Kotkan-Haminan ja Loviisan seudun matkailijan seutuesite

Page 1

Kotka l Hamina l Miehikkälä Loviisa l Pyhtää l Virolahti


Ihastu Itärannikkoon!

Kaunis saaristomme

Itäinen Suomenlahti on ainutlaatuinen. Sen saaret, luodot ja kaihoisa kauneus lumoaa. Meri tarkoittaa seikkailua, se tuntuu vapaudelta ja tallentuu muistoihimme loputtomana. Etkä tarvitse edes omaa venettä, saaristoretket sekä yhteysalukset vievät ja tuovat.

Matkalla läpi Itärannikon, seikkailut vievät sinut merelle, koskille ja pittoreskeille kujille. Näet ja koet palkitut puistot, historialliset rakennukset ja kaakkoissuomalaisen vieraanvaraisuuden.

Kymijoen suistot ja haarat Kesyttömät kosket kiehtovat matkailijaa

Hyggeile kaksikielisessä Loviisassa, ulkoile Pyhtään maastoissa ja anna Kotkan puistojen hurmata. Virolahdella antaudut luonnon vietäväksi, Hamina saa pääsi pyörälle ja Miehikkälässä koet jylhät rajaseudun metsät ja elinvoimaisen maaseudun.

monimuotoisuudellaan. Katsopa Kymijoen omintakeisia mutkia ja suistoja kartastasi. Luonto on luonut niistä uniikin taideteoksen! Koskille pääset pyörällä, meloen ja patikoiden.

Älä jätä tätä seutua kokematta. Sen kaupungit, saaristo ja jokisuistot ovat ainutlaatuisia. Unohtumattomia kokemuksia voi löytää yllättävän läheltä.

Ihmeitä kävellen Pysähdy. Ota pari askelta ja käänny katsomaan uudesta perspektiivistä. Ihaile ja ihmettele. Tarkastele ja tutkiskele. Täältä löydät palkitut puistot, monipuoliset patikkareitit ja historialliset korttelit. Herkkuja saat mukaasi monista kokemisen arvoisista kahviloista.

Rajaseudun historiaa Kaakossa historia näkyy katukuvassa. On linnoituksia, juoksuhautoja, bunkkereita ja bastioneja, jotka vielä satojen vuosienkin jälkeen kertovat tarinaa suurista suunnitelmista, periksiantamattomuudesta ja rohkeudesta. 2

Visitkotkahamina.fi

3


Ainutlaatuinen Itärannikko

Tämä sisukkaiden ja sydämellisten ihmisten kansoittama kulma on todistanut monia merkittäviä ajanjaksoja. Kulje kalarikkailta jokisuistoilta idyllisten satamakaupunkien ja kylien kautta meren pauhuun. Lämpimästi tervetuloa Itärannikolle!

Miehikkälä Hamina Loviisa

Pyhtää

Virolahti

Kotka

Etäisyys Helsingistä

Helsinki

4

Loviisa Pyhtää Kotka Hamina Virolahti Miehikkälä

89 km 107 km 133 km 146 km 181 km 186 km

5


u n n a a m r u H istosta saar

Itäinen saaristomme tarjoaa idyllistä merielämää, historian merkkipaaluja ja skandinaavisia ruokaelämyksiä kaikille herkkusuille!


Kaunissaari Kaunissaari on Kaakkois-Suomen suosituin merellä oleva matkailukohde ja palveluvarustukseltaan monipuolisin saaristokohde. Saaren ravintolassa ja kahvilassa valmistetaan herkut paikallisista antimista. Saarella toimii myös kauppa ja museo. Saari asutettiin 1500-luvulla ja saarella asuu edelleen muutama kalastajaperhe ympärivuotisesti. Saaren eteläpään idyllinen kalastajakylä hurmaa matkailijan kapeilla kujillaan ja vanhoilla rakennuksillaan. Kylässä on kauppa ja pitseria, sekä monenlaista majoitusta mukaan luettuna luksusasunto merinäkymillä. Herkuttele legendaarisen Kaunissaaren Majan lohikeitolla ja päästä sisäinen artistisi vapauteen karaokelavalla. Kannattaa silti muistaa kunnioittaa saaren asukkaiden rauhaa niin saaressa saa lomailla vastaisuudessakin.

Koe ja näe kaunis saaristomme Merikarhut hoi! Ankkurit ylös ja tuulta päin! 1,5 tunnin merimatkan päässä Kotkan Kuusisen satamasta siintää Pyhtään Kaunissaari. Usko tai älä mutta nomen est omen tässäkin tapauksessa. Kaunissaari on uskomattoman kaunis. Majoitu mökissä, majatalossa tai leirintäalueella - tässä aidossa kalastajamiljöössä koet taatusti jotain ainutlaatuista. Saaressa on lempeitä hiekkarantoja, paljon tekemistä, herkkuja nautittavaksi ja mikä tärkeintä - upeita maisemia. Ja kun on saaressa, niin saa nauttia sekä auringonnousuista että auringonlaskuista. Pyöräile, patikoi, valokuvaa, joogaa, ui, kalasta, purjehdi tai nauti vain olostasi rentoutuen luonnon rauhassa. Yhteyslaivat kulkevat edestakaisin kesäkuukausina lähes päivittäin.

8

Oman maan aarteet odottavat ihailijoitaan Itäisen Suomenlahden saaristossa. Unohtumattomia kokemuksia voi löytyä yllättävän läheltä! Varaa elämyksiä visitkotkahamina.travel 9


Rakas Itäinen Suomenlahtemme Itäisen Suomenlahden saaristo on vertaansa vailla monipuolisuudessaan ja kauneudessaan. Elämys, jota ei kannata jättää kokematta. Käy päiväreissulla Rankissa, Varissaaressa tai Haapasaaressa, joka on myös rajanylityspaikka ja oli pitkään Suomen pienin kunta. Tässä suositussa päiväretkikohteessa toimii edelleen Suomen pienin osuuskauppa. Varissaaressa herkuttelet kesäaikaan viihtyisässä

Osta opastettu kierros

Ravintola Vaakussa, josta on upeat merimaisemat. Moniin

Merikeskus Vellamoon

päiväretkikohteisiin kannattaa kuitenkin ostaa piknikherkkuja mukaan

visitkotkahamina.travel

vaikkapa Kotkan Marina Café Laiturista tai Tulikukosta. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto muodostuu noin sadasta veneilijöiden, purjehtijoiden ja lintubongareiden suosimasta saaresta. Muutamalla näistä saarista on luvallista telttailla. Ulko-Tammiossa voit patikoida kolmen kilometrin pituisen polun, joka esittelee saaren

Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kertoo

Merikeskus Vellamo on yksi Kotkan ainutlaatuisista helmistä.

historiaa ja luontoa. Ulko-Tammioon pääset kesäisin myös ilman omaa

Ruotsinsalmen merilinnoituksen tarinan ennennäkemättömäl-

Saman katon alla toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson

venettä. Lisäksi alueen yrittäjät järjestävät veneretkiä saaristoon ja

lä tavalla. Se on elämyksellinen kokonaisuus, jonka osia ovat

museo, Ravintola Laakonki ja museokauppa. Museoiden

vuokraavat monenlaisia menopelejä saaristoliikkumiseen. Saariin

esimerkiksi linnoituksen pienoismalli, ihmisten tarinat, sekä

monet pysyvät ja vaihtuvat näyttelyt tarjoavat avaimia

pääset yhteysaluksilla, meriretkillä ja taksiveneillä, joista osa kulkee

äänet ja valot.

ajatteluun ja linkkejä menneestä nykyisyyteen ja tulevaan. Lisäksi rakennuksen ainutlaatuinen arkkitehtuuri on kokemus

ympäri vuoden. Kiehtova on myös Merikeskus Vellamon edustalle pysyvästi

itsessään.

