Page 1

PROEF! TER SCHELLING IS DE BI JL AGE VA N DE INFORM ATIEK R A NT DE S JOU W | V V V TER SCHELLING 2 012

T E R S C H E L L I N G

inclusief

4

unieke eilandeR poRtretten

DE MEEST COMPLETE GIDS OM TERSCHELLING TE VERKENNEN


Eten & Drinken

Eiland product

Vervoer

Een drankje op het strand, een hapje op een terras, uitblazen in een gezellig café, er is keuze genoeg op Terschelling. Ook zijn er op het eiland verrassend veel goede restaurants, van klein en knus tot luxe en exclusief. En wilt u de deur liever niet uit, dan laat u het gewoon bezorgen.

Iedereen kent natuurlijk de cranberry, aangespoeld op het eiland en de basis voor allerlei smakelijke producten. Maar daarnaast levert Terschelling ook heerlijk gebak, ambachtelijke zuivel en het inmiddels vermaarde eilander lamsvlees. Bovendien kunt u sinds kort genieten van heuse eilander bonbons, in diverse verrassende smaakvariaties.

De weg naar Terschelling voert over het water. De veerboot doet er een kleine twee uur over, de snelboot circa vijftig minuten. U kunt de auto meenemen maar echt nodig is dat niet. Eenmaal op het eiland staan bussen en taxi’s voor u klaar, of u neemt gewoon de fiets. Deze zijn overal te huur en brengen u waar u maar wilt. Op Terschelling zijn de afstanden immers nooit lang!

Restaurants, bars en cafés, koffiehuisjes, snackbars, afhaal en bezorgen.

6

21

23

Winkelen

Musea

Actief

Het winkelaanbod op Terschelling is verrassend en veelzijdig. Met name in Midsland en West-Terschelling is het heerlijk slenteren door de knusse winkelstraatjes. Bent u op zoek naar stoere, sportieve of stijlvolle kleding? Een paar stevige schoenen? Een bijzonder souvenir? Grote kans dat u uitstekend slaagt!

Terschelling leent zich uitstekend voor een ontdekkingsreis door heden en verleden. De rijke geschiedenis van het eiland, van de mensen en van de natuur komt tot leven in de verschillende musea, terwijl u de creativiteit van de eilanders kunt ervaren in de diverse galerieën en ateliers.

Terschelling is bij uitstek de plek om actief bezig te zijn. Verken het eiland wandelend of op de fiets, of ga in zee met een organisatie die u het eiland laat beleven op een manier zoals u dat nog niet eerder deed. Er is van alles te doen op Terschelling, van een zeehondentocht tot wildwatervaren, en van een kunstworkshop tot powerkiten.

28

35

36

Proef! Terschelling is de bijlage van de SJOUW en wordt uitgegeven door de VVV Terschelling. Proef! Terschelling wordt éénmaal per jaar gemaakt en verspreid in een oplage van 40.000 exemplaren. Editie: 2012/01 Hoofdredacteur: Roelan Schroor Redactie: VVV Terschelling: Tom Kok, Petra Rusticus, Japke van Leunen, Baukje Poepjes Eilandportretten: Gerry Visser Fotografie: oa. Gerry Visser, Tom Kok, ROSE Photography Vormgeving: Studio Eke van Mansvelt Druk: Flevodruk Redactieadres: VVV Terschelling, Postbus 20, 8880 AA West-Terschelling Email: redactie@desjouw.nl. Algemeen voorbehoud: Deze bijlage is met de grootste zorg samengesteld, kennelijke fouten binden ons echter niet. Wij behouden ons tevens het recht voor wijzigingen aan te brengen in de gepubliceerde prijzen, indien hiertoe gegronde redenen bestaan. Alle geschillen tussen partijen zullen met uitsluiting van de gewone rechter, bij wege van bindend advies worden beslist door de Stichting VVV Terschelling, die tot het uitbrengen van zodaning advies door de meest gerede partij kan worden geadieerd.


Welkom op Terschelling, ontdek het eiland met de Sjouw en de bijlage PROEF! In de Sjouw hebben wij alle actuele informatie voor u op een rijtje gezet. Daarnaast staat de krant vol met uiteenlopende artikelen over het eiland, de Sjouw kruiswoordpuzzel voor de échte eilandkenner, Klaas Kasma’s culinaire column ‘de eilandkombuis’ en nog veel meer. Als bijlage in de Sjouw vind u de PROEF! Hierin presenteren de ondernemers van Terschelling hun bedrijf. Van saunabezoek tot museum, van restaurant tot fietsverhuur, u vindt het in deze PROEF! De Sjouw viert dit jaar haar 35 jarige jubileum. In dat kader vond ik het gepast om onze langst werkende medewerker te vragen om te illustreren hoe het allemaal begon. Tom Kok vertelt: “Ik weet het nog goed; in de winter van 1977 zaten we bij elkaar om een manier te vinden om alle toeristische activiteiten te bundelen in een soort van programmablad. Voorheen werd deze informatie verstrekt door middel van gestencilde blaadjes. Dit moest professioneler kunnen! Naar een idee van grafisch ontwerper Jan Pieter Kok en de toenmalige VVV-directeur Peter Winter, werd besloten om een krant op weekendformaat uit te geven. Dankzij de adverteerders en in het bijzonder Jan Steenbeek, de voormalig eigenaar van de Spar in West, werd dit plan werkelijkheid en kwam op 24 maart 1978 de eerste Sjouw uit! Toen nog maar 8 pagina’s dik en gedrukt in zwart-wit. Door de jaren is de krant steeds volwassener geworden, volledig in kleur, gemiddeld 28 pagina’s dik en sinds een paar jaar voorzien van deze bijlage ‘Proef! Terschelling’. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de Sjouw het meest gelezen blad op Terschelling is en ik weet uit reacties van de eilanders dat ook zij graag gebruik maken van de informatie die in de Sjouw staat. Dat is wel iets om trots op te zijn toch?” Bent u weer thuis, neem voor een volgend bezoek aan ons eiland vooral eerst een kijkje op onze website www.vvvterschelling.nl, waar u kunt zoeken én boeken in het hele aanbod van de Sjouw. Namens redactie en medewerkers van de VVV Terschelling wens ik u een fijn verblijf op Terschelling!

Bedrijf is aanwezig op twitter. Bedrijf is aanwezig op Facebook.

Roelan Schroor, Directeur Stichting VVV Terschelling

Bedrijf accepteert de VVV cadeaubon.

Wellness

Met de kinderen

EilandER portretten

Dompel u tijdens uw verblijf op Terschelling onder in een oase van rust. Neem even de tijd voor uzelf en geniet van pure ontspanning in een bijzondere omgeving. Op het eiland vindt u verschillende sauna’s en schoonheidssalons, met allemaal hun eigen mogelijkheden, faciliteiten en behandelingen.

Dankzij het strand, de duinen en de bossen is Terschelling voor de kinderen één groot openlucht speelparadijs. Maar er valt meer te beleven, zoals op avontuur op het wad, een ontdekkingstocht door het Wrakkenmuseum of op zoek naar zeehondjes... en natuurlijk is de overtocht met de boot ook al een belevenis op zich!

Wonen en werken op Terschelling is anders dan wonen en werken aan de vaste wal. Vier eilanders vertellen over hun liefde voor het eiland en de inspiratie die ze er vinden bij hun dagelijkse activiteiten.

39

Index & KAARTEN

BEDRIJVEN INDEX WEST TERSCHELLING MIDSLAND KAARD KINNUM

41

44 46 48 49 49

BAAIDUINEN FORMERUM LIES HOORN OOSTEREND

5

49 49 50 50 51

TERSCHELLING

51


|5

EILANDPORTRET - Wim Jonker

Het is een zaak van vraag en aanbod

Als je een winkel hebt die om de hoek ligt van de jachthaven, ligt het voor de hand dat je watersportartikelen verkoopt. Maar wat doen dan al die campingartikelen en hengels in de zaak? En fietsen?

Voor Wim Jonker is het de normaalste zaak van de wereld. En hij legt graag uit hoe het zit. “Je hebt wel gelijk, eigenlijk heb ik een hele gekke winkel”, zegt hij. “Maar dat past bij mij. Ik sta overal voor open en voldoe graag aan de vraag. Kijk, ik zit vlak bij de jachthaven, dus is het logisch dat ik watersportartikelen verkoop. Surfen is ook een vorm van watersport, vandaar de surfspullen. Hengelsportspullen verkoop ik omdat vissen ook met water te maken heeft. En campingspullen omdat je veel spullen die je op de boot nodig hebt ook in een tent kunt gebruiken. Dat is dus maar een kleine stap. En de mensen die met hun boot in de haven liggen, willen graag een stukje fietsen, dus heb ik er ook nog de fietsenverhuur bij. Logisch toch?” Vanwege die veelzijdigheid noemt Wim zijn zaak dan ook liever geen Jonker Watersport meer, maar gewoon Jonker Terschelling. Er is trouwens nog een reden dat zijn zaak zo’n breed assortiment heeft, verklaart Wim. “Omdat je op een eiland zit, heb je een enorme diversiteit aan behoeftes. Voor mij is het eenvoudig een zaak van vraag en aanbod. Als ik bijvoorbeeld merk dat er behoefte is aan hoofdlampjes, dan koop ik die in. Mijn boekhouder zegt wel eens ‘Wat heb je toch veel voorraad’, maar zo is het nou eenmaal. Gelukkig heb ik verderop een grote loods waar de seizoenen zich afwisselen. In de winter staat het er vol met zeilkleding, teenslippers en campingspullen en ‘s zomers met schaatsen, sleeën en ski-jacks.” De mensen in de jachthaven zijn maar wat blij met zo’n zaak om de hoek, merkt Wim. “Weet je, op het gebied van zeilkleding zit ik voor bepaalde merken qua verkoop in de top 5 van Nederland. Hoe dat komt? Heel eenvoudig, omdat de mensen pas op het water erachter komen hoe lek hun jas is. En dan zijn ze maar wat blij dat ze hier de goede jassen zien hangen.”

Wim verkoopt ook veel kleine technische dingen. “Neem een simpel toiletpompje. Als dat kapot is op de boot dan heb je een probleem, zeker als je met vijf vrouwen aan boord naar Denemarken wilt zeilen.” Lachend: “Dan is zo’n man heel blij dat ik dat onderdeel voor hem heb!” De fietsenverhuur is een logisch uitvloeisel van de centrale ligging ten opzichte van de jachthaven. “Alle mensen die hier in de jachthaven liggen, komen bij mij een fiets huren. Degenen die van de veerboot komen, gaan naar mijn collega’s op het Havenplein. Nee, dat bijt elkaar niet, dat gaat prima samen. Om eerlijk te zijn heb ik nog de meeste concurrentie van de vouwfietsen.” Al kun je die voor een langere tocht beter aan boord laten, vindt Wim. “Als je naar de Boschplaat wil, dan is het prettig om een gewone fiets te huren voor een dagje. Maar voor sommige mensen is dat geen optie, die hebben die fietsjes nou eenmaal aan boord en vinden het zonde van het geld.”

Want dat het hebben van een boot ook automatisch betekent dat je een dikke bankrekening hebt, is volstrekt niet waar volgens Wim. “Vaak wordt gedacht dat mensen uit de jachthaven allemaal een aardappel in de keel hebben. Maar dat is grote onzin. De meeste watersporters zijn heel gewone, sportieve mensen. En vergis je niet, er zijn genoeg mensen die met hun laatst verdiende centjes hun bootje in het water houden. Die moeten echt op de kleintjes letten.” Wim weet waar hij het over heeft, want hij heeft jarenlang met zijn vader gezeild. “Mijn vader had een jacht dat hij helemaal zelf had gebouwd. En je weet, als je iets voor jezelf bouwt dan doe je het goed. Ik had al snel in de gaten wat voor werk het is om een boot op het water te houden. Daar komt nog bij dat ik het veel te druk heb met de winkel wanneer het goed weer is om te zeilen. Gelukkig is daarvoor de surfplank uitgevonden. Ik ben echt een windsurfer van het eerste uur. Als het op een zondagmiddag lekker waait, haal ik mijn plank uit de schuur en ga ik het water op. Je hebt bij het surfen de kick van snelheid, water en buiten zijn. En dat is voor mij precies wat watersport moet zijn!”


6|

Restaurants

ETEN & DRINKEN

Kaart: 1 - I4 | 4

Grand-Café Restaurant Zeezicht

Zowel overdag als ‘s avonds is ons uitzicht op de haven en het wad fantastisch. Alle dagen geopend.

Internetservice met wifi.

Bij Zeezicht “altijd genieten”. 3 Gangen voordeelmenu’s. Verse vis, schelp- en schaaldieren (Fruits de mer). Lekker lang borrelen.

Willem Barentszkade 20 8881 BC West-Terschelling tel: (0562) 442268 fax: (0562) 442247 info@zeezicht-terschelling.nl www.zeezicht-terschelling.nl

Heerlijke wijnen. Gebak uit eigen keuken. Lunchkaart, broodjes, salades en pasta’s en meer.

Hotel Restaurant Terras Oepkes

Kaart: 1- H3 | 3

Steakhouse Brasserie de Brandaris

‘Sinds 1882’ een baken van gastvrijheid met een eigentijds restaurant en zonnig terras. Onze kaart met internationale, lokale en vegetarische gerechten wisselt elke 2 weken. Voor groepen is er op verzoek een aparte zaal beschikbaar. Reserveren is mogelijk !

Al meer dan 30 jaar een begrip op Terschelling. Eilander sfeer, betaalbaar en lekker. Eten en drinken onder de Brandaris. Wij hebben ook afhaalgerechten.

De Ruyterstraat 3 8881 AM West-Terschelling tel: (0562) 442005 fax: (0562) 443345 hotel@oepkes.nl www.oepkes.nl

Boomstraat 3 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 442554 www.brasserie-brandaris.nl

Kaart: 1- G4 | 5


Restaurants

ETEN & DRINKEN

Restaurant Pickwick’s

Kaart: 1- H3 | 2

Wilt u lekker en ongedwongen uit eten op Terschelling? Dan heten we u graag welkom. De enthousiaste bediening, warme atmosfeer, en de goede kaart maken een bezoek zeker de moeite waard. Torenstraat 19 8881 BG West-Terschelling tel: (0562) 44 22 23 www.pickwicks.nl

Restaurant ‘Op West’

|7

Kaart: 1 - D10 | 1

Restaurant ‘Op West’ is gelegen aan de baai van West Terschelling en beschikt over een klassieke Franse keuken. Vanaf het bloemrijke terras geniet u van het prachtige uitzicht op de jachthaven en de Waddenzee. Er worden seizoensgerechten geserveerd waarin bij voorkeur eilander producten zijn verwerkt. De wijnkaart biedt een uitgebreide keuze voor de echte wijnliefhebber. Ook voor een lunch of een drankje op het gezellige terras of in de serre verwelkomen wij u graag! Burgemeester van Heusdenweg 37 8881 ED West-Terschelling tel: (0562) 442111 schylge@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl twitter.com/westcordschylge

Restaurant Flaman

Kaart: 1 - G4 | 6

Aan de voet van de brandaris met het grootste zonneterras van het dorp, verwarmd en met lounge.... kunt u terecht voor onze heerlijke cranberrycheese cake, verse sapjes, muntthee, dagverse vis, DE mosselen, oerhollandse groenten en nog zoveel meer.... Voor lunch en Diner. Keuken van 10.00 tot 21.00 uur Boomstraat 1 8881 BS West - Terschelling tel: (0562) 44 2198 celina@flaman-terschelling.nl www.flaman-terschelling.nl

Paviljoen De Walvis

Kaart: 1 - I1 | 40

De Walvis, misschien wel het mooiste plekje van Nederland. Een unieke locatie op het Groene Strand aan de voet van het hoge duin bij West-Terschelling. Met een weids uitzicht over het wad. Geniet op ons terras, serre, veranda of binnen van al dit moois. Wij serveren een heerlijke lunch of diner en vele andere lekkernijen. Groenestrand West-Terschelling tel: (0562) 442071 www.walvis.org


8|

Restaurants

ETEN & DRINKEN

Kaart: 1 - G5 | 10

Restaurant De Zee

Grandcafé Het Raadhuis

Kaart: 1 - I3/216

Ons restaurant is gebaseerd op de mediterrane keuken met eilander flair. We gebruiken zoveel mogelijk verse eilander produkten. De kracht van de keuken is de puurheid en eenvoud. Vlees, vis & vegetarische gerechten.

In een prachtig gerenoveerd, historisch pand, waar eens de burgemeester van Terschelling zetelde, kunt u nu genieten van eerlijke en smaakvolle producten in een gastvrije omgeving.

Boomstraat 33 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 442539 www.restaurantdezee.nl

Torenstraat 15, West-Terschelling www.hetraadhuis-terschelling.nl Dagelijks geopend.

Kaart: 1 - H4 | 8

New Amsterdamsche Koffijhuis

Het New Amsterdamsche Koffijhuis is een gezellig eet- en drinkcafé gelegen in het centrum van West Terschelling. Net even iets anders dan een doorsnee eetcafé. U zult zien dat de verschillende personen het altijd gezellig weten te maken. Willem Barentszstraat 17 8881 BP West-Terschelling tel: (0562) 442700 www.ak-terschelling.nl

LOODS, lounge restaurant

Kaart: 1 - G6 | 202

Eetcafé de Richel

Kaart: 1 - H8 | 37

Lekker eten en drinken voor een betaalbare prijs. Het terras heeft uitzicht op de midgetgolfbaan en de speeltoestellen. Geopend mei - juni – juli - augustus-september. Hoofdweg 8 West-Terschelling tel: (0562) 442321 www.campingcnossen.nl

Wigwam eten en drinken

Kaart: 1- G5 | 19

Gevestigd op de plek waar in vervlogen tijden de scheepswerf van Terschelling was, vindt u lounge restaurant Loods. Met een ruim en zonnig terras, gelegen tussen het centrum van het dorp en de jachthaven is het restaurant de uitgelezen plek voor een kop koffie, een lunch, ontspannen borrel of diner. Uniek voor het eiland is dat u bij ons kunt ontbijten met uitzicht over de haven en de waddenzee.

