Ти си Варна / брой 27

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 27

05 ВХОД СВОБОДЕН

06 АКЦЕНТИ

10 АКЦЕНТИ

23 НА СРЕЩА Жана Пенева

28 НА ПЪТ Китай: яж, работи и пътувай!

32 ДЕТСТВО МОЕ Деца се срещат с археологията в Учебния музей

34 МЕСТА Сладък живот

36 КОЙ СИ ТИ? Валентина Венциславова

40 STREET ART 1


БЕЛЕЖКИ

Жените на страниците този път са малко повече, защото март е такъв. Няма да говорим за тях с напрегнатия тон на световния феминизъм от последните месеци, нито с осмомартенски постсоциалистически патос. Различни са – рисуват, снимат, сънуват дрехи, които после шият, правят торти, пътешестват и даже ядат странни животни. Това, което ги обединява, е, че чудесно знаят кои са и какво правят. Те нямат нужда от дефиниции или разграничавания, защото се чувстват удобно в собствените си обувки. Личи им по всичко. Заедно с техните истории посрещаме официално пролетта, която, разбира се, е в женски род. За малко нарушаваме баланса между мъжко и женско и се оставяме да ни е „по-малко Пижо, повече Пенда“ по Ъпсурт. Завързваме червено-белия конец на ръката и си честитим женското начало сред микс от цветя и епизодични снежни превалявания.

П Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Полина Милчева Корица: Калоян Ненков Модел: Радостина Касабова Предпечат: Йордан Георгиев Печат: Хеликс прес ЕООД Реклама: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.com

2


3


ВХОД СВОБОДЕН

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС По случай откриването на новото пространство, в което се помещава, галерия „Тереза Зиковска“ представя изложбата „Лято“ на професор Вихрони Попнеделев – един от най-известните живописци в страната. За дългогодишния преподавател по живопис в Художествената академия цветът и линията са основни изразни средства. Галерията се намира на „Воден“ 25, а изложбата може да се види до 24 март.

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ На 3 март от 19:30 часа в зала 1 на ФКЦ ще се състои празничният концерт-спектакъл, посветен на 140-годишнината от Освобождението. Ще участват Академичен танцов театър при Варненски свободен университет; танцови ансамбли при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“; Балет Артденс и Кристина Христова; Детски танцов ансамбъл „Зорница“ и Фолклорен танцов театър "Родина" при НЧ „Отец Паисий - 1934“ - гр. Варна и други.

ВЕЩООБМЕН В ХАЛЕ 3 През първия уикенд на март, на 3-ти и 4-ти, в Хале 3 ще се проведе тийн разпродажба - вещообмен. Продавачите, които желаят да участват, трябва да са кандидат-студенти, заминаващи през есента на 2018. Целта е старите вещи да намерят нови собственици. Изложените предмети могат да бъдат всякакви: колекции списания, дискове, касети, марки, стикери, играчки, спортни стоки, декорации, хоби-материали, стари дрехи, обувки. Условията и цените на вещите се определят от продаващите.

АСТРОЛОГИЯ ЗА ВСИЧКИ През март в пекарна Хатори ще бъде поставено началото на поредица астрологични срещи с вход свободен. На 4 март, между 10 и 16 часа, представители на астро студиа ще дискутират темите за житейските избори, прогнозирането и моделите на щастие в индивидуалния хороскоп. Всички любители на звездната наука са добре дошли.

4


ФРЕНСКО КИНО Мартенската безплатна прожекция от поредицата Френско кино за младежи ще бъде на филма на Надин Лабаки „А сега накъде?“. Датата е 10 март, с начален час 15 часа в зала Европа на Фестивален и конгресен център. Темите са жените, войната и радостта от живота въпреки обстоятелствата. Филмът се прожектира със субтитри на български език.

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН МАРАТОН Благотворителен маратон в подкрепа на “Спина бифида и хидроцефалия България“ под наслов “Сила, скорост и добри сърца - 1 тон = 1 км = 1 лв.”, ще се проведе на 17 март от 10 ч. на входа на Морската градина във Варна. Всички желаещи да се включат могат да избират между двете дисциплини - бягане и тренировъчен комплекс, включващ вдигане на свободна тежест от земя. Няма ограничения за пол и възраст. Всички зрители и неучаствали в спортните предизвикателства също имат възможност да дарят средства за каузата.

ФОРУМ КАРИЕРИ Ежегодният форум „Кариери“ на Икономически университетВарна ще се проведе между 20 и 22 март, от 10 до 14 часа през трите дни. Форумът събира фирми от различни браншове, които предлагат на студентите стажове и/или възможност за работа (почасова, сезонна, временна). Студентите имат възможността директно да разговарят с представители на компаниите и да предоставят своите автобиография и мотивационно писмо.

АЗБУКА НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО „Азбука на въображението“ е творчески авторски клас за деца между 6 и 12 години с водещ Виктория Георгиева. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще приюти годишната изложба на участниците в класа, която ще се открие на 30 март от 18 часа и ще включва творби на над 30 деца, създадени през 2017 и 2018 година. Изложбата ще остане в галерията до 18 април. 5


КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ НА НАЙДЖЪЛ КЕНЕДИ Петнайстото издание на Европейския музикален фестивал във Варна ще бъде открито с концерт на виртуозния цигулар Найджъл Кенеди. За музиканта това не е първият варненски спектакъл. На 10 март от 19 часа в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта Кенеди ще свири заедно със своя бенд в програма, озаглавена „Бах среща Гершуин“, която хвърля мостове между предкласиката, джаза и неговите собствени композиции. Освен на любовта на публиката от цял свят, Найджъл Кенеди се радва и на редица световни награди, сред които наградите BRIT, ECHO и редица номинации за Grammy. Негови албуми с музика от Барока до наши дни стават платинени и златни, а най-новият му албум „My World“ вече оглавява чартовете за класическа музика в Обединеното кралство. Музикантът отдавна е влязъл в историята на съвременната интерпретация на класическа музика, въпреки неконвенциалния си стил и сценично присъствие извън каноните. Билетите за концерта са на цени между 40 и 120 лв и се продават на касата на Двореца на културата и спорта, от мрежата на Eventim в цялата страна - бензиностанции OMV, магазинитe Office 1 Superstore, Техонополис, книжарници Orange, Български пощи, както и онлайн в сайта eventim.bg. 6


КОНЦЕРТ НА ЛИЛИ ИВАНОВА Безспорната прима на българската музика за последните десетилетия, Лили Иванова, ще представи пред варненска публика мащабен концерт в рамките на националното си турне, наречено „За пълноценни мигове с музиката“. Певицата ще изнесе общо 11 концерта в осем града на страната, а във Варна ще гостува на 20 март от 20 часа в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта. Заедно с Лили Иванова на сцената ще бъдат музикантите Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов-Еко, Орлин Цветанов, Росен Ватев и вокално трио "ЛаТиДа". Билетите за концерта са на цени между 30 и 60 лв.

