GAMMA tuinmgazine

Page 1

GENIET VAN JE TUIN

DOE DE TEST WELK TUINTYPE BEN JIJ?

SLIM TUINIEREN

HANDIGE TIPS

KLUSDOSSIER

VAN PERGOLA TOT TERRAS

HET HELE JAAR EEN GROEN GAZON


Bewaar dit magazine het hele jaar en bekijk per maand wat je kunt doen in de tuin.

Colofon

Uitgever GAMMA BelgiĂŤ i.s.m. Vipmedia Publishing & Services Amsterdamstraat 18, 2000 Antwerpen Tel: 03 202 53 03, www.gamma.be


WELKOM

GENIET VAN JE TUIN! De tuin is echt een plaats om tot rust te komen. Na een lange dag werken, is er niets heerlijker dan neer te ploffen op je loungebank en te genieten van je groene oase. Maar de tuin is ook een plaats van energie: hoe trots voel je je als die pergola, dat tuinhuis of die carport er eindelijk staat! Je ziet in je tuin vaak direct resultaat van het gedane werk. Soms vraagt tuinieren een inspanning. We hopen je daarom met dit magazine een handje te helpen en te inspireren over de wondere wereld van tuinieren. Want tuinieren maakt je omgeving mooier, is goed voor je gezondheid en maakt je blij. Ook al heb je maar een balkon of een kleine stadstuin, er is altijd wel een plekje voor een moestuinbak of een aantal groenten of sierplanten in potten en bakken. Zelfs van enkele aardbeien- of tomatenplantjes kun je al heel lang genieten. Heb je wat meer plek ĂŠn wil je je tuin graag praktisch indelen met een terras, tuinpad(en), tuinhuis en pergola? Ook dan is dit magazine echt iets voor jou! Verspreid door het magazine vind je allerlei praktische tuinklussen, met handige tips en tricks en leuke ideeĂŤn! Na de extreem warme en droge periode van vorige zomer hebben we goed nagedacht over hoe we hier mee om kunnen gaan in de tuin; je vindt daarom in dit magazine veel tips voor het gazon en hoe je het herstelt. Omdat we ook steeds vaker te maken krijgen met veel regen, ontbreken tips voor het opvangen van water in de tuin ook niet. Daarnaast zijn we trots op ons steeds slimmer en intelligenter wordende tuingereedschap, waardoor jij nog meer tijd over hebt om te genieten!

LAAT JE INSPIREREN EN GENIET! PS Doe de quiz op pagina 76 en ontdek welk tuintype jij bent!

COVERBEELD: LOUNGESET SAVOIE, ART. 626185

3


4

FOTO’S: SHUTTERSTOCK

Met GAMMA is tuinieren het hele jaar door een feest!


INHOUD

INSPIRATIE

Voor iedereen die van zijn tuin houdt Een slimme tuin 6 Tips tegen wateroverlast in de tuin 8 Onmisbaar tuingereedschap 16 Interviews 'Hier word ik blij van' 24 Kleine moestuin 26 Milieuvriendelijk onkruid verwijderen 28 De tuinmeubelen van 2019! 34 Kruiden in de keuken 42 Snoeigereedschap 46 Tijd voor schaduw 52 Buiten genieten met een barbecue 54 Het hele jaar een groen gazon 64 Buitenverlichting voor meer sfeer 72 Quiz: Welk tuintype ben jij? 76 Tips tegen buxusziekte 94

DOE HET ZELF

Omdat het zo ĂŠcht jouw tuin wordt Tuin ontwerpen en aanleggen Terras aanleggen Pergola plaatsen Tuinpad en oprit aanleggen Tuinhuis plaatsen Carport plaatsen Afsluiting plaatsen

10 44 58 66 74 82 88

TUINIEREN

Handige tuintips per maand De tuin in januari-februari De tuin in maart De tuin in april De tuin in mei De tuin in juni De tuin in juli De tuin in augustus De tuin in september De tuin in oktober De tuin in november De tuin in december

12 20 30 38 48 60 68 79 84 90 95

ALTIJD EEN GROEN GAZON?

CHECK PAGINA 64 5


LAST VAN HOOIKOORTS? Ga voor een robotmaaier! Door de vele maaibeurten heeft het gras geen kans om in bloei te komen. Art. 612323


SLIM TUINIEREN

EEN SLIMME TUIN! Een robotmaaier die het gras maait en een druppel- of irrigatiesysteem dat precies op tijd je planten van water voorziet: geniet van de steeds slimmer wordende tuin!

E

Art. 545900 (enkel beschikbaar op www.gamma.be)

en slimme tuin is een tuin waarbij je gebruik maakt van de techniek. Machines doen het werk voor jou op de door jou ingestelde tijden. Het bespaart je veel tijd en zorgt ervoor dat je tuin er altijd piekfijn uitziet. Het gras wordt immers ook gemaaid als jij op vakantie bent en je planten krijgen gewoon op tijd water. Het zorgt ervoor dat je thuiskomt in een prachtige tuin. Als dat niet slim is!

HEEL SLIM Een robotmaaier is een slimme grasrobot, die het werk voor jou doet, zelfs als je niet thuis bent. Je stelt eenvoudig de tijd en maaihoogte in en de robotmaaier gaat aan de slag!

HEEL PRECIES Door de vele sensoren rijdt de maaier nergens tegenaan. Door het begrenzingsdraad hoef je ook niet bang te zijn, dat hij het gazon van de buren maait.

ALTIJD VEILIG Wanneer de maaier gekanteld wordt, slaat de machine in veiligheidsmodus waardoor de messen direct stoppen en kinderen en huisdieren niet in gevaar komen. Om de maaier weer te laten starten, moet eerst de activeringscode opnieuw ingevoerd worden; dit laatste helpt ook diefstal te voorkomen. Als de maaier leeg is, rijdt hij zelf naar het oplaadstation.

FOTO’S: GARDENA

MAAIEN EN MULCHEN TEGELIJK Een robotmaaier is naast makkelijk en veilig ook slim in de manier waarop hij te werk gaat. Doordat de machine de hele dag de tijd heeft om te maaien, maait hij steeds heel kleine deeltjes van het gras;

die hij vervolgens versnippert en over het gazon verspreidt. Dit mulchmateriaal is een natuurlijke meststof voor je gazon en zorgt voor een betere vochtigheidsgraad van de bodem. Het gazon ziet er hierdoor gezond en goed onderhouden uit. Bijkomende voordelen: je hoeft het gazon minder te bemesten en geen gras te harken!

KOM ECHT HELEMAAL TOT RUST MET EEN ROBOTMAAIER Een robotmaaier werkt op een accu en is dus stil. Zo kun je optimaal genieten van de natuurlijke geluiden van bijen en vogels in de tuin. Ook word je niet gestoord bij het lezen van een boek in de tuin en kun je ongestoord een gesprek voeren.

AUTOMATISCHE WATERVOORZIENING Nu je toch in je luie stoel zit, vakantie viert of juist hard aan het werk bent, is het handig om ook je planten automatisch van water te voorzien. Sluit bijvoorbeeld een Micro-Drip-System aan; je kunt dit gebruiken voor het bewateren van bloempotten op het terras of balkon, maar ook voor borders, hagen of de moestuin. Het systeem zorgt voor gelijkmatige wateraanvoer en dat het water daar terechtkomt waar de planten het nodig hebben, bij de wortels. Het bespaart niet alleen tijd, maar vergeleken met tuin­ sproeiers ook water en dus geld. Koppel het systeem aan je kraan en sluit het aan op een besproeiingscomputer van Gardena en regel het water geven ook op afstand.

7


Regenwater bevat geen chloor en weinig kalk, waardoor het voor de meeste planten beter is dan leidingwater. Geef dus ook je kamerplanten water met opgevangen regenwater. Duurzaam en milieuvriendelijk!

8


SLIM TUINIEREN

6 TIPS

TEGEN WATEROVERLAST IN DE TUIN

Tijdens heftige regenbuien kan er soms zoveel water vallen, dat er al snel wateroverlast in je tuin ontstaat. En dat terwijl je dat water tijdens droge perioden juist zo goed kunt gebruiken. Met deze 6 tips bereid je je tuin voor op hevige regenbuien ĂŠn droge perioden!

1 EEN REGENTON

4 GEZELLIGE PAADJES

Een regenton is uiteraard onmisbaar als we het over regen hebben. Koppel je regenton eenvoudig aan een regenpijp, het water van je dak stroomt zo direct via de regenpijp in de regenton. Kies voor een regenton met een kraantje, zodat je gemakkelijk water kunt aftappen of er een tuinslang op kunt aansluiten. Overstroomt je regenton bij aanhoudende regen vaak? Koop er dan eentje extra of een groter exemplaar. Je voorkomt hiermee dat er vocht in de muur trekt.

Maak tuinpaden van grind of dolomiet, het water wordt via dit materiaal snel afgevoerd naar de grond. Ook staptegels in het gazon in plaats van tegelpaden kunnen helpen. Dergelijke paadjes zorgen direct voor veel sfeer in de tuin!

Je tuin kan natuurlijk niet groen genoeg zijn! Overtollig water zakt in een border of in een gazon namelijk sneller weg in de grond dan bij bestrating; vooral bij een terras van tegels of beton is er eerder kans op wateroverlast. Zorg dus voor genoeg groen in de tuin, dit kan in de vorm van borders of gazon.

3 WATERDOORLATENDE BESTRATING Toch bestrating? Ga voor waterdoorlatende bestrating, zoals split, of voor bestrating met brede voegen, zodat het regenwater tussen de tegels door weg kan zakken. Ook een afvoergoot naast de bestrating kan helpen.

Het woord afwatering zegt natuurlijk al genoeg. Laat je terras, border, oprit of tuinpad altijd iets aflopen; doe dit richting de openbare weg of een lager gelegen tuingedeelte. Zet in dit lagere deel planten die goed tegen vocht kunnen, zoals gele lis, moerasspirea en dotterbloemen.

6 GOEDE BODEMSTRUCTUUR Klei- en leemgrond, grond met veel puin of een toplaag van bijvoorbeeld houtsnippers houden veel water vast. Zorg voor een goede luchtige bodemstructuur waar het water goed in wegzakt. Werk bij zware grond wat zand door de grond of maak om de meter wat gaten met een grondboor. Vul de gaten met grind, zo stroomt het water sneller weg.

FOTO: SHUTTERSTOCK

2 LEKKER VEEL GROEN!

5 ZORG VOOR GOEDE AFWATERING

9


OPTISCH TRUCJE

tip

Hoogteverschillen in de tuin laten je tuin optisch groter lijken, net als slingerende paadjes waar je het einde niet van ziet. Of wat dacht je van een mooie tuinposter of spiegel achter in je tuin? Allemaal trucjes waardoor je tuin direct groter oogt.


TUIN ONTWERPEN

ZO ONTWERP JE JE EIGEN DROOMTUIN! Een tuin waarin je heerlijk kunt relaxen, bijen en vlinders af en aan vliegen of een tuin waarin ruimte is om te spelen. Samen met Gamma ontwerp jij je droomtuin.

M

aak voor je begint met ontwerpen een duidelijk plan. Schrijf op wat je belangrijk vindt. Wil je een tuin met veel bloemenborders, een groot terras in de zon of juist een klein hoekje in de schaduw? Bedenk hoe breed de paden moeten worden, waar je de hoogte in wilt gaan en welke planten je mooi vindt. Onderzoek ook wat er mogelijk is in je tuin. Tuinieren op zandgrond is heel anders dan op kleigrond. En een tuin op het zuiden is perfect voor zonminnende planten, terwijl ze weg zullen kwijnen in een tuin op het noorden.

BEPAAL DE SFEER EN VORM Let bij het bepalen van de sfeer, vorm en stijl op de sfeer van je huis. Het is mooi als huis en tuin één geheel vormen. Heb je een modern huis met een strakke inrichting, dan staat een strakke tuin hier veel beter bij dan een tuin vol weelderige bloemen. Maar kies vooral wat je mooi vindt, alleen dan zul je met plezier in de tuin zitten! Hetzelfde geldt voor de belijning. Houd je van ronde of organische lijnen of wil je juist strakke lijnen in je tuin? Een rechthoekig terras is makkelijk, maar neemt veel ruimte in.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK

MAAK EEN PLATTEGROND Gebruik voor het maken van een plattegrond een schaal van 1:50; dat betekent dat 1 cm op je plattegrond 50 cm in je tuin is. Het makkelijkst is om voor een plattegrond ruitjespapier te nemen. Geef op de tekening aan waar het huis staat inclusief ramen en deuren. Teken ook het eventuele tuinhuis, schuur, poort én de elementen die je graag in je tuin wilt behouden, zoals

een haag, terras of boom. Zet ook de meest voorkomende windrichting op de plattegrond, evenals de ligging van de tuin ten opzichte van de zon. Maak wat kopietjes van de plattegrond, deze kun je gebruiken om meerdere ontwerpen te maken.

TEKENEN MAAR! Geef op de plattegrond met gekleurde vlekken aan welke elementen waar moeten komen. Neem bijvoorbeeld rood voor de borders met lage beplanting, lichtgroen voor het gazon, donkergroen voor bomen, geel voor het terras, bruin voor de paden en paars voor de speelplekken. Met een vlekkenplan zie je in één oogopslag de indeling van je tuin, handig! Ben je tevreden over dit plan, dan kun je je tuinontwerp verfijnen. Teken alle tuinonderdelen van paden en terrassen tot borders en gazon nauwkeurig op schaal in de plattegrond. Als je ook hierover tevreden bent, is het tijd om te bedenken welke bestrating , welk type erfafscheiding, tuinhout, verlichting, een eventueel waterelement én natuurlijk welke planten je wilt.

TUIN AANLEGGEN

Een tuin aanleggen kan het beste in het voor- en najaar. Het najaar is voor de beplanting de beste tijd. De grond is nog warm en in de herfst is het wat vochtiger; jonge aanplant krijgt hierdoor een goede start. In het voorjaar planten kan ook, maar dan zul je meer water moeten geven. Meer tips bij het aanleggen van een border vind je op pagina 85.

KIES JE BESTRATING Bestrating bepaalt voor een deel de sfeer van je tuin. Klinkers geven een authentieke sfeer, grote tegels ogen strak en grindpaadjes doen landelijk aan. Ook kun je met de bestrating je tuin optisch groter of kleiner laten lijken. Een kleine tuin met grote tegels lijkt veel groter dan een kleine tuin met kleine tegels.

BEPLANTING Beplanting is een belangrijk onderdeel van je tuin. Houd bij de plantkeuze rekening met de omstandigheden wat betreft licht en grondsoort. Een schaduwplant komt niet tot zijn recht op een zonnige plek, net zoals een plant die veel vocht nodig heeft niet floreert op droge grond. Let daarnaast op bloeitijden en bloeikleuren, de hoogte van de planten en of ze breed uitgroeien.

11


DE TUIN IN DE LATE WINTER: JANUARI - FEBRUARI Januari en februari zijn echt wintermaanden, maar toch is er genoeg te doen in de tuin! Als het niet vriest, kun je (fruit)bomen snoeien, een laag compost in de borders aanbrengen of een boom of roos met kale wortel aanplanten. Is het echt heel erg koud? Blijf dan lekker binnen en zoek de mooiste zaden en planten uit voor het komende jaar! 12


JANUARI / FEBRUARI

tip

Last van mos in je gazon? Strooi dan in februari kalk over je gazon.

Vogels verwennen

In deze maanden is er in de natuur weinig voedsel voor de vogels te vinden; verwen ze daarom met een mengsel van waardevolle zaden, vetbollen, oud brood, vers fruit en ongezouten gekookte aardappel of rijst! Geef niet alles tegelijk en zorg voor een gevarieerd weekmenu. Geef stukjes appel wanneer er sneeuw ligt. Door de sneeuw krijgen vogels namelijk vaak te weinig vocht binnen. Heb je een waterschaal in de tuin? Laat hier in de winter dan maar een klein laagje water in staan, zodat ze er alleen uit kunnen drinken en niet badderen. Wanneer het vriest en hun verenkleed nat wordt, kunnen ze onderkoeld raken en sterven. Laat verder het nestkastje het hele jaar hangen, in de winter gebruiken de vogels het graag als slaapkamer! En vergeet verder vooral niet te genieten van alle gezellige vogels in je tuin.

WAT JE NU KUNT PLANTEN (ALS HET TENMINSTE NIET VRIEST): • BOMEN UIT DE VOLLEGROND • ROZEN MET KALE WORTEL • BLADVERLIEZENDE HAGEN ZOALS LIGUSTER EN BEUK • BLADVERLIEZENDE (FRUIT)STRUIKEN Bladverliezende bomen en heesters zijn in de winter in rust; dat betekent dat je ze nu goed kunt planten. In pot gekweekte, bladverliezende bomen en heesters kun je in feite het hele jaar planten, maar omdat ze ’s winters kaal zijn en dus geen water door hun bladeren verdampen, is de kans dat de planten aanslaan in de winter het grootst. Kies voor het planten een vorstvrije winterdag en zorg ervoor dat de bodem niet te nat is. Uiteraard begin je met het graven van het plantgat. Zorg ervoor dat de kuil dieper is dan de wortelkluit hoog is, zo weet je zeker dat de plant genoeg ruimte heeft. Geef de planten een goede start door vóór het planten wat compost of bodemverbeteraar door het plantgat te mengen. Werk nooit mest door het plantgat, hierdoor kunnen de wortels verbranden! Zet vervolgens de boom of heester erin, vul aan met aarde, trap de grond rondom goed aan en geef goed water.

tip

WELKE VOGEL VINDT WAT LEKKER? Net als mensen, hebben ook vogels niet allemaal dezelfde smaak. Daarom zetten we hier verschillende vogels met hun voorkeursmenu op een rij: ➤ Roodborstje en winterkoning: broodkruimels, meelwormen, ongekookte havermout, universeel voer. ➤ Specht: spekzwoerd, ongezouten (dop)pinda’s, vetbollen, zonnebloempitten, pindablokken, pindacakes. ➤ Merel, zanglijster en spreeuw: broodkruimels, gewelde krenten en rozijnen, fruit, appelschillen en klokhuizen, bessen, gekookte rijst en aardappelen zonder zout. ➤ Mees: vetbollen, ongezouten (dop)pinda’s, zonnebloempitten, kokosnoot. ➤ Mus, vink en groenling: etensresten zonder zout, onkruidzaden, zonnebloempitten, broodkruimels, ongezouten pinda’s, pindablokken.

Planten met kale wortel? Bescherm de wortels vóór de aanplant tegen uitdrogen door ze te omwikkelen met een doek of zak.

13


Bemesten en mulchen

Bereid de grond goed voor op het komende seizoen door compost te verspreiden over je borders en moestuin. Je kunt door de moestuin organische mest spitten; strooi wat extra mest op plekken waar ‘hongerige’ planten, zoals aardappels, pompoenen, mais, prei en dahlia’s komen te staan. Probeer hierbij zo min mogelijk over de kale grond te lopen, dit is slecht voor de bodemstructuur. Strooi dus vooral vanaf de paden. Verdeel over de borders ook wat mulch; dit is niets anders dan een laagje verteerbaar materiaal, compost of blad bijvoorbeeld. Je beschermt hiermee de aarde tegen onkruidvorming, vorst, uitdroging of het uitspoelen van de aarde wanneer het erg nat is. Breng gerust een 10 cm dikke laag aan.

14


JANUARI / FEBRUARI Art. 297466

Art. 448893

SNOEIEN In de winter kunnen er allerlei heesters en bomen worden gesnoeid. Snoei altijd op een droge en vorstvrije dag en ga aan de slag met een scherpe snoeischaar. Gebruik bij takken die dikker zijn dan 5 cm een snoeizaag.

De winter is de perfecte tijd om eens goed naar je gereedschap te kijken. Maak het schoon en laat de messen van de grasmaaier slijpen. Wil je nieuw gereedschap aanschaffen? Gebruik de winter om wat inspiratie op te doen.

Bescherm je planten Wanneer het erg koud is, kunnen wintergroene en vorstgevoelige

planten wel een dekentje gebruiken. Gebruik als ‘dekentje’ vliesdoek of takken van de afgedankte kerstboom. Hoge soorten kun je omwikkelen met een vliesdoek. Haal het materiaal weg zodra het warmer wordt of de zon overdag fel schijnt, de planten kunnen anders hieronder gaan broeien. Wikkel bij strenge vorst bubbeltjesplastic rond terracotta potten, want zowel de pot als de wortelkluit kunnen bevriezen. Is de vijver dichtgevroren? Maak voorzichtig een wak en verwijder eventueel sneeuw van het ijs. Je kunt ook een ijsvrijhouder gebruiken. Gladde paden? Strooi met zand in plaats van zout, dit is beter voor de planten die rondom de paden staan. Loop bij vorst en sneeuw nooit over het gazon, je voorkomt zo lelijke plekken.

Art. 509701

VERLICHTING

Verlichting in de tuin geeft veel gezelligheid! In de donkere wintermaanden kun je goed bekijken wat je mooi vindt en wat er in jouw tuin past. Met grondspots wordt het al snel heel sprookjesachtig, wandlampjes kunnen heel praktisch zijn en staande lampjes zijn erg decoratief. Vind je alles mooi? Probeer toch een keuze te maken. Van te veel verlichting worden je ogen snel moe en vervlakt de diepte in je tuin, en dat is zonde! Het best kun je kiezen voor een aantal sfeervolle lampjes, dus niet één grote felle lamp. Dit is niet gezellig én maakt je tuin er niet mooier op. Let bij het uitzoeken van je verlichting voor de border op dat deze niet meer dan 35 watt bedraagt. Planten kunnen bij fellere lampen namelijk uitdrogen. Ga bij de aanleg van verlichting zorgvuldig te werk en schakel altijd de stroomgroep waarop je werkt uit. Behalve als je voor verlichting op zonneenergie kiest, daarbij is het vooral een kwestie van in de grond steken en wachten op de zon!

BESSEN Knip van kruisbessen alle hoofdtakken tot de helft terug. Kort zijtakjes tot 5 cm in en haal overbodige takken weg uit het hart van de struik. Haal ook van rode en witte bessen alle beschadigde en kruisende takken weg. Van zwarte bessen kun je ongeveer een derde van alle takken wegsnoeien; kies hiervoor de oudste takken. Van herfstframbozen knip je alle takken helemaal weg. DAKPLATANEN EN LEILINDEN Alle opgaande scheuten kun je terugsnoeien tot op de gesteltakken. Bind de topgroei van de gesteltakken horizontaal aan het frame. BLADVERLIEZENDE BOMEN & HEESTERS Veel bladverliezende bomen en diverse heesters kun je nu snoeien. Maar let op, laat de bloeders met rust! Bloeders zijn: esdoorn, berk, notenboom, haagbeuk, paardenkastanje, druif en kiwi! Van deze bomen en klimplanten komt de sapstroom al vroeg op gang, waardoor de snoeiwonden kunnen gaan bloeden als je ze op het verkeerde moment snoeit. BLAUWEREGEN Snoei in februari de korte zijtakken op de gesteltakken terug tot 2 à 3 ogen. En bind (wanneer je de blauweregen langs een muur leidt) de takken horizontaal aan. HELLEBORUS Helleborus is een aangename winterbloeier, die vroeg begint met bloeien en hier lang mee doorgaat. Knip het oude blad weg, zodat je de bloemen nog beter ziet.

Art. 560892

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, GARDENA, POLET, PHILIPS LIGHTING E.A.

Gereedschap opruimen, uitzoeken, kopen

APPEL- EN PERENBOMEN Snoei kruisende takken en takken die door het hart groeien weg en dun de kroon eventueel wat uit, zo krijgt het ‘centrum’ van de boom voldoende zon en lucht. Halveer bij een leiappel en leipeer de verlengde groei van de gesteltakken om uitlopen van alle zijogen te stimuleren.

