2021-09-MK-Ondernemers

Page 1

Een uitgave van Voka - Mechelen-Kempen | Afgiftekantoor Antwerpen X | Erkenningsnummer P708123 | Verschijnt maandelijks uitgezonderd in juli en augustus | V.U. Ronny Van Broekhoven, Kleinhoefstraat 9, 2440 Geel

SEPTEMBER - 2021

Onder nemers magazine

Rita Sprangers, KA Construct

Prijs Ondernemen 2021

Ontdek alle genomineerden

Dossier

Industrie- en machinebouw, metaalconstructies

ONDERNEMERS MAGAZINE I I


De waarden van Bolckmans zijn ambities waarop we bouwen. Ze staan voor wat we belangrijk vinden: bouwprojecten met een oog op de toekomst. Want een gebouw dat klaar is voor morgen, daar kan uw onderneming in groeien. We bouwen er graag aan mee.


4

De Turnova Toren, de Warande, het Clarenhof, … landmarks uit de regio met de stempel van KA Construct. Een gesprek met afgevaardigd bestuurder Rita Sprangers.

In dit nummer

4

8

INTERVIEW

Inhoud 37 GRENZELOZE GESPREKKEN

Rita Sprangers, KA Construct

38 GO INTERNATIONAL

SMULDERS IEMANTS Passie voor staal en duurzaamheid

10 CLAYTON OF BELGIUM Stoomgeneratoren en energierecuperatie

48 JONG VOKA MECHELEN 50 JONG VOKA KEMPEN 52 COLUMN

Thuis werken of op kantoor? Over de grens met De Knikmops

18 ROES STEEL & GREEN

Thuiswerken bij ziekte of ongeval?

53 NIEUWE LEDEN 56 30 JAAR PLATO

Groene blikvanger voor je gebouw

20 JURISTENPOOL

Belven-DAF-Phobos&Actor-Impressa-OTN Systems-

MyNewPlant

16 GEBROEDERS GEENS

Vier deelnemers getuigen

42 REGIONIEUWS

14 VOKA-ONDERZOEK

Philippe Huybrechts, Carfil Quality

Als aannemer je vordering veilig stellen

Jan Van der Veken, BCW Aanhangwagens

21 DE PRIJS ONDERNEMEN

Boerinneke-Antilope De Bie-Cosmade Belgium-Dirk Maris nv -Netropolix-groep Van Roey-Stubbe-TailormateGroup Suerickx

ONZE STRUCTURELE PARTNERS:

Ondernemers wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier en FSC® Mix-label

COLOFON Ondernemers is het magazine van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, Kleinhoefstraat 9, 2440 Geel, tel. 014 56 30 30 ZETEL MECHELEN: Onze-Lieve-Vrouwestraat 85, 2800 Mechelen, tel. 015 45 10 20, info.kvkmk@voka.be, www.voka.be, BTW BE 0420.868.449 VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Ronny Van Broekhoven, voorzitter, p/a Kleinhoefstraat 9, 2440 Geel HOOFDREDACTIE: Kristel Goffin REDACTIE: Wim Brillouet, Melissa Dubois, Kristel Goffin, Kevin Hendrickx, Evi Heylen, Eline Pauwels, Petra Van Bouwelen, Filip Vandeweyer RECLAMEREGIE: tine.horsten@voka.be, 0497 92 82 84 LAY-OUT EN DRUK: Antilope De Bie Printing, Nijverheidsstraat 6, 2570 Duffel

ONDERNEMERS MAGAZINE I 1


Hybride werken: hoe vindt u de ideale balans? Zo’n 15% procent van de Belgische ondernemingen wil het fysieke kantoorgebeuren volledig afzweren. Lang niet elke sector leent zich tot zo’n radicale ommezwaai, maar het cijfer is veelzeggend. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste balans.

Veel mensen hebben nu eenmaal de structuur en het sociale contact van een vaste werkomgeving nodig om productief en creatief te kunnen zijn. Verplicht voltijds thuiswerken is misschien niet voor iedereen weggelegd. De gevreesde burnout ligt altijd op de loer. Employee engagement Een wereldwijde studie van het Amerikaanse Gallup wijst uit dat employee engagement een belangrijke rol speelt in dat hybride werken. Want wie meer autonomie krijgt om zelf te bepalen waar en hoe hij of zij het werk indeelt, is meer gemotiveerd en productiever en dus ook meer geëngageerd. Dat merk je aan de prestaties. In West-Europa volgen IJsland, Malta en Denemarken het wereldwijde gemiddelde van 20% employee engagement, met respectievelijk 22, 21 en 20%. België staat pas op de 11e plaats in de ranking van West-Europese landen met een score van 11%. Voor COVID-19 haalde ons land nog 12%. Nu de pandemie min of meer bezworen is, komt het erop aan om de

juiste balans te vinden tussen de digitale en de fysieke werkplek. Het beste van twee werelden: daar moet het uiteindelijk naartoe.

Technologische vernieuwing met de focus op online samenwerkingstools, meetingen trainingsinfrastructuur en de juiste securitystrategie zijn essentieel.

De juiste balans vinden Een hybride benadering dringt zich dus op. De ene job is natuurlijk de andere niet, en in de praktijk moet je een evenwicht vinden tussen wat het individu wilt en wat goed is voor het team en het bedrijf.

Levenslang leren Daarnaast zijn de sleutelwoorden: vertrouwen, empathie en transparantie. Zorg ervoor dat de skills van uw medewerkers op niveau zijn én blijven. Een digitale leercultuur is anno 2021 onontbeerlijk. Wie niet achterop wil hinken, moet de vaardigheden van zijn personeel voortdurendonderhouden en bijschaven.

Een ondernemer die van het hybride werkmodel een succes wil maken, zal ook zijn eigen rol moeten herdefiniëren.

Dit mag niet ontbreken in uw hybride bedrijfsplan: Wat is de verhouding tele- versus kantoorwerk? Dat kan sterk verschillen van functie tot functie en van persoon tot persoon. Welke communicatietools en cloudtoepassingen worden er gebruikt? Wat wordt er van de medewerker verwacht qua arbeidsuren en prestaties? Welk verloningssysteem wordt er gehanteerd? Hebben mensen bijvoorbeeld nog een bedrijfswagen nodig? Hoe richt u uw bedrijfspand in? Als er meer van thuis uit wordt gewerkt, is downsizen een te overwegen optie.

Lees het e-book om het juiste evenwicht te vinden voor uw hybride werkplek via proximus.be/hybridewerken.


GEDELEGEERD BESTUURDER VOKA-KVK MECHELEN-KEMPEN To m L a v e r e n

VOORZITTER VOKA-KVK MECHELEN-KEMPEN R o n n y Va n B r o e k h o v e n

Voorwoord Beste ondernemer,

Voka, dat zijn wij allemaal.

Een beetje vakantie gehad? Hopelijk wel. Coronavrij is het leven nog niet. Met een mogelijk derde prik, een COVID-certificaat, controles aan de grens, PCR-tests... De weg naar de vrijheid is er een met hobbels. Maar we hopen dat corona ons leven, dit najaar, niet langer domineert. Een frisse (her)start.

Wij zijn ondernemers. Dus we denken groots. Wij zijn ondernemers. Dus dúrven we. Wij zijn ondernemers. En dus zijn we doeners.

Die nemen we ook met dit magazine. Met een nieuwe huisstijl. Hopelijk voelt die goed. Aan die huisstijl zit ook een verhaal, een heel idee. En een baseline. Samen ondernemen, samen groeien. Je gaat ‘m de komende weken nog een aantal keren horen. Maar waarom doen we dit? En waarom nu? Wel, we hebben onze identiteit nog sterker aangescherpt. Waarom zijn wij Voka? Waarom doen we wat we doen? De zogenaamde ‘why?’-factor in dit alles. En dan komt het hierop neer. We willen er zijn en staan voor jou. Wij nemen onze rol op als groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. We willen samen groeien omdat we geloven dat ondernemerschap de maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij ervoor dat het ondernemerschap hiér groeit en bloeit. Duurzaam. En omdat we daar allemaal beter van worden. In onze regio Mechelen en Kempen zijn we met 2.800 leden. In heel Vlaanderen zijn het er 18.000. We zijn nog altijd het grootste ondernemersnetwerk.

We beseffen: met een nieuw lettertype of een nieuwe slagzin gaan we je niet overtuigen van de kracht van Voka. Je krijgt een heel pakket. Onze hotline – 0800 30 232 – is daar een heel belangrijk element in. Voor elke ondernemer met vragen is het dé toegangspoort naar onze Kamer. De eerste negen maanden van dit jaar hebben we 1.400 ondernemers op maat kunnen helpen. Samen met het team van accountmanagers weten we op die manier snel wat voor jou belangrijk is. Wat goed loopt en wat beter kan. We bouwen ons kenniscentrum verder uit met eigen onderzoeken zodat jij op en top geïnformeerd bent. Met onze versterkte lobby leggen we je dossier op de juiste tafel. Het team Ondernemerschap staat klaar om je te helpen starten, groeien en bloeien. Ook wie internationaal wil doorbreken, kan bij onze Kamer terecht. Opleidingen? Check onze Kameracademie. Geloof ons: er is nog zoveel meer. Maar laten we dat één-opéén bespreken. Op ons eerstkomende grote fysieke en digitale netwerkevent: de Prijs Ondernemen. Op 30 september. Tot dan? ■

ONDERNEMERS MAGAZINE I 3


We willen duurzaam groeien. En dankzij ons sterke team slagen we daarin. 4 I ONDERNEMERS MAGAZINE


KA Construct wil dé referentie zijn voor aluminium totaaloplos­ singen KA Construct uit Beerse ontwerpt, levert en installeert al meer dan veertig jaar aluminium maatoplossingen voor ramen, deuren en gevels voor de project- en residentiële bouw. Oplossingen die het bedrijf bovendien van A tot Z realiseert in de eigen Kempense productieomgeving. “Die eigen productie vinden we zeer belangrijk en we zijn daar ook best trots op”, zegt afgevaardigd bestuurder Rita Sprangers. “Dankzij de eigen productie hebben we op ieder moment van het proces de touwtjes zelf in handen én zijn we zeker dat we altijd de kwaliteit afleveren waarvoor KA Construct staat.” AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

K

A Construct is zo’n bedrijf dat je kent, zonder dat je het noodzakelijk bij naam kent. Alleen al in de regio verzorgde het bedrijf de jongste jaren het buitenschrijnwerk voor heel wat gekende landmarks. Want zeg nu zelf, wie keek er nog niet eens vol bewondering naar de Turnova Toren of de gerenoveerde Warande in Turnhout, het Clarenhof in Mechelen of de Artesis Plantijn Hoge School in Antwerpen? Het bedrijf is opgericht in 1977 door de vader en nonkel van de huidige bedrijfsleider Rita Sprangers. “Al in 1981 emigreerde mijn nonkel naar Australië, waarna mijn vader Alfons als enige zaakvoerder het bedrijf verder uitbouwde”, vertelt Rita Sprangers. “Ikzelf ben in 1988 mee in de zaak gestapt en heb denk ik zowat elke denkbare functie binnen het bedrijf uitgeoefend, alvorens ik in 1998 zelf afgevaardigd bestuurder geworden ben.” Organische groei Sinds de oprichting groeit KA Construct gestaag. “Ik denk dat we gegroeid zijn zoals heel veel familiebedrijven dat doen”, blikt Rita Sprangers terug. “Mijn vader heeft altijd gekozen voor een rustige, gecontroleerde groei. Op die manier heeft hij drie gezonde bedrijven opgebouwd: KA Construct (vroeger onder de naam Kempische Aluminiumconstructie) en Sprangers Aluminium, de twee bedrijven die nu onder mijn leiding staan en Malve, een bedrijf gespecialiseerd in het anodiseren van aluminium, dat

ONDERNEMERS MAGAZINE I 5


overgenomen is door mijn broer. Die visie om vooral gecontroleerd te groeien heb ik overgenomen van mijn vader. Ik zeg niet dat we nooit een overname zullen doen, bij een opportuniteit zullen we dat zeker bekijken. Maar het is geen doel op zich.” Vijftig gezinnen Dankzij die gecontroleerde en organische groei kan KA Construct mooie resultaten en cijfers voorleggen. “We zijn in de loop der jaren geëvolueerd van een klein bedrijf met tien mensen in dienst, naar een middelgrote kmo met bijna vijftig mensen op de payroll”, zegt Rita Sprangers. “Vorig jaar haalden we met KA Construct een omzet van 12 miljoen euro en dit jaar gaan we naar de 14 miljoen euro. Dankzij die groei kunnen we ook steeds grotere projecten uitvoeren. En aangezien we bij het merendeel van onze projecten werken met profielen van Sprangers Aluminium, zorgt dit ook in dit bedrijf nog eens voor een extra groeiboost. Ik ben daar fier op en ook heel blij mee. Want je mag niet vergeten dat we als familiebedrijf toch instaan – bij KA Construct alleen al – voor het inkomen van vijftig gezinnen. Als bedrijfsleider ben je daar best mee bezig en zeker in deze onzekere coronatijden word je je daar nog eens extra bewust van.”

Zorgen voor meerwaarde

Voorlopers

Een ander aspect van de bedrijfsvoering waar ze bij KA Construct zeer fier op zijn, is de eigen productie. En als operationeel manager moet Marc Meeuwssen ervoor zorgen dat die uitvoeringsprocessen – zoals werkvoorbereiding, projectleiding, productie en plaatsing - van een leien dakje lopen. “Dat is een zeer dankbare, maar ook best uitdagende job”, vertelt Marc Meeuwssen. “Als constructeur van het buitenschrijnwerk nemen wij een heel belangrijke positie in tijdens de bouw van een gebouw. Zolang wij ons werk niet gedaan hebben, is een gebouw niet winddicht en kunnen de binnenploegen niet aan het werk. Wij worden hierdoor niet alleen afgerekend op de kwaliteit van ons werk, maar heel zeker ook op onze leverbetrouwbaarheid. Daarom dat het zo belangrijk is dat we de productie en plaatsing van onze aluminium constructies in eigen handen houden. Op die manier houden we de planning veel beter onder controle en kunnen we – door goed samen te werken met architecten en bouwondernemers – altijd voor een meerwaarde zorgen door het leveren van kwaliteit en continuïteit. Dit zorgt ervoor dat we onze afspraken nakomen, waardoor we met heel veel van onze klanten een succesvolle langetermijnrelatie uitbouwen.”

En de eigen productie heeft nog meer voordelen. “Door zelf te produceren is het ook mogelijk om vooruitstrevend en innovatief te werken”, legt Marc Meeuwssen uit. “We willen niet gewoon een producent zijn, we willen dé referentie zijn voor aluminium totaaloplossingen. Uiteraard werken we altijd volgens de strengste normen en regels, maar we willen meer doen dan dat. Zo investeren we in onderzoek met betrekking tot nieuwe uitvoeringsprocessen. We denken na over de methodiek van het bouwen, want vandaag moet het steeds sneller, je moet modulair werken en er is steeds meer aandacht voor geprefabriceerde constructies. Ook zetten we in op duurzaamheid en focussen we nu ook meer en meer op circulariteit. We denken nu bijvoorbeeld na over ‘buitenschrijnwerkerij as a service’. Toppers Dat niveau van kwaliteit en innovatie kan je enkel halen met een zeer goed team. Bij KA Construct komen de mensen daarom ook steeds op de eerste plaats. “We zijn er ons heel erg van bewust dat we nergens zouden zijn zonder onze mensen”, benadrukt Rita Sprangers. “Zowel op het bureel als in het atelier


en op de werven hebben we toppers nodig. Het zoeken en behouden van goede mensen is daarom een dagelijks werkpunt.” “Bij aluminium schrijnwerk komt – ondanks dat we waar mogelijk investeren in automatisering - nog heel veel handwerk kijken”, vervolgt Marc Meeuwssen. “Je hebt dus goed opgeleid en vakkundig personeel nodig. Het probleem is dat ‘buitenschrijnwerk aluminium’ als vak op onze scholen niet gedoceerd wordt. Het zit niet in de opleiding van de ingenieurs en de professionele bachelors. En ook niet in het opleidingspakket van onze technische scholen. Hierdoor moeten wij als bedrijf - en als sector – voor een groot deel zelf instaan voor het opleiden van mensen.” Kracht en flexibiliteit Bij KA Construct was er al heel veel aandacht voor het team, maar de voorbije coronaperiode heeft er voor gezorgd dat dit belang nog eens onderstreept is. “Ik ben echt aangenaam verrast door de kracht en de flexibiliteit van onze mensen de afgelopen maanden”, zegt Rita Sprangers. “Op ieder moment is iedereen naar oplossingen blijven zoeken. Hierdoor zijn we – na het stilvallen van de werven – zeer snel opnieuw kunnen opstarten. Onze medewerkers waren niet bezig met wat niet meer mocht, maar met wat nog wel kon. De onderlinge solidariteit was enorm groot. In de productie gingen mensen van afdelingen waar tijdelijk minder werk was, spontaan meehelpen bij collega’s die meer werk kregen. Zelfs als dat buiten hun comfortzone was en ze aan de slag moesten met processen die ze nog niet kenden. We hebben heel veel jonge medewerkers in onze productie, en daar verwacht je dat wel nog enigszins van. Maar we zagen ook dat heel ervaren mensen – die al jarenlang dezelfde job uitvoeren – zich heel flexibel opstelden. Als bedrijfsleider heeft me dat heel veel deugd gedaan. Meer dan ooit hebben we geleerd dat je als bedrijf alleen maar sterk kan zijn en kan groeien, wanneer er een echt team staat.” Blijven groeien De conclusie is dat KA Construct klaar is voor de toekomst en geen uitdaging uit de weg zal gaan. “We hebben de ambitie om duurzaam te blijven groeien”, besluit Rita Sprangers. “Vijf à tien procent per jaar blijft het doel. Daarnaast zullen we blijven inzetten op slimme bouwoplossingen en er steeds voor zorgen dat we mee zijn met nieuwe technieken en marksituaties. Maar met het team dat we hebben, twijfel ik er niet aan dat we daarin gaan slagen.”

