Magasin Skärgård

Page 1

SKÄRGÅRD

Det är i Söderhamn

Bo där Hälsingland möter havet –skärgårdsstugor på öar.

Skärgårds­nära ­vandring

Skärså fiskeläge

Paddlarnas paradis

Havsnära restauranger

Kustens pärla Stenö havsbad

INSPIRATION FÖR UPPLEVELSER PÅ HAV OCH LAND
Upplev
jag kan landa och slappna av
– Johan Hellström, VD Björn Axén

Hitta lusten vid kusten

EN PROMENAD ELLER

en löprunda om morgonen, genom skogens lugn och vidare ut till havet. Längs vägen landar mina tankar, där får jag ny energi. Därför känns det så fint att presentera detta magasin, med hopp om att just du ska känna samma sak.

Det är vi allt fler som gör, skärgården lockar. Det ser vi hos våra campingplatser, på badstränder och i fik och restauranger. De senaste årens kurva för antalet betalande gästnätter lutar uppåt som en solstol i juli. Lika roligt och spännande är det att titta framåt. Pandemin har gett oss nya ord som hemester – semestra i sitt närområde. Här ligger vi bra

till, med fem miljoner potentiella besökare inom en 30 mils radie. Med det småskaliga, genuina och närheten till hav, kultur och natur är Söderhamn platsen där man både landar och laddar. Vi vågar dessutom lova att du bemöts av det goda värdskapet som föds i stolthet över sin trakt. En Söderhamnsanda!

Vi märker ett stigande intresse för Söderhamns skärgård, ändå skulle jag säga att den är en oslipad diamant, både vacker och besöksvänlig. Här hittar du lätt din egen favorit, din plats eller aktivitet. Att strosa omkring i Skärså fiskeläge eller besöka någon av alla skärgårdsöar med boende blir kanske just det minne som

följer med dig genom resten av året.

Att hitta nya smaker på någon av de restauranger som blommat upp i staden gör kanske semestern extra minnesvärd. Träffa gamla vänner eller möt nya. Jag tycker det är superkul och så otroligt inspirerande att få vara med och utveckla Söderhamn till en plats man vill bo i eller besöka. Och jag ser fram emot att få möta er alla som tar möjligheten att upptäcka vår vackra plats. Jag tänker redan på nästa morgonrunda, kanske möts vi där?

Hoppas vi ses!

Jessica Dorf, Visit Söderhamn

55% fler gästnätter på 6 år

2
2016
2021
Jessica Dorf, destinationsutvecklare på Visit Söderhamn. Grafen nedan visar antalet betalande gästnätter från 2016­2021. En ökning på hela 55 procent!

Turistinformation visitsoderhamn.se

0270-753 53

info@visitsoderhamn.se

InfoPoints på flera platser

Messenger: Visit Söderhamn

Söderhamns skärgård, en del av Jungfrukusten

Jungfrukusten sträcker sig cirka 200 kilometer från sin sydligaste punkt Öregrund och norrut till Höga kusten. Här finns 4 502 öar, många fina sandstränder och idylliska fiskelägen. Längs sträckan passerar du ställplatser, campingar, gästhamnar, många sevärdheter, restauranger och mysiga fik. Välkommen från både hav eller land!

jungfrukusten.nu

3
18 Vandra i skärgården Många ställen att utforska 08 Made in söderhamn Närproducerade produkter 23 Ta dig fram på havet Åk med båttaxi eller ribbåt 12 Bildsvep från Enskär En av skärgårdens största öar 16 Kajaktur på havet Ett tredagars äventyr på vattnet 22 Plask och havsbad Vi listar badplatser 10 Storjungfrun Följ familjens äventyr på ön 14 Sommarens paradisö Möt Miss Rönnskär – Margareta 06 Öar att upptäcka Lär dig mer om kusten 20 Jungfrukustens pärla Stenö havsbad och camping 09 Allemansrätten Så här gör du ute i naturen 24 Paddlarnas paradis Gerd och Leif glider fram i kajak 4
Innehåll
32 Malin och Månses Restaurang, porslin och inredning 33 Skärgården i stan Nu flyttar havet in 34 Matkrönika Èmile bjuder på Cacciatora 36 Skärgården i paket Förslag på utflykter 38 Vinter till havs Inspiration till vinteraktiviteter 40 Welcome to Söderhamn A selection of the magazine 42 Avsluta med ett quiz Testa dina Söderhamnskunskaper 26 Återhämtnings-Mecka Livsstil: Johan Hellstöm finner ro 30 Smak av havet Havsnära matställen 25 Din kanotguide Söderhamnspaddlarnas turförslag 28 Skärså fiskeläge Sjöbodar, god mat och mycket mer Illustration: Freepik.com 5

Bollnäs

Norrala

Kungsgården

Gävle Stockholm

Jungfrukustvägen

Camping och ställplatser

Gästhamnar och gästbryggor

Skärgårdsstugor på öar

Havsbad

Trollharen

Vallvik

Vitgrund

Klacksörarna

Prästgrundet

Skatön

Utvik Rönnskär

Stenö

Branthäll

Enskärsoren

Enskär

Storjungfrun

Söderhamn
HudiksvallSundsvall
Skärså
Ljusne Ljusnan
Sandarne Söderala E4 E4
6

Söderhamns

skärgård

Söderhamns skärgård är en del av Jungfrukusten. Här finns 1 200 öar att upptäcka.

Det finns vandrarhem att bo på och stugor att hyra, både ute på öarna och inne på fastlandet.

Söderhamns skärgård, där Hälsingland möter havet, är till stor del oexploaterad och bjuder på flera trivsamma stopp både på befolkade och obefolkade öar, holmar och kobbar. Varmt välkommen!

Skärså

Genuin skärgårdsmiljö hittar du i det gamla fiskeläget Skärså, där sjöbodarna ligger tätt intill bostadshus och fritidsboenden. Här finns också restaurang, rökeri, havsbad, hantverkare och handelsbod.

Prästgrundet

Gammalt fiskeläge i yttre skärgården där sjöbodar står i en cirkel och välkomnar dig i den inre lagunen. Ett populärt utflyktsmål för båtfolket. Gästbrygga med fem gästplatser, grillplats, campingbord och miljötoalett. Här finns också badmöjligheter och ett litet kapell. På Prästgrundet kan du dessutom utmana dig själv i stenlabyrinten som ligger intill dansbanan.

Rönnskär

Ett sommarparadis med närhet till bastu, bad och fiske. Med arvet från lotsar, tullare och fiskare, som varit öns ursprungliga befolkning, bjuder ön också på en intressant kulturupplevelse. Den gamla lotsstationen är numera vandrarhem, som även har en konferensanläggning.

Storjungfrun

Söderhamns skärgårds största ö. Här väntar storslagen natur med många fina markerade stigar. Intill fyren finns fyra stugor att hyra, servicebyggnader samt en liten konferensanläggning. Vid Storjungfruns största sandstrand Toppatall finns ytterligare en uthyrningsstuga, grillplatser, bryggor och miljötoalett. Storjungfrun är ett populärt mål för båtfolket som utflyktsmål och badplats.

Enskär

En ö i mellersta delen av skärgården. Här finns barnvänliga sandstränder och varierande skärgårdsnatur. Ön lockar både badsugna till dagsutflykter och semesterfirare som vill njuta av skärgårdslivet i hyrstuga.

Klacksörarna

Sex öar och skär som utgör en egen liten skärgård, på behörigt avstånd till annan bebyggelse. Populärt utflyktsmål för båtfolket med bra badmöjligheter och många fina picknickställen på stränder som domineras av grus­ och klapperstenspartier. På nordvästra sidan av Storskäret finns en gästbrygga med toalett. Ett par hundra meter intill ligger övernattningsstugor med servicebyggnad, brygga och bastu.

Stenö

Badvänligt med både havsbad och camping. Till Stenö kommer gäster både med bil, cykel, till fots och med båt för att ta det lugnt eller ta del av de aktiviteter som bjuds. Stenöorns naturreservat strax intill är en av länets bästa platser för fågelskådning.

Enskärsoren

Båtklubben Söderhamns Motorsällskaps hamn i yttre skärgården är en riktig pärla för båtfolk och andra. Här hittar du bryggor med gästplatser, bastu, grillplatser och härliga sandstränder. Turbåten M/S Moa angör ofta under sommarsäsong.

Vallvik

I lilla orten Vallvik på fastlandet ligger naturcampingen så nära havet du kan komma. Här finns stugor och sommarkafé. Alldeles i närheten hittas ett mysigt havsbad.

Skatön

Skatön sitter ihop med fastlandet genom en gångbro över Svartsundsrännan. Skatön är ett friluftsområde som också är naturreservat, med möjligheter till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur. Hit når du enkelt via landvägen. Skatberget, med sina 32 meter över havet, erbjuder en vidsträckt utsikt över Söderhamns skärgård och det yttre havsbandet.

Trollharen

Trollharen är ett gammalt fiskeläge med sjöbodar och gästbrygga, gränsande till Axmars naturreservat. Här hittar du både fiskrestaurang och gårdsbutik.

Vitgrund

Ö med gästbrygga och grillplats på västra sidan samt fina badhällar på den östra sidan. Här finns också en obemannad fyr.

Branthäll

Populär ö bland båtfolket med sin närhet till både Söderhamn och Sandarne. Här finns en liten sandstrand, breda klippor på östra sidan samt grillplats, bord och miljötoalett.

7

…made in Söderhamn

1. Skale skafferi odlar grönsaker och kulturspannmål, det vill säga spannmål som odlades före det moderna jordbruket och som innehåller mer smak och näring. Gårdsbutiken finns i Skale, Söderala.

2. Helsinge svagdricka, pilsner, rököl och en porter finns i Helsinge Ångbryggeris sortiment. Finns på Systembolaget i Söderhamn.

3. Krämkaka är en riktig klassiker i Söderhamn. Vetedeg, vaniljkräm, glasyr och strössel i världens bästa kombo. Finns att fika på stadens konditorier.

4. Woodart från Renskalla Produkter som är skapade i samklang med naturen.

5. Hälsingekaffe är Söderhamns eget kaffe, tidigare Guldrutan. Det har rostats i staden ända sedan 1946. Idag serveras kaffet runt om på kaféer och restauranger i hela Hälsingland och Sverige.

6. Skärså glashytta drivs av Erika Lövqvist. Besök henne i sommar och ta del av hantverket och köp vackra ting.

Evenemang

Söderhamn är en livfull kuststad med massor av aktiviteter. För att inte missa något, klicka in dig på QR-koden:

8
Varje sommar vankas skärgårdscrusing. En av sommarens höjdpunkter – Orndagen!
Här är ett urval av alla fina produkter du kan se, äta eller använda. Och alla är…
6 3 5 4 2 1
Sommarkväll på skäret i det gamla livbåtshuset ute på idylliska Rönnskär.