Saaristossa matkailija kohtaa historian. Kotkan edustalla käytiin

ankkuroituneen museolaiva Tarmon tarina. Tämä Englannin

1700-luvun loppupuolella Itämeren suurin meritaistelu, jonka

Newcastlessa rakennettu kotkalainen jäänmurtaja oli aikansa

Eläydy kiehtovaan Ruotsinsalmen historiaan Merikeskus

jälkimainingeissa Kotkasta tuli linnoituskaupunki nimeltä Ruotsinsalmi.

voimakkain murtaja, ja pitää hallussaan maailman toiseksi

Vellamossa ja upouudessa Varissaaren hylkynäyttelyssä

Edelleen kaupungin edustalla seisoo Fort Slavan ja Fort Elisabethin

vanhimman jäänmurtajan titteliä. Sotia ja entisöintejä kokenut

taisteluiden päänäyttämöllä. Kotkan edustalla pääset myös

linnakkeet, jotka suojasivat Ruotsinsalmeen johtavia laivaväyliä jo

murtajasankari on avoinna yleisölle kesäisin. Kesäaikaan

tutustumaan Fort Slavan ja Fort Elisabethin linnoitusten

1700-luvun lopussa.

Vellamo avaa lisäksi museolaiturin ja ulkonäyttelytila Kuurin.

raunioihin.

10

11 Merikeskus Vellamo


Svartholm

Suosituimmat saaristoretket

Svartholman merilinnoitus rakennettiin 1750-luvulla ja se koki suuria tuhoja Krimin sodan aikana. Museovirasto on restauroinut tätä Suomenlinnan sisarlinnoitusta aina 1960-luvulta saakka. Perheen pienimpien kannattaa varustautua miekoin linnoitusvierailulle, sillä mielikuvitus voi viedä vaikka meritaisteluun näissä maisemissa.

Suosituimmat päiväretkikohteet 1

Päivän kruunaa maittava ateria saaren

Haapasaari 1,5 h

2

Varissaari 15 min

3

Tammio 2 h

4

Rankki 45 min

5

Kirkonmaa 1 h

6

Svartholm 30 min

ravintolassa ja merimatka takaisin Laivasillalle.

Meriseikkailut odottavat Tiedätkö sen tunteen, kun kuumana kesäpäivänä merituuli

Pidempään saaristolomaan

vilvoittaa juuri sopivasti ja auringonsäteet kimaltelevat laineilla?

7

Kaunissaari 1,5 h

Loviisan Laivasillalla tämä elämys odottaa matkailijaa.

8

Ulko-Tammio 2 h

Herkuttele terasseilla. Heräteshoppaile vastustamattomissa

9

Rakin Kotka 20 min

merimatkan päässä Svartholman merilinnoituksessa, jossa

pikkuputiikeissa. Hyppää paattiin ja vieraile puolen tunnin sotahistoria on vahvasti läsnä. Jää yöksi alueen hotelliin, merenranta- tai koskenvarsimökkiin tai tunnelmalliselle

Tarkista saaristoliikenteen aikataulut skannaamalla tämä QR-koodi

leirintäalueelle. Aamuksikin riittää ihasteltavaa ja koettavaa.

Ravintola Vaakku Varissaari

12

13


a n n e m Amoimaa v ijoesta Kym

Kymijoen uniikki suistoalue on retkeilijän paratiisi – etsitpä sitten rauhoittumista, vatsanpohjaa kutkuttavaa seikkailua tai verrattomia kala-apajia.


3 vinkkiä Kymijoelle

Kosken pauloissa Historian käänteitä todistanut Kymijoki virtaa ainutlaatuisen alueemme läpi mereen viiden joenhaaran voimin. Jokaisella jokihaaralla on omanlainen suistonsa, jotka tarjoavat upeat puitteet mieleenpainuville luontokokemuksille. Pyöräile joen vartta ja patikoi alueen metsissä, jotka hämmästyttävät

1

Kymijoki on parhaimpia lohijokia Etelä-Suomessa! Kalan saannin todennäköisyys kasvaa kalastusoppaan kanssa. Tutustu kalastusmahdollisuuksiin Kymijoella.

2

Lähde melontaseikkailuun vaikka Kuovinkallion laavulta ja melo Kymijoen Hirvikoskenhaaraa pitkin Hirvivuolteelle. Reitti sopii myös aloittelijoille ja sen pituus on noin 10 km. Seikkailuviikari vuokraa kaluston ja kuljettaa sen aloitus- ja lopetuspaikalle.

monimuotoisuudellaan. Vuokraa välineet koskiseikkailuille paikallisilta yrittäjiltä. Ihastu Strömforsin ruukkialueeseen, herkuttele sen ravintoloissa ja vaella upeassa Valkmusassa, joka on kuin pala Lappia. Pulahda uimaan Kukuljärven patikkareitillä ja tutustu alueen historiaan museoissa ja luontopoluilla. Joen varrelta löydät mökkimajoitusta. Loviisassa, Haminassa ja Kotkassa voit hemmotella itseäsi hotellielämyksillä sekä ravintola- ja kahvilaherkuilla. Koskireissun ei tarvitse olla vain koskireissu.

3

Kesyttömät kosket kiehtovat matkailijaa monimuotoisuudellaan. Luonto on luonut niistä uniikin taideteoksen. Koskille pääset pyörällä, meloen ja patikoiden. Aurorahut, Erämys Keisarinkosket

16

Etsitkö huikeita kokemuksia, jotka muistat loppuelämäsi? Koskenlasku on sellainen. Se on paitsi vauhdikasta myös hauskaa. Luonto on niin läsnä, että siitä voi vain yksinkertaisesti nauttia. Tunnelmallinen ruokailu, sauna ja palju kruunaavat koskiseikkailun. Lähde koskiristeilylle, mikäli kaipaat rauhallisempaa menoa. 17


TOP 5 koskikohteet

Koskelle kalaan Anna kosken pauhun huumaannuttaa. Pysähdy kuuntelemaan sen kuohuja. Vesimassan vellonnassa on valtava voima. Ihaile luontoa, sen rikkautta ja jylhää ulkomuotoa.