De Wigwam is een gezellig eetcafé in het centrum van West-Terschelling. Geen gedoe en heerlijk eten. Kinderen zijn van harte welkom en grote groepen zijn voor ons geen enkel probleem. Op onze kaart vindt u de heerlijkste pannenkoeken, pizza’s, vlees en visgerechten. Verder kunt u tussen 17:00 uur en 21:00 uur pizza’s, spareribs, gegrilde kip en saté afhalen.

Reserveren mogelijk, ook voor groepen.

Boomstraat 39 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 442304 www.restaurant-wigwam.nl info@restaurant-wigwam.nl

Willem Barentszkade 39 8881 West-Terschelling tel: (0562) 700200 info@loods-terschelling.nl www.loods-terschelling.nl


Restaurants

ETEN & DRINKEN

De Grië, Restaurant aan Zee

Kaart: 8 - H9 | 12

De Grië Restaurant aan Zee is volledig vernieuwd. De inrichting ademt een sfeer van warmte en comfort uit. Naast de sfeervolle lounge en een leestafel bij de haard, zijn er diverse hoekjes gecreëerd waar men heerlijk kan ontbijten, lunchen en dineren. De nieuwe menukaart is een frisse combinatie van klassieke en moderne gerechten, waarbij de lokale ingrediënten niet worden vergeten. Maak kennis met het vernieuwde Restaurant De Grië en de gastvrijheid van Sandton Hotel Paal 8; Proef Terschelling! Badweg 4, 8881 HG West aan Zee tel: (0562) 449090 info@paal8.nl www.paal8.nl

Restaurant Boschrijck

Kaart: 1 - A11 | 15

Hotel Café Restaurant Nap

|9

Kaart: 1 - G3 | 13

Hotel Nap heeft een sfeervol en gemoedelijk restaurant met terras aan het plein rond de vuurtoren Brandaris in het centrum van West. Op onze menukaart treft u een ruime keus aan vlees- en visgerechten, Terschellinger specialiteiten en (afhankelijk van het seizoen) mosselen, asperges of wild. Voor de jongste gasten hebben wij een aparte kinderkaart, kleurplaten en Lego-speelhoek.   Torenstraat 55 8881 BH West-Terschelling tel: (0562) 443210 fax (0562) 443212 info@hotelnap.nl www.hotelnap.nl

Restaurant Caracol “Proef ‘t Wad”

Kaart: 1 - H4 | 17

WestCord Residentie Boschrijck, liggend in de bossen, grenst aan het fietspad richting het Noordzeestrand. Ideaal om te dineren met het hele gezin. Kinderen kunnen kiezen uit een speciaal kindermenu waarna ze heerlijk kunnen spelen in een van onze kinderspeelplaatsen (zowel binnen als buiten). U kunt dan heerlijk natafelen terwijl uw kind zich vermaakt.

Restaurant Caracol heeft zich de afgelopen 17 jaar ontwikkeld tot een zeer gewaardeerde keuken voor eilanders en toeristen. Met kennis van zaken wat betreft vis, vlees en vegetarisch en werkervaring van de chef, bij o.a. Sergio Hermans en Jonny Boer. Met accent op vers en lokale producten wordt u een gezellige, culinaire avond gegarandeerd.

Sportlaan 5 8881 EP West-Terschelling tel: (0562) 443311 boschrijck@westcordhotels.nl www.westcordhotels.nl

Vermelding Michelin Gids 2012. Molenstraat 7, 8881 BR West Terschelling tel: (0562) 443694, info@caracol.nl, www.caracol.nl


10 |

Restaurants

ETEN & DRINKEN

Pizzeria Restaurant Isola Bella

Kaart: 8 - I9 | 18

Isola Bella heeft een groot terras met verwarming. Heerlijke voorgerechten en een ruime keuze uit pizza’s, pasta’s, vegetarische gerechten, vlees- en visgerechten. Zeer geschikt voor gezinnen met kinderen, maar ook voor groepen en partijen. Tussen 17.00 en 21.00 uur kunt u ook laten bezorgen. Hoofdweg 17, 8881 HA West Terschelling tel: (0562) 442021 pizzerialagrotta@online.nl

Eetgelegenheid De Dis

Kaart: 1 - G4 | 16

De Dis, lekker eten op iedere moment van de dag. Wij werken met verse en zoveel mogelijk biologische producten. U vindt bij ons de grootste keus in luxe belegde broodjes koud, warm of onder de grill. ’s Avonds kunt u een keuze maken uit onze ambachtelijke salades, pizza’s en pasta’s. Wij serveren naast de gewone frisdrank, Beukenhorst koffie, thee, verse muntthee en vele smaken vers geperste sappen. Wij schenken geen alcoholische dranken. Boomstraat 17 8881 BS West-Terschelling tel.: (0562) 443443 info@dedis-terschelling.nl www.dedis-terschelling.nl

Mexican Steakhouse El Leon Rojo

Wij hebben ze! VVV terschelling.

Kaart: 2 - D3 | 20

Waar in het begin nog wat drempelvrees bestond is de Mexicaan uitgegroeid tot een breed gewaardeerd restaurant. Mexicaanse en diverse soorten vleesen visgerechten worden bereid in onze open keuken met alleen maar klasse ingrediënten. Zomers kunt u lekker genieten in onze met tropische planten aangelegde tuin. Heereweg 11 8891 HS Midsland Noord tel: (0562) 449350 reserveren@tele2.nl www.elleonrojo.nl

VVV fiets & Wandelkaart

Restaurant ‘t Golfje

Kaart: 2 - E3 | 21

Helga Stobbe en haar medewerkers ontvangen u graag in haar centraal gelegen, gastvrije en sfeervolle restaurant, met uitzicht over de landerijen rond Midsland, waar u bij mooi weer kunt genieten van een ver zicht vanaf een beschut terras. De keuken is veelzijdig met internationale invloeden. Wij koken met kwalitatief hoogwaardige producten. Naast een door de seizoenen heen wisselende keuze uit vis- en vleesgerechten, bieden wij ook een aparte vegetarische kaart. Onze gerechten kunnen worden gecombineerd met bijpassende wijnen of biologische sappen. Heereweg 22A 8891 HS Midsland Noord tel.: (0562) 448105, www.restaurant-tgolfje.nl


Restaurants

ETEN & DRINKEN

Restaurant- café De Koffiepot

Kaart: 2 - H4 | 24

Centraal gelegen in het dorp Midsland (het ‘kloppend hart’ van Terschelling). Wij verwennen onze gasten en verrassen u graag met onze uiteenlopende gerechten voor zowel lunch als diner voor een betaalbare prijs. Doordat we gebruik maken van verse (eiland) producten verandert een deel van de kaart met de seizoenen. Voor de jonge gasten hebben we kindergerechten. De bijzondere collectie koffiepotten (honderden!) vormen een fantastisch decor om na te genieten van een lange wandeling of winkelen in het dorp. De Koffiepot is een ideale plek om een (familie) feest/trouwerij te vieren (zitplek voor 60 personen). Oosterburen 26 8891 GC Midsland tel: (0562) 448754 www.dekoffiepot.com

Eetcafé ‘t Wapen Van Terschelling

Kaart: 2 - G4 | 25

Eet en Bierencafé ’t Wapen is gelegen in Midsland en biedt u plaats op ons ruime en zonnige terras. Binnen kunt u gezellig zitten in de warme sfeer van weleer en genieten van smakelijke gerechten, klein en groot. Als lid van de Alliantie van Biertapperijen zijn wij gespecialiseerd in bieren. De bierliefhebber is hier op zijn plaats en kan zich verheugen op een ruim assortiment bieren van de tap en op fles. Oosterburen 25 8891 GA Midsland tel: (0562) 448801 fax: (0562) 449593 info@twapenvanterschelling.nl www.twapenvanterschelling.nl

Restaurant-café Gasterij d’ Drie Grapen

| 11

Kaart: 2 - C3 | 23

Lekker eten in ons gastvrije ‘jutters paleis‘, waar de sfeer van het eiland zichtbaar en voelbaar is. Gezellig natafelen, terwijl het vlammenspel in de rustieke schouw de avondkilte op afstand houdt. Een belevenis, waar u altijd naar terug verlangt. Bij mooi weer kunt u zonnig genieten in de fraai aangelegde binnentuin. Dorreveldweg 2 8891 HN Midsland Noord tel: (0562) 448975 www.restaurantdedriegrapen.nl

Eetcafé Onder de Pannen

Kaart: 2 - G3 | 26

Eetcafé Onder de Pannen staat bekend om z’n buitengewone gezelligheid zowel binnen als op het terras. Je kunt er heerlijk eten voor een eerlijke prijs. Regelmatig maar zeker iedere zaterdag wordt er live gezongen. Geopend mei t/m aug vanaf 16.00 uur. Overige maanden ‘s maandags gesloten. Heereweg 22 8891HS Midsland tel: (0562) 448390 www.onderdepannen.eu


12 |

Restaurants

ETEN & DRINKEN

‘t Oud Hollands Restaurant

Kaart: 2 - H4 | 27

Het restaurant is gelegen in het centrum van Midsland. Er worden vlees- en vis gerechten geserveerd op oud-hollandse wijze en voor de kinderen zijn er kindermenu’s. Bij mooi weer kunt u buiten eten op het terras of in de tuin. Iedere dag vanaf 17.00 uur geopend. Jan/feb gesloten. Oosterburen 10 8891 GC Midsland tel: (0562) 448834

Restaurant Strandhotel

Kaart: 8 - G11 | 31

Een heerlijke en unieke plek om te genieten en tot rust te komen. Vanuit het restaurant heeft u uitzicht op zee en vanaf het terras, dat midden in de duinen ligt, kunt u in de verte de Brandaris zien.

Pizzeria Restaurant La Grotta

Badweg Formerum 4 8894 KW Formerum tel: (0562) 448629 info@strandhotelterschelling.nl www.strandhotelterschelling.nl

Kaart: 2 - H4 | 29

Pizza’s, pasta’s en diverse traditionele Italiaanse vlees- en visgerechten. Lekker eten en gezelligheid voor de hele familie. Ook geschikt voor groepen en partijen. Wij zijn elke dag, het hele jaar rond geopend vanaf 17.00 uur. Oosterburen 30 8891 GC Midsland tel: (0562) 448415 www.la-grotta.nl pizzerialagrotta@online.nl

Eetcafé De Rustende Jager

Kaart: 4 - I9 | 33

Actief eetcafé sinds 1965 met goede kwaliteit, voor elke knip en smaak. Een lekker plekje waar je 365 dagen per jaar welkom bent van 11.00 - 23.00 uur. Gratis live muziek en andere meevallers. Keuken open van 11.00 - 21.30 uur. Je vindt ons bij de molen van Formerum. Molenweg 2 8894 KP Formerum tel: (0562) 448589 www.rustendejager.com

Restaurant De Koegelwieck

Kaart: 6 - H3 | 34

In één van de kleinste restaurantjes brengen wij de liefde voor Ierland en Terschelling samen. Met o.a. typisch Ierse gerechten en Ierse muziek waant de gast zich een beetje in Ierland. Naast onze uitgebreide à la carte kaart kunt u ook kiezen voor het 3-gangen “Irish Menu” (€ 30,00) of het steeds weer wisselende maandmenu (3-gangen, vanaf € 31,50). Bij mooi weer kunt u in onze beschutte tuin eten. Reserveren gewenst. Op dinsdag en woensdag zijn wij gesloten. Dorpstraat 35 8896 JA Hoorn tel: (0562) 449496 fax: (0562) 449764 koegelwieck@planet.nl www.koegelwieck.nl


Restaurants

ETEN & DRINKEN

Spaans Restaurant de Reis

Kaart: 6 - H4 | 32

Eten in een Mediterrane sfeer! Met een open keuken, ruim 100 zitplaatsen binnen en een zowel zonnig als ook schaduwrijk terras, is Spaans Restaurant “De Reis” het bruisende hart van het dorpje Hoorn. Specialiteit: tapas, paella’s en kindermenu’s. Tijdens het seizoen dagelijks geopend vanaf 16.00 uur. Maandag gehele dag siësta. Kabelkrant textpag. 476 Dorpsstraat 58 8896 JG Hoorn tel: (0562) 448424 www.tapasopterschelling.nl

Café Restaurant Hessel

Kaart: 6 - G5 | 35

Heerlijk eten, dansen, drinken, kletsen aan de bar, genieten van het zonnetje op het terras, gezellig lunchen en uit je dak gaan tijdens een optreden van Hessel & Tess. Het kan bij ons allemaal! Wil je voor het optreden eerst komen eten? Dan graag van te voren even reserveren. Dorpsstraat 81 8896 JH Hoorn tel: (0562) 448459 eten@hessel.nl www.hessel.nl

Café Restaurant Slijterij Zonneweelde

| 13

Kaart: 6 - I3 | 36

Gezellig café-restaurant met ruim terras en grote speelweide met speeltoestellen. Keuken geopend van mei t/m oktober van 11.00 tot 20.00 uur. ‘s Zondag’s gesloten. Dorpsstraat 40 8896 JE Hoorn tel: (0562) 448931 www.zonneweelde.com

De Heeren van Der Schelling

Kaart: 7 - C12 | 38

In de meer dan 100 jaar oude Terschellinger boerderij is ons sfeervolle restaurant gevestigd. Ons zonnige terras biedt een uitstekende uitrustmogelijkheid. Geniet van huisgemaakt cranberrygebak, pannenkoeken, sandwiches, soep, garnalenkroketten etc.. ’s Avonds gezellig tafelen bij de haard. U kunt à la Carte eten of gebruik maken van het Seizoensmenu of het Proeverijmenu v/d Chef. Van mei tot okt, open vanaf 10.30 uur, alleen dinsdags gesloten. Kijk voor openingstijden voor- en naseizoen en overige informatie op onze website. Oosterend 43 8897 HX Oosterend tel: (0562) 448780 www.deheerenvanderschelling.nl


14 |

Restaurants

STRANDPAVILJOEN

ETEN & DRINKEN

Kaart: 7 - D11 | 39

Eetcafé De Boschplaat

Eetcafé de Boschplaat ligt te midden van het dorp Oosterend op Terschelling. We hebben een terras waar je in een ongedwongen sfeer heerlijk kunt eten of gezellig iets kunt drinken. Oosterend 14 8897 HZ Oosterend tel: (0562) 448821 www.eetcafedeboschplaat.nl

Strandpaviljoen West Aan Zee

Kaart: 8 - G09 | 217

Het meest westelijke strandpaviljoen aan het Noordzeestrand op Terschelling.... Lounge, cranberry cheese cake, zwemmen, jacuzzi, lunch, verse mosselen, barbecue, bubbelen, happas, genieten, visroken, muntthee, relaxen, openhaard, verse smoothies, kampvuur, biologische Champagne, diner.....

Reisgids van Terschelling Wij hebben ze! VVV terschelling.

Strandpaviljoen Kaap Hoorn

Kaart: 8 - G12 | 42

Gedesoriënteerd onbeschrijflijk.... West Aan Zee.. West aan zee Paal 8 Tel (0562) 44 8383 reserveren@westaanzee.nl www.westaanzee.nl

Strandpaviljoen Heartbreak Hotel

Kaart: 8 - F14 | 45

Aan het einde van de badweg van Hoorn kunt u in Strandpaviljoen Kaap Hoorn genieten van de lekkerste hapjes en sapjes in een ongedwongen sfeer. Voor het ultieme vakantiegevoel! Geopend vanaf 10.00 uur. Wij verzorgen ook feesten en partijen. Seeyou@kaaphoorn! Einde van de badweg van Hoorn

Aan het einde van de badweg van Oosterend. (It’s down at the end of a lonely street) staat strandpaviljoen Heartbreak Hotel. Geheel ingericht in de stijl van de jaren vijftig/zestig, kun je hier het gehele seizoen genieten van het uitzicht op zee. Overdag serveren wij een uitgebreide lunchkaart, ‘s avonds verse vis en vleesgerechten op het menu.

8896 JD Hoorn tel: (0562) 448367 www.kaaphoorn.com

Heartbreakhotel een groot feest met Elvis de strandjutter! Strandovergang Oosterend tel: (0562) 448634 www.heartbreak-hotel.nl


AFHAAL & BEZORG

ETEN & DRINKEN

Steakhouse Brasserie de Brandaris

Kaart: 1 - G4 | 5

Afhaal menu’s geserveerd met frites, salade en sauzen Spare-ribs € 11,50 Saté € 11,50 Wings (10 st.) € 11,50 Portie sla € 3,50 Schnitzel € 11,50 Portie frites & mayo € 2,50 Vis € 11,50 Boomstraat 3 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 442554

| 15

Kaart: 1 - I3 | 52

Vishandel van Dijk

Voor een lekkere vers gebakken vis of vers gesneden haring bent u bij vishandel van Dijk op het Havenplein aan het juiste adres. Wij werken met een A-kwaliteit verse vis en bakken iedere dag in nieuwe speciale visbakolie. Ook leveren wij diverse soorten verse vis op bestelling. Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur op het Havenplein ! Haventerrein naast veerterminal West-Terschelling

Midgetgolfbaan Snackbar De Molenbaan Kaart: 4 - I9 | 51 Uniek gelegen naast de molen van Formerum. 18 Holes midgetgolfbaan met ‘s avonds sfeervol verlichte banen. Snackbar met gezellig terras, speelpleintje voor de kleintjes. Koffie/thee & fris. Het lekkerste ijsje. De beste patat. Ook om af te halen! Dagelijks geopend van Pasen t/m de herfstvakantie. Voor openingstijden zie kabelkrant txt. 399. Tot ziens in Formerum! Formerum 6B 8894 KE Formerum tel: (0562) 448687 / 06 53518562 www.molenbaan.nl

Croissanterie/Pizzeria De Dis

Kaart: 1 - G4 | 16

De Dis is een ambachtelijk bedrijf waar we werken met zoveel mogelijk verse en biologische producten. Uw adres voor: Luxe belegde broodjes en homemade brownies Cappuccino, koffie, thee en vers geperste sappen Ambachtelijke pizza’s Ontbijt- en cateringservice Al onze producten kunt u ook meenemen. Boomstraat 17, 8881 BS West-Terschelling, tel: (0562) 443443 www.dedis-terschelling.nl info@dedis-terschelling.nl

Snackbar Frits Snacks

Kaart: 4 - F7 | 54

Het juiste adres voor het veel besproken softijs en een heerlijke snack op een zeer centraal gelegen gezellige plek. Duinweg Formerum 11 8894 KS Formerum tel: (0562) 448258 / 06 54394691

Lunchroom – Cafetaria “De Clipper” Kaart: 2 - H4 | 47 De Clipper is een eetgelegenheid waar kwaliteit, gezelligheid en service centraal staan! Bij ons kunt u terecht voor: Frites, Snacks, Soft-ijs, Milkshakes, Shoarma van de grill, Plate-service met geb. aard./frites en gemengde salade. Open van 17.00-22.00 uur. (di. Gesloten) zomers van 12.00-02.00 uur. Oosterburen 18,Midsland

tel: (0562) 850197 / www.declipperterschelling.nl

VVV Arrangementen www.arrangementenopterschelling.nl


16 |

AFHAAL & BEZORG

Zeevishandel NOORDZEE

KOFFIEHUIS

Kaart: 1 - G4 | 53

Ons bedrijf is gelegen aan het Brandarisplein. Ook staan wij met een marktwagen bij de kerk van Midsland. Wij bieden een breed assortiment aan verse vis, schaal- en schelpdieren, gerookte visspecialiteiten en een keur aan gezonde snacks. Tevens hebben wij seizoensgebonden acties in onze winkel.

