Ти си Варна / брой 9

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 9

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

06 АКЦЕНТИ

09 АКЦЕНТИ

14 НА СРЕЩА Свилен Стоянов

28 КОЙ СИ ТИ? Надина Калоянова

30 ОТКЪДЕ СИ? Андрю Кинг

32 НА ПЪТ Черноморски фарове

36 РАБОТИЛНИЦА Керамика от „Космос“ - а

38 ЕКОЛОГИЧНО Сладко като мед 1


Екип:

Виж! Варна ЕООД

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com

Ти си Варна Всички права запазени

Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com

Издава се от:

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Електронно списание свалете от issuu.com

Реклама: Полина Милчева polina@vijvarna.com тел: 0877 885 242 Автори в броя: Пламена Александрова Никол Младенова Цветелина Неделчева Полина Милчева Павлина Милкова Виолета Тончева Бела Бенова Коректор: Цветелина Тенева Корица Христомир Свобода HarrySun Photography Предпечат: Йордан Станков Печат: Хеликс прес ЕООД

2


Септември е късометражен филм за лятото, оставящ неясен спомен за герои, истории, изгреви, любови. Септември е Съединение, септември е Независимост. Септември не е край на лятото, а е начало на меката есен, на училището, на сладкото от смокини. Ходенето на плаж намалява, дрехите по нас се увеличават, увеличава се и времето за култура. Във Варна месецът идва с фестивала “Златна роза”, с Funcity+, който рязко ще подмлади града и ще ни даде възможност да поиграем още малко, преди по брега да задуха есенен вятър. Циркът, анимационните филми и фестивалът на усмивките и благотворенето са сред нещата, които няма да пропуснем. Каним и вас.

Н. Младенова

3


ГРАДСКИ ИСТОРИИ „Градски Истории 2: off/on” продължава започналото през 2015г. сътрудничество между Варна, София и Велико Търново, в което независими артисти от трите града представят своя поглед към градските пространства чрез различни изразни средства в сферата на визуалните, пърформативните и музикалните изкуства. Тази есен проектът ще бъде приютен от галерия „Буларт“ на „Шипка“ 22, където от 1 септември ще можем да видим срийт изкуството на Николай Чакъров и Александър Мачев с куратор Алекси Иванов.

ВЕЧЕРЯ НА ПЛАЖА Сдружение „Живей активно“ и приятели за втора година ни канят на „Най-дългата вечеря на плажа“. Мястото отново е Аспаруховия плаж, а датата – 5 септември от 18,30. Организаторите обещават богата програма с участието на Тутутрутка, а от гостите се иска да си носят нещо за сядане, храна и добро настроение. Осигурени са и два безплатни автобуса от ул. „Антим I” до плажа.

JEREMY? В МЕНТОЛ За втори път това лято, за всички пропуснали или желаещи да повторят емоцията - плажен концерт на Jeremy? в безспорно силната им и наситена от участия година. Групата е в състав Ерсин Мустафов (вокали, бас), Ташо Колев (китара), Росен Ватев (барабани) и Емилиян Бонев (бас). Четиримата правят музика от 2013 година. Започват своя път от Каварна – техния роден град, и следвайки мечтата си да правят своя музика, към днешна дата превземат европейските сцени. Мястото отново е клуб Ментол, а датата – 3 септември. Музикалният вход е 5 лв.

4


МЮЗИКЪЛЪТ МУЛЕН РУЖ На 17 септември от 20 часа на сцената на Летния театър „Бокс Офис Продъкшънс“ представя “Мулен Руж“ – мюзикъл по мотиви от едноименния филм на Баз Лурман. Организаторите обещават едно незабравимо шоу на живо, „пиршество на плътта и мрак на разсъдъка“, създадено за всички истински любители на изкуството. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г. Мюзикълът е на английски език. Цената на билетите варира от 20 до 50 лв.

„УСМИХНИ СЕ“ КАРИН ДОМ И тази есен в просторната градина на Карин дом ще се проведе благотворителния фестивал „Усмихни се“, който, освен привлекателно градско събитие, е и начин за популяризиране на каузата на дома. Музика, храна, детски атракциони, работилници, фермерски пазар и производители на ръчни изделия ще приюти дворът на Карин дом в Морската градина от 23 до 25 септември. Желаещите да помогнат с време и сили могат да се присъединят и като доброволци.

ЗЕЛЕН МАРАТОН Ако обичате да тичате, карате колело и да сте сред природата, септември е особено подходящ за това, а велоклуб „Устрем“ за втора година организира „Зелен маратон“. Той ще се проведе на 25 септември в района на Аладжа манастир и участниците ще могат да се състезават в планинско колоездене, горско бягане и дуатлон. Повече информация относно записванията за участие може да намерите на фейсбук страницата на събитието.

5


ФЕСТИВАЛ

Четири дни на брега на морето, 4000 кв.м.площ, близо 100 артисти - музика, танци, стрийт спорт, графити, предприемачество, арт работилници и визуални изкуства – Младежкият фестивал ще е едно от най-атрактивните събития на Варна за 2016г. Задължително отбележете датите от 15 до 18 септември! Европейската младежка столица дава сериозна заявка за най-горещото събитие през сезона - „FUNCITY+“. Фестивалът обединява спорт, музика, танци, фотография, кино и видео продукция; предприемачество, изящни и приложни изкуства – всичко това поръсено с обилна доза шарен прашец от фестивала на цветовете, който през тази година става част от програмата. Варненци и гостите на града буквално ще се потопят в индийската традиция „Холи“ за замеряне с цветни бои на прах. Не само ярки цветове ще се носят из въздуха. Високото ниво на емоциите ще поддържат DJ Mascota, Iron Sharks, 100 Кила, LieVeil , Hayes & Y, Connecttion Crew, Skiller , DJ Emotion, 2 лица, Ума и Дума, Toy Letters, OGI 23, Top Stoppers, както и специалните гости BASSKA от Румъния. В неделния ден главната сцена ще се преобрази в аниме COSPLAY, в който ще се включат найдобрите участници от националното събитие ANIVENTURE.

Адреналинът ще вдигнат брейк денс състезанията и стрийт спортовете - джаги, skate, bubble football, rollerblade, poledance, fitness, board games, capoeirа, taekwondo, стрелба с лък . За развитие на уменията и талантите на младежите, организаторите от сдружение „Варна-Европейска младежка столица“ са предвидили уъркшопи за предприемачество, Start Up-обучения, траш арт, рисуване върху дрехи, работилници с младежи в неравностойно положение, училище по роботика, боди арт, конкурс за фотографии от фестивала, видео игри, информационни щандове за доброволчество и стажове в чужбина, аудио-визуален пърформанс, кино и много други. Арт-програмата обогатяват част от най-добрите български графити и стрийт артисти: PT Crew, UNL Crew, LOVE Crew, Me Click, WION, както и гостите ZACK от ЮАР и SHIONE от Турция. Септември ще е повече от FUN, а достъпът до фестивала – безплатен. Организатор на „FUNCITY+“ е сдружение "Варна - Европейска младежка столица“. Основен партньор на фестивала е Община Варна. Целта на „FUNCITY+“ е идентифициране и дългосрочно развитие на талантите на младите хора чрез стимулиране на младежката инициатива.