7


ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

HYSTER -ТЕАТЪРЪТ МЕЖДУ ДИГИТАЛНОТО И СЦЕНИЧНОТО През март във Варна гостува необикновеният спектакъл на режисьора Младен Алексиев, който впечатлява с новаторство, смелост и необичайна конструкция. HYSTER e театрално представление, основано на връзката между дигиталното и сценичното. Неговото заглавие и последователност на сцените при всяко изиграване биват решени от специално създаден алгоритъм на базата на 40 ключови думи и изрази и техния рейтинг в новинарския поток на Google в деня на изиграването. Епизодите, които се подреждат, следват всеки път различна логика според думата, която е подадена в началото на спектакъла. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното. Единственото за Варна представление ще се играе на 11 март от 18:30 часа на сцена Филиал. Спектакълът е копродукция на Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична програма „Култура“ на Столична община. Билети се продават на касите на ТМПЦ-Варна с редовна цена от 12 лв. и специално намаление от 10 лв. за учащи и студенти. 8


ФРАНКОФОНИЯ

МЕСЕЦ НА ФРАНКОФОНИЯТА Март е световен месец на франкофонията и традиционно се отбелязва във Варна с множество инициативи, обединени от любовта към френската култура. В България, страна членка на Международната организация на франкофонията от 1993 г, Френски институт България и структурата на Алианс франсез организират богата програма, включваща редица езикови, културни и артистични събития насочени към деца, ученици, студенти и възрастни. Тази година екипът на Франкофонски център Варна и неговите партньори са подготвили конкурси, Хайку пикник на френски, тематични срещи, прекрасна кинопрограма, караоке събития, вечер, посветена на басните на Лафонтен по повод 350-тата годишнина от тяхната първа публикация, вечери с вкуса на Франция. На 7-ми март, в партньорство с Младежка формация „Аморфа“, в Cafe' Muro ще се състои среща-дискусия с Реми Лоран на тема интернет сигурност. За Марсилия ще разказва Имен Буоабас във Франкофонски център на 14-ти март, а на 16-ти на същото място ще се прожектира селекция от късометражни френски филми. Френски вкусове в оригинал можем да опитаме на 21 март в Бистро Европа и ресторант By the sea, които също се включват в месеца на франкофонията.

9


ФЕСТИВАЛ

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ ВАРНА Март е сред любимите месеци за киноманите във Варна, тъй като част от филмовата селекция на София Филм Фест отново гостува край морето. Това ще се случи за девети пореден път межу 16 и 23 март. Официалното откриване на местното издание на фестивала е на 16 март от 19:00 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център. По традиция първата кино вечер ще бъде последвана от голямо парти с жива музика във фоайето. Варненската публика ще има възможността да се запознае с продукции, които са селектирани или наградени от най-големите кино форуми в света. Сред най-интересните заглавия се открояват „Проектът Флорида“ с участието на получилия тазгодишната „Златна мечка“ за цялостен принос на Берлинале - Уилям Дефо; драматичната история „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев, спечелила наградата на журито в Кан, наградата за най-добър филм в Лондон, две отличия на Европейските филмови награди, номинация за „Златен Глобус”. Във варненската програма е включен и новият носител на „Златен глобус“ за чуждоезичен филм -„Без Милост“ на Фатих Акин. До 10 март неутвърдени автори в областта на киното могат да изпратят заявки за участие, за да представят своите филми по време на фестивала в рамките на инициативата „Екран за млади кинематографисти“. Селекционираните филми ще бъдат прожектирани в рамките на София филм фест във Варна Билети се продават на касите на ФКЦ на редовна цена от 8 лв, 6 лв за учащи, студенти и хора в неравностойно положение и 5 лв при закупуване на 5 или повече билета.

10


ГАЛЕРИЯ

АРТ ГАЛЕРИЯ „LE PAPILLОN“ от

Полина Милчева

Арт галерия „Le Papillоn“ отваря врати във Варна през есента на 2000 година на ул. „Драгоман” № 9, на ключово място в пешеходната зона на града. Ситуирана е в културния център, в непосредствена близост до Държавен куклен театър Варна. Галерията е създадена от финансиста Виктория Митева и академичния художник Димитър Тумбалов, водени от страстта си към изкуството и ангажимента да се разширява аудиторията на съвременното изкуство и диалога между художниците, колекционерите и ценителите. Арт галерия „Le Papillon“ има забележителен принос в обогатяването на културния афиш в града, развитието на художествената сцена и създаването на нови публики. Представя съвременни произведения на вече утвърдени, доказали се автори и на млади таланти, които работят в различни стилове и техники. В галерията може да се види специална селекция на много талантливи български художници от различни поколения и изразност - живопис, графика, скулптори на малка и монументална пластика от камък, бронз, дърво, керамика, съвременни материали. Често гостуват автори в сферата на бижутерията – по-голямата част от тях известни, признати и извън страната. Изложбената зала на Арт галерия „Le Papillon“ е вторият филиал на художествения проект, в непосредствена близост до първия. Създадена е през есента на 2007 г. и ежемесечно представя различни солови и сборни изложби на български автори. Богато са разгърнати различни жанрове на българското изкуство чрез селектирани произведения от талантливи съвременни художници и творби на стари майстори. В “Le Papillon” се излагат пейзажи, натюрморти, изпълнени в похватите на класическата живопис, сюрреалистични композиции на автори с характерен почерк и абстрактни минималистични композиции на утвърдени имена и млади обещаващи автори.

До момента в галерията са представени над 160 самостоятелни изложби на съвременни български художници, както и на няколко чуждестранни. В ежегодна и очаквана традиция са се превърнали Годишната сборна графична експозиция на отличени с награди български и чуждестранни графици, Годишната сборна бижутерска изложба на млади и утвърдени дизайнери на бижута и Годишната сборна изложба на авторите на галерията. Активното артистично присъствие на Арт галерия „Le Papillon“ оставя ярки следи – провеждането на четири скулптурни пленера за монументална пластика на различна тематика, обединени от името „Море от форми“. Проектите са в партньорство със „Златни пясъци” АД, реализирани в периода от 2002 г. до 2007 г. Сътворените скулптури дават културен облик на алеите на именития ни морски курорт и са израз на необходимостта и ефекта от артистично присъствие, както в домовете ни, така и в обществена среда. Социалната ангажираност на галерията намира израз в организирането и включването и' в събития с благотворителна насоченост, както и в провеждането на детски изложби и конкурси. Три поредни години Арт галерия „Le Papillon“ е домакин на майсторски клас по акварел в няколко направления, воден от известен български акварелист. В класовете вземат участие както почитатели на изобразителното изкуство, така и професионални художници. Галерията е един от главните организатори на Международно триенале на акварела – Варна, което се проведе за първи път през 2016 г., а през 2019-та предстои второто му издание. До 20 март в галерията е изложена "Игри на Баланс“ - сборна годишна бижутерска изложба с 36 участника. От 21 март предстои самостоятелна изложба на известния варненски художник Георги Йорданов. . 11


АФИШ

ГАЛЕРИИ от 13.03 до 31.03 Галерия A&G ART MEETING Варна, ул.Братя Шкорпил 13 Преосмисляне на формата Драго Дочев - живопис и Мартиан Табаков - скулптура до 24.03 Арт Галерия „Тереза Зиковска" Варна, ул. Воден 25 Лято изложба на колекцията на проф. Вихрони Попнеделев до 12.03 Арт Галерия Ларго Варна, ул. Хан Крум 8 ЕксЛибрис Презареждане 3 сборна изложба - графика със специалното участие на Петър Лазаров, Петър Чиновски и Христо Керин до 15.03 Галерия Арт Маркони Варна, ул. Охрид 22 Носталгия Сборна изложба живопис и пластика

ТЕАТЪР

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

01.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Приятели? комедия от Здрава Каменова и Калин Ангелов С участието на: Валери Вълчев, Константин Соколов 03.03 от 16:00 до 17:10 часа Сцена Филиал Сън Представление за юноши от Магда Борисова С участието на: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров и др. 07.03 и 30.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Ретро от Александър Галин С участието на: Михаил Мутафов, Теодора Михайлова, Нели Вълканова, Юлиана Чернева и др.

