtmeer. Nadat het droog kwam te staan, bleven 600 meter dikke zandlagen over. Deze zandlagen werden in elkaar geperst. De Elbe en zijn zijrivieren vraten zich daarna in het gebied in. Hierdoor ontstond een landschap met grillige rotsformaties en adembenemende kloven. De rotsen vallen geleidelijk weer uiteen tot zand. Het gebied heeft in de afgelopen eeuwen heel wat doorstaan. Vele veldslagen en oorlogen vonden plaats tussen o.a. de Saksen, Pruisen, Zweden, Tsjechen, Oostenrijkers, Polen enz.. Een bewogen geschiedenis die te zien is aan de vele ruïnes, vestingen en historische gebouwen in de stadjes en steden. Vanaf de 17e eeuw bezochten reizigers, die op weg waren van Dresden naar Praag v.v. de Sächsische Schweiz. Hierdoor ontstond er al vroeg een goede infrastructuur voor de reizigers, b.v. hotels, herbergen, verharde wegen en paden voor de draagstoelen en wandelaars. Ook ontstonden er in

Op een tafelberg bij het dorpje Königstein is een imposante vesting gebouwd, die al van verre te zien is. De vesting is een groot museum, met vooral in de zomermaanden veel attracties en bijzondere historische evenementen. Bij de vesting is een grote parkeergarage, vanaf de parkeergarage gaat een treintje tot aan de ingang van de vesting. Historische tram in het Kirnitzschtal In het dal van de Kirnitzsch tussen Bad Schandau en de Lichtenhainerwasserfall rijdt al vanaf 1898 een tram. De huidige trams zijn alle van voor de 2e Wereldoorlog en wer-


den veelal nog tot in de jaren ‘70 gebruikt in de D.D.R.. De tramlijn is gewoon een deel van het openbaar vervoer netwerk, maar de trams worden onderhouden door de Freunde Des Eisenbahnwesens E.V.. Deze vereniging levert ook het personeel op de trams.

van Bad Schandau naar Dresden is een van de mooiste. De stoomraderboot doet er ongeveer 4 uur over om Dresden te bereiken. De terugtocht kun je maken met de trein, die ook in ieder stadje stopt. Kosten voor de boottocht van Bad Schandau naar Dresden in 2016 € 20,-. Burg Hohnstein / Burg Stolpen In het stadje Hohnstein ligt op een zandstenen rots de Burg Hohnstein (± 1353). De burcht bewaakt het Polenz dal. De burcht ligt vlak bij de Bastei in het voorste deel van het nationaal park. In de Burcht bevindt zich een museum, waarin de geschiedenis van de burcht en omgeving verteld wordt. Verder zit in de burcht een Jugendgästehaus en natuurvriendenhuis. De burcht is alleen te bereiken langs de markt van Hohnstein. In de omgeving van het stadje en burcht kunnen zeer mooie wandelingen gemaakt worden.

De Burg Stolpen ligt bij het stadje Stolpen op een basaltberg. Verdere informatie en geschiedenis: zie de internetpagina. Al in de 12e eeuw wordt er melding gemaakt van een burcht bij Stolpen. Deze burcht heeft altijd een belangrijke plaats Schloss & Park Pillnitz ingenomen in de regionale geschiedenis. Nu is de burcht een De keurvorst Friedrich August I, bekend als August der museum en zeker een bezoek waard. Na 1992 is de burcht Starke, schenkt het riddergoed Pillnitz aan zijn maitresse gerestaureerd en geschikt gemaakt voor veel bezoekers. Gravin Cosel. Dit is het begin van het slot en park Pillnitz. De keurvorst Friedrich August gebruikt het slot als lusthof Info over verblijfsmogelijkheden voor zijn feesten en partijen. Meestal werd er met de boot naar toe gevaren, daarom loopt de trap met toegang tot het slot tot aan het water.

Door de opeenvolgende keurvorsten wordt het slot uitgebouwd tot een prachtig landgoed met Chinese paviljoens en een imposante siertuin. In de 19e eeuw wordt het oude slot geheel door brand verwoest en daarna volgens de toen geldende architectuur herbouwd. Dit gedeelte wordt nu gebruikt als slotmuseum. Tussen 2002 en 2006 is het gehele slot en park gerestaureerd en is het nieuwe slotmuseum ingericht. Bij de ingang kan men kiezen voor park (entree €2,-) en voor park & museum (entree € 8,-). Het park is het gehele jaar geopend van ‘s ochtends 06.00 uur tot de duisternis invalt. Het museum is open van 01 mei t/m 1 november. De historische stoomraderboot op de Elbe Op de Elbe varen dagelijks stoomraderboten van het Sächsische Dampfschiffahrts Gmbh. Van alle plaatsen aan de Elbe van Děčín tot Meissen varen deze boten. In ieder stadje is een aanlegplaats waar men op- en af kan stappen. Het traject

In het gebied zijn in ieder dorp, stadje goede verblijfsmogelijkheden; hotels, pensions, ferienwohnungen enz.. Alleen campings zijn er veel te weinig. De camping in Königstein ligt pal naast de spoorlijn, waar langs per dag 300 treinen passeren. De camping in het Kirnitzschtal is in het weekeinde altijd overvol en voor het hoogseizoen moet men lang van te voren bespreken. Veel hotels en pensions hebben meerdaagse aanbiedingen, inclusief avondmaaltijden. Veelal is dit de Saksische keuken, die erg sober is. Kijk bij de internetpagina’s van de hotels en pensions bij Pauschale of Angebote. Veel hotels zijn helemaal ingesteld op de wandelaars, in de weekeinden zie je het aantal wandelgroepen toenemen. Als je hoofdzakelijk wil wandelen, kun je het beste een pension met gaststätte/ restaurant boeken. Bekijk van te voren wat je wilt gaan doen en waar dit het beste kan. Zoek dan hierbij de beste accomodatie voor je uit. Als je wilt gaan wandelen kun je het beste in de omgeving van Bad Schandau verblijven. Het Kirnitzschtal heeft de mooiste plekjes. Het meest idyllische dorpje is Hinterhermsdorf,


vanuit dit dorp kun je prachtige wandelingen maken. Wil je een combinatie maken van wandelen en cultuur, historische zaken bezoeken, dan is Pirna of Bad Schandau aan te raden. Dit i.v.m. het aanbod aan openbaar vervoer. Wil je ook regelmatig naar Dresden, kies dan voor een accommodatie aan de B-172 of de spoorlijn, wat verder buiten Dresden, dit is stukken goedkoper dan een accommodatie in Dresden.

Affensteine weer terug naar de Lichtenhainerwasserfall. Met de tram gaat het weer terug naar Bad Schandau. Wandel en reistijd: ± 6,5 uur.

Mogelijke wandelingen

4. Schmilka – Kleiner Winterberg – Grosser Winterberg – Schmilka. In het dorp Schmilka kun je niet parkeren, dus parkeren we op het grote parkeerterrein aan de Elbe. We gaan vandaag naar een echte berg, de Grosser Winterberg is een basaltberg. We lopen via zeer oude, deels geplaveide paden en soms mooie forsterwegen naar de Winterberg. Vooral in het begin is het flink klimmen. Na een pauze op de Grosser Winterberg dalen we af naar Schmilka. Wandeltijd: 5 uur. In het gebied zijn vele wandelingen te maken van zwaar 5. Rathen – Bastei – Schwedenlöcher – Amselfall – Rathen. tot licht, meerdere dagen aaneen etc.. Zorg voor een goede wandelkaart (1: 25.000) of een gps-apparaat (download de routes op wandelkrant.be). De absolute aanraders zal ik hier vermelden, deze wandelingen zijn ongeschikt voor ongeoefende wandelaars. 1. Falkenstein – Schrammsteine.

2.

Kurort Rathen is goed te bereiken via Königstein en van daar Weissig aan houden. Doorrijden naar de parkeerplaats aan de Elbe. Hier gaan we met het pontje over. In Rathen wandelen we richting de Bastei. Hier gaan we De Schrammsteine is de rotsformatie die te zien is naar de Schwedenlöcher, dit is een geweldige afdaling langs de Elbe, tussen Bad Schandau en Schmilka. door de kloven in het voorste gedeelte van het National We beginnen de wandeling bij Pension-Restaurant Park. Bij de Amselfall houden we pauze, op verzoek en Schrammsteinbaude en lopen van daar uit naar de tegen betaling wordt de waterval gestart voor 5 minuten. Schrammsteine en klimmen en klauteren naar Schmilka, Hierna lopen we omlaag naar Rathen en de veerpont. terug lopen we langs de Elbe richting Bad Schandau. Wandeltijd: 4 uur. Wandeltijd: ± 5 uren. 6. Hinterhermsdorf – Weissbachtal – Obere Schleusse 3. Kuhstall – Königsweg – Affensteine.aaaaaaaaaaaaaaaa – Hinterhermsdorf. Dit is absoluut de mooiste wandeWe gaan met het trammetje vanuit Bad Schandau naar ling. We beginnen in het pitoreske dorpje Hinterhermsde Lichtenhainer Wasserfall. Vandaar trekken we dorf, waar de tijd stil gestaan heeft en lopen over het het gebied in eerst naar de Kuhstall voor het uitzicht, lichte glooiende landschap naar het Weisbachtal. Het daarna in de afdaling naar de Königsweg en via de beekje vormt de grens met Tsjechië, hoe verder we ko-


men hoe ruiger het landschap wordt. We lopen via de rotsformaties naar een stuwmeertje (Obere Schleusse), waar we een boottocht kunnen maken met een punterboot. Hier houden we pauze voor een kleine versnapering en wandelen hierna nog een stuk langs het meer en de Kirnitzsch voor we bij Hermannseck terug wandelen naar Hinterhermsdorf. Wandeltijd: ± 5,5 uur.

Dresden is ook een belangrijk winkelcentrum voor de regio. De belangrijkste winkelstraten zijn de Pragerstrasse, de Altmarkt met Altmarktgalerie en in mindere mate Wienerplatz en de Wildrufferstrasse.