15


NIET TE MISSEN!

Van een grasmaaier tot een spade, schoffel of tuinslang. Dit gereedschap is niet te missen voor de ĂŠchte voorjaars- en zomerklussen!

16


VOORJAAR

3 0453 Art. 5

Art. 379360

Grasmaaier

8 764 . 55 Art

GIETER MET FIJNE BROES

Je pas gezaaide of net gekiemde plantjes moeten genoeg water krijgen, maar drijven weg wanneer je ze een grote scheut water geeft. Ook wordt de zaaigrond dan veel te nat. Gebruik beter een gieter met een fijne broes. Het water wordt hierdoor verdeeld in kleine druppeltjes; je plantjes zijn er dol op!!

GEREEDSCHAP

Als je een gazon hebt, is een grasmaaier natuurlijk onmisbaar. Laat iedere winter de messen slijpen en geef de maaier dan gelijk een grote onderhoudsbeurt. Zo kun je in het voorjaar direct goed van start. Verwijder na iedere maaibeurt alle grasresten en ander vuil met een schraper en borstel. Lees meer over het onderhoud van je grasmaaier op www.gamma.be

Art. 462440

TUINHAK OF SCHOFFEL

Onkruid is er altijd, maar vooral in het voorjaar lijkt het te groeien als kool. Dit komt omdat de tuin verder dan vaak nog niet zo begroeid is. Met een goede tuinhak of schoffel verwijder je het onkruid gemakkelijk. Daarnaast is schoffelen ook heel goed voor het vocht in de bodem; want alleen de los geschoffelde grond verdampt vocht, waardoor het vochtgehalte in de ondergrond op peil blijft.

Art. 4

9329

Kniekussen

4

Onkruid wieden, zaaien of planten; voor je het weet sta je heel de middag gebukt in de tuin. Met als resultaat dat je ’s avonds niet op of neer kunt van de rugpijn. Om dit te voorkomen, kun je beter op je knieën gaan zitten op een kniekussen. Je belast zo je rug en knieën een stuk minder. Meestal zijn de kussens voorzien van een handvat, zodat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen en/of meenemen.

SPADE

Een spade is voor heel veel tuinklussen erg praktisch! Natuurlijk voor het graven van een plantgat en het spitten van je tuin, maar ook voor bijvoorbeeld het scheppen van mulch uit de kruiwagen in de border. Zorg dat een spade altijd scherp genoeg is en maak hem na ieder gebruik even schoon en zet de spade droog weg. Ook een handschepje is heel handig bij verschillende klusjes!

17


ZOMER

Art. 462556

TUINSLANG

Wanneer je een grote(re) tuin hebt, is het niet praktisch om met de gieter al je planten in de border water te geven; een tuinslang biedt dan uitkomst! Tuinslangen zijn er in verschillende lengtes, variërend van 10 meter tot 50 meter. Een slanghaspel of ophangsysteem is handig bij het opbergen van de slang.

Art. 594961

Art.

02

5232

Heggenschaar

Die zijn er in vele vormen en maten: van een hand-heggenschaar tot een telescopische heggenschaar of buxusschaar, van scharen werkend op benzine, een accu of op elektriciteit. Afhankelijk van de grootte en hoogte van de heg, kies je jouw heggenschaar! Houd bij het maken van de keuze ook rekening met je eigen lengte en kracht: een veel te zware heggenschaar is niet functioneel en heel belastend voor je rug en armen. Kijk voor meer voor- en nadelen van verschillende heggenscharen op www.gamma.be

Art. 504586

SNOEISCHAAR

Een goede handsnoeischaar is het hele jaar door onmisbaar voor het snoeien van heesters. Vaak volstaat een handsnoeischaar met twee snijvlakken. Een snoeischaar met aambeeld is handig voor het verwijderen van heel harde of dode takken. In de zomer komt een snoeischaar van pas bij het verwijderen van uitgebloeide bloemen zoals rozen of dahlia’s, of voor het uitdunnen van fruit zoals druiven. Gebruik hiervoor een kleine snoeischaar. Ook voor het plukken van bloemen is een klein snoeischaartje erg handig.

Art. 427613

Art. Nr. Gamma 504586

Kruiwagen en/of emmer

Een kruiwagen komt alle seizoenen van pas! In het voor- of najaar voor het vervoeren van mulch of voor te verplanten of nieuwe planten. In de zomer om al het onkruid en het maaisel in te verzamelen. En in de herfst en winter voor het afgevallen blad en snoeiafval. Heb je niet zo’n grote tuin? Dan kan een emmer ook al genoeg zijn! Een emmer mag natuurlijk sowieso niet ontbreken op het lijstje.

18

GRASSCHAAR OF STRIMMER

De randen van het gazon knip je eenvoudig bij met een grasschaar. Het geeft een mooie opgeruimde en strakke uitstraling aan je tuin. Voor moeilijk bereik­ bare plekken of ruig gras is een strimmer heel handig. Het voordeel van een strimmer is de lange steel, hiermee kom je écht op de moeilijkste plekjes!


VOOR DE HARDE WERKERS IN DE WINTER

Art. 448869

GEREEDSCHAP

Spitvork

HERFST / WINTER

In de herfst en winter is er nog genoeg te doen in de tuin; bladruimen en snoeien bijvoorbeeld. Goed gereedschap mag dus ook zeker dit seizoen niet ontbreken!

Art. 513694

Een spitvork gebruik je bij het rooien van bloembollen en aardappelen, maar ook bij het (ver)planten van verschillende planten is een spitvork heel handig. Je snijdt met een spitvork namelijk niet direct de wortels door, zoals je met een spade wel doet. Een spitvork komt ook van pas bij het beluchten van je gazon, het spitten van de grond en het omgooien van de composthoop. Eigenlijk is het dus het hele jaar een onmisbaar gereedschap!

Ar

t. 5

44

11

5

Ar

De winter is de ideale tijd voor het snoeien van appel- en perenbomen, en dit geldt ook voor de meeste andere boomsoorten. Zorg dat je druivelaars en kiwi’s uiterlijk eind december snoeit; bij deze planten en bomen komt de sapstroom al vroeg op gang waardoor ze dood kunnen bloeden als je ze later snoeit. Ook esdoorns, berken, haagbeuk en notenbomen moet je om deze reden vóór het nieuwe jaar snoeien. Gebruik altijd het juiste snoeigereedschap. Er bestaan veel verschillende snoeischaren en boomzagen. Waar je welke snoeischaar precies voor gebruikt, lees je op pagina 46.

7

95

Snoeischaar en boomzaag

48

t. 4

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, GARDENA, BOSCH, WOLF GARTEN, POLET, TALEN TOOLS, ALTRAD FORT E.A.

BLADBLAZER, -ZUIGER EN -VERSNIPPERAAR

Heb je een heel grote tuin of erg veel blad, dan is een bladblazer een uitkomst! Je blaast al het blad op een hoop en schept het vervolgens gemakkelijk in een kruiwagen of op de composthoop. Liever direct het blad versnipperen? Kies dan voor een bladblazer met zuiger en versnipperaar. Verspreid het versnipperde blad in je border of op de composthoop.

BLADHARK

Herfst betekent blad! Het blad in de border laat je gewoon liggen, hier vormt het een prima winterbescherming voor veel planten en het verbetert uiteindelijk de grond. Op paden, terrassen en het gazon ruim je het beter wel op. Dit blad hark je gemakkelijk bij elkaar met een bladhark. Een bladhark heeft rechte wijde ‘tanden’, waarachter het blad gemakkelijk blijft hangen. Naast een bladhark bestaan er ook speciale grindharken, hiermee houd je het grind mooi glad en verwijder je meteen eventueel onkruid dat tussen het grind opkomt.

19


DE TUIN IN MAART

De tuin komt weer tot leven! De eerste narcissen bloeien, het is tijd om de rozen te snoeien en het gazon mag gemaaid worden. Er zijn nu volop klusjes in de tuin en het is heerlijk om in het prille lentezonnetje in de tuin te werken.

20


MAART

Goede voeding voor de border

REGELMATIG WIEDEN

Juist aan het begin van het seizoen grijpt onkruid elke kans. De borderplanten zijn nog pril, zodat deze ongenode gasten genoeg licht en ruimte vinden om razendsnel uit te groeien. Wied daarom geregeld, zodat het onkruid geen zaad kan vormen. Als je in de lente tijd in wieden investeert, scheelt dat later in het seizoen enorm veel werk! Tot de vroegste eenjarige onkruidjes horen soorten als straatgras, muur, kleine veldkers en robertskruid; je kunt ze gemakkelijk met de hand uitplukken of op een droge dag afschoffelen. Paardenbloem en zuring zijn hardnekkiger, want die hebben een overblijvende penwortel waaruit ze opnieuw opkomen. Gebruik daarvoor liever een onkruid­ steker, waarmee je de penwortel zo diep mogelijk uitsteekt. Gebruik beter geen bestrijdingsmiddelen, maar ga het onkruid op een milieuvriendelijke manier te lijf. Kijk op pagina 28 en op www.gamma.be hoe je dit doet.

Zo vlak voor een nieuw groeiseizoen kunnen de planten in je border wel wat extra voeding gebruiken, zodat ze krachtig kunnen uitlopen en straks mooi kunnen bloeien. KUNSTMEST bevat stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), en soms magnesium (Mg). Het is zeer geconcentreerd en werkt snel, maar als je te veel strooit kunnen de plantenwortels verbranden. De werking is relatief kort; wat niet direct door de plant wordt opgenomen, spoelt met de regen uit (behalve bij korrels met langzame afgifte). Strooi het daarom pas als de planten echt beginnen te groeien, in kleine porties. ORGANISCHE MEST bevat bovenstaande stoffen, maar in lagere gehaltes. Verder zitten er allerlei sporenelementen en veel organische stoffen in, wat een extra oppepper is voor planten ĂŠn grond. Organische mest moet eerst door het bodemleven worden omgezet, voordat de plant het kan opnemen. Strooi het daarom bijtijds, in februari of maart. Het werkt geleidelijk, maar ook langdurig. COMPOST bevat weinig voedingsstoffen, maar juist heel veel organisch materiaal. Het is dus geen vervanger voor mest, maar wel een waardevolle aanvulling voor je grond. Het zorgt voor een goed bodemleven en verbetert de structuur. Compost maakt kleigrond luchtiger en zorgt er bij zandgrond voor dat water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden.

Geef je planten alvast een oppepper voor het nieuwe groeiseizoen, maar houd die andere plantjes - onkruid - onder de duim.

Zelf zaaien? Nu aan de slag!

Wie zelf plantjes wil zaaien, kan in maart aan de slag. Eenjarigen bloeien ongelooflijk lang en doen het niet alleen geweldig in potten en bakken, je kunt er ook je border jaarlijks een ander accent mee geven. Bovendien is zelf zaaien ontzettend leuk! Zorg voor een goed begin en gebruik brandschone zaaibakken en een nieuwe zak zaai- en stekgrond. Zaai grote zaden vrij diep en stuk voor stuk, kleinere op rijtjes met een dun laagje grond erover. Laat de zaaibakjes in een laagje water vocht opnemen. Verhuis ze daarna naar de serre of plaats ze in een minikasje bij de juiste kiemtemperatuur (die staat op het pakje), maar uit de felle zon. En dan maar wachten tot de eerste groene puntjes opkomen... Heb je een serre? Dan kun je nu natuurlijk al volop aan de slag met het zaaien en planten van allerlei groenten. Onder het glas (of plastic) stijgt de temperatuur snel, waardoor je al vroeg in het jaar kunt zaaien en planten!

21


Lentefris terras

Na de winter kan ook het terras wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Haal met een haakvormig krabbertje het onkruid uit de voegen. Omdat algen bij vochtig herfst- en winterweer hun kans grijpen, is er meestal ook groene aanslag ontstaan. Maak de tegels schoon met een groene­ aanslagreiniger en neem ook de potten onder handen die in de winter buiten zijn blijven staan. Je kunt ook met een hogedrukspuit het terras schoon­spuiten. Het terras ziet er dan snel weer lekker fris uit, maar zet de straal niet te hard, want dan spuit je ook het zand uit de voegen. Vul de schoongemaakte potten met verse potgrond voor terrasplanten en plant er vrolijke lentebloeiers zoals viooltjes in.

22


MAART

In principe is de winter in maart op zijn retour, maar het voorjaar kan nog steeds grillig uitpakken. Ligt er over sommige planten nog een winterdekje? Trek dat stro- of bladerdek bij mooi weer open, zodat het eronder niet gaat broeien. Zo voorkom je dat juist deze kwetsbare planten te vroeg uitlopen en gevoelig worden voor late vorst. Laat het dekmateriaal rondom de plant liggen, dan kun je het bij vorst weer snel aanbrengen. Camellia bloeit al vroeg in het jaar uitbundig. Maar wintergroene planten als camelia’s kunnen bij vorst snel uitdrogen, omdat de verdamping doorgaat terwijl de wortels uit de bevroren grond geen water kunnen opnemen. Vooral de combinatie van vorst met felle zon of harde wind is verraderlijk. Scherm de plant tijdelijk af met vliesdoek, dat je vastzet met een paar wasknijpers. Ook de cameliabloemen hebben zo minder te lijden van late vorst.

KALENDER ➤

Waarom een robotmaaier? Een robotmaaier is natuurlijk erg makkelijk; de maaier doet immers het werk voor jou, zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Op het instellen van de maaier na. Naast dat een robotmaaier erg makkelijk is, en je meer tijd overhoudt voor leuke (tuin)klussen, is een robotmaaier ook goed voor je gazon. Je kunt hem namelijk zo instellen, dat hij je gras meerdere keren per week maait. De fijne grasresten verspreidt hij direct over het gazon; dat dient als natuurlijke meststof, waardoor je gazon nog gezonder én groener wordt! Je leest meer over de voordelen van een robotmaaier op pagina 6 en op www.gamma.be

Art. 606502

Art. 606000

5 TIPS VOOR EEN GROEN GAZON

Na de winter ligt het gazon er vaak wat onregelmatig bij, vaak zit er ook mos in. Geef het rond half maart een opknapbeurt, dan ziet het er weer snel stralend uit. 1 MAAIEN Stel de maaier de eerste keren wat hoger af en hark het maaisel weg, want het verteert nu niet snel genoeg. 2 VILT EN MOS VERWIJDEREN Kam met een metalen gazonhark of een verticuteerhark vilt en mos uit het gazon. Dit is zwaar werk; voor een groter gazon is een machinale ontmosser of verticuteermachine handiger. 3 BEKALKEN Op zure grond komt mos snel terug. Als je in het najaar niet hebt bekalkt, kan dat nog; gebruik nu liefst zeewierkalk (maërl), dan hoef je geen weken te wachten totdat je mag bemesten. 4 BELUCHTEN Mos ontstaat ook als de grond te sterk verdicht is. Prik met een riek of spitvork 15 cm diepe gaatjes in de grond en beweeg de tanden wat heen en weer, zodat er weer lucht bij de graswortels komt. Veeg op zware grond wat scherp zand in de gaatjes. 5 VOEDEN Als het gras goed groeit, kan het de concurrentie met mos beter aan. Geef je gazon daarom in de lente speciale gazonmest. Kijk voor meer gazontips op www.gamma.be

omen en heesters met kluit kun je B nog planten tot het blad uitloopt. aagplanten en rozen worden nu H nog uit de vollegrond geleverd; plant ze direct of kuil ze tijdelijk in, zodat de wortels niet uitdrogen. Snoei de zomerbloeiende vlinder­ struik (Buddleja) nu terug tot op zo’n 30 cm boven de grond, hij zal weer snel uitlopen. Winterjasmijn bloeit prachtig, maar groeit nogal slordig. Fatsoeneer hem na de bloei door sliertige takken terug te snoeien, desnoods met de heggenschaar. aai eenjarigen voor in een kweek­ Z bakje op de vensterbank. Gebruik verse zaai- en stekgrond, schone potten en bakken en volg de zaaitips op het pakje. aai het gras nu het weer begint M te groeien, maar stel de maaier de eerste weken wat hoger af. Pluimhortensia’s en Hydrangea arborescens ’Annabelle’ bloeien op eenjarig hout en kun je half maart rigoureus terugsnoeien op 15 cm boven de grond. Maar als je ’Annabelle’ wat hoger laat (50 à 75 cm), vormt hij wat kleinere bloemen en valt hij minder snel om. Geef groenten van bij ons zoals peul­ tjes, tuinbonen, spinazie, erwtjes, sla en broccoli een voorsprong; laat ze binnenshuis ontkiemen, maar ver­ plaats ze vervolgens naar een koude bak buiten. ag je de bloei van de vaste planten Z het afgelopen jaar wat teruglopen? Een vorstvrije dag rond eind maart of in april is een mooi moment om vaste planten te verjongen. Graaf de kluiten in hun geheel uit, deel de plant in stukken en haal de dode delen eruit. Alleen de gezonde delen (met uitlopers) plant je terug. Ook kun je nieuwe soorten kopen en aanplanten.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, BLACK & DECKER EN GARDENA

Zorg voor bescherming

23


HIER WORD IK BLIJ VAN

Een tuin is voor veel mensen een plaats om even helemaal tot rust te komen of juist uren aan het werk te zijn. Maar wat maakt jouw tuin nu echt tot jouw lievelingsplek? Gilbert, Marc, Femke en Marlies vertellen wat hen blij maakt.


INTERVIEW

Gilbert (36)

,,Snoeien! Het klinkt misschien een beetje gek, maar snoeien vind ik echt een van de leukste klussen in de tuin. Het liefst snoei ik op een mooie winterdag waarop af en toe de zon tevoorschijn komt. De gedachte dat bomen en planten door snoeien alleen maar mooier worden, doet me goed. In het voorjaar geniet ik extra wanneer het blad weer tevoorschijn komt. En tja, van het grote stoere gereedschap word ik nu eenmaal ook heel blij.’’

Marlies (55)

,,Ik hecht veel waarde aan gezelligheid in mijn tuin. In mijn tuin staan dan ook leuke tuimeubelen, waarin ik regelmatig lange avonden geniet met vrienden en familie. Een boeket bloemen plukken uit eigen tuin, dat later dan pronkt op de tuintafel vind ik wel een van de leukste dingen! Als ik moet kiezen, vind ik de lange zomeravonden in juni het fijnst. Uiteraard ontbreekt dan de sfeerverlichting niet: het zorgt voor een heerlijke sprookjesachtige sfeer.’’

Marc (58)

,,Een strak gazon, daar word ik blij van! Grasmaaien vind ik helemaal niet erg om te doen. Het liefst dan wel op een zitmaaier, maar af en toe lopen achter de loopmaaier is ook geen probleem, scheelt me weer een ritje naar de sportschool! We hebben speciaal speelgazon, omdat de kleinkinderen regelmatig voetballen op het gras. Opa trapt natuurlijk ook graag een balletje mee, dus daar moest het gazon wel tegen bestand zijn.’’

Femke (28)

,,Ik word blij van mijn oogst! Iedere dag na het werk ga ik wel even naar mijn moestuin toe. Ik woon in de stad, dus voor mijn tuin moet ik een stukje fietsen, maar dat vind ik niet zo erg. Als ik er ben, word ik iedere keer weer blij van mijn kleine groene oase midden in de stad! De allermooiste tijd vind ik augustus. De mooie rode tomaten en purperkleurige aubergines stelen dan de show!’’

25


GOEDE BUREN, SLECHTE BUREN

26

GOEDE COMBINATIETEELT Aardbei ➤ knoflook, kropsla, radijs, spinazie, wortel Radijs ➤ aardbei, erwt, kool, wortel, tomaat, sla, rode biet, komkommer Tomaat ➤ sla, peterselie, prei, radijs, rammenas, spinazie, ui, wortel Tuinboon ➤ andijvie, sla, spinazie, selderij, kool Sla ➤ aardbei, dille, prei, radijs, rode biet, tuinboon, tomaat, wortel, kool SLECHTE COMBINATIETEELT Tomaat ➤ aardappel, venkel Tuinboon ➤ erwt, knoflook, ui, venkel Sla ➤ peterselie, selderij


MOESTUIN

LEKKER OOGSTEN UIT EIGEN TUIN! Je eigen groenten kweken, is gezond, leuk én voordelig! En voor een moestuin heb je echt niet veel ruimte nodig. Zelfs van één vierkante meter kun je het hele jaar verse groenten oogsten!

W

anneer je een klein stukje grond hebt, kun je daar natuurlijk een moestuintje in de vollegrond van maken, maar op een kleine ruimte is het makkelijker om je groenten in een compacte moestuinbak te kweken. De bak kun je makkelijk schoonhouden en het blijft overzichtelijk. Er zijn al moestuinbakken van 1 m2! Ook handig zijn de moestuinbakken op poten; zo hoef je niet te bukken tijdens het zaaien, planten, onderhouden of oogsten van je groenten.

Art. 427584

VOEDING IN DE BODEM Planten halen voeding uit de grond, die is dus heel belangrijk. Een mengsel van tuinaarde met potgrond en eventueel wat meststoffen is prima. Werk niet te veel meststoffen door de grond, hierdoor kunnen de kleine plantjes verbranden. Wil je zeker weten dat je goed zit? Gebruik dan speciale potgrond voor de moestuin. In een moestuinbak is het aan te raden om de grond ieder jaar te verversen, dit geldt ook voor de grond in een serre. Zorg altijd dat er genoeg drainagegaten in je moestuinbak zitten. Wanneer het water in de bak blijft staan, is de kans groot dat de plantenwortels gaan rotten.

ONMISBAAR LICHT Planten hebben licht nodig om te groeien. Veel groenten en vooral kruiden zijn echte zonaanbidders. Zet ze op een beschut plekje

waar minimaal 6 tot 8 uur de zon schijnt. Heb je geen zonnige tuin? Niet getreurd, er zijn veel groenten die genoeg hebben aan 3 tot 6 uur zon per dag, bladgroenten zoals sla en spinazie bijvoorbeeld. Pluksla is heel geschikt voor je kleine moestuin, je kunt het lang oogsten. Ook tomaten zijn erg leuk!

Nuttig stinkertje Afrikaantjes (stinkertjes) zijn heel nuttig in je moestuin; ze weren diverse plagen zoals aaltjes, witte tomatenvlieg en mieren. Afrikaantjes zijn goede buren voor aardappelen, aardbeien, bietjes en tomaten. Handig en vrolijk! Want met hun oranje en gele bloemen fleuren ze je moestuin op. Houd daarom een klein hoekje vrij voor een afrikaantje!

MOESTUIN INDELEN Bij een moestuinbak of kleine moestuin is het handig om je moestuintje te verdelen in vakken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een houten raster dat je over de bak legt. Dit raamwerk kun je gemakkelijk weer verwijderen als dat nodig is. Zaai of plant per vak een andere soort groente. Houd rekening met combinatieteelt, want niet alle groenten doen het even goed naast elkaar. Vooral in een kleine moestuin(bak) is het belangrijk om hier rekening mee te houden, omdat de planten erg dicht bij elkaar staan.

FOTO’S: © GREENYARD HORTICULTURE, SHUTTERSTOCK E.A.

KWEKEN IN EEN SERRE Naast licht gedijen veel groenten en kruiden ook bij warmte. Met een serre hoef je niet te wachten tot na de ijsheiligen met het zaaien en uitplanten van je planten en oogst je tot ver in het najaar nog groenten uit eigen tuin. Heb je niet zoveel ruimte? Er bestaan ook mini-serres of handige kweekkasten!