08.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Брак по принуда и рогоносец Градска художествена без рога галерия „Борис Георгиев" Варна, ул. Любен Каравелов 1 от Жан Батист Молиер С участието на: Адриан Филипов, Веселина от 02.03 до 29.03 Михалкова, Валери Вълчев Отче наш и др. Инсталации, рисунки, скулптури на Стефка 09.09 от 19:00 часа Георгиева Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо до 12.03 от Рей Кунин Изложба фотография на С участието на: Свилен Йордан Йорданов - Юри Стоянов, Валери Вълчев, Димитър Мартинов и др. до 31.03 Постоянна експозиция на Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

10.03 от 16:00 до 17:10 часа Сцена Филиал Сън Представление за юноши от Магда Борисова С участието на: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров и др. 12.03 от 18:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир Романтична драма по сценария на Марк Норман и Том Стопард С участието на: Адриан Филипов, Цветина Петрова, Стоян Радев, Димитър Мартинов и др. 14.03 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Комичната илюзия театрална комедия от Пиер Корней С участието на: Ненчо Косто, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Сабина Коен и др. 15.03 от 19:00 часа Основна сцена Хенри IV от Луиджи Пирандело С участието на: Стоян Радев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова и др. 16.03 от 19:00 до 20:45 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата комедия от Валентин Красногоров С участието на: Валентин Митев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова и др. 17.03 от 16:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация смешна позорищна игра от Добри Войников С участието на: Гергана Арнаудова, Никола Божков, Цветина Петрова и др.

12


20.03 и 21.03 от 19:00 часа Основна сцена Телефона на мъртвеца От Сара Рул 23.03 от 19:00 до 21:20 часа Камерна сцена „Ст.Камбаров” Паметта на водата С участието на: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова и др. 27.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Приключения опасни със герои сладкогласни от Недялко Йорданов 29.03 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Месец на село от И. С. Тургенев С участието на: Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова и др. ОПЕРА 02.03 от 19:00 часа Основна сцена Българи от старо време оперета от Асен Карастоянов С участието на: Стефан Рядков, Пламен Георгиев, Петя Петкова, Пламен Долапчиев и др.

09.03 от 19:00 часа Основна сцена Тоска от Джакомо Пучини С участието на: Димитринка Райчева, Ивайло Михайлов, Пламен Димитров, Евгений Станимиров и др. 10.03 от 16:00 часа Основна сцена Балет в две действия по музика на Петер Хертел С участието на: Саори Коике, Егор Мотузов, Николай Димитров, Даниел Христов, Румен Стефанов и др. 14.03 от 19:00 часа Основна сцена Брамс, Дебюси и Енеску Симфоничен концерт с диригент Ян ван Маанен Солист Михаела Берова 16.03 от 19:00 часа Основна сцена Кармен Опера в четири действия от Жорж Бизе С участието на: Михаела Берова, Даниел Дамянов, Пламен Димитров и др. 17.03 от 11:00 часа Сцена Ротонда Пролетни гласове Концерт на хористи от Държавна опера Варна

07.03 от 19:00 часа Основна сцена Тримата тенори Солисти: Ивайло Михайлов, Михаил Михайлов, Даниел Дамянов В програмата: популярни арии и канцонети

18.03 от 18:00 часа 24.03 от 16:00 часа Основна сцена Балетен концерт С участието на възпитаници на балетните класове на НУИ „Добри Христов” Варна

08.03 от 19:00 часа Основна сцена Любовен елексир опера от Гаетано Доницети С участието на: Ирина Жекова, Михаил Михайлов, Свилен Николов, Гео Чобанов и др.

24.03 от 19:00 часа Основна сцена Котки Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър, по стихове на Т.С. Елиът С участието на: Людмил Петров, Велин Петров, Нейчо Петров-Реджи и др.

25.03 от 19:00 часа Основна сцена Благовещение в концерт С участието на хора и оркестъра на Държавна опера Варна 29.03 и 30.03 Основна сцена Пепеляшка Опера от Джакомо Пучини С участието на: Георги Султанов, Венцислав Анастасов, Свилен Николов, Делян Славов, Деян Вачков, Делян Славов и др.

КУКЛЕН ТЕАТЪР Държавен куклен театър Варна, ул. Драгоман 4

03.03 от 11:00 часа Сиводрешко и Бързобежко 04.03 от 11:00 часа Под гъбката 10.03 от 11:00 часа Трите феи 11.03 от 11:00 часа Случка непозната с ябълка в гората 17.03 от 11:00 часа Гостува Държавен куклен театър - Сливен 18.03 от 11:00 часа Гостува Държавен куклен театър - Бургас 24.03 от 11:00 часа Рапунцел 25.03 от 11:00 часа Лакома мецана 31.03 от 11:00 часа Трите феи 13


АФИШ (PAWZ, Solid Grooves)

01.03 Джага турнир

31.03 от 22:00 часа LIVE JAZZPROFILACTIKA 26.03 Клуб Фото свят - клубна DJ JIO, Roel Hollander сбирка (саксофон), Нейко Бодуров (тромпет) 27.03 Турнир FIFA 17

02.03 Millennium Party - Early 00's

28.03 Rubik Jam session музикални импровизации

03.03 Magic show

29.03 Whatever - концерт рожден ден на групата

05.03 Лекция Клуб Фото свят - гост лектор

30.03 Hardcore концерт

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

07.03 Rubik Jam session музикални импровизации 08.03 Полина и Валери акустична вечер 09.03 Neon party 10.03 Techno Insurgents II – Darkness-Fall Org – DJ Baltazar (Renesanz) 12.03 Клуб Фото свят клубна сбирка 13.03 Dixit night - вечер на настолните игри 14.03 Rubik Jam session музикални импровизации 15.03 Концерт на Технически университет 16.03 Wosh MC - new album promo 19.03 Лекция Клуб Фото свят - гост лектор 20.03 Турнир Mortal Kombat X

31.03 Оgi 23 - концерт STUDIO21 CULTURE CLUB VARNA

Раб.време 08:00ч.-02:00ч Варна, бул.”Осми Прим. Полк”115, тел. 0893 660 122

Всеки вторник от 19:00 часа Ден на таланта -Ела изгрей музика, поезия, танци, арт изпълнения Всяка сряда от 20:00 часа After Work RELAX&SAX-LIVE следработно с приятели Всяка събота от 21:00 часа Evolution band - LIVE Grand Master Trex (ударни), GodY (саксофон), Prince Vihren (вокал) & jam friends Boutique LIVE sensation@ STUDIO21 culture club: 08.03 от 22:00 часа LADIES NIGHT LIVE JAZZ SOUL FUNK Надина(вокал), Страцимир (пиано), Валери (барабани)

21.03 Rubik Jam session музикални импровизации

16.03 от 21:00 часа EVERGREEN night LIVE Марти (китара)

22.03 BeerPong с подкрепата на Гларус крафт бира

23.03 от 21:00 часа INSPECTA, DEEP LOVE Night

23.03 Paraplaner - концерт

30.03 от 22:00 часа R&B Soul LIVE Music Полина (вокал), Валери (китара)