ETEN & DRINKEN

Kaart: 1 - I3 | 201

Lokaal - eilandbeleving

Kortom, voor al het goede wat de zee te bieden heeft, bent u bij ons aan het goede adres. Wij helpen u graag met tips, ideeën en recepten.

Lokaal, een winkel en take-away in één met (h)eerlijk en echt eten. Neem van allerlei lekkers mee voor onderweg, een picknick of zo maar zittend op een muurtje aan de havenkade. We hebben goede koffie & thee, frisse smoothies (in de zomer met vers fruit van de Pluktuin), belegde broodjes met lekkers van het eiland, dagverse seizoensoep en eigengemaakte zoete en hartige tussendoortjes. Wil je een compleet verzorgd ontbijt, lunch of borrel? Ook dat kan! Graag tot ziens in ons pand aan de Torenstraat 3, lekker handig tussen boot en Brandaris.

Boomstraat 10 8881 BT West-Terschelling tel: (0562) 442624

Torenstraat 3 West-Terschelling tel: 06 48355976, www.lokaal-terschelling.nl

Koffiehuis De Koffiemolen

Kaart: 4 - I9 | 48

Voor een lekker bakje koffie met een cranberrytaartje. Of een heerlijke cranberrysorbet. Op een prachtig plekje. Formerum 6 8894 KE Formerum tel: (0562) 448855

Koffiehuis ’t Wakend Oog Ik ben het Wakend Oog, Mijn blik blijft rustig staren Gericht steeds over de zee Let ik op de gevaren En al wordt onder mij Van ouds af veel gelogen Aan hulp of redding ook Vindt men zich niet bedrogen. Het hele jaar dagelijks geopend vanaf 9.30 uur. Torenstraat 2 8881 BJ West Terschelling tel: (0562) 442371

Kaart: 1 - I4 | 57

VVV Vakantiebon Wij hebben ze! VVV terschelling.


| 17

EILANDPORTRET - Gerrit Lok en Geertje Lok-Terpstra

“Het moet vertrouwd wezen In Landerum vind je aan de Hoofdweg het gemengde bedrijf van Gerrit en Geertje Lok-Terpstra. Zo’n honderd koeien - waarvan de helft jongvee - en twintig paarden leven er genoeglijk samen.

ping. In die tijd waren de seizoenen veel meer gescheiden. ’s Zomers hadden we de camping en ’s winters stond alles op stal. Dat was een heel ander bedrijf, dat kun je niet vergelijken met nu.”

Het betekent wel dat de dagen van het echtpaar, zeker in de zomer, van vroeg tot laat zijn gevuld. Om zes uur op, eerst de koeien melken, dan de paarden zadelen voor een strandrit, ’s middags met de paarden naar het bos en de hei en daarna weer melken. Maar daar zitten Gerrit en Geertje niet mee. “Het is van alles wat”, zegt Geertje, “en dat maakt het ook zo mooi.” Gerrit vult aan: “Het is een prima combinatie. De koeien zijn voor de melk en de paarden voor het rijden.”

Gerrit Lok is geen geboren Terschellinger, zijn wieg stond in het Overijsselse Steenwijk. Maar tijdens een kampeerverblijf op Camping Terpstra ontmoette hij Geertje. En dat bleef niet zonder gevolgen. “Tja, vakantieliefde, hè? Soms duurt dat langer dan een zomer, dan kan het ’s winters ook. Onderhand woon ik al weer 25 jaar op het eiland.”

Geertje is geboren en getogen op een nog ‘gemengder’ bedrijf, vertelt ze. “Ik ben opgegroeid op Camping Terpstra. Daar hadden we de koeien en de paarden naast de cam-

Dochter Hilda is inmiddels een vaste kracht op het bedrijf. “Maar alleen tijdens de zomer”, zegt Geertje, ‘want in de winter is ze skilerares in Oostenrijk. In april of mei komt ze terug en dan gaat ze op het eiland aan het werk.” Gerrit: “Wanneer het seizoen begint, komt zij weer thuis. In de meivakantie beginnen we volop te draaien. >>


EILANDPORTRET Gerrit Lok en Geertje Lok-Terpstra

Soms ook al in de paasvakantie, maar dan moet het wel goed weer zijn. Je bent met de paarden heel weersafhankelijk. Als de ondergrond hard is, kunnen we niet weg. En ook niet wanneer het hard waait, daar houden de paarden niet van. Dan schrikken ze overal van en gaan we liever niet op pad, al helemaal niet met beginners. Het moet vertrouwd wezen.” Mensen die willen komen rijden moeten altijd van te voren reserveren, vertelt Geertje. “Dan moeten ze aangeven of ze gevorderd, half-gevorderd of beginner zijn. Alleen als ze goed gevorderd zijn, mogen ze ’s ochtends mee naar het strand. Dat is een prachtige en heel afwisselende rit, door bos, duin en strand. Rond half twaalf zijn ze weer terug. Wanneer ze niet gevorderd zijn, dan gaan ze door het Formerumer bos en door natuurreservaat de Koegelwieck. Dat is ook heel mooi hoor.” Gerrit: “Maar veel minder ver, want het zijn staproutes. Je moet je altijd aan het niveau van de mensen aanpassen.” Het echtpaar is erg blij met de nieuwe men- en ruiterroutes die in het voorjaar van 2011 zijn aangelegd door Staatsbosbeheer. “De nieuwe route begint bij het Apenbosje en sluit aan op het Formerumer bos.” Gerrit knikt. “Het is voor ons ideaal. Anders moesten we altijd bij Frits Snack langs en daar is het ’s zomers erg druk. Nu hoeven we alleen maar de Badweg over te steken en daar is lang zo veel volk niet. Ja, dat is een hele verbetering.” Onder de iets minder gevorderden zitten soms echte beginners. Geertje: “Ook mensen die nog nooit op een paard hebben gezeten kunnen bij ons terecht. Zij gaan meestal maar een uurtje, dat is lang genoeg. Maar ook in een uurtje kun je al een prachtige route rijden door bossen en duinen.” Gerrit en Geertje zijn zuinig op hun paarden. “Ik rijd zelf niet veel”, zegt Gerrit. “Het komt er niet van. Als ze overdag hebben gelopen, wil ik ze ’s avonds niet gebruiken. De paarden moeten ook hun rust hebben. Zo hebben we in het hoogseizoen op zondag altijd een rustdag. Puur om die paarden even lekker een dagje te laten niksen.” “Ja”, voegt Geertje toe, “dan gunnen we ze hun rust. En voor ons is het ook een rustdag. Wij zitten dan lekker buiten in de stoel. Wanneer er mensen langskomen staan we ze te woord. En op maandag gaan we verder.” Dan laat Gerrit zijn stem zakken. “Wist je dat wij Amerigo hier op stal hebben staan? Het paard van Sinterklaas?” Geertje: “Ja, echt waar, een prachtige witte schimmel. ’s Zomers kan iedereen er gewoon op rijden, maar in november en december staat het paard volledig tot de beschikking van Sinterklaas. En weet je, de paardenpiet lijkt heel erg op onze Hilda. Is dat niet toevallig?”


BAR & CAFÉ

ETEN & DRINKEN

New Amsterdamsche Koffijhuis

| 19

Kaart: 1 - H4 | 8

Het New Amsterdamsche Koffijhuis is een gezellig eet- en drinkcafé gelegen in het centrum van West-Terschelling. Net even iets anders dan een doorsnee eetcafé. U zult zien dat de verschillende personen het altijd gezellig weten te maken. Willem Barentszstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 442700 www.ak-terschelling.nl

Bar-Dancing De Braskoer

Kaart: 1 - H4 | 65

Bar-Dancing Braskoer is al jaren een begrip op Terschelling. De Braskoer is zowel café als discotheek. Het voorste gedeelte is café met aan de voorkant een ruim terras. In het achterste gedeelte is een grote dansvloer en muzieken lichtinstallatie. In het voor-, hoog- en naseizoen draait er elke avond een professionele DJ, daarbuiten alleen in de weekenden. Ook spelen er bands in het voor-, na-, winterseizoen. Geopend van 10.00-02.00 uur. Voor actueel programma zie onze website: www.braskoer.nl. Torenstraat 32 8881 BK West-Terschelling tel: (0562) 442197 www.braskoer.nl

Café de Zeevaart

Kaart: 1 - H4 | 200

Torenstraat 22 8881 BK West-Terschelling tel: (0562) 850301

365 Dagen per jaar geopend. Oosterburen 13 8891 GA Midsland tel: (0562) 448538

Kaart: 1 - H4 | 61

Gelegen aan de haven vindt u dit pittoreske café. De locatie bij uitstek om te genieten van de Terschellinger gastvrijheid. Naast 7 bieren van de tap serveren wij een ruime sortering van single malt whisky’s, een goed glas wijn, overheerlijke cocktails en lekkere borrelhapjes. Open van 15.30 tot 02.00 uur. Havenstraat 1 West-Terschelling tel: 06 13115202 www.cafehetzwaantjeterschelling.nl

Gelegen in het centrum van West-Terschelling. Gezellig nautisch bruin café met terras. Het hele jaar geopend van 10.00 tot 02.00 uur en op zondag van 14.00 tot 02.00 uur.

Bar de Schotse Vier

Café ‘t Zwaantje

Kaart: 2 - H4 | 64

De Vijfpoort

Kaart: 4 - I11 | 55

Midden op het eiland, aan de hoofdweg in Formerum staat café de Vijfpoort. Bekend om de goeie muziek, live optredens en gezellige feestjes. In 2012 komen daar heerlijke gerechten uit eigen keuken bij. Kom eens een kijkje nemen in Formerum! Formerum 47 8894 KB Formerum tel: (0562) 448949 www.vijfpoort.nl info@vijfpoort.nl

Onder de Pannen

Kaart: 2 - G3 | 26

Eetcafé Onder de Pannen staat bekend om z’n buitengewone gezelligheid zowel binnen als op het terras. Je kunt er heerlijk eten voor een eerlijke prijs. Regelmatig maar zeker iedere zaterdag wordt er live gezongen. Geopend mei t/m aug vanaf 16.00 uur. Overige maanden ‘s maandags gesloten. Heereweg 22, 8891HS Midsland tel: (0562) 448390 www.onderdepannen.eu


20 |

BAR & CAFÉ

Bar Dancing Wyb

ETEN & DRINKEN

Kaart: 2 - H4 | 63

Het gehele jaar geopend en in de kerstvakantie dagelijks geopend. ‘s Zomers Bar-Dancing. Vanaf september tot en met mei in de weekenden een gezellig café. Oosterburen 11 8891 GA Midsland tel: (0562) 448930

Bierencafé ‘t Wapen Van Terschelling

Kaart: 6 - G5 | 35

Café Restaurant Hessel

Heerlijk eten, dansen, drinken, kletsen aan de bar, genieten van het zonnetje op het terras, gezellig lunchen en uit je dak gaan tijdens een optreden van Hessel & Tess. Het kan bij ons allemaal! Wil je voor het optreden eerst komen eten? Dan graag van te voren even reserveren. Dorpsstraat 81 8896 JH Hoorn tel: (0562) 448459 eten@hessel.nl www.hessel.nl

Kaart: 2 - G4 | 25

Eet- en Bierencafé ’t Wapen is gelegen in Midsland en biedt u plaats op ons ruim en zonnig terras. Als lid van de Alliantie van Biertapperijen zijn wij gespecialiseerd in bieren. De bierliefhebber is hier op zijn plaats en kan zich verheugen op een ruim assortiment bieren van de tap en op fles. Oosterburen 25, Midsland tel: (0562) 448801 www.twapenvanterschelling.nl info@twapenvanterschelling.nl

fietskaart nodig? Wij hebben ze! VVV terschelling.

Ronde van Midsland Een verkenning van het dorp en haar omgeving.

Te koop bij de VVV en diverse verkooppunten in Midsland.


| 21

EILAND PRODUCT

Kaart: 4 - H11 | 67

Cranberry Lekkernijmakerij

De sfeervolle Terschellinger Lekkernijmakerij waar de natuur en haar producten centraal staan, geeft je bij binnenkomst direct het gevoel dat je hier altijd te laat binnenkomt en ook steeds weer te vroeg vertrekt. Het gevoel van gezelligheid, de geur die je haast bedwelmt en de diversiteit aan producten en cadeau artikelen geven je dat zo aparte eilandgevoel.

De winkel is open van: Mei tot november van ma t/m zat. 10.30 tot 13.30 en van 14.00 tot 16.30 uur. November tot mei ma t/m zat. 13.30 tot 16.30 uur.

In deze ambiance knokken kwaliteit, geur, smaak en presentatie om de voorrang. Om u zelf ook een beetje eilander te laten voelen organiseren wij in de periode mei tot november van maandag t/m vrijdag een maal per dag om 14.00 uur een eilander voorstelling over natuur, cultuur, historie, jutten en plukken. Dit mag u niet missen!

Anne Schaafsma, keurslager

Kaart: 1 - G3 | 72

Mersakkersweg 5 Formerum tel: (0562)-448800 www.terschellingercranberry.nl info@terschellingercranberry.nl

Bakkerij Spanjer

Kaart: 1 - G4 | 69

Naast rund-en kalfsvlees is onze specialiteit “het Terschellinger lamsvlees”. Het wordt verwerkt tot diverse produkten zoals: bout, koteletjes, rollades enz. In onze eigen worstmakerij produceren wij wekelijks topprodukten o.a ossenworst, rookworst. Uiteraard ook het juiste adres voor een uitgebreide barbecue. Torenstraat 53 West-Terschelling

Wij hebben de (h)eerlijkste Terschellinger & Friese producten, zoals de enige echte Terschellinger pondkoek & potjekoek. Ook hebben wij de lekkerste koeken en gebak met cranberries. En vergeet vooral ons beroemde Friese suikerbrood niet! Bezoek tevens ons winkeltje “de Bôltsjekoer” in Hoorn!

tel: (0562) 442332 www.schaafsma.keurslager.nl

Echte Bakker Spanjer Torenstraat 52 West-Terschelling tel: (0562)442091

Drankenhandel West Aleta

‘t Pieter Peit’s Winkeltje

Drankenhandel West Aleta levert als eilander produkten: de kruidendranken Schylger juttersbitter en West Aleta beerenburg, West Aleta jonge jenever, Terschellinger Boschplaat aperitief, Wilde kersen brandewijn, Cranberrywijn en Wilde kersen bier. Het wordt geleverd in diverse maten kruiken en flessen en is verkrijgbaar bij slijterijen en detailhandel.

Hèt winkeltje met exclusieve Wad- & Eilandproducten zoals boerenkaas, cranberry & duindoorn producten, honing & mosterd soorten, waddendelicatessen en eilandbonbons. Eén adres voor al uw eilander cadeautjes. Dit unieke winkeltje mag u niet missen!

Verkoop uitsluitend via de detailhandel.

Oosterburen 23 Midsland tel: (0562) 44 8090 www.pieterpeitswinkeltje.nl

Kaart: 2 - G4 | 68


22 |

EILAND PRODUCT

De Zeekraal Biologische Delicatessen

Kaart: 7 - D9 | 75

Op biologische boerderij De Zeekraal in Oosterend wordt de eigen melk verwerkt tot heerlijke harde én verse schapenkaas, kwark en bijzonder ijs in diverse smaken. Alles gemaakt van pure, biologische ingrediënten, In onze Wadden-goudboerderijwinkel worden deze, en andere, biologische delicatessen verkocht. Proef het verschil! Oosterend 17 www.dezeekraal.nl tel: (0562) 449278

Lokaal, eilandbeleving

Kaart: 1 - I3 | 201

Lokaal, een winkel en take-away in één met biologisch lekkers voor nu straks, of thuis. Allerlei heerlijkheden van het eiland: Eilandbonbons van Doortje Roëll; gerookte makreel, knoflook, zout en paprika van Hans Ditzel; honing van het Honingmagazijn; jams, chutneys, compôte en sapjes van Groenhof; ambachtelijke worstjes van slager Anne Schaafsma en meer! Zoek je een mooi verzorgd verjaardagscadeau of kadopakketje? Ook dat kan! Graag tot ziens in ons pand aan de Torenstraat 3, lekker handig tussen boot en Brandaris. Torenstraat 3 West-Terschelling tel: 06 48355976, www.lokaal-terschelling.nl

De Stormvogel

Kaart: 3 - A14 | 79

Informatie: Baaiduinen 32, Baaiduinen, tel: (0562) 448797

Bezoekboerderij De Géskieker

Kaart: 3 - D13 | 146

In onze boerderijwinkel vind je eilander lekkernijen en een verzameling van landelijke woonwaar met een knipoog naar de boerderij. En niet te vergeten onze pakketten met scharrelrundvlees die menig eilandgenieter mee naar huis neemt als souvenir! Een verrassend winkeltje waar je even voor afslaat naar de waddenzeedijk! Open op woensdag en zaterdag. Kinnum 1, www.geskieker.nl, neeke@geskieker.nl

Kaart: 5 - C4 | 77

Welkom op kaasboerderij de Pieter Peit’s Hoeve in Lies. Dagelijks rondleidingen om half elf (niet op zondag) incl. consumptie. In het knusse winkeltje vindt u naast kaas leuke souvenirs. Groepen vooraf aanmelden. Iedere woensdagavond om 18.00 uur een kaasproeverij. Buitenwalweg 6, Lies, tel: 0562 448501 info@pieterpeitshoeve.nl, www.pieterpeitshoeve.nl

Doortje maakt Eilandbonbons met de hand op Terschelling. Ze zijn onder andere te koop bij het Pieter Peits winkeltje in Midsland en bij Onder de Toer en ‘t Lokaal op West. Zin om dit lekkers zelf te maken tijdens een workshop? Bel of kijk op de site.