27


STRAK GAZON

tip

Last van onkruid in het gazon? Belucht of verticuteer de grasmat zo nu en dan en bekalk en bemest het een รก twee keer per seizoen. Of ga voor speciale gazonmest met anti-onkruid. Je vindt alle middelen en gereedschappen tegen onkruid in een van onze winkels en op www.gamma.be


ONKRUID VERWIJDEREN

MILIEUVRIENDELIJK ONKRUID VERWIJDEREN Onkruid, wie kent het niet. Onkruid tussen je borderplanten, tussen de tegels, in het gazon of in de moestuin. Het is logisch dat je er iets tegen wilt doen, maar denk bij het verwijderen ook aan het milieu.

O

nkruiden zijn niet alleen planten die in de weg staan, soms zijn ze zelfs heel nuttig. Het dient bijvoorbeeld als voedsel voor allerlei insecten. Zo zijn brandnetels onmisbaar voor bepaalde vlinders.

NUTTIG ONKRUID Naast voedsel voor allerlei insecten zijn sommige onkruiden ook heel nuttig door het herstellend vermogen. Dat betekent dat de planten het gebrek in de grond aantonen ĂŠn opheffen. Door de onkruiden een tijdje te laten staan, verbetert de grond vanzelf. Natuurlijk kun je niet alle onkruiden eindeloos hun gang laten gaan, vooral niet in een kleine tuin.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK

MET EEN SCHOFFEL EN EEN ONKRUIDSTEKER Wortelonkruiden zoals paardenbloemen haal je het best weg met een onkruidsteker of spade. Let op dat je bij wortelonkruiden de hele penwortel verwijdert; alleen dan weet je zeker dat het onkruid niet verder groeit. Gebruik voor borders een onkruidhak of schoffel met lange steel, zodat je niet steeds hoeft te bukken. Voer de onkruiden af in de container; gooi ze vooral niet in de compostbak. Draag bij het verwijderen van onkruid altijd tuinhandschoenen, zodat je handen beschermd zijn tegen krassen, doorns en brandhaartjes.

BODEMBEDEKKERS TEGEN ONKRUID Bij onkruiden zoals zevenblad is het lastig om alle wortels te verwijderen, omdat ze ondergronds een horizontaal netwerk van

wortels vormen en zich zo door de hele tuin verspreiden. Wanneer je veel last hebt van deze onkruiden, zal je rigoureus te werk moeten gaan. Maak de grond los met een spitvork en verwijder de wortels met de hand. Zorg dat je ieder stukje wortel verwijdert. Zie je dit niet zitten, breng dan een mulchlaag van organisch materiaal zoals houtsnippers aan, of bedek de aarde met een laagje grind. Dit helpt onkruid tegen te gaan, omdat er minder zonlicht bij de grond komt.

REGELMATIG WIEDEN

Haal onkruid regelmatig weg, zodat het niet in bloei komt en zich verder uit kan zaaien.

ONKRUID TUSSEN JE TEGELS Onkruid tussen tegels kun je voorkomen door de tegels te voegen met speciale voegmortel voor buitentegels of door voor grote tegels te kiezen, die goed tegen elkaar aansluiten. Toch onkruid tussen je tegels? Haal het weg met een voegenkrabber of -borstel. Bestrijd hardnekkig onkruid met een van onze natuurlijke onkruidverdelgers. Ook groene aanslag op je terras, tuinpaden of oprit kun je bestrijden met een ecologisch verantwoorde aanslagreiniger; deze zijn niet schadelijk voor planten, gras en dieren, maar verwijderen wel de groene aanslag.

ANTIWORTELDOEK

tip

Liever geen houtsnippers? Kies voor antiworteldoek! Het zwarte doek laat geen licht en wortelgroei door, maar wel water. Knip het in de juiste afmeting, zodat ieder stukje grond onkruidvrij blijft.

29


DE TUIN IN APRIL Snoeien, zaaien, planten en oogsten! De dagen in april zijn hoogtijdagen in de tuin. Vergeet tussen al het werken door niet te genieten van de eerste zonnestralen, de ontluikende bloemen en natuurlijk de heerlijke geur van de prachtige bloesem aan de bomen! Geniet van het (a)pril geluk!

30


APRIL Art. 610376

Dahlia’s voortrekken GAZON ZAAIEN

Wil je een nieuw gazon of kale plekken bijzaaien? April is een heel geschikte maand voor deze klus! De grondtemperatuur is al wat hoger, maar vaak nog relatief vochtig en dat is dé perfecte combinatie voor een groen gazon! Controleer voor je aan de slag gaat of de zuurgraad van de bodem goed op peil is. Wanneer deze tussen de 5 en 6 ligt, is het goed. Als de grond te zuur is, kun je wat kalk toevoegen; hierdoor neemt de zuurgraad iets af. Maak de grond vrij van onkruid en spit deze ongeveer 1 spade diep om. Hark vervolgens wat organische grondverbeteraar door de bovenste laag van de grond en maak het oppervlak egaal. Nu is je grond helemaal voorbereid en kun je aan de slag met het zaaien! Gemiddeld zaai je 40 tot 50 gram graszaad per vierkante meter, maar dit is per soort verschillend. Volg hiervoor dus de aanwijzingen op de verpakking. Zaai altijd een keer in lengterichting en nog een keer in de breedterichting hier overheen. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te zaaien, gebruik eventueel een strooiwagentje. Zorg ervoor dat de grond de eerste tijd niet uitdroogt. In droge perioden is één keer per dag sproeien geen overbodige luxe! Na ongeveer twee weken komen de eerste grassprietjes al tevoorschijn. Wacht tot het gras 8 tot 10 cm lang is voor je het zijn eerste maaibeurt geeft. Maai het de eerste keer niet al te kort; stel de messen van de grasmaaier af op circa 5 cm. Heb je al een gazon? Verwen het deze maand met wat mest. Ook kun je je gazon nu nog verticuteren als je dat in maart niet hebt gedaan.

Zaai op een dag dat het niet te hard waait, het fijne graszaad waait anders zo de border of de tuin van je buren in.

Wil je je dahlia’s wat eerder in bloei hebben? Pot de knollen dan in april al op in een plastic of terracotta pot met potgrond. Plaats de knollen naar beneden en het stengelstukje circa 3 cm onder de rand van de pot. Geef ze een beetje water, laat de planten bij kamertemperatuur spruiten en kweek ze daarna op een lichte plek verder op. Rond half mei, als de kans op nachtvorst verdwenen is, kun je ze afharden en buiten uitplanten. Dit voortrekken van dahlia’s heeft niet alleen als voordeel dat de planten eerder in bloei komen, maar ook dat ze al sterk zijn voor je ze buiten plant. Ook is de kans dat slakken de jonge scheuten opeten dan een stuk kleiner. Antraciet palletkussen Art. 580379

De eerste zonnestralen

Koester de eerste zonnestralen en ga tussen alle tuinklussen door eens lekker op een bankje in de zon zitten met een kop koffie of thee. Bekijk intussen waar je terras nog wel een oppeppertje kan gebruiken. Zoals een vrolijke plant of een gezellig kussen voor in je loungebank of stoel. Staat je terras al vol met potplanten, maar zie je dat ze net wat te krap staan? Verpot ze in een iets grotere pot met nieuwe potgrond. Maak hierbij de buitenkant van de wortelkluit wat los en haal hier wat oude potgrond weg, voordat je de plant in de nieuwe pot zet. Maar geniet eerst van je kopje koffie!

31


Eenjarigen zaaien!

Eenjarigen, zoals zinnia’s en cosmea’s zijn heel vrolijke bloemen, en dankzij de vele bloemvormen, hoogtes en kleuren kun je ze onderling eindeloos combineren. Je kunt eenjarige bloemen, afhankelijk van de temperatuur, na half april buiten uitzaaien. Binnen voorzaaien kan al vanaf maart, sommige soorten zelfs vanaf februari. Maar ook in april kan dat dus nog prima. Binnen voorzaaien betekent wel dat je de zaailingen op tijd moet verspenen. Na half mei verplant je ze dan naar een grotere pot of naar buiten. Doe dit altijd voorzichtig, want de jonge plantjes zijn heel kwetsbaar. De meeste eenjarige bloemen houden van zon. Heb je geen zonnig en beschut plekje in je tuin? Zaai de bloemen dan in potten of bakken; deze kun je zelf makkelijk in de zon zetten. Eenjarigen hebben al genoeg aan 20 tot 30 cm grond. Geef de planten regelmatig water en een beetje mest. Oost-Indische kers, klaprozen en papaver zaai je het best direct in de vollegrond en op de juiste plek, want deze eenjarigen zijn moeilijk te verplanten.

Verdorde bloemen van hortensia laat je de hele winter zitten, ze beschermen de plant tegen vorst en kou. 32

HORTENSIA’S SNOEIEN BOERENHORTENSIA’S Boerenhortensia’s bloeien vanaf juli en gaan hier tot ver in het najaar mee door. Naast dat een hortensia schitterend bloeit, is het ook nog eens een heel onderhoudsvriendelijke plant! Je moet hem vooral niet té veel snoeien. Laat een boerenhortensia de eerste vier jaar gewoon met rust. Knip wel rond half april alle dode scheuten en oude bloemen af. Knip de uitgebloeide takken af tot het eerste paar dikke, frisgroene knoppen. Uit deze knoppen ontwikkelen zich nieuwe stengels die hetzelfde seizoen nog zullen bloeien. Boerenhortensia’s bloeien op tweejarig hout, wanneer je dus alles terug zou knippen tot vlak bij de grond, bloeit je hortensia dit jaar niet. Volgend jaar komen dan pas weer de eerste bloemen tevoorschijn. VERJONGINGSSNOEI Is je boerenhortensia ouder dan drie of vier jaar? Knip dan half april een vierde deel van de scheuten zo diep mogelijk terug; kies hierbij de dikste scheuten. Dit noem je ook wel verjongingssnoei, want de plant maakt na deze snoei krachtige nieuwe scheuten vanuit de grond. Snoei vervolgens elk voorjaar (half april) een vierde deel van de oudste, dikste scheuten op deze manier terug. Na vier jaar heb je de hele struik verjongd. Zo heb je altijd een mooie, krachtige boerenhortensia die rijk bloeit. BEMESTEN Werk na het snoeien wat organische mest door de grond en herhaal dit nog een enkele keer in het seizoen. Na juli bemest je de planten beter niet meer. HORTENSIA ‘ANNABELLE’ SNOEIEN Hortensia ‘Annabelle’ is een bekende hortensia; de bloemen die lijken op grote sneeuwballen sieren veel tuinen en dat vinden wij niet zo gek. De planten hebben veel sierwaarde en het onderhoud is ook niet zo moeilijk. Dit type hortensia bloeit op eenjarig hout, dus op takken die datzelfde seizoen gevormd zijn. De takken van deze hortensia kun je daardoor eind maart of begin april tot circa 30 cm boven de grond terugsnoeien. Zo’n snoeibeurt zorgt voor grote bloemen die je wel moet steunen om ze overeind te houden. Wil je liever iets kleinere bloemen die steviger op hun stengels staan, geef de plant dan een lichte snoeibeurt of snoei hem helemaal niet. Topzware bloemen steunen kan met een van onze plantensteunen; je vindt ze op www.gamma.be of in de winkel.


APRIL

Onkruid verwijderen, denk aan het milieu

PLANT EEN BEETJE GEUR! April is een perfecte maand om wat nieuwe

planten aan te schaffen en in je tuin te zetten. Let bij het kiezen niet alleen op het uiterlijk van de plant. Let ook op de geur. Want wie wil er nu geen lekker ruikende tuin?

Onkruid groeit in het voorjaar heel hard, maar als je het regelmatig bijhoudt, blijft het overzichtelijk. Je kunt het onkruid verwijderen met de hand, maar met gereedschappen gaat het makkelijker. Gebruik bijvoorbeeld een onkruidsteker of onkruidborstel. Hiermee verwijder je ook eenvoudig het onkruid tussen de tegels. Een onkruidsteker is vooral erg handig voor het verwijderen van onkruiden met een penwortel, zoals paardenbloemen. Gebruik beter geen bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, dit is heel schadelijk voor het milieu. Kijk voor meer tips over het (milieuvriendelijk) verwijderen van onkruid op pagina 28 en op www.gamma.be

ECHTE GEURTOPPERS:

* Maarts viooltje * Lelietje-van-dalen * Anjers * Duizendschoon * Daglelies * Kamperfoelie * Rozen * Sering Ook de pluktuin kun je verrijken met een heerlijke bloemengeur: zaai bijvoorbeeld eens damastbloemen. Deze bloemen verspreiden vooral in de avond een heerlijk zoete geur!

Wat je nog meer snoeit in april?

Mediterrane planten, zoals rozemarijn, salie, lavendel en vijg. Behalve als ze vorstschade hebben opgelopen, stel de snoei dan uit tot half mei. ➤ Wintergroene vaste planten. ➤ Heesterrozen; bijna alle rozen zijn in maart al gesnoeid, op heesterrozen na. Snoei ze heel lichtjes bij. Je snoeit ze om ze in goede conditie te houden, niet om de vorm te verbeteren. ➤ Winterbloeiende heesters, zoals Viburnum x bodnantense ’Dawn’, skimmia en winterjasmijn. Haal uitgebloeide bloemen en kruisende takken weg. Een open, luchtige structuur is het mooist. ➤

KRUIDEN VOORZAAIEN

Als je dol bent op kruiden en ze vaak gebruikt tijdens het koken, dan komt een kruidentuintje goed van pas! Voor het kweken van kruiden heb je niet veel ruimte nodig. Je kunt ze nu binnen voorzaaien, verspenen en na half mei buiten uitplanten. Je loopt zo niet de kans dat de jonge plantjes aangevreten worden door slakken of ander ongedierte.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, GARDENA E.A.

TIPS TEGEN SLAKKEN

Slakken, ze zijn in bijna iedere tuin wel te vinden… Gelukkig doen de meeste slakken niet veel kwaad. Ze helpen je zelfs met het opruimen van dode plantenresten en zetten deze om in voedingsstoffen voor je tuin! De naakt- en segrijnslakken richten wel schade aan; deze slakken eten van je hosta’s, je net gezaaide plantjes of je heerlijke sla. Je kunt verschillende maatregelen treffen tegen deze ongenode gasten in je tuin. Maak je tuin bijvoorbeeld diervriendelijk. Voor vogels, kippen, padden of egels zijn slakken echt een feestmaal! Je kunt ook planten in je tuin zetten waar slakken niet van houden zoals geraniums, duizendknoop (Persicaria) of akeleien. Of schrik ze af met koper of eierschalen; bescherm pas gezaaide plantjes ermee. Wil je het probleem bij de bron aanpakken? Verwijder dan steeds de slakkeneitjes! Slakken leggen hun eitjes vooral in het voorjaar, dus wil je het probleem aanpakken, ga dan nú op jacht!

33


Art. 626209

DE TUINMEUBELEN VAN 2019!

34


INSPIRATIE

COMFORTABEL EN MOOI Tuinmeubelen zijn een belangrijk element in je tuin. Ze dragen bij aan de sfeer en natuurlijk aan het comfort, ze zorgen er immers voor dat je lekker kunt tafelen met vrienden en familie én kunt luieren op een warme zomerdag!

35


Art. 626185

Art. 626105


INSPIRATIE

H

et is belangrijk dat je weet wat voor soort meubelen je zoekt en hoeveel ruimte je hebt, voor je wat koopt. Omdat de meubelen vaak in het zicht staan, is het mooi als ze bij de stijl van je tuin passen. Houten meubelen passen bijvoorbeeld heel goed bij een landelijke tuin en moderne tuinmeubelen of een mooie loungebank staan perfect in een strakke tuin. Maar natuurlijk is hierbij vooral je smaak doorslaggevend.

HOUT, ALUMINIUM OF WICKER Tuinmeubelen zijn er in veel verschillende materialen. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen. Zo verweert een houten tuinset snel door verschillende weersinvloeden. En moet je er rekening mee houden dat ze zwaarder zijn dan bijvoorbeeld aluminium of kunststof tuinmeubelen. Naast hout en aluminium zijn ook tuinmeubelen van wicker heel populair. Wicker is een kunststof vlechtwerk. Kunststof is onderhoudsvriendelijk materiaal en weerbestendig. Kijk op www.gamma.be voor tips bij het onderhouden van je tuinmeubelen.

Art. 602952 Stoel licht grijs Art. 607767 / antraciet Art. 607766 / Tafel Art. 626191

LEUKE COMBINATIES Naast het materiaal bepaalt ook de kleur van de tuinmeubelen voor een groot deel de sfeer. Gelukkig zijn de meeste tuinmeubelen in veel kleuren verkrijgbaar. Ook combinaties van verschillende materialen geven een speels en stijlvol effect! Bijvoorbeeld een set met aluminium tafelpoten en een houten of keramisch tafelblad. Of een bistrosetje van kunststof! De combinaties van verschillende stijlen, materialen en kleuren zorgen ervoor dat deze meubelen in iedere tuin passen.

MOOI EN GEBRUIKSVRIENDELIJK Vaak zijn de tafelbladen gemaakt van een ander materiaal dan de poten of stoelen. Je ziet veel glazen tafelbladen, maar ook aluminium, duraboard of zelfs keramisch materiaal zijn heel populair. De materialen worden vaak gecombineerd met een frame in hout of aluminium.. Duraboard is een composiet van kunststof en zaagsel (vaak gerecycled materiaal). Dat oogt als hout, maar is een stuk lichter en heeft geen last van verschillende weersomstandigheden.

UITSCHUIVEN EN INKLAPPEN Soms wil je in de schaduw zitten en soms in de zon. De tuinmeubelen even inklappen en oppakken is dan ideaal! Dit is ook handig bij het opbergen van je tuinmeubelen in de winter. Er bestaan verschillende soorten inklapbare meubelen, denk aan de vouwstoelen, maar ook standenstoelen zijn inklapbaar ĂŠn heel comfortabel.

Naast inklapbare tuinmeubelen kunnen uitschuifbare tuintafels ook heel handig zijn. Vooral wanneer je een kleine tuin hebt en af en toe veel mensen tegelijk op bezoek krijgt, komt zo’n tafel goed van pas. Je kunt hem uitschuiven wanneer dat nodig is en terugschuiven als je met minder personen bent of de tafel niet gebruikt; zo neemt hij niet onnodig veel plek in.

37


DE TUIN IN MEI

De tuin krijgt steeds meer kleur ĂŠn de zon steeds meer kracht. Het is echt genieten in de tuin. Vooral met al deze leuke voorjaarsklussen!

38


MEI

Snoeien

Ook in mei kan er weer gesnoeid worden. Van ietwat terugknippen tot vormsnoei en rigoureuze snoei! Nu snoeien verlengt bij veel planten de bloei, geeft meer vorm en maakt ze stevig.

Wat je nu kunt snoeien:

ZET EN ZAAI BUITEN

Na de IJsheiligen (11-15 mei) is de kans op nachtvorst voorbij en kun je potten en bakken vullen met vrolijke eenjarigen zoals petunia’s en geraniums (Pelargoniums). Dit maakt je terras in één handomdraai gezellig en sfeervol! Daarnaast is het ook tijd om je overwinterde kuipplanten naar buiten te halen. Snoei de slappe uitlopers en dode delen van de planten, verpot ze zo nodig of voorzie ze van een nieuw laagje goede potgrond. Zo beginnen ze met een frisse start aan het nieuwe seizoen! Ook de jonge, voorgezaaide eenjarige bloemen, kruiden of groenten kun je op zachte dagen al een beetje laten wennen aan de buitentemperatuur. Zet ze eerst alleen overdag buiten op een beschut plekje. En laat ze na half mei ook af en toe een nachtje buiten staan om ze vervolgens uit te planten op hun definitieve plek in de tuin. Nog een plekje over in de (moes)tuin? Zaai pompoenen, courgettes, radijsjes, bonen, spinazie of bietjes, na de IJs­heiligen kun je direct in de vollegrond zaaien.

ZOMERBLOEIERS ALS PHLOX, CAMPANULA, VERONICA EN ASTERS Snoei ze tot de helft of maximaal twee derde terug. De bloeitijd van de plant wordt hierdoor met ongeveer een maand vertraagd. Knip je een deel van je Phloxen terug, dan verleng je dus de bloeitijd. FORSYTHIA Knip na de bloei de uitgebloeide takken net boven lagere jonge scheuten af. HAGEN Snoei ze nu voor de eerste keer in dit seizoen om ze mooi in vorm te houden. Is je taxushaag te breed uitgegroeid, dan mag je deze best flink terugknippen, zelfs tot op het kale hout. Doe dit niet bij andere coniferen! Deze kun je beter alleen wat bijscheren met een (elektrische) heggenschaar. BUXUS Knip ze bij om ze in de gewenste vorm te houden (vormsnoei). Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag.

Plant de zomer!

Plant deze maand je voorgetrokken dahlia’s in de vollegrond. Zet ze op een beschutte, zonnige plek waar ze de ruimte hebben, want dahlia’s kunnen erg hoog en breed worden. Zet er eventueel vóór het planten palen of bamboestokken naast als steun. Ook zomerbollen als gladiolen, begonia’s, canna’s en lelies mogen de grond in.

Welke snoeischaar gebruik je voor welke klus? Kijk op pagina 46 of op www.gamma.be 39


Tulpen overhouden

We genieten nog heel even van de fleurige tulpen, maar het zal niet lang meer duren voor ze hun bloemblaadjes laten vallen en de bloei voorbij is. Wil je volgend jaar weer genieten van al die tulpen? Verwijder dan de uitgebloeide bloemen direct na de bloei; doe dit door ze direct onder de kelk af te breken, dit noem je ook wel koppen. Hierdoor voorkom je dat er zaad wordt gevormd wat ten koste gaat van de kwaliteit van de bloembol. Laat het blad en de stengels gewoon in de tuin staan tot het helemaal is vergeeld. Haal de bollen in juli uit de grond, verwijder dan pas de afgestorven bladeren, de steel en de kleine bijbolletjes die zich gevormd hebben en berg ze op een droge, donkere plek op. Botanische tulpen zoals Tulipa tarda, laat je gewoon in de grond zitten, deze vermeerderen zichzelf.

40


MEI

DAG ONKRUID!

Het onkruid groeit maar door ĂŠn door. Blijf er alert op en probeer zoveel mogelijk weg te halen, voordat het in zaad schiet en zich gaat uitzaaien. Gebruik voor het weghalen van onkruid een schrepel, schoffel, onkruidbrander of -steker. Art. 582078

Buxusmot bestrijden

Tijdens een milde winter overleven de rupsen in een cocon tussen de bladeren. In het voorjaar komen uit deze cocons grote vraatzuchtige rupsen die nog meer schade aanrichten.

Strak gazon

Het gazon maai je minimaal eens per week om het goed in vorm te houden. Wil je kale plekken bijzaaien of nog een nieuw gazon aanleggen, dan kan dat deze maand nog, maar wacht er niet te lang mee.

BESCHERM JE OOGST

Beschermgaas komt deze maand goed van pas! Bescherm nu vroege aardbeien; vogels zijn dol op de eerste rode vruchtjes in de tuin. Dek ook je net gezaaide zomerwortelen af met insectengaas. De nieuwe generatie wortelvlieg staat voor de deur.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, BOSCH EN GARDENA

Nu de temperatuur stijgt, worden de rupsen van de buxusmot steeds actiever. Ze vinden de groene buxusblaadjes een echte traktatie. Wanneer je de rupsen in jouw buxus gespot hebt, haal ze dan direct weg. Eind mei, begin juni veranderen de jonge rupsjes in motten, die op hun beurt weer eitjes leggen waaruit de volgende generatie rupsen groeit. Door deze snelle voortplanting veroorzaken de rupsen veel schade. Beperk de schade door de aangevreten en samengeklitte blaadjes steeds weg te knippen. De eitjes zijn moeilijk terug te vinden, omdat de motten ze vaak op de onderzijde van het blad leggen, geelgroen van kleur zijn en maar 3-4 mm groot. Naast het weghalen van de rupsen en de aangevreten delen van de buxus, kun je ook overgaan op bestrijding. Rupsen kun je bestrijden met een insecticide zoals Substral Polysect buxusmot. Bij aanwezigheid van de buxusmot kun je de motten lokken met een DCM mottenval of Bayer n buxatrap monitoringval. De val lokt en vangt mannelijke buxusmotten, waardoor de kans dat de vrouwtjes bevrucht worden steeds kleiner wordt en de levenscyclus van de mot onderbroken wordt. Je hoeft de val pas na drie maanden opnieuw te vullen. Ook effectieve bestrijdingsmiddelen zijn PG Decis Plus buxusmot of Compo Karate Garden. Pas de middelen meerdere keren per jaar toe, want de cyclus van een buxusmot kan drie keer per jaar voorkomen. Blijf behandelen zolang er rupsen of buxusmotten zijn. Kijk op www.gamma.be voor meer tips tegen de buxusmot!