24.03 AWOL #13 - PAWSA

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА Месец на франкофонията 02.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа Едва отварям очи 2016 г., 105 мин., български субтитри Режисьор Лейла Бузид 03.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала 6 Белите конници 2015 год., 110 мин., български субтитри Режисьор Жоаким Лафос 09.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа Законът на джунглата 2016 г., 110 мин., английски субтитри Рижисьор Антонин Перетятко 10.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа И сега накъде? 2011 г., 110 мин., български субтитри Режисьор Надин Лабаки 16.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа Фатима 2015 г., 80 мин., с английски субтитри Режисьор Филип Фокон 17.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа Тимбукту 2013 г., 100 мин., български субтитри Режисьор Аабдерахман Сисако

14


23.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа Жул и Жим 1961 г., 105 мин., български субтитри Режисьор Франсоа Трюфо 24.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала 6 Асансьор към ешафода 1957 г., 90 мин., български субтитри Режисьор Луис Маль 28.03 от 10:00 часа ФКЦ, Зала Европа Кралят и птичката 1979 г., 90 мин., английски субтитри Режисьор Пол Гримо 30.03 от 10:00 часа ФКЦ, Зала Европа Момичето без ръце 2016 г., 85 мин., английски субтитри Режисьор Себастиен Лоденбак 30.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа 400-те удара 1958 г.,95 мин., български субтитри Режисьор Франсоа Трюфо 31.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа Сезар и Розали 1972 г., 110 мин., български субтитри Режисьор Клод Соте кино 01.03 от 17:00 часа ФКЦ, Зала 6 02.03 и 05.03 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа Епохата на първите премиерен филм на Русия 2017 г., 140 мин. В ролите: Евгений Миронов, Константин Хабенски, Владимир Илини др.

02.03 и 05.03 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 6 Лудетини филм на Италия и Франция 2016 г., 118 мин. В ролите: Валерия Бруни Тедески, Микаела Рамацоти, Валентина Карнелути и др. 02.03, 05.03 и 09.03 от 18:00 часа 04.03 и 11.03 от 19:00 часа 07.03 и 08.03 от 16:00 часа 12.03 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа Вестник на властта САЩ, 2017 год., 120 мин. В ролите: Мерил Стрийп, Том Ханкс, Алисън Бри, Сара Поулсън, Кари Кун, Майкъл Стулбарг и др. 03.03 от 17:30 часа ФКЦ, Зала Европа 05.03 от 20:00 часа ФКЦ, зала 1 Привличане България, 2018 г. В ролите: Яна Маринова, Башар Рахал, Луиза Григорова-Макариев, Койна Русева и др. 04.03 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа Нотаут или всичко, което тя написа България, САЩ, 2018 год., 100 мин. В ролите: Гари Дурдан, Саня Борисова-Илиева, Орлин Павлов, Башар Рахал, Диана Любенова и др. 04.03 от 17:00 часа ФКЦ, Зала Европа Посоки България, Германия, Македония, 2017 г., 103 мин. В ролите: Анна Командарева, Васил Василев – Зуек, Иван Бърнев, Борислава Стратиева и др.

06.03, 07.03 и 08.03 от 18:00 часа ФКЦ, зала 6 Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието Швеция, Германия, Норвегия и Франция 2014 г., 101 мин. В ролите: Холгер Андершон, Нилс Вестблом, Харлота Ларшон, Виктор Гиленберг, Лоти Тьорнрос 24.03 и 25.03 от 19:00 часа 26.03, 27.03, 28.03 и 29.03 от 20:00 часа ФКЦ, зала Европа Анна Каренина. Съдбата на Вронски Русия, 2017 г., 127 мин. В ролите: Елизавета Боярская, Максим Матвеев, Виталий Кишченко Музика 10.03 от 19:00 часа Дворец на културата и спорта Концерт с класическа музика на Найджъл Кенеди 27.03 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Бродуей ще полудей! Концерт-спектакъл на трио "Тенорите" С участието на оркестъра на Държавна опера - Бургас Диригент Левон Манукян Представяне на стихосбирка 23.03 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 4 Дъждовни откровения на Стефан Стефанов - Стамбол

15


ЗАВЕДЕНИЯ Ресторанти

GODZ I L A

4 Варна, бул. Княз

Борис I-ви 66, раб. време: денонощно

5 Варна, бул. Мария Луиза 37а,

раб. време: 9:00-23:00

Коктейл бар

Кафе-сладкарница

PU N TA CA N A

42 Варна, ул. Железни врата 42

En do r fi n o

3 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница ENDORFINO INSTA/Кафе-сладкарница ENDORFINO

Варна, Крайбрежна алея Сезон пролет/лято FB/Коктейл-бар-PUNTA-CANA INSTA/ PUNTA-CANA

6 Варна, Grand Mall, ул. Андрей

Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILA INSTA/ GODZILA

Ресторанти

Фратели

Koli n 1 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер

Le Chef Бенковски

43 Варна, Гръцка махала,

36 Варна, ул. Георги Бенковски 7

Раб. Време 9:00-22:00 ул. Граф Игнатиев 23 Le Chef Севастопол раб. време: пн- пт 08:00-19:00 37 Варна, бул. Княз борис I-ви 46 сб 10:00-19:00 Раб. Време 9:00-22:00 тел: 0899950347 Le Chef Grand Mall 38 Варна, ул. Акад. Андрей FB/INSTA/ kolinpastryshop 2 Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg

раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60

гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел.за резервации: 0877 33 19 1 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 16


Indian Ba r

Муро

Спортен бар

Ресторант

С а н т о ри н и

39 Варна, ул. Петър Парчевич 22 41 Варна, ул.Иван Вазов 9,

раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб.-нед. 09:00-00:00 тел: 0887478925

раб. време: 08:00-19:00 Тел.: 0879423144

27 бул. Цар Освободител 76 Г, 10

раб. време: 10:00-00:00 тел: 0876/ 900 111 0898/728 807 FB/Santorini Fish Restaurant

17


Ро до п а м ил к

S o Fre s h

Healthy food & juices

19 Варна, ул. Никола Михайловски 17 24 So Fresh Sevastopol

Тел. 0898 938 371 Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688

Варна, ул. Патриарх Евтимий 12 Тел. 0878 597 878 FB/Магазин Родопа милк

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, раб. време: 08:00-20:30 So Fresh Grand Mall ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 (Гранд Мол Варна), раб. време: 10:00-22:00

Биомагазин и пекарна Х ато ри

28 Варна, ул. Драгоман 9,

раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

Би ра

магазин и бирария

So Fresh ParkMart Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) So Fresh - Healthy & Delicious гр. Варна, бул. Сливница №33 - до кафе Коста, раб. време: 08:00-20:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

40 Варна, ул. Любен Каравелов 28

раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887478925

Би с т ро Revo lu ti o n

Ve g e - Joy

45 Варна,ул. Марко

Балабанов 25 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0883.777.156 FB/ /vegejoy/ www.vege-joy.com

44 Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 сб 10:00-20:00 тел: 0879808809 FB/Revolution Food & Bar

18


19


Др ас ов

38

36

ул .П ро ф .М ар ин

Градска галерия

Пъ рв и Ас ен

Регионален исторически музей

Др ин ов

15

Куклен театър

ул .И ва н

6

Драматичен театър

ул .Ц ар

Варна

Дворец на културата и спорта Община Варна ФКЦ Римски терми

и рн бо Съ . бул

Скейт парк

5

25

Летен Театър Икономически университет

17

11

28

30

Куклен Театър во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

31

21

пка ул. Ши

Природонаучен музей

45 ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

иза Лу М. . бул

41

39

ца ни ив Сл л. бу

Регионален Исторически Музей

н ма аго Др ул.