De visie om gecontroleerd te groeien heb ik overgenomen van mijn vader. ONDERNEMERS MAGAZINE I 7


Jus ti

Ju s

tiepa

leis, An twerpen titiep aleis, A ntwerpen

rra Fe ri

Ex pe

rie nce

, Ab u Dh abi

Smulders Iemants

Passie voor staal én duurzaamheid Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat je nog nooit van Smulders Iemants uit Arendonk gehoord hebt, ken je ongetwijfeld een aantal van de architecturale en industriële landmarks waarvoor het bedrijf de staalconstructies bouwde. Denk maar aan het gerechtsgebouw in Antwerpen, ‘Fietsen door de bomen’ in Hechtel-Eksel of wat verder weg: Ferrari World in Abu Dhabi.

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

I

emants in Arendonk heeft een lange en rijke geschiedenis. Het bedrijf startte als een smederij en staalverwerkingsbedrijf in het centrum van Arendonk. In de jaren zeventig verhuisde de onderneming naar het bedrijventerrein Hoge Mauw, waar het intussen beschikt over een site van acht hectare met een productiehal van 50.000 m². “De grote sprong voorwaarts

is er gekomen vanaf midden jaren tachtig, dankzij grote projecten in de petrochemische sector”, vertelt Tender Director Geert Vennekens. “In 1996 is Iemants toegetreden tot de groep Smulders, en sinds 2013, nadat het eerder Willems, Balen overnam in 2007, maken we met deze groep deel uit van de Franse bouwgroep Eiffage. Dat is een holding

8 I ONDERNEMERS MAGAZINE I DOSSIER INDUSTRIE- EN MACHINEBOUW & METAALCONSTRUCTIES


Fie tse nd oor de

bomen, Hechtel-Eksel

met een omzet van ruim 18 miljard euro en wereldwijd een 70.000 mensen op de payroll.” Drie markten Als onderdeel van Eiffage Infrastructures kan Smulders Iemants terugvallen op het potentieel van de grote groep, maar beschikken ze toch over de autonomie om een eigen koers te varen. “De drie Belgische sites (Arendonk, Hoboken en Balen) zijn samen met onze vestigingen in Polen en het Verenigd Koninkrijk actief op drie markten”, legt Business Development Manager Jef Dijckmans uit. “We focussen ons op civiele en industriële projecten, op de energiemarkt en op (offshore) windenergie. Dat wil zeggen dat we zowel betrokken zijn bij de constructie van gebouwen, als bij deze van bruggen, hoogspanningsmasten en andere projecten in de gehele energietransitie, maar dominant, voor de meeste offshorewindmolenparken.” Knowhow en vakmanschap “In de loop der jaren hebben we een naam opgebouwd als een leverbetrouwbare en technisch zeer begaafde partner”, vervolgt Dijckmans. “We kunnen de meest ingewikkelde projecten aan: geen gebouw is te complex, geen brug te lang, geen chemische installatie te groot en geen

Geen gebouw is te complex, geen brug te lang, geen chemische installatie te groot en geen elektriciteitscentrale te moeilijk om te bouwen. elektriciteitscentrale te moeilijk om te bouwen. En een extra troef is dat we - indien nodig - met onze eigen ingenieurs ook heel wat expertise rond de tafel kunnen brengen om een project mee te ontwikkelen. Op die manier kunnen we wereldwijd aan heel wat mooie projecten meewerken. Wij onderscheiden ons door onze knowhow, ons technisch vakmanschap en vooral door onze gedrevenheid om te realiseren wat wij onze klanten beloven. Onze referentieprojecten overal ter wereld bewijzen dit. Simpelweg omdat ze met passie voor staal gerealiseerd zijn.” Inzet voor SDG’s Smulders Iemants is er zich terdege van bewust dat haar passie voor staal in de toekomst alleen kan groeien in een veilige én milieuvriendelijke omgeving. “We willen dan ook een sterke bijdrage leveren aan zo’n omgeving”, zegt duurzaamheidsambassadeur Birthe Priem. “Niet alleen door onze activiteiten op het gebied van duurzame energie, maar ook door ervoor te zorgen dat onze bedrijven veilig en duurzaam opereren. En dit door actief deel uit te maken van het sociale weefsel in de omgeving van onze sites.” Al geruime tijd koppelt Smulders Iemants daarom de passie voor staal aan een bijzondere aandacht voor duurzaamheid in al zijn facetten. “We werken samen met

lokale scholen en ondersteunen heel wat sociale projecten in de omgeving”, licht Priem toe. “In de afgelopen jaren is deze toewijding geëvolueerd en intussen ingebed in onze bedrijfscultuur en ons gedrag. Er is een bedrijfsbeleid opgesteld met langetermijndoelen en concrete verbintenissen, aangezien we ernaar streven onze CO2-voetafdruk te verkleinen en onze rol te spelen bij het bereiken van de 17 VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. We zijn daarom bijvoorbeeld een zeer actieve deelnemer aan het VCDO-charter van Voka. Het netwerk ondersteunt en moedigt bedrijven aan om via een actieplan te werken aan duurzaam ondernemen. Na drie jaar hebben we voor alle 17 doelstellingen acties uitgevoerd en blijft Smulders Iemants gecertificeerd. In oktober kregen we zo ook een UNITARcertificaat van de Verenigde Naties.”

Wil jij duurzaam ondernemen ook verankeren in jouw onderneming? Ontdek via de link hoe Voka je hierin kan helpen. https://www.voka.be/mechelen-kempen/vcdo

ONDERNEMERS MAGAZINE I 9


Clayton zet bedrijven onder stoom

“Onze kracht zit in onze veelzijdigheid” Al zestig jaar ontwikkelt en produceert Clayton of Belgium – onderdeel van het Amerikaanse Clayton Industries - in Bornem stoomgeneratoren en energierecuperatiesystemen. Met het nodige succes, want je kan de installaties van het bedrijf – volledig gebouwd en geassembleerd in de productiesite in Bornem - terugvinden in industriële omgevingen verspreid over een groot deel van de wereld. “Vanuit Bornem bouwen we stoomoplossingen voor bedrijven in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Rusland”, zegt General Manager Dirk Van Dijck. “Je vindt onze installaties in state of the art productieomgevingen van grote multinationals, maar ook in het atelier van een kleine, startende vakman.”

C

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

layton Industries kwam in 1961 naar Bornem, maar het verhaal van het bedrijf begon meer dan dertig jaar eerder in Californië. “In volle crisis ontwikkelde William Clayton Senior de oprichter van de groep - een kleine, draagbare stoomreiniger”, vertelt Van Dijck. “Dit toestel vormde de basis voor de industriële stoomgeneratoren, waarmee het bedrijf groot geworden is. Clayton maakte als eerste gebruik van het tegenstroomprincipe, waardoor de units veel zuiniger en compacter waren dan traditionele stoomketels. De gepatenteerde verwarmingsspiraal, die volgens een uniek concept wordt geassembleerd, is tot op vandaag de onderscheidende factor van onze installaties.”

Sterkste van de groep Dankzij de unieke technologie en goed management kende het bedrijf een snelle groei en in de jaren zestig was Clayton klaar voor de Europese markt. “Omwille van de gunstige ligging, de talenkennis van de beschikbare werkkrachten en ook wel de goedkope gronden, koos Clayton Bornem als Europese uitvalsbasis”, weet Van Dijck. “Een keuze die ze zich niet beklaagd hebben, aangezien onze vestiging uitgroeide tot de sterkste van de groep. Intussen werken er in Bornem meer dan honderd mensen, investeren we permanent in onderzoek en ontwikkeling en zijn we gekend omwille van onze innovatieve en energiebesparende designs.”

10 I ONDERNEMERS MAGAZINE I DOSSIER INDUSTRIE- EN MACHINEBOUW & METAALCONSTRUCTIES


Clayton Industries koos Bornem als Europese uitvalsbasis. Intussen groeide de vestiging uit tot de sterkste van de groep.

Efficiënt en veilig De Clayton-producten spelen in een steeds meer energiebewuste wereld een belangrijke rol binnen bedrijven die gebruik maken van processtoom. “Met onze stoomgeneratoren en energierecuperatieketels kan je op een efficiënte, veilige, flexibele en compacte manier stoom maken”, legt Levi Stenten, Sales Manager EMEA uit. “Vanuit koude toestand kan je binnen enkele minuten stoom met de gewenste druk en temperatuur produceren. Onze standaardmodellen gaan van 100 kilowatt tot 20 megawatt, maar wanneer we ontwikkelen op maat van de klant zijn nog veel hogere energiewaarden mogelijk. Op dit moment ontwikkelen en bouwen we een installatie van 4 x 12 megawatt, dat is de krachtigste die we tot nu toe bouwden.” Knowhow en vakmanschap Dankzij de veelzijdigheid van de installaties vind je Claytonstoomgeneratoren in de meest diverse bedrijfsomgevingen. “We leveren kleine toestellen aan lokale micro-brouwerijen, bouwen gigantische installaties op maat voor farmareuzen en alles wat daartussen zit”, somt Stenten op. “We ontwikkelen installaties voor de voedingssector, voor energiecentrales, voor de (petro)chemie, voor luchtvaartmaatschappijen en voor vele andere. Onze kracht zit in de

veelzijdigheid: indien nodig ontwikkelen we een installatie volledig naar de wens van de gebruiker. We zijn zeer flexibel op het gebied van het vermogen, de druk of de temperatuur die een toestel moet kunnen opwekken. Zo kunnen we toestellen bouwen die omgaan met zeer hoge druk tot 200 barg of met oververhitte stoom tot 460 °C. Daarnaast kunnen we ook rekening houden met het klimaat waarin de installatie terecht zal komen, met de hoogte van de omgeving (zeeniveau of gebergte met ijlere lucht) en met alternatieve energiebronnen die gebruikt moeten worden voor de aandrijving. Zo kunnen we – naast de klassieke brandstoffen - gebruik maken van biobrandstoffen, waterstof en andere speciale brandstoffen, kunnen we inzetten op elektrische en hybride toepassingen en beschikken we over een speciaal rekenprogramma voor het uitwerken van energie-recuperatieprojecten. Dat heeft als grote voordeel dat we samen met de klant de totale return on investment kunnen bepalen. En Met Clayton’s Remote Monitoring systeem, hebben we alle gebruiksparameters - waaronder ook waterbehandeling - van op afstand onder controle. Hierdoor kunnen wij onze klanten volledig ontzorgen. Kortom we hebben de knowhow en het vakmanschap in huis om efficiënt in te spelen op alle mogelijke vragen die een klant kan hebben.”

ONDERNEMERS MAGAZINE I 11


LEAD WITH THE MBA HIGHLIGHTS Exclusieve selectie uit bestaande MBA-programma's Dompel je in 5 tweedaagse sessies onder in het beste uit bestaande MBA-programma's met o. a. strategie, financiën, HR, groei en leiderschap

Vooraanstaande experten van Solvay Leer bij van expertsprekers van Solvay Brussels School of Economics & Management

Geïntegreerde business case Zet alles meteen om in de praktijk met een geïntegreerde business case onder begeleiding van onze programmacoach

Praktijkgetuigenissen van Topmanagers Laat je inspireren door praktijkgetuigenissen van internationale Belgische Topmanagers

Gebracht naar regio Mechelen-Kempen Dit exclusieve programma brengen we ondertussen al voor een 2e editie naar regio Mechelen-Kempen. De deelnemers bouwen zo een straf netwerk uit van ambitieuze mede-ondernemers.

CONTACT Fréderique van Hout frederique.vanhout@voka.be 0491 52 20 30

INFOSESSIES 7/9 - online van 9u00 tot 10u30

6/10 - Voka Mechelen

WEBSITE

van 17u30 tot 19u00

https://www.voka.be/mk/activiteit en/mk-mba-highlights-2022

9/11 - Voka Geel van 17u30 tot 19u00


Kennismaking & Introductie Persoonlijk Leiderschap Introductie tot Strategie

25 - 26 maart 2022 - module 2 Groeistrategie Introductie tot Financieel Management

22 - 23 april 2022 - module 3 Strategie-implementatie Financiële Analyse en Planning

20 - 21 mei 2022 - module 4 Strategische Marketing Managing HR in a VUCA world

3 - 4 juni 2022 - module 5 Salesmanagement Groepsleiderschap

24 juni 2022 - Graduation Ceremony

Najaar 2022 - Final Touches

MBA HIGHLIGHTS

10 - 11 - 12 maart 2022 - module 1


Voka-onderzoek: 1 op 7 bedrijven ‘te groot’ geworden door thuiswerk

Kwart van werkgevers laat personeel kiezen: thuis of op kantoor

A U T E U R : W I M B R I L LO U E T

Eén op de vier werkgevers laat zijn medewerkers volledig zelf kiezen of ze vanaf september thuis of op kantoor zullen werken. Dat blijkt uit de grote telewerkenquête van Voka Mechelen-Kempen en SD Worx bij 255 bedrijven. Nog opmerkelijk: door het thuiswerk geeft één op de zeven zaakvoerders aan dat de bedrijfsruimte eigenlijk te groot is geworden.

D

e grote terugkeer naar kantoor in september? Die zal in het ene bedrijf meer voelbaar zijn dan in het andere. De meeste bedrijven gaan in september voor: twee werkdagen per week thuis en drie op kantoor (26% kiest hiervoor). Gevolgd door één werkdag thuis (20%). Bij twee procent van de werkgevers is 100% thuiswerk mogelijk en toegestaan. Wat vooral opvalt is dat één op de vier van de bevraagde werkgevers de keuze volledig bij de medewerker laat. Hij of zij kiest: ik kom vandaag naar kantoor. Of ik werk van op afstand.

14 I ONDERNEMERS MAGAZINE I VOKA FACTS

Voka-fact: een kwart van de medewerkers mag volledig zelf kiezen of ze thuis of op kantoor werken.


Thuiswerken wordt troef om nieuw talent aan te trekken. TO M L A V E R E N

GEDELEGEERD BESTUURDER VOKA MECHELEN-KEMPEN

“Ze laten het vooral afhangen van de taken die op die dag moeten gebeuren. De aard van de taak zal héél bepalend zijn of het werk van thuis uit kan of vanop kantoor”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Een heel aantal werkgevers wil het thuiswerken wel uitspelen. Als een troef om nieuw talent aan te trekken.”

Aparte Teams-lokalen

Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat bij zeker één op de drie medewerkers die wens - om thuis te kunnen werken - in de top drie van bepalende factoren staat om te kiezen voor een nieuwe werkgever. Werkgevers weten dat.

Voka-fact: meer dan de helft van de bedrijven heeft een speciale ruimte op het werk om Teams- of Zoom-gesprekken te doen.

“De zoektocht naar mensen is groter dan ooit, zoals we in de conjunctuurbarometer van onze Voka-Kamer kunnen zien. Dan kan de mogelijkheid tot thuiswerken het verschil maken. Maar ook om personeel te behouden is het in sommige bedrijven een troef”, zegt Laveren. “Niet elk bedrijf kan thuiswerk toelaten, omdat het werk gewoon niet van thuis uit kan gebeuren. Ook daar moeten we rekening mee houden. In onze bevraging geeft 14 procent dat aan.” “Duidelijke afspraken zijn een must. Je legt als leidinggevende best nadruk op de redenen waarvoor je naar kantoor komt: om samen te connecteren, elkaar te inspireren of creatieve processen vorm te geven bijvoorbeeld”, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. “Bij concentratiewerk is er meer speling: dit kan ofwel thuis ofwel op kantoor, afhankelijk van individuele behoeftes. Zo kan ook de medewerker zelf aan het stuur zitten van zijn eigen tijd.”