6


ЦИРК

Дирекцията на българския академичен цирк „Балкански” и световноизвестната циркова династия Балкански представят във Варна от 1 до 18 септември своята нова и богата международна програма за игрален сезон 2016 г. В спектакъла участват артисти от осем държави. Ще видите изключителни номера, представени от гостите от Чехия, Румъния, Русия и Украйна. Големите атракциони са „Летящият мотоциклет” и „Гигантското колело на смъртта”, изпълнявани от носителите на „Сребърен клоун” от Световния цирков фестивал в Монте Карло и на „Икар” за цирково изкуство на Съюза на артистите в България Велизара и Николай Балкански /с два рекорда Гинес/, а екстремният номер „Глобусът на смъртта” се изпълнява от шест мотоциклетиста от далечна Колумбия – Хел Райдърс. В шоуто участват тазгодишният носител на „Икар” на САБ за цирково изкуство – белият клоун Иво

Сивков и удостоената с почетния знак на Министерството на културата „Златен век” еквилибристка Кристина Костова. За веселото настроение на деца от всички възрасти се грижи най-добрия клоунски дует на Португалия - Мариани. Академичен цирк „Балкански” е пълноправен член на Европейската асоциация на цирковете ЕСА от 2012 г. насам, а от 16.04.2016 г. е единственият български цирк, удостоен със званието „академичен” от Българската академия на науките и изкуствата. Академичен цирк „Балкански” е построен в кв. Възраждане до бензиностанция „Кавагаз” и изнася своите спектакли от 17:00 ч. и 19:30 ч. Телефон за информация: 0878/ 57 06 02. Билети на касата на цирка и онлайн на circusbalkanski.eu

7


ФЕСТИВАЛ

Тридесет и четвъртият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във ФКЦ между 19 и 25 септември. Единайсет пълнометражни и шест късометражни филма ще участват в конкурсната програма. Сред пълнометражните заглавия ще видим “Слава” – вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чиито дебют “Урок” спечели множество награди. Голямата награда в Локарно, както и наградата за най-добра женска роля, спечели другият български филм, селектиран в конкурса – “Безбог” – пълнометражният дебют на Ралица Петрова. За пръв път български филм получава престижното отличие “Златен леопард”. Премиерата на “Безбог” за България ще се състои на фестивала “Златна роза”. “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на режисьорката Иглика Трифонова и комедията “Летовници” на Ивайло Пенчев също са в програмата.

Късометражните филми са дебютите “Бръмбазък” на Милен Ангелов, “Куче”на Владимир Петев и “Дрехи” на Веселин Бойдев. Ще видим и “На червено” на Тома Вашаров, “Вълча сюита” на Стефан Тенев и “Преди да заспя” на Николай Тодоров. По повод 25-годишнината от създаването си, Националният филмов център организира 5 безплатни прожекции на любими български филми на открито. Филмите ще могат да се видят от 20 до 24 септември в района на Морската градина. Сред заглавията на фестивала ще видим и голям брой независими продукции – 28 късометражни и 3 пълнометражни филма, осъществени без държавна подкрепа. В състава на журито тази година са Камен Калев, Теодора Духовникова, Стефан Иванов, Борислав Колев и Петър Дундаков.

СВЕТОВЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ 2016 Дванадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе между 7 и 11 септември. Фестивалният и конгресен център във Варна отново ще е домакин на разнообразни анимационни събития. Конкурсната програма и "Панорама" ще представят най-актуалните и добри филми от анимационния свят. Сред имената на тазгодишното жури се отличават Шпела Чадеж от Словения, Едмундс Янсонс от Латвия, Моника Кучиниецка от Полша, Жорж Сифианос от Франция и Иво Драганов.

Разширена ще бъде традиционната детска работилница, където малчугани ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват ви специализирани лекции, мастер-класове, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация. Пълната програма с найдоброто от гостуващи фестивали, документални филми, изложби и още много и интересни събития може да видите на страница 12 и 13

8


ИЗКУСТВО

ПРЕЛЕСТИТЕ НА ИЗНЕВЯРАТА „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров ще бъде първата премиера в 96ия творчески сезон на Варненския драматичен театър. Руският автор Валентин Красногоров е познат като майстор на елегантната съвременна комедия. Той владее жанра във всичките му нюанси – хумор, ирония, парадокс. С тънко познаване на човешките слабости той представя няколко двойки, за които изневярата носи далеч не толкова прелести, колкото са очаквали. Своя прочит на „Прелестите на изневярата” прави с очевидно удоволствие режисьорът Костадин Бандутов, един от утвърдените майстори на театралната комедия у нас. “Kомедията не се занимава със самата изневяра, а с тревогите и въпросите, свързани с нея. Избрал нестандартен и нетипичен подход, авторът се фокусира върху героите, които изневерявайки, се борят помежду си, а после и със самите себе си. Те търсят

доверие, но се страхуват, колебаят се и всеки очаква другият да направи първата крачка.”, споделя режисьорът. В постановката ще гледаме Валери Вълчев, Константин Соколов, Валентин Митев, Свилен Стоянов, Димитър Мартинов, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Екатерина Георгиева, Петя Янкова, Веселина Михалкова, Цветина Петрова. Премиерните спектакли предстоят на 20 и 21 септември от 19.00 ч. на сцена Филиал.

CONTEMPO 8 От 20-ти септември до 4-ти октомври 2016 Варна е CONTEMPO. Изкуство в контейнери, изкуство за градската среда, парад на галериите , музикален маратон и дейности по пропаганда и агитация ще формират пъстрата картина на осмото издание на международния фестивал за съвременно изкуство CONTEMPO. „Бомба” в афиша е „Fish Story” проект на американския куратор Раул Замудио с култови участници от Щатите и Европа , както и лайв видеоарт мост с Италия. Участници от Венецианското биенале във Варна , изгряващи звезди и хитови имена от САЩ, Норвегия, Мексико, Пуерто Рико, Иран, Латвия, Норвегия, Китай, Чехия, Италия, Финландия и България ще нагряват варненската сцена. Видео,инсталации, живопис, скулптура, саунд,

рисунки ще съчетае мулти култи проектът в края на есента. Образователният панел на фестивала ще даде уникална възможност на варненци да се срещнат с творби на имена – икони като Бил Виола и Алън Секула. Четири модула сглобяват CONTEMPO 8: FREEDOM – второ издание на международната среща за монументална скулптура; ART BOX C8 – международна изложбена програма в мобилни галерии; Varna Art Days – парад на варненските частни галерии – 15 събития в 15 локации и поли морфния модул #contempo – за образование, музика и културен туризъм. Програмата на CONTEMPO 8 ще е активна на сайта на фестивала от 14 септември. Следете на www. contempovarna.org и във фейсбук www.facebook.com/contempo.varna 9


ГАЛЕРИИ

ТЕАТЪР

Градска художествена галерия „ Борис Георгиев” Варна, Любен Каравелов №1

Театър Българан

до 6.09 Срещи Изложба-живопис на Ема Ванкова до 8.09 Изложба фотографии на Гаро Кешинян от 7.09 до 25.09 Етаж III Изложба –живопис на Николай Трендафилов до 7.09 Галерия Le Papillоn Варна, ул."Драгоман" 12 Изложба –живопис на Кирил Митовски и Пламен Монев до 09.09 Sea Blu Варна, ул. Иван Аксаков 39 Уату – другата страна на Бразилия фотографска изложба на Габриел Лордело и Тадеу Бианкони до 28.09 Галерия Ларго Варна, ул. Хан Крум 8 Втори международен екслибрис конкурс Варна 2016 до 25.09 Икономически университет Зала Академика Изложба-живопис на Никола Манев до 5.09 Галерия 8 Варна, ул. Шкорпил 8А Линия и цвят Изложба на Александър Капричев

2.09 от 21:00 часа Летен театър Секс, наркотици и рокендрол от Ерик Богосян С участието на: Асен Блатечки и рок банда на живо 5.09 от 19:30 часа ФКЦ, Зала 1 Жена ми се казва Борис от Рафи Шард С участието на: Станимир Гъмов, Румен Угрински и др. 12.09 от 19:30 часа ФКЦ, Зала 1 Спанак с картофи от Золтан Егреши С участието на: Захари Бахаров, Юлиан Вергов и др. 13.09 от 19:00 часа ФКЦ,Зала 1 Стреляйте по артиста По пиесата „ЛЕС” на А.Н.Островски Ламбрев- Михайловски С участието на: Калин Врачански, Георги Къркеланов, Антоанета Добрева-Нети и др. 14.09 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Търся нов съпруг от М.Гавран С участието на: Албена Колева, Тончо Токмакчиев и др. 28.09 от 19:00 часа Основна сцена Чешити По разказите на Чудомир Режисьор: Невена Митева Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

1.09 от 21:00 часа Римски терми Брак по принуда от Молиер С участието на: Николай Божков, Петя Янкова и др.