Сцена Раковина

ул. В оде н

Морска гара

44

3

7 ул. Михаил Колони

Първи з Борис бул. Кня

26 х Аспару ул. Хан

ул. Охрид

в сла Пре ул.

36

ти ве .С ул

т ен им л К

43 20 Римски Терми


по лк

27

18

5

20

19

40

ел ит од об св О

ия он ед ак .М ул

ул .Л ю бе н

р Ца л. бу

Ка ра ве ро в

ул .О см и

Пр им ор ск и

33

мов коно дор И ул. То

13

ърви рис П яз Бо н К . бул

Икономически Университет

ДКС

1 2

12

35

Летен Театър

4 3

37

11

24 16

7

Сцена Раковина

10

14

Скейт Парк

42

9

21


МАГАЗИНИ

На Тъ м н о

A r t is h o k vintage shop

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2, 17 Варна, ул. Фредерик Шопен 12

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 natamno.com

PANDA SHOP suspect x 100

раб. време: 10:00-19:00 пнпт,.12:00-18:00 сб FB/vintage shop Artishok Tел: 0888866044

Ш ан таво Е

Магазин за шантави и нестандартни стоки и идеи за подаръци.

25 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: /ShantavoE/

Sunny Dance studio

ор иг инални и бизне с м арте ниц и

16 Варна бул. Сливница 10

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници.

електронен магазин www.Babamarta.bg Тел. 0889607020

раб. време: 10:00-22:00 пн- 18Варна, ул. Братя Бъкстон 19 раб. време: 17:30 - 21:30 сб11:00-20:00 нд Тел: 0884626033 тел: 0879 167 467 e-mail: sunnydance@abv.bg pandashop.bg Instagram /FB/ pandashopvarna www.sunnysalsa.com FB/ Sunny Salsa, Sunny Dance studio

22


НАСРЕЩА

Жана Пенева от

Пл амена Александрова

У нея има нещо от цветното и смелото на Вивиан Уестууд и веднага става ясно, че е от хората, които не следват правилата на модата, а ги създават. Жана Пенева и съпругът и' Пеньо Пенев са основатели на легендарната варненска модна къща, носеща името на богиня, която тъче нишките на съдбата – „Мойра“. Наскоро „Мойра“ отпразнува своята 30-та годишнина, а Жана ни разказа как сънува дрехите, преди да ги ушие, и колко малко ни е нужно понякога, за да блестим 23


НАСРЕЩА Откъде тръгват взаимоотношенията Ви с модата и как поставихте началото на „Мойра“? Още от дете се занимавам с модни скици и с шиене, защото баба ми беше професионална шивачка, преподавателка, и аз приличам на нея. От много малка все нещо бода, нещо правя. Видях какво е грим още в седми клас. Когато станах студентка в Москва, започнах да гримирам и да шия за себе си и състудентките си. Завършила съм полиграфия. Там се запознах и с школата на великия дизайнер Вячеслав Зайцев. Тогава за първи път започнах да гледам по-професионално на нещата. После се случи и срещата ми с моя съпруг, Пеньо Пенев, който работеше като художник и ми направи забележка за една моя дреха. Аз много се възмутих, но така той успя да ме впечатли и да ме накара да се влюбя в него. С моята специалност трябваше да стана директор на шуменската печатница, подготвяха ми съвсем друга кариера, но нещата се промениха. Съпругът ми е в основата на модната къща. За да направи първия бутик към едно държавно предприятие, защото нямаше право иначе, завърши допълнително и такова образование. Но той е изключителен природен талант в областта на дизайна, модата и интериора.

си Татяна Лолова, свързахме се трудно с нея, но когато я поканихме за снимки, тя се остави напълно в ръцете ни. Беше си донесла и десет чифта обувки, въпреки че ние, някакви си дизайнери от Варна, я каним нея -една жена, пример за професионализъм, собствен стил и класа. Тя беше и наше рекламно лице в една телевизионна реклама, където казваше „Аз съм топ модела на „Мойра“, защото за обличането ми отива цял топ плат!“.

Вашата модна къща е пионер в областта, имали сте известни клиенти, много ревюта. Разкажете за този период и за тенденциите на времето. Тогава модният живот във Варна беше много интересен. Аз започнах да се занимавам с това след 92-ра. Направих модно списание, рекламен вестник с десетхиляден тираж. Списанието просъществува около година и половина, то беше с кройки. Оказа се, че е доста трудно да издържаш такова списание без спонсори, само със собствени сили. Кройките правеше мъжът ми. Търсехме къде да ги печатаме и колегите ми полиграфисти помагаха. Модният живот кипеше. Тогава нямаше такъв избор от облекла, хората купуваха български марки. Дрехи започнахме да правим още със създаването на първия бутик „Мойра“, който след 2-3 години се превърна в модна къща „Мойра“. Правехме Мойра Фест, където съчетавахме модни ревюта с джаз и различни типове художествени изяви. Сега в интернет можеш да видиш всичко, но тогава нямаше къде да го видим и това бяха първите такива прояви -прощъпулници. Ревютата бяха като шоу-програми. Много исках да имам на корицата на списанието

Доколко индивидуалността на човек си личи в облеклото и има ли резон в това да посрещаме по дрехите? За мен си личи и аз умея да я преценявам. Това е ужасно, между другото, защото, като погледнеш един човек, начина по който е облечен, цветовете, които използва, това издава какъв човек е. Скъпите дрехи не са гаранция за перфектен вид. Усетът към модата и красотата е вроден , но може и да се култивира чрез много информация и желание да се учиш. Много жени се обръщат към мен за съвети. Трябва да знаеш първо какъв цветови тип си, какъв цвят да бъде косата ти, какви цветове дрехи да носиш, какви са дефектите на фигурата ти, защото съвършени хора няма. И най-съвършеното момиче може да се облече толкова несполучливо, че да не изглежда добре. Жената със стил си личи веднага. Тя може да си купи дреха и от пазара. Не всичко е въпрос на пари, сега има много намаления и, ако знаеш тенденциите, винаги можеш да изглеждаш добре и за малко пари. Но трябва да усетиш твоята дреха, защото ако не се чувстваш добре в нея, няма как да изглеждаш добре. Трябва и да имаш куража да облечеш модна дреха. Освен това, всяка жена трябва да се облича адекватно за

В сегашните времена на конфекция какви са предимствата на специално ушитите дрехи и има ли още хора, които държат да си шият по поръчка? Хората с по-изразен индивидуален стил ще продължат да си шият и ще намерят кой да им ушие. На някои хора пък им се налага – както много слабите, така и много пълните фигури. Сред конфекцията в Западна Европа и Америка има по-голямо разнообразие, но тук все още е трудно да се облечеш добре в конфекция , ако си с нестандартни размери. Шият си и хората с индивидуален стил, които искат по някакъв начин да изразят себе си чрез облеклото. Аз обичам да си шия дрехи, защото по този начин показвам нещо, което аз съм създала. Дори за да демонстрирам как от нещо старо мога да създам нещо ново.