De laatste jaren worden in Dresden-Neustadt heel veel boetiekjes en kunstgalerieën geopend. Ook vind je hier veel speciale winkeltjes met alternatieve voeding, huishoudelijke Op You Tube kun je veel wandelingen bekijken en alvast benodigdheden, electronica etc. vooraf genieten. De meest bezochte musea zijn: Info over Dresden • Gemäldegalerie Alte Meister in het Zwinger, met een Dresden is de hoofdstad van de Vrijstaat Saksen. Dresden is grote verzameling Nederlandse en Vlaamse meesters. het politieke, culturele en onderwijs centrum van Saksen en • Galerie Neue Meister in het Albertinium heeft ± 520.000 inwoners. De stad kent een lange geschiede- • Mathematisch-Physikalische Salon in het Zwinger nis in het stenen tijdperk leefden hier al mensen. • Grüne Gewölbe en de Rüstkammer in het Residenzschloss • Porzellansammlung in het Zwinger (Meissner Porselein) Ook voor muziek is Dresden de stad. In de stad is er wel altijd een optreden van een bekende popartiest. Verder beschikt Dresden over de Semperoper, waar de Sächsische Staatskapelle speelt. Verder is er nog de Dresdner Philharmonie, die zijn concerten in het Kulturpalast geeft. In mei wordt er een groot Dixieland Jazzfestival gehouden met veel oudestijl jazzmuziek.

In februari 1945 is de gehele Altstadt en een groot gedeelte van de Neustadt verwoest, waarbij volgens schattingen 35.000 mensen zijn overleden. Na de oorlog in de D.D.R.tijd zijn slechts gedeeltes van de Altstadt opgebouwd. Het oude stratenplan is door de D.D.R.-bestuurders volledig aangepast en slechts een gedeelte van de historische gebouwen werd herbouwd. Na de Wende is het herstel van de historische Altstadt voortvarend aangepakt. In 2015 rest rond het Kulturpalast, een gebouw uit de D.D.R.-tijd, nog een klein stukje wat herbouwd wordt. Per jaar bezoeken 4 miljoen toeristen Dresden, het is samen met Leipzig de toeristische trekpleister van Saksen. Alle grote bezienswaardigheden bevinden zich in Dresden op korte afstand van elkaar in de Altstadt. Volgende bezienswaardigheden moet je zeker zien: Frauenkirche, Hofkirche, Zwinger, Semperoper en de Fürstenzug.

Belangrijke internet adressen Toerismeburo: http://www.saechsische-schweiz.de/elbsandsteingebirge.html Info Sächsische Schweiz: https://de.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4chsische_Schweiz Bastei: https://de.wikipedia.org/wiki/Bastei_%28Fels%29 Festung Königstein: http://www.festung-koenigstein.de/de/willkommen.html https://de.wikipedia.org/wiki/Festung_K%C3%B6nigstein Burg Hohnstein: https://de.wikipedia.org/wiki/Burg_ Hohnstein_%28S%C3%A4chsische_Schweiz%29 Burg Stolpen: http://www.burg-stolpen.org/de/startseite/ Tram Kirnitzschtal: http://www.ovps.de/Verkehrsmittel/Kirnitzschtalbahn/443/ Schloss & Park Pillnitz: http://www.schlosspillnitz.de/de/startseite/ Geschiedenis Schloss Pillnitz: http://www.schlosspillnitz. de/fileadmin/user_upload/sppill/pdf/Die_Geschichte_ von_Schloss_und_Park_Pillnitz.pdf Stoomraderboot: https://www.saechsische-dampfschiffahrt.de/ Info Dresden: http://dresden.startpagina.nl/ Musea in Dresden: http://www.skd.museum/en/homepage/index.html Rondgang door Dresden: https://www.youtube.com/watch?v=VNvz2dTZ-2E#t=12 Bovenstaande weblinks staan ook op de Wandelkrant website: https://wandelkrant.be/editie13 Re né Luijsterburg e


Door het wilde Endertbachtal

Een dagtour in de Eifel De Endertbach is een 22km lang, snelstromend beekje, dat hoog boven het Moezeldal nabij het dorpje Höchtsberg ontspringt en in die rivier uitmondt in Cochem. Een groot deel van haar loop wordt de beek begeleid door de Karolingerweg, de hoofdwandelweg nr. 15 van het Eifelverein. De 20km lange tocht tussen Cochem en Ulmen behoort tot de mooiste en meest avontuurlijke van de Eifel. Een bijna even mooi alternatief is na 11km via het klooster Maria Martental naar Kaiseresch te wandelen.

we al 60 meter boven de waterspiegel van de Moezel. Het pad wordt alsmaar avontuurlijker. Over soms smalle brugjes gaat het van de ene naar de andere oever van de Endertbach. Af en toe is het oppassen geblazen omdat het rotsachtige pad door de watererosie wat smal geworden is. Zeker bij vochtig weer (en in het scherpe dal is het altijd wat vochtiger) zijn schoenen met een goede grip geen overbodige luxe. Hetzelfde geldt voor wandelstokken.

Het “Wilde Enderbachtal”, is een naam die bij heel wat Eifel-wandelaars een glimlach op het gelaat tovert. Want voor de liefhebbers van het genre is die tocht een must. De Karolingerweg loopt van Cochem naar Prüm over een afstand van 74 km. De eerste 20 km tussen Cochem en Ulmen is één van de meest bewandelde paden in de Eifel. Aan de brug over de Moezel in Cochem nemen we de zacht klimmende Endertbachstrasse. Voorbij het stoeltjesliftstation nemen we naar links het < teken van de Karolingerweg. We volgen hier een stijgend pad dat ongeveer parallel loopt met de rijweg. Na een paar kilometers passeren we het hotel Winneburg en wat verder het hotel Weiβmühle. Hier zitten

Na langs drie voormalige molens te zijn gewandeld, bereiken we Göbelsmühle. Na zowat 8 km een mooie afspanning & terras waar men iets kan eten en drinken (http://www. goebels-muehle.de). Ons pad vervolgt, meermaals van


Basiskamp Trier aan de Moezel Sla uw basiskamp in de Romeinse stad Trier op en ontdek van hieruit het fiets- en wandelparadijs Vakantieregio Trier. Loop afzonderlijke etappes van de bekende premiumwandelpaden Eifelsteig, Moselsteig en SaarHunsrück-Steig of geniet al fietsend van de prachtige rivierdalen van Moezel, Saar, Ruwer, Kyll en Sauer.

Tip I:

Fietsarrangement „Moezel & Saar per schip en fiets“: 3x logies/ontbijt, routebeschrijving, kaartmateriaal, boottochten, wijnproeverij en wijnboerenmaaltijd vanaf EUR 194 per persoon.

Tip II:

ActiefWeken 2016: Wandeltochten met gids rondom Trier: 29-3 tot 2-4 en 20-9 tot 24-9.

Trier Tourismus und Marketing GmbH Simeonstr. 55, 54290 Trier Hotline +49 651 978080

www.trier-info.de/nederlands oever wisselend, tot we na 11km op de lokale verkeersweg L100 de zogenaamde Napoleonsbrug bereiken (origineel uit 1725). Even verder komen we aan de zeven meter hoge schilderachtige waterval “Die Rausch”. Hier hebben we twee mogelijkheden (die ik allebei al uitgetest heb). Ofwel volgt men de Karolingerweg verder

links klimmend van de Endertbach tot men op de L101 komt (500m hoog) en dan langs het Antoniuskruis en de burchtruïne naar Ulmen en het bekende Ulmener Maar, vlakbij de stad. Ofwel neemt men aan de waterval rechtsaf over een mooi pad langs de Sesterbach tot aan het klooster Maria Martental, amper 500 meter verder. Info:http://w w w.k loster-mariamartental.de

Tussen Ulmen en Cochem is er om het uur een rechtstreekse busverbinding in beide richtingen. De rijtijd bedraagt 40 minuten. Ook tussen Kaisersesch en Cochem is er in beide richtingen een rechtstreekse busverbinding. De rijtijd bedraagt hier 26 minuten.

Tijdens deze wandeling logeerden (en aten) we in het rustig gelegen Waldhotel Kurfürst in Kaisersesch. Een wandelvriendelijk hotel, gerund Het oorspronkelijke klooster dateert uit door een Frans-Duits echtpaar. Met de 13de eeuw maar is nu een modern een uitstekende keuken en partner van geheel. De kerk is het bekijken waard en Eifel Tourismus. in de kloosterherberg (met terras) kan Info: www.waldhotel-kurfuerst.de met iets eten en drinken. Van hier uit kan men de bewegwijzerde wandeling Het hotel wordt ook door Transeurope naar Kaisersesch volgen (7,5km), wat aangeboden in hun brochure de totaalafstand dan op 19 km brengt. “Charming Benelux-Duitsland”. Info: www.transeurope.com/nl-be/home.html

Info & documentatie

Voor alle verdere info over de Eifel Als kaartmateriaal gebruikten we kaart kan men terecht op de website nr. 23 “Wandergebiet Mosel” van het www.eifel.info van Eifel Tourismus. Eifelverein. Wie voor de variante via Maria Martenthal naar Kaisersesch Tekst: Gilbert Roels. opteert, kan als extra ook kaart nr. 22 Foto’s: Marco Rothbrust. “Kaisersesch” gebruiken.


Van Rüdesheim tot Wiesbaden Het laatste deel van de Rheinsteig

Van Rüdesheim naar Oestrich-Winkel (19km)

De Rheinsteig is één van de belangrijkste lange afstandspaden van Duitsland. De in 2005 geopende route loopt van Bonn via Koblenz naar Wiesbaden, over een afstand van 320 km (opgedeeld in 21 etappes). Het parcours loopt meestal hoog boven het Rijndal maar daalt regelmatig af naar “vadertje” Rijn. En dat door natuurgebieden en langs de vele bezienswaardigheden van de Midden-Rijn. Veld-, rotsen bospaden en wegen door de wijngaarden wisselen elkaar af. Met zelfs een lichte “klettersteig” als toemaatje. In de lente/ zomer editie 2014 van de Wandelkrant beschreven we reeds het parcours tussen Koblenz en Rüdesheim. Dit keer namen we het laatste deel tussen Rüdesheim en Wiesbaden voor onze rekening. In het hart van de Rheingau, één van de mooiste (en beste) wijngebieden van Duitsland.

Onze eerste etappe gaat van de wijnstad Rüdesheim naar het wijndorp Oestrich-Winkel (eigenlijk zijn er hier niets anders dan wijndorpen…). Met de Rheingaulinie van VIAS (de plaatselijke treinen) zijn we op een kwartiertje in ons startpunt. De Rheinsteig loopt hier langs het Niederwalddenkmal, hoog boven de stad. Een imposant monument voor de eenmaking van Duitsland, met een symbolische godin Germania.