‘t Achterom 4, Midsland tel: 06-41396296 www.eilandbonbons.nl

VOF Gezond Genieten – levert eigen ontwikkelde eilander sappen, likeuren en bieren onder het logo van De Stormvogel. Duindoorn en Cranberry appelsap op zuiver biologische basis. Likeuren als: Terschellinger Tuimelaar, Zilte Zee en Willem Barentsz. Ons nieuwe bier van hoge gisting: Scelling Blond en Scelling Stout. Laat u eens verrassen op ons terras.

Kaasboerderij de Pieter Peit’s Hoeve

Kaart: 2 - H4 | 78

Eilandbonbons

Terschellinger Wijnglazen te koop bij de VVV terschelling.


| 23

VERVOER

Rijwielverhuur Zeelen West

Kaart: 1 - I3 | 81

Rijwielverhuur Zeelen Midsland

Kaart: 2 - C3 | 83

U vindt ons direct aan de haven tegenover de boot. Het groene gebouw met gele vlaggen. * Overal dichtbij * Gratis bagage vervoer * Keuze uit ruim assortiment fietsen * Fietsen bezorgen op uw vakantieadres * Reparatie van fietsen Doe als velen huur een fiets bij Zeelen.

Is centraal gelegen U vindt ons direct t.o. de Mexicaan en Landal Residence. Bij deze vestiging bevindt zich ook ‘t Winkeltje met dagelijks vers brood, souvenirs en hengelsport artikelen. * Keuze uit ruim assortiment fietsen * Reparatie van fietsen * Verkoop van gebruikte en nieuwe fietsen

Reserveren? tel: (0562) 448165 of online www.zeelenfiets.nl West Terschelling Willem Barentzkade 15

Reserveren? tel: (0562) 448165 of online www.zeelenfiets.nl Midsland Noord Heereweg 30

Rijwielverhuur Zeelen Formerum

Doe als velen huur een fiets bij Zeelen.

Kaart: 4 - I10 | 82

Is centraal gelegen in Formerum t.o. Jumbo en nabij de Molen. Tevens is dit de hoofdvestiging met uitgebreide showroom nieuwe fietsen, fiets accessoires en fietsonderdelen. * Keuze uit ruim assortiment fietsen * Reparatie van fietsen * Verkoop van gebruikte en nieuwe fietsen

Rijwielverhuur Zeelen Lies

Deze vestiging ligt aan het begin van Lies t.o. de Spar Lies. Naast fietsen kunt u hier ook de winkel van Tante Lies bezoeken, een winkel met wol en lijstenmakerij.

Doe als velen huur een fiets bij Zeelen. Doe als velen huur een fiets bij Zeelen. Reserveren? tel: (0562) 448165 of online www.zeelenfiets.nl Formerum 39

Kaart: 5 - C3 | 84

Reserveren? tel: (0562) 448165 of online www.zeelenfiets.nl Lies 8


24 |

Rijwielhandel de Groot

VERVOER

Kaart: 2 - H3 | 85

U kunt bij ons terecht voor verhuur, verkoop en reparatie’s. We beschikken over een ruim assortiment fietsen. Normale fietsen, hybride’s, atb’s, kinderfietsen en aangepaste fietsen. Maar ook bolderkarren, kinderameublement, buggy’s enz. Wij zijn aangesloten bij de BOVAG en garanderen een goede service. Westerburen 20 Midsland tel: (0562) 448704 www.degrootfietsen.nl

Fietsverhuur Noorderlicht

Kaart: 4 - G8 | 86

Fietsverhuur Noorderlicht is centraal gelegen op het eiland in het dorp Formerum met een ruim assortiment moderne Batavus-fietsen. Wij bezorgen gratis uw fietsen op uw vakantieadres of bij de boot, daarbij gratis bagagevervoer naar uw accommodatie. Online reserveren is mogelijk.

tel: 0900-FIETSEN (3438736) 15 ct. per min. www.fietsverhuur-terschelling.nl

Jonker Rijwielverhuur

Kaart: 1 - F6 | 88

Wij verhuren fietsen in vele soorten en natuurlijk maten. U kunt bij ons terecht voor oa. tandems, bakfietsen, kindertandems, hondenkarren, zitjes, kid-cars, elektrische fietsen, mountain bikes. Pech onderweg, één telefoontje en het wordt geregeld. Willem Barentszkade 45 8881 BD West Terschelling tel: (0562) 442224 www.jonkerterschelling.nl

Taxi-Groepsvervoer-Rolstoelvervoer Ook verzorgen wij trouwvervoer, droppingen en rondritten over het eiland. Wilt u uit eten of op stap? Wij vervoeren u graag met onze taxi’s, limo’s of busjes. Wij rijden op het hele eiland. Strandritten verzorgen wij tussen 1 nov1 april. tel: (0562) 442222 info@terschellingtaxi.nl www.terschellingtaxi.nl

Fietsververhuur Doeksen

Kaart: 3 - A14 | 224

In het midden van het eiland,in Baaiduinen, vindt u fietsenverhuur Doeksen. Wij staan graag voor u klaar met diverse soorten fietsen, E-bikes, tandems, bakfiets, hondenbench, kindertandems etc. Baaiduinen 34-36, 8884 HJ Terschelling tel:06 50573977 of (0562) 442423 jworteldoeksen@hetnet.nl

Fietsverhuur Tijs Knop

Kaart: 1 - I4 | 87

Direct aan de haven gelegen verhuren wij alle soorten fietsen en accessoires. Van moderne electrische fiets tot hippe ‘oma-fiets’, wij hebben ze. Wij bezorgen uw fietsen of bagage daar waar u maar wilt. En bovendien ontvangt u bij iedere reservering een fietskaart van Terschelling. Voor de kleintjes hebben wij een ruime collectie skelters en karretjes te huur. Torenstraat 10-12 West Terschelling tel: (0562) 442052 www.tijsknop.nl

Rijwielverhuur Terpstra

Kaart: 6 - H4 | 95

Uw rijwielverhuur voor Oost-Terschelling! Verhuur van fietsen in vele soorten: Versnellingsfietsen(3-7 versn.) elektr.fietsen, tandems, kindertandems, bakfietsen, oma-fietsen, div. kinderfietsen, fietskarren. Uitsluitend A-merk fietsen, o.a.: Batavus, Gazelle, Giant. Fietsen gratis bezorgd! Dorpsstraat 56/92 Hoorn tel: (0562) 448608 www.terpstrarijwielverhuur.nl


| 25

VERVOER

Autoverhuur Visser Huurprijs €43,- per dag (24 uur), 40 km per dag vrij, extra kilometers €0,35 De bedragen zijn inclusief B.T.W. en brandstof . tel: (0562) 448966 / 06 - 53 956 620 www.autoverhuur-terschelling.nl

Westbank Busbedrijf

Garage Cupido

Kaart: 1 - I11 | 129

Bij Suzuki-dealer en 4x4-specialist Garage Cupido kunt u terecht voor keuring, onderhoud en reparatie van alle merken personen-, bedrijfs- en vrachtwagens. Ook voor schadeherstel, ruitreparatie of voor het wassen van uw auto bent u bij ons aan het juiste adres. Tevens verzorgen wij de wegenwacht-dienst voor de ANWB. Nieuwe Dijk 8 West Terschelling tel: (0562) 442361 www.garagecupido.nl

Met onze luxe stadsbus verzorgen wij groepsvervoer over de weg. Hierbij kunt u denken aan trouwerijen, familiereünies, bedrijfsuitjes en schoolreisjes. Tevens verzorgen wij op afspraak rondritten over het eiland, het vervoer van en naar de boot/accommodatie en borrelbusvervoer. Deze ritten kunnen gecombineerd worden met een rit over het strand. Chris en Henriët Tel: 06 20508722 www.westbank.nl info@westbank.nl

Watertaxi Rederij Noordgat

Kaart: 1 - J2 | 97

De watertaxi service wordt 24 uur per dag, 7 dagen in de week en gehele jaar lang door ons geleverd. Ritten kunnen geboekt worden, maar bij nood- of spoedgevallen kunnen we binnen 15 min. uitvaren, zelfs in de nacht. Deze ritten worden veelal uitgevoerd met onze Tempest (max. 12 p.). Meer informatie en boekingen bel: (0562) 443044 of info@noordgat.nl

Haantjes Rijwielverhuur

Kaart: 1 - H4 | 96

Op vier verschillende locaties in West-Terschelling en in Formerum zijn “Haantjesfietsen” te huur. Deze goed onderhouden merkfietsen (Gazelle en Batavus), van kinderfiets tot mountainbike, worden indien gewenst gratis op uw vakantieadres of direct bij de boot bezorgd. Bovendien kan uw bagage gratis van en naar de boot worden vervoerd. Probeert u ook eens een dagje onze nieuwe electrische scooters ! Koksbosweg 4 8894KK Formerum Terschelling tel: (0562) 448883 / (0562) 442929 www.fietsenopterschelling.nl

Eilandauto.nl Met de service van eilandauto.nl bieden we u, gemak en comfort. Deze makkelijke manier om een leuke auto te huren biedt de ideale oplossing als het slecht weer is, als u eens de andere kant van het eiland wilt verkennen, voor de zware boodschappen of gewoon voor een mooie autoroute. Eilandauto.nl is 24 uur per dag bereikbaar en auto’s zijn op korte en lange termijn te boeken. tel:0880065777, www.eilandauto.nl, reservering@eilandauto.nl


| 27

EILANDPORTRET - Marieke Hellevoort

De winkel is van iedereen en heeft van alles “Wat ik het meest verkoop?” Marieke Hellevoort van de Ben van Alles in Hoorn moet even nadenken. “Dat zou ik zo een twee drie niet kunnen zeggen. Het hangt ook van het weer af natuurlijk. En in de zomer verkoop ik andere dingen dan in de winter. Het is van alles wat. Brood, gebak, snoep, frisdrank, speelgoed, souvenirs... en natuurlijk de kruidenierszaken, de eerste levensbehoeften.” Van alles wat, de naam van de winkel zegt het al. “Die naam is ooit bedacht door Flang Cupido”, vertelt Marieke. “De winkel is van iedereen en hij heeft ook van alles, vond Flang. Daarvoor heette het Warenhuis Bakker en werd het gerund door Bennie Bakker. Vanaf mijn zestiende deed ik er vakantiewerk. Bennie verkocht vooral huishoudelijke artikelen en ook spijkers, verf en klompen. Hij overleed toen ik 21 was en in Leeuwarden studeerde. Daarna kwamen de broers van Bennie erin, maar dat was niet voor lang. Ze hebben het pand verkocht en vervolgens werd de winkel verhuurd aan Jan Jongsma. Uit die tijd stamt de naam Ben van Alles. Jan heeft er vijf jaar ingezeten. Op een gegeven moment wilde Jan liever naar West en toen heb ik het overgenomen.” Marieke besloot niet te veel te veranderen. “Nee, het liep prima, dus hoefde dat niet. Ik heb alles opnieuw geschilderd en ingericht, dat was het wel. Al heb ik wel een iets andere smaak dan Jan. Zo organiseerde Jan in de winter wel eens meubelshows. Daar had ik weinig zin in, dus doe ik dat niet.” Twee keer per jaar gaat Marieke naar Utrecht. “Ik bezoek dan de voorjaarsbeurs en de najaarsbeurs. Ik koop het liefst dingen in waar de mensen niet lang over na hoeven denken. Het moet leuk zijn en leuk zijn om cadeau te geven. Gewoon, gezellige dingen voor in huis, in de caravan of in het appartement. Vaak maken kleine dingen voor het raam of aan de muur het al een stuk gezelliger. Natuurlijk heb ik ook allerlei souvenirs in huis, dat hoort er nou eenmaal bij hier op het eiland. Maar ik probeer daar wel wat leuks van te maken. Zo heb je nu van die vissen van pitriet. Dat is wat meer artistiek, dat vind ik nou leuke souvenirs. En weet je waar ik me wel over verbaas? Dat ik nog steeds porseleinen vingerhoedjes verkoop. Die worden blijkbaar nog steeds gespaard. Grappig hè?” Hoorn heeft geen dorpskern en dat heeft gevolgen voor het winkelgedrag, zegt Marieke. “In Midsland of op West

ga je wanneer het regent of slecht weer is lekker winkelen. Maar in Hoorn doe je dat niet. Bij mij kom je gericht langs, of je fietst toevallig langs. Al moet je vooral niet te snel fietsen, anders ben je er zo voorbij!” Los daarvan vervult de Ben van Alles zeker een belangrijke functie in het dorp. “Ik heb natuurlijk de eerste levensbehoeften voor de toeristen, en ook voor de mensen in het dorp.” Lachend: “Je hoeft in Hoorn dus niet om te komen van de honger!” De Ben van Alles is eigenlijk altijd open; vanaf Oerol tot eind augustus zelfs op zondag. “Maar dat hoef ik gelukkig allemaal niet alleen te doen. Ik doe het drie dagen, net als Neeke Werner, we wisselen elkaar af. Dat vind ik meer dan genoeg. Ik heb ook nog mijn kinderen, mijn paarden, mijn hobby’s.” Want Marieke zit niet bepaald stil wanneer ze niet in de winkel staat. “Ik rijd veel paard en ben al weer elf jaar voorzitter van de Terschellinger Ruiters. Wij hebben in Formerum ons eigen terrein dat we pachten van Staatsbosbeheer. Daar geven we pony- en paardrijles aan mensen met een eigen paard. Ik zit ook in het nieuw opgerichte Hippisch Platform Terschelling en ik ben penningmeester van de Geitenfokvereniging.” Hoe dat laatste zo komt wil Marieke best uitleggen. “Mijn vader molk naast de koeien ook honderdvijftig geiten. De koeien vond ik niet zo leuk, maar als hij ziek was molk ik de geiten. Leuke beesten vind ik dat. Nou ja, en toen ze een penningmeester zochten voor de Geitenfokvereniging ben ik dat gaan doen.” Daarnaast doet Marieke ook nog aan volksdansen. “Een paar jaar geleden liep het volksdansen erg terug. Dat vond ik jammer, want het is mooie folklore. In mijn jeugd deed ik ook al aan volksdansen, dus toen ze een instuif hielden voor nieuwe leden heb ik me aangemeld. Inmiddels doen we het al lang niet meer alleen om de cultuur in stand te houden, want het is gewoon hartstikke leuk om te doen. Er zitten gelukkig nog meer jongeren bij, dus is er weer toekomst voor het volksdansen hier in Hoorn. En vergis je niet, het is best inspannend hoor! Als we oefenen bij Zonneweelde dan stroomt het zweet echt van je rug. Ik doe ook aan stijldansen, maar dat is vergeleken met volksdansen echt een makkie.” Grinnikend: “Volksdansen is topsport, schrijf dat maar op! En los daarvan ook nog heel erg gezellig.”


28 |

Vloedlijn

WINKELEN

Kaart: 1 - H4 | 102

Vlak onder de Brandaris vindt u Vloedlijn Terschelling. Deze moderne en ruim gesorteerde kledingwinkel heeft naast een uitgebreide collectie stijlvolle vrijetijdskleding voor dames ook een vlotte kinderlijn. Ook vindt u in de winkel allerlei leuke en verrassende artikelen om cadeau te geven. Torenstraat 36 8881 BK West Terschelling tel: (0562) 442358 www.vloedlijnterschelling.nl

Jonker Watersport en Outdoor

Zeeders TS 49

Kaart: 1 - F6 | 88

Welkom bij Jonker, een Watersport bedrijf in de ruimste zin van het woord. U vindt bij ons, naast spullen voor uw boot een ruim assortiment outdoor accessoires, en natuurlijk zeil en outdoor kleding, schoenen en laarzen. Ook hebben wij een groot assortiment camping, surf en hengelsportartikelen, ook verhuren wij fietsen. Kortom, voor elk wat wils, stap gewoon eens binnen, u bent van harte welkom.

Kaart: 1 - G3 | 104

Bij ons bent u op het goede adres voor sportieve vrijetijdskleding. Ons assortiment bevat o.a. de merken Gaastra, McGregor, L’Argentina, Dubarry, NZA, Campione, van Santen. Een andere kijk op vrijetijdskleding. U vindt ons aan de voet van de Brandaris.

Willem Barentszkade 45 West-Terschelling tel: (0562) 442224 www.jonkerterschelling.nl

Torenstraat 49 West-Terschelling tel: (0562) 442020 www.zeedersts49.nl info@.zeedersts49.nl

Wuxalia “Cadeau & Cranberry”

Deze unieke winkel heet Wuxalia, omdat Terschelling ooit deze naam heeft gedragen. Iets wat je ook direct herkent bij binnenkomst. Je ruikt, ziet en proeft het eiland in al haar zo bijzondere facetten. Laat rustig uw blik rondgaan en steeds weer ontdekt u dat zo typisch eilander sfeertje. Geen moderne vitrines, maar kasten, stellingen en manden die op het strand gejut zijn. De tijden van Sil de Strandjutter herleven hier.

Neem rustig uw tijd om ze thuis met een stukje Terschelling te verwennen. Uniek in deze winkel is de doe-het-zelf inpak tafel. U mag uw eigen cadeaus inpakken met kleurig cadeaupapier en decoreren met eilander schelpen en linten. Zo geeft u uw geliefde een typisch eilander geschenk met uw eigen inbreng als toegevoegde waarde. Openingstijden: ma t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Het meest bijzondere van Wuxalia is de twee eenheid, zo heeft u aan stuurboord (rechts) de grootste cranberry collectie van het land, en zie je aan bakboord (links) Willems cadeau bazaar. Een veelheid van voornamelijk eiland en zorgvuldig geselecteerde geschenken. Teveel om op te noemen!