24


25


НАСРЕЩА

съответния повод. Има си дрескод, който трябва да се спазва. Иска се и смелост. Аз понякога съм в настроение да облека нещо, после си казвам не, това не мога да го облека. Но пък приятелки ми казват „Ти можеш да си го позволиш“, вероятно защото съм си изградила по-нестандартен стил и това е моят начин на изразяване. За някои жени е гордост да нямат маникюр и прическа, но за мен е проява на лош вкус и на едно неправилно отношение към живота. Трябва, ако не друго, всеки човек поне да е чист и спретнат. Дори малките деца забелязват всичко и отчитат, когато съм се облякла различно, да кажем, по един елегантен, естравагантен или леко драматичен начин. Има ли дизайнери, които Ви впечатляват повече от други? Коко Шанел. Неслучайно девизът на „Мойра“ е, че стилът никога не е извън модата - нейна фраза, която ми е станала мото. И младите хора, с които работя, се опитвам да науча как да вкарат стил в живота и възприятията си. Защото модата избледнява, но стилът остава. Стилът като вкус към живота, като начин на себеизява. А за да направиш впечатление, все пак трябва да имаш нещо, което да кажеш, дори чрез външния си вид. На какво учите курсистите във Вашата школа за модели? И в желанието си да обучавам модели вкарах иновация. Не е достатъчно да могат да вървят на подиума, да имат добри фигури и излъчване. За да има полза от моите курсове, трябваше да въведа нещо, което да им остане след това. Нарекох курсовете „Естетика и мода“ и си поставих за цел да открия у всяко момче и момиче усета към

красотата, съобразен със същността им. Вкарах в програмата неща, свързани с изграждането на собствен стил , лекции, свързани с общата култура, начина на хранене, грижата за външния вид, гримирането, включих и лекции с психолог. Сега, с по-малките деца, съвместявам всичко, защото вече имам голям опит. Трябва да усетиш личността на детето – дали то има желание да се запише на курса или желанието е на майка му и баба му. Имала съм момичета, които наистина са се преобразявали тотално след курсовете при мен. Идеята ми е не само да създавам модели с ангажименти, а и по принцип да подготвя момичетата и момчетата за живота. Вашият топ 3 от базови съвети и неща, които са основополагащи за стила? Базово е една жена да харесва тялото си, да познава добрите му страни. Да знае какво да подчертае. Да чете, да се възползва от съветите на специалистите. Да съумее да намери своя цвят коса, своята прическа, подходящия грим. Нужни са пет минути сутрин за лек грим, макар че знам какво е да те чакат две деца. В съвременната мода има смесване на стиловете -еклектика, която много ми допада. Аксесоарите са много важни. С един аксесоар можеш да промениш стила си от ежедневен на малко по-кокетен, по-интересен, по-екстравагантен. Може да е едно бижу, един шал или шапка. Да се отличиш от масата с нещо собствено - по-ярък цвят, едни красиви обеци, нещо, което да издаде собствената ти нагласа към модата. Всяка жена може да изглежда привлекателна , стига да намери своя собствен стил. Разбира се, ако има нагласа и желание за това . 26


27


НА ПЪТ

КИТАЙ: ЯЖ, РАБОТИ И ПЪТУВАЙ! от

А н т о а н е та П о п х л е б а р о в а

Преди четири години с ръка на сърцето се кълнях, че навсякъде по света ще ми е интересно да отида, но не и в Китай. Като дете, израсло в комунизма, изпитвам силна непоносимост към партийни лозунги. Като жена, обсебена от социалните мрежи, не можех да си представя, че ще живея без гугъл и фейсбук. Но...никога не казвай никога. На следващата година бях поканена в Китай за партньорство на фондация „Деца на Балканите” с китайска организация в Гуангджоу. Не мина и година и отново се върнах в Китай, за да преподавам форум театър. Сега нямам търпение да се отида отново – този път при китайското си семейство. Защо? Защото човек може да почувства Китай само и единствено … в Китай. Не да се опита го разбере. Просто да се убеди, че нищо, което се говори за Китай, не е съвсем вярно. Преди да тръгна, една позната с намигване ми спомена, че, ако получа съобщение с разписка за девет юана, не е на добре. Толкова струвал куршумът, с който те разстрелват на стадиона, ако говориш против правителството. Друга пък ме посъветва още оттук да си взема стотина маски за мръсен въздух. Всички ме окайваха как ще потъна в Поднебесната империя, ще ям кучета и ще внимавам какво казвам, защото ушите на партията са навсякъде. Разбира се, и ме предупреждаваха да не си давам парите за китайски боклуци, защото тук си имаме достатъчно. Да не говорим пък за театъра –

за този, в който публиката трябва да промени сценария, като излезе на сцената и вземе участие. Такъв филм в Китай няма. Никой не „губи лице”, за да излезе и да се черви на сцената, а камо ли да импровизира. В Китай форум театърът е невъзможен. Още на втория ден имах хакерски VPN и можех да съм непрекъснато онлайн във всички социални мрежи, ядях най-вкусната храна на света, включително и морско свинче, и надлъж и нашир разказвах китайските си приключения, включително и по китайското радио. Един лозунг не видях. Видях огромни небостъргачи и невероятно чисто метро. Пропътувах сама 8000 километра до Юннан и Чангша с влакове, спах в будистки храм, надбягвах се с тайфун и танцувах с лелки на улицата. Знаех осем китайски думи, една от които, ако не се произнесе с правилната интонация, вместо учителка, за каквато исках да се представя, значеше мишка. В продлъжение на седмица преподавах театър на младежи, които искат да променят обществото си. Направихме форум театър, в който хора, повикани от улицата, пожелаха да изиграят главната роля, жена – домакиня се разплака на сцената, защото трябваше да поиска развод, а партийният секретар на Хуаджоу, малкото провинциално градче от един милион души, ни покани лично в кабинета си, за да ни благодари, че променяме обществените 28


29


НА ПЪТ нагласи. Всяка пиеса беше дълга 15 минути, но провокира дискусия от час и половина. Говореха си само на китайски. Но аз май разбирах – не думите, емоциите. Разбирах със сърцето си. Преподавах и английски на малки дечица в детска градина с очи като оризчета. Те не знаеха, че има други езици освен китайския, нито че има други страни, освен Китай. Очите ми им се виждаха много отворени и едно дете дойде да пъхне пръстче в клепачите ми и да разбере защо има такава дупка. Най-сладко беше, когато трябваше не на китайски да им обясня защо думата за котка е различна. Ами котка си е „мао“. Каква е тази луда жена, която им казва, че е „cat”. И на учителките им преподавах. Там също беше революция. За китайците преподавателят е винаги на дистанция. А ние седяхме в кръг на пода и се заливахме от смях. Понякога ми беше много трудно да разбера какво мислят, особено когато преподавах часовника. Вероятно се сблъсках с друга система на мислене, фиксирана в език, непонятен за мен. Използвах картинки, ръце и крака, но уви! И изведнъж, 20 минути по-късно, една китайка проумя. И като почна това ми чудо на другарската взаимопомощ... „Цър цър цър”, обяснява разбралата в единия ъгъл. „Яу, мяу пяу”, премества се поредната разбрала в другия ъгъл. Нещо като ято пчели, но на китайски. Пет минути по-късно, след малко колективно „цяу, цън, мау”, всички разбраха всичко. А аз само местех блажено поглед и си казвах "Ех, тези китайци! Техен е светът!" Когато не работех или не пътувах с влакове, ядях. Китайците общуват чрез ядене. За тях „Добър ден!” е ”Яде ли днес?”. А яденето! Това е само една кратка историйка за деня, в който изядох 38 неща.И не мислете, че не можех да ям повече. Очакваха ме още шест вида супа за вечеря. Китайската храна има свойството да се намества някак гъвкаво по всички части на стомаха ти и да не остава в килера от тлъстинки, а бързо и плавно да освободи място за нова храна. Ако съм открила едно сигурно нещо в Китай досега, то е, че винаги има закуска, обяд и вечеря. Независимо къде е - в банка или на строеж, на полето или в магазина, китаецът закусва, обядва и вечеря топла, сготвена храна. Супата е нещо като чай, а когато ти се изпразни купичката, непременно ти наливат още бульон. Нудълсите са основата, а какво плува около и над тях никой не може да каже. И ако преди китайците са ядяли основно ориз, сега те ядат всичко друго с ориз 30