Art. 500545

41INSPIRATIE

KRUIDEN VOOR MEER SMAAK Hoe leuk is het om tijdens het koken spontaan wat verse kruiden te kunnen oogsten en te verwerken in je gerechten. Kweek de kruiden in de vensterbank, op het balkon of in de tuin!

V

an een kruidentuin heb je het hele jaar plezier; je knipt af wat je nodig hebt en de planten groeien gewoon door. De meeste kruiden zijn ook nog eens heel eenvoudig in onderhoud, dus wat houdt je tegen? Ga aan de slag met jouw eigen kruidentuin! Hierbij alvast een lijstje van kruiden die zeker niet mogen ontbreken.

salieblaadje of salie-thee drinken helpt bij keelpijn en salie maakt vette vleesen visgerechten beter verteerbaar. Voeg aan het einde van de kooktijd van deze gerechten wat blaadjes toe. LEKKER BIJ: vlees- en visgerechten, vooral bij zalm, desserts en in thee.

lichte schaduw en doet het ook prima op koele plekken. LEKKER BIJ: soepen, sauzen, visgerechten, worteltjes, gebakken aardappeltjes en asperges.

BASILICUM

MUNT

Een heerlijk mediterraan kruid, dat natuurlijk onmisbaar is bij Italiaanse gerechten als pizza en pasta! Meestal zie je de groene vorm, maar Ocimum basilicum ’Magic Blue’ heeft mooi purper blad en verdraagt meer kou (tot net boven nul), dus is beter bestand tegen ons klimaat. Zet basilicum op een zonnige en warme plek in de tuin, op het terras of in de moestuin; hier helpt het kruid de witte vlieg weg te houden van je tomatenplanten! LEKKER BIJ: Pasta, pizza, kip, groentegerechten en een fijne smaakmaker voor pesto.

Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd; de smaak lijkt sterk op die van marjoraan of marjolein, maar is iets pittiger. Doordat de kruiden zo op elkaar lijken worden ze vaak door elkaar gehaald. Oregano heeft iets breder en donkerder blad dan marjoraan of marjolein. Zet beide kruiden op een zonnige en warme, niet te natte plek in de tuin of op het terras. LEKKER BIJ: Italiaanse gerechten of sauzen met tomaat, geroosterd vlees, stoofschotels of op de barbecue.

Munt is een heel bekend kruid wat zeker niet mag ontbreken in jouw kruidentuin! Het is een makkelijke vaste plant die het goed doet op een zonnige plek en in voedzame grond. Zet hem wel in een pot, want munt kan nogal woekeren; knip hem gerust terug als de plant te wild wordt. Mieren en vliegende insecten zouden een hekel aan de geur van munt hebben, dus het helpt ook bij het weren van deze beestjes. LEKKER BIJ: lamsvlees, visgerechten, desserts met aardbeien en je kunt er ook thee van zetten.

FOTO: SHUTTERSTOCK

SALIE

Echte salie (Salvia officinalis) is een halfheester met grijsgroen blad, dat de hele winter aanblijft. Zorg wel voor wat bescherming als het vriest. Zet het kruid op een warme, zonnige plek en bij voorkeur enigszins beschut. Kauwen op een

PETERSELIE

Peterselie is een universeel kruid dat je in allerlei gerechten kunt gebruiken. Je kunt kiezen voor platte of gekrulde (gekroesde) peterselie. De platte variant heeft iets meer smaak dan de gekrulde. Hak het kruid fijn en verwerk het in verschillende gerechten. Voordeel van peterselie: het verdraagt

OREGANO

ROZEMARIJN

Rozemarijn is een wintergroen struikje met naaldachtige blaadjes. Het kruid kan tot wel 1 m hoog worden en bloeit met kleine lilablauwe bloempjes! Rozemarijn houdt van een zonnig, beschut plekje op niet te natte grond. Snoei het kruid aan het begin van het voorjaar wat terug, zodat hij weer veel jonge, nieuwe scheuten maakt. LEKKER BIJ: visgerechten, gebakken aardappeltjes (bak de naaldjes gerust mee), lams- en varkensvlees.

43


Art. 545748 Art. 593400

Art. 279578

Art. 295658


TERRAS AANLEGGEN

EVEN OP ADEM KOMEN Het terras is het middelpunt van je tuin. Het is een heerlijke plek om op adem te komen na een lange dag werken, om gezellig met vrienden te eten of te genieten van een heerlijk kopje thee!

O

m de grootte van het terras te bepalen, is het uiteraard belangrijk om rekening te houden met hoeveel mensen je hier wilt kunnen zitten. Heb je een groot gezin of vaak veel mensen over de vloer, dan is het fijn als iedereen een plekje heeft om te zitten. Reken per persoon ongeveer 2 m². Voor 6 personen heb je dus al snel 12 m² nodig. Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van het soort meubels dat je kiest. Voor loungemeubels heb je veel meer ruimte nodig dan voor een eettafel met rechte stoelen. Bedenk waar je het terras voor wilt gebruiken. Om buiten te eten? Dan moet het terras ruim genoeg zijn en liefst dicht bij de keuken liggen. Wil je liever een klein terrasje met een of twee ligstoelen? Kies dan een zonnige hoek van je tuin. Ideaal is om verschillende terrasjes te creëren in je tuin, maar daar moet je dan natuurlijk wel ruimte voor hebben.

DE JUISTE PLEK Bij het bepalen van de plaats van het terras let je op zaken als wind, zon en schaduw en ook op de bereikbaarheid vanuit het huis. Vooral zon is voor veel mensen een wens. En niet zo gek, want schaduw kun je altijd zelf maken. Met een vrolijke parasol bijvoorbeeld, maar ook een begroeide pergola, enkele boompjes of een luifel zijn handig om wat schaduw te creëren op je terras. Zet de plek waar het terras moet komen af met piketpaaltjes en draad, zo krijg je een goed beeld van de ligging. Ook zie je of er voldoende ruimte is. Verwijder eventuele planten- en onkruid­ resten en maak de grond mooi egaal. Wen een paar dagen aan het idee dat daar een

Art. 602871

terras gaat komen. Zet er eventueel al een stoel neer waar je af en toe gaat zitten. Zo weet je zeker of je er lekker zit en of het een praktische plek is voor een terras.

KIES HET MATERIAAL Van natuursteen en betonstraatstenen tot composiet, houten planken en tegels... er

TERRASAFWATERING

Houd tijdens het aanleggen van je terras ook rekening met de afwatering. Sowieso moet je het terras iets schuin af laten lopen, soms is een afwateringsysteem in de vorm van een rooster of goot nodig. Houd hiervoor aan de zijkant van het terras wat ruimte. Of kies voor een smalle afvoergoot, die je zo kunt inbouwen dat deze haast niet zichtbaar is. Check www.gamma.be voor de volledige beschrijving van het aanleggen van terrasafwatering.

is een enorme keuze in materiaalsoorten voor het terras. Combineren van materialen is ook nog mogelijk. Welk materiaal het beste bij jouw tuin past, is afhankelijk van de sfeer die je wenst. Ook duurzaamheid, onderhoud en de kosten van de bestrating kunnen een rol spelen. Wanneer je een keuze hebt gemaakt, kun je uitrekenen hoeveel tegels, anti-worteldoek en even­ tuele onderbalken en planken je nodig hebt. Bekijk ook hoe diep je de grond moet uitgraven en of er een ondervloer of fundering nodig is. Op onze website www.gamma.be zie je per materiaalsoort wat je nodig hebt en hoe je het terras stap voor stap aanlegt.

Ga naar www.gamma.be en ontdek onder het kopje ‘Doe het zelf advies’ stap voor stap hoe je een houten, keramieken, kunststoffen, klinker, natuursteen of betonstraatstenen terras aanlegt. 45


SNOEIGEREEDSCHAP KIEZEN Art. 560889

GEWONE SNOEISCHAAR Ar t.

Art. 4489 45

940

448

Art. 448894

Snoeien doet groeien! Investeer daarom in goed snoeigereedschap, zeker als je graag tuiniert. Er is keuze genoeg: takkenscharen, een handzaag, een elektrische heggenschaar… Maar wat heb je echt nodig?

Voor dunne takken gebruik je een snoeischaar. Deze wordt met één hand bediend, heeft een korte steel en knipt takken door tot een dikte van ongeveer 2 cm. De meest gebruikte schaar is de papegaaienbeksnoeischaar die twee scherpe, snijdende messen heeft waardoor takken zo min mogelijk kneuzen. Een aambeeldsnoeischaar daarentegen heeft één snijdend mes, dat tegen een vast ondermes drukt. Deze gebruik je minder vaak en is vooral geschikt om harde en dode takken door te knippen.

SNOEISCHAAR KIEZEN Ga je een snoeischaar kopen, test dan in de Gammawinkel al of de greep goed in de hand ligt. Te grote of te kleine grepen kunnen snel

46


GEREEDSCHAP Art. 430307

Art. 21

6597

Elektrisch snoeigereedschap is ideaal als je veel hagen en heesters in je tuin hebt.

preciezer. Met een telescopische heggenschaar hoef je niet meer met een trapje te werken. Wil je je hagen sneller en preciezer snoeien, kies dan voor een motorheggenschaar (elektrisch, met accu of op brandstof ). Voor vormsnoei gebruik je een buxusschaar, dit is een kleiner model heggenschaar.

TAKKENSCHAAR EN TAKKENZAAG

SCHERP HOUDEN

Gebruik voor de wat dikkere takken van heesters en bomen een takkenschaar. Net als de snoeischaar bestaan deze in uitvoeringen met een aambeeld en een papegaaienbek. De lange stelen van de takkenschaar bedien je met twee handen, waardoor je takken tot wel 5 cm dik kunt doorknippen. Voor dikkere takken kun je beter een (inklapbaar) snoeizaagje gebruiken. Deze zijn smal van formaat waardoor je ook in het hart van de struik kunt zagen, bijvoorbeeld bij verjongingssnoei. Echt zware takken zaag je af met een beugelzaag. Handig zijn uitschuifbare (telescopische) stelen voor takkenscharen en zagen. Hiermee kun je takken boven je hoofd knippen zonder een trapje te hoeven gebruiken. Bukken is hierdoor ook niet meer nodig.

Vrijwel net zo belangrijk als een passende snoeischaar kiezen, is dat je het gereedschap schoon en scherp houdt. Dit snoeit niet alleen makkelijker, maar voorkomt ook infecties.

ELEKTRISCH SNOEIGEREEDSCHAP Bij een tuin met veel bomen, maar ook bij het op maat zagen van haardhout komt een kettingzaag goed van pas. Je hebt keuze uit een kettingzaag op benzine (motorzaag), elektrisch of met accu. De motorzaag is het krachtigst, maar ook het duurst. Ook snoei-, heggen- en takkenscharen zijn er in elektrische uitvoering. Heb je weinig kracht in je handen of staan er veel bomen en heesters in je tuin, dan kan elektrisch snoeigereedschap een oplossing bieden.

HEGGENSCHAAR EN BUXUSSCHAAR Heggenscharen zijn er met gegolfde en rechte messen. Gegolfde messen hebben meer grip op de takken, maar rechte messen knippen

HANDIGE TIPS

• Snoeigereedschap kiezen doe je aan de hand van het soort en de hoeveelheid begroeiing in je tuin. Bomen, heesters, vaste planten en hagen vragen elk om een ander soort snoeigereedschap. • Ergonomische snoeischaren en uitschuifbare (telescopische) stelen maken de klus gemakkelijker. • Van vrijwel elk soort snoeigereedschap bestaat er ook een elektrische uitvoering. • Snoeischaren met roterende handvatten zijn even wennen, maar zijn uiteindelijk lichter in gebruik en voorkomen blaren. • Hoe harder het staal van de messen, hoe langer het scherp blijft.

FOTO’S: GARDENA, BOSCH, WOLF GARTEN E.A.

kramp veroorzaken. Sommige merken richten zich ook speciaal op vrouwen. Deze snoeischaren zijn lichter in gewicht en uitgerust met een ergonomische snoeikop. Bij ergonomische snoeischaren is het mes schuin naar voren gebogen, waardoor je je hand niet naar beneden hoeft te buigen.

47


DE TUIN IN JUNI Juni is een van de mooiste tuinmaanden van het jaar. Het is een explosie van kleur in de tuin, rozen verspreiden een heerlijke geur en dan zijn er natuurlijk de eindeloos lange zomeravonden, waar we ieder jaar weer naar uitkijken‌ Eindelijk is het zover, het is zomer!

48


JUNI

Zaaien!

Zaai op lege plekken nog snel wat eenjarige zomerbloeiers zoals zinnia’s. Je geniet dan dit jaar nog van een prachtige bloemenzee. Heb je al eenjarigen gezaaid of geplant? Ga dan nu al aan de slag met het zaaien van tweejarige planten, deze geven je tuin volgend jaar kleur! Je kunt ze voorzaaien, verspenen en buiten uitplanten, of direct in de vollegrond zaaien. Kijk op de verpakking van de desbetreffende soort wat het beste is.

MOOIE TWEEJARIGEN:

ONKRUID VOOR BIJEN EN VLINDERS

Last van brandnetels en paardenbloemen? Ruim ze niet allemaal op! Laat een paar brandnetels staan voor de vlinders. Ze zijn er dol op. Sommige vlinders overwinteren erin en andere leggen graag hun eitjes op het brandnetelblad. En eitjes betekent: meer vlinders. Ook distels en paardenbloemen vinden ze heel geschikt voor het leggen van hun eitjes. Doordat paardenbloemen veel nectar en stuifmeel bevatten, zijn ook bijen heel blij met paardenbloemen. En wij worden weer heel erg blij van blije bijen en vrolijke vlinders!

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) Vingerhoedskruid staat prachtig in een weelderige cottagetuin, maar doet het ook goed in een bostuin. Bijen zijn er dol op! Damastbloem (Hesperis matronalis) Van mei tot juni bloeit de plant met schitterende bloemen, die ook nog eens heerlijk ruiken. Doet het goed op een plek in lichte schaduw. Judaspenning (Lunaria annua) We kennen deze plant van de schitterende zaadpenningen in het najaar. In het voorjaar bloeit hij met paarse of witte bloemen. Vergeet-me-nietjes (Myosotis sylvatica) En natuurlijk niet te vergeten: vergeet-me-nietjes! In het voorjaar zorgen ze voor een zee van blauwe bloempjes.

FRUITBOMEN UITDUNNEN & SNOEIEN

Bekijk je fruitbomen eens kritisch; wanneer ze te vol hangen met vruchten, haal je de kleinste vruchten weg. Dit wordt ook wel uitdunnen genoemd. De andere vruchten krijgen zo meer ruimte om goed te groeien. Snoei alle waterloten - dit zijn snelgroeiende scheuten die loodrecht omhoog groeien met een scherpe snoeischaar weg.

Oh oh, bladluizen!

Luizen zijn dol op sappige jonge rozenblaadjes! Spray je plant regelmatig in met Ecostyle Pyrethro-Pur spray of KB roseclear spray om de planten te beschermen tegen deze insecten. Of plant rondom je rozen een paar teentjes knoflook, bieslook, uien, lavendel of salie. Bladluizen houden niet van de sterke geur van deze planten. Wees voorzichtig met het gebruik van biocides. Lees voor elk gebruik steeds het etiket alsook de productgegevens. Bescherm je sierplanten op een natuurlijke manier tegen insecten, insectenlarven en insecteneieren door het gebruik van deze Pyrethro-Pur spray (750 ml) van ECOstyle. De spray werkt snel en effectief.

tip

Wees voorzichtig met het gebruik van biocides. Lees het etiket en de productgegevens voor elk gebruik.

49


Voorjaarsbloeiende heesters snoeien Voorjaarsbloeiende heesters als Deutzia, ribes, Weigela en boerenjasmijn zijn in

juni uitgebloeid en mogen gesnoeid worden. Knip 1/3 deel van de oude takken tot laag bij de grond weg. De plant heeft zo voldoende tijd om nieuwe bloeitakken voor volgend jaar te vormen. Wanneer je de heesters niet snoeit, bloeien ze het jaar erop waarschijnlijk minder mooi en kunnen de struiken erg groot en wild worden. Sommige Viburnum- en Berberis-soorten en Cotoneaster geven vaak mooie bessen of zaden, deze heesters snoei je nu beter niet. Haal hiervan na de winter alleen zo nodig zieke en dode takken weg.

50


JUNI

ROZENTIJD

ROZEN BEMESTEN Bemest je rozen in maart en juni. Kies voor organische mest; die bevat veel voedingsstoffen en waardevolle sporenelementen. Deze mest werkt langdurig en bovendien verbetert hierdoor ook de bodemstructuur.

Mooi groen

Het gazon maai je in juni één of twee keer per week. Wanneer het maaisel niet lang is, kun je het gerust laten liggen, het verteert nu snel. Ziet het gazon er fletsgroen uit? Verwen het dan met wat gazonmest. Ook potplanten kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Geef ze om de 6 weken wat vloeibare plantenvoeding of universele mestkorrels, ze zijn er zeker blij mee! De mest bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die je planten nodig hebben.

MULCHEN

Bedek kale grond tussen je bloemen of groenten met een laagje compost, blad, grasmaaisel of hooi; dit voorkomt uitdroging én (nog meer) onkruidvorming.

STEUNTJE IN DE RUG Hoge borderplanten kunnen

topzwaar worden, steun ze daarom met (bamboe)stokken of speciale plantensteunen, of bind ze aan een schutting of hekje. Leid ook de stengels van klimplanten in de goede richting, bind ook deze eventueel aan. Verwijder verder steeds uitgebloeide bloemen van eenjarige zomerbloemen, alleen zo blijven ze volop bloeien. Art. 581166

AARDBEIEN OOGSTEN

De eerste rijpe aardbeien zijn altijd een feestje! In de serre kun je aardbeien vaak al vanaf mei plukken. In openlucht is dat vanaf juni en juli, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van het ras. Pluk aardbeien met steeltje en al en pas wanneer ze helemaal gekleurd zijn. Er bestaan eenmaaldragende en doordragende rassen. Doordragers produceren vruchten van mei tot september en oktober. Eenmaaldragende rassen vormen ongeveer één maand vruchten en daarna niet meer. Aardbeien smaken het lekkerst als je ze direct na het plukken opeet. Wil je ze toch bewaren? Leg ze dan in de koelkast. Gebruik de overrijpe exemplaren bij het maken van jam of gelei.

tip

Leg een laagje stro aan de basis van aardbeienplanten. Zo gaan de aardbeien niet schimmelen. Haal overrijpe of beschadigde vruchten op tijd van de plant om wespen en ander ongedierte te voorkomen.

FOTO’S SHUTTERSTOCK E.A.

WATER

Water is altijd belangrijk, maar vooral wanneer het erg warm en droog is, hebben je planten meer water nodig. Houd je potplanten in de gaten, controleer je hanging baskets iedere dag, geef ook dahlia’s wat extra water én vergeet vooral je fruitbomen en -struiken niet. Ze hebben veel vocht nodig om je straks te kunnen verwennen met een mooie oogst. Het best geef je ’s avonds water, wanneer de zon niet meer zo fel is.

Rozen zijn in juni op hun mooist. Van een schitterende roze bloeier tot een prachtige knalrode roos of kleine sfeervolle roosjes in verschillende zachte poederkleurtjes; de bloemen zijn onweerstaanbaar! En dan hebben we het niet eens over de heerlijke geuren die ze verspreiden. Rozen in de tuin zijn een feest! Rozen in pot kun je het hele jaar door planten, behalve als het vriest. Ze zijn wel iets duurder dan rozen met kale wortel, maar wanneer je in de zomer rozen in pot koopt, heb je het voordeel dat je kunt zien én ruiken wat je koopt. Plant de rozen bij voorkeur wanneer de grond wat vochtig is en de zon niet te fel schijnt. Rozen met kale wortel plant je in het rustseizoen, van november tot en met februari. De planten houden van zon en een voedzame grond. Het best graaf je dus een groot plantgat, waar je flink wat compost of twee zakken potgrond in doet. Ook bij klimrozen is het belangrijk dat je zorgt voor goede grond, omdat klimrozen vaak tegen een muur staan en de grond daar meestal droger is.

51


Art. partytent 604084 Art. zijwanden 604085

Alle schaduwdoeken zijn uv-bestendig, waterafstotend en schimmelwerend.

Art. zweefparasol 561759 Art. loungeset 602815


INSPIRATIE

TIJD VOOR SCHADUW De zon is heerlijk, maar tijdens warme dagen in de zomer is het fijn als we zo nu en dan ook verkoeling kunnen zoeken op een plekje in de schaduw. Lees hier welke mogelijkheden er zijn om schaduw in je tuin te creĂŤren. Art. 616237

PRAKTISCH ZONNESCHERM Een zonnescherm aan het huis zorgt niet alleen voor schaduw op het aangrenzende terras, het houdt ook de zon buiten. Hierdoor blijft de temperatuur in huis ook aangenaam. Niets is zo lekker om na een warme zomerdag in een koele keuken, woon- of slaapkamer te stappen, toch? Een zonnescherm is vooral heel geschikt wanneer je terras aan huis grenst of als je gevel veel ramen of deuren heeft. Onze zonneschermen zijn in verschillende kleuren en formaten verkrijgbaar.

FLEXIBELE PARASOL Een parasol geeft schaduw daar waar het nodig is! Of het nu boven de tuintafel is, boven je loungestoel of boven planten die niet zo goed tegen de felle zon kunnen; je verplaatst een parasol heel eenvoudig. Een parasol is voor iedere tuin geschikt, maar let op bij harde wind. Je kunt voor een zweefparasol of klassieke parasol gaan. Ga je naar het strand? Vergeet dan de strandparasol niet!

LUXE PAVILJOEN Met een paviljoen bescherm je jezelf op een elegante manier tegen de zon, maar ook tegen regen. Een paviljoen bestaat uit een stevig frame met daartussen een doek, waarbij je het doek makkelijk open en dicht kunt schuiven. Kies voor een vrijstaand paviljoen of een muurmodel dat je aan je huis monteert.

monteert het doek eenvoudig tussen bomen, palen of aan het huis of schutting. De driehoekige vorm van het doek zorgt voor genoeg schaduw voor een gezellige groep mensen.

FEESTELIJKE PARTYTENT Met een partytent is het altijd feest in de tuin. Het doek van een partytent houdt de zon van bovenaf tegen en eventueel ook aan de zijkant door middel van zijwanden. Met de zijwanden bescherm je je gasten ook tegen wind en regen; zo kan het feestje zelfs bij weer en wind doorgaan. Maar ook als je geen feestje te vieren hebt, biedt een partytent uitkomst.

dagen. Met een terrasverwarmer weet je zeker dat er een knus plekje ontstaat en je eindelijk die winterbarbecue eens kunt organiseren! Bouw en ontwerp een overkapping zelf of ga voor een opbouwkit die je gemakkelijk zelf monteert met de meegeleverde materialen.