Torenstraat 18 West-Terschelling tel: (0562) 444140 www.terschellingercranberry.nl info@terschellingercranberry.nl

Kaart: 1 - H4 | 220


| 29

WINKELEN

WOODSTOCK ècht wel anders!

Kaart: 1 - H3 | 100

Het adres voor al uw kleurrijke kleding van Blutsgeschwister, Smashed Lemon, Ixtlan, Pasal Himal, Bertrend, Zand Amsterdam en Normal Crazy. Ook voor Kakadu Australia, waxjassen van Hunter Outdoor, sieraden van Yamba, cadeau-artikelen en wierook kunt u bij ons terecht. Graag tot ziens! Torenstraat 17 West Terschelling tel: (0562) 443710

de Jutter

Kaart: 1 - G4 | 109

Hét adres voor heerlijke eilander lekkernijen als: Terschellinger kaas en schapenkaas, diverse cranberry produkten, honing, bonbons, Waddenzout, wijn, Terschellinger pondkoek met cranberries en ontbijtkoek met cranberries. Tevens ruim assortiment eilandsouvenirs en kado artikelen. Boomstraat 14 West-Terschelling tel: (0562) 444098 www.typisch-terschelling.nl

Terschellinger Zeemanshandwerk

Kaart: 1 - G5 | 101

Klein. Maar een keus ZOOoo GROOT!!! Altijd volgens de laatste mode. Byoux’s voor elke beurs, trendy kettingen, armbanden, veel zilveren oorbellen, HEEL veel moderne sjaals. Dit alles in een gezellige en ongedwongen sfeer, een goede service en betaalbare prijzen. EEN BEZOEK WAARD!!!!!! Boomstraat 32 West Terschelling tel: (0562) 443264

Sjoerdje, jeans and more

Kaart: 1 - H3 | 110

Voor leuke, trendy en betaalbare dames, kinder en herenkleding komt u naar de Ruyterstraat 10 in West Terschelling. Wij verkopen de volgende merken: Mustang, Lee, Broadway, Suzy Q, Cars, Tumble’n Dry. Verder verkopen wij leuke accessoires, regenlaarzen en nog veel meer. TOT ZIENS Ruyterstraat 10, West Terschelling tel: (0562) 785004

Kaart: 1 - H5 | 107

Vroeger kocht u hier Terschellinger matten, nu mooie dames- en herenkleding. We verkopen o.a. Gant en Saint James, Jackpot, Public, Brax, Question, Shepherd en Aigle. Tevens kunt u er terecht voor uw kopje of complete servies van het merk Emma Bridgewater. Ook hebben we een groot assortiment van het blauwe Pools keramiek. Burg. Reedekerstr. 3 West Terschelling tel: (0562) 442703 www.zeemanshandwerk.nl

Tourmalijn + “Sneupen”

HEMA

Kaart: 1 - H3 | 204

Een leuk en makkelijk leven hoeft helemaal niet duur te zijn, vindt HEMA. Loop de winkels binnen en je ziet het meteen: nergens anders vind je die opvallende combinatie van alleen de beste artikelen voor het dagelijkse leven, met een eigen, bijzondere vormgeving, voor verrassend lage prijzen. Al voordat het woord ‘huismerk’ werd uitgevonden, maakte HEMA alle artikelen alzelf: 110% HEMA. En daarin zie je altijd een ding terug: 100% bijzondere eenvoud. Dat zit in de HEMA genen, van winkelvloer en distributiecentrum tot bakkerijen en hoofdkantoor. Bij alles wat HEMA doet, denkt en wil, draait het daarom. Gewone dingen bijzonder maken. Dat maakt HEMA bijzonder en toch zo gewoon. Torenstraat 43-45 West-Terschelling tel: (0562) 442410


30 |

Tabakspeciaalzaak “Sijpie”

WINKELEN

Kaart: 1 - H4 | 207

Sfeervolle Terschellinger Tabakswinkel met een ruime collectie rokersbenodigdheden, sigaren, tabak en sigaretten. Dagbladen, lottospelen en staatsloterij. Geopend: maandag-vrijdag 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag 09.00 tot 17.00 uur Torenstraat 14 West Terschelling tel: (0562) 442384

Boekhandel Funke

Kaart: 1 - G4 | 119

Kaart: 1 - G4 | 173

Expert Terschelling Van experts kun je meer verwachten: beste service, deskundig advies, topkwaliteit. Boomstraat 24 8881 BT West Terschelling tel: (0562) 442292, www.expert.nl

Bloemenatelier Lavandula

Kaart: 1 - G5 | 118

Een eigentijdse bloemenwinkel met een ruime keus snijbloemen ( 3x per week verse aanvoer), kamer- en tuinplanten, glas-en aardewerk, manden en veel meer voor in en om ’t huis. Ook voor boeketten, rouw- en ander bloemwerk. Trouwen op Terschelling? Wij verzorgen graag uw bruidsbloemen voor deze dag.

Gewoon de moeite waard om eens binnen te stappen en rond te sneupen!! “de specialist op West in Terschellinger Boeken” Boomstraat 27 8881 BS West-Terschelling tel: (0562) 442098 info@boekhandelfunke.nl, www.boekhandelfunke.nl

Burgemeester Reedekerstraat 12 West Terschelling tel: (0562) 444443 www.bloemenopterschelling.nl

Verfwinkel en lijstenmakerij De Spathoek Kaart: 1 - I2 | 128 Terschelling een prachtige inspiratiebron! Bij “De Spathoek” kunt u terecht voor alle schilders- en /of tekenmaterialen zoals de merken Talens, Winsor & Newton, Derwent, Conté, Schut, Fabriano. Ook voor het inlijsten kunt u bij ons terecht. Westerbuurtstraat 8b West-Terschelling tel: (0562) 442276 www.verfwinkeldespathoek.nl

Dio Drogisterij Parfumerie Mast

Hubo Terschelling

Kaart: 1 - F5 | 126

Alle bekende d.h.z. artikelen aanwezig. Naast ‘gewone’ verf hebben wij voor u Sikkens producten. Voor de watersport zijn producten van Sikkens en International verkrijgbaar. Maatwerk in kasten en gordijnen. Zonwering in heel veel soorten alles op maat en op uw verzoek door ons geplaatst. Deskundig advies en service zijn bij ons gewoon! Burg. Reedekerstraat 36 West-Terschelling tel: (0562) 442121

Kaart: 1 - G5 | 117

Komt u rustig eens kijken in Drogisterij Parfumerie Mast. De winkel voor verzorging en advies. Wij zijn specialist in gezondheid en persoonlijke verzorging. Laat u verrassen door ons brede aanbod in Beauty en Verzorging. Dagelijks open van 9.00 tot 18.00 uur ( za tot 17.00 uur ) Gezondheid oa.; Geneesmiddelen, Homeopathie/ Voedingssupplementen Uiterlijke verzorging; Parfumerie Heren – en Dames geuren, Make-up, Zon cosmetica, Lichaamsverzorging. Trends & Souvenirs; Haarmode, Bijouterieën, Kleding, Souvenirs, Cranberry producten, Snoep & Zoetwaren. tel: (0562) 442480, Burgemeester Reedekerstraat 10 8881 CA West-Terschelling drogisterijmast@live.nl


| 31

WINKELEN

De Ouwe Smidte

Kaart: 2 - G4 | 105

In het hart van Terschelling, in het mooie plaatsje Midsland, zit in een van de meest karakteristieke panden de Ouwe Smidte. Van oudsher een smederij, nu al sinds jaar en dag een damesmodezaak. Een begrip voor de modebewuste vrouw, met prachtige collecties van o.a. Claudia Sträter, Josephine & Co., Rosner, Scarva, Manderin & Mint en Transmission. Oosterburen 37 Midsland tel: (0562) 448971 ouwe-smidte@tele2.nl

Margaritha Fashion

Kaart: 2 - H4 | 103

Margaritha Fashion, voor hem en haar betaalbare kleding. Merken o.a., Cars, Garcia voor hem en haar ook de merken Xpresso. Micha, Kitkarnaby en Yest. kinderkleding o.a. Cars, Jubel en Sturdy. U bent welkom op de Oosterburen 38a in Midsland. Oosterburen 38a Midsland tel: (0562) 448111

Drogisterij Bewust & Mooi

Kaart: 2 - H4 | 203

Ons assortiment bevat het standaard drogisterij assortiment (zelfzorg geneesmiddelen, mond-, huid- haar- en lichaamsverzorging) in combinatie met eilanderproducten, glutenvrije voeding, diverse theeën en kruiden. Mocht het zo zijn dat ondanks ons met zorg samengestelde assortiment uw favoriete merk en/of product niet aanwezig is, dan kunnen wij dit in een paar dagen alsnog in huis hebben. Als eilander en toerist heeft u ook de mogelijkheid om vanaf huis en/of vakantieadres zonder bijkomende kosten uw boodschappen via www.bewustwinkelen.nl te doen. De door u bestelde artikelen worden dan bij ons in de winkel afgeleverd. Tot ziens! Jasper & Ingrid. Oosterburen 38, Midsland tel: (0562) 448240 info@bewustenmooi.nl, www.bewustenmooi.nl

Kaart: 2 - G4 | 68

‘t Pieter Peit’s Winkeltje

Hét winkeltje met exclusieve Wad- & Eilandproducten. Daarnaast een uitgebalanceerd assortiment biologische voedingsmiddelen en heerlijke delicatessen zoals olijven, gedroogde (eilander) worsten, (eilander) kazen, Terschellinger koeken, snoepjes en vele kleine lieve cadeautjes voor de thuisblijvers. Dit unieke winkeltje mag u niet missen! Oosterburen 23 Midsland tel: (0562) 448090 www.pieterpeitswinkeltje.nl

Kaart: 2 - J5 | 219

Terschellingerhout

Met passie voor hout worden bij ons naar eigen ontwerp en op ambachtelijke wijze meubelen gemaakt. Voor binnen en buiten, onder andere tuintafels, picknicktafels, salon en sidetables. Tot ziens op Striep ! Ton Buskermolen Eekenweg 2 Striep tel: (0562) 445103 of bezoek onze site: www.terschellingerhout.nl

Boekhandel Rosenberg

Kaart: 2 - G5 | 156

Dé boekhandel op Terschelling met ‘n brede collectie boeken, tijdschriften, wenskaarten, kantoorartikelen, spellen, puzzels en nog veel meer… En natuurlijk alle boeken over ons mooie eiland. En als u weer thuis bent, moet u eens kijken op onze mooie website. Een site voor echte Terschelling-fans, voor uzelf of voor een cadeau. Dé site met alles over Terschelling: www.rosenberg-terschelling.nl Tot ziens ! Louise Kloezeman en Frans Rosenberg. Oosterburen 45-47 8891 GB Midsland tel: (0562) 448996


32 |

WINKELEN

De Terschellinger goud & zilver smederij Kaart: 2 - H4 | 106

De Groot Vliegers & Souvenirs

Naast onze eigenzinnige collectie verkopen wij ook sieraden uit eigen atelier. Het eiland geeft inspiratie. U kunt bij ons terecht voor reparaties, nieuw werk, trouwringen, natuurlijk onze BRANDORA (brandaris kraal) en veel meer….. We hebben ook een mooie handgemaakte collectie “strandvondsten”. Leuk als herinnering!

In onze winkel bieden wij u een ruime keuze vliegers en toebehoren. Waaronder; kindervliegers, stuntvliegers, matrassen en settings. Ook zijn hier diabolo’s en aanverwante artikelen verkrijgbaar. In onze souvenir winkel verkopen we uiteenlopende eiland gerelateerde cadeauartikelen en speelgoed. U kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het. Westerburen 20 Midsland

Oosterburen 34 Midsland tel: (0562) 449696

“Larimar” Nieuwetijdswinkel Terschelling

Kaart: 2 - H3 | 206

Kom langs en geniet van de vele edelstenen en mineralen, van kamerstuk tot trommelsteen. Prachtige edelsteensieraden, boeddha’s, wierook, oliën en de nieuwste (kinder)boeken over spiritualiteit en levenskunst. Informeer naar onze Healing & Reading sessies. Zuidmidslandweg 3 Midsland tel (0562) 445025 www.larimarterschelling.nl / www.spiritueelterschelling.com

Blokker Midsland

Kaart: 2 - H4 | 115

Halverwege de Oosterburen staat een mooi ruim opgezette winkel, welke deel uit maakt van de ‘Blokker’keten. Deze keten wordt al ruim 100 jaar gekenmerkt door zijn veelzijdige assortiment. Zo kunt u bij ons terecht voor: huishoudelijke en elektrische artikelen, persoonlijke verzorgings -, cadeau-, trend- en decoratieartikelen en souvenirs. In het hoogseizoen is er een speciaal gedeelte van de winkel ingericht met tuin- en campingartikelen, welke aan het eind van het jaar ruimte moeten maken voor kerstartikelen. Het jaar wordt altijd afgesloten met de verkoop van vuurwerk. En dit alles natuurlijk vertrouwd en voordelig: Blokker. Oosterburen 21 8891 GA Midsland tel: (0562) 448476

Kaart: 2 - H3 | 85

tel: (0562) 448704 www.degrootfietsen.nl

WaddenChic Outdoor Fashion

Kaart: 2 - G5 | 108

Waddenchic verkoopt Outdoor-kleding, -schoenen en -accessoires voor een actief verblijf op Terschelling. Onze producten hebben een hoogwaardige kwaliteit en een uitstekende functionaliteit, naast een modieuze vormgeving. Graag geven wij u een gedegen (technisch) advies en goede service. Oosterburen 39-41 8891 GA Midsland tel: (0562) 449530 info@waddenchic.nl www.waddenchic-terschelling.nl

Jumbo

Kaart: 4 - I10 | 176

De allergoedkoopste Supermarkt Van Het Eiland met een assortiment om van te smullen, ruim, royaal en voordelig. Aangevuld met eilander specialiteiten uit eigen ambachtelijke bakkerij (de grootste warme bakker van het eiland), vers gebak, eilander pondkoek, potjekoek en/of Terschellinger koekjes. U vindt het bij de Jumbo. Zo is boodschappen doen dus ECHT VOORDELIG OOK IN UW VAKANTIE! Jumbo supermark en slijterij W. Mier, Formerum 16, 8894 KE Terschelling Tel: (0562) 448729


| 33

WINKELEN

Kaart: 2 - H3 | 205

Kdo & Zo

Hier vind je mooie cadeau’s voor een jarige, een bruiloft, de oppas van je huis tijdens je vakantie en niet te vergeten voor jezelf natuurlijk! Er is één rode draad in de winkel en dat is kleur! Kleur in houten kinderspeelgoed, Spaans aardewerk, nostalgische blikjes, woonaccessoires, en veel meer vrolijke hebbedingen. Hiernaast verkopen we een breed en stijlvol assortiment aan meubels. Westerburen 13

Midsland tel: (0562) 449610 www.kdo-enzo-terschelling.nl

Toby’s groentehandel

Kaart: 5 - B5 | 122

Nei de Oast: koffie en thee

Kaart: 5 - C4 | 218

Nieuw op Terschelling is deze speciaalzaak voor koffie en thee! Naast verschillende soorten (losse) thee, gemalen koffie en bonen hebben wij veel moois van Bodum. Ideaal voor kado, souvenir of om zomaar even te sneupen! Lies 22 - Lies - tel: (0562) 850348

Warenhuis Ben van Alles

Kaart: 6 - H4 | 114

Het adres voor al uw verse groente, fruit, verse kruiden, panklare groenten, panklare aardappels, rauwkostsalades en versgeperste sinaasappelsap, eigengemaakte stamppotten ook het adres voor fruitmanden. Bezorgen is mogelijk. Wij snijden alles zelf dagelijks in onze eigen snijkeuken.

Een winkel om eens lekker in rond te snuffelen. Voor al uw cadeaus, souvenirs, speelgoed, brood, snoep en nog veel meer! Het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag en zomers ook op zondagochtend. Tot ziens bij Ben van Alles!

Lies 57 8895 KS Lies tel: (0562) 448418 www.hanstoby.nl

Dorpsstraat 56 8896 JG Hoorn tel: (0562) 448833

Spar Cupido

Kaart: 5 - C3 | 134

Spar Cupido is al jaren uw supermarkt op Oost Terschelling. In onze winkel vind u een volledig assortiment. Van gebak tot vis en van drogisterij artikelen tot div. eilander producten.Tevens PostNL servicepunt, geldautomaat en slijterij. Graag tot ziens in onze fullservice supermarkt om aest ! Lies 15 8895 KP Lies tel: (0562) 448862 sparcupido@zonnet.nl

Schildersbedrijf Haarsma

Kaart: 3 - A13 | 125

Erkend Sikkens specialist. Voor al uw schilderwerk, wandbekleding, glaswerk en isolatie glas. Tevens verkoop van verf en benodigdheden. Baaiduinen 45 8884 HH Baaiduinen tel:(0562) 448338 info@schildersbedrijfhaarsma.nl www.schildersbedrijfhaarsma.nl

FIXET Service Bouwmarkt Terschelling Kaart: 1 - J12 | 131 1450 m2 winkelplezier voor doe-het-zelver en professional. Bouwmaterialen, doors en floors, decoratief, verf en behang, kasten op maat, tegels, sanitair en keukens, tuinartikelen en -meubels, ijzerwaren, elektra en verlichting, gereedschap, verfmengen, sleutelservice en zaagservice. Nieuwe Dijk 41 8881 HC West-Terschelling tel: (0562) 448934 www.ruijg.nl

RUIJG Installatietechniek

Kaart: 1 - J12 | 131

Het adres voor installatie van en onderhoud aan: centrale verwarming, duurzame energie, ventilatie, elektrotechnische- , gas- en watertechnische installaties, sanitair, riolering, koeling en airco, cai-installaties, data en telefonie, inbraak- en brandbeveiliging, dakbedekking, zink- en koperwerk. Nieuwe Dijk 41 8881 HC West-Terschelling tel: (0562) 449600 www.ruijg.nl


34 |

Op Terschelling is er altijd wad te doen Evenementen overzicht 2012

Op Terschelling worden het hele jaar door allerlei sportieve en culturele evenementen georganiseerd. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Oerol, dat ooit begon als eenvoudig straattheater maar inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste theatermanifestaties van Europa. In de derde week van juni dient Terschelling tien dagen als podium voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland. De bijzondere locaties, vaak in de open lucht, geven de voorstellingen een unieke sfeer. Een handig overzicht vindt u onze website: www.vvvterschelling.nl/evenementen

www.fjoertoer.nl

www.oerol.nl

APRIL

MEI

Fjoertoer

Harlingen terschelling roeirace

14

17

JUNI

AUGUSTUS

OEROL

Guusjen zeesleepboot holland

15-24

HELE MA AND

www.guusjen.nl

AUGUSTUS SEPTEMBER

NOVEMBER

Berenloop terschelling marathon

Rock ‘n Roll street

31-2

www.follek.nl

www.berenloopterschelling.nl

4

NOVEMBER

NOVEMBER

Follek!