в едно ястие има поне три различни вида месо. Тук ще се върна към деня, в който хапнах по-специално месо. Отивахме към фермата на бащата на Джилу – моята китайска партньорка. Водехме в багажника едно кученце. Малко, сладичко, беличко, не лае. Кученцата в Китай не лаят. Може би защото не искат да се набиват на очи. Е, не да го ядем, спокойно. Това точно нямаше да го ядат. Защото било на една приятелка, пък тя била бременна, пък трябвало да махнат кучето. Бащата на Джилу обещал тържествено, че няма да го готви. Аз също тържествено обещах, преди за първи път кракът ми да стъпи в Империята на Уникалните Готвачи, че всичко друго може да ям, но котка и куче няма да вкуся. За плъх нищо не бях обещавала. Още докато беше в България, малката китайка ми беше разказвала, че баща и готвел някакви плъхчета, много вкусни. Оризови плъхчета били, нещо като жабки, месото им било като пилешко. Ами добре, жаба съм яла, змия съм яла, пчели и скакалци съм яла, да взема да опитам и плъхче, казвам. Ама наистина ли искаш? Амии да, защо не ... Влизаме във фермата, кученцето с надпис "Не ме яжте, моля" си намира местенце до друго същество, което явно няма такива протекции, и аз виждам майката на Джилу, с един голям нож, да разфасова нещо, от което стърчи дълга, ама много дълга опашка. „Оооо, нееее, това котка ли е!“, изстенвам аз, но Джилу казва „Спокойно, това е плъхът.“ Какво, той нали беше плъхче. Това какво за бога е? „Ами иди да ги видиш ей там“, смее се майката.

Кои бяха другите 37 неща ли? Поне шест вида различни плодове, на нито един от които не знам и няма да науча името, защото са непреводими. Поне десет вида различни зеленчуци - непознаваеми, само по цвят може да ги оприличиш я на спанак, ама се оказва, че е листа от тиква, я на картоф, ама се оказва, че е корен на дърво, я на патладжан, но се оказва, че е някакъв пъпчив роднина, който расте по дърветата, но не е плод. И после - поне десет вида различно тофу. Тази работа с тофуто е съвсем извънземна - виждаш нещо като хартия, а се оказва, че било тофу. Някакви хора дъвчат нещо като катран, който също е тофу. Нещо ми заприличва на кисело мляко, но и то е тофу. Всяко ядене поливаме с различни видове чай. Изброеното дотук беше само обядът- всичко, без куче. Добре че от ядене в Китай не се пълнее. По-късно, когато останах сама в Юннан, с цел да избегна кучеядството, си направих картинен речник с нарисувани жаба, прасе, крава, заек, риба, пиле, плъх и … куче. Последните две задрасках със знак „Забранено!”. Показвах ги на сервитьора, той ми кимваше окуражително и пръчиците започваха да вадят какво ли не от чинията. От вкусно по-вкусно. Това е Китай. Там винаги си на правилното място, с правилните хора и в правилното време. Защото в Китай правилото е да се потопиш напълно в момента.

Отивам и виждам купчина нутрии. Сгушили са се една върху друга, знаят какво ги чака. Да ме прощават всички вегани и месовтрещени мои приятели, но ако ми домъчнееше за нутриите, трябваше да ми стане мъчно и за пилетата, и за всички други сладки някога същества, които държим във фризерите си. И така, затварям си очите за скрупули и казвам „Поръчала съм го, трябва да го ям.“ Всъщност месото има вкус на патешко. Силно, червено месо, запържено обилно с джинджифил, за да скрие всякакъв възможен аромат. Хапнах. И от опашката хапнах. 31


ДЕТСТВО МОЕ

ДЕЦА СЕ СРЕЩАТ С АРХЕОЛОГИЯТА В УЧЕБНИЯ МУЗЕЙ През 1986 година в една от залите на приземния етаж в Археологическия музей (бившата Девическа гимназия) е създаден Учебният музей - първият детски музей в България. Негови основатели са варненските археолози и музейни уредници Димитър Димитров и Иван Иванов. „Чувам и забравям, виждам и запомням, правя и разбирам” – тази древна китайска поговорка добре илюстрира концепцията на създателите на музея. Целта им е да направят достъпна и привлекателна за децата музейна експозиция, която да обогатява техните знания за миналото и да провокира поголям интерес към историята и археологията. Детската експозиция във варненския музей разглежда живота на хората през праисторическата епоха, бита на славяните и прабългарите. Показани са три типа жилища (праисторическо, славянска полуземлянка и прабългарска юрта), сечива от различни епохи, вертикален тъкачен стан, хромел, ръчно грънчарско колело. В този музей липсва традиционната дистанция между посетител и експонати. Посетителите имат пряк достъп до тях. Всички предмети са копия на оригинални образци и могат да се ползват. Демонстрациите показват пред публиката постиженията на експерименталната археология. Образователните програми съчетават играта с научената информация, демонстрациите с различните дейности на децата. Музейните занятия включват конкретни задачи към децата - търсене на определени експонати и тяхното изследване, довършване рисунката на предмет на експозицията и др. За някои от занятията са разработени и специални листи за самостоятелна работа с подходящи илюстрации и тестове. Децата рисуват, правят глинени фигури, украсяват съдове и играят на археолози. Така посетителите на музея получават знания за хората и огъня, глината и човека, раждането на скулптурата, монетите и нумизматиката, животът на славяните и прабългарите, за братята Херман и Карел Шкорпил - родоначалници на българската археологическа наука и основатели на варненското музейно дело и т.н. В тази зала се провежда музейното занятие „Децата в римския Одесос”. През погледа на децата, занятието ги запознава с живота на обикновените хора през римската епоха: как са

се отнасяли към децата в семейството, как са се обличали, какви са били любимите игри и играчки; как са учили и т.н. Изработени са детски туники, малки тоги, восъчни плочи (таблети) и стила. Децата могат да се обличат с римските туники, да пишат на восъчните дъсчици, да играят римски игри с орехи и ашици. В залата за занимания е монтирана и сензорна интерактивна маса Microsoft Surface. Дворът на Учебния музей е превърнат в експозиция на открито и в място за интерактивни занимания. Тук се провежда музейно-образователната програма „Археологията - история под земята”. Тя има има за цел да запознае децата със задачите на археологията като помощна историческа научна дисциплина; с нейните методи за изследване и начини за определяне на времето. В двора са направени два пясъчника, тип „археологически разкопки”. Децата търсят заровени фрагменти от керамика, части от кремък, антични монети. Те определят намерените предмети по вид, описват и скицират в дневниците си. Програмата за учебната 2017/2018 година включва разнообразни тематични ателиета, филми, теория и практика в занятия с продължителност от 35 до 120 минути в зависимост от дейността и възрастта на децата. Групите са с от 10 до 26 участници, за археология на двора -12, а цените за специализираните програми са 5лв на занятие и 3лв за материали, когато ателието го изисква. Теми за настоящата учебна година са „Оръжието през вековете“, „Децата в Одесос“, „Земя на златото. Тайните на Варненския халколитен некропол“, „Животът на славяните и прабългарите“ и специализираните програми „Гръцката антична керамика“, „Археолози и реставратори“, „Археология на двора“, „Предание за първата икона“ , „В ателието на грънчаря“ и „Когато хората не познаваха метала“. Учебният музей предлага и „Ваканция в музея“– специализирана музейно – образователна програма за деца през учебните ваканции. Информация за заявки и посещения: 052 681039, 052 681060 www.edu.museumvarna.com Материалът е изготвен със съдействието на г-жа Лиляна Липчева – уредник на Учебен музей в Археологически музей – Варна 32