Wanneer de Rheinsteig in de Rheingau arriveert, verlaat hij meteen het steilere deel van het Rijndal en zorgen de glooiende wijngaarden voor een meer open landschap. Bezaait met ontelbare wijnkastelen en kerken. Een uitstraling van de rijkdom van deze streek. Dit is ook de regio van de Met de kabelbaan ben je echter in tien minuutjes boven (heilige) Hildegard von Bingen. Die ook wel een goede wijn en geniet je meteen van een schitterend uitzicht over de wijngaarden (zie: www.seilbahn-ruedesheim.de). Ons eerste lustte. doel is de Johannisberg. En de eerste bezienswaardigheid Het Rheingau deel van de Steig is 53,5 km lang. Wij onderweg is de abdij van Sankt-Hildegard (http://www. besluiten daar drie dagen voor uit te trekken. En, zoals bij abtei-st-hildegard.de). vroegere wandelingen hier, gebruik te maken van de trein als vervoermiddel. Zowel tussen Bonn en Koblenz als tussen Koblenz en Wiesbaden zijn er perfecte treinverbindingen met haltes in zowat elk dorp of gemeente langs de Rijn. En met perfect aangeduide aanlooproutes naar de eigenlijke Rheinsteig. Als uitvalsbasis kiezen we deze keer voor het wijndorpje Erbach. Ons pensionnetje (negen kamers) ligt op amper vijf minuten wandelen van het station. De eerste dag (reken met de auto een kleine 400 km vanuit Brussel en 300km vanuit Hasselt) houden we het in de namiddag op een verkenning van Wiesbaden. Een zeer aangename stad met Romeinse roots, heetwaterbronnen, prachtige parken, talloze monumenten en een indrukwekkende architectuur (de stad is bommenvrij gebleven in WOII). Een wandeling door de voetgangerszone kan je best afsluiten met een koffie in het Wiener café Maldaner.

Een bezoek aan de kerk loont zeer de moeite, evenals aan de kloosterwinkel (je kan hier een uitstekende kloosterlikeur proeven). Na de Antoniuskapelle en het klooster Marienthal trekken we nu de bossen van de Taunus in, een Duits middelgebergte hoog boven de Rheingau. In een van de schuilhutten onderweg verorberen we ons lunchpakket. We


blijven overwegend in de bossen, met af en toe uitzicht over we het fiets- & wandelpad langs de Rijn naar onze thuishaven de wijngaarden en de Rijnvallei, en bereiken het Schloss Erbach, amper 2,5km ver. Vollrads. Een indrukwekkend historisch complex met meeting zalen en een mooi restaurant & bar, waar we in de namiddag genieten van een koffie en een glaasje wijn. Een kleine kilometer verder verlaten we de Steig om rechtsaf de geelwitte tekens van een de R-verbindingsweg naar OestrichWinkel te nemen. Om het half uur is er hier een trein en die brengt ons in vijf minuutjes terug naar Erbach.

Van Oestrich-Winkel naar Erbach (21km) Vandaag nemen we dezelfde trein die ons gisteren thuis bracht in omgekeerde richting. Om de Rheinsteig te vervoegen nemen we nu de tweede (iets meer oostelijke) R-verbindingsweg. Hoofdattractie van de tocht vandaag is het bekende klooster van Eberbach (http://kloster-eberbach. de). Onderweg wandelen we nog langs het Jagdhaus Philippsburg. Het enorme (zo goed als lege) klooster is meer dan een bezoek waard en aansluitend ook het museum.

Van Wiesbaden (Biebrich) naar Erbach (23km)

Hier gebeurden de binnenopnamen van de film “The Name of the Rose” met Sean Connery. In de Klosterschänke (de herberg) genieten we van een eenvoudig maar zeer lekker middagmaal. Bossen en vooral wijngaarden wisselen elkaar nu af tot onze volgende halte, het stadje Kiedrich. Hier bevindt zich de bekende Sint-Valentijns basiliek. Spijtig genoeg maar sporadisch te bezichtigen (www.rheingau.de/ sehenswertes/kirchen/valentin-kiedrich). Hier verlaten we de Rheinsteig en nemen een regionale wandelweg (rode balk), die ons in vier kilometer naar Eltville brengt. Eltville staat bekend als de rozenstad en een rondwandeling in het historische centrum is meer dan de moeite waard (kasteel, rozentuin, Rijnkade). Info: www.eltville.de. Daarna volgen

Deze morgen nemen we de trein die ons in elf minuten naar het station van Wiesbaden-Biebrich brengt. Hier begint de 2km lange aanlooproute die ons naar het eigenlijk slot Biebrich aan de Rijn brengt, het eindpunt of startpunt van de Rheinsteig in ons geval. Die aanlooproute loopt door het mooie en historische kasteelpark tot we aan het wit-roze barokkasteel zelf komen. Het kasteel heeft nu een administratieve functie. Enkel het café-restaurant is toegankelijk. De Rheinsteig loopt hier langs de Rijn en door de bouw van een nieuwe brug over de stroom krijgen we te maken met wat omleidingen. Eens voorbij de jachthaven trekken we noordwaarts de Taunus in tot in de gemeente Frauenstein. Onderweg passeren we ontelbare kerselaars en fruitplantages. De Rheinsteig zelf maakt hier een grote lus noordwaarts tot Schlangenbad, een stuk dieper in het Taunus-gebergte. Maar dat zou onze dagtrip op zowat 35 km brengen, iets teveel van het goede. Dus opteren we in Frauenstein voor de gele R-verbindingsweg naar Martinsthal. Waar we de keuze krijgen tussen een Chinese snackbar of broodjes in het Aral tankstation. En dat laatste blijkt een goede en goedkope keuze. We blijven de verbindingsweg (tevens lokale weg 7) volgen en belanden zo voorbij het dorp Rauenthal weer op onze vertrouwde Steig. Die nemen we zuidwaarts voorbij het Altes Forsthaus (een ideale stop voor


een drink, wat we dan ook doen). Hier maken we kennis met de rode tekens van een R-Rundtour, een thematisch rondwandeling die aansluit bij de Rheinsteig. Langs het Neues Forsthaus en de ruïne van Scharfenstein belanden we opnieuw in Kiedrich (zie dag 2). Van waar we over de Hühnerberg en de Marienhöhe langs de R-verbindingsweg door de wijngaarden afdalen naar Erbach en het Rijndal.

INFO & DOCUMENTATIE Als kaartmateriaal gebruikten we tijdens deze wandeling onderweg vooral de Leporello kaart nr. 467 Rheinsteig 2 Lahnstein-Wiesbaden (schaal 1:25000). Deze geplastificeerde accordeon kaart is handig, bevat veel nuttige info (bezienswaardigheden, drink- en eethaltes) en geeft elke 2,5km de afstand aan. Ook de aanlooproutes en andere regionale wandelwegen staan er op aangeduid. Heel nuttig is ook de recto-verso overzichtskaart Rheingau 1 (schaal 1:25000). Beide kaarten kan men bestellen via de Rheintal-shop op de Rheinsteig-website (rheinsteig. de/rheintal-shop). Op deze site vind je ook alle nuttige info over de Rheinsteig zelf. Wie alles wil weten over de Rheingau, de wandelwegen in de streek, overnachtingsmogelijkheden

en bezienswaardigheden, kan terecht op de zeer degelijke website www. rheingau.de. Tijdens onze wandeltocht logeerden we in het eenvoudige maar degelijke pension Zum Engel in Erbach (http:// gasthaus-engel-erbach.de). Het pension (met restaurant) ligt op een vijftal minuten wandelen van het station. Wie het iets mondainer en meer gastronomisch wil, raden we het hotelrestaurant Rüdesheimer Schloss in Rüdesheim aan. Dit viersterren hotel is volgens Tripadvisor het beste van de stad en wij delen die mening. De prijskwaliteit verhouding is uitstekend en bij mooi weer is het elke avond op het terras feest met het orkestje (www.ruedesheimer-schloss.de). Ook hier ligt het station op amper 5 minuten wandelafstand. Voor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer van dit mooie wandel-

gebied, kan men (in het Nederlands) terecht op de website van de Duitse spoorwegen: www.bahn.com/i/view/ BEL/nl. Gilbert Roels (met dank aan Rheingau-Taunus Kultur und Tourismus GmbH)

Lees meer over Duitsland in het 12-delige archief van De Wandelkrant via volgende weblink: https://wandelkrant.be/archief Lees meer over de Eifel, Moezel, Odenwald, Rheinhessen, Sauerland, Westerwald en Kaiserstuhl via: https://wandelkrant.be/ ... (vervang ... met een van de vernoemde regio’s)


Natuur beleven.

Het genot ontdekken.

Kaiserstuhl - Tuniberg: een regio voor genieters tussen het Zwarte Woud en de Rijn

Verdere informaties: Tel. 0049-7667-940155 · www.naturgarten-kaiserstuhl.de

Kaiserstuhl

loon afstaat aan de Kerk (of een ander genootschap). Vlakbij het “Rathaus” De Kaiserstuhl ligt in de Duitse deelstaat staat ook een fontein, met bijzondere Baden-Württemberg, tegen de Franse inscripties op de grond. Het heeft te grens aan in Breisach en links van maken met de optocht op Vastenavond Freiburg. Het is een vulkanisch stulpje waarbij narren door het stadje van een 16 km op 12 km. Het hoogste lopen. Het stadje heeft dan ook een punt ligt een 355 m hoger dan de Rijn, narrenmuseum, waar verschillende die ten westen van de Kaiserstuhl kostuums tentoongesteld staan, ook stroomt. Vlakbij ligt het Europa-Park die van de “De Endinger Jokili”. (het beste Europese attractiepark!) en in de verte lonkt het Zwarte Woud. In het stadhuis zelf loopt een tentoonstelling van de volksverhuizing Gässliwanderung te Endingen van Baden naar Venezuela in 1842. Loop ook even binnen in de apotheek, We wandelen door het pittoreske waar de tijd letterlijk is blijven stilstaan. stadje Endingen, gelegen aan Ondertussen is het al middag en de noordoostelijke rand van de beginnen onze magen te knorren. We Kaiserstuhl. Het stadje kent vele nuttigen het dagmenu in een van de steegjes, vandaar ook de naam vele horeca zaken die Endingen rijk is. “Gassliwanderung”. Onderweg komen Ja, Endingen leeft en heeft zeker een we zelfs een kiwiboom tegen met mediterraan tintje, getuige hiervan zijn lekkere sappige vruchten, een bewijs ook de vele “Gelati” zaken. dat ze hier toch een uitzonderlijk klimaat genieten. Dat merk je ook aan Kaiserstuhl natuurcentrum de vriendelijke mensen die hier in de stad rondlopen. We mogen ook even Dit natuurcentrum bevindt zich in de St. Peter Pfarrkirche een kijkje in Ihringen. Aan de hand van een nemen en krijgen daarbij uitleg over maquette ontdek je wat de Kaiserstuhl het systeem van “godsdienstbelasting” is: een oude vulkaankrater opgehoopt waarbij je vrijwillig een stuk van je met lois. Samen met het uitzonderlijke

klimaat verkrijg je hier heerlijke wijnen. Ze noemen zich ook trots het warmste wijnoord van Duitsland. Het Forstlicher Arboretum in het vlakbij gelegen Liliental is bekend voor zijn één hectare groot reuzenmammoetbomen park en zijn ruim 20 lokale orchideeën soorten die hier gedijen. In Ihringen maken we een holle wegen wandeling waarbij orchideeën en de bienefresser (een kleurrijk vogeltje: de bijenvreter) onze leidraad is. Naast de vele wandelmogelijkheden kan je er ook fietsen op het uitgebreide fietsroutenetwerk tussen de heuvelende wijngaarden of vlakke rondweg. Ook Freiburg (vlot te bereiken met het openbaar vervoer met de gratis KONUS gastenkaart) is een mooie daguitstap. Een week vliegt hier zo voorbij ... Je kan nu al het Kaiserstuhl gebied ontdekken via: • wandelkrant.be/kaiserstuhl • www.naturgarten-kaiserstuhl.de In onze Lente & Zomer editie kan je een uitgebreid verslag verwachten! Marc Thijs