Gaat dat wel lukken? Met z’n allen op kantoor en in dezelfde ruimte een Teams-gesprek voeren zonder collega’s te storen? Meer dan de helft van de bevraagde werkgevers speelt daar al op in en heeft aparte ruimtes voorzien voor Teams- of Zoomgesprekken.

Voka-fact: bij een op zeven bedrijven is de bedrijfsruimte te groot geworden.

Voka Mechelen-Kempen geeft op 29 september een webinar over welke soorten telewerk er zijn, welke regels er gelden en of je bijvoorbeeld verplicht bent een onkostenvergoeding te betalen of materiaal moet voorzien. Meer weten? Kijk op: https://www.voka.be/activiteiten/ een-policy-voor-thuiswerk-1 Voka Mechelen-Kempen heeft ook de impact van thuiswerk en corona gemeten op de vastgoedmarkt. Die is behoorlijk. “Eén op de zeven zaakvoerders geeft aan dat de bedrijfsruimte te groot is geworden. Dat wil nog niet zeggen dat er meteen een bordje met ‘te huur’ of ‘te koop’ verschijnt aan de voorgevel. Eén procent van de bevraagde ondernemers heeft effectief verkocht, twee procent wil dit nog doen. En nog eens één procent staat op het punt te verhuren. Dit is natuurlijk een beslissing die tijd nodig heeft. We verwachten dat het cijfer de komende weken en maanden nog kan stijgen. Een aantal bedrijven kende een groei tijdens corona. Zij geven aan dat ze moeten uitbreiden of verhuizen”, besluit Tom Laveren. ONDERNEMERS MAGAZINE I 15


Gebroeders Geens kijkt vol ambitie naar de toekomst

“We willen meer dan duizend machines per jaar bouwen” Iedereen die wel eens op een werf komt, weet hoe onmisbaar een kniklader is. De toestellen zijn compact, krachtig en vooral veelzijdig inzetbaar. Minder geweten is dat één van de gekendste knikladermerken – de Knikmops – ontwikkeld én gebouwd wordt door een Kempens bedrijf in Hoogstraten. “Vorig jaar reden er hier meer dan 700 machines naar buiten”, zegt Marleen Geens van Gebroeders Geens. “En deze vertrekken intussen naar bedrijven verspreid over heel Europa en Noord-Amerika.”

F

amiliebedrijf Gebroeders Geens ontwerpt, ontwikkelt en produceert intussen al meer dan dertig jaar multifunctionele machines en accessoires voor de wegen- en woningbouw, de land- en tuinbouw en de industrie. Het bedrijf is opgericht door de broers Frans en Marcel Geens. Ze zijn nog steeds actief als bedrijfsleider, maar intussen zet – met de kinderen van Frans – ook de tweede generatie al mee de lijnen uit in het bedrijf.

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

“Ons eerste model – de Rollmops – is einde jaren tachtig ontwikkeld door mijn vader en nonkel”, vertelt Marleen Geens, verantwoordelijk voor communicatie en marketing. “De Rollmops is – ook vandaag nog – een eenvoudige en handige machine voor klinkerleggers en stratenmakers. Vanaf 1998 voegden we de Knikmops toe aan het gamma. Dit is een multifunctionele kniklader, die zowel geschikt is voor bestratingsbedrijven en tuinaannemers, als voor de woning- en industriebouw. Van de Rollmops maken we drie verschillende modellen, het aantal varianten van de Knikmops is eigenlijk amper te tellen. Deze machine kunnen we volledig op maat van de klant aanpassen. Met steeds de bijhorende

accessoires, indien nodig aangepast aan de producten van een specifieke klant.” Duurzaam en recycleerbaar staal Het knappe is dat al deze machines volledig ontworpen, gebouwd en geassembleerd worden in de eigen fabriek in Hoogstraten. Op dit moment zijn daar zestig medewerkers aan de slag, die in 2020 achthonderd machines bouwden. Een hele prestatie, als je weet dat ze in Hoogstraten de hele machine bouwen van stalen plaat tot kant-en-klare machine. “Op de motor na ontwikkelen en bouwen we de volledige machine in eigen huis”, vertelt

16 I ONDERNEMERS MAGAZINE I DOSSIER INDUSTRIE- EN MACHINEBOUW & METAALCONSTRUCTIES


De Plato Next Generation groep zal altijd een plaats in mijn hart hebben.

Joos Geens, verantwoordelijk voor de productontwikkeling. “Onze machines krijgen nog steeds een chassis uit staal, een duurzaam en 100% recycleerbaar materiaal, wat de stevigheid garandeert. Het stalen chassis heeft als extra voordeel dat het de machine zwaarder maakt, waardoor we het ontwerp compact kunnen houden en toch kunnen uitblinken in hefkracht ten opzichte van het eigen gewicht. Ook de inbouwonderdelen selecteren we met duurzaamheid in het achterhoofd. We werken enkel met producten die een lange levensduur hebben en tegen een stootje kunnen. Hierdoor gaan onze machines heel lang mee. Zo is één van de eerste toestellen die we ooit bouwden op dit moment nog altijd dagelijks in gebruik.” Innovatie Naast het oerdegelijke ontwerp staat innovatie bij de Gebroeders Geens hoog op de agenda. “De basis van onze machines is nog steeds dezelfde”, weet Sales Engineer Bert Geens. “Maar op het gebied van productieprocessen, gebruikte technieken en materialen innoveren we permanent. We breiden ons gamma ook steeds uit met een blik op de toekomst. Vroeger werkten we enkel met dieselmotoren, vandaag hebben we modellen aangedreven door

LPG, werken we met de nieuwste stage V motoren en recent lanceerden we zelfs onze eerste elektrische knikladers. Hiervoor hebben we een volledig nieuw aandrijfsysteem ontwikkeld, zodat je met het meest geavanceerde model acht uur kan werken wanneer de batterij volledig opgeladen is.” Meer aandacht voor export Het bedrijf kijkt dan ook vol vertrouwen naar de toekomst. “Ons eerste doel is om meer dan duizend machines per jaar te bouwen”, zegt Marleen Geens. “Corona was natuurlijk de grote spelbreker de afgelopen twee jaar. Door het verlies van manuren en het uitblijven van leveringen was de constante groei van de afgelopen jaren niet haalbaar. Toch kijken we hoopvol vooruit en mikken we vol vertrouwen terug op duizend machines in de nabije toekomst. Daarnaast gaan we zo snel mogelijk starten met het bouwen van een nieuwe productiesite. Daarvoor hebben we vlakbij onze huidige locatie al een terrein van 1,5 hectare aangekocht. Dankzij deze investering gaan we het bedrijf aanzienlijk vergroten, waardoor ook de productiecapaciteit gevoelig zal toenemen. Wat helemaal geen probleem is, want er is nog voldoende markt om te groeien. In eigen land bereiken we dankzij onze eigen verkoop rechtstreeks aan bedrijven en via het dealernetwerk

al onze volledige potentiële doelgroep. Maar wat betreft de export zijn er nog heel wat groeimogelijkheden. We richten onze pijlen nu vooral op Nederland en Frankrijk, maar ook op de Scandinavische markt en in Noord-Amerika liggen er nog heel wat kansen. Zeker nu we ook de stage V motoren kunnen aanbieden.” Bij Voka deed het familiebedrijf heel wat inspiratie op bij Plato. Bert Geens: “Dankzij Plato heb ik geleerd dat niet iedereen dezelfde uitdagingen heeft, maar ze gelijken wel sterk op elkaar. Ik heb er ook veel ondernemers leren kennen die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. De Plato Next Generation groep zal altijd een plaats in mijn hart hebben.”

MEER INFO OVER PLATO NEXT GEN Elien Vingerhoets (regio Kempen) elien.vingerhoets@voka.be 0474 84 20 81 Filip Vandeweyer (regio Mechelen) filip.vandeweyer@voka.be 0474 84 32 35

ONDERNEMERS MAGAZINE I 17


Roes Steel & Green maakt van je gebouw een groene blikvanger

Groen over grijs Na het groendak wint nu ook de groene gevel snel aan populariteit. Het is de perfecte manier om jouw bedrijfsgebouw naast kleurrijker ook duurzamer, leefbaarder en klimaatbestendiger te maken. Start-up Roes Steel & Green uit Olen is gespecialiseerd in het vergroenen van gebouwen en omgevingen. “We creëren groene oplossingen voor elke situatie”, zegt zaakvoerster Sofie Verreydt. “Van een strakke nieuwbouw tot een creatief renovatieproject, laten we grijze gevels groen kleuren.”

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

S

ofie Verreydt is samen met haar partner Maarten Roes de drijvende kracht achter Roes Steel & Green. Als docent in Milieu- en Natuurbeheer ligt haar expertise bij groenbeheer en biodiversiteit. Mede-zaakvoerder Maarten Roes heeft een jarenlange ervaring in de industriële bouwwereld en staat in

voor de technische kant van het verhaal. “Het idee voor Roes Steel & Green is ontstaan uit onze eigen experimenten”, vertelt Verreydt. “Al een aantal jaren zijn we bezig met het vergroenen van onze eigen woning en woonomgeving. Omdat dit mooie resultaten opleverde, groeide het plan om onze beide expertises te

18 I ONDERNEMERS MAGAZINE I DOSSIER INDUSTRIE- EN MACHINEBOUW & METAALCONSTRUCTIES


bundelen. Door mijn planttechnische kennis en Maarten zijn bouwtechnische ervaring samen te brengen, ontwerpen we creatieve en groene oplossingen voor hedendaagse uitdagingen.” Voordelen Hittegolven, droogte, wateroverlast en bittere koude, we hebben het de jongste jaren allemaal zien passeren. “De manier waarop we onze woon- en werkruimtes inrichten wordt hierdoor steeds belangrijker”, weet Maarten Roes. “Het vergroenen van gebouwen en omgevingen, levert heel wat voordelen op. Groendaken en groengevels zorgen voor zuiverdere lucht, dempen het geluid, reduceren hitte, vangen water op en geven kansen aan biodiversiteit. Groene gevels houden de warmte en de koude buiten, maar laten het natuurlijke licht wel doordringen in de gebouwen.” “En we mogen zeker niet vergeten dat een

groenere omgeving ook een zeer gunstige invloed heeft op het welbevinden van medewerkers”, vult Verreydt aan. “Met een paar kleine ingrepen maak je van een (dak)terras of een pleintje een oase van rust.” Grijs/groen-scan Roes Steel & Green richt zich vooral op de combinatie van staalstructuren met klimplanten. Dat kan gaan om een nieuwbouwproject, maar ook een bestaand gebouw kan zeker vergroend worden. “Onze projecten zijn steeds maatwerk”, legt Verreydt uit. “We gaan met onze opdrachtgevers rond de tafel en kijken wat nodig is. We starten normaal altijd met een grijs/groen-scan van het gebouw en terrein. Een groene gevel, een groene zonnewering, een galerij tussen gebouwen of een groene fietsenstalling, het is maar een greep uit de mogelijkheden.”

Ben jij ook een lokale startende ondernemer? Ben je op zoek naar een starterscommunity die je helpt groeien? Stel je dan kandidaat voor Bryo StartUp. Op 15 oktober 2021 start een nieuwe groep .

Ben jij ook een startende

ondernemer? Ben je op zoek naar een starterscommunity die je helpt groeien? Stel je dan kandidaat voor Bryo StartUp.

Elegant én niet duur En het beste nieuws is dat het vergroenen van jouw gebouw helemaal niet duur hoeft te zijn. “Groene gevels of overkappingen kunnen we elegant en relatief simpel uitwerken met behulp van draden of netten”, vertelt Roes. “Deze kunnen zowel in een strak als speels patroon aangebracht worden en de slingerplanten groeien er snel omheen.” Ook het onderhoud van verticaal groen valt heel goed mee. “Wanneer je de juiste planten op de juiste plek gebruikt, is het onderhoud minimaal”, besluit Verreydt. “Klimplanten wortelen in de bodem en groeien omhoog. Vocht halen ze dus meestal gewoon uit de grond, enkel in hele droge periodes moet je misschien wat bijgieten. Klimplanten groeien snel en goed, waardoor ze vrij snel grote oppervlaktes bedekken.”

MEER INFORMATIE: Sarah Van den Bril sarah.vandenbril@voka.be 0479 85 03 76 Mathias Teuwen mathias.teuwen@voka.be 0487 80 95 80 ONDERNEMERS MAGAZINE I 19


J u ris ten p o ol Filip Duwaerts

advocaat Ardent Advocaten, kantoor Herentals

REGISTRATIE VAN HET EIGENDOMSVOORBEHOUD

ALS AANNEMER JE VORDERING VEILIG STELLEN

Stel je de volgende situatie voor: Jansens bv laat een lift plaatsen in haar bedrijfsgebouw en doet hiervoor beroep op de bv LIFT-ME-UP. Jansens bv heeft het bedrijfsgebouw een jaar geleden gekocht, met een hypothecair krediet van Bank Rijk. Voor de facturen van LIFT-ME-UP betaald zijn gaat Jansens bv echter failliet. LIFT-ME-UP maakt zich geen zorgen: zij meent dat zij door het eigendomsvoorbehoud voor de hypothecaire schuldeiser zal worden uitbetaald. Maar is dat wel zo?? 1. Eigendomsvoorbehoud Bij koopovereenkomsten verkrijgt de koper in principe de eigendom ten aanzien van de verkoper van zodra er overeenstemming is over de zaak en de prijs, ongeacht of deze prijs reeds is betaald. Partijen zijn echter vrij om de overdracht van de eigendom uit te stellen tot de volledige betaling van de koopprijs, wat een beding van eigendomsvoorbehoud wordt genoemd. De verkoper met een eigendomsvoorbehoud heeft in principe het recht de desbetreffende goederen terug te nemen. Maar als deze goederen reeds zijn verwerkt in een onroerend goed (vb. beton werd gegoten, muren gemetst, zonnepanelen geïnstalleerd), dan is dat in de praktijk niet meer mogelijk. De verkoper/aannemer moet dan overgaan tot uitwinning op het volledige onroerend goed waarbij het eigendomsvoorbehoud wordt uitgeoefend op het deel van de verkoopprijs dat overeenstemt met de waarde van het bezwaarde goed. Doordat de liftinstallatie van LIFT-ME-UP in ons voorbeeld niet zo maar kan worden teruggenomen, zal de verkoper/aannemer dus recht hebben op een deel

van de verkoopprijs van het verkochte gebouw.

KANTOOR ANTWERPEN Prins Boudewijnlaan 177-179 B-2610 Wilrijk (Antwerpen) Tel. +32 3 458 26 33 Fax +32 3 457 98 85

KANTOOR HERENTALS Diamantstraat 8/239 B-2200 Herentals Tel. +32 14 49 02 20 Fax +32 14 49 02 21

2. Problemen onder het oude recht voor bouwondernemingen Vóór inwerkingtreding van de Nieuwe Pandwet in 2018 hadden dergelijke bedingen van eigendomsvoorbehoud slechts een beperkt belang in de bouwsector: het eigendomsvoorbehoud kon niet langer worden afgedwongen na incorporatie van de desbetreffende goederen in het onroerend goed en dus kreeg de verkoper/aannemer geen voorrang op een eventuele hypothecaire schuldeiser bij de verkoop van het onroerend goed. Als we teruggrijpen naar ons voorbeeld van de lift, dan zou dat betekenen dat LIFT-ME-UP als gewone (chirografaire) schuldeiser zou worden opgenomen in het faillissement van Jansens bv waardoor zij pas na hypothecaire schuldeiser Bank Rijk zal worden uitbetaald. De kans is dan ook reëel dat zij met lege handen zal achterblijven… 3. Registratie als oplossing De innovatie van het nieuwe systeem bestaat erin dat een beding van

eigendomsvoorbehoud nu kan worden geregistreerd in het Nationaal Pandregister, wat bescherming biedt tegen onroerendmaking. De registratie heeft een prijs die varieert van 21 tot 518 euro naargelang het bedrag van de gewaarborgde schuldvordering, maar dit zorgt er voor dat het eigendomsvoorbehoud tegenstelbaar is aan bestaande hypotheken. In het voorbeeld zal LIFT-ME-UP dus voor Bank Rijk worden uitbetaald uit de opbrengst van de verkoop van het gebouw ongeacht of haar eigendomsvoorbehoud werd geregistreerd voor of na de inschrijving van de hypotheek van Bank Rijk. Voor bouwondernemingen is het dus belangrijk om te noteren dat een eigendomsvoorbehoud in een overeenkomst met de bouwheer of in algemene voorwaarden niet steeds een bevoorrechte positie garandeert bij insolventie van de bouwheer. Wil men er zeker van zijn dat het eigendomsvoorbehoud ook na de incorporatie van de goederen nog tegenstelbaar is, dan dient dit te worden geregistreerd. ■ Voor meer informatie kan je steeds contact opnemen met Filip Duwaerts, advocaat Ardent Advocaten, kantoor Herentals info@ardent.be - www.ardent.be

KANTOOR MECHELEN Battelsesteenweg 455E Bus12 B-2800 Mechelen Tel. +32 3 458 26 33 Fax +32 3 457 98 85


Uitneembaar overzicht kandidaten

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen haalt de Oscars naar eigen streek. De Oscars van het bedrijfsleven. Met een grootse awardshow live in het Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. De Prijs Ondernemen 2021 wordt ook dit jaar het event in onze regio om niet te missen. Negen bedrijven, uit negen Voka Lokaal-afdelingen, strijden voor de hoofdprijs: De Prijs Ondernemen 2021. Naast de Prijs Ondernemen reiken we ook de Prijs Duurzaam Ondernemen en de Prijs Innovatief Ondernemen uit. Voor de Prijs Innovatief Ondernemen maken de negen genomineerde bedrijven kans om te winnen. Voor de Prijs Duurzaam Ondernemen dingen de deelnemers aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen mee.