Kalaisat kosket kutsuvat sinua. Heititpä sitten mieluiten perhoa tai uistinta, vesistöjä Kaakossa riittää jokaiseen makuun. Kaakkois-Suomen koskien tärkeimmät saaliskalat 1

Langinkoski

ovat kalojen kuninkaalliset merilohi ja meritaimen sekä

2

Siikakoski Kokonkoski

saaliskaloja kuten haukea ja kuhaa löytyy melko mukavasti.

3

Ahvionkoski

2020 valmistunut Siikakosken Koskipuisto – kuin erämaa

4

Pernoonkoski

puisto alkaa pohjoisessa Koivukosken padosta ja jatkuu joen

5

Hirvikoski

Rannan suuntaisesti kulkevat pitkät kalastuslaiturit ja

pyyntikokoisena istutettu kirjolohi. Myös tavallisempia

Kotkan kansallisen kaupunkipuiston tuorein osa on vuonna keskellä kaupunkia. Koivulan kaupunginosassa sijaitseva vartta etelään Kokonkoskelle saakka, jossa joki haarautuu. taukopaikka grillikatoksineen tekevät Koskipuistosta niin ulkoilijoiden kuin kalastajienkin unelmakohteen. Voit myös virkistäytyä kahvila-ravintola Villa Munkholmassa. Kymijoella on rikas historia Venäjän ja Ruotsin rajajokena.

Lohilaani Lohilaanilla nautit kalastuselämyksestä luonnonkauniissa ympäristössä joko rannalta heittäen tai veneellä soutaen. Alue sijaitsee kuuluisalla Siikakoskella Kotkassa. Alueella on lisäksi majoitusta ja

Joella on useita erityyppisiä kalastuskohteita. Korkeakoskenhaara on syvä ja vuolasvirtainen. Kalastaa voit voimalaitoksen alapuolelle rakennetulla laiturilla tai alempana joella veneestä. Vaativa kalastaja hakeutuu luonnonkauniiden Langinkosken ja Siikakosken rannoille. Rauhaa kaipaavat kalastajat etsiytyvät Keski-Kymen erityiskalastusalueelle. Kymmeniä kilometrejä pitkä koskialue kätkee sisäänsä useita hienoja koskia, mutta myös hidasvirtaisia suvantoja.

kahvila sekä allaskalastusmahdollisuus.

Kaukolanraitti 128, Kotka

Varaa opas kalastusmatkallesi visitkotkahamina.travel

Katso monipuoliset melontareittimme

18

skannaamalla QR-koodi.

19 19


Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Keisarillista tunnelmaa ja kuohuva lohikoski

Strömforsin ruukki Kymijoen maisemissa vaellamme seuraavaksi Strömforsin

Venäjän tuleva keisari Aleksanteri III valitsi Langinkosken

Langinkosken luonnonsuojelualueella pääset virkistävälle

ruukkiin, jossa vaalitaan käsityöläisperinteitä.

lomanviettopaikakseen. Keisarillisella kalastusmajalla

luontoretkelle vain viiden kilometrin päässä Kotkan

Pajamuseoiden, näyttelyiden ja käsityöläispuotien lisäksi

narrattiin lohta ja vietettiin tunnelmallisia illallisia.

keskustasta. Kosken ympäristö on myös perhokalastajien

alueella on ravintoloita ja kahviloita. Ruukkialueella

Nykyään kalastusmaja toimii museona ja on osa Suomen

kestosuosikki.

vierähtää helposti useampikin päivä.

historiallisesta ilmeestä sekä ainutlaatuisesta

Parkkeeraa menopelisi yöksi lepäämään ja jatka seikkailua

Kuvankauniit vanhat ruukkirakennukset saavat matkailijan

museoalueesta. Valikoi museokaupasta viehättävimmät

seuraavana päivänä. Tutustu esimerkiksi Original Sokos

huokailemaan ihastuksesta. Alue on museoviraston

matkamuistot itselle tai lahjaksi.

Hotel Seurahuoneen, Santalahti Resortin tai Hotelli

suojelema. Kuvittelenko vain vai kuuluuko näissä

Jokipuiston tarjontaan ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

kortteleissa sepän vasaran kilkatus ja verhoomon

Joen varrella on myös mökkimajoitusta.

kankaiden kahina? Strömforsin ruukki on yksi vanhimmista

kansallismuseon museoperhettä. Lumoudu alkuperäisestä

Nälän yllättäessä ota suunnaksi Kahvila Dagmar tai Kahvila Keisarinmaja, jotka tarjoavat suolaisia ja makeita herkkuja.

20

rautaruukeista maassamme. Vuonna 1695 vapaaherra

Johan Creutz perusti Petjärven kylään ensimmäisen kankivasarapajan. Sijainti Kymijoen läntisimmän haaran varrella oli mitä parhain; käyttövoiman antavien koskien vesivoima oli runsas kaikkina vuodenaikoina, lisäksi läheisyydessä sijaitsivat laajat metsäalueet. Strömforsin ruukki on aina ollut monitoimiyritys. Siellä on toiminut rautaruukin, sahan ja myllyn lisäksi myös panimo viinanpolttimoineen, krouvi ja tiilitehdas. Lisäksi on harjoitettu maa-, metsä- ja puutarhataloutta ja miilunpolttoa. Miljöö, jonka menneet patruunasukupolvet ovat luoneet, on säilynyt näihin päiviin asti lähes ennallaan vahvan omaleimaisena, viehättävänä kokonaisuutena.

21


Pakkaa reissueväät mukaan ja poikkea laavulle grillaamaan.

Ohjelmaa Strömforsin Ruukissa riittää

uikkareiden vaihtamiseen on rannassa pukukoppi ja

kesäteatterista joogaan ja maastopyöräilystä

puucee pidetään siistinä. Taukopaikkoja on alueelle

Pyhtäällä kannattaa pysähtyä

melontaan. Kymijoen läntinen haara tarjoaa

rakennettu kaksi, joista toinen ihan järven rantaan.

Stockforsissa. Se on vanha tehdasalue,

upeat puitteet myös esimerkiksi suppailuun. Kaikki

Länsipoukamassa aurinko hellii retkeilijää hyvän

jossa voit majoittua sekä nauttia

välineet saa kätevästi vuokrattua paikan päältä.

sään sattuessa.

taiteesta, hyvinvointitapahtumista ja

Yöksi ei tarvitse lähteä kotiin, sillä ruukissa on useita

luonnosta Kymijoen rannalla. Kurkkaa

viehättäviä majoituspaikkoja. Sieltä pääset

Oletko muuten koskaan pysähtynyt miettimään,

matkallasi molempien kylien kirkkoihin.

luonnonkauniille Kukuljärven patikkareitille, joka

miksi alue Kymijoen itäpuolella on nimeltään Pyhtää

Pyhtään kirkko on yksi parhaita

kulkee noin 8 km matkan upeissa maisemissa läpi

ja länsipuolella Ruotsinpyhtää? Kyllä - arvasit oikein.

alkuperäisessä muodossaan säilyneitä

monenlaisten maastotyyppien. Grillaa eväitä

Ne olivat alkujaan samaa pitäjää, mutta Turun

keskiaikaisia kirkkoja maassamme ja

laavulla ja pulahda kauniissa Kukuljärvessä. Loviisan

rauhassa vuonna 1743 Venäjän ja Ruotsin raja erotti

Ruotsinpyhtään kirkossa on ainutlaatuinen

kaupunki on pitänyt tästä retkikohteesta hyvää

alueet.

alttaritaulu. Sen maalasi nimittäin Helene

huolta, sillä katoksesta löytyy kuivia polttopuita,

Schjerfbeck ja se jäi hänen ainoaksi alttaritaulumaalauksekseen.