Allemansrätten för barn

Inte störa – inte förstöra. Så kan man sammanfatta allemansrätten

Du får vandra, plocka bär, leka och tälta nästan överallt i naturen utan att fråga om lov. Men det är samtidigt viktigt att du är försiktig och tar hänsyn till djur, natur och andra människor när du är ute i naturen.

1. Ta med allt skräp hem

Ta med allt ditt skräp när du går hem så skadas inte naturen. Metallburkar, plastpåsar, toalettpapper och annat skräp kan skada djur, växter och människor. Packa med en skräppåse i väskan så får du lätt med skräpet hem.

2. Titta innan du plockar

Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, men det finns några undantag: du får inte plocka fridlysta sorter och du får inte plocka från någons plantering eller trädgård. Tänk också på att det finns giftiga växter – om du ska äta bär och svamp är det viktigt att du tar reda på att de är ätbara.

3. Du får inte skada naturen

En viktig del av allemansrätten är att du inte får skada naturen. Om du vill bygga en koja får du använda grenar och pinnar som ligger på marken, men du får inte bryta grenar från träd. Du får klättra i träd och på berg men inte riva ned växter eller djurbon.

4.

Håll koll på hunden

Ta gärna med hunden ut i naturen, men låt den inte springa lös så att den stör djur eller fåglar. Det är extra viktigt på våren och sommaren när djuren i skogen har ungar eller ägg.

5. Tälta utan att störa

Du får tälta om du följer detta: det får vara 2­3 tält på samma plats, inte fler. Du får stanna 1­2 nätter, inte längre. Du får inte tälta på ömtålig mark som hagar, odlad mark, planteringar eller på någons tomt. Om du ser någons hus är du för nära. Om du vill slå upp fler tält, eller stanna fler nätter, behöver du fråga markägaren om lov. Tänk på att inte störa eller skada naturen. I naturreservat och friluftsområden kan andra regler gälla – läs noga på anslagstavlor där.

6. Andra regler i skyddade områden

Ser du denna symbol är det viktigt att du läser på skyltarna vad du får och inte får göra. Nationalparker, naturreservat och andra skyddade områden kan ha egna regler. Läs och titta noga på skyltarna i området du besöker. Du kan också besöka Länsstyrelsens och kommunens hemsida, där finns allt du behöver veta inför din upptäcktsfärd. •

Källa: svenskaturistforeningen.se

Hallå där...

Pelle Åker

...teamledare och skeppare på Skärgårdsenheten.

Ni ansvarar för underhållet av skärgårdens alla bryggor. Hur många finns det?

– Ja, vi ansvarar för transport, montering och underhåll av omkring 70 olika bryggor runt om i skärgården.

Ge exempel på fler arbetsuppgifter?

– Vi sköter alla gästhamnar, gästbryggor, stugor, vandrarhem, miljötoaletter, sopsorteringsbodar och farleder. I arbetet ingår även uppgifter som livräddning, sjöräddningsuppdrag och brandsläckning.

Berätta om era båtar? – Arbetsbåten Remmaren gör grovjobbet. Vi har även ett par olika taxibåtar, bland annat Hulda som under sommarsäsongen transporterar över 1 000 gäster till och från vandrarhem och stugor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att ingen arbetsdag är den andra lik. Mellan mars och december arbetar vi utomhus varje dag, och varje arbetsdag har sin tjusning oavsett väder.

9
Fantastiska stråk vid Toppatall, på ön Storjungfrun. Allemansrätten för barn

Förälskad i Storjungfrun

Hon kallar hela familjen för landkrabbor, men efter två dagar på Storjungfrun blev

Anna-Maria Lundqvist smått förälskad.

Hon kallar upplevelsen och ön "fantastisk".

– Det är lätt att glömma bort att det finns när man bor här, säger hon.

ANNA­MARIA LUNDQVIST

BOR i Bergvik utanför Söderhamn med sin man och fyra barn på fyra, sex, åtta och tio år. De har aldrig varit intresserade av skärgården, men bestämde sig för att boka in två nätter i en av stugorna på ön Storjungfrun.

– Vi tog taxibåten Hulda ut till ön och det tog ungefär en timme. Barnen var jättetaggade inför att åka båt och de blev inte besvikna. Det finns hur mycket som helst att titta på under vägen till ön, säger hon.

Skärgårdsstugorna på Stor­

jungfrun är anslutna till STF, Svenska Turistföreningen, och bokas online. Anna­Maria beskriver boendet som mycket fint, fräscht och mysigt.

– Vi hade utsikt över havet. Det var otroligt vackert. Det finns ingen uppkoppling i stugan och det var jätteskönt.

ATT KOMMA IFRÅN stress, vardagsliv och skärmar var av godo för hela familjen.

– Vi spelade spel på kvällarna, grillade hamburgare, räkor och kräftor och umgicks med varandra.

Barnen älskade hela upplevelsen. De klagade inte en enda gång över att de inte kunde använda sina paddor, säger Anna­Maria.

På Storjungfrun finns omkring 14 kilometer markerade stigar som väntar på att bli utforskade. De leder genom en varierande och relativt oexploaterad skärgårdsnatur. Anna­Maria och hennes familj bestämde sig för att promenera genom skogen till den populära sandstranden Toppatall som finns på öns västra sida.

– Det var jättefint och helt klart värt promenaden även fast min man fick bära vårt yngsta barn den sista biten, säger hon med glimten i ögat.

Stillsamheten och den enskilda känslan på Storjungfrun är verkligen speciell – och ett väldigt talande och vackert exempel för Söderhamns skärgård.

– När barnen hade somnat på kvällen promenerade jag och min man längs med vattnet. Vi pratade bland annat om att vi vill åka tillbaka till ön, bara vi två. Det är en väldigt romantisk plats, säger hon.

DET ÄR INTE bara Storjungfrun som lockar besökare till Söderhamns skärgård. Stugor eller vandrarhem finns på ytterligare tre öar. Det som alla har gemensamt är vacker och orörd natur, mysiga och tillgängliga boenden – och kulturupplevelser.

– Jag är intresserad av historia och det finns massor av kulturlämningar på Storjungfrun. Jag gick bland annat in i kapellet som är från 1600­talet. Det väckte många tankar. Jag funderade bland annat på alla som hade gift sig där och hur deras liv såg ut. Jag är stolt över att vi har en sån fin skärgård, säger Anna­Maria. •

10 BOENDE

Mer om

Storjungfrun

Fyren

År 1838 byggdes fyren med 27,5 meter lyshöjd över havet. Fyren består av ett vitt, runt, omkring 21 meter högt stentorn med svart bälte upptill under lanterninen. Årligen öppnas fyren upp för visning, håll utkik på visitsoderhamn.se

Bada på Toppatall

Stor och fin sandstrand på öns västra sida. Förutom strand finns grillplatser, campingbord, soptömning och miljötoalett. Gästbrygga finns.

Kunglig gåva

Söderhamn fick Storjungfrun och alla öar i present! När Gustav II Adolf överlämnade stadsprivilegierna 1620 överlät han också den lokala skärgårdens öar från staten till Söderhamns kommun.

Gästhamn

Vid Fyrhamnen finns 15 gästplatser vid piren som har solcellsdriven belysning, laddstation och bastu. Dessutom finns miljötoalett, miljöstation, grillplatser och gångtrall.

Naturreservat

Söderhamns största skärgårdsö, relativt oexploaterad med ett omväxlande landskap. Rik på flora, flera historiska värden som har stor betydelse för friluftsliv och rekreation. Ön är 3,5 kilometer lång i nordsydlig riktning och 1,5 kilometer bred. Det finns cirka 14 kilometer markerade stigar på ön som väntar på att bli utforskade.

Ö i lågor

Den 8 juli 1966 startade en brand på Storjungfrun, som på kort tid skulle sätta en tredjedel av ön i lågor. Brandmän, värnpliktiga från flygflottiljen F15 och civila kustbor hjälptes åt för att bemästra elden, som hade börjat som en kontrollerad hyggesbrand. Tre dagar tog det att kontrollera branden som aldrig hotade bebyggelsen.

11
Det badades glatt på den populära sandstranden Toppatall. Tjusiga och praktiska trätrottoarer att strosa fram på. Efter två dagar var Anna­Maria Lundqvist med familj förälskad i ön Storjungfrun.

ENSKÄR

i bilder

text: Johanna Syrén

ENSKÄR LIGGER I mitten av Söderhamns skärgård och är en av de största öarna med sina 86 hektar (vilket motsvarar cirka 172 fotbollsplaner!). Med barnvänliga sandstränder och sin vackra natur, som till stor del består av barrskog och artrikt växtliv, är ön en riktig pärla. På västra sidan finns kommunens tre uthyrningsstugor som bokas via STF, Svenska Turistföreningen.

Enskär ligger några kilometer från kusten, nära Sandarne och Ljusne. Det är oftast lätt att ta sig hit med båt då färden till stor del går inomskärs och är skyddad från sjögång. Hit har semesterfirarande båtmänniskor vallfärdat i alla tider tack vare de vackra sandstränderna.

Från Enskär går det att vada över till de närliggande öarna Korsmäss och Enskärsoren. Förr fanns här ett fiskeläge på somrarna, vilket användes som bostad för skogshuggare under vissa vintrar. •

12
Vid bryggan på Enskär. En av alla magiska kvällar i Söderhamns vackra skärgård.
BOENDE
Redo! Min resa startar en julimåndag intill badplatsen på Stenö, där taxibåten kommer för att hämta mig.

Fakta Enskär

Enskär är en av de större öarna i Söderhamns skärgård och utgör en egen liten arkipelag med dussinet öar. Till Enskär är det lätt att ta sig med båt, rakt österut från Sandarne.

Här finns huvudön

Enskär, båt- och badpärlan Enskärsoren med sina sandstränder och gästhamn, ett antal mindre öar med populära Korsmäss, samt de tre större öarna Grimskär, Lockskär och Hamnskär.

Ett gammalt fiskeläge från 1800-talet, finns beläget på öns västra del. Runt Enskär finns ett stigsystem där flera av stigarna möts vid vackra Malen på öns sydöstra del. På Norra Enskärs södra strand hittas naturhamnen Haxhamnen.

13
Jag tillbringar två nätter i stugan. Uthyrningsstugorna ligger på öns västra sida intill en sandstrand. Här finns även gästbrygga, grillplatser, miljötoalett, vedeldad bastu och en tempererad dusch med havsvatten. I stugorna finns el indraget med belysning, mikrovågsugn och kaffebryggare. Dricksvatten behöver man ta med sig själv. Bryggorna är ett perfekt tillhåll för diverse aktiviteter, bland annat fiske. En mycket spännande aktivitet för barnen, och vuxna! Öns befolkning utgjordes förr i tiden främst av fiskare, och här finns idag 30 fritidshus varav häften i den gamla fiskehamnen. Stigar finns runt stora delar av ön. Så mysigt att strosa runt och upptäcka. Kvällen avslutas på stranden i sällskap med sommarens vackraste solnedgång.