2.09 от 21:00 часа Римски терми Двама на пейката от Александър Гелман Авторски спектакъл на Милена Кънева и Христо Колев 8.09 от 19:00 до 20:50 часа Сцена Филиал Едноокият цар от Марк Креует С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева и др. 9.09 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Доходно място от Александър Островски С участието на: Адриан Филипов, Стоян Радев и др. 12.09 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Кавказкият тебеширен кръг от Бертолт Брехт С участието на: Гергана Плетньова, Биляна Стоева, Даниела Викторова и др. 2.09 и 21.09 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата - Премиера от Валентин Красногоров С участието на: Валери Вълчев, Константин Соколов и др. 26.09 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Ретро от Александър Галин С участието на: Михаил Мутафов, Нели Вълканова и др. 27.09 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Глупаци от Нийл Саймън С участието на: Валери Вълчев, Стефан Додуров и др. 29.09 и 30.09 от 19:00 до 21:00часа Основна сцена Бел Ами от Юрий Дачев по Ги дьо Мопасан С участието на: Калин Врачански, Петър Калчев и др. 10


ОПЕРА Държавна опера Варна

27.09 от 19:00 до 22:00 часа Царицата на Чардаша Oперета от Имре Калман С участието на:Ина Петрова , Долапчиев, Сребрина Соколова, Велин Михайлов и др. 28.09 от 19:00 до 21:30 часа Норма Опера от Винченцо Белини С участието на: Линка Стоянова, Силвия Ангелова, Борис Луков,Евгений Станимиров и др. Опера в летния театър

МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНЕНСКО ЛЯТО 2016 22.09 от 19:00 часа Аула на Икономическия университет Изкуството на Барока и Ренесанса С участието на: Хелзинкско бароково трио Aапо Хакинен, Димитър Маринкев и др. 23.09 от 19:00 часа Аула на Икономическия университет Изкуството на Барока и Ренесанса Жорди Савал - Виолите на Луи XIV С участието на: Жорди Савал, Филип Пиерло и др 24.09 от 19:00 часа Аула на Икономическия университет Изкуството на Барока и Ренесанса Тромпет страваганца Пътуване в италианския барок С участието на: ансамбъл „CONCERTO DE’ CAVALIERI“, Андреа Ди Марио, Франческа Викари и др.

ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ "ЗЛАТНА РОЗА" Състезателна програма ФКЦ, Зала 1 19.09 от 14:00 часа Чело, Капия, Куче, Любов 19.09 от 16:00 часа Ани има рожден ден Къщата Батмобил Като захарен памук, Тя, която маха от влака 19.09 от 18:00 часа Silent movie 19.09 от 20:00 часа На педя от земята 20.09 от 14:00 часа Пеперуди Бръмбазък На червено Добри I don’t want to grow up 20.09 от 16:00 часа Преди да заспя, 18 20.09 от 18:00 часа Христо 20.09 от 20:00 часа Слава 22.09 от 14:00 часа За какво служи хлябът Вълча сюита Пулс Как се запознах с Неджи и Лудия бор Колко си хубав Кредит 23.09 от 16:00 часа Маймуна 23.09 от 18:00 часа Дрехи Спомен за страха 23.09 от 20:00 часа Пеещите обувки

24.09 от 14:00 часа Смрадлива приказка извън конкурса 24.09 от 16:00 часа Райската стая 24.09 от 18:00 часа Безбог 24.09 от 20:00 часа Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син 25.09 от 19:00 часа Закриване Прожекция на наградените със “Златна роза” филми Програма „Открити хоризонти” ФКЦ, Зала Европа 21.09 от 17:00 часа Среща със себе си Може би така е най - добре Снежното момиче 1000 години живот Жената 21.09 от 19:00 часа Врагове 22.09 от 17:00 часа Надежда Разговор с Ал Зелената врата Утре в 9 Сутрешно кафе Изяж ме Данте 22.09 от 19:00 часа Лазар 23.09 от 17:00 часа Банат 23.09 от 19:00 часа Кербала 24.09 от 19:00 часа Моето сърце е октопод или баща ми на брега на Черно море 11


4.09 от 16:00 часа ФКЦ, Зала 1 Огън в морето - премиера документален филм /Италия Франция

МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" 2016

2.09 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа Докато си отворя очите - премиера /Франция Тунис

1.09 от 15:30 часа Община Варна, зала Пленарна Рицар без броня /България

2.09 от 22:00 часа 4.09 от 16:00 часа ФКЦ, Зала Европа Всички си отидоха /Русия Грузия ФКЦ, Зала Европа Светлините на рампата/САЩ 2.09 от 22:00 часа 4.09 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 1 Хемингуей в Куба - премиера ФКЦ, Зала 1 Тихият залив - премиера /САЩ /Франция Германия 3.09 от 14:00 часа 4.09 от 18:30 часа ФКЦ, Зала Европа ФКЦ, Зала Европа Дом за Самал - премиера От другата страна - премиера /Русия, Казахстан, Естония, Швеция, Узбекистан, Германия /Хърватска Сърбия 4.09 от 20:15 часа ФКЦ, Зала Европа 3.09 от 15:30 часа Какво направихме, за бога? ФКЦ, Зала 1 /Франция Вълк /ОАЕ, Катар, Йордания, Великобритания 4.09 от 20:30 часа ФКЦ, Зала 1 3.09 от 16:00 часа Кръвни връзки /Франция САЩ ФКЦ, Зала Европа Модерни времена /САЩ 4.09 от 22:15 часа ФКЦ, Зала Европа 3.09 от 17:30 часа Гранд Централ/Франция Австрия ФКЦ,Зала1 Битката за Севастопол - премиера /Русия Украйна

1.09 от 16:00 часа ФКЦ, Зала Европа Светлините на града /САЩ 1.09 от 17:30 часа Община Варна, зала Пленарна Да обичаш на инат /България/ Среща с М. Статулова 1.09 от 18:00 часа ФКЦ, Зала Европа Инсайт - премиера /Русия 1.09 от 20:00 часа ФКЦ, Зала 1 My cinema Концерт с участието на: М. Кацарова, В. Веселинов-Еко, Х. Йоцов и М. Турийски 1.09 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа Зимна нощ в Барселона премиера /Испания 1.09 от 20:00 часа Община Варна, зала Пленарна Езоп /България . 1.09 от 21:45 часа ФКЦ, Зала Европа Изгнание в Енде /Индонезия 2.09 от 16:00 часа ФКЦ, Зала Европа Циркът /САЩ 2.09 от 17:30 часа зала Европа Три свещи документален филм /България 2.09 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 19:00 часа Труман - премиера /Испания, Аржентина

3.09 от 18:00 часа ФКЦ, Зала Европа Момчето крал - премиера /Финландия

СВЕТОВЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ ВАРНА 2016

3.09 от 19:45 часа ФКЦ, Зала 1 Голямото плискане - премиера /Италия Франция

Зала 1 от 16:30 часа Фоайе ФКЦ Откриване изложба полски плакат Лех Майевски вход свободен от 17:00 часа пред зала 1 Откриване изложба белгийски комикс - Фокус Валония-Брюксел вход свободен от 18:00 часа хотел-галерия "Графит" Откриване изложба Иван Андонов вход свободен

3.09 от 20:15 часа ФКЦ, Зала Европа Джаки и Раян /САЩ 3.09 от 22:00 часа ФКЦ, Зала Европа Змийските братя - премиера /Чехия 3.09 от 22:00 часа ФКЦ, Зала 1 Земя на чужденци - премиера /Австралия

12


от 19:00 часа Oфициално откриване 1-ва конкурсна програма Късометражна анимация

от 20:30часа 2-ра конкурсна програма Пълнометражна анимация Дофус - Книга I: Жулит

08.09 Зала 1 от 16:00 часа 1-ва конкурсна п­ рограма Анимация за деца бг дублаж от 17:30 часа Панорама: Най-доброто от света на анимацията вход свободен от 19:00 часа 2-ра конкурсна програма Късометражна анимац от 20:30 часа 1-ва конкурсна програма Пълнометражна анимация Вълшебната планина

09.09 Зала 2 от 11:00 часа лекция Жорж Сифианос (Франция) Анимация и музикална концепция в праисторическата живопис вход свободен от 13:00 часа Програма членове жури Моника Кучинйецка (Полша) вход свободен от 15:30 часа Програма университети Филмова академия БаденВюртемберг (Германия) и Единбургски колеж по изкуствата (Великобритания) вход свободен от 17:00 часа Студентска програма на Анимационен форум Нови Таланти 2016 Вишеград вход свободен