Terschellinger filmdagen

9-11

www.terschellingerfilmdagen.nl

16-18


| 35

MUSEA

Museum De Bessenschuur “enig in zijn soort”

Kaart: 8 - H9 | 139

Nergens anders ontmoeten natuur, cultuur en folklore elkaar zo innig als in deze schuur. Hier vindt u een unieke tentoonstelling over de honderd-jarige historie van de eilander Cranberry in woord en beeld. Ook wordt hier de zeldzame Brandaris vogelcollectie gepresenteerd die is samengesteld door de torenwachters van de vuurtoren Brandaris. Verder vindt u op deze authentieke zolder kunstwerken van eilanders, omgeven door historische fotografische beelden van Terschelling staat hier de tijd stil. Een doorlopende Terschellinger film in geur van hout, koffie en thee geeft u daar dat zo unieke eilandgevoel.

Natuurlijk laten we u niet op een droogje zitten en kunt u zowel binnen als buiten genieten van onze beroemde bakjes koffie of cranberry thee, met eilander koek, taart, onze natuursappen en limonades voor de kinderen. “de Bessenschuur, een plek om nooit te vergeten, je zult hier zeker terugkomen!” Geopend van april tot november Badweg 1 West-Terschelling Tel: (0562) 443433 info@terschellingercranberry.nl www.terschellingercranberry.nl

Museum ‘t Behouden Huys

Kaart: 1 - I3 | 221

Bezoek deze twee 17e-eeuwse commandeurshuizen en stap gelijk de Terschellinger geschiedenis binnen. Stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, archeologische vondsten en foto’s geven een beeld van Terschelling en zijn bewoners door de eeuwen. Uiteraard speciale aandacht voor Terschellings beroemdste ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Commandeurstraat 39,

West-Terschelling www.behouden-huys.nl tel: (0562) 442389

Centrum voor Natuur en Landschap

Kaart: 1 - G5 | 138

Zeeaquarium: Een 40.000 liter groot aquarium en een aantal kleinere met zo’n 30 vierkante meter ruitoppervlak vormen een enorme leef- en zwemruimte voor zeevissen en kleine zeeorganismen. In een open roggenbak kunt u, misschien voor het eerst, vissen aanraken. Natuurmuseum: Het museumgedeelte geeft een beeld van de enorme natuurlijke rijkdom van Terschelling. Filmzaal: Hier worden doorlopend unieke waddennatuurfilms vertoond. Expositie, Wadden weer&klimaat in beweging: Deze uitgebreide expositie vertelt over het hoe en waarom van het weer, en stimuleert om op een andere manier naar eilander klimaat- en weersverschijnselen te kijken. Burg. Reedekerstraat 11 West-Terschelling tel: (0562) 442390 www.natuurmuseumterschelling.nl

Visserijmuseum Aike van Stien

Kaart: 1 - I4 | 137

Dit museum laat de visserij uit vroegere jaren zien door middel van vaste en wisselende exposities. Voor de kinderen zijn er op zolder veel “doedingen”. In de museumwinkel vindt u leuke originele eilandsouvenirs en kleine hebbedingetjes voor elke beurs. Raadhuisstraat 4, 8881 BM West-Terschelling, tel: (0562) 443388 www.visserijmuseumaikevanstien.nl, info@visserijmuseumaikevanstien.nl


36 |

ACTIEF

Kaart: 4 - H8 | 142

Puur Terschelling huifkartochten en rijpaarden Kaart: 7 - C11 | 141

Ponycentrum de Prairie

“Een zee van mogelijkheden” is ons motto waaronder huifkartochten, Friese rijpaarden, mennen, arrensledetochten, boerenijs, hoefijzergolf en ezelwandelingen. Alleen al onze huifkartochten bieden een scala aan keuzemogelijkheden. U bent van harte welkom om een stukje “Puur Terschelling” te beleven. Oosterend 39 tel: (0562) 449487 / 06-30056023

Dé ponyverhuur voor kinderen! Voor het eerst op ‘n pony zitten of een lekkere bosrit maken, pony’s heerlijk knuffelen of een gezellige groepstocht rijden; dat kan allemaal op de Prairie! Wij zijn open in de paas-, mei-, zomeren herfstvakanties. Tot ziens op ponycentrum de Prairie in Formerum!

www.puur-terschelling.nl

de Noordsvaarderij

Kaart: 1 - A11 | 143

Huifkartochten met friese paarden op Terschelling. Mooie natuurtochten door bos en duin en strandvlakte de Noordsvaarder. Dagelijks diverse tochten zoals; excursie met staatsbosbeheer, rondje noordsvaarder en cranberrytocht. Korte tocht zeer geschikt voor kinderen. Ook voor feesten en partijen staan wij graag voor U klaar. Wiemet Wortel tel: 06 46071280 www.noordsvaarderij.nl

Strandbus

Kaart: 8 - H9 | 94

Met de Strandbus maken wij het gehele jaar door rondritten over het Noordzeestrand. Ook organiseren wij samen met het Staatsbosbeheer exclusieve natuurexcursies. De Strandbus beschikt over 30 comfortabele zitplaatsen met een uniek uitzicht. Voor vertrektijden van alle rondritten kunt u de Sjouw raadplegen, onze website bezoeken of telefonisch contact met ons opnemen. De Strandbus is ook zeer geschikt om uw (trouw)gezelschap naar de strandtenten te vervoeren. Chris en Henriët Tel: 06 20508722 www.westbank.nl info@westbank.nl

www.deprairie.nl tel: 06-31210498 Molenweg 9 Formerum

Biologische boerderij De Zeekraal

Kaart: 7 - D9 | 75

In bezoekboerderij De Zeekraal kunt u veel informatie vinden over het boerenleven en het agrarische bedrijf. U kunt kijken en luisteren naar boer Gerben als hij de schapen melkt terwijl de kinderen zich kunnen vermaken in de speelhoek, met een boerenspel of een vragenlijstje. Leerzaam voor jong en oud! Oosterend 17 tel: (0562) 449278 www.dezeekraal.nl

Huifkarbedrijf Terpstra

Kaart: 6 - I2 | 144

Naast de unieke tocht over de Boschplaat naar het het Amelander Gat biedt ons huifkarbedrijf diverse andere mogelijkheden. Op maat gesneden ritten per huifkar of een volledig verzorgde bruiloft met orginele trouwkoets. Ponykampen voor de kinderen of ruiterweekenden voor volwassenen inclusief onderdak. Paardenverhuur, buitenritten voor beginners en gevorderden. Dorpsstraat 20 8896 JE Hoorn tel: (0562) 448837 www.huifkarbedrijf-terpstra.nl


| 37

ACTIEF

Bezoekboerderij De Gèskieker

Kaart: 3 - D13 | 146

Boerin Neeke neemt je mee voor een rondleiding over de boerderij! Bekijk koeien in allerlei kleuren, aai de kalfjes en ontdek wat al die vogels en vissen in de stal doen! De rondleiding is het hele jaar door op woensdag om 14.00 uur, tijdens vakanties extra rondleidingen (zie Sjouw/site). Kinnum 1, www.geskieker.nl, neeke@geskieker.nl

Kinderboerderij, Landbouwmuseum, Zorgboerderij Het Hooivak

Kaart: 6 - J2 | 136

Bij Het Hooivak is elk uur iets nieuws te beleven: pony rijden, boter maken, dieren vertroetelen, speurtochten, kalfjes voeren, rondscharrelen in het museum. Leuk & leerzaam, binnen & buiten, zomer & winter!  Open: 28 april - 28 oktober en kerstvakantie: di t/m za 11:00 - 18:00 uur.  Daarbuiten: di t/m do 11:00 - 17:00 uur. Toegang 3,50 v.a. 3 jaar. Hoorn, Kooiweg 3, tel. 06-51895838. Zie ook www.Hooivak.nl 

Midgetgolfbaan Snackbar De Molenbaan Kaart: 4 - I9 | 51

De Riepel

Uniek gelegen naast de molen van Formerum. 18 holes midgetgolfbaan met ‘s avonds sfeervol verlichte banen. Snackbar met gezellig terras, speelpleintje voor de kleintjes. Koffie/thee & fris. Het lekkerste ijsje. De beste patat. Ook om af te halen! Dagelijks geopend van Pasen t/m de herfstvakantie. Voor openingstijden zie kabelkrant txt. 399. Tot ziens in Formerum! Formerum 6B 8894 KE

Met de Riepel naar het leefgebied van de zeehonden. Lopend over de zandplaten kunt u genieten van de waddenrust en ruimte. Tevens geschikt voor feestjes en vervoer van Harlingen naar Terschelling v.v. met catering. Max. 110 personen, er zijn binnen 65 zitplaatsen en een speelhoekje voor de kinderen.

Formerum tel: (0562) 448687 / 06 53518562 www.molenbaan.nl

Kaart: 1 - J2 | 147

Info : www.riepel.nu of mobiel : 06 53856325 (Harry en Margreet)

OP EN

Eilandbonbons

Kaart: 2 - H4 | 78

Doortje maakt Eilandbonbons met de hand op Terschelling. Ze zijn onder andere te koop bij het Pieter Peits winkeltje in Midsland en bij Onder de Toer en Lokaal op West. Zin om dit lekkers zelf te maken tijdens een workshop? Bel of kijk op de site.” ‘t Achterom 4, Midsland, Doortje Röell tel: 06-41396296 www.eilandbonbons.nl

EN

Kaart: 1 - D10 | 1

Er is altijd wat te doen bij Westcord Hotel Schylge! Of het nu gaat om een feestje, bedrijfsuitje of gewoon gezellig bowlen met vrienden/familie. Hotel Schylge biedt een ontspannen ambiance voor een gezellig avondje uit voor jong en oud. De ruimte beschikt over 4 bowlingbanen, een bar en poolbiljart. Geniet tijdens het bowlen van diverse hapjes, bittergarnituur en een drankje om uw avond helemaal compleet te maken. Kijk op onze site, of bel voor alle mogelijkheden en voor uw reservering Burg. van Heusdenweg 37 Tel: (0562) 442111 8881 ED West Terschelling www.westcordhotels.nl

OP

Bowling Schylge

Paardenspiegel: Coaching voor mens en organisatie Van nature spiegelen paarden de innerlijke gesteldheid van degene die met het paard in contact wordt gebracht. Zonder oordeel of mening geven ze direct en eerlijk feedback. Bel of kijk op de site voor een workshop of individuele sessie. Ervaring is niet nodig en er wordt niet op de paarden gereden. Jaeike Stienstra tel: 06-14442581 www.jaeikemetpaarden.nl


38 |

ACTIEF

Rijpaarden Verhuur Lok

Kaart: 2 - E7 | 209

Minder ervaren en gevorderden ruiters kunnen bij ons terecht voor een buitenrit door de prachtige natuur die Terschelling te bieden heeft. Voor de beginnende ruiter bieden wij de mogelijkheid een mooie buitenrit door het bos en/of de duinen te maken. Voor de meer gevorderde ruiter bieden wij een afwisselende tocht door het bos, de duinen en het brede strand. Fam. Lok Landerum 9 tel: (0562) 448188 www.rijpaardenverhuurlok.nl

Wrakkenmuseum

Atelier GlasGoed

Kaart: 6 - H5 | 222

Kom een kijkje nemen in mijn atelier waar ik unieke eigengemaakte glasprodukten verkoop. U kunt bij mij workshops volgen in het maken van Glas in lood, Tiffany en Fusing (van kleine objecten). Ook leuk om cadeau te geven! Henny Terpstra, Dorpsstraat 92 Hoorn Terschelling. www.glasgoed.nl Voor reserveren van workshops: tel: (0562) 449912 of hmterpstra@ziggo.nl

Kaart: 4 - J14 | 148

Een prettig gestoord museum vol spannende verhalen. Eetcafé Juttersterras Piratentuin In ons eetcafé verzorgen wij lunches en juttersdiners, barbecues etc. voor groepen. Formerum-Zuid 13 8894 KH Formerum tel: (0562) 449305 hille@wrakkenmuseum.nl www.wrakkenmuseum.nl

Bowling & Cateringbedrijf Bornholm Kaart: 1 - H8 | 223 Wij beschikken over een gezellig ingerichte bowling met 2 bowlingbanen met geavanceerde computerscore, pooltafels en biljart. De bowling heeft eigen horecafaciliteiten en is ook uitermate geschikt voor feesten en partijen. Voor meer informatie of een prijsopgave kunt u contact opnemen met Bowling Bornholm Hoofdweg 6, 8881 HA West Terschelling tel: (0562) 443748

West Terschelling, de havenplaats van Terschelling

VVV Kadobon te koop bij de VVV terschelling.

Lopend over de Willem Barentzskade, langs viskotters en platbodems proef je de nautische historie. Midden in het hart van het dorp, het icoon van ons mooie eiland, de vuurtoren Brandaris. Daaromheen gezellige winkels, restaurants, bars en cafeetjes waar je heerlijk kunt genieten. Maar ook musea, een zeeaquarium, en de mooie gevels van commandeurs-woningen en oude pandjes. Er is voldoende te beleven ‘op West’, zoals de evenementen: verhalenroute op West, Berenloop, Fjoertoer, HT zeilen roeiwedstrijden en onze eigen Kapitein Rob route. Net buiten het dorp, het seinpaalduin, met een weids uitzicht over heel het eiland, Vlieland en zelfs Harlingen. West-Terscheling, waar het eiland- en vakantiegevoel samenkomen!


| 39

WELLNESS

Wellness op Terschelling

Kaart: 5 - C4 | 154

Beauty&Soul, Hair&Body. Waar uw zintuigen tot rust mogen komen. Verzorging van top tot teen. Van binnen naar buiten, met een persoonlijk tintje. In een aangename omgeving, waar we plaats hebben voor meerdere behandelingen tegelijk. Onder het schuine dak , waar u ‘s winters de wind hoort waaien. En zomers de vogels hoort fluiten. Waar we u even weg laten drijven op een eiland van rust. Alles aanwezig voor een hemels momentje voor jezelf! Boek een van de verschillende arrangementen, scrubs, lichaamspakkingen, warme stenen, massages, gelaat behandelingen, kleuren analyse, metamorfoses van haar, kledingstyle en make-up. Bruids arrangementen, bezinnings en kuur vakanties. Creatieve workshops! Sauna, zonnebank, massage lounger. Kijk op onze site voor alle mogelijkheden en voor uw boeking, www.totaltripstyle.nl tel: (0562) 449000 Lies 23

Wellness Hotel Schylge

Kaart: 1 - D10 | 1

Hotel Schylge ligt aan de enige natuurlijke baai van Nederland en heeft het mooiste uitzicht van Terschelling over de haven en de Waddenzee, de omgeving ademt één en al rust. Het Hotel biedt luxe en comfort en is voorzien van diverse ontspannende faciliteiten. Kom tot rust in onze sauna, Turks stoombad of het verwarmde binnenzwembad met zonneterras. Breng een bezoekje aan ons solarium of laat u verwennen in de schoonheidssalon. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er eens heerlijk ontspannen tussenuit te gaan. Kijk op onze site, of bel voor alle mogelijkheden en voor uw reservering Burg. van Heusdenweg 37 Tel: (0562) 442111 8881 ED West Terschelling www.westcordhotels.nl

Wellness Center Bornholm

Kaart: 1 - H7 | 215

U bent van harte welkom om na een pittige wandeling of een dag fietsen heerlijk te genieten van ons ruim opgezet Wellness Center. Wat wenst u zich nog meer? Kom helemaal tot rust in deze luxe rustgevende omgeving. De wellness faciliteiten in ons hotel zijn modern en zeer uitgebreid; een Finse sauna, biosauna met lichttherapie, infra roodsauna, Turks stoombad, stortdouches, voetenbakken, ontspanningsruimte en een solarium. Dat is puur genieten tijdens uw verblijf! Openingstijden: dagelijks v.a. 16.00 uur tot 21.30 uur. Hoofdweg 6 8881 HA West Terschelling Reserveren: (0562) 442266 of www.hotelbornholm.nl

Wellness in Residentie Boschrijck

Kaart: 1 - A11 | 15

WestCord Residentie Boschrijck ligt verscholen in de bossen van het dorp West-Terschelling. Riant en rustig gelegen, maar toch heel dichtbij het dorp en de vuurtoren. Het hotel ademt een relaxte eilandatmosfeer en biedt vele mogelijkheden. Onze wellness biedt u een ruime sauna, Turks stoombad, een dompelbad, voetenbaden, solarium en fijne stoelen om in de ontspannen. Daarnaast serveren wij uw gewenste consumpties kosteloos bij u in de wellness ruimte. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijk ontspannen dag in onze welness. Kijk voor meer informatie op onze website: www.westcordhotels.nl of bel voor meer informatie en voor reserveringen. Sportlaan 5 8881 EP West-Terschelling tel: (0562) 44 33 11


40 |

WELLNESS

Ontspanningsmassage

Kaart: 2 - G3 | 149

Spierpijn, stress, spanning of gewoon omdat het lekker is en goed doet. Laat je masseren door fysio- Jaeike. In overleg op locatie mogelijk. Bel voor een afspraak: 06-14442581 Jaeike Stienstra, Sint Janspad 14 8891 JA Midsland tel: 06-14442581 www.massageterschelling.nl

Kapsalon Lucky Lok

Kaart: 2 - H4 | 153

Kapsalon Lucky Lok voor u totale haarverzorging. Met ons niet op dieren geteste huismerk Matrix is voor elk haartype een thérapie!! Openingstijden: maandag: gesloten, dinsdag t/m vrijdag: 8.30 tot 12.30 en 13.30 tot 18.00, zaterdag: 8.30 tot 12.00. Behandeling volgens afspraak. Oosterburen 8 Midsland tel: (0562) 448011 www.kapsalonluckylok.nl

wandelend en fietsend het eiland leren kennen

fiets- en wandelroutes “sporen in het zand”, uw wegwijzers op Terschelling

De oostkant van Terschelling heeft veel moois te bieden, dat een verblijf zeker de moeite waard maakt. Zo is er het Europees Natuurreservaat de Boschplaat, het Werelderfgoed de wadden, de polder, duinen en het strand. Naast natuur, rust en ruimte biedt het dorp u verschillende activiteiten, huifkartochten, restaurants, een biologische schapen- en kaasboerderij en vele overnachtingsmogelijkheden. De ondernemers van Oosterend verwelkomen u graag. Enkele data: 13 mei Opendag Oosterend, 27 oktober Nacht van de Nacht, 24 december Lichtjestocht Voor meer informatie kijkt u op www.natuurlijkoosterend.nl


| 41

Waar gaan we naar toe met de kinderen?