Sommarens paradisö

Sommarparadiset Rönnskär är känt för sin intressanta lotshistoria och sitt gästvänliga vandrarhem. Värdinnan Margareta Berglund har vistats på ön sedan hon var spädbarn.

DEN IDYLLISKA MILJÖN på

Rönnskär är ett arv från lotsar, tullare och fiskare. Lotsstationen här var aktiv från 1820­talet fram till 1972, och av öns 34 privata boenden ägs 32 av dem av lotsättlingar. I dag är ön ett sommarparadis som erbjuder bad, fiske och en intressant kulturupplevelse.

Söderhamns kommun både äger och driver vandrarhemmet på ön som ligger i den gamla

lotsstationen. Det blev 2013 franschiseanslutet till Svenska Turistföreningen (STF). Den numer 80­åriga värdinnan Margareta Berglund har vistas på ön sedan hon var spädbarn.

– Jag har sjömansblod i benen och var bara sju dagar gammal första gången min farfar seglade ut mig hit, berättar Margareta, vars far, farfar och farfars bror alla arbetade som lotsar.

I ungdomen, när hennes far inte tillät henne att bli sjöbefäl, rymde hon och gick i kloster i Tyskland. Fyra år senare blev hon reseledare och hittade kärleken i Italien. Där drev hon en kvarterskrog och blev senare mamma till fyra barn. Idag bor hon fem månader om året på Rönnskär, där hon är vandrahemsvärdinna och får uppleva tre av Sveriges fyra årstider. Övrig tid tillbringar hon i Italien, eller någon annanstans i världen. Margareta har rest så mycket i sitt liv att hon saknar både fast adress och brevlåda.

– Jag kallar mig varken svensk eller italiensk utan för

världsmedborgare! utbrister Margareta med ett leende.

Vandrarhemmet på Rönnskär används till öbornas familjefester och bröllop, och som boende för gäster som vill uppleva den tätbebyggda ön och utsikten över hav och himmel.

– När det behövdes någon som kunde vara här och ta hand om allt som hör ett vandrarhem till anmälde jag mig som frivillig. Jag förtöjer båtar, fiskar, tar emot gäster och ser till husen. Jag tittar väldigt lite på tv. Och här har man ju faktiskt tid att prata med människor. Här har man tid för varandra, säger Margareta. •

14
om sitt kära Rönnskär BOENDE
Margareta

Rönnskärs historia

Ön var inledningsvis ett fiskeläge. På en karta från mitten av 1700-talet finns tre hus utritade. Utstakningen av lotsplatsen ägde rum på hösten 1827 och året därpå antogs den första lotsen. Lotsstugan från denna tid finns kvar och är nu äldsta stugan på ön.

Lotsstationen på Rönnskär fick namnet Lilljungfruns lotsplats, eftersom namnet Rönnskär redan var knutet till Rönnskärs lotsstation i Byske, Västerbotten. Lotsplatsen var till en början mycket liten och bestod av en mästerlots och en sekundlots. Med åren blev den större och 1868 byggdes den nya lotsstugan som idag är öns vandrarhem. Den moderniserades 1929 då man höjde utkiken, byggde förstugan och byggde ut övervåningen. Någon gång på 1940-talet flyttades utkiken från västra till östra gaveln. 1862 fick lotsplatsen sin första lotsålderman och 1880 sin första överlots. Under 1800-talet använde lotsarna segelbåtar. Den första motorkuttern införskaffades 1907 och var byggd i trä. Den första stålkuttern köptes in 1937.

1972 flyttade lotsplatsen till Ljusne på fastlandet. På ön har det även funnits en tullstation. Tullstugan byggdes 1868 och sjötullposteringen fanns kvar till slutet av 1930-talet. Sedan 1942 används stugan av Rönnskärsföreningen som samlingslokal. Det är många skutor som förlist i närheten av Rönnskär. 1890 förliste skonerten Anna Catharina vid Rönnskär och hela besättningen omkom. Några andra kända förlisningar i närheten av Rönnskär är Constantina (1908), Wilpo (1947) och Berkel (1950).

Källa: Lorenzo Casini, forskare vid Filosofiska institutionen på Uppsala Universitet.

15
2010 blev den gamla lotsstationen vandrarhem. Rönnskär under lotstiden. Årtal okänt. Foto: Hilding Mickelsson 80­åriga Margareta Berglund är värdinna för vandrarhemmet på Rönnskär. Margaretas son Lorenzo Casini har tillbringat mycket tid på ön. Han är forskare vid Filosofiska institutionen på Uppsala Universitet. Av Rönnskärs 34 privata boenden ägs 32 av lotsättlingar. ”Jag fick sju barnbarn på äldre dar och det håller mig pigg" säger Margareta, här med sonen Lorenzo och barnbarnen Eli och Lia. Margareta har för vana att välkomna vandrarhemsgästerna redan när de kliver av taxibåten.

En tur på havet

Dag 1: Skärså öppnar upp sig framför oss

Det gamla fiskeläget med sina charmiga sjöbodar bjuder in till romantiska drömmar om att leva som fiskare och få puttra ut med båten på ett blankt hav om morgnarna. Måsarna skriar och klätterrosorna prunkar i solskenet. Det doftar hav och fisk. Det är tidigt ännu. Det är folktomt och alldeles stilla.

Fiskeläget lockar till en lat dag mot en röd trävägg, men vi har andra planer för dagen. Kajakerna ska i havet. Framför oss ligger tre dagars paddlingsäventyr i Söderhamns skärgård.

VÅR PLAN ÄR att utgå från Skärså och paddla ut till Vatstenarna där vi tänker slå läger.

Det finns massor med tältmöjligheter och även stugor att hyra på sina ställen i skärgården, men vi har valt att stationera oss på Vatstenarna och sen göra turer därifrån. Mest för bekvämlighetens skull – då slipper vi plocka ihop tält och resa tält varje dag.

Vi gör en sista check så att allt är med och att flytvästen är korrekt spänd. Skjuter ut kajaken och sveper med. Vi har två kilo­

meters paddling till campingplatsen. Vi har all tid i världen på oss och det ser ut att bli en vacker dag. Solen glittrar på ett nästintill stilla hav. Jag tar några kraftiga tag med paddeln och hittar min rytm och kajaken glider ljudlöst fram.

Havet är stillsamt idag så vi kommer fram efter en halvtimmes paddling. Vi drar upp kajakerna på öns södra sida och letar reda på en skön plats för tältet.

Nu tar vi sikte på Vitgrund. Där ska det finnas en fyr och en fikastuga.

VÄL FRAMME PÅ Vitgrund tar vi fikapaus med kaffe och hembakade kardemummabullar. Vi vandrar fram längs stenar och hällar och kommer fram till den gamla fyrplatsen. Utsikten är obeskrivlig. Havet som når så långt ögat kan nå, möter himlen och solen långt där borta. Det är inte för inte som en kajak känns liten i sammanhanget.

När vi paddlat tillbaka till Vatstenarna har ett till par anlänt. Vi gör upp eld i den utplacerade eldplatsen och letar fram matsäcken. Några kalla öl som legat förankrade i vattenbrynet smakar ljuvligt efter en dag i solen. Köttet fräser på grillen

16
Där havet möter himlen – fantastiskt fint!
UPPLEVELSER
Paddling med havskajak text: Angelica Nilsson

och vi språkar lite smått med de andra innan vi bestämmer oss för ett kvällsdopp innan sovsäcken ropar. Jag kryper sen småhuttrande ned i sovsäcken och drar dragkedjan långt upp till hakan. Sen minns jag inget mer.

Dag 2: Måsarna ropar utanför

Jag gnider sömnen ur ögonen och knölar mig ut ur sovsäcken. Idag ska vi börja med en tur ut till Klacksöarna, där det går att hyra stuga och övernatta, men vi ska ta oss vidare till Prästgrundet.

Ut till Prästgrundet är det fyra kilometers paddling på öppet hav. Men först kaffe! Efter inmundigad frukost skjuter vi ut kajakerna och påbörjar paddlingsdag två. Eftersom jag är lite sugen på mer havskänsla så väljer vi att ta sikte på Nordosten.

Paddlingen går fint idag med.

Vi håller oss nära stranden och får uppleva växlande natur och ett rikt fågelliv. Klockan är inte ens förmiddag och även om vinden svalkar kommer det bli hett idag. Vi fick veta att det finns en mysig kanal mellan Oren och Storskäret, men den hoppar vi över idag, men det kanske är ett bra tips till några andra paddlare! Vi går i land på Klacksöarna för att avnjuta havsbad, en stund på rygg i solen och påfyllning av magarna. Nu har

Semestra i svenska skivomslag

vi fyra kilometer rakt ut i havet framför oss.

Det tar en timme innan vi är framme på Prästgrundet. Här kommer man in till en brygga där vi lägger våra kajaker. En cirkel av sjöbodar välkomnar oss och några båtars ljuvliga dunkande möter oss. Det är liv och rörelse, barn som skrattar, någon spelar musik, några ungdomar provar fiskelyckan.

VI PROMENERAR HAND

i hand in på ön och beger oss mot Skärgårdskapellet. Det sägs att en präst förliste här ute och begravdes bakom kapellet, om det är sanning eller ej förtäljer inte historien. Efter att ha sett det gulliga lilla kapellet går vi ut till fyren. Den majestätiska utsikten gör en lycklig långt in i själen.

På vägen hem paddlar vi på ”insidan” av Klacksöarna. Nu har även båtarna hittat ut och lagt till för en kväll med grillning och umgänge. Det doftar ljuvligt från stranden och vi vinkar glatt åt allt och alla. Svetten lackar och det svider i musklerna. Vinden har friskat i och havet bjuder på mer motstånd.

Väl hemma vid vårt tält är kroppen trött. Det har varit en underbart ljuvlig dag. Vi kör en favorit i repris och kastar oss i havet i kvällssolen innan vi somnar som smågrisar i tältet.

Dag 3: Välkommen träningsvärk

Idag packar vi ihop tältet innan vi paddlar ifrån Vatstenarna. Vi har planerat en tur ut till Medharet och vidare till naturreservatet Snäcken. Ryktet säger att Snäcken har en lång sandstrand och där tänkte vi tillbringa dagen.

Snäcken är en 300 meter lång udde som reste sig ur havet på 1600­talet. Många av de lågväxta träden som växer där är 300 år gamla!

Efter några kilometers rätt så tröttande paddling är det skönt att lägga till och vända ansiktet mot solen innan vi paddlar hem till Skärså.

DET ÄR SENT på eftermiddagen när vi anländer i hamnen på Skärså. Det doftar förföriskt från rökeriet. Vi har bokat bord på Albertina, Skärsås egna stolthet. Restaurangen är vida känd för sina utsökta fiskrätter och gemytliga miljö. Och efter två nätter i tält och en rätt så trött kropp är det extra underbart att få sätta sig till dukat bord med vita servetter.