08.09 Зала 2 от 11:00 часа Представяне на XIII фестивал Кинопроба (Русия) вход свободен от 12:00 часа Представяне на детски проект Kids‘nTricks (Германия) вход свободен от 13:00 часа Програма членове жури Едмундс Янсонс (Латвия) вход свободен от 15:30 часа Програма университети Катедра по анимация ФАМУ (Чехия) и Програма по анимация на Университета на Южна Калифорния (САЩ) вход свободен 09.09 Зала 1 от 16:00 часа 2-ра конкурсна програма Анимация за деца бг дублаж от 17:30 часа 3-та конкурсна програма Късометражна анимация от 19:00 часа 4-та конкурсна програма Късометражна анимация

10.09 Зала 1 от 16:00 часа 3-та конкурсна програма Анимация за деца бг дублаж от 17:30 часа 3-та конкурсна програма Пълнометражна анимация Момчето фантом от 19:00 часа 5-та конкурсна програма Късометражна анимация от 20:30 часа 4-та конкурсна програма Пълнометражна анимация Психонавти, забравените деца 10.09 Зала 2 от 11:00 часа Работилница: Музика за анимационно кино с Яти Дюран (Обединеното кралство) вход свободен

от 13:00 часа Програма членове жури Шпела Чадеж (Словения) вход свободен от 15:30 часа Програма университети Нов български университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (България) вход свободен от 17:00 часа Програма фестивал Синанима най-доброто от съвременната португалска анимация вход свободен 11.09 Зала 1 от 15:00 часа Панорама: Българска анимация за деца вход свободен от 16:00 часа 5-та конкурсна програма Пълнометражна анимация за деца Кикорики: Легенда за златния дракон от 19:00 часа Официално закриване на фестивала програма наградени филми 11.09 Зала 2 от 11:00 часа Премиера – програма анимационни филми на Кулев филм продукция (България) от 12:00 часа Представяне на студентски проект от 13:00 часа Фокус Валония-Брюксел Програма анимационно студио Camera-etc (Белгия) вход свободен

13


Свилен Стоянов от

В и о л е т а То н ч е в а

снимка: Веселин Василев

Почетният знак за заслуги към Варна, който актьорът Свилен Стоянов получи през август, е повод да го представим в едно интервю на Виолета Тончева. За чудото, което живее в театъра, стоте му роли в трийсет и пет театрални сезона и обичта и грижата към младежи, за които театърът е терапия. (Интервюто е публикувано със съкращения) Как се случи тази любов с Варненския театър, Свилене? Завърших ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев, играх малко време в Добрич, след което получих покана от Варненския театър и от 1981 г. до днес съм в неговата трупа. Това прави една трета от времето, в което изобщо съм живял. Имах щастието да бъда „втурнат” в репертоара веднага след дипломните си спектакли - във ВИТИЗ с „Лизистрата” от Аристофан на проф. Богдан Сърчаджиев и на варненска сцена с камерната постановка „Салют, динозаври” от Генадий Мамлин на режисьора Симеон Димитров, с единствена партньорка и досега приятел по дух и близък човек Грациела Бъчварова.

За разлика от други актьори, ти проявяваш подчертано отношение към историята на театъра, постановките, режисьорите, ролите. Ако някой е забравил нещо, се обръща към теб. Смятам, че е много важно да имаме памет за това, което е било и което самите ние сме постигнали. Връзката между поколенията не бива да прекъсва, трябва да я съхраним. Досега съм изиграл 99 роли в театъра, все хубави задачи. Сега репетирам стотната си роля в предстоящата през есента премиера на „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров, постановка на Костадин Бандутов. Имам и изключителни празници, като този през 1989 г., когато с „Къща” от Антон Страшимиров на режисьора Бойко Богданов спечелихме

14


снимка: Антония Перец

Голямата награда за представление на Националния преглед на българската драма и театър. С тази наша, по младежки отприщена постановка, ние показахме, че не сме равнодушни към тогавашните съдбоносни обществено-политически промени. Няма да забравя как, заедно с режисьора, развихме образа на Вестникарчето и го превърнахме от герой с няколко реплики в един от знаковите образи в постановката. За близо месец прерових в библиотеката периодичния печат от 20-те и 30-те години на миналия век, събрах публицистични послания, сатира и всичко, което би могло да се съотнесе към моя персонаж, в голяма тетрадка от 60 страници. След щателна преработка от целия този огромен материал останаха едва три страници с шест монолога. Те бяха изключително важни, защото чрез тях посочвахме мястото на интелигенцията във времената с радикални обществени промени. Последвалите обществено-политически процеси доказват колко прави сме били в тези си творчески изследвания.

Ти си от актьорите, участвали в найдълго играните спектакли на Варненския драматичен театър. Имах прекрасни срещи с много добри режисьори, сред които Станчо Станчев, Цветан Цветков, Бойко Богданов, Костадин Бандутов. Постановката на Костадин Бандутов „Между два стола” от Рей Куни със 151 представления е най-дълго играният спектакъл на голяма сцена в най-новата история на нашия театър. Това е ситуационна комедия, много честно поднесена от нас, заради което и зрителите пълнеха залата. Става дума за периода 19901998 и онези трудни години с режим на тока, когато хората идваха в театъра, за да им е топло и светло, да забравят грижите и да се забавляват. Много творчески вълнения ми донесе „Котка върху горещ ламаринен покрив” от Тенеси Уилямс на Красимир Спасов . Не бих искал да пропусна спектакъла по пиесата на Жоро Велчовски „Псета”, както и „Църква за вълци” от Петър Анастасов на Николай Ламбрев. 15


снимка: Антония Перец

Има ли нещо, по което твоите роли, колкото и да са различни, си приличат? Във всяка роля, независимо от обема, търся да бъда защитник на своя персонаж, и в малките роли знам какво да правя. И в “Ричард III” oт Уилям Шекспир, и във „Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов, имам роли, които благодарение на режисьора Пламен Марков станаха поголеми, в сравнение с предварителния авторов замисъл. Всъщност това е доста по-трудно - в неголяма роля да намериш онзи точен и необходим цвят, който да обогати цялата палитра. Обичам да се впускам в безкрайната пътека на психологическата драматургия. Но и комедията и сатирата са ти близки. О, да. Те изискват активна позиция и точно послание, друг темперамент и друга енергия. Те увличат в едно съвсем различно пространство, което е едно от най-демократичните проявления на изкуството въобще и всичко това ме импулсира неимоверно. Комедията най-добре илюстрира идеята на театъра като организъм, който не може да е жив, ако е вчерашен или утрешен, той трябва да е днешен. Може да предлага какви ли не сблъсъци, но

само ако темите говорят и за днешния ден, и само ако интригуват зрителя, се случва чудото на театъра. Чудото, което събира в една зала оптимисти, песимисти, страдалци и всякакви други човеци, за да прекарат два часа заедно и тази взаимност да ги сближи по един уникален начин. Това чудо живее в театъра, който ни кара да вярваме в красивото и да се стремим към него. Уверен съм, че театърът е вечен като живота. Ти си познат като актьор с много дарби изпълняваш и композираш песни, свириш на цигулка и китара, имаш издадени компактдискове с твои песни, рецитираш и пишеш стихове. Наистина ли театърът беше правилният ти избор? Израснах в много духовна атмосфера в моя роден град Шумен, свирех на цигулка, проявявах интерес към много неща и така се озовах пред голяма дилема какво да кандидатствам – Консерватория или ВИТИЗ. Съгласно тогавашните ограничения, имах право само на един ВУЗ по изкуствата, а освен това бях приет и медицина във Варна. Тогава моят баща ми помогна да направя верния избор – театъра. 16


На театралната сцена свирих за пръв път на цигулка в „Лорензачо” от Алфред дьо Мюсе на Руси Карабалиев, при това, според режисьорското решение, бях с превръзка на очите. След премиерата Крикор Азарян, без да знае, че съм актьор, попитал Руси как е намерил това момче - музикант с такъв артистичен талант. На цигулка свиря и в постановката на режисьора Стоян Радев Ге. К. „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников, посветена на 95-годишния юбилей на нашия театър. Няма да пропуснем и твоята любима Театрална формация „Феникс”, в която ти, вече няколко години, занимаваш с изкуство млади хора, сред тях и такива в неравностойно положение, с двигателни и други проблеми. Самарянски жест или необходимост е това за теб? Обичам моите ученици, вярвам в тях и техния талант. Вълнуващо е да откривам за тях и заедно с тях необятния свят на театъра. Вълнуващо е да усещам как изкуството помага да се преодоляват здравословни проблеми. Това прави и мен по-силен. С Фениксите досега