Boerinneke heeft een volledige transformatie ondergaan, zowel van infrastructuur, als manier van werken. Genomineerde KLEIN-BRABANT VAARTLAND

Boerinneke

Om je vingers bij af te likken Wie zijn ze? Boerinneke was aanvankelijk actief als zuivelbedrijf gespecialiseerd in de productie van verse kaas. In 1965 voegde het bedrijf chocopasta toe aan het gamma. Doorheen de jaren nam het belang van de productie van chocopasta toe en verkleinde het aandeel van de verse kaas jaarlijks. Begin jaren 2000 stopte Boerinneke volledig met de productie van verse kaas. In mei 2013 namen Hans Van Weyenberg en Paul-Henri Verhelst het bedrijf over van de familiale aandeelhouders, waarna ze de onderneming grondig hervormden, moderniseerden en verder uitbouwden. Bewijs hiervan zijn de recent in gebruik genomen nieuwe productiesite en de sterk toegenomen productievolumes voor zowel binnenlandse als buitenlandse klanten. Hoe maken ze het verschil? Boerinneke is een gewaardeerde aanbieder van lekkere kwaliteitsvolle chocopasta’s onder eigen merk en een producent van private labels in binnen – en buitenland. Hoewel zij dagelijks circa 10 ton chocopasta produceren zijn ze sterk in maatwerk gebaseerd op eigen R&D. Grote merken weten Boerinneke net omwille van de kwaliteit, flexibiliteit, service en kennis te vinden. Heel dikwijls groeien hier jarenlange trouwe partnerships uit. Wat ze vooral niet zijn is een “volume aanbieder met de laagste prijzen”, daar past het bedrijf voor. Er zal altijd wel iemand zijn die net goedkoper kan of wil zijn. Boerinneke bedient een niche in de markt en ze bieden hiervoor ruim tweehonderd recepten aan. 22 I PRIJS ONDERNEMEN

Wat brengt de toekomst? Met het op punt stellen van de geheel vernieuwde productiesite, met een investeringsbudget van bijna zeven miljoen euro, is het bedrijf klaargestoomd voor een beloftevolle toekomst. Gebaseerd op de pijlers die voor Boerinneke belangrijk zijn: kwaliteit, service, flexibiliteit en kennis. Hier willen ze verder op inzetten, zodat Boerinneke een groeibedrijf kan blijven. Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad? Gelukkig bleef de impact van Corona voor Boerinneke heel beperkt. Integendeel zelfs, in 2020 konden ze nog een groei noteren van 10% in omzet en volume. Ook voor 2021 gaat het bedrijf uit van een positief jaar. Waarom moet Boerinneke de Prijs Ondernemen winnen? Het bedrijf was erg verrast en vereerd om de nominatie voor hun Voka regio te mogen ontvangen en nu willen ze er ook helemaal voor gaan. Boerinneke heeft de afgelopen jaren een volledige transformatie ondergaan, zowel van infrastructuur, als manier van werken. Dit alles hebben ze samen gerealiseerd met een steeds sterker en professioneler wordend team en heel wat betrokken partners. Enkel en alleen al om hen te bedanken voor hun geweldige inzet zouden ze deze prijs willen winnen.


Nostalgie in een potje

Sinds 1955 uw favoriet op tafel, gemaakt en gesmaakt met Belgische ingrediënten. Ontdek ons assortiment op www.boerinneke-marino.be ONDERNEMERS MAGAZINE I 23


De grafische sector staat zwaar onder druk. Maar Antilope De Bie heeft zich al enkele keren met succes heruitgevonden. Genomineerde

NETELAND

Antilope De Bie

Drukwerk met extra zorg! Wie zijn ze? In 1922 richtte Joseph De Bie Drukkerij De Bie in Lier op. De vierde generatie onder leiding van Bart en Johan De Bie zorgde voor de grote groei van het kleine familiebedrijf tot het huidige hoogtechnologische grafische bedrijf met bijna 100 medewerkers. In 2002 kwam er een herlocatie naar een ecologische nieuwbouw in Duffel. Ondertussen werd deze nieuwbouw reeds 3x uitgebreid tot de huidige duurzame site. Bij elke verbouwing en investering hield het bedrijf rekening met het duurzaam ecologisch aspect. Antilope De Bie is anno 2021 gekend in heel Europa voor topkwaliteit vellenoffsetdrukwerk en behoort tot de marktleiders in dit segment. Hoe maken ze het verschil? Antilope De Bie maakt het verschil ten opzichte van de concurrentie door steeds te streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit en nooit tevreden te zijn met het huidige resultaat. Zo ontwikkelden ze het “flux” procédé. Dankzij de speciale lichtdrogingstechniek en de jarenlange ervaring, gecombineerd met doorgedreven interne research, drukken ze aan zeer hoge densiteiten op ongestreken papiersoorten. Hiermee heeft Antilope De Bie écht een meerwaarde gecreëerd wat resulteert in de allermooiste brochures voor de modeindustrie, juwelensector en de automotive.

Wat brengt de toekomst? De grafische sector is zeer kapitaalsintensief, de investeringen in machines zijn enorm. Daarom zal consolidatie in de drukkerijwereld de komende jaren nodig zijn. Het bedrijf bekijkt alle opportuniteiten die zich aandienen. Ook verregaande samenwerkingen met andere drukkerijen zijn op termijn niet uit te sluiten. Het stokpaardje blijft de extreem hoge kwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen. En op korte termijn gaan ze volgend jaar het 100-jarig bestaan vieren. Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad? In het begin van de coronacrisis zag het bedrijf op 1 week tijd voor bijna 1 miljoen euro geplande omzet wegvallen door annulaties. Een groot deel van de klanten komen uit de event- en cultuursector. Bijkomend zijn ook de grote beurzen - zoals het Autosalon en Batibouw - niet georganiseerd. Ook de programmabrochures voor cultuurtempels vielen plots weg. Ze hebben echter niet stil gezeten en gekeken naar andere markten. De Brexit leek een uitgelezen kans om de UK markt te benaderen. Hier hebben ze enkele mooie nieuwe en tevreden klanten gemaakt, die het omzetverlies beperkten. Waarom moet Antilope De Bie de Prijs Ondernemen winnen? De grafische sector ligt al jaren onder vuur. Door de digitale revolutie van de vorige decennia hebben ze zich bij Antilope De Bie al enkele keren terug moeten heruitvinden om rendabel te blijven. Uitgestippelde meerjarenplannen hebben ze verschillende keren bijgestuurd, omdat de realiteit het initieel plan ingehaald had. Je kan dus rustig zeggen dat er bijna geen enkel andere sector is die de jongste twintig jaar zulke grote uitdagingen heeft overwonnen als de drukkerijsector.

24 I ONDERNEMERS MAGAZINE


Cosmade is het bewijs dat je op een duurzame manier, met een sociaal en duurzaam beleid, ook kan groeien. Genomineerde

ZUIDERKEMPEN

Cosmade Belgium

Een goed bewaard geheim dat de wereld mooier maakt Wie zijn ze? Cosmade Belgium werd in 2001 opgericht door André Nagels en zijn vrouw Linda Germeys. In 2005 verhuisde het bedrijf van Reet naar de Flanders Cosmetic Valley in Heist-op-denBerg. In de beginjaren lag de focus op de ontwikkeling, productie en het afvullen van cosmetica voor derden. In de loop der jaren zijn hier medische hulpmiddelen bij gekomen. Sinds 2009 staat ook zoon Jeroen mee aan het hoofd van het bedrijf. Vandaag werkt Cosmade met zo’n vijftig medewerkers verdeeld over vier productielocaties. Hoe maken ze het verschil? Ideeën van klanten zet Cosmade om in een fysiek ‘verkoopklaar’ product. Klanten krijgen hiervoor een trajectbegeleiding op maat aangeboden. Flexibiliteit is hun grootste troef. Cosmade is flexibel in aantallen (kleinere oplagen zijn mogelijk), soort product (van waterige oplossingen tot emulsies) alsook verpakkingsvormen (flessen, potjes, tubes, sticks, …). Klanten kiezen voor een totaalpakket (ontwikkelen, produceren en verpakken) of voor een deelpakket (alleen verpakken of …). Cosmade beschikt over de nodige ISO-certificeringen en GMP-normen. Met zijn splinternieuwe productielocatie lopen ze zelfs vooruit op de hedendaagse normen. Wat brengt de toekomst? Cosmade wil zijn groeiverhaal, op een gecontroleerde manier, verder zetten. Daarnaast wil het zijn huidige strategie met een duurzaam en sociaal beleid aanhouden. Cosmade gaat langetermijnrelaties aan met zijn stakeholders (klanten, leveranciers, personeel) en wil ook op sociaal vlak zijn

steentje bijdragen. Zo werkt Cosmade al jaren samen met een sociale werkplaats en geeft het bedrijf ook mensen met arbeidsbeperkingen een job. Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad? Cosmade heeft een druk jaar achter de rug. Door de coronacrisis werd het bedrijf overstelpt met de vraag naar desinfecterende handgels. Het bedrijf heeft alle zeilen bijgezet om aan de enorme vraag te kunnen voldoen, maar de omstandigheden waren alles behalve ideaal. Door grote tekorten aan verpakkingsmaterialen en grondstoffen was het een hele uitdaging om het productieapparaat van de alcoholgels draaiende te houden. Waarom moet Cosmade de Prijs Ondernemen winnen? Cosmade is het niet gewend om in de belangstelling te staan. Als contractfabrikant werken ze voor merken die met hun product op de voorgrond staan en liefst hun productielocaties niet onthullen. Cosmade is dan ook een goed bewaard geheim in de cosmetische en parafarmaceutische sector. Het bedrijf is daarom blij dat ook hun medewerkers eens in de schijnwerpers komen te staan. Zij hebben vorig jaar, onder moeilijke omstandigheden, hun steentje bijgedragen aan de maatschappij. Verder biedt het bedrijf heel veel kansen aan laaggeschoolde medewerkers of mensen met een beperking die dicht bij huis een toffe werkplaats vinden. Cosmade wil ook deze medewerkers eens in een positief daglicht plaatsen. Cosmade is het bewijs dat je op een duurzame manier, met een sociaal en duurzaam beleid, ook kan groeien.

PRIJS ONDERNEMEN I 25


Genomineerde

KEMPEN OOST

Maris is een jong bedrijf met véél goesting om te groeien. Ondertussen hebben ze allemaal èchte klassebakken aan boord waarmee ze zeer ver willen springen.

Dirk Maris nv

Graszoden, groendaken, grastegels en meer Wie zijn ze? Het bedrijf Dirk Maris nv is gegroeid uit de eenmanszaak die Dirk Maris in 1993 opstartte. Echtgenote Lydia Jacobs baatte de eerste jaren ook nog een AVEVE-tuincentrum uit. Maar omdat het bedrijf gespecialiseerd in graszoden en aanverwanten zo een schot in de roos was, besloot de familie om in 2011 de winkel te sluiten. Vanaf dan ging de focus volledig op het tuinbouwbedrijf. Dat was intussen al veel meer dan enkel een producent van graszoden, wat wel nog steeds een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering is. Dirk Maris is een echte innovator, die een eigen grastegelsysteem ontwikkelde. Sinds 2018 is met dochters Nele en Lore Maris de tweede generatie in het bedrijf ingestapt. Hoe maken ze het verschil? Er bestaan weinig of geen kwekerijen zoals die van Dirk Maris nv, zeker niet in België. In een nichemarkt proberen ze dag in, dag uit om hun expertise verder uit te bouwen en de teelt van grastegels en sedum zoveel mogelijk te mechaniseren. Het bedrijf hoopt zo de productie efficiënter te maken en deze producten makkelijker tot bij de consument te krijgen. Het verschil op de markt zal dan gemaakt worden door schaalvergroting en door het efficiënter maken van het teeltproces. Wat brengt de toekomst? Het bedrijf wil groeien en uitbreiden. Vooral op vraag van de klanten in binnen- en buitenland. Ze zijn ambitieus en willen de komende jaren het areaal fors uitbreiden. Dat brengt een groot aantal uitdagingen met zich mee (extra grond vinden, 26 I PRIJS ONDERNEMEN

productieproces optimaliseren, rotatiesnelheid op de velden proberen te verhogen, verder mechaniseren, mensen blijven vinden èn opleiden, het steeds extremere weer trotseren, in orde blijven of geraken met strenge milieuvereisten in land- en tuinbouw, …) waar ze dagelijks oplossingen voor proberen te vinden. Maar het moet, want de producten bieden oplossingen voor de problemen van de toekomst (betonstop, meer water de grond in, biodiversiteit) en daar blijven ze op inzetten. Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad? Iedereen ging aan de slag in zijn tuin, dus voor Dirk Maris nv heeft de crisis vooral een positief effect gehad. De sector is gewoon blijven doorwerken en heeft een behoorlijke stijging in de vraag gekend. De mensen werken permanent buiten, dus er was ook weinig gevaar op besmetting intern. Het bedrijf heeft de beestjes dan ook goed kunnen buiten houden. Waarom moet Dirk Maris nv de Prijs Ondernemen winnen? Ondanks het feit dat de tweede generatie intussen aan zet is, zijn ze een jong bedrijf en hebben ze véél goesting om de onderneming nog te doen groeien. Vooral innovaties in producten en in het verhogen van de efficiëntie in de productie zijn daarin belangrijke punten. En omwille van het team! Het is een dagelijkse strijd om goede mensen aan te trekken en te behouden. Daar werkt het bedrijf elke dag aan. Ondertussen hebben ze allemaal èchte klassebakken aan boord waarmee ze zeer ver gaan springen en die verdienen een bekroning!


GROEIEN VOOR DE

TOEKOMST

GRASZODEN GROENDAKEN GRASTEGELS

ONDERNEMERS MAGAZINE I 27


TE VEEL VOOR 1 PAGINA? Bezoek meer dan 100den bedrijven. Reserveer je bezoek op www.openbedrijvendag.be

VOLG ONS OP

#OPENBEDRIJVENDAG


In slechts twintig jaar maakte Netropolix een gigantische progressie met de groei naar tachtig medewerkers. Genomineerde

KEMPEN ZUID

Netropolix

Voor perfect werkende IT Wie zijn ze? Netropolix is ontstaan uit twee Kempische bedrijven: enerzijds COVR, begonnen in 1998 en gespecialiseerd in digitale ondersteuning van internationale medische congressen, anderzijds Netropolix, gestart in 1999 als IT-partner voor kmo’s. Beide bedrijven werkten samen sinds 2008. Acht jaar later geraakten ze aan de praat over een nieuwe locatie, waar niet enkel een gezamenlijke werkplek aantrekkelijk leek, maar ook elkaars aanvullende competenties. In februari 2018 werd de fusie officieel, waarna beide bedrijven onder de naam Netropolix verdergingen. Eind 2019 verhuisden ze naar Square One in Geel. Hoe maken ze het verschil? 1

Met hun concept IT op de Achtergrond willen ze volledig de kaart van proactiviteit trekken. Door middel van constante monitoring en onderhoud ter plaatse bij de klant voorkomen ze problemen in plaats van ze te ‘genezen’. Zo kan de klant zich zorgeloos op zijn business focussen. Bij Netropolix zijn ze ervan overtuigd dat IT moet werken zoals het licht. Als je op de knopjes duwt, werkt het op de achtergrond, terwijl jij je dagelijkse business runt.