33


МЕ С Т А

СЛАДЪК ЖИВОТ от

Н и ко л П ат ра ш ко в а

В една тиха уличка в Гръцката махала всяка сутрин ухае на сладко и на кафе. Сладкарницата на Корай и Айлин Шимшек отваря точно в осем и посреща първите си клиенти с вкусни и пресни турски закуски, сладкиши и италианско кафе. Корай е от Анкара, има сладкарско образование и работи професионално в тази сфера. Двамата със съпругата му решават да реализират една мечта и да създадат сладкарница „Колин“, чието име е съчетание от техните. Това е историята на сладкия рай на ул. „Граф Игнатиев“ 23, разказана накратко. Сладкишите, които можем да намерим там обаче, са цял един отделен сюжет : от любимия на децата шоко бургер с направен на място маршмелоу до изпипаните красиви торти с мус и огледална глазура. Един от най-харесваните десерти са еклерите, направени от шеф Шимшек по френска рецепта с хрупкава коричка и много пълнеж от кестени, малини, лешников пралин, ванилов крем и още разновидности.

Ръчно направеният шоколад, бонбоните, трюфелите и петифурите са много подходящ и винаги уместен подарък за любим човек. Те могат да се комбинират по интересен начин и да се поднесат, опаковани в красива кутия. В асортимента са включени и модерните веган десерти. Мечтата на собствениците е скоро да създадат своя марка, под която да продават продуктите си, а с тях да правят хората по-щастливи не само с вкуса, а и с визията им. Корай приготвя лично всички десерти и гарантирано използва само пресни и качествени продукти. Резултата можем да опитаме всеки ден в сладкарница „Колин“ от 8 до 19 часа. Ние със сигурност ще се върнем за още.

34


35


КОЙ СИ ТИ?

ВАЛЕНТИНА ВЕНЦИСЛАВОВА от

Пл амена Александрова

Представи ни се с няколко важни неща, които те характеризират. Родена съм във Варна, но от 18 години живея и работя в Барселона. Тук се роди и синът ми Кристиан, който е едно прекрасно 12-годишно дете. В Испания работя като фотограф от 8 години. Работила съм за модни списания и платформи, а от шест месеца работя като галерист в Арт-галерия Културен Център Монтжуик. Да започна работа в галерията беше естествено продължение на случващото се около мен. Преди около година започнах да рисувам и опитът ми с фотографията ми помогна да напредвам много бързо. Имам прекрасен учител – големият испански маестро Хайме Местрес Естартус, с когото всяка седмица рисувам и усвоявам техники и знания. Зависи ли правенето на изкуство от средата и какво ти дава град като Барселона? Какво не знаят туристите за този град? Категорично не. Вярвам, че зависи от това, което носиш в себе си, и начина, по който му позволяваш да се проявява. Опира и до възможности. За себе си знам, че бих творила и на самотен остров. Това, което ми дава Барселона, е възможност за изява и развитие, необходимите контакти и условия, за да мога да се развивам като артист и да популяризирам работата си. А това, което туристите вероятно не знаят, е, че магията на Барселона никога не свършва. Живея тук от толкова години и все още успявам да откривам непознати кътчета от Барселона, които да ме изненадат.

Снимала си почти всичко. Кой все пак е любимият ти фотографски жанр и с какво те влече? Харесвам свободата във фотографията, хармонията между цветове, светлина и форми във всяко проявление, всичко, което може да ме вдъхнови. Наслаждавам се на всяка възможност да правя снимки, да запечатвам моменти, емоции. Има нещо магическо в това да можеш да виждаш през обектива. Фотографията има силата да фиксира нещата. Обичам и портретната фотография. Интуитивна съм, усещам хората и така работя по-лесно. Била си и моден фотограф, как изглежда модната индустрия иззад обектива и какви са особеностите на този вид снимане? От шест години снимам Модната седмица в Барселона като акредитиран бекстейдж фотограф на събитието и имам публикации в множество испански издания. Познавам се лично с голяма част от дизайнерите и моделите и това ми помага в работата. За мен модната фотография не просто показва продукт, тя е като един откраднат момент във времето, който може да се трансформира в чувство, усещане, идея или мисъл. Като фотограф знам, че модната фотография често предлага един доста фиксиран образ, чиито особености винаги преминават през различни етапи и тенденции.

36


37


КОЙ СИ ТИ?

Как се получи преходът ти от снимане към рисуване и допълват ли се двата вида изкуство или се конкурират? Не бих го нарекла преход, по-скоро е допълнение, едно продължение на творческия ми път като артист. Правя това, което умея добре и ми доставя удоволствие. Винаги съм имала интерес към импровизацията в творческия процес и към рисуването, но преди около година започнах да се занимавам с рисуване по-сериозно и през февруари тази година беше дебютното ми участие в съвместна изложба с други артисти в Опорто,Португалия. В момента подготвям самостоятелна изложба тук, в Барселона, през април. На нея ще бъдат представени 15 мои картини и 15 фотографии. Първото ми участие в съвместна изложба за черно-бяла фотография беше през 2012-та, а след това последваха множество участия в Мадрид, София, Рим, Париж, Опорто, Ню Йорк.

Как майчинството влияе на начина, по който гледаш на света? Мисля, че не просто влияе, то е начинът! Това че съм майка и сама се грижа за детето си, е определящо, цялото ми светоусещане е свързано с това вълшебство. Казват, че една майка винаги мисли и анализира два пъти- единия път за себе си, другия път за детето/децата си. Майчинството ме подтикна да се вглеждам повече в нещата, помогна ми да разбирам и опознавам себе си подобре, да търся истината и да знам, че човек прави това, което е правилно, а не това, което е лесно. Научи ме да помня всеки миг не с очите, а със сърцето си.

Връщаш ли се често във Варна и имаш ли поглед върху развитието на града? Как ти се струват нещата тук? Във Варна се прибираме всяка година и времето, прекарано със семейство и приятели, е незаменимо. Обичаме си България и всичко наше Кои са по- отчетливите съвременни тенденции българско. Варна е красива, понякога тъжна, но във визуалните изкуства, които забелязваш винаги красива. Да, винаги има какво да се желае като галерист? и да се променя, да се поправя, подменя...но Основна тенденция според мен е, че развитието градът е прекрасен! на дигиталните технологии оказва много силно влияние върху визуалните изкуства. Като галерист забелязвам как все по-често навлиза дигиталният колаж, например. Много автори посягат към технологията, защото това им дава едно бързо и ефективно решение за визуализацията на дадена идея или послание. Като фотограф харесвам дигиталните изображения, но съм истински привърженик на хендмейд работата.

38


39


STREET ART

40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.