сме подготвили 8 спектакъла и всички те спечелиха награди от Националните прегледи за любителско театрално творчество. Нашите занимания имат, разбира се, своите терапевтични моменти, но аз винаги се стремя да направя такъв спектакъл, който да въздейства на публиката с художествените си средства, а не да буди съчувствие. Сълзите не са достатъчно съзидателна енергия, изисква се една по-силна връзка. Тук искам да благодаря на Община Варна за съдействието и за Почетния знак за заслуги към Варна. Отличието изключително много ме радва. Приемам го като признание от цялото общество, като една прегръдка към хората в неравностойно положение, която ги кара да се чувстват по-уверени и по-равнопоставени в тяхната нелека житейска съдба. Почетният знак за мен е много скъпо събитие, което отговаря на моето усещане и мисия за духовното развитие на живота във Варна. Считам, че отразява цялостното ми присъствие в обществото и широката палитра от изяви. За мен това е морална и много навременна награда и вярвам, че варненската култура трябва да бъде национално чута и видяна. 17


Бистр о Е в р оп а

1 Варна, бул Сливница 11 ,

раб. време: 11:00-00:00 Тел.: 0887 55 49 38, 052 603 950 FB/bistroeuropevarna/

Ресторанти

Фратели

Кафе-сладкарница

En d o r f in o

4 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница ENDORFINO

Ресторанти

G O DZ I LA

T h e Blac k Sh eep beer house

8 Варна, бул. "Княз Борис

Iви" №62 раб. време : 9:00-01:00 тел: 052 600 063 / 0875 11 65 76 FB/The Black Sheep Beer House

Н ЕМО

Рибни ресторанти

9 Fish Garden Варна, ул. "Братя Шкорпил" №3 Борис I-ви 66, раб. време: 08:00-23:00 раб. време: 11:00-24:00 Тел.: 0897 40 50 60- резервации раб. време: денонощно Тел.: 052 616 877 0899 250 940, 052 78 31 88 6 Варна, бул. Мария Луиза 37а, доставка раб. време: 9:00-23:00 10 Варна, ул. "Брегалница" №3 раб. време: 9:30-22:00 3 Варна,кв.Виница, ул."Цар 7 Варна, Grand Mall, ул. Андрей Тел.: 052 603 20 Борис III" 59, Сахаров 2, ет.2 www.nemo.bg раб. време: 08:00-23:00 раб. време: 9:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , Телефон за достaвки: FB/restaurantnemo/ 052 34 33 24 0700 160 10 www.fratelli.bg www.godzila.bg FB/GODZILA 2 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер 5 Варна, бул. Княз

18


19


Варна

17

7

Др ас ов ул .И ва н

Куклен театър Регионален исторически музей

ул .Ц ар

Дворец на културата и спорта

Римски терми

ул .П ро ф .М ар ин

Община Варна ФКЦ

Др ин о

Ас ен

19

Градска галерия

Пъ рв и

Драматичен театър

13 12

Морска гара

Икономически университет

Природонаучен музей

29

15

ин Бд ул.

23

Куклен Театър во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

32

пка ул. Ши

11

иза Лу М. . бул

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

6

ул. В оде н

Летен Театър

ца ни ив Сл л. бу

Регионален Исторически Музей

н ма аго Др ул.

Сцена Раковина

25

9

ни ор ъб .С л у б

Скейт парк

7

Първи з Борис бул. Кня

21

ул. Михаил Колон

22 30 20

х Аспару ул. Хан в сла Пре ул.

ул. Охрид

и ет Св . ул

т ен им Кл

20

Римски Терми


по лк Пр им ор си

10

18

ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу

Ка ра ве ло в

бу л. Ос ми

28

ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

Икономически Университет

дкс

2 3

26

16 1

14

ФКЦ ул .С те ф ан

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

Ка ра дж а

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

хотел Черно Море

ни

31

24

Летен Театър

ул .С те ф ан

5

4

ул .П ет ко

8

Ка ра ве ло в

Градска галерия

Сцена Раковина

Скейт Парк

13 27

21


Кафе-сладкарница

Дил а й т

11 Варна, бул. Съборни 48, 10

раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

Билярд клуб Ша р к

12 Варна ул. Р. Димитриев 19

тел: (052) 607 324 раб. време: 09 - 21:00 www.sharkvarna.com

Макалали бийч бар

13 Варна, Крайбрежна алея,

Централен плаж, раб. време: 8:00-6:00 Тел.: 0882 828 220 makalalibeach@gmail.com

/cafeolebulgaria тел.: 0888 82 00 23, 052 578 127, 052 578 113 раб. време: 7:00 - 22:00 ч СЛИВНИЦА -бул. "Сливница" 18 , ЧАТАЛДЖА - "Пазар Чаталджа" КОРНЕР - ул. "Г. С. Раковски" 39, ЕДЕЛВАЙС - бул. "Сливница " 69 ГЛАДСТОН - ул. "Гладстон" 8, МОРСКО ПРИСТАНИЩЕ - ул. "Преслав" 2 22 STREET - ул. Емине 4


23


S o Fre s h

Healthy food & juices

Er n ie He m in g wa y rastaurant & sea bar

Jasmi n e Tea Ho u s e Вегетарианско-рибен ресторант

24 Варна, Бул. Сливница 16,

срещу х-л Черно море, раб. време: 8:00-22:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

Ферм е р ски П а з а р

27 Варна, Кап. Георги Георгиев ,

Крайбрежна Алея , раб. време: 11:00-23:00 Тел.: 0888 408 445 FB/erniehemingwayvarna/ www.erniehemingway.com/

Ресторант Тилилей

Варна Чиста храна директно от производители от района

28 Варна, бул. Генерал Колев 74, 25 Сряда: пазар "Чайка" (до МСат)

15ч. до 19ч. Събота: 11ч. 15ч. в Мол Варна, ет. -2 Тел. 0898/513064, 0897/538843 FB: Фермерски Пазар Варна

раб. време: 10:00-23:00 тел: 052 600 686 tililei.comFB:/Ресторант Тилилей

Биомагазин и пекарна Х а т о р и

31 Варна, ул. Петко Каравелов

26, раб. време: 11:00-23:00 тел: 0884 022 122 В една тиха уличка в центъра на Варна е скрит единственият в града вегетариански ресторант. Почти никой, който го посещава за пръв път, не подозира, че отваряйки вратата, пред него ще се разкрие цял нов свят - домашен уют, спокойна музика, здравословни авторски рецепти за вегани, вегетарианци и почитатели на рибните ястия. Това е първото място в града, което предложи уникалните полезни десертиторти с изцяло вегански продукти, без бяло брашно и бяла захар. Почитателите на автентичните чайове, както и на подбраните вина, ще могат да се насладят на любимата напитка. 100

Pet t i n g zoo

Контактна изложба на декоративни животни.

Кулинарно Ателие 29 Варна, ул. Драгоман 9,

Хран а за Л юб о в

раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

26 Морска градина,

Природонаучен музей, Тел.: 0877 337 327 FB/Petting Zoo Varna, INSTA/ pettingzoovarna e-mail: varnafair@gmail.com

Ба р SA LO O N

30 Варна, ул. Хан Аспарух 22,

раб. време: 9:00-00:00 Тел.: 0898 319 538 FB//SaloonVarna Bar

32 Варна, ул. Шипка 25,

раб. време: пн-пт 10:00-19:00 сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov 24


25


На Тъ мн о

Творческа къща

Cre a t iv e

Магазин за хоби материали и приложни работилници

Д зев С ту ди о

Магазин тъкачница ръчно тъкани чанти, черги, пана

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 18 Варна, бул. 8-ми Приморски natamno.com Полк 91 раб. време 10-19 всеки ден Varna Games www.gretasart.com info@gretasart.com тел. 088 533 9096

15 Варна, ул. Котел 10,

Бакалия Орган и КА

био храни и био козметика

Ръчно изработени и декорирани Подаръци, сувенири, бижута и 22 Варна, ул. Архимандрит картички

Филарет № 10 (зад училище Климент Охридски) раб. време: пн- пт 10:0018:30, сб 11:00- 15:00 FB/ БакалияОрганиКА

PANDA SHOP suspect x 100

19 Варна, бул. Ген. Колев 24

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

Рабо т ил н ич ка 13

Батенберг" 8 тел 0893 602560, 0888205057 www.dzev.eu

Art shop Da nt e l l a

раб. време: 13:30-22.30 ср-нд тел: 0897 811 277 varnagames@gmail.com varnagames.com

16 Варна бул. Сливница 10

21 Варна, ул. "Княз Ал.