De premium wandelwegen van het Saarland

Blies-Grenz-Weg

(15,5km, middelzwaar, 55 punten)

Zestig rondwandelingen van topkwaliteit Bijna twintig jaar geleden wandelden we al eens vier dagen in het Saarland, de kleine Duitse deelstaat voorbij Luxemburg. De herinnering die we er aan overhielden was vooral een van veel rechte en brede hoofdwandelwegen door bos en open landschap. Ondertussen is er echter veel veranderd. In samenwerking met de Hunsrück (Rheinland-Pfalz) zijn de Saar-Hunsrücksteig en een aantal Traumschleifen (droom rondwandelingen) gecreëerd. En de voorbije tien jaar zijn de premium wandelwegen uitgetekend. Waarbij men afgestapt is van begane wegen en onbekende en onberoerde stukjes natuur is gaan opzoeken. Met een verbluffend resultaat. Om van het Duitse Wandelinstituut de kwalificatie “premium” te krijgen, moet een weg aan heel wat normen voldoen. Zoals voldoende verkeersvrije en onverharde wegen, aandacht voor natuur en bezienswaardigheden, voldoende kleine paden, een perfecte bewegwijzering, rustbanken, schuilhutten, picknickplaatsen en nog veel meer. Naast de 410km lange Saar-Hunsrück-Steig (gedeeltelijk op het grondgebied van de deelstaat Rheinland-Pfalz), die een wandeling in lijn is, telt het Saarland zelf nu zestig premium rondwandelwegen. Het kortste (Nahequelle-pad) is 5,4 km lang, het langste (Biber-pad) 18,7 km. Paden zoals dit laatste zijn dag-wandelingen, andere kan men combineren tot een dag-wandeling. De wandelingen krijgen ook een moeilijkheidsgraad mee. Blauw duidt op een lichte, oranje op een middelzware en zwart op een zware tocht. Naast de afstand zijn ook de tijd die men nodig heeft, de beleveniswaarde (uitgedrukt in punten op 100, zie www.wanderinstitut.de/premiumwege/saarland) en de hoogteverschillen vermeld. Evenals sterren voor techniek, conditie, belevenis en landschap. En daarenboven ook nog het percentage verharde/niet verharde wegen en het percentage smalle paden. Tenslotte vindt men op de website de coördinaten van de voorgestelde startplaats en de eet- en drinkmogelijkheden onderweg. En vanzelfsprekend zijn het hoogteprofiel, de GPS-data en een interactieve kaart van de tocht beschikbaar. Kortom, wandelingen waarvan we op dit ogenblik in België en Nederland alleen nog maar kunnen dromen. Gedurende vijf dagen gingen we vorig jaar in augustus met zijn tweetjes zes premium paden bewandelen, goed voor bijna 90km wandelplezier en – gelet op de temperaturen – vooral veel zweet.

We rijden via Luxemburg richting Saarbrücken, onze eerste bestemming. Vanuit Brussel zo’n 320km en 3u45’ rijden. Vooraleer naar ons hotel te rijden, beginnen we aan het eerste gerecht van het Saarlandmenu: de Blies-Grenz-Weg. Die ligt helemaal in het zuiden van het Saarland, aan de grens met Frankrijk en vlakbij de stad Sarreguemines. Ons startpunt is de grote parking van het plaatsje Sitterswald (Kleinblittersdorf). Door het bos wandelen we naar de rivier Blies, die hier de grens vormt. Het parcours is schilderachtig tussen bos, weiden en de rivier. Aan de Bliesgersweilermühle (waar je iets kan drinken & eten), wandelen we omhoog door het dorpje om dan weer voor het bos te kiezen. Smalle paadjes wisselen af met bredere wegen door velden en langs boomgaarden. Na een lang stuk bos belanden we in de vallei van de Tiefenbach, die we klimmend volgen tot in de open vlakte. Met als beloning een weids panorama met (bij helder weer) uitzicht op de toppen van de Vogezen). Na een half uurtje panoramazichten, duiken we weer het bos in en langs de “dikke eik” bereiken we opnieuw de parking in Sitterswald.

Idesbachpfad

(18,6km, zwaar, 65 punten) Vanuit ons hotel in Saarbrücken rijden we naar Siersburg. De start van ons wandelpad, dat tegelijk een Saar-Hunsrück “Traumschleife” is (www. saar-hunsrueck-steig.de/ traumschleifen), bevindt zich aan de Hessmühle, aan de rand van het dorp. Dit is een pad met heel veel bos (gelukkig maar, het is vandaag 35°) en we beginnen al dadelijk met een langzame


klim over de Hoesberg. Vanop een rustbank hebben we zicht op de stad Dillingen & de Saar en wat verder op de ruïne van de Siersburg. Een afdaling en lichte klim brengt ons aan de indrukwekkende Tripsborn rotsen. Wanneer wij hier voorbijwandelen is het massief (en het avontuurlijk pad) afgesloten wegens instortingsgevaar (update: zie website). We volgen dus de omleiding. Na het uitzichtpunt van de Hasenberg volgt weer een lang stuk bos. Info-tafels geven onderweg meer uitleg over de “Pastorsgrät”, de “Grott” en de Leitersteiner Born. Het parcours is hier kilometerslang echt avontuurlijk, met heel wat klauterwerk en trapjes. Tussen de hierboven vermelde grot en de bron vinden we een ideale (koele) rustbank om te picknicken, diep beneden in het bos. Waar we tot de vaststelling komen dat onze drinkflessen bijna leeg zijn. Aan de rand van het dorp Gissingen wandelen we door de Husterheck, op een brede bosweg met reuze beuken. Ons pad loop hier (en ook al tevoren) samen met de “Gisinger”, een Saar-Hunsrück Traumschleife. Wat soms wel voor verwarring zorgt, zeker als er door vandalisme een paar bevestigingsborden ontbreken. Na een korte klim naar de Koningsberg (met Romeinse of Keltische wal), volgt een lange (gedeeltelijk zigzaggende) afdaling richting Itzbach. Onderweg passeren we de Meilerplatz, (voormalige houtskoolwinning). Langs een open pad met zicht op het Itzbacher Schloss bereiken we ons uitgangspunt Hessmühle. Uitgedroogd, maar gelukkig is er in Siersburg een café…

(Marpingen), zowat 20km ten zuiden van Bosen. En hier loopt het Bever-pad, de langste premium-tocht van ons programma. Het pad maakt een grillige lus rond het dorpje Berschweiler. Bij het begin van de wandeling gaan we langs de “Beverburcht”, een natuurbeleveniscentrum. Over een bospad gaat het dan (soms steil) bergop. We komen op de hoogvlakte (400m) genaamd “Bärenbest”. Waarna we door een natuurgebied afdalen naar de Alsbach. Opnieuw volgt een korte klim om dan af te dalen naar het dal van de Rorhbach. Hier zijn we op het terrein van de bever, wat duidelijk te merken is aan de afgekloven boomstronken. Maar om dit grootste knaagdier van Europa echt aan het werk te zien, moet men eigenlijk ’s nachts op pad. Opnieuw een zachte klim, dit keer de Metzelberg op. We lopen hier afwisselend door het bos, aan de bosrand en in het open veld. Na een hut van de vissersvereniging volgt een stevige klim naar de “Breckert”, waar ons een subliem 360° panorama wacht. Opnieuw gaat het bergaf, richting Berschweiler. Waar we de hoofdstraat oversteken en nog even het dal van de Alsbach volgen. Om dan de laatste (zachte) klim van de dag aan te vatten naar de Rothnberg. En tenslotte weer afdalen naar ons vertrekpunt. Waar de auto wacht om naar ons nieuwe hotel aan de Bostalsee te rijden.

5-Weiher Tour

(12km, middelzwaar, 73 punten)

Biberpfad

(18,7km, zwaar, 51 punten)

Vandaag staan er twee routes op het programma. We beginnen met de 5-Weiher toer, voor mij de meest romantische van ons programma. Zoals de naam het al zegt, wandelen we langs Uitchecken in het Residenz-hotel en op weg naar ons vijf vijvers. Uitgangspunt is de parking aan het sportterrein volgend hotel in Bosen. Onderweg lig Berschweiler van Winterbach. We beginnen met een klim naar de “Kupp”,


met enkele panorama’s. We nemen een oude Romeinse weg die ons langs en doorheen het bos voert tot aan een hut en wat verder een uitzichtpunt over de Schaumberg, ons wandeldoel van de namiddag. Na opnieuw langs de bosrand en even door het bos te hebben gelopen (zeer mooi pad), komen we aan het uitzichtpunt over Oberthal. Nog even door het bos klimmen om dan af te dalen naar onze eerste duo-vijver aan de Krippschergraben. Op en af gaat het naar het volgende vijver-duo aan de Höhwiesgraben, met wat later nog een vijver(tje). Er volgen nu nog drie vijvers aan de Mockenbach en de Silzbach. We passeren de “Augenborn”, door de Romeinen Varusquelle gedoopt omdat een soldaat zijn gewonde ogen door het water zouden genezen zijn. Na een laatste steile klim naar de Heiligenberg, dalen we terug af naar ons startpunt.

uit 13de eeuw daterende Blasiuskapel. Een asfaltweg brengt ons beneden aan de bosrand, waarna we weer zachtjes beginnen te klimmen langs aangename boswegen (o.a. langs de Hosch-Bach), met regelmatig uitzichten. Zo bereiken we de Afrika-kapel, een moderne gebouw (met een piëta, door Duitse krijgsgevangenen uit Marokko meegebracht tijdens WOII). We komen nu, zoals eerder vandaag, terug op de Herzweg, met spectaculaire uitzichten rondom de Schaumberg. Na een afdaling richting Tholey volgt een langzame zigzag klim door het bos naar de Schaumbergtoren en onze parkeerplaats.