22

23


u d u a k l Ja & e l l i j u k e l l i polu

Kiireetön kuljeskelu, kiinnostaviin paikkoihin pysähtyminen ja paikallisen elämänmenon tarkkaileminen ovat monesti lomien parasta antia. Haista, maista, katsele, kuulostele, istahda välillä piknikille!


Koe Itärannikon historia idyllisissä maalaismaisemissa

Ihastu luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Tunne se, mikä on arvokasta.

Ethän unohda kaunista maaseutuamme. Anna sen hurmata ja heittäydy sen verkkaiseen tunnelmaan.

TOP 5 patikointireitit 1

Portimon polut 40 km

2

Valkmusan kansallispuisto 2,3 ja 4 km

Pistäydy Klamilan Satamassa, vieraile Seppälän lammastilalla, Aholafarmilla sekä Harjun Hovissa, ja käy silittämässä

3

Kukuljärven vaellusreitti 8 km

4

Salpapolku 50 km

5

Santalahden luontopolku 2,1 km + 2,4 km

Merikeinun Alpakoita. Historiallisen Salpalinjan koet 50 kilometriä pitkällä Salpapolulla joko patikoiden tai pyöräillen. Salpalinjan pyöräilyreitin pituus on yhteensä 72 kilometriä. Lisäksi koettavana alueella on Tuntemattoman polku, Hyvänmielen polku ja Erämaan polku. Portimon patikointipolut risteilevät Ruissalon, Kannusjärven, Kitulan ja Metsäkylän kylien välillä. Reitistöllä on yhteensä pituutta 40 km.

Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan kaksi patikkareittiä ovat omanlaisensa. Läntisen keitaan lenkki tarjoilee matkailijalle upean

Kymijoki, sen suistot ja laaksot kätkevät uumeniinsa

suomaiseman, jota halkoo 2,3 km matkalta pitkospuut.

uniikkeja, luonnonkauniita kohteita, kuten esimerkiksi

Puolivälissä kohtaat lintutornin sekä eväspaikan.

Valkmusan kansallispuiston.

Moronvuoren lenkistä kertyy vähän enemmän kilometrejä

Tiesitkö muuten, että rajaseudulla voi yöpyä sodanaikaisessa pallokorsussa ja piileskellä juoksuhaudoissa? Nämä löytyvät Virolahden Bunkkerimuseosta ja Miehikkälän Salpalinja-museosta.

ja se on luonnonvaraisempi. Suosittelemme käymään

26

Valkmusassa vaelletaan Etelä-Suomen oloihin nähden

molemmat! Talvella tasaiset maastot ja aukea maisema

poikkeuksellisissa olosuhteissa, sillä sinne ovat

houkuttelevat hiihtämään ja lumikenkäilemään. Jos olet

levittäytyneet eteläisen Rannikko-Suomen suurimmat

onnekas, bongaat ehkä kurjen tai sääksen! Valkmusa on

ja monipuolisimmat suoalueet.

tunnettu linnuistaan ja perhosistaan.

Tällä QR-koodilla pääset tutustumaan verkkosivujemme retkeily-osioon. Hae lisävinkit ja reittiohjeet.

27


Kaakkois-Suomen monipuolinen pyöräilyreitistö johdattaa sinut saaristoon, koskille, metsämaastoihin ja historiallisten nähtävyyksien äärelle.

Luonnon äärellä

Tutki reittivalikoimaamme ja lähde pyöräilyseikkailulle visitkotkahamina.fi

Miltä tuntuisi nukkua yö Kymijoen töyräällä tähtitaivasta katsellen? Kymijoen koskia pidetään Etelä-Suomen parhaimpana koskimelontapaikkana ja sen varrelta löytyy sekä elämyksellistä tekemistä että majoitusta.

Suunnittele oma päiväreissusi tai vaikkapa useamman päivän pyöräilyturnee. Varaa

Kokeile vaikka koskiuintia tai hyppää mukaan

majoituspaikat matkan varrelta, pistäydy

jokiristeilylle. Paikalliset yrittäjät vuokraavat ja

polkemisen lomassa meriristeilyllä ja

kuljettavat kanootteja ja muita välineitä paikan päälle.

tankkaa paikallisissa kahviloissa, ravintoloissa ja bistroissa.

TOP 5 pyöräilyreitit 1

Kymijoen koskikierros 24 km

2

Hamina haltuun 16 km

3

Linnoitusten rannikko 220 km

4

Salpalinjan pyöräilyreitti 72 km

5

Kotkan puistokierros 5 km

28 28

Katso pyöräilyreitit verkkosivultamme tällä QR-koodilla.

29


Katsasta lumoava Kappelinpuisto, kierrä historiallinen Ehrensvärdinpolku ja tutustu Garnisonin linnakepuistossa sijaitsevaan

TOP 5 Loviisa 1

Strömforsin ruukki

2

Svartholman merilinnoitus

3

Malmgårdin kartano

4

Komendantintalo

5

Loviisan alakaupunki ja Laivasilta

Loviisan maalinnoitukseen. Siellä Loviisanjoki laskee Loviisanlahteen. Kun saavut Sibeliuspuistoon ja näet Sibeliuksen patsaan, arvaatkin jo, että siihen liittyy jokin tarina. Totta. Sibeliuksen isoäiti asui aikoinaan Loviisassa ja Jannella oli nuorena poikana tapana viettää kesiä isoäitinsä luona. Jeanina tunnettu säveltäjä kirjoitti Kullervo-sinfoniansa Loviisassa ja konsertoi Seurahuoneen juhlasalissa. Sittemmin Seurahuone on toiminut mm. kirjastona ja juhlatilana. Loviisaa kutsutaan kylien kaupungiksi. Kannattaakin pistäytyä katsomassa merellinen Pernaja, jossa Mikael Agricola asui nuorena. Pernajassa on myös upea keskiaikainen kivikirkko, kanoottivuokrausta ja söpö pieni uimaranta. Skinnarbyn kylässä puolestaan ihmettelet pellon laidassa uinuvaa Suomen pienintä kauppamuseota ja fiilis on kuin olisi tullut 50-luvulle. Kurkkaa nämä vaikkapa matkalla Malmgårdiin tai Strömforsin ruukkiin.