раб. време: пн.12:00- 20:30 вт - чет: 10:30 - 18:30 сб. 10:30 - 14:30 Тел: 089 998 0899

Art House

Т во ри с и мо

3XS

с Ели 23 Варна, ул. Шипка 24, Магазин за хоби материали 20Варна, ул. Св. Климент 10 раб. време: 10:00-19:00 пн-пт раб. време: 10:00 -19:00 пн-сб 11:30-21:00 сб-нд 17Варна ул. Проф. Державин 27 12:00 -18:00 нд FB/ rabotilnichka13 Тел. 0988362889 Тел: 0888150699 тел: 0885 32 12 36 FB/ART HOUSE Творисимо FB/ 3XS Varna rabotilnichka13@abv.bg

26


БЪНДЖИ СКОКОВЕ АСПАРУХОВ МОСТ

КЛУБ АДРЕНАЛИН 0896 856 343 WWW.ADRENALIN.BG FB/ КЛУБ АДРЕНАЛИН

27


КАЛОЯНОВА от

Полина Милчева

Коя си ти? Представи ни се. Преди всичко съм човек. Момиче от Варна, 31- годишно, класически музикант съм, от 4- годишна свиря на цигулка. Завършила съм Mузикалното, Академията в София в последствие. Пътувам много, обичам да пътувам, обичам да готвя. Пътуванията ти с професионални ангажименти ли са свързани? Да. За мен това е благословия, защото повечето хора нямат възможност да си позволят пътувания. В този ред на мисли, професията ми винаги ми е помагала да пътувам. Била съм на много места във Финландия, Швеция, в Италия. В Турция работих година и десет месеца. Миналата година бях за пет месеца в Мароко. Невинаги е лесно да излезеш от зоната си на комфорт, от средата си и да си сам, без приятели, далеч от семейството. Макар че срещнах много готини хора и намерих нови приятели, имах и трудни моменти. Разкажи ни за пътуването си в музиката. Пътуването ми в музиката…Навремето брат ми много ми повлия при оформянето на музикалния ми вкус. Той също е музикант, басист е. Освен него и приятелите - работата ми с различни диджеи, пътуванията извън България. Мисля че един музикант не трябва да се ограничава стилово, а точно обратното - той трябва да може да овладее, да осъзнае и да преживее всички стилове. Ако погледнем Принс и проследим неговото пътуване от първия до последния албум, виждаме един калейдоскоп от стилове. Иначе, моето пътуване започна с цигулката, като дете. Виолата много ми е помагала в пеенето и обратно, а първата ми група, с която започнах да се занимавам професионално, се казва ТРИП. Помниш ли първата си изява пред публика? Прощъпулникът ми беше в „Зона 51“, метълския клуб. Изпях „Wish I didn’t miss you anymore “ на Анджи Стоун пред метъли с дълги бради (смее се). Бях много притеснена, трепереха ми краката, мислех си, че ще падна, стисна ме нещо за гърлото и даже се разплаках. Оттогава не съм имала такива проблеми. Понякога съм била притеснена, при участие в по-голяма зала. Както при концертите с Орлин Павлов и варненска филхармония от поредицата „Една любовна вечер с …“. Поканиха ме да участвам в проекта и за мен беше чест и удоволствие да бъда негов партньор и беквокал. В програмата имаше една песен, която от дете мечтая да изпълня на сцена - “A Whole new world” от „Аладин“ на Дисни. Когато я изпях с Орлин Павлов, си казах, че детските мечти наистина стават реалност. Беше страхотно преживяване. 28


снимка: Димитър Дачев

снимка: Христомир Свобода

Можем ли да кажем, че музикант се става с труд? Всеки ли е музикален? Според мен музикалността се възпитава. През годините съм виждала как не толкова талантливи, но изключително трудолюбиви хора постигат невероятни резултати с труда си. От друга страна има и една теория, че много талантливите хора са и най-мързеливите. Музикалността може да се възпита и от средата, макар че много хора я приемат за даденост. Когато родителите ти четат поезия, ходят по концерти, слушат музика вкъщи, ти неизбежно поемаш от всичко това. Музиката може ли да спаси света? Музиката, любовта, красотата. Всяко нещо, което ти извира от душичката, от сърчицето, може да те спаси. А може ли музиката да бъде разрушителна? Ами ако си пуснеш Пендерецки (смее се). Не, не мисля, че музиката може да бъде разрушителна. Тя е изкуство, създадено с идеална цел, да служи на хората и да им помага да се развиват в положителна насока. Ако трябва да определиш себе си с нота, коя ще е тя? Си бемол. Това ми дойде на мига сега , не знам защо. Доста често пея в тоналности като фа, като ре или до. Може би трябва да пробвам да напиша нещо в си бемол. Имаш ли авторски проекти? Да, имам авторски проекти, но за съжаление, от чисто финансова гледна точка, в момента те са на по-заден план. От друга страна усещам, че имам нужда от още време да узрея, за да синтезирам посланието ми към хората и да го кажа кратко, точно и ясно. Какво би пожелала на всички, които ни четат? Да се обичат повече и да са по-спокойни. Всичко се нарежда лека-полека и нещата винаги се случват по най-добрия начин.

29


АНДРЮ К И НГ

от

Н и ко л М л а д е н о в а

Здравей, Андрю! Представи ни се. Името ми е Андрю Кинг и съм от Ню Йорк. Женен съм за варненка и съм щастлив баща на четири деца (три момчета и едно момиче) на 19, 17,3 години и най-малката ми принцеса, която е на 9 месеца. Живея във Варна от пет години и работя в IT сектора. Имаме и къща за гости в кв. Бриз - Лунната къща. Какво те доведе във Варна? За първи път дойдох в България докато работех по голям проект в Европа с ING преди около осем години. Прекарах два месеца тук и се влюбих в природата, хората и културата ви. Когато напуснах последната си работа, реших да дойда в България и да отворя собствена аутсорсинг компания. След като прекарах известно време във Велико Търново и София, дойдох във Варна и наистина се влюбих в града и атмосферата.

Разкажи ни за благотворителното събитие "Усмихни се" в Карин Дом. Защо реши да помогнеш? Миналата година имах удоволствието да помагам в организацията на събитието заедно с моя приятел Джъстин Боланд. Искахме да създадем някакъв вид благотворително събитие, което да има положително отражение върху обществото, и тогава осъзнахме, че живеем на място, където никога не сме виждали типичния западняшки фестивал. Джъстин спомена Карин Дом като възможно място, срещнахме се с тях и започнахме организация на събитието. Така се роди “Усмихни се” в Карин Дом - занаятчийски и фермерски базар, вклюващ много игри и забавления. Миналата година събрахме 30 000 лева. Аз лично се занимавах с отдаването на щандовете за кебапчета и кюфтенца. IT специалистите от моята компания бяха доброволци, а всичко беше организирано с подкрепата на “Round Table 5” Варна. Аз и

30


Харесваш ли града и хората? Кои места са ти любими? Да. Аз обичам Варна! Градът е пълен с живот и интернационална култура. Всъщност моята къща за гости е едно от любимите ми места във Варна. Имаме прекрасна гледка към морето и града. Обичам да се разхождам по плажовете и в Морската градина. Посещавам често курортите, тъй като обожавам да виждам вълнението на хора от различни нации, когато за първи път дойдат в Имаш ли наблюдения върху благотворителността България. във Варна? Не знам много за благотворителността във Какво планираш, тук ли ти се остава? Варна. Бил съм само на няколко подобни След живота ми в Ню Йорк и други големи събития откакто живея тук, но не съм градове, винаги съм искал да намеря място, виждал нищо, което да включва фестивален което е по- балансирано и подходящо за семеен тип атмосфера, да включва повече хора, живот. Във Варна чувствам, че съм намерил обединени за една кауза. това място. Варна е спокойно и сигурно място за отглеждане на деца, а и хората са много сърдечни. Варна е моят дом. Планувам да остана и да отгледам децата си тук. Домът е там, където се чувстваш вкъщи и ти е удобно. семейството ми предоставихме и нашата къща за гости на музикантите, които свиреха. Дните на фестивала бяха едни от най-тежките за мен физически, но се почувствах напълно удовлетворен, когато видях, че толкова много хора вземат участие. Тази година Джъстин се премести и имаше нужда от някой, който да ръководи организирането на фестивала. Почувствах, че е мое задължение и се заех с организацията.