Terschelling met de kinderen Dankzij het strand, de duinen en de bossen is Terschelling een groot openlucht speelparadijs. Maar er valt meer te beleven, zoals op avontuur op het wad, een ontdekkingstocht door het Wrakkenmuseum of op zoek naar zeehondjes…. en natuurlijk is de overtocht met de boot ook al een belevenis op zich.

Enkele tips: p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p

Piratenschip en speelfort ‘Wrakkenmuseum’ Speeltuin Zonneweelde Speeltoestel jachthaven Speeltoestellen Midsland aan Zee Ponyrijden op de Prairie Ezeltje rijden Puur Terschelling Schapenkaasboerderij de Zeekraal Speciale huifkartochten met de kinderen Diverse excursies voor de jeugd met Staatsbosbeheer Rijpaardenverhuur Lok voor beginners en gevorderden Boottochten naar de zeehondenbanken Centrum voor Natuur en Landschap met het grote zeeaquarium Behouden Huys met speurtocht en poppenkastvoorstelling Willem Barentsz Midgetgolfen met speeltoestel Richel Midgetgolfen bij de Molenbaan Schapenkaasboerderij Halfweg Kindertheater in het hoogseizoen Jeugdactiviteiten in de bibliotheek in Midsland Kinderboerderij het Hooivak te Hoorn Imkerij de Bijenworf te Lies Geskieker te Kinnum Visserijmuseum Aike van Stien met een speciaal hoekje voor de kinderen. Zwembad de Dôbe Jeugdactiviteiten met Staatsbosbeheer Onderzoek het wad met vrijwilligers van de waddenvereniging Zomerspelen met Mooi Weer


| 43

EILANDPORTRET - Saskia de Graaf en Sjoerd Tjepkema

Het is superleuk om het mensen naar de zin te maken

Het leek Sjoerd Tjepkema altijd al geweldig om een eigen café op Terschelling te hebben. “Maar ik had het idee laten varen, want ik ben nou eenmaal geen Terschellinger.” Dan krijgt zijn vriendin Saskia de Graaf, die al jaren in de eilander horeca werkt, het aanbod om Onder de Pannen in Midsland over te nemen. Sjoerd: “Ik zag het als een enorme kans en zag het meteen zitten.” Saskia vult aan: “We zeiden tegen elkaar: ‘Dit gaan we doen!’ We zijn gewoon in het diepe gesprongen.”

“En weet je dat we dit jaar een record breken?”, zegt Sjoerd. “We doen het nu elf jaar en daarmee zijn we de langst zittenden in Onder de Pannen ooit. Dat hadden we niet kunnen denken in het begin.” Het Onder de Pannen van toen is niet te vergelijken met het bedrijf van nu, vindt Saskia. “Het was een Terschellinger huiskamerkroeg met vooral vaste gasten.” Sjoerd: “De vorige eigenaar zei: ‘Denk eraan, het is een winterkroeg, ’s zomers gebeurt er niet zoveel.’ Dan moeten we daar eens even verandering in brengen, dachten wij. En dat hebben we gedaan, stapje voor stapje.” En zo werd Onder de Pannen in de loop van de tijd steeds minder kroeg en steeds meer eetcafé. Saskia: “Een jaar of zeven geleden zijn we voorzichtig begonnen met een dinerkaart. We hadden twee of vier mensen op een avond, meer niet.” Sjoerd herinnert zich de eerste reservering nog goed. “Ik vloog naar de keuken: ‘Sas, we hebben een reservering!’ En weet je nog dat we in een week honderd man te eten hadden? Trots dat we waren! Nu hebben we ‘s zomers met het terras erbij makkelijk honderd eters op een avond. Het is heel leuk om die groei te zien.” Saskia bestiert de keuken terwijl Sjoerd zorgt dat het voor soepel loopt. Saskia: “Op een gegeven moment zei ik tegen Sjoerd: ‘Ik ga de keuken in.’ Dat leek me veel leuker. En dat is het ook, ik vind het hartstikke mooi om te koken. En Sjoerd staat graag voor.” Dat klopt, zegt Sjoerd. “Ik vind het superleuk om het mensen naar de zin te maken. Anders moet je dit ook niet doen, dan houd je het niet vol.” Sjoerd en Saskia vinden het belangrijk dat de gasten genoeg aandacht krijgen. Sjoerd: “Mensen hebben vaak zoveel te vragen over het eiland.

We zorgen daarom altijd voor voldoende personeel zodat we tijd kunnen maken voor een praatje.”

Op de kaart staan een aantal vaste gerechten, vertelt Saskia. “Zoals kalfslever en een runderstoofpotje. En natuurlijk de ‘pannensoep’, tomatensoep met van alles erin.” Sjoerd: “Die kan nooit van de kaart, want daar wordt ieder jaar weer om gevraagd. Maar we koken niet altijd hetzelfde hoor! We proberen juist ook te verrassen met steeds weer nieuwe dingen.” Het is niet alleen de kaart waardoor een bezoek aan Onder de Pannen bijzonder is. Saskia: “Wat ons uniek maakt is dat Sjoerd zingt onder het eten. Dat vinden de gasten hartstikke leuk, daar komen ze speciaal voor.” Sjoerd: “Ik begin om een uur of zeven met wat rustige liedjes, dan ga ik weer verder met mijn werk. En na een half uurtje doe ik er nog een paar. Soms op verzoek, zoals afgelopen zaterdag. Er was een hele familie, opa, oma, kinderen, kleinkinderen. Ze hadden van te voren gebeld, want oma werd 75 jaar en het leek ze leuk als ik voor haar een paar liedjes zou zingen. Dus pakte ik de microfoon en zei: ‘Je zal maar 75 jaar worden vandaag!’ Het hele restaurant reageerde: ‘Wat leuk, gefeliciteerd!’ Ik heb een paar liedjes van Tom Jones voor haar gezongen. ‘Mijn moeder vond dat altijd helemaal geweldig’, zei ik, ‘dus ik denk dat ik u daar wel een plezier mee doe.’ Ze had tranen in de ogen, ze vond het prachtig. En ze was daarna de hele avond het middelpunt van Onder de Pannen. Mooi toch?” “Ze vragen ons wel eens wat onze doelgroep is”, zegt Saskia. “Dan antwoord ik altijd: die hebben we niet. Want dat ontstaat vanzelf, door de muziek, het eten, door je sfeertje.” Sjoerd knikt bevestigend. “Het is een heel wisselend publiek. De ene keer blijven de mensen rustig luisteren terwijl ik zing, de andere keer doen ze vrolijk mee. We hebben hier een keer een meisje gehad van een jaar of tien die vroeg of ze een liedje mocht zingen. Echt, de hele tent zat vol. Ze begon te zingen, zonder muziek, en ze kreeg iedereen stil. Het was geweldig. Een jaar later deed ze mee aan de musical Ciske de Rat en kregen we een uitnodiging voor de première. Dat soort dingen beleef je dan. Is het niet fantastisch?”


44 |

INDEX

Eten & Drinken

Bar-Dancing De Braskoer

65

1/H4

19

Bar Café De Schotse Vier

64

2/H4

19

Bar Dancing WYB

63

2/H4

20

Bierencafé ‘t Wapen Van Terschelling

25

2/G4

20

Café de Zeevaart

200

1/H4

19

Café ‘t Zwaantje

61

1/H4

19

6

1/G4

7

Torenstraat 32 West-Terschelling tel: (0562) 442197 Oosterburen 13 Midsland tel: (0562) 448538 Oosterburen 11 Midsland tel: (0562) 448930 Oosterburen 25 Midsland tel: (0562) 448801 Torenstraat 22 West-Terschelling tel: (0562) 850301 Havenstraat 1 West-Terschelling tel: (06) 13115202

Restaurant Flaman

Boomstraat 1 West-Terschelling tel: (0562) 442198

Café Restaurant Hessel

35

6/G5 13, 20

Café Restaurant Slijterij Zonneweelde

36

6/I3

13

Croissanterie/Pizzeria De Dis

16

1/G4

15

De Grië, Restaurant aan Zee

12

8/H9

9

De Heeren van der Schelling

38

7/C12

13

De Vijfpoort

55

4/I11

19

Dorpsstraat 81 Hoorn tel: (0562) 448459

Dorpsstraat 40 Hoorn tel: (0562) 448931

Boomstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 443443 Badweg 4 West aan Zee tel: (0562) 449090 Oosterend 43 Oosterend tel: (0562) 448780 Formerum 47 Formerum tel: (0562) 448949

Eetcafé ‘t Wapen Van Terschelling

25

2/G4

11

Eetcafé De Boschplaat

39

7/D11

14

Eetcafé de Richel

37

1/H8

8

Eetcafé De Rustende Jager

33

4/I9

12

Eetcafé Onder de Pannen

26

2/G3 11,19

Eetgelegenheid De Dis

16

1/G4

Oosterburen 25 Midsland tel: (0562) 448801 Oosterend 14 Oosterend tel: (0562) 448821 Hoofdweg 8 West-Terschelling tel: (0562) 442321 Molenweg 2 Formerum tel: (0562) 448589 Heereweg 22 Midsland tel: (0562) 448390

4/F7

15

32

6/H4

13

5

1/G4

6,15

Strandpaviljoen Heartbreak Hotel

45

8/F14

14

Strandpaviljoen Kaap Hoorn

42

8/G12

14

217

8/G9

14

Vishandel van Dijk

52

1/I3

15

Wigwam eten en drinken

19

1/G5

8

Zeevishandel NOORDZEE

53

1/G4

16

‘t Pieter Peit’s Winkeltje

68

2/G4

21

Anne Schaafsma, keurslager

72

1/G3

21

Dorpssstraat 58 Hoorn tel: (0562) 448424

Steakhouse Brasserie de Brandaris

Boomstraat 3 West-Terschelling tel: (0562) 442554 Strandovergang Oosterend tel: (0562) 448634 Terschelling Hoorn tel: (0562) 448367

Strandpaviljoen West aan Zee

West aan Zee Paal 8 tel: (0562) 448383 Haventerrein West-Terschelling Boomstraat 39 West-Terschelling tel: (0562) 442304 Boomstraat 10 West-Terschelling tel: (0562) 442624

Eiland Producten Oosterburen 23 Midsland tel: (0562) 448090 Torenstraat 53 West-Terschelling tel: (0562) 442332

Bakkerij Spanjer

69

1/G4

21

Bezoekboerderij De Gèskieker

146

3/D13

22

Boltsjekoer

195

6/G6

21

Cranberry Lekkernijmakerij

67

4/H11

21

De Stormvogel

79

3/A14

22

Torenstraat 52 West-Terschelling tel: (0562) 442091 Kinnum 1 Kinnum

Dorpstraat 94b Hoorn tel: (0562) 445075 Mersakkersweg 5 Formerum tel: (0562) 448800 Baaiduinen 32 Baaiduinen tel: (0562) 448797

Drankenhandel West Aleta Eilandbonbons 78 2/H4

21 22

Kaasboerderij de Pieter Peit’s Hoeve

‘t Achterom 4 Midsland tel: 06-41396296

216

1/I3

8

Grand Café Restaurant Zeezicht

4

1/I4

6

New Amsterdamsche Koffyhuis

8

1/H4

8, 19

13

1/G3

9

Vervoer

3

1/H3

6

tel: 06-53956620

Koffiehuis ’t Wakend Oog

57

1/I4

16

tel: 0880065777

Koffiehuis De Koffiemolen

48

4/I9

16

Baaiduinen 34-36 Terschelling tel: 06-50573977

Lokaal

201

1/I3

16

Torenstraat 10-12 West-Terschelling tel: (0562) 442052

“Loods” lounge restaurant

202

1/G6

8

Lunchroom – Cafetaria “De Clipper”

47

2/H4

15

Nieuwe Dijk 8 West-Terschelling tel: (0562) 442361

Mexican Steakhouse El Leon Rojo

20

2/D3

10

Koksbosweg 4 Formerum tel: (0562) 448883/442929

Midgetgolfbaan Snackbar de Molenbaan

51

4/I9

15

Willem Barentszkade 45 West-Terschelling tel: (0562) 442224

‘t Oud Hollands Restaurant

27

2/H4

12

Westerburen 20 Midsland tel: (0562) 448704

Paviljoen De Walvis

40

1/I1

7

Dorpsstraat 56/92 Hoorn tel: (0562) 448608

Pizzeria Restaurant Isola Bella

18

8/I9

10

Formerum 39 Formerum tel: (0562) 448165

Pizzeria Restaurant La Grotta

29

2/H4

12

Lies 8 Lies tel: (0562) 448165

1

1/D10

7

Heereweg 30 Midsland Noord tel: (0562) 448165

Restaurant Caracol “Proef ’t Wad”

17

1/H4

9

Willem Barentszkade 15 West-Terschelling tel: (0562) 448165

Restaurant ‘t Golfje

21

2/E3

10

tel: (0562) 442222

Restaurant Boschrijck

15

1/A11

9

tel: (0562) 443044

Restaurant De Koegelwieck

34

6/H3

12

tel: 0620508722

Restaurant Café De Koffiepot

24

2/H4

11

Winkelen

Restaurant De Zee

10

1/G5

8

2

1/H3

7

Restaurant Strandhotel

31

8/G11

12

Restaurant-café Gasterij d’ Drie Grapen

23

2/C3

11

7 Kaart

Buitenwalweg 6 Lies tel: (0562) 448501

Nummer

Grandcafé Het Raadhuis

10

54

Spaans Restaurant de Reis

Duinweg Formerum 11 Terschelling tel: (0562) 448258 / 0654394691

7

Boomstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 443443

Snackbar Frits Snacks

Torenstraat 15 West-Terschelling

Willem Barentszkade 20 West-Terschelling tel: (0562) 442268 Willem Barentszstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 442700

Hotel Café Restaurant Nap

Torenstraat 55 West-Terschelling tel: (0562) 443210

Hotel Restaurant Terras Oepkes

De Ruyterstraat 3 West-Terschelling tel: (0562) 442005 Torenstraat 2 West-Terschelling tel: (0562) 442371 Formerum 6 tel: (0562) 448855 Torenstraat 3 West Terschelling Tel: 06-48355976 Willem Barenstzkade 39 West-Terschelling tel: (0562) 700200 Oosterburen 18 Midsland tel: (0562) 850197 Heereweg 11 Midsland Noord tel: (0562) 449350 Formerum 6b Formerum tel: (0562) 448687

Oosterburen 10 Midsland tel: (0562) 448834 Groene Strand West-Terschelling tel: (0562) 442071 Hoofdweg 17 West-Terschelling tel: (0562) 442021 Oosterburen 30 Midsland tel: (0562) 448415

Restaurant ‘Op West’

Burg. van Heusdenweg 37 West-Terschelling tel: (0562) 442111 Molenstraat 7 West-Terschelling tel: (0562) 443694 Heereweg 22a Midsland Noord tel: (0562) 448105 Sportlaan 5 West-Terschelling tel: (0562) 443311 Dorpsstraat 35 Hoorn tel: (0562) 449496

75

7/D9

22

Autoverhuur Visser

25

Eilandauto

25

Fietsverhuur Doeksen

224

3/A14

24

Fietsverhuur Tijs Knop

87

1/I4

24

Fietsverhuur Noorderlicht

86

4/G8

24

129

1/I11

25

Haantjes Rijwielverhuur

96

1/H4

25

Jonker Rijwielverhuur

88

1/F6

24

Rijwielhandel de De Groot

85

2/H3

24

Rijwielverhuur Terpstra

95

6/H4

24

Rijwielverhuur Zeelen Formerum

82

4/I10

23

Rijwielverhuur Zeelen Lies

84

5/C3

23

Rijwielverhuur Zeelen Midsland

83

2/C3

23

Rijwielverhuur Zeelen West

81

1/I3

23

Molkenbosweg 1a Formerum tel: (0900) 3438736

Garage Cupido

Taxi-Groepsvervoer-Rolstoelvervoer

24

Watertaxi Rederij Noordgat

25

97

1/J2

Westbank Busbedrijf

25

Bloemenatelier Lavandula

118

1/G5

30

Blokker Midsland

115

2/H4

32

Boekhandel Funke

119

1/G4

30

Boekhandel Rosenberg

156

2/G5

31 7

Kaart

Pagina

Dorreveldweg 2 Midsland Noord tel: (0562) 448975

22

7

Badweg Formerum 4 Formerum tel: (0562) 448629

1/I3

Nummer

Torenstraat 19 West-Terschelling tel: (0562) 442223

Oosterend 17 Oosterend tel: (0562) 449278

201

7

Restaurant Pickwick’s

Biologische delicatessen De Zeekraal

22

Pagina

Boomstraat 33 West-Terschelling tel: (0562) 442539

Torenstraat 3 West Terschelling Tel: 06-48355976

5/C4

7

Oosterburen 26 Midsland tel: (0562) 448754

Lokaal

77

Burg. Reedekerstraat 12 West-Terschelling tel: (0562) 444443 Oosterburen 21 Midsland tel: (0562) 448476 Boomstraat 27 West-Terschelling tel: (0562) 442098 Oosterburen 45-47 Midsland tel: (0562) 448996


| 45

INDEX De Boekenboer

Actief

172

4/J14

85

2/H3

32

Atelier Glasgoed

222

6/H5

38

de Jutter

109

1/G4

29

Bezoekboerderij De Gèskieker

146

3/D13

37

De Notenkraker

177

2/H3

75

7/D9

36

De Ouwe Smidte

105

2/G4

31

Bowling Schylge

1

1/D10

37

De Terschellinger goud & zilversmederij

106

2/H4

32

Bowling en cateringbedrijf Bornholm

223

1/H8

38

Dio Drogisterij- Parfumerie Mast

117

1/G5

30

de Noordsvaarderij

143

1/A11

36

78

2/H4

37

Formerum Zuid 16 Formerum tel: (0562) 448463

De Groot Vliegers & Souvenirs

Westerburen 20 Midsland tel: (0562) 448704 Boomstraat 14 West-Terschelling tel: (0562) 444098 Westerburen 15 Midsland tel: (0562) 448966 Oosterburen 37 Midsland tel: (0562) 448971 Oosterburen 34 Midsland tel: (0562) 449696