Tuhannen tuskan kahvila.

Tunnelmallisia puutalokortteleita Niille, jotka rakastavat pittoreskejä puutalokortteleita, Loviisa on aarre. Anna sille aikaa. Kiertele kaupungin kortteleissa. Kurkista sisäpihoille ja aisti vanhan ajan tunnelmaa. Aloita vaikkapa 1904 perustetusta Loviisan kaupungin museosta, joka toimii vuonna 1755 rakennetussa Komendantintalossa. Kesäisin komendantin puutarha on elämys. Siellä kasvaa vanhoja hyöty- ja koristekasveja 1700- ja 1800-lukujen hengessä. Loviisalaiset ovat ylpeitä puutarhoistaan, ja niihin pääseekin tutustumaan vuosittain Loviisan avoimet puutarhat ja Loviisan Wanhat Talot -tapahtumissa.

30

31


Loviisan kirkko on majesteetillinen näky ja hyvä maamerkki, josta kulkea esimerkiksi Myllyharjulle, joka on loviisalaisille rakas ulkoilualue. 1,7 km reitille avautuu näkymä merelle yli idyllisten puutalokorttelien. Testaa kuntosi Harjun portaissa, ihaile alppiruusuja tai kipua Suomen kauneimpaan näkötorniin. Yli satavuotias punainen jugendtyylinen metallista taivuteltu Kukkukiven näkötorni on suloinen kuin karkki ja taatusti ainutlaatuinen. Täydellinen paikka auringossa kimmeltelevän Loviisanlahden ihailuun. Kun alkaa hiukoa, Loviisa tarjoaa sinulle herkullisia makuelämyksiä. Kokeile esim. Ravintola Localea, Bisto Kronania, Kahvila Favoritia, Degeri - Sport Pub & Dine:a, Loviisan Kappelia, Tuhannen tuskan kahvilaa tai kesällä Laivasillan terassiravintoloita. Majoitu esimerkiksi hotelli Unisessa, Loviisa Campingilla tai Villa Björkstenissä ja jatka Loviisan tutkimista seuraavana päivänä. Malmgårdin kartano

Tiesitkö? Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös eräs Suomen vanhimmista puurakennuksista, vuodelta 1695 oleva Degerbyn ratsutilan sivurakennus. Nykyään rakennuksessa toimiva Degerby Gille -ravintola tarjoilee torstaisin herkkuja seisovasta pöydästä.

32

Pienen ajomatkan päässä Loviisan keskustasta löydät

muinaisviljoista kuten esim. spelttivehnästä. Osta muutama

Malmgårdin, Creutzin suvun omistaman 500 hehtaarin tilan,

Dinkel mukaasi ja aja yöksi Rönnäsin upeaan lomakeskukseen

joka on suosittu vierailukohde kesäisin. Tutustu

meren rannalle. Rönnäsissä majoitut hyvin varustellussa

kartanokierroksella upeaan renesanssilinnaan ja shoppaile

mökissä ja pääset halutessasi lumikenkäilemaan,

tilan putiikista risottoviljaa, Malmgårdin lakua tai paikallista

veneilemään, kalastamaan ja pyöräilemään vaikkapa ilman

luomujauhoa juurileipääsi. Malmgårdin oluet ovat

omia varusteita. Tai sitten vain ihailet merimaisemia ja nautit

kansainvälisesti palkittuja ja niitä valmistetaan tilalla viljellyistä

olostasi.

33


Palkittuja puistoja Merkitse karttaasi nämä upeat puistot: Sapokan Vesipuisto, Katariinan Meripuisto, Sibeliuksenpuisto, Isopuisto, Veistospromenadi, Palotorninvuoren puisto, Yrttipuutarha Redutti-Kotka, Fuksinpuisto, Toivo Pekkasen puisto ja Jokipuisto. Suunnittele oma reittisi ja käy fiilistelemässä näiden hyvin hoidettujen huippupuistojen tunnelmia. Jokainen puisto on ainutlaatuinen ja käymisen arvoinen ympäri vuoden.

TOP 5 Kotka 1

Merikeskus Vellamo

2

Kotkan puistot

3

Maretarium

4

Varissaari

Parhaimmillaan ne ovat kuitenkin kesäkuun alussa, kun alppiruusut alkavat kukkia. Meriset-jokiristeily vie sinut suoraan Sapokan puistosta

5

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Jokipuistoon ja takaisin. Et tule pettymään - kotkalaiset ovat ylpeitä puistoistaan! Tiedätkö millaisia kaloja ovat törö, turpa, mutu, vimpa ja suutari? Tai että mikä Maretariumissa asustava aiheutti vastikään kansainvälisen sensaation? Tuplaa päivän anti yhdistämällä puistokierrokseen näyttelyitä ja museoita. Sapokan puiston kupeessa sijaitsee suomalaisten kalojen luonnonmukainen akvaario Maretarium. Pysähdy Sapokan Marina Café Laituriin, Tulikukkoon tai Ravintola Wanhaan Fiskariin maistelemaan kotkalaisten keittiöiden

Löydä palkitut puistot, monipuoliset patikkareitit ja historialliset korttelit. Herkkuja saat mukaasi monista kokemisen arvoisista kahviloista.

annoksia. Jatka kierrostasi Palotorninvuoren puistoon ja Merikeskus Vellamoon. Sen lukuisissa näyttelyissä on jokaiselle jotakin, halusitpa sitten eläytyä meritaisteluihin, kokea taide-elämyksiä tai ihastella veneenrakennustaidon kehittymistä vuosikymmenten varrelta. Kotkansaaren eteläisimmässä kärjessä Katariinan Meripuisto ympäröi sinut ja tuo meren ihan lähelle. Sieltä näet hyvällä säällä Suursaareen saakka.

34

35


Seuraa Kaakkois-Suomen tapahtumatarjontaa visitkotkahamina.fi/ tapahtumat

Kotkalainen perinneherkku posso on must!

Aino ja Alvar Aallon Sunila

Jokaisella suomalaisella kauppatorilla on oma

maailmanperintökohteeksi. Ota kaikki irti

paikallinen perinneherkkunsa. Kotkassa se on

Aalto-kokemuksestasi ja majoitu Sunilassa paikalliseen

omenahillotäytteinen ja sokerikuorrutteinen posso.

majataloon tai upealla ajan designilla sisustettuun

Haukkaa sellainen matkaevääksi vaikkapa siirtyessäsi

Aaltojen suunnittelemaan asuntoon. Pyöräile

Isopuistosta Sibeliuksenpuistoon. Jos tässä kohti iskee

ihastelemassa merellistä maisemaa ja vilvoittele

burgerihimo niin olet täydellisessä paikassa, sillä torilta

herttaisella mäntykankaisella Äijänniemen

saat The Vanin palkittuja burgereita. Yritys voitti Burger

uimarannalla.