31


НА ПЪТ

ЧЕРНОМОРСКИ ФАРОВЕ от Бела Бенова

Бела Бенова е от Варна, инженер по образование и пътешественик по призвание. Практикува ветроходство и други морски спортове, съчетава фотография и литература в разнообразни проекти. Дебютната и книга „По пътя на пулсиращата светлина” е пътепис с над 250 авторски фотографии и разказва за посещението на всички фарове по българското Черноморие по време на велосипедно пътешествие от Дуранкулак до Резово. Начинанието. Е, къде е ?!?! Някой от първите дни на май. На пода в слънчевата стая в невъзможно тихия за София квартал, който обитавам временно, ровя из един от многото кашони с мои вещи – съвсем скоро предстои поредното пренасяне и всичко чака, опаковано надлежно, заветния момент на следваща промяна. Колкото по-нервно ровичкам, толкова по-сигурно е, че няма да намеря каквото търся. Дори и изречен на глас, въпросът „къде?” не сработва като заклинание за призоваване. С шепи изсипвам всякакви джунджурии. Изведнъж припряността я няма, а ръката ми се оказва спокойно обгърнала нещо, което не е изпуснала през цялото дълго, безплодно дирене. Разтварям пръсти и с удивление установявам, че държа една стара, забравена играчка. Поглеждам я първо с умилението на разделящите ни – колко? – поне 19 години. А в следния миг се сепвам – ФАРЪТ! Забравила защо съм преобърнала вещите си и какво предстоеше да правя, седя на пода и немея. Водовъртеж от кадри ме търкулва в спомени, лавина от мисли се стоварва върху ми и ме повлича по склона на някогашен порив. А всъщност няма какво толкова да обмислям – от мига, в който видях фара в ръката си, знаех, че е настъпила лелеяната промяна, макар и непредвидена, знаех, че точно сега е дошло времето една потънала в забвение идея да пристъпи към осъществяването си.

32


Вярвам, че най-ценното на всяка идея е пътят до нейното сбъдване. Всичко, което научаваме, откриваме, опознаваме. Хората, които срещаме. Новите идеи, които се раждат след първата. Следите, които оставяме по пътя. Фактът, че правим този път проходим и за други след нас. Великолепно време – онези няколко трескави месеца на подготовката. Кога и как ми хрумна да направя обиколката по фаровете с велосипед – не бих могла да се сетя, но помня, че никакъв друг вариант не желаех и да обмислям. Даже реших да тръгна от най-северната българска черноморска точка – КПП Дуранкулак на границата с Румъния и да стигна до най-южната на турската граница – Резово, исках да съм преминала цялото наше крайбрежие. Така пътят, извъртял се под гумите на велосипеда ми, щеше да е като нишка, опната открай докрай през страната, като струна, трептяща по дължината на родното ми море и неговия бряг. Това окачване на пътешествието в двете опорни точки на българските граници го превърна за мен от прекосяване в Експедиция, в Проект. И понеже един истински проект, особено ако се изпълнява действително в името на идеята, която представлява и осъществява, изисква пълно посвещаване, аз се посветих. И по някакъв странен начин – осветих. Превърнах в най-свято и съкровено дело това начинание, свещенодействах с цялото очарование на малките злободневни – добродневни? – магийки, надраснах всички възможни обективни погледи върху осъществимостта и цената на моя първи кръстоносен поход, за да мога да го съзидая в себе си от чиста, пречиста вяра. Светлината светеше. В мен. Нос ШАБЛА Четири следобед! В най-любимия ми час от деня излизаме от Крапец по шосе, което прилича на калай – матово и студено там, където гумите ни свистят по него, меко, гъвкаво, бляскаво и разтопено там, в далечината, където нажеженото до бяло слънце го запоява в международно шосе Е-87, на което сме и ние след минути. По голите ни, вече изгорели рамене, се плъзга нежно светлината с кехлибарен цвят, едва доловимият наклон на пътя ни пришпорва 33


НА ПЪТ брега. Промяната в мащаба ме прави на дете, разпънало карта на пода и стъпило насред нея, вгледано в умаления модел на парче от Свят. Тази карта е най-истинската, която човек може да разглежда – от пръст, вода, нивя и – уви! – все повече бетон. Шаря с очи сред порутените бараки в рибарското селище, между които наскоро са поникнали кокетни къщички и вили в ярки цветове. Съседството изглежда мирно, но не и в полза на отколешните останки от семплия бит на рибарите, които в близките години ще трябва да отстъпят съвсем. По брега – гротескно дребни и забързани – се суетят хората. С превалянето на деня, от околните поляни се надига на вълни – сладък и вечен – ароматът на лайка, от който преливат летните ми детски спомени. От запад водопадно се изсипва нажежена до бяло светлина, с едва доловим звън се разбива о` тялото на фара и повлича към морето всяка скитаща душа.

стремглаво, но нежно, в скоростно, но плавно движение надолу, което повече прилича на плуване, отколкото на каране. Посоката „юг”, която следваме, засилва усещането за „надолу” – нещо нормално в мисленето на хората от северното полукълбо, свикнали да гледат висящи на стената карти. Надолу... асфалтът се огъва, досущ като камшик, и ни оттръсква все по-нататък, все по-надолу, надолу по склона на следобеда, надолу в дълбокия кладенец от разпрашен на зрими фотони светлик, за да ни удави на дъното на този златен ден – Преображение. Влизам в кулата на фар Шабла, най-старият фар по брега на Черно море! Когато се качвам горе, на площадката на фенерното отделение, дъхът ми замира. Не само от височината, която е около 30 метра, но и от мащаба на гледката – морето е огромно, а земята сякаш се е свила, опнатата до хоризонта равнина се е превърнала в малко островче, късче земя, паднало в лоното на необятната лазурна шир. Срещата на морето и небето мами с трептящата си линия в далечината. Ко'сите лъчи на слънцето стигат толкова далече, че очите се уморяват, преди да ги догонят в посребрения контур на

Нос ЕМИНЕ Нагоре! Старият Аемон, изпънал древния си гръбнак да се грее на слънце, диша хрипливо под стъпките ни. След последното уморително нагорнище, пред очите ни се открива гледка, която си е струвала изкачването. Стара планина е протегнала копнежно ръка в колебание дали да загребе от синевата на небето или от изумрудената морска шир. Слънчевите лъчи хрущят по напуканите скали, вълните се разбиват някъде долу, сякаш безкрайно далеч, пейзажът е див по начин, който кара човек да се чувства не на място, все едно нарушава неприкосновеността на природата, отдала се на кратък отдих тук, на края на света. Пейзажът наоколо е като изтръгнат насила от времето и запратен към настоящето ни, за да припомня преддинозавърските времена на Земята. Срещата на планината и морето в една начупена, препечена от слънцето и обляна в бяла пяна повърхност, е неописуема с думи и непредаваема от фотоапарата. Сякаш праисторическо чудовище е дошло тук, накрай земята и силите не са му стигнали да потъне в дълбините на морето, а е паднало с трясък, врязвайки тяло в релефа наоколо си. По хребета на последния хълм, като да са гръбните 34


плочки на проснатия гигантски звяр, стърчат, подредени едно зад друго в два реда, плоски квадратни парчета скала. Тишината на въздуха тегне, сякаш летният зной се мъчи с жежкия си дъх да възкреси от топлината на земните недра отмрялото преди цели геологични ери дихание на палеонтологическата вкаменелост. Прибоят громоли ритмично в опит да разтупка някогашния пулс в затихналите машинарии на вкамененото сърце и да възправи един гигантски звяр, от чиито гръб да се изсипе като непотребно одеяло селото, покрило гънките на склона, да падне във водата фарът – ненужна вече нощна лампа, a невъзможното създание да се отправи в новия си, първи ден по свой незабравен през милионите години път. АХТОПОЛ Това е последният фар! Изведнъж си давам сметка, че съм прекосила почти цялото предвидено трасе и ето ме тук, на последната навигационна светлина по българския бряг. Остават ми броени километри за превъртане под гумите, за да сложа края на велопътешествието по българското Черноморие! Огън от изхвърлените на брега дървета осветява последната вечер преди утрешния край на пътешествието. Гледам как вятърът раздухва огнените платна на една цепеница – галеон, пътуващ към незнайното, който след минути заприличва на птица – Феникс, разперила криле в смъртоносно изтръгване на свобода от пламъка. Усещам как времето от последните седмици, сгъстено в динамичните дни, изведнъж се обтяга, разтегля се и се превръща в цял един живот, изплетен от 500-те километра, извъртели се под гумите ми. Цял, пълнокръвен, голям живот, извивал се здрав и гъвкав, като корабно въже, през срещи и раздели, отвъд спорове и единодушия, в приятелства и обич. Цял живот пясъчни замъци, останали след мен на десетки плажове, завещани на вятъра – той сам да реши дали да ги доизвайва или да ги руши....