Tafeltour Offizierspfad Imsbach (12km, middelzwaar, 64 punten)

Schaumberg Tafeltour

(10,7km, middelzwaar, 53 punten) De tweede tocht van de dag. Met eerst een licht middagmaal in het café-restaurant op de Schaumberg. Rode draad in deze wandeling is de 569 meter hoge Schaumberg. Voor de Romeinen en Kelten al een vestings- en woonplaats en in 1200 stond hier nog een imposante burcht. Dit is eén van de TafelTouren, zo genoemd omdat er een of meer restauratiemogelijkheden langs het parcours zijn. Men kan deze tocht beginnen beneden in het centrum van Tholey (met zijn Benedictijner-abdij) of parkeren op de grote parking even onder de communicatie-toren op de Schaumberg. Wat wij doen, zodat we een aantal klim-meters minder onder de voet krijgen. Van de parking gaan we naar de toren en nemen rechts ervan het pad in klokwijzerzin. We krijgen al dadelijk een zigzag afdaling door het bos voor de voeten. Gevolgd door bredere boswegen met af en toe een mooi uitzicht. We blijven op de flank van de berg tot op de Blasiusberg waar we, zoals iedereen, een kijkje nemen in de origineel

We zijn uitgecheckt in het Victor’s hotel Weingärtner en besluiten deze morgen voor onze terugreis naar België nog een laatste premium-pad te bewandelen. Weer een TafelTour omwille van twee restaurants langs het parcours. We parkeren onze wagen aan het hotel-restaurant Hofgut Imsbach, een cadeau van Napoleon aan een zekere officier Louis Lapointe. Vandaar de naam van deze wandeling. We wandelen door de historische gebouwen en over de Imsbach-promenade door een eiken- en beukenwoud tot aan de Bruderborn, een naar verluidt heilzame bron. Langs de rand van het bos gaat het naar de rand van het dorp Sehlbach (waar de bron van de Nahe rivier is). We maken een bocht van 180° en langs de andere kant van


Grenzeloos genieten Gevarieerde premium wandelpaden, pittoreske wijngaarden, het Drielandenhoek met zijn rijke geschiedenis in het noordwesten van het Saarland heeft u heel wat te bieden. Net zoals het Victor’s Residenz-Hotel Schloss Berg: verguld uw actieve vakantie met magische momenten in een luxueuze omgeving. ARRANGEMENT „Actief in het Saarland“ • twee overnachtingen met een rijkelijk ontbijt • een 4-gangen avondmenu in restaurant „Bacchus“ of in de „Scheune“ (volgens beschikbaarheid) • een lunchpakket voor onderweg, een wandel- of fietskaart alsook een geschenk uit Victor’s Welt vanaf € 200 p.p. op basis van een tweepersoonskamer* ARRANGEMENT „Saarland ontdekken“ • een overnachting met een rijkelijk ontbijt • een 4-gangen avond menu in restaurant „Bacchus“ of in de „Scheune“ (volgens beschikbaarheid) • Een fles Saar wijn uit Victor’s Edition • de reisgids „I love SaarLorLux“, een lunchpakket voor onderweg alsook een geschenk uit Victor’s Welt vanaf € 125 p.p. op basis van een tweepersoonskamer* *Andere kamertypes op aanvraag Schloßstraße 27 – 29 D-66706 Perl-Nennig/Mosel Telefon +49 6866 79-0 www.victors.de

Beide arrangementen kan u ook boeken in onderstaande hotels**: Victor’s Seehotel Weingärtner, Victor’s Residenz-Hotel Saarbrücken, BEST WESTERN Victor’s Residenz-Hotel Rodenhof, Victor’s Residenz-Hotel Saarlouis **vanaf € 110 of € 75 p.p. op basis van een tweepersoonskamer

Welkom bij de Weingärtners Het familiaire Victor‘s Seehotel Weingärtner, gelegen op een steenworp van de idyllische Bostalsee, is de ideale uitvalsbasis voor al uw activiteiten in het Sankt Wendeler Land. Ontspan uzelf na een fijne dag in het wellnesscentrum of geniet van regionale specialiteiten in Weingärtners restaurant. ARRANGEMENT „Actief in het Saarland“ • twee overnachtingen met een rijkelijk ontbijt • een 3-gangen avondmenu • een lunchpakket voor onderweg, een wandel- of fietskaart alsook een geschenk uit Victor’s Welt vanaf € 110 p.p. op basis van een tweepersoonskamer* ARRANGEMENT „Saarland entdecken“ • een overnachting met een rijkelijk ontbijt • een 3-gangen avondmenu • een fles Saar wijn uit Victor‘s Edition • de reisgids „I love SaarLorLux“, een lunchpakket voor onderweg alsook een geschenk uit Victor’s Welt vanaf € 75 p.p. op basis van een tweepersoonskamer* *Andere kamertypes op aanvraag

Bostalstraße 12 · D-66625 Nohfelden-Bosen Telefon +49 6852 889-0 · www.victors.de

Beide arrangementen kan u ook boeken in onderstaande hotels: Victor’s Residenz-Hotel Schloss Berg**, Victor’s Residenz-Hotel Saarbrücken, BEST WESTERN Victor’s Residenz-Hotel Rodenhof, Victor’s Residenz-Hotel Saarlouis ** vanaf € 200 of € 125 p.p. op basis van een tweepersoonskamer


De overzichtskaart is trouwens ook in het Nederlands beschikbaar. Op deze website vindt men ook (in het Nederlands) een overzicht en de beschrijving van de 60 wandelingen! Nog meer info is te vinden op de site www. wandern.saarland.de. Wie in het Saarland gaat wandelen en in het bezit is van de hierboven vermelde brochure, heeft eigenlijk geen kaarten nodig. Niet alleen omdat alle tochten te downloaden zijn maar vooral omdat er aan de startplaatsen grote infoborden staan en alles perfect bewegwijzerd is (met aanduiding van de afgelegde en nog af te leggen kilometers).

de bosstrook en door het Katharinen beukenbos dalen we door de open vlakte af naar de Imsbach. Opvallend tijdens onze wandeling zijn de talrijke historische grensstenen, uit tijden waarin de grenzen van Europa er helemaal anders uitzagen. Onderweg passeren we ook nog de driehonderd jaar oude Napoleon-eik. Volgende bezienswaardigheid is de middeleeuwse Johan-Adams molen. Waar het water over een twaalf meter lange eikenhouten brug naar het molenrad loopt. Men kan hier in de Biergarten iets eten en drinken en het zelfgebakken brood proeven. En zowat een kilometer verder bereiken we weer het Hofgut Imsbach.

Info & documentatie

Wie toch nog een papieren kaart in de hand wil, raden we een van de Leporello kaarten aan: Saar-Hunsrück-Steig en Biosphärenreservat Bliesgau. Daarnaast zijn er nog de wandelgidsen “Wanderland Saarland” van Günter Schmitt (met 30 wandelingen) en de Kompass Wanderführer Saarland Naturpark SaarHunsrück. Ook deze en nog vele andere zijn te koop of gratis te verkrijgen bij Saarland Tourismus via de website. De toeristische dienst van het Sankt-Wendeler Land (aan de Bostalsee) heeft eveneens een aantal zeer praktische overzichtskaartjes (met infofiche) van de wandelingen in de omgeving beschikbaar, evenals allerhande brochures (www. bostalsee.de/nl).

Nog even vermelden dat het Saarland aanwezig is (met Als basisdocumentatie gebruikten we de brochure “Saarland brochures) op het vakantiesalon van Brussel en de Fiets- en Wandern 2015”. En voor onderweg een print (met kaart) Wandelbeurs in Antwerpen. van de verschillende wandelingen die we maakten. Tijdens onze wandelreportage verbleven we in twee Victor’s De brochure bevat info over de Saar-Hunsrück-Steig hotels: het Victor’s Residenz-Hotel Saarbrücken en Victor’s (inclusief arrangementen), de Tafel-Touren (sommige Seehotel Weingärtner in Nohfelden-Bosen aan de Bostalsee. wandelingen krijgen het label “Tafel-Tour” omdat ze extra culinaire mogelijkheden bieden) en wandelen met de De Victor’s hotelgroep telt 13 hotels in Duitsland, waarvan 5 familie. in het Saarland (www.victors.de). Het hotel in Saarbrücken is eerder een zakenhotel (4*S, dus niet zo goedkoop) maar Daarnaast gaat er ook aandacht naar de cultuurbelevenis ook geschikt als uitgangspunt voor wandelingen. langs sommige wegen, pelgrimswegen, grenswandelingen en korte wandelingen. Een perfect en gezinsvriendelijk wandelhotel is het 4* Seehotel Weingärtner aan de Bostalsee. Met sauna, overdekt Tenslotte bevat de brochure 37 arrangementen waarbij zwembad en een uitstekende keuken. een verblijfshotel of pension wordt gecombineerd met verschillende premium wandelwegen in de onmiddellijke Het hotel wordt in België o.a. aangeboden door Thomas omgeving. En in de brochure vindt men tevens uitleg Cook (www.thomascook.be). over het bewegwijzeringssysteem en een overzicht van overnachtingsmogelijkheden. Gilbert Roels (met dank aan Louis Thielemans) Bij de brochure hoort een overzichtskaart met alle premium wandelwegen, met daarbij wat korte uitleg, afstand, tijd, Deze reportage kwam tot stand met de medewerking van hoogtemeters, moeilijkheidsgraad en coördinaten van de toeristische dienst van het Saarland en Victor’s Hotels de startplaats. De brochure is gratis te verkrijgen bij de Saarland. toeristische dienst van het Saarland (www.toerismesaarland.nl).