2

Dit jaar lanceerde het bedrijf het concept Business in Versnelling. Het zorgeloos gebruik van IT is namelijk dynamisch in functie van de ambities van de klant. De Business Versnellers denken tactisch mee hoe deze ambities te bereiken met IT-technologie waarover de klant reeds beschikt. Vaak weet die nog niet voor de helft wat er mogelijk is met zijn software en licenties.

3

Het developmentteam biedt een meerwaarde door de sterke focus op nichemarkten. Hierin specialiseert het bedrijf zich én wil het de beste zijn.

4

Netropolix zet ook al jaren actief in op HR. Ze zien zichzelf als een echte voorloper op het gebied van employer branding en willen dat ook blijven. Wat brengt de toekomst? Op dit moment is het bedrijf bezig met het uitrollen van Business in Versnelling, zetten ze nóg sterker in op cybersecurity en willen ze verder groeien richting NoordLimburg. Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad? De coronacrisis heeft vooral impact gehad op de afdeling die zorgt voor de ondersteuning van internationale medische congressen. Waar zij eerst verschillende congressen ter plaatse deden, moesten ze plots de business transformeren naar een geheel nieuw concept: virtuele congressen. Daarnaast zorgde covid voor een boost in datacentertransformatie. Nooit eerder migreerde Netropolix zoveel klanten naar de cloud. Als laatste zorgde corona ervoor dat de medewerkers amper tijd in het splinternieuw gebouw doorbrachten. Waarom moet Netropolix de Prijs Ondernemen winnen? In slechts twintig jaar maakte Netropolix een gigantische progressie met de groei naar tachtig tevreden medewerkers. Daarnaast is het bedrijf Europees marktleider in de sector van ondersteuning voor internationale medische congressen, zitten ze met de softwarepakketten voor syndici en rentmeesters in de Vlaamse top drie en zijn ze een toonaangevend bedrijf als het gaat over IT-infrastructuur in de regio Kempen-Mechelen. Daarnaast trekken ze al twintig jaar actief mee aan de kar van Voka.

PRIJS ONDERNEMEN I 29


BOUWEN MET MENSEN Soudal Plant 5 - Turnhout

Zilverwit - Rotselaar

De Nieuwe Dokken - Gent

Centrumontwikkeling Wezembeek-Oppem

Sportoase Groot Schijn - Antwerpen

ONZE BEDRIJVEN VAN ROEY | STAALBETON | VAN ROEY VASTGOED VANHOUT.PRO | SPORTOASE | ALGEMENE BOUW MAES ARTEM | ARCHITON | VAN ROEY SERVICES | IFTECH

www.groepvanroey.be


Genomineerde

groep Van Roey neemt een pioniersrol op door met een duurzame strategie impact te maken op een aantal maatschappelijk relevante groeidomeinen.

KEMPEN NOORD

groep Van Roey

Bouwen met mensen Wie zijn ze? Groep Van Roey is een Belgische bouwgroep van tien bedrijven, die duurzaam groeit door klein te blijven. Typerend is het familiaal aandeelhouderschap van meer dan 280 jaar en de waardecreatie op lange termijn. Door de jaren heen is het aanbod naar de klanten geëvolueerd, maar de missie blijft onveranderd: bouwen met mensen. Hoe maken ze het verschil? De langetermijnvisie is duidelijk: groep Van Roey wil de kwaliteit van leven van mensen verbeteren door de creatie van leefbare en duurzame omgevingen waar mensen graag wonen, werken, leren en sporten. Ze trachten steeds om een totaaloplossing aan te bieden op maat van de klant. Een duurzame oplossing met de laagste operationele kost tijdens de volledige levenscyclus van een gebouw bestaande uit de investeringskost, de onderhoudskost, de energiekost, de exploitatiekost en de end of life time kosten. Wat brengt de toekomst? Om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren heeft groep Van Roey geen duurzaamheidsstrategie maar een duurzame strategie, waarbij de 1.200 medewerkers elke dag opnieuw een tastbare impact hebben op een aantal maatschappelijke uitdagingen, de Sustainable Development Goals. Duurzaam ondernemen betekent voor het bedrijf dat ze maximale meerwaarde willen creëren voor de stakeholders (shareholders, klanten, partners en mensen) met een minimale verspilling van grondstoffen, energie, middelen en talent. Ze zijn een tweevoetige organisatie (ambidextrous organisation) waarbij ze enerzijds bezig zijn met

bedrijfsoptimalisatie door hun processen permanent te verbeteren en anderzijds met bedrijfsinnovatie door continue te investeren in nieuwe waardecreatie door het aanbieden van duurzame oplossingen in een aantal strategische groeidomeinen. Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad? De strategie van groep Van Roey blijkt zeer veerkrachtig te zijn. Een transparante communicatie en intens overleg tussen alle verschillende groepsbedrijven hebben, in combinatie met de nodige maatregelen en een daadkrachtig handelen, ervoor gezorgd dat de financiële impact beperkt is gebleven. Als groep zijn ze sterker uit deze crisis gekomen. Waarom moet groep Van Roey de Prijs Ondernemen winnen? Zij zijn een familiale groep van bedrijven die duurzaam groeit door klein te blijven. De groep vindt het belangrijk dat de groepsbedrijven een hoge mate van autonomie en zelfstandigheid hebben met een vlakke bedrijfsstructuur die creativiteit en ondernemerschap stimuleert. Als groep zou de Prijs Ondernemen een erkenning zijn voor de pioniersrol die ze opnemen om met de duurzame strategie impact te maken op een aantal maatschappelijk relevante groeidomeinen (zoals CLT, circulariteit en betaalbaar wonen). Bovendien is het een erkenning voor de tien bedrijven die blijven investeren in lokale tewerkstelling en hun inspanningen op vlak van innovatie, personeelsbeleid en duurzaamheid. De Prijs Ondernemen zou ten slotte ook een bekroning zijn van de inzet van de collega’s om samen met de partners elke dag het verschil te maken.

PRIJS ONDERNEMEN I 31


EN, G L O V T E O IET M N T A D F J I R N” N BED E E L E A N P J I E Z B E N W A “ RM K O N E D E E M MAAR UBBE - PIERRE ST

Rouwbergskens 14 Bedrijventerrein Beerse-Zuid 2340 BEERSE

Tel.: +32 (0)14 88 34 75 info@stubbemetaalbewerking.be www.stubbemetaalbewerking.be


Genomineerde

Stubbe lanceert een nieuw en innovatief product waarmee het bedrijf de komende jaren de afzetmarkten in het buitenland wil vergroten.

KEMPEN MIDDEN

Stubbe

Jouw partner voor draai- en freeswerk Wie zijn ze? In 1994 begon Pierre Stubbe zijn eenmanszaak in draai- en freeswerken in de Kempen. Meer dan twintig succesvolle jaren later is Stubbe uitgegroeid tot een toonaangevende speler in metaalbewerking in de provincie Antwerpen. Stilzitten zit niet in de aard van het bedrijf. Ze streven continu naar verbetering door te investeren in innovatieve productiemiddelen én door regelmatige interne en externe opleidingen voor het personeel. Zo telt de hypermoderne site in Beerse naast twintig ervaren medewerkers ook al vier robotten en een vijfassige draaifreescombinatie. Hoe maken ze het verschil? Stubbe draai- en freeswerk heeft een heel trouw cliënteel. De klanten van 27 jaar geleden zijn vandaag nog steeds klant. Dit kan je enkel bereiken door meer te zijn dan een leverancier. Stubbe staat dichtbij de klanten en is voor elk van hen een echte partner voor draai- en freeswerk. Pierre en zijn mensen gaan in dialoog met de klant en denken proactief na over de juiste oplossing. Daarnaast is Stubbe in de sector toonaangevend op het gebied van innovatie, automatisering en digitalisering. Dankzij deze focus kan het bedrijf vandaag alle metaalsoorten, RVS en ook kunststoffen bewerken op een moderne manier. Wat brengt de toekomst?

manier zorgt Stubbe er mee voor dat de maakindustrie zijn plek blijft behouden in de Kempen. En vanuit de Kempen wil Stubbe ook meer inzetten op export. Vandaag maakt export 20% uit van de omzet van het bedrijf. Dankzij de uitrol van een nieuw en innovatief product wil Stubbe de komende jaren de afzetmarkten in het buitenland vergroten en zo ook het procentueel aandeel van de export in de omzet.

Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad?

Bij Stubbe zijn ze erin geslaagd om de coronacrisis om te buigen tot een positief verhaal. De situatie heeft, omdat er heel wat onzekerheid was, gewogen op de medewerkers. Maar door als team aan één zeel te trekken en intern de nodige flexibiliteit aan de dag te leggen, is het bedrijf vandaag sterker en hechter dan aan het begin van de crisis. Dankzij deze positieve instelling kan het bedrijf het laatste jaar een groei van 10 à 15% voorleggen.

Waarom moet Stubbe draai- en freeswerk de Prijs Ondernemen winnen?

Het is een echt Kempens bedrijf, dat een voortrekkersrol heeft in de regionale maakindustrie. Het bedrijf zet volop in op innovatie en verbindt met medewerkers, leveranciers en klanten. Ook heeft Stubbe oog voor duurzaamheid en maakt het actief deel uit van het sociale netwerk in de regio.

Het bedrijf is vastbesloten om de gekozen weg van automatisering en digitalisering te blijven volgen. Op die PRIJS ONDERNEMEN I 33


Veerkracht en flexibiliteit hebben Tailormate gebracht waar het nu staat. Genomineerde

MECHELEN

Tailormate

think. make. do. Wie zijn ze? Tailormate werd in 2005 opgericht. Het bedrijf specialiseerde zich aanvankelijk in totaalproducties van evenementen. Denk aan verlichting, geluid, aankleding enz. Geleidelijk aan evolueerde Tailormate meer richting specialisatie in standenbouw. Het bedrijf bouwde daarom de activiteiten in de evenementenproducties geleidelijk aan af. Zeven jaar geleden koos Tailormate ook voor de uitbouw van een nieuwe tak: interieurbouw. De twee takken, Interieur- & standenbouw, werden vanaf dan verder uitgebouwd dankzij professionalisering van het eigen in-house atelier. Hoe maken ze het verschil? Tailormate kiest voor een speciale aanpak richting de klanten. De focus ligt op kwaliteit, service én op de unieke one-stopshop. Van zodra ze een briefing ontvangen, gaan ze in dialoog met de klant. Aanvankelijk luisteren ze voornamelijk, waarna ze volop meedenken met de klant. Tailormate is niet enkel een productiepartner, maar ook een adviserende partner. Zo starten ze bijvoorbeeld bij het bouwen van een stand steeds vanuit het oogpunt van sales en marketing. Niet vanuit een vormelijke of technische insteek. Op die manier begrijpen ze de doelen van de klant heel goed en kunnen ze op een efficiënte en doelgerichte manier een voorstel uitwerken. Kwaliteit en service staat centraal gedurende het hele productieproces, van brainstorm tot plaatsing. Het bedrijf biedt ook een unieke one-stop-shop aan. Ze beschikken over een eigen atelier voor houtschrijnwerkerij en metaalbewerking, een spuiterij en een digitale drukkerij. Dankzij deze unieke combinatie kan Tailormate een 100% in-house productie garanderen. Dit biedt op vlak van productietijd, kwaliteitscontroles, efficiëntie & communicatie heel wat voordelen. 34 I PRIJS ONDERNEMEN

Wat brengt de toekomst? Voor de beide takken zijn de toekomstplannen heel duidelijk. Op vlak van interieurbouw plannen ze om sterk uit te breiden en te professionaliseren. Hiervoor krijgt het atelier een flinke upgrade. Op vlak van standenbouw willen ze nationaal, maar ook zeker internationaal verder uitbreiden. Hierbij ligt de focus op high-end afwerking en maatwerk.

Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad?

Gezien de activiteiten in standenbouw, heeft Tailormate het afgelopen jaar heel wat impact ondervonden. De aanvragen in die tak herleidden zich helemaal tot 0, waardoor ze een omzetverlies van 60% hadden. Tot op heden zijn deze activiteiten nog steeds niet volledig heropgestart. Gelukkig hebben ze zich volledig kunnen storten op interieurbouw. En dat heeft ook geloond. Dankzij deze full focus hebben ze 2020 positief kunnen afsluiten. In 2021 is er op het gebied van interieurbouw zelfs een omzetgroei van 300%.

Waarom moet Tailormate de Prijs Ondernemen winnen?

De Prijs Ondernemen betekent voor Tailormate de ultieme bekroning van zestien jaar hard werken en innovatief ondernemen. Veerkracht en flexibiliteit hebben het bedrijf gebracht waar het nu staat. Het afgelopen jaar is daar het perfecte voorbeeld van. De bekroning zou dan ook een pluim op de hoed van het hele team zijn.


Genomineerde

KEMPEN WEST

De visie van de broers om zich als betrouwbare en professionele partij te positioneren heeft tot een groot succes geleid, met klantentevredenheid als belangrijkste goed.

Group Suerickx

Renoveren en beschermen voor de toekomst Wie zijn ze? De broers Christophe en Olivier Suerickx richtten Group Suerickx in 2008 op na de overname van een klein bedrijf gespecialiseerd in residentiële dakwerken. In minder dan tien jaar is het bedrijf zich gaan diversifiëren en specialiseren in verschillende renovatietechnieken van dakwerken, betonrenovatie, industriële schilderwerken tot industriële vloeren. Wat begon als een klein bedrijf is uitgegroeid tot een familiale onderneming met 120 gemotiveerde medewerkers. Group Suerickx werkt met diverse vaste ploegen vakmensen, elk met hun eigen expertise en ervaring. Zo kunnen ze steeds de juiste mensen inzetten voor hun klanten. Hoe maken ze het verschil? Geen enkele renovatie is vergelijkbaar. Elke industriële renovatie vereist een eigen methodiek. Group Suerickx kiest doelbewust voor een specialistische aanpak. Het bedrijf specialiseert zich ook in projecten voor de chemie, petrochemie en de nucleaire sector en de voedingsindustrie. Hiervoor integreren ze een hoge vorm van veiligheid (VCAP en twee interne preventieadviseurs) in hun werkzaamheden.

Wat brengt de toekomst? Group Suerickx wil vooral blijven doen wat ze vandaag doen en zich verder toeleggen op hun specialiteiten in de verschillende niches. Het bedrijf wil ook het veiligheidsbewustzijn in de chemische en petrochemische sector verder verhogen.

Heeft de coronacrisis het afgelopen jaar nog impact gehad?

De stijging van de grondstofprijzen en moeilijkere beschikbaarheid van bouwmaterialen zorgden wel voor wat uitdagingen. Ook moest er best wel wat flexibiliteit in de planningen geïntegreerd worden. Maar gelukkig was de totale impact eerder beperkt.

Waarom moet Group Suerickx de prijs Ondernemen winnen?

Het bedrijf heeft een heel mooi groeitraject afgelegd en de juiste strategische keuzes gemaakt door zich meer en meer te specialiseren in de juiste niches. De visie van de broers om zich als betrouwbare en professionele partij te positioneren heeft tot een groot succes geleid, met klantentevredenheid als belangrijkste goed. Want dat is het uiteindelijke doel: klanten voor het leven creëren. PRIJS ONDERNEMEN I 35


CULTUURCENTRUM ZWANEBERG HEIST-OP-DEN-BERG

9 VOKA LOKAAL WINNAARS • • • •

Antilope De Bie Boerinneke Cosmade Belgium Dirk Maris Sedumen Graszodenservice

• • • • •

Schrijf je nu in

groep Van Roey Group Suerickx Netropolix Stubbe Draai- en Freeswerk Tailormate

PROGRAMMA 18u00 18u30 19u30

VIP ontvangst op de rode loper en aperitief Prijsuitreiking gepresenteerd door Xavier Taveirne Uitgebreid netwerkdiner met alle genomineerden en winnaars

TARIEVEN Formule all-in: aperitief, liveshow, netwerkdiner en open bar € 105 per persoon Formule liveshow: aperitief en liveshow € 45 per persoon De prijzen zijn exclusief btw Schrijf je in via: https://www.voka.be/activiteiten/de-prijs-ondernemen-2021-liveshow

STRUCTURELE PARTNERS

KAN JE ER NIET LIVE BIJ ZIJN? Je kan de awardshow volgen via livestream! Schrijf je in voor de livestream via: https://www.voka.be/activiteiten/de-prijsondernemen-2021-livestream

BUSINESS PARTNERS

EVENT PARTNERS


Ph

ili p p

e H u yb

re c

h ts

,C arfi l Q u ality

Exporteur en Voka-lid in de spotlights

Grenzeloze gesprekken In deze nieuwe reeks knoopt International Business Development Manager Petra Van Bouwelen een gesprek aan over de uitdagingen van internationalisering met ondernemers uit regio Mechelen-Kempen die de stap met succes hebben gezet.