NATUURLIJKE BESCHUTTING Liever schaduw creĂŤren op een natuurlijke manier? Ga voor een boom als parasol, bijvoorbeeld een dakplataan! Of maak een schaduwdak door een transparant plafond te maken van latten of een trellisscherm en laat daar bijvoorbeeld een (sier)druif overheen groeien. Lees op pagina 58 hoe je zelf een pergola bouwt.

HANDIGE OVERKAPPING NONCHALANT SCHADUWDOEK Deze vorm van zonwering zie je steeds vaker, het zorgt op een nonchalante manier voor schaduw in de tuin. Je

Een overkapping aan je gevel of als verlengde van je tuinhuis is heel handig! Het zorgt voor schaduw op warme dagen en beschutting op regenachtige en koude

Kijk op www.gamma.be voor een uitgebreid assortiment zonwering en kies dat zonnescherm of die parasol die in jouw tuin past. 53


BUITEN GENIETEN Iedereen wordt blij van buiten eten! Een barbecue of buitenkeuken leent zich daar perfect voor. Een vers stokbroodje, een salade, een glaasje wijn, de zon en natuurlijk de heerlijk geur van het lekkere eten dat bereid wordt: barbecueĂŤn is een feest!

54


Art. 382605

BARBECUE

55


Art. 522816

VOORAF INSMEREN

tip

Marineer of kwast vlees of vis voor het de barbecue op gaat eerst in met olie. Smeer tijdens het barbecueÍn nooit olie op het rooster! Gebruik bij het roos­ teren van vlees een vleestang en prik niet in het vlees. Hierdoor lopen de sappen eruit en dat gaat ten koste van de smaak.

Art. 436593

56

Art. 608927


BARBECUE

WELKE MOET IK KIEZEN? Wil je een barbecue op gas, elektriciteit of houtskool? Een compact of zelfs draagbaar model, of liever een uitgebreide buitenkeuken. Het grote aanbod maakt het kiezen ietwat lastig, maar ook wel erg leuk, want alle verschillende soorten barbecues hebben stuk voor stuk unieke mogelijkheden. Zo kun je verschillende kogelbarbecues uitbreiden met accessoires als een poffertjespan, pizzasteen, paellapan of gevogeltestomer! Maar ook verschillende open grill barbecues kun je gebruiken voor het bakken van poffertjes of paella!

HOUTSKOOL Het aansteken van het houtskool of de briketten, de rookvorming en het ‘echte vuurtje stoken’ geeft veel mensen het nostalgische gevoel van een barbecue. Het nadeel is dat het lang duurt voor een houtskoolbarbecue op de juiste temperatuur is en dat er vaak veel rookvorming ontstaat. Zorg altijd voor genoeg houtskool of briketten én aanmaakblokjes.

ELEKTRISCH Stop de stekker in het stopcontact en je gezellige avondje kan beginnen! Net als een gasbarbecue is ook een elektrische barbecue snel op temperatuur: in 5 tot 10 minuten. Ook hierbij is geen sprake van rookvorming, waardoor de barbecue goed te gebruiken is in overdekte ruimten en op een balkon. Houd er rekening mee, dat er altijd een stopcontact in de buurt moet zijn.

Leg af en toe een takje salie, tijm of rozemarijn tussen de kooltjes als je vis roostert.

VEILIG BARBECUEËN Welke barbecue je ook kiest, ga altijd veilig te werk. Hierbij een aantal tips voor een geslaagd én veilig feest: • Houd rekening met de windrichting; zet je barbecue het liefst op een plek uit de wind. Of in ieder geval zo dat je gasten niet in de rook zitten. • Gooi nooit spiritus, benzine of petroleum op de barbecue; gebruik liever aanmaak­ blokjes. • Barbecue nooit binnen; je loopt hierdoor kans op een koolmonoxidevergiftiging. •Z et een gasfles altijd naast de barbecue, nooit eronder! Zet de fles goed rechtop en check eerst de datum en controleer de slang op gaatjes. Steek de barbecue aan op het moment dat je het gas opendraait. • Zet de barbecue op een stevige ondergrond en laat hem staan als hij brandt. • L et bij een elektrische barbecue op met water. Zet hem niet naast een vijver of zwembad en pas op met regen.

GROENTEN OP DE BARBECUE

Onderstaande groenten zijn erg lekker op de barbecue. Je kunt ze voor meer smaak eerst nog marineren in kruidenolie. • Aubergines & courgettes • Trostomaatjes • Paprika’s • Maïskolven • Groene asperges • Aardappelen • Fruit; maak lekkere spiesjes van bijvoorbeeld appel, banaan, ananas, mango, peer of abrikoos! Gril de groenten en het fruit ongeveer 6 minuten op een fijn­ mazig rooster; maak er eventueel eerst spiesjes van.

AARDAPPEL OP DE BARBECUE!

Neem lekkere vastkokers, boen ze schoon en verpak ze in aluminium­ folie. Leg de aardappelen tussen de kooltjes aan de zijkant van de barbecue. Keer ze regelmatig en prik er na ongeveer 30 minuten met een vork in om te checken of ze gaar zijn. Snijd ze open en serveer ze met kruidenboter of een slanke saus van dikke yoghurt met verse tuinkruiden en knoflook. Wil je de aardappel sneller kunnen eten? Gaar ze dan eerste even voor in de microgolf (zonder aluminiumfolie).

FOTO’S: SHUTTERSTOCK EN WEBER

GAS Met een gasbarbecue kun je sneller van start, deze is vaak al binnen 10 minuten op temperatuur. En in tegenstelling tot een houtskoolbarbecue heb je bij een gasbarbecue geen last van rookvorming. Zorg altijd voor voldoende gas.

57


DE HOOGTE IN! Begroeid met een druif, clematis of blauweregen is een pergola een gezellig element in je tuin. Zelfs in een kleine tuin is er altijd wel een plekje te vinden voor zo’n mooi bouwwerk!

58


PERGOLA PLAATSEN

PERGOLA BOUWEN De grootte en vorm van een pergola bepaal je zelf. Zorg er altijd voor dat de steunpalen lang genoeg zijn. Hoe lang de palen exact moeten zijn, is afhankelijk van de verankering. Als ze uiteindelijk maar 200 tot 230 cm boven de grond uitkomen. Het verankeren van de pergola kan op drie manieren: 1 Op bestrating Bevestig platte paalhouders met roestvrijstalen vijzen en pluggen of ankerbouten in de bestrating. Zet hierin de steunpalen en schroef ze vast. 2 Puntpaalhouders in de grond Om rotting te voorkomen kun je ervoor kiezen om de steunpalen in puntpaalhouders te plaatsen in de grond. Zet de paalhouders vast met snelcement. Schroef de palen met roestvrijstalen vijzen vast.

3 In de grond Uiteraard kun je de palen ook zo in de grond zetten. Veranker ze met snelcement. Let op dat de palen minstens 80 cm de grond in gaan.

DWARSBALKEN MONTEREN Dwarsbalken monteer je tégen of óp de steunpalen. Als je voor de eerste optie kiest, boor dan op de gewenste hoogte in het midden van iedere steunpaal een gat. Schroef hierin de dwarsbalken vast. Wanneer de steunpalen ongelijk zijn, zaag je deze eerst op gelijke hoogte af. Wil je de dwarsbalken op de steunpalen monteren? Begin dan, indien nodig, met het afzagen van de steunpalen op gelijke hoogte en monteer vervolgens de dwarsbalken erbovenop. Bij een pergola tegen het huis monteer je de dwarsbalken aan één kant tegen de muur met een chemisch anker. Als de dwarsbalken liggen, monteer je steeds op gelijke afstand de rijlatten; 60 cm is de meest voorkomende afstand.

tip

Maak je pergola van geïmpregneerd hout, of behandel het onbewerkte hout zelf met schimmelwerend middel en/of beits voor je hem plaatst. Behandel het hout om de 2 jaar nog eens. Kijk voor meer tips op www.gamma.be

FOTO’S: SHUTTERSTOCK

E

en pergola bestaat uit houten steunpalen, dwarsbalken en rijlatten. Rijlatten zijn de latten die dwars over de dwarsbalken liggen. Voor een dakpergola heb je grote rijlatten nodig, voor een enkele pergola zijn kleine rijlatten voldoende. Ze geleiden het groen in de breedte, waardoor je pergola een soort dakje vormt. Een pergola zonder rijlatten is ook mogelijk; kies dan voor zware dikke steunpalen en dwarsbalken.

59


DE TUIN IN JULI Het is hoogzomer en dat is te zien in de tuin. Bijen en vlinders vliegen van bloem tot bloem, de eerste bessen kunnen geoogst worden en veel bloemen zijn nu op hun mooist. Hoe je je tuin óók tijdens de vakantieperiode in topvorm houdt? Gamma geeft tips!

60


JULI

Te warm in de serre

KAMERPLANTEN NAAR BUITEN!

In juli is de buitentemperatuur vaak zo aangenaam, dat ook je kamerplanten naar buiten mogen. Ze vinden het heerlijk én maken van je terras direct een knusse buitenkamer. Spoel, nu ze toch buiten staan, gelijk het stof eraf met een tuinslang. Omdat veel kamerplanten oorspronkelijk uit tropische gebieden komen, waar ze beschut staan tegen direct zonlicht door het dichte bladerdek, zet je ze beter niet in de volle zon. Een uurtje ochtend- of namiddagzon vinden ze echter heerlijk en kan zeker geen kwaad. Vetplanten en cactussen kunnen wel tegen meer zon. Controleer regelmatig of je kamerplanten water nodig hebben; bij meerdere dagen droog weer is dat zeker nodig. Zet de planten tijdens natte dagen onder een afdakje, langdurige regen vindt geen enkele kamerplant prettig. Zorg sowieso dat de pot goed draineert, zodat overtollig (regen)water weg kan. Zet de planten altijd op een beschutte plek. Haal je kamerplanten wanneer de temperatuur daalt - rond september - weer naar binnen.

Achter glas stijgt de temperatuur dubbel zo hard, het kan hierdoor op warme dagen al snel té warm worden in de serre. Als het te warm is, stoppen de planten met groeien of kunnen ze zelfs verbranden. Wanneer je je serre nog niet eerder beschermd hebt, leg dan nu schaduwdoek op de serre. Schaduwdoek zorgt ervoor dat de temperatuur in de serre daalt, maar er nog voldoende licht doorschijnt om de groei van de planten te stimuleren.

Art. 854111

Art. 262866

Groen als gras

DAG WESPEN!

Wees dit jaar goed voorbereid op wespen! Zet of hang bijvoorbeeld een wespenval of wespenvangzak op afstand van het huis of terras. Natuurlijk is het beter om de dieren te bestrijden dan te lokken. Gebruik hiervoor een speciale wespenspray van COMPO.

Stel de maaier af op 4 cm; door het gras niet te kort te maaien, droogt het minder snel uit en blijven de wortels beschermd tegen de brandende zon. Sproei het gazon tijdens een droge periode één keer per week in de ochtend of avond. Zet een leeg theekopje op het gazon en blijf net zo lang sproeien tot het kopje halfvol is. Het lijkt erg weinig, maar je gazon heeft hier echt genoeg aan. Te veel water maakt de wortels lui. Wanneer je gazon niet zo groen oogt, kun je het deze maand verwennen met wat mestkorrels. Strooi de mest bij voorkeur vlak voordat het gaat regenen.

61


Mieren

Mieren zijn altijd met véél, ze leven bij elkaar in grote kolonies onder de grond. Het liefst bouwen ze hun nesten onder terrastegels. Ze werken hard, iedere mier heeft zijn eigen taak en die vervult hij ook. Naast het bouwen van nesten eten ze allerlei schadelijke insecten; je zou dus zeggen dat deze zwarte beestjes niet zoveel kwaad doen. Toch zijn mieren niet altijd even prettig, vooral wanneer ze in grote aantallen in je (moes)tuin voorkomen kunnen ze daar aan veel planten schade aanrichten. Je kunt mieren bestrijden door boerenwormkruid in je tuin te planten. Mieren hebben een hekel aan deze plant en blijven hierdoor op afstand. Ook de klassieke truc van kokend water helpt, maar wel alleen als je dit een aantal dagen herhaalt. Mierennesten zijn erg diep, dus het duurt even voor het water tot die diepte is doorgedrongen. Naast deze natuurlijke middelen kun je ook overgaan tot het plaatsen van een mierenlokdoosje, het strooien van poeder of een speciale mierenspray gebruiken. Met de spray bestrijd je naast de mieren ook het nest.

Wist je dat blauw een verfrissende en kalmerende werking heeft? Zelfs het zien van blauwe bloemen in de tuin zorgt al voor verkoeling op een warme zomerdag. 62

MOOI BLAUW Op een strakblauwe hemel kunnen we helaas niet altijd rekenen, maar wel op de blauwe bloemen van deze planten: Afrikaanse lelie (Agapanthus): deze exotische plant (foto), die vaak als kuipplant wordt toegepast, zorgt voor een aangename variatie in de tuin. De bolronde bloemhoofden bestaan uit talloze kleine bloempjes die echte kunstwerkjes zijn! Agapanthus bloeit van juni tot oktober. ➤ Ridderspoor (Delphinium): van licht tot diep donkerblauw, riddersporen doen vaak sprookjesachtig aan in de tuin. De meeste soorten zijn tussen de 90 en 120 cm hoog. Door hun vele nectar zijn de planten heel populair bij vlinders en bijen. ➤ Kruisdistel (Eryngium): een beetje prikkelbaar, maar oh zo mooi! De kogelvormige bloemen, maar ook de stelen, zijn grijs-blauw van kleur. Ze staan goed in ieder boeket! ➤ Korenbloem (Centaurea): vooral de eenjarige plant is bekend, maar ook als vaste plant is de korenbloem mooi voor in de border of bloemenweide. De planten worden 40 tot 60 cm hoog. Ze bloeien al vroeg in het jaar, meestal van mei tot en met juli. ➤


JULI

KNIP KNAP DEZE PLANTEN MAG JE IN JULI SNOEIEN:

BLAUWEREGEN Blauweregen heeft veel groeikracht, vooral in het voorjaar. Wanneer je niets zou wegsnoeien, wordt de plant enorm zwaar en ontstaat er een wirwar aan lange scheuten. Snoei de zijtakken daarom in de zomer terug tot ongeveer 40-50 cm. BLAUWEREGEN TEGEN DE MUUR Bij een blauweregen die tegen de muur groeit, kort je de zijscheuten tot ongeveer 3 à 4 knoppen in. UITGEBLOEID? Knip de uitgebloeide bloemen van rozen en vaste planten zoals campanula’s, geraniums en papavers steeds af; hierdoor bloeien ze langer door.

Bessen oogsten!

Art. 504586

Bramen, frambozen, aalbessen, kruisbessen, bosbessen of zwarte bessen in de tuin zijn een echte traktatie. Vooral op warme zomerdagen is er niets lekkerder dan een paar verfrissende besjes. Je kunt ze zo uit de hand eten, maar ze zijn ook heel geschikt voor het decoreren van taarten en desserts. Bessenstruiken geven meestal na twee jaar hun eerste vruchten. Afhankelijk van de soort oogst je bessen vanaf eind juni/begin juli of bij latere rassen in augustus/september of oktober. Welke bessen je zeker nu oogst:

OOGST BESCHERMEN

Jij bent niet de enige die geniet van verse rode besjes, ook vogels zien de heerlijke sappige bessen al van verre hangen. Ze smullen graag van jouw bessenoogst. Je kunt je oogst op verschillende manieren beschermen. Span er bijvoorbeeld een net over. Het net zorgt ervoor dat de vogels niet bij de trosjes kunnen komen. Ook is het mogelijk om je planten in een fruitkooi te zetten, dit is een stevige kooi van gaas of netten.

Bessen zijn niet alleen lekker, het zijn ook echte vitaminebommetjes! Ze zitten boordevol vitamines, antioxidanten en mineralen.

MAAK JE TUIN VAKANTIEPROOF

Eigenlijk is het zonde om op vakantie te gaan wanneer je tuin er zo mooi bij ligt. Je mist van veel planten hun hoogtijdagen. Heb je toch al een mooie reis geboekt? Maak je tuin vakantieproof voor je vertrekt.

1 Knip alle verwelkte bloemen af, plaats plantensteunen

of bamboestokken bij hoge planten. Maai het gras - maar niet te kort - en knip de kantjes bij. 2 Zet potten in de schaduw en geef dorstige planten een schotel. 3 Knip eenjarige planten een stukje terug en geef ze mest en water. 4 Hanging baskets in de tuin? Geef ze tijdelijk aan iemand anders, zo heeft diegene er plezier van en ziet hij/zij precies wanneer de planten water nodig hebben. Dat is in de zomer minstens één keer per dag. 5 Zorg ervoor dat de gieter en sproeier op een handige plek staan, zodat diegene die je tuin bijhoudt ze snel kan vinden.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, GARDENA E.A.

Zomerframbozen: de eerste zomerframbozen kunnen half juni al rijp zijn. Gelukkig houdt de oogst een paar weken aan. Zomerframbozen zijn heerlijk zoet én supergezond! Aalbessen: aalbessen groeien in trosjes en worden daarom ook wel trosbessen genoemd. De oogst van de friszure bessen valt hoofdzakelijk in juli. Bosbessen: vroege rassen kun je oogsten van eind juni tot eind juli en late rassen van half augustus tot eind september. Een grote oogst? Bosbessen kun je heel goed bewaren in de diepvries. Kruisbessen: afhankelijk van de soort oogst je de bessen. Van zachtbehaard tot glad en van geel of groen tot rood of paars; de keuze is eind juni of begin augustus reuze! Bramen: vanaf eind juli zijn de groene vruchten veranderd naar mooi blauw/zwart en zijn ze rijp om geoogst te worden. Kijk bij het plukken uit voor de doornen.

63


Art. 538239

tip

VERTICUTEREN Ziet je gazon er slecht uit na de winter? Verticuteer het eerst met een verticuteermachine of -hark. Strooi na het verticuteren wat organische meststof over het gazon en zaai het gazon zo nodig door.

HET GRAS IS ALTIJD GROENER... BIJ MIJ Een mooie grasmat zorgt direct voor een aantrekkelijke tuin. Het gazon beslaat immers vaak een groot deel van de oppervlakte. Vind je het lastig om je gazon gezond te houden en kijk je vaak jaloers naar het groene gras bij de buren? Ga aan de slag met deze tips en geniet het hele jaar door van je eigen groene gras!

64


ONDERHOUD

E

en gazon heeft vaak veel functies in je tuin: het kan dienen als terras, als speelplaats voor je kinderen of als relaxplaats voor jezelf. Als je erover nadenkt, is het logisch dat het gazon er niet altijd florissant bij ligt. Gelukkig kun je het gras een handje helpen, zodat het bestand is tegen al die voetstappen en stoelpoten.

tip

NIET TE KORT!

De truc voor een gezond gazon is vaak niet te kort maaien! Hierdoor ontstaat een dichte grasmat waardoor onkruid en mos minder kans krijgen. Stel de grasmaaier af op een maaihoogte van 3-4 cm. Door het gras niet te kort te maaien, droogt het ’s zomers ook minder snel uit.

MOS EN BESCHADIGD GRAS Als je gazon in de schaduw ligt, kun je snel last hebben van mos, maar ook als je op zure grond tuiniert, kan mos snel de kop opsteken. Je kunt dit voorkomen door één keer per jaar DCM Groen-Kalk® over je gazon te strooien.

Kalium zorgt voor een sterk en dicht gazon, dat bestand is tegen voetstappen, stoelpoten én droogte!

WANNEER GAZON BEKALKEN? Bekalk je gazon in de wintermaanden, vanaf november tot februari, dan heeft het genoeg tijd om goed in de bodem opgenomen te worden. Als je het te laat strooit, is de kans groot dat de meststoffen die je daarna over je gazon strooit niet opgenomen worden, want kalk en mest gaan niet goed samen. Bovendien blijven kalkkorrels lang liggen en bestaat de kans dat je ze weer afvoert bij het maaien.

BEMESTEN VOOR EEN GEZOND GAZON Water en mest zijn onmisbaar voor een groen gazon. Water geef je alleen tijdens een droge periode. Bemesten doe je best drie keer per jaar: de eerste keer in het voorjaar, de tweede keer in de zomer en de laatste keer in het najaar met een aangepaste najaarsmeststof. Strooi in het voorjaar DCM Vital-Green gazon®. Het magnesium en ijzer in deze gazonmeststof geven je grasmat een diepgroene kleur gedurende ongeveer 100 dagen. Het kaliumgehalte zorgt voor een sterk en dicht gazon, dat goed bestand is tegen voetstappen, stoelpoten én droogte.

KALE PLEKKEN BIJZAAIEN Kale plekken in het gazon wil je natuurlijk voorkomen. Maak de grond eerst wat los en zaai de kale plekken daarna opnieuw in. Gebruik hiervoor herstelgraszaad; april is een goede maand om gras te zaaien. Maak de grond na het inzaaien vochtig en zorg dat deze de komende weken niet uitdroogt. Bekijk meer informatie over gras zaaien op pagina 31 of op www.gamma.be

FOTO’S: DCM

GAZONMEST MET ANTI-MOS WERKING

Heb je na het bekalken nog steeds last van mos in het gazon? Gebruik dan DCM Anti-Mos®. Het ijzerchelaat in de meststof zorgt ervoor dat mos binnen een week verkleurt en afsterft. Magnesium en ijzer zorgen voor een mooi diepgroen gazon. Art. 010809

Art. 010817

65


TUINPAD AANLEGGEN

DE PADEN OP...

Tuinpaden leiden je door de tuin, verbinden verschillende gedeeltes met elkaar én zorgen voor structuur: kortom, een tuinpad is onmisbaar. En het aanleggen ervan is een leuke klus, waarvan je direct resultaat ziet.

G

a je voor een slingerend ongedwongen pad van houtsnippers, grind, split, dolomiet of schelpen? Of toch liever voor een strak pad van grote tegels, of misschien een combinatie van die twee? Kies liefst materiaal dat goed bij het terras past, dit zorgt voor eenheid in de tuin. Maar als je juist eens iets heel anders wilt, dan kun je natuurlijk ook creatief zijn en wat andere materiaalsoorten als houtsnippers en grind in combinatie met de bestaande bestrating proberen. Bekijk goed waar de paden heen moeten lopen, wat je mooi vindt en hoe breed ze moeten worden. Bedenk bij het bepalen van de breedte vooral waarvoor het pad gaat dienen: wordt er vaak overheen gefietst of moet er bijvoorbeeld een rolstoel of kinderwagen overheen kunnen? Het zijn allemaal zaken waar je over na moet denken, voordat je het pad gaat aanleggen.

ZORG VOOR EEN GOEDE FUNDERING Voor tuinpaden waar veel over gelopen of gefietst wordt, is een goede kantafsluiting en fundering belangrijk. Graaf de grond tot circa 40 cm uit. Laat het pad naar de zijkant 1 tot 2 cm aflopen voor de afwatering. Meet de boordstenen op om te weten hoe diep je moet graven voor de kantafsluiting. Zet de boordstenen of palissades vast in een laag stabilisé van circa 8 cm. Een kantafsluiting is heel belangrijk, dit houdt het tuinpad als het ware op zijn plek. Je plaatst de kantafsluiting als eerst, dus vóór de fundering van het pad. Verhard de ondergrond voor het pad met een 20 cm dikke laag steenslag of betonpuin. Verdeel over de laag gebroken puin 5 cm stablisé. Vergeet vooral bij een grind- of dolomietpad het anti-worteldoek niet; dit voorkomt dat het dolomiet of grind steeds verder wegzakt en het zorgt ervoor dat er minder onkruid op je pad groeit. Grindmatten ofwel stabili­satiematten zijn handig om grind of split op zijn plek te houden; ook is het pad dan makkelijker beloopbaar.