Vi sitter länge och småpratar om livet. Dessa dagar har fört oss närmare och gjort oss mer lugna och harmoniska.

Ute på havet finns ingen stress och inga måsten. Bättre avslut på sommaren kan man inte få! •

Visit Sweden har uppdraget att marknadsföra hela Sverige som turistland och bidra till att öka Sveriges attraktionskraft som besöksmål. Med kampanjen Cover Sweden leds du som besökare till platserna som pryder några av de mest ikoniska skivomslagen och du får ta del av allt det fantastiska som finns att se och göra där.

Söderhamn är utvald efter skivomslaget ”Ingica” av Monica Törnell. Men var ligger egentligen den mystiska, trolska och sagolika sjön? Resan börjar i utkikstornet Oscarsborg – häng med i filmen genom att läsa av QR-koden:

17
Foto: Torbjörn Calvero En cirkel av sjöbodar välkomnar oss när vi når Prästgrundet. Paddling på öppet hav rekommenderas!

Skärgårdsnära vandring

Vill du uppleva Söderhamns natur och skärgård till fots finns fina vandringsleder i varierande längd och svårighetsgrad.

Naturreservat Skatön

Skatöns naturreservat är ett härligt friluftsområde med möjlighet till bad och härliga upplevelser i varierad och vacker natur, du når enkelt hit via landvägen. Skatberget, med sina 32 meter över havet, bjuder på en vidsträckt utsikt över Söderhamns skärgård och det yttre havsbandet.

Naturreservat Stenöorn

Stenöorns naturreservat är en av länets bästa platser för fågelskådning. Området ligger på den udde som bildas där Söderalaåsen (Ljusnanåsen) möter havet. Åsen utgörs här av en platt och hårt svallad sandrygg med långgrunda stränder.

Naturreservat Storjungfrun

Storjungfrun naturreservat

är Söderhamns skärgårds största ö. Här väntar en storslagen natur med många fina markerade stigar att vandra.

18 UPPLEVELSER
Vandring på Storjungfrun passar både stora och små. Vandra i Söderhamn Naturreservatet Skatön.

Cykla

Upplev Söderhamns natur genom att cykla fram längs kustremsan. Hälsingland är ett härligt landskap för vandring och cykel, med massor av bra naturupplevelser.

Sågverkstrampet

En intressant och naturskön upplevelse i sågverksepokens spår. Sågverkstrampet är en promenad­ och cykelled som sträcker sig efter Söderhamnsfjärdens södra sida, från Söderhamn till Sandarne, eller vice versa.

Det är 13 kilometer natur och sågverkshistoria på varje meter som minner om vilken aktivitet det var under 1860–1930-talet. Efter sträckan finns 15 informationstavlor, 22 bänkbord, tre utsiktsaltaner och tre spänger som gör färden intressant.

Leden börjar från Söderhamn, vid informationstavlan strax öster om Faxeholmen. Skyltar visar vägen tills du kommer till Söderhamnsåns strand som du följer till höger. Leden fortsätter längs Söderhamnsån och Söderhamnsfjärden till kajen i Stugsund.

Leden fortsätter vidare efter Jungfrukustvägen en bit på väg mot slutdestinationen Sandarne. Leden är skyltad hela vägen.

Tips för skärgården

Vattentäta tips

Visst finns både elektricitet och rinnande vatten i stora delar av skärgården, men ta inte risken att stå utan när det väl behövs. Ge alltid plats till en extra vattenflaska och som överlevnads­kit till mobilen: powerbank och vattentätt fodral.

Ha örnkoll på läget med en kikare Visst, skärgårdsvyer är storslagna och horisonten magisk att fästa blicken på och fastna i. Men det kan också löna sig att zooma in på det lilla och särskilda. Ta med en kikare i ryggsäcken och chansen finns att du får se kustlevande djur i sitt rätta habitat. Havsörn är en rätt så vanlig syn, och håll koll på vattenytan – ett sälhuvud kan poppa upp när du minst anar det!

Sitt säker om vädret skulle växla Ett av Sjöräddningssällskapets tips för skärgården är att alltid kolla vädret innan du går ut, för den tid du tänkt vara ute, och ifall prognosen kan ändras. Det fungerar fint med någon av de väderappar som finns att ladda ner. Till exempel Sjöräddningssällskapets Kustväder och Sjöfartsverkets ViVa, som ger observationer av väder, vind och vattenstånd i nära realtid.

Bena ut hur ­fiskar­familjer levde

De som hade bäst koll på skärgården förr var fiskarefamiljerna, som vår till höst levde i skärgården och andra delar av året bodde i stadsdelen Öster, tidigare kallad fiskarestan. I Söderhamns kust- och skärgårdsförenings bevarade fiskarebostad i kvarteret Gäddan på Öster finns ett litet museum som ger en inblick i en fiskarefamiljs liv under 1800-talet. Kolla in "Kust & Skärgård Söderhamn" på Facebook!

19
Sågverkstrampet

Jungfrukustens pärla

Stenö havsbad erbjuder naturskön familjecamping med hög service och många aktiviteter. Söderhamns kommun har de senaste åren satsat på att modernisera den fyrstjärniga campingen och kan nu ta emot ännu fler.

FÖR MÅNGA ÄR Stenö ett givet semestermål. Hit kommer gäster från hela Europa för att bada, bo och njuta i det vackra skärgårdslandskapet.

Många besökare återkommer till den strandnära och fyrstjärniga campingen. Här finns bland annat äventyrsgolf, padelbana,

kajakuthyring och bastuflotte. Stenöorns naturreservat och cykelslingan Sågverkstrampet är två exempel på lättillgängliga naturupplevelser. För barnen finns Stenö Kids Club där leklystna lekledare bjuder på bus och roliga upptåg.

Söderhamns kommun har

de senaste åren satsat på att modernisera den kommunalt drivna campingen. Bland annat genom ny el, förbättrad wifi, fler och säkrare elplatser, ny båtbrygga, nya återvinningsstationer och handikappanpassning på stranden.

– Nu kan vi ta emot fler gäster och samtidigt erbjuda dem utökad service. Investeringarna ger också nya möjligheter för företagande ute på Stenö och för samverkan med föreningslivet. Det känns jättebra både för Stenö och för Söderhamn, säger Carina

20
UPPLEVELSER
Carina Sjölin, enhetschef för skärgård och camping inom Söderhamns kommun. På Stenö havsbad och camping finns det något att göra för hela familjen. Stenö havsbad och camping

Sjölin,

Stenö är beläget på en halvö, med badstränder på båda sidor. Här finns tältplatser, camping och nyrenoverade stugor. De nya strandstugorna med havsutsikt är modernt utrustade med bland annat egen tvättmaskin och wifi.

PÅ DET STORA campingområdet finns 140 elplatser. För Ann­Marie och Gurra från Norrala stannar semesterkänslan ända till september. I 15 års tid har de varit säsongscampare på Stenö i Söderhamns kommun. Det började med att familjen tillbringade barnens sommarlov i husvagnen, och idag bor AnneMarie och Gurra på campingen

sex månader om året mellan mars och september. Barnen har blivit vuxna, och nu är det istället barnbarnen Selma och Alice som njuter av stranden och lekparken nära inpå. Husvagnen, förtältet och den mysigt inredda altanen har blivit en samlingsplats för hela familjen.

– Alla mår så bra här. Det här lever vi för, säger Anne­Marie. Campinglivet passar de flesta, tror hon, och Gurra håller med.

– Det är fantastiskt att få komma ut hit varje gång. Havet finns nära och sammanhållningen är god, samtidigt som alla respekterar varandras privatliv, säger han.

– Ja man måste inte sitta ihop med grannarna. Man väljer själv! Men att vara social underlättar

så klart. En enstöring ska nog bo ensam i skogen istället, säger Anne­Marie.

Ett par husvagnar bort bor Lena och hunden Casper. Lena kommer från Sollefteå men brukade semestra i Söderhamn och bor nu här året om sedan några år tillbaka.

– Jag blev plötsligt änka och funderade mycket över livet och framtiden. Jag kom fram till att jag mår som bäst här, och bestämde mig därför för att sälja lägenheten och onödiga ting.

För Lena betyder det mycket att vara omgiven av blommor, och hon tycker om att inreda och pyssla med uteplatsen.

– Men friheten är det bästa. Känslan att vakna upp och kunna göra precis vad jag känner för. •

På Stenö finns många aktiviteter för hela familjen.

Uthyrning

• Bastu

• Båt

• Kajak

• Kanot

• SUP (Stand Up Paddleboard)

• Trampbåt

• Trampbil

Aktiviter

• Fiska

• Lekpark

• Uppleva naturen

• Motionera

• Skattjakt med pirater

• Äventyrsgolf

• Spela padel

• Bada isvak (på vintern)

Boende

Havsnära strandstugor, tält, husvagn, husbil eller stugor i olika storlek.

Transport

Tåg till Söderhamn, bussbyte i centrum mot Sandarne. Med bil, cirka 1 mil sydost från Söderhamns centrum. Cykelväg från centrala Söderhamn, cirka 13 kilometer.

Mat

På campingområdet finns foodtruck med restaurangtält med meny för stora och små. På campingområdet finns en liten butik, cirka 3 kilometer bort finns en närbutik. Glass i stora lass finns såklart.

21
Följ med kapten Roger Ruskprick och styrman Bubba på ett riktigt piratäventyr. Det finns även möjlighet att bada bastu. Barnen samlas på bryggan för att få doppa tårna i havet. enhetschef för skärgård och camping inom Söderhamns kommun. stenohavsbad.se Fakta Stenö havsbad

Badplatser

• Branthäll

• Enskär

• Enskärsoren

• Klacksörarna

• Korsmäss

• Skärså

• Stenö havsbad

• Storsand

• Svartsundet/ Skatön

• Toppatall/ Storjungfrun

• Vallvik

Havsbad

Längs med Jungfrukusten finns

sköna stränder och härliga havsbad. Här finns bad för alla, och dessa nås både från hav och land.

22
UPPLEVELSER
Stenö havsbad och camping. Här badas det på Storjungfrun. Här besöker familjen Enskärsoren. Skönt häng på Branthäll. Ett havsdopp vid stranden på Enskärsoren.

Båttaxi

Om du semestrar eller är på besök i skärgården finns ett antal taxibåtar som kan ta dig till önskad destination. När du till exempel hyr boende på skärgårdsö kan du boka taxibåt i samband med bokningen, eller varför inte upptäcka våra skärgårdspärlor genom att öluffa?

Skärgårdsenheten, Söderhamns kommun

Båten M/S Hulda kan ta upp till 35 passagerare och det finns även den mindre lite snabbare båten Capon att chartra för en tur på havet.