Welke is de bedrijfsactiviteit van Pavan Service en waarom zijn jullie internationaal gegaan? Philippe Huybrechts, Pavan Service: “Onder de merknaam Carfil Quality (www.carfil.eu) zijn wij een one stop supplier voor de Life Science. Ons assortiment bevat voeding, bedding, kooiverrijking en huisvesting voor research dieren. Het gamma kooiverrijking hebben we recent ook uitgebreid met een eigen geproduceerde kooiverrijking namelijk onze Carfil Nesting Cup. Daarnaast kunnen we zelf ook onderzoeksdieren aanbieden. De huisvesting past in de circulaire economie en revaloriseren van producten. Onze sector is een zeer kleine nichemarkt en om te groeien zijn wij genoodzaakt om Europees en internationaal te gaan.” Naar hoeveel landen exporteren jullie en naar welke groeimarkten kijk je nog? “Op dit moment exporteren wij naar Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Taiwan, Oostenrijk, Estland, Noorwegen, Tsjechië, Italië, Hongarije, Zuid-Afrika, Verenigde Staten en Zwitserland. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn voor ons groeimarkten alsook de Scandinavische landen. De focus ligt in eerste instantie op Europa omwille van het potentieel en ook om onze ecologische voetafdruk te beperken.” Hoe blijf je competitief ten opzichte van andere internationale spelers? “We proberen altijd mee te zoeken naar oplossingen voor problemen van klanten.

Ons flexibel opstellen tegenover de klant, een goede opvolging en persoonlijk contact zijn waarden die we sinds het ontstaan van Carfil Quality hoog in het vaandel dragen. De klanten te woord staan in hun eigen moedertaal wordt ook erg geapprecieerd. De medewerkers van Carfil staan de klanten te woord in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.”

Een laatste tip voor de startende exporteur? “Exporteren is een mogelijkheid om je omzet te verhogen en te groeien. Probeer eerst in één of twee landen ervaring op te doen en maak nadien een evaluatie en werk je exportplannen verder uit. Neem zeker contact op met verschillende instanties waaronder Voka.” ■

Welke trends of evoluties merk je in het internationaal zakendoen? “Het internet heeft de wereld een stuk kleiner gemaakt en sociale media heeft zijn plaats opgeëist als communicatiemiddel met de klant. Klanten zoeken via internet naar leveranciers en controleren zo ook je geloofwaardigheid.” Hoe is jullie ervaring met de dienstverlening internationaal ondernemen van Voka Mechelen-Kempen? “Wij zijn uiterst tevreden van de dienstverlening van Voka MechelenKempen. De ondersteuning die Voka biedt in de vorm van accurate gegevens bezorgen, de communicatie bij het beantwoorden van vragen en het correct opvolgen van dossiers is onmisbaar bij het internationaal ondernemen. Naast het uitstekende persoonlijk contact met de medewerkers, zijn de webinars, opleidingen en het netwerk van de kamer al een grote meerwaarde geweest. Als kmo kan je niet zonder een goede partner die ondersteuning geeft om internationaal te gaan.”

Nood aan advies rond internationaal ondernemen? Met een wereldwijd netwerk én expertise op maat ondersteunen en begeleiden wij bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen met internationale ambitie.

Contacteer ons

Petra Van Bouwelen petra.van.bouwelen@voka.be 0476 90 99 09 Melissa Dubois melissa.dubois@voka.be 0471 81 37 60

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 37


GO INTERNATIONAL 2022 Heeft jouw onderneming nood aan een internationale strategie? Dan is Mercurio Go International de oplossing. Samen met jou werken we een gedetailleerd exportplan uit op maat van jouw bedrijf. Zo zorgen we ervoor dat je ook in het buitenland sterk, wendbaar en competitief blijft. Deze vier ondernemingen gingen je al voor.

Lucien Smolders, PFL

David Taverniers, Easy Systems

1. PFL is een audiovisuele totaalleverancier voor de MICE industrie, we ontzorgen u op gebied van Audio, Licht, Video & Content. PFL is de enige leverancier die u een meetinggarantie biedt zodat uw meeting te allen tijde doorgaat en dit live, hybride of virtueel.

1. De leverancier met het volledige pakket aan transport­ systemen en online configurator voor de inrichting van uw logistiek, productie en automatisering.

2. Doordat we in onze visie voor de komende jaren een expansie binnen Europa plannen, waren we op zoek naar de do’s-endon’ts op het gebied van internationalisering. 3. We hebben simultaan aan de sessies ons eigen Europees go to market plan ontwikkeld. Door dit op een structurele uniforme manier vorm te geven hebben we een betere vergelijking kunnen maken tussen deze landen. Tevens hebben we tijdens de sessie meer inzicht gekregen in waar we waarvoor moeten zijn en vooral ook met welke externe factoren we rekening moeten houden in het buitenland. Met name de factor cultuur was hier een eye-opener. 4. We zijn ons buikgevoel aan het onderbouwen met een plan. Dit plan houdt nu met veel meer dingen rekening dan enkel met de marktverwachtingen. Hierdoor zullen we in de toekomst wellicht voor andere landen kiezen of op zijn minst beter voorbereid starten in een land. 5. Het plan uitvoeren in de eerste buitenlandse markt waar we actief zijn en proberen zo veel mogelijk te leren en van hieruit verder bouwen aan onze toekomst. 6. Ik heb veel gehad aan de informatie met betrekking tot externe partijen die ons kunnen helpen voor specifieke vraagstukken en dan de impact van het culturele luik.

38 I ONDERNEMERS MAGAZINE I INTERNATIONAAL ONDERNEMEN

2. Na de overname vorig jaar van één van onze leveranciers en onze eigen oplossingen hebben we een volledig pakket ter beschikking aan transportsystemen dat ver buiten Benelux kan geïnstalleerd worden. Zonder veel sales ervaring hadden we al enkele succesverhalen in Spanje, Polen, Duitsland, UK, Scandinavië, ... maar de kennis ontbrak om echt met export te starten en deze kennis hoopten we via Voka wel te krijgen. 3. Aandachtspunten en opportuniteiten werden goed weergegeven waardoor binnen het bedrijf geen overhaaste beslissingen werden genomen en eerst een duidelijk plan van aanpak werd opgemaakt. 4. SWOT-analyse, aanwerving van personen met internationale sales ervaring en aanpassing van het ERP-pakket zodat service op punt staat voor we starten met verkoop. 5. Contactlijsten de we gekregen hebben van FIT analyseren en selectie maken van potentiële partners om deze individueel te contacteren. 6. Het belang van een plan. Niet zomaar vliegen op snelle opportuniteiten maar eerst werken aan de zwaktes (SWOT) en een duidelijk plan van aanpak maken met realistische doelstellingen.


Onze vragen 1. Wat is jullie USP? 2. Waarom heb je deelgenomen aan Go International? 3. Hoe hebben de sessies jou geholpen bij jouw internationale strategie? 4. Zijn er bepaalde zaken die je inmiddels dankzij het begeleidingstraject toepast? 5. Wat is de volgende concrete stap? 6. Wat was voor jou de meest leerrijke ervaring? Wat is jou het meeste bijgebleven?

Sue Schiepers en Luc Van Steyvoort, QARAD

Marc De Moor, Vosschemie

1. Laat toe om fabrikanten van in-vitro diagnostica en medische hulpmiddelen de papieren gebruiksaanwijzing uit de productverpakking te laten en deze voor de eindgebruiker toegankelijk te maken op het internet. Deze ‘oplossing’ (eIFU) is ontwikkeld door experten in regelgeving en kwaliteit volgens de EN62304 norm.

1. 53 jaar knowhow omzetten in duurzame en eenvoudig te verwerken producten voor particulieren en vakman.

2. Onze eIFU service was al internationaal. We hoopten met het Go International traject de groei te kunnen versnellen, om ‘handvaten’ aangereikt te krijgen om dit te doen, tips van hoe we het misschien beter zouden aanpakken. 3. De sessies waren toegespitst op productiebedrijven, en wij zijn een servicebedrijf. Hier bleven we wat op onze honger zitten. Maar an sich is dit een heel fijn en leerrijk traject.

2. Een update in onze digitale stap naar meer exportgerichte activiteiten. 3. Een duidelijk schema en stappenplan dat je als handleiding kan meegeven aan je medewerkers. 4. De eerste aanzet van het stappenplan. 5. Uitwerken van verdere marktanalyses en het intern op punt stellen van onze organisatie om te kunnen gaan exporteren. 6. Interessante deelnemers met een open geest die leuke ideeën hebben en een dialoog aangingen.

4. Ja, meer doordacht en bewuster handelen. Eerst nadenken over een bepaald project dat we willen uitrollen, meer input vragen van derden en dan op deze basis beslissen. Voor het Go International traject zouden we gewoon gesprongen zijn. 5. Door meer na te denken over de projecten, hebben we Japan nu als volgend land staan op de lijst van landen die we willen benaderen. FIT heeft goede contactevan landen die we willene zullen hen eveneens inschakelen. In Japan staan ze geboekt als een betrouwbare partner en dat is voor Japanse bedrijven zeer belangrijk. Dit in combinatie met een andere partner die in Japan woont en Japans spreekt Japans, kunnen we kijken om naar bepaalde trade shows te gaan. De partner die Japans spreekt zou zo voor ons al de eerste deuren kunnen openen. 6. Dit Go International traject is digitaal gelopen. Een deel van dit traject is ook dat je leert van de andere deelnemers. Net deze gesprekken worden ‘bij de koffiemachine’ gehouden, en dat is wel een gemis geweest.

Ook interesse om deel te nemen? Contacteer ons Melissa Dubois melissa.dubois@voka.be 0471 81 37 60 INTERNATIONAAL ONDERNEMEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 39


BEDRIJFS PORTRET

INTERVIEW MET ISA DILWORTH

De perfecte ontmoetingshub voor jouw event of vergadering Plan je een vergadering, teambuilding, congres of bedrijfsfeest? Klop dan zeker aan bij Meet in Hasselt, het conventiebureau van Stad Hasselt. Hun team denkt met je mee en bezorgt je — zonder kosten, maar mét enthousiasme — advies op maat om van je evenement een succes te maken. MICE*-coördinator Isa Dilworth legt uit waarom Hasselt de place to be is en hoe haar team jou door een rijk aanbod van faciliteiten kan gidsen.

32 Bedrijvig Limburg september 2021

“Met Meet in Hasselt willen we de vele troeven van onze gezellige stad voluit uitspelen op maat van bedrijven en organisaties”, zegt Isa. “We richten ons op de management assistant of eventmanager die voor collega’s of klanten op zoek is naar een aantrekkelijke en originele locatie voor een congres, klantenevent, brainstormsessie, vergadering of teambuildingevent.”

Meet in Hasselt matchmaker

Hoe maakt Meet in Hasselt het verschil? Isa legt uit: “We ontzorgen bezoekers voor de organisatie van events. Wie (nog) niet goed vertrouwd is met de vele faciliteiten die Hasselt biedt, dreigt veel tijd te verliezen met het zoeken en contacteren van een geschikte locatie.” “Daarom kunnen bedrijven ons contacteren met hun vraag, en werken we op maat daarvan een plan uit. We vragen beschikbaarheden en prijzen op en geven suggesties voor activiteiten en diners. Deze info bundelen we en bezorgen we aan de klant. Op die manier krijgt een aanvrager een overzicht, maar wint hij ook nog eens tijd én geld. Handig, niet?” “Onze objectieve service is trouwens volledig gratis en vrijblijvend. Dus geen probleem als een aanvrager zijn of haar gading niet vindt in de dingen die we voorstellen…”


Teambuilding in het Jenevermuseum

Hasselt: spraakmakend en smaakmakend

Dat onze provinciehoofdstad heel wat originele eventlocaties in petto heeft, aangevuld met cultuur en gastronomie, daar hoef je Isa uiteraard niet van te overtuigen: “Hasselt is een bruisende biotoop voor ondernemers, onderzoekers en hightech bedrijven. En ook als universiteitsstad scoort onze stad zeer goed, met heel wat innovatieve projecten die opborrelen. Die positieve vibe, in combinatie met academisch onderzoek en een sterke start-up scene, valt bij heel wat bezoekers enorm in de smaak.” “Mooie voorbeelden van deze kruisbestuiving zijn de Corda Campus en PXL Congress. Zij maakten zeer snel werk van vernieuwende, hybride vergader- en presentatiefaciliteiten. Bovendien kunnen bezoekers ook kennismaken met unieke opleidingen, zoals de opleiding Pop- en Rockmuziek bij PXL Music.” “Voor het organiseren van teambuildingactiviteiten zijn er tal van leuke initiatieven mogelijk. Maak jouw eigen jenever in het Jenevermuseum, ga voor de proevertjesroute door de stad, maak een street art tour met gids of bezoek het Modemuseum Hasselt, met Jeroom als audiogids.”

De vele troeven van Hasselt

Wie Meet in Hasselt contacteert, krijgt steeds een plan op maat. “Bovendien komen onze bezoekers niet in een anonieme grootstad terecht waar faciliteiten ver van elkaar verwijderd liggen, maar in een compacte en bruisende omgeving boordevol bezienswaardigheden op wandelafstand. Hasselt is makkelijk bereikbaar met de auto of via het openbaar vervoer. En ook mooi meegenomen: in onze stad zijn tal van event- of overnachtingslocaties beschikbaar. Groepen kunnen terecht bij de gekende hotels zoals Radisson Blu of Holiday Inn, maar ook Hashotel en Yup zijn het ontdekken waard. Voor elk wat wils dus!”

Het team van Meet in Hasselt hoopt alleszins dat in de loop van de komende weken en maanden heel wat bedrijven en organisaties opnieuw de weg vinden richting Limburgse hoofdstad. “Na anderhalf jaar corona staan we te popelen om zoveel mogelijk bezoekers welkom te heten. Met onze vernieuwde website, inspiratiegids, aanwezigheid op vakbeurzen en de organisatie van site visits zetten we onze mooie stad in de kijker. Tot binnenkort?” * MICE staat voor Meetings, Incentives, Conferences en Events

“Hasselt is een bruisende biotoop voor ondernemers, onderzoekers en hightech bedrijven.” Isa Dilworth

Meet in Hasselt Maastrichterstraat 59 - 3500 Hasselt T. 011 23 96 67 E. meet@hasselt.be www.meetinhasselt.be

september 2021 Bedrijvig Limburg 33


Regionieuws

Mechelen: Belven blijft Belgisch De grootste kleppenproducent van het land blijft 100% Belgisch verankerd. De familiale aandeelhouders van de Belven-groep, de ventielen- en afsluitkleppenspecialist met roots in Mechelen, bereikten met het directieteam van de onderneming een overeenkomst tot overdracht van een meerderheidsparticipatie van de groep. Het directieteam, dat bestaat uit technisch verantwoordelijke Ing. Ann Van Genechten, financieel verantwoordelijke Philip Pirenne en commercieel verantwoordelijke Philippe Wauters, zet al jaren de schouders onder de onderneming. Voorheen deden ze dit samen met de familiale aandeelhouders. Nu nemen ze als meerderheidsaandeelhouder en bestuurder het roer volledig in handen, om Belven te leiden in een nieuwe fase van haar ontwikkeling. De familiale aandeelhouders Geert Van Mechelen en Leen Van Keilegom blijven met hun expertise aan boord als minderheidsaandeelhouders. Belven is gespecialiseerd in de productie en de verkoop van kwartslagafsluiters, in hoofdzaak vlinderkleppen en kogelkranen en de automatisatie van deze kranen, voor toepassingen in de industrie en de utiliteitsbouw. De groep heeft daarnaast eigen afdelingen in Dubai, Nederland en Rusland. Haar producten worden wereldwijd verkocht door een netwerk van distributeurs en agenten.