DE TOPLAAG EN AFWERKING Als de fundering is geëgaliseerd en aangetrild, is het tijd voor de toplaag. Een laag van 5-8 cm grind of dolomiet is dik genoeg. Een pad van tegels en klinkers kun je na het leggen aantrillen en afstrooien met zand; veeg dit zand in en laat het verder inregenen. Om onkruid te voorkomen, kun je tegels na de aanleg voegen; dit kan met polymeerzand. Tril het aan met een trilplaat, maak het goed nat en laat dit zeker 24 uur drogen.

66


OPRIT AANLEGGEN

EEN GROOTS WELKOM Een oprit aanleggen is een grote klus, maar het resultaat mag er uiteindelijk ook zijn! Net als bij een tuinpad kun je ook bij een oprit kiezen voor tegels, klinkers, grind, split, dolomiet of schelpen. Kies je voor tegels let er dan op dat deze minimaal 6 cm dik en liefst niet te groot zijn, en zorg voor een stevige fundering.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK

G

raaf de grond 45 tot 50 cm diep uit. Egaliseer het oppervlak, leg anti-worteldoek op de bodem en plaats een stevige kantopsluiting. Dit kan, net als bij het tuinpad, van boordstenen of palissades. Zet de kantopsluiting goed vast in stabilisé en laat het uitharden. Wanneer dit uitgehard is, verstevig je de ondergrond. Begin met een 20 cm dikke laag steenslag of betonpuin en daarover 15 cm stabilisé. Verdicht de lagen goed met een trilplaat. Zo worden ze extra stevig en is de kans op verzakken minder groot. Na het uitharden van de fundering kun je aan de slag met het bestraten of storten van grind of dolomiet. Kijk op www.gamma.be voor het stap voor stap aanleggen van een tuinpad of oprit.

LAAT EEN TUINPAD OF OPRIT IETS AFLOPEN VOOR DE AFWATERING. DE IDEALE HELLINGSGRAAD IS 1 TOT 2 CM PER METER. CONTROLEER DE HELLINGSGRAAD MET EEN WATERPAS. Op www.gamma.be staan diverse klus calculators die je kunnen helpen met het uitrekenen van de hoeveelheid materiaal die je nodig hebt. De stabilisé calculator vertelt je bijvoorbeeld precies hoeveel zand, cement en water je nodig hebt voor je fundering! 67


DE TUIN IN AUGUSTUS

Augustus is dÊ oogstmaand van het jaar! Niet alleen in de fruittuin waar je pruimen, bramen en de eerste appels oogst, ook in je moestuin en kruidentuin is er van alles te plukken en te knippen. En vergeet natuurlijk je bloementuin niet: hoe meer dahlia’s en eenjarige bloemen je plukt, hoe rijker deze planten zullen bloeien! 68


AUGUSTUS

Lekker oogsten uit de moestuin MAAIEN, SPROEIEN EN BIJZAAIEN

Bij vochtig weer groeit het gras heel snel; je gazon één of twee keer per week maaien, is dan zeker nodig. Tijdens droge en warme perioden is het goed om het gras één keer per week te sproeien. Houd nog steeds de hoeveelheid van een half theekopje aan (zie de tuinklusjes van juli). Kale of verbrande plekken in je gazon kun je vanaf half augustus bijzaaien. Gebruik hiervoor graszaad dat speciaal bedoeld is voor gazonherstel. Graszaad voor gazonherstel ontkiemt snel. Geef vooral de eerste tijd goed water. Loop twee weken niet op het pas gezaaide stuk en maai het voor de eerste keer wanneer het gras 10 cm lang is. Stel de maaier af op 4 cm; door het niet te kort te maaien, droogt het minder snel uit en blijven de wortels beschermd tegen de brandende zon. Wanneer je gazon er niet zo groen uitziet en je het de vorige maand niet bemest hebt, kun je het ook in augustus nog verwennen met wat gazonmest. Gebruik in augustus organische gazonmest, deze mest werkt langdurig.

DRUIF UITDUNNEN

Druiven hebben ruimte en licht nodig om goed te kunnen rijpen. Breng het aantal trossen daarom terug tot één of twee per scheut. Kort ook de zijscheuten in tot op één blad. Zo gaat de energie van de plant volledig naar de druiventrossen en krijgen de trossen meer zonlicht. Knip aan het eind van de zomer eventueel meer blad weg, zodat de trossen extra goed kunnen rijpen. Haal verder slechte en kleine druiven weg, dit klusje wordt ook wel krenten genoemd.

Tomaten, tomaten, tomaten, tomaten, komkommers, komkommers, komkommers, komkommers, paprika’s, pepers, courgettes, aubergines, sla, uien, wortels, spinazie, allerlei kruiden, tomaten én komkommers… deze tijd wordt niet voor niets komkommertijd genoemd. Heerlijk! Alles lijkt wel rijp om geoogst te worden. Maak lekkere gerechten van je zelf geteelde groenten en deel ze uit aan vrienden en familie, want ook voor groenten zoals tomaten en komkommers geldt: hoe meer je oogst, hoe meer bloemen én dus vruchten de plant blijft produceren!

Steenvruchtbomen snoeien

Steenvruchtbomen, zoals kers, pruim, perzik en nectarine, zijn gevoelig voor loodglans. Door ze in de zomer (1 à 2 weken na de oogst) te snoeien, is er minder kans op aantasting door deze schimmel, omdat de wonden in de zomer relatief snel dichtgroeien. ersenbomen snoeien: haal de kruisende en steil groeiende twijgen K weg. Kort bij jonge bomen de takken niet in. De eindknoppen zorgen er namelijk voor dat een tak verder groeit. Bij oude kersenbomen kun je takken eventueel wel terugknippen tot de gewenste taklengte. ➤ Pruimen-, perzik- en nectarinebomen snoeien: snoei de scheuten die vorig jaar zijn gevormd terug tot ongeveer vier tot zes knoppen vanaf de basis. Het oude hout is bruin en het jonge is zilverkleurig. Snoei net boven een naar buiten gerichte knop, om de kroon open te houden. Knip de tak schuin af, zodat het regenwater snel van de wond afloopt. ➤

69


Mooie nazomerbloeiers

70

In augustus zijn veel planten over hun (bloei)piek heen. Maar gelukkig zijn er nog heel veel mooie doorbloeiende planten en nazomerbloeiers waar we nog volop van kunnen genieten. Denk aan ijzerhard (Verbena bonariensis) en Gaura lindheimeri, maar ook herfstasters (Aster novi-belgii) en Japanse of herfstanemonen (Anemone) stelen nu de show! Vind je de nazomer een mooie tijd en houd je wel van een natuurlijk ogende tuin? Plant dan een aantal prairieplanten in de border. Deze planten komen van oorsprong van de Noord-Amerikaanse prairies en zijn relatief onderhoudsarm. Vooral op een zonnige plek, op een goed doorlatende, humusrijke grond doen ze het erg goed. Zonnehoed (Rudbeckia), rode zonnehoed (Echinacea) en de eenjarige Mexicaanse hoed (Ratibida columnifera) zijn bijvoorbeeld van die schitterende prairieplanten die tot ver in het najaar bloeien. In combinatie met allerlei soorten salie (Salvia) en siergrassen vormen ze een prachtig plaatje!


AUGUSTUS

SCHOFFELEN MAAR

Door de combinatie van af en toe regen en zon kan het onkruid nu heel hard groeien. Haal het steeds weg, voordat het zaad gaat vormen. Want dan kan het zich snel uitzaaien en zie je volgend jaar op allerlei plaatsen onkruid de kop opsteken, en dat wil je natuurlijk niet! Beter ga je dus maar aan de slag met een schoffel, onkruidbrander of mulch.

Aardbeien planten Het is tijd om aardbeien te planten! Aardbeien hebben namelijk een koudeperiode

nodig om vruchten te vormen. Het best plant je ze voor half augustus, ze kunnen dan nu al beginnen met aanleggen van bloemen die volgend jaar vruchten geven. Aardbeien houden van een humusrijke ietwat zure bodem, maar wel op een zonnige plek met goed drainerende grond, want ze hebben een hekel aan natte voeten. Daarom zie je vaak dat aardbeien op ruggen worden gekweekt. Het best maak je de grond al een paar weken van tevoren klaar, zodat alle meststoffen goed door de bodem verspreid zijn. Leg over de grond aardbeienfolie. Dit voorkomt niet alleen verdamping van water, waardoor je aardbeien beter groeien, maar ook onkruidgroei! De folie houdt bovendien de grond tijdens natte perioden wat droger. Plant aardbeien even diep als ze in het potje stonden, met het hart van de plant of de wortelhals net boven de grond. Dieper planten zorgt voor schimmels. LET OP VRUCHTWISSELING Aardbeien geven drie à vier jaar vruchten, daarna zijn ze ‘op’ en kun je beter overgaan op nieuwe planten. Zet de nieuwe planten op een andere plek dan waar voorheen aardbeien, frambozen, steenfruit, pitfruit of vlinderbloemige groenten zoals erwten, bonen en peultjes stonden. Dit voorkomt wortelziekten door aaltjes in de grond. Art. 379360

GROEN BEMESTER ZAAIEN Heb je een leeg plekje in

MOOIE GROEN­ BEMESTERS • Lupine • Boekweit • Phacelia • Mosterd • Winterrogge

FOTO’S: SHUTTERSTOCK EN POLET

je (moes)tuin? Zaai groenbemesters! Hiermee beperk je het onkruid én geef je de grond een boost! Wanneer de groenbemesters volgroeid zijn, spit je de planten door de bodem. Het organische materiaal wordt omgezet in nuttige voedingsstoffen. Groenbemesters met een diepe penwortel verbeteren daarnaast ook de structuur van de bodem.

71


Art. 538239

tip

ZIE HET LICHT!

Verlichting in de tuin is praktisch en zorgt voor veel sfeer, vooral als je behalve functionele verlichting ook kiest voor sfeerverlichting.

72

Een lichtpunt achter in de tuin geeft een ruimtelijk effect aan je tuin.


INSPIRATIE Art. 467830

SOORTEN VERLICHTING VERLICHTING MET BEWEGINGSDETECTOR EN TIJDKLOK Een lamp bij de (voor)deur is praktisch en sfeervol. Door de lamp aan te sluiten op een tijdschakelaar of er een te kiezen met een bewegingsdetector, brandt deze nooit onnodig. Een tijdschakelaar stel je eenvoudig in op tijd of op licht, zodat de lampen aangaan zodra het donker wordt en uit zodra het licht is. Goede verlichting rond je huis is, naast sfeervol, ook goed tegen inbrekers. Door op strategische plekken verlichting met bewegingsdetector te plaatsen, zorg je voor subtiele verlichting en valt het direct op wanneer iemand rondom je huis loopt. GRONDSPOTS Met een grondspot kun je een mooie boom, bamboe of vrijstaande heester letterlijk in de spotlights zetten. Het geeft zowel op een warme zomeravond als op een donkere winteravond een sprookjesachtige sfeer.

W

anneer je een tuin gaat aanleggen, is het verstandig om hiervoor gelijk een verlichtingsplan te maken. Je kunt zo alvast de kabels op de juiste plek leggen. Is je tuin al helemaal af, dan is het natuurlijk nog steeds mogelijk om lichtbronnen en kabels aan te leggen, maar makkelijker is het om dan te kiezen voor tuinverlichting zonder bedrading: verlichting op zonne-energie bijvoorbeeld.

STAP VOOR STAP

EEN VERLICHTINGSPLAN MAKEN

VERLICHTING OP ZONNE-ENERGIE Eenvoudig en milieuvriendelijk! Met solar verlichting bespaar je energie ĂŠn heb je geen last van bedrading. De tuin hoeft dus niet op de schop en bovendien kun je deze tuinverlichting vaak eenvoudig verplaatsen. Lampen op zonne-energie werken allemaal hetzelfde: een lichtgevoelige cel (zonnepaneel) gebruikt zonlicht als energie voor de lichtbron. SFEERVERLICHTING In een tuin is verlichting naast praktisch ook heel sfeervol. Je kunt minder mooie lampen verstoppen achter planten, zodat alleen het licht zichtbaar is in de avond, maar leuker is natuurlijk als de lamp zelf ook aantrekkelijk is. Kies bijvoorbeeld voor een decoratieve wandlamp die past bij de sfeer van je huis of ga voor grondspots in de vorm van een steen. Onder een overkapping kun je zelfs kiezen voor een hanglamp of een speelse lichtslinger met lampjes in allerlei kleuren; ook leuk voor een tuinfeestje! Art. 538280

STAP 1 Bedenk welke sfeer je wilt creĂŤren in je tuin; warm geel licht geeft een romantische en sprookjesachtige sfeer, wit licht oogt meer modern. Zacht licht geeft over het algemeen het mooiste effect; dit is minder fel en bespaart je kosten, vooral als je voor een spaar- of ledlamp kiest. STAP 2 Zet op de plekken waar je een lamp zou willen waxinelichtjes of een zaklamp: zo zie je wat het licht doet op die plek. Bekijk ook vanuit huis hoe dit overkomt. Je wilt natuurlijk niet verblind worden. Let er ook op, dat de lampen niet bij de buren in de tuin schijnen. STAP 3 De afstand tussen lichtbronnen hangt af van de hoeveelheid licht die ze geven. Plaats zwakke lichtpunten dichter bij elkaar dan krachtige lichtpunten. STAP 4 Verdeel de tuinverlichting in zones. Bijvoorbeeld: functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Sluit elke zone aan op aparte lichtcircuits, die je afzonderlijk met een schakelaar aan en uit kunt doen. STAP 5 Teken na aanleg de definitieve ligging van de kabels in op het verlichtingsplan. Bewaar het verlichtingsplan om later problemen bij graaf- of tuinwerkzaamheden te voorkomen.

73


Art. 613414 Art. 263437

HANDIGE TIPS BIJ HET PLAATSEN VAN JE TUINHUIS • K lop de wandbalken van het tuinhuis een paar keer goed op hun plaats met een rubberen hamer. Gebruik het meegeleverde slagklosje ter bescherming op de plek waarop je met de hamer slaat. •Z org voor een goede afwatering, monteer de dakgoot met bevestigingsbeugels aan het dak. •P laats onder de afvoer een regenton; je planten in de tuin zijn vast heel blij met dit opgevangen hemelwater. Kijk voor een volledig stappenplan van het plaatsen van een tuinhuis op www.gamma.be


TUINHUIS PLAATSEN

HEEL PRAKTISCH!

Of je nu kiest voor een tuinhuis met óf zonder aanbouw, eentje waar je lekker in kunt zitten of juist heel veel in kunt opbergen, een tuinhuis is altijd praktisch en oogt al snel gezellig. Hoe je een tuinhuis plaatst? Gamma geeft advies!

E

Art. 431440

r zijn veel verschillende tuinhuizen. Niet alleen de functie is anders, ook de vorm en het materiaal kunnen variëren, van vierkant of rond tot driehoekig, en van kunststof of hout tot metaal, met een modern platdak of een klassiek puntdak. En wil je er eentje met een schuifdeur of toch liever een scharnierdeur? Afhankelijk van de functie, de ruimte, je smaak, de sfeer en het budget maak je de keuze.

FUNDERING Voor een permanent tuinhuis maak je een fundering met cement, een tijdelijk tuinhuis plaats je op betonstenen of de bestrating. Op de fundering leg je funderingsbalken; dit zijn hardhouten of geïmpregneerde balken waarop je de horizontale balken van het tuinhuis laat rusten. De horizontale balken zijn op de hoeken ingezaagd waardoor ze makkelijk in elkaar passen, dit is een handig en praktisch systeem! Voor de verdere plaatsing en afwerking van het tuinhuis volg je de bijgeleverde werkbeschrijving, dit is namelijk per type tuinhuis verschillend.

FOTO’S: GROSFILLEX E.A.

HOUT BEHANDELEN Je tuinhuis staat in weer en wind buiten; kies dus voor geïmpregneerd hout of behandel het zelf met beits of houtprimer. Primer beschermt vooral tegen wormen en schimmels, beits beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden en is meestal vochtafstotend. De beits of primer dringt diep door in het hout, waardoor zelfs grondverf niet meer nodig is als je je tuinhuis wilt verven.

Je kunt het hout vooraf of na het plaatsen van je tuinhuis behandelen. Het voordeel van vooraf behandelen of verven is, dat je overal goed bij kunt, een nadeel is dat je soms te veel behandelt/verft. Er bestaan verschillende soorten beits: niet dekkende beits waar je de houtnerf nog blijft zien, of dekkende beits waardoor de houtnerf niet meer zichtbaar is. De kleuren van beits zijn ontelbaar: van rustiek eiken tot klassiek teak of graniet grijs. Uiteraard kun je in plaats van beits ook voor verf kiezen; je kunt dan iedere kleur kiezen die je maar wilt. Wanneer je buiten verft, houd dan rekening met de temperatuur. De beste temperatuur voor verven is maximaal 15 graden (zonder felle zon).

Art. 431

450

VERLICHTING!

Wil je elektriciteit of verlichting in je tuinhuis? Leg dan voor je het tuinhuis gaat plaatsen een ondergrondse elektraleiding aan. Gebruik hiervoor een buitenkabel met een gevlochten stalen binnenmantel en bekijk het stappenplan Tuinverlichting installeren op www.gamma.be

75


WELK TUINTYPE BEN JIJ? Is jouw tuin vooral bedoeld om tot rust te komen, om te genieten met vrienden en familie of houd je ervan om uren achter elkaar bezig te zijn met het opkweken van nieuwe planten en met je handen in de grond te zitten? Doe de test en ontdek welk tuintype jij bent.

DOE DE TEST!


QUIZ

1 HOE ZIET JOUW

2 H ET BELANGRIJKSTE AAN

3 WAT DOE JIJ MET REGEN-

A Gezellig en onderhoudsvriendelijk, met een groot gazon en een groot terras. B Weelderig en natuurlijk, met ruimte voor groenten, eetbare bloemen en plukbloemen. C Stijlvol en groen, met bijzondere planten en bomen. D Mijn droomtuin is mooi, gezellig en milieuvriendelijk.

A Ruimte voor gezelligheid en speelruimte voor mijn (klein)­kinderen en huisdieren. B Dat ik er lekker in kan tuinieren en vogels en insecten zich welkom voelen. CD at het er goed uitziet en het past bij mijn huis. D Dat ik er kan relaxen.

A Opvangen in een regenton. B Daar heb ik onder andere een vijver voor. C Ik heb waterdoorlatende bestrating. D Daar moet ik nog wat op verzinnen.

4 V UL AAN: HET ONTWERPEN

5W AT VIND JE VAN ALLE

6W AT DOE JE MET ONKRUID?

(DROOM)TUIN ERUIT?

VAN MIJN TUIN...

EEN TUIN VIND IK:

TECHNO­LOGISCHE VERNIEUWINGEN?

A laat ik doen door een kennis of iemand uit de familie. B doe ik zelf. Ik pak steeds een stuk aan, maar het gaat eigenlijk ook heel natuurlijk. C ik maak eerst zelf een plan. Wat ik zelf niet kan, laat ik doen door een professionele tuinontwerper. D laat ik doen.

A Ik vind het te snel gaan, kan het niet bijhouden. B Interessant, zolang het milieuvriendelijk is. C Heel interessant, ik volg alle ontwikkelingen met een kritisch oog op de voet. D Lijkt me heel makkelijk: dan heb ik meer tijd om te relaxen.

7W IE ZORGT ER VOOR DE

8 I S JOUW TUIN

A De buren of ik vraag familie of vrienden. B Het liefst blijf ik in de zomer thuis. C Ik bestuur mijn smart garden vanaf een afstand. D Niemand, mijn tuin heeft weinig onderhoud nodig.

A Dieren zorgen voor gezelligheid in de tuin. B Ja, dieren zijn belangrijk voor het milieu. C Ik heb enkele besdragende heesters in mijn tuin voor de vogels. D Ik ben daar niet bewust mee bezig, maar de meeste dieren zijn welkom.

TUIN ALS JE OP VAKANTIE GAAT?

WATER IN JE TUIN?

A Af en toe met de hand weghalen. B Op sommige plekken laten staan voor de insecten. C Bestrijden met milieu­ vriendelijke middelen. DH et is mijn grootste vijand, ik kan er niet tegenop.

DIERVRIENDELIJK?

Kijk snel op de volgende pagina welk type jij bent!

77


MEEST A Gezelligheid en sfeer voorop (De sociale tuinier)

De tuin is voor jou een plaats waar het gezellig hoort te zijn. Avonden lang barbecueĂŤn met vrienden op het terras of de hele middag lekker relaxen, terwijl de kinderen druk aan het spelen zijn. Gazon en terras zijn dan ook belangrijke elementen in je tuin. Tuinieren vind je zo af en toe niet erg om te doen, maar het is niet je hobby. Interessant voor jou: alles over de nieuwste tuinmeubelen (pag .34), de aanleg van een terras (pag. 44), gezellig buiten eten (pag. 54), buitenverlichting voor meer sfeer (pag. 72) en hoe je het hele jaar geniet van een groen gazon (pag. 64).

MEEST B Het zit in je bloed (De echte tuinier)

Jij bent een echte tuinier! In het vroege voorjaar gaan jouw handen al jeuken: je kunt niet wachten met het (voor)zaaien van bloemen en groenten. Je geniet in de zomer van je eigen oogst uit je moestuin en kruidentuin. Tuinieren is voor jou ontspannen. Je tuin bestaat uit veel groen waar mensen, maar ook vogels en insecten zich op en top thuis voelen. Interessant voor jou: het hele magazine! Maar vooral de tuinklussen per maand. Bekijk ook hoe je op milieuvriendelijke manier onkruid verwijdert (pag. 28) en laat je inspireren om met je zelf gekweekte kruiden in de keuken aan de slag te gaan (pag. 42).

MEEST C De tuin als visitekaartje (De fiere tuinier)

De tuin is voor jou belangrijk, het moet er netjes uitzien en je volgt de ontwikkelingen op tuingebied op de voet. Je planten krijgen water via een besproeiingssysteem en de robotmaaier maait het gras voor je. Je vindt het belangrijk dat de tuin bij de sfeer en inrichting van je huis past, het moet in lijn zijn met elkaar. Je bent trots op je tuin, de tuin is misschien zelfs wel een statussymbool of visitekaartje voor je. Interessant voor jou: alles over slim tuinieren en het ontwerpen van je eigen tuin (pag. 6 t/m 11). Vergeet ook de gereedschappen niet te bekijken (pag. 16 en 46).

MEEST D De dromer (De luie tuinier)

In je dromen heb je een schitterende tuin met een prachtig terras, heerlijke loungestoelen, een vijver en de mooiste bloemen en planten. Helaas is het in de praktijk anders, je hebt of maakt weinig tijd vrij voor je tuin. Stiekem schaam je je voor je tuin waar het onkruid je soms boven het hoofd groeit. Laat je niet gek maken en ga dit jaar stukje bij beetje beginnen met aanpassen van je tuin. Zeker weten dat je er van gaat genieten. INTERESSANT VOOR JOU: blader het magazine eens door en laat je inspireren door de verschillende artikelen. Blijf even hangen bij de slimme tuin en het ontwerpen van een tuin (pag. 6 t/m 11). Bekijk ook de nieuwste tuinmeubelen (pag. 34).

78


SEPTEMBER

DE TUIN IN SEPTEMBER Felle kleuren veranderen langzaam naar zachte najaarstinten, de zon staat laag en met wat mist in de ochtend lijkt de tuin wel een sprookje! Geniet van de druppeltjes dauw op je dahlia’s en koester de spinnenwebben die oplichten in de opkomende zon.