Battle -kilpailun vuonna 2021. Kun kaipaat menoa ja meininkiä, tule Kotkaan Kotkan leppoisissa puistoissa rentoutuessa ei ehkä

heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Maamme

ensimmäiseksi tule mieleen ruudinhaju ja tykkien jyske,

kolmanneksi suosituin kaupunkifestivaali Kotkan

mutta sitäkin alueella on koettu pari vuosisataa sitten.

Meripäivät saa silloin koko kaupungin juhlimaan.

Linnoituskaupunki Ruotsinsalmen ajalta Kotkan kaupunkikuvaan on jäänyt Pyhän Nikolaoksen kirkko,

Minne tahansa menetkään täällä Kaakossa, meri ei

joka on Kotkan vanhin rakennus. Uppoudu alueen

ole kaukana. Santalahden luontopoluille avautuu

historiaan museoissa, luontopoluilla ja linnoitusten

unohtumattoman näkymät hurmaavalle

rauniolla. Näitä löydät Kaakkois-Suomen jokaisesta

Suomenlahdelle. Patikoi rantakallioiden ja

kolkasta niin mereltä kuin mantereelta.

siirtolohkareiden lomassa. Pulahda vilvoittavaan veteen tai istahda piknikille. Majoitu teltassa, mökissä

36

Arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneille Aino ja

tai luksushuvilassa. Suppaile, pyöräile, golffaa,

Alvar Aallon Sunila on must. Pariskunnan laajin

lumikenkäile tai vietä päiväsi loikoillen ja luontoa

toteutunut suunnittelutyö on kansainvälisestikin

ihaillen.

kiinnostava helmi ja ehdolla UNESCO:n

Saunalautta Kiulu

37 37


Haminassa näet paljon kävellen. 1800-luvun alussa rakennetut linnoitusseinät ympäröivät kaupunkia kaikissa suunnissa. Käy esimerkiksi ihailemassa Hamina Bastionia. Se rakennettiin maanpuolustustarkoituksiin, mutta pääsi ajan saatossa rappeutumaan. Myöhemmin se on restauroitu ja toimii nyt kansainvälisenä tapahtuma-areenana. Koe lisäksi Haminan linnoitusvallien historia kulkemalla koko

TOP 5 Hamina 1

Hamina Bastioni

2

Raatihuoneentori ja sen ympäristö

3

Lippumaailma ja Suomen Suurlippu

4

Kauppiaantalomuseo

5

Tervasaari

Linnoituspolku, joka lähtee Lipputornilta, kiertää Haminan linnoitusvalleja mukaillen keskustan ympäri ja päättyy Raatihuoneentorille. Nauti kesäpäivästä Tervasaaren uimarannalla, kahviloissa, ravintoloissa ja terasseilla. Ravintola Rampsi Kitchen and Lounge ja Taverna Tervanaru tarjoavat nälkäiselle matkailijalle mahantäytettä ja makuelämyksiä. Ihmettele Pelle Miljoonan patsasta ja maailman suurinta Suomen lippua. Tule mukaan ympärivuotiseen Hamina Festivals -huumaan, Tattooseen, joulumarkkinoille, näyttelyihin ja moniin muihin tapahtumiin. Tässä hurmaavassa pikkukaupungissa on uskomattoman paljon nähtävää, kuten esimerkiksi uusklassinen, bysanttilaisia muotoja mukaileva pyörötemppeli. Haminassa pääset ihailemaan myös Tove Janssonin huikeita muraaleja. Yövy vaikkapa Spahotel Haminassa, Hamina Camping

Historian siipien havinaa

Pitkäthiekat -alueella, yksityisillä vuokramökeillä tai tunnelmallisissa maatilamajoituksissa kuten esimerkiksi Villa Jaakkolassa tai Metson tilalla. Ja yöpyminen kannattaa, sillä elämyksiä riittää seuraavallekin päivälle.

Maailmanluokan linnoituskaupunki Hamina tarjoaa silmänruokaa esteetikolle. Se on Kaakkois-Suomen vanhin kaupunki ja rakennettu harvinaiseen ympyrän muotoiseen asemakaavaan. Keskellä ympyrää kaupunkia hallitsee Raatihuone, josta vanhan kaupungin kadut ja niiden värikkäät puutalot, museot, kirkot, putiikit ja kahvilat loittonevat säteittäin. Käy tutustumassa esimerkiksi herttaisen Konditoria Huovilan tarjontaan. Haminan historiallisilla kaduilla kulkiessa on helppo kuvitella mielessään hevosten kavioiden kopinaa ja hevoskärryn kolinaa.

38

39


Suositut elämysmajoitukset

Itärannikko tarjoilee uniikkeja elämyksiä

Jos kaipaat jotain vielä huimempaa,

Nukahda meren tai joen keinuntaan yötaivasta ihaillen. Melo puiden

Aeronautican ytimessä on

Pyhtään Aeronautica Arena viihdyttää vaativammankin yleisön. vapaapudotus-lentotunneli sekä

katveessa hiljalleen virtaavaa jokea lautalle rakennettuun Laawuun,

Suomen suurin sisäsurffausalue.

omaan rauhaasi pois kaikesta hälinästä. Tai herää kauniiseen kesäaamuun

1

Erämys Keisarinkosket

2

Rääntiön saari

3

AuroraHut Loviisa

4

Häyhän Laawu

5

Santalahti Glass Villa

6

Laawu Wellsters

maalaismaisemassa, jossa aurinko hyväilee tuulessa aaltoilevaa viljaa.

Aeronauticalta pääset myös

AuroraHut-majoitukseen voit seudullamme päästä sekä Loviisanlahdella

sekä helikopterilennoille.

fatbike-, vene- ja melontaretkille

että Kymijoella. Laawumajoitusta on tarjolla sekä Kymijoen itäisen että läntisen haaran varrella, sekä Miehikkälän Hauhian kylässä. Vai etsitkö jotain vielä erikoisempaa? Yövy Virolahden Bunkkerimuseolla pallokorsussa tai Haminan edustalla Rakin Kotkan viikinkiteemaisessa

Kotitie 10, Pyhtää Aeronautica Arena

ekosaaressa. Superhyggeilyn ystäville suosittelemme Rääntiön saaren iki-ihanaa Villa Itärantaa tai Santalahti Resortin Santa Glass Villaa.

Huikeita elämyksiä saat Kymijoen koskissa tai Itäisellä Suomenlahdella uiden, joogaten, meloen tai kalastaen, mutta myös maaseudun

7

Rakin Kotka

herttaisilta maatiloilta. Rapsuta lampaita ja harjoittele paimenen elämää Seppälän lammastilalla, tai käy päiväkävelyllä Sulo ja

8

Alvar Aallon asunnot Sunilassa

Chanel-alpakoiden kanssa. Maaseudun upeat maisemat kutsuvat rentoutumaan, polkemaan pellonlaitaa tai soutelemaan järvelle. Itärannikko kätkee sisäänsä aarteita, joita sinäkin voit nyt löytää!

Tutustu elämysmajoituksiin verkkosivuillamme!