35


КЕРАМИК А ОТ „КОСМОС“ - А от

Полина Милчева

Вила „Космос“ е малка симпатична къщичка по пътя за Златни пясъци, в която се помещава керамичното ателие на Искра Печанска. Наречена е „Космос“, защото се намира извън града, далеч от градските светлини и благодарение на това, обсипаното със звезди нощно небе създава космическо усещане. От 2004 година през лятото там редовно отсядат гости от Франция, Германия, САЩ, Москва, Унгария и други, които комбинират почивката в България с уъркшоп по керамика. Така, освен със спомени и впечатления от престоя си у нас, гостите си тръгват от България с изработена от тях самите керамика, изпечена в специалната пещ на Искра, вдигаща температура от 1100 градуса. Искра Печанска се занимава с керамика от 2001 година. По това време живее в Мексико и попада в ателието на Карла Патерсон - изявена мексиканска керамистка, където решава за първи път да опита технологията. Не след дълго разбира, че иска да се занимава с това, започва да помага в ателието и постепенно усвоява занаята. За Карла, която става неин учител, споделя, че й е дала един от най-важните уроци- да намира себе си чрез керамиката. В началото на творческия си път, вдъхновена от многообразието на културите, Искра започва да изработва уникални керамични маски от Мексико, Перу, Индия, Европа, Япония и др. Проектът е наречен „Лицата на света“. С него авторката се опитва да сближи хората по света като материализира културните им различия по свой собствен начин, създавайки стотици маски, разпространени в различни държави и континенти.

36


Създаването на всяка маска започва със забъркването на глината- бяла, червена или черна. После се създава формата и се изпича на около 800 градуса. След това вече втвърдена, бъдещата маска се изрисува със специални бои за глина, подходящи за висока температура. Тези бои са безцветни и едва след второто изпичане на 1040 градуса цветовете могат реално да бъдат видяни. За работата си Искра казва: „Всяко изделие преминава през етап от оформяне, съхнене, печене, глазиране, пак печене, охлаждане и предимно ме учи на търпение.“ След шест години в Мексико и самостоятелни изложби в Сан Диего и в Мексико, тя се мести в Португалия, където се записва в Университета по изящни изкуства в Лисабон. Там усвоява техниката „асолехос“ за рисуване върху керамични плочки, с която се занимава в момента. Такива керамични плочки са много разпространени в Испания и Франция, можем да ги видим като табели из Средиземноморието. Освен керамични картини, Печанска се насочва към изделия за вътрешен и външен дизайн. Вече е създала първите си две маси и работи над проект за облепянето на къща в Ахтопол, като създава плочки, на които изписва поезия и картини на морска тематика. Решена да посвети живота си на творчество с керамика, Искра продължава да се развива в търсене на нови и специфични проекти. „Работата с глина е вълнуваща, заради безкрайния потенциал от неродени форми, заради вълнуващото усещане да претвориш калта в красота, да й дадеш живот и форма. Емоцията, творческите страсти, изненадата, когато отвориш пещта и никога не знаеш какво ще се получи след изпичане на 1040 градуса - това са нещата, които вечно ще ме вълнуват. Изделието е в постоянен процес, живее собствен живот и търпи моето влияние, но и влиянието на въздуха, на вятъра, на огъня и водата. Минава през четирите елемента и остава за вечни времена.“ Повече за Искра Печанска можете да научите на art-iskra.com

37


ЕКО Л ОГИЧ Н О

СЛАДКО КАТО МЕД от

П а в л и н а М и л ко в а

По стечение на обстоятелствата Павлина Милкова се оказва с един пчелин в наследство, в село близо до Каварна, и в движение се учи как се гледат пчели и как се прави мед. Само след три години тя вече е истински пчелар и с вдъхновение разказва за пътя от кошера до буркана с мед. Обичате ли мед? Аз също! Затова ще разкажа как го добиваме. Работата на всеки пчелар е да подпомогне своите пчели да съберат мед - повече от този , който е потребен на пчелното семейство, за да остане и за него самия. Любимият момент, разбира се, е да извадиш меда от кошерите на собствените си пчели. Ето как протича този сладък и трудоемък процес: избира се ден топъл, неветровит, слънчев, когато пчелите имат добри условия за летеж и ваденето на меда няма да ги притеснява особено много.Те ще са заети със своята работа, докато ние вадим събрания мед. Започва се рано сутринта, около 8 ч., за да има време да се приключи преди 5-6 следобед. За ваденето са необходими два екипа от по двама души. Първият екип работи сред кошерите: отваря медовите корпуси и изважда пълните пити със запечатан мед, а после ги пренася до втория екип. Пчелите, които са върху питите, се отстраняват внимателно чрез отръскване или с помощта на мека четка. Медените пити се събират в преносно сандъче, което ги пази от кражби и налитане на други пчели. Вторият екип работи в затворено помещение, с мрежа на прозорците, за да не могат да влязат вътре пчели, оси и други насекоми. Негова грижа е да поеме питите и да извади меда от тях.

38


Първо трябва да се разпечатат капачетата на медените килийки. Това се прави с помощта на пчеларска вилица или пчеларски нож. По-издутите пити лесно се изрязват с ножа, а тези, които са леко вдлъбнати спрямо дървената рамка на питата, се разпечатват с вилица. След разпечатването поставяме питите в пчеларска центрофуга, където медът от тях ще се извлече така, както се изцежда водата от мокрото пране. Изпразнените рамки се събират и в края на деня, след като сме приключили със събирaнето на пълните пити и тяхното центрофужене, можем да ги върнем обратно по кошерите. Пчелите ще накацат тези празни , но напръскани с мед рамки, и ще ги почистят така внимателно и прецизно, сякаш никога не са били ползвани.Медът, който е останал по рамките, ще е почерпка за малките работливки. Медът, който изтича от питите, преминава през двойно сито - едно по-едро и едно по-фино, за да се отстранят парченцата восък или попаднали в центрофугата пчели. Събира се в големи съдове: кофи, тенекии, а след това се разпределя в буркани.

39


Е КО Л ОГИЧ Н О

Ако един пчелар има двайсетина кошера, може да ги обработи за 4-5 часа. Ако пчелинът наброява 40-50 кошера, се работи през целия ден, 7-8 часа.А ако кошерите са 100, 200 или повече, тогава навярно пчеларят ще се е обзавел с т.нар. пчеларски стан, който спестява много време и усилия на хората. Това е машина, която поема пълните запечатани пити, обработва ги и ги подава готови за центрофужене. Пчеларят само ги мести от стана към центрофугата и после ги връща по кошерите. Пчеларската работа е като всяка друга- изисква време, усилия, знания и умения. Но най-вече изисква любов към пчелите и желание за работа с тях. Както и любов към природата. А в замяна ние получаваме най-ценното, към което всички се стремим: здраве. Докато работим с пчелите, ние сме навън, на чист въздух и слънце, и дишаме изпарения от мед, восък и прополис. Медът, който правим, не се претопява или разрежда. Подслаждаме си с чист природен мед и се радваме на мисълта, че работата ни подпомага екологичното равновесие, а не го застрашава. Е, има само една малка подробност, заради която не всеки би станал пчелар - жилото на пчелата. Сигурно затова съществува поговорката „Ако обичаш меда, трябва да обичаш и жилото“. Да ни е сладко и полезно!

40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.