Skärså båttaxi

M/S Hägern är en 34 fots salongsbåt byggd av Storebrovarvet med plats för tolv passagerare. Välj fritt mellan entimmarsturer, halv­ eller heldagsevenemang med utgångspunkt från Skärså gästhamn. Till

Ribbåt

Söderhamns skärgård är något alldeles extra, och ett häftigt sätt att ta del av miljön är att boka en tur med Ribcharter Hälsingland. Med kvicka ribbåtar erbjuder företaget bland annat turer från centrala Söderhamn till havsrestaurangen Albertina i Skärså. Det är en riktig trivseltur.

För mer våghalsiga finns extrema turer, då är det det öppna havet med lite större vågor som väntar.

23
Rönnskär tar du dig antingen med taxibåt eller med egen båt. Ribbåten Ebba lämnar Rönnskärs lugna vatten och styr ut mot Bottenhavet för en fartfylld tur. Taxibåten M/S Hulda på väg in mot Stenö havsbad.

Paddlarnas paradis

Tänk dig att du smyger fram på vattnet. Du passerar en sjöfågelfamilj och den märker dig inte ens. När du paddlar kajak kommer du nära naturen på ett sätt som inte är möjligt med vanlig båt.

GERD STRANDBERG SÄTTER pricken över i:et direkt: – I en kajak kan du uppleva djurlivet på nära håll. Du blir nästan som ett med vattnet, säger hon.

Gerd brukar paddla med sin man, Leif Strandberg. De gjorde sin första tur redan på 1970­talet och blev frälsta direkt. Då gled de fram längs en å i Jämtland med

kanadensare. I dag har de bytt ut kanadensaren mot kajaker och Jämtlandsåarna mot sjöar och skärgård i Söderhamn.

– Det är en så rolig aktivitet för man blir aldrig fullärd. Det finns alltid små detaljer som man kan förbättra. Vi är också historiskt intresserade. Då är det särskilt kul att paddla här i Hälsingland, för helt plötsligt kan

man få syn på kvarlämningar av ett gammalt sågverk, eller rester från flottningsindustrin. Det är som att paddla i en historiebok, säger Leif.

BÅDA TYCKER ATT Söderhamn är en fantastisk plats för paddling.

– Skärgården här är otroligt fin och det är lätt att ta sig ut på vattnet. Man kan sätta i kajaken på Stenö havsbad till exempel. Då är man redan ute i skärgård och öppet hav och det blir inte så lång startsträcka, säger Gerd.

När de själva ska paddla

brukar de ofta ta med sig mat, dryck och tält.

– Vi älskar att slå läger. Att laga mat ute på en ö och sitta ute och äta. Det är en speciell känsla, säger Gerd.

För den som vill börja paddla rekommenderar Leif att söka upp någon som kan visa hur man gör.

– Man ska inte göra som oss. Vi lärde oss själva. När vi sedan träffade på en van paddlare, berättade han om alla fel vi gjorde.

– Vi hade bland annat vänt paddlarna fel. Så hade vi paddlat i över ett år. Det var lite pinsamt, avslutar Gerd. •

24
Gerd och Leif Strandberg trivs bäst ute på vattnet.
UPPLEVELSER
Om en bild säger mer än tusen ord är den här bildtexten helt överflödig.

Har du inte själv en kajak kan du hyra en. Scanna QR­koden. Här hittar du även Söderhamnspaddlarnas kanotguide.

Kanotguiden

Att glida fram ljudlöst längs vattenytan och paddla sig framåt i solnedgången är svårslaget. Med Söderhamnspaddlarnas hjälp ger vi dig några turförslag.

Start: Kajakbryggan på norra sidan av Söderhamnsån.

Erfarenhet: Nybörjare till erfaren.

Turens längd: 3–10 kilometer.

Start: Kajakbryggan på norra sidan av Söderhamnsån.

Erfarenhet: Nybörjare.

Turens längd: 12 kilometer.

3 Marmen

Start: Askesta båthamn.

Erfarenhet: Nybörjare till erfaren. Turens längd: 15 kilometer.

4 Bergviken

Start: Vannsätter båthamn, Skogsands badplats eller Fagersand.

Erfarenhet: Nybörjare till erfaren. Turens längd: 7–45 kilometer (beroende på dagstur eller övernattningstur).

5 Stenö

Start: Stenö havsbad.

Erfarenhet: Nybörjare till erfaren. Turens längd: 10–15 kilometer.

6 Sandarne

Start: Sandarne båthamn.

Erfarenhet: Erfaren.

Turens längd: 15–20 kilometer.

7 Stålnäs

Start: Storsand.

Erfarenhet: Erfaren.

Turens längd: 20 kilometer.

8 Storjungfrun

Start: Vallvik eller Trollharen.

Erfarenhet: Erfaren.

Turens längd: 6–50 kilometer (beroende på dagstur eller övernattningstur).

5 6 2 7 8 3 1 4 Söderhamn
Skärså Klacksörarna Vitgrund Skatön Enskärsoren Branthäll Utvik Rönnskär Enskär Storjungfrun
Jungfrukustvägen
Trollharen Vallvik
Ljusnan
Ljusne
Sandarne Söderala E4
Marmen Bergviken Järvsjön Norrbränningen Kungsgården
25
Norrala Stenö 1 Lötån 2 Söderhamn Hyra kajak

BJÖRN AXÉNS VD, JOHAN HELLSTRÖM

Tar sin tillflykt till skärgården

Det svenska varumärket Björn Axén har under sina snart 30 år under Johan Hellströms vingar rönt stora framgångar. Men en ansvarstung roll kräver också återhämtning – den finner han i Söderhamns skärgård.

26 LIVSSTIL
En härlig tur utanför Sandarne, söder om Söderhamns centrum.

HÅRVÅRDSFÖRETAGET

BJÖRN AXÉN, med

Johan Hellström i spetsen, har en lång och framgångsrik historia bakom sig.

Den första hårsalongen öppnade 1963 och utmärktes redan då av exklusivitet och nytänkande.

Inspirationen kom från Paris och 1984 kunde företaget titulera sig Kunglig Hovleverantör, och redan här började en 18­årig

Johan Hellström som lärjunge hos

Björn. Bara tre år senare väljer han dock att hoppa av frisöryrket för att istället satsa på en dansoch musikalkarriär.

Det han inte vet är att Björn Axén redan då har testamenterat

hela sitt livsverk till den unge

Johan. Det här är något han blir varse först

när Björn Axén går ur tiden flera år senare.

Resten är historia.

Tillsammans med

frisören Peter Hägelstam tar Johan Hellström över verksamheten, får medalj av kungen, startar upp prisbelönta frisörutbildningen

Björn Axén Academy, lanserar produktsortimentet Björn Axén Tools och förädlar varumärket som idag närmast kan beskrivas som en institution inom svensk hårvård och styling.

– Det är häftigt att kunna säga att jag fortfarande älskar mitt jobb efter snart 30 år, konstaterar Johan Hellström, som än idag driver företaget ihop med Hägelstam.

MEN HAN STICKER inte under stol med att de senaste åren har varit några av de tuffaste någonsin för företaget. Pandemin tog hårt på frisörbranschen, och ett tag var han osäker på om de skulle ta sig igenom krisen.

– Man brukar säga att om man inte varit med om en konkurs eller riktig kris, då har man inte samma möjlighet att lyckas, och jag tror verkligen på det. Det har varit en otroligt lärorik men också jobbig period, säger Johan och tillägger:

– I sådana lägen blir det viktigare än någonsin att också

kunna dra sig tillbaka, och då är jag tacksam över att ha tillgång till en plats som Söderhamn.

KOPPLINGEN TILL SÖDERHAMN går långt tillbaka i tiden. Johans morfar var handelsman och ägde länge Söderqvistska gården, den enda bevarade äldre handelsgården i Söderhamn. 1927 köpte morföräldrarna ett lantställe i Inre Norrfjärd, där Johan kom att tillbringa sina somrar och lov.

– Jag har verkligen fantastiska barndomsminnen därifrån.

Med tiden uppförde han ett eget hus på tomten, som ligger precis innanför Baggsundet. Hit åker han så ofta han har möjlighet, året runt. För Johan är det en

det inte är en människa i sikte.

Han uppskattar att det har börjat dyka upp restauranger med lite nya koncept i området; att Söderhamn sakta med säkert börjar visa framfötterna.

– Det är härligt att det finns en vilja och en anda att faktiskt göra den här vackra staden ännu mer attraktiv.

SEDAN EN TID tillbaka pågår arbetet med att uppdatera varumärket Björn Axén. Medan frisör verksamheten genomgick ett stålbad under pandemin har försäljningen av hårvårdsprodukter och verktyg från det egna märket seglat upp.

plats för avkoppling, utan måsten och inrutade scheman; ett andhål i en annars hektisk tillvaro.

Det sitter i kroppsminnet, förklarar han. Redan när han lämnar Stockholm infinner sig en känsla av lugn i kroppen.

Någonstans upp mot Gävle börjar axlarna sjunka, och när bilen rullar ner för sluttningen mot landstället befinner han sig på en helt annan plats, även i sinnet.

– Jag laddar verkligen mina batterier där och lär mig att tänka på helt andra saker. Det räcker med en långhelg för att det ska kännas som att jag har varit på semester.

JOHAN BESKRIVER SÖDERHAMNS skärgård som en dold pärla, närmare havet och med helt andra möjligheter att få vara ifred jämfört med Stockholms skärgård.

– Här behöver man inte åka ut tre timmar med båt för att få se havet. Det är inte lika crowded som i Stockholm. Där går det ju inte att hitta de där vikarna där man kan vara själv sommartid, men tar man båten ut i Söderhamn kan man upptäcka helt fantastiska platser där

– Det är en otrolig ökning på den globala marknaden. Det känns väldigt spännande att få ta ett omtag om sitt eget bolag och göra det ännu bättre. Vi har en lysande framtid framför oss.

Mellan varumärkesprofilering, exportsatsningar och visningar finns Söderhamn där som ett ankare i vardagen, tryggt och utan några som helst krav på målinriktning.

– Att bara ta båten och puttra runt. Sticka ut på vattnet, inte veta vart man ska, man bara åker. Det är det bästa jag vet. •

Ålder: 56 år.

Bor: I Stockholms innerstad.

Gör: Ägare och vd för Björn Axén.

Familj: Pojkvännen och blivande maken Fredrik Robertsson.

27
”Det är i Söderhamn jag kan landa och slappna av”
Foto: Tobias Regell

Skärså fiskeläge

VID KUSTEN NORDOST om Söderhamn ligger det gamla genuina fiskeläget med sina fiskarstugor och båthus. Även om antalet yrkesverksamma fiskare har sjunkit med åren är byn fortfarande levande.