AFHAALPUNTEN De “Wandelkrant” kan je verkrijgen op tal van wandeltochten maar ook op onderstaande afhaalpunten. De meest actuele lijst staat steeds op: https://wandelkrant.be/afhaalpunten of scan deze QR in:

Provincie Antwerpen

Branst-Bornem: Krantenwinkel ‘t Gazetteke, Brantsedreef 1 Heist-op-den-Berg: VVV kantoor, Postweg 6 Ravels: VVV Toerisme Ravels,Kloosterstraat 4 Veerle-Laakdal: Afspanning Den Eik, Hoeve Den Eik 1 Vorselaar: Onthaal Gemeentebestuur Vorselaar, Markt 14

Provincie Limburg

Bocholt: De Luysmolen, Luysenweg 2 Bree: Tourisme Bree, Vrijthof 10 Bree: Instappunten wandelgebied Kempenbroek: Pollismolen, Mariahof, Brasserie Nieuw Vosseven Dilsen-Stokkem: Maascentrum De Wissen, Maaspark Genk: Haarkapper Johan, Weg naar As 356 Genk: Radio GRK, Noordlaan 6A Genk: LHC Cars, Guillaume Lambertlaan 9 Genk: Reisbureau TMT, Nieuwe Kuilenweg 5 Genk: Uit In (C-Mine te Winterslag) Hasselt: Geckos, Steenberg 12 Hechtel: B&V Reizen, Oude Heerstraat 2 Houthalen: Camping De Binnenvaart, Binnenvaartstraat 49 Houthalen: Garage De Cabooter, Weg naar Zwartberg 83 Houthalen-Helchteren: Lokaal Dienstencentr. Perron-Oost Kinrooi: VVV-Infodienst, Maasstraat 82 bus 3 Lommel: Den Outback, Galerij Vivaldi, Kerkstraat 59 W6 Maaseik: Radio LRM, Koning Albertlaan 21 Maaseik: Bibliotheek, Bleumerstraat 68 Maasmechelen: Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35 Maasmechelen: Fiets- en wandelcafé ‘t Salamanderke Meeuwen-Gruitrode: Orshof, Heymansweg 2 Neeroeteren: Bibliotheek, Scholtisplein 1a Opglabbeek: Camping Wilhelm Tell, Hoeverweg 87 Opglabbeek: Carpe Diem, Weg naar Zwartberg 439 Opoeteren: Camping Zavelbos, Kattebeekstraat 1 Opoeteren: ‘t dorpshuys, Schoolstraat 13 Zonhoven: Lederwaren Savannah, Dorpsstraat 24 Zonhoven: UiTpunt, Heuvenstraat 4 Zonhoven: Tennisclub Basveld, Muizenstraat 32A Zonhoven: Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9 Zutendaal: Verzekeringen Bijnens, O. L. Vrouwestraat 7 Zutendaal: Hotel The Oak, Windmolenstraat 1

Provincie Namen

Provincie Oost-Vlaanderen

Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Provincie Gelderland (Nederland)

Provincie Limburg (Nederland)

Provincie Zeeland (Nederland):

Sugny: Entre Les Chemins, Rue du Petit Culot 33 Vresse-Sur-Semois: Maison du Tourisme de l’Ardenne Namuroise, rue Albert Raty, 83 Vresse-Sur-Semois: Le Fief De Liboichant, Rue De Liboichant 44 Deinze: Reizen De Globetrotter, Tolpoortstraat 34 Gent: VWO secretariaat, Charles de Kerchovelaan 11 Sint-Denijs-Westrem: Alpy vzw, Steppestede 4 Aarschot: Frituur Withuis aan de Ovonde op Schaluin Aarschot: Kasteel van Namen, Schaluin 48 Schaffen: Bakkerij Schepers Cels, Diestsebaan 2 Sint-Joris-Winge: De Gempemolen, Gempstraat 56 Brugge: Velotel, Handboogstraat 1 Brugge: B&B Huyze Walburga, Verversdijk 21 Moorslede: Bruggekaas, Stationsstraat 149 Beek (Montferland): Hotel Zonneheuvel, Schaapsdrift 12 Eijsden: Le Cramignon, Diepstraat 6 Epen: Ons Krijtland, Julianastraat 22 Epen: De Smidse, Molenweg 9 Landgraaf: Hendriks Landgraaf, Heerlenseweg 34 Roermond: Ton Notermans, Docter Philipslaan 25B Roosteren: Herberg de Tramhalte, Kasteel Terborchtstr. 1-3 Roosteren: In de keet, Illikhoven 14B Roosteren: Roosterhoeve, Hoekstraat 29 Slenaken: Bakkerij Vermeeren, Dorpsstraat 22 Stramproy: Brasserie Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28 Weert: Bob’s Adventure Store, Maaspoort 6 VVV Domburg + omliggende VVV kantoren in de buurt

Op de startlokatie van vele wandeltochten zie je vaak de bestelwagen van Kitom Fruit. Zij bieden jou voortaan ook de gratis wandelkrant aan, zolang de voorraad strekt!


Wandelkalender voor B & NL van 16 januari tot en met 30 april 2016. De volledige info van het parcours, toegankelijkheid met openbaar vervoer, afstanden, ... kan je inzien op onze wandelkrant website: https://wandelkrant.be/wandelkalender of scan deze QR-code in: JANUARI 2016

Zottegem vzw - OC Velzeke, Provincie16 januari baan 275, 9620 Velzeke-Ruddershove 18e Zelden Rust Wintertocht 21 januari WSV Zelden Rust - CC De Halle Zilveren Helmentocht, WSV Horizon Donk, Rooseveltlaan 1A, Axel De Rietbron, Sportlaan 4, 3545 Halen 23 januari Wintertocht - WSV De Grevenbroe32° Tocht rond Oosteeklo, De Kwartels kers vzw - Chiro jongensheem vzw, Parochiezaal Oosteeklo Molenstraat 32, 3930 Hamont-Achel Koning Albertstraat 1, Assenede 17 januari 31ste winterwandeling - De Lustige Rondom Brugge – Brugse Vesten tocht Wandelaars Merchtem - Zaal Libanon Brugsche Globetrotters vzw Nieuwbaan, Peizegem-Merchtem Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30 - 8200 Sint-Andries Geeneindetocht - WSV De Dragon24 januari ders vzw 2027 - OC Oosterhof, Dokter Wintertocht - W.S.V. Mol - ParochieVanderhoeydonckstraat, Lummen zaal, Ossenberg 114 - Balen-Hulsen Wintertocht-Wandelclub Tornado vzw 14e Brandweertocht - De Tervaete Zaal Bosuil, Bieststraat 231 Stappers Keiem 5439 - Brandweerka3190 Boortmeerbeek (Schiplaken) zerne, Heernisse 4, 8600 Diksmuide 35ste Edelweisstocht - wsv Wandelclub Winterwandelingen - VVV-ToerismeMilieu 2000 vzw - PZ Klosterhof Kasterlee vzw - Taverne Aan de Molen Oude Diestersebaan z/n Kattenbos Doornboom 2, 2460 Kasterlee Parel in het polderland - Roal Benti 25 januari VZW - Voetbalkantine VK Watervliet, Wintertocht - W.C. AVIAT, Zl. LindeVeldstraat 36, 9988 Watervliet hof, Gelinden-Dorp, 3800 Sint-Tuiden 31 januari Boksboswandeling - ’t Vossenpad vzw Glazendorptocht - wandelclub ‘t Kerk Boxbergheide hoeksken Vzw, zaal Ter Munken Sint-Jan-Baptistplein 1 - 3600 Genk Scheldestraat 39, 9220 Moerzeke De Grote Heide-wandeling, Land van MEMORIAL STAN VAN CAMP Playsantiën vzw, Feestzl.Rev. Centrum, de olympic-stappers vzw - Feestzaal Reebergenlaan 4, 2242 Pulderbos Goorhof, Kerklei 18, St.Job-in-‘t- Goor Familiale Winterwandeling, VVV Cuppenswandeling - ’t Vossenpad vzw Retie, café ‘t Hoekske, Hesstraat 1 Stadhuis, Markt 8 - 3580 Beringen 2470 Retie (Schoonbroek) Naar het Schijn(t) - Land van PlaysanWinterwandelingen - VVV-Toerismetiën vzw - GLS De Driehoek Kasterlee vzw - Café Pelleman Schildesteenweg 12, 2520 Ranst Pellemanstraat 27, 2460 Kasterlee Wandeling met gids - Oudsberg Dui28e Wintertocht - Brugse Ommeland nengordel - Camping Zavelbos Wandeltrofee - Vier op een Rij - Stapsteen, Kattebeekstraat 1, 3680 Maaseik Koningin Astridstraat 2, 8210 Veldegem 18 januari Winterwandelingen - VVV-ToerismeWintertocht Kasterlee vzw - Frans Masereel CenWSV De Trotters Hasselt - OC Runkst trum, Masereeldijk 5 2460 Kasterlee Runkstersteenweg 149, 3500 Hasselt FEBRUARI 2016 20 januari 2 februari Midweekwandeling - WSV Egmont

Konijntjesbergtocht - wsc Langdorp vzw 4006, Zaal Demervallei, Langdorpsesteenweg 319, 3201 Langdorp 4 februari Pannenkoekentocht - WPG Beringen 2051 - Buurthuis De Kardijk Burg. Heymansplein, 3583 Beverlo 6 februari Wintertocht - Wandelclub Roal Benti VZW Vrije basisschool Lembeke - Heihoekse Kerkwegel 9, 9971 Lembeke 7 februari 26ste Wintertocht - wc De Noorderkempen vzw - zaal Het Schuttershof, Zondereigen 27, Baarle-Hertog Bloemendaletocht - Brugse Ommeland Wandeltrofee - Wandelclub Beernem vzw, Sporthal Drogenbrood, Wellingstraat 29A, 8730 Beernem 6e Winterduveltocht - Wijtschotduvels Basisschool DE NOTELAAR Bergenstraat 2 2110 wijnegem Prosper de Maeghtwandeling Hanske de Krijger Oudenaarde vzw KBO-school Eine, Nestor de Tièrestraat 102 , 9700 Oudenaarde Duinengordelwandeling - ’t Vossenpad vzw - Toeristische Dienst Gruitrode, Phil Bosmansplein 1 3670 Meeuwen-Gruitrode Winterwandelingen -VVV-ToerismeKasterlee vzw, De Mansarde Kerkstraat 129, 2460 Tielen 9 februari Pannenkoekentocht - De Kampse Wandelaars - Zaal Orbis Nicolaylaan 77, 3970 Leopoldsburg 13 februari Wintertocht - wc Sport + Kinrooi vzw - Schutterslokaal Sint-Dionysius, Driepaalweg 23, 3680 Opoeteren Oliebollentocht - De margrietestappers vzw - OC de schouw Statiestraat 115, Lichtervelde Wintertocht - Trofee Harten Vijf WSV Horizon Donk vzw - O.C. De Link