79


Art. 325516

NIEUW GAZON AANLEGGEN

September is een heel geschikte maand voor het zaaien van een nieuw gazon of het leggen van graszoden. De grond­temperatuur is nog warm, de zon niet meer zo fel en de lucht wordt al wat vochtiger. GRAS ZAAIEN ➤ Zorg dat de ondergrond zoveel mogelijk onkruidvrij is. Verwijder grote stenen en werk vervolgens een bodemverbeteraar zoals compost door de grond. Vermeng eventueel wat startmeststof door de bovenlaag, zodat de wortels van de jonge grasplanten beter aanslaan. Egaliseer de losse grond vervolgens met een hark en stamp lichtjes aan. Wanneer de grond mooi egaal is, is het handig om met paaltjes en touw de omtrek van je gazon uit te zetten, zodat je weet waar je moet zaaien. WELK GRASZAAD WORDT HET? ➤ Er zijn verschillende soorten zaden te koop: graszaad voor siergazon, speelgazon of speciaal graszaad voor een gazon in de schaduw. Ook is er graszaad voor herstelgazon verkrijgbaar, wanneer je alleen een stukje gras wilt bijzaaien. AAN DE SLAG! ➤ Volg de aanwijzingen op de verpakking en zaai niet te dik of te dun. Zaai altijd een keer in de lengterichting en nog een keer in de breedterichting hier overheen. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te zaaien. Hiervoor kun je het beste een strooiwagen gebruiken. Gebruik langs de gazonrand wat extra graszaad zodat je een stevige rand krijgt. Hark het graszaad lichtjes in en stamp nog eens voorzichtig aan. Geef hierna water met een tuinsproeier met een fijne broes. Blijf voldoende water geven, de grond moet vochtig blijven tot het gras goed geworteld is. Loop in het begin niet over de kwetsbare grasmat. Na ongeveer twee weken kiemt het gras. Maai het gras pas wanneer het circa 8 cm is. BEMESTEN ➤ Na zes weken mag je organische gazonmest geven. Kijk goed naar welk soort graszaad je hebt gebruikt, want soms is er al startmest aan de zaden toegevoegd. VERTICUTEREN ➤ Ziet je gazon er niet zo mooi uit? Dan kun je het deze maand verticuteren. Dit kan met een verticuteerhark of verticuteermachine. Je haalt hiermee oude grasresten en mos uit het gazon, en belucht ook meteen de bodem. GRASZODEN OF KUNSTGRAS LEGGEN ➤ Ook voor het leggen van graszoden of kunstgras is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. Leg de zoden vervolgens goed tegen elkaar aan zodat er geen kieren ontstaan. Graszoden leggen kan het hele jaar; maar de beste tijd hiervoor is het voorjaar (mei).

Veel mos?

Vooral waar je gazon in de schaduw ligt - onder bomen bijvoorbeeld - is kans op mos aanwezig. Ook op te zure grond zal eerder mos ontstaan. Is dit laatste in jouw tuin het geval? Door het gazon in september te bekalken, wordt de grond minder zuur en is de kans op mos dus kleiner.

tip 80

Strooi een beetje zand na het zaaien, zo waait het graszaad minder snel weg.

Snoeien in september HAGEN

Hagen als taxus, haagbeuk, beuk, buxus, laurierkers en liguster kun je nu voor de laatste keer in het seizoen snoeien. Door de hagen nu te snoeien, gaan ze strak de winter in. Deze snoei is niet bedoeld om de haag flink terug te snoeien, dat doe je beter in de winter of het voorjaar. Bij sommige hagen zoals taxus zou dat nu wel kunnen, maar het is niet zo leuk om de hele winter tegen een kale haag aan te kijken. Snoei de hagen nu vooral een beetje in model.

KRUIDEN

Snoei lavendel direct na de bloei iets terug; knip hierbij niet alleen de uitgebloeide bloemen af, maar knip ook de toppen licht terug (met maximaal een derde). Staan je planten nog schitterend in bloei? Dan kun je ze ook in het voorjaar wat terug snoeien. Knip lavendel nooit te diep terug; knip je tot in het kale hout, dan loopt de plant niet meer goed uit. Knip peterselie tot de grond toe weg. Voeg wat nieuwe grond toe rondom de plant en zeker weten dat je er de hele winter plezier van hebt!

WALNOOT

Walnoten hebben weinig snoei nodig. Maar wanneer je hem toch wat groot vindt worden en een beetje terug wilt snoeien, doe het dan direct na de oogst, wanneer de boom nog in blad staat.


SEPTEMBER

Oogsten!

Serre schoonmaken

Aan het einde van het tuinseizoen kan de serre wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Door de combinatie van warmte en vocht ontstaan er namelijk vaak allerlei algen en schimmels. Nu de temperatuur nog relatief hoog is, kan de serre goed drogen nadat je hem schoongemaakt hebt. Maak de ramen schoon met een sopje, ruim een beetje op en schoffel de aarde waar geen planten meer staan. Je kunt nu ook nog groenten zaaien voor de winter. Tomaten, kom­kommers en andere exotische vruchtgroenten laat je gewoon staan, zij kunnen nu nog lekker rijpen!

TUINMEUBELEN SCHOONMAKEN

Maak je tuimeubelen schoon en zet ze op een droge en beschutte plek, zo komen ze goed de winter door en blijven ze lang mooi. Kijk voor tips bij het onderhouden van je tuinmeubelen op www.gamma.be.

Pompoensoep maken Maak van de geoogste pompoenen pannenkoeken, taarten of deze heerlijke, gezonde soep. INGREDIËNTEN • 1 middelgrote pompoen • 1 ui • 2 teentjes knoflook • 2 takken groene selderij • 3 tomaten • 1 prei • 1 eetlepel boter • 1,5 liter magere kippenbouillon • circa 100 gram roomkaas • Kruiden, peper en zout naar smaak • Geroosterde pompoenpitjes • Eventueel chilipoeder voor de garnering POMPOENSOEP BEREIDEN Snijd de pompoen open, verwijder de pitjes en eventueel de schil, en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper vervolgens de ui en knoflook fijn en maak de prei en selderij schoon en snijd ze in stukjes. Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Laat de boter smelten in een grote pan en fruit er de ui, prei, knoflook en selderij in op een zacht vuurtje (ca. 8 minuten). Voeg de tomaten en de blokjes pompoen toe en laat alles zachtjes stoven tot een dikke saus. Voeg nu de bouillon, een snufje nootmuskaat, peper van de molen en een weinig zout toe. Breng aan de kook, dek de pan af en laat 25 minuten zachtjes koken. Stamp de eventuele kruiden, peper en zout samen fijn in een vijzel. Mix de soep met een staafmixer fijn en laat vervolgens nog een paar minuten zachtjes koken. Roer een klein schepje roomkaas door de soep en strooi er eventueel wat chilipeper en enkele geroosterde pompoenpitten overheen voordat je hem opdient.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, BOSCH, IVERDE E.A.

Augustus mag dan wel de oogstmaand zijn, ook in september is er nog van alles te oogsten. Vooral de appel- en perenbomen hangen vol vruchten. Test voor je het fruit plukt eerst of ze wel echt rijp zijn; dit doe je door de vrucht vast te pakken en rustig rond te draaien zonder te veel kracht uit te oefenen. Wanneer het fruit vanzelf loslaat, is het goed. Anders laat je het beter nog even hangen. Ook pompoenen zijn nu oogstklaar. Ze zijn goed wanneer het steeltje een beetje kurkachtig is geworden en de bast een doffe glans heeft. Snijd de steel op minstens 10 cm van de pompoen af om rot tegen te gaan.

Tafel: Art. 538161 / Stoelen: Art. 538427

81


Art. 541031

82


CARPORT PLAATSEN

VEILIG & DROOG Art. 503008

Onder een carport staat je auto op een afgebakende, veilige en droge plaats. Er zijn verschillende carportskits verkrijgbaar: een vrijstaande carport of een aanbouwcarport voor aan het huis of de schuur. De plaatsingsmethode is meestal hetzelfde en heel gebruiksvriendelijk.

V

oor je een carport gaat plaatsen, bedenk je natuurlijk goed waar deze moet komen. Wil je de carport aan je huis of schuur vast of toch liever vrijstaand? Bedenk ook hoe hoog hij moet worden. En raadpleeg de gemeente of er een vergunning nodig is. Meestal is een vergunning verplicht bij een carport groter dan 40 m² en hoger dan 3,5 m, of een totaal aan 40 m² vrijstaande bijgebouwen (carport, vrijstaande garage, serre, tuinhuis etc.). Ook in ruimtelijk kwetsbaar gebied, een oeverzone of 5 m brede strook langs waterlopen mag je niet zomaar een carport plaatsen.

FUNDERING PLAATSEN Een carport kun je op de bestrating plaatsen of in de grond. Wanneer je de bestrating als fundering gebruikt, veranker je de voetsteunen in de bestrating. Bedenk goed hoe hoog de carport moet worden. Wanneer je pas gaat straten na het plaatsen van de carport, moet je er rekening mee houden dat er nog wat van de hoogte afgaat. De steunpalen moeten in dat geval minstens 35 cm de grond in. Zorg dat de fundering van de carport altijd dieper ligt dan de fundering van de bestrating die nog gaat komen. Een goede fundering maak je door beton te storten in een houten of kunststof bekisting. Plaats op de hoeken direct de funderingsankers voor de palen in het beton. Sla hierna met een rubberen hamer op de bekisting om de massa te ontluchten. Strijk de fundering glad met een spaan, controleer of hij waterpas is en laat het beton enkele dagen uitharden. Verwijder de houten bekisting wanneer het beton volledig uitgehard is. Kunststof bekisting hoef je niet te verwijderen.

FOTO’S: GARANTIA E.A.

CARPORT PLAATSEN De startprofielen van de carport bevestig je aan de funderingsankers. Bij ieder bouwpakket zit een werkbeschrijving, volg deze werkbeschrijving voor het monteren van de onderdelen. Bevestig een dakgoot aan het dak voor een goede afwatering en plaats hieronder een regenton; het hemelwater kun je goed gebruiken voor de planten in de tuin.

ZELF EEN CARPORT BOUWEN

Is er geen systeem wat aan jouw eisen voldoet? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om zelf een carport te bouwen. Let hierbij goed op dat je de juiste materialen gebruikt. Duurzaam (bijv. hardhout) of verduurzaamd hout (bijv. grenen) zijn geschikt voor een carport. Onbehandeld zachthout kun je beter niet gebruiken of je moet het hout vooraf zelf behandelen met schimmelwerend middel of beits. Wil je liever een onderhoudsvriendelijke carport? Kies dan voor kunststof of aluminium. Zorg dat de steunpalen minimaal 9 bij 12 cm dik zijn en het dak uit stevig materiaal bestaat. Polycarbonaat is bijvoorbeeld heel sterke kunststof. Zo weet je in ieder geval zeker dat jouw auto veilig staat! Op www.gamma.be vind je de volledige beschrijving voor het plaatsen van een carport.

83


DE TUIN IN OKTOBER

Veel bomen en struiken krijgen prachtige herfstkleuren, de meeste vaste planten zijn over hun hoogtepunt heen, andere laten hun laatste bloemblaadjes vallen. Het is duidelijk, de tuin maakt zich op voor de winter. Toch is er ook deze maand nog van alles te doen in de tuin, en vooral als de zon schijnt, is dat echt geen straf!

84


OKTOBER

Snoeien in oktober

Rozen: knip lange takken ongeveer tot de helft af om windschade in de winter te voorkomen. Pas in maart snoei je rozen verder terug. Braam: snoei na de oogst alle takken die afgelopen jaar vrucht gedragen hebben weg. Kuipplanten: snoei kuipplanten zo nodig wat bij, voordat je ze op een koele plek laat overwinteren. Ze nemen dan minder ruimte in.

NIET SNOEIEN

NU DOEN:

Borderplanten: laat de afgestorven plantenstengels van vaste planten zoveel mogelijk staan. Dit geeft de planten enige bescherming in de winter, bovendien is het goed voor allerlei insecten die er een schuilplaats in vinden en voor vogels die tussen plantenresten op zoek gaan naar voedsel.

NIEUWE BORDER AANLEGGEN!

De nog warme grond en het vochtige seizoen vormen een ideale combinatie voor het aanplanten van allerlei planten en bomen. Kortom, wil je een tuin aanleggen of je border veranderen, doe het nu! PLANTEN EN VERPLANTEN Plant of verplant nu bijvoorbeeld rozen en hortensia’s in de border, kies een aantal nieuwe blikvangers of ga juist voor structuur en rust en plant dit najaar nog een haag. Ook is het nu de perfecte tijd voor het aanplanten van appel-, peren-, pruimen- en/of kersenbomen; zal dat boomgaardje er dan eindelijk komen? LET OP KLEUR Voor je aan de slag gaat en planten koopt, is het goed om te bedenken wat voor sfeer je wilt in de tuin en houd rekening met kleur. Maak hiervoor gebruik van de kleurencirkel. Kies je kleuren die dicht bij elkaar liggen op de kleurencirkel, dan ontstaat er een harmonieus geheel. Kies je voor kleuren die tegenover elkaar staan in de cirkel dan heb je veel meer contrasterende kleuren in je tuin. De kleuren die tegenover elkaar staan, worden ook wel complementaire kleuren genoemd, ze versterken elkaar, waardoor ze allebei helderder lijken. Gebruik de kleurencirkel bij het maken van een beplantingsplan. TUIN AANLEGGEN IN HET VOORJAAR Geen tijd in het najaar? Ook in het voorjaar kun je een nieuwe border of tuin aanleggen. Zorg wel dat de planten dan regelmatig water krijgen, want in het voorjaar kan nieuwe aanplant snel uitdrogen.

Gazon onderhouden

Zolang je gazon blijft groeien, blijf je het maaien. Meestal is het eind deze maand tijd voor de laatste maaibeurt, maar dit is natuurlijk afhankelijk van het weer. Soms kan het tot ver in oktober nog heel groeizaam weer zijn. Stel de maaier bij de laatste maaibeurt wat hoger af, zodat het gras niet te kort de winter ingaat. Haal verder steeds het gevallen blad van je gazon; als je het laat liggen, krijgt het gazon te weinig licht en lucht, en kan het verstikken. Kan je gazon wel een opknapbeurt gebruiken? Verticuteer het dan deze maand nog. Als het gazon erg kaal is na het verticuteren, kun je het nog bijzaaien. Lees meer over je gazon verticuteren en zaaien op www.gamma.be Art. 402160

85


MMM... WINTEROOGST!

In de moestuin oogst je al de eerste wintergroenten, zoals rode bieten, winterpeen en pastinaken, maar ook hazel- en walnoten kun je nu nog volop oogsten. En natuurlijk de laatste appels en peren. Bewaar appels en peren in kistjes of kratjes en zorg dat ze elkaar niet raken; alleen dan houd je ze lang goed. Laat hazel- en walnoten eerst goed drogen in het najaarszonnetje. Daarna kun je ze goed in een mand of doos binnen bewaren.

86


OKTOBER

In de compostbak

TIP VOOR EEN NATUURLIJK EFFECT: strooi de bollen uit en plant de bolletjes waar ze op de grond zijn gevallen. Het lijkt zo net of de bollen zichzelf hebben uitgezaaid. PLANTEN IN SEPTEMBER OF OKTOBER: sneeuwroem, scilla’s, krokussen en sneeuwklokjes. Plant sneeuwklokjes zo snel mogelijk, want deze drogen heel snel uit. Of kies ervoor om tussen januari en april sneeuwklokjes in het groen te planten; de bolletjes hebben dan nog blad en slaan dan makkelijker aan. PLANTEN IN OKTOBER OF NOVEMBER: tulpen, narcissen, sieruien, blauwe druifjes, hyacinten en andere voorjaarsbloeiende bollen. Tulpen kun je zelfs nog in december planten.

Art. 551980

VERWILDERINGSBOLLETJES

Sommige bollen hoef je niet te rooien, nadat ze uitgebloeid zijn; deze komen volgend jaar vanzelf weer terug. Ze worden ook wel verwilderingsbolletjes genoemd. Sneeuwklokjes, krokussen, blauwe druifjes, botanische narcissen en botanische tulpen zijn van die bollen.

ZOMERBOLLEN ROOIEN

De ene bol gaat de grond in, de andere de grond uit. Zomerbollen zoals gladiolen en begonia’s kunnen niet tegen koude temperaturen. Deze rooi je nu dus maar beter en overwinter je op een vorstvrije plek. Laat ze eerst even drogen en snijd na circa twee weken het loof op 10 cm van de knol af. Bewaar ze op een donkere plek in bijvoorbeeld cocopeat bij een temperatuur van circa 5-10 °C. Rooi dahlia’s bij voorkeur pas na de eerste nachtvorst, wanneer het blad zwart geworden is. Knip de stengels tot zo’n 10 cm boven de grond af. Rooi de knollen met een spitvork. Kijk goed of er geen kleine knollen achterblijven. Laat de knollen eerst drogen en berg ze vervolgens op in een kist of doos met zaagsel of proppen papier op een koele, maar vorstvrije plek.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, KETER EN GARDENA

BOLLEN PLANTEN!

Het voorjaar lijkt nog ver weg… toch kun je er nú al voor zorgen dat je in het voorjaar geniet van allerlei mooie kleurtjes in je tuin. Plant nu bijvoorbeeld krokussen, sneeuwklokjes, scilla’s, blauwe druifjes of boshyacinten. Plant de bollen ongeveer twee keer zo diep als de hoogte van de bol. Er zijn een paar uitzonderingen: sneeuwklokjes moeten minstens 10 cm diep staan en kleine knolletjes zoals anemonen 7 cm.

Een compostbak of -vat is heel handig, want zo kun je van groente-, fruit- en tuinafval waardevolle compost maken. Het is duurzaam en milieuvriendelijk! Werk in lagen; zorg dat nat en droog materiaal elkaar afwisselen en ook grof en fijn materiaal. Gooi nooit gekookt voedsel, wortelonkruid of onkruid dat al zaad heeft gevormd in je compostvat. Overtollig herfstblad kan ook in het vat, maar zorg er wel voor dat je het eerst fijn maakt. Versnipper het eventueel met een hakselaar. Gooi het blad in ieder geval niet als één dikke laag op de composthoop of in het compostvat. Het duurt ongeveer een jaar totdat de eerste compost klaar is, versnel het proces eventueel door af en toe een handje kalk over de compost te verspreiden. Een klep onderaan is handig, want zo kun je direct bij de bruikbare compost. Verspreid de compost aan het eind van de winter of in het voorjaar over de nog kale moes- en siertuin. Je geeft je planten hiermee een waardvolle start.

87


Art. 505773

Art. 263360

Art. 534263


AFSLUITING PLAATSEN

STEL JE GRENZEN Een afsluiting geeft een duidelijke begrenzing aan je tuin, geeft privacy, beschutting en biedt bescherming aan en veiligheid voor kinderen. Ook is het handig om huisdieren in je tuin te houden. Een afsluiting of omheining kun je maken van houten tuinschermen, kunsthagen, schanskorven, tuingaas of -draad.

V

oor je begint met het plaatsen van een afsluiting, moet je goed bedenken waarom je de tuin wilt afsluiten. Wil je meer privacy, een plekje uit de wind, of gaat het vooral om het tegenhouden van huisdieren? Het zijn belangrijke vragen, want beschutting en privacy krijg je niet door het plaatsen van tuingaas- of draad, maar hiermee houd je wel je hond tegen.

FOTO’S: BETAFENCE E.A.

AAN DE SLAG! Keuze gemaakt? Meet de afstand dan goed op. Bekijk hoeveel ruimte je nodig hebt tussen de verschillende palen. Een afsluiting met panelen kun je het best paneel voor paneel plaatsen. Een meetfout is immers zo gemaakt! Dit werkt het makkelijkst met twee personen: één persoon houdt het paneel vast, en de ander bepaalt de plaats voor de volgende paal. Meet voor je de palen verankert steeds goed na of je echt de juiste afstand aangehouden hebt. Bij een tuingaas- of draadafsluiting werk je meestal niet met panelen, maar met gaas of draad vanaf een rol. Daarom is het hierbij handig om eerst alle hoekpalen en steunpalen te plaatsen. Dit kun je eventueel ook alleen doen. Een afsluiting moet tegen weer en wind kunnen, veranker de hoek- en steunpalen dus goed met paalhouders, snelcement of stabilisé. Controleer voor je de palen vastzet altijd of ze waterpas staan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de afsluiting schuin loopt. Bij een afsluiting van schanskorven zijn steun- en hoekpalen niet nodig. Verstevig

wel de grond met stabilisé voor je ze plaatst. Schanskorven worden vaak erg zwaar, vooral als je ze vult met stenen of grind, en je wilt niet dat ze straks verzakken.

AFWERKING Afhankelijk van het soort afsluiting monteer je de verschillende delen op verschillende manieren aan elkaar. Bij een houten tuinscherm schroef je de schermen met schermhouders aan de palen. Plaats de schermen een stukje van de grond om rotting te voorkomen.

Art. 444062

Tuingaas of -draad span je met een daarvoor bestemde spankam rond de palen. Vervolgens zet je deze op drie plaatsen (boven, midden, onder) vast met klemmetjes over de kruispunten van het gaas. De panelen van schanskorven maak je met C-ringetjes aan elkaar vast. Om te voorkomen dat de schanskorven uitzetten of verbuigen kun je ze extra vastzetten met zogenaamde uitbuikstangetjes. Vul de schanskorven met grind, stenen, bamboe of houten stammetjes!

Art. 253379

PRIVACY MET TUINGAAS

Wil je toch meer privacy of vind je een dichte tuingaas- of draadafscheiding mooier? Vlecht dan kunststof lamellen door het gaas of monteer een afschermmat van riet, boomschors, wilgen, heide of bamboe op je tuingaas- of draadafscheiding. Kijk op www.gamma.be voor handige instructiefilmpjes en heel veel tips over het plaatsen van een afsluiting.

89


DE TUIN IN NOVEMBER Het is nu ĂŠcht herfst. Blad op het gazon, in de border ĂŠn nog een paar aan de bomen: van oranje tot felrood en knalgeel. Ook verschillende struiken doen vrolijk mee met hun kleurige bottels en bessen!

90


NOVEMBER

Mollen bestrijden

Mollen woelen zomaar een deel van de border of het gazon om. Het resultaat - meerdere molshopen - is geen fraai gezicht. De beesten zijn moeilijk te bestrijden, want wanneer je er één hebt gevangen, zijn de gangen snel weer bewoond door een andere mol. Beter kun je mollen bestrijden met BSi mollen-vrij granulaat of door geurballen in de grond te steken. Deze middelen werken gemiddeld 3 tot 4 maanden.

VROLIJKE HERFST!

Herfstkleuren zijn warm en gezellig! Maak ook van je terras een aangename plek met winterharde potplanten. Wanneer je erop uitgekeken bent, plant je ze gewoon in je tuin. Een paar toppers: Struikheide: de bossige struikjes in het paars, wit of roze maken van je terras direct een gezellige plek! De plantjes bloeien lang en zijn wintergroen. Skimmia: deze plant is je vast niet onbekend, het is een echte ‘traditionele’ plant voor najaar en winter. Want hoewel deze wintergroene struik pas bloeit in april-mei, geeft hij al vanaf oktober-november kleur door zijn rode bloempluimen-inde-knop. Tijdens de bloei zijn de bloempluimen wit van kleur. Ze verspreiden een heerlijke geur. Liever een soort met bessen? Dat kan ook! Siergrassen: een combinatie van allerlei siergrassen zorgt voor een stijlvol en sfeervol geheel. Lampenpoetsersgras en kleine pampasgrassoorten zijn bijvoorbeeld heel mooi bij elkaar. Niet al te hoge siergrassen doen het ook goed in potten, zoals het vedergras Stipa tenuissima ’Ponytails’. Parelbes: met zijn bijzondere karmijnrode, paarse of witte bessen is parelbes (Gaultheria mucronata) een echte blikvanger! De plant is tweehuizig, dus als je volgend jaar ook bessen wilt, zul je ook een mannelijke plant moeten aanschaffen. Bergthee: dit compacte wintergroene plantje - met de wetenschappelijke naam Gaultheria procumbens - is niet alleen mooi door de rode bessen die tot het voorjaar kleur geven. Ook de groene blaadjes die in het najaar naar purper verkleuren zijn erg fraai.