Westerlo: twee nieuwe DAF-fabrieken DAF Trucks bouwt een nieuwe generatie trucks, waar zeven jaar aan is gewerkt. De nieuwe cabine wordt in Westerlo gebouwd, in een nieuw assemblagegebouw naast de huidige fabriek. De productie van de Nieuwe Generatie DAF Trucks start in oktober. In totaal investeerde DAF 1 miljard euro in de nieuwe truck. De CO2-uitstoot moet lager, de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden beter en de verkeersveiligheid hoger voor vooral kwetsbare weggebruikers. Daarnaast is het een uitdaging om goede en professionele chauffeurs aan te trekken en te behouden. DAF’s antwoord hierop is de nieuwe generatie XF, XG en XG+. Deze langeafstandsvoertuigen bieden de hoogste kwaliteit, een 10% lager brandstofverbruik, een volledige reeks passieve en actieve veiligheidsvoorzieningen en de overtreffende trap in luxe. “Deze nieuwe trucks maken als eerste in de markt gebruik van de nieuwe “masses and dimensions” regelgeving van de Europese Unie en zijn daardoor veel aerodynamischer en bieden voor de XG en XG+ varianten heel wat meer interieurruimte voor de chauffeur”, zegt Stijn Van Eycken, managing director DAF Trucks Vlaanderen. “Wij geloven alvast dat met deze nieuwe generatie DAF de benchmark zet in de Europese truck industrie op gebied van Efficiency, Safety en Driver Comfort.” Meer informatie en een introductiefilm vind je op https://startthefuture.daf.com/

Geel: nieuw directielid Phobos & Actor Communicatiebureau Phobos & Actor neemt Lieve Massie als Creatief Operationeel Directeur aan boord. Lieve heeft meer dan 20 jaar ervaring in de marketing- en communicatiewereld als partner en teamleader van twee Antwerpse communicatiebureaus. Ze heeft een 360°-kijk op alle facetten van marketing en communicatie waarbij ze streeft naar een efficiënte less is more aanpak. In het postcoronatijdperk waar digitale marketing meer dan ooit belangrijk is, komt de kernbehoefte van marketing weer bovendrijven: op een slimme, creatieve manier je doelgroep benaderen. Daar ontwikkelde Phobos & Actor een formule voor, waarbij je voor een vast bedrag 15 marketingspecialisten flexibel kan inzetten voor je organisatie. 42 I ONDERNEMERS MAGAZINE


Herentals: drukservice Impressa investeert en verbreedt aanbod Drukservice Impressa investeert in een compleet nieuwe markt. Met de aankoop van een gespecialiseerde machine stapt de familiale drukkerij vol vertrouwen de markt van zelfklevende etiketten op rol binnen. Drukservice Impressa kiest hiermee resoluut voor een oplossing die tegemoetkomt aan de vraag naar meer flexibiliteit, kleinere oplages, lage voorraden en dus duurzaamheid en milieubelangen. Drukservice Impressa, met wortels via Kempenland tot 1863 of via Sint-Norbertusdrukkerij zelfs tot 1789, is een vierde generatie familiebedrijf vandaag geleid door Tom en Bart Bongaerts. “Waar het ruim anderhalve eeuw geleden begon als drukker-uitgever van lokaal abonnementenblad ‘Het Kempenland’, werd er doorheen de tijd meer en meer commercieel drukwerk naast de uitgeverijen bediend,” aldus CEO Tom Bongaerts. Zonder hiervan compleet afscheid te nemen, werd hieraan de laatste decennia veel industrieel drukwerk toegevoegd. Impressa is ervan overtuigd dat met de nieuwe investering een stap gezet wordt om het bedrijf verder ‘future proof’ te maken en klaar te stomen voor de vijfde generatie en de volgende 150 jaar.

Olen: OTN genomineerd voor Leeuw van de Export

Lier: meer groen op kantoor met MyNewPlant

Op woensdagavond 29 september reikt Flanders Investment and Trade (FIT) voor de 20e keer zijn Leeuw van de Export uit: een bekroning voor Vlaamse bedrijven met opvallende exportresultaten. Eén van de kandidaat-winnaars is OTN Systems uit Olen.

Vanaf september keren we terug naar een normaler kantoorritme. Een gezellig en fris aangekleed kantoor is dan zeker een plus. Via de nieuwe plantenwebshop MyNewPlant tover je elke grijze ruimte om in een gezellige groene oase.

Sinds zijn ontstaan in 2008 slaagde deze voormalige businessunit van Siemens Networks erin om een indrukwekkende klantenportefeuille uit te bouwen. En dat binnen een wereld waar een klein aantal multinationals de plak zwaaien. OTN Systems doet dat door te mikken op de niche van industriële telecomnetwerken binnen energie en transport. De technologie van het Olense bedrijf laat bedrijven toe om hun verouderde infrastructuur te migreren en hun nieuwe netwerk vervolgens efficiënt te beheren. Via een fijnmazig partnernetwerk en lokale supportteams is OTN Systems in meer dan 80 landen en op elk continent aanwezig. In België zorgen een kleine 100 medewerkers samen voor een omzet van meer dan dertig miljoen euro in 2020.

Zaakvoerder van MyNewPlant Quirine werd geboren tussen de planten van kwekerij Fikona in Lier. Daar worden al dertig jaar met veel enthousiasme en passie groene planten gekweekt. De tropische planten worden hier gekweekt en vervolgens over heel Europa en Rusland geëxporteerd. Sinds kort bedient het bedrijf ook de Belgische markt, via de plantenwebshop MyNewPlant. Je kan er terecht voor relatiegeschenken, aankleden van kantoorruimtes en persoonlijk plantenadvies. Neem eens een kijkje op: www.mynewplant-shop.be.

ONDERNEMERS MAGAZINE I 43


Health Community Congres

WAT? Working Apart Together! Samen over werk, welzijn en werkgeluk in het nieuwe normaal 28 september | Den Berg, Londerzeel

Sch je n rijf u in !

Het hybride werken werd door corona versneld ingevoerd en vervaagt de grens tussen privé en werk. Dit nieuwe normaal vormt een uitzonderlijke uitdaging voor de gezondheid van de medewerkers en het welzijnsbeleid van ondernemingen.

Wil je ontdekken hoe we tot een gezond, digitaal en duurzaam welzijnsbeleid voor iedereen komen? Schrijf je dan in voor het HC- congres op 28/9 via voka.be!


DCA Infra zorgt voor gepaste oplossingen op maat

“Dankzij ons vakmanschap en ervaring zijn we een betrouwbare partner” DCA Infra – onderdeel van DCA uit Beerse – is gespecialiseerd in het uitvoeren van omgevingswerken zoals wegenwerken, rioleringswerken en betonverhardingen. “Ons ervaren team biedt oplossingen voor alle soorten klanten”, zegt Kris Grietens, hoofd uitvoering DCA Infra. “We staan in voor grote openbare collectorwerken en wegeniswerken, maar verzorgen ook de aanleg van privéparkings voor bedrijven en particulieren.” Bouwbedrijf DCA uit Beerse is al meer dan vijftig jaar een gekend bouwbedrijf en projectontwikkelaar met eigen bouwprojecten in heel Vlaanderen. DCA is een partner die van alle markten thuis is. Naast aannemingswerken in opdracht, zorgen ze ook voor de totaalrealisatie van eigen projecten. Dankzij die veelzijdigheid is DCA één van de snelst groeiende bedrijven uit de provincie Antwerpen. “Om die groei in goede banen te leiden is het bedrijf sinds 2019 opgesplitst in zes afdelingen”, legt Grietens uit. “Het zwaartepunt van de onderneming ligt nog steeds in de afdelingen ‘woonprojecten’ en ‘bouw’, die instaan voor de private en openbare bouwprojecten. Maar ook de andere afdelingen kennen een gestage groei. Zo werken we in de afdeling DCA Infra intussen ook al met bijna 300 professionele werkkrachten. Dat gaat van mensen actief in de wegenbouw, over bekistersploegen, betonploegen en afwerkploegen tot een zevental gespecialiseerde rioolploegen.” Groot en klein “Met DCA Infra mikken we vooral op openbare aanbestedingen”, vertelt Grietens. “Zo is Aquafin één van onze grootste opdrachtgevers. De projecten zijn hierdoor vaak wat groter, qua budget schommelen ze tussen de twee

tot tien miljoen euro. Maar ook voor kleinere projecten, zoals bijvoorbeeld de betonafwerking rond een gebouw of de aanleg van een parking, kan je ons perfect inschakelen. En dankzij onze interne studiedienst kunnen we – waar nodig – ook heel wat technische ondersteuning bieden en opdrachten optimaliseren, waardoor de kosten dalen en de werf sneller afgewerkt kan worden.” Innovatie en veiligheid Eén van de grootste troeven van DCA Infra zijn de ervaren en gedreven medewerkers. “We werken enkel met eigen ploegen van gespecialiseerde vakmensen en deze worden aangestuurd door ploegbazen met heel wat jaren ervaring binnen ons bedrijf”, zegt Grietens. “Hierdoor zijn we heel flexibel qua planning en kunnen we elk project doordacht aanpakken. Als klasse 8 aannemer hebben we de middelen om te investeren in innovatie en veiligheid. Zo zetten we volop in op BIM, integreren we meer en meer dronetechnologie en is er ook veel aandacht voor duurzaamheid en recycling van materialen. We beschikken daarnaast over een eigen modern wagen- en machinepark. Hierdoor kunnen we veilig, efficiënt en secuur functioneren en steeds kwalitatief werk afleveren. Dankzij al deze troeven kan DCA Infra bij elk project de gekende DCA-signatuur garanderen.” ■

PUBLIREPORTAGE I 45


JOUW ONDERNEMERSCHAP

Opleidingen najaar VOKA-OPLEIDINGEN VOOR WERKNEMERS, BEDRIJFSLEIDERS EN ZELFSTANDIGEN. • • • • •

Praktijkgerichte en onmiddellijk toepasbare opleidingen Afgestemd op jouw (kmo)-realiteit In je eigen regio Met toptrainers uit het bedrijfsleven Aan de beste prijs op de markt

Met onder andere: 16/09 Strategisch verlonen | 17/09 Milieu-essentials | 22/09 Zakendoen met Midden-Oosten | 30/09 Leidinggeven voor teamleaders | 6/10 Inspiratiesessie duurzaam ondernemen | 14/10 Start to sell Scan de QR-code voor het volledige aanbod

46 I ONDERNEMERS MAGAZINE


nieuw

Zetelen in een Raad van Bestuur doe je zo STOOM JE IN ENKELE SESSIES KLAAR VOOR EEN RAAD VAN BESTUUR OF FRIS JE KENNIS OP Prijs voor gehele traject: € 550 #1 Boardroom essentials die jij als bestuurslid moet kennen Fris je kennis op of stoom jezelf klaar voor de Raad van Bestuur Donderdag 21 oktober en 18 november, Geel 8.30u - 12.00u Prijs: € 360 (Voka-leden), € 540 (niet-leden) Spreker: Lynn Rambour, Stella P. #2 Ken jij als bestuurslid jouw aansprakelijkheden en risico’s? Bestuurdersaansprakelijkheid én verzekering Donderdag 16 december, Geel 8.00u – 11.30u Prijs: € 180 (Voka-leden), € 270 (niet-leden) Sprekers: Filip De Winter (Van Dessel), Jacques Van Keirsbilck (Omikron) #3 De managementvennootschap Is of blijft een managementvennootschap interessant voor jou? Donderdag 20 januari, Geel 8.00u – 11.30u Prijs: € 180 (Voka-leden), € 270 (niet-leden) Sprekers: Jolien Costermans en Nicolas Roels, Deloitte #4 Zetelen in een Raad van Bestuur doen anderen zo Leer van ervaren bestuurders met praktijkcases Donderdag 24 februari, Geel 8.00u – 11.30u Prijs: € 180 (Voka-leden), € 270 (niet-leden) Sprekers: ervaren bestuurders uit de regio

Inschrijven voor deze sessies: www.voka.be/activiteiten/ zetelen-een-raad-van-bestuur-doe-je-zo

ONDERNEMERS MAGAZINE I 47


Grüße aus der Berlin Barn In juni liet Jong Voka Mechelen de verbeelding de vrije loop voor het eerste fysieke event in 9 maanden en werd Imaginair in Rijmenam omgetoverd tot Berlin Barn. Voor veel van onze leden was dit hét moment om elkaar terug te zien na een lange lockdown periode. Alice’s Dan’s Bar en Checkpoint Charlie zorgden voor muzikaal entertainment, de grill stond heet voor hamburgers en bradwürst, Fritzcola en de halve liters bier gingen vlot over de toog. De graffiti artist maakte live twee pop-art werken die dezelfde avond verloot werden voor het goede doel. Onze leden genoten en wij dus ook. De toon werd gezet voor fantastisch najaar!

Save the date Bienvenue au Club Rivièra 23 september, Kasteel Sint-Michiels Sint-Katelijne-Waver 48 I ONDERNEMERS MAGAZINE I JONG VOKA MECHELEN


Jong Voka Mechelen stelt voor

Lore Vanden Broeck, Jackie - oo Kan je jezelf even voorstellen? “Hi Voka – leden, mijn naam is Lore, eigenaar van Jackie – oo. Voor de geïnteresseerden onder jullie: Ik heb de afgelopen tien jaar doorgebracht in de HR–wereld. Boeiende mensen ontmoet, oneindig veel leuke kansen gekregen én gegrepen. Ik zat in een bepaald ritme dat het juiste leek … tot die ene pandemie langskwam. Alles stond even stil. Er was plots meer tijd om te wikken en te wegen en uiteindelijk die stille droom van onder het stof te halen. Een eigen kids-conceptstore. Et voilà, de droom is uitgekomen, Jackie – oo opende op 7 en 8 augustus zijn deuren. The new kid on the block, letterlijk dan toch. We zijn een kidsboutique, offline én online, met focus op kinderschoenen en lifestyle artikelen. Naast gevestigde merken gaan we steeds op zoek naar hippe, upcoming brands. Kwaliteit, duurzaamheid en originaliteit zijn een must. Een Belgische touch is dan weer een grote plus!” Wat zijn de drie zaken die jou het meeste drijven als ondernemer? • Passie • Doorzettingsvermogen • Nieuwe ideeën vorm kunnen geven Waarin helpt Voka/Jong Voka jou? “Jong Voka én Voka helpen mij én vele andere ondernemers in persoonlijke groei, nieuwe inzichten, kennisdeling, interessante opleidingen maar evengoed is mijn netwerk de afgelopen jaren enorm gegroeid mede dankzij (Jong)Voka.” Welk advies heb je voor mede-ondernemers? “Volg je hart, volg je gevoel. Dat is mijn belangrijkste raad die ik iedereen kan geven. Als je een bepaald idee hebt waar je in gelooft, ga er dan voor!”

ONZE PARTNERS

JONG VOKA MECHELEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 49


Jong Voka Kempen bezoekt familiebedrijf Drisag Office Inspirators Na een periode van online bedrijfsbezoeken en rondleidingen konden we eindelijk nog eens in real life samenkomen. We ontvingen een 30-tal ondernemers bij Drisag Office Inspirators voor een inspirerend verhaal over het familiebedrijf, gevolgd door een rondleiding in de showroom en de productie. Zaakvoerder Ad en zijn zoon Niek Renders vertelden ons over hun start bij Drisag, over het nauw samenwerken met familieleden en de werking van de onderneming. Zowel tijdens de introductie als tijdens de rondleiding (die startte trouwens bovenop het gebouw - op een tennisveld) werd er ingezoomd op duurzaamheid en hoe ze constant op zoek zijn naar verbeterpunten en oplossingen om hun producten zo duurzaam mogelijk te maken. Om af te ronden trakteerde Drisag ons op een fris drankje op het buitenterras, dat smaakt op een warme (bijna-)zomerdag!

50 I ONDERNEMERS MAGAZINE I JONG VOKA KEMPEN


Jong Voka Kempen stelt voor

Christoph Pauwels Kan je jezelf en je bedrijf even voorstellen? “Ik ben Christoph Pauwels, Managing Director van Fresh & Saucy Foods. Dat is een jonge producent van spreads en sauzen. Het gamma spreads bestaat uit kip-, vlees-, vis-, groenten -en pastasalades. De sauzen variëren van traditionele mayonaise en ketchup tot de typische Belgische cocktail, tartaar, andalouse, samurai, etc. Daarnaast onderscheiden we ons met wereldse smaken als Algerijnse saus, kebabsaus, chilimango en andere exotische sauzen. Innoveren doen we met ons uniek gamma vegan sauzen op basis van groenten, kruiden en specerijen. Vrij van toegevoegde suikers, vrij van bewaarmiddelen en vrij van kleurstoffen vormt dit gamma de volgende generatie sauzen. Onze producten zijn beschikbaar in handige grootverpakkingen voor food service alsook in hygiënische consumentenverpakkingen. Naast ons huismerk ‘August & Henri’ produceren we ook onder private label voor nationale en internationale klanten.” Wat staat er op de planning voor het komende jaar? “Snel groeien, grenzen verleggen en innoveren. Wij investeren in de toekomst! How fun is that?! Met de heropening van de horeca zal onze missie weer een boost krijgen. Intussen blijven we investeren in onze medewerkers, duurzaamheid (SDG Pioneer), digitalisatie en automatisatie om onze ambities te realiseren.” Waarom Jong Voka? “Jong Voka is een logische keuze! Ons bedrijf wordt geleid door een zeer jong managementteam. Bij Jong Voka komen we in ontspannen sfeer in contact met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Naast het bouwen van een waardevol netwerk, wordt er plezier gemaakt en neem je van elk event wel wat tips & tricks mee naar huis.”