Här kan du strosa runt bland gamla sjöbodar eller besöka

byns fiskemuseum. Skärså är ett populärt besöksmål med fiskrestaurangen Albertina som är en av Hälsinglands mest besökta restauranger. I fiskeläget finns även en camping, fiskrökeri, museum, en glashytta och hantverksbutik. Badplats finns det också om du vill ta ett dopp. •

Albertina

I Skärså finns den anrika restaurangen Albertina, en av Hälsinglands mest besökta restauranger. Sedan 1980 har restaurangen serverat nöjda matgäster. Här kan du med fördel njuta av en härlig bit fisk, men menyn erbjuder variation.

Glasscafeet i Skärså Café Rådis i Söderhamn driver kiosken som en filial – det finns både våfflor, glass och annat smått och gott.

28
MAT
Ett fiskemuseum med gamla fotografier attbesökaiSkärsåfiskeläge.

Skärså havsbad

Bada i Skärså havsbad som har en fin sandstrand i vackra fiskeläget norr om Söderhamn. Här har ny sand lagts ut och det finns en hästskoformad badbrygga som gör att badstranden är mycket barnvänlig. Toalett i anslutning till badet.

Handelsboden

Albert i Skärså

Mitt emot den populära fiskerestaurangen Albertina ligger handelsboden Albert med lokalt hantverk, glass, dagstidningar och godis. Här finns något för alla.

Skärså glashytta

En camping med naturskönt läge och fina promenadstråk i utkanten av Söderhamns skärgård. En perfekt campingplats med gångavstånd till badplats. Här finns både husvagnsplatser, stugor och bekvämligheter.

Gästhamnen har 15 gästplatser långsides. Här är det 1,9 meter djup, det finns eluttag och färskvatten på bryggan, samt dusch och bastu cirka 200 meter bort. Här startar du för att ta dig med taxibåt till skärgårdsstugor på Klacksörarna. Det finns även en kajakbrygga.

Här kan du köpa egenproducerade fiskprodukter förädlade på gammalt vis. Här finns även ett café där du njuter av gott att äta och en magisk utsikt – skärgården. Skärså Rökeri drivs av Dennis som även är yrkesfiskare. Fisket har funnits i släkten sedan 1700-talet. Far, farfar, farfars far och farmors far är några som haft yrket före honom.

Mitt i det idylliska fiskeläget ligger Skärså glashytta. Här kan du uppleva magin när glasblåsaren Erika fångar upp det 1 130 grader varma glaset, formar det och blåser. Du kan handla glas i fabriksförsäljningen eller boka en prova på­lektion och blåsa ditt eget glas!

29
Skärså gästhamn Skärså Rökeri Skärså camping På restaurang Albertina kan du med fördel njuta av en bit fisk.

Kanonholmen Seafood

En smak av havet

I Sandarne utanför Söderhamn kan du smaka på havet. På Kanonholmen

Seafood kan du både köpa med dig rökt fisk hem från deras gårdsbutik, men även slå dig ner intill havet och avnjuta en god måltid.

RESAN TILL ATT bli Kanonholmen började redan på 80-talet, då som Söderhamns fisk. På den tiden var det inte en restaurangverksamhet som det är idag, utan man köpte upp fisk och sålde vidare till bland annat Frankrike. Efter att ha lagt verksamheten på is i några år startades den på nytt 2016. Sedan dess har verksamheten vuxit. Från företagets första lokal på 80-talet, som var en liten jordkällare, huserar man nu i en fräsch restaurang med uteservering alldeles intill havet.

Dennis Schlömer är en av familjemedlemmarna som är med och driver Kanonholmen. Med sig har han även pappa Magnus och farbror Peter.

– Magnus och Peter rökte fisk, knackade dörr och sålde redan för 30 år sedan, säger Dennis.

På restaurangen och i gårdsbutiken hittar du bland annat deras egen rökta fisk. Men även fisk och skaldjur direkt från västkusten.

– Hjärtat i det hela är den rökta fisken. Det är ett hantverk. Vi står och rör i saltlag och kryddar varje sida för hand, säger Dennis.

Såväl privatpersoner som företag eller större evenemang är välkomna till Kanonholmen. Och tack vare gårdsbutiken öppnar familjen upp för fler valmöjligheter – antingen kan man slå sig ner och avnjuta en måltid från havet i restaurangen eller köpa med sig färsk fisk och skaldjur eller deras rökta fisk hem. •

30 MAT
Dennis Schlömer är en av familjemedlemmarna som är med och driver Kanonholmen Seafood.

Havsnära restauranger

Plejset vid ån

Modernt fusionkök med rötterna i det franska köket. Influenser från Kaukasus, Östeuropa och Asien. Uteservering på hamnen i Söderhamn.

Albertina fiskrestaurang

I Skärså, en mil utanför Söderhamn, hittar ni Albertina. En av Hälsinglands mest besökta restauranger. Albertina ligger vid havet och det finns servering både inne och ute.

Månses design restaurang och café Koppla av i orangeriet och njut av fantastiskt god mat gjord på bra råvaror serverad på Månses porslin.

Bolivar Beach Bar

Den flytande mötesplatsen vid Faxekajen i Söderhamn. Här finns även en konstgjord strand i beach-miljö, med palmer och strandmöbler. Man har inspirerats av Grekland, men smakerna kommer från flera håll i Europa.

Trollharens fiskrestaurang

Vid Trollharen tar Flodbergs emot och dukar upp havets alla läckerheter. Trollharen är ett gammalt fiskeläge med sjöbodar och gästbrygga, gränsande till Axmars naturreservat.

I våra goda grannars lag

Från Öregrund i söder till Höga Kusten i norr – det är vad som kallas Jungfrukusten. Där finns det flera fina restauranger att besöka. Här är några som är väl värda ett besök:

Hunker Junker

Hos Hunker Junker samlas människor från världens alla hörn för att koppla av, träffa nya och gamla vänner under den vackra svenska sommarhimlen. Här kan du njuta av mat och dryck i pergolan.

• Furuviks brygga

• Bergmans fisk

• Axmar brygga

• Borka brygga

• Strandpiren

• Sjömärket

• En liten sjökrog

31
Rökta räkor med grillat surdegsbröd, citron och aioli. Räkmacka på surdeg. Havsnära restauranger

Månses design

I Stugsunds gamla skola, bara några minuter öster om Söderhamns centrum och alldeles intill Söderhamnsfjärden, har Malin Eliasson skapat något unikt. Månses Design – ett varumärke som innefattar restaurangverksamhet, egen porslindesign och inredningsbutik.

EFTER UTBILDNINGAR PÅ Konstfack och via konstskola i Gävle bestämde sig Malin Eliasson för att starta sin första keramikverkstad. Verksamheten baserades i hemmet i Kilafors och fick namn efter gården som Malin då bodde på: Månses.  2009 köpte hon den gamla skolan i Stugsund där hon hade lager och bostad och en liten butiksdel till en början.

– Jag vill göra produkter som står sig genom tiderna och som folk vill använda länge. Jag har aldrig varit någon som vill inspirera till slit-ochsläng-samhället utan tycker att man ska satsa på hållbara produkter, och det gäller allt. Därför försöker jag hålla alla våra produkter så rena och enkla som möjligt och så hämtar jag mycket inspiration från naturen i färgvalen. Köper man porslin från Månses så ska det gå att ha för sig självt lika bra som att man kan blanda det med vintageporslin, berättar Malin.

FÖRETAGET GICK BRA och som kreatör ville Malin göra mer, så 2016 togs det första spadtaget. Den gamla fotbollsplanen vid Stugsunds skola fick ge plats till ett orangeri och en pergola som en mysig uteplats för restaurangens gäster.

– Restaurangbiten var inte jätteplanerad från början. Men jag ville göra något mer på orten än att bara ha min inredningsbutik och jag trivdes så bra i lokalerna i skolan. Jag ville ”gräva där man står” kan man säga. Då jag alltid velat kombinera mitt porslin med ett eget café föll det sig ganska normalt att ta tag i det.

För Malin är restaurangen och personalen en viktig bit i helheten på Månses. •

32 MAT
Malin Eliasson på Månses design.

Skärgården i stan

När Söderhamns centrum genomgår en stor upprustning är en viktig del att bjuda in skärgården i stadskärnan. Att förmedla närheten till havet. Det kommer att bli lite rörigt under byggnationen men också ge fler mysiga miljöer och fina mötesplatser med skärgårdskänsla. Så välkommen till stan, shoppingen och skärgår’n!

Oscarsborg

Tornet vakar över staden och blickar ut mot havet. Det karaktäristiska utsiktstornet på Östra berget mitt i centrala Söderhamn är lite av en Söderhamnssymbol och ett givet besöksmål. Oscarsborg tillkom på initiativ av Söderhamns sångförenings anförare, stadsingenjör Gustaf Hultqvist, som också ritade byggnaden. För att skaffa pengar till uppförandet anordnades folkfester, vilka gav så gott resultat att man beslöt bygga i tegel och puts istället för trä.

Campa vid kajkanten

Söderhamns citycamping är en populär ställplats mitt i Söderhamn. Här har du nära till restauranger, affärer och besöksmål på din semester, ingen förbokning behövs. Det ingår wc/dusch, tvättstuga, diskrum, grillplats och wi-fi. Här har du dessutom parkettplats till det lokala båtlivet och när turbåten Moa avgår och angör i hemmahamnen. Både lugn och puls på samma plats!

Matiga möjligheter vid ån

Flera nya restauranger med olika utbud har ploppat upp vid kajkanterna på båda sidor av Söderhamnsån öster om Hamnbron. Perfekta mål för mysiga promenader och för båtfolk som är sugna på centrumnära strandhugg med strandtugg! Området är under utveckling och det öppnar upp för fler och nya möjligheter här framöver. Spännande!

M/S Moa – en tillgänglig turbåt

Söderhamns egen turbåt är ett populärt inslag som syns hela sommarsäsongen ute bland vågorna. M/S Moa ägs och drivs av en ideell förening och är perfekt för dig som vill ta en dagstur till ön Enskärsoren, en temakryssning om kvällen eller chartra fartyget som tar 75 passagerare och har serverings­ och utskänkningstillstånd. Välkommen ombord! Båtturer med M/S Moa

33
Citycamping Söderhamn En vision om skärgården i stadskärnan. Läs mer om Söderhamns kommuns centrumplaner här: www.soderhamn.se/centrumplan Förutom hänvisade platser ser du, mitt i bild, Söderhamns centrums gästhamn.

Via Söderhamnsån kopplas havet och skärgården ihop med centrum så även tillgängligt att ta sig hit med båt. Hunker Junker ligger precis i anslutning till den centrala båthamnen.

Èmile Bylund

Ålder: 32 år.

Familj: Singel.

Bor: I Söderhamns skärgård.

Gör: Ägare, grundare och köksmästare på Hunker Junker.

Hur kom namnet till: "Namnet kommer från en förkortning av 'Hunker down by the Junker', vilket är en av våra slogans. I början innan, allt startade, så letade jag foodtrucks i USA, säljarna kallade ofta de slitna gamla vagnarna för Junkers. Så därför blev det självklart att varumärket skulle döpas till Hunker Junker."