Tutustu sekä rentoihin että vauhdikkaisiin elämyksiin verkkosivuillamme.

40

AuroraHut Kultaa

Seppälän lammastila

41


Näe & koe

Merikeskus Vellamo Seutumme ykköskohde Merikeskus Vellamo houkuttelee vuosittain 100 000 kävijää erinomaisten, interaktiivisten näyttelyjen äärelle. Monipuolinen Vellamo viihdyttää lapsiperheet ja aikuisseurassa matkaavat, ja ruokkii sekä nälkäiset että kulttuurin nälkäiset. Legendaarinen Kotkan Kantasatama on jo itsessään

Strömforsin ruukki

Malmgårdin kartano

Tutustu Strömforsin ruukin viehättävään

Loviisan kaupungin museo

Malmgårdin kartanon historiallisesti ja

Vuonna 1755 rakennetussa

miljööseen, ulkoiluaktiviteetteihin,

maisemallisesti harvinaisessa miljöössä

Komendantintalossa toimiva Loviisan

pikkuputiikkeihin ja tunnelmallisiin

valmistetaan luomutuotteita, kuten mm.

kaupungin museo on kansallisaarre.

ravintoloihin.

kansainvälisesti palkittuja oluita.

elämys, ja tarjoaa lisäksi monenlaista ajanvietettä. Ruukintie 10, Ruotsinpyhtää

Tornatorintie 99, Kotka

Maretarium

Malmgård 47, Loviisa

Puistokatu 2, Loviisa

Haminan vanha keskusta ja linnoitus

Sapokan Vesipuisto

Suomen pienin kauppamuseo Tee aikamatka 50-luvun

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Salpalinja

Lumoudu lukuisista Kotkan keskustan

Haminan vallien kätköistä löydät

palkituista puistoista. Jokaisella

perhettä seurallisilla kaloillaan. Eri kala-

kyläkauppatunnelmaan aitojen ajan

Langinkosken luonnonsuojelualueella

Virolahden Bunkkerimuseossa tutustut

tunnelmallisia puukortteleita, kauniita

puistolla on oma ilmeensä ja

ja vesistöjen pieneläinlajeja on yli 60 ja

esineiden ja kaihoisien radiosävelmien

kalastat, patikoit ja tutustut alueen

Salpalinjan rakennushistoriaan ja

kirkkoja ja kiinnostavia museoita.

erityispiirteensä. Sapokan Vesipuisto

siivittämänä. Samalla pääsymaksulla

historiaan keisarillisessa

ulkoilet Salpalinjalla.

on muuten Suomen palkituin viheralue!

kurkistat myös koristepuutarhaan ja

kalastusmajassa.

Suomalaisten kalojen luonnonmukainen akvaariotalo Maretarium ilahduttaa koko

toisinaan Itämeri-altaan kalojen seurassa voi nähdä sukeltajan. Sapokankatu 2, Kotka

42

Miehikkälän Salpalinja-museossa ja

lifestyle-myymälään. Raatihuoneentori 1, Hamina

Tallinnankatu, Kotka

Paavalinkyläntie 671, Loviisa

Keisarinmajantie 118, Kotka

Vaalimaantie 1318, Virolahti Säästöpirtintie 70, Miehikkälä

43


Syö & juo

Suosittelemme

Ravintola Tori Kotkan torilla nautit herkullisen lounaan sympaattisessa Ravintola Torissa. Tyylikkäästi

Loviisa

sisustettu Tori tarjoilee trendikkäitä, maukkaita annoksia Kotkansaaren ykköspelipaikoilla. Torilta on lyhyt matka mihin tahansa keskustan nähtävyyteen ja kulttuuritapahtumaan.

Ravintola Olkihattu

Bistro & Bar Potkuri

Viikonloppuravintola Olkihattu tarjoaa

Virolahden komeissa merimaisemissa

lähiruokaa luonnon keskellä

sijaitseva kesäravintola tarjoaa

maalaismaisemassa, entiseen

maukasta ruokaa ja leppoisaa

navettaan rakennetussa ravintolassa

saaristolaistunnelmaa.

sekä kesäisin ulkoterassilla. Kirkkokatu 5, Kotka Säkäjärventie 204, Virolahti

Ravintola Vaakku

Kotkan klubi

Kalasatamantie 148, Klamila

Ravintola Ruukinmylly

Ravintola Vausti

Ravintola Locale Loviisalaisten olohuoneessa herkuttelet

Varissaaren Vaakku kutsuu kesäisin

Kotkan Klubi on historiallisessa ja

Upeassa Strömforsin ruukin

Ihastu historiallisen Kotkan

ihailemaan merimaisemia, tutustumaan

arvokkaassa miljöössä sijaitseva

historiallisessa miljöössä nautit

konserttitalon tunnelmaan ja tyylikkään

pitsoilla, pihveillä ja pastoilla tyylikkäästi

alueen historiaan ja maistelemaan á la

lounas- ja á la carte -ravintola.

lähituottajien raaka-aineista

Vaustin annoksiin. Täällä loihditaan

sisustetussa tilassa ihan kaupungin

valmistettuja herkkuja joko rennosti

upeita kansainvälisiä annoksia parhaista

keskustassa.

terassilla tai tilauksesta hienommillakin

paikallisista raaka-aineista.

carte -annoksia.

• • • •

Bistro & Butik Kronan Laivasillan alueen ravintolat ja kahvilat Cafe Favorit Tuhannen tuskan kahvila

Kotka

• • • • • •

Kalaravintola Wanha Fiskari Marina Cafe Laituri Moliendo Cafe Seurahuoneen ravintolamaailma Kahvila-Konditoria Hygge Ravintola Laakonki

Hamina

• • • • •

Rampsi Kitchen & Lounge Taverna Tervanaru Konditoria Huovila Ravintola Mon Ami Kerhon Viinibaari

kynttiläillallisilla. Varissaari, Kotka

44

Kirkkokatu 2, Kotka

Ruukintie 15, Ruotsinpyhtää

Kotkankatu 7b, Kotka

Mannerheiminkatu 2, Loviisa

45


Majatalo Torppa ja Pikkutorppa

Majoitu

Superviihtyisä Majatalo Torppa sijaitsee rauhallisella alueella lähellä kalarikasta

Original Sokos Hotel Seurahuone

Kymijokea, Alvar Aallon Sunilaa, sekä upeita ulkoilumaastoja ja pyöräilyreittejä. Fiilistele ihanassa puutarhassa ja tyylikkäästi remontoidun,

Original Sokos Hotel Seurahuone on oivallinen

perinteisen hirsitalon rauhassa.

valinta, kun haluat nauttia hyvästä palvelusta, tilavista ja viihtyisistä huoneista ja monipuolisesta

Mäenpääntie,48720 Kotka

ravintolatarjonnasta saman katon alla – kuitenkin historiaa huokuvissa puitteissa ja ekologisesti.