Planten beschermen en overwinteren

Bescherm bij strenge vorst kruiden als rozemarijn, lavendel of tijm met vliesdoek. Staan ze in een pot? Zet deze dan tegen een muur op het zuiden of op een lichte, koele plek in de berging. Hier staan ze de hele winter beschut. Zet al je potplanten overigens op pootjes, zodat het water goed weg kan. Andere kruiden in de vollegrond laat je beter maar met rust, ze hebben nu al hun energie nodig om zich te beschermen tegen de vorst. Wil je toch kruiden oogsten in de winter? Zet dan een paar kruidenplantjes binnen op de vensterbank. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand!

91


Art. 582408

Blad, blad, blad

Het blad valt weer en op veel plaatsen, zoals in de border, is dat heel waardevol. Het organisch materiaal bevat veel voedingsstoffen voor de bodem. Ook beschermt het blad allerlei vaste planten tegen vorst en bij regen slaat de grond minder snel dicht wanneer er veel blad op ligt. In de border laat je het blad dus gewoon liggen. Haal het wel weg van wintergroene planten en het gazon. Wintergroene planten en het gazon hebben licht en lucht nodig. Haal het blad weg met een bladhark of bladblazer en strooi het uit over je borders of gooi het op je composthoop. Haksel of versnipper het blad eventueel voor je het op de composthoop gooit. Vaak zijn bladblazers met een zuig­ functie ook voorzien van een versnipperaar, handig! Hoe fijner het materiaal, hoe eerder het verteert. Gooi overigens niet zomaar al het blad op de composthoop; eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daardoor niet zo geschikt.

OPRUIMEN EN KLAARMAKEN

In de serre zijn tomaten en komkommers nu afgestorven en dor. Het is tijd om ze op te ruimen! Als je ze langer laat staan, is de kans op schimmels alleen maar groter. Haal daarom alle eenjarige gewassen die afgestorven zijn nu weg. Ook in de tuin kun je eenjarige planten eventueel rooien. Schoffel de grond een beetje en vervang de bovenste 10 cm grond in de serre door een nieuw laagje grond (dit kan ook in het voorjaar). Buiten is dit niet nodig. Ook spitten is niet nodig, behalve bij kleigrond. Kleigrond is moeilijk te bewerken; door het nu grof om te spitten en er compost doorheen te werken, activeer je het bodemleven (zoals wormen), waardoor de bodem iets luchtiger wordt. Vorst helpt de kleiklonten verder te verkruimelen. Probeer in de winter niet over de grond te lopen.

92

KOLEN OOGSTEN

Kool is deze maand in topvorm! Oogst deze groente regelmatig. Zien de buitenste bladeren er niet zo mooi uit? Geef ze aan de kippen en eet de rest van de kool zelf op. Geef zwaardere kolen als savooie- en rodekool een extra steuntje door ze goed aan te aarden, de kans dat ze anders tijdens herfststormen omvallen is erg groot.


NOVEMBER

Snoeien in november Mocht je het in oktober nog niet gedaan hebben, snoei dan nu bomen en

planten waarvan de sapstroom vroeg op gang komt, zoals esdoorn, berk, haagbeuk, kiwi en (sier)druif. Snoei ze op een vorstvrije en droge dag. Echt geen tijd? Het kan nog tot eind december. De bloemen van boerenhortensia’s laat je gewoon zitten; ze beschermen in het vroege voorjaar de onderliggende, vroeguitlopende knoppen tegen late nachtvorst. Ook bij andere hortensia’s is het beter om ze pas in het voorjaar te snoeien. Laat ook de afgestorven stengels van vaste planten ongemoeid. Dit is beter voor het dierenleven in de tuin, daarnaast ziet het er ook aangenamer uit, want het zorgt voor een mooi winterbeeld. Laat ook de bloemhoofden van zonnebloemen gewoon zitten, de zaden zijn een heerlijke traktatie voor veel vogels. Een uitzondering op de regel: topzware rozen en stamrozen kun je nu beter wel wat terugsnoeien om winterschade door harde wind te voorkomen.

VERWIJDER GROENE AANSLAG

Door het vochtige weer in het najaar, is mos geen ongewoon verschijnsel. Er kunnen hardnekkige, groene plekken op de bestrating ontstaan én de tegels worden vaak erg glad, waardoor je er gemakkelijk op uitglijdt. Het is daarom maar beter om het mos te verwijderen. Maak eerst de grote plakken los met een spatel en schuur er overheen met een speciale bezem tegen mos. Ook anti-onkruid- en anti-mosspray helpen om mos te bestrijden. Art. 521766

Op www.gamma.be vind je heel veel handige tips en tricks over de tuin in het najaar. Zo leggen we uit hoe je tuinmeubelen goed onderhoudt, je het gazon voorbereidt op de winter, compost maakt én het herfstblad opruimt.

NU PLANTEN Voorjaarsbollen en winterviooltjes Wintergroene heesters en coniferen

Winterharde heesters Bomen Vaste planten

FOTO’S: SHUTTERSTOCK, IVERDE, BOSCH E.A.

Rozen en hagen met kale wortel

93


GEZONDE BUXUS

HELP, MIJN BUXUS IS ZIEK Sierlijke buxushaagjes in de tuin, buxusbollen in grote potten als chique entree bij de voordeur... De frisgroene buxus sierde jarenlang onze tuinen. Tot de buxusziekte en de buxusmot hun intrede deden. Met bruin blad, zwarte takken en dode haagjes als gevolg. Hoe je de plant kunt helpen overleven? Gamma geeft tips!

B

uxusmot en buxusziekte zijn twee verschillende aantastingen. Buxusmot is een plaag die veroorzaakt wordt door een vlinder uit de familie van de grasmotten. Een paar jaar geleden kwam de mot vanuit Oost-AziĂŤ naar onze contreien en nu vliegt hij van buxus tot buxus en eet ze langzaam allemaal op. De buxusmot vreet zich van binnenuit door de buxus heen, waardoor het lastig is om de verschijnselen in een vroeg stadium te ontdekken. Let vooral op aangevreten blad, kleine rupsjes en spinsels in de planten. Hoe je de buxusmot bestrijdt, vind je op pagina 41 van dit magazine en op www.gamma.be

zijn. Behandel voor de zekerheid ook de buxussen rondom de aangetaste plant om verdere aantasting te voorkomen.

MEER MAATREGELEN TEGEN BUXUSZIEKTE Schimmelziekten ontstaan op plaatsen waar het te vochtig is. Zorg dus dat je buxus de ruimte heeft, zodat de plant goed kan drogen door zon en wind. Heb je een buxushaag? Snoei deze dan in het voorjaar rond mei en in het najaar rond september goed terug. Wanneer buxushagen te breed worden, kan het lang vochtig blijven tussen de vele bladeren van de plant. Vooral in een vochtig voor- of najaar liggen de schimmelziekten op de loer, wees in die perioden dus extra alert.

Art. 613030

FOTO’S: SHUTTERSTOCK E.A.

WAT IS BUXUSZIEKTE? Buxusziekte is een schimmelziekte, waarbij de blaadjes bruin en bleek worden en de takken zwart. Al snel vallen de blaadjes op de grond en gaat je buxus dood. Wanneer je deze of andere schimmelziekten op tijd opmerkt, kun je deze goed bestrijden. Snoei altijd aangetaste takken en bladeren weg. Ontsmet je snoeischaar direct na het snoeien met een ontsmettingsmiddel, Dettol of alcohol bijvoorbeeld, en gooi het snoeiafval in de gft-bak. Bespuit de buxus na het snoeien met Folicur Garden van Protect Garden, dit is een product op basis van de actieve stof tebuconazool. Deze stof bestrijdt schimmelziekten op buxus, rozen en sierplanten. Het middel werkt heel lang door in de plant. Je hoeft Folicur Garden maar twee keer per jaar toe te dienen met een tussenpauze van minimaal 7 dagen. Behandel de plant zodra de eerste symptomen van de buxusziekte zichtbaar

Meer tips en informatie over de buxusziekte vind je op www.gamma.be


DECEMBER

DE TUIN IN DECEMBER It’s the most wonderful time of the year! Maak je tuin in december gezellig met sfeerverlichting, geniet van winterbloeiers en de schitterende silhouetten van uitgebloeide planten, van vogels die op zoek zijn naar eten, en ga aan de slag met de laatste tuinklussen van het jaar!

95


MOOIE WINTER!

De tuin kaal in de winter? Dat hoeft echt niet! Er zijn genoeg planten die ook nu prachtig bloeien. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum): met de kleine gele bloempjes op het kale hout is winterjasmijn een aangename klimplant. Geef hem wat extra kalk in het najaar en hij verrast je ieder jaar weer! Sneeuwbal (Viburnum x bodnantense ’Dawn’): de bloeiwijzen van deze bladverliezende heester lijken net roze-witte sneeuwballen; hij doet zijn naam dus echt eer aan. Naast dat deze heester heel mooi is, verspreidt hij ook nog eens een heerlijke geur! Winterbloeiende struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima): een struik met crèmewitte, trompet­vormige bloempjes die net als de ‘gewone’ kamperfoelie heerlijk ruiken! De plant houdt van een licht beschaduwde plek en niet al te natte grond. Mahoniestruik (Mahonia x media ’Charity’): het blad krijgt een bijzondere paarsachtige kleur in het najaar, maar dat is niet alles. Vanaf januari verschijnen er knalgele rechtopstaande trossen aan de struik. Een echte blikvanger in de winter! Toverhazelaar (Hamamelis): afhankelijk van de soort tovert deze struik je tuin in december of januari om tot een sprookjesachtig oord! Vaak zie je toverhazelaars met gele lintbloempjes, maar er zijn ook variëteiten met oranje of bruinrode bloempjes.

Planten

Wil je graag op een natuurlijke manier vogels naar je tuin lokken? Plant nu vruchtdragende heesters of bomen in je tuin. Erg mooi zijn lijsterbes, sierappel, hulst, bottelrozen, meidoorn en vuurdoorn! De laatste twee heesters zijn niet alleen aantrekkelijk voor vogels vanwege de vele bessen in het najaar en de winter, ze vinden het ook fijne struiken om in het voorjaar te gebruiken als ‘kraamkamer’. Hagen en klimop zijn ook heel geschikt als nestgelegenheid.

Kerst(boom) in de tuin

Waarom alleen een kerstboom binnen? Ook in je tuin staat een spar heel gezellig! Hij is goed bestand tegen het winterweer, dus maak je niet druk om koude temperaturen. Versier de boom met ledlampjes én hang er wat vetbollen in voor de vogels! Ook leuk: een klein kerstboompje. Van fijnsparren zijn mooie kleine soorten beschikbaar, die je zowel in pot als in de vollegrond kunt zetten. Zet je hem in een pot? Zorg dat deze ruim genoeg is en bedek de bodem met een laag hydrokorrels of potscherven. Deze nemen het teveel aan water op en voorkomen zo ‘natte voeten’. Wil je het boompje met kerst naar binnen halen? Laat het dan eerst even wennen aan de temperatuur in de schuur of bijkeuken. En wanneer je hem na de kerst weer buiten zet, geldt hetzelfde. De overgang van warm naar koud is anders erg groot voor de boom.

96

Sneeuw en ijs

Het is net een sprookje wanneer je tuin bedekt is met een deken van sneeuw. De laagjes ‘witte watten’ op het vogelhuisje in je tuin en op de planten zijn een prachtig gezicht. Toch vinden niet al je planten het even fijn. Wintergroene heesters, coniferen en bamboe kunnen bijvoorbeeld beschadigen onder sneeuw. Houd deze dus beter maar sneeuwvrij. Is er veel strenge vorst en sneeuw voorspeld? Op pagina 15 van dit magazine vind je meer tips!


DECEMBER

Tuingereedschap onderhouden Goed gereedschap is een must bij het tuinieren. Door je tuingereedschap goed te onderhouden, gaat het bovendien bijna een leven lang mee! De winter is een perfecte tijd om je gereedschap goed onder handen te nemen!

Amaryllissen horen bij de winter! Ga nu aan de slag met het voortrekken van de bollen én geniet met kerst van de bloemen. Wanneer ze eenmaal in bloei staan, hebben de planten wel iets weg van vuurwerk; ze schieten hoog op en bloeien vaak met vlammende kleuren. Voor een extra feestelijk effect kies je het best meerdere bollen die je in verschillende potten in de vensterbank zet. Doe wat potgrond in de pot, zet de bol hierop en vul rondom aan met potgrond. Plant de bol niet te diep; zorg dat de bovenste helft boven de grond uitsteekt. Druk de aarde goed aan en geef water. Houd de aarde iets vochtig én geef pas meer water wanneer de eerste spruitjes tevoorschijn komen. Amaryllissen staan graag op een vensterbank boven de verwarming.

Bomen en planten snoeien Esdoorn, berk, haagbeuk, druif en kiwi kun je nu snoeien, mits je dat in oktober of november nog niet gedaan hebt. Bij deze bomen en planten komt de sapstroom al vroeg op gang; snoei je ze later, dan is de kans groot dat de wonden gaan bloeden. Begin met het snoeien van de dode takken of takken die tegen elkaar schuren. Snoei nooit te veel in één keer, en alleen op droge vorstvrije dagen.

tip

Hang gereedschap op in plaats van het neer te leggen. De randen blijven daardoor langer scherp.

HOUTWERK

Heb je tuingereedschap met houten delen? Maak deze dan schoon met een sopje van bijvoorbeeld bruine zeep. Laat het hout goed drogen en ga er vervolgens met een schuurpapier met een middelgrove korrel langs. Daarmee verwijder je eventuele splinters. Wrijf de houten delen daarna in met een zachte doek en wat gekookte lijnolie.

ROESTVRIJ GEREEDSCHAP

Maak een hark, spade en plantschepje na elk gebruik schoon en veeg het gereedschap zo nodig droog. Verwijder eventuele roestplekken met fijn tot middelgrof schuurpapier, een slijpblokje of staalborstel. Ernstige roestvorming kun je behandelen door een staalborstel op een boormachine te monteren. Roestplekken voorkomen is nog beter! Impregneer je gereedschap met een dun laagje plantaardige olie of siliconenspray. Dit kun je het best doen wanneer je het gereedschap een tijdje niet gebruikt, bijvoorbeeld in de winter.

SNOEIGEREEDSCHAP VERZORGEN

Maak je snoeigereedschap na iedere klus schoon met een doekje. Wanneer je aangetast hout hebt gesnoeid, is het van belang je snoeigereedschap te ontsmetten, bijvoorbeeld met wasbenzine. Schimmels en andere ziektekiemen breng je anders tijdens het snoeien zo over naar de volgende boom, struik of plant. Slijp de messen van je snoeischaren één keer per jaar, om ze goed scherp te houden, alleen dan kun je immers een mooie, gladde snoeisnede maken. Olie de messen eventueel in met lijnolie, wanneer je ze voor een langere tijd weglegt. Zorg ook dat het zaagblad van je boomzaag en de ketting van de kettingzaag scherp zijn, voordat je ermee aan de slag gaat.

LET OP:

Leg je snoeischaar tussen het snoeien door nooit in het zand. De zandkorrels maken de bladen bot en gaan tussen de veren zitten,waardoor je schaar minder soepel knipt.

FOTO’S: SHUTTERSTOCK

Amaryllis voortrekken

97


INDEX

FOTO'S: SHUTTERSTOCK

Aardbeien oogsten 51 Aardbeien planten 71 Afsluiting plaatsen 88 Amaryllis voortrekken 97 BarbecueÍn 54 Bemesten 14, 21 Bessen oogsten 63 Bijen en vlinders lokken 49, 71 Blad in de tuin 92 Bladluizen 49 Blauwe bloemen 62 Blauweregen snoeien 15, 63 Bollen planten 39, 87, 93 Bomen planten 13, 93 Border aanleggen 85 Buxusmot bestrijden 41, 94 Buxusziekte bestrijden 41, 94 Carport bouwen en plaatsen 82 Composteren 87 Dahlia’s voortrekken 31 Druif uitdunnen 69 Eenjarige bloemen zaaien 32 Fruit oogsten 81, 86 Fruitbomen snoeien 15, 49, 69 Gazon bekalken 23, 64, 80 Gazon beluchten 23 Gazon bemesten 23, 51, 61, 64, 69 Gazon bijzaaien 41, 64, 69, 85 Gazon maaien 23, 41, 51, 61, 64, 69, 85 Gazon sproeien 61 Gazon verticuteren 23, 64, 80, 85 Gazon zaaien 31, 80 Geurtoppers in de tuin 33 Graszoden leggen 80 Groenbemester zaaien 71 Hortensia snoeien 23, 32 IJsheiligen 39 Kamerplanten naar buiten 61 Kerstboom in de tuin 96 Kleine moestuin 26 Kruiden in de keuken 42 Kruiden voorzaaien 33 Micro-Drip-System 7 Mieren bestrijden 62 Milieuvriendelijk onkruid verwijderen 28, 33 Moestuinbak 27 Mollen bestrijden 91 Mos bestrijden 80, 64, 93 Mulchen 14, 51 Nazomerbloeiers 70

98

Noten oogsten 86 Onkruid bestrijden 21, 28, 33, 41, 71 Oogsten uit de moestuin 26, 69, 86, 92 Oprit aanleggen 67 Overkapping 53 Parasol 52 Partytent 52 Paviljoen 53 Pergola plaatsen 58 Pompoensoep 81 Regenton 9 Robotmaaier 7, 23 Rozen in de tuin 51 Schaduwdoek 53 Serre 26 Serre in de zomer 61 Serre schoonmaken 81, 92 Slakken in de tuin 33 Snoeien in april 33 Snoeien in de winter 15 Snoeien in mei 39 Snoeien in november 93 Snoeien in oktober 85 Snoeien in september 80 Snoeigereedschap kiezen 46 Terras aanleggen 44 Terrasafwatering aanleggen 45 Tuin ontwerpen en aanleggen 10 Tuin vakantieproof maken 63 Tuingereedschap 16 Tuingereedschap onderhouden 97 Tuinhuis plaatsen 74 Tuinmeubelen inspiratie 34 Tuinmeubelen schoonmaken 81 Tuinpad aanleggen 66 Tulpen overhouden 40 Tweejarige bloemen zaaien 49 Verlichting in de tuin 15, 72 Vogels voeren 13 Voorjaarsbloeiende heesters snoeien 50 Water geven 51 Waterdoorlatende bestrating 9 Wespen bestrijden 61 Winterbescherming 15, 23, 91, 96 Winterbloeiers in de tuin 96 Winterharde potplanten 91 Zaaien 21, 32, 39, 49 Zomerbollen rooien 87 Zonnescherm 53


ja, ik wil!

5 nummers Tuinseizoen voor slechts € 27,50 TUINSeizoen

TUINSeizoen

Ben je een echte tuinliefhebber? Neem dan een abonnement op Tuinseizoen. Iedere maand boordevol nuttige informatie, adviezen van experts en praktische tips voor de siertuin, moestuin, terras en vijver. Met inspirerende tuinreportages, uitgebreide plantenportretten, praktisch tuinieren, snoeiactiviteiten van de maand, de kweker aan het woord, een kijkje bij een tuinontwerper en tuinnieuws om je tuin nog mooier te maken.

Maart 2019 ∙ € 6,95

Het nieuwe tuinieren!

www.tuinseizoen.com

De beste gazontips

TUINSeizoen

TUINSeizoen Nazomer Seizoen TUIN feest TUINSeizoen Seizoen TUIN BIJNA HELP! September 2018 ∙ € 6,50

Het nieuwe tuinieren! TUINSeizoen

Het nieuwe tuinieren!

ENJOY SPRING!

www.tuinseizoen.com

Oktober 2018 ∙ € 6,50

TUINSeizoen

Hagen snoeien

Het nieuwe tuinieren!

www.tuinseizoen.com

tuinier

Druiven snoeien DE TUIN IS nieuwe

Het nieuwe tuinieren!

Het

10x late bloeiers

Bescherming tegen vorst

01809

BP 8 7 1 1 2 7 3 9 9 2 6 7 2

Tien fleurige bloeiers in de donkere wintermaanden

∙ Kwekerij Arborealis: bijzondere heesters ∙ De beste bollen voor verwildering ∙ Vlammende herfstkleuren bij Lianne Pot

01810

Sterke borderplanten

Januari/Februari 2019

En ook Druiven snoeien & andere klusjes in de moestuin

∙ Nieuwe serie: Topbomen voor je tuin ∙ Buitenkansje! Geweldige tuinenreis naar Isle of Wight ∙ De beste Echinacea volgens kweker Marco van Noort

Ook leuk om cadeau te geven!

KIJK VOOR DEZE EN ANDERE AANBIEDINGEN OP

TUIN.MIJNTIJDSCHRIFT.NET/GAMMA OF BEL 0800-0996606 (NL) Het abonnement loopt tot wederopzegging. Opzeggen is eenvoudig en kan per maand. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch.

01901

∙ Herfstfeest in de tuin van Laura Dingemans ∙ De bloembollentrends van 2019 ∙ De charme van hagen & snoeivormen

BP 8 7 1 1 2 7 3 9 9 2 6 7 2

En ook Tuininspiratie: heldere lijnen en prachtige beplanting

BP 8 7 1 1 2 7 3 9 9 2 6 7 2

En ook

November/December 2018

01902

Decoreren voor kerst

Pruikenboom zorgt voor warme tinten in het najaar

HEERLIJK WINTER!

01808

∙ Dieren houden in je ecologische tuin ∙ Lief stadstuintje in Brugge ∙ Prachtige Nerinekwekerij van Kitty de Jong

Tuinseizoen € 27,50 BP 8 7 1 1 2 7 3 9 9 2 8 4 9

Het nieuwe tuinieren!

En ook

Spannende combinaties met vaste planten

(i.p.v. € 41,70)

Maak je tuinvogels blij met deze besplanten

BP 8 7 1 1 2 7 3 9 9 2 6 7 2

Gesprek met Piet Oudolf

Oktober 2018

Maart 2019

∙ Zaaien in de moestuin - het seizoen gaat van start! ∙ Snel recept: zo vul je een pot met zonnige lentebloeiers ∙ Gele kornoelje brengt al vroeg kleur in de tuin

Januari/Februari 2019 ∙ € 6,50

www.tuinseizoen.com

Het nieuwe tuinieren!

September 2018

5x

KERST!

tuinieren! VERDROOGD!

Combineren met tulpen: ze mogen nú de grond in!

En ook

November/December 2018 ∙ € 6,50

www.tuinseizoen.com

Tropisch paradijsje met palmen & bananenbomen

10 fijne bodembedekkers

Duurzame tuin is dé trend van 2019

Struiken snoeien Het nieuwe en! TUINSeizoen

Het nieuwe tuinieren!

Romantische cottagetuin boordevol tulpen


HEEL VEEL PRAKTISCHE TIPS ÉN HANDIGE FILMPJES!

TUINIEREN DOE JE MET WWW.GAMMA.BE

Ontdek op onze website alles over: Gazon onderhouden Slim tuinieren Buxusmot bestrijden De nieuwste tuinmeubelen Kruiden kweken Waterbestendige tuin Onkruid bestrijden Terras aanleggen Handig tuingereedschap En nog veel meer


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.