34
Èmile Bylund på Hunker Junker.
MAT
En avslappnad plats att umgås på över god dryck och fantastisk mat.
”Så sjukt bra!!! Jag är proppmätt och lycklig nu. Det är streetfood fast med en fin uteplats vid ån. Jag är så exalterad nu så jag anser att det är Hälsinglands bästa, värt en rejäl omväg, säg 30 mil i alla fall.”
– Feeders, en matblogg som drivs av Mia Peterson och Anders Johansson. Hunker Junker

“Food may not be the answer to world peace, but it's a start”

DET FINNS EN enorm kärlek i en rykande varm familjemiddag, det finns även ett direkt samband mellan antalet familjemiddagar och sociala problem. Familjer som äter och lagar mat tillsammans löper en långt mindre risk för att se sina tonåringar hamna på glid. Anthony Bourdain sa en gång ”If little Timmy had just had a little more meatloaf, he might not have grown up to fill chest freezers with Cub scout parts”.

Vikten av att samla några generationer runt ett stort middagsbord och hugga in på en rykande varm måltid kan inte påtalas nog. Det är så visdom överförs från de äldre till de yngre. Det är där runt middagsbordet historia och kultur bevaras och minnen skapas. Låt barnen vara med och laga maten, låt dem smaka av, låt dem förstå att laga en middag till andra människor är bland det finaste en människa kan göra för någon annan.

En familjemiddag ska vara enkel, vilket bra mat ofta är. Den rätt jag tänker berätta om, Cacciatora, är inspirerad av jaktsäsongen. Ordet Cacciatora översätts till jägare på italienska. Det fina med rätten är att den tillreds i jägarstil med vilt traditionellt, men när jägaren kommer hem tomhänt från jakten så byter man endast ut viltet mot en kyckling. Då kallas rätten Pollo alá Cacciatora, jägarens kyckling. Det är just denna version som blivit känd och lagas flitigt världen över. Denna rätt passar otroligt bra för att samla familjen för en middag runt bordet. •

Pollo alá Cacciatora – jägarens kyckling

Du behöver:

• En kyckling, gärna från trakten

• En burk plommontomater

• 2 lökar (finhackad)

• 3 stjälkar selleri (finhackad)

• Några tomater

• En paprika (finhackad)

• 1 stor morot (finhackad)

• 5 vitlöksklyftor (krossad)

• En rejäl bunt färska örter (rosmarin, timjan, basilika, persilja, lagerblad, salvia)

• En burk oliver

• En liten bit rökt sidfläsk

• Svamp, gärna trattisar eller kantareller, vad som helst fungerar

• Vitt vin, undvik matlagningsvin eller ekat vin

• En liten burk kapris

• En citron

• Småpotatis

• Olivolja

• En klick smör

• Salt/peppar

Gör så här: Dela upp den hela kycklingen i åtta bitar. Salta och peppra rikligt, bryn delarna hårt i smör i en gjutjärnsgryta. Plocka ur kycklingen och lägg på ett fat. Deglasera grytan med en skvätt vitt vin, slå det över kycklingen på fatet. Bryn sedan sidfläsket till det får färg och under tiden finhackar du alla grönsaker.

När sidfläsket fått färg tillsätter du de finhackade grönsakerna till fläsket och fortsätter bryna en stund. Gå på med lite tomatpuré och bryn lite till. Slå på en skvätt vin och tomaterna. Nu kan du lägga i dina kycklingdelar och några färska eller torkade lagerblad samt oliver och kapris. Puttra grytan försiktigt under lock i cirka 30 minuter.

Stek upp svampen med salt och peppar och slå i grytan. Under tiden hackar du upp örter och delar upp småpotatisarna. Rosta potatisen med olivolja och lite av örterna på cirka 200 grader i ugnen tills de är klara.

När grytan puttrat klart vänder du i resten av dina färska örter och pressar över saften av en citron. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citron. Servera med den rostade potatisen och en fräsch sallad.

35
Matkrönika: Hunker Junker

Skärgårdspaket

I Söderhamn möter Hälsingland havet! Välkommen att bo, äta och uppleva skärgården från både hav och land. Här har vi laddat på med tips och inspiration för just ditt skärgårdsäventyr, oavsett om du vill ladda eller landa under din vistelse. Och du, boka redan idag!

FAMILJ

Familjeäventyra på

Stenö (24 timmar)

Välkommen till mys och bus på Stenö havsbad och camping – där Hälsingland möter havet! Porten till Söderhamns skärgård är belägen på en halvö omgiven av havet, långa härliga sandstränder och höga naturvärden. Laddat med aktiviteter för hela familjen och möjligheter för skön återhämtning.

BOENDE: Havsnära strandstugor att rekommendera. Annars tält, husvagn, husbil eller stugor i olika storlek.

TRANSPORT: Tåg och buss, bil eller cykel från centrala Söderhamn.

MAT: På campingområdet finns foodtruck med restaurangtält med meny för stora och små. Glass i stora lass utlovas. På camping-

området finns en liten butik med det mesta för mat, hygien och strandliv, cirka 3 kilometer bort finns en närbutik.

AKTIVITETER:

• Skattjakt med snällbusiga pirater.

• Grabba skattkartan och klura på egen hand.

• Äventyrsgolf.

• Trampbilar.

• Strandhäng och havsbad.

• Ta en tur på havet med kajak, kanot, SUP, båt eller barnens favorit; trampbåt!

• Fiska.

• Upptäck naturen runt knuten: naturreservat, naturstig eller cykelled till centrum.

• Vedeldad bastu.

• Evenemang av olika slag.

TIPS: Klura på Söder hamns stadsmysterium ”Mysteriet med den listige strömmingsfiskaren” över en fika innan hemfärd.

Ladda batterierna med skärmfri långhelg på

Enskär

Välkommen ombord för en långhelg på Enskär, en av våra skärgårdsöar med barnvänliga sandstränder. Njut av sovmorgnar, långfrukost, vidsträckta horisontvyer och härlig skärgårdsmiljö.

Skärmfri kvalitetstid med familjen med möjlighet att landa och andas havsluft.

BOENDE: Tre skärgårdstugor finns på ön Enskär, möjlighet till sex sovplatser i varje stuga.

TRANSPORT: För dig utan egen båt: båttaxi från Söderhamn centrum eller från Stenö gästhamn

För den äventyrlige: boka ribbåt och få ett fartfyllt vardagsäventyr. För dig med egen båt: färdvägen dit är mestadels inomskärs och relativt skyddad från sjögång.

MAT: Ta med just din favoritmat och handla gärna med lokala specialiteter längs vägen. Här finns möjlighet att laga mat i stugans lilla kök samt grilla över öppen eld (grillplats). Kom ihåg dricksvatten. Förhöj vistelsen, boka en båttaxi till någon av alla de havsnära restaurangerna.

AKTIVITETER:

• Fiska/håva.

• Upptäck ön och strosa längs stigarna.

• Vada över till Korsmäss eller

36
Fler tips och mer inspiration till skärgårdsupplevelser! Det finns snällbusiga pirater på Stenö... I Söderhamns skärgård finns aktiviteter för alla, stora som små!

• Basta i vedeldad bastu.

• Spela brädspel och elda i braskamin/öppen spis.

TIPS: Utmana familjen på den fina 12-hålsbanan för äventyrsgolf på Stenö havsbad och camping innan båten avgår från Stenö gästhamn. Det finns ström på ön Enskär för den som inte föredrar skärmfritt.

Badtur till skärgårdsö och stadsmysterium (12 timmar)

Familjemys laddat med sol, havsbad och äkta semesterkänsla med kritvit sandstrand! Toppa med en klurig utmaning med stadsnära upplevelser kantat med läckra upplevelser för gommen.

BOENDE: Söderhamns citycamping eller på hotell i centrala Söderhamn.

TRANSPORT: Båttur med M/S Moa, avgår från Söderhamns citycamping i centrala Söderhamn.

MAT: Ta med din favoritmatsäck eller handla lunch, fika och glass ombord på turbåten. Middag med stort utbud av centrumnära restauranger.

AKTIVITETER:

• Shoppa och fika i centrum innan båten avgår.

• Båttur till skärgården och tid för lunch.

• Strandhugg på ön Enskärsoren, kombinera gärna med glass.

• Åter iland: Stadsmysteriet ”Mysteriet med den listige strömmingsfiskaren” i centrala Söderhamn.

• Mätta magen med middag på centrumnära restaurang.

TIPS: Passa på att se om du får napp centralt i Söderhamnsån, fisket är fritt där.

VUXNA

Avkopplande skärgårdhelg

Boka in en långhelg på Klacksörarna, en av Söderhamns skärgårdsöar, med avskilt och naturskönt läge. Njut hela helgen av närheten till havet, fina badmöjligheter och picknickställen, och välj själv bland pulshöjande och avkopplande naturupplevelser.

BOENDE: Tre skärgårdsstugor på skärgårdsön Klacksörarna, 4 bäddar per stuga med möjlighet till 2 extrasängar.

TRANSPORT: Det är närmast att utgå från Skärså för båttransport till Klacksöarna. Du tar dig ut med egen båt, taxibåt eller ribbåt.

MAT: Ta med lokala specialiteter eller egen favoritmatsäck. Restauranger, caféer, handelsbod och glasscafé finns i Skärså för matupplevelser före eller efter ö-vistelsen.

AKTIVITETER:

• Utgå från fiskeläget Skärså, laddat med nutida och historiska upplevelser.

• Strosa längs det kustnära fastlandet.

• Utforska Klacksörarna; natur, djurliv och historia.

• Paddla, kajakbrygga finns i Skärså och du kan hyra kajak/ kanot under säsong.

• Basta.

• Bada.

• Grilla.

• Fiska.

• Elda i braskamin/öppen spis.

• Njut av favoritboken.

Naturvandra på ön Storjungfrun (helg)

Naturreservatet Storjungfrun

bjuder på storslagen natur med många fina markerade vandrings-

stigar och är vår skärgårds största och yttersta ö. Här blandas kulturhistoriska värden med häckande fåglar, båtfolk och fritidsboende.

BOENDE: Bo i 2-bäddsrum i skärgårdsstuga på Storjungfrun, du hyr via STF.

TRANSPORT: Taxibåt, ribbåt eller egen båt.

MAT: Packa med din favoritmat. Det finns gasolspis i stugan och grillmöjligheter på ön. Under högsäsong finns oftast en liten kiosk som drivs av de fritidsboende. Kom ihåg dricksvatten.

AKTIVITETER:

• Njuta av lugnet; vandra, fiska, basta med mera.

• Bada, cirka 3 kilometers vandring tar er till fina badstranden Toppatall.

• Packa picknick och upptäck ön.

• Spana in fyren och kapellet.