Loviisa Camping

Käytössäsi ovat saunaosasto, kuntosali,

Plagenin uimarannan vieressä

kaupunkipyörät, runsas ravintolavalikoima sekä

sijaitseva Loviisa Camping on yksi

keskustan palvelut ja nähtävyydet.

Suomen upeimpia leirintäalueita. Tule joko omalla asuntoautolla tai majoitu Willa Björkstenissä.

Keskuskatu 21, Kotka Loviisa Camping

Kapteenintie 1, Loviisa

Beach Hotel Santalahti

Hotelli Uninen

Pyhtään Vuokramökit

Ihana rentouttava loma meren

Herra ja Rouva Uninen majoittavat

Saaristossa sijaitsevia hyvin

ympäröimässä Mussalossa! Nauti

matkailijoita ihan Loviisan ytimessä

varusteltuja merenrantamökkejä

ravintolassa maukkaat aamupalat,

hyvin varustelluissa ja tilavissa

auringonlaskunäkymin ja erikokoisille

lounaat ja päivälliset merimaisemissa.

huoneissa. Majoitu vaivattomasti ja

ryhmille, reilu tunti Helsingistä.

keskity lomailuun! Mastotie 1, Kotka

Santalahti Resort

SpaHotel Hamina

Hamina Camping

Viiden tähden majoittaja, jolla useita

Viihtyisä hotelli keskellä idyllistä ja

Majoitu teltassa, asuntoautossa tai

majoitusvaihtoehtoja hirsimökeistä

historiallista Haminaa. Hotellihuoneiden

mökissä ja nauti luonnosta sekä

luksushuoneistoihin sekä upea sijainti

hintaan kuuluu vapaa pääsy

erityisesti Pitkienhiekkojen upeasta

kaikkeen ulkoiluun.

allasosastolle.

hiekkarannasta.

Santalahdentie 150, Kotka

46

Sibeliuskatu 32, Hamina

Vilniementie 375, Hamina

Rönnäs Seaside Resort

Brandensteininkatu 17, Loviisa

Munapirtti, Pyhtää

Suomen Kotteria

Hotelli Mäntyniemi

Luonnon keskellä sijaitsevia, hyvin

Majoitu meren äärellä kauniissa

mukavuuksin varusteltua

varusteltuja rantahuviloita

maisemissa. Hotellissa on ravintola,

mökkimajoitusta rauhallisessa miljöössä

ympärivuotiseen käyttöön Pyhtäällä

baari, yhteinen oleskelutila ja puutarha.

Loviisan merellisissä maisemissa.

ja Kotkassa.

Ympärivuotista, nykyaikaisin

Merikaari 1, Isnäs

Pyhtää & Kotka

Mäntyniementie 268, Siltakylä

47


Kulttuuri

Kotkan Kaupunginteatteri

Shoppailu

Shoppailu

Tee ihastuttavia kirpputori- ja putiikkilöytöjä. Loviisan

Heittäydy yli satavuotiaan ammattilaisteatterin

Bistro & Butik Kronan tarjoaa tuliaisiksi kakkupaloja,

taidokkaaseen tarinankerrontaan Kotkan keskustan

hollantilaisia juustoja ja belgialaisia suklaita. Naapurin

entisen suojeluskuntatalon tiloissa. Kotkan

White Vintage -liikettä paikalliset kutsuvat täysin

Kaupunginteatteri tarjoaa 6-7 ensi-iltaa vuosittain

ansaitusti varsinaiseksi aarreaitaksi. Käy vielä Suolatorin

Suurella näyttämöllä, Naapuri-näyttämöllä tai

sielukkaassa Krintissä ja olet sisustajan taivaassa.

Ravintola Kairossa. Mikä olisikaan tyylikkäämpi tapa nauttia Kotkan kulttuurista kuin teatteri-ilta! Kulje

Ihania käsityötuotteita pursuaa myös Strömforsin ruukki ja

sitä kohti pitkin Kotkan veistospromenadia, ja löydät

Miehikkälässä Seppälän lammastilan ja Salpalinja-museon

Kaupunginteatterin oven Olavi Mantereen veistoksen

kaupat. Haminan shoppailukohteista lasitaidepuoti

Ovidiuksen tanssi takaa.

Sevenon on ehdoton must! Ja kun liikut Kotkassa, poimi tuliaiset mukaasi Vellamon ja Maretariumin puodeista.

Keskuskatu 15, Kotka

Kymi Sinfonietta

Galleriat

Kymi Sinfoniettan laaja kiitosta saanut ohjelmisto sekä

Hurmaavat galleriat kutsuvat tutustumaan paikalliseen

korkealla tasolla ja palavalla tunteella soitetut konsertit

taiteeseen. Vietä kulttuurihetkiä Loviisan Galleria Sylvissä

suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden

tai Riitta Nelimarkan Bongan Linnassa. Tutustu Stockforsin

kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan. Suomen

ja Strömforsin näyttelyihin ja Suomen suurimpaan

kärkiorkestereiden joukkoon kuuluva ainutlaatuinen

ulkotaidegalleriaan Kotkassa. Lisäksi kotkalaiset

Kymi Sinfonietta syntyi Kotkan ja Kouvolan

Galleria Uusikuva ja Savante Art tarjoavat sinulle elämyksiä.

kaupunginorkestereiden yhdistyessä vuonna 1999.

Haminassa kannattaa tutustua herttaisen ja historiallisen

Keskuskatu 33, Kotka

48

Ruutikellarin miljööseen ja taidetarjontaan.

Virolahden Vaalimaa

Kauppakeskus Pasaati

Havi Outlet

Löydä sisäinen kosmopoliittisi

Muotiin ja sisustukseen keskittynyt

Hovinsaaren historiallisessa

shoppailemalla Virolahden Vaalimaalla!

kauppakeskus Pasaati sijaitsee

tehdasmiljöössä hankit mukaasi ihanat

Vietä hemmottelupäivä ja viihdy Zsar

Keskuskadulla aivan Kotkan sydämessä.

kynttilät ja kattaustuotteet. Shoppaile

Outlet Villagen ja Scandinavian

Pasaatissa shoppailet kuivin jaloin

mm. Havin, Muumin, Finlaysonin, Nupun

Shopping Centerin tarjousten ja

ympäri vuoden ja hankit täydennystä

ja Muurlan tuotteita edullisesti.

palveluiden äärellä. Näiden houkutusten

vaikkapa perheen juniorin vaatekaappiin

äärelle ajat Haminasta puoli tuntia,

kätevästi yhdellä pysähdyksellä.

pääkaupunkiseudulta kaksi tuntia. Rouvanmäentie 3, Vaalimaa

Keskuskatu 10, Kotka

Runeberginkatu 25, Kotka

49


Oman maan aarteet odottavat ihailijoitaan Itärannikolla. Unohtumattomia kokemuksia voi löytyä yllättävän läheltä! Varaa elämyksiä visitkotkahamina.travel visitkotkahamina.fi info@visitkotkahamina.fi +358401356588

50

51


visitkotkahamina.fi

52