Burg. Reedekerstraat 10 West-Terschelling tel: (0562) 442480

Dorpsstraat 92 Hoorn tel: (0562) 449912 Kinnum 1 Kinnum

Biologische boerderij De Zeekraal

Oosterend 17 Oosterend tel: (0562) 449278 Burg. van Heusdenweg 37 West-Terschelling tel: (0562) 442111 Hoofdweg 6 West-Terschelling tel: (0562) 443748 tel: 06-46071280

Drogisterij Bewust en Mooi

203

2/H4

31

Eilandbonbons

Expert Terschelling

173

1/G4

30

Huifkarbedrijf Terpstra

144

6/I2

36

FIXET Service Bouwmarkt Terschelling

131

1/J12

33

Riepel

147

1/J2

37

HEMA Terschelling

204

1/H3

29

Kinderboerderij, Landbouwmuseum, Zorgboerderij Het Hooivak

6/J2

37

126

1/F5

30

Kooiweg 3 Hoorn tel: (0562) 448107/0651895838

136

Hubo Terschelling

4/I9

37

1/F6

28

Formerum 6b Formerum tel: (0562) 448687

51

88

Kdo & Zo

205

2/H3

33

Jaeike Stienstra tel: 06-14442581

Larimar

206

2/H3

32

Molenweg 9 Formerum tel: 06-31210498

Margaritha Fashion

103

2/H4

31

Oosterend 39 Oosterend tel: (0562) 449487

Nei de Oast

218

5/C4

33

Landerum 9 tel: (0562) 448188

‘t Pieter Peit’s Winkeltje

68

2/G4

31

06-20508722

Ruijg Installatietechniek

131

1/J12

33

Zuid 13 Formerum tel: (0562)449305

Schildersbedrijf Haarsma

125

3/A13

33

Wellness

Sjoerdje jeans and more

110

1/H3

29

Oosterburen 38 Midsland tel: (0562) 448240 Boomstraat 24 West-Terschelling tel: (0562) 442292 Nieuwe Dijk 41 West-Terschelling tel: (0562) 448934 Torenstraat 43-45 West-Terschelling tel: (0562) 442410 Burg. Reedekerstraat 36 West-Terschelling tel: (0562) 442121

Jonker Watersport en Outdoor

Willem Barentszkade 45 West-Terschelling tel: (0562) 442224 Westerburen 13 Midsland tel: (0562) 449610 Zuidmidslandweg 3 Midsland tel: (0562) 445025 Oosterburen 38a Midsland tel: (0562) 448111 Lies 22 Lies tel: (0562) 850348 Oosterburen 23 Midsland tel: (0562) 448090 Nieuwe Dijk 41 West-Terschelling tel: (0562) 449600 Baaiduinen 45 Baaiduinen tel: (0562) 448338 De Ruyterstraat 10 West-Terschelling tel: (0562) 785004

‘t Achterom 4 Midsland tel: 06-41396296 Dorpsstraat 20 Hoorn tel: (0562) 448837 Tel: 06-53856325

Midgetgolfbaan Snackbar de Molenbaan

Paardenspiegel

37

Ponycentrum de Prairie

142

4/H8

36

Puur Terschelling huifkartochten en rijpaarden

141

7/C11

36

Rijpaardenverhuur Lok

209

2/E7

38

94

8/H9

36

148

4/J14

38

Fitnesscentrum Feel Fit

198

1/H3

Kapsalon Lucky Lok

153

2/H4

40

Ontspanningsmassage

149

2/G3

40

Wellness op Terschelling

154

5/C4

39

Wellness Center Bornholm

215

1/H7

39

15

1/A11

39

1

1/D10

39

Strandbus

Wrakkenmuseum

Mentzstraat 23 West-Terschelling tel: (0562) 442462 /0617773808

Spar Cupido

134

5/C3

33

Jumbo Supermarkt

176

4/I10

32

Tabakspeciaalzaak ‘Sijpie’

207

1/H4

30

Terschellingerhout

219

2/J5

31

Tante Lies

175

5/C3

Terschellinger Zeemanshandwerk

107

1/H5

29

Toby’s groentehandel

122

5/B5

33

Tourmalijn = “Sneupen”

101

1/G5

29

Hotel

Verfwinkel en lijstenmakerij De Spathoek

128

1/I2

30

Burg. Mentzstraat 20 Terschelling West tel: (0562) 442226

Vloedlijn

102

1/H4

28

WaddenChic Outdoor Fashion

108

2/G5

32

Warenhuis Ben van Alles

114

6/H4

33

Woodstock

100

1/H3

29

Wuxalia “Cadeau en Cranberry”

220

1/H4

28

Zeeders TS 49

104

1/G3

28

Lies 15 Lies tel: (0562) 448862 Formerum 16 Formerum tel: (0562) 448729 Torenstraat 14 West-Terschelling tel: (0562) 442384 Eekenweg 2 Striep tel: (0562) 445103 Lies 8 Terschelling Lies tel: 06 13646012 Burg. Reedekerstraat 3 West-Terschelling tel: (0562) 442703 Lies 57 Lies tel: (0562) 448418 Boomstraat 32 West-Terschelling tel: (0562) 443264 Westerbuurtstraat 8b West-Terschelling tel: (0562) 442276 Torenstraat 36 West-Terschelling tel: (0562) 442358 Oosterburen 39-41 Midsland tel: (0562) 449530 Dorpsstraat 56 Hoorn tel: (0562) 448833 Torenstraat 17 West-Terschelling tel: (0562) 443710 Torenstraat 18 West-Terschelling tel: (0562) 444140 Torenstraat 49 West-Terschelling tel: (0562) 442020

Oosterburen 8 Midsland tel: (0562) 448011 Sint Janspad 14 Midsland tel: 06-14442581 Lies 23 Lies tel: (0562) 449000 Hoofdweg 6 West- Terschelling tel: (0562) 442266

Wellness Residentie Boschrijck

Sportlaan 5 West-Terschelling tel: (0562) 443311

Wellness Hotel Schylge

Burg. van Heusdenweg 37 West-Terschelling tel: (0562) 442111

Hotel Buren

182

1/H3

Hotel de Horper Wielen

181

3/C9

Hotel de Walvisvaarder

180

5/C4

183

2/H3

Galerie ’t Spinsel

184

2/H4

Galerie Oosterburen

187

2/H4

Windwijzermakerij

188

4/I14

Zout Hout

189

3/A14

Kaard 4 Terschelling Kaard tel: (0562) 448200 Lies 23 Lies Terschelling tel: (0562) 449000

Allerlei

’t Swarte Hek Kijktuin

Westerdam 3 Terschelling Midsland tel: (0562) 449356

Galeries & Ateliers Oosterburen 31 Terschelling Midsland tel: (0562) 448317

Musea

Oosterburen 44 Terschelling Midsland tel: (0562) 448031

Museum ’t Behouden Huys

221

1/I3

35

Bessenschuur

139

8/H9

35

Centrum voor Natuur en Landschap

138

1/G5

35

Visserijmuseum Aike van Stien

137

1/I4

35

7

7

7

7

7

7

Nummer

Kaart

Pagina

Nummer

Kaart

Pagina

Commandeurstraat 39 West-Terschelling tel: (0562) 442389 Badweg 1 West-Terschelling tel: (0562) 443433 Burg. Reedekerstraat 11 West-Terschelling tel: (0562) 442390 Raadhuisstraat 4 West-Terschelling tel: (0562) 443388

Formerum 38a Formerum tel: (0562) 448617 Baaiduinen 49 tel: (0562) 448565


KAART 1

West Terschelling

46 |

Noord

DOODEMANSKISTEN

D

M DE KO

IA

NS

TR

AA

AN

ECUAD

ORSTR

AAT

T CY

LU

TI

NE

W

PR

IA

NS

L

TR

AA

ON

GW

AY

T

EG

UW

ES

ST

RA

AT

C

CERES

EN

PR

DOUW

IT

B

CY

A E TOTL

L A AN DOUWE TOT

BU

STRAA

T

A

AN

ET

LA

AN

DEN

NE

W

D

AY

RI

RN

RG

EL

IS

DO

EURO PALA

CO

MA

LO

N

GW

EG

MARG RI

ET

D

S A

PA NE

ZW

AR

ST RA

WE

PI

T

3

T

2 100

200 220 207

ISST RAADHU

216 87

AT

88

ED

KE

RS

A TR

126

U

D

R

T

ST

E

U RB

STR

S IN

TR

AA

T

CO

M

M

AN

DE

201

UR S T R A AT

AT

A TR

U

R

118 117

101

TS EN

ENST 17

RAA

T

R

W

L IL

EM

BA

215 96

HAVENSTR

4

H

O

O

FD

W

EG

PLAAT

57

81

WILLEM BARENTSZKADE 97 147

D1 E KOM

2

3

AV

202

52

J

KH

TS U

4

5

6

EG

AL

R WE

DE 221

EW

AT

AAT

N

D

T UR

LL

OO

OO ST

B ER

107

MOL

DE

U

ZK

173

AT

10 19

ER

HE

E

119

RAA

E

ST

N

NW

AD

TRA

16

MST

BURG

138

-

RG

E ME

VA

E SD

ST

ER

RE ER

BOO

61

137

LA

EST

109

8

65

R A AT

BU

EME

53

WILLEM BA RENT

102

O

E

RAA 170

OOL

SZSTR

69

6 5

104 204

R

SST

ARI ND

A

BR LST

RA

AT

13 72

110

RUYTERST

SCH

AT

TRAAT

MENTSZS BURGEMEESTER

B URG SWA A N S T R A AT

PSTRA

Z E E V A A R T S C H OO

EG

W TE

AR

ZW G WE

OE 40

AT

RE

R

128

T

E

GR

I

182

198

NS

RA

E WE

S

T R A AT

TROM

SEINPAAL DUIN

CH

R ST R A

TORENS

BU

ES

IE

OR

ST

G

RG

Z AU

EG

VA

R

G

H

A

ZW

KAAPS DUIN

W

E RT

DO

Z WA R T

185

PIL

T NS

R

F

IN

ST

R

N

EL

IN

TU

EG

E

ST

DU

IN

EW

A

ZE

EG

DI

SI

W

NN

AN

DE

LA

E

U

7

223

EN


KAART 1

DOU

LO WE

TO

TLA

N

G

W

A

West Terschelling

Y

| 47

15

AN SPO

RT

W

LA

SPO

AN

ES T

TA LA

A

SL

AL

TA

N

LA

AA

143

N

AN

R FE

NA

N

O PA

N

VA

N

PID

OL

AA

N

SLA A N

LAAN

GERR

IT KNOP LAAN

EUR

JA

CU

W E S T A L E TA L A A N

O JACOB DE V

N

TO

AA

KA

L DO

WI

CE

N

AA

RK

LA

LE

SO

AN

A

DI TH A

RTL

1

DELLE

BURG

EME

EST

ER V AN

HEU

SDE

WA L

GROOT

DE

NWE

G

DUIN

‘T LL

EW

LA

ND

AL

Bedrijventerrein West Terschelling

H

F OO

DW

EG

37

ME

LK W

EG

UW

E

DI

JK

E N I 129

NI

W

E

JK

DI

DI

WE

EU

EU

NI

JK 131

DELLEWAL NI

8

EU

W

E

DI

JK

9

10 DE

11 PLAAT

12

13

14


KAART 2

G

MIDSLAND

HEEREWE

48 | A

B DUINWEG MIDSLAND

C

W DUIN

IDS EG M

LAN

D

EVEL

DWE

DLAN

DWE

G

SMITW

83

G

20

HEEREWEG

EG

D

DORR

NOOR

THIJS

23

VIJFH

21

E

ERKEIJ

NWEG

THI

WEST

OEKSW

JS

PA D

209

IT

W

EG

F

SM

TUINEN

KOE

NOORDERMIEDENW

EG

LAN EG

NOORD MIDSLANDWEG

EG

S

HO ER

ID

E

M

AT J

ID

HORNSJILDEWEG

G

AKKERSWEG

WE

TRA

BOTJELANDWEG

EN

RP

EG

UR

TE

DW

DSS

206

N LA

LAN

M

ENE

EDENWEG

ZU

183

BERGWEG

LA

ND

DW

EG

PERWE G

DS

OF

WEG

MI

HO ER

STRIE

UWERSHOEK

WESTERDAM

I

TERO

RB

DE

GRO

MIDSLAND W

SUDACH

E OOST

BRO

ZUIDERMI

177205

ZUID

156

25 184 105 108 115 68 REN 63 64 E R B U106 203 103 187 T S O O 24 29 47 78

WEG

OU

REN 153 27

85

BORG

ROZE NLAND

EROM

ND

RBU

HT

LA

AC

DS

STE

‘T

MI

WE

KA LL A N D SPAD

OF

149

H

UM

26

S PAD ST JA N

G

ER

DW

EG

HEEREWEG

DSW

L

D AN

J EEK

1IDU

BAA

INE

N

2

3

4

ENW

TER

EG 219

5

6

PW

EG

7

EG


KAART 3

KAARD, KINNUM EN BAAIDUINEN | 49

189

VL UC

224

HT

125

WE

BA

U AID

INE

79

N

G

Baaiduinen

BAA

HOOFDWEG

INE

N

NN UM

A RD

181

KI

KA

Kaard

IDU

TU

IN W EG 146

KI

NN

UM

Kinnum

KAART 4 DIR

FORMERUM

ERUM

KOK

AN

RM EG FO

KM

SW

DUINW

SBO

SW

EG

EG

54

MO

LE NW

MO

LK

B EN

OS

W

EG

EG

DI

86

RK MA

142

NS WE

G

N

MOL

ENW

MER

SAK

KERS

WEG

O

O

R

D

A

KK

ER

EG RM

ER

YNZEWEG

48

BR

MER

UMER

188

55

51 148

ER

RM

FO

U

OF

D

G WE

9

FO

RM

ER

UM

ZU

ID

172

D

ER

HO

D PA

UM

ZAN

F

M OR

GE

HOOFDWEG

WIT

8

R ME

EG

U M 82

176

33

EG

67

FOR FO

SW

FO

RM

ER

UM

ZU

10 ID

11

12

13

14

W

EG


DU

INW

E

KAART 5

LIES

50 | A

DU

INW

LIE

EG

S

HO

EK

B

LE

NOORDHOEK

NO

D OR

RG

ER

KA

M

TH

IE

O

DE

EK

N

122 180 154

LIES

C 134

S LIE

KA

NT

77

KAM

OO

KA ST

ER

G

EN

EG

AL

W

W

UT

EN

BO

WE

G

IT

M RU

MP

PWE

BU W

F

E

ID

G

EG

E M OR

ZU

LWE

D

EW

WA

DD

TEN

ZE

84

BUI

175

178

218

EG

F

HOORN

BA DW

D

U

EG

W IN

H

O

O

R

KAART 6

N

EG

HO OR

N

G HO

OR

N

DW

EG

EG

BA

HO

D

W UIN

OR

35

DORPSS

N

195

EG

SCH

EE

OOL

SW

AT FRA

144

N S CHEN

KA

MP

WE

G NN

EW

IJL

KU

G

EG

NWE

IW E G

ELE

KOO 136

J

1

EG

PA D

TRA

95 32

TORD

PSS

36

D LA N

DOR

AT

EW

D

D

EG

RA

NN

PA 114

ST

KU

OL

DE

W UIN

PS DOR

34

D

G

EG

OU

HO

S PA D

C E S

KER T

S PA

NWE

SW ER BO

I

FOL

RT A BT F O L KE

RIEZE

LEGR

ABT

N

UW

OOR DUINWEG H

AT

222

NIE

H

TRA

2

3

4

5

6 E ST

M

IE

W DE

EG

7


KAART 7

OOSTEREND

BA

DW

EG

OO

E ST

RE

| 51

ND

ERE G OOST

ERE

ND

DW

NWE

LIJ

BA

DUI

D

E G OOST

DUINWEG O

ND

DUINWEG OOSTERE N D

REN OSTE

KW

EG 38

141

END

END

OA

TER

TER

KL

OOS

OOS

39

RL AN

ND

EG

OO

DW

75

RE STE

PE

RK WE

ZU

ID

D IJKEN

WE

G

G

KAART 8

TERSCHELLLING 45

42

31

94

Oosterend

Midsland aan Zee

217 12

West aan Zee

139

Hoorn Lies Midsland Formerum Noord Landerum Midsland

Hee 18

West Terschelling

8

9

10

11

12

13

14


52 |

Online uw activiteiten op het eiland boeken? Bij de VVV Terschelling kan het.

-TICKET

TICKETS VOOR ACTIVITEITEN BOEK JE ONLINE! WWW.VVVTERSCHELLING.NL/TICKETS

www.vvvterschelling.nl/tickets

Proef! Terschelling Editie 2012  

PROEF! TERSCHELLING IS DE BIJLAGE VAN DE INFORMATIEKRANT DE SJOUW | VVV TERSCHELLING 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you