Linkhoutstraat 194, 3560 Lummen 14 februari 19de Wintertocht - De Bavostappers Zittaart - PZ Geel-Bel, Veldstraat 31 2450 Meerhout of Volkshuis, Wijdbos 39, 2440 Geel-Bel Bokrijktocht - WSV De Dragonders vzw - OC de Hazelaar Merellaan 17, 3500 Hasselt 35e Valentijntjestocht-viggaaltocht Reigerstappers Vinderhoute vzw Basisschool St.Martinus Dreef 47, 9930 Zomergem Valentijntocht - Godelievestappers Ruddervoorde - Zaal D’Oude Kerke Baliebrugge - Vrijgeweidestraat 4 8020 Ruddervoorde Winterwandeltocht - Wsv De Veldlopers - Grand Café Galouppe Dorpsstraat 19, 6271 BK Gulpen 26ste Wintertocht** - W.S.K Marke vzw (5012), Don Boscocollege, Don Boscolaan 30, 8510 Marke - Kortrijk 26ste Pee Klaktocht - WJC Denderklokjes Lebbeke, OC Wieze Schoolstraat 2, 9280 Lebbeke Valentijnswandeling: laat je verleiden door... Zoersel, Land van Playsantiën vzw, Lindepaviljoen Oostmallebaan 15, 2980 Zoersel Winterwandelingen - VVV-ToerismeKasterlee vzw, Hof Ter Rielen Turnhoutsebaan 181, 2460 Kasterlee Gratis Familiale Winterwandeling VVV Retie, Taverne ‘t Meulezicht, Watermolen 10, 2470 Retie 15 februari Valentijntocht WSV De Trotters Hasselt, OC Runkst Runkstersteenweg 149, 3500 Hasselt 16 februari Midweekwandeling - WSV De Grevenbroekers vzw - Chiroheem Achel Witteberg 30, 3930 Hamont-Achel 17 februari Midweekwandeling, WSV Egmont Zottegem vzw, OC Oombergen Oombergenstraat 39,9620 Oombergen Midweekwandeltocht Wsv De Veldlopers, Café Paddock Dorpsstraat 13, 6271 BK Gulpen

18 februari Abdijtocht-Sporton vzw Deurne-Diest Buurthuis, Zandstraat 13 2431 Veerle-Heide (Laakdal) 20 februari Voorjaarstocht, WSV Eurek@ vzw Bilzen, Zaal St Amandus, Sint Aldegondisstraat 5, 3740 Kleine-Spouwen 24ste Krokustocht, wsv Wandelclub Milieu 2000 vzw, De Moffel, Martinus Van Gurplaan z/n, Lommel-Werkplaatsen 21 februari Toekertjestocht, Toekers Bunsbeek 4051 vzw, GC De Roos Grote straat 33, 3380 Glabbeek 1ste Wandeltocht “Kom op tegen Kanker” - De Doorzetters CC Den Hoogen Pad, Adegem-Dorp 16/B, 9991 Adegem/Maldegem Eppelwandeling, ’t Vossenpad vzw, Sint-Lutgardiskerk, ‘t Hasseltkiezel 7 3960 Bree Winterwandelingen - VVV-ToerismeKasterlee vzw - Den en Heuvel Geelsebaan 72-74 2460 Kasterlee 22 februari Karnavaltocht - W.C. AVIAT SintTruiden vzw - Gemeentelijke Feestzaal Aalst Dorp, 3800 Sint-Truiden 28 februari Winterse ontdekkingstoer naar onze va en ons moe - Land van Playsantiën Parochiecentrum Sint-Martinus Sint Jozeflei 27, 2390 Malle

de Krijger Oudenaarde vzw KBO-school Materplein 15, 9700 Oudenaarde 6 maart Lentetocht, WSV CLUB 76 Merksem vzw, Zaal Torenven, Torenvenstr. 5 2560 Kessel-Station Tommentocht, De Vriendenkring Kortijs, Cultuurhuis Den Dries Montenaken - Gingelom 42e Mars der Zuiderkempen WSC Langdorp vzw 4006, Sint-Jozefscollege, Bekaflaan 65 ,3200 Aarschot Smoutebollentocht-Harmoniestappers Miloheem, Milostraat 13, 2400 Mol Fabiolawandeling - ’t Vossenpad vzw Zaal Salamander, Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen Winterwandelingen VVV-Toerisme-Kasterlee vzw, Floreal Herentalsesteenweg 64, 2460 Lichtaart 12 maart Voorjaarstocht - WPG Beringen 2051 Sint Sebastiaansgilde, Gildestraat 9 3582 Beringen Bossentocht & Brugse Ommeland Wandeltrofee -Godelievestappers Ruddervoorde, PC ‘t Bulscampvelt Wingensestraat 2, 8020 Hertsberge 13 maart Kriek en Mattentochten De Marktrotters Herne vzw Sporthal De Hernekouter Hernekouter 1, 1540 Herne

Wandeling met gids - Ophovenderheide - Duinengordel, Sentower Park Leemskuilstraat 21, 3660 Opglabbeek

Winterwandelingen - VVV-ToerismeKasterlee vzw - Den Cardijn, Mgr. Cardijnstraat 34, 2460 Kasterlee

Winterwandelingen - VVV-ToerismeKasterlee vzw - Taverne Korte Heide, Olensesteenweg 40a, 2460 Lichtaart

Familiale Winterwandeling VVV Retie, Taverne Berkenhof Berkenstrand Brand 76, 2470 Retie 16 maart Midweekwandeltocht WSV Egmont Zottegem vzw Voetbalkantine KSV Sottegem Kastanjelaan 93, 9620 Zottegem

Vlaanderen Wandelt Bloso centrum Hofstade, Tervuursesteenweg z/n, 1981 Hofstade MAART 2016 3 maart Voorjaarswandeling - W.S.V. Mol PCWijdbos, 2440 Geel-Bel 5 maart Domein Bokrijk tocht, WSV De Rakkers vzw, School Het KIDS Borggravevijverstraat, 3500 Hasselt Molentocht-Omer Watteztocht, Hanske

Midweekwandeltocht Wsv De Veldlopers, Café Paddock Dorpsstraat 13, 6271 BK Gulpen 17 maart Lentetocht - De Gruun Zipkes, GC IJzermael, Mgr Raeymaekersstraat 10, 2235 Westmeerbeek


Sint-Vincentiustocht-OK50 Zonhoven Zaal Paro Ter Donk Kievitveldstraat 16, 3520 Zonhoven

26e Leeuwtocht, Vier op een Rij Sportcentrum De Groene Meersen, Stadionlaan 48, 8210 Zedelgem

15e Lentetocht, De Tervaete Stappers Keiem 5439, O.C. De Kring Tervaetestraat 2, 8600 Keiem 19 maart Ter Heide Tocht - WSV Winterslag Zaal Paro, Noordlaan 133, 3600 Genk

Lentetocht, wsv De Dragonders, Schuttersgilde Sint Hubertus Kanaalweg 78, 3550 Heusden 27 maart 38e Reigertocht Wandelclub Reigerstappers Vinderhoute vzw, Vrije Lagere School De Bron, Molendreef 16, Lovendegem

14de Laetaretocht - Wandelclub Kruikenburg vzw - Sporthal Caerenbergveld, Kerkhofstraat, 1703 Schepdaal 29e Gertrudistocht - De Wandelende Krabben - ROC Markiezaat College, Nobellaan 50, 4622 AJ Bergen op Zoom 20 maart Floratochten - Florastappers Gent vzw DeVierdeZaal, Driebeekstraat 2 9050 Gentbrugge 1ste Voorjaarswandeling - Vreugdestappers Huldenberg, PZ Sint-Jozef Moorsel, Moorselstraat 203, Tervuren 18de Maartsebuientocht, WSV Holsbeek Parochiezaal Losting 3220 Holsbeek Pensentocht, ’t Beerke Beerse, PZ Pastoor Lambrechtsstraat, 2310 Rijkevorsel Bob’s Adventure Store Lentewandeling AV Weert, Cafe’-Zaal Kimpeveld Sint Barbaraplein 2, 6005 SR Weert Gelmenwandeling - ’t Vossenpad vzw Dorpskerk Groot-Gelmen Kloosterstraat 4 - 3800 Sint-Truiden Waar de ezels stonden - Land van Playsantiën vzw, Oude Jongensschool Vlimmersebaan 4, 2275 Lille

Vlaams Brabant Wandelt, Grashoppers Den Egger, August Nihoulstraat 74 3270 Scherpenheuvel-Zichem

Vermeulenstraat 1, 8760 Meulebeke 3 april 33° Kwarteltocht - De Kwartels vzw, Sint-Laurens campus TSO Patronagestraat 51, 9060 Zelzate Off. Paul Gerardtocht, WPG Beringen 2051, Buurthuis De Kardijk, Burgemeester Heymansplein, 3582 Beverlo Lentewandeltocht, Bell Wandelclub vzw, Taverne Yachtingclub Hoboken Zandkamp 3, 2660 Hoboken