• Besök gästhamnen.

• Elda i öppen spis/braskamin.

TIPS: En gång årligen kan du delta på fyrvisnig, oftast under högsäsong. Håll utkik i evenemangskalendern på visitsoderhamn.se.

Skärgårdsweekend på idylliska Rönnskär (helg)

Bo granne med morgondoppet på vandrarhemmet Rönnskär i den gamla lotsstationen i klassisk skärgårdsmiljö. Plussa upplevelsen med havsnära relax, vedeldad bastu och panoramafönster med skärgårdsvy.

BOENDE: Två nätter (fredagsöndag) på vandrarhemmet på Skärgårdsön Rönnskär.

TRANSPORT: Taxibåt, ribbåt eller egen båt.

MAT: Favoritmatsäck eller beställ catering.

AKTIVITETER:

• Bada.

• Relax med vedeldad bastu.

• Strosa omkring på ön.

• Paddla kajak.

• Njut av skärgårdsvy från utkikstornet i vandrarhemmet.

TIPS: Ta en båttur till Stenö havsbad och camping för underhållning, mat och upplevelser.

37
Ladda batterierna med en skärmfri långhelg tillsammans, hela familjen.

Vinter i skärgården

Sommarstaden Söderhamn har även massor av vintergnistrande möjligheter under den mörkare årstiden. Här samlar vi inspiration till dig som tar dig ut på egen hand, med egen eller lånad utrustning.

Ta det kallt – bastun värmer dig och ditt sällskap Området kring Stenö lämpar sig för naturupplevelser året om, här finns naturreservat, vindskydd och grillplatser. Avsluta i bastuflotten på Stenö havsbad och camping, ni kan var upp till sex personer i den vedeldade bastun och de riktigt kyliga svalkar sig i isvaken alldeles intill.

38
Isvaken finns alldeles intill bastuflotten på Stenö havsbad och camping. Bekvämt med stege ner och träsarg runt vaken. Tips: isvaken får nyttjas utan att du har bokat bastun!
Boka bastu Vinter i skärgården

Låna gratis vinterprylar för stora och små Fritidsbanken i Söderhamn är centralt belägen och här finns massor av prylar och utrustning för vintern. Det bästa: alla kan låna, och allt är gratis! Öppettider, kontaktuppgifter och utbud hittar du genom att scanna QR­koden:

Norrsken

På bilden ser du ett vackert norrsken över ön Rönnskär. Skärgården är som gjord för vackra norrsken när kylan kryper ner och mörkret faller.

Rast och ro

Det bästa när du vistas ute på vintern är att ta mysiga pauser, ha god matsäck och komma ihåg att njuta av vyerna. Varför inte göra det enkelt och köpa lunch eller fika från någon restaurang eller fik?

Vinterfiska

Vad går upp mot den naturupplevelse du som fiskare får en strålande vinterdag när isen ligger? Känsla av lycka när det nappar. Många tycker det är avslappnande att sitta där på isen och njuta av naturen och stillheten. Vinterfiske är en aktivitet som passar både barn och vuxna.

Inspiration från de erfarna vintersportarna (Inget

för nybörjaren)

Vinterpaddling

Du som är erfaren och har relevant utrustning kan uppleva skärgårdsnära paddling även vintertid. Kanske får du trycka på lite extra med paddeln för att spräcka isen då och då.

Långfärdsskridskor

För dig med god isvana finns fina möjligheter till långa skär på isen längs havsbandet. Du har självklart koll på isdjup, relevant utrustning och gott sällskap.

39
Helena och hennes kollegor på Fritidsbanken i Söderhamn hjälper dig att hitta rätt bland vinterprylarna. Fritidsbank Vinterfiske

Welcome to Söderhamn

ACCOMMODATION

WITH A STRATEGIC location along the coast, over 1 200 islands and with an exciting history, Söderhamn is a popular tourist destination in the province of Hälsingland, only two hours away from Stockholm.

Along the coast you can enjoy our beautiful archipelago. Visit a fishing village, take the tourist boat for a day of sunbathing and swimming or experience the unique nature. Book a private seaside cabin on an island or in the Stenö camping ground. Söderhamn is ranked as one of the best boating and leisure cities in the contry. Visit Söderhamn will be your guide!

Accommodation

Stay where Hälsingland meets the sea, experience unique accommodation on one of Söderhamn's islands; Enskär, Klacksörarna or Storjungfrun. On the picturesque island of Rönnskär, there is a charming hostel in the old pilothouse where you can book an overnight stay. Scan the QRcode for more information.

Stenö

Stenö camping ground offers scenic family camping with high service and many activities. In recent years, Söderhamn has invested in modernizing the campsite and can now accommodate even more families.

40
ENGLISH

EXPERIENCES

Paddlers' paradise

Imagine that you are floting along on the water. You pass a seabird family and it doesn't even notice you. When you kayak, you get close to nature in a way that's not possible with an ordinary boat. Scan the QR code to rent a kayak.

FOOD

Bathing places

Söderhamn has a lot of nice beaches for familys to visit. Scan the QR­code for more information about location and a map with directions.

Skärså

The old fishing village is a popular destination for tourists with the restaurant Albertina in the center. There is also a fishing smokehouse, a glassblower and trade stall.

41

Söderhamnsquiz

Hur bekant är du med Söderhamn? Känner du till en del, eller kanske massor? Här kommer iallafall ett test för att se hur mycket Söderhamn du har i dig – och om du är en potentiell Söderhamnare.

Fråga 7: Den historiskt intresserade har mycket att upptäcka. Sätt fantasin i rörelse med ett besök i en välbevarad medeltidskyrka med anor från 1200­tal. Den hittas i byn där Nathan Söderblom föddes –ärkebiskop, ledamot i Svenska Akademien och Nobelpristagare (fredspriset) 1930. Var?

A. Norrala.

B. Mohed.

C. Trönö.

Fråga 1: Pianisten och kompositören Jan Johansson är hågkommen bland annat för Pippi Långstrumps signaturmelodi och skivan ”Jazz på svenska”. Han växte upp i Söderala, där det varje sommar hålls en festival i hans anda på Erik Anders-gården. Vad heter den?

A. Söderala Summerburst.

B. School’s Out.

C. Världsarvsjazzen.

Fråga 2: Gillar du sport, då känner du till Söderhamns UIF – vår anrika pingisklubb som dukar upp både bredd och elit på borden. Till det senare hör herrlaget som spelat hem sex SM­guld genom åren, när skedde det senast?

A. 1925.

B. 2016.

C. 2021.

Fråga 3: Motionsanläggningen Hällmyra ligger alldeles intill vårt idrottsnav Hällåsen. Här hittar du perfekta omgivningar för vandring, löpning, skidåkning och cykling. Varför inte ta slingan som döpts efter en lokal idrottsprofil med bland annat OS­guld på meritlistan, vem är det?

A. Mora­Nisse.

B. Marcus Hellner.

C. Anders Södergren.

Fråga 4: ”Vintersaga” är en svensk musikklassiker! Söderhamn nämns inte i texten men ändå är kopplingen stark genom Söderhamnsartisten som gjorde låten känd. Vem?

A. Cornelis Vreeswijk.

B. Lill­Babs.

C. Monica Törnell.

Fråga 5: I Söderhamn finns mycket att se! Bäst ser du kanske från Oscarsborg, utsiktstornet och landmärket 65 meter över havet, byggt av 35 000 tegelstenar och huggen gråsten och invigt 1895. Det nås med bil från södra sidan, med trappor från norr. Hur många trappsteg är det upp till tornet?

A. Finns hiss.

B. 53.

C. 145.

Fråga 6: I Söderhamn finns fina möjligheter att ta sig ut på havet och massor av öar, kobbar och skär som väntar. Kanske tar du dig till den största ön i kustbandet, vilken är det?

A. Öde­ön.

B. Prästgrundet.

C. Storjungfrun.

Fråga 8: Föreningslivet är starkt i Söderhamn, både inom idrott och kultur. En av de mest anrika och kända idrottsföreningarna är döpt efter en stadsdel. Föreningen startade 1919 med många aktiviteter på programmet, men numera är det bandy som gäller! Vilken är stadsdelen/klubben?

A. Boltic.

B. Stugsund.

C. Broberg.

Fråga 9: Söderhamn ska vara en bra och trygg plats att växa upp på. Där är School’s Out en viktig del. Den drogfria gratisfestivalen lockar vid varje skolavslutning tusentals människor i olika åldrar till centrala Söderhamn där scener, karuseller, foodtrucks och massor av aktiviteter dukas fram. När gungade staden för första gången till pulsen från School’s Out?

A. 2011.

B. 2020.

C. 2007.

42
School's Out, endagsfestival som alltid anordnas i samband med skolavslutningen i juni.

Fråga 10: En fin sommardag är i vardande, solen steker redan och fjärden glittrar. Nu vill du ut på havet. Vad gör du?

A. Hyr en kajak, med härligt sällskap och picknickkorgen redo.

B. Tar turbåten M/S Moa för en härlig badtur med familjen och läckerheter ombord.

C. Bokar någon av taxibåtarna som trafikerar skärgården, ut till någon av öarna med skärgårdsstugor för övernattning.

Fråga 11: Sen eftermiddag och sommarsolen har inga planer på att varva ned, som gjort för en afterwork! Vad hittar ni på?

A. Cyklar Sågverkstrampet med picknick och rundar av på Stenö havsbad och camping.

B. En runda bland restaurangerna som ligger tätt längs med Söderhamnsån.

C. Långsväng i löparskorna, via leder och stigar ända ut till Skatrevet, där horisonten väntar.

Rätt svar:

1. Världsarvsjazzen.

2. 2021.

3. Anders Södergren.

4. Monica Törnell.

5. 145.

6. Storjungfrun.

7. Trönö.

8. Broberg.

9. 2007.

10. Alla – här finns gott om alternativ finns för den skärgårdssugne!

11. Alla rekommenderas!

Det finns pärlor för alla tillfällen – och människor. Välkommen att hitta din.

Du har valt flest A: Du verkar intresserad av Söderhamn. Det gör du rätt i, vi vill gärna ha dig på besök! Under tiden kan du bekanta dig med Söderhamn och allt kul som händer här: visitsoderhamn.se

Du har valt flest B: Du har koll och kanske redan har packat väskan för ett (nytt) besök i Söderhamn. Du kanske närmar dig att stanna för gott? Kika på möjligheter för olika typer av boende här: soderhamn.se/inspiration

Du har valt flest C: Full pott – wow! Här har vi en Söderhamnare i vardande. Kanske har flyttlasset redan gått, eller så är det nära till hands. Välkommen!

43
Ett besök på Storjungfrun är aldrig fel!

Välkommen

Bo i skärgårdsstugor

visitsoderhamn.se

44
Boka boende där Hälsingland möter havet.
Glada miner och varma minnen från ön Storjungfrun.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.