ONZE PARTNERS

Ook lid worden van Jong Voka Kempen? Meer info via de QR code.

JONG VOKA KEMPEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 51


83% van de werknemers zijn bereid om thuis nog te werken bij ziekte of ongeval.

COLUMN De verzuimcijfers tonen aan dat de huidige aanpak niet werkt. Als we daar iets aan willen doen – is er een andere keuze? – dan moet de dialoog over verzuim en inzetbaarheid op een fundamenteel andere manier gevoerd worden. Alle betrokkenen moeten opnieuw rond de tafel.

W

erkgevers dienen op een andere, warm-zakelijke manier in dialoog te gaan met werknemers die door ziekte of een ongeval afwezig zijn. Dat gebeurt in de praktijk nog veel te weinig. In veel gevallen is de kous af met de melding van de afwezigheid en het obligate ziektebriefje. Waarom denken we niet meer in termen van mogelijkheden? Wie met een gebroken been thuis zit of wie langdurig ziek is, kan en wil mogelijk op de ene of andere manier nog aan het werk. Inzetten op de resterende mogelijkheden is een zeer belangrijke stap op weg naar een structurele vermindering van het ziekteverzuim. Uit een onafhankelijk verzuimonderzoek van Mensura en Certimed blijkt alvast dat werknemers ervoor open staan om tijdens een periode van afwezigheid op de ene of andere manier aan de slag te blijven. Zo geeft 83% van de werknemers aan dat ze bereid zouden zijn om, als de omstandigheden dat toelaten, nog iets voor het werk te doen terwijl ze door ziekte of een ongeval thuis moeten blijven. Gevaar voor presenteïsme Tegelijk moeten we waakzaam blijven voor presenteïsme: ondanks ziekte toch de – vermeende of terechte – druk voelen

om naar het werk te komen. De cijfers uit het verzuimonderzoek doen uitschijnen dat de werkende Belg deze grens al eens opzoekt. 7 op 10 bleven effectief al eens aan het werk ondanks dat ze ziek waren of zich niet in staat voelden om te gaan werken. Nochtans wordt niemand verondersteld om ziek te werken. Gezondheid en welzijn zijn essentieel om gemotiveerd, productief en duurzaam aan de slag te zijn. Wie toch ziek naar het werk gaat, kan bovendien collega’s besmetten en zal niet efficiënt presteren.

Om tot een duurzaam positief verzuimbeleid te komen roepen Mensura en Certimed iedereen op die met verzuim te maken krijgt – werkgevers, experten, HR-managers én werknemers – om in dialoog te gaan. Samen lanceerden we daarom het verzuimcharter, een website waarop interne en externe inzichten rond verzuim worden gebundeld: www.verzuimcharter.be. Een goed startpunt voor wie verzuim echt wil aanpakken.

Vooral werknemers tussen 18 en 34 jaar gaan werken ondanks ziekte (73%). Vrouwen (72%) doen dat vaker dan mannen (62%). Als redenen geven deze werknemers onder meer aan dat ze zich nuttig willen voelen, maar ook dat ze een goede indruk willen maken of de reactie van collega’s of leidinggevenden vrezen. Charter tegen verzuim Het belang van een open dialoog tussen werkgevers en werknemers kan dus niet onderschat worden. Een werknemer mag geen druk voelen om ziek aan het werk te gaan. Maar wanneer de werknemer zich wil inzetten, moeten alternatieven bespreekbaar zijn. Toont de coronacrisis niet aan dat je in veel functies ook van thuis uit inzetbaar kunt blijven?

Wil je verzuim echt aanpakken? Op de website www.verzuimcharter.be bundelen Mensura en Certimed inzichten rond verzuim. 52 I ONDERNEMERS MAGAZINE I Partnernartikel

“We moeten anders over ziekteverzuim (leren) praten” Dr. Gretel Schrijvers Algemeen directeur Mensura EDPB


Nieuwe leden De jongste weken hebben volgende nieuwe leden zich aangesloten bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Als Voka-lid kan je altijd onze ledengids raadplegen. Surf naar www.voka.be/ledengids. Meld je aan om de pagina te bekijken.

MATTTEO

AUTHENTIC TALENT

MATTTEO is fabrikant van Intelligente ISO modulaire opbergen transportsystemen voor ziekenhuizen en laboratoria. Onze ISO modulaire kasten, rekken en karren vormen een perfecte combinatie met onze RFID-oplossingen om de fysieke goederenstromen in uw zorginstelling of labo optimaal te organiseren. ​Wij zijn trendsetter in het verbeteren van logistieke processen en streven constant naar optimalisatie. Hiervoor maken wij gebruik van de nieuwste technologieën zoals RFID. Onze specialisatie is om onze kasten, rekken en karren te voorzien van real-time voorraadbeheer.

Martine Van Campenhout is zaakvoerder van Authentic Talent en werkt als executive coach, trainer en HR Consultant. Ze heeft een jarenlange ervaring als leidinggevende en HR Director binnen de Fast Moving Consumer Goods industrie (o.a. P&G en Kellogg’s). Haar passie was altijd om het beste in mensen boven te halen, en hen te laten groeien. Begin 2020 heeft Martine het roer omgegooid, is ze haar passie gevolgd, en heeft ze Authentic Talent opgestart. Haar missie is om leidinggevenden sterker te maken en te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling, zodat ze een betere versie van zichzelf kunnen worden en een betere leider voor hun team.

ZAAKVOERDER: RIK VANDENWEGHE

ZAAKVOERDER: MARTINE VAN CAMPENHOUT

WWW.MATTTEO.COM WWWW.AUTHENTICTALENT.BE

LET’S GO VISUAL COMM V ZAAKVOERDER: KATLEEN VERMEIREN

Let’s Go Visual vertaalt jouw zakelijke communicatie in sprekende beelden voor verslaggeving, storytelling, bevragingen en andere bedrijfscommunicatie. Tekeningen kunnen informatie op een bevattelijke manier voorstellen, leggen een leerproces vast op papier, helpen om samen creatief na te denken, organiseren informatie volgens een bepaald sjabloon en noem maar op. Ideaal voor een vergadering, een brainstorm, een keynote of een workshop. Wil je ook je professionele boodschappen meer kracht bijzetten met tekeningen, waardoor jouw communicatie beter wordt opgepikt en langer blijft hangen? In onze Visual Academy dompelen we je onder in de techniek van zakelijk tekenen.

Ook Kerkstoel 2000+ schonk ons het vertrouwen! Klant: Kurt Guldentops Oppervlakte: +10.000 m² Plaats: Grobbendonk Architect: Cy Van Steen

WWW.LETSGOVISUAL.BE

www.industriebouw.be ONDERNEMERS MAGAZINE I 53


Nieuwe leden

CAW DE KEMPEN

SAIL2CONNECT

CAW De Kempen (Centrum Algemeen Welzijnswerk) is een onafhankelijke en geëngageerde welzijnsorganisatie in het arrondissement Turnhout, met vestigingen in Geel, Mol, Herentals, Westerlo, Hoogstraten en Turnhout. De vzw telt meer dan 150 professionele medewerkers en meer dan 120 vrijwilligers. Wij helpen mensen met persoonlijke, relationele of gezinsproblemen. Mensen die thuisloos zijn of die weinig sociale contacten hebben kunnen ook naar het CAW komen. Wij bieden verder hulp aan mensen die dader of slachtoffer zijn van een misdrijf. Het hulpaanbod van onze verschillende deelwerkingen is heel divers en toegankelijk en richt zich zowel naar jongeren als naar volwassenen.

Omgaan met verandering en je snel kunnen aanpassen, zijn de dag van vandaag een must. Als bedrijf wil je niet achterblijven, er dient steeds sneller geleverd of beslist te worden om klanten en/of markten te bedienen. Medewerkers willen duidelijkheid, verantwoordelijkheid, zelfsturing en ze zoeken naar betekenis in hun job en leven vooraleer ze zich engageren. Doelstellingen nastreven doe je samen als team. Hoe krijg ik mijn medewerkers mee in die nieuwe wereld die zo snel gaat? Is je organisatie hierop afgestemd? Met meer dan 20 jaar ervaring in management en coaching gecombineerd met onze passie voor zeilen, kunnen we organisaties in verandering begeleiden naar de NWOW.

ZAAKVOERDER: FRANS HEYLEN, NIEUWE DIRECTEUR VANAF 1 OKTOBER IS JAN BAL

ZAAKVOERDER: JEANNOT VEREECKEN

WWW.CAW.BE WWW. SAIL2CONNECT.BE

VAN GOMPEL DIRK BV AMBACHTELIJK TIMMERBEDRIJF ZAAKVOERDER : DIRK VAN GOMPEL

Wij zijn een kleinschalig ambachtelijk timmerbedrijf dat exclusief maatwerk, zowel voor interieur als exterieur, vervaardigt en of plaatst. Inmiddels zijn we al enige tijd in het bezit van het HIBlabel (Handmade In Belgium). Daar wij maatwerk vervaardigen blijft het voor ons iedere keer weer een uitdaging om het gewenste resultaat te behalen. Maatwerk vergt passie voor het ambacht, vakmanschap, out of the box denken en enthousiasme. Voor restauratie- en of renovatiewerken kan U ook een beroep op ons doen. Wij beschikken over een boomzaag zodat U een boom kan laten verzagen tot balken, schaaldelen of planken. Indien U dat wenst vervaardigen wij van Uw boom Uw eigen unieke creatie. Dit najaar verhuizen wij naar het industriepark De Kluis te Hoogstraten. Daar willen wij in een nieuw atelier met ons maatwerk een nog breder publiek bereiken. WWW.DIRKVANGOMPEL.BE

54 I ONDERNEMERS MAGAZINE


DESMEDT

ROYAL AUPING NV

ZAAKVOERDER: HENRI KÖHLER

ZAAKVOERDER: IRIS DIERCKX

Desmedt Labels is gespecialiseerd in het produceren van zelfklevende etiketten en shrink sleeves. Van enkelvoudige tot meerlaagse etiketten, we maken van uw verpakking een absolute eyecatcher. Door onze continue vernieuwing in machines en druktechnieken, zijn we steeds mee met de laatste trends. Kwaliteit, flexibiltiteit en duurzaamheid zijn dé keywords binnen onze firma. Dat laatste vertaalt zich in het feit dat we, naast ons ISO 14001 certificaat, sinds kort ook het CO2 neutral label hebben behaald. Jaarlijks dienen we onze klimaatimpact te verlagen en de CO2 die we desondanks nog uitstoten te compenseren. Dit doen we door landbouwers in Zambia te ondersteunen met landbouwverbeterings- en bosbeschermingsprojecten. Last but not least, staat onze klant centraal en kiezen wij voor een klantvriendelijke en persoonlijke aanpak.

Auping werkt al meer dan 130 jaar aan persoonlijke slaapen rustoplossingen met aandacht voor mens, milieu en toekomst. Onze overtuiging: een uitgeruste wereld is een mooiere wereld. Elke dag wordt er gewerkt aan het ultieme slaapcomfort van morgen. Duurzaamheid, design en innovatie staan centraal. Auping is een A-merk-, productie- en retailbedrijf dat uitgroeide tot dé bedden en matrassenspecialist en marktleider in de Benelux, met meerdere verkoopvestigingen in Europa en een distributie over een groot deel van de wereld. In maart 2020 kreeg Auping het B Corp Certificaat toegekend als eerste matras- en beddenproducent in de Benelux. B Corp is een internationaal netwerk van bedrijven die met hun producten of diensten een significante bijdrage leveren aan een betere wereld. WWW.AUPING.BE

WWW.DESMEDT.BE

ONDERNEMERS MAGAZINE I 55


Meer info over Plato

Dankzij Plato leerde Jan veel bij op het vlak van people management.

“Meedoen aan Plato was echt een openbaring” Jan Van der Veken is trotse papa van twee dochters en getrouwd met Tinneke. Samen runnen ze in Berlaar BCW Aanhangwagens. Dit jaar doet hij voor de derde keer mee aan Plato, het Voka-programma voor groeiende bedrijven. “Als beginnend bedrijfsleider trek je voortdurend zelf aan de kar. Bij Plato heb ik geleerd hoe ik anderen mee kan laten duwen.”

B

CW Aanhangwagens werd opgericht in 1978. Jan Van der Veken nam het bedrijf in 2006 over. “Mijn vrouw doet het dagelijks bestuur, ik hou me bezig met de technische kant. Ons sterke punt is de focus op de professionele markt van de aanhangwagens. En we zetten sterk in op innovatie.” Wat houdt die innovatie in? “Dat gaat vooral over digitalisering. Van de aankoop van materiaal tot het uiteindelijk afleveren van het afgewerkt voertuig, … elke bewerking die er in het bedrijf gebeurt proberen we te digitaliseren. Wij hebben nu bijvoorbeeld geïnvesteerd in een configurator. Daarmee kunnen we onze aanhangwagens met behulp van parameters digitaal samenstellen en als 3D-bestand exporteren. Dat bestand laden we in de software van ons machinepark in. Alle onderdelen van de aanhangwagen worden door de computer gegenereerd in het Poka Yokesysteem. Dat is een systeem waarbij alle stukken in elkaar passen als een puzzel,

met alle hoekjes en kantjes en nokjes. Zo kan je bij het lassen vele menselijke fouten elimineren.” Waarom is innovatie zo belangrijk voor jullie? “Als je nu niet mee bent met digitalisering, dan lig je binnen een paar jaar tussen de geiten. Er gebeurt nu nog te veel ambachtelijk. Daarvoor is de loonkost in België veel te hoog.” Dit jaar doe je voor de derde keer mee aan Plato. Hoe heb je Plato leren kennen? “Voka had me al enkele keren voorgesteld om mee te doen. Ik was in eerste instantie helemaal niet verleid (lacht). Omdat ik er als ondernemer toch goede tips zou kunnen halen, heb ik me dan toch eens ingeschreven. En ik moet achteraf zeggen dat ik er toch fan van ben geworden, want ondertussen ben ik al aan de derde reeks bezig.” (lacht) “Meedoen aan een Plato-traject was echt een openbaring. Het is heel aangenaam om mensen te leren kennen die in

56 I ONDERNEMERS MAGAZINE I 30 JAAR PLATO

dezelfde situatie zitten als jezelf en met hen van gedachten te kunnen wisselen.” Hoe heeft Plato je geholpen, zowel professioneel als privé? “Plato heeft me vooral geholpen met inzichten krijgen in wie je zelf bent, wat je leiderschapsstijl is, en wat je daarin kan verbeteren.” Wat heb je aangepast aan je leiderschapsstijl? “Ik ben met mijn bedrijf begonnen omdat ik goed was in techniek. Maar dat wil niet vanzelfsprekend zeggen dat je ook een goede manager bent. Vroeger had ik vaak het gevoel dat ik de kar alleen zat te trekken met vele toffe en boeiende mensen op die kar. Bij Plato heb ik geleerd de kar rondom te voorzien van ‘flochekes’, iedereen van de kar te laten stappen en allemaal een flocheke te laten vastnemen. En dat werkt.” ■


Wil je altijd voldoende medewerkers? Kijk verder dan België! Wij rekruteren al meer dan 10 jaar internationaal talent. • Direct inzetbaar • Met de juiste skills en ervaring • Zowel praktisch als hoogopgeleid En dit makkelijk en zonder zorgen. Knelpuntvacatures? Onze specialiteit!

Surf naar www.link2europe.be of bel ons op +32 3 740 76 76

Link2Europe nv | Rijksweg 10A, 2880 Bornem


Lou Ottens - Uitvinder cassette

Spraakmaker sinds 1963

1963. Ingenieur Lou Ottens vindt de cassette uit, bij fabrikant Philips in Hasselt. In 2021 is Hasselt nog altijd dé spil voor innoverende ideeën en bedrijven — denk maar aan Corda Campus of UHasselt. Dus plan jij een zakentrip, organiseer je een congres of zoek je een originele teambuilding? Ontdek wat Hasselt te bieden heeft.

visithasselt.be