Hekswandeling, ’t Vossenpad vzw, Herberg De Horne Brugstraat 30 - 3870 Vechmaal LattenklieverstochtWandelclub Beer8 april nem vzw, Zaal Sinjo, LattenklieversRondom Ruiselede, Wsv De Molenstraat 28, 8730 Sint-Joris (Beernem) stappers Ruiselede vzw (330), CC, Polenplein z/n, 8755 Ruiselede Winterwandelingen 9 april VVV-Toerisme-Kasterlee vzw Domein Lentetocht -Wandelsportvereniging De Putten, Hotum 51, 2460 Kasterlee Eurek@ vzw Bilzen, Zaal ‘t Kabotske 28 maart Scapulierstraat 7, 3740 Munsterbilzen Kleipikkerstocht, WSV St.-Michielstappers vzw, Zaal ‘t Centrum 24ste Tongenslijperstocht - WJC DenDorpstraat 73, 2960 Sint Lenaarts derklokjes Lebbeke, Kantine Speelplein, Dorp, 9280 Lebbeke 41ste Houtlandtocht en fotozoektocht 10 april voor kinderen, Godelievestappers 2de Kleiputtentocht Ruddervoorde, PZ Oostcampus WSV Schorrestappers, APB De SchorSiemenslaan 1, 8020 Oostkamp re, Schommelei 1, 2850 Boom Rundskoptocht, W.C. AVIAT Sint30ste Globetrotterswandeltocht, BrugTruiden, PZ Sint-Martinus, Sint-Marsche Globetrotters vzw, Sint-Lodetinusstraat (Velm), 3800 Sint-Truiden wijkscollege, Magdalenastraat 30 Lentetocht tussen Lane en Dijle 8200 Sint-Andries Ijsetrippers, Zaal De Linde Kolisbostocht Pastorijstraat 5, 3040 Ottenburg WSV De Dommeltrippers vzw, OC De 36ste Paastocht, wsv Wandelclub MiVranken, Herent 122, 3910 Neerpelt lieu 2000 vzw, Feestzaal Den Horst St. Engelbertustocht Gelderhorsten z/n, Lommel Sporton vzw, S.O.K. Wandeling met gids - Solterheide Hasseltsebaan 45, 3290 Deurne-Diest Duinengordel, Orshof, Heymansweg 2 12 april 3670 Neerglabbeek Eindetocht, De Kampse Wandelaars 30 maart Buurthuis Heppen, Heidestraat 65, Delacroixtochten, vzw wc Trip-Trap 3971 Heppen Kumtich, Ten Hagedorne, Sint-Trui16de ZandetochtWandelclub Beernem densesteenweg 492, 3300 Hakendover vzw, GIBJZ De Zande APRIL 2016 Bruggesteenweg 130, 8755 Ruiselede 2 april 14 april 16e WZ Wandeldag-WZ-wandelgroep 14e Netetocht, Wandel Sportclub CSG Willem de Zwijger, Kamerlingh Langdorp vzw 4006 Voetbalkantine Onnesdreef 4, 2871 JN Schoonhoven De Vrijheid, Asbroek, Herselt

Winterwandelingen, VVV-Toerisme - Kasterlee vzw, Taverne Netherust, Houtum 53, 2460 Kasterlee 21 maart Voorjaarstocht - WSV De Trotters OC Runkst, Runkstersteenweg 149 3500 Hasselt 24 maart 15e Klaverbladwandeling te Langdorp De Lustige Stappers Vzw Langdorp Zaal Demervallei, Langdorpsesteenweg 319, 3201 Aarschot 26 maart Sint-Jozeftocht, Wandelclub Roal Benti vzw, Basisschool Sint-Jozef Beretocht - Izemberevrienden, FreiAbdijstraat 33, 9900 Eeklo netschool De Koorddanser, Baljuw

30 ste Lippeloboswandeling

16 april


WVK Puurs, Parochiezaal Sint-Jan Oppuursdorp, Oppuurs 23ste Lentetocht, De Lustige Wandelaars Merchtem, Gem. feestzaal, Drinkeling, 1785 Brussegem-Merchtem Koppenbergtocht, Hanske de Krijger Oudenaarde vzw, Dorpshuis De Linde Berchemweg 250, 9700 Oudenaarde 24e Pannenkoekentocht WSV Horizon Donk vzw, Zaal PAX, Ketelstraat 20, 3454 Rummen 17 april Thornertocht, Wandelclub Sport + Kinrooi vzw, Parochiezaal Kessenich Meierstraat z/n, 3640 Kessenich

WSV De Trotters Hasselt, OC Runkst, Runkstersteenweg 149, 3500 Hasselt 19 april 12de Saharatocht, wsv wandelclub Milieu 2000 vzw, Jeugdlokaal “De Nieuwe Kopen”, Lommel 20 april Midweekwandeling, WSV Egmont Zottegem vzw, OC Sint-Goriks-Oudenhove, Sint-Goriksstraat 13 9620 Sint-Goriks-Oudenhove

ters VZW, School VTI Italianenlaan 30, 8700 Izegem

Midweekwandeltocht Wsv De Veldlopers, Café Paddock, Dorpsstraat 13, 6271 BK Gulpen 21 april Mars van het Elfde, WSV De Dragonders, Ontmoetingscentrum Stokrode Sint-Amandusstraat , Stokrooie 23 april Spijkerbostocht - Lentewandeling Wandelclub Op stap door Nukerke Parochiaal centrum Nukerke Nukerkeplein 7/8, 9681 Nukerke

Vlaanderens Mooiste, Everbeekse Wandeltochten, Lagere School St. Augustinus, Driehoekstraat 42a 9660 Brakel

24 april Boswandeltocht - W.S.V. Mol, PZ, St.Bernardusstraat, 2400 Mol-Sluis Lente wandeltocht, WC SV.leveroy Kantine SV Leveroy, Graanmolen 4 Bloesem2daagse, Wandelvereniging Vilt, Coöp. Veiling Zuid-Limburg, Aan de Fremme 23, 6269 BK Margraten

Wandeling met gids - Oudsberg Herkenrodetocht - WSV De Rakkers, Duinengordel, Camping Zavelbos Parochiaal Centrum De Biekaar Kattebeekstraat 1, 3680 Opoeteren Sint-Jozefsplein 8, 3511 Kuringen 25 april Bloesemtocht, W.C. AVIAT Sint-TruiItterbeekwandeling - ’t Vossenpad vzw den vzw, Zaal Lindenhof Voetbalplein FC Maasland NO Gelinden Dorp, 3800 Sint-Truiden Hoverstraat z/n, 3640 Kinrooi 30 april Lentewandeling in de Zwalm Bloesem2daagse, Wandelvereniging Husdinetocht, Postiljon Wandelclub vtbKultuur Aalst, Kerk Roborst Vilt, Coöp. Veiling Zuid-Limburg, Aan Merelbeke vzw, Zaal Kolleblomme, Borstekouterstraat 57, 9630 Roborst de Fremme 23, 6269 BK Margraten Leenstraat 18, 9070 Destelbergen18 april Heusden 3e Pekkerstocht, WSV De BrigandtrotBloesemtocht


LEZERSAANBIEDING 8 daagse reis naar Zuid-Bohemen in halfpension met luxe autocar Zondag 12 juni 2016 t/m zondag 19 juni 2016 € 585 per persoon - Single toeslag: € 99 Wandelingen: • Rožmberk nad Vltavou - 12 km • Český Krumlov - 12 km • Kruisweg Vyssi Brod - 12 km • Langs de oever van het Lipnomeer - 12 km • Dagwandeling (16 km) met gratis picknick • Avondwandeling met gids in Český Krumlov • Boomkruinwandeling aan het Lipnomeer Uitstappen: • Boottocht Lipnomeer Lipno-Frymburk • Bezoek + proeverij aan de Budvar brouwerij • Tuinen + kasteelbezoek Hluboká nad Vltavou • De markt en het klooster van Vyssi Brod • Lentefeest Český Krumlov op 17 juni Gratis centrale ophaaldienst: Brugge, Gent, Brussel, Leuven. Opstapplaatsen: Hechtel, Genk, Carpool Maasmechelen + Geleen. 2x dagreis met luxe autocar.

Verblijf in 4**** Sporthotel Zátoň met uitgebreid warm en koud ontbijtbuffet en 5 gangen avondmenu met vrije keuze van het hoofdgerecht (vlees, vis of vegetarisch) en een Zuid-Boheems buffet avond. Gratis gebruik van: binnenzwembad (30°C), verwarmd buitenzwembad (28°C), bio-sauna, Finse sauna, infraroodcabine, jacuzzi, relaxruimte, fitnessstudio, voetbalterrein, tennis, squash. Gratis WiFi. Eigen Nederlandstalige begeleiding. Inkomgelden (± € 50) facultatief. Bestel deze reis bij:

Tailor Made Travel

Nieuwe Kuilenweg 5, 3600 Genk (B) Tel.: +32 (0)89 30 80 10 E-mail: tailor.made@skynet.be Website: www.tailormadetravel.be

Lic. A5895 Uitgebreide informatie over deze wandelvakantie tref je aan op wandelkrant.be/aanbiedingen

inzerat_Dokument3

08.07.14

8:08

Stránka 1


LEZERSAANBIEDING 9-daagse “Wandel” en “TOP attracties” vakantie in Karinthië (Oostenrijk) Van zondag 31 juli 2016 tot en met maandag 8 augustus 2016 4**** Familien- & Sporthotel Kärntnerhof Alle inkomgelden inbegrepen* - geen verrassingen !!!

Volg vrijblijvend, dag per dag, ons volledig uitgewerkt programma. Ons motto: niets moet, alles kan!!! Programma onder voorbehoud van aanbieding Kärnten Card 2016 inbegrepen in deze prijs.

Wandelingen: • • • • • •

Bad Kleinkirchheimer Bergbahnen Bergbahnen Gerlitzen Goldeck-Bergbahnen Panoramabahn Kreuzeck Reißeck Bergbahn Mölltal Raggaschlucht

Géén SINGLE toeslag

TOP attracties: • • • • • • • • • •

Malta Hochalmstraße Kölnbrein Stuwmeer Millstätter See boottocht Abenteuer Affenberg Pyramidenkogel Bonsai Museum Reptielen Zoo Nockalm Museum voor Volkskultuur Spittal Europas grootste Foltermuseum op Burg Sommeregg Porsche Automuseum Helmut Pfeifhofer

Informatie: • Half-pension: € 749 per persoon, géén single toeslag!!! • (*): Alle uitstappen, inkomgelden en bergliften zijn in deze prijs inbegrepen indien deze inbegrepen zijn in de Kärnten Card 2016. Deze waren bij het ter perse gaan nog niet bekend! • Uitgebreid ontbijtbuffet, overdag gratis thee- en sappenbar, ’s middags gratis soep- en saladebuffet, ’s namiddags gratis koek, ’s avonds saladebuffet en 5-gangen keuzemenu. • Gratis Wellness: verwarmd zwembad, whirlpool, sauna. • Eigen Vlaamse ervaren begeleiders, geen verplicht programma! • Iedereen welkom (ook leden/ niet-leden van een wandelclub). • 2x dagreis met luxe autocar Mercedes/Setra uitgevoerd door B&V Reizen NV met chauffeur Theo. • Gratis centrale ophaaldienst: Brugge, Gent, Brussel, Leuven. • Opstappunten: Hechtel (B&V Reizen, eigen parking), Genk, Carpool: Houthalen, Maasmechelen, Geleen • Deze reis gaat door vanaf 30 betalende personen, programma onder voorbehoud. Uitgebreide informatie over deze wandelvakantie tref je aan op wandelkrant.be/aanbiedingen Bestel deze reis bij: B&V Reizen NV, Oude Heerstraat 2, 3940 Hechtel (B) Tel +32 (0)11 73 44 22 E-mail: bvreizen@skynet.be www.bvreizen.net

Vergunning C 3297Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.